Utorak, 13.09.2016.

10:57

Kako su se Holanđani izborili za bicikle na ulicama?

Izvor: B92

Kako su se Holanðani izborili za bicikle na ulicama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

ivan

pre 7 godina

A kod na se bave gej paradama umesto da rešavaju ovakve stvari! Ej, čekaj, pa Holanđani su i po tome najliberalniji u svetu. Znači za biciklo su normalni a za ovo drugo su nenormalni. Srbi, da bude jasno, iz korena morate da se menjate pa će vam biti bolje. Prvo i osnovno je da, bez obzira na sferu društvenog života, uvek imate u vidu da postoje i drugi osim vas i da imaju svoje potrebe koje treba da uvažavate. Tako će se jednog dana desiti čudo da i neko vas i vaše potrebe razume. Do tada ćete uređene države da gledate samo na razglednicama i tv reportažama.

Neko iz publike

pre 7 godina

@konfuzije, navedite zakon i član zakona po kom može biciklista da se kreće u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici. Ovo prvi put čujem i ne verujem. Možda dok gura bajs, ali onda nije biciklista već pešak.

Dobro

pre 7 godina

Holandija je ravna k'o tepsija. Najviša kota je 144m. Nek se presele u Crnu Goru pa da vidim koliko će da koriiste bicikle.
(pedala, 14. septembar 2016 10:43)

Eeeej, ne vredjaj, nije 144 nego 322 i nesto, mada to ne menja poentu. Poenta je u menatlitetu.
Ova prica se prvenstveno odnosi na gradove, sto znaci da bi CAK i u brdovitim zemljama imalo smisla. Jesi bio nekad u Svajcarskoj? Bajsova koliko hoces, a i staza.
To sto Crnogorce mrzi da sednu na bicikl ( uopste nije cool), to je druga pesma. Za Crnogorce je ZMIJA car zivotinja. Zasto? Pa... "Lezhiii a ideee".

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Her_Shone

pre 7 godina

Voznja bicikle po Amsterdamu ove godine me je naterala da se opet zaljubim u biciklizam.Neverovatno iskustvo,bio sam kao malo dete ,i to samo zato sto je sve zakonski i infrastrukturno regulisano.Odvojene biciklisticke staze tik uz puteve za motorna vozila, plus parkovi plus samo gradsko jezgro.Stiktno postovanje saobracajnih propisa,pritom svi voze veoma brzo.A sto se tice kompleksa ,prosek starosti bickala je jedno 30 godina,a voze svi.Od dama tip top sredjenih,stjuardesa,i raznih drugih poslovno obucenih dama i gospode do napuhanih blejaca.

saf

pre 7 godina

treba stvarno izgraditi posebnu infrastrukturu za bicikliste, ali kad nisu kinezi kod sebe izgradili zašto bi onda mi ipak su oni stariji od nas 5000 godina

konfuzije

pre 7 godina

"Redstar" Po zakonu biciklisti smeju da udju u jednosmernu ulicu u kontra smeru.... Ono sto bih napomenuo biciklistima (sto sam i sam) je da po tom istom zakonu moraju da na pesackom sidju sa bicikla i preguraju ga. Realno ,to ni sam ne postujem, ali bih skrenuo paznju na sledece- bar smanjite brzinu kad prelazite pesacki biciklom i gledajte da li ima vozila u blizini. Relativno skoro sam na Senjaku izlazio na bul.vojvode misica automobilom.Dok sam prilazio pesackom,NARAVNO,pogledao sam levo i desno. Levo sam uocio biciklistu (zuta majica,drumski bicikl) na nekih 30ak ili vise metara,desno nije bilo nikog.Krenuo sam autom i poslednjoj nanosekundi zakocio jer sam perfernim vidom uocio ludaka ispred svoje haube. Nisam ga udario.stao sam,stao je i on.Apsolutno nisam imao nameru da ga vredjam niti maltretiram (iako sam trebao),misleci se u sebi,biciklisti su cool likovi,moglo je da se desi svakome. Kad lik vadi sluske iz usiju i krece da mi psuje sve po spisku. Izleteo sam iz auta da bih mu priblizio zakon ali i plocnik trotoara ali je,SRECOM po njega a verovatno i po mene ,pobegao na tom istom biciklu. Naravoucenije je - ne pravite se da znate sve,nego procitajte,POSTUJTE ta pravila, i ne izazivajte sudbinu,a ako se desi nezgoda,preispitajte prvo svoje postupke.....

Sasa

pre 7 godina

I u Novom Sadu je biciklisticka staza odvojena od pesaka, ali su pesaci goveda koja hodaju po biciklistickoj stazi, uce decu da hodaju po istoj itd. Saobracajna policija ne cini nista po tom pitanju. Da ne pricam o vozacima koji pojma nemaju da presecaju biciklisticku stazu na svakoj raskrsnici.

