Aktuelno

Petak, 16.09.2016.

09:21

Da li bi deca trebalo da uče programiranje?

Izvor: B92

Da li bi deca trebalo da uèe programiranje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

hiavata

pre 7 godina

90% sadrzaja koji se koristi na racunarima napravi 10% programera. I to uglavnom iz Indije, Kine, Irana, Pakistana, Tajvana i Rusije. Ako zelite da vam deca budu konkurencija radnoj snazi iz tih zemalja onda svaka cast.
(POP3, 17. septembar 2016 08:29)

Jeste, eno ceo Linux kernel sa milionima redova napisali Kinezi i Pakistanci. Kako vas nije sramota da pricate tako proizvoljne i ofrlje informacije.

Programer

pre 7 godina

Ja sam skontao logiku programiranja sam s 7-8 godina u bejziku na spektrumu, iz dosade. Imao sam neku knjigu iz koje sam prepisivao kod i samo mi je kliknulo o cemu se tu zapravo radi.

loko

pre 7 godina

@(Toto-ko-tunjo, 16. septembar 2016 23:25) # Link komentara
Slazem se sa tobom. Ali isto tako, profesor matematike ne moze da predaje informatiku, niti programiranje. Ta uska povezanost matematike i programiranja, mozda je i pila vodu u proslom veku. A tu dolazimo i do glavnog problema, skole su i dalje u proslom veku...

Dejan

pre 7 godina

Informatika kao poseban predmet od prvog razreda, programiranje od petog.
Biologiju i hemiju spojiti u biohemiju. Tehničko povećati na 3 časa nedeljno, fizičko na pet.
Srpski smanjiti na 3 časa, ionako nikakve vajde od tolikog broja časova u osnovnoj školi. Smanjiti gradivo srpskog: ne moraju deca da znaju definicije svih mogućih pojmova srpske gramatike i pravopisa, koga to zanima nek upiše odgovarajući fakultet, bitno je da deca pravilno koriste jezik.
Veronauku prebaciti u crkvu, a građansko u časove odeljenske zajednice.
Muzičko i likovno uvesti kao fakultativne predmete sa nastavnicima koji će biti zaposleni za stalno bez obzira na broj prijavljenih učenika.

Naravno da nema ništa od gore navedenog, ali čisto i ja da otkucam nešto...

POP3

pre 7 godina

90% sadrzaja koji se koristi na racunarima napravi 10% programera. I to uglavnom iz Indije, Kine, Irana, Pakistana, Tajvana i Rusije. Ako zelite da vam deca budu konkurencija radnoj snazi iz tih zemalja onda svaka cast.

Недељко Стефановић

pre 7 godina

@Toto-Ko-Tunjo

Које информације из математике сматраш непотребним?

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

(Pametnjakovic Mladji, 16. septembar 2016 17:13)
Nije mi jasna ta tvoja "vizija" oko likovnog i muzickog... Kao nastavnik matematike i neko ko je predavao i informatiku tvrdim da su dva navedena predmeta-likovno i muzicko, u danasnje vreme, kad kulturno vec prilicno grebemo po dnu, isto tako bitna kao i ostale koje navodis. Umetnost je najlakse odbaciti narocito kad zavlada besparica. I tada covek definitivno umire. Ne od gladi vec duhovno. Treba smanjiti kolicinu besmislenih informacija, toliko toga i u samoj matematici treba prebaciti u srednju skolu ili uprostiti i skratiti. Ali ko nas pita.

dusanmal

pre 7 godina

I clanak i komentari se fokusiraju na "da/ne" umesto kljucnog "kada/kako" pitanja. Osnovne sposobnosti koje se prirodno najbolje sticu u odredjenom opsegu godina se moraju forsirati jer bez njih ostalo ne vredi ni pola. Aspekti programiranja i opste upotrebe kompjuterizovanih masina se moraju uciti kao deo tog osnovnog obrazovanja. To vise znaci integrisanje kompjutera u celokupno rano obrazovanje (1-4ti razred-svako dete izlozeno koriscenju kompjutera u obrazovne svrhe) a sa sposobnoscu koriscenja i razvojem, ucenje osnova programskih jezika (5ti, 6ti razred?) ka jednostavnim oblicima programiranja (7,8,...), povezanim sa mehanickim sposobnostima koje u tom dobu iznicu kroz najosnovniju robotiku (sastaviti i programirati neke jednostavne Arduino ili slicne masine) , ka zaista potpunom obrazovanju u nekim najvaznijim programskim jezicima/primenama u srednjoj skoli.
Srednjoskolski deo bi trebao biti opcionalan/izborni, no sve do tada je sticanje sposobnosti neophodnih za moderni zivot i razumevanje tehnologije.

sax

pre 7 godina

@Džo

ti mislis da je to jedini tezak posao? brate meni svaki dan glava u torbi, zivci odavno cao za 35000 (takav posao), razmisli o tome...ljudi vecinom nemaju predstavu sta je programiranje i kako izgleda, ne mora svako da radi na ne znam ni ja kakvim projektima, ja konkretno ucim javu i android ne bih li promenio posao, nije lako, ali nije ni pretesko, prvo malo savladas oop, a koji ces jezik da koristis na kraju biraj sam, ja sam odabrao, da li ces cvicangle ili motorcangle, kljesta su kljesta tj alat...

luki

pre 7 godina

@ouch - znaci, hocu da spojim administraciju, magacin i online shop u jedinstven informacioni sistem. instaliram wordpress i admin mi sve to poveze!?

:)

nenad

pre 7 godina

Ne moze svako dete d abude programer, to je nesto sa cim se radjash, mozesh da budesh talentovan za kosarku, za crtanje, pisanje ili za programiranje, Ne vidim svrhu da se to izucava u skolama, ko hoce i ko moze to ce kasnije da nauci, na faksu ili sam. I josh jedna stvar rad u IT sektoru ne znaci da se radi kodiranje, ima tu josh puno pozicija, web dizajner, odrzavanje sistema, itd, itd.

Pametnjakovic Mladji

pre 7 godina

ja sam jako voleo OTO u osnovnoj skoli. Imali smo profesora koji se je razumeo u te stvari i kompjutere. Iako su mene oduvek zanimali kompjuteri i tehnicke stvari kod njega smo zaista nesto radili. Za razliku doklr je cas informatike bio igranje CS 1.6 na Lan-u (lepo to vreme bese). Nazalost voleo bih da se to promeni posto je i dan danas isto. Informatika i oto se dobijaju od 5 razreda osnovne a deca s kompjuterima i tehnickim stvarcicama dobijaju kontakt jos od vrtica. Ako se ja pitam ja bi neku vrstu informatike i tehnickog ovrazovanja uveo jos od 1 razreda. I izbacio bih iz skole neke nepotrebne predmete tipa:Gradjansko,Veronauka,Muzicko i Likovno. Za Muzicko ko oce lepo nek ide u muzicku skola a isto vazi i za ostale. Nego lepo skoncentrisete sve skole na ove predmete : Matematika,Fizika,Informatika,Srpski jezik,Engleski,+Neki izabrani jezik,Biologija i Hemija. Uz to organizovati nekakve van nastavne aktivnosti u okviru tih predmeta posle skole za sve djake da se nauci vise i da se bolje razume. Naravno predmeti tipa matematika,informatika.... zahtevaju mnogo mnogoo rada,truda i strpljenja. Tako da sto vise i sto ranije deca budu uvedena u to stivo bice im lakse i bolje za njih. Naravno treba reci da nastava treba da bude interaktivna interesantna i razumljiva svima. Naravno da ne bude igraonica ko sto je bilo u mojoj osnovnoj. izbacivanjem tih predmeta dobice se mnogo vise prostora za ove bitnije predmete. Ne vidim nista lose da se informatika uci jos od prvog razreda.

