Utorak, 05.04.2016.

12:03

Rat u Karabahu: "Ako uđe Rusija, stiže i Turska"

Krhki mir koji je trajao 22 godine u Nagorno Karabahu slomljen je sukobima oružanih snaga Azerbejdžana i Jermenije.

Izvor: B92

Rat u Karabahu: "Ako uðe Rusija, stiže i Turska" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

fatih

pre 8 godina

Kratko i jasno.azeri su cistokrvni turci.danasnjo azerbejcan ima 9 mil.dok u iranu koja se granici sa azerbajcanom ima jos 30 miljona azera-turaka.

roadrunner

pre 8 godina

@Antikomunista, granice u SSSR su napravljene maksimalno dobro koliko se moglo uzimajući u obzir sve parmetre (etničke,geografske,saobraćajne itd).

Na Kavakazu gde je entička mapa nekih 20-ak nacija na prostoru velikom samo kao bivša SSSR a mnogo zamršenija nego leopardova koža je takodje maksimalno dobro uradjena sa obzirom na objektivne okolnosti.

Na pr. Azerbejdžan ima enklavu sa Azerskom većinom "iza" Jermenije,tj izmedju Jermenije i Turske pa je delom kompenzovan Nagorno Karabahom, koji je opet od ostatka Jermenskog entičkog prostora(bio,pre rata) odvojen sa Azerskom većinom.

Oni što kukaju da su granice bile antiruske, nije tačno, jer je u okviru RF ostalo MNOGO manjih naroda i autonomnih reublika.Samo na Kavakazu to je prkatično CEO Severni Kavakaz,pa su posebene republike SSSR-a mogle biti i Čečenija i Ingušetija i Dagestan i Osetija. Ali nisu jer se procenilo da mora postojati neka minimalna veličina teritorije, ekonosmki i saobraćajno uokvirena da bi bila posebnba republika (u suprotnom bi bilo 150 republika, umesto 15)

Gruziji je na primer tako pridodata Južna Osetija jer je veoma mala teritorija i nalazi se sa druge strane masiva Kavakaza od S Osetije koje je u RF.Slično važi i za Abhaziju koja je previše mala da bi bila posebna rebublika a fizičko-geografsko-saobraćajno-ekonomski je deo Gruzije,plus ti je pre rata bilo mnogo Gtuzina,tj stanovništvo svuda veoma izmešano...Tolko o pričama da je za sve kriv "Gruzin" Staljin, koji je btw bio Osetin..

orao

pre 8 godina

Neko je rekao da je za vreme SSSR Azerbajdžan dobio većinski Jermenima naseljeni Karabah a Jermenija većinski Azerima naseljeni Nahičevan. To nije tačno. Nagorni Karabah jeste postao "ostrvo" u sred Azerbajdžana. Pored toga, Azerbajdžanu su pripala i sva druga prigranična područja između Jermenije i Karabaha, naseljena Jermenima. Za razliku od Karabaha ta područja nisu dobila "autonomiju" u okviru Azerbajdžana. Situacija sa Nahičevanom je sasvim drugačija jer je (iako teritorialno odvojen od Azerbajžana) ipak bio deo te države. Poput Kaliningrada i Rusije. Zanimljivo je da većina Azera ipak živi van Azerbajdžana, u susednom Iranu. Kada bi se područja Irana gde Azeri predstavljaju većinu udružila sa Azerbajdžanom, Nahičevan više ne bi bio odvojen od ostatka zemlje već povezan sa Bakuom preko današnje teritorije Irana.
Neko je pitao zašto je počeo rat pre više od 2 decenije. Azeri napali Karabah, ovaj se branio. I to uspešno, uprkos slabijem naoružanju, manjoj vojsci i siromaštvu. Njima je pobeda značila sve. Opstanak. Azeri na drugoj strani su sigurno imali vetar u leđa od strane Turske, koja je pre manje od veka izvršila genocid nad Jermenima. Zanimljivo je i to, da su Turci i Azeri 2 turska naroda, koji imaju tako sličan jezik da se normalno razumeju između sebe.

nomni

pre 8 godina

Jutros je ugovoreno primirje sa obe strane. Mislim da konflikt ne odgovara nikome. Rusiji svakako ne je ima baze u Jermeniji, a saradjuje i ekonomski i vojno sa Azerima. Turska je preokupirana izbeglicama, Kurdima i Sirijom, ovo bi bilo previse i za Erdogana. Iran ne zeli konflikt taman kad se vracaju na scenu. Jermenima odgovara status quo, a Azeri bi zapravo i zeleli sukob, da povrate neke teritorije, ali mislim da ne sada, toliko su ulozili u razvoj i ugled u svetu, od lobista do organizacije sportskih i muzickih dogadjaja.

DAVOR

pre 8 godina

A sta sad? Jos jedan plast sena za Srbiju. Pa sada opet moramo da se opredeljujemo izmedju Rusije i Azejberdzana sa kojima radimo velike infrastrukturne poslove uz odlicne uslove kreditiranja, a tek su neki poslovi pred ugovaranjem.

Antikomunista

pre 8 godina

@Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (M, 5. april 2016 13:05)

Koomunisti u SSSR i Jugpslaviji su sve nakaradno uradili, ostavili su iza sebe nerjesene unutrasnje granice koje su izavale, a i dalje ce izasivati sukobe medju novokonponovanim banana drzavama.
P.S.
Koza mi se najezi kada procitam nostalgicne komentare za bivsom Jugom i komunistickim rezimom.

genius

pre 8 godina

@DAVOR
Nismo birali u slučaju Ukrajine i Rusije, nećemo ni sada - pogotovo jer je sada situacija mnogo povoljnija:
Rusija nije jedna od zavađenih strana (u Ukrajini iako ne nominalno, de fakto jeste), a 1994. Rusi su bukvalno spasili Azerbejdžan od totalnog poraza. Odnosi Rusije i Azerbejdžana su vrlo dobri, i može ih ugroziti samo Tursko mešanje.
U proksi ratu, Rusi pobeđuju Turke u Siriji, ekonomski su održali južni Kipar, a politički poljuljali odnos kiparskih Turaka sa maticom, pa danas severni i južni Kipar teže ujedinjenju, a kiparski Turci neretko na Anadolce gledaju nao na divljake. U direktnom sukobu Turaka i Rusa, stvarno ne vidim (ma koliko neverovatan bio jer direktan konvencionalni rat Rusije i NATO nije opcija od 1949.) scenario u kojem Turci pobeđuju, a jedini scenario u kojem Rusi ne pobeđuju je totalni nuklearni rat, koji je potpuno neverovatan.

Milos

pre 8 godina

@Gavro Kako se primicao kraj SSSR-a, poceli su '88 etnicki sukobi u Karabahu koji je tad bio enklava. Gorbacov je u potpunosti podrzavao Azere, ali pravi rat poceo je u tek prolece '92 i do kraja te godine Azeri su osvojili dobar deo Karabaha. Rusija (ne SSSR) nije direktno podrzavala nikoga, ali su ruski vojnici/placenici uklj. generale i pilote, ratovali za obe strane, za pare razume se...Pogranicne ruske jedinice cak su davale svoje tenkove za sicu, i jednima i drugima (u pitanju je pocetak 90ih, apokalipsa i raspad sistema rusa, neuporedivo cak ni sa nasim 90im). Azeri su bili visestruko brojniji i jaci u svakom aspektu osim moralnom. Nastradali su zbog terena i manjka morala, iako je u pocetku izgledalo kao da ce da pregaze Karabah. Azerbejdzan od tada 7 miliona stanovnika uspeo je da mobilise samo 64000 vojnika i jos je morao da dovlaci placenike i mudzahedine, a Karabah od 150.000 stanovnika mobilisao je neverovatnih 20.000 (plus toliko iz Jermenije). Jermenima je ovo zivot ili smrt, i ovakva posvecenost svom narodu je na nivou svetskih ratova jer je svaki muskarac u Karabahu tada i sada uzeo oruzje i obukao uniformu, svaki. Inace mir je sklopljen 1994 ruskim posredovanjem i utapanjem obe drzave manje-vise u rusku sferu uticaja.

