Ponedeljak, 12.09.2016.

16:48

SAD vuku surov potez, Rusima preti kolaps

Rukovodstvo u Vašingtonu pooštrilo je sankcije Rusiji pomoću kojih želi ne samo da zakoči razvoj ruske industrije, nego i da zaustavi jačanje njene armije.

Izvor: Veèernje novosti

SAD vuku surov potez, Rusima preti kolaps IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

lanser

pre 7 godina

@hiavata
Koliko vidim moj komentar te je pogodio u srce. Baš mi je drago i čuvaj svoje nerve. Evo ti link https://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_(rocket_family) pa pogledaj da li se ruski motor RD 180 koristi za prvi stepen Atlasa i to od dvehiljadite godine.

hiavata

pre 7 godina

Znači NASA bez ruskih motora. Ništa američko više ne ide u svemir.
(lanser, 12. septembar 2016 18:31)

A falcon? Nemas ti pojma samo drvis jednu te isti pricu koju si usput gledao na discovery, americkom kanalu. Umesto da ti i tebi slicni brigate kako da od ove vukoj* napravimo funkcionalnu drzavu, vi vodite svetsku politiku.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 7 godina

Nazalost celu eu amerika drzi u saci i niko ne sme da se usprotivi. Svi su svesni da sankcije Rusiji nisu zbog Krima vec da se zaustavo rast i jacanje Rusije, kako ekonomski tako i vojno. EU, americka tvorevina, napravljena da ekonomski porobi evropu i napravi svoje kolonije, nije u stanju da se odupre, jer vecina clanica eu su u dugovima do usiju i ne smeju da pisnu jer ce odmah dobiti packu tj. pocece naplata kredita, obaranje vlada, otimanje zemljista i nekretnina. Zasto EU zuri da se popise imovina Srbije? Jer nas voli? NE, jer hoce crno na belo da fabrike koje ce sutra oduzeti mogu da prodaju trecim licima.
(Pedja, 12. septembar 2016 17:34)
Pozdravili te pokojin Staljin, Mao ce Tung, Fidel Kastro i Kim Dzong Um...Dok god ima ovakvih putinofila i mrzitelja Zapadne, najnaprednije civilizacije, Srbistan ce biti dno dna u Evropi...

predragm

pre 7 godina

Ameri uopste nemaju razvijenu proizvodnju elektronike. Oni se bave sa razvojem softvera. Oni su odavno svu proizvodnju elektronike prebscili na Taiwan, Koreju, Singapur i Kinu. Apple iphone se proizvodi u Kini. Sta ces veci dokaz da Ameri nisu u staju da naprave ni telefon. Rusima sve sto treba mogu naruciti direktno iz Kine preko aliexpresa. Medjutim raketni motori koje prave rusi i koriste u kosmosu i za nuklearne rakete do sada nisu nikada pali. Kada ste culi da je pala neka raketa koja je nosila satelit. Evropa pokusava da napravi raketne motore da bi lansirala satelite i stalno im padaju rakete.Americki Satlovi su padali dok se nisu setili Rusa.

USA today

pre 7 godina

Obustavice i Rusi prodaju raketnih motora Americi vredne 4 milijarde doalara. Kupovace rusi preko Kine ili Indije sve sta im je potrebno.Dovoljno je da najure i Exxon koji radi na istrazivanju gasa i nafte na severu Rusije
(Ex Moskovljanin, 12. septembar 2016 18:33)
A ko ce da kopa i ciju tehnologiju ce da kiriste za vadjenje? Kinesku ili Inijsku? Pojma vi nemate šta je Amerika jer nikada ovde niste ni bili a kamoli nešto ozbiljno radili u ozbiljnim Americkim kompanijama. A raketne motore odavno ima Lockheed Martin, čije motore i tehnologiju odavno koriste i Englezi i Izraelci. Ruska tehnologija Americi nicemu ne treba.

USA today

pre 7 godina

Pre bih rekao da su ovo ocajnicki potezi SAD. Novi svetski poredak je propao jos 2009. godine i teznja SAD za uspostavljanjem univerzalne imperije je dozivela kolaps. Kljucni istorijski dogadjaj koji je zaustavio zamisli zapada su ruski vazdusni udari u Siriji.Zato amerikanci sada moraju da predju na plan "B" a to su besmislene sankcije koje na stetu idu samo "saveznicima". Jednostavno receno svet je postao bipolaran, sto je za obicnog coveka velika stvar. To potvrdjuje i Trampova izjava da je Putin dobar predsednik sa kojim valja saradjivati.
(Homo politicus, 12. septembar 2016 20:48)
Od kada je sveta i veka, svet jeste bi polaran. Uvek su bile i bice dve velike, naizgled suprostavljene svetske sile. Vrati se malo u skoriju i dalju istoriju pa razmisli. A ti kao obican covek nemas ama bas nista od toga, samo ces postati jos veci rob kapitala i korporacija.

