Subota, 06.08.2016.

16:51

Kako je Rumunija postala država za primer

Kako pogoditi optimalnu stopu poreza i napraviti jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi?

Izvor: B92

Kako je Rumunija postala država za primer IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Vlada

pre 7 godina

Puno je tih brzorastućih ekonomija,završilo na "dobošu"!,malo kome je MMF doneo sreću!,u vreme kako neko napisa "tiranina",Rumunija nije imala dolar duga!

Dambo

pre 7 godina

naši stručnjaci na vlasti povećaju pdv, smanje plate i penzije i misle da su nešto bitno napravili. posle toga naravno idu hvale kako nam deficit rekordno mali itd., a realne ekonomite nema nigde, nikakve industrije nikakve proizvodnje, ništa! klasično presipanje iz šupljeg u prazno i sve naravno preko leđe običnog čoveka za ministarske i činovničke beneficije.

slobodan ivanovic

pre 7 godina

banke su pustile pare u opticaj. Narod i firme se zaduzuju. Ksds banke povuku pare i pristupe izvrsavanju svojih dugovanja, a pre svega hipotekarnih dugovanjaprivreda Rumunije ce doziveti isti kraj kao i zve mnogobrojne drzave sirom zemljine lopte

Dragan

pre 7 godina

Tek onda kada prestanemo da govorimo da smo najbitnija zemlja u regionu, da smo najveće rastuća ekonomija u regionu, da sve znamo i umemo, i da smo uvek pobeđivali u svim ratovima od Kosovskog boja pa do današnjeg dana, e tada ce nam biti bolje.

Mi jednostavno ne umemo da priznamo koliko ne znamo i koliko smo u stvari mali. Što se pre pogledamo u ogledalo i kažemo sebi da ne znamo ništa ali smo voljni da naučimo i time napredujemo, tada ćemo krenuti napred. U suprotnom kao i do sada nećemo otići nikuda.

Đole

pre 7 godina

Najjača stavka im je da su ušli u EU, pa onda pametna porezna politika, pa nemaju Dačića, nemaju Vulina, Šešelja...
Ti buzdovani još uvek razmišljaju da li opšte u EU. Mi mu dođemo kao neka sila, pa ovi iz EU treba da nas mole. Bolje njima da ih Rusi malo podmažu, njihov džep je važniji.

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Kada pročitam ovakav tekst i slične njemu u kojima su opisani uspesi pojedinih zemalja koje se bile daleko iza nas, a sada su toliko ispred nas da im ni ledja ne vidimo, najviše me oduševi objasnjenje naših politikanata zbog čega tako nešto nikako nije primenljivo kod nas!

Rade

pre 7 godina

Samo Srbija tapka u mestu zbog ljudi u vlasti koji još uvek nose odoru marksizma - lenjinizma.
To se očito vidi u spoljnoj politici kojoj su drugi krivi za takav položaj.
Pa tako svakodnevni slogan im je ratno husacki.

Htc

pre 7 godina

O Srbiji i njenom rukovodstvu najbolje gorovi činjenica da iako smo tranzitna zemlja imamo najskuplje gorivo. Umesto da smanje akcize i povećaju prodaju a time i priliv u budžet po osnovu PDV, Vucko i ekipa i dalje dizu cenu pa tako svi pune rezervoare u Madjarskoj pa u Makedoniji a ti se Srbijo samo zanosi.

Analiticar amater

pre 7 godina

Tekst i primer Rumunije mi se svideo ali tamosnji politicari su odlucili da poprave stanje u zemlji a ovi nasi se brinu da poprave SVOJE stanje i da se u jedinici vremena sto pre nakradu.Veliki je lopovluk kod nas i to niko iskoreniti ne moze.

Mihajlo

pre 7 godina

........."Vodjo!",.........vidis li ovo,.....ili ti je samohvala potpuno zaslepila a prija ti "tokojevicka" okolina, uvakaci,.......ali dokle?
Otvori oci, ......probudi se I otarasi se tih I " spusti malo loptu" I ideju o velicini I najboljem u regionu. Malo realnosti ne bi skodilo!?
P.S.....nigde nisam cuo, procitao da u RU su peleme na ceni I upotrebi kod radno sposobnog stanovnistva?

stefke

pre 7 godina

Nije mi jasna jedna stvar. Ja sam IT preduzetnik i posmatram stvar iz svog ugla. Apsolutno sve drzave koje su ekonomski procvetale poslednjih godina su ulagale u IT. Ovaj tekst pokazuje koliko IT znaci i Rumuniji. Ni jednom nisam cuo za vreme ovih jadnika, a boga mi, ni DS-ovaca, da je neko makar spomenuo IT granu. Kao preporodicemo ekonomiju i privredu, a trenutno najbrze rastuca industrijska grana ih ne samo ne zanima, vec se ponasaju kao da im smeta. Zakoni koce ovu granu i bas ih briga, a time se bave samo kada se slihtaju Microsoftu i slicnima koji dolaze po jeftinu radnu snagu. Znate li koliko ima domacih IT kompanija, zar su oni nebitni?

Da se razumemo, potpuno podrzavam ideju guranja poljoprivrede i indusrije i sve ono sto navodno guraju, ali za mene je onaj ko prica o ekonomiji u dobu u kom se nalazimo, a kao prioritete nabroji sve potencijale osim onog najveceg u 21. veku, neko ko pojma nema o zivotu. Poredjenja radi, negde sam pronasao podatak da je dug Beograda 400 miliona evra. Whats app je prodat za 19 milijardi dolara!!! Toliko o tome koliko ovi nasi profesionalci znaju o ekonomiji. Beograd na vodi im je najveci ekonomski potencijal.

Majko mojaaaa!!!

aleks

pre 7 godina

Ovo što navodite kao primer ovde je politika liberalnog kapitalizma kreirana u Americi, i nisu je kreirali Čejni i Ramsfeld već je nastala Vašingtonskim konsenzusom. Donela je privredni bum Americi jer se sve meri privrednim rastom, ali pogledajte šta se u međuvremenu tamo desilo sa zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim sistemom. Ideja da će manje oporezivanje bogatih doneti blagostanje siromašnima je apsolutna laž koju su nam lepo upakovanu prodali ti isti bogati. Navodite primer Rumunije a da niste pitali prosečnog čoveka tamo kako živi. I niste rekli ako im je tako dobro, zašto beže u druge zemlje EU da rade. Takođe je žalosno da nam je ideal plata od 500 eur, ali i ako pogledate šta su 10 postulata vašingtonskog konsenzusa, Srbija ih je skoro sve ispunila, a i dalje smo bedni, verovatno bediji nego ikad. Dakle, liberalna privreda nam nije donela blagostanje.

Trump

pre 7 godina

Bugarska, Rumunija i Mađarska su tržišta sa ukupno ~40 mil. stanovnika, dok su se Srbi uhvatili Hrvatske i još nekih mikro tržišta iz SFRJ kao pijan plota. Onda ti još dođje, kao bivši Predsednik Tadić, i lupata o tome ako ne saradjujemo zajedno sa Hrvatima i ostalim bivšim Jugoslevenima, propascemo. Da, propasce oni i njihova ideja ali

Edo

pre 7 godina

Citam B92 (kao i druge web stranice u regionu) i obicno ne ostavljam komentare, ali sada moram. Ovaj tekst samo izgleda kao vrlo dobro napisan. I dok uopste ne sporim Rumunjski rast ekonomije, Arthur Laffer se nije bas proslavio:
1. Tokom Reaganove administracije SAD su zabiljezile najveci rast duga ikad u svojoj istoriji. Takodje, Reaganova adminsitracija je pare koje je izgubila od smanjena poreza andoknadila kroz rezanje soijalnih programa.
2. U clanku se takodje ne spominje da je 1987 doslo do kraha berze. Kada je na vlast dosao George H.W. Bush, prije svog prvog i jedinog mandata je morao povecati poreze jer tkz. "Reaganomics" je bila neodrziva.

