Četvrtak, 19.05.2016.

12:01

Vučić u Dr Etker: Hvala za puding, hoćemo i kašu

Nemačka kompanija Dr Etker otvorila je svoju prvu fabriku u Srbiji za proizvodnju praškastih proizvoda, u kojoj su zaposlena 192 radnika.

Izvor: B92

Vuèiæ u Dr Etker: Hvala za puding, hoæemo i kašu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Lipolistanka

pre 7 godina

Drago mi je sto se otvaraju fabrike po Srbiji.
Takodje je lepo je sto sad znamo da premijer voli puding od vanile.
A nije lepo sto skoro niko (veoma malo i nedovoljno u odnosu na ostale vesti) ne pise o velikim fabrikama koje se otvaraju u Sapcu. Pre nekoliko nedelja je zvanicno registrovano preduzece "Jazaki d.o.o. Sabac" sa pocetnim kapitalom od milion evra (strani kapital). U pitanju su delovi za automobilsku industriju, a zaposljavace 1700 radnika.
Isto tako nije lepo sto republicka vlada na sve nacina pokusava da opstruira rad samouprave u Sapcu. Npr. iako je japanska firma insistirala da to bude Sabac, u vladi su pokusali da prebace fabriku u Kraljevo ili Krusevac. Nemam nista protiv ovih gradova, samo investitor je ocigledno imao.
Ima jos dosta slicnih i gorih pokusaja da se gradska uprava u Sapcu diskredituje i onemoguci u svom radu, necu ih nabrajati jer to nije tema, nema dovoljno mesta, a vrlo je moguce da ni ovo nece biti objavljeno.

zox

pre 7 godina

Direktora g-dina Zorana Mitića sam upoznao tamo neke 1995/1996 kada je krenuo privatno da radi Dr.Oetker proizvode u jednom olupanom pick-up vozilu. To je tada bilo ne u povoju već maltene, nemoguća misija. Prvih par meseci sam po prirodi mog posla bio svedok koliko je marljivo i precizno radio, imao očigledno viziju da to izgura kako treba i .... uspeo je. Poštovanje njemu, ali zaista.

зоран

pre 7 godina

Па прашкасти програм Центропроизвода + обланде су преузели и производе од 2011 године.

stevan

pre 7 godina

Ko hoce da radi nek radi a kome je mala plata ne meka nace bolje.Jos lakse nek otvori firmu i nek zaposljava on i nek daje drugima veliku platu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kg, 19. maj 2016 15:40)

A ti misliš da je moguće živeti sa 200-300e mesečno? Mislim, ja svakako sa tim novcem ne mogu da isteram ni nedelju dana, i da bavim se privatnim poslom, ali to ne znači da su svi sposobni ili imaju sreće da budu privatni preduzetnici. Plata treba da bude prilagođena potrebama pristojnog života a ne onolika koliko neki milijarder kome je država dala odrešene ruke da se prema radnicima ponaša kako hoće, misli da je dovoljno. Isti taj Dr. Oetker svojim radnicima u Nemačkoj daje platu 11 puta veću nego srpskim radnicima. Misliš da su ovde došli da bi našu ekonomiju digli na noge ili zato jer smo ubedljivo najjeftinija radna snaga u Evropi?

dzara

pre 7 godina

Neki nam uporno objašnjavaju kako nam dobro ide, a džepovi sve prazniji, mladost odlazi u svet u potrazi za srećom...plate i penzije smanjene, nameti nikad veći, ruše pod fantomkama, pare za sanaciju štete od poplava iščezle, Toni Bler savetuje, a oni slušaju pažljivo...i daju svaki milimetar sebe da u istom ritmu nastavimo.

Buding

pre 7 godina

Nadajmo se da će proizvodi koji se tu budu proizvodili biti na nivou onih za tržišta zapadne Evrope... HA!
Pa naravno da neće...sve što inostrane firme proizvode za tržišta centralnog, istočnog i južnog Balkana je škart i to svi znamo. Puding kupljen u Srbiji i Dr Ötker puding kupljen u Nemačkoj neće biti ista stvar. Kao i sva ostala roba.

Деутеријум

pre 7 godina

Просто је невероватно колико се држава труди и ради на штету својих грађана и оно мало привредника који покушавају колико толико да раде и зараде. Ево, у земљи имамо неколико домаћих произвођача (да не наводим никог именом) који имају сличан или истоветни производни асортиман као и Др. Еткер. Притом редовно подмирују све обавезе према држави, а за исту су невидљиви - не постоје осим када треба да наплате оно што сматрају да треба. Од тих истих пара домаћих произвођача које им је кроз разне дажбине и намете наплатила држава, финансира се и помаже странац и стимулише да им буде конкуренција!!! Зашто нису помогли ниједног домаћег произвођача... Зашто????

Kopro

pre 7 godina

Rečeno je da nije bilo subvencija za ovaj pogon, nisu tražili, to je svetski gigant, neće nikakve uslove da im daju. Zato dobijaš minuse, pošto ne čitaš tekst.

