Četvrtak, 21.04.2016.

14:52

Kusturica: Nije me Kan odbio zbog Putina

Izvor: Guardian

Kusturica: Nije me Kan odbio zbog Putina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu,izlivanjem nekonteolisanog besa i uvreda.
(Nota bene !, 23. april 2016 16:27)
-----
Mislim da moji komentari kod Vas izazivaju nekontrolisani bes, koji može loše da se odrazi po Vaše zdravlje. Ali zaista. Vaše uvrede, koje predstavljaju cinizam u pokušaju, više govore o Vašoj nemoći nego što me, na bilo koji način, impresioniraju. Mržnja uspešnih ljudi je profesija mnogih na ovim forumima. Posebno kada se radi o ljudima sa čvrstim nacionalnim i intelektualnim integritetom. Oni su trn u oku svakog "urbanog", nazovi, intelektualca, čiji se horizonti završavaju u krugu dvojke.

Nota bene !

pre 8 godina

@ Mladen Mladenović

Sve Vaše, reklo bi se suburbane kovanice, pa tako i ova "najsvežija" kojom "srpskoj moralnoj sirotinji","plebsu","puku", te "bednim mrziocima Kusturice" dojavljujute kako su im "svinje pojele zamašćene bukvare" nisu, dakle,ništa drugo do najsublimnije obličje Vaše lične nesposobnosti i nemoći da uljudno i civilizovano suprostavite argumente.Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu, izlivanjem nekontrolisanog besa i uvreda.
Niko, pa ni "srpska moralna sirotinja"ne spori da je režiser uvek bio "uz skute"svakom aktuelnom režimu, počev od Miloševića pa naovamo što, nužno, ne podrazumeva negativnu konotaciju, ali implicira širi motiv te i takve simbioze izražene kroz "odrešene ruke" ( i kesu)za mnoge rediteljeve aktivnosti,afirmaciju i prosperitet.
Insinuirati "srpskom plebsu"kako je njegovo lično uverenje da je "jedini rediteljev greh to što je Srbin i što ne pljucka po srpskom narodu" je, sa aspekta zdravog razuma, nečasno i sramno.
Izjašnjavajući se o filmovima koje je dotični režiser režirao, "srpski plebs" samo izražava emotivni doživljaj tog, ili bilo kog drugog films,bez ambicija da elaborira njegove umetničke vrednosti za koje, konačno,nije ni kompetentan.
Zlobu i pakost,dajle,možete pripisati samo sebi; svojoj uskogrudostii otsustvu želje da stvarnost vidite onakvom kakva ona, doista, jeste.

Nota bene !

pre 8 godina

Sve Vaše,reklo bi se suburbane kovanice, pa tako i ova "najsvežija" kojom "srpskoj moralnoj sirotinji","plebsu","puku",te "bednim mrziocima Kusturice" dojavljujute kako su im "svinje pojele zamašćene bukvare" nisu, dakle, ništa drugo do najsublimnije obličje Vaše lične nesposobnosti i nemoći da uljudno i civilizovano suprostavite argumente. Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu,izlivanjem nekonteolisanog besa i uvreda.
Niko, pa ni "srpska moralna sirotinja" ne spori da je režiser uvek bio "uz skute" svakom aktuelnom režimu, počev od Miloševića pa naovamo što, nužno, ne podrazumeva negativnu konotaciju, ali implicira širi motiv te i takve simbioze izražene kroz "odrešene ruke" (i kesu) za mnoge rediteljeve aktivnosti,afirmaciju i prosperitet.
Insinuirati "srpskom plebsu" kako je njegovo lično uverenje da je "jedini rediteljev greh to što je Srbin i što ne pljucka po srpskom narodu" je, sa aspekta zdravog razuma, nečasno i sramno.
Izjašnjavajući se o filmovima, pa i o filmovima koje je dotični režiser režirao,"plebs" samo izražava emotivni doživljaj tog, ili bilo kog drugog filma, bez ambicija da elaborira njegove umetničke vrednosti za koje,konačno, nije ni kompetentan.
Zlobu i pakost, dakle,možete pripisati samo sebi; svojoj uskogrudosti i odsustvu želje da stvarnost vidite onakvom kakva ona,doista, jeste.

Nervirach

pre 8 godina

Ovako, kritika i nagrade nisu merilo umetnickog dela. Za to imamo dosta primera sa ovih prostora, jel? Jeste. Vreme ce pokazati vrednost. Ja sam sa strane kadriranja i montaze nasao jako puno plagiranja. Njegove stvari ne mogu dva puta da gledam.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Zaboravljate, pri tom, ili ,možda, "toga dana niste bili u školi, na času",da umetnost, uopšteno, pa i filmska,po definiciji,nije sama sebi cilj - umetnost radi umetnosti - već da je u funkciji percepcije ličnog doživljaja ; ne samo vas sa bečkog dvora već, i "običnog plebsa". Otuda i različita shvatanja pojma umetnosti.
(Nota bene !, 21. april 2016 23:47)
------
Moguće je da tog dana nisam bio na času kada se učila lekcija da je umetnost pa i ova, Emirova, filmska, u "funkciji percepcije ličnog doživljaja" ali, čitajući komentare, čini mi se da su neki propustili mnogo više časova?! Ili su bili bolesni duži vremenski period, ili su im svinje pojele zamašćene bukvare. Koliko i kakvih filmskih kritičara ima Srbija najbolje se može videti na ovom forumu, obično posle bilo kakvog članka o gospodinu Kusturici. Iz tih komentara prosto isijava intelekt i visoka pamet komentatora. Možda nisam kvalifikovan da govorim o fimskim ostvarenjima Emira Kusturice ali u najvećem broju komentara Kusturici se zamera nešto drugo. Koliko sam shvatio, on je "grešnik" samo zato što je Srbin, što se nije zamerio nijednoj srpskoj vladi, što akademski hladno i sa visine ne pljucka po ovom narodu i što je svaki njegov projekat bio malo čudo neobične lepote. Nema tu ničega gospodine sem zlobe, ljubomore i pakosti. Kusturica im, svojim ponašanjem i radom, ruši mit da je ovo propala država u kojoj žive oni, prepametni pojedinci. Sve same cvećke.

Saldzo

pre 8 godina

@crni talas: "Kum", "Kabare", "Lovac na jelene" i da ne nabrajam, nisu imali komercijalnu vrednost? Ili mozda umetnicku, autorsku?
(chombe, 21. april 2016 22:04)

Recimo "Lovac na jelene" je bio popljuvan od strane americke kritike kada se pojavio (jer zaboga vredja patriotizam) i do danas je ukupno zaradio 49 miliona dolara. Za skoro 40 godina koliko postoji.

True Det

pre 8 godina

Isto svi drugi filmovi koji nisu na Kanu nisu završeni na vreme. Opšte je poznato: Ko završi film, taj ide na Kan. Mada, nešto mi se čini, ima filmova koji su završeni, a nisu na Kanu... možda grešim.

Nota bene !

pre 8 godina

@ Mladen Mladenović

Opet Vi, sa svojim čuvenim mudrolijama i anksiomima tipa "Zemlja je četvrtasta ploča koju drže tri slona". Dočim svoje neistomišljenike u veličanju "lika i dela" omiljenog Vam režisra tretirate kao "srpsku moralnu sirotinju", "mrzioce Kusturice", i posrdno, kao "plebs" i "puk") pripisujući im neukost i "motiku" kao najviši domet u shvatanju umetnosti.
Zaboravljate, pri tom, ili ,možda, "toga dana niste bili u školi, na času",da umetnost, uopšteno, pa i filmska,po definiciji,nije sama sebi cilj - umetnost radi umetnosti - već da je u funkciji percepcije ličnog doživljaja ; ne samo vas sa bečkog dvora već, i "običnog plebsa". Otuda i različita shvatanja pojma umetnosti.

wer

pre 8 godina

da se bavis filmom i umetnoscu a ne dnevnom politikom, jeftinim populistickim tumacenjem istorije i ljubavlju prema svom egu, mozda bi te i pozvali...