Goblin

pre 7 godina

Mi imamo stvrno male plate u odnosu na Evropu. A paradoksalno je da neko sa visim platama ne bi mogao da priusti nas stil zivota. Ispijanje skupih kafa po kaficima, kupovina brendova - sortseva od 4-5.000 dinara, patike 10-15.000 dinara, nocni izlasci, koriscenje automobila na relaciji od 5-10 minuta pesaka...

Kada bi smo malo smanjili fafe, slatkise, cipseve, krenuli da pesacimo, vozimo bicikle...bili bi zadovoljniji sobom i lepse bi se osecali pa nam ne bi trebali skupi brendovi da pokriju nase komplekse vec bi smo se lepo soecali i u pamucnoj mijici od 400-500 dinara.

Šišo

pre 7 godina

Sve bi ja to zabranio da se vozi po putu i ometa saobraćaj.
Bicikliste treba izmestiti poput Holandjana, na posebne biciklističke staze.
Da se nauče redu, a ne da voze sredinom trake i smetaju automobilima, stvarajući gužvu.
Barem neće udisati izduvne gasove. :)
Ako hoće da voze putem nek plate registraciju, svetla da ugrade i da im se pišu kazne kao i automobilima.
A ne da prolaze na crveno, noću neosvetljeni da voze, da se ponašaju i voze kao da su u svom dvorištu.

put

pre 7 godina

Put sa dve trake u jednom pravcu, ja moram da vozim iza bicikliste 2 minuta jer gospodina ne zanima da se skloni. Leva traka inače puna. Još rizikujem da ga zakačim ako pokušam u toj desnoj traci da ga obiđem. Treba im staze izgraditi, samo što živimo gde živimo.

biciklista

pre 7 godina

naša držva ne posvećuje dovoljno pažnje biciklistima zato sto od njih nema nikakve koristi. ne troše gorivo, ne plaćaju registraciju,parkiranje, putarinu .... zato i smetamo. žalosno

srdjan

pre 7 godina

@Radovan
Istim tim razmisljanjem molim Policiju da kaznjava pesake na biciklistickoj stazi.
Primer u Beogradu:
1. Nijednu biciklisticku stazu na Novom Beogradu ne postuju. Ako pesaka upozoris da na istoj stoji on se ljutu jer ko jos vozi bicikl po biciklistickoj stazi???
2. Na Adi sto bi pesaci isli svojom stazom kad je na biciklistickoj ladovina pa moze jos i da se prispava i odspava na istoj.
3. Potez Dorcol-Ada, mozemo slobodno da organizujemo manifestacije razne i zatvorimo stazu. Moze isto tako da se spoji promenada kroz Sava novu sa stazom.
Ocigledno da ja kao biciklista moram da pazim vise na pesake i njihovu decu( danas je roditelj lako biti, napravis dete i svi ga ostali cuvaju ) na biciklistickoj stazi. Da pazim na netoleratne vozace ( GSP, taxi i ostali) u saobracaju tamo gde nema biciklisticke staze.
Sta meni onda ostaje kao ravnopravnom ucesniku u saobracaju. Da bicikl vozim na kravu automobila ili da guram tamo gde su pesaci. Cemu onda bicikl uopste???
Posto je zakon za sve isti. Lepo kazna pesaku sto nepostuje biciklisticku stazu u iznosu od 5000rsd kao sto je kazna biciklisti za pesacku stazu i pesacku zonu. Mislim da bi se budzet tim osnovom uvecao za 1000% ako ne i vise.
Da ne grasim dusu ima stvarno finih vozaca koji su toleratni i postuju bicikliste ali su manjina, ima biciklista koji su divljaci takodje manjina ali je zato vecina pesaka koji apsolutno ne postuju vozace motornih vozila i bicikliste.
Prvo vi obrazujte i kaznjavajte pesake u vecem su broju nego biciklisti daleko nas je manje.
Prednosti biciklizma je uvideo ceo svet i forsitaju ga maksimalno a mi u Beogradu pravimo pesacke zone i garaze za automobile a novih biciklistickih staza ni milimetar.

japanac

pre 7 godina

Zna se da je ovo prevozno sredstvo popularno i kod nas, u skoro svim drustvenim slojevima. Mislim da ga ima najvise u Vojvodini, gde je i logicno, dok najmanje u brdsko-planinskim krajevima, jer tamo skoro da i nema asfalta na putevima. Od pojave moutain-bike, javlja se i ekspanzija u broju bicikala, pa se sada krstari i bespucima. Kao sto sam pomenuo, gde ga ima najvise, tamo je i najrasprostranjenija mreza biciklistickih staza, dok se u ostalim delovima zemlje, po gradovima vozi krajnjim delovima puta ili ulice (propis:1m od ivice puta - kolovoza), redje po napravljenim i odvojenim stazama.

moron

pre 7 godina

Volim bicikl. Od malih nogu. Živim u BG. Od pre oko dve godine idem bajsom na posao, jer je daleko manje stresno i veoma je predvidivo vreme putovanja do posla ili nazad. Putujem slično vreme i leti i zimi. Po suncu, snegu ili po kiši. I baš sam srećan dok pedalam tih oko 12 km do posla i nazad. Žao mi je što ljudi zaglavljeni stoje u kolima i ne žele da probaju da idu biciklom na posao.
Čak je i jeftinije. Verujem da godišnje, korišćenjem bicikla za odlazak na posao, uštedim po osnovu goriva i neplaćanja parkinga oko 1.200-1.300 eura.Dovoljno da sa porodicom odem negde na skijanje.

