Aktuelno

Četvrtak, 28.04.2016.

08:57

Oči Rusije uprte u nebo: Lansirana prva raketa s novog kosmodroma

Izvor: Tanjug

Oèi Rusije uprte u nebo: Lansirana prva raketa s novog kosmodroma IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 8 godina

@Užas
E moj ti, o čemu pričaš? Kažeš kultura, pozorište u Rusiji? Pa Boljšoj teatar kad je imao prvo službenu predstavu 1776 godine baš tad je te iste godine nastala Amerika spajanjem 13 britanskih kolonija, a inače do tada je postojao samo Divlji zapad.... Inače ruski Državni akademski Veliki teatar je ako ne najtraženiji onda među najtraženijim teatrima u svetu. Ovi sa Zapada koji pljuju po Rusiji i pričaju da su to divljaci po dve nedelje planduju u šatorima ispred svojih biletarnica ne bi li kupili kartu da prisustvuju bilo kojoj predstavi kada gostuju negde.....

pozdrav od Kjubrika

pre 8 godina

Verovatno se sve odigrava u nekom filmskom studiju, a sve to rezira neki poslusnik iz sveta filma (Mihalkov, mozda cak i Kusta!).

Remus

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.
(Sarkasticni Cinik, 28. april 2016 12:36) # Link komentara
Preporučujem (+48)Ne preporučujem (-51)

Zasto bi Vas zanimali televizori i telefoni iz Rusije? Nemate i hocete da kupite? Pokusaj neki Nemacki. Ups, pa ni oni se ne bave tim aktivnostima. Zasto? Ne mogu da pronadju ekonomski interes u proizvodnji istih...

Blondi

pre 8 godina

Vala posle toliko odlaganja, korupcionaških skandala i problema, bilo bi sramota da ni ovaj put nije lansirana raketa.

Ja razvoj tog kosmodroma pratim od samog početka. Lansirna rampa za Sojuz je odlagana tri puta, lansiranje kasni već godinu i po dana. Malo je falilo da i sad probiju rok.

Da bi ova bila dovršena na vreme, rampa za Angaru je sa 2015 pomerena za 2021 što je ne samo odlaganje za 6 godina nego je i 3 godine posle planiranog završetka kosmodroma 2018. Katastrofa koliko je sve otišlo mimo planova (to za one koji pričaju kako sankcije nisu imale uticaja - od kako su uvedene, projekat krenuo brzninom mrtvog puža).

Inače, ovo je samo lansiranje radi reda - ima da prođe još skoro godinu dana do sledećeg Sojuza sa Vostočnog. Sam kosmodrom je jako daleko od kraja i to je velika lična sramota za Putina koji je smenio Rogozina sa mesta šefa radova i lično preuzeo funkciju početkom prošle godine posle masovnih štrajkova radnika kojima nisu isplaćene plate. Čak i onda, lansiranje je pomereno iz decembra za april jer je neko pametan montirao pogrešne sisteme.

Daleko je ovo od ponosa. Ovo je kao kad naši otvore most i to sa zakašnjenjem... a on zapravo proradi tek za godinu dana. Roskosmos je u ogromnim problemima restruktuiranja i korupcionašskih skandala evo već druga godina bez prestanka i kraj se ne nazire.

I što neko reče - i SSSR je tako pred kraj pravio novo oružije, kosmodrome, rakete, a standard građana tonuo. Ne trči pred rudu.

Њ.В. Долар

pre 8 godina

Natofili pricaju kako Rusi ne mogu da naprave ni toster pa i tako je tostere telefoncice i ostale gluposti za masu proizvodi SAD a za neke ozbiljnije stvari poput rakete tu je Rusija.
(., 28. april 2016 11:36)

# Link komentara

Тостере, телефончиће и осталу боранију прави Кина. У Америци умеју само доларе да штампају а ни то неће дуго.

olo

pre 8 godina

Kakav li je osecaj kada gledas nesto tako velicanstveno i znas da je stvoreno u tvojoj zemlji. Ja bih plakao kao dete od ponosa i bio najezen jedno dvadeset godina posle...

srbija na evropskom putu

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.
(Sarkasticni Cinik, 28. april 2016 12:36)

Ma ni kosmodrom ni mobilni nisu nista, nego splavovi i sponzoruse, e to je nesto.

bole.b.NS

pre 8 godina

@uzas a cujes li ti sebe. Onaj ko moze da napravi Suhoj ili s500, armatu etc... ,,,nikako ne moze biti na kolenima..to ti kaze neko ko radi za USA firmu i bavi se electronikom i IT- tech...Usa bogatsvo je lazno..fiktivno nepostojece, precenjeno, deonice, sapunice, stampanje dolara...cuj deonice facebooka i salfies vrede milijarde..jes malo morgen...to see..drugo Rusko bogatsvo i znanje fundamentalnih nauka su impresivni..veruj mi..ovo sto se trenutno na zapadu zivi bolje je posledica ...inkvizicija, spletke, ratovi gde god hos da ih posejes..etc ...sve se to menja veruj mi...kako je odrziv sistem da ti za parking i grejanje u njujorku treba celo bogatstvo...tako sto mesetari wallstreta i NATO horde su mislili da stave svet pod svoju sapu..all ne ide...u tom smislu i za tebe i za mene koji radim za usa firmu je dobro da se Rusija odrzi i pod sankcijama i padom cene nafte kao jaka sila..don't be so si...blind...opusti se ..try to find a good job...borba je zadrzati pravo na stampanje dolara, ratovati gde i kad ti se prohte, drzati svet pokorenim...e tuse pojavi Putin...BRIKS...stvari se dramaticno krecu u drugom pravcu...to i Trump vidi..samo opusteno...

