Utorak, 30.08.2016.

07:50

Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski?

Skoro je sigurno da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika.

Izvor: Tanjug

Euleks otpušta Srbe jer ne znaju albanski? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 7 godina

AntiBot


Kako da ne, nemam pametnija posla nego da ucim albanski, romski, jos malo i jezike migranata, posto ce nam i oni biti komsije. Za to vreme, Srbi u Albaniji nemaju pravo ni na srpska imena, a ne da traze da tamo neko govori srpski da bi se sa njima sporazumevao.

only fools and horses

pre 7 godina

Aj ne lupajte da su svi Albanci sa KiM govorili Srpski. Malo njih je znalo odlično, neki su govorili dosta dobro, a većina je znalo tek po neku reč, nešto malo konverzacije, pa ste imali utisak da znaju. A bilo je onih, uglavnom žena sa sela koje ni reč nisu znale. Muškarci su jezik učili kad odu u vojsku, inače ni oni ne bi ništa znali.
E sad uporedite to sa Srbima (Makedoncima, Grcima) u Albaniji, a bilo ih je preko 30%. Njima nije bilo dozvoljeno ni imena svoja da imaju, već su morali da prihvate Albansko ime i prezime. A nije im bilo dozvoljeno ni kući da pričaju na svom jeziku. Snosili su posledice ako ih uhvate. I nastala je skoro potpuna asimilacija.
Pitam se samo, ko je tu ispao pametniji?

ze.

pre 7 godina

@((Vlast)a

Kosovo je tebi drzava? I to albanska? Sta si ti neki sledbenik "prirodne aljbanije"? To na Kosovu nije albanska drzava. Albanija ti je albanska drzava i tamo su Albanci vecina i tamo se moze od manjina traziti da pricaju vecinski jezik.

Igor

pre 7 godina

A da li bo bilo moguce da Albanci koji zive u Srbiji da rade za neku misiju a da ne znaju srpski! Nemojte preterivati.
(beqa, 30. avgust 2016 08:41)

Zvanicni jezik i pismo drzave Srbije je srpski. Ti kao manjina moras da znas jezik drzave u kojoj zivis, ja kao vecina ne moram da znam tvoj manjinski jezik. Ok?

@

pre 7 godina

@"dragi" komentaori

Kao prvo, mozete da uporedjujete Albaniju i Srbiju i mozete da trazite od Srba da pricaju albanski taman onoliko koliko Albanaca u Albaniji govori srpski. I u jednoj i u drugoj dzravi postoje manjine i vecine. Da kojim slucajem Albanci u Albaniji svi od reda govore srpski, zaista bi imalo smisla ovo drzanje predavanja Srbima, a ovako...
Kao drugo, sasvim je normalno da manjina govori jezik vecine, tako je u svim drzavama na ovom svetu te je tako i u Srbiji. Kosovo je bilo ili jeste deo Srbije i samim tim albanska manjina govori srpski, bas kao sto srpska manjina u madjarskoj ili u Rumuniji ili u Albaniji govori tamosnji vecinski jezik. Traziti od vecine koja ne zivi u delovima gde zivi manjina da govore manjinske jezike je teski kretenizam. U tom slucaju Srbi bi trebalo da govore nekih 10-tak jezika minimum.

pajs

pre 7 godina

A da li bo bilo moguce da Albanci koji zive u Srbiji da rade za neku misiju a da ne znaju srpski! Nemojte preterivati.
(beqa, 30. avgust 2016 08:41)
Tačno! Ali u Srbiji je srpski jedini zvaničan jezik, a manjinski su službeni na određenom delu teritorije. U R. Kosovo albanski i srpski su ravnopravni jezici. To znači da u teriji i praksi albanski i srpski moraju biti zastupljeni jednako svuda. S vama se slažem samo ukoliko svi u Eulexu moraju da znaju oba jezika, i Albanci da govore srpski. Takođe, od kosovskih političara nisam video da, osim Ise Mustafe, neko govori srpski (kada se obraća Srbima i Bošnjacima), koji je zvaničan jezik. Tu je razlika!

jasno nam je sa kim imamo posla

pre 7 godina

Pre mesec ili tako nesto, bila je vest o gradonacelniku ili predsedniku opstine Albancu u nekom od mesta na jugu Srbije koji ne zna ni rec srpskog. To sto ne zna zvanicni jezik drzave u kojoj zivi izgleda nikome nije problem a zanimljivo je da se na tu vest nisu javljale razne beqe da traze da se tom predsedniku opstine Albancu uruci otkaz jer ne zna jezik vecine. Ali zato bi u slucaju da taj predsednik opstine dobije otkaz, razne beqe ovde bili najglasniji u "dokazivanju" kako je Srbija diskriminatorska prema Albancima.

Kap

pre 7 godina

Delom su u pravu. Hoće da rade u mirovnoj misiji a ne znaju ni jezik većinskog naroda (iz kog razloga u to neću da ulazim) , ali je pravo pitanje da li i ti stranci znaju srpski i albanski..."džaba" njima engleski kad ih tamo niko neće razumeti, osim mlađih stanovnika. Trebali bi svi , koji rade u EULEX-u, da znaju sva tri jezika, a stanovništvo, bez obzira na naciju, srpski i albanski a ako je pripadnik nacionalne manjine onda i svoj manjinski jezik.

Dejan-Minhen

pre 7 godina

Ako se to desi, sprovesti evropske standarde i svima podeliti otkaze na jugu Srbije koji ne znaju srpski jezik! Šta bi tada rekla moderna multietnička Evropa.

Posmatrac

pre 7 godina

O tome cesto pricam ljudima. To je ta barikada koja ne daje ljudima da se zblize nego ih udaljava. Ovo neznanje zvanicnih jezika.
Koliko se ja secam, nekad, u skolskom sistemu Kosova Albanci su imali casove srpskog, a i Srbi su imali casove albanskog. Ali i jednim i drugima to je bilo nekako: ma ajde more, sta ce mi to. (da se ne lazemo, svedok sma toga)

Ne znam te ugovore EULEKS-a, i ajmo da ne mesamo sad ustav Kosova i ugovore EULEKS-a. Prvo nek se sazna sta sadrzavaju ti ugovori, i koji su uslovi zaposljavanja kod njih.
Ja znam nekoliko Srba koji rade u EULEKS i pricaj bas tecno albanski, da kazemo bas onaj kosovski dijalekt.
Sa druge strane, znam dosta Albanaca sto znaju srpski (dobro, sa greskama nekim i naglaskom ali ok)

Jednom mi rece otac: covek vredi koliko jezika prica ....i ja ga poslusah.

aca

pre 7 godina

činjenica

Pa znali su jer su pored maternjeg manjinskog ucili i srpskohrvatski pored stranih jezika, zvanicni jezici u SFRJ su bili srpskohrvatski, slovenacki i makedonski i jezici manjina u odredjenim delovim drzava a manjine su valdja po sistemu obrazovanja ucili i zvanicne jezike u zavisnosti u kojoj su republici ili pokrajini ziveli.

svemir

pre 7 godina

Pa neka sednu i nauče jezik, umesto sto se zale.
Ne vidim mogućnost da albanac koji ne govori Srpski nađje bilo kakav posao u Beogradu, Nišu, ili bilo gde u Srbiji.
Na kosovu 90% stanovnika govori albanski, normalno bi bilo da svako ko živi tamo i govori njihov jezik.