Radovan

pre 7 godina

"Kako su u Srbiji biciklisti i motorciklisti pobegli sa puta i prešli na pešačke staze da rasteruju pešake".

Tako bi trebao da glasi naslov teksta u skladu sa istraživačkim novinarstvom. Šta se mi zamlaćujemo tuđim dvorištem kada je u našem haos?
Nekada je policija kada zatekne biciklistu ili motociklistu na trotoaru, naređivala mu da izduva zadnju gumu, a danas ih nigde nema da malo uvedu reda na pešačkim stazama i pešačkim prelazima.
Hoće li ova naša policija da piše kazne biciklistima, trotinetašima i rolerima zato što jure po pogrešnoj saobraćajnici?
Šta traži dripac sa planinskim biciklom u punoj brzini, jureći zmeđu čunjeva/pešaka na pešačkoj stazi?

stumpjumper

pre 7 godina

...pre svega, jer su ravni k'o tepsija. Obožavam da vozim bajs, čak sam i probao da ga koristim u toku dana oko posla... oznojih se k'o svinja, gore-dole... pomislih lako je njima po ravnom da gacaju...

RedStarForever

pre 7 godina

Razumem "odusevljavanje" ovakvim stvarima, ali licno sam se uverio da je sve to otislo u drugu krajnost....bahatost, nepostovanje osnovnih saobracajnih propisa (voznja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, nepostovanje pesackog prelaza, prvenstva prolaza, ...), a najgore od svega kucanje poruka na mobilnom telefonu u toku voznje bicikla u punoj brzini!? Naletanje na pesake koji su ma pesackom "uobicajena stvar"...
Sto rece ortak, da postanem gradonacelnik Amsterdama, prvo bi im voznju bicikla zabranio :)

Vozač

pre 7 godina

Sa njihovim prosekom plata voziti bicikl zimi, pogotovo u gradovima na obali Atlantika? To je suludo, kao kad bi zimi boravili u skijaškim odelima u stanu da uštedimo na grejanju.Najviše su cene registracije i parkiranja doprinele popularnosti bicikala, ništa drugo.

nothing wrong with me

pre 7 godina

tamo imaju drustvenu svest.
svi oni,nemci,holandjani,svedjani...
zato su tu gde jesu.

da Srbi pocnu da rade ispravne stvari,da imaju svest o pitanjima svoje zemlje,
bili bismo i mi bogati kroz 20 godina,garant.
radan,vredan narod,ali tako bez elana,bez motivacije...

Antuš

pre 7 godina

Samo jedan od indikatora neverovatno dobro uređene zemlje.
Kod nas, u mnogim selima nema ni trotoara, nego se i pešački i biciklistički saobraćaj odvija na magistralnim putevima. Broj tako poginulih nikoga ne zanima.

Antuš

pre 7 godina

Samo jedan od indikatora neverovatno dobro uređene zemlje.
Kod nas, u mnogim selima nema ni trotoara, nego se i pešački i biciklistički saobraćaj odvija na magistralnim putevima. Broj tako poginulih nikoga ne zanima.

moron

pre 7 godina

Volim bicikl. Od malih nogu. Živim u BG. Od pre oko dve godine idem bajsom na posao, jer je daleko manje stresno i veoma je predvidivo vreme putovanja do posla ili nazad. Putujem slično vreme i leti i zimi. Po suncu, snegu ili po kiši. I baš sam srećan dok pedalam tih oko 12 km do posla i nazad. Žao mi je što ljudi zaglavljeni stoje u kolima i ne žele da probaju da idu biciklom na posao.
Čak je i jeftinije. Verujem da godišnje, korišćenjem bicikla za odlazak na posao, uštedim po osnovu goriva i neplaćanja parkinga oko 1.200-1.300 eura.Dovoljno da sa porodicom odem negde na skijanje.

nothing wrong with me

pre 7 godina

tamo imaju drustvenu svest.
svi oni,nemci,holandjani,svedjani...
zato su tu gde jesu.

da Srbi pocnu da rade ispravne stvari,da imaju svest o pitanjima svoje zemlje,
bili bismo i mi bogati kroz 20 godina,garant.
radan,vredan narod,ali tako bez elana,bez motivacije...

stumpjumper

pre 7 godina

...pre svega, jer su ravni k'o tepsija. Obožavam da vozim bajs, čak sam i probao da ga koristim u toku dana oko posla... oznojih se k'o svinja, gore-dole... pomislih lako je njima po ravnom da gacaju...

