Petak, 22.07.2016.

08:50

"Nismo uspeli da pronađemo tamnu materiju"

Izvor: Tanjug

"Nismo uspeli da pronaðemo tamnu materiju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Joc@

pre 7 godina

@ milojica
Bravo. Istinoljublje po svaku cenu, ovo je nuzna osobina naucnika.
Po ovoj osobini su oni koji ljube istinu jedini na pravom putu, bilo koje
da su struke, nacije, boje koze ili vaspitanja. Pa i kada bi sopstvena
ubedjenja, i svoju sujetu, tastinu i gordost trebalo da pobedi radi istine,
ni jednog trenutka istinoljubac ne bi smeo da se premislja.
*
Galileo Galilej (1564-1642), prvi moderni naucnik, posle mnogo vekova
uzdrmao je naš pogled na svet. Do njega je Aristotelov pogled dominirao
do te mere da je bilo kakvo osporavanje Aristotela bilo ravno jeresi.
Galilej je tada svojim progoniteljima rekao ove divne reči kojima
slavi istinoljublje:
''Да ли је могуће да сумњате да би Аристотел променио своје мишљење,
исправио своје књиге и прихватио најразумније доктрине, кад би видео
нова открића на небу? Нећу да кажем како човек не треба да слуша
оно што каже Аристотел; збиља, аплаудирам читању и брижљивом
изучавању његовог дела, а приговарам само онима који му се
као робље предају, слепо се прикључујући свему што он каже
и прихватајући то као неповредив декрет
не тражећи било које друге разлоге.''

neutralni felsh

pre 7 godina

hvala na pametnim komentarima, @ milojica, @ crni @ h8r @ miletrans, naravno @ drug Trovach, srdacan pozdrav, javljajte se cesce!

rado bi se pridruzio diskusiji, nego nemam s cim ;)

milojica

pre 7 godina

@crni
Taman tako.
To što opisuješ jeste jedina prava vrsta naučnika. Neko ko razume oblast svog interesovanja, vlada velikim brojem informacija iz drugih oblasti kako bi upotpunio svoje učenje, spreman je da prihvati druge ideje i da ih razmotri sa neometenom naučnom objektivnošću, radoznao je, ume da prevaziđe svoj ego i sujetu... u stanju je da se udalji i sagleda jednu širu i sveobuhvatniju sliku.

Današnja nauka je samo skup trenutno prisutnih doktrina, uvrženih mišljenja, postavljenih i fiksiranih od strane mediokriteta, koji ne smeju da pogledaju malo dalje, jer vrlo dobro znaju da će, pre nego li kasnije, naići na nepoznat teren o kojem ne znaju ništa, niti imaju dovoljno mašte i dalekovidosti da prevaziđu problem pred sobom.

Kao naučnik, mogu da kažem da nauka ni jednog trenutka ne isključuje mogućnost postojanja Boga. Recimo da, kroz mikrokosmos čestične fizike, baš kao i kroz kosmologiju ili astrofiziku, nikada nismo bili bliže božanskom i uzvišenom.
Sva čudesna otkrića koja smo do sad opazili, mogu samo govoriti u prilog beskonačne šarenolikosti, nadahnutosti i duhovne vrednosti univerzuma.

Lično, nisam sklon veri (u ovo ili ono), već samo čistoj nauci, kao jednom beskrajno objektivnom i kritičkom načinu opažanja sveta oko sebe.
Pratiti činjenice i zaključke dokle god imaju smisla, ne usvajati tuđa mišljenja, već formirati sopstvena, koja su u stalnom stanju kolebanja usled razmatranja novih, ili nama nepoznatih, informacija kojima smo izloženi.

crni

pre 7 godina

Po minusima mogu da zaključim da je ovaj forum pun vernika. Zanimljivo je to. Samo ne znam kako se zove ova vaša religioznost, kako da je nazovem. Da zanimljivo je posmatrati kako određene naučne hipoteze postaju dogme i stvarnost za neke grupe ljudi. Ove druge tipa, Zemlja ravna, ne spajaj me sa majmunom ili svinjom, sa Bogom sam u vezi i ostalo, neću ni komentarisati, ali vi vernici naučnih hipoteza me baš zapanjujete. Kao fizičara uvek me je iznenađivala tako samonespoznatljiva, samonekritička uverenost i ubeđenost mojih kolega koji čak i isključuju mogućnost da posumnjaju u postojanje nečega, a kamoli da sve ponovo preispitaju i uzmu rezultate najnovijih merenja i postave ih na jedan objektivniji način u oblast ljudskog poimanja stvari. Ovako ta ubeđenost religijskog zanosa ih čak blokira, da kad dobijemo rezultate istih merenja, oni ih tumače na jedan način, onaj isključivi, koji njihovim ubeđenjima odgovara i podržava navodna učenja, dok ja recimo, pokušavam da iz mnogih uglova uklopim te iste rezultate i gle čuda, oni mi govore nešto sasvim hiljaduistoto od toga.
Nije zaista potrebna tamna materija, kao ni tamna energija da se objasne postojanost i celovitost galaksija, niti je poželjno i pametno tek tako odbaciti Teslin prenos energije na daljinu. Ima u savremenoj fizici mnogo toga što se ne uči na univerzitetima ali je činjenica da postoji, kao, Teslin solitonski talas koji ne slabi, torziona polja Akimova, metazračenje prof dr Ilije Deskovskog, tahionska teorija.

neki novi pacijent

pre 7 godina

Poslednji put kada su naucnici lovili predrasudu, ona se tada zvala eter, buduci nobelovac Ajnstajn je pomislio da, ako eksperimenat to pokazuje onda je to tako. Prosto je rezultate eksperimenta ubacio u racun i razvio teoriju relativiteta.
Nekoko nije razumeo tu teoriju uporedio je izmerenu masu univerzuma i izracunatu masu istog. Primetivsi razliku nije se upitao gde je pogresio vec je ubacio fantomsku masu da on (autoritet) bude u pravu.
I tako naucna javnost zna da ima problem oko spajanja mikro i makro teorija.
U ostalom, sta mi bi da komentarisem, a tako lepo vreme napolju.

Ertz

pre 7 godina

Da su evolucionisti bar pošteni kao ovi naučnici, a ne da spajaju majmunske kosti sa ljudskim, da prilagodjene vrste nazivaju prelaznim oblicima i koliko toga još. Koliko god da se voli neka teorija, ne sme zbog nje da se laže, falsifikuje i obmanjuje, upravo zbog ljubavi prema istini i nauci.