Prvo procitajte, pa onda komentarisite

pre 7 godina

Pozdrav svima,

prvo pocnite da citate pazljivije tekstove, a onda komentarisite i postavljajte pitanja.
Ovako, Dr. Oetker kao kompanija je kompletnu fabriku finansirao iz sopstvenih sredstava, od SRbije nista nije dobijeno niti je trazeno. Zemljiste su sami kupili, nijedna vlast niti politicar nema nikakve zasluge. Fabria je u planu vec nekih 7-8 godina, i trebalo je vremena da se prvo nadje adekvatno zemljiste, pa da se sredi sve papiroloski, i eto sad fabrike. Dalje, fabrika uveliko radi od februara meseca, tako da je ovo sve pro forme sad. Sto se tice subvenicja za zaposlene, one su 0%, znaci nista, Dr. Oetker je sve samo odradio. Plate su bolje nego u ostalim firmama, i nisu 200 eura. Meni je drago zbog ovoga, jer ne volim nijednog politicara, pogotovo ovog sad iskakaca iz frizidera, koji prisvaja sve sto postoji, imao on udela u tome ili ne.
I na kraju, ovo je prava investicija, napravljena od nule. Fabrika nije velika, ali je tu, postoji....

Tadija

pre 7 godina

Vucic je prekinuo praksu da se fabrike otvaraju samo dok traje predizborna kampanja. Evo dokaza da je otvaranje fabrika nastavljeno i posle toga.

Tasa

pre 7 godina

Svakome ko jos uvek zivi u Srbiji a nezaposlen je toplo bih savetovao da uci nemacki i engleski i pocne malo citati vesti o Srbiji iz inostranstva.

Ejbrehem

pre 7 godina

Kolike su plate radnicima? Zašto stvaramo sirotinju? Radnik koji prima 250 eura je sirotinja beda koji će u bedi odgajati decu koja će takodje biti beda. Da ne pričamo o subvencijama države koje se kose sa zdravim razumom. Sa tim parama Srbija može subvencionisati malu privredu ili sama osnivati preduzeća, fabrike ili obnoviti stare. Da li u ovoj državi ima ekonomista, stručnjaka za fiskalnu politiku i stručnjaka za razvoj mikro i makro ekonomije ili su svi uplašeni ili postali poltroni? Pravimo od Srbije Filipine, Tajland i Vijetnam. Strašno.

Logic

pre 7 godina

Divan i radostan dan uz ovakvu vest!Ako smo dovoljno preduzimljivi da iskoristimo velike mogućnosti koje nam ova proizvodnja pruža i udružimo je sa plazma keksom sa nedavno otvorene nove proizvodne trake, možemo postati lideri u poslastičarskoj industriji na ovim prostorima!Da nam konačno krene u privrednom oporavku i kontinuiranom rastu iste! Na mnogaja ljeta!

BOSILJKA

pre 7 godina

Svakim malte ne danom dolazi do otvaranja novih fabrika u nasoj zemlji. Ovo je jos jedna investicija koja doprinosi napretku nase zemlje. Gde ce se zaposliti odredjeni broj radnika, a time ce biti poboljsan i njihov budzet.

Tika

pre 7 godina

Vrlo je važno da konačno privlačimo najozbiljnije kompanije iz Sveta koje ne dolaze za godinu ili dve već sa ciljem da trajno ostanu na tržištu.

Tasa

pre 7 godina

Jedna fabrika, druga, treca, cetvrta i tako u nedogled...I dete krene korak po korak pa na kraju prohoda. Nadam se da ce, uz ovakve promene na bolje, i Srbija stati na noge.

Sabahudin

pre 7 godina

Putujući cirkus "Vođa" ponovo putuje Srbijom. Lepo što se uvalio na još jedno otvaranje fabrike za koju je zaslužan 0%. Kao oni što kada znaju da je u nekom selu slava pa krenu da se uvaljuju u kuće, tako i on. Čuje da će da se otvori neka fabrika i on odmah ode da pokupi lovorike i slika se za TV iako veze nema sa fabrikom.

Goblin

pre 7 godina

Poslodavac kada uposli radnika isplacuje bruto zaradu + doprinose (pio-12%, zdravstvo-5,15% i nezaposlenost 0,75%) takodje drzava od bruto zarade radniku uzima porez na dohodak-10% i sve doprinose (s tim sto je pio-14%).

Znam da zvuci ludo ali bih ja ukinuo doprinose na dohodak koje placa poslodavac (uostalom te dobrinose drzava vraca fijatu pa stvarno ne vidim sto italijani moraju da budu povlasceni u odnosu na domaceg preduzetnika).

Problem je sto ce da se javi rupa u buzetu, ali taj problem lako moze da se resi ukinuti subvencije strancima i otpustiti partijski kadar koji ce da se prebace u proizvodnju.

