Subota, 30.04.2016.

17:49

Koliki je životni vek baterije telefona?

Izvor: radiosarajevo

Koliki je životni vek baterije telefona? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Zarko

pre 7 godina

(loodak011, 01. maj 2016 20:23)Treba ti onaj specijalni alat koji koriste u videu, ako su uopste koristili alat. Pogledaj jos neki video ako nisu. Mislim da ceo komplet kosta oko 3-4 dolara. Nema nikakvog zagrevanja fenom.

Bre

pre 7 godina

Uzrok kraćeg veka baterije je punjenje dok je zagrejana i dok se koriste neke zahtevne aplikacije na punjaču kao i u poslednje vreme sve češća zabluda da nove baterije nije potrebno formiranje kod prvih punjenja. Na baterijama koje nije potrebno formirati piše da su spremne za upotrebu.

loodak011

pre 7 godina

Ima li ovde neko iskusan da kaze nesto o zameni baterije na iphone 6ici? Konkretno... Gedao sam neke klipove na yt vezano za rastavljanje... Nemam nameru sam da rastavljam,da se razumemo. Nego me zanima kako skidaju bateriju koja je zalepljena na metalna ledja? Naravno,ne verujem da je u pitanju zagrevanje metala fenom da bi lepak oslabio.

dzonikg

pre 7 godina

To ne zavisi od vremena vec koriscenja tj koliko cesto se puni i prazni ..Meni galaxy S 5.0 prvi galaxy sa 5 inca ekranom ..mislim da sam ga kupio pre 6 godina ..onako je malo deblji jer ima veliku bateriju..pa njemu baterija i dalje kao nova jer ga retko koristim..tj punim ga jednom nedeljno..koristim ga samo kad idem negde dalje za navigaciju i na IGO navigaciji koji je zahtevan jer je u 3D izdrzi 5 sati ..
sa druge strane Samsuns galaxy S3 mislim da mu pao kapacitet baterije jedno 50% ..jer sam ga bas koristio non stop i samim tim punio svako vece.

banezi

pre 7 godina

Pobogu ljudi, pa ni ta nova baterija ne košta ne znam ti koliko. Za moj Alcatel idol 3, ta "nemenjiva" baterija sa sve menjanjem je oko 20 i kusur evra.

hiavata

pre 7 godina

Ovi sto misle da telefoni koji su hermeticki zaptiveni takodje moze da se zamenu baterija. :) Znam ljude koji su menjali na neke Xperie i G2 LG, takodje i iPhone. Inace su telefoni lepsi i skladniji kad nema poklopca pozadi, ne moze ni da se rasklima. :)
(Replay, 01. maj 2016 02:16)

O kojim to "hermericki zaptivenim" telefonima pricas? Otvarao sam nexus 5, nexus 7, iphone 3, ipad, samsung s5 i na svakom moze da se zameni baterija sa adekvatnim i jednostavnim alatom. Na nexusu 5 sam sam i menjao ekran koji je zalepljen za sasiju telefona pa opet sve radi.

vampir

pre 7 godina

HTC Wildfire star 6 godina, koristim ga samo za pozive, baterija drži 2 do 3 dana.
HTC One m7 kao glavni telefon baterija mu izdrži skoro 2 dana uz prosečno korišćenje.

EU Citizen

pre 7 godina

Ja koristim dve-tri baterije za svaki telefon, a za većinu imam i specijalnu veliku bateriju sa posebnim zadnjim poklopcem za telefon (po sistemu moda za trudnice :)) ) plus eksterni power bank za posebne situacije, kao što su duža putovanja na mestima gde struja nije redovna pojava :) Dakle, s obzirom da ih menjam često, jer intenzivno koristim smartfon za godinu do godinu i po dana koliko u proseku upotrebljavam svaki novi "glavni" telefon (posle ga degradiram na prvu rezervu :) ) skoro nikad ne dođe do primetnog pada performansi, naprotiv, izdrže i još godinu-dve povremenog korišćenja kao rezerve na putovanjima izvan Evrope i slično gde obično imam dva telefona jer je roming bezobrazno skup, a ja ne marim telefone sa dve kartice. Kako je originalna baterija obično između deset i dvadeset evra, dakle relativno zanemarljive pare, mislim da nije loša strategija, ali, naravno, zato kupujem samo telefone sa zamenljivom baterijom, što je u današnje vreme u suoer-premijum ligi nažalost samo LG, koji srećom, po meni, u isto vreme već godinu-dve pravi i najbolje telefone na tržištu, pa to nije neki problem :)

