Subota, 30.07.2016.

13:50

Naplata poreza na zakup otvorila Pandorinu kutiju

Najava od pre desetak dana iz Poreske uprave Srbije da će se strože kontrolisati plaćanje porez na zakup stanova izgleda da je otvorila Pandorinu kutiju.

Izvor: Dnevnik

Naplata poreza na zakup otvorila Pandorinu kutiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Trbojevic

pre 6 godina

Izdavanje stana je kreditiranje,podstanara.KAKO.Pa tako vlasnik da odjednom veliki novac a ne koristi tu nekretninu,ne ocekuje se valjda da investira i da na koriscenje besplatno.A podstanar daje mesecno i misli da se vlasnik bogati.Tesko onom ko izdaje svoju nekretninu u koju je ulozio svoj kapital,to je hleb sa 77 kora.To samo zna onaj ko je iskusio na svojoj kozi.

milan

pre 7 godina

koju pandorinu kutiju.Moj otac drzi postanare 40godina i za svakog je placao porez mene je kao klinca slao u grdsku kucu da prijavim podstanare,ispunim obrazac i platim porez.Danas ja svoje podstanare prijavljujem i placam porez.I ne vidim sta je tu lose i gde je ta pandorina kutija.Da dodam na osnovu placenog poreza mnogi podstanari su dobili neke bodove na listi ua drustvene stanove,onomad.POŠTENJE JE ČAST
(dejan, 30. jul 2016 14:56)

A izdrzavas se kao BOT, providan si covece odje.i, idi popi sokic i odmori malo, pregrejao si!

box

pre 7 godina

Pandorina kutija otvorena? Ne,tek ce biti i to ne samo u ovoj oblasti! Toliko toga ne resenog i ne resava se,da je strasno.A onaj se samo nekakvim
uspesima hvali!? Gde su?

Srdjan Arh

pre 7 godina

To se ovako resava:

1. Vlasnik 1-ne (ili prve) stambene nekretnine se oporezuje najmanje i to po kategorizaciji (lokacija, broj izdrzavanih lica na adresi, socio-ekonomski status, godine starosti vlasnika, trzisna vrednost objekta, itd.)
2. Vlasnike 2+ stambenih nekretnine na iste placa dodatni porez, i opet po kategorizaciji (lokacija, trzisna vrednost objekta).

Gotovo.

Tako se:
1. oporezuje (potencijalni) prihod od rentiranja,
2. oporezuje luksuz (ko ne zeli da rentira ne mora),
3. sprecava spekulativno naduvavanje cena renti i nekretnina te iste postaju dostupne gradjanima,
4. sprecava korupcija,
5. sprecava sivo trziste,
6. podize standard gradjana.

Bgd

pre 7 godina

Najveći problem u ovoj branši je što se stanovi izdaju "dok deca ne porastu". Niko se profesionalno ne bavi time a takva je i struktura podstanara: od danas do sutra.

hiavata

pre 7 godina

Da se racun za struju, telefon, infostan vode na podstanare. Da se u slucaju neplacanja reaguje u roku od najkasnije 2 meseca. Da se ubrazaju sudski procesi u slucaju nastanka stete. Da ceo princip prijave obavlja elektronski, pa onda da pricamo o porezu.

aргумети малог ђокице најбољег студента

pre 7 godina

"што је ставка од неколико милиона евра за буџет." опет кољете вола за кило меса, па вама да ммф каже да стрељате народ ви бисте то и радили зато што каже ммф, а шта са ових 300 тотинак милиона евра ?

Застави оружје 7,81 милијарду динара
ваљевски Крушик са 2,62 милијарде дуга,
Монус са 2,5 милијарде дуга,
ППТ Наменска из Трстеника са дугом од 2,17 милијарде,
Компанија Борба, 1,88 милијарди, 20 миллиона више у односу на први кватрал.
Новости, које дугује 322 милиона
Пинк дугује 124,04 милиона динара
Радио-телевизија Србије са дугом од 289 милиона динара,
Мера инвест Београд, чији порески дуг износи 911 милиона динара.
Концерн Фармаком, у власништву Мирослава Богићевића 30. јуна ове године порезницима дугује око 686,62 милиона динара,
Зекстра, Драгана Ђурића за порезе дугују нешто више од пола милијарде динара, 538,96 милиона.
Ветеринарски завод 191,41 милиона динара.
Верано моторс чији је власник Радомир Живанић дугује 97,2 милиона динара.
Црвена звезда дугује 409 милиона динара
Партизан више од 285 милиона динара.
ФК Смедерево дугује 287,58 милиона динара,
ФК Борац из Чакчка 102 милиона, а
ФК Обилић из Београда нешто више од 92 милиона динара.

све укупоно око 40 tak милијарди динара или 330 милиона евра на овом списку.

Nemanjic

pre 7 godina

Neko se odjednom iz vlasti setio da ubace u budzet extra para za svoje bahate armije uvlakusa koje trose nenamenski (kako ko stigne, na cega god stigne, naravno, pa to se punim pravom podrazumeva, njima to pripada eee bre muu buuu aaa!!) preko ledja gradjana, pa kako drugacije, zar je moguce drugacije?? Zato niko normalan i nece placati taj i takav porez, dok drzava samo tone, bezpovratno propada.. A mi sedimo skrstenih ruku i gledamo bedu oko nas koja je sve dublja i gora, sve mislim sta ce ostati nasoj deci na kraju..?

zvezdaracZVCZ

pre 7 godina

Jedno kratko, nikada!!! Bice lagano, profesorka koja zivi u mom stanu uci moju decu za srpski za dz a ja njoj izdajem za dz. Dovidjenja porezu. Ne ugovor na 50€, pa 10€ drzavi, nego nula!

Posmatrac

pre 7 godina

ili ce cena stanova biti 50 eur pa ce se na to placati 20%. a ostatak na ruke. pa kad bi svi bili prijavljeni na plate koje dobijaju, ne bi trebalo da se uvodi novi porez.

neki budza

pre 7 godina

A onaj sto su ga danas ubili na Belvilu, poznat policiji, vozi Land Rovera, ima kafic sve u Belvilu koji je skup, ni minute radnog staza, i nikom nista.

Cemu sluzi poreska?

Izgleda da nismo svi isti pred zakonom.

Ma cao, od mene ni dinara, eto toliko...

Tokyo

pre 7 godina

@alibaba
Nema šanse, jesu glupi, ali ne toliko.
Verovatno će biti uvedeni klasni razredi, nešto nalik na zone prilikom oporezivanja imovine (nekretnina), po kojimaa će u zavisnosti od lokacije, kvadrature i godine izgradnje biti utvrđivana tržišna cena po kojoj se realno takva nekretnina na odgovarajućoj lokaciji može (i mora) izdavati.
Ne vidim drugi način.
I mene ovo kači, posedujem nekretninu na Vračaru koju izdajem za 200 evra, iako bih za taj stan mogao dobiti minimum 400. Ali poznajem ljude, pouzdani su, a namera je da mi čuvaju vrlo pristojno namešten stan na duži vremenski period.
Tu mogu da se nađem u problemu, jer kako dokazati da izdajem stan za manji iznos od tržišno formirane cene rente od strane državnih organa?
E tu je pravi problem.
Verujem da nisam jedini sa ovakvim problemom.

Bobi

pre 7 godina

20% porez na prihod značiće da država od 12 meseci rente stana uzima 2 meseca za sebe.. takav porez ne postoji nigde u svetu... 10% je ok ali država da zaštiti obe strane a ne da ti ne plate (sto se meni desilo) pa 5 god na sudu ne mogu da ostvarim svoja prava.. i kada dobijem presudu necu moci da naplatim jer se zakupac odselio u inostranstvo a nema nikakvu imovinu.. A porez da platim moram..A sud upalio taksimetar odavno..

žarkovac

pre 7 godina

Da li je moguće da ova nazovi država mora sve bar duplo da oporezuje? Plaćam porez na stan i sada treba da plaćam porez i na izdavanje. Možda će da uvedu da kada pozajmim nekom auto da će neko od nas dvoje morati da plati porez ili taksu, jer kako to može da moj auto vozi neko ko nije ja!

Aman

pre 7 godina

Placanje poreza je osnova pravne drzave. Argument da je "drzava daleko od toga da je pravna" i da zato ne treba da naplacuje porez je besmislen. Uostalomkome se ne svidja nek se odseli u neku pravnu drzavu pa nek tamo objasnjava zasto ne treba da se placa porez pa da vidi sta ce mu se desiti.

Nenad

pre 7 godina

Gospodin iz udruženja stanodavaca priča bajke. Niko neće odjaviti struju, vodu i ostalo, pa pustiti da stan zvrji prazan. I sa 20% manjim prihodom to će i dalje biti jedan od najlakših načina da se mesečno dođe do nešto dodatnog novca. Deo tog poreskog opterećenja će podneti stanodavci, deo zakupci; a zakon tržišta će svakako iznivelisati cenu i ja se ne bih uopšte začudio da prosečna kirija ostane skoro ista.
Pitanje je samo ima li ova nesposobna država načina da zakon sprovede. Kako uopšte dokazati da je tu stanar u zakupu, a ne neki rođak koji ''čuva stan''?

Marko

pre 7 godina

Problem se kao po običaju rešava od kraja.

Ja kao stanodavac (prezirem naziv gazda) i prvi sam voljan da plaćam porez, ali...

