Sreda, 10.08.2016.

19:41

Stiglic: Evro je rođen s greškom

Odluka da se stvori jedinstvena valuta bez institucija koje bi je štitile, bila je fatalna za evrozonu, rekao je nobelovac i ekonomista Džozef Stiglic.

Izvor: B92

Stiglic: Evro je roðen s greškom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

hehe

pre 7 godina

Nemogu da verujem sad neki ovde znaju bolje od coveka koji je nobelovac i glavni ekonomista svetske banke.
(Gollum, 11. avgust 2016 08:12)
Zna on sve ali to ne znaci da je dobronameran.

Sale

pre 7 godina

Svetska banka. To beše "međunarodna" organizacija čijeg direktora imenuje američki predsednik? Ta firma zajedno sa MMF-om i ostalim "međunarodnim" organizacijama je i stvorila Euro. Sada se Stiglic pravi mnogo pametan a i sam je učestvovao u njegovom stvaranju. Sve u svemu uvođenje Eura je bila najveća pljačka u istoriji čovečanstva. Pre zvaničnog uvođenja paritet je bio 1 DEM = 1 €. Skoro sam pronašao neke fiskalne račune iz Nemačke iz tog doba gde se to i vidi. Kada je zvanično uveden, posle mesec dva, paritet je bio 2 DEM = 1 €. Što znači da su npr. svi štedni depoziti prepolovljeni. Ko je jedini dobitnik u svemu tome? Rotšildi, Rokfeleri i sve svetske krvopije koji su umislili da su bogovi i da su oni na zemlji da bi određivali sudbinu čovečanstva. A Svetska banka, MMF i ostale lihvarske organizacije su oni stvorili da bi siromašni bili još siromašniji a oni još više bogatiji. Verovatno misle da se to bogatstvo može odneti na onaj svet ili da će večno živeti.

Veliki brat

pre 7 godina

Treba poslušati na tu temu i neke naše ekonomiste, recimo npr. šta kaže Prof. Miodrag Zec baš na tu temu.

Naime, mnoge članice EU koje su uvele evro kao valutu imaju problem sa spoljnotrgovinskim deficitom, jer ne mogu da utiču na vrednost valute koju koriste, a time ni da pomažu svojoj privredi da bude konkurentija u izvozu (npr. slabljenjem svoje valute).

Najbolji primer je Slovenija, u kojoj su plate poprilično smanjene nakon uvođenja evra, jer se plate više nisu mogle podizati štampanjem svoje valute i kontrolom inflacije.



Takođe, veliki problem predstavlja i to što jake kompanije iz najjačih ekonomija EU (prvenstveno Nemačke) maltene uništavaju konkurenciju iz siromašnijih članica, usled čega se povećava nezaposlenost i smanjuje likvidnost tih članica.

U SAD je svejedno gde će se zatvoriti npr. čeličana ili fabrika kućnih aparata, radnici će preći u neku fabriku u drugoj saveznoj državi, oni su svi amerikanci i svejedno je u kojoj saveznoj državi žive, samo je bitno da imaju posao i platu.

U EU nije svejedno da li će biti zatvorena čeličana u Nemačkoj ili u Francuskoj (a interesantno je da su uglavnom nemačke čeličane preživele proces stvaranja Zajednice za ugalj i čelik, preteče EU, dok je veliki broj njih u Francusoj i drugim zemljama zatvoren.


Ovakva EU sa ovakvim evrom odgovara SAMO Nemačkoj, jer je jedina koja je neto izvoznik (ima veći izvoz od uvoza), svima ostalima manje ili više NE odgovara, i što se više čeka, biće sve gore.

Brkati feudalac

pre 7 godina

Dolari, svajcarski franci i monete vezane za marku, kao bugarski levi i bosanska konvertabilna. To u dzepu i po racunima. Evro samo po potrebi na aerodromu u Minhenu, cisto za cips i pivo u presedanju izmedju Newarka i Beograda

biće bolje

pre 7 godina

Sve je to jedna velika prevara banaka, možda nije ni problem u valuti, već je sam novac problem, treba nam sistem koji nije okrenut isključivo profitu, zbog novca smo uništili sve pa i planetu. Rast svetske ekonomije će stati polako dolazimo do zasićenja hiperprodukcijom pogotovu u bogatim državama. Bolje bi bilo da se pronađe neko novo rešenje za ekonomiju koja će biti mnogo slobodnija nego ova danas, i da bude okrenuta pravom progresu i boljitku za sve a ne samo za elite.

