Četvrtak, 19.05.2016.

08:11

Hrvati hoće da dokažu: Roba iz EU je podvala

U Hrvatskoj će biti sprovedeno istraživanje o (ne)podudarnosti kvaliteta proizvoda u novim i starim članicama EU.

Izvor: Tanjug

Hrvati hoæe da dokažu: Roba iz EU je podvala IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 7 godina

Zapravo za masu proizvoda je cijena ista u istočnoj i zapadnoj Europi ali je kvaliteta različita, tako da nije "jeftina roba za jeftino tržište". AKo vidim npr. Heinz kečap s deklaracijama na slo, hr, srb, ru, bg... odmah je jasno za koje tržište je proizveden, doviđenja, ništa od kupnje, znam već unaprijed koja je kvaliteta. Samo Muller ili evtl. ako roba ima originalnu etiketu na njemačkom.

ZaphodB

pre 7 godina

Nije ovo ništa novo, ovo se oduvek radilo, a mi sami smo prednjačili u tome.
Jednom davno, negde 1986. mi je ortak dao da probam pivo "Birra Giusto" ili nešto slično, ne sećam se tačnog naziva. Otkinuo sam kako je bilo dobro i pitao ga gde je nabavio (tih godina nije moglo da se uvozi u Jugu, strana roba samo u fri-šopovima). Kad mi je odgovorio da je to "Valjevsko pivo" za izvoz u Italiju, umalo se nisam onesvestio. Uglavnom zato što su ga tamo prodavali po nižoj ceni nego što su prodavali "Valjevsko" u svom gradu, a koje je bilo kao mokraća u odnosu na "Birra Giusto".
Uostalom, "Zastava" je prodavala Amerikancim Yugo koji je bio mašina u odnosu na ono što su prodavali ovde i dok se tamo auto prodavao za oko 4.000 dolara (sa sve carinama i maržama) u isto vreme nisi mogao da sanjaš nov jugić ispod 6.000 maraka. Što je bilo gotovo dva puta više od cene u Americi.
E, sad, ko je kriv za to, to je Đole Balašević lepo objasnio u onoj pesmi "Putuj Evropo"...

Bora

pre 7 godina

Nije nikakva prevara nego nepostojanje kontrole. Kontrola i sluzi da se ne bi prodavalo djubre. Kada se utvrdi laz, naplati se debela kazna i izbaci proizvodjac sa trzista.

splićo_varoš

pre 7 godina

Ja sam jeo nutelu u Hrvatskoj i Australiji i mogu rec da je to razlika nebo i zemlja. U Hrvatskoj sami odvratni secer dok se u onoj koja se uvozi u Australiju osjecaju uglavnom ljesnjaci i cokolada. Toliko o tome.

kele

pre 7 godina

Sto se tice nutelle i co to se radi planski da se napravi jeftin proizvod za jeftino trziste .Nije zabranjeno !
(cobo, 19. maj 2016 10:39)
Naravno da nije, ali radi se o tome da oni proizvode lošije kvalitete prodaju po višoj cijeni.

Da da

pre 7 godina

Usa,Australija,Zapadna evropa sa Nemackom,Italijom,Spanijom i Portugalom roba 1 ranga,Istocna evropa i Balkanske zemlje (clanice evropske unije)-roba 2 ranga,ostale Balkanske zemlje,veliki deo Azije i Juzne Amerike-roba 3 ranga,Arika-roba 4 ranga.Sta se Hrvati bune,uporedice Lino Ladu kod nas i kod njih i zapusice im usta!

Jure Hr

pre 7 godina

E gde je Nutela. Pogranicni slovenci, moji prijatelji i poznanici, kupuju Nutelu vec godinama u austriji posto je nebo-zemlja razlika izmedju "Made in Germany" nutele(Frankfurt am Main) i "Made in Poljska" koja se tamo prodaje(a najverovatnije i u hrvatskoj).

(Zagor-te-nay

U Sloveniji i Hrvatskoj postoji vrlo kvalitetni njemački trgovački lanac "Muller" i koji prodaje samo najkvalitetnije proizvode iz domaće države i zapadne EU.

Tu se prodaje primjerice njemačka Nutella, a ne Nutela iz Poljske (koju prodaje lidl, Konzum itd...)

Muller postoji u svega sedam zemalja u Europi i hrvati niti slovenci ne moraju do Austrije kupovati njemačku Nutellu, kada u obje zemlje ima po oko 20-tak njihovih trgovina.

Taj lanac je najbolji dućan u Hrvatskoj i tu se kupuje kako domaća, tako i originalna roba iz Njemačke, Austrije itd...detergenti, čajevi, slatkiši, sokovi, kozmetika i ostalo...

U Konzuma, Lidla i ostalih prodaje se Rama iz Mađarske ili Nutella iz Poljske, no u Mullera sve je to njemačko, doslovce Made in Germany.

Taj lanac postoji samo u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji i rijetko da će se širiti u ostale zemlje, ali najbolji jesu i zato imam izbor.

Miki

pre 7 godina

Sto siromasnija zemlja,to je manje kvalitetna roba.To je uvek bilo i bice.Kvalitet se vise placa i kupuje onaj ko ima da plati,a onaj ko nema dobija skart.Samo sto se kvalitet hrane i ostalih namirnica,kao i svega drugog ne stice preko noci kao sto mi mislimo.

Nutella

pre 7 godina

Da se nadovezem na komentatore iz Srbije da kod nas nema prave Nutelle, to nije tacno!
Trenutno jedini prodavac 3kg Nutelle proizvedene u Italiji je Me.ro C&C, a uvoznik Del.a dmd.
Fastfoodovi i restorani po Bgd i NS to znaju. Cena oko 18e.

Pozdrav od ugostitelja.

strucnjak

pre 7 godina

@Hehe:
@st.dragan:

Ocigledno ne poznajete kako funkcionise lanac trgovine. Izmedju proizvodjaca i krajnjeg kupca roba prodje nekoliko ruku i svaka posrednicka kompanija u tom lancu zeli da zaradi, sto je i logicno. Najgramziviji su uvoznici u zemljama istocne Evrope, koji se na nabavnu cenu ugradjuju i po 10 puta. To je jedino moguce ako od fabrikanta dobiju robu s popustom. Fabrikant kaze: moze, ali ce roba biti malcice falsh ... Na sta uvoznik kaze: ma briga me za to, samo da bude jevtino! Naravno, polovinu krivice za to snosi i sam proizvodjac, koji sebi dopusta da gramzivom uvozniku prodaje skartove, jer i sam na tome zaradi. Znaci, proizvodjace svakako treba propitati malo o svemu tome, ali i uvoznike i veletrgovce koji su u gotovo svim tim zemljama nedodirljivi. Setimo se, u bivsoj Jugoslaviji su se spoljnom trgovinom bavili ljudi tesno povezani sa sluzbama bezbednosti. Kasnije su oni postali tajkuni, koji i danas kontrolisu to trziste. Slicno je bilo i u istocnoj Evropi, gde bivsi oficiri sluzbi DB i danas caruju uvozom i izvozom robe, a posto su povezani i sa danasnjim sluzbama DB njih niko ne dira. I to je alfa i omega svih prica o aparatima koji se pokvare posle par meseci, cokoladama sa ukusom sapuna, sokovima i kafom koji su drugaciji nego na zapadu ...

djolefrankfurt

pre 7 godina

kad smo kod pepsi kole u srb i u nemackoj nema razlike neke ista je ali koka kola u srb i nemackoj su dve paralelne galaksije u nemackoj se davim u istoj u srbiji bljak.cokalde ovde i tamo?nebo zemlja na nemackoj milki ,koja je u pordjenju sa lindt cokoladom teski krs,pise samo na nemackom plus oznake ch i austrija i to je to .dok na milki u srbiji od skracenica zemalja se smoris dok citas.jos nesto koja je prva oznaka zemlje na proizvodu u njoj se i pravi tako kada kupite tecni persil u srbiji prvo je alb!!uzas!!

Hellas_monton

pre 7 godina

Replika na komentar korisnika "neko", vezano za smanjenje gramaže čokolade. Jednom mi je to palo na pamet i pitam prijatelja Amerikanca iz Amerike, da li se kod njih smanjuje gramaža proizvoda, ne govorivši o kom proizvodu se radi. Istog momenta mi je odgovorio 80 g. i čokolada. Dakle, nije samo kod nas.

Goran

pre 7 godina

Hrvatska iako ima more, ukoliko ne prestane biti kruta, i shvati da novac odakle god je, ne smrdi, i ukoliko se ne otvori za strane investicije dozivece kolaps. Neverovatno je istrazivanje od skora potvrdilo da su Hrvati najgori fobicari od stranih ulaganja cak i iz vankontinentalnih zemalja, te da je strah od gubitka suvereniteta" Ionako ga nikada nisu imali jer su bili uvek zavisni od osovine 4 B, a i danas je sl. situacija, stvorili su drzavu, ali jos nemaju svest o tome kao narod. To je ishodiste svih njihovih ekonomskih i drustvenih problema, jednostavno sirovi , zatvoreni, kruti.

perje

pre 7 godina

Zato i nemojte da kupujete taj skart, ima proizvoda i sa ovih prostora koji su kvalitetniji, samo treba malo pogledati sastav. Ono sto se najvise reklamira je i najgoreg kvaliteta.

Domaći lovci u mutnom

pre 7 godina

Treba dokazati da peoizvod iz Njemačke i proizvod iz Poljske nisu isti (ako nisu).
Treba provjeriti i usporediti sav tekst na ambalaži (možda negdje sitnim slovima piše koliki je postotak kojeg sastojka i koji konzervansi i stabilizatoti se koriste (u tom slučaju proizvođač je čist).
Treba istražiti kakvu robu kupuju i uvoze domaći trgovci (smanjene kvlitete a iste cijene).

Kupac ima pravo znati istinu, ali problem je što kupac nema alternativu. Najveći krivci su domaći uvoznici a posebno generalni zastupnici. Njhova filozofija je kupi što jeftinije i prodaj što skuplje. A država šuti jer to puni njezinu kasu a narod plaća.

