Aktuelno

Sreda, 15.06.2016.

13:37

Na jesen počinje snimanje serije o Nemanjićima

Izvor: Beta

Na jesen poèinje snimanje serije o Nemanjiæima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

veljko živković

pre 7 godina

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја бих изабрао Танасија Узуновића или Воју Брајовића или Микија Манојловића или Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Растка Лупуловића или Светозара Цветковића или Милоша Тимотијевића као Светог Саву, Пеђу Бјелца или Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Вука Костића или Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Уроша Јовичића као Краља Радослава, Петра Стругара као Краља Владислава, Ненада Јездића као Краља Уроша, Милоша Тимотијевића као Краља Драгутина, Богдана Диклића као Краља Милутина, Миодрага Кривокапића или Драгана Јовановића као Краља Стефана Дечанског, Војина Ћетковића или Жарка Лаушевића или Бранимира Поповића као Цара Душана, Милоша Биковића као Цара Уроша у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

Jelena

pre 7 godina

I ako se slažem sa mnogima po pitanju kompetencija da se ovakav projekat izvede, moram zaključiti jednu stvar.

Kako god da ispadne serija (a želim kreatorima svu sreću da uspeju u zamisli), lepo je što je jedan ovakav projekat došao na red. Lepo je da se u Srbiji radi na popularizaciji makar jednog dela naše istorije, jer smo zatrpani zapadnjačkom propagandom, njihovim verzijama istorije, a o turskim da ne govorim. Pa ljudi, na History kanalu se onoliko davale emisije o njihovim "monarhijama". Kultura nacionalne osvešćenosti mora biti prioritet (bez šovinizma, svakako), ako želimo iole da zadržimo neki nacionalni identitet u nesrećnim vremenima u kojima živimo!

Eto, toliko...

Napredni Bot

pre 7 godina

Koliko trolova, zato nam ovako i ide... A o kralju Arturu kao istorija sve zna? 5. vek, verovatno nije ni postojao. A Englezi se nasnimase filmova.

Ertz

pre 7 godina

Uzalud. Ionako će svi biti prikazani u najlepšem svetlu. O ubijanju, sakaćenju i proterivanju pravih hrišćana, pismenih i naprednih ljudi predanih Bogu i radu, neće biti ništa. Samu reč bogumil su pretvorili u nešto krivo, tako da ona sa sobom nosi pogrešan prizvuk. Sve je to bilo u cilju jačanja crkve kao institucije koja će potpomagati očuvanju državne vlasti. Slično je i naša generacija doživela od Slobodanom Miloševićem. Crkvi je vraćen značaj, a zatim je ona podržavala vlast. Tako je to oduvek funkcionisalo kod nas i ne samo kod nas. O pravoj veri apostolskih vrednosti i standarda, o novom rodjenju o kome je govorio Isus i pravom spasenju vernika za koje je Gospod umro i vaskrsao, niste i ne možete saznati u oficijelnoj crkvi, ni onda kao ni sada. Ispoljite li pravu Biblijsku veru, Hristova učenja i ponašanje, bez kontaminacije tradicijom i običajima, bićete proglašeni fanatikom, krivovercem i bićete, na neki način, proterani. Ne očajavajte ako vas proteraju. I Našeg Gospoda su razapeli predstavnici službene religije u Njegovo vreme. Rekao je da ćemo imati nevolju. Spas je u manjim zajednicama, koje se zalažu za aostolsku veru, bez svetske moći, bogatstva i rasipanja. To je uski put, dok je širok put onaj koji nalazimo u svetovnim crkvama, gde bi i Hrista proterali, da se pojavi, jer im Njegovo učenje ne odgovara za posao. Zato su tzv. otačkim predanjima, tradicijom i običajima zamenili Bibliju i Hristova učenja. To je tako i kod pravoslavaca i kod katolika. Čemu samoobmanjivanje? Čemu zabluda? Čemu retoričko i lažnim nacionalizmom ulepšavanje postojećeg stanja? Pravo pitanje je - kakav je naš odnos prema omiljenom, svakodnevnom grehu? Da li smo spašeni od greha? I još nešto - pravu istoriju ne možemo učiti, jer svi narodi pišu sebi ulepšanu, poliranu priču. Zato se istorija ponavlja da bismo naučili da govorimo istinu, ma kako ona bila teška i nepodnošljiva.

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Читајући текст човек би помислио да пре Немањића није било Срба нити српске државе, доселили се на Балкан у VI и VII веку, мешали се са аутохтоним становништвом, и кренула историја Срба на Балканском полуострву, то је 600 година пре Немањића, да смо нека држава обрадили би све периоде историје, бар у форми документарца, а не сете се да је 800 година о настанка краљевине Србије па ајд на брзину прави нешто да личи на америчке и енглеске продукције.( иначе постојала је краљевина код Срба пре Немањића) Дајте људи крените бар са докуметарним филмовима о старим Словенима, па о досељавању на Балкан, па о старој паганској религији, па о христијанизацији, па подељеним српским државицама, па годинама под Византијским царством, па периодом под Бугарима, па уједињење под кнезом Чаславом, па прва српска краљевина, па онда можете са Немањићима, нису само Немањићи српска историја....

Meklejn

pre 7 godina

Zar nije Bjela želeo to da radi? Ako ništa drugo njegovi filmovi i serije produkcijski izgledaju vrlo dobro. A to je pola određenog posla.

молим вас озбиљно радите

pre 7 godina

Само доведите неког стручњака за српски средњи век и неког из Православне Цркве ко зна појмове и ко ће моћи да упути сценаристе и редитеља у оно шта се дешавало у то време, као и у основне Црквене појмеове.

Vlajko

pre 7 godina

opaa, radujem se ovome... imamo veoma bogatu istoriju za snimanje serija o tim stvarima, samo se nadam da ce biti uspesno, tipa montevideo... al za ovo stvarno treba love.

