Subota, 23.04.2016.

14:15

10 stvari koje treba proveriti pri kupovini kola

Kupovina automobila većini je jedna od dve najveće investicije u životu. Ozbiljnije je samo rešavanje stambenog pitanja.

Izvor: Veèernji list

10 stvari koje treba proveriti pri kupovini kola IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Japan forever

pre 8 godina

A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam !
(nesh, 24. april 2016 07:44)

Ja sam tražio da moj sin uči na golfu jer mi se to nekako činilo da je nasličniji auto onome što će da vozi kada položi. I tako je on vozio golfa par meseci i napokon je došao taj dan, položio vozački dobio dozvolu i ja mu dam ključeve od auta, sednemo, upalimo mog japanca i krenemo...20 puta mu se ugasio za 100 metara. Ja kažem šta su te bre učili u toj autoškoli. A on kaže "ma premekane su ti pedale, ja sam navikao na Golfa". I stvarno posle nekoliko dana se odvikao od Golfovih traktorskih pedala i vozio je bez problema. Dakle sve je stvar navike ali je golf daleko od mekanog.

fan79

pre 8 godina

Uvek se spominje golf. I uvek spominju golfa oni koji ga NIKADA nisu vozili ! Nas golf uvezen iz Nemacke, za 8 godina radjeni SAMO redovni servisi ! Obisao Evropu, CG, Grcka, BiH nikad nas nije ostavio na putu. A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam ! (nesh, 24. april 2016 07:44)
Golf je i pouzdan i ekonomican,ali mekan i udoban?!Ako je golf mekan i udoban ja sam Marsovac!

nesh

pre 8 godina

Uvek se spominje golf. I uvek spominju golfa oni koji ga NIKADA nisu vozili ! Nas golf uvezen iz Nemacke, za 8 godina radjeni SAMO redovni servisi ! Obisao Evropu, CG, Grcka, BiH nikad nas nije ostavio na putu. A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam !

Zoran

pre 8 godina

Pogledajte jel vam se vidi cela komandna tabla kroz volan. Ni na jednom BMW- u se ne vidi po sredini dole, moras da se nagnes.
A kad spustis volan, nezgodno.

Vidi gepek jel ti dovoljno veliki. Mi smo nosili torbe ovde u Americi da probamo. Sta, to nije nikakav problem ovde...nije to Srbija ti se smeju sto si seljak.

rasa

pre 8 godina

Sve je to lepo, ali pogledajte vi da automobil nije pod zalogom, tj. Da nije opterecen zaloznim pravom. Ovo pricam iz iskustva. Aj u zdravlje.

Flying Dutchman

pre 8 godina

- Dobar dan.
- Dobar dan, kako mogu da vam pomognem?
- Trazim pouzdan porodicni automobil.
- Naravno gospodine, imamo bas ono sto trazite. Ovaj automobil je uvezen iz Nemacke, redovno odrzavan u ovlascenom servisu, vozila ga je starija gospodja, uglavnom samo nedeljom do crkve i ponekad do prodavnice ako je lepo vreme, zimi nije koristen i bio je u parkiran u klimatizovanoj garazi.
- Izvrsno! A ovaj automobil do njega?
- Ista prica, druga baba gospodine...

Hehe

pre 8 godina

Ovo za one koji imaju barem 40k evra na raspolaganju. Ja jesam razmatrao sve navedeno, ali bitnu ulogu je igrala i cena, kao i pouzdanost prethodnih modela i cena odrzavanja, kao i ocene bebednosti.

phreak

pre 8 godina

Ja sam sebi odgovorio na sva ova pitanja i zaključio da mi najviše odgovara Mercedes E 350 CDI napunjen opremom do vrha. A onda sam se vratio u stvarnost i shvatio da mi i moj polovni Ford Mondeo završava posao :)

Dikh tu kava

pre 8 godina

gluplji tekst odavno ne pročitah.Ima bar 60 bitnijih stvari za proveriti,kod kupovine kola, pre navedenih. ?
(objasni, 23. april 2016 14:52)

Buduci da se radi o novim vozilima, kako implicira tekst, je l moze bar 20 od ponudjenih 60?

Odlicna opservacija u tekstu, inace. Losa sedista i neadekvatan motor = bacili ste pare uzalud.

Mike

pre 8 godina

Bas sam naivan. Ja mislio da treba pogledati prvo kilometrazu i motor. Rekorde kad je i na koliko km menjano ulje, da li je automobil bio u udesu, pregledati transmisiju (pogotovo automatic)......
Sta zna stariji covek.....

Copy - Paste

pre 8 godina

Bitno da je "prvi vlasnik" imao kracu desnu nogu i nikad nije davao gas do daske!
Opcija dva: Vozili ga baba i deda samo prilikom posete zubara...a oboje imali vestacku vilicu...
Opcija tri: Od prvog vlasnika kupljen kao drugi auto...parkiran u garazi ...kao nov ( ovo je za automobile 95-2002 god.)
Opcija cetri:Veliki i mali servis radjeni na vreme knjiga utisaka (servisna) garantujem za legalnost "Oapiri cisti oprali se u farmerkama??

