Petak, 12.08.2016.

13:21

Zdravo svete, Rusija više ne zavisi od nafte

Rusija više ne zavisi od nafte i brojevi konačno pokazuju da puls ruske ekonomije "jače kuca", saglasni su ekonomisti.

Izvor: B92

Zdravo svete, Rusija više ne zavisi od nafte IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

stranac

pre 7 godina

meni je fascinantno kako vi srbi uvek mozete toliko da komentarisete druge zemlje, konkretno u ovom slucaju rusiju,pa cak jos dosta vas da nije ni krocilo tamo,a da ne gledate u vase dvoriste! vi ustvari nebi trebali ni o kome da komentarisete, jer vasa zemlja je toliko zaglibljena, da ne mozete stanje ni za sto godina da popravite.

eh

pre 7 godina

(nevski, 13. avgust 2016 10:02)
Kada vec poredite nasa sela sa Ruskim morali bi znati da se to nije za poredjenje. U Rusiji postoje tri vrste, derevna, poselok i poselok gorodskog tipa. Svakom mestu je propisano sta mora da ima od sadrzaja. Ja to jako dobro znam, ziveo sam u derevni i skoro svakodnevno isao u poselok gorodskog tipa.

nevski

pre 7 godina

Ako je ko bio u Rusiji zna vrlo dobro da su Rusi u principu neradnici,zele samo da rukovode,pa makar i nepismeni,takvo je bar moje iskustvo. E sad,ako nista drugo,sankcije su ih naterale da stave prst na celo,i,shvatili su da malo mora i da se rinta. S te strane,sto duze sankcije to ce bolje biti Rusima zbog domace proizvodnje.
Sto se tice bede u Rusiji,to su floskule iz devedesetih,danasnja Rusija,nije sjajna,ali kad neko kaze zivi se po gradovima pristojno,sela gora nego nasa,taj nije svestan da je region Moskve precnika 150km,mada Rusi sami kazu preko 200,tu ljudi zivi minimum 12 miliona ljudi,Piter je isto ogroman...Perm,grad na Uralu...pa tamo bez specijalnih dozvola nemozes kao stranac da udjes,vojna industrija....pa Kanti Mansijsk,grad gasa,nastao ni iz cega,preko noci....nisam se bavio procentom gradskog stanovnistva u Rusiji,ali,definitivno minimum pola populacije zivi po gradovima,i,bolje zive nego mi ovde....Sela,definitivno,jesu bedna iz razloga i zaostavstine sovhoza i kolhoza te kolektivnog nerada,ali,gledam pre nekoliko meseci,menjaju se i tu stvari....
uglavnom,gledajmo mi sebe,ja se za njih uopste ne brinem....prostranstvo,potencijal i resursi su neograniceni,pitajte zapad...

Bane Nestorovic

pre 7 godina

Zemlja koja je dva puta razorena do temelja, uništena "demokratijom", sabotirana ( zamislite samo se ruski sportisti dopinguj) ponovo je velesila. Verovatno je stratezima pokoravanja Rusije vveć muka od ovoliko promašaja.

marko

pre 7 godina

"ne zavisi od nafte..."???????
Ako koriste naftu za bilo šta onda i ZAVISE OD NJE.
Ja mislio našli rešenje a ono gomila korumpiranih ekonoma izveštavaju kako im se naredi....

Gradjanin

pre 7 godina

@Ove sankcije ce biti nesto najbolje sto se desilo Rusiji u zadnjih 100g.
(Moler, 12. avgust 2016 15:31)

Ja predlazem i molim SAD i EU da po svaku cenu nikad ne ukinu Rusiji sankcije. A posto vi rusofili tvrdite da to Moskvi odgovara i prija, onda da zamolimo i Vucica da im zvanicno Srbija uvede sankcije.
Ne znam samo sta cekamo?