kaboom

pre 7 godina

Totalno je pogrešno LiIon/polimer bateriju držati 100% napunjenu, isto kao i prazniti je do 0%
Za skladištenje je optimalno napuniti je na 50-60% i čuvati na hadnom mestu
Priča o teško zamenjivim baterijama zaslužuje internacionalnu pažnju udruženja potrošača... čudi me da proizvodjači još uvek nisu dobili sudsko rešenje o zabrani takve prakse.
Pogledajte samo prelepi S7edge koji košta papreno, a ako ne želite da papreno platite i zamenu baterije, imate ogrpmne šanse da polomite ekran i\ili ploču koliko je baterija teško izmenjiva (pogledajte ifixit ili sličnu recenziju). To je razlog zašto nikada ne bi pazario polovni S7edge, niti ga kupio kad izadje s12.

Powerslave

pre 7 godina

Na starom Samsung D900 baterija je trajala (i pošteno odslužila) oko osam godina :) Nikad nije menjana, a telefon već je godinu-godinu i po u penziji.
Na Galaxy S2+ kojeg sad imam baterija je odavno ušla u treću godinu i tek se jedva primeti da je malo oslabila u odnosu na ranije.

Replay

pre 7 godina

Ovi sto misle da telefoni koji su hermeticki zaptiveni takodje moze da se zamenu baterija. :) Znam ljude koji su menjali na neke Xperie i G2 LG, takodje i iPhone. Inace su telefoni lepsi i skladniji kad nema poklopca pozadi, ne moze ni da se rasklima. :)

Washington

pre 7 godina

Iskreno drago mi je sto baterije trenutno nisu toliko jake. Sto je slabija baterija manje zurim u ekran od mobilnog. Naucio sam da koristim mobilni uglavnom kad je neophodno i ponekad iz dosade.

Demijan

pre 7 godina

@todos
"Meni se na lumiji 640lte nadula baterija stara samo 2-3 meseca."
To se dešava samo kada se baterija pregreje, tj. kada igraš igrice ili visiš na Internetu kada je ti je telefon na punjaču.

Kako da ne

pre 7 godina

HTC Desire, 5 godina, punim svaki treci dan u proseku.
(Caruga, 30. april 2016 20:01)

To je moguće jedino u domenu bajki i naučne fantastike

h

pre 7 godina

Nmagarac....brate imao sam galaxy s2, nemoze baterija da ti traje 5 godina ,osim , ako si ga drzao u fioci...2.5 godina je kod mene ,a onda sam uzeo orginal samsungovu pojacanu od 2000 umesto 1650...doduse ja sam ga ubijao i divio se kako radi, naravno tad na cm 12.

Mare

pre 7 godina

"Šta ćemo sa ovim novim telefonima gde se baterije ni ne vade iz kućišta?! Dam 350e i za godinu dana ga bacim? Nikako..
(miki, 30. april 2016 18:34)"

- A kad ti crkne vodena pumpa na autu, onda i auto baciš? Ili odeš u servis da ti zamene pumpu ...
E tako i telefon odneses u servis, i za 10 minuta ti zamene bateriju. A možeš i sam ako imaš potreban alat i malo znanja.

Pametnjakovic Mladji

pre 7 godina

Sve zavisi od korisnika do korisnika. Najveci problem je pregrevanje baterije to je pravi ubica. Ljudi koji vole da bas koriste do kraja kapacitet telefona a pogotovo ovih novijih i jacih znaju da telefon moze malo da se zagreje. Isto tako i prilikom brzog punjenja. Konacan vek baterije zavisi od korisnika i njegovih potreba, ako je heavy user trajace mu maksimun 700-1000 punjenja (otprilike) a ako je normal user moze mnogo duze jer on ne puni telefon minimum 2 puta dnevno.

