Utorak, 10.05.2016.

16:56

"Bosna je veći problem za Srbiju od Kosova"

Srbija je okružena mnogim problemima i nestabilnostima, ali najveći izazov za nju u budućnosti biće Bosna, a ne Kosovo, smatra profesor Danijel Server.

Izvor: B92

"Bosna je veæi problem za Srbiju od Kosova" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 7 godina

Da nije Rusija ovako mocna, davno bi kauboju zajasili Republiku Srpsku i unazadili je u svakom pogledu.
(Homo politicus, 10. maj 2016 20:56)


a ona inace puna progresa haha ;)

Diznilend

pre 7 godina

Zašto je uopšte bitno mišljenje nekog nazovi profesora bez budućnosti i uticaja?, mogli ste da citirate profesora iz Male Mostanice otprilike isti odjek u svetu bi imao. Ako nije incorporate nema svrhe.

Walden

pre 7 godina

Dakle, zapad rasturi Jugoslaviju, drzavu u kojoj su ziveli Srbi, Hrvati, Bosnjaci.

A sada, hoce po svaku cenu da odrze BiH, u kojoj zive i Srbi i Bosnjaci i Hrvati?

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 7 godina

Tacno. Unistise nas patriJoti iz Bosne. Zabrljali kod sebe pa samo presli dalje da brljaju. Moja sefica kaze da su dosli da nas nauce kako se radi. Nas u Vojvodini!? A bas toliko traje kriza. Ala su se pokazali.

pametnom dosta

pre 7 godina

Dodik ima pravo na referendum,ne vidim sta ima lose u tome.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan, 10. maj 2016 18:08)
90-ih je BiH imala pravo na referendum i šta je bilo loše u tome. Posledice znamo. Ako je neko spreman za takve posledice najveći je neprijatelj i srpskom narodu i Republici Srpskoj a pogotovu Srbiji

TrampZaPredsednika

pre 7 godina

Uskoro sledi velika čistka na američkoj političkoj sceni i nadajmo se da će Serwer kao jedan od zločinaca sa Middle East Institute leteti napolje. Ta ekipa stručnjaka za Bliski Istok služe kao glas intelektualaca u opravdavanju internacionalnih agresija koje Amerikanci vode za islamski račun. Bogati šeici pošalju pare muslimanskoj manjini negde u svetu, ovi kupe oružje i započnu frku, a onda dolazi Daniel Serwer da nam intelektualno objasni kako su muslimani ugroženi i stoga im se moraju ispuniti svi zahtevi.

Što je najbitnije, američki narod ih je provalio šta rade i diže se vidljiv revolt. Američka spoljna politika okreće kurs polako, i kad nestane Saudijskih para nestaće i ovih Middle East instituta. A onda će Bosna biti viđena potpuno drugim očima - kao uvertira u doba islamskog terorizma u Evropi i kao prvi pokušaj islamskog prodora u Evropu posle II sv. rata.

Za razliku od Daniela Serwera ja mislim da nam se smeši mnogo bolja budućnost.

Foca/Srbinje

pre 7 godina

Braco iz Srbije nemoj da nam okrnete ledja,nemoj da izgubimo i poslednju srpsku zemlju zapadno od Drine....upamtite da je RS stub srpstva koji ako bi bio srusen tada bi Srbija potpuno bila izlozena jos vecoj opasnosti i mogucnosti da se napadnu i njene sadasnje granice...UPAMTITE OVO!!!!!

Borislav Banja Luka

pre 7 godina

Halooooo, ostavite nas na miru svi već jednom. Đavo će vam biti kriv. Nama su to očevi utkaliii. Živi Rep Srpskaaaa, do not worry. Pa sutra kao Gavrilo ludak.

Umišljanje

pre 7 godina

Ovaj balkanac koji zamišlja da je veći amerikanac od samih amerikanaca nam sada prenosi šta su njhove želje. Čoveče zar ne vidiš da si izgubio kontakt sa samim sobom

ekd

pre 7 godina

Ovdje neki pisu zasto Srbi moraju zivjeti u Bosni. Ja pitam zasto Madzari, Rumuni, Sandzklije, Bugari i ostali trebaju da zive u Srbiji. Onda i oni imaju pravo na odcepljenje i referendum.

cex

pre 7 godina

" Босна никад пре деведесетих година није била независна држава"
Veću provalu u životu nisam čuo.

Ja sam srbin iz Bosne i ja neću da se odvajam niti da se spajam sa Srbijom, meni je dobro i ovako.
Iskreno mišljenje..

slucaj x

pre 7 godina

U prevodu, sledece gde ukidamo pravo Srbima na drzavu je republika Srpska.
Kosovo smo odradili uranijumom od koga umirete, to vise nije problem. Kao ni Krajna....ili razbijanje YU.
I Vojvodina je problem veliki, samo ce o tome da nas obavete posle Bosne.

Profo,ostavi se ti Bosne!

pre 7 godina

Da kaze profesor Republika Srpska i napadi na nju ce biti problem,Srbiji ce biti tesko je zastiti, a on brine o bosnjacima, a u globalu samo se brine o BG boli njih i za Kosovom i nama srbima u RS!

