Ponedeljak, 15.08.2016.

20:20

Kraj najbliže zvezde otkrivena "Zemljina bliznakinja"?

Izvor: 24sata.hr

Kraj najbliže zvezde otkrivena "Zemljina bliznakinja"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

Mediterano Blanco

pre 7 godina

ednog dana će neke buduće generacije morati da potraže novi dom, naše sunce ima svoj vek trajanja kao i sam svemir, ništa nije večno zato najviše treba ulagati u istraživanje istog, jer ne samo da ćemo morati da napustimo solarni sistem nego ćemo možda morati i da potražimo nov unevrzum. Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biće bolje, 16. avgust 2016 16:20)
Mislio si verovatno novi drugi Svemir-Dimenziju? Svemir i Univerzum nisu isto kako mnogi misle.Kosmos,Vasiona i Svemir su sinonimi za jedno te isto znacenje,Univerzum je mnogo veci aspekt-pojam,jedino ako verujes u Pararelne Univerzume,ali caka je u tome sto zakon logike opovrgava postojanja Pararelnih Univerzuma.A sto se tice ove vesti, ovo vec nije bezazlena vest da u susednom solarnom sistemu otkrijes planetu slicnu Zemlji,u kosmickim merilima bukvalno u svom dvoristu.Verovatno nije nastanjena tehnoloski naprednom civilizacijom,da jeste,vec bi odavno detektovali bilo kakvu formu signala od njih.Ali to ne znaci da je nenastanjena,vec je vrlo moguce da tamo ima civilizacija primitivne forme u domenu tipa paleolita,neolita,ili feudalnog karaktera,pa nemaju tehnologiju za komunikaciju.Sa nase danasnje perspektive ko i da ne postoje i obrnuto.

budimo ozbiljni

pre 7 godina

Na marsu nema zivota, tamo smemo da gajimo krompire. Ako je doticna planeta naseljena krompiri bi mogli biti pogubni za njih, a i nijihov zivot za krompire. Bolje da se ne mesamo. Zar ne.

Mediterano Blanco

pre 7 godina

PS: Apropo ove vesti,samo da se ne realizuje na kraju scenario SF filma Uljez iz 2001,sa Gajom Sinisom u glavnoj ulozi.Generalno taj scenario ne bi bio dobar po nas,inace nije los film,vise je triler-drama nego SF,za moj ukus,ali sve u svemu nije los. ;) .

Matrix

pre 7 godina

Nemojte se prepucavati,nego pitajte Alfa sa Melmaca,gde je ta planeta i eto nama rešenja za život,usput tamo su specijalitet mačke,(sa lakiranim noktima)

Pundit

pre 7 godina

Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.
(biće bolje, 16. avgust 2016 16:20)
Nije "po zakonima fizike" već po teoriji relativiteta. Teorije se dograđuju, menjaju, ruše, zakoni ne. Njutnov zakon gravitacije važiće uvek upravo zato što ne uključuje teoriju koja objašnjava gravitaciono privlačenje, već je samo konstatuje kao gravitacionu konstantu G.
Jedina moguća "manipulacija sa vremenom" je što pre zaboraviti tu iluziju kojoj je dat status dimenzije.

BSN

pre 7 godina

(666999, 16. avgust 2016 15:51)

Beta Centauri je trojna zvezda udaljena 390 svetlosnih godina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri#/media/File:Alpha,_Beta_and_Proxima_Centauri_(1).jpg

Mislio si sigurno na alfa Centauri B.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

(Bane, 16. avgust 2016 13:06)

Gresis. Proksima je najbliza, a alfa Centauri je druga. Alfa je dvojna zvezda, a sa Proksimom najverovatnije cini sistem od tri zvezde ("najverovatnije" zato sto je orbita Proksime oko alfa para veca od nekoliko stotina hiljada godina tako da njeno clanstvo u sistemu nije potvrdjeno). Proksima je trenutno 0.15 svetlosnih godina bliza.
Proksima je crveni patuljak i postojanje zivota na planetama oko takvih zvezda je diskutabilno. Zato sto je habitabilna zona preblizu zvezdi (zvezda je hladna) tako da postoji opasnost od plimskog zahvata (tidal lock) i planeta bi bila stalno okrenuta jednom stranom zvezdi, sto bi uslovilo klimatske probleme. Osim toga, crveni patuljci su poznati kao nestabilne zvezde i umeju da emituju zvezdane oluje i baklje velikog intenziteta, sto za blisku planetu nije povoljno (zracenje, "ljustenje" atmosfere). I na kraju, spektar zracenja crvenih patuljaka ima veliki visak crvenog a manjak plavog i UV zracenja, sto za pokretanje biohemijskih procesa nije dobro, tako da bi razvoj zivota na takvoj planeti bio veoma usporen uodnosu na planete oko zvezda tipa Sunca.

CATAPA

pre 7 godina

Ovo znanje, ove informacije, nisu od važnosti ljudskoj rasi već onima koji će nas naslediti. Očekivati da će ljudska rasa živeti večno, čak i dovoljno za međuzvezdana putovanja, je iluzija jednaka očekivanju pojedinca da će živeti večno.
Tačnije, isto to.

Za samo sto godina izgledaće jako ambiciozno doživeti desetak više. Snovi o večnosti rapidno opadaju što je čovek kao vrsta ili pojedinac stariji...

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

Moracu da ispravim sam sebe, oko 9500 mlrd kilometara bi imalo ako bi P.Centauri bila udaljena jednu svetlosnu godinu. Do tamo ima preko 40 biliona (40.000 mlrd) kilometara.

biće bolje

pre 7 godina

jednog dana će neke buduće generacije morati da potraže novi dom, naše sunce ima svoj vek trajanja kao i sam svemir, ništa nije večno zato najviše treba ulagati u istraživanje istog, jer ne samo da ćemo morati da napustimo solarni sistem nego ćemo možda morati i da potražimo nov unevrzum. Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.

kvark

pre 7 godina

Otkrice ove egzoplanete jeste impozantno (bar nama koji vise volimo svemir i nauku nego da gledamo rijaliti program i slicne sadrzaje). Imajuci u vidu da je prethodno otkrivena egzoplaneta po preptostavci da ima elemente pogodne za zivot bila udaljena od nase planete 100 + svetlosnih godina. E sad i ovo rastojanje od 4.24 svetlosne godine = 40,113,497,203,742.592 Kilometera, jeste i vise nego nedostizno sa stanista danasnje tehnologije. Smatram da treba mnogo vise stremiti ka istrazivanju svemira jer 'tuneli' u vremenu bi trebali da postoje, bar bih voleo da postoje, koji bi drasticno skratili vreme putovanja do neke udaljene planete.
p.s.
NAJBRZI svemirski brod ikada sagradjen – sonda „Helios 2” koja je lansirana 1976. godine radi posmatranja Sunca – dostizala je maksimalnu brzinu od 253.000 kilometata na cas.

Voleo bih da mogu da dozivim nova tehnoloska dostignuca kada ce put do dalekih galaksija biti moguc dal kroz vremenske tunele ili super brzim letelicama

666999

pre 7 godina

@Bane Alfa i Beta Centauri se vrte jedna oko druge a Proksima Centauri se vrti oko njih dve na vecoj udaljenosti i u trenutnom rasporedu Proksima nam je najbliza i bice tako jos dugi niz godina ( ne znam tacno koliki je orbitalni period P. Centauri ali se lako moze naci na netu). Iz tog razloga sto je Proksima nekad bliza, nekad dalja, za zvanicno rastojanje sistema Centauri od naz uzima se rastojanje Alfa Centauri ali je ipak tacno da nam je Proksima trenutno najbliza zvezda.

Marko

pre 7 godina

@ Šubi

A šta kažu osnove kvantne fizike o porodici Rotšild?
I nemam ja šta da tumačim Teslu, lepo je sve rekao, jasno i nedvosmisleno.

Trovach

pre 7 godina

Vec nekoliko nedelja, pa i meseci, citam na Astronomskom magazinu serijal tekstova o ekstraterestrijalnim planetama koji pise nasa mlada naucnica. Jako je interesantno.

Bane

pre 7 godina

DEmantujte me ako grešim, ali Proksima Kentauri je ipak druga najbliža zvezda Suncu. Ona zaista najbliža zove se Alfa Kentauri, a Proksima je odmah posle. Obe se slično zovu jer se vide u pravcu sazveđža Kentauri ali je ipak Alfa najbliža, a ne ova. No ok. I ova je blizu, mereno u kosmičkim razmerama.
Bilo bi baš divno da je tako blizu potencijalna planeta za naseljavanje.
To jeste trenutno 76 000 godina dok se do nje dođe, ali z koji milenijum to će biti mnogo bliže. Imalo bi čovečanstvo vremena da se naseli tamo pre nego što nestane.

cika boki

pre 7 godina

@ jovan
400 miliona kilometara?
Brzina svetlosti je 300 000 km u sekundi a trebaju ti 4 godine do tamo.
Joco, sine, evo tebi jedna NULA iz matematike i fizike ,veličine kombajnskog točka i to odguraj tati i profesorima koji ti dali prelazne ocene iz ova dva predmeta.
Da, u osnovnoj školi, tu si propustio gradivo.
Šalim se malo na tvoj račun,bez ljutnje. Samo malo više nula ima ta kilometraža.
Pozz

Trovach

pre 7 godina

@Biki...Sirijus je relativno mlada zvezda, pa verovatno nije ni bilo vremena da na nekoj njenoj planeti evoluira inteligentan zivot. Posto je skoro duplo masivnija od Sunca, mnogo brze ce potrositi svoje "gorivo".

MikiKv

pre 7 godina

Da tamo ima inteligentnog zivota odavno bi znali zA njega. Radio talasi sa zemlje stigli su tamo pre skoro vek. Znamo koliko postoji radio Beograd samo, njegov signal je otisao u svemir 91 svetlosnu godinu. Znaci da na toj planeti ima neko sa klikerima valjda bi pre 5 god poslali neki bilo kakav signal.

o blizini

pre 7 godina

Ovo čak nije ni preko ulice, ovo je u istom dvorištu... u galaktičkim razmerama. E sad druga je stvar što smo mi na nivou razvoja kišne gliste (ne po komentarima, mada...) pa ne znamo kako da dođemo do tamo.

Trovach

pre 7 godina

Ako jednom budemo morali da begamo sa Zemlje, nije lose imati nastanjivu planetu na najblizem mogucem mestu. Cak i da je samo uslovno nastanjiva, recimo vise nego Mars, teraformiranje bi mozda bilo lakse i jeftinije.

hardcore

pre 7 godina

Ako uzmemo u obzir da je gravitacija jednaka nuli u svemiru, objekat moze ubrzati do stvarno velike brzine, e sada kako ga usporiti ili primiti signal sa njega....

Ja

pre 7 godina

Sa najvećom brzinom razvijenom u svemiru do sada, koju ima sonda Deep Space 1 (56000 km/h), trebalo bi 81000 godina da se dođe do Proksime Kentauri.

Hvala, doviđenja.

Vader

pre 7 godina

A za ove ljude kojima je sve to lupanje gluposti, ili se obrazujte ili ne ostavljajte komentare na ovakve vesti. Evo, dobrovoljno se javljam da vam objasnim kako se planete detektuju i da vam pokažem I posmatranja I proces obrade I da vam sve objasnim na nivou osnovne škole ako treba. Nađeno je mnogo planeta, ali ova je oko zvezde koja je nama najbliža, tako da je izuzetno značajno otkriće.

Šubi

pre 7 godina

Hajde da se slozimo oko jedne savrseno ocigledne stvari - sve ima inteligentnog tvorca.
Ovaj laptop ne moze nastati slucajno ni za kvadrilion godina, ni pod kojim uslovima.Verovatnoca za to, ravna je nuli.
E, dobro.
Kakav imbecil bi napravio beskonacan prostor ispunjen nekakvim klikercicima?
Jedini pravi naucnik u istoriji, Nikola Tesla:
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromag levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT.".
Nemam sta da dodam.
(Marko, 15. avgust 2016 20:40)

Osnove kvantne fizike govore da pričaš bezveze. I ti si se našao da tumačiš Teslu... Ne nećemo da se složimo.

Vader

pre 7 godina

@Vnugo Viera

Ne mora, samo se veće planete mnogo lakše detektuju. Do sada je najveći broj otkrivenih planeta veličine Jupitera i blizu su svoje zvezde. Npr metode otkrivanja su: periodična promena radijalne (u pravcu posmatranja) brzine zvezde usled prisustva drugog tela (rotacija oba tela oko zajedničkog centra mase) - znači, što je telo veće I bliže, više će gravitaciono uticati na zvezdu i lakše će se detektovati. Još jedan metod - merenje ukupne količine svetlosti sa zvezde i praćenje promena usled prolaska tela ispred diska zvezde. Opet, što je veća planeta, veća će biti promena količine svetlosti koju detektujemo...

jovanča micić

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine??? 
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.
(kanda, 15. avgust 2016 23:26)
A može i ovako, ta planeta uopšte i nije na tom mestu gde su je uočili, tu je bila pre 4,4 godine.

zvezdarac

pre 7 godina

@jovan
Ajde malo u školu.
400 hiljada sati je 16667 dana odnosno nešto preko 45 godina.
Inače, 4.24 svetlosne godine je 4.0113792e13 km odnosno više od 40 hiljada milijardi kilometara (ako se nisam zabrojao sa nulama). Trenutno neke sonde lete svemirom brzinom od oko 50000km/h.
Tom brzinom do ove planete treba 1002844800 sati ili oko 114 hiljada godina.

Avi

pre 7 godina

(kanda, 15. avgust 2016 23:26)

Mozda zato sto nisi pratio nista na casovima fizike u srednjoj, a fakultet nisi pohadjao? Ako jesi, mora da je menadzment.