Baxuz

pre 8 godina

@Max
Ajde stavi kuku i prikolicu na Civica pa vidi na sta ce da lici? Ko piletu vime. Dok je Golf (bilo koji) proso stvoren za takvu nadogradnju. Golf bez kuke ko covek bez oka. Tako da je svaka diskusija time zavrsena.

Čak

pre 8 godina

davne 2009-te sam kupio audi a4 2,5 tdi iz 2004-te, koža, el sicevi, odvojena klima, multitronic, dvd, navigacija... Cena 12500€. Mesec ranije moj rodjak kupio nov fiat gande punto oprema tužna, liše el podizača i neke jeftine klime ništa, cena 14000€. 7 godina se on pati u njemu, tesan, neudoban, bučan, 5 puta ga je ostavljao na put i danas sa predjenih 100000 km dobija svega 4000€ za njega dok ja za mog audija sa predjenih 240000 km dobijam 5500€ i nikada me za 7 godina nije na put ostavljao a presli smo 120000 km. Zato ako kupujete kupite audi i budite car, tu nema greške.

milan

pre 8 godina

to kad kupujete auto za 20 000 eur. kad kupujete u srbiji uglavnom je sastavljen od 3 vozila, presao kao avion, troši kao FAP, ide kao zaprega, toliko je i udoban ALI kosta 1500eur

pele

pre 8 godina

KOd polovnih kola je najbitnije, da nisu stavljena kao ulog na hipoteku ili slicno.
Kod novih, ja do sad nisam i nikad ih ne bi kupio.
Jer stoje na suncu, kisi, snegu totalno nezasticen.
Bolje manji auto polovan, direktno od prvog vlasnika, redovno odrzavano i lagano.

Robi

pre 8 godina

Kupite Hondu,npr.Civic 1,8 fantastican auto,Octaviju tsi 122ks u koju moze da se ugradi lpg...ili za manje para Seat Ibizu,klasik benzinac,86ks,a fenomenalna masina za ugradnju lpg,delova ima,mada vam ne trebaju,auto pouzdan,mada ni tsi sa 105ks nije los.Dakle,da nije omiljen lopovima,pouzdan,servisi u blizini,takva kola kupujte.

ludoje

pre 8 godina

Još nešto....možete isprobavati kola do mile volje....ali to su TEST kola,koja se voze od strane menadžera vasceli dan.S vremena na vreme sedne neki kao vi da ih "proba".To su kola "razdrndana"....i kad sedneta u Vaša - Nova,naći ćete se u čudu.
Pravo isprobavanje radi Čeda,izabere nova kola ,vozi po par meseci,da mu "legnu"...ovi ga zivkaju kad će više da se reši-odluči i kupi ih..na kraju se smiluje...ali traži popust od 10% jerbo više nisu nova,vožena su!Ovi šta će,pristanu,kome sad da uvale kola ako ih vrati!Maestralno.

Baxuz

pre 8 godina

Nemojte kupovati nov automobil zato sto nije razradjen. Kupite nesto na placu polovno to je preslo u proseku 400.000 bas koliko treba da se motor razradi. Ja kad sam kupovao na placu gazda se kune u decu da je auto presao 127.000 ja kazem malo je to nije razradjeno kad on izvadi ino fakturu na 470.000 mene sunce ogrejalo. Uzeo sam i castio ga 50€. Dosad sam samo zamenio potrosni materijal: kaiseve, filtere, pumpu vode, ulja, bos pumpu, turbinu, plivajuci zamajac, klipove, karike, dihtunge i redovno odrzavanje koje ukljucuje obradu radilice, bloka i glave motora. Nikakvih kvarova nisam imao.

Max

pre 8 godina

Kupite Hondu ili Tojotu.
Prestanite da se kunete u raspali Folksvagen kad od golfa dvojke vise nisu ipred drugih.
Vozio sam se u Honda Civic,99 godiste,presla 380000 i ide kao zmaj

јустин

pre 8 godina

Ово важи само за опуштену варијанту куповине...кад се има и може се!Кад вас продавац салеће са разним "акцијама",а ви само нехајно одмакнете руком и кажете..."Може"!
У већини случајева се пресабирате,делите...

dr Mabuse

pre 8 godina

A da ipak pre toga proverite (govorimo o novom autu):
- koliko je model pouzdan (ipak nisu svi proizvođači i mašine isti)
- koja je potrošnja na 100 km (ekonomičnost vožnje)
- raspoloživost i kvalitet servisa u vašem kraju
- cena redovnog održavanja/cena delova za slučaj havarije
- opšti odnos cena/kvalitet
- bezbednost (izdržljivost prilikom sudara, broj i raspored airbagova)
- opšti uslovi kupovine/način otplate
- kojom opremom raspolaže
- da li model odgovara vrsti puteva kojima najviše vozite i rastojanjima na kojima najčešće idete (ja za razliku od nekih ne bih kupio terenca za šoping po centru grada)
itd.
Ima još dosta, kao što svako od nas zna, ali me mrzi da nabrajam dalje.
Tako da tekst zapravo ne smatram baš mnogo korisnim. Opet, šta znam, nekome možda i jeste bitnije od ovoga što sam nabrojao to da li ume da menja stanicu na radiju (ma prava nauka!) i koliko je zapravo meko sedište...

