Petak, 03.06.2016.

18:03

Opet smo varali Ruse: Srpsko voće puno pesticida

Deset odsto kontrolisanog voća i povrća uvezenog u Rusiju sadrži nedozvoljene količine pesticida i nitrata, a poreklom su iz Srbije i Moldavije.

Izvor: Beta

Opet smo varali Ruse: Srpsko voæe puno pesticida IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

124 Komentari

Sortiraj po:

maremare

pre 7 godina

@miki mislim da si zaslepljen Rusijom kao i većina Srba. Napisao sam da to uglavnom rade Rusi što ne znači da ne rade i Srbi jer je to prilika da se dodje do brze zarade. I u Rusiji ima prevaranta koliko hoćeš tako da teza da samo Srbin hoće nekog da za..be je glupost. Mnogo vlasnika izvoznih firmi u Srbiji je ove godine otvorilo i nove firme, uvozne. Tako da vrte samo robu tj vrte novac.

duki

pre 7 godina

Mali poljoprivrednici uopste ne treba velikim kupcima da prodaju robu, nek se fokusiraju na male kupce i imace bolju prodajnu cenu. Ovakve igre su za one koji mogu da izdrze.

aleks

pre 7 godina

Dosadni ste sa aflatoksinom mrzi me vise da objasnjavam taj slucaj. Nivo je snizen u EU da se zastite od uvoza, zbog zastite svojih mlekara a ne zbog zdravlja. U celom svetu je taj visi nivo dozvoljen oduvek i u Kanadi, Americi, Rusiji, pa i kod nas do skoro, kada smo bili mali bio je taj nivo u celoj Evropi i nismo se potrovali. To je fora slobodan izvoz za njih i zarada, a uvoz zabrane nekim prigodnim propisom.

Trovach

pre 7 godina

@aleksandar...Nije problem u broju prskanja (iako mislim da je 30 nepotrebno) nego u koristenju dozvoljenih pesticida, na pravilan nacin i uz postovanje karence. Ako na pocetku jabuku prskate cesce, kada je zbog cescih kisa rizik od pojave bolesti veci, ona u drugi deo vegetacije ulazi zdravija, pa je samim tim i zastita manje zahtevna, a ono sto ste u maju i junu upotrebili do kraja septembra se totalno razgradilo.

zoran

pre 7 godina

Proizvesti povrce I voce bez trunke otrova uopste nije tako tesko. Malo se covek treba informisati to je sve. No, gramzivost ubi coveka...ubi ga .

aleksandar

pre 7 godina

u tirolskoj oblasti prskaju jabuke oko tridesetak puta....kako bi inace bila krupna i bez jedne tackice na sebi ...ova godina je nenormalna toliko je kise palo da svo jagodicasto voce mora besumucno da se prska da bi opstalo...moj cale je omanuo nekoliko prskanja u zasadu jabuke , a rezultat je taj da je jabuku zahvatila cadjava krastavost tako da jabuka nema trzisnu vrednost...poljoprivreda je u danasnje vreme ozbiljan i skup sport...

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Toliko je samodestruktivaca medju nama da je to prosto neverovatno. Sladje je zaraditi jedan dinar na prevaru i lopovluk nego milioni na pošten način. (Mladen Mladenović, 4. jun 2016 09:35)

Necu reci da pesticidi nisu zlo. "Prskanje" jeste zlo, ali je, bar za sad, *nuzno* zlo. Medjutim, mnogo vece zlo od prskanja je nepotrebno i besmisleno prskanje. Ovaj konkretan slucaj, a i mnogi drugi, nije posledica prskanja, nego nepotrebnog i besmislenog prskanja (uz poroznu kontrolu). Sad... postavite stvar u perspektivu proizvodjaca! Pesticidi su potrosni materijal. Dakle, nepotrebno i besmisleno prskanje znaci nepotrebno i besmisleno arcenje potrosnog materijala. "Prevarant" je, pre svega, prevario samog sebe. Iz neznanja, gluposti, nekompetencije, lenjosti... Ma, ko ga...

Gradjanin

pre 7 godina

Vi stvarno verujete u to da naši siromašni seljaci prskaju voće preterano preskupim pesticidima!? Pa to su i Crnogorci svojevremeno izmislili, pa se na super-laboratoriskom veštačenju pokazalo da je to samo šarena laža, ali je zato u Crnogorskom krompiru zaista i nađena ogromna količina nitrita, pa je uništen, ali to ovde nije bila ni novinska vest!
To naše voće je dobro za Zapad, ali ne i za Rusiju! Stara kominternovska mantra - ništa iz Srbije ne valja, a sve što dolazi iz Rusije je najbolje moguće - to kada Rus napravi... Srbija sada ima referentne laboratorije, i sada bi trebalo da se oglasi, proveri i traži izvinjenje!
Ovde je prigodno setiti se i aflatoksina u kukuruzu: ono što je interesantno je što se pokazalo da ga baš i nema u kukuruzu, ali ga i dalje ima u mleku i gaziranim sokovima koji se zaslađuju kukuruznim sirupom. To je nervni toksin koji usporava protok hrane kroz digestivni trakt i pospešuju rak debelog creva! Interesantno je da se kukuruzni šećer uklanja iz stočne hrane jer usporava razvoj teladi, pa se u obliku sirupa, u nekim zemljama, koristi za zaslađivanje gaziranih napitka... a u drugim za proizvodnju alkohola koji se dodaje benzinu...
Jedni odgovor koji se nameće je da se mleko kod nas u velikoj meri pravi od neispravnog mleka u prahu i to od one famozne nestašice - sećate li je se!? Prestala je svojevremeno tako što je PKB zapretio da će da izađe na tržište sa svojim mlekom i robnom markom, ali ta opasnost će sada biti rešena prodjaom PKB-a...

Diana

pre 7 godina

Ja zasadila ove godine kod mame u basti jagode, dao mi komsija zajedno sa korenom kad je presadjivao. Rodile, lepe, male, mirisne, nisam ih prskala nijednom! Nemojte kupovati na pijacama, to je uzas.
Sledece godine cu i malo paradajza i mozda papriku. Moze i na terasi, u saksijama, mali chery paradajz, lepo izgleda i ukusan je.
Na selu imamo dva sljivara, nikad nije prskano, radjaju kao lude. Jednom u nekoliko godina ne rode, da li pauziraju da se odmore :), ne znam, ali uvek je tako bilo. Kad napravis od njih pekmez, bolji nema.

Родољуб

pre 7 godina

Сељацима треба помоћи, јер су веома често необразовани. Било би добро да постоје неке службе у сваком месту које би их информисале када се чиме прска и којим количинама. Аматерски се бавим воћарством, из хобија, и стварно делује немогуће произвести воће без пар прскања годишње. Постоје препарати на бази бакра, сумпора који раде посао, а нису штетни. Инсектициди су најгори, њих гледам да не користим ако је могуће. Велик проблем је што произвођачи упорнона амбалажи наводе на колико хектара иде неки препарат, а не на колико литара воде. На пример "4 литре на хектар". Мени то не значи ништа ако хоћу да опрскам 100 стабала, рецимо. Напишите у колико воде се раствара паковање препарата, јел толико тешко? И ово збуњује сељаке, па кркну свега мало више "за сваки случај".

Aldebaran

pre 7 godina

Ми у ствари треба да будемо захвални на овоме и Русима и сваком другом ко нам "лупи шамар" због оваквих ствари, јер је то једини начин да се и у нашој земљи пооштри контрола. У супротном ће нас потровати људи лакоми на зараду.
(Pantagruel, 4. jun 2016 06:19)

Mogu Rusi i svi ostali, ne samo da nam lupaju šamare, nego da nas mlate ko vola u kupusu, pa opet nećemo ništa razumeti i opet ćemo kukati o nekavim zapadnim zaverama protiv srpstva i pravoslavlja i tražiti izgovore u bombardovanju i osiromašenom uranijumu.

Ali namerno niko neće hteti da vidi vezu imeđu povećanja kancerogenih oboljenja i naše omaće "zdrave hrane" kojom nas truju naši domači srpski seljaci, na koje smo toliko ponosni!

A na sav taj murdarluk, neodgovornost i sklonost seljaka ka prevari, nadovezuje se neodogovorna i nesposobna država kojoj je zdravlje građana na poslednjem mestu. Na primeru aflatoksina u mleku videli smo vrlo lepo kako nas država "štiti". Zašto bi bilo drugačije s voćem, povrćem, mesom i drugim namirnicama!

Kad se nešto otkrije i dođe do skandala prigusti, samo okriviš Amerikance, Zapad, Vatikan, masone, iluminate, osiromašeni uranijum i nemaš problema, glupa masa će sve 'ladno progutati!

Milan Nis

pre 7 godina

Nije toliki problem u prskanju,to svi rade.Problem je u KARENCI,koju niko u Srbiji ne postuje i sto je jos gore NIKO NE KOTROLISE.Mom prijatelju su stradale pcele,a komsija mu objasnjava ne znajuci za to,kako on,ako pise na kutiji jedan cep na 500 l vode,on za svaki slucaj stavi 2,pa nece on to da jede,za svoju familiju ima on svoju basticu.

džabe izbori

pre 7 godina

Niste svesni šta jedete! Robu na pijaci niko ne kontroliše, dok u svim marketima ima kontrole na ostatke pesticida, ali je norma previsoka. Samo uporedite izgled voća i povrća na pijaci i u marketima i biće vam jasno. Ne, nije to zato što "seljak zna da proizvede, a maketi nas samo pljačkaju " već zato što manji proizvođači orijentisani na domaće tržište koriste hormone u nemoralnim kolicimama, pa imate jagode kao pesnica i zelenu salatu veličine žbuna. Naša jedina šansa je izvoz za Rusiju, ali ne znam kako rusima nije muka od biber crepa na dnu gajbe, odozgo u gajbi poređane ekstra robe, a ispod sva trula.. Na kraju će nam rusi zavesti gori embargo nego eu, pa ćemo se gađati jabukama i grejati na posečena stabla ostalog voća, jer na eu trzistunemamo šta da tražimo sa 80% naše proizvodnje. Ova država da ima sluha sama bi kontrolisala izvozni kvalitet

goran stefanovski

pre 7 godina

Strasno je sta nam rade. Ko ce da edukuje poljoprivredne proizvodjace kad oni ne veruju nikome.
Dosta sam na internetu surfujem istrazujem. Pratim redovno sve poljoprivredne emisije ima ih sijaset. I ono sto mi upada u oci je da su najegresivniji prodavci pesticida - pune su emisije reklama. Nije ni cudo.

maremare

pre 7 godina

To nije Srpsko voće, nemoj da ste naivni. Zbog sankcija EU prema Rusiji Poljaci su izgubili ogromno trziste u Rusiji.Do juče se uvozila Poljska jabuka i odmah se izvozila za Rusiju. To mahom rade Rusi koji žive u Srbiji i imaju dobre veze da je prodaju u Rusiji. Naši su tu samo marionete a najveću štetu trpi zemlja Srbija jer je u papirima ona izvoznica.