Princeza

pre 7 godina

još za vrijeme sfrj, svi Albanci sa kim su znali srpski, ali niti jedan Srbin se nije potrudio naučiti albanski
(činjenica, 30. avgust 2016 10:00)


Hajde raspitaj se koji je tada, kao I sada , ZVANICNI JEZIK zemlje koju si naveo. Tim zvanicnim jezikom moraju svi da se koriste minimum na poslu a kod kuce mogu da se sporazumevaju I na svahiliju.

Podsetilac

pre 7 godina

beqa

Zvanicni 2 jezika na Kosovo po ustavu su samo albanski i srpski i jos su 4 regionala jezika priznata za upotrebu turski, bosnjacki, romski i goranski .
A kazete da Euleks nije kosovkska institucija i da ne mora da primenju ustavne obaveze Kosova. To je tacno, samo je paradoks i licemerno da je tu ustavovu napravila EU koja ubedjuje Srbe na Kosovu da prihvate Kosovo kao drzavu i porucujuj im da imaju velika prava dobijena demokratskmi ustavom kosova koji priznaje srpski kao jedan od 2 zvanicna jezika te drzave. A ispada da oni ne postuju ono za sta teraju Srbe da prihvate tj ne prihvataju Ustav Kosova.

Mila

pre 7 godina

Citaqm komentare i ne verujem kako ljudi lupetaju. Zasto bi svaki lokalac u EULEX-u morao da zna i srpski i albanski? Zvanican jezik EULEX-a je engleski, a nisu svi lokalci prevodioci. Zasto bi otpustali nekog ko radi u HR,finansijama, projektima u severnom delu kosova, pravnike (zakon mora da bude na oba zvanicna jezika...) Znaci, ako ne radis kao prevodilac, ne trebaju ti oba jezika, vec JEDAN od dva zvanicna jezika. Osim toga, cak i ako si prevodilac, kad krenes na teren, valjda znas u koji deo Kosova ides, pa znas i skim ces prcati, tj. na kom jeziku. I poslednje, ali ne nzjvaznije, Albanci na Kosovu nece da pricaju srpski i lose govore. Bolje nikakav prevodilac, nego los prevodilac.
Kakve veze ima svedska firma sa ovim? Nalupa se jedan komentator ovde, pa nije ovo albanska firma, vec EU!

(Vlast)a

pre 7 godina

Ne znam kako nas sve nije sramota-dakle,i mene-sto u zajednickoj multietnickoj drzavi nismo znali vise jezika od jednog koji danas kolokvijalno zovu bhs.
Kosovo je drzava u kojoj prevladjuje albansko stanovnistvo i oduvek je bila situacija da je vise Albanaca bilingvalno dok se mi razmecemo gluposcu:govori srpski da te ceo svet razume.Valjda i Albanci,kao vecina,imaju prava na koriscenje svog jezika.
Ovo je stvar iskrenosti(zelimo li da zivimo zajedno ili bismo Kosovo samo za sebe,sto posle 1999.ne moze bez rata i velike pogibije)i stvarnog postovanja tudjih prava onoliko koliko trazimo da drugi uvazavaju nas.

EU

pre 7 godina

Srbi su uvek potcenjivali Albance to je valjda sto je uglavnom vlast na Kosovu odnosno njene glavne poluge vojska,policija i sudstvo bilo u srpskim rukama i samim tim uglavnom nisu ucili albanski dok Albanci jesu ucili srpski. Tu se pojavljuje nova srpska greska Srbi ismejavaju Albance kako smesno i pogresno govore srpski ne shvatajuci da oni ZNAJU srpski dovoljno za sporazumevanje. Zamislite da celi srpski narod ili bar 90% zna dva jezika bilo koja. To nije za ismejavanje to je bogatstvo. Sad placamo sto smo nosem parali nebo.

Realno

pre 7 godina

Zar nije logicno da znaju albanski ako vec zive dole? ! Mene bi bio blam da ne znam jezik mog komsije, bilo koji jezik da govori.
(AntiBot, 30. avgust 2016 09:45)

Pa albance nije bilo blam da zive ceo zivot na Kosovu a da ne znaju srpski jezik.

P.S. da li direktor Euleksa, koji je Nemac, govori albanski jezik ili ce i on dobiti otkaz?

beqa

pre 7 godina

Mene interesuje da li svi ti stranci, koji rade u euleksu, znaju i srpski i albanski jezik?
(Ja, 30. avgust 2016 09:50)

Naravno da ne znaju. Bas zbog toga oni trebaju ljude koji znaju i srpski i albanski. Srbi to nisu i bice otpusteni.

bbr

pre 7 godina

zivis sto godina sa Albancima,pored Albanaca,uz njih,oni znaju Srpski niko od nasih ne zna rec Albanskog.Nasi gastarbajteri koji zive 20 godina po Nemackoj,Austriji,Svajcarskoj,Danskoj...ne znaju jezik nego samo koliko im je dovoljno za najprostije sporazumevanje,da nesto kupe,naplate,bez ikakve pravilnosti pricaju a 20 godina ih te zemlje izdrzavaju.Poseban smo narod,bas poseban.

beqa

pre 7 godina

podsetilac

Po ustavu Kosova jedan od zvanicnih jezika, pored turskog i albansko, je i srpski. Traziti od Srba da znaju Albanski ili zbog toga nekoga otpustiti nije krsnje ustava. Ustav vazi za kosovske institucije a Eulex nije institucija Kosova. Eulex nije crveni krst da zaposljava ljude samo da bi dobili platu nego uzimaju ljude koji pomognu Eulexa u izvrsenju svakodnevnih zadataka. Zamislite situaciju kada jedan sluzbenik Eulexa vodi jedan razgovor sa jednim Albancem a njegov pomagac Srbin ne zna Albanski pa zbog toga mora da se nadje prevodilac! Prema tome nije to nukakva diskriminacija ni krsenje ustava Kosova nego praktican potez da bi za Eulex sve bolje funsionise.

bb

pre 7 godina

Sramota za Euleks tj za citavu EU . Pa zar nije po Ustavu Kosova srpski jezik zvanican jezik pored albanskog na Kosovu ili je to samo bio fol, da bi se pokazala da je Kosovo demokratsko i da bi Kosovo priznalo sto vise drzave Evrope i sveta.