mozda ti predstavljas samog sebe, ali ne i mene, nas, i ovaj narod

milan jovanovic

pre 8 godina

hahaha sta kaze ovaj "chombe", ako gresi snosice posledice?! pa ti se covece potpisijec nikom, pricas kao anonimna osoba a kao snosices posledice! ima dovoljno psihoterapeuta za takve likove.. napalis se na nekog ko ima kakvu karijeru iza sebe i zabavljas se i lecis komplekse. decija prica...i sto je najveselije javljas se po deset puta na istu temu..a o kusturici ne znas nista, kao ni o filmovima uostalom..sem onoga sto si nacuo od starjih.. pun je imenih psihijatara. raspitaj se

chombe

pre 8 godina

@kompleksi su cudo: Ne brini, moji komentari imaju dovoljnu tezinu jer udaraju u samu srz stvari. Naravno, to ne izgleda tako jer ordininaram samo na ovom portalu, a i nisam neko ime ni na jadnom polju niti nekakva znamenita licnost. Ali, sve sto je istinito, grupise se u kolektivnoj svesti koja se vidi samo duhovnim okom, i deluje na vrlo neobicne nacine, samo sto se sve to odmah ne vidi. Tako da nista nije uzalud, sve gadja tamo gde treba. A, ako sam promasio, pogodice mene pravo u glavu i snosicu posledice.

crni talas

pre 8 godina

Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...(chombe, 21. april 2016 15:29)Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao.Umetnički film ne može istovremeno biti komercijalani.To nije moglo ni pre 50 i više godina kada su najskuplji reditelji ujedno bili i veliki umetnici,a nisu živeli u luksuzu,kao ovi danas.Današnji komercijalni(blockbuster)filmovi nemaju veze sa umetnošću,njima je glavni cilj zarada.A Kusturicu poštuju i dive mu se u celom svetu i tako će ostati pa i da ne snimi nijedan film.Njegovo ime je odavno upisano u red najvažnijih svetski filmskih umetnika.Ne razumem šta tu nije jasno?

nule

pre 8 godina

Zanimljivo kako se uvek ista ekipica autosovinista i sovinista iz komsiluka javlja na vesti o Kusturici, cak su im i komentari identicni u odnosu na vest o Kusturici od pre koji dan. Zanimljivo da ista ekipica samo sa promenjenim nick-ovima komentarise i Djokovica i to na isti, pljuvacki nacin!? Patologija teska. Kusturicine filmove, osim "Oca na sluzbenom putu" ne gledam niti me zanimaju ali valjda vrede nesto cim je dobio vrlo ozbiljne nagrade, Kusturicin politicki angazman je tek smesan, medjutim kada vidim kakvi misevi, frustranti i nule pljuju po Kusturici, automatski se stavljam na njegovu stranu.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.
(Spilberg, 21. april 2016 18:34)
---------
Nije za Vas to "mučenje"?! Prihvatite se nečeg lakšeg. Motika čeka na takve stručnjake.

dobro

pre 8 godina

Bolje i da ne ideš u Kan ako ti Abdulah Sidran nije napisao scenario za film!(Danilo, 21. april 2016 18:19)Kada je osvojio palmu 1994-e godine nije bio sa Sidranom.Jeste Sidran zaslužan za scenario filma Otac na službenim putu za koji je Kusturica dobio palmu,ali nemojmo preterivati.Sidran sa drugim rediteljem nije imao uspeha,dok je Kusturica osvajao nagrade i sa drugim scenaristima.

schlyamm

pre 8 godina

@kopaski

Jos samo tebe i tebi slicnih da se resiomo, onaj Kusturica makar snima filmove, lose ili dobre svejedno, neko dobija neku platu dok snimaju te filmove, placa se i neki porez a sta se ima od vas,internet dzabalebarosa osim sto sirite s$^$^d i zagadjujete?

idi prekopavaj nesto

pre 8 godina

@Danilo

To bi znacilo da su svi kojima je Abdulah Sidran napisao scenario za film podobijali oskare, zlatne palme, zlatne medvede... Jesu li?

kvaziurbani luzeri

pre 8 godina

@kolega

Slusaj "urbani", jesi li TI snimio jedan ili eventualno dva dobra filma? Ili, da li si TI snimio jedan los film? Nisi ni jedno ni drugo? A ko si TI onda da bilo koga ocenjujes ili kritikujes ili da mislis da je tvoje misljenje o bilo kome relevantno po bilo kom osnovu?

kompleksi su cudo

pre 8 godina

@chombe

Da si makar snimio neki film na mobilnom i da su ga pogledali makar dvoje, tvoj komentar bi imao neku tezinu a ovako...

chombe

pre 8 godina

Ako je Kusta napravio dobar film, okacicu mu sliku pored Odri Hepbern koja mi stoji pored TV-a, i nikad vise necu napisti negativan komentar o njemu, ma sta radio u zivotu. Naravno, posto sam zgubidan i nebitna licnost, to nece nista znaciti, ali bar pokazujem spremnost da korigujem totalno negativno misljenje o njemu. A, ako mu film bude los, vi, branioci, ovog "genija" bi trebalo definitivno da se pokrijete usima i da ne pisete vestacke hvalspove nalik ovima koje pisu nepismeni botovi voljenom vodji koga vole do poslednje pare!

mlekadzija

pre 8 godina

Ovi sto ruzno komentarisu (nisu ni pogledali film) neka osvoje bar jednu od nagrada koje je Kusturica do sada osvojio pa neka se jave da diskutuju...

Stenli

pre 8 godina

Pa dal je moguce!? Pa zar u zemlji za koju se kune da nema iste u kojoj vlada tolika novinarska nezavisnost i objektivnost da ga zloupotrebe zar brat Putin da udari s ledja qq!

KaraMile

pre 8 godina

Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.
(Spilberg, 21. april 2016 18:34)

... a možda nisi shvatio...za tebe i jeste Park iz doba Jure, Spilberže...

mlekadzija

pre 8 godina

Ovi sto ruzno komentarisu (nisu ni pogledali film) neka osvoje bar jednu od nagrada koje je Kusturica do sada osvojio pa neka se jave da diskutuju...

Talicni Tom

pre 8 godina

Nije mi jasno kako toliko ljudi zna da film nece biti dobar? Valjda prvo treba da ga pogledaju, pa onda daju neki svoj licni sud. Istina, film moze da podbaci, a moze da bude i potpuni uspeh. Dok ga ne vidimo, sve su obicna nagadjanja ili pucnjevi u prazno.

Mirando

pre 8 godina

Rusi podvaljuju Kusturici, kao zbog političkih razloga nije uvršten u Sekekciju a Kusturica ga nije ni završio, obradio ni dodao specijalne efekte! Jeftina zlo-upotreba Kusturice da se potakne antizapadni sentiment. Jeftino u providno po običaju.

Spilberg

pre 8 godina

(zoki, 21. april 2016 17:14)
Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.

mup

pre 8 godina

Kusta je jos prosle godine rekao da nema sanse da sve bude gotovo za kanski festival. Ovi sto ga olajavaju su ipak mali kerovi gumari koji trce za dobrim kolima i laju im na tockove. Kusta se bori esencijalnom umetnosću protiv globalizacije i to pravi umetnicki krugovi znaju i priznaju. Na zapadu najvise mrze, ali i postuju one koje ne mogu da kupe.

kolega

pre 8 godina

Ni prvi ni poslednji režiser koji je snimio jedan, eventualno dva dobra filma, zatim skroz prolupao i snimao prosečne ili loše filmove...

Mislim, obratite pažnju na prolupao. Zato ga ovde i voli većina. Što se mene tiče, reč je o umišljenom i neviđeno sujetnom čoveku koji fura priču o borbi za "običnog čoveka" a voli lovu isto kao i oni protiv kojih se "bori". Ubacite tu političko angažovanje i eto klasičnog predstavnika naprednjačke elite. Ukratko, seljačina.

paja

pre 8 godina

More ima u HOLUVUDU filmóva ihaha da bi jos i Kusturcin cekali. A mogu i zamisliti kakvi je to papazjanija, kad se I sam autor ogradjuje od njega izjavom da nije zadovoljan kvalitetom.

zoki

pre 8 godina

Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...
(chombe, 21. april 2016 15:29)

Nisi gledao film, ali znas da nece imati nikakvu vrednost.
Veoma ozbiljan komentar.
Zoki

A Kafka je tražio da se njegove knjige sve spale! ;)

pre 8 godina

(paja, 21. april 2016 17:23)
Klinac(možeš ti da imaš i 150 godina ti si jedno nezrelo i nedovršeno derište u svom unutarnjem biću...), ajde sad da vidimo imaš li dvostruke standarde(a siguran sam da ti moral ne može biti iznad tog nivoa, jer tvoj komentar te oslikava savršeno):

Tolstoj nije dobio nobela za književnost jer je tada važilo TAJNO pravilo da atesiti(kako se on deklarisao po pitanju religioznosti) ne mogu dobiti nagradu. Samo ako si pripadnik neke od 4 priznate religije mogao si je dobiti. Danas je taj kriterijum "olabavio"... do te mere je labav da danas uglavnom imbecili dobijaju tu nagradu!