Kada ukinemo doprinose poslodavac isplacuje samo bruto zaradu i nema razloga da ne prijavi radnia, takodje on ostvaruje ustedu koju moze da iskoristi za povecanje proizvodnje i uposljavanje novih radnika. Veci broj radnika - veci prihod za drzavu - manja nezaposlenost i manji izdaci za socijalnu pomoc i javnu kuhinju.
Takodje kada poslodavac poveca proizvodnju povecava se i izvoz i prodaja - veca prodaja veci prihod - veci poslovni dobitak - veci porez od dobitka za drzavu.

Takodje radnici mogu lakse da isplate komunalije - brzi odrt kapitala i profitabilnija javna preduzeca

Radnici odu u kupovinu - veca kupovina - veci pdv - kupjuci domace proizvode domaci proizvodjaci povecavaju proizvodnju i uopsljavaju nove radnike...

E tako se razvija drzava i nece drzava da nam se razvije od jure, benetona, dr. etkera...

Ja

pre 7 godina

Zasto dobijam minuse na legitimno pitanje kolika je bila subvencija drzave? Zar to nije nesto sto svi treba da znamo???? Nase su pare u pitanju. Ja placam porez i imam prava da znam na sta drzava trosi moj i novac svih drugih poreskih obveznika.

Mozda je bila super logicna subvencija. Mozda nije. To se moze utvrditi samo onda kada znamo KOLIKO je drzava pomogla i kakav je ugovor i to imamo apsolutno pravo da znamo.

Tako da zaista ne razumem cemu minusi na pitanje kada bi svima trebalo da je u interesu da znaju.

Salim se. Razumem naravno. E botovi botovi... Kad covek pomisli da je video dno srama vi nam pokazete da to nije dno nego jos jedan stepenik.

Bobi

pre 7 godina

Neki su se 2000-tih hvalili investicijama neki velikih kompanija koje su sebe obezbedile maksimalnim povlasticama a malo uradile za veću zaposelnost. Doktor Etker je jedna od kompanija koja teško ulazi ali akd udje maksimalno se posveti i razvija svoj biznis u zemlji domaćinu.

gospodin3%

pre 7 godina

ti si vise za neku corbu posto si svuda mirodjija i ne prodje dan bez tebe na svakoj si strani od vesti,biznis,sport,politika,info podsecas na one cupavce koji iskacu iz kutija

milan

pre 7 godina

Dr Etker je jaka i svetski poznata firma. Za nas standard i ljude ovo je odlicna vest jer nam ovoga itekako treba! Nasa zemlja zasluzuje ovakve dobre stvari

Problemi sa probavom

pre 7 godina

"Nemačka kompanija Dr Etker otvorila je svoju prvu fabriku u Srbiji za proizvodnju praškastih proizvoda, ukojoj je zaposleno 192 radnika."
"U Srbiji je 2011. preuzela slatki i praškasti asortiman Centroproizvoda i 123 zaposlena u tom preduzeću."

Dakle, opet se kitimo tudjim (iz 2011) perjem. Takodje, nije zaposleno novih 192 radnika, vec razlika od 123 koliko su preuzeli iz Centroproizvoda (verovatno je ta razlika i dosta manja jer je za prethodnih 5 godina zaposleno jos radnika).

Sve u svemu:
1. Lepo je da stranci otvaraju nesto u Srbiji, makar ta organizacija u Srbiji vec postoji i uveliko posluje;
2. Vec je postao standard da ova vlast prisvaja (malobrojne) tudje uspehe;
3. Pritom, najvaznije od svega je da se Vucic uslikao i da su vremesne domacice duboko uzdahnule videvsi kako on trazi puding od vanile.

gospodin3%

pre 7 godina

ti si vise za neku corbu posto si svuda mirodjija i ne prodje dan bez tebe na svakoj si strani od vesti,biznis,sport,politika,info podsecas na one cupavce koji iskacu iz kutija

milan

pre 7 godina

Dr Etker je jaka i svetski poznata firma. Za nas standard i ljude ovo je odlicna vest jer nam ovoga itekako treba! Nasa zemlja zasluzuje ovakve dobre stvari

Tasa

pre 7 godina

Jedna fabrika, druga, treca, cetvrta i tako u nedogled...I dete krene korak po korak pa na kraju prohoda. Nadam se da ce, uz ovakve promene na bolje, i Srbija stati na noge.

Tadija

pre 7 godina

Vucic je prekinuo praksu da se fabrike otvaraju samo dok traje predizborna kampanja. Evo dokaza da je otvaranje fabrika nastavljeno i posle toga.

BOSILJKA

pre 7 godina

Svakim malte ne danom dolazi do otvaranja novih fabrika u nasoj zemlji. Ovo je jos jedna investicija koja doprinosi napretku nase zemlje. Gde ce se zaposliti odredjeni broj radnika, a time ce biti poboljsan i njihov budzet.

Tika

pre 7 godina

Vrlo je važno da konačno privlačimo najozbiljnije kompanije iz Sveta koje ne dolaze za godinu ili dve već sa ciljem da trajno ostanu na tržištu.

