Četvrtak, 09.06.2016.

08:11

"Veće plate i penzije ne dolaze u obzir, ni 2017."

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf izjavio je da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora.

Izvor: B92

"Veæe plate i penzije ne dolaze u obzir, ni 2017." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

NS centar

pre 7 godina

Pa kazao je premijer da ce biti bolje za dve godine, sta je problem. Dobro, jeste to bilo pre dve godine, ali mi smo to vec zaboravili.

iq125

pre 7 godina

Ко има памети схватиће ове моје речи,док год Србија увози млеко,месо,кромпир и остале намирнице које може да сама произведе и заштити те исте домаће произвођаче ми нећемо бити ни Д од државе,ово је нажалост сурова реалност.

Boksi

pre 7 godina

tolko je Srbija danas nezavisna da joj plate odredjuje neki tamo MMF i to javno
sta je sve onda sto se ne zna?
znamo vec svi to :) nego ajde kao pravimo se da politicari nista ne rade kako im neko drugi kaze,sve ih treba osuditi za izdaju i u zatvor.

Valerija

pre 7 godina

Do povecanja plata i penzija moze doci samo onoliko koliko nam bude rasla ekonomija, a ekonomija ce rasti onoliko koliko drzava bude mudro postupala.Danas drzava menja svoj pristup u ekonomiji i mnogo je aktivnija .Pronalazenje ozbiljnih strateskih partnera koji su zainteresovani za investiranje zadatak je drzave.Ona takodje mora da pomaze domacim preduzecima,da ih organizuje i udruzuje, pruza logisticku podrsku kada je pitanju izvoz.Ne moze se sve prepustiti trzistu, jer igraci na trzistu nisu ravnopravni.Da nije neophodno da se drzava mesa u privredne procese, je velika zabluda, trojanski konj neoliberalnog koncepta, koji u privilegovan polozaj stavlja velike multinacionalne korporacije u odnosu na usitnjene domace proizvodjace.

Ksenija

pre 7 godina

Preokrenuti trendove u ekonomiji izuzetno je tesko, ali je Srbiji to poslo za rukom.Neke druge vlade davno su potrosile novac iz penzionih fondova i isplacivanje penzija je stvar tekuceg priliva u budzet.To je realnost.Narod izmucen i strasno siromasan, ali odgovornost za stanje u drustvu je najvecim delom na onima koji su nakon 2000-te kreirali zakone i organizovali vlast. Sada je dobro da drzava zna sta hoce, da ima viziju, da sebi postavlja ostvarive ciljeve i radi na njihovoj realizaciji. Proci ce jos neko vreme dok i penzioneri i svi drugi gradjani u svojim novcanicima ne osete boljitak.

Laza

pre 7 godina

u zakonima o smanjenju plata i penzija nema datuma do kada vaze, pa je jasna namera vlasti da to bude trajno. Cinjenica je da datuma nema, svako moze to da proveri na netu.

Jagoda

pre 7 godina

Nisu najveci problem u drustvu plate u javnom sektoru koje mozda nece moci da se povecavaju u narednom periodu. Prioritet u drustvu bi trebalo da bude zastita spcijalnno osetljivih kategorija , invalida ,samohranih roditelja, porodica u kojima samo jedan clan domacinstva radi.Ako zelimo solidarnost u zemlji neophodna je socijalna briga za najosetljivije delove drustva.

MISKO

pre 7 godina

Najvise su kaznjeni penzioneri koji su radili pun radni staz 40-45 g. i koji su bili nosioci napredka drzave, jer su samo oni imali nesto vece penzije od 25.000 dinara. Ko im je oteo penzije? pa stranacko zaposljavanje, treba tu armiju nahraniti. Stavite prst na celo i razmislite za ove 4 g. sta je bolje? Nista. Plate penzije smanjene, povecani porezi, akcize, a sto je najgore ovaj primitivizam i prostakluk koji nas okruzuje/parma,farma,VB.../.

Ako si ti ekonomista ja sam Elvis Prisli

pre 7 godina

@
(Ekonomista, 9. jun 2016 13:49)

Ako su nam ovakvi ekonomisti onda i ne cudi zasto smo ovako propali. Boze mili kakve gluposti covek nalupeta...
Stizu stari racuni na naplatu pa smo tako placajuci te stare racune za samo 4 godine uspeli da povecamo dug za 10 milijardi eura?!

p.s. Porediti Nemacku i Japan sa Srbijom je u najmanju ruku neozbiljno

Lenka

pre 7 godina

U buducem periodu ekonomija ce biti pocetak i kraj svake politike.Za plate i penzije se mozi trositi samo ono sto je i zaradjeno.Cinjenica da nismo finansijski mrtvaci, govori o stepenu uspeha i umecu da se stvari u javnoj kasi preokrenu.Preokrenuti trendove u ekonomiji je izuzetno tesko, a nama je to poslo za rukom .Sa procenjenog pada BDP -0,5 do rasta od 1,5 nije uopste lako doci.Smanjen deficit u budzetskoj kasi, veca naplata PDV i prihoda od aksciza, manji trgovinski deficit,sve su to uspesi postignuti u kratkom roku. Naravno ozbiljni pomaci sto se tice rasta kapitalnih investicija,povecanja zivotnog standarda i povecanja zaposlenosti tek je potrebno ostvariti.

xxx

pre 7 godina

E jadni penzioneri,pre ce pomreti nego docekati boljitak u rodjenoj zemlji gde su posteno svoje penzije zaradili! I sad im stavljaju ruke u dzep i uzimaju tu crkavicu,jadno i bedno ako nema drugog nacina da se dize ova zemlja!!!!

Докле демагогија?

pre 7 godina

Зашто се, упорно, одржава мит о "исплатама у приватном сектору, које су мање него у јавном"?! Сви знамо да се ради о приватницима према којима је држава и даље благонаклона када су исплате у сивој зони ("на руке") у питању.

Ruzica

pre 7 godina

U drustvu se moze trositi samo onoliko koliko se zaradi.Rak rana drustva danas je visoka stopa nezaposlenih i to je mnogo veci problem od rasta zarada u javnom sektoru.Srbiji su potrebne fabrike, a ne banke i trgovinski lanci. Reforma monetarnog i finansijskog sistema preduslov je za oporavak privrede.Bez oporavka privrede nema napretka u drustvu.Danas je svako radno mesto od izuzetne vaznosti, jer podrazumeva opstanak jedne porodice u zemlji. Nezaposlenost je najveci problem drustva i prevazilazenje ovog problema bice najveci izazov za novu vladu.

Ekonomista

pre 7 godina

Javni dug u Srbiji raste, ne zato sto drzava neracionalno trosi i zaduzuje se,vec zato sto stari racuni stizu na naplatu.Najveći javni dug u razvijenom svetu ima Japan. Dug Japana prelazi cifru od 220% u odnosu na BDP. Javni dug Nemacke iznosi 80% njihovog BDP.Mnogo bolji pokazatelj stanja drzavnih finansija je tekuci bilans placanja.Tekući bilans je obračun koji pokazuje da li, i koliko, javni i privatni sektor (zajedno) troše više nego što ekonomija stvara. Nas tekuci bilans pokazuje trend oporavka javnih finanija.Plate i penzije je moguce podici samo kada rast BDP to i omoguci.

Vila

pre 7 godina

Za svakodnevno prezivljavanje u ovoj zemlji se bori armija nezaposlenih, kao i oni koji zive od plata i penzija od 20000 din. Ko je ove ljude ostavio na ulici, bez posla i bez sanse da zive zivot dostojan coveka ? Svi koji rade u drzavnoj sluzbi su privilegovani, to je realnost danas u Srbiji- da je posao sa pristojnom platom privilegija.

crni humor

pre 7 godina

@) (Dno dna, 9. jun 2016 09:04)

Pa šta ti nije jasno, rečeno je da će za dve godine biti bolje!? Vođa je ove godine učvrstio vlast to pomera već granicu od dve godine na 2018. i eto, 2017. nema ništa od boljeg života ali ćemo zato 2018. godine procvetati i možemo biti ponosni na našeg premijera koji je veći MMF od MMF-a.

Janko

pre 7 godina

Meni je najzanimljivije to sto penzije prvo treba vratiti na prethodni nivo, pa se tek negde kasnije moze ocekivati njihovo povecanje. To moze i da potraje s obzirom na dosadasnja obecavanja... Sve u svemu zivimo fantasticno. 23 000 dinara je 400 €, nisam znao...

Zabrinut

pre 7 godina

O moralu i interesu MMF ekipe izlišno je komentarisati. O stručnosti svakako da ne mogu. Ali ono na šta oni računaju je da mi nismo sposobni da inteligentno racionalizujemo. U pravu su i tako nas savetuju, s ciljem da nas puste niz vodu. Ne zato što to nije ispravno, već znaju da mi u vlasti nemamo obrazovane i zdrave ljude, već članove koji znaju samo poker aparat instrukcije: veća - manja. Smanji - povećaj i plivaj s liderom, ne talasaj i pompezno najavi rešenje i zaboravi. I naravno potenciranje obrazovanja i zdravstva, jer to je okosnica zdravog društva i to je najosetljivije gde se opet saplićemo. Mudri su, nema šta.

Artur

pre 7 godina

Ovo su samo šturi proračuni, što ne mora uvek da bude tačno. Uvek postoje realne šanse da se i ranije stvore uslovi za povećanje plata i penzija, tako da ja ovo ne bih uzimala zdravo za gotovo.

Frida Kalo

pre 7 godina

U ovo mutni i tesko vreme nema coveka u Srbiji koji ne bi voleo da mirno, posteno i dostojanstveno zivi od svog rada. Ali Srbija je opljackana, para nema i rad i nije neka mnogo trazena roba. Pretvoreni smo uurodjenike, koji rade za male pare, srecni sto i to malo primaju. A, tu smo gde jesmo, jer je nasa politicka i intelektualna elita bila lisena osecaja za realnost, osecaja za prave prioritete u drustvu , kao i osecaja empatije za malog obicnog coveka.

Baxuz

pre 7 godina

MMF je nesto kao stecajni upravnik za propale drzave. To sto imamo posla sa njim svedoci da smo vec propali. Hocemo li se izvuci? Necemo! I za to nije kriva samo sadasnja vlast (udrite po minusima slobodno) rekao bih cak da od kad smo se oslobodili od turaka nismo u stanju da se mrdnemo sa pocetne tacke. Cudno je da uopste postojimo kao drzava i narod. Narod je ostao neprosveceno stado pa na celo drzave bira ovnove predvodnike umesto administratora koji bi uredili da drzava bude sistem koji radi za njega. Uvek ce umesto punog tanjira da proguta prica o " svetskom istorijskom znacaju" Srbije u datom momentu. Cak je i Tadic, pametan i pristojan covek pre dolaska na polozaj, legao na tu idiotsku rudu i pricao o regionalnom liderovanju, liderovanju nesvrstanim itd kao da je propala Srbija na cijem je celu bio SFRJ a ne upravo propala Srbija, podilazeci zabludama neprosvecene mase. Vucic je u prvom periodu vlasti takodje delovao normalno, pregovarao sa kosovom, govorio da smo mala zemlja itd, a onda kad je dobio 50% puko ko zvecka on je "partner" Kini, SAD, Nemackoj, Rusiji kao da je Srbija Japan ili bar Turska a ne Srbija wtf? Ali to je narodno ludilo koje inficira narodnog "vodju" narod je lud pa je normalno da ga vode ludaci ili da onaj ko ga vodi poludi da bi nastavio da ga vodi i dalje (ka provaliji naravno). Nade nema, a dokle mozemo ovako da guzeljamo, pa mozemo jos dugo bar jos 50 godina ako nam neki rat ne prekrati muke. Sadasnje plate i penzije su nam premija u odnosu na ono sto nas ceka.

Racundzija

pre 7 godina

I kad otpuste 10.000, kako kazete, neradnika iz javnog sektora (gde su kriterijumi za ocenu njihovog rada), za koliko ce porasti plate onim koji ostaju da rade i za koliko ce se povecati penzije. Kome ce tu porasti standard, a kome opasti. Bez privredne aktivnosti koja ce prihvatiti nezaposlene ili otpustene radnike nema povecanja zivotnog standarda gradjana. Svi smo mi gradjani. I oni koji rade i oni koji ne rade. Ili se prosek racuna samo za one srecnike koji imaju posao.

Gullbis

pre 7 godina

Nije kriv MMF, u pitanju je samo njihov interes, a to je naplata kredita... Kriv je Vucic, bas kao i DS pre njega... Ovde je praksa da se javni sektor koristi za zbrinjavanje clanova stranke na vlasti... Tim ljudima daju se funkcije i plate koje nemaju veze s mozgom... Drzavni aparat je decenijama glomazan i nefunkcionalan, i kosta nenormalno mnogo... Zbog toga ispastaju penzioneri i privatni sektor, tacnije svi oni koji ili ne izlaze na izbore, ili ne glasaju za SNS (a to je 75% birackog tela)... Za sustinskom reformom javnog sektora patimo od povratka parlamentarizma u zemlju Srbiju, a to je nekih 25 godina...