ингарх

pre 8 godina

Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (M, 5. april 2016 13:05)

То они по навици. (погледај наше најближе окружење у судбину нашег народа) Прво што су комунисти радили по стварању две велике словенске мултинационане државе је сламање кичме доминантној нацији у тој заједници без обзира на заслуге тог народа у самом довођењу комуниста на власт. У региону Кавказа Јермени су вековима економски, културно и некада давно демографски били доминантни. Уз то су били "природан" савезник руског народа. У доба краљевине си имао и веома угледну јерменску заједницу у Србији Фасцинантно је колико су судбине Јермена, Руса и Срба сличне и на жалост трагичне.

perica kojot

pre 8 godina

Nekoliko zanimljivosti:
- Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji;
- deo teritorije Jermenije je unutar Azerbejdžana, a deo teritorije Azerbejdžana unutar Jermenije;
- Turci su za vreme Prvog svetskog rata pobili preko milion Jermena;
- Azeri govore turskim jezikom odn. njegovim dijalektom;
- ceo Kavkaz pliva na nafti i gasu;
- američki strateg Zbignjev Bžežinski je osmislio i kasnije objavio strategiju opkoljavanja i gušenja ruske interesne sfere;
- na osnovu prethodnih dešavanja, nakon Kavkaza za koju godinu slede Kirgistan, Turkmenistan i Tadžikistan, a kasnije i Mongolija.

Goran

pre 8 godina

Na Kavkazu religija igra jako malu ulogu. Tamo su duboki koreni nacionalnih sukoba. Sukobi Jermena i Azera, Gruzina i Rusa, Cecena i Rusa, Oseta i Gruzina su konstanta. Ti sukobi su retko imali verski karakter. Rusi su danas u jako odbrim odnsima sa čečenskom elitom koja je muslimanska, ali zato su u jako lošim odnosima sa pravoslavnim Gruzinima.Inače, Jermeni i nisu pravoslavni, nego većinski pripadaju mijafizitsokoj apostolskoj crkvi, koji pravoslavci smatraju za jeres. neko je ovde pomenuo i Kurde.Kurdi i Jermeni nisu u dobrim odnosima, jer su mnoge zločine nad Jermenima u Turskoj počinili baš Kurdi, a ne Turci.Ovde je nepoznato da su Azeri i Rusi u dobrom odnosima. Oni gotovo nikad nisu ratovali,a sam prelazak severnog Azerbejdzana iz Persije(Irana) u SSSR je prošao mirno, a Azerbejdzan danas nema loša odnose niti sa jednom zemljom u okruzenju sem sa Jermenijom. Kavkaz je 10 puta komplikovaniji od Balkana. Sigurno!

from_HR

pre 8 godina

Ovo je samo turski pokušaj odvlačenja ruske pažnje od Sirije i turskog Kurdistana.Sukobi su prilično niskog intenziteta tako da ne vjerujem u rasplamsavanje (nije nikome u interesu,osim naravno Turcima).Nedavno razbijanje ISIS-a u Palmiri i oko nje je natjeralo njegove sponzore da probaju razvući Rusiju na što više frontova,jedan je upravo ovaj (sprema se sličan sukob i u Srednjoj Aziji).

Realni

pre 8 godina

@bum

lijepo je to imati standarde i principe, ali samo naivni vjeruju da je moguce opstati u vremenu i okolnostima gdje je glavna zvjezda vodilja - interes. Valjda se Srbija vec uvjerila u to na sopstvenoj kozi..

Milos

pre 8 godina

Moze se razumeti hitnost Azera kada su ovo zapoceli. Zuri im se jer nafte imaju do pocetka sledece decenije, a vec sad ih unistavaju niske cene. Vojno sada imaju sanse, ali samo ukoliko rat bude kratak, brz i efikasan u stilu hrvatske Oluje, jer sto duze traje to je gore po Azere, a za sada se Jermeni odlicno drze. Treba razumeti psiholosku stranu konflikta- Azerima sam Karabah nije bitan uopste (planine sa selima i jednim gradicem), osim prestiza i bola proslosti, dok za Jermene, pogotovo one koji zive tu, predstavlja pitanje zivota i smrti. Ako rat potraje, stradace moral Azera a ne Jermena, tj identicno kao u proslom ratu. Alijev ce zatim pasti od strane drzavnog udara, na isti nacin kako mu je otac Hajdar dosao na vlast bas u sred proslog rata. I usput, Jermenija je dokazana demokratija, dok je Azerbejdzan polu-diktatura skoro monarhijskog tipa, otac pa sin vladaju jos od '93. Opozicija skoro da ne postoji.

Bošnjak

pre 8 godina

Ovo natezanje velikih sila obično se prelama preko malih naroda. Nadam se da se globalna prese*avanja neće odraziti na odnose Bošnjaka i Srba. Još jedan sukob gurno bi nas u jad i bijedu mnogo goru nego što je sad!!!

deda-vidovnjak

pre 8 godina

A jel sad jasno zasto se Rusija znacajno povukla iz Sirije...Zapad zeli da je iscrpljuje ovim carkama, da je razvuce na vise frontova, pre nego sto krene u konacni obracun....ali i predhodni osvajaci su imali istu namaru, ishod je istorijski poznat!!!

bum

pre 8 godina

@MJ11... čemu ti dvostruki standardi? kada treba tudje da se odvaja, onda podrška za separatiste. a kada hoće naše da se odvoji, onda ne može. nije to lepo.

Rocky BG

pre 8 godina

Za one koji ne poznaju prilike bilo bi dobro da znaju da je region Karabaha naseljen sa preko milion jermena od strane Staljina, koji je po majci bio jermen, a po ocu abhazinski gruzin.
Teritorija Karabaha je ukupno 20% teritorije Azerbejdžana i poseduje velika rudna bogatstva.
Azerbejdžanci imaju hazarsko poreklo i veoma bogatu kulturu, i lično sam se uverio koliko su prijateljski nastrojeni prema nama Srbima, bez obzira na različite religije. Saosećaju sa nama zbog Kosova i direktno nas podržavaju politički na svim nivoima.
Svima preporučujem da posete glavni grad Baku i obavezno pogledaju stari grad Ičeri Šeher koji je pod zaštitom UNESCO kao svetska kulturna baština stara 2000 godina. Grad Gandja je kulturni centar poput Novog Sada i njega takođe preporučujem.

tosa

pre 8 godina

Sta se loze ovi zapadnjaci? Naravno da nece biti rata. Smirice Rusija ovo. Pre svega, Jermenija je u savezu sa Rusijom. Azerbejdzan istina nije ali je u veoma dobrim odnosima sa Rusijom (pa Azerbejdzan upravo od Rusije kupuje najvise oruzja). Sve ce se ovo smiriti do 10 aprila ako ne i ranije.

aseb

pre 8 godina

Veliki rat najmanje odgovara Azarbejdzanu.Suvise su bogati kao zemlja da bi rizikovali sve da prokockaju,a i znaju da im je jedini pravi saveznik Rusija.Sve ove Turske price i hvale,nazivanje bracom su dnevna politika i Erdoganov idiotizam.
Ko je prvi poceo zadnji sukob je jos uvijek nejasno,ali cim Rusi ne kritikuju i ne stavljaju se ni na jednu stranu,znaci da se oni zadnji pitaju i da se stvari rjesavaju na bolji nacin,ne ratom.Koliko god kao hriscanin imam simpatije za Jermene,skidam kapu Azerima,jer cinjenica je da imaju znatno jace snage i naoruzanje,a nisu podlegli pritisku (podrsci "brata") za produbljivanje i nastavak sukoba.
Iskreno se nadam da je na ovom, sto se tice ljudskih zrtava stalo i da ce naci nacin za bilo kakav dogovor.

