Aktuelno

Četvrtak, 26.05.2016.

11:28

Batinog "Radovana" izbrisali zbog Tita

Izvor: R. Radosavljeviæ

Batinog "Radovana" izbrisali zbog Tita IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 7 godina

Da, izbrisali ga zbog Tita. On nije imao nista protiv i slusao sta mu drugi pricaju, ali oni izbrisali to zbog njega. Pazili dobru dusicu.

Alex

pre 7 godina

Ova vest, tj informacija o brisanju serije pojavila se svuda, ali rekao bih iz nepouzdanih izvora:

Pre svega - cela serija sasvim sigurno nije obrisana, jer je jedna epizoda prikazana pre par godina, u noćnom terminu na RTS-u u emisiji Trezor!

Dakle, nije ostala samo špica. Krajem 70-ih, serije se više nisu brisale, to se radilo ranije.

Nije isključeno da serija ili njeni delovi stoje po skrivenim ćoškovima RTS-a, ako ne u filmskoj, možda u redakciji kulturnog programa.

U svakom slučaju treba istražiti, poći od uredništva Trezora, i naći i spasti šta se spasti može, i podrazumeva se, prikazati.

Slavko

pre 7 godina

@ "Зато нико није хтео да се тај диктатор сахрани код њих, једино Срби.."
(Марко, 26. maj 2016 15:06)

Tebi je vaznije da prospes mrznju, nego istina. Jadno je sta radis od svog zivota.

Sahranjen je u Srbiji po sojoj poslednjoj volji. Hteo je da pociva u Kuci cveca.

Laloš

pre 7 godina

Sećam se te serije a sećam se scene i priča zašto je skinuta sa programa. U jednoj sceni svadbe u kojoj je povorka mislim na zapregama sa konjima vijorila se srpska zastava sa ocilima umesto jugoslovenske.

djole

pre 7 godina

Sa 5 godina koliko sam imao tada, meni je bila bas zanimljiva!:)
Bilo je par legendarnih scena, kao recimo ona kada Milena, kao vozac kamiona hladnjace, nabrzaka ubaci Dragana, Batu i jos nekoga nazad u prikolicu, da bi ih odvezla, i zaboravi da iskljuci rashladni uredjaj...:)

Саша_прекоокеански

pre 7 godina

Па ако је сачуван сценарио, ето прилике да се поново сними.

dzericak

pre 7 godina

Ne moze svaki pozorisni glumac da ima pojavu koja privlaci i koja je u stanju da 'nosi' film (eng. screen presence) isto kao sto i mnogi filmski glumci izgledaju na pozorisnim daskama kao riba na suvom.

Ne znam ni za jednu filmsku ulogu gde je Zoki bas razbio (moguce je da bi Bata kao Laki bio bolji od njega u filmu Maratonci...) a za Batu u pozoristu ne znam kako bi bilo. Niti sam ga gledao, niti sam cuo da je ikad bio igde angazovan...

Tea New York

pre 7 godina

Neverovatno,imala sam 5 godina kada se emitovala serija.Od tada pa do danas nisam razmisljala o tome,ali ste me podsetili.I vratile su mi se neke scene.Bata kao Radovan,a pesma kao nesto ,,Vratices se u svoj rodni kraj,vratices se Radovane u svoj zavicaj,,.Olivera Markovic je cini mi se igrala Batinu zenu koja se zvala Rumenka.Ostalog se malo secam,secam se samo da je Bata stalno kukao za rodnim krajem,pustao neke krike kao muziku,itd.Sve u svemu,lepa vremena

Marija

pre 7 godina

@Марко, 26. maj 2016 15:06 Jugoslovenski diktator se nije razlikovao od bilo kog diktatora SHS-a,ali i ostalih vladara u pokusaju,koje nam ti velicas.
Gollom otoku,ekvivalent su bili ruski logori odakle se niko nije vratio zbog nepostovanja krune.
Serija je inace bila glupa,jer je trebala da se razlikuje od pozorisnog hita.Bila je poprilicno dosadna i jezivo razvodnjena.Bata jeste bio dobar glumac,ali nije bio neki spektakl kao Gaga Nikolic,koji je punio do poslednjeg mesta bioskope,a posebno pozorista

Građanin Bezopasnih Namera

pre 7 godina

Teško je glumcu raditi rimejk uloge koja je već stvorila svoj identitet kroz fantastičnu izvedbu drugog glumca. Može ostaviti utisak jedino na nekoga ko već nije video prethodnika. Na primer, Branimir Brstina je takođe odličan glumac, ali Šojićev identitet je stvorio Lane Gutović...

Super

pre 7 godina

Socijalizam ili nakaradni komunizam je iznedrio nacine ponasanja kakva ne postoje nigde u svetu. Cak i komunizam nevalja a kamoli socijalizam. A tek Tito. A tek Yuga spojena od nesponivog. Kao da je cela epoha od 1945 do 1990 bila top lista nadrealista ili ruzmarin

Miki

pre 7 godina

ne verujem da su obrisali trake jer se tad snimalo na filmskoj slajd traci koja kad se razvije više nije mogla da se presnimi, kao i filmovi za fotoaparate u to vreme. Pre će biti da su je loše čuvali pa je uništena od nekih atmosferskih uticaja...
(superoperater, 26. maj 2016 14:58)

Nije. Serija je snimljena na brzinu, elektronskim kameramas, na magnetnim trakama. Lošijom i jeftinijom tehnikom. Dostupan je na internetu novinski članak iz tog vremena, gde autori "peru ruke" zbog slabog kvaliteta serije. Neko se u leto 1978. setio da nema dovoljno humora na TV, pa je na brzinu prerađen scenario Dušana Kovačevića koji je godinama čamio u fiokama, i na brzinu snimljena serija.

Glas Srbije

pre 7 godina

Na stranu sve drugo ali opsednutost znacajnog broja Srba Titom je koliko fascinantna toliko i zabrnjavajuca a posledice ocigledne. Jedino mi koji smo uneli svoju drzavnost u Jugoslaviju danas prakticno nemamo drzavu.

evrotalibanski botovi

pre 7 godina

Koliko botova sa androida mladjih od 40 godina a "secaju se" kako su gledali pre 40 godina, familijarno se poznaju sa "Zoranom" i kako serija "nista ne valja" pa je i trebalo da se izbrise, u skladu sa "evropskim vrednostima" koje oni zagovaraju. A te "vrednosti" su dozivotni predsednik i eliminisanje iz secanja svakog ko ti nije po volji.

Naravno da su to lazi. Botovi brane kult Tita i organizovano prosipaju gluposti kako ne valja serija u kojoj igraju Bata Zivojinovic, Aligrudic, Rade Markovic itd.
Ne postoji ni jedna serija u kojoj su oni igrali da ne valja, a botovima koji su placeni da lupetaju ne verujte nista.

ten yard penalty

pre 7 godina

- Jednostavno, u to vreme se pet para nije davalo na reprize, bilo je ponižavajuće reprizirati nešto, a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine - objašnjava ona

Objashnjeno!...ne treba dalje...

Dragoljub

pre 7 godina

@superoperater

U RTB, magnetoskop (i to trake VTR-Q, kvadrupleksnog sistema) koristio se od jula 1961. godine. Jedna od prvih snimljenih TV drama bila je "Mica i Mikica", koja datira s jeseni 1961. godine. Drame i serije snimane u studijima radjene su u elektronskoj, VTR-Q, tehnologiji, osim inserata (u eksterijeru) koji su radjeni filmski (na 16mm preobratnoj traci koju spominjete). Serije se uglavnom NISU radile filmski; film je bio "rezervisan" za krace reporterske storije ili dokumentarne programe. Na veliku zalost, magnetoskopske trake bile su isprva skupe i "reciklirale su se": to nije bio specijallitet samo RTB vec i vecih (i bogatijih) kuca kao sto je BBC. Zbog toga, zauvek su unisteno i izgubljeno veliki broj epizoda serija iz sezdesetih godina; na srecu, nesto od toga je i ostalo, i izvuceno iz zaborava upravo zahvaljujuci predanom i sada vec skoro 20-togodisnjem radu gospodje Andric i njenih koleginica i kolega. Sto se tice propadanja filmskog materijala...da, on je izlozen potencijalnoj degradaciji zbog tzv. "sircetnog sindroma" kada dolazi do postepenog razgradjivanja supstrata (tj. filmske trake).