Trovach

pre 7 godina

Nasi seljaci ne zele da citaju uputstva. Pored toga, moram cesto sve da im "sazvacem" i da izracunam dozu za zeljenu kolicinu vode. Malo njih postuje karencu, dok ih je jako puno i nepismeno, pa se pravdaju kako su "sitna slova na uputstvu".

uskee1512

pre 7 godina

Pošto radim u polj.apoteci svedok sam toga da narod boli uvo i da prskanje voća i povrćanja teče skroz nemarno i nekontrolisano!Ne trebaju nama neprijatelji,dovoljni smo sami sebi!
Al ostali nisu ludi zato sve to neće ni da kupuju od nas

goran

pre 7 godina

A sta je s nasim narodom?! Boze,sta mi jedemo i cime nas sve truju proizvodjaci?! Jedemo voce misleci da je nesto najzdravije, a zapravo hranimo se otrovima. Zato i ima toliko bolesnih od raka! Sta rade nesposobni trutovi u Ministarstvu poljoprivrede i sanitarnoj inspekciji?! Da li oni namerno zatvaraju oci pred tom pojavom?!

devla

pre 7 godina

Uz dužno poštovanje izuzecima stvarno smo katastrofa. U svim segmentima uključujući i "modernog" srpskog seljaka. Supruga i ja se sad prisećamo pre 20-ak dana u Vinči kod Topole kupili smo jagode koje su se non stop osećale na benzin. Isprva nam se činilo a sad nažalost znamo šta je. Katastrofa...sami sebe trujemo a posle se pitamo zašto toliko kancera i sl...Strašno

Iva

pre 7 godina

Zato ja verujem pre u GMO, nego srpskom proizvodjacu!
Moji seljaci su pre 30 godina radili u fabrici, nista svoje nisu prskali jer su proizvodili samo za svoje potrebe, prinos je bio los naravno... Ostali seljaci - proizvodjaci iz kraja su jos tada dolazili kod mojih da kupuju voce i povrce za sopstvene potrebe, jer su bili svesni koliko i cime su sve prskali za prodaju.
To je bilo mnogo pre organskog i GMO-a, oni su jos tad bili svesni otrova, a mi se danas palimo je nase zdravije od nekog GMOa...

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

И опет су Срби сами себе зезнули...Али, нисмо ми криви-крив је наш менталитет.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Nastavlja se naš pogubni odnos prema poslu. Toliko je samodestruktivaca medju nama da je to prosto neverovatno. Sladje je zaraditi jedan dinar na prevaru i lopovluk nego milioni na pošten način. Još uvek robujemo onim klišeima stvorenim na zapadu o "priglupim" Rusima koji piju antifriz i jedu otpad. To je ljudi moji propaganda, vrsta specijalnog rata Zapada koji traje, sa namerom da se izazovu negativne posledice po Ruse a ne po nas. Vreme je da se naši poljopricrednici opamete i nauče šta se sme a šta ne. Koja su sredstva i kada dozvoljena. Bahatim ponašanjem i prskanjem, kada se kome prohte, uništavamo voće, povrće, insekte, posebno one korisne poput pčela, čime uništavamo i sebe ali toga nismo svesni. Mi osećamo samo pendrek i novčane kazne, ostalo je sve van naših mentalnih mogućnosti. Imamo toliko komunalnih policajaca, koji se bave "triper" poslovima po Beogradu, izigravajući "pretorijance" neke od vladajućih oligarhija, umesto da se razmile po selima i kontrolišu zagadjenje zemljišta i vodotokova. I, šta je sledeći korak? Kome ćemo prodavati jagode i jabuke sledeće godine? Opet će nam biti krivi Rusi, koji ne cene našu privrženost, zar ne?

Dejan

pre 7 godina

Često prolazim kroz jednu pijacu u Novom Beogradu. Ne pamtim da su ikada gotovo svi nudili tako velike jagode, kao ove godine - k'o kruške. Razumem ja da se poljoprivredna tehnologija razvija i da su prinosi sve veći, ali ovde stvarno nešto nije u redu. Ko zna šta jedemo?

nacija glupih

pre 7 godina

Od sad kupujem samo uvozno, nek propadne poljoprivreda nek opustose sela, bas me briga. Ako razmisljaju kratkorocno tako ce i da im bude.

Svaštojed

pre 7 godina

Neka vrate tu robu. Poješćemo je mi. Ovde inspekcija (ako je ima) nije tako stroga.
Šta jednom Srbinu mogu nauditi neki pesticidi. Mi to smatramo kao dodatak jelima, da bi ista bila ukusnija.

Ma nismo mi...

pre 7 godina

Nije to voce iz srbije.. nemamo mi ni za nas. Jer ce nasa drzava i to da unisti. To je voce najvise iz italije i bugarske. Ovde se samo prepakuje i pravac Rusija. Mi smo svercerska drzava gora nego u vreme Slobodana Milosevica!!
(bumerang, 3. jun 2016 21:41)

Vidite, cak da ste u pravu, kako je onda moguce da toliko otrovno voce bude uvezeno u Srbiju? Da prodje domacu kontrolu prilikom uvoza. Pa onda jos jednom prodje domacu kontrolu tokom izvoza? Jedna drzava ima takve kontrole, ali Srbija uistinu i nije drzava, vec paradrzavna grupa ljudi koji bezglavo i haoticno pokusavaju da prezive uz mucke i muljavinu.
U selu u kome sam bio prosle godine, u Banatu, ljudi prosipaju najgore pesticide u samom selu, da ne bi kosili travu na soru pred kucom, a ispod im je bunar iz kog se vodi voda i za zalivanje i za stoku. Peopast.

cika pera

pre 7 godina

To uopste nije nase voce. Sverc komerc. Posle su nam svi krivi kad popijemo packu... Stare smo mi vucibatine. Problem je sano sto to vise ne prolazi.

Adam

pre 7 godina

Moj ujak je poljoprivrednik i nikada ništa sto gaji nije prskao i punio hemikalijama. Ima ozbiljnu količinu zemlje, previše posla i ne može da preživi. Od toga što odgaji ništa nema za prodaju, sve prakticno pojede porodica. Ako mislite da je to rešenje, nije. Muči se decenijama a ja ne znam coveka koji više radi.

mile

pre 7 godina

Ziva istina.Ne grese Rusi.Cesto imam prilike da cujem licno od ljudi vocara da ne postuju zastitara sta im kaze u apoteci nego seljak je najpametniji,sta da mi prica neki klinac kad ja obradjujem 50 godina voce,ja najbolje znam.Eeee bas zbog tog naseg Srpsgog mentaliteta kako sve znamo a skolovani ne znaju nista i treba da nam zabrane da nista ne izvozimo.Stvar je u tome da seljak sve najbolje zna a skolovani ne znaju nista.Da postuju sta im se kaze od strane strucne sluzbe ne bi bilo ovih problema jer mi imamo veoma kvalitetno podnevlje za uzgoj raznih kultura ali naopako,seljak doda jos koju litru na 10000 vode pesticida,pa doda jos jedno prskanje iako ne treba,ma nece da mu nista fali.E sad nek se pobune ako smeju.Sami su krivi.
Nemojte da Vas cudi ako jednom krene inpekcija u nasim prehrambenim pogonima,da vidite tek tu cega sve ima.Mi se polako ali sigurno trujemo kao nacija.Samo da je jeftino,nema veze za zdravlje.

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Pa ko jos kupuje jagode, ne bih ni za 1 din, a kamoli za 200!
Jabuke i dr voće makar možeš da opereš, oljuštiš...

Milan-Indjija

pre 7 godina

Nikada nisam bio privrzen Rusiji, ali sa ovom konstatacijom se slazem 100%. Pogotovo jer sam iz "te struke" i poznajem nacin rada srpskih zemljoradnika, vocara i povrtara. Toliko utrosenih pesticida, a tretiranih bez ikakve mere i znanja, prestavljaju jednu ortovnu bombu za coveciji organizam. O karencama u Srbiji se odavno ne vodi racuna, pa se povrce i voce tretira "juce", a danas je vec na meniju ili u prodaji. Naravno, preparati sa kratkom karencom su skuplji, pa se zato kupuju ovi sa duzom, a rok se ne postuje. Znaci da skrtatim pricu! Tvrdnja Rusa je potpuno ispravna i tacna. To sto u Srbiji kao i za sve, niko ne vodi racuna, nas je problem. Sada neka opet pisu "strucnjaci" o nekoj teoriji zavere istoka, zapada, iluminata... i neka se jos vise zaglupljuju.

Mirkić

pre 7 godina

Moji rođaci se bave proizvodnjom voća, pa sam imao prilike da vidim i čujem kako se to tretira i koliko raznim preparatima, a što je najbitnije njihov bahat odnos prema tome. Apsolutno ih ne zanima da li truju nekoga ili ne. Njima je bitno da jabuka itd bude lepa dok se ne proda. Iznose na pijacu voće koje je prethodnih dan dva prskano. I svesni su da truju nečiju decu, nije da nisu edukovani. Dok svojoj deci kući ne daju da jedu to voće jer je prskano. Od tada više ne jedem jabuke i jagode uopšte. A vi dragi rođaci mi se gadite!!!

seljak

pre 7 godina

Nemas pojma, pre mesec dana u Sremu ovi "arapi" (ex Rudnap) tek radili sortiranje i pakovanje onog sto je ubrano jesenas...
(pravi ko diplome, 3. jun 2016 23:50)
Pomesao si ti srpskog seljaka i srpske tajkune. A ovde se pljuje seljak kako truje narod. Seljak nema ulo hladnjace da odrzi jabuku do maja meseca.Rudnap Agrar podigao oko 500 hektara jabuke sa sadnim materjalom iz Italije. Ako je to srpski seljak, onda blago nama.

Vasilije Pavkovic

pre 7 godina

jedan od najunosnijih biznisa je otvaranje poljoprivrdnih apoteka ,bukvalno investicuja se ispalti prve godine,to vam sve govori sta i koliko jedemo naravno postoje preparati koji su odobreni za Rusku federaciju a postoje i oni ispod tezge za domacu proizvodnju,a svima lepo i kontroli i prodavcima i ovima sto psle lece od raka...Sami sebi smo dovoljni unistitelji...

Bizarni kaktus

pre 7 godina

To je isto voće i povrće koje i mi jedemo. Kod nas nema provere kakvim djubrivom, u kojim količinama i u koje doba godine poljoprivrednici prihranjuju biljke. Sve je to samo lepo na oko, a štetno za organizam. Ali opet... kada vidim šta jedu ostali Evropljani i Amerikanci (lično iskustvo) nekako mi drago...

Picard

pre 7 godina

Normalne zemlje vode računa šta im narod jede, samo mi trujemo decu zarad materijalne koristi i prinosa, a nadležni organi uzimaju uzorke sa kvantaša jednom godišnje. Užas

Pantagruel

pre 7 godina

Ми у ствари треба да будемо захвални на овоме и Русима и сваком другом ко нам "лупи шамар" због оваквих ствари, јер је то једини начин да се и у нашој земљи пооштри контрола. У супротном ће нас потровати људи лакоми на зараду.

nikola

pre 7 godina

Postoji global gep standard sa preko dvesta kontrolnh tacaka koji je uveden u 165 zemalja sveta u te kontrolne tacke spadaju i kojim pesticidima moze da se tretiraju kulture , taj problem ce se resiti za pet
minuta.Najveci problem ce biti voda za navodnjavanje koja mora da bude druge kategorije a to je stvar ekologije i nekaznjavanja zagadjivaca.

Stojance Angelovski

pre 7 godina

Gde je nasa sanitarna inspekcija i sta radi? Ovo je prvi genocid sopstvenoog naroda jer je sracunat unapred iako se zna kako nekontrolisano koriscenje pesticida utice na zdravlje cele populacije. Svi koji su krivi u ovom lancu "tihih ubica" treba na sud i drasticno ih kazniti. Gde je Lekarske komora da obavesti javnost cime nas truju proizvodjaci i uvoznici hrane, sat o tome misli Ministarstvo zdravlja. Kakvo ce nam potomstvo biti? Sigurno ne zdravo. Vise nemam reci sem da kazem da zivimo u nenormalnoj drzavi i da ce nam deca i unuci biti sve samo ne normalno zdravi.