CATAPA

pre 7 godina

Srbija više nema ljudskih i materijalnih kapaciteta ni da snimi TV seriju o tom vremenu i tim ljudima. Uveren sam da će samo pokazati u kakvom jadu od vremena živimo sada i kakve minijature se sada nazivaju vladarima.

gazimestan

pre 7 godina

stefan nemanja je rodjen oko 1113 godine *(ne zna se tacno). Mnogi imaju problem da utvrde sta se desavalo u skorijoj istoriji kosova, te se ne bi moglo reci da sve znamo o dogadjajima koji su se odigrali pre skoro hiljadu godina.

Nemanjići uber alles

pre 7 godina

E, to će biti nešto osobito. Nemanjićka sapunica, kooja će koštati brdo para, gađati se sa istorijskim podacima (malo je toga stvarno ostalo), metanisati nad autokefalnošću spc na kraju biti nizašta!

Marko

pre 7 godina

Režiraće Marko Marinković, čovek koji je napravio odličan film "Ona voli Zvezdu" i "Crni Gruja i kamen mudrosti"?!?!?! Baš čovek kojim RTS može da se podiči.

Tyy

pre 7 godina

@divno Istorija Nemanjića je vrlo jasno, precizno i potpuno utvrđena premnogobrojnim artefaktima i dokumentima tog vremena. Da li će serija da se sviđa nekome ili ne i da li bi mogla da izaziva međuetničke sukobe apsolutno nikog ne boli lakat. Samo se nadam da serija neće biti takmičenje sa turskim sapunicama koje veze nemaju sa pravom istorijom i da će serija biti što više istorijska.

divno

pre 7 godina

Istorija nemanjica se ne moze sasvim precizno utvrditi, te mala napomena da se ne radi o dokumentarnom filmu ce dozvoliti gledaocima da uzivaju u radnji bez izazivanja medjuetnickih sukoba.

Nervirach

pre 7 godina

O neeee! Ja se jos nisam oporavio od Kosovskog boja i Technotise-a. Boli! Juce sam bas pgledao nesto interesantno skandinavsko, nisam gledao od pocetka ne znam naziv, ali...! Neko pravi filmove da zaradi dok srbi prave filmove samo da se ogrebu o budzet. A to sto naprave ne gleda ni uza familija. Nemojte vise, molim vas.

Zlatko

pre 7 godina

Šteta je samo što neće biti nikakve revizije istorije i ozbiljnijeg bavljenja tom tematikom, nego će se prepisati zvanična istorija o tome da je Stevan prvi srpski kralj što je apsolutno pogrešno, Bogumile verovatno neće pomenuti jer nije politički korektno prema komšijama a i Nemanjiće bi prikazalo u negativnom svetlu, uz to kada se doda da budžet verovatno neće biti dovoljan da adekvatno dočara tu srednjovekovnu državu, osećam da ćemo dobiti tragikomediju tipa stručnih istorijskih serija radoša sekule bajića sa nekim sopstvenim viđenjem istorije...

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

@Avram istoricar
Ti ili trolujes veoma dobro ili nisi bas svoj. Nemanjici bugarski vladari? Bugarska istorija je dosta pouzdana, i oni nigde ne pominju Nemanjice kao bugarske vladare. U stvari vladao je Dusan Silni Bugarskim carstvom, ali to ne znaci da je bio bugarin. Avrame manje vidis od Samuilove vojske, idi negde igraj domine. Razumem albanci da nam kradu istoriju jer svoju nikad nisu imali, ali bugari nemaju razloga za to.

deda

pre 7 godina

Ne znam sto se ovog nisu setili ranije ali mozda cu cekali jubilej 800 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (djoker nole, 15. jun 2016 13:42)
Pa hteli za jjubilej od 700g al nemadosmo svi televizore tad :D

Avram Istoricar Belosvetski

pre 7 godina

Zna li neko u Srbiji da su nemanjici bili bugarski vladari koji su vladali Bugarskom Imperijom do 15 veka i da nemaju nikave veze sa Srbijom koja je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Dali je da se u Srbiji svi ucenici iz svih skola i svi studenti koji uce bugarsku istoriju kao da je srpska istorija, spremni da bojkotuju ucenje bugarske istorije koju su prepisali crnogorski istoricari i servirali je Srbiji? Izgleda da je doslo vreme za sveopsti bojkot sadasnje istorije. Ucenici i Studenti u Srbij na vama je da naterate odgovorne da napisu Srpsku Istoriju a da bugarsku istoriju ostavite Bugarima.

Endim Arej

pre 7 godina

Hoće li biti priče o progonu i ubistvima Srba Bogumila, jer Srbi što se i danas u pravoslavlju vidi su dosta slobodno veru tumačili i bogumilstvo je bilo rasprostranjeno. Silom su se mnogi naterali u pravoslavlje, pa zato sad imamo Bošnjake koji govore da su oni Bogumili da neamju veze sa Srbima, kao da Srbi to takođe nisu bili...
(ccccc, 15. jun 2016 14:41)

Ovi danasnji Bosnjaci i Srbi iz Bosne su dosli na te prostore tek u 15. i 16. veku, naseljeni kao vlasko stanovnistvo od strane Turaka iz Hercegovine, severa Crne Gore i Raske...a inace i sto se tice srednjovekovnih "Bosnjana", Crkva bosanska nije bila bogumilska, samo je ispala iz sistema katolickih crkava pa su je zato proglasili jeretickom...

Avram Istoricar Belosvetski

pre 7 godina

Zna li neko u Srbiji da su nemanjici bili bugarski vladari koji su vladali Bugarskom Imperijom do 15 veka i da nemaju nikave veze sa Srbijom koja je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Dali je da se u Srbiji svi ucenici iz svih skola i svi studenti koji uce bugarsku istoriju kao da je srpska istorija, spremni da bojkotuju ucenje bugarske istorije koju su prepisali crnogorski istoricari i servirali je Srbiji? Izgleda da je doslo vreme za sveopsti bojkot sadasnje istorije. Ucenici i Studenti u Srbij na vama je da naterate odgovorne da napisu Srpsku Istoriju a da bugarsku istoriju ostavite Bugarima.

