Aktuelno

Sreda, 06.04.2016.

11:37

100 najboljih pesama svih vremena

Izvor: telegraph.co.uk

100 najboljih pesama svih vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

225 Komentari

Sortiraj po:

Gordana ranković

pre 3 godine

Ne mogu da verujem da nema nijedne pesme majkla džeksona, ikone ove planete koji ima triler, najprodavaniji album svih vremena!? I dan danas je to tako!? Ovo je više nego strašno!? Kojim si se kriterijumima vodio, gospodine!?!

Dzukele laju po frizeraju

pre 8 godina

Deep purple,Ac/Dc,Guns'n roses,Queen,Iron maiden,Metallica,Whitesnake,Stonsi razbacani po nizim delovima liste,osim br.12,ali zato The Beatles zastupljeni sa 84 pesme,Free,Clapton,The Clash sa jednom pesmom,Ramones,ma mogao bih do sutra da nabrajam.Jeste stvar ukusa,ali ovo je stvarno subjektivna lista nekog ko je sebi dao previse slobode i znacaja.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

@ deda namcor

Gospodjica Vajnhaus je - osim sto je bila ljudska katastrofa na dve noge i jezivo los uzor za klince - bila cisti Made-in-UK plastikaner, roba bez atesta i deklaracije, derivativna macka u dzaku bez nekog posebno atraktivnog emocionalnog i kreativnog sadrzaja.

Sve sto je Ejmi Vajnhaus imala da ponudi covecanstvu, sve njene vokalne puruete, inflekcije i fraze, izmislili su pioniri Soul muzike NAJMANJE 20 godina pre nego sto se g-djica bila i rodila. Nista tu novo pod suncem ona nije izmislila i kreirala, samo je prepakovala.

Poslusajte jedno sat-dva gigante R&B i Soul muzike koju je Ejmi (neuspesno) pokusala da imitira, a lista je bo'me malo podugacka: James Brown, Ette James, James Carr, Mavis Staples, Aretha i Erma Franklin, Sam Cooke, Otis Redding, Little Willie John, Solomon Burke, Irma Thomas, Dionne Warwick, Esther Phillips, Dinah Washington, Isaac Hayes, Billie Holiday, Lee Wiley, Al Green, Ann Peebles, Candi Staton, Howard Tate, Joe Tex, Bem E. King, Jerry Butler, O.V. Wright, Syl Johnson, Jackie Wilson, Hank Ballard, Diana Ross, Smokey Robinson, Eddie Kendricks, David Ruffin, Michael Jackson, Brenda Holloway, Marvin Gaye, Irma Thomas, Lee Dorsey, Clyde McPhatter, Lavern Baker, Ruth Brown, Clarence Carter, Bill Withers, Arthur Alexander, Eddie Floyd, 'Sugar Pie' Desanto, Garnet Mimms, Freddie Scott, Mitty Collier, Minnie Riperton, Big Maybelle i tucad drugih.

Posle samo pola sata prepoznacete njenu "originalnost" u originalnim verzijama.

deda namcor

pre 8 godina

- Cetvrto: jedina top-100 lista na kojoj Ejmi Vajnbotl moze da se nadje je lista 100 najvecih alkoholicara svih vremena. Tu originalnosti, talenta i umetnicke vrednosti nema ni koliko za crno ispod noktiju.
(DEDA CVETKO, 6. april 2016 22:50)

Sedi jedan!
Ako je Amy Winehouse po necemu upamcena to su originalnost i talenat. Ne kazem da neka njena pesma mora da se nadje medju prvih 100, ali malkice si preterao!

TurboNator

pre 8 godina

@ MedjedicGricko, 6. april 2016 17:26

Johnny Cash-Hurt - to nije njegova pesma (a svidja mi se ta verzija, odlicna je i video takodje): https://www.youtube.com/watch?v=JI7LdCHgLgI

Inace lista je totalna nebuloza, covek se izblamirao zestoko.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ne budem lenj, presavijem tabak - i evo mojih top-40+ (nesrpskih):

Sam Cooke - A Change is Gonna Come
Bob Dylan - Like a Rolling Stone
Jimi Hendrix - Purple Haze
Beatles - A Day in the life
Frank Zappa - Trouble Every Day
The Doors - End of The Night
Marianne Faithful - Why d'ya do it
Rolling Stones - Gimme Shelter
Mamas and Papas - Calfornia Dreamin'
O.V.Wright - Nickel and Nail
The Stooges - 1970
Bob Marley & Wailers - Concrete Jungle
Billie Holiday - I'm a fool to want you
David Bowie - Five Years
Nancy Sinatra & Lee Hazlewood - Some Velvet Morning
Tim Buckley - Jungle Fire
Nilsson - One
Otis Redding - I've been loving you too long
Joy Division - Heart & Soul
John Lennon - Mother
Irma Thomas - Wish someone would care
Del Shannon - Silver Birch
Elvis Presley - Long Black Limousine
Leonard Cohen - Songs of the Street
Zombies - Time of the Season
Clash - Guns of Brixton
Marion Williams - The day is past and done
Edith Piaf - Non, je ne regrette rien
Sam Cooke - Trouble Blues
Ray Charles - I don't need no doctor
Love - Andmoreagain
Ike & Tina - River Deep, Mountain High
Aretha Franklin - Sweet Bitter Love
Dinah Washington - Time after time
Django Reinhardt - Nuages (instrumental)
Gilbert Becaud - Nathalie
Creedence - I put a spell on you
Steve Young - Rock, Salt & Nails
Everly Brothers - So Sad
Muddy Waters - You need love
Marvin Gaye - Right On
Lorraine Ellison - Stay with me
Simon & Garfunkel - Sounds of Silence

adem

pre 8 godina

sto neko rece, ja bih kritikovao i moju listu a ne njegovu.
ps. licno polovinu njegovih pesama, ako ne i vise bih skroz izbacio iz liste.

ks

pre 8 godina

62: The Mercy Seat
Džoni Keš (2000)

Molim ????? Kešova verzija nije loša, da se razumemo, ali koja poenta je stavljati na ovakvu listu obrade, pogotovo kada i Keš i Kejv imaju toliko toga da kažu u svoje ime.

blackdog

pre 8 godina

Uh uh... Od The Doors nijedna 
blackdog, 6. april 2016 13:39 

84: Light My Fire 
The Doors (1966
(goran, 06. april 2016 17:07)

Moja greska, promaklo mi. Ali bar jos tri zasluzuju da se nadju na listi. Riders on the storm svakako

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ovo bi bilo kao kad bih ja sastavio top-100 listu najvecih pesama svih vremena na kojoj bi 80 stavki bile pesme Cece, Mice Trofrtaljke, Jelene Karleuse i Zoke Brunclik.

nijelosealfalekraljevi

pre 8 godina

Na top listi pesama svih vremena nema nijedne od Michael Jacksona i Elvis Presleya.Kakav je to muzicki kriticar koji zaboravi kralja rokenrola i kralja popa?

Police,Madness,MAN at work,....

pre 8 godina

To je individualno,ali lista bez Police,Stinga,Madness ,MAN at work,Genesiss,Collinsa,Claptona,Marleya,Hendriksa...,nije nešto sto treba uzimati za ozbiljno.

Vladimir

pre 8 godina

Prosto mi je zao sto nisu izbacili neku ozbiljniju listu pa da ljudi koji vole muziku dograde i obogate listu sa svojim komentarima i predlozima.Ovo je tako neukusno da nije ni za komentar ali opet povukla me zelja.Definitivno se slazem sa:Simon & Garfunkel - The Sound Of Silence, Animals - House of Rising Sun,Metallica - Nothing else matters, Pink Floyd - Another brick in tha wall,Shiny on Crazy Diamonds,Bob Dylan - Knocking on heavens door....Nema Stinga,nema INXS,Santane,Foreigner - 'I Want To Know What Love Is,Red Hot Chili Peppers - By The Way...Iako svi beze od pop kulture nikada nisam upoznao nekog ko ne voli Billie Jean od Michael Jacksona...Totalni promasaj!

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Lista je do te mere retardirana, da je to cak i za "ostrvske" pojmove frapantno.

- Prvo, potrebno vam je samo 10 sekundi da ukapirate da je listu pravio britanac, i da je 60% svih pesama iz britanije. Ne treba biti Ajnstajn pa ukapirati po cijem nalogu i za ciji racun je ovo piskaralo pisalo ovo pisanije.

- Drugo, ja JESAM obozavatelj Dejvida Bouvija, ali Life On Mars kao najbolja pesma svih vremena? Ma dajte, ljudi, ne budimo smesni. Cak i sam Bouvi ima boljih: Jean Genie, Rebel Rebel, Rock & Roll Suicide, Space Oddity, The Man Who Sold The World...

- Trece: lista je do te mere lisena bilo kakve nepristrasnosti i bilo kakvog objektivnog kriterijuma da boli glava, usi otpadaju. Kao da je malo dete zvrljalo u pesku prvu stvar koja mu je pala napamet.

- Cetvrto: jedina top-100 lista na kojoj Ejmi Vajnbotl moze da se nadje je lista 100 najvecih alkoholicara svih vremena. Tu originalnosti, talenta i umetnicke vrednosti nema ni koliko za crno ispod noktiju.

- Peto: lista na kojoj se ne nalazi nijedna pesma Sema Kika, Otisa Redinga, Dzimi Hendriksa ili Elvisa Prislija zavredjuje svaki posprd.

- Sesto: od mnogih izvodjaca birane su najopskurnije i naj-neuniverzalnije pesme. $1000 wedding kao najbolja pesma Grama Parsonsa? Visions of Johanna kao Dilanovo remek-delo? Aha. Kad na vrbi rodi kanabis.

Naravoucenije: ako morate da slusate britanske muzicke kriticare da biste oformili dobar muzicki ukus, pisi-propalo. Bolje se dajte u manastir.

маннијак

pre 8 godina

Све из англо-саксонске културе...
тако би листа и требало да се зове, 100 (по мени) најбољих песама са енглеског говорног подручја.

Igor

pre 8 godina

Slažem se sa većinom čitalaca da je lista totalna budalaština... i dodao bih - budalaština je čak i UZEVŠI u obzir da su ukusi različiti... i UZEVŠI u obzir da su 20-ak pesama zaista zaslužile mesto na listi... i UZEVŠI u obzir da je listu sačinio muzički 'kritičar'... i UZEVŠI u obzir da je dotični Britanac... i UZEVŠI u obzir da je neko verovatno ovo 'podmazao'... i UZEVŠI u obzir raspon generacija koje treba poštovati pri kreiranju iste... Jednostavno, nema izgovora za ovakav promašaj.

NightSky

pre 8 godina

U redu je uvrstiti i neku modernu,pop ili R&B pesmu,ali zašto baš Beyonce?U tom fazonu mnogo je bolja Amy McDonald-This is the life,na primer.

Padre

pre 8 godina

Ispada, ako nisi sa njhovog ostrva ti ili tvoje preci, ili jim se nisi kasnije priključio (Sinatra, Armstrong), ili ne dolaziš iz pradomovine (kao vikinzi ABBA), onda pojma nemoš o muzici!Ko šiša one iz prošlosti, dok još nisu Britanci propevali!A ima, bogami i takvih, koji ne dolazr u obzir pa da je 10.000 pesama na listi!

gojimir

pre 8 godina

napravio sam stotinak ovakvih lista : najbolje svih vremena, devedesete, '00, hiphop, alternativa, brze, ljubavne i balade... pristrasnost ne može da se zaobiđe, npr. ja sam slab na devedesete jer sam tad najviše izlazio, slusao muziku... meni bi na top100 bili samo nirvana, rem, peral jam, alice in chains, faith, soundgarden, prodigy, rhcp, jamiraquai, primus, morphine, living colour, metallica.... da ne pominjem elektronsku muziku i rnb devedesetih. ipak to je moja pristrasna lista. na ovoj fale pesme od '00. pozdravljam što je ubacio hoziera ta pesma ima potencijal da bude vanvremenski hit.
nisam citao detaljno ali ako nema rage against the machine 'killing in the name' ovaj moze da batali muzičku kritiku. 'fuck you i won't do what you tell me'

Dynamic

pre 8 godina

Znate onaj snimak kad lik dan nakon terorističkog napadu u Parizu dovuče klavir na mesto napada i odsvira jednu pesmu? E takve pesme treba da čine Top 10, pesme koje su antologijske, vanvremenske. Ono kad, iako baš i ne voliš autora, moraš da odaš priznanje da je pesma jednostavno vrh.

Ukusi jesu različiti ali neke pesme ne bi trebalo da se dovode u pitanje. Neke s nalaze na listi ali su slabo kotirane.. Ali, bar po meni
Imagine -Lennon, One - U2, Rockin´ in the free world - Neil Young, Free - Stevie Wonder i slične moraju u vrh liste

absolutezero

pre 8 godina

Za mene je covek budala, ne zato sto nije stavio to sto bih ja, jer o ukusima ne treba raspravljati, vec zato sto uopste pokusava da napravi ovakvu listu. Ja odmah znam da nikada ne bih mogla da napravim svojih top sto jer imam bar pet puta vise pesama koje bih htela tu da uguram. I kada bih je nekako sastavila, nikad ne bih bila zadovoljna. Cak i kada je rec samo o mom subjektivnom misljenju, opet bih se ogresila.
(v, 06. april 2016 17:01)

Potpisujem! Perfektan komentar.

Petar

pre 8 godina

Stvar ukusa naravno.
Po meni top 10:

10. Duran Duran - Come Undone
9. Black - Wonderful Life
8. Alannah Myles - Black Velvet
7. Elvis Presley - Always On My Mind
6. George Michael - Careless Whisper.
5. Sting - Shape Of My Heart,
4. The Beatles - While My Guitar Gently Weeps
3. Luciano Pavarotti - Caruso
2. Stevie Wonder - As
1. Mile Kitić - Šankeru... ili John Lennon - Imagine.

Crudelta

pre 8 godina

Slazem se da o ukusima ne treba raspravljati ali ni ovakve liste subjektivno sastavljati...nisam bas najpazljivije pregledao listu ali koliko sam uspeo da vidim uopste nisu zastupljeni Janis Joplin,Elvis,The Doors,Dire Straits,Queen,Guns n Roses,AC/DC...i jos mnogi drugi i svi su oni na svoj nacin obelizili odredjeni period i svi su u muzickoj kuci slavnih.

Aleksandar

pre 8 godina

Ova lista je nebulozna. Samo jedna pesma grupe The Doors i samo jedna od Zeppelina. Šta više reći? Fale tu i Deep Purple, Pink Floyd, Dženis Džoplin, Džimi Hendriks... Smešno je zaista stavljati u isti koš istinske umetnike i jednu Bijonse. Toliko.

chuki

pre 8 godina

O ukusima ne vredi raspravljati... A možda i vredi! Beyonce ima isti/veći broj pesama od npr. Dire Straits-a ili Pink Floyd-a ??? Neko je ovde šaban, on ili ja, treće nema...

Mojo_Pin

pre 8 godina

prvo ne postoji nacin da de napravi objektivno ovakva lista. nebitno koju muziku licno slusam, ali nijedna pesma od Stones-a, nisam video ni Doorse, Deep purple,samo vidim da mnogo voli Bovija, i Bitlse. totalno irelevantna lista.


