Utorak, 16.08.2016.

11:21

Šerbedžija o Srbiji i Hrvatskoj: Mora se reći "Ne više"

Izvor: Danas

Šerbedžija o Srbiji i Hrvatskoj: Mora se reæi "Ne više" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Bravo

pre 7 godina

@ Dr. Sook

Fantastična analiza o komercijalnim umetnicima i još komercijalnijim "patriotama"kakvi su, kako navodite, Rade Šerbedžija, Đorđe Balašević i Zvonko Bogdan koji, veoma (ne)vešto tacuju na muziku nacionalne ostrašćenosti zarad ličnog prosperiteta ; finansijsko, prevashodno.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 7 godina

Ne govorim o tome kakav je Rade glumac, on se na tom polju odavno dokazao u svijetu. No kada nam o Srbima i Hrvatima govori čovjek koji je za vrijeme svakog režima na Brijunima, koji je bio gost kod predsjednice Kolinde na domjenku-prijemu kojeg je ona organizovala povodom dana domovinske zahvalnosti, onda je to stvarno previše.

realnost!?

pre 7 godina

Veliki glumac i pravi Yugosloven koji priča realno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejca iz LE, 16. avgust 2016 12:20)
Realno!? Pa to i je problem,na ovim prostorima realno znaci "bolesno"!Medju narodima koji sve vide iskljucivo,realnost je nenormalna;pazi - laganje,kradja,obmana i ubistva su svakodnevnica.Tako da je prirodno da religiozne vrednosti - ne ubij,neukradi...su obicna dogma.Jos veci apsurd je da isti sto nam kroje,u svojoj iskljucivosti ocrnjuju i ateiste,koji svojim poimanjem vise stoje na strani bas dogme!? posto je sve izvrnuto, i realnost gubi tezinu!

T

pre 7 godina

"Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac. "
(T, 16. avgust 2016 17:11)
A šta mislite o preobračenju bogumila? Znate koji srbski svetac ima na duši tu zaslugu? Na koji je način u tomu učestvovao? Šta je tražio da se napravi sa onima koji se neće preobratiti?...
(Jura, 16. avgust 2016 20:02)
Poredite srpske vladare iz srednjeg veka sa katolickim biskupom iz XX? Ako Vi tu ne vidite problem, onda nemam sta da Vam objasnjavam.

qqqq

pre 7 godina

...Pavelic i njegovi zlocini su nesto naj gore sto se Hrvatim moglo desiti!!!
(moj ego i ja, 16. avgust 2016 15:30)

Komšija, hteo si reći Srbima?

Inače, vi ste 90-tih bacali cveće na nas a mi vas obasipali mecima? Ma hajde, nismo deca.
Blage veze ti nemaš sa životom i istorijom.

qqqq

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ?
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?
(Zigzag, 16. avgust 2016 17:06)

Znači tvoja logika je otprilike ovakva:
Napravim težak zločin, iz nekog razloga ne shvatam da sam kriv (što je suludo, ali ajd...), onda dođu tu neki stariji, "iskusniji" kažu mi uveravaju me da ništa loše nisam uradio i meni savest bude mirna.
Zločin je zločin, i ni jedna relativizacija pa makar došla od cele kugle zemaljske tu činjenicu ne može da promeni. A činjenica je da je NDH bila genocidna tvorevina, kao i to da je oluja bila najveći egzodus u evropi posle ww2. Sad što se to vama ne dopada, to je vaš problem.

Semper fidelis

pre 7 godina

E, kakav evropljanin, malo ću jedne pa malo druge, pa sam cool pa sam peacebrother, ... pa ću malo na Brijune, pa ću malo po Beogradiću... sa gitarom i flašom vina da hinim boemštinu.

Ćutanje je zlato - zašto dobar glumac ne bio samo to, zašto ovakve tupavosti koje više priliče nekoj tinejdžerkici... baš ti znaš sve o Stepincu i sve o Srbima... drži se Ti lepo pozorišta i filma, tu si kralj.

Stevan

pre 7 godina

Tako je, samo jako! Baš i ja juče rekao isto:"Ne više...soja u pljeskavici, to mora da prestane" tipu koji mi je prodao veliku gurmansku... Ali sam je ipak pojeo, i opet ću, znam.

jecca

pre 7 godina

Pa nije Rade počeo loše, mada mu je fizička lepota bila jači adut od talenta. Ali se posle nekako počeo opijati Krležom i njegovim turobnim, gotovo sadističkim škrabotinama. Tada mu se i zapatio taj luđački sjaj u očima, zbog čega ga je valjda i angažovao Holivud za te specifične uloge.

lola

pre 7 godina

@moj ego i ja
Gospodine, gde su linkovi? Evo ja sam, kao dete iz mesovitog braka, zainteresovana da procitam. Volela bih da objasnim sebi samoj zasto je moj hrvatski narod ubijao moj srpski narod, zatvarao, mucio, u skrape i jame bacao, sakatio, mrzeo, proterao. To me pitanje muci oduvek. I ne verujem ni glumcima ni pevacima ni kardinalima niti njihovim kriterijumima. Verujem samo svojim ocima koje vide da li je ili nije isto. Nije.

istini u oci

pre 7 godina

(moj ego i ja, 16. avgust 2016 15:30)
Ajde prvo da se dogovorimo na kojem jeziku mi pricamo!
Navedi mi jedno sabrano delo,pesmu, ili bilo sta sto je napisano na hrvatskom jeziku,recimo u 19 veku?,ne moramo ici dalje u proslost.
Tako ces se najbolje obrazovati i upoznati sa svojom istorijom,pusti ti internet i informacije lako dostupne i lako kreirane,knjige u ruke pa polako.
Ako te zanima zasto su Srbi osetljivi na period 41-45,mozes ovde pogledati.-ako imas zelju da se suocis sa istinom.Pozdrav
https://youtu.be/L_SL2XG4A2g

nas je tebe žao

pre 7 godina

@Zigzag

"Cijeloi svet misli kao Hrvatska"? Wau. "260 drzava" ni manje ni vise? Jos jedanput WAU. Ispiranje mozga tokom 90-tih je izgleda medju Hrvatima ostavilo mnogo ozbiljnije posledice nego sto se i moglo zamisliti. Izjednaciti svoja prizemna, narcis-nacionalisticka gledista sa misljenjem celog sveta zalazi duboko u patologiju

Dario Cerovac

pre 7 godina

Zašto uvek neko pravda hrvatski fašizam tako što ovlaš kaže da je "u Srbiji isto". Kako isto? Da li smo mi fukari digli spomenik? Da li smo mi fašistima digli spomenik? Da li mi lupamo table na latiničnim, kineskim, natpisima na hindu jeziku ili sa arapskim jezikom? O čemu razni "mundijalisti", a u stvari bivši komunisti stalno naklapaju? Možda hoće reći da je Draža isto što i Sterpinac? Odakle im to? Da li je Draža držao logore? Da li je on prekrštavao Muslimane? O čemu vi to? da li u Srbiji ima svih naroda i narodnosti, dok u susednim zemljama ina samo Hrvata, Šiptara, Muslimana, Bugara? Da li su svi Romi iz tih zemalja se sjatili u Srbiju? Dokle mi više da trpimo ovakve uvrede na naš račun da bi se opravdalo tuđe ludilo. Dok mi ne stanemo na kraj tim lažnim ocenama nas Srba neće ni nama Srbima biti bolje i uvek će nas prikazivati onakvima kakvi nikada nismo bili. Mi smo za sve te protuve oličenje antičke demokratije, samo imamo problem što sebe ne cenimo, a vredimo daleko više od svih u okruženju i od ovakvih protuva koji nam daju lažne ocene. Dosta su nas komunisti učili tome šta smo mi!

zo

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ?  Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.  Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji. 
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)
ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?
(Zigzag, 16. avgust 2016 17:06)

260 drzava? cak i da ih ima toliko, samo dve SAD i VB odlucuju o misljenju, ostatak ih prati.

Jura

pre 7 godina

"Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac. "
(T, 16. avgust 2016 17:11)
A šta mislite o preobračenju bogumila? Znate koji srbski svetac ima na duši tu zaslugu? Na koji je način u tomu učestvovao? Šta je tražio da se napravi sa onima koji se neće preobratiti?...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

@Otac Namimije

Мани се ти Шешеља ,Томпсона и узерчице да требамо да гледамо у будућност...Мада и требамо да гледамо у будућност, али не можемо,јер прошлост није решена...

И читај мало историју Срба,али од доласка на ова подручија, па одлазак у Аустроугарску војну Крајину, па први светски, па стварање државе СХС, па други светски, па на крају ратове 90-тих, и протеривање Срба...Слушај приче и од Крајишника.

И видећеш да без решавања догађаја из прошлости нема будућности, и то поготово ако је неко претрпео неправду.
...
А сад да одговорим и Хрватима који причају о протеривању Хрвата из Крајине у временском оквиру од 1991-1995...Значи, протерани сте јер сте Србима укинули конститутивност, и одличили сте да издвојите Хтватску из Југославије...Па су се Срби осетили угроженим и одлучили су да сепаратишу Крајину из Хрватске.

И није ми јасно како је уопште Крајина и интегрисана у Хрватску, кад она никад то није ни била па чак ни за време Аустроугарске.

Johny

pre 7 godina

Ti kazes da smo isti?? Pa u tvom selu nije ostalo ni Srpskog uveta! 91-e nisi ostao u Zagrebu, nego si zbrisao u Ameriku, I za vreme rata dolazio u Srbiju da vidis rodjake, izbeglice! Ti si los covek Rade! To je tvoj problem! Kao I onaj olos Balasevic! Prodali veru za veceru! Milion I po Srba je platilo zivotom samo zato sto su SE borili protiv fasizma I okupatora, a Ti nas poistovecujes sa fasistima I ustasama kukavice jedna! Nemas ... da kazes istinu, zbog para!!

Pax

pre 7 godina

Jako je loš čovek koji se stidi svog porekla a svi znamo da je Srbin, nikad neću shvatiti ljude koji ne poštuju ono što jesu kakvo mišljenje može da se da za takve ljude. Rekao bih mnoge ružne reči ali neću da budem kao oni?

Jana

pre 7 godina

Gospodine, kada ste otisli preko okeana mislili ste da samo Vas cekaju, Vas Balkanca, da mu dodele glavnu rolu. Tamo ste mogli igrati samo negativce sa istoka a narocito iz Rusije.
Kada "tamo" gde ste igrali glavne uloge nije valjalo mozda bude dobro na Brijonima.

Jana

pre 7 godina

A gospodine gde je to tamo? Da li je to ona drzava " tamo" gde si bio neizbezan u filmovima, serijama, tv gostovanjima.
Ppsto nisi tako mlad i vise ti je proslo nego sto je ostalo, mogao si do sada nauciti sta je ko uradio kroz istoriju! Cudjenje ti ne prilici!

Zigzag

pre 7 godina

Drugačije je u Srbiji, Rade. Ipak, nisu Hrvati etnički očišćeni iz Srbije, nego Srbi iz Hrvatske. I ne traje to zadnje tri decenije, već pun vijek. Jedino dobro je što je proces završen. Isto kao što je Hitler riješio problem Jevreja u Njemačkoj, i Hrvatska je riješila problem Srba u Hrvatskoj. Da je za ponos nije, da je cilj postignut - jeste, ali da smo isti - nismo.
(Moja dobra Ines, 16. avgust 2016 11:54)sta je s hrvatima koji se "ocisceni" s tih podrucja od 91-95?to nisu ljudi?to nisu ljudska bica kao srbi?

C i n i k

pre 7 godina

Nisam bas razumeo,sta on to "isto misli i o Srbiji" ? Ovaj i nije Srbin,ne zanimaju me nikakva njegova 'promisljanja' ali reci da isto ocekujete od Srbije,sto i od Hr,u situaciji kada u Hr divlja nacizam,sovinizam i fasizam, je pomalo,degute. Sramota je.

T

pre 7 godina

(Meister Jakob,
16. avgust 2016 12:31)

Da se razumemo, nisam nikad bila niti cu ikad biti za bilo koji oblik nacionalizma, sovinizma ili fasizma. Tudjman, Pavelic, Artukovic, Mihailovic, Nedic - sve su to razlicite strane iste medalje. Jedni drugima su izgovor za postojanje i delovanje.