Radovan

pre 7 godina

"Kako su u Srbiji biciklisti i motorciklisti pobegli sa puta i prešli na pešačke staze da rasteruju pešake".

Tako bi trebao da glasi naslov teksta u skladu sa istraživačkim novinarstvom. Šta se mi zamlaćujemo tuđim dvorištem kada je u našem haos?
Nekada je policija kada zatekne biciklistu ili motociklistu na trotoaru, naređivala mu da izduva zadnju gumu, a danas ih nigde nema da malo uvedu reda na pešačkim stazama i pešačkim prelazima.
Hoće li ova naša policija da piše kazne biciklistima, trotinetašima i rolerima zato što jure po pogrešnoj saobraćajnici?
Šta traži dripac sa planinskim biciklom u punoj brzini, jureći zmeđu čunjeva/pešaka na pešačkoj stazi?

RedStarForever

pre 7 godina

Razumem "odusevljavanje" ovakvim stvarima, ali licno sam se uverio da je sve to otislo u drugu krajnost....bahatost, nepostovanje osnovnih saobracajnih propisa (voznja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, nepostovanje pesackog prelaza, prvenstva prolaza, ...), a najgore od svega kucanje poruka na mobilnom telefonu u toku voznje bicikla u punoj brzini!? Naletanje na pesake koji su ma pesackom "uobicajena stvar"...
Sto rece ortak, da postanem gradonacelnik Amsterdama, prvo bi im voznju bicikla zabranio :)

Sasa

pre 7 godina

I u Novom Sadu je biciklisticka staza odvojena od pesaka, ali su pesaci goveda koja hodaju po biciklistickoj stazi, uce decu da hodaju po istoj itd. Saobracajna policija ne cini nista po tom pitanju. Da ne pricam o vozacima koji pojma nemaju da presecaju biciklisticku stazu na svakoj raskrsnici.

biciklista

pre 7 godina

naša držva ne posvećuje dovoljno pažnje biciklistima zato sto od njih nema nikakve koristi. ne troše gorivo, ne plaćaju registraciju,parkiranje, putarinu .... zato i smetamo. žalosno

japanac

pre 7 godina

Zna se da je ovo prevozno sredstvo popularno i kod nas, u skoro svim drustvenim slojevima. Mislim da ga ima najvise u Vojvodini, gde je i logicno, dok najmanje u brdsko-planinskim krajevima, jer tamo skoro da i nema asfalta na putevima. Od pojave moutain-bike, javlja se i ekspanzija u broju bicikala, pa se sada krstari i bespucima. Kao sto sam pomenuo, gde ga ima najvise, tamo je i najrasprostranjenija mreza biciklistickih staza, dok se u ostalim delovima zemlje, po gradovima vozi krajnjim delovima puta ili ulice (propis:1m od ivice puta - kolovoza), redje po napravljenim i odvojenim stazama.

Goblin

pre 7 godina

Mi imamo stvrno male plate u odnosu na Evropu. A paradoksalno je da neko sa visim platama ne bi mogao da priusti nas stil zivota. Ispijanje skupih kafa po kaficima, kupovina brendova - sortseva od 4-5.000 dinara, patike 10-15.000 dinara, nocni izlasci, koriscenje automobila na relaciji od 5-10 minuta pesaka...

Kada bi smo malo smanjili fafe, slatkise, cipseve, krenuli da pesacimo, vozimo bicikle...bili bi zadovoljniji sobom i lepse bi se osecali pa nam ne bi trebali skupi brendovi da pokriju nase komplekse vec bi smo se lepo soecali i u pamucnoj mijici od 400-500 dinara.

konfuzije

pre 7 godina

"Redstar" Po zakonu biciklisti smeju da udju u jednosmernu ulicu u kontra smeru.... Ono sto bih napomenuo biciklistima (sto sam i sam) je da po tom istom zakonu moraju da na pesackom sidju sa bicikla i preguraju ga. Realno ,to ni sam ne postujem, ali bih skrenuo paznju na sledece- bar smanjite brzinu kad prelazite pesacki biciklom i gledajte da li ima vozila u blizini. Relativno skoro sam na Senjaku izlazio na bul.vojvode misica automobilom.Dok sam prilazio pesackom,NARAVNO,pogledao sam levo i desno. Levo sam uocio biciklistu (zuta majica,drumski bicikl) na nekih 30ak ili vise metara,desno nije bilo nikog.Krenuo sam autom i poslednjoj nanosekundi zakocio jer sam perfernim vidom uocio ludaka ispred svoje haube. Nisam ga udario.stao sam,stao je i on.Apsolutno nisam imao nameru da ga vredjam niti maltretiram (iako sam trebao),misleci se u sebi,biciklisti su cool likovi,moglo je da se desi svakome. Kad lik vadi sluske iz usiju i krece da mi psuje sve po spisku. Izleteo sam iz auta da bih mu priblizio zakon ali i plocnik trotoara ali je,SRECOM po njega a verovatno i po mene ,pobegao na tom istom biciklu. Naravoucenije je - ne pravite se da znate sve,nego procitajte,POSTUJTE ta pravila, i ne izazivajte sudbinu,a ako se desi nezgoda,preispitajte prvo svoje postupke.....

