Nedelja, 14.08.2016.

15:39

Plate skaču na 500 EUR, minimalac 130 RSD

Minimalna cena radnog sata mogla bi, umesto trenutnih 121 dinar, da bude oko 130 dinara.

Izvor: Tanjug

Plate skaèu na 500 EUR, minimalac 130 RSD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

155 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 7 godina

Dragane sreca pa je doba feudalizma proslo... Ako ti zaradjujes sami sto ti radnici primaju minimalac neces jos dugo da gazdujes... Radim u nemackoj firmi i primam vise od minimalca ali mi je plata vezana za minimalac... Nemac zna da ceni radnika, zna da ako ga motivise da ce dati vise, ako mu omoguci da napreduje bice jos vredniji... Mnogo se vise dobija sargarepom nego prutom... Samo sto nasi privatnici jos zive u 17 veku, i hoce da postanu neko i nesto preko noci... Zato nam je i drzava tu gde jeste, zbog takvog mentaliteta...

unemployed

pre 7 godina

A šta ćemo sa penzionerima? Da li su Vlada i Premijer na njih zaboravili? Sramota! Penzioneri ne protestvuju, nezamislivo da izadju na ulicu, ćute i sve prihvataju, zbog 'boljitka' u Srbiji. Znamo da veliki broj penzionera u Srbiji izdržava i sebe i svoju decu koja su ostala bez posla i unučiće.

Privatnik, radim sam

pre 7 godina

Evo ja znam jezike, imam skole, znam da radim sve, trenutno IT sektor.Sada radim za oko 1000e, tako da ako ti treba strucnjak, tu sam, za 1200e pocetna, 40 sati nedeljno, ponedeljak-petak(klizno radno), sa svim doprinosima, sa prijavljenim stazom i prvi ugovor na godinu dana.
(Sale, 15. avgust 2016 13:41)
Ko tvrdi da zna da radi sve, u stvari ne zna ništa.A 1200 evra mesečno neto, što je skoro 2000 evra bruto možete vi davati svojim radnicima, kad smislite posao, otvorite firmu i nabavite tržište.

Malo matematike

pre 7 godina

@Vide
"A penzije?I penzioneri su radili pa imaju minimalne penzije bez nade da se povecaju."

Da, radili su devedesetih za 3 DM i placali u penziono 50 Pfeniga ! a sada hoce penzije od 300 Evra !!!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Besna sam. I želim da idem odavde, kao i većina normalnih ljudi, ali do još većeg besa me dovodi pomisao da mi treba da odemo, a ne ova pošast koja je na vlasti i njihovi poltroni. Ej 130 dinara minimalac. Sramota!!
(..., 15. avgust 2016 16:21)

Daleko od toga da je 130 din! To je samo predlog!
E sad, ako dođe do tog istorijskog povećanja, ono će da iznosi 7,4%. Tada će naš vođa da nam priča o najvećem porastu minimalca ne samo u regionu, već i u EU!

miki

pre 7 godina

ne radi se o tome da samo strucni i obrazovani imaju dobre plate i bezbrizan zivot. u razvijenim zemljama nezavisno od strucnosti i obrzovanja vecina ljudi ima za normalan zivot i to nije privilegija i ne bi smelo da bude. problem je sto ce u srbiji obicnog radnika pokradu i drzava i poslodovac, a posle je radnika kriv zato sto se nije usavrsavao i zavrsio dva fakulteta pa ko mu je kriv, a ko bi onda radio u proizvodnji ili na kasi za minimalac..

Milena

pre 7 godina

Smanjite doprinose, aman za aman. Minimalac jeste bedan i treba ga povećati 74% a ne 7,4%, ali me je strah i povećanja doprinosa, sebi uplaćujem minimalac jer ne mogu za više da odvojim, jedva i ovo.

izgubis sve pa povratis delic

pre 7 godina

(Bokius, 15. avgust 2016 16:22)
Minimalac u Srbiji ~1e. Plata 200e neto. Zdravstveno osiguranje "besplatno", a kome trebaju pregledi/lekovi, bar 70e mesecno. Stanarina za mali stan u Beogradu 200e. Struja oko 20e, infostan bar 50-60e, hrana bar 100e, prevoz bar 30e. Nije tesko videti da je s minimalcem u Beogradu nemoguce preziveti mesec bez 200-250e minusa tj. duga!

libero

pre 7 godina

Imamo podelu na dve kaste, kastu radnka koji rade za trziste i placaju porez, i kastu koja glumi da nesto radi i koja zivi od poreza. Prva kasta jedva prezivljava, a druga kasta parazitira na tudjem radu i jos je nezadovoljna svojim statusom. U normalnoj drzavi bi sve bilo suprotno...

...

pre 7 godina

Besna sam. I želim da idem odavde, kao i većina normalnih ljudi, ali do još većeg besa me dovodi pomisao da mi treba da odemo, a ne ova pošast koja je na vlasti i njihovi poltroni. Ej 130 dinara minimalac. Sramota!!

Bokius

pre 7 godina

@ amer

Hvala na ispravci. Vas komentar dodatno pokazuje koliko je bedan polozaj srpskog radnika sa minimalnom zaradom.
Bilo bi dobro kada bi dali presek cena u Americi i mogucnosti funkcionisanja sa minimalnom satnicom na mesecnom nivou.
Pozdrav.
(Silver Surfer, 15. avgust 2016 12:20)

Nije problem. Minimalna cena rada u drzavi Njujork je $9 na sat. Prosecno nesto ispod $1600 mesecno. Bruto. Kad se odbiju dazbine, onda, recimo, $1400. Zdravstveno osguranje (sponzorisano od solidne firme, za pojedinca) je oko $200. Stanarina za mali stan u NY je otprilike $1000 (mislim da je zapravo vise od toga, al 'ajde). Struja oko $50-100, gas (grejanje) isto toliko, voda oko $30-40... Vekna hleba $4, kila pilecih krilaca $4, kila belog mesa $6, kila govedine, svinjetine, junetine (pristojne) $7-10. Nije tesko videti da je sa minimalcem u Njujorku nemoguce preziveti mesec.

T

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51

Svaka Vam cast sto ste uspeli u svetu privatnog biznisa. Isto biste tako uspeli (a mozda i vise) da ste bili malo pravicniji u isplati zarade. Kazete da Vasi radnici ne znaju nista, pa sto ih niste naucili? Ili se mozda plasite da bi Vas napustili ako biste resili da ih malo edukujete.
Moj muz radi u privatnoj firmi koja postoji 25 godina i zaposljava 150 radnika. Svi zaposleni imaju visu platu od minimalca na samom pocetku, a posle svako dobija po zasluzi, znaci satnica moze da raste. Neki radnici su se u medjuvremenu sami dodatno edukovali, neki su dobili edukaciju u firmi, svi imaju bonuse, regrese, dobijaju jedan kuvan obrok u svojoj smeni. Gazda ima dvoje odrasle dece, skolovane u inostranstvu, koji sada rade sa ocem i uspeni su poslovni ljudi…
Ne bih vise da nabrajam, valjda ste shvatili poentu. Osnovna razlika uzmedju Vas i ovog gazde je sto on nije ljut, a radnici su zadovoljni pa se vise trude. Ne znam zasto ste Vi tako ljuti, mozda malo da se preispitate.

Moze to mnogo bolje Dragane!

P.S. Radnik koga budete otpustili, ucinicete mu uslugu!

Svedska je medju tri najbogatije zemlje sveta

pre 7 godina

Tacno deset puta manja dnevnica od minimalca u svedskoj
(Dr za rock and roll, 15. avgust 2016 08:25)

A sto puta veca dnevnica nego u Africi. I sta sad?

Dr

pre 7 godina

Ako je do dogovora poslodavaca i sindikata koji ćete nam vi onda đavo? Zašto vas onda plaćamo, psima da radite u korist poslodavca i pravite robove od građana?

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala. 
(dragan, 15. avgust 2016 12:51) 

Da si ti taj za kog se predstavljaš u tekstu, ne bi ti imao vremena da mlatiš praznu slamu ovde.

demagog

pre 7 godina

@dragan

Priznajem da sam se upecao na ovaj komentar, mada je realnije da je napisao ovo neki klinac koji troluje, ali ajde reko da napisem, odnosno odgovorim i ja nesto.
Prva stvar koja pada u oko kada se procita tekst ovog privatnika .... Covece, gazda, zavrsio 2 fakulteta, uspesan, deca u inostranstvu, 17 zaposlenih, brani cenu rada od 121 dinar ...
A onda , na "drugu" skapiras.
Tako uspesan covek ne bi trebalo da ima vremena za komentar na internetu, jos u radno vreme, pogotovo ne takvog stava omalovazavanja i zvanje svojih radnika "neukih", "nepismenih" i slicno ...
Zamisli "direktore" ako ti ne radis u radno vreme, nego kuckas na sajtu B92, zasto ocekujes da tvoji radnici rintaju za minimalac kao "konji".
Oni "neradnici" , koliko vidim nisi ni ti neki "radnik". Dva fakulteta ? Kada bi pustali fantaziju. Pa sta i 2 fakulteta , mislis da ti treba fakultet da postanes uspesan privrednik ? To te je neko slagao. I na kraju da ne duzim vise, mada i nemam vise mnogo mesta, neko ti je vec rekao, PLATA NIJE TROSAK kod ozbiljnih "igraca", pored svega sto si napisao ja sam siguran da si ti klasican "gazda" i onda dzabe fakulteti, skolovanja, glumatanja ipak si ti samo jos jedan Dragan ( u Srbiji ima o dodatak za to ime ).

Alex

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51 )

Bravo druže, podrška 200%!
Kada sam dao poslednji ispit, profesor mi je rekao sledeće: "Kolega, sada kada ćete diplomirati, nemojte da stanete sa svojim usavršavanjem. Učite dalje, stičite još veća i još bolja znanja i veštine. Jer, znanje će pobediti kolega. Sve je više nekvalifikovane radne snage, cena rada je sve manja a stručnost će se ceniti više od svega, kako tehnologija bude napredovala."
Čovek je u pravu naravno 100%, a ja kada to ispričam mom rođaku, koji takođe radi kao crnac po 12 sati 6 dana nedeljno za minimalac, on mi kaže "da ne filozofiram, da je meni lako jer znam da radim to što znam da radim pa mogu drugome da popujem". Istom tom rođaku sam poklonio moj stari računar i knjigu "Office za početnike" koju nije nikada ni otvorio, a na kompu mu non-stop kladioničarski sajt sa rezultatima uživo i Counter strike.
Tako da, dragi moji Srbi, ima na stotine ovakvih "Dragana" i biće ih sve dok ne shvatite da nisu VučićDačićDinkićTadić i ostali krivi zato što ste tu gde ste (dobro jesu malo, ali), neka svako pođe od sebe i pita se: "Šta ja znam da radim?"

upišite ime

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51)

Čitajući vaš komentar uplašio sam se da ste vi taj srednjoškolac bez perspektive, očajan i nesrećan zbog škrtog poslodavca. Poslednje što očekujem od ostvarenog i uspešnog čoveka je bes i nezadovoljstvo iskazan putem nekog komentara. Preko komentara iskazujemo svoje mišljenje a možemo se predstaviti i kao piloti NASA. Ko to može proveriti?
Zato vam želim što više sreće u životu, da ne skidate osmeh sa lica i neka cena jednog sata uskoro skoči na 135 dinara. Lepo bi bilo da po ovako lepom danu kupite dragoj osobi sladoled a da vam to ne bude izdatak.

paja

pre 7 godina

E moj Dragane kapitalisto, da bi tvoja deca i unuci bili uspesni biznismeni treba neko i da radi za njih, a ako ti svoje radnike budes placao da ne mogu decu da odhrane, nece u buducnosti biti radnika za tvoje potomke, uspesne poslovne ljude. Sa ovom minimalnom cenom rada nema buducih generacija, a i od tog malog broja dece vecina ce napustiti zemlju u potrazi za boljom zaradom

Laki

pre 7 godina

@dragan:

Kurs iz preduzetništva:

1. Plata nije trošak za Organizaciju, plata je nadoknada za rad.
2. Nadoknada za rad je već uračunata u cenu robe ili usluge, koju Organizacija nudi tržištu.
3. Ukupne obaveze Organizacije, na ime nadoknade za rad (neto, doprinosi i porez) je 575.705,00RSD/mes (za 17 zaposlenih).
4. Sa "novom" cenom rada obaveze Organizacije (nevedene pod 3) se uvećavaju za 43.027,00RSD/mes (za 17 zaposlenih).
5. U slučaju "nove" cene rada, Organizacija će morati da bude efikasnija ili efektivnija (dve različite stvari) za 43.027,00RSD/mes.
6. Efikasnost ili efektivnost osmišljava i sprovodi Rukovodstvo Organizacije.

Pojašnjenje:

Kome nije jasna tačka 1, nikada mu neće ni biti.
Ko je zaboravio ono što je navedeno u tački 2, taj ga je ugasio (kad-tad).
Ako je Organizaciji (sa 17 zaposlenih) problem da prihoduje 4.680,53€/mes (obaveze iz tačke 3). Onda ...
"Nova" cena rada nije nova, svi ste zaboravili da smo nekada imali mnogo veću cenu rada. Dakle "nova" cena rada je mali (mikro) pomak ka onome što je nekada bilo.
Po trenutnom kursu, Organizacija bi (u slučaju "nove" cene rada) trebala da bude 349,81€/mesečno efikasnija. Ili da počne novi program koji će biti efektivniji, u odnosu na prethodni (zakon tržišta).
Za implementaciju Lean-a (tačka 6), dovoljan je i jedan fakultet. U stvari, ko god je prošao obuku zna da je dovoljno samo zrno pameti (znanje stranih jezika nije potrebno, nivo stručne spreme nebitan).

Aleksandar

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51

Postovani Dragane,u Srbiji ima strucnih ljudi ali na zalost sve manje zato sto poslodavci radije zaposljavaju nestrucne za minimalac nego da plate znanje.Pozdrav

Sasa

pre 7 godina

U Africi i Indiji je dnevnica jedan dolar. Eto gde zivimo.
(I sta sad?, 14. avgust 2016 22:21)
I sad mi treba da budemo srećni i zadovoljni zbog toga? Ako nam je to merilo, kako smo krenuli, dostići ćemo ih.

ACDC

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51)
Čestitam na uspjehu i želim sve najbolje vašoj djeci! Pitam se samo zašto čovjek postane tako bijesan i osoran iako mu sve u životu s razlogom ide?!

ladovina

pre 7 godina

Standardne 2,3 Vučićeve godine, posle kojih nastaje Utopija. Prošle su nas par Utopija već, i još niko nije zadovoljan, kakvi smo mi ljudi, tj. l(j)udi...

Sale

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51)

Evo ja znam jezike, imam skole, znam da radim sve, trenutno IT sektor.Sada radim za oko 1000e, tako da ako ti treba strucnjak, tu sam, za 1200e pocetna, 40 sati nedeljno, ponedeljak-petak(klizno radno), sa svim doprinosima, sa prijavljenim stazom i prvi ugovor na godinu dana.

Silver Surfer

pre 7 godina

@ amer

Hvala na ispravci. Vas komentar dodatno pokazuje koliko je bedan polozaj srpskog radnika sa minimalnom zaradom.
Bilo bi dobro kada bi dali presek cena u Americi i mogucnosti funkcionisanja sa minimalnom satnicom na mesecnom nivou.
Pozdrav.

Mislite o tome

pre 7 godina

minimalna cena rada po mom skromnom misljenju treba da bude oko 240 RSD, dakle duplo vise od vazece i skoro duplo u odnosu na predlozeni iznos. Znam da mrcina od nase privrede to ne moze da izdrzi, ali mora da se nadje neki modul da se smanje pre svega doprinosi. Nece skoro radnicima biti bolje ako se samo otvaraju radna mesta u srafciger industriji sa platama od jedva 200 evra.

dragan

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.

Beca

pre 7 godina

Naravno da se bolje zivi u US ali su dugovi po glavi visestruko veci i mogucnost da zavrsis u bankrotu na ulici bez igde icega je mnogostruko verovatnija nego u Srbiji.

U Srbiji kad bi se resila korupcija i kriminal - privreda bi krenula na bolje i ne bi nam trebala Amerika ili Zap Evropa.
(Ioki, 15. avgust 2016 09:11)
Verujem u tvoju dobronamernost, ali šta ćemo sa sve brojnijim porodicama koji nemaju da plate struju i komunalije pa im istu prvo seku a onda dolaze da popisuju imovinu. Sledeći korak je zaplena stana.

amer

pre 7 godina

@ (Silver Surfer, 15. avgust 2016 09:51)

Nije istina da su u SAD placeni samo $6 na sat kada je federalna minimalna satnica $7.25. Mnoge stejts imaju jos visu minimalnu platu, npr. Kalifornija ima $9 a Njujork je nedavno izglasao da ce radnicima kao onima u Mekdonaldsu biti uskoro dignuta na $15.

mup

pre 7 godina

Sve sto ti drzava da kroz platu će ti uzeti kroz troškove koji su primereni tvojoj socijalnoj kategoriji. Ja sam uspeo da uštedim za gradnju kuće, kupovinu kola i sl. jedino radom na crno. Sve sto je vidljivo i sto ide prwko racuna, otići će na redovne troskoove. Ono sto se gleda u svetu, a sto određuje kvalitet zivota je vazduh koji dišeš, voda koju piješ i hrana koju jedeš. Mi smo tu jos uvek dobri, ali nam fali barem još 300€ na ove plate da moze da se preživi. Problem je kad te jednom pozicioniraju na 300€ to se teško menja

Bgs

pre 7 godina

Po kom radnom vremenu ce plata biti 500 eura ako je minimalac 130 dinara po satu.Da ne pricamo o tome sta je sve i koliko poskupelo dok su taj minimalac povecali za famoznih 10 dinara.

