Sreda, 28.09.2016.

15:54

Vučić dogovorio: Besplatan autoput do kraja godine

Deonica Koridora 11 Ljig-Preljina biće završena i puštena u saobraćaj do kraja oktobra, a njeno korišćenje biće besplatno do kraja godine.

Izvor: Beta

Vuèiæ dogovorio: Besplatan autoput do kraja godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

105 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 7 godina

Stani, NIJE u pitanju KONCESIJA i on sa nekim drugim dogovara da li će nešto biti besplatno!
Ovaj čovek je skrozi izgubio dodir sa realnošću, više ne zna šta priča.

Dejo

pre 7 godina

Besplatno, pa mi smo ga napravili. Od naših para je napravljen taj autoput. Zna se ko u Evropi plaća vožnju auto putevima. Sramota šta sve sebi ne dozvoljava ovaj čovek! Koliko godina smo plaćali "autoput" Beograd - Subotica a od autoputa ni traga ni glasa.

Miloš

pre 7 godina

Mislim da bi generalno bilo najbolje da se u Srbiji uvedu vinjete kao što postoje u Madjarskoj i Beču i da bi se uz završetak auto-puta imala odlična putna infrastruktura u Srbiji.

Hvala Gospodaru!

pre 7 godina

U Danskoj, kao i u Nemackoj su autoputevi za privatne automobile besplatni, jer su već napravljeni novcem poreskih obveznika. Međutim, što južnije to tužnije...U Danskoj se običan autoput smatra kao obavezna infrastruktura, dakle nikakvo "čudo" ili "poklon vlasti" narodu, koji bi taj narod morao ponovo da plaća. I onako plaća veentualne rekonstrukcije i popravke, opet iz budžeta. Otprilike kao što se magistralni putevi po Srbiji ne plaćaju, takva je logika.Samo delovi koji su zaista koštali mnogo u odnosu na dužinu (most do Švedske recimo) se naplaćuju.
A ako neko prebaci da je Danska bogata zemlja pa može, odgovaram da kada u Srbiji ne bi bilo korupcije ili bi korupcija bila na nivou Danske (koja je decenijama na prvom mestu u svetu po niskoj korupciji - indeks 92), bilo bi i para, jer srpske društvo ne bi izgledalo ovako bedno kakvo je danas...

ATG

pre 7 godina

Premijer dogovorio. Premijer omogucio. Ma necu ni da pisem dalje sano cu se iznervirati. Bilo bi najbolje da svi odemo negde, pa neka ostane sa svojin botovima.

Analiticar bez zaposlenja

pre 7 godina

Ubuduce iskljucivo angazovati Kineze za ovako ozbiljne radove.Kakvi tenderi i ostale gluposti kada na kraju sve ispadne skuplje i fuserski odradjeno.Hitno promeniti zakon gde ce da stoji da prvenstvo imaju Kinezi pa tek svi ostali ako hocete kvalitet i rokove a ne najmanju ponudu gde se svi ugradjuju a kvalitet nula.

citalac

pre 7 godina

e kad je Vucic dogovorio....onda da se telepromtujem na autoput bez pocetka i kraja...
kako te nije sramota da uopste pominjes naplatu za nesto sto nije povezano ni sa jednim drugim autoputem

Harwy

pre 7 godina

Imamo i mi jednog takvog političara u Hrvatskoj. Veliki populist, koji je po potrebi istovremeno i desničar i ljevičar, zaštitnik tajkuna, ali i sirotinje, ateist i vjernik, veliki filantrop s našim novcima, političar koji rješava sve jer mu sistem ne funkcionira namjerno, najbolje rješava sitnice za razliku od bitnih stvari. To je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

MaverickMeerkat

pre 7 godina

''....Koliko je meni poznato, Evropa ima 10 koridora, a ne 11....''

Da, Evropi taj put nije bitan ali nama jeste. Koridor 11 je vrlo bitan za Srbiju.

Ime jeste izmisljeno, ali je moglo da bude i ''Koridor Pester'' - funkcija, duzina i vaznost je ista

marko

pre 7 godina

da ovamo se kao vrse reforme, smanjuju penzije i plate ali daj zbog glasova besplatan ap koji je preskupa investicija i koji se u svim normalnim drzavama naplacuje da bi se ulozene pare povratile i da bi se pre svega odrzavao ap i gradile nove deonice.