Yugosloven

pre 7 godina

Ko je ovde lud,po Srbiji obavezuje knjige na manjinsk jezicima,a na kosovu rade suprotno od onog što oni treže u Srbiji ,Dosta Je Bilo......

Veton

pre 7 godina

@Milan

Koje "drzave"? Nemoj da si smesan. Nema nikakve drzave na Kosovu, a jos manje ima albanske drzave, u pitanju je izdrzavani protektorat.

Jelena

pre 7 godina

Žalosno je to! Ipak, nisu Srbi diskriminisani samo na Kosovu i Metohiji. Nešto o čemu se ćuti je da Srbi u opštinama u kojima većinsko stanovništvo čine Mađari, ne mogu u trgovinama dobiti posao ako ne znaju mađarski jezik. I to je tako oduvek.

lingvista

pre 7 godina

Naravno da je srpski kod nas zvanican jezik. Niko ne stavlja to u pitanje. Ali ako neko mora da ostane, ostace taj koji zna engleski, albanski i srpski (a to su uglavnom kosovski albanci), umesto nekog koji ne prica jedan od radnih jezika. Cela poenta je da se smanjuju troskovi, ukljucujuci i da nema potrebe za dodatne prevodioce.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 7 godina

Ok, nema problema, neka Srbi dobiju otkaz jer ne znaju albanski, samo hoce li isti princip vaziti i za Albance? Hoce li Albanci dobiti otkaz jer ne znaju da govore srpski koji je sluzbeni jezik? Naravno da nece. Ili sta bi isti ovi Albanci koji se ovde javljaju rekli kada bi Srbija dala otkaz Albancima u tzv. presevskoj dolini koji su zaposleni u institucijama Srbije a ne znaju srpski? Histerisali bi ovde o "ugrozenosti", bas kao sto su histerisali da su 'ugrozeni" unazad decenijama iako Srbija nije radila ni pola od onoga sta rade Albanci zadnjih petnaest godina na Kosovu. Uglavnom, licemerje na kub ali nista novo ni iznenadjujuce kada je Eulex i kada su Albanci u pitanju.

maca

pre 7 godina

Ne kapiram ove sto se pitaju zasto Srbi ne nauce albanski da bi radili u Euleksu. Pa po tom famoznom demokratskom Ustavu Kosova kojim se hvali Kosovo a i zemlje EU,SAD...(koji je pisan po idejama Ahtisarija) koje ih podrzavaju stoji da je sprski uz albanski zvanican jezik na Kosovu.
Sta na ovo kazu oni koji podrzavaju Kosovo i kazu da Srbi treba da prihte Kosovo kao svoju drzavu a da im ustav pruza veliku zastitu npr gdjan Lunacek velika lobistikinja Kosova u EP...

Podsetilac

pre 7 godina

beqa

Sto bi Srbi koji rade u Euleksu ili kosovskim institucijama morali da znaju albanski, ako je navodno srpski pored albanskog jezika po Ustavu Kosova zvanicni jezik Kosova.
Ovo znaci da se Euleks ne drzi Ustava Kosova i da samim tim i EU podrzava da ta institucija ne primenjuje ustav drzave u kojoj radi.

Devetar

pre 7 godina

Ja zivim u Svajcarskoj 5 godina, radim za svajcarsku firmu sve to vreme, a i dalje ne pricam nemacki, a jos manje svajcarski nemacki. Mislim da je to diskriminacija tih ljudi dole. Pa kad su mogli da nauce Albanski, kad nisu ocekivali da ce ziveti u drugoj drzavi? Nisu oni krivi sto se medjunarodno pravo ne postuje u slucaju Srbija

Lazarenko

pre 7 godina

A što albanski, zar ne bi trebalo da pričaju kosovski? S obzirom da je Kosovo jedna multietnička i multijezična mlada demokratija (bar po navodima zapadnih prijatelja i partnera), zar onda srpski nije jedan od "kosovskih" jezika?

Harwy

pre 7 godina

Mislim da je vjekovni problem što Srbi, a pogotovo njihovi političari i poslovni ljudi na Kosovu nisu htjeli da nuče albanski. Živjeli Albanci i Srbi jedni pored drugih, a danas jedni protiv drugih.

Nikola

pre 7 godina

Meni nije jasno kako su uopšte mogli do sada da rade tamo bez znanja albanskog?! Treba proveriti da li je uslov i za albance da znaju srpski, ako jeste molim lepo.

Nikola

pre 7 godina

Meni nije jasno kako su uopšte mogli do sada da rade tamo bez znanja albanskog?! Treba proveriti da li je uslov i za albance da znaju srpski, ako jeste molim lepo.

Harwy

pre 7 godina

Mislim da je vjekovni problem što Srbi, a pogotovo njihovi političari i poslovni ljudi na Kosovu nisu htjeli da nuče albanski. Živjeli Albanci i Srbi jedni pored drugih, a danas jedni protiv drugih.

Podsetilac

pre 7 godina

beqa

Sto bi Srbi koji rade u Euleksu ili kosovskim institucijama morali da znaju albanski, ako je navodno srpski pored albanskog jezika po Ustavu Kosova zvanicni jezik Kosova.
Ovo znaci da se Euleks ne drzi Ustava Kosova i da samim tim i EU podrzava da ta institucija ne primenjuje ustav drzave u kojoj radi.

Devetar

pre 7 godina

Ja zivim u Svajcarskoj 5 godina, radim za svajcarsku firmu sve to vreme, a i dalje ne pricam nemacki, a jos manje svajcarski nemacki. Mislim da je to diskriminacija tih ljudi dole. Pa kad su mogli da nauce Albanski, kad nisu ocekivali da ce ziveti u drugoj drzavi? Nisu oni krivi sto se medjunarodno pravo ne postuje u slucaju Srbija

bbr

pre 7 godina

zivis sto godina sa Albancima,pored Albanaca,uz njih,oni znaju Srpski niko od nasih ne zna rec Albanskog.Nasi gastarbajteri koji zive 20 godina po Nemackoj,Austriji,Svajcarskoj,Danskoj...ne znaju jezik nego samo koliko im je dovoljno za najprostije sporazumevanje,da nesto kupe,naplate,bez ikakve pravilnosti pricaju a 20 godina ih te zemlje izdrzavaju.Poseban smo narod,bas poseban.

svemir

pre 7 godina

Pa neka sednu i nauče jezik, umesto sto se zale.
Ne vidim mogućnost da albanac koji ne govori Srpski nađje bilo kakav posao u Beogradu, Nišu, ili bilo gde u Srbiji.
Na kosovu 90% stanovnika govori albanski, normalno bi bilo da svako ko živi tamo i govori njihov jezik.