Hhahahahha

pre 7 godina

@Oni koji nisu bili u Rusiji nemaju pojma šta je Rusija! Rusija je zemlja budućnosti!
(D.P., 12. avgust 2016 18:25
Sta si ti video u Rusiji tako pametan? Niko od vas jos ni jedan argument nije izneo u prilog nekoj tvrdnji, niti kad pricate ko je jaci i zasto je jaci na vojnoj sceni. Za Rusiju kao papagaji samo znate nafta i gas, a ne znate da su to rezerve za jos plafon 50 godina koje ce protrcati a i ovako zive bedno (NAROD-90%). Ekonomija? Sta su oni proizveli od garderobe, tehnike za domacinstvo, vozila (osim vojna - znaci njima odgovara jedino rat da zive)?
Dosta bre vise o diktaturi. Kako su fino mnogi srbi otisli na Zapad jer smatraju da je tamo bolje. Zasto lepo vi rusofili se ne odselite u Rusiju pa okusite na svojoj kozi i priredite to zadovoljstvo zivota svojim najmilijima? Obavezno i decu da odvedete, posto ih vec tako vaspitavate.
A ovi sto su ti dali pluseve su sigurno bili u Rusiji. Kad bi im mapu pokazali tako obrazovanim promasili bi, iako je onolika Rusija geografski.
To je taj deo drustva, onaj gubitnicki mentalitet.

Kiki

pre 7 godina

@xim
Ti si jedan od onih koji geografiju uče na CNN-u i BBC-u umesto iz knjiga i vlastitog iskustva. Nisi ti burazeru video Rusiju nigde osim na americkim B-filmovima. Rusija je itekako normalna zemlja samo sto ti to nikada nisi video na vlastite oci. Ja sam recimo proputovao SAD, UK, Francusku, Italiju, Holandiju i nigde se nisam osecao bezbednije nego u Rusiji. Narod miran, kulturan, staložen, nigde nikakvog dranja kao kod nas. Srbija je jedno 50 godina iza Rusije po svemu. Ali bas svemu. Čak i veliki gradovi poput Moskve i Sankt Pitera su vrlo čisti, bez buke, stresa. Gradski i medjugradski prevoz funkcionise kao u Svajcarskoj ili Japanu. Metro (izgradjen pre drugog svetskog rata) je takav kakvog Amerika nece imati ni za 50 godina. Propaganda radi cuda ali posle upoznavanja Rusije iz prve ruke nikada ne bi pozeleo da zivim na tom lepom i "čistom" Zapadu. Ni da mi plate. Nikagda.

s

pre 7 godina

Morate da shvatite da Rusi i recimo Kinezi nisu razmazen narod i navikli su na borbu i sankcije dok zapadnjaci nisu i verujte mi jednog dana cete videti kad zapadne zemlje upadnu u ovakve probleme izbice gradjanski rat...

Realnost

pre 7 godina

Naravano,kad na vrbi rodi grožđe.Kad je tako želim im da im zauvijek bude ovako dobro.Gori im pod nogama pa svakodnevno šire dezinformacije.

Kad voliš Putina, ne moraš da googlaš

pre 7 godina

A baš u tom drugom kvartalu je cena sirove nafte rasla non stop, ukupno za više od 25%, dok u julu nije opet počela da pada: http://m.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx?timeframe=6m ... Jao, Rusi, ko vas ne zna, skupo bi vas platio. Pa ne gradi se zdrava ekonomija preko noći, po potrebi. Zavisnost od nafte je kao zavisnost od heroina: teško se sa toga skida.

Konfuzionista

pre 7 godina

Samo u srpskoj vesti i na stpskom portalu ocigledna i to tragicna recesija nekoliko kvartala uzastopno moze da se nazove uspehom i 'pulsom koji kuca jace' ili sta vec... Budalastina

Dilan Dog

pre 7 godina

Прво удео нафте у Руском БДП је око 13% и сваке годоне се смањује док је за време Јељцина био далеко већи.Друго нафта није обновљиви енергент и све ће је бити мање док се потпуно не исцрпе.А Русија има највеће залифе на свету.Тако да им се нигде не жури.Није џабе Олбрајтова рекла да није у реду да једна држава има толика природна богатства.

Pero

pre 7 godina

Nit iko rece cime su se oni to resili zavisnosti od nafte, nit da Blumberg mozda folira dok cekaju ponovni ruski banktor niskom cenom nafte - kao i krajem osamdesetih (ko ne zna nek pogleda pad cena dve godine pre toga).

Jadna li si ruljo koja nista ne razume.

Kinaski

pre 7 godina

Jaoo, presisace Nemacku za manje od 6 meseci-sarkazam naravno.
Znate kako, moze da pocne da pulsira ali puls treba da se odrzi, nacija da izgradi sistem a ne da se oslanja na jednog covek koga sutra moze da strefi srcka ne daj Boze. Tako da, nije to bas tako sjajno o bajno.