XXL

pre 7 godina

Prosto mi dođe da dođem sa severa Bačke i provozam se tuda par puta kad već g-din Premijer časti i nije udario drumarinu i porez na nju. Nego je l` mu dobro ... ovih dana ...

Eleftherios

pre 7 godina

Koliko je ovo bolesno. Pa onaj ko već dodje do Ljiga sigurno neće ići autoputem da bi uštedeo 5 minuta i plaćati 40 km do Čacka kad je ta deonica Ibarske sasvim solidna.
(PA, 28. septembar 2016 18:59)

Vidi se da se voziš samo seoskim džadama kada zbog 200-300 din hoćeš da se lomataš po Rudniku i uz to pređeš 20 km više i potrošiš goriva za tih 200-300 din. P. S. Nije žvaka za seljaka.

Košava

pre 7 godina

A recimo u Banatu neko da se prevari i napravi neki dobar put pa makar i plaćali. Od Novog Sada do Zrenjanina iskoči ti džigerica od truckanja.

ara

pre 7 godina

pitao bih nesto ministarku, a ko je sklapao ugovor sa glavnim izvodjacem radova? Vlada razume se, a ko je nalazio podizvodjace?
Ako nije glavni izvodjac radova onda ste mu vi nametnuli podizvodjace i vi ste krivi jer ste ih vi birali! Je li to opet Srbi ne valjaju i nista ne zmaku da rade ili su to vasi partijski drugovi???

Aster Blistok

pre 7 godina

Dvoumim se između dve pesme koje najbolje oslikavaju vučića; "Jahači magle" ili "Magla svuda, magla oko nas".
(Borivoje, 28. septembar 2016 18:03)

"Pejzazi u magli" savrseno oslikava politiku velokog vodje, isto tako;)

nedostizni

pre 7 godina

Naši autoputevi zvrje praznin osim koridora 10 koji je nešto opterećeniji Turcima tokom leta. Ljudi nemaju para i slabo putuju, ekonomija ne postoji pa nema ni teretnog saobraćaja. Mislim da je izgradnja punog profila autoputa ovde promašaj isto kao i pun profil od Novog Sada do mađarske granice. Eventualno poluautoput sa po dve trake. Jeftinije je a može se proširiti ako dođu bolja vremena u šta čisto sumnjam.

vlada

pre 7 godina

Zahvalan sam stvarno, često putujem poslom ovim krajem, zančiće mi. Uopšte plan izgradnje putne mreže je odlična ideja i jedva čekam njhegovu potpunu realizaciju, siguran sam da nisam jedini. Ko god je boravio van Srbije sigurno razume koliko je za svakodnevni život građana važna dobtra putna mreža.

todos

pre 7 godina

Ne mogu da završe Kragujevac - Batočina... Treba im sto godina. Pa ne radite ga za Fiat nego za narod... A ovaj do Preljine biće gotov u najboljem slučaju u narednoj deceniji kad neki već planiraju da idu na Mars.

Gradjevinac

pre 7 godina

"Na predlog premijera besplatno autoputem do kraja godine"... Bice besplatno zato sto naplatne rampe nisu ni pocele da se montiraju i nece stici do Nove godine. Kada pocne naplata nece biti saobracaja jer ko je stigao do Ljiga Ibarskom nastavice dalje magistralom do Cacka. Ko ide za G.Milanovac nece ici autoputem jer od petlje Takovo treba da se "lomi" poluputem 20min. Dok se ne zavrsi Beograd-Obrenovac autoput nema svrhe, a ova deonica nije ni blizu pocetka izgradnje. Toliko o strategiji.

PA

pre 7 godina

Koliko je ovo bolesno. Pa onaj ko već dodje do Ljiga sigurno neće ići autoputem da bi uštedeo 5 minuta i plaćati 40 km do Čacka kad je ta deonica Ibarske sasvim solidna.

zoRAn

pre 7 godina

Interesantno, Tunel valja - Tunel ne valja!
Pa nije tunel literatura, filozofija, estetika, ... pa da se mogu izreci razlicita misljenja. Ili Valja, ili Ne valja!
Zato onog sto dize paniku, Valja - Ne valja, NA STUB SRAMA.
Uzeti mu diplomu, izbaciti sa posla, suspendovati iz struke za ceo zivot.