(boza pub, 6. april 2016 17:12)
Onda nisi ni pogledao listu do kraja.Lista obiluje stonsima.

i tebe sam sit kafano

pre 8 godina

Sizifov posao,složio bih se možda sa desetak pesama i dodao many more...


p.s recimo oni You tube sve znaju brate da sviraju.

westman

pre 8 godina

Dire Straits da nema??? Pa svaka stvar sa albuma Brothers in arms moze komotno u prvih 50. Dodao bih i nedostak recimo Belfast child od Simple minds...pesma za sva vremena...pa gansi...mnogo falinki, mnogooo

my name

pre 8 godina

Svaka budala danas moze da sastavi listu. Ako uzmimo samo jedan bend da analiziramo, videcemo da je covek pre za ludnicu nego za novine. Evo, na primer The Rolling stones. Koje pesme Vam prvo padnu na pamet? Srdacan pozdrav.

nebo

pre 8 godina

Stvar ukusa, preleteo sam listu najboljih pesama 'svih vremena'. Ne vidim etnicku, klasicnu, srednjevekovnu, renesansnu muziku... Jel' jeste 'svih vremena' ili nije?

да да

pre 8 godina

Дакле ово су најбољих 100 песама тамо ног музичког критичара ! Таквих 100 најбољих песама свих времена има око 7 милијарди ! Изем ти чланак !

EKV

pre 8 godina

led cepelin...stairway to heawen...autoru oduzeti platu zbog copy paste clanka..
(vlado, 6. april 2016 16:39)

Ima, na 30. mestu:) (Dzimi Pejdz/Robert Plant). Trebao je da napise Led Zeppelin umesto sto je naveo sam njih dvojicu

v

pre 8 godina

Britanac pravi listu, a ni jedna pesma grupe ''The Cure''? Gde je Depeshe mode?

Za mene je covek budala, ne zato sto nije stavio to sto bih ja, jer o ukusima ne treba raspravljati, vec zato sto uopste pokusava da napravi ovakvu listu. Ja odmah znam da nikada ne bih mogla da napravim svojih top sto jer imam bar pet puta vise pesama koje bih htela tu da uguram. I kada bih je nekako sastavila, nikad ne bih bila zadovoljna. Cak i kada je rec samo o mom subjektivnom misljenju, opet bih se ogresila.

boza pub

pre 8 godina

prvo ne postoji nacin da de napravi objektivno ovakva lista. nebitno koju muziku licno slusam, ali nijedna pesma od Stones-a, nisam video ni Doorse, Deep purple,samo vidim da mnogo voli Bovija, i Bitlse. totalno irelevantna lista.

MedjedicGricko

pre 8 godina

Simon and Garfunkel-Sound of Silence; Johnny Cash-Hurt; The Animals- House of Rising Sun; Eric Clapton-Tears in Heaven; Yes-Owner of a Lonely Heart; The Doors-bilo šta... Možda i The Verve-Bittersweet symphony od "novijeg". Ima dosta toga. Bijons vam nije trebala, jer prosto ne može da se poredi. Takođe pesma Wonderwall je od Oasis-a.

markoni

pre 8 godina

O ukusima ne vredi raspravljati, ali da u top 100 pesama nema nekih " najkomercijalnijih " ili recimo pesama koje su najcesce obradjene tipa wicked game Crisa Isaka, ili selfcontrol Laure B. koje se ne skidaju sa radija zadnjih 15ak godina, onda je lista stvarno besmislena

znalac

pre 8 godina

sastavljati listu najboljih pesama je vrlo nezahvalno jer je to prosto nemoguce uraditi obzirom na ukuse. Medjutim moram primetiti da uzimajuci u obzir kriterijume koje je autor uzeo (a koje ovde mnogi nisu uzeli u obzir pri komentarisanju), opet neke pesme ne zasluzuju da budu na listi. Navescu nekoliko primera - Bijonce ni pod kojim uslovima nema vanvremensku pesmu i ne moze biti na listi, stavljanje po nekoliko pesama npr. Beatles-a a ne staviti AC/DC, Ramonse, Dire Straits, The Kraftwerk....
Ovako ispada da je lista vrlo vrlo subjektivna uz nedovoljno ispostovane kriterijume, sto od jednog kriticara (profesionalca?) nije za ocekivati. Trebao bi da se zamisli...

Fakultet

pre 8 godina

Scorpions - Still Loving You, pa 6 mesta praznih !!
(Stara Skola, 6. april 2016 16:08)

Bravo care, odabrao si ubedljivo najgoru pesmu ikada napisanu u Univerzumu. Svaka ti cast, ne moze to svako.

Big muff

pre 8 godina

(Sony, 6. april 2016 12:27)
Svaka jazz improvizacija je ustvari nesto novo, i u svaku improvizaciju se ugradi osecaj tog trenutka, tako da, u kvalitetnoj muzici kao sto je jazz, klasika i sl. uvek ce biti neceg novog, sto nije slucaj sa komercijalom gde se stvari mnogo vrte.
Inace cudi me da nema niceg od Kleptona (inace ne gotivim ga) i dobro je to na neki nacin, jer bi u suprotnom bio jedini bluzer na listi, a ima mnogo znacajnijih bluzera od njega. Naravno lista nema veze s vezom, nema Hendriksa, Pitera Grina i sl.
Po meni, liste treba praviti po zanrovima, izaberemo npr. 10 zanrova (a ima ih dosta vise) i iz svakog zanra po 10 top pesama, pa ih poredjamo po grupama od po 10 pesama razlicitog zanra, tako da bude koliko-toliko ravnomerno rasporedjeno. Opet je problem kako sve to sloziti po kvalitetu i to sto je dosta izvodjaca fuzija razlicitih zanrova. Uglavnom, pravljenje ovakvih lista je potpuno nepotrebno (osim ako ce se stavljati u vremensku kapsulu :D), uzmes slusas sta ti odgovara, jazz, blues, komercijala, pentatonik anim soundrack :D...

Natasa

pre 8 godina

Ko je napisao da fali Dire Straits - ozeni me.

Salim se malo, ali lepo je videti ovoliko komantara na ovakav clanak. Govori da ipak slusamo dobre stvari.

DaLanik

pre 8 godina

Koliko je lista bez veze, svedoci to da je stavio "Randy Crawford One Day I'll Fly Away", Rendi je jedan (iako je ja slusam i volim) nebitan izvodjac, sa 3 hit pesme... stavljati takve u listu sa Dorsima, Cepelinom, Iglsima, Bouvijem, Kvinom, Flojdima, Bitlsima, Stounsima... mislim bez veze. Pogotovu sto doticna ima mnogo bolju pesmu koja pre zasluzuje da bude u prvih 100 - Randy Crawford - You Might Need Somebody. Ali Bijonse? Ma daj bre, na cemu je ovaj? Ali necu mu oprostiti sto nema ni jedne pesme stvarno dobrih bendova, ma tip je Englez... vidi se da zapostavlja americku muziku. Gde je "Journey", "Foreigner", "Toto"... a ni engleskih "Supertramp" nema iako zasluzuju bar jednu pesmu... gde je Fleetwood Mac, najbolji album ikada "Roumors"...

gigatrend

pre 8 godina

Potpuno je besmisleno baviti se listom koju je sastavio pojedinac, makar bio i ne znam koliko priznati muzički kritičar. Da se "ukrste" liste njih 100, to bi već bilo nešto. Mislim da je ovaj propustio mnoge stvari u životu.

Andrija

pre 8 godina

Ne znam ni za jednu respektabilnu listu najboljih pesama svih vremena koja niti na jednom mestu nema pesmu "Like a Rolling Stone" od Boba Dilana.

Realno

pre 8 godina

Možda bi mogla da se sastavi lista od 100 najboljih izvođača/grupa svih vremena, pa onda od njih TOP 10 pesama...znači 1000 pesama, pa bi u tu imalo svašta da se prigovori, sa punim pravom...da ne pričamo o tome da je zastupljen samo Pop i Rock, gde su ostali pravci - znači, još mnogo više pesama.
Ovako, izgleda čoveku bilo dosadno pa sastavio neku playlistu svojih favorites...

wer

pre 8 godina

tako je jednom neki nas 'eminentni' filmski kriticar izjavio kako je po njemu najbolji film svih vremena Ashok Kumar iz 1941, takodje eminentnog reditelja Radze Chandrasekar-a

ova lista je znacajna verovatno samo njenom autoru i njegovoj blizoj familiji

daviks

pre 8 godina

Nema Kompaj Segunda, Ibrahima Ferera, Endi Palsija, Fela Kuti, Zoao Zilberto, Zorz Ben Zor, Soda Stereo, Heroes del silensio, Lucio Batisti, Lucio Dalla, Kraftwerk, Edit Pjaf, Majls Dejvis, Dzon Koltrejn, Manu Cao, Cezaria Evora, Pako de Lusija, Sui Generis, Serz Genzbur... Ovo je 100 najboljih pesama pop kulture sa engleskog govornog podrucja, odabranih od strane vrsnog poznavaoca iste scene, ali lista nema veze sa naslovom, niti su to najboljih 100 pesama anglo pop kulture, niti su najbolje pesme ikada generalno - sto pise u tekstu da bi trebale da jesu. Niti je to krem muziki. Ovo je dakle 100 odlicnih pop pesama sa engleskog govornog podrucja, u izboru nekog coveka koji je zaduzen za rubriku muzika u listu Gardijan. Tako mogu i ja da kazem da su Zajdi, zajdi; Ajde Jano i Djelem djelem u top 100 najboljih svetskih pesama ikada, generalno. I ko je upravu, mozemo da se prepucavamo. Taj lik nema ni pojma da postoje ove tri pesme, koje mogu na ovoj njegovoj listi da budu u prvih 10, tako da opusteno cevek se samo zeza, jer se ipak ovde radi o pop kulturi, znaci za siroke mase i za zezanje, uz poneku pametnu recenicu da imas za sta da se uhvatis. Nema to veze sa vrhunskom odnosno najboljom muzikom. Zna se ko je najbolji - Mocart, Bah, Betoven, pa ostatak sveta. Dakle Nemci.

evenflow

pre 8 godina

Ovo su pesme Američke i Britanske kulture nidje veze sa nama ili sa "svetom"
(Darko, 6. april 2016 12:24)
90% ovih pesama su iz rok i pop stvaralastva,a da razumes rok muziku treba da razmisljas otvorenog uma ,a kad bi tako razmisljao znao bi da ta muzika nikad nije bila nacionalno obojena.Naprotiv sve suprotno od toga,ali dzabe pricati kad se uvek nace neko ko u svemu vidi zapadnu propagandu usmerenu protiv srbije

Allegretto

pre 8 godina

Lepo vam piše u podnaslovu:

"Muzički kritičar britanskog Telegraph-a Nil Mekormik odabrao je 100 najboljih pesama svih vremena."

Tačno tako treba i razumeti. Bukvalno "100 najboljih pesama svih vremena", ali nemojmo propustiti onaj prvi vrlo važan deo:

"Muzički kritičar britanskog Telegraph-a Nil Mekormik odabrao je...".

Dakle, to je "100 najboljih pesama svih vremena", (samo) ako pitate "muizičkog kritičara Nila Mekormika".

Ali ne mora biti (i obično nije) ako neko pita mene, vas, ili komšinicu sa trećeg sprata.

Tako da, opustite i uživajte u "100 najboljih pesama na svetu" koje prethodno SAMI izaberete i koje su VAMA najbolje. And sc*ew Neal mcCormick...

bluesteel

pre 8 godina

2pac-changes je ubedljivo najbolja pesma svih vremena. Pak je u toj pesmi opisao ceo zivot za 4 minuta. Ako se najbolja pesma tretira po tirazima, pregledima , onda to nije najbolja pesma. Za mene je najbolja pesma, ona u kojoj ima istine, i to surove, a Pakova je svaka takva. Uvrstili razne sektase, a takvu pesma da nije među 100. LOL.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (damedolla0, 6. april 2016 12:47)

Pa to je samo tvoje misljenje i nista vise,i ja voim Pink Floyd pa sta? Za tvoj ukus je najbolja a, ja je nikad nisam ni cuo,znaci sve je relativno.Bar o ukusima ne treba raspravljati

zoran1965

pre 8 godina

Dosao sam do 95. mesta,video da je tu Bijonse i Single Ladies i umalo nisam zaplakao.
(Tommy, 6. april 2016 12:40)
ja to gledam malo drugačije, mora 'omladina' rodjena 2000-te, par godina tamo vamo da dobije uvid da su nekada radjene izvanredne stvari. i da nije počelo sve od rijane, niki minaj, rite ore, pitbula, etc

Ja

pre 8 godina

Kapiram da je besmisleno sastavljati ovakve liste jer sve je to subjektivno i svako voli razlicito i tako i treba ali kako bijonse sa single ladies? Znam pesmu jer mi je sestra probila glavu svojevremeno sa tim. Nema virtuoznosti u sviranju instrumenata jer instrumenata i nema jer je neka sklepana matrica koju moze i Ceda Cvorak da napravi. Da li je to dubok i viseslojni filozofski tekst. Ostavljam prostor da mi je mozda promakla alegorija o istini, ljubavi i pravdi ali mislim da nije. Istina zna ona Bijonse da razvuce glas ali ni toga nema u toj pesmi. Mozda ako je zarazna pa ti udje u glavu ali isto tako su zarazne i pesmice iz reklama.

Bane

pre 8 godina

Po meni je najbolja pesma svih vremena: You Are Always on my Mind, ali ne u prvoj verziji (neka Brenda) već u drugoj - Willie Nilson iz 1982.
Što se tiče ove liste zapostavljene su pesme iz 1950-ih, a bilo ih je bar 5-6 koje zaslužuju da uđu.
Inače lista je anglocentrična. Slabo ima pesama van anglo područja, ali to je nešto na šta smo i navikli. Ipak je lakše probiti se kad pevaš na jeziku kog razume cela planeta.

tupe Srbende

pre 8 godina

ehej, Srbi, niko vam ne brani da sastavite vasu "fer" listu. Lepo vam kaze clanak 100 najboljih pesama po misljenju jednog kriticara.

blackdog

pre 8 godina

Uh uh... Od The Doors nijedna a Zeppa jedna :/ Nema Hendrixa nema Rory Gallaghera npr. Ok, naravno, svako bi svoju listu drugacije slozio. Ali bas izostaviti legende bluza i rocka...

Costa

pre 8 godina

Svaki dozivljaj u muzici je subjektivan i objektivnost ne postoji.Evo mojih favorita:
Sting-Fragile,Pink Floyd-Time,High Hopes,Shine on you crazy diamond,Bruce Springsteen-River,King Crimson-21st century schizoid man,Tool-Grudge,Leonard Cohen-Famous blue raincoat,Agalloch-In the shadow of ou pale companion,Dissection-Thorns of crimson death.Ima jos gomila bendova koje obozavam da slusam kao sto su Led Zeppelin,Madrugada,Woven hand, ali nema sanse da izdvojim nekog favorita iz njihovih opusa.