Neko123

pre 7 godina

verovatno ima uslove i mozda postoji ? a mozda ne postoji planeta uopste i to sto su videli je nasa zemlja u velikom svemirskom ogledalu. ne znaju sta ima km ispod povrsine zemlje a ne da znaju sta je tamo negde nekad mozda a mozda i ne
(carlito, 15. avgust 2016 23:43)

A ti ne znas nista o Butanu niti si ga ikada video, da li te to sprecava da vidis Mesec, Sunce ili Velikog Medveda? Ne vidis silne bakterije na svojoj kozi a hoces da mi kazes da vidis nesto cak 1 metar ispred sebe, nekakav kompjuterski monitor!? Ne znas da napises jednacinu za kretanje objekta u slobodnom padu, ali umes da padnes!? Ne mozes da vidis coveka iza sebe ali magicno znas da je iza ako progovori.

Dokle cete bre ljudi da pravite ovakve neverovatne logicke greske, zato sto ne znamo SVE o Zemlji (ko kaze da ne znamo od cega je napravljena?) ne znaci da ne mozemo da znamo nesto o svemiru.

zvezdarac

pre 7 godina

Ako pošaljemo sondu koja leti 1/2 brzine svetlosti (baš neskromno) trebaće joj skoro 9 godina da stigne tamo (kako ćemo je zaustaviti u blizini planete pri toj brzini još veća je nepoznanica) i kad pošalje prvi signal trebaće još 4.24 godine da mi to primimo. Dakle 13 godina od poletanja sonde sa zemlje. Nema od toga ništa u narednih 150 godina.

nikola

pre 7 godina

Da bi bilo realno putovanje izmedju zvezda kako je Tesla rekao jednom,brzina svetlosti nije dovoljna,vec kako je on rekao bice potrebna brzina 300 000 km/s x 10na5.A brzine koje mi mozemo da razvijemo...ne vredi ni spominjati

Ertz

pre 7 godina

U Bibliji je ljidska istorija, posebno u Otkrovenju, prikazana konačno i sasvim realnije od današnjih ljudskih maštarija. Dakle prihvatimo realnu budućnost jer sve vodi ka njoj i ne ponašajmo se kao razmažena deca.

boki

pre 7 godina

Jovane kako ti izracuna samo 400 miliona km.Nisam fizicar ali meni ispade priblizno rezultat 40 113 792 000 000 km.Pa kad bi uspeli da razvijemo brzinu od nekih 50 000 km/h,a koliko sam upoznat razvijaju u svemiru brzine vec oko 35 000 km/h ispade da bi nam do tamo trebalo 802 275 840 sati,sto je oko 33 428 160 dana,sto na kraju ispada oko 91 580 godina.Ne znam koliko je ovo tacno pa nek me neko ispavi.

mikicar

pre 7 godina

Svemirske letelice trenutno koriste jonske propulzore kao pogon. Maksimalna brzina koju mogu dostici u svemiru sa tim pogonom je oko 320 000 km/h.
Mana je sto je potisak dosta slab, porede ga sa pritiskom koji ostvari list papira na vasu ruku dok ste na Zemlji. Trebalo bi mu bas dosta vremena da dostigne tu maksimalnu brzinu.

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

"Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah"
Ne znam da l' si zeleo da budes vickast ili si polozio matematiku na vezu, ali do tamo ima skoro 9500 mlrd kilometara, a 400.000 sati je oko 45 godina.
Inace, cudno je da pronalaze zvezde udaljene 13 mlrd SG, a ovu egzoplanetu koja je nam je "u dvoristu" su tek sad otkrili.
I ne kaze se Proksima Kentauri, nego Proksima Centauri, onako kako je to @dzoni, sa cijim se komentarom 100% slazem, naveo. Ko god je ucio latinski ili engleski, zna da se "C" ispred "E", "I" i "Y" nikad ne cita kao "K".

Stevan

pre 7 godina

@jovan U svemiru su brzine znatno vece od 1000km/h. Da bi napustio suncev sistem moras da se krces 3. kosmickom brzinom ili oko 19km/s sto je oko 68000km/h i dalje je sporo ali ipak brze.

Pera

pre 7 godina

@kanda
Pa ti sa svojim golim okom mozes videti zvezde koje su udaljene stotinama svetlosnih godina. Pa sto onda ne bi mogao i teleskopom?

Trixter

pre 7 godina

"Da bi egzoplanete bile upisane u katalog, potrebno je da imaju bar dvostruko veći prečnik u odnosu na Zemlju, da se nalaze u orbiti neke zvezde van Sunčevog sistema, i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim."

Ovaj poslednji pasus je vrh gluposti. Da bi se planeta upisala u katalog dovoljno je da bude otkrivena. Jasno je da mora da se vrti oko neke zvezde koja nije Sunce , a uslov da je najmanje dva puta veca od Zemlje je potpuna glupost. Dosadasnja otkrica kombinovanjem raznih metoda , statisticki pokazuju da je planeta stenovita, tj Zemljinog je tipa , sa ili bez voda samo ukoliko je do oko 1.5 puta veca od Zemlje, vece planete od otprilike te velicine imaju tendenciju stvaranja ogromnih gasovitih omotaca, masivnih atmosfera , koje ih pretvaraju u tzv "male Neptune". Ako se vest ispostavi kao tacna, da na oko 4 SG postoji planeta zemljinog tipa, pa cak i da nije nastanjiva , bila bi prva na listi za istrazivanje pomocu nove generacije teleskopa koja se ocekuje za 2-3 godine.

Ćorloilo Ćorlo Pk

pre 7 godina

Najbolje bi bilo da prugu od Bara produžimo do tamo, pa da, za razmenu, mi idemo na odmor kod njih na more, a oni da dolaze kod nas!
;-) ;-)

milan

pre 7 godina

@Jovan

Nesto si gadno pomesao. Jupiter je samo daleko gotovo 600 miliona kilometara. Najbliza zvezda je udaljena desetinama triliona kilometara, a zbog tih besmislenih brojeva i koristimo svetlosne godine za merenje udaljenosti.

Ranzo Opservant

pre 7 godina

(Владо Бања Лука, 15. avgust 2016 22:29) a šta si očekivao, selfi? Koliko ovakvih članaka treba da izađe, sa sve objašnjenjima, pa da ljudima koji čitaju vesti iz astronomije napokon svane zašto je nemoguće, sa našim stepenom razvoja tehnologije, napraviti fotografiju egzoplanete.

Cista matematika

pre 7 godina

Jovane, 4,2 svetlosne godine nije 400 miliona, vec oko 39735 milijardi kilometara daleko (300.000 km/s x 365dana x 24h x 60min x 60s x 4,2).

Zemlja je od Sunca udaljena oko 150 miliona km.

Provetren

pre 7 godina

ej naci ce Amer nacin da predje I vece razdaljine. to sto sad ne mozemo ne znaci da treba da budete zatucani I da odustajemo kao vi nepoverljivi lenjivci.

Sa1e

pre 7 godina

@loko Blizu je, jer bliže ne može biti! Pri ovim brzinama koje trenutno dostižemo i susedni Mars nam je daleko, a ne najbliža zvezda. Siguran sam da će čovečanstvo u budućnosti prevazići problem pogona kod dužih svemirskih putovanja.

M

pre 7 godina

Ako ova civilizacija zeli da opstane mora kolonizovati druge planete, mora se prosiriti dalje od svoje maticne planete. Cak da nekako ovu planetu ne zadesi neka kosmicka katastrofa, i dalje, planeta, zvezda oko koje kruzi, kao i citav sistem imaju rok trajanja. Da nije bilo Mracnog Doba ko zna gde bi danas bili, 1000 bacenih godina, mozda bi vec kolonizovali druge planete, ali sta je tu je....
Uzgred, ovi balvani sto misle da zive na ravnoj Zemlji i nazivaju naucnike lazovima, bi se u slucaju planetarne katastrofe gurali da se medju prvima ukrcaju na neku buducu letelicu....jer velika steta bi bila da se njihovo ogromno znanje i sjajni geni koje nose ne prenesu dalje.

aleksa

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah
(jovan, 15. avgust 2016 23:31)

1000 km/h, to jedino ako cemo do nje putovati putnickim avionom.

Samo da bi napustila zemljinu orbitu, letelica mora da razvije brzinu od 8 km u sekundi.
To je nekih 28 000 km/h. To je mininalna brzina svih satlova, raketa koje nose sonde i satelite itd.

A u svemiru se te brzine dodatno povecavaju jer nema ogranicavajucih faktora poput otpora atmosfere ili gravitacije.

Mislim da sonda New Horizons drzi rekord sa nekih 60 000 km/h (i ta brzina se meri u odnosu na Zemlju, tj. relativna je Zemlji).

Dakle, iako je egzoplaneta i dalje mnogo daleko, stigli bismo brze.

masterkg

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah
(jovan, 15. avgust 2016 23:31)
Vidi se da su u tebi izmešani dobar matematičar i astrofizičar :-)
300000 km/s x 60 x60 x 24 = km/dan pa sve to x 365 x 4 = .... km

ol

pre 7 godina

jovan-dobio si gomilu pluseva ljudi koji,kao i ti ,imaju problem u baratanju velikim ciframa...ranije su ljudi uglavnom imali predstavu o brojevima do deset(deset prstiju),preko toga,za sve cifre postojala je samo jedna rec-mnogo...i ja se drzim tog pravila...

Vladа

pre 7 godina

@carlito takvima koji su mnogo pametni pa ne veruju ni u šta osim u teorije zavere, tj u ljudsku pokvarenost, ja bih odmah oduzeo svaki uređaj čije funkcionisanje iz istog razloga ne razumeju.

Dragoljub

pre 7 godina

@Nikola. 1) Samo 400 miliona kilometara do tamo. NE. Mnogo je dalja, 4 svetlosne godine su vise od 36 BILIONA (=miliona miliona) km. 2) Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo... NE. Da bismo se udaljili od Sunca, treba ici 3. kosmickom brzinom (ili brze) sto je oko 16km/s ili oko 57,000km/h. Covecanstvo je (letilice Pionir 10 i 11 i Vojadzer 1 i 2) dostiglo ovu brzinu; 3) stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. NIJE: 400,000 sati je nesto manje od CETRDESET I PET godina.

konacno

pre 7 godina

Konacno neka novost.
Sa buducom tehnologijom, moci ce ovo lepo da se ispita. Ali to je sve.
Da odu tamo moci ce tek generacije za koju hiljadu godina..

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Gledate suviše površno. Sve vaše računice svode se na 5, 10, 20 godina. U tom čudu zvanom univerzum 1000 godina predstavlja jedan tren. Još pronalazimo očuvane skelete dinosaurusa koji su izumrli pre 60 miliona godina. Mi očekujemo da se nešto bitno desi za vreme naših života, ali smo još daleko na civilizaciskoj lestvici od toga. Verujem da se život univerzumom širi, da je seme života nekad palo i na ovu našu planetu, ali i njoj prolazi vek trajanja pa će nam trebati nova. Verujem da život u svemiru funkcioniše kao i na zemlji, rodiš se, dobiješ potomka, i umreš. Hoću reći da civilizavija koja dostigne nivo inteligencije da pošalje život na drugu planetu je ispunila svoju biološku misiju, obezbedila je nastavak života, a doživela svoj kraj. Mislim da 4 svetlosne godine nece biti neka prepreka za ljude koji budu ovde za nekoliko hiljada godina, naćiće oni način da pošalju klicu života, ali neće naći način da spreče umiranje Zemlje.

Eleftherios

pre 7 godina

4,24 svetlosne godine nije blizu. trebalo bi stotine godina da sonda dodje do tamo.
(loko, 15. avgust 2016 23:48)

Po kosmičkim merilima to ti je na dohvat ruke.

Eleftherios

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine??? 
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.
(kanda, 15. avgust 2016 23:26)

Prilično glup komentar da ti ne vredi objašnjavati.

Biki

pre 7 godina

Mozda bi astronomi trebalo malo vise paznje da usmere ka Sirijusu i saznace mnogo toga o nasem sistemu sto je vitalno za bilo koja dalja istrazivanja.
Bez istrazivanja o poreklu naseg sistema, sve drugo je manjeg znacaja.
Nasa istorija i istina pociva u Sirijusu.

dzoni

pre 7 godina

@ Ratko

Upola brzine svetlosti!? 150000 km/s? Ne budi smesan, takve brzine su jos daleko od naseg poimanja svemira. Najbrza letelica koja se udaljavala sa povrsine Zemlje da pobegne njenoj gravitaciji je 'novi horizonti' sa oko 58000 km/h a to je negde oko 16000 m/s, cisto radi poredjenja da znas. A ta brzina treba da bude i konstantna, i opet kada stigne, nesto mora da zaustavi letelicu istom energijom kojom ju je i dovelo do te brzine. Sa sadasnjom tehnologijom bi trebalo do najblize zvezde oko 80000 godina putovanja stoje oko 2700 ljudskih generacija.

666999

pre 7 godina

Je l zna neko zašto egzoplaneta mora da ima barem duplo veći prečnik od Zemlje?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vnugo Viera, 15. avgust 2016 22:34)

Ja mislim da je greska u prevodu u poslednjem pasusu. Trebalo bi da bude, da planeta ima bar duplo manji precnik (ili maksimum duplo veci precnik) od Zemlje, da orbitira oko zvezde u zoni "zlatokose" i da na povrsini ima tekucu vodu kako bi bila upisana u katalog potencijalno nastanjivih planeta.