Petar

pre 7 godina

Daniel Serwer je adjunct professor (titula koja se dodeljuje uticajnim ljudima, koji ne moraju da budu experti). Adjunct professor-i su veoma razlicita kategorija od pravih profesora (assistant, associate, and full). Za adjunct poziciju nije potreban rigorazan izbor i dokazivanje u naucnim krugovima kroz tenure review process. Adjunct imaju i mnog manji uticaj na odlucivanje sta se desava na fakultetu ali su cesto dobri lobisti za fakultet i donosenje para.

On je na neki nacin polu-profesor, ako pogledate Johns Hopkins web site, informacije o Serweru se mogu samo naci pod njegovim linkom ali ne i na glavnoj strani gde su izlistani svi pravi profesori (assistant, associate and full professor).

SSSS

pre 7 godina

Kada malo bolje sagledamo stvari, vidimo da gde su god Ameri pomagali da se uspostavi mir, demokratija i stabilnost, tu imamo nestabilne i nefunkcionalne države. Jasno je da Bosna, takva kakva jeste, neće moći da opstane, a još manje šansi ima da opstane kao unitarna država. Srbe ne mogu naterati silom da žive u tuđoj državi. Ni mi nismo mogli Šiptare. Osim toga, imam fobiju od toga kada nas počinju da nazivaju faktorom stabilnosti. Dobro se sećam kako smo se proveli poslednji put.

Кап

pre 7 godina

"...je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država."

Пошто је БиХ јединствена, функционална држава.

Што лепо не кажете да Америци одговарају жаришта по стратешким локацијама са муслиманским екстремистима? Не 100% муслиманске државе али са довољно утицајним исламистима да коче сређивање целог европског континента и потенцијалну независност истог. То и јесте била поента Сирије/сиријских избеглица и инсиситрања Американаца да их Европа прими (преко утицаја Немачке), превише се ЕУ окуражила и Америка је решила да је поцепа уз помоћ муслимана а истовремено им републиканска странка заговара блокаду муслиманских досељеника у Америку.

Босна никад пре деведесетих година није била независна држава и рат је престао само зато што се средило да не буде "јединствена" него склоп три различита ентитета од којих су 2 хтела расцеп "Босне", да се расцепе на три дела и Косово на два дела по етничкој основи и цела међународна заједница подржи тај расцеп и заштити новоформиране границе од муслиманског екстремизма не би било више рата ни проблема нити би могло да буде истих, и север Косова и Српска би биле заштићене од муслимана, муслимани од њих, Хрвати без додира са једнима и другима осим заштићених државних граница и крај.
Овако нит функционише нит ико жели да функционише нити ико сматра БиХ својом домовином колико нужним злом из ината и подршке страних сила. Ал битно да амери могу да контролишу Балкан.

Marko

pre 7 godina

Prvo, na ovim prostorima bilo je rata na najvise svakih 50 godina od kada istorija pamti ratove. Drugo, nasa vojska ne postoji, a jedini koji imaju ikakvog vojnog iskustva uskoro nece biti upotrebljivi. Veterani prethodnih ratova ce biti vojno sposobni jos 10ak godina, dakle do tada krece pad Republike Srpske.

odgovor

pre 7 godina

Zasto Srbi u Bosni moraju da zive sa Bosnjacima a ne smeju sa Srbima u Srbiji,i zasto Bosnjaci hoce da zive sa Srbima u Bosni a nece sa Srbima iz Srbije ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 10. maj 2016 18:17)

Srbi iz Bosne ne smeju da se ujedine sa Srbima iz Srbije zato što Zapad Srbe doživljava kao "male Ruse" na Balkanu. To je vrlo jednostavno objašnjenje politike konstantnog maltretiranja Srba poslednjh 20ak godina, a bogami i pre toga (nedozvoljavanje na se izađe na obalu današnje severne Albanije u Balkanskim ratovima pre 100 godina, puštanje niz vodu u oba Svetska rata ...) S druge strane, Bošnjaci ne žele zaista da žive sa Srbima- ni sa onima u Srbiji, ni sa autohtonim bosanskim i hercegovačkim. Bošnjaci se nadaju da će tihom ili manje tihom majorizacijom, perfidnim vrstama pritisaka i maltretiranja (npr svih ovih godina Sarajevo glasno i otvoreno NEGIRA postojanje bilo kakvih Srba zapadno od Drine- za njih su to "pravoslavni Bosanci i Hercegovci") uspeti da ostvare ono što su Hrvati postigli ratovima 90ih, te da će jednog dana živeti u etnički čistoj državi. Cenim da bi za ostvarenje tog cilja bili spremni i da puste pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj, ali samo da se Srbi isteraju. To je valjda jasno svakom iole zdravomislećem čoveku koji je pratio ova naša natezanja od početka.

krug dvojke

pre 7 godina

nema od bosne nista. bosnjaci neopravdano svojataju celu bih, a srbi ne priznaju drzavu u kojoj zive. jedino hrvati zvanicno cute, dok je nezvanicno hercegbosna vise nego prisutna i organizovana. bih je bila mrtva na rodjenju.