Мома - СРБ - ЦЗ

pre 7 godina

Bice besplatno zato sto ne mogu da zavrse auto put na vreme, pa samim tim ni naplatne rampe ne mogu da postave na vreme.... ej bre, pa da li oni misle da smo toliko glupi!?

barbarosa

pre 7 godina

само лоповлук на све стране.Послови се дају "фамилијарним" фирмама, које воде људи које везе немају са тим послом.Никада, никада овде неће бити боље.Ужас.

Protagonista

pre 7 godina

A,zasto ce se naplacivati nesto sto su finansirali gradjani Srbije? Kroz registraciju vozila se takodje naplacuje koriscenje puteva.Putarinu bi trebalo da placaju samo oni sa stranim tablicama,a ako vec moramo i mi,neka nam se daju akcije Puteva Srbije.

zar je bitno

pre 7 godina

Ja bi rekao da su ovde pobrkani loncici. Kod koga, to ne znam. Ili u samoj izjavi ili kod prenosenja iste, a od strane novinara.

Sa Azerbejdzanom je ugovoren kredit o izgradnji deonica autoputa E-763 (Ljig - Takovo - Preljina). Kredit je ugovorila R. Srbija. Njime je obuhvacena izgradnja navedneih deonica. Ne i koncesija koja bi podrazumevala naplatu putarine. Dakle, kada se deonice puste u saobracaj (odnosno kada se dobije upotrebna dozvola, sto ce biti, po svemu sudecem, naknadno), pocinje da tece garantni rok.

2. Glavnim projektima navedenih deonica nisu obradjivani objekti i instalacije naplate putarine (nemojmo polemisati zasto je to tako radjeno pre par godina). Samo su gradjevinski obradjeni platoi u sklopu petlji.

3. Nemam saznanja da je za ove deonice uradjena dokumetacija koji obradjuje i objekte naplate putarine. Sto nije nemoguce. Slicno, nemam saznanja da li je obaveza AZVIRTa da izgradi i te objekte, po eventualnoj naknadnoj dokumentaciji.

4. Sve i da postoji dokumentacija i da je obaveza AZVIRTa da iygradi i taj deo, propustio sam deo KADA JE, KO, I POD KOJIM USLOVIMA ovlastio AZVIRT da vrsi naplatu putarine!?!

5. Upravljac drzavnim putevima je JP Putevi Srbije. Oni su zaduzeni za naplatu putarine na autoputskoj mrezi R. Srbije.

Pa sada, poklanja nam se nesto sto i nije poklon?

A vi udrite minuse na pobrkane loncice....

Batajnica

pre 7 godina

A moze li da se zavrsi obilaznica kod Batajnice? Da imamo opet ono sto nam je ukinuto pre 2-3 godine? Da li je to placeno pa nije zavrseno ili nije ni placeno? Gde je zapelo?

Jeste li im dali koncesiju na autoput?

pre 7 godina

Kakve veze imaju ambasador Azerbejdžana i predstavnik azerbejdžanske građevinske kompanije sa naplatom putarine na autoputevima u Srbiji???

Мома - СРБ - ЦЗ

pre 7 godina

Bice besplatno zato sto ne mogu da zavrse auto put na vreme, pa samim tim ni naplatne rampe ne mogu da postave na vreme.... ej bre, pa da li oni misle da smo toliko glupi!?

Jeste li im dali koncesiju na autoput?

pre 7 godina

Kakve veze imaju ambasador Azerbejdžana i predstavnik azerbejdžanske građevinske kompanije sa naplatom putarine na autoputevima u Srbiji???

vlada

pre 7 godina

Zahvalan sam stvarno, često putujem poslom ovim krajem, zančiće mi. Uopšte plan izgradnje putne mreže je odlična ideja i jedva čekam njhegovu potpunu realizaciju, siguran sam da nisam jedini. Ko god je boravio van Srbije sigurno razume koliko je za svakodnevni život građana važna dobtra putna mreža.