NoName

pre 7 godina

@napredni bot

Zato sto bez te hemije, a bogami i fizike, ne bi bilo ni kompjutera. Zato su bitnije osnove, nego programiranje. Ne kazem da je programiranje lose kao predmet, ali nije toliko bitno. Niti programiranje ne razvija logiku, logika razvija programiranje.

Didije Drogba

pre 7 godina

Inzenjer sam u jednoj od najvecih svetskih IT/Telco kompanija i imam poprilicno iskustva sa svetom programiranja, benefitima, poteskocama i svim sto nekoga ocekuje u toj prici...Problem naseg skolskog sistema je sto su predmeti i materija isti kao u 20-om veku. 21 vek je drugi svet, nije vise na ceni opste obrazovanje...Programiranje je zanat 21-og veka i bitnije je od srpskog, istorije, geografije...moze neko da se ljuti ili ne ali tako je. Logika programiranja se najbolje uci na Pascal-u i C-u. Ko jednom shvati tu logiku nijedan programski jezik mu nece biti tezak. I klinci, ucite Linux, cli varijanta :-) , programirajte, pokusajte da razumete TCP/IP protokol stek. Takvi trebaju i u IT industriji i u telekomunikacijama. Ja bi deci koja zele u IT/Telco smeru da se usavrsavaju uveo programiranje,matematiku, fizicko, engleski i nemacki. I to je to, nema potrebe za drugim. Ako ih sta drugo zanima nek to rade iz hobija i kada imaju vremena...

Tre

pre 7 godina

Naravno da da! I naravno da nece biti svaki od njih programer al buducnost ide ka automatizaciji i u svakom poslu ce veoma dobro doci znanje o procesu automatizacije, a i razvija opstu logiku. Mada predmete treba izbaciti takodje iz nastave i uvoditi polako tematsko obrazovanje, Finci to polako rade, a oni trenutno imaju najbolje obrazovanje

Napredni bot

pre 7 godina

Pa naravno da treba. Cuj , treba da se igraju! A od matematike , hemije i gramatike stizu da se igraju? Programiranje razvija logiku. Neka mi neko objasni zasto su energetski nivoi atoma iz hemije bitni za decu, a logika programiranja nije.

Ouch!

pre 7 godina

Kod nas informatika nije ni blizu programiranja. Ono što uče decu u OŠ je kako da kliknu gde, tj kako da koriste najčešće zastarele Win7 ili XP, Office 2003, i slanje maila. Daju im da igraju Yugi-Oh! iz '99-te...
Veoma loše, jer se deca u informatici trebaju naučiti kako računar funkcioniše, a ne kako se upotrebljava. No, imali smo pascal pa se digla velika prašina da li je to dobro ili ne.
Nadalje, da li je bitno da deca programiraju? Apsolutno ne! Programiranje je zanat koji izumire - cene programiranja padaju, a aplikacije koje se prave nisu niti originalne, niti inovativne, tako da će se klijenti odlučivati za besplatna ili open source rešenja (npr za izradu sajtova koristiti wordpress, za rešenja u vezi firme koristiti ugrađene opcije OS-a i sl.), dok će na cenu doći administratori sistema.
Kao što neko dole reče - bolje je učiti logiku i sl, mada postoji jedan odličan argument u prilog programiranja - svaki programer apstrakcijom problema i njegovim predstavljanjem i rešavanjem pomoću programskih jezika dobija mogućnost da tako isto apstrahuje i rešava bilo koji problem u realnom životu.
Zbog toga se i insistira na programiranju, jer onda će, u nekoj budućnosti, doći do situacije da radniku nije potrebno radno iskustvo za obavljanje nekog posla, jer zna da programira, te samim tim zna i da bude kvalitetan prodavac, bankar, računovođa...

Miroslav

pre 7 godina

moj savet je da paralelno ucite decu kako da uzgajaju voce i povrce ukoliko imate bastu. deca danas ne znaju kafu da skuvaju bez youtube. u slucaju rata/kataklizme/prirodne katastrofe/asteroida itd... rovarili bi po kontejnerima na zalost. nisam paranoican nego uvek razmotrim sve mogucnosti.

DaLanik

pre 7 godina

Ako imate nedoumice po ovom pitanju - zapitajte se da li bi deca (u OS) trebalo da uce automehanicarski zanat? ili hirurgiju? ako mislite da ne, zapitajte se kakva je razlika izmedju jedne i druge profesije? naravno, nikakva. deca mozda treba da uce osnove informatike (iako vecina dece osnove zna) ali programiranje? to je profesija! zasto bi to učili??? zasto ne mikrohirurgiju ili pilotazu? nece svi biti programeri, niti imaju svi mozga za to! ovo samo pokazuje kakve neznalice (i verovatno kompjuterski nepismeni) ljudi odlucuju o stvarima....

T

pre 7 godina

Mi smo ucili programiranje u gimnaziji tokom prvog razreda. Od toga smo se na kraju dvojica bavili programiranjem, sada samo ja, a jos jedan iz odeljenja ima prodavnicu kompjutera. Ali i fiziku smo ucili svi pa niko nije fizicar. Nikom nije falilo nista sto smo to ucili, prosirila su deca vidike, videla nesto novo, nekima se svidelo, nekima nije. Naucili su malo vise o tome kako radi racunar. Ako cemo logikom da li je potrebno ili nije, ucili smo i latinski, psihologiju, sociologiju... to niko ne planira da izbaci iz programa, niti ja mislim da ga treba izbacivati, a sve to je sigurno manje korisno od programiranja.

Gorgona

pre 7 godina

@mama
ne brinite gospodjo, deca bogatasase time nece sigurno baviti, oni ce biti menDJeri. Nije to toliko lak posao, kao sto nasi mediji pokusavaju da prikazu, a i nije za svakoga. Onaj ko ovo voli, moze i bez skole time da se bavi.

kartmen

pre 7 godina

Što reče jedan moj drugar - ne mora dete da bude programer, ali mora da zna da programira. I u pravu je. Sve je više uređaja kojima se upravlja nekim vidom programiranja, i taj trend neće prestati.

леле

pre 7 godina

Не! Деца су деца и треба да се играју ! Ко покаже интересовање и жељу за оваквим стварима усмерити га и помоћи му па ко зна ... Једноставно, није програмирање за свакога и не тееба ни да буде !

