Četvrtak, 15.09.2016.

14:20

"Ustav se menja zbog EU, izbacivanje Kosova nije nužno"

Srbija će u okviru priprema za pristup EU morati da promeni Ustav kako bi prenela deo nadležnosti na Brisel i garantovala nezavisnost sudstva.

Izvor: Beta

"Ustav se menja zbog EU, izbacivanje Kosova nije nužno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 7 godina

@(Bata Stojkovic, 15. septembar 2016 16:32)

Proveri na kom se pismu potpisao Vuk Karadžić na dokumentu koji je standardizovao srpski jezik pa posle opleti po komunistima...

Vujica

pre 7 godina

Kad se već menja Ustav, treba izbaciti Kosovo o istom trošku. Svako pametan vidi da ta zemlja u ovom veku neće biti deo Srbije, a posle, ko zna da li će i postojati nacionalne države.

Hermiona

pre 7 godina

@proverite 2 . Ustav se ne menja jer Brisel zeli, nego zato sto odredjena ovlascenja koja su poverena nasim institucijama vlasti prelaze na EU , a pravo EU ima primat nad domacim zakonodavstvom. To morate iskazati u Ustavu. Pogledajte cl 23 Ustava Nemacke tzv. Evropa clan. Britanija nema pisani Ustav, ali je menjala svoje ustavne prakse zbog clanstva u EU, pogledajte britansko zakonodavstvo. Legimitet clanstva Danske u EU crpi se iz ustavne odredbe o clansvu u medjunarodnoj organizaciji, sto nas Ustav ne sadrzi.

Milica

pre 7 godina

Neki komentari se bave psimo, ćirilica - latinica. Komunisti uveli latinicu da zavedu nejaku srpčad...komunisti su dali pravo glasa svim ženama...da li i to treba menjati zato đt su to uveli komunisti? Nisam levičar, naprrotiv, ali nemojte politizovati i ideološki bojiti pitanje pisma koje će se koristiti. Imam pravo na izbor i biram latinicu!

Radovan

pre 7 godina

Potrebno je izbaciti Kosovo iz preambule (ta stavka je i tako samo za domaću upotrebu), definisati Srbiju kao državu svih njenih građana, izjednačiti ćirilicu i latinicu, ukinuti monopol SPC, oporezovati crkve, promeniti grb, (zastavu) i himnu (u skladu sa svetovnim karakterom Republike i građanske države). Jasno se odrediti da nam je cilj EU i NATO.. U tom slučaju Srbija ima šanse da napreduje kao država.

Rapa Nui

pre 7 godina

''Akcionim planom za poglavlje 23 u pregovorima sa EU predviđeno je i da se uporednom analizom zaključi i da li je potrebno da se izmeni ustav zbog političkih prava manjina, što je moguća treća izmena najvišeg pravnog akta, naveo je on.''

Pa hrvatski ministar Kovač vam već mjesecima govori da je potrebno mijenjati ustav i zahtjevi koje je on naveo su ugrađeni u pregovaračko poglavlje 23. Tako da nema potrebe da išta analizirate samo mijenjajte!
To što ćete vlastitim građanima predstaviti da je izmijenjeno iz nekih trećih razloga koji nemaju veze sa hrvatskim zahtjevima nije ni bitno dok god promijenite što treba.

Pozz.

Proverite 2

pre 7 godina

@Hermiona

Dakle, ne mora da se menja. I mi imamo clan o medjunarodnim organizacijama u Ustavu i mozemo da menjamo praksu. Uzgred, postoji razlog sto nema odredbe o primatu prava EU u odnosu na nacionalno u Lisabonskom sporazumu. Nije bilo saglasnosti pravnika. Preporucujem toplo presude Ustavnog suda Poljske na tu temu. Debatovacemo jos. Svako dobro.

john mcclane @ proverite

pre 7 godina

iscitiraj clan ugovora iz Lisabona na koji se pozivas! ne mozes jer ga nema. presuda suda pravde EU iz 1970 u slucaju Internazionalle Handgezelschaft i tri presude Ustavnog suda Nemacke "Solange I,II i III" iz 1974, 86 i 93 govore suprotno. Pogledajte Ustav Francuske clan 88, Ustav Slovenije clan 3a. sve je dostupno na engleskom

The

pre 7 godina

Naravno da Ustav treba da se menja. Za dve, najvise tri godine, Nebojsa iz Beograde (ili neko slican njemu) ce pokrenuti inicijativu da se novim Ustavom znacajno prosire ovlascenja predsednika republike. Posto ce ovo biti izglasano vec sada mozemo da znamo ko ce nam biti predsednik.

