Sreda, 25.05.2016.

09:45

Buđenje na operaciji: "Čula sam da seku i počela da paničim"

Izvor: express.hr

Buðenje na operaciji: "Èula sam da seku i poèela da panièim" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

SAMO BAHATO

pre 7 godina

To se zove Sleep Paralysis, nisi luda nemoj da brines. Ja to praktikujem ponekad, ali trebalo mi je vremena da pobedim strah i nocnu moru koja se pojavi kad se paralisem.

Anaaa

pre 7 godina

veliki broj pacijenata se budi tokom operacija ili reaguje refleksima ali anesteziolog da jacu dozu a toga se kasnije ne secaju sami pacijenti... licno sam prisustvovala tako da ima toga puno

eTutan

pre 7 godina

@ivana
Nije uopšte neistrazena pojava. Reč je o fenomenu "Sleep Paralysis" I dešava se kada se čovek iznenada probudi a da telo toga nije svesno.
Kada spavamo naše telo se potpuno ukoči tj ne možemo da upravljamo svesno, u suprotnosti mi bismo skakali i trčali u krevetu dok sanjamo.
Potrebno je samo ostati smiren da se halucinacije ne bi pogorsale.
Nije šala, to je bukvalno kao da sanjate sa otvorenim očima, a jasno vam je ukoliko ne možete da proizvedete ni jedan zvuk ni da se pomerite, vaš san neće biti ni malo prijatan(pozitivan)

zena-zmaj

pre 7 godina

@only fools.....
i ja sam sanjala pod anestezijom prije sest godina i danas se sjecam sna. bila sam policajac u auto-potjeri iz americkih filmova i taman da ga stignem :-)

ivana

pre 7 godina

A meni se desvalo tokom sna tako,obicnom,bez operacije, anestezije. Spavam i budim se, samo mozak i ne mogu da se ni mrdnem niti dam glas od sebe,i prolazim paniku i histeriju,i nekako uspijem da se trgnem. To mi se desilo nekoliko puta u zivotu,i to je nesto najgore,posle dugo vremena imam strah od spavanja, da ce se opet ponoviti. Zna li neko sta je to, i da li se jos nekom desavalo?
(Rrr, 25. maj 2016 22:41)

O da...dugo sam mislila da se samo meni ovo desava :( Ima vec par godina kako se nije desilo, a pamtim svako to "budjenje". Uglavnom se dogadjalo posle stresnog dana na poslu. Legla bih umorna i odmah zaspala. Posle nekog vremena bi me probudilo jako brujanje u glavi, uzasna ukocenost iz koje ne mogu da se izbavim, a to brujanje bi se pojacavalo u talasima. Kao da mi se sva krv u telu slivala u glavu i stezala je. Pokusavala bih da viknem da bi me cula sestra u sobi pored, da me probudi, ali glasa nije bilo. Cesto je bilo praceno halucinacijama. Ko zna koje je to stanje budnosti ili faza u snu, verujem nesto neistrazeno. Koliko puta sam htela da ostavim ukljucen snimac na telefonu da bih znala ujutru da li se uopste nesto cuje...budila bih se sledeceg jutra iscrpljena sa glavoboljom. Sad mi je zao sto nikad nisam otisla kod nekog doktora zbog svega toga, ali ne znam ni kod koga bih isla. Kada pricam nekome svi su se smejali u fazonu "Ti si duvala nesto". :(

Rrr

pre 7 godina

A meni se desvalo tokom sna tako,obicnom,bez operacije, anestezije. Spavam i budim se, samo mozak i ne mogu da se ni mrdnem niti dam glas od sebe,i prolazim paniku i histeriju,i nekako uspijem da se trgnem. To mi se desilo nekoliko puta u zivotu,i to je nesto najgore,posle dugo vremena imam strah od spavanja, da ce se opet ponoviti. Zna li neko sta je to, i da li se jos nekom desavalo?

operisan

pre 7 godina

meni dok su sekli deo noge cuo sam oh kako pricaju i osecao kalo me seki. Cak su doktori prokomentarisali u fazonu, "vidi, oseca sve". Nisam mogao da se pomeram, alo sam osecao. A dobio sam 6 nekih velikih boca i nogu, kroz venu i da disem nesto, verovatno da utonem u san. Mislim da nije bas jedanu 10.000, mozda se jedan skroz razbudi, ali mnogi osecaju i secaju se.

only fools and horses

pre 7 godina

Ja sam prilikom operacije diskusa spavao ko mala beba. I sanjao baš lepe snove. A bol je počeo kad su me probudili, i to sam i rekao anesteziologu, da je mogao da me pusti još malo da spavam.
Pišem poovodom tvrdnji da pacijenti ne spavaju i ne sanjaju.