Malecon

pre 7 godina

@Džo "Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to." Dakle Džo, to bi otprilike izledalo ovako: "Cao drugari, neka digne dva prsta oonaj ko ima logiku za programiranje?"

Anfield

pre 7 godina

Dipl. inženjer ovde, i ne slažem se sa ovim. Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to. Ja koji sam od malena voleo tehnologiju i završio srednju za softversko ing, nekad dodjem u situaciju da skoro zaplačem kolko je teško, komplikovano ili zbog pritiska vremena koje mi je ostalo do kraja. Jeste lepo plaćeno, ali je i velika žrtva, oči, vreme, nervi... Plus trebaš da voliš da bi uspeo..
(Džo, 16. septembar 2016 09:44)

E od takvih poput tebe mi pripada muka! Konkurencija vas toliko plasi da ne znate sta cete pa se prolupavate ovde! Neka uce, e ali mnogo je to tesko, stres i sve to, e jeste i placeno je mnogo ali se muciiiis, joooj oci, vreme, zivci, ludila, shisharke, ali i treba da se voli, ali ja sam uspeo i bas nije lako! Arrrgghh egocentricni mazohizam level insane

Tale

pre 7 godina

Da, ali ne verujem da bi možda bilo produktivno da se ima predmet koji se bavi isključivo programiranjem u tom uzrastu. Bilo bi dobro da se ima neki opštiji predmet (tipa "informatika") za podizanje tehničke pismenosti dece - da im se objasni šta je kompjuter, operativni sistem ili mreža. Tu bi bilo dobro da se deci objasni i kakve opasnosti ih vrebaju na internetu.
A onda bi moglo u okviru tog predmeta da se predstave i osnove programiranja prilagođene deci. Neće ona morati napisati neki frejmvork, naravno, ali logiku programiranja, osnovne paradigme i elemente ne bi bilo loše upoznati.

Mama

pre 7 godina

Da, samo kurs za decu im kosta 9000 din. mesecno za dva termina nedeljno... malo bezobrazno s obzirom da zivimo u srbiji. Znaci, programiranjem mogu da se bave samo deca bogatasa, posto ga u skolama nema.

Драган

pre 7 godina

Прво треба да науче на уче, мисле и да стекну радне навике. То је основа сваког посла.

samo navodim primer

pre 7 godina

Ne treba generalizovati stvari. Dete uciti i dati mu razlicite stvari, raditi sa njim i videti ponasanje, ako se dete interesuje za nesto onda nastaviti u tom pravcu. A to kada ce krenuti i zavoleti nesto to je individualna stvar. Konkretno, dok sam bio mali bezao sam u drugu sobu da citam knjige nisam hteo da jedem jurili su me po kuci da ne ostanem gladan... Sada sam inzenjer.

bojan

pre 7 godina

Gledam sa ćerkom neki kanal o prirodi ... gledamo kako se šćućurio kameleon na grani i prolazi muva blizu njega, on ne reaguje, prolazi leptir pored njega, on cap ... poručka leptira ... ćera me pita "tata, a zašto nije poveo onu muvu" ... ja joj kažem "ćero, ne jede se sve što leti" ... da objasnim da ne cenzurišete zato što "nije u skladu sa temom" ... bilo je tokom istorije školovanja više primera gde se dizala frka da se nešto uvede jer je bitno ... programiranje nije toliko bitno koliko se stvara pogrešna predstava o tome ... bitno je da nauče logički da posmatraju i analiziraju procese i pojave ... a inače, mnogo je bitnije vratiti predmet koji se zvao logika (negde i matematička logika" kao i neke predmete za životne veštine kao OTO, prva pomoć i sl.

Džo

pre 7 godina

Dipl. inženjer ovde, i ne slažem se sa ovim. Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to. Ja koji sam od malena voleo tehnologiju i završio srednju za softversko ing, nekad dodjem u situaciju da skoro zaplačem kolko je teško, komplikovano ili zbog pritiska vremena koje mi je ostalo do kraja. Jeste lepo plaćeno, ali je i velika žrtva, oči, vreme, nervi... Plus trebaš da voliš da bi uspeo..

sax

pre 7 godina

Da, zasto uskratiti deci informisanje i pravilno prezentovanje programiranja, naravno u nekom obimu koji je za decu normalan. kad se svi vec hvataju, nazalost, za telefone, racunare i tablete neka vide kako mogu da iskoriste pametno tu tehniku. Naravno nije programiranje jedini nacin ali ga ne treba "nasilno" udaljavati od dece.

Markiz

pre 7 godina

Krene kao obična vest a onda se pretvori u sveopštu reklamu. Mada podržavam akciju svim srcem, deca bi trebalo da uče o programiranju.

Džo

pre 7 godina

Dipl. inženjer ovde, i ne slažem se sa ovim. Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to. Ja koji sam od malena voleo tehnologiju i završio srednju za softversko ing, nekad dodjem u situaciju da skoro zaplačem kolko je teško, komplikovano ili zbog pritiska vremena koje mi je ostalo do kraja. Jeste lepo plaćeno, ali je i velika žrtva, oči, vreme, nervi... Plus trebaš da voliš da bi uspeo..

sax

pre 7 godina

Da, zasto uskratiti deci informisanje i pravilno prezentovanje programiranja, naravno u nekom obimu koji je za decu normalan. kad se svi vec hvataju, nazalost, za telefone, racunare i tablete neka vide kako mogu da iskoriste pametno tu tehniku. Naravno nije programiranje jedini nacin ali ga ne treba "nasilno" udaljavati od dece.

Markiz

pre 7 godina

Krene kao obična vest a onda se pretvori u sveopštu reklamu. Mada podržavam akciju svim srcem, deca bi trebalo da uče o programiranju.

bojan

pre 7 godina

Gledam sa ćerkom neki kanal o prirodi ... gledamo kako se šćućurio kameleon na grani i prolazi muva blizu njega, on ne reaguje, prolazi leptir pored njega, on cap ... poručka leptira ... ćera me pita "tata, a zašto nije poveo onu muvu" ... ja joj kažem "ćero, ne jede se sve što leti" ... da objasnim da ne cenzurišete zato što "nije u skladu sa temom" ... bilo je tokom istorije školovanja više primera gde se dizala frka da se nešto uvede jer je bitno ... programiranje nije toliko bitno koliko se stvara pogrešna predstava o tome ... bitno je da nauče logički da posmatraju i analiziraju procese i pojave ... a inače, mnogo je bitnije vratiti predmet koji se zvao logika (negde i matematička logika" kao i neke predmete za životne veštine kao OTO, prva pomoć i sl.

Драган

pre 7 godina

Прво треба да науче на уче, мисле и да стекну радне навике. То је основа сваког посла.

kartmen

pre 7 godina

Što reče jedan moj drugar - ne mora dete da bude programer, ali mora da zna da programira. I u pravu je. Sve je više uređaja kojima se upravlja nekim vidom programiranja, i taj trend neće prestati.