Mara

pre 7 godina

Evo me u Moskvi, nisam rusofil, ali ovde sve odlicno funcionise! U odnosu na Srbiju sto godina su ispred, ne vidim raliku u odnosu na npr Nemacku. Narod kulturan, miran, po metroima pichi klasika, ne pljuju, ne dernjaju se, ne pijanche, gospoda su u odnosu na Balkance. Nemam pojma kakva je unutrasnjost Rusije, ali ovde se gradi, pravi, obnavlja sve u 16 i sve savrseno funkcionise.

ViscoSalejo

pre 7 godina

Valjda ce i Rusija nekad da bude normalna zemlja.
(xim, 12. avgust 2016 14:16)

Samo da nikad ne bude normalna ko Amerika...inace ce da nas bombraduju i jedni i drugi. Ovako bar imamo jedne koji nece da nas ubijaju...

xim

pre 7 godina

Rusija je imala ogromnu dobit od nafte i gasa pre pada cene na trzistu. Nikada nece moci da dostignu takav profit! Ali dobro, sve sto je bolje danas nego juce, dobra je vest. Valjda ce i Rusija nekad da bude normalna zemlja.

nisu bajke

pre 7 godina

Povećao se promet željeznice za 1.8% i Rusija više ne zavisi od nafte. Ruske bajke i basne.
(Equilibrium, 12. avgust 2016 13:55)
Rusija je zemlja sa 140 miliona stanovnika, klimom gorom od nase milion puta i uspeva da izadje polako i krize bez obzira i na sakcije i pad cene energenata.
Sta je sa nasim genijalcem koji svoje uspehe hvali na sva usta a mi zivimo kao nikada lose, sa tendencijom svakodnevnog pogorsanja.Hvali se koliko su Kinezi napravili autoputa a zemlju zaduzio 10 milijardi dolara za 4 godine.I moli te iste propale Ruse da nam pomognu.

EU Citizen

pre 7 godina

Poljoprivreda će teško da ih usreći, velika je tu konkurencija, a oni niti su sposobni da budu jeftini, niti imaju tradiciju i know-how za specijalne proizvode sa visokom pridanom vrednošću. Mislim da ih čeka bankrot kao osamdesetih, možda ne bukvalna glad kao onda, ali neće biti ni daleko.

ne plašim se ja za njih

pre 7 godina

rusija ima veliku unutrašnju potrošnju, sobzirom na veličinu i broj stanovnika. tako da neke sankcije ili svetska blokada teško mogu da nanesu neku veliku štetu. osim toga rusija se graniči sa kinom a preko mora joj je otvoren direktan put do indije, dakle dve mnogoljudne zemlje sa ekonomijom i potrošnom u usponu sa kojima imaju veliku robnu razmenu.
nije zanemarljiva ni razmena sa turskom i iranom (sa kojima se graniči), takođe zemljama sa velikim privrednim zamahom.

Helena

pre 7 godina

Ako ih EU bude dovoljno dugo držala pod sankcijama postaće samodovoljni, niko i nista im više nece trebati, razviće ono što nemaju, proizvodice ono sto im treba, a neće ono sto ne mogu da izvezu. Lako je kad si veliki i bogat prirodnim resursima.

Mara

pre 7 godina

Evo me u Moskvi, nisam rusofil, ali ovde sve odlicno funcionise! U odnosu na Srbiju sto godina su ispred, ne vidim raliku u odnosu na npr Nemacku. Narod kulturan, miran, po metroima pichi klasika, ne pljuju, ne dernjaju se, ne pijanche, gospoda su u odnosu na Balkance. Nemam pojma kakva je unutrasnjost Rusije, ali ovde se gradi, pravi, obnavlja sve u 16 i sve savrseno funkcionise.

Dilan Dog

pre 7 godina

Прво удео нафте у Руском БДП је око 13% и сваке годоне се смањује док је за време Јељцина био далеко већи.Друго нафта није обновљиви енергент и све ће је бити мање док се потпуно не исцрпе.А Русија има највеће залифе на свету.Тако да им се нигде не жури.Није џабе Олбрајтова рекла да није у реду да једна држава има толика природна богатства.

s

pre 7 godina

Morate da shvatite da Rusi i recimo Kinezi nisu razmazen narod i navikli su na borbu i sankcije dok zapadnjaci nisu i verujte mi jednog dana cete videti kad zapadne zemlje upadnu u ovakve probleme izbice gradjanski rat...