E

pre 7 godina

Ko god zna malo da cita i pise zna i da MMF ne traze smanjenje plata i penzija nego ustede, e sad problem je naravno sto vlada nece da stedi na sebi nego na narodu tako je lakse i bolje, ali spinovanje je jedina doktorska diseritacija koju clanovi ove vlade poseduju, nikad nam gore nije bilo a oni pricaju o boljitku i dobijaju 50 procenata glasova, pa narode sam si kriv a mi ostali smo kolateralna steta

Peđa

pre 7 godina

Viktor Orban je najurio ove krvopije i Mađarskoj je krenulo,Island i Irska takođe,Poljska odrađuje poslednji aranžman,...Kada naši kvazi ekonimisti,kao npr. fiskalni savet i ostala banda,prestanu da budu na platnoj listi MMF-a nama će svanuti.Tragedija jedne države je da smo prodali kompletnu energetiku,sem elektroprivrede, koja kao i NIS ide Rusima za sitne pare,jer su devedesetih rađeni za "DŽ" remonti ?erdapa I i II,Kolubare i Bajine Bašte.P rodali smo ili dali u koncesije 90% izvora pitke vode,namerno upropastili crnu metalurgiju,hemijsku i tekstilnu industriju.Ulaganja u poljoprivredu i stočarstvo kao i subvencije su svedeni na minimum pa se kao izlaz nudi prodaja zemlje strancima.Prerada hrane je već u rukama stranaca i GMO nam neumoljivo kuca na vrata.Prodali smo ljudi državno blago a u privatizovanim preduzećima radnici rade kao u feudalizmu.Postali smo kmetovi bez ičega u rođenoj zemlji.Poslodavci ucenjuju radnike jer je nezaposlenost skoro 30%,ne isplaćuju i onako mizerne plate i smešno je do suza lagati narod da su primanja 401 evro?!Večiti sindikalci rade u sprezi sa državom,sudstvo i policija ogrezli u korupciji.Strane banke sisaju i ono malo krvi što je ostalo u građanima.Srbija je propala i bankrotirala još 2008-me ali to niko ne sme da saopšti.Ne znam,osvestite se ljudi,manite se botova i sendviča,više nije bitno ko je ko i gde.Jedna država u srcu Evrope umire.

Ce Gevara

pre 7 godina

Pazljivo sam procitao tekst u kojoj g.Ruf dao izjavu, i dosao do zakljucka.
Kada nas VODJA kaze, podacu nam kazu, povecanje BDP, porast izvoza i nije normalno koliko nam dobro, on u sustini prica kako ispunjava uslove MMF i da hoce jos da se zaduzi.MMF kao jedna banka koja radi sa Vladama i koja gleda da osigura svoj plasman novca trazi sledece, hoces jos novca, ustedi negde, smanji potrosnju, smanji broj zaposlenih, povecaj poreze jer kapital mora biti osiguran!
Sada kontam zasto nam se VODJA, cesto poziva na MMF i Svetsku banku i na njihova misljenja.A vi o povecanju plata i penzija, znate kad ce to biti .... kao nestrucnjak cu vam reci .... ko prezivi pricace!
Cestiam na izboru narodu Republike Srbije!Trazili ste, gledajte te!

Vlada

pre 7 godina

U svim zemljama gde je MMF unistio ekonomije,osnovna strategija je neoliberalizam i svodjenje javnog sektora na minimum minimuma. Gospodo iz MMF-a, zasto vrsite pritisak da se sve sto u drzavi vredi proda,a naravno kupci cete biti vi,samo pod drugim imenom. Jedna drzava kada proda sve ono sto vredi i sto cini jednu drzavu,znajte da je gotova. Kojom ce se tom ekonomijom baviti vlada,kada nicega vise nema?????

Pablo

pre 7 godina

Jel ti mislis da npr u nekim skolama i bolnicama nema previse zaposlenih?A o policiji i da ne pricam...Neki nastavnici imaju samo po 2-5 casa nedeljno...
(Aleksandar I, 9. jun 2016 11:02)

Vidis Aleksandre, oni koji maju 2-5 casova nedeljno dobijaju procentualno platu u odnosu na puno radno vreme. Ne mogu da smislim to padanje na propagandu da su nastavnici krivi za nesto. Moja zena je profesor u skoli i ona ima toliko obaveza da radi posle posla po ceo dan od kuce. Administracija je tolika da to nije normalno. A da ne pricam o konstantnim ponizenjima koje dozivljavaju, posto su potpuno obespravljeni. Ucenici ako ih psuju i vredjaju, po zakonu je to manja povreda discipline. Kazniti nekoga je skoro nemoguce, izbaciti iz skole potpuno nemoguce. Oboriti nekoga godinu ko nije celu godinu nista radio je takodje nemoguce, posto ga lepo ministarstvo vrati u razred kao da nista nije bilo. Dovoljno je da se zali.

Problem je u onima koji su zaposleni po javnim preduzecima po partijskoj osnovi. Nije to SNS izmislio, DS je to uveo, ovi nastavili ali jos pojacali. Najveca je fora to sto nikoga ne otpustaju, da ne bi, kada izgube vlast njihove otpustali, pa se nesposobnjakovici gomilaju i gomilaju, nema ko da radi, a sve ih je vise i vise i to ce nam unistiti drzavu.

A ko ce da trazi da radi u skoli po partijskoj osnovi, nemojmo da smo smesni.

Dejan Kostic

pre 7 godina

Univerzalna matematicka teorija o boljitku u Srbiji:
Evo kako izracunati kada ce biti bolje.
Samo na danasnji datum dodati 2(dve) godine. Ako npr. racunate sutra, opet isto, datum + 2(dve) godine.

2% posto manje kakvo olaksanje

pre 7 godina

Javni sektor nas ubi,previše NE radnika tj.previse na budžetu to ne moze ni mnogo ozbiljnija i bogatija država da podnese a ne ova banana republika.A tek Plate u odnosu na privatni sektor?pa duplo su Plate bolje u javnom sektoru i državnim preduzecima a o uslovima rada kod privatnika bolje da ne pišem.Nema leba dok kod privatnika ne bude minimalac bar 500€ koji ipak nosi ovu bananu republiku...:)

Milan Nis

pre 7 godina

I dolazimo do onoga o čemu sve vreme priča Saša Radulović.
(KaleDobr, 9. jun 2016 11:14)
Bravo,bas sam to hteo reci.A narod ne zeli i ne moze da cuje ovo unazad nekoliko godina.Od samog izbacivanja Radulovica iz vlade,govorio sam da ce se napraviti krug,izgubiti dragoceno vreme i vratiti se na ono sto je on govorio.

Aleksandar I

pre 7 godina

Ви који људе у јавном сектору називате крвопијама, паразитима и осталим погрдним именима имајте на уму да су тој групи: полицајци, лекари и медицинске сестре, наставници и техничко особље, војници и разни мајстори. Таквим квалификацијама здушно потпомажете свођење државе Србије на пашалук неколико приватних фирми.
(Драган, 09. jun 2016 10:11)

Jel ti mislis da npr u nekim skolama i bolnicama nema previse zaposlenih?A o policiji i da ne pricam...Neki nastavnici imaju samo po 2-5 casa nedeljno...

mrki

pre 7 godina

Radim kao radiloski tehnicar u drzavnoj bolnici za isti posao i broj pacijenata moje kolege u privatnom sektoru u Beogradu imaju od 20 do 30000 vecu platu ,a u Nemackoj 3000 evra vecu i ovom prilikom pozdravljam sve protivnike javnih sluzbi.

Vidji

pre 7 godina

Cekajte ljudi kakva je ovo zafrkancija sad? Juce je vodja rekao da je prosecna plata 401 evro i da je to tako zahvaljujuci privatnom sektoru? Prosvetni radnici,vojsko,policijo,vatrogasci, medicinski radnici i svi ostali,ustanite i pobunite se,krenite u strajk jer vi trenutno imate manju platu od prosecne! (Ako profesori rade za manje od proseka koliko li zaradjuju ovi jadni ljudi u ovim stranim fabrikama u Srbiji?). Jos nesto,ja bih bio zadovoljan da mi vrate platu na staro,uopste ne moraju da je povecavaju,samo da vrate za onoliko koliko su je smanjili. Uzmes mi 100 evra,vratis 10 i to nazivas povecanjem? Ne hvala!

Zeka

pre 7 godina

Na osnovu cega je onda porasla prosecna plata na 400e, kada plate ne smeju da idu gore?
(lud zbunjen, 09. jun 2016 08:45)
64+ 6-

Plate su porasle u privatnim firmama. Plate moraju da se zarade da bi se dobile, ne nastaju od vazduha neradnici i neznalice, partijski botovi!

Casovnicar

pre 7 godina

Voleo bih kada bi nam "dragi" premijer otkrio koji sat koristi. Izgleda da je njegov sat stao sa racunanjem vremena i najverovatnije jos uvek pokazuje '91-vu godinu. Po toj racunici 2017. jeste daleko...

ja

pre 7 godina

Ali zar vučić nije rekao da se samo strpimo do 2017 i tada ćemo videti i osetiti boljitak??? U normalnim državama se sačeka 2017 i onda se izadje na ulice ako ne budemo živeli bolje ali pošto je ovo Srbija zemlja botova,kukavica, poltrona,alchajmerovih ljudi Vucicu imas i moju podršku da do kraja razvalis ovu zemlju i ovu masu ameba što žive u njoj.
(andrijano, 09. jun 2016 09:56)
On je to rekao i za 2014., pa 2015., pa 2016...ali dzaba, kada amebe gledaju pink, citaju informer i glasaju za lazova...

Djukin fan

pre 7 godina

Zbog kvara na reportaznim kolima,reditelj Vucic odlaze snimanje serije"Bolji zivot"....do daljnjeg...Tokom intermeca,gledajte seriju "Savamala"

expert

pre 7 godina

Nije problem partijsko zapošljavanje mediokriteta u javnim preduzećima, u ministarstvima, državnim agencijama i opštinama. Problem je što za isti posao (ili za nikakav posao) dobijaju bolje plate od ljudi u realnom sektoru i što trošak snosi isti taj realni sektor. Skreši plate svima u javnom sektoru na 40.000 i ne mora niko da dobije otkaz. Problem rešen.
(Nemanja C, 9. jun 2016 09:32)

Znači, problem bi rešio tako što bi dodatno skresao već skresane plate naučnicima, profesorima, lekarima, komunalnim preduzećima, policiji, vojsci... Da partijski zaposleni mediokriteti, kako ih nazivaš, ne bi dobili otkaze?

WakeUpSheeple

pre 7 godina

glasali ste - gladujte
(mare, 09. jun 2016 10:00)
Lol, ne volim vucica, ali ljude kao ti ne mogu da shvatim. MMF se pita mnogo o finansijama prezaduzenih zemalja, ipak ti i oni daju pare pa im se moze, jer zele da ih vratis. Bilo ko da je dosao na vlast bi morao da slusa. Ako ne zelis da te smara MMF onda rezi troskove plate penzije zaposlene u javnom sektoru ili povecati prihode kroz akcize poreze itd. Ako mislis da neko ne bi slusao mmf onda zivis u zabludi i lepo je nadati se. Jednu knjigu iz opste makroekonomije otvori.

Veljko

pre 7 godina

To je bilo i za ocekivati, pa ljudi budimo realni, ne mozemo postati Austrija preko noci. Procena predstavnika MMF je zadovoljavajuca za zemlju, morammo stati na stabilne noge, a ne klimave. Bolje da se strpimo i godinu i dve ako treba ali da nam deci bude bolje.

pingvince

pre 7 godina

glasali ste - gladujte
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mare, 9. jun 2016 10:00)
Da li je bolje figurativno" gladovati" godinu dve, ili ziveti na visoj nozi a onda svoja pokolenja dovesti u situaciju da istinski gladuju kad drzava ode u bankrot.Kod mene dilema ne postoji , jer nisam neprijatelj svoje dece a verujmi ni tvoje!

Penzioner

pre 7 godina

Posto smo deo kore od banane drzave,lakse je bilo i bice odzimanje od penzije,povecavanje PDV,cena svega i sl.nego otpustanje par desetina hiljada ljudi.Drzi bure vodu dok sam ja na vlasti!

lauda

pre 7 godina

Verujem da ce biti ostavljen prostor da se kroz pregovore sa MMF postepeno povecavaju plate i penzije uz formiranje zdravih i odrzivih finansijksih osnova.

Nikola

pre 7 godina

Kako mi je drago sto ovo cujem...Skupili smo hrabrost otisli smo u Svedsku i dobili legalno posao supruga i ja ali smo zato ovde morali da prodamo sve zarad toga.Dvoumili smo se na ovaj potez da li da verujemo ovoj drzavi ili ne ali smo videli i na kraju se obistiniilo da ovde nikada nece biti boljitka.Nije ni tamo med i mleko ali da se zivi moze.Ceo sistem je nebo i zemlja u odnosu na ovde i ako stvarno hocete da doprinosite drzavi,drzava Svedska ce biti srecna sto ima dva nova radnika i sto ce svoje plate trositi u toj zemlji i placati porez.Nije me vise zao ni zbog cega sto smo otisli i eto 5 dana smo ovde zbog odjavnih papira i tome se kraj ne nazire(srpska posla oko papirologije).Zbogom Srbijo rodna i jedan zivot imamo i necemo ga upropastiti i biti zadovoljni milostinom drzave.
Ovakvim trendom i potezima drzave dosli smo do zakljucka da ce samo socijala i penzioneri ostati ovde.Svi preko koji jesu gledaju svoju rodbinu da odvedu u te druge zemlje.Surovo ali realno jer smo svojim ocima videli koliko odlazi narod iz Srbije.