mihajlo

pre 7 godina

Evro je super, medjutim problem je sto americka elita nije vise u komfortu nego terba debelo da se upregne i to na nacin da ulaze svesno u crnu zonu. Evro ce daleko lakse biti, cim se konkretno zavrse stvari oko brexita, mozda se to nece odma videti ali videce se uskoro. Centralna banka EU dobija jos vise time na znacenju i sa time i to, sta vice gospodin. Glavni koncnicar EU su upravo ovi preko bare sa svojim satelitom u vidu Engleza.

Ivan

pre 7 godina

Evro zona je pocetak propasti EU. Tako ce se uciti u istoriskim knjigama. Cinjenica da su uveli evro zonu govori samo da su bili u gadnim problemima ali probleme nisu resili nego su odlucili da ih gurnu pod tepih. Toliko o ozbiljnosti EU.

ilija

pre 7 godina

Kodirajte auro napravite od njega kriptovalutu i onda može da bude i fleksibilan. Pre će to da se desi nego što bi se adaptirala postojeća struktura koja će to da prati. Ili još bolje, ako je merilo vrednosti neka bude višefazan, jedan deo pokriva evropske investicije, ostale faze socijalna plaćanja i to po zemljama, to bi smaknulo trenje sa eura kao mere.

petar

pre 7 godina

a evro je uveden da bi ameri osigurali da kad dodju pritisci sa istoka evropa nece da se raspadne jer ne moze - i taj su cilj i ostvarili u najvecoj meri (inace bi grcka vec bila van zone i pro-Ruska)

Zoki

pre 7 godina

Nisam siguran kako zamišlja fleksibilan evro, ili je valuta jedinstvena ili nije. Ako grčki evro vredi pola nemačkog - onda je grčki evro drahma, a nemački marka. Sve ostalo je lako razumljivo i argumentovano.

Trta

pre 7 godina

Hoću ja Nobelovu nagradu, manje gluposti pišem u komentarima nego što on izjavljuje. Eno Crna Gora propade što koristi Euro, a nije ni član EU. Bosna, Hrvatska, Makedonija imaju kurs fiksiran u Eurima što se svodi na isto. Ako neko i zapadne u krizu, recimo Hrvatska, to sigurno nije zbog fiksnog kursa već zbog nesposobne parazitske vlasti koja troši više nego što poreski obveznici mogu da plate.

Mikiveliki

pre 7 godina

Несумњиво паметан човек, а ипак не види основни разлог! Увођење заједничке монете је управо оно што најјачима одговара. Како ће слабији да прођу, знасе.

dragan

pre 7 godina

Jeste problem i EVro, ali glavni problem u stvaranju EU je sto nije stvorena kao jedinstvena fiskalna unija, sa jedinstvenim budzetom. Time Grcka ne bi recimo dugovala navodno Nemackoj, nego bi to zaista bio budetski problem EU. Mada tada i ne bi mogla imati toliki dug.

mozaks

pre 7 godina

evro je uveden samo da bi se spasila nemacka i njena ekonomija.inace bi proglasila bankrot.da je do toga doslo povuklo bi i jos neke jake ekonomije..

Bili Piton

pre 7 godina

Nije "Profesor u Kolumbiji" nego na UNIVERZITETU KOLUMBIJA u SAD!...
Inače je u pravu, a i više! Pogotovo što je EU prerasla u političku i interesnu zajednicu, čudnih kriterija i različitih standarda!

ilija

pre 7 godina

Teritorijalna verzija evra. Šta je smisao toga, evro iz grčke vredi pola evra u nemačkoj. Neka predju na kriptovalutu biće lakše za menjanje.

Saša

pre 7 godina

Šta znači fleksibilan euro? Da li je to da svaka zemlja ima svoj uro koji je u nekom kursu sa njemačkim eurom? U tim slučaju nevažno je da se zove euro, manje zbunjujuće bi bilo da se zove pezeta, lira, drahma...

naca

pre 7 godina

Fleksibilan evro ne odgovara Nemackoj, jer imamo sto su druge clanice EU slabasnije to je Nemacka bogatija i obratno. Da li je dobro imati evro i i samo prebogatu Nemacku koja ce pomagati siromasne clanice EU il fleksibalna evro i slabiju Nemacku pitanje je i da li bi Nemci tada napustil EU i evrozonu i onada bi i fleksibialn evro doziveo propast.

