Utorak, 27.09.2016.

12:57

"Nije dokazano da osiromašeni uranijum prouzrokuje rak"

Da li prisustvo osiromašenog uranijuma povećava rizik od oboljenja od kancera? Doktor Zoran Radovanović, u tekstu za <a href="http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=328540&title=Osiroma%C5%A1eni%20uranijum%20i%20oboga%C4%87ena%20ma%C5%A1ta" class="text-link" target= "_blank">Danas</a>, tvrdi da je odgovor negativan.

Izvor: Danas

"Nije dokazano da osiromašeni uranijum prouzrokuje rak" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Богдан

pre 7 godina

Мени се само чини да је врло могуће да је и уранијум (поред осталих других токсичних супстанци које су поделили са нама 1999те) и никад гори начин производње хране и воде, довели до пораста канцера. За мене ово никако није питање или-или, већ искључиво ”и”. И једно и друго. Поготово са стресом, којег је у изобиљу од квалитета живота у Србији у последњих, па сада скоро 30 година.

Ana

pre 7 godina

Doktor je pogresio samo u jednom. Nije se ta prica da je uranijum kriv za sve pojavila iz patriotskih razloga nego da zabasuri cinjenicu da ovde niko ne kontrolise proizvodnju hrane, niko ne kontrolise seljake kada i kako prskaju voce i povrce, niko ne sanira zagadjene reke, niko ne vodi racuna o zagadjenju zivotne sredine. Najlakse je svaliti krivicu na uranijum i tako se drzava oprala od svake odgovornosti.

vlada

pre 7 godina

Autor teksta je u pravu sto se tice uranijuma, bezopasan je ako se ne proguta ili udise. Klasican alfa emiter.
Ono cega se treba vise bojati je recimo fosfor, klasicni beta emiter. O radonu necu tek nista da kazem, i dalje radi ona Radon banja kod Nisa!

Savet za one koji su napljuvali coveka bezveze je da malo procitaju o jonizujucem zracenju, alfa i beta raspadu i sl. Ako su dovoljno zainteresovani razumece.

Aleksandar

pre 7 godina

U Srbiji gde se do pre koju godinu koristio olovni benzin sve je potaman samo je osiromašeni uranijum sa Kosova najveći problem...

poznavalac

pre 7 godina

Veliki broj komentara samo pokazuje koliko je veliko neznanje u Srbiji. Ne vredi ovde ništa govoriti ili pokazivati. Odmah ste izdajnik, plaćenik..... Eksplozija malignih oboljenja se pre svega svodi na nezdravi život u prljavom okruženju. U Srbiji to znači da nemate kontrolu nad. odjednom zagađivačem, nema prečišćavanja otpadnih voda, nema uklanjanja opasnih materija, nema nikakve kontrole nad pesticidima, herbicidima i drugim hemijskim sredstvima koja se koriste u poljoprivredi ili u industriji hrane. Voda u vodovodu je prepuna rezidualnog hlora i halogeniranih policikličnih aromata, koji su opasniji kancerogeni od urana 235. Uzimajući u obzir da se otpadne vode ne prečišćavanju, da nema kontrole kvaliteta namirnica, da je kvalitet vazduha, osim leti, zbog korišćenja fosilnih goriva veoma loš i da postoji izuzetno veliko zagađenje vazduha i tokom leta zbog fine prašine, onda ne čudi porast kancera.

Kako da ne

pre 7 godina

Da, sigurno da su ga slucajno stavili u bombe - a sta bi bilo da ID upotrebi prljave bombe sa ovom komponentom, negde u Evropi ili Americi - da li bi onda i dalje tvrdili da je bezopasan, ili jos licemernije, da nije dokazano da je opasan.

drvobradi

pre 7 godina

Bitno je da je neko od strucnjaka poceo o tome da prica. Od 99te do danas, za 17g nije bilo nijedne ozbiljne studije o povecanju broja obolelih od raka. Posto prosecan Srbin najbolje zna i razume se u sve, odmah su se uhvatili za najprostiji razlog a to je osiromaseni uranijum. Jos kad to potvrde dnevne novine od 10 dinara iz svojih proverenih izvora, to je to.
Mozda je osiromaseni uranijum zaista glavni krivac, ali ne bih tako lako otpisao ni proizvodjace salame od 200din/kg, voca i povrca koje je prskano 25puta, biznismene koji truju vodu i zemljiste otpadnim vodama, kvalitet zdravstvene usluge gde se na osnovne preglede ceka po godinu dana itd. Nesto mi kaze da su ovi drugi razlozi mnogo gori od OU.

to je dranje

pre 7 godina

Naravno da osiromaseni uranijum ne izaziva nikakav rak, a to dranje, to je samo u svrhe propagande protiv civilizacije, huskanje od strane elemenata koji ovu teritoriju imaju nameru da drze u izoaciji sve dok bela kuga ne dovrsi posao. Alfa cestice izazivaju smrt celija, ako je celija u dovoljnoj meri izlozena njima, a ne izazivaju degenerativne promene na celijama. To je tako, a kome se ne svidja njegov problem. Neka veruje u sta hoce, nikoga nije briga. I tako takvima cinjenice i objektivnost nikada nisu ni bile nesto blisko, nego je njima blisko urlanje, dranje, opredeljivanje za nesto na osnovu emotivne reakcije i drzanje toga koliko god to zaumno bilo cak i po cenu sopstvene propasti... Takvi su oni.