Драган

pre 7 godina

Ви који људе у јавном сектору називате крвопијама, паразитима и осталим погрдним именима имајте на уму да су тој групи: полицајци, лекари и медицинске сестре, наставници и техничко особље, војници и разни мајстори. Таквим квалификацијама здушно потпомажете свођење државе Србије на пашалук неколико приватних фирми.

vlad

pre 7 godina

Zašto o otpuštanjima a ne o zapošljavanju mladih i povećavanju zarada na taj način?
Ovi iz mmf-a ovo ne rade zato što hoće da pomognu Srbiji i njenim građanima, već je razlog taj da nam uvale nove kredite za kupovinu nečega što nam ne treba, kao i da im vraćamo već uzete kredite sa zelenaškim kamatama. Dakle, njima nije cilj boljitak Srbije, već debljanje njihovih novčanika sa tanjenjem naših. U skladu sa time i treba tretirati mmf i ostale svetsko - bankarske vampire.

Dragan

pre 7 godina

MMF je u pravu potpuno...na jednog zaposlenog idu 1 u javnom sektoru i 1 penzos.. pa kako je to moguce...i jos se bune...
(Vragolan, 9. jun 2016 09:22)

Vidiš, ti penzioneri su celog života uplaćivali doprinose a sada 70% njih ima primanja od kojih ne može da se živi život dostojan čoveka. Ako je odnos broja zaposlenih 1:1 to znači da ima mnogo nezaposlenih i ništa više.
Naravno, Vučić i MMF se zdušno trude da penzioneri žive što kraće. Retko ko ima i za sve potrebne lekove a kamoli za neku operciju.

Lale

pre 7 godina

Bas je zanimljivo to da su izbori organizovani pred ogromna otpustanja u javnom sektoru. Oni "ne znaju" koliki je visak, sve su naivni i nevesti...

Dr.Mir.Cirovic

pre 7 godina

Mislim da vam je covek otvorio oci i da Srbija mora racionalno da investira novac,jer pravljenje zooloskog vrta,zabavnih parkova (na vodi) i slicnih gluposti tako jedno maloj osiromasenoj Srbiji nisu potrebni i ja bih uveo sankcije opstinama koje tako razbacuju novac stecen od gradjana Srbije.Srbiji trebaju investicije koje ce brzo da se vrate da bi taj novac u sto kracem roku mogao opet da se oplemeni a ne pravit monumente koji su isplativi za sto godina.
Srbi jednom moraju da shvate da je svaka privatna potrosnja posl4dica njihove odluke u zakanskim okvirima i ostavite drzavu da izvrsava svoje obaveze a ne se bavi lokalnim problemima jer to se i resava na opstinskom nivou.Svaki dinar okrenuti tri puta pa ga tada staviti u potrosnju.

Dno dna

pre 7 godina

Dno dna - NapreDNO! Glasali ste, uzivajte! Svake godine master demagogije kaze da ce nam za 2 godine biti bolje. Bravo za glasace nikad grdje opcije! Ziveli botovi i partijski poltroni! Evo ustao sam "iz postovanja" dok ovo kucam. Sramite se, generacije ce ispastati zbog ovih. Objavite komentar...ali sta se ja zaludjujem, znam da necete, kao i obicno...pa pisem sam sa sobom...ali neka, cisto da se podsetim koliko nam.je "dobro".

andrijano

pre 7 godina

Ali zar vučić nije rekao da se samo strpimo do 2017 i tada ćemo videti i osetiti boljitak??? U normalnim državama se sačeka 2017 i onda se izadje na ulice ako ne budemo živeli bolje ali pošto je ovo Srbija zemlja botova,kukavica, poltrona,alchajmerovih ljudi Vucicu imas i moju podršku da do kraja razvalis ovu zemlju i ovu masu ameba što žive u njoj.

Stefan

pre 7 godina

Ali zato 2018, kada bude bilo pojacanja plate od 170din, 3 dana cemo slaviti, izaci na nove izbore i naravno broj 1 zaokruziti. Srbija pobedjuje !

Realnost, ne rijaliti

pre 7 godina

Drugim recima, dragi moji, ne moze i sendvicari i vece plate. Treba se solidarisati i dati deo svojih primanja za botove i partijski zaposlene. Neko mora i da uteruje strah u kosti glasacima, ne dobija se 49% samo od sebe.

Nemanja C

pre 7 godina

Nije problem partijsko zapošljavanje mediokriteta u javnim preduzećima, u ministarstvima, državnim agencijama i opštinama. Problem je što za isti posao (ili za nikakav posao) dobijaju bolje plate od ljudi u realnom sektoru i što trošak snosi isti taj realni sektor. Skreši plate svima u javnom sektoru na 40.000 i ne mora niko da dobije otkaz. Problem rešen.

Steve G

pre 7 godina

Pa, ovo je fantasticno! Kaze vodja juce: Nikad vece plate u Srbiji (mada mu nije prvi put da to izjavljuje). A, danas mmf kaze: nema povecanja plata i penzija jos dve godine (u prevodu, nema povecanja ni u privatnom sektoru). Za te dve godine troskovi zivota ce da rastu, standard da opada! O kakvom onda rastu non-stop pricaju vodja i mmf, kakav rast, cega rast? Nema veze, zasluzujemo mi mnogo gore, kakav smo narod postali...

Kosta

pre 7 godina

U svakoj zemlji se gleda prosek, ne samo kod nas.. Ti isti su govorili kako nece nishta moci, pa im je "chika" zapushio usta.. Mozete da mrzite chiku koliko 'ocete ali chika na papiru ima sve crno na belo..

GP

pre 7 godina

Necu da finansiram visak u javnom sektoru od moje penzije i hocu da mi se krajem 2017. godine vrati moj deo oduzete penzije inace ce biti revolucije. Ima nas penzionera, koji smo OTERANI u nekakvu prevremenu penziju, jos u dobrom zivotu.

Anais

pre 7 godina

Ne bi ništa dodao svaka mu ko Njegoševa. Javni sektor već ima veće plate nego privatni, a isplaćuje ih za manje obavljenog posla nego privatni.

HanSolo

pre 7 godina

Pa sve dok nam je veći državni sektor od privatnog će nam biti loše..
Mi samo prekonosiramo kako nam je loše, a niko da otvori nešto svoje.. Ja sam otvorio radnju i prodajem zubarsku opremu. Za sad ide dobro i počeo sam da po malo i prodajem i u inostranstvo. A kad uđemo u EU ću tek da kidam! A to rusofili ne razumeju. Ja niti volim Ameriku ni Rusiju! Ja samo volim moju otadžbinu svetu Srbiju. Ali ja ne sedim u kafićima ceo dan i kukam.. Ja radim i meni je ko bog.. Majka mi je uvek govorila da mogu sve i da budem vredan. Moja majka je nažalost zaspala prošle godine ali uvek su mi njene reči uz mene.
Radite i otvaraj te preduzeća o tome što vas interesuje i u početku će vam biti malo teško ali sve će doći na svoje mesto.. Nemojte da kukate i sve jedno ići na posao koji vam ne odgovara. Uzmite budućnost u svoje ruke. Tako se radi svuda. Samo u starim komunističkim državama se čeka da država nešto uradi.. Država nema ništa sa ljudskoj sreći.. Samo vi sami ste odgovorni za vašu sreću..
Prosto ko pasulj..

vučić MMFov zamrzivač

pre 7 godina

Uživajte srpska braćo u novom četvorogodišnjem mandatu SNSa!

Uživajte braćo u novom četvorogodišnjem, sistematskom uništavanju kvaliteta života.

Uživajte u ''zamrzavanju'' plata;
radujte se ''podgrevanju'' cena.

Mnogi se žale - novčanici su im sve tanji;
bez brige - uskoro vam neće biti ni potrebni.

vučić: prosek plata 400€ !

Petrovac na Mlavi:
čistačice 20.000
portiri 22.000
magacioneri 25.000 (c'est moi)
računovodstvo 28.000-38.000
pravna 30.000-40.000
med. sestra 30.000-40.000
Dr. opšte prakse 50.000

vučić:prosek plata 50.000 din. ?!

VW

pre 7 godina

...izjavio je da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora... Ko je odgovoran za kašnjenje?!

Marko

pre 7 godina

I mi smo kao suverena zemlja, i niko se ne meša u rad naše Vlade, a kamoli oduzima našim penzionerima zarađeno. MMF je izgleda naša Vlada, sramota!

XXL

pre 7 godina

Ali on ne zna Super-Vucica. Super-Vucic dize plate tako, da to ne osete ni oni koji ih dobijaju, a kamoli MMF. Do juce plata 200€, a od juce 400€, a da niko od nas nije ni primetio. Svaka cast Vucicu...

Dosta je bilo!

pre 7 godina

Iz ugla MMF-a prosveta i zdravstvo su trošak.

Iz ugla odgovorne vlasti, prosveta je ulaganje u budućnost, a zdravstvo je stepen civilizovanosti nacije.

Iz ugla diktature i partokratije, 100.000 zaposlenih na izmišljenim radnim mestima, gde se ne pojavljuju na poslu jer nema dovoljno stolica ili efektivno rade sat i po, jesu jedino što je nedodirljivo jer čuvaju vlast.

Hajde da vidimo šta će se odabrati, podržati ili uništiti?

To je taj sistem...

pre 7 godina

Samo zamrzni I jos smanji plate a sa druge strane sve povecati(razne poreze,cene svega i svacega ma sve) I eto novih para za tkz mmf, a bogami I za politicare.
Uostalom to je narod trazio mislim vecina onih Stu su glasali a oni sto nisu I sto ih je "mrzelo" e oni nemaju moralno pravo da bilo sta komentarisu o politici I sve sto ide uz nju...

Dno dna

pre 7 godina

Dno dna - NapreDNO! Glasali ste, uzivajte! Svake godine master demagogije kaze da ce nam za 2 godine biti bolje. Bravo za glasace nikad grdje opcije! Ziveli botovi i partijski poltroni! Evo ustao sam "iz postovanja" dok ovo kucam. Sramite se, generacije ce ispastati zbog ovih. Objavite komentar...ali sta se ja zaludjujem, znam da necete, kao i obicno...pa pisem sam sa sobom...ali neka, cisto da se podsetim koliko nam.je "dobro".

vučić MMFov zamrzivač

pre 7 godina

Uživajte srpska braćo u novom četvorogodišnjem mandatu SNSa!

Uživajte braćo u novom četvorogodišnjem, sistematskom uništavanju kvaliteta života.

Uživajte u ''zamrzavanju'' plata;
radujte se ''podgrevanju'' cena.

Mnogi se žale - novčanici su im sve tanji;
bez brige - uskoro vam neće biti ni potrebni.

vučić: prosek plata 400€ !

Petrovac na Mlavi:
čistačice 20.000
portiri 22.000
magacioneri 25.000 (c'est moi)
računovodstvo 28.000-38.000
pravna 30.000-40.000
med. sestra 30.000-40.000
Dr. opšte prakse 50.000

vučić:prosek plata 50.000 din. ?!

XXL

pre 7 godina

Ali on ne zna Super-Vucica. Super-Vucic dize plate tako, da to ne osete ni oni koji ih dobijaju, a kamoli MMF. Do juce plata 200€, a od juce 400€, a da niko od nas nije ni primetio. Svaka cast Vucicu...

Dosta je bilo!

pre 7 godina

Iz ugla MMF-a prosveta i zdravstvo su trošak.

Iz ugla odgovorne vlasti, prosveta je ulaganje u budućnost, a zdravstvo je stepen civilizovanosti nacije.

Iz ugla diktature i partokratije, 100.000 zaposlenih na izmišljenim radnim mestima, gde se ne pojavljuju na poslu jer nema dovoljno stolica ili efektivno rade sat i po, jesu jedino što je nedodirljivo jer čuvaju vlast.

Hajde da vidimo šta će se odabrati, podržati ili uništiti?

Stefan

pre 7 godina

Ali zato 2018, kada bude bilo pojacanja plate od 170din, 3 dana cemo slaviti, izaci na nove izbore i naravno broj 1 zaokruziti. Srbija pobedjuje !

Ekonomista

pre 7 godina

Javni dug u Srbiji raste, ne zato sto drzava neracionalno trosi i zaduzuje se,vec zato sto stari racuni stizu na naplatu.Najveći javni dug u razvijenom svetu ima Japan. Dug Japana prelazi cifru od 220% u odnosu na BDP. Javni dug Nemacke iznosi 80% njihovog BDP.Mnogo bolji pokazatelj stanja drzavnih finansija je tekuci bilans placanja.Tekući bilans je obračun koji pokazuje da li, i koliko, javni i privatni sektor (zajedno) troše više nego što ekonomija stvara. Nas tekuci bilans pokazuje trend oporavka javnih finanija.Plate i penzije je moguce podici samo kada rast BDP to i omoguci.

lauda

pre 7 godina

Verujem da ce biti ostavljen prostor da se kroz pregovore sa MMF postepeno povecavaju plate i penzije uz formiranje zdravih i odrzivih finansijksih osnova.

Veljko

pre 7 godina

To je bilo i za ocekivati, pa ljudi budimo realni, ne mozemo postati Austrija preko noci. Procena predstavnika MMF je zadovoljavajuca za zemlju, morammo stati na stabilne noge, a ne klimave. Bolje da se strpimo i godinu i dve ako treba ali da nam deci bude bolje.

Marko

pre 7 godina

I mi smo kao suverena zemlja, i niko se ne meša u rad naše Vlade, a kamoli oduzima našim penzionerima zarađeno. MMF je izgleda naša Vlada, sramota!

Artur

pre 7 godina

Ovo su samo šturi proračuni, što ne mora uvek da bude tačno. Uvek postoje realne šanse da se i ranije stvore uslovi za povećanje plata i penzija, tako da ja ovo ne bih uzimala zdravo za gotovo.