beqa

pre 7 godina

podsetilac

Po ustavu Kosova jedan od zvanicnih jezika, pored turskog i albansko, je i srpski. Traziti od Srba da znaju Albanski ili zbog toga nekoga otpustiti nije krsnje ustava. Ustav vazi za kosovske institucije a Eulex nije institucija Kosova. Eulex nije crveni krst da zaposljava ljude samo da bi dobili platu nego uzimaju ljude koji pomognu Eulexa u izvrsenju svakodnevnih zadataka. Zamislite situaciju kada jedan sluzbenik Eulexa vodi jedan razgovor sa jednim Albancem a njegov pomagac Srbin ne zna Albanski pa zbog toga mora da se nadje prevodilac! Prema tome nije to nukakva diskriminacija ni krsenje ustava Kosova nego praktican potez da bi za Eulex sve bolje funsionise.

maca

pre 7 godina

Ne kapiram ove sto se pitaju zasto Srbi ne nauce albanski da bi radili u Euleksu. Pa po tom famoznom demokratskom Ustavu Kosova kojim se hvali Kosovo a i zemlje EU,SAD...(koji je pisan po idejama Ahtisarija) koje ih podrzavaju stoji da je sprski uz albanski zvanican jezik na Kosovu.
Sta na ovo kazu oni koji podrzavaju Kosovo i kazu da Srbi treba da prihte Kosovo kao svoju drzavu a da im ustav pruza veliku zastitu npr gdjan Lunacek velika lobistikinja Kosova u EP...

EU

pre 7 godina

Srbi su uvek potcenjivali Albance to je valjda sto je uglavnom vlast na Kosovu odnosno njene glavne poluge vojska,policija i sudstvo bilo u srpskim rukama i samim tim uglavnom nisu ucili albanski dok Albanci jesu ucili srpski. Tu se pojavljuje nova srpska greska Srbi ismejavaju Albance kako smesno i pogresno govore srpski ne shvatajuci da oni ZNAJU srpski dovoljno za sporazumevanje. Zamislite da celi srpski narod ili bar 90% zna dva jezika bilo koja. To nije za ismejavanje to je bogatstvo. Sad placamo sto smo nosem parali nebo.

Dejan-Minhen

pre 7 godina

Ako se to desi, sprovesti evropske standarde i svima podeliti otkaze na jugu Srbije koji ne znaju srpski jezik! Šta bi tada rekla moderna multietnička Evropa.

Lazarenko

pre 7 godina

A što albanski, zar ne bi trebalo da pričaju kosovski? S obzirom da je Kosovo jedna multietnička i multijezična mlada demokratija (bar po navodima zapadnih prijatelja i partnera), zar onda srpski nije jedan od "kosovskih" jezika?

Realno

pre 7 godina

Zar nije logicno da znaju albanski ako vec zive dole? ! Mene bi bio blam da ne znam jezik mog komsije, bilo koji jezik da govori.
(AntiBot, 30. avgust 2016 09:45)

Pa albance nije bilo blam da zive ceo zivot na Kosovu a da ne znaju srpski jezik.

P.S. da li direktor Euleksa, koji je Nemac, govori albanski jezik ili ce i on dobiti otkaz?

Posmatrac

pre 7 godina

O tome cesto pricam ljudima. To je ta barikada koja ne daje ljudima da se zblize nego ih udaljava. Ovo neznanje zvanicnih jezika.
Koliko se ja secam, nekad, u skolskom sistemu Kosova Albanci su imali casove srpskog, a i Srbi su imali casove albanskog. Ali i jednim i drugima to je bilo nekako: ma ajde more, sta ce mi to. (da se ne lazemo, svedok sma toga)

Ne znam te ugovore EULEKS-a, i ajmo da ne mesamo sad ustav Kosova i ugovore EULEKS-a. Prvo nek se sazna sta sadrzavaju ti ugovori, i koji su uslovi zaposljavanja kod njih.
Ja znam nekoliko Srba koji rade u EULEKS i pricaj bas tecno albanski, da kazemo bas onaj kosovski dijalekt.
Sa druge strane, znam dosta Albanaca sto znaju srpski (dobro, sa greskama nekim i naglaskom ali ok)

Jednom mi rece otac: covek vredi koliko jezika prica ....i ja ga poslusah.

beqa

pre 7 godina

Mene interesuje da li svi ti stranci, koji rade u euleksu, znaju i srpski i albanski jezik?
(Ja, 30. avgust 2016 09:50)

Naravno da ne znaju. Bas zbog toga oni trebaju ljude koji znaju i srpski i albanski. Srbi to nisu i bice otpusteni.

bb

pre 7 godina

Sramota za Euleks tj za citavu EU . Pa zar nije po Ustavu Kosova srpski jezik zvanican jezik pored albanskog na Kosovu ili je to samo bio fol, da bi se pokazala da je Kosovo demokratsko i da bi Kosovo priznalo sto vise drzave Evrope i sveta.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 7 godina

Ok, nema problema, neka Srbi dobiju otkaz jer ne znaju albanski, samo hoce li isti princip vaziti i za Albance? Hoce li Albanci dobiti otkaz jer ne znaju da govore srpski koji je sluzbeni jezik? Naravno da nece. Ili sta bi isti ovi Albanci koji se ovde javljaju rekli kada bi Srbija dala otkaz Albancima u tzv. presevskoj dolini koji su zaposleni u institucijama Srbije a ne znaju srpski? Histerisali bi ovde o "ugrozenosti", bas kao sto su histerisali da su 'ugrozeni" unazad decenijama iako Srbija nije radila ni pola od onoga sta rade Albanci zadnjih petnaest godina na Kosovu. Uglavnom, licemerje na kub ali nista novo ni iznenadjujuce kada je Eulex i kada su Albanci u pitanju.

Veton

pre 7 godina

@Milan

Koje "drzave"? Nemoj da si smesan. Nema nikakve drzave na Kosovu, a jos manje ima albanske drzave, u pitanju je izdrzavani protektorat.

Jelena

pre 7 godina

Žalosno je to! Ipak, nisu Srbi diskriminisani samo na Kosovu i Metohiji. Nešto o čemu se ćuti je da Srbi u opštinama u kojima većinsko stanovništvo čine Mađari, ne mogu u trgovinama dobiti posao ako ne znaju mađarski jezik. I to je tako oduvek.

lingvista

pre 7 godina

Naravno da je srpski kod nas zvanican jezik. Niko ne stavlja to u pitanje. Ali ako neko mora da ostane, ostace taj koji zna engleski, albanski i srpski (a to su uglavnom kosovski albanci), umesto nekog koji ne prica jedan od radnih jezika. Cela poenta je da se smanjuju troskovi, ukljucujuci i da nema potrebe za dodatne prevodioce.