Tesla je odbio nobela!

Van Goga nijedna akademija umetnosti nije prihvatila i posprdavala se njegovoj umetnosti.

Pavić Milorad je odbio nobela. Bio je ucenjivan indirektno, da bi prilikom dodele trebao(morao) da isto tako kako je ucenjivan, indirektno, ispljuje ne samo tadašnji režim Miloševića nego ceo srpski rod!

Imaš još primera gde ljudi nisu išli po diplome, deklaracije, pehare, skulpture i nagrade da bi nešto vredeli, nego čak naprotiv bili su šikanirani, ismevani... razapinjani!

A, ti i takvi koji se holivudom razmeću kao merom vrednosti... džaba im sve na svetu, sva para, sav uticaj, sve diplome i priznanja kad su u nutrini nezreli klinci, baš kao i ti!

Ponos uzvišenih duhova(kojih je oduvek istočno od Drine sve do Japana bilo više nego zapadno) je što imaju više odbijenih nagrada i naslada nego primljenih. Jer poznaju sebe, ne treba im holivud!

dragan

pre 8 godina

Sva cetvorica donjih komentatora - zasluzujete sve vlasti koje su u Srbiji vladale zadnjih 20 godina. Taj Kustucica je za 10 godina napravio Drvengrad (evropska nagrada za arhitekturu) i Andricgrad. Dobio masu priznanja za svoj rad i nagrada za zivotno delo, a vi ste se nasli da nekome drzite lekcije da li valje ili ne..Hrvati imaju dobar izraz za takve - ZGUBIDANI. Oni koji kradu bogu dane. Uzivajte u pljuckanju.

П. П.

pre 8 godina

Sva cetvorica donjih komentatora - zasluzujete sve vlasti koje su u Srbiji vladale zadnjih 20 godina. Taj Kustucica je za 10 godina napravio Drvengrad (evropska nagrada za arhitekturu) i Andricgrad. Dobio masu priznanja za svoj rad i nagrada za zivotno delo, a vi ste se nasli da nekome drzite lekcije da li valje ili ne..Hrvati imaju dobar izraz za takve - ZGUBIDANI. Oni koji kradu bogu dane. Uzivajte u pljuckanju.
(dragan, 21. april 2016 17:12)


Дрвенград - ОК. Андрићград - највећи европски кич после пројекта Скопје 2014.
Само ЗГУБИДАН од уметника може да се бави тиме.

umjetnost

pre 8 godina

Prema pisanju zapadnih medija ovogodišnji selektorKanskog festivala je nakon odgledanog najnovijeg Kusturičinog ostvarenja rekao da je razočaran, jer ono nije zadovoljilo ni minimum umjetničkih standarda.

chombe

pre 8 godina

Rekao sam jos pre pocetka snimanja filma da od toga nece biti nista. Naime, Kusturica se upustio u snimanje samo zato sto mu je bio povredjen ego usled napada koji su dolazili sa raznih strana da koristi javna sredstva u privatne svrhe, a i bilo je i napada iz jos drugih razloga. On, da bi povratio samopouzdanje, poceo je da snima film, jer tada se oseca mocno, komadant je parade, svi ga slusaju i dive mu se. Medjutim, previse se on zaglibio u razne poslove i kombinacije, kao i u kvazinacionalisticku retoriku koja mu i donosi prolaz ka zahvatanju sredstava iz budzeta, da bi mogao da uroni u nekakve umetnicke vode koje je, inace, davno napustio bacivsi se na sakupljanje materijalnih vrednosti koje tako zdusno kritikuje kada su drugi u pitanju. Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...

Srđan

pre 8 godina

A možda su ga odbili..., šta znam , ono, lupam...možda zato što mu je slab film? Kao što mu je slab svaki film za koji mu scenario nisu pisali Sidran ili Mihić.

Maljicki

pre 8 godina

Ja sam siguran da je gospodin Kusturica u pravu. Nikada ga niko nije odbio pa tako ni Srbi u Srbiji. Istina mi imamo malo nizi standard odbijanja kojekakvih srbendi sa strane. Mozda ovi u Kanu ne shvataju ko je on.

Srbi iz Srbije???

pre 8 godina

Ja sam siguran da je gospodin Kusturica u pravu. Nikada ga niko nije odbio pa tako ni Srbi u Srbiji. Istina mi imamo malo nizi standard odbijanja kojekakvih srbendi sa strane. Mozda ovi u Kanu ne shvataju ko je on.
(Maljicki, 21. april 2016 15:03) # Link komentara

Vi ''Srbi iz Srbije'' imate malo niži standard svega, a dovoljno je što vi sebi umišljate da prihvatate nešto ili nekoga! Ti, koje vi ''prihvatate''su jedini koji vas donekle priznaju, mada, ni to više nije slučaj. Provaljeni ste vi, ''Srbi iz Srbije''!!!

chombe

pre 8 godina

Rekao sam jos pre pocetka snimanja filma da od toga nece biti nista. Naime, Kusturica se upustio u snimanje samo zato sto mu je bio povredjen ego usled napada koji su dolazili sa raznih strana da koristi javna sredstva u privatne svrhe, a i bilo je i napada iz jos drugih razloga. On, da bi povratio samopouzdanje, poceo je da snima film, jer tada se oseca mocno, komadant je parade, svi ga slusaju i dive mu se. Medjutim, previse se on zaglibio u razne poslove i kombinacije, kao i u kvazinacionalisticku retoriku koja mu i donosi prolaz ka zahvatanju sredstava iz budzeta, da bi mogao da uroni u nekakve umetnicke vode koje je, inace, davno napustio bacivsi se na sakupljanje materijalnih vrednosti koje tako zdusno kritikuje kada su drugi u pitanju. Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...

dragan

pre 8 godina

Sva cetvorica donjih komentatora - zasluzujete sve vlasti koje su u Srbiji vladale zadnjih 20 godina. Taj Kustucica je za 10 godina napravio Drvengrad (evropska nagrada za arhitekturu) i Andricgrad. Dobio masu priznanja za svoj rad i nagrada za zivotno delo, a vi ste se nasli da nekome drzite lekcije da li valje ili ne..Hrvati imaju dobar izraz za takve - ZGUBIDANI. Oni koji kradu bogu dane. Uzivajte u pljuckanju.

zoki

pre 8 godina

Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...
(chombe, 21. april 2016 15:29)

Nisi gledao film, ali znas da nece imati nikakvu vrednost.
Veoma ozbiljan komentar.
Zoki

kolega

pre 8 godina

Ni prvi ni poslednji režiser koji je snimio jedan, eventualno dva dobra filma, zatim skroz prolupao i snimao prosečne ili loše filmove...

Mislim, obratite pažnju na prolupao. Zato ga ovde i voli većina. Što se mene tiče, reč je o umišljenom i neviđeno sujetnom čoveku koji fura priču o borbi za "običnog čoveka" a voli lovu isto kao i oni protiv kojih se "bori". Ubacite tu političko angažovanje i eto klasičnog predstavnika naprednjačke elite. Ukratko, seljačina.

umjetnost

pre 8 godina

Prema pisanju zapadnih medija ovogodišnji selektorKanskog festivala je nakon odgledanog najnovijeg Kusturičinog ostvarenja rekao da je razočaran, jer ono nije zadovoljilo ni minimum umjetničkih standarda.

Spilberg

pre 8 godina

(zoki, 21. april 2016 17:14)
Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.