goran

pre 8 godina

Ovo je vodic za kupce novih automobila. U Srbiji 90, a mozda i 95% kupaca pazari polovan. Vise gledaju stanje motora, kilometrazu,gume, rdju...isl.

ktitor

pre 8 godina

priča je o novom automobilu tako da je logično da su kočnice ispravne..a inače 3 od 5 kupuje auto u skladu sa mogućnostima otplate a ne želja

Zmijuga loma

pre 8 godina

Dao bih i ja koji savet za kola koja ja vozim. Sa obzirom koliki su nam prihodi siguran sam da ce se fosil (astra g) jos uvek kupovati.
1. Proverite mali hladnjak . Mokar etison ispod papucica znaci da mu curi antifriz na gumicama malog hladnjaka. Popravak nije skup ali je komplikovan.
2. Proverite hladnjak klime , koji u 80 % slucajeva astre (od 98 do 04 ) ne radi, samim tim i klima vam nece raditi .
3.Korozija na zadnjim rubovima. Generalno astra je dobro zasticena od korozije i sa njom ne bi trebali imati problema (sem ako nije lupana ) . Ipak zadnji rubovi su druga prica , tu se nalazi dupli lim , koji zadrzava rizlu, prljavstinu i to vremenom korodira.
4.Auspuh . Kao i kod vecine Opela. To i nije mozda veliki trosak , ali jeste lambda sonda koja nije bas jeftina.
5. Sedista. tvrda, vez bocne podrske , ali izdrzljiva , nisu osetljiva kao u glavnog konkurenta golfa .
U principu to su neke mane , na koje trebate obratiti paznju, na kraju krajeva kupujete polovno auto, ne novo. Za uzvrat cete dobiti izrazito pouzdan motor ( 1.6 16v ) koji fenomenalno podnosi lpg.

cirkus

pre 8 godina

odlican tekst! odlican. komentari tipa "ima bitnijih" stvari nisu na mestu jer se te stvari podrazumevaju. neces da gledas izlupan auto i sa unistenim motorom. ovo je tekst za ono sto bi trebalo da se zove ukus, finese. svi smo mi razliciti. ali...vecini nasih ljudi je npr golf "najbolji" auto i ni o cemu drugom ne razmisljaju. prosto je nemoguce da je vecini podjednako udoban, vozan, praktican itd., ali mrzi ljude da misle sami i lakse im je da usvoje misljenje vecine. takvi smo postali za sve...

mup

pre 8 godina

Lepo piše novih automobila. Da bi se neki auto stvarno dobro istestirao, mora da se pređe barem 500-600 km. Na tolikom putu ćete naići na gotovo sve situacije koje će vas cekati u kasnijoj eksploataciji. Vazno je da vas ne navuku na nepotrebnu dodatnu opremu koja kosta papreno, a koristi se samo kad se pokazuje prijateljima. Sto vise snage i sto bolja sedista su najvaznije stavke.

Baxuz

pre 8 godina

Nemojte kupovati nov automobil zato sto nije razradjen. Kupite nesto na placu polovno to je preslo u proseku 400.000 bas koliko treba da se motor razradi. Ja kad sam kupovao na placu gazda se kune u decu da je auto presao 127.000 ja kazem malo je to nije razradjeno kad on izvadi ino fakturu na 470.000 mene sunce ogrejalo. Uzeo sam i castio ga 50€. Dosad sam samo zamenio potrosni materijal: kaiseve, filtere, pumpu vode, ulja, bos pumpu, turbinu, plivajuci zamajac, klipove, karike, dihtunge i redovno odrzavanje koje ukljucuje obradu radilice, bloka i glave motora. Nikakvih kvarova nisam imao.

Flying Dutchman

pre 8 godina

- Dobar dan.
- Dobar dan, kako mogu da vam pomognem?
- Trazim pouzdan porodicni automobil.
- Naravno gospodine, imamo bas ono sto trazite. Ovaj automobil je uvezen iz Nemacke, redovno odrzavan u ovlascenom servisu, vozila ga je starija gospodja, uglavnom samo nedeljom do crkve i ponekad do prodavnice ako je lepo vreme, zimi nije koristen i bio je u parkiran u klimatizovanoj garazi.
- Izvrsno! A ovaj automobil do njega?
- Ista prica, druga baba gospodine...

ktitor

pre 8 godina

priča je o novom automobilu tako da je logično da su kočnice ispravne..a inače 3 od 5 kupuje auto u skladu sa mogućnostima otplate a ne želja

phreak

pre 8 godina

Ja sam sebi odgovorio na sva ova pitanja i zaključio da mi najviše odgovara Mercedes E 350 CDI napunjen opremom do vrha. A onda sam se vratio u stvarnost i shvatio da mi i moj polovni Ford Mondeo završava posao :)

Mike

pre 8 godina

Bas sam naivan. Ja mislio da treba pogledati prvo kilometrazu i motor. Rekorde kad je i na koliko km menjano ulje, da li je automobil bio u udesu, pregledati transmisiju (pogotovo automatic)......
Sta zna stariji covek.....