USA today

pre 7 godina

Slobodan protok ljudi, kapitala, tehnologija... vazi samo dok im odgovara...
(kiza, 12. septembar 2016 18:46)
Kao prvo slobodan protok robe i kapitala, a ne ljudi i tehilogija. To vazi samo unutar USA. Ne zanima njih nikakava Rusija i EU. A i taj protok ce raditi samo dok njima odgovara, ako Amerika ikada i popusti doci ce do protekcionizma i zatvaranja Americkih granica za Kinesku robu a onda cete videti kolaps svetske Ekonomije. Nikada nemojte misliti da Amerika luta i pravi ishitrene, nepotrebne poteze. Do sada nikada nisu pogresili niti odigrali na svoju stetu koliko god mi mislili da je tako.

obi van

pre 7 godina

@"Zamislite Svajcarce ili Norvezane kako pene o odnosima SAD i Rusije, i o zabrani izvoza tehnologije... Koga briga"
varaš se, i te kako se pjene, trebaš samo da zaviriti u komentare čitalaca u stranoj štampi, ovo ovde je ništa

okram idul

pre 7 godina

puste price... sve sto im je neophodno a ne mogu da naprave sami, uvesce iz drugih zemalja, bez obzira na sankcije. Od kineza, belorusa... turske. Ne mozes velikoj sili kao sto su rusija ili amerika da uvedes sankcije i da ocekujes da ce im se urusiti ekonomija. Samo ce logistika biti malo komplikovanija u startu, i sto ce neke druge strane da se ugradjuju u dilove.

TinTop

pre 7 godina

Smesno.. Mozda da ti ameri pogledaju mapu i vide da se Rusija granici sa Kinom koja je glavna za elektroniku..uostalom nekima još nije jasno da ruši mogu da proizvedu šta hoćeš samo da hoće i da im treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzonikg, 12. septembar 2016 21:00)

Ti ocigledno nemas pojma ko je ko u u elektronici u svetu. Ameri su izmislili poluprovodnicku elektroniku. Kinezi, Japanci, Korejanci mogu samo da reprodukuju ono sto im Ameri dozvole. Rusi su daleko od pravljenja cipova (pametnih ne mislim na stancovanje obichi cipova).

Dejan

pre 7 godina

Kako se uvek Srbi zakace na vesti o globalnoj politici... Ovakva vest u normalnom svetu ne bi bila ni objavljena. Zamislite Svajcarce ili Norvezane kako pene o odnosima SAD i Rusije, i o zabrani izvoza tehnologije... Koga briga. Mala smo zemlja, i imamo priliku da koristimo dobre stvari sa obe strane. Da smo u prilici da vozimo nemacki Mercedes, nosimo americki Lewi's, slusamo engleski punk i citamo ruske klasike u slobodno vreme... Ne davite vise sa ovim glupim komentarima, najsiromasnijinsmo u Evropi ali se strastveno bavimo time kako ce Rusi bez IBM-a...

dzonikg

pre 7 godina

Smesno.. Mozda da ti ameri pogledaju mapu i vide da se Rusija granici sa Kinom koja je glavna za elektroniku..uostalom nekima još nije jasno da ruši mogu da proizvedu šta hoćeš samo da hoće i da im treba.

Homo politicus

pre 7 godina

Pre bih rekao da su ovo ocajnicki potezi SAD. Novi svetski poredak je propao jos 2009. godine i teznja SAD za uspostavljanjem univerzalne imperije je dozivela kolaps. Kljucni istorijski dogadjaj koji je zaustavio zamisli zapada su ruski vazdusni udari u Siriji.
Zato amerikanci sada moraju da predju na plan "B" a to su besmislene sankcije koje na stetu idu samo "saveznicima".
Jednostavno receno svet je postao bipolaran, sto je za obicnog coveka velika stvar.
To potvrdjuje i Trampova izjava da je Putin dobar predsednik sa kojim valja saradjivati.

Unknown

pre 7 godina

Aha...pa ca da izvezu u Juznu Koreju/Tajvan/Kinu itd, a onda ce odatle da izvezu u Rusiju.

Ako pored svih sankcija Severna Koreja moze da uveze 120 najnovijih mercedesa onda sta tek Rusi mogu da urade.