Jagoda

pre 7 godina

Nisu najveci problem u drustvu plate u javnom sektoru koje mozda nece moci da se povecavaju u narednom periodu. Prioritet u drustvu bi trebalo da bude zastita spcijalnno osetljivih kategorija , invalida ,samohranih roditelja, porodica u kojima samo jedan clan domacinstva radi.Ako zelimo solidarnost u zemlji neophodna je socijalna briga za najosetljivije delove drustva.

andrijano

pre 7 godina

Ali zar vučić nije rekao da se samo strpimo do 2017 i tada ćemo videti i osetiti boljitak??? U normalnim državama se sačeka 2017 i onda se izadje na ulice ako ne budemo živeli bolje ali pošto je ovo Srbija zemlja botova,kukavica, poltrona,alchajmerovih ljudi Vucicu imas i moju podršku da do kraja razvalis ovu zemlju i ovu masu ameba što žive u njoj.

pingvince

pre 7 godina

glasali ste - gladujte
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mare, 9. jun 2016 10:00)
Da li je bolje figurativno" gladovati" godinu dve, ili ziveti na visoj nozi a onda svoja pokolenja dovesti u situaciju da istinski gladuju kad drzava ode u bankrot.Kod mene dilema ne postoji , jer nisam neprijatelj svoje dece a verujmi ni tvoje!

To je taj sistem...

pre 7 godina

Samo zamrzni I jos smanji plate a sa druge strane sve povecati(razne poreze,cene svega i svacega ma sve) I eto novih para za tkz mmf, a bogami I za politicare.
Uostalom to je narod trazio mislim vecina onih Stu su glasali a oni sto nisu I sto ih je "mrzelo" e oni nemaju moralno pravo da bilo sta komentarisu o politici I sve sto ide uz nju...

Ruzica

pre 7 godina

U drustvu se moze trositi samo onoliko koliko se zaradi.Rak rana drustva danas je visoka stopa nezaposlenih i to je mnogo veci problem od rasta zarada u javnom sektoru.Srbiji su potrebne fabrike, a ne banke i trgovinski lanci. Reforma monetarnog i finansijskog sistema preduslov je za oporavak privrede.Bez oporavka privrede nema napretka u drustvu.Danas je svako radno mesto od izuzetne vaznosti, jer podrazumeva opstanak jedne porodice u zemlji. Nezaposlenost je najveci problem drustva i prevazilazenje ovog problema bice najveci izazov za novu vladu.

expert

pre 7 godina

Nije problem partijsko zapošljavanje mediokriteta u javnim preduzećima, u ministarstvima, državnim agencijama i opštinama. Problem je što za isti posao (ili za nikakav posao) dobijaju bolje plate od ljudi u realnom sektoru i što trošak snosi isti taj realni sektor. Skreši plate svima u javnom sektoru na 40.000 i ne mora niko da dobije otkaz. Problem rešen.
(Nemanja C, 9. jun 2016 09:32)

Znači, problem bi rešio tako što bi dodatno skresao već skresane plate naučnicima, profesorima, lekarima, komunalnim preduzećima, policiji, vojsci... Da partijski zaposleni mediokriteti, kako ih nazivaš, ne bi dobili otkaze?

VW

pre 7 godina

...izjavio je da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora... Ko je odgovoran za kašnjenje?!

Ksenija

pre 7 godina

Preokrenuti trendove u ekonomiji izuzetno je tesko, ali je Srbiji to poslo za rukom.Neke druge vlade davno su potrosile novac iz penzionih fondova i isplacivanje penzija je stvar tekuceg priliva u budzet.To je realnost.Narod izmucen i strasno siromasan, ali odgovornost za stanje u drustvu je najvecim delom na onima koji su nakon 2000-te kreirali zakone i organizovali vlast. Sada je dobro da drzava zna sta hoce, da ima viziju, da sebi postavlja ostvarive ciljeve i radi na njihovoj realizaciji. Proci ce jos neko vreme dok i penzioneri i svi drugi gradjani u svojim novcanicima ne osete boljitak.

Ce Gevara

pre 7 godina

Pazljivo sam procitao tekst u kojoj g.Ruf dao izjavu, i dosao do zakljucka.
Kada nas VODJA kaze, podacu nam kazu, povecanje BDP, porast izvoza i nije normalno koliko nam dobro, on u sustini prica kako ispunjava uslove MMF i da hoce jos da se zaduzi.MMF kao jedna banka koja radi sa Vladama i koja gleda da osigura svoj plasman novca trazi sledece, hoces jos novca, ustedi negde, smanji potrosnju, smanji broj zaposlenih, povecaj poreze jer kapital mora biti osiguran!
Sada kontam zasto nam se VODJA, cesto poziva na MMF i Svetsku banku i na njihova misljenja.A vi o povecanju plata i penzija, znate kad ce to biti .... kao nestrucnjak cu vam reci .... ko prezivi pricace!
Cestiam na izboru narodu Republike Srbije!Trazili ste, gledajte te!

Dejan Kostic

pre 7 godina

Univerzalna matematicka teorija o boljitku u Srbiji:
Evo kako izracunati kada ce biti bolje.
Samo na danasnji datum dodati 2(dve) godine. Ako npr. racunate sutra, opet isto, datum + 2(dve) godine.

Realnost, ne rijaliti

pre 7 godina

Drugim recima, dragi moji, ne moze i sendvicari i vece plate. Treba se solidarisati i dati deo svojih primanja za botove i partijski zaposlene. Neko mora i da uteruje strah u kosti glasacima, ne dobija se 49% samo od sebe.

Zabrinut

pre 7 godina

O moralu i interesu MMF ekipe izlišno je komentarisati. O stručnosti svakako da ne mogu. Ali ono na šta oni računaju je da mi nismo sposobni da inteligentno racionalizujemo. U pravu su i tako nas savetuju, s ciljem da nas puste niz vodu. Ne zato što to nije ispravno, već znaju da mi u vlasti nemamo obrazovane i zdrave ljude, već članove koji znaju samo poker aparat instrukcije: veća - manja. Smanji - povećaj i plivaj s liderom, ne talasaj i pompezno najavi rešenje i zaboravi. I naravno potenciranje obrazovanja i zdravstva, jer to je okosnica zdravog društva i to je najosetljivije gde se opet saplićemo. Mudri su, nema šta.

GP

pre 7 godina

Necu da finansiram visak u javnom sektoru od moje penzije i hocu da mi se krajem 2017. godine vrati moj deo oduzete penzije inace ce biti revolucije. Ima nas penzionera, koji smo OTERANI u nekakvu prevremenu penziju, jos u dobrom zivotu.

E

pre 7 godina

Ko god zna malo da cita i pise zna i da MMF ne traze smanjenje plata i penzija nego ustede, e sad problem je naravno sto vlada nece da stedi na sebi nego na narodu tako je lakse i bolje, ali spinovanje je jedina doktorska diseritacija koju clanovi ove vlade poseduju, nikad nam gore nije bilo a oni pricaju o boljitku i dobijaju 50 procenata glasova, pa narode sam si kriv a mi ostali smo kolateralna steta

Steve G

pre 7 godina

Pa, ovo je fantasticno! Kaze vodja juce: Nikad vece plate u Srbiji (mada mu nije prvi put da to izjavljuje). A, danas mmf kaze: nema povecanja plata i penzija jos dve godine (u prevodu, nema povecanja ni u privatnom sektoru). Za te dve godine troskovi zivota ce da rastu, standard da opada! O kakvom onda rastu non-stop pricaju vodja i mmf, kakav rast, cega rast? Nema veze, zasluzujemo mi mnogo gore, kakav smo narod postali...

xxx

pre 7 godina

E jadni penzioneri,pre ce pomreti nego docekati boljitak u rodjenoj zemlji gde su posteno svoje penzije zaradili! I sad im stavljaju ruke u dzep i uzimaju tu crkavicu,jadno i bedno ako nema drugog nacina da se dize ova zemlja!!!!

Lenka

pre 7 godina

U buducem periodu ekonomija ce biti pocetak i kraj svake politike.Za plate i penzije se mozi trositi samo ono sto je i zaradjeno.Cinjenica da nismo finansijski mrtvaci, govori o stepenu uspeha i umecu da se stvari u javnoj kasi preokrenu.Preokrenuti trendove u ekonomiji je izuzetno tesko, a nama je to poslo za rukom .Sa procenjenog pada BDP -0,5 do rasta od 1,5 nije uopste lako doci.Smanjen deficit u budzetskoj kasi, veca naplata PDV i prihoda od aksciza, manji trgovinski deficit,sve su to uspesi postignuti u kratkom roku. Naravno ozbiljni pomaci sto se tice rasta kapitalnih investicija,povecanja zivotnog standarda i povecanja zaposlenosti tek je potrebno ostvariti.

Lale

pre 7 godina

Bas je zanimljivo to da su izbori organizovani pred ogromna otpustanja u javnom sektoru. Oni "ne znaju" koliki je visak, sve su naivni i nevesti...

MISKO

pre 7 godina

Najvise su kaznjeni penzioneri koji su radili pun radni staz 40-45 g. i koji su bili nosioci napredka drzave, jer su samo oni imali nesto vece penzije od 25.000 dinara. Ko im je oteo penzije? pa stranacko zaposljavanje, treba tu armiju nahraniti. Stavite prst na celo i razmislite za ove 4 g. sta je bolje? Nista. Plate penzije smanjene, povecani porezi, akcize, a sto je najgore ovaj primitivizam i prostakluk koji nas okruzuje/parma,farma,VB.../.

ja

pre 7 godina

Ali zar vučić nije rekao da se samo strpimo do 2017 i tada ćemo videti i osetiti boljitak??? U normalnim državama se sačeka 2017 i onda se izadje na ulice ako ne budemo živeli bolje ali pošto je ovo Srbija zemlja botova,kukavica, poltrona,alchajmerovih ljudi Vucicu imas i moju podršku da do kraja razvalis ovu zemlju i ovu masu ameba što žive u njoj.
(andrijano, 09. jun 2016 09:56)
On je to rekao i za 2014., pa 2015., pa 2016...ali dzaba, kada amebe gledaju pink, citaju informer i glasaju za lazova...

Драган

pre 7 godina

Ви који људе у јавном сектору називате крвопијама, паразитима и осталим погрдним именима имајте на уму да су тој групи: полицајци, лекари и медицинске сестре, наставници и техничко особље, војници и разни мајстори. Таквим квалификацијама здушно потпомажете свођење државе Србије на пашалук неколико приватних фирми.

Peđa

pre 7 godina

Viktor Orban je najurio ove krvopije i Mađarskoj je krenulo,Island i Irska takođe,Poljska odrađuje poslednji aranžman,...Kada naši kvazi ekonimisti,kao npr. fiskalni savet i ostala banda,prestanu da budu na platnoj listi MMF-a nama će svanuti.Tragedija jedne države je da smo prodali kompletnu energetiku,sem elektroprivrede, koja kao i NIS ide Rusima za sitne pare,jer su devedesetih rađeni za "DŽ" remonti ?erdapa I i II,Kolubare i Bajine Bašte.P rodali smo ili dali u koncesije 90% izvora pitke vode,namerno upropastili crnu metalurgiju,hemijsku i tekstilnu industriju.Ulaganja u poljoprivredu i stočarstvo kao i subvencije su svedeni na minimum pa se kao izlaz nudi prodaja zemlje strancima.Prerada hrane je već u rukama stranaca i GMO nam neumoljivo kuca na vrata.Prodali smo ljudi državno blago a u privatizovanim preduzećima radnici rade kao u feudalizmu.Postali smo kmetovi bez ičega u rođenoj zemlji.Poslodavci ucenjuju radnike jer je nezaposlenost skoro 30%,ne isplaćuju i onako mizerne plate i smešno je do suza lagati narod da su primanja 401 evro?!Večiti sindikalci rade u sprezi sa državom,sudstvo i policija ogrezli u korupciji.Strane banke sisaju i ono malo krvi što je ostalo u građanima.Srbija je propala i bankrotirala još 2008-me ali to niko ne sme da saopšti.Ne znam,osvestite se ljudi,manite se botova i sendviča,više nije bitno ko je ko i gde.Jedna država u srcu Evrope umire.

Baxuz

pre 7 godina

MMF je nesto kao stecajni upravnik za propale drzave. To sto imamo posla sa njim svedoci da smo vec propali. Hocemo li se izvuci? Necemo! I za to nije kriva samo sadasnja vlast (udrite po minusima slobodno) rekao bih cak da od kad smo se oslobodili od turaka nismo u stanju da se mrdnemo sa pocetne tacke. Cudno je da uopste postojimo kao drzava i narod. Narod je ostao neprosveceno stado pa na celo drzave bira ovnove predvodnike umesto administratora koji bi uredili da drzava bude sistem koji radi za njega. Uvek ce umesto punog tanjira da proguta prica o " svetskom istorijskom znacaju" Srbije u datom momentu. Cak je i Tadic, pametan i pristojan covek pre dolaska na polozaj, legao na tu idiotsku rudu i pricao o regionalnom liderovanju, liderovanju nesvrstanim itd kao da je propala Srbija na cijem je celu bio SFRJ a ne upravo propala Srbija, podilazeci zabludama neprosvecene mase. Vucic je u prvom periodu vlasti takodje delovao normalno, pregovarao sa kosovom, govorio da smo mala zemlja itd, a onda kad je dobio 50% puko ko zvecka on je "partner" Kini, SAD, Nemackoj, Rusiji kao da je Srbija Japan ili bar Turska a ne Srbija wtf? Ali to je narodno ludilo koje inficira narodnog "vodju" narod je lud pa je normalno da ga vode ludaci ili da onaj ko ga vodi poludi da bi nastavio da ga vodi i dalje (ka provaliji naravno). Nade nema, a dokle mozemo ovako da guzeljamo, pa mozemo jos dugo bar jos 50 godina ako nam neki rat ne prekrati muke. Sadasnje plate i penzije su nam premija u odnosu na ono sto nas ceka.