dr

pre 7 godina

Ja bas imam srece. Prvi put sam se probudila prilikom operacije cukljeva 1996, secam se da je klima bila ukljucena na -100 stepeni, da sam cvokotala i da su me pokrili jos jednom kompresom. Nista frka i stres. Drugi put pre tri meseca i dvadeset tri dana na carskom rezu. Stvarno grozan osecaj, hocu da udahnem, a pluca mi se sve vise izduvavaju, pokusavam da im namignem i dam znak da ne mogu da disem, a oni pricaju o skijanju. Hocu da zaplacem, i opet nista. I onda je anesteziolog primetila ili da mi pritisak skace ili da sam tahikardicna pa je dodala anestetik i opet sam zaspala. Problem je bio kad su me osvescivali i rekli da udahnem. Mislim da je bilo stresno kao kad novorodjence treba prvi put da udahne. Samo sto i ja nisam vrisnula i zaplakala...

carapan

pre 7 godina

Meni se ovo dogodilo sa 13 godina. Bio sam pod potpunom anestezijom da bi mi namestili tezak prelom ruke. Nisu me operisali ali sam par minuta bio svestan a nisam mogao ni kapke da mrdnem ni glas da pustim. Nisam znao kako da disem sa cevkom u plucima. Uzasan osecaj, kako je anestezija popustila tako sam poskocio unapred promrmljao nesto da svate da ne disem lepo. Sreca pa je zahvat kratko trajao...

Zanovetalo

pre 7 godina

@ljubinko pantic pacijenti u opstoj anesteziji primaju pored i.v. anestezije koja indukuje anesteziju i misicne relaksante zbog kojih nastaje paraliza misica kako respirazorne tako i ostale muskulature sto onemogucava bilo kakav pokret.

Joca gomboca

pre 7 godina

Jeste da analgosedacija bas i nije opsta anestezija, ali prilikom zadnje kolonoskopije sam osetila kada je dr uzimao uzorke, i ubedjena sam da sam jauknula i opet utonula u san! Iposle nekogvremena kada mi je dr objasnjavao kakvo je stanhe trenutno, rekla sam mu da sam bila svesna! Naravno, preskocio je to, nista mi nji rekao!! Mogu zamisliti osecaj kod velikih operacija!!!

Serbische Facharzt

pre 7 godina

Savremena anestezija se sprovodi kombinacijom lekova, najmanje 3, od kojih svaki ima svoju specifičnu ulogu. Prvi uvodi pacijenta u san: najčešće se koriste barbiturati - Thiopental. Drugi ima za cilj da izazove opuštanje mišića, kako ne bi dolazilo do refleksnih pokreta pacijenta, grčenja stomačnih mišića i istiskivanja trbušnih organa kroz operativni rez. Koriste se dva leka: depolarizujući relaksant Sukcinilholin, brzog dejstva, koristi se za uvođenje u anesteziju i Pavulon, nedepolarizujući relaksant koji se daje u toku operacije. Relaksanti paralizuju sve mišiće u telu, tako da je potrebno obezbediti mehaničku ventilaciju pacijenta tokom operacije, i ovi lekovi su odgovorni za paralizu koju opisuju pacijenti. Poslednji lek koji se daje ima za cilj ublažavanje bola, i u tu svrhu se daje Fentanil, sintetski opioid. Sindrom budnosti je posledica neadekvatnog dejstva prvog leka, pacijent se budi, ali je paralisan dejstvom drugog leka, i oseća umanjen bol usled dejstva trećeg.

pivopija ovdasnji

pre 7 godina

A zasto pacijentu ne mogu da proizvedu zvukove u toku operacije?
(Ljubinko Pantic, 25. maj 2016 11:21)

Zato sto se u opstoj anesteziji daju i lekovi za potpuno opustanje (miorelaksansi), koji sasvim blokiraju voljne pokrete svih misica, cak i disajnih.

Roto koš u srcu,Kosovo na duši!

pre 7 godina

Prilikom operacije noge koja je trajala prilično dugo tražio sam spinalnu anesteziju umesto totalne i svo vreme tokom operacije pričao sam sa prelepom medicinskom sestrom :-)!

stef

pre 7 godina

@ ljubinko

ne mogu da pričaju i mrdaju zato što se delovi mozga zaduženi za različite funkcije deprimiraju, uspravljuju, određenim redosledom, pa tako se desi da svest bude očuvana a motornih funkcija nema. najprostije objašnjeno. U svakom slučaju mala cena svega što je opšta anestezija učinila za čovečanstvo :)

