Petak, 09.09.2016.

12:12

Poverenik: Kontrolori ne mogu da legitimišu građane

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić istakao je da kontrolori ne mogu da legitimišu građane u prevozu.

Izvor: Beta

Poverenik: Kontrolori ne mogu da legitimišu graðane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

151 Komentari

Sortiraj po:

Konfuzija

pre 7 godina

Posta/Banka/Portir u zgradi, tamo imas izbor. Ako hoces uslugu koju nude, das licnu kartu. Ako neces, ne moras. Ja necu uslugu kontrolora i necu da im dam LK.
(nele, 10. septembar 2016 05:23)

Ali hoćeš uslugu javnog prevoza? :-)

nele

pre 7 godina

I šta onda? Policajac te legitimiše, ustupi podatke kontroloru i opet popiješ prijavu, uz čekanje policije jedno 40 minuta.
(@Car, 9. septembar 2016 15:40)
Policajac te legitimise, ustupi podatke kontroloru.. Ti savijes tabak, tuzis drzavu Srbiju jer je nihovo ovlasceno lice prekrsilo tvoja prava i od dobijene naknade, kupis auto sa sve soferom da te do kraja zivota vozika gde ti padne na pamet.
Cekanje policije? Pa jesi li lud da cekas policiju? Ako fizicki pokusa neko da te zadrzi, zoves tu istu policiju, prijavis da ti se onemugucava sloboda kretanja od strane nepoznatih lica, i da se plasis za svoj zivot. Stvorice se u roku od 2min pa ce taj vajni kontrolor da popije krivicnu prijavu po sluzbenoj duznosti.
Pominje se Norveska i neke zemlje gde kontrolor moze da ti trazi dokumenta. Verovatno da je tamo kontrola skolovana i obucena i radi za drzavu a ne za privatnu firmu. Nesto ne verujem da ja mogu kao privatnik da otvorim firmu u Norveskoj(ili nekoj drugoj zemlji), zaposlim nekog ko je uz malo srece zavrsio osnovnu skolu, i postavim ga da legitimise.
Posta/Banka/Portir u zgradi, tamo imas izbor. Ako hoces uslugu koju nude, das licnu kartu. Ako neces, ne moras. Ja necu uslugu kontrolora i necu da im dam LK.

Aleksandar

pre 7 godina

@(spetnaz, 9. septembar 2016 19:31)

Svako ima pravo da ti traži ličnu kartu na uvid u cilju identifikacije ali ti imaš prava da odbiješ da je daš (a oni imaju prava da ti uskrate uslugu ako to učiniš). Samo policiji i sudu MORAŠ da pokažeš ličnu kartu i nemaš prava da to odbiješ.

tražili ste - gledajte

pre 7 godina

Milion i sedamsto hiljada vas je glasalo, za ovo što sada dobijate i ne mogu da kažem, da mi nije drago zbog toga.
Samo ću da vas potsetim na reči jednog bogradskog profesora koji je lepo rekao nakon izbora 2012-e, da ćete svi vi koji ste tako glasali, imati sasvim dovoljno vremena da se pokajete za odluku koju ste doneli.

Krcko Orascic

pre 7 godina

Pa jel vi mislite da se ja svercujem sto volim.....JA NEZAPOSLEN,SUPRUGA NEZAPOSLENA,JEDNO DETE DRUGI RAZRED,DRUGO PRVI,KNJIGE 18000 DIN.KIRIJA 150 EURA....Pitanje je kad cemo poceti da haramo po Maxiju,Tempu,Rodi....da bih smo preziveli....
(svercer, 9. septembar 2016 16:07)

Joj majko. Da bih ste prezivili.

deki

pre 7 godina

Dragi botovi, Sabic je u pravu, po zakonu kontrolori nisu sluzbena lica , drugo su policija I komunalci. Licni podaci mogu da se zloupotrebe, na primer da ti neko falsifikuje licnu kartu,otvori fiktivnu firmu i napravi 20 miliona dinara duga za porez.Ako ne verujete, pitajte Andreja Vucica, znate o kome pricam?

aleksander

pre 7 godina

Koje je objašnjenje da vinjete nisu pravedne? Valja platiti samo pređen kilometar! A zašto onda vinjeta od 90 minuta u gradskom prevozu?

Zlatko

pre 7 godina

U severnoj Italiji ima mnogo prigradskih vozova u kojima uopšte nema konduktera, zamislite, nema konduktera. Tu i tamo navrati kontrola i ne daj Bože da nemate karte.

svercer

pre 7 godina

Pa jel vi mislite da se ja svercujem sto volim.....JA NEZAPOSLEN,SUPRUGA NEZAPOSLENA,JEDNO DETE DRUGI RAZRED,DRUGO PRVI,KNJIGE 18000 DIN.KIRIJA 150 EURA....Pitanje je kad cemo poceti da haramo po Maxiju,Tempu,Rodi....da bih smo preziveli....

Darth Shone

pre 7 godina

Problem je rešiv veoma jednostavno, a to je promena politike cena. Ne može da se penzionerima dozvoljava godišnja karta za samo 400 dinara, dok ostali plaćaju punu cenu. Drugo, ekonomisti, ili bolje reći "ekonomisti" su svugde,a ovde kod nas posebno izgubili kontakt sa realnošću, ekonomska cena nije ona koju mi želimo, nego ona koju možemo da naplatimo. Što konkretno znači da su cene u GSB-u/Bus+ prenaduvane. Spustite cene, i videćete kako se kasa sama puni. Ali, mora neko da plaća za dil sa turskom ili bolje reći "turskom" kompanijom, za armije botova i sns-ovaca primljenih po partijske linije, pa tako od realnosti nema ništa. Dva su načina da se ova bulumenta natera na razmišljanje, jedan je da se svi kolektivno švercujemo, na bilo koji način sabotiramo sistem, a druga je da se samo mesec dana niko živ ne vozi vozilima GSB-a. Kada ne budu imali prihoda, češaće se tamo gde ih ne svrbi. BTW, isto važi i za sve ostale državne, ili javne sisteme. Jer kada im radnici budu zakucali na vrata sa pitanjem gde je plata, a plata nigde jer nije bilo naplate, to jest niko se nije vozio, biće veselo. A da nas primoraju da se vozimo ne mogu.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Е стварно ми је пун куфер од овог Шабића. 
Што неко рече, нека напише како да се наплати карта од шверцера ако већ за нешто пише да не сме, да није по закону.
(Дејан, 09. septembar 2016 13:11)

Nije na drzavi da resava naplatu prevoza od strane privatnih firmi. GSB moze da zaposli konduktere umesto BUS plus ekipe i da direktno ubire prihod. Jeftinije im dodje. Ali SNS vise voli DS model pljacke nego da sami smisljaju novi. Jer ne umeju ni za prst da se ujedu.

dragan

pre 7 godina

Ja kad ulazim u katastar u Novome Sadu moram dati ličnu kartu da je oni upišu u neku knjigu,pa moraš u banci ili pošti kad nešto plaćaš,pa kod portira u većini firmi moraš ostaviti l.k. i vrate ti kad izlaziš.

Realno

pre 7 godina

To nije po ustavu, ok nije ni po ustavu da se ljudi svercuju i opet se to desava. Druga stvar je cena, ali svaka usluga se placa. Sta mislite da vi imate svoj autobus i u njemu se voze 50% koji vam nisu platili kartu. Ne znam ko bi privatno jednu osobu bez karte u tom slucaju tolerisao.

sasha

pre 7 godina

Ja jos uvek cekam na premijerovo obecanje iz 2012. o ukidanju Bus plusa za koje je rekao da su mafijasko udruzenje. Rekao nam je da ne placamo karte i da ce ih zatvoriti kad dodje na vlast. Kako sad ovo?

Car

pre 7 godina

Ne poredite ovo sa drugim državama. Ako tamo kontrolor sme da legitimiše, verovatno je službeno lice ili je to u skladu sa ustavom. Ovde je nezakonito i sve dok ne smisle efikasan način naplate kazni, biće švercovanja. Prosto i jednostavno. Kontrolor nema pravo da zadržava saobraćaj zbog švercera, nema pravo da zabranjuje vozaču da otvara ili zatvara vrata i da vozi, nema prava da ulazi ili izlazi van stanice. Ukoliko primetite nešto od toga, tražite im legitimaciju i zovite policiju.

Podsetilac

pre 7 godina

Nece grad ovu molbu Sabica uvaziti i prihvatiti. Setim se npr kada je odluka da se pice ne sme prodavati posle 22 h u Novom Sadu oborena na ustavnom sudu kao neustavna dok nije jos bila usvojena u Beograda i da je Beograd istu usvojio posle te presude i da su onda mojakali ministra trgovein Ljajica da psto je odluka neustvana on proturi izemen da gradovi mogu tumaciti tu uredbu kako oni hoce ne obaziruci se na odluku ustavnog suda i ta odluka o zabrani prodaje alkohola posel 22 h je trajala u Beogradu godinama dok nije ukinuta bese prosel godine .

Unutrasnjost

pre 7 godina

Vrlo jednostavno resenje postoji za sve ovo. Izgleda ovako: Ulazi se iskljucivo na prednja vrata, prolazi se pored sofera i oni koji imaju neki vid pretplate ocitavaju karte, oni koji nemaju kupuju direktno kod sofera. Izdata karta je ujedno i fiskalni racun. Prosto ne moze te da prodjete dalje, a da to ne uradite. Ovako naplata prevoza i sprecavanje sverca izgleda u Velikoj Britaniji. Nema kontrolora, nema bus plusa, nema nikakvih peripetija, ali da ima jedna zackoljica imaju mnogo vise autobusa u gradskom prevozu. Nije guzva, cesce su linije. To fali Beogradu vise autobusa, cesce linije, a ne kontrolori, policije i ta birokratija. Zanima me koliko na godisnjem nivou Bus plus i komunalna policija kosta autobusa... Samo pitam, iako nisam pogodjen ovom problematikom.

Mare

pre 7 godina

Moja majka radi za 16000 dinara mesecno, plus je gazda ne placa redovno, plus joj je duzan jedno 3 plate, nekim ljudima je duzan i po 5 do 10 plata. Mesecna cena karte je 3200 dinara i ja cu prvi da je savetujem da se svercuje. Pomnozite ovaj slucaj sa jos 10000 ma ako ne i vise 100k takvih istih slucajeva, dobijate ljude koji jednostavno moraju da biraju gde ce i nasta pre da ustede ne bili preziveli u ovoj propaloj drzavi...

CATAPA

pre 7 godina

Mi smo društvo koje je ogrezlo i oguglalo na nepoštovanje zakona. I građani i država se prilagođavaju nepoštovanju zakona, i jedni i drugi se pozivaju na zakon, ali neretko, uglavnom pritom misle na zakonitosti, odnosno uspostavljene običaje koji mogu da budu, ali vrlo često nisu ni u kakvoj vezi sa zakonom, pa čak i da budu protivzakoniti.
Zakone po pravilu srozava vlast neselektivnom primenom. Zataškavaju se ubistva, kako onda da se insistira na plaćanju karte u autobusu ili slično trivijalno?

preteraste ga

pre 7 godina

Ceo svet zna za red,samo vi Beogradjani diskutujete!? Nije vam onaj bivsi gradonacelnik valjao,vi cete bolje,mucak! Ne zelite da postujete zakon i to ti je.Ovde u Nemackoj,kao i drugim civilizovanim zemljama samo budale ne placaju karte,a kada ih uhvate,oderu ih od kazne,pa da vidis kako su dobri.Ulaz na prednja vrata i soferu pokaz karte,ako nemas kupis kod njega i OK. Sta je tu problem?

бт

pre 7 godina

Državu nam vode a o osnovnim stvarima pojma nemaju.
(napreDNO, 9. septembar 2016 12:40)

Знају они врло добро али су мислили да ће и овај пут проћи као са багерима.

dejan76

pre 7 godina

Poverenik ne radi svoj posao, već nas samo zamajava i njima kupuje vreme.
(GoranZ, 9. septembar 2016 12:34)

Poverenik ukazuje na kršenje ustava i zakona, a javni tužilac bi trebalo da reaguje.
Inače, Šabić je razlog zbog kojeg ne volim onu detinjastu pesmicu "sistem te laže", jer Šabić je deo tog sistema a oni koji lažu uvek imaju ime i prezime a u navedenoj pesmi se nijedno ne pominje.

cukce

pre 7 godina

Sve smo resili u ovoj drzavi, ostalo samo da se kazne oni koji ujutru imaju dilemu da lu da kupe kartu za gradski ili kifluza dorucak jer tolko para ostalo u praznom dzepu, a na zalost je sve vise i vise takvih ljudi!

Atreides

pre 7 godina

Ovi sto brane vlast ...BGD je grad od 2 miliona stanovnika od koga bar 50% je beda koja jedva prezuvljava kraj sa krajem. Karte u BGD su u odnosu na to kakav je standard ljudi skupe. Oni koji imaju neke bolje poslove i pare u BGD i ne idu autobusom vec kolima. Sredite prvo drzavu pa ce se automatski srediti i pitanje placanja prevoza.Kada narod ima nije problem da se placa.A od Vucicevih praznih prica kako rasturamo,nevidjeni prosperitet nezapamcen u univerzumu i sl. nema nista posto to samo u njegovom bolesnom umu mada mozda on misli na prosperitet delova clanstva SNS-a ...a Srbija generalno i narod u njoj je daleko od prosperiteta vec sve vise tone u bedu

sm

pre 7 godina

@muka mi je od svercera...
drugar. u zemlji u kojoj ti ne želiš da se tvoja prava poštuju i u kojoj ti neki lwlemud lomi i zavrce ruku jer mu je gradska vlast to omogućila a to je protivno zakonu, a tebi to ne smeta, ili si lud ili si glup ili oba ili si brate mazohista. kontam ja tvoj post "ja imam love, umrite bednici" ali da je Srbija amerika tu bi se advokati i građani naplatili para.
e eeej njemu smetaju sverceri a ne smeta mu napucani celavi majmun koji maltretira ljude jer moje mali to omogućio i andrej koji je ako niste znali generalni uvoznik i distributer postojećih mašina koje tako lepo sve printaju. e moji vi...

Anonymous

pre 7 godina

Živim u Novom Sadu i uredno plaćam karte za javni gradski prevoz, a tokom većeg dela godine imam i mesečnu pokaznu kartu i nikad mi nije bio problem da platim kartu. Kada sam išao ranije do Beograda, uvek sam kupovao one jeftine papirne BusPlus karte dok je ta mogućnost postojala. Sada, ne plaćam kartu u BusPlus sistemu jer mi se ne isplati da za jednu vožnju (maksimalno dve) platim i plastičnu BusPlus identifikaciju za 400 dinara koja mi je bezvredna ako ne živim u Beogradu, pa još pored toga da platim i kartu. Naravno, vozač me belo gleda kada ga pitam za kupovinu karte. Vratite stari jednostavni sistem i bez ikakvih problema bih plaćao karte svaki put. Ovako jednostavno nema smisla. A što se ove vesti tiče, slažem se skroz da neslužbeno lice nema pravo da legitimiše građane, te nikada ne bih dao ličnu kartu kontroloru koji stvarno sa tim podacima može da uradi bilo šta. Kao i svaka druga privatna firma, imaju pravo da mi svoje usluge uskrate, da me "izbace" iz autobusa, ali nemaju nikakvo pravo da dobiju moj JMBG i ostale lične podatke. Sprečite švercovanje jeftinijim kartama i jednostavnijim sistemom naplate, a ne prisilom i kontrolorima koje svakako morate dodatno da plaćate.

Komša

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera
Dobro,nisi bot i to je za pohvalu.Da li si aktivista ili ne manje je bitno.Bitni su argumenti.
Šabić ih ima.Nešto je protivzakonito.Da se manemo politike (iako ona neće nas) pa da pokušamo da objasnimo šta se desilo.
Pokušali su da reše problem (koji postoji) na način koji je prorivzakonit.Šabić ih je upozorio na grešku.To je njegov posao a njihov je da u okviru zakona nadju rešenje i da to rešenje bude prihvatljivo i za GSP i za korosnike usluga.
Nije kriv glasnik što su vesti loše - nije kriv Šabić što je zakon takav.
Šabić je u ovoj priči nebitan.Svodjenje priče na Šabića ne pomaže (mada,koga briga šta mi ovde pišemo).

Dizelas

pre 7 godina

Moj auto trosi oko 10 din/km voznje za gorivo. Odrzavanje je jos 1 preko, i registracija ispadne jos oko 2. Da zaokruzimo, auto, sa upaljenom klimom, koznim sedistima, muzikom i svim troskovima ukljucujuci i moju muku da ga vozim kosta

15 din/km!

Obicno se vozim sa devojkom, tako da nas Auto kosta koliko i autobus ako idemo 6 km. Za krace relacije je jeftiniji od prevoza.

Preskup je GSP. Zasto je preskup - nemam pojma, to je necija tudja briga.

Spale

pre 7 godina

Covek da bi platio kartu mora da radi 50min,realna cena karte moze da bude 15din,autobusi moraju da imaju grejanje i hladjenje,plate u gsb po sadasnjem nivou su neodrzive,prvatna firma apex mora da ode,ima tu jos neujednacenosti ali to se dotice drugih usluga,Minimalac prima vise od polvine gradjana Srbije kada tome dodate penzionere koji primaju mnogo manje.....sta reci a ne zaplakati!totalno obezvredjivanje zivota!

Sa strane

pre 7 godina

Nedavno videh u Buenos Airesu, koji po mnogo cemu podseca na Bgd ( u pojedinim delovima) ulazi se u bus na prednja vrata, otkuca se karta na masini pored vozaca, a na stanici se formira red kad dodje odgovarakuci bus i ljudi jedan po jedan ulaze. Tako je i u Americi. Zasto ne bi moglo i kod nas. Onda vam ne trebaju ni kontrolori ni komunalna a za te pare treba smanjiti cenu karte tj. Napraviti razliku prema broju stanica, a ne za sve isto--1 ili 10, ista cena. A ovo jurcanje za busom, guranje i ulazak na sva vrata i stvara haos. Takav princip sa naplatom na ulazu imamo kod mini buseva i stvar funkcionise. Jeste, busevi su veci, ali minut, dva radi reda i manje histerije u prevozu nije mnogo.

nislija

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 13:32)

Prvo, nauci sta je podela vlasti. Nije na Sabicu da smislja kako treba nesto resiti, vec moze samo da daje misljenje da li je po Ustavu ili nije. A ti pozivas Sabica da daje predloge, da on regulise tj pise pravila itd. To je ono sto SNS ne shvata, a ni ti, ocigledno.
Dalje, ne znam kako si uspeo da selektivno citas vest, pa nisi video "Poverenik je naveo i da se značaj uređenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje" - znaci covek je BUKVALNO rekao suprotno onom za sta ga prozivas, bukvalno je rekao da treba da se placa prevoz, ali da ako neko ne placa, ne mozes prema njemu da primenjujes neustavne sankcije. Jer ako cemo tako, daj da na licu mesta silujemo ili prebijemo ovog sto se svercuje? A ne moze? Postoji zakon koji sankcionise silovanje i prebijanje? Logika ti lici na SNS logiku (ako se to tako uopste moze nazvati) pa te zato onaj isprozivao da si bot. Jer tako Vucko juce rekao "Savamalu rusili nocu..." ??? Jer da su rusili danju, onda bi sve bilo u redu?
I jos ces da zaustavis ceo autobus zbog jednog putnika??? I to ti nije protivpravno lisavanje slobode ostalih putnika koji se nisu svercovali? Takodje, ja kad kupim kartu, to znaci da sam platio uslugu voznje po redosledu, a on zaustavlja vozilo pa sta sam onda platio?

Strasno medju kakvim ljudima zivim i ko sve danas moze da glasa i time odlucuje o sudbini svih nas.

M

pre 7 godina

Nisam politicki previse nastrojen prema sadasnjoj vlasti ali nas srpski mentalitet ce nas unistiti kakvo vi pravo Beogradjani trazite ,ono sto ne mozes da priustis nemoj ni da uzimas tj da se vozis da li smete da se svercujete u taksiju ? ne jer bi dobili po nosu,ako karta bude 1000 dinara ima da je platite ako ne nemojte da se vozite uostalom osnujte sami neki prevoz pa neka se vama neko svercuje ,sta da kazu deca koja pesace po selima 10 km da stignu do skole nikome se ne zale jer drzava nema sluha a vi gospodo ne mozete da hodate od stanice do stanice pobogu...strasno

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Ono kad te država primorava da kupuješ ono što ti ne treba. Dalje od toga uopšte ne mora da se ide, sama se priča razvija i nezakonite i protivustavne radnje logično se nadovezuju jedna za drugu.

cv

pre 7 godina

Pre dosta godina sam zavrsio svoj fakultet i posao nisam nasao. A nije da biram. Radio sam i fizicke poslove. Uostalom kao i hiljade drugih, nevezano za skolsku spremu. Ja za dorucak potrosim, tu negde - od 50 do 80 dinara. Ako treba da biram da li cu da kupim dorucak ili voznju od 90, ja biram dorucak. Barem da imam neki posao od 300 e, pa da kupujem mesecnu, ali ovako ne mogu. 90 dinara za voznju je pljacka, i dovodi do toga da inace posteni i skromni ljudi moraju da se blamiraju sami pred sobom, zbog tog svercovanja.

Hronos

pre 7 godina

Svi se slažemo šverc nije ok. Složimo se isto tako da je jako opasno dozvoliti privatnoj kompaniji da na neustavan i nezakonit način legitimiše putnike. Status službenog lica je rešenje, ali samo ako je poslodavac GSP, Železnice Srbije i sl. Apeks nikako. Vi što se pozivate na svet, prva stvar je ustavnost i pravna država, a ne "ma sad ćemo to ovako, baš nas briga". Uostalom, kada vlast bude sama poštovala zakon i ustav, tada može očekivati i zahtevati isto to od građana.

Ivan

pre 7 godina

OK, ima smisla. Onda sledi opšte pitanje: kako da znamo kome moramo a kome ne da pokažemo ličnu kartu? Traže je svi - od policije do portira u poslovnim zgradama.
(Rajko, 9. septembar 2016 13:27) # Link komentara

Portiru ne moras da pokazes licnu kartu, policiji moras. Prosto, hoces u zgradu? Legitimisi se. Neces? Ne moras. Policija (sluzbeno lice) te legitimise, moras da pokazes licnu kartu. Nemas? Sledi kazna. Hoces telefon na ugovor? Daj lk. Neces? Ne moras, nema ugovora. Ne znam sta ti tu nije jasno.

Ivan

pre 7 godina

@(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 13:32)

Jesi li ti svestan da je legitimisanje od strane kontrolora u busu, KRSENJE ZAKONA? Ne znam sta ti botu nije jasno? NEZAKONITO! Svidjao se tebi Sabic ili ne, ova odluka grada NIJE U SKLADU SA ZAKONOM. Boli me uvo sto ti ne volis svercere, i sto ne podnosis Sabica, odlika je NEZAKONITA, a ZAKON SE MORA POSTOVATI. Ili sad svi treba masovno da pocnemo da KRSIMO ZAKONE zato sto nam se ne svidjaju ovi ili oni? Kazes nisi bot jel? Hmm... bota bih razumeo.

willy lee

pre 7 godina

Vozim bus kod privatnika i pre par meseci u M.Gorkog na liniji 26 udje ekipa ridzovana.Onaj sto je na prednjim vratima koji svojom karticom blokira sistem zatice dve mlade devojke bez karte i poput Gestapoa im blokira put rukom da ne mogu da izadju a meni dok se polako spustam ka stanici 'naredjuje' Kolega,ne otvaraj vrata,vadi telefon i trazi asistenciju komunalaca..Stajem u stanicu,otvaram vrata,devojke pokusavaju da prodju a on im ne dozvoljava.One uspaniceno shvate,okrenu se i izlete na druga vrata.Isfrustriran,Gestapovac pocinje meni da preti prijavom sto je i uradio kasnije,pa su me 'malo' ribali u firmi ali sam mu usta zapusio kada sam ja izvukao telefon i pitao ga da li zeli da ja pozovem pravu policiju i prijavim ga za pokusaj prinudnog zadrzavanja lica,gde se ucutao i izasao iz busa uz moje dobacivanje 'nisam ti ja kolega'..!Izvinjavam se zbog duzine teksta ali stvari koje svakodnevno dozivljavam sa Bus Plusom su za prepricavanje a inace karte ne prodajem jer nemam sitno..!!!