brm

pre 7 godina

Samo sam jednom menjao bateriju na telefonu, i to Nokiji 3210 posle 4-5 god. Pošto sam taj telefon koristio posle za drugu karticu. Inače, sve smartphone telefone sam koristio bar dve god. ali baterija nikad nije bila menjana, niti je njena snaga bila nešto drastično smanjena.

bojan

pre 7 godina

Litijumske baterije traju od 700 do 1000 punjnenja. Nisu baterije postale toliko lose, koliko su telefoni postali veliki potrosaci. Nekada je telefon imao dve namene (telefoniranje i sms) i baterija se punila jednom u 4 dana. Danas telefoni su prakticno mali racunari - imaju brzu internet vezu, velike ekrane, brze centralne i graficke procesore, mogu da snimaju i reprodukuju HD materijal, da pokrenu kompleksne 3D igre, imaju i navigaciju, a sve to u relativno malom pakovanju u koje ne moze da se smesti prevelika baterija. Posledica toga je da bilo kakvo ozbiljnije koriscenje smartfona (osim primarne funkcije) povlaci i veliku potrosnju a samim tim i cesto punjenje (znam ljude koji telefone pune nekoliko puta dnevno), pa tako i baterije tesko sastavljaju vise od 2 godine... ako i toliko.

Nebojša

pre 7 godina

Pa ako igrate igrice na punjaču trajaće vam godinu dana baterija a možda usput i telefon rikne zajedno sa baterijom zbog pregrevanja ali ako koristite kako treba nebi trebalo da bude problema barem dve tri godine.

Replay

pre 7 godina

Radni vek baterije je od 700 do 1000 punjenja. Koristio sam telefone po godinu i vise a baterija je ista bila kao i kad sam ga kupio novog.

Nmagarac

pre 7 godina

Meni na Galaxy S2 traje već 5 godina, telefon gura CM 13 na Android 6.0.1, telefon ko sat, baterija osrednje traje ali kao i prvog dana :)

mick

pre 7 godina

to je mozda vazilo za starije baterije a ni tada. sada su baterije dosta napredovale i ako punite svakog dana min 2 godine bi trebalo da traje a i duze ce trajati. takodje li-poly imaju duzi vek od li-ion i zato se stavljaju u telefone koji se ne otvaraju odnosno nemaju lako izmenjljivu bateriju...

Smajli

pre 7 godina

"Prosečan vek trajanja baterije na telefonu je od jedne do dve godine"

Znači, moj Sony ima nadprosečnu bateriju, jer radi punim kapacitetom već tri godine. Svaki drugi dan ga dopunim pre posla, i svi zadovoljni. Osim Sony-ja, jer nikako da kupim novi telefon. Loša im je ta politika, da prave ovakve telefone. Zato im, valjda, i opada prodaja.

miki

pre 7 godina

koještarija! Meni baterija služi bar 2,3 godine. Šta ćemo sa ovim novim telefonima gde se baterije ni ne vade iz kućišta?! Dam 350e i za godinu dana ga bacim? Nikako..

Mare

pre 7 godina

"Šta ćemo sa ovim novim telefonima gde se baterije ni ne vade iz kućišta?! Dam 350e i za godinu dana ga bacim? Nikako..
(miki, 30. april 2016 18:34)"

- A kad ti crkne vodena pumpa na autu, onda i auto baciš? Ili odeš u servis da ti zamene pumpu ...
E tako i telefon odneses u servis, i za 10 minuta ti zamene bateriju. A možeš i sam ako imaš potreban alat i malo znanja.

bojan

pre 7 godina

Litijumske baterije traju od 700 do 1000 punjnenja. Nisu baterije postale toliko lose, koliko su telefoni postali veliki potrosaci. Nekada je telefon imao dve namene (telefoniranje i sms) i baterija se punila jednom u 4 dana. Danas telefoni su prakticno mali racunari - imaju brzu internet vezu, velike ekrane, brze centralne i graficke procesore, mogu da snimaju i reprodukuju HD materijal, da pokrenu kompleksne 3D igre, imaju i navigaciju, a sve to u relativno malom pakovanju u koje ne moze da se smesti prevelika baterija. Posledica toga je da bilo kakvo ozbiljnije koriscenje smartfona (osim primarne funkcije) povlaci i veliku potrosnju a samim tim i cesto punjenje (znam ljude koji telefone pune nekoliko puta dnevno), pa tako i baterije tesko sastavljaju vise od 2 godine... ako i toliko.