Kiki

pre 7 godina

@xim
Ti si jedan od onih koji geografiju uče na CNN-u i BBC-u umesto iz knjiga i vlastitog iskustva. Nisi ti burazeru video Rusiju nigde osim na americkim B-filmovima. Rusija je itekako normalna zemlja samo sto ti to nikada nisi video na vlastite oci. Ja sam recimo proputovao SAD, UK, Francusku, Italiju, Holandiju i nigde se nisam osecao bezbednije nego u Rusiji. Narod miran, kulturan, staložen, nigde nikakvog dranja kao kod nas. Srbija je jedno 50 godina iza Rusije po svemu. Ali bas svemu. Čak i veliki gradovi poput Moskve i Sankt Pitera su vrlo čisti, bez buke, stresa. Gradski i medjugradski prevoz funkcionise kao u Svajcarskoj ili Japanu. Metro (izgradjen pre drugog svetskog rata) je takav kakvog Amerika nece imati ni za 50 godina. Propaganda radi cuda ali posle upoznavanja Rusije iz prve ruke nikada ne bi pozeleo da zivim na tom lepom i "čistom" Zapadu. Ni da mi plate. Nikagda.

ViscoSalejo

pre 7 godina

Valjda ce i Rusija nekad da bude normalna zemlja.
(xim, 12. avgust 2016 14:16)

Samo da nikad ne bude normalna ko Amerika...inace ce da nas bombraduju i jedni i drugi. Ovako bar imamo jedne koji nece da nas ubijaju...

nisu bajke

pre 7 godina

Povećao se promet željeznice za 1.8% i Rusija više ne zavisi od nafte. Ruske bajke i basne.
(Equilibrium, 12. avgust 2016 13:55)
Rusija je zemlja sa 140 miliona stanovnika, klimom gorom od nase milion puta i uspeva da izadje polako i krize bez obzira i na sakcije i pad cene energenata.
Sta je sa nasim genijalcem koji svoje uspehe hvali na sva usta a mi zivimo kao nikada lose, sa tendencijom svakodnevnog pogorsanja.Hvali se koliko su Kinezi napravili autoputa a zemlju zaduzio 10 milijardi dolara za 4 godine.I moli te iste propale Ruse da nam pomognu.

ne plašim se ja za njih

pre 7 godina

rusija ima veliku unutrašnju potrošnju, sobzirom na veličinu i broj stanovnika. tako da neke sankcije ili svetska blokada teško mogu da nanesu neku veliku štetu. osim toga rusija se graniči sa kinom a preko mora joj je otvoren direktan put do indije, dakle dve mnogoljudne zemlje sa ekonomijom i potrošnom u usponu sa kojima imaju veliku robnu razmenu.
nije zanemarljiva ni razmena sa turskom i iranom (sa kojima se graniči), takođe zemljama sa velikim privrednim zamahom.

Helena

pre 7 godina

Ako ih EU bude dovoljno dugo držala pod sankcijama postaće samodovoljni, niko i nista im više nece trebati, razviće ono što nemaju, proizvodice ono sto im treba, a neće ono sto ne mogu da izvezu. Lako je kad si veliki i bogat prirodnim resursima.

xim

pre 7 godina

Rusija je imala ogromnu dobit od nafte i gasa pre pada cene na trzistu. Nikada nece moci da dostignu takav profit! Ali dobro, sve sto je bolje danas nego juce, dobra je vest. Valjda ce i Rusija nekad da bude normalna zemlja.

Konfuzionista

pre 7 godina

Samo u srpskoj vesti i na stpskom portalu ocigledna i to tragicna recesija nekoliko kvartala uzastopno moze da se nazove uspehom i 'pulsom koji kuca jace' ili sta vec... Budalastina