Dag Kristi

pre 8 godina

Na ovoj listi mogao opusteno i Mitra Mirica da stavi,obzirom na izbor.Lista bez Deep purple nije lista.Heaven and hell je sjajna pesma!

poznavalacprilika

pre 8 godina

To je sve stvar ukusa.. Na listi najboljih 100 više od 50 po mojoj listi su domaće tj ex yu a naravno na ovoj nema nijedna.. Čak šta više neke pesme koje bi stavio u prvih 10 najboljih i ako su domaće 90% domaće generacije nikad nije čulo

mudhoney

pre 8 godina

Iskreno od kriticara nista bolje nisam ni ocekivao,uostalom to su najveci nepoznavaoci muzike ovek bili,ali komentari[nema ove grupe" ,nema onog pevaca"]_pa to je samo vas ukus,zasto mora da ih bude ,nekom drugom se ne svidja.Ako ste vec u fazonu pravljenja lista sastavite svoju,niko nije merodavan da zna najbolje....Sto se mene tice muzika i top liste ne idu zajedno nikako,to je samo produkt muzicke industrije koja je istu i ubila.Na kraju svako ima svoj ukus kako mozes reci koja pesma je najbolja.Poredjenja,ko je bolji,koja je pesma bolja, ko je bolji gitarista ...ogavno.Pa nije muzika sport ljudi.Slusaj,sviraj,plesi uzivaj,placi zato muzika sluzi.Zato mi je uvek punk filozofija[ne muzika] bila najbiza poimanju muzike.Pozdrav

Predrag

pre 8 godina

Vrlo je nezahvalno uopste se upustati u pravljenje ovakvog izbora. Pogotovu ako sve to ima vrlo pretenciozan naziv: "za sva vremena"?!. Takodje, o ukusima se i moze raspravljati, ali u takvoj diskusiji nikada nece biti kraja. Svako od nas, koji je iole pratio svetsku produkciju, bi mogao da napravi svoj izbor. Verujem i da bi pomenuti kriticar, koji je pravio ovaj izbor, vec sutradan posto je objavio svoj izbor, verovatno dosta toga u izboru i promenio. Tako, sve ovo treba shvatiti kao trenutnu inspiraciju i samo jedan od mogucih izbora.

CATAPA

pre 8 godina

Po njegovom sopstvenom kriterijumu, na vrhu bi moralo da budu O sole mio, Cielito lindo, Ne me quitte pas... večne pesme u bezbrojnim aranžmanima koje imaju jedini "hendikep" što ih pevaju "bloody foreigners". Anglosaksonska arogancija koja kompromituje inače veliki broj zasluženih nominacija na ovoj listi.

pih

pre 8 godina

Bez veze je lista. Postoji toliko relevant ijih pesama od nekih na ovom spisku, a da se uopste nisu nasle na listi. Takodje, kakva je to #1 pesma svih vremena koja nije svima poznata (prvi put cujem za nju a cenim da nadprosecno poznajem muzicku industriju) ?

Aiii

pre 8 godina

Ovo je toliko subjektivna stvar da ne vrijedi sastavljati nekakve liste, npr vise od pola ovih pjesama nisu na mojoj listi. To sto je doticni ciko "kriticar" ga bas i ne cini pretjerano kompetentnim da nama ostalima soli pamet. "Live and let live" je moj moto sto se tice muzickog i svakog ostalog ukusa/izbora

EKV

pre 8 godina

Svako ima neku svoju listu ali ako vec govorimo o 100 najboljih pesama, moralo je da se nadje mesta za:
Deep Purple: Child in time
Deep Purple: Smoke on the water
Metallica: Nothing else matters
Metallica: Enter sandmen
Pink Floyd: Another brick in tha wall
Pink Floyd: Comfortably numb
Bob Dylan: Knocking on heavens door
Jimi Hendrix: Hej Joe
Jimi Hendrix: Voodoo child

itd itd da ne nabrajam, u prvih 100 mora biti ovih pesama!!! Vidim nema ni Janis Joplin, Eric Claptona, kao i mnogih drugih.
Svidja mi se ipak sto je ubacio REM i Amy Winehouse

Bg

pre 8 godina

Kakva lista. Rolling stones samo hedna pesma a lennon i beatles bar 5. Ajd sto nema black keys ili white stripes ali oasis da nema... Ili RHCP a da ne pominjem neke druge

Toni

pre 8 godina

Nil Mek Kormik je inače prijatelj iz mladosti Bono Voksa i Edža, osnivača grupe U2. On i njegov brat su u početku bili članovi tada anonimnog tinejdžerskog benda, ali su onda odlučili da krenu svojim putem. Oni su propali, a njihovi drugari su postali jedan od najvećih rok bendova u istoriji.
Snimljen je po ovome i zanimljiv film Killing Bono.
Inače stavio je na listu dve U2 pesme, I still havent found what Im looking for pri kraju i One na 17. mesto. Pošteno, mada je One mogla bez problema i u prvih pet.

rabo

pre 8 godina

Zbrdazdola. Potpuno bez veze. Oni ignorisu Pinkflojd a to je nesto najbolje sto postoji. Videlo se na otvaranju i zatvaranju olimpijade u Londonu, valjda zbog bezkompromisnog antiratnog stava. To im valjda ne odgovara.

Jah

pre 8 godina

Omaz Bowiju I licna lista na koje ce ljudi ostaviti milion komentara beznacajnih bas kao I sto je ova lista. Bohemian Rapsody, Stairway to heaven moraju da budu u top 5 uvek, po svakoj mogucoj listi, ali eto on je napravio svoju, sto ce ljudi osporavati. Engleska gluposti zarad paznje

damedolla0

pre 8 godina

2pac-changes je ubedljivo najbolja pesma svih vremena. Pak je u toj pesmi opisao ceo zivot za 4 minuta. Ako se najbolja pesma tretira po tirazima, pregledima , onda to nije najbolja pesma. Za mene je najbolja pesma, ona u kojoj ima istine, i to surove, a Pakova je svaka takva. Uvrstili razne sektase, a takvu pesma da nije među 100. LOL.

Nikola

pre 8 godina

Zanimljiva lista. Svakome se nece po nesto dopasti sa iste jer sto ljudi 100 cudi :-). Ja bih samo stavio I still haven't found what I'm looking for na prvo mesto ;-).

Rolo Tomazi

pre 8 godina

Bohemian Rapsody,Day in the life,Stairway,Shine on Crazy Diamond,Karma Police,Wild Horses,All you need is love,Imagine,Time(ceo Dark Side of the moon),Fortunete son,Born to run

фабрицио раванели

pre 8 godina

Видео сам пуно глупих листа са ,,најбољим'' песмама, али ова је најглупља икад.

ja

pre 8 godina

mislim da je recimo od The Clash Guns of Brixton ili Spanish bombs znacajnije od Alicie Keys. Neverpvatno je da nema Sex beat od Gun Club. Takodje, mislim da su Kraftwerk morali da budu na listi sa Model

IGOR

pre 8 godina

Dobro, to je mišljenje jednog čoveka, svako od nas ima svoju neku listu.

Poštujem njegov izbor uz par primedbi:

1.Ovo su pre svega engleske i američke pop i rok pesme. Isključen je ostatak sveta kao i drugi žanrovi.

2. Nije sad ovo nikakva revolucionarna lista, igranje na sigurno. Najveći hitovi od najvećih zvezda i umetnika ovog žanra, ništa sporno, jedino kako ih ko poredja.

3. Wonderwall ne izvodi Ryan Adams već Oasis. Smešno je na 26.mesto staviti obradu koja nikako nije bolja od originala, a čak i da kažemo da je to stvar ukusa, valjda je logično da prednost ima autor. U svakom slučaju, obrada je daleko manje poznata i cenjena od originala, neki izvodjači su uzimali neke pesme i obradjivali ih i sa tim ,,kaver'' verzijama su pesmi donosili mnogo veću slavu i cenjenost. Ovde to nije slučaj.

4. 94. Single Ladies buahahahahaha

K.G.

pre 8 godina

Uvek su mi smešne ovakve liste koje kazu da su to najbolje pesme. To mogu samo da budu njegove najomiljenije. Uostalom kakva je to lista najboljih pesama a nema niti jedne pesme od Janis Joplin ili od Led Zeppelin samo jedna pesma.

fsociety

pre 8 godina

Ovaj se drogira. Gde su ti rođače The Clash, Ramonsi, Hendrix? Od Cepelina samo stepenice a? Od Nirvane najgora od svih njihovih pesama. Marli samo jedna? B.B. King ništa? Ray Charles? Ac/Dc, Metallica? Shine on you crazy diamond, za to remek delo nema mesta na listi?

Dejo

pre 8 godina

Izbor je sjajan, ali mislim da je moralo biti mesta I za Animals. House of rising sun je morala naći mesta u ovom izboru.Gde su Bee Gees, Walker brothers, Beach boys, Eric Klapton itd.

Sony

pre 8 godina

Sta mislite, da li ce zvuk tj. muzika nekada biti ogranicena? Da li ce doci trenutak u buducnosti kada nema vise tonova koje mozemo da izmislimo, vec su svi ispucani i izmisljeni? Koliko kombinacija zvuka?

Powerslave

pre 8 godina

Ne postoji najbolja pesma svih vremena, postoje samo lični izbori.
Za mene su to Kashmir (Led Zeppelin) i Stargazer (Rainbow), ali čak ni njih ne mogu da slušam uvek, već mi je potrebno određeno raspoloženje.

Aurora borealis

pre 8 godina

Odlicna lista, slazem se sa velikom vecinom pesama ali me opet cudi kako nema nekih legendarnih pesama i legendarnih grupa tu. Od Led Zeppelina samo Stairway to heaven? Najbolja pesma od njih svakako ali mislim da je bar jos neka zasluzila da bude na listi. Od Deep Purple nista? Cak ni Child in time? Nista od The Who? Nema Bohemian rapsody od Queena? The end od Doorsa?

Dobro opet ukusi su razliciti.

dexter

pre 8 godina

Prilicno subjektivan izbor , fali tu dosta toga. generalno svako bi mogao da sastavi neku svoju listu ali mislim da bi bar nekih 30% tu moralo da bude podskup pesama koje su zajednicki izbor.
Pored toga pre par godina bio je neki "zvanican" izbor za najbolju pesmu svih vremena i pobednik je bio Purple Rain - Prince.

Markos

pre 8 godina

Vidis ti djavola kako su talentovani ti englezi,zauzeli prvih 100 mesta najboljih pesama u istoriji.Engleska,amerika,australija zajedno 400 miliona naspram 7 milijardi ostatka sveta i oni sve najbolje napravili.E sad, to mozete svojim marketingom da podvalite i da kazete da je najbolje posto je muzika relativna z ocenu ali dokaz da ste netalentovani je sport gde vas nema ni u tragovima(pravih engleza,u engleskoj i americi) a sport je egzaktan,broje se kosevi,golovi,visine,daljine,preciznost itd.a tu vas nema nigde.

rabo

pre 8 godina

Zbrdazdola. Potpuno bez veze. Oni ignorisu Pinkflojd a to je nesto najbolje sto postoji. Videlo se na otvaranju i zatvaranju olimpijade u Londonu, valjda zbog bezkompromisnog antiratnog stava. To im valjda ne odgovara.

fsociety

pre 8 godina

Ovaj se drogira. Gde su ti rođače The Clash, Ramonsi, Hendrix? Od Cepelina samo stepenice a? Od Nirvane najgora od svih njihovih pesama. Marli samo jedna? B.B. King ništa? Ray Charles? Ac/Dc, Metallica? Shine on you crazy diamond, za to remek delo nema mesta na listi?

CATAPA

pre 8 godina

Po njegovom sopstvenom kriterijumu, na vrhu bi moralo da budu O sole mio, Cielito lindo, Ne me quitte pas... večne pesme u bezbrojnim aranžmanima koje imaju jedini "hendikep" što ih pevaju "bloody foreigners". Anglosaksonska arogancija koja kompromituje inače veliki broj zasluženih nominacija na ovoj listi.

фабрицио раванели

pre 8 godina

Видео сам пуно глупих листа са ,,најбољим'' песмама, али ова је најглупља икад.

IGOR

pre 8 godina

Dobro, to je mišljenje jednog čoveka, svako od nas ima svoju neku listu.

Poštujem njegov izbor uz par primedbi:

1.Ovo su pre svega engleske i američke pop i rok pesme. Isključen je ostatak sveta kao i drugi žanrovi.

2. Nije sad ovo nikakva revolucionarna lista, igranje na sigurno. Najveći hitovi od najvećih zvezda i umetnika ovog žanra, ništa sporno, jedino kako ih ko poredja.

3. Wonderwall ne izvodi Ryan Adams već Oasis. Smešno je na 26.mesto staviti obradu koja nikako nije bolja od originala, a čak i da kažemo da je to stvar ukusa, valjda je logično da prednost ima autor. U svakom slučaju, obrada je daleko manje poznata i cenjena od originala, neki izvodjači su uzimali neke pesme i obradjivali ih i sa tim ,,kaver'' verzijama su pesmi donosili mnogo veću slavu i cenjenost. Ovde to nije slučaj.

4. 94. Single Ladies buahahahahaha

Aurora borealis

pre 8 godina

Odlicna lista, slazem se sa velikom vecinom pesama ali me opet cudi kako nema nekih legendarnih pesama i legendarnih grupa tu. Od Led Zeppelina samo Stairway to heaven? Najbolja pesma od njih svakako ali mislim da je bar jos neka zasluzila da bude na listi. Od Deep Purple nista? Cak ni Child in time? Nista od The Who? Nema Bohemian rapsody od Queena? The end od Doorsa?

Dobro opet ukusi su razliciti.

mudhoney

pre 8 godina

Iskreno od kriticara nista bolje nisam ni ocekivao,uostalom to su najveci nepoznavaoci muzike ovek bili,ali komentari[nema ove grupe" ,nema onog pevaca"]_pa to je samo vas ukus,zasto mora da ih bude ,nekom drugom se ne svidja.Ako ste vec u fazonu pravljenja lista sastavite svoju,niko nije merodavan da zna najbolje....Sto se mene tice muzika i top liste ne idu zajedno nikako,to je samo produkt muzicke industrije koja je istu i ubila.Na kraju svako ima svoj ukus kako mozes reci koja pesma je najbolja.Poredjenja,ko je bolji,koja je pesma bolja, ko je bolji gitarista ...ogavno.Pa nije muzika sport ljudi.Slusaj,sviraj,plesi uzivaj,placi zato muzika sluzi.Zato mi je uvek punk filozofija[ne muzika] bila najbiza poimanju muzike.Pozdrav

Natasa

pre 8 godina

Ko je napisao da fali Dire Straits - ozeni me.

Salim se malo, ali lepo je videti ovoliko komantara na ovakav clanak. Govori da ipak slusamo dobre stvari.

nijelosealfalekraljevi

pre 8 godina

Na top listi pesama svih vremena nema nijedne od Michael Jacksona i Elvis Presleya.Kakav je to muzicki kriticar koji zaboravi kralja rokenrola i kralja popa?

Aiii

pre 8 godina

Ovo je toliko subjektivna stvar da ne vrijedi sastavljati nekakve liste, npr vise od pola ovih pjesama nisu na mojoj listi. To sto je doticni ciko "kriticar" ga bas i ne cini pretjerano kompetentnim da nama ostalima soli pamet. "Live and let live" je moj moto sto se tice muzickog i svakog ostalog ukusa/izbora

Jah

pre 8 godina

Omaz Bowiju I licna lista na koje ce ljudi ostaviti milion komentara beznacajnih bas kao I sto je ova lista. Bohemian Rapsody, Stairway to heaven moraju da budu u top 5 uvek, po svakoj mogucoj listi, ali eto on je napravio svoju, sto ce ljudi osporavati. Engleska gluposti zarad paznje

Rolo Tomazi

pre 8 godina

Bohemian Rapsody,Day in the life,Stairway,Shine on Crazy Diamond,Karma Police,Wild Horses,All you need is love,Imagine,Time(ceo Dark Side of the moon),Fortunete son,Born to run

Petar

pre 8 godina

Stvar ukusa naravno.
Po meni top 10:

10. Duran Duran - Come Undone
9. Black - Wonderful Life
8. Alannah Myles - Black Velvet
7. Elvis Presley - Always On My Mind
6. George Michael - Careless Whisper.
5. Sting - Shape Of My Heart,
4. The Beatles - While My Guitar Gently Weeps
3. Luciano Pavarotti - Caruso
2. Stevie Wonder - As
1. Mile Kitić - Šankeru... ili John Lennon - Imagine.