h8r

pre 7 godina

Ima ovde par dezurnih pacijenata koji jedva cekaju da se pojavi neka vest iz nauke da pocnu da je osporavaju. Zamisli, dosao pacijent iz Srbije sa ko zna kojom skolom da u par recenica opovrgava visedecenijske projekte koje su osmislili neki od najpametnijih i najobrazovanijih ljudi ikada. Da mi je vasa pamet...mozda da mi je pozajmite posto vam ne smeta?
Dakle, @pacijenti
Ne, Zemlja nije ravna ploca. Uzmite bilo koji teleskop, kao Galilej pre 500 (500!) godina pa cete videti rotaciju sfericnog tela.
Ne, niko ne misli da Boga mora da nema, prosto je irelevantno ima li ga ili ne. Vera u Boga nije opravdanje za neznanje. Toliko su vam puna usta toga da bi bar trebalo da se obavestite o Lemetru, astronomu i svesteniku.
Ne, naucnici nisu zaboravili Nikolu Teslu, ali on da je imao nesto vise da ponudi od onoga sto je ponudio, on bi to i ucinio onako kako se to cini u naucnim krugovima.
Ne, elektrostatika izmedju planeta nije karika, jer elektricna sila opada sa rastojanjem (iz kog razloga je bezicni prenos struje jos uvek neefikasan, ma sta Tesla mislio o tome).
Da, naucni metod je vrlo precizan, cesto vodi u stranputice, ali nas je doveo od pisanja po kamenim plocama do leta u svemir, interneta, pametnih telefona, MRI masina, satelita, traktora, fabrika itd.
Dokle nas je dovela dogmatski shvacena organizovana religija, paranoja i mracnjastvo koje ovde ispustate? Pa u 'mracnom' srednjem veku, umni teolozi su pokusavali da saznaju sto vise. A vi?

milojica

pre 7 godina

Da bi smo naslutili problem detekcije "tamne materije", evo primera iz istorije čestične fizike, o detekciji Neutrina:

Pauli je 1930. predložio postojanje nove čestice, kako bi objasnio očuvanje energije prilikom beta raspada. Fermi je par godina kasnije učvrstio ovu ideju, i potraga za tom neuhvatljivom česticom je počela, da bi tek 1956. prvi put njeno postojanje bilo potvrđeno i eksperimentalno.

Radi se o čestici koja "skoro" da nema masu, i putuje razdaljine merene dužinom UNIVERZUMA. Tek ponekad biva anulirana u reakciji koja je toliko slaba, da su potrebni vrlo posebni uslovi da bi smo te reakcije posmatrali. Kroz svakog od nas, čak i kad se Sunce nalazi sa druge strane Zemlje, proleze nebrojene milijarde Neutrina, koji su potekli sa Sunca. Dakle, ove čestice su u stanju da prođu kroz celu Zemlju, i da izađu na drugoj strani naše planete, a da uopšte nisu izgubile na svojim svojstvima, jer ekstremno retko reaguju sa ostalom materijom.

Imajući to u vidu, može se zaključiti da će detekcija "tamne materije" biti daleko teža.
Možda ona, sveukupno sa "tamnom energijom", ustvari i ne postoji, ali dosadašnja astrofizička opažanja upućuju na veliki nedostatak materije i energije posmatranog univerzuma.
Nove generacije koje budu spoznale rešenje ovog problema, naše pristupe će možda smatrati arhaičnim i nenaučnim, ali mi u ovom trenutku ne znamo za bolje i dajemo sve od sebe, a svakako je bolje od zabadanja glave pesak i pretvaranja da naučna zagonetka ne postoji.

miletrans

pre 7 godina

@Trovach

Iako se generalno slažem sa Vašim stavovima, ovde moram da Vas korigujem. Za sada nije moguće dobiti jedinjenja helijuma, neona ili argona. Jedinjenja preostalih plemenitih gasova (kripton, ksenon i radon) su sintetisana i njihove osobine su proučene. Stabilnost ovih jedinjenja (u pitanju su jednjenja sa fluorom i kiseonikom kao najreaktivnijim elementima). Ova jedinjenja imaju pre svega teorijski značaj, nisu do sada našli neku veću praktičnu primenu. U razloge ne bih sada ulazio (ako nekog zanima, ključ je u d-orbitalama koje ne postoje kod prva tri plemenita gasa).

Što se tiče tamne materije, žao mi je samo što neću doživeti potvrdu o njenom postojanju (ili drugu valjanu teoriju koja bi objasnila ponašanje svemira).

Pozdrav za onu grupu komentatora koji (nažalost bezuspešno) pokušavaju da objasne osnovne stvari onima koji "ne veruju u laži", "otvorili su oči", "veruju sebi a ne nekim tamo naučnicima", i "raskrinkavaju belosvetske zavere". Znam da će zbog ovoga da krenu minusi, ali...

Zamenik ministra

pre 7 godina

Meni je veoma interesantna hipoteza dr Dragana Hajdukovica o poreklu tamne materije (odnosno efekta koji mi tumacimo kroz pretpostavljeno postojanje tamne materije). Njegova hipoteza iskljucujeb postojanje tamne materije i kaze da se primeceni dodatni gravitacioni efekat stvara kao posledica gravitacione polarizacije kvantnog vakuuma. Ono sto je najznacajnije je da ce uskoro moci da se potvrdi ili opovrgne ova hipoteza (posmatranjem orbita satelita transneptunskih objekata), dok za mnoge druge teorije ne postoji trenutno realan nacin da se provere. Takodje, da bi ova teorija uopste mogla da "stoji" potrebno je i da se potvrdi da se cestice i anticestice gravitaciono odbijaju, sto se (izmedju ostalog) istrazuje u LHC eksperimentima.

ris

pre 7 godina

Kad se opamete pa umesto materije počnu da traže ne materijalne uslove pod kojima materija egzistira,tada će im se otvarati jedna po jedna vrata. Do tada će biti mnogo smešnih upornih nastojanja koha ne otkrivaju ama baš ništa. Iza ovog vidjivog sveta stoji mnogo veći stvaralački deo sveta.

neutralni felsh

pre 7 godina

Potpuno laičko razmišljanje to jest pitanje. Ako tamna materija prolazi kroz sve i nije u nikakvoj interakciji sa materijalnim objektima, onda nikakva mašina ili bilo kakav fizički objekat ili supstanca ne bi mogli da je registruju, pa bi samim tim svi eksperimenti koji uključuju mašine i hemikalije pri otkrivanju tamne materije bili nesupesni?
(Zoki kaze, 22. jul 2016 09:39)


pa, kako su onda uspeli da detektuju cestice neutrina koje imaju slicne "neinterakcijske" osobine? pojednostavljeno: pokusas da napravis nekoliko interakcija i izazoves dejstvo svojevrsnog sita.

Joc@

pre 7 godina

4/5 svemira ne možemo da detektujemo! Ali znamo svih 11 dimenzija sveta oko nas, i znamo kako smo nastali evolucijom neke životinje, i znamo da Boga nema, i da smo mi samostvaraoci, vlasnici i vladari samog sebe i svog sveta oko nas. ''Smiri se gordi čoveče.'' (FM Dostojevski)

kiza

pre 7 godina

Tamna materija/energija je postala toliko popularna teorija da koji god naucnik pokusa da ponudi nesto drugo biva ismejan.
Postoje i druge teorije, mnogo realnije od ove "bajke za decu".
Proguglajte malo na temu "Electric univers"; zvezde smatraju naelektrisanim objektima i elektrostaticko privlacenje medju zvezdama predstavlja onu kariku koja nedostaje i koja odrzava galaksije na okupu. Elektrostaticka sila moze biti reda veklicine jaca od gravitacione...