Nikola

pre 8 godina

Ostaje zal za tragicom pogibijom, kao probnog pilota, pogibija prvog kosmonauta koji je poleteo u svemir Jurija Gagarina.

Mozda bi danas jos bio ziv i ponosno gledao ovo lansiranje.

Nego, kako nije bilo na nasem TV-u polaganje kamena temeljca. A mozda je i bilo nego sam ja propustio.

Parovi

pre 8 godina

Putin ocigledano nema pojma kako se to radi.

Angazuje se na stotine autobusa, nagura se u njih gomila politickih istomisljenika i lojalnih glasaca, ponesu se stranacke zastave, transparenti, neki lanc paket, obuku se stranacke majce podrske Putinu, nauci se uzvikivanje parola uz put, pripreme se dlanovi za viseminutno aplaudiranje, pripreme se glasne zice za podrsku i lepo se postavi prvo kamen temeljac i da se saopstenje za sve medije da ce za nekoliko godina ovde biti kosmodrom, dovede se neki arapin i zavrti se rijaliti ringispil.



Bez svega gore navedenog, ovo nema nikakov boljitka za drzavu Rusiju, a i ovako mi sve izgleda nekako tuzno.

from_HR

pre 8 godina

Pa kako to? Zar Rusija nije propala i na koljenima,zar ju sankcije i cijena nafte nisu uništile? Zar oni nisu gladni i svi čekaju priliku za bijeg na zapad?

lolwut

pre 8 godina

@Potemkinova sela
Procitaj nesto prije nego napises, naprimer World Bank statistiku
A ako ti je muka da citas, sam razmisli - sta na ovoj planeti rjesava Spanija, a sta Rusija

Јота

pre 8 godina

„Vostočni“ zauzima oko 700 kvadratnih kilometara. Njegov „startni kompleks“ ima površinu od 50.000 metara kvadratnih

ISTORIJSKA noć za Rusiju i njenu kosmonautiku.

Potemkinova sela

pre 8 godina

@Srdjan, sve sto si nabrojao radio je i SSSR. Kada narodu za dve godine smanjis primanja za 50% i oboris im zivotni standard, ostaje ti samo megalomanija. Rakete i kosmodromi SSSR-a nisu ga spasili od propasti. Do propasti ga je dovela zelja obicnog coveka da zivi normalno. Ruska ekonomija je sada na nivou ekonomije Spanije koja ima svega 45 miliona stanovnika neuporedivo manju teritoriju od Rusije. Ako ti to ne govori nista o Rusiji i njenoj trenutnoj situaciji, onda ne znam sta da ti kazem. I Kim iz Koreje pravi rakete i lansira ih svaki dan a narod mu gladuje. Na tvoje pitanje odakle pare za nove tenkove i rakete, odgovor je jednostavan. Uzete od naroda. Broj Rusa ispod granice siromastva je sa cetiri skocio na dvadeset miliona u samo dve godine

Коста

pre 8 godina

„Восточни“ заузима око 700 квадратних километара.
Његов „стартни комплекс“ има површину од 50.000 метара квадратних.

У оквиру космодрма и у овом граду-сателиту подигнуто је око 500 различитих објеката и грађевина.
Плус 115 километара аутомобилских путева и 125 километара железнице.

Импозантни подаци. Честитке Рускији.

Tomy

pre 8 godina

PUTINE CARE! Vašem narodu,samo nebo je granica, a nama ostaje oranica!!!
(milošina, 28. april 2016 10:16)

Njima nebo nije granica,idu i iznad.

Sarkasticni Cinik

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.

Milos

pre 8 godina

Cestitke celoj Ruskoj naciji.

Mogu da budu ponosni na ovaj po svemu sudeci vazan civilni poduhvat, jer vidim da ogromanbroj medija u svetu ovo stavljaju kao udarnu vest.

Eh kada bi svi ulagali samo u napredak nauke da sluze ljudskim potrebama, a ne ratovima i unistenju, planeta bi bila neuporedivo lepsa za zivot svih ljudi.

Užas

pre 8 godina

@ srdjan

Da li ti čuješ sebe i šta nabrajaš? A što ne kažeš veće plate, veći standard, manji dug, veći broj fabrika, naučnih izuma, patenata, književnih dela, pozorišnih predstava... Dokle bre više to paljenje na oružje i vojne vežbe? Jel misliš da narodu znači nešto to što si nabrojao? Mislim da nigde na planeti ne postoji toliko paljenje na vojsku i rat kao u Srbiji, zato tako i živimo. Koga briga za standard i normalan život, daj samo jednog vođu i priče kao iz Severne koreje o nadmoći nad drugima.