LOL

pre 7 godina

@(Hehe, 19. maj 2016 12:19)

Nisi pročitao šta je čovek (@HR) napisao..
Nije kriv proizvodjač već nakupac, pardon, domaći uvoznik/zastupnik odredjenog proizvoda koji "napuca" cenu uvezenog proizvoda kao da je roba prve klase...
Zašto na primer patika koja se u Kini napravi i košta 25€ kod nas u Srbiji košta 120€ (kao u Nemačkoj) a lošijeg je kvaliteta? Jel' Kinez/proizvodjač kriv za to ili nakupci i država koja im to omogućava?

kraja

pre 7 godina

...gospodja je vec nekoliko puta NAJAVILA ovo ispitivanje, umesto da ga obavi i objavi rezultate...
...ovo je postalo obicno prikupljanje podrske za njen rad u evropskom parlamentu...
...b92 je u vise navrata objavljivao njene izjave o razlikama u kvalitetu robe po raznim evropskim zemljama...

smesni su

pre 7 godina

skoro sam bio u budimpesti i kupio 0.5 koka kolu u prodavnici. Ono je sasvim drugaciji sok. i ukus i penusavnost se znatno razlikuju. da li je bolje, ne znam, jer sam navikao na ovu nasu, ali je svakako drugacije

Antisha

pre 7 godina

pre par godina imao sam neke goste iz zg ,kaze mi gost ,ronhil koji se prodaje kod nas i original nemaju skoro nista zajednicko ,mi bolje da povedemo racuna o nasem trzistu i da povedemo racuna sta nam uvaljuju iz bivsih jer tek to je skart,zato ja sve domace ,kajmak ,sir ,cvarke,prsut ....... od nasih na pijaci , a vi kako hocete.
(bgcd, 19. maj 2016 11:28)

Slazem se djelomicno...Svasta dodje iz inozemstva, ali sto rade balkanci na domacim trzistima, pod krinkom domaceg covjeka i njegovog proizvoda, to je kriminal. Zalio sam ih sve, nekada davno, vise ne. Svakom po zasluzi...
Pokvareno meso, prodaja lose robe, laganje. Neduzni narodi malo sutra. Ne znam kako je kod vas u Srbiji, ali Hrvati su skloni tome da zaj.. bliznjeg svoga i onda se s tim nasladjuju, u stilu ko je koga.

Ronaldo 9

pre 7 godina

Sve sto mozemo da kupimo treba da kupujemo domaće, treba da forsiramo domace proizvode ali i cena tih proizvoda bi trebala da bude niza 10-20% nego uvozna. A ne dodje moja keva i kupuje uvoznu sunku npr zato sto je jeftinija od domace, pa nema smisla.
Ili npr druga tema, dolazi brat iz Nemacke i kaze u Srbiji je skuplje gorivo nego tamo. Pa nema smisla

hocu 2 palme

pre 7 godina

nista bez bugarske milke. toliko je losa da samo nju i volim jer me vraca u mladost. kao secerna tabla u doba milke planinc i bonova za secer ulje brasno...

apokalipticar

pre 7 godina

cesto putujem i pazarim po radnjama EU, kao i SADa. Uvek kada se vratim u Srbiju iznerviram se krs kvalitetom koji se ovde prodaje po cenema vecim, za neke proizvode, i 2 do 3 puta! Da ne komentarisem koliko nas truju fals sirevima, tunjevinama sa metolom, mesnih preradjevina itd. Ovde jedino sto je jeftinije su hleb, mleko i mle ni proizvodi. Sve ostalo je skuplje i losijeg kvaliteta nego bilo gde. I tacno je da ni roba nije ista za sve EU clanice. Premda bi voleo da mi u Srbiji imamo cene i kvalitet kao u Ceskoj ili Italiji naprimer. Pivo nam je daleko losije od istog originala....

Hehe

pre 7 godina

@(Hr, 19. maj 2016 11:52)

Gresis silno sinko. Nije problem da je kod nas ta roba stvarno jeftinija kako ti kazes, problem je sto je ta roba sa zapada u istom pakovanju, a kvalitet je losiji, i na sve to cena veca i do 50% nego na zapadu. U tome je problem. Navescu primer pampersa. U grckoj stize iz Velike Britanije, dok u Srbiju iz Poljske. Kvalitet je neuporediv u korist britanskih, bukvalno, i u Grckoj su jeftinije nego u Srbiji. Toliko.

st.dragan

pre 7 godina

@Hr
Komšija, nisi u pravu. Evo zašto... sve te kompanije navodno tretiraju sve kupce i tržišta isto, što znači - poturaju iste reklamne kampanje u svim delovima sveta, što prejudicira da ti u Hrvatskoj kupuješ identičan proizvod kao i čovek u Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji ili gde god.

Ako sastav tog proizvoda nije isti, onda se tu radi (pravno gledano) o obmani, jer si ti, gledajući reklamu recimo Kraft proizvoda ili Henkela, mislio da kupuješ upravo to što reklama predstavlja, a kupio si nešto drugo, verovatno lošijeg kvaliteta, ali ne i niže cene. Čak naprotiv, često cene umeju biti veće za te lošije proizvode.

Ako već postoji proizvod prilagođen za slabije razvijena tržišta, onda i cene, ALI I OZNAKE na ambalaži na to moraju jasno ukazivati!

U svakom slučaju, želim vam da uspete u nameri da dokažete da ste ravnopravni samo na papiru, te da su neki ipak "jednakiji od drugih".

Mi se takvoj vrsti borbe ovde možemo samo nadati.

rex

pre 7 godina

Apsolutno su u pravu. Istina je da proizvođači niti koriste iste sirovine, niti iste standarde prilikom proizvodnje robe za tržište Jadranske regije odnosno Balkana... To važi za sve, od hrane do potrošačke elektronike.

Za elektroniku garantujem lično, imao sam priliku da radim sa identičnom modelima namenjenih različitim tržištima (sa praktično identičnom fabrickom cenom), komponente i sastav materijala stavljene za ovaj region su apsolutno smeće u poređenju sa centralnom Evropom...

E sad gde je problem nastao, da li proizvođači kompezuju cenu za njima bitnije tržište ili naši dobavljači u dogovoru sa njima traže jefine komponente da prigrabe razliku, to je pitanje... Verovatno i jedno i drugo a možda i deseto.

neko

pre 7 godina

Poseli da nam na kvarno uvaljuju Milka cokolade od 80g mala (bila uvek 100g) i 250g velika (bila uvek 300g). Pa Heineken limenke od 400ml !? Kradja neopevana! O kvalitetu da ne pricamo...

Super

pre 7 godina

Cinjenica je da se u EU mnogo kvalitetnije jede. Boravio sam duze vreme u Italiji, Nemackoj, Svedskoj, Danskoj I Holandiji. Realno Holandjani jedu najlepsu I najkvalitetniju hranu koju bez obzira na jedinstveno trziste ne mozete naci u ostalim zeljama. Hrana u marketima je I do 30% kvalitetnija od Nemacke a I do 70% kvalitetnija od nase. Meso, preradjevine, cokolade, sokovi, voce I povrce,mlecni proizvodi. Slusam je predugacak

leptirica

pre 7 godina

Pepsi cola je "roba iz EU"?
(point_of_sale, 19. maj 2016 09:55)

Za Hrvatsko tržište Pepsi cola se proizvodi,odnosno puni u Sloveniji i sigurno je lošije kvalitete od one koja se recimo u Njemačkoj puni za Njemačko tržište.

Inače milka ... deterđenti... i sl. za Njemačko tržište se mogu kupiti u Muller trgovinamal i nije neka razlika u cijeni u kvaliteti je,štoviše dosta proizvoda je i jeftinija u odnosu na one za Hrvatsko tržište.

Netko kaže kupujem domaće,svi standardi kvalitete proizvoda su nizi u Srbiji od onih koje traži EU,a ja nisam siguran da proizvođači u Srbiji gledaju da na uštrb zarade potrošačima ponude jeftiniji,a zdraviji proizvod.

Jedini garant da kupujem i jedem zdravo je da sam uzgojim na vlastitom vrtu i da kupim meso od seljakal,a ne neko uvozno i upitne kvalitete u trgovačkom lancu.

spin

pre 7 godina

Ko je ikada bilo gdje na zapadu kupio proizvod koji ima i ovdje kupiti zna da je tako, da nama dolaze nazovi isti proizvodi, ali lošije kvalitete. Ne samo prehrambeni, nego i tehnička roba. Nastranu, što su skuplji ovdje, nego u zemlji porijekla

Prekomerno

pre 7 godina

Jednom prilikom mi je drugarica zatražila kremu za ruke. Kad je namazala kaže baš ovu Dove koristim. Kutija je ista ali krema je tamnije boje, gušća i masnija. Ova je mnogo kvalitetnija. Gde si je kupio? Setim se da sma je doneo iz Maribora kupio je u Mülleru. Nisam baš neki konzument kremice itd pa nisam ni primetio razliku. Ali sam i sam primetio razliku u kvalitetu čokolada kupljenih po inostranstvu.

Nebojsa

pre 7 godina

Cela poenta raspada Jugoslavije i mnogih ratoba u svetu lezi u ovoj cinjenici... Odavno mi ovo znamo... Ako nam nevalja poubijace nas jos malo, pa opet iz pocetka.

bgcd

pre 7 godina

pre par godina imao sam neke goste iz zg ,kaze mi gost ,ronhil koji se prodaje kod nas i original nemaju skoro nista zajednicko ,mi bolje da povedemo racuna o nasem trzistu i da povedemo racuna sta nam uvaljuju iz bivsih jer tek to je skart,zato ja sve domace ,kajmak ,sir ,cvarke,prsut ....... od nasih na pijaci , a vi kako hocete.

Hr

pre 7 godina

Ako postoji skuplja i jeftinija verzija istog proizvoda onda bi tržište trebalo ponudit oba, pa neka kupuje što tko želi, ali unaprijed je jasno da bi skuplja verzija proizvoda bila prodana u omjeru 10 : 90 u odnosu na jeftiniju verziju. Zato se trgovcima ne da zafrkavat s tim.

Nema škart robe ni škart naroda, ima samo tržišta veće i manje kupovne moći. Hrvatski kupci mogu tražiti da žele ferero iz Italije i sto kad ga dobiju i moraju plarit 30% više, hoće li opet reći da je to prijevara.

Trgovci uvoze robu koja ima kupca. To je sva folozofija. Problem je što trgovci često kupe jetiniju robu a prodaju je po cijeni kao da je riba više kvalitete. U tim slučajevima jedini prevarant je domaći trgovac a ne proizvođač. To treba istražiti. Npr. supermarkerti u Hrvatsku uvoze voće i povrće najniže kvalitete a prodaju ga skupo jer nema konkurencije. Ti trgovci ne dolaze ujutro po robu već pred kraj radnog vremena i za simboličnu cijenu uzmu sve i ribu koja je za otpad i to uvoze i prodaju po viskim cijenama kao da je roba prve ili druge klase a to je šrot roba. Tu nije kriv proizvođač već domaći trgovac. Na žalost kupac nema puno izbora. Uvozni lobi štiti trgovca a ne kupca.

Realan

pre 7 godina

Šta bre samo kukate? Prihvatite realnost. Ima u beogradu radnja koja prodaje samo robu iz Nemačke. I koliko od vas može da plati belgijsku čokoladu 4 evra? Prašak za veš tri puta skuplji od ovog smešnog Ariel? Ako imate onda vam još par stotina dinara za poštarinu nije skupo pa izvolite. Ali sam siguran da bi 99% vas probalo te proizvode jednom godišnje. A gde je tehnika? Jel bi mogli da date za Miele veš mašinu 1500-4000€. Eto ta se ne kvari ali i ne košta 200-400€. I tako dalje... O bre hteli bi da ste egal sa dancima, nemcima...ljudima koji svoje proizvode prodaju za preko 7 milijardi ljudi. Pa kad bi to tako moglo svi bi nakrivili kapu.