Ne jednom, podstanari su pobegli sa neplaćenim računima. Ja sam ih naravno platio. Obećaju minimum godinu dana da će ostati, odu posle mesec - dva. Prijavi - odjavi prebivalište, infostanu sa pečatom skupštine stanara. Plati ekstra porez na imovinu, jelda imam višak nekretnina. Leti, opet par meseci nema nikoga, plaćaj račune živeo - ne živeo.

20% je previše ipak. Stanovi su mahom stari, nasleđeni i zahtevaju ulaganja svako malo. Opet plaćam ja.

Verujte kada se podvuče crta na kraju godine, izdajem samo da ne plaćam račune i da ne moram da prodajem stan. Trebaće deci nešto ostaviti kada porastu, a i tržište nikad gore.

Ovako kako je sada ja taj porez plaćati neću sigurno.

srbija

pre 7 godina

Imaju poresku stopu od 20% i niko od 260.000 stanodavaca ne plaća ni dinara, umesto da spuste na 10 ili 8% i da plaća bar 130.000 njih. Jer logika.

VUK

pre 7 godina

Sve se to moze resiti ako se EPS i ostala javna preduzeca nateraju da postuju i ostale zakone osim onog o energetici koji su uzgred sami pisali i sve uredili tako da oni imaju sto manje posla pa i da racune naplacuju od vlasnika nekretnine a ne onoga ko ih je napravio jer ne dozvoljavaju promenu korisnika na zakupca. Lakse im je da naplate od vlasnika uz prinudu jer iskljuce struju i cekaju da vlasnik plati a njemu prepuste duge sporove protiv zakupaca. Isto je i sa svim drugim javnim preduzecima. Parking servis jedva ceka da neko iznajmi stan pa da mu svakodnevno stavljaju kazne a ne zele da izdaju mesecnu kartu. Isto i vlasnicima stanova dok ne prebace automobil na sebe. Ne priznaju ugovor i ovlascenje za koriscenje. Sva odgovornost na vlasnicma stanova za sve a zastita nikakva. Svuda u svetu za svaki dug je odgovoran onaj ko ga napravi, samo kod nas je bitnije da javna preduzeca imaju sto manje obaveza i nikakvu odgovornost bez obzira na to sto i sama snose najveci deo odgovornosti. Kvalitet usluga ne da nije dobar nego je katastofalan.... Drzava samo gleda kako da otme pare a i ona gradjanima nista ne pruza a i ono malo sto daje samo gleda kako da ukine. Drzava ne postoji da bi samo krala i placala one koji stite rezim na vlasti.

maca

pre 7 godina

Znaci vlasnik drugog stana (ako ga jos izdaje ) bice dvostruko oporezovan. Prvo na drugi stan nema pravo ni na jednu poresku olaksicu, a onda mu drzava jos ako izdaje stan uzme cak enormnih 20 % mesecno, cak mu mozda kod prijave poreska nece poverovati da izdaje za te pare nego ce oni odrediti neki iznsi za koji su oni navodno utvrdili da se u tom kraju izdaje. Slicno poreska uprava radi i kod poreza na apsolutna prava , pa vi kupiti stan npr za 1000 evra po m2 a poreska kaze po nama tu kvadrate vredi 1200 evra u dinarima .

šetač

pre 7 godina

Kao i milion puta do sada ova vlast je pokazala kakvi su diletanti i amateri. Slepo slušanje MMF organizacije koja nikome sreću donela nije neće izaći na dobro. Uzgred mislim da je MMF ovde izgovor i da su se neke stvari verovatno izgubile u prevodu ili još gore loše su organizovane. Građani će živeti lošije i bednije a budžet neće biti popunjen.
Uredite ovu oblast tako da ne opteretite ni podstanare velikim povećavanjem troškova niti stanodavce komplikovanom procedurom. Poreska stopa mora da bude manja.
Nemojte kao sa BUS plusom plaćamo očajan prevoz i uslugu papreno i niko nije srećan.

Slobodan

pre 7 godina

Ako se stanar prijavi na mojoj adresi a sutradan ode u banku,podigne kredit i u toku dana se iseli iz mog stana,pobegne i zametne mu se svaki trag,meni dolaze da plene imovinu,pa čak i sam stan.Tako je po zakonu.Ako tako bude,lneću ga ni izdavati,nisam ga nasledio(pa sve i da jesam)nego napravio u mojoj kući ali radan sam čovek,imam druge izvore prihoda.Preživeću i živeću.

Preživeo sam SPS 90-ih,DS-DSS 2000-ih,preživeću i SNS.

kojadin

pre 7 godina

Pa svi vec placamo porez i on se zove PDV. Iznosi 20%. I to treba da bude jedini porez. Sve ostalo je OTIMACINA.
Pa Turci su uzimali "desetak" , tj. 10%. a ova drzava uzima petinu.

nesh

pre 7 godina

Kako drzava ne shvata da nece dobiti nista !!!! Meni je plata 40.000 dinara, stan placam 200 eur = 24.000 ( neka bude ). Meni ostaje 16.000 koje je ja potrosim u Srbiji, odnosno drzava uzme 20% pdva. Ako meni kirija bude 220 eur.. tih 4000 ( recimo ) opet ce gazda ili ja platiti pdv od 20%. Na ovaj ili onaj nacin drzava ce isto dobiti..

Gradjanin koji ima mozak

pre 7 godina

Bas se MMF interesovao za ovu oblast. Vlastodrsci u Srbiji sve sto hoce da sprovedu kazu da to trazi MMF.MMF nam odredjuje cenu struje, visinu poreza, zaposlenost...... Siva zona je nesto drugo a ne izdavanje stanova

niko

pre 7 godina

Kad sve ovo procitas, shvatis dve stvari:
Prvo, neko ko je hteo ovo da sprovede, uopste nije dublje razmislio o detaljima, pre nego je obecao npr Mmfu
Dtugo, ovo otkriva nemoc drzave da bilo sta sprovede, jer iako je zaposlila stotine hiljada stranackih poslusnika u administraciju, oni rade na nivou srednjeg veka I ne mogu sprovesti ono sto svaka normalna zemlja sprovodi

Zato mi nismo I normalna zemlja

bane

pre 7 godina

da je ovo drzava kao sto nije, bilo bi uredjeno izdavanje stanova. Racuni bi isli na podstanare pa usled neizmirenih obaveza drzava bi teretila njih a ne stanodavca. Onda bih ja kao vlasnik stana koji izdajem drage volje placao 20% drzavi. Sve bih prepustio nekoj agenciji i lepo mesecno uzimao 80% ili malo manje od kirije.. a agencija bi bila zaduzena za sve ostalo... ali ovo je Srbija i ovo ce zauvek ostati u domenu bajke i lepih zelja...

Sirmium

pre 7 godina

Aman,
Nista ,,pametno" niste rekli,zato sto se u pravnoj drzavi najpre postavi pitanje prioriteta,ako se ne mogu advokati naterati da plate pdv,zasto bi onda podstanarska sitlrotinja i studenti to trebali da rade,stanodavci ce samo podici rentu,npr...

null

pre 7 godina

Vidim napredak kod drugara koji su otisli pre 20 godin van.pre 10 .5.2..dolazim do zakljucka da je zadnji voz..Sirijci koji su otisli pre godinu dana,bez igde icega za nemacku,presisali su vec sada 30 % Srpskog stanovnistva.Toliko o nama.

Markobg

pre 7 godina

Sve ce to na kraju kao sto je i logicno, platiti krajnji korisnik, a stanodavac ce taj novac samo proslediti drzavi.
Uostalom kad kupite mleko u prodavnici, vi kao kupac platite porez a ne prodavnica. Prodavnica ga samo prosledi drzavi.
Podstanari, spremite se da platite novi harac drzavi.

upitnik

pre 7 godina

Ako je MMF kriv za ovo postoji još jedan način da se propisi doslovno sprovode: ukinete plaćanje ovog poreza i niko ne krši taj propis više.

kolonija

pre 7 godina

MMF je tu samo da obezbedi naplatu kamata na svoje kredite.. I naravno da izda što više kredita po sto većoj kamati... Samo naivan veruju da oni žele bolji život nekog tamo.. Zele što veći profit kao i svaka banka samo za to im trebaju bahate podanicke vlasti koje ne haju za život svojih gradjana

Darko

pre 7 godina

Pa ispada da će se plaćati porez po 2 osnova. Porez na imovinu i porez na prihod, za sada...Šta će se još plaćati? Da ne uvedu i boravišnu taksu za podstanare? Ipak tu borave...

Predlog

pre 7 godina

"Ukoliko država stvarno želi da dobije efikasan sistem naplate poreza, treba da krene od..."

Dr\ava treba da krene od racija, i to domaćinskog i fer poslovanja u sistemu oporezivanja. Porezi, razrezi, akcize i raznorazne dažbine su već odavno preveliki u pogledu platežne moći velike većine građana, dok s druge strane, bogatija manjina stalno nalazi nove, "inventivne" načine da ta oporezivanja izbegne, delom ili u potpunosti.