Goblin

pre 7 godina

Do sada ima nekih 100 komentara i svi se zale na plate i oni koji primaju 20.000 din., i oni sa 30.000din i oni sa 50.000 din....a niko od njih nije pitao "Stanite bre ljudi, a sta je sa nezaposlenima?" E u tome je sustina, kod nas je nezaposlenost zvanicno 19% i o kakvim pravima radnika i visokim dnevnicama mozemo da govorimo sa ovolikom nezaposlenoscu?

Plate mogu da rastu tek kad nezaposlenost padne na 5-6% i kada radnici budu imali mogucnost da biraju da li ce da ostanu kod trenutnog poslodavca ili ce da odu kod drugog, treceg...petog...

E u takvim uslovima kada poslodavcu krenu da odlaze radnici, da bi zadrzao dobrog radnika on mora da mu poboljsa uslove rada (plata, odmor, radna atmosfera...)

gojko

pre 7 godina

Samo da povecanje ne bude na kraju 3-4-5%. Sve ispod 10% je politicka demagogija. I treba da se odrede do 2020 koji je tempo rasta minimalca. To rade ozbiljne drzave. Pa sama USA povecace duplo. Koriste to kao ekonomski mehanizam da poguraju i zaposljavanje.

Inace sam ja prvi poceo u javnosti pre 2 godine da spominjem da minimalac ne prati inflaciju. Vidi se da svi citaju ove komentare. Poslodavci se dosetili, e super,ajde kad traze da bude iznad inflacije, ionako je mala pa cemo im povecati. Povecanje je povecanje. Nadam se da je Vucic skapirao da mora da ide 10% gore. I to svake godine. Mora kolektivno pregovaranje, i mora drugaciji minimalac po okruzima.

да да

pre 7 godina

Замолио бих пре него што нам животно стандард толико скочи да законом дозволе пензионерима и запосленима да могу да пасу траву по парковима, брсте лишће са грана и сасвим легално копају по контејнерима свесно угрожавајући приходе комуналнх предузећа !!!

Komša

pre 7 godina

@dusanmal
U centar.Glavni teret privrede je skupa država.Možeš danas da podigneš minimalnu cenu rada na 300 dinara sat i već za 15 dana hleb će biti 110 dinara..Struja,sve će da poskupi.
Samo akcize na gorivo su više od pola cene- koliko energenti utiču na privredu?
Porez i doprinosi i razne dažbine- i radnik i privrednik (oni mali privrednici,ne povlašćeni) se odeiču dela zarade da bi neko bespotrebno primao platu,da bi se prosipalo iz budžeta na besmislene projekte koji služe za ispumpavanje para i "grebanje" ,na plaćanje stranim korporacijama da zapošljavaju radnike (privid zaposlenosri a u stvari skupo plaćena socijalna pomoć) i tako dalje.
Skupa država.

Ioki

pre 7 godina

Nije sve u ceni hrane, odece i benzina Srbija vs Amerika. To jeste jeftinije u Americi i tu nema zbora.

Ali komunalije, obavezna osiguranja, skolski krediti, zdravstveno osiguranje, bilo kakva vrsta usluge (od frizera do majstora u kuci ili restorana) je visestruko skuplja. A kvalitet nije nesto narocito bolji a cesto je i losiji.

Naravno da se bolje zivi u US ali su dugovi po glavi visestruko veci i mogucnost da zavrsis u bankrotu na ulici bez igde icega je mnogostruko verovatnija nego u Srbiji.

U Srbiji kad bi se resila korupcija i kriminal - privreda bi krenula na bolje i ne bi nam trebala Amerika ili Zap Evropa.

Miki

pre 7 godina

Hocete li smamjiti akcize na gorivo, kad vam tako skoce primanja u budzet? Ili mislite da je zo prosto jos jedan dobar nacin da se prepumpaju pare iz privrede u budzet?
Ja predlazem da cena rada skoci odmah na 200 din, kad je to tako lako i dobro.

Radnik je tu da se eksploatise

pre 7 godina

Majko mila!
Oni pregovaraju o povećanju minimalca od 20 dinara!! JAO!
Kakav je to raštimani sindikat!!? Pa radnik mora da ima najmanje 5 evra na sat!!!
(duje, 15. avgust 2016 00:17)

Smiri se malo. U Nemackoj je minimalac 8 € a ti bi 5 u Srbiji?! Problem je ovde jedan drugi. Kroz povecanje poreza i doprinosa radnik nece videti nista od tog povisenja minimalca. A bulaznjenje o tome da ce radnik vise da trosi ako vise ima pada u vodu jer ce drzava to povisenje da mu uzme. Ali i u Nemackoj je isti sistem. Svako povisenje plate prate povisenja poreza na dohodak, povisenje doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje tako da ti u principu ostanu iste pare u dzepu koje si imao i pre "povisenja" plate.

Silver Surfer

pre 7 godina

Od 2012. jedan covek obecava da ce za dve godine biti bolje. I sad smo stigli do 2018. i price o plati od 500 evra.
Da stvari slikovitije objasnim. U ovom trenutku minimalna cena rada iznosi oko 1,10$ sto znaci da radnik u Srbiji za osam sati rada zaradi dnevnicu od 8,80$. U Americi jedan od slabije placenih poslova je onaj u Mekdinaldsu i iznosi oko 6$ po satu (neka me neko ispravi ako gresim). Radnik u Mekdonaldsu za osam sati zaradi 48$ a osmocasovnu dnevnicu Srpskog radnika zaradi za nesto manje od sat i po rada dok je Srpskom radniku potrebno pet dana da zaradi dnevnicu zaposlenog u Mekdonaldsu. Eto to je prikaz koliko nam dobro ide.

Nikola

pre 7 godina

Cena rada ce se povecati, a poslodavci ce i dalje da drze svoje radnike prijavljene na minimalcu, bez obzira da li je taj radnik dipl.inz. ili kasir ( ne vredjajuci nikoga ). Zakon je u neku ruku lakse doneti, nego taj isti u celosti sprovesti u delo. Tu nastaje problem . . .

peki

pre 7 godina

Moj sin ima 17 godina i radi za dzeparac u robnoj kuci u komsiluku. Normalno da mu zbog godina placaju minimalac koji je ovde $10 na sat. Ja znam da je ovo USA i da je visi standard ali sam ovog leta bio u Beogradu i cene hrane i ostalih proizvoda se ne razlikuju toliko mnogo od cena u Kaliforniji gde zivimo.
Mislim da je stvarno zalosno i ponizavanje ljudi u Srbiji koji mukotrpno rade da se vlada hvali da ce podici plate na 1 euro na sat...

NC

pre 7 godina

dusanmal: i uposliti inspekciju rada i finansijsku inspekciju. I to odmah po smanjenju dažbina. Svakih 10.000 dinara koje neko dobije u koverti država je prevarena za 50e. To je 600e godišnje. Računaj 100.000 ljudi koji dobijaju po 30.000 u koverti (nekome je to cela plata, nekome deo plate (ostatak na račun)). To izađe na 180 miliona evra neplaćenih poreza i doprinosa godišnje i ne mislim da sam precenio, poznajem takvih slučajeva 30-ak.

Uškozaminje

pre 7 godina

"veće plate poguraće veću potrošnju"... ovde je u pitanju par dinara, tako da će ljudi samo lakše da zapušavaju rupe. Koja crna veća potrošnja, kad ljudi ne mogu ni osnovne račune da plate. U našoj situaciji veća potrošnja može da bude samo ako se cena rada podigne za min. 50% sve ostalo je tragedija

taliban

pre 7 godina

U drzavi srbiji su Vlada, poslodavci i sindikati isti orkestar. Zaposleni su prepusteni sami sebi. Ovi prvi rade o glavi ovim drugima. Tacka.
ps. stanje se menja samo na jedan nacin.

Srki

pre 7 godina

Kako lupaju minuse ovde na nešto što je istina. Daj bože da nam prosečne dnevnice budu kao tri satnice sa zapada. U Srbiji radis za platu koja ima smisla samo kao sprdnja. Kako je moguće da su cene proizvoda kao na zapadu a cena rada kao nekoj zemlji najnerazvijenijeg dela sveta?!?! Gde je razlika?

Josarian

pre 7 godina

prosecna plata u zdravstvu Srbije je niza od prosecne plate u Srbiji, a nivo obrazovanja kadra drasticno veci? Zakljucak: sto vise znas, manje si placen. Toliko o buducnosti sa Vucicem koja nije pocela, nego traje....

Veliki brat

pre 7 godina

Ima smisla samo da vekna hleba bude 200 dinara, ali da minimalna plata bude 60.000 dinara, ali isto tako da skoče i sve ostale "domaće" dažbine tipa komunalija, struje, vode...

Ali, cena uvozne robe će ostati ista, pa će se od 2 plate po 60.000 dinara mnogo lakše uštedeti za TV ili novi telefon, ili deci za nove patike, nego od dve plate po 25.000 dinara.


Tako je u ravijenim zemljama. Morate ipak nekako naterati ljude da većinu plate potroše na DOMAĆU robu, a ne na uvoznu.

Time se NE POVEĆAVA spoljnotrgovinski DEFICIT i zemlja neće doći u finansijske probleme.
Jedine dve države koje mogu nekako da se bore sa tim su SAD i Nemačka. SAD jer štampaju i izvoze dolar kao svetsku valutu, a Nemačka jer ima veći izvoz nego uvoz. Sve ostale države su u problemu, pa čak i Kina u kojoj je cena rada drastično porasla zadnjih godina, pa se mnoge tehnologije sele u druge države, tipa Vijetnama, Tajlanda..., ali još uvek plate nisu dovoljne da većina stanovništa priušti život čak ni naviou stanovnika Tajvana, zbog čega domaća potrošnja ne raste dovoljno brzo kako bi omogućila rast cele ekonomije (jer je izvoz dostigao zasićenje i stagnira).


Umesto što dovodimo "investitore" od kojih nemamo nikakve koristi (koliko izvezu, toliko i uvezu, jer prikazuju fiktivno veće cene uvoznih komponenti), treba dovoditi one koji bi proizvodili nešto što bi realno povećalo izvoz - npr. sportska oprema kao što su patike i trenerke, softver, prerađevine od voća i povrća...

Демагог

pre 7 godina

Социјална помоћ на западу је дупло већа од просечне плате у Србији а цене исте, мислите о томе!

Kiza

pre 7 godina

Meni je pocetna plata u Kanadi bila 28$ na sat, cisto da vam docaram za koga ste glasali i gde zivite!
(CND, 14. avgust 2016 20:43)

Namoj da laze da si u startu imao $28.00 na sat. Mozda sada imas ali sigurno ne i u pocetku.

Sasa Niš

pre 7 godina

Stvarno mi nije jasno ko daje negativne ocene, barem na komentare koji uopšte ne pominju ni vladu ni Vučića.
Da je sreće pa da svi imaju veća primanja jer bi sa tim primanjima bila veća tražnja i proizvodnja što bi opet povećalo prihode i samih poslodavaca.
Postoji način da se to vrlo brzo ostvari ukoliko bi se organizovao generalni čtrajk svih zaposlenih u privatnom sektoru.
Inače od plate treba da se živi a ne preživljava, i sve ispod 300 din neto po satu je mizerija.

Sumynomis

pre 7 godina

U Svajcarskoj ne postoji propisana minimalna zarada pa je tamo prosecna plata 5.500 EUR. Ako kod njih moze, zasto ne bi moglo isto i kod nas?

od kad su me slobini izbacili 98me

pre 7 godina

proizvodnja mizerna jer birokratija otima - mi nemamo STA da prodamo Rusima ili EU jer privrednici pljacku ne mogu da izdrze - mladji beze u inostranstvo stariji rade samo koliko moraju - drzavni harac je prevelik - ali Srbi su navikli na harac, pa kad nema Turaka to radi neki novi vodja, i drzavna sluzba uz njega - i zove se 'Posteno'.

duje

pre 7 godina

Majko mila!
Oni pregovaraju o povećanju minimalca od 20 dinara!! JAO!
Kakav je to raštimani sindikat!!? Pa radnik mora da ima najmanje 5 evra na sat!!!

Igor

pre 7 godina

Ako ce vece plate pogurati BDP i sve ostalo sto iz toga sledi zasto onda povecanje satnice na 1 evro, dajte odmah na 5 evra, iduce godine na 10 evra, a 2018. na 25 evra. Nemojmo sitnicariti.

kele

pre 7 godina

A šta je sa više od 20 posto nezaposlenih? Ja sam bez posla od 2010, a i dok sam radio, u privatnoj firmi, primao sam minimalac od 13.000, kasnije 18.000 dinara mesečno! Kakvih 400-500 evra?!? Kakva je to statistika? Jel vi računate bruto zaradu pa još množite sa 2?
Koliko ima ljudi koji primaju po nekoliko stotina hiljada dinara platu,kao i onih koji su zaposleni na 9 radnih mesta?
U državnim firmama išli su autobusima u centrale da potpišu ugovore o stalnom zaposlenju onda pred zabranu zapošljavanja u državnim firmama. Autobusima!!!
Pre par nedelja sam bio na razgovoru za posao kod direktora jednog javnog preduzeća. "Ovde ne mogu da te zaposlim kao IT. Znaš, imam jednog na toj poziciji koji ne može da postigne sve i meni treba ljudi u IT sektoru, ali ne mogu da zaposlim. Imamo po 7-8 ekonomista i pravnika gde je dovoljno 2-3, ali zato moramo da angažujemo spremačice, obezbeđenje i mnoge druge sa strane."
Radna mesta nisu popunjena po potrebi, već po željama rođaka i političkih veza.
A kod privatnika sto puta gore. Ortak radio kao portir za 20.000. Pored svih poslova portira, on je bio i komunalac u krugu fabrike, i sekretarica, i ložač, hranio je i pse jer se u krugu fabrike nalazi i azil za pse. Zimi nije smeo da upali ni grejalicu u portirnici jer je postojala šansa da dobije otkaz. Jesam li spomenuo da nije bio ni prijavljen radnik?
I sada mi spominjite prosek od 500€

рудиша

pre 7 godina

ево нека буде минималац колико минимална потрошачка корпа запротекли месец.
минимална, не просечна.
40.000 дин

ten yard penalty

pre 7 godina

"Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć građana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije", kaže Orbović."

Poveccanjem sa 121 na 123 din- "kupovna mocc gradjana mnogo vecca"!?

vladimir

pre 7 godina

Moja ćerka je radila kao servirka u bolnici u Irskoj i imala je 12 EUR na sat.
A vi ovde još niste "dobacili"do 1 EUR na sat.
Pa da li vi stvarno mislite da smo mi ovde svi debili???
I onda još ubace ove plaćene "sindikalce"koji kažu kako je to super!!!
Neverovatno!!

Zoran

pre 7 godina

Radim u Senti u fabrici kablova,stalni sam radnik,sa svim dodacima,uradjenom normom,bonusom za redovnost na poslu imam max 23000 dinara,mnogi imaju i manje a za uslove rada bolje da ne pricam. Sprdnja smo od zemlje,ko god moze neka bezi odavde,ovde je i Bog digao ruke. Srbijo laku noc...

I sta sad?

pre 7 godina

Meni je pocetna plata u Kanadi bila 28$ na sat, cisto da vam docaram za koga ste glasali i gde zivite!
(CND, 14. avgust 2016 20:43)

U Africi i Indiji je dnevnica jedan dolar. Eto gde zivimo.

Branko

pre 7 godina

Samo me zanima ko lupa minuse ljudima koji zele veci minimlac? Da li je normalno da ne zelite veci standard ljudi oko vas ili po nekoj navici lupate minus svakome ko kritikuje vlast? Ja sam glasao za Vucica ali naravno je da cu da budem protiv njega kad mislim da gresi... On nije najpametniji covek na planeti pa da ne smete da ga kritikujete... Ljudi, zdrava kritika moze sami da poboljsa stvari... Ako je vama normalno da minimalac bude ispod ili 200 eura onda je sve receno... Mi Srbi smo prirodni mazohisti,obozavamo da patimo

paja

pre 7 godina

nije loše,krenula je ekonomija..sat vremena rintaš za flašu jogurta,2 sata za paklu cigareta,4 sata za kilo mesa..afrički standad,misaona imenica !!

Uros

pre 7 godina

Da objasnim kako prosecna plata skace na 500 eur. Drzavne plate su vezane koeficijentom za minimalnu platu. Ako minimalna plata skoci 5%, sve drzavne plate skacu 5%, pa skace prosek.