Medjutim, Vi tvrdite da je Truman bio "neinformiran" (u vezi sa Mihailovicem), a da je papa itekako obavesten o Stepincu. Kako je to moguce?
Kazete da Vatikan, a ne Hrvatska zeli proglasenje blazenog Stepinca. Zar nije logicno da crkva zeli da proglasi svecem onog ko je doprineo da danas ima vise Hrvata (pokrstenih Srba)? Da li to znaci da je on nevin? Mozda Stepinac nije nikog ubio, ali u ocima bilo kog postenog coveka, on ne zasluzuje da bude proglasen svecem. Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac.
Nemojmo se praviti naivni, svi znamo sta se desilo.

Sto se tice Draze i Trumana, bio je odlikovan jer je zaista spasao te pilote, Amerikanci cuvaju svoje ljude. Da ih je spasao Hitler oni bi ga prvo odlikovali, a posle mu sudili.

Keti S.

pre 7 godina

@Meister Jacob

AUUU,Majstor Jakove ala je tebi ispran mozak. Procitaj malo,informisi se. Ne kaze se bez razloga,"Covek se uci dok je ziv."

zloban

pre 7 godina

Naravno da u Srbiji nije isto...u Srbiji jos nismo dosli do saznanja da su cetnici bili fasisti, Nediceva Srbija pandan NDH, da je srpski dobrovoljacki pokret ratovao pod Staljingradom u sklopu SS jedinica, da su u WW2 na snazi bili rasni zakoni i da su Srbi drzali konc logore...kasnimo za Hrvatima kao I obicno.

Zigzag

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ? 
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno. 
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?

dragan

pre 7 godina

Kako svi vide problem u Hrvatima,a ne vide ga kod nas?Dovoljno je čuti Dacica koji bi da gradi spomenik Milosevicu!Nek svak krene od svog dvorišta i biće svima mnogo bolje!

binsr

pre 7 godina

Brate mili, mi Srbi, i javne licnosti i obican narod, non stop o nekom bratstvu i jedinstvu pricamo, a Hrvati velicaju ubice Srba. Cemu to vise? Zar posle Jasenovca, "oluje", "bljeska", Knina, toliko prognanih i ubijenih, decijih logora (!!!), jos nismo shvatili da tu nema ni zrna prijateljstva, a kamoli bratstva i jedinstva?! Nikad mi ovaj nas narod nece biti jasan. Sto kaze Bora Corba "jednom ga ubijes, on hoce opet".
(Zasrbiju, 16. avgust 2016 13:28)

A najjaci su ovi odavde koji se loze na tekstove iz Hrvatske u kojima se peru od ustastva. A da ih pitas te iste Hrvate za Jadovno, Jasenovac ... Sto rece neko ovde u komentarima: lajt ustase i ustase 100 s.

Ko o kome

pre 7 godina

gospodine šerbedžija, a šta to nije drugačije u srbiji? jel smo mi nekog fašistu koji je učestvovao u pokolju preko 1.500.000 ljudi u durgom svetskom ratu proglašavali za svetca? jesmocli ukidali latinicu? jel smo proterali 90ih 250.000 srba?...
Radili ste genocide po Bosni i Hrvatskoj tako da ne radi Srbe ovdje dušicama

moj ego i ja

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali vi srbi stvarno niste pri zdravoj pameti!!!
O kakvim ustasama vi pricate? Razumijem da vam na vasoj tv nisu prikazivali sta vasa braca rade i kako oslobadzaju tudze drzave...pogledajte kako su oslobadzali Vukovar, Skabrnju, Dalj, Vocin, Ilok i da ne nabrajam vise(koristite internet i u edukativne svrhe) i sve to pod izlikom da su ustase klale prije 50 godina!!!
Ne znam sta ste ucili u skoli ali vasi cetnici su takodzer bili fasisticki saveznici (opet pogledaj internet...barem danas to nebi trebao biti problem). Velik dio njih su partizani takodzer pobili na Blaiburgu-nenaoruzane.
A sto se tice Kardinala Alojzija Stepinca molim Vas ne sudite o njemu po izjavama "slavnih" povjesnicara tipa Nikolic, Vucic, Dacic, Pupovac i slicnih, jer zbog njih ste tu di jeste...od velike srbije ostade Vam Beogradski pasaluk. Za razliku od njih procitajte sto su za tog istog "zlocinca" izjavili ljudi ciji su zivoti spaseni, neki od njih su i pravoslavni svestenici (internet).
Laz o drugima, pa cak i istina ne mogu umanjiti zlocine pripadnika vaseg naroda.
...JER ZLOCIN JE ZLOCIN, I NEMOZE GA OPRAVDATI TO STO JE NETKO UCINIO PRIJE 100, 65 ILI 25 GODINA!!!
PS: reci cete ovo je pisao ustasa ali prevarit cete se!
...Pavelic i njegovi zlocini su nesto naj gore sto se Hrvatim moglo desiti!!!

Realno

pre 7 godina

Ovaj čovek nije u stanju da izusti ono što misli. Ceo život sve neki cinizam, tamo vamo. Reci brate šta ti je problem. Ko ti smeta i za koju si opciju. Okani se Srba već jednom. Nemaš ti šta nama da pridikuješ, mi smo i zaboravili za Vas i da postojite...

Дража

pre 7 godina

Е мој Шербеџија, знаш ти да ни у Србији није друкчије, а управо по томе види се да или не знаш, у шта сумњам, или се шлихташ Хрватима у фазону "лоши су и они". А заправо је у Србији много другачије него у Хрватској, под. бр. 1 овде људи не пате од масовних и општих заблуда као Хрвати. Тамо нема човека који није бар донекле жртва пропаганде и заблуда које се њоме шире, овде такве пропаганде нема, бар не на државном и образовном нивоу док тамо то цвета и шири се преко највиших државних чиновника као и кроз школе и уџбенике.

simon

pre 7 godina

E pa Rade u Srbiji jeste drugacije. Mozes ti sebe da tesis koliko hoces (nije ti ni prvi ni poslednji put) ali Srbi nemaju kompleks (sem nekoliko pojedinaca) koji raskosno poseduju Hrvati. Znam da ti nije lako...ali svako nosi svoj krst i to sto ti svoj pokusavas da natovaris Srbiji nikako ti nece pomoci. Sorry.

mizerija od čoveka

pre 7 godina

Pomislio bi neko da se i u Srbiji podiže spomenik ubici ambasadora SFRJ,
pošto:
"...To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije..."

Otac Namimije

pre 7 godina

(Џејмс 007Bond, 16. avgust 2016 11:41)

Procita li ti sta rece covek? Zaista ne vidim mesto tvom komentaru nigde, a narocito ne na ovu vest.

Dokle god ne prestanemo da trazimo problem u drugoj strani, necemo se resiti ovog bremena netrpeljivosti. Okrenimo se buducnosti i ne dozvolimo da nama manipulisu, jer od mrznje jedino centri moci imaju "koristi".

Ne dozvolimo da beskicmenjaci i pajaci poput Seselja ili Tompsona, kao i tih koji njima upravljaju, unistavaju buducnost svima nama.

Ja samo zelim da idem u Hrvatsku i da se smejem, slusam klape, pijem vina i jedem lignje.

stiven k.

pre 7 godina

Neverovatno kako se uvek pravi paralela između nas i Hrvata. Šta se to dešava u Srbiji, što bi bilo imalo slično sa povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj. E moj Rade.

petar

pre 7 godina

gospodine šerbedžija, a šta to nije drugačije u srbiji? jel smo mi nekog fašistu koji je učestvovao u pokolju preko 1.500.000 ljudi u durgom svetskom ratu proglašavali za svetca? jesmocli ukidali latinicu? jel smo proterali 90ih 250.000 srba?...

Zasrbiju

pre 7 godina

Brate mili, mi Srbi, i javne licnosti i obican narod, non stop o nekom bratstvu i jedinstvu pricamo, a Hrvati velicaju ubice Srba. Cemu to vise? Zar posle Jasenovca, "oluje", "bljeska", Knina, toliko prognanih i ubijenih, decijih logora (!!!), jos nismo shvatili da tu nema ni zrna prijateljstva, a kamoli bratstva i jedinstva?! Nikad mi ovaj nas narod nece biti jasan. Sto kaze Bora Corba "jednom ga ubijes, on hoce opet".

Dr Spook

pre 7 godina

Niko tako dobro nije iskoristio novo nastalu situaciju posle raspada bivse SFRJ kao Rade Serbedzija, Djordje Balasevic i Zvonko Bogdan.
Napravili su trzista i dobre pare mlate na koncertima punih emocija......
Stalno provlace pricu kako su svi protiv njih a oni su eto samo obicni i normalni umetnici koji vole sve ljude na ovom svetu.
U zavisnosti od potrebe i situacije, oni su i srbi i hrvati i jugosloveni.
Nisam zlonameran a jos manje sam desno orjentisan ali ovi komercijalni umetnici emotivci su mi zaista sve vise odvratni.

Laki

pre 7 godina

"To isto mislim i o Srbiji.Znam da ni tamo nije drugačije"

A sta to u Srbiji nije drugacije ?
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.

goran ns

pre 7 godina

Šta je to isto u Srbiji? Jel mi lupamo dvojezične table? Da li mi pevamo pesme o klanju civila? Dižemo spomenike teroristima? Govorimo jezikom mržnje? Dokle više to relativizovanje krivca. Krivac za loše odnose je jedan koji ne želi mir, onaj koji lažima pokušava da sakrije sramotu svoju, onaj koji želi da nas nema. Dosta više s tim, pa nećemo ćutati i gledati kako nas gaze.

Pavle

pre 7 godina

Nije moguće i nije pravedno povući paralelu između dešavanja u Hrvatskoj i Srbiji. Očigledno je da fašizam ulazi u sve pore Hrvartskog društva pod izgovorom i osudom komunizma i terorističke države YU.

Stelt tehnology

pre 7 godina

Šta konkretno imaš kada kažeš da to isto misliš i o Srbiji?
Pecnuo Hrvate, pa ajde da malo uvredim i Srbiju, onako bez razloga.

stanovnikplaneteZemlje

pre 7 godina

Lepa poruka. Mogli bi glumci, uopšte poznati, malo vise da promovišu ovakve stvari i pozivaju na mir, a ne da reklamiraju nezdravu hranu i gluposti velikih korporacija. Moc je u vašim rukama najviše.

Skorpion47

pre 7 godina

"Tako je i u Srbiji", kaže Šerbedžija. Zbog toga i jesmo tu gde jesmo, uvek bi da pravimo ravnotežu. Rehabilitacija Draže je ruglo za Srbiju, ali ovo što Hrvati rade, izjave njihovih ministara, kićenje ustaškim znamenjem, defilovanje ustaša u Srbu, spomenici i sve drugo, pa to "druže" Šerbedžija ne može biti isto. Voleo bih da ovo pročitaš, ali B92 to neće objaviti.

Milos

pre 7 godina

"To isto mislim i o Srbiji. Znam da tamo nije drugacije." Problem je u tome sto u Hrvatskoj ne moze da se kritikuje hrvatski fasizam a da se ne spomene Srbija u negativnom kontekstu. A lazno izjednacavanje zlocina posle WW2 nas je i dovelo tu gde jesmo, od 1991 pa na ovamo.

Meister Jakob

pre 7 godina

U polemike oko podizanja spomenika tom Barešiću za kojeg sam nedavno prvi puta čuo neću ulaziti, ali ako može spomenik Draži onda može i ovom.
No ne znam zašto stalno napadate Hrvatsku zbog proglašenja Stepinca za sveca, to ne radi Hrvatska nego papa i Vatikan.
Papa, i to ne bilo koji, nego ovaj papa nad papama je rekao da kod njega ne postoji ni trunka sumnje da Stepinca treba proglasiti za sveca. Srbiji je dao priliku da mu predočite kompromitirajuće dokaze, prošli su mjeseci i ništa, vi ste za prikupljanje dokumentacije zadužili poznatog akademika i cijenjenog istoričara prof.dr.Tomislava Nikolića, koji teatar apsurda.
I zar vi stvarno mislite da bi papa išao proglasiti nekog za sveca a da nije 200% siguran da ispunjava sve kriterije i da nema ni kaznu za prebrzu vožnju ili švercanje u tramvaju, a kamo li neki ozbiljniji zločin, zar mislite da bi on zločinca išao proglasiti za sveca?!
Dok Srbija u međuvremenu "rehabilituje" dokazane ratne zločince i naziva po njima ulice i diže im spomenike.
Draža je još 1929. sa svojim četnicima počeo masovno tamaniti Hrvate i to nastavio i za vrijeme rata, ali kad je pred kraj rata, nakon iskrcavanja na Normandiju vidio kako se stvari razvijaju odjednom otkrio antifašizam, spasio par pilote, i neinformirani Truman mu dao orden. A Nedića da i ne spominjem. Englezi su Quislingu dali plemićku titulu dok nisu znali ko je i šta je, pa da Norvežanima predložimo njegovu rehabilitaciju, sigurno će se složiti, i da mu podignu spomenik!

ilke

pre 7 godina

Bas bih voleo da mi Brozovi borci za ljubav i demokratiju pokazu kako je moguce vrsiti stalno isjednacavanje srpskog i hrvatskog negativnog istorijskog nasledja. Nasa zajednicka istorija ne pocinje 90-ih, bilo je tu nekog pokolja civila u Macvi pocetkom proslog veka, spaljivanja zivih srpskih oficira u centru srebrnice 40-ih godina poslog veka, srbosjeka, jama, decijih logora i ostalih gadosti. Ali lepo je davati komplimente Andji, uzurpirati srpski antifasizam, dodati malo fasizma Jugoslovenskoj Vojsci u Otadzbini, glumiti ruske ubice, srpske koljace i "drink kokakola". Samo neka je politicki korektno i isplativo.