Maljicki

pre 8 godina

Ja sam siguran da je gospodin Kusturica u pravu. Nikada ga niko nije odbio pa tako ni Srbi u Srbiji. Istina mi imamo malo nizi standard odbijanja kojekakvih srbendi sa strane. Mozda ovi u Kanu ne shvataju ko je on.

mup

pre 8 godina

Kusta je jos prosle godine rekao da nema sanse da sve bude gotovo za kanski festival. Ovi sto ga olajavaju su ipak mali kerovi gumari koji trce za dobrim kolima i laju im na tockove. Kusta se bori esencijalnom umetnosću protiv globalizacije i to pravi umetnicki krugovi znaju i priznaju. Na zapadu najvise mrze, ali i postuju one koje ne mogu da kupe.

Srđan

pre 8 godina

A možda su ga odbili..., šta znam , ono, lupam...možda zato što mu je slab film? Kao što mu je slab svaki film za koji mu scenario nisu pisali Sidran ili Mihić.

П. П.

pre 8 godina

Sva cetvorica donjih komentatora - zasluzujete sve vlasti koje su u Srbiji vladale zadnjih 20 godina. Taj Kustucica je za 10 godina napravio Drvengrad (evropska nagrada za arhitekturu) i Andricgrad. Dobio masu priznanja za svoj rad i nagrada za zivotno delo, a vi ste se nasli da nekome drzite lekcije da li valje ili ne..Hrvati imaju dobar izraz za takve - ZGUBIDANI. Oni koji kradu bogu dane. Uzivajte u pljuckanju.
(dragan, 21. april 2016 17:12)


Дрвенград - ОК. Андрићград - највећи европски кич после пројекта Скопје 2014.
Само ЗГУБИДАН од уметника може да се бави тиме.

paja

pre 8 godina

More ima u HOLUVUDU filmóva ihaha da bi jos i Kusturcin cekali. A mogu i zamisliti kakvi je to papazjanija, kad se I sam autor ogradjuje od njega izjavom da nije zadovoljan kvalitetom.

KaraMile

pre 8 godina

Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.
(Spilberg, 21. april 2016 18:34)

... a možda nisi shvatio...za tebe i jeste Park iz doba Jure, Spilberže...

A Kafka je tražio da se njegove knjige sve spale! ;)

pre 8 godina

(paja, 21. april 2016 17:23)
Klinac(možeš ti da imaš i 150 godina ti si jedno nezrelo i nedovršeno derište u svom unutarnjem biću...), ajde sad da vidimo imaš li dvostruke standarde(a siguran sam da ti moral ne može biti iznad tog nivoa, jer tvoj komentar te oslikava savršeno):

Tolstoj nije dobio nobela za književnost jer je tada važilo TAJNO pravilo da atesiti(kako se on deklarisao po pitanju religioznosti) ne mogu dobiti nagradu. Samo ako si pripadnik neke od 4 priznate religije mogao si je dobiti. Danas je taj kriterijum "olabavio"... do te mere je labav da danas uglavnom imbecili dobijaju tu nagradu!

Tesla je odbio nobela!

Van Goga nijedna akademija umetnosti nije prihvatila i posprdavala se njegovoj umetnosti.

Pavić Milorad je odbio nobela. Bio je ucenjivan indirektno, da bi prilikom dodele trebao(morao) da isto tako kako je ucenjivan, indirektno, ispljuje ne samo tadašnji režim Miloševića nego ceo srpski rod!

Imaš još primera gde ljudi nisu išli po diplome, deklaracije, pehare, skulpture i nagrade da bi nešto vredeli, nego čak naprotiv bili su šikanirani, ismevani... razapinjani!

A, ti i takvi koji se holivudom razmeću kao merom vrednosti... džaba im sve na svetu, sva para, sav uticaj, sve diplome i priznanja kad su u nutrini nezreli klinci, baš kao i ti!

Ponos uzvišenih duhova(kojih je oduvek istočno od Drine sve do Japana bilo više nego zapadno) je što imaju više odbijenih nagrada i naslada nego primljenih. Jer poznaju sebe, ne treba im holivud!

Srbi iz Srbije???

pre 8 godina

Ja sam siguran da je gospodin Kusturica u pravu. Nikada ga niko nije odbio pa tako ni Srbi u Srbiji. Istina mi imamo malo nizi standard odbijanja kojekakvih srbendi sa strane. Mozda ovi u Kanu ne shvataju ko je on.
(Maljicki, 21. april 2016 15:03) # Link komentara

Vi ''Srbi iz Srbije'' imate malo niži standard svega, a dovoljno je što vi sebi umišljate da prihvatate nešto ili nekoga! Ti, koje vi ''prihvatate''su jedini koji vas donekle priznaju, mada, ni to više nije slučaj. Provaljeni ste vi, ''Srbi iz Srbije''!!!

nule

pre 8 godina

Zanimljivo kako se uvek ista ekipica autosovinista i sovinista iz komsiluka javlja na vesti o Kusturici, cak su im i komentari identicni u odnosu na vest o Kusturici od pre koji dan. Zanimljivo da ista ekipica samo sa promenjenim nick-ovima komentarise i Djokovica i to na isti, pljuvacki nacin!? Patologija teska. Kusturicine filmove, osim "Oca na sluzbenom putu" ne gledam niti me zanimaju ali valjda vrede nesto cim je dobio vrlo ozbiljne nagrade, Kusturicin politicki angazman je tek smesan, medjutim kada vidim kakvi misevi, frustranti i nule pljuju po Kusturici, automatski se stavljam na njegovu stranu.

Nota bene !

pre 8 godina

@ Mladen Mladenović

Opet Vi, sa svojim čuvenim mudrolijama i anksiomima tipa "Zemlja je četvrtasta ploča koju drže tri slona". Dočim svoje neistomišljenike u veličanju "lika i dela" omiljenog Vam režisra tretirate kao "srpsku moralnu sirotinju", "mrzioce Kusturice", i posrdno, kao "plebs" i "puk") pripisujući im neukost i "motiku" kao najviši domet u shvatanju umetnosti.
Zaboravljate, pri tom, ili ,možda, "toga dana niste bili u školi, na času",da umetnost, uopšteno, pa i filmska,po definiciji,nije sama sebi cilj - umetnost radi umetnosti - već da je u funkciji percepcije ličnog doživljaja ; ne samo vas sa bečkog dvora već, i "običnog plebsa". Otuda i različita shvatanja pojma umetnosti.

Mirando

pre 8 godina

Rusi podvaljuju Kusturici, kao zbog političkih razloga nije uvršten u Sekekciju a Kusturica ga nije ni završio, obradio ni dodao specijalne efekte! Jeftina zlo-upotreba Kusturice da se potakne antizapadni sentiment. Jeftino u providno po običaju.

wer

pre 8 godina

da se bavis filmom i umetnoscu a ne dnevnom politikom, jeftinim populistickim tumacenjem istorije i ljubavlju prema svom egu, mozda bi te i pozvali...

mozda ti predstavljas samog sebe, ali ne i mene, nas, i ovaj narod

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.
(Spilberg, 21. april 2016 18:34)
---------
Nije za Vas to "mučenje"?! Prihvatite se nečeg lakšeg. Motika čeka na takve stručnjake.

dobro

pre 8 godina

Bolje i da ne ideš u Kan ako ti Abdulah Sidran nije napisao scenario za film!(Danilo, 21. april 2016 18:19)Kada je osvojio palmu 1994-e godine nije bio sa Sidranom.Jeste Sidran zaslužan za scenario filma Otac na službenim putu za koji je Kusturica dobio palmu,ali nemojmo preterivati.Sidran sa drugim rediteljem nije imao uspeha,dok je Kusturica osvajao nagrade i sa drugim scenaristima.

crni talas

pre 8 godina

Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...(chombe, 21. april 2016 15:29)Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao.Umetnički film ne može istovremeno biti komercijalani.To nije moglo ni pre 50 i više godina kada su najskuplji reditelji ujedno bili i veliki umetnici,a nisu živeli u luksuzu,kao ovi danas.Današnji komercijalni(blockbuster)filmovi nemaju veze sa umetnošću,njima je glavni cilj zarada.A Kusturicu poštuju i dive mu se u celom svetu i tako će ostati pa i da ne snimi nijedan film.Njegovo ime je odavno upisano u red najvažnijih svetski filmskih umetnika.Ne razumem šta tu nije jasno?

