Sreda, 31.08.2016.

08:14

Šef Epla poručuje: Nama kazna, Evropi otkazi

Nakon što je izrečena najveća poreska kazna ikad, šef kažnjenog Epla Tim Kuk napisao je pismo korisnicima u kom poručuje da odlukom EK stradati radna mesta.

Izvor: B92

Šef Epla poruèuje: Nama kazna, Evropi otkazi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Nislija

pre 7 godina

Vrlo zanimljiva ova igra oko investicija iz USA u EU. Neko ko ne prati te stvari tacno moze sada lepo da vidi jaz u odnosu, koliko god on bio neverovatan, ali ocigledno postoji rezervisanost - sve mocnije USA kompanije su u VB, kod njihovog najveceg saveznika i ne bas bilo gde po EU.

drvobradi

pre 7 godina

@Milan
Veoma lepo. U Irskoj su EU/EMEA sedista kompanija Microsoft, Yahoo, Facebook, Amazon, Cisco, LinkedIn i mnogih drugih, i direktno je u tim kompanijama zaposleno preko 100.000 ljudi, koji su dobro placeni za svoj posao. IT industrija ucestvuje sa 40% u irskom izvozu (negde oko 70 milijardi godisnje). Ta industrija vuce jos ko zna koliko ljudi koji su zaposleni u zdravstvu, ugostiteljstvu, bankarstvu, obrazovanju, gradjevini itd, i odatle tih par stotina hiljada poslova. Kad oteras najvece IT firme, ostale ce krenuti za njima, a onda ce doci do gubitka poslova u svim granama privrede.

Vladimir

pre 7 godina

Ne zelim da branim Apple ali ovde nesto nije bas jasno. Ako je drzava Irska dozvolila da jedna firma placa manji porez gde je tu greska te firme? Ovo bi trebalo Irska da plati ne Apple. Drugo, prosto ne mogu da verujem da bi Apple dopustio sebi da radi nesto nezakonito (bar na podrucju SAD i Evrope). Nije nemoguce (vidimo to po VW i namestanju Libor-a) ali opet. Da li je fer da Apple placa jednu stopu a ostale firme drugu nije pravo pitanje. Svakako da nije fer ali ako je po zakonu nije nelegalno. Tako da, bez dodatnih informacija, ovo lici na politicka prepucavanja.

neko

pre 7 godina

ovom logikom možeš da kazniš sve kompanije sa sedištem u irskoj. zato što ona ima manje poreze od većine eu zemalja? zamislite da živite u zemlji i želite da započenete posao i umesto srpskih mnogo % imate mali porez. da li znate da je kod nas porez na platu 70% sad većina koja nas ubi porezima kažnjava manjinu gde je bolje. ova eu je jedna obična politička birokratija

Rasa

pre 7 godina

Gospodine Kuk - Apple je kaznjen jer vas je vlada Irske oslobodila placanja poreza; tj. platili ste zanemarljiv procenat poreza, dok su ostale firme placale puni iznos poreza. I to je nezakonita pomoc drzave jednoj kompaniji. Apple jednostavno nije imao iste trzisne uslove kao druge kompanije u Irskoj.

Rasa

pre 7 godina

Kuk: Otpusticemo milion ipo radnika u EU!
EU: Uvescemo 10x vece carine na Apple proizvode! I uvesti sistem kvota i kontigenata!

(pa posle neka Kuk prodaje Apple od 1000 $ siromasnima po Africi; ili njegovim radnicima po Kini (koje placa mizerno))

ALEKSANDAR

pre 7 godina

Apple je kao i sve multinacionalne Američke kompanije korostio rupe u zakonu u svim ostalim zemljama osim u SAD-u.
Oni su napravili filozofiju da sam malo trudna, tj.uzimali su sve poreske benificije kao da su strana kompanija u Irskoj, a prilikom prodaje svojih proizvoda u EU tretirali ih kao da su domaći iz EU. Pa to baš i ne prolazi tako. Verovatno su ih tolerisali godinema, jer su Britanci vršili pritisak. Sad kad su oni izašli iz EU stavljena je tačka na takvu politiku. Nećeš, nemoraš. Idi iz EU, ali ćeš svoje proizvode prodavati u EU kao i Kinezi i Koreanci, bez ikakvih benificija, pa ti onda budi najuspešnija kompanija na svetu.

samo bahato

pre 7 godina

Nije to nista retroaktivno vec uvodjenje reda za mangupe za koje zakon ne vazi. Ne mogu najbogatiji biti oslobodjeni poreza a najsiromasnijima se porezi povecavaju. EU je puna poreskih rajeva preko kojih najbogatije kompanije i tajkuni izigravaju zakon i prave obican narod budalama.
Posebno su smesni komentatori koji liju suze jer ce americki tajkuni morati da placaju porez kao i svi ostali.

Cinique

pre 7 godina

Treba tako sa svima koji falsifukuju sopstveni brend. Ako je Apple američki, onda ima da piše "Made in USA", a ne ono kako se prave pametni "Designed in USA, manufactured in China, exported from Ireland..."
Kad ih pitaš odakle su, petljaju kao Bora "muzičar" iz Balkan-ekspresa. E sad će da plate "tetkin lek"! I oni i ostali muljatori koji nisu niodakle, a porez samo plaćaju Americi i priznaju samo američki sud koji zato i plaćaju.

HanSolo

pre 7 godina

Daj odmah ako smeš.. Činjenica je da evropski radnici imaju mnogo više "jačine mozga" nego američki radnici.. Druga činjenica je da niste plaćali porez!! Bravo Brussels! A ako se eplu ne sviđa mrš na vrata.. Dosta američkih divljanja!! Ako bi bilo suprotno oni bi evropu odrali bez sramote i milosti.. PLAĆANJE!!

Trajko

pre 7 godina

U prevodu.. ako mi ne dozvolite da krsim zakon i utajim porez,ja cu prestati da radim sa vama,a na kraju cu i otici negde gde mi dozvoljavaju da taj zakon,koji mi smeta,krsim.. dobrodosli u svet haosa i tame.. zakone ce u buducnosti donositi korporacije..

MSquared

pre 7 godina

Da je ovo uradila zemlja treceg sveta sad bi odmah bilo nepostovanje ljudskih prava, demokratije i sloboda. Onda bombardovanje pa postavljanje rezima koji je pro zapadni i koji daje stranim firmama da posluju bez ikakvih taksi.

Ejpl

pre 7 godina

...."Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD...
Ovo ili je pogršno prevedeno ili je jača glupost.

Svasta

pre 7 godina

Gospodo, nije to Srbija da strana firma DOBIJE OD DRŽAVE pare za otvaranje firme i po svakom radniku 10000 eur, dok naše kompanije mogu da dube na glavi ali zaštitu nikakvu nemaju a ako još rade neki posao za državu, neće dve godine naplatiti ni dinara.
(zvezdarac, 31. avgust 2016 12:46)

Gospodine, upravo je irska drzava DALA PARE za otvaranje firme i te pare nece da uzme nazad. Znaci gori su od Srbije. A sto se tice EU, bas bih voleo da vidim tvoju reakciju da EU resi da retroaktivno kazni Srbiju zbog vestacki niskih cena struje godinama unazad sa nekih 14 milijardi evra, pa da zbog toga struja poskupi tri puta. Da li bi i onda pisao hvalospeve o "EU pravdi"?!

Vojvodinac

pre 7 godina

Dugo ne pročitah ovoliko površnih komentara na neku vest, a da baš ni jedan ne sadrži korisnu informaciju. Samo nagađanja i neki "stavovi", strašno u šta se B92 pretvorio u poslednje vreme...

CATAPA

pre 7 godina

"Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD."

Ovo je verovatno samo njemu normalno, čak i da je tačno, a nije ni tačno.

MSquared

pre 7 godina

Jel tako? A ja bi onda izglasao zakon kojim je zabranjena upotreba i prodaja apple uredjaja u celoj evropi, pa da vidimo kome ce pasti teze onda. Muka mi je vise od ucena mega firmi. Sram ga bilo sirorinja placa 1000% vece takse od najbogatije firme na svetu. Pa i ja mogu da budem uspesan CEO na takav nacin...

Dacha

pre 7 godina

@paor opet ja ispadam branilac Epla a nisam da se razumemo samo nije mi jasno bahacenje i licemerje od strane EU...kazes Eple je bio u nefer poziciji u odnosu na druge kompanije,ok,pa ko je branio istim tim drugim kompanijama da otvore svoju firmu u Irskoj po istim uslovima placanja poreza??? Svaka suverena drzava ima svoju stopu poreza koju naplacuje firmama koje posluju u njoj,e sad negde je ta stopa veca,negde manja,zasto je tako,pa svi gledaju svoju korist,drzava na taj nacin privlaci investitorei time otvara nova radna mesta kao i porez koji dobija od te firme a ta firma ima olaksice npr u vidu manjeg poreza kao u ovom slucaju,da li je to fer,pa naravno da nije gledano globalno i jedino resenje je da postoji univerzalna stopa poreza koja ce da vazi u svim zemljama sveta i onda bi svi bili u istoj poziciji ali svi znamo da je to naucna fantastika blago receno iz mnogo nekih drugih razloga

Milan

pre 7 godina

@drvobradi

Kako to mislis stotine hiljada radnih mesta? U pitanju je par hiljada radnih mesta u Irskoj. Ili zapravo mislis da ce Apple iz inata da zatvori lanac nabavke u Evropi? Uspesne firme se ne rukovode inatom u donosenju poslovnih odluka. Ova odluka je bila verovatnoca koje su bili svesni u Apple. Sad je na njima da reaguju kontra tuzbama i politickim pritiskom. Ako to ne uspe, platice tih 13 milijardi, pretrpeti pad cene akcija i smanjeni profit u 2017, i nastaviti da posluju u Evropi kao i ranije...moguce cak i iz Irske i dalje.

zvezdarac

pre 7 godina

Srbi mrze EU više nego Amere pa čak i kad EU dokazuje zašto postoje pravila i zakoni.