Simeon

pre 7 godina

Ovo se zamalo desilo sa trakama Monty Paythona da neko iz BBCa u to vreme nije zvao Terry Gilliama, koji je kupio nove trake za BBC i uze stare Monty Paython trake. Danas ne bi imali jednu od najboljih humoristickih serija da gledamo.

Mile II

pre 7 godina

Da i ja dodam. Takođe se sećam nekoliko epizoda te serije. Zaista je ostavila slab utisak. A to je prvenstveno zato što je osnovni tekst izrazito pozorišni, a autor ga nije uspeo prilagoditi formatu TV serije. U pozorišnoj groteski lik može da skoči sa sprata solitera i vrati se nazad, ali u TV seriji, koja je po formatu ličila na Pozorište u kući, sve to je izgledalo vrlo neubedljivo, čak neprijatno. Imao sam utisak da su se glumci prosto mučili da daju nekog smisla tom vrlo nespretno napravljenom scenariju.

ozbiljno ides u pozoriste

pre 7 godina

Jel Bata ikada glumio u pozorištu? Ozbiljno pitam.
(Nikola, 26. maj 2016 16:12)

pa kako je dobio nadimak Bata Zivotinja?

vrapci cvrkucedu

pre 7 godina

jos pre bombardovanja se pricalo da je trake unistavala mira markovic. zgodno je kriviti nato. mira je zabranila crtane filmove u 19.15
(nema deda mraza, 26. maj 2016 13:51)

Mira zabranila internet u 80-im.

Siki

pre 7 godina

Sećam se te serije. Bata se isuviše trudio da njegov Radovan ne liči na Zoranovog Radovana, tako da na kraju nije ličio ni na šta. Glavni štos mu je bio da sa kasetofona pušta neko škripanje koje je on zvao "muzika iz zavičaja" i da uz to meditira. I svi ostali su toliko glumatali da me ne bi čudilo da je neko od njih, u trenutku samokritike, presnimio ili spalio kasete.

Petar Prokuplje

pre 7 godina

Ovo sam presnimavanjem je tacno... Sedamdesete i blagostanje... pa jeste svi su imali posao i pristojno ziveli ali neke stvari nisu bile lako dostupne. Npr i te trake za snimanje. I jos gomila drugih stvari. Npr u provinciji juzno voce niste mogli da kupite kao danas kad vam se cefne. Stizalo je ponekad. I onda se neko iscudjava i kaze "kako tada nije bilo banana, a bilo je blagostanje, dobar standard i predsednik bio Tito". Jednostavno neke stvari nisu bile tek tako dostupne kao danas bez obzira na bolji standard i vecu zaposlenost.

Dragoljub

pre 7 godina

@svet velik

Sbimak "Cardaka" definitivno nije postojao vec 1998. kada je serija izlistana kao izbrisana u jednoj od publikacija RTS. Bombardovanje je bilo 1999. Ne krivite bombardovanje za ono sto nije uradilo.

izadje na videlo

pre 7 godina

Zasto sada pravite od Bate "stradalnika " komunistickog rezima, kada je on celu karijeru gradio, i iskreno bio, glumac SFRJ, i miljenik Broza!
Najveci i najuverljiviji partizan na platnu!Bio je izvanredan glumac, kapa dole,ali koliko se zna on nije imao problema sa rezimom!
Valjda dovoljno znamo o tome dobu.Nema potrebe da se elaborira.

Pub

pre 7 godina

Za nas srecnike koji smo gledali Zoranovog Radovana, ova serija je Bila razocaravajuca. Uz svu vrhunsku glumacku ekipu to nije bilo to.
Da se razumemo Bata je bio glumcina ali Zoran je jedini "Radovan".

Ivan M

pre 7 godina

Za sve one koji svugde vide politiku, i BBC je izbrisao pregršt radio i TV snimaka iz 1950ih i 1960ih jer nisu imali prostora na trakama. Kasnije se pokazalo da su time gubili nebrojena blaga njihove kulturne baštine. Dakle rekao bih da je u prvom redu bila tehnologija, a ako su uz to i kritike za ovu seriju bile indiferentne, mogu da razumem zašto su brisali (iako ne i da opravdam).

superoperater

pre 7 godina

ne verujem da su obrisali trake jer se tad snimalo na filmskoj slajd traci koja kad se razvije više nije mogla da se presnimi, kao i filmovi za fotoaparate u to vreme. Pre će biti da su je loše čuvali pa je uništena od nekih atmosferskih uticaja...

Zeljko

pre 7 godina

Nemam snage ni da komentarisem. Narod koji tako ceni svoju kulturu, istoriju i nije narod. Onda su nam krivi Englezi, Nemci, svetska zavera. Pa ne mogu nas oni sacuvati od samih sebe? Jedva cekam tu evropu pa da se izglasa ukidanje lokalnih vlada i formira jedna evropska. Mi sami ni znamo sta bi sami sa sobom. Sramota i katastrofa.

ja

pre 7 godina

Gledao sam seriju. Bila je odlicna, Bata maestralan. Prijem kod publike je bio odlican. Hvala za ovo podsecanje, godinama unazad sam pokusavao da nadjem neki snimak ali bezuspesno. Sada znam i zbog cega. Nazalost.

Naravno, pozorisna verzija sa Zokijem je prica za sebe.

cepeli

pre 7 godina

Iako je dosta vremena prošlo, serije se sećam upravo zbog Bate i njegove (česte) rečenice :"Kol'ko sutra- vraćam se u svoj zavičaj! "... šteta ako to nikad više ne mogu videti, čuti....

Pikenrojlo Pikenpoposki

pre 7 godina

Šta je, titonostalgičari, žulja vas kad se pokaže da je zemlja iz bajki kojima omamljujete mlađe po Srbiji bila em siromašna, em primitivna sredina?
I još je mnogo fina simbolika u tome što je ova priča u dnevnim izdanjima novina zamaglila reportaže o proslavi 25. maja i nošenju štafeta, uhhh... Bombonica!

nema deda mraza

pre 7 godina

jos pre bombardovanja se pricalo da je trake unistavala mira markovic.
zgodno je kriviti nato.

mira je zabranila crtane filmove u 19.15

mladjowie

pre 7 godina

Da li he moguce da je neko privatno lice te 79e godine slucajno snimilo seriju sa tva? Mozda cak i neko iz porodice batine, milenine itd. koji je belezio njihove uloge... Video rekorder ili tako nesto...znam da je malo verovatno ali bi bilo neprocenjivo...ja sam 86.to godiste tako da nisam bio ni rodjen i ne znam kakve su tehnicke mogucnosti bile tada...ali znam da mi je mama kao detetu, cenim 89e, 90e snimala crtane filmove na kasetu i da smo imali neki video rekorder...

Bora

pre 7 godina

Imao sam tada 13 godina i dobro se sećam serije - nije bila po mom ukusu i nije mi se dopala. Ipak, velika je šteta što je uništena. Kad bih je sada pogledao, možda bih imao sasvim drugačiji sud o njoj.

munze_konza

pre 7 godina

I ja se secam serije i stvarno nije bila nesto. Na stranu dobri glumci ali nije bilo ni blizu kvaliteta pozorisne predstave. U pozoristu sam gledao predstavu 4 puta i bilo me je sramota kako je to izgkedalo na televiziji. Inace Georginu je igrala pevacica Goca Stojicevic i stalno je nesto pevala sa prozora solitera.

A kao dokaz da odlicna predstava moze da se dobro uradi na ekranu dokaz su Maratonci.

filmofil

pre 7 godina

On mi nikad nije bio omiljen glumac ,jer sve uloge , bilo iz ratnog,ili mirnodopskog perioda, glumio šablonski i bez imalo emocija.Bez obzira što se o njemu ovih dana pišu hvalospjevi ,on nikad ,ali baš nikad ne može biti u rangu Zorana Radmilovića ,Bate Stojkovića,Pavla Vujsića,Ljube Tadića,Slobodana Cice Perovića,Bore Todorovića,Dragana Nikolića i još mnogih glumačkih veličina.Serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić i koje su bile daleko kvalitetnije od Radovana III u kojem je igrao Živojinović,izbrisane su za vrijeme vladavine S.Miloševića,pa niko nije žalio za tim,a bile su dio kulturnog blaga.