SAMO BAHATO

pre 7 godina

Meni kad su stavljali fistulu u ruku, doduse to se radi pod onom blagom anestezijom gde se samo ruka paralizuje. Anesteziolog me je naravno pitao da li moze na meni da isproba nov nacin, bez anestetika nego sa nabadanjem igala ispod miske u zivce i onda se kao paralizuje ruka itd itd. I ja kazem moze, sto da ne, ali mora vise da me iznabada posto sam ridj i bode on bode jedno pola sata i pita jel ti utrnula ruka ja reko nije. Bode on opet jos jedno pola sata, jel ti utrnula ruka, ja reko malo. On kao dobro to je to, sace da ti utrne do kraja neces nista osetiti. Ljudi meni je posle 15 minuta prestala da radi ta paraliza, kad sam ja osetio taj uzas, a oni nisu pripremili uopste onu anesteziju za svaki slucaj, pa cika, vriska, psovanje. Ja psujem doktora, pa anesteziologa, pa sestra koja istrcava u panici iz sobe da donese onu anesteziju koja se daje kroz venu, pa pada preko onog beskorisnog praga na ulazu u salu, a ovaj nastavlja da radi, psujemo se obojica da mi skoci adrenalin sto vise, da se ne bih onesvestio. To je trajalo nekih pola sata jos i onda su mi dali opstu, ali opet ne dovoljno i probudio sam se jedno sat kasnije kad mi je zasivao ruku, negde kod petog sava sam mu rekao dobro jutro i on kaze evo jos 6 savova i ides u sobu. Secam se kao da je juce bilo, a evo je ruka ubija od prisecanja. Verujem da nije jezivo kad se neko probudi pod opstom, ali je verovatno jednako strasno.

Leonov

pre 7 godina

Мој друг анестезиолог тврди да у књигама пише да је и до 20% „царица" будно на операцији,посебно у почетном дијелу операције док не изваде бебу.

Anomalisa

pre 7 godina

Nekada su pacijenti koji cak nisu ni imali ovakvo iskustvo podnosili tuzbe i na taj nacin dolazili do novca. Danas to nije moguce, jer postoje aparati koji pokazuju jesi li ili nisi bio svestan tokom operacije. Radi se o bispektralnoj analizi elektroencefalograma, i bispektralnom indeksu...

Bivsi pacijent

pre 7 godina

Imao sam povredu noge i na op. stolu u totalnoj anesteziji kao kroz san cujem muziku i odjednom neku galamu,zatim osetim jak bol a malo potom se budim...Ispricam doktoru "san" a on mi kaze da sam dobro cuo i da im radi radio dok operisu i da im se u toku operacije jedna stazistkinja koja je prisustvovala operaciji onesvestila...Tako da ovo gore nije tako neuobicajeno...Verovatno lose odredjena doza anestetika i nisam bio u dubokom "snu".

Laufer

pre 7 godina

Ja sam cuo samo, doktore, on se budi.
"Pojacajte anesteziju", odgovorio je.
Kad sam se probudio posle operacije, cetiri dana su mi bile ukrstene oci, nisam nista jasno video.

Pera

pre 7 godina

Moja supruga je bila svesna na operacionom stolu prilikom carskog reza. Sve je osetila, a glasa nije mogla da pusti. Kaze da nikada nece zaboraviti osecaj kada su dete izvadili iz stomaka, jer je bukvalno osetila kao da su ga iscupali iz nje. Cak je i cula plac i kada je dr prokomentarisao da je prava muskarcina. Kaze da joj je laknulo sto je sve kao ok i onda je utonula u to neko stanje..

Pera

pre 7 godina

Moja supruga je bila svesna na operacionom stolu prilikom carskog reza. Sve je osetila, a glasa nije mogla da pusti. Kaze da nikada nece zaboraviti osecaj kada su dete izvadili iz stomaka, jer je bukvalno osetila kao da su ga iscupali iz nje. Cak je i cula plac i kada je dr prokomentarisao da je prava muskarcina. Kaze da joj je laknulo sto je sve kao ok i onda je utonula u to neko stanje..

Bivsi pacijent

pre 7 godina

Imao sam povredu noge i na op. stolu u totalnoj anesteziji kao kroz san cujem muziku i odjednom neku galamu,zatim osetim jak bol a malo potom se budim...Ispricam doktoru "san" a on mi kaze da sam dobro cuo i da im radi radio dok operisu i da im se u toku operacije jedna stazistkinja koja je prisustvovala operaciji onesvestila...Tako da ovo gore nije tako neuobicajeno...Verovatno lose odredjena doza anestetika i nisam bio u dubokom "snu".