Apple je plaćao poreze u 2014. godini po stopi od 0.05% što ne može nikako da odbrani, pa makar vaskrsao Steve Jobs. Kazna je razlika do stope koju plaćaju SVE DRUGE KOMPANIJE u EU i Irskoj. Gospodo, nije to Srbija da strana firma DOBIJE OD DRŽAVE pare za otvaranje firme i po svakom radniku 10000 eur, dok naše kompanije mogu da dube na glavi ali zaštitu nikakvu nemaju a ako još rade neki posao za državu, neće dve godine naplatiti ni dinara.

Gibo

pre 7 godina

Izrabljivači i lopovi najgore vrste. Nizakakav napredak nisu zaslužni i izrabljuju jeftinu radnu snagu. Epl je konfekcija, stilizovano s...je koje se štancuje da se zadovolji marketinški generisana "potreba" da se ima najnoviji iPhone. Oni bi voleli da su moda, ali nisu... iPhone je proizvod koncepcijski na nivou skuplje krpice iz C&A.

Razmislite malo o tome.

laleGator

pre 7 godina

Da se razumemo sve korporacije a pogotovo globalne, zele maksimalne prihode
i gde god nadju rupu u zakonu ima da je koriste da smanje porez

Pohlepnost je presla sve granice
Treba ih maksimalno osuriti
ali ne samo to
nego treba kazniti celnike tih korporacija

ali to je jako tesko jer oni drze politicare u sakama

Ћезо рца

pre 7 godina

U Americi bi za ovo vec bio u zatvoru, a ovde pise pisma i preti... (Gojko, 31. avgust 2016 09:23)

За које ..ОВО"...?! Никакав пропуст, преступ, било какво прекршајно, кривично дело нису учинили... По закону не могу да им наплате никакву новчану казну, јер за то нема ни најмањег основа. А ти још гобориш о затвору?!

Milan

pre 7 godina

6000 radnih mesta Irska moze otvoriti i za manje para koje ce dobiti uplatom za kaznu... Medjutim, Apple nece nigde iz EU jer je to bogato trziste i kada bi otisli, to bi vise skodilo Appleu jer bi izgubili svoj deo kajmaka, a neko mora kupovati njihove uredjaje. Cak sta vise, nece oni otici ni iz Irske...
@pdb

Mogu oni iskoriscavati transfer pricing mehanizme iz bilo koje low tax zemlje.Tehnicki je moguce da rukovode intelektualnim vlasnistvom celog Applea in jedne kancelarije. Jedini razlog sto su imali fabriku u Irskoj je taj sto su se morali kvalifikovati kao "manufacturer" radi olaksica. Mislim a je ovo vise samar transfer pricing malverzacijama jer se stvari izmicu kontroli kod velikih firmi. Apple je recimo, na konto preprodaje intelektualnih prava izmedju glavne filijale iz USA, gde se ostvaruje 39% profita, i I Irske cerka kompanije, ustedeo 10 milijardi na porezima samo u 2013.

Vlajko

pre 7 godina

Izlaze Britanci pa im sada trebaju dodatne pare za ogromnu administraciju. Zato i prave neshvatljive poteze, čime krše sve proklamovane standarde EU, jer su pare i to velike u pitanju. Fali im dosta da zaokruže budžet za 2016.

legenda

pre 7 godina

Sramotno je što Apple za ceo profit koji napravi u EU plaća porez po stopi od 0,05%. Što se tiče ovih pretnji, ako vrate tih 13 milijardi, Irska može svakom od tih 6000 radnika 55 godina da isplaćuje 40.000 dolara godišnje (bruto naprimer). Hvala i doviđenja.

Aleksandar

pre 7 godina

Ali o tome se radi, što ste napravili dobit u EU a plaćali porez samo Irskoj. Oni hoće svoj deo i tu je kraj priče. Otpuštanje Iraca je najgluplji mogući korak jer oni ljudi nisu ništa krivi. Osveta za VW, to je upravo ovo.

drvobradi

pre 7 godina

@Mr M
Od koje drzave nisu jaci, EU? EU nije drzava, vec birokratski aparat.
Kompanija Apple je poslovala u Republici Irskoj, koja je suverena drzava, u skladu sa zakonima te zemlje. Sada, neke birokrate, koje nemaju veze sa Irskom, dovode u pitanje stotine hiljada radnih mesta i ugrozavaju ekonomiju jedne suverene zemlje. Usput ta Irska ne zeli da naplati tu kaznu. Posle se cude sto su Britanci glasali za izlazak.

Bojan

pre 7 godina

Kako li samo izračuna da 1.5 miliona radnih mesta postoji zbog Apple-a ... inače, sve korporacije koriste ovu foru ... i još jednu ... Microsoft: "Na svaki dolar koji zaradi Microsoft, naši partneri zarade 5"!?! Izgleda da sve korporacije imaju istu PR priču ... samo bih jako voleo da vidim kakva je realnost?

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Sad već podužoj listi nepočinstava (mada možemo otvoreno reći zločina) firme nekada poznate pod imenom Apple Computer, Inc. - a koja uključuje stvari kao što su krađa intelektualne svojine i ideja, child labour (nije li to u suprotnosti sa poveljom o ljudskim pravima?), price rigging, planned obsolescence (kako god da okrenete, radi se o blatantnom kršenju gomile zakona koji za cilj imaju zaštitu prava potrošača) - sada možemo dodati i utaju poreza. Well done Apple, well done.
@dule, 31. avgust 2016 08:54
"Ovo je kao da slušam lokalnog privrednog kriminalca."
Na bolju karakterizaciju Applea odavno nisam naišao. Plus za komentar.

Cane

pre 7 godina

Možeš ti da napustiš Irsku, ali čik da te vidim da napustiš celo EU tržište - preko 500 miliona ljudi koji imaju dovoljno dobar standard da mogu sebi da priušte vaše uber-jeftine proizvode? I da se iseliš iz Irske i pređeš u neku drugu EU zemlju, sačekaće te ista pravila. Pravila na koja se irska vlada sad pravi blentava, a svi dobro znamo da ne mogu da se donesu bez koncenzusa i pristanka svih članica. Kao da gledamo onu epizodu Mućki u kojoj ujka Albert namerno pada u podrum paba pa posle glumi amneziju. Najbolje šta možeš da uradiš jeste da se nagodite van suda za neku cifru "između".

Granota

pre 7 godina

Vama kazna Evropi otkazi, pa vama uvozne takse i porezi kad se odselite iz EU. U trenutnoj navali Xiaomi, Huawei i ostalih Kineza, ne znam ko ovde gubi...

tobiramaduke97

pre 7 godina

A mogli ste lepo u Srbiji da pravite telefone, mislite da bi vam neko pravio problem? Samo milionce u dzepic prvom coveku svake vlasti da vidis bajo moj( ili vise mozda su se ubezobrazili) :p

Radio u Irskoj

pre 7 godina

Sama Irska je smanjila koorporativni porez na 12,5 % i tako privukla gomilu USA firmi 2014 ih je Obama kritikovao bas zbog toga .. A sada EU naplacuje porez retroaktivno strasna osveta i mislim da nece proci ili ce doci do nagodbe a inace lista firmi je podugacka : Apple , cisco , amazon , phizer , Boston scientific, ..
Corc je pun IT firmi zvucnih imena samo je pitanje cije su posto su registrovane i u Hong kong-u . Msm da je poreska politika drzave suverena ali opet eu tj nemacka je jak igrac ..

pdb

pre 7 godina

6000 radnih mesta Irska moze otvoriti i za manje para koje ce dobiti uplatom za kaznu... Medjutim, Apple nece nigde iz EU jer je to bogato trziste i kada bi otisli, to bi vise skodilo Appleu jer bi izgubili svoj deo kajmaka, a neko mora kupovati njihove uredjaje. Cak sta vise, nece oni otici ni iz Irske...

bbb

pre 7 godina

Koja bahataost sefa Epla tj Amerikanaca. Da li onda kada americke vlasti kazne neku evropsku firmu da plati odstetu evropske drzave otpuste sve americke radnike zbog toga u kompanji.

isti ste

pre 7 godina

Koliko samo "branitelja" am.milijarderske firmi?! Pa i USA je odrezao kaznu
VW pa se niko ovde nije trudio da ih odbrani,zasto? Muljali su,manji porez od onoga koji je propisan za SVE firme u EU i sta je tu strasno,doplati ce.

Imousen

pre 7 godina

@Dacha Nije stvar u retroaktivnoj naplati poreza, EK cak niti ne odredjuje visine poreza nego zahtjeva da su pravila igre za sve jednaka.

ivan

pre 7 godina

Mislim da iz ovakvuh dogadjaja Srbija treba pokusati da izvuce korist! Toga ce biti sve vise. Trebamo lobirati da te firme dodju kod nas, istog trenutka kada se ovakve vesti pojave. Dati im olaksice i privuci ih. Izmestanje u drugu zemlju za ovakve kompanije je kao 'dobar dan'. Novac pokrece svet!

Iskra

pre 7 godina

Možda zato treba potpisati TTIP sporazum što pre? Možda je zato USA najveća ekonomija sveta pošto pored dolara, koja je svetska valuta još uvek, koga može da štampa u HILJADAMa milijardi a da nema inflaciju, ima i druge pogodnosti kao neplaćanje poštenog poreza po svetu, vodi ratove bez posledica, koristi međunarodne institucije za svoj interes a protiv drugih zemalja i ko zna šta još? Mora da će to drugim moćnim zemljama sveta još dugo odgovarati pošto su Ameri bogomdana nacija ?

Petar

pre 7 godina

EU i nije "napravila" Statut od više stotina hiljada strana, nego da bi mogla da manipuliše i državama i kompanijama.. Ima ih koji kažu: zaradio si, pa plati... Ali, ovo nije u Srbiji )ovde država plaća porez "strancima") nego u državi gde je precizni definisan način plaćanja poreza.. I kroz ovaj postupak se pokazuje sva licemernost EU moćnika Ć(koju mi osećamo, a tek ćemo osećati) i težnja, nekoliko ljudi, za vladavinom, nad celom Evropom (i šire)..U pravu je Nigel Farage, a odavno ih pita: a ko ste vi gospodo, ko vas je izabrao ili "doveo"?