Pundit

pre 7 godina

Tamna materija je relativistička besmislica koja je stekla legitimitet bez i jednog jedinog fizičkog dokaza svog postojanja, kao čista matematička konstrukcija. Uostalom, kao i sama relativistička teorija. Svoje "postojanje" može da zahvali samo suštinskom nepoznavanju prave prirode pojma materije, odnosno energetskog polja čiju manifestaciju tumačimo kao "materiju", svetlu ili tamnu sasvim svejedno, jednako kao što ne postoji razlika gravitacione i inercijalne mase. Potrebna je nova fizika koja će masu (konačno) računati kao vektor, a ne po nasleđu atomske težine i fizike XIX veka.
Ipak, ne treba sumnjati da će postojanje "tamne materije" biti "dokazano" kako bi se održala relativistička dogma. Ne bi to bilo prvi put, tačnije to je jedina konstanta (ponašanja) od kako je ta besmislena teorija stekla status naučnog zakona.

ten yard penalty

pre 7 godina

Naučnik Ričard Gejtskel, koji je radio na LUX-u, rekao je da su naučnici već počeli da rade na prepravci rudnika u Južnoj Dakoti za 50 miliona dolara vrednu, mnogo veću verzuju LUX-a.
Taj eksperiment, nazvan LZ, biće 70 puta osetljiviji i počeće da radi 2020. godine. I s novom eksperimentom neće bit lako da se uoči tamna materija, rekao je Gejtskel i objasnio da su čestice tamne materije svuda oko nas, ali da je problem što su "suludo slabe" pa prolaze kroz Zemlju kao da ne postoji.
Gejtskel, koji 28 godina traga za tamnom materijom, kaže da ipak postoji mogućnost da naučnici pokušavaju da nađu nešto što ne postoji.

VAMA JE DOBRO ZA SVE PARE!...

biće bolje

pre 7 godina

70% svemira bi trebalo da čini ova materija koju mi ne možemo ni da detektujemo, ili još nemamo instrumrnte koji su sposobni za to. Ako ona ne postoji to će tek biti problem za fizičare.

adem

pre 7 godina

sto ti je covek. zavrsi tolike skole, i trazi nesto godinama iako zna da je to skoro nemoguce pronaci. ali on uporno ponovo i ponovo pokusava.

Meho

pre 7 godina

Šta su nekada bili vračevi, šamani, sveštenici danas su ovi naučnici iz Lucerna, NASA. Pričaju nam o stvarima koje ni oni baš ne shvataju, niko nema načina sve to da proveri, ako im ne veruješ društvo te osudi kao zaostalog čudaka. Takvi su ubili Sokrata. I da još jedna podudarnost - narod je nekada izdržavao vračeve, danas ove tragaoce za "mračnom materijom". U suštini, ništa se ne menja.

Trovach

pre 7 godina

Problem sa tamnom materijom je taj sto ne reaguje ni sa jednom poznatom materijom, pa ne znamo kako da je registrujemo. To je nesto kao kada bismo pokusali napraviti jedinjenje nekog inertnog gasa (Helijum, Argon, Ksenon...) sa drugim elementima. Cak je i Azot poprilicno inertan jer je potrebno puno energije da se stvore njegova jedinjenja. Zato su azotna djubriva relativno skupa.

plaky

pre 7 godina

Zovite me zatucanom srbendom, ali to sto eksperimentisu je apsolutno irelevantno i u domenu sci-fi, zato im i ne uspeva.
"Ali Putin vodka glupi rusofilu ne razumes ti nauku"
Ne razumem, ali ne razumete ni vi, tako da me postedite tih komentara.

Zoki kaze

pre 7 godina

Potpuno laičko razmišljanje to jest pitanje. Ako tamna materija prolazi kroz sve i nije u nikakvoj interakciji sa materijalnim objektima, onda nikakva mašina ili bilo kakav fizički objekat ili supstanca ne bi mogli da je registruju, pa bi samim tim svi eksperimenti koji uključuju mašine i hemikalije pri otkrivanju tamne materije bili nesupesni?

maksimilijan

pre 7 godina

Нека дођу у Србију, овде има тамне материје колико хоће. Пусте дневник у пола осам па нек бирају.

kha bum

pre 7 godina

Pa nece je naci zato sto se ne vidi, a mozda i ne postoji. A mozda trazimo zeca u pogresnom grmu. Mozda svemir uopste ne funkcionise onako kako sada mislimo. Ovo mi izgleda kao kad bi neki "naucnici" u srednjem veku krenuli da traze kraj sveta, tj. rub Zemlje, posto je po njima to bila ravna ploca. Mozda su i pokusali pa nisu uspeli. Isto i ovi sad traze tamnu materiju, a ustvari je mozda sama pretpostavka o postojanju tamne materije pogresna. Ali nista zato, bitno je ih to ne sprecava u proizvodnji oruzja sposobnog da "dematerijalizuje" sve oko sebe...

laki

pre 7 godina

"Gejtskel, koji 28 godina traga za tamnom materijom, kaže da ipak postoji mogućnost da naučnici pokušavaju da nađu nešto što ne postoji."
ceo svoj radni vek posvetis traganju za necim da bi na kraju shvatio da je sve to bilo uzalud. :(

h8r

pre 7 godina

Ima ovde par dezurnih pacijenata koji jedva cekaju da se pojavi neka vest iz nauke da pocnu da je osporavaju. Zamisli, dosao pacijent iz Srbije sa ko zna kojom skolom da u par recenica opovrgava visedecenijske projekte koje su osmislili neki od najpametnijih i najobrazovanijih ljudi ikada. Da mi je vasa pamet...mozda da mi je pozajmite posto vam ne smeta?
Dakle, @pacijenti
Ne, Zemlja nije ravna ploca. Uzmite bilo koji teleskop, kao Galilej pre 500 (500!) godina pa cete videti rotaciju sfericnog tela.
Ne, niko ne misli da Boga mora da nema, prosto je irelevantno ima li ga ili ne. Vera u Boga nije opravdanje za neznanje. Toliko su vam puna usta toga da bi bar trebalo da se obavestite o Lemetru, astronomu i svesteniku.
Ne, naucnici nisu zaboravili Nikolu Teslu, ali on da je imao nesto vise da ponudi od onoga sto je ponudio, on bi to i ucinio onako kako se to cini u naucnim krugovima.
Ne, elektrostatika izmedju planeta nije karika, jer elektricna sila opada sa rastojanjem (iz kog razloga je bezicni prenos struje jos uvek neefikasan, ma sta Tesla mislio o tome).
Da, naucni metod je vrlo precizan, cesto vodi u stranputice, ali nas je doveo od pisanja po kamenim plocama do leta u svemir, interneta, pametnih telefona, MRI masina, satelita, traktora, fabrika itd.
Dokle nas je dovela dogmatski shvacena organizovana religija, paranoja i mracnjastvo koje ovde ispustate? Pa u 'mracnom' srednjem veku, umni teolozi su pokusavali da saznaju sto vise. A vi?

biće bolje

pre 7 godina

70% svemira bi trebalo da čini ova materija koju mi ne možemo ni da detektujemo, ili još nemamo instrumrnte koji su sposobni za to. Ako ona ne postoji to će tek biti problem za fizičare.

milojica

pre 7 godina

Da bi smo naslutili problem detekcije "tamne materije", evo primera iz istorije čestične fizike, o detekciji Neutrina:

Pauli je 1930. predložio postojanje nove čestice, kako bi objasnio očuvanje energije prilikom beta raspada. Fermi je par godina kasnije učvrstio ovu ideju, i potraga za tom neuhvatljivom česticom je počela, da bi tek 1956. prvi put njeno postojanje bilo potvrđeno i eksperimentalno.