Булат

pre 7 godina

Server kaže da je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država... Na pocetku rece da je Bosna podeljena zemlja, a ovamo da je cilj Vasingtona da se odrzi kao funkcionalna. Koliko kontradiktornosti. Pa kako da se odrzi kao funkcionalna kada od 95. to nikad nije bila i kako da bude jedinstvena kada u njoj postoje tri sustinski razlicite struje: Srbi koji hoce umanjenje protivustavno premetih ovlascenja na zajednicke institucije, Hrvati kojima je muka u Federaciji i hoce svoj entitet i Bosnjaci koji hoce unitarnu drzavu u kojoj bi preglasavali druga dva naroda?!

cobo

pre 7 godina

Zasto Srbi u Bosni moraju da zive sa Bosnjacima a ne smeju sa Srbima u Srbiji,i zasto Bosnjaci hoce da zive sa Srbima u Bosni a nece sa Srbima iz Srbije ?

Glas Srbije

pre 7 godina

"To je samo deo odnosa, nikako njihov veći deo. Mislim da je to ozbiljniji problem za Evropu. Mi bismo voleli da se Srbija pridruži Evropi po pitanju sankcija, ali to nije veliko pitanje za SAD", rekao je Server. I mi bi smo voleli profesore da vasa zemlja prizna Srbiju u njenim granicama umesto sto nam cini tu "neprijatnost" da na nasoj teritoriji priznaje kvazi drzavu Kosovo zasnovanu na nasilju i diskriminaciji. Onda mozda razmislimo o uvodjenju sankcija. Zasto bi nama vise stalo do Donbasa nego do naseg Kosova? Sta vredi kad Serverov domacin a ni novinar nemaju hrabrosti da mu postave to pitanje.

Dario

pre 7 godina

U prevodu: Kosovo ste izgubili, a sada sledi gubitak Republike Srpske.
Pitanje za gospodina Servera, kako to da je prirodna podrska Albanije otcepljenju Kosova, a nije prirodna podrska Srbije otcepljenu Republike Srpske?

Tako se cita izjava.

pre 7 godina

Covek je rekao da mozemo ocekivati nemire u BIH i pokusaj puca protiv Dodika,takodje je istakao da zahteva da se Srbija ogradi od R.Srpske i da podrzi stav SAD-a sto se tice resenja u BIH,a to je integracija u federaciju,naustrb raspolozenja u narodu Republike Srpske.Kao da je ikoga briga sta misli narod,pa oni ne vode racuna ni o svojim gradjanima,a ne o Balkancima.Takodje nece pustiti ni suzu ako dodje do eventualnog gradjanskog rata,ne daj Boze.Pamet u glave i resavajte probleme dok ne dodje svetski koljac ponovo u nase krajeve.

Milan

pre 7 godina

A sto mi iz Srbije da ne glasamo na referendumu?Pa i za brak na jedno isto pitanje moraju dve osobe da daju pozitivan odgovor da bi se institucija brak zakljucila.Valjda je drzava veca institucija od braka!

milan

pre 7 godina

Veoma je indikativna poseta Servera(koji se snazno zalaze za ukidanje RS)samo 4 dana pred pokušaj opozicije u RS 14.maja da ruši Dodika na ulici.Da li to i Srbija udara na RS?

Bmx

pre 7 godina

Ako je sve to izrečeno naglas i javno to znaći da su očekivanja puno puno veća od navedenih. Ako dobro razumijem, od Srbije se očekuje da se drži podalje od cjelovite BiH ali i od ozbiljnijeg ruskog utjecaja. Jasno su dali do znanja kakvu vanjsku politiku očekuju od Srbije. To znači da se može očekivati Dayton2 i ukidanje entiteta i izgradnja građanske BiH (eventualno tri nacionalna kantona ali bez entitetskih ovlasti).

hmm

pre 7 godina

Zasto zapad zeli da odrzi celovitu Bosnu? Zasto je Kosovu dozvoljeno da se osamostali? Ako je razlog to sto su Srbi cinili zlocine pa Albanci nisu vise zeleli da zive u istoj drzavi zasto Bosnjaci zele da zive sa Srbima kad smatraju da smo zlocinci?

Dario

pre 7 godina

U prevodu: Kosovo ste izgubili, a sada sledi gubitak Republike Srpske.
Pitanje za gospodina Servera, kako to da je prirodna podrska Albanije otcepljenju Kosova, a nije prirodna podrska Srbije otcepljenu Republike Srpske?

odgovor

pre 7 godina

Zasto Srbi u Bosni moraju da zive sa Bosnjacima a ne smeju sa Srbima u Srbiji,i zasto Bosnjaci hoce da zive sa Srbima u Bosni a nece sa Srbima iz Srbije ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 10. maj 2016 18:17)

Srbi iz Bosne ne smeju da se ujedine sa Srbima iz Srbije zato što Zapad Srbe doživljava kao "male Ruse" na Balkanu. To je vrlo jednostavno objašnjenje politike konstantnog maltretiranja Srba poslednjh 20ak godina, a bogami i pre toga (nedozvoljavanje na se izađe na obalu današnje severne Albanije u Balkanskim ratovima pre 100 godina, puštanje niz vodu u oba Svetska rata ...) S druge strane, Bošnjaci ne žele zaista da žive sa Srbima- ni sa onima u Srbiji, ni sa autohtonim bosanskim i hercegovačkim. Bošnjaci se nadaju da će tihom ili manje tihom majorizacijom, perfidnim vrstama pritisaka i maltretiranja (npr svih ovih godina Sarajevo glasno i otvoreno NEGIRA postojanje bilo kakvih Srba zapadno od Drine- za njih su to "pravoslavni Bosanci i Hercegovci") uspeti da ostvare ono što su Hrvati postigli ratovima 90ih, te da će jednog dana živeti u etnički čistoj državi. Cenim da bi za ostvarenje tog cilja bili spremni i da puste pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj, ali samo da se Srbi isteraju. To je valjda jasno svakom iole zdravomislećem čoveku koji je pratio ova naša natezanja od početka.

cobo

pre 7 godina

Zasto Srbi u Bosni moraju da zive sa Bosnjacima a ne smeju sa Srbima u Srbiji,i zasto Bosnjaci hoce da zive sa Srbima u Bosni a nece sa Srbima iz Srbije ?

