Nedelja, 02.10.2016.

16:30

Sa 9 godina postao student: "Želim da dokažem da Bog postoji"

Izvor: Metro.co.uk

Sa 9 godina postao student: "Želim da dokažem da Bog postoji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

278 Komentari

Sortiraj po:

Joc@

pre 7 godina

@ (sima, 3. oktobar 2016 20:02)

Samo one religije koje Boga shvataju kao svemoćnog mogu zadovoljiti sva naša pitanja. A to su samo 3 monoteističke religije. Polumoćna, paganska božanstva (ili filozofije kao što je Budizam ili Konfučijanizam) to ne mogu. Primer: zašto nevini stradaju? zbog čega pravedni pate? koji je smisao ljudskog života? Ova pitanja, fundamentalna i nezobilazna za svako ljudsko biće, mogu dobiti potpun odgovor samo od Pobednika nad smrću i ništavilom, od Hrista. Jer je samo On vaskrsao, što nije ni jedno drugo božanstvo.

mirko

pre 7 godina

@A kad su mu izrasli zubi? Ili se dete rodilo sa njima?
(Budala, 3. oktobar 2016 01:46)

Rodio se stalnim, a 5. dana je vec vadio umnjake, naravno sam.

M

pre 7 godina

"Ето кад се ви атеисти хвалите на сва уста да сте паметни и супериорни, што за почетак не учините нешто да ова држава изађе из беде, греота да толика интелигенција труне у свом кавезу.
(Евроталибан, 3. oktobar 2016 08:21)"

Bez te inteligencije jos bi sedeo u pecini i klanjao se kamenu, sta mislis odakle ti taj uredjaj sa kojeg nabadas to, ko ti je to stvorio, kao i sve ostalo sa cim, i na cemu zivis. Ako je komplikovanije od stolice - nauka ti je dala.
Ova drzava nije u bedi, volontiraj malo po centralnoj Africi ili makar poseti i videces pravu bedu. Ova drzava samo nije dobra onoliko koliko moze biti i nista vise. A iz licnih beda se vadite sami, za pocetak tako sto cete se malo vise posvetiti sticanju znanja i obrazovanja i raditi na sebi, umesto sto se klanjate beskorisnoj, lako svarljivoj fikciji. Kakva je to licna odgovornost kada odrasla osoba ocekuje da joj neko stvori i servira ono sto joj je potebno....znas kakva? -Teisticka, zelja za licnom dadiljom.

Pomozi im Boze

pre 7 godina

Nema potrebe za dokazivanjem, Bog odavno postoji.
Recimo Sunce je nas Bog, Mesec takodje, sve ono bez cega ovaj zivot na ovoj planeti ne bi bio moguc se iz naseg ugla moze posmatrati kao Bozanstvo. I mora.
I ljudi to znaju.
Ali nisu toga svesni.

sima

pre 7 godina


"Tako, iz objašnjivosti, doslednosti, konzistentnosti i predvidljivosti događaja oko nas posmatranih sa stanovišta verskih istina (dogmata), možemo reći da Bog postoji. "
@(Joc@, 03. oktobar 2016 11:33)

Pod verskim istinama misliš na Vede? Damapadu? Kuran? Agame? Egipatsku knjigu mrtvih? Itd..

salebre

pre 7 godina

To je sasvim jasno:
BOG postoji.
Cak i onaj ko je corav ce to da prepozna.

BOG i nista drugog imamo da se klanjamo,da molimo i da se izvinimo!
BOG je stvorio sedam dimensia(mi zivimo u sedmom).Stvorio je svoje Andjele, Duhovi i nas.

Bog je goB unazad

pre 7 godina

Crkva napada sa svih frontova. Nije bitno ima li Boga, vazno je da vlast pripada crkvi, koja je ovlasceni predstavnik Boga na svojoj teritoriji. Zato se uvek ratuje, da se uveca teritorija na kojoj je crkva ovlasceni diler Boga i bozjih proizvoda.

Bosko

pre 7 godina

Jednom za svagda, Boga je nemoguce spoznati a kamoli dokazati. Suvise smo ograniceni za tako nesto, čulima, razumom, znanjem,.. Ne mozemo dokazati ni da postoji ni da nepostoji. Ostaje nam ljubav, vera i nada.

protivotrov

pre 7 godina

(Pehad, 2. oktobar 2016 20:36)
malo ti je krivo što je mali pametniji od tebe u tom uzrastu, pa nam se vadiš nekom pričom o kvantnoj fizici i fol pametnim pitanjima... u 100 evrića da je pre tebe seo na nošu...

miki

pre 7 godina

za sve postoje dokazi i o bogu i o svemu samo je problem sto mi to nikad necemo saznati dali smo necija video igrica i uopste stvarni sta je san a sta java i slicne slobodno bi rekao gluposti bar za nas jer nemamo resenje niti cemo ikad imati ko god i kako nas je stvorio nije se bas pokazao sta vise mislim da ga je mrzilo da to radi. ko se rodi umrijeti mora to je jedino sigurno i nista vise.

Coco Bill

pre 7 godina

e l' slucajnost da je mali bas Amerikanac?! Pripadnik nacije koja i dan danas osporava Teslu a Edisona dize u nebesa. Gledam pre par dana na tv neki nas decak, Jovan, za sekundu vadi koren iz petocifrenih brojeva, sinuse, kosinuse. Siromasan decak, roditelji za leba nemaju ali GENIJE sigurno inteligentniji od ovog sto je "tecno pricao sa sedam meseci". Sve im mogu poverovati, ali ako je sve ostalo o njemu istina kao i da je pricao sa 7 meseci; e onda im NISTA NE VERUJEM. AJ VOZDRA
(Dr Sem, 2. oktobar 2016 21:52)

Ma 'es oma mora bit 'merkanac, ma nije nego !!! Eto oma mora da bude i neki Srbenda, "protiv" ovoga. Ma još bolje bi bilo da je neki Rus, pa da ga još promoviše drug Putin !!! Eeee onda bi govorio još i pre nego se rodio

В.Н.

pre 7 godina

(StokholmskiLemurOpasnihNamera, 2. oktobar 2016 20:52)

Ја сам пут и истина и живот:
нико неће доћи к Оцу до кроза ме. (Јов. 14, 6)

Ове речи, браћо, нису само речене. него и крвљу заливене, васкрсењем потврђене, Духом Светим у срца верних усађене, и црквом кроз векове и векове доказане и – доказане. Од свију блага на свету људи највише воле живот. И више воле људи живот него ли и истину, иако нема живота без истине. Врховно је благо, дакле, живот, а истина је темељ живота. Ко љуби живот, мора љубити и истину. Но где је пут ка истини? Ја сам пут, вели Господ. Он не вели: и ја сам пут, да не би неко помислио, као да има и неки други пут ка истини изван Господа Исуса. Но Он није само пут него и истина и живот, да нико не помисли као да има и нека друга истина и неки други живот изван Господа Исуса. Он се зато родио као човек, да људима пут покаже; зато се и распео, да крвљу Својом обележи пут. Нико неће доћи к Оцу до кроза ме. Ово треба да разумеју они који се заваравају помишљу, да могу познати Бога и задобити Царство Божје и мимо Господа Исуса Христа. Ту лажну наду, ту очајну самообману, Господ им је сасвим пресекао горњим речима. И апостол, који је те речи чуо и записао у Јеванђељу, исказује их у посланици својој још и овако: који се год одриче сина ни оца нема (I Јов. 2, 23).

Vaše ime

pre 7 godina

Univerzum i život su toliko komplikovani za naš ljudski intelekt - koji možda nije jedini u svemiru - da je prosto smešno da nama pripadaju takvi odgovori na tako velika pitanja, a pritom nismo u sopstvenom dvorištu videli dalje od nosa.
A hoćemo da znamo šta je iza ''beskraja''. Pa čekaj malko, ajde prvo da pretrčimo deset metara pa ćemo posle da pričamo šta je i kako je na nekakvom cilju.
Ovako, stojimo u mestu a polemišemo o tome šta je iza cilja, pa čak i o tome ko je postavio cilj i zašto je to uradio...
To vam je kao da čovek koji ne zna koliko je 2+2 priča i drži predavanje o najtežim matematičkim zadacima?
Kao da bakteriji pokušamo da objasnimo kako radi alanser na Helikopteru?
Jednostavno ljudska tvrdoglavost i umišljenost prevazili sve granice!

Trovach

pre 7 godina

@esma...Nije mi jasno kako mislite da naterate dete da se igra, kada njega to ne interesuje. Kada sam vikendom kao klinac isao u posetu baki i dedi, prvo sto sam uradio posle kratkog razgovora sa nima, bilo je da uzmem "Politikin zabavnik" i nije me interesovalo gundjanje sestara sto ne zelim da se igram.

nekima je tako lakše, pa neka im, dokle god nisu agresivni

pre 7 godina

Dokaz o postojanju Boga, između ostalog, morao bi da sadrži i odgovor na pitanje o njegovom nastanku,
a to je uz potpunosti u kontradikciji sa smislom Boga.

Čemu potreba za tim dokazom, kada bi on veru pretvorio u naučnu teoriju.
Ne može se verovati ili ne verovati u nepobitne činjenice.

Bog će postojati dok je ljudskog neznanja, a to znači večno
i uvek će se teme iz zone neznanja vezivati za Božju volju.

petar

pre 7 godina

kada covek pocne da veruje i da istrazuje, on uglavnom u tom pocetku trazi dokaze za Bozije postojanje. ali vremenom kako se vise upoznaje sa pravoslavnom verom, tako mu se i Bog polako otkriva. i u tom procesu covek sve manje i manje tezi ka dokazima o postojanju Boga, vec pocinje da zivi zivot po Bogu, onako kako nas uci Bog kroz Jevandjelje. pa kada covek pocne tako da zivi, on stice jedno iskustvo (isto za sve prav. vernike), jedan licni opit i poznanje Bozijeg postojanja, kroz Njegovo promisljanje i delovanje u nasim zivotima. tad vera prelazi u bogopoznanje i on vise nece imati potrebu da trazi dokaze niti da drugima dokazuje da Bog postoji, jer je njemu to sto zna i sto mu se Bog otkrio sasvim dovoljno. on ce tada samo zeleti da zivi po Bozijoj volji (jer se uverio da je takav zivot jedino ispravan i da je tu jedina Istina i da je tako jedino istinski slobodan) i da takvim zivotom (ljubavi prema Bogu i prema bliznjem svom kao samome sebi)ce najbolje da svedoci Boga i Njegovo postojanje. sv. Vasilije Veliki je rekao "kada bi mi hriscani ziveli kao pravi hriscani, ne bi bilo neznabozaca u svetu".

Ateist

pre 7 godina

Ima ovakvih malih genija svuda po svetu. To da li će nešto biti od njega zavisi od mnogo faktora. Iznenađuju me vernici kojima je potrebno jedno još nezrelo dete da im ulije veru u boga. To samo govori koliko je njihova vera krhka. Još traže i dokaz, a Isus je nebrojeno puta rekao da ga ljuti kad mu neko traži dokaz, i te ljude je nazivao malovernima. Onaj kome treba dokaz znači da mu vera nije dovoljno čvrsta. Ja kao ateist ne tvrdim da bog ne postoji jer to ne mogu dokazati. Kao što se ne može dokazati ni njegovo postojanje. Ja samo kažem da NE VERUJEM, tj da je verovatnoća da postoji bog kakvog nam najveće religije predstavljaju, zanemarljivo mala.

nenad

pre 7 godina

One tip kiddo. Pošto je nemoguće dokazati postojanje Boga, iz razumljivih razloga. Preostaje ti samo sistem eliminacije, odnosno pobijanje teorije evolucije i ostalih gluposti. Ako dokažeš da univerzum i živi svet u njemu nije mogao nikako nastati slučajno, i da nije star milijardama već hiljadama godina. Onda će logičan zaključak biti da mora postojati tvorac. Srećno.

Joc@

pre 7 godina

Dokaz da Bog postoji išao bi slično kao što je svojevremeno Ervin Šredinger dokazao da je elektron talas.
Pretpostavio je da elektron jeste talas i postavio jednačine ponašanja elektrona koristeći jednačine talasnog ponašanja kakve poznajemo. Potom su sačinjeni eksperimenti s jedinim ciljem da potvrde ili odbace jednačine, i ispostavilo se da one odlično opisuju ponašanje elektrona, iz čega je sledio zaključak da je elektron talas, pored toga što je i korpuskula. Ignorišući ove jednačine, od nas bi ostalo skriveno da je elektron talas, i mi bismo bili uskraćeni za mnoge dalja saznanja i tumačenja.
*
Tako, iz objašnjivosti, doslednosti, konzistentnosti i predvidljivosti događaja oko nas posmatranih sa stanovišta verskih istina (dogmata), možemo reći da Bog postoji. Ukoliko odbacimo tu činjenicu, pa smatramo da ne postoji, nailazimo na nepremostive teškoće razumevanja sveta oko nas i događanja u njemu.

Srederuuu

pre 7 godina

svaka cast malom,tako mlad a vec ogranicen kao neki starac iz prasume.Pre nego sto "dokazes" da "bog" postoji,moras da unistis sve dokaze o evoluciji,dokaze koji potvrdjuju da nista iz biblije nije tacno i jos mnogo toga.Nauka napreduje svake godine,i sve vise stvari dokazuje i objasnjava,vera od pamtiveka nije uspela nista da dokaze,samo bajke koje su dokazano netacne.Nindza kornjace i bog,nema razlike.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bbr, 2. oktobar 2016 17:16)

Izvini drugarice ili druze, ali pricaj u svoje ime. Ja i dalje verujem da Krang postoji ali je zaglavljen u Tehnodromu negde pod zemljom.

Pehad

pre 7 godina

Odgovor na pitanje za ateiste:

kako u tom svijetu objasnjavate smijesak malog djeteta?

Evolutivna prednost male, slatke mladuncadi nad malim baksuzima.

Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala

Jok vala, GMO kultura ima vrlo malo i sve da se ekstremno trudite da ih jedete, tesko biste ih nasli. A zasto ne sole GMO, tek mi nije jasno, posto nijedna GMO kultura nije pravljena da bude slana

vjera u Boga je licni odnos sa Isusom i dozivljavanje njegovog djelovanja u zivotu

Cak se i slazem. I ja se stalno preispitujem sa bogom i on utice na moje odluke. Samo... To sam - ja, i ne dajem mi drugo ime.

nesto za sta 100% znamo da ne mozemo racionalno dokazati ili opovrgnuti

I cemu onda bavljenje tome? Po istim kriterijumima ne mozete osporiti jednoroga boje duge, pa ipak ne postoji fakultet za jednorogozoologiju

Za čovečanstvo bi bilo dobro da Bog postoji, ili makar da svi veruju da postoji



Ne. Ako prihvatite da je ovaj zivot jedan i jedinstven. I ako shvatite da samo Vi mozete da promenite ovaj svet. I da nema cuda. I da nema boga da pomogne. Onda cete stvoriti bolji svet, jer cete raditi na tome svakog dana.

Hez

pre 7 godina

Vidim da vernici likuju zbog ovog teksta jer vide ono što žele da vide i jer čuju ono što žele da čuju...
(Neko iz mase, 2. oktobar 2016 21:42)

Nek dokaze bilo kog Boga, samo da vi nadobudni ateisti niste u pravu. :-)

A i da si proucavao religije, kao sto nisi, i da si citao svete knjige, kao sto nisi, znao bi da niko ne modelira Boga u spoljnom svetu, nego se on trazi unutra. Mir, harmonija, pokajanje, oprastanje, izbegavanje greha (blud, nervoza i bes, zavist, lenjost, oholost, skrtost, prozdrljivost). Ja kao vernik tezim cistoti duse i misli. Kad mi neko ucini nazao, ja nisam ljut, nego pokusavam da razumem. Kao i kad ja sagresim, pa za sebe imam sto opravdanja (bio sam ljut, nervozan, osetio sam se izdan, stagod) tako imam opravdanje za druge. Ne gajim u sebi bes i osvetoljubivost. Kad imam dajem drugima, jer nema nista lepse nego podeliti srecu.

A sto se malog tice, on samo trazi kreatora, i to je irelevantno od svih religija. Ali razliciti ucitelji, mislioci i proroci su na razlicite nacine opisivali istu pojavu, zato i imamo to sto vi percipirate kao "vise Bogova", ali svako zna da je to jedan isti, ma kako bio opisan.

I da, zli ljudi su spaljivali vestice i vodili ratove. Neretko uzmu "slobodu" da brane, ali bude tu i "false flag" napada, religijskih razloga, i mnogih drugih. Samo da se dokopaju para i moci. Ne, cak i da su neki od njih bili u mantijama, ne znaci da su znali Boga. Za takve je skoro uvek jedini Bog novac.

golijat

pre 7 godina

jos samo da dodam da li je moguce da ima vas koji verujete da je decak sa ilustracije zaista taj mali genije?!da li znate sta znaci ilustracija?

protivotrov

pre 7 godina

Hahahah. Pa gde sinko naučnik da budeš i da verujes u boga? Ja nisam naučnik pa ne verujem u te priče. Tesko deci koje zatupe roditelji od malena sa nekakvim bogovima. Srećom po meni, 3 puta sam pametniji od svojih roditelja pa sam svatio odavno neke stvari oko toga. Drži se ti sinko nauke, a bajke ostavi za predškolsko.
(DarkoWW, 3. oktobar 2016 09:03)
ti nisi 3 puta pametniji od svojih roditelja već ti njih iz nekog razloga prezireš (što je gore i od mržnje). to je za decu najgora stvar koja može da ih zadesi jer, prezir (koji, u tvom slučaju, nema veze sa religijom) prema roditeljima je duhovno i duševno mrtvilo. šta li će tek biti kad tvoja deca usvoje tvoj model ponašanja prema roditeljima pa počnu da ga primenjuju na tebi? želećeš da te vole a oni će te prezirati jer si ih tako naučio. tek onda ćeš razumeti svoje roditelje jer, deca mogu bez roditelja a roditelji bez dece ne...

Novi Sad

pre 7 godina

O i sa genijima mogu samo geniji da raspravljaju. Ko smo mi, obični, većinom prosečni i nešto natprosečnih, da sudimo o njihovim idejama, kad ne možemo ni da spoznamo taj nivo?!

mali, mali

pre 7 godina

Ovom malom neko treba da objasni da Bog nije predmet naučnih istraživanja ni matematičkih dokazivanja, već da je to metafizički pojam izvan vremena i prostora. Imati talenat je veliki teret jer imaš obavezu prema njemu da ne propadne. Potrebna je zrelost da bi se talenat pravilno usmerio i razvio, što za devet godina niko nema bez obzira na urođeni IQ.

NoName

pre 7 godina

@Hrc

Nisam ateista, ali nisam medju ostalim religijama, moze se reci Agnostik.
Smesak deteta je isto deo svega, interakcija. I to je dobra stvar. Samo sto su mi smesni Ateisti i religiozni ljudi. Jedni, pored svega sto postoji, ne veruju u postojanje Boga, kakav god bio. A opet zive u sistemu koji je ujedno prost, a i komplikovan. U to racunam Univerzum i sve dalje od njega u beskonacnost. A kod ovih drugih, smesni su mi, jer prepisuju osobine Bogu, na svoju ruku i da je on takav i takav. Prilicno ogranicavajuce.
Kad ne mozemo da zamislimo sve ili ne razumemo, onda se pripisuje ne postojanje i kako mali Perica zamislja da je to tako.

cpb

pre 7 godina

@
(Hrc, 3. oktobar 2016 09:14)

Dragi prijatelju, saglasan sam apsolutno sa tvojim navodima-Bogu hvala. U svakome od nas je "posejano seme" da poveruje u Bozije stvaranje sveta i nacine vodjenja ovozemaljskog zivota, samo je pitanje na koju "zemlju" ce to seme pasti. Ipak, veliki broj ateistickih komentara na ovu vest, mnogo zavisi i od medija na kojem je vest objavljena. Na nekom drugom, ova vest bi pobrala veliki broj i drugacijih komentara, svakako ne ateistickih. I ovaj moj odgovor iako nikoga ne vredjam,je vrlo upitan sa objavljivanjem. U svakom slucaju hteo sam da ti pokazem da ovde ima i drugacijih misljenja, a ja nisam usamljen u njima. Zelim ti miran i blagosloven dan !

DarkoWW

pre 7 godina

Hahahah. Pa gde sinko naučnik da budeš i da verujes u boga? Ja nisam naučnik pa ne verujem u te priče. Tesko deci koje zatupe roditelji od malena sa nekakvim bogovima. Srećom po meni, 3 puta sam pametniji od svojih roditelja pa sam svatio odavno neke stvari oko toga. Drži se ti sinko nauke, a bajke ostavi za predškolsko.

esma

pre 7 godina

Jasno mi je i prihvatljivo "kozino"stanoviste po pitanju kategorickog izjasnjavanja po pitanju postojanja Boga .jer drukcije misljenje, kada se nesmotreno ocekuju odgovori na ovakva teska pitanja a koja covecanstvo jedino dobija kroz teologoju ,se ne moze iskazati ,pa stoga mislim da sustina religije ne lezi u besmislenosti vec u ljudskoj neposvecenosti zbog neprosvecenosti pri publikaciji verskih spisa i ostalim ritualima koji modifikacijom postaju suprotnost sustine i apsolutnog.

esma

pre 7 godina

"Trovac" u tvom naglasenom negativnom odnosu prema osrednosti koja je balast covecanstva sto ,predpostavljam da apsolutno stoji,zanemarujes ovozemaljski zivot koji i genijalci imaju pravo da zive,pa zbog cega bi umnost bilo koga ,a posebno "supermene"lisila zadovoljstava mimo nauke,jer previse je mlad da bi se tako lako"zasitio"svega sto zivot pruza kroz detinjstvo i odrastanje.

dex

pre 7 godina

Evo još jednom... Ja sam ateista, ali nikada ne bih pljuvao vernike kao što to čine "kolege." Pazite, većina vas je jedva srednju završila, a pljujete po klincu koji je sa 9 godina završio srednju školu?!? Eeeej?! Mali, samo napred, dokaži nam da grešimo, a ako ti grešiš, fokusiraj se na nešto drugo i ne odustaj od daljeg napredovanja!

Hrc

pre 7 godina

Iz Hrvatske sam, i jako iznenadjem kolicinom ateistickim komentara. Hvala Bogu (da, Bogu :)), sto ih u Hr nema toliko.

Evo jedno pitanje za ateiste:
U svijetu u kojem je sve zadano, sve se da objasniti atomima, silama tezama, fizikom, kemijom, psihologijom i sl.
U kojem je sve u jednom materijalistickom okviru, kako u tom svijetu objasnjavate smijesak malog djeteta?
Kako tako nesto moze pripadati tom materijalistickom okviru?
Moj odgovor je:
Ne moze, to je nesto izvan toga. Nekakav vanjski upliv.
Pozdrav

kod

pre 7 godina

Procitala sam komentare o ovom decaku i mogu da zakljucim da vecina ili ismevaju ili su zavidni!Da li je moguce da smo kao ljudi toliko podbacili?Jel moze nekad bez negativnih komentara?Zar je toliko tesko napisati pohvalu?
Bravo malisa,samo tako nastavi i napravi malo mesta za igru i nestasluke!

ludi_milojko

pre 7 godina

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......
(samo su ateisti pametni, 2. oktobar 2016 20:01)

evo ti jedna cinenjica koju lako mozes proveriti na itnernetu:
na Americkoj akademiji nauka i umetnosti (American Academy) ima 5% vernika, a u americkim zatvorima 98% vernika!

statistika

pre 7 godina

Kad bi sve majke uzimale dovoljno Joda u vreme trudnoce imali bi na milione ovakvih genija. Al sta se moze. Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala. Ako ovi nastave da nas truju sadasnje novorodjene bebe ce umirati izmedju 30te i 50te ako im se posreci. Uzdravlje. Valjda cemo se opametiti na vreme.
(Jod, 2. oktobar 2016 20:29

danas u vreme kad "truju novorodjene bebe" prosecni zivotni vek je daleko duzi u odnosu na vreme kada nisu postojali "otrovi", GMO i ostalo zbog cega smatras da ce uskoro zivotni vek trajati od 30 do 50 godina! samo u poslednjih 50 god. prosecni zivotni vek se produzio za 12 god, a da ne pricamo o nekim ranijim vremenima. npr. u zemljama "trulog zapada" je prosecni zivotni vek oko 82 god. i kako nauka i medicina napreduju sve se vise produzuje, samo nekima su toliko mozgovi isprani raznim teorijama zavere pa ne mogu da prihvate CINJENICE!