Jegulja

pre 7 godina

po miliioniti put se kuca zida od 3 sprata a ne od temelja.

busevi moraju da budu cisti i ne puni kao stocni vagoni vec eventualno par putnika preko broja sedecih mesta. u tom slucaju ce biti izvodljivo da se ulazi recimo samo na prva vrata i da se gotovo eliminise sverc.

u slucaju zadrtih svercera koji insistiraju da ostanu u vozilu moze da se zove policija ali posle par slucajeva i kazni koje bi prevazilazile samo svercovanje vise nikome ne bi palo na pamet da tako nesto radi.

ovde je problem, kao i kod drugih stvari, sto vlast kao i novokomponovane gazde hoce da prodaju nesto a da minimalno uloze.

sto se tice legitimisanja mogu da se opkladim da ce se pozabaviti time u promenama ustava koje dolaze tako da ce malo prosiriti krug osoba koje ce moci da legitimisu ili barem situacije u kojima sluzbena lica mogu da legitimisu.

opet po milioniti put, u ovoj zemlji ne postoji sistem, red i disciplina jer to pre svega odgovara polupismenim, neobrazovanim bitangama.

MarkoS

pre 7 godina

A odakle vama ideja da Poverenik za zaštitu itd itd je dužan da "daje predlog" kako da se reši problem šverca??? Čovek, ZAMISLITE LUDILA, radi SVOJ POSAO, a ne meša se u tuđi. Znam vama je to nezamislivo, navikli ste da Vođa rešava sve od problema Kosova do septičkih jama u Kaluđerici ali u normalnom svetu to ne ide tako. Pazi sad je kriv Šabić što ne daje predlog nego insistira da se poštuje USTAV republike SRBIJE! Nije kriva nesposobna gradska vlast, nije kriv parlament što nije u stanju da izmeni zakone, ne kriv je Rodoljub. Sram vas bilo. Ili što reče neki kralj ovde "ne držite se zakona kao pijani plota" , pa to je tek pobednik veka.

Milan

pre 7 godina

U praksi ce to da bude ovako.
Drcni sverceri ce da iskuliraju i ne daju licnu kartu (jer po zakonu i ne moraju da daju) a sverceri poput mene, koji ipak drze do nekog morala ce dati licnu kartu jer nas je sram pred ostalima.
P.S.
Retko se vozim autobusom, vec samo ponekad odradim 2-3 stanice ako me mrzi da pesacim do posla. Inace imam kola ali mi je posao relativno blizo, tj mogu pseke da idem do posla.

Neo

pre 7 godina

Ako je to tako, a pretpostavljam da jeste, onda Beogradom vlada samovoljna druzina. Ako je to tako, onda su odmetnici od zakona. Znaci trebalo bi zakonski da snose posledice , ili ako se nevaram sve ostaje na decijoj opomeni. Onda nema razlike izmedju njih i komsije koji je samovoljno ogradio parking za svoje vozilo. Znaci svako radi sta hoce bez posledica.
A mi ostali?

analiticar amater

pre 7 godina

Trebalo b iuvesti pravilo da se organ koji donese neustavnu odluku raspusta ODMAH i raspisuju novi izbori.

Stvari moraju da se resavaju od vrha, ane od sirotinje. Ne moze svercovanje u prevozu biti veci prekrsaj od donosenja protivustavne odluke.

Sramota je i da najbolji student pravnog fakulteta u isotriji BU cuti, ali se on izgleda razume u sve osim u pravo.

Sto se prevoza tice, karta mora da se plati, a na gradskoj upravi je da nadje nacin da zastiti najsiromasnije, ali isto tako i da spreci cerupanje GSP-a.

Oni bez blama dadose dva miliona za elektricne kineze, a na zalost niko nije istrazio ko je uzeo proviziju za to.

I jos nesto, grad treba da bude ravnopravan i prema Apexu i prema gradjanima, ne mali broj puta su mi validatori uzeli novac iako sam bio u intervalu 90 minuta, i nemam efikasnog nacina da se zalim.

Dex

pre 7 godina

Juce sam pisao danas ponavljam:Kontrolor ne moze da legitimise i NE MOZE dalje da prosledjuje podatke trecoj strani.Komunalna policija moze da izda prek.nalog samo ako njen sluzbenik neposredno i licno uoci prekrsaj,posredno slanje podataka od strane neovlascenih lica kom.policiji je pravno nemoguce!Ovo je smislila ozbiljna budala ili grupa ozbiljnih budala!

obi van

pre 7 godina

U Œvajcarskoj koju Srbi vole da navode kao uzor uređene zemlje, može i da te legitimiše i da te privrede u stanicu i zovne policiju ako nemaš dokumente

joca

pre 7 godina

ajke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Jesi ti normalan?ti mislis da ce 50 ljudi u autobusu da ceka sat vremena na 40C dok dodje policija?Najbolje sto moze da uradi je da izadje sa njim iz busa i da saceka ispred.Zasto bi kaznjavao 49 ljudi koji su platili karte zbog jednog koji nije?Zasto bi se iko vozio busom ako nikad ne zna dal ce da stigne na vremena na posao,skolu,fax jer mora da ceka policiju zbog greske drugog.Ubedljuvo najgluplji komnetar koji sam procitao na B92 u zadnje vreme.

zlizlo

pre 7 godina

ajke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Ajde majke ti ti smisli resenja kako da stoka prestane da nas krade, namesta tendere, bespravno rusi po centru grada, daje poslove mimo tendera, cepura javna preduzeca i tako dalje. E kad sve to eliminisemo, i na osnovu toga uspostavimo realnu cenu prevoza u GSP-u, onda da pricamo o stoci koja se svercuje.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

To šta ti predlažeš vani funkcionira, makar u Beču, s kontrolom uvijek zajedno ide i policajac!

muka mi je od švercera i mudrosera

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)

Može da zaustavi vozilo, ali ne sme da ugrožava saobraćaj, a još više slobodu kretanja bilo koga. Ima apsolutno isto pravo kao da ja tebi ne dam da izađeš iz prodavnice jer mi je tako došlo.

Pozdrav botu, prijatan sendvič želim.
(Bot detektor, 9. septembar 2016 13:00)
Ne valja ti detektor, nisam ja ni bot ni obožavalac AV. Prosto je neverovatno to svrstavanje - ako kažeš neku protiv Šabića ili Saše Jankovića (i mnogo drugih primera) odmah si "bot". Paz' da nije. Da ti objasnim ja nešto, kad se već trsiš da si kao nekakav "Bot detektor". SNS botovi pišu jednoobrazne komentare, uglavnom su slabo pismeni, rečnik im je ograničen, ponavljaju istu matricu, po pravilu ne odgovaraju na prozivke i jeziiiivo su dosadni!
Meni je zaista, iskreno muka od švercera i pravdanja švercovanja u prevozu, ali i od Šabića koji kao da perverzno uživa u svojoj ulozi zaštitnika nečega što je u ovoj državi dovedeno do besmisla. Ali, pošto si ti razumeo da sam ja zaista ozbililjno (!!!) predložio da u vozilima treba da piše "na zahtev Poverenika Šabića ..." i sve ostalo, onda verovatno ne treba da me čudi što si me pomešao s botovima.

Srrrrrrdjan

pre 7 godina

Jedino resenje - placanje preko infostana. Svi stanovnici bg placaju i svi mogu da se voze. Tako bi svi gradjani uplacivali za prevoz ali bi zato u proseku i mesecna karta bila neuporedivo jeftinija od dosadasnje. Sa druge strane, od grada bi se ocekivalo zaista korektno funkcionisanje gradskog prevoza a narocito besprekorna cistoca. Imate tamo u firmi milion besposlicara, ako ne zele ili ne znaju da ociste - mr's napolje! Osugavicemo se u prevozu. Udjite samo u Beovoz pa proverite. Tu su stacionirane sve bolesti ovoga sveta. A ovamo kukaju na visak radnika. Pa dajte im da rade, nesposobnjakovici!!!

Ne serite

pre 7 godina

Pošto se gsp finansira delom iz budžeta koji pune svi građani, pošto je karta 90din i za onog ko se vozi 2 i 22 stanice, pošto je busplus privatna firma moćnika, pošto su autobusi,tramvaji i trolejbusi jedva ispravni i pošto su kontrolori neljubazni i bahati (većina) NEĆU DA PLAĆAM KARTU!!

Pedja

pre 7 godina

Kao i do sada tako i od sada, kontrolor je FIZICKO LICE koje radi za stranu kompaniju. U ustavu Srbije stoji da samo SLUZBENO LICE moze da uzima podatke gradjana. Znaci da kontrolor NEMA ZAKONSKO PRAVO da trazi licnu kartu na uvid. Prosto da prostije ne moze biti. Takodje, kontrolor NEMA PRAVA da vas zadrzava na stanici cekajuci komunalce. Svako ogranicavanje slobodnog kretanja gradjana podleze pod krivicno delo lisavanja slobode. SAMO SLUZBENO LICE ima pravo da vas lisava slobode kretanja a ne fizicko lice. Ovaj vid zastrasivanja gradjana samo izaziva revolt nikako prodaju karata. Inace, receno je da svaka ispisana prekrsajna prijava povecava prihode grada?? Cekajte malo gde onda idu pare.. gradu ili gsp??? Da li to znaci da i kontrolori koji rade za tursku privatni firmu imaju status sluzbenog lica??? Da li to znaci da ova vlast i ovaj put pljuje na Ustav Srbije????

Atreides

pre 7 godina

Pazi ovaj..kako je u Svedskoj.....pa kakve mi veze imamo sa Svedskom?? Kada plata u Srbiji bude ko u Svedskoj i kada socijalna pomoc za nezaposlene i druga lica bude ko u Svedskoj onda neka mi naplacuju kao u Svedskoj. U Srbiji ljudi nema leba da jedu

Goran

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera-
A sta vi mislite kako se u ostatku sveta resavaju slucajevi kao sto je rusenje u Savamali?
Poverenik je apsolutno u pravu, a to sto ova vlast (U Beogradu je cak i nelegalna, jer za vodece ljude niko od Beogradjana nije ni glasao) nezakonito postupa sa svojim gradjanima je samo dokaz u kakvoj drzavi zivimo.

Komša

pre 7 godina

Ne znam da li ste primetili minibuseve u BG ? Već desetak godina voze i koriste iste stanice kao i GSP.Nikada nisam čuo da im neko nije platio kartu (koja je bila skuplja od one za GP ,pre uvodjenja Bus Plus).Nikada nisam čuo da je neko od putnika imao konflikt sa kontrolorom (do dolaska SNS izmedju 50 i 60 sukoba godišnje u vozilima javnog daobraćaja).
Zašto? Odnos kvalitet- cena,pristup...
Dosta nelogičnih i pogrešnih poteza koje GSP i Grad vuku već decenijama uzrokuju ovakvo stanje.Nešto po inerciji rade tako a nešto i namerno/zlonamerno.
To se ne može šminkati,ne može postepeno - ili se uradi ili ne.

gradjanin

pre 7 godina

Opste je poznato da se nameti najlakse uvode pozitivnom afirmaciojom

Ako bi karta pojeftinila trostruko i svaka doplata na kiosku ulazila u neki nagradni fond da se dobijaju dodatne povlastice , ogroman broj gradjana se ne bi blamirao da.se svercuje.

Treba moucnosti inf. Sistem koristiti za to, a ne poskupljivati kazeneni sistem do krJnjih granica.

Vz

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)
E vidis momak, to je tek protivzakinito. Ugrozavanje slobode kretanja i protivzakonito zadrzavanje ljudi. Ne samo doticnog bez karte, vec i svih ostalih u vozilu. Imas li ti gram mozga?
Postoji opcija naplate karte na prvim vratima sa sve kontrolorom u svakom autobusu ili opcija kominalca u svakom autobusu. Mnogo kosta? Pa onda imas rizik da ti se ne naplati svaka voznja. Kao i svuda u svetu, to je tako i kraj.
Dozvolis stecajnu mafiju, dozvolis sve moguce malverzacije velikih razmera, otimanje ljudi od strane maskiranih majmuna, a bijes na malo po autobusima kao da su tu najvece pare. Jeftino razmisljanje bezidejnih paora na vlasti.

Bob Sent Kler

pre 7 godina

Jedino resenje je da se nekako napravi da ne mozes uci u autobus ukoliko nisi kupio kartu. Kucas se nekako odmah na vratima i kad ti aparat procita kartu ti ulazis. Ili same stanice da se ograde, pa ne mozes da stupis na stanicu dok se ne otkucas. Ali mislim da smo mi godinama daleko od toga. Bicikle u sake pa na posao.

lala

pre 7 godina

Da se plati nego sta,ali za sedenje a ne jahanje sa jos 300 ljudi. U prljave i smrdljive buseve od privatnika i gsp.
Kad sve lepo operete i bude sve normalno...onda trazi kartu i trazi pare...a do tada prc,rotkve strugane!!

kap

pre 7 godina

Hvala Sabicu, u javnom sektoru punom kriminalaca i botova on je jedan od retkih da brani zakone nase domovine i njen Ustav.

Postoje vec mehanizmi u vidu policije u ovakvim slucajevima ali to je gospodi skupo pa bi radije sa krse Ustav Srbije i ruse ljudska prava gradjana. I jos salju ovde botove da pljuju po braniocu srpskog pravosudja.

Maja

pre 7 godina

@android17 A koja je cena karte u Novom Sadu? Mogu da se kladim da bi kupovina karata bila veca da je cena realnija. Ovako isto placa neko ko se vozi s jednog kraja grada na drugi da bi nesto zavrsio (sve u roku od 90min) i neko ko se vozi 5-6 stanica ili manje.

goran

pre 7 godina

@septembar

"da se ceka dolazak policije"???

kad si se vec lepo raspisao, zasto ne objasnis ovo detaljno? Vrlo si temeljan, a kod ove stavke si nekako "preleteo"...
Kako to mislis? Ko da ceka? Sa kim? Ko ce i na koji nacin da zadrzi putnika bez karte da ne ode svojim putem?...uh, sta sad? Na to nisi mislio...pa da, lako je pametovati sa telefona...

Американац

pre 7 godina

како у норвешкој може контрола у градском превозу да ти узме било који идентификациони документ и напише казну?

Pandora

pre 7 godina

@Anon i @muka

Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Kad zarade budu na nivou evropskih (a ne kao da smo u Africi) - tada će ljudi i plaćati. Lako je vama sendvičarima, vi živite u nekom paralelnom univerzumu...

upitnik

pre 7 godina

Kada ulazite u neke objekte (poslovne centre kao PC Ušće ili Airport City, BOP....) traže vam ličnu kartu na uvid. Imate pravo da ne uđete u te objekte i da im ne date ličnu kartu. Imate pravo i da ne uđete u autobus i kontroloru ne date ličnu kartu.

Ja original

pre 7 godina

1. karta mora da se plaća
2. cena karte mora biti prilagođena standardu građana (ne onom koji se šminka gde je prosečna plata 50 hiljada već onom realnom gde 70% stanovništva radi za ne više od 25 hiljada)
3. ova nebuloza da kondukter moze da ti traži dokumenta i piše krivičnu prijavu može da prođe samo u zemlji Nedođiji i (nažalost) Srbiji
4. Lično iskustvo: U USA se ulazi na prednja vrata (Seattle) gde se plaća karta, ako neko ne plati vozač ne kreće dok putnik ne napusti vozilo ili ne dođe policija u slučaju da je putnik nasilan ili se inati.
5. Karta se mora plaćati (pročitaj tačku 2.)

Gangula

pre 7 godina

Naravno da ce ovo imati podršku građana. Istih tih koji bi čiste polu prazne tacne autobuse. Logika je do bola. Ali to je Srbija

mesni narezak

pre 7 godina

Care,na drzavi je da nadje nacin.Njegovo je da upozori ukoliko to nije po ustavu,sto on i radi.A drzava,grad,gsp ili ko vec neka nadje zakonsko resenje.U zemlji gde zvanicno ima 700.000 nezaposlenih,a nezvanicno barem duplo,ne mozes da ocekujes da se neko odrekne dorucka i vecere da bi dosao na drugi kraj grada da trazi posao...bilo kalav.Onaj ko ima posao,nije mu interesu da kasni zato sto ce da ga malteetiraju ridzovani.Malo razmisli pre nego sto ovaj tuzni narod nazoves stokom.

Nor

pre 7 godina

A ZASTO NE?? ovde u Norveskoj kontrolori/securitas imaju pravo da traze legitimaciju ako putnik/putnici nemaju vazecu kartu! Ako se putnik protivi imaju pravo da ga zadrze dok policija ne dodje. U Srbiji bi ljudi da sve bude dzabe a to nema nigde pa ni na zapadu!

Đak pešak

pre 7 godina

Nema potreba za velikim pametovanjem. Stvar je u suštini jako prosta, ali se kao i sve u Srbiji, naročito u Beogradu, sve namerno zamagljuje, komplikuje, zakukuljuje i zamumuljuje, pa onda nastupa lov u mutnom, ili ti prosto rečeno "kombinacije" i "drpanje". GSP je zlatna koka koju svi čerupaju, dok jednog dana ne ostane "gola kao pištolj" i ne ugine. Pri tome, mnogo parazita sisa krv GSP-u, a to su velikim delom pare iz budžeta (pare svih nas, malih smrtnika), pa vi vidite ko pije, a ko plaća. Ova prevara sa BUS PLUS-om poprima neverovatne razmere. Privatno preduzeće naplaćuje karte za GSP i uzima veliki deo kolača. Radnici zaposleni u tom privatnom preduzeću dobijaju ovlašćenja kao policija. Neverovatno ali istinito. Mene je sramota koliko nam dobro ide. Samo bahato i napredno! Nema odmora dok traje obmana (još malo pa nestalo)! Sve se ovo može urediti i srediti, ali nema ko. Ne postoji znanje, volja i iskustvo. Na posletku, kada bi sve bilo uređeno ne bi bilo "kombinacija". Neiskusni diletanti loših namera su svuda. Mislite o tome.

Muka je i meni od botova

pre 7 godina

@muka mi je
Jao sto bih volela da jedno jutro krenes na posao i neko nema kartu i onda zaustavljaju ceo bus i cekaju da dodje policija da ga legitimise.. Bas da te vidim da kasnis na posao

gradjanski bunt

pre 7 godina

Nije vam kriv Sabic sto vam vladaju nesposobni politicki komesari koji krse zakone koju su sami donosili! Glasali ste ili niste, trpite pa ih ponovo izaberite jer svi su isti zar ne?

Kliment

pre 7 godina

Grad ne moze odlukom menjati zakon. Toliko!

Nikad u zivotu se nisam švercovao ni stanicu i ne dam ličnu kartu nikome ko nije policija ili sud. I ne dam matični broj nikom...

t

pre 7 godina

I jos jedna stvar, sve i da se uruci, jednostavno ne platite i cekate poziv od sudije za prekrsaje koji funkciionise po zakonu RS i koji je svestan da podakt nije jaci od glavnog akta po kome ne mogu da vas legitimisu, te se kazna ukida. A posle tuzite BUSPLUS i sve u nizu pa da vidimo cija je zadnja!

Advokat

pre 7 godina

Ovde se polemiše samo o naplati, mislim da je ceo sistem naplate prevoza loše izbalansiran. Primera radi ja koji se vozim svega 4 stanice moram da platim kartu od 90 dinara koja mi traje sat vremena. Gospodo meni nije potrebna karta od 90 dinara niti se vozim sat vremena, hoću da platim prevoz onoliko koliko se vozim.

i meni je muka od mudrosera ...

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23) # Link komentara znaci karta je skupa ja imam 22000 platu menjam 3 prevoza do posla i jos 3 nazad po tebi treba da radim samo da bi se prevezao do posla i nazad znaci treba uvesti zakon po kome ce privatnik biti u obavezi da placa prevoz zaposlenom i nema problema...

Evo

pre 7 godina

Ja platim kartu, ne vozim se puno autobusom, ali kad se vozim trudim se da platim voznju. Ali primetio sam jednu interesantnu stvar, kad udjem u autobus koj izgleda pristojno ima klimu/grejanje nema onaj smrad iz auspuha, ne tandrce na sve strane, iste sekunde izvadim onu karticu i otkucam se. A kad udjem u autobus koj je u fazi raspadanja, samo sto se ne prepolovi od drndanja onda umem ili da se ne otkucam ili da se otkucam samo ukoliko vidim da ulazi kontrola. Mozda nisam pravi primer jer se retko vozim, ali to je neko moje zapazanje. Dakle poenta se sama namece, bolji autobusi, lagodinja voznja, bolji sistem naplate i no problemo, ljude ce biti sramota da se voze bez placanja.

svasta

pre 7 godina

Ne razumem sta znaci: "Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke" ?!?! Sta ima da se uzdrzavaju? Odluka je neustavna i nistavna. Zaduzeni za proveru zakonitosti predloga koji se razmatraju na skupstini grada moraju da dobiju otkaz. Neko je u potpisao da je pomenuti predlog u saglasnosti sa ustavom i zakonima Srbije. Ta osoba mora da snosi posledice i objasni ko je na nju/njega vrsio pritisak da to napise)

Devetar

pre 7 godina

A sta kaze poverenik, jel ok da se ne placa karta za prevoz?
(Anon, 09. septembar 2016 12:18)

To nije njegov posao. Njegov je posao da stiti ustav i gradjane, a posao suda i policije da naplacuju kazne. Ok?

Bata

pre 7 godina

A sto se ovi tvoji prave blesavi. Sto ne urade tako, nego malo malo pa mimo zakona...
Koga oni za... Ne ne znaju, ne umeju, ili su samo bahato nesposobni? Sto ne pitaju svoje pravnike, kako da urede sistem... Ajd...

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".

Homo politicus

pre 7 godina

Po novoj odluci Grada Beograda komunalci ce biti maskirani u bakice a kondukteri u trudnice koje ispod "stomaka" nose validatore. Nadlezni smatraju da ce ove mere znacajno poboljsati prevoz u gradu.

Homo politicus

pre 7 godina

Ja kao penzioner placam mesecnu kartu, a vi sto radite i kroz platu mi obezbedjujete penziju (s obzirom da ne postoji penzioni fond) platite pet puta visu cenu karte. I da umalo da zaboravim platite i privatnu firmu i njihove kontrolore i policiji i komunalnu i gradske oce i njihove svastike, kumove i onda ce biti sve u redu. Najveca mafija je u GSP-u, Infostanu, Parking servisu, sve su to bahati

Aleksandar

pre 7 godina

Ako bi se ovo i uvelo, otvara se mogucnst da sutradan bilo ko isto ima privilegije da deli prijave. prekrsajne, krivicne.. mozda cak i nekoga odmah da uhapsi i posalje u privatni zatvor.
Onda drzava gubi svaki smisao...

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

U Stockholmu kontrola ima pravo da ti trazi isprave i da te legitimise. Bez ikakvog fizickog kontakta naravno.Ugalvnom idu u grupi sa obezbedjenjem koje ima pravo da te uhapsi i preda dalje Policiji ako neces da saradjujes,odnosno da das svoje podatke pri nemanju karti da bi ti naplatili kaznu. Koja je inace 1500 kruna skoro 180 eura.

kiza

pre 7 godina

Vidim mnogi ne znaju...
Kontrolori su lica zaposlena od strane privatne firme. Ako nekome date licnu kartu i on je ubaci u aparat vi nemate pojma gde i kome ti podaci idu. sutra neko moze haos da vam napravi sa tim podacima.
u normalnim drzavama grad organizuje prevoz preko svoje firme. kontrolor je zaposlen u drzavnom javnom preduzecu i ima ovlascenje da vas izvede iz prevoznog sredstva i saceka sluzbeno lice za legitimisanje ukoliko ne zelite da platite kaznu na licu mesta...

