Aktuelno

Petak, 09.09.2016.

10:23

Renault želi da izbaci dizel motore iz više modela

Izvor: B92

Renault želi da izbaci dizel motore iz više modela IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

moron

pre 7 godina

(Bane, 11. septembar 2016 11:33)
Nisi baš u pravu 100%. Npr, 1,2 e-THP PSA sa 130 ks ima 230 Nm i "nebo i zemlja" u odnosu na krševni BMW atmosferski 1,6 koji je zamenio. Takodje i renoov 1,2 TCE 130 je čudo u odnosu na raniji 1,6 16V. Ili turbo motori 1,4 iz VW i Opela. Motori koji su po perfomansama i momentu neuporedivo bolji od atmosferaca koje su zamenili.
Tvoje pravilo može da se primeni na neke, npr, 1.0 turbo sa 120 ks iz Kije, koji je po (nekim) osobinama u rangu sa 1,4 CVVT sa 100 ks (npr, oba kubure sa potpunom elastičnošću, pa im obociji treba ok 20 sekundi od 80-120 km/h u šestoj, pri čemu se najnižom granicom neelastičnog motora ( dno-dna) smatra vreme 19 sekundi, sledeći stepenik na toj lestvici je 16 sekundi, dok onaj PSA to stiže za 12, reno mislim takodje, moguće i svi ostali pomenuti koji su normalni, nisam sada ponovo gledao te podatke ).

Скерлић

pre 7 godina

Можда да имам пара да купујем нов ауто сваких 5-6 година не бих водио рачуна да ли је дизел или бензинац. Увек сам на страни дизела јер је мањи потрошач а што се тиче одржавања код нас то иде спрам онога шта си купио и како је одржаван тамо одакле је дошао и шта су наши поскидали приликом увоза.

moron

pre 7 godina

Ja mislim da je kao dizel za megan HB "prava mera" 1,5 dci 110, ali da je zbog veće mase i nosivosti za karavan ipak primerenije rešenje 1,6 DCI, jer, ako je potpuno opterećen, taj karavan će da ima (bukvalno) "dve tone" (pa i više) i sa takvom velikom masom dolazi do dramatičnog pada "potentnosti", što će da ima odraza i na bezbednost preticanja i na dugim i jakim uzbrdicama. Ali, prelazak sa DCI 110 na DCI 130 reno kod megana naplaćuje 1.500 eura, znatno više nego taj "prelaz" naplaćuje kod Talismana sedana ili karavana (1.100) ili Kadjara (1,300).

Andreja

pre 7 godina

Pa zar je potrebno razumeti se? Sedi u kola i kreni u grad i onjui,smrde kao besni, psujem ih non stop i imam stres od dizela. Cim doda gas zapurnja kao traktor.Kamo srece da ih ne gledamo
(Petar, 09. septembar 2016 17:26)

Po komentarima se vidi da je vecina vozila dizele starije od 10god.Motori novije generacije su daleko tisi i ne brundaju kao stariji motori.
Mene je drugar pitao zasto gasim auto na semaforu.Covek vozi golfa 5.

Andreja

pre 7 godina

Dizeli su dostigli svoj maksimum. Veliki pritisak u diznama je dostigao svoj maksimum u barima. Ne mogu vise da sabijaju naftu dok benzin mogu da guraju do tacke isparenja cime jos ima vremena za napredovanje u cilju smanjene potrosnje. Dizeli su skupi za odrzavanje jer veliki broj pokretnih delova trpi veliko opterecenje, od turbine do samog klipa i lezajeva. Najcesci kvarovi su turbine, dizne i pumpe za gorivo.
(Bozero, 10. septembar 2016 20:18)

Pa to isto ceka i turbo benzince.

Bane

pre 7 godina

@ Dragan je

Tacno Dragane, turbo benzinci imaju direktno ubrizgavanje, plivajuci zamajac i iridijumske svecice. Medjutim, plivajuci zamajac je deo koji je uveden da smanji uticaj ogromnog obrtnog momenta dizela na malom broju obrtaja na delove u menjacu koji se na tom broju obrtaja nisu zavrteli dovoljno da istrpe taj inicijalni trzaj. Svaki menjac moze da istrpi do 200 Nm i sa klasicnom lamelom sa oprugama. Razlika je u tome sto sustina turbo benzinskog motora nije u visini obrtnog momenta koliko u njegovoj maksimalnoj dostupnosti na malom broju obrtaja. Odnosno atmo motori imaju oko 150-160 Nm dok turbo 175-205 Nm sto nije mnogo vise ali atmo to dostize tek na visokom broju obrtaja i to turbo benzincu daje elasticnost. Tako da turbo benzinci imaju daleko manji obrtni moment od dizela koji imaju 320, 350 pa cak i 400 Nm. Drugim recima turbo benzincu ni ne treba toliko plivajuci zamajac ali je stavljen verovatno da se na toj granici izdrzljivosti menjaca ne skrati njegov radni vek kao skupljeg sklopa, a sve ako ga i ima pitanje je da li ce ikada i stradati jer ne trpi velika opterecenja kao kod dizela koji mora da ga ima. Isto je i sa diznama, pritisak ubrizgavanja kod turbo benzinca je 200 bara a kod turbo dizela 2000 bara, inace dizne kod dizela stradaju zbog odredjenog procenta sumpora koji se nalazi u nasem na bas savrsenom gorivu i koji se na tom pritisku kristalizuje i unisti ih poput peska. Benzin nema taj problem a pritom ima i karakteristike odmascivaca. Tako da je uz to i rad na 10 puta manjem pritisku opet razloga za brigu manje. Iridijumske svecice jesu 3 puta skuplje od obicnih ali dok se obicne menjaju na 30, 45 ili 60.000 km, iridijumske se menjaju na 90, 120 pa cak i 180.000 km kod pojedinih modela pa to dodje na isto, cak i povoljnije jer ruke majstoru placas jednom a ne tri puta.

USA today

pre 7 godina

Ali.... Cuvena recenica onaj koji radi za 300€ kod privatnika. U Amreici i na zapadu 95% kompanija su privatne i 99% zemljista u privatnom posedu. Nece moj bato vise nista biti drzavno, i to veoma brzo.

Bozero

pre 7 godina

Dizeli su dostigli svoj maksimum. Veliki pritisak u diznama je dostigao svoj maksimum u barima. Ne mogu vise da sabijaju naftu dok benzin mogu da guraju do tacke isparenja cime jos ima vremena za napredovanje u cilju smanjene potrosnje. Dizeli su skupi za odrzavanje jer veliki broj pokretnih delova trpi veliko opterecenje, od turbine do samog klipa i lezajeva. Najcesci kvarovi su turbine, dizne i pumpe za gorivo.

Slavko

pre 7 godina

Ja imam kadjara 1.6 DCI a imao sam megana 3 1.5 110 i razlika je ogromna!
Motor 1.6 ima zvanicno 131 ks a nezvanicno 147ks a to se i oseti u voznji drasticno u poredjenju sa 1.5 dci.

Xobotnica

pre 7 godina

Рено из пар модела. Али не и сви остали произвођачи. А ако опет скочи цена нафте?

Dragan je

pre 7 godina

Primećujem da mnogi ne znaju, da većina turbo benzinaca ima plivajući zamajac, direktan sistem ubrizgavanja i još mnogo toga skupog i komplikovanog kao i kod dizela! Vozim jedan takav auto i da sam znao da mu jedna svećica košta 2500 din i da ima pliv. zamajac, nikada ga ne bih kupio!

Radovan

pre 7 godina

(moze neko objasnjenje?, 10. septembar 2016 10:42)

Pa bogati postaju bogati tako što nekoga naprave siromašnim.

Nisam mogao tačnije i preciznije zbog političke korektnosti prema bogatima.
Ako do sada nisi shvatio ratove i ekonomske reforme, onda ti nema pomoći.