Medjutim, onos to se u clanku uopste ne spominje jeste zadnja Lafferova avantura. 2011 Sam Brownback je prezueo guvernersku poziciju u Kasasu. Njegova ekonomska vodilja je Lafferov eksperiment. Brownback je uveo Laffera kao savjetnika. Laffer je iskoristio Kasas da dokaze svima u SAD da je tkz. "supply economics" uvijek bilo rjesenje i da niej upalilo zbog mjesanja liberalnih ekonomista (kriveci demokrate za krize). Sada je Laffer imao vrlo dobru priliku. Ultra-konzervativni guverner koji slusa Laffera i Republikanski Kongres u Kasasu. Rezultat: Najlosija ekonomiju u SAD, gdje je doslo i do odljeva uciteja, doktora itd. Danas u kansasu nedostaje oko 20% ucitelja i hronicni nedostatak doktora. Kansas takodje nije privukao nikakve velike firme, koje su odabrale vecinom Colorado u kojem su porezi daleko veci.

Pomorac

pre 7 godina

Rumunija se raspada. Radim sa Rumunima dugo godina na brodovima i od svukud su sirom Rumunije. Raspada se i totalna vezvlast. Imaju mafiju kao i mi samo sto su gori od nas

bilo i proslo

pre 7 godina

Sada su Rumunija i Poljska nova Jugoslavija. Njima trenutno dobro ide iz istog razloga zbog koga je nama dobro islo dok smo bili Jugoslavija. Nadajmo se da ce biti pametniji od Jugoslovena, za svoje dobro

Dredd

pre 7 godina

Devojka mi je iz Rumunije, zivimo skupa vec dugo, pa i kao programer znam ponesto o tome svemu. Rumunija jeste bolja otkako je Pontu zamenio Johanes, ali clanak je komedija. Kakvo odsustvo istrazivackog novinarstva...

Da bi bili Silikonska Dolina, mora prvo da pokrenu jos svojih firmi/projekata, kao BitDefender i CCSaga. Ovako im ostaju mrvice. O cirkusu sa iskopavanjem zlata da ne pricam.

Za drzavu 3 puta vecu od Srbije, nemaju mnogo velikih imena. Ali obzirom da se kod njih skoluje daleko vise IT kadra, uskoro ce da nas ostave iza sebe. Srbiji, srecom, informatika u skolama ne treba. Jos malo pa nam nece ni skole trebati. Toliko.

Stormwatch

pre 7 godina

Srbija kao slepo crevo sveta nema sta da trazi u poredjenju sa zemljama clanicama EU. To sto je Rumunija bila pre 25 godina, to je u najboljem slucaju Srbija danas. Ajte se vi lazne patrijote i nacionalisti manite uverenja da se samo jede i pije u Srbiji i da sunce samo kod vas izlazi, dovoljno ste unazadili Srbiju za buduce generacije jer je zemlja predmet sprdnje svugde po svetu.

zzarko

pre 7 godina

U zadnjih par godina u Srbiji je povecan porez na dobit sa 10 na 15% a ukinut poreski odbitak na investicije sto je jasna poruka investitorima da brisu odavde. pored toga je povecan PDV sa 18% na 20% i sa 8% na 10% a sve lokalne komunalne takse (reklama, basta itd) su povecane od 2-5 puta. O porez na imovinu i da ne pricam jer na okolnim selima Beograda njive vode kao gradsko gradjevinsko zemljiste pa je porez uvecan. Takodje je i porez na dividendu povecan sa 10% na 15%. E tako nasa vlast vidi izlazak iz krize samo ne znam kako se zove stanje gore od krize.

Magla oko nas

pre 7 godina

Toliko su Srbi opsednuti bivšim republikama Jugoslavije, kojima su dale novu definiciju reci "region", da su potpuno izgubili kompas sta se u regionu dešava. A region Srbije jesu Mađarska, Rumunija i Bugarska.

nemanja s.

pre 7 godina

Pogledajte samo koliko novih fabrika ima oko svakog većeg mesta npr. u rumunskom delu Banata. Vidi se i na Google maps. Plate su im oko 500 evra. Upravo jedan investitor seli deo svog pogona iz Rumunije u Kikindu. Nema dovoljno radnika tamo, jer daje minimalac.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

umunija i njena ekonomija stoga u svakom smislu rastu, a posebno se počeo razvijati informatičko-tehnološki sektor u Bukureštu, on beleži strahoviti porast zadnjih godina. IT je doprineo 6,1 odsto u BDP-u u prvom tromesečju ove godine. Do kraja godine očekuje se da će premašiti 10 odsto. U Rumuniji su, zahvaljujući razumnim cenama poslovanja, danas poslovnice nekih najboljih svetskih tehnoloških firmi, kao npr. Majkrosoft, IBM, Intel, Orakle, Adobe. Cene poslovanja su im znatno niže nego u Londonu. Iznajmljivanje je jeftinije za 84 odsto.

Rumunija je uspesno zatvorila sva poglavlja i iskoristila pristupne fondove EU. Clanica je EU i NATO, sto je najaci signal za investitore. Eto naslusasmo se tolikih prica nasih antievropskih propagandista o tome kako je u Rumuniji, Madjarskoj, Bugarskoj... losiji standard od naseg...

Aldebaran

pre 7 godina

(ocevidac, 6. avgust 2016 19:10)

Potpuno si u pravu za postojanje "autousporivača" u glavama ljudi, ali si naveo loš primer. Kamote lepe sreće da razne naše rukovodeće "Đure" imaju pametne ideje, ali ih ne primenjuju samo zbog netalasanja i straha od promena!

Na, naš problem je u tome što prosečni "Đura" na rukovodećem položaju je 100% nekompetentan i nesposoban za radno mesto koje zauzima, ali na koje je došao po partijsko-rođačko-zemljačkoj liniji.

Uzmimo kao primer nekog Đuru koji je na čelu poreske uprave (ali to može biti bilo šta drugo u državnoj upravi). On niti ima pojma kako bi nešto poboljšao, niti ga to uopšte zanima jer razmišlja otprilike ovako:

- Pošto nemam pojma kao stvar funkcioniše, kakvu god promenu da uvedem, mogu samo da zabrljam. A pošto je stvar nekako funkcionisala i pre mene, ako ostavim ovako kako je, barem me niko ne može optužiti da sam nešto pokvario. Osim toga, ako meni lično ili nekom meni bliskom nešto zatreba, ja ću to uvek "srediti" mimo standardne spore i neefikasne procedure kojom mora da ide obična buranija. Prema tome, što bih ja išta menjao?!!

Iz tog razloga, čak ni deje koje su se pokazale kao dobre i efikasne, mi ni ne prepisujemo od drugih, kad se već ne trudimo da sami nešto smislimo!

hal9000

pre 7 godina

Licno sam radio sa rumunskim programerima u Briselu, nisu vrhunski ali nisu ni losi. Cisto da potvrdim da tekst nije lazan. Morali bismo malo vise da putujemo, da vidimo stvari i da se oslobodimo predrasuda. Stvari se menjaju..

Pop021

pre 7 godina

Zaboravili ste da napisete da kompanija SAP ima oko 400 konsultanata u takozvanom Near shore centru, koji se nalazi u vise Rumunskih gradova.

Stefan

pre 7 godina

Geopolitika i nista drugo!

Raketni 'stitovi' valjaju biti u zemlji blagostanja. Sa Poljskom se ista stvar desava.

A i ne budite u zabludi, Jugoslavija je imala jaku geopoliticku poziciju pa je bila zemlja blagostanja a ne zato sto je Tito bio mađioničar.

Baxuz

pre 7 godina

Sta sve vi sa b92 podmecete ovom izbezumljenom i neukom narodu...Sramota u sta ste se pretvorili zadnjih godina.Sram neka vas bude pred bogom.Ovo nema blage veze sa istinom.
(X, 06. avgust 2016 17:46)

Stavi smajli da ljudi skontaju sarkazam. Ovako si se nadobijao minusa na pravdi Boga.