Pandora

pre 7 godina

130 dinara? ahahaha Zašto je ovo uopšte vest? Ljudi treba da se raduju zato što žive u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope?
Srbija - zemlja botova i sendviča...

mozda je do kucnog vaspitanja?

pre 7 godina

Iskreo da vam kazem ne poznajem ljude koji zaradjuju ispod 40 000 dinara. Pocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo)
(Aleksa, 14. avgust 2016 17:53)

Nalupetao si se za sve pare. Jos pricas o nekvakufikovanoj radnoj snazi a nepismen si.

Che

pre 7 godina

ocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo) 
(Aleksa, 14. avgust 2016 17:53) 

Dragi stranacki bote, mesecna plata frizera je 18000-24.000 dinara...to sto naprave pazar od 5000 dnevno po frizeru, ne znaci da oni to dobiju, nego to sve ide gazdi, ali treba odraditi tu botovsku dnevnicu nedeljom, pa te razumem.
Isto vazi i za taksiste..taksista placa doprinose firmi pod kojom vozi, a tu su jos troskovi goriva.
e sad da li si ti to iz neznanja precutao ili namerno, kako bi stvorio laznu sliku, to je vec druga stvar.

gigatrend

pre 7 godina

Ovo je i dalje smešno malo, ali nije loša vest, ako se uopšte desi. Naravno, to se na penzijama neće osetiti, a one su najviše smanjene.

dusanmal

pre 7 godina

Dosta bre lazne Kejnesijanske ekonomije : "Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje." - To vazi SAMO ako je produktivnost i vrednost tog rada veca. A to se ne postize birokratskom regulativom (bas nasuprot). Neumoljive sile slobodnog trzista (cik pomenite to nekom birokratskom Kejnesijancu) su to sto definise pravu vrednost rada, ukljucujuci i rad koji se obavlja za minimalac. Sila zakona je jednako besmislena protiv sila slobodnog trzista kao i protiv sila gravitacije.
Sta zaista znaci povecavanje minimnalca: to znaci da ako je za prethodni minimalac bilo moguce kupiti kilo i po 'leba, vrlo brzo i neumoljivo ce hleb kostati vise i "novi" "veci" minimalac ce opet biti dovoljan da se kupi... kilo i po hleba.
KUPOVNA MOC OSTAJE ISTA, neumoljivo. Drzava ne moze da odredi vrednost rada papirom no njene akcije u tom pravcu mogu imati posledice... INFLACIJA. Koga ce taj proces najvise udariti-najslabije i najpostenije: gubitak vrednosti ustedjevine; gubitak kupovne moci onih koji su na fiksnim prihodima ven sopstvene kontrole-penzionera. Samo da bi se neki birokratski Kejnesijanac (pevac, krelac,...) dicio svojom "brigom za radnike".
Kako zaista podici produktivnost od strane drzave: drzava je TERET na produktivnu privredu. Smanjiti teret. Skresati broj birokratskih krelaca na grbaci radnika, dramaticno, i preko 50%. Smanjiti poreze i dadznbine. Smanjiti regulativni siustem koji stvara preterane troskove proizvodnje.

Nemesis

pre 7 godina

@neko То је све лепо што ти написа, само немој да све сврставаш у исти кош и генерализујеш. Исто тако може то да се употреби и на запослене. Авај, најбоље би било када би ова држава смањила намете и разну бирократску заврзламу. А не да се искључиво додворава када ино партнер то затражи. Поседујемо мало предузеће које успешно ради од 1988 и расте из године у годину где тренутно запошљава око 30 запослених без да је икоме икада плата или било који трошкови дан каснили. Такође сам власник вози Рено Клио ван из 2007 године и море види када иде на службени пут. Немамо милионе, ни десетине станова, вероватно зато што је сваки запослени и држава уредно измирени на време и што никада ни један члан породице за све године није био члан никакве партије. Тако да без генерализације.

blaster

pre 7 godina

Ljudi kako mozete da pisete pozitivne komentare na ovakvu vest! Meni je od ovoga bukvalno pozlilo. Ej 130 dinara sat! Probudite se ljudi, ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece!

nn

pre 7 godina

Ma sta da povecavate, treba da zivimo kao slepci dok ne umremo.
Radim u teretani za 15.000 i jos procenat od treninga, sto mesecno ne izadje ni 350€. I jos radim u odbojkaskom klubu mesecno za 100 evra. I jedva prezivljavam kad platim sve. Ako su oni mislili da cu ja tako ceo zivot da radim, ja odoh iz ove banana drzave gde se rad ceni i gde je sat vremena od 40-100€ u teretanama. Pozdrav svim pametnim sto su digli ruke od Srbije, dolazim i ja bolji zivote!

neko

pre 7 godina

Naravno da ima mesta za povecanje, samo poslodavci da se odreknu prevelike ekskluzive. Dva do tri letovanja isto toliko zimovanja (racunajuci i produzene vikande), cetiri pet stanova isto toliko poslovnih prostora vise primeraka skupih kola, bezbroj ruckova u restoranima, jedna do dve banje, doceci novih godina kao da su im poslednje, proslave sa manje kica. Svega, ali umereno i bilo bi i za radnika.

lets play

pre 7 godina

koliko je sve ovo smesno ljudi moji.evo dosli su gastarbajteri na odmor iz italije,austrije,svice,nemacke!da li znate o kojim platama oni pricaju???pa cistacica po kucama ima 1000-1300 evra.ej bre, cistacica.a mi treba da skacemo od srece sto ce za dve god. da nam povecaju platu 85e.moja zena radi za minimalac,da povecaju cenu sata na 130 din,plata ce joj biti veca 1440 din,sto je 12e.toliko preko kosta paklica marlbora.pre dve nedelje sam bio u skoplju na dva-tri dana,pa oni ljudi imaju bar 15-20%bolji standard od nas.koja smo mi beda i o cemu mi pricamo...

Maksa,Novi Sad

pre 7 godina

Dajte kakvi 131 dinar pa ni ovih 120 dinara se neisplaćuje koga vi zezate.
Umesto 120 dinara isplaćuje se 80 dinara sat u javno komunalnim preduzećima već duži niz godina...

Disavra

pre 7 godina

Oni pregovaraju da podignu minimalac sa 121 dinar na 122 ili čak 123 dinara ahaha ček i to se vodi kao ozbiljna dilema!?. Montipajtonovci vam nisu ravni sa sve Nadrealistima.

Balkanska ruta

pre 7 godina

Treba murija da saslusa ove sto zive od 21.000din. Tu nesto nije u redu. Kad vec nema snage da saslusava partokrate. Jedan od ta dva nalaza bi bio dovoljan. Da pokaze put.

leming

pre 7 godina

Neko jede kupus, neko jede meso, kad se sabere svi jedu sarmu, Jorgovnarka i Bahatović imaju platu milion i radnik ima platu 20000 kad se napravi prosek 500 evra

Aleksa

pre 7 godina

Iskreo da vam kazem ne poznajem ljude koji zaradjuju ispod 40 000 dinara. Pocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo)

Brka

pre 7 godina

Bajatoviceva i Tabakovickina cena rada ostaje nepromenjena i pored poskupljenja svinjetine i piletine.To nije u redu i molim nadlezne da preduzmu nesto po tom pitanju da se doticne persone ne bi istraumirale ovim poskupljenjima.

Denis

pre 7 godina

Hajde sad ko je pisao ovu vest neka nam lepo obijasni kako je dosao do minimalne plate od 500€ ako je satnica 130din,pa sa tom satnicom ne mozemo doc do 500€ da radimo po deset sati i to ceo mesec odnosno 30 dana da nemamo ni jedan dan slobodan,ako ako ste mislili dva meseca rada 500€ tako vec moze

Rio-luzer team Serbia

pre 7 godina

Opa znaci dizu se plate politikantima, sa 3000 evra na 3500 evra samo da se popravi prosek...lazni naravno, pravi je da je 220 evra prosek...

Duro

pre 7 godina

Može li neko da mi pomogne u računu: koliko treba da bude rast BDP svake godine od 2016 do 2018 da prosečna plata s 415€ skoči na 500€ ( znači cca 20,48%) ?

Igor

pre 7 godina

Prosecna plata u Srbiji je 20 000 dinara i ljudi zive tesko veoma
(Bozidar, 14. avgust 2016 16:47)

Minimalna da, prosecna tesko. Ocigledno ne razumes o cemu je clanak.

whocares

pre 7 godina

U Kaliforniji se spremaju da povecaju minimalac sa $10 po satu na $15, a kod nas ce mozda da se poveca sa $1,1 na $1,2 ? I to je pitanje da li ce da se desi...

On je Vučić Aleksandar

pre 7 godina

Najzad ću svima sa ponosom moći da priznam da se svako jutro budim uz pesmu Marije MAXIME On je Vučić Aleksandar. Samo još da krene izvoz Ikarbusovih Mercedesa iz predizborne kampanje 2014 godine pa da posetimo.

Nesa

pre 7 godina

Naravno da ima mesta za povecanje minimalce ....ja bi povecao na 150 dinara-dosta ljudi koje ja znam je prijavljeno na minimalac a dobijaju razliku u kesu, na koju se ne placaju nikakvi dodaci i porezi.Nego, ovo je korumpurana drzava gde tri tajkuna vode glavnu rec i ucenjuju....znaci 150 dinara na sat - bez problema.
Mada , danas Sindikat nema nikakav uticaj jer su dozvolili da im se unisti privreda i industrija i milion ljudi nepovratno izgubi posao. Ta radna mesta se nikada vise nece vratiti ako udjemo u EU. Bicemo jeftina radna snaga i to je to. Kad rob danas dobije 400 evra i potrosi 400 evra za hranu i stanovanje,koja je razlika izmedju robova iz 19.veka i danasnjice?- A da,ovi danasnji robovi imaju lance oko vrata ( kredite).

boppp

pre 7 godina

Haha 500 eura = malo jace od 60.000 dinara... Kako da ne.. 130x8x26=oko 27.000 sto je jedva 200. Plus ne zaboravite da je meso drasticno poskupelo, jescemo uskoro drvece.

Meister Jakob

pre 7 godina

Eventualno (najavljeno)povećanje satnice je oko 7.4%, kad na mjesečnu plaću od 150-200 eura dodaš 7.4% ispadne ravno €500, nema greške!

plato

pre 7 godina

Ovo je mesto na kome se najbolje vidi licemernost nasih politicara. Nije problem da imaju 100 000, 300 000, 600 000 dinara plate koliko trenutno imaju ali samo ako su nesto uradili za gradjane.
U teoriji interes najsiromasnijih je očigledno nebitan. Pricamo o minimalcu od 140 dinara kao nedostiznom. Od čoveka koji prica kako je prvi u istoriji, o uspesnim reformama i čemu sve ne..

Da budem potpuno fer, ni njegovi prethodnici nisu uradili ništa po ovom pitanju, DS je držao minimalac na 115, tako da nemaju pravo da se javljaju.


“Napredan grad nije onaj gde čak i siromašni voze kola, nego onaj gde čak i bogati koriste javni prevoz”

Jagodinac

pre 7 godina

Razume sta je prosek i kako se on racuna (kupus, meso i u proseku je to sarma) ali mislim da je sramno napisati da je u Srbiji prosek 415€ plata tj. 50.000 RSD.

boppp

pre 7 godina

Haha 500 eura = malo jace od 60.000 dinara... Kako da ne.. 130x8x26=oko 27.000 sto je jedva 200. Plus ne zaboravite da je meso drasticno poskupelo, jescemo uskoro drvece.

On je Vučić Aleksandar

pre 7 godina

Najzad ću svima sa ponosom moći da priznam da se svako jutro budim uz pesmu Marije MAXIME On je Vučić Aleksandar. Samo još da krene izvoz Ikarbusovih Mercedesa iz predizborne kampanje 2014 godine pa da posetimo.

plato

pre 7 godina

Ovo je mesto na kome se najbolje vidi licemernost nasih politicara. Nije problem da imaju 100 000, 300 000, 600 000 dinara plate koliko trenutno imaju ali samo ako su nesto uradili za gradjane.
U teoriji interes najsiromasnijih je očigledno nebitan. Pricamo o minimalcu od 140 dinara kao nedostiznom. Od čoveka koji prica kako je prvi u istoriji, o uspesnim reformama i čemu sve ne..

Da budem potpuno fer, ni njegovi prethodnici nisu uradili ništa po ovom pitanju, DS je držao minimalac na 115, tako da nemaju pravo da se javljaju.


“Napredan grad nije onaj gde čak i siromašni voze kola, nego onaj gde čak i bogati koriste javni prevoz”

neko

pre 7 godina

Naravno da ima mesta za povecanje, samo poslodavci da se odreknu prevelike ekskluzive. Dva do tri letovanja isto toliko zimovanja (racunajuci i produzene vikande), cetiri pet stanova isto toliko poslovnih prostora vise primeraka skupih kola, bezbroj ruckova u restoranima, jedna do dve banje, doceci novih godina kao da su im poslednje, proslave sa manje kica. Svega, ali umereno i bilo bi i za radnika.

Che

pre 7 godina

ocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo) 
(Aleksa, 14. avgust 2016 17:53) 

Dragi stranacki bote, mesecna plata frizera je 18000-24.000 dinara...to sto naprave pazar od 5000 dnevno po frizeru, ne znaci da oni to dobiju, nego to sve ide gazdi, ali treba odraditi tu botovsku dnevnicu nedeljom, pa te razumem.
Isto vazi i za taksiste..taksista placa doprinose firmi pod kojom vozi, a tu su jos troskovi goriva.
e sad da li si ti to iz neznanja precutao ili namerno, kako bi stvorio laznu sliku, to je vec druga stvar.

whocares

pre 7 godina

U Kaliforniji se spremaju da povecaju minimalac sa $10 po satu na $15, a kod nas ce mozda da se poveca sa $1,1 na $1,2 ? I to je pitanje da li ce da se desi...

Zoran

pre 7 godina

Radim u Senti u fabrici kablova,stalni sam radnik,sa svim dodacima,uradjenom normom,bonusom za redovnost na poslu imam max 23000 dinara,mnogi imaju i manje a za uslove rada bolje da ne pricam. Sprdnja smo od zemlje,ko god moze neka bezi odavde,ovde je i Bog digao ruke. Srbijo laku noc...

Jagodinac

pre 7 godina

Razume sta je prosek i kako se on racuna (kupus, meso i u proseku je to sarma) ali mislim da je sramno napisati da je u Srbiji prosek 415€ plata tj. 50.000 RSD.

Pandora

pre 7 godina

130 dinara? ahahaha Zašto je ovo uopšte vest? Ljudi treba da se raduju zato što žive u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope?
Srbija - zemlja botova i sendviča...

paja

pre 7 godina

nije loše,krenula je ekonomija..sat vremena rintaš za flašu jogurta,2 sata za paklu cigareta,4 sata za kilo mesa..afrički standad,misaona imenica !!

Duro

pre 7 godina

Može li neko da mi pomogne u računu: koliko treba da bude rast BDP svake godine od 2016 do 2018 da prosečna plata s 415€ skoči na 500€ ( znači cca 20,48%) ?

Nesa

pre 7 godina

Naravno da ima mesta za povecanje minimalce ....ja bi povecao na 150 dinara-dosta ljudi koje ja znam je prijavljeno na minimalac a dobijaju razliku u kesu, na koju se ne placaju nikakvi dodaci i porezi.Nego, ovo je korumpurana drzava gde tri tajkuna vode glavnu rec i ucenjuju....znaci 150 dinara na sat - bez problema.
Mada , danas Sindikat nema nikakav uticaj jer su dozvolili da im se unisti privreda i industrija i milion ljudi nepovratno izgubi posao. Ta radna mesta se nikada vise nece vratiti ako udjemo u EU. Bicemo jeftina radna snaga i to je to. Kad rob danas dobije 400 evra i potrosi 400 evra za hranu i stanovanje,koja je razlika izmedju robova iz 19.veka i danasnjice?- A da,ovi danasnji robovi imaju lance oko vrata ( kredite).

Aleksa

pre 7 godina

Iskreo da vam kazem ne poznajem ljude koji zaradjuju ispod 40 000 dinara. Pocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo)

vladimir

pre 7 godina

Moja ćerka je radila kao servirka u bolnici u Irskoj i imala je 12 EUR na sat.
A vi ovde još niste "dobacili"do 1 EUR na sat.
Pa da li vi stvarno mislite da smo mi ovde svi debili???
I onda još ubace ove plaćene "sindikalce"koji kažu kako je to super!!!
Neverovatno!!

Disavra

pre 7 godina

Oni pregovaraju da podignu minimalac sa 121 dinar na 122 ili čak 123 dinara ahaha ček i to se vodi kao ozbiljna dilema!?. Montipajtonovci vam nisu ravni sa sve Nadrealistima.

Meister Jakob

pre 7 godina

Eventualno (najavljeno)povećanje satnice je oko 7.4%, kad na mjesečnu plaću od 150-200 eura dodaš 7.4% ispadne ravno €500, nema greške!

Denis

pre 7 godina

Hajde sad ko je pisao ovu vest neka nam lepo obijasni kako je dosao do minimalne plate od 500€ ako je satnica 130din,pa sa tom satnicom ne mozemo doc do 500€ da radimo po deset sati i to ceo mesec odnosno 30 dana da nemamo ni jedan dan slobodan,ako ako ste mislili dva meseca rada 500€ tako vec moze

mozda je do kucnog vaspitanja?

pre 7 godina

Iskreo da vam kazem ne poznajem ljude koji zaradjuju ispod 40 000 dinara. Pocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo)
(Aleksa, 14. avgust 2016 17:53)

Nalupetao si se za sve pare. Jos pricas o nekvakufikovanoj radnoj snazi a nepismen si.