Radi se o čestici koja "skoro" da nema masu, i putuje razdaljine merene dužinom UNIVERZUMA. Tek ponekad biva anulirana u reakciji koja je toliko slaba, da su potrebni vrlo posebni uslovi da bi smo te reakcije posmatrali. Kroz svakog od nas, čak i kad se Sunce nalazi sa druge strane Zemlje, proleze nebrojene milijarde Neutrina, koji su potekli sa Sunca. Dakle, ove čestice su u stanju da prođu kroz celu Zemlju, i da izađu na drugoj strani naše planete, a da uopšte nisu izgubile na svojim svojstvima, jer ekstremno retko reaguju sa ostalom materijom.

Imajući to u vidu, može se zaključiti da će detekcija "tamne materije" biti daleko teža.
Možda ona, sveukupno sa "tamnom energijom", ustvari i ne postoji, ali dosadašnja astrofizička opažanja upućuju na veliki nedostatak materije i energije posmatranog univerzuma.
Nove generacije koje budu spoznale rešenje ovog problema, naše pristupe će možda smatrati arhaičnim i nenaučnim, ali mi u ovom trenutku ne znamo za bolje i dajemo sve od sebe, a svakako je bolje od zabadanja glave pesak i pretvaranja da naučna zagonetka ne postoji.

neutralni felsh

pre 7 godina

Potpuno laičko razmišljanje to jest pitanje. Ako tamna materija prolazi kroz sve i nije u nikakvoj interakciji sa materijalnim objektima, onda nikakva mašina ili bilo kakav fizički objekat ili supstanca ne bi mogli da je registruju, pa bi samim tim svi eksperimenti koji uključuju mašine i hemikalije pri otkrivanju tamne materije bili nesupesni?
(Zoki kaze, 22. jul 2016 09:39)


pa, kako su onda uspeli da detektuju cestice neutrina koje imaju slicne "neinterakcijske" osobine? pojednostavljeno: pokusas da napravis nekoliko interakcija i izazoves dejstvo svojevrsnog sita.

Joc@

pre 7 godina

4/5 svemira ne možemo da detektujemo! Ali znamo svih 11 dimenzija sveta oko nas, i znamo kako smo nastali evolucijom neke životinje, i znamo da Boga nema, i da smo mi samostvaraoci, vlasnici i vladari samog sebe i svog sveta oko nas. ''Smiri se gordi čoveče.'' (FM Dostojevski)

miletrans

pre 7 godina

@Trovach

Iako se generalno slažem sa Vašim stavovima, ovde moram da Vas korigujem. Za sada nije moguće dobiti jedinjenja helijuma, neona ili argona. Jedinjenja preostalih plemenitih gasova (kripton, ksenon i radon) su sintetisana i njihove osobine su proučene. Stabilnost ovih jedinjenja (u pitanju su jednjenja sa fluorom i kiseonikom kao najreaktivnijim elementima). Ova jedinjenja imaju pre svega teorijski značaj, nisu do sada našli neku veću praktičnu primenu. U razloge ne bih sada ulazio (ako nekog zanima, ključ je u d-orbitalama koje ne postoje kod prva tri plemenita gasa).

Što se tiče tamne materije, žao mi je samo što neću doživeti potvrdu o njenom postojanju (ili drugu valjanu teoriju koja bi objasnila ponašanje svemira).

Pozdrav za onu grupu komentatora koji (nažalost bezuspešno) pokušavaju da objasne osnovne stvari onima koji "ne veruju u laži", "otvorili su oči", "veruju sebi a ne nekim tamo naučnicima", i "raskrinkavaju belosvetske zavere". Znam da će zbog ovoga da krenu minusi, ali...

adem

pre 7 godina

sto ti je covek. zavrsi tolike skole, i trazi nesto godinama iako zna da je to skoro nemoguce pronaci. ali on uporno ponovo i ponovo pokusava.

Trovach

pre 7 godina

Problem sa tamnom materijom je taj sto ne reaguje ni sa jednom poznatom materijom, pa ne znamo kako da je registrujemo. To je nesto kao kada bismo pokusali napraviti jedinjenje nekog inertnog gasa (Helijum, Argon, Ksenon...) sa drugim elementima. Cak je i Azot poprilicno inertan jer je potrebno puno energije da se stvore njegova jedinjenja. Zato su azotna djubriva relativno skupa.

laki

pre 7 godina

"Gejtskel, koji 28 godina traga za tamnom materijom, kaže da ipak postoji mogućnost da naučnici pokušavaju da nađu nešto što ne postoji."
ceo svoj radni vek posvetis traganju za necim da bi na kraju shvatio da je sve to bilo uzalud. :(

ten yard penalty

pre 7 godina

Naučnik Ričard Gejtskel, koji je radio na LUX-u, rekao je da su naučnici već počeli da rade na prepravci rudnika u Južnoj Dakoti za 50 miliona dolara vrednu, mnogo veću verzuju LUX-a.
Taj eksperiment, nazvan LZ, biće 70 puta osetljiviji i počeće da radi 2020. godine. I s novom eksperimentom neće bit lako da se uoči tamna materija, rekao je Gejtskel i objasnio da su čestice tamne materije svuda oko nas, ali da je problem što su "suludo slabe" pa prolaze kroz Zemlju kao da ne postoji.
Gejtskel, koji 28 godina traga za tamnom materijom, kaže da ipak postoji mogućnost da naučnici pokušavaju da nađu nešto što ne postoji.

VAMA JE DOBRO ZA SVE PARE!...

Pundit

pre 7 godina

Tamna materija je relativistička besmislica koja je stekla legitimitet bez i jednog jedinog fizičkog dokaza svog postojanja, kao čista matematička konstrukcija. Uostalom, kao i sama relativistička teorija. Svoje "postojanje" može da zahvali samo suštinskom nepoznavanju prave prirode pojma materije, odnosno energetskog polja čiju manifestaciju tumačimo kao "materiju", svetlu ili tamnu sasvim svejedno, jednako kao što ne postoji razlika gravitacione i inercijalne mase. Potrebna je nova fizika koja će masu (konačno) računati kao vektor, a ne po nasleđu atomske težine i fizike XIX veka.
Ipak, ne treba sumnjati da će postojanje "tamne materije" biti "dokazano" kako bi se održala relativistička dogma. Ne bi to bilo prvi put, tačnije to je jedina konstanta (ponašanja) od kako je ta besmislena teorija stekla status naučnog zakona.

Zamenik ministra

pre 7 godina

Meni je veoma interesantna hipoteza dr Dragana Hajdukovica o poreklu tamne materije (odnosno efekta koji mi tumacimo kroz pretpostavljeno postojanje tamne materije). Njegova hipoteza iskljucujeb postojanje tamne materije i kaze da se primeceni dodatni gravitacioni efekat stvara kao posledica gravitacione polarizacije kvantnog vakuuma. Ono sto je najznacajnije je da ce uskoro moci da se potvrdi ili opovrgne ova hipoteza (posmatranjem orbita satelita transneptunskih objekata), dok za mnoge druge teorije ne postoji trenutno realan nacin da se provere. Takodje, da bi ova teorija uopste mogla da "stoji" potrebno je i da se potvrdi da se cestice i anticestice gravitaciono odbijaju, sto se (izmedju ostalog) istrazuje u LHC eksperimentima.