Historia Magistrea Vitae Est

pre 7 godina

Problem sa fleksibilnim Evrom, koji predlaze Stiglitz je politicka neizvodljivost takvog projekta ukoliko bi on bio jednostavan za administriranje, ili bi to bio suvise kompleksan monetarni sistem (neka vrsta unutrasnjeg deviznog kursa po kojem bi evro razmenjivale clanice te monetarne unije) koji bi gusio razmenu izmedju zemalja EU. Pravo resenje ipak ne moze biti tako jednostavno.

NN

pre 7 godina

Najveca greska je bila sto su se bili olabavili zadati kriterijumi za evro jer je samo nekoliko od tada 15 clanica ispunjavalo uslove , onda da bi se on uveo brzopleto su primljene neke drzave poput Grcke (gde su bile umupane silne pare najvise cak iz SAD da bi oni usli u evro zonu i ispunili uslove) i sto se dozvolile vec tada da 3 clanice ne moraju da uvedu evro. Trebali su da donsesu neces evro , moras da izadjes iz clanstva EU tako sada ne bi imali Bregzit vec bi bio na pocetku uvodjenaj evra . Onda su dozvoli ulazak jos 13 clanica a da se nije traziolo da ispune npr uslove za evro i da istog dana kada udju u EU uvode i evro ko valutu.

Nemanja44

pre 7 godina

(Saša, 10. avgust 2016 20:34)
To znaci da se ugledaju na Srbiju gde je dinar zvanicna valuta a moneterno je u Srbiji evro zvanicna valuta.Cak 70% transakcija je vezano za evro tako da smo mi evroizirana zemlja.Automobili, nekretnine i bilo koji veci posao je vezan za evro.

Nikola

pre 7 godina

Monetarna unija osim zajednicke monetarne politike zahteva i zajednicku fiskalnu politiku. Evropska centralna banka kontrolise kolicinu novca u opticaju, ali ne postoji telo koje bi kontrolisalo visinu poreza, naplatu poreza i trosenje javnog sektora u svakoj od zemalja clanica. Kriza je nastala jer Grcka i druge zemlje trose mnogo vise nego sto imaju i ne naplacuju porez od obveznika. Pristup Evrozoni i clanstvo Nemacke u istoj kao najace ekonomije omogucilo je zemljama kojima kreditori inace ne bi davali novac,pristup sredstvima po veoma niskoj kamatnoj stopi, a u mnogim zemljama politicari deficitarnim trosenjem kupuju izbore i javni mir. Znaci moralo bi da postoji regulatorno telo na nivou evrozone, faktici Sjedinjene drzave Evrope, kako bi postao odrziv sistem, ili ukinuti i zajednicku monetarnu politiku. Ali to je problem jer bi lokalne vlafe morale da predaju suverenitet visem regulatornom telu.

Nikola

pre 7 godina

Monetarna unija osim zajednicke monetarne politike zahteva i zajednicku fiskalnu politiku. Evropska centralna banka kontrolise kolicinu novca u opticaju, ali ne postoji telo koje bi kontrolisalo visinu poreza, naplatu poreza i trosenje javnog sektora u svakoj od zemalja clanica. Kriza je nastala jer Grcka i druge zemlje trose mnogo vise nego sto imaju i ne naplacuju porez od obveznika. Pristup Evrozoni i clanstvo Nemacke u istoj kao najace ekonomije omogucilo je zemljama kojima kreditori inace ne bi davali novac,pristup sredstvima po veoma niskoj kamatnoj stopi, a u mnogim zemljama politicari deficitarnim trosenjem kupuju izbore i javni mir. Znaci moralo bi da postoji regulatorno telo na nivou evrozone, faktici Sjedinjene drzave Evrope, kako bi postao odrziv sistem, ili ukinuti i zajednicku monetarnu politiku. Ali to je problem jer bi lokalne vlafe morale da predaju suverenitet visem regulatornom telu.