Max

pre 8 godina

Kupite Hondu ili Tojotu.
Prestanite da se kunete u raspali Folksvagen kad od golfa dvojke vise nisu ipred drugih.
Vozio sam se u Honda Civic,99 godiste,presla 380000 i ide kao zmaj

milan

pre 8 godina

to kad kupujete auto za 20 000 eur. kad kupujete u srbiji uglavnom je sastavljen od 3 vozila, presao kao avion, troši kao FAP, ide kao zaprega, toliko je i udoban ALI kosta 1500eur

goran

pre 8 godina

Ovo je vodic za kupce novih automobila. U Srbiji 90, a mozda i 95% kupaca pazari polovan. Vise gledaju stanje motora, kilometrazu,gume, rdju...isl.

Copy - Paste

pre 8 godina

Bitno da je "prvi vlasnik" imao kracu desnu nogu i nikad nije davao gas do daske!
Opcija dva: Vozili ga baba i deda samo prilikom posete zubara...a oboje imali vestacku vilicu...
Opcija tri: Od prvog vlasnika kupljen kao drugi auto...parkiran u garazi ...kao nov ( ovo je za automobile 95-2002 god.)
Opcija cetri:Veliki i mali servis radjeni na vreme knjiga utisaka (servisna) garantujem za legalnost "Oapiri cisti oprali se u farmerkama??

mup

pre 8 godina

Lepo piše novih automobila. Da bi se neki auto stvarno dobro istestirao, mora da se pređe barem 500-600 km. Na tolikom putu ćete naići na gotovo sve situacije koje će vas cekati u kasnijoj eksploataciji. Vazno je da vas ne navuku na nepotrebnu dodatnu opremu koja kosta papreno, a koristi se samo kad se pokazuje prijateljima. Sto vise snage i sto bolja sedista su najvaznije stavke.

rasa

pre 8 godina

Sve je to lepo, ali pogledajte vi da automobil nije pod zalogom, tj. Da nije opterecen zaloznim pravom. Ovo pricam iz iskustva. Aj u zdravlje.

Dikh tu kava

pre 8 godina

gluplji tekst odavno ne pročitah.Ima bar 60 bitnijih stvari za proveriti,kod kupovine kola, pre navedenih. ?
(objasni, 23. april 2016 14:52)

Buduci da se radi o novim vozilima, kako implicira tekst, je l moze bar 20 od ponudjenih 60?

Odlicna opservacija u tekstu, inace. Losa sedista i neadekvatan motor = bacili ste pare uzalud.

dr Mabuse

pre 8 godina

A da ipak pre toga proverite (govorimo o novom autu):
- koliko je model pouzdan (ipak nisu svi proizvođači i mašine isti)
- koja je potrošnja na 100 km (ekonomičnost vožnje)
- raspoloživost i kvalitet servisa u vašem kraju
- cena redovnog održavanja/cena delova za slučaj havarije
- opšti odnos cena/kvalitet
- bezbednost (izdržljivost prilikom sudara, broj i raspored airbagova)
- opšti uslovi kupovine/način otplate
- kojom opremom raspolaže
- da li model odgovara vrsti puteva kojima najviše vozite i rastojanjima na kojima najčešće idete (ja za razliku od nekih ne bih kupio terenca za šoping po centru grada)
itd.
Ima još dosta, kao što svako od nas zna, ali me mrzi da nabrajam dalje.
Tako da tekst zapravo ne smatram baš mnogo korisnim. Opet, šta znam, nekome možda i jeste bitnije od ovoga što sam nabrojao to da li ume da menja stanicu na radiju (ma prava nauka!) i koliko je zapravo meko sedište...

ludoje

pre 8 godina

Još nešto....možete isprobavati kola do mile volje....ali to su TEST kola,koja se voze od strane menadžera vasceli dan.S vremena na vreme sedne neki kao vi da ih "proba".To su kola "razdrndana"....i kad sedneta u Vaša - Nova,naći ćete se u čudu.
Pravo isprobavanje radi Čeda,izabere nova kola ,vozi po par meseci,da mu "legnu"...ovi ga zivkaju kad će više da se reši-odluči i kupi ih..na kraju se smiluje...ali traži popust od 10% jerbo više nisu nova,vožena su!Ovi šta će,pristanu,kome sad da uvale kola ako ih vrati!Maestralno.