Rio-luzer team Serbia

pre 7 godina

Opa znaci dizu se plate politikantima, sa 3000 evra na 3500 evra samo da se popravi prosek...lazni naravno, pravi je da je 220 evra prosek...

blaster

pre 7 godina

Ljudi kako mozete da pisete pozitivne komentare na ovakvu vest! Meni je od ovoga bukvalno pozlilo. Ej 130 dinara sat! Probudite se ljudi, ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece!

I sta sad?

pre 7 godina

Meni je pocetna plata u Kanadi bila 28$ na sat, cisto da vam docaram za koga ste glasali i gde zivite!
(CND, 14. avgust 2016 20:43)

U Africi i Indiji je dnevnica jedan dolar. Eto gde zivimo.

leming

pre 7 godina

Neko jede kupus, neko jede meso, kad se sabere svi jedu sarmu, Jorgovnarka i Bahatović imaju platu milion i radnik ima platu 20000 kad se napravi prosek 500 evra

lets play

pre 7 godina

koliko je sve ovo smesno ljudi moji.evo dosli su gastarbajteri na odmor iz italije,austrije,svice,nemacke!da li znate o kojim platama oni pricaju???pa cistacica po kucama ima 1000-1300 evra.ej bre, cistacica.a mi treba da skacemo od srece sto ce za dve god. da nam povecaju platu 85e.moja zena radi za minimalac,da povecaju cenu sata na 130 din,plata ce joj biti veca 1440 din,sto je 12e.toliko preko kosta paklica marlbora.pre dve nedelje sam bio u skoplju na dva-tri dana,pa oni ljudi imaju bar 15-20%bolji standard od nas.koja smo mi beda i o cemu mi pricamo...

Brka

pre 7 godina

Bajatoviceva i Tabakovickina cena rada ostaje nepromenjena i pored poskupljenja svinjetine i piletine.To nije u redu i molim nadlezne da preduzmu nesto po tom pitanju da se doticne persone ne bi istraumirale ovim poskupljenjima.

nn

pre 7 godina

Ma sta da povecavate, treba da zivimo kao slepci dok ne umremo.
Radim u teretani za 15.000 i jos procenat od treninga, sto mesecno ne izadje ni 350€. I jos radim u odbojkaskom klubu mesecno za 100 evra. I jedva prezivljavam kad platim sve. Ako su oni mislili da cu ja tako ceo zivot da radim, ja odoh iz ove banana drzave gde se rad ceni i gde je sat vremena od 40-100€ u teretanama. Pozdrav svim pametnim sto su digli ruke od Srbije, dolazim i ja bolji zivote!

dusanmal

pre 7 godina

Dosta bre lazne Kejnesijanske ekonomije : "Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje." - To vazi SAMO ako je produktivnost i vrednost tog rada veca. A to se ne postize birokratskom regulativom (bas nasuprot). Neumoljive sile slobodnog trzista (cik pomenite to nekom birokratskom Kejnesijancu) su to sto definise pravu vrednost rada, ukljucujuci i rad koji se obavlja za minimalac. Sila zakona je jednako besmislena protiv sila slobodnog trzista kao i protiv sila gravitacije.
Sta zaista znaci povecavanje minimnalca: to znaci da ako je za prethodni minimalac bilo moguce kupiti kilo i po 'leba, vrlo brzo i neumoljivo ce hleb kostati vise i "novi" "veci" minimalac ce opet biti dovoljan da se kupi... kilo i po hleba.
KUPOVNA MOC OSTAJE ISTA, neumoljivo. Drzava ne moze da odredi vrednost rada papirom no njene akcije u tom pravcu mogu imati posledice... INFLACIJA. Koga ce taj proces najvise udariti-najslabije i najpostenije: gubitak vrednosti ustedjevine; gubitak kupovne moci onih koji su na fiksnim prihodima ven sopstvene kontrole-penzionera. Samo da bi se neki birokratski Kejnesijanac (pevac, krelac,...) dicio svojom "brigom za radnike".
Kako zaista podici produktivnost od strane drzave: drzava je TERET na produktivnu privredu. Smanjiti teret. Skresati broj birokratskih krelaca na grbaci radnika, dramaticno, i preko 50%. Smanjiti poreze i dadznbine. Smanjiti regulativni siustem koji stvara preterane troskove proizvodnje.

ten yard penalty

pre 7 godina

"Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć građana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije", kaže Orbović."

Poveccanjem sa 121 na 123 din- "kupovna mocc gradjana mnogo vecca"!?

Branko

pre 7 godina

Samo me zanima ko lupa minuse ljudima koji zele veci minimlac? Da li je normalno da ne zelite veci standard ljudi oko vas ili po nekoj navici lupate minus svakome ko kritikuje vlast? Ja sam glasao za Vucica ali naravno je da cu da budem protiv njega kad mislim da gresi... On nije najpametniji covek na planeti pa da ne smete da ga kritikujete... Ljudi, zdrava kritika moze sami da poboljsa stvari... Ako je vama normalno da minimalac bude ispod ili 200 eura onda je sve receno... Mi Srbi smo prirodni mazohisti,obozavamo da patimo

Balkanska ruta

pre 7 godina

Treba murija da saslusa ove sto zive od 21.000din. Tu nesto nije u redu. Kad vec nema snage da saslusava partokrate. Jedan od ta dva nalaza bi bio dovoljan. Da pokaze put.

Maksa,Novi Sad

pre 7 godina

Dajte kakvi 131 dinar pa ni ovih 120 dinara se neisplaćuje koga vi zezate.
Umesto 120 dinara isplaćuje se 80 dinara sat u javno komunalnim preduzećima već duži niz godina...

Uros

pre 7 godina

Da objasnim kako prosecna plata skace na 500 eur. Drzavne plate su vezane koeficijentom za minimalnu platu. Ako minimalna plata skoci 5%, sve drzavne plate skacu 5%, pa skace prosek.

Nemesis

pre 7 godina

@neko То је све лепо што ти написа, само немој да све сврставаш у исти кош и генерализујеш. Исто тако може то да се употреби и на запослене. Авај, најбоље би било када би ова држава смањила намете и разну бирократску заврзламу. А не да се искључиво додворава када ино партнер то затражи. Поседујемо мало предузеће које успешно ради од 1988 и расте из године у годину где тренутно запошљава око 30 запослених без да је икоме икада плата или било који трошкови дан каснили. Такође сам власник вози Рено Клио ван из 2007 године и море види када иде на службени пут. Немамо милионе, ни десетине станова, вероватно зато што је сваки запослени и држава уредно измирени на време и што никада ни један члан породице за све године није био члан никакве партије. Тако да без генерализације.

gigatrend

pre 7 godina

Ovo je i dalje smešno malo, ali nije loša vest, ako se uopšte desi. Naravno, to se na penzijama neće osetiti, a one su najviše smanjene.

Silver Surfer

pre 7 godina

Od 2012. jedan covek obecava da ce za dve godine biti bolje. I sad smo stigli do 2018. i price o plati od 500 evra.
Da stvari slikovitije objasnim. U ovom trenutku minimalna cena rada iznosi oko 1,10$ sto znaci da radnik u Srbiji za osam sati rada zaradi dnevnicu od 8,80$. U Americi jedan od slabije placenih poslova je onaj u Mekdinaldsu i iznosi oko 6$ po satu (neka me neko ispravi ako gresim). Radnik u Mekdonaldsu za osam sati zaradi 48$ a osmocasovnu dnevnicu Srpskog radnika zaradi za nesto manje od sat i po rada dok je Srpskom radniku potrebno pet dana da zaradi dnevnicu zaposlenog u Mekdonaldsu. Eto to je prikaz koliko nam dobro ide.

...

pre 7 godina

Besna sam. I želim da idem odavde, kao i većina normalnih ljudi, ali do još većeg besa me dovodi pomisao da mi treba da odemo, a ne ova pošast koja je na vlasti i njihovi poltroni. Ej 130 dinara minimalac. Sramota!!

peki

pre 7 godina

Moj sin ima 17 godina i radi za dzeparac u robnoj kuci u komsiluku. Normalno da mu zbog godina placaju minimalac koji je ovde $10 na sat. Ja znam da je ovo USA i da je visi standard ali sam ovog leta bio u Beogradu i cene hrane i ostalih proizvoda se ne razlikuju toliko mnogo od cena u Kaliforniji gde zivimo.
Mislim da je stvarno zalosno i ponizavanje ljudi u Srbiji koji mukotrpno rade da se vlada hvali da ce podici plate na 1 euro na sat...

upišite ime

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51)

Čitajući vaš komentar uplašio sam se da ste vi taj srednjoškolac bez perspektive, očajan i nesrećan zbog škrtog poslodavca. Poslednje što očekujem od ostvarenog i uspešnog čoveka je bes i nezadovoljstvo iskazan putem nekog komentara. Preko komentara iskazujemo svoje mišljenje a možemo se predstaviti i kao piloti NASA. Ko to može proveriti?
Zato vam želim što više sreće u životu, da ne skidate osmeh sa lica i neka cena jednog sata uskoro skoči na 135 dinara. Lepo bi bilo da po ovako lepom danu kupite dragoj osobi sladoled a da vam to ne bude izdatak.

libero

pre 7 godina

Imamo podelu na dve kaste, kastu radnka koji rade za trziste i placaju porez, i kastu koja glumi da nesto radi i koja zivi od poreza. Prva kasta jedva prezivljava, a druga kasta parazitira na tudjem radu i jos je nezadovoljna svojim statusom. U normalnoj drzavi bi sve bilo suprotno...

ACDC

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51)
Čestitam na uspjehu i želim sve najbolje vašoj djeci! Pitam se samo zašto čovjek postane tako bijesan i osoran iako mu sve u životu s razlogom ide?!

Sale

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51)

Evo ja znam jezike, imam skole, znam da radim sve, trenutno IT sektor.Sada radim za oko 1000e, tako da ako ti treba strucnjak, tu sam, za 1200e pocetna, 40 sati nedeljno, ponedeljak-petak(klizno radno), sa svim doprinosima, sa prijavljenim stazom i prvi ugovor na godinu dana.

Aleksandar

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51

Postovani Dragane,u Srbiji ima strucnih ljudi ali na zalost sve manje zato sto poslodavci radije zaposljavaju nestrucne za minimalac nego da plate znanje.Pozdrav

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala. 
(dragan, 15. avgust 2016 12:51) 

Da si ti taj za kog se predstavljaš u tekstu, ne bi ti imao vremena da mlatiš praznu slamu ovde.

paja

pre 7 godina

E moj Dragane kapitalisto, da bi tvoja deca i unuci bili uspesni biznismeni treba neko i da radi za njih, a ako ti svoje radnike budes placao da ne mogu decu da odhrane, nece u buducnosti biti radnika za tvoje potomke, uspesne poslovne ljude. Sa ovom minimalnom cenom rada nema buducih generacija, a i od tog malog broja dece vecina ce napustiti zemlju u potrazi za boljom zaradom

Goblin

pre 7 godina

Do sada ima nekih 100 komentara i svi se zale na plate i oni koji primaju 20.000 din., i oni sa 30.000din i oni sa 50.000 din....a niko od njih nije pitao "Stanite bre ljudi, a sta je sa nezaposlenima?" E u tome je sustina, kod nas je nezaposlenost zvanicno 19% i o kakvim pravima radnika i visokim dnevnicama mozemo da govorimo sa ovolikom nezaposlenoscu?

Plate mogu da rastu tek kad nezaposlenost padne na 5-6% i kada radnici budu imali mogucnost da biraju da li ce da ostanu kod trenutnog poslodavca ili ce da odu kod drugog, treceg...petog...

E u takvim uslovima kada poslodavcu krenu da odlaze radnici, da bi zadrzao dobrog radnika on mora da mu poboljsa uslove rada (plata, odmor, radna atmosfera...)

да да

pre 7 godina

Замолио бих пре него што нам животно стандард толико скочи да законом дозволе пензионерима и запосленима да могу да пасу траву по парковима, брсте лишће са грана и сасвим легално копају по контејнерима свесно угрожавајући приходе комуналнх предузећа !!!

Josarian

pre 7 godina

prosecna plata u zdravstvu Srbije je niza od prosecne plate u Srbiji, a nivo obrazovanja kadra drasticno veci? Zakljucak: sto vise znas, manje si placen. Toliko o buducnosti sa Vucicem koja nije pocela, nego traje....

Igor

pre 7 godina

Prosecna plata u Srbiji je 20 000 dinara i ljudi zive tesko veoma
(Bozidar, 14. avgust 2016 16:47)

Minimalna da, prosecna tesko. Ocigledno ne razumes o cemu je clanak.

kele

pre 7 godina

A šta je sa više od 20 posto nezaposlenih? Ja sam bez posla od 2010, a i dok sam radio, u privatnoj firmi, primao sam minimalac od 13.000, kasnije 18.000 dinara mesečno! Kakvih 400-500 evra?!? Kakva je to statistika? Jel vi računate bruto zaradu pa još množite sa 2?
Koliko ima ljudi koji primaju po nekoliko stotina hiljada dinara platu,kao i onih koji su zaposleni na 9 radnih mesta?
U državnim firmama išli su autobusima u centrale da potpišu ugovore o stalnom zaposlenju onda pred zabranu zapošljavanja u državnim firmama. Autobusima!!!
Pre par nedelja sam bio na razgovoru za posao kod direktora jednog javnog preduzeća. "Ovde ne mogu da te zaposlim kao IT. Znaš, imam jednog na toj poziciji koji ne može da postigne sve i meni treba ljudi u IT sektoru, ali ne mogu da zaposlim. Imamo po 7-8 ekonomista i pravnika gde je dovoljno 2-3, ali zato moramo da angažujemo spremačice, obezbeđenje i mnoge druge sa strane."
Radna mesta nisu popunjena po potrebi, već po željama rođaka i političkih veza.
A kod privatnika sto puta gore. Ortak radio kao portir za 20.000. Pored svih poslova portira, on je bio i komunalac u krugu fabrike, i sekretarica, i ložač, hranio je i pse jer se u krugu fabrike nalazi i azil za pse. Zimi nije smeo da upali ni grejalicu u portirnici jer je postojala šansa da dobije otkaz. Jesam li spomenuo da nije bio ni prijavljen radnik?
I sada mi spominjite prosek od 500€

Демагог

pre 7 godina

Социјална помоћ на западу је дупло већа од просечне плате у Србији а цене исте, мислите о томе!

Srki

pre 7 godina

Kako lupaju minuse ovde na nešto što je istina. Daj bože da nam prosečne dnevnice budu kao tri satnice sa zapada. U Srbiji radis za platu koja ima smisla samo kao sprdnja. Kako je moguće da su cene proizvoda kao na zapadu a cena rada kao nekoj zemlji najnerazvijenijeg dela sveta?!?! Gde je razlika?

Sasa

pre 7 godina

U Africi i Indiji je dnevnica jedan dolar. Eto gde zivimo.
(I sta sad?, 14. avgust 2016 22:21)
I sad mi treba da budemo srećni i zadovoljni zbog toga? Ako nam je to merilo, kako smo krenuli, dostići ćemo ih.

T

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51

Svaka Vam cast sto ste uspeli u svetu privatnog biznisa. Isto biste tako uspeli (a mozda i vise) da ste bili malo pravicniji u isplati zarade. Kazete da Vasi radnici ne znaju nista, pa sto ih niste naucili? Ili se mozda plasite da bi Vas napustili ako biste resili da ih malo edukujete.
Moj muz radi u privatnoj firmi koja postoji 25 godina i zaposljava 150 radnika. Svi zaposleni imaju visu platu od minimalca na samom pocetku, a posle svako dobija po zasluzi, znaci satnica moze da raste. Neki radnici su se u medjuvremenu sami dodatno edukovali, neki su dobili edukaciju u firmi, svi imaju bonuse, regrese, dobijaju jedan kuvan obrok u svojoj smeni. Gazda ima dvoje odrasle dece, skolovane u inostranstvu, koji sada rade sa ocem i uspeni su poslovni ljudi…
Ne bih vise da nabrajam, valjda ste shvatili poentu. Osnovna razlika uzmedju Vas i ovog gazde je sto on nije ljut, a radnici su zadovoljni pa se vise trude. Ne znam zasto ste Vi tako ljuti, mozda malo da se preispitate.

Moze to mnogo bolje Dragane!

P.S. Radnik koga budete otpustili, ucinicete mu uslugu!

Komša

pre 7 godina

@dusanmal
U centar.Glavni teret privrede je skupa država.Možeš danas da podigneš minimalnu cenu rada na 300 dinara sat i već za 15 dana hleb će biti 110 dinara..Struja,sve će da poskupi.
Samo akcize na gorivo su više od pola cene- koliko energenti utiču na privredu?
Porez i doprinosi i razne dažbine- i radnik i privrednik (oni mali privrednici,ne povlašćeni) se odeiču dela zarade da bi neko bespotrebno primao platu,da bi se prosipalo iz budžeta na besmislene projekte koji služe za ispumpavanje para i "grebanje" ,na plaćanje stranim korporacijama da zapošljavaju radnike (privid zaposlenosri a u stvari skupo plaćena socijalna pomoć) i tako dalje.
Skupa država.

