Subota, 16.07.2016.

20:57

Pučisti "uvučeni u zamku"; Ko je kriv za neuspeh?

Čvrsta višegodišnja kontrola predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nad policijom i državnim aparatom bila je ključ njegovog uspeha u odbrani od vojnog udara.

Izvor: B92

Puèisti "uvuèeni u zamku"; Ko je kriv za neuspeh? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Max

pre 7 godina

Nije dobro u svakom slucaju i da je gulen pobedio bilo bi mozda jos gore.I on je okoreli islamista.Ipak mislim da turska sa erdoganom ima vise sanse da izadje na pravi put jer on je ipak veliki igrac koji mozda i vidi da ovako nece daleko stici i nesto promeni na bolje.Sa njim postoje neke sanse doduse male ali ipak.U balanskim drzavama na zalost potrebna je cvrsta ruka na vlasti jer lako skliznu u anarhiju.Vazno je samo sta zeli vodja da uradi kao ataturk.Sa erdoganom postoje neke sanse da ide na bolje jer on uci u hodu sto vidimo po promeni stava prema rusims i izraelu.U suprotnom tursku ce raskomadati na male drzavice.Erdogan je na potezu.Pamet u glavu bice tesko.

Smuleco

pre 7 godina

@vlasta: Zemlja od blizu 100 miliona stanovnika, ima 100 hiljada sudija. Prema tome, cifra od 2500 sudija, i nije baš iznenađujuća, čak iako su smenjeni, u jednom danu.

Opijum za mase

pre 7 godina

Pa puč je uspeo, Erdogan ga organizovao, Erdogan ga dobio i uskoro postaje Sultan i njegovu lozu stavlja na čelo novog Otomanskog carstva.

Iznogud

pre 7 godina

1) Ердоганова власт је вероватно аутарХична (политичко самовлашће), али сигурно није аутарКична (привредна самодовољност).

2) Бесмислено је поредити паљење Рајхстага са пучем у Турској.

3) Неспорно је да ће Ердоган искористити и (зло)употребити покушај пуча, али је спорна теорија да је пуч режирао Ердоган. Ризик режије таквог пуча какав смо сви видели на друштвеним мрежама и у медијима је превише висок. Уз то, мало је вероватно да би своје поуздане људе који би спровели у дело ту режију по обављеном послу спремао за стрељачки вод.

4) Могуће да је Ердоган благовремено добио информацију да ће бити покушан пуч и да је (уз људске жртве) одиграо опасан гамбит, али то НИЈЕ режирање већ инструментализовање пуча.

5) Начин на који је извршен покушај пуча указује не на аматеризам већ на импровизацију. Некоме се, очигледно, много журило да уклони Ердогана или бар дестабилизује Турску, па је заиграо на карту "сад или никад".

6) Покушају пуча непосредно су претходилi Ердоганово извињење и почетак измирења са Русијoм, укључујући и изјаву да би руском ваздухопловству могло бити омогућено коришћење базе Инџирлик.

7) Покушају пуча непосредно су следовали прекид снабдевања електричном енергијом и забрана летова из и у базу Инџирлик (у којој су стациониране америчке снаге), као и изјава турског министра за социјална питања телевизији Хабертурк да "иза покушаја пуча стоји Вашингтон". Вашингтон је одмах демантовао своју умешаност, али је и додао да ће "бранити базу Инџирлик".

neko

pre 7 godina

Mislim da su bezbednosne sluzbe znale za puc. Erdogana sklonili na vreme, pustili puciste, a vec pripremljeni aktivisti stranke aktivirani. Sve ovo radi izmene ustava i promene sistema vrednosti. Erdogan je dobio sta je trazio. A da ne pricamo o sudijama i tuziocima. Daj boze da nisam u pravu, jer Turska ima veliki uticaj na balkanu.

Max

pre 7 godina

Problem je sto je potpuno isto i da je puc uspeo a i ovako.Svejedno je ko je na vlasti turska ide u losem islamskom pravcu.Bice u turskoj sve gore i gore jer je krenula unazad ka 17 veku.Drzave gde je religija glavna ne moze napred.Ona je dobra samo za vlastodrzce jer tako lakse kontrolisu mase.Kod nas su religiju zamenili laznim patriotizmom pa time zabavljaju mase dok oni kradu.

SAS

pre 7 godina

vidim ima pametnjakovića što pišu da je vojska htjela i trebala je u pola noći i td. pa vojska je Erdoganova i ti se radi o jednom dijelu vojske koji nije uspio a još da je narod na strani Erdoganu..
a vi nastavite da tugujete jer puc nije uspio.

bobo mk

pre 7 godina

U Makedoniji su ovako iscenirali teroristicki napad u Kumanovu prosle godine, kada je vlast na celo sa sefom UBK Mijalkovim htela da defokusira javnost od prisluskivane razgovore koje je pozicija objavljivala. Poginuli su desetoro pripadnika specijalne jedinice i danas nikom nista. Farsa.
(Veerghoen, 16. jul 2016 22:52)

Zemo, pa svi znaju da je kumanovski upad bio režiran kao odgovor na prisustvo predsednika Ivanova na vojnoj paradi u Moskvi.
Isto tako pamtimo iz koje zemlje su dolazili ambasadori koji su najviše "upozoravali" evropske političare da ne idu na paradi povodom 9 Maja.
Paralele su očigledne, čak je juče jedan turski ministar to jasno rekao.

Moje ime?

pre 7 godina

belgrado, 17. jul 2016 08:00)

Cinjenice su cinjenice a ti mozes to izvrcati i pisati kako tebi odgovara...eto, ja informacije uzimam sa portala i sa tv-a a ti izgleda od obavestajni sluzbi pa znas nesto vise od ostalih... jedno je jasno a to je da je vojska tj kompletna vojska podrzala puč zar misliš da bi Erdogan bio jos na vlasti i zato ne budi smesan i ne širi dezinformacije tipa uskoro ce ponovo da bude puč jer da si imalo ozbiljan znao bi da posle ovog treba da prodju decenije da bi ponovo bilo ovako nesto.

VUK

pre 7 godina

Vojni udar je uspeo u potpunosti. Erdogan je lažirao napad na parlament..dva helikoptera.. i dva F18 koji su probijali zvučni zid celu noć i jedna oklopna brigada su bili cirkuska predstava. Udar se dešava trenutno u institucijama.. Skidaju se nepodobne sudije, generali,oficiri,ministri, poslanici...formira se vlast odana Erdoganu,koji je otelotvorenje duha Osmanlijskog carstva.. Svoje želje i agresivnost prema zemljama u okruženju ne krije. Islamska država je samo njegov sandžak..on je glava aždaje i od Turske pravi most za prelazak miliona migranata prema Evropi koja se sekuralizovala..koja se odrekla Hrišćanstva i svojih korena i moralnog i duhovnog temelja..Dok mladost Evrope đuska po trgovima na paradama i koncertima, dok se kladi i gubi vreme na fudbal i druge razbibrige..Erdogan stvara uslove za najveću migraciju stanovništva u istoriji. Evropa u kojoj mi živimo i Evropa naše dece i unuka neće biti ista. Mi smo naše odbacili u ime progresa.. i došao je u vidu hiljada minareta koji se zidaju po Evropi. Bujrum!

D.P.

pre 7 godina

Teško Turcima! Neznaju šta ih čeka. Obaj sam sebe napao i prirodno i odbranio i sada svi pišaju majčino mleko! Neka im je Alah na pomoći kao i svima nama. Kalif se oglasio i polako širi Osmansku imperiju bez umešanosti drugih. Zezno je čitav svet!

belgrado

pre 7 godina

@moje ime

kako da ti uprostima?
sav tvooj izvor " pameti" je na portalima i drustvenim mrezama pa si 'genijalno'' zakljucio da se sano manji deo vojnika pobunio : ))

sad kada bi ti obhasnjavao o turskoj vojsci,istoriji njihovih pobuna,erdoganovom apsolutizMu,smenjivanju generala,postavljanje poslusnih...

iako ovo izgleda kao naciaticko paljenje rajstaha,
nijedan turski general nije preterano srecan ,kada gleda slike sibovanja svojih vojnika po ulucama istambula.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

"...blizak sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom..." Znam da ste novnari, mozda su moja ocekivanja prevelika, ali, ako pisete o Islamu (ili o bilo cemu drugom), morali biste imati bar elementarna znanja. U Islamu ne postoje svestenici!!! Bas kao i kod mnogih protestantskih sekti, postoje samo propovednici i bilo koji musliman moze predvoditi molitve i obavljati verske funkcije, ukoliko stekne takav autoritet u zajednici vernika. Tako ni Gulen nije nikakav "svestenik", nego je, izmedju ostalog, bio i verski ucitelj i propovednik.

velicanstveni

pre 7 godina

daiLo@pukovnici i srednji komandni sloj uglavnom organizuju i sprovode puc u delo, generale strah jer generalima se kotrljaju glave posle puca.