Sto se tice ovih floskula o suverenitetu Srbije nad Kosovom, da nisu tragicne, bile bi smesne.

john mcclane @ demokratija

pre 7 godina

momce, nas Ustav ima pravopisne i smisaone greske. o modernosti ne bih gubio vreme. pogledajte samo clan 167 gde se ista recenica 2x ponavlja i to ne u istom obimu, a ona utvrdjuje nadleznost Ustavnog suda!! sta dalje pricati. materija je suvise ozbiljna za kometare. procitajte analizu koju je ovaj Medjak dao pa onda pricajte

Whiplash

pre 7 godina

(igor, 15. septembar 2016 16:16)

Evo ja hocu.
Kao i velika vecina mojih poznanika i njihove porodice koje ce sve glasati za EU ako se referendum raspise.
Ima nas kojima je dosta kosovskog kamena oko vrata i kojima je muka da 30 godina slusamo iste price.
Hocemo da zivimo kao sav normalan i razvijeni svet

Proverite 2

pre 7 godina

@Hermiona

Samo priverite kad je Belgija menjala Ustav - 20 godina posle ulaska u EU, ne pre. Proverite i Dansku, ona nikad nije menjala Ustav iz 1958. a clanica je EU od 1973. Britanija nije ni mogla da menja - ona nema pisani Ustav. Smem li da priupitam da li ste citali Lisabonski sporazum? Tamo, medju prvih 6 clanova, pise da EU mora da postuje ustavno uredjenje drzava EU, kakvo god da je. Dakle, Ustav ne mora da se menja zbog EU, tacnije EU ne sme da se mesa u ustavna uredjenja drzava, prema Lisabonskom sporazumu. Svako dobro.

Hermiona

pre 7 godina

@Proverite: provereno, sve su, bas sve drazave clanice menjale svoje ustave zbog clanstva u EU. Belgija koju pominjete je to uradila, u njenom Ustavu pise da se izbori za Predstavnicki dom i Evropski parlament odrzavaju istog dana. Ustav mora da se menja jer se clanstvom prenosi deo suverenih ovlascenja na EU. Tuzno je sto dobiste toliko pluseva, neznanje je ogromno u Srbiji. Dovoljno je da koristite google, pogledajte ustav svake drzave clanice i videcete da su sve menjale ustave zbog EU.

Hermiona

pre 7 godina

@union pamtim kao dobru kafanu sa muzikom: vidi se da ste posetilac kafana a ne poznavalac ustavnog prava. Slicnu formulaciju u svom Ustavu imala je Nemacka od 1948 do ujedinjenja 1990. Formulacija na engleskom je takdoje moguca. Ali posetioci kafana to ne znaju.

Vojvodjan

pre 7 godina

Ustav se mora menjati i zbog vraćanja autonomije Vojvodini (u kojoj ovaj Ustav nije ni izglasan zbog toga) i zbog vraćanja statusa službenog pisma latinici. Latinica je jedno od 2 pisma srpskog jezika; ćirilica uopšte nije ugrožena, nego naprotiv, latinica je potpuno gurnuta u ilegalu. Budite ponosni na to što ste retki koji imaju 2 pisma. Treba dati mogućnost izbora, a ne nametati ćirilicu - ćirilica se ne čuva nametanjem.

demokratija

pre 7 godina

Ustav se može menjati i nakon ulaska u EU,kako su neke članice uradile.To se radi kako bi se pojedine nadležnosti prenele sa države na Brisela.Drugih razloga nema.Ove ostale navedene stvari nisu potrebne,osim ako to nije uslov zapada,kao u slučaju preambule.Sadašnji ustav je moderan i zadovoljava sve najviše standarde u pogledu demokratije,ljudskih prava,slobode medija i pravne države.Može se zakonima poboljšati i uskladiti sa potrebama članstva,kao što su pojedine zemlje uradile.Može se promeniti način izbora sudija za Vrhovni sud,kako bi se smanjio uticaj politike(parlamenta)na pravosuđe,ako je to uslov,a ne menjati ceo ustav.Mada imali smo iskustva i se nekim lošim i nedemokratskim zakonima(pravosuđe i informisanje),donetim nakon usvajanja ustava.S'obzirom da se na najvažnijim funkcijama u zemlji nalaze nestručni ljudi,sumnjivih diploma,koji su samo izvršioci politike,koja se donosi na nekim drugim mestima,mislim da bi menjanje ustava za zemlju bio veliki korak unazad.Mnoge demokratske zemlje imaju ustav star više decenija,pa i vekova,a koji je zakonima promenjen kako bi zadovoljavao najviše demokratske standarde.

slavija

pre 7 godina

@Leo Srpski jezik je odavno standardizovan a ćirilica je njegovo pismo. Latinica je relikt srpsko-hrvatskog jezika, koji više ne postoji. Pravopis nema veze sa pismom već sa jezikom. Nije pravopisna greška nepisati na ćirilici već ne odvajati ne i pisati. Drugim rečima: sedi jedan!

Miki

pre 7 godina

Mozemo mi i vi da se busamo u geudi koliko hoćemo ali kosovo nije sada i neće više nikada biti Srbija.Neznam zašto blizu osam miliona mora da trpi i plaća cenu za nešto što je već izgubljeno i što nikada neće biti vraćeno. Znam da će me neko nazvati izdajnikom što ja to nisam, već sagledavam činjenice i ne dozvoljavam da me niko laze i manipuliše( ni ova vlast ni bilo koja druga)a mislim takodje da velika većina tako misli.Jedno su zelje a drga je stvarnost.

sasa

pre 7 godina

nezavisno sudstvo,koliko ce gradjani placati odstete za oslobadjajuce presude,kad su se hapsili ljudi bez dovoljno dokaza zarad nekih politickih poena i obmanjivanje javnosti a pravi kriminalci na slobodi(saradnja sa politicarima)

sah 88

pre 7 godina

Pa ako izbace Kosovo iz ustava taj ustav nikada ne bi imao podrsku vecine gradjana, a novi ustav mora da se donese na referendumu vecinom glasova.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