Serbische Facharzt

pre 7 godina

Savremena anestezija se sprovodi kombinacijom lekova, najmanje 3, od kojih svaki ima svoju specifičnu ulogu. Prvi uvodi pacijenta u san: najčešće se koriste barbiturati - Thiopental. Drugi ima za cilj da izazove opuštanje mišića, kako ne bi dolazilo do refleksnih pokreta pacijenta, grčenja stomačnih mišića i istiskivanja trbušnih organa kroz operativni rez. Koriste se dva leka: depolarizujući relaksant Sukcinilholin, brzog dejstva, koristi se za uvođenje u anesteziju i Pavulon, nedepolarizujući relaksant koji se daje u toku operacije. Relaksanti paralizuju sve mišiće u telu, tako da je potrebno obezbediti mehaničku ventilaciju pacijenta tokom operacije, i ovi lekovi su odgovorni za paralizu koju opisuju pacijenti. Poslednji lek koji se daje ima za cilj ublažavanje bola, i u tu svrhu se daje Fentanil, sintetski opioid. Sindrom budnosti je posledica neadekvatnog dejstva prvog leka, pacijent se budi, ali je paralisan dejstvom drugog leka, i oseća umanjen bol usled dejstva trećeg.

dr

pre 7 godina

Ja bas imam srece. Prvi put sam se probudila prilikom operacije cukljeva 1996, secam se da je klima bila ukljucena na -100 stepeni, da sam cvokotala i da su me pokrili jos jednom kompresom. Nista frka i stres. Drugi put pre tri meseca i dvadeset tri dana na carskom rezu. Stvarno grozan osecaj, hocu da udahnem, a pluca mi se sve vise izduvavaju, pokusavam da im namignem i dam znak da ne mogu da disem, a oni pricaju o skijanju. Hocu da zaplacem, i opet nista. I onda je anesteziolog primetila ili da mi pritisak skace ili da sam tahikardicna pa je dodala anestetik i opet sam zaspala. Problem je bio kad su me osvescivali i rekli da udahnem. Mislim da je bilo stresno kao kad novorodjence treba prvi put da udahne. Samo sto i ja nisam vrisnula i zaplakala...

SAMO BAHATO

pre 7 godina

Meni kad su stavljali fistulu u ruku, doduse to se radi pod onom blagom anestezijom gde se samo ruka paralizuje. Anesteziolog me je naravno pitao da li moze na meni da isproba nov nacin, bez anestetika nego sa nabadanjem igala ispod miske u zivce i onda se kao paralizuje ruka itd itd. I ja kazem moze, sto da ne, ali mora vise da me iznabada posto sam ridj i bode on bode jedno pola sata i pita jel ti utrnula ruka ja reko nije. Bode on opet jos jedno pola sata, jel ti utrnula ruka, ja reko malo. On kao dobro to je to, sace da ti utrne do kraja neces nista osetiti. Ljudi meni je posle 15 minuta prestala da radi ta paraliza, kad sam ja osetio taj uzas, a oni nisu pripremili uopste onu anesteziju za svaki slucaj, pa cika, vriska, psovanje. Ja psujem doktora, pa anesteziologa, pa sestra koja istrcava u panici iz sobe da donese onu anesteziju koja se daje kroz venu, pa pada preko onog beskorisnog praga na ulazu u salu, a ovaj nastavlja da radi, psujemo se obojica da mi skoci adrenalin sto vise, da se ne bih onesvestio. To je trajalo nekih pola sata jos i onda su mi dali opstu, ali opet ne dovoljno i probudio sam se jedno sat kasnije kad mi je zasivao ruku, negde kod petog sava sam mu rekao dobro jutro i on kaze evo jos 6 savova i ides u sobu. Secam se kao da je juce bilo, a evo je ruka ubija od prisecanja. Verujem da nije jezivo kad se neko probudi pod opstom, ali je verovatno jednako strasno.

Laufer

pre 7 godina

Ja sam cuo samo, doktore, on se budi.
"Pojacajte anesteziju", odgovorio je.
Kad sam se probudio posle operacije, cetiri dana su mi bile ukrstene oci, nisam nista jasno video.

Roto koš u srcu,Kosovo na duši!

pre 7 godina

Prilikom operacije noge koja je trajala prilično dugo tražio sam spinalnu anesteziju umesto totalne i svo vreme tokom operacije pričao sam sa prelepom medicinskom sestrom :-)!

pivopija ovdasnji

pre 7 godina

A zasto pacijentu ne mogu da proizvedu zvukove u toku operacije?
(Ljubinko Pantic, 25. maj 2016 11:21)

Zato sto se u opstoj anesteziji daju i lekovi za potpuno opustanje (miorelaksansi), koji sasvim blokiraju voljne pokrete svih misica, cak i disajnih.

only fools and horses

pre 7 godina

Ja sam prilikom operacije diskusa spavao ko mala beba. I sanjao baš lepe snove. A bol je počeo kad su me probudili, i to sam i rekao anesteziologu, da je mogao da me pusti još malo da spavam.
Pišem poovodom tvrdnji da pacijenti ne spavaju i ne sanjaju.