20kinte

pre 7 godina

....ali zato si igrao Srbina ratnog zlocinca vise puta, trudio se da besprekorno ogadis sve nase kroz Holivud - ne pravdaj se profesionalizmom, ima tu i etike i morala, nego te to ne interesuje - dok ti nije palo na pamet da reciprociras sa takvom ulogom Hrvata bilo gde. Pricas kako vetar dune i juris publiku sa obe strane. Izjave ovakvih likova nemaju nikakvu tezinu, jer jedno pricaju ,a drugo rade. Bljuv.

f7

pre 7 godina

Imao sam prilike da upoznam g.Šerbedžiju na sceni i van nje. Čovek iskren u onone što radi i govori. Ne-prodana, velika duša. Rade kralju, pa ne samo Liru ...

Dane

pre 7 godina

A nije zaboravljao ni svoj novčanik, kao ni razne Brege, Čole i slični. Ostao je zaglavljen na pola puta od JugoslAvena do dovršenog konvertita tipa braće Petrović i Ivaniševića, pa nam sada svoju životnu konfuziju podmeće kao svoju životnu filozofiju.

Mrki

pre 7 godina

Koja jado progresivna javnost, svi su kao jedan, samo se uplašeni Srbi pomalo bune. Kod Hrvata se zna da su svi ali bukvalno svi za Stepinca i Barišuća.
Uvek imaju svog Srbina kao što to sada Rade radi da priča o nekakvoj progresivnoj Hrvatskoj, on nije Hrvat da bi pričao o hrvatskoj progresiji.

Realno

pre 7 godina

O čemu ovaj priča? Šta je isto u Srbiji? Javno veličanje fašizma,podizanje spomenika teroristi? Slavljenje etničkog čišćenja?Ne razumem tu potrebu da izvlači istu ravan kad je nema.Opet razumem strah jer je i sam obeležen kao Srbin koji živi u Hrvatskoj.

Johnny Banana

pre 7 godina

Moram da kažem, Rade je jako fin čovek. Kulturan. Boem. Fukare sa obe strane Drine ga pluju, potpiruju mržnju i netrpeljivost. A prošlo je 20 god od nesretnog rata. Ma Švabe i Englezi su sve zaboravili jedni drugima, godinu nakon rata. Doenitz i Speer su im bile glavne zvezde u Londonu. A naši primitivci ne znaju ništa drugo nego li da večno mrze! Ma dosta više bre sa ratom, Stepincom Dražom... Nek gore u paklu ili gde već jesu, a mi se okrenimo svakodnevnim problemima, da mladost ne beži u Švabiju, da možemo da platimo režije da živimo kao ljudi! A političari su nam takve fukare kakve svet nije video!

90s

pre 7 godina

pa narod je i u Hrvatskoj i u Srbiji glasao da se vrate devedeset, e sad samo, oni imaju popravni već za mesec dana, a mi sa Vulinom do večnosti....

miljacka

pre 7 godina

To izjednačavanje žrtava i dželata, Srba i Hrvata, njihove odgovornosti, taj jugoslovenizam od ideologije čiji su zastupnici ovakvi (Rade, Karanović i sl), to je nas Srbe zaglupelo i zavelo toliko da osim što nestajemo, mi se i radujemo nestanku i još ljubimo one onakve.

Ovde glumci, keramičari, megatrendovci forsiraju javno mnjenje. Je suština. I to opasna suština.

Ćutanje je zlato. Naročito kad duva oluja.

Ima kod Selenića (antipod Pekiću) jedna misao o ljudima bez nacije, vere, prošlosti, predanja. Dakle, bez budućnosti.
Očevi i oci. Divna knjiga.

Taj hipsteraj u suštini čovekovoj je opasan. Nego li onaj spoljašnji, kad se pusti brada i stavi šešir.

Milence

pre 7 godina

Bratstvo deluje nemoguce u skorije vreme.

Kako kazu ameri, kad dodjes do kraja kanapa, vezi cvor

i nastavi dalje.

Rade poseti nas cesce

sah 88

pre 7 godina

Meni nista nije jasno, na ivici smo sukoba a onda procitas ovo, pa procitas Perkovicku koja kako sama kaze navija za Jugoslovenske sportiste........?!

gandi

pre 7 godina

A šta je to Srbiji slično kao u Hrvatskoj. Srbi nemaju ništa sa ubijanjem dece i nemoćnih. Srpski sindrom kod brata Rada, da mu slučajno ko ne zameri pa balansira.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

,,Ali verujem u svest naroda i u progresivnu snagu naroda.,,

Значи, нема свести и прогресивне снаге народа...

И све је тако само због Крајине, јер увек су се бојали да ће Срби Крајишници ампутирати Крајину која је уствари заслужено СРПСКА...А реално и историјски су само Срби били војници у Аустроугарској војној Крајини, а Хрвата није било ни 1 у 1000...И онда вас на крају побију по логорима, протерају и кажу: ,,Лика,Банија, Кордун и северна Далмалија нису Крајина, него Хрватска,,.

И зато је сва та мржња, и зато вас Србе Крајишнике ни не воле...И другачија би била прича да су и Хрвати били војници у војној Крајини, и онда би и могли рећи да је Крајина Хрватска, а овако се то не може рећи...

Lula

pre 7 godina

"Ali verujem u svest naroda i u progresivnu snagu naroda. I siguran sam da će se sve to ponovo staviti na svoje mesto". Kakva mlitava izjava. Pazi da nekog slucajno ne uvredis. Ja ne verujem u svest naroda, jer je taj narod doveo te ljude na vlast. Primitivaca ima toliko, i kod jednih i drugih, da svesna i progresivna manjina nema sanse. To je realnost, moj dragi Serbedzija.

Zdenko

pre 7 godina

Sta to tacno u Srbiji "nije drugacije"? Da li mora kritika Hrvatske da se razvodni kritikom Srbije? Ako mora, onda bolje ne reci nista, Rade.

Viktor

pre 7 godina

Ovi izdanci jugokomunizma ne mogu, a da ne potkace i da uvek traze paralelu i gde je nema zbog laznog "bratstva i jedinstva" kod svake gluposti ili ruzne stvari koja se desi u Rvackoj. Izjednacavajuci neizjednacivo. Slusaj molim te: "To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije.". A sta to mislis, na osnovu cega? Ne moz da das izjavu koja se tice samo njih, mora da se potkace Srbi i Srbija ni kad luk jeli, nit mirisali (sem bili zrtve istih). Licemeru.

Moja dobra Ines

pre 7 godina

Drugačije je u Srbiji, Rade. Ipak, nisu Hrvati etnički očišćeni iz Srbije, nego Srbi iz Hrvatske. I ne traje to zadnje tri decenije, već pun vijek. Jedino dobro je što je proces završen. Isto kao što je Hitler riješio problem Jevreja u Njemačkoj, i Hrvatska je riješila problem Srba u Hrvatskoj. Da je za ponos nije, da je cilj postignut - jeste, ali da smo isti - nismo.

pera car

pre 7 godina

To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije.
Poštovani umetniče, nije isto kao u Hrvatskoj.
Pa ne pravimo mi spomenike naci-teroristima.
NISMO ISTI!

Laki

pre 7 godina

"To isto mislim i o Srbiji.Znam da ni tamo nije drugačije"

A sta to u Srbiji nije drugacije ?
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.

Zdenko

pre 7 godina

Sta to tacno u Srbiji "nije drugacije"? Da li mora kritika Hrvatske da se razvodni kritikom Srbije? Ako mora, onda bolje ne reci nista, Rade.

Stelt tehnology

pre 7 godina

Šta konkretno imaš kada kažeš da to isto misliš i o Srbiji?
Pecnuo Hrvate, pa ajde da malo uvredim i Srbiju, onako bez razloga.

Moja dobra Ines

pre 7 godina

Drugačije je u Srbiji, Rade. Ipak, nisu Hrvati etnički očišćeni iz Srbije, nego Srbi iz Hrvatske. I ne traje to zadnje tri decenije, već pun vijek. Jedino dobro je što je proces završen. Isto kao što je Hitler riješio problem Jevreja u Njemačkoj, i Hrvatska je riješila problem Srba u Hrvatskoj. Da je za ponos nije, da je cilj postignut - jeste, ali da smo isti - nismo.

Zasrbiju

pre 7 godina

Brate mili, mi Srbi, i javne licnosti i obican narod, non stop o nekom bratstvu i jedinstvu pricamo, a Hrvati velicaju ubice Srba. Cemu to vise? Zar posle Jasenovca, "oluje", "bljeska", Knina, toliko prognanih i ubijenih, decijih logora (!!!), jos nismo shvatili da tu nema ni zrna prijateljstva, a kamoli bratstva i jedinstva?! Nikad mi ovaj nas narod nece biti jasan. Sto kaze Bora Corba "jednom ga ubijes, on hoce opet".

Pavle

pre 7 godina

Nije moguće i nije pravedno povući paralelu između dešavanja u Hrvatskoj i Srbiji. Očigledno je da fašizam ulazi u sve pore Hrvartskog društva pod izgovorom i osudom komunizma i terorističke države YU.

ilke

pre 7 godina

Bas bih voleo da mi Brozovi borci za ljubav i demokratiju pokazu kako je moguce vrsiti stalno isjednacavanje srpskog i hrvatskog negativnog istorijskog nasledja. Nasa zajednicka istorija ne pocinje 90-ih, bilo je tu nekog pokolja civila u Macvi pocetkom proslog veka, spaljivanja zivih srpskih oficira u centru srebrnice 40-ih godina poslog veka, srbosjeka, jama, decijih logora i ostalih gadosti. Ali lepo je davati komplimente Andji, uzurpirati srpski antifasizam, dodati malo fasizma Jugoslovenskoj Vojsci u Otadzbini, glumiti ruske ubice, srpske koljace i "drink kokakola". Samo neka je politicki korektno i isplativo.

petar

pre 7 godina

gospodine šerbedžija, a šta to nije drugačije u srbiji? jel smo mi nekog fašistu koji je učestvovao u pokolju preko 1.500.000 ljudi u durgom svetskom ratu proglašavali za svetca? jesmocli ukidali latinicu? jel smo proterali 90ih 250.000 srba?...

Dr Spook

pre 7 godina

Niko tako dobro nije iskoristio novo nastalu situaciju posle raspada bivse SFRJ kao Rade Serbedzija, Djordje Balasevic i Zvonko Bogdan.
Napravili su trzista i dobre pare mlate na koncertima punih emocija......
Stalno provlace pricu kako su svi protiv njih a oni su eto samo obicni i normalni umetnici koji vole sve ljude na ovom svetu.
U zavisnosti od potrebe i situacije, oni su i srbi i hrvati i jugosloveni.
Nisam zlonameran a jos manje sam desno orjentisan ali ovi komercijalni umetnici emotivci su mi zaista sve vise odvratni.

Milos

pre 7 godina

"To isto mislim i o Srbiji. Znam da tamo nije drugacije." Problem je u tome sto u Hrvatskoj ne moze da se kritikuje hrvatski fasizam a da se ne spomene Srbija u negativnom kontekstu. A lazno izjednacavanje zlocina posle WW2 nas je i dovelo tu gde jesmo, od 1991 pa na ovamo.

goran ns

pre 7 godina

Šta je to isto u Srbiji? Jel mi lupamo dvojezične table? Da li mi pevamo pesme o klanju civila? Dižemo spomenike teroristima? Govorimo jezikom mržnje? Dokle više to relativizovanje krivca. Krivac za loše odnose je jedan koji ne želi mir, onaj koji lažima pokušava da sakrije sramotu svoju, onaj koji želi da nas nema. Dosta više s tim, pa nećemo ćutati i gledati kako nas gaze.