Scary

pre 7 godina

@Владо Бања Лука
Da li ti covece znas uopste o cemu govoris? Fotografija? Slikanje bilo cega u svemiru nije kao da ukljucis kameru na svom smartfonu i skljocas. 4.5 svetlosne godine i ti ocekujes fotografiju? Na toj udaljenosti,nama to izgleda kao da posmatramo dve muve u parku preko puta, a sunce ti bije u oci. Naravno, sigurno ti nije palo na pamet koliko miliona puta vise svetlosti odaje maticna zvezda te planete, ali ti to verovatno, kao ni vecina nas ne mozes da pojmis, ali znas da omalovazavas. Nisam strucan, ne poznajem fiziku, niti astronomiju, ali smatram da imam bar malo znanja i da sam koliko toliko informisan, pa mogu reci da je jako tesko istrazivati nesto sto je toliko daleko koristeci savremene metode, i tim ljudima treba skinuti kapu. Ali izgleda da nisam dovoljno pametan ili kako god, a da me ovakav komentar ne izbaci iz takta. Reci ne treba trositi uzalud, sad mi je zao koliko je ova bela pozadina na mom displeju struje potrosila, da odgovorim nekome ko nije ni tih 1W struje vredan.

neutralni felsh

pre 7 godina

Dobro je, proslo je vec sedam dana kako "naucnici" nisu otkrili "novu Zemlju". Priznajem, ovaj put se nisu oglasili lazovi iz NASA-e, vec neki iz Evropske svemirske agencije. Naravno, i ova vijest nije pracena pravom fotografijom, niti dr egzaktnim dokazima, vec nekakvom animacijom te nove Zemlje. Dizni ESA...
(Владо Бања Лука, 15. avgust 2016 22:29)


ne bi ti sine video "egzaktni dokaz" da ti ga nalepe ispred nosa.

Bane

pre 7 godina

Još jedno u nizu senzacionalističkih otkrića bez neke praktične veće važnosti za nas, pa čak i da su pretpostavke tačne. Mi do tamo ne možemo stići i tačka.

Novinari kad napišu "samo 4 svetlosne godine" očigledno nemaju pojma o veličini o kojoj pišu, a pravi novinar bi to objasnio na pravi način. 4 ili 4 milijarde, isto nam je.

Pravo otkriće bi bilo, recimo, život na mesecu Evropa. Ili Titanu. Ovako, malo, pa malo, NASA saziva novinarske konferencije sa novim "senzacionalnim" otkrićima. Razmislite zašto (način da naučnici na suptilan način ubede političare za još novca za istraživanje - što je zapravo vrlo dobro).

Treba svim astronomima, a pre svega Amerikancima zahvaliti što toliko dobrih stvari rade u ime čovečanstva. Za koje mi, na primer, ne da nismo sposobni, nego smo čista nula. Ma šta mi mislili o sebi kao nekom faktoru u nečemu.

Hezi

pre 7 godina

i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim.

Kao nije vec nastanjena.... Jok mi smo jedini u kosmosu....
Priznajte vise obicnim smrtnicima da kosmos vrvi od zivota, dosta ste krili!!!

pdb

pre 7 godina

(Vnugo Viera, 15. avgust 2016 22:34)

Ne bavim se ovim stvarima profesionalno, ali cu pokusati da objasnim par stvari jer pratim desavanja iz ove oblasti (citam istrazivanja i gledam dokumentarce) vise iz hobija.

Na osnovu precnika i materijala od kojeg je planeta sacinjena se procenjuje njena masa, a na osnovu mase gravitacija, tako da verujem da upravo gravitacija ima neke veze sa tim.

Materijal od kojeg je neka planeta sacinjena se vrlo lako utvrdjuje pomocu snopova svetlosti kada se planeta nadje izmedju izvora svetlosti i posmatraca. Dakle, planeta moze biti gasovita (Jupiter, Neptun...) ili kamenita (Venera, Zemlja...). Svaki element iz hemijskog SI sistemu ima svoj tzv. sablon svetlosti, pa jedinjenja poput npr. kiseonika, vodonika, ili karbona odaju drugaciji sablon... Zvuci neverovatno, ali sigurnost rezultata od cega je neko nebesko telo sacineno, je ogromna. Ne mozemo znati temperaturu na pleneti, da li je atmosfera toksicna, da li je planeta geoloski aktivna, magnetno polje, ti podaci su veoma bitni, jer cak i da ima svih elemenata za zivot na nekoj planeti, ne mora da znaci da tamo zivot moze da opstane u obliku kakvog ga mi poznajemo...

Izvanzemunac

pre 7 godina

I kad ce vec da objave da vanzemaljci postoje, da nam ne zele dobro i da su oni krivi za sve lose stvari koje nam se desavaju. A resenje je da svi budemo poslusni, sluge nasih pametnih vodja koje ce nas od njih zastititi...

jovan

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah

kanda

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine???
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.

Nebojša

pre 7 godina

Znači ako bi otkrili način da putujemo polovinom brzine svetlosti stigli bi tamo za deset godina što nije tako strašno dug period ali pitanje dali će neko od nas to doživeti iskreno voleo bih da dočekam tako nešto.

carlito

pre 7 godina

verovatno ima uslove i mozda postoji ? a mozda ne postoji planeta uopste i to sto su videli je nasa zemlja u velikom svemirskom ogledalu. ne znaju sta ima km ispod povrsine zemlje a ne da znaju sta je tamo negde nekad mozda a mozda i ne

Владо Бања Лука

pre 7 godina

Dobro je, proslo je vec sedam dana kako "naucnici" nisu otkrili "novu Zemlju". Priznajem, ovaj put se nisu oglasili lazovi iz NASA-e, vec neki iz Evropske svemirske agencije. Naravno, i ova vijest nije pracena pravom fotografijom, niti dr egzaktnim dokazima, vec nekakvom animacijom te nove Zemlje. Dizni ESA...

nemam pojma

pre 7 godina

kad smo vec kod zvezda,gledam sad sa balkona,nebo vedro samo tako i vidim po prvi put pet zvezda pravilno rasporedjenih u liniji a od srednje desno tri zvezde u obliku trokuta..ko zna?

Ratko

pre 7 godina

Ako je ovo istina onda je to najveće otkriće u ljudskoj istoriji. Tako blizu na samo 4,3 svetlosne godine? Kako to nisu ranije uspeli da ugledaju? To je dostupno za ljudski rod u nekoj budućnosti sasvim sigurno. Neka pošalju sonde koje putuju upola od brzine svetlosti i trebaće im 8 godina da stignu tamo.

cika boki

pre 7 godina

Čika Boki zove Zemlju, zemljani javite se! Upravo sam pročitao da ste nas uočili. Redovno pratim vesti na B92 i željno sam iščekivao da nas otkrijete. Planeta mi se zove Zemlja 2 i kruži oko partizana Proksime Kentauri.
P.S. Zanimljivo je da nam se svi nazivi poklapaju osim što mi nebeske objekte koje vi zovete Zvezda, zovemo Partizan.
Sauh ( topao pozdrav ) sa Zemlje 2!

EU Citizen

pre 7 godina

Wow, ovo je već potencijalno zanimljivo i za eventualnu kolonizaciju. Naravno, i četiri svetlosne godine su kao četiri hiljade sa našom sadašnjom tehnologijom, ali smo barem u stanju da predstavimo i teoretski modelujemo tehnologiju kojom bismo do ove planete stigli za nekoliko decenija, što ipak nisu hiljade godina potrebne za neka dalja odredišta. Sumnjam, doduše, da ćemo kada i ako dostignemo nivo na kome će ta vrsta tehnologije biti i praktično moguća, još uvek imati sadašnju biološku formu, pa nam to što se radi o planeti pogodnoj za nju više i neće previše značiti. Odnosno, informatičke tehnologije i stapanje naših mozgova sa njima te kiborgizacija naših tela će po svoj prilici napredovati mnogo brže nego metodi svemirske propulzije i ostale stvari potrebne za ljudsko putovanje tamo. U svakom slučaju, bez obzira na taj paradoks, slanje neke super-minijaturizovane sonde ubrzane do relativističkih brzina ne bi trebalo da bude toliki izazov za nauku koju deceniju u budućnosti, potencijalno naseljiva planeta u komšiluku je velika motivacija.

Marko

pre 7 godina

Hajde da se slozimo oko jedne savrseno ocigledne stvari - sve ima inteligentnog tvorca.
Ovaj laptop ne moze nastati slucajno ni za kvadrilion godina, ni pod kojim uslovima.Verovatnoca za to, ravna je nuli.
E, dobro.
Kakav imbecil bi napravio beskonacan prostor ispunjen nekakvim klikercicima?
Jedini pravi naucnik u istoriji, Nikola Tesla:
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromag levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT.".
Nemam sta da dodam.

dzoni

pre 7 godina

Sa trenutnom tehnologijom, do proxima centauri, medjuzvezdano putovanje bi iznosilo oko 81000. godina, sto je negde oko 2700 generacija ljudi, iako je najbliza zvezda nasem Suncu (1,3 parseka), 4,24 SG ali opet i to realnije zvuci od onih zvezda sto su 1400 svetlosnih godina. Ova putvanja nemaju smisao bez "warp pogona" ili crvotocine, koji bi mogao da znatno poveca brzine putovanja. Jedini smisao ovakvih putovanja bi bio da nas zadesi neka katastrofa pa se posalje putovanje da bi opstala ljudska rasa i to iskljucivo uz pomoc hibernacije koja ne postoji jos.

Aleksandar

pre 7 godina

Dobro..i da je tako,i da nekakouspemo za 100 godina da stvorimo tehnologiju koja bi nas tamo odvela...postavlja se jedno pitanje...šta ako je zauzeta..:)..

Ratko

pre 7 godina

Ako je ovo istina onda je to najveće otkriće u ljudskoj istoriji. Tako blizu na samo 4,3 svetlosne godine? Kako to nisu ranije uspeli da ugledaju? To je dostupno za ljudski rod u nekoj budućnosti sasvim sigurno. Neka pošalju sonde koje putuju upola od brzine svetlosti i trebaće im 8 godina da stignu tamo.

Nebojša

pre 7 godina

Znači ako bi otkrili način da putujemo polovinom brzine svetlosti stigli bi tamo za deset godina što nije tako strašno dug period ali pitanje dali će neko od nas to doživeti iskreno voleo bih da dočekam tako nešto.

Aleksandar

pre 7 godina

Dobro..i da je tako,i da nekakouspemo za 100 godina da stvorimo tehnologiju koja bi nas tamo odvela...postavlja se jedno pitanje...šta ako je zauzeta..:)..

dzoni

pre 7 godina

Sa trenutnom tehnologijom, do proxima centauri, medjuzvezdano putovanje bi iznosilo oko 81000. godina, sto je negde oko 2700 generacija ljudi, iako je najbliza zvezda nasem Suncu (1,3 parseka), 4,24 SG ali opet i to realnije zvuci od onih zvezda sto su 1400 svetlosnih godina. Ova putvanja nemaju smisao bez "warp pogona" ili crvotocine, koji bi mogao da znatno poveca brzine putovanja. Jedini smisao ovakvih putovanja bi bio da nas zadesi neka katastrofa pa se posalje putovanje da bi opstala ljudska rasa i to iskljucivo uz pomoc hibernacije koja ne postoji jos.

jovan

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah

Владо Бања Лука

pre 7 godina

Dobro je, proslo je vec sedam dana kako "naucnici" nisu otkrili "novu Zemlju". Priznajem, ovaj put se nisu oglasili lazovi iz NASA-e, vec neki iz Evropske svemirske agencije. Naravno, i ova vijest nije pracena pravom fotografijom, niti dr egzaktnim dokazima, vec nekakvom animacijom te nove Zemlje. Dizni ESA...

EU Citizen

pre 7 godina

Wow, ovo je već potencijalno zanimljivo i za eventualnu kolonizaciju. Naravno, i četiri svetlosne godine su kao četiri hiljade sa našom sadašnjom tehnologijom, ali smo barem u stanju da predstavimo i teoretski modelujemo tehnologiju kojom bismo do ove planete stigli za nekoliko decenija, što ipak nisu hiljade godina potrebne za neka dalja odredišta. Sumnjam, doduše, da ćemo kada i ako dostignemo nivo na kome će ta vrsta tehnologije biti i praktično moguća, još uvek imati sadašnju biološku formu, pa nam to što se radi o planeti pogodnoj za nju više i neće previše značiti. Odnosno, informatičke tehnologije i stapanje naših mozgova sa njima te kiborgizacija naših tela će po svoj prilici napredovati mnogo brže nego metodi svemirske propulzije i ostale stvari potrebne za ljudsko putovanje tamo. U svakom slučaju, bez obzira na taj paradoks, slanje neke super-minijaturizovane sonde ubrzane do relativističkih brzina ne bi trebalo da bude toliki izazov za nauku koju deceniju u budućnosti, potencijalno naseljiva planeta u komšiluku je velika motivacija.

Izvanzemunac

pre 7 godina

I kad ce vec da objave da vanzemaljci postoje, da nam ne zele dobro i da su oni krivi za sve lose stvari koje nam se desavaju. A resenje je da svi budemo poslusni, sluge nasih pametnih vodja koje ce nas od njih zastititi...

cika boki

pre 7 godina

Čika Boki zove Zemlju, zemljani javite se! Upravo sam pročitao da ste nas uočili. Redovno pratim vesti na B92 i željno sam iščekivao da nas otkrijete. Planeta mi se zove Zemlja 2 i kruži oko partizana Proksime Kentauri.
P.S. Zanimljivo je da nam se svi nazivi poklapaju osim što mi nebeske objekte koje vi zovete Zvezda, zovemo Partizan.
Sauh ( topao pozdrav ) sa Zemlje 2!

nemam pojma

pre 7 godina

kad smo vec kod zvezda,gledam sad sa balkona,nebo vedro samo tako i vidim po prvi put pet zvezda pravilno rasporedjenih u liniji a od srednje desno tri zvezde u obliku trokuta..ko zna?