(Vlast)a

pre 7 godina

Ne znam kako nas sve nije sramota-dakle,i mene-sto u zajednickoj multietnickoj drzavi nismo znali vise jezika od jednog koji danas kolokvijalno zovu bhs.
Kosovo je drzava u kojoj prevladjuje albansko stanovnistvo i oduvek je bila situacija da je vise Albanaca bilingvalno dok se mi razmecemo gluposcu:govori srpski da te ceo svet razume.Valjda i Albanci,kao vecina,imaju prava na koriscenje svog jezika.
Ovo je stvar iskrenosti(zelimo li da zivimo zajedno ili bismo Kosovo samo za sebe,sto posle 1999.ne moze bez rata i velike pogibije)i stvarnog postovanja tudjih prava onoliko koliko trazimo da drugi uvazavaju nas.

Princeza

pre 7 godina

još za vrijeme sfrj, svi Albanci sa kim su znali srpski, ali niti jedan Srbin se nije potrudio naučiti albanski
(činjenica, 30. avgust 2016 10:00)


Hajde raspitaj se koji je tada, kao I sada , ZVANICNI JEZIK zemlje koju si naveo. Tim zvanicnim jezikom moraju svi da se koriste minimum na poslu a kod kuce mogu da se sporazumevaju I na svahiliju.

Yugosloven

pre 7 godina

Ko je ovde lud,po Srbiji obavezuje knjige na manjinsk jezicima,a na kosovu rade suprotno od onog što oni treže u Srbiji ,Dosta Je Bilo......

jasno nam je sa kim imamo posla

pre 7 godina

Pre mesec ili tako nesto, bila je vest o gradonacelniku ili predsedniku opstine Albancu u nekom od mesta na jugu Srbije koji ne zna ni rec srpskog. To sto ne zna zvanicni jezik drzave u kojoj zivi izgleda nikome nije problem a zanimljivo je da se na tu vest nisu javljale razne beqe da traze da se tom predsedniku opstine Albancu uruci otkaz jer ne zna jezik vecine. Ali zato bi u slucaju da taj predsednik opstine dobije otkaz, razne beqe ovde bili najglasniji u "dokazivanju" kako je Srbija diskriminatorska prema Albancima.

Podsetilac

pre 7 godina

beqa

Zvanicni 2 jezika na Kosovo po ustavu su samo albanski i srpski i jos su 4 regionala jezika priznata za upotrebu turski, bosnjacki, romski i goranski .
A kazete da Euleks nije kosovkska institucija i da ne mora da primenju ustavne obaveze Kosova. To je tacno, samo je paradoks i licemerno da je tu ustavovu napravila EU koja ubedjuje Srbe na Kosovu da prihvate Kosovo kao drzavu i porucujuj im da imaju velika prava dobijena demokratskmi ustavom kosova koji priznaje srpski kao jedan od 2 zvanicna jezika te drzave. A ispada da oni ne postuju ono za sta teraju Srbe da prihvate tj ne prihvataju Ustav Kosova.

@

pre 7 godina

@"dragi" komentaori

Kao prvo, mozete da uporedjujete Albaniju i Srbiju i mozete da trazite od Srba da pricaju albanski taman onoliko koliko Albanaca u Albaniji govori srpski. I u jednoj i u drugoj dzravi postoje manjine i vecine. Da kojim slucajem Albanci u Albaniji svi od reda govore srpski, zaista bi imalo smisla ovo drzanje predavanja Srbima, a ovako...
Kao drugo, sasvim je normalno da manjina govori jezik vecine, tako je u svim drzavama na ovom svetu te je tako i u Srbiji. Kosovo je bilo ili jeste deo Srbije i samim tim albanska manjina govori srpski, bas kao sto srpska manjina u madjarskoj ili u Rumuniji ili u Albaniji govori tamosnji vecinski jezik. Traziti od vecine koja ne zivi u delovima gde zivi manjina da govore manjinske jezike je teski kretenizam. U tom slucaju Srbi bi trebalo da govore nekih 10-tak jezika minimum.

pajs

pre 7 godina

A da li bo bilo moguce da Albanci koji zive u Srbiji da rade za neku misiju a da ne znaju srpski! Nemojte preterivati.
(beqa, 30. avgust 2016 08:41)
Tačno! Ali u Srbiji je srpski jedini zvaničan jezik, a manjinski su službeni na određenom delu teritorije. U R. Kosovo albanski i srpski su ravnopravni jezici. To znači da u teriji i praksi albanski i srpski moraju biti zastupljeni jednako svuda. S vama se slažem samo ukoliko svi u Eulexu moraju da znaju oba jezika, i Albanci da govore srpski. Takođe, od kosovskih političara nisam video da, osim Ise Mustafe, neko govori srpski (kada se obraća Srbima i Bošnjacima), koji je zvaničan jezik. Tu je razlika!

Igor

pre 7 godina

A da li bo bilo moguce da Albanci koji zive u Srbiji da rade za neku misiju a da ne znaju srpski! Nemojte preterivati.
(beqa, 30. avgust 2016 08:41)

Zvanicni jezik i pismo drzave Srbije je srpski. Ti kao manjina moras da znas jezik drzave u kojoj zivis, ja kao vecina ne moram da znam tvoj manjinski jezik. Ok?

Mila

pre 7 godina

Citaqm komentare i ne verujem kako ljudi lupetaju. Zasto bi svaki lokalac u EULEX-u morao da zna i srpski i albanski? Zvanican jezik EULEX-a je engleski, a nisu svi lokalci prevodioci. Zasto bi otpustali nekog ko radi u HR,finansijama, projektima u severnom delu kosova, pravnike (zakon mora da bude na oba zvanicna jezika...) Znaci, ako ne radis kao prevodilac, ne trebaju ti oba jezika, vec JEDAN od dva zvanicna jezika. Osim toga, cak i ako si prevodilac, kad krenes na teren, valjda znas u koji deo Kosova ides, pa znas i skim ces prcati, tj. na kom jeziku. I poslednje, ali ne nzjvaznije, Albanci na Kosovu nece da pricaju srpski i lose govore. Bolje nikakav prevodilac, nego los prevodilac.
Kakve veze ima svedska firma sa ovim? Nalupa se jedan komentator ovde, pa nije ovo albanska firma, vec EU!

only fools and horses

pre 7 godina

Aj ne lupajte da su svi Albanci sa KiM govorili Srpski. Malo njih je znalo odlično, neki su govorili dosta dobro, a većina je znalo tek po neku reč, nešto malo konverzacije, pa ste imali utisak da znaju. A bilo je onih, uglavnom žena sa sela koje ni reč nisu znale. Muškarci su jezik učili kad odu u vojsku, inače ni oni ne bi ništa znali.
E sad uporedite to sa Srbima (Makedoncima, Grcima) u Albaniji, a bilo ih je preko 30%. Njima nije bilo dozvoljeno ni imena svoja da imaju, već su morali da prihvate Albansko ime i prezime. A nije im bilo dozvoljeno ni kući da pričaju na svom jeziku. Snosili su posledice ako ih uhvate. I nastala je skoro potpuna asimilacija.
Pitam se samo, ko je tu ispao pametniji?