Janko

pre 7 godina

Meni je najzanimljivije to sto penzije prvo treba vratiti na prethodni nivo, pa se tek negde kasnije moze ocekivati njihovo povecanje. To moze i da potraje s obzirom na dosadasnja obecavanja... Sve u svemu zivimo fantasticno. 23 000 dinara je 400 €, nisam znao...

Dragan

pre 7 godina

MMF je u pravu potpuno...na jednog zaposlenog idu 1 u javnom sektoru i 1 penzos.. pa kako je to moguce...i jos se bune...
(Vragolan, 9. jun 2016 09:22)

Vidiš, ti penzioneri su celog života uplaćivali doprinose a sada 70% njih ima primanja od kojih ne može da se živi život dostojan čoveka. Ako je odnos broja zaposlenih 1:1 to znači da ima mnogo nezaposlenih i ništa više.
Naravno, Vučić i MMF se zdušno trude da penzioneri žive što kraće. Retko ko ima i za sve potrebne lekove a kamoli za neku operciju.

Vidji

pre 7 godina

Cekajte ljudi kakva je ovo zafrkancija sad? Juce je vodja rekao da je prosecna plata 401 evro i da je to tako zahvaljujuci privatnom sektoru? Prosvetni radnici,vojsko,policijo,vatrogasci, medicinski radnici i svi ostali,ustanite i pobunite se,krenite u strajk jer vi trenutno imate manju platu od prosecne! (Ako profesori rade za manje od proseka koliko li zaradjuju ovi jadni ljudi u ovim stranim fabrikama u Srbiji?). Jos nesto,ja bih bio zadovoljan da mi vrate platu na staro,uopste ne moraju da je povecavaju,samo da vrate za onoliko koliko su je smanjili. Uzmes mi 100 evra,vratis 10 i to nazivas povecanjem? Ne hvala!

mrki

pre 7 godina

Radim kao radiloski tehnicar u drzavnoj bolnici za isti posao i broj pacijenata moje kolege u privatnom sektoru u Beogradu imaju od 20 do 30000 vecu platu ,a u Nemackoj 3000 evra vecu i ovom prilikom pozdravljam sve protivnike javnih sluzbi.

Anais

pre 7 godina

Ne bi ništa dodao svaka mu ko Njegoševa. Javni sektor već ima veće plate nego privatni, a isplaćuje ih za manje obavljenog posla nego privatni.

Nikola

pre 7 godina

Kako mi je drago sto ovo cujem...Skupili smo hrabrost otisli smo u Svedsku i dobili legalno posao supruga i ja ali smo zato ovde morali da prodamo sve zarad toga.Dvoumili smo se na ovaj potez da li da verujemo ovoj drzavi ili ne ali smo videli i na kraju se obistiniilo da ovde nikada nece biti boljitka.Nije ni tamo med i mleko ali da se zivi moze.Ceo sistem je nebo i zemlja u odnosu na ovde i ako stvarno hocete da doprinosite drzavi,drzava Svedska ce biti srecna sto ima dva nova radnika i sto ce svoje plate trositi u toj zemlji i placati porez.Nije me vise zao ni zbog cega sto smo otisli i eto 5 dana smo ovde zbog odjavnih papira i tome se kraj ne nazire(srpska posla oko papirologije).Zbogom Srbijo rodna i jedan zivot imamo i necemo ga upropastiti i biti zadovoljni milostinom drzave.
Ovakvim trendom i potezima drzave dosli smo do zakljucka da ce samo socijala i penzioneri ostati ovde.Svi preko koji jesu gledaju svoju rodbinu da odvedu u te druge zemlje.Surovo ali realno jer smo svojim ocima videli koliko odlazi narod iz Srbije.

Nemanja C

pre 7 godina

Nije problem partijsko zapošljavanje mediokriteta u javnim preduzećima, u ministarstvima, državnim agencijama i opštinama. Problem je što za isti posao (ili za nikakav posao) dobijaju bolje plate od ljudi u realnom sektoru i što trošak snosi isti taj realni sektor. Skreši plate svima u javnom sektoru na 40.000 i ne mora niko da dobije otkaz. Problem rešen.

Djukin fan

pre 7 godina

Zbog kvara na reportaznim kolima,reditelj Vucic odlaze snimanje serije"Bolji zivot"....do daljnjeg...Tokom intermeca,gledajte seriju "Savamala"

Ako si ti ekonomista ja sam Elvis Prisli

pre 7 godina

@
(Ekonomista, 9. jun 2016 13:49)

Ako su nam ovakvi ekonomisti onda i ne cudi zasto smo ovako propali. Boze mili kakve gluposti covek nalupeta...
Stizu stari racuni na naplatu pa smo tako placajuci te stare racune za samo 4 godine uspeli da povecamo dug za 10 milijardi eura?!

p.s. Porediti Nemacku i Japan sa Srbijom je u najmanju ruku neozbiljno

Vlada

pre 7 godina

U svim zemljama gde je MMF unistio ekonomije,osnovna strategija je neoliberalizam i svodjenje javnog sektora na minimum minimuma. Gospodo iz MMF-a, zasto vrsite pritisak da se sve sto u drzavi vredi proda,a naravno kupci cete biti vi,samo pod drugim imenom. Jedna drzava kada proda sve ono sto vredi i sto cini jednu drzavu,znajte da je gotova. Kojom ce se tom ekonomijom baviti vlada,kada nicega vise nema?????

Pablo

pre 7 godina

Jel ti mislis da npr u nekim skolama i bolnicama nema previse zaposlenih?A o policiji i da ne pricam...Neki nastavnici imaju samo po 2-5 casa nedeljno...
(Aleksandar I, 9. jun 2016 11:02)

Vidis Aleksandre, oni koji maju 2-5 casova nedeljno dobijaju procentualno platu u odnosu na puno radno vreme. Ne mogu da smislim to padanje na propagandu da su nastavnici krivi za nesto. Moja zena je profesor u skoli i ona ima toliko obaveza da radi posle posla po ceo dan od kuce. Administracija je tolika da to nije normalno. A da ne pricam o konstantnim ponizenjima koje dozivljavaju, posto su potpuno obespravljeni. Ucenici ako ih psuju i vredjaju, po zakonu je to manja povreda discipline. Kazniti nekoga je skoro nemoguce, izbaciti iz skole potpuno nemoguce. Oboriti nekoga godinu ko nije celu godinu nista radio je takodje nemoguce, posto ga lepo ministarstvo vrati u razred kao da nista nije bilo. Dovoljno je da se zali.

Problem je u onima koji su zaposleni po javnim preduzecima po partijskoj osnovi. Nije to SNS izmislio, DS je to uveo, ovi nastavili ali jos pojacali. Najveca je fora to sto nikoga ne otpustaju, da ne bi, kada izgube vlast njihove otpustali, pa se nesposobnjakovici gomilaju i gomilaju, nema ko da radi, a sve ih je vise i vise i to ce nam unistiti drzavu.

A ko ce da trazi da radi u skoli po partijskoj osnovi, nemojmo da smo smesni.

Gullbis

pre 7 godina

Nije kriv MMF, u pitanju je samo njihov interes, a to je naplata kredita... Kriv je Vucic, bas kao i DS pre njega... Ovde je praksa da se javni sektor koristi za zbrinjavanje clanova stranke na vlasti... Tim ljudima daju se funkcije i plate koje nemaju veze s mozgom... Drzavni aparat je decenijama glomazan i nefunkcionalan, i kosta nenormalno mnogo... Zbog toga ispastaju penzioneri i privatni sektor, tacnije svi oni koji ili ne izlaze na izbore, ili ne glasaju za SNS (a to je 75% birackog tela)... Za sustinskom reformom javnog sektora patimo od povratka parlamentarizma u zemlju Srbiju, a to je nekih 25 godina...

Milan Nis

pre 7 godina

I dolazimo do onoga o čemu sve vreme priča Saša Radulović.
(KaleDobr, 9. jun 2016 11:14)
Bravo,bas sam to hteo reci.A narod ne zeli i ne moze da cuje ovo unazad nekoliko godina.Od samog izbacivanja Radulovica iz vlade,govorio sam da ce se napraviti krug,izgubiti dragoceno vreme i vratiti se na ono sto je on govorio.

Racundzija

pre 7 godina

I kad otpuste 10.000, kako kazete, neradnika iz javnog sektora (gde su kriterijumi za ocenu njihovog rada), za koliko ce porasti plate onim koji ostaju da rade i za koliko ce se povecati penzije. Kome ce tu porasti standard, a kome opasti. Bez privredne aktivnosti koja ce prihvatiti nezaposlene ili otpustene radnike nema povecanja zivotnog standarda gradjana. Svi smo mi gradjani. I oni koji rade i oni koji ne rade. Ili se prosek racuna samo za one srecnike koji imaju posao.

Penzioner

pre 7 godina

Posto smo deo kore od banane drzave,lakse je bilo i bice odzimanje od penzije,povecavanje PDV,cena svega i sl.nego otpustanje par desetina hiljada ljudi.Drzi bure vodu dok sam ja na vlasti!

Casovnicar

pre 7 godina

Voleo bih kada bi nam "dragi" premijer otkrio koji sat koristi. Izgleda da je njegov sat stao sa racunanjem vremena i najverovatnije jos uvek pokazuje '91-vu godinu. Po toj racunici 2017. jeste daleko...

HanSolo

pre 7 godina

Pa sve dok nam je veći državni sektor od privatnog će nam biti loše..
Mi samo prekonosiramo kako nam je loše, a niko da otvori nešto svoje.. Ja sam otvorio radnju i prodajem zubarsku opremu. Za sad ide dobro i počeo sam da po malo i prodajem i u inostranstvo. A kad uđemo u EU ću tek da kidam! A to rusofili ne razumeju. Ja niti volim Ameriku ni Rusiju! Ja samo volim moju otadžbinu svetu Srbiju. Ali ja ne sedim u kafićima ceo dan i kukam.. Ja radim i meni je ko bog.. Majka mi je uvek govorila da mogu sve i da budem vredan. Moja majka je nažalost zaspala prošle godine ali uvek su mi njene reči uz mene.
Radite i otvaraj te preduzeća o tome što vas interesuje i u početku će vam biti malo teško ali sve će doći na svoje mesto.. Nemojte da kukate i sve jedno ići na posao koji vam ne odgovara. Uzmite budućnost u svoje ruke. Tako se radi svuda. Samo u starim komunističkim državama se čeka da država nešto uradi.. Država nema ništa sa ljudskoj sreći.. Samo vi sami ste odgovorni za vašu sreću..
Prosto ko pasulj..

Докле демагогија?

pre 7 godina

Зашто се, упорно, одржава мит о "исплатама у приватном сектору, које су мање него у јавном"?! Сви знамо да се ради о приватницима према којима је држава и даље благонаклона када су исплате у сивој зони ("на руке") у питању.

crni humor

pre 7 godina

@) (Dno dna, 9. jun 2016 09:04)

Pa šta ti nije jasno, rečeno je da će za dve godine biti bolje!? Vođa je ove godine učvrstio vlast to pomera već granicu od dve godine na 2018. i eto, 2017. nema ništa od boljeg života ali ćemo zato 2018. godine procvetati i možemo biti ponosni na našeg premijera koji je veći MMF od MMF-a.

vlad

pre 7 godina

Zašto o otpuštanjima a ne o zapošljavanju mladih i povećavanju zarada na taj način?
Ovi iz mmf-a ovo ne rade zato što hoće da pomognu Srbiji i njenim građanima, već je razlog taj da nam uvale nove kredite za kupovinu nečega što nam ne treba, kao i da im vraćamo već uzete kredite sa zelenaškim kamatama. Dakle, njima nije cilj boljitak Srbije, već debljanje njihovih novčanika sa tanjenjem naših. U skladu sa time i treba tretirati mmf i ostale svetsko - bankarske vampire.

Dr.Mir.Cirovic

pre 7 godina

Mislim da vam je covek otvorio oci i da Srbija mora racionalno da investira novac,jer pravljenje zooloskog vrta,zabavnih parkova (na vodi) i slicnih gluposti tako jedno maloj osiromasenoj Srbiji nisu potrebni i ja bih uveo sankcije opstinama koje tako razbacuju novac stecen od gradjana Srbije.Srbiji trebaju investicije koje ce brzo da se vrate da bi taj novac u sto kracem roku mogao opet da se oplemeni a ne pravit monumente koji su isplativi za sto godina.
Srbi jednom moraju da shvate da je svaka privatna potrosnja posl4dica njihove odluke u zakanskim okvirima i ostavite drzavu da izvrsava svoje obaveze a ne se bavi lokalnim problemima jer to se i resava na opstinskom nivou.Svaki dinar okrenuti tri puta pa ga tada staviti u potrosnju.

Frida Kalo

pre 7 godina

U ovo mutni i tesko vreme nema coveka u Srbiji koji ne bi voleo da mirno, posteno i dostojanstveno zivi od svog rada. Ali Srbija je opljackana, para nema i rad i nije neka mnogo trazena roba. Pretvoreni smo uurodjenike, koji rade za male pare, srecni sto i to malo primaju. A, tu smo gde jesmo, jer je nasa politicka i intelektualna elita bila lisena osecaja za realnost, osecaja za prave prioritete u drustvu , kao i osecaja empatije za malog obicnog coveka.