@Leo, latinicu su uveli komunisti, ona u Srbiji nikada pre toga nije bila sluzbeno pismo, vec samo pismo koje se moglo koristiti ravnopravno sa latinicom u javnoj upotrebi. Drugim recima Srbi nikad nisu zabranjivali ili spaljivali knjige i drugi stampani materjal na latinici, za razliku od Hrvata. Posto vise nema komunista ne vidim cemu smatrati latinicu sluzbenim pismom pogotovu sto je jedino pismo koje je zaista ugrozeno upravo sluzbeno pismo, to jest cirilica.

Union pamtim kao dobru kafanu, sa muzikom

pre 7 godina

"...stav da je to deo naše teritorije koji trenutno nije pod našom vlašću"

Poštovana profesorko pravnog fakulteta "Union", što ne pokušate da ovu svoju izrečenu misao prevedete na jedan od svetskih jezika, na primer, na englesaki jezik. Onda biste shvatili koliko je nesuvislo to što rekoste. Jer, umesto prisvijne zamenice "naše" svakako treba da stoji Republika Srbija, koja jeste država, i to suverena, u međunarodnom pravu kao pravni entitet predstavljen jednom centralizovanom vladom koja ima suverenitet nad određenom geografskom teritorijom. E, a sad recite, kako može da ima suverenitet nad određenom teritorijom, a da ga istovremeno nema (trenutno)?

gigatrend

pre 7 godina

Izmena "preambule" nije uslov sada, ali će biti za godinu - dve. Ali, mi ćemo trčati još jedan krug, pa onda ponovo na referendum, koji košta kao par obdaništa!!

Leo

pre 7 godina

Moracete i da izjednacite status latinice kao pisma u sluzbenoj upotrebi, kao i cirilice.
Oba pisma su standardna pisma srpskog jezika, prema pravopisu i realnosti, tako da ne moze samo cirilica da bude "zvanicno" pismo, a latinica ne.

Niste jaci od naroda

pre 7 godina

Nista, ostaje nam da procitamo samo nacrt Ustava, pa da glasamo protiv njega ako pokusate da prodate veru za veceru. I ja sam apolitican, ali po ovom pitanju moraju svi da glasaju, cak i oni koji do sada nisu glasali ni za sta. Ovo je velika stvar. Vec sam veoma skeptican povodom novog Ustava, tako da ce vam biti potrebno poprilicno truda u njegovoj izradi da biste me ubedili da glasam za. Ukoliko se samo i u naznakama napise da Kosovo i Metohija nije deo Srbije (odnosno ne napise da jeste), glasam protiv, pa makar u ostalom delu bio i najbolji Ustav do sada.

Zulum

pre 7 godina

"Smatram da nema prepreka da mi adekvatno formulišemo stav da je to deo naše teritorije koji trenutno nije pod našom vlašću"
OK, ali šta se zbiva kad se u ustavnom okviru nadležnosti prebace na Brisel? Znači li to da onda Brisel vodi računa o tome..?

sah 88

pre 7 godina

Pa ako izbace Kosovo iz ustava taj ustav nikada ne bi imao podrsku vecine gradjana, a novi ustav mora da se donese na referendumu vecinom glasova.

Proverite

pre 7 godina

Ne mora da se menja ni zbog EU. Mnoge clanice nisu menjale ustave. Belgija je usla sa Ustavom iz 1831. Britanija ni nema pisani Ustav. Da mora promena ustava zbog EU, sve bi clanice EU morale. A nisu.

Proverite

pre 7 godina

Ne mora da se menja ni zbog EU. Mnoge clanice nisu menjale ustave. Belgija je usla sa Ustavom iz 1831. Britanija ni nema pisani Ustav. Da mora promena ustava zbog EU, sve bi clanice EU morale. A nisu.

sah 88

pre 7 godina

Pa ako izbace Kosovo iz ustava taj ustav nikada ne bi imao podrsku vecine gradjana, a novi ustav mora da se donese na referendumu vecinom glasova.

Zulum

pre 7 godina

"Smatram da nema prepreka da mi adekvatno formulišemo stav da je to deo naše teritorije koji trenutno nije pod našom vlašću"
OK, ali šta se zbiva kad se u ustavnom okviru nadležnosti prebace na Brisel? Znači li to da onda Brisel vodi računa o tome..?

gigatrend

pre 7 godina

Izmena "preambule" nije uslov sada, ali će biti za godinu - dve. Ali, mi ćemo trčati još jedan krug, pa onda ponovo na referendum, koji košta kao par obdaništa!!

Niste jaci od naroda

pre 7 godina

Nista, ostaje nam da procitamo samo nacrt Ustava, pa da glasamo protiv njega ako pokusate da prodate veru za veceru. I ja sam apolitican, ali po ovom pitanju moraju svi da glasaju, cak i oni koji do sada nisu glasali ni za sta. Ovo je velika stvar. Vec sam veoma skeptican povodom novog Ustava, tako da ce vam biti potrebno poprilicno truda u njegovoj izradi da biste me ubedili da glasam za. Ukoliko se samo i u naznakama napise da Kosovo i Metohija nije deo Srbije (odnosno ne napise da jeste), glasam protiv, pa makar u ostalom delu bio i najbolji Ustav do sada.