Bane

pre 7 godina

@ Car

I sada ces da pokupis gomilu minusa jer si se drznuo da na brdovitom balkanu kazes nesto protiv dizela. I sam sam vozio benzince skoro ceo zivot, onda kupio dizela ponesen hvalospevima i trendom, taj auto me nacisto ugrobario, dizne, dva puta pumpa visokog pritiska, plivajuci zamajac, sve kosta boga oca i to ne racunajuci koliko sam ga vise platio u startu. Sada opet vozim benzinca i preporodio sam se.
I sam tekst kaze da na zapadu dizeli ucestvuju sa 52% znaci kod njih je negde pola-pola odnos dizel/benzin. Kod nas je taj procenat osecam znatno na strani dizela. Pri tome kod nas prosecnom kilometrazom se smatra 10-15.000 km godisnje, na zapadu prosecan vozac prelazi 30.000 km a oni se na dizela eventualno odlucuju tek ako ostvaruju kilometrazu preko 40.000 km godisnje. Naravno kod nas smatraju da benzince treba da voze samo oni koji ne prelaze vise od 10.000 km, sve preko toga ne da treba nego mora dizel. Evo ja prelazim oko 22.000 km godisnje u proseku i benzinac mi se visestruko vise isplati jer za 6 godina osim redovnog odrzavanja koje mi je bagatela dinara bozijeg nisam ulozio u njega dok sam se za dizela naplacao posteno. A i registracija mi je jeftinija. Kada cujem da lik iz BG koji vozi samo po gradu i prelazi 6-7.000 km godisnje kupi Corsu 1.3 dizel za hiljadu dve evra vise umesto 1.2 benzin jer kao trosi manje meni se kosa na glavi digne. A onda mu se DPF filer zapusi svako malo pa u servis na prinudnu regeneraciju dijagnostikom, posle koje mora i zamena ulja sa filterom sto se sve placa i gubis vreme i cimas cr....ejjj pa gde je tu mozak, gde je tu usteda ako nista drugo. Koliko mi prelazimo i kakav nam je standard kod nas bi 80-85% automobila trebalo da budu benzinci a samo 15-20% velikih limuzina i dzipova eventualno dizel. Al ne kod nas i onaj sto radi za 300 evra kod privatnika zna da nista ispod 140ks dizlo nije auto.

zvezdan

pre 7 godina

Moja iskustva: imam 2 litarski dizel 218ks 450 Nm (31.500 km) i benzinac iste zapremine 184 ks 270 Nm (3.000 km) - ima verzija sa istim motorom od 252Ks 350NM. Isti proizvodjac je u pitanju i ista transmisija (u ponudi imaju i tbenzin hibrid) i bili su novi kad sam ih kupio, Performanse su im bezmalo identicne jer je dizel u velikom Suv a benzinac u kupeu (razlika u tezini 400 kg a u aerodinamici manja). Dizel u gradu trosi 20% manje (10lit:12lit max potrosnja). Na autoputu su razlike minimalne u potrosnji a na regionalnim putevima do 10% u korist dizela. Razlika u kultivisanosti, u zvuku motora je mnogo veca od razlike u potrosnji. S porastom mase automobila i pogorsanjem aerodinamike, neproporcionalno se povecava razlika u potrosnji u korist dizela. Verujem da bi mudro bilo da dizeli opstanu samo u vozilima koja su najmanje D klasa, a mozda cak i klasa iznad, u ovom trenutku. Sa usavrsavanjem benzinskih motora, mislim da bi bilo i ekonomski a ne samo ekoloski opravdano, izbaciti putnicke dizele potpuno. Pozz

Car

pre 7 godina

@po meni

Vozio sam i jedne i druge, zato i pljujem dizele. Osim tog obrtnog momenta koji svi ističu, dizel kod mene nema ni jednu jedinu prednost. Upravo je za krstarenje benzin bolji. 120 km/h, 2800 obrtaja, ništa ne urla, ne drnda, udobniji, jednostavno bolji.

moze neko objasnjenje?

pre 7 godina

Na stranu cela prica oko ekologije Nemacka kao ekonomski stub EU ce biti pogodjena ovom pricom oko dizela i elektro automobila a rezultate cemo osetiti svi. Voleli mi to ili ne, nestabilnost EU ce se pre svega odraziti na Balkan. Pa sad navijajte.
(hiavata, 9. septembar 2016 17:45)

Kako to da mi nikad ne osetimo da i nama krene bolje onda kad je tom ekonomskom stubu EU dobro, a oseticemo da nam bude lose kad njima krene lose?

po meni

pre 7 godina

nisam od napaljenih vozača, i jako volim da vozim na niskim obrtajaima ali da mi kada zatreba max obrtni moment bude blizu i zato biram dizel. slažem se da su benzinci ti koji dižu adrenalin ali za krstarenje je dizelaš.

Milan

pre 7 godina

@ zvezdan
nije razlika samo potrošnja, još uvek su Nm na strani dizela. Slažem se da je budućnost u turbobenzincima ali isključivo u formi hibrida. Na žalost takvih kombinacija još nema

Udavih :/

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1174705#k21414937

Nije samo to u pitanju. Skuplji su za proizvodnju, za odrzavanje i kasno odrzavanje, pre svega zbog komplikovanijih sistema za preciscavanje izduvnih gasova (sto se kod nas ne kontrolise... a trebalo bi po zakonu), plivajuceg zamajca, potrebno je vise zvucne izolacije, komplikovaniji sistem ubrizgavanja goriva.
Jednostavno hibridi su ih pregazili. Elektro-motori u kombinaciji sa ugladjenim benzincima ostvaruju prevlast polako ali sigurno. Potrosnja je kod najboljih/najnovijih i niza, rad ugladjeniji, servisiranje za sada i jeftinije, trebalo bi da su otporniji a pos vemu sudeci pogodniji za voznju. Kada reno koji ima neprikosnoveni dizel male kubikaze sa tradicijom ide tim tempom sve je jasno! Dizeli jednostavno nemaju buducnost. Dotle je doslo da im danas mogu parirati i moderni benzinski atmosverski motori, ne u potpunosti ali na duzi period eksploatacije za nekoga sa umerenim zahtevima odnose pobedu.

Na sve to treba dodati sistem oporezivanja u zapadnim drzavama + olaksice koje iste te drzave daju na hibride i racunica je jasna. Kod nas opet to nazalost nije slucaj ali eto, bicemo primorani da sledimo isti trend sto nije lose. Tako smo kukali i za pojaseve pa svetla danju a na kraju se ispostavilo da imamo benefite i od jednog i drugog.
Jos samo kada bi nam standard bio visi i ovlasceni servisi postovali zakone. Ovako su hibridi kod nas dostupni samo retkima koji spadaju pod statisticku gresku.

1.5dci

pre 7 godina

(moron, 09. septembar 2016 12:22)

Do pre dva meseca sam vozio renault megan karavan, treće generacije, 1.5dci. Bio je čak na papiru malo slabiji sa 106ks. Sve preporuke za taj motor, vukao je kao lud. Mana mu je kod nas veliki servis na 60 hiljada. Nisam 100% siguran ali mislim da 1.6dci ima plivajući zamajac. Viša mu je potrošnja i po meni u meganu nema potrebe za njim, jer je 1.5dci doveden skoro do savršenstva. U svakom slučaju treba tražiti probnu vožnju pre kupovine. Nadam se da sam pomogao bar malo sa komentatom.

Petar

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mm, 9. septembar 2016 10:57)

Pa zar je potrebno razumeti se? Sedi u kola i kreni u grad i onjui,smrde kao besni, psujem ih non stop i imam stres od dizela. Cim doda gas zapurnja kao traktor.Kamo srece da ih ne gledamo

hiavata

pre 7 godina

To se ceni. Turbo benzinski motori su se priblizili po efikasnosti turbo dizel motorima vrlo znacajno prethodnih godina, a prostora za napredak ima jos dosta. Ostala je jedino znacajnija razlika u potrosnji, ali kompenzacija je u vidu kulture rada, dok se dizel ponasa kao neotesana starleta, benzinici cvrkucu kao studentkinja nakon polozenog ispita. Jos kad se usavrsi kombinacija sa dostignucima Nikole Tesle, zaboravicemo na dizele skroz. Pozz svima
(zvezdan, 09. septembar 2016 10:36)

Mislim da se turbo benzinci sada potenciraju zbog potentnosti pre nego zbog efikasnosti jer atmo ne mogu da pariraju savremenim dizelima. Dizeli su udarili u limit sto se tice ekoloskih normi. Ako se neko seca pre nekoliko godina su veci Nemacki proizvodjaci trazili od EU da se ne uvode nova ogranicenja na izduvne gasove jer to ne mogu da ispostuju, a VW skandal je verovatno posledica cele price. Na stranu cela prica oko ekologije Nemacka kao ekonomski stub EU ce biti pogodjena ovom pricom oko dizela i elektro automobila a rezultate cemo osetiti svi. Voleli mi to ili ne, nestabilnost EU ce se pre svega odraziti na Balkan. Pa sad navijajte.