Skorpion47

pre 7 godina

"Tako je i u Srbiji", kaže Šerbedžija. Zbog toga i jesmo tu gde jesmo, uvek bi da pravimo ravnotežu. Rehabilitacija Draže je ruglo za Srbiju, ali ovo što Hrvati rade, izjave njihovih ministara, kićenje ustaškim znamenjem, defilovanje ustaša u Srbu, spomenici i sve drugo, pa to "druže" Šerbedžija ne može biti isto. Voleo bih da ovo pročitaš, ali B92 to neće objaviti.

pera car

pre 7 godina

To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije.
Poštovani umetniče, nije isto kao u Hrvatskoj.
Pa ne pravimo mi spomenike naci-teroristima.
NISMO ISTI!

Realno

pre 7 godina

O čemu ovaj priča? Šta je isto u Srbiji? Javno veličanje fašizma,podizanje spomenika teroristi? Slavljenje etničkog čišćenja?Ne razumem tu potrebu da izvlači istu ravan kad je nema.Opet razumem strah jer je i sam obeležen kao Srbin koji živi u Hrvatskoj.

Viktor

pre 7 godina

Ovi izdanci jugokomunizma ne mogu, a da ne potkace i da uvek traze paralelu i gde je nema zbog laznog "bratstva i jedinstva" kod svake gluposti ili ruzne stvari koja se desi u Rvackoj. Izjednacavajuci neizjednacivo. Slusaj molim te: "To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije.". A sta to mislis, na osnovu cega? Ne moz da das izjavu koja se tice samo njih, mora da se potkace Srbi i Srbija ni kad luk jeli, nit mirisali (sem bili zrtve istih). Licemeru.

20kinte

pre 7 godina

....ali zato si igrao Srbina ratnog zlocinca vise puta, trudio se da besprekorno ogadis sve nase kroz Holivud - ne pravdaj se profesionalizmom, ima tu i etike i morala, nego te to ne interesuje - dok ti nije palo na pamet da reciprociras sa takvom ulogom Hrvata bilo gde. Pricas kako vetar dune i juris publiku sa obe strane. Izjave ovakvih likova nemaju nikakvu tezinu, jer jedno pricaju ,a drugo rade. Bljuv.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

,,Ali verujem u svest naroda i u progresivnu snagu naroda.,,

Значи, нема свести и прогресивне снаге народа...

И све је тако само због Крајине, јер увек су се бојали да ће Срби Крајишници ампутирати Крајину која је уствари заслужено СРПСКА...А реално и историјски су само Срби били војници у Аустроугарској војној Крајини, а Хрвата није било ни 1 у 1000...И онда вас на крају побију по логорима, протерају и кажу: ,,Лика,Банија, Кордун и северна Далмалија нису Крајина, него Хрватска,,.

И зато је сва та мржња, и зато вас Србе Крајишнике ни не воле...И другачија би била прича да су и Хрвати били војници у војној Крајини, и онда би и могли рећи да је Крајина Хрватска, а овако се то не може рећи...

C i n i k

pre 7 godina

Nisam bas razumeo,sta on to "isto misli i o Srbiji" ? Ovaj i nije Srbin,ne zanimaju me nikakva njegova 'promisljanja' ali reci da isto ocekujete od Srbije,sto i od Hr,u situaciji kada u Hr divlja nacizam,sovinizam i fasizam, je pomalo,degute. Sramota je.

Dane

pre 7 godina

A nije zaboravljao ni svoj novčanik, kao ni razne Brege, Čole i slični. Ostao je zaglavljen na pola puta od JugoslAvena do dovršenog konvertita tipa braće Petrović i Ivaniševića, pa nam sada svoju životnu konfuziju podmeće kao svoju životnu filozofiju.

gandi

pre 7 godina

A šta je to Srbiji slično kao u Hrvatskoj. Srbi nemaju ništa sa ubijanjem dece i nemoćnih. Srpski sindrom kod brata Rada, da mu slučajno ko ne zameri pa balansira.

Dario Cerovac

pre 7 godina

Zašto uvek neko pravda hrvatski fašizam tako što ovlaš kaže da je "u Srbiji isto". Kako isto? Da li smo mi fukari digli spomenik? Da li smo mi fašistima digli spomenik? Da li mi lupamo table na latiničnim, kineskim, natpisima na hindu jeziku ili sa arapskim jezikom? O čemu razni "mundijalisti", a u stvari bivši komunisti stalno naklapaju? Možda hoće reći da je Draža isto što i Sterpinac? Odakle im to? Da li je Draža držao logore? Da li je on prekrštavao Muslimane? O čemu vi to? da li u Srbiji ima svih naroda i narodnosti, dok u susednim zemljama ina samo Hrvata, Šiptara, Muslimana, Bugara? Da li su svi Romi iz tih zemalja se sjatili u Srbiju? Dokle mi više da trpimo ovakve uvrede na naš račun da bi se opravdalo tuđe ludilo. Dok mi ne stanemo na kraj tim lažnim ocenama nas Srba neće ni nama Srbima biti bolje i uvek će nas prikazivati onakvima kakvi nikada nismo bili. Mi smo za sve te protuve oličenje antičke demokratije, samo imamo problem što sebe ne cenimo, a vredimo daleko više od svih u okruženju i od ovakvih protuva koji nam daju lažne ocene. Dosta su nas komunisti učili tome šta smo mi!

Mrki

pre 7 godina

Koja jado progresivna javnost, svi su kao jedan, samo se uplašeni Srbi pomalo bune. Kod Hrvata se zna da su svi ali bukvalno svi za Stepinca i Barišuća.
Uvek imaju svog Srbina kao što to sada Rade radi da priča o nekakvoj progresivnoj Hrvatskoj, on nije Hrvat da bi pričao o hrvatskoj progresiji.

miljacka

pre 7 godina

To izjednačavanje žrtava i dželata, Srba i Hrvata, njihove odgovornosti, taj jugoslovenizam od ideologije čiji su zastupnici ovakvi (Rade, Karanović i sl), to je nas Srbe zaglupelo i zavelo toliko da osim što nestajemo, mi se i radujemo nestanku i još ljubimo one onakve.

Ovde glumci, keramičari, megatrendovci forsiraju javno mnjenje. Je suština. I to opasna suština.

Ćutanje je zlato. Naročito kad duva oluja.

Ima kod Selenića (antipod Pekiću) jedna misao o ljudima bez nacije, vere, prošlosti, predanja. Dakle, bez budućnosti.
Očevi i oci. Divna knjiga.

Taj hipsteraj u suštini čovekovoj je opasan. Nego li onaj spoljašnji, kad se pusti brada i stavi šešir.

Lula

pre 7 godina

"Ali verujem u svest naroda i u progresivnu snagu naroda. I siguran sam da će se sve to ponovo staviti na svoje mesto". Kakva mlitava izjava. Pazi da nekog slucajno ne uvredis. Ja ne verujem u svest naroda, jer je taj narod doveo te ljude na vlast. Primitivaca ima toliko, i kod jednih i drugih, da svesna i progresivna manjina nema sanse. To je realnost, moj dragi Serbedzija.

Johnny Banana

pre 7 godina

Moram da kažem, Rade je jako fin čovek. Kulturan. Boem. Fukare sa obe strane Drine ga pluju, potpiruju mržnju i netrpeljivost. A prošlo je 20 god od nesretnog rata. Ma Švabe i Englezi su sve zaboravili jedni drugima, godinu nakon rata. Doenitz i Speer su im bile glavne zvezde u Londonu. A naši primitivci ne znaju ništa drugo nego li da večno mrze! Ma dosta više bre sa ratom, Stepincom Dražom... Nek gore u paklu ili gde već jesu, a mi se okrenimo svakodnevnim problemima, da mladost ne beži u Švabiju, da možemo da platimo režije da živimo kao ljudi! A političari su nam takve fukare kakve svet nije video!

T

pre 7 godina

"Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac. "
(T, 16. avgust 2016 17:11)
A šta mislite o preobračenju bogumila? Znate koji srbski svetac ima na duši tu zaslugu? Na koji je način u tomu učestvovao? Šta je tražio da se napravi sa onima koji se neće preobratiti?...
(Jura, 16. avgust 2016 20:02)
Poredite srpske vladare iz srednjeg veka sa katolickim biskupom iz XX? Ako Vi tu ne vidite problem, onda nemam sta da Vam objasnjavam.

stanovnikplaneteZemlje

pre 7 godina

Lepa poruka. Mogli bi glumci, uopšte poznati, malo vise da promovišu ovakve stvari i pozivaju na mir, a ne da reklamiraju nezdravu hranu i gluposti velikih korporacija. Moc je u vašim rukama najviše.

Meister Jakob

pre 7 godina

U polemike oko podizanja spomenika tom Barešiću za kojeg sam nedavno prvi puta čuo neću ulaziti, ali ako može spomenik Draži onda može i ovom.
No ne znam zašto stalno napadate Hrvatsku zbog proglašenja Stepinca za sveca, to ne radi Hrvatska nego papa i Vatikan.
Papa, i to ne bilo koji, nego ovaj papa nad papama je rekao da kod njega ne postoji ni trunka sumnje da Stepinca treba proglasiti za sveca. Srbiji je dao priliku da mu predočite kompromitirajuće dokaze, prošli su mjeseci i ništa, vi ste za prikupljanje dokumentacije zadužili poznatog akademika i cijenjenog istoričara prof.dr.Tomislava Nikolića, koji teatar apsurda.
I zar vi stvarno mislite da bi papa išao proglasiti nekog za sveca a da nije 200% siguran da ispunjava sve kriterije i da nema ni kaznu za prebrzu vožnju ili švercanje u tramvaju, a kamo li neki ozbiljniji zločin, zar mislite da bi on zločinca išao proglasiti za sveca?!
Dok Srbija u međuvremenu "rehabilituje" dokazane ratne zločince i naziva po njima ulice i diže im spomenike.
Draža je još 1929. sa svojim četnicima počeo masovno tamaniti Hrvate i to nastavio i za vrijeme rata, ali kad je pred kraj rata, nakon iskrcavanja na Normandiju vidio kako se stvari razvijaju odjednom otkrio antifašizam, spasio par pilote, i neinformirani Truman mu dao orden. A Nedića da i ne spominjem. Englezi su Quislingu dali plemićku titulu dok nisu znali ko je i šta je, pa da Norvežanima predložimo njegovu rehabilitaciju, sigurno će se složiti, i da mu podignu spomenik!

lola

pre 7 godina

@moj ego i ja
Gospodine, gde su linkovi? Evo ja sam, kao dete iz mesovitog braka, zainteresovana da procitam. Volela bih da objasnim sebi samoj zasto je moj hrvatski narod ubijao moj srpski narod, zatvarao, mucio, u skrape i jame bacao, sakatio, mrzeo, proterao. To me pitanje muci oduvek. I ne verujem ni glumcima ni pevacima ni kardinalima niti njihovim kriterijumima. Verujem samo svojim ocima koje vide da li je ili nije isto. Nije.

Jana

pre 7 godina

Gospodine, kada ste otisli preko okeana mislili ste da samo Vas cekaju, Vas Balkanca, da mu dodele glavnu rolu. Tamo ste mogli igrati samo negativce sa istoka a narocito iz Rusije.
Kada "tamo" gde ste igrali glavne uloge nije valjalo mozda bude dobro na Brijonima.

Semper fidelis

pre 7 godina

E, kakav evropljanin, malo ću jedne pa malo druge, pa sam cool pa sam peacebrother, ... pa ću malo na Brijune, pa ću malo po Beogradiću... sa gitarom i flašom vina da hinim boemštinu.