John

pre 7 godina

bombama sa osiromasenim uranijumom
(Vladimir, 27. septembar 2016 13:21)

Sedi 1. Bombe sa OU - ne postoje. Postoji samo municija sa OU u kalibrima 25, 30, 105 i 125mm. I to protivoklopna municija koja se koristi samo za gađanje tenkova i oklopnih vozila (takozvanih "tačkastih ciljeva").


(Zoran, 27. septembar 2016 13:08)
NAravno, koga briga za naučne činjenica kad narod ZNA. Hajde onda da kompletnu nauku stavimo na referendum pada narod odlučuje o ama baš svemu (da li je zemlja okrugla, da li postoji gravitacija...) jer ti naučnici, oni svakako pišu naručene tekstove koje predstavljaju kao naučne radove.

ali ovaj tekst negira osnovni rizik. Znalo se za štetnost udisanja alfa čestica mnogo pre upotrebe OU.
(emil, 27. septembar 2016 13:10)

Ne negira. Pročitaj ceo tekst.

(jovo crna gora, 27. septembar 2016 13:17)
Umrla je usled izlaganja radijumu, a ne uranijumu.

Milan

pre 7 godina

Ne moze se nasem narodu nista objasniti koristeci statistiku i dokaze. Jedino ce promeniti misljenje ako ciljas na emocije. Posle toliko godina konstantnog pranja mozga jednostavno je prekasno.

Smuleco

pre 7 godina

Najveće doze zračenja, dobijamo iz svemira.. Tzv. "kosmičko zračenje", konstantno nas "bombarduje", i od njega ne možemo da se "sakrijemo".

hog

pre 7 godina

Um, pa pilot A-10 bukvalno sedi na dobošu sa preko 1.000 ovakvih granata veći deo svoje karijere + servisno osoblje koje sve to puni; avioni ovog tipa se koriste od sedamdesetih, do sad bi valjda sabrali dva i dva ako im piloti uporno poboljevaju?

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

Nekada je mortalitet novorodjencadi, beba i dece bio veliki. To je bila prirodna selekcija. Ma koliko bilo tuzno, samo su najjaci prezivljavali, a nejaki i bolesljivi su brzo umirali. Danas, moderna medicina spasava veliki broj problematicnih trudnoca, prerano rodjenu decu, nejake, bolesljive i druge, koji pre samo sto godina ne bi preziveli. Tako vremenom, iz generacije u generaciju, dolazi do genetskog propadanja, ciji rezultat su mnoge nove bolesti i stanja. Pre par dana je objavljena vest da se naucnici spremaju da uticu na dnk zivog i zdravog ljudskog fetusa. Pozdravljam to, jer ce samo intervencijom na dnk moci da se zakrpe rupe nepravilne i neprirodne selekcije u koju smo sami sebe doveli. Sto se tice zracenja, gmo hrane, aditiva i zagadjenja... to je svaka prica za sebe i verovatno sve to, uz rastuci stres, doprinosi pojavi malignih oboljenja. Nisam strucnjak. Ovo je samo moje misljenje.

Srba

pre 7 godina

Ovo sve sto ovaj ovde rece treba uzeti sa rezervom. Pre svega, licno poznajem dva Italijanska vojnika iz ove price koji su bili u Bosni i iz njihove čete je veliki broj obolelih od leukemije i nesto nisam od njih cuo da su oboljevali u tolikom broju i oni koji nisu sluzili na toj lokaciji. Svetska zdravstvena organizacija posebno nije pouzdan izvor jer ima istoriju prikrivanja cinjenica u cilju zaštite onih koji je finansiraju. Takođe, porast oboljevanja od raka u Srbiji se potpuno poklapa sa predviđanjima nakon kontaminacije uranijumom. To su zvanicne brojke koje su dostupne svima i tu nema prevare.

Wagner

pre 7 godina

Lepo je covek rekao sve. Zamislite da je OU toliko otrovan, sta bi bilo sa vojnicima koji rade na uskladistenju municije i punjenju u orudja. Ali ne, sad ce se pojaviti neki koji ce ga optuziti da je americki placenik.

razuma bez

pre 7 godina

Osiromaseni uranijum jeste izuzetno opasan i kancerogen, ali samo ako se u organizam unese direktno, kao aerosol (na licu mesta, prilikom eksplozije projektila) ili nesto slicno...

U svim ostalim slucajevima, opasan je koliko i recimo, olovo...