Gradjevinac

pre 7 godina

"Na predlog premijera besplatno autoputem do kraja godine"... Bice besplatno zato sto naplatne rampe nisu ni pocele da se montiraju i nece stici do Nove godine. Kada pocne naplata nece biti saobracaja jer ko je stigao do Ljiga Ibarskom nastavice dalje magistralom do Cacka. Ko ide za G.Milanovac nece ici autoputem jer od petlje Takovo treba da se "lomi" poluputem 20min. Dok se ne zavrsi Beograd-Obrenovac autoput nema svrhe, a ova deonica nije ni blizu pocetka izgradnje. Toliko o strategiji.

Eleftherios

pre 7 godina

Koliko je ovo bolesno. Pa onaj ko već dodje do Ljiga sigurno neće ići autoputem da bi uštedeo 5 minuta i plaćati 40 km do Čacka kad je ta deonica Ibarske sasvim solidna.
(PA, 28. septembar 2016 18:59)

Vidi se da se voziš samo seoskim džadama kada zbog 200-300 din hoćeš da se lomataš po Rudniku i uz to pređeš 20 km više i potrošiš goriva za tih 200-300 din. P. S. Nije žvaka za seljaka.

zar je bitno

pre 7 godina

Ja bi rekao da su ovde pobrkani loncici. Kod koga, to ne znam. Ili u samoj izjavi ili kod prenosenja iste, a od strane novinara.

Sa Azerbejdzanom je ugovoren kredit o izgradnji deonica autoputa E-763 (Ljig - Takovo - Preljina). Kredit je ugovorila R. Srbija. Njime je obuhvacena izgradnja navedneih deonica. Ne i koncesija koja bi podrazumevala naplatu putarine. Dakle, kada se deonice puste u saobracaj (odnosno kada se dobije upotrebna dozvola, sto ce biti, po svemu sudecem, naknadno), pocinje da tece garantni rok.

2. Glavnim projektima navedenih deonica nisu obradjivani objekti i instalacije naplate putarine (nemojmo polemisati zasto je to tako radjeno pre par godina). Samo su gradjevinski obradjeni platoi u sklopu petlji.

3. Nemam saznanja da je za ove deonice uradjena dokumetacija koji obradjuje i objekte naplate putarine. Sto nije nemoguce. Slicno, nemam saznanja da li je obaveza AZVIRTa da izgradi i te objekte, po eventualnoj naknadnoj dokumentaciji.

4. Sve i da postoji dokumentacija i da je obaveza AZVIRTa da iygradi i taj deo, propustio sam deo KADA JE, KO, I POD KOJIM USLOVIMA ovlastio AZVIRT da vrsi naplatu putarine!?!

5. Upravljac drzavnim putevima je JP Putevi Srbije. Oni su zaduzeni za naplatu putarine na autoputskoj mrezi R. Srbije.

Pa sada, poklanja nam se nesto sto i nije poklon?

A vi udrite minuse na pobrkane loncice....

Aster Blistok

pre 7 godina

Dvoumim se između dve pesme koje najbolje oslikavaju vučića; "Jahači magle" ili "Magla svuda, magla oko nas".
(Borivoje, 28. septembar 2016 18:03)

"Pejzazi u magli" savrseno oslikava politiku velokog vodje, isto tako;)

barbarosa

pre 7 godina

само лоповлук на све стране.Послови се дају "фамилијарним" фирмама, које воде људи које везе немају са тим послом.Никада, никада овде неће бити боље.Ужас.

Batajnica

pre 7 godina

A moze li da se zavrsi obilaznica kod Batajnice? Da imamo opet ono sto nam je ukinuto pre 2-3 godine? Da li je to placeno pa nije zavrseno ili nije ni placeno? Gde je zapelo?

todos

pre 7 godina

Ne mogu da završe Kragujevac - Batočina... Treba im sto godina. Pa ne radite ga za Fiat nego za narod... A ovaj do Preljine biće gotov u najboljem slučaju u narednoj deceniji kad neki već planiraju da idu na Mars.

XXL

pre 7 godina

Prosto mi dođe da dođem sa severa Bačke i provozam se tuda par puta kad već g-din Premijer časti i nije udario drumarinu i porez na nju. Nego je l` mu dobro ... ovih dana ...

zoRAn

pre 7 godina

Interesantno, Tunel valja - Tunel ne valja!
Pa nije tunel literatura, filozofija, estetika, ... pa da se mogu izreci razlicita misljenja. Ili Valja, ili Ne valja!
Zato onog sto dize paniku, Valja - Ne valja, NA STUB SRAMA.
Uzeti mu diplomu, izbaciti sa posla, suspendovati iz struke za ceo zivot.