Александар Џунић

pre 7 godina

Исламиста Ердоган је добио одличан повод да почисти традиционалне чуваре секуларизма у Турској. Америци треба 80 милиона Исламом уједињених турака за наставак дестабилизације блисксог истока - показало се да шака ИСИСоваца не врши посао. Да им је Ердоган сметао, изненада би му се срушио авион и тражили би га негде по Атлантику наредних пар година.

Gospođa

pre 7 godina

Sa Erdoanom je Turska videla najbolji napredak!Nikada Turska nije bila privredno jača,niti bogatija!Kome smeta takva Turska?Erdoan,samo nastavi!

posteno

pre 7 godina

Citam komentare i cudim se kakav smo mi to narod.Koliko smo nerealni.Svima je zao sto nije srusena legalno izabrana vlada.Sto nije uspostavljena jos jedna vojna diktatura.Cudimo se sto Turski narod voli i postuje svog presednika.Samo treba pogledati sta je Turska uradila od kad je Erdogan na celu.Umesto da ucimo od njih mi hi mrzimo.Bog dragi nikad neda napredak takvim.Mrznja najvise steti onom ko mrzi.Zal za neuspeh vojnog puca je isto ko kad bi nam bilo zao sto u Nici u Francuskoj nije stradalo jos nevinih ljudi

Dule

pre 7 godina

smesni su srbi kada Erdogana zovu diktatorom a on demokratski izabran. .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SAS, 16. jul 2016 22:48) # Link komentara

I Hitler je bio demokratski izabran, dragi nas Jarane.

usput

pre 7 godina

Za zaljenje su izgubljeni zivoti. Ali ovaj diletantski puc je jadniji i od onoga u rusiji. Dobro da nasi genijalni politicari nisu kao tada cestitali pucistima.
Zapanjujuce je kako nista ne znace ljudski zivoti bolesnicima na vlasti.
Uzas.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

SAS, 16. jul 2016 22:48) koja bre demokratija kad su mediji njegovi, i ima 4 godine da ispira narodu mozak, da opanjkava opoziciju, hapsi neistomisljenike, novinare i svakog ko pokusa da javno iskaze nezadovoljstvo. I hvala bogu narod je vecinom povodljiv i eto ti pobeda na izborima. Demokratski je kad postoji sloboda govora, misljenja, politickih duela javno na tv pa onda da narod moze sam da odluci.

znalac

pre 7 godina

Puč se izvodi u 3-4 sata jutri, dok narod spava. Prvo se hapsi onaj koga svrgavas sa vlasti, zaposedas medije, pa posle sve ostalo. Neko je tu nekoga namagrcio. Više mi liči da je isceniran, nego, da ovi drugi, nisu znali kako se izvodi puč.

bad mojo

pre 7 godina

Ljudi koji likuju zbog neuspelog puca bi trebalo da se sete svojih reci uskoro, iako mi je jasno kome moze da bude drago sto Erdogan uzima svu vlast u svoje ruke.
Siguran sam da je Erdogan imao upozorenje na vreme, zato ga nisu skembali u rezidenciji. Ovo je pocetak kraja Turske, a fantazije o novoj turskoj imperiji ce kostati mnogo, najvise same Turke.

lalegator

pre 7 godina

Meni upste ne izgleda da je puč propao
Vec je postigao cilj
Erdogan sada ima savrsen alibi da se resi svih politickih protivnika i obezbedi sebi dozivotnu vladavinu

Makedonec

pre 7 godina

Veerghoen,
Prvo ti pretstavljeno ime puno toga kaze,
Drugo kako te nije sramota da tvrdis da je Makedoniji iscenirani napad,
Kad ovo nije prvi put da se takvo nesto dogodi,prvo akcija Brodec i jos nekoliko u kojim je bilo upada albanski terorista,svi su bili zasad neuspesni,
Trece razlog zasto se ovo desava u Tursku i u Makedoniji i Britaniji je ,da se sto moze vishe olaksa put migranata ka Evropi,a zasto je to neko smislio to nemogu da ti kazem,ali Britanija da izglasa Bregzit(jer znaju ste ce se deshavati),kraljica to da podrzi,glavna brana migranata Turska dozivljava ovo,Makedonija druga brana nakon Turske ima vrlo slican problem,tako da ako ovo sve ne prodje onome ko stvara ove destabilizacije ,nemoj da se cudis ako doro placeni migranti lepo se nakrcaju na talijansku obalu.

Kolko da ti stane jasno,u veliko se prica da se sprema bran migranata od oko 25 000 000(citaj).
Zato me sve ovo ne cudi.
Cudim se cime si ti motivisan da shiris vakve dezinformacije.

Moje ime?

pre 7 godina

(belgrado, 16. jul 2016 22:51)
Koliko si pametan da ti zavidim a posebno u ovoj eri tehnologije gde portali bruje od informacija kako je JEDAN MANJI DEO vojske se odmetnuo i napravio ovo sto je napravio...malo informacija nije na odmet, posebno ako se sazna da turska ima preko 500 000 aktivnih vojnika a puc koji smo videli sinoc delo je ne vise od 5000 istih pa ti sad uporedi svoje lazne informacije sa cinjenicama.

Ja

pre 7 godina

Kako je mogao da uspe? Pa to su samo nizi nivoi vojske i to ne cele vojske. I prestanite da sa tim forama o ugnjetenom narodu koji ne sme da pisne, evo sad su mogli, sto nisu?

Mikiveliki

pre 7 godina

Победила је опција происламске државе. Коме је То у интересу?, Турцима, Европи, свету? Ником осим залуђеном свету, који и у 21 веку сања снове о великој отоманској империји. Ердоган је дибио фантастичну прилику да почисти цео државни апарат, на нелегалан начин, користећи овај тренутак. Европа је добила још тврдокорнију происламску државу и велику претњу за њу саму. Наравно читава ствар не само да није решена, она се додатно закомпликовала, а Турска полако улази у велике проблема који ће ескалирати све више и више.

Mihajlovic u sredinu

pre 7 godina

Puno paznje posvecujemo desavanjima u drugim zemljama. Slazem se da je vest vazna ali ovo zaista nije nesto o cemu bi nasi mediji trebali pisati bas ceo dan. Imamo mi migrante, ekonomsku krizu, belu kugu pa izvolite gospodo novinari i izaberite.

marija

pre 7 godina

Kakv god da je Erdogan ne sme vojska pucati na demonstrante, uzasno je puno zrtava,
tenkovi na ulicama gaze,..., tragedija.
Setila sam se onog naseg manijaka kad je poslao tenkove na Beograd,
bar su bili pametni da ne ubijaju, ali bes gradjana je bio ogroman.

Mozda ce se i Erdogan opametiti posle ovoga, dobio je podrsku sveta.
Mozda je pucistima smetalo sto se izvinio Rusiji, ko zna.

simke

pre 7 godina

Kriv je internet, videli su Turci sta znaci kada drzava ostane bez "glave" ima tamo neka Libija, Irak, Sirija... kud ces vise kad su i kurdske partije stale u odbranu Erdogana, naslutili su sta bi tek nastalo ako bi zavladala "demokratija"...
Zato su pucisti ispali smesni

belgrado

pre 7 godina

svi diktatori koji su imali policiju uz sebe, a ignorisali vojsku nisu dugo trajali.
sada kada su osramotili vojsku,
kada pohapsi jos 5000 oficira;
mislim da nece proci dugo do novog vojnog puca..
samo ovog puta nece biti gresaka...

Micko

pre 7 godina

E moji misevi i strucnjaci, posle boja svi su generali! Ovo je pokusaj cionista da doakaju Erdoganu ali prevejani lisac ih je i ovog puta preveslao! Svaka mu cast! A ovi koji govore sa Turska po Erdoganovom vladom tone, ti nikad nisu bili u Turskoj. Ja se secam nestabilnosti od pre 20god tamo, u svakoj sferi zivota dok je danas Turska jedna veoma jaka drzava, sa jakom vojskom, jakom industijom, velikim izvozom i velikim uticajem u svetu. Mozete da ga Mrzite koliko hocete ali ce Turci da ga slave kao najsposobnijeg politicara novijeg vremena. Svi pre njega su bili cionisticke marionete a oni koji nisu su zavrsavali brzo u zatvoru ili grobu!