Industrija

pre 7 godina

Pouzdano znam da neke srpske firme prodaju robu sumnjivog kvaliteta siromašnim krajevima sopstvene zemlje. Zamislite šta radi nama ceo svet koji nas uz to još i ne podnosi. Nama se uvaljuje ono što nigde drugde ne može da prođe u Evropi.
A ona floskula "Kupujmo domaće" ne znači ništa, kao što rekoh, sami sebi prodajemu hranu ne samo nižeg kvaliteta već i sumnjivog kvaliteta.

Zurkolomac

pre 7 godina

Da je samo roba podvala, bilo bi super. Citava EU je za ostale male nebitne drzave podvala. EU je dobra samo za 2-3 najbogatije drzave clanice i tu je kraj svih prica...

Novosadjanin

pre 7 godina

Sva licemernost ovoga se ogleda tome sto npr Podravkina Linolada za srpsko trziste ima manji procenat lesnika od istog proizvoda namenjenom hrvatskom trzistu. Jos je direktor Podravke lagano izjavio "To je zato sto smo zakljucili da srpsko trziste vise voli kad krem ima manje lesnika".

Domaće, da, kad god ga ima

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?
(domaće, ha!, 19. maj 2016 10:18)
Nosim patike Gepard Novi Sad, cipele obuće Beograd, odela iz Brankodeksa, Košuje iz Ivanjice, veš iz Arilja, sudove i ruke perem Tašom i sapunom iz Novog Sada,veš Duelom iz Zrenjanina,krema za ruke Hemigal iz Leskovca,Deterdžent za mašinu za sudove Yuco iz Bačkog Jarka, pena za brijanje Beohemija iz Beograda...

Djolence

pre 7 godina

Mi treba da tuzimo hrvatske i dlovenacke prodsjnr lance u Srbiji, jer kod nas prodaju robu pred sam istek roka, dok istu prodaju u svezem stanju u svojim zemljama. Mi placamo istu cenu, a dobijamo pomije. Ko mi ne veruje, nek obrati paznju na datum za rok upotrebe, na proozvodima koji traju po godinh dana, kod nas ce uvek biti u prodaji max 4 meseca pred istek istog, a nekad i samo nekoliko dana. Ovo je strasno kakva diskriminacija je na delu od strane HR i SL, a nasi drzavni organi cute.

Arhivator

pre 7 godina

Pre par godina su dokazali da deterdžent Arijel koji se tamo prodaje nije isti kao onaj koji se prodaje u zapadnoj Evropi. Za jedno tržište ga proizvodi fabrika u Češkoj, a za drugo u Francuskoj.

domaće, ha!

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?

cobo

pre 7 godina

Cim se desi greska u proizvodnji i recimo zaboravi jedna komponenta onda odmah zvrce telefoni i trazi se hitno kupac na Balkanu,Ukrajini,Turskoj ili Tacikistanu ."Ovce" nemaju pojma koji posao im je napravio neki domaci tajkun i sve se to pojede,ako je hrana !Ako je drugi proizvod,nema garancije .Davno mi je drugar koji radi u tvornici tapisona zaboravio antistaticki dodatak i napravio 30 mil DM stete,verujem da su ti tapisoni kod nas zavrsili.Sto se tice nutelle i co to se radi planski da se napravi jeftin proizvod za jeftino trziste .Nije zabranjeno !

realno

pre 7 godina

Ako je čokolada u istom omotu 30% jeftinija u Nađkanjiži nego u Beču onda treba vidjet od kud ta razlika. Dio razlike u cijeni su manji troškovi prostora i radnika, a dio može biti i niža kvaliteta (manje skupih sastojaka u proizvodu). Ako je manji dio skupih sastojaka u proizvodu onda to nije isti proizvod koji se prodaje po nizoj cijeni već sličan proizvod i to bi trebalo napisati, nor. proizvod za istočno tržište.

Legalno je plasirati proizvod sukladan kupovnoj moći tržišta ali bi se to moralo znati i istaknuti. Pravno gledano to nije prijevara ako se manje kvalitetan proizvod prodaje za nižu cijenu (kupac nije oštećen), ali bi ipak trebao znati što kupuje (prvu ili drugu klasu).

Zagor-te-nay

pre 7 godina

E gde je Nutela. Pogranicni slovenci, moji prijatelji i poznanici, kupuju Nutelu vec godinama u austriji posto je nebo-zemlja razlika izmedju "Made in Germany" nutele(Frankfurt am Main) i "Made in Poljska" koja se tamo prodaje(a najverovatnije i u hrvatskoj).

Dado

pre 7 godina

Evo komentar iz Zagreba. Jedan što se tiče Vaillant bojlera, a drugi Nutelle.
Rođen sam 1980. godine, a nad kadom imam bojler (redovito servisiran jednom godišnje) iz iste godine. Kada sam zadnji puta imao servisera da nam propuše dizne (one "upaljače" koji se rasplamsaju kada se uključi topla voda) pitao sam ga koja je točno razlika između Vaillant proizvoda itog tipa za istočno i zapadno tržište. Odgovorio mi je ovako: sve da odete u Njemačku i kupite tamo bojler, ovdje ga nećete moći ugraditi jer vam ga nitko NEĆE HTJETI UGRADITI. Nema djelova za njega, preskupi su ovdje i rađeni su po tehnologiji koja je ovdje daleka budućnost...
Što se pak Nutelle tiče, svi znamo da je proizvodi Ferrero - znači Talijani. Ali u HR možete naći najviše Nutella iz Poljske (koje su najlošije) koje se prodaju u Konzumima, onda iz Njemačke (koje su bolje i prodaju se u Mercatorima koji se zatvaraju:), a pravih talijanskih zapravo i nema:)
Nemojte misliti da nam je bolje zato što smo KAO u EU, smatraju nas škartom istoka - i ukoliko se i vi učlanite, u što se sumnjam da hoćete, vidjet ćete da nećete okusiti neku znatnu razliku.

samo da dodam

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?
(domaće, ha!, 19. maj 2016 10:18)

Nisam @slavko, ali moram da ga podržim, jer se ovde radi o prehrambenim proizvodima, tako da ti je komentar malo promašen.
Kad bude reč u računarima, patikama i kolima, onda ćeš biti u pravu.

biljana

pre 7 godina

Nije problem u proizvodjacu, vec u onom ko porucuje robu losijeg kvaliteta. Proizvodjaci uglavnom imaju razne nivoe proizvoda i saglasno tome nivo cene. Zbog platezne moci i vece zarade, jer cesto losija roba nije jeftinija, porucuje se losiji kvalitet, skart...

bane sine

pre 7 godina

izgleda da hrvati rade nesto i nakon lamentiranja u kafani i proklinjanja nad tastaturom, gde se obicno zavrsava nase bavljenje problemom? da smo pametni pa da im se pridruzimo, posto mi dobijamo robu treceg ranga, a oni - kao i bugari, rumuni, i ostale istocnoevropske clanice - drugog.

mare

pre 7 godina

Kod nas nema potrebe za istrazivanjem, posto je secina stranih proizvoda kod nas daleko ispod kvalitata od onog npr u Nemackoj i to zna svako ko je izasao iz Srbije. Kupiti Ariel kod nas je bacanje para, posto nije nista bolji od Duela npr... Ima naravno i proizvoda koji imaju isti kvalitet, ali to je slucaj sa ekskluzivnim proizvodima koji nisu za siroku narodnu upotrebu...

bane sine

pre 7 godina

izgleda da hrvati rade nesto i nakon lamentiranja u kafani i proklinjanja nad tastaturom, gde se obicno zavrsava nase bavljenje problemom? da smo pametni pa da im se pridruzimo, posto mi dobijamo robu treceg ranga, a oni - kao i bugari, rumuni, i ostale istocnoevropske clanice - drugog.

Dado

pre 7 godina

Evo komentar iz Zagreba. Jedan što se tiče Vaillant bojlera, a drugi Nutelle.
Rođen sam 1980. godine, a nad kadom imam bojler (redovito servisiran jednom godišnje) iz iste godine. Kada sam zadnji puta imao servisera da nam propuše dizne (one "upaljače" koji se rasplamsaju kada se uključi topla voda) pitao sam ga koja je točno razlika između Vaillant proizvoda itog tipa za istočno i zapadno tržište. Odgovorio mi je ovako: sve da odete u Njemačku i kupite tamo bojler, ovdje ga nećete moći ugraditi jer vam ga nitko NEĆE HTJETI UGRADITI. Nema djelova za njega, preskupi su ovdje i rađeni su po tehnologiji koja je ovdje daleka budućnost...
Što se pak Nutelle tiče, svi znamo da je proizvodi Ferrero - znači Talijani. Ali u HR možete naći najviše Nutella iz Poljske (koje su najlošije) koje se prodaju u Konzumima, onda iz Njemačke (koje su bolje i prodaju se u Mercatorima koji se zatvaraju:), a pravih talijanskih zapravo i nema:)
Nemojte misliti da nam je bolje zato što smo KAO u EU, smatraju nas škartom istoka - i ukoliko se i vi učlanite, u što se sumnjam da hoćete, vidjet ćete da nećete okusiti neku znatnu razliku.

mare

pre 7 godina

Kod nas nema potrebe za istrazivanjem, posto je secina stranih proizvoda kod nas daleko ispod kvalitata od onog npr u Nemackoj i to zna svako ko je izasao iz Srbije. Kupiti Ariel kod nas je bacanje para, posto nije nista bolji od Duela npr... Ima naravno i proizvoda koji imaju isti kvalitet, ali to je slucaj sa ekskluzivnim proizvodima koji nisu za siroku narodnu upotrebu...

Novosadjanin

pre 7 godina

Sva licemernost ovoga se ogleda tome sto npr Podravkina Linolada za srpsko trziste ima manji procenat lesnika od istog proizvoda namenjenom hrvatskom trzistu. Jos je direktor Podravke lagano izjavio "To je zato sto smo zakljucili da srpsko trziste vise voli kad krem ima manje lesnika".

Zagor-te-nay

pre 7 godina

E gde je Nutela. Pogranicni slovenci, moji prijatelji i poznanici, kupuju Nutelu vec godinama u austriji posto je nebo-zemlja razlika izmedju "Made in Germany" nutele(Frankfurt am Main) i "Made in Poljska" koja se tamo prodaje(a najverovatnije i u hrvatskoj).

samo da dodam

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?
(domaće, ha!, 19. maj 2016 10:18)

Nisam @slavko, ali moram da ga podržim, jer se ovde radi o prehrambenim proizvodima, tako da ti je komentar malo promašen.
Kad bude reč u računarima, patikama i kolima, onda ćeš biti u pravu.

domaće, ha!

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?

Arhivator

pre 7 godina

Pre par godina su dokazali da deterdžent Arijel koji se tamo prodaje nije isti kao onaj koji se prodaje u zapadnoj Evropi. Za jedno tržište ga proizvodi fabrika u Češkoj, a za drugo u Francuskoj.