Nemanja44

pre 7 godina

(Saša, 10. avgust 2016 20:34)
To znaci da se ugledaju na Srbiju gde je dinar zvanicna valuta a moneterno je u Srbiji evro zvanicna valuta.Cak 70% transakcija je vezano za evro tako da smo mi evroizirana zemlja.Automobili, nekretnine i bilo koji veci posao je vezan za evro.

Saša

pre 7 godina

Šta znači fleksibilan euro? Da li je to da svaka zemlja ima svoj uro koji je u nekom kursu sa njemačkim eurom? U tim slučaju nevažno je da se zove euro, manje zbunjujuće bi bilo da se zove pezeta, lira, drahma...

NN

pre 7 godina

Najveca greska je bila sto su se bili olabavili zadati kriterijumi za evro jer je samo nekoliko od tada 15 clanica ispunjavalo uslove , onda da bi se on uveo brzopleto su primljene neke drzave poput Grcke (gde su bile umupane silne pare najvise cak iz SAD da bi oni usli u evro zonu i ispunili uslove) i sto se dozvolile vec tada da 3 clanice ne moraju da uvedu evro. Trebali su da donsesu neces evro , moras da izadjes iz clanstva EU tako sada ne bi imali Bregzit vec bi bio na pocetku uvodjenaj evra . Onda su dozvoli ulazak jos 13 clanica a da se nije traziolo da ispune npr uslove za evro i da istog dana kada udju u EU uvode i evro ko valutu.

Bili Piton

pre 7 godina

Nije "Profesor u Kolumbiji" nego na UNIVERZITETU KOLUMBIJA u SAD!...
Inače je u pravu, a i više! Pogotovo što je EU prerasla u političku i interesnu zajednicu, čudnih kriterija i različitih standarda!

dragan

pre 7 godina

Jeste problem i EVro, ali glavni problem u stvaranju EU je sto nije stvorena kao jedinstvena fiskalna unija, sa jedinstvenim budzetom. Time Grcka ne bi recimo dugovala navodno Nemackoj, nego bi to zaista bio budetski problem EU. Mada tada i ne bi mogla imati toliki dug.

Zoki

pre 7 godina

Nisam siguran kako zamišlja fleksibilan evro, ili je valuta jedinstvena ili nije. Ako grčki evro vredi pola nemačkog - onda je grčki evro drahma, a nemački marka. Sve ostalo je lako razumljivo i argumentovano.

Trta

pre 7 godina

Hoću ja Nobelovu nagradu, manje gluposti pišem u komentarima nego što on izjavljuje. Eno Crna Gora propade što koristi Euro, a nije ni član EU. Bosna, Hrvatska, Makedonija imaju kurs fiksiran u Eurima što se svodi na isto. Ako neko i zapadne u krizu, recimo Hrvatska, to sigurno nije zbog fiksnog kursa već zbog nesposobne parazitske vlasti koja troši više nego što poreski obveznici mogu da plate.

naca

pre 7 godina

Fleksibilan evro ne odgovara Nemackoj, jer imamo sto su druge clanice EU slabasnije to je Nemacka bogatija i obratno. Da li je dobro imati evro i i samo prebogatu Nemacku koja ce pomagati siromasne clanice EU il fleksibalna evro i slabiju Nemacku pitanje je i da li bi Nemci tada napustil EU i evrozonu i onada bi i fleksibialn evro doziveo propast.

Historia Magistrea Vitae Est

pre 7 godina

Problem sa fleksibilnim Evrom, koji predlaze Stiglitz je politicka neizvodljivost takvog projekta ukoliko bi on bio jednostavan za administriranje, ili bi to bio suvise kompleksan monetarni sistem (neka vrsta unutrasnjeg deviznog kursa po kojem bi evro razmenjivale clanice te monetarne unije) koji bi gusio razmenu izmedju zemalja EU. Pravo resenje ipak ne moze biti tako jednostavno.

mozaks

pre 7 godina

evro je uveden samo da bi se spasila nemacka i njena ekonomija.inace bi proglasila bankrot.da je do toga doslo povuklo bi i jos neke jake ekonomije..

mihajlo

pre 7 godina

Evro je super, medjutim problem je sto americka elita nije vise u komfortu nego terba debelo da se upregne i to na nacin da ulaze svesno u crnu zonu. Evro ce daleko lakse biti, cim se konkretno zavrse stvari oko brexita, mozda se to nece odma videti ali videce se uskoro. Centralna banka EU dobija jos vise time na znacenju i sa time i to, sta vice gospodin. Glavni koncnicar EU su upravo ovi preko bare sa svojim satelitom u vidu Engleza.