srdjan

pre 7 godina

@Radovan
Istim tim razmisljanjem molim Policiju da kaznjava pesake na biciklistickoj stazi.
Primer u Beogradu:
1. Nijednu biciklisticku stazu na Novom Beogradu ne postuju. Ako pesaka upozoris da na istoj stoji on se ljutu jer ko jos vozi bicikl po biciklistickoj stazi???
2. Na Adi sto bi pesaci isli svojom stazom kad je na biciklistickoj ladovina pa moze jos i da se prispava i odspava na istoj.
3. Potez Dorcol-Ada, mozemo slobodno da organizujemo manifestacije razne i zatvorimo stazu. Moze isto tako da se spoji promenada kroz Sava novu sa stazom.
Ocigledno da ja kao biciklista moram da pazim vise na pesake i njihovu decu( danas je roditelj lako biti, napravis dete i svi ga ostali cuvaju ) na biciklistickoj stazi. Da pazim na netoleratne vozace ( GSP, taxi i ostali) u saobracaju tamo gde nema biciklisticke staze.
Sta meni onda ostaje kao ravnopravnom ucesniku u saobracaju. Da bicikl vozim na kravu automobila ili da guram tamo gde su pesaci. Cemu onda bicikl uopste???
Posto je zakon za sve isti. Lepo kazna pesaku sto nepostuje biciklisticku stazu u iznosu od 5000rsd kao sto je kazna biciklisti za pesacku stazu i pesacku zonu. Mislim da bi se budzet tim osnovom uvecao za 1000% ako ne i vise.
Da ne grasim dusu ima stvarno finih vozaca koji su toleratni i postuju bicikliste ali su manjina, ima biciklista koji su divljaci takodje manjina ali je zato vecina pesaka koji apsolutno ne postuju vozace motornih vozila i bicikliste.
Prvo vi obrazujte i kaznjavajte pesake u vecem su broju nego biciklisti daleko nas je manje.
Prednosti biciklizma je uvideo ceo svet i forsitaju ga maksimalno a mi u Beogradu pravimo pesacke zone i garaze za automobile a novih biciklistickih staza ni milimetar.

Her_Shone

pre 7 godina

Voznja bicikle po Amsterdamu ove godine me je naterala da se opet zaljubim u biciklizam.Neverovatno iskustvo,bio sam kao malo dete ,i to samo zato sto je sve zakonski i infrastrukturno regulisano.Odvojene biciklisticke staze tik uz puteve za motorna vozila, plus parkovi plus samo gradsko jezgro.Stiktno postovanje saobracajnih propisa,pritom svi voze veoma brzo.A sto se tice kompleksa ,prosek starosti bickala je jedno 30 godina,a voze svi.Od dama tip top sredjenih,stjuardesa,i raznih drugih poslovno obucenih dama i gospode do napuhanih blejaca.

Dobro

pre 7 godina

Holandija je ravna k'o tepsija. Najviša kota je 144m. Nek se presele u Crnu Goru pa da vidim koliko će da koriiste bicikle.
(pedala, 14. septembar 2016 10:43)

Eeeej, ne vredjaj, nije 144 nego 322 i nesto, mada to ne menja poentu. Poenta je u menatlitetu.
Ova prica se prvenstveno odnosi na gradove, sto znaci da bi CAK i u brdovitim zemljama imalo smisla. Jesi bio nekad u Svajcarskoj? Bajsova koliko hoces, a i staza.
To sto Crnogorce mrzi da sednu na bicikl ( uopste nije cool), to je druga pesma. Za Crnogorce je ZMIJA car zivotinja. Zasto? Pa... "Lezhiii a ideee".

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Šišo

pre 7 godina

Sve bi ja to zabranio da se vozi po putu i ometa saobraćaj.
Bicikliste treba izmestiti poput Holandjana, na posebne biciklističke staze.
Da se nauče redu, a ne da voze sredinom trake i smetaju automobilima, stvarajući gužvu.
Barem neće udisati izduvne gasove. :)
Ako hoće da voze putem nek plate registraciju, svetla da ugrade i da im se pišu kazne kao i automobilima.
A ne da prolaze na crveno, noću neosvetljeni da voze, da se ponašaju i voze kao da su u svom dvorištu.