Domaće, da, kad god ga ima

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?
(domaće, ha!, 19. maj 2016 10:18)
Nosim patike Gepard Novi Sad, cipele obuće Beograd, odela iz Brankodeksa, Košuje iz Ivanjice, veš iz Arilja, sudove i ruke perem Tašom i sapunom iz Novog Sada,veš Duelom iz Zrenjanina,krema za ruke Hemigal iz Leskovca,Deterdžent za mašinu za sudove Yuco iz Bačkog Jarka, pena za brijanje Beohemija iz Beograda...

Nebojsa

pre 7 godina

Cela poenta raspada Jugoslavije i mnogih ratoba u svetu lezi u ovoj cinjenici... Odavno mi ovo znamo... Ako nam nevalja poubijace nas jos malo, pa opet iz pocetka.

biljana

pre 7 godina

Nije problem u proizvodjacu, vec u onom ko porucuje robu losijeg kvaliteta. Proizvodjaci uglavnom imaju razne nivoe proizvoda i saglasno tome nivo cene. Zbog platezne moci i vece zarade, jer cesto losija roba nije jeftinija, porucuje se losiji kvalitet, skart...

leptirica

pre 7 godina

Pepsi cola je "roba iz EU"?
(point_of_sale, 19. maj 2016 09:55)

Za Hrvatsko tržište Pepsi cola se proizvodi,odnosno puni u Sloveniji i sigurno je lošije kvalitete od one koja se recimo u Njemačkoj puni za Njemačko tržište.

Inače milka ... deterđenti... i sl. za Njemačko tržište se mogu kupiti u Muller trgovinamal i nije neka razlika u cijeni u kvaliteti je,štoviše dosta proizvoda je i jeftinija u odnosu na one za Hrvatsko tržište.

Netko kaže kupujem domaće,svi standardi kvalitete proizvoda su nizi u Srbiji od onih koje traži EU,a ja nisam siguran da proizvođači u Srbiji gledaju da na uštrb zarade potrošačima ponude jeftiniji,a zdraviji proizvod.

Jedini garant da kupujem i jedem zdravo je da sam uzgojim na vlastitom vrtu i da kupim meso od seljakal,a ne neko uvozno i upitne kvalitete u trgovačkom lancu.

hocu 2 palme

pre 7 godina

nista bez bugarske milke. toliko je losa da samo nju i volim jer me vraca u mladost. kao secerna tabla u doba milke planinc i bonova za secer ulje brasno...

realno

pre 7 godina

Ako je čokolada u istom omotu 30% jeftinija u Nađkanjiži nego u Beču onda treba vidjet od kud ta razlika. Dio razlike u cijeni su manji troškovi prostora i radnika, a dio može biti i niža kvaliteta (manje skupih sastojaka u proizvodu). Ako je manji dio skupih sastojaka u proizvodu onda to nije isti proizvod koji se prodaje po nizoj cijeni već sličan proizvod i to bi trebalo napisati, nor. proizvod za istočno tržište.

Legalno je plasirati proizvod sukladan kupovnoj moći tržišta ali bi se to moralo znati i istaknuti. Pravno gledano to nije prijevara ako se manje kvalitetan proizvod prodaje za nižu cijenu (kupac nije oštećen), ali bi ipak trebao znati što kupuje (prvu ili drugu klasu).

st.dragan

pre 7 godina

@Hr
Komšija, nisi u pravu. Evo zašto... sve te kompanije navodno tretiraju sve kupce i tržišta isto, što znači - poturaju iste reklamne kampanje u svim delovima sveta, što prejudicira da ti u Hrvatskoj kupuješ identičan proizvod kao i čovek u Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji ili gde god.

Ako sastav tog proizvoda nije isti, onda se tu radi (pravno gledano) o obmani, jer si ti, gledajući reklamu recimo Kraft proizvoda ili Henkela, mislio da kupuješ upravo to što reklama predstavlja, a kupio si nešto drugo, verovatno lošijeg kvaliteta, ali ne i niže cene. Čak naprotiv, često cene umeju biti veće za te lošije proizvode.

Ako već postoji proizvod prilagođen za slabije razvijena tržišta, onda i cene, ALI I OZNAKE na ambalaži na to moraju jasno ukazivati!

U svakom slučaju, želim vam da uspete u nameri da dokažete da ste ravnopravni samo na papiru, te da su neki ipak "jednakiji od drugih".

Mi se takvoj vrsti borbe ovde možemo samo nadati.

Industrija

pre 7 godina

Pouzdano znam da neke srpske firme prodaju robu sumnjivog kvaliteta siromašnim krajevima sopstvene zemlje. Zamislite šta radi nama ceo svet koji nas uz to još i ne podnosi. Nama se uvaljuje ono što nigde drugde ne može da prođe u Evropi.
A ona floskula "Kupujmo domaće" ne znači ništa, kao što rekoh, sami sebi prodajemu hranu ne samo nižeg kvaliteta već i sumnjivog kvaliteta.

Djolence

pre 7 godina

Mi treba da tuzimo hrvatske i dlovenacke prodsjnr lance u Srbiji, jer kod nas prodaju robu pred sam istek roka, dok istu prodaju u svezem stanju u svojim zemljama. Mi placamo istu cenu, a dobijamo pomije. Ko mi ne veruje, nek obrati paznju na datum za rok upotrebe, na proozvodima koji traju po godinh dana, kod nas ce uvek biti u prodaji max 4 meseca pred istek istog, a nekad i samo nekoliko dana. Ovo je strasno kakva diskriminacija je na delu od strane HR i SL, a nasi drzavni organi cute.

cobo

pre 7 godina

Cim se desi greska u proizvodnji i recimo zaboravi jedna komponenta onda odmah zvrce telefoni i trazi se hitno kupac na Balkanu,Ukrajini,Turskoj ili Tacikistanu ."Ovce" nemaju pojma koji posao im je napravio neki domaci tajkun i sve se to pojede,ako je hrana !Ako je drugi proizvod,nema garancije .Davno mi je drugar koji radi u tvornici tapisona zaboravio antistaticki dodatak i napravio 30 mil DM stete,verujem da su ti tapisoni kod nas zavrsili.Sto se tice nutelle i co to se radi planski da se napravi jeftin proizvod za jeftino trziste .Nije zabranjeno !

Hehe

pre 7 godina

@(Hr, 19. maj 2016 11:52)

Gresis silno sinko. Nije problem da je kod nas ta roba stvarno jeftinija kako ti kazes, problem je sto je ta roba sa zapada u istom pakovanju, a kvalitet je losiji, i na sve to cena veca i do 50% nego na zapadu. U tome je problem. Navescu primer pampersa. U grckoj stize iz Velike Britanije, dok u Srbiju iz Poljske. Kvalitet je neuporediv u korist britanskih, bukvalno, i u Grckoj su jeftinije nego u Srbiji. Toliko.

LOL

pre 7 godina

@(Hehe, 19. maj 2016 12:19)

Nisi pročitao šta je čovek (@HR) napisao..
Nije kriv proizvodjač već nakupac, pardon, domaći uvoznik/zastupnik odredjenog proizvoda koji "napuca" cenu uvezenog proizvoda kao da je roba prve klase...
Zašto na primer patika koja se u Kini napravi i košta 25€ kod nas u Srbiji košta 120€ (kao u Nemačkoj) a lošijeg je kvaliteta? Jel' Kinez/proizvodjač kriv za to ili nakupci i država koja im to omogućava?

Prekomerno

pre 7 godina

Jednom prilikom mi je drugarica zatražila kremu za ruke. Kad je namazala kaže baš ovu Dove koristim. Kutija je ista ali krema je tamnije boje, gušća i masnija. Ova je mnogo kvalitetnija. Gde si je kupio? Setim se da sma je doneo iz Maribora kupio je u Mülleru. Nisam baš neki konzument kremice itd pa nisam ni primetio razliku. Ali sam i sam primetio razliku u kvalitetu čokolada kupljenih po inostranstvu.

Hr

pre 7 godina

Ako postoji skuplja i jeftinija verzija istog proizvoda onda bi tržište trebalo ponudit oba, pa neka kupuje što tko želi, ali unaprijed je jasno da bi skuplja verzija proizvoda bila prodana u omjeru 10 : 90 u odnosu na jeftiniju verziju. Zato se trgovcima ne da zafrkavat s tim.

Nema škart robe ni škart naroda, ima samo tržišta veće i manje kupovne moći. Hrvatski kupci mogu tražiti da žele ferero iz Italije i sto kad ga dobiju i moraju plarit 30% više, hoće li opet reći da je to prijevara.

Trgovci uvoze robu koja ima kupca. To je sva folozofija. Problem je što trgovci često kupe jetiniju robu a prodaju je po cijeni kao da je riba više kvalitete. U tim slučajevima jedini prevarant je domaći trgovac a ne proizvođač. To treba istražiti. Npr. supermarkerti u Hrvatsku uvoze voće i povrće najniže kvalitete a prodaju ga skupo jer nema konkurencije. Ti trgovci ne dolaze ujutro po robu već pred kraj radnog vremena i za simboličnu cijenu uzmu sve i ribu koja je za otpad i to uvoze i prodaju po viskim cijenama kao da je roba prve ili druge klase a to je šrot roba. Tu nije kriv proizvođač već domaći trgovac. Na žalost kupac nema puno izbora. Uvozni lobi štiti trgovca a ne kupca.

Zurkolomac

pre 7 godina

Da je samo roba podvala, bilo bi super. Citava EU je za ostale male nebitne drzave podvala. EU je dobra samo za 2-3 najbogatije drzave clanice i tu je kraj svih prica...

neko

pre 7 godina

Poseli da nam na kvarno uvaljuju Milka cokolade od 80g mala (bila uvek 100g) i 250g velika (bila uvek 300g). Pa Heineken limenke od 400ml !? Kradja neopevana! O kvalitetu da ne pricamo...

Jure Hr

pre 7 godina

E gde je Nutela. Pogranicni slovenci, moji prijatelji i poznanici, kupuju Nutelu vec godinama u austriji posto je nebo-zemlja razlika izmedju "Made in Germany" nutele(Frankfurt am Main) i "Made in Poljska" koja se tamo prodaje(a najverovatnije i u hrvatskoj).

(Zagor-te-nay

U Sloveniji i Hrvatskoj postoji vrlo kvalitetni njemački trgovački lanac "Muller" i koji prodaje samo najkvalitetnije proizvode iz domaće države i zapadne EU.

Tu se prodaje primjerice njemačka Nutella, a ne Nutela iz Poljske (koju prodaje lidl, Konzum itd...)

Muller postoji u svega sedam zemalja u Europi i hrvati niti slovenci ne moraju do Austrije kupovati njemačku Nutellu, kada u obje zemlje ima po oko 20-tak njihovih trgovina.

Taj lanac je najbolji dućan u Hrvatskoj i tu se kupuje kako domaća, tako i originalna roba iz Njemačke, Austrije itd...detergenti, čajevi, slatkiši, sokovi, kozmetika i ostalo...