Bobi

pre 7 godina

Neki su se 2000-tih hvalili investicijama neki velikih kompanija koje su sebe obezbedile maksimalnim povlasticama a malo uradile za veću zaposelnost. Doktor Etker je jedna od kompanija koja teško ulazi ali akd udje maksimalno se posveti i razvija svoj biznis u zemlji domaćinu.

Logic

pre 7 godina

Divan i radostan dan uz ovakvu vest!Ako smo dovoljno preduzimljivi da iskoristimo velike mogućnosti koje nam ova proizvodnja pruža i udružimo je sa plazma keksom sa nedavno otvorene nove proizvodne trake, možemo postati lideri u poslastičarskoj industriji na ovim prostorima!Da nam konačno krene u privrednom oporavku i kontinuiranom rastu iste! Na mnogaja ljeta!

Problemi sa probavom

pre 7 godina

"Nemačka kompanija Dr Etker otvorila je svoju prvu fabriku u Srbiji za proizvodnju praškastih proizvoda, ukojoj je zaposleno 192 radnika."
"U Srbiji je 2011. preuzela slatki i praškasti asortiman Centroproizvoda i 123 zaposlena u tom preduzeću."

Dakle, opet se kitimo tudjim (iz 2011) perjem. Takodje, nije zaposleno novih 192 radnika, vec razlika od 123 koliko su preuzeli iz Centroproizvoda (verovatno je ta razlika i dosta manja jer je za prethodnih 5 godina zaposleno jos radnika).

Sve u svemu:
1. Lepo je da stranci otvaraju nesto u Srbiji, makar ta organizacija u Srbiji vec postoji i uveliko posluje;
2. Vec je postao standard da ova vlast prisvaja (malobrojne) tudje uspehe;
3. Pritom, najvaznije od svega je da se Vucic uslikao i da su vremesne domacice duboko uzdahnule videvsi kako on trazi puding od vanile.

Sabahudin

pre 7 godina

Putujući cirkus "Vođa" ponovo putuje Srbijom. Lepo što se uvalio na još jedno otvaranje fabrike za koju je zaslužan 0%. Kao oni što kada znaju da je u nekom selu slava pa krenu da se uvaljuju u kuće, tako i on. Čuje da će da se otvori neka fabrika i on odmah ode da pokupi lovorike i slika se za TV iako veze nema sa fabrikom.

Kopro

pre 7 godina

Rečeno je da nije bilo subvencija za ovaj pogon, nisu tražili, to je svetski gigant, neće nikakve uslove da im daju. Zato dobijaš minuse, pošto ne čitaš tekst.

Ja

pre 7 godina

Zasto dobijam minuse na legitimno pitanje kolika je bila subvencija drzave? Zar to nije nesto sto svi treba da znamo???? Nase su pare u pitanju. Ja placam porez i imam prava da znam na sta drzava trosi moj i novac svih drugih poreskih obveznika.

Mozda je bila super logicna subvencija. Mozda nije. To se moze utvrditi samo onda kada znamo KOLIKO je drzava pomogla i kakav je ugovor i to imamo apsolutno pravo da znamo.

Tako da zaista ne razumem cemu minusi na pitanje kada bi svima trebalo da je u interesu da znaju.

Salim se. Razumem naravno. E botovi botovi... Kad covek pomisli da je video dno srama vi nam pokazete da to nije dno nego jos jedan stepenik.

Buding

pre 7 godina

Nadajmo se da će proizvodi koji se tu budu proizvodili biti na nivou onih za tržišta zapadne Evrope... HA!
Pa naravno da neće...sve što inostrane firme proizvode za tržišta centralnog, istočnog i južnog Balkana je škart i to svi znamo. Puding kupljen u Srbiji i Dr Ötker puding kupljen u Nemačkoj neće biti ista stvar. Kao i sva ostala roba.

Деутеријум

pre 7 godina

Просто је невероватно колико се држава труди и ради на штету својих грађана и оно мало привредника који покушавају колико толико да раде и зараде. Ево, у земљи имамо неколико домаћих произвођача (да не наводим никог именом) који имају сличан или истоветни производни асортиман као и Др. Еткер. Притом редовно подмирују све обавезе према држави, а за исту су невидљиви - не постоје осим када треба да наплате оно што сматрају да треба. Од тих истих пара домаћих произвођача које им је кроз разне дажбине и намете наплатила држава, финансира се и помаже странац и стимулише да им буде конкуренција!!! Зашто нису помогли ниједног домаћег произвођача... Зашто????