Goca

pre 7 godina

Zasto kontrolori ne nose zvanicne uniforme , kao sto su u pocetku nosili,,nego ulaze i ne znas ko je. I snizite cene karata ta karta od 90 min nista ne znaci, ode se do banke itd 90 min isteklo a i 89 dinara. Cenu sniziti za 50 procenata sadasnje vrednosti pa ce bitii i manje svercovanja. Zar nam nisu govorili da se ne placa bus plus. Zasto GSB ne radi kontrolu i ne bi bilo viska zaposlenih.

cz

pre 7 godina

# (muka mi je od švercera i mudrosera,

alo genije koje crno zaustavljanje autobusa?! gde u svetu policija ide sa kontrolorima, jedino ako ih negde ima to je na ulazima u metro, i svugde se ljudi svercuju, oko 20% sverca imas u svakom gradu .. a resenje je samo jedno, poboljasaj ekonomsku moc gradjana pa se nece svercovati, vise od pola se svercuje ne zato sto nece da plati,nego zato sto nema care! ili smanji cenu karte srazmerno platama gradjana, to je toliko jednostavo da ne treba uopste carobni stapic

T

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera Nije Sabic pisao ustav i zakone. Ako ne mogu da naplate kazne, neka promene zakon, ali ne moze vlast da krsi zakon jer joj je tako najlakse.

Mačko

pre 7 godina

Kontrolor: Dobar dan, karta na pregled.
Građanin: Nemam kartu.
K: Dajte mi vašu ličnu kartu da vam napišem kaznu.
G: Samo službena lica (policija,kom. policija ...) po zakonu smeju da zahtevaju lična dokumeta, ne bih da vam dam L.K.
K: Tu je sa mnom službeno lice, komunalni policajac, njemu smete da date L.K.
Komunalni policajac: Dobar dan ,moliću ličnu kartu.
G: Izvolite L.K. Samo da vas podsetim da vi po zakonu smete da me legitimišete, ali ne smete moje podatke iz L.K. da dajete kontroloru, a u vašoj nadležnosti nije da mi VI pišete kaznu za nemanje karte u gradskom prevozu.
Ako dozvolite, moliću ličnu kartu nazad, silazim na sledećoj stanici.

mile

pre 7 godina

Molim vas da ne pricate gluposti! Apsurdno je da se vozilo zaustavlja zbog nekoga ko nije otkucao kartu, a u istom tom vozilu su i ljudi koji je uredno placaju.Ne dajite predloge za ono za sta niste komeptentni. Uzgred ako nas ne spase to 12-15.000 nista nece!

iznogud

pre 7 godina

Lepo je čovek rekao da nije protiv uvođenja reda i plaćanja karti u prevozu, samo je naglasio da ne mogu to da sprovode mimo zakona, obzirom da LK mogu da ti traže samo policija i komunalna, ne i kontrolor zaposlen u firmi Apex. Znači komunalac mora da bude prisutan u vozilu ako hoće da pišu kazne...

milos

pre 7 godina

svaka cast povereniku na obavljanju posla. Prevoz bojkotujem dok se ne uvede voznja od 15 min. Nemam ja gde da se vozim onoliko koliko kosta karta danas. preterali ste ga. bice opet 5 okt.

Rajko

pre 7 godina

OK, ima smisla. Onda sledi opšte pitanje: kako da znamo kome moramo a kome ne da pokažemo ličnu kartu? Traže je svi - od policije do portira u poslovnim zgradama.

zekonja

pre 7 godina

Retko idem u BG a poslednji put sam se vozio prevozom u Bg-u pre mozda 10 god i pre par dana sam bio prisiljen da sednem u tramvaj kod zel. stanice na novom bg-u i vozim se do glavne zeleznicke (dakle nekih 3 stanice). Znaci umalo nisam pao na zadnjicu kad mi je vozac rekao dve karte 300 dinara????!!!! Iz NS-a sam, mi se vozimo za 55 din. s kraja na kraj grada. Pa dal je realno da karta za onaj raspali tramvaj iz 60-ih kosta 150 din?

Дејан

pre 7 godina

Е стварно ми је пун куфер од овог Шабића.
Што неко рече, нека напише како да се наплати карта од шверцера ако већ за нешто пише да не сме, да није по закону.

PPeca@SER

pre 7 godina

Majke ti??!!!

(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Dragi nas "mudroseru",

Prvo da ti kazem, ja uvek nakon izlaska iz aviona, prvo oddem da kupim kartu za prevoz. Ti si svakako pojeo manje sendvica nego ja u zivotu. Mozda su tebi sendvici bili pokvareni, pa ti je - muka.

Znas, ja sam iz svojih dzepova izdvajao za GSP/GSB da kupe radnicima uniforme, da lice na ljude, da budu prepoznatljivi... Rekli su da je to jednokratna pomoc, a ko ne bi pomogao jednokratno vozacu koji ti vozi dete u skolu, a? Da sam znao da je to, posle svega, za BUSPLUS, izdvojio bih im i vise... ali izmedju dzepova. Uostalom, tvrdim, bez obzira na godine izdavanja, jos ima dovoljno... za takve.

U ostatku planete, a ne znam da li si ti od Pancevackog mosta, ili Lida... otisao dalje, vaze neka druga pravila.

Da, eto, ja u svom novcaniku i sada imam GVB karticu, karticu za metro u Dubaiu, karticu za Grcku... i to mi vazi. Sada, sledece godine, za dve godine... Ne moze neka stoka nepismena da dovede svoju rodbinu iz PM u BG koja ce da kaze - menjamo odmah i stare kartice ne vaze vise!!! Alo, budale!!! Ja sam iz svog dzepa izvadio, svom detetu od usta odvojio 13 dinara (svidja mi se ova brojka, mozda vam je poslednja koju vidite).

Nece tvoje dete da jede ono sto moze moje dete da jede, za te pare.

A, plus, ja te od svoje zarade placam... Mudroseru!

radnicka fronta

pre 7 godina

Bravo za Sabica. Puna podrska. Uopste me ne iznenadjuje sto izvrsna vlast ne poznaje svoj ustav. A kao odgovor na komentare ispod - Stoka odozgo treba GRADJANIMA prvo da obezbedi normalne plate kako bi oni uspeli da placaju prevoz. To ne treba da radi Sabic. Eto jednog predloga. Drugi predlog je smanjenje cene karata. Nije normalno da sve poskupljuje samo ne minimalac. Takodje, nelogicno je da karta u NS kosta 50 din a u BG 90 din. Koliko znam ti autobusi idu na isto gorivo. U mandatu javnih preduzeca je da sluze gradjanima a ne obrnuto.

Aleksandar

pre 7 godina

Dajte ljudi u Skupstini grada ukinite gradski, jer vecina nece da placa, pa bio prevoz i 3 dinara, jer tako misle da treba. Pustite GSB da radi dok ima finansija, posle neka svako od nas ide peske do posla i to je to. Ne valja da se placa, ne valja kontrola, ne valja nista, sve hocemo dzabe. Ali kad izadju van zemlje, tamo se placa karta, redovno pokazuje na uvid, ne baca se smece, ne pljuje po ulice, ne parira bilo gde i ne pale sva cetiri zmigavca na autobuskim stanicama, ne pravi se polukruzno na punoj liniji. Kad su napolju sve moze, u Srbiji sve NECE. Pa vama zaista je tesko ugoditi kao narodu. Nisam niciji partijac, nisam za Vucica i kompaniju, a ni za jednu vlast jer oni se bore za svoja d...... Ali brate ja sam za kamere na svim banderama u Srbiji.

Djoka

pre 7 godina

ljudi napravite jednostavno kartu jedan minut u prevozu je je jedan dinar,i da ide na dopunu,kad udjes otkucas se,kad izadjes otkucas se,ako neko ide busom 5 minuta,da ne placa kao neko ko menja 3 busa i putuje sat ipo.

Bot detektor

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)

Može da zaustavi vozilo, ali ne sme da ugrožava saobraćaj, a još više slobodu kretanja bilo koga. Ima apsolutno isto pravo kao da ja tebi ne dam da izađeš iz prodavnice jer mi je tako došlo.

Pozdrav botu, prijatan sendvič želim.

nada22

pre 7 godina

Baš to je pravi i jedini razlog što što sve više građana (od maloletnika, do "zrelih" osoba) ignoriše najosnovnija pravila ponašanja i suživota u NORMALNOM društvu i životu. Važećih zakona se pre svih ne pridržavaju državne ustanove, javna preduzeća, Sudovi (njihovi zaposleni). A onda, umesto da to sređuju, na brzaka i BEZ PRAVNIH OSNOVA donose "nova" pravila i "zakone", koji su od starta NEizvodljivi, jer su NEZAKONITI.
Apsolutno mi nije jasno kako je to moguće već DECENIJAMA, osim da su nepismeni i nezainteresovani za posao koji TREBA DA RADE. Najvažnija im je fotelja i i mesto u parlamentu kako bi se BEZ ZNANJA I RADA bogatili i živeli na tuđ račun.

sasa

pre 7 godina

Karta bezobrazno skupa,65% vozila prljava i zastarela pri tome gradjani kroz porez vec finansiraju gsp.Ja se pitam moze li prevoz biti jeftiniji,mozda je tu resenje a ne u sve vise represivnih organa.Komunalci sprovode represivne mere protiv gradjana a ne resavaju im postojece komunalne probleme,zbog toga revolt i nepostovanje,tako se dozivljavaju i sva ova predlozena resenja u vezi naplate karte u prevozu.

Milan

pre 7 godina

Kako bi bilo lepo kada bi svi radili svoj posao savesno, odgovorno i profesionalno kao gospodin Sabic. A dyo se tice kontrolora, mislim da je lud svako ko im ustupi svoju licnu kartu, jednostavno ukazite im da nemaju prava da vam traze licnu kartu, odnosno recite da ste zaboravili dokumenta i izadjite sledecu stanicu. Nemaju pravo da vas zadrzavaju jer time ugrozavaju vasu slobodu kretanja.

Zika

pre 7 godina

Gospodo otidjite u Solun i pogledajte kako se to tamo radi. Letosnje iskustvo mi je pokazalo sta znaci kultura. Svako ama bas svako ko je usao u vozilo gradskog prevoza je ili vec imao kartu ili je kupio kart na automatu koji se nalaziu vozilu (cena karte je prilagodjena duzini voznje i najskuplja karta je oko 1.1 euro ni najmanje jeftino). Kontrolori su ljudi koji su pred penzijom (pretpostavljam vozaci) i ni jedan od njih ne maltrerira pitnike. Ne postoje validatori, citaci i sl.

Sta se desava ovde u zemlji Srbiji?? Da li nam je potrebna prisila i prinuda da bi smo nesto shvatili ?

Stvarno !

pre 7 godina

Jedan bezobrazluk nevidjeni
Ako im ovo krsenje ustava i zakona uspe kao i za plate, stvarno treba da se poubijaju svi
Ili to ili da se ide odavde, al to nije resenje
Da mi je znati kako su ti ljudi i dalje na vlasti
Nema druge

маннијак

pre 7 godina

Наравно да не. Увек је тако било, по закону смеју да вас легитимишу само органи реда.

GoranZ

pre 7 godina

Malom i Vesiću hitno krivične prijave zbog kršenja zakona i prava građana. Kako to, da samo se konstatuje da oni krše zakon i nikom ništa? Poverenik ne radi svoj posao, već nas samo zamajava i njima kupuje vreme.

expat

pre 7 godina

Srbija je izgleda i dalje dinosaurus od države. Putujući kroz oko 40 zemalja barem u 7-8 evropskih i vanevropskih sam naleteo na situaciju gde kontrolor naplaćuje kartu putniku koji je nema. U svim zemljama u kojima sam živeo (5, osim Srbije) kontrolor ima moć da vas identifikuje a odbijanje vodi ka znatno ozbiljnijim prekršajima od nemanja karte.
Ova situacija implicira da je zapravo naš zakon manjkav. Ako je to trenutno nelegalno treba promeniti u zakonu ko može da vas legitimise. Ili šta god već treba da bi se ove situacije efikasno rešavale jer - karta mora da se plati.
Ovi što uču i buču 'niko ne sme da mi traži ličnu kartu' su isti takvi dinosaurusi koji nisu kročili van Srbije.

leandro

pre 7 godina

Rodoljub Šabić za predsednika, premijera Srbije jednog lepog dana, ili barem da bude na čelu nekog ozbiljnog ministarstva. Šta god. Zna znanje, obrazovan I pravičan.

Jelena

pre 7 godina

Verovali ili ne ljudi i dalje u vecini placaju karte za prevoz , ne placaju i brukaju se jedino oni koji moraju, nije ni njima prijatno da ih ganjaju po prevozu i stavljaju im lisice na ulicama. Pitanje je gde odlazi novac od karata koje su kupljene i zasto ne na obnavljanje vozila,popravku klima uredjaja i pojacavanje odredjenih linija gradskog prevoza. Ne znam samo ko je ovde lopov i kriminalac. Ostavite se vise tih ljudi, bitno je da vi placate i nemojte mnogo obracati paznju na druge.
( A DA NE PRICAMO DA SE KRSE USTAVNA PRAVA GRADJANA DIREKTNO DONOSENJEM NOVOG ZAKONA )

ЈедномУхваћен

pre 7 godina

Једном приликом у Немачкој сам купио погрешну карту за превоз. На лицу места ме је уредно легитимисао контролор и платио сам казну 60 евра. Није проблем легитимисање, већ што већина становништва жели да се се превози бесплатно...

muka mi je od švercera i mudrosera

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".

Android 17

pre 7 godina

@muka mi je: Kako u NS. 90% ljudi ima karte ili ih kupuje kod vozaca. Veoma mali broj se svercuje i to obicno na 1 ili 2 stanice.
I to sve bez BusPlusa.

NikolaBG

pre 7 godina

Vucic je jos pre par godina apelovao da se bojkotuje "Djilasov Apeks" i da se ne placa karta za prevoz. Nemojte placati kartu i davati Djilasu pare direktno u ruke. Lobotomija rulz.

RS

pre 7 godina

Gradske vlasti Beograda su poznate po poštovanju ustava i svih drugih građanskih prava i verujem da će poslušati i gospidina Šabića mada je bolje da kontrolori uzmu uniforme od onih momaka iz Savamale.

Petar Nikolic

pre 7 godina

Kontrolor - sama reč ukazuje na posao koji obavlja
Dakle, nešto kontroliše, u ovom slučaju, da li neko u autobusu ima ili nema kartu i jedino šta može da uradi, kao i svaki kontrolor, ako primeti da nešto nije ispravno, u ovom slučaju da putnik nema kartu, je da zahteva da se proces obustavi, odnosno ne nastavi, dok se nedostatak ne ukloni, u ovom slučaju da vozač zaustavi vozilo, odnosno ne krene sa stanice, da bi putnik bez karte napustio vozilo.

Ivan

pre 7 godina

Jos malo pa cemo morati da dajemo l.k. na uvid i djubrarima kada izbacujemo smece u kontejner. U Srbiji danas svako ima pravo da legitimise gradjane.

Zoran

pre 7 godina

Svuda u "normanom" svetu, za razliku od naseg pogleda na svet, putnik u prevozu placa kartu i kaznu ako nema istu. Kod nas nije problem u ljudima koji koriste "sistem" da izbegnu placanje vec je problem u sistemu.

Menjajte sistem!

Nemojte da prilagodjavate ljude dezintegrisanom i malicioznom sistemu!

Ako ustav kaze da ne mozete kazniti putnika, menjajte ustav kako biste mogli da naplatite kaznu!

Nemojte molim vas da me ubedjujete da je problem u meni samom!

I tacka.

mesni narezak

pre 7 godina

Care,na drzavi je da nadje nacin.Njegovo je da upozori ukoliko to nije po ustavu,sto on i radi.A drzava,grad,gsp ili ko vec neka nadje zakonsko resenje.U zemlji gde zvanicno ima 700.000 nezaposlenih,a nezvanicno barem duplo,ne mozes da ocekujes da se neko odrekne dorucka i vecere da bi dosao na drugi kraj grada da trazi posao...bilo kalav.Onaj ko ima posao,nije mu interesu da kasni zato sto ce da ga malteetiraju ridzovani.Malo razmisli pre nego sto ovaj tuzni narod nazoves stokom.

sasha

pre 7 godina

Ja jos uvek cekam na premijerovo obecanje iz 2012. o ukidanju Bus plusa za koje je rekao da su mafijasko udruzenje. Rekao nam je da ne placamo karte i da ce ih zatvoriti kad dodje na vlast. Kako sad ovo?

t

pre 7 godina

I jos jedna stvar, sve i da se uruci, jednostavno ne platite i cekate poziv od sudije za prekrsaje koji funkciionise po zakonu RS i koji je svestan da podakt nije jaci od glavnog akta po kome ne mogu da vas legitimisu, te se kazna ukida. A posle tuzite BUSPLUS i sve u nizu pa da vidimo cija je zadnja!

RS

pre 7 godina

Gradske vlasti Beograda su poznate po poštovanju ustava i svih drugih građanskih prava i verujem da će poslušati i gospidina Šabića mada je bolje da kontrolori uzmu uniforme od onih momaka iz Savamale.

Mačko

pre 7 godina

Kontrolor: Dobar dan, karta na pregled.
Građanin: Nemam kartu.
K: Dajte mi vašu ličnu kartu da vam napišem kaznu.
G: Samo službena lica (policija,kom. policija ...) po zakonu smeju da zahtevaju lična dokumeta, ne bih da vam dam L.K.
K: Tu je sa mnom službeno lice, komunalni policajac, njemu smete da date L.K.
Komunalni policajac: Dobar dan ,moliću ličnu kartu.
G: Izvolite L.K. Samo da vas podsetim da vi po zakonu smete da me legitimišete, ali ne smete moje podatke iz L.K. da dajete kontroloru, a u vašoj nadležnosti nije da mi VI pišete kaznu za nemanje karte u gradskom prevozu.
Ako dozvolite, moliću ličnu kartu nazad, silazim na sledećoj stanici.

маннијак

pre 7 godina

Наравно да не. Увек је тако било, по закону смеју да вас легитимишу само органи реда.

Ja original

pre 7 godina

1. karta mora da se plaća
2. cena karte mora biti prilagođena standardu građana (ne onom koji se šminka gde je prosečna plata 50 hiljada već onom realnom gde 70% stanovništva radi za ne više od 25 hiljada)
3. ova nebuloza da kondukter moze da ti traži dokumenta i piše krivičnu prijavu može da prođe samo u zemlji Nedođiji i (nažalost) Srbiji
4. Lično iskustvo: U USA se ulazi na prednja vrata (Seattle) gde se plaća karta, ako neko ne plati vozač ne kreće dok putnik ne napusti vozilo ili ne dođe policija u slučaju da je putnik nasilan ili se inati.
5. Karta se mora plaćati (pročitaj tačku 2.)

milos

pre 7 godina

svaka cast povereniku na obavljanju posla. Prevoz bojkotujem dok se ne uvede voznja od 15 min. Nemam ja gde da se vozim onoliko koliko kosta karta danas. preterali ste ga. bice opet 5 okt.

Pandora

pre 7 godina

@Anon i @muka

Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Kad zarade budu na nivou evropskih (a ne kao da smo u Africi) - tada će ljudi i plaćati. Lako je vama sendvičarima, vi živite u nekom paralelnom univerzumu...

Goran

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera-
A sta vi mislite kako se u ostatku sveta resavaju slucajevi kao sto je rusenje u Savamali?
Poverenik je apsolutno u pravu, a to sto ova vlast (U Beogradu je cak i nelegalna, jer za vodece ljude niko od Beogradjana nije ni glasao) nezakonito postupa sa svojim gradjanima je samo dokaz u kakvoj drzavi zivimo.

Car

pre 7 godina

Ne poredite ovo sa drugim državama. Ako tamo kontrolor sme da legitimiše, verovatno je službeno lice ili je to u skladu sa ustavom. Ovde je nezakonito i sve dok ne smisle efikasan način naplate kazni, biće švercovanja. Prosto i jednostavno. Kontrolor nema pravo da zadržava saobraćaj zbog švercera, nema pravo da zabranjuje vozaču da otvara ili zatvara vrata i da vozi, nema prava da ulazi ili izlazi van stanice. Ukoliko primetite nešto od toga, tražite im legitimaciju i zovite policiju.

Ivan

pre 7 godina

@(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 13:32)

Jesi li ti svestan da je legitimisanje od strane kontrolora u busu, KRSENJE ZAKONA? Ne znam sta ti botu nije jasno? NEZAKONITO! Svidjao se tebi Sabic ili ne, ova odluka grada NIJE U SKLADU SA ZAKONOM. Boli me uvo sto ti ne volis svercere, i sto ne podnosis Sabica, odlika je NEZAKONITA, a ZAKON SE MORA POSTOVATI. Ili sad svi treba masovno da pocnemo da KRSIMO ZAKONE zato sto nam se ne svidjaju ovi ili oni? Kazes nisi bot jel? Hmm... bota bih razumeo.

Hidrocefalus

pre 7 godina

Е стварно ми је пун куфер од овог Шабића. 
Што неко рече, нека напише како да се наплати карта од шверцера ако већ за нешто пише да не сме, да није по закону.
(Дејан, 09. septembar 2016 13:11)

Nije na drzavi da resava naplatu prevoza od strane privatnih firmi. GSB moze da zaposli konduktere umesto BUS plus ekipe i da direktno ubire prihod. Jeftinije im dodje. Ali SNS vise voli DS model pljacke nego da sami smisljaju novi. Jer ne umeju ni za prst da se ujedu.

nislija

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 13:32)

Prvo, nauci sta je podela vlasti. Nije na Sabicu da smislja kako treba nesto resiti, vec moze samo da daje misljenje da li je po Ustavu ili nije. A ti pozivas Sabica da daje predloge, da on regulise tj pise pravila itd. To je ono sto SNS ne shvata, a ni ti, ocigledno.
Dalje, ne znam kako si uspeo da selektivno citas vest, pa nisi video "Poverenik je naveo i da se značaj uređenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje" - znaci covek je BUKVALNO rekao suprotno onom za sta ga prozivas, bukvalno je rekao da treba da se placa prevoz, ali da ako neko ne placa, ne mozes prema njemu da primenjujes neustavne sankcije. Jer ako cemo tako, daj da na licu mesta silujemo ili prebijemo ovog sto se svercuje? A ne moze? Postoji zakon koji sankcionise silovanje i prebijanje? Logika ti lici na SNS logiku (ako se to tako uopste moze nazvati) pa te zato onaj isprozivao da si bot. Jer tako Vucko juce rekao "Savamalu rusili nocu..." ??? Jer da su rusili danju, onda bi sve bilo u redu?
I jos ces da zaustavis ceo autobus zbog jednog putnika??? I to ti nije protivpravno lisavanje slobode ostalih putnika koji se nisu svercovali? Takodje, ja kad kupim kartu, to znaci da sam platio uslugu voznje po redosledu, a on zaustavlja vozilo pa sta sam onda platio?

Strasno medju kakvim ljudima zivim i ko sve danas moze da glasa i time odlucuje o sudbini svih nas.

joca

pre 7 godina

ajke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Jesi ti normalan?ti mislis da ce 50 ljudi u autobusu da ceka sat vremena na 40C dok dodje policija?Najbolje sto moze da uradi je da izadje sa njim iz busa i da saceka ispred.Zasto bi kaznjavao 49 ljudi koji su platili karte zbog jednog koji nije?Zasto bi se iko vozio busom ako nikad ne zna dal ce da stigne na vremena na posao,skolu,fax jer mora da ceka policiju zbog greske drugog.Ubedljuvo najgluplji komnetar koji sam procitao na B92 u zadnje vreme.

svercer

pre 7 godina

Pa jel vi mislite da se ja svercujem sto volim.....JA NEZAPOSLEN,SUPRUGA NEZAPOSLENA,JEDNO DETE DRUGI RAZRED,DRUGO PRVI,KNJIGE 18000 DIN.KIRIJA 150 EURA....Pitanje je kad cemo poceti da haramo po Maxiju,Tempu,Rodi....da bih smo preziveli....