Petar

pre 8 godina

A mislio sam da nema glupljih ljudi nego Jugoslovena,kad ono Ukrajna pa sad i ovi. Zato je obrazovanje vazno,da se uci na tudjim greskama. Oruzje i rat nikome nisu doneli dobro, nikada i ni u jednom obliku.

M

pre 8 godina

Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera

Ivo

pre 8 godina

Rusija će diskretno skrenuti pažnju Azerbejdžanu da je narušio mirovni sporazum i da je bolje da se povuče na prethodne položaje. Ako oni to odbiju, neće Rusija direktno intervenisati, ona će prvo, takođe iza kulisa, spomenuti mogućnost podrške priznanju Nagorno Karabaha od strane Jermenije, a onda će to i braniti svojim oružjem u rukama stanovnika Karabaha i vojske Jermenije (S-300 ili S-400 kako Turci i Azerbejdžan ne bi ni pomislili da polete, helikopteri i bespilotne letelice, tenkovi i sl.). Istovremeno, nekako predosećam, da bi i pobuna Kurda u Turskoj eskalirala i zaposlila tursku vojsku. Inače, naslovi poput ovih su pretendenciozni. Ja bih pre rekao da ako Rusija uđe, Turska izlazi. Jer, nemojmo zaboraviti da ovde Rusija treba da pošalje poruku i Moldaviji i Ukrajini, za slučaj da i njima padaju na pamet ludosti u vezi sa Pridnjestrovljem. A Azerbejdžanu duži rat nikako ne odgovara jer će investicije i priča o gasovodu biti odloženi za duže vreme.

Jim Beam

pre 8 godina

Rusi nisu na strani Jermena, niti imaju lose odnose sa Azerima. Oni tamo sprovode svoju politiku vec 200-300 godina i tako gledaju na te narode. Turci sa druge strane pokusavaju da guraju svoju politiku sto mnogo lakse ide uz Azere jer se sa Jermenima ne vole vec 100 godina (citaj genocid) iako su pre toga bili u dobrim odnosima i zajedno vladali tim regionom. Ima jos i Iran koji je uticajan tu i koji potencijalno ima problem sa Azerima jer vise Azera zivi u Iranu nego u Azerbejdzanu. Naravno, tu je i SAD koje gledaju svoj interes, pre svega energente. Sve u svemu te drzave nisu nista vise od tampon zone izmedju velikih sila koje ce menjati svoje saveznike po potrebi, a Azeri, Gruzini i Jermeni ce ispastati jer se medjusobno ne podnose vekovima. Naravno, postoje i Kurdi koji imaju slozen odnos i dugu istoriju sa Jermenima i svim velikim silama, ali jos nisu igrac jer nemaju drzavu iako su u svim drzavama prisutni. Ako ste misli da je Balkan komplikovan, niste upoznati sa Kavkazom i okolinom.

dragan

pre 8 godina

A gde je USA?
(Mrgud, 5. april 2016 12:13)
----------
Pa zar mislis da su Azeri mogli ovo bez odobrenja ili nagovoara Turske, a ovi bez odobrenja ili nagovara US. Cilj, razvuci Rusiju, skrenuti paznju sa poraza u Siriji.

sah 88

pre 8 godina

Koliko potencijalnih ratist gde sa sudaraju Rusija i Turska, Krim, Sirija i sada ovo. Do sada je 2:0 za Rusiju, a sva je prilika da ce biti 3:0 lagano.

ilaminat

pre 8 godina

Rusija je u dobrim odnosima sa obe drzave, nece biti nicega tu, osim ako Baku ne pretera sa svojim blitzkrieg dejstvima. Postoji granica koju ne smeju da predju.

nebotovan

pre 8 godina

mozda je azerbejdzan u odlicnim odnosima sa turskom ali je daleko od toga da je u losim odnosima sa rusijom. verujem da ce rusi smiriti ovo

Mirek Griba

pre 8 godina

Nikad Rusi nisu bili protiv Jermena.Sovjetske vlasti su pravile takozvane balans interese u svoje vreme.Ostavili su Nagorni Karabakh naseljen Jermenima Azerbajzanu ,a Nahicevan naseljen Azerima u sklopu Jermenije.Tako da su Azeri i Jermeni uvek u međuzavisnosti kao i u zavisnosti od Rusa.Sve je to ipak bivši sovjetski prostor.A Turci kao uvek,spremni na provokacije,pa se onda povuku.

Gavro

pre 8 godina

Moze li neko da mi objasni sta se desilo devedesetih..? Znam da je Jermenija bila daleko jaca i da bi dobila taj rat da je Rusija nije napala. Zasto je tada Rusija stala na stranu Azerbejdzana. Zasto je sada na strani Jermenije po pisanju ovog lista. Molim nekog ko je u toku desavanja da odgovori na ova pitanja.

nebotovan

pre 8 godina

mozda je azerbejdzan u odlicnim odnosima sa turskom ali je daleko od toga da je u losim odnosima sa rusijom. verujem da ce rusi smiriti ovo

sah 88

pre 8 godina

Koliko potencijalnih ratist gde sa sudaraju Rusija i Turska, Krim, Sirija i sada ovo. Do sada je 2:0 za Rusiju, a sva je prilika da ce biti 3:0 lagano.

Jim Beam

pre 8 godina

Rusi nisu na strani Jermena, niti imaju lose odnose sa Azerima. Oni tamo sprovode svoju politiku vec 200-300 godina i tako gledaju na te narode. Turci sa druge strane pokusavaju da guraju svoju politiku sto mnogo lakse ide uz Azere jer se sa Jermenima ne vole vec 100 godina (citaj genocid) iako su pre toga bili u dobrim odnosima i zajedno vladali tim regionom. Ima jos i Iran koji je uticajan tu i koji potencijalno ima problem sa Azerima jer vise Azera zivi u Iranu nego u Azerbejdzanu. Naravno, tu je i SAD koje gledaju svoj interes, pre svega energente. Sve u svemu te drzave nisu nista vise od tampon zone izmedju velikih sila koje ce menjati svoje saveznike po potrebi, a Azeri, Gruzini i Jermeni ce ispastati jer se medjusobno ne podnose vekovima. Naravno, postoje i Kurdi koji imaju slozen odnos i dugu istoriju sa Jermenima i svim velikim silama, ali jos nisu igrac jer nemaju drzavu iako su u svim drzavama prisutni. Ako ste misli da je Balkan komplikovan, niste upoznati sa Kavkazom i okolinom.

deda-vidovnjak

pre 8 godina

A jel sad jasno zasto se Rusija znacajno povukla iz Sirije...Zapad zeli da je iscrpljuje ovim carkama, da je razvuce na vise frontova, pre nego sto krene u konacni obracun....ali i predhodni osvajaci su imali istu namaru, ishod je istorijski poznat!!!