SSSS

pre 7 godina

Kada malo bolje sagledamo stvari, vidimo da gde su god Ameri pomagali da se uspostavi mir, demokratija i stabilnost, tu imamo nestabilne i nefunkcionalne države. Jasno je da Bosna, takva kakva jeste, neće moći da opstane, a još manje šansi ima da opstane kao unitarna država. Srbe ne mogu naterati silom da žive u tuđoj državi. Ni mi nismo mogli Šiptare. Osim toga, imam fobiju od toga kada nas počinju da nazivaju faktorom stabilnosti. Dobro se sećam kako smo se proveli poslednji put.

Petar

pre 7 godina

Daniel Serwer je adjunct professor (titula koja se dodeljuje uticajnim ljudima, koji ne moraju da budu experti). Adjunct professor-i su veoma razlicita kategorija od pravih profesora (assistant, associate, and full). Za adjunct poziciju nije potreban rigorazan izbor i dokazivanje u naucnim krugovima kroz tenure review process. Adjunct imaju i mnog manji uticaj na odlucivanje sta se desava na fakultetu ali su cesto dobri lobisti za fakultet i donosenje para.

On je na neki nacin polu-profesor, ako pogledate Johns Hopkins web site, informacije o Serweru se mogu samo naci pod njegovim linkom ali ne i na glavnoj strani gde su izlistani svi pravi profesori (assistant, associate and full professor).

Кап

pre 7 godina

"...je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država."

Пошто је БиХ јединствена, функционална држава.

Што лепо не кажете да Америци одговарају жаришта по стратешким локацијама са муслиманским екстремистима? Не 100% муслиманске државе али са довољно утицајним исламистима да коче сређивање целог европског континента и потенцијалну независност истог. То и јесте била поента Сирије/сиријских избеглица и инсиситрања Американаца да их Европа прими (преко утицаја Немачке), превише се ЕУ окуражила и Америка је решила да је поцепа уз помоћ муслимана а истовремено им републиканска странка заговара блокаду муслиманских досељеника у Америку.

Босна никад пре деведесетих година није била независна држава и рат је престао само зато што се средило да не буде "јединствена" него склоп три различита ентитета од којих су 2 хтела расцеп "Босне", да се расцепе на три дела и Косово на два дела по етничкој основи и цела међународна заједница подржи тај расцеп и заштити новоформиране границе од муслиманског екстремизма не би било више рата ни проблема нити би могло да буде истих, и север Косова и Српска би биле заштићене од муслимана, муслимани од њих, Хрвати без додира са једнима и другима осим заштићених државних граница и крај.
Овако нит функционише нит ико жели да функционише нити ико сматра БиХ својом домовином колико нужним злом из ината и подршке страних сила. Ал битно да амери могу да контролишу Балкан.

slucaj x

pre 7 godina

U prevodu, sledece gde ukidamo pravo Srbima na drzavu je republika Srpska.
Kosovo smo odradili uranijumom od koga umirete, to vise nije problem. Kao ni Krajna....ili razbijanje YU.
I Vojvodina je problem veliki, samo ce o tome da nas obavete posle Bosne.

Tako se cita izjava.

pre 7 godina

Covek je rekao da mozemo ocekivati nemire u BIH i pokusaj puca protiv Dodika,takodje je istakao da zahteva da se Srbija ogradi od R.Srpske i da podrzi stav SAD-a sto se tice resenja u BIH,a to je integracija u federaciju,naustrb raspolozenja u narodu Republike Srpske.Kao da je ikoga briga sta misli narod,pa oni ne vode racuna ni o svojim gradjanima,a ne o Balkancima.Takodje nece pustiti ni suzu ako dodje do eventualnog gradjanskog rata,ne daj Boze.Pamet u glave i resavajte probleme dok ne dodje svetski koljac ponovo u nase krajeve.

krug dvojke

pre 7 godina

nema od bosne nista. bosnjaci neopravdano svojataju celu bih, a srbi ne priznaju drzavu u kojoj zive. jedino hrvati zvanicno cute, dok je nezvanicno hercegbosna vise nego prisutna i organizovana. bih je bila mrtva na rodjenju.

milan

pre 7 godina

Veoma je indikativna poseta Servera(koji se snazno zalaze za ukidanje RS)samo 4 dana pred pokušaj opozicije u RS 14.maja da ruši Dodika na ulici.Da li to i Srbija udara na RS?