Leo

pre 7 godina

Moracete i da izjednacite status latinice kao pisma u sluzbenoj upotrebi, kao i cirilice.
Oba pisma su standardna pisma srpskog jezika, prema pravopisu i realnosti, tako da ne moze samo cirilica da bude "zvanicno" pismo, a latinica ne.

Union pamtim kao dobru kafanu, sa muzikom

pre 7 godina

"...stav da je to deo naše teritorije koji trenutno nije pod našom vlašću"

Poštovana profesorko pravnog fakulteta "Union", što ne pokušate da ovu svoju izrečenu misao prevedete na jedan od svetskih jezika, na primer, na englesaki jezik. Onda biste shvatili koliko je nesuvislo to što rekoste. Jer, umesto prisvijne zamenice "naše" svakako treba da stoji Republika Srbija, koja jeste država, i to suverena, u međunarodnom pravu kao pravni entitet predstavljen jednom centralizovanom vladom koja ima suverenitet nad određenom geografskom teritorijom. E, a sad recite, kako može da ima suverenitet nad određenom teritorijom, a da ga istovremeno nema (trenutno)?

Miki

pre 7 godina

Mozemo mi i vi da se busamo u geudi koliko hoćemo ali kosovo nije sada i neće više nikada biti Srbija.Neznam zašto blizu osam miliona mora da trpi i plaća cenu za nešto što je već izgubljeno i što nikada neće biti vraćeno. Znam da će me neko nazvati izdajnikom što ja to nisam, već sagledavam činjenice i ne dozvoljavam da me niko laze i manipuliše( ni ova vlast ni bilo koja druga)a mislim takodje da velika većina tako misli.Jedno su zelje a drga je stvarnost.

sasa

pre 7 godina

nezavisno sudstvo,koliko ce gradjani placati odstete za oslobadjajuce presude,kad su se hapsili ljudi bez dovoljno dokaza zarad nekih politickih poena i obmanjivanje javnosti a pravi kriminalci na slobodi(saradnja sa politicarima)

Vojvodjan

pre 7 godina

Ustav se mora menjati i zbog vraćanja autonomije Vojvodini (u kojoj ovaj Ustav nije ni izglasan zbog toga) i zbog vraćanja statusa službenog pisma latinici. Latinica je jedno od 2 pisma srpskog jezika; ćirilica uopšte nije ugrožena, nego naprotiv, latinica je potpuno gurnuta u ilegalu. Budite ponosni na to što ste retki koji imaju 2 pisma. Treba dati mogućnost izbora, a ne nametati ćirilicu - ćirilica se ne čuva nametanjem.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

@Leo, latinicu su uveli komunisti, ona u Srbiji nikada pre toga nije bila sluzbeno pismo, vec samo pismo koje se moglo koristiti ravnopravno sa latinicom u javnoj upotrebi. Drugim recima Srbi nikad nisu zabranjivali ili spaljivali knjige i drugi stampani materjal na latinici, za razliku od Hrvata. Posto vise nema komunista ne vidim cemu smatrati latinicu sluzbenim pismom pogotovu sto je jedino pismo koje je zaista ugrozeno upravo sluzbeno pismo, to jest cirilica.

Whiplash

pre 7 godina

(igor, 15. septembar 2016 16:16)

Evo ja hocu.
Kao i velika vecina mojih poznanika i njihove porodice koje ce sve glasati za EU ako se referendum raspise.
Ima nas kojima je dosta kosovskog kamena oko vrata i kojima je muka da 30 godina slusamo iste price.
Hocemo da zivimo kao sav normalan i razvijeni svet

Radovan

pre 7 godina

Potrebno je izbaciti Kosovo iz preambule (ta stavka je i tako samo za domaću upotrebu), definisati Srbiju kao državu svih njenih građana, izjednačiti ćirilicu i latinicu, ukinuti monopol SPC, oporezovati crkve, promeniti grb, (zastavu) i himnu (u skladu sa svetovnim karakterom Republike i građanske države). Jasno se odrediti da nam je cilj EU i NATO.. U tom slučaju Srbija ima šanse da napreduje kao država.

sah 88

pre 7 godina

Pa ako izbace Kosovo iz ustava taj ustav nikada ne bi imao podrsku vecine gradjana, a novi ustav mora da se donese na referendumu vecinom glasova.

slavija

pre 7 godina

@Leo Srpski jezik je odavno standardizovan a ćirilica je njegovo pismo. Latinica je relikt srpsko-hrvatskog jezika, koji više ne postoji. Pravopis nema veze sa pismom već sa jezikom. Nije pravopisna greška nepisati na ćirilici već ne odvajati ne i pisati. Drugim rečima: sedi jedan!