Nenad

pre 7 godina

Seljake ubedjuju da vise nista ne moze da rodi ako se ne prska non stop, tipa jednom nedeljno. Svako ko je bio jednom u njivi zna sta to znaci, to je toliko smrdljivo, ne moze da se dise od hemikalija.
(Nevena, 03. jun 2016 22:10

Ma o cemu ti pricas? Ja u dvoristu gajim paradajz , par godina vec i nikad nisam prskao a radja solidno. 50 sadnica i dovoljno je za celu porodicu, do jeseni. Klinci ih beru kao jabuke i jedu, zdravo i ukusno povrce. Ljudi, sadnica je 20 dinara, pa u saksijama u stanu mozete da gajite, zaliva se jednom u tri dana. Nemojte da se trujete i kupujete na pijaci...

flora

pre 7 godina

Imati pesticide na vocu i povrcu, znaci da nisu modifikovani vec organski. Plodove samo jako dobro oprati ili oljustiti koru i zbog pesticida i zbog higijene. Gmo plodovi ne trebaju pesticidi, jer su oni vec hemijski unapredjeni da se razvijaju po odredjenom diktatu i da se stite od insekata. Ne pistoji nista organski, jer bi bili unisteni cas posla. To jedino sami u svojoj basti mozete da kontrolisete. Savet: Peri 5x, jedi 1x.

Stevan

pre 7 godina

Kome smeta jak srbski seljak?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (g, 3. jun 2016 19:46)

Živim na selu, na 5-10 min. kolima od grada ali ipak selo. I ovde a i u okolnim selima, ljudi se dele na one koji se bave poljoprivredom i žive samo od toga i one koji se ne bave poljoprivredom ili im je to sekundarno zanimanje a bave se nekim privatnim poslom ili rade u firmi. Ispred prodavnice po čitav dan sede i ispijaju pivo upravo oni koji se bave poljoprivredom, njihovi traktori više radnih sati imaju ispred prodavnice i kafane nego na njivi. Ja ne znam da li srpski poljoprivrednik ima višak para za bacanje ili višak vremena, ali znam da se tako niti jedan posao ne može raditi uspešno, pa stoga ne treba da se žale. Kad krenu da rade 10 sati dnevno, da se usavršavaju i rade posao u korak sa vremenom i modernim tehnologijama, da se edukuju, idu na seminare i nauče kako se posao radi PRAVILNO, a ne onako kako je njihov deda nekad radio, možda će i biti jaki.

pravi ko diplome

pre 7 godina

Nasa jabuka je odavno rasprodata. Pre ce biti da se radi reeksport na veliko
(seljak, 3. jun 2016 22:24)
Nemas pojma, pre mesec dana u Sremu ovi "arapi" (ex Rudnap) tek radili sortiranje i pakovanje onog sto je ubrano jesenas...

Trajko

pre 7 godina

Ju, a sta fali domacem Srbskom pesticidu? Pre cu to da jem, nego one organik splacine sa truli zapad. A Rusi, smeta im sad pesticid a onomad potrovali celu Evropu sa Cernobil, jos osećamo posledicu. Bolje nek čutu!

joca

pre 7 godina

Srbija nije sposobna da izvozi voce i povrce ,i to sto izveze cista bruka !Nije Ruska inspekcija kao nasa da ne vodi racuna o zdravlju nacije !!!!

Nevena

pre 7 godina

Moj otac je poljoprivrednik, zivi na selu. Kaze da ljudi koji se bave poljoprivredom, koriste nenormalne kolicine tih otrova. Mnogo vise nego sto bi treba. Moj otac je paradajz oprskao jednom, Niko mu ne verujem da je rodio. Seljake ubedjuju da vise nista ne moze da rodi ako se ne prska non stop, tipa jednom nedeljno. Svako ko je bio jednom u njivi zna sta to znaci, to je toliko smrdljivo, ne moze da se dise od hemikalija.

Jovana

pre 7 godina

Pre nekoliko dana su mi ušle 3-4 pčele u kuću. Pošto su se vrtele oko zavese, nisam ih dirala. Nije prošlo ni sat vremena, pale su na pod i uginule. Pretpostavljam da je neko iz komšiluka prskao nešto od voća u dvorištu i samim tim otrovao pčele koje su pokušale da pobegnu ali su nažalost uginule. Nemam reči da opišem kakva katastrofa i nekultura i sebičluk vladaju u ovoj našoj zemlji. Nema gorih od nas.

bumerang

pre 7 godina

Nije to voce iz srbije.. nemamo mi ni za nas. Jer ce nasa drzava i to da unisti. To je voce najvise iz italije i bugarske. Ovde se samo prepakuje i pravac Rusija. Mi smo svercerska drzava gora nego u vreme Slobodana Milosevica!!

Ha

pre 7 godina

Naša posla. Uvek je sve naše bilo prepuno pesticida jer smo neradnici i veliki biznismeni.

U prevodu - lakomi i osradnji. Sramota ali tako je.

Čovek sa mesecom u oku

pre 7 godina

U Srboji postoji sistem praćenja i predviđanja pojave štetočina u poljoprivrednoj (biljnoj ) proizvodnji i način pravilnog suzbijanja. Prognozno izveštajna služba zaštite bilja Republike Srbije na čelu sa dr. Dragicom Janković je nešto što je u srpskoj poljoprivredi najbolje. Ovako detaljan sistem ne poseduju ni mnogo razvijenije zemlje od naše (verujte na reč!). Problem je što našeg seljaka niko ne uslovljava da ovo prati niti da se pridržava propisanih i preporučenih mera pa nam se na kraju desi ovako nešto, a bojim se da će se i dalje dešavati...Na kraju, ali u stvari na početku, postavlja se pitanje šta mi jedemo? ! Pogledajte sajt Prognozno izveštajne službe na www.pisvojvodina.com

Vlajko

pre 7 godina

A posle će da bude eto vam Rusi. Za sve smo sami krivi. Posle će da kukaju kada ne budu mogli da izvezu a ovde će prodavati upola cene jer će tržište biti zatrpano. Ujedaće se ali kasno, vole Srbi da poture i podvale i da pričaju da su to od Turaka naučili.

sasa

pre 7 godina

Potrovali smo tone ptica i pcela... na putu smo da pobijemo sve sto moze da oprasi cvet i oplodi biljku, a nama trebaju kritike i packe iz nekog (bilo kakvog) inostranstva da se pojavi informacija o izzivljavanju na zivotnoj sredini i da se ljudi zapitaju sta jedu...

mln

pre 7 godina

Da, da... Svi znamo da se trujemo, a na pijaci i u marketima svi traze jagodu velicine jabuke, a jabuku koja nema niti jednu "flekicu" na sebi ili ne daj Boze sitnu i nepravilnog oblika.

артиљерац

pre 7 godina

Русија има најстроже фитопатолошке прописе на свету.И то се добро зна.Не може нико да каже:Нисмо знали.Мада незнање не оправдава.
Руси су 2013 вратили САД брод са 25 000 тона смрнуте свињетине јер
је имала више антибиотика и хормона од прописаних количина.Није било
разговора.Вози кући.Можемо да потпишемо какве год хоћеш политичко-
економске споразуме,али прописи се морају поштовати.

panke

pre 7 godina

to je problem nas kao naroda generalno... nijedan posao nećemo da odradimo kako valja, kako treba, nego samo gledamo kako nekog da zakinemo, da mu nanesemo štetu... svaki posao otaljamo, i niko zbog toga neće da radi sa nama... svi nas gledaju kao prevarante. svugde se u svetu voće prska pogotovo ono koje se izvozi, a mi prskamo, pa kada pojedeš to voće odmah zakaži ispiranje... ja imam vikendicu, imam svašta od voća i ništa ne prskam, jer držim za sebe i porodicu i zato mogu tako. ali ako već prskas, prskaj, ali nemoj zalivati to voće i povrće tim otrovima

Switch

pre 7 godina

Nista neobicno ,ovo je izrazito kisovita godina ,nije bilo dovoljno svijetlosti i nitrati iz djubriva ostaju u plodu , a jabuka se inace tretira najmanje 20 puta godisnje,pa ko voli nek izvoli..

Drmr

pre 7 godina

Sami smo sebi najveci neprijatelji i posle krivite Nato kako je kriv zbog sve veceg obolevanja od karcinoma...a mi sami sebe trujemo.E Srpski narodu...

znalac

pre 7 godina

kakvi smo ma.muni, nemam reci. Ovako nesto se nikad ne bi desilo Nemcu, Svajcarcu jer drzava stoji iza potpisane drklaracije o hrani. Sramota, nikad nam nece biti bolje

znalac

pre 7 godina

kakvi smo ma.muni, nemam reci. Ovako nesto se nikad ne bi desilo Nemcu, Svajcarcu jer drzava stoji iza potpisane drklaracije o hrani. Sramota, nikad nam nece biti bolje

Drmr

pre 7 godina

Sami smo sebi najveci neprijatelji i posle krivite Nato kako je kriv zbog sve veceg obolevanja od karcinoma...a mi sami sebe trujemo.E Srpski narodu...

panke

pre 7 godina

to je problem nas kao naroda generalno... nijedan posao nećemo da odradimo kako valja, kako treba, nego samo gledamo kako nekog da zakinemo, da mu nanesemo štetu... svaki posao otaljamo, i niko zbog toga neće da radi sa nama... svi nas gledaju kao prevarante. svugde se u svetu voće prska pogotovo ono koje se izvozi, a mi prskamo, pa kada pojedeš to voće odmah zakaži ispiranje... ja imam vikendicu, imam svašta od voća i ništa ne prskam, jer držim za sebe i porodicu i zato mogu tako. ali ako već prskas, prskaj, ali nemoj zalivati to voće i povrće tim otrovima

Nevena

pre 7 godina

Moj otac je poljoprivrednik, zivi na selu. Kaze da ljudi koji se bave poljoprivredom, koriste nenormalne kolicine tih otrova. Mnogo vise nego sto bi treba. Moj otac je paradajz oprskao jednom, Niko mu ne verujem da je rodio. Seljake ubedjuju da vise nista ne moze da rodi ako se ne prska non stop, tipa jednom nedeljno. Svako ko je bio jednom u njivi zna sta to znaci, to je toliko smrdljivo, ne moze da se dise od hemikalija.

артиљерац

pre 7 godina

Русија има најстроже фитопатолошке прописе на свету.И то се добро зна.Не може нико да каже:Нисмо знали.Мада незнање не оправдава.
Руси су 2013 вратили САД брод са 25 000 тона смрнуте свињетине јер
је имала више антибиотика и хормона од прописаних количина.Није било
разговора.Вози кући.Можемо да потпишемо какве год хоћеш политичко-
економске споразуме,али прописи се морају поштовати.

Jovana

pre 7 godina

Pre nekoliko dana su mi ušle 3-4 pčele u kuću. Pošto su se vrtele oko zavese, nisam ih dirala. Nije prošlo ni sat vremena, pale su na pod i uginule. Pretpostavljam da je neko iz komšiluka prskao nešto od voća u dvorištu i samim tim otrovao pčele koje su pokušale da pobegnu ali su nažalost uginule. Nemam reči da opišem kakva katastrofa i nekultura i sebičluk vladaju u ovoj našoj zemlji. Nema gorih od nas.

joca

pre 7 godina

Srbija nije sposobna da izvozi voce i povrce ,i to sto izveze cista bruka !Nije Ruska inspekcija kao nasa da ne vodi racuna o zdravlju nacije !!!!

sasa

pre 7 godina

Potrovali smo tone ptica i pcela... na putu smo da pobijemo sve sto moze da oprasi cvet i oplodi biljku, a nama trebaju kritike i packe iz nekog (bilo kakvog) inostranstva da se pojavi informacija o izzivljavanju na zivotnoj sredini i da se ljudi zapitaju sta jedu...

mln

pre 7 godina

Da, da... Svi znamo da se trujemo, a na pijaci i u marketima svi traze jagodu velicine jabuke, a jabuku koja nema niti jednu "flekicu" na sebi ili ne daj Boze sitnu i nepravilnog oblika.

Switch

pre 7 godina

Nista neobicno ,ovo je izrazito kisovita godina ,nije bilo dovoljno svijetlosti i nitrati iz djubriva ostaju u plodu , a jabuka se inace tretira najmanje 20 puta godisnje,pa ko voli nek izvoli..