ConteDiLuna

pre 7 godina

Dobro pamtim tu seriju. Bila je krajnje rđava, razvučena i razvodnjena, s nekim pevačkim duetima (Gordana Stojićević i Rade Marjanović), a eksterijeri su snimani u bloku 23. Emitovanje je prekinuto jer serija nije valjala,uprkos zvučnim imenima. Osudili su je i publika i kritika, i to s punim pravom. Glupo je što je obrisana (iz bilo kog razloga), ali samo jer bi bila dokument; televizijska umetnost nije izgubila ništa.

svet velik, i u njemu svašta

pre 7 godina

šta je sledeće - do nato raketiranja televizije, kada su te trake stvarno uništene, došlo je zbog tita?

zašto zbog tita?
ko da je važno - zgodno dođe!

swh

pre 7 godina

imao sam 8 godina, odlicno se secam serije i znam da mi se svidela iako pojma nisam imao sta je dusan kovacevic i radovan III. Ali prvi put cujem da je bila nedovrsena ali je mnogo gore sto je obrisana. strasno!

filmofil

pre 7 godina

On mi nikad nije bio omiljen glumac ,jer sve uloge , bilo iz ratnog,ili mirnodopskog perioda, glumio šablonski i bez imalo emocija.Bez obzira što se o njemu ovih dana pišu hvalospjevi ,on nikad ,ali baš nikad ne može biti u rangu Zorana Radmilovića ,Bate Stojkovića,Pavla Vujsića,Ljube Tadića,Slobodana Cice Perovića,Bore Todorovića,Dragana Nikolića i još mnogih glumačkih veličina.Serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić i koje su bile daleko kvalitetnije od Radovana III u kojem je igrao Živojinović,izbrisane su za vrijeme vladavine S.Miloševića,pa niko nije žalio za tim,a bile su dio kulturnog blaga.

John

pre 7 godina

(boris, 26. maj 2016 12:18)

Nije. Već u bombardovanju zgrade televizije '99. Za koje su znali (posebno tadašnji izvesni ministar informisanja) i ništa nisu preduzeli da spasu bar ljude.

boris

pre 7 godina

Ne pricaj te gluposti. Spaljena je kaseta sa jos 8 000 kaseta(kulturnog, istoriskog i naucnog programa) u "demokratskom" paljenju televizije 5. oktobra 2000-te.

moja generacija iz 80 i neke

pre 7 godina

steta, bilo bi lepo pogledati i durgaciji pristup raovanu 3... nego, kako siromastvo u to doba? zar to nije bilo periklovo doba titoslavije? ono voznja par nepar, nema benzin ima ulje i obrnuto, pa restrikcije struje i grejanja samo na po par sati...

vladimir

pre 7 godina

siromastvo '79-te godine?u doba kada je nasa filmska produkcija bila na vrhuncu?a te iste sedamdesete su smatrane kao zlatne godine blagostanja.o cemu vi to pricate?

Miki

pre 7 godina

Na internetu je dostupan članak iz tadašnjeg časopisa "Radio TV revija", u kome je serija opisana kao "fijasko". Zanimljivo je da se toj oceni nisu mnogo suprotstavili autori, scenarista Dušan Kovačević i režiser Dejan Ćorković. Prosto rečeno, serija je bila skarabudžena. Neko se iz TV Beograd setio da nema dovoljno humorističkog programa, pa je iskopan Kovačevićev scenario za seriju o Radovanu koji je godinama skupljao prašinu u fiokama, prerađen je tako da se serija može snimiti na brzinu, preko leta, s malo para. Tako je i urađeno, pa je onda ispalo da ne odgovara serija od 13 epizoda po 30 minuta, tako da je premontirana da epizode budu duže, a da ih bude manje (to znači da je cela serija prikazana taj jedan put). Kako god, šteta je što serija nije sačuvana. Na internetu inače kruži i audio snimak jedne epizode, iz neke privatne kolekcije.

tv poznavalac

pre 7 godina

@boris
1.Pre nego sto komentarises,nauci bar svoj jezik,pogledaj svoju prvu prostoprosirenu recenicu,ni nju ne umes da napises kako valja.
2."Komentar"! Totalna glupost.Mora da negde cuvas svoju pratijsku knjizicu SKJ,jer ti 2000-ta gadno smeta i "promene" koje je/nije donela.
3. Moja traganja za ovom serijom (Za sve neupucene koji uporno pisu pogresno, tacan naziv je "Cardak I na nebu I na zemlji" a ne "NI". Snimci svih epizoda su obrisani iz vec toliko puta pominjanih razloga,ponovno koriscenje trake, i takodje nemaju nikakve veze sa snimanjem sahrane onog tebi omiljenog lika.Za tu priliku je nabavljeno i od ptice mleko, a bas su im falile trake.
4. procitaj Einstein-a: "Kosmos i ljudska glupost su neogranicene...mada nisam siguran za kosmos".

neutralni felsh

pre 7 godina

Ne pricaj te gluposti. Spaljena je kaseta sa jos 8 000 kaseta(kulturnog, istoriskog i naucnog programa) u "demokratskom" paljenju televizije 5. oktobra 2000-te.
(boris, 26. maj 2016 12:18)


ne prica mo... kad se sve sabere, jeste zalosno ali oni lazovi sa televizije jeftino su prosli za sve ono jadno laganje devedesetih.

Narcisa Zec

pre 7 godina

"a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine"

Mislili ljudi da će toga sigurno biti još. Ko bi pomislio da će kinematografija da nam ovako krahira zajedno sa ostalim stvarima.

različito

pre 7 godina

ako je to tačno onda je običan bezobrazluk.
zoran je igrao radovana u pozorištu - ko je gledao ne moram da išta kažem-
a batu su uzeli za tv seriju !!!
jeste da su oba glumca legende ali zoran je uvek veća
jer glumiti na daskama ne može svako i puniti atelje još manje.

Трипут

pre 7 godina

Чекајте, како, не разумем? Ово је снимано тиx златних седамдесетих када се код нас најбоље живело. Па та СФРЈ је онда била сиромашна земља?

Трипут

pre 7 godina

Чекајте, како, не разумем? Ово је снимано тиx златних седамдесетих када се код нас најбоље живело. Па та СФРЈ је онда била сиромашна земља?

vladimir

pre 7 godina

siromastvo '79-te godine?u doba kada je nasa filmska produkcija bila na vrhuncu?a te iste sedamdesete su smatrane kao zlatne godine blagostanja.o cemu vi to pricate?

boris

pre 7 godina

Ne pricaj te gluposti. Spaljena je kaseta sa jos 8 000 kaseta(kulturnog, istoriskog i naucnog programa) u "demokratskom" paljenju televizije 5. oktobra 2000-te.

John

pre 7 godina

(boris, 26. maj 2016 12:18)

Nije. Već u bombardovanju zgrade televizije '99. Za koje su znali (posebno tadašnji izvesni ministar informisanja) i ništa nisu preduzeli da spasu bar ljude.

Narcisa Zec

pre 7 godina

"a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine"

Mislili ljudi da će toga sigurno biti još. Ko bi pomislio da će kinematografija da nam ovako krahira zajedno sa ostalim stvarima.

različito

pre 7 godina

ako je to tačno onda je običan bezobrazluk.
zoran je igrao radovana u pozorištu - ko je gledao ne moram da išta kažem-
a batu su uzeli za tv seriju !!!
jeste da su oba glumca legende ali zoran je uvek veća
jer glumiti na daskama ne može svako i puniti atelje još manje.

swh

pre 7 godina

imao sam 8 godina, odlicno se secam serije i znam da mi se svidela iako pojma nisam imao sta je dusan kovacevic i radovan III. Ali prvi put cujem da je bila nedovrsena ali je mnogo gore sto je obrisana. strasno!

svet velik, i u njemu svašta

pre 7 godina

šta je sledeće - do nato raketiranja televizije, kada su te trake stvarno uništene, došlo je zbog tita?

zašto zbog tita?
ko da je važno - zgodno dođe!

izadje na videlo

pre 7 godina

Zasto sada pravite od Bate "stradalnika " komunistickog rezima, kada je on celu karijeru gradio, i iskreno bio, glumac SFRJ, i miljenik Broza!
Najveci i najuverljiviji partizan na platnu!Bio je izvanredan glumac, kapa dole,ali koliko se zna on nije imao problema sa rezimom!
Valjda dovoljno znamo o tome dobu.Nema potrebe da se elaborira.

Pub

pre 7 godina

Za nas srecnike koji smo gledali Zoranovog Radovana, ova serija je Bila razocaravajuca. Uz svu vrhunsku glumacku ekipu to nije bilo to.
Da se razumemo Bata je bio glumcina ali Zoran je jedini "Radovan".