2% posto manje kakvo olaksanje

pre 7 godina

Javni sektor nas ubi,previše NE radnika tj.previse na budžetu to ne moze ni mnogo ozbiljnija i bogatija država da podnese a ne ova banana republika.A tek Plate u odnosu na privatni sektor?pa duplo su Plate bolje u javnom sektoru i državnim preduzecima a o uslovima rada kod privatnika bolje da ne pišem.Nema leba dok kod privatnika ne bude minimalac bar 500€ koji ipak nosi ovu bananu republiku...:)

Vila

pre 7 godina

Za svakodnevno prezivljavanje u ovoj zemlji se bori armija nezaposlenih, kao i oni koji zive od plata i penzija od 20000 din. Ko je ove ljude ostavio na ulici, bez posla i bez sanse da zive zivot dostojan coveka ? Svi koji rade u drzavnoj sluzbi su privilegovani, to je realnost danas u Srbiji- da je posao sa pristojnom platom privilegija.

Zeka

pre 7 godina

Na osnovu cega je onda porasla prosecna plata na 400e, kada plate ne smeju da idu gore?
(lud zbunjen, 09. jun 2016 08:45)
64+ 6-

Plate su porasle u privatnim firmama. Plate moraju da se zarade da bi se dobile, ne nastaju od vazduha neradnici i neznalice, partijski botovi!

Laza

pre 7 godina

u zakonima o smanjenju plata i penzija nema datuma do kada vaze, pa je jasna namera vlasti da to bude trajno. Cinjenica je da datuma nema, svako moze to da proveri na netu.

Aleksandar I

pre 7 godina

Ви који људе у јавном сектору називате крвопијама, паразитима и осталим погрдним именима имајте на уму да су тој групи: полицајци, лекари и медицинске сестре, наставници и техничко особље, војници и разни мајстори. Таквим квалификацијама здушно потпомажете свођење државе Србије на пашалук неколико приватних фирми.
(Драган, 09. jun 2016 10:11)

Jel ti mislis da npr u nekim skolama i bolnicama nema previse zaposlenih?A o policiji i da ne pricam...Neki nastavnici imaju samo po 2-5 casa nedeljno...

iq125

pre 7 godina

Ко има памети схватиће ове моје речи,док год Србија увози млеко,месо,кромпир и остале намирнице које може да сама произведе и заштити те исте домаће произвођаче ми нећемо бити ни Д од државе,ово је нажалост сурова реалност.

Boksi

pre 7 godina

tolko je Srbija danas nezavisna da joj plate odredjuje neki tamo MMF i to javno
sta je sve onda sto se ne zna?
znamo vec svi to :) nego ajde kao pravimo se da politicari nista ne rade kako im neko drugi kaze,sve ih treba osuditi za izdaju i u zatvor.

Kosta

pre 7 godina

U svakoj zemlji se gleda prosek, ne samo kod nas.. Ti isti su govorili kako nece nishta moci, pa im je "chika" zapushio usta.. Mozete da mrzite chiku koliko 'ocete ali chika na papiru ima sve crno na belo..

WakeUpSheeple

pre 7 godina

glasali ste - gladujte
(mare, 09. jun 2016 10:00)
Lol, ne volim vucica, ali ljude kao ti ne mogu da shvatim. MMF se pita mnogo o finansijama prezaduzenih zemalja, ipak ti i oni daju pare pa im se moze, jer zele da ih vratis. Bilo ko da je dosao na vlast bi morao da slusa. Ako ne zelis da te smara MMF onda rezi troskove plate penzije zaposlene u javnom sektoru ili povecati prihode kroz akcize poreze itd. Ako mislis da neko ne bi slusao mmf onda zivis u zabludi i lepo je nadati se. Jednu knjigu iz opste makroekonomije otvori.

NS centar

pre 7 godina

Pa kazao je premijer da ce biti bolje za dve godine, sta je problem. Dobro, jeste to bilo pre dve godine, ali mi smo to vec zaboravili.

Valerija

pre 7 godina

Do povecanja plata i penzija moze doci samo onoliko koliko nam bude rasla ekonomija, a ekonomija ce rasti onoliko koliko drzava bude mudro postupala.Danas drzava menja svoj pristup u ekonomiji i mnogo je aktivnija .Pronalazenje ozbiljnih strateskih partnera koji su zainteresovani za investiranje zadatak je drzave.Ona takodje mora da pomaze domacim preduzecima,da ih organizuje i udruzuje, pruza logisticku podrsku kada je pitanju izvoz.Ne moze se sve prepustiti trzistu, jer igraci na trzistu nisu ravnopravni.Da nije neophodno da se drzava mesa u privredne procese, je velika zabluda, trojanski konj neoliberalnog koncepta, koji u privilegovan polozaj stavlja velike multinacionalne korporacije u odnosu na usitnjene domace proizvodjace.

Marko

pre 7 godina

I mi smo kao suverena zemlja, i niko se ne meša u rad naše Vlade, a kamoli oduzima našim penzionerima zarađeno. MMF je izgleda naša Vlada, sramota!

To je taj sistem...

pre 7 godina

Samo zamrzni I jos smanji plate a sa druge strane sve povecati(razne poreze,cene svega i svacega ma sve) I eto novih para za tkz mmf, a bogami I za politicare.
Uostalom to je narod trazio mislim vecina onih Stu su glasali a oni sto nisu I sto ih je "mrzelo" e oni nemaju moralno pravo da bilo sta komentarisu o politici I sve sto ide uz nju...

Dosta je bilo!

pre 7 godina

Iz ugla MMF-a prosveta i zdravstvo su trošak.

Iz ugla odgovorne vlasti, prosveta je ulaganje u budućnost, a zdravstvo je stepen civilizovanosti nacije.

Iz ugla diktature i partokratije, 100.000 zaposlenih na izmišljenim radnim mestima, gde se ne pojavljuju na poslu jer nema dovoljno stolica ili efektivno rade sat i po, jesu jedino što je nedodirljivo jer čuvaju vlast.

Hajde da vidimo šta će se odabrati, podržati ili uništiti?

vučić MMFov zamrzivač

pre 7 godina

Uživajte srpska braćo u novom četvorogodišnjem mandatu SNSa!

Uživajte braćo u novom četvorogodišnjem, sistematskom uništavanju kvaliteta života.

Uživajte u ''zamrzavanju'' plata;
radujte se ''podgrevanju'' cena.

Mnogi se žale - novčanici su im sve tanji;
bez brige - uskoro vam neće biti ni potrebni.

vučić: prosek plata 400€ !

Petrovac na Mlavi:
čistačice 20.000
portiri 22.000
magacioneri 25.000 (c'est moi)
računovodstvo 28.000-38.000
pravna 30.000-40.000
med. sestra 30.000-40.000
Dr. opšte prakse 50.000

vučić:prosek plata 50.000 din. ?!

XXL

pre 7 godina

Ali on ne zna Super-Vucica. Super-Vucic dize plate tako, da to ne osete ni oni koji ih dobijaju, a kamoli MMF. Do juce plata 200€, a od juce 400€, a da niko od nas nije ni primetio. Svaka cast Vucicu...

HanSolo

pre 7 godina

Pa sve dok nam je veći državni sektor od privatnog će nam biti loše..
Mi samo prekonosiramo kako nam je loše, a niko da otvori nešto svoje.. Ja sam otvorio radnju i prodajem zubarsku opremu. Za sad ide dobro i počeo sam da po malo i prodajem i u inostranstvo. A kad uđemo u EU ću tek da kidam! A to rusofili ne razumeju. Ja niti volim Ameriku ni Rusiju! Ja samo volim moju otadžbinu svetu Srbiju. Ali ja ne sedim u kafićima ceo dan i kukam.. Ja radim i meni je ko bog.. Majka mi je uvek govorila da mogu sve i da budem vredan. Moja majka je nažalost zaspala prošle godine ali uvek su mi njene reči uz mene.
Radite i otvaraj te preduzeća o tome što vas interesuje i u početku će vam biti malo teško ali sve će doći na svoje mesto.. Nemojte da kukate i sve jedno ići na posao koji vam ne odgovara. Uzmite budućnost u svoje ruke. Tako se radi svuda. Samo u starim komunističkim državama se čeka da država nešto uradi.. Država nema ništa sa ljudskoj sreći.. Samo vi sami ste odgovorni za vašu sreću..
Prosto ko pasulj..

Nemanja C

pre 7 godina

Nije problem partijsko zapošljavanje mediokriteta u javnim preduzećima, u ministarstvima, državnim agencijama i opštinama. Problem je što za isti posao (ili za nikakav posao) dobijaju bolje plate od ljudi u realnom sektoru i što trošak snosi isti taj realni sektor. Skreši plate svima u javnom sektoru na 40.000 i ne mora niko da dobije otkaz. Problem rešen.

Dno dna

pre 7 godina

Dno dna - NapreDNO! Glasali ste, uzivajte! Svake godine master demagogije kaze da ce nam za 2 godine biti bolje. Bravo za glasace nikad grdje opcije! Ziveli botovi i partijski poltroni! Evo ustao sam "iz postovanja" dok ovo kucam. Sramite se, generacije ce ispastati zbog ovih. Objavite komentar...ali sta se ja zaludjujem, znam da necete, kao i obicno...pa pisem sam sa sobom...ali neka, cisto da se podsetim koliko nam.je "dobro".

Janko

pre 7 godina

Meni je najzanimljivije to sto penzije prvo treba vratiti na prethodni nivo, pa se tek negde kasnije moze ocekivati njihovo povecanje. To moze i da potraje s obzirom na dosadasnja obecavanja... Sve u svemu zivimo fantasticno. 23 000 dinara je 400 €, nisam znao...

Kosta

pre 7 godina

U svakoj zemlji se gleda prosek, ne samo kod nas.. Ti isti su govorili kako nece nishta moci, pa im je "chika" zapushio usta.. Mozete da mrzite chiku koliko 'ocete ali chika na papiru ima sve crno na belo..

Racundzija

pre 7 godina

I kad otpuste 10.000, kako kazete, neradnika iz javnog sektora (gde su kriterijumi za ocenu njihovog rada), za koliko ce porasti plate onim koji ostaju da rade i za koliko ce se povecati penzije. Kome ce tu porasti standard, a kome opasti. Bez privredne aktivnosti koja ce prihvatiti nezaposlene ili otpustene radnike nema povecanja zivotnog standarda gradjana. Svi smo mi gradjani. I oni koji rade i oni koji ne rade. Ili se prosek racuna samo za one srecnike koji imaju posao.

Anais

pre 7 godina

Ne bi ništa dodao svaka mu ko Njegoševa. Javni sektor već ima veće plate nego privatni, a isplaćuje ih za manje obavljenog posla nego privatni.

andrijano

pre 7 godina

Ali zar vučić nije rekao da se samo strpimo do 2017 i tada ćemo videti i osetiti boljitak??? U normalnim državama se sačeka 2017 i onda se izadje na ulice ako ne budemo živeli bolje ali pošto je ovo Srbija zemlja botova,kukavica, poltrona,alchajmerovih ljudi Vucicu imas i moju podršku da do kraja razvalis ovu zemlju i ovu masu ameba što žive u njoj.

Realnost, ne rijaliti

pre 7 godina

Drugim recima, dragi moji, ne moze i sendvicari i vece plate. Treba se solidarisati i dati deo svojih primanja za botove i partijski zaposlene. Neko mora i da uteruje strah u kosti glasacima, ne dobija se 49% samo od sebe.

Dr.Mir.Cirovic

pre 7 godina

Mislim da vam je covek otvorio oci i da Srbija mora racionalno da investira novac,jer pravljenje zooloskog vrta,zabavnih parkova (na vodi) i slicnih gluposti tako jedno maloj osiromasenoj Srbiji nisu potrebni i ja bih uveo sankcije opstinama koje tako razbacuju novac stecen od gradjana Srbije.Srbiji trebaju investicije koje ce brzo da se vrate da bi taj novac u sto kracem roku mogao opet da se oplemeni a ne pravit monumente koji su isplativi za sto godina.
Srbi jednom moraju da shvate da je svaka privatna potrosnja posl4dica njihove odluke u zakanskim okvirima i ostavite drzavu da izvrsava svoje obaveze a ne se bavi lokalnim problemima jer to se i resava na opstinskom nivou.Svaki dinar okrenuti tri puta pa ga tada staviti u potrosnju.

GP

pre 7 godina

Necu da finansiram visak u javnom sektoru od moje penzije i hocu da mi se krajem 2017. godine vrati moj deo oduzete penzije inace ce biti revolucije. Ima nas penzionera, koji smo OTERANI u nekakvu prevremenu penziju, jos u dobrom zivotu.

Stefan

pre 7 godina

Ali zato 2018, kada bude bilo pojacanja plate od 170din, 3 dana cemo slaviti, izaci na nove izbore i naravno broj 1 zaokruziti. Srbija pobedjuje !

Steve G

pre 7 godina

Pa, ovo je fantasticno! Kaze vodja juce: Nikad vece plate u Srbiji (mada mu nije prvi put da to izjavljuje). A, danas mmf kaze: nema povecanja plata i penzija jos dve godine (u prevodu, nema povecanja ni u privatnom sektoru). Za te dve godine troskovi zivota ce da rastu, standard da opada! O kakvom onda rastu non-stop pricaju vodja i mmf, kakav rast, cega rast? Nema veze, zasluzujemo mi mnogo gore, kakav smo narod postali...

MISKO

pre 7 godina

Najvise su kaznjeni penzioneri koji su radili pun radni staz 40-45 g. i koji su bili nosioci napredka drzave, jer su samo oni imali nesto vece penzije od 25.000 dinara. Ko im je oteo penzije? pa stranacko zaposljavanje, treba tu armiju nahraniti. Stavite prst na celo i razmislite za ove 4 g. sta je bolje? Nista. Plate penzije smanjene, povecani porezi, akcize, a sto je najgore ovaj primitivizam i prostakluk koji nas okruzuje/parma,farma,VB.../.