Anomalisa

pre 7 godina

Nekada su pacijenti koji cak nisu ni imali ovakvo iskustvo podnosili tuzbe i na taj nacin dolazili do novca. Danas to nije moguce, jer postoje aparati koji pokazuju jesi li ili nisi bio svestan tokom operacije. Radi se o bispektralnoj analizi elektroencefalograma, i bispektralnom indeksu...

Leonov

pre 7 godina

Мој друг анестезиолог тврди да у књигама пише да је и до 20% „царица" будно на операцији,посебно у почетном дијелу операције док не изваде бебу.

stef

pre 7 godina

@ ljubinko

ne mogu da pričaju i mrdaju zato što se delovi mozga zaduženi za različite funkcije deprimiraju, uspravljuju, određenim redosledom, pa tako se desi da svest bude očuvana a motornih funkcija nema. najprostije objašnjeno. U svakom slučaju mala cena svega što je opšta anestezija učinila za čovečanstvo :)

Zanovetalo

pre 7 godina

@ljubinko pantic pacijenti u opstoj anesteziji primaju pored i.v. anestezije koja indukuje anesteziju i misicne relaksante zbog kojih nastaje paraliza misica kako respirazorne tako i ostale muskulature sto onemogucava bilo kakav pokret.

Joca gomboca

pre 7 godina

Jeste da analgosedacija bas i nije opsta anestezija, ali prilikom zadnje kolonoskopije sam osetila kada je dr uzimao uzorke, i ubedjena sam da sam jauknula i opet utonula u san! Iposle nekogvremena kada mi je dr objasnjavao kakvo je stanhe trenutno, rekla sam mu da sam bila svesna! Naravno, preskocio je to, nista mi nji rekao!! Mogu zamisliti osecaj kod velikih operacija!!!

carapan

pre 7 godina

Meni se ovo dogodilo sa 13 godina. Bio sam pod potpunom anestezijom da bi mi namestili tezak prelom ruke. Nisu me operisali ali sam par minuta bio svestan a nisam mogao ni kapke da mrdnem ni glas da pustim. Nisam znao kako da disem sa cevkom u plucima. Uzasan osecaj, kako je anestezija popustila tako sam poskocio unapred promrmljao nesto da svate da ne disem lepo. Sreca pa je zahvat kratko trajao...

Rrr

pre 7 godina

A meni se desvalo tokom sna tako,obicnom,bez operacije, anestezije. Spavam i budim se, samo mozak i ne mogu da se ni mrdnem niti dam glas od sebe,i prolazim paniku i histeriju,i nekako uspijem da se trgnem. To mi se desilo nekoliko puta u zivotu,i to je nesto najgore,posle dugo vremena imam strah od spavanja, da ce se opet ponoviti. Zna li neko sta je to, i da li se jos nekom desavalo?

ivana

pre 7 godina

A meni se desvalo tokom sna tako,obicnom,bez operacije, anestezije. Spavam i budim se, samo mozak i ne mogu da se ni mrdnem niti dam glas od sebe,i prolazim paniku i histeriju,i nekako uspijem da se trgnem. To mi se desilo nekoliko puta u zivotu,i to je nesto najgore,posle dugo vremena imam strah od spavanja, da ce se opet ponoviti. Zna li neko sta je to, i da li se jos nekom desavalo?
(Rrr, 25. maj 2016 22:41)

O da...dugo sam mislila da se samo meni ovo desava :( Ima vec par godina kako se nije desilo, a pamtim svako to "budjenje". Uglavnom se dogadjalo posle stresnog dana na poslu. Legla bih umorna i odmah zaspala. Posle nekog vremena bi me probudilo jako brujanje u glavi, uzasna ukocenost iz koje ne mogu da se izbavim, a to brujanje bi se pojacavalo u talasima. Kao da mi se sva krv u telu slivala u glavu i stezala je. Pokusavala bih da viknem da bi me cula sestra u sobi pored, da me probudi, ali glasa nije bilo. Cesto je bilo praceno halucinacijama. Ko zna koje je to stanje budnosti ili faza u snu, verujem nesto neistrazeno. Koliko puta sam htela da ostavim ukljucen snimac na telefonu da bih znala ujutru da li se uopste nesto cuje...budila bih se sledeceg jutra iscrpljena sa glavoboljom. Sad mi je zao sto nikad nisam otisla kod nekog doktora zbog svega toga, ali ne znam ni kod koga bih isla. Kada pricam nekome svi su se smejali u fazonu "Ti si duvala nesto". :(

eTutan

pre 7 godina

@ivana
Nije uopšte neistrazena pojava. Reč je o fenomenu "Sleep Paralysis" I dešava se kada se čovek iznenada probudi a da telo toga nije svesno.
Kada spavamo naše telo se potpuno ukoči tj ne možemo da upravljamo svesno, u suprotnosti mi bismo skakali i trčali u krevetu dok sanjamo.
Potrebno je samo ostati smiren da se halucinacije ne bi pogorsale.
Nije šala, to je bukvalno kao da sanjate sa otvorenim očima, a jasno vam je ukoliko ne možete da proizvedete ni jedan zvuk ni da se pomerite, vaš san neće biti ni malo prijatan(pozitivan)