Siki

pre 7 godina

Sećam se te serije. Bata se isuviše trudio da njegov Radovan ne liči na Zoranovog Radovana, tako da na kraju nije ličio ni na šta. Glavni štos mu je bio da sa kasetofona pušta neko škripanje koje je on zvao "muzika iz zavičaja" i da uz to meditira. I svi ostali su toliko glumatali da me ne bi čudilo da je neko od njih, u trenutku samokritike, presnimio ili spalio kasete.

Dragoljub

pre 7 godina

@superoperater

U RTB, magnetoskop (i to trake VTR-Q, kvadrupleksnog sistema) koristio se od jula 1961. godine. Jedna od prvih snimljenih TV drama bila je "Mica i Mikica", koja datira s jeseni 1961. godine. Drame i serije snimane u studijima radjene su u elektronskoj, VTR-Q, tehnologiji, osim inserata (u eksterijeru) koji su radjeni filmski (na 16mm preobratnoj traci koju spominjete). Serije se uglavnom NISU radile filmski; film je bio "rezervisan" za krace reporterske storije ili dokumentarne programe. Na veliku zalost, magnetoskopske trake bile su isprva skupe i "reciklirale su se": to nije bio specijallitet samo RTB vec i vecih (i bogatijih) kuca kao sto je BBC. Zbog toga, zauvek su unisteno i izgubljeno veliki broj epizoda serija iz sezdesetih godina; na srecu, nesto od toga je i ostalo, i izvuceno iz zaborava upravo zahvaljujuci predanom i sada vec skoro 20-togodisnjem radu gospodje Andric i njenih koleginica i kolega. Sto se tice propadanja filmskog materijala...da, on je izlozen potencijalnoj degradaciji zbog tzv. "sircetnog sindroma" kada dolazi do postepenog razgradjivanja supstrata (tj. filmske trake).

Simeon

pre 7 godina

Ovo se zamalo desilo sa trakama Monty Paythona da neko iz BBCa u to vreme nije zvao Terry Gilliama, koji je kupio nove trake za BBC i uze stare Monty Paython trake. Danas ne bi imali jednu od najboljih humoristickih serija da gledamo.

munze_konza

pre 7 godina

I ja se secam serije i stvarno nije bila nesto. Na stranu dobri glumci ali nije bilo ni blizu kvaliteta pozorisne predstave. U pozoristu sam gledao predstavu 4 puta i bilo me je sramota kako je to izgkedalo na televiziji. Inace Georginu je igrala pevacica Goca Stojicevic i stalno je nesto pevala sa prozora solitera.

A kao dokaz da odlicna predstava moze da se dobro uradi na ekranu dokaz su Maratonci.

Mile II

pre 7 godina

Da i ja dodam. Takođe se sećam nekoliko epizoda te serije. Zaista je ostavila slab utisak. A to je prvenstveno zato što je osnovni tekst izrazito pozorišni, a autor ga nije uspeo prilagoditi formatu TV serije. U pozorišnoj groteski lik može da skoči sa sprata solitera i vrati se nazad, ali u TV seriji, koja je po formatu ličila na Pozorište u kući, sve to je izgledalo vrlo neubedljivo, čak neprijatno. Imao sam utisak da su se glumci prosto mučili da daju nekog smisla tom vrlo nespretno napravljenom scenariju.

Ivan M

pre 7 godina

Za sve one koji svugde vide politiku, i BBC je izbrisao pregršt radio i TV snimaka iz 1950ih i 1960ih jer nisu imali prostora na trakama. Kasnije se pokazalo da su time gubili nebrojena blaga njihove kulturne baštine. Dakle rekao bih da je u prvom redu bila tehnologija, a ako su uz to i kritike za ovu seriju bile indiferentne, mogu da razumem zašto su brisali (iako ne i da opravdam).

Dragoljub

pre 7 godina

@svet velik

Sbimak "Cardaka" definitivno nije postojao vec 1998. kada je serija izlistana kao izbrisana u jednoj od publikacija RTS. Bombardovanje je bilo 1999. Ne krivite bombardovanje za ono sto nije uradilo.

Bora

pre 7 godina

Imao sam tada 13 godina i dobro se sećam serije - nije bila po mom ukusu i nije mi se dopala. Ipak, velika je šteta što je uništena. Kad bih je sada pogledao, možda bih imao sasvim drugačiji sud o njoj.

Petar Prokuplje

pre 7 godina

Ovo sam presnimavanjem je tacno... Sedamdesete i blagostanje... pa jeste svi su imali posao i pristojno ziveli ali neke stvari nisu bile lako dostupne. Npr i te trake za snimanje. I jos gomila drugih stvari. Npr u provinciji juzno voce niste mogli da kupite kao danas kad vam se cefne. Stizalo je ponekad. I onda se neko iscudjava i kaze "kako tada nije bilo banana, a bilo je blagostanje, dobar standard i predsednik bio Tito". Jednostavno neke stvari nisu bile tek tako dostupne kao danas bez obzira na bolji standard i vecu zaposlenost.

vrapci cvrkucedu

pre 7 godina

jos pre bombardovanja se pricalo da je trake unistavala mira markovic. zgodno je kriviti nato. mira je zabranila crtane filmove u 19.15
(nema deda mraza, 26. maj 2016 13:51)

Mira zabranila internet u 80-im.

ConteDiLuna

pre 7 godina

Dobro pamtim tu seriju. Bila je krajnje rđava, razvučena i razvodnjena, s nekim pevačkim duetima (Gordana Stojićević i Rade Marjanović), a eksterijeri su snimani u bloku 23. Emitovanje je prekinuto jer serija nije valjala,uprkos zvučnim imenima. Osudili su je i publika i kritika, i to s punim pravom. Glupo je što je obrisana (iz bilo kog razloga), ali samo jer bi bila dokument; televizijska umetnost nije izgubila ništa.

filmofil

pre 7 godina

On mi nikad nije bio omiljen glumac ,jer sve uloge , bilo iz ratnog,ili mirnodopskog perioda, glumio šablonski i bez imalo emocija.Bez obzira što se o njemu ovih dana pišu hvalospjevi ,on nikad ,ali baš nikad ne može biti u rangu Zorana Radmilovića ,Bate Stojkovića,Pavla Vujsića,Ljube Tadića,Slobodana Cice Perovića,Bore Todorovića,Dragana Nikolića i još mnogih glumačkih veličina.Serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić i koje su bile daleko kvalitetnije od Radovana III u kojem je igrao Živojinović,izbrisane su za vrijeme vladavine S.Miloševića,pa niko nije žalio za tim,a bile su dio kulturnog blaga.

Miki

pre 7 godina

ne verujem da su obrisali trake jer se tad snimalo na filmskoj slajd traci koja kad se razvije više nije mogla da se presnimi, kao i filmovi za fotoaparate u to vreme. Pre će biti da su je loše čuvali pa je uništena od nekih atmosferskih uticaja...
(superoperater, 26. maj 2016 14:58)

Nije. Serija je snimljena na brzinu, elektronskim kameramas, na magnetnim trakama. Lošijom i jeftinijom tehnikom. Dostupan je na internetu novinski članak iz tog vremena, gde autori "peru ruke" zbog slabog kvaliteta serije. Neko se u leto 1978. setio da nema dovoljno humora na TV, pa je na brzinu prerađen scenario Dušana Kovačevića koji je godinama čamio u fiokama, i na brzinu snimljena serija.

ten yard penalty

pre 7 godina

- Jednostavno, u to vreme se pet para nije davalo na reprize, bilo je ponižavajuće reprizirati nešto, a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine - objašnjava ona

Objashnjeno!...ne treba dalje...

filmofil

pre 7 godina

On mi nikad nije bio omiljen glumac ,jer sve uloge , bilo iz ratnog,ili mirnodopskog perioda, glumio šablonski i bez imalo emocija.Bez obzira što se o njemu ovih dana pišu hvalospjevi ,on nikad ,ali baš nikad ne može biti u rangu Zorana Radmilovića ,Bate Stojkovića,Pavla Vujsića,Ljube Tadića,Slobodana Cice Perovića,Bore Todorovića,Dragana Nikolića i još mnogih glumačkih veličina.Serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić i koje su bile daleko kvalitetnije od Radovana III u kojem je igrao Živojinović,izbrisane su za vrijeme vladavine S.Miloševića,pa niko nije žalio za tim,a bile su dio kulturnog blaga.