chombe

pre 8 godina

Ako je Kusta napravio dobar film, okacicu mu sliku pored Odri Hepbern koja mi stoji pored TV-a, i nikad vise necu napisti negativan komentar o njemu, ma sta radio u zivotu. Naravno, posto sam zgubidan i nebitna licnost, to nece nista znaciti, ali bar pokazujem spremnost da korigujem totalno negativno misljenje o njemu. A, ako mu film bude los, vi, branioci, ovog "genija" bi trebalo definitivno da se pokrijete usima i da ne pisete vestacke hvalspove nalik ovima koje pisu nepismeni botovi voljenom vodji koga vole do poslednje pare!

idi prekopavaj nesto

pre 8 godina

@Danilo

To bi znacilo da su svi kojima je Abdulah Sidran napisao scenario za film podobijali oskare, zlatne palme, zlatne medvede... Jesu li?

schlyamm

pre 8 godina

@kopaski

Jos samo tebe i tebi slicnih da se resiomo, onaj Kusturica makar snima filmove, lose ili dobre svejedno, neko dobija neku platu dok snimaju te filmove, placa se i neki porez a sta se ima od vas,internet dzabalebarosa osim sto sirite s$^$^d i zagadjujete?

kompleksi su cudo

pre 8 godina

@chombe

Da si makar snimio neki film na mobilnom i da su ga pogledali makar dvoje, tvoj komentar bi imao neku tezinu a ovako...

mlekadzija

pre 8 godina

Ovi sto ruzno komentarisu (nisu ni pogledali film) neka osvoje bar jednu od nagrada koje je Kusturica do sada osvojio pa neka se jave da diskutuju...

Talicni Tom

pre 8 godina

Nije mi jasno kako toliko ljudi zna da film nece biti dobar? Valjda prvo treba da ga pogledaju, pa onda daju neki svoj licni sud. Istina, film moze da podbaci, a moze da bude i potpuni uspeh. Dok ga ne vidimo, sve su obicna nagadjanja ili pucnjevi u prazno.

kvaziurbani luzeri

pre 8 godina

@kolega

Slusaj "urbani", jesi li TI snimio jedan ili eventualno dva dobra filma? Ili, da li si TI snimio jedan los film? Nisi ni jedno ni drugo? A ko si TI onda da bilo koga ocenjujes ili kritikujes ili da mislis da je tvoje misljenje o bilo kome relevantno po bilo kom osnovu?

mlekadzija

pre 8 godina

Ovi sto ruzno komentarisu (nisu ni pogledali film) neka osvoje bar jednu od nagrada koje je Kusturica do sada osvojio pa neka se jave da diskutuju...

Stenli

pre 8 godina

Pa dal je moguce!? Pa zar u zemlji za koju se kune da nema iste u kojoj vlada tolika novinarska nezavisnost i objektivnost da ga zloupotrebe zar brat Putin da udari s ledja qq!

milan jovanovic

pre 8 godina

hahaha sta kaze ovaj "chombe", ako gresi snosice posledice?! pa ti se covece potpisijec nikom, pricas kao anonimna osoba a kao snosices posledice! ima dovoljno psihoterapeuta za takve likove.. napalis se na nekog ko ima kakvu karijeru iza sebe i zabavljas se i lecis komplekse. decija prica...i sto je najveselije javljas se po deset puta na istu temu..a o kusturici ne znas nista, kao ni o filmovima uostalom..sem onoga sto si nacuo od starjih.. pun je imenih psihijatara. raspitaj se

Nota bene !

pre 8 godina

Sve Vaše,reklo bi se suburbane kovanice, pa tako i ova "najsvežija" kojom "srpskoj moralnoj sirotinji","plebsu","puku",te "bednim mrziocima Kusturice" dojavljujute kako su im "svinje pojele zamašćene bukvare" nisu, dakle, ništa drugo do najsublimnije obličje Vaše lične nesposobnosti i nemoći da uljudno i civilizovano suprostavite argumente. Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu,izlivanjem nekonteolisanog besa i uvreda.
Niko, pa ni "srpska moralna sirotinja" ne spori da je režiser uvek bio "uz skute" svakom aktuelnom režimu, počev od Miloševića pa naovamo što, nužno, ne podrazumeva negativnu konotaciju, ali implicira širi motiv te i takve simbioze izražene kroz "odrešene ruke" (i kesu) za mnoge rediteljeve aktivnosti,afirmaciju i prosperitet.
Insinuirati "srpskom plebsu" kako je njegovo lično uverenje da je "jedini rediteljev greh to što je Srbin i što ne pljucka po srpskom narodu" je, sa aspekta zdravog razuma, nečasno i sramno.
Izjašnjavajući se o filmovima, pa i o filmovima koje je dotični režiser režirao,"plebs" samo izražava emotivni doživljaj tog, ili bilo kog drugog filma, bez ambicija da elaborira njegove umetničke vrednosti za koje,konačno, nije ni kompetentan.
Zlobu i pakost, dakle,možete pripisati samo sebi; svojoj uskogrudosti i odsustvu želje da stvarnost vidite onakvom kakva ona,doista, jeste.

Nota bene !

pre 8 godina

@ Mladen Mladenović

Sve Vaše, reklo bi se suburbane kovanice, pa tako i ova "najsvežija" kojom "srpskoj moralnoj sirotinji","plebsu","puku", te "bednim mrziocima Kusturice" dojavljujute kako su im "svinje pojele zamašćene bukvare" nisu, dakle,ništa drugo do najsublimnije obličje Vaše lične nesposobnosti i nemoći da uljudno i civilizovano suprostavite argumente.Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu, izlivanjem nekontrolisanog besa i uvreda.
Niko, pa ni "srpska moralna sirotinja"ne spori da je režiser uvek bio "uz skute"svakom aktuelnom režimu, počev od Miloševića pa naovamo što, nužno, ne podrazumeva negativnu konotaciju, ali implicira širi motiv te i takve simbioze izražene kroz "odrešene ruke" ( i kesu)za mnoge rediteljeve aktivnosti,afirmaciju i prosperitet.
Insinuirati "srpskom plebsu"kako je njegovo lično uverenje da je "jedini rediteljev greh to što je Srbin i što ne pljucka po srpskom narodu" je, sa aspekta zdravog razuma, nečasno i sramno.
Izjašnjavajući se o filmovima koje je dotični režiser režirao, "srpski plebs" samo izražava emotivni doživljaj tog, ili bilo kog drugog films,bez ambicija da elaborira njegove umetničke vrednosti za koje, konačno,nije ni kompetentan.
Zlobu i pakost,dajle,možete pripisati samo sebi; svojoj uskogrudostii otsustvu želje da stvarnost vidite onakvom kakva ona, doista, jeste.

chombe

pre 8 godina

@kompleksi su cudo: Ne brini, moji komentari imaju dovoljnu tezinu jer udaraju u samu srz stvari. Naravno, to ne izgleda tako jer ordininaram samo na ovom portalu, a i nisam neko ime ni na jadnom polju niti nekakva znamenita licnost. Ali, sve sto je istinito, grupise se u kolektivnoj svesti koja se vidi samo duhovnim okom, i deluje na vrlo neobicne nacine, samo sto se sve to odmah ne vidi. Tako da nista nije uzalud, sve gadja tamo gde treba. A, ako sam promasio, pogodice mene pravo u glavu i snosicu posledice.

True Det

pre 8 godina

Isto svi drugi filmovi koji nisu na Kanu nisu završeni na vreme. Opšte je poznato: Ko završi film, taj ide na Kan. Mada, nešto mi se čini, ima filmova koji su završeni, a nisu na Kanu... možda grešim.

Saldzo

pre 8 godina

@crni talas: "Kum", "Kabare", "Lovac na jelene" i da ne nabrajam, nisu imali komercijalnu vrednost? Ili mozda umetnicku, autorsku?
(chombe, 21. april 2016 22:04)

Recimo "Lovac na jelene" je bio popljuvan od strane americke kritike kada se pojavio (jer zaboga vredja patriotizam) i do danas je ukupno zaradio 49 miliona dolara. Za skoro 40 godina koliko postoji.