Mikiveliki

pre 7 godina

Несумњиво паметан човек, а ипак не види основни разлог! Увођење заједничке монете је управо оно што најјачима одговара. Како ће слабији да прођу, знасе.

ilija

pre 7 godina

Teritorijalna verzija evra. Šta je smisao toga, evro iz grčke vredi pola evra u nemačkoj. Neka predju na kriptovalutu biće lakše za menjanje.

Veliki brat

pre 7 godina

Treba poslušati na tu temu i neke naše ekonomiste, recimo npr. šta kaže Prof. Miodrag Zec baš na tu temu.

Naime, mnoge članice EU koje su uvele evro kao valutu imaju problem sa spoljnotrgovinskim deficitom, jer ne mogu da utiču na vrednost valute koju koriste, a time ni da pomažu svojoj privredi da bude konkurentija u izvozu (npr. slabljenjem svoje valute).

Najbolji primer je Slovenija, u kojoj su plate poprilično smanjene nakon uvođenja evra, jer se plate više nisu mogle podizati štampanjem svoje valute i kontrolom inflacije.



Takođe, veliki problem predstavlja i to što jake kompanije iz najjačih ekonomija EU (prvenstveno Nemačke) maltene uništavaju konkurenciju iz siromašnijih članica, usled čega se povećava nezaposlenost i smanjuje likvidnost tih članica.

U SAD je svejedno gde će se zatvoriti npr. čeličana ili fabrika kućnih aparata, radnici će preći u neku fabriku u drugoj saveznoj državi, oni su svi amerikanci i svejedno je u kojoj saveznoj državi žive, samo je bitno da imaju posao i platu.

U EU nije svejedno da li će biti zatvorena čeličana u Nemačkoj ili u Francuskoj (a interesantno je da su uglavnom nemačke čeličane preživele proces stvaranja Zajednice za ugalj i čelik, preteče EU, dok je veliki broj njih u Francusoj i drugim zemljama zatvoren.


Ovakva EU sa ovakvim evrom odgovara SAMO Nemačkoj, jer je jedina koja je neto izvoznik (ima veći izvoz od uvoza), svima ostalima manje ili više NE odgovara, i što se više čeka, biće sve gore.

petar

pre 7 godina

a evro je uveden da bi ameri osigurali da kad dodju pritisci sa istoka evropa nece da se raspadne jer ne moze - i taj su cilj i ostvarili u najvecoj meri (inace bi grcka vec bila van zone i pro-Ruska)

Ivan

pre 7 godina

Evro zona je pocetak propasti EU. Tako ce se uciti u istoriskim knjigama. Cinjenica da su uveli evro zonu govori samo da su bili u gadnim problemima ali probleme nisu resili nego su odlucili da ih gurnu pod tepih. Toliko o ozbiljnosti EU.

hehe

pre 7 godina

Nemogu da verujem sad neki ovde znaju bolje od coveka koji je nobelovac i glavni ekonomista svetske banke.
(Gollum, 11. avgust 2016 08:12)
Zna on sve ali to ne znaci da je dobronameran.

ilija

pre 7 godina

Kodirajte auro napravite od njega kriptovalutu i onda može da bude i fleksibilan. Pre će to da se desi nego što bi se adaptirala postojeća struktura koja će to da prati. Ili još bolje, ako je merilo vrednosti neka bude višefazan, jedan deo pokriva evropske investicije, ostale faze socijalna plaćanja i to po zemljama, to bi smaknulo trenje sa eura kao mere.