Mica

pre 7 godina

Super, ali ako prvi kadar bude uz neku tra la la muzikicu sa kocijama koja ulaze u selo, tog trenutka prestajem da gledam! Bilo bi dobro ugledati se na produkciju Vikinga, Igre prestola, Kuce od karata... Ne treba kopirati nikog, ali ne treba ni kopirati nas, jer svaka serija je ista, mnogo svega ni oko cega.

Mare

pre 7 godina

Naša istorija je lepa, ali... Za ozbiljnu seriju tog tipa potrebno je veoma mnogo novca i ekipa od nekoliko stotina, pa i hiljada profesionalaca. Ako serija bude na nivou svih koje su kod nas snimljene u poslednjih desetak godina, bez para, bez scenarija, sa jednom poluprofesionalnom kamerom i sa ispodprosečnim mladim "glumcima", biće to još jedan težak promašaj.
Ako nema uslova, a verovatno nema, neke stvari je najbolje ne dirati. Postali smo majstori za otaljavanje i razvodnjavanje, sa jedinim ciljem da se operu i podele neke pare među najboljim drugarima.

Mishko

pre 7 godina

Država Nemanjića NIJE bila prva srpska država. Imali smo države još od devetog veka, setite se Sv. Vladimira, Časlava Klonimirovića i drugih poznatih i manje poznatih pre-nemanjićkih vladara Srba.

drekavac

pre 7 godina

Bez visokog budzeta teska posla, kao sto prethodni komentator napisa. Uzgred, ne vidim nista lose u BBC produkciji. Velika razlika u odnosu na Discovery i History Ch koji su totalno blato.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Sjajno,mi Srbi imamo veliku i casnu istoriju,sto se ne moze reci za mnogo naroda. Nazalost pogubljeni smo jedno 30 godina.

ADVOKAT

pre 7 godina

Ovo je zaista svetla informacija u moru kiča koji nam se servira svakoga dana! Pritom mislim da serijal treba da bude proširen na sve Nemanjiće, jer javnosti treba približiti i živote kralja Milutina, Stefana Dečanskog, Cara Dušana..

pdxkx

pre 7 godina

Pa tako ,bratac, udri u nesto.Konacno smo izasli iz komunizma ,zivela Nemanjicka loza koja i dan danas postoji.Samo da ne naprave ...,mada mislim da ce tu Vatikan da umesa prste jer je kruna kojom je Stefan Nemanjic krunisan doneta iz Rima.Papa ga je da tako kazem ,,ustolicio''.

istina oslobadja

pre 7 godina

Smeniti ceo vrh rts-a i potpuno promeniti sve ljude koji su zaduzeni za kulturu u zemlji. Svodjenje kulturno-umetnickih sadrzaja na komemorativno multimedijalne predstave je ispod svakog moguceg nivoa! Srbija je potpuno kulturno devastirana!

ccccc

pre 7 godina

Hoće li biti priče o progonu i ubistvima Srba Bogumila, jer Srbi što se i danas u pravoslavlju vidi su dosta slobodno veru tumačili i bogumilstvo je bilo rasprostranjeno. Silom su se mnogi naterali u pravoslavlje, pa zato sad imamo Bošnjake koji govore da su oni Bogumili da neamju veze sa Srbima, kao da Srbi to takođe nisu bili...

Aha

pre 7 godina

Samo napravite zanimljivu seriju koja ima neku radnju a ne kao Rados Bajic koji je unistio Ravnu Goru.Nasa istorija ima toliko inspirativnih momenata da je prosto nemoguce da do sada ni jedan odlican film nije nastao na tu temu.Ako je tema srednji vek mora da bude nekog zapleta i akcije a ne da sede 2 lika i pricaju pola sata neke isprazne fraze kao u pomenutoj Ravnoj Gori.Ako vec placamo pretplatu dajte da je potrosimo na nesto poput dobre istorijske serije.

ledenjak

pre 7 godina

ko ste bre vi ko vam je dao za pravo da snimate nesto tako veliko i jedino ne okaljano sto je od srbije ostalo. od kada je filma snimali smo samo ludosti i gluposti na koje nam se ceo svet smejao.

Mare

pre 7 godina

Naša istorija je lepa, ali... Za ozbiljnu seriju tog tipa potrebno je veoma mnogo novca i ekipa od nekoliko stotina, pa i hiljada profesionalaca. Ako serija bude na nivou svih koje su kod nas snimljene u poslednjih desetak godina, bez para, bez scenarija, sa jednom poluprofesionalnom kamerom i sa ispodprosečnim mladim "glumcima", biće to još jedan težak promašaj.
Ako nema uslova, a verovatno nema, neke stvari je najbolje ne dirati. Postali smo majstori za otaljavanje i razvodnjavanje, sa jedinim ciljem da se operu i podele neke pare među najboljim drugarima.

Aha

pre 7 godina

Samo napravite zanimljivu seriju koja ima neku radnju a ne kao Rados Bajic koji je unistio Ravnu Goru.Nasa istorija ima toliko inspirativnih momenata da je prosto nemoguce da do sada ni jedan odlican film nije nastao na tu temu.Ako je tema srednji vek mora da bude nekog zapleta i akcije a ne da sede 2 lika i pricaju pola sata neke isprazne fraze kao u pomenutoj Ravnoj Gori.Ako vec placamo pretplatu dajte da je potrosimo na nesto poput dobre istorijske serije.

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Sjajno,mi Srbi imamo veliku i casnu istoriju,sto se ne moze reci za mnogo naroda. Nazalost pogubljeni smo jedno 30 godina.

Mishko

pre 7 godina

Država Nemanjića NIJE bila prva srpska država. Imali smo države još od devetog veka, setite se Sv. Vladimira, Časlava Klonimirovića i drugih poznatih i manje poznatih pre-nemanjićkih vladara Srba.

ADVOKAT

pre 7 godina

Ovo je zaista svetla informacija u moru kiča koji nam se servira svakoga dana! Pritom mislim da serijal treba da bude proširen na sve Nemanjiće, jer javnosti treba približiti i živote kralja Milutina, Stefana Dečanskog, Cara Dušana..