Mama

pre 7 godina

Da, samo kurs za decu im kosta 9000 din. mesecno za dva termina nedeljno... malo bezobrazno s obzirom da zivimo u srbiji. Znaci, programiranjem mogu da se bave samo deca bogatasa, posto ga u skolama nema.

T

pre 7 godina

Mi smo ucili programiranje u gimnaziji tokom prvog razreda. Od toga smo se na kraju dvojica bavili programiranjem, sada samo ja, a jos jedan iz odeljenja ima prodavnicu kompjutera. Ali i fiziku smo ucili svi pa niko nije fizicar. Nikom nije falilo nista sto smo to ucili, prosirila su deca vidike, videla nesto novo, nekima se svidelo, nekima nije. Naucili su malo vise o tome kako radi racunar. Ako cemo logikom da li je potrebno ili nije, ucili smo i latinski, psihologiju, sociologiju... to niko ne planira da izbaci iz programa, niti ja mislim da ga treba izbacivati, a sve to je sigurno manje korisno od programiranja.

леле

pre 7 godina

Не! Деца су деца и треба да се играју ! Ко покаже интересовање и жељу за оваквим стварима усмерити га и помоћи му па ко зна ... Једноставно, није програмирање за свакога и не тееба ни да буде !

Napredni bot

pre 7 godina

Pa naravno da treba. Cuj , treba da se igraju! A od matematike , hemije i gramatike stizu da se igraju? Programiranje razvija logiku. Neka mi neko objasni zasto su energetski nivoi atoma iz hemije bitni za decu, a logika programiranja nije.

DaLanik

pre 7 godina

Ako imate nedoumice po ovom pitanju - zapitajte se da li bi deca (u OS) trebalo da uce automehanicarski zanat? ili hirurgiju? ako mislite da ne, zapitajte se kakva je razlika izmedju jedne i druge profesije? naravno, nikakva. deca mozda treba da uce osnove informatike (iako vecina dece osnove zna) ali programiranje? to je profesija! zasto bi to učili??? zasto ne mikrohirurgiju ili pilotazu? nece svi biti programeri, niti imaju svi mozga za to! ovo samo pokazuje kakve neznalice (i verovatno kompjuterski nepismeni) ljudi odlucuju o stvarima....

Miroslav

pre 7 godina

moj savet je da paralelno ucite decu kako da uzgajaju voce i povrce ukoliko imate bastu. deca danas ne znaju kafu da skuvaju bez youtube. u slucaju rata/kataklizme/prirodne katastrofe/asteroida itd... rovarili bi po kontejnerima na zalost. nisam paranoican nego uvek razmotrim sve mogucnosti.

samo navodim primer

pre 7 godina

Ne treba generalizovati stvari. Dete uciti i dati mu razlicite stvari, raditi sa njim i videti ponasanje, ako se dete interesuje za nesto onda nastaviti u tom pravcu. A to kada ce krenuti i zavoleti nesto to je individualna stvar. Konkretno, dok sam bio mali bezao sam u drugu sobu da citam knjige nisam hteo da jedem jurili su me po kuci da ne ostanem gladan... Sada sam inzenjer.

Gorgona

pre 7 godina

@mama
ne brinite gospodjo, deca bogatasase time nece sigurno baviti, oni ce biti menDJeri. Nije to toliko lak posao, kao sto nasi mediji pokusavaju da prikazu, a i nije za svakoga. Onaj ko ovo voli, moze i bez skole time da se bavi.

Anfield

pre 7 godina

Dipl. inženjer ovde, i ne slažem se sa ovim. Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to. Ja koji sam od malena voleo tehnologiju i završio srednju za softversko ing, nekad dodjem u situaciju da skoro zaplačem kolko je teško, komplikovano ili zbog pritiska vremena koje mi je ostalo do kraja. Jeste lepo plaćeno, ali je i velika žrtva, oči, vreme, nervi... Plus trebaš da voliš da bi uspeo..
(Džo, 16. septembar 2016 09:44)

E od takvih poput tebe mi pripada muka! Konkurencija vas toliko plasi da ne znate sta cete pa se prolupavate ovde! Neka uce, e ali mnogo je to tesko, stres i sve to, e jeste i placeno je mnogo ali se muciiiis, joooj oci, vreme, zivci, ludila, shisharke, ali i treba da se voli, ali ja sam uspeo i bas nije lako! Arrrgghh egocentricni mazohizam level insane

Tre

pre 7 godina

Naravno da da! I naravno da nece biti svaki od njih programer al buducnost ide ka automatizaciji i u svakom poslu ce veoma dobro doci znanje o procesu automatizacije, a i razvija opstu logiku. Mada predmete treba izbaciti takodje iz nastave i uvoditi polako tematsko obrazovanje, Finci to polako rade, a oni trenutno imaju najbolje obrazovanje

Tale

pre 7 godina

Da, ali ne verujem da bi možda bilo produktivno da se ima predmet koji se bavi isključivo programiranjem u tom uzrastu. Bilo bi dobro da se ima neki opštiji predmet (tipa "informatika") za podizanje tehničke pismenosti dece - da im se objasni šta je kompjuter, operativni sistem ili mreža. Tu bi bilo dobro da se deci objasni i kakve opasnosti ih vrebaju na internetu.
A onda bi moglo u okviru tog predmeta da se predstave i osnove programiranja prilagođene deci. Neće ona morati napisati neki frejmvork, naravno, ali logiku programiranja, osnovne paradigme i elemente ne bi bilo loše upoznati.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

(Pametnjakovic Mladji, 16. septembar 2016 17:13)
Nije mi jasna ta tvoja "vizija" oko likovnog i muzickog... Kao nastavnik matematike i neko ko je predavao i informatiku tvrdim da su dva navedena predmeta-likovno i muzicko, u danasnje vreme, kad kulturno vec prilicno grebemo po dnu, isto tako bitna kao i ostale koje navodis. Umetnost je najlakse odbaciti narocito kad zavlada besparica. I tada covek definitivno umire. Ne od gladi vec duhovno. Treba smanjiti kolicinu besmislenih informacija, toliko toga i u samoj matematici treba prebaciti u srednju skolu ili uprostiti i skratiti. Ali ko nas pita.

Malecon

pre 7 godina

@Džo "Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to." Dakle Džo, to bi otprilike izledalo ovako: "Cao drugari, neka digne dva prsta oonaj ko ima logiku za programiranje?"

Dejan

pre 7 godina

Informatika kao poseban predmet od prvog razreda, programiranje od petog.
Biologiju i hemiju spojiti u biohemiju. Tehničko povećati na 3 časa nedeljno, fizičko na pet.
Srpski smanjiti na 3 časa, ionako nikakve vajde od tolikog broja časova u osnovnoj školi. Smanjiti gradivo srpskog: ne moraju deca da znaju definicije svih mogućih pojmova srpske gramatike i pravopisa, koga to zanima nek upiše odgovarajući fakultet, bitno je da deca pravilno koriste jezik.
Veronauku prebaciti u crkvu, a građansko u časove odeljenske zajednice.
Muzičko i likovno uvesti kao fakultativne predmete sa nastavnicima koji će biti zaposleni za stalno bez obzira na broj prijavljenih učenika.