Ertz

pre 7 godina

Nadam se da će ovo dete steći mudrost od Boga koja se ogleda u tome da je znanje bitno jer i nebesa prikazuju slavu Božiju, ali da je i od znanja važnija vera kao ruka kojom primamo spasenje i koja nas drži na putevima Gospodnjim i u delima koja je Gospod unapred pripremio da u njima hodimo i koja su dar i potvrda napuštanja greha i hodanja u živoj veri u Hrista. Neka svako od nas proslavi Boga darovima i sposobnostima koje su nam date.

Bankar

pre 7 godina

Neki kralj pomenu Stiv Joba? Po cemu je on to legenda, napravio lik telefon kao isvala druga kompanija koja se time bavi.. ne razumem ove slepce sto se loze na Stiva Dzoba

Raka Milic

pre 7 godina

Mali je intelegentan, ce dokazu da je bog stvoreo i zemlju i Srbe da budu narod izabran, pa ce amerikanci da vidu da nisu bili u pravu sto su Bombardovanje sprovodili u Srbiju

protivotrov

pre 7 godina

Bavim se matematikom otkad znam za sebe i ne mogu da tvrdim da sam "naučio geometriju", mada se odlično snalazim. Tvrdim da bih mogao u nizu da mu postavljam na desetine geometrijskih problema i da nijedan ne bi uspeo da reši u razumnom roku. Ma, bez pomoći ne bi uspeo uopšte! Naučiti geometriju ne znači samo usvojiti aksiome geometrije.
(Geometrolog, 2. oktobar 2016 23:10)
tamo gde je krajnji domet tvoje inteligencije devetogodišnjem Vilijamu je početak, tako da... svima koji tako bezočno pljuju po ovom detetu bih poručio nemojte da vam činjenice smetaju kad iznosite svoje ograničeno mišljenje.

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Зашто доказивати нешто, што људима који верују није потребно, док онима који не верују неће бити довољно... И не мешајте веру и религију, вера је нешто лично, и непресушно, религија је нешто колективно и ограничено...

Bale

pre 7 godina

Pise po internetu: otac mu je pravoslavni svestenik, ima brata i sestru 17/20 godina starije. Na Wikipediji ima lista uspelih vunderkinda...

dragan

pre 7 godina

Znači Bog je kriv za sve zločine koji su ikad bili na planeti.Dete izgleda bolesno po izgledu a i mentalno.Nemože normalno dete da utiče na prirodni rast mozga.I ja sam išao pre u školu od vršnjaka pa se ne hvalim.

das ist walter

pre 7 godina

Mali decace, ja cu ti reci... Dokazano je vise puta, Bog ne postoji, ali nemoj da te to skrene sa puta. Najvise bih voleo kada bi dokazao da crkva nije u pravu i da manipulise masama za svoje potrebe. Onda sigurno ne bi bilo ovoliko mrznje i ratova koji se vode "u ime Boga".

Евроталибан

pre 7 godina

Ne, nije Srbin.
Ne gresi vec u tom uzrastu ne zna za bolje od onog sto su mu roditelji sipali u glavu.
Nikako. Ne postoji. Uglavnom.
Sto se nickname-a tice - Nisu svi ateisti pametni, ali pametni uglavnom jesu ateisti.
(M, 2. oktobar 2016 21:15)

Ето кад се ви атеисти хвалите на сва уста да сте паметни и супериорни, што за почетак не учините нешто да ова држава изађе из беде, греота да толика интелигенција труне у свом кавезу.

A-ha !

pre 7 godina

Mali, idi se igraj žmurke sa drugarima, juri drugarice iz razreda, zaljubljuj se, imaj lepo detinjstvo.
Nek te tata vodi u ZOO vrt, baba nek ti peče palačinke, s dedom na pecanje..

4k4.Dex

pre 7 godina

Kog boga? Ima ih podosta, a kroz istoriju ih je bilo kako se kome cefnulo jedno par hiljada tih... bogova. Tako da mozes samo da dokazes da ili ne postoji uopste ili da ga oduzmes svima osim jednima al' to samo ako te baaaaas krene ahahaha

Pa...

pre 7 godina

(Neko iz mase, 02. oktobar 2016 21:42)

A da ti nije palo na pamet da je vera bila samo izgovor za ratove koji su bili? pa nije jer sve sto plasiraju ljudi u to slepo veruju. Tuzno je sto sve nacije postuju veru samo mi pljujemo nasu... jako tuzno... u sustini vidim da pisete svasta a vecina ne zna puno toga o veri. Svako ima svoj izbor ali mislim da je jako ruzno javno pljuvati boga...

Petar

pre 7 godina

@neko iz mase
Muslimanski Bog i hriscanski Bog su jedno isto. I oni veruju u Boga, Isusa i Muhameda. Procitaj malo o tome pre komentara. Pozdrav
(shomi, 02. oktobar 2016 23:01), To su naša tumačenja (hrišćanska). Jevreji i Muslimani tvrde da oni veruju u istog boga a Hrišćani ne. Tumače to mišljenjem da Bog nije mogao biti čovek (Hrist, kao što mi tumačimo/verujemo) već samo Bog (a Hrist samo prorok ili ni to)

sajkokiler

pre 7 godina

Kada svi budemo shvatili da se nijedan rat nije vodio zbog religije već isključivo zbog novca i materijalnih dobara, možda tada budemo bliži Bogu kao takvom.
Kao jedina razumna bića na planeti ponašamo se prilično nerazumno.

Pera Kojot

pre 7 godina

Ja imam pet godina i doktorirao sam na svim svetskim univerzitetima iz svih oblasti. Kad porastem hoću da dokažem da Paja Patak postoji, jer samo svemoguce pernato biće kao Paja Je moglo da stvori univerzum

...

pre 7 godina

Znam dete koje sa devet godina samo sprema ajvar i čvarke, he, he, he... Ovaj to ne može kraj sve svoje genijalnosti. Ovakva propaganda nema više nikakve svrhe, ovo je 2016. Svetom vlada brutalna nejednakost u materijalnom bogatstvu. Jedini bog u današnjem svetu je novac.

majvuk

pre 7 godina

Rodio se za to. To mu je misija i cao. Ali da je bas tecno govorio sa 7 meseci...ne znam bas kako je uspevao posto pored mentalnih sposobnosti u tom razdoblju moras da imas i fizicke sposobnosti da bi govorio i to tecno.

.

pre 7 godina

Kakvi prostacki komentari od strane ateista i lozacki komentari od strane vernika. I za vernike i za ateiste mali nije mislio na Boga iz Biblije vec na Boga kao nesto sto je stvorilo sve(znaci treca materija, nit ziva nit mrtva). Ja verujem u Boga ali ne u crkvu i Bibliju.

dusanmal

pre 7 godina

Kontra-intuitivno ali ovo je odlican primer zasto u obrazovanju mora postojati veronauka. Da ima obrazovanje Veronauke na nivou svog stvarnog godista, osnovne skole, znao bi da je po samoj definiciji Bog transcendentalan. A znao bi i znacenje te reci: nesto za sta 100% znamo da ne mozemo racionalno dokazati ili opovrgnuti. U tome je i cela osnova "Vere"-verujete ili ne, znajuci da nema dokaza i da nikad ne moze biti dokaza. Licna odluka.
A sto se nauke tice, ja sam Astrofizicar/Kosmolog: po najboljem trenutnom znanju i razumevanju, transcendentalno je moguce. Nije iskljuceno ni dokazano. No, zbog Velikog Praska u kome je sve u trenutku nastalo ( i materija i energija i sam prostor i vreme te, sto se retko pominje - sami zakoni Prirode koji vladaju Svemirom) mi 100% znamo da nikako, nikada ne mozemo saznati sta je bilo "pre Velikog Praska". Ako ne verujete, za vas to pitanje predstavlja racionalnu besmislicu. Ako verujete, to ostavlja mogucnost (nedokazivu ali jos uvek Naucnu mogucnost) postojanja Boga. Dalje od toga ne moze.

Obrazovani teist

pre 7 godina

Jedan od velikih zabluda ateista je da je vjera u Boga samo puko misljenje da On postoji, ne, vjera u Boga je licni odnos sa Isusom i dozivljavanje njegovog djelovanja u zivotu i na osnovu toga, vjernik ima dokaza o Bozjem postojanju.

Druga zabluda je da, posto nema naucnih dokaza za postojanje Boga, on samim time ne postoji.
S obzirom na njihovu silnu pamet i obrazovanosti zdrav razum koji koriste, bilo bi u skladu s tim da znaju da se nauka ne bavi time.

miro

pre 7 godina

Sustina. Cak je i Bogu bila neophodna materija za stvaranje svega. Ako nije bilo nicega odakle ta materija? Bog je onda morao da stvori materiju ni iz cega. Maltene ista prica kao kod teorije praska. Odakle ta materija na tako malom prostoru da bi mogla da eksplodira. Nije mogla da se pojavi ni iz cega. Glavno pitanje je odakle? Kako ni iz cega moze nastati nesto. Mozda je univerzum zaista vecan, nema ni pocetak ni kraj. Mozda je Bog zapravo sam univerzum i postoji oduvek. Al onda u ovoj prici padaju zvanicne religije jer prema njima covek je stvroen po Bozjem liku sto implicira da Bog nije univerzum vec neko bice koje ima lik.
(koza, 2. oktobar 2016 22:56)

Kozo, zakoni fizike koji važe za ljude ne važe i za boga. Ne valja ti to granje koje "brstiš", spržilo ti mozak.

Mad Max

pre 7 godina

kao satro sve je to naucio dal je naucio da vozi kola sa 5 godina dal se uopste igrao on je programiran da tako radi a to nije normalno

Veliki brat

pre 7 godina

Za one koji se pitaju odakle materija za sve što postoji u Svemiru, neka se zapitaju odakle "materijama" za sve što postoji u nekoj igrici za računare, imate likove, imate zgrade, automobile... od čega je ta "materija" u tim igricama?

Eto pitanja odakle materija u Svemiru. Čak se i vodeći naučnici u oblasti kvantne fizike slažu da je hologram jedan od modela Svemira po kome su odgovori na sva pitanja vrlo jednostavni i sve pretpostavke teorijske fizike imaju logična objašnjenja.


Na kraju krajeva, mi još nismo dokučili ni šta je svest, a šta realnost, šta je materija, a šta energija, a hteli bismo odgovore na mnogo krupnija pitanja.

To je kao kad neko ko je juče naučio pravila šaha hoće da mu se objašnjava smisao svakog poteza u nekoj partiji između dva vrhunska velemajstora.


Daleko je čovečanstvo od odgovora na mnoga suštinska pitanja, i sve dok je glavni pokretač razvoja čovečanstva novac i gramizvost oko 1% onih kod kojih se većina tog novca nalazi, nećemo doći do odgovora na ta pitanja.

nema nista od toga

pre 7 godina

To je nebitno zato sto on ima devet godina. Mozda je on intelektualno u rangu genija, ali emotivno i dalje ima devet godina i obicno je dete, koje je uz to bas u periodu sa tzv "magicnim misljenjem" kad se veruje u razna tajanstvena bića i natprirodne pojave. Kad poraste i sazre, promeniće misljenje.

Bilja

pre 7 godina

bbr,ne znam jesi li cuo za onu kinesku poslovicu-ko zna, a ne zna da zna, probudi ga. Ko ne zna zna, a zna da ne zna, nauči ga. Ko ne zna, a ne zna da ne zna, KLONI GA SE. Tu žno, tužno. Ne znam da li da ti zavidim ili da te žalim. Zavidim ti jer nemaš nedoumice, nemaš pitanja bez odgovora... Zavidim ti na neobaveštenosti o svim onim "čudima" iz biblije koje je nauka DOKAZALA da su moguća. Jesi li na primer čuo za ona 2 japanske naučnika (SOLOMONOV EFEKAT). U tom To je bilo negde krajem devedesetih.I kako nauka napreduje te "laži" iz biblije nisu više čuda nego realno moguća. Upravo suprotno onom sto ti kažeš. I šta sad?

Veverica

pre 7 godina

Za ove sto kazu kako je mali ogranicen, verovatno nikad nisu culi za Isaka Njutna i mnoge druge utemeljitelje fizike i drugih prirodnih nauka koji su bili revni hriscani. Pitam se ko je ovde ogranicen.

Udarajte minuse

pre 7 godina

Idu bezbožnici sa komentarima. Nastavi mali samo tako dokazaces postojanje Svevišnjeg jer je samo tako sve logično u ovom prolaznom svijetu. Slava Bogu !

nitex

pre 7 godina

Za ove sto kao papagaji ponavljaju "Dokaza nema",odmah znam na kom su nivou svesti...mnogi uceniji i pametniji ljudi kroz istoriju su jednostvano rekli "Ne znamo". Sto sam stariji i sto vise izucavam razna znanja i citam knjige,sve vise ne znam. Mrzim fanatike u svim religijama,ali kada se dublje pogleda,religija nas nicemu drugome ne uci nego ljubavi,toleranciji i postovanju. Ko zna sta je istina...
(StokholmskiLemurOpasnihNamera, 02. oktobar 2016 20:52) Pa i nema dokaza. Ne znam u cemu je problem. Zato kad neko kaze znam da ima ili nema boga to moze da okaci macki o rep. Eto religija nas uci svemu tome, veri, toleranciji(pa onda kaze totalno glupo da nema religije ne bismo znali za moral) pa opet i situacija u svetu takva kakva je. Zakljucak: ateista sam samo za praznike ostalim danima to mi nije bitno.

M

pre 7 godina

"Prvo treba dokazati teoriju evolucije, veliki prasak, kosmičko jaje za koje nema dokaza...dokaži kako živo nastaje od neživog.
(Inteligentan dizajn, 02. oktobar 2016 21:31)"

Apsurdno je da ti uopste koristis termin 'inteligentan'. Sto se dizajna tice, sam si dokaz vrlo neingeligentnog dizajna. Savet, ako je moguce, probaj da vise nikad nista ne izgovoris pred drugim ljudskim bicem.

Berliner

pre 7 godina

@ (Aco, 2. oktobar 2016 22:18):

Na stranu sve ostalo, ali treba da razlikujes pojmove hipoteze i teorije. Teorija je dokazana hipoteza! Dakle, teorijom se upravo naziva nesto sto je dokazano. Druga je stvar sto dosta ljudi kod nas to ne zna, odnosno nepravilno shvata/koristi ove termine.

Veerghoen

pre 7 godina

Волим да видим вас атеисте како се понашате у авиону приликом турбуленција и Коме се молите.

Joja

pre 7 godina

Inace, odgledajte na youtube-u predavanje Lawrence Kraussa, inace profesora teoretske fizike sa americkog ASU, na temu Something from nothing. Naravno da postoji citava matematika iza teorije o virtuelnim cesticama koje "skacu" u i iz postojanja. Pokusao covek da objasni nama koji se bas to pitamo, ali na nama svojstven nacin. Mene bar ubedio. Bezveze sto medju Srbima ima vecih mozgova i poznavaoca fizike/matematike/astronomije... od svih mozgova na svetu, pa kad izadje neka vest na netu, ti mozgovi ne ucestvuju u ekspanziji takvih ideja, vec smrde s druge strane ekrana i prosipaju gluposti.

Sulejman

pre 7 godina

Citam komentare i koliko ljudi u boga neveruju sami su krivi ali kada ih nesto stegne dali bilo bolest ili neki drugi proglem mole dragog boga da im pomogne i kad pomoc stigne i sve proge zaborave sve takav je covek nezahvalno bice Ali znajte kao sto vi postojite i dragi bog postoji samo sto mi nista nismo stvorili a dragi bog je stvorio sve jer mi samo koristimo stvoreno ono sto vidimo i ono sto nevidimo

shomi

pre 7 godina

@neko iz mase
Muslimanski Bog i hriscanski Bog su jedno isto. I oni veruju u Boga, Isusa i Muhameda. Procitaj malo o tome pre komentara. Pozdrav

Geometrolog

pre 7 godina

Za čovečanstvo bi bilo dobro da Bog postoji, ili makar da svi veruju da postoji. I voleo bih da postoji, ljudi bi bili obazriviji. Međutim, nije me to navelo da komentarišem. Uz mogućnost loše interpretacije ili prevoda, ne mogu da ignorišem tvrdnju da je geometriju naučio sa, čini mi se, pet godina! Bavim se matematikom otkad znam za sebe i ne mogu da tvrdim da sam "naučio geometriju", mada se odlično snalazim. Tvrdim da bih mogao u nizu da mu postavljam na desetine geometrijskih problema i da nijedan ne bi uspeo da reši u razumnom roku. Ma, bez pomoći ne bi uspeo uopšte! Naučiti geometriju ne znači samo usvojiti aksiome geometrije.

Do pobede

pre 7 godina

Srecno ti bio u dokazivanju, posto navodno ima vise od 2000 bogova i svaki je navodno pravi, a dokaza ni o jednom jedinom nema.
(Marko, 02. oktobar 2016 17:45)

Ne mozete dokazati ni kako je nastao "big bang". Bogovi su sirok pojam za vas. Ajd uzdravlje :)))

Nije sandžak nego RAŠKA

pre 7 godina

Ateisti su puni tihe agresije.Ako iskreno ne verujete zasto naglasavate?.Ja verujem i nemam potrebu da se pravdam.Sigurna sam.To je iskustvo,osecaj,otkrovenje.Decak je izuzetan i sve sto je rekao je odraz njegove inteligencije i hipersenzibilnosti.
(Marija Ana, 02. oktobar 2016 22:03)

Draga Ana Marija ili Marija Ana, kako god, pročitajte sve komentare i videćete da koliko ateisti insistiraju da ne postoji Bog, toliko teisti insistiraju da Bog postoji. Spomenuli ste tihu agresiju? Ne bih to nazvao agresijom, pre bih rekao da smo razočarani da vi koji verujete u Boga, ne prihvatate nauku ali redovno koristite dobrobiti nauke. Takođe, vi teisti imate veoma GLASNU agresiju. Zbog vas, (bez obzira na religiju) je ubijeno i spaljeno na stotine milione ljudi. Sada mi ponovo reci ko je agresivan...Sada ću vas zamoliti da pročitate svoj komentar pa mi kažite da li je moguće da vi ne naglašavate vaš stav? HVALA!

hocu 2 palme

pre 7 godina

pa sta su trebali roditelji da rade? da ga teraju da se igra na plejstejsnu?

dete je, po izvestaju, nadprosecno, nadareno i neiskvareno odraslima i samo takvo bice i treba da se bavi ovakvim pitanjima.

Pronalazac bot

pre 7 godina

Moze li prvo da dokaze da je tecno govorio u sedmom mesecu zivota? Pa posle da vidimo dalje. Sad bar postoje mobilni telefoni, kamere i sl.

Tales

pre 7 godina

Ako mali pronadje Boga treba da mu kaze da covjecanstvo trazi da mu se Bog moli za oprost za sve ratove i stradanja koje je dozvolio na ovoj planeti.

није љубав ствар да се доказује

pre 7 godina

Као и сви глупи американци и западно европејци машите поенту живота. Бог постоји, само не треба да се доказује то постојање јер смо ми глупи и не предвиђени за ту силу у овом облику у коме постојимо. Дакле, Бог постоји.

koza

pre 7 godina

(qwerty, 2. oktobar 2016 19:29)

Sustina. Cak je i Bogu bila neophodna materija za stvaranje svega. Ako nije bilo nicega odakle ta materija? Bog je onda morao da stvori materiju ni iz cega. Maltene ista prica kao kod teorije praska. Odakle ta materija na tako malom prostoru da bi mogla da eksplodira. Nije mogla da se pojavi ni iz cega. Glavno pitanje je odakle? Kako ni iz cega moze nastati nesto. Mozda je univerzum zaista vecan, nema ni pocetak ni kraj. Mozda je Bog zapravo sam univerzum i postoji oduvek. Al onda u ovoj prici padaju zvanicne religije jer prema njima covek je stvroen po Bozjem liku sto implicira da Bog nije univerzum vec neko bice koje ima lik.

Marija Ana

pre 7 godina

Ateisti su puni tihe agresije.Ako iskreno ne verujete zasto naglasavate?.Ja verujem i nemam potrebu da se pravdam.Sigurna sam.To je iskustvo,osecaj,otkrovenje.Decak je izuzetan i sve sto je rekao je odraz njegove inteligencije i hipersenzibilnosti.

Trovach

pre 7 godina

Vidim da neki osudjuju sto decko ne zeli da se igra sa vrsnjacima. Sta ako njega znanje vise interesuje od prosecnih drugova. Mi polazimo od sebe jer smo, manje vise, svi prosecni, ali ako je neko dete genije zasto prosecni ljudi treba da ga sputavaju?

Aco

pre 7 godina

Tesko ce on naci te dokaze jer ne postoje, da postoje dokazi da Bog postoji onda to ne bi bila vera pa da mozes da verujes ili ne verujes. Ne moze se dokazati ni teorija evolucije, kao sve je to odavno dokazano itd. Ali da jeste ne bi se to zvalo "teorija", a znamo koliko je ona stara i ni danas nista.

Neko iz mase

pre 7 godina

Vidim da vernici likuju zbog ovog teksta jer vide ono što žele da vide i jer čuju ono što žele da čuju. Ako se ne veram klinac je izjavio da želi da se bavi NAUKOM "tako što će pokazati da je, kako kaže, samo spoljašnja sila mogla da stvori univerzum. " Dakle SILA i to spoljašna. Za njega je ta SILA u stvari Bog. Ne misli ni na muslimanskog niti hrišćanskog niti bilo kog drugog od hiljadu bogova koji su plod mašte čoveka od pračoveka do danas. Ne misli ni na onog zbog kog su vođeni krstaški ratovi ni na onog zbog kog su spaljivali i mučili nevernike i veštice, ni na onog zbog danas kamenuju žene, ne misli ni na onog zbog kog se danas vode ratovi...

klikbajt.

pre 7 godina

"Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
(Šatov, 02. oktobar 2016 20:23)" Zato sto se o njima ne slusa nego se o njima cita. Mada ima njih koji ti svaki dan zivot cine udobnijim ali nema nacina ili razloga da o njima citas.

Werty

pre 7 godina

Šta mu to vredi kada živi u satanističkoj državi, to njih ne interesuje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (profesor biologije, 2. oktobar 2016 19:00)

Da baš šteta. Eto da je u Srbiji otvorila bi mu se sva vrata i iskoristio bi sav svoj potencijal, otprilike kao Nikola Tesla.

Daniken

pre 7 godina

Tuzno kako religija moze da ispere mozak i genijalnom detetu kao sto je ovo.
Ali ako #bogom naizivaju one koji su malo promesali gene nasih predaka i udahnuli zivot ... onda je moze da se shavti

Inteligentan dizajn

pre 7 godina

Prvo treba dokazati teoriju evolucije, veliki prasak, kosmičko jaje za koje nema dokaza...dokaži kako živo nastaje od neživog.

SrbEUin

pre 7 godina

Spoljašnja sila nije sinonim za Boga.

Bog po religijskom shvatanju osim neograničene sile (bezgranična moć) ima svoju volju, (stvara svet po svom nahođenju), emocije (ljubav), intelekt (sve zna i sve razume) i osećaj za pradvu (stvara zakone i ujedno je vrhovni sudija)...
Spoljašnja strana sila je samo Syla, i nema božanske atribute.

I sada postoje teorije da naš svemir nije jedini, već da ih ima dva, tri ili više (što u stvari znači bezgranično mnogo). Oni su izvan mogućnosti naše detekcije, i naslućujemo ih samo posredno (crna materija i crna energija?) Ti svemiri utiču na naš svemir, dodiruju se, ili prožimaju, a mogu i da se sudaraju. Ti događaji su za nas neverovatno vremenski udaljeni, a za svemir su samo trenutak.
To je moguća adekvatna spoljašnja sila: sudarom dva svemira nastaje treći.

inteligencija kao proces

pre 7 godina

Ja kad cujem tu ekstremno pametnu decu kako pricaju odraslije od odraslih, ja se pitam sta sa nama i nasom decom nije u redu... Mislim da se ne lazemo, superheroji i angry birds su zanimljivi do 10. godine, posle toga dete treba samo da se diferencira i otvara sebi put. Ima dece koja u 5. osnovne citaju Jansonovu Istoriju umetnosti. Meni je mnogo lepo kad zena voli umetnost i razvija osecaj za lepo. A jos lepse kad se lepo izrazava. Sve je to nekako produkt vesegodisnjeg unapredjivanja. A ni muskarcima ne bi nista falilo.

Aldebaran

pre 7 godina

Ih, bre, dečko samo što si se ispilio, a već nišaniš Boga?! Što za početak ne odradiš nešto lakše i početničkog nivoa, kao što je pronalazak leka protiv raka?

Ili kad si se već zagrejao za astrofiziku, što prvo ne poradiš malo na warp pogonu, čisto onako da malo ubrzamo intrplanetarna putovanja?