Anaaa

pre 7 godina

veliki broj pacijenata se budi tokom operacija ili reaguje refleksima ali anesteziolog da jacu dozu a toga se kasnije ne secaju sami pacijenti... licno sam prisustvovala tako da ima toga puno

SAMO BAHATO

pre 7 godina

To se zove Sleep Paralysis, nisi luda nemoj da brines. Ja to praktikujem ponekad, ali trebalo mi je vremena da pobedim strah i nocnu moru koja se pojavi kad se paralisem.

operisan

pre 7 godina

meni dok su sekli deo noge cuo sam oh kako pricaju i osecao kalo me seki. Cak su doktori prokomentarisali u fazonu, "vidi, oseca sve". Nisam mogao da se pomeram, alo sam osecao. A dobio sam 6 nekih velikih boca i nogu, kroz venu i da disem nesto, verovatno da utonem u san. Mislim da nije bas jedanu 10.000, mozda se jedan skroz razbudi, ali mnogi osecaju i secaju se.

zena-zmaj

pre 7 godina

@only fools.....
i ja sam sanjala pod anestezijom prije sest godina i danas se sjecam sna. bila sam policajac u auto-potjeri iz americkih filmova i taman da ga stignem :-)

Bivsi pacijent

pre 7 godina

Imao sam povredu noge i na op. stolu u totalnoj anesteziji kao kroz san cujem muziku i odjednom neku galamu,zatim osetim jak bol a malo potom se budim...Ispricam doktoru "san" a on mi kaze da sam dobro cuo i da im radi radio dok operisu i da im se u toku operacije jedna stazistkinja koja je prisustvovala operaciji onesvestila...Tako da ovo gore nije tako neuobicajeno...Verovatno lose odredjena doza anestetika i nisam bio u dubokom "snu".

Pera

pre 7 godina

Moja supruga je bila svesna na operacionom stolu prilikom carskog reza. Sve je osetila, a glasa nije mogla da pusti. Kaze da nikada nece zaboraviti osecaj kada su dete izvadili iz stomaka, jer je bukvalno osetila kao da su ga iscupali iz nje. Cak je i cula plac i kada je dr prokomentarisao da je prava muskarcina. Kaze da joj je laknulo sto je sve kao ok i onda je utonula u to neko stanje..

SAMO BAHATO

pre 7 godina

Meni kad su stavljali fistulu u ruku, doduse to se radi pod onom blagom anestezijom gde se samo ruka paralizuje. Anesteziolog me je naravno pitao da li moze na meni da isproba nov nacin, bez anestetika nego sa nabadanjem igala ispod miske u zivce i onda se kao paralizuje ruka itd itd. I ja kazem moze, sto da ne, ali mora vise da me iznabada posto sam ridj i bode on bode jedno pola sata i pita jel ti utrnula ruka ja reko nije. Bode on opet jos jedno pola sata, jel ti utrnula ruka, ja reko malo. On kao dobro to je to, sace da ti utrne do kraja neces nista osetiti. Ljudi meni je posle 15 minuta prestala da radi ta paraliza, kad sam ja osetio taj uzas, a oni nisu pripremili uopste onu anesteziju za svaki slucaj, pa cika, vriska, psovanje. Ja psujem doktora, pa anesteziologa, pa sestra koja istrcava u panici iz sobe da donese onu anesteziju koja se daje kroz venu, pa pada preko onog beskorisnog praga na ulazu u salu, a ovaj nastavlja da radi, psujemo se obojica da mi skoci adrenalin sto vise, da se ne bih onesvestio. To je trajalo nekih pola sata jos i onda su mi dali opstu, ali opet ne dovoljno i probudio sam se jedno sat kasnije kad mi je zasivao ruku, negde kod petog sava sam mu rekao dobro jutro i on kaze evo jos 6 savova i ides u sobu. Secam se kao da je juce bilo, a evo je ruka ubija od prisecanja. Verujem da nije jezivo kad se neko probudi pod opstom, ali je verovatno jednako strasno.

Leonov

pre 7 godina

Мој друг анестезиолог тврди да у књигама пише да је и до 20% „царица" будно на операцији,посебно у почетном дијелу операције док не изваде бебу.

Roto koš u srcu,Kosovo na duši!

pre 7 godina

Prilikom operacije noge koja je trajala prilično dugo tražio sam spinalnu anesteziju umesto totalne i svo vreme tokom operacije pričao sam sa prelepom medicinskom sestrom :-)!