Naravno da nema ništa od gore navedenog, ali čisto i ja da otkucam nešto...

Pametnjakovic Mladji

pre 7 godina

ja sam jako voleo OTO u osnovnoj skoli. Imali smo profesora koji se je razumeo u te stvari i kompjutere. Iako su mene oduvek zanimali kompjuteri i tehnicke stvari kod njega smo zaista nesto radili. Za razliku doklr je cas informatike bio igranje CS 1.6 na Lan-u (lepo to vreme bese). Nazalost voleo bih da se to promeni posto je i dan danas isto. Informatika i oto se dobijaju od 5 razreda osnovne a deca s kompjuterima i tehnickim stvarcicama dobijaju kontakt jos od vrtica. Ako se ja pitam ja bi neku vrstu informatike i tehnickog ovrazovanja uveo jos od 1 razreda. I izbacio bih iz skole neke nepotrebne predmete tipa:Gradjansko,Veronauka,Muzicko i Likovno. Za Muzicko ko oce lepo nek ide u muzicku skola a isto vazi i za ostale. Nego lepo skoncentrisete sve skole na ove predmete : Matematika,Fizika,Informatika,Srpski jezik,Engleski,+Neki izabrani jezik,Biologija i Hemija. Uz to organizovati nekakve van nastavne aktivnosti u okviru tih predmeta posle skole za sve djake da se nauci vise i da se bolje razume. Naravno predmeti tipa matematika,informatika.... zahtevaju mnogo mnogoo rada,truda i strpljenja. Tako da sto vise i sto ranije deca budu uvedena u to stivo bice im lakse i bolje za njih. Naravno treba reci da nastava treba da bude interaktivna interesantna i razumljiva svima. Naravno da ne bude igraonica ko sto je bilo u mojoj osnovnoj. izbacivanjem tih predmeta dobice se mnogo vise prostora za ove bitnije predmete. Ne vidim nista lose da se informatika uci jos od prvog razreda.

Didije Drogba

pre 7 godina

Inzenjer sam u jednoj od najvecih svetskih IT/Telco kompanija i imam poprilicno iskustva sa svetom programiranja, benefitima, poteskocama i svim sto nekoga ocekuje u toj prici...Problem naseg skolskog sistema je sto su predmeti i materija isti kao u 20-om veku. 21 vek je drugi svet, nije vise na ceni opste obrazovanje...Programiranje je zanat 21-og veka i bitnije je od srpskog, istorije, geografije...moze neko da se ljuti ili ne ali tako je. Logika programiranja se najbolje uci na Pascal-u i C-u. Ko jednom shvati tu logiku nijedan programski jezik mu nece biti tezak. I klinci, ucite Linux, cli varijanta :-) , programirajte, pokusajte da razumete TCP/IP protokol stek. Takvi trebaju i u IT industriji i u telekomunikacijama. Ja bi deci koja zele u IT/Telco smeru da se usavrsavaju uveo programiranje,matematiku, fizicko, engleski i nemacki. I to je to, nema potrebe za drugim. Ako ih sta drugo zanima nek to rade iz hobija i kada imaju vremena...

sax

pre 7 godina

@Džo

ti mislis da je to jedini tezak posao? brate meni svaki dan glava u torbi, zivci odavno cao za 35000 (takav posao), razmisli o tome...ljudi vecinom nemaju predstavu sta je programiranje i kako izgleda, ne mora svako da radi na ne znam ni ja kakvim projektima, ja konkretno ucim javu i android ne bih li promenio posao, nije lako, ali nije ni pretesko, prvo malo savladas oop, a koji ces jezik da koristis na kraju biraj sam, ja sam odabrao, da li ces cvicangle ili motorcangle, kljesta su kljesta tj alat...

loko

pre 7 godina

@(Toto-ko-tunjo, 16. septembar 2016 23:25) # Link komentara
Slazem se sa tobom. Ali isto tako, profesor matematike ne moze da predaje informatiku, niti programiranje. Ta uska povezanost matematike i programiranja, mozda je i pila vodu u proslom veku. A tu dolazimo i do glavnog problema, skole su i dalje u proslom veku...

hiavata

pre 7 godina

90% sadrzaja koji se koristi na racunarima napravi 10% programera. I to uglavnom iz Indije, Kine, Irana, Pakistana, Tajvana i Rusije. Ako zelite da vam deca budu konkurencija radnoj snazi iz tih zemalja onda svaka cast.
(POP3, 17. septembar 2016 08:29)

Jeste, eno ceo Linux kernel sa milionima redova napisali Kinezi i Pakistanci. Kako vas nije sramota da pricate tako proizvoljne i ofrlje informacije.

Ouch!

pre 7 godina

Kod nas informatika nije ni blizu programiranja. Ono što uče decu u OŠ je kako da kliknu gde, tj kako da koriste najčešće zastarele Win7 ili XP, Office 2003, i slanje maila. Daju im da igraju Yugi-Oh! iz '99-te...
Veoma loše, jer se deca u informatici trebaju naučiti kako računar funkcioniše, a ne kako se upotrebljava. No, imali smo pascal pa se digla velika prašina da li je to dobro ili ne.
Nadalje, da li je bitno da deca programiraju? Apsolutno ne! Programiranje je zanat koji izumire - cene programiranja padaju, a aplikacije koje se prave nisu niti originalne, niti inovativne, tako da će se klijenti odlučivati za besplatna ili open source rešenja (npr za izradu sajtova koristiti wordpress, za rešenja u vezi firme koristiti ugrađene opcije OS-a i sl.), dok će na cenu doći administratori sistema.
Kao što neko dole reče - bolje je učiti logiku i sl, mada postoji jedan odličan argument u prilog programiranja - svaki programer apstrakcijom problema i njegovim predstavljanjem i rešavanjem pomoću programskih jezika dobija mogućnost da tako isto apstrahuje i rešava bilo koji problem u realnom životu.
Zbog toga se i insistira na programiranju, jer onda će, u nekoj budućnosti, doći do situacije da radniku nije potrebno radno iskustvo za obavljanje nekog posla, jer zna da programira, te samim tim zna i da bude kvalitetan prodavac, bankar, računovođa...

luki

pre 7 godina

@ouch - znaci, hocu da spojim administraciju, magacin i online shop u jedinstven informacioni sistem. instaliram wordpress i admin mi sve to poveze!?