Zoran

pre 7 godina

Evo vam vest sa B92:

"Stranci dolaze u Srbiju da rade
Beograd -- U Srbiji trenutno legalno radi oko 2.500 stranih državljana, a na crno daleko više. Najviše radnika iz Bugarske, Makedonije, Rumunije i sa Kosova."

http://www.b92.net/biz/vas_komentar.php?nav_id=1163074

Hehe. U lazi su kratke noge.:)

Bane

pre 7 godina

Optimalna stopa poreza je 0%

90% onoga država prikupi od poreza ode na privatne vikendice, ručkove i generalno korupciju. Država misli da smo mi dovoljno pametni da zaradimo pare ali da ne umemo da ih dobro potrošimo pa će nam oni oteti više od pola onoga što zaradimo. Oni mnogo bolje troše pare od onih koji ih zarade.
Najbogatije zemlje imaju najniže poreze i najmanje regulacija.

Ljubisa

pre 7 godina

U Rumuniji stvari u ekonomiji idu dobrim tokom sto se ocituje stopom nezaposlenosti od 6-7%. Svako poredjenje sa njima deplasira Srbiju koja primenjuje n a k a r a d n i zakon o zaposljavanju po kom penzioneri zauzimaju radna mesta mladjim aktivnim nezaposlenim. To govori i o losoj strukturi privrede ( devastiranoj industriji) u Srbiji koja ne onemogucava zeljenu distribuciju u srukturi zaposlenosti.

ocevidac

pre 7 godina

Glavni razlog nase lose ekonomije, pored korupcije, mracnih snaga db,tajkuna i satrapa medija,birokratije i loseg pravosudja,jeste tzv autousporivac u glavama sistemasa. Razlog za isti jeste nasledjeni strah iz komunizma, strah od promena, strah od novih ideja, lepe i efikasne arhitekture i razni drugi strahovi koji koce napredak i desavanje.

Uzmimo primer A, sistemas nazovimo ga Djura, ima ideju, ima projekat,ali sam sebi kaze, ej,necu da se isticem u partiji, kancalariji vlade, bolje mi ovako, lepa plata,lepe sekretarice,lepa legitimacija, sto da talasam.
E sad stavimo ovaj mentalitet na sve pore drustva i gradjana, i shvaticemo da je drzava i ekonomija organizam, a on je kod nas zakocen.

Milan

pre 7 godina

Zivim u Banatu i dosta dobro znam kakva je situacija sada u Rumuniji. Nekada smo mi bili pet nivoa iznad u odnosu na njih u svakom mogucem smislu a posebno sto se tice ekonomije. Danas su Rumuni minimum tri nivoa iznad nas! Bruka...

CH

pre 7 godina

Bio sam ove godine u Rumuniji i mogu kazat da nivo života je mnogo veći nego Srbiji prodavnice puni i robe i kupaca. Izgradnja puteva stambenih objekata industrijski centara vidno je napredovao za mene je bio iznenađenje

Liberty

pre 7 godina

To su odavno poznate stvari, davno pre Lafera i Regana, samo ih je jaaako tesko pretociti u doslednu ekonomsku politiku iz prostog razloga sto takve mere umanjuju znacaj i nadleznosti drzavne vlasti. Koja ce to vlast preduzeti mere kojima umanjuje sopstvenu moc i uticaj?
Svaka cast Rumunima sto su se opredelili za pravu stvar.
Stopa nezaposlenosti od 6-7% je za evropske uslove potpuno neverovatna. Sto se tice nezaposlenosti mladih, svi znaju da se taj problem resava pre svega labavljenjem radnog zakonodavstva i umanjenjem minimalne cene rada. Svi znaju, ali opet, malo ko ima "bubrega" da nesto preduzme.

Savovac

pre 7 godina

Kako??? Pa kad su sve gradjane poslali da rade u inostranstvo, koji su u sustini prijavljeni u rumuniji, preko raznih zadruga... U Italiji ih ima vise nego italijana.

sava jobej

pre 7 godina

Ajmo sad komentari tipa; Ma kakvi rumuni puka sirotinja, mi smo za njih bili amerika, za kilo vegete dobijem sta hocu itd. Ljudi shvatite da svi napreduju a da mi stojimo ili jos gore idemo u nazad.

Slobodan

pre 7 godina

Ваља споменути да је ту земљу од уласка у ЕУ,напустило најмање 5 милиона људи!! И то већином младих!

boban,nis

pre 7 godina

Bio ove godine na Tasosu,80% turista Rumuni,uglavnom Bukurest,najslabiji auto sa RO tablicama neki od zadnjih modela VW,sve taverne imaju meni sa RO zastavom i pune Rumunima.Da napomenem da na tablama sa menijem ispred taverni nase zastavice vise i da nema,Grci nas provalili.Mi setamo,kupimo deci sladoled,a Rumuni jedu ribu i specijalitete po tavernama.Ne znam odakle im novac,samo mogu da kazem svaka im cast!

export-import

pre 7 godina

Idem cesto u Rumuniju.
Sramota me je da kazem da sam iz Srbije.
P.s.poznajem Rumuniju i iz doba Causekua.Oni su sada u svakom smislu AMERIKA za Srbiju.Bukvalno u svakom smislu a posebno Mentalno.

X

pre 7 godina

Sta sve vi sa b92 podmecete ovom izbezumljenom i neukom narodu...Sramota u sta ste se pretvorili zadnjih godina.Sram neka vas bude pred bogom.Ovo nema blage veze sa istinom.

export-import

pre 7 godina

Idem cesto u Rumuniju.
Sramota me je da kazem da sam iz Srbije.
P.s.poznajem Rumuniju i iz doba Causekua.Oni su sada u svakom smislu AMERIKA za Srbiju.Bukvalno u svakom smislu a posebno Mentalno.

boban,nis

pre 7 godina

Bio ove godine na Tasosu,80% turista Rumuni,uglavnom Bukurest,najslabiji auto sa RO tablicama neki od zadnjih modela VW,sve taverne imaju meni sa RO zastavom i pune Rumunima.Da napomenem da na tablama sa menijem ispred taverni nase zastavice vise i da nema,Grci nas provalili.Mi setamo,kupimo deci sladoled,a Rumuni jedu ribu i specijalitete po tavernama.Ne znam odakle im novac,samo mogu da kazem svaka im cast!

sava jobej

pre 7 godina

Ajmo sad komentari tipa; Ma kakvi rumuni puka sirotinja, mi smo za njih bili amerika, za kilo vegete dobijem sta hocu itd. Ljudi shvatite da svi napreduju a da mi stojimo ili jos gore idemo u nazad.

Milan

pre 7 godina

Zivim u Banatu i dosta dobro znam kakva je situacija sada u Rumuniji. Nekada smo mi bili pet nivoa iznad u odnosu na njih u svakom mogucem smislu a posebno sto se tice ekonomije. Danas su Rumuni minimum tri nivoa iznad nas! Bruka...

CH

pre 7 godina

Bio sam ove godine u Rumuniji i mogu kazat da nivo života je mnogo veći nego Srbiji prodavnice puni i robe i kupaca. Izgradnja puteva stambenih objekata industrijski centara vidno je napredovao za mene je bio iznenađenje

Slobodan

pre 7 godina

Ваља споменути да је ту земљу од уласка у ЕУ,напустило најмање 5 милиона људи!! И то већином младих!

hal9000

pre 7 godina

Licno sam radio sa rumunskim programerima u Briselu, nisu vrhunski ali nisu ni losi. Cisto da potvrdim da tekst nije lazan. Morali bismo malo vise da putujemo, da vidimo stvari i da se oslobodimo predrasuda. Stvari se menjaju..

Bane

pre 7 godina

Optimalna stopa poreza je 0%

90% onoga država prikupi od poreza ode na privatne vikendice, ručkove i generalno korupciju. Država misli da smo mi dovoljno pametni da zaradimo pare ali da ne umemo da ih dobro potrošimo pa će nam oni oteti više od pola onoga što zaradimo. Oni mnogo bolje troše pare od onih koji ih zarade.
Najbogatije zemlje imaju najniže poreze i najmanje regulacija.