Scary

pre 7 godina

@Владо Бања Лука
Da li ti covece znas uopste o cemu govoris? Fotografija? Slikanje bilo cega u svemiru nije kao da ukljucis kameru na svom smartfonu i skljocas. 4.5 svetlosne godine i ti ocekujes fotografiju? Na toj udaljenosti,nama to izgleda kao da posmatramo dve muve u parku preko puta, a sunce ti bije u oci. Naravno, sigurno ti nije palo na pamet koliko miliona puta vise svetlosti odaje maticna zvezda te planete, ali ti to verovatno, kao ni vecina nas ne mozes da pojmis, ali znas da omalovazavas. Nisam strucan, ne poznajem fiziku, niti astronomiju, ali smatram da imam bar malo znanja i da sam koliko toliko informisan, pa mogu reci da je jako tesko istrazivati nesto sto je toliko daleko koristeci savremene metode, i tim ljudima treba skinuti kapu. Ali izgleda da nisam dovoljno pametan ili kako god, a da me ovakav komentar ne izbaci iz takta. Reci ne treba trositi uzalud, sad mi je zao koliko je ova bela pozadina na mom displeju struje potrosila, da odgovorim nekome ko nije ni tih 1W struje vredan.

carlito

pre 7 godina

verovatno ima uslove i mozda postoji ? a mozda ne postoji planeta uopste i to sto su videli je nasa zemlja u velikom svemirskom ogledalu. ne znaju sta ima km ispod povrsine zemlje a ne da znaju sta je tamo negde nekad mozda a mozda i ne

Marko

pre 7 godina

Hajde da se slozimo oko jedne savrseno ocigledne stvari - sve ima inteligentnog tvorca.
Ovaj laptop ne moze nastati slucajno ni za kvadrilion godina, ni pod kojim uslovima.Verovatnoca za to, ravna je nuli.
E, dobro.
Kakav imbecil bi napravio beskonacan prostor ispunjen nekakvim klikercicima?
Jedini pravi naucnik u istoriji, Nikola Tesla:
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromag levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT.".
Nemam sta da dodam.

neutralni felsh

pre 7 godina

Dobro je, proslo je vec sedam dana kako "naucnici" nisu otkrili "novu Zemlju". Priznajem, ovaj put se nisu oglasili lazovi iz NASA-e, vec neki iz Evropske svemirske agencije. Naravno, i ova vijest nije pracena pravom fotografijom, niti dr egzaktnim dokazima, vec nekakvom animacijom te nove Zemlje. Dizni ESA...
(Владо Бања Лука, 15. avgust 2016 22:29)


ne bi ti sine video "egzaktni dokaz" da ti ga nalepe ispred nosa.

kanda

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine???
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.

pdb

pre 7 godina

(Vnugo Viera, 15. avgust 2016 22:34)

Ne bavim se ovim stvarima profesionalno, ali cu pokusati da objasnim par stvari jer pratim desavanja iz ove oblasti (citam istrazivanja i gledam dokumentarce) vise iz hobija.

Na osnovu precnika i materijala od kojeg je planeta sacinjena se procenjuje njena masa, a na osnovu mase gravitacija, tako da verujem da upravo gravitacija ima neke veze sa tim.

Materijal od kojeg je neka planeta sacinjena se vrlo lako utvrdjuje pomocu snopova svetlosti kada se planeta nadje izmedju izvora svetlosti i posmatraca. Dakle, planeta moze biti gasovita (Jupiter, Neptun...) ili kamenita (Venera, Zemlja...). Svaki element iz hemijskog SI sistemu ima svoj tzv. sablon svetlosti, pa jedinjenja poput npr. kiseonika, vodonika, ili karbona odaju drugaciji sablon... Zvuci neverovatno, ali sigurnost rezultata od cega je neko nebesko telo sacineno, je ogromna. Ne mozemo znati temperaturu na pleneti, da li je atmosfera toksicna, da li je planeta geoloski aktivna, magnetno polje, ti podaci su veoma bitni, jer cak i da ima svih elemenata za zivot na nekoj planeti, ne mora da znaci da tamo zivot moze da opstane u obliku kakvog ga mi poznajemo...

Neko123

pre 7 godina

verovatno ima uslove i mozda postoji ? a mozda ne postoji planeta uopste i to sto su videli je nasa zemlja u velikom svemirskom ogledalu. ne znaju sta ima km ispod povrsine zemlje a ne da znaju sta je tamo negde nekad mozda a mozda i ne
(carlito, 15. avgust 2016 23:43)

A ti ne znas nista o Butanu niti si ga ikada video, da li te to sprecava da vidis Mesec, Sunce ili Velikog Medveda? Ne vidis silne bakterije na svojoj kozi a hoces da mi kazes da vidis nesto cak 1 metar ispred sebe, nekakav kompjuterski monitor!? Ne znas da napises jednacinu za kretanje objekta u slobodnom padu, ali umes da padnes!? Ne mozes da vidis coveka iza sebe ali magicno znas da je iza ako progovori.

Dokle cete bre ljudi da pravite ovakve neverovatne logicke greske, zato sto ne znamo SVE o Zemlji (ko kaze da ne znamo od cega je napravljena?) ne znaci da ne mozemo da znamo nesto o svemiru.

Šubi

pre 7 godina

Hajde da se slozimo oko jedne savrseno ocigledne stvari - sve ima inteligentnog tvorca.
Ovaj laptop ne moze nastati slucajno ni za kvadrilion godina, ni pod kojim uslovima.Verovatnoca za to, ravna je nuli.
E, dobro.
Kakav imbecil bi napravio beskonacan prostor ispunjen nekakvim klikercicima?
Jedini pravi naucnik u istoriji, Nikola Tesla:
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromag levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT.".
Nemam sta da dodam.
(Marko, 15. avgust 2016 20:40)

Osnove kvantne fizike govore da pričaš bezveze. I ti si se našao da tumačiš Teslu... Ne nećemo da se složimo.

dzoni

pre 7 godina

@ Ratko

Upola brzine svetlosti!? 150000 km/s? Ne budi smesan, takve brzine su jos daleko od naseg poimanja svemira. Najbrza letelica koja se udaljavala sa povrsine Zemlje da pobegne njenoj gravitaciji je 'novi horizonti' sa oko 58000 km/h a to je negde oko 16000 m/s, cisto radi poredjenja da znas. A ta brzina treba da bude i konstantna, i opet kada stigne, nesto mora da zaustavi letelicu istom energijom kojom ju je i dovelo do te brzine. Sa sadasnjom tehnologijom bi trebalo do najblize zvezde oko 80000 godina putovanja stoje oko 2700 ljudskih generacija.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

(Bane, 16. avgust 2016 13:06)

Gresis. Proksima je najbliza, a alfa Centauri je druga. Alfa je dvojna zvezda, a sa Proksimom najverovatnije cini sistem od tri zvezde ("najverovatnije" zato sto je orbita Proksime oko alfa para veca od nekoliko stotina hiljada godina tako da njeno clanstvo u sistemu nije potvrdjeno). Proksima je trenutno 0.15 svetlosnih godina bliza.
Proksima je crveni patuljak i postojanje zivota na planetama oko takvih zvezda je diskutabilno. Zato sto je habitabilna zona preblizu zvezdi (zvezda je hladna) tako da postoji opasnost od plimskog zahvata (tidal lock) i planeta bi bila stalno okrenuta jednom stranom zvezdi, sto bi uslovilo klimatske probleme. Osim toga, crveni patuljci su poznati kao nestabilne zvezde i umeju da emituju zvezdane oluje i baklje velikog intenziteta, sto za blisku planetu nije povoljno (zracenje, "ljustenje" atmosfere). I na kraju, spektar zracenja crvenih patuljaka ima veliki visak crvenog a manjak plavog i UV zracenja, sto za pokretanje biohemijskih procesa nije dobro, tako da bi razvoj zivota na takvoj planeti bio veoma usporen uodnosu na planete oko zvezda tipa Sunca.

666999

pre 7 godina

Je l zna neko zašto egzoplaneta mora da ima barem duplo veći prečnik od Zemlje?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vnugo Viera, 15. avgust 2016 22:34)

Ja mislim da je greska u prevodu u poslednjem pasusu. Trebalo bi da bude, da planeta ima bar duplo manji precnik (ili maksimum duplo veci precnik) od Zemlje, da orbitira oko zvezde u zoni "zlatokose" i da na povrsini ima tekucu vodu kako bi bila upisana u katalog potencijalno nastanjivih planeta.

Vader

pre 7 godina

A za ove ljude kojima je sve to lupanje gluposti, ili se obrazujte ili ne ostavljajte komentare na ovakve vesti. Evo, dobrovoljno se javljam da vam objasnim kako se planete detektuju i da vam pokažem I posmatranja I proces obrade I da vam sve objasnim na nivou osnovne škole ako treba. Nađeno je mnogo planeta, ali ova je oko zvezde koja je nama najbliža, tako da je izuzetno značajno otkriće.

Bane

pre 7 godina

Još jedno u nizu senzacionalističkih otkrića bez neke praktične veće važnosti za nas, pa čak i da su pretpostavke tačne. Mi do tamo ne možemo stići i tačka.

Novinari kad napišu "samo 4 svetlosne godine" očigledno nemaju pojma o veličini o kojoj pišu, a pravi novinar bi to objasnio na pravi način. 4 ili 4 milijarde, isto nam je.

Pravo otkriće bi bilo, recimo, život na mesecu Evropa. Ili Titanu. Ovako, malo, pa malo, NASA saziva novinarske konferencije sa novim "senzacionalnim" otkrićima. Razmislite zašto (način da naučnici na suptilan način ubede političare za još novca za istraživanje - što je zapravo vrlo dobro).

Treba svim astronomima, a pre svega Amerikancima zahvaliti što toliko dobrih stvari rade u ime čovečanstva. Za koje mi, na primer, ne da nismo sposobni, nego smo čista nula. Ma šta mi mislili o sebi kao nekom faktoru u nečemu.

Bane

pre 7 godina

DEmantujte me ako grešim, ali Proksima Kentauri je ipak druga najbliža zvezda Suncu. Ona zaista najbliža zove se Alfa Kentauri, a Proksima je odmah posle. Obe se slično zovu jer se vide u pravcu sazveđža Kentauri ali je ipak Alfa najbliža, a ne ova. No ok. I ova je blizu, mereno u kosmičkim razmerama.
Bilo bi baš divno da je tako blizu potencijalna planeta za naseljavanje.
To jeste trenutno 76 000 godina dok se do nje dođe, ali z koji milenijum to će biti mnogo bliže. Imalo bi čovečanstvo vremena da se naseli tamo pre nego što nestane.

M

pre 7 godina

Ako ova civilizacija zeli da opstane mora kolonizovati druge planete, mora se prosiriti dalje od svoje maticne planete. Cak da nekako ovu planetu ne zadesi neka kosmicka katastrofa, i dalje, planeta, zvezda oko koje kruzi, kao i citav sistem imaju rok trajanja. Da nije bilo Mracnog Doba ko zna gde bi danas bili, 1000 bacenih godina, mozda bi vec kolonizovali druge planete, ali sta je tu je....
Uzgred, ovi balvani sto misle da zive na ravnoj Zemlji i nazivaju naucnike lazovima, bi se u slucaju planetarne katastrofe gurali da se medju prvima ukrcaju na neku buducu letelicu....jer velika steta bi bila da se njihovo ogromno znanje i sjajni geni koje nose ne prenesu dalje.

o blizini

pre 7 godina

Ovo čak nije ni preko ulice, ovo je u istom dvorištu... u galaktičkim razmerama. E sad druga je stvar što smo mi na nivou razvoja kišne gliste (ne po komentarima, mada...) pa ne znamo kako da dođemo do tamo.

cika boki

pre 7 godina

@ jovan
400 miliona kilometara?
Brzina svetlosti je 300 000 km u sekundi a trebaju ti 4 godine do tamo.
Joco, sine, evo tebi jedna NULA iz matematike i fizike ,veličine kombajnskog točka i to odguraj tati i profesorima koji ti dali prelazne ocene iz ova dva predmeta.
Da, u osnovnoj školi, tu si propustio gradivo.
Šalim se malo na tvoj račun,bez ljutnje. Samo malo više nula ima ta kilometraža.
Pozz

Ranzo Opservant

pre 7 godina

(Владо Бања Лука, 15. avgust 2016 22:29) a šta si očekivao, selfi? Koliko ovakvih članaka treba da izađe, sa sve objašnjenjima, pa da ljudima koji čitaju vesti iz astronomije napokon svane zašto je nemoguće, sa našim stepenom razvoja tehnologije, napraviti fotografiju egzoplanete.

Vader

pre 7 godina

@Vnugo Viera

Ne mora, samo se veće planete mnogo lakše detektuju. Do sada je najveći broj otkrivenih planeta veličine Jupitera i blizu su svoje zvezde. Npr metode otkrivanja su: periodična promena radijalne (u pravcu posmatranja) brzine zvezde usled prisustva drugog tela (rotacija oba tela oko zajedničkog centra mase) - znači, što je telo veće I bliže, više će gravitaciono uticati na zvezdu i lakše će se detektovati. Još jedan metod - merenje ukupne količine svetlosti sa zvezde i praćenje promena usled prolaska tela ispred diska zvezde. Opet, što je veća planeta, veća će biti promena količine svetlosti koju detektujemo...

Hezi

pre 7 godina

i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim.

Kao nije vec nastanjena.... Jok mi smo jedini u kosmosu....
Priznajte vise obicnim smrtnicima da kosmos vrvi od zivota, dosta ste krili!!!

milan

pre 7 godina

@Jovan

Nesto si gadno pomesao. Jupiter je samo daleko gotovo 600 miliona kilometara. Najbliza zvezda je udaljena desetinama triliona kilometara, a zbog tih besmislenih brojeva i koristimo svetlosne godine za merenje udaljenosti.

Eleftherios

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine??? 
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.
(kanda, 15. avgust 2016 23:26)

Prilično glup komentar da ti ne vredi objašnjavati.

Trixter

pre 7 godina

"Da bi egzoplanete bile upisane u katalog, potrebno je da imaju bar dvostruko veći prečnik u odnosu na Zemlju, da se nalaze u orbiti neke zvezde van Sunčevog sistema, i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim."