:)

dusanmal

pre 7 godina

I clanak i komentari se fokusiraju na "da/ne" umesto kljucnog "kada/kako" pitanja. Osnovne sposobnosti koje se prirodno najbolje sticu u odredjenom opsegu godina se moraju forsirati jer bez njih ostalo ne vredi ni pola. Aspekti programiranja i opste upotrebe kompjuterizovanih masina se moraju uciti kao deo tog osnovnog obrazovanja. To vise znaci integrisanje kompjutera u celokupno rano obrazovanje (1-4ti razred-svako dete izlozeno koriscenju kompjutera u obrazovne svrhe) a sa sposobnoscu koriscenja i razvojem, ucenje osnova programskih jezika (5ti, 6ti razred?) ka jednostavnim oblicima programiranja (7,8,...), povezanim sa mehanickim sposobnostima koje u tom dobu iznicu kroz najosnovniju robotiku (sastaviti i programirati neke jednostavne Arduino ili slicne masine) , ka zaista potpunom obrazovanju u nekim najvaznijim programskim jezicima/primenama u srednjoj skoli.
Srednjoskolski deo bi trebao biti opcionalan/izborni, no sve do tada je sticanje sposobnosti neophodnih za moderni zivot i razumevanje tehnologije.

Programer

pre 7 godina

Ja sam skontao logiku programiranja sam s 7-8 godina u bejziku na spektrumu, iz dosade. Imao sam neku knjigu iz koje sam prepisivao kod i samo mi je kliknulo o cemu se tu zapravo radi.

NoName

pre 7 godina

@napredni bot

Zato sto bez te hemije, a bogami i fizike, ne bi bilo ni kompjutera. Zato su bitnije osnove, nego programiranje. Ne kazem da je programiranje lose kao predmet, ali nije toliko bitno. Niti programiranje ne razvija logiku, logika razvija programiranje.

Недељко Стефановић

pre 7 godina

@Toto-Ko-Tunjo

Које информације из математике сматраш непотребним?

nenad

pre 7 godina

Ne moze svako dete d abude programer, to je nesto sa cim se radjash, mozesh da budesh talentovan za kosarku, za crtanje, pisanje ili za programiranje, Ne vidim svrhu da se to izucava u skolama, ko hoce i ko moze to ce kasnije da nauci, na faksu ili sam. I josh jedna stvar rad u IT sektoru ne znaci da se radi kodiranje, ima tu josh puno pozicija, web dizajner, odrzavanje sistema, itd, itd.

POP3

pre 7 godina

90% sadrzaja koji se koristi na racunarima napravi 10% programera. I to uglavnom iz Indije, Kine, Irana, Pakistana, Tajvana i Rusije. Ako zelite da vam deca budu konkurencija radnoj snazi iz tih zemalja onda svaka cast.

Ouch!

pre 7 godina

Kod nas informatika nije ni blizu programiranja. Ono što uče decu u OŠ je kako da kliknu gde, tj kako da koriste najčešće zastarele Win7 ili XP, Office 2003, i slanje maila. Daju im da igraju Yugi-Oh! iz '99-te...
Veoma loše, jer se deca u informatici trebaju naučiti kako računar funkcioniše, a ne kako se upotrebljava. No, imali smo pascal pa se digla velika prašina da li je to dobro ili ne.
Nadalje, da li je bitno da deca programiraju? Apsolutno ne! Programiranje je zanat koji izumire - cene programiranja padaju, a aplikacije koje se prave nisu niti originalne, niti inovativne, tako da će se klijenti odlučivati za besplatna ili open source rešenja (npr za izradu sajtova koristiti wordpress, za rešenja u vezi firme koristiti ugrađene opcije OS-a i sl.), dok će na cenu doći administratori sistema.
Kao što neko dole reče - bolje je učiti logiku i sl, mada postoji jedan odličan argument u prilog programiranja - svaki programer apstrakcijom problema i njegovim predstavljanjem i rešavanjem pomoću programskih jezika dobija mogućnost da tako isto apstrahuje i rešava bilo koji problem u realnom životu.
Zbog toga se i insistira na programiranju, jer onda će, u nekoj budućnosti, doći do situacije da radniku nije potrebno radno iskustvo za obavljanje nekog posla, jer zna da programira, te samim tim zna i da bude kvalitetan prodavac, bankar, računovođa...

Džo

pre 7 godina

Dipl. inženjer ovde, i ne slažem se sa ovim. Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to. Ja koji sam od malena voleo tehnologiju i završio srednju za softversko ing, nekad dodjem u situaciju da skoro zaplačem kolko je teško, komplikovano ili zbog pritiska vremena koje mi je ostalo do kraja. Jeste lepo plaćeno, ali je i velika žrtva, oči, vreme, nervi... Plus trebaš da voliš da bi uspeo..

Anfield

pre 7 godina

Dipl. inženjer ovde, i ne slažem se sa ovim. Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to. Ja koji sam od malena voleo tehnologiju i završio srednju za softversko ing, nekad dodjem u situaciju da skoro zaplačem kolko je teško, komplikovano ili zbog pritiska vremena koje mi je ostalo do kraja. Jeste lepo plaćeno, ali je i velika žrtva, oči, vreme, nervi... Plus trebaš da voliš da bi uspeo..
(Džo, 16. septembar 2016 09:44)

E od takvih poput tebe mi pripada muka! Konkurencija vas toliko plasi da ne znate sta cete pa se prolupavate ovde! Neka uce, e ali mnogo je to tesko, stres i sve to, e jeste i placeno je mnogo ali se muciiiis, joooj oci, vreme, zivci, ludila, shisharke, ali i treba da se voli, ali ja sam uspeo i bas nije lako! Arrrgghh egocentricni mazohizam level insane

Malecon

pre 7 godina

@Džo "Deca bi trebalo da biraju, ili da se vrši selektivni odabir dece koja imaju logiku i žele to." Dakle Džo, to bi otprilike izledalo ovako: "Cao drugari, neka digne dva prsta oonaj ko ima logiku za programiranje?"

DaLanik

pre 7 godina

Ako imate nedoumice po ovom pitanju - zapitajte se da li bi deca (u OS) trebalo da uce automehanicarski zanat? ili hirurgiju? ako mislite da ne, zapitajte se kakva je razlika izmedju jedne i druge profesije? naravno, nikakva. deca mozda treba da uce osnove informatike (iako vecina dece osnove zna) ali programiranje? to je profesija! zasto bi to učili??? zasto ne mikrohirurgiju ili pilotazu? nece svi biti programeri, niti imaju svi mozga za to! ovo samo pokazuje kakve neznalice (i verovatno kompjuterski nepismeni) ljudi odlucuju o stvarima....

леле

pre 7 godina

Не! Деца су деца и треба да се играју ! Ко покаже интересовање и жељу за оваквим стварима усмерити га и помоћи му па ко зна ... Једноставно, није програмирање за свакога и не тееба ни да буде !