GoranZ

pre 7 godina

Malom i Vesiću hitno krivične prijave zbog kršenja zakona i prava građana. Kako to, da samo se konstatuje da oni krše zakon i nikom ništa? Poverenik ne radi svoj posao, već nas samo zamajava i njima kupuje vreme.

NikolaBG

pre 7 godina

Vucic je jos pre par godina apelovao da se bojkotuje "Djilasov Apeks" i da se ne placa karta za prevoz. Nemojte placati kartu i davati Djilasu pare direktno u ruke. Lobotomija rulz.

Ne serite

pre 7 godina

Pošto se gsp finansira delom iz budžeta koji pune svi građani, pošto je karta 90din i za onog ko se vozi 2 i 22 stanice, pošto je busplus privatna firma moćnika, pošto su autobusi,tramvaji i trolejbusi jedva ispravni i pošto su kontrolori neljubazni i bahati (većina) NEĆU DA PLAĆAM KARTU!!

Mare

pre 7 godina

Moja majka radi za 16000 dinara mesecno, plus je gazda ne placa redovno, plus joj je duzan jedno 3 plate, nekim ljudima je duzan i po 5 do 10 plata. Mesecna cena karte je 3200 dinara i ja cu prvi da je savetujem da se svercuje. Pomnozite ovaj slucaj sa jos 10000 ma ako ne i vise 100k takvih istih slucajeva, dobijate ljude koji jednostavno moraju da biraju gde ce i nasta pre da ustede ne bili preziveli u ovoj propaloj drzavi...

leandro

pre 7 godina

Rodoljub Šabić za predsednika, premijera Srbije jednog lepog dana, ili barem da bude na čelu nekog ozbiljnog ministarstva. Šta god. Zna znanje, obrazovan I pravičan.

Đak pešak

pre 7 godina

Nema potreba za velikim pametovanjem. Stvar je u suštini jako prosta, ali se kao i sve u Srbiji, naročito u Beogradu, sve namerno zamagljuje, komplikuje, zakukuljuje i zamumuljuje, pa onda nastupa lov u mutnom, ili ti prosto rečeno "kombinacije" i "drpanje". GSP je zlatna koka koju svi čerupaju, dok jednog dana ne ostane "gola kao pištolj" i ne ugine. Pri tome, mnogo parazita sisa krv GSP-u, a to su velikim delom pare iz budžeta (pare svih nas, malih smrtnika), pa vi vidite ko pije, a ko plaća. Ova prevara sa BUS PLUS-om poprima neverovatne razmere. Privatno preduzeće naplaćuje karte za GSP i uzima veliki deo kolača. Radnici zaposleni u tom privatnom preduzeću dobijaju ovlašćenja kao policija. Neverovatno ali istinito. Mene je sramota koliko nam dobro ide. Samo bahato i napredno! Nema odmora dok traje obmana (još malo pa nestalo)! Sve se ovo može urediti i srediti, ali nema ko. Ne postoji znanje, volja i iskustvo. Na posletku, kada bi sve bilo uređeno ne bi bilo "kombinacija". Neiskusni diletanti loših namera su svuda. Mislite o tome.

CATAPA

pre 7 godina

Mi smo društvo koje je ogrezlo i oguglalo na nepoštovanje zakona. I građani i država se prilagođavaju nepoštovanju zakona, i jedni i drugi se pozivaju na zakon, ali neretko, uglavnom pritom misle na zakonitosti, odnosno uspostavljene običaje koji mogu da budu, ali vrlo često nisu ni u kakvoj vezi sa zakonom, pa čak i da budu protivzakoniti.
Zakone po pravilu srozava vlast neselektivnom primenom. Zataškavaju se ubistva, kako onda da se insistira na plaćanju karte u autobusu ili slično trivijalno?

Bot detektor

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)

Može da zaustavi vozilo, ali ne sme da ugrožava saobraćaj, a još više slobodu kretanja bilo koga. Ima apsolutno isto pravo kao da ja tebi ne dam da izađeš iz prodavnice jer mi je tako došlo.

Pozdrav botu, prijatan sendvič želim.

Stvarno !

pre 7 godina

Jedan bezobrazluk nevidjeni
Ako im ovo krsenje ustava i zakona uspe kao i za plate, stvarno treba da se poubijaju svi
Ili to ili da se ide odavde, al to nije resenje
Da mi je znati kako su ti ljudi i dalje na vlasti
Nema druge

MarkoS

pre 7 godina

A odakle vama ideja da Poverenik za zaštitu itd itd je dužan da "daje predlog" kako da se reši problem šverca??? Čovek, ZAMISLITE LUDILA, radi SVOJ POSAO, a ne meša se u tuđi. Znam vama je to nezamislivo, navikli ste da Vođa rešava sve od problema Kosova do septičkih jama u Kaluđerici ali u normalnom svetu to ne ide tako. Pazi sad je kriv Šabić što ne daje predlog nego insistira da se poštuje USTAV republike SRBIJE! Nije kriva nesposobna gradska vlast, nije kriv parlament što nije u stanju da izmeni zakone, ne kriv je Rodoljub. Sram vas bilo. Ili što reče neki kralj ovde "ne držite se zakona kao pijani plota" , pa to je tek pobednik veka.

deki

pre 7 godina

Dragi botovi, Sabic je u pravu, po zakonu kontrolori nisu sluzbena lica , drugo su policija I komunalci. Licni podaci mogu da se zloupotrebe, na primer da ti neko falsifikuje licnu kartu,otvori fiktivnu firmu i napravi 20 miliona dinara duga za porez.Ako ne verujete, pitajte Andreja Vucica, znate o kome pricam?

Darth Shone

pre 7 godina

Problem je rešiv veoma jednostavno, a to je promena politike cena. Ne može da se penzionerima dozvoljava godišnja karta za samo 400 dinara, dok ostali plaćaju punu cenu. Drugo, ekonomisti, ili bolje reći "ekonomisti" su svugde,a ovde kod nas posebno izgubili kontakt sa realnošću, ekonomska cena nije ona koju mi želimo, nego ona koju možemo da naplatimo. Što konkretno znači da su cene u GSB-u/Bus+ prenaduvane. Spustite cene, i videćete kako se kasa sama puni. Ali, mora neko da plaća za dil sa turskom ili bolje reći "turskom" kompanijom, za armije botova i sns-ovaca primljenih po partijske linije, pa tako od realnosti nema ništa. Dva su načina da se ova bulumenta natera na razmišljanje, jedan je da se svi kolektivno švercujemo, na bilo koji način sabotiramo sistem, a druga je da se samo mesec dana niko živ ne vozi vozilima GSB-a. Kada ne budu imali prihoda, češaće se tamo gde ih ne svrbi. BTW, isto važi i za sve ostale državne, ili javne sisteme. Jer kada im radnici budu zakucali na vrata sa pitanjem gde je plata, a plata nigde jer nije bilo naplate, to jest niko se nije vozio, biće veselo. A da nas primoraju da se vozimo ne mogu.

T

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera Nije Sabic pisao ustav i zakone. Ako ne mogu da naplate kazne, neka promene zakon, ali ne moze vlast da krsi zakon jer joj je tako najlakse.

willy lee

pre 7 godina

Vozim bus kod privatnika i pre par meseci u M.Gorkog na liniji 26 udje ekipa ridzovana.Onaj sto je na prednjim vratima koji svojom karticom blokira sistem zatice dve mlade devojke bez karte i poput Gestapoa im blokira put rukom da ne mogu da izadju a meni dok se polako spustam ka stanici 'naredjuje' Kolega,ne otvaraj vrata,vadi telefon i trazi asistenciju komunalaca..Stajem u stanicu,otvaram vrata,devojke pokusavaju da prodju a on im ne dozvoljava.One uspaniceno shvate,okrenu se i izlete na druga vrata.Isfrustriran,Gestapovac pocinje meni da preti prijavom sto je i uradio kasnije,pa su me 'malo' ribali u firmi ali sam mu usta zapusio kada sam ja izvukao telefon i pitao ga da li zeli da ja pozovem pravu policiju i prijavim ga za pokusaj prinudnog zadrzavanja lica,gde se ucutao i izasao iz busa uz moje dobacivanje 'nisam ti ja kolega'..!Izvinjavam se zbog duzine teksta ali stvari koje svakodnevno dozivljavam sa Bus Plusom su za prepricavanje a inace karte ne prodajem jer nemam sitno..!!!

Ivan

pre 7 godina

Jos malo pa cemo morati da dajemo l.k. na uvid i djubrarima kada izbacujemo smece u kontejner. U Srbiji danas svako ima pravo da legitimise gradjane.

Vz

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)
E vidis momak, to je tek protivzakinito. Ugrozavanje slobode kretanja i protivzakonito zadrzavanje ljudi. Ne samo doticnog bez karte, vec i svih ostalih u vozilu. Imas li ti gram mozga?
Postoji opcija naplate karte na prvim vratima sa sve kontrolorom u svakom autobusu ili opcija kominalca u svakom autobusu. Mnogo kosta? Pa onda imas rizik da ti se ne naplati svaka voznja. Kao i svuda u svetu, to je tako i kraj.
Dozvolis stecajnu mafiju, dozvolis sve moguce malverzacije velikih razmera, otimanje ljudi od strane maskiranih majmuna, a bijes na malo po autobusima kao da su tu najvece pare. Jeftino razmisljanje bezidejnih paora na vlasti.

Unutrasnjost

pre 7 godina

Vrlo jednostavno resenje postoji za sve ovo. Izgleda ovako: Ulazi se iskljucivo na prednja vrata, prolazi se pored sofera i oni koji imaju neki vid pretplate ocitavaju karte, oni koji nemaju kupuju direktno kod sofera. Izdata karta je ujedno i fiskalni racun. Prosto ne moze te da prodjete dalje, a da to ne uradite. Ovako naplata prevoza i sprecavanje sverca izgleda u Velikoj Britaniji. Nema kontrolora, nema bus plusa, nema nikakvih peripetija, ali da ima jedna zackoljica imaju mnogo vise autobusa u gradskom prevozu. Nije guzva, cesce su linije. To fali Beogradu vise autobusa, cesce linije, a ne kontrolori, policije i ta birokratija. Zanima me koliko na godisnjem nivou Bus plus i komunalna policija kosta autobusa... Samo pitam, iako nisam pogodjen ovom problematikom.

cz

pre 7 godina

# (muka mi je od švercera i mudrosera,

alo genije koje crno zaustavljanje autobusa?! gde u svetu policija ide sa kontrolorima, jedino ako ih negde ima to je na ulazima u metro, i svugde se ljudi svercuju, oko 20% sverca imas u svakom gradu .. a resenje je samo jedno, poboljasaj ekonomsku moc gradjana pa se nece svercovati, vise od pola se svercuje ne zato sto nece da plati,nego zato sto nema care! ili smanji cenu karte srazmerno platama gradjana, to je toliko jednostavo da ne treba uopste carobni stapic

Android 17

pre 7 godina

@muka mi je: Kako u NS. 90% ljudi ima karte ili ih kupuje kod vozaca. Veoma mali broj se svercuje i to obicno na 1 ili 2 stanice.
I to sve bez BusPlusa.

Muka je i meni od botova

pre 7 godina

@muka mi je
Jao sto bih volela da jedno jutro krenes na posao i neko nema kartu i onda zaustavljaju ceo bus i cekaju da dodje policija da ga legitimise.. Bas da te vidim da kasnis na posao

kiza

pre 7 godina

Vidim mnogi ne znaju...
Kontrolori su lica zaposlena od strane privatne firme. Ako nekome date licnu kartu i on je ubaci u aparat vi nemate pojma gde i kome ti podaci idu. sutra neko moze haos da vam napravi sa tim podacima.
u normalnim drzavama grad organizuje prevoz preko svoje firme. kontrolor je zaposlen u drzavnom javnom preduzecu i ima ovlascenje da vas izvede iz prevoznog sredstva i saceka sluzbeno lice za legitimisanje ukoliko ne zelite da platite kaznu na licu mesta...

goran

pre 7 godina

@septembar

"da se ceka dolazak policije"???

kad si se vec lepo raspisao, zasto ne objasnis ovo detaljno? Vrlo si temeljan, a kod ove stavke si nekako "preleteo"...
Kako to mislis? Ko da ceka? Sa kim? Ko ce i na koji nacin da zadrzi putnika bez karte da ne ode svojim putem?...uh, sta sad? Na to nisi mislio...pa da, lako je pametovati sa telefona...

cv

pre 7 godina

Pre dosta godina sam zavrsio svoj fakultet i posao nisam nasao. A nije da biram. Radio sam i fizicke poslove. Uostalom kao i hiljade drugih, nevezano za skolsku spremu. Ja za dorucak potrosim, tu negde - od 50 do 80 dinara. Ako treba da biram da li cu da kupim dorucak ili voznju od 90, ja biram dorucak. Barem da imam neki posao od 300 e, pa da kupujem mesecnu, ali ovako ne mogu. 90 dinara za voznju je pljacka, i dovodi do toga da inace posteni i skromni ljudi moraju da se blamiraju sami pred sobom, zbog tog svercovanja.

Dex

pre 7 godina

Juce sam pisao danas ponavljam:Kontrolor ne moze da legitimise i NE MOZE dalje da prosledjuje podatke trecoj strani.Komunalna policija moze da izda prek.nalog samo ako njen sluzbenik neposredno i licno uoci prekrsaj,posredno slanje podataka od strane neovlascenih lica kom.policiji je pravno nemoguce!Ovo je smislila ozbiljna budala ili grupa ozbiljnih budala!

Anonymous

pre 7 godina

Živim u Novom Sadu i uredno plaćam karte za javni gradski prevoz, a tokom većeg dela godine imam i mesečnu pokaznu kartu i nikad mi nije bio problem da platim kartu. Kada sam išao ranije do Beograda, uvek sam kupovao one jeftine papirne BusPlus karte dok je ta mogućnost postojala. Sada, ne plaćam kartu u BusPlus sistemu jer mi se ne isplati da za jednu vožnju (maksimalno dve) platim i plastičnu BusPlus identifikaciju za 400 dinara koja mi je bezvredna ako ne živim u Beogradu, pa još pored toga da platim i kartu. Naravno, vozač me belo gleda kada ga pitam za kupovinu karte. Vratite stari jednostavni sistem i bez ikakvih problema bih plaćao karte svaki put. Ovako jednostavno nema smisla. A što se ove vesti tiče, slažem se skroz da neslužbeno lice nema pravo da legitimiše građane, te nikada ne bih dao ličnu kartu kontroloru koji stvarno sa tim podacima može da uradi bilo šta. Kao i svaka druga privatna firma, imaju pravo da mi svoje usluge uskrate, da me "izbace" iz autobusa, ali nemaju nikakvo pravo da dobiju moj JMBG i ostale lične podatke. Sprečite švercovanje jeftinijim kartama i jednostavnijim sistemom naplate, a ne prisilom i kontrolorima koje svakako morate dodatno da plaćate.

Petar Nikolic

pre 7 godina

Kontrolor - sama reč ukazuje na posao koji obavlja
Dakle, nešto kontroliše, u ovom slučaju, da li neko u autobusu ima ili nema kartu i jedino šta može da uradi, kao i svaki kontrolor, ako primeti da nešto nije ispravno, u ovom slučaju da putnik nema kartu, je da zahteva da se proces obustavi, odnosno ne nastavi, dok se nedostatak ne ukloni, u ovom slučaju da vozač zaustavi vozilo, odnosno ne krene sa stanice, da bi putnik bez karte napustio vozilo.

iznogud

pre 7 godina

Lepo je čovek rekao da nije protiv uvođenja reda i plaćanja karti u prevozu, samo je naglasio da ne mogu to da sprovode mimo zakona, obzirom da LK mogu da ti traže samo policija i komunalna, ne i kontrolor zaposlen u firmi Apex. Znači komunalac mora da bude prisutan u vozilu ako hoće da pišu kazne...

Djoka

pre 7 godina

ljudi napravite jednostavno kartu jedan minut u prevozu je je jedan dinar,i da ide na dopunu,kad udjes otkucas se,kad izadjes otkucas se,ako neko ide busom 5 minuta,da ne placa kao neko ko menja 3 busa i putuje sat ipo.

lala

pre 7 godina

Da se plati nego sta,ali za sedenje a ne jahanje sa jos 300 ljudi. U prljave i smrdljive buseve od privatnika i gsp.
Kad sve lepo operete i bude sve normalno...onda trazi kartu i trazi pare...a do tada prc,rotkve strugane!!

Ivan

pre 7 godina

OK, ima smisla. Onda sledi opšte pitanje: kako da znamo kome moramo a kome ne da pokažemo ličnu kartu? Traže je svi - od policije do portira u poslovnim zgradama.
(Rajko, 9. septembar 2016 13:27) # Link komentara

Portiru ne moras da pokazes licnu kartu, policiji moras. Prosto, hoces u zgradu? Legitimisi se. Neces? Ne moras. Policija (sluzbeno lice) te legitimise, moras da pokazes licnu kartu. Nemas? Sledi kazna. Hoces telefon na ugovor? Daj lk. Neces? Ne moras, nema ugovora. Ne znam sta ti tu nije jasno.

Milan

pre 7 godina

Kako bi bilo lepo kada bi svi radili svoj posao savesno, odgovorno i profesionalno kao gospodin Sabic. A dyo se tice kontrolora, mislim da je lud svako ko im ustupi svoju licnu kartu, jednostavno ukazite im da nemaju prava da vam traze licnu kartu, odnosno recite da ste zaboravili dokumenta i izadjite sledecu stanicu. Nemaju pravo da vas zadrzavaju jer time ugrozavaju vasu slobodu kretanja.

cukce

pre 7 godina

Sve smo resili u ovoj drzavi, ostalo samo da se kazne oni koji ujutru imaju dilemu da lu da kupe kartu za gradski ili kifluza dorucak jer tolko para ostalo u praznom dzepu, a na zalost je sve vise i vise takvih ljudi!

svasta

pre 7 godina

Ne razumem sta znaci: "Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke" ?!?! Sta ima da se uzdrzavaju? Odluka je neustavna i nistavna. Zaduzeni za proveru zakonitosti predloga koji se razmatraju na skupstini grada moraju da dobiju otkaz. Neko je u potpisao da je pomenuti predlog u saglasnosti sa ustavom i zakonima Srbije. Ta osoba mora da snosi posledice i objasni ko je na nju/njega vrsio pritisak da to napise)

sm

pre 7 godina

@muka mi je od svercera...
drugar. u zemlji u kojoj ti ne želiš da se tvoja prava poštuju i u kojoj ti neki lwlemud lomi i zavrce ruku jer mu je gradska vlast to omogućila a to je protivno zakonu, a tebi to ne smeta, ili si lud ili si glup ili oba ili si brate mazohista. kontam ja tvoj post "ja imam love, umrite bednici" ali da je Srbija amerika tu bi se advokati i građani naplatili para.
e eeej njemu smetaju sverceri a ne smeta mu napucani celavi majmun koji maltretira ljude jer moje mali to omogućio i andrej koji je ako niste znali generalni uvoznik i distributer postojećih mašina koje tako lepo sve printaju. e moji vi...

Goca

pre 7 godina

Zasto kontrolori ne nose zvanicne uniforme , kao sto su u pocetku nosili,,nego ulaze i ne znas ko je. I snizite cene karata ta karta od 90 min nista ne znaci, ode se do banke itd 90 min isteklo a i 89 dinara. Cenu sniziti za 50 procenata sadasnje vrednosti pa ce bitii i manje svercovanja. Zar nam nisu govorili da se ne placa bus plus. Zasto GSB ne radi kontrolu i ne bi bilo viska zaposlenih.

Dizelas

pre 7 godina

Moj auto trosi oko 10 din/km voznje za gorivo. Odrzavanje je jos 1 preko, i registracija ispadne jos oko 2. Da zaokruzimo, auto, sa upaljenom klimom, koznim sedistima, muzikom i svim troskovima ukljucujuci i moju muku da ga vozim kosta

15 din/km!

Obicno se vozim sa devojkom, tako da nas Auto kosta koliko i autobus ako idemo 6 km. Za krace relacije je jeftiniji od prevoza.

Preskup je GSP. Zasto je preskup - nemam pojma, to je necija tudja briga.

Evo

pre 7 godina

Ja platim kartu, ne vozim se puno autobusom, ali kad se vozim trudim se da platim voznju. Ali primetio sam jednu interesantnu stvar, kad udjem u autobus koj izgleda pristojno ima klimu/grejanje nema onaj smrad iz auspuha, ne tandrce na sve strane, iste sekunde izvadim onu karticu i otkucam se. A kad udjem u autobus koj je u fazi raspadanja, samo sto se ne prepolovi od drndanja onda umem ili da se ne otkucam ili da se otkucam samo ukoliko vidim da ulazi kontrola. Mozda nisam pravi primer jer se retko vozim, ali to je neko moje zapazanje. Dakle poenta se sama namece, bolji autobusi, lagodinja voznja, bolji sistem naplate i no problemo, ljude ce biti sramota da se voze bez placanja.

Spale

pre 7 godina

Covek da bi platio kartu mora da radi 50min,realna cena karte moze da bude 15din,autobusi moraju da imaju grejanje i hladjenje,plate u gsb po sadasnjem nivou su neodrzive,prvatna firma apex mora da ode,ima tu jos neujednacenosti ali to se dotice drugih usluga,Minimalac prima vise od polvine gradjana Srbije kada tome dodate penzionere koji primaju mnogo manje.....sta reci a ne zaplakati!totalno obezvredjivanje zivota!

tražili ste - gledajte

pre 7 godina

Milion i sedamsto hiljada vas je glasalo, za ovo što sada dobijate i ne mogu da kažem, da mi nije drago zbog toga.
Samo ću da vas potsetim na reči jednog bogradskog profesora koji je lepo rekao nakon izbora 2012-e, da ćete svi vi koji ste tako glasali, imati sasvim dovoljno vremena da se pokajete za odluku koju ste doneli.

Aleksandar

pre 7 godina

Ako bi se ovo i uvelo, otvara se mogucnst da sutradan bilo ko isto ima privilegije da deli prijave. prekrsajne, krivicne.. mozda cak i nekoga odmah da uhapsi i posalje u privatni zatvor.
Onda drzava gubi svaki smisao...

бт

pre 7 godina

Državu nam vode a o osnovnim stvarima pojma nemaju.
(napreDNO, 9. septembar 2016 12:40)

Знају они врло добро али су мислили да ће и овај пут проћи као са багерима.

Jelena

pre 7 godina

Verovali ili ne ljudi i dalje u vecini placaju karte za prevoz , ne placaju i brukaju se jedino oni koji moraju, nije ni njima prijatno da ih ganjaju po prevozu i stavljaju im lisice na ulicama. Pitanje je gde odlazi novac od karata koje su kupljene i zasto ne na obnavljanje vozila,popravku klima uredjaja i pojacavanje odredjenih linija gradskog prevoza. Ne znam samo ko je ovde lopov i kriminalac. Ostavite se vise tih ljudi, bitno je da vi placate i nemojte mnogo obracati paznju na druge.
( A DA NE PRICAMO DA SE KRSE USTAVNA PRAVA GRADJANA DIREKTNO DONOSENJEM NOVOG ZAKONA )

zlizlo

pre 7 godina

ajke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Ajde majke ti ti smisli resenja kako da stoka prestane da nas krade, namesta tendere, bespravno rusi po centru grada, daje poslove mimo tendera, cepura javna preduzeca i tako dalje. E kad sve to eliminisemo, i na osnovu toga uspostavimo realnu cenu prevoza u GSP-u, onda da pricamo o stoci koja se svercuje.