Kamičak

pre 8 godina

Постоји нешто посебно у овом лансирању. Добро, јесте изузетно то што је лансирање извршено са новог космодрома, али Руси имају искуства у лансирању ракета у космос скоро 60 година. Мени је изузетно то што је један од три сателита који послат у орбиту дело студената аеронаутике са факултета у Самари. Тај сателит није велики, 1,4 кг, али ће студенти вршити своје експерименте са њим. Јединствен сателит у орбити, јединствен начин да се учи и студира.

zoran1965

pre 8 godina

umesto ovdi što mlatite gloginje, bolje na ulice da idete. oće vučić da vam otme mandate i da vas izbaci iz srbskog parlamenta ! ili ste samo dramoseri za tastaturama, a i rusi suviše malo plaćaju da bi protestovali ?

.

pre 8 godina

Natofili pricaju kako Rusi ne mogu da naprave ni toster pa i tako je tostere telefoncice i ostale gluposti za masu proizvodi SAD a za neke ozbiljnije stvari poput rakete tu je Rusija.

об4цл

pre 8 godina

Prave i mini grad za naucnike i IT sektor koji zele privuci u Amursku oblast, a Kina je prakticno preko reke.

A sto se danasnjeg lansiranja tice, sve aljkavo, prasnjavo...ali radi. :)

Sloveni su cudo.

Srdjan

pre 8 godina

Po svim procenama Rusija je davno trebalo da propadne. Dve godine pod sankcijama, plus niska cena nafte i gasa a oni bezobraznici sagrade novi KOSMODROM, novu raketu, nove satelite, najbolji tenk, brdo novog oružja, nove vojne baze, ratuju na dva fronta, osvajaju Severni pol, prisajedinili Krim, prelecu kad im padne na pamet brodove,, najmocnije Svetske države '', igraju se sa avionima svih ostalih moćnih država i još srvisiraju kosmonaute istih pošto oni ne mogu (ne znaju)???!!! Sta bi bilo da nije sankcija? Za ovo sve su potrebna ogromna sredstva, izgleda da novac za koji optužuju Putina i okruženje nije otišao tamo gde svi misle u protivnom odakle se onda finansira sve gore pomenuto. U svakom slučaju svaka im čast!

ten yard penalty

pre 8 godina

Fotke su DIVNE!!...pogotovo ova poslednja sa "Big Boss"-ovom zabrinutom "a-la: samo udji u orbitu,ajde,ajde,samo udji!.." facom!...hahahaa.....

shake it babe

pre 8 godina

Ajmo braćo koji se informišete preko CNN, BBC i ostalih TV Bastilja, raspalite: diktator, KGB, Gulag, čistke... To vam je ostalo: da žalite za prvih 15-ak godina, nakon raspada SSSR-a, dok Rusija nije stala na noge, a pijani Jeljcin pristajao na sve zapadne poteze. Nisam rusofil, ali svakom poštenom i pametnom čoveku je jasno da je današnja Rusija među predvodnicima boljeg dela čovečanstva. Oni drugi koji su kivni na to, sami će se prepoznati i oglasiti. Uzgred, kad je reč o diktaturi i "demokratskom procesu" - gde se dedoše 125.000 registraovanih demokrata u Bruklinu, Njujork, tokom skorašnjih primeries za predsednika SAD? Ja bih pod hitno poslao posmatrače iz Bangladeša da nadgledaju transparentnost takvih izbora!

Srdjan

pre 8 godina

Po svim procenama Rusija je davno trebalo da propadne. Dve godine pod sankcijama, plus niska cena nafte i gasa a oni bezobraznici sagrade novi KOSMODROM, novu raketu, nove satelite, najbolji tenk, brdo novog oružja, nove vojne baze, ratuju na dva fronta, osvajaju Severni pol, prisajedinili Krim, prelecu kad im padne na pamet brodove,, najmocnije Svetske države '', igraju se sa avionima svih ostalih moćnih država i još srvisiraju kosmonaute istih pošto oni ne mogu (ne znaju)???!!! Sta bi bilo da nije sankcija? Za ovo sve su potrebna ogromna sredstva, izgleda da novac za koji optužuju Putina i okruženje nije otišao tamo gde svi misle u protivnom odakle se onda finansira sve gore pomenuto. U svakom slučaju svaka im čast!

Kamičak

pre 8 godina

Постоји нешто посебно у овом лансирању. Добро, јесте изузетно то што је лансирање извршено са новог космодрома, али Руси имају искуства у лансирању ракета у космос скоро 60 година. Мени је изузетно то што је један од три сателита који послат у орбиту дело студената аеронаутике са факултета у Самари. Тај сателит није велики, 1,4 кг, али ће студенти вршити своје експерименте са њим. Јединствен сателит у орбити, јединствен начин да се учи и студира.

Коста

pre 8 godina

„Восточни“ заузима око 700 квадратних километара.
Његов „стартни комплекс“ има површину од 50.000 метара квадратних.