Replay

pre 7 godina

Radni vek baterije je od 700 do 1000 punjenja. Koristio sam telefone po godinu i vise a baterija je ista bila kao i kad sam ga kupio novog.

miki

pre 7 godina

koještarija! Meni baterija služi bar 2,3 godine. Šta ćemo sa ovim novim telefonima gde se baterije ni ne vade iz kućišta?! Dam 350e i za godinu dana ga bacim? Nikako..

Smajli

pre 7 godina

"Prosečan vek trajanja baterije na telefonu je od jedne do dve godine"

Znači, moj Sony ima nadprosečnu bateriju, jer radi punim kapacitetom već tri godine. Svaki drugi dan ga dopunim pre posla, i svi zadovoljni. Osim Sony-ja, jer nikako da kupim novi telefon. Loša im je ta politika, da prave ovakve telefone. Zato im, valjda, i opada prodaja.

Nebojša

pre 7 godina

Pa ako igrate igrice na punjaču trajaće vam godinu dana baterija a možda usput i telefon rikne zajedno sa baterijom zbog pregrevanja ali ako koristite kako treba nebi trebalo da bude problema barem dve tri godine.

Nmagarac

pre 7 godina

Meni na Galaxy S2 traje već 5 godina, telefon gura CM 13 na Android 6.0.1, telefon ko sat, baterija osrednje traje ali kao i prvog dana :)

mick

pre 7 godina

to je mozda vazilo za starije baterije a ni tada. sada su baterije dosta napredovale i ako punite svakog dana min 2 godine bi trebalo da traje a i duze ce trajati. takodje li-poly imaju duzi vek od li-ion i zato se stavljaju u telefone koji se ne otvaraju odnosno nemaju lako izmenjljivu bateriju...

brm

pre 7 godina

Samo sam jednom menjao bateriju na telefonu, i to Nokiji 3210 posle 4-5 god. Pošto sam taj telefon koristio posle za drugu karticu. Inače, sve smartphone telefone sam koristio bar dve god. ali baterija nikad nije bila menjana, niti je njena snaga bila nešto drastično smanjena.

Pametnjakovic Mladji

pre 7 godina

Sve zavisi od korisnika do korisnika. Najveci problem je pregrevanje baterije to je pravi ubica. Ljudi koji vole da bas koriste do kraja kapacitet telefona a pogotovo ovih novijih i jacih znaju da telefon moze malo da se zagreje. Isto tako i prilikom brzog punjenja. Konacan vek baterije zavisi od korisnika i njegovih potreba, ako je heavy user trajace mu maksimun 700-1000 punjenja (otprilike) a ako je normal user moze mnogo duze jer on ne puni telefon minimum 2 puta dnevno.

Kako da ne

pre 7 godina

HTC Desire, 5 godina, punim svaki treci dan u proseku.
(Caruga, 30. april 2016 20:01)

To je moguće jedino u domenu bajki i naučne fantastike

Replay

pre 7 godina

Ovi sto misle da telefoni koji su hermeticki zaptiveni takodje moze da se zamenu baterija. :) Znam ljude koji su menjali na neke Xperie i G2 LG, takodje i iPhone. Inace su telefoni lepsi i skladniji kad nema poklopca pozadi, ne moze ni da se rasklima. :)

Washington

pre 7 godina

Iskreno drago mi je sto baterije trenutno nisu toliko jake. Sto je slabija baterija manje zurim u ekran od mobilnog. Naucio sam da koristim mobilni uglavnom kad je neophodno i ponekad iz dosade.

banezi

pre 7 godina

Pobogu ljudi, pa ni ta nova baterija ne košta ne znam ti koliko. Za moj Alcatel idol 3, ta "nemenjiva" baterija sa sve menjanjem je oko 20 i kusur evra.

hiavata

pre 7 godina

Ovi sto misle da telefoni koji su hermeticki zaptiveni takodje moze da se zamenu baterija. :) Znam ljude koji su menjali na neke Xperie i G2 LG, takodje i iPhone. Inace su telefoni lepsi i skladniji kad nema poklopca pozadi, ne moze ni da se rasklima. :)
(Replay, 01. maj 2016 02:16)