Protagonista

pre 7 godina

A,zasto ce se naplacivati nesto sto su finansirali gradjani Srbije? Kroz registraciju vozila se takodje naplacuje koriscenje puteva.Putarinu bi trebalo da placaju samo oni sa stranim tablicama,a ako vec moramo i mi,neka nam se daju akcije Puteva Srbije.

ara

pre 7 godina

pitao bih nesto ministarku, a ko je sklapao ugovor sa glavnim izvodjacem radova? Vlada razume se, a ko je nalazio podizvodjace?
Ako nije glavni izvodjac radova onda ste mu vi nametnuli podizvodjace i vi ste krivi jer ste ih vi birali! Je li to opet Srbi ne valjaju i nista ne zmaku da rade ili su to vasi partijski drugovi???

Košava

pre 7 godina

A recimo u Banatu neko da se prevari i napravi neki dobar put pa makar i plaćali. Od Novog Sada do Zrenjanina iskoči ti džigerica od truckanja.

PA

pre 7 godina

Koliko je ovo bolesno. Pa onaj ko već dodje do Ljiga sigurno neće ići autoputem da bi uštedeo 5 minuta i plaćati 40 km do Čacka kad je ta deonica Ibarske sasvim solidna.

MaverickMeerkat

pre 7 godina

''....Koliko je meni poznato, Evropa ima 10 koridora, a ne 11....''

Da, Evropi taj put nije bitan ali nama jeste. Koridor 11 je vrlo bitan za Srbiju.

Ime jeste izmisljeno, ali je moglo da bude i ''Koridor Pester'' - funkcija, duzina i vaznost je ista

nedostizni

pre 7 godina

Naši autoputevi zvrje praznin osim koridora 10 koji je nešto opterećeniji Turcima tokom leta. Ljudi nemaju para i slabo putuju, ekonomija ne postoji pa nema ni teretnog saobraćaja. Mislim da je izgradnja punog profila autoputa ovde promašaj isto kao i pun profil od Novog Sada do mađarske granice. Eventualno poluautoput sa po dve trake. Jeftinije je a može se proširiti ako dođu bolja vremena u šta čisto sumnjam.

Miloš

pre 7 godina

Mislim da bi generalno bilo najbolje da se u Srbiji uvedu vinjete kao što postoje u Madjarskoj i Beču i da bi se uz završetak auto-puta imala odlična putna infrastruktura u Srbiji.

ATG

pre 7 godina

Premijer dogovorio. Premijer omogucio. Ma necu ni da pisem dalje sano cu se iznervirati. Bilo bi najbolje da svi odemo negde, pa neka ostane sa svojin botovima.

citalac

pre 7 godina

e kad je Vucic dogovorio....onda da se telepromtujem na autoput bez pocetka i kraja...
kako te nije sramota da uopste pominjes naplatu za nesto sto nije povezano ni sa jednim drugim autoputem

Harwy

pre 7 godina

Imamo i mi jednog takvog političara u Hrvatskoj. Veliki populist, koji je po potrebi istovremeno i desničar i ljevičar, zaštitnik tajkuna, ali i sirotinje, ateist i vjernik, veliki filantrop s našim novcima, političar koji rješava sve jer mu sistem ne funkcionira namjerno, najbolje rješava sitnice za razliku od bitnih stvari. To je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Hvala Gospodaru!

pre 7 godina

U Danskoj, kao i u Nemackoj su autoputevi za privatne automobile besplatni, jer su već napravljeni novcem poreskih obveznika. Međutim, što južnije to tužnije...U Danskoj se običan autoput smatra kao obavezna infrastruktura, dakle nikakvo "čudo" ili "poklon vlasti" narodu, koji bi taj narod morao ponovo da plaća. I onako plaća veentualne rekonstrukcije i popravke, opet iz budžeta. Otprilike kao što se magistralni putevi po Srbiji ne plaćaju, takva je logika.Samo delovi koji su zaista koštali mnogo u odnosu na dužinu (most do Švedske recimo) se naplaćuju.
A ako neko prebaci da je Danska bogata zemlja pa može, odgovaram da kada u Srbiji ne bi bilo korupcije ili bi korupcija bila na nivou Danske (koja je decenijama na prvom mestu u svetu po niskoj korupciji - indeks 92), bilo bi i para, jer srpske društvo ne bi izgledalo ovako bedno kakvo je danas...