Komša

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera
Dobro,nisi bot i to je za pohvalu.Da li si aktivista ili ne manje je bitno.Bitni su argumenti.
Šabić ih ima.Nešto je protivzakonito.Da se manemo politike (iako ona neće nas) pa da pokušamo da objasnimo šta se desilo.
Pokušali su da reše problem (koji postoji) na način koji je prorivzakonit.Šabić ih je upozorio na grešku.To je njegov posao a njihov je da u okviru zakona nadju rešenje i da to rešenje bude prihvatljivo i za GSP i za korosnike usluga.
Nije kriv glasnik što su vesti loše - nije kriv Šabić što je zakon takav.
Šabić je u ovoj priči nebitan.Svodjenje priče na Šabića ne pomaže (mada,koga briga šta mi ovde pišemo).

nada22

pre 7 godina

Baš to je pravi i jedini razlog što što sve više građana (od maloletnika, do "zrelih" osoba) ignoriše najosnovnija pravila ponašanja i suživota u NORMALNOM društvu i životu. Važećih zakona se pre svih ne pridržavaju državne ustanove, javna preduzeća, Sudovi (njihovi zaposleni). A onda, umesto da to sređuju, na brzaka i BEZ PRAVNIH OSNOVA donose "nova" pravila i "zakone", koji su od starta NEizvodljivi, jer su NEZAKONITI.
Apsolutno mi nije jasno kako je to moguće već DECENIJAMA, osim da su nepismeni i nezainteresovani za posao koji TREBA DA RADE. Najvažnija im je fotelja i i mesto u parlamentu kako bi se BEZ ZNANJA I RADA bogatili i živeli na tuđ račun.

kap

pre 7 godina

Hvala Sabicu, u javnom sektoru punom kriminalaca i botova on je jedan od retkih da brani zakone nase domovine i njen Ustav.

Postoje vec mehanizmi u vidu policije u ovakvim slucajevima ali to je gospodi skupo pa bi radije sa krse Ustav Srbije i ruse ljudska prava gradjana. I jos salju ovde botove da pljuju po braniocu srpskog pravosudja.

i meni je muka od mudrosera ...

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23) # Link komentara znaci karta je skupa ja imam 22000 platu menjam 3 prevoza do posla i jos 3 nazad po tebi treba da radim samo da bi se prevezao do posla i nazad znaci treba uvesti zakon po kome ce privatnik biti u obavezi da placa prevoz zaposlenom i nema problema...

zekonja

pre 7 godina

Retko idem u BG a poslednji put sam se vozio prevozom u Bg-u pre mozda 10 god i pre par dana sam bio prisiljen da sednem u tramvaj kod zel. stanice na novom bg-u i vozim se do glavne zeleznicke (dakle nekih 3 stanice). Znaci umalo nisam pao na zadnjicu kad mi je vozac rekao dve karte 300 dinara????!!!! Iz NS-a sam, mi se vozimo za 55 din. s kraja na kraj grada. Pa dal je realno da karta za onaj raspali tramvaj iz 60-ih kosta 150 din?

Homo politicus

pre 7 godina

Ja kao penzioner placam mesecnu kartu, a vi sto radite i kroz platu mi obezbedjujete penziju (s obzirom da ne postoji penzioni fond) platite pet puta visu cenu karte. I da umalo da zaboravim platite i privatnu firmu i njihove kontrolore i policiji i komunalnu i gradske oce i njihove svastike, kumove i onda ce biti sve u redu. Najveca mafija je u GSP-u, Infostanu, Parking servisu, sve su to bahati

Advokat

pre 7 godina

Ovde se polemiše samo o naplati, mislim da je ceo sistem naplate prevoza loše izbalansiran. Primera radi ja koji se vozim svega 4 stanice moram da platim kartu od 90 dinara koja mi traje sat vremena. Gospodo meni nije potrebna karta od 90 dinara niti se vozim sat vremena, hoću da platim prevoz onoliko koliko se vozim.

Devetar

pre 7 godina

A sta kaze poverenik, jel ok da se ne placa karta za prevoz?
(Anon, 09. septembar 2016 12:18)

To nije njegov posao. Njegov je posao da stiti ustav i gradjane, a posao suda i policije da naplacuju kazne. Ok?

Atreides

pre 7 godina

Pazi ovaj..kako je u Svedskoj.....pa kakve mi veze imamo sa Svedskom?? Kada plata u Srbiji bude ko u Svedskoj i kada socijalna pomoc za nezaposlene i druga lica bude ko u Svedskoj onda neka mi naplacuju kao u Svedskoj. U Srbiji ljudi nema leba da jedu

Sa strane

pre 7 godina

Nedavno videh u Buenos Airesu, koji po mnogo cemu podseca na Bgd ( u pojedinim delovima) ulazi se u bus na prednja vrata, otkuca se karta na masini pored vozaca, a na stanici se formira red kad dodje odgovarakuci bus i ljudi jedan po jedan ulaze. Tako je i u Americi. Zasto ne bi moglo i kod nas. Onda vam ne trebaju ni kontrolori ni komunalna a za te pare treba smanjiti cenu karte tj. Napraviti razliku prema broju stanica, a ne za sve isto--1 ili 10, ista cena. A ovo jurcanje za busom, guranje i ulazak na sva vrata i stvara haos. Takav princip sa naplatom na ulazu imamo kod mini buseva i stvar funkcionise. Jeste, busevi su veci, ali minut, dva radi reda i manje histerije u prevozu nije mnogo.

Rajko

pre 7 godina

OK, ima smisla. Onda sledi opšte pitanje: kako da znamo kome moramo a kome ne da pokažemo ličnu kartu? Traže je svi - od policije do portira u poslovnim zgradama.

sasa

pre 7 godina

Karta bezobrazno skupa,65% vozila prljava i zastarela pri tome gradjani kroz porez vec finansiraju gsp.Ja se pitam moze li prevoz biti jeftiniji,mozda je tu resenje a ne u sve vise represivnih organa.Komunalci sprovode represivne mere protiv gradjana a ne resavaju im postojece komunalne probleme,zbog toga revolt i nepostovanje,tako se dozivljavaju i sva ova predlozena resenja u vezi naplate karte u prevozu.

Kliment

pre 7 godina

Grad ne moze odlukom menjati zakon. Toliko!

Nikad u zivotu se nisam švercovao ni stanicu i ne dam ličnu kartu nikome ko nije policija ili sud. I ne dam matični broj nikom...

Neo

pre 7 godina

Ako je to tako, a pretpostavljam da jeste, onda Beogradom vlada samovoljna druzina. Ako je to tako, onda su odmetnici od zakona. Znaci trebalo bi zakonski da snose posledice , ili ako se nevaram sve ostaje na decijoj opomeni. Onda nema razlike izmedju njih i komsije koji je samovoljno ogradio parking za svoje vozilo. Znaci svako radi sta hoce bez posledica.
A mi ostali?

muka mi je od švercera i mudrosera

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".

Pedja

pre 7 godina

Kao i do sada tako i od sada, kontrolor je FIZICKO LICE koje radi za stranu kompaniju. U ustavu Srbije stoji da samo SLUZBENO LICE moze da uzima podatke gradjana. Znaci da kontrolor NEMA ZAKONSKO PRAVO da trazi licnu kartu na uvid. Prosto da prostije ne moze biti. Takodje, kontrolor NEMA PRAVA da vas zadrzava na stanici cekajuci komunalce. Svako ogranicavanje slobodnog kretanja gradjana podleze pod krivicno delo lisavanja slobode. SAMO SLUZBENO LICE ima pravo da vas lisava slobode kretanja a ne fizicko lice. Ovaj vid zastrasivanja gradjana samo izaziva revolt nikako prodaju karata. Inace, receno je da svaka ispisana prekrsajna prijava povecava prihode grada?? Cekajte malo gde onda idu pare.. gradu ili gsp??? Da li to znaci da i kontrolori koji rade za tursku privatni firmu imaju status sluzbenog lica??? Da li to znaci da ova vlast i ovaj put pljuje na Ustav Srbije????

Podsetilac

pre 7 godina

Nece grad ovu molbu Sabica uvaziti i prihvatiti. Setim se npr kada je odluka da se pice ne sme prodavati posle 22 h u Novom Sadu oborena na ustavnom sudu kao neustavna dok nije jos bila usvojena u Beograda i da je Beograd istu usvojio posle te presude i da su onda mojakali ministra trgovein Ljajica da psto je odluka neustvana on proturi izemen da gradovi mogu tumaciti tu uredbu kako oni hoce ne obaziruci se na odluku ustavnog suda i ta odluka o zabrani prodaje alkohola posel 22 h je trajala u Beogradu godinama dok nije ukinuta bese prosel godine .

Atreides

pre 7 godina

Ovi sto brane vlast ...BGD je grad od 2 miliona stanovnika od koga bar 50% je beda koja jedva prezuvljava kraj sa krajem. Karte u BGD su u odnosu na to kakav je standard ljudi skupe. Oni koji imaju neke bolje poslove i pare u BGD i ne idu autobusom vec kolima. Sredite prvo drzavu pa ce se automatski srediti i pitanje placanja prevoza.Kada narod ima nije problem da se placa.A od Vucicevih praznih prica kako rasturamo,nevidjeni prosperitet nezapamcen u univerzumu i sl. nema nista posto to samo u njegovom bolesnom umu mada mozda on misli na prosperitet delova clanstva SNS-a ...a Srbija generalno i narod u njoj je daleko od prosperiteta vec sve vise tone u bedu

analiticar amater

pre 7 godina

Trebalo b iuvesti pravilo da se organ koji donese neustavnu odluku raspusta ODMAH i raspisuju novi izbori.

Stvari moraju da se resavaju od vrha, ane od sirotinje. Ne moze svercovanje u prevozu biti veci prekrsaj od donosenja protivustavne odluke.

Sramota je i da najbolji student pravnog fakulteta u isotriji BU cuti, ali se on izgleda razume u sve osim u pravo.

Sto se prevoza tice, karta mora da se plati, a na gradskoj upravi je da nadje nacin da zastiti najsiromasnije, ali isto tako i da spreci cerupanje GSP-a.

Oni bez blama dadose dva miliona za elektricne kineze, a na zalost niko nije istrazio ko je uzeo proviziju za to.

I jos nesto, grad treba da bude ravnopravan i prema Apexu i prema gradjanima, ne mali broj puta su mi validatori uzeli novac iako sam bio u intervalu 90 minuta, i nemam efikasnog nacina da se zalim.

preteraste ga

pre 7 godina

Ceo svet zna za red,samo vi Beogradjani diskutujete!? Nije vam onaj bivsi gradonacelnik valjao,vi cete bolje,mucak! Ne zelite da postujete zakon i to ti je.Ovde u Nemackoj,kao i drugim civilizovanim zemljama samo budale ne placaju karte,a kada ih uhvate,oderu ih od kazne,pa da vidis kako su dobri.Ulaz na prednja vrata i soferu pokaz karte,ako nemas kupis kod njega i OK. Sta je tu problem?

PPeca@SER

pre 7 godina

Majke ti??!!!

(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Dragi nas "mudroseru",

Prvo da ti kazem, ja uvek nakon izlaska iz aviona, prvo oddem da kupim kartu za prevoz. Ti si svakako pojeo manje sendvica nego ja u zivotu. Mozda su tebi sendvici bili pokvareni, pa ti je - muka.

Znas, ja sam iz svojih dzepova izdvajao za GSP/GSB da kupe radnicima uniforme, da lice na ljude, da budu prepoznatljivi... Rekli su da je to jednokratna pomoc, a ko ne bi pomogao jednokratno vozacu koji ti vozi dete u skolu, a? Da sam znao da je to, posle svega, za BUSPLUS, izdvojio bih im i vise... ali izmedju dzepova. Uostalom, tvrdim, bez obzira na godine izdavanja, jos ima dovoljno... za takve.

U ostatku planete, a ne znam da li si ti od Pancevackog mosta, ili Lida... otisao dalje, vaze neka druga pravila.

Da, eto, ja u svom novcaniku i sada imam GVB karticu, karticu za metro u Dubaiu, karticu za Grcku... i to mi vazi. Sada, sledece godine, za dve godine... Ne moze neka stoka nepismena da dovede svoju rodbinu iz PM u BG koja ce da kaze - menjamo odmah i stare kartice ne vaze vise!!! Alo, budale!!! Ja sam iz svog dzepa izvadio, svom detetu od usta odvojio 13 dinara (svidja mi se ova brojka, mozda vam je poslednja koju vidite).

Nece tvoje dete da jede ono sto moze moje dete da jede, za te pare.

A, plus, ja te od svoje zarade placam... Mudroseru!

Zlatko

pre 7 godina

U severnoj Italiji ima mnogo prigradskih vozova u kojima uopšte nema konduktera, zamislite, nema konduktera. Tu i tamo navrati kontrola i ne daj Bože da nemate karte.

Zoran

pre 7 godina

Svuda u "normanom" svetu, za razliku od naseg pogleda na svet, putnik u prevozu placa kartu i kaznu ako nema istu. Kod nas nije problem u ljudima koji koriste "sistem" da izbegnu placanje vec je problem u sistemu.

Menjajte sistem!

Nemojte da prilagodjavate ljude dezintegrisanom i malicioznom sistemu!

Ako ustav kaze da ne mozete kazniti putnika, menjajte ustav kako biste mogli da naplatite kaznu!

Nemojte molim vas da me ubedjujete da je problem u meni samom!

I tacka.

Homo politicus

pre 7 godina

Po novoj odluci Grada Beograda komunalci ce biti maskirani u bakice a kondukteri u trudnice koje ispod "stomaka" nose validatore. Nadlezni smatraju da ce ove mere znacajno poboljsati prevoz u gradu.

mile

pre 7 godina

Molim vas da ne pricate gluposti! Apsurdno je da se vozilo zaustavlja zbog nekoga ko nije otkucao kartu, a u istom tom vozilu su i ljudi koji je uredno placaju.Ne dajite predloge za ono za sta niste komeptentni. Uzgred ako nas ne spase to 12-15.000 nista nece!

Jegulja

pre 7 godina

po miliioniti put se kuca zida od 3 sprata a ne od temelja.

busevi moraju da budu cisti i ne puni kao stocni vagoni vec eventualno par putnika preko broja sedecih mesta. u tom slucaju ce biti izvodljivo da se ulazi recimo samo na prva vrata i da se gotovo eliminise sverc.

u slucaju zadrtih svercera koji insistiraju da ostanu u vozilu moze da se zove policija ali posle par slucajeva i kazni koje bi prevazilazile samo svercovanje vise nikome ne bi palo na pamet da tako nesto radi.

ovde je problem, kao i kod drugih stvari, sto vlast kao i novokomponovane gazde hoce da prodaju nesto a da minimalno uloze.

sto se tice legitimisanja mogu da se opkladim da ce se pozabaviti time u promenama ustava koje dolaze tako da ce malo prosiriti krug osoba koje ce moci da legitimisu ili barem situacije u kojima sluzbena lica mogu da legitimisu.

opet po milioniti put, u ovoj zemlji ne postoji sistem, red i disciplina jer to pre svega odgovara polupismenim, neobrazovanim bitangama.

nele

pre 7 godina

I šta onda? Policajac te legitimiše, ustupi podatke kontroloru i opet popiješ prijavu, uz čekanje policije jedno 40 minuta.
(@Car, 9. septembar 2016 15:40)
Policajac te legitimise, ustupi podatke kontroloru.. Ti savijes tabak, tuzis drzavu Srbiju jer je nihovo ovlasceno lice prekrsilo tvoja prava i od dobijene naknade, kupis auto sa sve soferom da te do kraja zivota vozika gde ti padne na pamet.
Cekanje policije? Pa jesi li lud da cekas policiju? Ako fizicki pokusa neko da te zadrzi, zoves tu istu policiju, prijavis da ti se onemugucava sloboda kretanja od strane nepoznatih lica, i da se plasis za svoj zivot. Stvorice se u roku od 2min pa ce taj vajni kontrolor da popije krivicnu prijavu po sluzbenoj duznosti.
Pominje se Norveska i neke zemlje gde kontrolor moze da ti trazi dokumenta. Verovatno da je tamo kontrola skolovana i obucena i radi za drzavu a ne za privatnu firmu. Nesto ne verujem da ja mogu kao privatnik da otvorim firmu u Norveskoj(ili nekoj drugoj zemlji), zaposlim nekog ko je uz malo srece zavrsio osnovnu skolu, i postavim ga da legitimise.
Posta/Banka/Portir u zgradi, tamo imas izbor. Ako hoces uslugu koju nude, das licnu kartu. Ako neces, ne moras. Ja necu uslugu kontrolora i necu da im dam LK.

Zika

pre 7 godina

Gospodo otidjite u Solun i pogledajte kako se to tamo radi. Letosnje iskustvo mi je pokazalo sta znaci kultura. Svako ama bas svako ko je usao u vozilo gradskog prevoza je ili vec imao kartu ili je kupio kart na automatu koji se nalaziu vozilu (cena karte je prilagodjena duzini voznje i najskuplja karta je oko 1.1 euro ni najmanje jeftino). Kontrolori su ljudi koji su pred penzijom (pretpostavljam vozaci) i ni jedan od njih ne maltrerira pitnike. Ne postoje validatori, citaci i sl.

Sta se desava ovde u zemlji Srbiji?? Da li nam je potrebna prisila i prinuda da bi smo nesto shvatili ?

Komša

pre 7 godina

Ne znam da li ste primetili minibuseve u BG ? Već desetak godina voze i koriste iste stanice kao i GSP.Nikada nisam čuo da im neko nije platio kartu (koja je bila skuplja od one za GP ,pre uvodjenja Bus Plus).Nikada nisam čuo da je neko od putnika imao konflikt sa kontrolorom (do dolaska SNS izmedju 50 i 60 sukoba godišnje u vozilima javnog daobraćaja).
Zašto? Odnos kvalitet- cena,pristup...
Dosta nelogičnih i pogrešnih poteza koje GSP i Grad vuku već decenijama uzrokuju ovakvo stanje.Nešto po inerciji rade tako a nešto i namerno/zlonamerno.
To se ne može šminkati,ne može postepeno - ili se uradi ili ne.

Maja

pre 7 godina

@android17 A koja je cena karte u Novom Sadu? Mogu da se kladim da bi kupovina karata bila veca da je cena realnija. Ovako isto placa neko ko se vozi s jednog kraja grada na drugi da bi nesto zavrsio (sve u roku od 90min) i neko ko se vozi 5-6 stanica ili manje.

dejan76

pre 7 godina

Poverenik ne radi svoj posao, već nas samo zamajava i njima kupuje vreme.
(GoranZ, 9. septembar 2016 12:34)

Poverenik ukazuje na kršenje ustava i zakona, a javni tužilac bi trebalo da reaguje.
Inače, Šabić je razlog zbog kojeg ne volim onu detinjastu pesmicu "sistem te laže", jer Šabić je deo tog sistema a oni koji lažu uvek imaju ime i prezime a u navedenoj pesmi se nijedno ne pominje.

Hronos

pre 7 godina

Svi se slažemo šverc nije ok. Složimo se isto tako da je jako opasno dozvoliti privatnoj kompaniji da na neustavan i nezakonit način legitimiše putnike. Status službenog lica je rešenje, ali samo ako je poslodavac GSP, Železnice Srbije i sl. Apeks nikako. Vi što se pozivate na svet, prva stvar je ustavnost i pravna država, a ne "ma sad ćemo to ovako, baš nas briga". Uostalom, kada vlast bude sama poštovala zakon i ustav, tada može očekivati i zahtevati isto to od građana.

muka mi je od švercera i mudrosera

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)

Može da zaustavi vozilo, ali ne sme da ugrožava saobraćaj, a još više slobodu kretanja bilo koga. Ima apsolutno isto pravo kao da ja tebi ne dam da izađeš iz prodavnice jer mi je tako došlo.

Pozdrav botu, prijatan sendvič želim.
(Bot detektor, 9. septembar 2016 13:00)
Ne valja ti detektor, nisam ja ni bot ni obožavalac AV. Prosto je neverovatno to svrstavanje - ako kažeš neku protiv Šabića ili Saše Jankovića (i mnogo drugih primera) odmah si "bot". Paz' da nije. Da ti objasnim ja nešto, kad se već trsiš da si kao nekakav "Bot detektor". SNS botovi pišu jednoobrazne komentare, uglavnom su slabo pismeni, rečnik im je ograničen, ponavljaju istu matricu, po pravilu ne odgovaraju na prozivke i jeziiiivo su dosadni!
Meni je zaista, iskreno muka od švercera i pravdanja švercovanja u prevozu, ali i od Šabića koji kao da perverzno uživa u svojoj ulozi zaštitnika nečega što je u ovoj državi dovedeno do besmisla. Ali, pošto si ti razumeo da sam ja zaista ozbililjno (!!!) predložio da u vozilima treba da piše "na zahtev Poverenika Šabića ..." i sve ostalo, onda verovatno ne treba da me čudi što si me pomešao s botovima.

gradjanski bunt

pre 7 godina

Nije vam kriv Sabic sto vam vladaju nesposobni politicki komesari koji krse zakone koju su sami donosili! Glasali ste ili niste, trpite pa ih ponovo izaberite jer svi su isti zar ne?

dragan

pre 7 godina

Ja kad ulazim u katastar u Novome Sadu moram dati ličnu kartu da je oni upišu u neku knjigu,pa moraš u banci ili pošti kad nešto plaćaš,pa kod portira u većini firmi moraš ostaviti l.k. i vrate ti kad izlaziš.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

U Stockholmu kontrola ima pravo da ti trazi isprave i da te legitimise. Bez ikakvog fizickog kontakta naravno.Ugalvnom idu u grupi sa obezbedjenjem koje ima pravo da te uhapsi i preda dalje Policiji ako neces da saradjujes,odnosno da das svoje podatke pri nemanju karti da bi ti naplatili kaznu. Koja je inace 1500 kruna skoro 180 eura.

expat

pre 7 godina

Srbija je izgleda i dalje dinosaurus od države. Putujući kroz oko 40 zemalja barem u 7-8 evropskih i vanevropskih sam naleteo na situaciju gde kontrolor naplaćuje kartu putniku koji je nema. U svim zemljama u kojima sam živeo (5, osim Srbije) kontrolor ima moć da vas identifikuje a odbijanje vodi ka znatno ozbiljnijim prekršajima od nemanja karte.
Ova situacija implicira da je zapravo naš zakon manjkav. Ako je to trenutno nelegalno treba promeniti u zakonu ko može da vas legitimise. Ili šta god već treba da bi se ove situacije efikasno rešavale jer - karta mora da se plati.
Ovi što uču i buču 'niko ne sme da mi traži ličnu kartu' su isti takvi dinosaurusi koji nisu kročili van Srbije.

Krcko Orascic

pre 7 godina

Pa jel vi mislite da se ja svercujem sto volim.....JA NEZAPOSLEN,SUPRUGA NEZAPOSLENA,JEDNO DETE DRUGI RAZRED,DRUGO PRVI,KNJIGE 18000 DIN.KIRIJA 150 EURA....Pitanje je kad cemo poceti da haramo po Maxiju,Tempu,Rodi....da bih smo preziveli....
(svercer, 9. septembar 2016 16:07)

Joj majko. Da bih ste prezivili.

radnicka fronta

pre 7 godina

Bravo za Sabica. Puna podrska. Uopste me ne iznenadjuje sto izvrsna vlast ne poznaje svoj ustav. A kao odgovor na komentare ispod - Stoka odozgo treba GRADJANIMA prvo da obezbedi normalne plate kako bi oni uspeli da placaju prevoz. To ne treba da radi Sabic. Eto jednog predloga. Drugi predlog je smanjenje cene karata. Nije normalno da sve poskupljuje samo ne minimalac. Takodje, nelogicno je da karta u NS kosta 50 din a u BG 90 din. Koliko znam ti autobusi idu na isto gorivo. U mandatu javnih preduzeca je da sluze gradjanima a ne obrnuto.