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

@Avram istoricar
Ti ili trolujes veoma dobro ili nisi bas svoj. Nemanjici bugarski vladari? Bugarska istorija je dosta pouzdana, i oni nigde ne pominju Nemanjice kao bugarske vladare. U stvari vladao je Dusan Silni Bugarskim carstvom, ali to ne znaci da je bio bugarin. Avrame manje vidis od Samuilove vojske, idi negde igraj domine. Razumem albanci da nam kradu istoriju jer svoju nikad nisu imali, ali bugari nemaju razloga za to.

istina oslobadja

pre 7 godina

Smeniti ceo vrh rts-a i potpuno promeniti sve ljude koji su zaduzeni za kulturu u zemlji. Svodjenje kulturno-umetnickih sadrzaja na komemorativno multimedijalne predstave je ispod svakog moguceg nivoa! Srbija je potpuno kulturno devastirana!

deda

pre 7 godina

Ne znam sto se ovog nisu setili ranije ali mozda cu cekali jubilej 800 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (djoker nole, 15. jun 2016 13:42)
Pa hteli za jjubilej od 700g al nemadosmo svi televizore tad :D

drekavac

pre 7 godina

Bez visokog budzeta teska posla, kao sto prethodni komentator napisa. Uzgred, ne vidim nista lose u BBC produkciji. Velika razlika u odnosu na Discovery i History Ch koji su totalno blato.

Mica

pre 7 godina

Super, ali ako prvi kadar bude uz neku tra la la muzikicu sa kocijama koja ulaze u selo, tog trenutka prestajem da gledam! Bilo bi dobro ugledati se na produkciju Vikinga, Igre prestola, Kuce od karata... Ne treba kopirati nikog, ali ne treba ni kopirati nas, jer svaka serija je ista, mnogo svega ni oko cega.

CATAPA

pre 7 godina

Srbija više nema ljudskih i materijalnih kapaciteta ni da snimi TV seriju o tom vremenu i tim ljudima. Uveren sam da će samo pokazati u kakvom jadu od vremena živimo sada i kakve minijature se sada nazivaju vladarima.

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Читајући текст човек би помислио да пре Немањића није било Срба нити српске државе, доселили се на Балкан у VI и VII веку, мешали се са аутохтоним становништвом, и кренула историја Срба на Балканском полуострву, то је 600 година пре Немањића, да смо нека држава обрадили би све периоде историје, бар у форми документарца, а не сете се да је 800 година о настанка краљевине Србије па ајд на брзину прави нешто да личи на америчке и енглеске продукције.( иначе постојала је краљевина код Срба пре Немањића) Дајте људи крените бар са докуметарним филмовима о старим Словенима, па о досељавању на Балкан, па о старој паганској религији, па о христијанизацији, па подељеним српским државицама, па годинама под Византијским царством, па периодом под Бугарима, па уједињење под кнезом Чаславом, па прва српска краљевина, па онда можете са Немањићима, нису само Немањићи српска историја....

Tyy

pre 7 godina

@divno Istorija Nemanjića je vrlo jasno, precizno i potpuno utvrđena premnogobrojnim artefaktima i dokumentima tog vremena. Da li će serija da se sviđa nekome ili ne i da li bi mogla da izaziva međuetničke sukobe apsolutno nikog ne boli lakat. Samo se nadam da serija neće biti takmičenje sa turskim sapunicama koje veze nemaju sa pravom istorijom i da će serija biti što više istorijska.

ccccc

pre 7 godina

Hoće li biti priče o progonu i ubistvima Srba Bogumila, jer Srbi što se i danas u pravoslavlju vidi su dosta slobodno veru tumačili i bogumilstvo je bilo rasprostranjeno. Silom su se mnogi naterali u pravoslavlje, pa zato sad imamo Bošnjake koji govore da su oni Bogumili da neamju veze sa Srbima, kao da Srbi to takođe nisu bili...

pdxkx

pre 7 godina

Pa tako ,bratac, udri u nesto.Konacno smo izasli iz komunizma ,zivela Nemanjicka loza koja i dan danas postoji.Samo da ne naprave ...,mada mislim da ce tu Vatikan da umesa prste jer je kruna kojom je Stefan Nemanjic krunisan doneta iz Rima.Papa ga je da tako kazem ,,ustolicio''.

Marko

pre 7 godina

Režiraće Marko Marinković, čovek koji je napravio odličan film "Ona voli Zvezdu" i "Crni Gruja i kamen mudrosti"?!?!?! Baš čovek kojim RTS može da se podiči.

Endim Arej

pre 7 godina

Hoće li biti priče o progonu i ubistvima Srba Bogumila, jer Srbi što se i danas u pravoslavlju vidi su dosta slobodno veru tumačili i bogumilstvo je bilo rasprostranjeno. Silom su se mnogi naterali u pravoslavlje, pa zato sad imamo Bošnjake koji govore da su oni Bogumili da neamju veze sa Srbima, kao da Srbi to takođe nisu bili...
(ccccc, 15. jun 2016 14:41)

Ovi danasnji Bosnjaci i Srbi iz Bosne su dosli na te prostore tek u 15. i 16. veku, naseljeni kao vlasko stanovnistvo od strane Turaka iz Hercegovine, severa Crne Gore i Raske...a inace i sto se tice srednjovekovnih "Bosnjana", Crkva bosanska nije bila bogumilska, samo je ispala iz sistema katolickih crkava pa su je zato proglasili jeretickom...

Zlatko

pre 7 godina

Šteta je samo što neće biti nikakve revizije istorije i ozbiljnijeg bavljenja tom tematikom, nego će se prepisati zvanična istorija o tome da je Stevan prvi srpski kralj što je apsolutno pogrešno, Bogumile verovatno neće pomenuti jer nije politički korektno prema komšijama a i Nemanjiće bi prikazalo u negativnom svetlu, uz to kada se doda da budžet verovatno neće biti dovoljan da adekvatno dočara tu srednjovekovnu državu, osećam da ćemo dobiti tragikomediju tipa stručnih istorijskih serija radoša sekule bajića sa nekim sopstvenim viđenjem istorije...

ledenjak

pre 7 godina

ko ste bre vi ko vam je dao za pravo da snimate nesto tako veliko i jedino ne okaljano sto je od srbije ostalo. od kada je filma snimali smo samo ludosti i gluposti na koje nam se ceo svet smejao.