Ćutanje je zlato - zašto dobar glumac ne bio samo to, zašto ovakve tupavosti koje više priliče nekoj tinejdžerkici... baš ti znaš sve o Stepincu i sve o Srbima... drži se Ti lepo pozorišta i filma, tu si kralj.

dragan

pre 7 godina

Kako svi vide problem u Hrvatima,a ne vide ga kod nas?Dovoljno je čuti Dacica koji bi da gradi spomenik Milosevicu!Nek svak krene od svog dvorišta i biće svima mnogo bolje!

qqqq

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ?
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?
(Zigzag, 16. avgust 2016 17:06)

Znači tvoja logika je otprilike ovakva:
Napravim težak zločin, iz nekog razloga ne shvatam da sam kriv (što je suludo, ali ajd...), onda dođu tu neki stariji, "iskusniji" kažu mi uveravaju me da ništa loše nisam uradio i meni savest bude mirna.
Zločin je zločin, i ni jedna relativizacija pa makar došla od cele kugle zemaljske tu činjenicu ne može da promeni. A činjenica je da je NDH bila genocidna tvorevina, kao i to da je oluja bila najveći egzodus u evropi posle ww2. Sad što se to vama ne dopada, to je vaš problem.

moj ego i ja

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali vi srbi stvarno niste pri zdravoj pameti!!!
O kakvim ustasama vi pricate? Razumijem da vam na vasoj tv nisu prikazivali sta vasa braca rade i kako oslobadzaju tudze drzave...pogledajte kako su oslobadzali Vukovar, Skabrnju, Dalj, Vocin, Ilok i da ne nabrajam vise(koristite internet i u edukativne svrhe) i sve to pod izlikom da su ustase klale prije 50 godina!!!
Ne znam sta ste ucili u skoli ali vasi cetnici su takodzer bili fasisticki saveznici (opet pogledaj internet...barem danas to nebi trebao biti problem). Velik dio njih su partizani takodzer pobili na Blaiburgu-nenaoruzane.
A sto se tice Kardinala Alojzija Stepinca molim Vas ne sudite o njemu po izjavama "slavnih" povjesnicara tipa Nikolic, Vucic, Dacic, Pupovac i slicnih, jer zbog njih ste tu di jeste...od velike srbije ostade Vam Beogradski pasaluk. Za razliku od njih procitajte sto su za tog istog "zlocinca" izjavili ljudi ciji su zivoti spaseni, neki od njih su i pravoslavni svestenici (internet).
Laz o drugima, pa cak i istina ne mogu umanjiti zlocine pripadnika vaseg naroda.
...JER ZLOCIN JE ZLOCIN, I NEMOZE GA OPRAVDATI TO STO JE NETKO UCINIO PRIJE 100, 65 ILI 25 GODINA!!!
PS: reci cete ovo je pisao ustasa ali prevarit cete se!
...Pavelic i njegovi zlocini su nesto naj gore sto se Hrvatim moglo desiti!!!

T

pre 7 godina

(Meister Jakob,
16. avgust 2016 12:31)

Da se razumemo, nisam nikad bila niti cu ikad biti za bilo koji oblik nacionalizma, sovinizma ili fasizma. Tudjman, Pavelic, Artukovic, Mihailovic, Nedic - sve su to razlicite strane iste medalje. Jedni drugima su izgovor za postojanje i delovanje.

Medjutim, Vi tvrdite da je Truman bio "neinformiran" (u vezi sa Mihailovicem), a da je papa itekako obavesten o Stepincu. Kako je to moguce?
Kazete da Vatikan, a ne Hrvatska zeli proglasenje blazenog Stepinca. Zar nije logicno da crkva zeli da proglasi svecem onog ko je doprineo da danas ima vise Hrvata (pokrstenih Srba)? Da li to znaci da je on nevin? Mozda Stepinac nije nikog ubio, ali u ocima bilo kog postenog coveka, on ne zasluzuje da bude proglasen svecem. Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac.
Nemojmo se praviti naivni, svi znamo sta se desilo.

Sto se tice Draze i Trumana, bio je odlikovan jer je zaista spasao te pilote, Amerikanci cuvaju svoje ljude. Da ih je spasao Hitler oni bi ga prvo odlikovali, a posle mu sudili.

Johny

pre 7 godina

Ti kazes da smo isti?? Pa u tvom selu nije ostalo ni Srpskog uveta! 91-e nisi ostao u Zagrebu, nego si zbrisao u Ameriku, I za vreme rata dolazio u Srbiju da vidis rodjake, izbeglice! Ti si los covek Rade! To je tvoj problem! Kao I onaj olos Balasevic! Prodali veru za veceru! Milion I po Srba je platilo zivotom samo zato sto su SE borili protiv fasizma I okupatora, a Ti nas poistovecujes sa fasistima I ustasama kukavice jedna! Nemas ... da kazes istinu, zbog para!!

Realno

pre 7 godina

Ovaj čovek nije u stanju da izusti ono što misli. Ceo život sve neki cinizam, tamo vamo. Reci brate šta ti je problem. Ko ti smeta i za koju si opciju. Okani se Srba već jednom. Nemaš ti šta nama da pridikuješ, mi smo i zaboravili za Vas i da postojite...

Zigzag

pre 7 godina

Drugačije je u Srbiji, Rade. Ipak, nisu Hrvati etnički očišćeni iz Srbije, nego Srbi iz Hrvatske. I ne traje to zadnje tri decenije, već pun vijek. Jedino dobro je što je proces završen. Isto kao što je Hitler riješio problem Jevreja u Njemačkoj, i Hrvatska je riješila problem Srba u Hrvatskoj. Da je za ponos nije, da je cilj postignut - jeste, ali da smo isti - nismo.
(Moja dobra Ines, 16. avgust 2016 11:54)sta je s hrvatima koji se "ocisceni" s tih podrucja od 91-95?to nisu ljudi?to nisu ljudska bica kao srbi?

Дража

pre 7 godina

Е мој Шербеџија, знаш ти да ни у Србији није друкчије, а управо по томе види се да или не знаш, у шта сумњам, или се шлихташ Хрватима у фазону "лоши су и они". А заправо је у Србији много другачије него у Хрватској, под. бр. 1 овде људи не пате од масовних и општих заблуда као Хрвати. Тамо нема човека који није бар донекле жртва пропаганде и заблуда које се њоме шире, овде такве пропаганде нема, бар не на државном и образовном нивоу док тамо то цвета и шири се преко највиших државних чиновника као и кроз школе и уџбенике.

nas je tebe žao

pre 7 godina

@Zigzag

"Cijeloi svet misli kao Hrvatska"? Wau. "260 drzava" ni manje ni vise? Jos jedanput WAU. Ispiranje mozga tokom 90-tih je izgleda medju Hrvatima ostavilo mnogo ozbiljnije posledice nego sto se i moglo zamisliti. Izjednaciti svoja prizemna, narcis-nacionalisticka gledista sa misljenjem celog sveta zalazi duboko u patologiju

f7

pre 7 godina

Imao sam prilike da upoznam g.Šerbedžiju na sceni i van nje. Čovek iskren u onone što radi i govori. Ne-prodana, velika duša. Rade kralju, pa ne samo Liru ...

90s

pre 7 godina

pa narod je i u Hrvatskoj i u Srbiji glasao da se vrate devedeset, e sad samo, oni imaju popravni već za mesec dana, a mi sa Vulinom do večnosti....

simon

pre 7 godina

E pa Rade u Srbiji jeste drugacije. Mozes ti sebe da tesis koliko hoces (nije ti ni prvi ni poslednji put) ali Srbi nemaju kompleks (sem nekoliko pojedinaca) koji raskosno poseduju Hrvati. Znam da ti nije lako...ali svako nosi svoj krst i to sto ti svoj pokusavas da natovaris Srbiji nikako ti nece pomoci. Sorry.

stiven k.

pre 7 godina

Neverovatno kako se uvek pravi paralela između nas i Hrvata. Šta se to dešava u Srbiji, što bi bilo imalo slično sa povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj. E moj Rade.

Ko o kome

pre 7 godina

gospodine šerbedžija, a šta to nije drugačije u srbiji? jel smo mi nekog fašistu koji je učestvovao u pokolju preko 1.500.000 ljudi u durgom svetskom ratu proglašavali za svetca? jesmocli ukidali latinicu? jel smo proterali 90ih 250.000 srba?...
Radili ste genocide po Bosni i Hrvatskoj tako da ne radi Srbe ovdje dušicama

binsr

pre 7 godina

Brate mili, mi Srbi, i javne licnosti i obican narod, non stop o nekom bratstvu i jedinstvu pricamo, a Hrvati velicaju ubice Srba. Cemu to vise? Zar posle Jasenovca, "oluje", "bljeska", Knina, toliko prognanih i ubijenih, decijih logora (!!!), jos nismo shvatili da tu nema ni zrna prijateljstva, a kamoli bratstva i jedinstva?! Nikad mi ovaj nas narod nece biti jasan. Sto kaze Bora Corba "jednom ga ubijes, on hoce opet".
(Zasrbiju, 16. avgust 2016 13:28)

A najjaci su ovi odavde koji se loze na tekstove iz Hrvatske u kojima se peru od ustastva. A da ih pitas te iste Hrvate za Jadovno, Jasenovac ... Sto rece neko ovde u komentarima: lajt ustase i ustase 100 s.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

@Otac Namimije

Мани се ти Шешеља ,Томпсона и узерчице да требамо да гледамо у будућност...Мада и требамо да гледамо у будућност, али не можемо,јер прошлост није решена...

И читај мало историју Срба,али од доласка на ова подручија, па одлазак у Аустроугарску војну Крајину, па први светски, па стварање државе СХС, па други светски, па на крају ратове 90-тих, и протеривање Срба...Слушај приче и од Крајишника.

И видећеш да без решавања догађаја из прошлости нема будућности, и то поготово ако је неко претрпео неправду.
...
А сад да одговорим и Хрватима који причају о протеривању Хрвата из Крајине у временском оквиру од 1991-1995...Значи, протерани сте јер сте Србима укинули конститутивност, и одличили сте да издвојите Хтватску из Југославије...Па су се Срби осетили угроженим и одлучили су да сепаратишу Крајину из Хрватске.

И није ми јасно како је уопште Крајина и интегрисана у Хрватску, кад она никад то није ни била па чак ни за време Аустроугарске.

qqqq

pre 7 godina

...Pavelic i njegovi zlocini su nesto naj gore sto se Hrvatim moglo desiti!!!
(moj ego i ja, 16. avgust 2016 15:30)

Komšija, hteo si reći Srbima?

Inače, vi ste 90-tih bacali cveće na nas a mi vas obasipali mecima? Ma hajde, nismo deca.
Blage veze ti nemaš sa životom i istorijom.

mizerija od čoveka

pre 7 godina

Pomislio bi neko da se i u Srbiji podiže spomenik ubici ambasadora SFRJ,
pošto:
"...To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije..."

Jana

pre 7 godina

A gospodine gde je to tamo? Da li je to ona drzava " tamo" gde si bio neizbezan u filmovima, serijama, tv gostovanjima.
Ppsto nisi tako mlad i vise ti je proslo nego sto je ostalo, mogao si do sada nauciti sta je ko uradio kroz istoriju! Cudjenje ti ne prilici!

istini u oci

pre 7 godina

(moj ego i ja, 16. avgust 2016 15:30)
Ajde prvo da se dogovorimo na kojem jeziku mi pricamo!
Navedi mi jedno sabrano delo,pesmu, ili bilo sta sto je napisano na hrvatskom jeziku,recimo u 19 veku?,ne moramo ici dalje u proslost.
Tako ces se najbolje obrazovati i upoznati sa svojom istorijom,pusti ti internet i informacije lako dostupne i lako kreirane,knjige u ruke pa polako.
Ako te zanima zasto su Srbi osetljivi na period 41-45,mozes ovde pogledati.-ako imas zelju da se suocis sa istinom.Pozdrav
https://youtu.be/L_SL2XG4A2g

Keti S.

pre 7 godina

@Meister Jacob

AUUU,Majstor Jakove ala je tebi ispran mozak. Procitaj malo,informisi se. Ne kaze se bez razloga,"Covek se uci dok je ziv."

Stevan

pre 7 godina

Tako je, samo jako! Baš i ja juče rekao isto:"Ne više...soja u pljeskavici, to mora da prestane" tipu koji mi je prodao veliku gurmansku... Ali sam je ipak pojeo, i opet ću, znam.

Otac Namimije

pre 7 godina

(Џејмс 007Bond, 16. avgust 2016 11:41)

Procita li ti sta rece covek? Zaista ne vidim mesto tvom komentaru nigde, a narocito ne na ovu vest.

Dokle god ne prestanemo da trazimo problem u drugoj strani, necemo se resiti ovog bremena netrpeljivosti. Okrenimo se buducnosti i ne dozvolimo da nama manipulisu, jer od mrznje jedino centri moci imaju "koristi".

Ne dozvolimo da beskicmenjaci i pajaci poput Seselja ili Tompsona, kao i tih koji njima upravljaju, unistavaju buducnost svima nama.