Miki

pre 7 godina

Hocete li smamjiti akcize na gorivo, kad vam tako skoce primanja u budzet? Ili mislite da je zo prosto jos jedan dobar nacin da se prepumpaju pare iz privrede u budzet?
Ja predlazem da cena rada skoci odmah na 200 din, kad je to tako lako i dobro.

demagog

pre 7 godina

@dragan

Priznajem da sam se upecao na ovaj komentar, mada je realnije da je napisao ovo neki klinac koji troluje, ali ajde reko da napisem, odnosno odgovorim i ja nesto.
Prva stvar koja pada u oko kada se procita tekst ovog privatnika .... Covece, gazda, zavrsio 2 fakulteta, uspesan, deca u inostranstvu, 17 zaposlenih, brani cenu rada od 121 dinar ...
A onda , na "drugu" skapiras.
Tako uspesan covek ne bi trebalo da ima vremena za komentar na internetu, jos u radno vreme, pogotovo ne takvog stava omalovazavanja i zvanje svojih radnika "neukih", "nepismenih" i slicno ...
Zamisli "direktore" ako ti ne radis u radno vreme, nego kuckas na sajtu B92, zasto ocekujes da tvoji radnici rintaju za minimalac kao "konji".
Oni "neradnici" , koliko vidim nisi ni ti neki "radnik". Dva fakulteta ? Kada bi pustali fantaziju. Pa sta i 2 fakulteta , mislis da ti treba fakultet da postanes uspesan privrednik ? To te je neko slagao. I na kraju da ne duzim vise, mada i nemam vise mnogo mesta, neko ti je vec rekao, PLATA NIJE TROSAK kod ozbiljnih "igraca", pored svega sto si napisao ja sam siguran da si ti klasican "gazda" i onda dzabe fakulteti, skolovanja, glumatanja ipak si ti samo jos jedan Dragan ( u Srbiji ima o dodatak za to ime ).

Nikola

pre 7 godina

Cena rada ce se povecati, a poslodavci ce i dalje da drze svoje radnike prijavljene na minimalcu, bez obzira da li je taj radnik dipl.inz. ili kasir ( ne vredjajuci nikoga ). Zakon je u neku ruku lakse doneti, nego taj isti u celosti sprovesti u delo. Tu nastaje problem . . .

Laki

pre 7 godina

@dragan:

Kurs iz preduzetništva:

1. Plata nije trošak za Organizaciju, plata je nadoknada za rad.
2. Nadoknada za rad je već uračunata u cenu robe ili usluge, koju Organizacija nudi tržištu.
3. Ukupne obaveze Organizacije, na ime nadoknade za rad (neto, doprinosi i porez) je 575.705,00RSD/mes (za 17 zaposlenih).
4. Sa "novom" cenom rada obaveze Organizacije (nevedene pod 3) se uvećavaju za 43.027,00RSD/mes (za 17 zaposlenih).
5. U slučaju "nove" cene rada, Organizacija će morati da bude efikasnija ili efektivnija (dve različite stvari) za 43.027,00RSD/mes.
6. Efikasnost ili efektivnost osmišljava i sprovodi Rukovodstvo Organizacije.

Pojašnjenje:

Kome nije jasna tačka 1, nikada mu neće ni biti.
Ko je zaboravio ono što je navedeno u tački 2, taj ga je ugasio (kad-tad).
Ako je Organizaciji (sa 17 zaposlenih) problem da prihoduje 4.680,53€/mes (obaveze iz tačke 3). Onda ...
"Nova" cena rada nije nova, svi ste zaboravili da smo nekada imali mnogo veću cenu rada. Dakle "nova" cena rada je mali (mikro) pomak ka onome što je nekada bilo.
Po trenutnom kursu, Organizacija bi (u slučaju "nove" cene rada) trebala da bude 349,81€/mesečno efikasnija. Ili da počne novi program koji će biti efektivniji, u odnosu na prethodni (zakon tržišta).
Za implementaciju Lean-a (tačka 6), dovoljan je i jedan fakultet. U stvari, ko god je prošao obuku zna da je dovoljno samo zrno pameti (znanje stranih jezika nije potrebno, nivo stručne spreme nebitan).

Uškozaminje

pre 7 godina

"veće plate poguraće veću potrošnju"... ovde je u pitanju par dinara, tako da će ljudi samo lakše da zapušavaju rupe. Koja crna veća potrošnja, kad ljudi ne mogu ni osnovne račune da plate. U našoj situaciji veća potrošnja može da bude samo ako se cena rada podigne za min. 50% sve ostalo je tragedija

izgubis sve pa povratis delic

pre 7 godina

(Bokius, 15. avgust 2016 16:22)
Minimalac u Srbiji ~1e. Plata 200e neto. Zdravstveno osiguranje "besplatno", a kome trebaju pregledi/lekovi, bar 70e mesecno. Stanarina za mali stan u Beogradu 200e. Struja oko 20e, infostan bar 50-60e, hrana bar 100e, prevoz bar 30e. Nije tesko videti da je s minimalcem u Beogradu nemoguce preziveti mesec bez 200-250e minusa tj. duga!

taliban

pre 7 godina

U drzavi srbiji su Vlada, poslodavci i sindikati isti orkestar. Zaposleni su prepusteni sami sebi. Ovi prvi rade o glavi ovim drugima. Tacka.
ps. stanje se menja samo na jedan nacin.

Mislite o tome

pre 7 godina

minimalna cena rada po mom skromnom misljenju treba da bude oko 240 RSD, dakle duplo vise od vazece i skoro duplo u odnosu na predlozeni iznos. Znam da mrcina od nase privrede to ne moze da izdrzi, ali mora da se nadje neki modul da se smanje pre svega doprinosi. Nece skoro radnicima biti bolje ako se samo otvaraju radna mesta u srafciger industriji sa platama od jedva 200 evra.

mup

pre 7 godina

Sve sto ti drzava da kroz platu će ti uzeti kroz troškove koji su primereni tvojoj socijalnoj kategoriji. Ja sam uspeo da uštedim za gradnju kuće, kupovinu kola i sl. jedino radom na crno. Sve sto je vidljivo i sto ide prwko racuna, otići će na redovne troskoove. Ono sto se gleda u svetu, a sto određuje kvalitet zivota je vazduh koji dišeš, voda koju piješ i hrana koju jedeš. Mi smo tu jos uvek dobri, ali nam fali barem još 300€ na ove plate da moze da se preživi. Problem je kad te jednom pozicioniraju na 300€ to se teško menja

Beca

pre 7 godina

Naravno da se bolje zivi u US ali su dugovi po glavi visestruko veci i mogucnost da zavrsis u bankrotu na ulici bez igde icega je mnogostruko verovatnija nego u Srbiji.

U Srbiji kad bi se resila korupcija i kriminal - privreda bi krenula na bolje i ne bi nam trebala Amerika ili Zap Evropa.
(Ioki, 15. avgust 2016 09:11)
Verujem u tvoju dobronamernost, ali šta ćemo sa sve brojnijim porodicama koji nemaju da plate struju i komunalije pa im istu prvo seku a onda dolaze da popisuju imovinu. Sledeći korak je zaplena stana.

NC

pre 7 godina

dusanmal: i uposliti inspekciju rada i finansijsku inspekciju. I to odmah po smanjenju dažbina. Svakih 10.000 dinara koje neko dobije u koverti država je prevarena za 50e. To je 600e godišnje. Računaj 100.000 ljudi koji dobijaju po 30.000 u koverti (nekome je to cela plata, nekome deo plate (ostatak na račun)). To izađe na 180 miliona evra neplaćenih poreza i doprinosa godišnje i ne mislim da sam precenio, poznajem takvih slučajeva 30-ak.

ladovina

pre 7 godina

Standardne 2,3 Vučićeve godine, posle kojih nastaje Utopija. Prošle su nas par Utopija već, i još niko nije zadovoljan, kakvi smo mi ljudi, tj. l(j)udi...

рудиша

pre 7 godina

ево нека буде минималац колико минимална потрошачка корпа запротекли месец.
минимална, не просечна.
40.000 дин

od kad su me slobini izbacili 98me

pre 7 godina

proizvodnja mizerna jer birokratija otima - mi nemamo STA da prodamo Rusima ili EU jer privrednici pljacku ne mogu da izdrze - mladji beze u inostranstvo stariji rade samo koliko moraju - drzavni harac je prevelik - ali Srbi su navikli na harac, pa kad nema Turaka to radi neki novi vodja, i drzavna sluzba uz njega - i zove se 'Posteno'.

Sasa Niš

pre 7 godina

Stvarno mi nije jasno ko daje negativne ocene, barem na komentare koji uopšte ne pominju ni vladu ni Vučića.
Da je sreće pa da svi imaju veća primanja jer bi sa tim primanjima bila veća tražnja i proizvodnja što bi opet povećalo prihode i samih poslodavaca.
Postoji način da se to vrlo brzo ostvari ukoliko bi se organizovao generalni čtrajk svih zaposlenih u privatnom sektoru.
Inače od plate treba da se živi a ne preživljava, i sve ispod 300 din neto po satu je mizerija.

amer

pre 7 godina

@ (Silver Surfer, 15. avgust 2016 09:51)

Nije istina da su u SAD placeni samo $6 na sat kada je federalna minimalna satnica $7.25. Mnoge stejts imaju jos visu minimalnu platu, npr. Kalifornija ima $9 a Njujork je nedavno izglasao da ce radnicima kao onima u Mekdonaldsu biti uskoro dignuta na $15.

duje

pre 7 godina

Majko mila!
Oni pregovaraju o povećanju minimalca od 20 dinara!! JAO!
Kakav je to raštimani sindikat!!? Pa radnik mora da ima najmanje 5 evra na sat!!!

Dr

pre 7 godina

Ako je do dogovora poslodavaca i sindikata koji ćete nam vi onda đavo? Zašto vas onda plaćamo, psima da radite u korist poslodavca i pravite robove od građana?

Veliki brat

pre 7 godina

Ima smisla samo da vekna hleba bude 200 dinara, ali da minimalna plata bude 60.000 dinara, ali isto tako da skoče i sve ostale "domaće" dažbine tipa komunalija, struje, vode...

Ali, cena uvozne robe će ostati ista, pa će se od 2 plate po 60.000 dinara mnogo lakše uštedeti za TV ili novi telefon, ili deci za nove patike, nego od dve plate po 25.000 dinara.


Tako je u ravijenim zemljama. Morate ipak nekako naterati ljude da većinu plate potroše na DOMAĆU robu, a ne na uvoznu.

Time se NE POVEĆAVA spoljnotrgovinski DEFICIT i zemlja neće doći u finansijske probleme.
Jedine dve države koje mogu nekako da se bore sa tim su SAD i Nemačka. SAD jer štampaju i izvoze dolar kao svetsku valutu, a Nemačka jer ima veći izvoz nego uvoz. Sve ostale države su u problemu, pa čak i Kina u kojoj je cena rada drastično porasla zadnjih godina, pa se mnoge tehnologije sele u druge države, tipa Vijetnama, Tajlanda..., ali još uvek plate nisu dovoljne da većina stanovništa priušti život čak ni naviou stanovnika Tajvana, zbog čega domaća potrošnja ne raste dovoljno brzo kako bi omogućila rast cele ekonomije (jer je izvoz dostigao zasićenje i stagnira).


Umesto što dovodimo "investitore" od kojih nemamo nikakve koristi (koliko izvezu, toliko i uvezu, jer prikazuju fiktivno veće cene uvoznih komponenti), treba dovoditi one koji bi proizvodili nešto što bi realno povećalo izvoz - npr. sportska oprema kao što su patike i trenerke, softver, prerađevine od voća i povrća...

Ioki

pre 7 godina

Nije sve u ceni hrane, odece i benzina Srbija vs Amerika. To jeste jeftinije u Americi i tu nema zbora.

Ali komunalije, obavezna osiguranja, skolski krediti, zdravstveno osiguranje, bilo kakva vrsta usluge (od frizera do majstora u kuci ili restorana) je visestruko skuplja. A kvalitet nije nesto narocito bolji a cesto je i losiji.

Naravno da se bolje zivi u US ali su dugovi po glavi visestruko veci i mogucnost da zavrsis u bankrotu na ulici bez igde icega je mnogostruko verovatnija nego u Srbiji.

U Srbiji kad bi se resila korupcija i kriminal - privreda bi krenula na bolje i ne bi nam trebala Amerika ili Zap Evropa.

Bgs

pre 7 godina

Po kom radnom vremenu ce plata biti 500 eura ako je minimalac 130 dinara po satu.Da ne pricamo o tome sta je sve i koliko poskupelo dok su taj minimalac povecali za famoznih 10 dinara.

Alex

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51 )

Bravo druže, podrška 200%!
Kada sam dao poslednji ispit, profesor mi je rekao sledeće: "Kolega, sada kada ćete diplomirati, nemojte da stanete sa svojim usavršavanjem. Učite dalje, stičite još veća i još bolja znanja i veštine. Jer, znanje će pobediti kolega. Sve je više nekvalifikovane radne snage, cena rada je sve manja a stručnost će se ceniti više od svega, kako tehnologija bude napredovala."
Čovek je u pravu naravno 100%, a ja kada to ispričam mom rođaku, koji takođe radi kao crnac po 12 sati 6 dana nedeljno za minimalac, on mi kaže "da ne filozofiram, da je meni lako jer znam da radim to što znam da radim pa mogu drugome da popujem". Istom tom rođaku sam poklonio moj stari računar i knjigu "Office za početnike" koju nije nikada ni otvorio, a na kompu mu non-stop kladioničarski sajt sa rezultatima uživo i Counter strike.
Tako da, dragi moji Srbi, ima na stotine ovakvih "Dragana" i biće ih sve dok ne shvatite da nisu VučićDačićDinkićTadić i ostali krivi zato što ste tu gde ste (dobro jesu malo, ali), neka svako pođe od sebe i pita se: "Šta ja znam da radim?"

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Besna sam. I želim da idem odavde, kao i većina normalnih ljudi, ali do još većeg besa me dovodi pomisao da mi treba da odemo, a ne ova pošast koja je na vlasti i njihovi poltroni. Ej 130 dinara minimalac. Sramota!!
(..., 15. avgust 2016 16:21)

Daleko od toga da je 130 din! To je samo predlog!
E sad, ako dođe do tog istorijskog povećanja, ono će da iznosi 7,4%. Tada će naš vođa da nam priča o najvećem porastu minimalca ne samo u regionu, već i u EU!

Sumynomis

pre 7 godina

U Svajcarskoj ne postoji propisana minimalna zarada pa je tamo prosecna plata 5.500 EUR. Ako kod njih moze, zasto ne bi moglo isto i kod nas?

Igor

pre 7 godina

Ako ce vece plate pogurati BDP i sve ostalo sto iz toga sledi zasto onda povecanje satnice na 1 evro, dajte odmah na 5 evra, iduce godine na 10 evra, a 2018. na 25 evra. Nemojmo sitnicariti.

gojko

pre 7 godina

Samo da povecanje ne bude na kraju 3-4-5%. Sve ispod 10% je politicka demagogija. I treba da se odrede do 2020 koji je tempo rasta minimalca. To rade ozbiljne drzave. Pa sama USA povecace duplo. Koriste to kao ekonomski mehanizam da poguraju i zaposljavanje.

Inace sam ja prvi poceo u javnosti pre 2 godine da spominjem da minimalac ne prati inflaciju. Vidi se da svi citaju ove komentare. Poslodavci se dosetili, e super,ajde kad traze da bude iznad inflacije, ionako je mala pa cemo im povecati. Povecanje je povecanje. Nadam se da je Vucic skapirao da mora da ide 10% gore. I to svake godine. Mora kolektivno pregovaranje, i mora drugaciji minimalac po okruzima.

Bokius

pre 7 godina

@ amer

Hvala na ispravci. Vas komentar dodatno pokazuje koliko je bedan polozaj srpskog radnika sa minimalnom zaradom.
Bilo bi dobro kada bi dali presek cena u Americi i mogucnosti funkcionisanja sa minimalnom satnicom na mesecnom nivou.
Pozdrav.
(Silver Surfer, 15. avgust 2016 12:20)

Nije problem. Minimalna cena rada u drzavi Njujork je $9 na sat. Prosecno nesto ispod $1600 mesecno. Bruto. Kad se odbiju dazbine, onda, recimo, $1400. Zdravstveno osguranje (sponzorisano od solidne firme, za pojedinca) je oko $200. Stanarina za mali stan u NY je otprilike $1000 (mislim da je zapravo vise od toga, al 'ajde). Struja oko $50-100, gas (grejanje) isto toliko, voda oko $30-40... Vekna hleba $4, kila pilecih krilaca $4, kila belog mesa $6, kila govedine, svinjetine, junetine (pristojne) $7-10. Nije tesko videti da je sa minimalcem u Njujorku nemoguce preziveti mesec.

Milena

pre 7 godina

Smanjite doprinose, aman za aman. Minimalac jeste bedan i treba ga povećati 74% a ne 7,4%, ali me je strah i povećanja doprinosa, sebi uplaćujem minimalac jer ne mogu za više da odvojim, jedva i ovo.