Sale

pre 7 godina

Svetska banka. To beše "međunarodna" organizacija čijeg direktora imenuje američki predsednik? Ta firma zajedno sa MMF-om i ostalim "međunarodnim" organizacijama je i stvorila Euro. Sada se Stiglic pravi mnogo pametan a i sam je učestvovao u njegovom stvaranju. Sve u svemu uvođenje Eura je bila najveća pljačka u istoriji čovečanstva. Pre zvaničnog uvođenja paritet je bio 1 DEM = 1 €. Skoro sam pronašao neke fiskalne račune iz Nemačke iz tog doba gde se to i vidi. Kada je zvanično uveden, posle mesec dva, paritet je bio 2 DEM = 1 €. Što znači da su npr. svi štedni depoziti prepolovljeni. Ko je jedini dobitnik u svemu tome? Rotšildi, Rokfeleri i sve svetske krvopije koji su umislili da su bogovi i da su oni na zemlji da bi određivali sudbinu čovečanstva. A Svetska banka, MMF i ostale lihvarske organizacije su oni stvorili da bi siromašni bili još siromašniji a oni još više bogatiji. Verovatno misle da se to bogatstvo može odneti na onaj svet ili da će večno živeti.

biće bolje

pre 7 godina

Sve je to jedna velika prevara banaka, možda nije ni problem u valuti, već je sam novac problem, treba nam sistem koji nije okrenut isključivo profitu, zbog novca smo uništili sve pa i planetu. Rast svetske ekonomije će stati polako dolazimo do zasićenja hiperprodukcijom pogotovu u bogatim državama. Bolje bi bilo da se pronađe neko novo rešenje za ekonomiju koja će biti mnogo slobodnija nego ova danas, i da bude okrenuta pravom progresu i boljitku za sve a ne samo za elite.

Brkati feudalac

pre 7 godina

Dolari, svajcarski franci i monete vezane za marku, kao bugarski levi i bosanska konvertabilna. To u dzepu i po racunima. Evro samo po potrebi na aerodromu u Minhenu, cisto za cips i pivo u presedanju izmedju Newarka i Beograda

mozaks

pre 7 godina

evro je uveden samo da bi se spasila nemacka i njena ekonomija.inace bi proglasila bankrot.da je do toga doslo povuklo bi i jos neke jake ekonomije..

Trta

pre 7 godina

Hoću ja Nobelovu nagradu, manje gluposti pišem u komentarima nego što on izjavljuje. Eno Crna Gora propade što koristi Euro, a nije ni član EU. Bosna, Hrvatska, Makedonija imaju kurs fiksiran u Eurima što se svodi na isto. Ako neko i zapadne u krizu, recimo Hrvatska, to sigurno nije zbog fiksnog kursa već zbog nesposobne parazitske vlasti koja troši više nego što poreski obveznici mogu da plate.

Ivan

pre 7 godina

Evro zona je pocetak propasti EU. Tako ce se uciti u istoriskim knjigama. Cinjenica da su uveli evro zonu govori samo da su bili u gadnim problemima ali probleme nisu resili nego su odlucili da ih gurnu pod tepih. Toliko o ozbiljnosti EU.

mihajlo

pre 7 godina

Evro je super, medjutim problem je sto americka elita nije vise u komfortu nego terba debelo da se upregne i to na nacin da ulaze svesno u crnu zonu. Evro ce daleko lakse biti, cim se konkretno zavrse stvari oko brexita, mozda se to nece odma videti ali videce se uskoro. Centralna banka EU dobija jos vise time na znacenju i sa time i to, sta vice gospodin. Glavni koncnicar EU su upravo ovi preko bare sa svojim satelitom u vidu Engleza.

ilija

pre 7 godina

Kodirajte auro napravite od njega kriptovalutu i onda može da bude i fleksibilan. Pre će to da se desi nego što bi se adaptirala postojeća struktura koja će to da prati. Ili još bolje, ako je merilo vrednosti neka bude višefazan, jedan deo pokriva evropske investicije, ostale faze socijalna plaćanja i to po zemljama, to bi smaknulo trenje sa eura kao mere.

NN

pre 7 godina

Najveca greska je bila sto su se bili olabavili zadati kriterijumi za evro jer je samo nekoliko od tada 15 clanica ispunjavalo uslove , onda da bi se on uveo brzopleto su primljene neke drzave poput Grcke (gde su bile umupane silne pare najvise cak iz SAD da bi oni usli u evro zonu i ispunili uslove) i sto se dozvolile vec tada da 3 clanice ne moraju da uvedu evro. Trebali su da donsesu neces evro , moras da izadjes iz clanstva EU tako sada ne bi imali Bregzit vec bi bio na pocetku uvodjenaj evra . Onda su dozvoli ulazak jos 13 clanica a da se nije traziolo da ispune npr uslove za evro i da istog dana kada udju u EU uvode i evro ko valutu.