Što se nepokretnosti, konkretno stanova tiče, stopa oporezivanja stalno raste, jer država "procenjuje" da je to dobar izvor budžetskih prihoda. Ovaj najavljeni, strži porez na izdavanje nepokretnosti "procenjen" je takođe kao dobar izvor budžetskih prihoda. Upravu tu leži greška! Jer, procena je loša, u praksi to neće biti ni izdaleka moguće da se dosledno sprovede. Zato, moj predlog je sledeći. neak porez na stanove ostane fiksiran (u odnosu na neki relativno stabilni parametar, npr. EUR)u aktuelnom iznosu, a neka stopa poreskog kredita, tehnički, poraste na najviše 75-80%. Time bi bvlasnici stanova koji u njima ujedno i stanuju plaćali isti porez kao i do sada, dok bi vlasnici nekretnina koji u njima ne stanuju (višak stambenog prostora) plaćali približno za trećinu više nego do sada (bez obzira na izdavanje ili neizdavanje stana). I neka, zakonski taj poreski kredit koji se ne obračunava, bude ekvivalent porezu na prihod od izdavanja, tako da se svima omogući sklapanje ugovora, uz znatno povoljniji cenovnik ove notarske usluge.

flok

pre 7 godina

i opet ce glavonje da zajasu golju, dok mafiju niko ne dira. Ako, zavrcite usi glupom narodu, kad se ne buni znaci nije problem da izdrzava parazite.

Stanislav

pre 7 godina

U Japanu postoji citav set zakona koji regulise ovu oblast. Poznat je pod nazivom kitutituri, a odnosi se pre svega na uredjenje odnosa podstanar-stanodavac kao i detaljno razvijen mehanizam zastite svih strana ukljucujuci i drzavu. Samo na taj nacin svi ostvaruju svoj pun interes i svi su zasticeni.

aleks

pre 7 godina

Ma kakva, prijava, odjava, utvrdjivanje visine kirije, odbijanje ovoga, onoga ko ce se sa tim petljati.... rebnuce svima koji imaju drugi stan u kome nisu prijavljeni (a ako ti zivi dete prepisi mu) po nekoj vrednosti, kvadraturi, lokaciji, koju oni procene taj porez. Pa ti placaj izdavao, ne izdavao, placali ti stanari, ne placali. Po potpuno istom principu pretplatu za RTS placa svako ko ima struju nikoga nije briga gledas li i imas li TV. Mozes da ga imas e tako i ovde mozes da izdajes ako ne izdajes tvoj problem. Pa to je bas u stilu nasih vladara, svih redom.

dejan

pre 7 godina

koju pandorinu kutiju.Moj otac drzi postanare 40godina i za svakog je placao porez mene je kao klinca slao u grdsku kucu da prijavim podstanare,ispunim obrazac i platim porez.Danas ja svoje podstanare prijavljujem i placam porez.I ne vidim sta je tu lose i gde je ta pandorina kutija.Da dodam na osnovu placenog poreza mnogi podstanari su dobili neke bodove na listi ua drustvene stanove,onomad.POŠTENJE JE ČAST

Glasac na izborima

pre 7 godina

Naplata poreza ima smisla ,ali pre toga da drzava uvede da crkve placaju porez na imovinu kao i gradjani i ostala pravna lica, koliko slnih lokala, zemljsta im je vraceno koje oni izdaju... da se naplati porez od nasih sportista, estrade koji zaradjuju silne stotine hiljada evra i miliione evra (jer po nasem zakonu moraju da prijave i imovinu i zaradu koju imaju u inostarstvu), da se spreci da nam tajkuni, strani investitori sedista firmi koje posluju u Srbiji imaju u poreksim rajevima (tako da Srbija osim poreza na zarade a vecina radniaka ima plate jos malo u nivou minimalaca , i dobit ako je prikazu ne dobija nikave druge prihode od poreze), da sprece da banke iznose tokom godine zaradu u maticne filjiare u inostastvu a da na kraju goidne pokazu da nemju dobit ili su jos kao u gubitku. Da drzava spreci da vecina gradjana kod poslodavaca radi na neplacneom probnom radu, rade na crno ili preko zadruga i agencija za lizing jer su porez manji , da kazne poslodavce pa imao i lance marketa gde u ugovorima stoji da radite npr 40 sati dnevno ( 4 dana po 7 i 2 dana po 6 sati a radite 6 dana po 7 sati, tj svakom radniku zakinu 2 sata nedeljno pa sve to puta nekoliko hiljada radnika mesecno pa sve to puta 12, koiko je tu zakinuta drzava na porezu na zarade). Intersatno da MMF i Vlada sada su se usmerili na sitne ribe a ne jure od glave tj krupne ribe.

dzigi

pre 7 godina

"... vlasnici stanova za tu stopu od 20 odsto povećati kiriju gde god to mogu." - odn. staranina će se povećati za 25%, da bi se po odbitku poreza od 20% dobio iznos stanarine pre poreza ((100€+25%)-20% porez=100€)

Milan

pre 7 godina

Kako mi komplikujemo stvari bezveze, to definitivno nije normalno. U jednoj zapadnoj zemlji gde sam godinama ziveo, stigne ti prijava za porez za prethodnu godinu u junu mesecu i tu lepo imas da popunis polja o prihodima. Jedno polje je koliko si novca zaradio od rentiranja nekretnine u prethodnoj godini. Tu upises cifru za celu godinu i lepo izracunas koji porez treba da platis. Posle par meseci platis porez na sve prihode zajedno, a ne za sve pojedinacno. Neke druge stavke su dividende, kamata na stednju, itd. Nema nikakvog odjavljivanja stanara preko leta ili ne znam ja kakvih drugih budalastina. Ali zasto bi bilo jednostavno kad su svi ostali glupi a mi znamo najbolje.

Zeleni

pre 7 godina

Mogu da dizu kiriju koliko hoce kad natod nema da plati. Zakon ponude i traznje odredjuje cenu. Najgore ce proci vlasnici nekretnina jer ce na njihov profit pasti porez.

petar pan

pre 7 godina

"Država se poziva na MMF, koji traži striktnu primenu propisa"

Bravo, moze CIM PRE budemo clanice... Drugo, kada budemo imali plate kao u EU, onda mozemo da privcamo o primenama svih tacaka zakona EU. To nam kazu neki kojima je minimalac 800 evra??? Prvo EU plate i prijem pa tek onda primena svih gluposti koje traze.

drvobradi

pre 7 godina

Preti Marko Pavlović da će da odjavi struju i grejanje i ostavi stan da zvrji prazan. Nasmeja me covek. Kako će da se iznenadi kada bude dobio odgovor od toplana u Beogradu u vezi odjave grejanja. Ako ostavi prazan stan država u svakom slučaju ubire godišnji porez kao i Infostan. Bolje da se bori za nižu stopu poreza i bolji model naplate istog, umesto što preti, pošto kada se državne pijavice osete ugroženim uzimace i danak u krvi.

Marko

pre 7 godina

Problem se kao po običaju rešava od kraja.

Ja kao stanodavac (prezirem naziv gazda) i prvi sam voljan da plaćam porez, ali...

Ne jednom, podstanari su pobegli sa neplaćenim računima. Ja sam ih naravno platio. Obećaju minimum godinu dana da će ostati, odu posle mesec - dva. Prijavi - odjavi prebivalište, infostanu sa pečatom skupštine stanara. Plati ekstra porez na imovinu, jelda imam višak nekretnina. Leti, opet par meseci nema nikoga, plaćaj račune živeo - ne živeo.

20% je previše ipak. Stanovi su mahom stari, nasleđeni i zahtevaju ulaganja svako malo. Opet plaćam ja.

Verujte kada se podvuče crta na kraju godine, izdajem samo da ne plaćam račune i da ne moram da prodajem stan. Trebaće deci nešto ostaviti kada porastu, a i tržište nikad gore.

Ovako kako je sada ja taj porez plaćati neću sigurno.

niko

pre 7 godina

Kad sve ovo procitas, shvatis dve stvari:
Prvo, neko ko je hteo ovo da sprovede, uopste nije dublje razmislio o detaljima, pre nego je obecao npr Mmfu
Dtugo, ovo otkriva nemoc drzave da bilo sta sprovede, jer iako je zaposlila stotine hiljada stranackih poslusnika u administraciju, oni rade na nivou srednjeg veka I ne mogu sprovesti ono sto svaka normalna zemlja sprovodi

Zato mi nismo I normalna zemlja

Slobodan

pre 7 godina

Ako se stanar prijavi na mojoj adresi a sutradan ode u banku,podigne kredit i u toku dana se iseli iz mog stana,pobegne i zametne mu se svaki trag,meni dolaze da plene imovinu,pa čak i sam stan.Tako je po zakonu.Ako tako bude,lneću ga ni izdavati,nisam ga nasledio(pa sve i da jesam)nego napravio u mojoj kući ali radan sam čovek,imam druge izvore prihoda.Preživeću i živeću.

Preživeo sam SPS 90-ih,DS-DSS 2000-ih,preživeću i SNS.

bane

pre 7 godina

da je ovo drzava kao sto nije, bilo bi uredjeno izdavanje stanova. Racuni bi isli na podstanare pa usled neizmirenih obaveza drzava bi teretila njih a ne stanodavca. Onda bih ja kao vlasnik stana koji izdajem drage volje placao 20% drzavi. Sve bih prepustio nekoj agenciji i lepo mesecno uzimao 80% ili malo manje od kirije.. a agencija bi bila zaduzena za sve ostalo... ali ovo je Srbija i ovo ce zauvek ostati u domenu bajke i lepih zelja...

aргумети малог ђокице најбољег студента

pre 7 godina

"што је ставка од неколико милиона евра за буџет." опет кољете вола за кило меса, па вама да ммф каже да стрељате народ ви бисте то и радили зато што каже ммф, а шта са ових 300 тотинак милиона евра ?