Ovaj poslednji pasus je vrh gluposti. Da bi se planeta upisala u katalog dovoljno je da bude otkrivena. Jasno je da mora da se vrti oko neke zvezde koja nije Sunce , a uslov da je najmanje dva puta veca od Zemlje je potpuna glupost. Dosadasnja otkrica kombinovanjem raznih metoda , statisticki pokazuju da je planeta stenovita, tj Zemljinog je tipa , sa ili bez voda samo ukoliko je do oko 1.5 puta veca od Zemlje, vece planete od otprilike te velicine imaju tendenciju stvaranja ogromnih gasovitih omotaca, masivnih atmosfera , koje ih pretvaraju u tzv "male Neptune". Ako se vest ispostavi kao tacna, da na oko 4 SG postoji planeta zemljinog tipa, pa cak i da nije nastanjiva , bila bi prva na listi za istrazivanje pomocu nove generacije teleskopa koja se ocekuje za 2-3 godine.

boki

pre 7 godina

Jovane kako ti izracuna samo 400 miliona km.Nisam fizicar ali meni ispade priblizno rezultat 40 113 792 000 000 km.Pa kad bi uspeli da razvijemo brzinu od nekih 50 000 km/h,a koliko sam upoznat razvijaju u svemiru brzine vec oko 35 000 km/h ispade da bi nam do tamo trebalo 802 275 840 sati,sto je oko 33 428 160 dana,sto na kraju ispada oko 91 580 godina.Ne znam koliko je ovo tacno pa nek me neko ispavi.

Trovach

pre 7 godina

Ako jednom budemo morali da begamo sa Zemlje, nije lose imati nastanjivu planetu na najblizem mogucem mestu. Cak i da je samo uslovno nastanjiva, recimo vise nego Mars, teraformiranje bi mozda bilo lakse i jeftinije.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Gledate suviše površno. Sve vaše računice svode se na 5, 10, 20 godina. U tom čudu zvanom univerzum 1000 godina predstavlja jedan tren. Još pronalazimo očuvane skelete dinosaurusa koji su izumrli pre 60 miliona godina. Mi očekujemo da se nešto bitno desi za vreme naših života, ali smo još daleko na civilizaciskoj lestvici od toga. Verujem da se život univerzumom širi, da je seme života nekad palo i na ovu našu planetu, ali i njoj prolazi vek trajanja pa će nam trebati nova. Verujem da život u svemiru funkcioniše kao i na zemlji, rodiš se, dobiješ potomka, i umreš. Hoću reći da civilizavija koja dostigne nivo inteligencije da pošalje život na drugu planetu je ispunila svoju biološku misiju, obezbedila je nastavak života, a doživela svoj kraj. Mislim da 4 svetlosne godine nece biti neka prepreka za ljude koji budu ovde za nekoliko hiljada godina, naćiće oni način da pošalju klicu života, ali neće naći način da spreče umiranje Zemlje.

Ja

pre 7 godina

Sa najvećom brzinom razvijenom u svemiru do sada, koju ima sonda Deep Space 1 (56000 km/h), trebalo bi 81000 godina da se dođe do Proksime Kentauri.

Hvala, doviđenja.

zvezdarac

pre 7 godina

Ako pošaljemo sondu koja leti 1/2 brzine svetlosti (baš neskromno) trebaće joj skoro 9 godina da stigne tamo (kako ćemo je zaustaviti u blizini planete pri toj brzini još veća je nepoznanica) i kad pošalje prvi signal trebaće još 4.24 godine da mi to primimo. Dakle 13 godina od poletanja sonde sa zemlje. Nema od toga ništa u narednih 150 godina.

Sa1e

pre 7 godina

@loko Blizu je, jer bliže ne može biti! Pri ovim brzinama koje trenutno dostižemo i susedni Mars nam je daleko, a ne najbliža zvezda. Siguran sam da će čovečanstvo u budućnosti prevazići problem pogona kod dužih svemirskih putovanja.

Cista matematika

pre 7 godina

Jovane, 4,2 svetlosne godine nije 400 miliona, vec oko 39735 milijardi kilometara daleko (300.000 km/s x 365dana x 24h x 60min x 60s x 4,2).

Zemlja je od Sunca udaljena oko 150 miliona km.

MikiKv

pre 7 godina

Da tamo ima inteligentnog zivota odavno bi znali zA njega. Radio talasi sa zemlje stigli su tamo pre skoro vek. Znamo koliko postoji radio Beograd samo, njegov signal je otisao u svemir 91 svetlosnu godinu. Znaci da na toj planeti ima neko sa klikerima valjda bi pre 5 god poslali neki bilo kakav signal.

biće bolje

pre 7 godina

jednog dana će neke buduće generacije morati da potraže novi dom, naše sunce ima svoj vek trajanja kao i sam svemir, ništa nije večno zato najviše treba ulagati u istraživanje istog, jer ne samo da ćemo morati da napustimo solarni sistem nego ćemo možda morati i da potražimo nov unevrzum. Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.

Dragoljub

pre 7 godina

@Nikola. 1) Samo 400 miliona kilometara do tamo. NE. Mnogo je dalja, 4 svetlosne godine su vise od 36 BILIONA (=miliona miliona) km. 2) Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo... NE. Da bismo se udaljili od Sunca, treba ici 3. kosmickom brzinom (ili brze) sto je oko 16km/s ili oko 57,000km/h. Covecanstvo je (letilice Pionir 10 i 11 i Vojadzer 1 i 2) dostiglo ovu brzinu; 3) stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. NIJE: 400,000 sati je nesto manje od CETRDESET I PET godina.

aleksa

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah
(jovan, 15. avgust 2016 23:31)

1000 km/h, to jedino ako cemo do nje putovati putnickim avionom.

Samo da bi napustila zemljinu orbitu, letelica mora da razvije brzinu od 8 km u sekundi.
To je nekih 28 000 km/h. To je mininalna brzina svih satlova, raketa koje nose sonde i satelite itd.

A u svemiru se te brzine dodatno povecavaju jer nema ogranicavajucih faktora poput otpora atmosfere ili gravitacije.

Mislim da sonda New Horizons drzi rekord sa nekih 60 000 km/h (i ta brzina se meri u odnosu na Zemlju, tj. relativna je Zemlji).

Dakle, iako je egzoplaneta i dalje mnogo daleko, stigli bismo brze.

Avi

pre 7 godina

(kanda, 15. avgust 2016 23:26)

Mozda zato sto nisi pratio nista na casovima fizike u srednjoj, a fakultet nisi pohadjao? Ako jesi, mora da je menadzment.

Eleftherios

pre 7 godina

4,24 svetlosne godine nije blizu. trebalo bi stotine godina da sonda dodje do tamo.
(loko, 15. avgust 2016 23:48)

Po kosmičkim merilima to ti je na dohvat ruke.

Vladа

pre 7 godina

@carlito takvima koji su mnogo pametni pa ne veruju ni u šta osim u teorije zavere, tj u ljudsku pokvarenost, ja bih odmah oduzeo svaki uređaj čije funkcionisanje iz istog razloga ne razumeju.

Stevan

pre 7 godina

@jovan U svemiru su brzine znatno vece od 1000km/h. Da bi napustio suncev sistem moras da se krces 3. kosmickom brzinom ili oko 19km/s sto je oko 68000km/h i dalje je sporo ali ipak brze.

Trovach

pre 7 godina

@Biki...Sirijus je relativno mlada zvezda, pa verovatno nije ni bilo vremena da na nekoj njenoj planeti evoluira inteligentan zivot. Posto je skoro duplo masivnija od Sunca, mnogo brze ce potrositi svoje "gorivo".

masterkg

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah
(jovan, 15. avgust 2016 23:31)
Vidi se da su u tebi izmešani dobar matematičar i astrofizičar :-)
300000 km/s x 60 x60 x 24 = km/dan pa sve to x 365 x 4 = .... km

Provetren

pre 7 godina

ej naci ce Amer nacin da predje I vece razdaljine. to sto sad ne mozemo ne znaci da treba da budete zatucani I da odustajemo kao vi nepoverljivi lenjivci.

Pera

pre 7 godina

@kanda
Pa ti sa svojim golim okom mozes videti zvezde koje su udaljene stotinama svetlosnih godina. Pa sto onda ne bi mogao i teleskopom?

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

"Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah"
Ne znam da l' si zeleo da budes vickast ili si polozio matematiku na vezu, ali do tamo ima skoro 9500 mlrd kilometara, a 400.000 sati je oko 45 godina.
Inace, cudno je da pronalaze zvezde udaljene 13 mlrd SG, a ovu egzoplanetu koja je nam je "u dvoristu" su tek sad otkrili.
I ne kaze se Proksima Kentauri, nego Proksima Centauri, onako kako je to @dzoni, sa cijim se komentarom 100% slazem, naveo. Ko god je ucio latinski ili engleski, zna da se "C" ispred "E", "I" i "Y" nikad ne cita kao "K".

CATAPA

pre 7 godina

Ovo znanje, ove informacije, nisu od važnosti ljudskoj rasi već onima koji će nas naslediti. Očekivati da će ljudska rasa živeti večno, čak i dovoljno za međuzvezdana putovanja, je iluzija jednaka očekivanju pojedinca da će živeti večno.
Tačnije, isto to.

Za samo sto godina izgledaće jako ambiciozno doživeti desetak više. Snovi o večnosti rapidno opadaju što je čovek kao vrsta ili pojedinac stariji...

ol

pre 7 godina

jovan-dobio si gomilu pluseva ljudi koji,kao i ti ,imaju problem u baratanju velikim ciframa...ranije su ljudi uglavnom imali predstavu o brojevima do deset(deset prstiju),preko toga,za sve cifre postojala je samo jedna rec-mnogo...i ja se drzim tog pravila...

jovanča micić

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine??? 
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.
(kanda, 15. avgust 2016 23:26)
A može i ovako, ta planeta uopšte i nije na tom mestu gde su je uočili, tu je bila pre 4,4 godine.

mikicar

pre 7 godina

Svemirske letelice trenutno koriste jonske propulzore kao pogon. Maksimalna brzina koju mogu dostici u svemiru sa tim pogonom je oko 320 000 km/h.
Mana je sto je potisak dosta slab, porede ga sa pritiskom koji ostvari list papira na vasu ruku dok ste na Zemlji. Trebalo bi mu bas dosta vremena da dostigne tu maksimalnu brzinu.

666999

pre 7 godina

@Bane Alfa i Beta Centauri se vrte jedna oko druge a Proksima Centauri se vrti oko njih dve na vecoj udaljenosti i u trenutnom rasporedu Proksima nam je najbliza i bice tako jos dugi niz godina ( ne znam tacno koliki je orbitalni period P. Centauri ali se lako moze naci na netu). Iz tog razloga sto je Proksima nekad bliza, nekad dalja, za zvanicno rastojanje sistema Centauri od naz uzima se rastojanje Alfa Centauri ali je ipak tacno da nam je Proksima trenutno najbliza zvezda.

konacno

pre 7 godina

Konacno neka novost.
Sa buducom tehnologijom, moci ce ovo lepo da se ispita. Ali to je sve.
Da odu tamo moci ce tek generacije za koju hiljadu godina..

Biki

pre 7 godina

Mozda bi astronomi trebalo malo vise paznje da usmere ka Sirijusu i saznace mnogo toga o nasem sistemu sto je vitalno za bilo koja dalja istrazivanja.
Bez istrazivanja o poreklu naseg sistema, sve drugo je manjeg znacaja.
Nasa istorija i istina pociva u Sirijusu.

zvezdarac

pre 7 godina

@jovan
Ajde malo u školu.
400 hiljada sati je 16667 dana odnosno nešto preko 45 godina.
Inače, 4.24 svetlosne godine je 4.0113792e13 km odnosno više od 40 hiljada milijardi kilometara (ako se nisam zabrojao sa nulama). Trenutno neke sonde lete svemirom brzinom od oko 50000km/h.
Tom brzinom do ove planete treba 1002844800 sati ili oko 114 hiljada godina.

nikola

pre 7 godina

Da bi bilo realno putovanje izmedju zvezda kako je Tesla rekao jednom,brzina svetlosti nije dovoljna,vec kako je on rekao bice potrebna brzina 300 000 km/s x 10na5.A brzine koje mi mozemo da razvijemo...ne vredi ni spominjati

Trovach

pre 7 godina

Vec nekoliko nedelja, pa i meseci, citam na Astronomskom magazinu serijal tekstova o ekstraterestrijalnim planetama koji pise nasa mlada naucnica. Jako je interesantno.

Ertz

pre 7 godina

U Bibliji je ljidska istorija, posebno u Otkrovenju, prikazana konačno i sasvim realnije od današnjih ljudskih maštarija. Dakle prihvatimo realnu budućnost jer sve vodi ka njoj i ne ponašajmo se kao razmažena deca.

BSN

pre 7 godina

(666999, 16. avgust 2016 15:51)

Beta Centauri je trojna zvezda udaljena 390 svetlosnih godina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri#/media/File:Alpha,_Beta_and_Proxima_Centauri_(1).jpg

Mislio si sigurno na alfa Centauri B.

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

Moracu da ispravim sam sebe, oko 9500 mlrd kilometara bi imalo ako bi P.Centauri bila udaljena jednu svetlosnu godinu. Do tamo ima preko 40 biliona (40.000 mlrd) kilometara.