Proverite 2

pre 7 godina

@Hermiona

Samo priverite kad je Belgija menjala Ustav - 20 godina posle ulaska u EU, ne pre. Proverite i Dansku, ona nikad nije menjala Ustav iz 1958. a clanica je EU od 1973. Britanija nije ni mogla da menja - ona nema pisani Ustav. Smem li da priupitam da li ste citali Lisabonski sporazum? Tamo, medju prvih 6 clanova, pise da EU mora da postuje ustavno uredjenje drzava EU, kakvo god da je. Dakle, Ustav ne mora da se menja zbog EU, tacnije EU ne sme da se mesa u ustavna uredjenja drzava, prema Lisabonskom sporazumu. Svako dobro.

The

pre 7 godina

Naravno da Ustav treba da se menja. Za dve, najvise tri godine, Nebojsa iz Beograde (ili neko slican njemu) ce pokrenuti inicijativu da se novim Ustavom znacajno prosire ovlascenja predsednika republike. Posto ce ovo biti izglasano vec sada mozemo da znamo ko ce nam biti predsednik.

Sto se tice ovih floskula o suverenitetu Srbije nad Kosovom, da nisu tragicne, bile bi smesne.

Milica

pre 7 godina

Neki komentari se bave psimo, ćirilica - latinica. Komunisti uveli latinicu da zavedu nejaku srpčad...komunisti su dali pravo glasa svim ženama...da li i to treba menjati zato đt su to uveli komunisti? Nisam levičar, naprrotiv, ali nemojte politizovati i ideološki bojiti pitanje pisma koje će se koristiti. Imam pravo na izbor i biram latinicu!

demokratija

pre 7 godina

Ustav se može menjati i nakon ulaska u EU,kako su neke članice uradile.To se radi kako bi se pojedine nadležnosti prenele sa države na Brisela.Drugih razloga nema.Ove ostale navedene stvari nisu potrebne,osim ako to nije uslov zapada,kao u slučaju preambule.Sadašnji ustav je moderan i zadovoljava sve najviše standarde u pogledu demokratije,ljudskih prava,slobode medija i pravne države.Može se zakonima poboljšati i uskladiti sa potrebama članstva,kao što su pojedine zemlje uradile.Može se promeniti način izbora sudija za Vrhovni sud,kako bi se smanjio uticaj politike(parlamenta)na pravosuđe,ako je to uslov,a ne menjati ceo ustav.Mada imali smo iskustva i se nekim lošim i nedemokratskim zakonima(pravosuđe i informisanje),donetim nakon usvajanja ustava.S'obzirom da se na najvažnijim funkcijama u zemlji nalaze nestručni ljudi,sumnjivih diploma,koji su samo izvršioci politike,koja se donosi na nekim drugim mestima,mislim da bi menjanje ustava za zemlju bio veliki korak unazad.Mnoge demokratske zemlje imaju ustav star više decenija,pa i vekova,a koji je zakonima promenjen kako bi zadovoljavao najviše demokratske standarde.

Vujica

pre 7 godina

Kad se već menja Ustav, treba izbaciti Kosovo o istom trošku. Svako pametan vidi da ta zemlja u ovom veku neće biti deo Srbije, a posle, ko zna da li će i postojati nacionalne države.

Hermiona

pre 7 godina

@Proverite: provereno, sve su, bas sve drazave clanice menjale svoje ustave zbog clanstva u EU. Belgija koju pominjete je to uradila, u njenom Ustavu pise da se izbori za Predstavnicki dom i Evropski parlament odrzavaju istog dana. Ustav mora da se menja jer se clanstvom prenosi deo suverenih ovlascenja na EU. Tuzno je sto dobiste toliko pluseva, neznanje je ogromno u Srbiji. Dovoljno je da koristite google, pogledajte ustav svake drzave clanice i videcete da su sve menjale ustave zbog EU.

Hermiona

pre 7 godina

@union pamtim kao dobru kafanu sa muzikom: vidi se da ste posetilac kafana a ne poznavalac ustavnog prava. Slicnu formulaciju u svom Ustavu imala je Nemacka od 1948 do ujedinjenja 1990. Formulacija na engleskom je takdoje moguca. Ali posetioci kafana to ne znaju.

Rapa Nui

pre 7 godina

''Akcionim planom za poglavlje 23 u pregovorima sa EU predviđeno je i da se uporednom analizom zaključi i da li je potrebno da se izmeni ustav zbog političkih prava manjina, što je moguća treća izmena najvišeg pravnog akta, naveo je on.''

Pa hrvatski ministar Kovač vam već mjesecima govori da je potrebno mijenjati ustav i zahtjevi koje je on naveo su ugrađeni u pregovaračko poglavlje 23. Tako da nema potrebe da išta analizirate samo mijenjajte!
To što ćete vlastitim građanima predstaviti da je izmijenjeno iz nekih trećih razloga koji nemaju veze sa hrvatskim zahtjevima nije ni bitno dok god promijenite što treba.