Ja

pre 7 godina

AntiBot


Kako da ne, nemam pametnija posla nego da ucim albanski, romski, jos malo i jezike migranata, posto ce nam i oni biti komsije. Za to vreme, Srbi u Albaniji nemaju pravo ni na srpska imena, a ne da traze da tamo neko govori srpski da bi se sa njima sporazumevao.

Kap

pre 7 godina

Delom su u pravu. Hoće da rade u mirovnoj misiji a ne znaju ni jezik većinskog naroda (iz kog razloga u to neću da ulazim) , ali je pravo pitanje da li i ti stranci znaju srpski i albanski..."džaba" njima engleski kad ih tamo niko neće razumeti, osim mlađih stanovnika. Trebali bi svi , koji rade u EULEX-u, da znaju sva tri jezika, a stanovništvo, bez obzira na naciju, srpski i albanski a ako je pripadnik nacionalne manjine onda i svoj manjinski jezik.

ze.

pre 7 godina

@((Vlast)a

Kosovo je tebi drzava? I to albanska? Sta si ti neki sledbenik "prirodne aljbanije"? To na Kosovu nije albanska drzava. Albanija ti je albanska drzava i tamo su Albanci vecina i tamo se moze od manjina traziti da pricaju vecinski jezik.

aca

pre 7 godina

činjenica

Pa znali su jer su pored maternjeg manjinskog ucili i srpskohrvatski pored stranih jezika, zvanicni jezici u SFRJ su bili srpskohrvatski, slovenacki i makedonski i jezici manjina u odredjenim delovim drzava a manjine su valdja po sistemu obrazovanja ucili i zvanicne jezike u zavisnosti u kojoj su republici ili pokrajini ziveli.

Harwy

pre 7 godina

Mislim da je vjekovni problem što Srbi, a pogotovo njihovi političari i poslovni ljudi na Kosovu nisu htjeli da nuče albanski. Živjeli Albanci i Srbi jedni pored drugih, a danas jedni protiv drugih.

Devetar

pre 7 godina

Ja zivim u Svajcarskoj 5 godina, radim za svajcarsku firmu sve to vreme, a i dalje ne pricam nemacki, a jos manje svajcarski nemacki. Mislim da je to diskriminacija tih ljudi dole. Pa kad su mogli da nauce Albanski, kad nisu ocekivali da ce ziveti u drugoj drzavi? Nisu oni krivi sto se medjunarodno pravo ne postuje u slucaju Srbija

Nikola

pre 7 godina

Meni nije jasno kako su uopšte mogli do sada da rade tamo bez znanja albanskog?! Treba proveriti da li je uslov i za albance da znaju srpski, ako jeste molim lepo.

Veton

pre 7 godina

@Milan

Koje "drzave"? Nemoj da si smesan. Nema nikakve drzave na Kosovu, a jos manje ima albanske drzave, u pitanju je izdrzavani protektorat.

bbr

pre 7 godina

zivis sto godina sa Albancima,pored Albanaca,uz njih,oni znaju Srpski niko od nasih ne zna rec Albanskog.Nasi gastarbajteri koji zive 20 godina po Nemackoj,Austriji,Svajcarskoj,Danskoj...ne znaju jezik nego samo koliko im je dovoljno za najprostije sporazumevanje,da nesto kupe,naplate,bez ikakve pravilnosti pricaju a 20 godina ih te zemlje izdrzavaju.Poseban smo narod,bas poseban.

beqa

pre 7 godina

podsetilac

Po ustavu Kosova jedan od zvanicnih jezika, pored turskog i albansko, je i srpski. Traziti od Srba da znaju Albanski ili zbog toga nekoga otpustiti nije krsnje ustava. Ustav vazi za kosovske institucije a Eulex nije institucija Kosova. Eulex nije crveni krst da zaposljava ljude samo da bi dobili platu nego uzimaju ljude koji pomognu Eulexa u izvrsenju svakodnevnih zadataka. Zamislite situaciju kada jedan sluzbenik Eulexa vodi jedan razgovor sa jednim Albancem a njegov pomagac Srbin ne zna Albanski pa zbog toga mora da se nadje prevodilac! Prema tome nije to nukakva diskriminacija ni krsenje ustava Kosova nego praktican potez da bi za Eulex sve bolje funsionise.

bb

pre 7 godina

Sramota za Euleks tj za citavu EU . Pa zar nije po Ustavu Kosova srpski jezik zvanican jezik pored albanskog na Kosovu ili je to samo bio fol, da bi se pokazala da je Kosovo demokratsko i da bi Kosovo priznalo sto vise drzave Evrope i sveta.

Igor

pre 7 godina

A da li bo bilo moguce da Albanci koji zive u Srbiji da rade za neku misiju a da ne znaju srpski! Nemojte preterivati.
(beqa, 30. avgust 2016 08:41)

Zvanicni jezik i pismo drzave Srbije je srpski. Ti kao manjina moras da znas jezik drzave u kojoj zivis, ja kao vecina ne moram da znam tvoj manjinski jezik. Ok?

beqa

pre 7 godina

Mene interesuje da li svi ti stranci, koji rade u euleksu, znaju i srpski i albanski jezik?
(Ja, 30. avgust 2016 09:50)

Naravno da ne znaju. Bas zbog toga oni trebaju ljude koji znaju i srpski i albanski. Srbi to nisu i bice otpusteni.

Lazarenko

pre 7 godina

A što albanski, zar ne bi trebalo da pričaju kosovski? S obzirom da je Kosovo jedna multietnička i multijezična mlada demokratija (bar po navodima zapadnih prijatelja i partnera), zar onda srpski nije jedan od "kosovskih" jezika?

@

pre 7 godina

@"dragi" komentaori

Kao prvo, mozete da uporedjujete Albaniju i Srbiju i mozete da trazite od Srba da pricaju albanski taman onoliko koliko Albanaca u Albaniji govori srpski. I u jednoj i u drugoj dzravi postoje manjine i vecine. Da kojim slucajem Albanci u Albaniji svi od reda govore srpski, zaista bi imalo smisla ovo drzanje predavanja Srbima, a ovako...
Kao drugo, sasvim je normalno da manjina govori jezik vecine, tako je u svim drzavama na ovom svetu te je tako i u Srbiji. Kosovo je bilo ili jeste deo Srbije i samim tim albanska manjina govori srpski, bas kao sto srpska manjina u madjarskoj ili u Rumuniji ili u Albaniji govori tamosnji vecinski jezik. Traziti od vecine koja ne zivi u delovima gde zivi manjina da govore manjinske jezike je teski kretenizam. U tom slucaju Srbi bi trebalo da govore nekih 10-tak jezika minimum.