U Konzuma, Lidla i ostalih prodaje se Rama iz Mađarske ili Nutella iz Poljske, no u Mullera sve je to njemačko, doslovce Made in Germany.

Taj lanac postoji samo u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji i rijetko da će se širiti u ostale zemlje, ali najbolji jesu i zato imam izbor.

bgcd

pre 7 godina

pre par godina imao sam neke goste iz zg ,kaze mi gost ,ronhil koji se prodaje kod nas i original nemaju skoro nista zajednicko ,mi bolje da povedemo racuna o nasem trzistu i da povedemo racuna sta nam uvaljuju iz bivsih jer tek to je skart,zato ja sve domace ,kajmak ,sir ,cvarke,prsut ....... od nasih na pijaci , a vi kako hocete.

spin

pre 7 godina

Ko je ikada bilo gdje na zapadu kupio proizvod koji ima i ovdje kupiti zna da je tako, da nama dolaze nazovi isti proizvodi, ali lošije kvalitete. Ne samo prehrambeni, nego i tehnička roba. Nastranu, što su skuplji ovdje, nego u zemlji porijekla

strucnjak

pre 7 godina

@Hehe:
@st.dragan:

Ocigledno ne poznajete kako funkcionise lanac trgovine. Izmedju proizvodjaca i krajnjeg kupca roba prodje nekoliko ruku i svaka posrednicka kompanija u tom lancu zeli da zaradi, sto je i logicno. Najgramziviji su uvoznici u zemljama istocne Evrope, koji se na nabavnu cenu ugradjuju i po 10 puta. To je jedino moguce ako od fabrikanta dobiju robu s popustom. Fabrikant kaze: moze, ali ce roba biti malcice falsh ... Na sta uvoznik kaze: ma briga me za to, samo da bude jevtino! Naravno, polovinu krivice za to snosi i sam proizvodjac, koji sebi dopusta da gramzivom uvozniku prodaje skartove, jer i sam na tome zaradi. Znaci, proizvodjace svakako treba propitati malo o svemu tome, ali i uvoznike i veletrgovce koji su u gotovo svim tim zemljama nedodirljivi. Setimo se, u bivsoj Jugoslaviji su se spoljnom trgovinom bavili ljudi tesno povezani sa sluzbama bezbednosti. Kasnije su oni postali tajkuni, koji i danas kontrolisu to trziste. Slicno je bilo i u istocnoj Evropi, gde bivsi oficiri sluzbi DB i danas caruju uvozom i izvozom robe, a posto su povezani i sa danasnjim sluzbama DB njih niko ne dira. I to je alfa i omega svih prica o aparatima koji se pokvare posle par meseci, cokoladama sa ukusom sapuna, sokovima i kafom koji su drugaciji nego na zapadu ...

apokalipticar

pre 7 godina

cesto putujem i pazarim po radnjama EU, kao i SADa. Uvek kada se vratim u Srbiju iznerviram se krs kvalitetom koji se ovde prodaje po cenema vecim, za neke proizvode, i 2 do 3 puta! Da ne komentarisem koliko nas truju fals sirevima, tunjevinama sa metolom, mesnih preradjevina itd. Ovde jedino sto je jeftinije su hleb, mleko i mle ni proizvodi. Sve ostalo je skuplje i losijeg kvaliteta nego bilo gde. I tacno je da ni roba nije ista za sve EU clanice. Premda bi voleo da mi u Srbiji imamo cene i kvalitet kao u Ceskoj ili Italiji naprimer. Pivo nam je daleko losije od istog originala....

Super

pre 7 godina

Cinjenica je da se u EU mnogo kvalitetnije jede. Boravio sam duze vreme u Italiji, Nemackoj, Svedskoj, Danskoj I Holandiji. Realno Holandjani jedu najlepsu I najkvalitetniju hranu koju bez obzira na jedinstveno trziste ne mozete naci u ostalim zeljama. Hrana u marketima je I do 30% kvalitetnija od Nemacke a I do 70% kvalitetnija od nase. Meso, preradjevine, cokolade, sokovi, voce I povrce,mlecni proizvodi. Slusam je predugacak

Ronaldo 9

pre 7 godina

Sve sto mozemo da kupimo treba da kupujemo domaće, treba da forsiramo domace proizvode ali i cena tih proizvoda bi trebala da bude niza 10-20% nego uvozna. A ne dodje moja keva i kupuje uvoznu sunku npr zato sto je jeftinija od domace, pa nema smisla.
Ili npr druga tema, dolazi brat iz Nemacke i kaze u Srbiji je skuplje gorivo nego tamo. Pa nema smisla

Antisha

pre 7 godina

pre par godina imao sam neke goste iz zg ,kaze mi gost ,ronhil koji se prodaje kod nas i original nemaju skoro nista zajednicko ,mi bolje da povedemo racuna o nasem trzistu i da povedemo racuna sta nam uvaljuju iz bivsih jer tek to je skart,zato ja sve domace ,kajmak ,sir ,cvarke,prsut ....... od nasih na pijaci , a vi kako hocete.
(bgcd, 19. maj 2016 11:28)

Slazem se djelomicno...Svasta dodje iz inozemstva, ali sto rade balkanci na domacim trzistima, pod krinkom domaceg covjeka i njegovog proizvoda, to je kriminal. Zalio sam ih sve, nekada davno, vise ne. Svakom po zasluzi...
Pokvareno meso, prodaja lose robe, laganje. Neduzni narodi malo sutra. Ne znam kako je kod vas u Srbiji, ali Hrvati su skloni tome da zaj.. bliznjeg svoga i onda se s tim nasladjuju, u stilu ko je koga.

smesni su

pre 7 godina

skoro sam bio u budimpesti i kupio 0.5 koka kolu u prodavnici. Ono je sasvim drugaciji sok. i ukus i penusavnost se znatno razlikuju. da li je bolje, ne znam, jer sam navikao na ovu nasu, ali je svakako drugacije

rex

pre 7 godina

Apsolutno su u pravu. Istina je da proizvođači niti koriste iste sirovine, niti iste standarde prilikom proizvodnje robe za tržište Jadranske regije odnosno Balkana... To važi za sve, od hrane do potrošačke elektronike.

Za elektroniku garantujem lično, imao sam priliku da radim sa identičnom modelima namenjenih različitim tržištima (sa praktično identičnom fabrickom cenom), komponente i sastav materijala stavljene za ovaj region su apsolutno smeće u poređenju sa centralnom Evropom...

E sad gde je problem nastao, da li proizvođači kompezuju cenu za njima bitnije tržište ili naši dobavljači u dogovoru sa njima traže jefine komponente da prigrabe razliku, to je pitanje... Verovatno i jedno i drugo a možda i deseto.

Realan

pre 7 godina

Šta bre samo kukate? Prihvatite realnost. Ima u beogradu radnja koja prodaje samo robu iz Nemačke. I koliko od vas može da plati belgijsku čokoladu 4 evra? Prašak za veš tri puta skuplji od ovog smešnog Ariel? Ako imate onda vam još par stotina dinara za poštarinu nije skupo pa izvolite. Ali sam siguran da bi 99% vas probalo te proizvode jednom godišnje. A gde je tehnika? Jel bi mogli da date za Miele veš mašinu 1500-4000€. Eto ta se ne kvari ali i ne košta 200-400€. I tako dalje... O bre hteli bi da ste egal sa dancima, nemcima...ljudima koji svoje proizvode prodaju za preko 7 milijardi ljudi. Pa kad bi to tako moglo svi bi nakrivili kapu.

kraja

pre 7 godina

...gospodja je vec nekoliko puta NAJAVILA ovo ispitivanje, umesto da ga obavi i objavi rezultate...
...ovo je postalo obicno prikupljanje podrske za njen rad u evropskom parlamentu...
...b92 je u vise navrata objavljivao njene izjave o razlikama u kvalitetu robe po raznim evropskim zemljama...

perje

pre 7 godina

Zato i nemojte da kupujete taj skart, ima proizvoda i sa ovih prostora koji su kvalitetniji, samo treba malo pogledati sastav. Ono sto se najvise reklamira je i najgoreg kvaliteta.

Domaći lovci u mutnom

pre 7 godina

Treba dokazati da peoizvod iz Njemačke i proizvod iz Poljske nisu isti (ako nisu).
Treba provjeriti i usporediti sav tekst na ambalaži (možda negdje sitnim slovima piše koliki je postotak kojeg sastojka i koji konzervansi i stabilizatoti se koriste (u tom slučaju proizvođač je čist).
Treba istražiti kakvu robu kupuju i uvoze domaći trgovci (smanjene kvlitete a iste cijene).

Kupac ima pravo znati istinu, ali problem je što kupac nema alternativu. Najveći krivci su domaći uvoznici a posebno generalni zastupnici. Njhova filozofija je kupi što jeftinije i prodaj što skuplje. A država šuti jer to puni njezinu kasu a narod plaća.

Da da

pre 7 godina

Usa,Australija,Zapadna evropa sa Nemackom,Italijom,Spanijom i Portugalom roba 1 ranga,Istocna evropa i Balkanske zemlje (clanice evropske unije)-roba 2 ranga,ostale Balkanske zemlje,veliki deo Azije i Juzne Amerike-roba 3 ranga,Arika-roba 4 ranga.Sta se Hrvati bune,uporedice Lino Ladu kod nas i kod njih i zapusice im usta!

Goran

pre 7 godina

Hrvatska iako ima more, ukoliko ne prestane biti kruta, i shvati da novac odakle god je, ne smrdi, i ukoliko se ne otvori za strane investicije dozivece kolaps. Neverovatno je istrazivanje od skora potvrdilo da su Hrvati najgori fobicari od stranih ulaganja cak i iz vankontinentalnih zemalja, te da je strah od gubitka suvereniteta" Ionako ga nikada nisu imali jer su bili uvek zavisni od osovine 4 B, a i danas je sl. situacija, stvorili su drzavu, ali jos nemaju svest o tome kao narod. To je ishodiste svih njihovih ekonomskih i drustvenih problema, jednostavno sirovi , zatvoreni, kruti.

Nutella

pre 7 godina

Da se nadovezem na komentatore iz Srbije da kod nas nema prave Nutelle, to nije tacno!
Trenutno jedini prodavac 3kg Nutelle proizvedene u Italiji je Me.ro C&C, a uvoznik Del.a dmd.
Fastfoodovi i restorani po Bgd i NS to znaju. Cena oko 18e.

Pozdrav od ugostitelja.

kele

pre 7 godina

Sto se tice nutelle i co to se radi planski da se napravi jeftin proizvod za jeftino trziste .Nije zabranjeno !
(cobo, 19. maj 2016 10:39)
Naravno da nije, ali radi se o tome da oni proizvode lošije kvalitete prodaju po višoj cijeni.