Glas Srbije

pre 7 godina

"To je samo deo odnosa, nikako njihov veći deo. Mislim da je to ozbiljniji problem za Evropu. Mi bismo voleli da se Srbija pridruži Evropi po pitanju sankcija, ali to nije veliko pitanje za SAD", rekao je Server. I mi bi smo voleli profesore da vasa zemlja prizna Srbiju u njenim granicama umesto sto nam cini tu "neprijatnost" da na nasoj teritoriji priznaje kvazi drzavu Kosovo zasnovanu na nasilju i diskriminaciji. Onda mozda razmislimo o uvodjenju sankcija. Zasto bi nama vise stalo do Donbasa nego do naseg Kosova? Sta vredi kad Serverov domacin a ni novinar nemaju hrabrosti da mu postave to pitanje.

hmm

pre 7 godina

Zasto zapad zeli da odrzi celovitu Bosnu? Zasto je Kosovu dozvoljeno da se osamostali? Ako je razlog to sto su Srbi cinili zlocine pa Albanci nisu vise zeleli da zive u istoj drzavi zasto Bosnjaci zele da zive sa Srbima kad smatraju da smo zlocinci?

Marko

pre 7 godina

Prvo, na ovim prostorima bilo je rata na najvise svakih 50 godina od kada istorija pamti ratove. Drugo, nasa vojska ne postoji, a jedini koji imaju ikakvog vojnog iskustva uskoro nece biti upotrebljivi. Veterani prethodnih ratova ce biti vojno sposobni jos 10ak godina, dakle do tada krece pad Republike Srpske.

Булат

pre 7 godina

Server kaže da je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država... Na pocetku rece da je Bosna podeljena zemlja, a ovamo da je cilj Vasingtona da se odrzi kao funkcionalna. Koliko kontradiktornosti. Pa kako da se odrzi kao funkcionalna kada od 95. to nikad nije bila i kako da bude jedinstvena kada u njoj postoje tri sustinski razlicite struje: Srbi koji hoce umanjenje protivustavno premetih ovlascenja na zajednicke institucije, Hrvati kojima je muka u Federaciji i hoce svoj entitet i Bosnjaci koji hoce unitarnu drzavu u kojoj bi preglasavali druga dva naroda?!

cex

pre 7 godina

" Босна никад пре деведесетих година није била независна држава"
Veću provalu u životu nisam čuo.

Ja sam srbin iz Bosne i ja neću da se odvajam niti da se spajam sa Srbijom, meni je dobro i ovako.
Iskreno mišljenje..

Foca/Srbinje

pre 7 godina

Braco iz Srbije nemoj da nam okrnete ledja,nemoj da izgubimo i poslednju srpsku zemlju zapadno od Drine....upamtite da je RS stub srpstva koji ako bi bio srusen tada bi Srbija potpuno bila izlozena jos vecoj opasnosti i mogucnosti da se napadnu i njene sadasnje granice...UPAMTITE OVO!!!!!

Profo,ostavi se ti Bosne!

pre 7 godina

Da kaze profesor Republika Srpska i napadi na nju ce biti problem,Srbiji ce biti tesko je zastiti, a on brine o bosnjacima, a u globalu samo se brine o BG boli njih i za Kosovom i nama srbima u RS!

Bmx

pre 7 godina

Ako je sve to izrečeno naglas i javno to znaći da su očekivanja puno puno veća od navedenih. Ako dobro razumijem, od Srbije se očekuje da se drži podalje od cjelovite BiH ali i od ozbiljnijeg ruskog utjecaja. Jasno su dali do znanja kakvu vanjsku politiku očekuju od Srbije. To znači da se može očekivati Dayton2 i ukidanje entiteta i izgradnja građanske BiH (eventualno tri nacionalna kantona ali bez entitetskih ovlasti).

Borislav Banja Luka

pre 7 godina

Halooooo, ostavite nas na miru svi već jednom. Đavo će vam biti kriv. Nama su to očevi utkaliii. Živi Rep Srpskaaaa, do not worry. Pa sutra kao Gavrilo ludak.

Milan

pre 7 godina

A sto mi iz Srbije da ne glasamo na referendumu?Pa i za brak na jedno isto pitanje moraju dve osobe da daju pozitivan odgovor da bi se institucija brak zakljucila.Valjda je drzava veca institucija od braka!

ekd

pre 7 godina

Ovdje neki pisu zasto Srbi moraju zivjeti u Bosni. Ja pitam zasto Madzari, Rumuni, Sandzklije, Bugari i ostali trebaju da zive u Srbiji. Onda i oni imaju pravo na odcepljenje i referendum.

Umišljanje

pre 7 godina

Ovaj balkanac koji zamišlja da je veći amerikanac od samih amerikanaca nam sada prenosi šta su njhove želje. Čoveče zar ne vidiš da si izgubio kontakt sa samim sobom

Walden

pre 7 godina

Dakle, zapad rasturi Jugoslaviju, drzavu u kojoj su ziveli Srbi, Hrvati, Bosnjaci.

A sada, hoce po svaku cenu da odrze BiH, u kojoj zive i Srbi i Bosnjaci i Hrvati?

TrampZaPredsednika

pre 7 godina

Uskoro sledi velika čistka na američkoj političkoj sceni i nadajmo se da će Serwer kao jedan od zločinaca sa Middle East Institute leteti napolje. Ta ekipa stručnjaka za Bliski Istok služe kao glas intelektualaca u opravdavanju internacionalnih agresija koje Amerikanci vode za islamski račun. Bogati šeici pošalju pare muslimanskoj manjini negde u svetu, ovi kupe oružje i započnu frku, a onda dolazi Daniel Serwer da nam intelektualno objasni kako su muslimani ugroženi i stoga im se moraju ispuniti svi zahtevi.