Meho

pre 7 godina

Šta su nekada bili vračevi, šamani, sveštenici danas su ovi naučnici iz Lucerna, NASA. Pričaju nam o stvarima koje ni oni baš ne shvataju, niko nema načina sve to da proveri, ako im ne veruješ društvo te osudi kao zaostalog čudaka. Takvi su ubili Sokrata. I da još jedna podudarnost - narod je nekada izdržavao vračeve, danas ove tragaoce za "mračnom materijom". U suštini, ništa se ne menja.

maksimilijan

pre 7 godina

Нека дођу у Србију, овде има тамне материје колико хоће. Пусте дневник у пола осам па нек бирају.

Zoki kaze

pre 7 godina

Potpuno laičko razmišljanje to jest pitanje. Ako tamna materija prolazi kroz sve i nije u nikakvoj interakciji sa materijalnim objektima, onda nikakva mašina ili bilo kakav fizički objekat ili supstanca ne bi mogli da je registruju, pa bi samim tim svi eksperimenti koji uključuju mašine i hemikalije pri otkrivanju tamne materije bili nesupesni?

kiza

pre 7 godina

Tamna materija/energija je postala toliko popularna teorija da koji god naucnik pokusa da ponudi nesto drugo biva ismejan.
Postoje i druge teorije, mnogo realnije od ove "bajke za decu".
Proguglajte malo na temu "Electric univers"; zvezde smatraju naelektrisanim objektima i elektrostaticko privlacenje medju zvezdama predstavlja onu kariku koja nedostaje i koja odrzava galaksije na okupu. Elektrostaticka sila moze biti reda veklicine jaca od gravitacione...

kha bum

pre 7 godina

Pa nece je naci zato sto se ne vidi, a mozda i ne postoji. A mozda trazimo zeca u pogresnom grmu. Mozda svemir uopste ne funkcionise onako kako sada mislimo. Ovo mi izgleda kao kad bi neki "naucnici" u srednjem veku krenuli da traze kraj sveta, tj. rub Zemlje, posto je po njima to bila ravna ploca. Mozda su i pokusali pa nisu uspeli. Isto i ovi sad traze tamnu materiju, a ustvari je mozda sama pretpostavka o postojanju tamne materije pogresna. Ali nista zato, bitno je ih to ne sprecava u proizvodnji oruzja sposobnog da "dematerijalizuje" sve oko sebe...

milojica

pre 7 godina

@crni
Taman tako.
To što opisuješ jeste jedina prava vrsta naučnika. Neko ko razume oblast svog interesovanja, vlada velikim brojem informacija iz drugih oblasti kako bi upotpunio svoje učenje, spreman je da prihvati druge ideje i da ih razmotri sa neometenom naučnom objektivnošću, radoznao je, ume da prevaziđe svoj ego i sujetu... u stanju je da se udalji i sagleda jednu širu i sveobuhvatniju sliku.

Današnja nauka je samo skup trenutno prisutnih doktrina, uvrženih mišljenja, postavljenih i fiksiranih od strane mediokriteta, koji ne smeju da pogledaju malo dalje, jer vrlo dobro znaju da će, pre nego li kasnije, naići na nepoznat teren o kojem ne znaju ništa, niti imaju dovoljno mašte i dalekovidosti da prevaziđu problem pred sobom.

Kao naučnik, mogu da kažem da nauka ni jednog trenutka ne isključuje mogućnost postojanja Boga. Recimo da, kroz mikrokosmos čestične fizike, baš kao i kroz kosmologiju ili astrofiziku, nikada nismo bili bliže božanskom i uzvišenom.
Sva čudesna otkrića koja smo do sad opazili, mogu samo govoriti u prilog beskonačne šarenolikosti, nadahnutosti i duhovne vrednosti univerzuma.

Lično, nisam sklon veri (u ovo ili ono), već samo čistoj nauci, kao jednom beskrajno objektivnom i kritičkom načinu opažanja sveta oko sebe.
Pratiti činjenice i zaključke dokle god imaju smisla, ne usvajati tuđa mišljenja, već formirati sopstvena, koja su u stalnom stanju kolebanja usled razmatranja novih, ili nama nepoznatih, informacija kojima smo izloženi.

Ertz

pre 7 godina

Da su evolucionisti bar pošteni kao ovi naučnici, a ne da spajaju majmunske kosti sa ljudskim, da prilagodjene vrste nazivaju prelaznim oblicima i koliko toga još. Koliko god da se voli neka teorija, ne sme zbog nje da se laže, falsifikuje i obmanjuje, upravo zbog ljubavi prema istini i nauci.

plaky

pre 7 godina

Zovite me zatucanom srbendom, ali to sto eksperimentisu je apsolutno irelevantno i u domenu sci-fi, zato im i ne uspeva.
"Ali Putin vodka glupi rusofilu ne razumes ti nauku"
Ne razumem, ali ne razumete ni vi, tako da me postedite tih komentara.

crni

pre 7 godina

Po minusima mogu da zaključim da je ovaj forum pun vernika. Zanimljivo je to. Samo ne znam kako se zove ova vaša religioznost, kako da je nazovem. Da zanimljivo je posmatrati kako određene naučne hipoteze postaju dogme i stvarnost za neke grupe ljudi. Ove druge tipa, Zemlja ravna, ne spajaj me sa majmunom ili svinjom, sa Bogom sam u vezi i ostalo, neću ni komentarisati, ali vi vernici naučnih hipoteza me baš zapanjujete. Kao fizičara uvek me je iznenađivala tako samonespoznatljiva, samonekritička uverenost i ubeđenost mojih kolega koji čak i isključuju mogućnost da posumnjaju u postojanje nečega, a kamoli da sve ponovo preispitaju i uzmu rezultate najnovijih merenja i postave ih na jedan objektivniji način u oblast ljudskog poimanja stvari. Ovako ta ubeđenost religijskog zanosa ih čak blokira, da kad dobijemo rezultate istih merenja, oni ih tumače na jedan način, onaj isključivi, koji njihovim ubeđenjima odgovara i podržava navodna učenja, dok ja recimo, pokušavam da iz mnogih uglova uklopim te iste rezultate i gle čuda, oni mi govore nešto sasvim hiljaduistoto od toga.
Nije zaista potrebna tamna materija, kao ni tamna energija da se objasne postojanost i celovitost galaksija, niti je poželjno i pametno tek tako odbaciti Teslin prenos energije na daljinu. Ima u savremenoj fizici mnogo toga što se ne uči na univerzitetima ali je činjenica da postoji, kao, Teslin solitonski talas koji ne slabi, torziona polja Akimova, metazračenje prof dr Ilije Deskovskog, tahionska teorija.

neutralni felsh

pre 7 godina

hvala na pametnim komentarima, @ milojica, @ crni @ h8r @ miletrans, naravno @ drug Trovach, srdacan pozdrav, javljajte se cesce!