Hellas_monton

pre 7 godina

Replika na komentar korisnika "neko", vezano za smanjenje gramaže čokolade. Jednom mi je to palo na pamet i pitam prijatelja Amerikanca iz Amerike, da li se kod njih smanjuje gramaža proizvoda, ne govorivši o kom proizvodu se radi. Istog momenta mi je odgovorio 80 g. i čokolada. Dakle, nije samo kod nas.

djolefrankfurt

pre 7 godina

kad smo kod pepsi kole u srb i u nemackoj nema razlike neke ista je ali koka kola u srb i nemackoj su dve paralelne galaksije u nemackoj se davim u istoj u srbiji bljak.cokalde ovde i tamo?nebo zemlja na nemackoj milki ,koja je u pordjenju sa lindt cokoladom teski krs,pise samo na nemackom plus oznake ch i austrija i to je to .dok na milki u srbiji od skracenica zemalja se smoris dok citas.jos nesto koja je prva oznaka zemlje na proizvodu u njoj se i pravi tako kada kupite tecni persil u srbiji prvo je alb!!uzas!!

splićo_varoš

pre 7 godina

Ja sam jeo nutelu u Hrvatskoj i Australiji i mogu rec da je to razlika nebo i zemlja. U Hrvatskoj sami odvratni secer dok se u onoj koja se uvozi u Australiju osjecaju uglavnom ljesnjaci i cokolada. Toliko o tome.

Bora

pre 7 godina

Nije nikakva prevara nego nepostojanje kontrole. Kontrola i sluzi da se ne bi prodavalo djubre. Kada se utvrdi laz, naplati se debela kazna i izbaci proizvodjac sa trzista.

Miki

pre 7 godina

Sto siromasnija zemlja,to je manje kvalitetna roba.To je uvek bilo i bice.Kvalitet se vise placa i kupuje onaj ko ima da plati,a onaj ko nema dobija skart.Samo sto se kvalitet hrane i ostalih namirnica,kao i svega drugog ne stice preko noci kao sto mi mislimo.

ZaphodB

pre 7 godina

Nije ovo ništa novo, ovo se oduvek radilo, a mi sami smo prednjačili u tome.
Jednom davno, negde 1986. mi je ortak dao da probam pivo "Birra Giusto" ili nešto slično, ne sećam se tačnog naziva. Otkinuo sam kako je bilo dobro i pitao ga gde je nabavio (tih godina nije moglo da se uvozi u Jugu, strana roba samo u fri-šopovima). Kad mi je odgovorio da je to "Valjevsko pivo" za izvoz u Italiju, umalo se nisam onesvestio. Uglavnom zato što su ga tamo prodavali po nižoj ceni nego što su prodavali "Valjevsko" u svom gradu, a koje je bilo kao mokraća u odnosu na "Birra Giusto".
Uostalom, "Zastava" je prodavala Amerikancim Yugo koji je bio mašina u odnosu na ono što su prodavali ovde i dok se tamo auto prodavao za oko 4.000 dolara (sa sve carinama i maržama) u isto vreme nisi mogao da sanjaš nov jugić ispod 6.000 maraka. Što je bilo gotovo dva puta više od cene u Americi.
E, sad, ko je kriv za to, to je Đole Balašević lepo objasnio u onoj pesmi "Putuj Evropo"...

Ivan

pre 7 godina

Zapravo za masu proizvoda je cijena ista u istočnoj i zapadnoj Europi ali je kvaliteta različita, tako da nije "jeftina roba za jeftino tržište". AKo vidim npr. Heinz kečap s deklaracijama na slo, hr, srb, ru, bg... odmah je jasno za koje tržište je proizveden, doviđenja, ništa od kupnje, znam već unaprijed koja je kvaliteta. Samo Muller ili evtl. ako roba ima originalnu etiketu na njemačkom.

Goran

pre 7 godina

Hrvatska iako ima more, ukoliko ne prestane biti kruta, i shvati da novac odakle god je, ne smrdi, i ukoliko se ne otvori za strane investicije dozivece kolaps. Neverovatno je istrazivanje od skora potvrdilo da su Hrvati najgori fobicari od stranih ulaganja cak i iz vankontinentalnih zemalja, te da je strah od gubitka suvereniteta" Ionako ga nikada nisu imali jer su bili uvek zavisni od osovine 4 B, a i danas je sl. situacija, stvorili su drzavu, ali jos nemaju svest o tome kao narod. To je ishodiste svih njihovih ekonomskih i drustvenih problema, jednostavno sirovi , zatvoreni, kruti.

domaće, ha!

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?

Realan

pre 7 godina

Šta bre samo kukate? Prihvatite realnost. Ima u beogradu radnja koja prodaje samo robu iz Nemačke. I koliko od vas može da plati belgijsku čokoladu 4 evra? Prašak za veš tri puta skuplji od ovog smešnog Ariel? Ako imate onda vam još par stotina dinara za poštarinu nije skupo pa izvolite. Ali sam siguran da bi 99% vas probalo te proizvode jednom godišnje. A gde je tehnika? Jel bi mogli da date za Miele veš mašinu 1500-4000€. Eto ta se ne kvari ali i ne košta 200-400€. I tako dalje... O bre hteli bi da ste egal sa dancima, nemcima...ljudima koji svoje proizvode prodaju za preko 7 milijardi ljudi. Pa kad bi to tako moglo svi bi nakrivili kapu.

biljana

pre 7 godina

Nije problem u proizvodjacu, vec u onom ko porucuje robu losijeg kvaliteta. Proizvodjaci uglavnom imaju razne nivoe proizvoda i saglasno tome nivo cene. Zbog platezne moci i vece zarade, jer cesto losija roba nije jeftinija, porucuje se losiji kvalitet, skart...

Djolence

pre 7 godina

Mi treba da tuzimo hrvatske i dlovenacke prodsjnr lance u Srbiji, jer kod nas prodaju robu pred sam istek roka, dok istu prodaju u svezem stanju u svojim zemljama. Mi placamo istu cenu, a dobijamo pomije. Ko mi ne veruje, nek obrati paznju na datum za rok upotrebe, na proozvodima koji traju po godinh dana, kod nas ce uvek biti u prodaji max 4 meseca pred istek istog, a nekad i samo nekoliko dana. Ovo je strasno kakva diskriminacija je na delu od strane HR i SL, a nasi drzavni organi cute.

Domaće, da, kad god ga ima

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?
(domaće, ha!, 19. maj 2016 10:18)
Nosim patike Gepard Novi Sad, cipele obuće Beograd, odela iz Brankodeksa, Košuje iz Ivanjice, veš iz Arilja, sudove i ruke perem Tašom i sapunom iz Novog Sada,veš Duelom iz Zrenjanina,krema za ruke Hemigal iz Leskovca,Deterdžent za mašinu za sudove Yuco iz Bačkog Jarka, pena za brijanje Beohemija iz Beograda...

Miki

pre 7 godina

Sto siromasnija zemlja,to je manje kvalitetna roba.To je uvek bilo i bice.Kvalitet se vise placa i kupuje onaj ko ima da plati,a onaj ko nema dobija skart.Samo sto se kvalitet hrane i ostalih namirnica,kao i svega drugog ne stice preko noci kao sto mi mislimo.

Da da

pre 7 godina

Usa,Australija,Zapadna evropa sa Nemackom,Italijom,Spanijom i Portugalom roba 1 ranga,Istocna evropa i Balkanske zemlje (clanice evropske unije)-roba 2 ranga,ostale Balkanske zemlje,veliki deo Azije i Juzne Amerike-roba 3 ranga,Arika-roba 4 ranga.Sta se Hrvati bune,uporedice Lino Ladu kod nas i kod njih i zapusice im usta!

Dado

pre 7 godina

Evo komentar iz Zagreba. Jedan što se tiče Vaillant bojlera, a drugi Nutelle.
Rođen sam 1980. godine, a nad kadom imam bojler (redovito servisiran jednom godišnje) iz iste godine. Kada sam zadnji puta imao servisera da nam propuše dizne (one "upaljače" koji se rasplamsaju kada se uključi topla voda) pitao sam ga koja je točno razlika između Vaillant proizvoda itog tipa za istočno i zapadno tržište. Odgovorio mi je ovako: sve da odete u Njemačku i kupite tamo bojler, ovdje ga nećete moći ugraditi jer vam ga nitko NEĆE HTJETI UGRADITI. Nema djelova za njega, preskupi su ovdje i rađeni su po tehnologiji koja je ovdje daleka budućnost...
Što se pak Nutelle tiče, svi znamo da je proizvodi Ferrero - znači Talijani. Ali u HR možete naći najviše Nutella iz Poljske (koje su najlošije) koje se prodaju u Konzumima, onda iz Njemačke (koje su bolje i prodaju se u Mercatorima koji se zatvaraju:), a pravih talijanskih zapravo i nema:)
Nemojte misliti da nam je bolje zato što smo KAO u EU, smatraju nas škartom istoka - i ukoliko se i vi učlanite, u što se sumnjam da hoćete, vidjet ćete da nećete okusiti neku znatnu razliku.

samo da dodam

pre 7 godina

@slavko: "Nikad to smeće nisam ni kupovao. Samo domaći proizvodi."
A komentar pišeš na ... EI Niš? Nosiš patike Koštana iz Vranja? Voziš.. šta?
(domaće, ha!, 19. maj 2016 10:18)

Nisam @slavko, ali moram da ga podržim, jer se ovde radi o prehrambenim proizvodima, tako da ti je komentar malo promašen.
Kad bude reč u računarima, patikama i kolima, onda ćeš biti u pravu.

Zurkolomac

pre 7 godina

Da je samo roba podvala, bilo bi super. Citava EU je za ostale male nebitne drzave podvala. EU je dobra samo za 2-3 najbogatije drzave clanice i tu je kraj svih prica...

Hr

pre 7 godina

Ako postoji skuplja i jeftinija verzija istog proizvoda onda bi tržište trebalo ponudit oba, pa neka kupuje što tko želi, ali unaprijed je jasno da bi skuplja verzija proizvoda bila prodana u omjeru 10 : 90 u odnosu na jeftiniju verziju. Zato se trgovcima ne da zafrkavat s tim.

Nema škart robe ni škart naroda, ima samo tržišta veće i manje kupovne moći. Hrvatski kupci mogu tražiti da žele ferero iz Italije i sto kad ga dobiju i moraju plarit 30% više, hoće li opet reći da je to prijevara.

Trgovci uvoze robu koja ima kupca. To je sva folozofija. Problem je što trgovci često kupe jetiniju robu a prodaju je po cijeni kao da je riba više kvalitete. U tim slučajevima jedini prevarant je domaći trgovac a ne proizvođač. To treba istražiti. Npr. supermarkerti u Hrvatsku uvoze voće i povrće najniže kvalitete a prodaju ga skupo jer nema konkurencije. Ti trgovci ne dolaze ujutro po robu već pred kraj radnog vremena i za simboličnu cijenu uzmu sve i ribu koja je za otpad i to uvoze i prodaju po viskim cijenama kao da je roba prve ili druge klase a to je šrot roba. Tu nije kriv proizvođač već domaći trgovac. Na žalost kupac nema puno izbora. Uvozni lobi štiti trgovca a ne kupca.