У оквиру космодрма и у овом граду-сателиту подигнуто је око 500 различитих објеката и грађевина.
Плус 115 километара аутомобилских путева и 125 километара железнице.

Импозантни подаци. Честитке Рускији.

bole.b.NS

pre 8 godina

@uzas a cujes li ti sebe. Onaj ko moze da napravi Suhoj ili s500, armatu etc... ,,,nikako ne moze biti na kolenima..to ti kaze neko ko radi za USA firmu i bavi se electronikom i IT- tech...Usa bogatsvo je lazno..fiktivno nepostojece, precenjeno, deonice, sapunice, stampanje dolara...cuj deonice facebooka i salfies vrede milijarde..jes malo morgen...to see..drugo Rusko bogatsvo i znanje fundamentalnih nauka su impresivni..veruj mi..ovo sto se trenutno na zapadu zivi bolje je posledica ...inkvizicija, spletke, ratovi gde god hos da ih posejes..etc ...sve se to menja veruj mi...kako je odrziv sistem da ti za parking i grejanje u njujorku treba celo bogatstvo...tako sto mesetari wallstreta i NATO horde su mislili da stave svet pod svoju sapu..all ne ide...u tom smislu i za tebe i za mene koji radim za usa firmu je dobro da se Rusija odrzi i pod sankcijama i padom cene nafte kao jaka sila..don't be so si...blind...opusti se ..try to find a good job...borba je zadrzati pravo na stampanje dolara, ratovati gde i kad ti se prohte, drzati svet pokorenim...e tuse pojavi Putin...BRIKS...stvari se dramaticno krecu u drugom pravcu...to i Trump vidi..samo opusteno...

shake it babe

pre 8 godina

Ajmo braćo koji se informišete preko CNN, BBC i ostalih TV Bastilja, raspalite: diktator, KGB, Gulag, čistke... To vam je ostalo: da žalite za prvih 15-ak godina, nakon raspada SSSR-a, dok Rusija nije stala na noge, a pijani Jeljcin pristajao na sve zapadne poteze. Nisam rusofil, ali svakom poštenom i pametnom čoveku je jasno da je današnja Rusija među predvodnicima boljeg dela čovečanstva. Oni drugi koji su kivni na to, sami će se prepoznati i oglasiti. Uzgred, kad je reč o diktaturi i "demokratskom procesu" - gde se dedoše 125.000 registraovanih demokrata u Bruklinu, Njujork, tokom skorašnjih primeries za predsednika SAD? Ja bih pod hitno poslao posmatrače iz Bangladeša da nadgledaju transparentnost takvih izbora!

from_HR

pre 8 godina

Pa kako to? Zar Rusija nije propala i na koljenima,zar ju sankcije i cijena nafte nisu uništile? Zar oni nisu gladni i svi čekaju priliku za bijeg na zapad?

Јота

pre 8 godina

„Vostočni“ zauzima oko 700 kvadratnih kilometara. Njegov „startni kompleks“ ima površinu od 50.000 metara kvadratnih

ISTORIJSKA noć za Rusiju i njenu kosmonautiku.

.

pre 8 godina

Natofili pricaju kako Rusi ne mogu da naprave ni toster pa i tako je tostere telefoncice i ostale gluposti za masu proizvodi SAD a za neke ozbiljnije stvari poput rakete tu je Rusija.

srbija na evropskom putu

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.
(Sarkasticni Cinik, 28. april 2016 12:36)

Ma ni kosmodrom ni mobilni nisu nista, nego splavovi i sponzoruse, e to je nesto.

Tomy

pre 8 godina

PUTINE CARE! Vašem narodu,samo nebo je granica, a nama ostaje oranica!!!
(milošina, 28. april 2016 10:16)

Njima nebo nije granica,idu i iznad.

об4цл

pre 8 godina

Prave i mini grad za naucnike i IT sektor koji zele privuci u Amursku oblast, a Kina je prakticno preko reke.

A sto se danasnjeg lansiranja tice, sve aljkavo, prasnjavo...ali radi. :)

Sloveni su cudo.

Milos

pre 8 godina

Cestitke celoj Ruskoj naciji.

Mogu da budu ponosni na ovaj po svemu sudeci vazan civilni poduhvat, jer vidim da ogromanbroj medija u svetu ovo stavljaju kao udarnu vest.

Eh kada bi svi ulagali samo u napredak nauke da sluze ljudskim potrebama, a ne ratovima i unistenju, planeta bi bila neuporedivo lepsa za zivot svih ljudi.

lolwut

pre 8 godina

@Potemkinova sela
Procitaj nesto prije nego napises, naprimer World Bank statistiku
A ako ti je muka da citas, sam razmisli - sta na ovoj planeti rjesava Spanija, a sta Rusija

Nikola

pre 8 godina

Ostaje zal za tragicom pogibijom, kao probnog pilota, pogibija prvog kosmonauta koji je poleteo u svemir Jurija Gagarina.

Mozda bi danas jos bio ziv i ponosno gledao ovo lansiranje.

Nego, kako nije bilo na nasem TV-u polaganje kamena temeljca. A mozda je i bilo nego sam ja propustio.