Nervirach

pre 8 godina

Ovako, kritika i nagrade nisu merilo umetnickog dela. Za to imamo dosta primera sa ovih prostora, jel? Jeste. Vreme ce pokazati vrednost. Ja sam sa strane kadriranja i montaze nasao jako puno plagiranja. Njegove stvari ne mogu dva puta da gledam.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Zaboravljate, pri tom, ili ,možda, "toga dana niste bili u školi, na času",da umetnost, uopšteno, pa i filmska,po definiciji,nije sama sebi cilj - umetnost radi umetnosti - već da je u funkciji percepcije ličnog doživljaja ; ne samo vas sa bečkog dvora već, i "običnog plebsa". Otuda i različita shvatanja pojma umetnosti.
(Nota bene !, 21. april 2016 23:47)
------
Moguće je da tog dana nisam bio na času kada se učila lekcija da je umetnost pa i ova, Emirova, filmska, u "funkciji percepcije ličnog doživljaja" ali, čitajući komentare, čini mi se da su neki propustili mnogo više časova?! Ili su bili bolesni duži vremenski period, ili su im svinje pojele zamašćene bukvare. Koliko i kakvih filmskih kritičara ima Srbija najbolje se može videti na ovom forumu, obično posle bilo kakvog članka o gospodinu Kusturici. Iz tih komentara prosto isijava intelekt i visoka pamet komentatora. Možda nisam kvalifikovan da govorim o fimskim ostvarenjima Emira Kusturice ali u najvećem broju komentara Kusturici se zamera nešto drugo. Koliko sam shvatio, on je "grešnik" samo zato što je Srbin, što se nije zamerio nijednoj srpskoj vladi, što akademski hladno i sa visine ne pljucka po ovom narodu i što je svaki njegov projekat bio malo čudo neobične lepote. Nema tu ničega gospodine sem zlobe, ljubomore i pakosti. Kusturica im, svojim ponašanjem i radom, ruši mit da je ovo propala država u kojoj žive oni, prepametni pojedinci. Sve same cvećke.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu,izlivanjem nekonteolisanog besa i uvreda.
(Nota bene !, 23. april 2016 16:27)
-----
Mislim da moji komentari kod Vas izazivaju nekontrolisani bes, koji može loše da se odrazi po Vaše zdravlje. Ali zaista. Vaše uvrede, koje predstavljaju cinizam u pokušaju, više govore o Vašoj nemoći nego što me, na bilo koji način, impresioniraju. Mržnja uspešnih ljudi je profesija mnogih na ovim forumima. Posebno kada se radi o ljudima sa čvrstim nacionalnim i intelektualnim integritetom. Oni su trn u oku svakog "urbanog", nazovi, intelektualca, čiji se horizonti završavaju u krugu dvojke.

chombe

pre 8 godina

Rekao sam jos pre pocetka snimanja filma da od toga nece biti nista. Naime, Kusturica se upustio u snimanje samo zato sto mu je bio povredjen ego usled napada koji su dolazili sa raznih strana da koristi javna sredstva u privatne svrhe, a i bilo je i napada iz jos drugih razloga. On, da bi povratio samopouzdanje, poceo je da snima film, jer tada se oseca mocno, komadant je parade, svi ga slusaju i dive mu se. Medjutim, previse se on zaglibio u razne poslove i kombinacije, kao i u kvazinacionalisticku retoriku koja mu i donosi prolaz ka zahvatanju sredstava iz budzeta, da bi mogao da uroni u nekakve umetnicke vode koje je, inace, davno napustio bacivsi se na sakupljanje materijalnih vrednosti koje tako zdusno kritikuje kada su drugi u pitanju. Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...

Maljicki

pre 8 godina

Ja sam siguran da je gospodin Kusturica u pravu. Nikada ga niko nije odbio pa tako ni Srbi u Srbiji. Istina mi imamo malo nizi standard odbijanja kojekakvih srbendi sa strane. Mozda ovi u Kanu ne shvataju ko je on.

Spilberg

pre 8 godina

(zoki, 21. april 2016 17:14)
Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.

dragan

pre 8 godina

Sva cetvorica donjih komentatora - zasluzujete sve vlasti koje su u Srbiji vladale zadnjih 20 godina. Taj Kustucica je za 10 godina napravio Drvengrad (evropska nagrada za arhitekturu) i Andricgrad. Dobio masu priznanja za svoj rad i nagrada za zivotno delo, a vi ste se nasli da nekome drzite lekcije da li valje ili ne..Hrvati imaju dobar izraz za takve - ZGUBIDANI. Oni koji kradu bogu dane. Uzivajte u pljuckanju.

paja

pre 8 godina

More ima u HOLUVUDU filmóva ihaha da bi jos i Kusturcin cekali. A mogu i zamisliti kakvi je to papazjanija, kad se I sam autor ogradjuje od njega izjavom da nije zadovoljan kvalitetom.

umjetnost

pre 8 godina

Prema pisanju zapadnih medija ovogodišnji selektorKanskog festivala je nakon odgledanog najnovijeg Kusturičinog ostvarenja rekao da je razočaran, jer ono nije zadovoljilo ni minimum umjetničkih standarda.

kolega

pre 8 godina

Ni prvi ni poslednji režiser koji je snimio jedan, eventualno dva dobra filma, zatim skroz prolupao i snimao prosečne ili loše filmove...

Mislim, obratite pažnju na prolupao. Zato ga ovde i voli većina. Što se mene tiče, reč je o umišljenom i neviđeno sujetnom čoveku koji fura priču o borbi za "običnog čoveka" a voli lovu isto kao i oni protiv kojih se "bori". Ubacite tu političko angažovanje i eto klasičnog predstavnika naprednjačke elite. Ukratko, seljačina.

A Kafka je tražio da se njegove knjige sve spale! ;)

pre 8 godina

(paja, 21. april 2016 17:23)
Klinac(možeš ti da imaš i 150 godina ti si jedno nezrelo i nedovršeno derište u svom unutarnjem biću...), ajde sad da vidimo imaš li dvostruke standarde(a siguran sam da ti moral ne može biti iznad tog nivoa, jer tvoj komentar te oslikava savršeno):

Tolstoj nije dobio nobela za književnost jer je tada važilo TAJNO pravilo da atesiti(kako se on deklarisao po pitanju religioznosti) ne mogu dobiti nagradu. Samo ako si pripadnik neke od 4 priznate religije mogao si je dobiti. Danas je taj kriterijum "olabavio"... do te mere je labav da danas uglavnom imbecili dobijaju tu nagradu!

Tesla je odbio nobela!

Van Goga nijedna akademija umetnosti nije prihvatila i posprdavala se njegovoj umetnosti.

Pavić Milorad je odbio nobela. Bio je ucenjivan indirektno, da bi prilikom dodele trebao(morao) da isto tako kako je ucenjivan, indirektno, ispljuje ne samo tadašnji režim Miloševića nego ceo srpski rod!

Imaš još primera gde ljudi nisu išli po diplome, deklaracije, pehare, skulpture i nagrade da bi nešto vredeli, nego čak naprotiv bili su šikanirani, ismevani... razapinjani!

A, ti i takvi koji se holivudom razmeću kao merom vrednosti... džaba im sve na svetu, sva para, sav uticaj, sve diplome i priznanja kad su u nutrini nezreli klinci, baš kao i ti!

Ponos uzvišenih duhova(kojih je oduvek istočno od Drine sve do Japana bilo više nego zapadno) je što imaju više odbijenih nagrada i naslada nego primljenih. Jer poznaju sebe, ne treba im holivud!

Srđan

pre 8 godina

A možda su ga odbili..., šta znam , ono, lupam...možda zato što mu je slab film? Kao što mu je slab svaki film za koji mu scenario nisu pisali Sidran ili Mihić.

mup

pre 8 godina

Kusta je jos prosle godine rekao da nema sanse da sve bude gotovo za kanski festival. Ovi sto ga olajavaju su ipak mali kerovi gumari koji trce za dobrim kolima i laju im na tockove. Kusta se bori esencijalnom umetnosću protiv globalizacije i to pravi umetnicki krugovi znaju i priznaju. Na zapadu najvise mrze, ali i postuju one koje ne mogu da kupe.