Dejo

pre 7 godina

Besplatno, pa mi smo ga napravili. Od naših para je napravljen taj autoput. Zna se ko u Evropi plaća vožnju auto putevima. Sramota šta sve sebi ne dozvoljava ovaj čovek! Koliko godina smo plaćali "autoput" Beograd - Subotica a od autoputa ni traga ni glasa.

marko

pre 7 godina

da ovamo se kao vrse reforme, smanjuju penzije i plate ali daj zbog glasova besplatan ap koji je preskupa investicija i koji se u svim normalnim drzavama naplacuje da bi se ulozene pare povratile i da bi se pre svega odrzavao ap i gradile nove deonice.

Analiticar bez zaposlenja

pre 7 godina

Ubuduce iskljucivo angazovati Kineze za ovako ozbiljne radove.Kakvi tenderi i ostale gluposti kada na kraju sve ispadne skuplje i fuserski odradjeno.Hitno promeniti zakon gde ce da stoji da prvenstvo imaju Kinezi pa tek svi ostali ako hocete kvalitet i rokove a ne najmanju ponudu gde se svi ugradjuju a kvalitet nula.

Dusan

pre 7 godina

Stani, NIJE u pitanju KONCESIJA i on sa nekim drugim dogovara da li će nešto biti besplatno!
Ovaj čovek je skrozi izgubio dodir sa realnošću, više ne zna šta priča.

Jeste li im dali koncesiju na autoput?

pre 7 godina

Kakve veze imaju ambasador Azerbejdžana i predstavnik azerbejdžanske građevinske kompanije sa naplatom putarine na autoputevima u Srbiji???

Мома - СРБ - ЦЗ

pre 7 godina

Bice besplatno zato sto ne mogu da zavrse auto put na vreme, pa samim tim ni naplatne rampe ne mogu da postave na vreme.... ej bre, pa da li oni misle da smo toliko glupi!?

Batajnica

pre 7 godina

A moze li da se zavrsi obilaznica kod Batajnice? Da imamo opet ono sto nam je ukinuto pre 2-3 godine? Da li je to placeno pa nije zavrseno ili nije ni placeno? Gde je zapelo?

barbarosa

pre 7 godina

само лоповлук на све стране.Послови се дају "фамилијарним" фирмама, које воде људи које везе немају са тим послом.Никада, никада овде неће бити боље.Ужас.

zoRAn

pre 7 godina

Interesantno, Tunel valja - Tunel ne valja!
Pa nije tunel literatura, filozofija, estetika, ... pa da se mogu izreci razlicita misljenja. Ili Valja, ili Ne valja!
Zato onog sto dize paniku, Valja - Ne valja, NA STUB SRAMA.
Uzeti mu diplomu, izbaciti sa posla, suspendovati iz struke za ceo zivot.

Gradjevinac

pre 7 godina

"Na predlog premijera besplatno autoputem do kraja godine"... Bice besplatno zato sto naplatne rampe nisu ni pocele da se montiraju i nece stici do Nove godine. Kada pocne naplata nece biti saobracaja jer ko je stigao do Ljiga Ibarskom nastavice dalje magistralom do Cacka. Ko ide za G.Milanovac nece ici autoputem jer od petlje Takovo treba da se "lomi" poluputem 20min. Dok se ne zavrsi Beograd-Obrenovac autoput nema svrhe, a ova deonica nije ni blizu pocetka izgradnje. Toliko o strategiji.

zar je bitno

pre 7 godina

Ja bi rekao da su ovde pobrkani loncici. Kod koga, to ne znam. Ili u samoj izjavi ili kod prenosenja iste, a od strane novinara.

Sa Azerbejdzanom je ugovoren kredit o izgradnji deonica autoputa E-763 (Ljig - Takovo - Preljina). Kredit je ugovorila R. Srbija. Njime je obuhvacena izgradnja navedneih deonica. Ne i koncesija koja bi podrazumevala naplatu putarine. Dakle, kada se deonice puste u saobracaj (odnosno kada se dobije upotrebna dozvola, sto ce biti, po svemu sudecem, naknadno), pocinje da tece garantni rok.