Joca gomboca

pre 7 godina

Jeste da analgosedacija bas i nije opsta anestezija, ali prilikom zadnje kolonoskopije sam osetila kada je dr uzimao uzorke, i ubedjena sam da sam jauknula i opet utonula u san! Iposle nekogvremena kada mi je dr objasnjavao kakvo je stanhe trenutno, rekla sam mu da sam bila svesna! Naravno, preskocio je to, nista mi nji rekao!! Mogu zamisliti osecaj kod velikih operacija!!!

carapan

pre 7 godina

Meni se ovo dogodilo sa 13 godina. Bio sam pod potpunom anestezijom da bi mi namestili tezak prelom ruke. Nisu me operisali ali sam par minuta bio svestan a nisam mogao ni kapke da mrdnem ni glas da pustim. Nisam znao kako da disem sa cevkom u plucima. Uzasan osecaj, kako je anestezija popustila tako sam poskocio unapred promrmljao nesto da svate da ne disem lepo. Sreca pa je zahvat kratko trajao...

Laufer

pre 7 godina

Ja sam cuo samo, doktore, on se budi.
"Pojacajte anesteziju", odgovorio je.
Kad sam se probudio posle operacije, cetiri dana su mi bile ukrstene oci, nisam nista jasno video.

Anomalisa

pre 7 godina

Nekada su pacijenti koji cak nisu ni imali ovakvo iskustvo podnosili tuzbe i na taj nacin dolazili do novca. Danas to nije moguce, jer postoje aparati koji pokazuju jesi li ili nisi bio svestan tokom operacije. Radi se o bispektralnoj analizi elektroencefalograma, i bispektralnom indeksu...

Serbische Facharzt

pre 7 godina

Savremena anestezija se sprovodi kombinacijom lekova, najmanje 3, od kojih svaki ima svoju specifičnu ulogu. Prvi uvodi pacijenta u san: najčešće se koriste barbiturati - Thiopental. Drugi ima za cilj da izazove opuštanje mišića, kako ne bi dolazilo do refleksnih pokreta pacijenta, grčenja stomačnih mišića i istiskivanja trbušnih organa kroz operativni rez. Koriste se dva leka: depolarizujući relaksant Sukcinilholin, brzog dejstva, koristi se za uvođenje u anesteziju i Pavulon, nedepolarizujući relaksant koji se daje u toku operacije. Relaksanti paralizuju sve mišiće u telu, tako da je potrebno obezbediti mehaničku ventilaciju pacijenta tokom operacije, i ovi lekovi su odgovorni za paralizu koju opisuju pacijenti. Poslednji lek koji se daje ima za cilj ublažavanje bola, i u tu svrhu se daje Fentanil, sintetski opioid. Sindrom budnosti je posledica neadekvatnog dejstva prvog leka, pacijent se budi, ali je paralisan dejstvom drugog leka, i oseća umanjen bol usled dejstva trećeg.

dr

pre 7 godina

Ja bas imam srece. Prvi put sam se probudila prilikom operacije cukljeva 1996, secam se da je klima bila ukljucena na -100 stepeni, da sam cvokotala i da su me pokrili jos jednom kompresom. Nista frka i stres. Drugi put pre tri meseca i dvadeset tri dana na carskom rezu. Stvarno grozan osecaj, hocu da udahnem, a pluca mi se sve vise izduvavaju, pokusavam da im namignem i dam znak da ne mogu da disem, a oni pricaju o skijanju. Hocu da zaplacem, i opet nista. I onda je anesteziolog primetila ili da mi pritisak skace ili da sam tahikardicna pa je dodala anestetik i opet sam zaspala. Problem je bio kad su me osvescivali i rekli da udahnem. Mislim da je bilo stresno kao kad novorodjence treba prvi put da udahne. Samo sto i ja nisam vrisnula i zaplakala...

operisan

pre 7 godina

meni dok su sekli deo noge cuo sam oh kako pricaju i osecao kalo me seki. Cak su doktori prokomentarisali u fazonu, "vidi, oseca sve". Nisam mogao da se pomeram, alo sam osecao. A dobio sam 6 nekih velikih boca i nogu, kroz venu i da disem nesto, verovatno da utonem u san. Mislim da nije bas jedanu 10.000, mozda se jedan skroz razbudi, ali mnogi osecaju i secaju se.

pivopija ovdasnji

pre 7 godina

A zasto pacijentu ne mogu da proizvedu zvukove u toku operacije?
(Ljubinko Pantic, 25. maj 2016 11:21)

Zato sto se u opstoj anesteziji daju i lekovi za potpuno opustanje (miorelaksansi), koji sasvim blokiraju voljne pokrete svih misica, cak i disajnih.