Zmijuga loma

pre 8 godina

Dao bih i ja koji savet za kola koja ja vozim. Sa obzirom koliki su nam prihodi siguran sam da ce se fosil (astra g) jos uvek kupovati.
1. Proverite mali hladnjak . Mokar etison ispod papucica znaci da mu curi antifriz na gumicama malog hladnjaka. Popravak nije skup ali je komplikovan.
2. Proverite hladnjak klime , koji u 80 % slucajeva astre (od 98 do 04 ) ne radi, samim tim i klima vam nece raditi .
3.Korozija na zadnjim rubovima. Generalno astra je dobro zasticena od korozije i sa njom ne bi trebali imati problema (sem ako nije lupana ) . Ipak zadnji rubovi su druga prica , tu se nalazi dupli lim , koji zadrzava rizlu, prljavstinu i to vremenom korodira.
4.Auspuh . Kao i kod vecine Opela. To i nije mozda veliki trosak , ali jeste lambda sonda koja nije bas jeftina.
5. Sedista. tvrda, vez bocne podrske , ali izdrzljiva , nisu osetljiva kao u glavnog konkurenta golfa .
U principu to su neke mane , na koje trebate obratiti paznju, na kraju krajeva kupujete polovno auto, ne novo. Za uzvrat cete dobiti izrazito pouzdan motor ( 1.6 16v ) koji fenomenalno podnosi lpg.

Čak

pre 8 godina

davne 2009-te sam kupio audi a4 2,5 tdi iz 2004-te, koža, el sicevi, odvojena klima, multitronic, dvd, navigacija... Cena 12500€. Mesec ranije moj rodjak kupio nov fiat gande punto oprema tužna, liše el podizača i neke jeftine klime ništa, cena 14000€. 7 godina se on pati u njemu, tesan, neudoban, bučan, 5 puta ga je ostavljao na put i danas sa predjenih 100000 km dobija svega 4000€ za njega dok ja za mog audija sa predjenih 240000 km dobijam 5500€ i nikada me za 7 godina nije na put ostavljao a presli smo 120000 km. Zato ako kupujete kupite audi i budite car, tu nema greške.

јустин

pre 8 godina

Ово важи само за опуштену варијанту куповине...кад се има и може се!Кад вас продавац салеће са разним "акцијама",а ви само нехајно одмакнете руком и кажете..."Може"!
У већини случајева се пресабирате,делите...

cirkus

pre 8 godina

odlican tekst! odlican. komentari tipa "ima bitnijih" stvari nisu na mestu jer se te stvari podrazumevaju. neces da gledas izlupan auto i sa unistenim motorom. ovo je tekst za ono sto bi trebalo da se zove ukus, finese. svi smo mi razliciti. ali...vecini nasih ljudi je npr golf "najbolji" auto i ni o cemu drugom ne razmisljaju. prosto je nemoguce da je vecini podjednako udoban, vozan, praktican itd., ali mrzi ljude da misle sami i lakse im je da usvoje misljenje vecine. takvi smo postali za sve...

Hehe

pre 8 godina

Ovo za one koji imaju barem 40k evra na raspolaganju. Ja jesam razmatrao sve navedeno, ali bitnu ulogu je igrala i cena, kao i pouzdanost prethodnih modela i cena odrzavanja, kao i ocene bebednosti.

Zoran

pre 8 godina

Pogledajte jel vam se vidi cela komandna tabla kroz volan. Ni na jednom BMW- u se ne vidi po sredini dole, moras da se nagnes.
A kad spustis volan, nezgodno.

Vidi gepek jel ti dovoljno veliki. Mi smo nosili torbe ovde u Americi da probamo. Sta, to nije nikakav problem ovde...nije to Srbija ti se smeju sto si seljak.

Robi

pre 8 godina

Kupite Hondu,npr.Civic 1,8 fantastican auto,Octaviju tsi 122ks u koju moze da se ugradi lpg...ili za manje para Seat Ibizu,klasik benzinac,86ks,a fenomenalna masina za ugradnju lpg,delova ima,mada vam ne trebaju,auto pouzdan,mada ni tsi sa 105ks nije los.Dakle,da nije omiljen lopovima,pouzdan,servisi u blizini,takva kola kupujte.