rado bi se pridruzio diskusiji, nego nemam s cim ;)

neki novi pacijent

pre 7 godina

Poslednji put kada su naucnici lovili predrasudu, ona se tada zvala eter, buduci nobelovac Ajnstajn je pomislio da, ako eksperimenat to pokazuje onda je to tako. Prosto je rezultate eksperimenta ubacio u racun i razvio teoriju relativiteta.
Nekoko nije razumeo tu teoriju uporedio je izmerenu masu univerzuma i izracunatu masu istog. Primetivsi razliku nije se upitao gde je pogresio vec je ubacio fantomsku masu da on (autoritet) bude u pravu.
I tako naucna javnost zna da ima problem oko spajanja mikro i makro teorija.
U ostalom, sta mi bi da komentarisem, a tako lepo vreme napolju.

ris

pre 7 godina

Kad se opamete pa umesto materije počnu da traže ne materijalne uslove pod kojima materija egzistira,tada će im se otvarati jedna po jedna vrata. Do tada će biti mnogo smešnih upornih nastojanja koha ne otkrivaju ama baš ništa. Iza ovog vidjivog sveta stoji mnogo veći stvaralački deo sveta.

Joc@

pre 7 godina

@ milojica
Bravo. Istinoljublje po svaku cenu, ovo je nuzna osobina naucnika.
Po ovoj osobini su oni koji ljube istinu jedini na pravom putu, bilo koje
da su struke, nacije, boje koze ili vaspitanja. Pa i kada bi sopstvena
ubedjenja, i svoju sujetu, tastinu i gordost trebalo da pobedi radi istine,
ni jednog trenutka istinoljubac ne bi smeo da se premislja.
*
Galileo Galilej (1564-1642), prvi moderni naucnik, posle mnogo vekova
uzdrmao je naš pogled na svet. Do njega je Aristotelov pogled dominirao
do te mere da je bilo kakvo osporavanje Aristotela bilo ravno jeresi.
Galilej je tada svojim progoniteljima rekao ove divne reči kojima
slavi istinoljublje:
''Да ли је могуће да сумњате да би Аристотел променио своје мишљење,
исправио своје књиге и прихватио најразумније доктрине, кад би видео
нова открића на небу? Нећу да кажем како човек не треба да слуша
оно што каже Аристотел; збиља, аплаудирам читању и брижљивом
изучавању његовог дела, а приговарам само онима који му се
као робље предају, слепо се прикључујући свему што он каже
и прихватајући то као неповредив декрет
не тражећи било које друге разлоге.''

Joc@

pre 7 godina

4/5 svemira ne možemo da detektujemo! Ali znamo svih 11 dimenzija sveta oko nas, i znamo kako smo nastali evolucijom neke životinje, i znamo da Boga nema, i da smo mi samostvaraoci, vlasnici i vladari samog sebe i svog sveta oko nas. ''Smiri se gordi čoveče.'' (FM Dostojevski)

Meho

pre 7 godina

Šta su nekada bili vračevi, šamani, sveštenici danas su ovi naučnici iz Lucerna, NASA. Pričaju nam o stvarima koje ni oni baš ne shvataju, niko nema načina sve to da proveri, ako im ne veruješ društvo te osudi kao zaostalog čudaka. Takvi su ubili Sokrata. I da još jedna podudarnost - narod je nekada izdržavao vračeve, danas ove tragaoce za "mračnom materijom". U suštini, ništa se ne menja.

ten yard penalty

pre 7 godina

Naučnik Ričard Gejtskel, koji je radio na LUX-u, rekao je da su naučnici već počeli da rade na prepravci rudnika u Južnoj Dakoti za 50 miliona dolara vrednu, mnogo veću verzuju LUX-a.
Taj eksperiment, nazvan LZ, biće 70 puta osetljiviji i počeće da radi 2020. godine. I s novom eksperimentom neće bit lako da se uoči tamna materija, rekao je Gejtskel i objasnio da su čestice tamne materije svuda oko nas, ali da je problem što su "suludo slabe" pa prolaze kroz Zemlju kao da ne postoji.
Gejtskel, koji 28 godina traga za tamnom materijom, kaže da ipak postoji mogućnost da naučnici pokušavaju da nađu nešto što ne postoji.

VAMA JE DOBRO ZA SVE PARE!...

Pundit

pre 7 godina

Tamna materija je relativistička besmislica koja je stekla legitimitet bez i jednog jedinog fizičkog dokaza svog postojanja, kao čista matematička konstrukcija. Uostalom, kao i sama relativistička teorija. Svoje "postojanje" može da zahvali samo suštinskom nepoznavanju prave prirode pojma materije, odnosno energetskog polja čiju manifestaciju tumačimo kao "materiju", svetlu ili tamnu sasvim svejedno, jednako kao što ne postoji razlika gravitacione i inercijalne mase. Potrebna je nova fizika koja će masu (konačno) računati kao vektor, a ne po nasleđu atomske težine i fizike XIX veka.
Ipak, ne treba sumnjati da će postojanje "tamne materije" biti "dokazano" kako bi se održala relativistička dogma. Ne bi to bilo prvi put, tačnije to je jedina konstanta (ponašanja) od kako je ta besmislena teorija stekla status naučnog zakona.

plaky

pre 7 godina

Zovite me zatucanom srbendom, ali to sto eksperimentisu je apsolutno irelevantno i u domenu sci-fi, zato im i ne uspeva.
"Ali Putin vodka glupi rusofilu ne razumes ti nauku"
Ne razumem, ali ne razumete ni vi, tako da me postedite tih komentara.

Ertz

pre 7 godina

Da su evolucionisti bar pošteni kao ovi naučnici, a ne da spajaju majmunske kosti sa ljudskim, da prilagodjene vrste nazivaju prelaznim oblicima i koliko toga još. Koliko god da se voli neka teorija, ne sme zbog nje da se laže, falsifikuje i obmanjuje, upravo zbog ljubavi prema istini i nauci.

kha bum

pre 7 godina

Pa nece je naci zato sto se ne vidi, a mozda i ne postoji. A mozda trazimo zeca u pogresnom grmu. Mozda svemir uopste ne funkcionise onako kako sada mislimo. Ovo mi izgleda kao kad bi neki "naucnici" u srednjem veku krenuli da traze kraj sveta, tj. rub Zemlje, posto je po njima to bila ravna ploca. Mozda su i pokusali pa nisu uspeli. Isto i ovi sad traze tamnu materiju, a ustvari je mozda sama pretpostavka o postojanju tamne materije pogresna. Ali nista zato, bitno je ih to ne sprecava u proizvodnji oruzja sposobnog da "dematerijalizuje" sve oko sebe...

kiza

pre 7 godina

Tamna materija/energija je postala toliko popularna teorija da koji god naucnik pokusa da ponudi nesto drugo biva ismejan.
Postoje i druge teorije, mnogo realnije od ove "bajke za decu".
Proguglajte malo na temu "Electric univers"; zvezde smatraju naelektrisanim objektima i elektrostaticko privlacenje medju zvezdama predstavlja onu kariku koja nedostaje i koja odrzava galaksije na okupu. Elektrostaticka sila moze biti reda veklicine jaca od gravitacione...