Pozz.

john mcclane @ demokratija

pre 7 godina

momce, nas Ustav ima pravopisne i smisaone greske. o modernosti ne bih gubio vreme. pogledajte samo clan 167 gde se ista recenica 2x ponavlja i to ne u istom obimu, a ona utvrdjuje nadleznost Ustavnog suda!! sta dalje pricati. materija je suvise ozbiljna za kometare. procitajte analizu koju je ovaj Medjak dao pa onda pricajte

Proverite 2

pre 7 godina

@Hermiona

Dakle, ne mora da se menja. I mi imamo clan o medjunarodnim organizacijama u Ustavu i mozemo da menjamo praksu. Uzgred, postoji razlog sto nema odredbe o primatu prava EU u odnosu na nacionalno u Lisabonskom sporazumu. Nije bilo saglasnosti pravnika. Preporucujem toplo presude Ustavnog suda Poljske na tu temu. Debatovacemo jos. Svako dobro.

john mcclane @ proverite

pre 7 godina

iscitiraj clan ugovora iz Lisabona na koji se pozivas! ne mozes jer ga nema. presuda suda pravde EU iz 1970 u slucaju Internazionalle Handgezelschaft i tri presude Ustavnog suda Nemacke "Solange I,II i III" iz 1974, 86 i 93 govore suprotno. Pogledajte Ustav Francuske clan 88, Ustav Slovenije clan 3a. sve je dostupno na engleskom

Hermiona

pre 7 godina

@proverite 2 . Ustav se ne menja jer Brisel zeli, nego zato sto odredjena ovlascenja koja su poverena nasim institucijama vlasti prelaze na EU , a pravo EU ima primat nad domacim zakonodavstvom. To morate iskazati u Ustavu. Pogledajte cl 23 Ustava Nemacke tzv. Evropa clan. Britanija nema pisani Ustav, ali je menjala svoje ustavne prakse zbog clanstva u EU, pogledajte britansko zakonodavstvo. Legimitet clanstva Danske u EU crpi se iz ustavne odredbe o clansvu u medjunarodnoj organizaciji, sto nas Ustav ne sadrzi.

Aleksandar

pre 7 godina

@(Bata Stojkovic, 15. septembar 2016 16:32)

Proveri na kom se pismu potpisao Vuk Karadžić na dokumentu koji je standardizovao srpski jezik pa posle opleti po komunistima...

Leo

pre 7 godina

Moracete i da izjednacite status latinice kao pisma u sluzbenoj upotrebi, kao i cirilice.
Oba pisma su standardna pisma srpskog jezika, prema pravopisu i realnosti, tako da ne moze samo cirilica da bude "zvanicno" pismo, a latinica ne.

Miki

pre 7 godina

Mozemo mi i vi da se busamo u geudi koliko hoćemo ali kosovo nije sada i neće više nikada biti Srbija.Neznam zašto blizu osam miliona mora da trpi i plaća cenu za nešto što je već izgubljeno i što nikada neće biti vraćeno. Znam da će me neko nazvati izdajnikom što ja to nisam, već sagledavam činjenice i ne dozvoljavam da me niko laze i manipuliše( ni ova vlast ni bilo koja druga)a mislim takodje da velika većina tako misli.Jedno su zelje a drga je stvarnost.

sah 88

pre 7 godina

Pa ako izbace Kosovo iz ustava taj ustav nikada ne bi imao podrsku vecine gradjana, a novi ustav mora da se donese na referendumu vecinom glasova.

Bata Stojkovic

pre 7 godina

@Leo, latinicu su uveli komunisti, ona u Srbiji nikada pre toga nije bila sluzbeno pismo, vec samo pismo koje se moglo koristiti ravnopravno sa latinicom u javnoj upotrebi. Drugim recima Srbi nikad nisu zabranjivali ili spaljivali knjige i drugi stampani materjal na latinici, za razliku od Hrvata. Posto vise nema komunista ne vidim cemu smatrati latinicu sluzbenim pismom pogotovu sto je jedino pismo koje je zaista ugrozeno upravo sluzbeno pismo, to jest cirilica.

sah 88

pre 7 godina

Pa ako izbace Kosovo iz ustava taj ustav nikada ne bi imao podrsku vecine gradjana, a novi ustav mora da se donese na referendumu vecinom glasova.

Whiplash

pre 7 godina

(igor, 15. septembar 2016 16:16)

Evo ja hocu.
Kao i velika vecina mojih poznanika i njihove porodice koje ce sve glasati za EU ako se referendum raspise.
Ima nas kojima je dosta kosovskog kamena oko vrata i kojima je muka da 30 godina slusamo iste price.
Hocemo da zivimo kao sav normalan i razvijeni svet

Niste jaci od naroda

pre 7 godina

Nista, ostaje nam da procitamo samo nacrt Ustava, pa da glasamo protiv njega ako pokusate da prodate veru za veceru. I ja sam apolitican, ali po ovom pitanju moraju svi da glasaju, cak i oni koji do sada nisu glasali ni za sta. Ovo je velika stvar. Vec sam veoma skeptican povodom novog Ustava, tako da ce vam biti potrebno poprilicno truda u njegovoj izradi da biste me ubedili da glasam za. Ukoliko se samo i u naznakama napise da Kosovo i Metohija nije deo Srbije (odnosno ne napise da jeste), glasam protiv, pa makar u ostalom delu bio i najbolji Ustav do sada.

Radovan

pre 7 godina

Potrebno je izbaciti Kosovo iz preambule (ta stavka je i tako samo za domaću upotrebu), definisati Srbiju kao državu svih njenih građana, izjednačiti ćirilicu i latinicu, ukinuti monopol SPC, oporezovati crkve, promeniti grb, (zastavu) i himnu (u skladu sa svetovnim karakterom Republike i građanske države). Jasno se odrediti da nam je cilj EU i NATO.. U tom slučaju Srbija ima šanse da napreduje kao država.