Baxuz

pre 8 godina

@Max
Ajde stavi kuku i prikolicu na Civica pa vidi na sta ce da lici? Ko piletu vime. Dok je Golf (bilo koji) proso stvoren za takvu nadogradnju. Golf bez kuke ko covek bez oka. Tako da je svaka diskusija time zavrsena.

fan79

pre 8 godina

Uvek se spominje golf. I uvek spominju golfa oni koji ga NIKADA nisu vozili ! Nas golf uvezen iz Nemacke, za 8 godina radjeni SAMO redovni servisi ! Obisao Evropu, CG, Grcka, BiH nikad nas nije ostavio na putu. A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam ! (nesh, 24. april 2016 07:44)
Golf je i pouzdan i ekonomican,ali mekan i udoban?!Ako je golf mekan i udoban ja sam Marsovac!

pele

pre 8 godina

KOd polovnih kola je najbitnije, da nisu stavljena kao ulog na hipoteku ili slicno.
Kod novih, ja do sad nisam i nikad ih ne bi kupio.
Jer stoje na suncu, kisi, snegu totalno nezasticen.
Bolje manji auto polovan, direktno od prvog vlasnika, redovno odrzavano i lagano.

nesh

pre 8 godina

Uvek se spominje golf. I uvek spominju golfa oni koji ga NIKADA nisu vozili ! Nas golf uvezen iz Nemacke, za 8 godina radjeni SAMO redovni servisi ! Obisao Evropu, CG, Grcka, BiH nikad nas nije ostavio na putu. A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam !

Japan forever

pre 8 godina

A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam !
(nesh, 24. april 2016 07:44)

Ja sam tražio da moj sin uči na golfu jer mi se to nekako činilo da je nasličniji auto onome što će da vozi kada položi. I tako je on vozio golfa par meseci i napokon je došao taj dan, položio vozački dobio dozvolu i ja mu dam ključeve od auta, sednemo, upalimo mog japanca i krenemo...20 puta mu se ugasio za 100 metara. Ja kažem šta su te bre učili u toj autoškoli. A on kaže "ma premekane su ti pedale, ja sam navikao na Golfa". I stvarno posle nekoliko dana se odvikao od Golfovih traktorskih pedala i vozio je bez problema. Dakle sve je stvar navike ali je golf daleko od mekanog.

Čak

pre 8 godina

davne 2009-te sam kupio audi a4 2,5 tdi iz 2004-te, koža, el sicevi, odvojena klima, multitronic, dvd, navigacija... Cena 12500€. Mesec ranije moj rodjak kupio nov fiat gande punto oprema tužna, liše el podizača i neke jeftine klime ništa, cena 14000€. 7 godina se on pati u njemu, tesan, neudoban, bučan, 5 puta ga je ostavljao na put i danas sa predjenih 100000 km dobija svega 4000€ za njega dok ja za mog audija sa predjenih 240000 km dobijam 5500€ i nikada me za 7 godina nije na put ostavljao a presli smo 120000 km. Zato ako kupujete kupite audi i budite car, tu nema greške.

pele

pre 8 godina

KOd polovnih kola je najbitnije, da nisu stavljena kao ulog na hipoteku ili slicno.
Kod novih, ja do sad nisam i nikad ih ne bi kupio.
Jer stoje na suncu, kisi, snegu totalno nezasticen.
Bolje manji auto polovan, direktno od prvog vlasnika, redovno odrzavano i lagano.

Baxuz

pre 8 godina

@Max
Ajde stavi kuku i prikolicu na Civica pa vidi na sta ce da lici? Ko piletu vime. Dok je Golf (bilo koji) proso stvoren za takvu nadogradnju. Golf bez kuke ko covek bez oka. Tako da je svaka diskusija time zavrsena.

nesh

pre 8 godina

Uvek se spominje golf. I uvek spominju golfa oni koji ga NIKADA nisu vozili ! Nas golf uvezen iz Nemacke, za 8 godina radjeni SAMO redovni servisi ! Obisao Evropu, CG, Grcka, BiH nikad nas nije ostavio na putu. A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam !

Max

pre 8 godina

Kupite Hondu ili Tojotu.
Prestanite da se kunete u raspali Folksvagen kad od golfa dvojke vise nisu ipred drugih.
Vozio sam se u Honda Civic,99 godiste,presla 380000 i ide kao zmaj

cirkus

pre 8 godina

odlican tekst! odlican. komentari tipa "ima bitnijih" stvari nisu na mestu jer se te stvari podrazumevaju. neces da gledas izlupan auto i sa unistenim motorom. ovo je tekst za ono sto bi trebalo da se zove ukus, finese. svi smo mi razliciti. ali...vecini nasih ljudi je npr golf "najbolji" auto i ni o cemu drugom ne razmisljaju. prosto je nemoguce da je vecini podjednako udoban, vozan, praktican itd., ali mrzi ljude da misle sami i lakse im je da usvoje misljenje vecine. takvi smo postali za sve...

Robi

pre 8 godina

Kupite Hondu,npr.Civic 1,8 fantastican auto,Octaviju tsi 122ks u koju moze da se ugradi lpg...ili za manje para Seat Ibizu,klasik benzinac,86ks,a fenomenalna masina za ugradnju lpg,delova ima,mada vam ne trebaju,auto pouzdan,mada ni tsi sa 105ks nije los.Dakle,da nije omiljen lopovima,pouzdan,servisi u blizini,takva kola kupujte.