Застави оружје 7,81 милијарду динара
ваљевски Крушик са 2,62 милијарде дуга,
Монус са 2,5 милијарде дуга,
ППТ Наменска из Трстеника са дугом од 2,17 милијарде,
Компанија Борба, 1,88 милијарди, 20 миллиона више у односу на први кватрал.
Новости, које дугује 322 милиона
Пинк дугује 124,04 милиона динара
Радио-телевизија Србије са дугом од 289 милиона динара,
Мера инвест Београд, чији порески дуг износи 911 милиона динара.
Концерн Фармаком, у власништву Мирослава Богићевића 30. јуна ове године порезницима дугује око 686,62 милиона динара,
Зекстра, Драгана Ђурића за порезе дугују нешто више од пола милијарде динара, 538,96 милиона.
Ветеринарски завод 191,41 милиона динара.
Верано моторс чији је власник Радомир Живанић дугује 97,2 милиона динара.
Црвена звезда дугује 409 милиона динара
Партизан више од 285 милиона динара.
ФК Смедерево дугује 287,58 милиона динара,
ФК Борац из Чакчка 102 милиона, а
ФК Обилић из Београда нешто више од 92 милиона динара.

све укупоно око 40 tak милијарди динара или 330 милиона евра на овом списку.

Darko

pre 7 godina

Pa ispada da će se plaćati porez po 2 osnova. Porez na imovinu i porez na prihod, za sada...Šta će se još plaćati? Da ne uvedu i boravišnu taksu za podstanare? Ipak tu borave...

Tokyo

pre 7 godina

@alibaba
Nema šanse, jesu glupi, ali ne toliko.
Verovatno će biti uvedeni klasni razredi, nešto nalik na zone prilikom oporezivanja imovine (nekretnina), po kojimaa će u zavisnosti od lokacije, kvadrature i godine izgradnje biti utvrđivana tržišna cena po kojoj se realno takva nekretnina na odgovarajućoj lokaciji može (i mora) izdavati.
Ne vidim drugi način.
I mene ovo kači, posedujem nekretninu na Vračaru koju izdajem za 200 evra, iako bih za taj stan mogao dobiti minimum 400. Ali poznajem ljude, pouzdani su, a namera je da mi čuvaju vrlo pristojno namešten stan na duži vremenski period.
Tu mogu da se nađem u problemu, jer kako dokazati da izdajem stan za manji iznos od tržišno formirane cene rente od strane državnih organa?
E tu je pravi problem.
Verujem da nisam jedini sa ovakvim problemom.

neki budza

pre 7 godina

A onaj sto su ga danas ubili na Belvilu, poznat policiji, vozi Land Rovera, ima kafic sve u Belvilu koji je skup, ni minute radnog staza, i nikom nista.

Cemu sluzi poreska?

Izgleda da nismo svi isti pred zakonom.

Ma cao, od mene ni dinara, eto toliko...

hiavata

pre 7 godina

Da se racun za struju, telefon, infostan vode na podstanare. Da se u slucaju neplacanja reaguje u roku od najkasnije 2 meseca. Da se ubrazaju sudski procesi u slucaju nastanka stete. Da ceo princip prijave obavlja elektronski, pa onda da pricamo o porezu.

Gradjanin koji ima mozak

pre 7 godina

Bas se MMF interesovao za ovu oblast. Vlastodrsci u Srbiji sve sto hoce da sprovedu kazu da to trazi MMF.MMF nam odredjuje cenu struje, visinu poreza, zaposlenost...... Siva zona je nesto drugo a ne izdavanje stanova

kojadin

pre 7 godina

Pa svi vec placamo porez i on se zove PDV. Iznosi 20%. I to treba da bude jedini porez. Sve ostalo je OTIMACINA.
Pa Turci su uzimali "desetak" , tj. 10%. a ova drzava uzima petinu.

petar pan

pre 7 godina

"Država se poziva na MMF, koji traži striktnu primenu propisa"

Bravo, moze CIM PRE budemo clanice... Drugo, kada budemo imali plate kao u EU, onda mozemo da privcamo o primenama svih tacaka zakona EU. To nam kazu neki kojima je minimalac 800 evra??? Prvo EU plate i prijem pa tek onda primena svih gluposti koje traze.

kolonija

pre 7 godina

MMF je tu samo da obezbedi naplatu kamata na svoje kredite.. I naravno da izda što više kredita po sto većoj kamati... Samo naivan veruju da oni žele bolji život nekog tamo.. Zele što veći profit kao i svaka banka samo za to im trebaju bahate podanicke vlasti koje ne haju za život svojih gradjana

srbija

pre 7 godina

Imaju poresku stopu od 20% i niko od 260.000 stanodavaca ne plaća ni dinara, umesto da spuste na 10 ili 8% i da plaća bar 130.000 njih. Jer logika.

Bobi

pre 7 godina

20% porez na prihod značiće da država od 12 meseci rente stana uzima 2 meseca za sebe.. takav porez ne postoji nigde u svetu... 10% je ok ali država da zaštiti obe strane a ne da ti ne plate (sto se meni desilo) pa 5 god na sudu ne mogu da ostvarim svoja prava.. i kada dobijem presudu necu moci da naplatim jer se zakupac odselio u inostranstvo a nema nikakvu imovinu.. A porez da platim moram..A sud upalio taksimetar odavno..

zvezdaracZVCZ

pre 7 godina

Jedno kratko, nikada!!! Bice lagano, profesorka koja zivi u mom stanu uci moju decu za srpski za dz a ja njoj izdajem za dz. Dovidjenja porezu. Ne ugovor na 50€, pa 10€ drzavi, nego nula!

Glasac na izborima

pre 7 godina

Naplata poreza ima smisla ,ali pre toga da drzava uvede da crkve placaju porez na imovinu kao i gradjani i ostala pravna lica, koliko slnih lokala, zemljsta im je vraceno koje oni izdaju... da se naplati porez od nasih sportista, estrade koji zaradjuju silne stotine hiljada evra i miliione evra (jer po nasem zakonu moraju da prijave i imovinu i zaradu koju imaju u inostarstvu), da se spreci da nam tajkuni, strani investitori sedista firmi koje posluju u Srbiji imaju u poreksim rajevima (tako da Srbija osim poreza na zarade a vecina radniaka ima plate jos malo u nivou minimalaca , i dobit ako je prikazu ne dobija nikave druge prihode od poreze), da sprece da banke iznose tokom godine zaradu u maticne filjiare u inostastvu a da na kraju goidne pokazu da nemju dobit ili su jos kao u gubitku. Da drzava spreci da vecina gradjana kod poslodavaca radi na neplacneom probnom radu, rade na crno ili preko zadruga i agencija za lizing jer su porez manji , da kazne poslodavce pa imao i lance marketa gde u ugovorima stoji da radite npr 40 sati dnevno ( 4 dana po 7 i 2 dana po 6 sati a radite 6 dana po 7 sati, tj svakom radniku zakinu 2 sata nedeljno pa sve to puta nekoliko hiljada radnika mesecno pa sve to puta 12, koiko je tu zakinuta drzava na porezu na zarade). Intersatno da MMF i Vlada sada su se usmerili na sitne ribe a ne jure od glave tj krupne ribe.

Milan

pre 7 godina

Kako mi komplikujemo stvari bezveze, to definitivno nije normalno. U jednoj zapadnoj zemlji gde sam godinama ziveo, stigne ti prijava za porez za prethodnu godinu u junu mesecu i tu lepo imas da popunis polja o prihodima. Jedno polje je koliko si novca zaradio od rentiranja nekretnine u prethodnoj godini. Tu upises cifru za celu godinu i lepo izracunas koji porez treba da platis. Posle par meseci platis porez na sve prihode zajedno, a ne za sve pojedinacno. Neke druge stavke su dividende, kamata na stednju, itd. Nema nikakvog odjavljivanja stanara preko leta ili ne znam ja kakvih drugih budalastina. Ali zasto bi bilo jednostavno kad su svi ostali glupi a mi znamo najbolje.

VUK

pre 7 godina

Sve se to moze resiti ako se EPS i ostala javna preduzeca nateraju da postuju i ostale zakone osim onog o energetici koji su uzgred sami pisali i sve uredili tako da oni imaju sto manje posla pa i da racune naplacuju od vlasnika nekretnine a ne onoga ko ih je napravio jer ne dozvoljavaju promenu korisnika na zakupca. Lakse im je da naplate od vlasnika uz prinudu jer iskljuce struju i cekaju da vlasnik plati a njemu prepuste duge sporove protiv zakupaca. Isto je i sa svim drugim javnim preduzecima. Parking servis jedva ceka da neko iznajmi stan pa da mu svakodnevno stavljaju kazne a ne zele da izdaju mesecnu kartu. Isto i vlasnicima stanova dok ne prebace automobil na sebe. Ne priznaju ugovor i ovlascenje za koriscenje. Sva odgovornost na vlasnicma stanova za sve a zastita nikakva. Svuda u svetu za svaki dug je odgovoran onaj ko ga napravi, samo kod nas je bitnije da javna preduzeca imaju sto manje obaveza i nikakvu odgovornost bez obzira na to sto i sama snose najveci deo odgovornosti. Kvalitet usluga ne da nije dobar nego je katastofalan.... Drzava samo gleda kako da otme pare a i ona gradjanima nista ne pruza a i ono malo sto daje samo gleda kako da ukine. Drzava ne postoji da bi samo krala i placala one koji stite rezim na vlasti.