Rocky BG

pre 8 godina

Za one koji ne poznaju prilike bilo bi dobro da znaju da je region Karabaha naseljen sa preko milion jermena od strane Staljina, koji je po majci bio jermen, a po ocu abhazinski gruzin.
Teritorija Karabaha je ukupno 20% teritorije Azerbejdžana i poseduje velika rudna bogatstva.
Azerbejdžanci imaju hazarsko poreklo i veoma bogatu kulturu, i lično sam se uverio koliko su prijateljski nastrojeni prema nama Srbima, bez obzira na različite religije. Saosećaju sa nama zbog Kosova i direktno nas podržavaju politički na svim nivoima.
Svima preporučujem da posete glavni grad Baku i obavezno pogledaju stari grad Ičeri Šeher koji je pod zaštitom UNESCO kao svetska kulturna baština stara 2000 godina. Grad Gandja je kulturni centar poput Novog Sada i njega takođe preporučujem.

Petar

pre 8 godina

A mislio sam da nema glupljih ljudi nego Jugoslovena,kad ono Ukrajna pa sad i ovi. Zato je obrazovanje vazno,da se uci na tudjim greskama. Oruzje i rat nikome nisu doneli dobro, nikada i ni u jednom obliku.

M

pre 8 godina

Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera

ингарх

pre 8 godina

Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (M, 5. april 2016 13:05)

То они по навици. (погледај наше најближе окружење у судбину нашег народа) Прво што су комунисти радили по стварању две велике словенске мултинационане државе је сламање кичме доминантној нацији у тој заједници без обзира на заслуге тог народа у самом довођењу комуниста на власт. У региону Кавказа Јермени су вековима економски, културно и некада давно демографски били доминантни. Уз то су били "природан" савезник руског народа. У доба краљевине си имао и веома угледну јерменску заједницу у Србији Фасцинантно је колико су судбине Јермена, Руса и Срба сличне и на жалост трагичне.

dragan

pre 8 godina

A gde je USA?
(Mrgud, 5. april 2016 12:13)
----------
Pa zar mislis da su Azeri mogli ovo bez odobrenja ili nagovoara Turske, a ovi bez odobrenja ili nagovara US. Cilj, razvuci Rusiju, skrenuti paznju sa poraza u Siriji.

Mirek Griba

pre 8 godina

Nikad Rusi nisu bili protiv Jermena.Sovjetske vlasti su pravile takozvane balans interese u svoje vreme.Ostavili su Nagorni Karabakh naseljen Jermenima Azerbajzanu ,a Nahicevan naseljen Azerima u sklopu Jermenije.Tako da su Azeri i Jermeni uvek u međuzavisnosti kao i u zavisnosti od Rusa.Sve je to ipak bivši sovjetski prostor.A Turci kao uvek,spremni na provokacije,pa se onda povuku.

Gavro

pre 8 godina

Moze li neko da mi objasni sta se desilo devedesetih..? Znam da je Jermenija bila daleko jaca i da bi dobila taj rat da je Rusija nije napala. Zasto je tada Rusija stala na stranu Azerbejdzana. Zasto je sada na strani Jermenije po pisanju ovog lista. Molim nekog ko je u toku desavanja da odgovori na ova pitanja.

ilaminat

pre 8 godina

Rusija je u dobrim odnosima sa obe drzave, nece biti nicega tu, osim ako Baku ne pretera sa svojim blitzkrieg dejstvima. Postoji granica koju ne smeju da predju.

tosa

pre 8 godina

Sta se loze ovi zapadnjaci? Naravno da nece biti rata. Smirice Rusija ovo. Pre svega, Jermenija je u savezu sa Rusijom. Azerbejdzan istina nije ali je u veoma dobrim odnosima sa Rusijom (pa Azerbejdzan upravo od Rusije kupuje najvise oruzja). Sve ce se ovo smiriti do 10 aprila ako ne i ranije.

Goran

pre 8 godina

Na Kavkazu religija igra jako malu ulogu. Tamo su duboki koreni nacionalnih sukoba. Sukobi Jermena i Azera, Gruzina i Rusa, Cecena i Rusa, Oseta i Gruzina su konstanta. Ti sukobi su retko imali verski karakter. Rusi su danas u jako odbrim odnsima sa čečenskom elitom koja je muslimanska, ali zato su u jako lošim odnosima sa pravoslavnim Gruzinima.Inače, Jermeni i nisu pravoslavni, nego većinski pripadaju mijafizitsokoj apostolskoj crkvi, koji pravoslavci smatraju za jeres. neko je ovde pomenuo i Kurde.Kurdi i Jermeni nisu u dobrim odnosima, jer su mnoge zločine nad Jermenima u Turskoj počinili baš Kurdi, a ne Turci.Ovde je nepoznato da su Azeri i Rusi u dobrom odnosima. Oni gotovo nikad nisu ratovali,a sam prelazak severnog Azerbejdzana iz Persije(Irana) u SSSR je prošao mirno, a Azerbejdzan danas nema loša odnose niti sa jednom zemljom u okruzenju sem sa Jermenijom. Kavkaz je 10 puta komplikovaniji od Balkana. Sigurno!

Ivo

pre 8 godina

Rusija će diskretno skrenuti pažnju Azerbejdžanu da je narušio mirovni sporazum i da je bolje da se povuče na prethodne položaje. Ako oni to odbiju, neće Rusija direktno intervenisati, ona će prvo, takođe iza kulisa, spomenuti mogućnost podrške priznanju Nagorno Karabaha od strane Jermenije, a onda će to i braniti svojim oružjem u rukama stanovnika Karabaha i vojske Jermenije (S-300 ili S-400 kako Turci i Azerbejdžan ne bi ni pomislili da polete, helikopteri i bespilotne letelice, tenkovi i sl.). Istovremeno, nekako predosećam, da bi i pobuna Kurda u Turskoj eskalirala i zaposlila tursku vojsku. Inače, naslovi poput ovih su pretendenciozni. Ja bih pre rekao da ako Rusija uđe, Turska izlazi. Jer, nemojmo zaboraviti da ovde Rusija treba da pošalje poruku i Moldaviji i Ukrajini, za slučaj da i njima padaju na pamet ludosti u vezi sa Pridnjestrovljem. A Azerbejdžanu duži rat nikako ne odgovara jer će investicije i priča o gasovodu biti odloženi za duže vreme.

aseb

pre 8 godina

Veliki rat najmanje odgovara Azarbejdzanu.Suvise su bogati kao zemlja da bi rizikovali sve da prokockaju,a i znaju da im je jedini pravi saveznik Rusija.Sve ove Turske price i hvale,nazivanje bracom su dnevna politika i Erdoganov idiotizam.
Ko je prvi poceo zadnji sukob je jos uvijek nejasno,ali cim Rusi ne kritikuju i ne stavljaju se ni na jednu stranu,znaci da se oni zadnji pitaju i da se stvari rjesavaju na bolji nacin,ne ratom.Koliko god kao hriscanin imam simpatije za Jermene,skidam kapu Azerima,jer cinjenica je da imaju znatno jace snage i naoruzanje,a nisu podlegli pritisku (podrsci "brata") za produbljivanje i nastavak sukoba.
Iskreno se nadam da je na ovom, sto se tice ljudskih zrtava stalo i da ce naci nacin za bilo kakav dogovor.

Antikomunista

pre 8 godina

@Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (M, 5. april 2016 13:05)

Koomunisti u SSSR i Jugpslaviji su sve nakaradno uradili, ostavili su iza sebe nerjesene unutrasnje granice koje su izavale, a i dalje ce izasivati sukobe medju novokonponovanim banana drzavama.
P.S.
Koza mi se najezi kada procitam nostalgicne komentare za bivsom Jugom i komunistickim rezimom.