K.G.

pre 8 godina

Uvek su mi smešne ovakve liste koje kazu da su to najbolje pesme. To mogu samo da budu njegove najomiljenije. Uostalom kakva je to lista najboljih pesama a nema niti jedne pesme od Janis Joplin ili od Led Zeppelin samo jedna pesma.

znalac

pre 8 godina

sastavljati listu najboljih pesama je vrlo nezahvalno jer je to prosto nemoguce uraditi obzirom na ukuse. Medjutim moram primetiti da uzimajuci u obzir kriterijume koje je autor uzeo (a koje ovde mnogi nisu uzeli u obzir pri komentarisanju), opet neke pesme ne zasluzuju da budu na listi. Navescu nekoliko primera - Bijonce ni pod kojim uslovima nema vanvremensku pesmu i ne moze biti na listi, stavljanje po nekoliko pesama npr. Beatles-a a ne staviti AC/DC, Ramonse, Dire Straits, The Kraftwerk....
Ovako ispada da je lista vrlo vrlo subjektivna uz nedovoljno ispostovane kriterijume, sto od jednog kriticara (profesionalca?) nije za ocekivati. Trebao bi da se zamisli...

Bg

pre 8 godina

Kakva lista. Rolling stones samo hedna pesma a lennon i beatles bar 5. Ajd sto nema black keys ili white stripes ali oasis da nema... Ili RHCP a da ne pominjem neke druge

Dejo

pre 8 godina

Izbor je sjajan, ali mislim da je moralo biti mesta I za Animals. House of rising sun je morala naći mesta u ovom izboru.Gde su Bee Gees, Walker brothers, Beach boys, Eric Klapton itd.

ja

pre 8 godina

mislim da je recimo od The Clash Guns of Brixton ili Spanish bombs znacajnije od Alicie Keys. Neverpvatno je da nema Sex beat od Gun Club. Takodje, mislim da su Kraftwerk morali da budu na listi sa Model

Powerslave

pre 8 godina

Ne postoji najbolja pesma svih vremena, postoje samo lični izbori.
Za mene su to Kashmir (Led Zeppelin) i Stargazer (Rainbow), ali čak ni njih ne mogu da slušam uvek, već mi je potrebno određeno raspoloženje.

wer

pre 8 godina

tako je jednom neki nas 'eminentni' filmski kriticar izjavio kako je po njemu najbolji film svih vremena Ashok Kumar iz 1941, takodje eminentnog reditelja Radze Chandrasekar-a

ova lista je znacajna verovatno samo njenom autoru i njegovoj blizoj familiji

Fakultet

pre 8 godina

Scorpions - Still Loving You, pa 6 mesta praznih !!
(Stara Skola, 6. april 2016 16:08)

Bravo care, odabrao si ubedljivo najgoru pesmu ikada napisanu u Univerzumu. Svaka ti cast, ne moze to svako.

dexter

pre 8 godina

Prilicno subjektivan izbor , fali tu dosta toga. generalno svako bi mogao da sastavi neku svoju listu ali mislim da bi bar nekih 30% tu moralo da bude podskup pesama koje su zajednicki izbor.
Pored toga pre par godina bio je neki "zvanican" izbor za najbolju pesmu svih vremena i pobednik je bio Purple Rain - Prince.

absolutezero

pre 8 godina

Za mene je covek budala, ne zato sto nije stavio to sto bih ja, jer o ukusima ne treba raspravljati, vec zato sto uopste pokusava da napravi ovakvu listu. Ja odmah znam da nikada ne bih mogla da napravim svojih top sto jer imam bar pet puta vise pesama koje bih htela tu da uguram. I kada bih je nekako sastavila, nikad ne bih bila zadovoljna. Cak i kada je rec samo o mom subjektivnom misljenju, opet bih se ogresila.
(v, 06. april 2016 17:01)

Potpisujem! Perfektan komentar.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Lista je do te mere retardirana, da je to cak i za "ostrvske" pojmove frapantno.

- Prvo, potrebno vam je samo 10 sekundi da ukapirate da je listu pravio britanac, i da je 60% svih pesama iz britanije. Ne treba biti Ajnstajn pa ukapirati po cijem nalogu i za ciji racun je ovo piskaralo pisalo ovo pisanije.

- Drugo, ja JESAM obozavatelj Dejvida Bouvija, ali Life On Mars kao najbolja pesma svih vremena? Ma dajte, ljudi, ne budimo smesni. Cak i sam Bouvi ima boljih: Jean Genie, Rebel Rebel, Rock & Roll Suicide, Space Oddity, The Man Who Sold The World...

- Trece: lista je do te mere lisena bilo kakve nepristrasnosti i bilo kakvog objektivnog kriterijuma da boli glava, usi otpadaju. Kao da je malo dete zvrljalo u pesku prvu stvar koja mu je pala napamet.

- Cetvrto: jedina top-100 lista na kojoj Ejmi Vajnbotl moze da se nadje je lista 100 najvecih alkoholicara svih vremena. Tu originalnosti, talenta i umetnicke vrednosti nema ni koliko za crno ispod noktiju.

- Peto: lista na kojoj se ne nalazi nijedna pesma Sema Kika, Otisa Redinga, Dzimi Hendriksa ili Elvisa Prislija zavredjuje svaki posprd.

- Sesto: od mnogih izvodjaca birane su najopskurnije i naj-neuniverzalnije pesme. $1000 wedding kao najbolja pesma Grama Parsonsa? Visions of Johanna kao Dilanovo remek-delo? Aha. Kad na vrbi rodi kanabis.

Naravoucenije: ako morate da slusate britanske muzicke kriticare da biste oformili dobar muzicki ukus, pisi-propalo. Bolje se dajte u manastir.

Markos

pre 8 godina

Vidis ti djavola kako su talentovani ti englezi,zauzeli prvih 100 mesta najboljih pesama u istoriji.Engleska,amerika,australija zajedno 400 miliona naspram 7 milijardi ostatka sveta i oni sve najbolje napravili.E sad, to mozete svojim marketingom da podvalite i da kazete da je najbolje posto je muzika relativna z ocenu ali dokaz da ste netalentovani je sport gde vas nema ni u tragovima(pravih engleza,u engleskoj i americi) a sport je egzaktan,broje se kosevi,golovi,visine,daljine,preciznost itd.a tu vas nema nigde.

Vladimir

pre 8 godina

Prosto mi je zao sto nisu izbacili neku ozbiljniju listu pa da ljudi koji vole muziku dograde i obogate listu sa svojim komentarima i predlozima.Ovo je tako neukusno da nije ni za komentar ali opet povukla me zelja.Definitivno se slazem sa:Simon & Garfunkel - The Sound Of Silence, Animals - House of Rising Sun,Metallica - Nothing else matters, Pink Floyd - Another brick in tha wall,Shiny on Crazy Diamonds,Bob Dylan - Knocking on heavens door....Nema Stinga,nema INXS,Santane,Foreigner - 'I Want To Know What Love Is,Red Hot Chili Peppers - By The Way...Iako svi beze od pop kulture nikada nisam upoznao nekog ko ne voli Billie Jean od Michael Jacksona...Totalni promasaj!

Igor

pre 8 godina

Slažem se sa većinom čitalaca da je lista totalna budalaština... i dodao bih - budalaština je čak i UZEVŠI u obzir da su ukusi različiti... i UZEVŠI u obzir da su 20-ak pesama zaista zaslužile mesto na listi... i UZEVŠI u obzir da je listu sačinio muzički 'kritičar'... i UZEVŠI u obzir da je dotični Britanac... i UZEVŠI u obzir da je neko verovatno ovo 'podmazao'... i UZEVŠI u obzir raspon generacija koje treba poštovati pri kreiranju iste... Jednostavno, nema izgovora za ovakav promašaj.

Andrija

pre 8 godina

Ne znam ni za jednu respektabilnu listu najboljih pesama svih vremena koja niti na jednom mestu nema pesmu "Like a Rolling Stone" od Boba Dilana.

bluesteel

pre 8 godina

2pac-changes je ubedljivo najbolja pesma svih vremena. Pak je u toj pesmi opisao ceo zivot za 4 minuta. Ako se najbolja pesma tretira po tirazima, pregledima , onda to nije najbolja pesma. Za mene je najbolja pesma, ona u kojoj ima istine, i to surove, a Pakova je svaka takva. Uvrstili razne sektase, a takvu pesma da nije među 100. LOL.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (damedolla0, 6. april 2016 12:47)

Pa to je samo tvoje misljenje i nista vise,i ja voim Pink Floyd pa sta? Za tvoj ukus je najbolja a, ja je nikad nisam ni cuo,znaci sve je relativno.Bar o ukusima ne treba raspravljati

EKV

pre 8 godina

Svako ima neku svoju listu ali ako vec govorimo o 100 najboljih pesama, moralo je da se nadje mesta za:
Deep Purple: Child in time
Deep Purple: Smoke on the water
Metallica: Nothing else matters
Metallica: Enter sandmen
Pink Floyd: Another brick in tha wall
Pink Floyd: Comfortably numb
Bob Dylan: Knocking on heavens door
Jimi Hendrix: Hej Joe
Jimi Hendrix: Voodoo child

itd itd da ne nabrajam, u prvih 100 mora biti ovih pesama!!! Vidim nema ni Janis Joplin, Eric Claptona, kao i mnogih drugih.
Svidja mi se ipak sto je ubacio REM i Amy Winehouse

v

pre 8 godina

Britanac pravi listu, a ni jedna pesma grupe ''The Cure''? Gde je Depeshe mode?

Za mene je covek budala, ne zato sto nije stavio to sto bih ja, jer o ukusima ne treba raspravljati, vec zato sto uopste pokusava da napravi ovakvu listu. Ja odmah znam da nikada ne bih mogla da napravim svojih top sto jer imam bar pet puta vise pesama koje bih htela tu da uguram. I kada bih je nekako sastavila, nikad ne bih bila zadovoljna. Cak i kada je rec samo o mom subjektivnom misljenju, opet bih se ogresila.

boza pub

pre 8 godina

prvo ne postoji nacin da de napravi objektivno ovakva lista. nebitno koju muziku licno slusam, ali nijedna pesma od Stones-a, nisam video ni Doorse, Deep purple,samo vidim da mnogo voli Bovija, i Bitlse. totalno irelevantna lista.

да да

pre 8 godina

Дакле ово су најбољих 100 песама тамо ног музичког критичара ! Таквих 100 најбољих песама свих времена има око 7 милијарди ! Изем ти чланак !

evenflow

pre 8 godina

Ovo su pesme Američke i Britanske kulture nidje veze sa nama ili sa "svetom"
(Darko, 6. april 2016 12:24)
90% ovih pesama su iz rok i pop stvaralastva,a da razumes rok muziku treba da razmisljas otvorenog uma ,a kad bi tako razmisljao znao bi da ta muzika nikad nije bila nacionalno obojena.Naprotiv sve suprotno od toga,ali dzabe pricati kad se uvek nace neko ko u svemu vidi zapadnu propagandu usmerenu protiv srbije

Aleksandar

pre 8 godina

Ova lista je nebulozna. Samo jedna pesma grupe The Doors i samo jedna od Zeppelina. Šta više reći? Fale tu i Deep Purple, Pink Floyd, Dženis Džoplin, Džimi Hendriks... Smešno je zaista stavljati u isti koš istinske umetnike i jednu Bijonse. Toliko.

Police,Madness,MAN at work,....

pre 8 godina

To je individualno,ali lista bez Police,Stinga,Madness ,MAN at work,Genesiss,Collinsa,Claptona,Marleya,Hendriksa...,nije nešto sto treba uzimati za ozbiljno.

Ja

pre 8 godina

Kapiram da je besmisleno sastavljati ovakve liste jer sve je to subjektivno i svako voli razlicito i tako i treba ali kako bijonse sa single ladies? Znam pesmu jer mi je sestra probila glavu svojevremeno sa tim. Nema virtuoznosti u sviranju instrumenata jer instrumenata i nema jer je neka sklepana matrica koju moze i Ceda Cvorak da napravi. Da li je to dubok i viseslojni filozofski tekst. Ostavljam prostor da mi je mozda promakla alegorija o istini, ljubavi i pravdi ali mislim da nije. Istina zna ona Bijonse da razvuce glas ali ni toga nema u toj pesmi. Mozda ako je zarazna pa ti udje u glavu ali isto tako su zarazne i pesmice iz reklama.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ovo bi bilo kao kad bih ja sastavio top-100 listu najvecih pesama svih vremena na kojoj bi 80 stavki bile pesme Cece, Mice Trofrtaljke, Jelene Karleuse i Zoke Brunclik.

Allegretto

pre 8 godina

Lepo vam piše u podnaslovu:

"Muzički kritičar britanskog Telegraph-a Nil Mekormik odabrao je 100 najboljih pesama svih vremena."

Tačno tako treba i razumeti. Bukvalno "100 najboljih pesama svih vremena", ali nemojmo propustiti onaj prvi vrlo važan deo:

"Muzički kritičar britanskog Telegraph-a Nil Mekormik odabrao je...".

Dakle, to je "100 najboljih pesama svih vremena", (samo) ako pitate "muizičkog kritičara Nila Mekormika".

Ali ne mora biti (i obično nije) ako neko pita mene, vas, ili komšinicu sa trećeg sprata.

Tako da, opustite i uživajte u "100 najboljih pesama na svetu" koje prethodno SAMI izaberete i koje su VAMA najbolje. And sc*ew Neal mcCormick...

chuki

pre 8 godina

O ukusima ne vredi raspravljati... A možda i vredi! Beyonce ima isti/veći broj pesama od npr. Dire Straits-a ili Pink Floyd-a ??? Neko je ovde šaban, on ili ja, treće nema...

nebo

pre 8 godina

Stvar ukusa, preleteo sam listu najboljih pesama 'svih vremena'. Ne vidim etnicku, klasicnu, srednjevekovnu, renesansnu muziku... Jel' jeste 'svih vremena' ili nije?

daviks

pre 8 godina

Nema Kompaj Segunda, Ibrahima Ferera, Endi Palsija, Fela Kuti, Zoao Zilberto, Zorz Ben Zor, Soda Stereo, Heroes del silensio, Lucio Batisti, Lucio Dalla, Kraftwerk, Edit Pjaf, Majls Dejvis, Dzon Koltrejn, Manu Cao, Cezaria Evora, Pako de Lusija, Sui Generis, Serz Genzbur... Ovo je 100 najboljih pesama pop kulture sa engleskog govornog podrucja, odabranih od strane vrsnog poznavaoca iste scene, ali lista nema veze sa naslovom, niti su to najboljih 100 pesama anglo pop kulture, niti su najbolje pesme ikada generalno - sto pise u tekstu da bi trebale da jesu. Niti je to krem muziki. Ovo je dakle 100 odlicnih pop pesama sa engleskog govornog podrucja, u izboru nekog coveka koji je zaduzen za rubriku muzika u listu Gardijan. Tako mogu i ja da kazem da su Zajdi, zajdi; Ajde Jano i Djelem djelem u top 100 najboljih svetskih pesama ikada, generalno. I ko je upravu, mozemo da se prepucavamo. Taj lik nema ni pojma da postoje ove tri pesme, koje mogu na ovoj njegovoj listi da budu u prvih 10, tako da opusteno cevek se samo zeza, jer se ipak ovde radi o pop kulturi, znaci za siroke mase i za zezanje, uz poneku pametnu recenicu da imas za sta da se uhvatis. Nema to veze sa vrhunskom odnosno najboljom muzikom. Zna se ko je najbolji - Mocart, Bah, Betoven, pa ostatak sveta. Dakle Nemci.