KaraMile

pre 8 godina

Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.
(Spilberg, 21. april 2016 18:34)

... a možda nisi shvatio...za tebe i jeste Park iz doba Jure, Spilberže...

zoki

pre 8 godina

Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...
(chombe, 21. april 2016 15:29)

Nisi gledao film, ali znas da nece imati nikakvu vrednost.
Veoma ozbiljan komentar.
Zoki

П. П.

pre 8 godina

Sva cetvorica donjih komentatora - zasluzujete sve vlasti koje su u Srbiji vladale zadnjih 20 godina. Taj Kustucica je za 10 godina napravio Drvengrad (evropska nagrada za arhitekturu) i Andricgrad. Dobio masu priznanja za svoj rad i nagrada za zivotno delo, a vi ste se nasli da nekome drzite lekcije da li valje ili ne..Hrvati imaju dobar izraz za takve - ZGUBIDANI. Oni koji kradu bogu dane. Uzivajte u pljuckanju.
(dragan, 21. april 2016 17:12)


Дрвенград - ОК. Андрићград - највећи европски кич после пројекта Скопје 2014.
Само ЗГУБИДАН од уметника може да се бави тиме.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Meni je dovoljno što sam se mučio gledajući prethodne njegove budalaštine, još jedna mi ni na pamet ne pada.
(Spilberg, 21. april 2016 18:34)
---------
Nije za Vas to "mučenje"?! Prihvatite se nečeg lakšeg. Motika čeka na takve stručnjake.

nule

pre 8 godina

Zanimljivo kako se uvek ista ekipica autosovinista i sovinista iz komsiluka javlja na vesti o Kusturici, cak su im i komentari identicni u odnosu na vest o Kusturici od pre koji dan. Zanimljivo da ista ekipica samo sa promenjenim nick-ovima komentarise i Djokovica i to na isti, pljuvacki nacin!? Patologija teska. Kusturicine filmove, osim "Oca na sluzbenom putu" ne gledam niti me zanimaju ali valjda vrede nesto cim je dobio vrlo ozbiljne nagrade, Kusturicin politicki angazman je tek smesan, medjutim kada vidim kakvi misevi, frustranti i nule pljuju po Kusturici, automatski se stavljam na njegovu stranu.

chombe

pre 8 godina

Ako je Kusta napravio dobar film, okacicu mu sliku pored Odri Hepbern koja mi stoji pored TV-a, i nikad vise necu napisti negativan komentar o njemu, ma sta radio u zivotu. Naravno, posto sam zgubidan i nebitna licnost, to nece nista znaciti, ali bar pokazujem spremnost da korigujem totalno negativno misljenje o njemu. A, ako mu film bude los, vi, branioci, ovog "genija" bi trebalo definitivno da se pokrijete usima i da ne pisete vestacke hvalspove nalik ovima koje pisu nepismeni botovi voljenom vodji koga vole do poslednje pare!

crni talas

pre 8 godina

Sve u svemu, mozda i bude zavrsio taj film, ali on nece imati nikakvu umetnicku ni komercijaljnu vrednost, jer kako bi i mogao, ne ide to tako...(chombe, 21. april 2016 15:29)Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao.Umetnički film ne može istovremeno biti komercijalani.To nije moglo ni pre 50 i više godina kada su najskuplji reditelji ujedno bili i veliki umetnici,a nisu živeli u luksuzu,kao ovi danas.Današnji komercijalni(blockbuster)filmovi nemaju veze sa umetnošću,njima je glavni cilj zarada.A Kusturicu poštuju i dive mu se u celom svetu i tako će ostati pa i da ne snimi nijedan film.Njegovo ime je odavno upisano u red najvažnijih svetski filmskih umetnika.Ne razumem šta tu nije jasno?

Srbi iz Srbije???

pre 8 godina

Ja sam siguran da je gospodin Kusturica u pravu. Nikada ga niko nije odbio pa tako ni Srbi u Srbiji. Istina mi imamo malo nizi standard odbijanja kojekakvih srbendi sa strane. Mozda ovi u Kanu ne shvataju ko je on.
(Maljicki, 21. april 2016 15:03) # Link komentara

Vi ''Srbi iz Srbije'' imate malo niži standard svega, a dovoljno je što vi sebi umišljate da prihvatate nešto ili nekoga! Ti, koje vi ''prihvatate''su jedini koji vas donekle priznaju, mada, ni to više nije slučaj. Provaljeni ste vi, ''Srbi iz Srbije''!!!

dobro

pre 8 godina

Bolje i da ne ideš u Kan ako ti Abdulah Sidran nije napisao scenario za film!(Danilo, 21. april 2016 18:19)Kada je osvojio palmu 1994-e godine nije bio sa Sidranom.Jeste Sidran zaslužan za scenario filma Otac na službenim putu za koji je Kusturica dobio palmu,ali nemojmo preterivati.Sidran sa drugim rediteljem nije imao uspeha,dok je Kusturica osvajao nagrade i sa drugim scenaristima.

mlekadzija

pre 8 godina

Ovi sto ruzno komentarisu (nisu ni pogledali film) neka osvoje bar jednu od nagrada koje je Kusturica do sada osvojio pa neka se jave da diskutuju...

kvaziurbani luzeri

pre 8 godina

@kolega

Slusaj "urbani", jesi li TI snimio jedan ili eventualno dva dobra filma? Ili, da li si TI snimio jedan los film? Nisi ni jedno ni drugo? A ko si TI onda da bilo koga ocenjujes ili kritikujes ili da mislis da je tvoje misljenje o bilo kome relevantno po bilo kom osnovu?

schlyamm

pre 8 godina

@kopaski

Jos samo tebe i tebi slicnih da se resiomo, onaj Kusturica makar snima filmove, lose ili dobre svejedno, neko dobija neku platu dok snimaju te filmove, placa se i neki porez a sta se ima od vas,internet dzabalebarosa osim sto sirite s$^$^d i zagadjujete?

chombe

pre 8 godina

@kompleksi su cudo: Ne brini, moji komentari imaju dovoljnu tezinu jer udaraju u samu srz stvari. Naravno, to ne izgleda tako jer ordininaram samo na ovom portalu, a i nisam neko ime ni na jadnom polju niti nekakva znamenita licnost. Ali, sve sto je istinito, grupise se u kolektivnoj svesti koja se vidi samo duhovnim okom, i deluje na vrlo neobicne nacine, samo sto se sve to odmah ne vidi. Tako da nista nije uzalud, sve gadja tamo gde treba. A, ako sam promasio, pogodice mene pravo u glavu i snosicu posledice.

wer

pre 8 godina

da se bavis filmom i umetnoscu a ne dnevnom politikom, jeftinim populistickim tumacenjem istorije i ljubavlju prema svom egu, mozda bi te i pozvali...

mozda ti predstavljas samog sebe, ali ne i mene, nas, i ovaj narod

kompleksi su cudo

pre 8 godina

@chombe

Da si makar snimio neki film na mobilnom i da su ga pogledali makar dvoje, tvoj komentar bi imao neku tezinu a ovako...

milan jovanovic

pre 8 godina

hahaha sta kaze ovaj "chombe", ako gresi snosice posledice?! pa ti se covece potpisijec nikom, pricas kao anonimna osoba a kao snosices posledice! ima dovoljno psihoterapeuta za takve likove.. napalis se na nekog ko ima kakvu karijeru iza sebe i zabavljas se i lecis komplekse. decija prica...i sto je najveselije javljas se po deset puta na istu temu..a o kusturici ne znas nista, kao ni o filmovima uostalom..sem onoga sto si nacuo od starjih.. pun je imenih psihijatara. raspitaj se

Nota bene !

pre 8 godina

@ Mladen Mladenović

Opet Vi, sa svojim čuvenim mudrolijama i anksiomima tipa "Zemlja je četvrtasta ploča koju drže tri slona". Dočim svoje neistomišljenike u veličanju "lika i dela" omiljenog Vam režisra tretirate kao "srpsku moralnu sirotinju", "mrzioce Kusturice", i posrdno, kao "plebs" i "puk") pripisujući im neukost i "motiku" kao najviši domet u shvatanju umetnosti.
Zaboravljate, pri tom, ili ,možda, "toga dana niste bili u školi, na času",da umetnost, uopšteno, pa i filmska,po definiciji,nije sama sebi cilj - umetnost radi umetnosti - već da je u funkciji percepcije ličnog doživljaja ; ne samo vas sa bečkog dvora već, i "običnog plebsa". Otuda i različita shvatanja pojma umetnosti.