Pedja

pre 7 godina

Sasvim bespotrebno busanje u grudi i izigravanje neke velicine. Apple je kompanije kao i svaka druga. To sto on javno preti da ce otpustiti gomile ljudi ne verujem da dotice ovu damu koja im je razrezala porez. Ovim bezobraznim cinom su sami su sebi lupili samar. Ako ne plate i povuku se sa trzista Evropu to ce biti jos jedna kap u njihovom propadanju. Vec vidim naslove "Samsung preuzima trzise Appla" "Xiaomi medju vodecim na trzistu EU" Da je bio prizeman i pokusao da nadje resenje mozda bi i bilo dobro ovako je kauboj sam sebe upucao u nogu. To sto je on napravi napravio dil sa nekim iz Irske to nije po zakonima EU kao sto ni EU ne dozvoljava Rusiji da radi Juzni tok. Ako si u Evropi postujes zakone Evrope.

Voja

pre 7 godina

Oni su svo vreme i bili i ostaju u Irskoj zbog takvih poreza na profit.
Za to vreme Irska je dobijala značajna sredstva od EU jer kao nemaju dovoljno para.
Inače Irska je uz Portugaliju bila glavni protivnik proširenja EU (kad je džumle valjda primljeno 10 zemalja uglavnom iz istočne evrope) jer su time upravo oni bili na gubitku u primanju sredstava od EU.
Ali opet je to ona priča da preko Britanije i Irske Amerikanci drže nogu u vratima EU i preko svojih kompanija i za njihov račun rade šta hoće.

EU Citizen

pre 7 godina

Ova priča sa Appleom je samo još jedan signal da nemačko-francusko tvrdo socijlaističko jezgro nema nameru, bez obzira koliko su njihove izvozno orijentisane ekonomije ranjive na bilo kakav carinski rat, da se okane socijalizma i briorkatije, odnosno, da se propadanje evropske privrede pod takvim sumanutim ideološkim pritiskom nastavlja, i da koliko-toliko razumne i liberalne države treba što pre da pođu stopama Velike Britanije. Naravno, čim Obama napusti Belu kuću, ko god da ga zameni neće samo balgonaklono posmatrati ovakav birokratski zulum i pljačku, Nemci i Francuzi će krvavo platiti za ovu vrstu socijalsitčkog bezobrazluka, Amerikanci mogu sebi da dozvole da ih potpuno upropaste, a da to mnogo ne osete, jer su se na vreme preorijentisali na druge delove sveta, pre svega Aziju i Latinsku Ameriku, i oni mnogo više trebaju EU nego ona njima. Mislim da je krajnje vreme da Vašington shvati da je EU postala preživela i štetna organziacija, i da njenu dezintegraciju treba ubrzati i pozdraviti, stvarno slobodno tržište će biti mnogo lakše ostvariti preko WTO, EFTA ili bilateralnih sporazuma, nego dok se socijalsitičke štetočine iz Brisela, Berlina i Pariza bilo šta pitaju.

Paor

pre 7 godina

@Dacha, ameri su plaćali porez od 1% od samog početka pravdajući se time što se sva istraživanja vrše u SAD gde oni taj porez plaćaju u pptpunosti. Čak su jedno vreme "plaćali" porez od 0,005% za ceo profit koji imali na teritoriji EU! Poenta presude je to što je EK procenila da je kompanija Apple bila u nefer prednosti u odnosu na druge kompanije koje posluju u EU zato što im je Irska "oprostila" porez, tj. računala ga po nerealnim stopama.

boki Milos

pre 7 godina

Дакле ко је јачи САД или Јевропа? Мислим да је у питању аутогол јер ће све да се пресели у НРК, па нек онда размисле ови у Бриселу што им је чинити јер од бабе девојка не може (мислим на ЕУ).

Ljubitelj opojnog mita

pre 7 godina

Ovo je osveta nemaca za kaznu VW za izduvne gasove. Samo da se na ovome završi jer ako krene "rat" između EU i USA šteta će biti nesaglediva. I gle čuda oni koji misle da će da likuju (naše patriJote) i mi zajedno sa njima ćemo još niže da padnemo sa standardom.

Dacha

pre 7 godina

U krajnjem slucaju boli me uvo za njih ali ovo ne da je nevidjena glupost,nego ja ne mogu da opisem svojim recima sta oni rade,pa ako je pravde i prava realno ova sudska odluka mora da padne! Mislim ljudi su dosli u tu Irsku i napravili fabriku verovatno bas zbog nizeg poreza nego u nekoj drugoj drzavi evropske unije i sad se posle vise od 20 god setili da im retroaktivno naplate neki porez jer im trebaju pare,jer Evropa grca u dugovima pa aj da se izvadimo malo! Istom logikom mogu da krenu redom po Monaku da traze da retroaktivno plate porez svi oni sto zive tamo jer poznato je da je tamo poreski raj.

dule

pre 7 godina

Ovo je kao da slušam lokalnog privrednog kriminalca. Nedavno gostujući na lokalnoj televiziji lokani "ugledni biznismen" na pitanje o plaćanju poreza, manifetlucima u sticanju imovine, sumljivom saradnjom sa čelnicima opštine odgovara " znate li koliko ja ljudi zapošljavam i koliko porodica od mene jede hljeb". To što im daje po 450 KM platu i što mu na deset neprijavljenih radnika dođe jedan prijavljen za njega nije nikakav problem. Kada bi plaćao obaveze u skladu sa zakonom troduplo više porodica bi imalo da živi normalno. Koliko daje za mito i korupciju da da u humanitarne svrhe sigurno bi bar 50 novih porodica imalo krov nad glavom, itd. Tako i ovi iz Epla reaguju kada ih uhvatite u prevari, mi ovo, mi ono ali nismo krivi za prevaru.

Mr M

pre 7 godina

Ako su oni kreativno tumacili zakon, a jesu, i treba da plate. Inace 6000 ljudi moze da prima 50000 bruto godisnje preko 40 godina. Probaj ti da utajis porez pa kada ti dodje kontrola ti reci da ne mogu retroaktivno da ti naplacuju... Mene kada pitaju da li moze ovo ili ono da se fakturise i da se muti ka kazem sve moze dok ti ne dodje inspekcija, a onda ces videti. Poreska dugovanja su jedina koja ne zastarevaju. Sve te mega korporacije treba ošuriti da plate zadnji dolar. A Apple ako zatvori radna mesta treba postaviti pitanje da li njihovi uredjaji ispunjavaju uslov da imaju micro USB prikljucak za punjenje i na osnovu toga zabraniti prodaju pa da vidimo ciji je duzi. Korporacije treba da shvate da nisu jace od drzava.

dragan

pre 7 godina

Dodjite u Srbiju. Nasa Vlada ima da vam plati za svako radno mesto. A porez koji cete placati, birate sami, naravno ima tu jos neki detalji koji nisu za janost, al to vam nece biti opterecenje.

dragan

pre 7 godina

Dodjite u Srbiju. Nasa Vlada ima da vam plati za svako radno mesto. A porez koji cete placati, birate sami, naravno ima tu jos neki detalji koji nisu za janost, al to vam nece biti opterecenje.

Mr M

pre 7 godina

Ako su oni kreativno tumacili zakon, a jesu, i treba da plate. Inace 6000 ljudi moze da prima 50000 bruto godisnje preko 40 godina. Probaj ti da utajis porez pa kada ti dodje kontrola ti reci da ne mogu retroaktivno da ti naplacuju... Mene kada pitaju da li moze ovo ili ono da se fakturise i da se muti ka kazem sve moze dok ti ne dodje inspekcija, a onda ces videti. Poreska dugovanja su jedina koja ne zastarevaju. Sve te mega korporacije treba ošuriti da plate zadnji dolar. A Apple ako zatvori radna mesta treba postaviti pitanje da li njihovi uredjaji ispunjavaju uslov da imaju micro USB prikljucak za punjenje i na osnovu toga zabraniti prodaju pa da vidimo ciji je duzi. Korporacije treba da shvate da nisu jace od drzava.

Ljubitelj opojnog mita

pre 7 godina

Ovo je osveta nemaca za kaznu VW za izduvne gasove. Samo da se na ovome završi jer ako krene "rat" između EU i USA šteta će biti nesaglediva. I gle čuda oni koji misle da će da likuju (naše patriJote) i mi zajedno sa njima ćemo još niže da padnemo sa standardom.

dule

pre 7 godina

Ovo je kao da slušam lokalnog privrednog kriminalca. Nedavno gostujući na lokalnoj televiziji lokani "ugledni biznismen" na pitanje o plaćanju poreza, manifetlucima u sticanju imovine, sumljivom saradnjom sa čelnicima opštine odgovara " znate li koliko ja ljudi zapošljavam i koliko porodica od mene jede hljeb". To što im daje po 450 KM platu i što mu na deset neprijavljenih radnika dođe jedan prijavljen za njega nije nikakav problem. Kada bi plaćao obaveze u skladu sa zakonom troduplo više porodica bi imalo da živi normalno. Koliko daje za mito i korupciju da da u humanitarne svrhe sigurno bi bar 50 novih porodica imalo krov nad glavom, itd. Tako i ovi iz Epla reaguju kada ih uhvatite u prevari, mi ovo, mi ono ali nismo krivi za prevaru.

Paor

pre 7 godina

@Dacha, ameri su plaćali porez od 1% od samog početka pravdajući se time što se sva istraživanja vrše u SAD gde oni taj porez plaćaju u pptpunosti. Čak su jedno vreme "plaćali" porez od 0,005% za ceo profit koji imali na teritoriji EU! Poenta presude je to što je EK procenila da je kompanija Apple bila u nefer prednosti u odnosu na druge kompanije koje posluju u EU zato što im je Irska "oprostila" porez, tj. računala ga po nerealnim stopama.