Mila

pre 7 godina

A sta ces da radis ako trazeci boga dokazes da je u pravu Elon Musk? Da mi samo "zivimo" u necijoj virutelnoj stvarnosti, ili video igrici ili whatever?

Aleksandar

pre 7 godina

Bog je sve. I to bas sve. I tu nema mnogo muckanja mozgom. Prosta stvar. Samo ga ljudi komplikuju. I ne, nisam ni hriscanin, niti ostale religije i derivati.

Werty

pre 7 godina

Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Šatov, 2. oktobar 2016 20:23)

Kako bre djetiću nisi čuo? Pa jedan nam je precednik a drugi je premijer, a treći genijalac je bio u Hagu i sve ih nadmudrio...

YIFY

pre 7 godina

Pa i nije bas da ta teorije je njegova i da potvrdjuje postojanje Boga vec moze da potvrdjuje i da zivimo u viruelnom svijetu iliti da nista noje stvarno ili da smo kreacija nekog intelignetnog bica ili civilizacije... Dakle vise teorija sa istom sustinom... E to sto religiozni ljudi zele da vjeruju u Boga je njihov licni problem

Dr Sem

pre 7 godina

Je l' slucajnost da je mali bas Amerikanac?! Pripadnik nacije koja i dan danas osporava Teslu a Edisona dize u nebesa. Gledam pre par dana na tv neki nas decak, Jovan, za sekundu vadi koren iz petocifrenih brojeva, sinuse, kosinuse. Siromasan decak, roditelji za leba nemaju ali GENIJE sigurno inteligentniji od ovog sto je "tecno pricao sa sedam meseci". Sve im mogu poverovati, ali ako je sve ostalo o njemu istina kao i da je pricao sa 7 meseci; e onda im NISTA NE VERUJEM. AJ VOZDRA

M

pre 7 godina

"Oh ne .

Da nije Srbin ?

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......
(samo su ateisti pametni, 2. oktobar 2016 20:01)"

Ne, nije Srbin.
Ne gresi vec u tom uzrastu ne zna za bolje od onog sto su mu roditelji sipali u glavu.
Nikako. Ne postoji. Uglavnom.
Sto se nickname-a tice - Nisu svi ateisti pametni, ali pametni uglavnom jesu ateisti.

Jod

pre 7 godina

Kad bi sve majke uzimale dovoljno Joda u vreme trudnoce imali bi na milione ovakvih genija. Al sta se moze. Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala. Ako ovi nastave da nas truju sadasnje novorodjene bebe ce umirati izmedju 30te i 50te ako im se posreci. Uzdravlje. Valjda cemo se opametiti na vreme.

Miki

pre 7 godina

Dalek je put od genijalnog deteta do genijalnog naučnika. Mnogo kockica se treba složiti a on je složio tek prvu. Možda na kraju završi kao izvršni direktor neke banke, a možda ni to.

Lik

pre 7 godina

...Treba poceti od definisanja pojma Boga. Ne kazem da ne postoji, kazem da ne postoji onakav kakvim ga religije predstavljaju.
(Kobster, 2. oktobar 2016 19:00)

Odprilike da je to suština poimanja stvarnosti. Recimo, u susretu sa belim čovekom neka plemena su verovala da su to bogovi. Pojavite se sa svim čudima današnje tehnike pred nekim domorocem koji nije video ništa osim džungle i eto religije.
Današnja nauka ne ume da objasni stvaranje univerzuma iz ničega nego se iznose raznorazne hipoteze koje jednostavno ne piju vodu. Nešto iz ničega ne može nastati a sve mora imati svoj početak.
Problem prihvatanja Boga je nerešiv za čoveka koji zahteva da prvo vidi pa onda da poveruje. To što je neko to već video pre 2000 god. za njega nema značaj, hoće i on to da vidi.

Јабучило

pre 7 godina

Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
(Šatov, 02. oktobar 2016 20:23)

Онда постају матори генијалци, што више није занимљиво, а понекад је чак и иритантно.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Za ove sto kao papagaji ponavljaju "Dokaza nema",odmah znam na kom su nivou svesti...mnogi uceniji i pametniji ljudi kroz istoriju su jednostvano rekli "Ne znamo". Sto sam stariji i sto vise izucavam razna znanja i citam knjige,sve vise ne znam. Mrzim fanatike u svim religijama,ali kada se dublje pogleda,religija nas nicemu drugome ne uci nego ljubavi,toleranciji i postovanju. Ko zna sta je istina...

VV

pre 7 godina

Malome treba reći da ne dokazuje ono što želi, nego ono na šta činjenice ukazuju. Njegova polazna pretpostavka je ista kao i kod vernika, ali ona i sve što iz nje sledi ništa ne dokazuje.

IC XC NI KA

pre 7 godina

Уђи у било коју православну цркву и видићеш да је тамо одавно доказано да Бог постоји и да је међу нама.

Voodoo

pre 7 godina

Jako zanimljivo, cekaj da ga dohvati neka korporacija samo, dokazivace sta god oni budu zeleli i jos ce da ga ubede da misli da je na pravom putu. Bogati i mocni su uvek upravljali mozgovima ekstremno pametnih naucnika, jer ti naucnici jesu bili zaludjeni, medjutim u celoj toj nadprosecnoj inteligenciji i zanosu samo time u zivotu nisu ni primetili kako su sa njima mocni manipulisali kao sa decom, najbolji primer su i dva najveca naucna mozga covecanstva Ajnstajn i Tesla.

samo su ateisti pametni

pre 7 godina

Oh ne .

Da nije Srbin ?

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......

doDo

pre 7 godina

procitajte tekst. zeli da pokaze da univerzum nije mogao nastati bez spoljasnjeg uticaja, bio to Bog ili neko ili nesto sa drugim imenom.

Pehad

pre 7 godina

Vau, koliko pseudonauke u jednom komentaru:

Jedna od najvecih misterija je ljudska svest, standardni zakoni prirode i relativnosti je ne mogu opisati niti meriti

Zakoni relativnosti? Za svest? Sta?
Kako se ne moze meriti? Moze EEG-om, fMRI-jom, impedancnom tomografijom, klasicnom biohemijom... Kad ljudima izmere da vise nemaju svest, to se zove mozdana smrt i te ljude salju na pogreb u kome su glavni akteri.

ALI kvntna fizika nju detektuje i potvrdjuje

Metodom koja se zove kako? Zar ne napisa receniju pre da ne moze da se meri?


da je nasa svest cista energija

Jok vala. Sinapse su hemija, ali ajde.


kvantnih stanja

Da li znate sta znaci rec kvant?

koja nedvosmisleno utice na mikro svet cestica. a. nova istrazivanja potvrdjuju da utice i na makro svest

Metodom koja se zove kako?



Za klinca, super. Samo... Nakon sto pokaze da je bila potrebna pocetna energija, kako objasnjava tu energiju? Samo pomera orvir gola dalje. Ali dobro, porasce, svi smo mastali o raznim otkricima.

kokice

pre 7 godina

Jao, sada kad krenu da pene ateJisti po komentarima! Taman se resimo zatucanih vernika, a dobijemo zatucane nevernike. Valjda da drze univerzum u ravnotezi...

protivotrov

pre 7 godina

neka neko od naših, srpskih ateista, antiteista objasni detetu da, u stvari, ne veruje, jer nije moguće da je ovoliko pametan a da je religiozan... a možda da sačekamo da poraste...

Madhva (Hare Krišna)

pre 7 godina

Bravo dete, a to sa Bogom, samo opušteno. Valjda On i nije hteo da bude dokaziv. Inače bi bio očigledan. Oni koji se bave Njime ga osete ako su iskreni, a oni koji bi hteli da ga dokuče mozganjem se malo pređu.

umadbro

pre 7 godina

koji to tacno bog? steta sto su (verovatno roditelji) indoktrinirali jednog ovakvog genija. za ozbiljnu nauku, ako se ne otrgne tog religioznog ispiranja mozga, je verovatno izgubljen

Dzoni

pre 7 godina

Mali, na zalost, iako svi parametri govore da si pametan idejom i ciljem koje si izneo si u startu dokazao da si glup. Kao i vecina poboznih fanatika svih veroispovesti... Neka ti je sa srecom.

nema sumnje to je lizalica

pre 7 godina

Ja poznajem jednog naseg decaka koji je sa dve godine citao na dva jezika- nemackom i srpskom, latinicu i cirilicu.

https://youtu.be/fPwZ_yi-z-Y


A sa 4 godine je radio matematiku kao izvrstan odlikas iz 8. osnovne:

https://www.youtube.com/watch?v=xqIPus7aDzU

Sad ide u prvi razred i sa svima ostalima uci slovo B. A su ucili prosle nedelje

M

pre 7 godina

Kada bude malo stariji pazi da se nece zamajaviti oko toga, pogotovo kada postane astrofizicar. Ta ideja, kao i sve ostalo u tom uzrastu, potice od roditelja, ma koliki prirodni intelekt i potencijal postojao.

c i t i z e n

pre 7 godina

Očigledna zloupotreba obdarenog deteta od strane roditelja za prijekciju njihovih stavova. Dete treba da se igra (makar i brojevima) a svet je nastao onako kako je nastao, bez obzira na to kako mi postanak tumačimo.

protivotrov

pre 7 godina

neka neko od naših, srpskih ateista, antiteista objasni detetu da, u stvari, ne veruje, jer nije moguće da je ovoliko pametan a da je religiozan... a možda da sačekamo da poraste...

qwerty

pre 7 godina

Ako nije postojalo nista gde se onda nalazila spoljasnja sila? To onda znaci da je ovaj univerzum samo podskup nekog veceg sistema gde se onda nalazi ta sila. Onda se postavlja pitanje ko je stvorio taj nadsistem. Opet neka nadsila koja opet postoji u nekon nadnadsistemu. Pa opet je taj nadnadsistem stvorila neka visa sila iz nadnadnadsistema itd... i onda idemo u beskonacno nivoa univerzuma i visih sila. I gde je onda tu pocetak vremena? Onda ispada da univerzum postoje oduvek, nije stvoren, samo mu se menjao oblik, i gradjeni su novi nivoi.

!?

pre 7 godina

Prema fundamentalizmu američkih hrišćana, džihadisti su sasvim umereni. Ko je imao prilike da ga Amerikanac smara svojim verovanjem u to kako su bajke iz biblije zapravo sušta istina, taj zna na šta mislim.

Marko - Vracar

pre 7 godina

Iako ne delimo verovanja decaku zelim da uspe u svojim nastojanjima, dovoljno brzo. Bude li radio na tome citav zivot, bice to cisto tracenje potencijalnog genija. Ne mogu sagledam potencijal takvog istrazivanja, ali nadam se necem korisnom :)

Kobster

pre 7 godina

Svaka cast malom, ali ovo ce biti tesko dokazati. Cak i ako dokaze hipotezu, to ne znaci da je Bog stvorio univerzum, vec moze biti napredna civilizaciia koja obitava u visim dimenzijama, paralelnom univerzumu ili prosta zakonitost neke vise dimenzije koja za rezultat ima periodicno stvaranje novih univerzuma. Treba poceti od definisanja pojma Boga. Ne kazem da ne postoji, kazem da ne postoji onakav kakvim ga religije predstavljaju.

Pavle

pre 7 godina

Detinjarije :) Da je moguće onom ko želi da veruje u jedno dokazati nešto drugo Bog bi to već uradio.

U tom svetlu samo dokazivanje je iluzija. Zato se u Bibliji govori o veri.

jozef k.

pre 7 godina

"U jed­no­me ro­du svo­ga sa­zna­nja ljud­ski um ima čud­nu sud­bi­nu: što ga uz­ne­mi­ru­ju pi­ta­nja o ko­ja ne mo­že da se oglu­ši, jer mu ih po­sta­vlja sa­ma pri­ro­da uma, ali ko­ja on ipak ne mo­že da re­ši, jer ona pre­ma­ša­ju sva­ku moć ljud­sko­ga uma." - Kant

Sale

pre 7 godina

Mali puno srece ti zelim, al dokazi Bozijeg postojanja su svuda oko nas. A onima koji su slepi kod ociju, ni jedan dokaz nece biti dovoljan.

Bob Rock

pre 7 godina

Do toga da su argumenti za Boga jači od argumenata za ateizam moguće je doći na temelju jednostavne deduktivne logike, kao što to s glasovitih pet teističkih argumenata na svojim predavanjima redovito prezentira Dr. William Lane Craig.

Makarido

pre 7 godina

Ne postoji prostora za nove teorije, ali mali je svakako genijalac. Tesla, Njutn, Ajnstajn, Kepler, Faradej, Mendel, Pasakl, Kopernik, Bojl, Damadin i svi najveci naucnici svih vremena su verovali u Boga. Samo tinejdzer misle da je nesto "kul" biti ateista, ali svi dodju do istine kad sazru.

Ayatollah

pre 7 godina

1. Nema ništa od ozbiljne nauke, ako se kreće od predrasuda.

2. Čak i da neko dokaže da je “spoljna sila” stvorila univerzum, ne mora nužno da znači da je ta sila Bog.

3. Ako hoće da postane astrofizičar, zbog čega sluša istoriju na koledžu?

vasdorteo

pre 7 godina

To kako je Bog stvorio svet , istina o tome, ako postoji, za nas obične smrtnike bi bila shvatljiva koliko i pokušaj da se Teorija relativnosti objasni člankovitim glistama.

BeKo

pre 7 godina

"Talenat pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi; genije pogađa metu koji niko drugi ne može ni videti"!

Arthur Schopenhauer 

Nemoguća misija po mom mišljenju, ali srećno, ipak je mali genije možda vidi metu za razliku od nas prosečnih.

laleGator

pre 7 godina

Ako Bog postoji
on sigurno nije neko covekoliko bice
niti bilo kakvi bice u nama poznatom smislu.

Termin Bog, oznacava sveobuhvatno svemoguce bice iz kojeg je sve nastalo i koje sve "moze ali ne mora" da kontrolise po svojoj volji!

Samo jedna stvar u svemiru se uklapa u ovaj termin Bog

a to je energija
iz nje je sve nastalo, sve se od nje sastoji, ona sve pokrece, unistava i ponovo stvara
i njoj nista nije nemoguce!

Ako bi energija imala svest onda bi to bio Bog!
A ovo upste nije nemoguce jer kvantna mehanika itekako potvrdjuje "mogucnost" da energija moze biti samo svesna

Jedna od najvecih misterija je ljudska svest, standardni zakoni prirode i relativnosti je ne mogu opisati niti meriti
ALI kvntna fizika nju detektuje i potvrdjuje da je nasa svest cista energija kvantnih stanja koja nedvosmisleno utice na mikro svet cestica. a. nova istrazivanja potvrdjuju da utice i na makro svest

Dakle kvantna fizika ostavlja "otvorena vrata" da postoji Bog ali ne onakav kakav nam predstavljaju religije

lun

pre 7 godina

Mali je mozda genije pa je vec ukapirao da mu verovanje u Boga donosi mogucnost da postoji i "posle"posle kraja.Ides u raj ili pakao ali negde ides sto su i oni koji su smislili religiju ukapirali i oduvek dobro prolazili.Ako krenes sa stanovista sa Boga nema posle zivota je kraj.Gotovo!, a to nije bas ohrabrujuce.Covek ima prava da veruje ili ne veruje u Boga a malom zelim srecu u pokusaju da dokaze nesto sto je nemoguce.

Dks

pre 7 godina

Do 30 postaje zreo za ludnicu,kao i svi sa tim koficijentom inteligencije. Iki ce celog zivota da ima tikove kao vi veliki mozgovi. Kao steve jobs uvek se drzao za donji deo brade a zasto?

Miloš

pre 7 godina

Završio srednju školu sa 9 godina i upisao koledž? Ili su standardi obrazovnih institucija u SAD u velikoj krizi ili je ovo dete vanzemaljac. Trećeg nema.

bbr

pre 7 godina

svaka cast malom,tako mlad a vec ogranicen kao neki starac iz prasume.Pre nego sto "dokazes" da "bog" postoji,moras da unistis sve dokaze o evoluciji,dokaze koji potvrdjuju da nista iz biblije nije tacno i jos mnogo toga.Nauka napreduje svake godine,i sve vise stvari dokazuje i objasnjava,vera od pamtiveka nije uspela nista da dokaze,samo bajke koje su dokazano netacne.Nindza kornjace i bog,nema razlike.

inzenjer

pre 7 godina

Citao sam pre nekih 10 godina isto.. Decak od 14 godina predavao na fakultetu... Imao doktorat itd... Samo sto je umro mlad sa nekih 20 godina

popeye

pre 7 godina

За то требају молекуларна биологија и математичка статистика. Астрофизика превише базира на нашем схватању, а не чињеницама

bbr

pre 7 godina

svaka cast malom,tako mlad a vec ogranicen kao neki starac iz prasume.Pre nego sto "dokazes" da "bog" postoji,moras da unistis sve dokaze o evoluciji,dokaze koji potvrdjuju da nista iz biblije nije tacno i jos mnogo toga.Nauka napreduje svake godine,i sve vise stvari dokazuje i objasnjava,vera od pamtiveka nije uspela nista da dokaze,samo bajke koje su dokazano netacne.Nindza kornjace i bog,nema razlike.

BeKo

pre 7 godina

"Talenat pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi; genije pogađa metu koji niko drugi ne može ni videti"!

Arthur Schopenhauer 

Nemoguća misija po mom mišljenju, ali srećno, ipak je mali genije možda vidi metu za razliku od nas prosečnih.

Werty

pre 7 godina

Šta mu to vredi kada živi u satanističkoj državi, to njih ne interesuje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (profesor biologije, 2. oktobar 2016 19:00)

Da baš šteta. Eto da je u Srbiji otvorila bi mu se sva vrata i iskoristio bi sav svoj potencijal, otprilike kao Nikola Tesla.

laleGator

pre 7 godina

Ako Bog postoji
on sigurno nije neko covekoliko bice
niti bilo kakvi bice u nama poznatom smislu.

Termin Bog, oznacava sveobuhvatno svemoguce bice iz kojeg je sve nastalo i koje sve "moze ali ne mora" da kontrolise po svojoj volji!

Samo jedna stvar u svemiru se uklapa u ovaj termin Bog

a to je energija
iz nje je sve nastalo, sve se od nje sastoji, ona sve pokrece, unistava i ponovo stvara
i njoj nista nije nemoguce!

Ako bi energija imala svest onda bi to bio Bog!
A ovo upste nije nemoguce jer kvantna mehanika itekako potvrdjuje "mogucnost" da energija moze biti samo svesna

Jedna od najvecih misterija je ljudska svest, standardni zakoni prirode i relativnosti je ne mogu opisati niti meriti
ALI kvntna fizika nju detektuje i potvrdjuje da je nasa svest cista energija kvantnih stanja koja nedvosmisleno utice na mikro svet cestica. a. nova istrazivanja potvrdjuju da utice i na makro svest

Dakle kvantna fizika ostavlja "otvorena vrata" da postoji Bog ali ne onakav kakav nam predstavljaju religije

Geometrolog

pre 7 godina

Za čovečanstvo bi bilo dobro da Bog postoji, ili makar da svi veruju da postoji. I voleo bih da postoji, ljudi bi bili obazriviji. Međutim, nije me to navelo da komentarišem. Uz mogućnost loše interpretacije ili prevoda, ne mogu da ignorišem tvrdnju da je geometriju naučio sa, čini mi se, pet godina! Bavim se matematikom otkad znam za sebe i ne mogu da tvrdim da sam "naučio geometriju", mada se odlično snalazim. Tvrdim da bih mogao u nizu da mu postavljam na desetine geometrijskih problema i da nijedan ne bi uspeo da reši u razumnom roku. Ma, bez pomoći ne bi uspeo uopšte! Naučiti geometriju ne znači samo usvojiti aksiome geometrije.

Neko iz mase

pre 7 godina

Vidim da vernici likuju zbog ovog teksta jer vide ono što žele da vide i jer čuju ono što žele da čuju. Ako se ne veram klinac je izjavio da želi da se bavi NAUKOM "tako što će pokazati da je, kako kaže, samo spoljašnja sila mogla da stvori univerzum. " Dakle SILA i to spoljašna. Za njega je ta SILA u stvari Bog. Ne misli ni na muslimanskog niti hrišćanskog niti bilo kog drugog od hiljadu bogova koji su plod mašte čoveka od pračoveka do danas. Ne misli ni na onog zbog kog su vođeni krstaški ratovi ni na onog zbog kog su spaljivali i mučili nevernike i veštice, ni na onog zbog danas kamenuju žene, ne misli ni na onog zbog kog se danas vode ratovi...

Werty

pre 7 godina

Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Šatov, 2. oktobar 2016 20:23)

Kako bre djetiću nisi čuo? Pa jedan nam je precednik a drugi je premijer, a treći genijalac je bio u Hagu i sve ih nadmudrio...

IC XC NI KA

pre 7 godina

Уђи у било коју православну цркву и видићеш да је тамо одавно доказано да Бог постоји и да је међу нама.

Dr Sem

pre 7 godina

Je l' slucajnost da je mali bas Amerikanac?! Pripadnik nacije koja i dan danas osporava Teslu a Edisona dize u nebesa. Gledam pre par dana na tv neki nas decak, Jovan, za sekundu vadi koren iz petocifrenih brojeva, sinuse, kosinuse. Siromasan decak, roditelji za leba nemaju ali GENIJE sigurno inteligentniji od ovog sto je "tecno pricao sa sedam meseci". Sve im mogu poverovati, ali ako je sve ostalo o njemu istina kao i da je pricao sa 7 meseci; e onda im NISTA NE VERUJEM. AJ VOZDRA

umadbro

pre 7 godina

koji to tacno bog? steta sto su (verovatno roditelji) indoktrinirali jednog ovakvog genija. za ozbiljnu nauku, ako se ne otrgne tog religioznog ispiranja mozga, je verovatno izgubljen

Tales

pre 7 godina

Ako mali pronadje Boga treba da mu kaze da covjecanstvo trazi da mu se Bog moli za oprost za sve ratove i stradanja koje je dozvolio na ovoj planeti.

Trovach

pre 7 godina

Vidim da neki osudjuju sto decko ne zeli da se igra sa vrsnjacima. Sta ako njega znanje vise interesuje od prosecnih drugova. Mi polazimo od sebe jer smo, manje vise, svi prosecni, ali ako je neko dete genije zasto prosecni ljudi treba da ga sputavaju?

koza

pre 7 godina

(qwerty, 2. oktobar 2016 19:29)

Sustina. Cak je i Bogu bila neophodna materija za stvaranje svega. Ako nije bilo nicega odakle ta materija? Bog je onda morao da stvori materiju ni iz cega. Maltene ista prica kao kod teorije praska. Odakle ta materija na tako malom prostoru da bi mogla da eksplodira. Nije mogla da se pojavi ni iz cega. Glavno pitanje je odakle? Kako ni iz cega moze nastati nesto. Mozda je univerzum zaista vecan, nema ni pocetak ni kraj. Mozda je Bog zapravo sam univerzum i postoji oduvek. Al onda u ovoj prici padaju zvanicne religije jer prema njima covek je stvroen po Bozjem liku sto implicira da Bog nije univerzum vec neko bice koje ima lik.

Marija Ana

pre 7 godina

Ateisti su puni tihe agresije.Ako iskreno ne verujete zasto naglasavate?.Ja verujem i nemam potrebu da se pravdam.Sigurna sam.To je iskustvo,osecaj,otkrovenje.Decak je izuzetan i sve sto je rekao je odraz njegove inteligencije i hipersenzibilnosti.

shomi

pre 7 godina

@neko iz mase
Muslimanski Bog i hriscanski Bog su jedno isto. I oni veruju u Boga, Isusa i Muhameda. Procitaj malo o tome pre komentara. Pozdrav

Miloš

pre 7 godina

Završio srednju školu sa 9 godina i upisao koledž? Ili su standardi obrazovnih institucija u SAD u velikoj krizi ili je ovo dete vanzemaljac. Trećeg nema.

Aldebaran

pre 7 godina

Ih, bre, dečko samo što si se ispilio, a već nišaniš Boga?! Što za početak ne odradiš nešto lakše i početničkog nivoa, kao što je pronalazak leka protiv raka?

Ili kad si se već zagrejao za astrofiziku, što prvo ne poradiš malo na warp pogonu, čisto onako da malo ubrzamo intrplanetarna putovanja?

VV

pre 7 godina

Malome treba reći da ne dokazuje ono što želi, nego ono na šta činjenice ukazuju. Njegova polazna pretpostavka je ista kao i kod vernika, ali ona i sve što iz nje sledi ništa ne dokazuje.