Medjutim, lakse je optuziti NATO, iluminate, pomracenje sunca i vampire za masovno oboljevanje i umiranje od kancera, nego preduzeti nesto na prevenciji (redovne kontrole, prestanak pusenja, promena nacina ishrane)...

emil

pre 7 godina

Udisanje alfa čestica uzrokuje karcinom pluca i mozda mezoteliom. To su notorne cinjenice. Svakako da ne treba podizati paniku, ali ovaj tekst negira osnovni rizik. Znalo se za štetnost udisanja alfa čestica mnogo pre upotrebe OU.

Bacvanin

pre 7 godina

Cudite se zasto "visoko pozicionirani politicari" iznose pausalne izjave a bez naucnog pokrica?
Pa kad je u Srbiji bilo vazno za politicare sta kaze nauka?
Setite se samo kada su ekonomisti govorili da financijska politika "preporod" devedesetih ce unistiti ekonomiju Jugoslavije. Ti naucnici su proglaseni za izdajnike, nisu prosli reizbor, na kraju otisli vani, dok je Srbija zavrsila u hiperinflaciji i totalnoj devalvaciji privrede.
Nema pragmatizma na Balkanu, skoro ni u kojoj drzavi.

KupusVitamin

pre 7 godina

Nije dokazano ni da je narod Srbije osiromasen, lako oboleva i bedno zivi, zato sto su ga opljackali politicari u saradnji sa tajkunima- pa je to objektivno jedini logican razlog.

Zoran

pre 7 godina

Da li su autori ovakvih narucenih "analiza" i "autorskih" tekstova radi pranja obraza zapada za svo naneseno zlo (jer, da se ne lazemo, ovakvi tekstovi sigurno nisu objavljivani tek tako) svesni koliko gnev ce izazvati kod obicnog naroda kada jednog dana dodje do toga da se izadje na ulice?

shupljoglavi

pre 7 godina

Zato je dokazano da su meso (staro po par decenija, ono u preradjevinama), razna hemija, azbest, fabrike bez filtera, neki pesticidi/herbicidi, otpad u potocima/rekama, neka plastika u posudama/igrackama, itd. itekako kancerogeni, ali dzaba. Lakse je sve to ostaviti kako jeste i kriviti NATO. Cak i u onim opstinama gde nije pala nijedna jedina bomba a u samom vrhu su po broju obolelih od karcinoma...

Nenad

pre 7 godina

Gospodine Radovanoviću, hvala!
Jedino je problem što vi možete do sudnjeg dana da govorite i pišete o ovome, ignoranti koji su rešili da u nešto (ne) veruju su imuni na bilo kakve činjenice i dokaze.

pseudo_slucajno

pre 7 godina

Doktor zbori pravo. OU nije opasan dok je u jednom komadu. Doktore, zrno OU postaje opasno nakon udara u tenk, oklopno vozilo ili neki cvrsti objekat.

Doktore, polovicno ste uradili domaci zadatak, sedi 1.

Twitter antifašista

pre 7 godina

Isto se ovako može otići i do Plavog i platiti. I uopšte nema dokaza da vaš budući triper vuče poreklo s te lokacije.

jovo crna gora

pre 7 godina

Jos malo pa ce da bude da je zdrav za organizam i da sto cesce treba da ga unosimo. Pa licno je Marija Kiri naucnica jos davno oboljela od raka zajedno sa svojim suprugom i umrla od izlaganja u235 kome vi pricate price dobro znamo da je radioaktivan i stetan u svakom obliku.

Avanti prevaranti!

pre 7 godina

Naravno, zar je neko sumnjao da će agent propustiti pomenuti 'patriote'? Naručeni članak, čik da mi je znato od koga? Nema pranja, šjor doktore, samo dodatno prljanje.

pseudo_slucajno

pre 7 godina

Doktor zbori pravo. OU nije opasan dok je u jednom komadu. Doktore, zrno OU postaje opasno nakon udara u tenk, oklopno vozilo ili neki cvrsti objekat.

Doktore, polovicno ste uradili domaci zadatak, sedi 1.

Zoran

pre 7 godina

Da li su autori ovakvih narucenih "analiza" i "autorskih" tekstova radi pranja obraza zapada za svo naneseno zlo (jer, da se ne lazemo, ovakvi tekstovi sigurno nisu objavljivani tek tako) svesni koliko gnev ce izazvati kod obicnog naroda kada jednog dana dodje do toga da se izadje na ulice?

drvobradi

pre 7 godina

Bitno je da je neko od strucnjaka poceo o tome da prica. Od 99te do danas, za 17g nije bilo nijedne ozbiljne studije o povecanju broja obolelih od raka. Posto prosecan Srbin najbolje zna i razume se u sve, odmah su se uhvatili za najprostiji razlog a to je osiromaseni uranijum. Jos kad to potvrde dnevne novine od 10 dinara iz svojih proverenih izvora, to je to.
Mozda je osiromaseni uranijum zaista glavni krivac, ali ne bih tako lako otpisao ni proizvodjace salame od 200din/kg, voca i povrca koje je prskano 25puta, biznismene koji truju vodu i zemljiste otpadnim vodama, kvalitet zdravstvene usluge gde se na osnovne preglede ceka po godinu dana itd. Nesto mi kaze da su ovi drugi razlozi mnogo gori od OU.