Pikenrojlo Pikenpoposki

pre 7 godina

Šta je, titonostalgičari, žulja vas kad se pokaže da je zemlja iz bajki kojima omamljujete mlađe po Srbiji bila em siromašna, em primitivna sredina?
I još je mnogo fina simbolika u tome što je ova priča u dnevnim izdanjima novina zamaglila reportaže o proslavi 25. maja i nošenju štafeta, uhhh... Bombonica!

Marija

pre 7 godina

@Марко, 26. maj 2016 15:06 Jugoslovenski diktator se nije razlikovao od bilo kog diktatora SHS-a,ali i ostalih vladara u pokusaju,koje nam ti velicas.
Gollom otoku,ekvivalent su bili ruski logori odakle se niko nije vratio zbog nepostovanja krune.
Serija je inace bila glupa,jer je trebala da se razlikuje od pozorisnog hita.Bila je poprilicno dosadna i jezivo razvodnjena.Bata jeste bio dobar glumac,ali nije bio neki spektakl kao Gaga Nikolic,koji je punio do poslednjeg mesta bioskope,a posebno pozorista

Glas Srbije

pre 7 godina

Na stranu sve drugo ali opsednutost znacajnog broja Srba Titom je koliko fascinantna toliko i zabrnjavajuca a posledice ocigledne. Jedino mi koji smo uneli svoju drzavnost u Jugoslaviju danas prakticno nemamo drzavu.

evrotalibanski botovi

pre 7 godina

Koliko botova sa androida mladjih od 40 godina a "secaju se" kako su gledali pre 40 godina, familijarno se poznaju sa "Zoranom" i kako serija "nista ne valja" pa je i trebalo da se izbrise, u skladu sa "evropskim vrednostima" koje oni zagovaraju. A te "vrednosti" su dozivotni predsednik i eliminisanje iz secanja svakog ko ti nije po volji.

Naravno da su to lazi. Botovi brane kult Tita i organizovano prosipaju gluposti kako ne valja serija u kojoj igraju Bata Zivojinovic, Aligrudic, Rade Markovic itd.
Ne postoji ni jedna serija u kojoj su oni igrali da ne valja, a botovima koji su placeni da lupetaju ne verujte nista.

Super

pre 7 godina

Socijalizam ili nakaradni komunizam je iznedrio nacine ponasanja kakva ne postoje nigde u svetu. Cak i komunizam nevalja a kamoli socijalizam. A tek Tito. A tek Yuga spojena od nesponivog. Kao da je cela epoha od 1945 do 1990 bila top lista nadrealista ili ruzmarin

Slavko

pre 7 godina

@ "Зато нико није хтео да се тај диктатор сахрани код њих, једино Срби.."
(Марко, 26. maj 2016 15:06)

Tebi je vaznije da prospes mrznju, nego istina. Jadno je sta radis od svog zivota.

Sahranjen je u Srbiji po sojoj poslednjoj volji. Hteo je da pociva u Kuci cveca.

cepeli

pre 7 godina

Iako je dosta vremena prošlo, serije se sećam upravo zbog Bate i njegove (česte) rečenice :"Kol'ko sutra- vraćam se u svoj zavičaj! "... šteta ako to nikad više ne mogu videti, čuti....

Zeljko

pre 7 godina

Nemam snage ni da komentarisem. Narod koji tako ceni svoju kulturu, istoriju i nije narod. Onda su nam krivi Englezi, Nemci, svetska zavera. Pa ne mogu nas oni sacuvati od samih sebe? Jedva cekam tu evropu pa da se izglasa ukidanje lokalnih vlada i formira jedna evropska. Mi sami ni znamo sta bi sami sa sobom. Sramota i katastrofa.

neutralni felsh

pre 7 godina

Ne pricaj te gluposti. Spaljena je kaseta sa jos 8 000 kaseta(kulturnog, istoriskog i naucnog programa) u "demokratskom" paljenju televizije 5. oktobra 2000-te.
(boris, 26. maj 2016 12:18)


ne prica mo... kad se sve sabere, jeste zalosno ali oni lazovi sa televizije jeftino su prosli za sve ono jadno laganje devedesetih.

tv poznavalac

pre 7 godina

@boris
1.Pre nego sto komentarises,nauci bar svoj jezik,pogledaj svoju prvu prostoprosirenu recenicu,ni nju ne umes da napises kako valja.
2."Komentar"! Totalna glupost.Mora da negde cuvas svoju pratijsku knjizicu SKJ,jer ti 2000-ta gadno smeta i "promene" koje je/nije donela.
3. Moja traganja za ovom serijom (Za sve neupucene koji uporno pisu pogresno, tacan naziv je "Cardak I na nebu I na zemlji" a ne "NI". Snimci svih epizoda su obrisani iz vec toliko puta pominjanih razloga,ponovno koriscenje trake, i takodje nemaju nikakve veze sa snimanjem sahrane onog tebi omiljenog lika.Za tu priliku je nabavljeno i od ptice mleko, a bas su im falile trake.
4. procitaj Einstein-a: "Kosmos i ljudska glupost su neogranicene...mada nisam siguran za kosmos".

Miki

pre 7 godina

Na internetu je dostupan članak iz tadašnjeg časopisa "Radio TV revija", u kome je serija opisana kao "fijasko". Zanimljivo je da se toj oceni nisu mnogo suprotstavili autori, scenarista Dušan Kovačević i režiser Dejan Ćorković. Prosto rečeno, serija je bila skarabudžena. Neko se iz TV Beograd setio da nema dovoljno humorističkog programa, pa je iskopan Kovačevićev scenario za seriju o Radovanu koji je godinama skupljao prašinu u fiokama, prerađen je tako da se serija može snimiti na brzinu, preko leta, s malo para. Tako je i urađeno, pa je onda ispalo da ne odgovara serija od 13 epizoda po 30 minuta, tako da je premontirana da epizode budu duže, a da ih bude manje (to znači da je cela serija prikazana taj jedan put). Kako god, šteta je što serija nije sačuvana. Na internetu inače kruži i audio snimak jedne epizode, iz neke privatne kolekcije.

ja

pre 7 godina

Gledao sam seriju. Bila je odlicna, Bata maestralan. Prijem kod publike je bio odlican. Hvala za ovo podsecanje, godinama unazad sam pokusavao da nadjem neki snimak ali bezuspesno. Sada znam i zbog cega. Nazalost.

Naravno, pozorisna verzija sa Zokijem je prica za sebe.

Građanin Bezopasnih Namera

pre 7 godina

Teško je glumcu raditi rimejk uloge koja je već stvorila svoj identitet kroz fantastičnu izvedbu drugog glumca. Može ostaviti utisak jedino na nekoga ko već nije video prethodnika. Na primer, Branimir Brstina je takođe odličan glumac, ali Šojićev identitet je stvorio Lane Gutović...

nema deda mraza

pre 7 godina

jos pre bombardovanja se pricalo da je trake unistavala mira markovic.
zgodno je kriviti nato.

mira je zabranila crtane filmove u 19.15

Tea New York

pre 7 godina

Neverovatno,imala sam 5 godina kada se emitovala serija.Od tada pa do danas nisam razmisljala o tome,ali ste me podsetili.I vratile su mi se neke scene.Bata kao Radovan,a pesma kao nesto ,,Vratices se u svoj rodni kraj,vratices se Radovane u svoj zavicaj,,.Olivera Markovic je cini mi se igrala Batinu zenu koja se zvala Rumenka.Ostalog se malo secam,secam se samo da je Bata stalno kukao za rodnim krajem,pustao neke krike kao muziku,itd.Sve u svemu,lepa vremena

moja generacija iz 80 i neke

pre 7 godina

steta, bilo bi lepo pogledati i durgaciji pristup raovanu 3... nego, kako siromastvo u to doba? zar to nije bilo periklovo doba titoslavije? ono voznja par nepar, nema benzin ima ulje i obrnuto, pa restrikcije struje i grejanja samo na po par sati...

ozbiljno ides u pozoriste

pre 7 godina

Jel Bata ikada glumio u pozorištu? Ozbiljno pitam.
(Nikola, 26. maj 2016 16:12)

pa kako je dobio nadimak Bata Zivotinja?

mladjowie

pre 7 godina

Da li he moguce da je neko privatno lice te 79e godine slucajno snimilo seriju sa tva? Mozda cak i neko iz porodice batine, milenine itd. koji je belezio njihove uloge... Video rekorder ili tako nesto...znam da je malo verovatno ali bi bilo neprocenjivo...ja sam 86.to godiste tako da nisam bio ni rodjen i ne znam kakve su tehnicke mogucnosti bile tada...ali znam da mi je mama kao detetu, cenim 89e, 90e snimala crtane filmove na kasetu i da smo imali neki video rekorder...

superoperater

pre 7 godina

ne verujem da su obrisali trake jer se tad snimalo na filmskoj slajd traci koja kad se razvije više nije mogla da se presnimi, kao i filmovi za fotoaparate u to vreme. Pre će biti da su je loše čuvali pa je uništena od nekih atmosferskih uticaja...