Voodoo

pre 7 godina

Jako zanimljivo, cekaj da ga dohvati neka korporacija samo, dokazivace sta god oni budu zeleli i jos ce da ga ubede da misli da je na pravom putu. Bogati i mocni su uvek upravljali mozgovima ekstremno pametnih naucnika, jer ti naucnici jesu bili zaludjeni, medjutim u celoj toj nadprosecnoj inteligenciji i zanosu samo time u zivotu nisu ni primetili kako su sa njima mocni manipulisali kao sa decom, najbolji primer su i dva najveca naucna mozga covecanstva Ajnstajn i Tesla.

klikbajt.

pre 7 godina

"Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
(Šatov, 02. oktobar 2016 20:23)" Zato sto se o njima ne slusa nego se o njima cita. Mada ima njih koji ti svaki dan zivot cine udobnijim ali nema nacina ili razloga da o njima citas.

није љубав ствар да се доказује

pre 7 godina

Као и сви глупи американци и западно европејци машите поенту живота. Бог постоји, само не треба да се доказује то постојање јер смо ми глупи и не предвиђени за ту силу у овом облику у коме постојимо. Дакле, Бог постоји.

Sale

pre 7 godina

Mali puno srece ti zelim, al dokazi Bozijeg postojanja su svuda oko nas. A onima koji su slepi kod ociju, ni jedan dokaz nece biti dovoljan.

M

pre 7 godina

Kada bude malo stariji pazi da se nece zamajaviti oko toga, pogotovo kada postane astrofizicar. Ta ideja, kao i sve ostalo u tom uzrastu, potice od roditelja, ma koliki prirodni intelekt i potencijal postojao.

Aleksandar

pre 7 godina

Bog je sve. I to bas sve. I tu nema mnogo muckanja mozgom. Prosta stvar. Samo ga ljudi komplikuju. I ne, nisam ni hriscanin, niti ostale religije i derivati.

dex

pre 7 godina

Evo još jednom... Ja sam ateista, ali nikada ne bih pljuvao vernike kao što to čine "kolege." Pazite, većina vas je jedva srednju završila, a pljujete po klincu koji je sa 9 godina završio srednju školu?!? Eeeej?! Mali, samo napred, dokaži nam da grešimo, a ako ti grešiš, fokusiraj se na nešto drugo i ne odustaj od daljeg napredovanja!

inzenjer

pre 7 godina

Citao sam pre nekih 10 godina isto.. Decak od 14 godina predavao na fakultetu... Imao doktorat itd... Samo sto je umro mlad sa nekih 20 godina

Makarido

pre 7 godina

Ne postoji prostora za nove teorije, ali mali je svakako genijalac. Tesla, Njutn, Ajnstajn, Kepler, Faradej, Mendel, Pasakl, Kopernik, Bojl, Damadin i svi najveci naucnici svih vremena su verovali u Boga. Samo tinejdzer misle da je nesto "kul" biti ateista, ali svi dodju do istine kad sazru.

samo su ateisti pametni

pre 7 godina

Oh ne .

Da nije Srbin ?

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......

vasdorteo

pre 7 godina

To kako je Bog stvorio svet , istina o tome, ako postoji, za nas obične smrtnike bi bila shvatljiva koliko i pokušaj da se Teorija relativnosti objasni člankovitim glistama.

nema sumnje to je lizalica

pre 7 godina

Ja poznajem jednog naseg decaka koji je sa dve godine citao na dva jezika- nemackom i srpskom, latinicu i cirilicu.

https://youtu.be/fPwZ_yi-z-Y


A sa 4 godine je radio matematiku kao izvrstan odlikas iz 8. osnovne:

https://www.youtube.com/watch?v=xqIPus7aDzU

Sad ide u prvi razred i sa svima ostalima uci slovo B. A su ucili prosle nedelje

jozef k.

pre 7 godina

"U jed­no­me ro­du svo­ga sa­zna­nja ljud­ski um ima čud­nu sud­bi­nu: što ga uz­ne­mi­ru­ju pi­ta­nja o ko­ja ne mo­že da se oglu­ši, jer mu ih po­sta­vlja sa­ma pri­ro­da uma, ali ko­ja on ipak ne mo­že da re­ši, jer ona pre­ma­ša­ju sva­ku moć ljud­sko­ga uma." - Kant

M

pre 7 godina

"Oh ne .

Da nije Srbin ?

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......
(samo su ateisti pametni, 2. oktobar 2016 20:01)"

Ne, nije Srbin.
Ne gresi vec u tom uzrastu ne zna za bolje od onog sto su mu roditelji sipali u glavu.
Nikako. Ne postoji. Uglavnom.
Sto se nickname-a tice - Nisu svi ateisti pametni, ali pametni uglavnom jesu ateisti.

Madhva (Hare Krišna)

pre 7 godina

Bravo dete, a to sa Bogom, samo opušteno. Valjda On i nije hteo da bude dokaziv. Inače bi bio očigledan. Oni koji se bave Njime ga osete ako su iskreni, a oni koji bi hteli da ga dokuče mozganjem se malo pređu.

Ayatollah

pre 7 godina

1. Nema ništa od ozbiljne nauke, ako se kreće od predrasuda.

2. Čak i da neko dokaže da je “spoljna sila” stvorila univerzum, ne mora nužno da znači da je ta sila Bog.

3. Ako hoće da postane astrofizičar, zbog čega sluša istoriju na koledžu?

popeye

pre 7 godina

За то требају молекуларна биологија и математичка статистика. Астрофизика превише базира на нашем схватању, а не чињеницама

c i t i z e n

pre 7 godina

Očigledna zloupotreba obdarenog deteta od strane roditelja za prijekciju njihovih stavova. Dete treba da se igra (makar i brojevima) a svet je nastao onako kako je nastao, bez obzira na to kako mi postanak tumačimo.

qwerty

pre 7 godina

Ako nije postojalo nista gde se onda nalazila spoljasnja sila? To onda znaci da je ovaj univerzum samo podskup nekog veceg sistema gde se onda nalazi ta sila. Onda se postavlja pitanje ko je stvorio taj nadsistem. Opet neka nadsila koja opet postoji u nekon nadnadsistemu. Pa opet je taj nadnadsistem stvorila neka visa sila iz nadnadnadsistema itd... i onda idemo u beskonacno nivoa univerzuma i visih sila. I gde je onda tu pocetak vremena? Onda ispada da univerzum postoje oduvek, nije stvoren, samo mu se menjao oblik, i gradjeni su novi nivoi.

kod

pre 7 godina

Procitala sam komentare o ovom decaku i mogu da zakljucim da vecina ili ismevaju ili su zavidni!Da li je moguce da smo kao ljudi toliko podbacili?Jel moze nekad bez negativnih komentara?Zar je toliko tesko napisati pohvalu?
Bravo malisa,samo tako nastavi i napravi malo mesta za igru i nestasluke!

Kobster

pre 7 godina

Svaka cast malom, ali ovo ce biti tesko dokazati. Cak i ako dokaze hipotezu, to ne znaci da je Bog stvorio univerzum, vec moze biti napredna civilizaciia koja obitava u visim dimenzijama, paralelnom univerzumu ili prosta zakonitost neke vise dimenzije koja za rezultat ima periodicno stvaranje novih univerzuma. Treba poceti od definisanja pojma Boga. Ne kazem da ne postoji, kazem da ne postoji onakav kakvim ga religije predstavljaju.

!?

pre 7 godina

Prema fundamentalizmu američkih hrišćana, džihadisti su sasvim umereni. Ko je imao prilike da ga Amerikanac smara svojim verovanjem u to kako su bajke iz biblije zapravo sušta istina, taj zna na šta mislim.

Dzoni

pre 7 godina

Mali, na zalost, iako svi parametri govore da si pametan idejom i ciljem koje si izneo si u startu dokazao da si glup. Kao i vecina poboznih fanatika svih veroispovesti... Neka ti je sa srecom.

golijat

pre 7 godina

jos samo da dodam da li je moguce da ima vas koji verujete da je decak sa ilustracije zaista taj mali genije?!da li znate sta znaci ilustracija?

SrbEUin

pre 7 godina

Spoljašnja sila nije sinonim za Boga.

Bog po religijskom shvatanju osim neograničene sile (bezgranična moć) ima svoju volju, (stvara svet po svom nahođenju), emocije (ljubav), intelekt (sve zna i sve razume) i osećaj za pradvu (stvara zakone i ujedno je vrhovni sudija)...
Spoljašnja strana sila je samo Syla, i nema božanske atribute.

I sada postoje teorije da naš svemir nije jedini, već da ih ima dva, tri ili više (što u stvari znači bezgranično mnogo). Oni su izvan mogućnosti naše detekcije, i naslućujemo ih samo posredno (crna materija i crna energija?) Ti svemiri utiču na naš svemir, dodiruju se, ili prožimaju, a mogu i da se sudaraju. Ti događaji su za nas neverovatno vremenski udaljeni, a za svemir su samo trenutak.
To je moguća adekvatna spoljašnja sila: sudarom dva svemira nastaje treći.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Za ove sto kao papagaji ponavljaju "Dokaza nema",odmah znam na kom su nivou svesti...mnogi uceniji i pametniji ljudi kroz istoriju su jednostvano rekli "Ne znamo". Sto sam stariji i sto vise izucavam razna znanja i citam knjige,sve vise ne znam. Mrzim fanatike u svim religijama,ali kada se dublje pogleda,religija nas nicemu drugome ne uci nego ljubavi,toleranciji i postovanju. Ko zna sta je istina...

Lik

pre 7 godina

...Treba poceti od definisanja pojma Boga. Ne kazem da ne postoji, kazem da ne postoji onakav kakvim ga religije predstavljaju.
(Kobster, 2. oktobar 2016 19:00)

Odprilike da je to suština poimanja stvarnosti. Recimo, u susretu sa belim čovekom neka plemena su verovala da su to bogovi. Pojavite se sa svim čudima današnje tehnike pred nekim domorocem koji nije video ništa osim džungle i eto religije.
Današnja nauka ne ume da objasni stvaranje univerzuma iz ničega nego se iznose raznorazne hipoteze koje jednostavno ne piju vodu. Nešto iz ničega ne može nastati a sve mora imati svoj početak.
Problem prihvatanja Boga je nerešiv za čoveka koji zahteva da prvo vidi pa onda da poveruje. To što je neko to već video pre 2000 god. za njega nema značaj, hoće i on to da vidi.

Dks

pre 7 godina

Do 30 postaje zreo za ludnicu,kao i svi sa tim koficijentom inteligencije. Iki ce celog zivota da ima tikove kao vi veliki mozgovi. Kao steve jobs uvek se drzao za donji deo brade a zasto?

Hez

pre 7 godina

Vidim da vernici likuju zbog ovog teksta jer vide ono što žele da vide i jer čuju ono što žele da čuju...
(Neko iz mase, 2. oktobar 2016 21:42)

Nek dokaze bilo kog Boga, samo da vi nadobudni ateisti niste u pravu. :-)

A i da si proucavao religije, kao sto nisi, i da si citao svete knjige, kao sto nisi, znao bi da niko ne modelira Boga u spoljnom svetu, nego se on trazi unutra. Mir, harmonija, pokajanje, oprastanje, izbegavanje greha (blud, nervoza i bes, zavist, lenjost, oholost, skrtost, prozdrljivost). Ja kao vernik tezim cistoti duse i misli. Kad mi neko ucini nazao, ja nisam ljut, nego pokusavam da razumem. Kao i kad ja sagresim, pa za sebe imam sto opravdanja (bio sam ljut, nervozan, osetio sam se izdan, stagod) tako imam opravdanje za druge. Ne gajim u sebi bes i osvetoljubivost. Kad imam dajem drugima, jer nema nista lepse nego podeliti srecu.

A sto se malog tice, on samo trazi kreatora, i to je irelevantno od svih religija. Ali razliciti ucitelji, mislioci i proroci su na razlicite nacine opisivali istu pojavu, zato i imamo to sto vi percipirate kao "vise Bogova", ali svako zna da je to jedan isti, ma kako bio opisan.

I da, zli ljudi su spaljivali vestice i vodili ratove. Neretko uzmu "slobodu" da brane, ali bude tu i "false flag" napada, religijskih razloga, i mnogih drugih. Samo da se dokopaju para i moci. Ne, cak i da su neki od njih bili u mantijama, ne znaci da su znali Boga. Za takve je skoro uvek jedini Bog novac.

Inteligentan dizajn

pre 7 godina

Prvo treba dokazati teoriju evolucije, veliki prasak, kosmičko jaje za koje nema dokaza...dokaži kako živo nastaje od neživog.

Miki

pre 7 godina

Dalek je put od genijalnog deteta do genijalnog naučnika. Mnogo kockica se treba složiti a on je složio tek prvu. Možda na kraju završi kao izvršni direktor neke banke, a možda ni to.

Mila

pre 7 godina

A sta ces da radis ako trazeci boga dokazes da je u pravu Elon Musk? Da mi samo "zivimo" u necijoj virutelnoj stvarnosti, ili video igrici ili whatever?

lun

pre 7 godina

Mali je mozda genije pa je vec ukapirao da mu verovanje u Boga donosi mogucnost da postoji i "posle"posle kraja.Ides u raj ili pakao ali negde ides sto su i oni koji su smislili religiju ukapirali i oduvek dobro prolazili.Ako krenes sa stanovista sa Boga nema posle zivota je kraj.Gotovo!, a to nije bas ohrabrujuce.Covek ima prava da veruje ili ne veruje u Boga a malom zelim srecu u pokusaju da dokaze nesto sto je nemoguce.

Pehad

pre 7 godina

Vau, koliko pseudonauke u jednom komentaru:

Jedna od najvecih misterija je ljudska svest, standardni zakoni prirode i relativnosti je ne mogu opisati niti meriti

Zakoni relativnosti? Za svest? Sta?
Kako se ne moze meriti? Moze EEG-om, fMRI-jom, impedancnom tomografijom, klasicnom biohemijom... Kad ljudima izmere da vise nemaju svest, to se zove mozdana smrt i te ljude salju na pogreb u kome su glavni akteri.

ALI kvntna fizika nju detektuje i potvrdjuje

Metodom koja se zove kako? Zar ne napisa receniju pre da ne moze da se meri?


da je nasa svest cista energija

Jok vala. Sinapse su hemija, ali ajde.


kvantnih stanja

Da li znate sta znaci rec kvant?

koja nedvosmisleno utice na mikro svet cestica. a. nova istrazivanja potvrdjuju da utice i na makro svest

Metodom koja se zove kako?



Za klinca, super. Samo... Nakon sto pokaze da je bila potrebna pocetna energija, kako objasnjava tu energiju? Samo pomera orvir gola dalje. Ali dobro, porasce, svi smo mastali o raznim otkricima.

protivotrov

pre 7 godina

neka neko od naših, srpskih ateista, antiteista objasni detetu da, u stvari, ne veruje, jer nije moguće da je ovoliko pametan a da je religiozan... a možda da sačekamo da poraste...

Aco

pre 7 godina

Tesko ce on naci te dokaze jer ne postoje, da postoje dokazi da Bog postoji onda to ne bi bila vera pa da mozes da verujes ili ne verujes. Ne moze se dokazati ni teorija evolucije, kao sve je to odavno dokazano itd. Ali da jeste ne bi se to zvalo "teorija", a znamo koliko je ona stara i ni danas nista.

das ist walter

pre 7 godina

Mali decace, ja cu ti reci... Dokazano je vise puta, Bog ne postoji, ali nemoj da te to skrene sa puta. Najvise bih voleo kada bi dokazao da crkva nije u pravu i da manipulise masama za svoje potrebe. Onda sigurno ne bi bilo ovoliko mrznje i ratova koji se vode "u ime Boga".

protivotrov

pre 7 godina

Bavim se matematikom otkad znam za sebe i ne mogu da tvrdim da sam "naučio geometriju", mada se odlično snalazim. Tvrdim da bih mogao u nizu da mu postavljam na desetine geometrijskih problema i da nijedan ne bi uspeo da reši u razumnom roku. Ma, bez pomoći ne bi uspeo uopšte! Naučiti geometriju ne znači samo usvojiti aksiome geometrije.
(Geometrolog, 2. oktobar 2016 23:10)
tamo gde je krajnji domet tvoje inteligencije devetogodišnjem Vilijamu je početak, tako da... svima koji tako bezočno pljuju po ovom detetu bih poručio nemojte da vam činjenice smetaju kad iznosite svoje ograničeno mišljenje.

doDo

pre 7 godina

procitajte tekst. zeli da pokaze da univerzum nije mogao nastati bez spoljasnjeg uticaja, bio to Bog ili neko ili nesto sa drugim imenom.

Bankar

pre 7 godina

Neki kralj pomenu Stiv Joba? Po cemu je on to legenda, napravio lik telefon kao isvala druga kompanija koja se time bavi.. ne razumem ove slepce sto se loze na Stiva Dzoba

Hrc

pre 7 godina

Iz Hrvatske sam, i jako iznenadjem kolicinom ateistickim komentara. Hvala Bogu (da, Bogu :)), sto ih u Hr nema toliko.

Evo jedno pitanje za ateiste:
U svijetu u kojem je sve zadano, sve se da objasniti atomima, silama tezama, fizikom, kemijom, psihologijom i sl.
U kojem je sve u jednom materijalistickom okviru, kako u tom svijetu objasnjavate smijesak malog djeteta?
Kako tako nesto moze pripadati tom materijalistickom okviru?
Moj odgovor je:
Ne moze, to je nesto izvan toga. Nekakav vanjski upliv.
Pozdrav

kokice

pre 7 godina

Jao, sada kad krenu da pene ateJisti po komentarima! Taman se resimo zatucanih vernika, a dobijemo zatucane nevernike. Valjda da drze univerzum u ravnotezi...

A-ha !

pre 7 godina

Mali, idi se igraj žmurke sa drugarima, juri drugarice iz razreda, zaljubljuj se, imaj lepo detinjstvo.
Nek te tata vodi u ZOO vrt, baba nek ti peče palačinke, s dedom na pecanje..

nekima je tako lakše, pa neka im, dokle god nisu agresivni

pre 7 godina

Dokaz o postojanju Boga, između ostalog, morao bi da sadrži i odgovor na pitanje o njegovom nastanku,
a to je uz potpunosti u kontradikciji sa smislom Boga.

Čemu potreba za tim dokazom, kada bi on veru pretvorio u naučnu teoriju.
Ne može se verovati ili ne verovati u nepobitne činjenice.

Bog će postojati dok je ljudskog neznanja, a to znači večno
i uvek će se teme iz zone neznanja vezivati za Božju volju.

Coco Bill

pre 7 godina

e l' slucajnost da je mali bas Amerikanac?! Pripadnik nacije koja i dan danas osporava Teslu a Edisona dize u nebesa. Gledam pre par dana na tv neki nas decak, Jovan, za sekundu vadi koren iz petocifrenih brojeva, sinuse, kosinuse. Siromasan decak, roditelji za leba nemaju ali GENIJE sigurno inteligentniji od ovog sto je "tecno pricao sa sedam meseci". Sve im mogu poverovati, ali ako je sve ostalo o njemu istina kao i da je pricao sa 7 meseci; e onda im NISTA NE VERUJEM. AJ VOZDRA
(Dr Sem, 2. oktobar 2016 21:52)

Ma 'es oma mora bit 'merkanac, ma nije nego !!! Eto oma mora da bude i neki Srbenda, "protiv" ovoga. Ma još bolje bi bilo da je neki Rus, pa da ga još promoviše drug Putin !!! Eeee onda bi govorio još i pre nego se rodio

Јабучило

pre 7 godina

Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
(Šatov, 02. oktobar 2016 20:23)

Онда постају матори генијалци, што више није занимљиво, а понекад је чак и иритантно.

Daniken

pre 7 godina

Tuzno kako religija moze da ispere mozak i genijalnom detetu kao sto je ovo.
Ali ako #bogom naizivaju one koji su malo promesali gene nasih predaka i udahnuli zivot ... onda je moze da se shavti

Bog je goB unazad

pre 7 godina

Crkva napada sa svih frontova. Nije bitno ima li Boga, vazno je da vlast pripada crkvi, koja je ovlasceni predstavnik Boga na svojoj teritoriji. Zato se uvek ratuje, da se uveca teritorija na kojoj je crkva ovlasceni diler Boga i bozjih proizvoda.

inteligencija kao proces

pre 7 godina

Ja kad cujem tu ekstremno pametnu decu kako pricaju odraslije od odraslih, ja se pitam sta sa nama i nasom decom nije u redu... Mislim da se ne lazemo, superheroji i angry birds su zanimljivi do 10. godine, posle toga dete treba samo da se diferencira i otvara sebi put. Ima dece koja u 5. osnovne citaju Jansonovu Istoriju umetnosti. Meni je mnogo lepo kad zena voli umetnost i razvija osecaj za lepo. A jos lepse kad se lepo izrazava. Sve je to nekako produkt vesegodisnjeg unapredjivanja. A ni muskarcima ne bi nista falilo.

statistika

pre 7 godina

Kad bi sve majke uzimale dovoljno Joda u vreme trudnoce imali bi na milione ovakvih genija. Al sta se moze. Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala. Ako ovi nastave da nas truju sadasnje novorodjene bebe ce umirati izmedju 30te i 50te ako im se posreci. Uzdravlje. Valjda cemo se opametiti na vreme.
(Jod, 2. oktobar 2016 20:29

danas u vreme kad "truju novorodjene bebe" prosecni zivotni vek je daleko duzi u odnosu na vreme kada nisu postojali "otrovi", GMO i ostalo zbog cega smatras da ce uskoro zivotni vek trajati od 30 do 50 godina! samo u poslednjih 50 god. prosecni zivotni vek se produzio za 12 god, a da ne pricamo o nekim ranijim vremenima. npr. u zemljama "trulog zapada" je prosecni zivotni vek oko 82 god. i kako nauka i medicina napreduju sve se vise produzuje, samo nekima su toliko mozgovi isprani raznim teorijama zavere pa ne mogu da prihvate CINJENICE!

mali, mali

pre 7 godina

Ovom malom neko treba da objasni da Bog nije predmet naučnih istraživanja ni matematičkih dokazivanja, već da je to metafizički pojam izvan vremena i prostora. Imati talenat je veliki teret jer imaš obavezu prema njemu da ne propadne. Potrebna je zrelost da bi se talenat pravilno usmerio i razvio, što za devet godina niko nema bez obzira na urođeni IQ.

Pavle

pre 7 godina

Detinjarije :) Da je moguće onom ko želi da veruje u jedno dokazati nešto drugo Bog bi to već uradio.

U tom svetlu samo dokazivanje je iluzija. Zato se u Bibliji govori o veri.

DarkoWW

pre 7 godina

Hahahah. Pa gde sinko naučnik da budeš i da verujes u boga? Ja nisam naučnik pa ne verujem u te priče. Tesko deci koje zatupe roditelji od malena sa nekakvim bogovima. Srećom po meni, 3 puta sam pametniji od svojih roditelja pa sam svatio odavno neke stvari oko toga. Drži se ti sinko nauke, a bajke ostavi za predškolsko.

Novi Sad

pre 7 godina

O i sa genijima mogu samo geniji da raspravljaju. Ko smo mi, obični, većinom prosečni i nešto natprosečnih, da sudimo o njihovim idejama, kad ne možemo ni da spoznamo taj nivo?!

protivotrov

pre 7 godina

(Pehad, 2. oktobar 2016 20:36)
malo ti je krivo što je mali pametniji od tebe u tom uzrastu, pa nam se vadiš nekom pričom o kvantnoj fizici i fol pametnim pitanjima... u 100 evrića da je pre tebe seo na nošu...

protivotrov

pre 7 godina

neka neko od naših, srpskih ateista, antiteista objasni detetu da, u stvari, ne veruje, jer nije moguće da je ovoliko pametan a da je religiozan... a možda da sačekamo da poraste...

YIFY

pre 7 godina

Pa i nije bas da ta teorije je njegova i da potvrdjuje postojanje Boga vec moze da potvrdjuje i da zivimo u viruelnom svijetu iliti da nista noje stvarno ili da smo kreacija nekog intelignetnog bica ili civilizacije... Dakle vise teorija sa istom sustinom... E to sto religiozni ljudi zele da vjeruju u Boga je njihov licni problem

ludi_milojko

pre 7 godina

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......
(samo su ateisti pametni, 2. oktobar 2016 20:01)

evo ti jedna cinenjica koju lako mozes proveriti na itnernetu:
na Americkoj akademiji nauka i umetnosti (American Academy) ima 5% vernika, a u americkim zatvorima 98% vernika!