Parovi

pre 8 godina

Putin ocigledano nema pojma kako se to radi.

Angazuje se na stotine autobusa, nagura se u njih gomila politickih istomisljenika i lojalnih glasaca, ponesu se stranacke zastave, transparenti, neki lanc paket, obuku se stranacke majce podrske Putinu, nauci se uzvikivanje parola uz put, pripreme se dlanovi za viseminutno aplaudiranje, pripreme se glasne zice za podrsku i lepo se postavi prvo kamen temeljac i da se saopstenje za sve medije da ce za nekoliko godina ovde biti kosmodrom, dovede se neki arapin i zavrti se rijaliti ringispil.



Bez svega gore navedenog, ovo nema nikakov boljitka za drzavu Rusiju, a i ovako mi sve izgleda nekako tuzno.

Potemkinova sela

pre 8 godina

@Srdjan, sve sto si nabrojao radio je i SSSR. Kada narodu za dve godine smanjis primanja za 50% i oboris im zivotni standard, ostaje ti samo megalomanija. Rakete i kosmodromi SSSR-a nisu ga spasili od propasti. Do propasti ga je dovela zelja obicnog coveka da zivi normalno. Ruska ekonomija je sada na nivou ekonomije Spanije koja ima svega 45 miliona stanovnika neuporedivo manju teritoriju od Rusije. Ako ti to ne govori nista o Rusiji i njenoj trenutnoj situaciji, onda ne znam sta da ti kazem. I Kim iz Koreje pravi rakete i lansira ih svaki dan a narod mu gladuje. Na tvoje pitanje odakle pare za nove tenkove i rakete, odgovor je jednostavan. Uzete od naroda. Broj Rusa ispod granice siromastva je sa cetiri skocio na dvadeset miliona u samo dve godine

Sarkasticni Cinik

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.

zoran1965

pre 8 godina

umesto ovdi što mlatite gloginje, bolje na ulice da idete. oće vučić da vam otme mandate i da vas izbaci iz srbskog parlamenta ! ili ste samo dramoseri za tastaturama, a i rusi suviše malo plaćaju da bi protestovali ?

Užas

pre 8 godina

@ srdjan

Da li ti čuješ sebe i šta nabrajaš? A što ne kažeš veće plate, veći standard, manji dug, veći broj fabrika, naučnih izuma, patenata, književnih dela, pozorišnih predstava... Dokle bre više to paljenje na oružje i vojne vežbe? Jel misliš da narodu znači nešto to što si nabrojao? Mislim da nigde na planeti ne postoji toliko paljenje na vojsku i rat kao u Srbiji, zato tako i živimo. Koga briga za standard i normalan život, daj samo jednog vođu i priče kao iz Severne koreje o nadmoći nad drugima.

pozdrav od Kjubrika

pre 8 godina

Verovatno se sve odigrava u nekom filmskom studiju, a sve to rezira neki poslusnik iz sveta filma (Mihalkov, mozda cak i Kusta!).

Њ.В. Долар

pre 8 godina

Natofili pricaju kako Rusi ne mogu da naprave ni toster pa i tako je tostere telefoncice i ostale gluposti za masu proizvodi SAD a za neke ozbiljnije stvari poput rakete tu je Rusija.
(., 28. april 2016 11:36)

# Link komentara

Тостере, телефончиће и осталу боранију прави Кина. У Америци умеју само доларе да штампају а ни то неће дуго.

olo

pre 8 godina

Kakav li je osecaj kada gledas nesto tako velicanstveno i znas da je stvoreno u tvojoj zemlji. Ja bih plakao kao dete od ponosa i bio najezen jedno dvadeset godina posle...

ten yard penalty

pre 8 godina

Fotke su DIVNE!!...pogotovo ova poslednja sa "Big Boss"-ovom zabrinutom "a-la: samo udji u orbitu,ajde,ajde,samo udji!.." facom!...hahahaa.....

Remus

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.
(Sarkasticni Cinik, 28. april 2016 12:36) # Link komentara
Preporučujem (+48)Ne preporučujem (-51)

Zasto bi Vas zanimali televizori i telefoni iz Rusije? Nemate i hocete da kupite? Pokusaj neki Nemacki. Ups, pa ni oni se ne bave tim aktivnostima. Zasto? Ne mogu da pronadju ekonomski interes u proizvodnji istih...

Goran

pre 8 godina

@Užas
E moj ti, o čemu pričaš? Kažeš kultura, pozorište u Rusiji? Pa Boljšoj teatar kad je imao prvo službenu predstavu 1776 godine baš tad je te iste godine nastala Amerika spajanjem 13 britanskih kolonija, a inače do tada je postojao samo Divlji zapad.... Inače ruski Državni akademski Veliki teatar je ako ne najtraženiji onda među najtraženijim teatrima u svetu. Ovi sa Zapada koji pljuju po Rusiji i pričaju da su to divljaci po dve nedelje planduju u šatorima ispred svojih biletarnica ne bi li kupili kartu da prisustvuju bilo kojoj predstavi kada gostuju negde.....