Podsetilac

pre 7 godina

beqa

Sto bi Srbi koji rade u Euleksu ili kosovskim institucijama morali da znaju albanski, ako je navodno srpski pored albanskog jezika po Ustavu Kosova zvanicni jezik Kosova.
Ovo znaci da se Euleks ne drzi Ustava Kosova i da samim tim i EU podrzava da ta institucija ne primenjuje ustav drzave u kojoj radi.

ko ih ne zna skupo bi ih platio

pre 7 godina

Ok, nema problema, neka Srbi dobiju otkaz jer ne znaju albanski, samo hoce li isti princip vaziti i za Albance? Hoce li Albanci dobiti otkaz jer ne znaju da govore srpski koji je sluzbeni jezik? Naravno da nece. Ili sta bi isti ovi Albanci koji se ovde javljaju rekli kada bi Srbija dala otkaz Albancima u tzv. presevskoj dolini koji su zaposleni u institucijama Srbije a ne znaju srpski? Histerisali bi ovde o "ugrozenosti", bas kao sto su histerisali da su 'ugrozeni" unazad decenijama iako Srbija nije radila ni pola od onoga sta rade Albanci zadnjih petnaest godina na Kosovu. Uglavnom, licemerje na kub ali nista novo ni iznenadjujuce kada je Eulex i kada su Albanci u pitanju.

only fools and horses

pre 7 godina

Aj ne lupajte da su svi Albanci sa KiM govorili Srpski. Malo njih je znalo odlično, neki su govorili dosta dobro, a većina je znalo tek po neku reč, nešto malo konverzacije, pa ste imali utisak da znaju. A bilo je onih, uglavnom žena sa sela koje ni reč nisu znale. Muškarci su jezik učili kad odu u vojsku, inače ni oni ne bi ništa znali.
E sad uporedite to sa Srbima (Makedoncima, Grcima) u Albaniji, a bilo ih je preko 30%. Njima nije bilo dozvoljeno ni imena svoja da imaju, već su morali da prihvate Albansko ime i prezime. A nije im bilo dozvoljeno ni kući da pričaju na svom jeziku. Snosili su posledice ako ih uhvate. I nastala je skoro potpuna asimilacija.
Pitam se samo, ko je tu ispao pametniji?

maca

pre 7 godina

Ne kapiram ove sto se pitaju zasto Srbi ne nauce albanski da bi radili u Euleksu. Pa po tom famoznom demokratskom Ustavu Kosova kojim se hvali Kosovo a i zemlje EU,SAD...(koji je pisan po idejama Ahtisarija) koje ih podrzavaju stoji da je sprski uz albanski zvanican jezik na Kosovu.
Sta na ovo kazu oni koji podrzavaju Kosovo i kazu da Srbi treba da prihte Kosovo kao svoju drzavu a da im ustav pruza veliku zastitu npr gdjan Lunacek velika lobistikinja Kosova u EP...

Realno

pre 7 godina

Zar nije logicno da znaju albanski ako vec zive dole? ! Mene bi bio blam da ne znam jezik mog komsije, bilo koji jezik da govori.
(AntiBot, 30. avgust 2016 09:45)

Pa albance nije bilo blam da zive ceo zivot na Kosovu a da ne znaju srpski jezik.

P.S. da li direktor Euleksa, koji je Nemac, govori albanski jezik ili ce i on dobiti otkaz?

Jelena

pre 7 godina

Žalosno je to! Ipak, nisu Srbi diskriminisani samo na Kosovu i Metohiji. Nešto o čemu se ćuti je da Srbi u opštinama u kojima većinsko stanovništvo čine Mađari, ne mogu u trgovinama dobiti posao ako ne znaju mađarski jezik. I to je tako oduvek.

Ja

pre 7 godina

AntiBot


Kako da ne, nemam pametnija posla nego da ucim albanski, romski, jos malo i jezike migranata, posto ce nam i oni biti komsije. Za to vreme, Srbi u Albaniji nemaju pravo ni na srpska imena, a ne da traze da tamo neko govori srpski da bi se sa njima sporazumevao.

Yugosloven

pre 7 godina

Ko je ovde lud,po Srbiji obavezuje knjige na manjinsk jezicima,a na kosovu rade suprotno od onog što oni treže u Srbiji ,Dosta Je Bilo......

Dejan-Minhen

pre 7 godina

Ako se to desi, sprovesti evropske standarde i svima podeliti otkaze na jugu Srbije koji ne znaju srpski jezik! Šta bi tada rekla moderna multietnička Evropa.

Princeza

pre 7 godina

još za vrijeme sfrj, svi Albanci sa kim su znali srpski, ali niti jedan Srbin se nije potrudio naučiti albanski
(činjenica, 30. avgust 2016 10:00)


Hajde raspitaj se koji je tada, kao I sada , ZVANICNI JEZIK zemlje koju si naveo. Tim zvanicnim jezikom moraju svi da se koriste minimum na poslu a kod kuce mogu da se sporazumevaju I na svahiliju.

(Vlast)a

pre 7 godina

Ne znam kako nas sve nije sramota-dakle,i mene-sto u zajednickoj multietnickoj drzavi nismo znali vise jezika od jednog koji danas kolokvijalno zovu bhs.
Kosovo je drzava u kojoj prevladjuje albansko stanovnistvo i oduvek je bila situacija da je vise Albanaca bilingvalno dok se mi razmecemo gluposcu:govori srpski da te ceo svet razume.Valjda i Albanci,kao vecina,imaju prava na koriscenje svog jezika.
Ovo je stvar iskrenosti(zelimo li da zivimo zajedno ili bismo Kosovo samo za sebe,sto posle 1999.ne moze bez rata i velike pogibije)i stvarnog postovanja tudjih prava onoliko koliko trazimo da drugi uvazavaju nas.