Miroslav

pre 7 godina

moj savet je da paralelno ucite decu kako da uzgajaju voce i povrce ukoliko imate bastu. deca danas ne znaju kafu da skuvaju bez youtube. u slucaju rata/kataklizme/prirodne katastrofe/asteroida itd... rovarili bi po kontejnerima na zalost. nisam paranoican nego uvek razmotrim sve mogucnosti.

kartmen

pre 7 godina

Što reče jedan moj drugar - ne mora dete da bude programer, ali mora da zna da programira. I u pravu je. Sve je više uređaja kojima se upravlja nekim vidom programiranja, i taj trend neće prestati.

nenad

pre 7 godina

Ne moze svako dete d abude programer, to je nesto sa cim se radjash, mozesh da budesh talentovan za kosarku, za crtanje, pisanje ili za programiranje, Ne vidim svrhu da se to izucava u skolama, ko hoce i ko moze to ce kasnije da nauci, na faksu ili sam. I josh jedna stvar rad u IT sektoru ne znaci da se radi kodiranje, ima tu josh puno pozicija, web dizajner, odrzavanje sistema, itd, itd.

bojan

pre 7 godina

Gledam sa ćerkom neki kanal o prirodi ... gledamo kako se šćućurio kameleon na grani i prolazi muva blizu njega, on ne reaguje, prolazi leptir pored njega, on cap ... poručka leptira ... ćera me pita "tata, a zašto nije poveo onu muvu" ... ja joj kažem "ćero, ne jede se sve što leti" ... da objasnim da ne cenzurišete zato što "nije u skladu sa temom" ... bilo je tokom istorije školovanja više primera gde se dizala frka da se nešto uvede jer je bitno ... programiranje nije toliko bitno koliko se stvara pogrešna predstava o tome ... bitno je da nauče logički da posmatraju i analiziraju procese i pojave ... a inače, mnogo je bitnije vratiti predmet koji se zvao logika (negde i matematička logika" kao i neke predmete za životne veštine kao OTO, prva pomoć i sl.

Napredni bot

pre 7 godina

Pa naravno da treba. Cuj , treba da se igraju! A od matematike , hemije i gramatike stizu da se igraju? Programiranje razvija logiku. Neka mi neko objasni zasto su energetski nivoi atoma iz hemije bitni za decu, a logika programiranja nije.

POP3

pre 7 godina

90% sadrzaja koji se koristi na racunarima napravi 10% programera. I to uglavnom iz Indije, Kine, Irana, Pakistana, Tajvana i Rusije. Ako zelite da vam deca budu konkurencija radnoj snazi iz tih zemalja onda svaka cast.

Tre

pre 7 godina

Naravno da da! I naravno da nece biti svaki od njih programer al buducnost ide ka automatizaciji i u svakom poslu ce veoma dobro doci znanje o procesu automatizacije, a i razvija opstu logiku. Mada predmete treba izbaciti takodje iz nastave i uvoditi polako tematsko obrazovanje, Finci to polako rade, a oni trenutno imaju najbolje obrazovanje

Didije Drogba

pre 7 godina

Inzenjer sam u jednoj od najvecih svetskih IT/Telco kompanija i imam poprilicno iskustva sa svetom programiranja, benefitima, poteskocama i svim sto nekoga ocekuje u toj prici...Problem naseg skolskog sistema je sto su predmeti i materija isti kao u 20-om veku. 21 vek je drugi svet, nije vise na ceni opste obrazovanje...Programiranje je zanat 21-og veka i bitnije je od srpskog, istorije, geografije...moze neko da se ljuti ili ne ali tako je. Logika programiranja se najbolje uci na Pascal-u i C-u. Ko jednom shvati tu logiku nijedan programski jezik mu nece biti tezak. I klinci, ucite Linux, cli varijanta :-) , programirajte, pokusajte da razumete TCP/IP protokol stek. Takvi trebaju i u IT industriji i u telekomunikacijama. Ja bi deci koja zele u IT/Telco smeru da se usavrsavaju uveo programiranje,matematiku, fizicko, engleski i nemacki. I to je to, nema potrebe za drugim. Ako ih sta drugo zanima nek to rade iz hobija i kada imaju vremena...

Mama

pre 7 godina

Da, samo kurs za decu im kosta 9000 din. mesecno za dva termina nedeljno... malo bezobrazno s obzirom da zivimo u srbiji. Znaci, programiranjem mogu da se bave samo deca bogatasa, posto ga u skolama nema.

NoName

pre 7 godina

@napredni bot

Zato sto bez te hemije, a bogami i fizike, ne bi bilo ni kompjutera. Zato su bitnije osnove, nego programiranje. Ne kazem da je programiranje lose kao predmet, ali nije toliko bitno. Niti programiranje ne razvija logiku, logika razvija programiranje.

Markiz

pre 7 godina

Krene kao obična vest a onda se pretvori u sveopštu reklamu. Mada podržavam akciju svim srcem, deca bi trebalo da uče o programiranju.

sax

pre 7 godina

Da, zasto uskratiti deci informisanje i pravilno prezentovanje programiranja, naravno u nekom obimu koji je za decu normalan. kad se svi vec hvataju, nazalost, za telefone, racunare i tablete neka vide kako mogu da iskoriste pametno tu tehniku. Naravno nije programiranje jedini nacin ali ga ne treba "nasilno" udaljavati od dece.

Драган

pre 7 godina

Прво треба да науче на уче, мисле и да стекну радне навике. То је основа сваког посла.

Pametnjakovic Mladji

pre 7 godina

ja sam jako voleo OTO u osnovnoj skoli. Imali smo profesora koji se je razumeo u te stvari i kompjutere. Iako su mene oduvek zanimali kompjuteri i tehnicke stvari kod njega smo zaista nesto radili. Za razliku doklr je cas informatike bio igranje CS 1.6 na Lan-u (lepo to vreme bese). Nazalost voleo bih da se to promeni posto je i dan danas isto. Informatika i oto se dobijaju od 5 razreda osnovne a deca s kompjuterima i tehnickim stvarcicama dobijaju kontakt jos od vrtica. Ako se ja pitam ja bi neku vrstu informatike i tehnickog ovrazovanja uveo jos od 1 razreda. I izbacio bih iz skole neke nepotrebne predmete tipa:Gradjansko,Veronauka,Muzicko i Likovno. Za Muzicko ko oce lepo nek ide u muzicku skola a isto vazi i za ostale. Nego lepo skoncentrisete sve skole na ove predmete : Matematika,Fizika,Informatika,Srpski jezik,Engleski,+Neki izabrani jezik,Biologija i Hemija. Uz to organizovati nekakve van nastavne aktivnosti u okviru tih predmeta posle skole za sve djake da se nauci vise i da se bolje razume. Naravno predmeti tipa matematika,informatika.... zahtevaju mnogo mnogoo rada,truda i strpljenja. Tako da sto vise i sto ranije deca budu uvedena u to stivo bice im lakse i bolje za njih. Naravno treba reci da nastava treba da bude interaktivna interesantna i razumljiva svima. Naravno da ne bude igraonica ko sto je bilo u mojoj osnovnoj. izbacivanjem tih predmeta dobice se mnogo vise prostora za ove bitnije predmete. Ne vidim nista lose da se informatika uci jos od prvog razreda.