VW

pre 7 godina

...izjavio je da povećanje plata i penzija u ovoj godini ne dolazi u obzir, zbog kašnjenja racionalizacije javnog sektora... Ko je odgovoran za kašnjenje?!

Lale

pre 7 godina

Bas je zanimljivo to da su izbori organizovani pred ogromna otpustanja u javnom sektoru. Oni "ne znaju" koliki je visak, sve su naivni i nevesti...

Драган

pre 7 godina

Ви који људе у јавном сектору називате крвопијама, паразитима и осталим погрдним именима имајте на уму да су тој групи: полицајци, лекари и медицинске сестре, наставници и техничко особље, војници и разни мајстори. Таквим квалификацијама здушно потпомажете свођење државе Србије на пашалук неколико приватних фирми.

Zeka

pre 7 godina

Na osnovu cega je onda porasla prosecna plata na 400e, kada plate ne smeju da idu gore?
(lud zbunjen, 09. jun 2016 08:45)
64+ 6-

Plate su porasle u privatnim firmama. Plate moraju da se zarade da bi se dobile, ne nastaju od vazduha neradnici i neznalice, partijski botovi!

expert

pre 7 godina

Nije problem partijsko zapošljavanje mediokriteta u javnim preduzećima, u ministarstvima, državnim agencijama i opštinama. Problem je što za isti posao (ili za nikakav posao) dobijaju bolje plate od ljudi u realnom sektoru i što trošak snosi isti taj realni sektor. Skreši plate svima u javnom sektoru na 40.000 i ne mora niko da dobije otkaz. Problem rešen.
(Nemanja C, 9. jun 2016 09:32)

Znači, problem bi rešio tako što bi dodatno skresao već skresane plate naučnicima, profesorima, lekarima, komunalnim preduzećima, policiji, vojsci... Da partijski zaposleni mediokriteti, kako ih nazivaš, ne bi dobili otkaze?

Penzioner

pre 7 godina

Posto smo deo kore od banane drzave,lakse je bilo i bice odzimanje od penzije,povecavanje PDV,cena svega i sl.nego otpustanje par desetina hiljada ljudi.Drzi bure vodu dok sam ja na vlasti!

ja

pre 7 godina

Ali zar vučić nije rekao da se samo strpimo do 2017 i tada ćemo videti i osetiti boljitak??? U normalnim državama se sačeka 2017 i onda se izadje na ulice ako ne budemo živeli bolje ali pošto je ovo Srbija zemlja botova,kukavica, poltrona,alchajmerovih ljudi Vucicu imas i moju podršku da do kraja razvalis ovu zemlju i ovu masu ameba što žive u njoj.
(andrijano, 09. jun 2016 09:56)
On je to rekao i za 2014., pa 2015., pa 2016...ali dzaba, kada amebe gledaju pink, citaju informer i glasaju za lazova...

Djukin fan

pre 7 godina

Zbog kvara na reportaznim kolima,reditelj Vucic odlaze snimanje serije"Bolji zivot"....do daljnjeg...Tokom intermeca,gledajte seriju "Savamala"

Ce Gevara

pre 7 godina

Pazljivo sam procitao tekst u kojoj g.Ruf dao izjavu, i dosao do zakljucka.
Kada nas VODJA kaze, podacu nam kazu, povecanje BDP, porast izvoza i nije normalno koliko nam dobro, on u sustini prica kako ispunjava uslove MMF i da hoce jos da se zaduzi.MMF kao jedna banka koja radi sa Vladama i koja gleda da osigura svoj plasman novca trazi sledece, hoces jos novca, ustedi negde, smanji potrosnju, smanji broj zaposlenih, povecaj poreze jer kapital mora biti osiguran!
Sada kontam zasto nam se VODJA, cesto poziva na MMF i Svetsku banku i na njihova misljenja.A vi o povecanju plata i penzija, znate kad ce to biti .... kao nestrucnjak cu vam reci .... ko prezivi pricace!
Cestiam na izboru narodu Republike Srbije!Trazili ste, gledajte te!

Pablo

pre 7 godina

Jel ti mislis da npr u nekim skolama i bolnicama nema previse zaposlenih?A o policiji i da ne pricam...Neki nastavnici imaju samo po 2-5 casa nedeljno...
(Aleksandar I, 9. jun 2016 11:02)

Vidis Aleksandre, oni koji maju 2-5 casova nedeljno dobijaju procentualno platu u odnosu na puno radno vreme. Ne mogu da smislim to padanje na propagandu da su nastavnici krivi za nesto. Moja zena je profesor u skoli i ona ima toliko obaveza da radi posle posla po ceo dan od kuce. Administracija je tolika da to nije normalno. A da ne pricam o konstantnim ponizenjima koje dozivljavaju, posto su potpuno obespravljeni. Ucenici ako ih psuju i vredjaju, po zakonu je to manja povreda discipline. Kazniti nekoga je skoro nemoguce, izbaciti iz skole potpuno nemoguce. Oboriti nekoga godinu ko nije celu godinu nista radio je takodje nemoguce, posto ga lepo ministarstvo vrati u razred kao da nista nije bilo. Dovoljno je da se zali.

Problem je u onima koji su zaposleni po javnim preduzecima po partijskoj osnovi. Nije to SNS izmislio, DS je to uveo, ovi nastavili ali jos pojacali. Najveca je fora to sto nikoga ne otpustaju, da ne bi, kada izgube vlast njihove otpustali, pa se nesposobnjakovici gomilaju i gomilaju, nema ko da radi, a sve ih je vise i vise i to ce nam unistiti drzavu.

A ko ce da trazi da radi u skoli po partijskoj osnovi, nemojmo da smo smesni.

Milan Nis

pre 7 godina

I dolazimo do onoga o čemu sve vreme priča Saša Radulović.
(KaleDobr, 9. jun 2016 11:14)
Bravo,bas sam to hteo reci.A narod ne zeli i ne moze da cuje ovo unazad nekoliko godina.Od samog izbacivanja Radulovica iz vlade,govorio sam da ce se napraviti krug,izgubiti dragoceno vreme i vratiti se na ono sto je on govorio.

Ako si ti ekonomista ja sam Elvis Prisli

pre 7 godina

@
(Ekonomista, 9. jun 2016 13:49)

Ako su nam ovakvi ekonomisti onda i ne cudi zasto smo ovako propali. Boze mili kakve gluposti covek nalupeta...
Stizu stari racuni na naplatu pa smo tako placajuci te stare racune za samo 4 godine uspeli da povecamo dug za 10 milijardi eura?!

p.s. Porediti Nemacku i Japan sa Srbijom je u najmanju ruku neozbiljno

Aleksandar I

pre 7 godina

Ви који људе у јавном сектору називате крвопијама, паразитима и осталим погрдним именима имајте на уму да су тој групи: полицајци, лекари и медицинске сестре, наставници и техничко особље, војници и разни мајстори. Таквим квалификацијама здушно потпомажете свођење државе Србије на пашалук неколико приватних фирми.
(Драган, 09. jun 2016 10:11)

Jel ti mislis da npr u nekim skolama i bolnicama nema previse zaposlenih?A o policiji i da ne pricam...Neki nastavnici imaju samo po 2-5 casa nedeljno...

Nikola

pre 7 godina

Kako mi je drago sto ovo cujem...Skupili smo hrabrost otisli smo u Svedsku i dobili legalno posao supruga i ja ali smo zato ovde morali da prodamo sve zarad toga.Dvoumili smo se na ovaj potez da li da verujemo ovoj drzavi ili ne ali smo videli i na kraju se obistiniilo da ovde nikada nece biti boljitka.Nije ni tamo med i mleko ali da se zivi moze.Ceo sistem je nebo i zemlja u odnosu na ovde i ako stvarno hocete da doprinosite drzavi,drzava Svedska ce biti srecna sto ima dva nova radnika i sto ce svoje plate trositi u toj zemlji i placati porez.Nije me vise zao ni zbog cega sto smo otisli i eto 5 dana smo ovde zbog odjavnih papira i tome se kraj ne nazire(srpska posla oko papirologije).Zbogom Srbijo rodna i jedan zivot imamo i necemo ga upropastiti i biti zadovoljni milostinom drzave.
Ovakvim trendom i potezima drzave dosli smo do zakljucka da ce samo socijala i penzioneri ostati ovde.Svi preko koji jesu gledaju svoju rodbinu da odvedu u te druge zemlje.Surovo ali realno jer smo svojim ocima videli koliko odlazi narod iz Srbije.

Casovnicar

pre 7 godina

Voleo bih kada bi nam "dragi" premijer otkrio koji sat koristi. Izgleda da je njegov sat stao sa racunanjem vremena i najverovatnije jos uvek pokazuje '91-vu godinu. Po toj racunici 2017. jeste daleko...

vlad

pre 7 godina

Zašto o otpuštanjima a ne o zapošljavanju mladih i povećavanju zarada na taj način?
Ovi iz mmf-a ovo ne rade zato što hoće da pomognu Srbiji i njenim građanima, već je razlog taj da nam uvale nove kredite za kupovinu nečega što nam ne treba, kao i da im vraćamo već uzete kredite sa zelenaškim kamatama. Dakle, njima nije cilj boljitak Srbije, već debljanje njihovih novčanika sa tanjenjem naših. U skladu sa time i treba tretirati mmf i ostale svetsko - bankarske vampire.

Frida Kalo

pre 7 godina

U ovo mutni i tesko vreme nema coveka u Srbiji koji ne bi voleo da mirno, posteno i dostojanstveno zivi od svog rada. Ali Srbija je opljackana, para nema i rad i nije neka mnogo trazena roba. Pretvoreni smo uurodjenike, koji rade za male pare, srecni sto i to malo primaju. A, tu smo gde jesmo, jer je nasa politicka i intelektualna elita bila lisena osecaja za realnost, osecaja za prave prioritete u drustvu , kao i osecaja empatije za malog obicnog coveka.

mrki

pre 7 godina

Radim kao radiloski tehnicar u drzavnoj bolnici za isti posao i broj pacijenata moje kolege u privatnom sektoru u Beogradu imaju od 20 do 30000 vecu platu ,a u Nemackoj 3000 evra vecu i ovom prilikom pozdravljam sve protivnike javnih sluzbi.

Dejan Kostic

pre 7 godina

Univerzalna matematicka teorija o boljitku u Srbiji:
Evo kako izracunati kada ce biti bolje.
Samo na danasnji datum dodati 2(dve) godine. Ako npr. racunate sutra, opet isto, datum + 2(dve) godine.

Baxuz

pre 7 godina

MMF je nesto kao stecajni upravnik za propale drzave. To sto imamo posla sa njim svedoci da smo vec propali. Hocemo li se izvuci? Necemo! I za to nije kriva samo sadasnja vlast (udrite po minusima slobodno) rekao bih cak da od kad smo se oslobodili od turaka nismo u stanju da se mrdnemo sa pocetne tacke. Cudno je da uopste postojimo kao drzava i narod. Narod je ostao neprosveceno stado pa na celo drzave bira ovnove predvodnike umesto administratora koji bi uredili da drzava bude sistem koji radi za njega. Uvek ce umesto punog tanjira da proguta prica o " svetskom istorijskom znacaju" Srbije u datom momentu. Cak je i Tadic, pametan i pristojan covek pre dolaska na polozaj, legao na tu idiotsku rudu i pricao o regionalnom liderovanju, liderovanju nesvrstanim itd kao da je propala Srbija na cijem je celu bio SFRJ a ne upravo propala Srbija, podilazeci zabludama neprosvecene mase. Vucic je u prvom periodu vlasti takodje delovao normalno, pregovarao sa kosovom, govorio da smo mala zemlja itd, a onda kad je dobio 50% puko ko zvecka on je "partner" Kini, SAD, Nemackoj, Rusiji kao da je Srbija Japan ili bar Turska a ne Srbija wtf? Ali to je narodno ludilo koje inficira narodnog "vodju" narod je lud pa je normalno da ga vode ludaci ili da onaj ko ga vodi poludi da bi nastavio da ga vodi i dalje (ka provaliji naravno). Nade nema, a dokle mozemo ovako da guzeljamo, pa mozemo jos dugo bar jos 50 godina ako nam neki rat ne prekrati muke. Sadasnje plate i penzije su nam premija u odnosu na ono sto nas ceka.

xxx

pre 7 godina

E jadni penzioneri,pre ce pomreti nego docekati boljitak u rodjenoj zemlji gde su posteno svoje penzije zaradili! I sad im stavljaju ruke u dzep i uzimaju tu crkavicu,jadno i bedno ako nema drugog nacina da se dize ova zemlja!!!!

Dragan

pre 7 godina

MMF je u pravu potpuno...na jednog zaposlenog idu 1 u javnom sektoru i 1 penzos.. pa kako je to moguce...i jos se bune...
(Vragolan, 9. jun 2016 09:22)

Vidiš, ti penzioneri su celog života uplaćivali doprinose a sada 70% njih ima primanja od kojih ne može da se živi život dostojan čoveka. Ako je odnos broja zaposlenih 1:1 to znači da ima mnogo nezaposlenih i ništa više.
Naravno, Vučić i MMF se zdušno trude da penzioneri žive što kraće. Retko ko ima i za sve potrebne lekove a kamoli za neku operciju.

crni humor

pre 7 godina

@) (Dno dna, 9. jun 2016 09:04)

Pa šta ti nije jasno, rečeno je da će za dve godine biti bolje!? Vođa je ove godine učvrstio vlast to pomera već granicu od dve godine na 2018. i eto, 2017. nema ništa od boljeg života ali ćemo zato 2018. godine procvetati i možemo biti ponosni na našeg premijera koji je veći MMF od MMF-a.