Vozač

pre 7 godina

Sa njihovim prosekom plata voziti bicikl zimi, pogotovo u gradovima na obali Atlantika? To je suludo, kao kad bi zimi boravili u skijaškim odelima u stanu da uštedimo na grejanju.Najviše su cene registracije i parkiranja doprinele popularnosti bicikala, ništa drugo.

put

pre 7 godina

Put sa dve trake u jednom pravcu, ja moram da vozim iza bicikliste 2 minuta jer gospodina ne zanima da se skloni. Leva traka inače puna. Još rizikujem da ga zakačim ako pokušam u toj desnoj traci da ga obiđem. Treba im staze izgraditi, samo što živimo gde živimo.

saf

pre 7 godina

treba stvarno izgraditi posebnu infrastrukturu za bicikliste, ali kad nisu kinezi kod sebe izgradili zašto bi onda mi ipak su oni stariji od nas 5000 godina

ivan

pre 7 godina

A kod na se bave gej paradama umesto da rešavaju ovakve stvari! Ej, čekaj, pa Holanđani su i po tome najliberalniji u svetu. Znači za biciklo su normalni a za ovo drugo su nenormalni. Srbi, da bude jasno, iz korena morate da se menjate pa će vam biti bolje. Prvo i osnovno je da, bez obzira na sferu društvenog života, uvek imate u vidu da postoje i drugi osim vas i da imaju svoje potrebe koje treba da uvažavate. Tako će se jednog dana desiti čudo da i neko vas i vaše potrebe razume. Do tada ćete uređene države da gledate samo na razglednicama i tv reportažama.

Neko iz publike

pre 7 godina

@konfuzije, navedite zakon i član zakona po kom može biciklista da se kreće u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici. Ovo prvi put čujem i ne verujem. Možda dok gura bajs, ali onda nije biciklista već pešak.

RedStarForever

pre 7 godina

Razumem "odusevljavanje" ovakvim stvarima, ali licno sam se uverio da je sve to otislo u drugu krajnost....bahatost, nepostovanje osnovnih saobracajnih propisa (voznja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, nepostovanje pesackog prelaza, prvenstva prolaza, ...), a najgore od svega kucanje poruka na mobilnom telefonu u toku voznje bicikla u punoj brzini!? Naletanje na pesake koji su ma pesackom "uobicajena stvar"...
Sto rece ortak, da postanem gradonacelnik Amsterdama, prvo bi im voznju bicikla zabranio :)

Vozač

pre 7 godina

Sa njihovim prosekom plata voziti bicikl zimi, pogotovo u gradovima na obali Atlantika? To je suludo, kao kad bi zimi boravili u skijaškim odelima u stanu da uštedimo na grejanju.Najviše su cene registracije i parkiranja doprinele popularnosti bicikala, ništa drugo.

Radovan

pre 7 godina

"Kako su u Srbiji biciklisti i motorciklisti pobegli sa puta i prešli na pešačke staze da rasteruju pešake".

Tako bi trebao da glasi naslov teksta u skladu sa istraživačkim novinarstvom. Šta se mi zamlaćujemo tuđim dvorištem kada je u našem haos?
Nekada je policija kada zatekne biciklistu ili motociklistu na trotoaru, naređivala mu da izduva zadnju gumu, a danas ih nigde nema da malo uvedu reda na pešačkim stazama i pešačkim prelazima.
Hoće li ova naša policija da piše kazne biciklistima, trotinetašima i rolerima zato što jure po pogrešnoj saobraćajnici?
Šta traži dripac sa planinskim biciklom u punoj brzini, jureći zmeđu čunjeva/pešaka na pešačkoj stazi?

Šišo

pre 7 godina

Sve bi ja to zabranio da se vozi po putu i ometa saobraćaj.
Bicikliste treba izmestiti poput Holandjana, na posebne biciklističke staze.
Da se nauče redu, a ne da voze sredinom trake i smetaju automobilima, stvarajući gužvu.
Barem neće udisati izduvne gasove. :)
Ako hoće da voze putem nek plate registraciju, svetla da ugrade i da im se pišu kazne kao i automobilima.
A ne da prolaze na crveno, noću neosvetljeni da voze, da se ponašaju i voze kao da su u svom dvorištu.

stumpjumper

pre 7 godina

...pre svega, jer su ravni k'o tepsija. Obožavam da vozim bajs, čak sam i probao da ga koristim u toku dana oko posla... oznojih se k'o svinja, gore-dole... pomislih lako je njima po ravnom da gacaju...

saf

pre 7 godina

treba stvarno izgraditi posebnu infrastrukturu za bicikliste, ali kad nisu kinezi kod sebe izgradili zašto bi onda mi ipak su oni stariji od nas 5000 godina

put

pre 7 godina

Put sa dve trake u jednom pravcu, ja moram da vozim iza bicikliste 2 minuta jer gospodina ne zanima da se skloni. Leva traka inače puna. Još rizikujem da ga zakačim ako pokušam u toj desnoj traci da ga obiđem. Treba im staze izgraditi, samo što živimo gde živimo.