Kap

pre 7 godina

Delom su u pravu. Hoće da rade u mirovnoj misiji a ne znaju ni jezik većinskog naroda (iz kog razloga u to neću da ulazim) , ali je pravo pitanje da li i ti stranci znaju srpski i albanski..."džaba" njima engleski kad ih tamo niko neće razumeti, osim mlađih stanovnika. Trebali bi svi , koji rade u EULEX-u, da znaju sva tri jezika, a stanovništvo, bez obzira na naciju, srpski i albanski a ako je pripadnik nacionalne manjine onda i svoj manjinski jezik.

svemir

pre 7 godina

Pa neka sednu i nauče jezik, umesto sto se zale.
Ne vidim mogućnost da albanac koji ne govori Srpski nađje bilo kakav posao u Beogradu, Nišu, ili bilo gde u Srbiji.
Na kosovu 90% stanovnika govori albanski, normalno bi bilo da svako ko živi tamo i govori njihov jezik.

ze.

pre 7 godina

@((Vlast)a

Kosovo je tebi drzava? I to albanska? Sta si ti neki sledbenik "prirodne aljbanije"? To na Kosovu nije albanska drzava. Albanija ti je albanska drzava i tamo su Albanci vecina i tamo se moze od manjina traziti da pricaju vecinski jezik.

lingvista

pre 7 godina

Naravno da je srpski kod nas zvanican jezik. Niko ne stavlja to u pitanje. Ali ako neko mora da ostane, ostace taj koji zna engleski, albanski i srpski (a to su uglavnom kosovski albanci), umesto nekog koji ne prica jedan od radnih jezika. Cela poenta je da se smanjuju troskovi, ukljucujuci i da nema potrebe za dodatne prevodioce.

jasno nam je sa kim imamo posla

pre 7 godina

Pre mesec ili tako nesto, bila je vest o gradonacelniku ili predsedniku opstine Albancu u nekom od mesta na jugu Srbije koji ne zna ni rec srpskog. To sto ne zna zvanicni jezik drzave u kojoj zivi izgleda nikome nije problem a zanimljivo je da se na tu vest nisu javljale razne beqe da traze da se tom predsedniku opstine Albancu uruci otkaz jer ne zna jezik vecine. Ali zato bi u slucaju da taj predsednik opstine dobije otkaz, razne beqe ovde bili najglasniji u "dokazivanju" kako je Srbija diskriminatorska prema Albancima.

Mila

pre 7 godina

Citaqm komentare i ne verujem kako ljudi lupetaju. Zasto bi svaki lokalac u EULEX-u morao da zna i srpski i albanski? Zvanican jezik EULEX-a je engleski, a nisu svi lokalci prevodioci. Zasto bi otpustali nekog ko radi u HR,finansijama, projektima u severnom delu kosova, pravnike (zakon mora da bude na oba zvanicna jezika...) Znaci, ako ne radis kao prevodilac, ne trebaju ti oba jezika, vec JEDAN od dva zvanicna jezika. Osim toga, cak i ako si prevodilac, kad krenes na teren, valjda znas u koji deo Kosova ides, pa znas i skim ces prcati, tj. na kom jeziku. I poslednje, ali ne nzjvaznije, Albanci na Kosovu nece da pricaju srpski i lose govore. Bolje nikakav prevodilac, nego los prevodilac.
Kakve veze ima svedska firma sa ovim? Nalupa se jedan komentator ovde, pa nije ovo albanska firma, vec EU!

pajs

pre 7 godina

A da li bo bilo moguce da Albanci koji zive u Srbiji da rade za neku misiju a da ne znaju srpski! Nemojte preterivati.
(beqa, 30. avgust 2016 08:41)
Tačno! Ali u Srbiji je srpski jedini zvaničan jezik, a manjinski su službeni na određenom delu teritorije. U R. Kosovo albanski i srpski su ravnopravni jezici. To znači da u teriji i praksi albanski i srpski moraju biti zastupljeni jednako svuda. S vama se slažem samo ukoliko svi u Eulexu moraju da znaju oba jezika, i Albanci da govore srpski. Takođe, od kosovskih političara nisam video da, osim Ise Mustafe, neko govori srpski (kada se obraća Srbima i Bošnjacima), koji je zvaničan jezik. Tu je razlika!

EU

pre 7 godina

Srbi su uvek potcenjivali Albance to je valjda sto je uglavnom vlast na Kosovu odnosno njene glavne poluge vojska,policija i sudstvo bilo u srpskim rukama i samim tim uglavnom nisu ucili albanski dok Albanci jesu ucili srpski. Tu se pojavljuje nova srpska greska Srbi ismejavaju Albance kako smesno i pogresno govore srpski ne shvatajuci da oni ZNAJU srpski dovoljno za sporazumevanje. Zamislite da celi srpski narod ili bar 90% zna dva jezika bilo koja. To nije za ismejavanje to je bogatstvo. Sad placamo sto smo nosem parali nebo.

Podsetilac

pre 7 godina

beqa

Zvanicni 2 jezika na Kosovo po ustavu su samo albanski i srpski i jos su 4 regionala jezika priznata za upotrebu turski, bosnjacki, romski i goranski .
A kazete da Euleks nije kosovkska institucija i da ne mora da primenju ustavne obaveze Kosova. To je tacno, samo je paradoks i licemerno da je tu ustavovu napravila EU koja ubedjuje Srbe na Kosovu da prihvate Kosovo kao drzavu i porucujuj im da imaju velika prava dobijena demokratskmi ustavom kosova koji priznaje srpski kao jedan od 2 zvanicna jezika te drzave. A ispada da oni ne postuju ono za sta teraju Srbe da prihvate tj ne prihvataju Ustav Kosova.

Posmatrac

pre 7 godina

O tome cesto pricam ljudima. To je ta barikada koja ne daje ljudima da se zblize nego ih udaljava. Ovo neznanje zvanicnih jezika.
Koliko se ja secam, nekad, u skolskom sistemu Kosova Albanci su imali casove srpskog, a i Srbi su imali casove albanskog. Ali i jednim i drugima to je bilo nekako: ma ajde more, sta ce mi to. (da se ne lazemo, svedok sma toga)

Ne znam te ugovore EULEKS-a, i ajmo da ne mesamo sad ustav Kosova i ugovore EULEKS-a. Prvo nek se sazna sta sadrzavaju ti ugovori, i koji su uslovi zaposljavanja kod njih.
Ja znam nekoliko Srba koji rade u EULEKS i pricaj bas tecno albanski, da kazemo bas onaj kosovski dijalekt.
Sa druge strane, znam dosta Albanaca sto znaju srpski (dobro, sa greskama nekim i naglaskom ali ok)

Jednom mi rece otac: covek vredi koliko jezika prica ....i ja ga poslusah.

aca

pre 7 godina

činjenica

Pa znali su jer su pored maternjeg manjinskog ucili i srpskohrvatski pored stranih jezika, zvanicni jezici u SFRJ su bili srpskohrvatski, slovenacki i makedonski i jezici manjina u odredjenim delovim drzava a manjine su valdja po sistemu obrazovanja ucili i zvanicne jezike u zavisnosti u kojoj su republici ili pokrajini ziveli.