Laloš

pre 7 godina

Sećam se te serije a sećam se scene i priča zašto je skinuta sa programa. U jednoj sceni svadbe u kojoj je povorka mislim na zapregama sa konjima vijorila se srpska zastava sa ocilima umesto jugoslovenske.

Alex

pre 7 godina

Ova vest, tj informacija o brisanju serije pojavila se svuda, ali rekao bih iz nepouzdanih izvora:

Pre svega - cela serija sasvim sigurno nije obrisana, jer je jedna epizoda prikazana pre par godina, u noćnom terminu na RTS-u u emisiji Trezor!

Dakle, nije ostala samo špica. Krajem 70-ih, serije se više nisu brisale, to se radilo ranije.

Nije isključeno da serija ili njeni delovi stoje po skrivenim ćoškovima RTS-a, ako ne u filmskoj, možda u redakciji kulturnog programa.

U svakom slučaju treba istražiti, poći od uredništva Trezora, i naći i spasti šta se spasti može, i podrazumeva se, prikazati.

Саша_прекоокеански

pre 7 godina

Па ако је сачуван сценарио, ето прилике да се поново сними.

dzericak

pre 7 godina

Ne moze svaki pozorisni glumac da ima pojavu koja privlaci i koja je u stanju da 'nosi' film (eng. screen presence) isto kao sto i mnogi filmski glumci izgledaju na pozorisnim daskama kao riba na suvom.

Ne znam ni za jednu filmsku ulogu gde je Zoki bas razbio (moguce je da bi Bata kao Laki bio bolji od njega u filmu Maratonci...) a za Batu u pozoristu ne znam kako bi bilo. Niti sam ga gledao, niti sam cuo da je ikad bio igde angazovan...

djole

pre 7 godina

Sa 5 godina koliko sam imao tada, meni je bila bas zanimljiva!:)
Bilo je par legendarnih scena, kao recimo ona kada Milena, kao vozac kamiona hladnjace, nabrzaka ubaci Dragana, Batu i jos nekoga nazad u prikolicu, da bi ih odvezla, i zaboravi da iskljuci rashladni uredjaj...:)

Zoran

pre 7 godina

Da, izbrisali ga zbog Tita. On nije imao nista protiv i slusao sta mu drugi pricaju, ali oni izbrisali to zbog njega. Pazili dobru dusicu.

boris

pre 7 godina

Ne pricaj te gluposti. Spaljena je kaseta sa jos 8 000 kaseta(kulturnog, istoriskog i naucnog programa) u "demokratskom" paljenju televizije 5. oktobra 2000-te.

Трипут

pre 7 godina

Чекајте, како, не разумем? Ово је снимано тиx златних седамдесетих када се код нас најбоље живело. Па та СФРЈ је онда била сиромашна земља?

Pikenrojlo Pikenpoposki

pre 7 godina

Šta je, titonostalgičari, žulja vas kad se pokaže da je zemlja iz bajki kojima omamljujete mlađe po Srbiji bila em siromašna, em primitivna sredina?
I još je mnogo fina simbolika u tome što je ova priča u dnevnim izdanjima novina zamaglila reportaže o proslavi 25. maja i nošenju štafeta, uhhh... Bombonica!

svet velik, i u njemu svašta

pre 7 godina

šta je sledeće - do nato raketiranja televizije, kada su te trake stvarno uništene, došlo je zbog tita?

zašto zbog tita?
ko da je važno - zgodno dođe!

Super

pre 7 godina

Socijalizam ili nakaradni komunizam je iznedrio nacine ponasanja kakva ne postoje nigde u svetu. Cak i komunizam nevalja a kamoli socijalizam. A tek Tito. A tek Yuga spojena od nesponivog. Kao da je cela epoha od 1945 do 1990 bila top lista nadrealista ili ruzmarin

različito

pre 7 godina

ako je to tačno onda je običan bezobrazluk.
zoran je igrao radovana u pozorištu - ko je gledao ne moram da išta kažem-
a batu su uzeli za tv seriju !!!
jeste da su oba glumca legende ali zoran je uvek veća
jer glumiti na daskama ne može svako i puniti atelje još manje.

vladimir

pre 7 godina

siromastvo '79-te godine?u doba kada je nasa filmska produkcija bila na vrhuncu?a te iste sedamdesete su smatrane kao zlatne godine blagostanja.o cemu vi to pricate?

John

pre 7 godina

(boris, 26. maj 2016 12:18)

Nije. Već u bombardovanju zgrade televizije '99. Za koje su znali (posebno tadašnji izvesni ministar informisanja) i ništa nisu preduzeli da spasu bar ljude.

evrotalibanski botovi

pre 7 godina

Koliko botova sa androida mladjih od 40 godina a "secaju se" kako su gledali pre 40 godina, familijarno se poznaju sa "Zoranom" i kako serija "nista ne valja" pa je i trebalo da se izbrise, u skladu sa "evropskim vrednostima" koje oni zagovaraju. A te "vrednosti" su dozivotni predsednik i eliminisanje iz secanja svakog ko ti nije po volji.

Naravno da su to lazi. Botovi brane kult Tita i organizovano prosipaju gluposti kako ne valja serija u kojoj igraju Bata Zivojinovic, Aligrudic, Rade Markovic itd.
Ne postoji ni jedna serija u kojoj su oni igrali da ne valja, a botovima koji su placeni da lupetaju ne verujte nista.

ja

pre 7 godina

Gledao sam seriju. Bila je odlicna, Bata maestralan. Prijem kod publike je bio odlican. Hvala za ovo podsecanje, godinama unazad sam pokusavao da nadjem neki snimak ali bezuspesno. Sada znam i zbog cega. Nazalost.

Naravno, pozorisna verzija sa Zokijem je prica za sebe.

Zeljko

pre 7 godina

Nemam snage ni da komentarisem. Narod koji tako ceni svoju kulturu, istoriju i nije narod. Onda su nam krivi Englezi, Nemci, svetska zavera. Pa ne mogu nas oni sacuvati od samih sebe? Jedva cekam tu evropu pa da se izglasa ukidanje lokalnih vlada i formira jedna evropska. Mi sami ni znamo sta bi sami sa sobom. Sramota i katastrofa.

filmofil

pre 7 godina

On mi nikad nije bio omiljen glumac ,jer sve uloge , bilo iz ratnog,ili mirnodopskog perioda, glumio šablonski i bez imalo emocija.Bez obzira što se o njemu ovih dana pišu hvalospjevi ,on nikad ,ali baš nikad ne može biti u rangu Zorana Radmilovića ,Bate Stojkovića,Pavla Vujsića,Ljube Tadića,Slobodana Cice Perovića,Bore Todorovića,Dragana Nikolića i još mnogih glumačkih veličina.Serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić i koje su bile daleko kvalitetnije od Radovana III u kojem je igrao Živojinović,izbrisane su za vrijeme vladavine S.Miloševića,pa niko nije žalio za tim,a bile su dio kulturnog blaga.

Marija

pre 7 godina

@Марко, 26. maj 2016 15:06 Jugoslovenski diktator se nije razlikovao od bilo kog diktatora SHS-a,ali i ostalih vladara u pokusaju,koje nam ti velicas.
Gollom otoku,ekvivalent su bili ruski logori odakle se niko nije vratio zbog nepostovanja krune.
Serija je inace bila glupa,jer je trebala da se razlikuje od pozorisnog hita.Bila je poprilicno dosadna i jezivo razvodnjena.Bata jeste bio dobar glumac,ali nije bio neki spektakl kao Gaga Nikolic,koji je punio do poslednjeg mesta bioskope,a posebno pozorista

swh

pre 7 godina

imao sam 8 godina, odlicno se secam serije i znam da mi se svidela iako pojma nisam imao sta je dusan kovacevic i radovan III. Ali prvi put cujem da je bila nedovrsena ali je mnogo gore sto je obrisana. strasno!

superoperater

pre 7 godina

ne verujem da su obrisali trake jer se tad snimalo na filmskoj slajd traci koja kad se razvije više nije mogla da se presnimi, kao i filmovi za fotoaparate u to vreme. Pre će biti da su je loše čuvali pa je uništena od nekih atmosferskih uticaja...

moja generacija iz 80 i neke

pre 7 godina

steta, bilo bi lepo pogledati i durgaciji pristup raovanu 3... nego, kako siromastvo u to doba? zar to nije bilo periklovo doba titoslavije? ono voznja par nepar, nema benzin ima ulje i obrnuto, pa restrikcije struje i grejanja samo na po par sati...