Toni

pre 8 godina

Nil Mek Kormik je inače prijatelj iz mladosti Bono Voksa i Edža, osnivača grupe U2. On i njegov brat su u početku bili članovi tada anonimnog tinejdžerskog benda, ali su onda odlučili da krenu svojim putem. Oni su propali, a njihovi drugari su postali jedan od najvećih rok bendova u istoriji.
Snimljen je po ovome i zanimljiv film Killing Bono.
Inače stavio je na listu dve U2 pesme, I still havent found what Im looking for pri kraju i One na 17. mesto. Pošteno, mada je One mogla bez problema i u prvih pet.

gigatrend

pre 8 godina

Potpuno je besmisleno baviti se listom koju je sastavio pojedinac, makar bio i ne znam koliko priznati muzički kritičar. Da se "ukrste" liste njih 100, to bi već bilo nešto. Mislim da je ovaj propustio mnoge stvari u životu.

MedjedicGricko

pre 8 godina

Simon and Garfunkel-Sound of Silence; Johnny Cash-Hurt; The Animals- House of Rising Sun; Eric Clapton-Tears in Heaven; Yes-Owner of a Lonely Heart; The Doors-bilo šta... Možda i The Verve-Bittersweet symphony od "novijeg". Ima dosta toga. Bijons vam nije trebala, jer prosto ne može da se poredi. Takođe pesma Wonderwall je od Oasis-a.

Sony

pre 8 godina

Sta mislite, da li ce zvuk tj. muzika nekada biti ogranicena? Da li ce doci trenutak u buducnosti kada nema vise tonova koje mozemo da izmislimo, vec su svi ispucani i izmisljeni? Koliko kombinacija zvuka?

pih

pre 8 godina

Bez veze je lista. Postoji toliko relevant ijih pesama od nekih na ovom spisku, a da se uopste nisu nasle na listi. Takodje, kakva je to #1 pesma svih vremena koja nije svima poznata (prvi put cujem za nju a cenim da nadprosecno poznajem muzicku industriju) ?

zoran1965

pre 8 godina

Dosao sam do 95. mesta,video da je tu Bijonse i Single Ladies i umalo nisam zaplakao.
(Tommy, 6. april 2016 12:40)
ja to gledam malo drugačije, mora 'omladina' rodjena 2000-te, par godina tamo vamo da dobije uvid da su nekada radjene izvanredne stvari. i da nije počelo sve od rijane, niki minaj, rite ore, pitbula, etc

markoni

pre 8 godina

O ukusima ne vredi raspravljati, ali da u top 100 pesama nema nekih " najkomercijalnijih " ili recimo pesama koje su najcesce obradjene tipa wicked game Crisa Isaka, ili selfcontrol Laure B. koje se ne skidaju sa radija zadnjih 15ak godina, onda je lista stvarno besmislena

EKV

pre 8 godina

led cepelin...stairway to heawen...autoru oduzeti platu zbog copy paste clanka..
(vlado, 6. april 2016 16:39)

Ima, na 30. mestu:) (Dzimi Pejdz/Robert Plant). Trebao je da napise Led Zeppelin umesto sto je naveo sam njih dvojicu

blackdog

pre 8 godina

Uh uh... Od The Doors nijedna 
blackdog, 6. april 2016 13:39 

84: Light My Fire 
The Doors (1966
(goran, 06. april 2016 17:07)

Moja greska, promaklo mi. Ali bar jos tri zasluzuju da se nadju na listi. Riders on the storm svakako

westman

pre 8 godina

Dire Straits da nema??? Pa svaka stvar sa albuma Brothers in arms moze komotno u prvih 50. Dodao bih i nedostak recimo Belfast child od Simple minds...pesma za sva vremena...pa gansi...mnogo falinki, mnogooo

my name

pre 8 godina

Svaka budala danas moze da sastavi listu. Ako uzmimo samo jedan bend da analiziramo, videcemo da je covek pre za ludnicu nego za novine. Evo, na primer The Rolling stones. Koje pesme Vam prvo padnu na pamet? Srdacan pozdrav.

adem

pre 8 godina

sto neko rece, ja bih kritikovao i moju listu a ne njegovu.
ps. licno polovinu njegovih pesama, ako ne i vise bih skroz izbacio iz liste.

blackdog

pre 8 godina

Uh uh... Od The Doors nijedna a Zeppa jedna :/ Nema Hendrixa nema Rory Gallaghera npr. Ok, naravno, svako bi svoju listu drugacije slozio. Ali bas izostaviti legende bluza i rocka...

маннијак

pre 8 godina

Све из англо-саксонске културе...
тако би листа и требало да се зове, 100 (по мени) најбољих песама са енглеског говорног подручја.

TurboNator

pre 8 godina

@ MedjedicGricko, 6. april 2016 17:26

Johnny Cash-Hurt - to nije njegova pesma (a svidja mi se ta verzija, odlicna je i video takodje): https://www.youtube.com/watch?v=JI7LdCHgLgI

Inace lista je totalna nebuloza, covek se izblamirao zestoko.

DaLanik

pre 8 godina

Koliko je lista bez veze, svedoci to da je stavio "Randy Crawford One Day I'll Fly Away", Rendi je jedan (iako je ja slusam i volim) nebitan izvodjac, sa 3 hit pesme... stavljati takve u listu sa Dorsima, Cepelinom, Iglsima, Bouvijem, Kvinom, Flojdima, Bitlsima, Stounsima... mislim bez veze. Pogotovu sto doticna ima mnogo bolju pesmu koja pre zasluzuje da bude u prvih 100 - Randy Crawford - You Might Need Somebody. Ali Bijonse? Ma daj bre, na cemu je ovaj? Ali necu mu oprostiti sto nema ni jedne pesme stvarno dobrih bendova, ma tip je Englez... vidi se da zapostavlja americku muziku. Gde je "Journey", "Foreigner", "Toto"... a ni engleskih "Supertramp" nema iako zasluzuju bar jednu pesmu... gde je Fleetwood Mac, najbolji album ikada "Roumors"...

Realno

pre 8 godina

Možda bi mogla da se sastavi lista od 100 najboljih izvođača/grupa svih vremena, pa onda od njih TOP 10 pesama...znači 1000 pesama, pa bi u tu imalo svašta da se prigovori, sa punim pravom...da ne pričamo o tome da je zastupljen samo Pop i Rock, gde su ostali pravci - znači, još mnogo više pesama.
Ovako, izgleda čoveku bilo dosadno pa sastavio neku playlistu svojih favorites...

Dag Kristi

pre 8 godina

Na ovoj listi mogao opusteno i Mitra Mirica da stavi,obzirom na izbor.Lista bez Deep purple nije lista.Heaven and hell je sjajna pesma!

tupe Srbende

pre 8 godina

ehej, Srbi, niko vam ne brani da sastavite vasu "fer" listu. Lepo vam kaze clanak 100 najboljih pesama po misljenju jednog kriticara.

Big muff

pre 8 godina

(Sony, 6. april 2016 12:27)
Svaka jazz improvizacija je ustvari nesto novo, i u svaku improvizaciju se ugradi osecaj tog trenutka, tako da, u kvalitetnoj muzici kao sto je jazz, klasika i sl. uvek ce biti neceg novog, sto nije slucaj sa komercijalom gde se stvari mnogo vrte.
Inace cudi me da nema niceg od Kleptona (inace ne gotivim ga) i dobro je to na neki nacin, jer bi u suprotnom bio jedini bluzer na listi, a ima mnogo znacajnijih bluzera od njega. Naravno lista nema veze s vezom, nema Hendriksa, Pitera Grina i sl.
Po meni, liste treba praviti po zanrovima, izaberemo npr. 10 zanrova (a ima ih dosta vise) i iz svakog zanra po 10 top pesama, pa ih poredjamo po grupama od po 10 pesama razlicitog zanra, tako da bude koliko-toliko ravnomerno rasporedjeno. Opet je problem kako sve to sloziti po kvalitetu i to sto je dosta izvodjaca fuzija razlicitih zanrova. Uglavnom, pravljenje ovakvih lista je potpuno nepotrebno (osim ako ce se stavljati u vremensku kapsulu :D), uzmes slusas sta ti odgovara, jazz, blues, komercijala, pentatonik anim soundrack :D...

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ne budem lenj, presavijem tabak - i evo mojih top-40+ (nesrpskih):

Sam Cooke - A Change is Gonna Come
Bob Dylan - Like a Rolling Stone
Jimi Hendrix - Purple Haze
Beatles - A Day in the life
Frank Zappa - Trouble Every Day
The Doors - End of The Night
Marianne Faithful - Why d'ya do it
Rolling Stones - Gimme Shelter
Mamas and Papas - Calfornia Dreamin'
O.V.Wright - Nickel and Nail
The Stooges - 1970
Bob Marley & Wailers - Concrete Jungle
Billie Holiday - I'm a fool to want you
David Bowie - Five Years
Nancy Sinatra & Lee Hazlewood - Some Velvet Morning
Tim Buckley - Jungle Fire
Nilsson - One
Otis Redding - I've been loving you too long
Joy Division - Heart & Soul
John Lennon - Mother
Irma Thomas - Wish someone would care
Del Shannon - Silver Birch
Elvis Presley - Long Black Limousine
Leonard Cohen - Songs of the Street
Zombies - Time of the Season
Clash - Guns of Brixton
Marion Williams - The day is past and done
Edith Piaf - Non, je ne regrette rien
Sam Cooke - Trouble Blues
Ray Charles - I don't need no doctor
Love - Andmoreagain
Ike & Tina - River Deep, Mountain High
Aretha Franklin - Sweet Bitter Love
Dinah Washington - Time after time
Django Reinhardt - Nuages (instrumental)
Gilbert Becaud - Nathalie
Creedence - I put a spell on you
Steve Young - Rock, Salt & Nails
Everly Brothers - So Sad
Muddy Waters - You need love
Marvin Gaye - Right On
Lorraine Ellison - Stay with me
Simon & Garfunkel - Sounds of Silence

damedolla0

pre 8 godina

2pac-changes je ubedljivo najbolja pesma svih vremena. Pak je u toj pesmi opisao ceo zivot za 4 minuta. Ako se najbolja pesma tretira po tirazima, pregledima , onda to nije najbolja pesma. Za mene je najbolja pesma, ona u kojoj ima istine, i to surove, a Pakova je svaka takva. Uvrstili razne sektase, a takvu pesma da nije među 100. LOL.

Predrag

pre 8 godina

Vrlo je nezahvalno uopste se upustati u pravljenje ovakvog izbora. Pogotovu ako sve to ima vrlo pretenciozan naziv: "za sva vremena"?!. Takodje, o ukusima se i moze raspravljati, ali u takvoj diskusiji nikada nece biti kraja. Svako od nas, koji je iole pratio svetsku produkciju, bi mogao da napravi svoj izbor. Verujem i da bi pomenuti kriticar, koji je pravio ovaj izbor, vec sutradan posto je objavio svoj izbor, verovatno dosta toga u izboru i promenio. Tako, sve ovo treba shvatiti kao trenutnu inspiraciju i samo jedan od mogucih izbora.

NightSky

pre 8 godina

U redu je uvrstiti i neku modernu,pop ili R&B pesmu,ali zašto baš Beyonce?U tom fazonu mnogo je bolja Amy McDonald-This is the life,na primer.

Dzukele laju po frizeraju

pre 8 godina

Deep purple,Ac/Dc,Guns'n roses,Queen,Iron maiden,Metallica,Whitesnake,Stonsi razbacani po nizim delovima liste,osim br.12,ali zato The Beatles zastupljeni sa 84 pesme,Free,Clapton,The Clash sa jednom pesmom,Ramones,ma mogao bih do sutra da nabrajam.Jeste stvar ukusa,ali ovo je stvarno subjektivna lista nekog ko je sebi dao previse slobode i znacaja.

Nikola

pre 8 godina

Zanimljiva lista. Svakome se nece po nesto dopasti sa iste jer sto ljudi 100 cudi :-). Ja bih samo stavio I still haven't found what I'm looking for na prvo mesto ;-).

gojimir

pre 8 godina

napravio sam stotinak ovakvih lista : najbolje svih vremena, devedesete, '00, hiphop, alternativa, brze, ljubavne i balade... pristrasnost ne može da se zaobiđe, npr. ja sam slab na devedesete jer sam tad najviše izlazio, slusao muziku... meni bi na top100 bili samo nirvana, rem, peral jam, alice in chains, faith, soundgarden, prodigy, rhcp, jamiraquai, primus, morphine, living colour, metallica.... da ne pominjem elektronsku muziku i rnb devedesetih. ipak to je moja pristrasna lista. na ovoj fale pesme od '00. pozdravljam što je ubacio hoziera ta pesma ima potencijal da bude vanvremenski hit.
nisam citao detaljno ali ako nema rage against the machine 'killing in the name' ovaj moze da batali muzičku kritiku. 'fuck you i won't do what you tell me'

deda namcor

pre 8 godina

- Cetvrto: jedina top-100 lista na kojoj Ejmi Vajnbotl moze da se nadje je lista 100 najvecih alkoholicara svih vremena. Tu originalnosti, talenta i umetnicke vrednosti nema ni koliko za crno ispod noktiju.
(DEDA CVETKO, 6. april 2016 22:50)

Sedi jedan!
Ako je Amy Winehouse po necemu upamcena to su originalnost i talenat. Ne kazem da neka njena pesma mora da se nadje medju prvih 100, ali malkice si preterao!

ks

pre 8 godina

62: The Mercy Seat
Džoni Keš (2000)

Molim ????? Kešova verzija nije loša, da se razumemo, ali koja poenta je stavljati na ovakvu listu obrade, pogotovo kada i Keš i Kejv imaju toliko toga da kažu u svoje ime.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

@ deda namcor

Gospodjica Vajnhaus je - osim sto je bila ljudska katastrofa na dve noge i jezivo los uzor za klince - bila cisti Made-in-UK plastikaner, roba bez atesta i deklaracije, derivativna macka u dzaku bez nekog posebno atraktivnog emocionalnog i kreativnog sadrzaja.

Sve sto je Ejmi Vajnhaus imala da ponudi covecanstvu, sve njene vokalne puruete, inflekcije i fraze, izmislili su pioniri Soul muzike NAJMANJE 20 godina pre nego sto se g-djica bila i rodila. Nista tu novo pod suncem ona nije izmislila i kreirala, samo je prepakovala.