neki novi pacijent

pre 7 godina

Poslednji put kada su naucnici lovili predrasudu, ona se tada zvala eter, buduci nobelovac Ajnstajn je pomislio da, ako eksperimenat to pokazuje onda je to tako. Prosto je rezultate eksperimenta ubacio u racun i razvio teoriju relativiteta.
Nekoko nije razumeo tu teoriju uporedio je izmerenu masu univerzuma i izracunatu masu istog. Primetivsi razliku nije se upitao gde je pogresio vec je ubacio fantomsku masu da on (autoritet) bude u pravu.
I tako naucna javnost zna da ima problem oko spajanja mikro i makro teorija.
U ostalom, sta mi bi da komentarisem, a tako lepo vreme napolju.

ris

pre 7 godina

Kad se opamete pa umesto materije počnu da traže ne materijalne uslove pod kojima materija egzistira,tada će im se otvarati jedna po jedna vrata. Do tada će biti mnogo smešnih upornih nastojanja koha ne otkrivaju ama baš ništa. Iza ovog vidjivog sveta stoji mnogo veći stvaralački deo sveta.

maksimilijan

pre 7 godina

Нека дођу у Србију, овде има тамне материје колико хоће. Пусте дневник у пола осам па нек бирају.

h8r

pre 7 godina

Ima ovde par dezurnih pacijenata koji jedva cekaju da se pojavi neka vest iz nauke da pocnu da je osporavaju. Zamisli, dosao pacijent iz Srbije sa ko zna kojom skolom da u par recenica opovrgava visedecenijske projekte koje su osmislili neki od najpametnijih i najobrazovanijih ljudi ikada. Da mi je vasa pamet...mozda da mi je pozajmite posto vam ne smeta?
Dakle, @pacijenti
Ne, Zemlja nije ravna ploca. Uzmite bilo koji teleskop, kao Galilej pre 500 (500!) godina pa cete videti rotaciju sfericnog tela.
Ne, niko ne misli da Boga mora da nema, prosto je irelevantno ima li ga ili ne. Vera u Boga nije opravdanje za neznanje. Toliko su vam puna usta toga da bi bar trebalo da se obavestite o Lemetru, astronomu i svesteniku.
Ne, naucnici nisu zaboravili Nikolu Teslu, ali on da je imao nesto vise da ponudi od onoga sto je ponudio, on bi to i ucinio onako kako se to cini u naucnim krugovima.
Ne, elektrostatika izmedju planeta nije karika, jer elektricna sila opada sa rastojanjem (iz kog razloga je bezicni prenos struje jos uvek neefikasan, ma sta Tesla mislio o tome).
Da, naucni metod je vrlo precizan, cesto vodi u stranputice, ali nas je doveo od pisanja po kamenim plocama do leta u svemir, interneta, pametnih telefona, MRI masina, satelita, traktora, fabrika itd.
Dokle nas je dovela dogmatski shvacena organizovana religija, paranoja i mracnjastvo koje ovde ispustate? Pa u 'mracnom' srednjem veku, umni teolozi su pokusavali da saznaju sto vise. A vi?

Zoki kaze

pre 7 godina

Potpuno laičko razmišljanje to jest pitanje. Ako tamna materija prolazi kroz sve i nije u nikakvoj interakciji sa materijalnim objektima, onda nikakva mašina ili bilo kakav fizički objekat ili supstanca ne bi mogli da je registruju, pa bi samim tim svi eksperimenti koji uključuju mašine i hemikalije pri otkrivanju tamne materije bili nesupesni?

laki

pre 7 godina

"Gejtskel, koji 28 godina traga za tamnom materijom, kaže da ipak postoji mogućnost da naučnici pokušavaju da nađu nešto što ne postoji."
ceo svoj radni vek posvetis traganju za necim da bi na kraju shvatio da je sve to bilo uzalud. :(

adem

pre 7 godina

sto ti je covek. zavrsi tolike skole, i trazi nesto godinama iako zna da je to skoro nemoguce pronaci. ali on uporno ponovo i ponovo pokusava.

neutralni felsh

pre 7 godina

Potpuno laičko razmišljanje to jest pitanje. Ako tamna materija prolazi kroz sve i nije u nikakvoj interakciji sa materijalnim objektima, onda nikakva mašina ili bilo kakav fizički objekat ili supstanca ne bi mogli da je registruju, pa bi samim tim svi eksperimenti koji uključuju mašine i hemikalije pri otkrivanju tamne materije bili nesupesni?
(Zoki kaze, 22. jul 2016 09:39)


pa, kako su onda uspeli da detektuju cestice neutrina koje imaju slicne "neinterakcijske" osobine? pojednostavljeno: pokusas da napravis nekoliko interakcija i izazoves dejstvo svojevrsnog sita.

crni

pre 7 godina

Po minusima mogu da zaključim da je ovaj forum pun vernika. Zanimljivo je to. Samo ne znam kako se zove ova vaša religioznost, kako da je nazovem. Da zanimljivo je posmatrati kako određene naučne hipoteze postaju dogme i stvarnost za neke grupe ljudi. Ove druge tipa, Zemlja ravna, ne spajaj me sa majmunom ili svinjom, sa Bogom sam u vezi i ostalo, neću ni komentarisati, ali vi vernici naučnih hipoteza me baš zapanjujete. Kao fizičara uvek me je iznenađivala tako samonespoznatljiva, samonekritička uverenost i ubeđenost mojih kolega koji čak i isključuju mogućnost da posumnjaju u postojanje nečega, a kamoli da sve ponovo preispitaju i uzmu rezultate najnovijih merenja i postave ih na jedan objektivniji način u oblast ljudskog poimanja stvari. Ovako ta ubeđenost religijskog zanosa ih čak blokira, da kad dobijemo rezultate istih merenja, oni ih tumače na jedan način, onaj isključivi, koji njihovim ubeđenjima odgovara i podržava navodna učenja, dok ja recimo, pokušavam da iz mnogih uglova uklopim te iste rezultate i gle čuda, oni mi govore nešto sasvim hiljaduistoto od toga.
Nije zaista potrebna tamna materija, kao ni tamna energija da se objasne postojanost i celovitost galaksija, niti je poželjno i pametno tek tako odbaciti Teslin prenos energije na daljinu. Ima u savremenoj fizici mnogo toga što se ne uči na univerzitetima ali je činjenica da postoji, kao, Teslin solitonski talas koji ne slabi, torziona polja Akimova, metazračenje prof dr Ilije Deskovskog, tahionska teorija.

Zamenik ministra

pre 7 godina

Meni je veoma interesantna hipoteza dr Dragana Hajdukovica o poreklu tamne materije (odnosno efekta koji mi tumacimo kroz pretpostavljeno postojanje tamne materije). Njegova hipoteza iskljucujeb postojanje tamne materije i kaze da se primeceni dodatni gravitacioni efekat stvara kao posledica gravitacione polarizacije kvantnog vakuuma. Ono sto je najznacajnije je da ce uskoro moci da se potvrdi ili opovrgne ova hipoteza (posmatranjem orbita satelita transneptunskih objekata), dok za mnoge druge teorije ne postoji trenutno realan nacin da se provere. Takodje, da bi ova teorija uopste mogla da "stoji" potrebno je i da se potvrdi da se cestice i anticestice gravitaciono odbijaju, sto se (izmedju ostalog) istrazuje u LHC eksperimentima.

milojica

pre 7 godina

@crni
Taman tako.
To što opisuješ jeste jedina prava vrsta naučnika. Neko ko razume oblast svog interesovanja, vlada velikim brojem informacija iz drugih oblasti kako bi upotpunio svoje učenje, spreman je da prihvati druge ideje i da ih razmotri sa neometenom naučnom objektivnošću, radoznao je, ume da prevaziđe svoj ego i sujetu... u stanju je da se udalji i sagleda jednu širu i sveobuhvatniju sliku.