nothing wrong with me

pre 7 godina

tamo imaju drustvenu svest.
svi oni,nemci,holandjani,svedjani...
zato su tu gde jesu.

da Srbi pocnu da rade ispravne stvari,da imaju svest o pitanjima svoje zemlje,
bili bismo i mi bogati kroz 20 godina,garant.
radan,vredan narod,ali tako bez elana,bez motivacije...

moron

pre 7 godina

Volim bicikl. Od malih nogu. Živim u BG. Od pre oko dve godine idem bajsom na posao, jer je daleko manje stresno i veoma je predvidivo vreme putovanja do posla ili nazad. Putujem slično vreme i leti i zimi. Po suncu, snegu ili po kiši. I baš sam srećan dok pedalam tih oko 12 km do posla i nazad. Žao mi je što ljudi zaglavljeni stoje u kolima i ne žele da probaju da idu biciklom na posao.
Čak je i jeftinije. Verujem da godišnje, korišćenjem bicikla za odlazak na posao, uštedim po osnovu goriva i neplaćanja parkinga oko 1.200-1.300 eura.Dovoljno da sa porodicom odem negde na skijanje.

konfuzije

pre 7 godina

"Redstar" Po zakonu biciklisti smeju da udju u jednosmernu ulicu u kontra smeru.... Ono sto bih napomenuo biciklistima (sto sam i sam) je da po tom istom zakonu moraju da na pesackom sidju sa bicikla i preguraju ga. Realno ,to ni sam ne postujem, ali bih skrenuo paznju na sledece- bar smanjite brzinu kad prelazite pesacki biciklom i gledajte da li ima vozila u blizini. Relativno skoro sam na Senjaku izlazio na bul.vojvode misica automobilom.Dok sam prilazio pesackom,NARAVNO,pogledao sam levo i desno. Levo sam uocio biciklistu (zuta majica,drumski bicikl) na nekih 30ak ili vise metara,desno nije bilo nikog.Krenuo sam autom i poslednjoj nanosekundi zakocio jer sam perfernim vidom uocio ludaka ispred svoje haube. Nisam ga udario.stao sam,stao je i on.Apsolutno nisam imao nameru da ga vredjam niti maltretiram (iako sam trebao),misleci se u sebi,biciklisti su cool likovi,moglo je da se desi svakome. Kad lik vadi sluske iz usiju i krece da mi psuje sve po spisku. Izleteo sam iz auta da bih mu priblizio zakon ali i plocnik trotoara ali je,SRECOM po njega a verovatno i po mene ,pobegao na tom istom biciklu. Naravoucenije je - ne pravite se da znate sve,nego procitajte,POSTUJTE ta pravila, i ne izazivajte sudbinu,a ako se desi nezgoda,preispitajte prvo svoje postupke.....

srdjan

pre 7 godina

@Radovan
Istim tim razmisljanjem molim Policiju da kaznjava pesake na biciklistickoj stazi.
Primer u Beogradu:
1. Nijednu biciklisticku stazu na Novom Beogradu ne postuju. Ako pesaka upozoris da na istoj stoji on se ljutu jer ko jos vozi bicikl po biciklistickoj stazi???
2. Na Adi sto bi pesaci isli svojom stazom kad je na biciklistickoj ladovina pa moze jos i da se prispava i odspava na istoj.
3. Potez Dorcol-Ada, mozemo slobodno da organizujemo manifestacije razne i zatvorimo stazu. Moze isto tako da se spoji promenada kroz Sava novu sa stazom.
Ocigledno da ja kao biciklista moram da pazim vise na pesake i njihovu decu( danas je roditelj lako biti, napravis dete i svi ga ostali cuvaju ) na biciklistickoj stazi. Da pazim na netoleratne vozace ( GSP, taxi i ostali) u saobracaju tamo gde nema biciklisticke staze.
Sta meni onda ostaje kao ravnopravnom ucesniku u saobracaju. Da bicikl vozim na kravu automobila ili da guram tamo gde su pesaci. Cemu onda bicikl uopste???
Posto je zakon za sve isti. Lepo kazna pesaku sto nepostuje biciklisticku stazu u iznosu od 5000rsd kao sto je kazna biciklisti za pesacku stazu i pesacku zonu. Mislim da bi se budzet tim osnovom uvecao za 1000% ako ne i vise.
Da ne grasim dusu ima stvarno finih vozaca koji su toleratni i postuju bicikliste ali su manjina, ima biciklista koji su divljaci takodje manjina ali je zato vecina pesaka koji apsolutno ne postuju vozace motornih vozila i bicikliste.
Prvo vi obrazujte i kaznjavajte pesake u vecem su broju nego biciklisti daleko nas je manje.
Prednosti biciklizma je uvideo ceo svet i forsitaju ga maksimalno a mi u Beogradu pravimo pesacke zone i garaze za automobile a novih biciklistickih staza ni milimetar.