Bošnjak

pre 8 godina

Ovo natezanje velikih sila obično se prelama preko malih naroda. Nadam se da se globalna prese*avanja neće odraziti na odnose Bošnjaka i Srba. Još jedan sukob gurno bi nas u jad i bijedu mnogo goru nego što je sad!!!

orao

pre 8 godina

Neko je rekao da je za vreme SSSR Azerbajdžan dobio većinski Jermenima naseljeni Karabah a Jermenija većinski Azerima naseljeni Nahičevan. To nije tačno. Nagorni Karabah jeste postao "ostrvo" u sred Azerbajdžana. Pored toga, Azerbajdžanu su pripala i sva druga prigranična područja između Jermenije i Karabaha, naseljena Jermenima. Za razliku od Karabaha ta područja nisu dobila "autonomiju" u okviru Azerbajdžana. Situacija sa Nahičevanom je sasvim drugačija jer je (iako teritorialno odvojen od Azerbajžana) ipak bio deo te države. Poput Kaliningrada i Rusije. Zanimljivo je da većina Azera ipak živi van Azerbajdžana, u susednom Iranu. Kada bi se područja Irana gde Azeri predstavljaju većinu udružila sa Azerbajdžanom, Nahičevan više ne bi bio odvojen od ostatka zemlje već povezan sa Bakuom preko današnje teritorije Irana.
Neko je pitao zašto je počeo rat pre više od 2 decenije. Azeri napali Karabah, ovaj se branio. I to uspešno, uprkos slabijem naoružanju, manjoj vojsci i siromaštvu. Njima je pobeda značila sve. Opstanak. Azeri na drugoj strani su sigurno imali vetar u leđa od strane Turske, koja je pre manje od veka izvršila genocid nad Jermenima. Zanimljivo je i to, da su Turci i Azeri 2 turska naroda, koji imaju tako sličan jezik da se normalno razumeju između sebe.

Milos

pre 8 godina

Moze se razumeti hitnost Azera kada su ovo zapoceli. Zuri im se jer nafte imaju do pocetka sledece decenije, a vec sad ih unistavaju niske cene. Vojno sada imaju sanse, ali samo ukoliko rat bude kratak, brz i efikasan u stilu hrvatske Oluje, jer sto duze traje to je gore po Azere, a za sada se Jermeni odlicno drze. Treba razumeti psiholosku stranu konflikta- Azerima sam Karabah nije bitan uopste (planine sa selima i jednim gradicem), osim prestiza i bola proslosti, dok za Jermene, pogotovo one koji zive tu, predstavlja pitanje zivota i smrti. Ako rat potraje, stradace moral Azera a ne Jermena, tj identicno kao u proslom ratu. Alijev ce zatim pasti od strane drzavnog udara, na isti nacin kako mu je otac Hajdar dosao na vlast bas u sred proslog rata. I usput, Jermenija je dokazana demokratija, dok je Azerbejdzan polu-diktatura skoro monarhijskog tipa, otac pa sin vladaju jos od '93. Opozicija skoro da ne postoji.

genius

pre 8 godina

@DAVOR
Nismo birali u slučaju Ukrajine i Rusije, nećemo ni sada - pogotovo jer je sada situacija mnogo povoljnija:
Rusija nije jedna od zavađenih strana (u Ukrajini iako ne nominalno, de fakto jeste), a 1994. Rusi su bukvalno spasili Azerbejdžan od totalnog poraza. Odnosi Rusije i Azerbejdžana su vrlo dobri, i može ih ugroziti samo Tursko mešanje.
U proksi ratu, Rusi pobeđuju Turke u Siriji, ekonomski su održali južni Kipar, a politički poljuljali odnos kiparskih Turaka sa maticom, pa danas severni i južni Kipar teže ujedinjenju, a kiparski Turci neretko na Anadolce gledaju nao na divljake. U direktnom sukobu Turaka i Rusa, stvarno ne vidim (ma koliko neverovatan bio jer direktan konvencionalni rat Rusije i NATO nije opcija od 1949.) scenario u kojem Turci pobeđuju, a jedini scenario u kojem Rusi ne pobeđuju je totalni nuklearni rat, koji je potpuno neverovatan.

Milos

pre 8 godina

@Gavro Kako se primicao kraj SSSR-a, poceli su '88 etnicki sukobi u Karabahu koji je tad bio enklava. Gorbacov je u potpunosti podrzavao Azere, ali pravi rat poceo je u tek prolece '92 i do kraja te godine Azeri su osvojili dobar deo Karabaha. Rusija (ne SSSR) nije direktno podrzavala nikoga, ali su ruski vojnici/placenici uklj. generale i pilote, ratovali za obe strane, za pare razume se...Pogranicne ruske jedinice cak su davale svoje tenkove za sicu, i jednima i drugima (u pitanju je pocetak 90ih, apokalipsa i raspad sistema rusa, neuporedivo cak ni sa nasim 90im). Azeri su bili visestruko brojniji i jaci u svakom aspektu osim moralnom. Nastradali su zbog terena i manjka morala, iako je u pocetku izgledalo kao da ce da pregaze Karabah. Azerbejdzan od tada 7 miliona stanovnika uspeo je da mobilise samo 64000 vojnika i jos je morao da dovlaci placenike i mudzahedine, a Karabah od 150.000 stanovnika mobilisao je neverovatnih 20.000 (plus toliko iz Jermenije). Jermenima je ovo zivot ili smrt, i ovakva posvecenost svom narodu je na nivou svetskih ratova jer je svaki muskarac u Karabahu tada i sada uzeo oruzje i obukao uniformu, svaki. Inace mir je sklopljen 1994 ruskim posredovanjem i utapanjem obe drzave manje-vise u rusku sferu uticaja.

nomni

pre 8 godina

Jutros je ugovoreno primirje sa obe strane. Mislim da konflikt ne odgovara nikome. Rusiji svakako ne je ima baze u Jermeniji, a saradjuje i ekonomski i vojno sa Azerima. Turska je preokupirana izbeglicama, Kurdima i Sirijom, ovo bi bilo previse i za Erdogana. Iran ne zeli konflikt taman kad se vracaju na scenu. Jermenima odgovara status quo, a Azeri bi zapravo i zeleli sukob, da povrate neke teritorije, ali mislim da ne sada, toliko su ulozili u razvoj i ugled u svetu, od lobista do organizacije sportskih i muzickih dogadjaja.

perica kojot

pre 8 godina

Nekoliko zanimljivosti:
- Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji;
- deo teritorije Jermenije je unutar Azerbejdžana, a deo teritorije Azerbejdžana unutar Jermenije;
- Turci su za vreme Prvog svetskog rata pobili preko milion Jermena;
- Azeri govore turskim jezikom odn. njegovim dijalektom;
- ceo Kavkaz pliva na nafti i gasu;
- američki strateg Zbignjev Bžežinski je osmislio i kasnije objavio strategiju opkoljavanja i gušenja ruske interesne sfere;
- na osnovu prethodnih dešavanja, nakon Kavkaza za koju godinu slede Kirgistan, Turkmenistan i Tadžikistan, a kasnije i Mongolija.

bum

pre 8 godina

@MJ11... čemu ti dvostruki standardi? kada treba tudje da se odvaja, onda podrška za separatiste. a kada hoće naše da se odvoji, onda ne može. nije to lepo.

from_HR

pre 8 godina

Ovo je samo turski pokušaj odvlačenja ruske pažnje od Sirije i turskog Kurdistana.Sukobi su prilično niskog intenziteta tako da ne vjerujem u rasplamsavanje (nije nikome u interesu,osim naravno Turcima).Nedavno razbijanje ISIS-a u Palmiri i oko nje je natjeralo njegove sponzore da probaju razvući Rusiju na što više frontova,jedan je upravo ovaj (sprema se sličan sukob i u Srednjoj Aziji).

Realni

pre 8 godina

@bum

lijepo je to imati standarde i principe, ali samo naivni vjeruju da je moguce opstati u vremenu i okolnostima gdje je glavna zvjezda vodilja - interes. Valjda se Srbija vec uvjerila u to na sopstvenoj kozi..