Dacha

pre 7 godina

U krajnjem slucaju boli me uvo za njih ali ovo ne da je nevidjena glupost,nego ja ne mogu da opisem svojim recima sta oni rade,pa ako je pravde i prava realno ova sudska odluka mora da padne! Mislim ljudi su dosli u tu Irsku i napravili fabriku verovatno bas zbog nizeg poreza nego u nekoj drugoj drzavi evropske unije i sad se posle vise od 20 god setili da im retroaktivno naplate neki porez jer im trebaju pare,jer Evropa grca u dugovima pa aj da se izvadimo malo! Istom logikom mogu da krenu redom po Monaku da traze da retroaktivno plate porez svi oni sto zive tamo jer poznato je da je tamo poreski raj.

tobiramaduke97

pre 7 godina

A mogli ste lepo u Srbiji da pravite telefone, mislite da bi vam neko pravio problem? Samo milionce u dzepic prvom coveku svake vlasti da vidis bajo moj( ili vise mozda su se ubezobrazili) :p

pdb

pre 7 godina

6000 radnih mesta Irska moze otvoriti i za manje para koje ce dobiti uplatom za kaznu... Medjutim, Apple nece nigde iz EU jer je to bogato trziste i kada bi otisli, to bi vise skodilo Appleu jer bi izgubili svoj deo kajmaka, a neko mora kupovati njihove uredjaje. Cak sta vise, nece oni otici ni iz Irske...

bbb

pre 7 godina

Koja bahataost sefa Epla tj Amerikanaca. Da li onda kada americke vlasti kazne neku evropsku firmu da plati odstetu evropske drzave otpuste sve americke radnike zbog toga u kompanji.

isti ste

pre 7 godina

Koliko samo "branitelja" am.milijarderske firmi?! Pa i USA je odrezao kaznu
VW pa se niko ovde nije trudio da ih odbrani,zasto? Muljali su,manji porez od onoga koji je propisan za SVE firme u EU i sta je tu strasno,doplati ce.

Granota

pre 7 godina

Vama kazna Evropi otkazi, pa vama uvozne takse i porezi kad se odselite iz EU. U trenutnoj navali Xiaomi, Huawei i ostalih Kineza, ne znam ko ovde gubi...

zvezdarac

pre 7 godina

Srbi mrze EU više nego Amere pa čak i kad EU dokazuje zašto postoje pravila i zakoni.

Apple je plaćao poreze u 2014. godini po stopi od 0.05% što ne može nikako da odbrani, pa makar vaskrsao Steve Jobs. Kazna je razlika do stope koju plaćaju SVE DRUGE KOMPANIJE u EU i Irskoj. Gospodo, nije to Srbija da strana firma DOBIJE OD DRŽAVE pare za otvaranje firme i po svakom radniku 10000 eur, dok naše kompanije mogu da dube na glavi ali zaštitu nikakvu nemaju a ako još rade neki posao za državu, neće dve godine naplatiti ni dinara.

legenda

pre 7 godina

Sramotno je što Apple za ceo profit koji napravi u EU plaća porez po stopi od 0,05%. Što se tiče ovih pretnji, ako vrate tih 13 milijardi, Irska može svakom od tih 6000 radnika 55 godina da isplaćuje 40.000 dolara godišnje (bruto naprimer). Hvala i doviđenja.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Sad već podužoj listi nepočinstava (mada možemo otvoreno reći zločina) firme nekada poznate pod imenom Apple Computer, Inc. - a koja uključuje stvari kao što su krađa intelektualne svojine i ideja, child labour (nije li to u suprotnosti sa poveljom o ljudskim pravima?), price rigging, planned obsolescence (kako god da okrenete, radi se o blatantnom kršenju gomile zakona koji za cilj imaju zaštitu prava potrošača) - sada možemo dodati i utaju poreza. Well done Apple, well done.
@dule, 31. avgust 2016 08:54
"Ovo je kao da slušam lokalnog privrednog kriminalca."
Na bolju karakterizaciju Applea odavno nisam naišao. Plus za komentar.

Cane

pre 7 godina

Možeš ti da napustiš Irsku, ali čik da te vidim da napustiš celo EU tržište - preko 500 miliona ljudi koji imaju dovoljno dobar standard da mogu sebi da priušte vaše uber-jeftine proizvode? I da se iseliš iz Irske i pređeš u neku drugu EU zemlju, sačekaće te ista pravila. Pravila na koja se irska vlada sad pravi blentava, a svi dobro znamo da ne mogu da se donesu bez koncenzusa i pristanka svih članica. Kao da gledamo onu epizodu Mućki u kojoj ujka Albert namerno pada u podrum paba pa posle glumi amneziju. Najbolje šta možeš da uradiš jeste da se nagodite van suda za neku cifru "između".

Milan

pre 7 godina

6000 radnih mesta Irska moze otvoriti i za manje para koje ce dobiti uplatom za kaznu... Medjutim, Apple nece nigde iz EU jer je to bogato trziste i kada bi otisli, to bi vise skodilo Appleu jer bi izgubili svoj deo kajmaka, a neko mora kupovati njihove uredjaje. Cak sta vise, nece oni otici ni iz Irske...
@pdb

Mogu oni iskoriscavati transfer pricing mehanizme iz bilo koje low tax zemlje.Tehnicki je moguce da rukovode intelektualnim vlasnistvom celog Applea in jedne kancelarije. Jedini razlog sto su imali fabriku u Irskoj je taj sto su se morali kvalifikovati kao "manufacturer" radi olaksica. Mislim a je ovo vise samar transfer pricing malverzacijama jer se stvari izmicu kontroli kod velikih firmi. Apple je recimo, na konto preprodaje intelektualnih prava izmedju glavne filijale iz USA, gde se ostvaruje 39% profita, i I Irske cerka kompanije, ustedeo 10 milijardi na porezima samo u 2013.

Bojan

pre 7 godina

Kako li samo izračuna da 1.5 miliona radnih mesta postoji zbog Apple-a ... inače, sve korporacije koriste ovu foru ... i još jednu ... Microsoft: "Na svaki dolar koji zaradi Microsoft, naši partneri zarade 5"!?! Izgleda da sve korporacije imaju istu PR priču ... samo bih jako voleo da vidim kakva je realnost?

Aleksandar

pre 7 godina

Ali o tome se radi, što ste napravili dobit u EU a plaćali porez samo Irskoj. Oni hoće svoj deo i tu je kraj priče. Otpuštanje Iraca je najgluplji mogući korak jer oni ljudi nisu ništa krivi. Osveta za VW, to je upravo ovo.

Pedja

pre 7 godina

Sasvim bespotrebno busanje u grudi i izigravanje neke velicine. Apple je kompanije kao i svaka druga. To sto on javno preti da ce otpustiti gomile ljudi ne verujem da dotice ovu damu koja im je razrezala porez. Ovim bezobraznim cinom su sami su sebi lupili samar. Ako ne plate i povuku se sa trzista Evropu to ce biti jos jedna kap u njihovom propadanju. Vec vidim naslove "Samsung preuzima trzise Appla" "Xiaomi medju vodecim na trzistu EU" Da je bio prizeman i pokusao da nadje resenje mozda bi i bilo dobro ovako je kauboj sam sebe upucao u nogu. To sto je on napravi napravio dil sa nekim iz Irske to nije po zakonima EU kao sto ni EU ne dozvoljava Rusiji da radi Juzni tok. Ako si u Evropi postujes zakone Evrope.

Voja

pre 7 godina

Oni su svo vreme i bili i ostaju u Irskoj zbog takvih poreza na profit.
Za to vreme Irska je dobijala značajna sredstva od EU jer kao nemaju dovoljno para.
Inače Irska je uz Portugaliju bila glavni protivnik proširenja EU (kad je džumle valjda primljeno 10 zemalja uglavnom iz istočne evrope) jer su time upravo oni bili na gubitku u primanju sredstava od EU.
Ali opet je to ona priča da preko Britanije i Irske Amerikanci drže nogu u vratima EU i preko svojih kompanija i za njihov račun rade šta hoće.

Cinique

pre 7 godina

Treba tako sa svima koji falsifukuju sopstveni brend. Ako je Apple američki, onda ima da piše "Made in USA", a ne ono kako se prave pametni "Designed in USA, manufactured in China, exported from Ireland..."
Kad ih pitaš odakle su, petljaju kao Bora "muzičar" iz Balkan-ekspresa. E sad će da plate "tetkin lek"! I oni i ostali muljatori koji nisu niodakle, a porez samo plaćaju Americi i priznaju samo američki sud koji zato i plaćaju.

Imousen

pre 7 godina

@Dacha Nije stvar u retroaktivnoj naplati poreza, EK cak niti ne odredjuje visine poreza nego zahtjeva da su pravila igre za sve jednaka.

drvobradi

pre 7 godina

@Mr M
Od koje drzave nisu jaci, EU? EU nije drzava, vec birokratski aparat.
Kompanija Apple je poslovala u Republici Irskoj, koja je suverena drzava, u skladu sa zakonima te zemlje. Sada, neke birokrate, koje nemaju veze sa Irskom, dovode u pitanje stotine hiljada radnih mesta i ugrozavaju ekonomiju jedne suverene zemlje. Usput ta Irska ne zeli da naplati tu kaznu. Posle se cude sto su Britanci glasali za izlazak.

Milan

pre 7 godina

@drvobradi

Kako to mislis stotine hiljada radnih mesta? U pitanju je par hiljada radnih mesta u Irskoj. Ili zapravo mislis da ce Apple iz inata da zatvori lanac nabavke u Evropi? Uspesne firme se ne rukovode inatom u donosenju poslovnih odluka. Ova odluka je bila verovatnoca koje su bili svesni u Apple. Sad je na njima da reaguju kontra tuzbama i politickim pritiskom. Ako to ne uspe, platice tih 13 milijardi, pretrpeti pad cene akcija i smanjeni profit u 2017, i nastaviti da posluju u Evropi kao i ranije...moguce cak i iz Irske i dalje.