O kojim to "hermericki zaptivenim" telefonima pricas? Otvarao sam nexus 5, nexus 7, iphone 3, ipad, samsung s5 i na svakom moze da se zameni baterija sa adekvatnim i jednostavnim alatom. Na nexusu 5 sam sam i menjao ekran koji je zalepljen za sasiju telefona pa opet sve radi.

kaboom

pre 7 godina

Totalno je pogrešno LiIon/polimer bateriju držati 100% napunjenu, isto kao i prazniti je do 0%
Za skladištenje je optimalno napuniti je na 50-60% i čuvati na hadnom mestu
Priča o teško zamenjivim baterijama zaslužuje internacionalnu pažnju udruženja potrošača... čudi me da proizvodjači još uvek nisu dobili sudsko rešenje o zabrani takve prakse.
Pogledajte samo prelepi S7edge koji košta papreno, a ako ne želite da papreno platite i zamenu baterije, imate ogrpmne šanse da polomite ekran i\ili ploču koliko je baterija teško izmenjiva (pogledajte ifixit ili sličnu recenziju). To je razlog zašto nikada ne bi pazario polovni S7edge, niti ga kupio kad izadje s12.

EU Citizen

pre 7 godina

Ja koristim dve-tri baterije za svaki telefon, a za većinu imam i specijalnu veliku bateriju sa posebnim zadnjim poklopcem za telefon (po sistemu moda za trudnice :)) ) plus eksterni power bank za posebne situacije, kao što su duža putovanja na mestima gde struja nije redovna pojava :) Dakle, s obzirom da ih menjam često, jer intenzivno koristim smartfon za godinu do godinu i po dana koliko u proseku upotrebljavam svaki novi "glavni" telefon (posle ga degradiram na prvu rezervu :) ) skoro nikad ne dođe do primetnog pada performansi, naprotiv, izdrže i još godinu-dve povremenog korišćenja kao rezerve na putovanjima izvan Evrope i slično gde obično imam dva telefona jer je roming bezobrazno skup, a ja ne marim telefone sa dve kartice. Kako je originalna baterija obično između deset i dvadeset evra, dakle relativno zanemarljive pare, mislim da nije loša strategija, ali, naravno, zato kupujem samo telefone sa zamenljivom baterijom, što je u današnje vreme u suoer-premijum ligi nažalost samo LG, koji srećom, po meni, u isto vreme već godinu-dve pravi i najbolje telefone na tržištu, pa to nije neki problem :)

Powerslave

pre 7 godina

Na starom Samsung D900 baterija je trajala (i pošteno odslužila) oko osam godina :) Nikad nije menjana, a telefon već je godinu-godinu i po u penziji.
Na Galaxy S2+ kojeg sad imam baterija je odavno ušla u treću godinu i tek se jedva primeti da je malo oslabila u odnosu na ranije.

vampir

pre 7 godina

HTC Wildfire star 6 godina, koristim ga samo za pozive, baterija drži 2 do 3 dana.
HTC One m7 kao glavni telefon baterija mu izdrži skoro 2 dana uz prosečno korišćenje.

h

pre 7 godina

Nmagarac....brate imao sam galaxy s2, nemoze baterija da ti traje 5 godina ,osim , ako si ga drzao u fioci...2.5 godina je kod mene ,a onda sam uzeo orginal samsungovu pojacanu od 2000 umesto 1650...doduse ja sam ga ubijao i divio se kako radi, naravno tad na cm 12.

Demijan

pre 7 godina

@todos
"Meni se na lumiji 640lte nadula baterija stara samo 2-3 meseca."
To se dešava samo kada se baterija pregreje, tj. kada igraš igrice ili visiš na Internetu kada je ti je telefon na punjaču.

dzonikg

pre 7 godina

To ne zavisi od vremena vec koriscenja tj koliko cesto se puni i prazni ..Meni galaxy S 5.0 prvi galaxy sa 5 inca ekranom ..mislim da sam ga kupio pre 6 godina ..onako je malo deblji jer ima veliku bateriju..pa njemu baterija i dalje kao nova jer ga retko koristim..tj punim ga jednom nedeljno..koristim ga samo kad idem negde dalje za navigaciju i na IGO navigaciji koji je zahtevan jer je u 3D izdrzi 5 sati ..
sa druge strane Samsuns galaxy S3 mislim da mu pao kapacitet baterije jedno 50% ..jer sam ga bas koristio non stop i samim tim punio svako vece.