Ha

pre 7 godina

Naša posla. Uvek je sve naše bilo prepuno pesticida jer smo neradnici i veliki biznismeni.

U prevodu - lakomi i osradnji. Sramota ali tako je.

Vlajko

pre 7 godina

A posle će da bude eto vam Rusi. Za sve smo sami krivi. Posle će da kukaju kada ne budu mogli da izvezu a ovde će prodavati upola cene jer će tržište biti zatrpano. Ujedaće se ali kasno, vole Srbi da poture i podvale i da pričaju da su to od Turaka naučili.

bumerang

pre 7 godina

Nije to voce iz srbije.. nemamo mi ni za nas. Jer ce nasa drzava i to da unisti. To je voce najvise iz italije i bugarske. Ovde se samo prepakuje i pravac Rusija. Mi smo svercerska drzava gora nego u vreme Slobodana Milosevica!!

Čovek sa mesecom u oku

pre 7 godina

U Srboji postoji sistem praćenja i predviđanja pojave štetočina u poljoprivrednoj (biljnoj ) proizvodnji i način pravilnog suzbijanja. Prognozno izveštajna služba zaštite bilja Republike Srbije na čelu sa dr. Dragicom Janković je nešto što je u srpskoj poljoprivredi najbolje. Ovako detaljan sistem ne poseduju ni mnogo razvijenije zemlje od naše (verujte na reč!). Problem je što našeg seljaka niko ne uslovljava da ovo prati niti da se pridržava propisanih i preporučenih mera pa nam se na kraju desi ovako nešto, a bojim se da će se i dalje dešavati...Na kraju, ali u stvari na početku, postavlja se pitanje šta mi jedemo? ! Pogledajte sajt Prognozno izveštajne službe na www.pisvojvodina.com

pravi ko diplome

pre 7 godina

Nasa jabuka je odavno rasprodata. Pre ce biti da se radi reeksport na veliko
(seljak, 3. jun 2016 22:24)
Nemas pojma, pre mesec dana u Sremu ovi "arapi" (ex Rudnap) tek radili sortiranje i pakovanje onog sto je ubrano jesenas...

Trajko

pre 7 godina

Ju, a sta fali domacem Srbskom pesticidu? Pre cu to da jem, nego one organik splacine sa truli zapad. A Rusi, smeta im sad pesticid a onomad potrovali celu Evropu sa Cernobil, jos osećamo posledicu. Bolje nek čutu!

Milan Nis

pre 7 godina

Nije toliki problem u prskanju,to svi rade.Problem je u KARENCI,koju niko u Srbiji ne postuje i sto je jos gore NIKO NE KOTROLISE.Mom prijatelju su stradale pcele,a komsija mu objasnjava ne znajuci za to,kako on,ako pise na kutiji jedan cep na 500 l vode,on za svaki slucaj stavi 2,pa nece on to da jede,za svoju familiju ima on svoju basticu.

Trovach

pre 7 godina

Nasi seljaci ne zele da citaju uputstva. Pored toga, moram cesto sve da im "sazvacem" i da izracunam dozu za zeljenu kolicinu vode. Malo njih postuje karencu, dok ih je jako puno i nepismeno, pa se pravdaju kako su "sitna slova na uputstvu".

džabe izbori

pre 7 godina

Niste svesni šta jedete! Robu na pijaci niko ne kontroliše, dok u svim marketima ima kontrole na ostatke pesticida, ali je norma previsoka. Samo uporedite izgled voća i povrća na pijaci i u marketima i biće vam jasno. Ne, nije to zato što "seljak zna da proizvede, a maketi nas samo pljačkaju " već zato što manji proizvođači orijentisani na domaće tržište koriste hormone u nemoralnim kolicimama, pa imate jagode kao pesnica i zelenu salatu veličine žbuna. Naša jedina šansa je izvoz za Rusiju, ali ne znam kako rusima nije muka od biber crepa na dnu gajbe, odozgo u gajbi poređane ekstra robe, a ispod sva trula.. Na kraju će nam rusi zavesti gori embargo nego eu, pa ćemo se gađati jabukama i grejati na posečena stabla ostalog voća, jer na eu trzistunemamo šta da tražimo sa 80% naše proizvodnje. Ova država da ima sluha sama bi kontrolisala izvozni kvalitet

uskee1512

pre 7 godina

Pošto radim u polj.apoteci svedok sam toga da narod boli uvo i da prskanje voća i povrćanja teče skroz nemarno i nekontrolisano!Ne trebaju nama neprijatelji,dovoljni smo sami sebi!
Al ostali nisu ludi zato sve to neće ni da kupuju od nas

Diana

pre 7 godina

Ja zasadila ove godine kod mame u basti jagode, dao mi komsija zajedno sa korenom kad je presadjivao. Rodile, lepe, male, mirisne, nisam ih prskala nijednom! Nemojte kupovati na pijacama, to je uzas.
Sledece godine cu i malo paradajza i mozda papriku. Moze i na terasi, u saksijama, mali chery paradajz, lepo izgleda i ukusan je.
Na selu imamo dva sljivara, nikad nije prskano, radjaju kao lude. Jednom u nekoliko godina ne rode, da li pauziraju da se odmore :), ne znam, ali uvek je tako bilo. Kad napravis od njih pekmez, bolji nema.

Mirkić

pre 7 godina

Moji rođaci se bave proizvodnjom voća, pa sam imao prilike da vidim i čujem kako se to tretira i koliko raznim preparatima, a što je najbitnije njihov bahat odnos prema tome. Apsolutno ih ne zanima da li truju nekoga ili ne. Njima je bitno da jabuka itd bude lepa dok se ne proda. Iznose na pijacu voće koje je prethodnih dan dva prskano. I svesni su da truju nečiju decu, nije da nisu edukovani. Dok svojoj deci kući ne daju da jedu to voće jer je prskano. Od tada više ne jedem jabuke i jagode uopšte. A vi dragi rođaci mi se gadite!!!

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

И опет су Срби сами себе зезнули...Али, нисмо ми криви-крив је наш менталитет.

devla

pre 7 godina

Uz dužno poštovanje izuzecima stvarno smo katastrofa. U svim segmentima uključujući i "modernog" srpskog seljaka. Supruga i ja se sad prisećamo pre 20-ak dana u Vinči kod Topole kupili smo jagode koje su se non stop osećale na benzin. Isprva nam se činilo a sad nažalost znamo šta je. Katastrofa...sami sebe trujemo a posle se pitamo zašto toliko kancera i sl...Strašno

Pantagruel

pre 7 godina

Ми у ствари треба да будемо захвални на овоме и Русима и сваком другом ко нам "лупи шамар" због оваквих ствари, јер је то једини начин да се и у нашој земљи пооштри контрола. У супротном ће нас потровати људи лакоми на зараду.

mile

pre 7 godina

Ziva istina.Ne grese Rusi.Cesto imam prilike da cujem licno od ljudi vocara da ne postuju zastitara sta im kaze u apoteci nego seljak je najpametniji,sta da mi prica neki klinac kad ja obradjujem 50 godina voce,ja najbolje znam.Eeee bas zbog tog naseg Srpsgog mentaliteta kako sve znamo a skolovani ne znaju nista i treba da nam zabrane da nista ne izvozimo.Stvar je u tome da seljak sve najbolje zna a skolovani ne znaju nista.Da postuju sta im se kaze od strane strucne sluzbe ne bi bilo ovih problema jer mi imamo veoma kvalitetno podnevlje za uzgoj raznih kultura ali naopako,seljak doda jos koju litru na 10000 vode pesticida,pa doda jos jedno prskanje iako ne treba,ma nece da mu nista fali.E sad nek se pobune ako smeju.Sami su krivi.
Nemojte da Vas cudi ako jednom krene inpekcija u nasim prehrambenim pogonima,da vidite tek tu cega sve ima.Mi se polako ali sigurno trujemo kao nacija.Samo da je jeftino,nema veze za zdravlje.

Ma nismo mi...

pre 7 godina

Nije to voce iz srbije.. nemamo mi ni za nas. Jer ce nasa drzava i to da unisti. To je voce najvise iz italije i bugarske. Ovde se samo prepakuje i pravac Rusija. Mi smo svercerska drzava gora nego u vreme Slobodana Milosevica!!
(bumerang, 3. jun 2016 21:41)

Vidite, cak da ste u pravu, kako je onda moguce da toliko otrovno voce bude uvezeno u Srbiju? Da prodje domacu kontrolu prilikom uvoza. Pa onda jos jednom prodje domacu kontrolu tokom izvoza? Jedna drzava ima takve kontrole, ali Srbija uistinu i nije drzava, vec paradrzavna grupa ljudi koji bezglavo i haoticno pokusavaju da prezive uz mucke i muljavinu.
U selu u kome sam bio prosle godine, u Banatu, ljudi prosipaju najgore pesticide u samom selu, da ne bi kosili travu na soru pred kucom, a ispod im je bunar iz kog se vodi voda i za zalivanje i za stoku. Peopast.

Svaštojed

pre 7 godina

Neka vrate tu robu. Poješćemo je mi. Ovde inspekcija (ako je ima) nije tako stroga.
Šta jednom Srbinu mogu nauditi neki pesticidi. Mi to smatramo kao dodatak jelima, da bi ista bila ukusnija.

Milan-Indjija

pre 7 godina

Nikada nisam bio privrzen Rusiji, ali sa ovom konstatacijom se slazem 100%. Pogotovo jer sam iz "te struke" i poznajem nacin rada srpskih zemljoradnika, vocara i povrtara. Toliko utrosenih pesticida, a tretiranih bez ikakve mere i znanja, prestavljaju jednu ortovnu bombu za coveciji organizam. O karencama u Srbiji se odavno ne vodi racuna, pa se povrce i voce tretira "juce", a danas je vec na meniju ili u prodaji. Naravno, preparati sa kratkom karencom su skuplji, pa se zato kupuju ovi sa duzom, a rok se ne postuje. Znaci da skrtatim pricu! Tvrdnja Rusa je potpuno ispravna i tacna. To sto u Srbiji kao i za sve, niko ne vodi racuna, nas je problem. Sada neka opet pisu "strucnjaci" o nekoj teoriji zavere istoka, zapada, iluminata... i neka se jos vise zaglupljuju.

Dejan

pre 7 godina

Često prolazim kroz jednu pijacu u Novom Beogradu. Ne pamtim da su ikada gotovo svi nudili tako velike jagode, kao ove godine - k'o kruške. Razumem ja da se poljoprivredna tehnologija razvija i da su prinosi sve veći, ali ovde stvarno nešto nije u redu. Ko zna šta jedemo?

Stojance Angelovski

pre 7 godina

Gde je nasa sanitarna inspekcija i sta radi? Ovo je prvi genocid sopstvenoog naroda jer je sracunat unapred iako se zna kako nekontrolisano koriscenje pesticida utice na zdravlje cele populacije. Svi koji su krivi u ovom lancu "tihih ubica" treba na sud i drasticno ih kazniti. Gde je Lekarske komora da obavesti javnost cime nas truju proizvodjaci i uvoznici hrane, sat o tome misli Ministarstvo zdravlja. Kakvo ce nam potomstvo biti? Sigurno ne zdravo. Vise nemam reci sem da kazem da zivimo u nenormalnoj drzavi i da ce nam deca i unuci biti sve samo ne normalno zdravi.