Zmijuga loma

pre 8 godina

Dao bih i ja koji savet za kola koja ja vozim. Sa obzirom koliki su nam prihodi siguran sam da ce se fosil (astra g) jos uvek kupovati.
1. Proverite mali hladnjak . Mokar etison ispod papucica znaci da mu curi antifriz na gumicama malog hladnjaka. Popravak nije skup ali je komplikovan.
2. Proverite hladnjak klime , koji u 80 % slucajeva astre (od 98 do 04 ) ne radi, samim tim i klima vam nece raditi .
3.Korozija na zadnjim rubovima. Generalno astra je dobro zasticena od korozije i sa njom ne bi trebali imati problema (sem ako nije lupana ) . Ipak zadnji rubovi su druga prica , tu se nalazi dupli lim , koji zadrzava rizlu, prljavstinu i to vremenom korodira.
4.Auspuh . Kao i kod vecine Opela. To i nije mozda veliki trosak , ali jeste lambda sonda koja nije bas jeftina.
5. Sedista. tvrda, vez bocne podrske , ali izdrzljiva , nisu osetljiva kao u glavnog konkurenta golfa .
U principu to su neke mane , na koje trebate obratiti paznju, na kraju krajeva kupujete polovno auto, ne novo. Za uzvrat cete dobiti izrazito pouzdan motor ( 1.6 16v ) koji fenomenalno podnosi lpg.

Mike

pre 8 godina

Bas sam naivan. Ja mislio da treba pogledati prvo kilometrazu i motor. Rekorde kad je i na koliko km menjano ulje, da li je automobil bio u udesu, pregledati transmisiju (pogotovo automatic)......
Sta zna stariji covek.....

Baxuz

pre 8 godina

Nemojte kupovati nov automobil zato sto nije razradjen. Kupite nesto na placu polovno to je preslo u proseku 400.000 bas koliko treba da se motor razradi. Ja kad sam kupovao na placu gazda se kune u decu da je auto presao 127.000 ja kazem malo je to nije razradjeno kad on izvadi ino fakturu na 470.000 mene sunce ogrejalo. Uzeo sam i castio ga 50€. Dosad sam samo zamenio potrosni materijal: kaiseve, filtere, pumpu vode, ulja, bos pumpu, turbinu, plivajuci zamajac, klipove, karike, dihtunge i redovno odrzavanje koje ukljucuje obradu radilice, bloka i glave motora. Nikakvih kvarova nisam imao.

mup

pre 8 godina

Lepo piše novih automobila. Da bi se neki auto stvarno dobro istestirao, mora da se pređe barem 500-600 km. Na tolikom putu ćete naići na gotovo sve situacije koje će vas cekati u kasnijoj eksploataciji. Vazno je da vas ne navuku na nepotrebnu dodatnu opremu koja kosta papreno, a koristi se samo kad se pokazuje prijateljima. Sto vise snage i sto bolja sedista su najvaznije stavke.

ludoje

pre 8 godina

Još nešto....možete isprobavati kola do mile volje....ali to su TEST kola,koja se voze od strane menadžera vasceli dan.S vremena na vreme sedne neki kao vi da ih "proba".To su kola "razdrndana"....i kad sedneta u Vaša - Nova,naći ćete se u čudu.
Pravo isprobavanje radi Čeda,izabere nova kola ,vozi po par meseci,da mu "legnu"...ovi ga zivkaju kad će više da se reši-odluči i kupi ih..na kraju se smiluje...ali traži popust od 10% jerbo više nisu nova,vožena su!Ovi šta će,pristanu,kome sad da uvale kola ako ih vrati!Maestralno.

milan

pre 8 godina

to kad kupujete auto za 20 000 eur. kad kupujete u srbiji uglavnom je sastavljen od 3 vozila, presao kao avion, troši kao FAP, ide kao zaprega, toliko je i udoban ALI kosta 1500eur

rasa

pre 8 godina

Sve je to lepo, ali pogledajte vi da automobil nije pod zalogom, tj. Da nije opterecen zaloznim pravom. Ovo pricam iz iskustva. Aj u zdravlje.

Dikh tu kava

pre 8 godina

gluplji tekst odavno ne pročitah.Ima bar 60 bitnijih stvari za proveriti,kod kupovine kola, pre navedenih. ?
(objasni, 23. april 2016 14:52)

Buduci da se radi o novim vozilima, kako implicira tekst, je l moze bar 20 od ponudjenih 60?

Odlicna opservacija u tekstu, inace. Losa sedista i neadekvatan motor = bacili ste pare uzalud.

Flying Dutchman

pre 8 godina

- Dobar dan.
- Dobar dan, kako mogu da vam pomognem?
- Trazim pouzdan porodicni automobil.
- Naravno gospodine, imamo bas ono sto trazite. Ovaj automobil je uvezen iz Nemacke, redovno odrzavan u ovlascenom servisu, vozila ga je starija gospodja, uglavnom samo nedeljom do crkve i ponekad do prodavnice ako je lepo vreme, zimi nije koristen i bio je u parkiran u klimatizovanoj garazi.
- Izvrsno! A ovaj automobil do njega?
- Ista prica, druga baba gospodine...