Pinjoe

pre 7 godina

Vozm taj 110 1.5dci u qasqaiu, i nemam neke zamjerke.Po gradu i auto putu je dovoljno jak za udobnu voznju.Cini mi se da na 2500 ili 2700 obrtaja ide na preko 130 skoro 140km/h i voznja je ok,ne trese.Medjutim skoro sam putovao u Crnu Goru (Bijeljina - Trebinje -H.Novi) i tek tu se vidi da mu nedostaje tih 20 konja jer je jako rizicno za preticanje,odnosno slabo ubrzava ,cesto moras da saltas u nizu brzinu.Sve u svemu 1.5 je ok ali bi ja da mogu da biram ponovo uzeo taj 1.6 pa kud puklo da puklo :).

ja

pre 7 godina

hvala bogu.

Ja kao biciklista sa dugim stazem i kilometrima sam sretan ako me ne prode diesel. Od svih najgori izpust imaju Golfovi diesel. A cestice se zovu PM10...znace mikro cad do premera 10 mikrometara. I tu je disel katastrofa. To dalje uzrokuje rak. CO2 nema neke veze. I odavno kada idem u brdo, najgore mi je izduv Golfa. Mogao sam i prije ovo da raskrijem. Inace na kod benzina je razmjer bar 10puta manji. Ja neke benzinare ne mirisem uopste. Neka Toyota...ljubim je u auspuh.

vozac

pre 7 godina

@ moron:

imam 1.5 dci sa 70KW(95 KS), a vozio sam i taj motor sa 110KS. Nove unapredjene verzije sa Euro 6 standardom (70 KW, K9K 826) ima 240 Nm na 1750 obrtaja, a novi od 110 KS ima 260 Nm. Ispod 1700 o/min razlike nema, neznatna na srednjem broju obrtaja (od 1800 do 2500 o/min), jedino ovaj jaci bolje povuce na ovom dijelu od 2500 do 3500 o/min. Tu se osjeti razlika. od 3500 do 4500 0/min ne treba forsirati jer se nema razlike da li ide na 3500 ili 4500. Zavisi i od prenosnog odnosa. Kod mene je 6-stepeni mjenjac koji mi se vise svidja nego stari 5-stepeni.
Medjutim, vozio sam i prvi TCe od 1.2 i 74 KW (100 KS) u Clio III. Izuzetno povoljna iskustva. Na malim obrtajima turbina malog nadpritiska radi fino i lijepo i linearno vuce, poslije 2000 vec ide jako dobro, ali na 3500 pocinje veselje koje ne staje do 6000. Uparen sa 5-stepenim mjenjacem odlican je bio. Nije bilo potrebe da se u manjim obrtajima salta u nizi stepen prenosa. E, jedina mana je bila kad se ukljuci klima: zaboravi male obrtaje.

Sta znam... Ipak 1.5 dci. Potrosnja oko 3,8 l na 100km ljeti...

Bez Morala Nema Coveka

pre 7 godina

Kad je pa dizel bio dobar? Osim za traktore... Benzin je uvek bio zakon. I jaci, i cistiji, itd... Jedino mu potrosnja nije idealna. Ali ne moze i pare i jare.

Gas=kuvanje, dizel=oranje, struja=bela tehnika... a benzin=auto

pre 7 godina

Dizeli se izbacuju.
Jaoooo, crni mi na brdovitom Balkanu... medju sljivama, medju Golfovima 'dvojkama'... i tako to... !!!
Pa, sta cemo sad, ljudi???
Ovo je tragedija bre !!!
Zivot staje!
Uzas.

Bojan

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mm, 9. septembar 2016 10:57)

Dizeli proizvode manje CO2 i zato su ranije potencirani. Ono sto je previd jeste činjenica da dizeli nemaju potpuni ciklus sagorevanja i zbog toga nastaju čestice čađi i azotni oksidi koji su izuzetno opasni i smatraju ih br. 1 izazivačem raka pluća.

Benzinci proizvode više CO2, ali nema čađi i NOx-a. Takođe, dizelaši sa protokom vremena postaju mnogo gori od benzinaca po pitanju ekologije (zapušavanje EGR-a, katalizatora, DPF filtera, kvarovi na diznama i sl).

inzenjer

pre 7 godina

Trovaci samo takvi, ljudi niste svesni koliko mala neregularnost rada pumpe visokog pritiska dizel motora dovodi do pojave dima i ogromnog povecanja izduvnih gasova

Milan

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
(mm, 9. septembar 2016 10:57)

Baš tako svi komentarišu i stavljaju u specifikaciju samo CO2 dok se sve ostale štetne čestice koje dizel izbaci ne vide. Toga nema u benzinskim motorima, odnosno ono čega ima je mnogo manje.

moron

pre 7 godina

Nisam nikada vozio 1,5 ili 1,6 DCI.
Da li je neko vozio novi megane sa oba motora i da li može da mi kaže kakva je razlika "u potentnosti"?
"Isplati" li se doplata za 1,6 DCI? Ili su to sitne razlike,koje teško mogu da se primete u svakodnevnoj upotrebi?
Čuo sam od jednog vlasnika novog megana sa 1,5 DCI 110 ks da taj motor prosto leti. Vozim stari 308karavan sa HDI 110,koji mi često deluje nejak, i slušajući njega, imam utisak da bi DCI 110 "razbijao" i u meganu karavanu ?!?
Ako neko zna i ima iskustva - hvala.

mm

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?

zvezdan

pre 7 godina

To se ceni. Turbo benzinski motori su se priblizili po efikasnosti turbo dizel motorima vrlo znacajno prethodnih godina, a prostora za napredak ima jos dosta. Ostala je jedino znacajnija razlika u potrosnji, ali kompenzacija je u vidu kulture rada, dok se dizel ponasa kao neotesana starleta, benzinici cvrkucu kao studentkinja nakon polozenog ispita. Jos kad se usavrsi kombinacija sa dostignucima Nikole Tesle, zaboravicemo na dizele skroz. Pozz svima

zvezdan

pre 7 godina

To se ceni. Turbo benzinski motori su se priblizili po efikasnosti turbo dizel motorima vrlo znacajno prethodnih godina, a prostora za napredak ima jos dosta. Ostala je jedino znacajnija razlika u potrosnji, ali kompenzacija je u vidu kulture rada, dok se dizel ponasa kao neotesana starleta, benzinici cvrkucu kao studentkinja nakon polozenog ispita. Jos kad se usavrsi kombinacija sa dostignucima Nikole Tesle, zaboravicemo na dizele skroz. Pozz svima

Gas=kuvanje, dizel=oranje, struja=bela tehnika... a benzin=auto

pre 7 godina

Dizeli se izbacuju.
Jaoooo, crni mi na brdovitom Balkanu... medju sljivama, medju Golfovima 'dvojkama'... i tako to... !!!
Pa, sta cemo sad, ljudi???
Ovo je tragedija bre !!!
Zivot staje!
Uzas.

Bojan

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mm, 9. septembar 2016 10:57)

Dizeli proizvode manje CO2 i zato su ranije potencirani. Ono sto je previd jeste činjenica da dizeli nemaju potpuni ciklus sagorevanja i zbog toga nastaju čestice čađi i azotni oksidi koji su izuzetno opasni i smatraju ih br. 1 izazivačem raka pluća.

Benzinci proizvode više CO2, ali nema čađi i NOx-a. Takođe, dizelaši sa protokom vremena postaju mnogo gori od benzinaca po pitanju ekologije (zapušavanje EGR-a, katalizatora, DPF filtera, kvarovi na diznama i sl).

Bane

pre 7 godina

@ Car

I sada ces da pokupis gomilu minusa jer si se drznuo da na brdovitom balkanu kazes nesto protiv dizela. I sam sam vozio benzince skoro ceo zivot, onda kupio dizela ponesen hvalospevima i trendom, taj auto me nacisto ugrobario, dizne, dva puta pumpa visokog pritiska, plivajuci zamajac, sve kosta boga oca i to ne racunajuci koliko sam ga vise platio u startu. Sada opet vozim benzinca i preporodio sam se.
I sam tekst kaze da na zapadu dizeli ucestvuju sa 52% znaci kod njih je negde pola-pola odnos dizel/benzin. Kod nas je taj procenat osecam znatno na strani dizela. Pri tome kod nas prosecnom kilometrazom se smatra 10-15.000 km godisnje, na zapadu prosecan vozac prelazi 30.000 km a oni se na dizela eventualno odlucuju tek ako ostvaruju kilometrazu preko 40.000 km godisnje. Naravno kod nas smatraju da benzince treba da voze samo oni koji ne prelaze vise od 10.000 km, sve preko toga ne da treba nego mora dizel. Evo ja prelazim oko 22.000 km godisnje u proseku i benzinac mi se visestruko vise isplati jer za 6 godina osim redovnog odrzavanja koje mi je bagatela dinara bozijeg nisam ulozio u njega dok sam se za dizela naplacao posteno. A i registracija mi je jeftinija. Kada cujem da lik iz BG koji vozi samo po gradu i prelazi 6-7.000 km godisnje kupi Corsu 1.3 dizel za hiljadu dve evra vise umesto 1.2 benzin jer kao trosi manje meni se kosa na glavi digne. A onda mu se DPF filer zapusi svako malo pa u servis na prinudnu regeneraciju dijagnostikom, posle koje mora i zamena ulja sa filterom sto se sve placa i gubis vreme i cimas cr....ejjj pa gde je tu mozak, gde je tu usteda ako nista drugo. Koliko mi prelazimo i kakav nam je standard kod nas bi 80-85% automobila trebalo da budu benzinci a samo 15-20% velikih limuzina i dzipova eventualno dizel. Al ne kod nas i onaj sto radi za 300 evra kod privatnika zna da nista ispod 140ks dizlo nije auto.