Саша_прекоокеански

pre 7 godina

Па ако је сачуван сценарио, ето прилике да се поново сними.

filmofil

pre 7 godina

On mi nikad nije bio omiljen glumac ,jer sve uloge , bilo iz ratnog,ili mirnodopskog perioda, glumio šablonski i bez imalo emocija.Bez obzira što se o njemu ovih dana pišu hvalospjevi ,on nikad ,ali baš nikad ne može biti u rangu Zorana Radmilovića ,Bate Stojkovića,Pavla Vujsića,Ljube Tadića,Slobodana Cice Perovića,Bore Todorovića,Dragana Nikolića i još mnogih glumačkih veličina.Serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić i koje su bile daleko kvalitetnije od Radovana III u kojem je igrao Živojinović,izbrisane su za vrijeme vladavine S.Miloševića,pa niko nije žalio za tim,a bile su dio kulturnog blaga.

nema deda mraza

pre 7 godina

jos pre bombardovanja se pricalo da je trake unistavala mira markovic.
zgodno je kriviti nato.

mira je zabranila crtane filmove u 19.15

Glas Srbije

pre 7 godina

Na stranu sve drugo ali opsednutost znacajnog broja Srba Titom je koliko fascinantna toliko i zabrnjavajuca a posledice ocigledne. Jedino mi koji smo uneli svoju drzavnost u Jugoslaviju danas prakticno nemamo drzavu.

tv poznavalac

pre 7 godina

@boris
1.Pre nego sto komentarises,nauci bar svoj jezik,pogledaj svoju prvu prostoprosirenu recenicu,ni nju ne umes da napises kako valja.
2."Komentar"! Totalna glupost.Mora da negde cuvas svoju pratijsku knjizicu SKJ,jer ti 2000-ta gadno smeta i "promene" koje je/nije donela.
3. Moja traganja za ovom serijom (Za sve neupucene koji uporno pisu pogresno, tacan naziv je "Cardak I na nebu I na zemlji" a ne "NI". Snimci svih epizoda su obrisani iz vec toliko puta pominjanih razloga,ponovno koriscenje trake, i takodje nemaju nikakve veze sa snimanjem sahrane onog tebi omiljenog lika.Za tu priliku je nabavljeno i od ptice mleko, a bas su im falile trake.
4. procitaj Einstein-a: "Kosmos i ljudska glupost su neogranicene...mada nisam siguran za kosmos".

Pub

pre 7 godina

Za nas srecnike koji smo gledali Zoranovog Radovana, ova serija je Bila razocaravajuca. Uz svu vrhunsku glumacku ekipu to nije bilo to.
Da se razumemo Bata je bio glumcina ali Zoran je jedini "Radovan".

ozbiljno ides u pozoriste

pre 7 godina

Jel Bata ikada glumio u pozorištu? Ozbiljno pitam.
(Nikola, 26. maj 2016 16:12)

pa kako je dobio nadimak Bata Zivotinja?

Narcisa Zec

pre 7 godina

"a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine"

Mislili ljudi da će toga sigurno biti još. Ko bi pomislio da će kinematografija da nam ovako krahira zajedno sa ostalim stvarima.

ConteDiLuna

pre 7 godina

Dobro pamtim tu seriju. Bila je krajnje rđava, razvučena i razvodnjena, s nekim pevačkim duetima (Gordana Stojićević i Rade Marjanović), a eksterijeri su snimani u bloku 23. Emitovanje je prekinuto jer serija nije valjala,uprkos zvučnim imenima. Osudili su je i publika i kritika, i to s punim pravom. Glupo je što je obrisana (iz bilo kog razloga), ali samo jer bi bila dokument; televizijska umetnost nije izgubila ništa.

Siki

pre 7 godina

Sećam se te serije. Bata se isuviše trudio da njegov Radovan ne liči na Zoranovog Radovana, tako da na kraju nije ličio ni na šta. Glavni štos mu je bio da sa kasetofona pušta neko škripanje koje je on zvao "muzika iz zavičaja" i da uz to meditira. I svi ostali su toliko glumatali da me ne bi čudilo da je neko od njih, u trenutku samokritike, presnimio ili spalio kasete.

cepeli

pre 7 godina

Iako je dosta vremena prošlo, serije se sećam upravo zbog Bate i njegove (česte) rečenice :"Kol'ko sutra- vraćam se u svoj zavičaj! "... šteta ako to nikad više ne mogu videti, čuti....

Ivan M

pre 7 godina

Za sve one koji svugde vide politiku, i BBC je izbrisao pregršt radio i TV snimaka iz 1950ih i 1960ih jer nisu imali prostora na trakama. Kasnije se pokazalo da su time gubili nebrojena blaga njihove kulturne baštine. Dakle rekao bih da je u prvom redu bila tehnologija, a ako su uz to i kritike za ovu seriju bile indiferentne, mogu da razumem zašto su brisali (iako ne i da opravdam).

izadje na videlo

pre 7 godina

Zasto sada pravite od Bate "stradalnika " komunistickog rezima, kada je on celu karijeru gradio, i iskreno bio, glumac SFRJ, i miljenik Broza!
Najveci i najuverljiviji partizan na platnu!Bio je izvanredan glumac, kapa dole,ali koliko se zna on nije imao problema sa rezimom!
Valjda dovoljno znamo o tome dobu.Nema potrebe da se elaborira.

Mile II

pre 7 godina

Da i ja dodam. Takođe se sećam nekoliko epizoda te serije. Zaista je ostavila slab utisak. A to je prvenstveno zato što je osnovni tekst izrazito pozorišni, a autor ga nije uspeo prilagoditi formatu TV serije. U pozorišnoj groteski lik može da skoči sa sprata solitera i vrati se nazad, ali u TV seriji, koja je po formatu ličila na Pozorište u kući, sve to je izgledalo vrlo neubedljivo, čak neprijatno. Imao sam utisak da su se glumci prosto mučili da daju nekog smisla tom vrlo nespretno napravljenom scenariju.

vrapci cvrkucedu

pre 7 godina

jos pre bombardovanja se pricalo da je trake unistavala mira markovic. zgodno je kriviti nato. mira je zabranila crtane filmove u 19.15
(nema deda mraza, 26. maj 2016 13:51)

Mira zabranila internet u 80-im.

Bora

pre 7 godina

Imao sam tada 13 godina i dobro se sećam serije - nije bila po mom ukusu i nije mi se dopala. Ipak, velika je šteta što je uništena. Kad bih je sada pogledao, možda bih imao sasvim drugačiji sud o njoj.

munze_konza

pre 7 godina

I ja se secam serije i stvarno nije bila nesto. Na stranu dobri glumci ali nije bilo ni blizu kvaliteta pozorisne predstave. U pozoristu sam gledao predstavu 4 puta i bilo me je sramota kako je to izgkedalo na televiziji. Inace Georginu je igrala pevacica Goca Stojicevic i stalno je nesto pevala sa prozora solitera.

A kao dokaz da odlicna predstava moze da se dobro uradi na ekranu dokaz su Maratonci.

Dragoljub

pre 7 godina

@svet velik

Sbimak "Cardaka" definitivno nije postojao vec 1998. kada je serija izlistana kao izbrisana u jednoj od publikacija RTS. Bombardovanje je bilo 1999. Ne krivite bombardovanje za ono sto nije uradilo.

Simeon

pre 7 godina

Ovo se zamalo desilo sa trakama Monty Paythona da neko iz BBCa u to vreme nije zvao Terry Gilliama, koji je kupio nove trake za BBC i uze stare Monty Paython trake. Danas ne bi imali jednu od najboljih humoristickih serija da gledamo.