Nemanjići uber alles

pre 7 godina

E, to će biti nešto osobito. Nemanjićka sapunica, kooja će koštati brdo para, gađati se sa istorijskim podacima (malo je toga stvarno ostalo), metanisati nad autokefalnošću spc na kraju biti nizašta!

Nervirach

pre 7 godina

O neeee! Ja se jos nisam oporavio od Kosovskog boja i Technotise-a. Boli! Juce sam bas pgledao nesto interesantno skandinavsko, nisam gledao od pocetka ne znam naziv, ali...! Neko pravi filmove da zaradi dok srbi prave filmove samo da se ogrebu o budzet. A to sto naprave ne gleda ni uza familija. Nemojte vise, molim vas.

Jelena

pre 7 godina

I ako se slažem sa mnogima po pitanju kompetencija da se ovakav projekat izvede, moram zaključiti jednu stvar.

Kako god da ispadne serija (a želim kreatorima svu sreću da uspeju u zamisli), lepo je što je jedan ovakav projekat došao na red. Lepo je da se u Srbiji radi na popularizaciji makar jednog dela naše istorije, jer smo zatrpani zapadnjačkom propagandom, njihovim verzijama istorije, a o turskim da ne govorim. Pa ljudi, na History kanalu se onoliko davale emisije o njihovim "monarhijama". Kultura nacionalne osvešćenosti mora biti prioritet (bez šovinizma, svakako), ako želimo iole da zadržimo neki nacionalni identitet u nesrećnim vremenima u kojima živimo!

Eto, toliko...

Meklejn

pre 7 godina

Zar nije Bjela želeo to da radi? Ako ništa drugo njegovi filmovi i serije produkcijski izgledaju vrlo dobro. A to je pola određenog posla.

Napredni Bot

pre 7 godina

Koliko trolova, zato nam ovako i ide... A o kralju Arturu kao istorija sve zna? 5. vek, verovatno nije ni postojao. A Englezi se nasnimase filmova.

молим вас озбиљно радите

pre 7 godina

Само доведите неког стручњака за српски средњи век и неког из Православне Цркве ко зна појмове и ко ће моћи да упути сценаристе и редитеља у оно шта се дешавало у то време, као и у основне Црквене појмеове.

Avram Istoricar Belosvetski

pre 7 godina

Zna li neko u Srbiji da su nemanjici bili bugarski vladari koji su vladali Bugarskom Imperijom do 15 veka i da nemaju nikave veze sa Srbijom koja je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Dali je da se u Srbiji svi ucenici iz svih skola i svi studenti koji uce bugarsku istoriju kao da je srpska istorija, spremni da bojkotuju ucenje bugarske istorije koju su prepisali crnogorski istoricari i servirali je Srbiji? Izgleda da je doslo vreme za sveopsti bojkot sadasnje istorije. Ucenici i Studenti u Srbij na vama je da naterate odgovorne da napisu Srpsku Istoriju a da bugarsku istoriju ostavite Bugarima.

Ertz

pre 7 godina

Uzalud. Ionako će svi biti prikazani u najlepšem svetlu. O ubijanju, sakaćenju i proterivanju pravih hrišćana, pismenih i naprednih ljudi predanih Bogu i radu, neće biti ništa. Samu reč bogumil su pretvorili u nešto krivo, tako da ona sa sobom nosi pogrešan prizvuk. Sve je to bilo u cilju jačanja crkve kao institucije koja će potpomagati očuvanju državne vlasti. Slično je i naša generacija doživela od Slobodanom Miloševićem. Crkvi je vraćen značaj, a zatim je ona podržavala vlast. Tako je to oduvek funkcionisalo kod nas i ne samo kod nas. O pravoj veri apostolskih vrednosti i standarda, o novom rodjenju o kome je govorio Isus i pravom spasenju vernika za koje je Gospod umro i vaskrsao, niste i ne možete saznati u oficijelnoj crkvi, ni onda kao ni sada. Ispoljite li pravu Biblijsku veru, Hristova učenja i ponašanje, bez kontaminacije tradicijom i običajima, bićete proglašeni fanatikom, krivovercem i bićete, na neki način, proterani. Ne očajavajte ako vas proteraju. I Našeg Gospoda su razapeli predstavnici službene religije u Njegovo vreme. Rekao je da ćemo imati nevolju. Spas je u manjim zajednicama, koje se zalažu za aostolsku veru, bez svetske moći, bogatstva i rasipanja. To je uski put, dok je širok put onaj koji nalazimo u svetovnim crkvama, gde bi i Hrista proterali, da se pojavi, jer im Njegovo učenje ne odgovara za posao. Zato su tzv. otačkim predanjima, tradicijom i običajima zamenili Bibliju i Hristova učenja. To je tako i kod pravoslavaca i kod katolika. Čemu samoobmanjivanje? Čemu zabluda? Čemu retoričko i lažnim nacionalizmom ulepšavanje postojećeg stanja? Pravo pitanje je - kakav je naš odnos prema omiljenom, svakodnevnom grehu? Da li smo spašeni od greha? I još nešto - pravu istoriju ne možemo učiti, jer svi narodi pišu sebi ulepšanu, poliranu priču. Zato se istorija ponavlja da bismo naučili da govorimo istinu, ma kako ona bila teška i nepodnošljiva.

divno

pre 7 godina

Istorija nemanjica se ne moze sasvim precizno utvrditi, te mala napomena da se ne radi o dokumentarnom filmu ce dozvoliti gledaocima da uzivaju u radnji bez izazivanja medjuetnickih sukoba.

Vlajko

pre 7 godina

opaa, radujem se ovome... imamo veoma bogatu istoriju za snimanje serija o tim stvarima, samo se nadam da ce biti uspesno, tipa montevideo... al za ovo stvarno treba love.