2. Glavnim projektima navedenih deonica nisu obradjivani objekti i instalacije naplate putarine (nemojmo polemisati zasto je to tako radjeno pre par godina). Samo su gradjevinski obradjeni platoi u sklopu petlji.

3. Nemam saznanja da je za ove deonice uradjena dokumetacija koji obradjuje i objekte naplate putarine. Sto nije nemoguce. Slicno, nemam saznanja da li je obaveza AZVIRTa da izgradi i te objekte, po eventualnoj naknadnoj dokumentaciji.

4. Sve i da postoji dokumentacija i da je obaveza AZVIRTa da iygradi i taj deo, propustio sam deo KADA JE, KO, I POD KOJIM USLOVIMA ovlastio AZVIRT da vrsi naplatu putarine!?!

5. Upravljac drzavnim putevima je JP Putevi Srbije. Oni su zaduzeni za naplatu putarine na autoputskoj mrezi R. Srbije.

Pa sada, poklanja nam se nesto sto i nije poklon?

A vi udrite minuse na pobrkane loncice....

Protagonista

pre 7 godina

A,zasto ce se naplacivati nesto sto su finansirali gradjani Srbije? Kroz registraciju vozila se takodje naplacuje koriscenje puteva.Putarinu bi trebalo da placaju samo oni sa stranim tablicama,a ako vec moramo i mi,neka nam se daju akcije Puteva Srbije.

todos

pre 7 godina

Ne mogu da završe Kragujevac - Batočina... Treba im sto godina. Pa ne radite ga za Fiat nego za narod... A ovaj do Preljine biće gotov u najboljem slučaju u narednoj deceniji kad neki već planiraju da idu na Mars.

Aster Blistok

pre 7 godina

Dvoumim se između dve pesme koje najbolje oslikavaju vučića; "Jahači magle" ili "Magla svuda, magla oko nas".
(Borivoje, 28. septembar 2016 18:03)

"Pejzazi u magli" savrseno oslikava politiku velokog vodje, isto tako;)

XXL

pre 7 godina

Prosto mi dođe da dođem sa severa Bačke i provozam se tuda par puta kad već g-din Premijer časti i nije udario drumarinu i porez na nju. Nego je l` mu dobro ... ovih dana ...

nedostizni

pre 7 godina

Naši autoputevi zvrje praznin osim koridora 10 koji je nešto opterećeniji Turcima tokom leta. Ljudi nemaju para i slabo putuju, ekonomija ne postoji pa nema ni teretnog saobraćaja. Mislim da je izgradnja punog profila autoputa ovde promašaj isto kao i pun profil od Novog Sada do mađarske granice. Eventualno poluautoput sa po dve trake. Jeftinije je a može se proširiti ako dođu bolja vremena u šta čisto sumnjam.

PA

pre 7 godina

Koliko je ovo bolesno. Pa onaj ko već dodje do Ljiga sigurno neće ići autoputem da bi uštedeo 5 minuta i plaćati 40 km do Čacka kad je ta deonica Ibarske sasvim solidna.

ara

pre 7 godina

pitao bih nesto ministarku, a ko je sklapao ugovor sa glavnim izvodjacem radova? Vlada razume se, a ko je nalazio podizvodjace?
Ako nije glavni izvodjac radova onda ste mu vi nametnuli podizvodjace i vi ste krivi jer ste ih vi birali! Je li to opet Srbi ne valjaju i nista ne zmaku da rade ili su to vasi partijski drugovi???

Košava

pre 7 godina

A recimo u Banatu neko da se prevari i napravi neki dobar put pa makar i plaćali. Od Novog Sada do Zrenjanina iskoči ti džigerica od truckanja.

vlada

pre 7 godina

Zahvalan sam stvarno, često putujem poslom ovim krajem, zančiće mi. Uopšte plan izgradnje putne mreže je odlična ideja i jedva čekam njhegovu potpunu realizaciju, siguran sam da nisam jedini. Ko god je boravio van Srbije sigurno razume koliko je za svakodnevni život građana važna dobtra putna mreža.