Milan

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
(mm, 9. septembar 2016 10:57)

Baš tako svi komentarišu i stavljaju u specifikaciju samo CO2 dok se sve ostale štetne čestice koje dizel izbaci ne vide. Toga nema u benzinskim motorima, odnosno ono čega ima je mnogo manje.

inzenjer

pre 7 godina

Trovaci samo takvi, ljudi niste svesni koliko mala neregularnost rada pumpe visokog pritiska dizel motora dovodi do pojave dima i ogromnog povecanja izduvnih gasova

ja

pre 7 godina

hvala bogu.

Ja kao biciklista sa dugim stazem i kilometrima sam sretan ako me ne prode diesel. Od svih najgori izpust imaju Golfovi diesel. A cestice se zovu PM10...znace mikro cad do premera 10 mikrometara. I tu je disel katastrofa. To dalje uzrokuje rak. CO2 nema neke veze. I odavno kada idem u brdo, najgore mi je izduv Golfa. Mogao sam i prije ovo da raskrijem. Inace na kod benzina je razmjer bar 10puta manji. Ja neke benzinare ne mirisem uopste. Neka Toyota...ljubim je u auspuh.

mm

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?

Petar

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mm, 9. septembar 2016 10:57)

Pa zar je potrebno razumeti se? Sedi u kola i kreni u grad i onjui,smrde kao besni, psujem ih non stop i imam stres od dizela. Cim doda gas zapurnja kao traktor.Kamo srece da ih ne gledamo

zvezdan

pre 7 godina

Moja iskustva: imam 2 litarski dizel 218ks 450 Nm (31.500 km) i benzinac iste zapremine 184 ks 270 Nm (3.000 km) - ima verzija sa istim motorom od 252Ks 350NM. Isti proizvodjac je u pitanju i ista transmisija (u ponudi imaju i tbenzin hibrid) i bili su novi kad sam ih kupio, Performanse su im bezmalo identicne jer je dizel u velikom Suv a benzinac u kupeu (razlika u tezini 400 kg a u aerodinamici manja). Dizel u gradu trosi 20% manje (10lit:12lit max potrosnja). Na autoputu su razlike minimalne u potrosnji a na regionalnim putevima do 10% u korist dizela. Razlika u kultivisanosti, u zvuku motora je mnogo veca od razlike u potrosnji. S porastom mase automobila i pogorsanjem aerodinamike, neproporcionalno se povecava razlika u potrosnji u korist dizela. Verujem da bi mudro bilo da dizeli opstanu samo u vozilima koja su najmanje D klasa, a mozda cak i klasa iznad, u ovom trenutku. Sa usavrsavanjem benzinskih motora, mislim da bi bilo i ekonomski a ne samo ekoloski opravdano, izbaciti putnicke dizele potpuno. Pozz

Car

pre 7 godina

@po meni

Vozio sam i jedne i druge, zato i pljujem dizele. Osim tog obrtnog momenta koji svi ističu, dizel kod mene nema ni jednu jedinu prednost. Upravo je za krstarenje benzin bolji. 120 km/h, 2800 obrtaja, ništa ne urla, ne drnda, udobniji, jednostavno bolji.

Udavih :/

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1174705#k21414937

Nije samo to u pitanju. Skuplji su za proizvodnju, za odrzavanje i kasno odrzavanje, pre svega zbog komplikovanijih sistema za preciscavanje izduvnih gasova (sto se kod nas ne kontrolise... a trebalo bi po zakonu), plivajuceg zamajca, potrebno je vise zvucne izolacije, komplikovaniji sistem ubrizgavanja goriva.
Jednostavno hibridi su ih pregazili. Elektro-motori u kombinaciji sa ugladjenim benzincima ostvaruju prevlast polako ali sigurno. Potrosnja je kod najboljih/najnovijih i niza, rad ugladjeniji, servisiranje za sada i jeftinije, trebalo bi da su otporniji a pos vemu sudeci pogodniji za voznju. Kada reno koji ima neprikosnoveni dizel male kubikaze sa tradicijom ide tim tempom sve je jasno! Dizeli jednostavno nemaju buducnost. Dotle je doslo da im danas mogu parirati i moderni benzinski atmosverski motori, ne u potpunosti ali na duzi period eksploatacije za nekoga sa umerenim zahtevima odnose pobedu.

Na sve to treba dodati sistem oporezivanja u zapadnim drzavama + olaksice koje iste te drzave daju na hibride i racunica je jasna. Kod nas opet to nazalost nije slucaj ali eto, bicemo primorani da sledimo isti trend sto nije lose. Tako smo kukali i za pojaseve pa svetla danju a na kraju se ispostavilo da imamo benefite i od jednog i drugog.
Jos samo kada bi nam standard bio visi i ovlasceni servisi postovali zakone. Ovako su hibridi kod nas dostupni samo retkima koji spadaju pod statisticku gresku.

moze neko objasnjenje?

pre 7 godina

Na stranu cela prica oko ekologije Nemacka kao ekonomski stub EU ce biti pogodjena ovom pricom oko dizela i elektro automobila a rezultate cemo osetiti svi. Voleli mi to ili ne, nestabilnost EU ce se pre svega odraziti na Balkan. Pa sad navijajte.
(hiavata, 9. septembar 2016 17:45)

Kako to da mi nikad ne osetimo da i nama krene bolje onda kad je tom ekonomskom stubu EU dobro, a oseticemo da nam bude lose kad njima krene lose?

po meni

pre 7 godina

nisam od napaljenih vozača, i jako volim da vozim na niskim obrtajaima ali da mi kada zatreba max obrtni moment bude blizu i zato biram dizel. slažem se da su benzinci ti koji dižu adrenalin ali za krstarenje je dizelaš.

Bez Morala Nema Coveka

pre 7 godina

Kad je pa dizel bio dobar? Osim za traktore... Benzin je uvek bio zakon. I jaci, i cistiji, itd... Jedino mu potrosnja nije idealna. Ali ne moze i pare i jare.

1.5dci

pre 7 godina

(moron, 09. septembar 2016 12:22)

Do pre dva meseca sam vozio renault megan karavan, treće generacije, 1.5dci. Bio je čak na papiru malo slabiji sa 106ks. Sve preporuke za taj motor, vukao je kao lud. Mana mu je kod nas veliki servis na 60 hiljada. Nisam 100% siguran ali mislim da 1.6dci ima plivajući zamajac. Viša mu je potrošnja i po meni u meganu nema potrebe za njim, jer je 1.5dci doveden skoro do savršenstva. U svakom slučaju treba tražiti probnu vožnju pre kupovine. Nadam se da sam pomogao bar malo sa komentatom.

hiavata

pre 7 godina

To se ceni. Turbo benzinski motori su se priblizili po efikasnosti turbo dizel motorima vrlo znacajno prethodnih godina, a prostora za napredak ima jos dosta. Ostala je jedino znacajnija razlika u potrosnji, ali kompenzacija je u vidu kulture rada, dok se dizel ponasa kao neotesana starleta, benzinici cvrkucu kao studentkinja nakon polozenog ispita. Jos kad se usavrsi kombinacija sa dostignucima Nikole Tesle, zaboravicemo na dizele skroz. Pozz svima
(zvezdan, 09. septembar 2016 10:36)

Mislim da se turbo benzinci sada potenciraju zbog potentnosti pre nego zbog efikasnosti jer atmo ne mogu da pariraju savremenim dizelima. Dizeli su udarili u limit sto se tice ekoloskih normi. Ako se neko seca pre nekoliko godina su veci Nemacki proizvodjaci trazili od EU da se ne uvode nova ogranicenja na izduvne gasove jer to ne mogu da ispostuju, a VW skandal je verovatno posledica cele price. Na stranu cela prica oko ekologije Nemacka kao ekonomski stub EU ce biti pogodjena ovom pricom oko dizela i elektro automobila a rezultate cemo osetiti svi. Voleli mi to ili ne, nestabilnost EU ce se pre svega odraziti na Balkan. Pa sad navijajte.