Ikac klisa

pre 7 godina

Posrednik firma? Kupe indijci odkupe rusi? Ocajni su ne znaju sta ce vise, znaju da nijedan novi konflikt nece proci bez ruskog uplitanja. Iran? hahhh misaona imenica. Kao histericno deriste koje vise ne moze da maltretira vrsnjake.

lovi

pre 7 godina

Gdje su sada rusofobi, natofili i ostali koji pljuju po Rusiji? Ovo je akt agresije USA direktno na Rusiju. Da li je ovo opravdano? Sta hoce da postignu?

hihihi

pre 7 godina

...silikonska dolina ne postoji samo u americi...
...
molim te, nemoj pisati nove komentare dok ne naučiš razliku između silikona i silicijuma

mare

pre 7 godina

Rusija je uvek u defanzivi, Amerikanci uvek prvi vuku potez. Znači, Moskva samo reaguje na Zapad. Rusija se branila u RSK i Srbiji 1999.g , mislili su da će ih Vašington zaobići ali došli su im u dvorište, uzeli 80% Ukrajine, sukob u Siriji nije ni blizu, udarali im sankcije...
Samo ispran mozak može da misli da Putin pobedjuje.

paralelogram

pre 7 godina

Ne gresite. Za letove u svemir dovoljni su SpaceX i Blue Origin, cak i za komercijalne letove u svemir.
Dakle njihovi gradjani ce imati priliku da vide okruglu Zemlju sostvenim ocima dok ce je neki drugi iz sopstvene jabine zamisljati kao ravnu.
Ali ce USA morati bolje da ih cuva, to je lekcija.

Andrija

pre 7 godina

Sta ce biti rezultat ovih novih sankcija?
Rusija ce postepeno substituisati nedostajucu opremu uvozom iz Kine i drugih ekonomija. Kina vec vlada skoro svim tehnologijama.
Ove sankcije ce imati bumerang po USA ekonomiju, ostar pad, sa druge strane jacanje ekonomije Kine, a razvoj naoruzanja Rusije se ne moze zaustaviti.

kraja

pre 7 godina

...kakvi paceri vode ameriku danas...!!!
...rusija ce se potpuno osloboditi zavisnosti od americkih proizvoda...
...silikonska dolina ne postoji samo u americi...

Bojan

pre 7 godina

Ovakve mere su kratkog daha i na kraju se obijaju o glavu onima koji ih uvode. Rezultat dosadašnjih sankcija je supstitucija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU, onima iz domaće proizvodnje i drugih tržišta. Na kraju, patili su EU proizvođači.
Sada će se sličan, ali sporiji proces odvijati u oblasti elektronike.

Ex Moskovljanin

pre 7 godina

Obustavice i Rusi prodaju raketnih motora Americi vredne 4 milijarde doalara. Kupovace rusi preko Kine ili Indije sve sta im je potrebno.Dovoljno je da najure i Exxon koji radi na istrazivanju gasa i nafte na severu Rusije

Pedja

pre 7 godina

Nazalost celu eu amerika drzi u saci i niko ne sme da se usprotivi. Svi su svesni da sankcije Rusiji nisu zbog Krima vec da se zaustavo rast i jacanje Rusije, kako ekonomski tako i vojno. EU, americka tvorevina, napravljena da ekonomski porobi evropu i napravi svoje kolonije, nije u stanju da se odupre, jer vecina clanica eu su u dugovima do usiju i ne smeju da pisnu jer ce odmah dobiti packu tj. pocece naplata kredita, obaranje vlada, otimanje zemljista i nekretnina. Zasto EU zuri da se popise imovina Srbije? Jer nas voli? NE, jer hoce crno na belo da fabrike koje ce sutra oduzeti mogu da prodaju trecim licima.

Pedja

pre 7 godina

Nazalost celu eu amerika drzi u saci i niko ne sme da se usprotivi. Svi su svesni da sankcije Rusiji nisu zbog Krima vec da se zaustavo rast i jacanje Rusije, kako ekonomski tako i vojno. EU, americka tvorevina, napravljena da ekonomski porobi evropu i napravi svoje kolonije, nije u stanju da se odupre, jer vecina clanica eu su u dugovima do usiju i ne smeju da pisnu jer ce odmah dobiti packu tj. pocece naplata kredita, obaranje vlada, otimanje zemljista i nekretnina. Zasto EU zuri da se popise imovina Srbije? Jer nas voli? NE, jer hoce crno na belo da fabrike koje ce sutra oduzeti mogu da prodaju trecim licima.

Andrija

pre 7 godina

Sta ce biti rezultat ovih novih sankcija?
Rusija ce postepeno substituisati nedostajucu opremu uvozom iz Kine i drugih ekonomija. Kina vec vlada skoro svim tehnologijama.
Ove sankcije ce imati bumerang po USA ekonomiju, ostar pad, sa druge strane jacanje ekonomije Kine, a razvoj naoruzanja Rusije se ne moze zaustaviti.

hihihi

pre 7 godina

...silikonska dolina ne postoji samo u americi...
...
molim te, nemoj pisati nove komentare dok ne naučiš razliku između silikona i silicijuma

Unknown

pre 7 godina

Aha...pa ca da izvezu u Juznu Koreju/Tajvan/Kinu itd, a onda ce odatle da izvezu u Rusiju.