Blondi

pre 8 godina

Vala posle toliko odlaganja, korupcionaških skandala i problema, bilo bi sramota da ni ovaj put nije lansirana raketa.

Ja razvoj tog kosmodroma pratim od samog početka. Lansirna rampa za Sojuz je odlagana tri puta, lansiranje kasni već godinu i po dana. Malo je falilo da i sad probiju rok.

Da bi ova bila dovršena na vreme, rampa za Angaru je sa 2015 pomerena za 2021 što je ne samo odlaganje za 6 godina nego je i 3 godine posle planiranog završetka kosmodroma 2018. Katastrofa koliko je sve otišlo mimo planova (to za one koji pričaju kako sankcije nisu imale uticaja - od kako su uvedene, projekat krenuo brzninom mrtvog puža).

Inače, ovo je samo lansiranje radi reda - ima da prođe još skoro godinu dana do sledećeg Sojuza sa Vostočnog. Sam kosmodrom je jako daleko od kraja i to je velika lična sramota za Putina koji je smenio Rogozina sa mesta šefa radova i lično preuzeo funkciju početkom prošle godine posle masovnih štrajkova radnika kojima nisu isplaćene plate. Čak i onda, lansiranje je pomereno iz decembra za april jer je neko pametan montirao pogrešne sisteme.

Daleko je ovo od ponosa. Ovo je kao kad naši otvore most i to sa zakašnjenjem... a on zapravo proradi tek za godinu dana. Roskosmos je u ogromnim problemima restruktuiranja i korupcionašskih skandala evo već druga godina bez prestanka i kraj se ne nazire.

I što neko reče - i SSSR je tako pred kraj pravio novo oružije, kosmodrome, rakete, a standard građana tonuo. Ne trči pred rudu.

Potemkinova sela

pre 8 godina

@Srdjan, sve sto si nabrojao radio je i SSSR. Kada narodu za dve godine smanjis primanja za 50% i oboris im zivotni standard, ostaje ti samo megalomanija. Rakete i kosmodromi SSSR-a nisu ga spasili od propasti. Do propasti ga je dovela zelja obicnog coveka da zivi normalno. Ruska ekonomija je sada na nivou ekonomije Spanije koja ima svega 45 miliona stanovnika neuporedivo manju teritoriju od Rusije. Ako ti to ne govori nista o Rusiji i njenoj trenutnoj situaciji, onda ne znam sta da ti kazem. I Kim iz Koreje pravi rakete i lansira ih svaki dan a narod mu gladuje. Na tvoje pitanje odakle pare za nove tenkove i rakete, odgovor je jednostavan. Uzete od naroda. Broj Rusa ispod granice siromastva je sa cetiri skocio na dvadeset miliona u samo dve godine

Užas

pre 8 godina

@ srdjan

Da li ti čuješ sebe i šta nabrajaš? A što ne kažeš veće plate, veći standard, manji dug, veći broj fabrika, naučnih izuma, patenata, književnih dela, pozorišnih predstava... Dokle bre više to paljenje na oružje i vojne vežbe? Jel misliš da narodu znači nešto to što si nabrojao? Mislim da nigde na planeti ne postoji toliko paljenje na vojsku i rat kao u Srbiji, zato tako i živimo. Koga briga za standard i normalan život, daj samo jednog vođu i priče kao iz Severne koreje o nadmoći nad drugima.

Sarkasticni Cinik

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.

ten yard penalty

pre 8 godina

Fotke su DIVNE!!...pogotovo ova poslednja sa "Big Boss"-ovom zabrinutom "a-la: samo udji u orbitu,ajde,ajde,samo udji!.." facom!...hahahaa.....

pozdrav od Kjubrika

pre 8 godina

Verovatno se sve odigrava u nekom filmskom studiju, a sve to rezira neki poslusnik iz sveta filma (Mihalkov, mozda cak i Kusta!).

Srdjan

pre 8 godina

Po svim procenama Rusija je davno trebalo da propadne. Dve godine pod sankcijama, plus niska cena nafte i gasa a oni bezobraznici sagrade novi KOSMODROM, novu raketu, nove satelite, najbolji tenk, brdo novog oružja, nove vojne baze, ratuju na dva fronta, osvajaju Severni pol, prisajedinili Krim, prelecu kad im padne na pamet brodove,, najmocnije Svetske države '', igraju se sa avionima svih ostalih moćnih država i još srvisiraju kosmonaute istih pošto oni ne mogu (ne znaju)???!!! Sta bi bilo da nije sankcija? Za ovo sve su potrebna ogromna sredstva, izgleda da novac za koji optužuju Putina i okruženje nije otišao tamo gde svi misle u protivnom odakle se onda finansira sve gore pomenuto. U svakom slučaju svaka im čast!