Zoran

pre 7 godina

Puc nije uspeo zato sto uticaj "snage zla"(desnica,nacionalista,islamista) u Svetu je u postojanom porastu i levica ce tesko pobeđivati u buduce. Izuzetak je USA gde broj neamerikanaca je u porastu pa Klintonova(demokrate) ce poraziti Republikance.

Veerghoen

pre 7 godina

U Makedoniji su ovako iscenirali teroristicki napad u Kumanovu prosle godine, kada je vlast na celo sa sefom UBK Mijalkovim htela da defokusira javnost od prisluskivane razgovore koje je pozicija objavljivala. Poginuli su desetoro pripadnika specijalne jedinice i danas nikom nista. Farsa.

pazarac

pre 7 godina

"bilo blizak sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom s kojim se potom razišao, a Gulen pobegao u SAD"

Veliki vam ovaj poznavalac prilika u Turskoj. Gulen je još odavno otišao u SAD.

Silver Surfer

pre 7 godina

Samo da vidim da li ce smenjene sudije da se vrate na posao i da im budu isplacene plate za period koji nisu radili kao sto je bio slucaj u Srbiji. A to je bio znak da mogu da rade sta hoce bez ikakve odgovornosti. Dok se kod nas na isti nacin ne najure sudije koje ne rade nista nikakvog pomaka u sudstvu nece biti.

ja

pre 7 godina

sad lepo pozoves gulena da se vrati iz amerike raspises izbore. ne zato sto je gulen bolji (gori je). zato sto se posle puca mora PROVERITI LEGITIMITET

Celtic

pre 7 godina

Koja odbrana od puča? Ovo je Erdoganova odvratna farsa, poput Hitlera i paljenja Rajhstaga, nije mu žao proliti krvi običnog naroda da bi zaveo diktaturu. Mnogi Turci koje poznajem, a koji su normalni, obrazovani, imaju slobodnu misao rekli su mi da je ovo Erdoganova krvava igra koju su odavno naslućivali. Bez obzira na sve žao mi je Turske, ona je zaista mogla biti primjer da i jedna muslimanska zemlja može biti moderna, slobodna civilizovana u svakom smislu.

DaniLo

pre 7 godina

Krivi su oni sami.Izveli su puc sa premalo vojnika,nisu uspeli uspostave brzo kontrolu ni da uhapse Erdogana.Onog trenutka kad je on pozvao narod na ulice tad je bilo gotovo.Ocigledno je i to da je Erdogan stavio pod kontrolu vojsku i policiju u najvecem delu.To se vidi po tome sto je sam vojni vrh ostao odan Erdoganu i vecina vojske je bila neutralna.Puc su izveli uglavnom pukovnici i srednji oficirski sloj.Mozda je najbitniji razlog taj sto nije bilo nikakvog formalnog povoda za ovaj puc.Nije pokrao izbore,nisu u ekonomskoj krizi,ne gube u ratu zvanicno.Samim tim situacija je bila regularna i puc nije imao nikakvu podrsku medju gradjanima i cini mi se da je to ustvari bio presudan momenat.Ocekujem nastavak islamizacije Turske i jos jacu. sulatnovu vlast

Moj pogled

pre 7 godina

Cist amaterizam.
Plan se pravi tako da se prvo eliminise predmet puca.
Egipatska vojske se dokopala Morsija u ranoj fazi,Ukrajinci se ohrabrili tek kad su shvatili da je Janukovic pobegao iz zemlje,a Rumuni su postavili standard kako umiriti vatrene pristalice diktatora.
Prikazali na TV-u skrhanog Causeskua i odmah je kraj daljeg otpora.
Ovi,izgleda,nisu ni znali gde je Erdogan,krenuli grlom u jagode.
Naravno,ne iskljucujem mogucnost manipulacije da je sve to osmisljeno u Erdoganovim najblizim krugovima,kontrolisano i vodjeno od samog pocetka,jer sada ima odresene ruke za sve i svasta,a pristalice traze osvetu i smrtne kazne.
Da se umesto prekida TV signala na nacionalnoj televiziji pojavila slika uhapsenog diktatora,proglasen policijski cas,niko ne bi izasao na ulice.
Kao sto rekoh,cist amaterizam,samo je pitanje u cijoj reziji?
Ocajnika ili mocnika!?

Sasa

pre 7 godina

Naravno da je Erdogan organizovao, zadnjih par meseci je odradio odlicne poteze, postao za EU jos bitniji faktor nego sto je bio, sa Rusima se "pomirio" (zato je i dobio istog momenta nepodeljenu podrsku svih Svetskih sila), i sada niko mnogo nece da reaguje na cistke koje su krenule odmah.
Cak to radi toliko opusteno i providno, jer otpusta 2.500 sudija, koji ni u ludilu ne mogu da imaju direktnu vezu sa pobunom...

......

pre 7 godina

Zanimljivo. Tekst grčkog novinara, koji bi trebalo da bude (ne)zainteresovan za Tursku i koji ne bi trebalo da se potrese zbog nevolja u toj zemlji. Da li je to fora da se upakuje žaljenje što je puč propao?

Turska kao S.Koreja

pre 7 godina

Iz svega iznetog do sada jedino logicno rešenje ko je oraganizovao ovakav "smešan puc" jeste sam Vladar.
Kakav razlog ima da smeni cca 3000 sudija, kao da su oni organizatori puca.
A i sami vojnici stvarno su delovali kao na vojnoj vežbi na mostu u Istanbulu i cak razgovarali sa prolaznicima...
Niko nije ovde zatajio, vec je jedan autokrata izveo svoj narod na ulice da brani "slobodu i demoktatiju".
Samo razmišljam.

Celtic

pre 7 godina

Koja odbrana od puča? Ovo je Erdoganova odvratna farsa, poput Hitlera i paljenja Rajhstaga, nije mu žao proliti krvi običnog naroda da bi zaveo diktaturu. Mnogi Turci koje poznajem, a koji su normalni, obrazovani, imaju slobodnu misao rekli su mi da je ovo Erdoganova krvava igra koju su odavno naslućivali. Bez obzira na sve žao mi je Turske, ona je zaista mogla biti primjer da i jedna muslimanska zemlja može biti moderna, slobodna civilizovana u svakom smislu.

Moj pogled

pre 7 godina

Cist amaterizam.
Plan se pravi tako da se prvo eliminise predmet puca.
Egipatska vojske se dokopala Morsija u ranoj fazi,Ukrajinci se ohrabrili tek kad su shvatili da je Janukovic pobegao iz zemlje,a Rumuni su postavili standard kako umiriti vatrene pristalice diktatora.
Prikazali na TV-u skrhanog Causeskua i odmah je kraj daljeg otpora.
Ovi,izgleda,nisu ni znali gde je Erdogan,krenuli grlom u jagode.
Naravno,ne iskljucujem mogucnost manipulacije da je sve to osmisljeno u Erdoganovim najblizim krugovima,kontrolisano i vodjeno od samog pocetka,jer sada ima odresene ruke za sve i svasta,a pristalice traze osvetu i smrtne kazne.
Da se umesto prekida TV signala na nacionalnoj televiziji pojavila slika uhapsenog diktatora,proglasen policijski cas,niko ne bi izasao na ulice.
Kao sto rekoh,cist amaterizam,samo je pitanje u cijoj reziji?
Ocajnika ili mocnika!?

Turska kao S.Koreja

pre 7 godina

Iz svega iznetog do sada jedino logicno rešenje ko je oraganizovao ovakav "smešan puc" jeste sam Vladar.
Kakav razlog ima da smeni cca 3000 sudija, kao da su oni organizatori puca.
A i sami vojnici stvarno su delovali kao na vojnoj vežbi na mostu u Istanbulu i cak razgovarali sa prolaznicima...
Niko nije ovde zatajio, vec je jedan autokrata izveo svoj narod na ulice da brani "slobodu i demoktatiju".
Samo razmišljam.