Ja samo zelim da idem u Hrvatsku i da se smejem, slusam klape, pijem vina i jedem lignje.

zo

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ?  Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.  Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji. 
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)
ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?
(Zigzag, 16. avgust 2016 17:06)

260 drzava? cak i da ih ima toliko, samo dve SAD i VB odlucuju o misljenju, ostatak ih prati.

Pax

pre 7 godina

Jako je loš čovek koji se stidi svog porekla a svi znamo da je Srbin, nikad neću shvatiti ljude koji ne poštuju ono što jesu kakvo mišljenje može da se da za takve ljude. Rekao bih mnoge ružne reči ali neću da budem kao oni?

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 7 godina

Ne govorim o tome kakav je Rade glumac, on se na tom polju odavno dokazao u svijetu. No kada nam o Srbima i Hrvatima govori čovjek koji je za vrijeme svakog režima na Brijunima, koji je bio gost kod predsjednice Kolinde na domjenku-prijemu kojeg je ona organizovala povodom dana domovinske zahvalnosti, onda je to stvarno previše.

zloban

pre 7 godina

Naravno da u Srbiji nije isto...u Srbiji jos nismo dosli do saznanja da su cetnici bili fasisti, Nediceva Srbija pandan NDH, da je srpski dobrovoljacki pokret ratovao pod Staljingradom u sklopu SS jedinica, da su u WW2 na snazi bili rasni zakoni i da su Srbi drzali konc logore...kasnimo za Hrvatima kao I obicno.

sah 88

pre 7 godina

Meni nista nije jasno, na ivici smo sukoba a onda procitas ovo, pa procitas Perkovicku koja kako sama kaze navija za Jugoslovenske sportiste........?!

jecca

pre 7 godina

Pa nije Rade počeo loše, mada mu je fizička lepota bila jači adut od talenta. Ali se posle nekako počeo opijati Krležom i njegovim turobnim, gotovo sadističkim škrabotinama. Tada mu se i zapatio taj luđački sjaj u očima, zbog čega ga je valjda i angažovao Holivud za te specifične uloge.

Milence

pre 7 godina

Bratstvo deluje nemoguce u skorije vreme.

Kako kazu ameri, kad dodjes do kraja kanapa, vezi cvor

i nastavi dalje.

Rade poseti nas cesce

Zigzag

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ? 
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno. 
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?

realnost!?

pre 7 godina

Veliki glumac i pravi Yugosloven koji priča realno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejca iz LE, 16. avgust 2016 12:20)
Realno!? Pa to i je problem,na ovim prostorima realno znaci "bolesno"!Medju narodima koji sve vide iskljucivo,realnost je nenormalna;pazi - laganje,kradja,obmana i ubistva su svakodnevnica.Tako da je prirodno da religiozne vrednosti - ne ubij,neukradi...su obicna dogma.Jos veci apsurd je da isti sto nam kroje,u svojoj iskljucivosti ocrnjuju i ateiste,koji svojim poimanjem vise stoje na strani bas dogme!? posto je sve izvrnuto, i realnost gubi tezinu!

Jura

pre 7 godina

"Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac. "
(T, 16. avgust 2016 17:11)
A šta mislite o preobračenju bogumila? Znate koji srbski svetac ima na duši tu zaslugu? Na koji je način u tomu učestvovao? Šta je tražio da se napravi sa onima koji se neće preobratiti?...

Bravo

pre 7 godina

@ Dr. Sook

Fantastična analiza o komercijalnim umetnicima i još komercijalnijim "patriotama"kakvi su, kako navodite, Rade Šerbedžija, Đorđe Balašević i Zvonko Bogdan koji, veoma (ne)vešto tacuju na muziku nacionalne ostrašćenosti zarad ličnog prosperiteta ; finansijsko, prevashodno.

Meister Jakob

pre 7 godina

U polemike oko podizanja spomenika tom Barešiću za kojeg sam nedavno prvi puta čuo neću ulaziti, ali ako može spomenik Draži onda može i ovom.
No ne znam zašto stalno napadate Hrvatsku zbog proglašenja Stepinca za sveca, to ne radi Hrvatska nego papa i Vatikan.
Papa, i to ne bilo koji, nego ovaj papa nad papama je rekao da kod njega ne postoji ni trunka sumnje da Stepinca treba proglasiti za sveca. Srbiji je dao priliku da mu predočite kompromitirajuće dokaze, prošli su mjeseci i ništa, vi ste za prikupljanje dokumentacije zadužili poznatog akademika i cijenjenog istoričara prof.dr.Tomislava Nikolića, koji teatar apsurda.
I zar vi stvarno mislite da bi papa išao proglasiti nekog za sveca a da nije 200% siguran da ispunjava sve kriterije i da nema ni kaznu za prebrzu vožnju ili švercanje u tramvaju, a kamo li neki ozbiljniji zločin, zar mislite da bi on zločinca išao proglasiti za sveca?!
Dok Srbija u međuvremenu "rehabilituje" dokazane ratne zločince i naziva po njima ulice i diže im spomenike.
Draža je još 1929. sa svojim četnicima počeo masovno tamaniti Hrvate i to nastavio i za vrijeme rata, ali kad je pred kraj rata, nakon iskrcavanja na Normandiju vidio kako se stvari razvijaju odjednom otkrio antifašizam, spasio par pilote, i neinformirani Truman mu dao orden. A Nedića da i ne spominjem. Englezi su Quislingu dali plemićku titulu dok nisu znali ko je i šta je, pa da Norvežanima predložimo njegovu rehabilitaciju, sigurno će se složiti, i da mu podignu spomenik!

Laki

pre 7 godina

"To isto mislim i o Srbiji.Znam da ni tamo nije drugačije"

A sta to u Srbiji nije drugacije ?
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.

stanovnikplaneteZemlje

pre 7 godina

Lepa poruka. Mogli bi glumci, uopšte poznati, malo vise da promovišu ovakve stvari i pozivaju na mir, a ne da reklamiraju nezdravu hranu i gluposti velikih korporacija. Moc je u vašim rukama najviše.

Skorpion47

pre 7 godina

"Tako je i u Srbiji", kaže Šerbedžija. Zbog toga i jesmo tu gde jesmo, uvek bi da pravimo ravnotežu. Rehabilitacija Draže je ruglo za Srbiju, ali ovo što Hrvati rade, izjave njihovih ministara, kićenje ustaškim znamenjem, defilovanje ustaša u Srbu, spomenici i sve drugo, pa to "druže" Šerbedžija ne može biti isto. Voleo bih da ovo pročitaš, ali B92 to neće objaviti.

f7

pre 7 godina

Imao sam prilike da upoznam g.Šerbedžiju na sceni i van nje. Čovek iskren u onone što radi i govori. Ne-prodana, velika duša. Rade kralju, pa ne samo Liru ...

Johnny Banana

pre 7 godina

Moram da kažem, Rade je jako fin čovek. Kulturan. Boem. Fukare sa obe strane Drine ga pluju, potpiruju mržnju i netrpeljivost. A prošlo je 20 god od nesretnog rata. Ma Švabe i Englezi su sve zaboravili jedni drugima, godinu nakon rata. Doenitz i Speer su im bile glavne zvezde u Londonu. A naši primitivci ne znaju ništa drugo nego li da večno mrze! Ma dosta više bre sa ratom, Stepincom Dražom... Nek gore u paklu ili gde već jesu, a mi se okrenimo svakodnevnim problemima, da mladost ne beži u Švabiju, da možemo da platimo režije da živimo kao ljudi! A političari su nam takve fukare kakve svet nije video!

Stelt tehnology

pre 7 godina

Šta konkretno imaš kada kažeš da to isto misliš i o Srbiji?
Pecnuo Hrvate, pa ajde da malo uvredim i Srbiju, onako bez razloga.

moj ego i ja

pre 7 godina

Bez ljutnje, ali vi srbi stvarno niste pri zdravoj pameti!!!
O kakvim ustasama vi pricate? Razumijem da vam na vasoj tv nisu prikazivali sta vasa braca rade i kako oslobadzaju tudze drzave...pogledajte kako su oslobadzali Vukovar, Skabrnju, Dalj, Vocin, Ilok i da ne nabrajam vise(koristite internet i u edukativne svrhe) i sve to pod izlikom da su ustase klale prije 50 godina!!!
Ne znam sta ste ucili u skoli ali vasi cetnici su takodzer bili fasisticki saveznici (opet pogledaj internet...barem danas to nebi trebao biti problem). Velik dio njih su partizani takodzer pobili na Blaiburgu-nenaoruzane.
A sto se tice Kardinala Alojzija Stepinca molim Vas ne sudite o njemu po izjavama "slavnih" povjesnicara tipa Nikolic, Vucic, Dacic, Pupovac i slicnih, jer zbog njih ste tu di jeste...od velike srbije ostade Vam Beogradski pasaluk. Za razliku od njih procitajte sto su za tog istog "zlocinca" izjavili ljudi ciji su zivoti spaseni, neki od njih su i pravoslavni svestenici (internet).
Laz o drugima, pa cak i istina ne mogu umanjiti zlocine pripadnika vaseg naroda.
...JER ZLOCIN JE ZLOCIN, I NEMOZE GA OPRAVDATI TO STO JE NETKO UCINIO PRIJE 100, 65 ILI 25 GODINA!!!
PS: reci cete ovo je pisao ustasa ali prevarit cete se!
...Pavelic i njegovi zlocini su nesto naj gore sto se Hrvatim moglo desiti!!!

Pavle

pre 7 godina

Nije moguće i nije pravedno povući paralelu između dešavanja u Hrvatskoj i Srbiji. Očigledno je da fašizam ulazi u sve pore Hrvartskog društva pod izgovorom i osudom komunizma i terorističke države YU.

petar

pre 7 godina

gospodine šerbedžija, a šta to nije drugačije u srbiji? jel smo mi nekog fašistu koji je učestvovao u pokolju preko 1.500.000 ljudi u durgom svetskom ratu proglašavali za svetca? jesmocli ukidali latinicu? jel smo proterali 90ih 250.000 srba?...

Zdenko

pre 7 godina

Sta to tacno u Srbiji "nije drugacije"? Da li mora kritika Hrvatske da se razvodni kritikom Srbije? Ako mora, onda bolje ne reci nista, Rade.

C i n i k

pre 7 godina

Nisam bas razumeo,sta on to "isto misli i o Srbiji" ? Ovaj i nije Srbin,ne zanimaju me nikakva njegova 'promisljanja' ali reci da isto ocekujete od Srbije,sto i od Hr,u situaciji kada u Hr divlja nacizam,sovinizam i fasizam, je pomalo,degute. Sramota je.

Zigzag

pre 7 godina

Drugačije je u Srbiji, Rade. Ipak, nisu Hrvati etnički očišćeni iz Srbije, nego Srbi iz Hrvatske. I ne traje to zadnje tri decenije, već pun vijek. Jedino dobro je što je proces završen. Isto kao što je Hitler riješio problem Jevreja u Njemačkoj, i Hrvatska je riješila problem Srba u Hrvatskoj. Da je za ponos nije, da je cilj postignut - jeste, ali da smo isti - nismo.
(Moja dobra Ines, 16. avgust 2016 11:54)sta je s hrvatima koji se "ocisceni" s tih podrucja od 91-95?to nisu ljudi?to nisu ljudska bica kao srbi?

Zigzag

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ? 
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno. 
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?

goran ns

pre 7 godina

Šta je to isto u Srbiji? Jel mi lupamo dvojezične table? Da li mi pevamo pesme o klanju civila? Dižemo spomenike teroristima? Govorimo jezikom mržnje? Dokle više to relativizovanje krivca. Krivac za loše odnose je jedan koji ne želi mir, onaj koji lažima pokušava da sakrije sramotu svoju, onaj koji želi da nas nema. Dosta više s tim, pa nećemo ćutati i gledati kako nas gaze.

pera car

pre 7 godina

To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije.
Poštovani umetniče, nije isto kao u Hrvatskoj.
Pa ne pravimo mi spomenike naci-teroristima.
NISMO ISTI!

Moja dobra Ines

pre 7 godina

Drugačije je u Srbiji, Rade. Ipak, nisu Hrvati etnički očišćeni iz Srbije, nego Srbi iz Hrvatske. I ne traje to zadnje tri decenije, već pun vijek. Jedino dobro je što je proces završen. Isto kao što je Hitler riješio problem Jevreja u Njemačkoj, i Hrvatska je riješila problem Srba u Hrvatskoj. Da je za ponos nije, da je cilj postignut - jeste, ali da smo isti - nismo.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

,,Ali verujem u svest naroda i u progresivnu snagu naroda.,,

Значи, нема свести и прогресивне снаге народа...