Bili Piton

pre 7 godina

Nije "Profesor u Kolumbiji" nego na UNIVERZITETU KOLUMBIJA u SAD!...
Inače je u pravu, a i više! Pogotovo što je EU prerasla u političku i interesnu zajednicu, čudnih kriterija i različitih standarda!

Brkati feudalac

pre 7 godina

Dolari, svajcarski franci i monete vezane za marku, kao bugarski levi i bosanska konvertabilna. To u dzepu i po racunima. Evro samo po potrebi na aerodromu u Minhenu, cisto za cips i pivo u presedanju izmedju Newarka i Beograda

naca

pre 7 godina

Fleksibilan evro ne odgovara Nemackoj, jer imamo sto su druge clanice EU slabasnije to je Nemacka bogatija i obratno. Da li je dobro imati evro i i samo prebogatu Nemacku koja ce pomagati siromasne clanice EU il fleksibalna evro i slabiju Nemacku pitanje je i da li bi Nemci tada napustil EU i evrozonu i onada bi i fleksibialn evro doziveo propast.

petar

pre 7 godina

a evro je uveden da bi ameri osigurali da kad dodju pritisci sa istoka evropa nece da se raspadne jer ne moze - i taj su cilj i ostvarili u najvecoj meri (inace bi grcka vec bila van zone i pro-Ruska)

ilija

pre 7 godina

Teritorijalna verzija evra. Šta je smisao toga, evro iz grčke vredi pola evra u nemačkoj. Neka predju na kriptovalutu biće lakše za menjanje.

Nikola

pre 7 godina

Monetarna unija osim zajednicke monetarne politike zahteva i zajednicku fiskalnu politiku. Evropska centralna banka kontrolise kolicinu novca u opticaju, ali ne postoji telo koje bi kontrolisalo visinu poreza, naplatu poreza i trosenje javnog sektora u svakoj od zemalja clanica. Kriza je nastala jer Grcka i druge zemlje trose mnogo vise nego sto imaju i ne naplacuju porez od obveznika. Pristup Evrozoni i clanstvo Nemacke u istoj kao najace ekonomije omogucilo je zemljama kojima kreditori inace ne bi davali novac,pristup sredstvima po veoma niskoj kamatnoj stopi, a u mnogim zemljama politicari deficitarnim trosenjem kupuju izbore i javni mir. Znaci moralo bi da postoji regulatorno telo na nivou evrozone, faktici Sjedinjene drzave Evrope, kako bi postao odrziv sistem, ili ukinuti i zajednicku monetarnu politiku. Ali to je problem jer bi lokalne vlafe morale da predaju suverenitet visem regulatornom telu.

Saša

pre 7 godina

Šta znači fleksibilan euro? Da li je to da svaka zemlja ima svoj uro koji je u nekom kursu sa njemačkim eurom? U tim slučaju nevažno je da se zove euro, manje zbunjujuće bi bilo da se zove pezeta, lira, drahma...

biće bolje

pre 7 godina

Sve je to jedna velika prevara banaka, možda nije ni problem u valuti, već je sam novac problem, treba nam sistem koji nije okrenut isključivo profitu, zbog novca smo uništili sve pa i planetu. Rast svetske ekonomije će stati polako dolazimo do zasićenja hiperprodukcijom pogotovu u bogatim državama. Bolje bi bilo da se pronađe neko novo rešenje za ekonomiju koja će biti mnogo slobodnija nego ova danas, i da bude okrenuta pravom progresu i boljitku za sve a ne samo za elite.

Veliki brat

pre 7 godina

Treba poslušati na tu temu i neke naše ekonomiste, recimo npr. šta kaže Prof. Miodrag Zec baš na tu temu.

Naime, mnoge članice EU koje su uvele evro kao valutu imaju problem sa spoljnotrgovinskim deficitom, jer ne mogu da utiču na vrednost valute koju koriste, a time ni da pomažu svojoj privredi da bude konkurentija u izvozu (npr. slabljenjem svoje valute).

Najbolji primer je Slovenija, u kojoj su plate poprilično smanjene nakon uvođenja evra, jer se plate više nisu mogle podizati štampanjem svoje valute i kontrolom inflacije.