Zanovetalo

pre 7 godina

@ljubinko pantic pacijenti u opstoj anesteziji primaju pored i.v. anestezije koja indukuje anesteziju i misicne relaksante zbog kojih nastaje paraliza misica kako respirazorne tako i ostale muskulature sto onemogucava bilo kakav pokret.

stef

pre 7 godina

@ ljubinko

ne mogu da pričaju i mrdaju zato što se delovi mozga zaduženi za različite funkcije deprimiraju, uspravljuju, određenim redosledom, pa tako se desi da svest bude očuvana a motornih funkcija nema. najprostije objašnjeno. U svakom slučaju mala cena svega što je opšta anestezija učinila za čovečanstvo :)

ivana

pre 7 godina

A meni se desvalo tokom sna tako,obicnom,bez operacije, anestezije. Spavam i budim se, samo mozak i ne mogu da se ni mrdnem niti dam glas od sebe,i prolazim paniku i histeriju,i nekako uspijem da se trgnem. To mi se desilo nekoliko puta u zivotu,i to je nesto najgore,posle dugo vremena imam strah od spavanja, da ce se opet ponoviti. Zna li neko sta je to, i da li se jos nekom desavalo?
(Rrr, 25. maj 2016 22:41)

O da...dugo sam mislila da se samo meni ovo desava :( Ima vec par godina kako se nije desilo, a pamtim svako to "budjenje". Uglavnom se dogadjalo posle stresnog dana na poslu. Legla bih umorna i odmah zaspala. Posle nekog vremena bi me probudilo jako brujanje u glavi, uzasna ukocenost iz koje ne mogu da se izbavim, a to brujanje bi se pojacavalo u talasima. Kao da mi se sva krv u telu slivala u glavu i stezala je. Pokusavala bih da viknem da bi me cula sestra u sobi pored, da me probudi, ali glasa nije bilo. Cesto je bilo praceno halucinacijama. Ko zna koje je to stanje budnosti ili faza u snu, verujem nesto neistrazeno. Koliko puta sam htela da ostavim ukljucen snimac na telefonu da bih znala ujutru da li se uopste nesto cuje...budila bih se sledeceg jutra iscrpljena sa glavoboljom. Sad mi je zao sto nikad nisam otisla kod nekog doktora zbog svega toga, ali ne znam ni kod koga bih isla. Kada pricam nekome svi su se smejali u fazonu "Ti si duvala nesto". :(

zena-zmaj

pre 7 godina

@only fools.....
i ja sam sanjala pod anestezijom prije sest godina i danas se sjecam sna. bila sam policajac u auto-potjeri iz americkih filmova i taman da ga stignem :-)

eTutan

pre 7 godina

@ivana
Nije uopšte neistrazena pojava. Reč je o fenomenu "Sleep Paralysis" I dešava se kada se čovek iznenada probudi a da telo toga nije svesno.
Kada spavamo naše telo se potpuno ukoči tj ne možemo da upravljamo svesno, u suprotnosti mi bismo skakali i trčali u krevetu dok sanjamo.
Potrebno je samo ostati smiren da se halucinacije ne bi pogorsale.
Nije šala, to je bukvalno kao da sanjate sa otvorenim očima, a jasno vam je ukoliko ne možete da proizvedete ni jedan zvuk ni da se pomerite, vaš san neće biti ni malo prijatan(pozitivan)

Anaaa

pre 7 godina

veliki broj pacijenata se budi tokom operacija ili reaguje refleksima ali anesteziolog da jacu dozu a toga se kasnije ne secaju sami pacijenti... licno sam prisustvovala tako da ima toga puno

only fools and horses

pre 7 godina

Ja sam prilikom operacije diskusa spavao ko mala beba. I sanjao baš lepe snove. A bol je počeo kad su me probudili, i to sam i rekao anesteziologu, da je mogao da me pusti još malo da spavam.
Pišem poovodom tvrdnji da pacijenti ne spavaju i ne sanjaju.

Rrr

pre 7 godina

A meni se desvalo tokom sna tako,obicnom,bez operacije, anestezije. Spavam i budim se, samo mozak i ne mogu da se ni mrdnem niti dam glas od sebe,i prolazim paniku i histeriju,i nekako uspijem da se trgnem. To mi se desilo nekoliko puta u zivotu,i to je nesto najgore,posle dugo vremena imam strah od spavanja, da ce se opet ponoviti. Zna li neko sta je to, i da li se jos nekom desavalo?

SAMO BAHATO

pre 7 godina

To se zove Sleep Paralysis, nisi luda nemoj da brines. Ja to praktikujem ponekad, ali trebalo mi je vremena da pobedim strah i nocnu moru koja se pojavi kad se paralisem.