Tea New York

pre 7 godina

Neverovatno,imala sam 5 godina kada se emitovala serija.Od tada pa do danas nisam razmisljala o tome,ali ste me podsetili.I vratile su mi se neke scene.Bata kao Radovan,a pesma kao nesto ,,Vratices se u svoj rodni kraj,vratices se Radovane u svoj zavicaj,,.Olivera Markovic je cini mi se igrala Batinu zenu koja se zvala Rumenka.Ostalog se malo secam,secam se samo da je Bata stalno kukao za rodnim krajem,pustao neke krike kao muziku,itd.Sve u svemu,lepa vremena

neutralni felsh

pre 7 godina

Ne pricaj te gluposti. Spaljena je kaseta sa jos 8 000 kaseta(kulturnog, istoriskog i naucnog programa) u "demokratskom" paljenju televizije 5. oktobra 2000-te.
(boris, 26. maj 2016 12:18)


ne prica mo... kad se sve sabere, jeste zalosno ali oni lazovi sa televizije jeftino su prosli za sve ono jadno laganje devedesetih.

mladjowie

pre 7 godina

Da li he moguce da je neko privatno lice te 79e godine slucajno snimilo seriju sa tva? Mozda cak i neko iz porodice batine, milenine itd. koji je belezio njihove uloge... Video rekorder ili tako nesto...znam da je malo verovatno ali bi bilo neprocenjivo...ja sam 86.to godiste tako da nisam bio ni rodjen i ne znam kakve su tehnicke mogucnosti bile tada...ali znam da mi je mama kao detetu, cenim 89e, 90e snimala crtane filmove na kasetu i da smo imali neki video rekorder...

Petar Prokuplje

pre 7 godina

Ovo sam presnimavanjem je tacno... Sedamdesete i blagostanje... pa jeste svi su imali posao i pristojno ziveli ali neke stvari nisu bile lako dostupne. Npr i te trake za snimanje. I jos gomila drugih stvari. Npr u provinciji juzno voce niste mogli da kupite kao danas kad vam se cefne. Stizalo je ponekad. I onda se neko iscudjava i kaze "kako tada nije bilo banana, a bilo je blagostanje, dobar standard i predsednik bio Tito". Jednostavno neke stvari nisu bile tek tako dostupne kao danas bez obzira na bolji standard i vecu zaposlenost.

Građanin Bezopasnih Namera

pre 7 godina

Teško je glumcu raditi rimejk uloge koja je već stvorila svoj identitet kroz fantastičnu izvedbu drugog glumca. Može ostaviti utisak jedino na nekoga ko već nije video prethodnika. Na primer, Branimir Brstina je takođe odličan glumac, ali Šojićev identitet je stvorio Lane Gutović...

Slavko

pre 7 godina

@ "Зато нико није хтео да се тај диктатор сахрани код њих, једино Срби.."
(Марко, 26. maj 2016 15:06)

Tebi je vaznije da prospes mrznju, nego istina. Jadno je sta radis od svog zivota.

Sahranjen je u Srbiji po sojoj poslednjoj volji. Hteo je da pociva u Kuci cveca.

Miki

pre 7 godina

Na internetu je dostupan članak iz tadašnjeg časopisa "Radio TV revija", u kome je serija opisana kao "fijasko". Zanimljivo je da se toj oceni nisu mnogo suprotstavili autori, scenarista Dušan Kovačević i režiser Dejan Ćorković. Prosto rečeno, serija je bila skarabudžena. Neko se iz TV Beograd setio da nema dovoljno humorističkog programa, pa je iskopan Kovačevićev scenario za seriju o Radovanu koji je godinama skupljao prašinu u fiokama, prerađen je tako da se serija može snimiti na brzinu, preko leta, s malo para. Tako je i urađeno, pa je onda ispalo da ne odgovara serija od 13 epizoda po 30 minuta, tako da je premontirana da epizode budu duže, a da ih bude manje (to znači da je cela serija prikazana taj jedan put). Kako god, šteta je što serija nije sačuvana. Na internetu inače kruži i audio snimak jedne epizode, iz neke privatne kolekcije.

Miki

pre 7 godina

ne verujem da su obrisali trake jer se tad snimalo na filmskoj slajd traci koja kad se razvije više nije mogla da se presnimi, kao i filmovi za fotoaparate u to vreme. Pre će biti da su je loše čuvali pa je uništena od nekih atmosferskih uticaja...
(superoperater, 26. maj 2016 14:58)

Nije. Serija je snimljena na brzinu, elektronskim kameramas, na magnetnim trakama. Lošijom i jeftinijom tehnikom. Dostupan je na internetu novinski članak iz tog vremena, gde autori "peru ruke" zbog slabog kvaliteta serije. Neko se u leto 1978. setio da nema dovoljno humora na TV, pa je na brzinu prerađen scenario Dušana Kovačevića koji je godinama čamio u fiokama, i na brzinu snimljena serija.

Dragoljub

pre 7 godina

@superoperater

U RTB, magnetoskop (i to trake VTR-Q, kvadrupleksnog sistema) koristio se od jula 1961. godine. Jedna od prvih snimljenih TV drama bila je "Mica i Mikica", koja datira s jeseni 1961. godine. Drame i serije snimane u studijima radjene su u elektronskoj, VTR-Q, tehnologiji, osim inserata (u eksterijeru) koji su radjeni filmski (na 16mm preobratnoj traci koju spominjete). Serije se uglavnom NISU radile filmski; film je bio "rezervisan" za krace reporterske storije ili dokumentarne programe. Na veliku zalost, magnetoskopske trake bile su isprva skupe i "reciklirale su se": to nije bio specijallitet samo RTB vec i vecih (i bogatijih) kuca kao sto je BBC. Zbog toga, zauvek su unisteno i izgubljeno veliki broj epizoda serija iz sezdesetih godina; na srecu, nesto od toga je i ostalo, i izvuceno iz zaborava upravo zahvaljujuci predanom i sada vec skoro 20-togodisnjem radu gospodje Andric i njenih koleginica i kolega. Sto se tice propadanja filmskog materijala...da, on je izlozen potencijalnoj degradaciji zbog tzv. "sircetnog sindroma" kada dolazi do postepenog razgradjivanja supstrata (tj. filmske trake).

ten yard penalty

pre 7 godina

- Jednostavno, u to vreme se pet para nije davalo na reprize, bilo je ponižavajuće reprizirati nešto, a sa druge strane nije bila razvijena svest o tome da je to nešto vredno, deo naše kulturne baštine - objašnjava ona

Objashnjeno!...ne treba dalje...

djole

pre 7 godina

Sa 5 godina koliko sam imao tada, meni je bila bas zanimljiva!:)
Bilo je par legendarnih scena, kao recimo ona kada Milena, kao vozac kamiona hladnjace, nabrzaka ubaci Dragana, Batu i jos nekoga nazad u prikolicu, da bi ih odvezla, i zaboravi da iskljuci rashladni uredjaj...:)

Laloš

pre 7 godina

Sećam se te serije a sećam se scene i priča zašto je skinuta sa programa. U jednoj sceni svadbe u kojoj je povorka mislim na zapregama sa konjima vijorila se srpska zastava sa ocilima umesto jugoslovenske.

Alex

pre 7 godina

Ova vest, tj informacija o brisanju serije pojavila se svuda, ali rekao bih iz nepouzdanih izvora:

Pre svega - cela serija sasvim sigurno nije obrisana, jer je jedna epizoda prikazana pre par godina, u noćnom terminu na RTS-u u emisiji Trezor!

Dakle, nije ostala samo špica. Krajem 70-ih, serije se više nisu brisale, to se radilo ranije.

Nije isključeno da serija ili njeni delovi stoje po skrivenim ćoškovima RTS-a, ako ne u filmskoj, možda u redakciji kulturnog programa.

U svakom slučaju treba istražiti, poći od uredništva Trezora, i naći i spasti šta se spasti može, i podrazumeva se, prikazati.

Zoran

pre 7 godina

Da, izbrisali ga zbog Tita. On nije imao nista protiv i slusao sta mu drugi pricaju, ali oni izbrisali to zbog njega. Pazili dobru dusicu.

dzericak

pre 7 godina

Ne moze svaki pozorisni glumac da ima pojavu koja privlaci i koja je u stanju da 'nosi' film (eng. screen presence) isto kao sto i mnogi filmski glumci izgledaju na pozorisnim daskama kao riba na suvom.

Ne znam ni za jednu filmsku ulogu gde je Zoki bas razbio (moguce je da bi Bata kao Laki bio bolji od njega u filmu Maratonci...) a za Batu u pozoristu ne znam kako bi bilo. Niti sam ga gledao, niti sam cuo da je ikad bio igde angazovan...