Stevan

pre 7 godina

Kome smeta jak srbski seljak?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (g, 3. jun 2016 19:46)

Živim na selu, na 5-10 min. kolima od grada ali ipak selo. I ovde a i u okolnim selima, ljudi se dele na one koji se bave poljoprivredom i žive samo od toga i one koji se ne bave poljoprivredom ili im je to sekundarno zanimanje a bave se nekim privatnim poslom ili rade u firmi. Ispred prodavnice po čitav dan sede i ispijaju pivo upravo oni koji se bave poljoprivredom, njihovi traktori više radnih sati imaju ispred prodavnice i kafane nego na njivi. Ja ne znam da li srpski poljoprivrednik ima višak para za bacanje ili višak vremena, ali znam da se tako niti jedan posao ne može raditi uspešno, pa stoga ne treba da se žale. Kad krenu da rade 10 sati dnevno, da se usavršavaju i rade posao u korak sa vremenom i modernim tehnologijama, da se edukuju, idu na seminare i nauče kako se posao radi PRAVILNO, a ne onako kako je njihov deda nekad radio, možda će i biti jaki.

goran

pre 7 godina

A sta je s nasim narodom?! Boze,sta mi jedemo i cime nas sve truju proizvodjaci?! Jedemo voce misleci da je nesto najzdravije, a zapravo hranimo se otrovima. Zato i ima toliko bolesnih od raka! Sta rade nesposobni trutovi u Ministarstvu poljoprivrede i sanitarnoj inspekciji?! Da li oni namerno zatvaraju oci pred tom pojavom?!

Aldebaran

pre 7 godina

Ми у ствари треба да будемо захвални на овоме и Русима и сваком другом ко нам "лупи шамар" због оваквих ствари, јер је то једини начин да се и у нашој земљи пооштри контрола. У супротном ће нас потровати људи лакоми на зараду.
(Pantagruel, 4. jun 2016 06:19)

Mogu Rusi i svi ostali, ne samo da nam lupaju šamare, nego da nas mlate ko vola u kupusu, pa opet nećemo ništa razumeti i opet ćemo kukati o nekavim zapadnim zaverama protiv srpstva i pravoslavlja i tražiti izgovore u bombardovanju i osiromašenom uranijumu.

Ali namerno niko neće hteti da vidi vezu imeđu povećanja kancerogenih oboljenja i naše omaće "zdrave hrane" kojom nas truju naši domači srpski seljaci, na koje smo toliko ponosni!

A na sav taj murdarluk, neodgovornost i sklonost seljaka ka prevari, nadovezuje se neodogovorna i nesposobna država kojoj je zdravlje građana na poslednjem mestu. Na primeru aflatoksina u mleku videli smo vrlo lepo kako nas država "štiti". Zašto bi bilo drugačije s voćem, povrćem, mesom i drugim namirnicama!

Kad se nešto otkrije i dođe do skandala prigusti, samo okriviš Amerikance, Zapad, Vatikan, masone, iluminate, osiromašeni uranijum i nemaš problema, glupa masa će sve 'ladno progutati!

zoran

pre 7 godina

Proizvesti povrce I voce bez trunke otrova uopste nije tako tesko. Malo se covek treba informisati to je sve. No, gramzivost ubi coveka...ubi ga .

Iva

pre 7 godina

Zato ja verujem pre u GMO, nego srpskom proizvodjacu!
Moji seljaci su pre 30 godina radili u fabrici, nista svoje nisu prskali jer su proizvodili samo za svoje potrebe, prinos je bio los naravno... Ostali seljaci - proizvodjaci iz kraja su jos tada dolazili kod mojih da kupuju voce i povrce za sopstvene potrebe, jer su bili svesni koliko i cime su sve prskali za prodaju.
To je bilo mnogo pre organskog i GMO-a, oni su jos tad bili svesni otrova, a mi se danas palimo je nase zdravije od nekog GMOa...

Родољуб

pre 7 godina

Сељацима треба помоћи, јер су веома често необразовани. Било би добро да постоје неке службе у сваком месту које би их информисале када се чиме прска и којим количинама. Аматерски се бавим воћарством, из хобија, и стварно делује немогуће произвести воће без пар прскања годишње. Постоје препарати на бази бакра, сумпора који раде посао, а нису штетни. Инсектициди су најгори, њих гледам да не користим ако је могуће. Велик проблем је што произвођачи упорнона амбалажи наводе на колико хектара иде неки препарат, а не на колико литара воде. На пример "4 литре на хектар". Мени то не значи ништа ако хоћу да опрскам 100 стабала, рецимо. Напишите у колико воде се раствара паковање препарата, јел толико тешко? И ово збуњује сељаке, па кркну свега мало више "за сваки случај".

Adam

pre 7 godina

Moj ujak je poljoprivrednik i nikada ništa sto gaji nije prskao i punio hemikalijama. Ima ozbiljnu količinu zemlje, previše posla i ne može da preživi. Od toga što odgaji ništa nema za prodaju, sve prakticno pojede porodica. Ako mislite da je to rešenje, nije. Muči se decenijama a ja ne znam coveka koji više radi.

goran stefanovski

pre 7 godina

Strasno je sta nam rade. Ko ce da edukuje poljoprivredne proizvodjace kad oni ne veruju nikome.
Dosta sam na internetu surfujem istrazujem. Pratim redovno sve poljoprivredne emisije ima ih sijaset. I ono sto mi upada u oci je da su najegresivniji prodavci pesticida - pune su emisije reklama. Nije ni cudo.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Nastavlja se naš pogubni odnos prema poslu. Toliko je samodestruktivaca medju nama da je to prosto neverovatno. Sladje je zaraditi jedan dinar na prevaru i lopovluk nego milioni na pošten način. Još uvek robujemo onim klišeima stvorenim na zapadu o "priglupim" Rusima koji piju antifriz i jedu otpad. To je ljudi moji propaganda, vrsta specijalnog rata Zapada koji traje, sa namerom da se izazovu negativne posledice po Ruse a ne po nas. Vreme je da se naši poljopricrednici opamete i nauče šta se sme a šta ne. Koja su sredstva i kada dozvoljena. Bahatim ponašanjem i prskanjem, kada se kome prohte, uništavamo voće, povrće, insekte, posebno one korisne poput pčela, čime uništavamo i sebe ali toga nismo svesni. Mi osećamo samo pendrek i novčane kazne, ostalo je sve van naših mentalnih mogućnosti. Imamo toliko komunalnih policajaca, koji se bave "triper" poslovima po Beogradu, izigravajući "pretorijance" neke od vladajućih oligarhija, umesto da se razmile po selima i kontrolišu zagadjenje zemljišta i vodotokova. I, šta je sledeći korak? Kome ćemo prodavati jagode i jabuke sledeće godine? Opet će nam biti krivi Rusi, koji ne cene našu privrženost, zar ne?

Nenad

pre 7 godina

Seljake ubedjuju da vise nista ne moze da rodi ako se ne prska non stop, tipa jednom nedeljno. Svako ko je bio jednom u njivi zna sta to znaci, to je toliko smrdljivo, ne moze da se dise od hemikalija.
(Nevena, 03. jun 2016 22:10

Ma o cemu ti pricas? Ja u dvoristu gajim paradajz , par godina vec i nikad nisam prskao a radja solidno. 50 sadnica i dovoljno je za celu porodicu, do jeseni. Klinci ih beru kao jabuke i jedu, zdravo i ukusno povrce. Ljudi, sadnica je 20 dinara, pa u saksijama u stanu mozete da gajite, zaliva se jednom u tri dana. Nemojte da se trujete i kupujete na pijaci...

nacija glupih

pre 7 godina

Od sad kupujem samo uvozno, nek propadne poljoprivreda nek opustose sela, bas me briga. Ako razmisljaju kratkorocno tako ce i da im bude.

aleksandar

pre 7 godina

u tirolskoj oblasti prskaju jabuke oko tridesetak puta....kako bi inace bila krupna i bez jedne tackice na sebi ...ova godina je nenormalna toliko je kise palo da svo jagodicasto voce mora besumucno da se prska da bi opstalo...moj cale je omanuo nekoliko prskanja u zasadu jabuke , a rezultat je taj da je jabuku zahvatila cadjava krastavost tako da jabuka nema trzisnu vrednost...poljoprivreda je u danasnje vreme ozbiljan i skup sport...

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Toliko je samodestruktivaca medju nama da je to prosto neverovatno. Sladje je zaraditi jedan dinar na prevaru i lopovluk nego milioni na pošten način. (Mladen Mladenović, 4. jun 2016 09:35)

Necu reci da pesticidi nisu zlo. "Prskanje" jeste zlo, ali je, bar za sad, *nuzno* zlo. Medjutim, mnogo vece zlo od prskanja je nepotrebno i besmisleno prskanje. Ovaj konkretan slucaj, a i mnogi drugi, nije posledica prskanja, nego nepotrebnog i besmislenog prskanja (uz poroznu kontrolu). Sad... postavite stvar u perspektivu proizvodjaca! Pesticidi su potrosni materijal. Dakle, nepotrebno i besmisleno prskanje znaci nepotrebno i besmisleno arcenje potrosnog materijala. "Prevarant" je, pre svega, prevario samog sebe. Iz neznanja, gluposti, nekompetencije, lenjosti... Ma, ko ga...

Vasilije Pavkovic

pre 7 godina

jedan od najunosnijih biznisa je otvaranje poljoprivrdnih apoteka ,bukvalno investicuja se ispalti prve godine,to vam sve govori sta i koliko jedemo naravno postoje preparati koji su odobreni za Rusku federaciju a postoje i oni ispod tezge za domacu proizvodnju,a svima lepo i kontroli i prodavcima i ovima sto psle lece od raka...Sami sebi smo dovoljni unistitelji...

maremare

pre 7 godina

To nije Srpsko voće, nemoj da ste naivni. Zbog sankcija EU prema Rusiji Poljaci su izgubili ogromno trziste u Rusiji.Do juče se uvozila Poljska jabuka i odmah se izvozila za Rusiju. To mahom rade Rusi koji žive u Srbiji i imaju dobre veze da je prodaju u Rusiji. Naši su tu samo marionete a najveću štetu trpi zemlja Srbija jer je u papirima ona izvoznica.

Picard

pre 7 godina

Normalne zemlje vode računa šta im narod jede, samo mi trujemo decu zarad materijalne koristi i prinosa, a nadležni organi uzimaju uzorke sa kvantaša jednom godišnje. Užas

cika pera

pre 7 godina

To uopste nije nase voce. Sverc komerc. Posle su nam svi krivi kad popijemo packu... Stare smo mi vucibatine. Problem je sano sto to vise ne prolazi.

seljak

pre 7 godina

Nemas pojma, pre mesec dana u Sremu ovi "arapi" (ex Rudnap) tek radili sortiranje i pakovanje onog sto je ubrano jesenas...
(pravi ko diplome, 3. jun 2016 23:50)
Pomesao si ti srpskog seljaka i srpske tajkune. A ovde se pljuje seljak kako truje narod. Seljak nema ulo hladnjace da odrzi jabuku do maja meseca.Rudnap Agrar podigao oko 500 hektara jabuke sa sadnim materjalom iz Italije. Ako je to srpski seljak, onda blago nama.