Avram Istoricar Belosvetski

pre 7 godina

Zna li neko u Srbiji da su nemanjici bili bugarski vladari koji su vladali Bugarskom Imperijom do 15 veka i da nemaju nikave veze sa Srbijom koja je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Dali je da se u Srbiji svi ucenici iz svih skola i svi studenti koji uce bugarsku istoriju kao da je srpska istorija, spremni da bojkotuju ucenje bugarske istorije koju su prepisali crnogorski istoricari i servirali je Srbiji? Izgleda da je doslo vreme za sveopsti bojkot sadasnje istorije. Ucenici i Studenti u Srbij na vama je da naterate odgovorne da napisu Srpsku Istoriju a da bugarsku istoriju ostavite Bugarima.

gazimestan

pre 7 godina

stefan nemanja je rodjen oko 1113 godine *(ne zna se tacno). Mnogi imaju problem da utvrde sta se desavalo u skorijoj istoriji kosova, te se ne bi moglo reci da sve znamo o dogadjajima koji su se odigrali pre skoro hiljadu godina.

veljko živković

pre 7 godina

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја бих изабрао Танасија Узуновића или Воју Брајовића или Микија Манојловића или Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Растка Лупуловића или Светозара Цветковића или Милоша Тимотијевића као Светог Саву, Пеђу Бјелца или Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Вука Костића или Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Уроша Јовичића као Краља Радослава, Петра Стругара као Краља Владислава, Ненада Јездића као Краља Уроша, Милоша Тимотијевића као Краља Драгутина, Богдана Диклића као Краља Милутина, Миодрага Кривокапића или Драгана Јовановића као Краља Стефана Дечанског, Војина Ћетковића или Жарка Лаушевића или Бранимира Поповића као Цара Душана, Милоша Биковића као Цара Уроша у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

Avram Istoricar Belosvetski

pre 7 godina

Zna li neko u Srbiji da su nemanjici bili bugarski vladari koji su vladali Bugarskom Imperijom do 15 veka i da nemaju nikave veze sa Srbijom koja je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Dali je da se u Srbiji svi ucenici iz svih skola i svi studenti koji uce bugarsku istoriju kao da je srpska istorija, spremni da bojkotuju ucenje bugarske istorije koju su prepisali crnogorski istoricari i servirali je Srbiji? Izgleda da je doslo vreme za sveopsti bojkot sadasnje istorije. Ucenici i Studenti u Srbij na vama je da naterate odgovorne da napisu Srpsku Istoriju a da bugarsku istoriju ostavite Bugarima.

Avram Istoricar Belosvetski

pre 7 godina

Zna li neko u Srbiji da su nemanjici bili bugarski vladari koji su vladali Bugarskom Imperijom do 15 veka i da nemaju nikave veze sa Srbijom koja je nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Dali je da se u Srbiji svi ucenici iz svih skola i svi studenti koji uce bugarsku istoriju kao da je srpska istorija, spremni da bojkotuju ucenje bugarske istorije koju su prepisali crnogorski istoricari i servirali je Srbiji? Izgleda da je doslo vreme za sveopsti bojkot sadasnje istorije. Ucenici i Studenti u Srbij na vama je da naterate odgovorne da napisu Srpsku Istoriju a da bugarsku istoriju ostavite Bugarima.

ledenjak

pre 7 godina

ko ste bre vi ko vam je dao za pravo da snimate nesto tako veliko i jedino ne okaljano sto je od srbije ostalo. od kada je filma snimali smo samo ludosti i gluposti na koje nam se ceo svet smejao.

ccccc

pre 7 godina

Hoće li biti priče o progonu i ubistvima Srba Bogumila, jer Srbi što se i danas u pravoslavlju vidi su dosta slobodno veru tumačili i bogumilstvo je bilo rasprostranjeno. Silom su se mnogi naterali u pravoslavlje, pa zato sad imamo Bošnjake koji govore da su oni Bogumili da neamju veze sa Srbima, kao da Srbi to takođe nisu bili...

Nemanjići uber alles

pre 7 godina

E, to će biti nešto osobito. Nemanjićka sapunica, kooja će koštati brdo para, gađati se sa istorijskim podacima (malo je toga stvarno ostalo), metanisati nad autokefalnošću spc na kraju biti nizašta!

divno

pre 7 godina

Istorija nemanjica se ne moze sasvim precizno utvrditi, te mala napomena da se ne radi o dokumentarnom filmu ce dozvoliti gledaocima da uzivaju u radnji bez izazivanja medjuetnickih sukoba.

Nervirach

pre 7 godina

O neeee! Ja se jos nisam oporavio od Kosovskog boja i Technotise-a. Boli! Juce sam bas pgledao nesto interesantno skandinavsko, nisam gledao od pocetka ne znam naziv, ali...! Neko pravi filmove da zaradi dok srbi prave filmove samo da se ogrebu o budzet. A to sto naprave ne gleda ni uza familija. Nemojte vise, molim vas.