Ako pored svih sankcija Severna Koreja moze da uveze 120 najnovijih mercedesa onda sta tek Rusi mogu da urade.

Ikac klisa

pre 7 godina

Posrednik firma? Kupe indijci odkupe rusi? Ocajni su ne znaju sta ce vise, znaju da nijedan novi konflikt nece proci bez ruskog uplitanja. Iran? hahhh misaona imenica. Kao histericno deriste koje vise ne moze da maltretira vrsnjake.

lovi

pre 7 godina

Gdje su sada rusofobi, natofili i ostali koji pljuju po Rusiji? Ovo je akt agresije USA direktno na Rusiju. Da li je ovo opravdano? Sta hoce da postignu?

Ex Moskovljanin

pre 7 godina

Obustavice i Rusi prodaju raketnih motora Americi vredne 4 milijarde doalara. Kupovace rusi preko Kine ili Indije sve sta im je potrebno.Dovoljno je da najure i Exxon koji radi na istrazivanju gasa i nafte na severu Rusije

Bojan

pre 7 godina

Ovakve mere su kratkog daha i na kraju se obijaju o glavu onima koji ih uvode. Rezultat dosadašnjih sankcija je supstitucija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU, onima iz domaće proizvodnje i drugih tržišta. Na kraju, patili su EU proizvođači.
Sada će se sličan, ali sporiji proces odvijati u oblasti elektronike.

Homo politicus

pre 7 godina

Pre bih rekao da su ovo ocajnicki potezi SAD. Novi svetski poredak je propao jos 2009. godine i teznja SAD za uspostavljanjem univerzalne imperije je dozivela kolaps. Kljucni istorijski dogadjaj koji je zaustavio zamisli zapada su ruski vazdusni udari u Siriji.
Zato amerikanci sada moraju da predju na plan "B" a to su besmislene sankcije koje na stetu idu samo "saveznicima".
Jednostavno receno svet je postao bipolaran, sto je za obicnog coveka velika stvar.
To potvrdjuje i Trampova izjava da je Putin dobar predsednik sa kojim valja saradjivati.

Dejan

pre 7 godina

Kako se uvek Srbi zakace na vesti o globalnoj politici... Ovakva vest u normalnom svetu ne bi bila ni objavljena. Zamislite Svajcarce ili Norvezane kako pene o odnosima SAD i Rusije, i o zabrani izvoza tehnologije... Koga briga. Mala smo zemlja, i imamo priliku da koristimo dobre stvari sa obe strane. Da smo u prilici da vozimo nemacki Mercedes, nosimo americki Lewi's, slusamo engleski punk i citamo ruske klasike u slobodno vreme... Ne davite vise sa ovim glupim komentarima, najsiromasnijinsmo u Evropi ali se strastveno bavimo time kako ce Rusi bez IBM-a...

kraja

pre 7 godina

...kakvi paceri vode ameriku danas...!!!
...rusija ce se potpuno osloboditi zavisnosti od americkih proizvoda...
...silikonska dolina ne postoji samo u americi...

dzonikg

pre 7 godina

Smesno.. Mozda da ti ameri pogledaju mapu i vide da se Rusija granici sa Kinom koja je glavna za elektroniku..uostalom nekima još nije jasno da ruši mogu da proizvedu šta hoćeš samo da hoće i da im treba.

mare

pre 7 godina

Rusija je uvek u defanzivi, Amerikanci uvek prvi vuku potez. Znači, Moskva samo reaguje na Zapad. Rusija se branila u RSK i Srbiji 1999.g , mislili su da će ih Vašington zaobići ali došli su im u dvorište, uzeli 80% Ukrajine, sukob u Siriji nije ni blizu, udarali im sankcije...
Samo ispran mozak može da misli da Putin pobedjuje.

paralelogram

pre 7 godina

Ne gresite. Za letove u svemir dovoljni su SpaceX i Blue Origin, cak i za komercijalne letove u svemir.
Dakle njihovi gradjani ce imati priliku da vide okruglu Zemlju sostvenim ocima dok ce je neki drugi iz sopstvene jabine zamisljati kao ravnu.
Ali ce USA morati bolje da ih cuva, to je lekcija.