Avanti prevaranti!

pre 7 godina

Naravno, zar je neko sumnjao da će agent propustiti pomenuti 'patriote'? Naručeni članak, čik da mi je znato od koga? Nema pranja, šjor doktore, samo dodatno prljanje.

jovo crna gora

pre 7 godina

Jos malo pa ce da bude da je zdrav za organizam i da sto cesce treba da ga unosimo. Pa licno je Marija Kiri naucnica jos davno oboljela od raka zajedno sa svojim suprugom i umrla od izlaganja u235 kome vi pricate price dobro znamo da je radioaktivan i stetan u svakom obliku.

Srba

pre 7 godina

Ovo sve sto ovaj ovde rece treba uzeti sa rezervom. Pre svega, licno poznajem dva Italijanska vojnika iz ove price koji su bili u Bosni i iz njihove čete je veliki broj obolelih od leukemije i nesto nisam od njih cuo da su oboljevali u tolikom broju i oni koji nisu sluzili na toj lokaciji. Svetska zdravstvena organizacija posebno nije pouzdan izvor jer ima istoriju prikrivanja cinjenica u cilju zaštite onih koji je finansiraju. Takođe, porast oboljevanja od raka u Srbiji se potpuno poklapa sa predviđanjima nakon kontaminacije uranijumom. To su zvanicne brojke koje su dostupne svima i tu nema prevare.

KupusVitamin

pre 7 godina

Nije dokazano ni da je narod Srbije osiromasen, lako oboleva i bedno zivi, zato sto su ga opljackali politicari u saradnji sa tajkunima- pa je to objektivno jedini logican razlog.

hog

pre 7 godina

Um, pa pilot A-10 bukvalno sedi na dobošu sa preko 1.000 ovakvih granata veći deo svoje karijere + servisno osoblje koje sve to puni; avioni ovog tipa se koriste od sedamdesetih, do sad bi valjda sabrali dva i dva ako im piloti uporno poboljevaju?

emil

pre 7 godina

Udisanje alfa čestica uzrokuje karcinom pluca i mozda mezoteliom. To su notorne cinjenice. Svakako da ne treba podizati paniku, ali ovaj tekst negira osnovni rizik. Znalo se za štetnost udisanja alfa čestica mnogo pre upotrebe OU.

Milan

pre 7 godina

Ne moze se nasem narodu nista objasniti koristeci statistiku i dokaze. Jedino ce promeniti misljenje ako ciljas na emocije. Posle toliko godina konstantnog pranja mozga jednostavno je prekasno.

razuma bez

pre 7 godina

Osiromaseni uranijum jeste izuzetno opasan i kancerogen, ali samo ako se u organizam unese direktno, kao aerosol (na licu mesta, prilikom eksplozije projektila) ili nesto slicno...

U svim ostalim slucajevima, opasan je koliko i recimo, olovo...

Medjutim, lakse je optuziti NATO, iluminate, pomracenje sunca i vampire za masovno oboljevanje i umiranje od kancera, nego preduzeti nesto na prevenciji (redovne kontrole, prestanak pusenja, promena nacina ishrane)...

shupljoglavi

pre 7 godina

Zato je dokazano da su meso (staro po par decenija, ono u preradjevinama), razna hemija, azbest, fabrike bez filtera, neki pesticidi/herbicidi, otpad u potocima/rekama, neka plastika u posudama/igrackama, itd. itekako kancerogeni, ali dzaba. Lakse je sve to ostaviti kako jeste i kriviti NATO. Cak i u onim opstinama gde nije pala nijedna jedina bomba a u samom vrhu su po broju obolelih od karcinoma...

Twitter antifašista

pre 7 godina

Isto se ovako može otići i do Plavog i platiti. I uopšte nema dokaza da vaš budući triper vuče poreklo s te lokacije.

Bacvanin

pre 7 godina

Cudite se zasto "visoko pozicionirani politicari" iznose pausalne izjave a bez naucnog pokrica?
Pa kad je u Srbiji bilo vazno za politicare sta kaze nauka?
Setite se samo kada su ekonomisti govorili da financijska politika "preporod" devedesetih ce unistiti ekonomiju Jugoslavije. Ti naucnici su proglaseni za izdajnike, nisu prosli reizbor, na kraju otisli vani, dok je Srbija zavrsila u hiperinflaciji i totalnoj devalvaciji privrede.
Nema pragmatizma na Balkanu, skoro ni u kojoj drzavi.

Nenad

pre 7 godina

Gospodine Radovanoviću, hvala!
Jedino je problem što vi možete do sudnjeg dana da govorite i pišete o ovome, ignoranti koji su rešili da u nešto (ne) veruju su imuni na bilo kakve činjenice i dokaze.