Bre

pre 7 godina

Uzrok kraćeg veka baterije je punjenje dok je zagrejana i dok se koriste neke zahtevne aplikacije na punjaču kao i u poslednje vreme sve češća zabluda da nove baterije nije potrebno formiranje kod prvih punjenja. Na baterijama koje nije potrebno formirati piše da su spremne za upotrebu.

loodak011

pre 7 godina

Ima li ovde neko iskusan da kaze nesto o zameni baterije na iphone 6ici? Konkretno... Gedao sam neke klipove na yt vezano za rastavljanje... Nemam nameru sam da rastavljam,da se razumemo. Nego me zanima kako skidaju bateriju koja je zalepljena na metalna ledja? Naravno,ne verujem da je u pitanju zagrevanje metala fenom da bi lepak oslabio.

Zarko

pre 7 godina

(loodak011, 01. maj 2016 20:23)Treba ti onaj specijalni alat koji koriste u videu, ako su uopste koristili alat. Pogledaj jos neki video ako nisu. Mislim da ceo komplet kosta oko 3-4 dolara. Nema nikakvog zagrevanja fenom.

miki

pre 7 godina

koještarija! Meni baterija služi bar 2,3 godine. Šta ćemo sa ovim novim telefonima gde se baterije ni ne vade iz kućišta?! Dam 350e i za godinu dana ga bacim? Nikako..

Smajli

pre 7 godina

"Prosečan vek trajanja baterije na telefonu je od jedne do dve godine"

Znači, moj Sony ima nadprosečnu bateriju, jer radi punim kapacitetom već tri godine. Svaki drugi dan ga dopunim pre posla, i svi zadovoljni. Osim Sony-ja, jer nikako da kupim novi telefon. Loša im je ta politika, da prave ovakve telefone. Zato im, valjda, i opada prodaja.

EU Citizen

pre 7 godina

Ja koristim dve-tri baterije za svaki telefon, a za većinu imam i specijalnu veliku bateriju sa posebnim zadnjim poklopcem za telefon (po sistemu moda za trudnice :)) ) plus eksterni power bank za posebne situacije, kao što su duža putovanja na mestima gde struja nije redovna pojava :) Dakle, s obzirom da ih menjam često, jer intenzivno koristim smartfon za godinu do godinu i po dana koliko u proseku upotrebljavam svaki novi "glavni" telefon (posle ga degradiram na prvu rezervu :) ) skoro nikad ne dođe do primetnog pada performansi, naprotiv, izdrže i još godinu-dve povremenog korišćenja kao rezerve na putovanjima izvan Evrope i slično gde obično imam dva telefona jer je roming bezobrazno skup, a ja ne marim telefone sa dve kartice. Kako je originalna baterija obično između deset i dvadeset evra, dakle relativno zanemarljive pare, mislim da nije loša strategija, ali, naravno, zato kupujem samo telefone sa zamenljivom baterijom, što je u današnje vreme u suoer-premijum ligi nažalost samo LG, koji srećom, po meni, u isto vreme već godinu-dve pravi i najbolje telefone na tržištu, pa to nije neki problem :)

Pametnjakovic Mladji

pre 7 godina

Sve zavisi od korisnika do korisnika. Najveci problem je pregrevanje baterije to je pravi ubica. Ljudi koji vole da bas koriste do kraja kapacitet telefona a pogotovo ovih novijih i jacih znaju da telefon moze malo da se zagreje. Isto tako i prilikom brzog punjenja. Konacan vek baterije zavisi od korisnika i njegovih potreba, ako je heavy user trajace mu maksimun 700-1000 punjenja (otprilike) a ako je normal user moze mnogo duze jer on ne puni telefon minimum 2 puta dnevno.