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 7 godina

Nazalost celu eu amerika drzi u saci i niko ne sme da se usprotivi. Svi su svesni da sankcije Rusiji nisu zbog Krima vec da se zaustavo rast i jacanje Rusije, kako ekonomski tako i vojno. EU, americka tvorevina, napravljena da ekonomski porobi evropu i napravi svoje kolonije, nije u stanju da se odupre, jer vecina clanica eu su u dugovima do usiju i ne smeju da pisnu jer ce odmah dobiti packu tj. pocece naplata kredita, obaranje vlada, otimanje zemljista i nekretnina. Zasto EU zuri da se popise imovina Srbije? Jer nas voli? NE, jer hoce crno na belo da fabrike koje ce sutra oduzeti mogu da prodaju trecim licima.
(Pedja, 12. septembar 2016 17:34)
Pozdravili te pokojin Staljin, Mao ce Tung, Fidel Kastro i Kim Dzong Um...Dok god ima ovakvih putinofila i mrzitelja Zapadne, najnaprednije civilizacije, Srbistan ce biti dno dna u Evropi...

hiavata

pre 7 godina

Znači NASA bez ruskih motora. Ništa američko više ne ide u svemir.
(lanser, 12. septembar 2016 18:31)

A falcon? Nemas ti pojma samo drvis jednu te isti pricu koju si usput gledao na discovery, americkom kanalu. Umesto da ti i tebi slicni brigate kako da od ove vukoj* napravimo funkcionalnu drzavu, vi vodite svetsku politiku.

predragm

pre 7 godina

Ameri uopste nemaju razvijenu proizvodnju elektronike. Oni se bave sa razvojem softvera. Oni su odavno svu proizvodnju elektronike prebscili na Taiwan, Koreju, Singapur i Kinu. Apple iphone se proizvodi u Kini. Sta ces veci dokaz da Ameri nisu u staju da naprave ni telefon. Rusima sve sto treba mogu naruciti direktno iz Kine preko aliexpresa. Medjutim raketni motori koje prave rusi i koriste u kosmosu i za nuklearne rakete do sada nisu nikada pali. Kada ste culi da je pala neka raketa koja je nosila satelit. Evropa pokusava da napravi raketne motore da bi lansirala satelite i stalno im padaju rakete.Americki Satlovi su padali dok se nisu setili Rusa.

USA today

pre 7 godina

Pre bih rekao da su ovo ocajnicki potezi SAD. Novi svetski poredak je propao jos 2009. godine i teznja SAD za uspostavljanjem univerzalne imperije je dozivela kolaps. Kljucni istorijski dogadjaj koji je zaustavio zamisli zapada su ruski vazdusni udari u Siriji.Zato amerikanci sada moraju da predju na plan "B" a to su besmislene sankcije koje na stetu idu samo "saveznicima". Jednostavno receno svet je postao bipolaran, sto je za obicnog coveka velika stvar. To potvrdjuje i Trampova izjava da je Putin dobar predsednik sa kojim valja saradjivati.
(Homo politicus, 12. septembar 2016 20:48)
Od kada je sveta i veka, svet jeste bi polaran. Uvek su bile i bice dve velike, naizgled suprostavljene svetske sile. Vrati se malo u skoriju i dalju istoriju pa razmisli. A ti kao obican covek nemas ama bas nista od toga, samo ces postati jos veci rob kapitala i korporacija.

USA today

pre 7 godina

Obustavice i Rusi prodaju raketnih motora Americi vredne 4 milijarde doalara. Kupovace rusi preko Kine ili Indije sve sta im je potrebno.Dovoljno je da najure i Exxon koji radi na istrazivanju gasa i nafte na severu Rusije
(Ex Moskovljanin, 12. septembar 2016 18:33)
A ko ce da kopa i ciju tehnologiju ce da kiriste za vadjenje? Kinesku ili Inijsku? Pojma vi nemate šta je Amerika jer nikada ovde niste ni bili a kamoli nešto ozbiljno radili u ozbiljnim Americkim kompanijama. A raketne motore odavno ima Lockheed Martin, čije motore i tehnologiju odavno koriste i Englezi i Izraelci. Ruska tehnologija Americi nicemu ne treba.

okram idul

pre 7 godina

puste price... sve sto im je neophodno a ne mogu da naprave sami, uvesce iz drugih zemalja, bez obzira na sankcije. Od kineza, belorusa... turske. Ne mozes velikoj sili kao sto su rusija ili amerika da uvedes sankcije i da ocekujes da ce im se urusiti ekonomija. Samo ce logistika biti malo komplikovanija u startu, i sto ce neke druge strane da se ugradjuju u dilove.

obi van

pre 7 godina

@"Zamislite Svajcarce ili Norvezane kako pene o odnosima SAD i Rusije, i o zabrani izvoza tehnologije... Koga briga"
varaš se, i te kako se pjene, trebaš samo da zaviriti u komentare čitalaca u stranoj štampi, ovo ovde je ništa

USA today

pre 7 godina

Slobodan protok ljudi, kapitala, tehnologija... vazi samo dok im odgovara...
(kiza, 12. septembar 2016 18:46)
Kao prvo slobodan protok robe i kapitala, a ne ljudi i tehilogija. To vazi samo unutar USA. Ne zanima njih nikakava Rusija i EU. A i taj protok ce raditi samo dok njima odgovara, ako Amerika ikada i popusti doci ce do protekcionizma i zatvaranja Americkih granica za Kinesku robu a onda cete videti kolaps svetske Ekonomije. Nikada nemojte misliti da Amerika luta i pravi ishitrene, nepotrebne poteze. Do sada nikada nisu pogresili niti odigrali na svoju stetu koliko god mi mislili da je tako.