Hhahahahha

pre 7 godina

@Oni koji nisu bili u Rusiji nemaju pojma šta je Rusija! Rusija je zemlja budućnosti!
(D.P., 12. avgust 2016 18:25
Sta si ti video u Rusiji tako pametan? Niko od vas jos ni jedan argument nije izneo u prilog nekoj tvrdnji, niti kad pricate ko je jaci i zasto je jaci na vojnoj sceni. Za Rusiju kao papagaji samo znate nafta i gas, a ne znate da su to rezerve za jos plafon 50 godina koje ce protrcati a i ovako zive bedno (NAROD-90%). Ekonomija? Sta su oni proizveli od garderobe, tehnike za domacinstvo, vozila (osim vojna - znaci njima odgovara jedino rat da zive)?
Dosta bre vise o diktaturi. Kako su fino mnogi srbi otisli na Zapad jer smatraju da je tamo bolje. Zasto lepo vi rusofili se ne odselite u Rusiju pa okusite na svojoj kozi i priredite to zadovoljstvo zivota svojim najmilijima? Obavezno i decu da odvedete, posto ih vec tako vaspitavate.
A ovi sto su ti dali pluseve su sigurno bili u Rusiji. Kad bi im mapu pokazali tako obrazovanim promasili bi, iako je onolika Rusija geografski.
To je taj deo drustva, onaj gubitnicki mentalitet.

EU Citizen

pre 7 godina

Poljoprivreda će teško da ih usreći, velika je tu konkurencija, a oni niti su sposobni da budu jeftini, niti imaju tradiciju i know-how za specijalne proizvode sa visokom pridanom vrednošću. Mislim da ih čeka bankrot kao osamdesetih, možda ne bukvalna glad kao onda, ali neće biti ni daleko.

Pero

pre 7 godina

Nit iko rece cime su se oni to resili zavisnosti od nafte, nit da Blumberg mozda folira dok cekaju ponovni ruski banktor niskom cenom nafte - kao i krajem osamdesetih (ko ne zna nek pogleda pad cena dve godine pre toga).

Jadna li si ruljo koja nista ne razume.

Realnost

pre 7 godina

Naravano,kad na vrbi rodi grožđe.Kad je tako želim im da im zauvijek bude ovako dobro.Gori im pod nogama pa svakodnevno šire dezinformacije.

Gradjanin

pre 7 godina

@Ove sankcije ce biti nesto najbolje sto se desilo Rusiji u zadnjih 100g.
(Moler, 12. avgust 2016 15:31)

Ja predlazem i molim SAD i EU da po svaku cenu nikad ne ukinu Rusiji sankcije. A posto vi rusofili tvrdite da to Moskvi odgovara i prija, onda da zamolimo i Vucica da im zvanicno Srbija uvede sankcije.
Ne znam samo sta cekamo?

Kinaski

pre 7 godina

Jaoo, presisace Nemacku za manje od 6 meseci-sarkazam naravno.
Znate kako, moze da pocne da pulsira ali puls treba da se odrzi, nacija da izgradi sistem a ne da se oslanja na jednog covek koga sutra moze da strefi srcka ne daj Boze. Tako da, nije to bas tako sjajno o bajno.

Kad voliš Putina, ne moraš da googlaš

pre 7 godina

A baš u tom drugom kvartalu je cena sirove nafte rasla non stop, ukupno za više od 25%, dok u julu nije opet počela da pada: http://m.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx?timeframe=6m ... Jao, Rusi, ko vas ne zna, skupo bi vas platio. Pa ne gradi se zdrava ekonomija preko noći, po potrebi. Zavisnost od nafte je kao zavisnost od heroina: teško se sa toga skida.

Bane Nestorovic

pre 7 godina

Zemlja koja je dva puta razorena do temelja, uništena "demokratijom", sabotirana ( zamislite samo se ruski sportisti dopinguj) ponovo je velesila. Verovatno je stratezima pokoravanja Rusije vveć muka od ovoliko promašaja.

marko

pre 7 godina

"ne zavisi od nafte..."???????
Ako koriste naftu za bilo šta onda i ZAVISE OD NJE.
Ja mislio našli rešenje a ono gomila korumpiranih ekonoma izveštavaju kako im se naredi....

nevski

pre 7 godina

Ako je ko bio u Rusiji zna vrlo dobro da su Rusi u principu neradnici,zele samo da rukovode,pa makar i nepismeni,takvo je bar moje iskustvo. E sad,ako nista drugo,sankcije su ih naterale da stave prst na celo,i,shvatili su da malo mora i da se rinta. S te strane,sto duze sankcije to ce bolje biti Rusima zbog domace proizvodnje.
Sto se tice bede u Rusiji,to su floskule iz devedesetih,danasnja Rusija,nije sjajna,ali kad neko kaze zivi se po gradovima pristojno,sela gora nego nasa,taj nije svestan da je region Moskve precnika 150km,mada Rusi sami kazu preko 200,tu ljudi zivi minimum 12 miliona ljudi,Piter je isto ogroman...Perm,grad na Uralu...pa tamo bez specijalnih dozvola nemozes kao stranac da udjes,vojna industrija....pa Kanti Mansijsk,grad gasa,nastao ni iz cega,preko noci....nisam se bavio procentom gradskog stanovnistva u Rusiji,ali,definitivno minimum pola populacije zivi po gradovima,i,bolje zive nego mi ovde....Sela,definitivno,jesu bedna iz razloga i zaostavstine sovhoza i kolhoza te kolektivnog nerada,ali,gledam pre nekoliko meseci,menjaju se i tu stvari....
uglavnom,gledajmo mi sebe,ja se za njih uopste ne brinem....prostranstvo,potencijal i resursi su neograniceni,pitajte zapad...