Sasa

pre 7 godina

Naravno da je Erdogan organizovao, zadnjih par meseci je odradio odlicne poteze, postao za EU jos bitniji faktor nego sto je bio, sa Rusima se "pomirio" (zato je i dobio istog momenta nepodeljenu podrsku svih Svetskih sila), i sada niko mnogo nece da reaguje na cistke koje su krenule odmah.
Cak to radi toliko opusteno i providno, jer otpusta 2.500 sudija, koji ni u ludilu ne mogu da imaju direktnu vezu sa pobunom...

znalac

pre 7 godina

Puč se izvodi u 3-4 sata jutri, dok narod spava. Prvo se hapsi onaj koga svrgavas sa vlasti, zaposedas medije, pa posle sve ostalo. Neko je tu nekoga namagrcio. Više mi liči da je isceniran, nego, da ovi drugi, nisu znali kako se izvodi puč.

DaniLo

pre 7 godina

Krivi su oni sami.Izveli su puc sa premalo vojnika,nisu uspeli uspostave brzo kontrolu ni da uhapse Erdogana.Onog trenutka kad je on pozvao narod na ulice tad je bilo gotovo.Ocigledno je i to da je Erdogan stavio pod kontrolu vojsku i policiju u najvecem delu.To se vidi po tome sto je sam vojni vrh ostao odan Erdoganu i vecina vojske je bila neutralna.Puc su izveli uglavnom pukovnici i srednji oficirski sloj.Mozda je najbitniji razlog taj sto nije bilo nikakvog formalnog povoda za ovaj puc.Nije pokrao izbore,nisu u ekonomskoj krizi,ne gube u ratu zvanicno.Samim tim situacija je bila regularna i puc nije imao nikakvu podrsku medju gradjanima i cini mi se da je to ustvari bio presudan momenat.Ocekujem nastavak islamizacije Turske i jos jacu. sulatnovu vlast

lalegator

pre 7 godina

Meni upste ne izgleda da je puč propao
Vec je postigao cilj
Erdogan sada ima savrsen alibi da se resi svih politickih protivnika i obezbedi sebi dozivotnu vladavinu

belgrado

pre 7 godina

svi diktatori koji su imali policiju uz sebe, a ignorisali vojsku nisu dugo trajali.
sada kada su osramotili vojsku,
kada pohapsi jos 5000 oficira;
mislim da nece proci dugo do novog vojnog puca..
samo ovog puta nece biti gresaka...

Veerghoen

pre 7 godina

U Makedoniji su ovako iscenirali teroristicki napad u Kumanovu prosle godine, kada je vlast na celo sa sefom UBK Mijalkovim htela da defokusira javnost od prisluskivane razgovore koje je pozicija objavljivala. Poginuli su desetoro pripadnika specijalne jedinice i danas nikom nista. Farsa.

Mikiveliki

pre 7 godina

Победила је опција происламске државе. Коме је То у интересу?, Турцима, Европи, свету? Ником осим залуђеном свету, који и у 21 веку сања снове о великој отоманској империји. Ердоган је дибио фантастичну прилику да почисти цео државни апарат, на нелегалан начин, користећи овај тренутак. Европа је добила још тврдокорнију происламску државу и велику претњу за њу саму. Наравно читава ствар не само да није решена, она се додатно закомпликовала, а Турска полако улази у велике проблема који ће ескалирати све више и више.

ja

pre 7 godina

sad lepo pozoves gulena da se vrati iz amerike raspises izbore. ne zato sto je gulen bolji (gori je). zato sto se posle puca mora PROVERITI LEGITIMITET

bad mojo

pre 7 godina

Ljudi koji likuju zbog neuspelog puca bi trebalo da se sete svojih reci uskoro, iako mi je jasno kome moze da bude drago sto Erdogan uzima svu vlast u svoje ruke.
Siguran sam da je Erdogan imao upozorenje na vreme, zato ga nisu skembali u rezidenciji. Ovo je pocetak kraja Turske, a fantazije o novoj turskoj imperiji ce kostati mnogo, najvise same Turke.

simke

pre 7 godina

Kriv je internet, videli su Turci sta znaci kada drzava ostane bez "glave" ima tamo neka Libija, Irak, Sirija... kud ces vise kad su i kurdske partije stale u odbranu Erdogana, naslutili su sta bi tek nastalo ako bi zavladala "demokratija"...
Zato su pucisti ispali smesni

Micko

pre 7 godina

E moji misevi i strucnjaci, posle boja svi su generali! Ovo je pokusaj cionista da doakaju Erdoganu ali prevejani lisac ih je i ovog puta preveslao! Svaka mu cast! A ovi koji govore sa Turska po Erdoganovom vladom tone, ti nikad nisu bili u Turskoj. Ja se secam nestabilnosti od pre 20god tamo, u svakoj sferi zivota dok je danas Turska jedna veoma jaka drzava, sa jakom vojskom, jakom industijom, velikim izvozom i velikim uticajem u svetu. Mozete da ga Mrzite koliko hocete ali ce Turci da ga slave kao najsposobnijeg politicara novijeg vremena. Svi pre njega su bili cionisticke marionete a oni koji nisu su zavrsavali brzo u zatvoru ili grobu!

VUK

pre 7 godina

Vojni udar je uspeo u potpunosti. Erdogan je lažirao napad na parlament..dva helikoptera.. i dva F18 koji su probijali zvučni zid celu noć i jedna oklopna brigada su bili cirkuska predstava. Udar se dešava trenutno u institucijama.. Skidaju se nepodobne sudije, generali,oficiri,ministri, poslanici...formira se vlast odana Erdoganu,koji je otelotvorenje duha Osmanlijskog carstva.. Svoje želje i agresivnost prema zemljama u okruženju ne krije. Islamska država je samo njegov sandžak..on je glava aždaje i od Turske pravi most za prelazak miliona migranata prema Evropi koja se sekuralizovala..koja se odrekla Hrišćanstva i svojih korena i moralnog i duhovnog temelja..Dok mladost Evrope đuska po trgovima na paradama i koncertima, dok se kladi i gubi vreme na fudbal i druge razbibrige..Erdogan stvara uslove za najveću migraciju stanovništva u istoriji. Evropa u kojoj mi živimo i Evropa naše dece i unuka neće biti ista. Mi smo naše odbacili u ime progresa.. i došao je u vidu hiljada minareta koji se zidaju po Evropi. Bujrum!

Mihajlovic u sredinu

pre 7 godina

Puno paznje posvecujemo desavanjima u drugim zemljama. Slazem se da je vest vazna ali ovo zaista nije nesto o cemu bi nasi mediji trebali pisati bas ceo dan. Imamo mi migrante, ekonomsku krizu, belu kugu pa izvolite gospodo novinari i izaberite.

Silver Surfer

pre 7 godina

Samo da vidim da li ce smenjene sudije da se vrate na posao i da im budu isplacene plate za period koji nisu radili kao sto je bio slucaj u Srbiji. A to je bio znak da mogu da rade sta hoce bez ikakve odgovornosti. Dok se kod nas na isti nacin ne najure sudije koje ne rade nista nikakvog pomaka u sudstvu nece biti.

marija

pre 7 godina

Kakv god da je Erdogan ne sme vojska pucati na demonstrante, uzasno je puno zrtava,
tenkovi na ulicama gaze,..., tragedija.
Setila sam se onog naseg manijaka kad je poslao tenkove na Beograd,
bar su bili pametni da ne ubijaju, ali bes gradjana je bio ogroman.

Mozda ce se i Erdogan opametiti posle ovoga, dobio je podrsku sveta.
Mozda je pucistima smetalo sto se izvinio Rusiji, ko zna.

pazarac

pre 7 godina

"bilo blizak sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom s kojim se potom razišao, a Gulen pobegao u SAD"

Veliki vam ovaj poznavalac prilika u Turskoj. Gulen je još odavno otišao u SAD.

Ja

pre 7 godina

Kako je mogao da uspe? Pa to su samo nizi nivoi vojske i to ne cele vojske. I prestanite da sa tim forama o ugnjetenom narodu koji ne sme da pisne, evo sad su mogli, sto nisu?

Makedonec

pre 7 godina

Veerghoen,
Prvo ti pretstavljeno ime puno toga kaze,
Drugo kako te nije sramota da tvrdis da je Makedoniji iscenirani napad,
Kad ovo nije prvi put da se takvo nesto dogodi,prvo akcija Brodec i jos nekoliko u kojim je bilo upada albanski terorista,svi su bili zasad neuspesni,
Trece razlog zasto se ovo desava u Tursku i u Makedoniji i Britaniji je ,da se sto moze vishe olaksa put migranata ka Evropi,a zasto je to neko smislio to nemogu da ti kazem,ali Britanija da izglasa Bregzit(jer znaju ste ce se deshavati),kraljica to da podrzi,glavna brana migranata Turska dozivljava ovo,Makedonija druga brana nakon Turske ima vrlo slican problem,tako da ako ovo sve ne prodje onome ko stvara ove destabilizacije ,nemoj da se cudis ako doro placeni migranti lepo se nakrcaju na talijansku obalu.