TinTop

pre 7 godina

Smesno.. Mozda da ti ameri pogledaju mapu i vide da se Rusija granici sa Kinom koja je glavna za elektroniku..uostalom nekima još nije jasno da ruši mogu da proizvedu šta hoćeš samo da hoće i da im treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzonikg, 12. septembar 2016 21:00)

Ti ocigledno nemas pojma ko je ko u u elektronici u svetu. Ameri su izmislili poluprovodnicku elektroniku. Kinezi, Japanci, Korejanci mogu samo da reprodukuju ono sto im Ameri dozvole. Rusi su daleko od pravljenja cipova (pametnih ne mislim na stancovanje obichi cipova).

lanser

pre 7 godina

@hiavata
Koliko vidim moj komentar te je pogodio u srce. Baš mi je drago i čuvaj svoje nerve. Evo ti link https://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_(rocket_family) pa pogledaj da li se ruski motor RD 180 koristi za prvi stepen Atlasa i to od dvehiljadite godine.

mare

pre 7 godina

Rusija je uvek u defanzivi, Amerikanci uvek prvi vuku potez. Znači, Moskva samo reaguje na Zapad. Rusija se branila u RSK i Srbiji 1999.g , mislili su da će ih Vašington zaobići ali došli su im u dvorište, uzeli 80% Ukrajine, sukob u Siriji nije ni blizu, udarali im sankcije...
Samo ispran mozak može da misli da Putin pobedjuje.

paralelogram

pre 7 godina

Ne gresite. Za letove u svemir dovoljni su SpaceX i Blue Origin, cak i za komercijalne letove u svemir.
Dakle njihovi gradjani ce imati priliku da vide okruglu Zemlju sostvenim ocima dok ce je neki drugi iz sopstvene jabine zamisljati kao ravnu.
Ali ce USA morati bolje da ih cuva, to je lekcija.

kraja

pre 7 godina

...kakvi paceri vode ameriku danas...!!!
...rusija ce se potpuno osloboditi zavisnosti od americkih proizvoda...
...silikonska dolina ne postoji samo u americi...

Pedja

pre 7 godina

Nazalost celu eu amerika drzi u saci i niko ne sme da se usprotivi. Svi su svesni da sankcije Rusiji nisu zbog Krima vec da se zaustavo rast i jacanje Rusije, kako ekonomski tako i vojno. EU, americka tvorevina, napravljena da ekonomski porobi evropu i napravi svoje kolonije, nije u stanju da se odupre, jer vecina clanica eu su u dugovima do usiju i ne smeju da pisnu jer ce odmah dobiti packu tj. pocece naplata kredita, obaranje vlada, otimanje zemljista i nekretnina. Zasto EU zuri da se popise imovina Srbije? Jer nas voli? NE, jer hoce crno na belo da fabrike koje ce sutra oduzeti mogu da prodaju trecim licima.

lovi

pre 7 godina

Gdje su sada rusofobi, natofili i ostali koji pljuju po Rusiji? Ovo je akt agresije USA direktno na Rusiju. Da li je ovo opravdano? Sta hoce da postignu?

Andrija

pre 7 godina

Sta ce biti rezultat ovih novih sankcija?
Rusija ce postepeno substituisati nedostajucu opremu uvozom iz Kine i drugih ekonomija. Kina vec vlada skoro svim tehnologijama.
Ove sankcije ce imati bumerang po USA ekonomiju, ostar pad, sa druge strane jacanje ekonomije Kine, a razvoj naoruzanja Rusije se ne moze zaustaviti.

hihihi

pre 7 godina

...silikonska dolina ne postoji samo u americi...
...
molim te, nemoj pisati nove komentare dok ne naučiš razliku između silikona i silicijuma

Ex Moskovljanin

pre 7 godina

Obustavice i Rusi prodaju raketnih motora Americi vredne 4 milijarde doalara. Kupovace rusi preko Kine ili Indije sve sta im je potrebno.Dovoljno je da najure i Exxon koji radi na istrazivanju gasa i nafte na severu Rusije

dzonikg

pre 7 godina

Smesno.. Mozda da ti ameri pogledaju mapu i vide da se Rusija granici sa Kinom koja je glavna za elektroniku..uostalom nekima još nije jasno da ruši mogu da proizvedu šta hoćeš samo da hoće i da im treba.