И све је тако само због Крајине, јер увек су се бојали да ће Срби Крајишници ампутирати Крајину која је уствари заслужено СРПСКА...А реално и историјски су само Срби били војници у Аустроугарској војној Крајини, а Хрвата није било ни 1 у 1000...И онда вас на крају побију по логорима, протерају и кажу: ,,Лика,Банија, Кордун и северна Далмалија нису Крајина, него Хрватска,,.

И зато је сва та мржња, и зато вас Србе Крајишнике ни не воле...И другачија би била прича да су и Хрвати били војници у војној Крајини, и онда би и могли рећи да је Крајина Хрватска, а овако се то не може рећи...

Milence

pre 7 godina

Bratstvo deluje nemoguce u skorije vreme.

Kako kazu ameri, kad dodjes do kraja kanapa, vezi cvor

i nastavi dalje.

Rade poseti nas cesce

gandi

pre 7 godina

A šta je to Srbiji slično kao u Hrvatskoj. Srbi nemaju ništa sa ubijanjem dece i nemoćnih. Srpski sindrom kod brata Rada, da mu slučajno ko ne zameri pa balansira.

Ko o kome

pre 7 godina

gospodine šerbedžija, a šta to nije drugačije u srbiji? jel smo mi nekog fašistu koji je učestvovao u pokolju preko 1.500.000 ljudi u durgom svetskom ratu proglašavali za svetca? jesmocli ukidali latinicu? jel smo proterali 90ih 250.000 srba?...
Radili ste genocide po Bosni i Hrvatskoj tako da ne radi Srbe ovdje dušicama

Zasrbiju

pre 7 godina

Brate mili, mi Srbi, i javne licnosti i obican narod, non stop o nekom bratstvu i jedinstvu pricamo, a Hrvati velicaju ubice Srba. Cemu to vise? Zar posle Jasenovca, "oluje", "bljeska", Knina, toliko prognanih i ubijenih, decijih logora (!!!), jos nismo shvatili da tu nema ni zrna prijateljstva, a kamoli bratstva i jedinstva?! Nikad mi ovaj nas narod nece biti jasan. Sto kaze Bora Corba "jednom ga ubijes, on hoce opet".

Dr Spook

pre 7 godina

Niko tako dobro nije iskoristio novo nastalu situaciju posle raspada bivse SFRJ kao Rade Serbedzija, Djordje Balasevic i Zvonko Bogdan.
Napravili su trzista i dobre pare mlate na koncertima punih emocija......
Stalno provlace pricu kako su svi protiv njih a oni su eto samo obicni i normalni umetnici koji vole sve ljude na ovom svetu.
U zavisnosti od potrebe i situacije, oni su i srbi i hrvati i jugosloveni.
Nisam zlonameran a jos manje sam desno orjentisan ali ovi komercijalni umetnici emotivci su mi zaista sve vise odvratni.

ilke

pre 7 godina

Bas bih voleo da mi Brozovi borci za ljubav i demokratiju pokazu kako je moguce vrsiti stalno isjednacavanje srpskog i hrvatskog negativnog istorijskog nasledja. Nasa zajednicka istorija ne pocinje 90-ih, bilo je tu nekog pokolja civila u Macvi pocetkom proslog veka, spaljivanja zivih srpskih oficira u centru srebrnice 40-ih godina poslog veka, srbosjeka, jama, decijih logora i ostalih gadosti. Ali lepo je davati komplimente Andji, uzurpirati srpski antifasizam, dodati malo fasizma Jugoslovenskoj Vojsci u Otadzbini, glumiti ruske ubice, srpske koljace i "drink kokakola". Samo neka je politicki korektno i isplativo.

Jana

pre 7 godina

Gospodine, kada ste otisli preko okeana mislili ste da samo Vas cekaju, Vas Balkanca, da mu dodele glavnu rolu. Tamo ste mogli igrati samo negativce sa istoka a narocito iz Rusije.
Kada "tamo" gde ste igrali glavne uloge nije valjalo mozda bude dobro na Brijonima.

Viktor

pre 7 godina

Ovi izdanci jugokomunizma ne mogu, a da ne potkace i da uvek traze paralelu i gde je nema zbog laznog "bratstva i jedinstva" kod svake gluposti ili ruzne stvari koja se desi u Rvackoj. Izjednacavajuci neizjednacivo. Slusaj molim te: "To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije.". A sta to mislis, na osnovu cega? Ne moz da das izjavu koja se tice samo njih, mora da se potkace Srbi i Srbija ni kad luk jeli, nit mirisali (sem bili zrtve istih). Licemeru.

Dane

pre 7 godina

A nije zaboravljao ni svoj novčanik, kao ni razne Brege, Čole i slični. Ostao je zaglavljen na pola puta od JugoslAvena do dovršenog konvertita tipa braće Petrović i Ivaniševića, pa nam sada svoju životnu konfuziju podmeće kao svoju životnu filozofiju.

miljacka

pre 7 godina

To izjednačavanje žrtava i dželata, Srba i Hrvata, njihove odgovornosti, taj jugoslovenizam od ideologije čiji su zastupnici ovakvi (Rade, Karanović i sl), to je nas Srbe zaglupelo i zavelo toliko da osim što nestajemo, mi se i radujemo nestanku i još ljubimo one onakve.

Ovde glumci, keramičari, megatrendovci forsiraju javno mnjenje. Je suština. I to opasna suština.

Ćutanje je zlato. Naročito kad duva oluja.

Ima kod Selenića (antipod Pekiću) jedna misao o ljudima bez nacije, vere, prošlosti, predanja. Dakle, bez budućnosti.
Očevi i oci. Divna knjiga.

Taj hipsteraj u suštini čovekovoj je opasan. Nego li onaj spoljašnji, kad se pusti brada i stavi šešir.

20kinte

pre 7 godina

....ali zato si igrao Srbina ratnog zlocinca vise puta, trudio se da besprekorno ogadis sve nase kroz Holivud - ne pravdaj se profesionalizmom, ima tu i etike i morala, nego te to ne interesuje - dok ti nije palo na pamet da reciprociras sa takvom ulogom Hrvata bilo gde. Pricas kako vetar dune i juris publiku sa obe strane. Izjave ovakvih likova nemaju nikakvu tezinu, jer jedno pricaju ,a drugo rade. Bljuv.

Milos

pre 7 godina

"To isto mislim i o Srbiji. Znam da tamo nije drugacije." Problem je u tome sto u Hrvatskoj ne moze da se kritikuje hrvatski fasizam a da se ne spomene Srbija u negativnom kontekstu. A lazno izjednacavanje zlocina posle WW2 nas je i dovelo tu gde jesmo, od 1991 pa na ovamo.

Mrki

pre 7 godina

Koja jado progresivna javnost, svi su kao jedan, samo se uplašeni Srbi pomalo bune. Kod Hrvata se zna da su svi ali bukvalno svi za Stepinca i Barišuća.
Uvek imaju svog Srbina kao što to sada Rade radi da priča o nekakvoj progresivnoj Hrvatskoj, on nije Hrvat da bi pričao o hrvatskoj progresiji.

Realno

pre 7 godina

O čemu ovaj priča? Šta je isto u Srbiji? Javno veličanje fašizma,podizanje spomenika teroristi? Slavljenje etničkog čišćenja?Ne razumem tu potrebu da izvlači istu ravan kad je nema.Opet razumem strah jer je i sam obeležen kao Srbin koji živi u Hrvatskoj.

T

pre 7 godina

(Meister Jakob,
16. avgust 2016 12:31)

Da se razumemo, nisam nikad bila niti cu ikad biti za bilo koji oblik nacionalizma, sovinizma ili fasizma. Tudjman, Pavelic, Artukovic, Mihailovic, Nedic - sve su to razlicite strane iste medalje. Jedni drugima su izgovor za postojanje i delovanje.

Medjutim, Vi tvrdite da je Truman bio "neinformiran" (u vezi sa Mihailovicem), a da je papa itekako obavesten o Stepincu. Kako je to moguce?
Kazete da Vatikan, a ne Hrvatska zeli proglasenje blazenog Stepinca. Zar nije logicno da crkva zeli da proglasi svecem onog ko je doprineo da danas ima vise Hrvata (pokrstenih Srba)? Da li to znaci da je on nevin? Mozda Stepinac nije nikog ubio, ali u ocima bilo kog postenog coveka, on ne zasluzuje da bude proglasen svecem. Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac.
Nemojmo se praviti naivni, svi znamo sta se desilo.

Sto se tice Draze i Trumana, bio je odlikovan jer je zaista spasao te pilote, Amerikanci cuvaju svoje ljude. Da ih je spasao Hitler oni bi ga prvo odlikovali, a posle mu sudili.

dragan

pre 7 godina

Kako svi vide problem u Hrvatima,a ne vide ga kod nas?Dovoljno je čuti Dacica koji bi da gradi spomenik Milosevicu!Nek svak krene od svog dvorišta i biće svima mnogo bolje!

Jura

pre 7 godina

"Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac. "
(T, 16. avgust 2016 17:11)
A šta mislite o preobračenju bogumila? Znate koji srbski svetac ima na duši tu zaslugu? Na koji je način u tomu učestvovao? Šta je tražio da se napravi sa onima koji se neće preobratiti?...

Otac Namimije

pre 7 godina

(Џејмс 007Bond, 16. avgust 2016 11:41)

Procita li ti sta rece covek? Zaista ne vidim mesto tvom komentaru nigde, a narocito ne na ovu vest.

Dokle god ne prestanemo da trazimo problem u drugoj strani, necemo se resiti ovog bremena netrpeljivosti. Okrenimo se buducnosti i ne dozvolimo da nama manipulisu, jer od mrznje jedino centri moci imaju "koristi".

Ne dozvolimo da beskicmenjaci i pajaci poput Seselja ili Tompsona, kao i tih koji njima upravljaju, unistavaju buducnost svima nama.

Ja samo zelim da idem u Hrvatsku i da se smejem, slusam klape, pijem vina i jedem lignje.

zloban

pre 7 godina

Naravno da u Srbiji nije isto...u Srbiji jos nismo dosli do saznanja da su cetnici bili fasisti, Nediceva Srbija pandan NDH, da je srpski dobrovoljacki pokret ratovao pod Staljingradom u sklopu SS jedinica, da su u WW2 na snazi bili rasni zakoni i da su Srbi drzali konc logore...kasnimo za Hrvatima kao I obicno.

simon

pre 7 godina

E pa Rade u Srbiji jeste drugacije. Mozes ti sebe da tesis koliko hoces (nije ti ni prvi ni poslednji put) ali Srbi nemaju kompleks (sem nekoliko pojedinaca) koji raskosno poseduju Hrvati. Znam da ti nije lako...ali svako nosi svoj krst i to sto ti svoj pokusavas da natovaris Srbiji nikako ti nece pomoci. Sorry.

Дража

pre 7 godina

Е мој Шербеџија, знаш ти да ни у Србији није друкчије, а управо по томе види се да или не знаш, у шта сумњам, или се шлихташ Хрватима у фазону "лоши су и они". А заправо је у Србији много другачије него у Хрватској, под. бр. 1 овде људи не пате од масовних и општих заблуда као Хрвати. Тамо нема човека који није бар донекле жртва пропаганде и заблуда које се њоме шире, овде такве пропаганде нема, бар не на државном и образовном нивоу док тамо то цвета и шири се преко највиших државних чиновника као и кроз школе и уџбенике.

Johny

pre 7 godina

Ti kazes da smo isti?? Pa u tvom selu nije ostalo ni Srpskog uveta! 91-e nisi ostao u Zagrebu, nego si zbrisao u Ameriku, I za vreme rata dolazio u Srbiju da vidis rodjake, izbeglice! Ti si los covek Rade! To je tvoj problem! Kao I onaj olos Balasevic! Prodali veru za veceru! Milion I po Srba je platilo zivotom samo zato sto su SE borili protiv fasizma I okupatora, a Ti nas poistovecujes sa fasistima I ustasama kukavice jedna! Nemas ... da kazes istinu, zbog para!!

90s

pre 7 godina

pa narod je i u Hrvatskoj i u Srbiji glasao da se vrate devedeset, e sad samo, oni imaju popravni već za mesec dana, a mi sa Vulinom do večnosti....

stiven k.

pre 7 godina

Neverovatno kako se uvek pravi paralela između nas i Hrvata. Šta se to dešava u Srbiji, što bi bilo imalo slično sa povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj. E moj Rade.