Hehe

pre 8 godina

Ovo za one koji imaju barem 40k evra na raspolaganju. Ja jesam razmatrao sve navedeno, ali bitnu ulogu je igrala i cena, kao i pouzdanost prethodnih modela i cena odrzavanja, kao i ocene bebednosti.

dr Mabuse

pre 8 godina

A da ipak pre toga proverite (govorimo o novom autu):
- koliko je model pouzdan (ipak nisu svi proizvođači i mašine isti)
- koja je potrošnja na 100 km (ekonomičnost vožnje)
- raspoloživost i kvalitet servisa u vašem kraju
- cena redovnog održavanja/cena delova za slučaj havarije
- opšti odnos cena/kvalitet
- bezbednost (izdržljivost prilikom sudara, broj i raspored airbagova)
- opšti uslovi kupovine/način otplate
- kojom opremom raspolaže
- da li model odgovara vrsti puteva kojima najviše vozite i rastojanjima na kojima najčešće idete (ja za razliku od nekih ne bih kupio terenca za šoping po centru grada)
itd.
Ima još dosta, kao što svako od nas zna, ali me mrzi da nabrajam dalje.
Tako da tekst zapravo ne smatram baš mnogo korisnim. Opet, šta znam, nekome možda i jeste bitnije od ovoga što sam nabrojao to da li ume da menja stanicu na radiju (ma prava nauka!) i koliko je zapravo meko sedište...

Zoran

pre 8 godina

Pogledajte jel vam se vidi cela komandna tabla kroz volan. Ni na jednom BMW- u se ne vidi po sredini dole, moras da se nagnes.
A kad spustis volan, nezgodno.

Vidi gepek jel ti dovoljno veliki. Mi smo nosili torbe ovde u Americi da probamo. Sta, to nije nikakav problem ovde...nije to Srbija ti se smeju sto si seljak.

ktitor

pre 8 godina

priča je o novom automobilu tako da je logično da su kočnice ispravne..a inače 3 od 5 kupuje auto u skladu sa mogućnostima otplate a ne želja

Copy - Paste

pre 8 godina

Bitno da je "prvi vlasnik" imao kracu desnu nogu i nikad nije davao gas do daske!
Opcija dva: Vozili ga baba i deda samo prilikom posete zubara...a oboje imali vestacku vilicu...
Opcija tri: Od prvog vlasnika kupljen kao drugi auto...parkiran u garazi ...kao nov ( ovo je za automobile 95-2002 god.)
Opcija cetri:Veliki i mali servis radjeni na vreme knjiga utisaka (servisna) garantujem za legalnost "Oapiri cisti oprali se u farmerkama??

phreak

pre 8 godina

Ja sam sebi odgovorio na sva ova pitanja i zaključio da mi najviše odgovara Mercedes E 350 CDI napunjen opremom do vrha. A onda sam se vratio u stvarnost i shvatio da mi i moj polovni Ford Mondeo završava posao :)

јустин

pre 8 godina

Ово важи само за опуштену варијанту куповине...кад се има и може се!Кад вас продавац салеће са разним "акцијама",а ви само нехајно одмакнете руком и кажете..."Може"!
У већини случајева се пресабирате,делите...

goran

pre 8 godina

Ovo je vodic za kupce novih automobila. U Srbiji 90, a mozda i 95% kupaca pazari polovan. Vise gledaju stanje motora, kilometrazu,gume, rdju...isl.

fan79

pre 8 godina

Uvek se spominje golf. I uvek spominju golfa oni koji ga NIKADA nisu vozili ! Nas golf uvezen iz Nemacke, za 8 godina radjeni SAMO redovni servisi ! Obisao Evropu, CG, Grcka, BiH nikad nas nije ostavio na putu. A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam ! (nesh, 24. april 2016 07:44)
Golf je i pouzdan i ekonomican,ali mekan i udoban?!Ako je golf mekan i udoban ja sam Marsovac!

Japan forever

pre 8 godina

A mekan.. udoban.. kvacilo i menjac extra. Ko ovoliko dugo vozi golfa zna sta pricam !
(nesh, 24. april 2016 07:44)

Ja sam tražio da moj sin uči na golfu jer mi se to nekako činilo da je nasličniji auto onome što će da vozi kada položi. I tako je on vozio golfa par meseci i napokon je došao taj dan, položio vozački dobio dozvolu i ja mu dam ključeve od auta, sednemo, upalimo mog japanca i krenemo...20 puta mu se ugasio za 100 metara. Ja kažem šta su te bre učili u toj autoškoli. A on kaže "ma premekane su ti pedale, ja sam navikao na Golfa". I stvarno posle nekoliko dana se odvikao od Golfovih traktorskih pedala i vozio je bez problema. Dakle sve je stvar navike ali je golf daleko od mekanog.