Ikac klisa

pre 7 godina

Posrednik firma? Kupe indijci odkupe rusi? Ocajni su ne znaju sta ce vise, znaju da nijedan novi konflikt nece proci bez ruskog uplitanja. Iran? hahhh misaona imenica. Kao histericno deriste koje vise ne moze da maltretira vrsnjake.

Unknown

pre 7 godina

Aha...pa ca da izvezu u Juznu Koreju/Tajvan/Kinu itd, a onda ce odatle da izvezu u Rusiju.

Ako pored svih sankcija Severna Koreja moze da uveze 120 najnovijih mercedesa onda sta tek Rusi mogu da urade.

Homo politicus

pre 7 godina

Pre bih rekao da su ovo ocajnicki potezi SAD. Novi svetski poredak je propao jos 2009. godine i teznja SAD za uspostavljanjem univerzalne imperije je dozivela kolaps. Kljucni istorijski dogadjaj koji je zaustavio zamisli zapada su ruski vazdusni udari u Siriji.
Zato amerikanci sada moraju da predju na plan "B" a to su besmislene sankcije koje na stetu idu samo "saveznicima".
Jednostavno receno svet je postao bipolaran, sto je za obicnog coveka velika stvar.
To potvrdjuje i Trampova izjava da je Putin dobar predsednik sa kojim valja saradjivati.

Bojan

pre 7 godina

Ovakve mere su kratkog daha i na kraju se obijaju o glavu onima koji ih uvode. Rezultat dosadašnjih sankcija je supstitucija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU, onima iz domaće proizvodnje i drugih tržišta. Na kraju, patili su EU proizvođači.
Sada će se sličan, ali sporiji proces odvijati u oblasti elektronike.

Dejan

pre 7 godina

Kako se uvek Srbi zakace na vesti o globalnoj politici... Ovakva vest u normalnom svetu ne bi bila ni objavljena. Zamislite Svajcarce ili Norvezane kako pene o odnosima SAD i Rusije, i o zabrani izvoza tehnologije... Koga briga. Mala smo zemlja, i imamo priliku da koristimo dobre stvari sa obe strane. Da smo u prilici da vozimo nemacki Mercedes, nosimo americki Lewi's, slusamo engleski punk i citamo ruske klasike u slobodno vreme... Ne davite vise sa ovim glupim komentarima, najsiromasnijinsmo u Evropi ali se strastveno bavimo time kako ce Rusi bez IBM-a...

Zlobodan Kimdzongumovic

pre 7 godina

Nazalost celu eu amerika drzi u saci i niko ne sme da se usprotivi. Svi su svesni da sankcije Rusiji nisu zbog Krima vec da se zaustavo rast i jacanje Rusije, kako ekonomski tako i vojno. EU, americka tvorevina, napravljena da ekonomski porobi evropu i napravi svoje kolonije, nije u stanju da se odupre, jer vecina clanica eu su u dugovima do usiju i ne smeju da pisnu jer ce odmah dobiti packu tj. pocece naplata kredita, obaranje vlada, otimanje zemljista i nekretnina. Zasto EU zuri da se popise imovina Srbije? Jer nas voli? NE, jer hoce crno na belo da fabrike koje ce sutra oduzeti mogu da prodaju trecim licima.
(Pedja, 12. septembar 2016 17:34)
Pozdravili te pokojin Staljin, Mao ce Tung, Fidel Kastro i Kim Dzong Um...Dok god ima ovakvih putinofila i mrzitelja Zapadne, najnaprednije civilizacije, Srbistan ce biti dno dna u Evropi...

hiavata

pre 7 godina

Znači NASA bez ruskih motora. Ništa američko više ne ide u svemir.
(lanser, 12. septembar 2016 18:31)

A falcon? Nemas ti pojma samo drvis jednu te isti pricu koju si usput gledao na discovery, americkom kanalu. Umesto da ti i tebi slicni brigate kako da od ove vukoj* napravimo funkcionalnu drzavu, vi vodite svetsku politiku.