Takođe, veliki problem predstavlja i to što jake kompanije iz najjačih ekonomija EU (prvenstveno Nemačke) maltene uništavaju konkurenciju iz siromašnijih članica, usled čega se povećava nezaposlenost i smanjuje likvidnost tih članica.

U SAD je svejedno gde će se zatvoriti npr. čeličana ili fabrika kućnih aparata, radnici će preći u neku fabriku u drugoj saveznoj državi, oni su svi amerikanci i svejedno je u kojoj saveznoj državi žive, samo je bitno da imaju posao i platu.

U EU nije svejedno da li će biti zatvorena čeličana u Nemačkoj ili u Francuskoj (a interesantno je da su uglavnom nemačke čeličane preživele proces stvaranja Zajednice za ugalj i čelik, preteče EU, dok je veliki broj njih u Francusoj i drugim zemljama zatvoren.


Ovakva EU sa ovakvim evrom odgovara SAMO Nemačkoj, jer je jedina koja je neto izvoznik (ima veći izvoz od uvoza), svima ostalima manje ili više NE odgovara, i što se više čeka, biće sve gore.

Nemanja44

pre 7 godina

(Saša, 10. avgust 2016 20:34)
To znaci da se ugledaju na Srbiju gde je dinar zvanicna valuta a moneterno je u Srbiji evro zvanicna valuta.Cak 70% transakcija je vezano za evro tako da smo mi evroizirana zemlja.Automobili, nekretnine i bilo koji veci posao je vezan za evro.

Mikiveliki

pre 7 godina

Несумњиво паметан човек, а ипак не види основни разлог! Увођење заједничке монете је управо оно што најјачима одговара. Како ће слабији да прођу, знасе.

Historia Magistrea Vitae Est

pre 7 godina

Problem sa fleksibilnim Evrom, koji predlaze Stiglitz je politicka neizvodljivost takvog projekta ukoliko bi on bio jednostavan za administriranje, ili bi to bio suvise kompleksan monetarni sistem (neka vrsta unutrasnjeg deviznog kursa po kojem bi evro razmenjivale clanice te monetarne unije) koji bi gusio razmenu izmedju zemalja EU. Pravo resenje ipak ne moze biti tako jednostavno.

dragan

pre 7 godina

Jeste problem i EVro, ali glavni problem u stvaranju EU je sto nije stvorena kao jedinstvena fiskalna unija, sa jedinstvenim budzetom. Time Grcka ne bi recimo dugovala navodno Nemackoj, nego bi to zaista bio budetski problem EU. Mada tada i ne bi mogla imati toliki dug.

Sale

pre 7 godina

Svetska banka. To beše "međunarodna" organizacija čijeg direktora imenuje američki predsednik? Ta firma zajedno sa MMF-om i ostalim "međunarodnim" organizacijama je i stvorila Euro. Sada se Stiglic pravi mnogo pametan a i sam je učestvovao u njegovom stvaranju. Sve u svemu uvođenje Eura je bila najveća pljačka u istoriji čovečanstva. Pre zvaničnog uvođenja paritet je bio 1 DEM = 1 €. Skoro sam pronašao neke fiskalne račune iz Nemačke iz tog doba gde se to i vidi. Kada je zvanično uveden, posle mesec dva, paritet je bio 2 DEM = 1 €. Što znači da su npr. svi štedni depoziti prepolovljeni. Ko je jedini dobitnik u svemu tome? Rotšildi, Rokfeleri i sve svetske krvopije koji su umislili da su bogovi i da su oni na zemlji da bi određivali sudbinu čovečanstva. A Svetska banka, MMF i ostale lihvarske organizacije su oni stvorili da bi siromašni bili još siromašniji a oni još više bogatiji. Verovatno misle da se to bogatstvo može odneti na onaj svet ili da će večno živeti.

Zoki

pre 7 godina

Nisam siguran kako zamišlja fleksibilan evro, ili je valuta jedinstvena ili nije. Ako grčki evro vredi pola nemačkog - onda je grčki evro drahma, a nemački marka. Sve ostalo je lako razumljivo i argumentovano.

hehe

pre 7 godina

Nemogu da verujem sad neki ovde znaju bolje od coveka koji je nobelovac i glavni ekonomista svetske banke.
(Gollum, 11. avgust 2016 08:12)
Zna on sve ali to ne znaci da je dobronameran.