Kolko da ti stane jasno,u veliko se prica da se sprema bran migranata od oko 25 000 000(citaj).
Zato me sve ovo ne cudi.
Cudim se cime si ti motivisan da shiris vakve dezinformacije.

Dule

pre 7 godina

smesni su srbi kada Erdogana zovu diktatorom a on demokratski izabran. .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SAS, 16. jul 2016 22:48) # Link komentara

I Hitler je bio demokratski izabran, dragi nas Jarane.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

SAS, 16. jul 2016 22:48) koja bre demokratija kad su mediji njegovi, i ima 4 godine da ispira narodu mozak, da opanjkava opoziciju, hapsi neistomisljenike, novinare i svakog ko pokusa da javno iskaze nezadovoljstvo. I hvala bogu narod je vecinom povodljiv i eto ti pobeda na izborima. Demokratski je kad postoji sloboda govora, misljenja, politickih duela javno na tv pa onda da narod moze sam da odluci.

Александар Џунић

pre 7 godina

Исламиста Ердоган је добио одличан повод да почисти традиционалне чуваре секуларизма у Турској. Америци треба 80 милиона Исламом уједињених турака за наставак дестабилизације блисксог истока - показало се да шака ИСИСоваца не врши посао. Да им је Ердоган сметао, изненада би му се срушио авион и тражили би га негде по Атлантику наредних пар година.

D.P.

pre 7 godina

Teško Turcima! Neznaju šta ih čeka. Obaj sam sebe napao i prirodno i odbranio i sada svi pišaju majčino mleko! Neka im je Alah na pomoći kao i svima nama. Kalif se oglasio i polako širi Osmansku imperiju bez umešanosti drugih. Zezno je čitav svet!

......

pre 7 godina

Zanimljivo. Tekst grčkog novinara, koji bi trebalo da bude (ne)zainteresovan za Tursku i koji ne bi trebalo da se potrese zbog nevolja u toj zemlji. Da li je to fora da se upakuje žaljenje što je puč propao?

Max

pre 7 godina

Problem je sto je potpuno isto i da je puc uspeo a i ovako.Svejedno je ko je na vlasti turska ide u losem islamskom pravcu.Bice u turskoj sve gore i gore jer je krenula unazad ka 17 veku.Drzave gde je religija glavna ne moze napred.Ona je dobra samo za vlastodrzce jer tako lakse kontrolisu mase.Kod nas su religiju zamenili laznim patriotizmom pa time zabavljaju mase dok oni kradu.

usput

pre 7 godina

Za zaljenje su izgubljeni zivoti. Ali ovaj diletantski puc je jadniji i od onoga u rusiji. Dobro da nasi genijalni politicari nisu kao tada cestitali pucistima.
Zapanjujuce je kako nista ne znace ljudski zivoti bolesnicima na vlasti.
Uzas.

neko

pre 7 godina

Mislim da su bezbednosne sluzbe znale za puc. Erdogana sklonili na vreme, pustili puciste, a vec pripremljeni aktivisti stranke aktivirani. Sve ovo radi izmene ustava i promene sistema vrednosti. Erdogan je dobio sta je trazio. A da ne pricamo o sudijama i tuziocima. Daj boze da nisam u pravu, jer Turska ima veliki uticaj na balkanu.

Moje ime?

pre 7 godina

(belgrado, 16. jul 2016 22:51)
Koliko si pametan da ti zavidim a posebno u ovoj eri tehnologije gde portali bruje od informacija kako je JEDAN MANJI DEO vojske se odmetnuo i napravio ovo sto je napravio...malo informacija nije na odmet, posebno ako se sazna da turska ima preko 500 000 aktivnih vojnika a puc koji smo videli sinoc delo je ne vise od 5000 istih pa ti sad uporedi svoje lazne informacije sa cinjenicama.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

"...blizak sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom..." Znam da ste novnari, mozda su moja ocekivanja prevelika, ali, ako pisete o Islamu (ili o bilo cemu drugom), morali biste imati bar elementarna znanja. U Islamu ne postoje svestenici!!! Bas kao i kod mnogih protestantskih sekti, postoje samo propovednici i bilo koji musliman moze predvoditi molitve i obavljati verske funkcije, ukoliko stekne takav autoritet u zajednici vernika. Tako ni Gulen nije nikakav "svestenik", nego je, izmedju ostalog, bio i verski ucitelj i propovednik.

bobo mk

pre 7 godina

U Makedoniji su ovako iscenirali teroristicki napad u Kumanovu prosle godine, kada je vlast na celo sa sefom UBK Mijalkovim htela da defokusira javnost od prisluskivane razgovore koje je pozicija objavljivala. Poginuli su desetoro pripadnika specijalne jedinice i danas nikom nista. Farsa.
(Veerghoen, 16. jul 2016 22:52)

Zemo, pa svi znaju da je kumanovski upad bio režiran kao odgovor na prisustvo predsednika Ivanova na vojnoj paradi u Moskvi.
Isto tako pamtimo iz koje zemlje su dolazili ambasadori koji su najviše "upozoravali" evropske političare da ne idu na paradi povodom 9 Maja.
Paralele su očigledne, čak je juče jedan turski ministar to jasno rekao.

Zoran

pre 7 godina

Puc nije uspeo zato sto uticaj "snage zla"(desnica,nacionalista,islamista) u Svetu je u postojanom porastu i levica ce tesko pobeđivati u buduce. Izuzetak je USA gde broj neamerikanaca je u porastu pa Klintonova(demokrate) ce poraziti Republikance.

posteno

pre 7 godina

Citam komentare i cudim se kakav smo mi to narod.Koliko smo nerealni.Svima je zao sto nije srusena legalno izabrana vlada.Sto nije uspostavljena jos jedna vojna diktatura.Cudimo se sto Turski narod voli i postuje svog presednika.Samo treba pogledati sta je Turska uradila od kad je Erdogan na celu.Umesto da ucimo od njih mi hi mrzimo.Bog dragi nikad neda napredak takvim.Mrznja najvise steti onom ko mrzi.Zal za neuspeh vojnog puca je isto ko kad bi nam bilo zao sto u Nici u Francuskoj nije stradalo jos nevinih ljudi

Moje ime?

pre 7 godina

belgrado, 17. jul 2016 08:00)

Cinjenice su cinjenice a ti mozes to izvrcati i pisati kako tebi odgovara...eto, ja informacije uzimam sa portala i sa tv-a a ti izgleda od obavestajni sluzbi pa znas nesto vise od ostalih... jedno je jasno a to je da je vojska tj kompletna vojska podrzala puč zar misliš da bi Erdogan bio jos na vlasti i zato ne budi smesan i ne širi dezinformacije tipa uskoro ce ponovo da bude puč jer da si imalo ozbiljan znao bi da posle ovog treba da prodju decenije da bi ponovo bilo ovako nesto.

Opijum za mase

pre 7 godina

Pa puč je uspeo, Erdogan ga organizovao, Erdogan ga dobio i uskoro postaje Sultan i njegovu lozu stavlja na čelo novog Otomanskog carstva.

Gospođa

pre 7 godina

Sa Erdoanom je Turska videla najbolji napredak!Nikada Turska nije bila privredno jača,niti bogatija!Kome smeta takva Turska?Erdoan,samo nastavi!

belgrado

pre 7 godina

@moje ime

kako da ti uprostima?
sav tvooj izvor " pameti" je na portalima i drustvenim mrezama pa si 'genijalno'' zakljucio da se sano manji deo vojnika pobunio : ))

sad kada bi ti obhasnjavao o turskoj vojsci,istoriji njihovih pobuna,erdoganovom apsolutizMu,smenjivanju generala,postavljanje poslusnih...

iako ovo izgleda kao naciaticko paljenje rajstaha,
nijedan turski general nije preterano srecan ,kada gleda slike sibovanja svojih vojnika po ulucama istambula.

velicanstveni

pre 7 godina

daiLo@pukovnici i srednji komandni sloj uglavnom organizuju i sprovode puc u delo, generale strah jer generalima se kotrljaju glave posle puca.