Mediterano Blanco

pre 7 godina

ednog dana će neke buduće generacije morati da potraže novi dom, naše sunce ima svoj vek trajanja kao i sam svemir, ništa nije večno zato najviše treba ulagati u istraživanje istog, jer ne samo da ćemo morati da napustimo solarni sistem nego ćemo možda morati i da potražimo nov unevrzum. Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biće bolje, 16. avgust 2016 16:20)
Mislio si verovatno novi drugi Svemir-Dimenziju? Svemir i Univerzum nisu isto kako mnogi misle.Kosmos,Vasiona i Svemir su sinonimi za jedno te isto znacenje,Univerzum je mnogo veci aspekt-pojam,jedino ako verujes u Pararelne Univerzume,ali caka je u tome sto zakon logike opovrgava postojanja Pararelnih Univerzuma.A sto se tice ove vesti, ovo vec nije bezazlena vest da u susednom solarnom sistemu otkrijes planetu slicnu Zemlji,u kosmickim merilima bukvalno u svom dvoristu.Verovatno nije nastanjena tehnoloski naprednom civilizacijom,da jeste,vec bi odavno detektovali bilo kakvu formu signala od njih.Ali to ne znaci da je nenastanjena,vec je vrlo moguce da tamo ima civilizacija primitivne forme u domenu tipa paleolita,neolita,ili feudalnog karaktera,pa nemaju tehnologiju za komunikaciju.Sa nase danasnje perspektive ko i da ne postoje i obrnuto.

hardcore

pre 7 godina

Ako uzmemo u obzir da je gravitacija jednaka nuli u svemiru, objekat moze ubrzati do stvarno velike brzine, e sada kako ga usporiti ili primiti signal sa njega....

kvark

pre 7 godina

Otkrice ove egzoplanete jeste impozantno (bar nama koji vise volimo svemir i nauku nego da gledamo rijaliti program i slicne sadrzaje). Imajuci u vidu da je prethodno otkrivena egzoplaneta po preptostavci da ima elemente pogodne za zivot bila udaljena od nase planete 100 + svetlosnih godina. E sad i ovo rastojanje od 4.24 svetlosne godine = 40,113,497,203,742.592 Kilometera, jeste i vise nego nedostizno sa stanista danasnje tehnologije. Smatram da treba mnogo vise stremiti ka istrazivanju svemira jer 'tuneli' u vremenu bi trebali da postoje, bar bih voleo da postoje, koji bi drasticno skratili vreme putovanja do neke udaljene planete.
p.s.
NAJBRZI svemirski brod ikada sagradjen – sonda „Helios 2” koja je lansirana 1976. godine radi posmatranja Sunca – dostizala je maksimalnu brzinu od 253.000 kilometata na cas.

Voleo bih da mogu da dozivim nova tehnoloska dostignuca kada ce put do dalekih galaksija biti moguc dal kroz vremenske tunele ili super brzim letelicama

Marko

pre 7 godina

@ Šubi

A šta kažu osnove kvantne fizike o porodici Rotšild?
I nemam ja šta da tumačim Teslu, lepo je sve rekao, jasno i nedvosmisleno.

Mediterano Blanco

pre 7 godina

PS: Apropo ove vesti,samo da se ne realizuje na kraju scenario SF filma Uljez iz 2001,sa Gajom Sinisom u glavnoj ulozi.Generalno taj scenario ne bi bio dobar po nas,inace nije los film,vise je triler-drama nego SF,za moj ukus,ali sve u svemu nije los. ;) .

Pundit

pre 7 godina

Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.
(biće bolje, 16. avgust 2016 16:20)
Nije "po zakonima fizike" već po teoriji relativiteta. Teorije se dograđuju, menjaju, ruše, zakoni ne. Njutnov zakon gravitacije važiće uvek upravo zato što ne uključuje teoriju koja objašnjava gravitaciono privlačenje, već je samo konstatuje kao gravitacionu konstantu G.
Jedina moguća "manipulacija sa vremenom" je što pre zaboraviti tu iluziju kojoj je dat status dimenzije.

budimo ozbiljni

pre 7 godina

Na marsu nema zivota, tamo smemo da gajimo krompire. Ako je doticna planeta naseljena krompiri bi mogli biti pogubni za njih, a i nijihov zivot za krompire. Bolje da se ne mesamo. Zar ne.

Ćorloilo Ćorlo Pk

pre 7 godina

Najbolje bi bilo da prugu od Bara produžimo do tamo, pa da, za razmenu, mi idemo na odmor kod njih na more, a oni da dolaze kod nas!
;-) ;-)

Matrix

pre 7 godina

Nemojte se prepucavati,nego pitajte Alfa sa Melmaca,gde je ta planeta i eto nama rešenja za život,usput tamo su specijalitet mačke,(sa lakiranim noktima)

Владо Бања Лука

pre 7 godina

Dobro je, proslo je vec sedam dana kako "naucnici" nisu otkrili "novu Zemlju". Priznajem, ovaj put se nisu oglasili lazovi iz NASA-e, vec neki iz Evropske svemirske agencije. Naravno, i ova vijest nije pracena pravom fotografijom, niti dr egzaktnim dokazima, vec nekakvom animacijom te nove Zemlje. Dizni ESA...

kanda

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine???
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.

carlito

pre 7 godina

verovatno ima uslove i mozda postoji ? a mozda ne postoji planeta uopste i to sto su videli je nasa zemlja u velikom svemirskom ogledalu. ne znaju sta ima km ispod povrsine zemlje a ne da znaju sta je tamo negde nekad mozda a mozda i ne

jovan

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah

Marko

pre 7 godina

Hajde da se slozimo oko jedne savrseno ocigledne stvari - sve ima inteligentnog tvorca.
Ovaj laptop ne moze nastati slucajno ni za kvadrilion godina, ni pod kojim uslovima.Verovatnoca za to, ravna je nuli.
E, dobro.
Kakav imbecil bi napravio beskonacan prostor ispunjen nekakvim klikercicima?
Jedini pravi naucnik u istoriji, Nikola Tesla:
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromag levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT.".
Nemam sta da dodam.

Ratko

pre 7 godina

Ako je ovo istina onda je to najveće otkriće u ljudskoj istoriji. Tako blizu na samo 4,3 svetlosne godine? Kako to nisu ranije uspeli da ugledaju? To je dostupno za ljudski rod u nekoj budućnosti sasvim sigurno. Neka pošalju sonde koje putuju upola od brzine svetlosti i trebaće im 8 godina da stignu tamo.

nemam pojma

pre 7 godina

kad smo vec kod zvezda,gledam sad sa balkona,nebo vedro samo tako i vidim po prvi put pet zvezda pravilno rasporedjenih u liniji a od srednje desno tri zvezde u obliku trokuta..ko zna?

Ertz

pre 7 godina

U Bibliji je ljidska istorija, posebno u Otkrovenju, prikazana konačno i sasvim realnije od današnjih ljudskih maštarija. Dakle prihvatimo realnu budućnost jer sve vodi ka njoj i ne ponašajmo se kao razmažena deca.

EU Citizen

pre 7 godina

Wow, ovo je već potencijalno zanimljivo i za eventualnu kolonizaciju. Naravno, i četiri svetlosne godine su kao četiri hiljade sa našom sadašnjom tehnologijom, ali smo barem u stanju da predstavimo i teoretski modelujemo tehnologiju kojom bismo do ove planete stigli za nekoliko decenija, što ipak nisu hiljade godina potrebne za neka dalja odredišta. Sumnjam, doduše, da ćemo kada i ako dostignemo nivo na kome će ta vrsta tehnologije biti i praktično moguća, još uvek imati sadašnju biološku formu, pa nam to što se radi o planeti pogodnoj za nju više i neće previše značiti. Odnosno, informatičke tehnologije i stapanje naših mozgova sa njima te kiborgizacija naših tela će po svoj prilici napredovati mnogo brže nego metodi svemirske propulzije i ostale stvari potrebne za ljudsko putovanje tamo. U svakom slučaju, bez obzira na taj paradoks, slanje neke super-minijaturizovane sonde ubrzane do relativističkih brzina ne bi trebalo da bude toliki izazov za nauku koju deceniju u budućnosti, potencijalno naseljiva planeta u komšiluku je velika motivacija.

Izvanzemunac

pre 7 godina

I kad ce vec da objave da vanzemaljci postoje, da nam ne zele dobro i da su oni krivi za sve lose stvari koje nam se desavaju. A resenje je da svi budemo poslusni, sluge nasih pametnih vodja koje ce nas od njih zastititi...

Biki

pre 7 godina

Mozda bi astronomi trebalo malo vise paznje da usmere ka Sirijusu i saznace mnogo toga o nasem sistemu sto je vitalno za bilo koja dalja istrazivanja.
Bez istrazivanja o poreklu naseg sistema, sve drugo je manjeg znacaja.
Nasa istorija i istina pociva u Sirijusu.

cika boki

pre 7 godina

Čika Boki zove Zemlju, zemljani javite se! Upravo sam pročitao da ste nas uočili. Redovno pratim vesti na B92 i željno sam iščekivao da nas otkrijete. Planeta mi se zove Zemlja 2 i kruži oko partizana Proksime Kentauri.
P.S. Zanimljivo je da nam se svi nazivi poklapaju osim što mi nebeske objekte koje vi zovete Zvezda, zovemo Partizan.
Sauh ( topao pozdrav ) sa Zemlje 2!

Marko

pre 7 godina

@ Šubi

A šta kažu osnove kvantne fizike o porodici Rotšild?
I nemam ja šta da tumačim Teslu, lepo je sve rekao, jasno i nedvosmisleno.

dzoni

pre 7 godina

Sa trenutnom tehnologijom, do proxima centauri, medjuzvezdano putovanje bi iznosilo oko 81000. godina, sto je negde oko 2700 generacija ljudi, iako je najbliza zvezda nasem Suncu (1,3 parseka), 4,24 SG ali opet i to realnije zvuci od onih zvezda sto su 1400 svetlosnih godina. Ova putvanja nemaju smisao bez "warp pogona" ili crvotocine, koji bi mogao da znatno poveca brzine putovanja. Jedini smisao ovakvih putovanja bi bio da nas zadesi neka katastrofa pa se posalje putovanje da bi opstala ljudska rasa i to iskljucivo uz pomoc hibernacije koja ne postoji jos.

Nebojša

pre 7 godina

Znači ako bi otkrili način da putujemo polovinom brzine svetlosti stigli bi tamo za deset godina što nije tako strašno dug period ali pitanje dali će neko od nas to doživeti iskreno voleo bih da dočekam tako nešto.

Ćorloilo Ćorlo Pk

pre 7 godina

Najbolje bi bilo da prugu od Bara produžimo do tamo, pa da, za razmenu, mi idemo na odmor kod njih na more, a oni da dolaze kod nas!
;-) ;-)

MikiKv

pre 7 godina

Da tamo ima inteligentnog zivota odavno bi znali zA njega. Radio talasi sa zemlje stigli su tamo pre skoro vek. Znamo koliko postoji radio Beograd samo, njegov signal je otisao u svemir 91 svetlosnu godinu. Znaci da na toj planeti ima neko sa klikerima valjda bi pre 5 god poslali neki bilo kakav signal.

Aleksandar

pre 7 godina

Dobro..i da je tako,i da nekakouspemo za 100 godina da stvorimo tehnologiju koja bi nas tamo odvela...postavlja se jedno pitanje...šta ako je zauzeta..:)..

Bane

pre 7 godina

Još jedno u nizu senzacionalističkih otkrića bez neke praktične veće važnosti za nas, pa čak i da su pretpostavke tačne. Mi do tamo ne možemo stići i tačka.

Novinari kad napišu "samo 4 svetlosne godine" očigledno nemaju pojma o veličini o kojoj pišu, a pravi novinar bi to objasnio na pravi način. 4 ili 4 milijarde, isto nam je.

Pravo otkriće bi bilo, recimo, život na mesecu Evropa. Ili Titanu. Ovako, malo, pa malo, NASA saziva novinarske konferencije sa novim "senzacionalnim" otkrićima. Razmislite zašto (način da naučnici na suptilan način ubede političare za još novca za istraživanje - što je zapravo vrlo dobro).

Treba svim astronomima, a pre svega Amerikancima zahvaliti što toliko dobrih stvari rade u ime čovečanstva. Za koje mi, na primer, ne da nismo sposobni, nego smo čista nula. Ma šta mi mislili o sebi kao nekom faktoru u nečemu.

Hezi

pre 7 godina

i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim.

Kao nije vec nastanjena.... Jok mi smo jedini u kosmosu....
Priznajte vise obicnim smrtnicima da kosmos vrvi od zivota, dosta ste krili!!!

nikola

pre 7 godina

Da bi bilo realno putovanje izmedju zvezda kako je Tesla rekao jednom,brzina svetlosti nije dovoljna,vec kako je on rekao bice potrebna brzina 300 000 km/s x 10na5.A brzine koje mi mozemo da razvijemo...ne vredi ni spominjati

Bane

pre 7 godina

DEmantujte me ako grešim, ali Proksima Kentauri je ipak druga najbliža zvezda Suncu. Ona zaista najbliža zove se Alfa Kentauri, a Proksima je odmah posle. Obe se slično zovu jer se vide u pravcu sazveđža Kentauri ali je ipak Alfa najbliža, a ne ova. No ok. I ova je blizu, mereno u kosmičkim razmerama.
Bilo bi baš divno da je tako blizu potencijalna planeta za naseljavanje.
To jeste trenutno 76 000 godina dok se do nje dođe, ali z koji milenijum to će biti mnogo bliže. Imalo bi čovečanstvo vremena da se naseli tamo pre nego što nestane.

neutralni felsh

pre 7 godina

Dobro je, proslo je vec sedam dana kako "naucnici" nisu otkrili "novu Zemlju". Priznajem, ovaj put se nisu oglasili lazovi iz NASA-e, vec neki iz Evropske svemirske agencije. Naravno, i ova vijest nije pracena pravom fotografijom, niti dr egzaktnim dokazima, vec nekakvom animacijom te nove Zemlje. Dizni ESA...
(Владо Бања Лука, 15. avgust 2016 22:29)


ne bi ti sine video "egzaktni dokaz" da ti ga nalepe ispred nosa.

Pundit

pre 7 godina

Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.
(biće bolje, 16. avgust 2016 16:20)
Nije "po zakonima fizike" već po teoriji relativiteta. Teorije se dograđuju, menjaju, ruše, zakoni ne. Njutnov zakon gravitacije važiće uvek upravo zato što ne uključuje teoriju koja objašnjava gravitaciono privlačenje, već je samo konstatuje kao gravitacionu konstantu G.
Jedina moguća "manipulacija sa vremenom" je što pre zaboraviti tu iluziju kojoj je dat status dimenzije.