Silver Surfer

pre 7 godina

@ amer

Hvala na ispravci. Vas komentar dodatno pokazuje koliko je bedan polozaj srpskog radnika sa minimalnom zaradom.
Bilo bi dobro kada bi dali presek cena u Americi i mogucnosti funkcionisanja sa minimalnom satnicom na mesecnom nivou.
Pozdrav.

miki

pre 7 godina

ne radi se o tome da samo strucni i obrazovani imaju dobre plate i bezbrizan zivot. u razvijenim zemljama nezavisno od strucnosti i obrzovanja vecina ljudi ima za normalan zivot i to nije privilegija i ne bi smelo da bude. problem je sto ce u srbiji obicnog radnika pokradu i drzava i poslodovac, a posle je radnika kriv zato sto se nije usavrsavao i zavrsio dva fakulteta pa ko mu je kriv, a ko bi onda radio u proizvodnji ili na kasi za minimalac..

Radnik je tu da se eksploatise

pre 7 godina

Majko mila!
Oni pregovaraju o povećanju minimalca od 20 dinara!! JAO!
Kakav je to raštimani sindikat!!? Pa radnik mora da ima najmanje 5 evra na sat!!!
(duje, 15. avgust 2016 00:17)

Smiri se malo. U Nemackoj je minimalac 8 € a ti bi 5 u Srbiji?! Problem je ovde jedan drugi. Kroz povecanje poreza i doprinosa radnik nece videti nista od tog povisenja minimalca. A bulaznjenje o tome da ce radnik vise da trosi ako vise ima pada u vodu jer ce drzava to povisenje da mu uzme. Ali i u Nemackoj je isti sistem. Svako povisenje plate prate povisenja poreza na dohodak, povisenje doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje tako da ti u principu ostanu iste pare u dzepu koje si imao i pre "povisenja" plate.

Svedska je medju tri najbogatije zemlje sveta

pre 7 godina

Tacno deset puta manja dnevnica od minimalca u svedskoj
(Dr za rock and roll, 15. avgust 2016 08:25)

A sto puta veca dnevnica nego u Africi. I sta sad?

Kiza

pre 7 godina

Meni je pocetna plata u Kanadi bila 28$ na sat, cisto da vam docaram za koga ste glasali i gde zivite!
(CND, 14. avgust 2016 20:43)

Namoj da laze da si u startu imao $28.00 na sat. Mozda sada imas ali sigurno ne i u pocetku.

dragan

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.

Branko

pre 7 godina

Dragane sreca pa je doba feudalizma proslo... Ako ti zaradjujes sami sto ti radnici primaju minimalac neces jos dugo da gazdujes... Radim u nemackoj firmi i primam vise od minimalca ali mi je plata vezana za minimalac... Nemac zna da ceni radnika, zna da ako ga motivise da ce dati vise, ako mu omoguci da napreduje bice jos vredniji... Mnogo se vise dobija sargarepom nego prutom... Samo sto nasi privatnici jos zive u 17 veku, i hoce da postanu neko i nesto preko noci... Zato nam je i drzava tu gde jeste, zbog takvog mentaliteta...

Privatnik, radim sam

pre 7 godina

Evo ja znam jezike, imam skole, znam da radim sve, trenutno IT sektor.Sada radim za oko 1000e, tako da ako ti treba strucnjak, tu sam, za 1200e pocetna, 40 sati nedeljno, ponedeljak-petak(klizno radno), sa svim doprinosima, sa prijavljenim stazom i prvi ugovor na godinu dana.
(Sale, 15. avgust 2016 13:41)
Ko tvrdi da zna da radi sve, u stvari ne zna ništa.A 1200 evra mesečno neto, što je skoro 2000 evra bruto možete vi davati svojim radnicima, kad smislite posao, otvorite firmu i nabavite tržište.

unemployed

pre 7 godina

A šta ćemo sa penzionerima? Da li su Vlada i Premijer na njih zaboravili? Sramota! Penzioneri ne protestvuju, nezamislivo da izadju na ulicu, ćute i sve prihvataju, zbog 'boljitka' u Srbiji. Znamo da veliki broj penzionera u Srbiji izdržava i sebe i svoju decu koja su ostala bez posla i unučiće.

Malo matematike

pre 7 godina

@Vide
"A penzije?I penzioneri su radili pa imaju minimalne penzije bez nade da se povecaju."

Da, radili su devedesetih za 3 DM i placali u penziono 50 Pfeniga ! a sada hoce penzije od 300 Evra !!!

On je Vučić Aleksandar

pre 7 godina

Najzad ću svima sa ponosom moći da priznam da se svako jutro budim uz pesmu Marije MAXIME On je Vučić Aleksandar. Samo još da krene izvoz Ikarbusovih Mercedesa iz predizborne kampanje 2014 godine pa da posetimo.

boppp

pre 7 godina

Haha 500 eura = malo jace od 60.000 dinara... Kako da ne.. 130x8x26=oko 27.000 sto je jedva 200. Plus ne zaboravite da je meso drasticno poskupelo, jescemo uskoro drvece.

Jagodinac

pre 7 godina

Razume sta je prosek i kako se on racuna (kupus, meso i u proseku je to sarma) ali mislim da je sramno napisati da je u Srbiji prosek 415€ plata tj. 50.000 RSD.

plato

pre 7 godina

Ovo je mesto na kome se najbolje vidi licemernost nasih politicara. Nije problem da imaju 100 000, 300 000, 600 000 dinara plate koliko trenutno imaju ali samo ako su nesto uradili za gradjane.
U teoriji interes najsiromasnijih je očigledno nebitan. Pricamo o minimalcu od 140 dinara kao nedostiznom. Od čoveka koji prica kako je prvi u istoriji, o uspesnim reformama i čemu sve ne..

Da budem potpuno fer, ni njegovi prethodnici nisu uradili ništa po ovom pitanju, DS je držao minimalac na 115, tako da nemaju pravo da se javljaju.


“Napredan grad nije onaj gde čak i siromašni voze kola, nego onaj gde čak i bogati koriste javni prevoz”

Duro

pre 7 godina

Može li neko da mi pomogne u računu: koliko treba da bude rast BDP svake godine od 2016 do 2018 da prosečna plata s 415€ skoči na 500€ ( znači cca 20,48%) ?

Nesa

pre 7 godina

Naravno da ima mesta za povecanje minimalce ....ja bi povecao na 150 dinara-dosta ljudi koje ja znam je prijavljeno na minimalac a dobijaju razliku u kesu, na koju se ne placaju nikakvi dodaci i porezi.Nego, ovo je korumpurana drzava gde tri tajkuna vode glavnu rec i ucenjuju....znaci 150 dinara na sat - bez problema.
Mada , danas Sindikat nema nikakav uticaj jer su dozvolili da im se unisti privreda i industrija i milion ljudi nepovratno izgubi posao. Ta radna mesta se nikada vise nece vratiti ako udjemo u EU. Bicemo jeftina radna snaga i to je to. Kad rob danas dobije 400 evra i potrosi 400 evra za hranu i stanovanje,koja je razlika izmedju robova iz 19.veka i danasnjice?- A da,ovi danasnji robovi imaju lance oko vrata ( kredite).

Meister Jakob

pre 7 godina

Eventualno (najavljeno)povećanje satnice je oko 7.4%, kad na mjesečnu plaću od 150-200 eura dodaš 7.4% ispadne ravno €500, nema greške!

Denis

pre 7 godina

Hajde sad ko je pisao ovu vest neka nam lepo obijasni kako je dosao do minimalne plate od 500€ ako je satnica 130din,pa sa tom satnicom ne mozemo doc do 500€ da radimo po deset sati i to ceo mesec odnosno 30 dana da nemamo ni jedan dan slobodan,ako ako ste mislili dva meseca rada 500€ tako vec moze

Aleksa

pre 7 godina

Iskreo da vam kazem ne poznajem ljude koji zaradjuju ispod 40 000 dinara. Pocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo)

Igor

pre 7 godina

Prosecna plata u Srbiji je 20 000 dinara i ljudi zive tesko veoma
(Bozidar, 14. avgust 2016 16:47)

Minimalna da, prosecna tesko. Ocigledno ne razumes o cemu je clanak.

Rio-luzer team Serbia

pre 7 godina

Opa znaci dizu se plate politikantima, sa 3000 evra na 3500 evra samo da se popravi prosek...lazni naravno, pravi je da je 220 evra prosek...

I sta sad?

pre 7 godina

Meni je pocetna plata u Kanadi bila 28$ na sat, cisto da vam docaram za koga ste glasali i gde zivite!
(CND, 14. avgust 2016 20:43)

U Africi i Indiji je dnevnica jedan dolar. Eto gde zivimo.

whocares

pre 7 godina

U Kaliforniji se spremaju da povecaju minimalac sa $10 po satu na $15, a kod nas ce mozda da se poveca sa $1,1 na $1,2 ? I to je pitanje da li ce da se desi...

Che

pre 7 godina

ocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo) 
(Aleksa, 14. avgust 2016 17:53) 

Dragi stranacki bote, mesecna plata frizera je 18000-24.000 dinara...to sto naprave pazar od 5000 dnevno po frizeru, ne znaci da oni to dobiju, nego to sve ide gazdi, ali treba odraditi tu botovsku dnevnicu nedeljom, pa te razumem.
Isto vazi i za taksiste..taksista placa doprinose firmi pod kojom vozi, a tu su jos troskovi goriva.
e sad da li si ti to iz neznanja precutao ili namerno, kako bi stvorio laznu sliku, to je vec druga stvar.

mozda je do kucnog vaspitanja?

pre 7 godina

Iskreo da vam kazem ne poznajem ljude koji zaradjuju ispod 40 000 dinara. Pocicemo od taksista koji zaradjuju 5000 za vece(mesecno oko 150 000),frizeri dnevno od 3000 do 5000. Mislim da manje plate moze videti samo nekvalifikovana radna snaga(prosta). Svako ko imalo zna sta radi i zna koje su mu mogucnosti moze lepo zaraditi.(govorim o Srbiji jer sa drugim razvijenijim zemljama ne mozemo da se poredimo)
(Aleksa, 14. avgust 2016 17:53)

Nalupetao si se za sve pare. Jos pricas o nekvakufikovanoj radnoj snazi a nepismen si.

Disavra

pre 7 godina

Oni pregovaraju da podignu minimalac sa 121 dinar na 122 ili čak 123 dinara ahaha ček i to se vodi kao ozbiljna dilema!?. Montipajtonovci vam nisu ravni sa sve Nadrealistima.

Branko

pre 7 godina

Samo me zanima ko lupa minuse ljudima koji zele veci minimlac? Da li je normalno da ne zelite veci standard ljudi oko vas ili po nekoj navici lupate minus svakome ko kritikuje vlast? Ja sam glasao za Vucica ali naravno je da cu da budem protiv njega kad mislim da gresi... On nije najpametniji covek na planeti pa da ne smete da ga kritikujete... Ljudi, zdrava kritika moze sami da poboljsa stvari... Ako je vama normalno da minimalac bude ispod ili 200 eura onda je sve receno... Mi Srbi smo prirodni mazohisti,obozavamo da patimo

Zoran

pre 7 godina

Radim u Senti u fabrici kablova,stalni sam radnik,sa svim dodacima,uradjenom normom,bonusom za redovnost na poslu imam max 23000 dinara,mnogi imaju i manje a za uslove rada bolje da ne pricam. Sprdnja smo od zemlje,ko god moze neka bezi odavde,ovde je i Bog digao ruke. Srbijo laku noc...

lets play

pre 7 godina

koliko je sve ovo smesno ljudi moji.evo dosli su gastarbajteri na odmor iz italije,austrije,svice,nemacke!da li znate o kojim platama oni pricaju???pa cistacica po kucama ima 1000-1300 evra.ej bre, cistacica.a mi treba da skacemo od srece sto ce za dve god. da nam povecaju platu 85e.moja zena radi za minimalac,da povecaju cenu sata na 130 din,plata ce joj biti veca 1440 din,sto je 12e.toliko preko kosta paklica marlbora.pre dve nedelje sam bio u skoplju na dva-tri dana,pa oni ljudi imaju bar 15-20%bolji standard od nas.koja smo mi beda i o cemu mi pricamo...

nn

pre 7 godina

Ma sta da povecavate, treba da zivimo kao slepci dok ne umremo.
Radim u teretani za 15.000 i jos procenat od treninga, sto mesecno ne izadje ni 350€. I jos radim u odbojkaskom klubu mesecno za 100 evra. I jedva prezivljavam kad platim sve. Ako su oni mislili da cu ja tako ceo zivot da radim, ja odoh iz ove banana drzave gde se rad ceni i gde je sat vremena od 40-100€ u teretanama. Pozdrav svim pametnim sto su digli ruke od Srbije, dolazim i ja bolji zivote!

dusanmal

pre 7 godina

Dosta bre lazne Kejnesijanske ekonomije : "Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje." - To vazi SAMO ako je produktivnost i vrednost tog rada veca. A to se ne postize birokratskom regulativom (bas nasuprot). Neumoljive sile slobodnog trzista (cik pomenite to nekom birokratskom Kejnesijancu) su to sto definise pravu vrednost rada, ukljucujuci i rad koji se obavlja za minimalac. Sila zakona je jednako besmislena protiv sila slobodnog trzista kao i protiv sila gravitacije.
Sta zaista znaci povecavanje minimnalca: to znaci da ako je za prethodni minimalac bilo moguce kupiti kilo i po 'leba, vrlo brzo i neumoljivo ce hleb kostati vise i "novi" "veci" minimalac ce opet biti dovoljan da se kupi... kilo i po hleba.
KUPOVNA MOC OSTAJE ISTA, neumoljivo. Drzava ne moze da odredi vrednost rada papirom no njene akcije u tom pravcu mogu imati posledice... INFLACIJA. Koga ce taj proces najvise udariti-najslabije i najpostenije: gubitak vrednosti ustedjevine; gubitak kupovne moci onih koji su na fiksnim prihodima ven sopstvene kontrole-penzionera. Samo da bi se neki birokratski Kejnesijanac (pevac, krelac,...) dicio svojom "brigom za radnike".
Kako zaista podici produktivnost od strane drzave: drzava je TERET na produktivnu privredu. Smanjiti teret. Skresati broj birokratskih krelaca na grbaci radnika, dramaticno, i preko 50%. Smanjiti poreze i dadznbine. Smanjiti regulativni siustem koji stvara preterane troskove proizvodnje.

paja

pre 7 godina

nije loše,krenula je ekonomija..sat vremena rintaš za flašu jogurta,2 sata za paklu cigareta,4 sata za kilo mesa..afrički standad,misaona imenica !!

Balkanska ruta

pre 7 godina

Treba murija da saslusa ove sto zive od 21.000din. Tu nesto nije u redu. Kad vec nema snage da saslusava partokrate. Jedan od ta dva nalaza bi bio dovoljan. Da pokaze put.

gigatrend

pre 7 godina

Ovo je i dalje smešno malo, ali nije loša vest, ako se uopšte desi. Naravno, to se na penzijama neće osetiti, a one su najviše smanjene.

blaster

pre 7 godina

Ljudi kako mozete da pisete pozitivne komentare na ovakvu vest! Meni je od ovoga bukvalno pozlilo. Ej 130 dinara sat! Probudite se ljudi, ako ne zbog sebe onda zbog svoje dece!

Maksa,Novi Sad

pre 7 godina

Dajte kakvi 131 dinar pa ni ovih 120 dinara se neisplaćuje koga vi zezate.
Umesto 120 dinara isplaćuje se 80 dinara sat u javno komunalnim preduzećima već duži niz godina...

Brka

pre 7 godina

Bajatoviceva i Tabakovickina cena rada ostaje nepromenjena i pored poskupljenja svinjetine i piletine.To nije u redu i molim nadlezne da preduzmu nesto po tom pitanju da se doticne persone ne bi istraumirale ovim poskupljenjima.

Nemesis

pre 7 godina

@neko То је све лепо што ти написа, само немој да све сврставаш у исти кош и генерализујеш. Исто тако може то да се употреби и на запослене. Авај, најбоље би било када би ова држава смањила намете и разну бирократску заврзламу. А не да се искључиво додворава када ино партнер то затражи. Поседујемо мало предузеће које успешно ради од 1988 и расте из године у годину где тренутно запошљава око 30 запослених без да је икоме икада плата или било који трошкови дан каснили. Такође сам власник вози Рено Клио ван из 2007 године и море види када иде на службени пут. Немамо милионе, ни десетине станова, вероватно зато што је сваки запослени и држава уредно измирени на време и што никада ни један члан породице за све године није био члан никакве партије. Тако да без генерализације.

leming

pre 7 godina

Neko jede kupus, neko jede meso, kad se sabere svi jedu sarmu, Jorgovnarka i Bahatović imaju platu milion i radnik ima platu 20000 kad se napravi prosek 500 evra

ten yard penalty

pre 7 godina

"Veći minimalac znači i veće doprinose, više će biti novca za PIO Fond i RFZO, kupovna moć građana je mnogo veća. To će biti značajan pomak za celu privredu Srbije", kaže Orbović."

Poveccanjem sa 121 na 123 din- "kupovna mocc gradjana mnogo vecca"!?

Pandora

pre 7 godina

130 dinara? ahahaha Zašto je ovo uopšte vest? Ljudi treba da se raduju zato što žive u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope?
Srbija - zemlja botova i sendviča...