SAS

pre 7 godina

vidim ima pametnjakovića što pišu da je vojska htjela i trebala je u pola noći i td. pa vojska je Erdoganova i ti se radi o jednom dijelu vojske koji nije uspio a još da je narod na strani Erdoganu..
a vi nastavite da tugujete jer puc nije uspio.

Smuleco

pre 7 godina

@vlasta: Zemlja od blizu 100 miliona stanovnika, ima 100 hiljada sudija. Prema tome, cifra od 2500 sudija, i nije baš iznenađujuća, čak iako su smenjeni, u jednom danu.

Iznogud

pre 7 godina

1) Ердоганова власт је вероватно аутарХична (политичко самовлашће), али сигурно није аутарКична (привредна самодовољност).

2) Бесмислено је поредити паљење Рајхстага са пучем у Турској.

3) Неспорно је да ће Ердоган искористити и (зло)употребити покушај пуча, али је спорна теорија да је пуч режирао Ердоган. Ризик режије таквог пуча какав смо сви видели на друштвеним мрежама и у медијима је превише висок. Уз то, мало је вероватно да би своје поуздане људе који би спровели у дело ту режију по обављеном послу спремао за стрељачки вод.

4) Могуће да је Ердоган благовремено добио информацију да ће бити покушан пуч и да је (уз људске жртве) одиграо опасан гамбит, али то НИЈЕ режирање већ инструментализовање пуча.

5) Начин на који је извршен покушај пуча указује не на аматеризам већ на импровизацију. Некоме се, очигледно, много журило да уклони Ердогана или бар дестабилизује Турску, па је заиграо на карту "сад или никад".

6) Покушају пуча непосредно су претходилi Ердоганово извињење и почетак измирења са Русијoм, укључујући и изјаву да би руском ваздухопловству могло бити омогућено коришћење базе Инџирлик.

7) Покушају пуча непосредно су следовали прекид снабдевања електричном енергијом и забрана летова из и у базу Инџирлик (у којој су стациониране америчке снаге), као и изјава турског министра за социјална питања телевизији Хабертурк да "иза покушаја пуча стоји Вашингтон". Вашингтон је одмах демантовао своју умешаност, али је и додао да ће "бранити базу Инџирлик".

Max

pre 7 godina

Nije dobro u svakom slucaju i da je gulen pobedio bilo bi mozda jos gore.I on je okoreli islamista.Ipak mislim da turska sa erdoganom ima vise sanse da izadje na pravi put jer on je ipak veliki igrac koji mozda i vidi da ovako nece daleko stici i nesto promeni na bolje.Sa njim postoje neke sanse doduse male ali ipak.U balanskim drzavama na zalost potrebna je cvrsta ruka na vlasti jer lako skliznu u anarhiju.Vazno je samo sta zeli vodja da uradi kao ataturk.Sa erdoganom postoje neke sanse da ide na bolje jer on uci u hodu sto vidimo po promeni stava prema rusims i izraelu.U suprotnom tursku ce raskomadati na male drzavice.Erdogan je na potezu.Pamet u glavu bice tesko.

Micko

pre 7 godina

E moji misevi i strucnjaci, posle boja svi su generali! Ovo je pokusaj cionista da doakaju Erdoganu ali prevejani lisac ih je i ovog puta preveslao! Svaka mu cast! A ovi koji govore sa Turska po Erdoganovom vladom tone, ti nikad nisu bili u Turskoj. Ja se secam nestabilnosti od pre 20god tamo, u svakoj sferi zivota dok je danas Turska jedna veoma jaka drzava, sa jakom vojskom, jakom industijom, velikim izvozom i velikim uticajem u svetu. Mozete da ga Mrzite koliko hocete ali ce Turci da ga slave kao najsposobnijeg politicara novijeg vremena. Svi pre njega su bili cionisticke marionete a oni koji nisu su zavrsavali brzo u zatvoru ili grobu!

......

pre 7 godina

Zanimljivo. Tekst grčkog novinara, koji bi trebalo da bude (ne)zainteresovan za Tursku i koji ne bi trebalo da se potrese zbog nevolja u toj zemlji. Da li je to fora da se upakuje žaljenje što je puč propao?

marija

pre 7 godina

Kakv god da je Erdogan ne sme vojska pucati na demonstrante, uzasno je puno zrtava,
tenkovi na ulicama gaze,..., tragedija.
Setila sam se onog naseg manijaka kad je poslao tenkove na Beograd,
bar su bili pametni da ne ubijaju, ali bes gradjana je bio ogroman.

Mozda ce se i Erdogan opametiti posle ovoga, dobio je podrsku sveta.
Mozda je pucistima smetalo sto se izvinio Rusiji, ko zna.

Zoran

pre 7 godina

Puc nije uspeo zato sto uticaj "snage zla"(desnica,nacionalista,islamista) u Svetu je u postojanom porastu i levica ce tesko pobeđivati u buduce. Izuzetak je USA gde broj neamerikanaca je u porastu pa Klintonova(demokrate) ce poraziti Republikance.

Celtic

pre 7 godina

Koja odbrana od puča? Ovo je Erdoganova odvratna farsa, poput Hitlera i paljenja Rajhstaga, nije mu žao proliti krvi običnog naroda da bi zaveo diktaturu. Mnogi Turci koje poznajem, a koji su normalni, obrazovani, imaju slobodnu misao rekli su mi da je ovo Erdoganova krvava igra koju su odavno naslućivali. Bez obzira na sve žao mi je Turske, ona je zaista mogla biti primjer da i jedna muslimanska zemlja može biti moderna, slobodna civilizovana u svakom smislu.

Gospođa

pre 7 godina

Sa Erdoanom je Turska videla najbolji napredak!Nikada Turska nije bila privredno jača,niti bogatija!Kome smeta takva Turska?Erdoan,samo nastavi!

posteno

pre 7 godina

Citam komentare i cudim se kakav smo mi to narod.Koliko smo nerealni.Svima je zao sto nije srusena legalno izabrana vlada.Sto nije uspostavljena jos jedna vojna diktatura.Cudimo se sto Turski narod voli i postuje svog presednika.Samo treba pogledati sta je Turska uradila od kad je Erdogan na celu.Umesto da ucimo od njih mi hi mrzimo.Bog dragi nikad neda napredak takvim.Mrznja najvise steti onom ko mrzi.Zal za neuspeh vojnog puca je isto ko kad bi nam bilo zao sto u Nici u Francuskoj nije stradalo jos nevinih ljudi

Makedonec

pre 7 godina

Veerghoen,
Prvo ti pretstavljeno ime puno toga kaze,
Drugo kako te nije sramota da tvrdis da je Makedoniji iscenirani napad,
Kad ovo nije prvi put da se takvo nesto dogodi,prvo akcija Brodec i jos nekoliko u kojim je bilo upada albanski terorista,svi su bili zasad neuspesni,
Trece razlog zasto se ovo desava u Tursku i u Makedoniji i Britaniji je ,da se sto moze vishe olaksa put migranata ka Evropi,a zasto je to neko smislio to nemogu da ti kazem,ali Britanija da izglasa Bregzit(jer znaju ste ce se deshavati),kraljica to da podrzi,glavna brana migranata Turska dozivljava ovo,Makedonija druga brana nakon Turske ima vrlo slican problem,tako da ako ovo sve ne prodje onome ko stvara ove destabilizacije ,nemoj da se cudis ako doro placeni migranti lepo se nakrcaju na talijansku obalu.

Kolko da ti stane jasno,u veliko se prica da se sprema bran migranata od oko 25 000 000(citaj).
Zato me sve ovo ne cudi.
Cudim se cime si ti motivisan da shiris vakve dezinformacije.

Veerghoen

pre 7 godina

U Makedoniji su ovako iscenirali teroristicki napad u Kumanovu prosle godine, kada je vlast na celo sa sefom UBK Mijalkovim htela da defokusira javnost od prisluskivane razgovore koje je pozicija objavljivala. Poginuli su desetoro pripadnika specijalne jedinice i danas nikom nista. Farsa.

belgrado

pre 7 godina

svi diktatori koji su imali policiju uz sebe, a ignorisali vojsku nisu dugo trajali.
sada kada su osramotili vojsku,
kada pohapsi jos 5000 oficira;
mislim da nece proci dugo do novog vojnog puca..
samo ovog puta nece biti gresaka...

pazarac

pre 7 godina

"bilo blizak sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom s kojim se potom razišao, a Gulen pobegao u SAD"

Veliki vam ovaj poznavalac prilika u Turskoj. Gulen je još odavno otišao u SAD.