Poslusajte jedno sat-dva gigante R&B i Soul muzike koju je Ejmi (neuspesno) pokusala da imitira, a lista je bo'me malo podugacka: James Brown, Ette James, James Carr, Mavis Staples, Aretha i Erma Franklin, Sam Cooke, Otis Redding, Little Willie John, Solomon Burke, Irma Thomas, Dionne Warwick, Esther Phillips, Dinah Washington, Isaac Hayes, Billie Holiday, Lee Wiley, Al Green, Ann Peebles, Candi Staton, Howard Tate, Joe Tex, Bem E. King, Jerry Butler, O.V. Wright, Syl Johnson, Jackie Wilson, Hank Ballard, Diana Ross, Smokey Robinson, Eddie Kendricks, David Ruffin, Michael Jackson, Brenda Holloway, Marvin Gaye, Irma Thomas, Lee Dorsey, Clyde McPhatter, Lavern Baker, Ruth Brown, Clarence Carter, Bill Withers, Arthur Alexander, Eddie Floyd, 'Sugar Pie' Desanto, Garnet Mimms, Freddie Scott, Mitty Collier, Minnie Riperton, Big Maybelle i tucad drugih.

Posle samo pola sata prepoznacete njenu "originalnost" u originalnim verzijama.

Padre

pre 8 godina

Ispada, ako nisi sa njhovog ostrva ti ili tvoje preci, ili jim se nisi kasnije priključio (Sinatra, Armstrong), ili ne dolaziš iz pradomovine (kao vikinzi ABBA), onda pojma nemoš o muzici!Ko šiša one iz prošlosti, dok još nisu Britanci propevali!A ima, bogami i takvih, koji ne dolazr u obzir pa da je 10.000 pesama na listi!

Costa

pre 8 godina

Svaki dozivljaj u muzici je subjektivan i objektivnost ne postoji.Evo mojih favorita:
Sting-Fragile,Pink Floyd-Time,High Hopes,Shine on you crazy diamond,Bruce Springsteen-River,King Crimson-21st century schizoid man,Tool-Grudge,Leonard Cohen-Famous blue raincoat,Agalloch-In the shadow of ou pale companion,Dissection-Thorns of crimson death.Ima jos gomila bendova koje obozavam da slusam kao sto su Led Zeppelin,Madrugada,Woven hand, ali nema sanse da izdvojim nekog favorita iz njihovih opusa.

Dynamic

pre 8 godina

Znate onaj snimak kad lik dan nakon terorističkog napadu u Parizu dovuče klavir na mesto napada i odsvira jednu pesmu? E takve pesme treba da čine Top 10, pesme koje su antologijske, vanvremenske. Ono kad, iako baš i ne voliš autora, moraš da odaš priznanje da je pesma jednostavno vrh.

Ukusi jesu različiti ali neke pesme ne bi trebalo da se dovode u pitanje. Neke s nalaze na listi ali su slabo kotirane.. Ali, bar po meni
Imagine -Lennon, One - U2, Rockin´ in the free world - Neil Young, Free - Stevie Wonder i slične moraju u vrh liste

Bane

pre 8 godina

Po meni je najbolja pesma svih vremena: You Are Always on my Mind, ali ne u prvoj verziji (neka Brenda) već u drugoj - Willie Nilson iz 1982.
Što se tiče ove liste zapostavljene su pesme iz 1950-ih, a bilo ih je bar 5-6 koje zaslužuju da uđu.
Inače lista je anglocentrična. Slabo ima pesama van anglo područja, ali to je nešto na šta smo i navikli. Ipak je lakše probiti se kad pevaš na jeziku kog razume cela planeta.

Crudelta

pre 8 godina

Slazem se da o ukusima ne treba raspravljati ali ni ovakve liste subjektivno sastavljati...nisam bas najpazljivije pregledao listu ali koliko sam uspeo da vidim uopste nisu zastupljeni Janis Joplin,Elvis,The Doors,Dire Straits,Queen,Guns n Roses,AC/DC...i jos mnogi drugi i svi su oni na svoj nacin obelizili odredjeni period i svi su u muzickoj kuci slavnih.

Mojo_Pin

pre 8 godina

prvo ne postoji nacin da de napravi objektivno ovakva lista. nebitno koju muziku licno slusam, ali nijedna pesma od Stones-a, nisam video ni Doorse, Deep purple,samo vidim da mnogo voli Bovija, i Bitlse. totalno irelevantna lista.


(boza pub, 6. april 2016 17:12)
Onda nisi ni pogledao listu do kraja.Lista obiluje stonsima.

poznavalacprilika

pre 8 godina

To je sve stvar ukusa.. Na listi najboljih 100 više od 50 po mojoj listi su domaće tj ex yu a naravno na ovoj nema nijedna.. Čak šta više neke pesme koje bi stavio u prvih 10 najboljih i ako su domaće 90% domaće generacije nikad nije čulo

i tebe sam sit kafano

pre 8 godina

Sizifov posao,složio bih se možda sa desetak pesama i dodao many more...


p.s recimo oni You tube sve znaju brate da sviraju.

Gordana ranković

pre 3 godine

Ne mogu da verujem da nema nijedne pesme majkla džeksona, ikone ove planete koji ima triler, najprodavaniji album svih vremena!? I dan danas je to tako!? Ovo je više nego strašno!? Kojim si se kriterijumima vodio, gospodine!?!

damedolla0

pre 8 godina

2pac-changes je ubedljivo najbolja pesma svih vremena. Pak je u toj pesmi opisao ceo zivot za 4 minuta. Ako se najbolja pesma tretira po tirazima, pregledima , onda to nije najbolja pesma. Za mene je najbolja pesma, ona u kojoj ima istine, i to surove, a Pakova je svaka takva. Uvrstili razne sektase, a takvu pesma da nije među 100. LOL.

pih

pre 8 godina

Bez veze je lista. Postoji toliko relevant ijih pesama od nekih na ovom spisku, a da se uopste nisu nasle na listi. Takodje, kakva je to #1 pesma svih vremena koja nije svima poznata (prvi put cujem za nju a cenim da nadprosecno poznajem muzicku industriju) ?

Markos

pre 8 godina

Vidis ti djavola kako su talentovani ti englezi,zauzeli prvih 100 mesta najboljih pesama u istoriji.Engleska,amerika,australija zajedno 400 miliona naspram 7 milijardi ostatka sveta i oni sve najbolje napravili.E sad, to mozete svojim marketingom da podvalite i da kazete da je najbolje posto je muzika relativna z ocenu ali dokaz da ste netalentovani je sport gde vas nema ni u tragovima(pravih engleza,u engleskoj i americi) a sport je egzaktan,broje se kosevi,golovi,visine,daljine,preciznost itd.a tu vas nema nigde.

Bg

pre 8 godina

Kakva lista. Rolling stones samo hedna pesma a lennon i beatles bar 5. Ajd sto nema black keys ili white stripes ali oasis da nema... Ili RHCP a da ne pominjem neke druge

Petar

pre 8 godina

Stvar ukusa naravno.
Po meni top 10:

10. Duran Duran - Come Undone
9. Black - Wonderful Life
8. Alannah Myles - Black Velvet
7. Elvis Presley - Always On My Mind
6. George Michael - Careless Whisper.
5. Sting - Shape Of My Heart,
4. The Beatles - While My Guitar Gently Weeps
3. Luciano Pavarotti - Caruso
2. Stevie Wonder - As
1. Mile Kitić - Šankeru... ili John Lennon - Imagine.

rabo

pre 8 godina

Zbrdazdola. Potpuno bez veze. Oni ignorisu Pinkflojd a to je nesto najbolje sto postoji. Videlo se na otvaranju i zatvaranju olimpijade u Londonu, valjda zbog bezkompromisnog antiratnog stava. To im valjda ne odgovara.

CATAPA

pre 8 godina

Po njegovom sopstvenom kriterijumu, na vrhu bi moralo da budu O sole mio, Cielito lindo, Ne me quitte pas... večne pesme u bezbrojnim aranžmanima koje imaju jedini "hendikep" što ih pevaju "bloody foreigners". Anglosaksonska arogancija koja kompromituje inače veliki broj zasluženih nominacija na ovoj listi.

fsociety

pre 8 godina

Ovaj se drogira. Gde su ti rođače The Clash, Ramonsi, Hendrix? Od Cepelina samo stepenice a? Od Nirvane najgora od svih njihovih pesama. Marli samo jedna? B.B. King ništa? Ray Charles? Ac/Dc, Metallica? Shine on you crazy diamond, za to remek delo nema mesta na listi?

daviks

pre 8 godina

Nema Kompaj Segunda, Ibrahima Ferera, Endi Palsija, Fela Kuti, Zoao Zilberto, Zorz Ben Zor, Soda Stereo, Heroes del silensio, Lucio Batisti, Lucio Dalla, Kraftwerk, Edit Pjaf, Majls Dejvis, Dzon Koltrejn, Manu Cao, Cezaria Evora, Pako de Lusija, Sui Generis, Serz Genzbur... Ovo je 100 najboljih pesama pop kulture sa engleskog govornog podrucja, odabranih od strane vrsnog poznavaoca iste scene, ali lista nema veze sa naslovom, niti su to najboljih 100 pesama anglo pop kulture, niti su najbolje pesme ikada generalno - sto pise u tekstu da bi trebale da jesu. Niti je to krem muziki. Ovo je dakle 100 odlicnih pop pesama sa engleskog govornog podrucja, u izboru nekog coveka koji je zaduzen za rubriku muzika u listu Gardijan. Tako mogu i ja da kazem da su Zajdi, zajdi; Ajde Jano i Djelem djelem u top 100 najboljih svetskih pesama ikada, generalno. I ko je upravu, mozemo da se prepucavamo. Taj lik nema ni pojma da postoje ove tri pesme, koje mogu na ovoj njegovoj listi da budu u prvih 10, tako da opusteno cevek se samo zeza, jer se ipak ovde radi o pop kulturi, znaci za siroke mase i za zezanje, uz poneku pametnu recenicu da imas za sta da se uhvatis. Nema to veze sa vrhunskom odnosno najboljom muzikom. Zna se ko je najbolji - Mocart, Bah, Betoven, pa ostatak sveta. Dakle Nemci.

gojimir

pre 8 godina

napravio sam stotinak ovakvih lista : najbolje svih vremena, devedesete, '00, hiphop, alternativa, brze, ljubavne i balade... pristrasnost ne može da se zaobiđe, npr. ja sam slab na devedesete jer sam tad najviše izlazio, slusao muziku... meni bi na top100 bili samo nirvana, rem, peral jam, alice in chains, faith, soundgarden, prodigy, rhcp, jamiraquai, primus, morphine, living colour, metallica.... da ne pominjem elektronsku muziku i rnb devedesetih. ipak to je moja pristrasna lista. na ovoj fale pesme od '00. pozdravljam što je ubacio hoziera ta pesma ima potencijal da bude vanvremenski hit.
nisam citao detaljno ali ako nema rage against the machine 'killing in the name' ovaj moze da batali muzičku kritiku. 'fuck you i won't do what you tell me'

фабрицио раванели

pre 8 godina

Видео сам пуно глупих листа са ,,најбољим'' песмама, али ова је најглупља икад.

tupe Srbende

pre 8 godina

ehej, Srbi, niko vam ne brani da sastavite vasu "fer" listu. Lepo vam kaze clanak 100 najboljih pesama po misljenju jednog kriticara.

Nikola

pre 8 godina

Zanimljiva lista. Svakome se nece po nesto dopasti sa iste jer sto ljudi 100 cudi :-). Ja bih samo stavio I still haven't found what I'm looking for na prvo mesto ;-).

Toni

pre 8 godina

Nil Mek Kormik je inače prijatelj iz mladosti Bono Voksa i Edža, osnivača grupe U2. On i njegov brat su u početku bili članovi tada anonimnog tinejdžerskog benda, ali su onda odlučili da krenu svojim putem. Oni su propali, a njihovi drugari su postali jedan od najvećih rok bendova u istoriji.
Snimljen je po ovome i zanimljiv film Killing Bono.
Inače stavio je na listu dve U2 pesme, I still havent found what Im looking for pri kraju i One na 17. mesto. Pošteno, mada je One mogla bez problema i u prvih pet.

Jah

pre 8 godina

Omaz Bowiju I licna lista na koje ce ljudi ostaviti milion komentara beznacajnih bas kao I sto je ova lista. Bohemian Rapsody, Stairway to heaven moraju da budu u top 5 uvek, po svakoj mogucoj listi, ali eto on je napravio svoju, sto ce ljudi osporavati. Engleska gluposti zarad paznje

EKV

pre 8 godina

Svako ima neku svoju listu ali ako vec govorimo o 100 najboljih pesama, moralo je da se nadje mesta za:
Deep Purple: Child in time
Deep Purple: Smoke on the water
Metallica: Nothing else matters
Metallica: Enter sandmen
Pink Floyd: Another brick in tha wall
Pink Floyd: Comfortably numb
Bob Dylan: Knocking on heavens door
Jimi Hendrix: Hej Joe
Jimi Hendrix: Voodoo child

itd itd da ne nabrajam, u prvih 100 mora biti ovih pesama!!! Vidim nema ni Janis Joplin, Eric Claptona, kao i mnogih drugih.
Svidja mi se ipak sto je ubacio REM i Amy Winehouse

Fakultet

pre 8 godina

Scorpions - Still Loving You, pa 6 mesta praznih !!
(Stara Skola, 6. april 2016 16:08)

Bravo care, odabrao si ubedljivo najgoru pesmu ikada napisanu u Univerzumu. Svaka ti cast, ne moze to svako.

poznavalacprilika

pre 8 godina

To je sve stvar ukusa.. Na listi najboljih 100 više od 50 po mojoj listi su domaće tj ex yu a naravno na ovoj nema nijedna.. Čak šta više neke pesme koje bi stavio u prvih 10 najboljih i ako su domaće 90% domaće generacije nikad nije čulo

deda namcor

pre 8 godina

- Cetvrto: jedina top-100 lista na kojoj Ejmi Vajnbotl moze da se nadje je lista 100 najvecih alkoholicara svih vremena. Tu originalnosti, talenta i umetnicke vrednosti nema ni koliko za crno ispod noktiju.
(DEDA CVETKO, 6. april 2016 22:50)

Sedi jedan!
Ako je Amy Winehouse po necemu upamcena to su originalnost i talenat. Ne kazem da neka njena pesma mora da se nadje medju prvih 100, ali malkice si preterao!

ja

pre 8 godina

mislim da je recimo od The Clash Guns of Brixton ili Spanish bombs znacajnije od Alicie Keys. Neverpvatno je da nema Sex beat od Gun Club. Takodje, mislim da su Kraftwerk morali da budu na listi sa Model

boza pub

pre 8 godina

prvo ne postoji nacin da de napravi objektivno ovakva lista. nebitno koju muziku licno slusam, ali nijedna pesma od Stones-a, nisam video ni Doorse, Deep purple,samo vidim da mnogo voli Bovija, i Bitlse. totalno irelevantna lista.

Dejo

pre 8 godina

Izbor je sjajan, ali mislim da je moralo biti mesta I za Animals. House of rising sun je morala naći mesta u ovom izboru.Gde su Bee Gees, Walker brothers, Beach boys, Eric Klapton itd.