Baxuz

pre 7 godina

Sta sve vi sa b92 podmecete ovom izbezumljenom i neukom narodu...Sramota u sta ste se pretvorili zadnjih godina.Sram neka vas bude pred bogom.Ovo nema blage veze sa istinom.
(X, 06. avgust 2016 17:46)

Stavi smajli da ljudi skontaju sarkazam. Ovako si se nadobijao minusa na pravdi Boga.

ocevidac

pre 7 godina

Glavni razlog nase lose ekonomije, pored korupcije, mracnih snaga db,tajkuna i satrapa medija,birokratije i loseg pravosudja,jeste tzv autousporivac u glavama sistemasa. Razlog za isti jeste nasledjeni strah iz komunizma, strah od promena, strah od novih ideja, lepe i efikasne arhitekture i razni drugi strahovi koji koce napredak i desavanje.

Uzmimo primer A, sistemas nazovimo ga Djura, ima ideju, ima projekat,ali sam sebi kaze, ej,necu da se isticem u partiji, kancalariji vlade, bolje mi ovako, lepa plata,lepe sekretarice,lepa legitimacija, sto da talasam.
E sad stavimo ovaj mentalitet na sve pore drustva i gradjana, i shvaticemo da je drzava i ekonomija organizam, a on je kod nas zakocen.

Magla oko nas

pre 7 godina

Toliko su Srbi opsednuti bivšim republikama Jugoslavije, kojima su dale novu definiciju reci "region", da su potpuno izgubili kompas sta se u regionu dešava. A region Srbije jesu Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Liberty

pre 7 godina

To su odavno poznate stvari, davno pre Lafera i Regana, samo ih je jaaako tesko pretociti u doslednu ekonomsku politiku iz prostog razloga sto takve mere umanjuju znacaj i nadleznosti drzavne vlasti. Koja ce to vlast preduzeti mere kojima umanjuje sopstvenu moc i uticaj?
Svaka cast Rumunima sto su se opredelili za pravu stvar.
Stopa nezaposlenosti od 6-7% je za evropske uslove potpuno neverovatna. Sto se tice nezaposlenosti mladih, svi znaju da se taj problem resava pre svega labavljenjem radnog zakonodavstva i umanjenjem minimalne cene rada. Svi znaju, ali opet, malo ko ima "bubrega" da nesto preduzme.

Ljubisa

pre 7 godina

U Rumuniji stvari u ekonomiji idu dobrim tokom sto se ocituje stopom nezaposlenosti od 6-7%. Svako poredjenje sa njima deplasira Srbiju koja primenjuje n a k a r a d n i zakon o zaposljavanju po kom penzioneri zauzimaju radna mesta mladjim aktivnim nezaposlenim. To govori i o losoj strukturi privrede ( devastiranoj industriji) u Srbiji koja ne onemogucava zeljenu distribuciju u srukturi zaposlenosti.

Savovac

pre 7 godina

Kako??? Pa kad su sve gradjane poslali da rade u inostranstvo, koji su u sustini prijavljeni u rumuniji, preko raznih zadruga... U Italiji ih ima vise nego italijana.

Aldebaran

pre 7 godina

(ocevidac, 6. avgust 2016 19:10)

Potpuno si u pravu za postojanje "autousporivača" u glavama ljudi, ali si naveo loš primer. Kamote lepe sreće da razne naše rukovodeće "Đure" imaju pametne ideje, ali ih ne primenjuju samo zbog netalasanja i straha od promena!

Na, naš problem je u tome što prosečni "Đura" na rukovodećem položaju je 100% nekompetentan i nesposoban za radno mesto koje zauzima, ali na koje je došao po partijsko-rođačko-zemljačkoj liniji.

Uzmimo kao primer nekog Đuru koji je na čelu poreske uprave (ali to može biti bilo šta drugo u državnoj upravi). On niti ima pojma kako bi nešto poboljšao, niti ga to uopšte zanima jer razmišlja otprilike ovako:

- Pošto nemam pojma kao stvar funkcioniše, kakvu god promenu da uvedem, mogu samo da zabrljam. A pošto je stvar nekako funkcionisala i pre mene, ako ostavim ovako kako je, barem me niko ne može optužiti da sam nešto pokvario. Osim toga, ako meni lično ili nekom meni bliskom nešto zatreba, ja ću to uvek "srediti" mimo standardne spore i neefikasne procedure kojom mora da ide obična buranija. Prema tome, što bih ja išta menjao?!!

Iz tog razloga, čak ni deje koje su se pokazale kao dobre i efikasne, mi ni ne prepisujemo od drugih, kad se već ne trudimo da sami nešto smislimo!

Stefan

pre 7 godina

Geopolitika i nista drugo!

Raketni 'stitovi' valjaju biti u zemlji blagostanja. Sa Poljskom se ista stvar desava.

A i ne budite u zabludi, Jugoslavija je imala jaku geopoliticku poziciju pa je bila zemlja blagostanja a ne zato sto je Tito bio mađioničar.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

umunija i njena ekonomija stoga u svakom smislu rastu, a posebno se počeo razvijati informatičko-tehnološki sektor u Bukureštu, on beleži strahoviti porast zadnjih godina. IT je doprineo 6,1 odsto u BDP-u u prvom tromesečju ove godine. Do kraja godine očekuje se da će premašiti 10 odsto. U Rumuniji su, zahvaljujući razumnim cenama poslovanja, danas poslovnice nekih najboljih svetskih tehnoloških firmi, kao npr. Majkrosoft, IBM, Intel, Orakle, Adobe. Cene poslovanja su im znatno niže nego u Londonu. Iznajmljivanje je jeftinije za 84 odsto.

Rumunija je uspesno zatvorila sva poglavlja i iskoristila pristupne fondove EU. Clanica je EU i NATO, sto je najaci signal za investitore. Eto naslusasmo se tolikih prica nasih antievropskih propagandista o tome kako je u Rumuniji, Madjarskoj, Bugarskoj... losiji standard od naseg...

nemanja s.

pre 7 godina

Pogledajte samo koliko novih fabrika ima oko svakog većeg mesta npr. u rumunskom delu Banata. Vidi se i na Google maps. Plate su im oko 500 evra. Upravo jedan investitor seli deo svog pogona iz Rumunije u Kikindu. Nema dovoljno radnika tamo, jer daje minimalac.

Htc

pre 7 godina

O Srbiji i njenom rukovodstvu najbolje gorovi činjenica da iako smo tranzitna zemlja imamo najskuplje gorivo. Umesto da smanje akcize i povećaju prodaju a time i priliv u budžet po osnovu PDV, Vucko i ekipa i dalje dizu cenu pa tako svi pune rezervoare u Madjarskoj pa u Makedoniji a ti se Srbijo samo zanosi.

X

pre 7 godina

Sta sve vi sa b92 podmecete ovom izbezumljenom i neukom narodu...Sramota u sta ste se pretvorili zadnjih godina.Sram neka vas bude pred bogom.Ovo nema blage veze sa istinom.

Dredd

pre 7 godina

Devojka mi je iz Rumunije, zivimo skupa vec dugo, pa i kao programer znam ponesto o tome svemu. Rumunija jeste bolja otkako je Pontu zamenio Johanes, ali clanak je komedija. Kakvo odsustvo istrazivackog novinarstva...

Da bi bili Silikonska Dolina, mora prvo da pokrenu jos svojih firmi/projekata, kao BitDefender i CCSaga. Ovako im ostaju mrvice. O cirkusu sa iskopavanjem zlata da ne pricam.

Za drzavu 3 puta vecu od Srbije, nemaju mnogo velikih imena. Ali obzirom da se kod njih skoluje daleko vise IT kadra, uskoro ce da nas ostave iza sebe. Srbiji, srecom, informatika u skolama ne treba. Jos malo pa nam nece ni skole trebati. Toliko.