USA today

pre 7 godina

Obustavice i Rusi prodaju raketnih motora Americi vredne 4 milijarde doalara. Kupovace rusi preko Kine ili Indije sve sta im je potrebno.Dovoljno je da najure i Exxon koji radi na istrazivanju gasa i nafte na severu Rusije
(Ex Moskovljanin, 12. septembar 2016 18:33)
A ko ce da kopa i ciju tehnologiju ce da kiriste za vadjenje? Kinesku ili Inijsku? Pojma vi nemate šta je Amerika jer nikada ovde niste ni bili a kamoli nešto ozbiljno radili u ozbiljnim Americkim kompanijama. A raketne motore odavno ima Lockheed Martin, čije motore i tehnologiju odavno koriste i Englezi i Izraelci. Ruska tehnologija Americi nicemu ne treba.

predragm

pre 7 godina

Ameri uopste nemaju razvijenu proizvodnju elektronike. Oni se bave sa razvojem softvera. Oni su odavno svu proizvodnju elektronike prebscili na Taiwan, Koreju, Singapur i Kinu. Apple iphone se proizvodi u Kini. Sta ces veci dokaz da Ameri nisu u staju da naprave ni telefon. Rusima sve sto treba mogu naruciti direktno iz Kine preko aliexpresa. Medjutim raketni motori koje prave rusi i koriste u kosmosu i za nuklearne rakete do sada nisu nikada pali. Kada ste culi da je pala neka raketa koja je nosila satelit. Evropa pokusava da napravi raketne motore da bi lansirala satelite i stalno im padaju rakete.Americki Satlovi su padali dok se nisu setili Rusa.

USA today

pre 7 godina

Slobodan protok ljudi, kapitala, tehnologija... vazi samo dok im odgovara...
(kiza, 12. septembar 2016 18:46)
Kao prvo slobodan protok robe i kapitala, a ne ljudi i tehilogija. To vazi samo unutar USA. Ne zanima njih nikakava Rusija i EU. A i taj protok ce raditi samo dok njima odgovara, ako Amerika ikada i popusti doci ce do protekcionizma i zatvaranja Americkih granica za Kinesku robu a onda cete videti kolaps svetske Ekonomije. Nikada nemojte misliti da Amerika luta i pravi ishitrene, nepotrebne poteze. Do sada nikada nisu pogresili niti odigrali na svoju stetu koliko god mi mislili da je tako.

TinTop

pre 7 godina

Smesno.. Mozda da ti ameri pogledaju mapu i vide da se Rusija granici sa Kinom koja je glavna za elektroniku..uostalom nekima još nije jasno da ruši mogu da proizvedu šta hoćeš samo da hoće i da im treba.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzonikg, 12. septembar 2016 21:00)

Ti ocigledno nemas pojma ko je ko u u elektronici u svetu. Ameri su izmislili poluprovodnicku elektroniku. Kinezi, Japanci, Korejanci mogu samo da reprodukuju ono sto im Ameri dozvole. Rusi su daleko od pravljenja cipova (pametnih ne mislim na stancovanje obichi cipova).

USA today

pre 7 godina

Pre bih rekao da su ovo ocajnicki potezi SAD. Novi svetski poredak je propao jos 2009. godine i teznja SAD za uspostavljanjem univerzalne imperije je dozivela kolaps. Kljucni istorijski dogadjaj koji je zaustavio zamisli zapada su ruski vazdusni udari u Siriji.Zato amerikanci sada moraju da predju na plan "B" a to su besmislene sankcije koje na stetu idu samo "saveznicima". Jednostavno receno svet je postao bipolaran, sto je za obicnog coveka velika stvar. To potvrdjuje i Trampova izjava da je Putin dobar predsednik sa kojim valja saradjivati.
(Homo politicus, 12. septembar 2016 20:48)
Od kada je sveta i veka, svet jeste bi polaran. Uvek su bile i bice dve velike, naizgled suprostavljene svetske sile. Vrati se malo u skoriju i dalju istoriju pa razmisli. A ti kao obican covek nemas ama bas nista od toga, samo ces postati jos veci rob kapitala i korporacija.

okram idul

pre 7 godina

puste price... sve sto im je neophodno a ne mogu da naprave sami, uvesce iz drugih zemalja, bez obzira na sankcije. Od kineza, belorusa... turske. Ne mozes velikoj sili kao sto su rusija ili amerika da uvedes sankcije i da ocekujes da ce im se urusiti ekonomija. Samo ce logistika biti malo komplikovanija u startu, i sto ce neke druge strane da se ugradjuju u dilove.

obi van

pre 7 godina

@"Zamislite Svajcarce ili Norvezane kako pene o odnosima SAD i Rusije, i o zabrani izvoza tehnologije... Koga briga"
varaš se, i te kako se pjene, trebaš samo da zaviriti u komentare čitalaca u stranoj štampi, ovo ovde je ništa

lanser

pre 7 godina

@hiavata
Koliko vidim moj komentar te je pogodio u srce. Baš mi je drago i čuvaj svoje nerve. Evo ti link https://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_(rocket_family) pa pogledaj da li se ruski motor RD 180 koristi za prvi stepen Atlasa i to od dvehiljadite godine.