Aleksandar

pre 7 godina

@(spetnaz, 9. septembar 2016 19:31)

Svako ima pravo da ti traži ličnu kartu na uvid u cilju identifikacije ali ti imaš prava da odbiješ da je daš (a oni imaju prava da ti uskrate uslugu ako to učiniš). Samo policiji i sudu MORAŠ da pokažeš ličnu kartu i nemaš prava da to odbiješ.

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Ono kad te država primorava da kupuješ ono što ti ne treba. Dalje od toga uopšte ne mora da se ide, sama se priča razvija i nezakonite i protivustavne radnje logično se nadovezuju jedna za drugu.

Realno

pre 7 godina

To nije po ustavu, ok nije ni po ustavu da se ljudi svercuju i opet se to desava. Druga stvar je cena, ali svaka usluga se placa. Sta mislite da vi imate svoj autobus i u njemu se voze 50% koji vam nisu platili kartu. Ne znam ko bi privatno jednu osobu bez karte u tom slucaju tolerisao.

gradjanin

pre 7 godina

Opste je poznato da se nameti najlakse uvode pozitivnom afirmaciojom

Ako bi karta pojeftinila trostruko i svaka doplata na kiosku ulazila u neki nagradni fond da se dobijaju dodatne povlastice , ogroman broj gradjana se ne bi blamirao da.se svercuje.

Treba moucnosti inf. Sistem koristiti za to, a ne poskupljivati kazeneni sistem do krJnjih granica.

Srrrrrrdjan

pre 7 godina

Jedino resenje - placanje preko infostana. Svi stanovnici bg placaju i svi mogu da se voze. Tako bi svi gradjani uplacivali za prevoz ali bi zato u proseku i mesecna karta bila neuporedivo jeftinija od dosadasnje. Sa druge strane, od grada bi se ocekivalo zaista korektno funkcionisanje gradskog prevoza a narocito besprekorna cistoca. Imate tamo u firmi milion besposlicara, ako ne zele ili ne znaju da ociste - mr's napolje! Osugavicemo se u prevozu. Udjite samo u Beovoz pa proverite. Tu su stacionirane sve bolesti ovoga sveta. A ovamo kukaju na visak radnika. Pa dajte im da rade, nesposobnjakovici!!!

Milan

pre 7 godina

U praksi ce to da bude ovako.
Drcni sverceri ce da iskuliraju i ne daju licnu kartu (jer po zakonu i ne moraju da daju) a sverceri poput mene, koji ipak drze do nekog morala ce dati licnu kartu jer nas je sram pred ostalima.
P.S.
Retko se vozim autobusom, vec samo ponekad odradim 2-3 stanice ako me mrzi da pesacim do posla. Inace imam kola ali mi je posao relativno blizo, tj mogu pseke da idem do posla.

Aleksandar

pre 7 godina

Dajte ljudi u Skupstini grada ukinite gradski, jer vecina nece da placa, pa bio prevoz i 3 dinara, jer tako misle da treba. Pustite GSB da radi dok ima finansija, posle neka svako od nas ide peske do posla i to je to. Ne valja da se placa, ne valja kontrola, ne valja nista, sve hocemo dzabe. Ali kad izadju van zemlje, tamo se placa karta, redovno pokazuje na uvid, ne baca se smece, ne pljuje po ulice, ne parira bilo gde i ne pale sva cetiri zmigavca na autobuskim stanicama, ne pravi se polukruzno na punoj liniji. Kad su napolju sve moze, u Srbiji sve NECE. Pa vama zaista je tesko ugoditi kao narodu. Nisam niciji partijac, nisam za Vucica i kompaniju, a ni za jednu vlast jer oni se bore za svoja d...... Ali brate ja sam za kamere na svim banderama u Srbiji.

ЈедномУхваћен

pre 7 godina

Једном приликом у Немачкој сам купио погрешну карту за превоз. На лицу места ме је уредно легитимисао контролор и платио сам казну 60 евра. Није проблем легитимисање, већ што већина становништва жели да се се превози бесплатно...

aleksander

pre 7 godina

Koje je objašnjenje da vinjete nisu pravedne? Valja platiti samo pređen kilometar! A zašto onda vinjeta od 90 minuta u gradskom prevozu?

M

pre 7 godina

Nisam politicki previse nastrojen prema sadasnjoj vlasti ali nas srpski mentalitet ce nas unistiti kakvo vi pravo Beogradjani trazite ,ono sto ne mozes da priustis nemoj ni da uzimas tj da se vozis da li smete da se svercujete u taksiju ? ne jer bi dobili po nosu,ako karta bude 1000 dinara ima da je platite ako ne nemojte da se vozite uostalom osnujte sami neki prevoz pa neka se vama neko svercuje ,sta da kazu deca koja pesace po selima 10 km da stignu do skole nikome se ne zale jer drzava nema sluha a vi gospodo ne mozete da hodate od stanice do stanice pobogu...strasno

Дејан

pre 7 godina

Е стварно ми је пун куфер од овог Шабића.
Што неко рече, нека напише како да се наплати карта од шверцера ако већ за нешто пише да не сме, да није по закону.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

To šta ti predlažeš vani funkcionira, makar u Beču, s kontrolom uvijek zajedno ide i policajac!

upitnik

pre 7 godina

Kada ulazite u neke objekte (poslovne centre kao PC Ušće ili Airport City, BOP....) traže vam ličnu kartu na uvid. Imate pravo da ne uđete u te objekte i da im ne date ličnu kartu. Imate pravo i da ne uđete u autobus i kontroloru ne date ličnu kartu.

obi van

pre 7 godina

U Œvajcarskoj koju Srbi vole da navode kao uzor uređene zemlje, može i da te legitimiše i da te privrede u stanicu i zovne policiju ako nemaš dokumente

Nor

pre 7 godina

A ZASTO NE?? ovde u Norveskoj kontrolori/securitas imaju pravo da traze legitimaciju ako putnik/putnici nemaju vazecu kartu! Ako se putnik protivi imaju pravo da ga zadrze dok policija ne dodje. U Srbiji bi ljudi da sve bude dzabe a to nema nigde pa ni na zapadu!

Gangula

pre 7 godina

Naravno da ce ovo imati podršku građana. Istih tih koji bi čiste polu prazne tacne autobuse. Logika je do bola. Ali to je Srbija

Американац

pre 7 godina

како у норвешкој може контрола у градском превозу да ти узме било који идентификациони документ и напише казну?

Konfuzija

pre 7 godina

Posta/Banka/Portir u zgradi, tamo imas izbor. Ako hoces uslugu koju nude, das licnu kartu. Ako neces, ne moras. Ja necu uslugu kontrolora i necu da im dam LK.
(nele, 10. septembar 2016 05:23)

Ali hoćeš uslugu javnog prevoza? :-)

Bata

pre 7 godina

A sto se ovi tvoji prave blesavi. Sto ne urade tako, nego malo malo pa mimo zakona...
Koga oni za... Ne ne znaju, ne umeju, ili su samo bahato nesposobni? Sto ne pitaju svoje pravnike, kako da urede sistem... Ajd...

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".

Bob Sent Kler

pre 7 godina

Jedino resenje je da se nekako napravi da ne mozes uci u autobus ukoliko nisi kupio kartu. Kucas se nekako odmah na vratima i kad ti aparat procita kartu ti ulazis. Ili same stanice da se ograde, pa ne mozes da stupis na stanicu dok se ne otkucas. Ali mislim da smo mi godinama daleko od toga. Bicikle u sake pa na posao.

muka mi je od švercera i mudrosera

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".

Дејан

pre 7 godina

Е стварно ми је пун куфер од овог Шабића.
Што неко рече, нека напише како да се наплати карта од шверцера ако већ за нешто пише да не сме, да није по закону.

expat

pre 7 godina

Srbija je izgleda i dalje dinosaurus od države. Putujući kroz oko 40 zemalja barem u 7-8 evropskih i vanevropskih sam naleteo na situaciju gde kontrolor naplaćuje kartu putniku koji je nema. U svim zemljama u kojima sam živeo (5, osim Srbije) kontrolor ima moć da vas identifikuje a odbijanje vodi ka znatno ozbiljnijim prekršajima od nemanja karte.
Ova situacija implicira da je zapravo naš zakon manjkav. Ako je to trenutno nelegalno treba promeniti u zakonu ko može da vas legitimise. Ili šta god već treba da bi se ove situacije efikasno rešavale jer - karta mora da se plati.
Ovi što uču i buču 'niko ne sme da mi traži ličnu kartu' su isti takvi dinosaurusi koji nisu kročili van Srbije.

muka mi je od švercera i mudrosera

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)

Može da zaustavi vozilo, ali ne sme da ugrožava saobraćaj, a još više slobodu kretanja bilo koga. Ima apsolutno isto pravo kao da ja tebi ne dam da izađeš iz prodavnice jer mi je tako došlo.

Pozdrav botu, prijatan sendvič želim.
(Bot detektor, 9. septembar 2016 13:00)
Ne valja ti detektor, nisam ja ni bot ni obožavalac AV. Prosto je neverovatno to svrstavanje - ako kažeš neku protiv Šabića ili Saše Jankovića (i mnogo drugih primera) odmah si "bot". Paz' da nije. Da ti objasnim ja nešto, kad se već trsiš da si kao nekakav "Bot detektor". SNS botovi pišu jednoobrazne komentare, uglavnom su slabo pismeni, rečnik im je ograničen, ponavljaju istu matricu, po pravilu ne odgovaraju na prozivke i jeziiiivo su dosadni!
Meni je zaista, iskreno muka od švercera i pravdanja švercovanja u prevozu, ali i od Šabića koji kao da perverzno uživa u svojoj ulozi zaštitnika nečega što je u ovoj državi dovedeno do besmisla. Ali, pošto si ti razumeo da sam ja zaista ozbililjno (!!!) predložio da u vozilima treba da piše "na zahtev Poverenika Šabića ..." i sve ostalo, onda verovatno ne treba da me čudi što si me pomešao s botovima.

preteraste ga

pre 7 godina

Ceo svet zna za red,samo vi Beogradjani diskutujete!? Nije vam onaj bivsi gradonacelnik valjao,vi cete bolje,mucak! Ne zelite da postujete zakon i to ti je.Ovde u Nemackoj,kao i drugim civilizovanim zemljama samo budale ne placaju karte,a kada ih uhvate,oderu ih od kazne,pa da vidis kako su dobri.Ulaz na prednja vrata i soferu pokaz karte,ako nemas kupis kod njega i OK. Sta je tu problem?

Realno

pre 7 godina

To nije po ustavu, ok nije ni po ustavu da se ljudi svercuju i opet se to desava. Druga stvar je cena, ali svaka usluga se placa. Sta mislite da vi imate svoj autobus i u njemu se voze 50% koji vam nisu platili kartu. Ne znam ko bi privatno jednu osobu bez karte u tom slucaju tolerisao.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

U Stockholmu kontrola ima pravo da ti trazi isprave i da te legitimise. Bez ikakvog fizickog kontakta naravno.Ugalvnom idu u grupi sa obezbedjenjem koje ima pravo da te uhapsi i preda dalje Policiji ako neces da saradjujes,odnosno da das svoje podatke pri nemanju karti da bi ti naplatili kaznu. Koja je inace 1500 kruna skoro 180 eura.

ЈедномУхваћен

pre 7 godina

Једном приликом у Немачкој сам купио погрешну карту за превоз. На лицу места ме је уредно легитимисао контролор и платио сам казну 60 евра. Није проблем легитимисање, већ што већина становништва жели да се се превози бесплатно...

M

pre 7 godina

Nisam politicki previse nastrojen prema sadasnjoj vlasti ali nas srpski mentalitet ce nas unistiti kakvo vi pravo Beogradjani trazite ,ono sto ne mozes da priustis nemoj ni da uzimas tj da se vozis da li smete da se svercujete u taksiju ? ne jer bi dobili po nosu,ako karta bude 1000 dinara ima da je platite ako ne nemojte da se vozite uostalom osnujte sami neki prevoz pa neka se vama neko svercuje ,sta da kazu deca koja pesace po selima 10 km da stignu do skole nikome se ne zale jer drzava nema sluha a vi gospodo ne mozete da hodate od stanice do stanice pobogu...strasno

Nor

pre 7 godina

A ZASTO NE?? ovde u Norveskoj kontrolori/securitas imaju pravo da traze legitimaciju ako putnik/putnici nemaju vazecu kartu! Ako se putnik protivi imaju pravo da ga zadrze dok policija ne dodje. U Srbiji bi ljudi da sve bude dzabe a to nema nigde pa ni na zapadu!

Bata

pre 7 godina

A sto se ovi tvoji prave blesavi. Sto ne urade tako, nego malo malo pa mimo zakona...
Koga oni za... Ne ne znaju, ne umeju, ili su samo bahato nesposobni? Sto ne pitaju svoje pravnike, kako da urede sistem... Ajd...

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".

Aleksandar

pre 7 godina

Dajte ljudi u Skupstini grada ukinite gradski, jer vecina nece da placa, pa bio prevoz i 3 dinara, jer tako misle da treba. Pustite GSB da radi dok ima finansija, posle neka svako od nas ide peske do posla i to je to. Ne valja da se placa, ne valja kontrola, ne valja nista, sve hocemo dzabe. Ali kad izadju van zemlje, tamo se placa karta, redovno pokazuje na uvid, ne baca se smece, ne pljuje po ulice, ne parira bilo gde i ne pale sva cetiri zmigavca na autobuskim stanicama, ne pravi se polukruzno na punoj liniji. Kad su napolju sve moze, u Srbiji sve NECE. Pa vama zaista je tesko ugoditi kao narodu. Nisam niciji partijac, nisam za Vucica i kompaniju, a ni za jednu vlast jer oni se bore za svoja d...... Ali brate ja sam za kamere na svim banderama u Srbiji.

obi van

pre 7 godina

U Œvajcarskoj koju Srbi vole da navode kao uzor uređene zemlje, može i da te legitimiše i da te privrede u stanicu i zovne policiju ako nemaš dokumente

Krcko Orascic

pre 7 godina

Pa jel vi mislite da se ja svercujem sto volim.....JA NEZAPOSLEN,SUPRUGA NEZAPOSLENA,JEDNO DETE DRUGI RAZRED,DRUGO PRVI,KNJIGE 18000 DIN.KIRIJA 150 EURA....Pitanje je kad cemo poceti da haramo po Maxiju,Tempu,Rodi....da bih smo preziveli....
(svercer, 9. septembar 2016 16:07)

Joj majko. Da bih ste prezivili.

Американац

pre 7 godina

како у норвешкој може контрола у градском превозу да ти узме било који идентификациони документ и напише казну?

Zoran

pre 7 godina

Svuda u "normanom" svetu, za razliku od naseg pogleda na svet, putnik u prevozu placa kartu i kaznu ako nema istu. Kod nas nije problem u ljudima koji koriste "sistem" da izbegnu placanje vec je problem u sistemu.

Menjajte sistem!

Nemojte da prilagodjavate ljude dezintegrisanom i malicioznom sistemu!

Ako ustav kaze da ne mozete kazniti putnika, menjajte ustav kako biste mogli da naplatite kaznu!

Nemojte molim vas da me ubedjujete da je problem u meni samom!

I tacka.

Unutrasnjost

pre 7 godina

Vrlo jednostavno resenje postoji za sve ovo. Izgleda ovako: Ulazi se iskljucivo na prednja vrata, prolazi se pored sofera i oni koji imaju neki vid pretplate ocitavaju karte, oni koji nemaju kupuju direktno kod sofera. Izdata karta je ujedno i fiskalni racun. Prosto ne moze te da prodjete dalje, a da to ne uradite. Ovako naplata prevoza i sprecavanje sverca izgleda u Velikoj Britaniji. Nema kontrolora, nema bus plusa, nema nikakvih peripetija, ali da ima jedna zackoljica imaju mnogo vise autobusa u gradskom prevozu. Nije guzva, cesce su linije. To fali Beogradu vise autobusa, cesce linije, a ne kontrolori, policije i ta birokratija. Zanima me koliko na godisnjem nivou Bus plus i komunalna policija kosta autobusa... Samo pitam, iako nisam pogodjen ovom problematikom.

upitnik

pre 7 godina

Kada ulazite u neke objekte (poslovne centre kao PC Ušće ili Airport City, BOP....) traže vam ličnu kartu na uvid. Imate pravo da ne uđete u te objekte i da im ne date ličnu kartu. Imate pravo i da ne uđete u autobus i kontroloru ne date ličnu kartu.

svercer

pre 7 godina

Pa jel vi mislite da se ja svercujem sto volim.....JA NEZAPOSLEN,SUPRUGA NEZAPOSLENA,JEDNO DETE DRUGI RAZRED,DRUGO PRVI,KNJIGE 18000 DIN.KIRIJA 150 EURA....Pitanje je kad cemo poceti da haramo po Maxiju,Tempu,Rodi....da bih smo preziveli....

Sa strane

pre 7 godina

Nedavno videh u Buenos Airesu, koji po mnogo cemu podseca na Bgd ( u pojedinim delovima) ulazi se u bus na prednja vrata, otkuca se karta na masini pored vozaca, a na stanici se formira red kad dodje odgovarakuci bus i ljudi jedan po jedan ulaze. Tako je i u Americi. Zasto ne bi moglo i kod nas. Onda vam ne trebaju ni kontrolori ni komunalna a za te pare treba smanjiti cenu karte tj. Napraviti razliku prema broju stanica, a ne za sve isto--1 ili 10, ista cena. A ovo jurcanje za busom, guranje i ulazak na sva vrata i stvara haos. Takav princip sa naplatom na ulazu imamo kod mini buseva i stvar funkcionise. Jeste, busevi su veci, ali minut, dva radi reda i manje histerije u prevozu nije mnogo.

dragan

pre 7 godina

Ja kad ulazim u katastar u Novome Sadu moram dati ličnu kartu da je oni upišu u neku knjigu,pa moraš u banci ili pošti kad nešto plaćaš,pa kod portira u većini firmi moraš ostaviti l.k. i vrate ti kad izlaziš.

Zlatko

pre 7 godina

U severnoj Italiji ima mnogo prigradskih vozova u kojima uopšte nema konduktera, zamislite, nema konduktera. Tu i tamo navrati kontrola i ne daj Bože da nemate karte.

Gangula

pre 7 godina

Naravno da ce ovo imati podršku građana. Istih tih koji bi čiste polu prazne tacne autobuse. Logika je do bola. Ali to je Srbija

Ne serite

pre 7 godina

Pošto se gsp finansira delom iz budžeta koji pune svi građani, pošto je karta 90din i za onog ko se vozi 2 i 22 stanice, pošto je busplus privatna firma moćnika, pošto su autobusi,tramvaji i trolejbusi jedva ispravni i pošto su kontrolori neljubazni i bahati (većina) NEĆU DA PLAĆAM KARTU!!

i meni je muka od mudrosera ...

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23) # Link komentara znaci karta je skupa ja imam 22000 platu menjam 3 prevoza do posla i jos 3 nazad po tebi treba da radim samo da bi se prevezao do posla i nazad znaci treba uvesti zakon po kome ce privatnik biti u obavezi da placa prevoz zaposlenom i nema problema...

Srrrrrrdjan

pre 7 godina

Jedino resenje - placanje preko infostana. Svi stanovnici bg placaju i svi mogu da se voze. Tako bi svi gradjani uplacivali za prevoz ali bi zato u proseku i mesecna karta bila neuporedivo jeftinija od dosadasnje. Sa druge strane, od grada bi se ocekivalo zaista korektno funkcionisanje gradskog prevoza a narocito besprekorna cistoca. Imate tamo u firmi milion besposlicara, ako ne zele ili ne znaju da ociste - mr's napolje! Osugavicemo se u prevozu. Udjite samo u Beovoz pa proverite. Tu su stacionirane sve bolesti ovoga sveta. A ovamo kukaju na visak radnika. Pa dajte im da rade, nesposobnjakovici!!!

Zika

pre 7 godina

Gospodo otidjite u Solun i pogledajte kako se to tamo radi. Letosnje iskustvo mi je pokazalo sta znaci kultura. Svako ama bas svako ko je usao u vozilo gradskog prevoza je ili vec imao kartu ili je kupio kart na automatu koji se nalaziu vozilu (cena karte je prilagodjena duzini voznje i najskuplja karta je oko 1.1 euro ni najmanje jeftino). Kontrolori su ljudi koji su pred penzijom (pretpostavljam vozaci) i ni jedan od njih ne maltrerira pitnike. Ne postoje validatori, citaci i sl.

Sta se desava ovde u zemlji Srbiji?? Da li nam je potrebna prisila i prinuda da bi smo nesto shvatili ?

Petar Nikolic

pre 7 godina

Kontrolor - sama reč ukazuje na posao koji obavlja
Dakle, nešto kontroliše, u ovom slučaju, da li neko u autobusu ima ili nema kartu i jedino šta može da uradi, kao i svaki kontrolor, ako primeti da nešto nije ispravno, u ovom slučaju da putnik nema kartu, je da zahteva da se proces obustavi, odnosno ne nastavi, dok se nedostatak ne ukloni, u ovom slučaju da vozač zaustavi vozilo, odnosno ne krene sa stanice, da bi putnik bez karte napustio vozilo.

GoranZ

pre 7 godina

Malom i Vesiću hitno krivične prijave zbog kršenja zakona i prava građana. Kako to, da samo se konstatuje da oni krše zakon i nikom ništa? Poverenik ne radi svoj posao, već nas samo zamajava i njima kupuje vreme.

Bob Sent Kler

pre 7 godina

Jedino resenje je da se nekako napravi da ne mozes uci u autobus ukoliko nisi kupio kartu. Kucas se nekako odmah na vratima i kad ti aparat procita kartu ti ulazis. Ili same stanice da se ograde, pa ne mozes da stupis na stanicu dok se ne otkucas. Ali mislim da smo mi godinama daleko od toga. Bicikle u sake pa na posao.

joca

pre 7 godina

ajke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Jesi ti normalan?ti mislis da ce 50 ljudi u autobusu da ceka sat vremena na 40C dok dodje policija?Najbolje sto moze da uradi je da izadje sa njim iz busa i da saceka ispred.Zasto bi kaznjavao 49 ljudi koji su platili karte zbog jednog koji nije?Zasto bi se iko vozio busom ako nikad ne zna dal ce da stigne na vremena na posao,skolu,fax jer mora da ceka policiju zbog greske drugog.Ubedljuvo najgluplji komnetar koji sam procitao na B92 u zadnje vreme.

Android 17

pre 7 godina

@muka mi je: Kako u NS. 90% ljudi ima karte ili ih kupuje kod vozaca. Veoma mali broj se svercuje i to obicno na 1 ili 2 stanice.
I to sve bez BusPlusa.

Ivan

pre 7 godina

OK, ima smisla. Onda sledi opšte pitanje: kako da znamo kome moramo a kome ne da pokažemo ličnu kartu? Traže je svi - od policije do portira u poslovnim zgradama.
(Rajko, 9. septembar 2016 13:27) # Link komentara

Portiru ne moras da pokazes licnu kartu, policiji moras. Prosto, hoces u zgradu? Legitimisi se. Neces? Ne moras. Policija (sluzbeno lice) te legitimise, moras da pokazes licnu kartu. Nemas? Sledi kazna. Hoces telefon na ugovor? Daj lk. Neces? Ne moras, nema ugovora. Ne znam sta ti tu nije jasno.

Car

pre 7 godina

Ne poredite ovo sa drugim državama. Ako tamo kontrolor sme da legitimiše, verovatno je službeno lice ili je to u skladu sa ustavom. Ovde je nezakonito i sve dok ne smisle efikasan način naplate kazni, biće švercovanja. Prosto i jednostavno. Kontrolor nema pravo da zadržava saobraćaj zbog švercera, nema pravo da zabranjuje vozaču da otvara ili zatvara vrata i da vozi, nema prava da ulazi ili izlazi van stanice. Ukoliko primetite nešto od toga, tražite im legitimaciju i zovite policiju.