Đole

pre 7 godina

Najjača stavka im je da su ušli u EU, pa onda pametna porezna politika, pa nemaju Dačića, nemaju Vulina, Šešelja...
Ti buzdovani još uvek razmišljaju da li opšte u EU. Mi mu dođemo kao neka sila, pa ovi iz EU treba da nas mole. Bolje njima da ih Rusi malo podmažu, njihov džep je važniji.

Zoran

pre 7 godina

Evo vam vest sa B92:

"Stranci dolaze u Srbiju da rade
Beograd -- U Srbiji trenutno legalno radi oko 2.500 stranih državljana, a na crno daleko više. Najviše radnika iz Bugarske, Makedonije, Rumunije i sa Kosova."

http://www.b92.net/biz/vas_komentar.php?nav_id=1163074

Hehe. U lazi su kratke noge.:)

Analiticar amater

pre 7 godina

Tekst i primer Rumunije mi se svideo ali tamosnji politicari su odlucili da poprave stanje u zemlji a ovi nasi se brinu da poprave SVOJE stanje i da se u jedinici vremena sto pre nakradu.Veliki je lopovluk kod nas i to niko iskoreniti ne moze.

Pop021

pre 7 godina

Zaboravili ste da napisete da kompanija SAP ima oko 400 konsultanata u takozvanom Near shore centru, koji se nalazi u vise Rumunskih gradova.

stefke

pre 7 godina

Nije mi jasna jedna stvar. Ja sam IT preduzetnik i posmatram stvar iz svog ugla. Apsolutno sve drzave koje su ekonomski procvetale poslednjih godina su ulagale u IT. Ovaj tekst pokazuje koliko IT znaci i Rumuniji. Ni jednom nisam cuo za vreme ovih jadnika, a boga mi, ni DS-ovaca, da je neko makar spomenuo IT granu. Kao preporodicemo ekonomiju i privredu, a trenutno najbrze rastuca industrijska grana ih ne samo ne zanima, vec se ponasaju kao da im smeta. Zakoni koce ovu granu i bas ih briga, a time se bave samo kada se slihtaju Microsoftu i slicnima koji dolaze po jeftinu radnu snagu. Znate li koliko ima domacih IT kompanija, zar su oni nebitni?

Da se razumemo, potpuno podrzavam ideju guranja poljoprivrede i indusrije i sve ono sto navodno guraju, ali za mene je onaj ko prica o ekonomiji u dobu u kom se nalazimo, a kao prioritete nabroji sve potencijale osim onog najveceg u 21. veku, neko ko pojma nema o zivotu. Poredjenja radi, negde sam pronasao podatak da je dug Beograda 400 miliona evra. Whats app je prodat za 19 milijardi dolara!!! Toliko o tome koliko ovi nasi profesionalci znaju o ekonomiji. Beograd na vodi im je najveci ekonomski potencijal.

Majko mojaaaa!!!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Kada pročitam ovakav tekst i slične njemu u kojima su opisani uspesi pojedinih zemalja koje se bile daleko iza nas, a sada su toliko ispred nas da im ni ledja ne vidimo, najviše me oduševi objasnjenje naših politikanata zbog čega tako nešto nikako nije primenljivo kod nas!

Dragan

pre 7 godina

Tek onda kada prestanemo da govorimo da smo najbitnija zemlja u regionu, da smo najveće rastuća ekonomija u regionu, da sve znamo i umemo, i da smo uvek pobeđivali u svim ratovima od Kosovskog boja pa do današnjeg dana, e tada ce nam biti bolje.

Mi jednostavno ne umemo da priznamo koliko ne znamo i koliko smo u stvari mali. Što se pre pogledamo u ogledalo i kažemo sebi da ne znamo ništa ali smo voljni da naučimo i time napredujemo, tada ćemo krenuti napred. U suprotnom kao i do sada nećemo otići nikuda.

Stormwatch

pre 7 godina

Srbija kao slepo crevo sveta nema sta da trazi u poredjenju sa zemljama clanicama EU. To sto je Rumunija bila pre 25 godina, to je u najboljem slucaju Srbija danas. Ajte se vi lazne patrijote i nacionalisti manite uverenja da se samo jede i pije u Srbiji i da sunce samo kod vas izlazi, dovoljno ste unazadili Srbiju za buduce generacije jer je zemlja predmet sprdnje svugde po svetu.

Rade

pre 7 godina

Samo Srbija tapka u mestu zbog ljudi u vlasti koji još uvek nose odoru marksizma - lenjinizma.
To se očito vidi u spoljnoj politici kojoj su drugi krivi za takav položaj.
Pa tako svakodnevni slogan im je ratno husacki.

aleks

pre 7 godina

Ovo što navodite kao primer ovde je politika liberalnog kapitalizma kreirana u Americi, i nisu je kreirali Čejni i Ramsfeld već je nastala Vašingtonskim konsenzusom. Donela je privredni bum Americi jer se sve meri privrednim rastom, ali pogledajte šta se u međuvremenu tamo desilo sa zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim sistemom. Ideja da će manje oporezivanje bogatih doneti blagostanje siromašnima je apsolutna laž koju su nam lepo upakovanu prodali ti isti bogati. Navodite primer Rumunije a da niste pitali prosečnog čoveka tamo kako živi. I niste rekli ako im je tako dobro, zašto beže u druge zemlje EU da rade. Takođe je žalosno da nam je ideal plata od 500 eur, ali i ako pogledate šta su 10 postulata vašingtonskog konsenzusa, Srbija ih je skoro sve ispunila, a i dalje smo bedni, verovatno bediji nego ikad. Dakle, liberalna privreda nam nije donela blagostanje.

zzarko

pre 7 godina

U zadnjih par godina u Srbiji je povecan porez na dobit sa 10 na 15% a ukinut poreski odbitak na investicije sto je jasna poruka investitorima da brisu odavde. pored toga je povecan PDV sa 18% na 20% i sa 8% na 10% a sve lokalne komunalne takse (reklama, basta itd) su povecane od 2-5 puta. O porez na imovinu i da ne pricam jer na okolnim selima Beograda njive vode kao gradsko gradjevinsko zemljiste pa je porez uvecan. Takodje je i porez na dividendu povecan sa 10% na 15%. E tako nasa vlast vidi izlazak iz krize samo ne znam kako se zove stanje gore od krize.

bilo i proslo

pre 7 godina

Sada su Rumunija i Poljska nova Jugoslavija. Njima trenutno dobro ide iz istog razloga zbog koga je nama dobro islo dok smo bili Jugoslavija. Nadajmo se da ce biti pametniji od Jugoslovena, za svoje dobro

Mihajlo

pre 7 godina

........."Vodjo!",.........vidis li ovo,.....ili ti je samohvala potpuno zaslepila a prija ti "tokojevicka" okolina, uvakaci,.......ali dokle?
Otvori oci, ......probudi se I otarasi se tih I " spusti malo loptu" I ideju o velicini I najboljem u regionu. Malo realnosti ne bi skodilo!?
P.S.....nigde nisam cuo, procitao da u RU su peleme na ceni I upotrebi kod radno sposobnog stanovnistva?

Trump

pre 7 godina

Bugarska, Rumunija i Mađarska su tržišta sa ukupno ~40 mil. stanovnika, dok su se Srbi uhvatili Hrvatske i još nekih mikro tržišta iz SFRJ kao pijan plota. Onda ti još dođje, kao bivši Predsednik Tadić, i lupata o tome ako ne saradjujemo zajedno sa Hrvatima i ostalim bivšim Jugoslevenima, propascemo. Da, propasce oni i njihova ideja ali

Pomorac

pre 7 godina

Rumunija se raspada. Radim sa Rumunima dugo godina na brodovima i od svukud su sirom Rumunije. Raspada se i totalna vezvlast. Imaju mafiju kao i mi samo sto su gori od nas

Edo

pre 7 godina

Citam B92 (kao i druge web stranice u regionu) i obicno ne ostavljam komentare, ali sada moram. Ovaj tekst samo izgleda kao vrlo dobro napisan. I dok uopste ne sporim Rumunjski rast ekonomije, Arthur Laffer se nije bas proslavio:
1. Tokom Reaganove administracije SAD su zabiljezile najveci rast duga ikad u svojoj istoriji. Takodje, Reaganova adminsitracija je pare koje je izgubila od smanjena poreza andoknadila kroz rezanje soijalnih programa.
2. U clanku se takodje ne spominje da je 1987 doslo do kraha berze. Kada je na vlast dosao George H.W. Bush, prije svog prvog i jedinog mandata je morao povecati poreze jer tkz. "Reaganomics" je bila neodrziva.