Ejbrehem

pre 7 godina

Kolike su plate radnicima? Zašto stvaramo sirotinju? Radnik koji prima 250 eura je sirotinja beda koji će u bedi odgajati decu koja će takodje biti beda. Da ne pričamo o subvencijama države koje se kose sa zdravim razumom. Sa tim parama Srbija može subvencionisati malu privredu ili sama osnivati preduzeća, fabrike ili obnoviti stare. Da li u ovoj državi ima ekonomista, stručnjaka za fiskalnu politiku i stručnjaka za razvoj mikro i makro ekonomije ili su svi uplašeni ili postali poltroni? Pravimo od Srbije Filipine, Tajland i Vijetnam. Strašno.

dzara

pre 7 godina

Neki nam uporno objašnjavaju kako nam dobro ide, a džepovi sve prazniji, mladost odlazi u svet u potrazi za srećom...plate i penzije smanjene, nameti nikad veći, ruše pod fantomkama, pare za sanaciju štete od poplava iščezle, Toni Bler savetuje, a oni slušaju pažljivo...i daju svaki milimetar sebe da u istom ritmu nastavimo.

Goblin

pre 7 godina

Poslodavac kada uposli radnika isplacuje bruto zaradu + doprinose (pio-12%, zdravstvo-5,15% i nezaposlenost 0,75%) takodje drzava od bruto zarade radniku uzima porez na dohodak-10% i sve doprinose (s tim sto je pio-14%).

Znam da zvuci ludo ali bih ja ukinuo doprinose na dohodak koje placa poslodavac (uostalom te dobrinose drzava vraca fijatu pa stvarno ne vidim sto italijani moraju da budu povlasceni u odnosu na domaceg preduzetnika).

Problem je sto ce da se javi rupa u buzetu, ali taj problem lako moze da se resi ukinuti subvencije strancima i otpustiti partijski kadar koji ce da se prebace u proizvodnju.

Kada ukinemo doprinose poslodavac isplacuje samo bruto zaradu i nema razloga da ne prijavi radnia, takodje on ostvaruje ustedu koju moze da iskoristi za povecanje proizvodnje i uposljavanje novih radnika. Veci broj radnika - veci prihod za drzavu - manja nezaposlenost i manji izdaci za socijalnu pomoc i javnu kuhinju.
Takodje kada poslodavac poveca proizvodnju povecava se i izvoz i prodaja - veca prodaja veci prihod - veci poslovni dobitak - veci porez od dobitka za drzavu.

Takodje radnici mogu lakse da isplate komunalije - brzi odrt kapitala i profitabilnija javna preduzeca

Radnici odu u kupovinu - veca kupovina - veci pdv - kupjuci domace proizvode domaci proizvodjaci povecavaju proizvodnju i uopsljavaju nove radnike...

E tako se razvija drzava i nece drzava da nam se razvije od jure, benetona, dr. etkera...

Tasa

pre 7 godina

Svakome ko jos uvek zivi u Srbiji a nezaposlen je toplo bih savetovao da uci nemacki i engleski i pocne malo citati vesti o Srbiji iz inostranstva.

Prvo procitajte, pa onda komentarisite

pre 7 godina

Pozdrav svima,

prvo pocnite da citate pazljivije tekstove, a onda komentarisite i postavljajte pitanja.
Ovako, Dr. Oetker kao kompanija je kompletnu fabriku finansirao iz sopstvenih sredstava, od SRbije nista nije dobijeno niti je trazeno. Zemljiste su sami kupili, nijedna vlast niti politicar nema nikakve zasluge. Fabria je u planu vec nekih 7-8 godina, i trebalo je vremena da se prvo nadje adekvatno zemljiste, pa da se sredi sve papiroloski, i eto sad fabrike. Dalje, fabrika uveliko radi od februara meseca, tako da je ovo sve pro forme sad. Sto se tice subvenicja za zaposlene, one su 0%, znaci nista, Dr. Oetker je sve samo odradio. Plate su bolje nego u ostalim firmama, i nisu 200 eura. Meni je drago zbog ovoga, jer ne volim nijednog politicara, pogotovo ovog sad iskakaca iz frizidera, koji prisvaja sve sto postoji, imao on udela u tome ili ne.
I na kraju, ovo je prava investicija, napravljena od nule. Fabrika nije velika, ali je tu, postoji....

stevan

pre 7 godina

Ko hoce da radi nek radi a kome je mala plata ne meka nace bolje.Jos lakse nek otvori firmu i nek zaposljava on i nek daje drugima veliku platu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kg, 19. maj 2016 15:40)

A ti misliš da je moguće živeti sa 200-300e mesečno? Mislim, ja svakako sa tim novcem ne mogu da isteram ni nedelju dana, i da bavim se privatnim poslom, ali to ne znači da su svi sposobni ili imaju sreće da budu privatni preduzetnici. Plata treba da bude prilagođena potrebama pristojnog života a ne onolika koliko neki milijarder kome je država dala odrešene ruke da se prema radnicima ponaša kako hoće, misli da je dovoljno. Isti taj Dr. Oetker svojim radnicima u Nemačkoj daje platu 11 puta veću nego srpskim radnicima. Misliš da su ovde došli da bi našu ekonomiju digli na noge ili zato jer smo ubedljivo najjeftinija radna snaga u Evropi?