Vidji

pre 7 godina

Cekajte ljudi kakva je ovo zafrkancija sad? Juce je vodja rekao da je prosecna plata 401 evro i da je to tako zahvaljujuci privatnom sektoru? Prosvetni radnici,vojsko,policijo,vatrogasci, medicinski radnici i svi ostali,ustanite i pobunite se,krenite u strajk jer vi trenutno imate manju platu od prosecne! (Ako profesori rade za manje od proseka koliko li zaradjuju ovi jadni ljudi u ovim stranim fabrikama u Srbiji?). Jos nesto,ja bih bio zadovoljan da mi vrate platu na staro,uopste ne moraju da je povecavaju,samo da vrate za onoliko koliko su je smanjili. Uzmes mi 100 evra,vratis 10 i to nazivas povecanjem? Ne hvala!

Vlada

pre 7 godina

U svim zemljama gde je MMF unistio ekonomije,osnovna strategija je neoliberalizam i svodjenje javnog sektora na minimum minimuma. Gospodo iz MMF-a, zasto vrsite pritisak da se sve sto u drzavi vredi proda,a naravno kupci cete biti vi,samo pod drugim imenom. Jedna drzava kada proda sve ono sto vredi i sto cini jednu drzavu,znajte da je gotova. Kojom ce se tom ekonomijom baviti vlada,kada nicega vise nema?????

Gullbis

pre 7 godina

Nije kriv MMF, u pitanju je samo njihov interes, a to je naplata kredita... Kriv je Vucic, bas kao i DS pre njega... Ovde je praksa da se javni sektor koristi za zbrinjavanje clanova stranke na vlasti... Tim ljudima daju se funkcije i plate koje nemaju veze s mozgom... Drzavni aparat je decenijama glomazan i nefunkcionalan, i kosta nenormalno mnogo... Zbog toga ispastaju penzioneri i privatni sektor, tacnije svi oni koji ili ne izlaze na izbore, ili ne glasaju za SNS (a to je 75% birackog tela)... Za sustinskom reformom javnog sektora patimo od povratka parlamentarizma u zemlju Srbiju, a to je nekih 25 godina...

WakeUpSheeple

pre 7 godina

glasali ste - gladujte
(mare, 09. jun 2016 10:00)
Lol, ne volim vucica, ali ljude kao ti ne mogu da shvatim. MMF se pita mnogo o finansijama prezaduzenih zemalja, ipak ti i oni daju pare pa im se moze, jer zele da ih vratis. Bilo ko da je dosao na vlast bi morao da slusa. Ako ne zelis da te smara MMF onda rezi troskove plate penzije zaposlene u javnom sektoru ili povecati prihode kroz akcize poreze itd. Ako mislis da neko ne bi slusao mmf onda zivis u zabludi i lepo je nadati se. Jednu knjigu iz opste makroekonomije otvori.

2% posto manje kakvo olaksanje

pre 7 godina

Javni sektor nas ubi,previše NE radnika tj.previse na budžetu to ne moze ni mnogo ozbiljnija i bogatija država da podnese a ne ova banana republika.A tek Plate u odnosu na privatni sektor?pa duplo su Plate bolje u javnom sektoru i državnim preduzecima a o uslovima rada kod privatnika bolje da ne pišem.Nema leba dok kod privatnika ne bude minimalac bar 500€ koji ipak nosi ovu bananu republiku...:)

Peđa

pre 7 godina

Viktor Orban je najurio ove krvopije i Mađarskoj je krenulo,Island i Irska takođe,Poljska odrađuje poslednji aranžman,...Kada naši kvazi ekonimisti,kao npr. fiskalni savet i ostala banda,prestanu da budu na platnoj listi MMF-a nama će svanuti.Tragedija jedne države je da smo prodali kompletnu energetiku,sem elektroprivrede, koja kao i NIS ide Rusima za sitne pare,jer su devedesetih rađeni za "DŽ" remonti ?erdapa I i II,Kolubare i Bajine Bašte.P rodali smo ili dali u koncesije 90% izvora pitke vode,namerno upropastili crnu metalurgiju,hemijsku i tekstilnu industriju.Ulaganja u poljoprivredu i stočarstvo kao i subvencije su svedeni na minimum pa se kao izlaz nudi prodaja zemlje strancima.Prerada hrane je već u rukama stranaca i GMO nam neumoljivo kuca na vrata.Prodali smo ljudi državno blago a u privatizovanim preduzećima radnici rade kao u feudalizmu.Postali smo kmetovi bez ičega u rođenoj zemlji.Poslodavci ucenjuju radnike jer je nezaposlenost skoro 30%,ne isplaćuju i onako mizerne plate i smešno je do suza lagati narod da su primanja 401 evro?!Večiti sindikalci rade u sprezi sa državom,sudstvo i policija ogrezli u korupciji.Strane banke sisaju i ono malo krvi što je ostalo u građanima.Srbija je propala i bankrotirala još 2008-me ali to niko ne sme da saopšti.Ne znam,osvestite se ljudi,manite se botova i sendviča,više nije bitno ko je ko i gde.Jedna država u srcu Evrope umire.

pingvince

pre 7 godina

glasali ste - gladujte
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mare, 9. jun 2016 10:00)
Da li je bolje figurativno" gladovati" godinu dve, ili ziveti na visoj nozi a onda svoja pokolenja dovesti u situaciju da istinski gladuju kad drzava ode u bankrot.Kod mene dilema ne postoji , jer nisam neprijatelj svoje dece a verujmi ni tvoje!

Vila

pre 7 godina

Za svakodnevno prezivljavanje u ovoj zemlji se bori armija nezaposlenih, kao i oni koji zive od plata i penzija od 20000 din. Ko je ove ljude ostavio na ulici, bez posla i bez sanse da zive zivot dostojan coveka ? Svi koji rade u drzavnoj sluzbi su privilegovani, to je realnost danas u Srbiji- da je posao sa pristojnom platom privilegija.

Докле демагогија?

pre 7 godina

Зашто се, упорно, одржава мит о "исплатама у приватном сектору, које су мање него у јавном"?! Сви знамо да се ради о приватницима према којима је држава и даље благонаклона када су исплате у сивој зони ("на руке") у питању.

E

pre 7 godina

Ko god zna malo da cita i pise zna i da MMF ne traze smanjenje plata i penzija nego ustede, e sad problem je naravno sto vlada nece da stedi na sebi nego na narodu tako je lakse i bolje, ali spinovanje je jedina doktorska diseritacija koju clanovi ove vlade poseduju, nikad nam gore nije bilo a oni pricaju o boljitku i dobijaju 50 procenata glasova, pa narode sam si kriv a mi ostali smo kolateralna steta

Zabrinut

pre 7 godina

O moralu i interesu MMF ekipe izlišno je komentarisati. O stručnosti svakako da ne mogu. Ali ono na šta oni računaju je da mi nismo sposobni da inteligentno racionalizujemo. U pravu su i tako nas savetuju, s ciljem da nas puste niz vodu. Ne zato što to nije ispravno, već znaju da mi u vlasti nemamo obrazovane i zdrave ljude, već članove koji znaju samo poker aparat instrukcije: veća - manja. Smanji - povećaj i plivaj s liderom, ne talasaj i pompezno najavi rešenje i zaboravi. I naravno potenciranje obrazovanja i zdravstva, jer to je okosnica zdravog društva i to je najosetljivije gde se opet saplićemo. Mudri su, nema šta.

Laza

pre 7 godina

u zakonima o smanjenju plata i penzija nema datuma do kada vaze, pa je jasna namera vlasti da to bude trajno. Cinjenica je da datuma nema, svako moze to da proveri na netu.

lauda

pre 7 godina

Verujem da ce biti ostavljen prostor da se kroz pregovore sa MMF postepeno povecavaju plate i penzije uz formiranje zdravih i odrzivih finansijksih osnova.

Ekonomista

pre 7 godina

Javni dug u Srbiji raste, ne zato sto drzava neracionalno trosi i zaduzuje se,vec zato sto stari racuni stizu na naplatu.Najveći javni dug u razvijenom svetu ima Japan. Dug Japana prelazi cifru od 220% u odnosu na BDP. Javni dug Nemacke iznosi 80% njihovog BDP.Mnogo bolji pokazatelj stanja drzavnih finansija je tekuci bilans placanja.Tekući bilans je obračun koji pokazuje da li, i koliko, javni i privatni sektor (zajedno) troše više nego što ekonomija stvara. Nas tekuci bilans pokazuje trend oporavka javnih finanija.Plate i penzije je moguce podici samo kada rast BDP to i omoguci.

Veljko

pre 7 godina

To je bilo i za ocekivati, pa ljudi budimo realni, ne mozemo postati Austrija preko noci. Procena predstavnika MMF je zadovoljavajuca za zemlju, morammo stati na stabilne noge, a ne klimave. Bolje da se strpimo i godinu i dve ako treba ali da nam deci bude bolje.

Ksenija

pre 7 godina

Preokrenuti trendove u ekonomiji izuzetno je tesko, ali je Srbiji to poslo za rukom.Neke druge vlade davno su potrosile novac iz penzionih fondova i isplacivanje penzija je stvar tekuceg priliva u budzet.To je realnost.Narod izmucen i strasno siromasan, ali odgovornost za stanje u drustvu je najvecim delom na onima koji su nakon 2000-te kreirali zakone i organizovali vlast. Sada je dobro da drzava zna sta hoce, da ima viziju, da sebi postavlja ostvarive ciljeve i radi na njihovoj realizaciji. Proci ce jos neko vreme dok i penzioneri i svi drugi gradjani u svojim novcanicima ne osete boljitak.

Lenka

pre 7 godina

U buducem periodu ekonomija ce biti pocetak i kraj svake politike.Za plate i penzije se mozi trositi samo ono sto je i zaradjeno.Cinjenica da nismo finansijski mrtvaci, govori o stepenu uspeha i umecu da se stvari u javnoj kasi preokrenu.Preokrenuti trendove u ekonomiji je izuzetno tesko, a nama je to poslo za rukom .Sa procenjenog pada BDP -0,5 do rasta od 1,5 nije uopste lako doci.Smanjen deficit u budzetskoj kasi, veca naplata PDV i prihoda od aksciza, manji trgovinski deficit,sve su to uspesi postignuti u kratkom roku. Naravno ozbiljni pomaci sto se tice rasta kapitalnih investicija,povecanja zivotnog standarda i povecanja zaposlenosti tek je potrebno ostvariti.

Artur

pre 7 godina

Ovo su samo šturi proračuni, što ne mora uvek da bude tačno. Uvek postoje realne šanse da se i ranije stvore uslovi za povećanje plata i penzija, tako da ja ovo ne bih uzimala zdravo za gotovo.

Ruzica

pre 7 godina

U drustvu se moze trositi samo onoliko koliko se zaradi.Rak rana drustva danas je visoka stopa nezaposlenih i to je mnogo veci problem od rasta zarada u javnom sektoru.Srbiji su potrebne fabrike, a ne banke i trgovinski lanci. Reforma monetarnog i finansijskog sistema preduslov je za oporavak privrede.Bez oporavka privrede nema napretka u drustvu.Danas je svako radno mesto od izuzetne vaznosti, jer podrazumeva opstanak jedne porodice u zemlji. Nezaposlenost je najveci problem drustva i prevazilazenje ovog problema bice najveci izazov za novu vladu.

Valerija

pre 7 godina

Do povecanja plata i penzija moze doci samo onoliko koliko nam bude rasla ekonomija, a ekonomija ce rasti onoliko koliko drzava bude mudro postupala.Danas drzava menja svoj pristup u ekonomiji i mnogo je aktivnija .Pronalazenje ozbiljnih strateskih partnera koji su zainteresovani za investiranje zadatak je drzave.Ona takodje mora da pomaze domacim preduzecima,da ih organizuje i udruzuje, pruza logisticku podrsku kada je pitanju izvoz.Ne moze se sve prepustiti trzistu, jer igraci na trzistu nisu ravnopravni.Da nije neophodno da se drzava mesa u privredne procese, je velika zabluda, trojanski konj neoliberalnog koncepta, koji u privilegovan polozaj stavlja velike multinacionalne korporacije u odnosu na usitnjene domace proizvodjace.

Jagoda

pre 7 godina

Nisu najveci problem u drustvu plate u javnom sektoru koje mozda nece moci da se povecavaju u narednom periodu. Prioritet u drustvu bi trebalo da bude zastita spcijalnno osetljivih kategorija , invalida ,samohranih roditelja, porodica u kojima samo jedan clan domacinstva radi.Ako zelimo solidarnost u zemlji neophodna je socijalna briga za najosetljivije delove drustva.

Boksi

pre 7 godina

tolko je Srbija danas nezavisna da joj plate odredjuje neki tamo MMF i to javno
sta je sve onda sto se ne zna?
znamo vec svi to :) nego ajde kao pravimo se da politicari nista ne rade kako im neko drugi kaze,sve ih treba osuditi za izdaju i u zatvor.

iq125

pre 7 godina

Ко има памети схватиће ове моје речи,док год Србија увози млеко,месо,кромпир и остале намирнице које може да сама произведе и заштити те исте домаће произвођаче ми нећемо бити ни Д од државе,ово је нажалост сурова реалност.

NS centar

pre 7 godina

Pa kazao je premijer da ce biti bolje za dve godine, sta je problem. Dobro, jeste to bilo pre dve godine, ali mi smo to vec zaboravili.