Petar

pre 7 godina

EU i nije "napravila" Statut od više stotina hiljada strana, nego da bi mogla da manipuliše i državama i kompanijama.. Ima ih koji kažu: zaradio si, pa plati... Ali, ovo nije u Srbiji )ovde država plaća porez "strancima") nego u državi gde je precizni definisan način plaćanja poreza.. I kroz ovaj postupak se pokazuje sva licemernost EU moćnika Ć(koju mi osećamo, a tek ćemo osećati) i težnja, nekoliko ljudi, za vladavinom, nad celom Evropom (i šire)..U pravu je Nigel Farage, a odavno ih pita: a ko ste vi gospodo, ko vas je izabrao ili "doveo"?

ALEKSANDAR

pre 7 godina

Apple je kao i sve multinacionalne Američke kompanije korostio rupe u zakonu u svim ostalim zemljama osim u SAD-u.
Oni su napravili filozofiju da sam malo trudna, tj.uzimali su sve poreske benificije kao da su strana kompanija u Irskoj, a prilikom prodaje svojih proizvoda u EU tretirali ih kao da su domaći iz EU. Pa to baš i ne prolazi tako. Verovatno su ih tolerisali godinema, jer su Britanci vršili pritisak. Sad kad su oni izašli iz EU stavljena je tačka na takvu politiku. Nećeš, nemoraš. Idi iz EU, ali ćeš svoje proizvode prodavati u EU kao i Kinezi i Koreanci, bez ikakvih benificija, pa ti onda budi najuspešnija kompanija na svetu.

HanSolo

pre 7 godina

Daj odmah ako smeš.. Činjenica je da evropski radnici imaju mnogo više "jačine mozga" nego američki radnici.. Druga činjenica je da niste plaćali porez!! Bravo Brussels! A ako se eplu ne sviđa mrš na vrata.. Dosta američkih divljanja!! Ako bi bilo suprotno oni bi evropu odrali bez sramote i milosti.. PLAĆANJE!!

Gibo

pre 7 godina

Izrabljivači i lopovi najgore vrste. Nizakakav napredak nisu zaslužni i izrabljuju jeftinu radnu snagu. Epl je konfekcija, stilizovano s...je koje se štancuje da se zadovolji marketinški generisana "potreba" da se ima najnoviji iPhone. Oni bi voleli da su moda, ali nisu... iPhone je proizvod koncepcijski na nivou skuplje krpice iz C&A.

Razmislite malo o tome.

Rasa

pre 7 godina

Kuk: Otpusticemo milion ipo radnika u EU!
EU: Uvescemo 10x vece carine na Apple proizvode! I uvesti sistem kvota i kontigenata!

(pa posle neka Kuk prodaje Apple od 1000 $ siromasnima po Africi; ili njegovim radnicima po Kini (koje placa mizerno))

laleGator

pre 7 godina

Da se razumemo sve korporacije a pogotovo globalne, zele maksimalne prihode
i gde god nadju rupu u zakonu ima da je koriste da smanje porez

Pohlepnost je presla sve granice
Treba ih maksimalno osuriti
ali ne samo to
nego treba kazniti celnike tih korporacija

ali to je jako tesko jer oni drze politicare u sakama

CATAPA

pre 7 godina

"Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD."

Ovo je verovatno samo njemu normalno, čak i da je tačno, a nije ni tačno.

Rasa

pre 7 godina

Gospodine Kuk - Apple je kaznjen jer vas je vlada Irske oslobodila placanja poreza; tj. platili ste zanemarljiv procenat poreza, dok su ostale firme placale puni iznos poreza. I to je nezakonita pomoc drzave jednoj kompaniji. Apple jednostavno nije imao iste trzisne uslove kao druge kompanije u Irskoj.

Iskra

pre 7 godina

Možda zato treba potpisati TTIP sporazum što pre? Možda je zato USA najveća ekonomija sveta pošto pored dolara, koja je svetska valuta još uvek, koga može da štampa u HILJADAMa milijardi a da nema inflaciju, ima i druge pogodnosti kao neplaćanje poštenog poreza po svetu, vodi ratove bez posledica, koristi međunarodne institucije za svoj interes a protiv drugih zemalja i ko zna šta još? Mora da će to drugim moćnim zemljama sveta još dugo odgovarati pošto su Ameri bogomdana nacija ?

Radio u Irskoj

pre 7 godina

Sama Irska je smanjila koorporativni porez na 12,5 % i tako privukla gomilu USA firmi 2014 ih je Obama kritikovao bas zbog toga .. A sada EU naplacuje porez retroaktivno strasna osveta i mislim da nece proci ili ce doci do nagodbe a inace lista firmi je podugacka : Apple , cisco , amazon , phizer , Boston scientific, ..
Corc je pun IT firmi zvucnih imena samo je pitanje cije su posto su registrovane i u Hong kong-u . Msm da je poreska politika drzave suverena ali opet eu tj nemacka je jak igrac ..

samo bahato

pre 7 godina

Nije to nista retroaktivno vec uvodjenje reda za mangupe za koje zakon ne vazi. Ne mogu najbogatiji biti oslobodjeni poreza a najsiromasnijima se porezi povecavaju. EU je puna poreskih rajeva preko kojih najbogatije kompanije i tajkuni izigravaju zakon i prave obican narod budalama.
Posebno su smesni komentatori koji liju suze jer ce americki tajkuni morati da placaju porez kao i svi ostali.

MSquared

pre 7 godina

Jel tako? A ja bi onda izglasao zakon kojim je zabranjena upotreba i prodaja apple uredjaja u celoj evropi, pa da vidimo kome ce pasti teze onda. Muka mi je vise od ucena mega firmi. Sram ga bilo sirorinja placa 1000% vece takse od najbogatije firme na svetu. Pa i ja mogu da budem uspesan CEO na takav nacin...

boki Milos

pre 7 godina

Дакле ко је јачи САД или Јевропа? Мислим да је у питању аутогол јер ће све да се пресели у НРК, па нек онда размисле ови у Бриселу што им је чинити јер од бабе девојка не може (мислим на ЕУ).

Trajko

pre 7 godina

U prevodu.. ako mi ne dozvolite da krsim zakon i utajim porez,ja cu prestati da radim sa vama,a na kraju cu i otici negde gde mi dozvoljavaju da taj zakon,koji mi smeta,krsim.. dobrodosli u svet haosa i tame.. zakone ce u buducnosti donositi korporacije..

Ejpl

pre 7 godina

...."Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD...
Ovo ili je pogršno prevedeno ili je jača glupost.

EU Citizen

pre 7 godina

Ova priča sa Appleom je samo još jedan signal da nemačko-francusko tvrdo socijlaističko jezgro nema nameru, bez obzira koliko su njihove izvozno orijentisane ekonomije ranjive na bilo kakav carinski rat, da se okane socijalizma i briorkatije, odnosno, da se propadanje evropske privrede pod takvim sumanutim ideološkim pritiskom nastavlja, i da koliko-toliko razumne i liberalne države treba što pre da pođu stopama Velike Britanije. Naravno, čim Obama napusti Belu kuću, ko god da ga zameni neće samo balgonaklono posmatrati ovakav birokratski zulum i pljačku, Nemci i Francuzi će krvavo platiti za ovu vrstu socijalsitčkog bezobrazluka, Amerikanci mogu sebi da dozvole da ih potpuno upropaste, a da to mnogo ne osete, jer su se na vreme preorijentisali na druge delove sveta, pre svega Aziju i Latinsku Ameriku, i oni mnogo više trebaju EU nego ona njima. Mislim da je krajnje vreme da Vašington shvati da je EU postala preživela i štetna organziacija, i da njenu dezintegraciju treba ubrzati i pozdraviti, stvarno slobodno tržište će biti mnogo lakše ostvariti preko WTO, EFTA ili bilateralnih sporazuma, nego dok se socijalsitičke štetočine iz Brisela, Berlina i Pariza bilo šta pitaju.

MSquared

pre 7 godina

Da je ovo uradila zemlja treceg sveta sad bi odmah bilo nepostovanje ljudskih prava, demokratije i sloboda. Onda bombardovanje pa postavljanje rezima koji je pro zapadni i koji daje stranim firmama da posluju bez ikakvih taksi.

Ћезо рца

pre 7 godina

U Americi bi za ovo vec bio u zatvoru, a ovde pise pisma i preti... (Gojko, 31. avgust 2016 09:23)

За које ..ОВО"...?! Никакав пропуст, преступ, било какво прекршајно, кривично дело нису учинили... По закону не могу да им наплате никакву новчану казну, јер за то нема ни најмањег основа. А ти још гобориш о затвору?!

Vlajko

pre 7 godina

Izlaze Britanci pa im sada trebaju dodatne pare za ogromnu administraciju. Zato i prave neshvatljive poteze, čime krše sve proklamovane standarde EU, jer su pare i to velike u pitanju. Fali im dosta da zaokruže budžet za 2016.

Svasta

pre 7 godina

Gospodo, nije to Srbija da strana firma DOBIJE OD DRŽAVE pare za otvaranje firme i po svakom radniku 10000 eur, dok naše kompanije mogu da dube na glavi ali zaštitu nikakvu nemaju a ako još rade neki posao za državu, neće dve godine naplatiti ni dinara.
(zvezdarac, 31. avgust 2016 12:46)

Gospodine, upravo je irska drzava DALA PARE za otvaranje firme i te pare nece da uzme nazad. Znaci gori su od Srbije. A sto se tice EU, bas bih voleo da vidim tvoju reakciju da EU resi da retroaktivno kazni Srbiju zbog vestacki niskih cena struje godinama unazad sa nekih 14 milijardi evra, pa da zbog toga struja poskupi tri puta. Da li bi i onda pisao hvalospeve o "EU pravdi"?!