Medjutim, onos to se u clanku uopste ne spominje jeste zadnja Lafferova avantura. 2011 Sam Brownback je prezueo guvernersku poziciju u Kasasu. Njegova ekonomska vodilja je Lafferov eksperiment. Brownback je uveo Laffera kao savjetnika. Laffer je iskoristio Kasas da dokaze svima u SAD da je tkz. "supply economics" uvijek bilo rjesenje i da niej upalilo zbog mjesanja liberalnih ekonomista (kriveci demokrate za krize). Sada je Laffer imao vrlo dobru priliku. Ultra-konzervativni guverner koji slusa Laffera i Republikanski Kongres u Kasasu. Rezultat: Najlosija ekonomiju u SAD, gdje je doslo i do odljeva uciteja, doktora itd. Danas u kansasu nedostaje oko 20% ucitelja i hronicni nedostatak doktora. Kansas takodje nije privukao nikakve velike firme, koje su odabrale vecinom Colorado u kojem su porezi daleko veci.

Dambo

pre 7 godina

naši stručnjaci na vlasti povećaju pdv, smanje plate i penzije i misle da su nešto bitno napravili. posle toga naravno idu hvale kako nam deficit rekordno mali itd., a realne ekonomite nema nigde, nikakve industrije nikakve proizvodnje, ništa! klasično presipanje iz šupljeg u prazno i sve naravno preko leđe običnog čoveka za ministarske i činovničke beneficije.

slobodan ivanovic

pre 7 godina

banke su pustile pare u opticaj. Narod i firme se zaduzuju. Ksds banke povuku pare i pristupe izvrsavanju svojih dugovanja, a pre svega hipotekarnih dugovanjaprivreda Rumunije ce doziveti isti kraj kao i zve mnogobrojne drzave sirom zemljine lopte

Vlada

pre 7 godina

Puno je tih brzorastućih ekonomija,završilo na "dobošu"!,malo kome je MMF doneo sreću!,u vreme kako neko napisa "tiranina",Rumunija nije imala dolar duga!

X

pre 7 godina

Sta sve vi sa b92 podmecete ovom izbezumljenom i neukom narodu...Sramota u sta ste se pretvorili zadnjih godina.Sram neka vas bude pred bogom.Ovo nema blage veze sa istinom.

Slobodan

pre 7 godina

Ваља споменути да је ту земљу од уласка у ЕУ,напустило најмање 5 милиона људи!! И то већином младих!

Savovac

pre 7 godina

Kako??? Pa kad su sve gradjane poslali da rade u inostranstvo, koji su u sustini prijavljeni u rumuniji, preko raznih zadruga... U Italiji ih ima vise nego italijana.

export-import

pre 7 godina

Idem cesto u Rumuniju.
Sramota me je da kazem da sam iz Srbije.
P.s.poznajem Rumuniju i iz doba Causekua.Oni su sada u svakom smislu AMERIKA za Srbiju.Bukvalno u svakom smislu a posebno Mentalno.

Stefan

pre 7 godina

Geopolitika i nista drugo!

Raketni 'stitovi' valjaju biti u zemlji blagostanja. Sa Poljskom se ista stvar desava.

A i ne budite u zabludi, Jugoslavija je imala jaku geopoliticku poziciju pa je bila zemlja blagostanja a ne zato sto je Tito bio mađioničar.

Pomorac

pre 7 godina

Rumunija se raspada. Radim sa Rumunima dugo godina na brodovima i od svukud su sirom Rumunije. Raspada se i totalna vezvlast. Imaju mafiju kao i mi samo sto su gori od nas

Bane

pre 7 godina

Optimalna stopa poreza je 0%

90% onoga država prikupi od poreza ode na privatne vikendice, ručkove i generalno korupciju. Država misli da smo mi dovoljno pametni da zaradimo pare ali da ne umemo da ih dobro potrošimo pa će nam oni oteti više od pola onoga što zaradimo. Oni mnogo bolje troše pare od onih koji ih zarade.
Najbogatije zemlje imaju najniže poreze i najmanje regulacija.

aleks

pre 7 godina

Ovo što navodite kao primer ovde je politika liberalnog kapitalizma kreirana u Americi, i nisu je kreirali Čejni i Ramsfeld već je nastala Vašingtonskim konsenzusom. Donela je privredni bum Americi jer se sve meri privrednim rastom, ali pogledajte šta se u međuvremenu tamo desilo sa zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim sistemom. Ideja da će manje oporezivanje bogatih doneti blagostanje siromašnima je apsolutna laž koju su nam lepo upakovanu prodali ti isti bogati. Navodite primer Rumunije a da niste pitali prosečnog čoveka tamo kako živi. I niste rekli ako im je tako dobro, zašto beže u druge zemlje EU da rade. Takođe je žalosno da nam je ideal plata od 500 eur, ali i ako pogledate šta su 10 postulata vašingtonskog konsenzusa, Srbija ih je skoro sve ispunila, a i dalje smo bedni, verovatno bediji nego ikad. Dakle, liberalna privreda nam nije donela blagostanje.

Zoran

pre 7 godina

Evo vam vest sa B92:

"Stranci dolaze u Srbiju da rade
Beograd -- U Srbiji trenutno legalno radi oko 2.500 stranih državljana, a na crno daleko više. Najviše radnika iz Bugarske, Makedonije, Rumunije i sa Kosova."

http://www.b92.net/biz/vas_komentar.php?nav_id=1163074

Hehe. U lazi su kratke noge.:)

Liberty

pre 7 godina

To su odavno poznate stvari, davno pre Lafera i Regana, samo ih je jaaako tesko pretociti u doslednu ekonomsku politiku iz prostog razloga sto takve mere umanjuju znacaj i nadleznosti drzavne vlasti. Koja ce to vlast preduzeti mere kojima umanjuje sopstvenu moc i uticaj?
Svaka cast Rumunima sto su se opredelili za pravu stvar.
Stopa nezaposlenosti od 6-7% je za evropske uslove potpuno neverovatna. Sto se tice nezaposlenosti mladih, svi znaju da se taj problem resava pre svega labavljenjem radnog zakonodavstva i umanjenjem minimalne cene rada. Svi znaju, ali opet, malo ko ima "bubrega" da nesto preduzme.

sava jobej

pre 7 godina

Ajmo sad komentari tipa; Ma kakvi rumuni puka sirotinja, mi smo za njih bili amerika, za kilo vegete dobijem sta hocu itd. Ljudi shvatite da svi napreduju a da mi stojimo ili jos gore idemo u nazad.

boban,nis

pre 7 godina

Bio ove godine na Tasosu,80% turista Rumuni,uglavnom Bukurest,najslabiji auto sa RO tablicama neki od zadnjih modela VW,sve taverne imaju meni sa RO zastavom i pune Rumunima.Da napomenem da na tablama sa menijem ispred taverni nase zastavice vise i da nema,Grci nas provalili.Mi setamo,kupimo deci sladoled,a Rumuni jedu ribu i specijalitete po tavernama.Ne znam odakle im novac,samo mogu da kazem svaka im cast!

Baxuz

pre 7 godina

Sta sve vi sa b92 podmecete ovom izbezumljenom i neukom narodu...Sramota u sta ste se pretvorili zadnjih godina.Sram neka vas bude pred bogom.Ovo nema blage veze sa istinom.
(X, 06. avgust 2016 17:46)

Stavi smajli da ljudi skontaju sarkazam. Ovako si se nadobijao minusa na pravdi Boga.