зоран

pre 7 godina

Па прашкасти програм Центропроизвода + обланде су преузели и производе од 2011 године.

zox

pre 7 godina

Direktora g-dina Zorana Mitića sam upoznao tamo neke 1995/1996 kada je krenuo privatno da radi Dr.Oetker proizvode u jednom olupanom pick-up vozilu. To je tada bilo ne u povoju već maltene, nemoguća misija. Prvih par meseci sam po prirodi mog posla bio svedok koliko je marljivo i precizno radio, imao očigledno viziju da to izgura kako treba i .... uspeo je. Poštovanje njemu, ali zaista.

Lipolistanka

pre 7 godina

Drago mi je sto se otvaraju fabrike po Srbiji.
Takodje je lepo je sto sad znamo da premijer voli puding od vanile.
A nije lepo sto skoro niko (veoma malo i nedovoljno u odnosu na ostale vesti) ne pise o velikim fabrikama koje se otvaraju u Sapcu. Pre nekoliko nedelja je zvanicno registrovano preduzece "Jazaki d.o.o. Sabac" sa pocetnim kapitalom od milion evra (strani kapital). U pitanju su delovi za automobilsku industriju, a zaposljavace 1700 radnika.
Isto tako nije lepo sto republicka vlada na sve nacina pokusava da opstruira rad samouprave u Sapcu. Npr. iako je japanska firma insistirala da to bude Sabac, u vladi su pokusali da prebace fabriku u Kraljevo ili Krusevac. Nemam nista protiv ovih gradova, samo investitor je ocigledno imao.
Ima jos dosta slicnih i gorih pokusaja da se gradska uprava u Sapcu diskredituje i onemoguci u svom radu, necu ih nabrajati jer to nije tema, nema dovoljno mesta, a vrlo je moguce da ni ovo nece biti objavljeno.

gospodin3%

pre 7 godina

ti si vise za neku corbu posto si svuda mirodjija i ne prodje dan bez tebe na svakoj si strani od vesti,biznis,sport,politika,info podsecas na one cupavce koji iskacu iz kutija

Problemi sa probavom

pre 7 godina

"Nemačka kompanija Dr Etker otvorila je svoju prvu fabriku u Srbiji za proizvodnju praškastih proizvoda, ukojoj je zaposleno 192 radnika."
"U Srbiji je 2011. preuzela slatki i praškasti asortiman Centroproizvoda i 123 zaposlena u tom preduzeću."

Dakle, opet se kitimo tudjim (iz 2011) perjem. Takodje, nije zaposleno novih 192 radnika, vec razlika od 123 koliko su preuzeli iz Centroproizvoda (verovatno je ta razlika i dosta manja jer je za prethodnih 5 godina zaposleno jos radnika).

Sve u svemu:
1. Lepo je da stranci otvaraju nesto u Srbiji, makar ta organizacija u Srbiji vec postoji i uveliko posluje;
2. Vec je postao standard da ova vlast prisvaja (malobrojne) tudje uspehe;
3. Pritom, najvaznije od svega je da se Vucic uslikao i da su vremesne domacice duboko uzdahnule videvsi kako on trazi puding od vanile.

Sabahudin

pre 7 godina

Putujući cirkus "Vođa" ponovo putuje Srbijom. Lepo što se uvalio na još jedno otvaranje fabrike za koju je zaslužan 0%. Kao oni što kada znaju da je u nekom selu slava pa krenu da se uvaljuju u kuće, tako i on. Čuje da će da se otvori neka fabrika i on odmah ode da pokupi lovorike i slika se za TV iako veze nema sa fabrikom.

dzara

pre 7 godina

Neki nam uporno objašnjavaju kako nam dobro ide, a džepovi sve prazniji, mladost odlazi u svet u potrazi za srećom...plate i penzije smanjene, nameti nikad veći, ruše pod fantomkama, pare za sanaciju štete od poplava iščezle, Toni Bler savetuje, a oni slušaju pažljivo...i daju svaki milimetar sebe da u istom ritmu nastavimo.

Goblin

pre 7 godina

Poslodavac kada uposli radnika isplacuje bruto zaradu + doprinose (pio-12%, zdravstvo-5,15% i nezaposlenost 0,75%) takodje drzava od bruto zarade radniku uzima porez na dohodak-10% i sve doprinose (s tim sto je pio-14%).

Znam da zvuci ludo ali bih ja ukinuo doprinose na dohodak koje placa poslodavac (uostalom te dobrinose drzava vraca fijatu pa stvarno ne vidim sto italijani moraju da budu povlasceni u odnosu na domaceg preduzetnika).

Problem je sto ce da se javi rupa u buzetu, ali taj problem lako moze da se resi ukinuti subvencije strancima i otpustiti partijski kadar koji ce da se prebace u proizvodnju.