stranac

pre 7 godina

meni je fascinantno kako vi srbi uvek mozete toliko da komentarisete druge zemlje, konkretno u ovom slucaju rusiju,pa cak jos dosta vas da nije ni krocilo tamo,a da ne gledate u vase dvoriste! vi ustvari nebi trebali ni o kome da komentarisete, jer vasa zemlja je toliko zaglibljena, da ne mozete stanje ni za sto godina da popravite.

eh

pre 7 godina

(nevski, 13. avgust 2016 10:02)
Kada vec poredite nasa sela sa Ruskim morali bi znati da se to nije za poredjenje. U Rusiji postoje tri vrste, derevna, poselok i poselok gorodskog tipa. Svakom mestu je propisano sta mora da ima od sadrzaja. Ja to jako dobro znam, ziveo sam u derevni i skoro svakodnevno isao u poselok gorodskog tipa.

EU Citizen

pre 7 godina

Poljoprivreda će teško da ih usreći, velika je tu konkurencija, a oni niti su sposobni da budu jeftini, niti imaju tradiciju i know-how za specijalne proizvode sa visokom pridanom vrednošću. Mislim da ih čeka bankrot kao osamdesetih, možda ne bukvalna glad kao onda, ali neće biti ni daleko.

Realnost

pre 7 godina

Naravano,kad na vrbi rodi grožđe.Kad je tako želim im da im zauvijek bude ovako dobro.Gori im pod nogama pa svakodnevno šire dezinformacije.

xim

pre 7 godina

Rusija je imala ogromnu dobit od nafte i gasa pre pada cene na trzistu. Nikada nece moci da dostignu takav profit! Ali dobro, sve sto je bolje danas nego juce, dobra je vest. Valjda ce i Rusija nekad da bude normalna zemlja.

Pero

pre 7 godina

Nit iko rece cime su se oni to resili zavisnosti od nafte, nit da Blumberg mozda folira dok cekaju ponovni ruski banktor niskom cenom nafte - kao i krajem osamdesetih (ko ne zna nek pogleda pad cena dve godine pre toga).

Jadna li si ruljo koja nista ne razume.

Hhahahahha

pre 7 godina

@Oni koji nisu bili u Rusiji nemaju pojma šta je Rusija! Rusija je zemlja budućnosti!
(D.P., 12. avgust 2016 18:25
Sta si ti video u Rusiji tako pametan? Niko od vas jos ni jedan argument nije izneo u prilog nekoj tvrdnji, niti kad pricate ko je jaci i zasto je jaci na vojnoj sceni. Za Rusiju kao papagaji samo znate nafta i gas, a ne znate da su to rezerve za jos plafon 50 godina koje ce protrcati a i ovako zive bedno (NAROD-90%). Ekonomija? Sta su oni proizveli od garderobe, tehnike za domacinstvo, vozila (osim vojna - znaci njima odgovara jedino rat da zive)?
Dosta bre vise o diktaturi. Kako su fino mnogi srbi otisli na Zapad jer smatraju da je tamo bolje. Zasto lepo vi rusofili se ne odselite u Rusiju pa okusite na svojoj kozi i priredite to zadovoljstvo zivota svojim najmilijima? Obavezno i decu da odvedete, posto ih vec tako vaspitavate.
A ovi sto su ti dali pluseve su sigurno bili u Rusiji. Kad bi im mapu pokazali tako obrazovanim promasili bi, iako je onolika Rusija geografski.
To je taj deo drustva, onaj gubitnicki mentalitet.