Евроталибан

pre 7 godina

Ne, nije Srbin.
Ne gresi vec u tom uzrastu ne zna za bolje od onog sto su mu roditelji sipali u glavu.
Nikako. Ne postoji. Uglavnom.
Sto se nickname-a tice - Nisu svi ateisti pametni, ali pametni uglavnom jesu ateisti.
(M, 2. oktobar 2016 21:15)

Ето кад се ви атеисти хвалите на сва уста да сте паметни и супериорни, што за почетак не учините нешто да ова држава изађе из беде, греота да толика интелигенција труне у свом кавезу.

protivotrov

pre 7 godina

Hahahah. Pa gde sinko naučnik da budeš i da verujes u boga? Ja nisam naučnik pa ne verujem u te priče. Tesko deci koje zatupe roditelji od malena sa nekakvim bogovima. Srećom po meni, 3 puta sam pametniji od svojih roditelja pa sam svatio odavno neke stvari oko toga. Drži se ti sinko nauke, a bajke ostavi za predškolsko.
(DarkoWW, 3. oktobar 2016 09:03)
ti nisi 3 puta pametniji od svojih roditelja već ti njih iz nekog razloga prezireš (što je gore i od mržnje). to je za decu najgora stvar koja može da ih zadesi jer, prezir (koji, u tvom slučaju, nema veze sa religijom) prema roditeljima je duhovno i duševno mrtvilo. šta li će tek biti kad tvoja deca usvoje tvoj model ponašanja prema roditeljima pa počnu da ga primenjuju na tebi? želećeš da te vole a oni će te prezirati jer si ih tako naučio. tek onda ćeš razumeti svoje roditelje jer, deca mogu bez roditelja a roditelji bez dece ne...

Ateist

pre 7 godina

Ima ovakvih malih genija svuda po svetu. To da li će nešto biti od njega zavisi od mnogo faktora. Iznenađuju me vernici kojima je potrebno jedno još nezrelo dete da im ulije veru u boga. To samo govori koliko je njihova vera krhka. Još traže i dokaz, a Isus je nebrojeno puta rekao da ga ljuti kad mu neko traži dokaz, i te ljude je nazivao malovernima. Onaj kome treba dokaz znači da mu vera nije dovoljno čvrsta. Ja kao ateist ne tvrdim da bog ne postoji jer to ne mogu dokazati. Kao što se ne može dokazati ni njegovo postojanje. Ja samo kažem da NE VERUJEM, tj da je verovatnoća da postoji bog kakvog nam najveće religije predstavljaju, zanemarljivo mala.

Marko - Vracar

pre 7 godina

Iako ne delimo verovanja decaku zelim da uspe u svojim nastojanjima, dovoljno brzo. Bude li radio na tome citav zivot, bice to cisto tracenje potencijalnog genija. Ne mogu sagledam potencijal takvog istrazivanja, ali nadam se necem korisnom :)

Bale

pre 7 godina

Pise po internetu: otac mu je pravoslavni svestenik, ima brata i sestru 17/20 godina starije. Na Wikipediji ima lista uspelih vunderkinda...

cpb

pre 7 godina

@
(Hrc, 3. oktobar 2016 09:14)

Dragi prijatelju, saglasan sam apsolutno sa tvojim navodima-Bogu hvala. U svakome od nas je "posejano seme" da poveruje u Bozije stvaranje sveta i nacine vodjenja ovozemaljskog zivota, samo je pitanje na koju "zemlju" ce to seme pasti. Ipak, veliki broj ateistickih komentara na ovu vest, mnogo zavisi i od medija na kojem je vest objavljena. Na nekom drugom, ova vest bi pobrala veliki broj i drugacijih komentara, svakako ne ateistickih. I ovaj moj odgovor iako nikoga ne vredjam,je vrlo upitan sa objavljivanjem. U svakom slucaju hteo sam da ti pokazem da ovde ima i drugacijih misljenja, a ja nisam usamljen u njima. Zelim ti miran i blagosloven dan !

Pera Kojot

pre 7 godina

Ja imam pet godina i doktorirao sam na svim svetskim univerzitetima iz svih oblasti. Kad porastem hoću da dokažem da Paja Patak postoji, jer samo svemoguce pernato biće kao Paja Je moglo da stvori univerzum

Pehad

pre 7 godina

Odgovor na pitanje za ateiste:

kako u tom svijetu objasnjavate smijesak malog djeteta?

Evolutivna prednost male, slatke mladuncadi nad malim baksuzima.

Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala

Jok vala, GMO kultura ima vrlo malo i sve da se ekstremno trudite da ih jedete, tesko biste ih nasli. A zasto ne sole GMO, tek mi nije jasno, posto nijedna GMO kultura nije pravljena da bude slana

vjera u Boga je licni odnos sa Isusom i dozivljavanje njegovog djelovanja u zivotu

Cak se i slazem. I ja se stalno preispitujem sa bogom i on utice na moje odluke. Samo... To sam - ja, i ne dajem mi drugo ime.

nesto za sta 100% znamo da ne mozemo racionalno dokazati ili opovrgnuti

I cemu onda bavljenje tome? Po istim kriterijumima ne mozete osporiti jednoroga boje duge, pa ipak ne postoji fakultet za jednorogozoologiju

Za čovečanstvo bi bilo dobro da Bog postoji, ili makar da svi veruju da postoji



Ne. Ako prihvatite da je ovaj zivot jedan i jedinstven. I ako shvatite da samo Vi mozete da promenite ovaj svet. I da nema cuda. I da nema boga da pomogne. Onda cete stvoriti bolji svet, jer cete raditi na tome svakog dana.

Srederuuu

pre 7 godina

svaka cast malom,tako mlad a vec ogranicen kao neki starac iz prasume.Pre nego sto "dokazes" da "bog" postoji,moras da unistis sve dokaze o evoluciji,dokaze koji potvrdjuju da nista iz biblije nije tacno i jos mnogo toga.Nauka napreduje svake godine,i sve vise stvari dokazuje i objasnjava,vera od pamtiveka nije uspela nista da dokaze,samo bajke koje su dokazano netacne.Nindza kornjace i bog,nema razlike.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bbr, 2. oktobar 2016 17:16)

Izvini drugarice ili druze, ali pricaj u svoje ime. Ja i dalje verujem da Krang postoji ali je zaglavljen u Tehnodromu negde pod zemljom.

Vaše ime

pre 7 godina

Univerzum i život su toliko komplikovani za naš ljudski intelekt - koji možda nije jedini u svemiru - da je prosto smešno da nama pripadaju takvi odgovori na tako velika pitanja, a pritom nismo u sopstvenom dvorištu videli dalje od nosa.
A hoćemo da znamo šta je iza ''beskraja''. Pa čekaj malko, ajde prvo da pretrčimo deset metara pa ćemo posle da pričamo šta je i kako je na nekakvom cilju.
Ovako, stojimo u mestu a polemišemo o tome šta je iza cilja, pa čak i o tome ko je postavio cilj i zašto je to uradio...
To vam je kao da čovek koji ne zna koliko je 2+2 priča i drži predavanje o najtežim matematičkim zadacima?
Kao da bakteriji pokušamo da objasnimo kako radi alanser na Helikopteru?
Jednostavno ljudska tvrdoglavost i umišljenost prevazili sve granice!

dusanmal

pre 7 godina

Kontra-intuitivno ali ovo je odlican primer zasto u obrazovanju mora postojati veronauka. Da ima obrazovanje Veronauke na nivou svog stvarnog godista, osnovne skole, znao bi da je po samoj definiciji Bog transcendentalan. A znao bi i znacenje te reci: nesto za sta 100% znamo da ne mozemo racionalno dokazati ili opovrgnuti. U tome je i cela osnova "Vere"-verujete ili ne, znajuci da nema dokaza i da nikad ne moze biti dokaza. Licna odluka.
A sto se nauke tice, ja sam Astrofizicar/Kosmolog: po najboljem trenutnom znanju i razumevanju, transcendentalno je moguce. Nije iskljuceno ni dokazano. No, zbog Velikog Praska u kome je sve u trenutku nastalo ( i materija i energija i sam prostor i vreme te, sto se retko pominje - sami zakoni Prirode koji vladaju Svemirom) mi 100% znamo da nikako, nikada ne mozemo saznati sta je bilo "pre Velikog Praska". Ako ne verujete, za vas to pitanje predstavlja racionalnu besmislicu. Ako verujete, to ostavlja mogucnost (nedokazivu ali jos uvek Naucnu mogucnost) postojanja Boga. Dalje od toga ne moze.

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Зашто доказивати нешто, што људима који верују није потребно, док онима који не верују неће бити довољно... И не мешајте веру и религију, вера је нешто лично, и непресушно, религија је нешто колективно и ограничено...

Trovach

pre 7 godina

@esma...Nije mi jasno kako mislite da naterate dete da se igra, kada njega to ne interesuje. Kada sam vikendom kao klinac isao u posetu baki i dedi, prvo sto sam uradio posle kratkog razgovora sa nima, bilo je da uzmem "Politikin zabavnik" i nije me interesovalo gundjanje sestara sto ne zelim da se igram.

Bosko

pre 7 godina

Jednom za svagda, Boga je nemoguce spoznati a kamoli dokazati. Suvise smo ograniceni za tako nesto, čulima, razumom, znanjem,.. Ne mozemo dokazati ni da postoji ni da nepostoji. Ostaje nam ljubav, vera i nada.

Bob Rock

pre 7 godina

Do toga da su argumenti za Boga jači od argumenata za ateizam moguće je doći na temelju jednostavne deduktivne logike, kao što to s glasovitih pet teističkih argumenata na svojim predavanjima redovito prezentira Dr. William Lane Craig.

Nije sandžak nego RAŠKA

pre 7 godina

Ateisti su puni tihe agresije.Ako iskreno ne verujete zasto naglasavate?.Ja verujem i nemam potrebu da se pravdam.Sigurna sam.To je iskustvo,osecaj,otkrovenje.Decak je izuzetan i sve sto je rekao je odraz njegove inteligencije i hipersenzibilnosti.
(Marija Ana, 02. oktobar 2016 22:03)

Draga Ana Marija ili Marija Ana, kako god, pročitajte sve komentare i videćete da koliko ateisti insistiraju da ne postoji Bog, toliko teisti insistiraju da Bog postoji. Spomenuli ste tihu agresiju? Ne bih to nazvao agresijom, pre bih rekao da smo razočarani da vi koji verujete u Boga, ne prihvatate nauku ali redovno koristite dobrobiti nauke. Takođe, vi teisti imate veoma GLASNU agresiju. Zbog vas, (bez obzira na religiju) je ubijeno i spaljeno na stotine milione ljudi. Sada mi ponovo reci ko je agresivan...Sada ću vas zamoliti da pročitate svoj komentar pa mi kažite da li je moguće da vi ne naglašavate vaš stav? HVALA!

petar

pre 7 godina

kada covek pocne da veruje i da istrazuje, on uglavnom u tom pocetku trazi dokaze za Bozije postojanje. ali vremenom kako se vise upoznaje sa pravoslavnom verom, tako mu se i Bog polako otkriva. i u tom procesu covek sve manje i manje tezi ka dokazima o postojanju Boga, vec pocinje da zivi zivot po Bogu, onako kako nas uci Bog kroz Jevandjelje. pa kada covek pocne tako da zivi, on stice jedno iskustvo (isto za sve prav. vernike), jedan licni opit i poznanje Bozijeg postojanja, kroz Njegovo promisljanje i delovanje u nasim zivotima. tad vera prelazi u bogopoznanje i on vise nece imati potrebu da trazi dokaze niti da drugima dokazuje da Bog postoji, jer je njemu to sto zna i sto mu se Bog otkrio sasvim dovoljno. on ce tada samo zeleti da zivi po Bozijoj volji (jer se uverio da je takav zivot jedino ispravan i da je tu jedina Istina i da je tako jedino istinski slobodan) i da takvim zivotom (ljubavi prema Bogu i prema bliznjem svom kao samome sebi)ce najbolje da svedoci Boga i Njegovo postojanje. sv. Vasilije Veliki je rekao "kada bi mi hriscani ziveli kao pravi hriscani, ne bi bilo neznabozaca u svetu".

Jod

pre 7 godina

Kad bi sve majke uzimale dovoljno Joda u vreme trudnoce imali bi na milione ovakvih genija. Al sta se moze. Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala. Ako ovi nastave da nas truju sadasnje novorodjene bebe ce umirati izmedju 30te i 50te ako im se posreci. Uzdravlje. Valjda cemo se opametiti na vreme.

.

pre 7 godina

Kakvi prostacki komentari od strane ateista i lozacki komentari od strane vernika. I za vernike i za ateiste mali nije mislio na Boga iz Biblije vec na Boga kao nesto sto je stvorilo sve(znaci treca materija, nit ziva nit mrtva). Ja verujem u Boga ali ne u crkvu i Bibliju.

nenad

pre 7 godina

One tip kiddo. Pošto je nemoguće dokazati postojanje Boga, iz razumljivih razloga. Preostaje ti samo sistem eliminacije, odnosno pobijanje teorije evolucije i ostalih gluposti. Ako dokažeš da univerzum i živi svet u njemu nije mogao nikako nastati slučajno, i da nije star milijardama već hiljadama godina. Onda će logičan zaključak biti da mora postojati tvorac. Srećno.

sajkokiler

pre 7 godina

Kada svi budemo shvatili da se nijedan rat nije vodio zbog religije već isključivo zbog novca i materijalnih dobara, možda tada budemo bliži Bogu kao takvom.
Kao jedina razumna bića na planeti ponašamo se prilično nerazumno.

В.Н.

pre 7 godina

(StokholmskiLemurOpasnihNamera, 2. oktobar 2016 20:52)

Ја сам пут и истина и живот:
нико неће доћи к Оцу до кроза ме. (Јов. 14, 6)

Ове речи, браћо, нису само речене. него и крвљу заливене, васкрсењем потврђене, Духом Светим у срца верних усађене, и црквом кроз векове и векове доказане и – доказане. Од свију блага на свету људи највише воле живот. И више воле људи живот него ли и истину, иако нема живота без истине. Врховно је благо, дакле, живот, а истина је темељ живота. Ко љуби живот, мора љубити и истину. Но где је пут ка истини? Ја сам пут, вели Господ. Он не вели: и ја сам пут, да не би неко помислио, као да има и неки други пут ка истини изван Господа Исуса. Но Он није само пут него и истина и живот, да нико не помисли као да има и нека друга истина и неки други живот изван Господа Исуса. Он се зато родио као човек, да људима пут покаже; зато се и распео, да крвљу Својом обележи пут. Нико неће доћи к Оцу до кроза ме. Ово треба да разумеју они који се заваравају помишљу, да могу познати Бога и задобити Царство Божје и мимо Господа Исуса Христа. Ту лажну наду, ту очајну самообману, Господ им је сасвим пресекао горњим речима. И апостол, који је те речи чуо и записао у Јеванђељу, исказује их у посланици својој још и овако: који се год одриче сина ни оца нема (I Јов. 2, 23).

Raka Milic

pre 7 godina

Mali je intelegentan, ce dokazu da je bog stvoreo i zemlju i Srbe da budu narod izabran, pa ce amerikanci da vidu da nisu bili u pravu sto su Bombardovanje sprovodili u Srbiju

nitex

pre 7 godina

Za ove sto kao papagaji ponavljaju "Dokaza nema",odmah znam na kom su nivou svesti...mnogi uceniji i pametniji ljudi kroz istoriju su jednostvano rekli "Ne znamo". Sto sam stariji i sto vise izucavam razna znanja i citam knjige,sve vise ne znam. Mrzim fanatike u svim religijama,ali kada se dublje pogleda,religija nas nicemu drugome ne uci nego ljubavi,toleranciji i postovanju. Ko zna sta je istina...
(StokholmskiLemurOpasnihNamera, 02. oktobar 2016 20:52) Pa i nema dokaza. Ne znam u cemu je problem. Zato kad neko kaze znam da ima ili nema boga to moze da okaci macki o rep. Eto religija nas uci svemu tome, veri, toleranciji(pa onda kaze totalno glupo da nema religije ne bismo znali za moral) pa opet i situacija u svetu takva kakva je. Zakljucak: ateista sam samo za praznike ostalim danima to mi nije bitno.

...

pre 7 godina

Znam dete koje sa devet godina samo sprema ajvar i čvarke, he, he, he... Ovaj to ne može kraj sve svoje genijalnosti. Ovakva propaganda nema više nikakve svrhe, ovo je 2016. Svetom vlada brutalna nejednakost u materijalnom bogatstvu. Jedini bog u današnjem svetu je novac.

4k4.Dex

pre 7 godina

Kog boga? Ima ih podosta, a kroz istoriju ih je bilo kako se kome cefnulo jedno par hiljada tih... bogova. Tako da mozes samo da dokazes da ili ne postoji uopste ili da ga oduzmes svima osim jednima al' to samo ako te baaaaas krene ahahaha

Ertz

pre 7 godina

Nadam se da će ovo dete steći mudrost od Boga koja se ogleda u tome da je znanje bitno jer i nebesa prikazuju slavu Božiju, ali da je i od znanja važnija vera kao ruka kojom primamo spasenje i koja nas drži na putevima Gospodnjim i u delima koja je Gospod unapred pripremio da u njima hodimo i koja su dar i potvrda napuštanja greha i hodanja u živoj veri u Hrista. Neka svako od nas proslavi Boga darovima i sposobnostima koje su nam date.

majvuk

pre 7 godina

Rodio se za to. To mu je misija i cao. Ali da je bas tecno govorio sa 7 meseci...ne znam bas kako je uspevao posto pored mentalnih sposobnosti u tom razdoblju moras da imas i fizicke sposobnosti da bi govorio i to tecno.

M

pre 7 godina

"Ето кад се ви атеисти хвалите на сва уста да сте паметни и супериорни, што за почетак не учините нешто да ова држава изађе из беде, греота да толика интелигенција труне у свом кавезу.
(Евроталибан, 3. oktobar 2016 08:21)"

Bez te inteligencije jos bi sedeo u pecini i klanjao se kamenu, sta mislis odakle ti taj uredjaj sa kojeg nabadas to, ko ti je to stvorio, kao i sve ostalo sa cim, i na cemu zivis. Ako je komplikovanije od stolice - nauka ti je dala.
Ova drzava nije u bedi, volontiraj malo po centralnoj Africi ili makar poseti i videces pravu bedu. Ova drzava samo nije dobra onoliko koliko moze biti i nista vise. A iz licnih beda se vadite sami, za pocetak tako sto cete se malo vise posvetiti sticanju znanja i obrazovanja i raditi na sebi, umesto sto se klanjate beskorisnoj, lako svarljivoj fikciji. Kakva je to licna odgovornost kada odrasla osoba ocekuje da joj neko stvori i servira ono sto joj je potebno....znas kakva? -Teisticka, zelja za licnom dadiljom.

Veliki brat

pre 7 godina

Za one koji se pitaju odakle materija za sve što postoji u Svemiru, neka se zapitaju odakle "materijama" za sve što postoji u nekoj igrici za računare, imate likove, imate zgrade, automobile... od čega je ta "materija" u tim igricama?

Eto pitanja odakle materija u Svemiru. Čak se i vodeći naučnici u oblasti kvantne fizike slažu da je hologram jedan od modela Svemira po kome su odgovori na sva pitanja vrlo jednostavni i sve pretpostavke teorijske fizike imaju logična objašnjenja.


Na kraju krajeva, mi još nismo dokučili ni šta je svest, a šta realnost, šta je materija, a šta energija, a hteli bismo odgovore na mnogo krupnija pitanja.

To je kao kad neko ko je juče naučio pravila šaha hoće da mu se objašnjava smisao svakog poteza u nekoj partiji između dva vrhunska velemajstora.


Daleko je čovečanstvo od odgovora na mnoga suštinska pitanja, i sve dok je glavni pokretač razvoja čovečanstva novac i gramizvost oko 1% onih kod kojih se većina tog novca nalazi, nećemo doći do odgovora na ta pitanja.

miki

pre 7 godina

za sve postoje dokazi i o bogu i o svemu samo je problem sto mi to nikad necemo saznati dali smo necija video igrica i uopste stvarni sta je san a sta java i slicne slobodno bi rekao gluposti bar za nas jer nemamo resenje niti cemo ikad imati ko god i kako nas je stvorio nije se bas pokazao sta vise mislim da ga je mrzilo da to radi. ko se rodi umrijeti mora to je jedino sigurno i nista vise.

sima

pre 7 godina


"Tako, iz objašnjivosti, doslednosti, konzistentnosti i predvidljivosti događaja oko nas posmatranih sa stanovišta verskih istina (dogmata), možemo reći da Bog postoji. "
@(Joc@, 03. oktobar 2016 11:33)

Pod verskim istinama misliš na Vede? Damapadu? Kuran? Agame? Egipatsku knjigu mrtvih? Itd..

Joja

pre 7 godina

Inace, odgledajte na youtube-u predavanje Lawrence Kraussa, inace profesora teoretske fizike sa americkog ASU, na temu Something from nothing. Naravno da postoji citava matematika iza teorije o virtuelnim cesticama koje "skacu" u i iz postojanja. Pokusao covek da objasni nama koji se bas to pitamo, ali na nama svojstven nacin. Mene bar ubedio. Bezveze sto medju Srbima ima vecih mozgova i poznavaoca fizike/matematike/astronomije... od svih mozgova na svetu, pa kad izadje neka vest na netu, ti mozgovi ne ucestvuju u ekspanziji takvih ideja, vec smrde s druge strane ekrana i prosipaju gluposti.

miro

pre 7 godina

Sustina. Cak je i Bogu bila neophodna materija za stvaranje svega. Ako nije bilo nicega odakle ta materija? Bog je onda morao da stvori materiju ni iz cega. Maltene ista prica kao kod teorije praska. Odakle ta materija na tako malom prostoru da bi mogla da eksplodira. Nije mogla da se pojavi ni iz cega. Glavno pitanje je odakle? Kako ni iz cega moze nastati nesto. Mozda je univerzum zaista vecan, nema ni pocetak ni kraj. Mozda je Bog zapravo sam univerzum i postoji oduvek. Al onda u ovoj prici padaju zvanicne religije jer prema njima covek je stvroen po Bozjem liku sto implicira da Bog nije univerzum vec neko bice koje ima lik.
(koza, 2. oktobar 2016 22:56)

Kozo, zakoni fizike koji važe za ljude ne važe i za boga. Ne valja ti to granje koje "brstiš", spržilo ti mozak.

Pa...

pre 7 godina

(Neko iz mase, 02. oktobar 2016 21:42)

A da ti nije palo na pamet da je vera bila samo izgovor za ratove koji su bili? pa nije jer sve sto plasiraju ljudi u to slepo veruju. Tuzno je sto sve nacije postuju veru samo mi pljujemo nasu... jako tuzno... u sustini vidim da pisete svasta a vecina ne zna puno toga o veri. Svako ima svoj izbor ali mislim da je jako ruzno javno pljuvati boga...

dragan

pre 7 godina

Znači Bog je kriv za sve zločine koji su ikad bili na planeti.Dete izgleda bolesno po izgledu a i mentalno.Nemože normalno dete da utiče na prirodni rast mozga.I ja sam išao pre u školu od vršnjaka pa se ne hvalim.

Joc@

pre 7 godina

Dokaz da Bog postoji išao bi slično kao što je svojevremeno Ervin Šredinger dokazao da je elektron talas.
Pretpostavio je da elektron jeste talas i postavio jednačine ponašanja elektrona koristeći jednačine talasnog ponašanja kakve poznajemo. Potom su sačinjeni eksperimenti s jedinim ciljem da potvrde ili odbace jednačine, i ispostavilo se da one odlično opisuju ponašanje elektrona, iz čega je sledio zaključak da je elektron talas, pored toga što je i korpuskula. Ignorišući ove jednačine, od nas bi ostalo skriveno da je elektron talas, i mi bismo bili uskraćeni za mnoge dalja saznanja i tumačenja.
*
Tako, iz objašnjivosti, doslednosti, konzistentnosti i predvidljivosti događaja oko nas posmatranih sa stanovišta verskih istina (dogmata), možemo reći da Bog postoji. Ukoliko odbacimo tu činjenicu, pa smatramo da ne postoji, nailazimo na nepremostive teškoće razumevanja sveta oko nas i događanja u njemu.

Udarajte minuse

pre 7 godina

Idu bezbožnici sa komentarima. Nastavi mali samo tako dokazaces postojanje Svevišnjeg jer je samo tako sve logično u ovom prolaznom svijetu. Slava Bogu !

Berliner

pre 7 godina

@ (Aco, 2. oktobar 2016 22:18):

Na stranu sve ostalo, ali treba da razlikujes pojmove hipoteze i teorije. Teorija je dokazana hipoteza! Dakle, teorijom se upravo naziva nesto sto je dokazano. Druga je stvar sto dosta ljudi kod nas to ne zna, odnosno nepravilno shvata/koristi ove termine.

nema nista od toga

pre 7 godina

To je nebitno zato sto on ima devet godina. Mozda je on intelektualno u rangu genija, ali emotivno i dalje ima devet godina i obicno je dete, koje je uz to bas u periodu sa tzv "magicnim misljenjem" kad se veruje u razna tajanstvena bića i natprirodne pojave. Kad poraste i sazre, promeniće misljenje.