Nislija

pre 7 godina

Vrlo zanimljiva ova igra oko investicija iz USA u EU. Neko ko ne prati te stvari tacno moze sada lepo da vidi jaz u odnosu, koliko god on bio neverovatan, ali ocigledno postoji rezervisanost - sve mocnije USA kompanije su u VB, kod njihovog najveceg saveznika i ne bas bilo gde po EU.

drvobradi

pre 7 godina

@Milan
Veoma lepo. U Irskoj su EU/EMEA sedista kompanija Microsoft, Yahoo, Facebook, Amazon, Cisco, LinkedIn i mnogih drugih, i direktno je u tim kompanijama zaposleno preko 100.000 ljudi, koji su dobro placeni za svoj posao. IT industrija ucestvuje sa 40% u irskom izvozu (negde oko 70 milijardi godisnje). Ta industrija vuce jos ko zna koliko ljudi koji su zaposleni u zdravstvu, ugostiteljstvu, bankarstvu, obrazovanju, gradjevini itd, i odatle tih par stotina hiljada poslova. Kad oteras najvece IT firme, ostale ce krenuti za njima, a onda ce doci do gubitka poslova u svim granama privrede.

Vladimir

pre 7 godina

Ne zelim da branim Apple ali ovde nesto nije bas jasno. Ako je drzava Irska dozvolila da jedna firma placa manji porez gde je tu greska te firme? Ovo bi trebalo Irska da plati ne Apple. Drugo, prosto ne mogu da verujem da bi Apple dopustio sebi da radi nesto nezakonito (bar na podrucju SAD i Evrope). Nije nemoguce (vidimo to po VW i namestanju Libor-a) ali opet. Da li je fer da Apple placa jednu stopu a ostale firme drugu nije pravo pitanje. Svakako da nije fer ali ako je po zakonu nije nelegalno. Tako da, bez dodatnih informacija, ovo lici na politicka prepucavanja.

Dacha

pre 7 godina

@paor opet ja ispadam branilac Epla a nisam da se razumemo samo nije mi jasno bahacenje i licemerje od strane EU...kazes Eple je bio u nefer poziciji u odnosu na druge kompanije,ok,pa ko je branio istim tim drugim kompanijama da otvore svoju firmu u Irskoj po istim uslovima placanja poreza??? Svaka suverena drzava ima svoju stopu poreza koju naplacuje firmama koje posluju u njoj,e sad negde je ta stopa veca,negde manja,zasto je tako,pa svi gledaju svoju korist,drzava na taj nacin privlaci investitorei time otvara nova radna mesta kao i porez koji dobija od te firme a ta firma ima olaksice npr u vidu manjeg poreza kao u ovom slucaju,da li je to fer,pa naravno da nije gledano globalno i jedino resenje je da postoji univerzalna stopa poreza koja ce da vazi u svim zemljama sveta i onda bi svi bili u istoj poziciji ali svi znamo da je to naucna fantastika blago receno iz mnogo nekih drugih razloga

Vojvodinac

pre 7 godina

Dugo ne pročitah ovoliko površnih komentara na neku vest, a da baš ni jedan ne sadrži korisnu informaciju. Samo nagađanja i neki "stavovi", strašno u šta se B92 pretvorio u poslednje vreme...

ivan

pre 7 godina

Mislim da iz ovakvuh dogadjaja Srbija treba pokusati da izvuce korist! Toga ce biti sve vise. Trebamo lobirati da te firme dodju kod nas, istog trenutka kada se ovakve vesti pojave. Dati im olaksice i privuci ih. Izmestanje u drugu zemlju za ovakve kompanije je kao 'dobar dan'. Novac pokrece svet!

neko

pre 7 godina

ovom logikom možeš da kazniš sve kompanije sa sedištem u irskoj. zato što ona ima manje poreze od većine eu zemalja? zamislite da živite u zemlji i želite da započenete posao i umesto srpskih mnogo % imate mali porez. da li znate da je kod nas porez na platu 70% sad većina koja nas ubi porezima kažnjava manjinu gde je bolje. ova eu je jedna obična politička birokratija

Dacha

pre 7 godina

U krajnjem slucaju boli me uvo za njih ali ovo ne da je nevidjena glupost,nego ja ne mogu da opisem svojim recima sta oni rade,pa ako je pravde i prava realno ova sudska odluka mora da padne! Mislim ljudi su dosli u tu Irsku i napravili fabriku verovatno bas zbog nizeg poreza nego u nekoj drugoj drzavi evropske unije i sad se posle vise od 20 god setili da im retroaktivno naplate neki porez jer im trebaju pare,jer Evropa grca u dugovima pa aj da se izvadimo malo! Istom logikom mogu da krenu redom po Monaku da traze da retroaktivno plate porez svi oni sto zive tamo jer poznato je da je tamo poreski raj.

Ljubitelj opojnog mita

pre 7 godina

Ovo je osveta nemaca za kaznu VW za izduvne gasove. Samo da se na ovome završi jer ako krene "rat" između EU i USA šteta će biti nesaglediva. I gle čuda oni koji misle da će da likuju (naše patriJote) i mi zajedno sa njima ćemo još niže da padnemo sa standardom.

boki Milos

pre 7 godina

Дакле ко је јачи САД или Јевропа? Мислим да је у питању аутогол јер ће све да се пресели у НРК, па нек онда размисле ови у Бриселу што им је чинити јер од бабе девојка не може (мислим на ЕУ).

EU Citizen

pre 7 godina

Ova priča sa Appleom je samo još jedan signal da nemačko-francusko tvrdo socijlaističko jezgro nema nameru, bez obzira koliko su njihove izvozno orijentisane ekonomije ranjive na bilo kakav carinski rat, da se okane socijalizma i briorkatije, odnosno, da se propadanje evropske privrede pod takvim sumanutim ideološkim pritiskom nastavlja, i da koliko-toliko razumne i liberalne države treba što pre da pođu stopama Velike Britanije. Naravno, čim Obama napusti Belu kuću, ko god da ga zameni neće samo balgonaklono posmatrati ovakav birokratski zulum i pljačku, Nemci i Francuzi će krvavo platiti za ovu vrstu socijalsitčkog bezobrazluka, Amerikanci mogu sebi da dozvole da ih potpuno upropaste, a da to mnogo ne osete, jer su se na vreme preorijentisali na druge delove sveta, pre svega Aziju i Latinsku Ameriku, i oni mnogo više trebaju EU nego ona njima. Mislim da je krajnje vreme da Vašington shvati da je EU postala preživela i štetna organziacija, i da njenu dezintegraciju treba ubrzati i pozdraviti, stvarno slobodno tržište će biti mnogo lakše ostvariti preko WTO, EFTA ili bilateralnih sporazuma, nego dok se socijalsitičke štetočine iz Brisela, Berlina i Pariza bilo šta pitaju.

drvobradi

pre 7 godina

@Mr M
Od koje drzave nisu jaci, EU? EU nije drzava, vec birokratski aparat.
Kompanija Apple je poslovala u Republici Irskoj, koja je suverena drzava, u skladu sa zakonima te zemlje. Sada, neke birokrate, koje nemaju veze sa Irskom, dovode u pitanje stotine hiljada radnih mesta i ugrozavaju ekonomiju jedne suverene zemlje. Usput ta Irska ne zeli da naplati tu kaznu. Posle se cude sto su Britanci glasali za izlazak.

Petar

pre 7 godina

EU i nije "napravila" Statut od više stotina hiljada strana, nego da bi mogla da manipuliše i državama i kompanijama.. Ima ih koji kažu: zaradio si, pa plati... Ali, ovo nije u Srbiji )ovde država plaća porez "strancima") nego u državi gde je precizni definisan način plaćanja poreza.. I kroz ovaj postupak se pokazuje sva licemernost EU moćnika Ć(koju mi osećamo, a tek ćemo osećati) i težnja, nekoliko ljudi, za vladavinom, nad celom Evropom (i šire)..U pravu je Nigel Farage, a odavno ih pita: a ko ste vi gospodo, ko vas je izabrao ili "doveo"?

Vlajko

pre 7 godina

Izlaze Britanci pa im sada trebaju dodatne pare za ogromnu administraciju. Zato i prave neshvatljive poteze, čime krše sve proklamovane standarde EU, jer su pare i to velike u pitanju. Fali im dosta da zaokruže budžet za 2016.

Ћезо рца

pre 7 godina

U Americi bi za ovo vec bio u zatvoru, a ovde pise pisma i preti... (Gojko, 31. avgust 2016 09:23)

За које ..ОВО"...?! Никакав пропуст, преступ, било какво прекршајно, кривично дело нису учинили... По закону не могу да им наплате никакву новчану казну, јер за то нема ни најмањег основа. А ти још гобориш о затвору?!

Dacha

pre 7 godina

@paor opet ja ispadam branilac Epla a nisam da se razumemo samo nije mi jasno bahacenje i licemerje od strane EU...kazes Eple je bio u nefer poziciji u odnosu na druge kompanije,ok,pa ko je branio istim tim drugim kompanijama da otvore svoju firmu u Irskoj po istim uslovima placanja poreza??? Svaka suverena drzava ima svoju stopu poreza koju naplacuje firmama koje posluju u njoj,e sad negde je ta stopa veca,negde manja,zasto je tako,pa svi gledaju svoju korist,drzava na taj nacin privlaci investitorei time otvara nova radna mesta kao i porez koji dobija od te firme a ta firma ima olaksice npr u vidu manjeg poreza kao u ovom slucaju,da li je to fer,pa naravno da nije gledano globalno i jedino resenje je da postoji univerzalna stopa poreza koja ce da vazi u svim zemljama sveta i onda bi svi bili u istoj poziciji ali svi znamo da je to naucna fantastika blago receno iz mnogo nekih drugih razloga

ivan

pre 7 godina

Mislim da iz ovakvuh dogadjaja Srbija treba pokusati da izvuce korist! Toga ce biti sve vise. Trebamo lobirati da te firme dodju kod nas, istog trenutka kada se ovakve vesti pojave. Dati im olaksice i privuci ih. Izmestanje u drugu zemlju za ovakve kompanije je kao 'dobar dan'. Novac pokrece svet!

dule

pre 7 godina

Ovo je kao da slušam lokalnog privrednog kriminalca. Nedavno gostujući na lokalnoj televiziji lokani "ugledni biznismen" na pitanje o plaćanju poreza, manifetlucima u sticanju imovine, sumljivom saradnjom sa čelnicima opštine odgovara " znate li koliko ja ljudi zapošljavam i koliko porodica od mene jede hljeb". To što im daje po 450 KM platu i što mu na deset neprijavljenih radnika dođe jedan prijavljen za njega nije nikakav problem. Kada bi plaćao obaveze u skladu sa zakonom troduplo više porodica bi imalo da živi normalno. Koliko daje za mito i korupciju da da u humanitarne svrhe sigurno bi bar 50 novih porodica imalo krov nad glavom, itd. Tako i ovi iz Epla reaguju kada ih uhvatite u prevari, mi ovo, mi ono ali nismo krivi za prevaru.