Radovan

pre 7 godina

(moze neko objasnjenje?, 10. septembar 2016 10:42)

Pa bogati postaju bogati tako što nekoga naprave siromašnim.

Nisam mogao tačnije i preciznije zbog političke korektnosti prema bogatima.
Ako do sada nisi shvatio ratove i ekonomske reforme, onda ti nema pomoći.

Bane

pre 7 godina

@ Dragan je

Tacno Dragane, turbo benzinci imaju direktno ubrizgavanje, plivajuci zamajac i iridijumske svecice. Medjutim, plivajuci zamajac je deo koji je uveden da smanji uticaj ogromnog obrtnog momenta dizela na malom broju obrtaja na delove u menjacu koji se na tom broju obrtaja nisu zavrteli dovoljno da istrpe taj inicijalni trzaj. Svaki menjac moze da istrpi do 200 Nm i sa klasicnom lamelom sa oprugama. Razlika je u tome sto sustina turbo benzinskog motora nije u visini obrtnog momenta koliko u njegovoj maksimalnoj dostupnosti na malom broju obrtaja. Odnosno atmo motori imaju oko 150-160 Nm dok turbo 175-205 Nm sto nije mnogo vise ali atmo to dostize tek na visokom broju obrtaja i to turbo benzincu daje elasticnost. Tako da turbo benzinci imaju daleko manji obrtni moment od dizela koji imaju 320, 350 pa cak i 400 Nm. Drugim recima turbo benzincu ni ne treba toliko plivajuci zamajac ali je stavljen verovatno da se na toj granici izdrzljivosti menjaca ne skrati njegov radni vek kao skupljeg sklopa, a sve ako ga i ima pitanje je da li ce ikada i stradati jer ne trpi velika opterecenja kao kod dizela koji mora da ga ima. Isto je i sa diznama, pritisak ubrizgavanja kod turbo benzinca je 200 bara a kod turbo dizela 2000 bara, inace dizne kod dizela stradaju zbog odredjenog procenta sumpora koji se nalazi u nasem na bas savrsenom gorivu i koji se na tom pritisku kristalizuje i unisti ih poput peska. Benzin nema taj problem a pritom ima i karakteristike odmascivaca. Tako da je uz to i rad na 10 puta manjem pritisku opet razloga za brigu manje. Iridijumske svecice jesu 3 puta skuplje od obicnih ali dok se obicne menjaju na 30, 45 ili 60.000 km, iridijumske se menjaju na 90, 120 pa cak i 180.000 km kod pojedinih modela pa to dodje na isto, cak i povoljnije jer ruke majstoru placas jednom a ne tri puta.

Bozero

pre 7 godina

Dizeli su dostigli svoj maksimum. Veliki pritisak u diznama je dostigao svoj maksimum u barima. Ne mogu vise da sabijaju naftu dok benzin mogu da guraju do tacke isparenja cime jos ima vremena za napredovanje u cilju smanjene potrosnje. Dizeli su skupi za odrzavanje jer veliki broj pokretnih delova trpi veliko opterecenje, od turbine do samog klipa i lezajeva. Najcesci kvarovi su turbine, dizne i pumpe za gorivo.

Milan

pre 7 godina

@ zvezdan
nije razlika samo potrošnja, još uvek su Nm na strani dizela. Slažem se da je budućnost u turbobenzincima ali isključivo u formi hibrida. Na žalost takvih kombinacija još nema

moron

pre 7 godina

Nisam nikada vozio 1,5 ili 1,6 DCI.
Da li je neko vozio novi megane sa oba motora i da li može da mi kaže kakva je razlika "u potentnosti"?
"Isplati" li se doplata za 1,6 DCI? Ili su to sitne razlike,koje teško mogu da se primete u svakodnevnoj upotrebi?
Čuo sam od jednog vlasnika novog megana sa 1,5 DCI 110 ks da taj motor prosto leti. Vozim stari 308karavan sa HDI 110,koji mi često deluje nejak, i slušajući njega, imam utisak da bi DCI 110 "razbijao" i u meganu karavanu ?!?
Ako neko zna i ima iskustva - hvala.

Dragan je

pre 7 godina

Primećujem da mnogi ne znaju, da većina turbo benzinaca ima plivajući zamajac, direktan sistem ubrizgavanja i još mnogo toga skupog i komplikovanog kao i kod dizela! Vozim jedan takav auto i da sam znao da mu jedna svećica košta 2500 din i da ima pliv. zamajac, nikada ga ne bih kupio!

vozac

pre 7 godina

@ moron:

imam 1.5 dci sa 70KW(95 KS), a vozio sam i taj motor sa 110KS. Nove unapredjene verzije sa Euro 6 standardom (70 KW, K9K 826) ima 240 Nm na 1750 obrtaja, a novi od 110 KS ima 260 Nm. Ispod 1700 o/min razlike nema, neznatna na srednjem broju obrtaja (od 1800 do 2500 o/min), jedino ovaj jaci bolje povuce na ovom dijelu od 2500 do 3500 o/min. Tu se osjeti razlika. od 3500 do 4500 0/min ne treba forsirati jer se nema razlike da li ide na 3500 ili 4500. Zavisi i od prenosnog odnosa. Kod mene je 6-stepeni mjenjac koji mi se vise svidja nego stari 5-stepeni.
Medjutim, vozio sam i prvi TCe od 1.2 i 74 KW (100 KS) u Clio III. Izuzetno povoljna iskustva. Na malim obrtajima turbina malog nadpritiska radi fino i lijepo i linearno vuce, poslije 2000 vec ide jako dobro, ali na 3500 pocinje veselje koje ne staje do 6000. Uparen sa 5-stepenim mjenjacem odlican je bio. Nije bilo potrebe da se u manjim obrtajima salta u nizi stepen prenosa. E, jedina mana je bila kad se ukljuci klima: zaboravi male obrtaje.

Sta znam... Ipak 1.5 dci. Potrosnja oko 3,8 l na 100km ljeti...

Pinjoe

pre 7 godina

Vozm taj 110 1.5dci u qasqaiu, i nemam neke zamjerke.Po gradu i auto putu je dovoljno jak za udobnu voznju.Cini mi se da na 2500 ili 2700 obrtaja ide na preko 130 skoro 140km/h i voznja je ok,ne trese.Medjutim skoro sam putovao u Crnu Goru (Bijeljina - Trebinje -H.Novi) i tek tu se vidi da mu nedostaje tih 20 konja jer je jako rizicno za preticanje,odnosno slabo ubrzava ,cesto moras da saltas u nizu brzinu.Sve u svemu 1.5 je ok ali bi ja da mogu da biram ponovo uzeo taj 1.6 pa kud puklo da puklo :).

USA today

pre 7 godina

Ali.... Cuvena recenica onaj koji radi za 300€ kod privatnika. U Amreici i na zapadu 95% kompanija su privatne i 99% zemljista u privatnom posedu. Nece moj bato vise nista biti drzavno, i to veoma brzo.

Andreja

pre 7 godina

Dizeli su dostigli svoj maksimum. Veliki pritisak u diznama je dostigao svoj maksimum u barima. Ne mogu vise da sabijaju naftu dok benzin mogu da guraju do tacke isparenja cime jos ima vremena za napredovanje u cilju smanjene potrosnje. Dizeli su skupi za odrzavanje jer veliki broj pokretnih delova trpi veliko opterecenje, od turbine do samog klipa i lezajeva. Najcesci kvarovi su turbine, dizne i pumpe za gorivo.
(Bozero, 10. septembar 2016 20:18)

Pa to isto ceka i turbo benzince.

Andreja

pre 7 godina

Pa zar je potrebno razumeti se? Sedi u kola i kreni u grad i onjui,smrde kao besni, psujem ih non stop i imam stres od dizela. Cim doda gas zapurnja kao traktor.Kamo srece da ih ne gledamo
(Petar, 09. septembar 2016 17:26)

Po komentarima se vidi da je vecina vozila dizele starije od 10god.Motori novije generacije su daleko tisi i ne brundaju kao stariji motori.
Mene je drugar pitao zasto gasim auto na semaforu.Covek vozi golfa 5.