Bgd

pre 7 godina

Najveći problem u ovoj branši je što se stanovi izdaju "dok deca ne porastu". Niko se profesionalno ne bavi time a takva je i struktura podstanara: od danas do sutra.

aleks

pre 7 godina

Ma kakva, prijava, odjava, utvrdjivanje visine kirije, odbijanje ovoga, onoga ko ce se sa tim petljati.... rebnuce svima koji imaju drugi stan u kome nisu prijavljeni (a ako ti zivi dete prepisi mu) po nekoj vrednosti, kvadraturi, lokaciji, koju oni procene taj porez. Pa ti placaj izdavao, ne izdavao, placali ti stanari, ne placali. Po potpuno istom principu pretplatu za RTS placa svako ko ima struju nikoga nije briga gledas li i imas li TV. Mozes da ga imas e tako i ovde mozes da izdajes ako ne izdajes tvoj problem. Pa to je bas u stilu nasih vladara, svih redom.

null

pre 7 godina

Vidim napredak kod drugara koji su otisli pre 20 godin van.pre 10 .5.2..dolazim do zakljucka da je zadnji voz..Sirijci koji su otisli pre godinu dana,bez igde icega za nemacku,presisali su vec sada 30 % Srpskog stanovnistva.Toliko o nama.

maca

pre 7 godina

Znaci vlasnik drugog stana (ako ga jos izdaje ) bice dvostruko oporezovan. Prvo na drugi stan nema pravo ni na jednu poresku olaksicu, a onda mu drzava jos ako izdaje stan uzme cak enormnih 20 % mesecno, cak mu mozda kod prijave poreska nece poverovati da izdaje za te pare nego ce oni odrediti neki iznsi za koji su oni navodno utvrdili da se u tom kraju izdaje. Slicno poreska uprava radi i kod poreza na apsolutna prava , pa vi kupiti stan npr za 1000 evra po m2 a poreska kaze po nama tu kvadrate vredi 1200 evra u dinarima .

Posmatrac

pre 7 godina

ili ce cena stanova biti 50 eur pa ce se na to placati 20%. a ostatak na ruke. pa kad bi svi bili prijavljeni na plate koje dobijaju, ne bi trebalo da se uvodi novi porez.

flok

pre 7 godina

i opet ce glavonje da zajasu golju, dok mafiju niko ne dira. Ako, zavrcite usi glupom narodu, kad se ne buni znaci nije problem da izdrzava parazite.

Markobg

pre 7 godina

Sve ce to na kraju kao sto je i logicno, platiti krajnji korisnik, a stanodavac ce taj novac samo proslediti drzavi.
Uostalom kad kupite mleko u prodavnici, vi kao kupac platite porez a ne prodavnica. Prodavnica ga samo prosledi drzavi.
Podstanari, spremite se da platite novi harac drzavi.

Nemanjic

pre 7 godina

Neko se odjednom iz vlasti setio da ubace u budzet extra para za svoje bahate armije uvlakusa koje trose nenamenski (kako ko stigne, na cega god stigne, naravno, pa to se punim pravom podrazumeva, njima to pripada eee bre muu buuu aaa!!) preko ledja gradjana, pa kako drugacije, zar je moguce drugacije?? Zato niko normalan i nece placati taj i takav porez, dok drzava samo tone, bezpovratno propada.. A mi sedimo skrstenih ruku i gledamo bedu oko nas koja je sve dublja i gora, sve mislim sta ce ostati nasoj deci na kraju..?

Sirmium

pre 7 godina

Aman,
Nista ,,pametno" niste rekli,zato sto se u pravnoj drzavi najpre postavi pitanje prioriteta,ako se ne mogu advokati naterati da plate pdv,zasto bi onda podstanarska sitlrotinja i studenti to trebali da rade,stanodavci ce samo podici rentu,npr...

nesh

pre 7 godina

Kako drzava ne shvata da nece dobiti nista !!!! Meni je plata 40.000 dinara, stan placam 200 eur = 24.000 ( neka bude ). Meni ostaje 16.000 koje je ja potrosim u Srbiji, odnosno drzava uzme 20% pdva. Ako meni kirija bude 220 eur.. tih 4000 ( recimo ) opet ce gazda ili ja platiti pdv od 20%. Na ovaj ili onaj nacin drzava ce isto dobiti..

šetač

pre 7 godina

Kao i milion puta do sada ova vlast je pokazala kakvi su diletanti i amateri. Slepo slušanje MMF organizacije koja nikome sreću donela nije neće izaći na dobro. Uzgred mislim da je MMF ovde izgovor i da su se neke stvari verovatno izgubile u prevodu ili još gore loše su organizovane. Građani će živeti lošije i bednije a budžet neće biti popunjen.
Uredite ovu oblast tako da ne opteretite ni podstanare velikim povećavanjem troškova niti stanodavce komplikovanom procedurom. Poreska stopa mora da bude manja.
Nemojte kao sa BUS plusom plaćamo očajan prevoz i uslugu papreno i niko nije srećan.

žarkovac

pre 7 godina

Da li je moguće da ova nazovi država mora sve bar duplo da oporezuje? Plaćam porez na stan i sada treba da plaćam porez i na izdavanje. Možda će da uvedu da kada pozajmim nekom auto da će neko od nas dvoje morati da plati porez ili taksu, jer kako to može da moj auto vozi neko ko nije ja!

upitnik

pre 7 godina

Ako je MMF kriv za ovo postoji još jedan način da se propisi doslovno sprovode: ukinete plaćanje ovog poreza i niko ne krši taj propis više.

Stanislav

pre 7 godina

U Japanu postoji citav set zakona koji regulise ovu oblast. Poznat je pod nazivom kitutituri, a odnosi se pre svega na uredjenje odnosa podstanar-stanodavac kao i detaljno razvijen mehanizam zastite svih strana ukljucujuci i drzavu. Samo na taj nacin svi ostvaruju svoj pun interes i svi su zasticeni.

drvobradi

pre 7 godina

Preti Marko Pavlović da će da odjavi struju i grejanje i ostavi stan da zvrji prazan. Nasmeja me covek. Kako će da se iznenadi kada bude dobio odgovor od toplana u Beogradu u vezi odjave grejanja. Ako ostavi prazan stan država u svakom slučaju ubire godišnji porez kao i Infostan. Bolje da se bori za nižu stopu poreza i bolji model naplate istog, umesto što preti, pošto kada se državne pijavice osete ugroženim uzimace i danak u krvi.

box

pre 7 godina

Pandorina kutija otvorena? Ne,tek ce biti i to ne samo u ovoj oblasti! Toliko toga ne resenog i ne resava se,da je strasno.A onaj se samo nekakvim
uspesima hvali!? Gde su?

Nenad

pre 7 godina

Gospodin iz udruženja stanodavaca priča bajke. Niko neće odjaviti struju, vodu i ostalo, pa pustiti da stan zvrji prazan. I sa 20% manjim prihodom to će i dalje biti jedan od najlakših načina da se mesečno dođe do nešto dodatnog novca. Deo tog poreskog opterećenja će podneti stanodavci, deo zakupci; a zakon tržišta će svakako iznivelisati cenu i ja se ne bih uopšte začudio da prosečna kirija ostane skoro ista.
Pitanje je samo ima li ova nesposobna država načina da zakon sprovede. Kako uopšte dokazati da je tu stanar u zakupu, a ne neki rođak koji ''čuva stan''?

dzigi

pre 7 godina

"... vlasnici stanova za tu stopu od 20 odsto povećati kiriju gde god to mogu." - odn. staranina će se povećati za 25%, da bi se po odbitku poreza od 20% dobio iznos stanarine pre poreza ((100€+25%)-20% porez=100€)

milan

pre 7 godina

koju pandorinu kutiju.Moj otac drzi postanare 40godina i za svakog je placao porez mene je kao klinca slao u grdsku kucu da prijavim podstanare,ispunim obrazac i platim porez.Danas ja svoje podstanare prijavljujem i placam porez.I ne vidim sta je tu lose i gde je ta pandorina kutija.Da dodam na osnovu placenog poreza mnogi podstanari su dobili neke bodove na listi ua drustvene stanove,onomad.POŠTENJE JE ČAST
(dejan, 30. jul 2016 14:56)

A izdrzavas se kao BOT, providan si covece odje.i, idi popi sokic i odmori malo, pregrejao si!

Srdjan Arh

pre 7 godina

To se ovako resava:

1. Vlasnik 1-ne (ili prve) stambene nekretnine se oporezuje najmanje i to po kategorizaciji (lokacija, broj izdrzavanih lica na adresi, socio-ekonomski status, godine starosti vlasnika, trzisna vrednost objekta, itd.)
2. Vlasnike 2+ stambenih nekretnine na iste placa dodatni porez, i opet po kategorizaciji (lokacija, trzisna vrednost objekta).

Gotovo.

Tako se:
1. oporezuje (potencijalni) prihod od rentiranja,
2. oporezuje luksuz (ko ne zeli da rentira ne mora),
3. sprecava spekulativno naduvavanje cena renti i nekretnina te iste postaju dostupne gradjanima,
4. sprecava korupcija,
5. sprecava sivo trziste,
6. podize standard gradjana.