Mr M

pre 7 godina

Ako su oni kreativno tumacili zakon, a jesu, i treba da plate. Inace 6000 ljudi moze da prima 50000 bruto godisnje preko 40 godina. Probaj ti da utajis porez pa kada ti dodje kontrola ti reci da ne mogu retroaktivno da ti naplacuju... Mene kada pitaju da li moze ovo ili ono da se fakturise i da se muti ka kazem sve moze dok ti ne dodje inspekcija, a onda ces videti. Poreska dugovanja su jedina koja ne zastarevaju. Sve te mega korporacije treba ošuriti da plate zadnji dolar. A Apple ako zatvori radna mesta treba postaviti pitanje da li njihovi uredjaji ispunjavaju uslov da imaju micro USB prikljucak za punjenje i na osnovu toga zabraniti prodaju pa da vidimo ciji je duzi. Korporacije treba da shvate da nisu jace od drzava.

Vojvodinac

pre 7 godina

Dugo ne pročitah ovoliko površnih komentara na neku vest, a da baš ni jedan ne sadrži korisnu informaciju. Samo nagađanja i neki "stavovi", strašno u šta se B92 pretvorio u poslednje vreme...

bbb

pre 7 godina

Koja bahataost sefa Epla tj Amerikanaca. Da li onda kada americke vlasti kazne neku evropsku firmu da plati odstetu evropske drzave otpuste sve americke radnike zbog toga u kompanji.

Gibo

pre 7 godina

Izrabljivači i lopovi najgore vrste. Nizakakav napredak nisu zaslužni i izrabljuju jeftinu radnu snagu. Epl je konfekcija, stilizovano s...je koje se štancuje da se zadovolji marketinški generisana "potreba" da se ima najnoviji iPhone. Oni bi voleli da su moda, ali nisu... iPhone je proizvod koncepcijski na nivou skuplje krpice iz C&A.

Razmislite malo o tome.

Svasta

pre 7 godina

Gospodo, nije to Srbija da strana firma DOBIJE OD DRŽAVE pare za otvaranje firme i po svakom radniku 10000 eur, dok naše kompanije mogu da dube na glavi ali zaštitu nikakvu nemaju a ako još rade neki posao za državu, neće dve godine naplatiti ni dinara.
(zvezdarac, 31. avgust 2016 12:46)

Gospodine, upravo je irska drzava DALA PARE za otvaranje firme i te pare nece da uzme nazad. Znaci gori su od Srbije. A sto se tice EU, bas bih voleo da vidim tvoju reakciju da EU resi da retroaktivno kazni Srbiju zbog vestacki niskih cena struje godinama unazad sa nekih 14 milijardi evra, pa da zbog toga struja poskupi tri puta. Da li bi i onda pisao hvalospeve o "EU pravdi"?!

Vladimir

pre 7 godina

Ne zelim da branim Apple ali ovde nesto nije bas jasno. Ako je drzava Irska dozvolila da jedna firma placa manji porez gde je tu greska te firme? Ovo bi trebalo Irska da plati ne Apple. Drugo, prosto ne mogu da verujem da bi Apple dopustio sebi da radi nesto nezakonito (bar na podrucju SAD i Evrope). Nije nemoguce (vidimo to po VW i namestanju Libor-a) ali opet. Da li je fer da Apple placa jednu stopu a ostale firme drugu nije pravo pitanje. Svakako da nije fer ali ako je po zakonu nije nelegalno. Tako da, bez dodatnih informacija, ovo lici na politicka prepucavanja.

drvobradi

pre 7 godina

@Milan
Veoma lepo. U Irskoj su EU/EMEA sedista kompanija Microsoft, Yahoo, Facebook, Amazon, Cisco, LinkedIn i mnogih drugih, i direktno je u tim kompanijama zaposleno preko 100.000 ljudi, koji su dobro placeni za svoj posao. IT industrija ucestvuje sa 40% u irskom izvozu (negde oko 70 milijardi godisnje). Ta industrija vuce jos ko zna koliko ljudi koji su zaposleni u zdravstvu, ugostiteljstvu, bankarstvu, obrazovanju, gradjevini itd, i odatle tih par stotina hiljada poslova. Kad oteras najvece IT firme, ostale ce krenuti za njima, a onda ce doci do gubitka poslova u svim granama privrede.

neko

pre 7 godina

ovom logikom možeš da kazniš sve kompanije sa sedištem u irskoj. zato što ona ima manje poreze od većine eu zemalja? zamislite da živite u zemlji i želite da započenete posao i umesto srpskih mnogo % imate mali porez. da li znate da je kod nas porez na platu 70% sad većina koja nas ubi porezima kažnjava manjinu gde je bolje. ova eu je jedna obična politička birokratija

Granota

pre 7 godina

Vama kazna Evropi otkazi, pa vama uvozne takse i porezi kad se odselite iz EU. U trenutnoj navali Xiaomi, Huawei i ostalih Kineza, ne znam ko ovde gubi...

isti ste

pre 7 godina

Koliko samo "branitelja" am.milijarderske firmi?! Pa i USA je odrezao kaznu
VW pa se niko ovde nije trudio da ih odbrani,zasto? Muljali su,manji porez od onoga koji je propisan za SVE firme u EU i sta je tu strasno,doplati ce.

Iskra

pre 7 godina

Možda zato treba potpisati TTIP sporazum što pre? Možda je zato USA najveća ekonomija sveta pošto pored dolara, koja je svetska valuta još uvek, koga može da štampa u HILJADAMa milijardi a da nema inflaciju, ima i druge pogodnosti kao neplaćanje poštenog poreza po svetu, vodi ratove bez posledica, koristi međunarodne institucije za svoj interes a protiv drugih zemalja i ko zna šta još? Mora da će to drugim moćnim zemljama sveta još dugo odgovarati pošto su Ameri bogomdana nacija ?

pdb

pre 7 godina

6000 radnih mesta Irska moze otvoriti i za manje para koje ce dobiti uplatom za kaznu... Medjutim, Apple nece nigde iz EU jer je to bogato trziste i kada bi otisli, to bi vise skodilo Appleu jer bi izgubili svoj deo kajmaka, a neko mora kupovati njihove uredjaje. Cak sta vise, nece oni otici ni iz Irske...

dragan

pre 7 godina

Dodjite u Srbiju. Nasa Vlada ima da vam plati za svako radno mesto. A porez koji cete placati, birate sami, naravno ima tu jos neki detalji koji nisu za janost, al to vam nece biti opterecenje.

legenda

pre 7 godina

Sramotno je što Apple za ceo profit koji napravi u EU plaća porez po stopi od 0,05%. Što se tiče ovih pretnji, ako vrate tih 13 milijardi, Irska može svakom od tih 6000 radnika 55 godina da isplaćuje 40.000 dolara godišnje (bruto naprimer). Hvala i doviđenja.

Aleksandar

pre 7 godina

Ali o tome se radi, što ste napravili dobit u EU a plaćali porez samo Irskoj. Oni hoće svoj deo i tu je kraj priče. Otpuštanje Iraca je najgluplji mogući korak jer oni ljudi nisu ništa krivi. Osveta za VW, to je upravo ovo.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Sad već podužoj listi nepočinstava (mada možemo otvoreno reći zločina) firme nekada poznate pod imenom Apple Computer, Inc. - a koja uključuje stvari kao što su krađa intelektualne svojine i ideja, child labour (nije li to u suprotnosti sa poveljom o ljudskim pravima?), price rigging, planned obsolescence (kako god da okrenete, radi se o blatantnom kršenju gomile zakona koji za cilj imaju zaštitu prava potrošača) - sada možemo dodati i utaju poreza. Well done Apple, well done.
@dule, 31. avgust 2016 08:54
"Ovo je kao da slušam lokalnog privrednog kriminalca."
Na bolju karakterizaciju Applea odavno nisam naišao. Plus za komentar.

tobiramaduke97

pre 7 godina

A mogli ste lepo u Srbiji da pravite telefone, mislite da bi vam neko pravio problem? Samo milionce u dzepic prvom coveku svake vlasti da vidis bajo moj( ili vise mozda su se ubezobrazili) :p

Cane

pre 7 godina

Možeš ti da napustiš Irsku, ali čik da te vidim da napustiš celo EU tržište - preko 500 miliona ljudi koji imaju dovoljno dobar standard da mogu sebi da priušte vaše uber-jeftine proizvode? I da se iseliš iz Irske i pređeš u neku drugu EU zemlju, sačekaće te ista pravila. Pravila na koja se irska vlada sad pravi blentava, a svi dobro znamo da ne mogu da se donesu bez koncenzusa i pristanka svih članica. Kao da gledamo onu epizodu Mućki u kojoj ujka Albert namerno pada u podrum paba pa posle glumi amneziju. Najbolje šta možeš da uradiš jeste da se nagodite van suda za neku cifru "između".

Paor

pre 7 godina

@Dacha, ameri su plaćali porez od 1% od samog početka pravdajući se time što se sva istraživanja vrše u SAD gde oni taj porez plaćaju u pptpunosti. Čak su jedno vreme "plaćali" porez od 0,005% za ceo profit koji imali na teritoriji EU! Poenta presude je to što je EK procenila da je kompanija Apple bila u nefer prednosti u odnosu na druge kompanije koje posluju u EU zato što im je Irska "oprostila" porez, tj. računala ga po nerealnim stopama.