Slavko

pre 7 godina

Ja imam kadjara 1.6 DCI a imao sam megana 3 1.5 110 i razlika je ogromna!
Motor 1.6 ima zvanicno 131 ks a nezvanicno 147ks a to se i oseti u voznji drasticno u poredjenju sa 1.5 dci.

moron

pre 7 godina

Ja mislim da je kao dizel za megan HB "prava mera" 1,5 dci 110, ali da je zbog veće mase i nosivosti za karavan ipak primerenije rešenje 1,6 DCI, jer, ako je potpuno opterećen, taj karavan će da ima (bukvalno) "dve tone" (pa i više) i sa takvom velikom masom dolazi do dramatičnog pada "potentnosti", što će da ima odraza i na bezbednost preticanja i na dugim i jakim uzbrdicama. Ali, prelazak sa DCI 110 na DCI 130 reno kod megana naplaćuje 1.500 eura, znatno više nego taj "prelaz" naplaćuje kod Talismana sedana ili karavana (1.100) ili Kadjara (1,300).

moron

pre 7 godina

(Bane, 11. septembar 2016 11:33)
Nisi baš u pravu 100%. Npr, 1,2 e-THP PSA sa 130 ks ima 230 Nm i "nebo i zemlja" u odnosu na krševni BMW atmosferski 1,6 koji je zamenio. Takodje i renoov 1,2 TCE 130 je čudo u odnosu na raniji 1,6 16V. Ili turbo motori 1,4 iz VW i Opela. Motori koji su po perfomansama i momentu neuporedivo bolji od atmosferaca koje su zamenili.
Tvoje pravilo može da se primeni na neke, npr, 1.0 turbo sa 120 ks iz Kije, koji je po (nekim) osobinama u rangu sa 1,4 CVVT sa 100 ks (npr, oba kubure sa potpunom elastičnošću, pa im obociji treba ok 20 sekundi od 80-120 km/h u šestoj, pri čemu se najnižom granicom neelastičnog motora ( dno-dna) smatra vreme 19 sekundi, sledeći stepenik na toj lestvici je 16 sekundi, dok onaj PSA to stiže za 12, reno mislim takodje, moguće i svi ostali pomenuti koji su normalni, nisam sada ponovo gledao te podatke ).

Скерлић

pre 7 godina

Можда да имам пара да купујем нов ауто сваких 5-6 година не бих водио рачуна да ли је дизел или бензинац. Увек сам на страни дизела јер је мањи потрошач а што се тиче одржавања код нас то иде спрам онога шта си купио и како је одржаван тамо одакле је дошао и шта су наши поскидали приликом увоза.

Xobotnica

pre 7 godina

Рено из пар модела. Али не и сви остали произвођачи. А ако опет скочи цена нафте?

po meni

pre 7 godina

nisam od napaljenih vozača, i jako volim da vozim na niskim obrtajaima ali da mi kada zatreba max obrtni moment bude blizu i zato biram dizel. slažem se da su benzinci ti koji dižu adrenalin ali za krstarenje je dizelaš.

Gas=kuvanje, dizel=oranje, struja=bela tehnika... a benzin=auto

pre 7 godina

Dizeli se izbacuju.
Jaoooo, crni mi na brdovitom Balkanu... medju sljivama, medju Golfovima 'dvojkama'... i tako to... !!!
Pa, sta cemo sad, ljudi???
Ovo je tragedija bre !!!
Zivot staje!
Uzas.

zvezdan

pre 7 godina

To se ceni. Turbo benzinski motori su se priblizili po efikasnosti turbo dizel motorima vrlo znacajno prethodnih godina, a prostora za napredak ima jos dosta. Ostala je jedino znacajnija razlika u potrosnji, ali kompenzacija je u vidu kulture rada, dok se dizel ponasa kao neotesana starleta, benzinici cvrkucu kao studentkinja nakon polozenog ispita. Jos kad se usavrsi kombinacija sa dostignucima Nikole Tesle, zaboravicemo na dizele skroz. Pozz svima

Car

pre 7 godina

@po meni

Vozio sam i jedne i druge, zato i pljujem dizele. Osim tog obrtnog momenta koji svi ističu, dizel kod mene nema ni jednu jedinu prednost. Upravo je za krstarenje benzin bolji. 120 km/h, 2800 obrtaja, ništa ne urla, ne drnda, udobniji, jednostavno bolji.

Bez Morala Nema Coveka

pre 7 godina

Kad je pa dizel bio dobar? Osim za traktore... Benzin je uvek bio zakon. I jaci, i cistiji, itd... Jedino mu potrosnja nije idealna. Ali ne moze i pare i jare.

moron

pre 7 godina

Nisam nikada vozio 1,5 ili 1,6 DCI.
Da li je neko vozio novi megane sa oba motora i da li može da mi kaže kakva je razlika "u potentnosti"?
"Isplati" li se doplata za 1,6 DCI? Ili su to sitne razlike,koje teško mogu da se primete u svakodnevnoj upotrebi?
Čuo sam od jednog vlasnika novog megana sa 1,5 DCI 110 ks da taj motor prosto leti. Vozim stari 308karavan sa HDI 110,koji mi često deluje nejak, i slušajući njega, imam utisak da bi DCI 110 "razbijao" i u meganu karavanu ?!?
Ako neko zna i ima iskustva - hvala.

Bane

pre 7 godina

@ Car

I sada ces da pokupis gomilu minusa jer si se drznuo da na brdovitom balkanu kazes nesto protiv dizela. I sam sam vozio benzince skoro ceo zivot, onda kupio dizela ponesen hvalospevima i trendom, taj auto me nacisto ugrobario, dizne, dva puta pumpa visokog pritiska, plivajuci zamajac, sve kosta boga oca i to ne racunajuci koliko sam ga vise platio u startu. Sada opet vozim benzinca i preporodio sam se.
I sam tekst kaze da na zapadu dizeli ucestvuju sa 52% znaci kod njih je negde pola-pola odnos dizel/benzin. Kod nas je taj procenat osecam znatno na strani dizela. Pri tome kod nas prosecnom kilometrazom se smatra 10-15.000 km godisnje, na zapadu prosecan vozac prelazi 30.000 km a oni se na dizela eventualno odlucuju tek ako ostvaruju kilometrazu preko 40.000 km godisnje. Naravno kod nas smatraju da benzince treba da voze samo oni koji ne prelaze vise od 10.000 km, sve preko toga ne da treba nego mora dizel. Evo ja prelazim oko 22.000 km godisnje u proseku i benzinac mi se visestruko vise isplati jer za 6 godina osim redovnog odrzavanja koje mi je bagatela dinara bozijeg nisam ulozio u njega dok sam se za dizela naplacao posteno. A i registracija mi je jeftinija. Kada cujem da lik iz BG koji vozi samo po gradu i prelazi 6-7.000 km godisnje kupi Corsu 1.3 dizel za hiljadu dve evra vise umesto 1.2 benzin jer kao trosi manje meni se kosa na glavi digne. A onda mu se DPF filer zapusi svako malo pa u servis na prinudnu regeneraciju dijagnostikom, posle koje mora i zamena ulja sa filterom sto se sve placa i gubis vreme i cimas cr....ejjj pa gde je tu mozak, gde je tu usteda ako nista drugo. Koliko mi prelazimo i kakav nam je standard kod nas bi 80-85% automobila trebalo da budu benzinci a samo 15-20% velikih limuzina i dzipova eventualno dizel. Al ne kod nas i onaj sto radi za 300 evra kod privatnika zna da nista ispod 140ks dizlo nije auto.

Slavko

pre 7 godina

Ja imam kadjara 1.6 DCI a imao sam megana 3 1.5 110 i razlika je ogromna!
Motor 1.6 ima zvanicno 131 ks a nezvanicno 147ks a to se i oseti u voznji drasticno u poredjenju sa 1.5 dci.

Milan

pre 7 godina

@ zvezdan
nije razlika samo potrošnja, još uvek su Nm na strani dizela. Slažem se da je budućnost u turbobenzincima ali isključivo u formi hibrida. Na žalost takvih kombinacija još nema

Petar

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mm, 9. septembar 2016 10:57)

Pa zar je potrebno razumeti se? Sedi u kola i kreni u grad i onjui,smrde kao besni, psujem ih non stop i imam stres od dizela. Cim doda gas zapurnja kao traktor.Kamo srece da ih ne gledamo

Dragan je

pre 7 godina

Primećujem da mnogi ne znaju, da većina turbo benzinaca ima plivajući zamajac, direktan sistem ubrizgavanja i još mnogo toga skupog i komplikovanog kao i kod dizela! Vozim jedan takav auto i da sam znao da mu jedna svećica košta 2500 din i da ima pliv. zamajac, nikada ga ne bih kupio!