DAVOR

pre 8 godina

A sta sad? Jos jedan plast sena za Srbiju. Pa sada opet moramo da se opredeljujemo izmedju Rusije i Azejberdzana sa kojima radimo velike infrastrukturne poslove uz odlicne uslove kreditiranja, a tek su neki poslovi pred ugovaranjem.

roadrunner

pre 8 godina

@Antikomunista, granice u SSSR su napravljene maksimalno dobro koliko se moglo uzimajući u obzir sve parmetre (etničke,geografske,saobraćajne itd).

Na Kavakazu gde je entička mapa nekih 20-ak nacija na prostoru velikom samo kao bivša SSSR a mnogo zamršenija nego leopardova koža je takodje maksimalno dobro uradjena sa obzirom na objektivne okolnosti.

Na pr. Azerbejdžan ima enklavu sa Azerskom većinom "iza" Jermenije,tj izmedju Jermenije i Turske pa je delom kompenzovan Nagorno Karabahom, koji je opet od ostatka Jermenskog entičkog prostora(bio,pre rata) odvojen sa Azerskom većinom.

Oni što kukaju da su granice bile antiruske, nije tačno, jer je u okviru RF ostalo MNOGO manjih naroda i autonomnih reublika.Samo na Kavakazu to je prkatično CEO Severni Kavakaz,pa su posebene republike SSSR-a mogle biti i Čečenija i Ingušetija i Dagestan i Osetija. Ali nisu jer se procenilo da mora postojati neka minimalna veličina teritorije, ekonosmki i saobraćajno uokvirena da bi bila posebnba republika (u suprotnom bi bilo 150 republika, umesto 15)

Gruziji je na primer tako pridodata Južna Osetija jer je veoma mala teritorija i nalazi se sa druge strane masiva Kavakaza od S Osetije koje je u RF.Slično važi i za Abhaziju koja je previše mala da bi bila posebna rebublika a fizičko-geografsko-saobraćajno-ekonomski je deo Gruzije,plus ti je pre rata bilo mnogo Gtuzina,tj stanovništvo svuda veoma izmešano...Tolko o pričama da je za sve kriv "Gruzin" Staljin, koji je btw bio Osetin..

fatih

pre 8 godina

Kratko i jasno.azeri su cistokrvni turci.danasnjo azerbejcan ima 9 mil.dok u iranu koja se granici sa azerbajcanom ima jos 30 miljona azera-turaka.

Gavro

pre 8 godina

Moze li neko da mi objasni sta se desilo devedesetih..? Znam da je Jermenija bila daleko jaca i da bi dobila taj rat da je Rusija nije napala. Zasto je tada Rusija stala na stranu Azerbejdzana. Zasto je sada na strani Jermenije po pisanju ovog lista. Molim nekog ko je u toku desavanja da odgovori na ova pitanja.

sah 88

pre 8 godina

Koliko potencijalnih ratist gde sa sudaraju Rusija i Turska, Krim, Sirija i sada ovo. Do sada je 2:0 za Rusiju, a sva je prilika da ce biti 3:0 lagano.

bum

pre 8 godina

@MJ11... čemu ti dvostruki standardi? kada treba tudje da se odvaja, onda podrška za separatiste. a kada hoće naše da se odvoji, onda ne može. nije to lepo.

Antikomunista

pre 8 godina

@Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (M, 5. april 2016 13:05)

Koomunisti u SSSR i Jugpslaviji su sve nakaradno uradili, ostavili su iza sebe nerjesene unutrasnje granice koje su izavale, a i dalje ce izasivati sukobe medju novokonponovanim banana drzavama.
P.S.
Koza mi se najezi kada procitam nostalgicne komentare za bivsom Jugom i komunistickim rezimom.

deda-vidovnjak

pre 8 godina

A jel sad jasno zasto se Rusija znacajno povukla iz Sirije...Zapad zeli da je iscrpljuje ovim carkama, da je razvuce na vise frontova, pre nego sto krene u konacni obracun....ali i predhodni osvajaci su imali istu namaru, ishod je istorijski poznat!!!

Rocky BG

pre 8 godina

Za one koji ne poznaju prilike bilo bi dobro da znaju da je region Karabaha naseljen sa preko milion jermena od strane Staljina, koji je po majci bio jermen, a po ocu abhazinski gruzin.
Teritorija Karabaha je ukupno 20% teritorije Azerbejdžana i poseduje velika rudna bogatstva.
Azerbejdžanci imaju hazarsko poreklo i veoma bogatu kulturu, i lično sam se uverio koliko su prijateljski nastrojeni prema nama Srbima, bez obzira na različite religije. Saosećaju sa nama zbog Kosova i direktno nas podržavaju politički na svim nivoima.
Svima preporučujem da posete glavni grad Baku i obavezno pogledaju stari grad Ičeri Šeher koji je pod zaštitom UNESCO kao svetska kulturna baština stara 2000 godina. Grad Gandja je kulturni centar poput Novog Sada i njega takođe preporučujem.

Ivo

pre 8 godina

Rusija će diskretno skrenuti pažnju Azerbejdžanu da je narušio mirovni sporazum i da je bolje da se povuče na prethodne položaje. Ako oni to odbiju, neće Rusija direktno intervenisati, ona će prvo, takođe iza kulisa, spomenuti mogućnost podrške priznanju Nagorno Karabaha od strane Jermenije, a onda će to i braniti svojim oružjem u rukama stanovnika Karabaha i vojske Jermenije (S-300 ili S-400 kako Turci i Azerbejdžan ne bi ni pomislili da polete, helikopteri i bespilotne letelice, tenkovi i sl.). Istovremeno, nekako predosećam, da bi i pobuna Kurda u Turskoj eskalirala i zaposlila tursku vojsku. Inače, naslovi poput ovih su pretendenciozni. Ja bih pre rekao da ako Rusija uđe, Turska izlazi. Jer, nemojmo zaboraviti da ovde Rusija treba da pošalje poruku i Moldaviji i Ukrajini, za slučaj da i njima padaju na pamet ludosti u vezi sa Pridnjestrovljem. A Azerbejdžanu duži rat nikako ne odgovara jer će investicije i priča o gasovodu biti odloženi za duže vreme.

Mirek Griba

pre 8 godina

Nikad Rusi nisu bili protiv Jermena.Sovjetske vlasti su pravile takozvane balans interese u svoje vreme.Ostavili su Nagorni Karabakh naseljen Jermenima Azerbajzanu ,a Nahicevan naseljen Azerima u sklopu Jermenije.Tako da su Azeri i Jermeni uvek u međuzavisnosti kao i u zavisnosti od Rusa.Sve je to ipak bivši sovjetski prostor.A Turci kao uvek,spremni na provokacije,pa se onda povuku.

DAVOR

pre 8 godina

A sta sad? Jos jedan plast sena za Srbiju. Pa sada opet moramo da se opredeljujemo izmedju Rusije i Azejberdzana sa kojima radimo velike infrastrukturne poslove uz odlicne uslove kreditiranja, a tek su neki poslovi pred ugovaranjem.

dragan

pre 8 godina

A gde je USA?
(Mrgud, 5. april 2016 12:13)
----------
Pa zar mislis da su Azeri mogli ovo bez odobrenja ili nagovoara Turske, a ovi bez odobrenja ili nagovara US. Cilj, razvuci Rusiju, skrenuti paznju sa poraza u Siriji.

nebotovan

pre 8 godina

mozda je azerbejdzan u odlicnim odnosima sa turskom ali je daleko od toga da je u losim odnosima sa rusijom. verujem da ce rusi smiriti ovo

tosa

pre 8 godina

Sta se loze ovi zapadnjaci? Naravno da nece biti rata. Smirice Rusija ovo. Pre svega, Jermenija je u savezu sa Rusijom. Azerbejdzan istina nije ali je u veoma dobrim odnosima sa Rusijom (pa Azerbejdzan upravo od Rusije kupuje najvise oruzja). Sve ce se ovo smiriti do 10 aprila ako ne i ranije.