Mihajlovic u sredinu

pre 7 godina

Puno paznje posvecujemo desavanjima u drugim zemljama. Slazem se da je vest vazna ali ovo zaista nije nesto o cemu bi nasi mediji trebali pisati bas ceo dan. Imamo mi migrante, ekonomsku krizu, belu kugu pa izvolite gospodo novinari i izaberite.

ja

pre 7 godina

sad lepo pozoves gulena da se vrati iz amerike raspises izbore. ne zato sto je gulen bolji (gori je). zato sto se posle puca mora PROVERITI LEGITIMITET

bad mojo

pre 7 godina

Ljudi koji likuju zbog neuspelog puca bi trebalo da se sete svojih reci uskoro, iako mi je jasno kome moze da bude drago sto Erdogan uzima svu vlast u svoje ruke.
Siguran sam da je Erdogan imao upozorenje na vreme, zato ga nisu skembali u rezidenciji. Ovo je pocetak kraja Turske, a fantazije o novoj turskoj imperiji ce kostati mnogo, najvise same Turke.

Turska kao S.Koreja

pre 7 godina

Iz svega iznetog do sada jedino logicno rešenje ko je oraganizovao ovakav "smešan puc" jeste sam Vladar.
Kakav razlog ima da smeni cca 3000 sudija, kao da su oni organizatori puca.
A i sami vojnici stvarno su delovali kao na vojnoj vežbi na mostu u Istanbulu i cak razgovarali sa prolaznicima...
Niko nije ovde zatajio, vec je jedan autokrata izveo svoj narod na ulice da brani "slobodu i demoktatiju".
Samo razmišljam.

Moje ime?

pre 7 godina

(belgrado, 16. jul 2016 22:51)
Koliko si pametan da ti zavidim a posebno u ovoj eri tehnologije gde portali bruje od informacija kako je JEDAN MANJI DEO vojske se odmetnuo i napravio ovo sto je napravio...malo informacija nije na odmet, posebno ako se sazna da turska ima preko 500 000 aktivnih vojnika a puc koji smo videli sinoc delo je ne vise od 5000 istih pa ti sad uporedi svoje lazne informacije sa cinjenicama.

Mikiveliki

pre 7 godina

Победила је опција происламске државе. Коме је То у интересу?, Турцима, Европи, свету? Ником осим залуђеном свету, који и у 21 веку сања снове о великој отоманској империји. Ердоган је дибио фантастичну прилику да почисти цео државни апарат, на нелегалан начин, користећи овај тренутак. Европа је добила још тврдокорнију происламску државу и велику претњу за њу саму. Наравно читава ствар не само да није решена, она се додатно закомпликовала, а Турска полако улази у велике проблема који ће ескалирати све више и више.

Sasa

pre 7 godina

Naravno da je Erdogan organizovao, zadnjih par meseci je odradio odlicne poteze, postao za EU jos bitniji faktor nego sto je bio, sa Rusima se "pomirio" (zato je i dobio istog momenta nepodeljenu podrsku svih Svetskih sila), i sada niko mnogo nece da reaguje na cistke koje su krenule odmah.
Cak to radi toliko opusteno i providno, jer otpusta 2.500 sudija, koji ni u ludilu ne mogu da imaju direktnu vezu sa pobunom...

Moj pogled

pre 7 godina

Cist amaterizam.
Plan se pravi tako da se prvo eliminise predmet puca.
Egipatska vojske se dokopala Morsija u ranoj fazi,Ukrajinci se ohrabrili tek kad su shvatili da je Janukovic pobegao iz zemlje,a Rumuni su postavili standard kako umiriti vatrene pristalice diktatora.
Prikazali na TV-u skrhanog Causeskua i odmah je kraj daljeg otpora.
Ovi,izgleda,nisu ni znali gde je Erdogan,krenuli grlom u jagode.
Naravno,ne iskljucujem mogucnost manipulacije da je sve to osmisljeno u Erdoganovim najblizim krugovima,kontrolisano i vodjeno od samog pocetka,jer sada ima odresene ruke za sve i svasta,a pristalice traze osvetu i smrtne kazne.
Da se umesto prekida TV signala na nacionalnoj televiziji pojavila slika uhapsenog diktatora,proglasen policijski cas,niko ne bi izasao na ulice.
Kao sto rekoh,cist amaterizam,samo je pitanje u cijoj reziji?
Ocajnika ili mocnika!?

DaniLo

pre 7 godina

Krivi su oni sami.Izveli su puc sa premalo vojnika,nisu uspeli uspostave brzo kontrolu ni da uhapse Erdogana.Onog trenutka kad je on pozvao narod na ulice tad je bilo gotovo.Ocigledno je i to da je Erdogan stavio pod kontrolu vojsku i policiju u najvecem delu.To se vidi po tome sto je sam vojni vrh ostao odan Erdoganu i vecina vojske je bila neutralna.Puc su izveli uglavnom pukovnici i srednji oficirski sloj.Mozda je najbitniji razlog taj sto nije bilo nikakvog formalnog povoda za ovaj puc.Nije pokrao izbore,nisu u ekonomskoj krizi,ne gube u ratu zvanicno.Samim tim situacija je bila regularna i puc nije imao nikakvu podrsku medju gradjanima i cini mi se da je to ustvari bio presudan momenat.Ocekujem nastavak islamizacije Turske i jos jacu. sulatnovu vlast

simke

pre 7 godina

Kriv je internet, videli su Turci sta znaci kada drzava ostane bez "glave" ima tamo neka Libija, Irak, Sirija... kud ces vise kad su i kurdske partije stale u odbranu Erdogana, naslutili su sta bi tek nastalo ako bi zavladala "demokratija"...
Zato su pucisti ispali smesni

Ja

pre 7 godina

Kako je mogao da uspe? Pa to su samo nizi nivoi vojske i to ne cele vojske. I prestanite da sa tim forama o ugnjetenom narodu koji ne sme da pisne, evo sad su mogli, sto nisu?

SAS

pre 7 godina

vidim ima pametnjakovića što pišu da je vojska htjela i trebala je u pola noći i td. pa vojska je Erdoganova i ti se radi o jednom dijelu vojske koji nije uspio a još da je narod na strani Erdoganu..
a vi nastavite da tugujete jer puc nije uspio.

znalac

pre 7 godina

Puč se izvodi u 3-4 sata jutri, dok narod spava. Prvo se hapsi onaj koga svrgavas sa vlasti, zaposedas medije, pa posle sve ostalo. Neko je tu nekoga namagrcio. Više mi liči da je isceniran, nego, da ovi drugi, nisu znali kako se izvodi puč.

Silver Surfer

pre 7 godina

Samo da vidim da li ce smenjene sudije da se vrate na posao i da im budu isplacene plate za period koji nisu radili kao sto je bio slucaj u Srbiji. A to je bio znak da mogu da rade sta hoce bez ikakve odgovornosti. Dok se kod nas na isti nacin ne najure sudije koje ne rade nista nikakvog pomaka u sudstvu nece biti.

Dule

pre 7 godina

smesni su srbi kada Erdogana zovu diktatorom a on demokratski izabran. .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SAS, 16. jul 2016 22:48) # Link komentara

I Hitler je bio demokratski izabran, dragi nas Jarane.

lalegator

pre 7 godina

Meni upste ne izgleda da je puč propao
Vec je postigao cilj
Erdogan sada ima savrsen alibi da se resi svih politickih protivnika i obezbedi sebi dozivotnu vladavinu

VUK

pre 7 godina

Vojni udar je uspeo u potpunosti. Erdogan je lažirao napad na parlament..dva helikoptera.. i dva F18 koji su probijali zvučni zid celu noć i jedna oklopna brigada su bili cirkuska predstava. Udar se dešava trenutno u institucijama.. Skidaju se nepodobne sudije, generali,oficiri,ministri, poslanici...formira se vlast odana Erdoganu,koji je otelotvorenje duha Osmanlijskog carstva.. Svoje želje i agresivnost prema zemljama u okruženju ne krije. Islamska država je samo njegov sandžak..on je glava aždaje i od Turske pravi most za prelazak miliona migranata prema Evropi koja se sekuralizovala..koja se odrekla Hrišćanstva i svojih korena i moralnog i duhovnog temelja..Dok mladost Evrope đuska po trgovima na paradama i koncertima, dok se kladi i gubi vreme na fudbal i druge razbibrige..Erdogan stvara uslove za najveću migraciju stanovništva u istoriji. Evropa u kojoj mi živimo i Evropa naše dece i unuka neće biti ista. Mi smo naše odbacili u ime progresa.. i došao je u vidu hiljada minareta koji se zidaju po Evropi. Bujrum!

bobo mk

pre 7 godina

U Makedoniji su ovako iscenirali teroristicki napad u Kumanovu prosle godine, kada je vlast na celo sa sefom UBK Mijalkovim htela da defokusira javnost od prisluskivane razgovore koje je pozicija objavljivala. Poginuli su desetoro pripadnika specijalne jedinice i danas nikom nista. Farsa.
(Veerghoen, 16. jul 2016 22:52)

Zemo, pa svi znaju da je kumanovski upad bio režiran kao odgovor na prisustvo predsednika Ivanova na vojnoj paradi u Moskvi.
Isto tako pamtimo iz koje zemlje su dolazili ambasadori koji su najviše "upozoravali" evropske političare da ne idu na paradi povodom 9 Maja.
Paralele su očigledne, čak je juče jedan turski ministar to jasno rekao.