Wagner

pre 7 godina

Lepo je covek rekao sve. Zamislite da je OU toliko otrovan, sta bi bilo sa vojnicima koji rade na uskladistenju municije i punjenju u orudja. Ali ne, sad ce se pojaviti neki koji ce ga optuziti da je americki placenik.

Ana

pre 7 godina

Doktor je pogresio samo u jednom. Nije se ta prica da je uranijum kriv za sve pojavila iz patriotskih razloga nego da zabasuri cinjenicu da ovde niko ne kontrolise proizvodnju hrane, niko ne kontrolise seljake kada i kako prskaju voce i povrce, niko ne sanira zagadjene reke, niko ne vodi racuna o zagadjenju zivotne sredine. Najlakse je svaliti krivicu na uranijum i tako se drzava oprala od svake odgovornosti.

Kako da ne

pre 7 godina

Da, sigurno da su ga slucajno stavili u bombe - a sta bi bilo da ID upotrebi prljave bombe sa ovom komponentom, negde u Evropi ili Americi - da li bi onda i dalje tvrdili da je bezopasan, ili jos licemernije, da nije dokazano da je opasan.

Smuleco

pre 7 godina

Najveće doze zračenja, dobijamo iz svemira.. Tzv. "kosmičko zračenje", konstantno nas "bombarduje", i od njega ne možemo da se "sakrijemo".

poznavalac

pre 7 godina

Veliki broj komentara samo pokazuje koliko je veliko neznanje u Srbiji. Ne vredi ovde ništa govoriti ili pokazivati. Odmah ste izdajnik, plaćenik..... Eksplozija malignih oboljenja se pre svega svodi na nezdravi život u prljavom okruženju. U Srbiji to znači da nemate kontrolu nad. odjednom zagađivačem, nema prečišćavanja otpadnih voda, nema uklanjanja opasnih materija, nema nikakve kontrole nad pesticidima, herbicidima i drugim hemijskim sredstvima koja se koriste u poljoprivredi ili u industriji hrane. Voda u vodovodu je prepuna rezidualnog hlora i halogeniranih policikličnih aromata, koji su opasniji kancerogeni od urana 235. Uzimajući u obzir da se otpadne vode ne prečišćavanju, da nema kontrole kvaliteta namirnica, da je kvalitet vazduha, osim leti, zbog korišćenja fosilnih goriva veoma loš i da postoji izuzetno veliko zagađenje vazduha i tokom leta zbog fine prašine, onda ne čudi porast kancera.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

Nekada je mortalitet novorodjencadi, beba i dece bio veliki. To je bila prirodna selekcija. Ma koliko bilo tuzno, samo su najjaci prezivljavali, a nejaki i bolesljivi su brzo umirali. Danas, moderna medicina spasava veliki broj problematicnih trudnoca, prerano rodjenu decu, nejake, bolesljive i druge, koji pre samo sto godina ne bi preziveli. Tako vremenom, iz generacije u generaciju, dolazi do genetskog propadanja, ciji rezultat su mnoge nove bolesti i stanja. Pre par dana je objavljena vest da se naucnici spremaju da uticu na dnk zivog i zdravog ljudskog fetusa. Pozdravljam to, jer ce samo intervencijom na dnk moci da se zakrpe rupe nepravilne i neprirodne selekcije u koju smo sami sebe doveli. Sto se tice zracenja, gmo hrane, aditiva i zagadjenja... to je svaka prica za sebe i verovatno sve to, uz rastuci stres, doprinosi pojavi malignih oboljenja. Nisam strucnjak. Ovo je samo moje misljenje.

John

pre 7 godina

bombama sa osiromasenim uranijumom
(Vladimir, 27. septembar 2016 13:21)

Sedi 1. Bombe sa OU - ne postoje. Postoji samo municija sa OU u kalibrima 25, 30, 105 i 125mm. I to protivoklopna municija koja se koristi samo za gađanje tenkova i oklopnih vozila (takozvanih "tačkastih ciljeva").


(Zoran, 27. septembar 2016 13:08)
NAravno, koga briga za naučne činjenica kad narod ZNA. Hajde onda da kompletnu nauku stavimo na referendum pada narod odlučuje o ama baš svemu (da li je zemlja okrugla, da li postoji gravitacija...) jer ti naučnici, oni svakako pišu naručene tekstove koje predstavljaju kao naučne radove.

ali ovaj tekst negira osnovni rizik. Znalo se za štetnost udisanja alfa čestica mnogo pre upotrebe OU.
(emil, 27. septembar 2016 13:10)

Ne negira. Pročitaj ceo tekst.

(jovo crna gora, 27. septembar 2016 13:17)
Umrla je usled izlaganja radijumu, a ne uranijumu.