Zeleni

pre 7 godina

Mogu da dizu kiriju koliko hoce kad natod nema da plati. Zakon ponude i traznje odredjuje cenu. Najgore ce proci vlasnici nekretnina jer ce na njihov profit pasti porez.

Aman

pre 7 godina

Placanje poreza je osnova pravne drzave. Argument da je "drzava daleko od toga da je pravna" i da zato ne treba da naplacuje porez je besmislen. Uostalomkome se ne svidja nek se odseli u neku pravnu drzavu pa nek tamo objasnjava zasto ne treba da se placa porez pa da vidi sta ce mu se desiti.

dejan

pre 7 godina

koju pandorinu kutiju.Moj otac drzi postanare 40godina i za svakog je placao porez mene je kao klinca slao u grdsku kucu da prijavim podstanare,ispunim obrazac i platim porez.Danas ja svoje podstanare prijavljujem i placam porez.I ne vidim sta je tu lose i gde je ta pandorina kutija.Da dodam na osnovu placenog poreza mnogi podstanari su dobili neke bodove na listi ua drustvene stanove,onomad.POŠTENJE JE ČAST

Predlog

pre 7 godina

"Ukoliko država stvarno želi da dobije efikasan sistem naplate poreza, treba da krene od..."

Dr\ava treba da krene od racija, i to domaćinskog i fer poslovanja u sistemu oporezivanja. Porezi, razrezi, akcize i raznorazne dažbine su već odavno preveliki u pogledu platežne moći velike većine građana, dok s druge strane, bogatija manjina stalno nalazi nove, "inventivne" načine da ta oporezivanja izbegne, delom ili u potpunosti.

Što se nepokretnosti, konkretno stanova tiče, stopa oporezivanja stalno raste, jer država "procenjuje" da je to dobar izvor budžetskih prihoda. Ovaj najavljeni, strži porez na izdavanje nepokretnosti "procenjen" je takođe kao dobar izvor budžetskih prihoda. Upravu tu leži greška! Jer, procena je loša, u praksi to neće biti ni izdaleka moguće da se dosledno sprovede. Zato, moj predlog je sledeći. neak porez na stanove ostane fiksiran (u odnosu na neki relativno stabilni parametar, npr. EUR)u aktuelnom iznosu, a neka stopa poreskog kredita, tehnički, poraste na najviše 75-80%. Time bi bvlasnici stanova koji u njima ujedno i stanuju plaćali isti porez kao i do sada, dok bi vlasnici nekretnina koji u njima ne stanuju (višak stambenog prostora) plaćali približno za trećinu više nego do sada (bez obzira na izdavanje ili neizdavanje stana). I neka, zakonski taj poreski kredit koji se ne obračunava, bude ekvivalent porezu na prihod od izdavanja, tako da se svima omogući sklapanje ugovora, uz znatno povoljniji cenovnik ove notarske usluge.

Trbojevic

pre 6 godina

Izdavanje stana je kreditiranje,podstanara.KAKO.Pa tako vlasnik da odjednom veliki novac a ne koristi tu nekretninu,ne ocekuje se valjda da investira i da na koriscenje besplatno.A podstanar daje mesecno i misli da se vlasnik bogati.Tesko onom ko izdaje svoju nekretninu u koju je ulozio svoj kapital,to je hleb sa 77 kora.To samo zna onaj ko je iskusio na svojoj kozi.

Aman

pre 7 godina

Placanje poreza je osnova pravne drzave. Argument da je "drzava daleko od toga da je pravna" i da zato ne treba da naplacuje porez je besmislen. Uostalomkome se ne svidja nek se odseli u neku pravnu drzavu pa nek tamo objasnjava zasto ne treba da se placa porez pa da vidi sta ce mu se desiti.

dejan

pre 7 godina

koju pandorinu kutiju.Moj otac drzi postanare 40godina i za svakog je placao porez mene je kao klinca slao u grdsku kucu da prijavim podstanare,ispunim obrazac i platim porez.Danas ja svoje podstanare prijavljujem i placam porez.I ne vidim sta je tu lose i gde je ta pandorina kutija.Da dodam na osnovu placenog poreza mnogi podstanari su dobili neke bodove na listi ua drustvene stanove,onomad.POŠTENJE JE ČAST

Nenad

pre 7 godina

Gospodin iz udruženja stanodavaca priča bajke. Niko neće odjaviti struju, vodu i ostalo, pa pustiti da stan zvrji prazan. I sa 20% manjim prihodom to će i dalje biti jedan od najlakših načina da se mesečno dođe do nešto dodatnog novca. Deo tog poreskog opterećenja će podneti stanodavci, deo zakupci; a zakon tržišta će svakako iznivelisati cenu i ja se ne bih uopšte začudio da prosečna kirija ostane skoro ista.
Pitanje je samo ima li ova nesposobna država načina da zakon sprovede. Kako uopšte dokazati da je tu stanar u zakupu, a ne neki rođak koji ''čuva stan''?

Zeleni

pre 7 godina

Mogu da dizu kiriju koliko hoce kad natod nema da plati. Zakon ponude i traznje odredjuje cenu. Najgore ce proci vlasnici nekretnina jer ce na njihov profit pasti porez.

Predlog

pre 7 godina

"Ukoliko država stvarno želi da dobije efikasan sistem naplate poreza, treba da krene od..."

Dr\ava treba da krene od racija, i to domaćinskog i fer poslovanja u sistemu oporezivanja. Porezi, razrezi, akcize i raznorazne dažbine su već odavno preveliki u pogledu platežne moći velike većine građana, dok s druge strane, bogatija manjina stalno nalazi nove, "inventivne" načine da ta oporezivanja izbegne, delom ili u potpunosti.

Što se nepokretnosti, konkretno stanova tiče, stopa oporezivanja stalno raste, jer država "procenjuje" da je to dobar izvor budžetskih prihoda. Ovaj najavljeni, strži porez na izdavanje nepokretnosti "procenjen" je takođe kao dobar izvor budžetskih prihoda. Upravu tu leži greška! Jer, procena je loša, u praksi to neće biti ni izdaleka moguće da se dosledno sprovede. Zato, moj predlog je sledeći. neak porez na stanove ostane fiksiran (u odnosu na neki relativno stabilni parametar, npr. EUR)u aktuelnom iznosu, a neka stopa poreskog kredita, tehnički, poraste na najviše 75-80%. Time bi bvlasnici stanova koji u njima ujedno i stanuju plaćali isti porez kao i do sada, dok bi vlasnici nekretnina koji u njima ne stanuju (višak stambenog prostora) plaćali približno za trećinu više nego do sada (bez obzira na izdavanje ili neizdavanje stana). I neka, zakonski taj poreski kredit koji se ne obračunava, bude ekvivalent porezu na prihod od izdavanja, tako da se svima omogući sklapanje ugovora, uz znatno povoljniji cenovnik ove notarske usluge.

Srdjan Arh

pre 7 godina

To se ovako resava:

1. Vlasnik 1-ne (ili prve) stambene nekretnine se oporezuje najmanje i to po kategorizaciji (lokacija, broj izdrzavanih lica na adresi, socio-ekonomski status, godine starosti vlasnika, trzisna vrednost objekta, itd.)
2. Vlasnike 2+ stambenih nekretnine na iste placa dodatni porez, i opet po kategorizaciji (lokacija, trzisna vrednost objekta).

Gotovo.

Tako se:
1. oporezuje (potencijalni) prihod od rentiranja,
2. oporezuje luksuz (ko ne zeli da rentira ne mora),
3. sprecava spekulativno naduvavanje cena renti i nekretnina te iste postaju dostupne gradjanima,
4. sprecava korupcija,
5. sprecava sivo trziste,
6. podize standard gradjana.

Slobodan

pre 7 godina

Ako se stanar prijavi na mojoj adresi a sutradan ode u banku,podigne kredit i u toku dana se iseli iz mog stana,pobegne i zametne mu se svaki trag,meni dolaze da plene imovinu,pa čak i sam stan.Tako je po zakonu.Ako tako bude,lneću ga ni izdavati,nisam ga nasledio(pa sve i da jesam)nego napravio u mojoj kući ali radan sam čovek,imam druge izvore prihoda.Preživeću i živeću.

Preživeo sam SPS 90-ih,DS-DSS 2000-ih,preživeću i SNS.

Marko

pre 7 godina

Problem se kao po običaju rešava od kraja.

Ja kao stanodavac (prezirem naziv gazda) i prvi sam voljan da plaćam porez, ali...

Ne jednom, podstanari su pobegli sa neplaćenim računima. Ja sam ih naravno platio. Obećaju minimum godinu dana da će ostati, odu posle mesec - dva. Prijavi - odjavi prebivalište, infostanu sa pečatom skupštine stanara. Plati ekstra porez na imovinu, jelda imam višak nekretnina. Leti, opet par meseci nema nikoga, plaćaj račune živeo - ne živeo.

20% je previše ipak. Stanovi su mahom stari, nasleđeni i zahtevaju ulaganja svako malo. Opet plaćam ja.

Verujte kada se podvuče crta na kraju godine, izdajem samo da ne plaćam račune i da ne moram da prodajem stan. Trebaće deci nešto ostaviti kada porastu, a i tržište nikad gore.

Ovako kako je sada ja taj porez plaćati neću sigurno.