Scary

pre 7 godina

@Владо Бања Лука
Da li ti covece znas uopste o cemu govoris? Fotografija? Slikanje bilo cega u svemiru nije kao da ukljucis kameru na svom smartfonu i skljocas. 4.5 svetlosne godine i ti ocekujes fotografiju? Na toj udaljenosti,nama to izgleda kao da posmatramo dve muve u parku preko puta, a sunce ti bije u oci. Naravno, sigurno ti nije palo na pamet koliko miliona puta vise svetlosti odaje maticna zvezda te planete, ali ti to verovatno, kao ni vecina nas ne mozes da pojmis, ali znas da omalovazavas. Nisam strucan, ne poznajem fiziku, niti astronomiju, ali smatram da imam bar malo znanja i da sam koliko toliko informisan, pa mogu reci da je jako tesko istrazivati nesto sto je toliko daleko koristeci savremene metode, i tim ljudima treba skinuti kapu. Ali izgleda da nisam dovoljno pametan ili kako god, a da me ovakav komentar ne izbaci iz takta. Reci ne treba trositi uzalud, sad mi je zao koliko je ova bela pozadina na mom displeju struje potrosila, da odgovorim nekome ko nije ni tih 1W struje vredan.

Šubi

pre 7 godina

Hajde da se slozimo oko jedne savrseno ocigledne stvari - sve ima inteligentnog tvorca.
Ovaj laptop ne moze nastati slucajno ni za kvadrilion godina, ni pod kojim uslovima.Verovatnoca za to, ravna je nuli.
E, dobro.
Kakav imbecil bi napravio beskonacan prostor ispunjen nekakvim klikercicima?
Jedini pravi naucnik u istoriji, Nikola Tesla:
"Earth is a realm, it is not a planet. It is not an object, therefore, it has no edge. Earth would be more easily defined as a system environment. Earth is also a machine, it is a Tesla coil. The sun and moon are powered wirelessly with the electromagnetic field (the Aether). This field also suspends the celestial spheres with electo-magnetic levitation. Electromag levitation disproves gravity because the only force you need to counter is the electromagnetic force, not gravity. The stars are attached to the FIRMAMENT.".
Nemam sta da dodam.
(Marko, 15. avgust 2016 20:40)

Osnove kvantne fizike govore da pričaš bezveze. I ti si se našao da tumačiš Teslu... Ne nećemo da se složimo.

Blazena Svetlost Nekomentarisanja

pre 7 godina

(Bane, 16. avgust 2016 13:06)

Gresis. Proksima je najbliza, a alfa Centauri je druga. Alfa je dvojna zvezda, a sa Proksimom najverovatnije cini sistem od tri zvezde ("najverovatnije" zato sto je orbita Proksime oko alfa para veca od nekoliko stotina hiljada godina tako da njeno clanstvo u sistemu nije potvrdjeno). Proksima je trenutno 0.15 svetlosnih godina bliza.
Proksima je crveni patuljak i postojanje zivota na planetama oko takvih zvezda je diskutabilno. Zato sto je habitabilna zona preblizu zvezdi (zvezda je hladna) tako da postoji opasnost od plimskog zahvata (tidal lock) i planeta bi bila stalno okrenuta jednom stranom zvezdi, sto bi uslovilo klimatske probleme. Osim toga, crveni patuljci su poznati kao nestabilne zvezde i umeju da emituju zvezdane oluje i baklje velikog intenziteta, sto za blisku planetu nije povoljno (zracenje, "ljustenje" atmosfere). I na kraju, spektar zracenja crvenih patuljaka ima veliki visak crvenog a manjak plavog i UV zracenja, sto za pokretanje biohemijskih procesa nije dobro, tako da bi razvoj zivota na takvoj planeti bio veoma usporen uodnosu na planete oko zvezda tipa Sunca.

CATAPA

pre 7 godina

Ovo znanje, ove informacije, nisu od važnosti ljudskoj rasi već onima koji će nas naslediti. Očekivati da će ljudska rasa živeti večno, čak i dovoljno za međuzvezdana putovanja, je iluzija jednaka očekivanju pojedinca da će živeti večno.
Tačnije, isto to.

Za samo sto godina izgledaće jako ambiciozno doživeti desetak više. Snovi o večnosti rapidno opadaju što je čovek kao vrsta ili pojedinac stariji...

budimo ozbiljni

pre 7 godina

Na marsu nema zivota, tamo smemo da gajimo krompire. Ako je doticna planeta naseljena krompiri bi mogli biti pogubni za njih, a i nijihov zivot za krompire. Bolje da se ne mesamo. Zar ne.

jovanča micić

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine??? 
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.
(kanda, 15. avgust 2016 23:26)
A može i ovako, ta planeta uopšte i nije na tom mestu gde su je uočili, tu je bila pre 4,4 godine.

hardcore

pre 7 godina

Ako uzmemo u obzir da je gravitacija jednaka nuli u svemiru, objekat moze ubrzati do stvarno velike brzine, e sada kako ga usporiti ili primiti signal sa njega....

Mediterano Blanco

pre 7 godina

ednog dana će neke buduće generacije morati da potraže novi dom, naše sunce ima svoj vek trajanja kao i sam svemir, ništa nije večno zato najviše treba ulagati u istraživanje istog, jer ne samo da ćemo morati da napustimo solarni sistem nego ćemo možda morati i da potražimo nov unevrzum. Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biće bolje, 16. avgust 2016 16:20)
Mislio si verovatno novi drugi Svemir-Dimenziju? Svemir i Univerzum nisu isto kako mnogi misle.Kosmos,Vasiona i Svemir su sinonimi za jedno te isto znacenje,Univerzum je mnogo veci aspekt-pojam,jedino ako verujes u Pararelne Univerzume,ali caka je u tome sto zakon logike opovrgava postojanja Pararelnih Univerzuma.A sto se tice ove vesti, ovo vec nije bezazlena vest da u susednom solarnom sistemu otkrijes planetu slicnu Zemlji,u kosmickim merilima bukvalno u svom dvoristu.Verovatno nije nastanjena tehnoloski naprednom civilizacijom,da jeste,vec bi odavno detektovali bilo kakvu formu signala od njih.Ali to ne znaci da je nenastanjena,vec je vrlo moguce da tamo ima civilizacija primitivne forme u domenu tipa paleolita,neolita,ili feudalnog karaktera,pa nemaju tehnologiju za komunikaciju.Sa nase danasnje perspektive ko i da ne postoje i obrnuto.

666999

pre 7 godina

Je l zna neko zašto egzoplaneta mora da ima barem duplo veći prečnik od Zemlje?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Vnugo Viera, 15. avgust 2016 22:34)

Ja mislim da je greska u prevodu u poslednjem pasusu. Trebalo bi da bude, da planeta ima bar duplo manji precnik (ili maksimum duplo veci precnik) od Zemlje, da orbitira oko zvezde u zoni "zlatokose" i da na povrsini ima tekucu vodu kako bi bila upisana u katalog potencijalno nastanjivih planeta.

zvezdarac

pre 7 godina

Ako pošaljemo sondu koja leti 1/2 brzine svetlosti (baš neskromno) trebaće joj skoro 9 godina da stigne tamo (kako ćemo je zaustaviti u blizini planete pri toj brzini još veća je nepoznanica) i kad pošalje prvi signal trebaće još 4.24 godine da mi to primimo. Dakle 13 godina od poletanja sonde sa zemlje. Nema od toga ništa u narednih 150 godina.

biće bolje

pre 7 godina

jednog dana će neke buduće generacije morati da potraže novi dom, naše sunce ima svoj vek trajanja kao i sam svemir, ništa nije večno zato najviše treba ulagati u istraživanje istog, jer ne samo da ćemo morati da napustimo solarni sistem nego ćemo možda morati i da potražimo nov unevrzum. Brzina svetlosti po zakonima fizike je nedostižna, da bi se neko telo kretalo tom brzinom potrebna je beskonačna energija, za ovako daleke destinacije biće potrebne ozbiljne manipulacije sa vremenom i prostorom.

pdb

pre 7 godina

(Vnugo Viera, 15. avgust 2016 22:34)

Ne bavim se ovim stvarima profesionalno, ali cu pokusati da objasnim par stvari jer pratim desavanja iz ove oblasti (citam istrazivanja i gledam dokumentarce) vise iz hobija.

Na osnovu precnika i materijala od kojeg je planeta sacinjena se procenjuje njena masa, a na osnovu mase gravitacija, tako da verujem da upravo gravitacija ima neke veze sa tim.

Materijal od kojeg je neka planeta sacinjena se vrlo lako utvrdjuje pomocu snopova svetlosti kada se planeta nadje izmedju izvora svetlosti i posmatraca. Dakle, planeta moze biti gasovita (Jupiter, Neptun...) ili kamenita (Venera, Zemlja...). Svaki element iz hemijskog SI sistemu ima svoj tzv. sablon svetlosti, pa jedinjenja poput npr. kiseonika, vodonika, ili karbona odaju drugaciji sablon... Zvuci neverovatno, ali sigurnost rezultata od cega je neko nebesko telo sacineno, je ogromna. Ne mozemo znati temperaturu na pleneti, da li je atmosfera toksicna, da li je planeta geoloski aktivna, magnetno polje, ti podaci su veoma bitni, jer cak i da ima svih elemenata za zivot na nekoj planeti, ne mora da znaci da tamo zivot moze da opstane u obliku kakvog ga mi poznajemo...

dzoni

pre 7 godina

@ Ratko

Upola brzine svetlosti!? 150000 km/s? Ne budi smesan, takve brzine su jos daleko od naseg poimanja svemira. Najbrza letelica koja se udaljavala sa povrsine Zemlje da pobegne njenoj gravitaciji je 'novi horizonti' sa oko 58000 km/h a to je negde oko 16000 m/s, cisto radi poredjenja da znas. A ta brzina treba da bude i konstantna, i opet kada stigne, nesto mora da zaustavi letelicu istom energijom kojom ju je i dovelo do te brzine. Sa sadasnjom tehnologijom bi trebalo do najblize zvezde oko 80000 godina putovanja stoje oko 2700 ljudskih generacija.

mikicar

pre 7 godina

Svemirske letelice trenutno koriste jonske propulzore kao pogon. Maksimalna brzina koju mogu dostici u svemiru sa tim pogonom je oko 320 000 km/h.
Mana je sto je potisak dosta slab, porede ga sa pritiskom koji ostvari list papira na vasu ruku dok ste na Zemlji. Trebalo bi mu bas dosta vremena da dostigne tu maksimalnu brzinu.

Ja

pre 7 godina

Sa najvećom brzinom razvijenom u svemiru do sada, koju ima sonda Deep Space 1 (56000 km/h), trebalo bi 81000 godina da se dođe do Proksime Kentauri.

Hvala, doviđenja.

o blizini

pre 7 godina

Ovo čak nije ni preko ulice, ovo je u istom dvorištu... u galaktičkim razmerama. E sad druga je stvar što smo mi na nivou razvoja kišne gliste (ne po komentarima, mada...) pa ne znamo kako da dođemo do tamo.

Trovach

pre 7 godina

Ako jednom budemo morali da begamo sa Zemlje, nije lose imati nastanjivu planetu na najblizem mogucem mestu. Cak i da je samo uslovno nastanjiva, recimo vise nego Mars, teraformiranje bi mozda bilo lakse i jeftinije.

Trovach

pre 7 godina

@Biki...Sirijus je relativno mlada zvezda, pa verovatno nije ni bilo vremena da na nekoj njenoj planeti evoluira inteligentan zivot. Posto je skoro duplo masivnija od Sunca, mnogo brze ce potrositi svoje "gorivo".

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

Moracu da ispravim sam sebe, oko 9500 mlrd kilometara bi imalo ako bi P.Centauri bila udaljena jednu svetlosnu godinu. Do tamo ima preko 40 biliona (40.000 mlrd) kilometara.

BSN

pre 7 godina

(666999, 16. avgust 2016 15:51)

Beta Centauri je trojna zvezda udaljena 390 svetlosnih godina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri#/media/File:Alpha,_Beta_and_Proxima_Centauri_(1).jpg

Mislio si sigurno na alfa Centauri B.

Matrix

pre 7 godina

Nemojte se prepucavati,nego pitajte Alfa sa Melmaca,gde je ta planeta i eto nama rešenja za život,usput tamo su specijalitet mačke,(sa lakiranim noktima)

Eleftherios

pre 7 godina

Hocete reci da sa tim teleskopom mozemo videti toliko daleko koliko svetlost predje za 4 godine??? 
Ne znam zasto sam i dalje nepoverljiv ovakvim informacijama.
(kanda, 15. avgust 2016 23:26)

Prilično glup komentar da ti ne vredi objašnjavati.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

Gledate suviše površno. Sve vaše računice svode se na 5, 10, 20 godina. U tom čudu zvanom univerzum 1000 godina predstavlja jedan tren. Još pronalazimo očuvane skelete dinosaurusa koji su izumrli pre 60 miliona godina. Mi očekujemo da se nešto bitno desi za vreme naših života, ali smo još daleko na civilizaciskoj lestvici od toga. Verujem da se život univerzumom širi, da je seme života nekad palo i na ovu našu planetu, ali i njoj prolazi vek trajanja pa će nam trebati nova. Verujem da život u svemiru funkcioniše kao i na zemlji, rodiš se, dobiješ potomka, i umreš. Hoću reći da civilizavija koja dostigne nivo inteligencije da pošalje život na drugu planetu je ispunila svoju biološku misiju, obezbedila je nastavak života, a doživela svoj kraj. Mislim da 4 svetlosne godine nece biti neka prepreka za ljude koji budu ovde za nekoliko hiljada godina, naćiće oni način da pošalju klicu života, ali neće naći način da spreče umiranje Zemlje.

aleksa

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah
(jovan, 15. avgust 2016 23:31)

1000 km/h, to jedino ako cemo do nje putovati putnickim avionom.