Ertz

pre 7 godina

Uzalud. Ionako će svi biti prikazani u najlepšem svetlu. O ubijanju, sakaćenju i proterivanju pravih hrišćana, pismenih i naprednih ljudi predanih Bogu i radu, neće biti ništa. Samu reč bogumil su pretvorili u nešto krivo, tako da ona sa sobom nosi pogrešan prizvuk. Sve je to bilo u cilju jačanja crkve kao institucije koja će potpomagati očuvanju državne vlasti. Slično je i naša generacija doživela od Slobodanom Miloševićem. Crkvi je vraćen značaj, a zatim je ona podržavala vlast. Tako je to oduvek funkcionisalo kod nas i ne samo kod nas. O pravoj veri apostolskih vrednosti i standarda, o novom rodjenju o kome je govorio Isus i pravom spasenju vernika za koje je Gospod umro i vaskrsao, niste i ne možete saznati u oficijelnoj crkvi, ni onda kao ni sada. Ispoljite li pravu Biblijsku veru, Hristova učenja i ponašanje, bez kontaminacije tradicijom i običajima, bićete proglašeni fanatikom, krivovercem i bićete, na neki način, proterani. Ne očajavajte ako vas proteraju. I Našeg Gospoda su razapeli predstavnici službene religije u Njegovo vreme. Rekao je da ćemo imati nevolju. Spas je u manjim zajednicama, koje se zalažu za aostolsku veru, bez svetske moći, bogatstva i rasipanja. To je uski put, dok je širok put onaj koji nalazimo u svetovnim crkvama, gde bi i Hrista proterali, da se pojavi, jer im Njegovo učenje ne odgovara za posao. Zato su tzv. otačkim predanjima, tradicijom i običajima zamenili Bibliju i Hristova učenja. To je tako i kod pravoslavaca i kod katolika. Čemu samoobmanjivanje? Čemu zabluda? Čemu retoričko i lažnim nacionalizmom ulepšavanje postojećeg stanja? Pravo pitanje je - kakav je naš odnos prema omiljenom, svakodnevnom grehu? Da li smo spašeni od greha? I još nešto - pravu istoriju ne možemo učiti, jer svi narodi pišu sebi ulepšanu, poliranu priču. Zato se istorija ponavlja da bismo naučili da govorimo istinu, ma kako ona bila teška i nepodnošljiva.

pdxkx

pre 7 godina

Pa tako ,bratac, udri u nesto.Konacno smo izasli iz komunizma ,zivela Nemanjicka loza koja i dan danas postoji.Samo da ne naprave ...,mada mislim da ce tu Vatikan da umesa prste jer je kruna kojom je Stefan Nemanjic krunisan doneta iz Rima.Papa ga je da tako kazem ,,ustolicio''.

Endim Arej

pre 7 godina

Hoće li biti priče o progonu i ubistvima Srba Bogumila, jer Srbi što se i danas u pravoslavlju vidi su dosta slobodno veru tumačili i bogumilstvo je bilo rasprostranjeno. Silom su se mnogi naterali u pravoslavlje, pa zato sad imamo Bošnjake koji govore da su oni Bogumili da neamju veze sa Srbima, kao da Srbi to takođe nisu bili...
(ccccc, 15. jun 2016 14:41)

Ovi danasnji Bosnjaci i Srbi iz Bosne su dosli na te prostore tek u 15. i 16. veku, naseljeni kao vlasko stanovnistvo od strane Turaka iz Hercegovine, severa Crne Gore i Raske...a inace i sto se tice srednjovekovnih "Bosnjana", Crkva bosanska nije bila bogumilska, samo je ispala iz sistema katolickih crkava pa su je zato proglasili jeretickom...

StokholmskiLemurOpasnihNamera

pre 7 godina

Sjajno,mi Srbi imamo veliku i casnu istoriju,sto se ne moze reci za mnogo naroda. Nazalost pogubljeni smo jedno 30 godina.

istina oslobadja

pre 7 godina

Smeniti ceo vrh rts-a i potpuno promeniti sve ljude koji su zaduzeni za kulturu u zemlji. Svodjenje kulturno-umetnickih sadrzaja na komemorativno multimedijalne predstave je ispod svakog moguceg nivoa! Srbija je potpuno kulturno devastirana!

Mishko

pre 7 godina

Država Nemanjića NIJE bila prva srpska država. Imali smo države još od devetog veka, setite se Sv. Vladimira, Časlava Klonimirovića i drugih poznatih i manje poznatih pre-nemanjićkih vladara Srba.

Zlatko

pre 7 godina

Šteta je samo što neće biti nikakve revizije istorije i ozbiljnijeg bavljenja tom tematikom, nego će se prepisati zvanična istorija o tome da je Stevan prvi srpski kralj što je apsolutno pogrešno, Bogumile verovatno neće pomenuti jer nije politički korektno prema komšijama a i Nemanjiće bi prikazalo u negativnom svetlu, uz to kada se doda da budžet verovatno neće biti dovoljan da adekvatno dočara tu srednjovekovnu državu, osećam da ćemo dobiti tragikomediju tipa stručnih istorijskih serija radoša sekule bajića sa nekim sopstvenim viđenjem istorije...

Mica

pre 7 godina

Super, ali ako prvi kadar bude uz neku tra la la muzikicu sa kocijama koja ulaze u selo, tog trenutka prestajem da gledam! Bilo bi dobro ugledati se na produkciju Vikinga, Igre prestola, Kuce od karata... Ne treba kopirati nikog, ali ne treba ni kopirati nas, jer svaka serija je ista, mnogo svega ni oko cega.

veljko živković

pre 7 godina

Коначно добијамо серију о Немањићима! Ја бих изабрао Танасија Узуновића или Воју Брајовића или Микија Манојловића или Томислава Трифуновића као Стефана Немању, Растка Лупуловића или Светозара Цветковића или Милоша Тимотијевића као Светог Саву, Пеђу Бјелца или Бранислава Трифуновића као Краља Стефана Првовенчаног, Вука Костића или Сергеја Трифуновића као Вукана Немањића, Уроша Јовичића као Краља Радослава, Петра Стругара као Краља Владислава, Ненада Јездића као Краља Уроша, Милоша Тимотијевића као Краља Драгутина, Богдана Диклића као Краља Милутина, Миодрага Кривокапића или Драгана Јовановића као Краља Стефана Дечанског, Војина Ћетковића или Жарка Лаушевића или Бранимира Поповића као Цара Душана, Милоша Биковића као Цара Уроша у серији о Немањићима! Серија „Прва Немањићка краљевина“ биће много најгледанија у свим регионима, биће много одлична и добра серија!

ADVOKAT

pre 7 godina

Ovo je zaista svetla informacija u moru kiča koji nam se servira svakoga dana! Pritom mislim da serijal treba da bude proširen na sve Nemanjiće, jer javnosti treba približiti i živote kralja Milutina, Stefana Dečanskog, Cara Dušana..

Vlajko

pre 7 godina

opaa, radujem se ovome... imamo veoma bogatu istoriju za snimanje serija o tim stvarima, samo se nadam da ce biti uspesno, tipa montevideo... al za ovo stvarno treba love.