CATAPA

pre 7 godina

Mi smo društvo koje je ogrezlo i oguglalo na nepoštovanje zakona. I građani i država se prilagođavaju nepoštovanju zakona, i jedni i drugi se pozivaju na zakon, ali neretko, uglavnom pritom misle na zakonitosti, odnosno uspostavljene običaje koji mogu da budu, ali vrlo često nisu ni u kakvoj vezi sa zakonom, pa čak i da budu protivzakoniti.
Zakone po pravilu srozava vlast neselektivnom primenom. Zataškavaju se ubistva, kako onda da se insistira na plaćanju karte u autobusu ili slično trivijalno?

Pandora

pre 7 godina

@Anon i @muka

Srbija je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. Kad zarade budu na nivou evropskih (a ne kao da smo u Africi) - tada će ljudi i plaćati. Lako je vama sendvičarima, vi živite u nekom paralelnom univerzumu...

Djoka

pre 7 godina

ljudi napravite jednostavno kartu jedan minut u prevozu je je jedan dinar,i da ide na dopunu,kad udjes otkucas se,kad izadjes otkucas se,ako neko ide busom 5 minuta,da ne placa kao neko ko menja 3 busa i putuje sat ipo.

Muka je i meni od botova

pre 7 godina

@muka mi je
Jao sto bih volela da jedno jutro krenes na posao i neko nema kartu i onda zaustavljaju ceo bus i cekaju da dodje policija da ga legitimise.. Bas da te vidim da kasnis na posao

Hidrocefalus

pre 7 godina

Е стварно ми је пун куфер од овог Шабића. 
Што неко рече, нека напише како да се наплати карта од шверцера ако већ за нешто пише да не сме, да није по закону.
(Дејан, 09. septembar 2016 13:11)

Nije na drzavi da resava naplatu prevoza od strane privatnih firmi. GSB moze da zaposli konduktere umesto BUS plus ekipe i da direktno ubire prihod. Jeftinije im dodje. Ali SNS vise voli DS model pljacke nego da sami smisljaju novi. Jer ne umeju ni za prst da se ujedu.

Konfuzija

pre 7 godina

Posta/Banka/Portir u zgradi, tamo imas izbor. Ako hoces uslugu koju nude, das licnu kartu. Ako neces, ne moras. Ja necu uslugu kontrolora i necu da im dam LK.
(nele, 10. septembar 2016 05:23)

Ali hoćeš uslugu javnog prevoza? :-)

RS

pre 7 godina

Gradske vlasti Beograda su poznate po poštovanju ustava i svih drugih građanskih prava i verujem da će poslušati i gospidina Šabića mada je bolje da kontrolori uzmu uniforme od onih momaka iz Savamale.

Bot detektor

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)

Može da zaustavi vozilo, ali ne sme da ugrožava saobraćaj, a još više slobodu kretanja bilo koga. Ima apsolutno isto pravo kao da ja tebi ne dam da izađeš iz prodavnice jer mi je tako došlo.

Pozdrav botu, prijatan sendvič želim.

lala

pre 7 godina

Da se plati nego sta,ali za sedenje a ne jahanje sa jos 300 ljudi. U prljave i smrdljive buseve od privatnika i gsp.
Kad sve lepo operete i bude sve normalno...onda trazi kartu i trazi pare...a do tada prc,rotkve strugane!!

Milan

pre 7 godina

U praksi ce to da bude ovako.
Drcni sverceri ce da iskuliraju i ne daju licnu kartu (jer po zakonu i ne moraju da daju) a sverceri poput mene, koji ipak drze do nekog morala ce dati licnu kartu jer nas je sram pred ostalima.
P.S.
Retko se vozim autobusom, vec samo ponekad odradim 2-3 stanice ako me mrzi da pesacim do posla. Inace imam kola ali mi je posao relativno blizo, tj mogu pseke da idem do posla.

Darth Shone

pre 7 godina

Problem je rešiv veoma jednostavno, a to je promena politike cena. Ne može da se penzionerima dozvoljava godišnja karta za samo 400 dinara, dok ostali plaćaju punu cenu. Drugo, ekonomisti, ili bolje reći "ekonomisti" su svugde,a ovde kod nas posebno izgubili kontakt sa realnošću, ekonomska cena nije ona koju mi želimo, nego ona koju možemo da naplatimo. Što konkretno znači da su cene u GSB-u/Bus+ prenaduvane. Spustite cene, i videćete kako se kasa sama puni. Ali, mora neko da plaća za dil sa turskom ili bolje reći "turskom" kompanijom, za armije botova i sns-ovaca primljenih po partijske linije, pa tako od realnosti nema ništa. Dva su načina da se ova bulumenta natera na razmišljanje, jedan je da se svi kolektivno švercujemo, na bilo koji način sabotiramo sistem, a druga je da se samo mesec dana niko živ ne vozi vozilima GSB-a. Kada ne budu imali prihoda, češaće se tamo gde ih ne svrbi. BTW, isto važi i za sve ostale državne, ili javne sisteme. Jer kada im radnici budu zakucali na vrata sa pitanjem gde je plata, a plata nigde jer nije bilo naplate, to jest niko se nije vozio, biće veselo. A da nas primoraju da se vozimo ne mogu.

cz

pre 7 godina

# (muka mi je od švercera i mudrosera,

alo genije koje crno zaustavljanje autobusa?! gde u svetu policija ide sa kontrolorima, jedino ako ih negde ima to je na ulazima u metro, i svugde se ljudi svercuju, oko 20% sverca imas u svakom gradu .. a resenje je samo jedno, poboljasaj ekonomsku moc gradjana pa se nece svercovati, vise od pola se svercuje ne zato sto nece da plati,nego zato sto nema care! ili smanji cenu karte srazmerno platama gradjana, to je toliko jednostavo da ne treba uopste carobni stapic

Rajko

pre 7 godina

OK, ima smisla. Onda sledi opšte pitanje: kako da znamo kome moramo a kome ne da pokažemo ličnu kartu? Traže je svi - od policije do portira u poslovnim zgradama.

Meister Jakob

pre 7 godina

Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

To šta ti predlažeš vani funkcionira, makar u Beču, s kontrolom uvijek zajedno ide i policajac!

Ivan

pre 7 godina

@(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 13:32)

Jesi li ti svestan da je legitimisanje od strane kontrolora u busu, KRSENJE ZAKONA? Ne znam sta ti botu nije jasno? NEZAKONITO! Svidjao se tebi Sabic ili ne, ova odluka grada NIJE U SKLADU SA ZAKONOM. Boli me uvo sto ti ne volis svercere, i sto ne podnosis Sabica, odlika je NEZAKONITA, a ZAKON SE MORA POSTOVATI. Ili sad svi treba masovno da pocnemo da KRSIMO ZAKONE zato sto nam se ne svidjaju ovi ili oni? Kazes nisi bot jel? Hmm... bota bih razumeo.

Mare

pre 7 godina

Moja majka radi za 16000 dinara mesecno, plus je gazda ne placa redovno, plus joj je duzan jedno 3 plate, nekim ljudima je duzan i po 5 do 10 plata. Mesecna cena karte je 3200 dinara i ja cu prvi da je savetujem da se svercuje. Pomnozite ovaj slucaj sa jos 10000 ma ako ne i vise 100k takvih istih slucajeva, dobijate ljude koji jednostavno moraju da biraju gde ce i nasta pre da ustede ne bili preziveli u ovoj propaloj drzavi...

goran

pre 7 godina

@septembar

"da se ceka dolazak policije"???

kad si se vec lepo raspisao, zasto ne objasnis ovo detaljno? Vrlo si temeljan, a kod ove stavke si nekako "preleteo"...
Kako to mislis? Ko da ceka? Sa kim? Ko ce i na koji nacin da zadrzi putnika bez karte da ne ode svojim putem?...uh, sta sad? Na to nisi mislio...pa da, lako je pametovati sa telefona...

Vz

pre 7 godina

Majke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 09. septembar 2016 12:23)
E vidis momak, to je tek protivzakinito. Ugrozavanje slobode kretanja i protivzakonito zadrzavanje ljudi. Ne samo doticnog bez karte, vec i svih ostalih u vozilu. Imas li ti gram mozga?
Postoji opcija naplate karte na prvim vratima sa sve kontrolorom u svakom autobusu ili opcija kominalca u svakom autobusu. Mnogo kosta? Pa onda imas rizik da ti se ne naplati svaka voznja. Kao i svuda u svetu, to je tako i kraj.
Dozvolis stecajnu mafiju, dozvolis sve moguce malverzacije velikih razmera, otimanje ljudi od strane maskiranih majmuna, a bijes na malo po autobusima kao da su tu najvece pare. Jeftino razmisljanje bezidejnih paora na vlasti.

nislija

pre 7 godina

(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 13:32)

Prvo, nauci sta je podela vlasti. Nije na Sabicu da smislja kako treba nesto resiti, vec moze samo da daje misljenje da li je po Ustavu ili nije. A ti pozivas Sabica da daje predloge, da on regulise tj pise pravila itd. To je ono sto SNS ne shvata, a ni ti, ocigledno.
Dalje, ne znam kako si uspeo da selektivno citas vest, pa nisi video "Poverenik je naveo i da se značaj uređenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje" - znaci covek je BUKVALNO rekao suprotno onom za sta ga prozivas, bukvalno je rekao da treba da se placa prevoz, ali da ako neko ne placa, ne mozes prema njemu da primenjujes neustavne sankcije. Jer ako cemo tako, daj da na licu mesta silujemo ili prebijemo ovog sto se svercuje? A ne moze? Postoji zakon koji sankcionise silovanje i prebijanje? Logika ti lici na SNS logiku (ako se to tako uopste moze nazvati) pa te zato onaj isprozivao da si bot. Jer tako Vucko juce rekao "Savamalu rusili nocu..." ??? Jer da su rusili danju, onda bi sve bilo u redu?
I jos ces da zaustavis ceo autobus zbog jednog putnika??? I to ti nije protivpravno lisavanje slobode ostalih putnika koji se nisu svercovali? Takodje, ja kad kupim kartu, to znaci da sam platio uslugu voznje po redosledu, a on zaustavlja vozilo pa sta sam onda platio?

Strasno medju kakvim ljudima zivim i ko sve danas moze da glasa i time odlucuje o sudbini svih nas.

Stvarno !

pre 7 godina

Jedan bezobrazluk nevidjeni
Ako im ovo krsenje ustava i zakona uspe kao i za plate, stvarno treba da se poubijaju svi
Ili to ili da se ide odavde, al to nije resenje
Da mi je znati kako su ti ljudi i dalje na vlasti
Nema druge

Milan

pre 7 godina

Kako bi bilo lepo kada bi svi radili svoj posao savesno, odgovorno i profesionalno kao gospodin Sabic. A dyo se tice kontrolora, mislim da je lud svako ko im ustupi svoju licnu kartu, jednostavno ukazite im da nemaju prava da vam traze licnu kartu, odnosno recite da ste zaboravili dokumenta i izadjite sledecu stanicu. Nemaju pravo da vas zadrzavaju jer time ugrozavaju vasu slobodu kretanja.

Goca

pre 7 godina

Zasto kontrolori ne nose zvanicne uniforme , kao sto su u pocetku nosili,,nego ulaze i ne znas ko je. I snizite cene karata ta karta od 90 min nista ne znaci, ode se do banke itd 90 min isteklo a i 89 dinara. Cenu sniziti za 50 procenata sadasnje vrednosti pa ce bitii i manje svercovanja. Zar nam nisu govorili da se ne placa bus plus. Zasto GSB ne radi kontrolu i ne bi bilo viska zaposlenih.

milos

pre 7 godina

svaka cast povereniku na obavljanju posla. Prevoz bojkotujem dok se ne uvede voznja od 15 min. Nemam ja gde da se vozim onoliko koliko kosta karta danas. preterali ste ga. bice opet 5 okt.

mesni narezak

pre 7 godina

Care,na drzavi je da nadje nacin.Njegovo je da upozori ukoliko to nije po ustavu,sto on i radi.A drzava,grad,gsp ili ko vec neka nadje zakonsko resenje.U zemlji gde zvanicno ima 700.000 nezaposlenih,a nezvanicno barem duplo,ne mozes da ocekujes da se neko odrekne dorucka i vecere da bi dosao na drugi kraj grada da trazi posao...bilo kalav.Onaj ko ima posao,nije mu interesu da kasni zato sto ce da ga malteetiraju ridzovani.Malo razmisli pre nego sto ovaj tuzni narod nazoves stokom.

t

pre 7 godina

I jos jedna stvar, sve i da se uruci, jednostavno ne platite i cekate poziv od sudije za prekrsaje koji funkciionise po zakonu RS i koji je svestan da podakt nije jaci od glavnog akta po kome ne mogu da vas legitimisu, te se kazna ukida. A posle tuzite BUSPLUS i sve u nizu pa da vidimo cija je zadnja!

leandro

pre 7 godina

Rodoljub Šabić za predsednika, premijera Srbije jednog lepog dana, ili barem da bude na čelu nekog ozbiljnog ministarstva. Šta god. Zna znanje, obrazovan I pravičan.

Ivan

pre 7 godina

Jos malo pa cemo morati da dajemo l.k. na uvid i djubrarima kada izbacujemo smece u kontejner. U Srbiji danas svako ima pravo da legitimise gradjane.

Đak pešak

pre 7 godina

Nema potreba za velikim pametovanjem. Stvar je u suštini jako prosta, ali se kao i sve u Srbiji, naročito u Beogradu, sve namerno zamagljuje, komplikuje, zakukuljuje i zamumuljuje, pa onda nastupa lov u mutnom, ili ti prosto rečeno "kombinacije" i "drpanje". GSP je zlatna koka koju svi čerupaju, dok jednog dana ne ostane "gola kao pištolj" i ne ugine. Pri tome, mnogo parazita sisa krv GSP-u, a to su velikim delom pare iz budžeta (pare svih nas, malih smrtnika), pa vi vidite ko pije, a ko plaća. Ova prevara sa BUS PLUS-om poprima neverovatne razmere. Privatno preduzeće naplaćuje karte za GSP i uzima veliki deo kolača. Radnici zaposleni u tom privatnom preduzeću dobijaju ovlašćenja kao policija. Neverovatno ali istinito. Mene je sramota koliko nam dobro ide. Samo bahato i napredno! Nema odmora dok traje obmana (još malo pa nestalo)! Sve se ovo može urediti i srediti, ali nema ko. Ne postoji znanje, volja i iskustvo. Na posletku, kada bi sve bilo uređeno ne bi bilo "kombinacija". Neiskusni diletanti loših namera su svuda. Mislite o tome.

mile

pre 7 godina

Molim vas da ne pricate gluposti! Apsurdno je da se vozilo zaustavlja zbog nekoga ko nije otkucao kartu, a u istom tom vozilu su i ljudi koji je uredno placaju.Ne dajite predloge za ono za sta niste komeptentni. Uzgred ako nas ne spase to 12-15.000 nista nece!

Advokat

pre 7 godina

Ovde se polemiše samo o naplati, mislim da je ceo sistem naplate prevoza loše izbalansiran. Primera radi ja koji se vozim svega 4 stanice moram da platim kartu od 90 dinara koja mi traje sat vremena. Gospodo meni nije potrebna karta od 90 dinara niti se vozim sat vremena, hoću da platim prevoz onoliko koliko se vozim.

Evo

pre 7 godina

Ja platim kartu, ne vozim se puno autobusom, ali kad se vozim trudim se da platim voznju. Ali primetio sam jednu interesantnu stvar, kad udjem u autobus koj izgleda pristojno ima klimu/grejanje nema onaj smrad iz auspuha, ne tandrce na sve strane, iste sekunde izvadim onu karticu i otkucam se. A kad udjem u autobus koj je u fazi raspadanja, samo sto se ne prepolovi od drndanja onda umem ili da se ne otkucam ili da se otkucam samo ukoliko vidim da ulazi kontrola. Mozda nisam pravi primer jer se retko vozim, ali to je neko moje zapazanje. Dakle poenta se sama namece, bolji autobusi, lagodinja voznja, bolji sistem naplate i no problemo, ljude ce biti sramota da se voze bez placanja.

gradjanski bunt

pre 7 godina

Nije vam kriv Sabic sto vam vladaju nesposobni politicki komesari koji krse zakone koju su sami donosili! Glasali ste ili niste, trpite pa ih ponovo izaberite jer svi su isti zar ne?

Jegulja

pre 7 godina

po miliioniti put se kuca zida od 3 sprata a ne od temelja.

busevi moraju da budu cisti i ne puni kao stocni vagoni vec eventualno par putnika preko broja sedecih mesta. u tom slucaju ce biti izvodljivo da se ulazi recimo samo na prva vrata i da se gotovo eliminise sverc.

u slucaju zadrtih svercera koji insistiraju da ostanu u vozilu moze da se zove policija ali posle par slucajeva i kazni koje bi prevazilazile samo svercovanje vise nikome ne bi palo na pamet da tako nesto radi.

ovde je problem, kao i kod drugih stvari, sto vlast kao i novokomponovane gazde hoce da prodaju nesto a da minimalno uloze.

sto se tice legitimisanja mogu da se opkladim da ce se pozabaviti time u promenama ustava koje dolaze tako da ce malo prosiriti krug osoba koje ce moci da legitimisu ili barem situacije u kojima sluzbena lica mogu da legitimisu.

opet po milioniti put, u ovoj zemlji ne postoji sistem, red i disciplina jer to pre svega odgovara polupismenim, neobrazovanim bitangama.

sm

pre 7 godina

@muka mi je od svercera...
drugar. u zemlji u kojoj ti ne želiš da se tvoja prava poštuju i u kojoj ti neki lwlemud lomi i zavrce ruku jer mu je gradska vlast to omogućila a to je protivno zakonu, a tebi to ne smeta, ili si lud ili si glup ili oba ili si brate mazohista. kontam ja tvoj post "ja imam love, umrite bednici" ali da je Srbija amerika tu bi se advokati i građani naplatili para.
e eeej njemu smetaju sverceri a ne smeta mu napucani celavi majmun koji maltretira ljude jer moje mali to omogućio i andrej koji je ako niste znali generalni uvoznik i distributer postojećih mašina koje tako lepo sve printaju. e moji vi...

cukce

pre 7 godina

Sve smo resili u ovoj drzavi, ostalo samo da se kazne oni koji ujutru imaju dilemu da lu da kupe kartu za gradski ili kifluza dorucak jer tolko para ostalo u praznom dzepu, a na zalost je sve vise i vise takvih ljudi!

deki

pre 7 godina

Dragi botovi, Sabic je u pravu, po zakonu kontrolori nisu sluzbena lica , drugo su policija I komunalci. Licni podaci mogu da se zloupotrebe, na primer da ti neko falsifikuje licnu kartu,otvori fiktivnu firmu i napravi 20 miliona dinara duga za porez.Ako ne verujete, pitajte Andreja Vucica, znate o kome pricam?

tražili ste - gledajte

pre 7 godina

Milion i sedamsto hiljada vas je glasalo, za ovo što sada dobijate i ne mogu da kažem, da mi nije drago zbog toga.
Samo ću da vas potsetim na reči jednog bogradskog profesora koji je lepo rekao nakon izbora 2012-e, da ćete svi vi koji ste tako glasali, imati sasvim dovoljno vremena da se pokajete za odluku koju ste doneli.

маннијак

pre 7 godina

Наравно да не. Увек је тако било, по закону смеју да вас легитимишу само органи реда.

svasta

pre 7 godina

Ne razumem sta znaci: "Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke" ?!?! Sta ima da se uzdrzavaju? Odluka je neustavna i nistavna. Zaduzeni za proveru zakonitosti predloga koji se razmatraju na skupstini grada moraju da dobiju otkaz. Neko je u potpisao da je pomenuti predlog u saglasnosti sa ustavom i zakonima Srbije. Ta osoba mora da snosi posledice i objasni ko je na nju/njega vrsio pritisak da to napise)

Goran

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera-
A sta vi mislite kako se u ostatku sveta resavaju slucajevi kao sto je rusenje u Savamali?
Poverenik je apsolutno u pravu, a to sto ova vlast (U Beogradu je cak i nelegalna, jer za vodece ljude niko od Beogradjana nije ni glasao) nezakonito postupa sa svojim gradjanima je samo dokaz u kakvoj drzavi zivimo.

PPeca@SER

pre 7 godina

Majke ti??!!!

(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Dragi nas "mudroseru",

Prvo da ti kazem, ja uvek nakon izlaska iz aviona, prvo oddem da kupim kartu za prevoz. Ti si svakako pojeo manje sendvica nego ja u zivotu. Mozda su tebi sendvici bili pokvareni, pa ti je - muka.

Znas, ja sam iz svojih dzepova izdvajao za GSP/GSB da kupe radnicima uniforme, da lice na ljude, da budu prepoznatljivi... Rekli su da je to jednokratna pomoc, a ko ne bi pomogao jednokratno vozacu koji ti vozi dete u skolu, a? Da sam znao da je to, posle svega, za BUSPLUS, izdvojio bih im i vise... ali izmedju dzepova. Uostalom, tvrdim, bez obzira na godine izdavanja, jos ima dovoljno... za takve.

U ostatku planete, a ne znam da li si ti od Pancevackog mosta, ili Lida... otisao dalje, vaze neka druga pravila.

Da, eto, ja u svom novcaniku i sada imam GVB karticu, karticu za metro u Dubaiu, karticu za Grcku... i to mi vazi. Sada, sledece godine, za dve godine... Ne moze neka stoka nepismena da dovede svoju rodbinu iz PM u BG koja ce da kaze - menjamo odmah i stare kartice ne vaze vise!!! Alo, budale!!! Ja sam iz svog dzepa izvadio, svom detetu od usta odvojio 13 dinara (svidja mi se ova brojka, mozda vam je poslednja koju vidite).

Nece tvoje dete da jede ono sto moze moje dete da jede, za te pare.

A, plus, ja te od svoje zarade placam... Mudroseru!

Dizelas

pre 7 godina

Moj auto trosi oko 10 din/km voznje za gorivo. Odrzavanje je jos 1 preko, i registracija ispadne jos oko 2. Da zaokruzimo, auto, sa upaljenom klimom, koznim sedistima, muzikom i svim troskovima ukljucujuci i moju muku da ga vozim kosta

15 din/km!

Obicno se vozim sa devojkom, tako da nas Auto kosta koliko i autobus ako idemo 6 km. Za krace relacije je jeftiniji od prevoza.

Preskup je GSP. Zasto je preskup - nemam pojma, to je necija tudja briga.

sasha

pre 7 godina

Ja jos uvek cekam na premijerovo obecanje iz 2012. o ukidanju Bus plusa za koje je rekao da su mafijasko udruzenje. Rekao nam je da ne placamo karte i da ce ih zatvoriti kad dodje na vlast. Kako sad ovo?

Jelena

pre 7 godina

Verovali ili ne ljudi i dalje u vecini placaju karte za prevoz , ne placaju i brukaju se jedino oni koji moraju, nije ni njima prijatno da ih ganjaju po prevozu i stavljaju im lisice na ulicama. Pitanje je gde odlazi novac od karata koje su kupljene i zasto ne na obnavljanje vozila,popravku klima uredjaja i pojacavanje odredjenih linija gradskog prevoza. Ne znam samo ko je ovde lopov i kriminalac. Ostavite se vise tih ljudi, bitno je da vi placate i nemojte mnogo obracati paznju na druge.
( A DA NE PRICAMO DA SE KRSE USTAVNA PRAVA GRADJANA DIREKTNO DONOSENJEM NOVOG ZAKONA )

nada22

pre 7 godina

Baš to je pravi i jedini razlog što što sve više građana (od maloletnika, do "zrelih" osoba) ignoriše najosnovnija pravila ponašanja i suživota u NORMALNOM društvu i životu. Važećih zakona se pre svih ne pridržavaju državne ustanove, javna preduzeća, Sudovi (njihovi zaposleni). A onda, umesto da to sređuju, na brzaka i BEZ PRAVNIH OSNOVA donose "nova" pravila i "zakone", koji su od starta NEizvodljivi, jer su NEZAKONITI.
Apsolutno mi nije jasno kako je to moguće već DECENIJAMA, osim da su nepismeni i nezainteresovani za posao koji TREBA DA RADE. Najvažnija im je fotelja i i mesto u parlamentu kako bi se BEZ ZNANJA I RADA bogatili i živeli na tuđ račun.

iznogud

pre 7 godina

Lepo je čovek rekao da nije protiv uvođenja reda i plaćanja karti u prevozu, samo je naglasio da ne mogu to da sprovode mimo zakona, obzirom da LK mogu da ti traže samo policija i komunalna, ne i kontrolor zaposlen u firmi Apex. Znači komunalac mora da bude prisutan u vozilu ako hoće da pišu kazne...