Kada ukinemo doprinose poslodavac isplacuje samo bruto zaradu i nema razloga da ne prijavi radnia, takodje on ostvaruje ustedu koju moze da iskoristi za povecanje proizvodnje i uposljavanje novih radnika. Veci broj radnika - veci prihod za drzavu - manja nezaposlenost i manji izdaci za socijalnu pomoc i javnu kuhinju.
Takodje kada poslodavac poveca proizvodnju povecava se i izvoz i prodaja - veca prodaja veci prihod - veci poslovni dobitak - veci porez od dobitka za drzavu.

Takodje radnici mogu lakse da isplate komunalije - brzi odrt kapitala i profitabilnija javna preduzeca

Radnici odu u kupovinu - veca kupovina - veci pdv - kupjuci domace proizvode domaci proizvodjaci povecavaju proizvodnju i uopsljavaju nove radnike...

E tako se razvija drzava i nece drzava da nam se razvije od jure, benetona, dr. etkera...

Ejbrehem

pre 7 godina

Kolike su plate radnicima? Zašto stvaramo sirotinju? Radnik koji prima 250 eura je sirotinja beda koji će u bedi odgajati decu koja će takodje biti beda. Da ne pričamo o subvencijama države koje se kose sa zdravim razumom. Sa tim parama Srbija može subvencionisati malu privredu ili sama osnivati preduzeća, fabrike ili obnoviti stare. Da li u ovoj državi ima ekonomista, stručnjaka za fiskalnu politiku i stručnjaka za razvoj mikro i makro ekonomije ili su svi uplašeni ili postali poltroni? Pravimo od Srbije Filipine, Tajland i Vijetnam. Strašno.

Ja

pre 7 godina

Zasto dobijam minuse na legitimno pitanje kolika je bila subvencija drzave? Zar to nije nesto sto svi treba da znamo???? Nase su pare u pitanju. Ja placam porez i imam prava da znam na sta drzava trosi moj i novac svih drugih poreskih obveznika.

Mozda je bila super logicna subvencija. Mozda nije. To se moze utvrditi samo onda kada znamo KOLIKO je drzava pomogla i kakav je ugovor i to imamo apsolutno pravo da znamo.

Tako da zaista ne razumem cemu minusi na pitanje kada bi svima trebalo da je u interesu da znaju.

Salim se. Razumem naravno. E botovi botovi... Kad covek pomisli da je video dno srama vi nam pokazete da to nije dno nego jos jedan stepenik.

Tasa

pre 7 godina

Svakome ko jos uvek zivi u Srbiji a nezaposlen je toplo bih savetovao da uci nemacki i engleski i pocne malo citati vesti o Srbiji iz inostranstva.

Prvo procitajte, pa onda komentarisite

pre 7 godina

Pozdrav svima,

prvo pocnite da citate pazljivije tekstove, a onda komentarisite i postavljajte pitanja.
Ovako, Dr. Oetker kao kompanija je kompletnu fabriku finansirao iz sopstvenih sredstava, od SRbije nista nije dobijeno niti je trazeno. Zemljiste su sami kupili, nijedna vlast niti politicar nema nikakve zasluge. Fabria je u planu vec nekih 7-8 godina, i trebalo je vremena da se prvo nadje adekvatno zemljiste, pa da se sredi sve papiroloski, i eto sad fabrike. Dalje, fabrika uveliko radi od februara meseca, tako da je ovo sve pro forme sad. Sto se tice subvenicja za zaposlene, one su 0%, znaci nista, Dr. Oetker je sve samo odradio. Plate su bolje nego u ostalim firmama, i nisu 200 eura. Meni je drago zbog ovoga, jer ne volim nijednog politicara, pogotovo ovog sad iskakaca iz frizidera, koji prisvaja sve sto postoji, imao on udela u tome ili ne.
I na kraju, ovo je prava investicija, napravljena od nule. Fabrika nije velika, ali je tu, postoji....

Деутеријум

pre 7 godina

Просто је невероватно колико се држава труди и ради на штету својих грађана и оно мало привредника који покушавају колико толико да раде и зараде. Ево, у земљи имамо неколико домаћих произвођача (да не наводим никог именом) који имају сличан или истоветни производни асортиман као и Др. Еткер. Притом редовно подмирују све обавезе према држави, а за исту су невидљиви - не постоје осим када треба да наплате оно што сматрају да треба. Од тих истих пара домаћих произвођача које им је кроз разне дажбине и намете наплатила држава, финансира се и помаже странац и стимулише да им буде конкуренција!!! Зашто нису помогли ниједног домаћег произвођача... Зашто????

Buding

pre 7 godina

Nadajmo se da će proizvodi koji se tu budu proizvodili biti na nivou onih za tržišta zapadne Evrope... HA!
Pa naravno da neće...sve što inostrane firme proizvode za tržišta centralnog, istočnog i južnog Balkana je škart i to svi znamo. Puding kupljen u Srbiji i Dr Ötker puding kupljen u Nemačkoj neće biti ista stvar. Kao i sva ostala roba.