žarkovac

pre 7 godina

Da li je moguće da ova nazovi država mora sve bar duplo da oporezuje? Plaćam porez na stan i sada treba da plaćam porez i na izdavanje. Možda će da uvedu da kada pozajmim nekom auto da će neko od nas dvoje morati da plati porez ili taksu, jer kako to može da moj auto vozi neko ko nije ja!

drvobradi

pre 7 godina

Preti Marko Pavlović da će da odjavi struju i grejanje i ostavi stan da zvrji prazan. Nasmeja me covek. Kako će da se iznenadi kada bude dobio odgovor od toplana u Beogradu u vezi odjave grejanja. Ako ostavi prazan stan država u svakom slučaju ubire godišnji porez kao i Infostan. Bolje da se bori za nižu stopu poreza i bolji model naplate istog, umesto što preti, pošto kada se državne pijavice osete ugroženim uzimace i danak u krvi.

petar pan

pre 7 godina

"Država se poziva na MMF, koji traži striktnu primenu propisa"

Bravo, moze CIM PRE budemo clanice... Drugo, kada budemo imali plate kao u EU, onda mozemo da privcamo o primenama svih tacaka zakona EU. To nam kazu neki kojima je minimalac 800 evra??? Prvo EU plate i prijem pa tek onda primena svih gluposti koje traze.

Gradjanin koji ima mozak

pre 7 godina

Bas se MMF interesovao za ovu oblast. Vlastodrsci u Srbiji sve sto hoce da sprovedu kazu da to trazi MMF.MMF nam odredjuje cenu struje, visinu poreza, zaposlenost...... Siva zona je nesto drugo a ne izdavanje stanova

zvezdaracZVCZ

pre 7 godina

Jedno kratko, nikada!!! Bice lagano, profesorka koja zivi u mom stanu uci moju decu za srpski za dz a ja njoj izdajem za dz. Dovidjenja porezu. Ne ugovor na 50€, pa 10€ drzavi, nego nula!

Stanislav

pre 7 godina

U Japanu postoji citav set zakona koji regulise ovu oblast. Poznat je pod nazivom kitutituri, a odnosi se pre svega na uredjenje odnosa podstanar-stanodavac kao i detaljno razvijen mehanizam zastite svih strana ukljucujuci i drzavu. Samo na taj nacin svi ostvaruju svoj pun interes i svi su zasticeni.

kojadin

pre 7 godina

Pa svi vec placamo porez i on se zove PDV. Iznosi 20%. I to treba da bude jedini porez. Sve ostalo je OTIMACINA.
Pa Turci su uzimali "desetak" , tj. 10%. a ova drzava uzima petinu.

Milan

pre 7 godina

Kako mi komplikujemo stvari bezveze, to definitivno nije normalno. U jednoj zapadnoj zemlji gde sam godinama ziveo, stigne ti prijava za porez za prethodnu godinu u junu mesecu i tu lepo imas da popunis polja o prihodima. Jedno polje je koliko si novca zaradio od rentiranja nekretnine u prethodnoj godini. Tu upises cifru za celu godinu i lepo izracunas koji porez treba da platis. Posle par meseci platis porez na sve prihode zajedno, a ne za sve pojedinacno. Neke druge stavke su dividende, kamata na stednju, itd. Nema nikakvog odjavljivanja stanara preko leta ili ne znam ja kakvih drugih budalastina. Ali zasto bi bilo jednostavno kad su svi ostali glupi a mi znamo najbolje.

maca

pre 7 godina

Znaci vlasnik drugog stana (ako ga jos izdaje ) bice dvostruko oporezovan. Prvo na drugi stan nema pravo ni na jednu poresku olaksicu, a onda mu drzava jos ako izdaje stan uzme cak enormnih 20 % mesecno, cak mu mozda kod prijave poreska nece poverovati da izdaje za te pare nego ce oni odrediti neki iznsi za koji su oni navodno utvrdili da se u tom kraju izdaje. Slicno poreska uprava radi i kod poreza na apsolutna prava , pa vi kupiti stan npr za 1000 evra po m2 a poreska kaze po nama tu kvadrate vredi 1200 evra u dinarima .

aleks

pre 7 godina

Ma kakva, prijava, odjava, utvrdjivanje visine kirije, odbijanje ovoga, onoga ko ce se sa tim petljati.... rebnuce svima koji imaju drugi stan u kome nisu prijavljeni (a ako ti zivi dete prepisi mu) po nekoj vrednosti, kvadraturi, lokaciji, koju oni procene taj porez. Pa ti placaj izdavao, ne izdavao, placali ti stanari, ne placali. Po potpuno istom principu pretplatu za RTS placa svako ko ima struju nikoga nije briga gledas li i imas li TV. Mozes da ga imas e tako i ovde mozes da izdajes ako ne izdajes tvoj problem. Pa to je bas u stilu nasih vladara, svih redom.

dzigi

pre 7 godina

"... vlasnici stanova za tu stopu od 20 odsto povećati kiriju gde god to mogu." - odn. staranina će se povećati za 25%, da bi se po odbitku poreza od 20% dobio iznos stanarine pre poreza ((100€+25%)-20% porez=100€)

bane

pre 7 godina

da je ovo drzava kao sto nije, bilo bi uredjeno izdavanje stanova. Racuni bi isli na podstanare pa usled neizmirenih obaveza drzava bi teretila njih a ne stanodavca. Onda bih ja kao vlasnik stana koji izdajem drage volje placao 20% drzavi. Sve bih prepustio nekoj agenciji i lepo mesecno uzimao 80% ili malo manje od kirije.. a agencija bi bila zaduzena za sve ostalo... ali ovo je Srbija i ovo ce zauvek ostati u domenu bajke i lepih zelja...

Markobg

pre 7 godina

Sve ce to na kraju kao sto je i logicno, platiti krajnji korisnik, a stanodavac ce taj novac samo proslediti drzavi.
Uostalom kad kupite mleko u prodavnici, vi kao kupac platite porez a ne prodavnica. Prodavnica ga samo prosledi drzavi.
Podstanari, spremite se da platite novi harac drzavi.

Bobi

pre 7 godina

20% porez na prihod značiće da država od 12 meseci rente stana uzima 2 meseca za sebe.. takav porez ne postoji nigde u svetu... 10% je ok ali država da zaštiti obe strane a ne da ti ne plate (sto se meni desilo) pa 5 god na sudu ne mogu da ostvarim svoja prava.. i kada dobijem presudu necu moci da naplatim jer se zakupac odselio u inostranstvo a nema nikakvu imovinu.. A porez da platim moram..A sud upalio taksimetar odavno..

šetač

pre 7 godina

Kao i milion puta do sada ova vlast je pokazala kakvi su diletanti i amateri. Slepo slušanje MMF organizacije koja nikome sreću donela nije neće izaći na dobro. Uzgred mislim da je MMF ovde izgovor i da su se neke stvari verovatno izgubile u prevodu ili još gore loše su organizovane. Građani će živeti lošije i bednije a budžet neće biti popunjen.
Uredite ovu oblast tako da ne opteretite ni podstanare velikim povećavanjem troškova niti stanodavce komplikovanom procedurom. Poreska stopa mora da bude manja.
Nemojte kao sa BUS plusom plaćamo očajan prevoz i uslugu papreno i niko nije srećan.

srbija

pre 7 godina

Imaju poresku stopu od 20% i niko od 260.000 stanodavaca ne plaća ni dinara, umesto da spuste na 10 ili 8% i da plaća bar 130.000 njih. Jer logika.

niko

pre 7 godina

Kad sve ovo procitas, shvatis dve stvari:
Prvo, neko ko je hteo ovo da sprovede, uopste nije dublje razmislio o detaljima, pre nego je obecao npr Mmfu
Dtugo, ovo otkriva nemoc drzave da bilo sta sprovede, jer iako je zaposlila stotine hiljada stranackih poslusnika u administraciju, oni rade na nivou srednjeg veka I ne mogu sprovesti ono sto svaka normalna zemlja sprovodi

Zato mi nismo I normalna zemlja

Darko

pre 7 godina

Pa ispada da će se plaćati porez po 2 osnova. Porez na imovinu i porez na prihod, za sada...Šta će se još plaćati? Da ne uvedu i boravišnu taksu za podstanare? Ipak tu borave...

hiavata

pre 7 godina

Da se racun za struju, telefon, infostan vode na podstanare. Da se u slucaju neplacanja reaguje u roku od najkasnije 2 meseca. Da se ubrazaju sudski procesi u slucaju nastanka stete. Da ceo princip prijave obavlja elektronski, pa onda da pricamo o porezu.

milan

pre 7 godina

koju pandorinu kutiju.Moj otac drzi postanare 40godina i za svakog je placao porez mene je kao klinca slao u grdsku kucu da prijavim podstanare,ispunim obrazac i platim porez.Danas ja svoje podstanare prijavljujem i placam porez.I ne vidim sta je tu lose i gde je ta pandorina kutija.Da dodam na osnovu placenog poreza mnogi podstanari su dobili neke bodove na listi ua drustvene stanove,onomad.POŠTENJE JE ČAST
(dejan, 30. jul 2016 14:56)

A izdrzavas se kao BOT, providan si covece odje.i, idi popi sokic i odmori malo, pregrejao si!