Petar

pre 7 godina

@neko iz mase
Muslimanski Bog i hriscanski Bog su jedno isto. I oni veruju u Boga, Isusa i Muhameda. Procitaj malo o tome pre komentara. Pozdrav
(shomi, 02. oktobar 2016 23:01), To su naša tumačenja (hrišćanska). Jevreji i Muslimani tvrde da oni veruju u istog boga a Hrišćani ne. Tumače to mišljenjem da Bog nije mogao biti čovek (Hrist, kao što mi tumačimo/verujemo) već samo Bog (a Hrist samo prorok ili ni to)

Joc@

pre 7 godina

@ (sima, 3. oktobar 2016 20:02)

Samo one religije koje Boga shvataju kao svemoćnog mogu zadovoljiti sva naša pitanja. A to su samo 3 monoteističke religije. Polumoćna, paganska božanstva (ili filozofije kao što je Budizam ili Konfučijanizam) to ne mogu. Primer: zašto nevini stradaju? zbog čega pravedni pate? koji je smisao ljudskog života? Ova pitanja, fundamentalna i nezobilazna za svako ljudsko biće, mogu dobiti potpun odgovor samo od Pobednika nad smrću i ništavilom, od Hrista. Jer je samo On vaskrsao, što nije ni jedno drugo božanstvo.

hocu 2 palme

pre 7 godina

pa sta su trebali roditelji da rade? da ga teraju da se igra na plejstejsnu?

dete je, po izvestaju, nadprosecno, nadareno i neiskvareno odraslima i samo takvo bice i treba da se bavi ovakvim pitanjima.

Bilja

pre 7 godina

bbr,ne znam jesi li cuo za onu kinesku poslovicu-ko zna, a ne zna da zna, probudi ga. Ko ne zna zna, a zna da ne zna, nauči ga. Ko ne zna, a ne zna da ne zna, KLONI GA SE. Tu žno, tužno. Ne znam da li da ti zavidim ili da te žalim. Zavidim ti jer nemaš nedoumice, nemaš pitanja bez odgovora... Zavidim ti na neobaveštenosti o svim onim "čudima" iz biblije koje je nauka DOKAZALA da su moguća. Jesi li na primer čuo za ona 2 japanske naučnika (SOLOMONOV EFEKAT). U tom To je bilo negde krajem devedesetih.I kako nauka napreduje te "laži" iz biblije nisu više čuda nego realno moguća. Upravo suprotno onom sto ti kažeš. I šta sad?

Obrazovani teist

pre 7 godina

Jedan od velikih zabluda ateista je da je vjera u Boga samo puko misljenje da On postoji, ne, vjera u Boga je licni odnos sa Isusom i dozivljavanje njegovog djelovanja u zivotu i na osnovu toga, vjernik ima dokaza o Bozjem postojanju.

Druga zabluda je da, posto nema naucnih dokaza za postojanje Boga, on samim time ne postoji.
S obzirom na njihovu silnu pamet i obrazovanosti zdrav razum koji koriste, bilo bi u skladu s tim da znaju da se nauka ne bavi time.

NoName

pre 7 godina

@Hrc

Nisam ateista, ali nisam medju ostalim religijama, moze se reci Agnostik.
Smesak deteta je isto deo svega, interakcija. I to je dobra stvar. Samo sto su mi smesni Ateisti i religiozni ljudi. Jedni, pored svega sto postoji, ne veruju u postojanje Boga, kakav god bio. A opet zive u sistemu koji je ujedno prost, a i komplikovan. U to racunam Univerzum i sve dalje od njega u beskonacnost. A kod ovih drugih, smesni su mi, jer prepisuju osobine Bogu, na svoju ruku i da je on takav i takav. Prilicno ogranicavajuce.
Kad ne mozemo da zamislimo sve ili ne razumemo, onda se pripisuje ne postojanje i kako mali Perica zamislja da je to tako.

Pronalazac bot

pre 7 godina

Moze li prvo da dokaze da je tecno govorio u sedmom mesecu zivota? Pa posle da vidimo dalje. Sad bar postoje mobilni telefoni, kamere i sl.

Sulejman

pre 7 godina

Citam komentare i koliko ljudi u boga neveruju sami su krivi ali kada ih nesto stegne dali bilo bolest ili neki drugi proglem mole dragog boga da im pomogne i kad pomoc stigne i sve proge zaborave sve takav je covek nezahvalno bice Ali znajte kao sto vi postojite i dragi bog postoji samo sto mi nista nismo stvorili a dragi bog je stvorio sve jer mi samo koristimo stvoreno ono sto vidimo i ono sto nevidimo

Veverica

pre 7 godina

Za ove sto kazu kako je mali ogranicen, verovatno nikad nisu culi za Isaka Njutna i mnoge druge utemeljitelje fizike i drugih prirodnih nauka koji su bili revni hriscani. Pitam se ko je ovde ogranicen.

salebre

pre 7 godina

To je sasvim jasno:
BOG postoji.
Cak i onaj ko je corav ce to da prepozna.

BOG i nista drugog imamo da se klanjamo,da molimo i da se izvinimo!
BOG je stvorio sedam dimensia(mi zivimo u sedmom).Stvorio je svoje Andjele, Duhovi i nas.

M

pre 7 godina

"Prvo treba dokazati teoriju evolucije, veliki prasak, kosmičko jaje za koje nema dokaza...dokaži kako živo nastaje od neživog.
(Inteligentan dizajn, 02. oktobar 2016 21:31)"

Apsurdno je da ti uopste koristis termin 'inteligentan'. Sto se dizajna tice, sam si dokaz vrlo neingeligentnog dizajna. Savet, ako je moguce, probaj da vise nikad nista ne izgovoris pred drugim ljudskim bicem.

Veerghoen

pre 7 godina

Волим да видим вас атеисте како се понашате у авиону приликом турбуленција и Коме се молите.

Do pobede

pre 7 godina

Srecno ti bio u dokazivanju, posto navodno ima vise od 2000 bogova i svaki je navodno pravi, a dokaza ni o jednom jedinom nema.
(Marko, 02. oktobar 2016 17:45)

Ne mozete dokazati ni kako je nastao "big bang". Bogovi su sirok pojam za vas. Ajd uzdravlje :)))

Mad Max

pre 7 godina

kao satro sve je to naucio dal je naucio da vozi kola sa 5 godina dal se uopste igrao on je programiran da tako radi a to nije normalno

esma

pre 7 godina

"Trovac" u tvom naglasenom negativnom odnosu prema osrednosti koja je balast covecanstva sto ,predpostavljam da apsolutno stoji,zanemarujes ovozemaljski zivot koji i genijalci imaju pravo da zive,pa zbog cega bi umnost bilo koga ,a posebno "supermene"lisila zadovoljstava mimo nauke,jer previse je mlad da bi se tako lako"zasitio"svega sto zivot pruza kroz detinjstvo i odrastanje.

mirko

pre 7 godina

@A kad su mu izrasli zubi? Ili se dete rodilo sa njima?
(Budala, 3. oktobar 2016 01:46)

Rodio se stalnim, a 5. dana je vec vadio umnjake, naravno sam.

esma

pre 7 godina

Jasno mi je i prihvatljivo "kozino"stanoviste po pitanju kategorickog izjasnjavanja po pitanju postojanja Boga .jer drukcije misljenje, kada se nesmotreno ocekuju odgovori na ovakva teska pitanja a koja covecanstvo jedino dobija kroz teologoju ,se ne moze iskazati ,pa stoga mislim da sustina religije ne lezi u besmislenosti vec u ljudskoj neposvecenosti zbog neprosvecenosti pri publikaciji verskih spisa i ostalim ritualima koji modifikacijom postaju suprotnost sustine i apsolutnog.

Pomozi im Boze

pre 7 godina

Nema potrebe za dokazivanjem, Bog odavno postoji.
Recimo Sunce je nas Bog, Mesec takodje, sve ono bez cega ovaj zivot na ovoj planeti ne bi bio moguc se iz naseg ugla moze posmatrati kao Bozanstvo. I mora.
I ljudi to znaju.
Ali nisu toga svesni.

bbr

pre 7 godina

svaka cast malom,tako mlad a vec ogranicen kao neki starac iz prasume.Pre nego sto "dokazes" da "bog" postoji,moras da unistis sve dokaze o evoluciji,dokaze koji potvrdjuju da nista iz biblije nije tacno i jos mnogo toga.Nauka napreduje svake godine,i sve vise stvari dokazuje i objasnjava,vera od pamtiveka nije uspela nista da dokaze,samo bajke koje su dokazano netacne.Nindza kornjace i bog,nema razlike.

IC XC NI KA

pre 7 godina

Уђи у било коју православну цркву и видићеш да је тамо одавно доказано да Бог постоји и да је међу нама.

Dr Sem

pre 7 godina

Je l' slucajnost da je mali bas Amerikanac?! Pripadnik nacije koja i dan danas osporava Teslu a Edisona dize u nebesa. Gledam pre par dana na tv neki nas decak, Jovan, za sekundu vadi koren iz petocifrenih brojeva, sinuse, kosinuse. Siromasan decak, roditelji za leba nemaju ali GENIJE sigurno inteligentniji od ovog sto je "tecno pricao sa sedam meseci". Sve im mogu poverovati, ali ako je sve ostalo o njemu istina kao i da je pricao sa 7 meseci; e onda im NISTA NE VERUJEM. AJ VOZDRA

није љубав ствар да се доказује

pre 7 godina

Као и сви глупи американци и западно европејци машите поенту живота. Бог постоји, само не треба да се доказује то постојање јер смо ми глупи и не предвиђени за ту силу у овом облику у коме постојимо. Дакле, Бог постоји.

Makarido

pre 7 godina

Ne postoji prostora za nove teorije, ali mali je svakako genijalac. Tesla, Njutn, Ajnstajn, Kepler, Faradej, Mendel, Pasakl, Kopernik, Bojl, Damadin i svi najveci naucnici svih vremena su verovali u Boga. Samo tinejdzer misle da je nesto "kul" biti ateista, ali svi dodju do istine kad sazru.

samo su ateisti pametni

pre 7 godina

Oh ne .

Da nije Srbin ?

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......

Aleksandar

pre 7 godina

Bog je sve. I to bas sve. I tu nema mnogo muckanja mozgom. Prosta stvar. Samo ga ljudi komplikuju. I ne, nisam ni hriscanin, niti ostale religije i derivati.

umadbro

pre 7 godina

koji to tacno bog? steta sto su (verovatno roditelji) indoktrinirali jednog ovakvog genija. za ozbiljnu nauku, ako se ne otrgne tog religioznog ispiranja mozga, je verovatno izgubljen

Marija Ana

pre 7 godina

Ateisti su puni tihe agresije.Ako iskreno ne verujete zasto naglasavate?.Ja verujem i nemam potrebu da se pravdam.Sigurna sam.To je iskustvo,osecaj,otkrovenje.Decak je izuzetan i sve sto je rekao je odraz njegove inteligencije i hipersenzibilnosti.

Sale

pre 7 godina

Mali puno srece ti zelim, al dokazi Bozijeg postojanja su svuda oko nas. A onima koji su slepi kod ociju, ni jedan dokaz nece biti dovoljan.

Geometrolog

pre 7 godina

Za čovečanstvo bi bilo dobro da Bog postoji, ili makar da svi veruju da postoji. I voleo bih da postoji, ljudi bi bili obazriviji. Međutim, nije me to navelo da komentarišem. Uz mogućnost loše interpretacije ili prevoda, ne mogu da ignorišem tvrdnju da je geometriju naučio sa, čini mi se, pet godina! Bavim se matematikom otkad znam za sebe i ne mogu da tvrdim da sam "naučio geometriju", mada se odlično snalazim. Tvrdim da bih mogao u nizu da mu postavljam na desetine geometrijskih problema i da nijedan ne bi uspeo da reši u razumnom roku. Ma, bez pomoći ne bi uspeo uopšte! Naučiti geometriju ne znači samo usvojiti aksiome geometrije.

VV

pre 7 godina

Malome treba reći da ne dokazuje ono što želi, nego ono na šta činjenice ukazuju. Njegova polazna pretpostavka je ista kao i kod vernika, ali ona i sve što iz nje sledi ništa ne dokazuje.

shomi

pre 7 godina

@neko iz mase
Muslimanski Bog i hriscanski Bog su jedno isto. I oni veruju u Boga, Isusa i Muhameda. Procitaj malo o tome pre komentara. Pozdrav

Dzoni

pre 7 godina

Mali, na zalost, iako svi parametri govore da si pametan idejom i ciljem koje si izneo si u startu dokazao da si glup. Kao i vecina poboznih fanatika svih veroispovesti... Neka ti je sa srecom.

Tales

pre 7 godina

Ako mali pronadje Boga treba da mu kaze da covjecanstvo trazi da mu se Bog moli za oprost za sve ratove i stradanja koje je dozvolio na ovoj planeti.

Hrc

pre 7 godina

Iz Hrvatske sam, i jako iznenadjem kolicinom ateistickim komentara. Hvala Bogu (da, Bogu :)), sto ih u Hr nema toliko.

Evo jedno pitanje za ateiste:
U svijetu u kojem je sve zadano, sve se da objasniti atomima, silama tezama, fizikom, kemijom, psihologijom i sl.
U kojem je sve u jednom materijalistickom okviru, kako u tom svijetu objasnjavate smijesak malog djeteta?
Kako tako nesto moze pripadati tom materijalistickom okviru?
Moj odgovor je:
Ne moze, to je nesto izvan toga. Nekakav vanjski upliv.
Pozdrav

Neko iz mase

pre 7 godina

Vidim da vernici likuju zbog ovog teksta jer vide ono što žele da vide i jer čuju ono što žele da čuju. Ako se ne veram klinac je izjavio da želi da se bavi NAUKOM "tako što će pokazati da je, kako kaže, samo spoljašnja sila mogla da stvori univerzum. " Dakle SILA i to spoljašna. Za njega je ta SILA u stvari Bog. Ne misli ni na muslimanskog niti hrišćanskog niti bilo kog drugog od hiljadu bogova koji su plod mašte čoveka od pračoveka do danas. Ne misli ni na onog zbog kog su vođeni krstaški ratovi ni na onog zbog kog su spaljivali i mučili nevernike i veštice, ni na onog zbog danas kamenuju žene, ne misli ni na onog zbog kog se danas vode ratovi...

Bob Rock

pre 7 godina

Do toga da su argumenti za Boga jači od argumenata za ateizam moguće je doći na temelju jednostavne deduktivne logike, kao što to s glasovitih pet teističkih argumenata na svojim predavanjima redovito prezentira Dr. William Lane Craig.

Inteligentan dizajn

pre 7 godina

Prvo treba dokazati teoriju evolucije, veliki prasak, kosmičko jaje za koje nema dokaza...dokaži kako živo nastaje od neživog.

Aco

pre 7 godina

Tesko ce on naci te dokaze jer ne postoje, da postoje dokazi da Bog postoji onda to ne bi bila vera pa da mozes da verujes ili ne verujes. Ne moze se dokazati ni teorija evolucije, kao sve je to odavno dokazano itd. Ali da jeste ne bi se to zvalo "teorija", a znamo koliko je ona stara i ni danas nista.

Ayatollah

pre 7 godina

1. Nema ništa od ozbiljne nauke, ako se kreće od predrasuda.

2. Čak i da neko dokaže da je “spoljna sila” stvorila univerzum, ne mora nužno da znači da je ta sila Bog.

3. Ako hoće da postane astrofizičar, zbog čega sluša istoriju na koledžu?

protivotrov

pre 7 godina

neka neko od naših, srpskih ateista, antiteista objasni detetu da, u stvari, ne veruje, jer nije moguće da je ovoliko pametan a da je religiozan... a možda da sačekamo da poraste...

M

pre 7 godina

"Oh ne .

Da nije Srbin ?

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......
(samo su ateisti pametni, 2. oktobar 2016 20:01)"

Ne, nije Srbin.
Ne gresi vec u tom uzrastu ne zna za bolje od onog sto su mu roditelji sipali u glavu.
Nikako. Ne postoji. Uglavnom.
Sto se nickname-a tice - Nisu svi ateisti pametni, ali pametni uglavnom jesu ateisti.

dragan

pre 7 godina

Znači Bog je kriv za sve zločine koji su ikad bili na planeti.Dete izgleda bolesno po izgledu a i mentalno.Nemože normalno dete da utiče na prirodni rast mozga.I ja sam išao pre u školu od vršnjaka pa se ne hvalim.

DarkoWW

pre 7 godina

Hahahah. Pa gde sinko naučnik da budeš i da verujes u boga? Ja nisam naučnik pa ne verujem u te priče. Tesko deci koje zatupe roditelji od malena sa nekakvim bogovima. Srećom po meni, 3 puta sam pametniji od svojih roditelja pa sam svatio odavno neke stvari oko toga. Drži se ti sinko nauke, a bajke ostavi za predškolsko.

protivotrov

pre 7 godina

neka neko od naših, srpskih ateista, antiteista objasni detetu da, u stvari, ne veruje, jer nije moguće da je ovoliko pametan a da je religiozan... a možda da sačekamo da poraste...

c i t i z e n

pre 7 godina

Očigledna zloupotreba obdarenog deteta od strane roditelja za prijekciju njihovih stavova. Dete treba da se igra (makar i brojevima) a svet je nastao onako kako je nastao, bez obzira na to kako mi postanak tumačimo.

Dks

pre 7 godina

Do 30 postaje zreo za ludnicu,kao i svi sa tim koficijentom inteligencije. Iki ce celog zivota da ima tikove kao vi veliki mozgovi. Kao steve jobs uvek se drzao za donji deo brade a zasto?

Pehad

pre 7 godina

Odgovor na pitanje za ateiste:

kako u tom svijetu objasnjavate smijesak malog djeteta?

Evolutivna prednost male, slatke mladuncadi nad malim baksuzima.

Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala

Jok vala, GMO kultura ima vrlo malo i sve da se ekstremno trudite da ih jedete, tesko biste ih nasli. A zasto ne sole GMO, tek mi nije jasno, posto nijedna GMO kultura nije pravljena da bude slana

vjera u Boga je licni odnos sa Isusom i dozivljavanje njegovog djelovanja u zivotu

Cak se i slazem. I ja se stalno preispitujem sa bogom i on utice na moje odluke. Samo... To sam - ja, i ne dajem mi drugo ime.

nesto za sta 100% znamo da ne mozemo racionalno dokazati ili opovrgnuti

I cemu onda bavljenje tome? Po istim kriterijumima ne mozete osporiti jednoroga boje duge, pa ipak ne postoji fakultet za jednorogozoologiju

Za čovečanstvo bi bilo dobro da Bog postoji, ili makar da svi veruju da postoji



Ne. Ako prihvatite da je ovaj zivot jedan i jedinstven. I ako shvatite da samo Vi mozete da promenite ovaj svet. I da nema cuda. I da nema boga da pomogne. Onda cete stvoriti bolji svet, jer cete raditi na tome svakog dana.

laleGator

pre 7 godina

Ako Bog postoji
on sigurno nije neko covekoliko bice
niti bilo kakvi bice u nama poznatom smislu.

Termin Bog, oznacava sveobuhvatno svemoguce bice iz kojeg je sve nastalo i koje sve "moze ali ne mora" da kontrolise po svojoj volji!

Samo jedna stvar u svemiru se uklapa u ovaj termin Bog

a to je energija
iz nje je sve nastalo, sve se od nje sastoji, ona sve pokrece, unistava i ponovo stvara
i njoj nista nije nemoguce!

Ako bi energija imala svest onda bi to bio Bog!
A ovo upste nije nemoguce jer kvantna mehanika itekako potvrdjuje "mogucnost" da energija moze biti samo svesna

Jedna od najvecih misterija je ljudska svest, standardni zakoni prirode i relativnosti je ne mogu opisati niti meriti
ALI kvntna fizika nju detektuje i potvrdjuje da je nasa svest cista energija kvantnih stanja koja nedvosmisleno utice na mikro svet cestica. a. nova istrazivanja potvrdjuju da utice i na makro svest

Dakle kvantna fizika ostavlja "otvorena vrata" da postoji Bog ali ne onakav kakav nam predstavljaju religije

Miloš

pre 7 godina

Završio srednju školu sa 9 godina i upisao koledž? Ili su standardi obrazovnih institucija u SAD u velikoj krizi ili je ovo dete vanzemaljac. Trećeg nema.

Jod

pre 7 godina

Kad bi sve majke uzimale dovoljno Joda u vreme trudnoce imali bi na milione ovakvih genija. Al sta se moze. Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala. Ako ovi nastave da nas truju sadasnje novorodjene bebe ce umirati izmedju 30te i 50te ako im se posreci. Uzdravlje. Valjda cemo se opametiti na vreme.

M

pre 7 godina

Kada bude malo stariji pazi da se nece zamajaviti oko toga, pogotovo kada postane astrofizicar. Ta ideja, kao i sve ostalo u tom uzrastu, potice od roditelja, ma koliki prirodni intelekt i potencijal postojao.

kokice

pre 7 godina

Jao, sada kad krenu da pene ateJisti po komentarima! Taman se resimo zatucanih vernika, a dobijemo zatucane nevernike. Valjda da drze univerzum u ravnotezi...

protivotrov

pre 7 godina

Hahahah. Pa gde sinko naučnik da budeš i da verujes u boga? Ja nisam naučnik pa ne verujem u te priče. Tesko deci koje zatupe roditelji od malena sa nekakvim bogovima. Srećom po meni, 3 puta sam pametniji od svojih roditelja pa sam svatio odavno neke stvari oko toga. Drži se ti sinko nauke, a bajke ostavi za predškolsko.
(DarkoWW, 3. oktobar 2016 09:03)
ti nisi 3 puta pametniji od svojih roditelja već ti njih iz nekog razloga prezireš (što je gore i od mržnje). to je za decu najgora stvar koja može da ih zadesi jer, prezir (koji, u tvom slučaju, nema veze sa religijom) prema roditeljima je duhovno i duševno mrtvilo. šta li će tek biti kad tvoja deca usvoje tvoj model ponašanja prema roditeljima pa počnu da ga primenjuju na tebi? želećeš da te vole a oni će te prezirati jer si ih tako naučio. tek onda ćeš razumeti svoje roditelje jer, deca mogu bez roditelja a roditelji bez dece ne...

BeKo

pre 7 godina

"Talenat pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi; genije pogađa metu koji niko drugi ne može ni videti"!

Arthur Schopenhauer 

Nemoguća misija po mom mišljenju, ali srećno, ipak je mali genije možda vidi metu za razliku od nas prosečnih.

koza

pre 7 godina

(qwerty, 2. oktobar 2016 19:29)

Sustina. Cak je i Bogu bila neophodna materija za stvaranje svega. Ako nije bilo nicega odakle ta materija? Bog je onda morao da stvori materiju ni iz cega. Maltene ista prica kao kod teorije praska. Odakle ta materija na tako malom prostoru da bi mogla da eksplodira. Nije mogla da se pojavi ni iz cega. Glavno pitanje je odakle? Kako ni iz cega moze nastati nesto. Mozda je univerzum zaista vecan, nema ni pocetak ni kraj. Mozda je Bog zapravo sam univerzum i postoji oduvek. Al onda u ovoj prici padaju zvanicne religije jer prema njima covek je stvroen po Bozjem liku sto implicira da Bog nije univerzum vec neko bice koje ima lik.

!?

pre 7 godina

Prema fundamentalizmu američkih hrišćana, džihadisti su sasvim umereni. Ko je imao prilike da ga Amerikanac smara svojim verovanjem u to kako su bajke iz biblije zapravo sušta istina, taj zna na šta mislim.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Za ove sto kao papagaji ponavljaju "Dokaza nema",odmah znam na kom su nivou svesti...mnogi uceniji i pametniji ljudi kroz istoriju su jednostvano rekli "Ne znamo". Sto sam stariji i sto vise izucavam razna znanja i citam knjige,sve vise ne znam. Mrzim fanatike u svim religijama,ali kada se dublje pogleda,religija nas nicemu drugome ne uci nego ljubavi,toleranciji i postovanju. Ko zna sta je istina...

das ist walter

pre 7 godina

Mali decace, ja cu ti reci... Dokazano je vise puta, Bog ne postoji, ali nemoj da te to skrene sa puta. Najvise bih voleo kada bi dokazao da crkva nije u pravu i da manipulise masama za svoje potrebe. Onda sigurno ne bi bilo ovoliko mrznje i ratova koji se vode "u ime Boga".

Aldebaran

pre 7 godina

Ih, bre, dečko samo što si se ispilio, a već nišaniš Boga?! Što za početak ne odradiš nešto lakše i početničkog nivoa, kao što je pronalazak leka protiv raka?