Kako da ne

pre 7 godina

HTC Desire, 5 godina, punim svaki treci dan u proseku.
(Caruga, 30. april 2016 20:01)

To je moguće jedino u domenu bajki i naučne fantastike

Nmagarac

pre 7 godina

Meni na Galaxy S2 traje već 5 godina, telefon gura CM 13 na Android 6.0.1, telefon ko sat, baterija osrednje traje ali kao i prvog dana :)

Demijan

pre 7 godina

@todos
"Meni se na lumiji 640lte nadula baterija stara samo 2-3 meseca."
To se dešava samo kada se baterija pregreje, tj. kada igraš igrice ili visiš na Internetu kada je ti je telefon na punjaču.

Mare

pre 7 godina

"Šta ćemo sa ovim novim telefonima gde se baterije ni ne vade iz kućišta?! Dam 350e i za godinu dana ga bacim? Nikako..
(miki, 30. april 2016 18:34)"

- A kad ti crkne vodena pumpa na autu, onda i auto baciš? Ili odeš u servis da ti zamene pumpu ...
E tako i telefon odneses u servis, i za 10 minuta ti zamene bateriju. A možeš i sam ako imaš potreban alat i malo znanja.

Replay

pre 7 godina

Radni vek baterije je od 700 do 1000 punjenja. Koristio sam telefone po godinu i vise a baterija je ista bila kao i kad sam ga kupio novog.

kaboom

pre 7 godina

Totalno je pogrešno LiIon/polimer bateriju držati 100% napunjenu, isto kao i prazniti je do 0%
Za skladištenje je optimalno napuniti je na 50-60% i čuvati na hadnom mestu
Priča o teško zamenjivim baterijama zaslužuje internacionalnu pažnju udruženja potrošača... čudi me da proizvodjači još uvek nisu dobili sudsko rešenje o zabrani takve prakse.
Pogledajte samo prelepi S7edge koji košta papreno, a ako ne želite da papreno platite i zamenu baterije, imate ogrpmne šanse da polomite ekran i\ili ploču koliko je baterija teško izmenjiva (pogledajte ifixit ili sličnu recenziju). To je razlog zašto nikada ne bi pazario polovni S7edge, niti ga kupio kad izadje s12.

dzonikg

pre 7 godina

To ne zavisi od vremena vec koriscenja tj koliko cesto se puni i prazni ..Meni galaxy S 5.0 prvi galaxy sa 5 inca ekranom ..mislim da sam ga kupio pre 6 godina ..onako je malo deblji jer ima veliku bateriju..pa njemu baterija i dalje kao nova jer ga retko koristim..tj punim ga jednom nedeljno..koristim ga samo kad idem negde dalje za navigaciju i na IGO navigaciji koji je zahtevan jer je u 3D izdrzi 5 sati ..
sa druge strane Samsuns galaxy S3 mislim da mu pao kapacitet baterije jedno 50% ..jer sam ga bas koristio non stop i samim tim punio svako vece.

Nebojša

pre 7 godina

Pa ako igrate igrice na punjaču trajaće vam godinu dana baterija a možda usput i telefon rikne zajedno sa baterijom zbog pregrevanja ali ako koristite kako treba nebi trebalo da bude problema barem dve tri godine.

bojan

pre 7 godina

Litijumske baterije traju od 700 do 1000 punjnenja. Nisu baterije postale toliko lose, koliko su telefoni postali veliki potrosaci. Nekada je telefon imao dve namene (telefoniranje i sms) i baterija se punila jednom u 4 dana. Danas telefoni su prakticno mali racunari - imaju brzu internet vezu, velike ekrane, brze centralne i graficke procesore, mogu da snimaju i reprodukuju HD materijal, da pokrenu kompleksne 3D igre, imaju i navigaciju, a sve to u relativno malom pakovanju u koje ne moze da se smesti prevelika baterija. Posledica toga je da bilo kakvo ozbiljnije koriscenje smartfona (osim primarne funkcije) povlaci i veliku potrosnju a samim tim i cesto punjenje (znam ljude koji telefone pune nekoliko puta dnevno), pa tako i baterije tesko sastavljaju vise od 2 godine... ako i toliko.