Uros

pre 7 godina

Da objasnim kako prosecna plata skace na 500 eur. Drzavne plate su vezane koeficijentom za minimalnu platu. Ako minimalna plata skoci 5%, sve drzavne plate skacu 5%, pa skace prosek.

vladimir

pre 7 godina

Moja ćerka je radila kao servirka u bolnici u Irskoj i imala je 12 EUR na sat.
A vi ovde još niste "dobacili"do 1 EUR na sat.
Pa da li vi stvarno mislite da smo mi ovde svi debili???
I onda još ubace ove plaćene "sindikalce"koji kažu kako je to super!!!
Neverovatno!!

dragan

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.

neko

pre 7 godina

Naravno da ima mesta za povecanje, samo poslodavci da se odreknu prevelike ekskluzive. Dva do tri letovanja isto toliko zimovanja (racunajuci i produzene vikande), cetiri pet stanova isto toliko poslovnih prostora vise primeraka skupih kola, bezbroj ruckova u restoranima, jedna do dve banje, doceci novih godina kao da su im poslednje, proslave sa manje kica. Svega, ali umereno i bilo bi i za radnika.

Svedska je medju tri najbogatije zemlje sveta

pre 7 godina

Tacno deset puta manja dnevnica od minimalca u svedskoj
(Dr za rock and roll, 15. avgust 2016 08:25)

A sto puta veca dnevnica nego u Africi. I sta sad?

Alex

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51 )

Bravo druže, podrška 200%!
Kada sam dao poslednji ispit, profesor mi je rekao sledeće: "Kolega, sada kada ćete diplomirati, nemojte da stanete sa svojim usavršavanjem. Učite dalje, stičite još veća i još bolja znanja i veštine. Jer, znanje će pobediti kolega. Sve je više nekvalifikovane radne snage, cena rada je sve manja a stručnost će se ceniti više od svega, kako tehnologija bude napredovala."
Čovek je u pravu naravno 100%, a ja kada to ispričam mom rođaku, koji takođe radi kao crnac po 12 sati 6 dana nedeljno za minimalac, on mi kaže "da ne filozofiram, da je meni lako jer znam da radim to što znam da radim pa mogu drugome da popujem". Istom tom rođaku sam poklonio moj stari računar i knjigu "Office za početnike" koju nije nikada ni otvorio, a na kompu mu non-stop kladioničarski sajt sa rezultatima uživo i Counter strike.
Tako da, dragi moji Srbi, ima na stotine ovakvih "Dragana" i biće ih sve dok ne shvatite da nisu VučićDačićDinkićTadić i ostali krivi zato što ste tu gde ste (dobro jesu malo, ali), neka svako pođe od sebe i pita se: "Šta ja znam da radim?"

Ioki

pre 7 godina

Nije sve u ceni hrane, odece i benzina Srbija vs Amerika. To jeste jeftinije u Americi i tu nema zbora.

Ali komunalije, obavezna osiguranja, skolski krediti, zdravstveno osiguranje, bilo kakva vrsta usluge (od frizera do majstora u kuci ili restorana) je visestruko skuplja. A kvalitet nije nesto narocito bolji a cesto je i losiji.

Naravno da se bolje zivi u US ali su dugovi po glavi visestruko veci i mogucnost da zavrsis u bankrotu na ulici bez igde icega je mnogostruko verovatnija nego u Srbiji.

U Srbiji kad bi se resila korupcija i kriminal - privreda bi krenula na bolje i ne bi nam trebala Amerika ili Zap Evropa.

Kiza

pre 7 godina

Meni je pocetna plata u Kanadi bila 28$ na sat, cisto da vam docaram za koga ste glasali i gde zivite!
(CND, 14. avgust 2016 20:43)

Namoj da laze da si u startu imao $28.00 na sat. Mozda sada imas ali sigurno ne i u pocetku.

Radnik je tu da se eksploatise

pre 7 godina

Majko mila!
Oni pregovaraju o povećanju minimalca od 20 dinara!! JAO!
Kakav je to raštimani sindikat!!? Pa radnik mora da ima najmanje 5 evra na sat!!!
(duje, 15. avgust 2016 00:17)

Smiri se malo. U Nemackoj je minimalac 8 € a ti bi 5 u Srbiji?! Problem je ovde jedan drugi. Kroz povecanje poreza i doprinosa radnik nece videti nista od tog povisenja minimalca. A bulaznjenje o tome da ce radnik vise da trosi ako vise ima pada u vodu jer ce drzava to povisenje da mu uzme. Ali i u Nemackoj je isti sistem. Svako povisenje plate prate povisenja poreza na dohodak, povisenje doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje tako da ti u principu ostanu iste pare u dzepu koje si imao i pre "povisenja" plate.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala. 
(dragan, 15. avgust 2016 12:51) 

Da si ti taj za kog se predstavljaš u tekstu, ne bi ti imao vremena da mlatiš praznu slamu ovde.

Bokius

pre 7 godina

@ amer

Hvala na ispravci. Vas komentar dodatno pokazuje koliko je bedan polozaj srpskog radnika sa minimalnom zaradom.
Bilo bi dobro kada bi dali presek cena u Americi i mogucnosti funkcionisanja sa minimalnom satnicom na mesecnom nivou.
Pozdrav.
(Silver Surfer, 15. avgust 2016 12:20)

Nije problem. Minimalna cena rada u drzavi Njujork je $9 na sat. Prosecno nesto ispod $1600 mesecno. Bruto. Kad se odbiju dazbine, onda, recimo, $1400. Zdravstveno osguranje (sponzorisano od solidne firme, za pojedinca) je oko $200. Stanarina za mali stan u NY je otprilike $1000 (mislim da je zapravo vise od toga, al 'ajde). Struja oko $50-100, gas (grejanje) isto toliko, voda oko $30-40... Vekna hleba $4, kila pilecih krilaca $4, kila belog mesa $6, kila govedine, svinjetine, junetine (pristojne) $7-10. Nije tesko videti da je sa minimalcem u Njujorku nemoguce preziveti mesec.

Sale

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51)

Evo ja znam jezike, imam skole, znam da radim sve, trenutno IT sektor.Sada radim za oko 1000e, tako da ako ti treba strucnjak, tu sam, za 1200e pocetna, 40 sati nedeljno, ponedeljak-petak(klizno radno), sa svim doprinosima, sa prijavljenim stazom i prvi ugovor na godinu dana.

NC

pre 7 godina

dusanmal: i uposliti inspekciju rada i finansijsku inspekciju. I to odmah po smanjenju dažbina. Svakih 10.000 dinara koje neko dobije u koverti država je prevarena za 50e. To je 600e godišnje. Računaj 100.000 ljudi koji dobijaju po 30.000 u koverti (nekome je to cela plata, nekome deo plate (ostatak na račun)). To izađe na 180 miliona evra neplaćenih poreza i doprinosa godišnje i ne mislim da sam precenio, poznajem takvih slučajeva 30-ak.

Aleksandar

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51

Postovani Dragane,u Srbiji ima strucnih ljudi ali na zalost sve manje zato sto poslodavci radije zaposljavaju nestrucne za minimalac nego da plate znanje.Pozdrav

duje

pre 7 godina

Majko mila!
Oni pregovaraju o povećanju minimalca od 20 dinara!! JAO!
Kakav je to raštimani sindikat!!? Pa radnik mora da ima najmanje 5 evra na sat!!!

gojko

pre 7 godina

Samo da povecanje ne bude na kraju 3-4-5%. Sve ispod 10% je politicka demagogija. I treba da se odrede do 2020 koji je tempo rasta minimalca. To rade ozbiljne drzave. Pa sama USA povecace duplo. Koriste to kao ekonomski mehanizam da poguraju i zaposljavanje.

Inace sam ja prvi poceo u javnosti pre 2 godine da spominjem da minimalac ne prati inflaciju. Vidi se da svi citaju ove komentare. Poslodavci se dosetili, e super,ajde kad traze da bude iznad inflacije, ionako je mala pa cemo im povecati. Povecanje je povecanje. Nadam se da je Vucic skapirao da mora da ide 10% gore. I to svake godine. Mora kolektivno pregovaranje, i mora drugaciji minimalac po okruzima.

amer

pre 7 godina

@ (Silver Surfer, 15. avgust 2016 09:51)

Nije istina da su u SAD placeni samo $6 na sat kada je federalna minimalna satnica $7.25. Mnoge stejts imaju jos visu minimalnu platu, npr. Kalifornija ima $9 a Njujork je nedavno izglasao da ce radnicima kao onima u Mekdonaldsu biti uskoro dignuta na $15.

upišite ime

pre 7 godina

O čemu pričate ljudi? Ja sam privatnik 20 godina. Imam 17 zaposlenih i svi rade ua minimalac i radiče dok sam živ. Zašto? Jer ne zaslužuju vise. Skole nemaju,jezik strani ne znaju. Rade posao koji može da radi dete od 5 godina... Ok,hoćete veću platu? Da čujem sta znate da radite? Odgovor: Ništa. Ko vam je kriv ? Ja? Ja sam završio dva fakulteta,radio 5 godina u inostranstvu da skupim pare i otvorim firmu. Žrtvovao se, žrtvovao porodicu. I sad dodjete vi,bez znanja,obrazovanja i hoćete dobre plate? Dal? E pa ne može. Placen si koliko vrediš. I ako povećaju minimalnu cenu rada,jednog cu da otpustim a drugi ce da rade vise. Kome se ne svidja neka da otkaz. Takvih ima na hiljade.i sad vi udarajte minuse,kritikujte itd. Ali samo da znate,troje moje dece se školuje u inostranstvu,govore po min 2 svetska jezika, i njih ceka od mene stan,posao i velika svota novca po završenom fakultetu. Ne pre. I ta deca bice uspesni poslovni ljudi. A vasa srednjoškolci koji ce da nastave tradiciju svojih roditelja, a to je kukanje,nezadovoljstvo i slično. A sta ce da urade povodom toga? Ništa. Čekaće da im se servira sve na gotovo. A neće , kao ni vama. Tako da dragineradnici i neuki ljudi, postanite neko i nešto pa tražite platu. Do tad budite srećni sto imate i taj minimalac. Hvala.
(dragan, 15. avgust 2016 12:51)

Čitajući vaš komentar uplašio sam se da ste vi taj srednjoškolac bez perspektive, očajan i nesrećan zbog škrtog poslodavca. Poslednje što očekujem od ostvarenog i uspešnog čoveka je bes i nezadovoljstvo iskazan putem nekog komentara. Preko komentara iskazujemo svoje mišljenje a možemo se predstaviti i kao piloti NASA. Ko to može proveriti?
Zato vam želim što više sreće u životu, da ne skidate osmeh sa lica i neka cena jednog sata uskoro skoči na 135 dinara. Lepo bi bilo da po ovako lepom danu kupite dragoj osobi sladoled a da vam to ne bude izdatak.

Sasa Niš

pre 7 godina

Stvarno mi nije jasno ko daje negativne ocene, barem na komentare koji uopšte ne pominju ni vladu ni Vučića.
Da je sreće pa da svi imaju veća primanja jer bi sa tim primanjima bila veća tražnja i proizvodnja što bi opet povećalo prihode i samih poslodavaca.
Postoji način da se to vrlo brzo ostvari ukoliko bi se organizovao generalni čtrajk svih zaposlenih u privatnom sektoru.
Inače od plate treba da se živi a ne preživljava, i sve ispod 300 din neto po satu je mizerija.

peki

pre 7 godina

Moj sin ima 17 godina i radi za dzeparac u robnoj kuci u komsiluku. Normalno da mu zbog godina placaju minimalac koji je ovde $10 na sat. Ja znam da je ovo USA i da je visi standard ali sam ovog leta bio u Beogradu i cene hrane i ostalih proizvoda se ne razlikuju toliko mnogo od cena u Kaliforniji gde zivimo.
Mislim da je stvarno zalosno i ponizavanje ljudi u Srbiji koji mukotrpno rade da se vlada hvali da ce podici plate na 1 euro na sat...

Laki

pre 7 godina

@dragan:

Kurs iz preduzetništva:

1. Plata nije trošak za Organizaciju, plata je nadoknada za rad.
2. Nadoknada za rad je već uračunata u cenu robe ili usluge, koju Organizacija nudi tržištu.
3. Ukupne obaveze Organizacije, na ime nadoknade za rad (neto, doprinosi i porez) je 575.705,00RSD/mes (za 17 zaposlenih).
4. Sa "novom" cenom rada obaveze Organizacije (nevedene pod 3) se uvećavaju za 43.027,00RSD/mes (za 17 zaposlenih).
5. U slučaju "nove" cene rada, Organizacija će morati da bude efikasnija ili efektivnija (dve različite stvari) za 43.027,00RSD/mes.
6. Efikasnost ili efektivnost osmišljava i sprovodi Rukovodstvo Organizacije.

Pojašnjenje:

Kome nije jasna tačka 1, nikada mu neće ni biti.
Ko je zaboravio ono što je navedeno u tački 2, taj ga je ugasio (kad-tad).
Ako je Organizaciji (sa 17 zaposlenih) problem da prihoduje 4.680,53€/mes (obaveze iz tačke 3). Onda ...
"Nova" cena rada nije nova, svi ste zaboravili da smo nekada imali mnogo veću cenu rada. Dakle "nova" cena rada je mali (mikro) pomak ka onome što je nekada bilo.
Po trenutnom kursu, Organizacija bi (u slučaju "nove" cene rada) trebala da bude 349,81€/mesečno efikasnija. Ili da počne novi program koji će biti efektivniji, u odnosu na prethodni (zakon tržišta).
Za implementaciju Lean-a (tačka 6), dovoljan je i jedan fakultet. U stvari, ko god je prošao obuku zna da je dovoljno samo zrno pameti (znanje stranih jezika nije potrebno, nivo stručne spreme nebitan).

Sumynomis

pre 7 godina

U Svajcarskoj ne postoji propisana minimalna zarada pa je tamo prosecna plata 5.500 EUR. Ako kod njih moze, zasto ne bi moglo isto i kod nas?

Miki

pre 7 godina

Hocete li smamjiti akcize na gorivo, kad vam tako skoce primanja u budzet? Ili mislite da je zo prosto jos jedan dobar nacin da se prepumpaju pare iz privrede u budzet?
Ja predlazem da cena rada skoci odmah na 200 din, kad je to tako lako i dobro.

Sasa

pre 7 godina

U Africi i Indiji je dnevnica jedan dolar. Eto gde zivimo.
(I sta sad?, 14. avgust 2016 22:21)
I sad mi treba da budemo srećni i zadovoljni zbog toga? Ako nam je to merilo, kako smo krenuli, dostići ćemo ih.

paja

pre 7 godina

E moj Dragane kapitalisto, da bi tvoja deca i unuci bili uspesni biznismeni treba neko i da radi za njih, a ako ti svoje radnike budes placao da ne mogu decu da odhrane, nece u buducnosti biti radnika za tvoje potomke, uspesne poslovne ljude. Sa ovom minimalnom cenom rada nema buducih generacija, a i od tog malog broja dece vecina ce napustiti zemlju u potrazi za boljom zaradom

...

pre 7 godina

Besna sam. I želim da idem odavde, kao i većina normalnih ljudi, ali do još većeg besa me dovodi pomisao da mi treba da odemo, a ne ova pošast koja je na vlasti i njihovi poltroni. Ej 130 dinara minimalac. Sramota!!

Uškozaminje

pre 7 godina

"veće plate poguraće veću potrošnju"... ovde je u pitanju par dinara, tako da će ljudi samo lakše da zapušavaju rupe. Koja crna veća potrošnja, kad ljudi ne mogu ni osnovne račune da plate. U našoj situaciji veća potrošnja može da bude samo ako se cena rada podigne za min. 50% sve ostalo je tragedija

Nikola

pre 7 godina

Cena rada ce se povecati, a poslodavci ce i dalje da drze svoje radnike prijavljene na minimalcu, bez obzira da li je taj radnik dipl.inz. ili kasir ( ne vredjajuci nikoga ). Zakon je u neku ruku lakse doneti, nego taj isti u celosti sprovesti u delo. Tu nastaje problem . . .

Komša

pre 7 godina

@dusanmal
U centar.Glavni teret privrede je skupa država.Možeš danas da podigneš minimalnu cenu rada na 300 dinara sat i već za 15 dana hleb će biti 110 dinara..Struja,sve će da poskupi.
Samo akcize na gorivo su više od pola cene- koliko energenti utiču na privredu?
Porez i doprinosi i razne dažbine- i radnik i privrednik (oni mali privrednici,ne povlašćeni) se odeiču dela zarade da bi neko bespotrebno primao platu,da bi se prosipalo iz budžeta na besmislene projekte koji služe za ispumpavanje para i "grebanje" ,na plaćanje stranim korporacijama da zapošljavaju radnike (privid zaposlenosri a u stvari skupo plaćena socijalna pomoć) i tako dalje.
Skupa država.

Goblin

pre 7 godina

Do sada ima nekih 100 komentara i svi se zale na plate i oni koji primaju 20.000 din., i oni sa 30.000din i oni sa 50.000 din....a niko od njih nije pitao "Stanite bre ljudi, a sta je sa nezaposlenima?" E u tome je sustina, kod nas je nezaposlenost zvanicno 19% i o kakvim pravima radnika i visokim dnevnicama mozemo da govorimo sa ovolikom nezaposlenoscu?