Ili kad si se već zagrejao za astrofiziku, što prvo ne poradiš malo na warp pogonu, čisto onako da malo ubrzamo intrplanetarna putovanja?

A-ha !

pre 7 godina

Mali, idi se igraj žmurke sa drugarima, juri drugarice iz razreda, zaljubljuj se, imaj lepo detinjstvo.
Nek te tata vodi u ZOO vrt, baba nek ti peče palačinke, s dedom na pecanje..

petar

pre 7 godina

kada covek pocne da veruje i da istrazuje, on uglavnom u tom pocetku trazi dokaze za Bozije postojanje. ali vremenom kako se vise upoznaje sa pravoslavnom verom, tako mu se i Bog polako otkriva. i u tom procesu covek sve manje i manje tezi ka dokazima o postojanju Boga, vec pocinje da zivi zivot po Bogu, onako kako nas uci Bog kroz Jevandjelje. pa kada covek pocne tako da zivi, on stice jedno iskustvo (isto za sve prav. vernike), jedan licni opit i poznanje Bozijeg postojanja, kroz Njegovo promisljanje i delovanje u nasim zivotima. tad vera prelazi u bogopoznanje i on vise nece imati potrebu da trazi dokaze niti da drugima dokazuje da Bog postoji, jer je njemu to sto zna i sto mu se Bog otkrio sasvim dovoljno. on ce tada samo zeleti da zivi po Bozijoj volji (jer se uverio da je takav zivot jedino ispravan i da je tu jedina Istina i da je tako jedino istinski slobodan) i da takvim zivotom (ljubavi prema Bogu i prema bliznjem svom kao samome sebi)ce najbolje da svedoci Boga i Njegovo postojanje. sv. Vasilije Veliki je rekao "kada bi mi hriscani ziveli kao pravi hriscani, ne bi bilo neznabozaca u svetu".

Madhva (Hare Krišna)

pre 7 godina

Bravo dete, a to sa Bogom, samo opušteno. Valjda On i nije hteo da bude dokaziv. Inače bi bio očigledan. Oni koji se bave Njime ga osete ako su iskreni, a oni koji bi hteli da ga dokuče mozganjem se malo pređu.

Voodoo

pre 7 godina

Jako zanimljivo, cekaj da ga dohvati neka korporacija samo, dokazivace sta god oni budu zeleli i jos ce da ga ubede da misli da je na pravom putu. Bogati i mocni su uvek upravljali mozgovima ekstremno pametnih naucnika, jer ti naucnici jesu bili zaludjeni, medjutim u celoj toj nadprosecnoj inteligenciji i zanosu samo time u zivotu nisu ni primetili kako su sa njima mocni manipulisali kao sa decom, najbolji primer su i dva najveca naucna mozga covecanstva Ajnstajn i Tesla.

Daniken

pre 7 godina

Tuzno kako religija moze da ispere mozak i genijalnom detetu kao sto je ovo.
Ali ako #bogom naizivaju one koji su malo promesali gene nasih predaka i udahnuli zivot ... onda je moze da se shavti

Pera Kojot

pre 7 godina

Ja imam pet godina i doktorirao sam na svim svetskim univerzitetima iz svih oblasti. Kad porastem hoću da dokažem da Paja Patak postoji, jer samo svemoguce pernato biće kao Paja Je moglo da stvori univerzum

Werty

pre 7 godina

Šta mu to vredi kada živi u satanističkoj državi, to njih ne interesuje
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (profesor biologije, 2. oktobar 2016 19:00)

Da baš šteta. Eto da je u Srbiji otvorila bi mu se sva vrata i iskoristio bi sav svoj potencijal, otprilike kao Nikola Tesla.

В.Н.

pre 7 godina

(StokholmskiLemurOpasnihNamera, 2. oktobar 2016 20:52)

Ја сам пут и истина и живот:
нико неће доћи к Оцу до кроза ме. (Јов. 14, 6)

Ове речи, браћо, нису само речене. него и крвљу заливене, васкрсењем потврђене, Духом Светим у срца верних усађене, и црквом кроз векове и векове доказане и – доказане. Од свију блага на свету људи највише воле живот. И више воле људи живот него ли и истину, иако нема живота без истине. Врховно је благо, дакле, живот, а истина је темељ живота. Ко љуби живот, мора љубити и истину. Но где је пут ка истини? Ја сам пут, вели Господ. Он не вели: и ја сам пут, да не би неко помислио, као да има и неки други пут ка истини изван Господа Исуса. Но Он није само пут него и истина и живот, да нико не помисли као да има и нека друга истина и неки други живот изван Господа Исуса. Он се зато родио као човек, да људима пут покаже; зато се и распео, да крвљу Својом обележи пут. Нико неће доћи к Оцу до кроза ме. Ово треба да разумеју они који се заваравају помишљу, да могу познати Бога и задобити Царство Божје и мимо Господа Исуса Христа. Ту лажну наду, ту очајну самообману, Господ им је сасвим пресекао горњим речима. И апостол, који је те речи чуо и записао у Јеванђељу, исказује их у посланици својој још и овако: који се год одриче сина ни оца нема (I Јов. 2, 23).

Veerghoen

pre 7 godina

Волим да видим вас атеисте како се понашате у авиону приликом турбуленција и Коме се молите.

popeye

pre 7 godina

За то требају молекуларна биологија и математичка статистика. Астрофизика превише базира на нашем схватању, а не чињеницама

inzenjer

pre 7 godina

Citao sam pre nekih 10 godina isto.. Decak od 14 godina predavao na fakultetu... Imao doktorat itd... Samo sto je umro mlad sa nekih 20 godina

Pavle

pre 7 godina

Detinjarije :) Da je moguće onom ko želi da veruje u jedno dokazati nešto drugo Bog bi to već uradio.

U tom svetlu samo dokazivanje je iluzija. Zato se u Bibliji govori o veri.

Pehad

pre 7 godina

Vau, koliko pseudonauke u jednom komentaru:

Jedna od najvecih misterija je ljudska svest, standardni zakoni prirode i relativnosti je ne mogu opisati niti meriti

Zakoni relativnosti? Za svest? Sta?
Kako se ne moze meriti? Moze EEG-om, fMRI-jom, impedancnom tomografijom, klasicnom biohemijom... Kad ljudima izmere da vise nemaju svest, to se zove mozdana smrt i te ljude salju na pogreb u kome su glavni akteri.

ALI kvntna fizika nju detektuje i potvrdjuje

Metodom koja se zove kako? Zar ne napisa receniju pre da ne moze da se meri?


da je nasa svest cista energija

Jok vala. Sinapse su hemija, ali ajde.


kvantnih stanja

Da li znate sta znaci rec kvant?

koja nedvosmisleno utice na mikro svet cestica. a. nova istrazivanja potvrdjuju da utice i na makro svest

Metodom koja se zove kako?



Za klinca, super. Samo... Nakon sto pokaze da je bila potrebna pocetna energija, kako objasnjava tu energiju? Samo pomera orvir gola dalje. Ali dobro, porasce, svi smo mastali o raznim otkricima.

Trovach

pre 7 godina

Vidim da neki osudjuju sto decko ne zeli da se igra sa vrsnjacima. Sta ako njega znanje vise interesuje od prosecnih drugova. Mi polazimo od sebe jer smo, manje vise, svi prosecni, ali ako je neko dete genije zasto prosecni ljudi treba da ga sputavaju?

Hez

pre 7 godina

Vidim da vernici likuju zbog ovog teksta jer vide ono što žele da vide i jer čuju ono što žele da čuju...
(Neko iz mase, 2. oktobar 2016 21:42)

Nek dokaze bilo kog Boga, samo da vi nadobudni ateisti niste u pravu. :-)

A i da si proucavao religije, kao sto nisi, i da si citao svete knjige, kao sto nisi, znao bi da niko ne modelira Boga u spoljnom svetu, nego se on trazi unutra. Mir, harmonija, pokajanje, oprastanje, izbegavanje greha (blud, nervoza i bes, zavist, lenjost, oholost, skrtost, prozdrljivost). Ja kao vernik tezim cistoti duse i misli. Kad mi neko ucini nazao, ja nisam ljut, nego pokusavam da razumem. Kao i kad ja sagresim, pa za sebe imam sto opravdanja (bio sam ljut, nervozan, osetio sam se izdan, stagod) tako imam opravdanje za druge. Ne gajim u sebi bes i osvetoljubivost. Kad imam dajem drugima, jer nema nista lepse nego podeliti srecu.

A sto se malog tice, on samo trazi kreatora, i to je irelevantno od svih religija. Ali razliciti ucitelji, mislioci i proroci su na razlicite nacine opisivali istu pojavu, zato i imamo to sto vi percipirate kao "vise Bogova", ali svako zna da je to jedan isti, ma kako bio opisan.

I da, zli ljudi su spaljivali vestice i vodili ratove. Neretko uzmu "slobodu" da brane, ali bude tu i "false flag" napada, religijskih razloga, i mnogih drugih. Samo da se dokopaju para i moci. Ne, cak i da su neki od njih bili u mantijama, ne znaci da su znali Boga. Za takve je skoro uvek jedini Bog novac.

Marko - Vracar

pre 7 godina

Iako ne delimo verovanja decaku zelim da uspe u svojim nastojanjima, dovoljno brzo. Bude li radio na tome citav zivot, bice to cisto tracenje potencijalnog genija. Ne mogu sagledam potencijal takvog istrazivanja, ali nadam se necem korisnom :)

nenad

pre 7 godina

One tip kiddo. Pošto je nemoguće dokazati postojanje Boga, iz razumljivih razloga. Preostaje ti samo sistem eliminacije, odnosno pobijanje teorije evolucije i ostalih gluposti. Ako dokažeš da univerzum i živi svet u njemu nije mogao nikako nastati slučajno, i da nije star milijardama već hiljadama godina. Onda će logičan zaključak biti da mora postojati tvorac. Srećno.

Mila

pre 7 godina

A sta ces da radis ako trazeci boga dokazes da je u pravu Elon Musk? Da mi samo "zivimo" u necijoj virutelnoj stvarnosti, ili video igrici ili whatever?

SrbEUin

pre 7 godina

Spoljašnja sila nije sinonim za Boga.

Bog po religijskom shvatanju osim neograničene sile (bezgranična moć) ima svoju volju, (stvara svet po svom nahođenju), emocije (ljubav), intelekt (sve zna i sve razume) i osećaj za pradvu (stvara zakone i ujedno je vrhovni sudija)...
Spoljašnja strana sila je samo Syla, i nema božanske atribute.

I sada postoje teorije da naš svemir nije jedini, već da ih ima dva, tri ili više (što u stvari znači bezgranično mnogo). Oni su izvan mogućnosti naše detekcije, i naslućujemo ih samo posredno (crna materija i crna energija?) Ti svemiri utiču na naš svemir, dodiruju se, ili prožimaju, a mogu i da se sudaraju. Ti događaji su za nas neverovatno vremenski udaljeni, a za svemir su samo trenutak.
To je moguća adekvatna spoljašnja sila: sudarom dva svemira nastaje treći.

Obrazovani teist

pre 7 godina

Jedan od velikih zabluda ateista je da je vjera u Boga samo puko misljenje da On postoji, ne, vjera u Boga je licni odnos sa Isusom i dozivljavanje njegovog djelovanja u zivotu i na osnovu toga, vjernik ima dokaza o Bozjem postojanju.

Druga zabluda je da, posto nema naucnih dokaza za postojanje Boga, on samim time ne postoji.
S obzirom na njihovu silnu pamet i obrazovanosti zdrav razum koji koriste, bilo bi u skladu s tim da znaju da se nauka ne bavi time.

salebre

pre 7 godina

To je sasvim jasno:
BOG postoji.
Cak i onaj ko je corav ce to da prepozna.

BOG i nista drugog imamo da se klanjamo,da molimo i da se izvinimo!
BOG je stvorio sedam dimensia(mi zivimo u sedmom).Stvorio je svoje Andjele, Duhovi i nas.

vasdorteo

pre 7 godina

To kako je Bog stvorio svet , istina o tome, ako postoji, za nas obične smrtnike bi bila shvatljiva koliko i pokušaj da se Teorija relativnosti objasni člankovitim glistama.

YIFY

pre 7 godina

Pa i nije bas da ta teorije je njegova i da potvrdjuje postojanje Boga vec moze da potvrdjuje i da zivimo u viruelnom svijetu iliti da nista noje stvarno ili da smo kreacija nekog intelignetnog bica ili civilizacije... Dakle vise teorija sa istom sustinom... E to sto religiozni ljudi zele da vjeruju u Boga je njihov licni problem

miro

pre 7 godina

Sustina. Cak je i Bogu bila neophodna materija za stvaranje svega. Ako nije bilo nicega odakle ta materija? Bog je onda morao da stvori materiju ni iz cega. Maltene ista prica kao kod teorije praska. Odakle ta materija na tako malom prostoru da bi mogla da eksplodira. Nije mogla da se pojavi ni iz cega. Glavno pitanje je odakle? Kako ni iz cega moze nastati nesto. Mozda je univerzum zaista vecan, nema ni pocetak ni kraj. Mozda je Bog zapravo sam univerzum i postoji oduvek. Al onda u ovoj prici padaju zvanicne religije jer prema njima covek je stvroen po Bozjem liku sto implicira da Bog nije univerzum vec neko bice koje ima lik.
(koza, 2. oktobar 2016 22:56)

Kozo, zakoni fizike koji važe za ljude ne važe i za boga. Ne valja ti to granje koje "brstiš", spržilo ti mozak.

Pa...

pre 7 godina

(Neko iz mase, 02. oktobar 2016 21:42)

A da ti nije palo na pamet da je vera bila samo izgovor za ratove koji su bili? pa nije jer sve sto plasiraju ljudi u to slepo veruju. Tuzno je sto sve nacije postuju veru samo mi pljujemo nasu... jako tuzno... u sustini vidim da pisete svasta a vecina ne zna puno toga o veri. Svako ima svoj izbor ali mislim da je jako ruzno javno pljuvati boga...

Joc@

pre 7 godina

Dokaz da Bog postoji išao bi slično kao što je svojevremeno Ervin Šredinger dokazao da je elektron talas.
Pretpostavio je da elektron jeste talas i postavio jednačine ponašanja elektrona koristeći jednačine talasnog ponašanja kakve poznajemo. Potom su sačinjeni eksperimenti s jedinim ciljem da potvrde ili odbace jednačine, i ispostavilo se da one odlično opisuju ponašanje elektrona, iz čega je sledio zaključak da je elektron talas, pored toga što je i korpuskula. Ignorišući ove jednačine, od nas bi ostalo skriveno da je elektron talas, i mi bismo bili uskraćeni za mnoge dalja saznanja i tumačenja.
*
Tako, iz objašnjivosti, doslednosti, konzistentnosti i predvidljivosti događaja oko nas posmatranih sa stanovišta verskih istina (dogmata), možemo reći da Bog postoji. Ukoliko odbacimo tu činjenicu, pa smatramo da ne postoji, nailazimo na nepremostive teškoće razumevanja sveta oko nas i događanja u njemu.

lun

pre 7 godina

Mali je mozda genije pa je vec ukapirao da mu verovanje u Boga donosi mogucnost da postoji i "posle"posle kraja.Ides u raj ili pakao ali negde ides sto su i oni koji su smislili religiju ukapirali i oduvek dobro prolazili.Ako krenes sa stanovista sa Boga nema posle zivota je kraj.Gotovo!, a to nije bas ohrabrujuce.Covek ima prava da veruje ili ne veruje u Boga a malom zelim srecu u pokusaju da dokaze nesto sto je nemoguce.

klikbajt.

pre 7 godina

"Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
(Šatov, 02. oktobar 2016 20:23)" Zato sto se o njima ne slusa nego se o njima cita. Mada ima njih koji ti svaki dan zivot cine udobnijim ali nema nacina ili razloga da o njima citas.

Ertz

pre 7 godina

Nadam se da će ovo dete steći mudrost od Boga koja se ogleda u tome da je znanje bitno jer i nebesa prikazuju slavu Božiju, ali da je i od znanja važnija vera kao ruka kojom primamo spasenje i koja nas drži na putevima Gospodnjim i u delima koja je Gospod unapred pripremio da u njima hodimo i koja su dar i potvrda napuštanja greha i hodanja u živoj veri u Hrista. Neka svako od nas proslavi Boga darovima i sposobnostima koje su nam date.

Joc@

pre 7 godina

@ (sima, 3. oktobar 2016 20:02)

Samo one religije koje Boga shvataju kao svemoćnog mogu zadovoljiti sva naša pitanja. A to su samo 3 monoteističke religije. Polumoćna, paganska božanstva (ili filozofije kao što je Budizam ili Konfučijanizam) to ne mogu. Primer: zašto nevini stradaju? zbog čega pravedni pate? koji je smisao ljudskog života? Ova pitanja, fundamentalna i nezobilazna za svako ljudsko biće, mogu dobiti potpun odgovor samo od Pobednika nad smrću i ništavilom, od Hrista. Jer je samo On vaskrsao, što nije ni jedno drugo božanstvo.

Kobster

pre 7 godina

Svaka cast malom, ali ovo ce biti tesko dokazati. Cak i ako dokaze hipotezu, to ne znaci da je Bog stvorio univerzum, vec moze biti napredna civilizaciia koja obitava u visim dimenzijama, paralelnom univerzumu ili prosta zakonitost neke vise dimenzije koja za rezultat ima periodicno stvaranje novih univerzuma. Treba poceti od definisanja pojma Boga. Ne kazem da ne postoji, kazem da ne postoji onakav kakvim ga religije predstavljaju.

...

pre 7 godina

Znam dete koje sa devet godina samo sprema ajvar i čvarke, he, he, he... Ovaj to ne može kraj sve svoje genijalnosti. Ovakva propaganda nema više nikakve svrhe, ovo je 2016. Svetom vlada brutalna nejednakost u materijalnom bogatstvu. Jedini bog u današnjem svetu je novac.

Coco Bill

pre 7 godina

e l' slucajnost da je mali bas Amerikanac?! Pripadnik nacije koja i dan danas osporava Teslu a Edisona dize u nebesa. Gledam pre par dana na tv neki nas decak, Jovan, za sekundu vadi koren iz petocifrenih brojeva, sinuse, kosinuse. Siromasan decak, roditelji za leba nemaju ali GENIJE sigurno inteligentniji od ovog sto je "tecno pricao sa sedam meseci". Sve im mogu poverovati, ali ako je sve ostalo o njemu istina kao i da je pricao sa 7 meseci; e onda im NISTA NE VERUJEM. AJ VOZDRA
(Dr Sem, 2. oktobar 2016 21:52)

Ma 'es oma mora bit 'merkanac, ma nije nego !!! Eto oma mora da bude i neki Srbenda, "protiv" ovoga. Ma još bolje bi bilo da je neki Rus, pa da ga još promoviše drug Putin !!! Eeee onda bi govorio još i pre nego se rodio

Lik

pre 7 godina

...Treba poceti od definisanja pojma Boga. Ne kazem da ne postoji, kazem da ne postoji onakav kakvim ga religije predstavljaju.
(Kobster, 2. oktobar 2016 19:00)

Odprilike da je to suština poimanja stvarnosti. Recimo, u susretu sa belim čovekom neka plemena su verovala da su to bogovi. Pojavite se sa svim čudima današnje tehnike pred nekim domorocem koji nije video ništa osim džungle i eto religije.
Današnja nauka ne ume da objasni stvaranje univerzuma iz ničega nego se iznose raznorazne hipoteze koje jednostavno ne piju vodu. Nešto iz ničega ne može nastati a sve mora imati svoj početak.
Problem prihvatanja Boga je nerešiv za čoveka koji zahteva da prvo vidi pa onda da poveruje. To što je neko to već video pre 2000 god. za njega nema značaj, hoće i on to da vidi.

nema nista od toga

pre 7 godina

To je nebitno zato sto on ima devet godina. Mozda je on intelektualno u rangu genija, ali emotivno i dalje ima devet godina i obicno je dete, koje je uz to bas u periodu sa tzv "magicnim misljenjem" kad se veruje u razna tajanstvena bića i natprirodne pojave. Kad poraste i sazre, promeniće misljenje.

sajkokiler

pre 7 godina

Kada svi budemo shvatili da se nijedan rat nije vodio zbog religije već isključivo zbog novca i materijalnih dobara, možda tada budemo bliži Bogu kao takvom.
Kao jedina razumna bića na planeti ponašamo se prilično nerazumno.

ludi_milojko

pre 7 godina

Sada ce intelektualci (naucnici) sa ovog portala da ti objasne da ti gresis.

Kako Bog i nauka ?> Bog ne postoji > Religija je za glupe ljude> ......
(samo su ateisti pametni, 2. oktobar 2016 20:01)

evo ti jedna cinenjica koju lako mozes proveriti na itnernetu:
na Americkoj akademiji nauka i umetnosti (American Academy) ima 5% vernika, a u americkim zatvorima 98% vernika!

nekima je tako lakše, pa neka im, dokle god nisu agresivni

pre 7 godina

Dokaz o postojanju Boga, između ostalog, morao bi da sadrži i odgovor na pitanje o njegovom nastanku,
a to je uz potpunosti u kontradikciji sa smislom Boga.

Čemu potreba za tim dokazom, kada bi on veru pretvorio u naučnu teoriju.
Ne može se verovati ili ne verovati u nepobitne činjenice.

Bog će postojati dok je ljudskog neznanja, a to znači večno
i uvek će se teme iz zone neznanja vezivati za Božju volju.

Bog je goB unazad

pre 7 godina

Crkva napada sa svih frontova. Nije bitno ima li Boga, vazno je da vlast pripada crkvi, koja je ovlasceni predstavnik Boga na svojoj teritoriji. Zato se uvek ratuje, da se uveca teritorija na kojoj je crkva ovlasceni diler Boga i bozjih proizvoda.

inteligencija kao proces

pre 7 godina

Ja kad cujem tu ekstremno pametnu decu kako pricaju odraslije od odraslih, ja se pitam sta sa nama i nasom decom nije u redu... Mislim da se ne lazemo, superheroji i angry birds su zanimljivi do 10. godine, posle toga dete treba samo da se diferencira i otvara sebi put. Ima dece koja u 5. osnovne citaju Jansonovu Istoriju umetnosti. Meni je mnogo lepo kad zena voli umetnost i razvija osecaj za lepo. A jos lepse kad se lepo izrazava. Sve je to nekako produkt vesegodisnjeg unapredjivanja. A ni muskarcima ne bi nista falilo.

Udarajte minuse

pre 7 godina

Idu bezbožnici sa komentarima. Nastavi mali samo tako dokazaces postojanje Svevišnjeg jer je samo tako sve logično u ovom prolaznom svijetu. Slava Bogu !

.

pre 7 godina

Kakvi prostacki komentari od strane ateista i lozacki komentari od strane vernika. I za vernike i za ateiste mali nije mislio na Boga iz Biblije vec na Boga kao nesto sto je stvorilo sve(znaci treca materija, nit ziva nit mrtva). Ja verujem u Boga ali ne u crkvu i Bibliju.

Raka Milic

pre 7 godina

Mali je intelegentan, ce dokazu da je bog stvoreo i zemlju i Srbe da budu narod izabran, pa ce amerikanci da vidu da nisu bili u pravu sto su Bombardovanje sprovodili u Srbiju

Евроталибан

pre 7 godina

Ne, nije Srbin.
Ne gresi vec u tom uzrastu ne zna za bolje od onog sto su mu roditelji sipali u glavu.
Nikako. Ne postoji. Uglavnom.
Sto se nickname-a tice - Nisu svi ateisti pametni, ali pametni uglavnom jesu ateisti.
(M, 2. oktobar 2016 21:15)

Ето кад се ви атеисти хвалите на сва уста да сте паметни и супериорни, што за почетак не учините нешто да ова држава изађе из беде, греота да толика интелигенција труне у свом кавезу.

protivotrov

pre 7 godina

Bavim se matematikom otkad znam za sebe i ne mogu da tvrdim da sam "naučio geometriju", mada se odlično snalazim. Tvrdim da bih mogao u nizu da mu postavljam na desetine geometrijskih problema i da nijedan ne bi uspeo da reši u razumnom roku. Ma, bez pomoći ne bi uspeo uopšte! Naučiti geometriju ne znači samo usvojiti aksiome geometrije.
(Geometrolog, 2. oktobar 2016 23:10)
tamo gde je krajnji domet tvoje inteligencije devetogodišnjem Vilijamu je početak, tako da... svima koji tako bezočno pljuju po ovom detetu bih poručio nemojte da vam činjenice smetaju kad iznosite svoje ograničeno mišljenje.