Vojvodjan

pre 7 godina

Ustav se mora menjati i zbog vraćanja autonomije Vojvodini (u kojoj ovaj Ustav nije ni izglasan zbog toga) i zbog vraćanja statusa službenog pisma latinici. Latinica je jedno od 2 pisma srpskog jezika; ćirilica uopšte nije ugrožena, nego naprotiv, latinica je potpuno gurnuta u ilegalu. Budite ponosni na to što ste retki koji imaju 2 pisma. Treba dati mogućnost izbora, a ne nametati ćirilicu - ćirilica se ne čuva nametanjem.

Proverite

pre 7 godina

Ne mora da se menja ni zbog EU. Mnoge clanice nisu menjale ustave. Belgija je usla sa Ustavom iz 1831. Britanija ni nema pisani Ustav. Da mora promena ustava zbog EU, sve bi clanice EU morale. A nisu.

Vujica

pre 7 godina

Kad se već menja Ustav, treba izbaciti Kosovo o istom trošku. Svako pametan vidi da ta zemlja u ovom veku neće biti deo Srbije, a posle, ko zna da li će i postojati nacionalne države.

slavija

pre 7 godina

@Leo Srpski jezik je odavno standardizovan a ćirilica je njegovo pismo. Latinica je relikt srpsko-hrvatskog jezika, koji više ne postoji. Pravopis nema veze sa pismom već sa jezikom. Nije pravopisna greška nepisati na ćirilici već ne odvajati ne i pisati. Drugim rečima: sedi jedan!

Union pamtim kao dobru kafanu, sa muzikom

pre 7 godina

"...stav da je to deo naše teritorije koji trenutno nije pod našom vlašću"

Poštovana profesorko pravnog fakulteta "Union", što ne pokušate da ovu svoju izrečenu misao prevedete na jedan od svetskih jezika, na primer, na englesaki jezik. Onda biste shvatili koliko je nesuvislo to što rekoste. Jer, umesto prisvijne zamenice "naše" svakako treba da stoji Republika Srbija, koja jeste država, i to suverena, u međunarodnom pravu kao pravni entitet predstavljen jednom centralizovanom vladom koja ima suverenitet nad određenom geografskom teritorijom. E, a sad recite, kako može da ima suverenitet nad određenom teritorijom, a da ga istovremeno nema (trenutno)?

Hermiona

pre 7 godina

@union pamtim kao dobru kafanu sa muzikom: vidi se da ste posetilac kafana a ne poznavalac ustavnog prava. Slicnu formulaciju u svom Ustavu imala je Nemacka od 1948 do ujedinjenja 1990. Formulacija na engleskom je takdoje moguca. Ali posetioci kafana to ne znaju.

The

pre 7 godina

Naravno da Ustav treba da se menja. Za dve, najvise tri godine, Nebojsa iz Beograde (ili neko slican njemu) ce pokrenuti inicijativu da se novim Ustavom znacajno prosire ovlascenja predsednika republike. Posto ce ovo biti izglasano vec sada mozemo da znamo ko ce nam biti predsednik.

Sto se tice ovih floskula o suverenitetu Srbije nad Kosovom, da nisu tragicne, bile bi smesne.

Proverite 2

pre 7 godina

@Hermiona

Samo priverite kad je Belgija menjala Ustav - 20 godina posle ulaska u EU, ne pre. Proverite i Dansku, ona nikad nije menjala Ustav iz 1958. a clanica je EU od 1973. Britanija nije ni mogla da menja - ona nema pisani Ustav. Smem li da priupitam da li ste citali Lisabonski sporazum? Tamo, medju prvih 6 clanova, pise da EU mora da postuje ustavno uredjenje drzava EU, kakvo god da je. Dakle, Ustav ne mora da se menja zbog EU, tacnije EU ne sme da se mesa u ustavna uredjenja drzava, prema Lisabonskom sporazumu. Svako dobro.

Hermiona

pre 7 godina

@Proverite: provereno, sve su, bas sve drazave clanice menjale svoje ustave zbog clanstva u EU. Belgija koju pominjete je to uradila, u njenom Ustavu pise da se izbori za Predstavnicki dom i Evropski parlament odrzavaju istog dana. Ustav mora da se menja jer se clanstvom prenosi deo suverenih ovlascenja na EU. Tuzno je sto dobiste toliko pluseva, neznanje je ogromno u Srbiji. Dovoljno je da koristite google, pogledajte ustav svake drzave clanice i videcete da su sve menjale ustave zbog EU.

Hermiona

pre 7 godina

@proverite 2 . Ustav se ne menja jer Brisel zeli, nego zato sto odredjena ovlascenja koja su poverena nasim institucijama vlasti prelaze na EU , a pravo EU ima primat nad domacim zakonodavstvom. To morate iskazati u Ustavu. Pogledajte cl 23 Ustava Nemacke tzv. Evropa clan. Britanija nema pisani Ustav, ali je menjala svoje ustavne prakse zbog clanstva u EU, pogledajte britansko zakonodavstvo. Legimitet clanstva Danske u EU crpi se iz ustavne odredbe o clansvu u medjunarodnoj organizaciji, sto nas Ustav ne sadrzi.