ингарх

pre 8 godina

Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (M, 5. april 2016 13:05)

То они по навици. (погледај наше најближе окружење у судбину нашег народа) Прво што су комунисти радили по стварању две велике словенске мултинационане државе је сламање кичме доминантној нацији у тој заједници без обзира на заслуге тог народа у самом довођењу комуниста на власт. У региону Кавказа Јермени су вековима економски, културно и некада давно демографски били доминантни. Уз то су били "природан" савезник руског народа. У доба краљевине си имао и веома угледну јерменску заједницу у Србији Фасцинантно је колико су судбине Јермена, Руса и Срба сличне и на жалост трагичне.

M

pre 8 godina

Laicki onako se pitam, što je kog vraga SSSR pravio takve p....rije sa pripajanjem oblasti drugim državama sa većinskim stanovništvom onih prvih? Krim, sada ovo? Kapiram da ima još primera

roadrunner

pre 8 godina

@Antikomunista, granice u SSSR su napravljene maksimalno dobro koliko se moglo uzimajući u obzir sve parmetre (etničke,geografske,saobraćajne itd).

Na Kavakazu gde je entička mapa nekih 20-ak nacija na prostoru velikom samo kao bivša SSSR a mnogo zamršenija nego leopardova koža je takodje maksimalno dobro uradjena sa obzirom na objektivne okolnosti.

Na pr. Azerbejdžan ima enklavu sa Azerskom većinom "iza" Jermenije,tj izmedju Jermenije i Turske pa je delom kompenzovan Nagorno Karabahom, koji je opet od ostatka Jermenskog entičkog prostora(bio,pre rata) odvojen sa Azerskom većinom.

Oni što kukaju da su granice bile antiruske, nije tačno, jer je u okviru RF ostalo MNOGO manjih naroda i autonomnih reublika.Samo na Kavakazu to je prkatično CEO Severni Kavakaz,pa su posebene republike SSSR-a mogle biti i Čečenija i Ingušetija i Dagestan i Osetija. Ali nisu jer se procenilo da mora postojati neka minimalna veličina teritorije, ekonosmki i saobraćajno uokvirena da bi bila posebnba republika (u suprotnom bi bilo 150 republika, umesto 15)

Gruziji je na primer tako pridodata Južna Osetija jer je veoma mala teritorija i nalazi se sa druge strane masiva Kavakaza od S Osetije koje je u RF.Slično važi i za Abhaziju koja je previše mala da bi bila posebna rebublika a fizičko-geografsko-saobraćajno-ekonomski je deo Gruzije,plus ti je pre rata bilo mnogo Gtuzina,tj stanovništvo svuda veoma izmešano...Tolko o pričama da je za sve kriv "Gruzin" Staljin, koji je btw bio Osetin..

Petar

pre 8 godina

A mislio sam da nema glupljih ljudi nego Jugoslovena,kad ono Ukrajna pa sad i ovi. Zato je obrazovanje vazno,da se uci na tudjim greskama. Oruzje i rat nikome nisu doneli dobro, nikada i ni u jednom obliku.

ilaminat

pre 8 godina

Rusija je u dobrim odnosima sa obe drzave, nece biti nicega tu, osim ako Baku ne pretera sa svojim blitzkrieg dejstvima. Postoji granica koju ne smeju da predju.

from_HR

pre 8 godina

Ovo je samo turski pokušaj odvlačenja ruske pažnje od Sirije i turskog Kurdistana.Sukobi su prilično niskog intenziteta tako da ne vjerujem u rasplamsavanje (nije nikome u interesu,osim naravno Turcima).Nedavno razbijanje ISIS-a u Palmiri i oko nje je natjeralo njegove sponzore da probaju razvući Rusiju na što više frontova,jedan je upravo ovaj (sprema se sličan sukob i u Srednjoj Aziji).

Jim Beam

pre 8 godina

Rusi nisu na strani Jermena, niti imaju lose odnose sa Azerima. Oni tamo sprovode svoju politiku vec 200-300 godina i tako gledaju na te narode. Turci sa druge strane pokusavaju da guraju svoju politiku sto mnogo lakse ide uz Azere jer se sa Jermenima ne vole vec 100 godina (citaj genocid) iako su pre toga bili u dobrim odnosima i zajedno vladali tim regionom. Ima jos i Iran koji je uticajan tu i koji potencijalno ima problem sa Azerima jer vise Azera zivi u Iranu nego u Azerbejdzanu. Naravno, tu je i SAD koje gledaju svoj interes, pre svega energente. Sve u svemu te drzave nisu nista vise od tampon zone izmedju velikih sila koje ce menjati svoje saveznike po potrebi, a Azeri, Gruzini i Jermeni ce ispastati jer se medjusobno ne podnose vekovima. Naravno, postoje i Kurdi koji imaju slozen odnos i dugu istoriju sa Jermenima i svim velikim silama, ali jos nisu igrac jer nemaju drzavu iako su u svim drzavama prisutni. Ako ste misli da je Balkan komplikovan, niste upoznati sa Kavkazom i okolinom.

genius

pre 8 godina

@DAVOR
Nismo birali u slučaju Ukrajine i Rusije, nećemo ni sada - pogotovo jer je sada situacija mnogo povoljnija:
Rusija nije jedna od zavađenih strana (u Ukrajini iako ne nominalno, de fakto jeste), a 1994. Rusi su bukvalno spasili Azerbejdžan od totalnog poraza. Odnosi Rusije i Azerbejdžana su vrlo dobri, i može ih ugroziti samo Tursko mešanje.
U proksi ratu, Rusi pobeđuju Turke u Siriji, ekonomski su održali južni Kipar, a politički poljuljali odnos kiparskih Turaka sa maticom, pa danas severni i južni Kipar teže ujedinjenju, a kiparski Turci neretko na Anadolce gledaju nao na divljake. U direktnom sukobu Turaka i Rusa, stvarno ne vidim (ma koliko neverovatan bio jer direktan konvencionalni rat Rusije i NATO nije opcija od 1949.) scenario u kojem Turci pobeđuju, a jedini scenario u kojem Rusi ne pobeđuju je totalni nuklearni rat, koji je potpuno neverovatan.

fatih

pre 8 godina

Kratko i jasno.azeri su cistokrvni turci.danasnjo azerbejcan ima 9 mil.dok u iranu koja se granici sa azerbajcanom ima jos 30 miljona azera-turaka.

aseb

pre 8 godina

Veliki rat najmanje odgovara Azarbejdzanu.Suvise su bogati kao zemlja da bi rizikovali sve da prokockaju,a i znaju da im je jedini pravi saveznik Rusija.Sve ove Turske price i hvale,nazivanje bracom su dnevna politika i Erdoganov idiotizam.
Ko je prvi poceo zadnji sukob je jos uvijek nejasno,ali cim Rusi ne kritikuju i ne stavljaju se ni na jednu stranu,znaci da se oni zadnji pitaju i da se stvari rjesavaju na bolji nacin,ne ratom.Koliko god kao hriscanin imam simpatije za Jermene,skidam kapu Azerima,jer cinjenica je da imaju znatno jace snage i naoruzanje,a nisu podlegli pritisku (podrsci "brata") za produbljivanje i nastavak sukoba.
Iskreno se nadam da je na ovom, sto se tice ljudskih zrtava stalo i da ce naci nacin za bilo kakav dogovor.

nomni

pre 8 godina

Jutros je ugovoreno primirje sa obe strane. Mislim da konflikt ne odgovara nikome. Rusiji svakako ne je ima baze u Jermeniji, a saradjuje i ekonomski i vojno sa Azerima. Turska je preokupirana izbeglicama, Kurdima i Sirijom, ovo bi bilo previse i za Erdogana. Iran ne zeli konflikt taman kad se vracaju na scenu. Jermenima odgovara status quo, a Azeri bi zapravo i zeleli sukob, da povrate neke teritorije, ali mislim da ne sada, toliko su ulozili u razvoj i ugled u svetu, od lobista do organizacije sportskih i muzickih dogadjaja.