молим вас озбиљно радите

pre 7 godina

Само доведите неког стручњака за српски средњи век и неког из Православне Цркве ко зна појмове и ко ће моћи да упути сценаристе и редитеља у оно шта се дешавало у то време, као и у основне Црквене појмеове.

Meklejn

pre 7 godina

Zar nije Bjela želeo to da radi? Ako ništa drugo njegovi filmovi i serije produkcijski izgledaju vrlo dobro. A to je pola određenog posla.

Mare

pre 7 godina

Naša istorija je lepa, ali... Za ozbiljnu seriju tog tipa potrebno je veoma mnogo novca i ekipa od nekoliko stotina, pa i hiljada profesionalaca. Ako serija bude na nivou svih koje su kod nas snimljene u poslednjih desetak godina, bez para, bez scenarija, sa jednom poluprofesionalnom kamerom i sa ispodprosečnim mladim "glumcima", biće to još jedan težak promašaj.
Ako nema uslova, a verovatno nema, neke stvari je najbolje ne dirati. Postali smo majstori za otaljavanje i razvodnjavanje, sa jedinim ciljem da se operu i podele neke pare među najboljim drugarima.

Aha

pre 7 godina

Samo napravite zanimljivu seriju koja ima neku radnju a ne kao Rados Bajic koji je unistio Ravnu Goru.Nasa istorija ima toliko inspirativnih momenata da je prosto nemoguce da do sada ni jedan odlican film nije nastao na tu temu.Ako je tema srednji vek mora da bude nekog zapleta i akcije a ne da sede 2 lika i pricaju pola sata neke isprazne fraze kao u pomenutoj Ravnoj Gori.Ako vec placamo pretplatu dajte da je potrosimo na nesto poput dobre istorijske serije.

Tyy

pre 7 godina

@divno Istorija Nemanjića je vrlo jasno, precizno i potpuno utvrđena premnogobrojnim artefaktima i dokumentima tog vremena. Da li će serija da se sviđa nekome ili ne i da li bi mogla da izaziva međuetničke sukobe apsolutno nikog ne boli lakat. Samo se nadam da serija neće biti takmičenje sa turskim sapunicama koje veze nemaju sa pravom istorijom i da će serija biti što više istorijska.

gazimestan

pre 7 godina

stefan nemanja je rodjen oko 1113 godine *(ne zna se tacno). Mnogi imaju problem da utvrde sta se desavalo u skorijoj istoriji kosova, te se ne bi moglo reci da sve znamo o dogadjajima koji su se odigrali pre skoro hiljadu godina.

CATAPA

pre 7 godina

Srbija više nema ljudskih i materijalnih kapaciteta ni da snimi TV seriju o tom vremenu i tim ljudima. Uveren sam da će samo pokazati u kakvom jadu od vremena živimo sada i kakve minijature se sada nazivaju vladarima.

Marko

pre 7 godina

Režiraće Marko Marinković, čovek koji je napravio odličan film "Ona voli Zvezdu" i "Crni Gruja i kamen mudrosti"?!?!?! Baš čovek kojim RTS može da se podiči.

drekavac

pre 7 godina

Bez visokog budzeta teska posla, kao sto prethodni komentator napisa. Uzgred, ne vidim nista lose u BBC produkciji. Velika razlika u odnosu na Discovery i History Ch koji su totalno blato.

Rogi Obrenovac

pre 7 godina

@Avram istoricar
Ti ili trolujes veoma dobro ili nisi bas svoj. Nemanjici bugarski vladari? Bugarska istorija je dosta pouzdana, i oni nigde ne pominju Nemanjice kao bugarske vladare. U stvari vladao je Dusan Silni Bugarskim carstvom, ali to ne znaci da je bio bugarin. Avrame manje vidis od Samuilove vojske, idi negde igraj domine. Razumem albanci da nam kradu istoriju jer svoju nikad nisu imali, ali bugari nemaju razloga za to.

СрбинсонКрусо

pre 7 godina

Читајући текст човек би помислио да пре Немањића није било Срба нити српске државе, доселили се на Балкан у VI и VII веку, мешали се са аутохтоним становништвом, и кренула историја Срба на Балканском полуострву, то је 600 година пре Немањића, да смо нека држава обрадили би све периоде историје, бар у форми документарца, а не сете се да је 800 година о настанка краљевине Србије па ајд на брзину прави нешто да личи на америчке и енглеске продукције.( иначе постојала је краљевина код Срба пре Немањића) Дајте људи крените бар са докуметарним филмовима о старим Словенима, па о досељавању на Балкан, па о старој паганској религији, па о христијанизацији, па подељеним српским државицама, па годинама под Византијским царством, па периодом под Бугарима, па уједињење под кнезом Чаславом, па прва српска краљевина, па онда можете са Немањићима, нису само Немањићи српска историја....

Napredni Bot

pre 7 godina

Koliko trolova, zato nam ovako i ide... A o kralju Arturu kao istorija sve zna? 5. vek, verovatno nije ni postojao. A Englezi se nasnimase filmova.

Jelena

pre 7 godina

I ako se slažem sa mnogima po pitanju kompetencija da se ovakav projekat izvede, moram zaključiti jednu stvar.

Kako god da ispadne serija (a želim kreatorima svu sreću da uspeju u zamisli), lepo je što je jedan ovakav projekat došao na red. Lepo je da se u Srbiji radi na popularizaciji makar jednog dela naše istorije, jer smo zatrpani zapadnjačkom propagandom, njihovim verzijama istorije, a o turskim da ne govorim. Pa ljudi, na History kanalu se onoliko davale emisije o njihovim "monarhijama". Kultura nacionalne osvešćenosti mora biti prioritet (bez šovinizma, svakako), ako želimo iole da zadržimo neki nacionalni identitet u nesrećnim vremenima u kojima živimo!

Eto, toliko...

deda

pre 7 godina

Ne znam sto se ovog nisu setili ranije ali mozda cu cekali jubilej 800 godina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (djoker nole, 15. jun 2016 13:42)
Pa hteli za jjubilej od 700g al nemadosmo svi televizore tad :D