Zemun grad SPO

pre 7 godina

umunija i njena ekonomija stoga u svakom smislu rastu, a posebno se počeo razvijati informatičko-tehnološki sektor u Bukureštu, on beleži strahoviti porast zadnjih godina. IT je doprineo 6,1 odsto u BDP-u u prvom tromesečju ove godine. Do kraja godine očekuje se da će premašiti 10 odsto. U Rumuniji su, zahvaljujući razumnim cenama poslovanja, danas poslovnice nekih najboljih svetskih tehnoloških firmi, kao npr. Majkrosoft, IBM, Intel, Orakle, Adobe. Cene poslovanja su im znatno niže nego u Londonu. Iznajmljivanje je jeftinije za 84 odsto.

Rumunija je uspesno zatvorila sva poglavlja i iskoristila pristupne fondove EU. Clanica je EU i NATO, sto je najaci signal za investitore. Eto naslusasmo se tolikih prica nasih antievropskih propagandista o tome kako je u Rumuniji, Madjarskoj, Bugarskoj... losiji standard od naseg...

CH

pre 7 godina

Bio sam ove godine u Rumuniji i mogu kazat da nivo života je mnogo veći nego Srbiji prodavnice puni i robe i kupaca. Izgradnja puteva stambenih objekata industrijski centara vidno je napredovao za mene je bio iznenađenje

Milan

pre 7 godina

Zivim u Banatu i dosta dobro znam kakva je situacija sada u Rumuniji. Nekada smo mi bili pet nivoa iznad u odnosu na njih u svakom mogucem smislu a posebno sto se tice ekonomije. Danas su Rumuni minimum tri nivoa iznad nas! Bruka...

Ljubisa

pre 7 godina

U Rumuniji stvari u ekonomiji idu dobrim tokom sto se ocituje stopom nezaposlenosti od 6-7%. Svako poredjenje sa njima deplasira Srbiju koja primenjuje n a k a r a d n i zakon o zaposljavanju po kom penzioneri zauzimaju radna mesta mladjim aktivnim nezaposlenim. To govori i o losoj strukturi privrede ( devastiranoj industriji) u Srbiji koja ne onemogucava zeljenu distribuciju u srukturi zaposlenosti.

Đole

pre 7 godina

Najjača stavka im je da su ušli u EU, pa onda pametna porezna politika, pa nemaju Dačića, nemaju Vulina, Šešelja...
Ti buzdovani još uvek razmišljaju da li opšte u EU. Mi mu dođemo kao neka sila, pa ovi iz EU treba da nas mole. Bolje njima da ih Rusi malo podmažu, njihov džep je važniji.

ocevidac

pre 7 godina

Glavni razlog nase lose ekonomije, pored korupcije, mracnih snaga db,tajkuna i satrapa medija,birokratije i loseg pravosudja,jeste tzv autousporivac u glavama sistemasa. Razlog za isti jeste nasledjeni strah iz komunizma, strah od promena, strah od novih ideja, lepe i efikasne arhitekture i razni drugi strahovi koji koce napredak i desavanje.

Uzmimo primer A, sistemas nazovimo ga Djura, ima ideju, ima projekat,ali sam sebi kaze, ej,necu da se isticem u partiji, kancalariji vlade, bolje mi ovako, lepa plata,lepe sekretarice,lepa legitimacija, sto da talasam.
E sad stavimo ovaj mentalitet na sve pore drustva i gradjana, i shvaticemo da je drzava i ekonomija organizam, a on je kod nas zakocen.

Trump

pre 7 godina

Bugarska, Rumunija i Mađarska su tržišta sa ukupno ~40 mil. stanovnika, dok su se Srbi uhvatili Hrvatske i još nekih mikro tržišta iz SFRJ kao pijan plota. Onda ti još dođje, kao bivši Predsednik Tadić, i lupata o tome ako ne saradjujemo zajedno sa Hrvatima i ostalim bivšim Jugoslevenima, propascemo. Da, propasce oni i njihova ideja ali

Magla oko nas

pre 7 godina

Toliko su Srbi opsednuti bivšim republikama Jugoslavije, kojima su dale novu definiciju reci "region", da su potpuno izgubili kompas sta se u regionu dešava. A region Srbije jesu Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Rade

pre 7 godina

Samo Srbija tapka u mestu zbog ljudi u vlasti koji još uvek nose odoru marksizma - lenjinizma.
To se očito vidi u spoljnoj politici kojoj su drugi krivi za takav položaj.
Pa tako svakodnevni slogan im je ratno husacki.

hal9000

pre 7 godina

Licno sam radio sa rumunskim programerima u Briselu, nisu vrhunski ali nisu ni losi. Cisto da potvrdim da tekst nije lazan. Morali bismo malo vise da putujemo, da vidimo stvari i da se oslobodimo predrasuda. Stvari se menjaju..

nemanja s.

pre 7 godina

Pogledajte samo koliko novih fabrika ima oko svakog većeg mesta npr. u rumunskom delu Banata. Vidi se i na Google maps. Plate su im oko 500 evra. Upravo jedan investitor seli deo svog pogona iz Rumunije u Kikindu. Nema dovoljno radnika tamo, jer daje minimalac.

Stormwatch

pre 7 godina

Srbija kao slepo crevo sveta nema sta da trazi u poredjenju sa zemljama clanicama EU. To sto je Rumunija bila pre 25 godina, to je u najboljem slucaju Srbija danas. Ajte se vi lazne patrijote i nacionalisti manite uverenja da se samo jede i pije u Srbiji i da sunce samo kod vas izlazi, dovoljno ste unazadili Srbiju za buduce generacije jer je zemlja predmet sprdnje svugde po svetu.

Edo

pre 7 godina

Citam B92 (kao i druge web stranice u regionu) i obicno ne ostavljam komentare, ali sada moram. Ovaj tekst samo izgleda kao vrlo dobro napisan. I dok uopste ne sporim Rumunjski rast ekonomije, Arthur Laffer se nije bas proslavio:
1. Tokom Reaganove administracije SAD su zabiljezile najveci rast duga ikad u svojoj istoriji. Takodje, Reaganova adminsitracija je pare koje je izgubila od smanjena poreza andoknadila kroz rezanje soijalnih programa.
2. U clanku se takodje ne spominje da je 1987 doslo do kraha berze. Kada je na vlast dosao George H.W. Bush, prije svog prvog i jedinog mandata je morao povecati poreze jer tkz. "Reaganomics" je bila neodrziva.

Medjutim, onos to se u clanku uopste ne spominje jeste zadnja Lafferova avantura. 2011 Sam Brownback je prezueo guvernersku poziciju u Kasasu. Njegova ekonomska vodilja je Lafferov eksperiment. Brownback je uveo Laffera kao savjetnika. Laffer je iskoristio Kasas da dokaze svima u SAD da je tkz. "supply economics" uvijek bilo rjesenje i da niej upalilo zbog mjesanja liberalnih ekonomista (kriveci demokrate za krize). Sada je Laffer imao vrlo dobru priliku. Ultra-konzervativni guverner koji slusa Laffera i Republikanski Kongres u Kasasu. Rezultat: Najlosija ekonomiju u SAD, gdje je doslo i do odljeva uciteja, doktora itd. Danas u kansasu nedostaje oko 20% ucitelja i hronicni nedostatak doktora. Kansas takodje nije privukao nikakve velike firme, koje su odabrale vecinom Colorado u kojem su porezi daleko veci.

bilo i proslo

pre 7 godina

Sada su Rumunija i Poljska nova Jugoslavija. Njima trenutno dobro ide iz istog razloga zbog koga je nama dobro islo dok smo bili Jugoslavija. Nadajmo se da ce biti pametniji od Jugoslovena, za svoje dobro

stefke

pre 7 godina

Nije mi jasna jedna stvar. Ja sam IT preduzetnik i posmatram stvar iz svog ugla. Apsolutno sve drzave koje su ekonomski procvetale poslednjih godina su ulagale u IT. Ovaj tekst pokazuje koliko IT znaci i Rumuniji. Ni jednom nisam cuo za vreme ovih jadnika, a boga mi, ni DS-ovaca, da je neko makar spomenuo IT granu. Kao preporodicemo ekonomiju i privredu, a trenutno najbrze rastuca industrijska grana ih ne samo ne zanima, vec se ponasaju kao da im smeta. Zakoni koce ovu granu i bas ih briga, a time se bave samo kada se slihtaju Microsoftu i slicnima koji dolaze po jeftinu radnu snagu. Znate li koliko ima domacih IT kompanija, zar su oni nebitni?