T

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera Nije Sabic pisao ustav i zakone. Ako ne mogu da naplate kazne, neka promene zakon, ali ne moze vlast da krsi zakon jer joj je tako najlakse.

Ja original

pre 7 godina

1. karta mora da se plaća
2. cena karte mora biti prilagođena standardu građana (ne onom koji se šminka gde je prosečna plata 50 hiljada već onom realnom gde 70% stanovništva radi za ne više od 25 hiljada)
3. ova nebuloza da kondukter moze da ti traži dokumenta i piše krivičnu prijavu može da prođe samo u zemlji Nedođiji i (nažalost) Srbiji
4. Lično iskustvo: U USA se ulazi na prednja vrata (Seattle) gde se plaća karta, ako neko ne plati vozač ne kreće dok putnik ne napusti vozilo ili ne dođe policija u slučaju da je putnik nasilan ili se inati.
5. Karta se mora plaćati (pročitaj tačku 2.)

Mačko

pre 7 godina

Kontrolor: Dobar dan, karta na pregled.
Građanin: Nemam kartu.
K: Dajte mi vašu ličnu kartu da vam napišem kaznu.
G: Samo službena lica (policija,kom. policija ...) po zakonu smeju da zahtevaju lična dokumeta, ne bih da vam dam L.K.
K: Tu je sa mnom službeno lice, komunalni policajac, njemu smete da date L.K.
Komunalni policajac: Dobar dan ,moliću ličnu kartu.
G: Izvolite L.K. Samo da vas podsetim da vi po zakonu smete da me legitimišete, ali ne smete moje podatke iz L.K. da dajete kontroloru, a u vašoj nadležnosti nije da mi VI pišete kaznu za nemanje karte u gradskom prevozu.
Ako dozvolite, moliću ličnu kartu nazad, silazim na sledećoj stanici.

Maja

pre 7 godina

@android17 A koja je cena karte u Novom Sadu? Mogu da se kladim da bi kupovina karata bila veca da je cena realnija. Ovako isto placa neko ko se vozi s jednog kraja grada na drugi da bi nesto zavrsio (sve u roku od 90min) i neko ko se vozi 5-6 stanica ili manje.

Atreides

pre 7 godina

Pazi ovaj..kako je u Svedskoj.....pa kakve mi veze imamo sa Svedskom?? Kada plata u Srbiji bude ko u Svedskoj i kada socijalna pomoc za nezaposlene i druga lica bude ko u Svedskoj onda neka mi naplacuju kao u Svedskoj. U Srbiji ljudi nema leba da jedu

zlizlo

pre 7 godina

ajke ti??!!! A kako misliš da to funkcioniše u ostatku planete? Osim što kao papagaj ponavljaš mantru o zaštiti podataka ličnosti, imaš li ti možda neki predlog kako stoku naterati da prestane da se švercuje??? Ajde lepo kaži: ne može kontrolor, može policajac. I predloži da svaki put kad kontrolor zatekne lice bez karte u prevozu MORA da zaustavi vozilo, pozove policiju i da se čeka dolazak, pa da onda policija legitimiše. Isprsi se i napiši taj predlog, neka ga ovi usvoje i neka u svim vozilima bude objavljeno "na zahtev Poverenika Rodoljuba Šabića, a da bi bilo usklađeno sa Ustavom (bla bla bla bla) vozač je dužan da zaustavi vozilo i čeka dolazak policije kako bi se identifikovao putnik bez karte".
(muka mi je od švercera i mudrosera, 9. septembar 2016 12:23)

Ajde majke ti ti smisli resenja kako da stoka prestane da nas krade, namesta tendere, bespravno rusi po centru grada, daje poslove mimo tendera, cepura javna preduzeca i tako dalje. E kad sve to eliminisemo, i na osnovu toga uspostavimo realnu cenu prevoza u GSP-u, onda da pricamo o stoci koja se svercuje.

willy lee

pre 7 godina

Vozim bus kod privatnika i pre par meseci u M.Gorkog na liniji 26 udje ekipa ridzovana.Onaj sto je na prednjim vratima koji svojom karticom blokira sistem zatice dve mlade devojke bez karte i poput Gestapoa im blokira put rukom da ne mogu da izadju a meni dok se polako spustam ka stanici 'naredjuje' Kolega,ne otvaraj vrata,vadi telefon i trazi asistenciju komunalaca..Stajem u stanicu,otvaram vrata,devojke pokusavaju da prodju a on im ne dozvoljava.One uspaniceno shvate,okrenu se i izlete na druga vrata.Isfrustriran,Gestapovac pocinje meni da preti prijavom sto je i uradio kasnije,pa su me 'malo' ribali u firmi ali sam mu usta zapusio kada sam ja izvukao telefon i pitao ga da li zeli da ja pozovem pravu policiju i prijavim ga za pokusaj prinudnog zadrzavanja lica,gde se ucutao i izasao iz busa uz moje dobacivanje 'nisam ti ja kolega'..!Izvinjavam se zbog duzine teksta ali stvari koje svakodnevno dozivljavam sa Bus Plusom su za prepricavanje a inace karte ne prodajem jer nemam sitno..!!!

dejan76

pre 7 godina

Poverenik ne radi svoj posao, već nas samo zamajava i njima kupuje vreme.
(GoranZ, 9. septembar 2016 12:34)

Poverenik ukazuje na kršenje ustava i zakona, a javni tužilac bi trebalo da reaguje.
Inače, Šabić je razlog zbog kojeg ne volim onu detinjastu pesmicu "sistem te laže", jer Šabić je deo tog sistema a oni koji lažu uvek imaju ime i prezime a u navedenoj pesmi se nijedno ne pominje.

cv

pre 7 godina

Pre dosta godina sam zavrsio svoj fakultet i posao nisam nasao. A nije da biram. Radio sam i fizicke poslove. Uostalom kao i hiljade drugih, nevezano za skolsku spremu. Ja za dorucak potrosim, tu negde - od 50 do 80 dinara. Ako treba da biram da li cu da kupim dorucak ili voznju od 90, ja biram dorucak. Barem da imam neki posao od 300 e, pa da kupujem mesecnu, ali ovako ne mogu. 90 dinara za voznju je pljacka, i dovodi do toga da inace posteni i skromni ljudi moraju da se blamiraju sami pred sobom, zbog tog svercovanja.

kiza

pre 7 godina

Vidim mnogi ne znaju...
Kontrolori su lica zaposlena od strane privatne firme. Ako nekome date licnu kartu i on je ubaci u aparat vi nemate pojma gde i kome ti podaci idu. sutra neko moze haos da vam napravi sa tim podacima.
u normalnim drzavama grad organizuje prevoz preko svoje firme. kontrolor je zaposlen u drzavnom javnom preduzecu i ima ovlascenje da vas izvede iz prevoznog sredstva i saceka sluzbeno lice za legitimisanje ukoliko ne zelite da platite kaznu na licu mesta...

kap

pre 7 godina

Hvala Sabicu, u javnom sektoru punom kriminalaca i botova on je jedan od retkih da brani zakone nase domovine i njen Ustav.

Postoje vec mehanizmi u vidu policije u ovakvim slucajevima ali to je gospodi skupo pa bi radije sa krse Ustav Srbije i ruse ljudska prava gradjana. I jos salju ovde botove da pljuju po braniocu srpskog pravosudja.

zekonja

pre 7 godina

Retko idem u BG a poslednji put sam se vozio prevozom u Bg-u pre mozda 10 god i pre par dana sam bio prisiljen da sednem u tramvaj kod zel. stanice na novom bg-u i vozim se do glavne zeleznicke (dakle nekih 3 stanice). Znaci umalo nisam pao na zadnjicu kad mi je vozac rekao dve karte 300 dinara????!!!! Iz NS-a sam, mi se vozimo za 55 din. s kraja na kraj grada. Pa dal je realno da karta za onaj raspali tramvaj iz 60-ih kosta 150 din?

OMGOMGOMG

pre 7 godina

Ono kad te država primorava da kupuješ ono što ti ne treba. Dalje od toga uopšte ne mora da se ide, sama se priča razvija i nezakonite i protivustavne radnje logično se nadovezuju jedna za drugu.

Komša

pre 7 godina

@muka mi je od švercera i mudrosera
Dobro,nisi bot i to je za pohvalu.Da li si aktivista ili ne manje je bitno.Bitni su argumenti.
Šabić ih ima.Nešto je protivzakonito.Da se manemo politike (iako ona neće nas) pa da pokušamo da objasnimo šta se desilo.
Pokušali su da reše problem (koji postoji) na način koji je prorivzakonit.Šabić ih je upozorio na grešku.To je njegov posao a njihov je da u okviru zakona nadju rešenje i da to rešenje bude prihvatljivo i za GSP i za korosnike usluga.
Nije kriv glasnik što su vesti loše - nije kriv Šabić što je zakon takav.
Šabić je u ovoj priči nebitan.Svodjenje priče na Šabića ne pomaže (mada,koga briga šta mi ovde pišemo).

Spale

pre 7 godina

Covek da bi platio kartu mora da radi 50min,realna cena karte moze da bude 15din,autobusi moraju da imaju grejanje i hladjenje,plate u gsb po sadasnjem nivou su neodrzive,prvatna firma apex mora da ode,ima tu jos neujednacenosti ali to se dotice drugih usluga,Minimalac prima vise od polvine gradjana Srbije kada tome dodate penzionere koji primaju mnogo manje.....sta reci a ne zaplakati!totalno obezvredjivanje zivota!

Anonymous

pre 7 godina

Živim u Novom Sadu i uredno plaćam karte za javni gradski prevoz, a tokom većeg dela godine imam i mesečnu pokaznu kartu i nikad mi nije bio problem da platim kartu. Kada sam išao ranije do Beograda, uvek sam kupovao one jeftine papirne BusPlus karte dok je ta mogućnost postojala. Sada, ne plaćam kartu u BusPlus sistemu jer mi se ne isplati da za jednu vožnju (maksimalno dve) platim i plastičnu BusPlus identifikaciju za 400 dinara koja mi je bezvredna ako ne živim u Beogradu, pa još pored toga da platim i kartu. Naravno, vozač me belo gleda kada ga pitam za kupovinu karte. Vratite stari jednostavni sistem i bez ikakvih problema bih plaćao karte svaki put. Ovako jednostavno nema smisla. A što se ove vesti tiče, slažem se skroz da neslužbeno lice nema pravo da legitimiše građane, te nikada ne bih dao ličnu kartu kontroloru koji stvarno sa tim podacima može da uradi bilo šta. Kao i svaka druga privatna firma, imaju pravo da mi svoje usluge uskrate, da me "izbace" iz autobusa, ali nemaju nikakvo pravo da dobiju moj JMBG i ostale lične podatke. Sprečite švercovanje jeftinijim kartama i jednostavnijim sistemom naplate, a ne prisilom i kontrolorima koje svakako morate dodatno da plaćate.

Neo

pre 7 godina

Ako je to tako, a pretpostavljam da jeste, onda Beogradom vlada samovoljna druzina. Ako je to tako, onda su odmetnici od zakona. Znaci trebalo bi zakonski da snose posledice , ili ako se nevaram sve ostaje na decijoj opomeni. Onda nema razlike izmedju njih i komsije koji je samovoljno ogradio parking za svoje vozilo. Znaci svako radi sta hoce bez posledica.
A mi ostali?

Podsetilac

pre 7 godina

Nece grad ovu molbu Sabica uvaziti i prihvatiti. Setim se npr kada je odluka da se pice ne sme prodavati posle 22 h u Novom Sadu oborena na ustavnom sudu kao neustavna dok nije jos bila usvojena u Beograda i da je Beograd istu usvojio posle te presude i da su onda mojakali ministra trgovein Ljajica da psto je odluka neustvana on proturi izemen da gradovi mogu tumaciti tu uredbu kako oni hoce ne obaziruci se na odluku ustavnog suda i ta odluka o zabrani prodaje alkohola posel 22 h je trajala u Beogradu godinama dok nije ukinuta bese prosel godine .

aleksander

pre 7 godina

Koje je objašnjenje da vinjete nisu pravedne? Valja platiti samo pređen kilometar! A zašto onda vinjeta od 90 minuta u gradskom prevozu?

NikolaBG

pre 7 godina

Vucic je jos pre par godina apelovao da se bojkotuje "Djilasov Apeks" i da se ne placa karta za prevoz. Nemojte placati kartu i davati Djilasu pare direktno u ruke. Lobotomija rulz.

Kliment

pre 7 godina

Grad ne moze odlukom menjati zakon. Toliko!

Nikad u zivotu se nisam švercovao ni stanicu i ne dam ličnu kartu nikome ko nije policija ili sud. I ne dam matični broj nikom...

sasa

pre 7 godina

Karta bezobrazno skupa,65% vozila prljava i zastarela pri tome gradjani kroz porez vec finansiraju gsp.Ja se pitam moze li prevoz biti jeftiniji,mozda je tu resenje a ne u sve vise represivnih organa.Komunalci sprovode represivne mere protiv gradjana a ne resavaju im postojece komunalne probleme,zbog toga revolt i nepostovanje,tako se dozivljavaju i sva ova predlozena resenja u vezi naplate karte u prevozu.

radnicka fronta

pre 7 godina

Bravo za Sabica. Puna podrska. Uopste me ne iznenadjuje sto izvrsna vlast ne poznaje svoj ustav. A kao odgovor na komentare ispod - Stoka odozgo treba GRADJANIMA prvo da obezbedi normalne plate kako bi oni uspeli da placaju prevoz. To ne treba da radi Sabic. Eto jednog predloga. Drugi predlog je smanjenje cene karata. Nije normalno da sve poskupljuje samo ne minimalac. Takodje, nelogicno je da karta u NS kosta 50 din a u BG 90 din. Koliko znam ti autobusi idu na isto gorivo. U mandatu javnih preduzeca je da sluze gradjanima a ne obrnuto.

Devetar

pre 7 godina

A sta kaze poverenik, jel ok da se ne placa karta za prevoz?
(Anon, 09. septembar 2016 12:18)

To nije njegov posao. Njegov je posao da stiti ustav i gradjane, a posao suda i policije da naplacuju kazne. Ok?

Hronos

pre 7 godina

Svi se slažemo šverc nije ok. Složimo se isto tako da je jako opasno dozvoliti privatnoj kompaniji da na neustavan i nezakonit način legitimiše putnike. Status službenog lica je rešenje, ali samo ako je poslodavac GSP, Železnice Srbije i sl. Apeks nikako. Vi što se pozivate na svet, prva stvar je ustavnost i pravna država, a ne "ma sad ćemo to ovako, baš nas briga". Uostalom, kada vlast bude sama poštovala zakon i ustav, tada može očekivati i zahtevati isto to od građana.

бт

pre 7 godina

Državu nam vode a o osnovnim stvarima pojma nemaju.
(napreDNO, 9. septembar 2016 12:40)

Знају они врло добро али су мислили да ће и овај пут проћи као са багерима.

Dex

pre 7 godina

Juce sam pisao danas ponavljam:Kontrolor ne moze da legitimise i NE MOZE dalje da prosledjuje podatke trecoj strani.Komunalna policija moze da izda prek.nalog samo ako njen sluzbenik neposredno i licno uoci prekrsaj,posredno slanje podataka od strane neovlascenih lica kom.policiji je pravno nemoguce!Ovo je smislila ozbiljna budala ili grupa ozbiljnih budala!

MarkoS

pre 7 godina

A odakle vama ideja da Poverenik za zaštitu itd itd je dužan da "daje predlog" kako da se reši problem šverca??? Čovek, ZAMISLITE LUDILA, radi SVOJ POSAO, a ne meša se u tuđi. Znam vama je to nezamislivo, navikli ste da Vođa rešava sve od problema Kosova do septičkih jama u Kaluđerici ali u normalnom svetu to ne ide tako. Pazi sad je kriv Šabić što ne daje predlog nego insistira da se poštuje USTAV republike SRBIJE! Nije kriva nesposobna gradska vlast, nije kriv parlament što nije u stanju da izmeni zakone, ne kriv je Rodoljub. Sram vas bilo. Ili što reče neki kralj ovde "ne držite se zakona kao pijani plota" , pa to je tek pobednik veka.

nele

pre 7 godina

I šta onda? Policajac te legitimiše, ustupi podatke kontroloru i opet popiješ prijavu, uz čekanje policije jedno 40 minuta.
(@Car, 9. septembar 2016 15:40)
Policajac te legitimise, ustupi podatke kontroloru.. Ti savijes tabak, tuzis drzavu Srbiju jer je nihovo ovlasceno lice prekrsilo tvoja prava i od dobijene naknade, kupis auto sa sve soferom da te do kraja zivota vozika gde ti padne na pamet.
Cekanje policije? Pa jesi li lud da cekas policiju? Ako fizicki pokusa neko da te zadrzi, zoves tu istu policiju, prijavis da ti se onemugucava sloboda kretanja od strane nepoznatih lica, i da se plasis za svoj zivot. Stvorice se u roku od 2min pa ce taj vajni kontrolor da popije krivicnu prijavu po sluzbenoj duznosti.
Pominje se Norveska i neke zemlje gde kontrolor moze da ti trazi dokumenta. Verovatno da je tamo kontrola skolovana i obucena i radi za drzavu a ne za privatnu firmu. Nesto ne verujem da ja mogu kao privatnik da otvorim firmu u Norveskoj(ili nekoj drugoj zemlji), zaposlim nekog ko je uz malo srece zavrsio osnovnu skolu, i postavim ga da legitimise.
Posta/Banka/Portir u zgradi, tamo imas izbor. Ako hoces uslugu koju nude, das licnu kartu. Ako neces, ne moras. Ja necu uslugu kontrolora i necu da im dam LK.

Aleksandar

pre 7 godina

Ako bi se ovo i uvelo, otvara se mogucnst da sutradan bilo ko isto ima privilegije da deli prijave. prekrsajne, krivicne.. mozda cak i nekoga odmah da uhapsi i posalje u privatni zatvor.
Onda drzava gubi svaki smisao...

gradjanin

pre 7 godina

Opste je poznato da se nameti najlakse uvode pozitivnom afirmaciojom

Ako bi karta pojeftinila trostruko i svaka doplata na kiosku ulazila u neki nagradni fond da se dobijaju dodatne povlastice , ogroman broj gradjana se ne bi blamirao da.se svercuje.

Treba moucnosti inf. Sistem koristiti za to, a ne poskupljivati kazeneni sistem do krJnjih granica.

Homo politicus

pre 7 godina

Po novoj odluci Grada Beograda komunalci ce biti maskirani u bakice a kondukteri u trudnice koje ispod "stomaka" nose validatore. Nadlezni smatraju da ce ove mere znacajno poboljsati prevoz u gradu.

Komša

pre 7 godina

Ne znam da li ste primetili minibuseve u BG ? Već desetak godina voze i koriste iste stanice kao i GSP.Nikada nisam čuo da im neko nije platio kartu (koja je bila skuplja od one za GP ,pre uvodjenja Bus Plus).Nikada nisam čuo da je neko od putnika imao konflikt sa kontrolorom (do dolaska SNS izmedju 50 i 60 sukoba godišnje u vozilima javnog daobraćaja).
Zašto? Odnos kvalitet- cena,pristup...
Dosta nelogičnih i pogrešnih poteza koje GSP i Grad vuku već decenijama uzrokuju ovakvo stanje.Nešto po inerciji rade tako a nešto i namerno/zlonamerno.
To se ne može šminkati,ne može postepeno - ili se uradi ili ne.

Homo politicus

pre 7 godina

Ja kao penzioner placam mesecnu kartu, a vi sto radite i kroz platu mi obezbedjujete penziju (s obzirom da ne postoji penzioni fond) platite pet puta visu cenu karte. I da umalo da zaboravim platite i privatnu firmu i njihove kontrolore i policiji i komunalnu i gradske oce i njihove svastike, kumove i onda ce biti sve u redu. Najveca mafija je u GSP-u, Infostanu, Parking servisu, sve su to bahati

Pedja

pre 7 godina

Kao i do sada tako i od sada, kontrolor je FIZICKO LICE koje radi za stranu kompaniju. U ustavu Srbije stoji da samo SLUZBENO LICE moze da uzima podatke gradjana. Znaci da kontrolor NEMA ZAKONSKO PRAVO da trazi licnu kartu na uvid. Prosto da prostije ne moze biti. Takodje, kontrolor NEMA PRAVA da vas zadrzava na stanici cekajuci komunalce. Svako ogranicavanje slobodnog kretanja gradjana podleze pod krivicno delo lisavanja slobode. SAMO SLUZBENO LICE ima pravo da vas lisava slobode kretanja a ne fizicko lice. Ovaj vid zastrasivanja gradjana samo izaziva revolt nikako prodaju karata. Inace, receno je da svaka ispisana prekrsajna prijava povecava prihode grada?? Cekajte malo gde onda idu pare.. gradu ili gsp??? Da li to znaci da i kontrolori koji rade za tursku privatni firmu imaju status sluzbenog lica??? Da li to znaci da ova vlast i ovaj put pljuje na Ustav Srbije????

Atreides

pre 7 godina

Ovi sto brane vlast ...BGD je grad od 2 miliona stanovnika od koga bar 50% je beda koja jedva prezuvljava kraj sa krajem. Karte u BGD su u odnosu na to kakav je standard ljudi skupe. Oni koji imaju neke bolje poslove i pare u BGD i ne idu autobusom vec kolima. Sredite prvo drzavu pa ce se automatski srediti i pitanje placanja prevoza.Kada narod ima nije problem da se placa.A od Vucicevih praznih prica kako rasturamo,nevidjeni prosperitet nezapamcen u univerzumu i sl. nema nista posto to samo u njegovom bolesnom umu mada mozda on misli na prosperitet delova clanstva SNS-a ...a Srbija generalno i narod u njoj je daleko od prosperiteta vec sve vise tone u bedu

analiticar amater

pre 7 godina

Trebalo b iuvesti pravilo da se organ koji donese neustavnu odluku raspusta ODMAH i raspisuju novi izbori.

Stvari moraju da se resavaju od vrha, ane od sirotinje. Ne moze svercovanje u prevozu biti veci prekrsaj od donosenja protivustavne odluke.

Sramota je i da najbolji student pravnog fakulteta u isotriji BU cuti, ali se on izgleda razume u sve osim u pravo.

Sto se prevoza tice, karta mora da se plati, a na gradskoj upravi je da nadje nacin da zastiti najsiromasnije, ali isto tako i da spreci cerupanje GSP-a.

Oni bez blama dadose dva miliona za elektricne kineze, a na zalost niko nije istrazio ko je uzeo proviziju za to.

I jos nesto, grad treba da bude ravnopravan i prema Apexu i prema gradjanima, ne mali broj puta su mi validatori uzeli novac iako sam bio u intervalu 90 minuta, i nemam efikasnog nacina da se zalim.

Aleksandar

pre 7 godina

@(spetnaz, 9. septembar 2016 19:31)

Svako ima pravo da ti traži ličnu kartu na uvid u cilju identifikacije ali ti imaš prava da odbiješ da je daš (a oni imaju prava da ti uskrate uslugu ako to učiniš). Samo policiji i sudu MORAŠ da pokažeš ličnu kartu i nemaš prava da to odbiješ.