Mirando

pre 8 godina

Rusi podvaljuju Kusturici, kao zbog političkih razloga nije uvršten u Sekekciju a Kusturica ga nije ni završio, obradio ni dodao specijalne efekte! Jeftina zlo-upotreba Kusturice da se potakne antizapadni sentiment. Jeftino u providno po običaju.

mlekadzija

pre 8 godina

Ovi sto ruzno komentarisu (nisu ni pogledali film) neka osvoje bar jednu od nagrada koje je Kusturica do sada osvojio pa neka se jave da diskutuju...

Talicni Tom

pre 8 godina

Nije mi jasno kako toliko ljudi zna da film nece biti dobar? Valjda prvo treba da ga pogledaju, pa onda daju neki svoj licni sud. Istina, film moze da podbaci, a moze da bude i potpuni uspeh. Dok ga ne vidimo, sve su obicna nagadjanja ili pucnjevi u prazno.

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Zaboravljate, pri tom, ili ,možda, "toga dana niste bili u školi, na času",da umetnost, uopšteno, pa i filmska,po definiciji,nije sama sebi cilj - umetnost radi umetnosti - već da je u funkciji percepcije ličnog doživljaja ; ne samo vas sa bečkog dvora već, i "običnog plebsa". Otuda i različita shvatanja pojma umetnosti.
(Nota bene !, 21. april 2016 23:47)
------
Moguće je da tog dana nisam bio na času kada se učila lekcija da je umetnost pa i ova, Emirova, filmska, u "funkciji percepcije ličnog doživljaja" ali, čitajući komentare, čini mi se da su neki propustili mnogo više časova?! Ili su bili bolesni duži vremenski period, ili su im svinje pojele zamašćene bukvare. Koliko i kakvih filmskih kritičara ima Srbija najbolje se može videti na ovom forumu, obično posle bilo kakvog članka o gospodinu Kusturici. Iz tih komentara prosto isijava intelekt i visoka pamet komentatora. Možda nisam kvalifikovan da govorim o fimskim ostvarenjima Emira Kusturice ali u najvećem broju komentara Kusturici se zamera nešto drugo. Koliko sam shvatio, on je "grešnik" samo zato što je Srbin, što se nije zamerio nijednoj srpskoj vladi, što akademski hladno i sa visine ne pljucka po ovom narodu i što je svaki njegov projekat bio malo čudo neobične lepote. Nema tu ničega gospodine sem zlobe, ljubomore i pakosti. Kusturica im, svojim ponašanjem i radom, ruši mit da je ovo propala država u kojoj žive oni, prepametni pojedinci. Sve same cvećke.

idi prekopavaj nesto

pre 8 godina

@Danilo

To bi znacilo da su svi kojima je Abdulah Sidran napisao scenario za film podobijali oskare, zlatne palme, zlatne medvede... Jesu li?

Mladen Mladenović

pre 8 godina

Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu,izlivanjem nekonteolisanog besa i uvreda.
(Nota bene !, 23. april 2016 16:27)
-----
Mislim da moji komentari kod Vas izazivaju nekontrolisani bes, koji može loše da se odrazi po Vaše zdravlje. Ali zaista. Vaše uvrede, koje predstavljaju cinizam u pokušaju, više govore o Vašoj nemoći nego što me, na bilo koji način, impresioniraju. Mržnja uspešnih ljudi je profesija mnogih na ovim forumima. Posebno kada se radi o ljudima sa čvrstim nacionalnim i intelektualnim integritetom. Oni su trn u oku svakog "urbanog", nazovi, intelektualca, čiji se horizonti završavaju u krugu dvojke.

Stenli

pre 8 godina

Pa dal je moguce!? Pa zar u zemlji za koju se kune da nema iste u kojoj vlada tolika novinarska nezavisnost i objektivnost da ga zloupotrebe zar brat Putin da udari s ledja qq!

Saldzo

pre 8 godina

@crni talas: "Kum", "Kabare", "Lovac na jelene" i da ne nabrajam, nisu imali komercijalnu vrednost? Ili mozda umetnicku, autorsku?
(chombe, 21. april 2016 22:04)

Recimo "Lovac na jelene" je bio popljuvan od strane americke kritike kada se pojavio (jer zaboga vredja patriotizam) i do danas je ukupno zaradio 49 miliona dolara. Za skoro 40 godina koliko postoji.

True Det

pre 8 godina

Isto svi drugi filmovi koji nisu na Kanu nisu završeni na vreme. Opšte je poznato: Ko završi film, taj ide na Kan. Mada, nešto mi se čini, ima filmova koji su završeni, a nisu na Kanu... možda grešim.

Nervirach

pre 8 godina

Ovako, kritika i nagrade nisu merilo umetnickog dela. Za to imamo dosta primera sa ovih prostora, jel? Jeste. Vreme ce pokazati vrednost. Ja sam sa strane kadriranja i montaze nasao jako puno plagiranja. Njegove stvari ne mogu dva puta da gledam.

Nota bene !

pre 8 godina

Sve Vaše,reklo bi se suburbane kovanice, pa tako i ova "najsvežija" kojom "srpskoj moralnoj sirotinji","plebsu","puku",te "bednim mrziocima Kusturice" dojavljujute kako su im "svinje pojele zamašćene bukvare" nisu, dakle, ništa drugo do najsublimnije obličje Vaše lične nesposobnosti i nemoći da uljudno i civilizovano suprostavite argumente. Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu,izlivanjem nekonteolisanog besa i uvreda.
Niko, pa ni "srpska moralna sirotinja" ne spori da je režiser uvek bio "uz skute" svakom aktuelnom režimu, počev od Miloševića pa naovamo što, nužno, ne podrazumeva negativnu konotaciju, ali implicira širi motiv te i takve simbioze izražene kroz "odrešene ruke" (i kesu) za mnoge rediteljeve aktivnosti,afirmaciju i prosperitet.
Insinuirati "srpskom plebsu" kako je njegovo lično uverenje da je "jedini rediteljev greh to što je Srbin i što ne pljucka po srpskom narodu" je, sa aspekta zdravog razuma, nečasno i sramno.
Izjašnjavajući se o filmovima, pa i o filmovima koje je dotični režiser režirao,"plebs" samo izražava emotivni doživljaj tog, ili bilo kog drugog filma, bez ambicija da elaborira njegove umetničke vrednosti za koje,konačno, nije ni kompetentan.
Zlobu i pakost, dakle,možete pripisati samo sebi; svojoj uskogrudosti i odsustvu želje da stvarnost vidite onakvom kakva ona,doista, jeste.

Nota bene !

pre 8 godina

@ Mladen Mladenović

Sve Vaše, reklo bi se suburbane kovanice, pa tako i ova "najsvežija" kojom "srpskoj moralnoj sirotinji","plebsu","puku", te "bednim mrziocima Kusturice" dojavljujute kako su im "svinje pojele zamašćene bukvare" nisu, dakle,ništa drugo do najsublimnije obličje Vaše lične nesposobnosti i nemoći da uljudno i civilizovano suprostavite argumente.Zbog toga pribegavate intelektualno manje zahtevnom načinu, izlivanjem nekontrolisanog besa i uvreda.
Niko, pa ni "srpska moralna sirotinja"ne spori da je režiser uvek bio "uz skute"svakom aktuelnom režimu, počev od Miloševića pa naovamo što, nužno, ne podrazumeva negativnu konotaciju, ali implicira širi motiv te i takve simbioze izražene kroz "odrešene ruke" ( i kesu)za mnoge rediteljeve aktivnosti,afirmaciju i prosperitet.
Insinuirati "srpskom plebsu"kako je njegovo lično uverenje da je "jedini rediteljev greh to što je Srbin i što ne pljucka po srpskom narodu" je, sa aspekta zdravog razuma, nečasno i sramno.
Izjašnjavajući se o filmovima koje je dotični režiser režirao, "srpski plebs" samo izražava emotivni doživljaj tog, ili bilo kog drugog films,bez ambicija da elaborira njegove umetničke vrednosti za koje, konačno,nije ni kompetentan.
Zlobu i pakost,dajle,možete pripisati samo sebi; svojoj uskogrudostii otsustvu želje da stvarnost vidite onakvom kakva ona, doista, jeste.