Glasac na izborima

pre 7 godina

Naplata poreza ima smisla ,ali pre toga da drzava uvede da crkve placaju porez na imovinu kao i gradjani i ostala pravna lica, koliko slnih lokala, zemljsta im je vraceno koje oni izdaju... da se naplati porez od nasih sportista, estrade koji zaradjuju silne stotine hiljada evra i miliione evra (jer po nasem zakonu moraju da prijave i imovinu i zaradu koju imaju u inostarstvu), da se spreci da nam tajkuni, strani investitori sedista firmi koje posluju u Srbiji imaju u poreksim rajevima (tako da Srbija osim poreza na zarade a vecina radniaka ima plate jos malo u nivou minimalaca , i dobit ako je prikazu ne dobija nikave druge prihode od poreze), da sprece da banke iznose tokom godine zaradu u maticne filjiare u inostastvu a da na kraju goidne pokazu da nemju dobit ili su jos kao u gubitku. Da drzava spreci da vecina gradjana kod poslodavaca radi na neplacneom probnom radu, rade na crno ili preko zadruga i agencija za lizing jer su porez manji , da kazne poslodavce pa imao i lance marketa gde u ugovorima stoji da radite npr 40 sati dnevno ( 4 dana po 7 i 2 dana po 6 sati a radite 6 dana po 7 sati, tj svakom radniku zakinu 2 sata nedeljno pa sve to puta nekoliko hiljada radnika mesecno pa sve to puta 12, koiko je tu zakinuta drzava na porezu na zarade). Intersatno da MMF i Vlada sada su se usmerili na sitne ribe a ne jure od glave tj krupne ribe.

nesh

pre 7 godina

Kako drzava ne shvata da nece dobiti nista !!!! Meni je plata 40.000 dinara, stan placam 200 eur = 24.000 ( neka bude ). Meni ostaje 16.000 koje je ja potrosim u Srbiji, odnosno drzava uzme 20% pdva. Ako meni kirija bude 220 eur.. tih 4000 ( recimo ) opet ce gazda ili ja platiti pdv od 20%. Na ovaj ili onaj nacin drzava ce isto dobiti..

Bgd

pre 7 godina

Najveći problem u ovoj branši je što se stanovi izdaju "dok deca ne porastu". Niko se profesionalno ne bavi time a takva je i struktura podstanara: od danas do sutra.

VUK

pre 7 godina

Sve se to moze resiti ako se EPS i ostala javna preduzeca nateraju da postuju i ostale zakone osim onog o energetici koji su uzgred sami pisali i sve uredili tako da oni imaju sto manje posla pa i da racune naplacuju od vlasnika nekretnine a ne onoga ko ih je napravio jer ne dozvoljavaju promenu korisnika na zakupca. Lakse im je da naplate od vlasnika uz prinudu jer iskljuce struju i cekaju da vlasnik plati a njemu prepuste duge sporove protiv zakupaca. Isto je i sa svim drugim javnim preduzecima. Parking servis jedva ceka da neko iznajmi stan pa da mu svakodnevno stavljaju kazne a ne zele da izdaju mesecnu kartu. Isto i vlasnicima stanova dok ne prebace automobil na sebe. Ne priznaju ugovor i ovlascenje za koriscenje. Sva odgovornost na vlasnicma stanova za sve a zastita nikakva. Svuda u svetu za svaki dug je odgovoran onaj ko ga napravi, samo kod nas je bitnije da javna preduzeca imaju sto manje obaveza i nikakvu odgovornost bez obzira na to sto i sama snose najveci deo odgovornosti. Kvalitet usluga ne da nije dobar nego je katastofalan.... Drzava samo gleda kako da otme pare a i ona gradjanima nista ne pruza a i ono malo sto daje samo gleda kako da ukine. Drzava ne postoji da bi samo krala i placala one koji stite rezim na vlasti.

upitnik

pre 7 godina

Ako je MMF kriv za ovo postoji još jedan način da se propisi doslovno sprovode: ukinete plaćanje ovog poreza i niko ne krši taj propis više.

null

pre 7 godina

Vidim napredak kod drugara koji su otisli pre 20 godin van.pre 10 .5.2..dolazim do zakljucka da je zadnji voz..Sirijci koji su otisli pre godinu dana,bez igde icega za nemacku,presisali su vec sada 30 % Srpskog stanovnistva.Toliko o nama.

kolonija

pre 7 godina

MMF je tu samo da obezbedi naplatu kamata na svoje kredite.. I naravno da izda što više kredita po sto većoj kamati... Samo naivan veruju da oni žele bolji život nekog tamo.. Zele što veći profit kao i svaka banka samo za to im trebaju bahate podanicke vlasti koje ne haju za život svojih gradjana

Posmatrac

pre 7 godina

ili ce cena stanova biti 50 eur pa ce se na to placati 20%. a ostatak na ruke. pa kad bi svi bili prijavljeni na plate koje dobijaju, ne bi trebalo da se uvodi novi porez.

box

pre 7 godina

Pandorina kutija otvorena? Ne,tek ce biti i to ne samo u ovoj oblasti! Toliko toga ne resenog i ne resava se,da je strasno.A onaj se samo nekakvim
uspesima hvali!? Gde su?

flok

pre 7 godina

i opet ce glavonje da zajasu golju, dok mafiju niko ne dira. Ako, zavrcite usi glupom narodu, kad se ne buni znaci nije problem da izdrzava parazite.

Sirmium

pre 7 godina

Aman,
Nista ,,pametno" niste rekli,zato sto se u pravnoj drzavi najpre postavi pitanje prioriteta,ako se ne mogu advokati naterati da plate pdv,zasto bi onda podstanarska sitlrotinja i studenti to trebali da rade,stanodavci ce samo podici rentu,npr...

Tokyo

pre 7 godina

@alibaba
Nema šanse, jesu glupi, ali ne toliko.
Verovatno će biti uvedeni klasni razredi, nešto nalik na zone prilikom oporezivanja imovine (nekretnina), po kojimaa će u zavisnosti od lokacije, kvadrature i godine izgradnje biti utvrđivana tržišna cena po kojoj se realno takva nekretnina na odgovarajućoj lokaciji može (i mora) izdavati.
Ne vidim drugi način.
I mene ovo kači, posedujem nekretninu na Vračaru koju izdajem za 200 evra, iako bih za taj stan mogao dobiti minimum 400. Ali poznajem ljude, pouzdani su, a namera je da mi čuvaju vrlo pristojno namešten stan na duži vremenski period.
Tu mogu da se nađem u problemu, jer kako dokazati da izdajem stan za manji iznos od tržišno formirane cene rente od strane državnih organa?
E tu je pravi problem.
Verujem da nisam jedini sa ovakvim problemom.

aргумети малог ђокице најбољег студента

pre 7 godina

"што је ставка од неколико милиона евра за буџет." опет кољете вола за кило меса, па вама да ммф каже да стрељате народ ви бисте то и радили зато што каже ммф, а шта са ових 300 тотинак милиона евра ?

Застави оружје 7,81 милијарду динара
ваљевски Крушик са 2,62 милијарде дуга,
Монус са 2,5 милијарде дуга,
ППТ Наменска из Трстеника са дугом од 2,17 милијарде,
Компанија Борба, 1,88 милијарди, 20 миллиона више у односу на први кватрал.
Новости, које дугује 322 милиона
Пинк дугује 124,04 милиона динара
Радио-телевизија Србије са дугом од 289 милиона динара,
Мера инвест Београд, чији порески дуг износи 911 милиона динара.
Концерн Фармаком, у власништву Мирослава Богићевића 30. јуна ове године порезницима дугује око 686,62 милиона динара,
Зекстра, Драгана Ђурића за порезе дугују нешто више од пола милијарде динара, 538,96 милиона.
Ветеринарски завод 191,41 милиона динара.
Верано моторс чији је власник Радомир Живанић дугује 97,2 милиона динара.
Црвена звезда дугује 409 милиона динара
Партизан више од 285 милиона динара.
ФК Смедерево дугује 287,58 милиона динара,
ФК Борац из Чакчка 102 милиона, а
ФК Обилић из Београда нешто више од 92 милиона динара.

све укупоно око 40 tak милијарди динара или 330 милиона евра на овом списку.

Nemanjic

pre 7 godina

Neko se odjednom iz vlasti setio da ubace u budzet extra para za svoje bahate armije uvlakusa koje trose nenamenski (kako ko stigne, na cega god stigne, naravno, pa to se punim pravom podrazumeva, njima to pripada eee bre muu buuu aaa!!) preko ledja gradjana, pa kako drugacije, zar je moguce drugacije?? Zato niko normalan i nece placati taj i takav porez, dok drzava samo tone, bezpovratno propada.. A mi sedimo skrstenih ruku i gledamo bedu oko nas koja je sve dublja i gora, sve mislim sta ce ostati nasoj deci na kraju..?

neki budza

pre 7 godina

A onaj sto su ga danas ubili na Belvilu, poznat policiji, vozi Land Rovera, ima kafic sve u Belvilu koji je skup, ni minute radnog staza, i nikom nista.

Cemu sluzi poreska?

Izgleda da nismo svi isti pred zakonom.

Ma cao, od mene ni dinara, eto toliko...

Trbojevic

pre 6 godina

Izdavanje stana je kreditiranje,podstanara.KAKO.Pa tako vlasnik da odjednom veliki novac a ne koristi tu nekretninu,ne ocekuje se valjda da investira i da na koriscenje besplatno.A podstanar daje mesecno i misli da se vlasnik bogati.Tesko onom ko izdaje svoju nekretninu u koju je ulozio svoj kapital,to je hleb sa 77 kora.To samo zna onaj ko je iskusio na svojoj kozi.