Pedja

pre 7 godina

Sasvim bespotrebno busanje u grudi i izigravanje neke velicine. Apple je kompanije kao i svaka druga. To sto on javno preti da ce otpustiti gomile ljudi ne verujem da dotice ovu damu koja im je razrezala porez. Ovim bezobraznim cinom su sami su sebi lupili samar. Ako ne plate i povuku se sa trzista Evropu to ce biti jos jedna kap u njihovom propadanju. Vec vidim naslove "Samsung preuzima trzise Appla" "Xiaomi medju vodecim na trzistu EU" Da je bio prizeman i pokusao da nadje resenje mozda bi i bilo dobro ovako je kauboj sam sebe upucao u nogu. To sto je on napravi napravio dil sa nekim iz Irske to nije po zakonima EU kao sto ni EU ne dozvoljava Rusiji da radi Juzni tok. Ako si u Evropi postujes zakone Evrope.

zvezdarac

pre 7 godina

Srbi mrze EU više nego Amere pa čak i kad EU dokazuje zašto postoje pravila i zakoni.

Apple je plaćao poreze u 2014. godini po stopi od 0.05% što ne može nikako da odbrani, pa makar vaskrsao Steve Jobs. Kazna je razlika do stope koju plaćaju SVE DRUGE KOMPANIJE u EU i Irskoj. Gospodo, nije to Srbija da strana firma DOBIJE OD DRŽAVE pare za otvaranje firme i po svakom radniku 10000 eur, dok naše kompanije mogu da dube na glavi ali zaštitu nikakvu nemaju a ako još rade neki posao za državu, neće dve godine naplatiti ni dinara.

Cinique

pre 7 godina

Treba tako sa svima koji falsifukuju sopstveni brend. Ako je Apple američki, onda ima da piše "Made in USA", a ne ono kako se prave pametni "Designed in USA, manufactured in China, exported from Ireland..."
Kad ih pitaš odakle su, petljaju kao Bora "muzičar" iz Balkan-ekspresa. E sad će da plate "tetkin lek"! I oni i ostali muljatori koji nisu niodakle, a porez samo plaćaju Americi i priznaju samo američki sud koji zato i plaćaju.

ALEKSANDAR

pre 7 godina

Apple je kao i sve multinacionalne Američke kompanije korostio rupe u zakonu u svim ostalim zemljama osim u SAD-u.
Oni su napravili filozofiju da sam malo trudna, tj.uzimali su sve poreske benificije kao da su strana kompanija u Irskoj, a prilikom prodaje svojih proizvoda u EU tretirali ih kao da su domaći iz EU. Pa to baš i ne prolazi tako. Verovatno su ih tolerisali godinema, jer su Britanci vršili pritisak. Sad kad su oni izašli iz EU stavljena je tačka na takvu politiku. Nećeš, nemoraš. Idi iz EU, ali ćeš svoje proizvode prodavati u EU kao i Kinezi i Koreanci, bez ikakvih benificija, pa ti onda budi najuspešnija kompanija na svetu.

MSquared

pre 7 godina

Jel tako? A ja bi onda izglasao zakon kojim je zabranjena upotreba i prodaja apple uredjaja u celoj evropi, pa da vidimo kome ce pasti teze onda. Muka mi je vise od ucena mega firmi. Sram ga bilo sirorinja placa 1000% vece takse od najbogatije firme na svetu. Pa i ja mogu da budem uspesan CEO na takav nacin...

Milan

pre 7 godina

6000 radnih mesta Irska moze otvoriti i za manje para koje ce dobiti uplatom za kaznu... Medjutim, Apple nece nigde iz EU jer je to bogato trziste i kada bi otisli, to bi vise skodilo Appleu jer bi izgubili svoj deo kajmaka, a neko mora kupovati njihove uredjaje. Cak sta vise, nece oni otici ni iz Irske...
@pdb

Mogu oni iskoriscavati transfer pricing mehanizme iz bilo koje low tax zemlje.Tehnicki je moguce da rukovode intelektualnim vlasnistvom celog Applea in jedne kancelarije. Jedini razlog sto su imali fabriku u Irskoj je taj sto su se morali kvalifikovati kao "manufacturer" radi olaksica. Mislim a je ovo vise samar transfer pricing malverzacijama jer se stvari izmicu kontroli kod velikih firmi. Apple je recimo, na konto preprodaje intelektualnih prava izmedju glavne filijale iz USA, gde se ostvaruje 39% profita, i I Irske cerka kompanije, ustedeo 10 milijardi na porezima samo u 2013.

laleGator

pre 7 godina

Da se razumemo sve korporacije a pogotovo globalne, zele maksimalne prihode
i gde god nadju rupu u zakonu ima da je koriste da smanje porez

Pohlepnost je presla sve granice
Treba ih maksimalno osuriti
ali ne samo to
nego treba kazniti celnike tih korporacija

ali to je jako tesko jer oni drze politicare u sakama

Milan

pre 7 godina

@drvobradi

Kako to mislis stotine hiljada radnih mesta? U pitanju je par hiljada radnih mesta u Irskoj. Ili zapravo mislis da ce Apple iz inata da zatvori lanac nabavke u Evropi? Uspesne firme se ne rukovode inatom u donosenju poslovnih odluka. Ova odluka je bila verovatnoca koje su bili svesni u Apple. Sad je na njima da reaguju kontra tuzbama i politickim pritiskom. Ako to ne uspe, platice tih 13 milijardi, pretrpeti pad cene akcija i smanjeni profit u 2017, i nastaviti da posluju u Evropi kao i ranije...moguce cak i iz Irske i dalje.

Trajko

pre 7 godina

U prevodu.. ako mi ne dozvolite da krsim zakon i utajim porez,ja cu prestati da radim sa vama,a na kraju cu i otici negde gde mi dozvoljavaju da taj zakon,koji mi smeta,krsim.. dobrodosli u svet haosa i tame.. zakone ce u buducnosti donositi korporacije..

MSquared

pre 7 godina

Da je ovo uradila zemlja treceg sveta sad bi odmah bilo nepostovanje ljudskih prava, demokratije i sloboda. Onda bombardovanje pa postavljanje rezima koji je pro zapadni i koji daje stranim firmama da posluju bez ikakvih taksi.

HanSolo

pre 7 godina

Daj odmah ako smeš.. Činjenica je da evropski radnici imaju mnogo više "jačine mozga" nego američki radnici.. Druga činjenica je da niste plaćali porez!! Bravo Brussels! A ako se eplu ne sviđa mrš na vrata.. Dosta američkih divljanja!! Ako bi bilo suprotno oni bi evropu odrali bez sramote i milosti.. PLAĆANJE!!

Nislija

pre 7 godina

Vrlo zanimljiva ova igra oko investicija iz USA u EU. Neko ko ne prati te stvari tacno moze sada lepo da vidi jaz u odnosu, koliko god on bio neverovatan, ali ocigledno postoji rezervisanost - sve mocnije USA kompanije su u VB, kod njihovog najveceg saveznika i ne bas bilo gde po EU.

Radio u Irskoj

pre 7 godina

Sama Irska je smanjila koorporativni porez na 12,5 % i tako privukla gomilu USA firmi 2014 ih je Obama kritikovao bas zbog toga .. A sada EU naplacuje porez retroaktivno strasna osveta i mislim da nece proci ili ce doci do nagodbe a inace lista firmi je podugacka : Apple , cisco , amazon , phizer , Boston scientific, ..
Corc je pun IT firmi zvucnih imena samo je pitanje cije su posto su registrovane i u Hong kong-u . Msm da je poreska politika drzave suverena ali opet eu tj nemacka je jak igrac ..

Imousen

pre 7 godina

@Dacha Nije stvar u retroaktivnoj naplati poreza, EK cak niti ne odredjuje visine poreza nego zahtjeva da su pravila igre za sve jednaka.

Bojan

pre 7 godina

Kako li samo izračuna da 1.5 miliona radnih mesta postoji zbog Apple-a ... inače, sve korporacije koriste ovu foru ... i još jednu ... Microsoft: "Na svaki dolar koji zaradi Microsoft, naši partneri zarade 5"!?! Izgleda da sve korporacije imaju istu PR priču ... samo bih jako voleo da vidim kakva je realnost?

CATAPA

pre 7 godina

"Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD."

Ovo je verovatno samo njemu normalno, čak i da je tačno, a nije ni tačno.

Ejpl

pre 7 godina

...."Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD...
Ovo ili je pogršno prevedeno ili je jača glupost.

samo bahato

pre 7 godina

Nije to nista retroaktivno vec uvodjenje reda za mangupe za koje zakon ne vazi. Ne mogu najbogatiji biti oslobodjeni poreza a najsiromasnijima se porezi povecavaju. EU je puna poreskih rajeva preko kojih najbogatije kompanije i tajkuni izigravaju zakon i prave obican narod budalama.
Posebno su smesni komentatori koji liju suze jer ce americki tajkuni morati da placaju porez kao i svi ostali.

Rasa

pre 7 godina

Kuk: Otpusticemo milion ipo radnika u EU!
EU: Uvescemo 10x vece carine na Apple proizvode! I uvesti sistem kvota i kontigenata!

(pa posle neka Kuk prodaje Apple od 1000 $ siromasnima po Africi; ili njegovim radnicima po Kini (koje placa mizerno))

Rasa

pre 7 godina

Gospodine Kuk - Apple je kaznjen jer vas je vlada Irske oslobodila placanja poreza; tj. platili ste zanemarljiv procenat poreza, dok su ostale firme placale puni iznos poreza. I to je nezakonita pomoc drzave jednoj kompaniji. Apple jednostavno nije imao iste trzisne uslove kao druge kompanije u Irskoj.

Voja

pre 7 godina

Oni su svo vreme i bili i ostaju u Irskoj zbog takvih poreza na profit.
Za to vreme Irska je dobijala značajna sredstva od EU jer kao nemaju dovoljno para.
Inače Irska je uz Portugaliju bila glavni protivnik proširenja EU (kad je džumle valjda primljeno 10 zemalja uglavnom iz istočne evrope) jer su time upravo oni bili na gubitku u primanju sredstava od EU.
Ali opet je to ona priča da preko Britanije i Irske Amerikanci drže nogu u vratima EU i preko svojih kompanija i za njihov račun rade šta hoće.