Gradjanin

pre 7 godina

Vi stvarno verujete u to da naši siromašni seljaci prskaju voće preterano preskupim pesticidima!? Pa to su i Crnogorci svojevremeno izmislili, pa se na super-laboratoriskom veštačenju pokazalo da je to samo šarena laža, ali je zato u Crnogorskom krompiru zaista i nađena ogromna količina nitrita, pa je uništen, ali to ovde nije bila ni novinska vest!
To naše voće je dobro za Zapad, ali ne i za Rusiju! Stara kominternovska mantra - ništa iz Srbije ne valja, a sve što dolazi iz Rusije je najbolje moguće - to kada Rus napravi... Srbija sada ima referentne laboratorije, i sada bi trebalo da se oglasi, proveri i traži izvinjenje!
Ovde je prigodno setiti se i aflatoksina u kukuruzu: ono što je interesantno je što se pokazalo da ga baš i nema u kukuruzu, ali ga i dalje ima u mleku i gaziranim sokovima koji se zaslađuju kukuruznim sirupom. To je nervni toksin koji usporava protok hrane kroz digestivni trakt i pospešuju rak debelog creva! Interesantno je da se kukuruzni šećer uklanja iz stočne hrane jer usporava razvoj teladi, pa se u obliku sirupa, u nekim zemljama, koristi za zaslađivanje gaziranih napitka... a u drugim za proizvodnju alkohola koji se dodaje benzinu...
Jedni odgovor koji se nameće je da se mleko kod nas u velikoj meri pravi od neispravnog mleka u prahu i to od one famozne nestašice - sećate li je se!? Prestala je svojevremeno tako što je PKB zapretio da će da izađe na tržište sa svojim mlekom i robnom markom, ali ta opasnost će sada biti rešena prodjaom PKB-a...

nikola

pre 7 godina

Postoji global gep standard sa preko dvesta kontrolnh tacaka koji je uveden u 165 zemalja sveta u te kontrolne tacke spadaju i kojim pesticidima moze da se tretiraju kulture , taj problem ce se resiti za pet
minuta.Najveci problem ce biti voda za navodnjavanje koja mora da bude druge kategorije a to je stvar ekologije i nekaznjavanja zagadjivaca.

Trovach

pre 7 godina

@aleksandar...Nije problem u broju prskanja (iako mislim da je 30 nepotrebno) nego u koristenju dozvoljenih pesticida, na pravilan nacin i uz postovanje karence. Ako na pocetku jabuku prskate cesce, kada je zbog cescih kisa rizik od pojave bolesti veci, ona u drugi deo vegetacije ulazi zdravija, pa je samim tim i zastita manje zahtevna, a ono sto ste u maju i junu upotrebili do kraja septembra se totalno razgradilo.

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Pa ko jos kupuje jagode, ne bih ni za 1 din, a kamoli za 200!
Jabuke i dr voće makar možeš da opereš, oljuštiš...

Bizarni kaktus

pre 7 godina

To je isto voće i povrće koje i mi jedemo. Kod nas nema provere kakvim djubrivom, u kojim količinama i u koje doba godine poljoprivrednici prihranjuju biljke. Sve je to samo lepo na oko, a štetno za organizam. Ali opet... kada vidim šta jedu ostali Evropljani i Amerikanci (lično iskustvo) nekako mi drago...

aleks

pre 7 godina

Dosadni ste sa aflatoksinom mrzi me vise da objasnjavam taj slucaj. Nivo je snizen u EU da se zastite od uvoza, zbog zastite svojih mlekara a ne zbog zdravlja. U celom svetu je taj visi nivo dozvoljen oduvek i u Kanadi, Americi, Rusiji, pa i kod nas do skoro, kada smo bili mali bio je taj nivo u celoj Evropi i nismo se potrovali. To je fora slobodan izvoz za njih i zarada, a uvoz zabrane nekim prigodnim propisom.

maremare

pre 7 godina

@miki mislim da si zaslepljen Rusijom kao i većina Srba. Napisao sam da to uglavnom rade Rusi što ne znači da ne rade i Srbi jer je to prilika da se dodje do brze zarade. I u Rusiji ima prevaranta koliko hoćeš tako da teza da samo Srbin hoće nekog da za..be je glupost. Mnogo vlasnika izvoznih firmi u Srbiji je ove godine otvorilo i nove firme, uvozne. Tako da vrte samo robu tj vrte novac.

flora

pre 7 godina

Imati pesticide na vocu i povrcu, znaci da nisu modifikovani vec organski. Plodove samo jako dobro oprati ili oljustiti koru i zbog pesticida i zbog higijene. Gmo plodovi ne trebaju pesticidi, jer su oni vec hemijski unapredjeni da se razvijaju po odredjenom diktatu i da se stite od insekata. Ne pistoji nista organski, jer bi bili unisteni cas posla. To jedino sami u svojoj basti mozete da kontrolisete. Savet: Peri 5x, jedi 1x.

duki

pre 7 godina

Mali poljoprivrednici uopste ne treba velikim kupcima da prodaju robu, nek se fokusiraju na male kupce i imace bolju prodajnu cenu. Ovakve igre su za one koji mogu da izdrze.

Trajko

pre 7 godina

Ju, a sta fali domacem Srbskom pesticidu? Pre cu to da jem, nego one organik splacine sa truli zapad. A Rusi, smeta im sad pesticid a onomad potrovali celu Evropu sa Cernobil, jos osećamo posledicu. Bolje nek čutu!

Switch

pre 7 godina

Nista neobicno ,ovo je izrazito kisovita godina ,nije bilo dovoljno svijetlosti i nitrati iz djubriva ostaju u plodu , a jabuka se inace tretira najmanje 20 puta godisnje,pa ko voli nek izvoli..

bumerang

pre 7 godina

Nije to voce iz srbije.. nemamo mi ni za nas. Jer ce nasa drzava i to da unisti. To je voce najvise iz italije i bugarske. Ovde se samo prepakuje i pravac Rusija. Mi smo svercerska drzava gora nego u vreme Slobodana Milosevica!!

Drmr

pre 7 godina

Sami smo sebi najveci neprijatelji i posle krivite Nato kako je kriv zbog sve veceg obolevanja od karcinoma...a mi sami sebe trujemo.E Srpski narodu...

maremare

pre 7 godina

To nije Srpsko voće, nemoj da ste naivni. Zbog sankcija EU prema Rusiji Poljaci su izgubili ogromno trziste u Rusiji.Do juče se uvozila Poljska jabuka i odmah se izvozila za Rusiju. To mahom rade Rusi koji žive u Srbiji i imaju dobre veze da je prodaju u Rusiji. Naši su tu samo marionete a najveću štetu trpi zemlja Srbija jer je u papirima ona izvoznica.

mln

pre 7 godina

Da, da... Svi znamo da se trujemo, a na pijaci i u marketima svi traze jagodu velicine jabuke, a jabuku koja nema niti jednu "flekicu" na sebi ili ne daj Boze sitnu i nepravilnog oblika.

артиљерац

pre 7 godina

Русија има најстроже фитопатолошке прописе на свету.И то се добро зна.Не може нико да каже:Нисмо знали.Мада незнање не оправдава.
Руси су 2013 вратили САД брод са 25 000 тона смрнуте свињетине јер
је имала више антибиотика и хормона од прописаних количина.Није било
разговора.Вози кући.Можемо да потпишемо какве год хоћеш политичко-
економске споразуме,али прописи се морају поштовати.

panke

pre 7 godina

to je problem nas kao naroda generalno... nijedan posao nećemo da odradimo kako valja, kako treba, nego samo gledamo kako nekog da zakinemo, da mu nanesemo štetu... svaki posao otaljamo, i niko zbog toga neće da radi sa nama... svi nas gledaju kao prevarante. svugde se u svetu voće prska pogotovo ono koje se izvozi, a mi prskamo, pa kada pojedeš to voće odmah zakaži ispiranje... ja imam vikendicu, imam svašta od voća i ništa ne prskam, jer držim za sebe i porodicu i zato mogu tako. ali ako već prskas, prskaj, ali nemoj zalivati to voće i povrće tim otrovima

Beograd na vodi i buđavom lebu

pre 7 godina

Pa ko jos kupuje jagode, ne bih ni za 1 din, a kamoli za 200!
Jabuke i dr voće makar možeš da opereš, oljuštiš...

znalac

pre 7 godina

kakvi smo ma.muni, nemam reci. Ovako nesto se nikad ne bi desilo Nemcu, Svajcarcu jer drzava stoji iza potpisane drklaracije o hrani. Sramota, nikad nam nece biti bolje

Gradjanin

pre 7 godina

Vi stvarno verujete u to da naši siromašni seljaci prskaju voće preterano preskupim pesticidima!? Pa to su i Crnogorci svojevremeno izmislili, pa se na super-laboratoriskom veštačenju pokazalo da je to samo šarena laža, ali je zato u Crnogorskom krompiru zaista i nađena ogromna količina nitrita, pa je uništen, ali to ovde nije bila ni novinska vest!
To naše voće je dobro za Zapad, ali ne i za Rusiju! Stara kominternovska mantra - ništa iz Srbije ne valja, a sve što dolazi iz Rusije je najbolje moguće - to kada Rus napravi... Srbija sada ima referentne laboratorije, i sada bi trebalo da se oglasi, proveri i traži izvinjenje!
Ovde je prigodno setiti se i aflatoksina u kukuruzu: ono što je interesantno je što se pokazalo da ga baš i nema u kukuruzu, ali ga i dalje ima u mleku i gaziranim sokovima koji se zaslađuju kukuruznim sirupom. To je nervni toksin koji usporava protok hrane kroz digestivni trakt i pospešuju rak debelog creva! Interesantno je da se kukuruzni šećer uklanja iz stočne hrane jer usporava razvoj teladi, pa se u obliku sirupa, u nekim zemljama, koristi za zaslađivanje gaziranih napitka... a u drugim za proizvodnju alkohola koji se dodaje benzinu...
Jedni odgovor koji se nameće je da se mleko kod nas u velikoj meri pravi od neispravnog mleka u prahu i to od one famozne nestašice - sećate li je se!? Prestala je svojevremeno tako što je PKB zapretio da će da izađe na tržište sa svojim mlekom i robnom markom, ali ta opasnost će sada biti rešena prodjaom PKB-a...

aleks

pre 7 godina

Dosadni ste sa aflatoksinom mrzi me vise da objasnjavam taj slucaj. Nivo je snizen u EU da se zastite od uvoza, zbog zastite svojih mlekara a ne zbog zdravlja. U celom svetu je taj visi nivo dozvoljen oduvek i u Kanadi, Americi, Rusiji, pa i kod nas do skoro, kada smo bili mali bio je taj nivo u celoj Evropi i nismo se potrovali. To je fora slobodan izvoz za njih i zarada, a uvoz zabrane nekim prigodnim propisom.

joca

pre 7 godina

Srbija nije sposobna da izvozi voce i povrce ,i to sto izveze cista bruka !Nije Ruska inspekcija kao nasa da ne vodi racuna o zdravlju nacije !!!!

pravi ko diplome

pre 7 godina

Nasa jabuka je odavno rasprodata. Pre ce biti da se radi reeksport na veliko
(seljak, 3. jun 2016 22:24)
Nemas pojma, pre mesec dana u Sremu ovi "arapi" (ex Rudnap) tek radili sortiranje i pakovanje onog sto je ubrano jesenas...

Jovana

pre 7 godina

Pre nekoliko dana su mi ušle 3-4 pčele u kuću. Pošto su se vrtele oko zavese, nisam ih dirala. Nije prošlo ni sat vremena, pale su na pod i uginule. Pretpostavljam da je neko iz komšiluka prskao nešto od voća u dvorištu i samim tim otrovao pčele koje su pokušale da pobegnu ali su nažalost uginule. Nemam reči da opišem kakva katastrofa i nekultura i sebičluk vladaju u ovoj našoj zemlji. Nema gorih od nas.

flora

pre 7 godina

Imati pesticide na vocu i povrcu, znaci da nisu modifikovani vec organski. Plodove samo jako dobro oprati ili oljustiti koru i zbog pesticida i zbog higijene. Gmo plodovi ne trebaju pesticidi, jer su oni vec hemijski unapredjeni da se razvijaju po odredjenom diktatu i da se stite od insekata. Ne pistoji nista organski, jer bi bili unisteni cas posla. To jedino sami u svojoj basti mozete da kontrolisete. Savet: Peri 5x, jedi 1x.