Milica

pre 7 godina

Neki komentari se bave psimo, ćirilica - latinica. Komunisti uveli latinicu da zavedu nejaku srpčad...komunisti su dali pravo glasa svim ženama...da li i to treba menjati zato đt su to uveli komunisti? Nisam levičar, naprrotiv, ali nemojte politizovati i ideološki bojiti pitanje pisma koje će se koristiti. Imam pravo na izbor i biram latinicu!

Zulum

pre 7 godina

"Smatram da nema prepreka da mi adekvatno formulišemo stav da je to deo naše teritorije koji trenutno nije pod našom vlašću"
OK, ali šta se zbiva kad se u ustavnom okviru nadležnosti prebace na Brisel? Znači li to da onda Brisel vodi računa o tome..?

gigatrend

pre 7 godina

Izmena "preambule" nije uslov sada, ali će biti za godinu - dve. Ali, mi ćemo trčati još jedan krug, pa onda ponovo na referendum, koji košta kao par obdaništa!!

Rapa Nui

pre 7 godina

''Akcionim planom za poglavlje 23 u pregovorima sa EU predviđeno je i da se uporednom analizom zaključi i da li je potrebno da se izmeni ustav zbog političkih prava manjina, što je moguća treća izmena najvišeg pravnog akta, naveo je on.''

Pa hrvatski ministar Kovač vam već mjesecima govori da je potrebno mijenjati ustav i zahtjevi koje je on naveo su ugrađeni u pregovaračko poglavlje 23. Tako da nema potrebe da išta analizirate samo mijenjajte!
To što ćete vlastitim građanima predstaviti da je izmijenjeno iz nekih trećih razloga koji nemaju veze sa hrvatskim zahtjevima nije ni bitno dok god promijenite što treba.

Pozz.

Proverite 2

pre 7 godina

@Hermiona

Dakle, ne mora da se menja. I mi imamo clan o medjunarodnim organizacijama u Ustavu i mozemo da menjamo praksu. Uzgred, postoji razlog sto nema odredbe o primatu prava EU u odnosu na nacionalno u Lisabonskom sporazumu. Nije bilo saglasnosti pravnika. Preporucujem toplo presude Ustavnog suda Poljske na tu temu. Debatovacemo jos. Svako dobro.

demokratija

pre 7 godina

Ustav se može menjati i nakon ulaska u EU,kako su neke članice uradile.To se radi kako bi se pojedine nadležnosti prenele sa države na Brisela.Drugih razloga nema.Ove ostale navedene stvari nisu potrebne,osim ako to nije uslov zapada,kao u slučaju preambule.Sadašnji ustav je moderan i zadovoljava sve najviše standarde u pogledu demokratije,ljudskih prava,slobode medija i pravne države.Može se zakonima poboljšati i uskladiti sa potrebama članstva,kao što su pojedine zemlje uradile.Može se promeniti način izbora sudija za Vrhovni sud,kako bi se smanjio uticaj politike(parlamenta)na pravosuđe,ako je to uslov,a ne menjati ceo ustav.Mada imali smo iskustva i se nekim lošim i nedemokratskim zakonima(pravosuđe i informisanje),donetim nakon usvajanja ustava.S'obzirom da se na najvažnijim funkcijama u zemlji nalaze nestručni ljudi,sumnjivih diploma,koji su samo izvršioci politike,koja se donosi na nekim drugim mestima,mislim da bi menjanje ustava za zemlju bio veliki korak unazad.Mnoge demokratske zemlje imaju ustav star više decenija,pa i vekova,a koji je zakonima promenjen kako bi zadovoljavao najviše demokratske standarde.

john mcclane @ demokratija

pre 7 godina

momce, nas Ustav ima pravopisne i smisaone greske. o modernosti ne bih gubio vreme. pogledajte samo clan 167 gde se ista recenica 2x ponavlja i to ne u istom obimu, a ona utvrdjuje nadleznost Ustavnog suda!! sta dalje pricati. materija je suvise ozbiljna za kometare. procitajte analizu koju je ovaj Medjak dao pa onda pricajte

Aleksandar

pre 7 godina

@(Bata Stojkovic, 15. septembar 2016 16:32)

Proveri na kom se pismu potpisao Vuk Karadžić na dokumentu koji je standardizovao srpski jezik pa posle opleti po komunistima...

john mcclane @ proverite

pre 7 godina

iscitiraj clan ugovora iz Lisabona na koji se pozivas! ne mozes jer ga nema. presuda suda pravde EU iz 1970 u slucaju Internazionalle Handgezelschaft i tri presude Ustavnog suda Nemacke "Solange I,II i III" iz 1974, 86 i 93 govore suprotno. Pogledajte Ustav Francuske clan 88, Ustav Slovenije clan 3a. sve je dostupno na engleskom

sasa

pre 7 godina

nezavisno sudstvo,koliko ce gradjani placati odstete za oslobadjajuce presude,kad su se hapsili ljudi bez dovoljno dokaza zarad nekih politickih poena i obmanjivanje javnosti a pravi kriminalci na slobodi(saradnja sa politicarima)