Hvala Gospodaru!

pre 7 godina

U Danskoj, kao i u Nemackoj su autoputevi za privatne automobile besplatni, jer su već napravljeni novcem poreskih obveznika. Međutim, što južnije to tužnije...U Danskoj se običan autoput smatra kao obavezna infrastruktura, dakle nikakvo "čudo" ili "poklon vlasti" narodu, koji bi taj narod morao ponovo da plaća. I onako plaća veentualne rekonstrukcije i popravke, opet iz budžeta. Otprilike kao što se magistralni putevi po Srbiji ne plaćaju, takva je logika.Samo delovi koji su zaista koštali mnogo u odnosu na dužinu (most do Švedske recimo) se naplaćuju.
A ako neko prebaci da je Danska bogata zemlja pa može, odgovaram da kada u Srbiji ne bi bilo korupcije ili bi korupcija bila na nivou Danske (koja je decenijama na prvom mestu u svetu po niskoj korupciji - indeks 92), bilo bi i para, jer srpske društvo ne bi izgledalo ovako bedno kakvo je danas...

Analiticar bez zaposlenja

pre 7 godina

Ubuduce iskljucivo angazovati Kineze za ovako ozbiljne radove.Kakvi tenderi i ostale gluposti kada na kraju sve ispadne skuplje i fuserski odradjeno.Hitno promeniti zakon gde ce da stoji da prvenstvo imaju Kinezi pa tek svi ostali ako hocete kvalitet i rokove a ne najmanju ponudu gde se svi ugradjuju a kvalitet nula.

marko

pre 7 godina

da ovamo se kao vrse reforme, smanjuju penzije i plate ali daj zbog glasova besplatan ap koji je preskupa investicija i koji se u svim normalnim drzavama naplacuje da bi se ulozene pare povratile i da bi se pre svega odrzavao ap i gradile nove deonice.

Dusan

pre 7 godina

Stani, NIJE u pitanju KONCESIJA i on sa nekim drugim dogovara da li će nešto biti besplatno!
Ovaj čovek je skrozi izgubio dodir sa realnošću, više ne zna šta priča.

ATG

pre 7 godina

Premijer dogovorio. Premijer omogucio. Ma necu ni da pisem dalje sano cu se iznervirati. Bilo bi najbolje da svi odemo negde, pa neka ostane sa svojin botovima.

Harwy

pre 7 godina

Imamo i mi jednog takvog političara u Hrvatskoj. Veliki populist, koji je po potrebi istovremeno i desničar i ljevičar, zaštitnik tajkuna, ali i sirotinje, ateist i vjernik, veliki filantrop s našim novcima, političar koji rješava sve jer mu sistem ne funkcionira namjerno, najbolje rješava sitnice za razliku od bitnih stvari. To je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

citalac

pre 7 godina

e kad je Vucic dogovorio....onda da se telepromtujem na autoput bez pocetka i kraja...
kako te nije sramota da uopste pominjes naplatu za nesto sto nije povezano ni sa jednim drugim autoputem

Dejo

pre 7 godina

Besplatno, pa mi smo ga napravili. Od naših para je napravljen taj autoput. Zna se ko u Evropi plaća vožnju auto putevima. Sramota šta sve sebi ne dozvoljava ovaj čovek! Koliko godina smo plaćali "autoput" Beograd - Subotica a od autoputa ni traga ni glasa.

Eleftherios

pre 7 godina

Koliko je ovo bolesno. Pa onaj ko već dodje do Ljiga sigurno neće ići autoputem da bi uštedeo 5 minuta i plaćati 40 km do Čacka kad je ta deonica Ibarske sasvim solidna.
(PA, 28. septembar 2016 18:59)

Vidi se da se voziš samo seoskim džadama kada zbog 200-300 din hoćeš da se lomataš po Rudniku i uz to pređeš 20 km više i potrošiš goriva za tih 200-300 din. P. S. Nije žvaka za seljaka.

MaverickMeerkat

pre 7 godina

''....Koliko je meni poznato, Evropa ima 10 koridora, a ne 11....''

Da, Evropi taj put nije bitan ali nama jeste. Koridor 11 je vrlo bitan za Srbiju.

Ime jeste izmisljeno, ali je moglo da bude i ''Koridor Pester'' - funkcija, duzina i vaznost je ista

Miloš

pre 7 godina

Mislim da bi generalno bilo najbolje da se u Srbiji uvedu vinjete kao što postoje u Madjarskoj i Beču i da bi se uz završetak auto-puta imala odlična putna infrastruktura u Srbiji.