Nevena

pre 7 godina

Moj otac je poljoprivrednik, zivi na selu. Kaze da ljudi koji se bave poljoprivredom, koriste nenormalne kolicine tih otrova. Mnogo vise nego sto bi treba. Moj otac je paradajz oprskao jednom, Niko mu ne verujem da je rodio. Seljake ubedjuju da vise nista ne moze da rodi ako se ne prska non stop, tipa jednom nedeljno. Svako ko je bio jednom u njivi zna sta to znaci, to je toliko smrdljivo, ne moze da se dise od hemikalija.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Nastavlja se naš pogubni odnos prema poslu. Toliko je samodestruktivaca medju nama da je to prosto neverovatno. Sladje je zaraditi jedan dinar na prevaru i lopovluk nego milioni na pošten način. Još uvek robujemo onim klišeima stvorenim na zapadu o "priglupim" Rusima koji piju antifriz i jedu otpad. To je ljudi moji propaganda, vrsta specijalnog rata Zapada koji traje, sa namerom da se izazovu negativne posledice po Ruse a ne po nas. Vreme je da se naši poljopricrednici opamete i nauče šta se sme a šta ne. Koja su sredstva i kada dozvoljena. Bahatim ponašanjem i prskanjem, kada se kome prohte, uništavamo voće, povrće, insekte, posebno one korisne poput pčela, čime uništavamo i sebe ali toga nismo svesni. Mi osećamo samo pendrek i novčane kazne, ostalo je sve van naših mentalnih mogućnosti. Imamo toliko komunalnih policajaca, koji se bave "triper" poslovima po Beogradu, izigravajući "pretorijance" neke od vladajućih oligarhija, umesto da se razmile po selima i kontrolišu zagadjenje zemljišta i vodotokova. I, šta je sledeći korak? Kome ćemo prodavati jagode i jabuke sledeće godine? Opet će nam biti krivi Rusi, koji ne cene našu privrženost, zar ne?

Čovek sa mesecom u oku

pre 7 godina

U Srboji postoji sistem praćenja i predviđanja pojave štetočina u poljoprivrednoj (biljnoj ) proizvodnji i način pravilnog suzbijanja. Prognozno izveštajna služba zaštite bilja Republike Srbije na čelu sa dr. Dragicom Janković je nešto što je u srpskoj poljoprivredi najbolje. Ovako detaljan sistem ne poseduju ni mnogo razvijenije zemlje od naše (verujte na reč!). Problem je što našeg seljaka niko ne uslovljava da ovo prati niti da se pridržava propisanih i preporučenih mera pa nam se na kraju desi ovako nešto, a bojim se da će se i dalje dešavati...Na kraju, ali u stvari na početku, postavlja se pitanje šta mi jedemo? ! Pogledajte sajt Prognozno izveštajne službe na www.pisvojvodina.com

cika pera

pre 7 godina

To uopste nije nase voce. Sverc komerc. Posle su nam svi krivi kad popijemo packu... Stare smo mi vucibatine. Problem je sano sto to vise ne prolazi.

Iva

pre 7 godina

Zato ja verujem pre u GMO, nego srpskom proizvodjacu!
Moji seljaci su pre 30 godina radili u fabrici, nista svoje nisu prskali jer su proizvodili samo za svoje potrebe, prinos je bio los naravno... Ostali seljaci - proizvodjaci iz kraja su jos tada dolazili kod mojih da kupuju voce i povrce za sopstvene potrebe, jer su bili svesni koliko i cime su sve prskali za prodaju.
To je bilo mnogo pre organskog i GMO-a, oni su jos tad bili svesni otrova, a mi se danas palimo je nase zdravije od nekog GMOa...

sasa

pre 7 godina

Potrovali smo tone ptica i pcela... na putu smo da pobijemo sve sto moze da oprasi cvet i oplodi biljku, a nama trebaju kritike i packe iz nekog (bilo kakvog) inostranstva da se pojavi informacija o izzivljavanju na zivotnoj sredini i da se ljudi zapitaju sta jedu...

Ha

pre 7 godina

Naša posla. Uvek je sve naše bilo prepuno pesticida jer smo neradnici i veliki biznismeni.

U prevodu - lakomi i osradnji. Sramota ali tako je.

seljak

pre 7 godina

Nemas pojma, pre mesec dana u Sremu ovi "arapi" (ex Rudnap) tek radili sortiranje i pakovanje onog sto je ubrano jesenas...
(pravi ko diplome, 3. jun 2016 23:50)
Pomesao si ti srpskog seljaka i srpske tajkune. A ovde se pljuje seljak kako truje narod. Seljak nema ulo hladnjace da odrzi jabuku do maja meseca.Rudnap Agrar podigao oko 500 hektara jabuke sa sadnim materjalom iz Italije. Ako je to srpski seljak, onda blago nama.

Nenad

pre 7 godina

Seljake ubedjuju da vise nista ne moze da rodi ako se ne prska non stop, tipa jednom nedeljno. Svako ko je bio jednom u njivi zna sta to znaci, to je toliko smrdljivo, ne moze da se dise od hemikalija.
(Nevena, 03. jun 2016 22:10

Ma o cemu ti pricas? Ja u dvoristu gajim paradajz , par godina vec i nikad nisam prskao a radja solidno. 50 sadnica i dovoljno je za celu porodicu, do jeseni. Klinci ih beru kao jabuke i jedu, zdravo i ukusno povrce. Ljudi, sadnica je 20 dinara, pa u saksijama u stanu mozete da gajite, zaliva se jednom u tri dana. Nemojte da se trujete i kupujete na pijaci...

Bizarni kaktus

pre 7 godina

To je isto voće i povrće koje i mi jedemo. Kod nas nema provere kakvim djubrivom, u kojim količinama i u koje doba godine poljoprivrednici prihranjuju biljke. Sve je to samo lepo na oko, a štetno za organizam. Ali opet... kada vidim šta jedu ostali Evropljani i Amerikanci (lično iskustvo) nekako mi drago...

zoran

pre 7 godina

Proizvesti povrce I voce bez trunke otrova uopste nije tako tesko. Malo se covek treba informisati to je sve. No, gramzivost ubi coveka...ubi ga .

Vlajko

pre 7 godina

A posle će da bude eto vam Rusi. Za sve smo sami krivi. Posle će da kukaju kada ne budu mogli da izvezu a ovde će prodavati upola cene jer će tržište biti zatrpano. Ujedaće se ali kasno, vole Srbi da poture i podvale i da pričaju da su to od Turaka naučili.

Diana

pre 7 godina

Ja zasadila ove godine kod mame u basti jagode, dao mi komsija zajedno sa korenom kad je presadjivao. Rodile, lepe, male, mirisne, nisam ih prskala nijednom! Nemojte kupovati na pijacama, to je uzas.
Sledece godine cu i malo paradajza i mozda papriku. Moze i na terasi, u saksijama, mali chery paradajz, lepo izgleda i ukusan je.
Na selu imamo dva sljivara, nikad nije prskano, radjaju kao lude. Jednom u nekoliko godina ne rode, da li pauziraju da se odmore :), ne znam, ali uvek je tako bilo. Kad napravis od njih pekmez, bolji nema.

Ma nismo mi...

pre 7 godina

Nije to voce iz srbije.. nemamo mi ni za nas. Jer ce nasa drzava i to da unisti. To je voce najvise iz italije i bugarske. Ovde se samo prepakuje i pravac Rusija. Mi smo svercerska drzava gora nego u vreme Slobodana Milosevica!!
(bumerang, 3. jun 2016 21:41)

Vidite, cak da ste u pravu, kako je onda moguce da toliko otrovno voce bude uvezeno u Srbiju? Da prodje domacu kontrolu prilikom uvoza. Pa onda jos jednom prodje domacu kontrolu tokom izvoza? Jedna drzava ima takve kontrole, ali Srbija uistinu i nije drzava, vec paradrzavna grupa ljudi koji bezglavo i haoticno pokusavaju da prezive uz mucke i muljavinu.
U selu u kome sam bio prosle godine, u Banatu, ljudi prosipaju najgore pesticide u samom selu, da ne bi kosili travu na soru pred kucom, a ispod im je bunar iz kog se vodi voda i za zalivanje i za stoku. Peopast.

džabe izbori

pre 7 godina

Niste svesni šta jedete! Robu na pijaci niko ne kontroliše, dok u svim marketima ima kontrole na ostatke pesticida, ali je norma previsoka. Samo uporedite izgled voća i povrća na pijaci i u marketima i biće vam jasno. Ne, nije to zato što "seljak zna da proizvede, a maketi nas samo pljačkaju " već zato što manji proizvođači orijentisani na domaće tržište koriste hormone u nemoralnim kolicimama, pa imate jagode kao pesnica i zelenu salatu veličine žbuna. Naša jedina šansa je izvoz za Rusiju, ali ne znam kako rusima nije muka od biber crepa na dnu gajbe, odozgo u gajbi poređane ekstra robe, a ispod sva trula.. Na kraju će nam rusi zavesti gori embargo nego eu, pa ćemo se gađati jabukama i grejati na posečena stabla ostalog voća, jer na eu trzistunemamo šta da tražimo sa 80% naše proizvodnje. Ova država da ima sluha sama bi kontrolisala izvozni kvalitet

Stevan

pre 7 godina

Kome smeta jak srbski seljak?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (g, 3. jun 2016 19:46)

Živim na selu, na 5-10 min. kolima od grada ali ipak selo. I ovde a i u okolnim selima, ljudi se dele na one koji se bave poljoprivredom i žive samo od toga i one koji se ne bave poljoprivredom ili im je to sekundarno zanimanje a bave se nekim privatnim poslom ili rade u firmi. Ispred prodavnice po čitav dan sede i ispijaju pivo upravo oni koji se bave poljoprivredom, njihovi traktori više radnih sati imaju ispred prodavnice i kafane nego na njivi. Ja ne znam da li srpski poljoprivrednik ima višak para za bacanje ili višak vremena, ali znam da se tako niti jedan posao ne može raditi uspešno, pa stoga ne treba da se žale. Kad krenu da rade 10 sati dnevno, da se usavršavaju i rade posao u korak sa vremenom i modernim tehnologijama, da se edukuju, idu na seminare i nauče kako se posao radi PRAVILNO, a ne onako kako je njihov deda nekad radio, možda će i biti jaki.

Aldebaran

pre 7 godina

Ми у ствари треба да будемо захвални на овоме и Русима и сваком другом ко нам "лупи шамар" због оваквих ствари, јер је то једини начин да се и у нашој земљи пооштри контрола. У супротном ће нас потровати људи лакоми на зараду.
(Pantagruel, 4. jun 2016 06:19)

Mogu Rusi i svi ostali, ne samo da nam lupaju šamare, nego da nas mlate ko vola u kupusu, pa opet nećemo ništa razumeti i opet ćemo kukati o nekavim zapadnim zaverama protiv srpstva i pravoslavlja i tražiti izgovore u bombardovanju i osiromašenom uranijumu.

Ali namerno niko neće hteti da vidi vezu imeđu povećanja kancerogenih oboljenja i naše omaće "zdrave hrane" kojom nas truju naši domači srpski seljaci, na koje smo toliko ponosni!

A na sav taj murdarluk, neodgovornost i sklonost seljaka ka prevari, nadovezuje se neodogovorna i nesposobna država kojoj je zdravlje građana na poslednjem mestu. Na primeru aflatoksina u mleku videli smo vrlo lepo kako nas država "štiti". Zašto bi bilo drugačije s voćem, povrćem, mesom i drugim namirnicama!

Kad se nešto otkrije i dođe do skandala prigusti, samo okriviš Amerikance, Zapad, Vatikan, masone, iluminate, osiromašeni uranijum i nemaš problema, glupa masa će sve 'ladno progutati!

aleksandar

pre 7 godina

u tirolskoj oblasti prskaju jabuke oko tridesetak puta....kako bi inace bila krupna i bez jedne tackice na sebi ...ova godina je nenormalna toliko je kise palo da svo jagodicasto voce mora besumucno da se prska da bi opstalo...moj cale je omanuo nekoliko prskanja u zasadu jabuke , a rezultat je taj da je jabuku zahvatila cadjava krastavost tako da jabuka nema trzisnu vrednost...poljoprivreda je u danasnje vreme ozbiljan i skup sport...