Da se razumemo, potpuno podrzavam ideju guranja poljoprivrede i indusrije i sve ono sto navodno guraju, ali za mene je onaj ko prica o ekonomiji u dobu u kom se nalazimo, a kao prioritete nabroji sve potencijale osim onog najveceg u 21. veku, neko ko pojma nema o zivotu. Poredjenja radi, negde sam pronasao podatak da je dug Beograda 400 miliona evra. Whats app je prodat za 19 milijardi dolara!!! Toliko o tome koliko ovi nasi profesionalci znaju o ekonomiji. Beograd na vodi im je najveci ekonomski potencijal.

Majko mojaaaa!!!

Mihajlo

pre 7 godina

........."Vodjo!",.........vidis li ovo,.....ili ti je samohvala potpuno zaslepila a prija ti "tokojevicka" okolina, uvakaci,.......ali dokle?
Otvori oci, ......probudi se I otarasi se tih I " spusti malo loptu" I ideju o velicini I najboljem u regionu. Malo realnosti ne bi skodilo!?
P.S.....nigde nisam cuo, procitao da u RU su peleme na ceni I upotrebi kod radno sposobnog stanovnistva?

Pop021

pre 7 godina

Zaboravili ste da napisete da kompanija SAP ima oko 400 konsultanata u takozvanom Near shore centru, koji se nalazi u vise Rumunskih gradova.

Aldebaran

pre 7 godina

(ocevidac, 6. avgust 2016 19:10)

Potpuno si u pravu za postojanje "autousporivača" u glavama ljudi, ali si naveo loš primer. Kamote lepe sreće da razne naše rukovodeće "Đure" imaju pametne ideje, ali ih ne primenjuju samo zbog netalasanja i straha od promena!

Na, naš problem je u tome što prosečni "Đura" na rukovodećem položaju je 100% nekompetentan i nesposoban za radno mesto koje zauzima, ali na koje je došao po partijsko-rođačko-zemljačkoj liniji.

Uzmimo kao primer nekog Đuru koji je na čelu poreske uprave (ali to može biti bilo šta drugo u državnoj upravi). On niti ima pojma kako bi nešto poboljšao, niti ga to uopšte zanima jer razmišlja otprilike ovako:

- Pošto nemam pojma kao stvar funkcioniše, kakvu god promenu da uvedem, mogu samo da zabrljam. A pošto je stvar nekako funkcionisala i pre mene, ako ostavim ovako kako je, barem me niko ne može optužiti da sam nešto pokvario. Osim toga, ako meni lično ili nekom meni bliskom nešto zatreba, ja ću to uvek "srediti" mimo standardne spore i neefikasne procedure kojom mora da ide obična buranija. Prema tome, što bih ja išta menjao?!!

Iz tog razloga, čak ni deje koje su se pokazale kao dobre i efikasne, mi ni ne prepisujemo od drugih, kad se već ne trudimo da sami nešto smislimo!

Tata spalio Đenku

pre 7 godina

Kada pročitam ovakav tekst i slične njemu u kojima su opisani uspesi pojedinih zemalja koje se bile daleko iza nas, a sada su toliko ispred nas da im ni ledja ne vidimo, najviše me oduševi objasnjenje naših politikanata zbog čega tako nešto nikako nije primenljivo kod nas!

Dredd

pre 7 godina

Devojka mi je iz Rumunije, zivimo skupa vec dugo, pa i kao programer znam ponesto o tome svemu. Rumunija jeste bolja otkako je Pontu zamenio Johanes, ali clanak je komedija. Kakvo odsustvo istrazivackog novinarstva...

Da bi bili Silikonska Dolina, mora prvo da pokrenu jos svojih firmi/projekata, kao BitDefender i CCSaga. Ovako im ostaju mrvice. O cirkusu sa iskopavanjem zlata da ne pricam.

Za drzavu 3 puta vecu od Srbije, nemaju mnogo velikih imena. Ali obzirom da se kod njih skoluje daleko vise IT kadra, uskoro ce da nas ostave iza sebe. Srbiji, srecom, informatika u skolama ne treba. Jos malo pa nam nece ni skole trebati. Toliko.

Analiticar amater

pre 7 godina

Tekst i primer Rumunije mi se svideo ali tamosnji politicari su odlucili da poprave stanje u zemlji a ovi nasi se brinu da poprave SVOJE stanje i da se u jedinici vremena sto pre nakradu.Veliki je lopovluk kod nas i to niko iskoreniti ne moze.

Dragan

pre 7 godina

Tek onda kada prestanemo da govorimo da smo najbitnija zemlja u regionu, da smo najveće rastuća ekonomija u regionu, da sve znamo i umemo, i da smo uvek pobeđivali u svim ratovima od Kosovskog boja pa do današnjeg dana, e tada ce nam biti bolje.

Mi jednostavno ne umemo da priznamo koliko ne znamo i koliko smo u stvari mali. Što se pre pogledamo u ogledalo i kažemo sebi da ne znamo ništa ali smo voljni da naučimo i time napredujemo, tada ćemo krenuti napred. U suprotnom kao i do sada nećemo otići nikuda.

Vlada

pre 7 godina

Puno je tih brzorastućih ekonomija,završilo na "dobošu"!,malo kome je MMF doneo sreću!,u vreme kako neko napisa "tiranina",Rumunija nije imala dolar duga!

slobodan ivanovic

pre 7 godina

banke su pustile pare u opticaj. Narod i firme se zaduzuju. Ksds banke povuku pare i pristupe izvrsavanju svojih dugovanja, a pre svega hipotekarnih dugovanjaprivreda Rumunije ce doziveti isti kraj kao i zve mnogobrojne drzave sirom zemljine lopte

zzarko

pre 7 godina

U zadnjih par godina u Srbiji je povecan porez na dobit sa 10 na 15% a ukinut poreski odbitak na investicije sto je jasna poruka investitorima da brisu odavde. pored toga je povecan PDV sa 18% na 20% i sa 8% na 10% a sve lokalne komunalne takse (reklama, basta itd) su povecane od 2-5 puta. O porez na imovinu i da ne pricam jer na okolnim selima Beograda njive vode kao gradsko gradjevinsko zemljiste pa je porez uvecan. Takodje je i porez na dividendu povecan sa 10% na 15%. E tako nasa vlast vidi izlazak iz krize samo ne znam kako se zove stanje gore od krize.

Htc

pre 7 godina

O Srbiji i njenom rukovodstvu najbolje gorovi činjenica da iako smo tranzitna zemlja imamo najskuplje gorivo. Umesto da smanje akcize i povećaju prodaju a time i priliv u budžet po osnovu PDV, Vucko i ekipa i dalje dizu cenu pa tako svi pune rezervoare u Madjarskoj pa u Makedoniji a ti se Srbijo samo zanosi.

Dambo

pre 7 godina

naši stručnjaci na vlasti povećaju pdv, smanje plate i penzije i misle da su nešto bitno napravili. posle toga naravno idu hvale kako nam deficit rekordno mali itd., a realne ekonomite nema nigde, nikakve industrije nikakve proizvodnje, ništa! klasično presipanje iz šupljeg u prazno i sve naravno preko leđe običnog čoveka za ministarske i činovničke beneficije.