Nebojsa

pre 7 godina

Cela poenta raspada Jugoslavije i mnogih ratoba u svetu lezi u ovoj cinjenici... Odavno mi ovo znamo... Ako nam nevalja poubijace nas jos malo, pa opet iz pocetka.

mare

pre 7 godina

Kod nas nema potrebe za istrazivanjem, posto je secina stranih proizvoda kod nas daleko ispod kvalitata od onog npr u Nemackoj i to zna svako ko je izasao iz Srbije. Kupiti Ariel kod nas je bacanje para, posto nije nista bolji od Duela npr... Ima naravno i proizvoda koji imaju isti kvalitet, ali to je slucaj sa ekskluzivnim proizvodima koji nisu za siroku narodnu upotrebu...

Novosadjanin

pre 7 godina

Sva licemernost ovoga se ogleda tome sto npr Podravkina Linolada za srpsko trziste ima manji procenat lesnika od istog proizvoda namenjenom hrvatskom trzistu. Jos je direktor Podravke lagano izjavio "To je zato sto smo zakljucili da srpsko trziste vise voli kad krem ima manje lesnika".

Ronaldo 9

pre 7 godina

Sve sto mozemo da kupimo treba da kupujemo domaće, treba da forsiramo domace proizvode ali i cena tih proizvoda bi trebala da bude niza 10-20% nego uvozna. A ne dodje moja keva i kupuje uvoznu sunku npr zato sto je jeftinija od domace, pa nema smisla.
Ili npr druga tema, dolazi brat iz Nemacke i kaze u Srbiji je skuplje gorivo nego tamo. Pa nema smisla

Antisha

pre 7 godina

pre par godina imao sam neke goste iz zg ,kaze mi gost ,ronhil koji se prodaje kod nas i original nemaju skoro nista zajednicko ,mi bolje da povedemo racuna o nasem trzistu i da povedemo racuna sta nam uvaljuju iz bivsih jer tek to je skart,zato ja sve domace ,kajmak ,sir ,cvarke,prsut ....... od nasih na pijaci , a vi kako hocete.
(bgcd, 19. maj 2016 11:28)

Slazem se djelomicno...Svasta dodje iz inozemstva, ali sto rade balkanci na domacim trzistima, pod krinkom domaceg covjeka i njegovog proizvoda, to je kriminal. Zalio sam ih sve, nekada davno, vise ne. Svakom po zasluzi...
Pokvareno meso, prodaja lose robe, laganje. Neduzni narodi malo sutra. Ne znam kako je kod vas u Srbiji, ali Hrvati su skloni tome da zaj.. bliznjeg svoga i onda se s tim nasladjuju, u stilu ko je koga.

bane sine

pre 7 godina

izgleda da hrvati rade nesto i nakon lamentiranja u kafani i proklinjanja nad tastaturom, gde se obicno zavrsava nase bavljenje problemom? da smo pametni pa da im se pridruzimo, posto mi dobijamo robu treceg ranga, a oni - kao i bugari, rumuni, i ostale istocnoevropske clanice - drugog.

Zagor-te-nay

pre 7 godina

E gde je Nutela. Pogranicni slovenci, moji prijatelji i poznanici, kupuju Nutelu vec godinama u austriji posto je nebo-zemlja razlika izmedju "Made in Germany" nutele(Frankfurt am Main) i "Made in Poljska" koja se tamo prodaje(a najverovatnije i u hrvatskoj).

perje

pre 7 godina

Zato i nemojte da kupujete taj skart, ima proizvoda i sa ovih prostora koji su kvalitetniji, samo treba malo pogledati sastav. Ono sto se najvise reklamira je i najgoreg kvaliteta.

bgcd

pre 7 godina

pre par godina imao sam neke goste iz zg ,kaze mi gost ,ronhil koji se prodaje kod nas i original nemaju skoro nista zajednicko ,mi bolje da povedemo racuna o nasem trzistu i da povedemo racuna sta nam uvaljuju iz bivsih jer tek to je skart,zato ja sve domace ,kajmak ,sir ,cvarke,prsut ....... od nasih na pijaci , a vi kako hocete.

kraja

pre 7 godina

...gospodja je vec nekoliko puta NAJAVILA ovo ispitivanje, umesto da ga obavi i objavi rezultate...
...ovo je postalo obicno prikupljanje podrske za njen rad u evropskom parlamentu...
...b92 je u vise navrata objavljivao njene izjave o razlikama u kvalitetu robe po raznim evropskim zemljama...

djolefrankfurt

pre 7 godina

kad smo kod pepsi kole u srb i u nemackoj nema razlike neke ista je ali koka kola u srb i nemackoj su dve paralelne galaksije u nemackoj se davim u istoj u srbiji bljak.cokalde ovde i tamo?nebo zemlja na nemackoj milki ,koja je u pordjenju sa lindt cokoladom teski krs,pise samo na nemackom plus oznake ch i austrija i to je to .dok na milki u srbiji od skracenica zemalja se smoris dok citas.jos nesto koja je prva oznaka zemlje na proizvodu u njoj se i pravi tako kada kupite tecni persil u srbiji prvo je alb!!uzas!!

realno

pre 7 godina

Ako je čokolada u istom omotu 30% jeftinija u Nađkanjiži nego u Beču onda treba vidjet od kud ta razlika. Dio razlike u cijeni su manji troškovi prostora i radnika, a dio može biti i niža kvaliteta (manje skupih sastojaka u proizvodu). Ako je manji dio skupih sastojaka u proizvodu onda to nije isti proizvod koji se prodaje po nizoj cijeni već sličan proizvod i to bi trebalo napisati, nor. proizvod za istočno tržište.

Legalno je plasirati proizvod sukladan kupovnoj moći tržišta ali bi se to moralo znati i istaknuti. Pravno gledano to nije prijevara ako se manje kvalitetan proizvod prodaje za nižu cijenu (kupac nije oštećen), ali bi ipak trebao znati što kupuje (prvu ili drugu klasu).

apokalipticar

pre 7 godina

cesto putujem i pazarim po radnjama EU, kao i SADa. Uvek kada se vratim u Srbiju iznerviram se krs kvalitetom koji se ovde prodaje po cenema vecim, za neke proizvode, i 2 do 3 puta! Da ne komentarisem koliko nas truju fals sirevima, tunjevinama sa metolom, mesnih preradjevina itd. Ovde jedino sto je jeftinije su hleb, mleko i mle ni proizvodi. Sve ostalo je skuplje i losijeg kvaliteta nego bilo gde. I tacno je da ni roba nije ista za sve EU clanice. Premda bi voleo da mi u Srbiji imamo cene i kvalitet kao u Ceskoj ili Italiji naprimer. Pivo nam je daleko losije od istog originala....

strucnjak

pre 7 godina

@Hehe:
@st.dragan:

Ocigledno ne poznajete kako funkcionise lanac trgovine. Izmedju proizvodjaca i krajnjeg kupca roba prodje nekoliko ruku i svaka posrednicka kompanija u tom lancu zeli da zaradi, sto je i logicno. Najgramziviji su uvoznici u zemljama istocne Evrope, koji se na nabavnu cenu ugradjuju i po 10 puta. To je jedino moguce ako od fabrikanta dobiju robu s popustom. Fabrikant kaze: moze, ali ce roba biti malcice falsh ... Na sta uvoznik kaze: ma briga me za to, samo da bude jevtino! Naravno, polovinu krivice za to snosi i sam proizvodjac, koji sebi dopusta da gramzivom uvozniku prodaje skartove, jer i sam na tome zaradi. Znaci, proizvodjace svakako treba propitati malo o svemu tome, ali i uvoznike i veletrgovce koji su u gotovo svim tim zemljama nedodirljivi. Setimo se, u bivsoj Jugoslaviji su se spoljnom trgovinom bavili ljudi tesno povezani sa sluzbama bezbednosti. Kasnije su oni postali tajkuni, koji i danas kontrolisu to trziste. Slicno je bilo i u istocnoj Evropi, gde bivsi oficiri sluzbi DB i danas caruju uvozom i izvozom robe, a posto su povezani i sa danasnjim sluzbama DB njih niko ne dira. I to je alfa i omega svih prica o aparatima koji se pokvare posle par meseci, cokoladama sa ukusom sapuna, sokovima i kafom koji su drugaciji nego na zapadu ...

splićo_varoš

pre 7 godina

Ja sam jeo nutelu u Hrvatskoj i Australiji i mogu rec da je to razlika nebo i zemlja. U Hrvatskoj sami odvratni secer dok se u onoj koja se uvozi u Australiju osjecaju uglavnom ljesnjaci i cokolada. Toliko o tome.

Industrija

pre 7 godina

Pouzdano znam da neke srpske firme prodaju robu sumnjivog kvaliteta siromašnim krajevima sopstvene zemlje. Zamislite šta radi nama ceo svet koji nas uz to još i ne podnosi. Nama se uvaljuje ono što nigde drugde ne može da prođe u Evropi.
A ona floskula "Kupujmo domaće" ne znači ništa, kao što rekoh, sami sebi prodajemu hranu ne samo nižeg kvaliteta već i sumnjivog kvaliteta.

Super

pre 7 godina

Cinjenica je da se u EU mnogo kvalitetnije jede. Boravio sam duze vreme u Italiji, Nemackoj, Svedskoj, Danskoj I Holandiji. Realno Holandjani jedu najlepsu I najkvalitetniju hranu koju bez obzira na jedinstveno trziste ne mozete naci u ostalim zeljama. Hrana u marketima je I do 30% kvalitetnija od Nemacke a I do 70% kvalitetnija od nase. Meso, preradjevine, cokolade, sokovi, voce I povrce,mlecni proizvodi. Slusam je predugacak

neko

pre 7 godina

Poseli da nam na kvarno uvaljuju Milka cokolade od 80g mala (bila uvek 100g) i 250g velika (bila uvek 300g). Pa Heineken limenke od 400ml !? Kradja neopevana! O kvalitetu da ne pricamo...

LOL

pre 7 godina

@(Hehe, 19. maj 2016 12:19)

Nisi pročitao šta je čovek (@HR) napisao..
Nije kriv proizvodjač već nakupac, pardon, domaći uvoznik/zastupnik odredjenog proizvoda koji "napuca" cenu uvezenog proizvoda kao da je roba prve klase...
Zašto na primer patika koja se u Kini napravi i košta 25€ kod nas u Srbiji košta 120€ (kao u Nemačkoj) a lošijeg je kvaliteta? Jel' Kinez/proizvodjač kriv za to ili nakupci i država koja im to omogućava?

Arhivator

pre 7 godina

Pre par godina su dokazali da deterdžent Arijel koji se tamo prodaje nije isti kao onaj koji se prodaje u zapadnoj Evropi. Za jedno tržište ga proizvodi fabrika u Češkoj, a za drugo u Francuskoj.