Što je najbitnije, američki narod ih je provalio šta rade i diže se vidljiv revolt. Američka spoljna politika okreće kurs polako, i kad nestane Saudijskih para nestaće i ovih Middle East instituta. A onda će Bosna biti viđena potpuno drugim očima - kao uvertira u doba islamskog terorizma u Evropi i kao prvi pokušaj islamskog prodora u Evropu posle II sv. rata.

Za razliku od Daniela Serwera ja mislim da nam se smeši mnogo bolja budućnost.

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 7 godina

Tacno. Unistise nas patriJoti iz Bosne. Zabrljali kod sebe pa samo presli dalje da brljaju. Moja sefica kaze da su dosli da nas nauce kako se radi. Nas u Vojvodini!? A bas toliko traje kriza. Ala su se pokazali.

Diznilend

pre 7 godina

Zašto je uopšte bitno mišljenje nekog nazovi profesora bez budućnosti i uticaja?, mogli ste da citirate profesora iz Male Mostanice otprilike isti odjek u svetu bi imao. Ako nije incorporate nema svrhe.

pametnom dosta

pre 7 godina

Dodik ima pravo na referendum,ne vidim sta ima lose u tome.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan, 10. maj 2016 18:08)
90-ih je BiH imala pravo na referendum i šta je bilo loše u tome. Posledice znamo. Ako je neko spreman za takve posledice najveći je neprijatelj i srpskom narodu i Republici Srpskoj a pogotovu Srbiji

neutralni felsh

pre 7 godina

Da nije Rusija ovako mocna, davno bi kauboju zajasili Republiku Srpsku i unazadili je u svakom pogledu.
(Homo politicus, 10. maj 2016 20:56)


a ona inace puna progresa haha ;)

ekd

pre 7 godina

Ovdje neki pisu zasto Srbi moraju zivjeti u Bosni. Ja pitam zasto Madzari, Rumuni, Sandzklije, Bugari i ostali trebaju da zive u Srbiji. Onda i oni imaju pravo na odcepljenje i referendum.

cex

pre 7 godina

" Босна никад пре деведесетих година није била независна држава"
Veću provalu u životu nisam čuo.

Ja sam srbin iz Bosne i ja neću da se odvajam niti da se spajam sa Srbijom, meni je dobro i ovako.
Iskreno mišljenje..

odgovor

pre 7 godina

Zasto Srbi u Bosni moraju da zive sa Bosnjacima a ne smeju sa Srbima u Srbiji,i zasto Bosnjaci hoce da zive sa Srbima u Bosni a nece sa Srbima iz Srbije ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (cobo, 10. maj 2016 18:17)

Srbi iz Bosne ne smeju da se ujedine sa Srbima iz Srbije zato što Zapad Srbe doživljava kao "male Ruse" na Balkanu. To je vrlo jednostavno objašnjenje politike konstantnog maltretiranja Srba poslednjh 20ak godina, a bogami i pre toga (nedozvoljavanje na se izađe na obalu današnje severne Albanije u Balkanskim ratovima pre 100 godina, puštanje niz vodu u oba Svetska rata ...) S druge strane, Bošnjaci ne žele zaista da žive sa Srbima- ni sa onima u Srbiji, ni sa autohtonim bosanskim i hercegovačkim. Bošnjaci se nadaju da će tihom ili manje tihom majorizacijom, perfidnim vrstama pritisaka i maltretiranja (npr svih ovih godina Sarajevo glasno i otvoreno NEGIRA postojanje bilo kakvih Srba zapadno od Drine- za njih su to "pravoslavni Bosanci i Hercegovci") uspeti da ostvare ono što su Hrvati postigli ratovima 90ih, te da će jednog dana živeti u etnički čistoj državi. Cenim da bi za ostvarenje tog cilja bili spremni i da puste pripajanje zapadne Hercegovine Hrvatskoj, ali samo da se Srbi isteraju. To je valjda jasno svakom iole zdravomislećem čoveku koji je pratio ova naša natezanja od početka.

Dario

pre 7 godina

U prevodu: Kosovo ste izgubili, a sada sledi gubitak Republike Srpske.
Pitanje za gospodina Servera, kako to da je prirodna podrska Albanije otcepljenju Kosova, a nije prirodna podrska Srbije otcepljenu Republike Srpske?

cobo

pre 7 godina

Zasto Srbi u Bosni moraju da zive sa Bosnjacima a ne smeju sa Srbima u Srbiji,i zasto Bosnjaci hoce da zive sa Srbima u Bosni a nece sa Srbima iz Srbije ?

Foca/Srbinje

pre 7 godina

Braco iz Srbije nemoj da nam okrnete ledja,nemoj da izgubimo i poslednju srpsku zemlju zapadno od Drine....upamtite da je RS stub srpstva koji ako bi bio srusen tada bi Srbija potpuno bila izlozena jos vecoj opasnosti i mogucnosti da se napadnu i njene sadasnje granice...UPAMTITE OVO!!!!!