Adam

pre 7 godina

Moj ujak je poljoprivrednik i nikada ništa sto gaji nije prskao i punio hemikalijama. Ima ozbiljnu količinu zemlje, previše posla i ne može da preživi. Od toga što odgaji ništa nema za prodaju, sve prakticno pojede porodica. Ako mislite da je to rešenje, nije. Muči se decenijama a ja ne znam coveka koji više radi.

nacija glupih

pre 7 godina

Od sad kupujem samo uvozno, nek propadne poljoprivreda nek opustose sela, bas me briga. Ako razmisljaju kratkorocno tako ce i da im bude.

goran

pre 7 godina

A sta je s nasim narodom?! Boze,sta mi jedemo i cime nas sve truju proizvodjaci?! Jedemo voce misleci da je nesto najzdravije, a zapravo hranimo se otrovima. Zato i ima toliko bolesnih od raka! Sta rade nesposobni trutovi u Ministarstvu poljoprivrede i sanitarnoj inspekciji?! Da li oni namerno zatvaraju oci pred tom pojavom?!

Milan Nis

pre 7 godina

Nije toliki problem u prskanju,to svi rade.Problem je u KARENCI,koju niko u Srbiji ne postuje i sto je jos gore NIKO NE KOTROLISE.Mom prijatelju su stradale pcele,a komsija mu objasnjava ne znajuci za to,kako on,ako pise na kutiji jedan cep na 500 l vode,on za svaki slucaj stavi 2,pa nece on to da jede,za svoju familiju ima on svoju basticu.

nisam ja, ja je

pre 7 godina

Toliko je samodestruktivaca medju nama da je to prosto neverovatno. Sladje je zaraditi jedan dinar na prevaru i lopovluk nego milioni na pošten način. (Mladen Mladenović, 4. jun 2016 09:35)

Necu reci da pesticidi nisu zlo. "Prskanje" jeste zlo, ali je, bar za sad, *nuzno* zlo. Medjutim, mnogo vece zlo od prskanja je nepotrebno i besmisleno prskanje. Ovaj konkretan slucaj, a i mnogi drugi, nije posledica prskanja, nego nepotrebnog i besmislenog prskanja (uz poroznu kontrolu). Sad... postavite stvar u perspektivu proizvodjaca! Pesticidi su potrosni materijal. Dakle, nepotrebno i besmisleno prskanje znaci nepotrebno i besmisleno arcenje potrosnog materijala. "Prevarant" je, pre svega, prevario samog sebe. Iz neznanja, gluposti, nekompetencije, lenjosti... Ma, ko ga...

Родољуб

pre 7 godina

Сељацима треба помоћи, јер су веома често необразовани. Било би добро да постоје неке службе у сваком месту које би их информисале када се чиме прска и којим количинама. Аматерски се бавим воћарством, из хобија, и стварно делује немогуће произвести воће без пар прскања годишње. Постоје препарати на бази бакра, сумпора који раде посао, а нису штетни. Инсектициди су најгори, њих гледам да не користим ако је могуће. Велик проблем је што произвођачи упорнона амбалажи наводе на колико хектара иде неки препарат, а не на колико литара воде. На пример "4 литре на хектар". Мени то не значи ништа ако хоћу да опрскам 100 стабала, рецимо. Напишите у колико воде се раствара паковање препарата, јел толико тешко? И ово збуњује сељаке, па кркну свега мало више "за сваки случај".

Picard

pre 7 godina

Normalne zemlje vode računa šta im narod jede, samo mi trujemo decu zarad materijalne koristi i prinosa, a nadležni organi uzimaju uzorke sa kvantaša jednom godišnje. Užas

Mirkić

pre 7 godina

Moji rođaci se bave proizvodnjom voća, pa sam imao prilike da vidim i čujem kako se to tretira i koliko raznim preparatima, a što je najbitnije njihov bahat odnos prema tome. Apsolutno ih ne zanima da li truju nekoga ili ne. Njima je bitno da jabuka itd bude lepa dok se ne proda. Iznose na pijacu voće koje je prethodnih dan dva prskano. I svesni su da truju nečiju decu, nije da nisu edukovani. Dok svojoj deci kući ne daju da jedu to voće jer je prskano. Od tada više ne jedem jabuke i jagode uopšte. A vi dragi rođaci mi se gadite!!!

Vasilije Pavkovic

pre 7 godina

jedan od najunosnijih biznisa je otvaranje poljoprivrdnih apoteka ,bukvalno investicuja se ispalti prve godine,to vam sve govori sta i koliko jedemo naravno postoje preparati koji su odobreni za Rusku federaciju a postoje i oni ispod tezge za domacu proizvodnju,a svima lepo i kontroli i prodavcima i ovima sto psle lece od raka...Sami sebi smo dovoljni unistitelji...

Dejan

pre 7 godina

Često prolazim kroz jednu pijacu u Novom Beogradu. Ne pamtim da su ikada gotovo svi nudili tako velike jagode, kao ove godine - k'o kruške. Razumem ja da se poljoprivredna tehnologija razvija i da su prinosi sve veći, ali ovde stvarno nešto nije u redu. Ko zna šta jedemo?

devla

pre 7 godina

Uz dužno poštovanje izuzecima stvarno smo katastrofa. U svim segmentima uključujući i "modernog" srpskog seljaka. Supruga i ja se sad prisećamo pre 20-ak dana u Vinči kod Topole kupili smo jagode koje su se non stop osećale na benzin. Isprva nam se činilo a sad nažalost znamo šta je. Katastrofa...sami sebe trujemo a posle se pitamo zašto toliko kancera i sl...Strašno

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

И опет су Срби сами себе зезнули...Али, нисмо ми криви-крив је наш менталитет.

goran stefanovski

pre 7 godina

Strasno je sta nam rade. Ko ce da edukuje poljoprivredne proizvodjace kad oni ne veruju nikome.
Dosta sam na internetu surfujem istrazujem. Pratim redovno sve poljoprivredne emisije ima ih sijaset. I ono sto mi upada u oci je da su najegresivniji prodavci pesticida - pune su emisije reklama. Nije ni cudo.

Milan-Indjija

pre 7 godina

Nikada nisam bio privrzen Rusiji, ali sa ovom konstatacijom se slazem 100%. Pogotovo jer sam iz "te struke" i poznajem nacin rada srpskih zemljoradnika, vocara i povrtara. Toliko utrosenih pesticida, a tretiranih bez ikakve mere i znanja, prestavljaju jednu ortovnu bombu za coveciji organizam. O karencama u Srbiji se odavno ne vodi racuna, pa se povrce i voce tretira "juce", a danas je vec na meniju ili u prodaji. Naravno, preparati sa kratkom karencom su skuplji, pa se zato kupuju ovi sa duzom, a rok se ne postuje. Znaci da skrtatim pricu! Tvrdnja Rusa je potpuno ispravna i tacna. To sto u Srbiji kao i za sve, niko ne vodi racuna, nas je problem. Sada neka opet pisu "strucnjaci" o nekoj teoriji zavere istoka, zapada, iluminata... i neka se jos vise zaglupljuju.

Svaštojed

pre 7 godina

Neka vrate tu robu. Poješćemo je mi. Ovde inspekcija (ako je ima) nije tako stroga.
Šta jednom Srbinu mogu nauditi neki pesticidi. Mi to smatramo kao dodatak jelima, da bi ista bila ukusnija.

mile

pre 7 godina

Ziva istina.Ne grese Rusi.Cesto imam prilike da cujem licno od ljudi vocara da ne postuju zastitara sta im kaze u apoteci nego seljak je najpametniji,sta da mi prica neki klinac kad ja obradjujem 50 godina voce,ja najbolje znam.Eeee bas zbog tog naseg Srpsgog mentaliteta kako sve znamo a skolovani ne znaju nista i treba da nam zabrane da nista ne izvozimo.Stvar je u tome da seljak sve najbolje zna a skolovani ne znaju nista.Da postuju sta im se kaze od strane strucne sluzbe ne bi bilo ovih problema jer mi imamo veoma kvalitetno podnevlje za uzgoj raznih kultura ali naopako,seljak doda jos koju litru na 10000 vode pesticida,pa doda jos jedno prskanje iako ne treba,ma nece da mu nista fali.E sad nek se pobune ako smeju.Sami su krivi.
Nemojte da Vas cudi ako jednom krene inpekcija u nasim prehrambenim pogonima,da vidite tek tu cega sve ima.Mi se polako ali sigurno trujemo kao nacija.Samo da je jeftino,nema veze za zdravlje.

Trovach

pre 7 godina

Nasi seljaci ne zele da citaju uputstva. Pored toga, moram cesto sve da im "sazvacem" i da izracunam dozu za zeljenu kolicinu vode. Malo njih postuje karencu, dok ih je jako puno i nepismeno, pa se pravdaju kako su "sitna slova na uputstvu".

Trovach

pre 7 godina

@aleksandar...Nije problem u broju prskanja (iako mislim da je 30 nepotrebno) nego u koristenju dozvoljenih pesticida, na pravilan nacin i uz postovanje karence. Ako na pocetku jabuku prskate cesce, kada je zbog cescih kisa rizik od pojave bolesti veci, ona u drugi deo vegetacije ulazi zdravija, pa je samim tim i zastita manje zahtevna, a ono sto ste u maju i junu upotrebili do kraja septembra se totalno razgradilo.

duki

pre 7 godina

Mali poljoprivrednici uopste ne treba velikim kupcima da prodaju robu, nek se fokusiraju na male kupce i imace bolju prodajnu cenu. Ovakve igre su za one koji mogu da izdrze.

Stojance Angelovski

pre 7 godina

Gde je nasa sanitarna inspekcija i sta radi? Ovo je prvi genocid sopstvenoog naroda jer je sracunat unapred iako se zna kako nekontrolisano koriscenje pesticida utice na zdravlje cele populacije. Svi koji su krivi u ovom lancu "tihih ubica" treba na sud i drasticno ih kazniti. Gde je Lekarske komora da obavesti javnost cime nas truju proizvodjaci i uvoznici hrane, sat o tome misli Ministarstvo zdravlja. Kakvo ce nam potomstvo biti? Sigurno ne zdravo. Vise nemam reci sem da kazem da zivimo u nenormalnoj drzavi i da ce nam deca i unuci biti sve samo ne normalno zdravi.

Pantagruel

pre 7 godina

Ми у ствари треба да будемо захвални на овоме и Русима и сваком другом ко нам "лупи шамар" због оваквих ствари, јер је то једини начин да се и у нашој земљи пооштри контрола. У супротном ће нас потровати људи лакоми на зараду.

nikola

pre 7 godina

Postoji global gep standard sa preko dvesta kontrolnh tacaka koji je uveden u 165 zemalja sveta u te kontrolne tacke spadaju i kojim pesticidima moze da se tretiraju kulture , taj problem ce se resiti za pet
minuta.Najveci problem ce biti voda za navodnjavanje koja mora da bude druge kategorije a to je stvar ekologije i nekaznjavanja zagadjivaca.

maremare

pre 7 godina

@miki mislim da si zaslepljen Rusijom kao i većina Srba. Napisao sam da to uglavnom rade Rusi što ne znači da ne rade i Srbi jer je to prilika da se dodje do brze zarade. I u Rusiji ima prevaranta koliko hoćeš tako da teza da samo Srbin hoće nekog da za..be je glupost. Mnogo vlasnika izvoznih firmi u Srbiji je ove godine otvorilo i nove firme, uvozne. Tako da vrte samo robu tj vrte novac.

uskee1512

pre 7 godina

Pošto radim u polj.apoteci svedok sam toga da narod boli uvo i da prskanje voća i povrćanja teče skroz nemarno i nekontrolisano!Ne trebaju nama neprijatelji,dovoljni smo sami sebi!
Al ostali nisu ludi zato sve to neće ni da kupuju od nas