bole.b.NS

pre 8 godina

@uzas a cujes li ti sebe. Onaj ko moze da napravi Suhoj ili s500, armatu etc... ,,,nikako ne moze biti na kolenima..to ti kaze neko ko radi za USA firmu i bavi se electronikom i IT- tech...Usa bogatsvo je lazno..fiktivno nepostojece, precenjeno, deonice, sapunice, stampanje dolara...cuj deonice facebooka i salfies vrede milijarde..jes malo morgen...to see..drugo Rusko bogatsvo i znanje fundamentalnih nauka su impresivni..veruj mi..ovo sto se trenutno na zapadu zivi bolje je posledica ...inkvizicija, spletke, ratovi gde god hos da ih posejes..etc ...sve se to menja veruj mi...kako je odrziv sistem da ti za parking i grejanje u njujorku treba celo bogatstvo...tako sto mesetari wallstreta i NATO horde su mislili da stave svet pod svoju sapu..all ne ide...u tom smislu i za tebe i za mene koji radim za usa firmu je dobro da se Rusija odrzi i pod sankcijama i padom cene nafte kao jaka sila..don't be so si...blind...opusti se ..try to find a good job...borba je zadrzati pravo na stampanje dolara, ratovati gde i kad ti se prohte, drzati svet pokorenim...e tuse pojavi Putin...BRIKS...stvari se dramaticno krecu u drugom pravcu...to i Trump vidi..samo opusteno...

zoran1965

pre 8 godina

umesto ovdi što mlatite gloginje, bolje na ulice da idete. oće vučić da vam otme mandate i da vas izbaci iz srbskog parlamenta ! ili ste samo dramoseri za tastaturama, a i rusi suviše malo plaćaju da bi protestovali ?

Blondi

pre 8 godina

Vala posle toliko odlaganja, korupcionaških skandala i problema, bilo bi sramota da ni ovaj put nije lansirana raketa.

Ja razvoj tog kosmodroma pratim od samog početka. Lansirna rampa za Sojuz je odlagana tri puta, lansiranje kasni već godinu i po dana. Malo je falilo da i sad probiju rok.

Da bi ova bila dovršena na vreme, rampa za Angaru je sa 2015 pomerena za 2021 što je ne samo odlaganje za 6 godina nego je i 3 godine posle planiranog završetka kosmodroma 2018. Katastrofa koliko je sve otišlo mimo planova (to za one koji pričaju kako sankcije nisu imale uticaja - od kako su uvedene, projekat krenuo brzninom mrtvog puža).

Inače, ovo je samo lansiranje radi reda - ima da prođe još skoro godinu dana do sledećeg Sojuza sa Vostočnog. Sam kosmodrom je jako daleko od kraja i to je velika lična sramota za Putina koji je smenio Rogozina sa mesta šefa radova i lično preuzeo funkciju početkom prošle godine posle masovnih štrajkova radnika kojima nisu isplaćene plate. Čak i onda, lansiranje je pomereno iz decembra za april jer je neko pametan montirao pogrešne sisteme.

Daleko je ovo od ponosa. Ovo je kao kad naši otvore most i to sa zakašnjenjem... a on zapravo proradi tek za godinu dana. Roskosmos je u ogromnim problemima restruktuiranja i korupcionašskih skandala evo već druga godina bez prestanka i kraj se ne nazire.

I što neko reče - i SSSR je tako pred kraj pravio novo oružije, kosmodrome, rakete, a standard građana tonuo. Ne trči pred rudu.

shake it babe

pre 8 godina

Ajmo braćo koji se informišete preko CNN, BBC i ostalih TV Bastilja, raspalite: diktator, KGB, Gulag, čistke... To vam je ostalo: da žalite za prvih 15-ak godina, nakon raspada SSSR-a, dok Rusija nije stala na noge, a pijani Jeljcin pristajao na sve zapadne poteze. Nisam rusofil, ali svakom poštenom i pametnom čoveku je jasno da je današnja Rusija među predvodnicima boljeg dela čovečanstva. Oni drugi koji su kivni na to, sami će se prepoznati i oglasiti. Uzgred, kad je reč o diktaturi i "demokratskom procesu" - gde se dedoše 125.000 registraovanih demokrata u Bruklinu, Njujork, tokom skorašnjih primeries za predsednika SAD? Ja bih pod hitno poslao posmatrače iz Bangladeša da nadgledaju transparentnost takvih izbora!

.

pre 8 godina

Natofili pricaju kako Rusi ne mogu da naprave ni toster pa i tako je tostere telefoncice i ostale gluposti za masu proizvodi SAD a za neke ozbiljnije stvari poput rakete tu je Rusija.

Tomy

pre 8 godina

PUTINE CARE! Vašem narodu,samo nebo je granica, a nama ostaje oranica!!!
(milošina, 28. april 2016 10:16)

Njima nebo nije granica,idu i iznad.

об4цл

pre 8 godina

Prave i mini grad za naucnike i IT sektor koji zele privuci u Amursku oblast, a Kina je prakticno preko reke.

A sto se danasnjeg lansiranja tice, sve aljkavo, prasnjavo...ali radi. :)

Sloveni su cudo.

from_HR

pre 8 godina

Pa kako to? Zar Rusija nije propala i na koljenima,zar ju sankcije i cijena nafte nisu uništile? Zar oni nisu gladni i svi čekaju priliku za bijeg na zapad?

Milos

pre 8 godina

Cestitke celoj Ruskoj naciji.