Powerslave

pre 7 godina

Na starom Samsung D900 baterija je trajala (i pošteno odslužila) oko osam godina :) Nikad nije menjana, a telefon već je godinu-godinu i po u penziji.
Na Galaxy S2+ kojeg sad imam baterija je odavno ušla u treću godinu i tek se jedva primeti da je malo oslabila u odnosu na ranije.

vampir

pre 7 godina

HTC Wildfire star 6 godina, koristim ga samo za pozive, baterija drži 2 do 3 dana.
HTC One m7 kao glavni telefon baterija mu izdrži skoro 2 dana uz prosečno korišćenje.

loodak011

pre 7 godina

Ima li ovde neko iskusan da kaze nesto o zameni baterije na iphone 6ici? Konkretno... Gedao sam neke klipove na yt vezano za rastavljanje... Nemam nameru sam da rastavljam,da se razumemo. Nego me zanima kako skidaju bateriju koja je zalepljena na metalna ledja? Naravno,ne verujem da je u pitanju zagrevanje metala fenom da bi lepak oslabio.

hiavata

pre 7 godina

Ovi sto misle da telefoni koji su hermeticki zaptiveni takodje moze da se zamenu baterija. :) Znam ljude koji su menjali na neke Xperie i G2 LG, takodje i iPhone. Inace su telefoni lepsi i skladniji kad nema poklopca pozadi, ne moze ni da se rasklima. :)
(Replay, 01. maj 2016 02:16)

O kojim to "hermericki zaptivenim" telefonima pricas? Otvarao sam nexus 5, nexus 7, iphone 3, ipad, samsung s5 i na svakom moze da se zameni baterija sa adekvatnim i jednostavnim alatom. Na nexusu 5 sam sam i menjao ekran koji je zalepljen za sasiju telefona pa opet sve radi.

Bre

pre 7 godina

Uzrok kraćeg veka baterije je punjenje dok je zagrejana i dok se koriste neke zahtevne aplikacije na punjaču kao i u poslednje vreme sve češća zabluda da nove baterije nije potrebno formiranje kod prvih punjenja. Na baterijama koje nije potrebno formirati piše da su spremne za upotrebu.

Replay

pre 7 godina

Ovi sto misle da telefoni koji su hermeticki zaptiveni takodje moze da se zamenu baterija. :) Znam ljude koji su menjali na neke Xperie i G2 LG, takodje i iPhone. Inace su telefoni lepsi i skladniji kad nema poklopca pozadi, ne moze ni da se rasklima. :)

banezi

pre 7 godina

Pobogu ljudi, pa ni ta nova baterija ne košta ne znam ti koliko. Za moj Alcatel idol 3, ta "nemenjiva" baterija sa sve menjanjem je oko 20 i kusur evra.

mick

pre 7 godina

to je mozda vazilo za starije baterije a ni tada. sada su baterije dosta napredovale i ako punite svakog dana min 2 godine bi trebalo da traje a i duze ce trajati. takodje li-poly imaju duzi vek od li-ion i zato se stavljaju u telefone koji se ne otvaraju odnosno nemaju lako izmenjljivu bateriju...

brm

pre 7 godina

Samo sam jednom menjao bateriju na telefonu, i to Nokiji 3210 posle 4-5 god. Pošto sam taj telefon koristio posle za drugu karticu. Inače, sve smartphone telefone sam koristio bar dve god. ali baterija nikad nije bila menjana, niti je njena snaga bila nešto drastično smanjena.

h

pre 7 godina

Nmagarac....brate imao sam galaxy s2, nemoze baterija da ti traje 5 godina ,osim , ako si ga drzao u fioci...2.5 godina je kod mene ,a onda sam uzeo orginal samsungovu pojacanu od 2000 umesto 1650...doduse ja sam ga ubijao i divio se kako radi, naravno tad na cm 12.

Washington

pre 7 godina

Iskreno drago mi je sto baterije trenutno nisu toliko jake. Sto je slabija baterija manje zurim u ekran od mobilnog. Naucio sam da koristim mobilni uglavnom kad je neophodno i ponekad iz dosade.

Zarko

pre 7 godina

(loodak011, 01. maj 2016 20:23)Treba ti onaj specijalni alat koji koriste u videu, ako su uopste koristili alat. Pogledaj jos neki video ako nisu. Mislim da ceo komplet kosta oko 3-4 dolara. Nema nikakvog zagrevanja fenom.