Andreja

pre 7 godina

Pa zar je potrebno razumeti se? Sedi u kola i kreni u grad i onjui,smrde kao besni, psujem ih non stop i imam stres od dizela. Cim doda gas zapurnja kao traktor.Kamo srece da ih ne gledamo
(Petar, 09. septembar 2016 17:26)

Po komentarima se vidi da je vecina vozila dizele starije od 10god.Motori novije generacije su daleko tisi i ne brundaju kao stariji motori.
Mene je drugar pitao zasto gasim auto na semaforu.Covek vozi golfa 5.

USA today

pre 7 godina

Ali.... Cuvena recenica onaj koji radi za 300€ kod privatnika. U Amreici i na zapadu 95% kompanija su privatne i 99% zemljista u privatnom posedu. Nece moj bato vise nista biti drzavno, i to veoma brzo.

inzenjer

pre 7 godina

Trovaci samo takvi, ljudi niste svesni koliko mala neregularnost rada pumpe visokog pritiska dizel motora dovodi do pojave dima i ogromnog povecanja izduvnih gasova

hiavata

pre 7 godina

To se ceni. Turbo benzinski motori su se priblizili po efikasnosti turbo dizel motorima vrlo znacajno prethodnih godina, a prostora za napredak ima jos dosta. Ostala je jedino znacajnija razlika u potrosnji, ali kompenzacija je u vidu kulture rada, dok se dizel ponasa kao neotesana starleta, benzinici cvrkucu kao studentkinja nakon polozenog ispita. Jos kad se usavrsi kombinacija sa dostignucima Nikole Tesle, zaboravicemo na dizele skroz. Pozz svima
(zvezdan, 09. septembar 2016 10:36)

Mislim da se turbo benzinci sada potenciraju zbog potentnosti pre nego zbog efikasnosti jer atmo ne mogu da pariraju savremenim dizelima. Dizeli su udarili u limit sto se tice ekoloskih normi. Ako se neko seca pre nekoliko godina su veci Nemacki proizvodjaci trazili od EU da se ne uvode nova ogranicenja na izduvne gasove jer to ne mogu da ispostuju, a VW skandal je verovatno posledica cele price. Na stranu cela prica oko ekologije Nemacka kao ekonomski stub EU ce biti pogodjena ovom pricom oko dizela i elektro automobila a rezultate cemo osetiti svi. Voleli mi to ili ne, nestabilnost EU ce se pre svega odraziti na Balkan. Pa sad navijajte.

1.5dci

pre 7 godina

(moron, 09. septembar 2016 12:22)

Do pre dva meseca sam vozio renault megan karavan, treće generacije, 1.5dci. Bio je čak na papiru malo slabiji sa 106ks. Sve preporuke za taj motor, vukao je kao lud. Mana mu je kod nas veliki servis na 60 hiljada. Nisam 100% siguran ali mislim da 1.6dci ima plivajući zamajac. Viša mu je potrošnja i po meni u meganu nema potrebe za njim, jer je 1.5dci doveden skoro do savršenstva. U svakom slučaju treba tražiti probnu vožnju pre kupovine. Nadam se da sam pomogao bar malo sa komentatom.

mm

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?

ja

pre 7 godina

hvala bogu.

Ja kao biciklista sa dugim stazem i kilometrima sam sretan ako me ne prode diesel. Od svih najgori izpust imaju Golfovi diesel. A cestice se zovu PM10...znace mikro cad do premera 10 mikrometara. I tu je disel katastrofa. To dalje uzrokuje rak. CO2 nema neke veze. I odavno kada idem u brdo, najgore mi je izduv Golfa. Mogao sam i prije ovo da raskrijem. Inace na kod benzina je razmjer bar 10puta manji. Ja neke benzinare ne mirisem uopste. Neka Toyota...ljubim je u auspuh.

zvezdan

pre 7 godina

Moja iskustva: imam 2 litarski dizel 218ks 450 Nm (31.500 km) i benzinac iste zapremine 184 ks 270 Nm (3.000 km) - ima verzija sa istim motorom od 252Ks 350NM. Isti proizvodjac je u pitanju i ista transmisija (u ponudi imaju i tbenzin hibrid) i bili su novi kad sam ih kupio, Performanse su im bezmalo identicne jer je dizel u velikom Suv a benzinac u kupeu (razlika u tezini 400 kg a u aerodinamici manja). Dizel u gradu trosi 20% manje (10lit:12lit max potrosnja). Na autoputu su razlike minimalne u potrosnji a na regionalnim putevima do 10% u korist dizela. Razlika u kultivisanosti, u zvuku motora je mnogo veca od razlike u potrosnji. S porastom mase automobila i pogorsanjem aerodinamike, neproporcionalno se povecava razlika u potrosnji u korist dizela. Verujem da bi mudro bilo da dizeli opstanu samo u vozilima koja su najmanje D klasa, a mozda cak i klasa iznad, u ovom trenutku. Sa usavrsavanjem benzinskih motora, mislim da bi bilo i ekonomski a ne samo ekoloski opravdano, izbaciti putnicke dizele potpuno. Pozz

Скерлић

pre 7 godina

Можда да имам пара да купујем нов ауто сваких 5-6 година не бих водио рачуна да ли је дизел или бензинац. Увек сам на страни дизела јер је мањи потрошач а што се тиче одржавања код нас то иде спрам онога шта си купио и како је одржаван тамо одакле је дошао и шта су наши поскидали приликом увоза.

Bojan

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mm, 9. septembar 2016 10:57)

Dizeli proizvode manje CO2 i zato su ranije potencirani. Ono sto je previd jeste činjenica da dizeli nemaju potpuni ciklus sagorevanja i zbog toga nastaju čestice čađi i azotni oksidi koji su izuzetno opasni i smatraju ih br. 1 izazivačem raka pluća.

Benzinci proizvode više CO2, ali nema čađi i NOx-a. Takođe, dizelaši sa protokom vremena postaju mnogo gori od benzinaca po pitanju ekologije (zapušavanje EGR-a, katalizatora, DPF filtera, kvarovi na diznama i sl).

Andreja

pre 7 godina

Dizeli su dostigli svoj maksimum. Veliki pritisak u diznama je dostigao svoj maksimum u barima. Ne mogu vise da sabijaju naftu dok benzin mogu da guraju do tacke isparenja cime jos ima vremena za napredovanje u cilju smanjene potrosnje. Dizeli su skupi za odrzavanje jer veliki broj pokretnih delova trpi veliko opterecenje, od turbine do samog klipa i lezajeva. Najcesci kvarovi su turbine, dizne i pumpe za gorivo.
(Bozero, 10. septembar 2016 20:18)

Pa to isto ceka i turbo benzince.

vozac

pre 7 godina

@ moron:

imam 1.5 dci sa 70KW(95 KS), a vozio sam i taj motor sa 110KS. Nove unapredjene verzije sa Euro 6 standardom (70 KW, K9K 826) ima 240 Nm na 1750 obrtaja, a novi od 110 KS ima 260 Nm. Ispod 1700 o/min razlike nema, neznatna na srednjem broju obrtaja (od 1800 do 2500 o/min), jedino ovaj jaci bolje povuce na ovom dijelu od 2500 do 3500 o/min. Tu se osjeti razlika. od 3500 do 4500 0/min ne treba forsirati jer se nema razlike da li ide na 3500 ili 4500. Zavisi i od prenosnog odnosa. Kod mene je 6-stepeni mjenjac koji mi se vise svidja nego stari 5-stepeni.
Medjutim, vozio sam i prvi TCe od 1.2 i 74 KW (100 KS) u Clio III. Izuzetno povoljna iskustva. Na malim obrtajima turbina malog nadpritiska radi fino i lijepo i linearno vuce, poslije 2000 vec ide jako dobro, ali na 3500 pocinje veselje koje ne staje do 6000. Uparen sa 5-stepenim mjenjacem odlican je bio. Nije bilo potrebe da se u manjim obrtajima salta u nizi stepen prenosa. E, jedina mana je bila kad se ukljuci klima: zaboravi male obrtaje.

Sta znam... Ipak 1.5 dci. Potrosnja oko 3,8 l na 100km ljeti...