Mogu da budu ponosni na ovaj po svemu sudeci vazan civilni poduhvat, jer vidim da ogromanbroj medija u svetu ovo stavljaju kao udarnu vest.

Eh kada bi svi ulagali samo u napredak nauke da sluze ljudskim potrebama, a ne ratovima i unistenju, planeta bi bila neuporedivo lepsa za zivot svih ljudi.

Јота

pre 8 godina

„Vostočni“ zauzima oko 700 kvadratnih kilometara. Njegov „startni kompleks“ ima površinu od 50.000 metara kvadratnih

ISTORIJSKA noć za Rusiju i njenu kosmonautiku.

Коста

pre 8 godina

„Восточни“ заузима око 700 квадратних километара.
Његов „стартни комплекс“ има површину од 50.000 метара квадратних.

У оквиру космодрма и у овом граду-сателиту подигнуто је око 500 различитих објеката и грађевина.
Плус 115 километара аутомобилских путева и 125 километара железнице.

Импозантни подаци. Честитке Рускији.

Parovi

pre 8 godina

Putin ocigledano nema pojma kako se to radi.

Angazuje se na stotine autobusa, nagura se u njih gomila politickih istomisljenika i lojalnih glasaca, ponesu se stranacke zastave, transparenti, neki lanc paket, obuku se stranacke majce podrske Putinu, nauci se uzvikivanje parola uz put, pripreme se dlanovi za viseminutno aplaudiranje, pripreme se glasne zice za podrsku i lepo se postavi prvo kamen temeljac i da se saopstenje za sve medije da ce za nekoliko godina ovde biti kosmodrom, dovede se neki arapin i zavrti se rijaliti ringispil.



Bez svega gore navedenog, ovo nema nikakov boljitka za drzavu Rusiju, a i ovako mi sve izgleda nekako tuzno.

Nikola

pre 8 godina

Ostaje zal za tragicom pogibijom, kao probnog pilota, pogibija prvog kosmonauta koji je poleteo u svemir Jurija Gagarina.

Mozda bi danas jos bio ziv i ponosno gledao ovo lansiranje.

Nego, kako nije bilo na nasem TV-u polaganje kamena temeljca. A mozda je i bilo nego sam ja propustio.

lolwut

pre 8 godina

@Potemkinova sela
Procitaj nesto prije nego napises, naprimer World Bank statistiku
A ako ti je muka da citas, sam razmisli - sta na ovoj planeti rjesava Spanija, a sta Rusija

srbija na evropskom putu

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.
(Sarkasticni Cinik, 28. april 2016 12:36)

Ma ni kosmodrom ni mobilni nisu nista, nego splavovi i sponzoruse, e to je nesto.

Kamičak

pre 8 godina

Постоји нешто посебно у овом лансирању. Добро, јесте изузетно то што је лансирање извршено са новог космодрома, али Руси имају искуства у лансирању ракета у космос скоро 60 година. Мени је изузетно то што је један од три сателита који послат у орбиту дело студената аеронаутике са факултета у Самари. Тај сателит није велики, 1,4 кг, али ће студенти вршити своје експерименте са њим. Јединствен сателит у орбити, јединствен начин да се учи и студира.

Remus

pre 8 godina

Ma sta kosmodrom, to je nista, to moze svaka prosecna drzava da napravi.
Nego da vidim Ruse da naprave televizor, mobilni telefon i sl.
(Sarkasticni Cinik, 28. april 2016 12:36) # Link komentara
Preporučujem (+48)Ne preporučujem (-51)

Zasto bi Vas zanimali televizori i telefoni iz Rusije? Nemate i hocete da kupite? Pokusaj neki Nemacki. Ups, pa ni oni se ne bave tim aktivnostima. Zasto? Ne mogu da pronadju ekonomski interes u proizvodnji istih...

olo

pre 8 godina

Kakav li je osecaj kada gledas nesto tako velicanstveno i znas da je stvoreno u tvojoj zemlji. Ja bih plakao kao dete od ponosa i bio najezen jedno dvadeset godina posle...

Goran

pre 8 godina

@Užas
E moj ti, o čemu pričaš? Kažeš kultura, pozorište u Rusiji? Pa Boljšoj teatar kad je imao prvo službenu predstavu 1776 godine baš tad je te iste godine nastala Amerika spajanjem 13 britanskih kolonija, a inače do tada je postojao samo Divlji zapad.... Inače ruski Državni akademski Veliki teatar je ako ne najtraženiji onda među najtraženijim teatrima u svetu. Ovi sa Zapada koji pljuju po Rusiji i pričaju da su to divljaci po dve nedelje planduju u šatorima ispred svojih biletarnica ne bi li kupili kartu da prisustvuju bilo kojoj predstavi kada gostuju negde.....

Њ.В. Долар

pre 8 godina

Natofili pricaju kako Rusi ne mogu da naprave ni toster pa i tako je tostere telefoncice i ostale gluposti za masu proizvodi SAD a za neke ozbiljnije stvari poput rakete tu je Rusija.
(., 28. april 2016 11:36)

# Link komentara

Тостере, телефончиће и осталу боранију прави Кина. У Америци умеју само доларе да штампају а ни то неће дуго.