Aleksandar

pre 7 godina

U Srbiji gde se do pre koju godinu koristio olovni benzin sve je potaman samo je osiromašeni uranijum sa Kosova najveći problem...

vlada

pre 7 godina

Autor teksta je u pravu sto se tice uranijuma, bezopasan je ako se ne proguta ili udise. Klasican alfa emiter.
Ono cega se treba vise bojati je recimo fosfor, klasicni beta emiter. O radonu necu tek nista da kazem, i dalje radi ona Radon banja kod Nisa!

Savet za one koji su napljuvali coveka bezveze je da malo procitaju o jonizujucem zracenju, alfa i beta raspadu i sl. Ako su dovoljno zainteresovani razumece.

to je dranje

pre 7 godina

Naravno da osiromaseni uranijum ne izaziva nikakav rak, a to dranje, to je samo u svrhe propagande protiv civilizacije, huskanje od strane elemenata koji ovu teritoriju imaju nameru da drze u izoaciji sve dok bela kuga ne dovrsi posao. Alfa cestice izazivaju smrt celija, ako je celija u dovoljnoj meri izlozena njima, a ne izazivaju degenerativne promene na celijama. To je tako, a kome se ne svidja njegov problem. Neka veruje u sta hoce, nikoga nije briga. I tako takvima cinjenice i objektivnost nikada nisu ni bile nesto blisko, nego je njima blisko urlanje, dranje, opredeljivanje za nesto na osnovu emotivne reakcije i drzanje toga koliko god to zaumno bilo cak i po cenu sopstvene propasti... Takvi su oni.

Богдан

pre 7 godina

Мени се само чини да је врло могуће да је и уранијум (поред осталих других токсичних супстанци које су поделили са нама 1999те) и никад гори начин производње хране и воде, довели до пораста канцера. За мене ово никако није питање или-или, већ искључиво ”и”. И једно и друго. Поготово са стресом, којег је у изобиљу од квалитета живота у Србији у последњих, па сада скоро 30 година.

razuma bez

pre 7 godina

Osiromaseni uranijum jeste izuzetno opasan i kancerogen, ali samo ako se u organizam unese direktno, kao aerosol (na licu mesta, prilikom eksplozije projektila) ili nesto slicno...

U svim ostalim slucajevima, opasan je koliko i recimo, olovo...

Medjutim, lakse je optuziti NATO, iluminate, pomracenje sunca i vampire za masovno oboljevanje i umiranje od kancera, nego preduzeti nesto na prevenciji (redovne kontrole, prestanak pusenja, promena nacina ishrane)...

pseudo_slucajno

pre 7 godina

Doktor zbori pravo. OU nije opasan dok je u jednom komadu. Doktore, zrno OU postaje opasno nakon udara u tenk, oklopno vozilo ili neki cvrsti objekat.

Doktore, polovicno ste uradili domaci zadatak, sedi 1.

hog

pre 7 godina

Um, pa pilot A-10 bukvalno sedi na dobošu sa preko 1.000 ovakvih granata veći deo svoje karijere + servisno osoblje koje sve to puni; avioni ovog tipa se koriste od sedamdesetih, do sad bi valjda sabrali dva i dva ako im piloti uporno poboljevaju?

Nenad

pre 7 godina

Gospodine Radovanoviću, hvala!
Jedino je problem što vi možete do sudnjeg dana da govorite i pišete o ovome, ignoranti koji su rešili da u nešto (ne) veruju su imuni na bilo kakve činjenice i dokaze.

Wagner

pre 7 godina

Lepo je covek rekao sve. Zamislite da je OU toliko otrovan, sta bi bilo sa vojnicima koji rade na uskladistenju municije i punjenju u orudja. Ali ne, sad ce se pojaviti neki koji ce ga optuziti da je americki placenik.

Avanti prevaranti!

pre 7 godina

Naravno, zar je neko sumnjao da će agent propustiti pomenuti 'patriote'? Naručeni članak, čik da mi je znato od koga? Nema pranja, šjor doktore, samo dodatno prljanje.

Zoran

pre 7 godina

Da li su autori ovakvih narucenih "analiza" i "autorskih" tekstova radi pranja obraza zapada za svo naneseno zlo (jer, da se ne lazemo, ovakvi tekstovi sigurno nisu objavljivani tek tako) svesni koliko gnev ce izazvati kod obicnog naroda kada jednog dana dodje do toga da se izadje na ulice?

jovo crna gora

pre 7 godina

Jos malo pa ce da bude da je zdrav za organizam i da sto cesce treba da ga unosimo. Pa licno je Marija Kiri naucnica jos davno oboljela od raka zajedno sa svojim suprugom i umrla od izlaganja u235 kome vi pricate price dobro znamo da je radioaktivan i stetan u svakom obliku.

shupljoglavi

pre 7 godina

Zato je dokazano da su meso (staro po par decenija, ono u preradjevinama), razna hemija, azbest, fabrike bez filtera, neki pesticidi/herbicidi, otpad u potocima/rekama, neka plastika u posudama/igrackama, itd. itekako kancerogeni, ali dzaba. Lakse je sve to ostaviti kako jeste i kriviti NATO. Cak i u onim opstinama gde nije pala nijedna jedina bomba a u samom vrhu su po broju obolelih od karcinoma...