Srederuuu

pre 7 godina

svaka cast malom,tako mlad a vec ogranicen kao neki starac iz prasume.Pre nego sto "dokazes" da "bog" postoji,moras da unistis sve dokaze o evoluciji,dokaze koji potvrdjuju da nista iz biblije nije tacno i jos mnogo toga.Nauka napreduje svake godine,i sve vise stvari dokazuje i objasnjava,vera od pamtiveka nije uspela nista da dokaze,samo bajke koje su dokazano netacne.Nindza kornjace i bog,nema razlike.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bbr, 2. oktobar 2016 17:16)

Izvini drugarice ili druze, ali pricaj u svoje ime. Ja i dalje verujem da Krang postoji ali je zaglavljen u Tehnodromu negde pod zemljom.

qwerty

pre 7 godina

Ako nije postojalo nista gde se onda nalazila spoljasnja sila? To onda znaci da je ovaj univerzum samo podskup nekog veceg sistema gde se onda nalazi ta sila. Onda se postavlja pitanje ko je stvorio taj nadsistem. Opet neka nadsila koja opet postoji u nekon nadnadsistemu. Pa opet je taj nadnadsistem stvorila neka visa sila iz nadnadnadsistema itd... i onda idemo u beskonacno nivoa univerzuma i visih sila. I gde je onda tu pocetak vremena? Onda ispada da univerzum postoje oduvek, nije stvoren, samo mu se menjao oblik, i gradjeni su novi nivoi.

cpb

pre 7 godina

@
(Hrc, 3. oktobar 2016 09:14)

Dragi prijatelju, saglasan sam apsolutno sa tvojim navodima-Bogu hvala. U svakome od nas je "posejano seme" da poveruje u Bozije stvaranje sveta i nacine vodjenja ovozemaljskog zivota, samo je pitanje na koju "zemlju" ce to seme pasti. Ipak, veliki broj ateistickih komentara na ovu vest, mnogo zavisi i od medija na kojem je vest objavljena. Na nekom drugom, ova vest bi pobrala veliki broj i drugacijih komentara, svakako ne ateistickih. I ovaj moj odgovor iako nikoga ne vredjam,je vrlo upitan sa objavljivanjem. U svakom slucaju hteo sam da ti pokazem da ovde ima i drugacijih misljenja, a ja nisam usamljen u njima. Zelim ti miran i blagosloven dan !

Do pobede

pre 7 godina

Srecno ti bio u dokazivanju, posto navodno ima vise od 2000 bogova i svaki je navodno pravi, a dokaza ni o jednom jedinom nema.
(Marko, 02. oktobar 2016 17:45)

Ne mozete dokazati ni kako je nastao "big bang". Bogovi su sirok pojam za vas. Ajd uzdravlje :)))

M

pre 7 godina

"Prvo treba dokazati teoriju evolucije, veliki prasak, kosmičko jaje za koje nema dokaza...dokaži kako živo nastaje od neživog.
(Inteligentan dizajn, 02. oktobar 2016 21:31)"

Apsurdno je da ti uopste koristis termin 'inteligentan'. Sto se dizajna tice, sam si dokaz vrlo neingeligentnog dizajna. Savet, ako je moguce, probaj da vise nikad nista ne izgovoris pred drugim ljudskim bicem.

Mad Max

pre 7 godina

kao satro sve je to naucio dal je naucio da vozi kola sa 5 godina dal se uopste igrao on je programiran da tako radi a to nije normalno

Bankar

pre 7 godina

Neki kralj pomenu Stiv Joba? Po cemu je on to legenda, napravio lik telefon kao isvala druga kompanija koja se time bavi.. ne razumem ove slepce sto se loze na Stiva Dzoba

Bosko

pre 7 godina

Jednom za svagda, Boga je nemoguce spoznati a kamoli dokazati. Suvise smo ograniceni za tako nesto, čulima, razumom, znanjem,.. Ne mozemo dokazati ni da postoji ni da nepostoji. Ostaje nam ljubav, vera i nada.

M

pre 7 godina

"Ето кад се ви атеисти хвалите на сва уста да сте паметни и супериорни, што за почетак не учините нешто да ова држава изађе из беде, греота да толика интелигенција труне у свом кавезу.
(Евроталибан, 3. oktobar 2016 08:21)"

Bez te inteligencije jos bi sedeo u pecini i klanjao se kamenu, sta mislis odakle ti taj uredjaj sa kojeg nabadas to, ko ti je to stvorio, kao i sve ostalo sa cim, i na cemu zivis. Ako je komplikovanije od stolice - nauka ti je dala.
Ova drzava nije u bedi, volontiraj malo po centralnoj Africi ili makar poseti i videces pravu bedu. Ova drzava samo nije dobra onoliko koliko moze biti i nista vise. A iz licnih beda se vadite sami, za pocetak tako sto cete se malo vise posvetiti sticanju znanja i obrazovanja i raditi na sebi, umesto sto se klanjate beskorisnoj, lako svarljivoj fikciji. Kakva je to licna odgovornost kada odrasla osoba ocekuje da joj neko stvori i servira ono sto joj je potebno....znas kakva? -Teisticka, zelja za licnom dadiljom.

Sulejman

pre 7 godina

Citam komentare i koliko ljudi u boga neveruju sami su krivi ali kada ih nesto stegne dali bilo bolest ili neki drugi proglem mole dragog boga da im pomogne i kad pomoc stigne i sve proge zaborave sve takav je covek nezahvalno bice Ali znajte kao sto vi postojite i dragi bog postoji samo sto mi nista nismo stvorili a dragi bog je stvorio sve jer mi samo koristimo stvoreno ono sto vidimo i ono sto nevidimo

esma

pre 7 godina

Jasno mi je i prihvatljivo "kozino"stanoviste po pitanju kategorickog izjasnjavanja po pitanju postojanja Boga .jer drukcije misljenje, kada se nesmotreno ocekuju odgovori na ovakva teska pitanja a koja covecanstvo jedino dobija kroz teologoju ,se ne moze iskazati ,pa stoga mislim da sustina religije ne lezi u besmislenosti vec u ljudskoj neposvecenosti zbog neprosvecenosti pri publikaciji verskih spisa i ostalim ritualima koji modifikacijom postaju suprotnost sustine i apsolutnog.

NoName

pre 7 godina

@Hrc

Nisam ateista, ali nisam medju ostalim religijama, moze se reci Agnostik.
Smesak deteta je isto deo svega, interakcija. I to je dobra stvar. Samo sto su mi smesni Ateisti i religiozni ljudi. Jedni, pored svega sto postoji, ne veruju u postojanje Boga, kakav god bio. A opet zive u sistemu koji je ujedno prost, a i komplikovan. U to racunam Univerzum i sve dalje od njega u beskonacnost. A kod ovih drugih, smesni su mi, jer prepisuju osobine Bogu, na svoju ruku i da je on takav i takav. Prilicno ogranicavajuce.
Kad ne mozemo da zamislimo sve ili ne razumemo, onda se pripisuje ne postojanje i kako mali Perica zamislja da je to tako.

Pomozi im Boze

pre 7 godina

Nema potrebe za dokazivanjem, Bog odavno postoji.
Recimo Sunce je nas Bog, Mesec takodje, sve ono bez cega ovaj zivot na ovoj planeti ne bi bio moguc se iz naseg ugla moze posmatrati kao Bozanstvo. I mora.
I ljudi to znaju.
Ali nisu toga svesni.

Werty

pre 7 godina

Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Šatov, 2. oktobar 2016 20:23)

Kako bre djetiću nisi čuo? Pa jedan nam je precednik a drugi je premijer, a treći genijalac je bio u Hagu i sve ih nadmudrio...

nitex

pre 7 godina

Za ove sto kao papagaji ponavljaju "Dokaza nema",odmah znam na kom su nivou svesti...mnogi uceniji i pametniji ljudi kroz istoriju su jednostvano rekli "Ne znamo". Sto sam stariji i sto vise izucavam razna znanja i citam knjige,sve vise ne znam. Mrzim fanatike u svim religijama,ali kada se dublje pogleda,religija nas nicemu drugome ne uci nego ljubavi,toleranciji i postovanju. Ko zna sta je istina...
(StokholmskiLemurOpasnihNamera, 02. oktobar 2016 20:52) Pa i nema dokaza. Ne znam u cemu je problem. Zato kad neko kaze znam da ima ili nema boga to moze da okaci macki o rep. Eto religija nas uci svemu tome, veri, toleranciji(pa onda kaze totalno glupo da nema religije ne bismo znali za moral) pa opet i situacija u svetu takva kakva je. Zakljucak: ateista sam samo za praznike ostalim danima to mi nije bitno.

4k4.Dex

pre 7 godina

Kog boga? Ima ih podosta, a kroz istoriju ih je bilo kako se kome cefnulo jedno par hiljada tih... bogova. Tako da mozes samo da dokazes da ili ne postoji uopste ili da ga oduzmes svima osim jednima al' to samo ako te baaaaas krene ahahaha

jozef k.

pre 7 godina

"U jed­no­me ro­du svo­ga sa­zna­nja ljud­ski um ima čud­nu sud­bi­nu: što ga uz­ne­mi­ru­ju pi­ta­nja o ko­ja ne mo­že da se oglu­ši, jer mu ih po­sta­vlja sa­ma pri­ro­da uma, ali ko­ja on ipak ne mo­že da re­ši, jer ona pre­ma­ša­ju sva­ku moć ljud­sko­ga uma." - Kant

nema sumnje to je lizalica

pre 7 godina

Ja poznajem jednog naseg decaka koji je sa dve godine citao na dva jezika- nemackom i srpskom, latinicu i cirilicu.

https://youtu.be/fPwZ_yi-z-Y


A sa 4 godine je radio matematiku kao izvrstan odlikas iz 8. osnovne:

https://www.youtube.com/watch?v=xqIPus7aDzU

Sad ide u prvi razred i sa svima ostalima uci slovo B. A su ucili prosle nedelje

doDo

pre 7 godina

procitajte tekst. zeli da pokaze da univerzum nije mogao nastati bez spoljasnjeg uticaja, bio to Bog ili neko ili nesto sa drugim imenom.

Nije sandžak nego RAŠKA

pre 7 godina

Ateisti su puni tihe agresije.Ako iskreno ne verujete zasto naglasavate?.Ja verujem i nemam potrebu da se pravdam.Sigurna sam.To je iskustvo,osecaj,otkrovenje.Decak je izuzetan i sve sto je rekao je odraz njegove inteligencije i hipersenzibilnosti.
(Marija Ana, 02. oktobar 2016 22:03)

Draga Ana Marija ili Marija Ana, kako god, pročitajte sve komentare i videćete da koliko ateisti insistiraju da ne postoji Bog, toliko teisti insistiraju da Bog postoji. Spomenuli ste tihu agresiju? Ne bih to nazvao agresijom, pre bih rekao da smo razočarani da vi koji verujete u Boga, ne prihvatate nauku ali redovno koristite dobrobiti nauke. Takođe, vi teisti imate veoma GLASNU agresiju. Zbog vas, (bez obzira na religiju) je ubijeno i spaljeno na stotine milione ljudi. Sada mi ponovo reci ko je agresivan...Sada ću vas zamoliti da pročitate svoj komentar pa mi kažite da li je moguće da vi ne naglašavate vaš stav? HVALA!

Bilja

pre 7 godina

bbr,ne znam jesi li cuo za onu kinesku poslovicu-ko zna, a ne zna da zna, probudi ga. Ko ne zna zna, a zna da ne zna, nauči ga. Ko ne zna, a ne zna da ne zna, KLONI GA SE. Tu žno, tužno. Ne znam da li da ti zavidim ili da te žalim. Zavidim ti jer nemaš nedoumice, nemaš pitanja bez odgovora... Zavidim ti na neobaveštenosti o svim onim "čudima" iz biblije koje je nauka DOKAZALA da su moguća. Jesi li na primer čuo za ona 2 japanske naučnika (SOLOMONOV EFEKAT). U tom To je bilo negde krajem devedesetih.I kako nauka napreduje te "laži" iz biblije nisu više čuda nego realno moguća. Upravo suprotno onom sto ti kažeš. I šta sad?

statistika

pre 7 godina

Kad bi sve majke uzimale dovoljno Joda u vreme trudnoce imali bi na milione ovakvih genija. Al sta se moze. Jedemo GMO bez soli,joda i bez mnogo drugih vitamina i minerala. Ako ovi nastave da nas truju sadasnje novorodjene bebe ce umirati izmedju 30te i 50te ako im se posreci. Uzdravlje. Valjda cemo se opametiti na vreme.
(Jod, 2. oktobar 2016 20:29

danas u vreme kad "truju novorodjene bebe" prosecni zivotni vek je daleko duzi u odnosu na vreme kada nisu postojali "otrovi", GMO i ostalo zbog cega smatras da ce uskoro zivotni vek trajati od 30 do 50 godina! samo u poslednjih 50 god. prosecni zivotni vek se produzio za 12 god, a da ne pricamo o nekim ranijim vremenima. npr. u zemljama "trulog zapada" je prosecni zivotni vek oko 82 god. i kako nauka i medicina napreduju sve se vise produzuje, samo nekima su toliko mozgovi isprani raznim teorijama zavere pa ne mogu da prihvate CINJENICE!

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Зашто доказивати нешто, што људима који верују није потребно, док онима који не верују неће бити довољно... И не мешајте веру и религију, вера је нешто лично, и непресушно, религија је нешто колективно и ограничено...

dex

pre 7 godina

Evo još jednom... Ja sam ateista, ali nikada ne bih pljuvao vernike kao što to čine "kolege." Pazite, većina vas je jedva srednju završila, a pljujete po klincu koji je sa 9 godina završio srednju školu?!? Eeeej?! Mali, samo napred, dokaži nam da grešimo, a ako ti grešiš, fokusiraj se na nešto drugo i ne odustaj od daljeg napredovanja!

Novi Sad

pre 7 godina

O i sa genijima mogu samo geniji da raspravljaju. Ko smo mi, obični, većinom prosečni i nešto natprosečnih, da sudimo o njihovim idejama, kad ne možemo ni da spoznamo taj nivo?!

Ateist

pre 7 godina

Ima ovakvih malih genija svuda po svetu. To da li će nešto biti od njega zavisi od mnogo faktora. Iznenađuju me vernici kojima je potrebno jedno još nezrelo dete da im ulije veru u boga. To samo govori koliko je njihova vera krhka. Još traže i dokaz, a Isus je nebrojeno puta rekao da ga ljuti kad mu neko traži dokaz, i te ljude je nazivao malovernima. Onaj kome treba dokaz znači da mu vera nije dovoljno čvrsta. Ja kao ateist ne tvrdim da bog ne postoji jer to ne mogu dokazati. Kao što se ne može dokazati ni njegovo postojanje. Ja samo kažem da NE VERUJEM, tj da je verovatnoća da postoji bog kakvog nam najveće religije predstavljaju, zanemarljivo mala.

Veverica

pre 7 godina

Za ove sto kazu kako je mali ogranicen, verovatno nikad nisu culi za Isaka Njutna i mnoge druge utemeljitelje fizike i drugih prirodnih nauka koji su bili revni hriscani. Pitam se ko je ovde ogranicen.

dusanmal

pre 7 godina

Kontra-intuitivno ali ovo je odlican primer zasto u obrazovanju mora postojati veronauka. Da ima obrazovanje Veronauke na nivou svog stvarnog godista, osnovne skole, znao bi da je po samoj definiciji Bog transcendentalan. A znao bi i znacenje te reci: nesto za sta 100% znamo da ne mozemo racionalno dokazati ili opovrgnuti. U tome je i cela osnova "Vere"-verujete ili ne, znajuci da nema dokaza i da nikad ne moze biti dokaza. Licna odluka.
A sto se nauke tice, ja sam Astrofizicar/Kosmolog: po najboljem trenutnom znanju i razumevanju, transcendentalno je moguce. Nije iskljuceno ni dokazano. No, zbog Velikog Praska u kome je sve u trenutku nastalo ( i materija i energija i sam prostor i vreme te, sto se retko pominje - sami zakoni Prirode koji vladaju Svemirom) mi 100% znamo da nikako, nikada ne mozemo saznati sta je bilo "pre Velikog Praska". Ako ne verujete, za vas to pitanje predstavlja racionalnu besmislicu. Ako verujete, to ostavlja mogucnost (nedokazivu ali jos uvek Naucnu mogucnost) postojanja Boga. Dalje od toga ne moze.

golijat

pre 7 godina

jos samo da dodam da li je moguce da ima vas koji verujete da je decak sa ilustracije zaista taj mali genije?!da li znate sta znaci ilustracija?

Miki

pre 7 godina

Dalek je put od genijalnog deteta do genijalnog naučnika. Mnogo kockica se treba složiti a on je složio tek prvu. Možda na kraju završi kao izvršni direktor neke banke, a možda ni to.

Pronalazac bot

pre 7 godina

Moze li prvo da dokaze da je tecno govorio u sedmom mesecu zivota? Pa posle da vidimo dalje. Sad bar postoje mobilni telefoni, kamere i sl.

majvuk

pre 7 godina

Rodio se za to. To mu je misija i cao. Ali da je bas tecno govorio sa 7 meseci...ne znam bas kako je uspevao posto pored mentalnih sposobnosti u tom razdoblju moras da imas i fizicke sposobnosti da bi govorio i to tecno.

esma

pre 7 godina

"Trovac" u tvom naglasenom negativnom odnosu prema osrednosti koja je balast covecanstva sto ,predpostavljam da apsolutno stoji,zanemarujes ovozemaljski zivot koji i genijalci imaju pravo da zive,pa zbog cega bi umnost bilo koga ,a posebno "supermene"lisila zadovoljstava mimo nauke,jer previse je mlad da bi se tako lako"zasitio"svega sto zivot pruza kroz detinjstvo i odrastanje.

kod

pre 7 godina

Procitala sam komentare o ovom decaku i mogu da zakljucim da vecina ili ismevaju ili su zavidni!Da li je moguce da smo kao ljudi toliko podbacili?Jel moze nekad bez negativnih komentara?Zar je toliko tesko napisati pohvalu?
Bravo malisa,samo tako nastavi i napravi malo mesta za igru i nestasluke!

mali, mali

pre 7 godina

Ovom malom neko treba da objasni da Bog nije predmet naučnih istraživanja ni matematičkih dokazivanja, već da je to metafizički pojam izvan vremena i prostora. Imati talenat je veliki teret jer imaš obavezu prema njemu da ne propadne. Potrebna je zrelost da bi se talenat pravilno usmerio i razvio, što za devet godina niko nema bez obzira na urođeni IQ.

Vaše ime

pre 7 godina

Univerzum i život su toliko komplikovani za naš ljudski intelekt - koji možda nije jedini u svemiru - da je prosto smešno da nama pripadaju takvi odgovori na tako velika pitanja, a pritom nismo u sopstvenom dvorištu videli dalje od nosa.
A hoćemo da znamo šta je iza ''beskraja''. Pa čekaj malko, ajde prvo da pretrčimo deset metara pa ćemo posle da pričamo šta je i kako je na nekakvom cilju.
Ovako, stojimo u mestu a polemišemo o tome šta je iza cilja, pa čak i o tome ko je postavio cilj i zašto je to uradio...
To vam je kao da čovek koji ne zna koliko je 2+2 priča i drži predavanje o najtežim matematičkim zadacima?
Kao da bakteriji pokušamo da objasnimo kako radi alanser na Helikopteru?
Jednostavno ljudska tvrdoglavost i umišljenost prevazili sve granice!

protivotrov

pre 7 godina

(Pehad, 2. oktobar 2016 20:36)
malo ti je krivo što je mali pametniji od tebe u tom uzrastu, pa nam se vadiš nekom pričom o kvantnoj fizici i fol pametnim pitanjima... u 100 evrića da je pre tebe seo na nošu...

mirko

pre 7 godina

@A kad su mu izrasli zubi? Ili se dete rodilo sa njima?
(Budala, 3. oktobar 2016 01:46)

Rodio se stalnim, a 5. dana je vec vadio umnjake, naravno sam.

Petar

pre 7 godina

@neko iz mase
Muslimanski Bog i hriscanski Bog su jedno isto. I oni veruju u Boga, Isusa i Muhameda. Procitaj malo o tome pre komentara. Pozdrav
(shomi, 02. oktobar 2016 23:01), To su naša tumačenja (hrišćanska). Jevreji i Muslimani tvrde da oni veruju u istog boga a Hrišćani ne. Tumače to mišljenjem da Bog nije mogao biti čovek (Hrist, kao što mi tumačimo/verujemo) već samo Bog (a Hrist samo prorok ili ni to)

Bale

pre 7 godina

Pise po internetu: otac mu je pravoslavni svestenik, ima brata i sestru 17/20 godina starije. Na Wikipediji ima lista uspelih vunderkinda...

Јабучило

pre 7 godina

Ovakvih malih genijalaca je bilo i prije, sad su odrasli ljudi, nijesam čuo ništa više o njima?
(Šatov, 02. oktobar 2016 20:23)

Онда постају матори генијалци, што више није занимљиво, а понекад је чак и иритантно.

Joja

pre 7 godina

Inace, odgledajte na youtube-u predavanje Lawrence Kraussa, inace profesora teoretske fizike sa americkog ASU, na temu Something from nothing. Naravno da postoji citava matematika iza teorije o virtuelnim cesticama koje "skacu" u i iz postojanja. Pokusao covek da objasni nama koji se bas to pitamo, ali na nama svojstven nacin. Mene bar ubedio. Bezveze sto medju Srbima ima vecih mozgova i poznavaoca fizike/matematike/astronomije... od svih mozgova na svetu, pa kad izadje neka vest na netu, ti mozgovi ne ucestvuju u ekspanziji takvih ideja, vec smrde s druge strane ekrana i prosipaju gluposti.

Veliki brat

pre 7 godina

Za one koji se pitaju odakle materija za sve što postoji u Svemiru, neka se zapitaju odakle "materijama" za sve što postoji u nekoj igrici za računare, imate likove, imate zgrade, automobile... od čega je ta "materija" u tim igricama?

Eto pitanja odakle materija u Svemiru. Čak se i vodeći naučnici u oblasti kvantne fizike slažu da je hologram jedan od modela Svemira po kome su odgovori na sva pitanja vrlo jednostavni i sve pretpostavke teorijske fizike imaju logična objašnjenja.


Na kraju krajeva, mi još nismo dokučili ni šta je svest, a šta realnost, šta je materija, a šta energija, a hteli bismo odgovore na mnogo krupnija pitanja.

To je kao kad neko ko je juče naučio pravila šaha hoće da mu se objašnjava smisao svakog poteza u nekoj partiji između dva vrhunska velemajstora.


Daleko je čovečanstvo od odgovora na mnoga suštinska pitanja, i sve dok je glavni pokretač razvoja čovečanstva novac i gramizvost oko 1% onih kod kojih se većina tog novca nalazi, nećemo doći do odgovora na ta pitanja.

Trovach

pre 7 godina

@esma...Nije mi jasno kako mislite da naterate dete da se igra, kada njega to ne interesuje. Kada sam vikendom kao klinac isao u posetu baki i dedi, prvo sto sam uradio posle kratkog razgovora sa nima, bilo je da uzmem "Politikin zabavnik" i nije me interesovalo gundjanje sestara sto ne zelim da se igram.

miki

pre 7 godina

za sve postoje dokazi i o bogu i o svemu samo je problem sto mi to nikad necemo saznati dali smo necija video igrica i uopste stvarni sta je san a sta java i slicne slobodno bi rekao gluposti bar za nas jer nemamo resenje niti cemo ikad imati ko god i kako nas je stvorio nije se bas pokazao sta vise mislim da ga je mrzilo da to radi. ko se rodi umrijeti mora to je jedino sigurno i nista vise.

sima

pre 7 godina


"Tako, iz objašnjivosti, doslednosti, konzistentnosti i predvidljivosti događaja oko nas posmatranih sa stanovišta verskih istina (dogmata), možemo reći da Bog postoji. "
@(Joc@, 03. oktobar 2016 11:33)

Pod verskim istinama misliš na Vede? Damapadu? Kuran? Agame? Egipatsku knjigu mrtvih? Itd..

hocu 2 palme

pre 7 godina

pa sta su trebali roditelji da rade? da ga teraju da se igra na plejstejsnu?

dete je, po izvestaju, nadprosecno, nadareno i neiskvareno odraslima i samo takvo bice i treba da se bavi ovakvim pitanjima.

Berliner

pre 7 godina

@ (Aco, 2. oktobar 2016 22:18):

Na stranu sve ostalo, ali treba da razlikujes pojmove hipoteze i teorije. Teorija je dokazana hipoteza! Dakle, teorijom se upravo naziva nesto sto je dokazano. Druga je stvar sto dosta ljudi kod nas to ne zna, odnosno nepravilno shvata/koristi ove termine.