Bozero

pre 7 godina

Dizeli su dostigli svoj maksimum. Veliki pritisak u diznama je dostigao svoj maksimum u barima. Ne mogu vise da sabijaju naftu dok benzin mogu da guraju do tacke isparenja cime jos ima vremena za napredovanje u cilju smanjene potrosnje. Dizeli su skupi za odrzavanje jer veliki broj pokretnih delova trpi veliko opterecenje, od turbine do samog klipa i lezajeva. Najcesci kvarovi su turbine, dizne i pumpe za gorivo.

Pinjoe

pre 7 godina

Vozm taj 110 1.5dci u qasqaiu, i nemam neke zamjerke.Po gradu i auto putu je dovoljno jak za udobnu voznju.Cini mi se da na 2500 ili 2700 obrtaja ide na preko 130 skoro 140km/h i voznja je ok,ne trese.Medjutim skoro sam putovao u Crnu Goru (Bijeljina - Trebinje -H.Novi) i tek tu se vidi da mu nedostaje tih 20 konja jer je jako rizicno za preticanje,odnosno slabo ubrzava ,cesto moras da saltas u nizu brzinu.Sve u svemu 1.5 je ok ali bi ja da mogu da biram ponovo uzeo taj 1.6 pa kud puklo da puklo :).

Udavih :/

pre 7 godina

http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1174705#k21414937

Nije samo to u pitanju. Skuplji su za proizvodnju, za odrzavanje i kasno odrzavanje, pre svega zbog komplikovanijih sistema za preciscavanje izduvnih gasova (sto se kod nas ne kontrolise... a trebalo bi po zakonu), plivajuceg zamajca, potrebno je vise zvucne izolacije, komplikovaniji sistem ubrizgavanja goriva.
Jednostavno hibridi su ih pregazili. Elektro-motori u kombinaciji sa ugladjenim benzincima ostvaruju prevlast polako ali sigurno. Potrosnja je kod najboljih/najnovijih i niza, rad ugladjeniji, servisiranje za sada i jeftinije, trebalo bi da su otporniji a pos vemu sudeci pogodniji za voznju. Kada reno koji ima neprikosnoveni dizel male kubikaze sa tradicijom ide tim tempom sve je jasno! Dizeli jednostavno nemaju buducnost. Dotle je doslo da im danas mogu parirati i moderni benzinski atmosverski motori, ne u potpunosti ali na duzi period eksploatacije za nekoga sa umerenim zahtevima odnose pobedu.

Na sve to treba dodati sistem oporezivanja u zapadnim drzavama + olaksice koje iste te drzave daju na hibride i racunica je jasna. Kod nas opet to nazalost nije slucaj ali eto, bicemo primorani da sledimo isti trend sto nije lose. Tako smo kukali i za pojaseve pa svetla danju a na kraju se ispostavilo da imamo benefite i od jednog i drugog.
Jos samo kada bi nam standard bio visi i ovlasceni servisi postovali zakone. Ovako su hibridi kod nas dostupni samo retkima koji spadaju pod statisticku gresku.

Milan

pre 7 godina

Jedno pitanje, posto sam malo naupucen u ovu tematiku. Po ovome ispade da jedino dizeli zagadjuju okolini ili bar mnogo vise zagadjuju od benzinaca?
(mm, 9. septembar 2016 10:57)

Baš tako svi komentarišu i stavljaju u specifikaciju samo CO2 dok se sve ostale štetne čestice koje dizel izbaci ne vide. Toga nema u benzinskim motorima, odnosno ono čega ima je mnogo manje.

moron

pre 7 godina

(Bane, 11. septembar 2016 11:33)
Nisi baš u pravu 100%. Npr, 1,2 e-THP PSA sa 130 ks ima 230 Nm i "nebo i zemlja" u odnosu na krševni BMW atmosferski 1,6 koji je zamenio. Takodje i renoov 1,2 TCE 130 je čudo u odnosu na raniji 1,6 16V. Ili turbo motori 1,4 iz VW i Opela. Motori koji su po perfomansama i momentu neuporedivo bolji od atmosferaca koje su zamenili.
Tvoje pravilo može da se primeni na neke, npr, 1.0 turbo sa 120 ks iz Kije, koji je po (nekim) osobinama u rangu sa 1,4 CVVT sa 100 ks (npr, oba kubure sa potpunom elastičnošću, pa im obociji treba ok 20 sekundi od 80-120 km/h u šestoj, pri čemu se najnižom granicom neelastičnog motora ( dno-dna) smatra vreme 19 sekundi, sledeći stepenik na toj lestvici je 16 sekundi, dok onaj PSA to stiže za 12, reno mislim takodje, moguće i svi ostali pomenuti koji su normalni, nisam sada ponovo gledao te podatke ).

moze neko objasnjenje?

pre 7 godina

Na stranu cela prica oko ekologije Nemacka kao ekonomski stub EU ce biti pogodjena ovom pricom oko dizela i elektro automobila a rezultate cemo osetiti svi. Voleli mi to ili ne, nestabilnost EU ce se pre svega odraziti na Balkan. Pa sad navijajte.
(hiavata, 9. septembar 2016 17:45)

Kako to da mi nikad ne osetimo da i nama krene bolje onda kad je tom ekonomskom stubu EU dobro, a oseticemo da nam bude lose kad njima krene lose?

Radovan

pre 7 godina

(moze neko objasnjenje?, 10. septembar 2016 10:42)

Pa bogati postaju bogati tako što nekoga naprave siromašnim.

Nisam mogao tačnije i preciznije zbog političke korektnosti prema bogatima.
Ako do sada nisi shvatio ratove i ekonomske reforme, onda ti nema pomoći.

Xobotnica

pre 7 godina

Рено из пар модела. Али не и сви остали произвођачи. А ако опет скочи цена нафте?

Bane

pre 7 godina

@ Dragan je

Tacno Dragane, turbo benzinci imaju direktno ubrizgavanje, plivajuci zamajac i iridijumske svecice. Medjutim, plivajuci zamajac je deo koji je uveden da smanji uticaj ogromnog obrtnog momenta dizela na malom broju obrtaja na delove u menjacu koji se na tom broju obrtaja nisu zavrteli dovoljno da istrpe taj inicijalni trzaj. Svaki menjac moze da istrpi do 200 Nm i sa klasicnom lamelom sa oprugama. Razlika je u tome sto sustina turbo benzinskog motora nije u visini obrtnog momenta koliko u njegovoj maksimalnoj dostupnosti na malom broju obrtaja. Odnosno atmo motori imaju oko 150-160 Nm dok turbo 175-205 Nm sto nije mnogo vise ali atmo to dostize tek na visokom broju obrtaja i to turbo benzincu daje elasticnost. Tako da turbo benzinci imaju daleko manji obrtni moment od dizela koji imaju 320, 350 pa cak i 400 Nm. Drugim recima turbo benzincu ni ne treba toliko plivajuci zamajac ali je stavljen verovatno da se na toj granici izdrzljivosti menjaca ne skrati njegov radni vek kao skupljeg sklopa, a sve ako ga i ima pitanje je da li ce ikada i stradati jer ne trpi velika opterecenja kao kod dizela koji mora da ga ima. Isto je i sa diznama, pritisak ubrizgavanja kod turbo benzinca je 200 bara a kod turbo dizela 2000 bara, inace dizne kod dizela stradaju zbog odredjenog procenta sumpora koji se nalazi u nasem na bas savrsenom gorivu i koji se na tom pritisku kristalizuje i unisti ih poput peska. Benzin nema taj problem a pritom ima i karakteristike odmascivaca. Tako da je uz to i rad na 10 puta manjem pritisku opet razloga za brigu manje. Iridijumske svecice jesu 3 puta skuplje od obicnih ali dok se obicne menjaju na 30, 45 ili 60.000 km, iridijumske se menjaju na 90, 120 pa cak i 180.000 km kod pojedinih modela pa to dodje na isto, cak i povoljnije jer ruke majstoru placas jednom a ne tri puta.

moron

pre 7 godina

Ja mislim da je kao dizel za megan HB "prava mera" 1,5 dci 110, ali da je zbog veće mase i nosivosti za karavan ipak primerenije rešenje 1,6 DCI, jer, ako je potpuno opterećen, taj karavan će da ima (bukvalno) "dve tone" (pa i više) i sa takvom velikom masom dolazi do dramatičnog pada "potentnosti", što će da ima odraza i na bezbednost preticanja i na dugim i jakim uzbrdicama. Ali, prelazak sa DCI 110 na DCI 130 reno kod megana naplaćuje 1.500 eura, znatno više nego taj "prelaz" naplaćuje kod Talismana sedana ili karavana (1.100) ili Kadjara (1,300).