Smuleco

pre 7 godina

Najveće doze zračenja, dobijamo iz svemira.. Tzv. "kosmičko zračenje", konstantno nas "bombarduje", i od njega ne možemo da se "sakrijemo".

drvobradi

pre 7 godina

Bitno je da je neko od strucnjaka poceo o tome da prica. Od 99te do danas, za 17g nije bilo nijedne ozbiljne studije o povecanju broja obolelih od raka. Posto prosecan Srbin najbolje zna i razume se u sve, odmah su se uhvatili za najprostiji razlog a to je osiromaseni uranijum. Jos kad to potvrde dnevne novine od 10 dinara iz svojih proverenih izvora, to je to.
Mozda je osiromaseni uranijum zaista glavni krivac, ali ne bih tako lako otpisao ni proizvodjace salame od 200din/kg, voca i povrca koje je prskano 25puta, biznismene koji truju vodu i zemljiste otpadnim vodama, kvalitet zdravstvene usluge gde se na osnovne preglede ceka po godinu dana itd. Nesto mi kaze da su ovi drugi razlozi mnogo gori od OU.

to je dranje

pre 7 godina

Naravno da osiromaseni uranijum ne izaziva nikakav rak, a to dranje, to je samo u svrhe propagande protiv civilizacije, huskanje od strane elemenata koji ovu teritoriju imaju nameru da drze u izoaciji sve dok bela kuga ne dovrsi posao. Alfa cestice izazivaju smrt celija, ako je celija u dovoljnoj meri izlozena njima, a ne izazivaju degenerativne promene na celijama. To je tako, a kome se ne svidja njegov problem. Neka veruje u sta hoce, nikoga nije briga. I tako takvima cinjenice i objektivnost nikada nisu ni bile nesto blisko, nego je njima blisko urlanje, dranje, opredeljivanje za nesto na osnovu emotivne reakcije i drzanje toga koliko god to zaumno bilo cak i po cenu sopstvene propasti... Takvi su oni.

Srba

pre 7 godina

Ovo sve sto ovaj ovde rece treba uzeti sa rezervom. Pre svega, licno poznajem dva Italijanska vojnika iz ove price koji su bili u Bosni i iz njihove čete je veliki broj obolelih od leukemije i nesto nisam od njih cuo da su oboljevali u tolikom broju i oni koji nisu sluzili na toj lokaciji. Svetska zdravstvena organizacija posebno nije pouzdan izvor jer ima istoriju prikrivanja cinjenica u cilju zaštite onih koji je finansiraju. Takođe, porast oboljevanja od raka u Srbiji se potpuno poklapa sa predviđanjima nakon kontaminacije uranijumom. To su zvanicne brojke koje su dostupne svima i tu nema prevare.

Milan

pre 7 godina

Ne moze se nasem narodu nista objasniti koristeci statistiku i dokaze. Jedino ce promeniti misljenje ako ciljas na emocije. Posle toliko godina konstantnog pranja mozga jednostavno je prekasno.

poznavalac

pre 7 godina

Veliki broj komentara samo pokazuje koliko je veliko neznanje u Srbiji. Ne vredi ovde ništa govoriti ili pokazivati. Odmah ste izdajnik, plaćenik..... Eksplozija malignih oboljenja se pre svega svodi na nezdravi život u prljavom okruženju. U Srbiji to znači da nemate kontrolu nad. odjednom zagađivačem, nema prečišćavanja otpadnih voda, nema uklanjanja opasnih materija, nema nikakve kontrole nad pesticidima, herbicidima i drugim hemijskim sredstvima koja se koriste u poljoprivredi ili u industriji hrane. Voda u vodovodu je prepuna rezidualnog hlora i halogeniranih policikličnih aromata, koji su opasniji kancerogeni od urana 235. Uzimajući u obzir da se otpadne vode ne prečišćavanju, da nema kontrole kvaliteta namirnica, da je kvalitet vazduha, osim leti, zbog korišćenja fosilnih goriva veoma loš i da postoji izuzetno veliko zagađenje vazduha i tokom leta zbog fine prašine, onda ne čudi porast kancera.

vlada

pre 7 godina

Autor teksta je u pravu sto se tice uranijuma, bezopasan je ako se ne proguta ili udise. Klasican alfa emiter.
Ono cega se treba vise bojati je recimo fosfor, klasicni beta emiter. O radonu necu tek nista da kazem, i dalje radi ona Radon banja kod Nisa!

Savet za one koji su napljuvali coveka bezveze je da malo procitaju o jonizujucem zracenju, alfa i beta raspadu i sl. Ako su dovoljno zainteresovani razumece.

emil

pre 7 godina

Udisanje alfa čestica uzrokuje karcinom pluca i mozda mezoteliom. To su notorne cinjenice. Svakako da ne treba podizati paniku, ali ovaj tekst negira osnovni rizik. Znalo se za štetnost udisanja alfa čestica mnogo pre upotrebe OU.