Samo da bi napustila zemljinu orbitu, letelica mora da razvije brzinu od 8 km u sekundi.
To je nekih 28 000 km/h. To je mininalna brzina svih satlova, raketa koje nose sonde i satelite itd.

A u svemiru se te brzine dodatno povecavaju jer nema ogranicavajucih faktora poput otpora atmosfere ili gravitacije.

Mislim da sonda New Horizons drzi rekord sa nekih 60 000 km/h (i ta brzina se meri u odnosu na Zemlju, tj. relativna je Zemlji).

Dakle, iako je egzoplaneta i dalje mnogo daleko, stigli bismo brze.

Provetren

pre 7 godina

ej naci ce Amer nacin da predje I vece razdaljine. to sto sad ne mozemo ne znaci da treba da budete zatucani I da odustajemo kao vi nepoverljivi lenjivci.

Vader

pre 7 godina

A za ove ljude kojima je sve to lupanje gluposti, ili se obrazujte ili ne ostavljajte komentare na ovakve vesti. Evo, dobrovoljno se javljam da vam objasnim kako se planete detektuju i da vam pokažem I posmatranja I proces obrade I da vam sve objasnim na nivou osnovne škole ako treba. Nađeno je mnogo planeta, ali ova je oko zvezde koja je nama najbliža, tako da je izuzetno značajno otkriće.

cika boki

pre 7 godina

@ jovan
400 miliona kilometara?
Brzina svetlosti je 300 000 km u sekundi a trebaju ti 4 godine do tamo.
Joco, sine, evo tebi jedna NULA iz matematike i fizike ,veličine kombajnskog točka i to odguraj tati i profesorima koji ti dali prelazne ocene iz ova dva predmeta.
Da, u osnovnoj školi, tu si propustio gradivo.
Šalim se malo na tvoj račun,bez ljutnje. Samo malo više nula ima ta kilometraža.
Pozz

Trovach

pre 7 godina

Vec nekoliko nedelja, pa i meseci, citam na Astronomskom magazinu serijal tekstova o ekstraterestrijalnim planetama koji pise nasa mlada naucnica. Jako je interesantno.

kvark

pre 7 godina

Otkrice ove egzoplanete jeste impozantno (bar nama koji vise volimo svemir i nauku nego da gledamo rijaliti program i slicne sadrzaje). Imajuci u vidu da je prethodno otkrivena egzoplaneta po preptostavci da ima elemente pogodne za zivot bila udaljena od nase planete 100 + svetlosnih godina. E sad i ovo rastojanje od 4.24 svetlosne godine = 40,113,497,203,742.592 Kilometera, jeste i vise nego nedostizno sa stanista danasnje tehnologije. Smatram da treba mnogo vise stremiti ka istrazivanju svemira jer 'tuneli' u vremenu bi trebali da postoje, bar bih voleo da postoje, koji bi drasticno skratili vreme putovanja do neke udaljene planete.
p.s.
NAJBRZI svemirski brod ikada sagradjen – sonda „Helios 2” koja je lansirana 1976. godine radi posmatranja Sunca – dostizala je maksimalnu brzinu od 253.000 kilometata na cas.

Voleo bih da mogu da dozivim nova tehnoloska dostignuca kada ce put do dalekih galaksija biti moguc dal kroz vremenske tunele ili super brzim letelicama

666999

pre 7 godina

@Bane Alfa i Beta Centauri se vrte jedna oko druge a Proksima Centauri se vrti oko njih dve na vecoj udaljenosti i u trenutnom rasporedu Proksima nam je najbliza i bice tako jos dugi niz godina ( ne znam tacno koliki je orbitalni period P. Centauri ali se lako moze naci na netu). Iz tog razloga sto je Proksima nekad bliza, nekad dalja, za zvanicno rastojanje sistema Centauri od naz uzima se rastojanje Alfa Centauri ali je ipak tacno da nam je Proksima trenutno najbliza zvezda.

Eleftherios

pre 7 godina

4,24 svetlosne godine nije blizu. trebalo bi stotine godina da sonda dodje do tamo.
(loko, 15. avgust 2016 23:48)

Po kosmičkim merilima to ti je na dohvat ruke.

konacno

pre 7 godina

Konacno neka novost.
Sa buducom tehnologijom, moci ce ovo lepo da se ispita. Ali to je sve.
Da odu tamo moci ce tek generacije za koju hiljadu godina..

Dragoljub

pre 7 godina

@Nikola. 1) Samo 400 miliona kilometara do tamo. NE. Mnogo je dalja, 4 svetlosne godine su vise od 36 BILIONA (=miliona miliona) km. 2) Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo... NE. Da bismo se udaljili od Sunca, treba ici 3. kosmickom brzinom (ili brze) sto je oko 16km/s ili oko 57,000km/h. Covecanstvo je (letilice Pionir 10 i 11 i Vojadzer 1 i 2) dostiglo ovu brzinu; 3) stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. NIJE: 400,000 sati je nesto manje od CETRDESET I PET godina.

Vladа

pre 7 godina

@carlito takvima koji su mnogo pametni pa ne veruju ni u šta osim u teorije zavere, tj u ljudsku pokvarenost, ja bih odmah oduzeo svaki uređaj čije funkcionisanje iz istog razloga ne razumeju.

ol

pre 7 godina

jovan-dobio si gomilu pluseva ljudi koji,kao i ti ,imaju problem u baratanju velikim ciframa...ranije su ljudi uglavnom imali predstavu o brojevima do deset(deset prstiju),preko toga,za sve cifre postojala je samo jedna rec-mnogo...i ja se drzim tog pravila...

masterkg

pre 7 godina

Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah
(jovan, 15. avgust 2016 23:31)
Vidi se da su u tebi izmešani dobar matematičar i astrofizičar :-)
300000 km/s x 60 x60 x 24 = km/dan pa sve to x 365 x 4 = .... km

Ranzo Opservant

pre 7 godina

(Владо Бања Лука, 15. avgust 2016 22:29) a šta si očekivao, selfi? Koliko ovakvih članaka treba da izađe, sa sve objašnjenjima, pa da ljudima koji čitaju vesti iz astronomije napokon svane zašto je nemoguće, sa našim stepenom razvoja tehnologije, napraviti fotografiju egzoplanete.

Sa1e

pre 7 godina

@loko Blizu je, jer bliže ne može biti! Pri ovim brzinama koje trenutno dostižemo i susedni Mars nam je daleko, a ne najbliža zvezda. Siguran sam da će čovečanstvo u budućnosti prevazići problem pogona kod dužih svemirskih putovanja.

milan

pre 7 godina

@Jovan

Nesto si gadno pomesao. Jupiter je samo daleko gotovo 600 miliona kilometara. Najbliza zvezda je udaljena desetinama triliona kilometara, a zbog tih besmislenih brojeva i koristimo svetlosne godine za merenje udaljenosti.

Cista matematika

pre 7 godina

Jovane, 4,2 svetlosne godine nije 400 miliona, vec oko 39735 milijardi kilometara daleko (300.000 km/s x 365dana x 24h x 60min x 60s x 4,2).

Zemlja je od Sunca udaljena oko 150 miliona km.

M

pre 7 godina

Ako ova civilizacija zeli da opstane mora kolonizovati druge planete, mora se prosiriti dalje od svoje maticne planete. Cak da nekako ovu planetu ne zadesi neka kosmicka katastrofa, i dalje, planeta, zvezda oko koje kruzi, kao i citav sistem imaju rok trajanja. Da nije bilo Mracnog Doba ko zna gde bi danas bili, 1000 bacenih godina, mozda bi vec kolonizovali druge planete, ali sta je tu je....
Uzgred, ovi balvani sto misle da zive na ravnoj Zemlji i nazivaju naucnike lazovima, bi se u slucaju planetarne katastrofe gurali da se medju prvima ukrcaju na neku buducu letelicu....jer velika steta bi bila da se njihovo ogromno znanje i sjajni geni koje nose ne prenesu dalje.

Pera

pre 7 godina

@kanda
Pa ti sa svojim golim okom mozes videti zvezde koje su udaljene stotinama svetlosnih godina. Pa sto onda ne bi mogao i teleskopom?

Slavisa Vukosavljevic

pre 7 godina

"Samo 400 miliona kilometara do tamo. Ako idemo brzinom 1000 km/h, što trenutno možemo, stižemo za 400 000 sati ili 15 000 godina. Ali da krenemo odmah"
Ne znam da l' si zeleo da budes vickast ili si polozio matematiku na vezu, ali do tamo ima skoro 9500 mlrd kilometara, a 400.000 sati je oko 45 godina.
Inace, cudno je da pronalaze zvezde udaljene 13 mlrd SG, a ovu egzoplanetu koja je nam je "u dvoristu" su tek sad otkrili.
I ne kaze se Proksima Kentauri, nego Proksima Centauri, onako kako je to @dzoni, sa cijim se komentarom 100% slazem, naveo. Ko god je ucio latinski ili engleski, zna da se "C" ispred "E", "I" i "Y" nikad ne cita kao "K".

Stevan

pre 7 godina

@jovan U svemiru su brzine znatno vece od 1000km/h. Da bi napustio suncev sistem moras da se krces 3. kosmickom brzinom ili oko 19km/s sto je oko 68000km/h i dalje je sporo ali ipak brze.

Trixter

pre 7 godina

"Da bi egzoplanete bile upisane u katalog, potrebno je da imaju bar dvostruko veći prečnik u odnosu na Zemlju, da se nalaze u orbiti neke zvezde van Sunčevog sistema, i da postoji verovatnoća da na njihovoj površini ima vode u tečnom stanju, što bi uh učinilo potencijalno nastanjivim."

Ovaj poslednji pasus je vrh gluposti. Da bi se planeta upisala u katalog dovoljno je da bude otkrivena. Jasno je da mora da se vrti oko neke zvezde koja nije Sunce , a uslov da je najmanje dva puta veca od Zemlje je potpuna glupost. Dosadasnja otkrica kombinovanjem raznih metoda , statisticki pokazuju da je planeta stenovita, tj Zemljinog je tipa , sa ili bez voda samo ukoliko je do oko 1.5 puta veca od Zemlje, vece planete od otprilike te velicine imaju tendenciju stvaranja ogromnih gasovitih omotaca, masivnih atmosfera , koje ih pretvaraju u tzv "male Neptune". Ako se vest ispostavi kao tacna, da na oko 4 SG postoji planeta zemljinog tipa, pa cak i da nije nastanjiva , bila bi prva na listi za istrazivanje pomocu nove generacije teleskopa koja se ocekuje za 2-3 godine.

zvezdarac

pre 7 godina

@jovan
Ajde malo u školu.
400 hiljada sati je 16667 dana odnosno nešto preko 45 godina.
Inače, 4.24 svetlosne godine je 4.0113792e13 km odnosno više od 40 hiljada milijardi kilometara (ako se nisam zabrojao sa nulama). Trenutno neke sonde lete svemirom brzinom od oko 50000km/h.
Tom brzinom do ove planete treba 1002844800 sati ili oko 114 hiljada godina.

boki

pre 7 godina

Jovane kako ti izracuna samo 400 miliona km.Nisam fizicar ali meni ispade priblizno rezultat 40 113 792 000 000 km.Pa kad bi uspeli da razvijemo brzinu od nekih 50 000 km/h,a koliko sam upoznat razvijaju u svemiru brzine vec oko 35 000 km/h ispade da bi nam do tamo trebalo 802 275 840 sati,sto je oko 33 428 160 dana,sto na kraju ispada oko 91 580 godina.Ne znam koliko je ovo tacno pa nek me neko ispavi.

Avi

pre 7 godina

(kanda, 15. avgust 2016 23:26)

Mozda zato sto nisi pratio nista na casovima fizike u srednjoj, a fakultet nisi pohadjao? Ako jesi, mora da je menadzment.

Neko123

pre 7 godina

verovatno ima uslove i mozda postoji ? a mozda ne postoji planeta uopste i to sto su videli je nasa zemlja u velikom svemirskom ogledalu. ne znaju sta ima km ispod povrsine zemlje a ne da znaju sta je tamo negde nekad mozda a mozda i ne
(carlito, 15. avgust 2016 23:43)

A ti ne znas nista o Butanu niti si ga ikada video, da li te to sprecava da vidis Mesec, Sunce ili Velikog Medveda? Ne vidis silne bakterije na svojoj kozi a hoces da mi kazes da vidis nesto cak 1 metar ispred sebe, nekakav kompjuterski monitor!? Ne znas da napises jednacinu za kretanje objekta u slobodnom padu, ali umes da padnes!? Ne mozes da vidis coveka iza sebe ali magicno znas da je iza ako progovori.

Dokle cete bre ljudi da pravite ovakve neverovatne logicke greske, zato sto ne znamo SVE o Zemlji (ko kaze da ne znamo od cega je napravljena?) ne znaci da ne mozemo da znamo nesto o svemiru.

Vader

pre 7 godina

@Vnugo Viera

Ne mora, samo se veće planete mnogo lakše detektuju. Do sada je najveći broj otkrivenih planeta veličine Jupitera i blizu su svoje zvezde. Npr metode otkrivanja su: periodična promena radijalne (u pravcu posmatranja) brzine zvezde usled prisustva drugog tela (rotacija oba tela oko zajedničkog centra mase) - znači, što je telo veće I bliže, više će gravitaciono uticati na zvezdu i lakše će se detektovati. Još jedan metod - merenje ukupne količine svetlosti sa zvezde i praćenje promena usled prolaska tela ispred diska zvezde. Opet, što je veća planeta, veća će biti promena količine svetlosti koju detektujemo...

Mediterano Blanco

pre 7 godina

PS: Apropo ove vesti,samo da se ne realizuje na kraju scenario SF filma Uljez iz 2001,sa Gajom Sinisom u glavnoj ulozi.Generalno taj scenario ne bi bio dobar po nas,inace nije los film,vise je triler-drama nego SF,za moj ukus,ali sve u svemu nije los. ;) .