Smuleco

pre 7 godina

@vlasta: Zemlja od blizu 100 miliona stanovnika, ima 100 hiljada sudija. Prema tome, cifra od 2500 sudija, i nije baš iznenađujuća, čak iako su smenjeni, u jednom danu.

Tasmanijski djavo

pre 7 godina

SAS, 16. jul 2016 22:48) koja bre demokratija kad su mediji njegovi, i ima 4 godine da ispira narodu mozak, da opanjkava opoziciju, hapsi neistomisljenike, novinare i svakog ko pokusa da javno iskaze nezadovoljstvo. I hvala bogu narod je vecinom povodljiv i eto ti pobeda na izborima. Demokratski je kad postoji sloboda govora, misljenja, politickih duela javno na tv pa onda da narod moze sam da odluci.

Opijum za mase

pre 7 godina

Pa puč je uspeo, Erdogan ga organizovao, Erdogan ga dobio i uskoro postaje Sultan i njegovu lozu stavlja na čelo novog Otomanskog carstva.

Александар Џунић

pre 7 godina

Исламиста Ердоган је добио одличан повод да почисти традиционалне чуваре секуларизма у Турској. Америци треба 80 милиона Исламом уједињених турака за наставак дестабилизације блисксог истока - показало се да шака ИСИСоваца не врши посао. Да им је Ердоган сметао, изненада би му се срушио авион и тражили би га негде по Атлантику наредних пар година.

D.P.

pre 7 godina

Teško Turcima! Neznaju šta ih čeka. Obaj sam sebe napao i prirodno i odbranio i sada svi pišaju majčino mleko! Neka im je Alah na pomoći kao i svima nama. Kalif se oglasio i polako širi Osmansku imperiju bez umešanosti drugih. Zezno je čitav svet!

Moje ime?

pre 7 godina

belgrado, 17. jul 2016 08:00)

Cinjenice su cinjenice a ti mozes to izvrcati i pisati kako tebi odgovara...eto, ja informacije uzimam sa portala i sa tv-a a ti izgleda od obavestajni sluzbi pa znas nesto vise od ostalih... jedno je jasno a to je da je vojska tj kompletna vojska podrzala puč zar misliš da bi Erdogan bio jos na vlasti i zato ne budi smesan i ne širi dezinformacije tipa uskoro ce ponovo da bude puč jer da si imalo ozbiljan znao bi da posle ovog treba da prodju decenije da bi ponovo bilo ovako nesto.

belgrado

pre 7 godina

@moje ime

kako da ti uprostima?
sav tvooj izvor " pameti" je na portalima i drustvenim mrezama pa si 'genijalno'' zakljucio da se sano manji deo vojnika pobunio : ))

sad kada bi ti obhasnjavao o turskoj vojsci,istoriji njihovih pobuna,erdoganovom apsolutizMu,smenjivanju generala,postavljanje poslusnih...

iako ovo izgleda kao naciaticko paljenje rajstaha,
nijedan turski general nije preterano srecan ,kada gleda slike sibovanja svojih vojnika po ulucama istambula.

Max

pre 7 godina

Problem je sto je potpuno isto i da je puc uspeo a i ovako.Svejedno je ko je na vlasti turska ide u losem islamskom pravcu.Bice u turskoj sve gore i gore jer je krenula unazad ka 17 veku.Drzave gde je religija glavna ne moze napred.Ona je dobra samo za vlastodrzce jer tako lakse kontrolisu mase.Kod nas su religiju zamenili laznim patriotizmom pa time zabavljaju mase dok oni kradu.

Max

pre 7 godina

Nije dobro u svakom slucaju i da je gulen pobedio bilo bi mozda jos gore.I on je okoreli islamista.Ipak mislim da turska sa erdoganom ima vise sanse da izadje na pravi put jer on je ipak veliki igrac koji mozda i vidi da ovako nece daleko stici i nesto promeni na bolje.Sa njim postoje neke sanse doduse male ali ipak.U balanskim drzavama na zalost potrebna je cvrsta ruka na vlasti jer lako skliznu u anarhiju.Vazno je samo sta zeli vodja da uradi kao ataturk.Sa erdoganom postoje neke sanse da ide na bolje jer on uci u hodu sto vidimo po promeni stava prema rusims i izraelu.U suprotnom tursku ce raskomadati na male drzavice.Erdogan je na potezu.Pamet u glavu bice tesko.

Iznogud

pre 7 godina

1) Ердоганова власт је вероватно аутарХична (политичко самовлашће), али сигурно није аутарКична (привредна самодовољност).

2) Бесмислено је поредити паљење Рајхстага са пучем у Турској.

3) Неспорно је да ће Ердоган искористити и (зло)употребити покушај пуча, али је спорна теорија да је пуч режирао Ердоган. Ризик режије таквог пуча какав смо сви видели на друштвеним мрежама и у медијима је превише висок. Уз то, мало је вероватно да би своје поуздане људе који би спровели у дело ту режију по обављеном послу спремао за стрељачки вод.

4) Могуће да је Ердоган благовремено добио информацију да ће бити покушан пуч и да је (уз људске жртве) одиграо опасан гамбит, али то НИЈЕ режирање већ инструментализовање пуча.

5) Начин на који је извршен покушај пуча указује не на аматеризам већ на импровизацију. Некоме се, очигледно, много журило да уклони Ердогана или бар дестабилизује Турску, па је заиграо на карту "сад или никад".

6) Покушају пуча непосредно су претходилi Ердоганово извињење и почетак измирења са Русијoм, укључујући и изјаву да би руском ваздухопловству могло бити омогућено коришћење базе Инџирлик.

7) Покушају пуча непосредно су следовали прекид снабдевања електричном енергијом и забрана летова из и у базу Инџирлик (у којој су стациониране америчке снаге), као и изјава турског министра за социјална питања телевизији Хабертурк да "иза покушаја пуча стоји Вашингтон". Вашингтон је одмах демантовао своју умешаност, али је и додао да ће "бранити базу Инџирлик".

neko

pre 7 godina

Mislim da su bezbednosne sluzbe znale za puc. Erdogana sklonili na vreme, pustili puciste, a vec pripremljeni aktivisti stranke aktivirani. Sve ovo radi izmene ustava i promene sistema vrednosti. Erdogan je dobio sta je trazio. A da ne pricamo o sudijama i tuziocima. Daj boze da nisam u pravu, jer Turska ima veliki uticaj na balkanu.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

"...blizak sa islamskim sveštenikom Fetulahom Gulenom..." Znam da ste novnari, mozda su moja ocekivanja prevelika, ali, ako pisete o Islamu (ili o bilo cemu drugom), morali biste imati bar elementarna znanja. U Islamu ne postoje svestenici!!! Bas kao i kod mnogih protestantskih sekti, postoje samo propovednici i bilo koji musliman moze predvoditi molitve i obavljati verske funkcije, ukoliko stekne takav autoritet u zajednici vernika. Tako ni Gulen nije nikakav "svestenik", nego je, izmedju ostalog, bio i verski ucitelj i propovednik.

velicanstveni

pre 7 godina

daiLo@pukovnici i srednji komandni sloj uglavnom organizuju i sprovode puc u delo, generale strah jer generalima se kotrljaju glave posle puca.

usput

pre 7 godina

Za zaljenje su izgubljeni zivoti. Ali ovaj diletantski puc je jadniji i od onoga u rusiji. Dobro da nasi genijalni politicari nisu kao tada cestitali pucistima.
Zapanjujuce je kako nista ne znace ljudski zivoti bolesnicima na vlasti.
Uzas.