Današnja nauka je samo skup trenutno prisutnih doktrina, uvrženih mišljenja, postavljenih i fiksiranih od strane mediokriteta, koji ne smeju da pogledaju malo dalje, jer vrlo dobro znaju da će, pre nego li kasnije, naići na nepoznat teren o kojem ne znaju ništa, niti imaju dovoljno mašte i dalekovidosti da prevaziđu problem pred sobom.

Kao naučnik, mogu da kažem da nauka ni jednog trenutka ne isključuje mogućnost postojanja Boga. Recimo da, kroz mikrokosmos čestične fizike, baš kao i kroz kosmologiju ili astrofiziku, nikada nismo bili bliže božanskom i uzvišenom.
Sva čudesna otkrića koja smo do sad opazili, mogu samo govoriti u prilog beskonačne šarenolikosti, nadahnutosti i duhovne vrednosti univerzuma.

Lično, nisam sklon veri (u ovo ili ono), već samo čistoj nauci, kao jednom beskrajno objektivnom i kritičkom načinu opažanja sveta oko sebe.
Pratiti činjenice i zaključke dokle god imaju smisla, ne usvajati tuđa mišljenja, već formirati sopstvena, koja su u stalnom stanju kolebanja usled razmatranja novih, ili nama nepoznatih, informacija kojima smo izloženi.

Trovach

pre 7 godina

Problem sa tamnom materijom je taj sto ne reaguje ni sa jednom poznatom materijom, pa ne znamo kako da je registrujemo. To je nesto kao kada bismo pokusali napraviti jedinjenje nekog inertnog gasa (Helijum, Argon, Ksenon...) sa drugim elementima. Cak je i Azot poprilicno inertan jer je potrebno puno energije da se stvore njegova jedinjenja. Zato su azotna djubriva relativno skupa.

miletrans

pre 7 godina

@Trovach

Iako se generalno slažem sa Vašim stavovima, ovde moram da Vas korigujem. Za sada nije moguće dobiti jedinjenja helijuma, neona ili argona. Jedinjenja preostalih plemenitih gasova (kripton, ksenon i radon) su sintetisana i njihove osobine su proučene. Stabilnost ovih jedinjenja (u pitanju su jednjenja sa fluorom i kiseonikom kao najreaktivnijim elementima). Ova jedinjenja imaju pre svega teorijski značaj, nisu do sada našli neku veću praktičnu primenu. U razloge ne bih sada ulazio (ako nekog zanima, ključ je u d-orbitalama koje ne postoje kod prva tri plemenita gasa).

Što se tiče tamne materije, žao mi je samo što neću doživeti potvrdu o njenom postojanju (ili drugu valjanu teoriju koja bi objasnila ponašanje svemira).

Pozdrav za onu grupu komentatora koji (nažalost bezuspešno) pokušavaju da objasne osnovne stvari onima koji "ne veruju u laži", "otvorili su oči", "veruju sebi a ne nekim tamo naučnicima", i "raskrinkavaju belosvetske zavere". Znam da će zbog ovoga da krenu minusi, ali...

milojica

pre 7 godina

Da bi smo naslutili problem detekcije "tamne materije", evo primera iz istorije čestične fizike, o detekciji Neutrina:

Pauli je 1930. predložio postojanje nove čestice, kako bi objasnio očuvanje energije prilikom beta raspada. Fermi je par godina kasnije učvrstio ovu ideju, i potraga za tom neuhvatljivom česticom je počela, da bi tek 1956. prvi put njeno postojanje bilo potvrđeno i eksperimentalno.

Radi se o čestici koja "skoro" da nema masu, i putuje razdaljine merene dužinom UNIVERZUMA. Tek ponekad biva anulirana u reakciji koja je toliko slaba, da su potrebni vrlo posebni uslovi da bi smo te reakcije posmatrali. Kroz svakog od nas, čak i kad se Sunce nalazi sa druge strane Zemlje, proleze nebrojene milijarde Neutrina, koji su potekli sa Sunca. Dakle, ove čestice su u stanju da prođu kroz celu Zemlju, i da izađu na drugoj strani naše planete, a da uopšte nisu izgubile na svojim svojstvima, jer ekstremno retko reaguju sa ostalom materijom.

Imajući to u vidu, može se zaključiti da će detekcija "tamne materije" biti daleko teža.
Možda ona, sveukupno sa "tamnom energijom", ustvari i ne postoji, ali dosadašnja astrofizička opažanja upućuju na veliki nedostatak materije i energije posmatranog univerzuma.
Nove generacije koje budu spoznale rešenje ovog problema, naše pristupe će možda smatrati arhaičnim i nenaučnim, ali mi u ovom trenutku ne znamo za bolje i dajemo sve od sebe, a svakako je bolje od zabadanja glave pesak i pretvaranja da naučna zagonetka ne postoji.

biće bolje

pre 7 godina

70% svemira bi trebalo da čini ova materija koju mi ne možemo ni da detektujemo, ili još nemamo instrumrnte koji su sposobni za to. Ako ona ne postoji to će tek biti problem za fizičare.

neutralni felsh

pre 7 godina

hvala na pametnim komentarima, @ milojica, @ crni @ h8r @ miletrans, naravno @ drug Trovach, srdacan pozdrav, javljajte se cesce!

rado bi se pridruzio diskusiji, nego nemam s cim ;)

Joc@

pre 7 godina

@ milojica
Bravo. Istinoljublje po svaku cenu, ovo je nuzna osobina naucnika.
Po ovoj osobini su oni koji ljube istinu jedini na pravom putu, bilo koje
da su struke, nacije, boje koze ili vaspitanja. Pa i kada bi sopstvena
ubedjenja, i svoju sujetu, tastinu i gordost trebalo da pobedi radi istine,
ni jednog trenutka istinoljubac ne bi smeo da se premislja.
*
Galileo Galilej (1564-1642), prvi moderni naucnik, posle mnogo vekova
uzdrmao je naš pogled na svet. Do njega je Aristotelov pogled dominirao
do te mere da je bilo kakvo osporavanje Aristotela bilo ravno jeresi.
Galilej je tada svojim progoniteljima rekao ove divne reči kojima
slavi istinoljublje:
''Да ли је могуће да сумњате да би Аристотел променио своје мишљење,
исправио своје књиге и прихватио најразумније доктрине, кад би видео
нова открића на небу? Нећу да кажем како човек не треба да слуша
оно што каже Аристотел; збиља, аплаудирам читању и брижљивом
изучавању његовог дела, а приговарам само онима који му се
као робље предају, слепо се прикључујући свему што он каже
и прихватајући то као неповредив декрет
не тражећи било које друге разлоге.''