Kiki

pre 7 godina

@xim
Ti si jedan od onih koji geografiju uče na CNN-u i BBC-u umesto iz knjiga i vlastitog iskustva. Nisi ti burazeru video Rusiju nigde osim na americkim B-filmovima. Rusija je itekako normalna zemlja samo sto ti to nikada nisi video na vlastite oci. Ja sam recimo proputovao SAD, UK, Francusku, Italiju, Holandiju i nigde se nisam osecao bezbednije nego u Rusiji. Narod miran, kulturan, staložen, nigde nikakvog dranja kao kod nas. Srbija je jedno 50 godina iza Rusije po svemu. Ali bas svemu. Čak i veliki gradovi poput Moskve i Sankt Pitera su vrlo čisti, bez buke, stresa. Gradski i medjugradski prevoz funkcionise kao u Svajcarskoj ili Japanu. Metro (izgradjen pre drugog svetskog rata) je takav kakvog Amerika nece imati ni za 50 godina. Propaganda radi cuda ali posle upoznavanja Rusije iz prve ruke nikada ne bi pozeleo da zivim na tom lepom i "čistom" Zapadu. Ni da mi plate. Nikagda.

Gradjanin

pre 7 godina

@Ove sankcije ce biti nesto najbolje sto se desilo Rusiji u zadnjih 100g.
(Moler, 12. avgust 2016 15:31)

Ja predlazem i molim SAD i EU da po svaku cenu nikad ne ukinu Rusiji sankcije. A posto vi rusofili tvrdite da to Moskvi odgovara i prija, onda da zamolimo i Vucica da im zvanicno Srbija uvede sankcije.
Ne znam samo sta cekamo?

Kinaski

pre 7 godina

Jaoo, presisace Nemacku za manje od 6 meseci-sarkazam naravno.
Znate kako, moze da pocne da pulsira ali puls treba da se odrzi, nacija da izgradi sistem a ne da se oslanja na jednog covek koga sutra moze da strefi srcka ne daj Boze. Tako da, nije to bas tako sjajno o bajno.

s

pre 7 godina

Morate da shvatite da Rusi i recimo Kinezi nisu razmazen narod i navikli su na borbu i sankcije dok zapadnjaci nisu i verujte mi jednog dana cete videti kad zapadne zemlje upadnu u ovakve probleme izbice gradjanski rat...

Kad voliš Putina, ne moraš da googlaš

pre 7 godina

A baš u tom drugom kvartalu je cena sirove nafte rasla non stop, ukupno za više od 25%, dok u julu nije opet počela da pada: http://m.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx?timeframe=6m ... Jao, Rusi, ko vas ne zna, skupo bi vas platio. Pa ne gradi se zdrava ekonomija preko noći, po potrebi. Zavisnost od nafte je kao zavisnost od heroina: teško se sa toga skida.

Mara

pre 7 godina

Evo me u Moskvi, nisam rusofil, ali ovde sve odlicno funcionise! U odnosu na Srbiju sto godina su ispred, ne vidim raliku u odnosu na npr Nemacku. Narod kulturan, miran, po metroima pichi klasika, ne pljuju, ne dernjaju se, ne pijanche, gospoda su u odnosu na Balkance. Nemam pojma kakva je unutrasnjost Rusije, ali ovde se gradi, pravi, obnavlja sve u 16 i sve savrseno funkcionise.

ViscoSalejo

pre 7 godina

Valjda ce i Rusija nekad da bude normalna zemlja.
(xim, 12. avgust 2016 14:16)

Samo da nikad ne bude normalna ko Amerika...inace ce da nas bombraduju i jedni i drugi. Ovako bar imamo jedne koji nece da nas ubijaju...

Konfuzionista

pre 7 godina

Samo u srpskoj vesti i na stpskom portalu ocigledna i to tragicna recesija nekoliko kvartala uzastopno moze da se nazove uspehom i 'pulsom koji kuca jace' ili sta vec... Budalastina

Dilan Dog

pre 7 godina

Прво удео нафте у Руском БДП је око 13% и сваке годоне се смањује док је за време Јељцина био далеко већи.Друго нафта није обновљиви енергент и све ће је бити мање док се потпуно не исцрпе.А Русија има највеће залифе на свету.Тако да им се нигде не жури.Није џабе Олбрајтова рекла да није у реду да једна држава има толика природна богатства.