SSSS

pre 7 godina

Kada malo bolje sagledamo stvari, vidimo da gde su god Ameri pomagali da se uspostavi mir, demokratija i stabilnost, tu imamo nestabilne i nefunkcionalne države. Jasno je da Bosna, takva kakva jeste, neće moći da opstane, a još manje šansi ima da opstane kao unitarna država. Srbe ne mogu naterati silom da žive u tuđoj državi. Ni mi nismo mogli Šiptare. Osim toga, imam fobiju od toga kada nas počinju da nazivaju faktorom stabilnosti. Dobro se sećam kako smo se proveli poslednji put.

Marko

pre 7 godina

Prvo, na ovim prostorima bilo je rata na najvise svakih 50 godina od kada istorija pamti ratove. Drugo, nasa vojska ne postoji, a jedini koji imaju ikakvog vojnog iskustva uskoro nece biti upotrebljivi. Veterani prethodnih ratova ce biti vojno sposobni jos 10ak godina, dakle do tada krece pad Republike Srpske.

Кап

pre 7 godina

"...je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država."

Пошто је БиХ јединствена, функционална држава.

Што лепо не кажете да Америци одговарају жаришта по стратешким локацијама са муслиманским екстремистима? Не 100% муслиманске државе али са довољно утицајним исламистима да коче сређивање целог европског континента и потенцијалну независност истог. То и јесте била поента Сирије/сиријских избеглица и инсиситрања Американаца да их Европа прими (преко утицаја Немачке), превише се ЕУ окуражила и Америка је решила да је поцепа уз помоћ муслимана а истовремено им републиканска странка заговара блокаду муслиманских досељеника у Америку.

Босна никад пре деведесетих година није била независна држава и рат је престао само зато што се средило да не буде "јединствена" него склоп три различита ентитета од којих су 2 хтела расцеп "Босне", да се расцепе на три дела и Косово на два дела по етничкој основи и цела међународна заједница подржи тај расцеп и заштити новоформиране границе од муслиманског екстремизма не би било више рата ни проблема нити би могло да буде истих, и север Косова и Српска би биле заштићене од муслимана, муслимани од њих, Хрвати без додира са једнима и другима осим заштићених државних граница и крај.
Овако нит функционише нит ико жели да функционише нити ико сматра БиХ својом домовином колико нужним злом из ината и подршке страних сила. Ал битно да амери могу да контролишу Балкан.

krug dvojke

pre 7 godina

nema od bosne nista. bosnjaci neopravdano svojataju celu bih, a srbi ne priznaju drzavu u kojoj zive. jedino hrvati zvanicno cute, dok je nezvanicno hercegbosna vise nego prisutna i organizovana. bih je bila mrtva na rodjenju.

hmm

pre 7 godina

Zasto zapad zeli da odrzi celovitu Bosnu? Zasto je Kosovu dozvoljeno da se osamostali? Ako je razlog to sto su Srbi cinili zlocine pa Albanci nisu vise zeleli da zive u istoj drzavi zasto Bosnjaci zele da zive sa Srbima kad smatraju da smo zlocinci?

Glas Srbije

pre 7 godina

"To je samo deo odnosa, nikako njihov veći deo. Mislim da je to ozbiljniji problem za Evropu. Mi bismo voleli da se Srbija pridruži Evropi po pitanju sankcija, ali to nije veliko pitanje za SAD", rekao je Server. I mi bi smo voleli profesore da vasa zemlja prizna Srbiju u njenim granicama umesto sto nam cini tu "neprijatnost" da na nasoj teritoriji priznaje kvazi drzavu Kosovo zasnovanu na nasilju i diskriminaciji. Onda mozda razmislimo o uvodjenju sankcija. Zasto bi nama vise stalo do Donbasa nego do naseg Kosova? Sta vredi kad Serverov domacin a ni novinar nemaju hrabrosti da mu postave to pitanje.

Milan

pre 7 godina

A sto mi iz Srbije da ne glasamo na referendumu?Pa i za brak na jedno isto pitanje moraju dve osobe da daju pozitivan odgovor da bi se institucija brak zakljucila.Valjda je drzava veca institucija od braka!

milan

pre 7 godina

Veoma je indikativna poseta Servera(koji se snazno zalaze za ukidanje RS)samo 4 dana pred pokušaj opozicije u RS 14.maja da ruši Dodika na ulici.Da li to i Srbija udara na RS?

Borislav Banja Luka

pre 7 godina

Halooooo, ostavite nas na miru svi već jednom. Đavo će vam biti kriv. Nama su to očevi utkaliii. Živi Rep Srpskaaaa, do not worry. Pa sutra kao Gavrilo ludak.

Bmx

pre 7 godina

Ako je sve to izrečeno naglas i javno to znaći da su očekivanja puno puno veća od navedenih. Ako dobro razumijem, od Srbije se očekuje da se drži podalje od cjelovite BiH ali i od ozbiljnijeg ruskog utjecaja. Jasno su dali do znanja kakvu vanjsku politiku očekuju od Srbije. To znači da se može očekivati Dayton2 i ukidanje entiteta i izgradnja građanske BiH (eventualno tri nacionalna kantona ali bez entitetskih ovlasti).

slucaj x

pre 7 godina

U prevodu, sledece gde ukidamo pravo Srbima na drzavu je republika Srpska.
Kosovo smo odradili uranijumom od koga umirete, to vise nije problem. Kao ni Krajna....ili razbijanje YU.
I Vojvodina je problem veliki, samo ce o tome da nas obavete posle Bosne.