Kako da ne

pre 7 godina

Da, sigurno da su ga slucajno stavili u bombe - a sta bi bilo da ID upotrebi prljave bombe sa ovom komponentom, negde u Evropi ili Americi - da li bi onda i dalje tvrdili da je bezopasan, ili jos licemernije, da nije dokazano da je opasan.

Twitter antifašista

pre 7 godina

Isto se ovako može otići i do Plavog i platiti. I uopšte nema dokaza da vaš budući triper vuče poreklo s te lokacije.

Bacvanin

pre 7 godina

Cudite se zasto "visoko pozicionirani politicari" iznose pausalne izjave a bez naucnog pokrica?
Pa kad je u Srbiji bilo vazno za politicare sta kaze nauka?
Setite se samo kada su ekonomisti govorili da financijska politika "preporod" devedesetih ce unistiti ekonomiju Jugoslavije. Ti naucnici su proglaseni za izdajnike, nisu prosli reizbor, na kraju otisli vani, dok je Srbija zavrsila u hiperinflaciji i totalnoj devalvaciji privrede.
Nema pragmatizma na Balkanu, skoro ni u kojoj drzavi.

Savo iz Kikinde

pre 7 godina

Nekada je mortalitet novorodjencadi, beba i dece bio veliki. To je bila prirodna selekcija. Ma koliko bilo tuzno, samo su najjaci prezivljavali, a nejaki i bolesljivi su brzo umirali. Danas, moderna medicina spasava veliki broj problematicnih trudnoca, prerano rodjenu decu, nejake, bolesljive i druge, koji pre samo sto godina ne bi preziveli. Tako vremenom, iz generacije u generaciju, dolazi do genetskog propadanja, ciji rezultat su mnoge nove bolesti i stanja. Pre par dana je objavljena vest da se naucnici spremaju da uticu na dnk zivog i zdravog ljudskog fetusa. Pozdravljam to, jer ce samo intervencijom na dnk moci da se zakrpe rupe nepravilne i neprirodne selekcije u koju smo sami sebe doveli. Sto se tice zracenja, gmo hrane, aditiva i zagadjenja... to je svaka prica za sebe i verovatno sve to, uz rastuci stres, doprinosi pojavi malignih oboljenja. Nisam strucnjak. Ovo je samo moje misljenje.

Aleksandar

pre 7 godina

U Srbiji gde se do pre koju godinu koristio olovni benzin sve je potaman samo je osiromašeni uranijum sa Kosova najveći problem...

John

pre 7 godina

bombama sa osiromasenim uranijumom
(Vladimir, 27. septembar 2016 13:21)

Sedi 1. Bombe sa OU - ne postoje. Postoji samo municija sa OU u kalibrima 25, 30, 105 i 125mm. I to protivoklopna municija koja se koristi samo za gađanje tenkova i oklopnih vozila (takozvanih "tačkastih ciljeva").


(Zoran, 27. septembar 2016 13:08)
NAravno, koga briga za naučne činjenica kad narod ZNA. Hajde onda da kompletnu nauku stavimo na referendum pada narod odlučuje o ama baš svemu (da li je zemlja okrugla, da li postoji gravitacija...) jer ti naučnici, oni svakako pišu naručene tekstove koje predstavljaju kao naučne radove.

ali ovaj tekst negira osnovni rizik. Znalo se za štetnost udisanja alfa čestica mnogo pre upotrebe OU.
(emil, 27. septembar 2016 13:10)

Ne negira. Pročitaj ceo tekst.

(jovo crna gora, 27. septembar 2016 13:17)
Umrla je usled izlaganja radijumu, a ne uranijumu.

KupusVitamin

pre 7 godina

Nije dokazano ni da je narod Srbije osiromasen, lako oboleva i bedno zivi, zato sto su ga opljackali politicari u saradnji sa tajkunima- pa je to objektivno jedini logican razlog.

Ana

pre 7 godina

Doktor je pogresio samo u jednom. Nije se ta prica da je uranijum kriv za sve pojavila iz patriotskih razloga nego da zabasuri cinjenicu da ovde niko ne kontrolise proizvodnju hrane, niko ne kontrolise seljake kada i kako prskaju voce i povrce, niko ne sanira zagadjene reke, niko ne vodi racuna o zagadjenju zivotne sredine. Najlakse je svaliti krivicu na uranijum i tako se drzava oprala od svake odgovornosti.

Богдан

pre 7 godina

Мени се само чини да је врло могуће да је и уранијум (поред осталих других токсичних супстанци које су поделили са нама 1999те) и никад гори начин производње хране и воде, довели до пораста канцера. За мене ово никако није питање или-или, већ искључиво ”и”. И једно и друго. Поготово са стресом, којег је у изобиљу од квалитета живота у Србији у последњих, па сада скоро 30 година.