Tasa

pre 7 godina

Jedna fabrika, druga, treca, cetvrta i tako u nedogled...I dete krene korak po korak pa na kraju prohoda. Nadam se da ce, uz ovakve promene na bolje, i Srbija stati na noge.

BOSILJKA

pre 7 godina

Svakim malte ne danom dolazi do otvaranja novih fabrika u nasoj zemlji. Ovo je jos jedna investicija koja doprinosi napretku nase zemlje. Gde ce se zaposliti odredjeni broj radnika, a time ce biti poboljsan i njihov budzet.

milan

pre 7 godina

Dr Etker je jaka i svetski poznata firma. Za nas standard i ljude ovo je odlicna vest jer nam ovoga itekako treba! Nasa zemlja zasluzuje ovakve dobre stvari

Tadija

pre 7 godina

Vucic je prekinuo praksu da se fabrike otvaraju samo dok traje predizborna kampanja. Evo dokaza da je otvaranje fabrika nastavljeno i posle toga.

zox

pre 7 godina

Direktora g-dina Zorana Mitića sam upoznao tamo neke 1995/1996 kada je krenuo privatno da radi Dr.Oetker proizvode u jednom olupanom pick-up vozilu. To je tada bilo ne u povoju već maltene, nemoguća misija. Prvih par meseci sam po prirodi mog posla bio svedok koliko je marljivo i precizno radio, imao očigledno viziju da to izgura kako treba i .... uspeo je. Poštovanje njemu, ali zaista.

stevan

pre 7 godina

Ko hoce da radi nek radi a kome je mala plata ne meka nace bolje.Jos lakse nek otvori firmu i nek zaposljava on i nek daje drugima veliku platu.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kg, 19. maj 2016 15:40)

A ti misliš da je moguće živeti sa 200-300e mesečno? Mislim, ja svakako sa tim novcem ne mogu da isteram ni nedelju dana, i da bavim se privatnim poslom, ali to ne znači da su svi sposobni ili imaju sreće da budu privatni preduzetnici. Plata treba da bude prilagođena potrebama pristojnog života a ne onolika koliko neki milijarder kome je država dala odrešene ruke da se prema radnicima ponaša kako hoće, misli da je dovoljno. Isti taj Dr. Oetker svojim radnicima u Nemačkoj daje platu 11 puta veću nego srpskim radnicima. Misliš da su ovde došli da bi našu ekonomiju digli na noge ili zato jer smo ubedljivo najjeftinija radna snaga u Evropi?

зоран

pre 7 godina

Па прашкасти програм Центропроизвода + обланде су преузели и производе од 2011 године.

Tika

pre 7 godina

Vrlo je važno da konačno privlačimo najozbiljnije kompanije iz Sveta koje ne dolaze za godinu ili dve već sa ciljem da trajno ostanu na tržištu.

Lipolistanka

pre 7 godina

Drago mi je sto se otvaraju fabrike po Srbiji.
Takodje je lepo je sto sad znamo da premijer voli puding od vanile.
A nije lepo sto skoro niko (veoma malo i nedovoljno u odnosu na ostale vesti) ne pise o velikim fabrikama koje se otvaraju u Sapcu. Pre nekoliko nedelja je zvanicno registrovano preduzece "Jazaki d.o.o. Sabac" sa pocetnim kapitalom od milion evra (strani kapital). U pitanju su delovi za automobilsku industriju, a zaposljavace 1700 radnika.
Isto tako nije lepo sto republicka vlada na sve nacina pokusava da opstruira rad samouprave u Sapcu. Npr. iako je japanska firma insistirala da to bude Sabac, u vladi su pokusali da prebace fabriku u Kraljevo ili Krusevac. Nemam nista protiv ovih gradova, samo investitor je ocigledno imao.
Ima jos dosta slicnih i gorih pokusaja da se gradska uprava u Sapcu diskredituje i onemoguci u svom radu, necu ih nabrajati jer to nije tema, nema dovoljno mesta, a vrlo je moguce da ni ovo nece biti objavljeno.

Bobi

pre 7 godina

Neki su se 2000-tih hvalili investicijama neki velikih kompanija koje su sebe obezbedile maksimalnim povlasticama a malo uradile za veću zaposelnost. Doktor Etker je jedna od kompanija koja teško ulazi ali akd udje maksimalno se posveti i razvija svoj biznis u zemlji domaćinu.

Logic

pre 7 godina

Divan i radostan dan uz ovakvu vest!Ako smo dovoljno preduzimljivi da iskoristimo velike mogućnosti koje nam ova proizvodnja pruža i udružimo je sa plazma keksom sa nedavno otvorene nove proizvodne trake, možemo postati lideri u poslastičarskoj industriji na ovim prostorima!Da nam konačno krene u privrednom oporavku i kontinuiranom rastu iste! Na mnogaja ljeta!

Kopro

pre 7 godina

Rečeno je da nije bilo subvencija za ovaj pogon, nisu tražili, to je svetski gigant, neće nikakve uslove da im daju. Zato dobijaš minuse, pošto ne čitaš tekst.