Petar

pre 7 godina

Daniel Serwer je adjunct professor (titula koja se dodeljuje uticajnim ljudima, koji ne moraju da budu experti). Adjunct professor-i su veoma razlicita kategorija od pravih profesora (assistant, associate, and full). Za adjunct poziciju nije potreban rigorazan izbor i dokazivanje u naucnim krugovima kroz tenure review process. Adjunct imaju i mnog manji uticaj na odlucivanje sta se desava na fakultetu ali su cesto dobri lobisti za fakultet i donosenje para.

On je na neki nacin polu-profesor, ako pogledate Johns Hopkins web site, informacije o Serweru se mogu samo naci pod njegovim linkom ali ne i na glavnoj strani gde su izlistani svi pravi profesori (assistant, associate and full professor).

Булат

pre 7 godina

Server kaže da je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država... Na pocetku rece da je Bosna podeljena zemlja, a ovamo da je cilj Vasingtona da se odrzi kao funkcionalna. Koliko kontradiktornosti. Pa kako da se odrzi kao funkcionalna kada od 95. to nikad nije bila i kako da bude jedinstvena kada u njoj postoje tri sustinski razlicite struje: Srbi koji hoce umanjenje protivustavno premetih ovlascenja na zajednicke institucije, Hrvati kojima je muka u Federaciji i hoce svoj entitet i Bosnjaci koji hoce unitarnu drzavu u kojoj bi preglasavali druga dva naroda?!

Profo,ostavi se ti Bosne!

pre 7 godina

Da kaze profesor Republika Srpska i napadi na nju ce biti problem,Srbiji ce biti tesko je zastiti, a on brine o bosnjacima, a u globalu samo se brine o BG boli njih i za Kosovom i nama srbima u RS!

Tako se cita izjava.

pre 7 godina

Covek je rekao da mozemo ocekivati nemire u BIH i pokusaj puca protiv Dodika,takodje je istakao da zahteva da se Srbija ogradi od R.Srpske i da podrzi stav SAD-a sto se tice resenja u BIH,a to je integracija u federaciju,naustrb raspolozenja u narodu Republike Srpske.Kao da je ikoga briga sta misli narod,pa oni ne vode racuna ni o svojim gradjanima,a ne o Balkancima.Takodje nece pustiti ni suzu ako dodje do eventualnog gradjanskog rata,ne daj Boze.Pamet u glave i resavajte probleme dok ne dodje svetski koljac ponovo u nase krajeve.

Umišljanje

pre 7 godina

Ovaj balkanac koji zamišlja da je veći amerikanac od samih amerikanaca nam sada prenosi šta su njhove želje. Čoveče zar ne vidiš da si izgubio kontakt sa samim sobom

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 7 godina

Tacno. Unistise nas patriJoti iz Bosne. Zabrljali kod sebe pa samo presli dalje da brljaju. Moja sefica kaze da su dosli da nas nauce kako se radi. Nas u Vojvodini!? A bas toliko traje kriza. Ala su se pokazali.

pametnom dosta

pre 7 godina

Dodik ima pravo na referendum,ne vidim sta ima lose u tome.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dejan, 10. maj 2016 18:08)
90-ih je BiH imala pravo na referendum i šta je bilo loše u tome. Posledice znamo. Ako je neko spreman za takve posledice najveći je neprijatelj i srpskom narodu i Republici Srpskoj a pogotovu Srbiji

neutralni felsh

pre 7 godina

Da nije Rusija ovako mocna, davno bi kauboju zajasili Republiku Srpsku i unazadili je u svakom pogledu.
(Homo politicus, 10. maj 2016 20:56)


a ona inace puna progresa haha ;)

TrampZaPredsednika

pre 7 godina

Uskoro sledi velika čistka na američkoj političkoj sceni i nadajmo se da će Serwer kao jedan od zločinaca sa Middle East Institute leteti napolje. Ta ekipa stručnjaka za Bliski Istok služe kao glas intelektualaca u opravdavanju internacionalnih agresija koje Amerikanci vode za islamski račun. Bogati šeici pošalju pare muslimanskoj manjini negde u svetu, ovi kupe oružje i započnu frku, a onda dolazi Daniel Serwer da nam intelektualno objasni kako su muslimani ugroženi i stoga im se moraju ispuniti svi zahtevi.

Što je najbitnije, američki narod ih je provalio šta rade i diže se vidljiv revolt. Američka spoljna politika okreće kurs polako, i kad nestane Saudijskih para nestaće i ovih Middle East instituta. A onda će Bosna biti viđena potpuno drugim očima - kao uvertira u doba islamskog terorizma u Evropi i kao prvi pokušaj islamskog prodora u Evropu posle II sv. rata.

Za razliku od Daniela Serwera ja mislim da nam se smeši mnogo bolja budućnost.

Diznilend

pre 7 godina

Zašto je uopšte bitno mišljenje nekog nazovi profesora bez budućnosti i uticaja?, mogli ste da citirate profesora iz Male Mostanice otprilike isti odjek u svetu bi imao. Ako nije incorporate nema svrhe.

Walden

pre 7 godina

Dakle, zapad rasturi Jugoslaviju, drzavu u kojoj su ziveli Srbi, Hrvati, Bosnjaci.

A sada, hoce po svaku cenu da odrze BiH, u kojoj zive i Srbi i Bosnjaci i Hrvati?