Costa

pre 8 godina

Svaki dozivljaj u muzici je subjektivan i objektivnost ne postoji.Evo mojih favorita:
Sting-Fragile,Pink Floyd-Time,High Hopes,Shine on you crazy diamond,Bruce Springsteen-River,King Crimson-21st century schizoid man,Tool-Grudge,Leonard Cohen-Famous blue raincoat,Agalloch-In the shadow of ou pale companion,Dissection-Thorns of crimson death.Ima jos gomila bendova koje obozavam da slusam kao sto su Led Zeppelin,Madrugada,Woven hand, ali nema sanse da izdvojim nekog favorita iz njihovih opusa.

evenflow

pre 8 godina

Ovo su pesme Američke i Britanske kulture nidje veze sa nama ili sa "svetom"
(Darko, 6. april 2016 12:24)
90% ovih pesama su iz rok i pop stvaralastva,a da razumes rok muziku treba da razmisljas otvorenog uma ,a kad bi tako razmisljao znao bi da ta muzika nikad nije bila nacionalno obojena.Naprotiv sve suprotno od toga,ali dzabe pricati kad se uvek nace neko ko u svemu vidi zapadnu propagandu usmerenu protiv srbije

Sony

pre 8 godina

Sta mislite, da li ce zvuk tj. muzika nekada biti ogranicena? Da li ce doci trenutak u buducnosti kada nema vise tonova koje mozemo da izmislimo, vec su svi ispucani i izmisljeni? Koliko kombinacija zvuka?

markoni

pre 8 godina

O ukusima ne vredi raspravljati, ali da u top 100 pesama nema nekih " najkomercijalnijih " ili recimo pesama koje su najcesce obradjene tipa wicked game Crisa Isaka, ili selfcontrol Laure B. koje se ne skidaju sa radija zadnjih 15ak godina, onda je lista stvarno besmislena

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ovo bi bilo kao kad bih ja sastavio top-100 listu najvecih pesama svih vremena na kojoj bi 80 stavki bile pesme Cece, Mice Trofrtaljke, Jelene Karleuse i Zoke Brunclik.

Rolo Tomazi

pre 8 godina

Bohemian Rapsody,Day in the life,Stairway,Shine on Crazy Diamond,Karma Police,Wild Horses,All you need is love,Imagine,Time(ceo Dark Side of the moon),Fortunete son,Born to run

DaLanik

pre 8 godina

Koliko je lista bez veze, svedoci to da je stavio "Randy Crawford One Day I'll Fly Away", Rendi je jedan (iako je ja slusam i volim) nebitan izvodjac, sa 3 hit pesme... stavljati takve u listu sa Dorsima, Cepelinom, Iglsima, Bouvijem, Kvinom, Flojdima, Bitlsima, Stounsima... mislim bez veze. Pogotovu sto doticna ima mnogo bolju pesmu koja pre zasluzuje da bude u prvih 100 - Randy Crawford - You Might Need Somebody. Ali Bijonse? Ma daj bre, na cemu je ovaj? Ali necu mu oprostiti sto nema ni jedne pesme stvarno dobrih bendova, ma tip je Englez... vidi se da zapostavlja americku muziku. Gde je "Journey", "Foreigner", "Toto"... a ni engleskih "Supertramp" nema iako zasluzuju bar jednu pesmu... gde je Fleetwood Mac, najbolji album ikada "Roumors"...

Big muff

pre 8 godina

(Sony, 6. april 2016 12:27)
Svaka jazz improvizacija je ustvari nesto novo, i u svaku improvizaciju se ugradi osecaj tog trenutka, tako da, u kvalitetnoj muzici kao sto je jazz, klasika i sl. uvek ce biti neceg novog, sto nije slucaj sa komercijalom gde se stvari mnogo vrte.
Inace cudi me da nema niceg od Kleptona (inace ne gotivim ga) i dobro je to na neki nacin, jer bi u suprotnom bio jedini bluzer na listi, a ima mnogo znacajnijih bluzera od njega. Naravno lista nema veze s vezom, nema Hendriksa, Pitera Grina i sl.
Po meni, liste treba praviti po zanrovima, izaberemo npr. 10 zanrova (a ima ih dosta vise) i iz svakog zanra po 10 top pesama, pa ih poredjamo po grupama od po 10 pesama razlicitog zanra, tako da bude koliko-toliko ravnomerno rasporedjeno. Opet je problem kako sve to sloziti po kvalitetu i to sto je dosta izvodjaca fuzija razlicitih zanrova. Uglavnom, pravljenje ovakvih lista je potpuno nepotrebno (osim ako ce se stavljati u vremensku kapsulu :D), uzmes slusas sta ti odgovara, jazz, blues, komercijala, pentatonik anim soundrack :D...

my name

pre 8 godina

Svaka budala danas moze da sastavi listu. Ako uzmimo samo jedan bend da analiziramo, videcemo da je covek pre za ludnicu nego za novine. Evo, na primer The Rolling stones. Koje pesme Vam prvo padnu na pamet? Srdacan pozdrav.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Lista je do te mere retardirana, da je to cak i za "ostrvske" pojmove frapantno.

- Prvo, potrebno vam je samo 10 sekundi da ukapirate da je listu pravio britanac, i da je 60% svih pesama iz britanije. Ne treba biti Ajnstajn pa ukapirati po cijem nalogu i za ciji racun je ovo piskaralo pisalo ovo pisanije.

- Drugo, ja JESAM obozavatelj Dejvida Bouvija, ali Life On Mars kao najbolja pesma svih vremena? Ma dajte, ljudi, ne budimo smesni. Cak i sam Bouvi ima boljih: Jean Genie, Rebel Rebel, Rock & Roll Suicide, Space Oddity, The Man Who Sold The World...

- Trece: lista je do te mere lisena bilo kakve nepristrasnosti i bilo kakvog objektivnog kriterijuma da boli glava, usi otpadaju. Kao da je malo dete zvrljalo u pesku prvu stvar koja mu je pala napamet.

- Cetvrto: jedina top-100 lista na kojoj Ejmi Vajnbotl moze da se nadje je lista 100 najvecih alkoholicara svih vremena. Tu originalnosti, talenta i umetnicke vrednosti nema ni koliko za crno ispod noktiju.

- Peto: lista na kojoj se ne nalazi nijedna pesma Sema Kika, Otisa Redinga, Dzimi Hendriksa ili Elvisa Prislija zavredjuje svaki posprd.

- Sesto: od mnogih izvodjaca birane su najopskurnije i naj-neuniverzalnije pesme. $1000 wedding kao najbolja pesma Grama Parsonsa? Visions of Johanna kao Dilanovo remek-delo? Aha. Kad na vrbi rodi kanabis.

Naravoucenije: ako morate da slusate britanske muzicke kriticare da biste oformili dobar muzicki ukus, pisi-propalo. Bolje se dajte u manastir.

mudhoney

pre 8 godina

Iskreno od kriticara nista bolje nisam ni ocekivao,uostalom to su najveci nepoznavaoci muzike ovek bili,ali komentari[nema ove grupe" ,nema onog pevaca"]_pa to je samo vas ukus,zasto mora da ih bude ,nekom drugom se ne svidja.Ako ste vec u fazonu pravljenja lista sastavite svoju,niko nije merodavan da zna najbolje....Sto se mene tice muzika i top liste ne idu zajedno nikako,to je samo produkt muzicke industrije koja je istu i ubila.Na kraju svako ima svoj ukus kako mozes reci koja pesma je najbolja.Poredjenja,ko je bolji,koja je pesma bolja, ko je bolji gitarista ...ogavno.Pa nije muzika sport ljudi.Slusaj,sviraj,plesi uzivaj,placi zato muzika sluzi.Zato mi je uvek punk filozofija[ne muzika] bila najbiza poimanju muzike.Pozdrav

Bane

pre 8 godina

Po meni je najbolja pesma svih vremena: You Are Always on my Mind, ali ne u prvoj verziji (neka Brenda) već u drugoj - Willie Nilson iz 1982.
Što se tiče ove liste zapostavljene su pesme iz 1950-ih, a bilo ih je bar 5-6 koje zaslužuju da uđu.
Inače lista je anglocentrična. Slabo ima pesama van anglo područja, ali to je nešto na šta smo i navikli. Ipak je lakše probiti se kad pevaš na jeziku kog razume cela planeta.

Aurora borealis

pre 8 godina

Odlicna lista, slazem se sa velikom vecinom pesama ali me opet cudi kako nema nekih legendarnih pesama i legendarnih grupa tu. Od Led Zeppelina samo Stairway to heaven? Najbolja pesma od njih svakako ali mislim da je bar jos neka zasluzila da bude na listi. Od Deep Purple nista? Cak ni Child in time? Nista od The Who? Nema Bohemian rapsody od Queena? The end od Doorsa?

Dobro opet ukusi su razliciti.

K.G.

pre 8 godina

Uvek su mi smešne ovakve liste koje kazu da su to najbolje pesme. To mogu samo da budu njegove najomiljenije. Uostalom kakva je to lista najboljih pesama a nema niti jedne pesme od Janis Joplin ili od Led Zeppelin samo jedna pesma.

Dag Kristi

pre 8 godina

Na ovoj listi mogao opusteno i Mitra Mirica da stavi,obzirom na izbor.Lista bez Deep purple nije lista.Heaven and hell je sjajna pesma!

Dynamic

pre 8 godina

Znate onaj snimak kad lik dan nakon terorističkog napadu u Parizu dovuče klavir na mesto napada i odsvira jednu pesmu? E takve pesme treba da čine Top 10, pesme koje su antologijske, vanvremenske. Ono kad, iako baš i ne voliš autora, moraš da odaš priznanje da je pesma jednostavno vrh.

Ukusi jesu različiti ali neke pesme ne bi trebalo da se dovode u pitanje. Neke s nalaze na listi ali su slabo kotirane.. Ali, bar po meni
Imagine -Lennon, One - U2, Rockin´ in the free world - Neil Young, Free - Stevie Wonder i slične moraju u vrh liste

Vladimir

pre 8 godina

Prosto mi je zao sto nisu izbacili neku ozbiljniju listu pa da ljudi koji vole muziku dograde i obogate listu sa svojim komentarima i predlozima.Ovo je tako neukusno da nije ni za komentar ali opet povukla me zelja.Definitivno se slazem sa:Simon & Garfunkel - The Sound Of Silence, Animals - House of Rising Sun,Metallica - Nothing else matters, Pink Floyd - Another brick in tha wall,Shiny on Crazy Diamonds,Bob Dylan - Knocking on heavens door....Nema Stinga,nema INXS,Santane,Foreigner - 'I Want To Know What Love Is,Red Hot Chili Peppers - By The Way...Iako svi beze od pop kulture nikada nisam upoznao nekog ko ne voli Billie Jean od Michael Jacksona...Totalni promasaj!

blackdog

pre 8 godina

Uh uh... Od The Doors nijedna a Zeppa jedna :/ Nema Hendrixa nema Rory Gallaghera npr. Ok, naravno, svako bi svoju listu drugacije slozio. Ali bas izostaviti legende bluza i rocka...

Allegretto

pre 8 godina

Lepo vam piše u podnaslovu:

"Muzički kritičar britanskog Telegraph-a Nil Mekormik odabrao je 100 najboljih pesama svih vremena."

Tačno tako treba i razumeti. Bukvalno "100 najboljih pesama svih vremena", ali nemojmo propustiti onaj prvi vrlo važan deo:

"Muzički kritičar britanskog Telegraph-a Nil Mekormik odabrao je...".

Dakle, to je "100 najboljih pesama svih vremena", (samo) ako pitate "muizičkog kritičara Nila Mekormika".

Ali ne mora biti (i obično nije) ako neko pita mene, vas, ili komšinicu sa trećeg sprata.

Tako da, opustite i uživajte u "100 najboljih pesama na svetu" koje prethodno SAMI izaberete i koje su VAMA najbolje. And sc*ew Neal mcCormick...

маннијак

pre 8 godina

Све из англо-саксонске културе...
тако би листа и требало да се зове, 100 (по мени) најбољих песама са енглеског говорног подручја.

Igor

pre 8 godina

Slažem se sa većinom čitalaca da je lista totalna budalaština... i dodao bih - budalaština je čak i UZEVŠI u obzir da su ukusi različiti... i UZEVŠI u obzir da su 20-ak pesama zaista zaslužile mesto na listi... i UZEVŠI u obzir da je listu sačinio muzički 'kritičar'... i UZEVŠI u obzir da je dotični Britanac... i UZEVŠI u obzir da je neko verovatno ovo 'podmazao'... i UZEVŠI u obzir raspon generacija koje treba poštovati pri kreiranju iste... Jednostavno, nema izgovora za ovakav promašaj.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Ne budem lenj, presavijem tabak - i evo mojih top-40+ (nesrpskih):

Sam Cooke - A Change is Gonna Come
Bob Dylan - Like a Rolling Stone
Jimi Hendrix - Purple Haze
Beatles - A Day in the life
Frank Zappa - Trouble Every Day
The Doors - End of The Night
Marianne Faithful - Why d'ya do it
Rolling Stones - Gimme Shelter
Mamas and Papas - Calfornia Dreamin'
O.V.Wright - Nickel and Nail
The Stooges - 1970
Bob Marley & Wailers - Concrete Jungle
Billie Holiday - I'm a fool to want you
David Bowie - Five Years
Nancy Sinatra & Lee Hazlewood - Some Velvet Morning
Tim Buckley - Jungle Fire
Nilsson - One
Otis Redding - I've been loving you too long
Joy Division - Heart & Soul
John Lennon - Mother
Irma Thomas - Wish someone would care
Del Shannon - Silver Birch
Elvis Presley - Long Black Limousine
Leonard Cohen - Songs of the Street
Zombies - Time of the Season
Clash - Guns of Brixton
Marion Williams - The day is past and done
Edith Piaf - Non, je ne regrette rien
Sam Cooke - Trouble Blues
Ray Charles - I don't need no doctor
Love - Andmoreagain
Ike & Tina - River Deep, Mountain High
Aretha Franklin - Sweet Bitter Love
Dinah Washington - Time after time
Django Reinhardt - Nuages (instrumental)
Gilbert Becaud - Nathalie
Creedence - I put a spell on you
Steve Young - Rock, Salt & Nails
Everly Brothers - So Sad
Muddy Waters - You need love
Marvin Gaye - Right On
Lorraine Ellison - Stay with me
Simon & Garfunkel - Sounds of Silence

DEDA CVETKO

pre 8 godina

@ deda namcor

Gospodjica Vajnhaus je - osim sto je bila ljudska katastrofa na dve noge i jezivo los uzor za klince - bila cisti Made-in-UK plastikaner, roba bez atesta i deklaracije, derivativna macka u dzaku bez nekog posebno atraktivnog emocionalnog i kreativnog sadrzaja.

Sve sto je Ejmi Vajnhaus imala da ponudi covecanstvu, sve njene vokalne puruete, inflekcije i fraze, izmislili su pioniri Soul muzike NAJMANJE 20 godina pre nego sto se g-djica bila i rodila. Nista tu novo pod suncem ona nije izmislila i kreirala, samo je prepakovala.