Plate mogu da rastu tek kad nezaposlenost padne na 5-6% i kada radnici budu imali mogucnost da biraju da li ce da ostanu kod trenutnog poslodavca ili ce da odu kod drugog, treceg...petog...

E u takvim uslovima kada poslodavcu krenu da odlaze radnici, da bi zadrzao dobrog radnika on mora da mu poboljsa uslove rada (plata, odmor, radna atmosfera...)

Igor

pre 7 godina

Ako ce vece plate pogurati BDP i sve ostalo sto iz toga sledi zasto onda povecanje satnice na 1 evro, dajte odmah na 5 evra, iduce godine na 10 evra, a 2018. na 25 evra. Nemojmo sitnicariti.

Veliki brat

pre 7 godina

Ima smisla samo da vekna hleba bude 200 dinara, ali da minimalna plata bude 60.000 dinara, ali isto tako da skoče i sve ostale "domaće" dažbine tipa komunalija, struje, vode...

Ali, cena uvozne robe će ostati ista, pa će se od 2 plate po 60.000 dinara mnogo lakše uštedeti za TV ili novi telefon, ili deci za nove patike, nego od dve plate po 25.000 dinara.


Tako je u ravijenim zemljama. Morate ipak nekako naterati ljude da većinu plate potroše na DOMAĆU robu, a ne na uvoznu.

Time se NE POVEĆAVA spoljnotrgovinski DEFICIT i zemlja neće doći u finansijske probleme.
Jedine dve države koje mogu nekako da se bore sa tim su SAD i Nemačka. SAD jer štampaju i izvoze dolar kao svetsku valutu, a Nemačka jer ima veći izvoz nego uvoz. Sve ostale države su u problemu, pa čak i Kina u kojoj je cena rada drastično porasla zadnjih godina, pa se mnoge tehnologije sele u druge države, tipa Vijetnama, Tajlanda..., ali još uvek plate nisu dovoljne da većina stanovništa priušti život čak ni naviou stanovnika Tajvana, zbog čega domaća potrošnja ne raste dovoljno brzo kako bi omogućila rast cele ekonomije (jer je izvoz dostigao zasićenje i stagnira).


Umesto što dovodimo "investitore" od kojih nemamo nikakve koristi (koliko izvezu, toliko i uvezu, jer prikazuju fiktivno veće cene uvoznih komponenti), treba dovoditi one koji bi proizvodili nešto što bi realno povećalo izvoz - npr. sportska oprema kao što su patike i trenerke, softver, prerađevine od voća i povrća...

Srki

pre 7 godina

Kako lupaju minuse ovde na nešto što je istina. Daj bože da nam prosečne dnevnice budu kao tri satnice sa zapada. U Srbiji radis za platu koja ima smisla samo kao sprdnja. Kako je moguće da su cene proizvoda kao na zapadu a cena rada kao nekoj zemlji najnerazvijenijeg dela sveta?!?! Gde je razlika?

Josarian

pre 7 godina

prosecna plata u zdravstvu Srbije je niza od prosecne plate u Srbiji, a nivo obrazovanja kadra drasticno veci? Zakljucak: sto vise znas, manje si placen. Toliko o buducnosti sa Vucicem koja nije pocela, nego traje....

Silver Surfer

pre 7 godina

Od 2012. jedan covek obecava da ce za dve godine biti bolje. I sad smo stigli do 2018. i price o plati od 500 evra.
Da stvari slikovitije objasnim. U ovom trenutku minimalna cena rada iznosi oko 1,10$ sto znaci da radnik u Srbiji za osam sati rada zaradi dnevnicu od 8,80$. U Americi jedan od slabije placenih poslova je onaj u Mekdinaldsu i iznosi oko 6$ po satu (neka me neko ispravi ako gresim). Radnik u Mekdonaldsu za osam sati zaradi 48$ a osmocasovnu dnevnicu Srpskog radnika zaradi za nesto manje od sat i po rada dok je Srpskom radniku potrebno pet dana da zaradi dnevnicu zaposlenog u Mekdonaldsu. Eto to je prikaz koliko nam dobro ide.

да да

pre 7 godina

Замолио бих пре него што нам животно стандард толико скочи да законом дозволе пензионерима и запосленима да могу да пасу траву по парковима, брсте лишће са грана и сасвим легално копају по контејнерима свесно угрожавајући приходе комуналнх предузећа !!!

Bgs

pre 7 godina

Po kom radnom vremenu ce plata biti 500 eura ako je minimalac 130 dinara po satu.Da ne pricamo o tome sta je sve i koliko poskupelo dok su taj minimalac povecali za famoznih 10 dinara.

mup

pre 7 godina

Sve sto ti drzava da kroz platu će ti uzeti kroz troškove koji su primereni tvojoj socijalnoj kategoriji. Ja sam uspeo da uštedim za gradnju kuće, kupovinu kola i sl. jedino radom na crno. Sve sto je vidljivo i sto ide prwko racuna, otići će na redovne troskoove. Ono sto se gleda u svetu, a sto određuje kvalitet zivota je vazduh koji dišeš, voda koju piješ i hrana koju jedeš. Mi smo tu jos uvek dobri, ali nam fali barem još 300€ na ove plate da moze da se preživi. Problem je kad te jednom pozicioniraju na 300€ to se teško menja

demagog

pre 7 godina

@dragan

Priznajem da sam se upecao na ovaj komentar, mada je realnije da je napisao ovo neki klinac koji troluje, ali ajde reko da napisem, odnosno odgovorim i ja nesto.
Prva stvar koja pada u oko kada se procita tekst ovog privatnika .... Covece, gazda, zavrsio 2 fakulteta, uspesan, deca u inostranstvu, 17 zaposlenih, brani cenu rada od 121 dinar ...
A onda , na "drugu" skapiras.
Tako uspesan covek ne bi trebalo da ima vremena za komentar na internetu, jos u radno vreme, pogotovo ne takvog stava omalovazavanja i zvanje svojih radnika "neukih", "nepismenih" i slicno ...
Zamisli "direktore" ako ti ne radis u radno vreme, nego kuckas na sajtu B92, zasto ocekujes da tvoji radnici rintaju za minimalac kao "konji".
Oni "neradnici" , koliko vidim nisi ni ti neki "radnik". Dva fakulteta ? Kada bi pustali fantaziju. Pa sta i 2 fakulteta , mislis da ti treba fakultet da postanes uspesan privrednik ? To te je neko slagao. I na kraju da ne duzim vise, mada i nemam vise mnogo mesta, neko ti je vec rekao, PLATA NIJE TROSAK kod ozbiljnih "igraca", pored svega sto si napisao ja sam siguran da si ti klasican "gazda" i onda dzabe fakulteti, skolovanja, glumatanja ipak si ti samo jos jedan Dragan ( u Srbiji ima o dodatak za to ime ).

рудиша

pre 7 godina

ево нека буде минималац колико минимална потрошачка корпа запротекли месец.
минимална, не просечна.
40.000 дин

kele

pre 7 godina

A šta je sa više od 20 posto nezaposlenih? Ja sam bez posla od 2010, a i dok sam radio, u privatnoj firmi, primao sam minimalac od 13.000, kasnije 18.000 dinara mesečno! Kakvih 400-500 evra?!? Kakva je to statistika? Jel vi računate bruto zaradu pa još množite sa 2?
Koliko ima ljudi koji primaju po nekoliko stotina hiljada dinara platu,kao i onih koji su zaposleni na 9 radnih mesta?
U državnim firmama išli su autobusima u centrale da potpišu ugovore o stalnom zaposlenju onda pred zabranu zapošljavanja u državnim firmama. Autobusima!!!
Pre par nedelja sam bio na razgovoru za posao kod direktora jednog javnog preduzeća. "Ovde ne mogu da te zaposlim kao IT. Znaš, imam jednog na toj poziciji koji ne može da postigne sve i meni treba ljudi u IT sektoru, ali ne mogu da zaposlim. Imamo po 7-8 ekonomista i pravnika gde je dovoljno 2-3, ali zato moramo da angažujemo spremačice, obezbeđenje i mnoge druge sa strane."
Radna mesta nisu popunjena po potrebi, već po željama rođaka i političkih veza.
A kod privatnika sto puta gore. Ortak radio kao portir za 20.000. Pored svih poslova portira, on je bio i komunalac u krugu fabrike, i sekretarica, i ložač, hranio je i pse jer se u krugu fabrike nalazi i azil za pse. Zimi nije smeo da upali ni grejalicu u portirnici jer je postojala šansa da dobije otkaz. Jesam li spomenuo da nije bio ni prijavljen radnik?
I sada mi spominjite prosek od 500€

Демагог

pre 7 godina

Социјална помоћ на западу је дупло већа од просечне плате у Србији а цене исте, мислите о томе!

taliban

pre 7 godina

U drzavi srbiji su Vlada, poslodavci i sindikati isti orkestar. Zaposleni su prepusteni sami sebi. Ovi prvi rade o glavi ovim drugima. Tacka.
ps. stanje se menja samo na jedan nacin.

Mislite o tome

pre 7 godina

minimalna cena rada po mom skromnom misljenju treba da bude oko 240 RSD, dakle duplo vise od vazece i skoro duplo u odnosu na predlozeni iznos. Znam da mrcina od nase privrede to ne moze da izdrzi, ali mora da se nadje neki modul da se smanje pre svega doprinosi. Nece skoro radnicima biti bolje ako se samo otvaraju radna mesta u srafciger industriji sa platama od jedva 200 evra.

ACDC

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51)
Čestitam na uspjehu i želim sve najbolje vašoj djeci! Pitam se samo zašto čovjek postane tako bijesan i osoran iako mu sve u životu s razlogom ide?!

ladovina

pre 7 godina

Standardne 2,3 Vučićeve godine, posle kojih nastaje Utopija. Prošle su nas par Utopija već, i još niko nije zadovoljan, kakvi smo mi ljudi, tj. l(j)udi...

T

pre 7 godina

(dragan, 15. avgust 2016 12:51

Svaka Vam cast sto ste uspeli u svetu privatnog biznisa. Isto biste tako uspeli (a mozda i vise) da ste bili malo pravicniji u isplati zarade. Kazete da Vasi radnici ne znaju nista, pa sto ih niste naucili? Ili se mozda plasite da bi Vas napustili ako biste resili da ih malo edukujete.
Moj muz radi u privatnoj firmi koja postoji 25 godina i zaposljava 150 radnika. Svi zaposleni imaju visu platu od minimalca na samom pocetku, a posle svako dobija po zasluzi, znaci satnica moze da raste. Neki radnici su se u medjuvremenu sami dodatno edukovali, neki su dobili edukaciju u firmi, svi imaju bonuse, regrese, dobijaju jedan kuvan obrok u svojoj smeni. Gazda ima dvoje odrasle dece, skolovane u inostranstvu, koji sada rade sa ocem i uspeni su poslovni ljudi…
Ne bih vise da nabrajam, valjda ste shvatili poentu. Osnovna razlika uzmedju Vas i ovog gazde je sto on nije ljut, a radnici su zadovoljni pa se vise trude. Ne znam zasto ste Vi tako ljuti, mozda malo da se preispitate.

Moze to mnogo bolje Dragane!

P.S. Radnik koga budete otpustili, ucinicete mu uslugu!

libero

pre 7 godina

Imamo podelu na dve kaste, kastu radnka koji rade za trziste i placaju porez, i kastu koja glumi da nesto radi i koja zivi od poreza. Prva kasta jedva prezivljava, a druga kasta parazitira na tudjem radu i jos je nezadovoljna svojim statusom. U normalnoj drzavi bi sve bilo suprotno...

od kad su me slobini izbacili 98me

pre 7 godina

proizvodnja mizerna jer birokratija otima - mi nemamo STA da prodamo Rusima ili EU jer privrednici pljacku ne mogu da izdrze - mladji beze u inostranstvo stariji rade samo koliko moraju - drzavni harac je prevelik - ali Srbi su navikli na harac, pa kad nema Turaka to radi neki novi vodja, i drzavna sluzba uz njega - i zove se 'Posteno'.

Silver Surfer

pre 7 godina

@ amer

Hvala na ispravci. Vas komentar dodatno pokazuje koliko je bedan polozaj srpskog radnika sa minimalnom zaradom.
Bilo bi dobro kada bi dali presek cena u Americi i mogucnosti funkcionisanja sa minimalnom satnicom na mesecnom nivou.
Pozdrav.

Milena

pre 7 godina

Smanjite doprinose, aman za aman. Minimalac jeste bedan i treba ga povećati 74% a ne 7,4%, ali me je strah i povećanja doprinosa, sebi uplaćujem minimalac jer ne mogu za više da odvojim, jedva i ovo.

Malo matematike

pre 7 godina

@Vide
"A penzije?I penzioneri su radili pa imaju minimalne penzije bez nade da se povecaju."

Da, radili su devedesetih za 3 DM i placali u penziono 50 Pfeniga ! a sada hoce penzije od 300 Evra !!!

Beca

pre 7 godina

Naravno da se bolje zivi u US ali su dugovi po glavi visestruko veci i mogucnost da zavrsis u bankrotu na ulici bez igde icega je mnogostruko verovatnija nego u Srbiji.

U Srbiji kad bi se resila korupcija i kriminal - privreda bi krenula na bolje i ne bi nam trebala Amerika ili Zap Evropa.
(Ioki, 15. avgust 2016 09:11)
Verujem u tvoju dobronamernost, ali šta ćemo sa sve brojnijim porodicama koji nemaju da plate struju i komunalije pa im istu prvo seku a onda dolaze da popisuju imovinu. Sledeći korak je zaplena stana.

Dr

pre 7 godina

Ako je do dogovora poslodavaca i sindikata koji ćete nam vi onda đavo? Zašto vas onda plaćamo, psima da radite u korist poslodavca i pravite robove od građana?

izgubis sve pa povratis delic

pre 7 godina

(Bokius, 15. avgust 2016 16:22)
Minimalac u Srbiji ~1e. Plata 200e neto. Zdravstveno osiguranje "besplatno", a kome trebaju pregledi/lekovi, bar 70e mesecno. Stanarina za mali stan u Beogradu 200e. Struja oko 20e, infostan bar 50-60e, hrana bar 100e, prevoz bar 30e. Nije tesko videti da je s minimalcem u Beogradu nemoguce preziveti mesec bez 200-250e minusa tj. duga!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Besna sam. I želim da idem odavde, kao i većina normalnih ljudi, ali do još većeg besa me dovodi pomisao da mi treba da odemo, a ne ova pošast koja je na vlasti i njihovi poltroni. Ej 130 dinara minimalac. Sramota!!
(..., 15. avgust 2016 16:21)

Daleko od toga da je 130 din! To je samo predlog!
E sad, ako dođe do tog istorijskog povećanja, ono će da iznosi 7,4%. Tada će naš vođa da nam priča o najvećem porastu minimalca ne samo u regionu, već i u EU!

Privatnik, radim sam

pre 7 godina

Evo ja znam jezike, imam skole, znam da radim sve, trenutno IT sektor.Sada radim za oko 1000e, tako da ako ti treba strucnjak, tu sam, za 1200e pocetna, 40 sati nedeljno, ponedeljak-petak(klizno radno), sa svim doprinosima, sa prijavljenim stazom i prvi ugovor na godinu dana.
(Sale, 15. avgust 2016 13:41)
Ko tvrdi da zna da radi sve, u stvari ne zna ništa.A 1200 evra mesečno neto, što je skoro 2000 evra bruto možete vi davati svojim radnicima, kad smislite posao, otvorite firmu i nabavite tržište.

miki

pre 7 godina

ne radi se o tome da samo strucni i obrazovani imaju dobre plate i bezbrizan zivot. u razvijenim zemljama nezavisno od strucnosti i obrzovanja vecina ljudi ima za normalan zivot i to nije privilegija i ne bi smelo da bude. problem je sto ce u srbiji obicnog radnika pokradu i drzava i poslodovac, a posle je radnika kriv zato sto se nije usavrsavao i zavrsio dva fakulteta pa ko mu je kriv, a ko bi onda radio u proizvodnji ili na kasi za minimalac..

unemployed

pre 7 godina

A šta ćemo sa penzionerima? Da li su Vlada i Premijer na njih zaboravili? Sramota! Penzioneri ne protestvuju, nezamislivo da izadju na ulicu, ćute i sve prihvataju, zbog 'boljitka' u Srbiji. Znamo da veliki broj penzionera u Srbiji izdržava i sebe i svoju decu koja su ostala bez posla i unučiće.

Branko

pre 7 godina

Dragane sreca pa je doba feudalizma proslo... Ako ti zaradjujes sami sto ti radnici primaju minimalac neces jos dugo da gazdujes... Radim u nemackoj firmi i primam vise od minimalca ali mi je plata vezana za minimalac... Nemac zna da ceni radnika, zna da ako ga motivise da ce dati vise, ako mu omoguci da napreduje bice jos vredniji... Mnogo se vise dobija sargarepom nego prutom... Samo sto nasi privatnici jos zive u 17 veku, i hoce da postanu neko i nesto preko noci... Zato nam je i drzava tu gde jeste, zbog takvog mentaliteta...