Dario Cerovac

pre 7 godina

Zašto uvek neko pravda hrvatski fašizam tako što ovlaš kaže da je "u Srbiji isto". Kako isto? Da li smo mi fukari digli spomenik? Da li smo mi fašistima digli spomenik? Da li mi lupamo table na latiničnim, kineskim, natpisima na hindu jeziku ili sa arapskim jezikom? O čemu razni "mundijalisti", a u stvari bivši komunisti stalno naklapaju? Možda hoće reći da je Draža isto što i Sterpinac? Odakle im to? Da li je Draža držao logore? Da li je on prekrštavao Muslimane? O čemu vi to? da li u Srbiji ima svih naroda i narodnosti, dok u susednim zemljama ina samo Hrvata, Šiptara, Muslimana, Bugara? Da li su svi Romi iz tih zemalja se sjatili u Srbiju? Dokle mi više da trpimo ovakve uvrede na naš račun da bi se opravdalo tuđe ludilo. Dok mi ne stanemo na kraj tim lažnim ocenama nas Srba neće ni nama Srbima biti bolje i uvek će nas prikazivati onakvima kakvi nikada nismo bili. Mi smo za sve te protuve oličenje antičke demokratije, samo imamo problem što sebe ne cenimo, a vredimo daleko više od svih u okruženju i od ovakvih protuva koji nam daju lažne ocene. Dosta su nas komunisti učili tome šta smo mi!

Realno

pre 7 godina

Ovaj čovek nije u stanju da izusti ono što misli. Ceo život sve neki cinizam, tamo vamo. Reci brate šta ti je problem. Ko ti smeta i za koju si opciju. Okani se Srba već jednom. Nemaš ti šta nama da pridikuješ, mi smo i zaboravili za Vas i da postojite...

Jana

pre 7 godina

A gospodine gde je to tamo? Da li je to ona drzava " tamo" gde si bio neizbezan u filmovima, serijama, tv gostovanjima.
Ppsto nisi tako mlad i vise ti je proslo nego sto je ostalo, mogao si do sada nauciti sta je ko uradio kroz istoriju! Cudjenje ti ne prilici!

qqqq

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ?
Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.
Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji.
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?
(Zigzag, 16. avgust 2016 17:06)

Znači tvoja logika je otprilike ovakva:
Napravim težak zločin, iz nekog razloga ne shvatam da sam kriv (što je suludo, ali ajd...), onda dođu tu neki stariji, "iskusniji" kažu mi uveravaju me da ništa loše nisam uradio i meni savest bude mirna.
Zločin je zločin, i ni jedna relativizacija pa makar došla od cele kugle zemaljske tu činjenicu ne može da promeni. A činjenica je da je NDH bila genocidna tvorevina, kao i to da je oluja bila najveći egzodus u evropi posle ww2. Sad što se to vama ne dopada, to je vaš problem.

qqqq

pre 7 godina

...Pavelic i njegovi zlocini su nesto naj gore sto se Hrvatim moglo desiti!!!
(moj ego i ja, 16. avgust 2016 15:30)

Komšija, hteo si reći Srbima?

Inače, vi ste 90-tih bacali cveće na nas a mi vas obasipali mecima? Ma hajde, nismo deca.
Blage veze ti nemaš sa životom i istorijom.

binsr

pre 7 godina

Brate mili, mi Srbi, i javne licnosti i obican narod, non stop o nekom bratstvu i jedinstvu pricamo, a Hrvati velicaju ubice Srba. Cemu to vise? Zar posle Jasenovca, "oluje", "bljeska", Knina, toliko prognanih i ubijenih, decijih logora (!!!), jos nismo shvatili da tu nema ni zrna prijateljstva, a kamoli bratstva i jedinstva?! Nikad mi ovaj nas narod nece biti jasan. Sto kaze Bora Corba "jednom ga ubijes, on hoce opet".
(Zasrbiju, 16. avgust 2016 13:28)

A najjaci su ovi odavde koji se loze na tekstove iz Hrvatske u kojima se peru od ustastva. A da ih pitas te iste Hrvate za Jadovno, Jasenovac ... Sto rece neko ovde u komentarima: lajt ustase i ustase 100 s.

mizerija od čoveka

pre 7 godina

Pomislio bi neko da se i u Srbiji podiže spomenik ubici ambasadora SFRJ,
pošto:
"...To isto mislim i o Srbiji. Znam da ni tamo nije drugačije..."

Keti S.

pre 7 godina

@Meister Jacob

AUUU,Majstor Jakove ala je tebi ispran mozak. Procitaj malo,informisi se. Ne kaze se bez razloga,"Covek se uci dok je ziv."

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 7 godina

Ne govorim o tome kakav je Rade glumac, on se na tom polju odavno dokazao u svijetu. No kada nam o Srbima i Hrvatima govori čovjek koji je za vrijeme svakog režima na Brijunima, koji je bio gost kod predsjednice Kolinde na domjenku-prijemu kojeg je ona organizovala povodom dana domovinske zahvalnosti, onda je to stvarno previše.

Lula

pre 7 godina

"Ali verujem u svest naroda i u progresivnu snagu naroda. I siguran sam da će se sve to ponovo staviti na svoje mesto". Kakva mlitava izjava. Pazi da nekog slucajno ne uvredis. Ja ne verujem u svest naroda, jer je taj narod doveo te ljude na vlast. Primitivaca ima toliko, i kod jednih i drugih, da svesna i progresivna manjina nema sanse. To je realnost, moj dragi Serbedzija.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

@Otac Namimije

Мани се ти Шешеља ,Томпсона и узерчице да требамо да гледамо у будућност...Мада и требамо да гледамо у будућност, али не можемо,јер прошлост није решена...

И читај мало историју Срба,али од доласка на ова подручија, па одлазак у Аустроугарску војну Крајину, па први светски, па стварање државе СХС, па други светски, па на крају ратове 90-тих, и протеривање Срба...Слушај приче и од Крајишника.

И видећеш да без решавања догађаја из прошлости нема будућности, и то поготово ако је неко претрпео неправду.
...
А сад да одговорим и Хрватима који причају о протеривању Хрвата из Крајине у временском оквиру од 1991-1995...Значи, протерани сте јер сте Србима укинули конститутивност, и одличили сте да издвојите Хтватску из Југославије...Па су се Срби осетили угроженим и одлучили су да сепаратишу Крајину из Хрватске.

И није ми јасно како је уопште Крајина и интегрисана у Хрватску, кад она никад то није ни била па чак ни за време Аустроугарске.

jecca

pre 7 godina

Pa nije Rade počeo loše, mada mu je fizička lepota bila jači adut od talenta. Ali se posle nekako počeo opijati Krležom i njegovim turobnim, gotovo sadističkim škrabotinama. Tada mu se i zapatio taj luđački sjaj u očima, zbog čega ga je valjda i angažovao Holivud za te specifične uloge.

lola

pre 7 godina

@moj ego i ja
Gospodine, gde su linkovi? Evo ja sam, kao dete iz mesovitog braka, zainteresovana da procitam. Volela bih da objasnim sebi samoj zasto je moj hrvatski narod ubijao moj srpski narod, zatvarao, mucio, u skrape i jame bacao, sakatio, mrzeo, proterao. To me pitanje muci oduvek. I ne verujem ni glumcima ni pevacima ni kardinalima niti njihovim kriterijumima. Verujem samo svojim ocima koje vide da li je ili nije isto. Nije.

Semper fidelis

pre 7 godina

E, kakav evropljanin, malo ću jedne pa malo druge, pa sam cool pa sam peacebrother, ... pa ću malo na Brijune, pa ću malo po Beogradiću... sa gitarom i flašom vina da hinim boemštinu.

Ćutanje je zlato - zašto dobar glumac ne bio samo to, zašto ovakve tupavosti koje više priliče nekoj tinejdžerkici... baš ti znaš sve o Stepincu i sve o Srbima... drži se Ti lepo pozorišta i filma, tu si kralj.

realnost!?

pre 7 godina

Veliki glumac i pravi Yugosloven koji priča realno.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejca iz LE, 16. avgust 2016 12:20)
Realno!? Pa to i je problem,na ovim prostorima realno znaci "bolesno"!Medju narodima koji sve vide iskljucivo,realnost je nenormalna;pazi - laganje,kradja,obmana i ubistva su svakodnevnica.Tako da je prirodno da religiozne vrednosti - ne ubij,neukradi...su obicna dogma.Jos veci apsurd je da isti sto nam kroje,u svojoj iskljucivosti ocrnjuju i ateiste,koji svojim poimanjem vise stoje na strani bas dogme!? posto je sve izvrnuto, i realnost gubi tezinu!

T

pre 7 godina

"Zamislite da se slicno desava u Srbiji, da neki vladika naredjuje nasilno preobracenje svih katolika i muslimana u pravoslavce. Ja znam da bi on za mene bio zlikovac, a za crkvu bi verovatno bio svetac. "
(T, 16. avgust 2016 17:11)
A šta mislite o preobračenju bogumila? Znate koji srbski svetac ima na duši tu zaslugu? Na koji je način u tomu učestvovao? Šta je tražio da se napravi sa onima koji se neće preobratiti?...
(Jura, 16. avgust 2016 20:02)
Poredite srpske vladare iz srednjeg veka sa katolickim biskupom iz XX? Ako Vi tu ne vidite problem, onda nemam sta da Vam objasnjavam.

sah 88

pre 7 godina

Meni nista nije jasno, na ivici smo sukoba a onda procitas ovo, pa procitas Perkovicku koja kako sama kaze navija za Jugoslovenske sportiste........?!

Pax

pre 7 godina

Jako je loš čovek koji se stidi svog porekla a svi znamo da je Srbin, nikad neću shvatiti ljude koji ne poštuju ono što jesu kakvo mišljenje može da se da za takve ljude. Rekao bih mnoge ružne reči ali neću da budem kao oni?

istini u oci

pre 7 godina

(moj ego i ja, 16. avgust 2016 15:30)
Ajde prvo da se dogovorimo na kojem jeziku mi pricamo!
Navedi mi jedno sabrano delo,pesmu, ili bilo sta sto je napisano na hrvatskom jeziku,recimo u 19 veku?,ne moramo ici dalje u proslost.
Tako ces se najbolje obrazovati i upoznati sa svojom istorijom,pusti ti internet i informacije lako dostupne i lako kreirane,knjige u ruke pa polako.
Ako te zanima zasto su Srbi osetljivi na period 41-45,mozes ovde pogledati.-ako imas zelju da se suocis sa istinom.Pozdrav
https://youtu.be/L_SL2XG4A2g

nas je tebe žao

pre 7 godina

@Zigzag

"Cijeloi svet misli kao Hrvatska"? Wau. "260 drzava" ni manje ni vise? Jos jedanput WAU. Ispiranje mozga tokom 90-tih je izgleda medju Hrvatima ostavilo mnogo ozbiljnije posledice nego sto se i moglo zamisliti. Izjednaciti svoja prizemna, narcis-nacionalisticka gledista sa misljenjem celog sveta zalazi duboko u patologiju

zo

pre 7 godina

A sta to u Srbiji nije drugacije ?  Osim ako naravno u istu ravan ne stavljas Drazu Mihailovica i Pavelica,sto je u Hrvatskoj uobicajeno.Ustase izjednacavas sa cetnicima,takodje uobicajeno.ili Gavrila Principa ne smatras teroristom,sto je u Hrvatskoj i BiH takodje uobicajeno.  Bilo bi mnogo razumnije da pocnes da verujes u ono sto svojim ocima na delu vidis u Hrvatskoj,dragi gospodine.I to se ne moze izjednacavati ni sa cim vidjenim u Srbiji. 
(Laki, 16. avgust 2016 13:59)
ne mislimo samo mi to vec cijeli svijet....pa ti razmisli ko je u krivu,260 drzava ili vi?
(Zigzag, 16. avgust 2016 17:06)

260 drzava? cak i da ih ima toliko, samo dve SAD i VB odlucuju o misljenju, ostatak ih prati.

Bravo

pre 7 godina

@ Dr. Sook

Fantastična analiza o komercijalnim umetnicima i još komercijalnijim "patriotama"kakvi su, kako navodite, Rade Šerbedžija, Đorđe Balašević i Zvonko Bogdan koji, veoma (ne)vešto tacuju na muziku nacionalne ostrašćenosti zarad ličnog prosperiteta ; finansijsko, prevashodno.

Stevan

pre 7 godina

Tako je, samo jako! Baš i ja juče rekao isto:"Ne više...soja u pljeskavici, to mora da prestane" tipu koji mi je prodao veliku gurmansku... Ali sam je ipak pojeo, i opet ću, znam.