Milos

pre 8 godina

Moze se razumeti hitnost Azera kada su ovo zapoceli. Zuri im se jer nafte imaju do pocetka sledece decenije, a vec sad ih unistavaju niske cene. Vojno sada imaju sanse, ali samo ukoliko rat bude kratak, brz i efikasan u stilu hrvatske Oluje, jer sto duze traje to je gore po Azere, a za sada se Jermeni odlicno drze. Treba razumeti psiholosku stranu konflikta- Azerima sam Karabah nije bitan uopste (planine sa selima i jednim gradicem), osim prestiza i bola proslosti, dok za Jermene, pogotovo one koji zive tu, predstavlja pitanje zivota i smrti. Ako rat potraje, stradace moral Azera a ne Jermena, tj identicno kao u proslom ratu. Alijev ce zatim pasti od strane drzavnog udara, na isti nacin kako mu je otac Hajdar dosao na vlast bas u sred proslog rata. I usput, Jermenija je dokazana demokratija, dok je Azerbejdzan polu-diktatura skoro monarhijskog tipa, otac pa sin vladaju jos od '93. Opozicija skoro da ne postoji.

Bošnjak

pre 8 godina

Ovo natezanje velikih sila obično se prelama preko malih naroda. Nadam se da se globalna prese*avanja neće odraziti na odnose Bošnjaka i Srba. Još jedan sukob gurno bi nas u jad i bijedu mnogo goru nego što je sad!!!

orao

pre 8 godina

Neko je rekao da je za vreme SSSR Azerbajdžan dobio većinski Jermenima naseljeni Karabah a Jermenija većinski Azerima naseljeni Nahičevan. To nije tačno. Nagorni Karabah jeste postao "ostrvo" u sred Azerbajdžana. Pored toga, Azerbajdžanu su pripala i sva druga prigranična područja između Jermenije i Karabaha, naseljena Jermenima. Za razliku od Karabaha ta područja nisu dobila "autonomiju" u okviru Azerbajdžana. Situacija sa Nahičevanom je sasvim drugačija jer je (iako teritorialno odvojen od Azerbajžana) ipak bio deo te države. Poput Kaliningrada i Rusije. Zanimljivo je da većina Azera ipak živi van Azerbajdžana, u susednom Iranu. Kada bi se područja Irana gde Azeri predstavljaju većinu udružila sa Azerbajdžanom, Nahičevan više ne bi bio odvojen od ostatka zemlje već povezan sa Bakuom preko današnje teritorije Irana.
Neko je pitao zašto je počeo rat pre više od 2 decenije. Azeri napali Karabah, ovaj se branio. I to uspešno, uprkos slabijem naoružanju, manjoj vojsci i siromaštvu. Njima je pobeda značila sve. Opstanak. Azeri na drugoj strani su sigurno imali vetar u leđa od strane Turske, koja je pre manje od veka izvršila genocid nad Jermenima. Zanimljivo je i to, da su Turci i Azeri 2 turska naroda, koji imaju tako sličan jezik da se normalno razumeju između sebe.

perica kojot

pre 8 godina

Nekoliko zanimljivosti:
- Rusija ima vojnu bazu u Jermeniji;
- deo teritorije Jermenije je unutar Azerbejdžana, a deo teritorije Azerbejdžana unutar Jermenije;
- Turci su za vreme Prvog svetskog rata pobili preko milion Jermena;
- Azeri govore turskim jezikom odn. njegovim dijalektom;
- ceo Kavkaz pliva na nafti i gasu;
- američki strateg Zbignjev Bžežinski je osmislio i kasnije objavio strategiju opkoljavanja i gušenja ruske interesne sfere;
- na osnovu prethodnih dešavanja, nakon Kavkaza za koju godinu slede Kirgistan, Turkmenistan i Tadžikistan, a kasnije i Mongolija.

Milos

pre 8 godina

@Gavro Kako se primicao kraj SSSR-a, poceli su '88 etnicki sukobi u Karabahu koji je tad bio enklava. Gorbacov je u potpunosti podrzavao Azere, ali pravi rat poceo je u tek prolece '92 i do kraja te godine Azeri su osvojili dobar deo Karabaha. Rusija (ne SSSR) nije direktno podrzavala nikoga, ali su ruski vojnici/placenici uklj. generale i pilote, ratovali za obe strane, za pare razume se...Pogranicne ruske jedinice cak su davale svoje tenkove za sicu, i jednima i drugima (u pitanju je pocetak 90ih, apokalipsa i raspad sistema rusa, neuporedivo cak ni sa nasim 90im). Azeri su bili visestruko brojniji i jaci u svakom aspektu osim moralnom. Nastradali su zbog terena i manjka morala, iako je u pocetku izgledalo kao da ce da pregaze Karabah. Azerbejdzan od tada 7 miliona stanovnika uspeo je da mobilise samo 64000 vojnika i jos je morao da dovlaci placenike i mudzahedine, a Karabah od 150.000 stanovnika mobilisao je neverovatnih 20.000 (plus toliko iz Jermenije). Jermenima je ovo zivot ili smrt, i ovakva posvecenost svom narodu je na nivou svetskih ratova jer je svaki muskarac u Karabahu tada i sada uzeo oruzje i obukao uniformu, svaki. Inace mir je sklopljen 1994 ruskim posredovanjem i utapanjem obe drzave manje-vise u rusku sferu uticaja.

Realni

pre 8 godina

@bum

lijepo je to imati standarde i principe, ali samo naivni vjeruju da je moguce opstati u vremenu i okolnostima gdje je glavna zvjezda vodilja - interes. Valjda se Srbija vec uvjerila u to na sopstvenoj kozi..

Goran

pre 8 godina

Na Kavkazu religija igra jako malu ulogu. Tamo su duboki koreni nacionalnih sukoba. Sukobi Jermena i Azera, Gruzina i Rusa, Cecena i Rusa, Oseta i Gruzina su konstanta. Ti sukobi su retko imali verski karakter. Rusi su danas u jako odbrim odnsima sa čečenskom elitom koja je muslimanska, ali zato su u jako lošim odnosima sa pravoslavnim Gruzinima.Inače, Jermeni i nisu pravoslavni, nego većinski pripadaju mijafizitsokoj apostolskoj crkvi, koji pravoslavci smatraju za jeres. neko je ovde pomenuo i Kurde.Kurdi i Jermeni nisu u dobrim odnosima, jer su mnoge zločine nad Jermenima u Turskoj počinili baš Kurdi, a ne Turci.Ovde je nepoznato da su Azeri i Rusi u dobrom odnosima. Oni gotovo nikad nisu ratovali,a sam prelazak severnog Azerbejdzana iz Persije(Irana) u SSSR je prošao mirno, a Azerbejdzan danas nema loša odnose niti sa jednom zemljom u okruzenju sem sa Jermenijom. Kavkaz je 10 puta komplikovaniji od Balkana. Sigurno!