Sasa

pre 7 godina

I u Novom Sadu je biciklisticka staza odvojena od pesaka, ali su pesaci goveda koja hodaju po biciklistickoj stazi, uce decu da hodaju po istoj itd. Saobracajna policija ne cini nista po tom pitanju. Da ne pricam o vozacima koji pojma nemaju da presecaju biciklisticku stazu na svakoj raskrsnici.

Antuš

pre 7 godina

Samo jedan od indikatora neverovatno dobro uređene zemlje.
Kod nas, u mnogim selima nema ni trotoara, nego se i pešački i biciklistički saobraćaj odvija na magistralnim putevima. Broj tako poginulih nikoga ne zanima.

Goblin

pre 7 godina

Mi imamo stvrno male plate u odnosu na Evropu. A paradoksalno je da neko sa visim platama ne bi mogao da priusti nas stil zivota. Ispijanje skupih kafa po kaficima, kupovina brendova - sortseva od 4-5.000 dinara, patike 10-15.000 dinara, nocni izlasci, koriscenje automobila na relaciji od 5-10 minuta pesaka...

Kada bi smo malo smanjili fafe, slatkise, cipseve, krenuli da pesacimo, vozimo bicikle...bili bi zadovoljniji sobom i lepse bi se osecali pa nam ne bi trebali skupi brendovi da pokriju nase komplekse vec bi smo se lepo soecali i u pamucnoj mijici od 400-500 dinara.

Her_Shone

pre 7 godina

Voznja bicikle po Amsterdamu ove godine me je naterala da se opet zaljubim u biciklizam.Neverovatno iskustvo,bio sam kao malo dete ,i to samo zato sto je sve zakonski i infrastrukturno regulisano.Odvojene biciklisticke staze tik uz puteve za motorna vozila, plus parkovi plus samo gradsko jezgro.Stiktno postovanje saobracajnih propisa,pritom svi voze veoma brzo.A sto se tice kompleksa ,prosek starosti bickala je jedno 30 godina,a voze svi.Od dama tip top sredjenih,stjuardesa,i raznih drugih poslovno obucenih dama i gospode do napuhanih blejaca.

Dobro

pre 7 godina

Holandija je ravna k'o tepsija. Najviša kota je 144m. Nek se presele u Crnu Goru pa da vidim koliko će da koriiste bicikle.
(pedala, 14. septembar 2016 10:43)

Eeeej, ne vredjaj, nije 144 nego 322 i nesto, mada to ne menja poentu. Poenta je u menatlitetu.
Ova prica se prvenstveno odnosi na gradove, sto znaci da bi CAK i u brdovitim zemljama imalo smisla. Jesi bio nekad u Svajcarskoj? Bajsova koliko hoces, a i staza.
To sto Crnogorce mrzi da sednu na bicikl ( uopste nije cool), to je druga pesma. Za Crnogorce je ZMIJA car zivotinja. Zasto? Pa... "Lezhiii a ideee".

Iz zemlje lala, uvek Vas,

Neko iz publike

pre 7 godina

@konfuzije, navedite zakon i član zakona po kom može biciklista da se kreće u suprotnom smeru u jednosmernoj ulici. Ovo prvi put čujem i ne verujem. Možda dok gura bajs, ali onda nije biciklista već pešak.

japanac

pre 7 godina

Zna se da je ovo prevozno sredstvo popularno i kod nas, u skoro svim drustvenim slojevima. Mislim da ga ima najvise u Vojvodini, gde je i logicno, dok najmanje u brdsko-planinskim krajevima, jer tamo skoro da i nema asfalta na putevima. Od pojave moutain-bike, javlja se i ekspanzija u broju bicikala, pa se sada krstari i bespucima. Kao sto sam pomenuo, gde ga ima najvise, tamo je i najrasprostranjenija mreza biciklistickih staza, dok se u ostalim delovima zemlje, po gradovima vozi krajnjim delovima puta ili ulice (propis:1m od ivice puta - kolovoza), redje po napravljenim i odvojenim stazama.

biciklista

pre 7 godina

naša držva ne posvećuje dovoljno pažnje biciklistima zato sto od njih nema nikakve koristi. ne troše gorivo, ne plaćaju registraciju,parkiranje, putarinu .... zato i smetamo. žalosno

ivan

pre 7 godina

A kod na se bave gej paradama umesto da rešavaju ovakve stvari! Ej, čekaj, pa Holanđani su i po tome najliberalniji u svetu. Znači za biciklo su normalni a za ovo drugo su nenormalni. Srbi, da bude jasno, iz korena morate da se menjate pa će vam biti bolje. Prvo i osnovno je da, bez obzira na sferu društvenog života, uvek imate u vidu da postoje i drugi osim vas i da imaju svoje potrebe koje treba da uvažavate. Tako će se jednog dana desiti čudo da i neko vas i vaše potrebe razume. Do tada ćete uređene države da gledate samo na razglednicama i tv reportažama.