Helena

pre 7 godina

Ako ih EU bude dovoljno dugo držala pod sankcijama postaće samodovoljni, niko i nista im više nece trebati, razviće ono što nemaju, proizvodice ono sto im treba, a neće ono sto ne mogu da izvezu. Lako je kad si veliki i bogat prirodnim resursima.

ne plašim se ja za njih

pre 7 godina

rusija ima veliku unutrašnju potrošnju, sobzirom na veličinu i broj stanovnika. tako da neke sankcije ili svetska blokada teško mogu da nanesu neku veliku štetu. osim toga rusija se graniči sa kinom a preko mora joj je otvoren direktan put do indije, dakle dve mnogoljudne zemlje sa ekonomijom i potrošnom u usponu sa kojima imaju veliku robnu razmenu.
nije zanemarljiva ni razmena sa turskom i iranom (sa kojima se graniči), takođe zemljama sa velikim privrednim zamahom.

nisu bajke

pre 7 godina

Povećao se promet željeznice za 1.8% i Rusija više ne zavisi od nafte. Ruske bajke i basne.
(Equilibrium, 12. avgust 2016 13:55)
Rusija je zemlja sa 140 miliona stanovnika, klimom gorom od nase milion puta i uspeva da izadje polako i krize bez obzira i na sakcije i pad cene energenata.
Sta je sa nasim genijalcem koji svoje uspehe hvali na sva usta a mi zivimo kao nikada lose, sa tendencijom svakodnevnog pogorsanja.Hvali se koliko su Kinezi napravili autoputa a zemlju zaduzio 10 milijardi dolara za 4 godine.I moli te iste propale Ruse da nam pomognu.

Bane Nestorovic

pre 7 godina

Zemlja koja je dva puta razorena do temelja, uništena "demokratijom", sabotirana ( zamislite samo se ruski sportisti dopinguj) ponovo je velesila. Verovatno je stratezima pokoravanja Rusije vveć muka od ovoliko promašaja.

marko

pre 7 godina

"ne zavisi od nafte..."???????
Ako koriste naftu za bilo šta onda i ZAVISE OD NJE.
Ja mislio našli rešenje a ono gomila korumpiranih ekonoma izveštavaju kako im se naredi....

nevski

pre 7 godina

Ako je ko bio u Rusiji zna vrlo dobro da su Rusi u principu neradnici,zele samo da rukovode,pa makar i nepismeni,takvo je bar moje iskustvo. E sad,ako nista drugo,sankcije su ih naterale da stave prst na celo,i,shvatili su da malo mora i da se rinta. S te strane,sto duze sankcije to ce bolje biti Rusima zbog domace proizvodnje.
Sto se tice bede u Rusiji,to su floskule iz devedesetih,danasnja Rusija,nije sjajna,ali kad neko kaze zivi se po gradovima pristojno,sela gora nego nasa,taj nije svestan da je region Moskve precnika 150km,mada Rusi sami kazu preko 200,tu ljudi zivi minimum 12 miliona ljudi,Piter je isto ogroman...Perm,grad na Uralu...pa tamo bez specijalnih dozvola nemozes kao stranac da udjes,vojna industrija....pa Kanti Mansijsk,grad gasa,nastao ni iz cega,preko noci....nisam se bavio procentom gradskog stanovnistva u Rusiji,ali,definitivno minimum pola populacije zivi po gradovima,i,bolje zive nego mi ovde....Sela,definitivno,jesu bedna iz razloga i zaostavstine sovhoza i kolhoza te kolektivnog nerada,ali,gledam pre nekoliko meseci,menjaju se i tu stvari....
uglavnom,gledajmo mi sebe,ja se za njih uopste ne brinem....prostranstvo,potencijal i resursi su neograniceni,pitajte zapad...

stranac

pre 7 godina

meni je fascinantno kako vi srbi uvek mozete toliko da komentarisete druge zemlje, konkretno u ovom slucaju rusiju,pa cak jos dosta vas da nije ni krocilo tamo,a da ne gledate u vase dvoriste! vi ustvari nebi trebali ni o kome da komentarisete, jer vasa zemlja je toliko zaglibljena, da ne mozete stanje ni za sto godina da popravite.

eh

pre 7 godina

(nevski, 13. avgust 2016 10:02)
Kada vec poredite nasa sela sa Ruskim morali bi znati da se to nije za poredjenje. U Rusiji postoje tri vrste, derevna, poselok i poselok gorodskog tipa. Svakom mestu je propisano sta mora da ima od sadrzaja. Ja to jako dobro znam, ziveo sam u derevni i skoro svakodnevno isao u poselok gorodskog tipa.