T

pre 7 godina

Mi smo ucili programiranje u gimnaziji tokom prvog razreda. Od toga smo se na kraju dvojica bavili programiranjem, sada samo ja, a jos jedan iz odeljenja ima prodavnicu kompjutera. Ali i fiziku smo ucili svi pa niko nije fizicar. Nikom nije falilo nista sto smo to ucili, prosirila su deca vidike, videla nesto novo, nekima se svidelo, nekima nije. Naucili su malo vise o tome kako radi racunar. Ako cemo logikom da li je potrebno ili nije, ucili smo i latinski, psihologiju, sociologiju... to niko ne planira da izbaci iz programa, niti ja mislim da ga treba izbacivati, a sve to je sigurno manje korisno od programiranja.

Programer

pre 7 godina

Ja sam skontao logiku programiranja sam s 7-8 godina u bejziku na spektrumu, iz dosade. Imao sam neku knjigu iz koje sam prepisivao kod i samo mi je kliknulo o cemu se tu zapravo radi.

Gorgona

pre 7 godina

@mama
ne brinite gospodjo, deca bogatasase time nece sigurno baviti, oni ce biti menDJeri. Nije to toliko lak posao, kao sto nasi mediji pokusavaju da prikazu, a i nije za svakoga. Onaj ko ovo voli, moze i bez skole time da se bavi.

dusanmal

pre 7 godina

I clanak i komentari se fokusiraju na "da/ne" umesto kljucnog "kada/kako" pitanja. Osnovne sposobnosti koje se prirodno najbolje sticu u odredjenom opsegu godina se moraju forsirati jer bez njih ostalo ne vredi ni pola. Aspekti programiranja i opste upotrebe kompjuterizovanih masina se moraju uciti kao deo tog osnovnog obrazovanja. To vise znaci integrisanje kompjutera u celokupno rano obrazovanje (1-4ti razred-svako dete izlozeno koriscenju kompjutera u obrazovne svrhe) a sa sposobnoscu koriscenja i razvojem, ucenje osnova programskih jezika (5ti, 6ti razred?) ka jednostavnim oblicima programiranja (7,8,...), povezanim sa mehanickim sposobnostima koje u tom dobu iznicu kroz najosnovniju robotiku (sastaviti i programirati neke jednostavne Arduino ili slicne masine) , ka zaista potpunom obrazovanju u nekim najvaznijim programskim jezicima/primenama u srednjoj skoli.
Srednjoskolski deo bi trebao biti opcionalan/izborni, no sve do tada je sticanje sposobnosti neophodnih za moderni zivot i razumevanje tehnologije.

Dejan

pre 7 godina

Informatika kao poseban predmet od prvog razreda, programiranje od petog.
Biologiju i hemiju spojiti u biohemiju. Tehničko povećati na 3 časa nedeljno, fizičko na pet.
Srpski smanjiti na 3 časa, ionako nikakve vajde od tolikog broja časova u osnovnoj školi. Smanjiti gradivo srpskog: ne moraju deca da znaju definicije svih mogućih pojmova srpske gramatike i pravopisa, koga to zanima nek upiše odgovarajući fakultet, bitno je da deca pravilno koriste jezik.
Veronauku prebaciti u crkvu, a građansko u časove odeljenske zajednice.
Muzičko i likovno uvesti kao fakultativne predmete sa nastavnicima koji će biti zaposleni za stalno bez obzira na broj prijavljenih učenika.

Naravno da nema ništa od gore navedenog, ali čisto i ja da otkucam nešto...

Tale

pre 7 godina

Da, ali ne verujem da bi možda bilo produktivno da se ima predmet koji se bavi isključivo programiranjem u tom uzrastu. Bilo bi dobro da se ima neki opštiji predmet (tipa "informatika") za podizanje tehničke pismenosti dece - da im se objasni šta je kompjuter, operativni sistem ili mreža. Tu bi bilo dobro da se deci objasni i kakve opasnosti ih vrebaju na internetu.
A onda bi moglo u okviru tog predmeta da se predstave i osnove programiranja prilagođene deci. Neće ona morati napisati neki frejmvork, naravno, ali logiku programiranja, osnovne paradigme i elemente ne bi bilo loše upoznati.

luki

pre 7 godina

@ouch - znaci, hocu da spojim administraciju, magacin i online shop u jedinstven informacioni sistem. instaliram wordpress i admin mi sve to poveze!?

:)

sax

pre 7 godina

@Džo

ti mislis da je to jedini tezak posao? brate meni svaki dan glava u torbi, zivci odavno cao za 35000 (takav posao), razmisli o tome...ljudi vecinom nemaju predstavu sta je programiranje i kako izgleda, ne mora svako da radi na ne znam ni ja kakvim projektima, ja konkretno ucim javu i android ne bih li promenio posao, nije lako, ali nije ni pretesko, prvo malo savladas oop, a koji ces jezik da koristis na kraju biraj sam, ja sam odabrao, da li ces cvicangle ili motorcangle, kljesta su kljesta tj alat...

Недељко Стефановић

pre 7 godina

@Toto-Ko-Tunjo

Које информације из математике сматраш непотребним?

samo navodim primer

pre 7 godina

Ne treba generalizovati stvari. Dete uciti i dati mu razlicite stvari, raditi sa njim i videti ponasanje, ako se dete interesuje za nesto onda nastaviti u tom pravcu. A to kada ce krenuti i zavoleti nesto to je individualna stvar. Konkretno, dok sam bio mali bezao sam u drugu sobu da citam knjige nisam hteo da jedem jurili su me po kuci da ne ostanem gladan... Sada sam inzenjer.

Toto-ko-tunjo

pre 7 godina

(Pametnjakovic Mladji, 16. septembar 2016 17:13)
Nije mi jasna ta tvoja "vizija" oko likovnog i muzickog... Kao nastavnik matematike i neko ko je predavao i informatiku tvrdim da su dva navedena predmeta-likovno i muzicko, u danasnje vreme, kad kulturno vec prilicno grebemo po dnu, isto tako bitna kao i ostale koje navodis. Umetnost je najlakse odbaciti narocito kad zavlada besparica. I tada covek definitivno umire. Ne od gladi vec duhovno. Treba smanjiti kolicinu besmislenih informacija, toliko toga i u samoj matematici treba prebaciti u srednju skolu ili uprostiti i skratiti. Ali ko nas pita.

loko

pre 7 godina

@(Toto-ko-tunjo, 16. septembar 2016 23:25) # Link komentara
Slazem se sa tobom. Ali isto tako, profesor matematike ne moze da predaje informatiku, niti programiranje. Ta uska povezanost matematike i programiranja, mozda je i pila vodu u proslom veku. A tu dolazimo i do glavnog problema, skole su i dalje u proslom veku...

hiavata

pre 7 godina

90% sadrzaja koji se koristi na racunarima napravi 10% programera. I to uglavnom iz Indije, Kine, Irana, Pakistana, Tajvana i Rusije. Ako zelite da vam deca budu konkurencija radnoj snazi iz tih zemalja onda svaka cast.
(POP3, 17. septembar 2016 08:29)

Jeste, eno ceo Linux kernel sa milionima redova napisali Kinezi i Pakistanci. Kako vas nije sramota da pricate tako proizvoljne i ofrlje informacije.