Hehe

pre 7 godina

@(Hr, 19. maj 2016 11:52)

Gresis silno sinko. Nije problem da je kod nas ta roba stvarno jeftinija kako ti kazes, problem je sto je ta roba sa zapada u istom pakovanju, a kvalitet je losiji, i na sve to cena veca i do 50% nego na zapadu. U tome je problem. Navescu primer pampersa. U grckoj stize iz Velike Britanije, dok u Srbiju iz Poljske. Kvalitet je neuporediv u korist britanskih, bukvalno, i u Grckoj su jeftinije nego u Srbiji. Toliko.

Nutella

pre 7 godina

Da se nadovezem na komentatore iz Srbije da kod nas nema prave Nutelle, to nije tacno!
Trenutno jedini prodavac 3kg Nutelle proizvedene u Italiji je Me.ro C&C, a uvoznik Del.a dmd.
Fastfoodovi i restorani po Bgd i NS to znaju. Cena oko 18e.

Pozdrav od ugostitelja.

Jure Hr

pre 7 godina

E gde je Nutela. Pogranicni slovenci, moji prijatelji i poznanici, kupuju Nutelu vec godinama u austriji posto je nebo-zemlja razlika izmedju "Made in Germany" nutele(Frankfurt am Main) i "Made in Poljska" koja se tamo prodaje(a najverovatnije i u hrvatskoj).

(Zagor-te-nay

U Sloveniji i Hrvatskoj postoji vrlo kvalitetni njemački trgovački lanac "Muller" i koji prodaje samo najkvalitetnije proizvode iz domaće države i zapadne EU.

Tu se prodaje primjerice njemačka Nutella, a ne Nutela iz Poljske (koju prodaje lidl, Konzum itd...)

Muller postoji u svega sedam zemalja u Europi i hrvati niti slovenci ne moraju do Austrije kupovati njemačku Nutellu, kada u obje zemlje ima po oko 20-tak njihovih trgovina.

Taj lanac je najbolji dućan u Hrvatskoj i tu se kupuje kako domaća, tako i originalna roba iz Njemačke, Austrije itd...detergenti, čajevi, slatkiši, sokovi, kozmetika i ostalo...

U Konzuma, Lidla i ostalih prodaje se Rama iz Mađarske ili Nutella iz Poljske, no u Mullera sve je to njemačko, doslovce Made in Germany.

Taj lanac postoji samo u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji i rijetko da će se širiti u ostale zemlje, ali najbolji jesu i zato imam izbor.

cobo

pre 7 godina

Cim se desi greska u proizvodnji i recimo zaboravi jedna komponenta onda odmah zvrce telefoni i trazi se hitno kupac na Balkanu,Ukrajini,Turskoj ili Tacikistanu ."Ovce" nemaju pojma koji posao im je napravio neki domaci tajkun i sve se to pojede,ako je hrana !Ako je drugi proizvod,nema garancije .Davno mi je drugar koji radi u tvornici tapisona zaboravio antistaticki dodatak i napravio 30 mil DM stete,verujem da su ti tapisoni kod nas zavrsili.Sto se tice nutelle i co to se radi planski da se napravi jeftin proizvod za jeftino trziste .Nije zabranjeno !

leptirica

pre 7 godina

Pepsi cola je "roba iz EU"?
(point_of_sale, 19. maj 2016 09:55)

Za Hrvatsko tržište Pepsi cola se proizvodi,odnosno puni u Sloveniji i sigurno je lošije kvalitete od one koja se recimo u Njemačkoj puni za Njemačko tržište.

Inače milka ... deterđenti... i sl. za Njemačko tržište se mogu kupiti u Muller trgovinamal i nije neka razlika u cijeni u kvaliteti je,štoviše dosta proizvoda je i jeftinija u odnosu na one za Hrvatsko tržište.

Netko kaže kupujem domaće,svi standardi kvalitete proizvoda su nizi u Srbiji od onih koje traži EU,a ja nisam siguran da proizvođači u Srbiji gledaju da na uštrb zarade potrošačima ponude jeftiniji,a zdraviji proizvod.

Jedini garant da kupujem i jedem zdravo je da sam uzgojim na vlastitom vrtu i da kupim meso od seljakal,a ne neko uvozno i upitne kvalitete u trgovačkom lancu.

hocu 2 palme

pre 7 godina

nista bez bugarske milke. toliko je losa da samo nju i volim jer me vraca u mladost. kao secerna tabla u doba milke planinc i bonova za secer ulje brasno...

smesni su

pre 7 godina

skoro sam bio u budimpesti i kupio 0.5 koka kolu u prodavnici. Ono je sasvim drugaciji sok. i ukus i penusavnost se znatno razlikuju. da li je bolje, ne znam, jer sam navikao na ovu nasu, ali je svakako drugacije

Domaći lovci u mutnom

pre 7 godina

Treba dokazati da peoizvod iz Njemačke i proizvod iz Poljske nisu isti (ako nisu).
Treba provjeriti i usporediti sav tekst na ambalaži (možda negdje sitnim slovima piše koliki je postotak kojeg sastojka i koji konzervansi i stabilizatoti se koriste (u tom slučaju proizvođač je čist).
Treba istražiti kakvu robu kupuju i uvoze domaći trgovci (smanjene kvlitete a iste cijene).

Kupac ima pravo znati istinu, ali problem je što kupac nema alternativu. Najveći krivci su domaći uvoznici a posebno generalni zastupnici. Njhova filozofija je kupi što jeftinije i prodaj što skuplje. A država šuti jer to puni njezinu kasu a narod plaća.

ZaphodB

pre 7 godina

Nije ovo ništa novo, ovo se oduvek radilo, a mi sami smo prednjačili u tome.
Jednom davno, negde 1986. mi je ortak dao da probam pivo "Birra Giusto" ili nešto slično, ne sećam se tačnog naziva. Otkinuo sam kako je bilo dobro i pitao ga gde je nabavio (tih godina nije moglo da se uvozi u Jugu, strana roba samo u fri-šopovima). Kad mi je odgovorio da je to "Valjevsko pivo" za izvoz u Italiju, umalo se nisam onesvestio. Uglavnom zato što su ga tamo prodavali po nižoj ceni nego što su prodavali "Valjevsko" u svom gradu, a koje je bilo kao mokraća u odnosu na "Birra Giusto".
Uostalom, "Zastava" je prodavala Amerikancim Yugo koji je bio mašina u odnosu na ono što su prodavali ovde i dok se tamo auto prodavao za oko 4.000 dolara (sa sve carinama i maržama) u isto vreme nisi mogao da sanjaš nov jugić ispod 6.000 maraka. Što je bilo gotovo dva puta više od cene u Americi.
E, sad, ko je kriv za to, to je Đole Balašević lepo objasnio u onoj pesmi "Putuj Evropo"...

st.dragan

pre 7 godina

@Hr
Komšija, nisi u pravu. Evo zašto... sve te kompanije navodno tretiraju sve kupce i tržišta isto, što znači - poturaju iste reklamne kampanje u svim delovima sveta, što prejudicira da ti u Hrvatskoj kupuješ identičan proizvod kao i čovek u Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji ili gde god.

Ako sastav tog proizvoda nije isti, onda se tu radi (pravno gledano) o obmani, jer si ti, gledajući reklamu recimo Kraft proizvoda ili Henkela, mislio da kupuješ upravo to što reklama predstavlja, a kupio si nešto drugo, verovatno lošijeg kvaliteta, ali ne i niže cene. Čak naprotiv, često cene umeju biti veće za te lošije proizvode.

Ako već postoji proizvod prilagođen za slabije razvijena tržišta, onda i cene, ALI I OZNAKE na ambalaži na to moraju jasno ukazivati!

U svakom slučaju, želim vam da uspete u nameri da dokažete da ste ravnopravni samo na papiru, te da su neki ipak "jednakiji od drugih".

Mi se takvoj vrsti borbe ovde možemo samo nadati.

rex

pre 7 godina

Apsolutno su u pravu. Istina je da proizvođači niti koriste iste sirovine, niti iste standarde prilikom proizvodnje robe za tržište Jadranske regije odnosno Balkana... To važi za sve, od hrane do potrošačke elektronike.

Za elektroniku garantujem lično, imao sam priliku da radim sa identičnom modelima namenjenih različitim tržištima (sa praktično identičnom fabrickom cenom), komponente i sastav materijala stavljene za ovaj region su apsolutno smeće u poređenju sa centralnom Evropom...

E sad gde je problem nastao, da li proizvođači kompezuju cenu za njima bitnije tržište ili naši dobavljači u dogovoru sa njima traže jefine komponente da prigrabe razliku, to je pitanje... Verovatno i jedno i drugo a možda i deseto.

Hellas_monton

pre 7 godina

Replika na komentar korisnika "neko", vezano za smanjenje gramaže čokolade. Jednom mi je to palo na pamet i pitam prijatelja Amerikanca iz Amerike, da li se kod njih smanjuje gramaža proizvoda, ne govorivši o kom proizvodu se radi. Istog momenta mi je odgovorio 80 g. i čokolada. Dakle, nije samo kod nas.

kele

pre 7 godina

Sto se tice nutelle i co to se radi planski da se napravi jeftin proizvod za jeftino trziste .Nije zabranjeno !
(cobo, 19. maj 2016 10:39)
Naravno da nije, ali radi se o tome da oni proizvode lošije kvalitete prodaju po višoj cijeni.

Bora

pre 7 godina

Nije nikakva prevara nego nepostojanje kontrole. Kontrola i sluzi da se ne bi prodavalo djubre. Kada se utvrdi laz, naplati se debela kazna i izbaci proizvodjac sa trzista.

spin

pre 7 godina

Ko je ikada bilo gdje na zapadu kupio proizvod koji ima i ovdje kupiti zna da je tako, da nama dolaze nazovi isti proizvodi, ali lošije kvalitete. Ne samo prehrambeni, nego i tehnička roba. Nastranu, što su skuplji ovdje, nego u zemlji porijekla

Prekomerno

pre 7 godina

Jednom prilikom mi je drugarica zatražila kremu za ruke. Kad je namazala kaže baš ovu Dove koristim. Kutija je ista ali krema je tamnije boje, gušća i masnija. Ova je mnogo kvalitetnija. Gde si je kupio? Setim se da sma je doneo iz Maribora kupio je u Mülleru. Nisam baš neki konzument kremice itd pa nisam ni primetio razliku. Ali sam i sam primetio razliku u kvalitetu čokolada kupljenih po inostranstvu.

Ivan

pre 7 godina

Zapravo za masu proizvoda je cijena ista u istočnoj i zapadnoj Europi ali je kvaliteta različita, tako da nije "jeftina roba za jeftino tržište". AKo vidim npr. Heinz kečap s deklaracijama na slo, hr, srb, ru, bg... odmah je jasno za koje tržište je proizveden, doviđenja, ništa od kupnje, znam već unaprijed koja je kvaliteta. Samo Muller ili evtl. ako roba ima originalnu etiketu na njemačkom.