Poslusajte jedno sat-dva gigante R&B i Soul muzike koju je Ejmi (neuspesno) pokusala da imitira, a lista je bo'me malo podugacka: James Brown, Ette James, James Carr, Mavis Staples, Aretha i Erma Franklin, Sam Cooke, Otis Redding, Little Willie John, Solomon Burke, Irma Thomas, Dionne Warwick, Esther Phillips, Dinah Washington, Isaac Hayes, Billie Holiday, Lee Wiley, Al Green, Ann Peebles, Candi Staton, Howard Tate, Joe Tex, Bem E. King, Jerry Butler, O.V. Wright, Syl Johnson, Jackie Wilson, Hank Ballard, Diana Ross, Smokey Robinson, Eddie Kendricks, David Ruffin, Michael Jackson, Brenda Holloway, Marvin Gaye, Irma Thomas, Lee Dorsey, Clyde McPhatter, Lavern Baker, Ruth Brown, Clarence Carter, Bill Withers, Arthur Alexander, Eddie Floyd, 'Sugar Pie' Desanto, Garnet Mimms, Freddie Scott, Mitty Collier, Minnie Riperton, Big Maybelle i tucad drugih.

Posle samo pola sata prepoznacete njenu "originalnost" u originalnim verzijama.

wer

pre 8 godina

tako je jednom neki nas 'eminentni' filmski kriticar izjavio kako je po njemu najbolji film svih vremena Ashok Kumar iz 1941, takodje eminentnog reditelja Radze Chandrasekar-a

ova lista je znacajna verovatno samo njenom autoru i njegovoj blizoj familiji

Andrija

pre 8 godina

Ne znam ni za jednu respektabilnu listu najboljih pesama svih vremena koja niti na jednom mestu nema pesmu "Like a Rolling Stone" od Boba Dilana.

znalac

pre 8 godina

sastavljati listu najboljih pesama je vrlo nezahvalno jer je to prosto nemoguce uraditi obzirom na ukuse. Medjutim moram primetiti da uzimajuci u obzir kriterijume koje je autor uzeo (a koje ovde mnogi nisu uzeli u obzir pri komentarisanju), opet neke pesme ne zasluzuju da budu na listi. Navescu nekoliko primera - Bijonce ni pod kojim uslovima nema vanvremensku pesmu i ne moze biti na listi, stavljanje po nekoliko pesama npr. Beatles-a a ne staviti AC/DC, Ramonse, Dire Straits, The Kraftwerk....
Ovako ispada da je lista vrlo vrlo subjektivna uz nedovoljno ispostovane kriterijume, sto od jednog kriticara (profesionalca?) nije za ocekivati. Trebao bi da se zamisli...

nebo

pre 8 godina

Stvar ukusa, preleteo sam listu najboljih pesama 'svih vremena'. Ne vidim etnicku, klasicnu, srednjevekovnu, renesansnu muziku... Jel' jeste 'svih vremena' ili nije?

westman

pre 8 godina

Dire Straits da nema??? Pa svaka stvar sa albuma Brothers in arms moze komotno u prvih 50. Dodao bih i nedostak recimo Belfast child od Simple minds...pesma za sva vremena...pa gansi...mnogo falinki, mnogooo

nijelosealfalekraljevi

pre 8 godina

Na top listi pesama svih vremena nema nijedne od Michael Jacksona i Elvis Presleya.Kakav je to muzicki kriticar koji zaboravi kralja rokenrola i kralja popa?

IGOR

pre 8 godina

Dobro, to je mišljenje jednog čoveka, svako od nas ima svoju neku listu.

Poštujem njegov izbor uz par primedbi:

1.Ovo su pre svega engleske i američke pop i rok pesme. Isključen je ostatak sveta kao i drugi žanrovi.

2. Nije sad ovo nikakva revolucionarna lista, igranje na sigurno. Najveći hitovi od najvećih zvezda i umetnika ovog žanra, ništa sporno, jedino kako ih ko poredja.

3. Wonderwall ne izvodi Ryan Adams već Oasis. Smešno je na 26.mesto staviti obradu koja nikako nije bolja od originala, a čak i da kažemo da je to stvar ukusa, valjda je logično da prednost ima autor. U svakom slučaju, obrada je daleko manje poznata i cenjena od originala, neki izvodjači su uzimali neke pesme i obradjivali ih i sa tim ,,kaver'' verzijama su pesmi donosili mnogo veću slavu i cenjenost. Ovde to nije slučaj.

4. 94. Single Ladies buahahahahaha

Powerslave

pre 8 godina

Ne postoji najbolja pesma svih vremena, postoje samo lični izbori.
Za mene su to Kashmir (Led Zeppelin) i Stargazer (Rainbow), ali čak ni njih ne mogu da slušam uvek, već mi je potrebno određeno raspoloženje.

Natasa

pre 8 godina

Ko je napisao da fali Dire Straits - ozeni me.

Salim se malo, ali lepo je videti ovoliko komantara na ovakav clanak. Govori da ipak slusamo dobre stvari.

v

pre 8 godina

Britanac pravi listu, a ni jedna pesma grupe ''The Cure''? Gde je Depeshe mode?

Za mene je covek budala, ne zato sto nije stavio to sto bih ja, jer o ukusima ne treba raspravljati, vec zato sto uopste pokusava da napravi ovakvu listu. Ja odmah znam da nikada ne bih mogla da napravim svojih top sto jer imam bar pet puta vise pesama koje bih htela tu da uguram. I kada bih je nekako sastavila, nikad ne bih bila zadovoljna. Cak i kada je rec samo o mom subjektivnom misljenju, opet bih se ogresila.

Aleksandar

pre 8 godina

Ova lista je nebulozna. Samo jedna pesma grupe The Doors i samo jedna od Zeppelina. Šta više reći? Fale tu i Deep Purple, Pink Floyd, Dženis Džoplin, Džimi Hendriks... Smešno je zaista stavljati u isti koš istinske umetnike i jednu Bijonse. Toliko.

absolutezero

pre 8 godina

Za mene je covek budala, ne zato sto nije stavio to sto bih ja, jer o ukusima ne treba raspravljati, vec zato sto uopste pokusava da napravi ovakvu listu. Ja odmah znam da nikada ne bih mogla da napravim svojih top sto jer imam bar pet puta vise pesama koje bih htela tu da uguram. I kada bih je nekako sastavila, nikad ne bih bila zadovoljna. Cak i kada je rec samo o mom subjektivnom misljenju, opet bih se ogresila.
(v, 06. april 2016 17:01)

Potpisujem! Perfektan komentar.

Padre

pre 8 godina

Ispada, ako nisi sa njhovog ostrva ti ili tvoje preci, ili jim se nisi kasnije priključio (Sinatra, Armstrong), ili ne dolaziš iz pradomovine (kao vikinzi ABBA), onda pojma nemoš o muzici!Ko šiša one iz prošlosti, dok još nisu Britanci propevali!A ima, bogami i takvih, koji ne dolazr u obzir pa da je 10.000 pesama na listi!

NightSky

pre 8 godina

U redu je uvrstiti i neku modernu,pop ili R&B pesmu,ali zašto baš Beyonce?U tom fazonu mnogo je bolja Amy McDonald-This is the life,na primer.

Police,Madness,MAN at work,....

pre 8 godina

To je individualno,ali lista bez Police,Stinga,Madness ,MAN at work,Genesiss,Collinsa,Claptona,Marleya,Hendriksa...,nije nešto sto treba uzimati za ozbiljno.

dexter

pre 8 godina

Prilicno subjektivan izbor , fali tu dosta toga. generalno svako bi mogao da sastavi neku svoju listu ali mislim da bi bar nekih 30% tu moralo da bude podskup pesama koje su zajednicki izbor.
Pored toga pre par godina bio je neki "zvanican" izbor za najbolju pesmu svih vremena i pobednik je bio Purple Rain - Prince.

Aiii

pre 8 godina

Ovo je toliko subjektivna stvar da ne vrijedi sastavljati nekakve liste, npr vise od pola ovih pjesama nisu na mojoj listi. To sto je doticni ciko "kriticar" ga bas i ne cini pretjerano kompetentnim da nama ostalima soli pamet. "Live and let live" je moj moto sto se tice muzickog i svakog ostalog ukusa/izbora

zoran1965

pre 8 godina

Dosao sam do 95. mesta,video da je tu Bijonse i Single Ladies i umalo nisam zaplakao.
(Tommy, 6. april 2016 12:40)
ja to gledam malo drugačije, mora 'omladina' rodjena 2000-te, par godina tamo vamo da dobije uvid da su nekada radjene izvanredne stvari. i da nije počelo sve od rijane, niki minaj, rite ore, pitbula, etc

Ja

pre 8 godina

Kapiram da je besmisleno sastavljati ovakve liste jer sve je to subjektivno i svako voli razlicito i tako i treba ali kako bijonse sa single ladies? Znam pesmu jer mi je sestra probila glavu svojevremeno sa tim. Nema virtuoznosti u sviranju instrumenata jer instrumenata i nema jer je neka sklepana matrica koju moze i Ceda Cvorak da napravi. Da li je to dubok i viseslojni filozofski tekst. Ostavljam prostor da mi je mozda promakla alegorija o istini, ljubavi i pravdi ali mislim da nije. Istina zna ona Bijonse da razvuce glas ali ni toga nema u toj pesmi. Mozda ako je zarazna pa ti udje u glavu ali isto tako su zarazne i pesmice iz reklama.

gigatrend

pre 8 godina

Potpuno je besmisleno baviti se listom koju je sastavio pojedinac, makar bio i ne znam koliko priznati muzički kritičar. Da se "ukrste" liste njih 100, to bi već bilo nešto. Mislim da je ovaj propustio mnoge stvari u životu.

Realno

pre 8 godina

Možda bi mogla da se sastavi lista od 100 najboljih izvođača/grupa svih vremena, pa onda od njih TOP 10 pesama...znači 1000 pesama, pa bi u tu imalo svašta da se prigovori, sa punim pravom...da ne pričamo o tome da je zastupljen samo Pop i Rock, gde su ostali pravci - znači, još mnogo više pesama.
Ovako, izgleda čoveku bilo dosadno pa sastavio neku playlistu svojih favorites...

да да

pre 8 godina

Дакле ово су најбољих 100 песама тамо ног музичког критичара ! Таквих 100 најбољих песама свих времена има око 7 милијарди ! Изем ти чланак !

Crudelta

pre 8 godina

Slazem se da o ukusima ne treba raspravljati ali ni ovakve liste subjektivno sastavljati...nisam bas najpazljivije pregledao listu ali koliko sam uspeo da vidim uopste nisu zastupljeni Janis Joplin,Elvis,The Doors,Dire Straits,Queen,Guns n Roses,AC/DC...i jos mnogi drugi i svi su oni na svoj nacin obelizili odredjeni period i svi su u muzickoj kuci slavnih.

Mojo_Pin

pre 8 godina

prvo ne postoji nacin da de napravi objektivno ovakva lista. nebitno koju muziku licno slusam, ali nijedna pesma od Stones-a, nisam video ni Doorse, Deep purple,samo vidim da mnogo voli Bovija, i Bitlse. totalno irelevantna lista.


(boza pub, 6. april 2016 17:12)
Onda nisi ni pogledao listu do kraja.Lista obiluje stonsima.

chuki

pre 8 godina

O ukusima ne vredi raspravljati... A možda i vredi! Beyonce ima isti/veći broj pesama od npr. Dire Straits-a ili Pink Floyd-a ??? Neko je ovde šaban, on ili ja, treće nema...

Predrag

pre 8 godina

Vrlo je nezahvalno uopste se upustati u pravljenje ovakvog izbora. Pogotovu ako sve to ima vrlo pretenciozan naziv: "za sva vremena"?!. Takodje, o ukusima se i moze raspravljati, ali u takvoj diskusiji nikada nece biti kraja. Svako od nas, koji je iole pratio svetsku produkciju, bi mogao da napravi svoj izbor. Verujem i da bi pomenuti kriticar, koji je pravio ovaj izbor, vec sutradan posto je objavio svoj izbor, verovatno dosta toga u izboru i promenio. Tako, sve ovo treba shvatiti kao trenutnu inspiraciju i samo jedan od mogucih izbora.

bluesteel

pre 8 godina

2pac-changes je ubedljivo najbolja pesma svih vremena. Pak je u toj pesmi opisao ceo zivot za 4 minuta. Ako se najbolja pesma tretira po tirazima, pregledima , onda to nije najbolja pesma. Za mene je najbolja pesma, ona u kojoj ima istine, i to surove, a Pakova je svaka takva. Uvrstili razne sektase, a takvu pesma da nije među 100. LOL.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (damedolla0, 6. april 2016 12:47)

Pa to je samo tvoje misljenje i nista vise,i ja voim Pink Floyd pa sta? Za tvoj ukus je najbolja a, ja je nikad nisam ni cuo,znaci sve je relativno.Bar o ukusima ne treba raspravljati

MedjedicGricko

pre 8 godina

Simon and Garfunkel-Sound of Silence; Johnny Cash-Hurt; The Animals- House of Rising Sun; Eric Clapton-Tears in Heaven; Yes-Owner of a Lonely Heart; The Doors-bilo šta... Možda i The Verve-Bittersweet symphony od "novijeg". Ima dosta toga. Bijons vam nije trebala, jer prosto ne može da se poredi. Takođe pesma Wonderwall je od Oasis-a.

i tebe sam sit kafano

pre 8 godina

Sizifov posao,složio bih se možda sa desetak pesama i dodao many more...


p.s recimo oni You tube sve znaju brate da sviraju.

blackdog

pre 8 godina

Uh uh... Od The Doors nijedna 
blackdog, 6. april 2016 13:39 

84: Light My Fire 
The Doors (1966
(goran, 06. april 2016 17:07)

Moja greska, promaklo mi. Ali bar jos tri zasluzuju da se nadju na listi. Riders on the storm svakako

EKV

pre 8 godina

led cepelin...stairway to heawen...autoru oduzeti platu zbog copy paste clanka..
(vlado, 6. april 2016 16:39)

Ima, na 30. mestu:) (Dzimi Pejdz/Robert Plant). Trebao je da napise Led Zeppelin umesto sto je naveo sam njih dvojicu

TurboNator

pre 8 godina

@ MedjedicGricko, 6. april 2016 17:26

Johnny Cash-Hurt - to nije njegova pesma (a svidja mi se ta verzija, odlicna je i video takodje): https://www.youtube.com/watch?v=JI7LdCHgLgI

Inace lista je totalna nebuloza, covek se izblamirao zestoko.

adem

pre 8 godina

sto neko rece, ja bih kritikovao i moju listu a ne njegovu.
ps. licno polovinu njegovih pesama, ako ne i vise bih skroz izbacio iz liste.

ks

pre 8 godina

62: The Mercy Seat
Džoni Keš (2000)

Molim ????? Kešova verzija nije loša, da se razumemo, ali koja poenta je stavljati na ovakvu listu obrade, pogotovo kada i Keš i Kejv imaju toliko toga da kažu u svoje ime.

Dzukele laju po frizeraju

pre 8 godina

Deep purple,Ac/Dc,Guns'n roses,Queen,Iron maiden,Metallica,Whitesnake,Stonsi razbacani po nizim delovima liste,osim br.12,ali zato The Beatles zastupljeni sa 84 pesme,Free,Clapton,The Clash sa jednom pesmom,Ramones,ma mogao bih do sutra da nabrajam.Jeste stvar ukusa,ali ovo je stvarno subjektivna lista nekog ko je sebi dao previse slobode i znacaja.

Gordana ranković

pre 3 godine

Ne mogu da verujem da nema nijedne pesme majkla džeksona, ikone ove planete koji ima triler, najprodavaniji album svih vremena!? I dan danas je to tako!? Ovo je više nego strašno!? Kojim si se kriterijumima vodio, gospodine!?!