Nedelja, 03.04.2016.

20:31

Astronomi na pragu otkrića velike tajne svemira

Izvor: Dnevnik

Astronomi na pragu otkriæa velike tajne svemira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Začuđeni

pre 5 godina

Bože, ko ovo piše a da nije pročitao osnovne stvari o belim patuljcima, svemiru i ostalom. Iza ovih vesti treba da stoje naučne činjenice a ne mašta.

obey the brave

pre 8 godina

Tu se radi samo o tome da li vjerujemo naučnicima ili ne. Ako nesto nismo doživjeli lično i da znamo da je to tako, tu ostaje mjesto za sumnju. Ni jedan pravi naučnik ne bi vjerovao u nešto što nije dokazano pred njegovim očima, zar ne? E sad na nama ostaje da li ćemo vjerovati u nešto, po sopstvenom ubjeđenju, što nismo svojim očima vidjeli ili ćemo reći, ok ja ne vjerujem dok me ne ubjediš dokazima pred kojima ja neću imati argumenata da to nije tako. Nemam ništa protiv današnje nauke, ali se ne bih bunio ni da me ubjede da su zaista u pravu.

1983

pre 8 godina

(Кокос, 3. april 2016 21:54)

Beskonačnost, ili beskraj, ni jedan ljudski um to ne može da pojmi 100%.
Kako zamisliti beskraj? Ako zamisliš nekakav ''prazan?'' prostor, opet je teško shvatiti da on nema nekakav kraj, (ma koliko on bio daleko); a opet, ako bi imao kraj, logična zamisao sledi da nešto mora biti iza tog kraja, zato što je još teže zamisliti granicu iza koje nema ničega, jer ljudski mozak ne može da opiše i razume frazu - apsolutno ništa.
Da li uopšte postoji NIŠTA? U matematici je to nula. U filozofiji je to...

Trovach

pre 8 godina

@usput, kroz Mlecni put...Ne postoji zvezda precnika 1000 svetlosnih godina. Nama najbliza zvezda se nalazi na 4 svetlosne godine, a na udaljenosti od 500 sv. god. (poluprecnik) se nalaze na hiljade zvezda, a izmedju njih je skoro potpuni vakuum. Takva zvezda bi bila mnogo teza od cele galaksije, a eksplodirala bi u ekstramegasupernovoj istog momenta od svog nastanka, tj. zapocinjanja fuzije.

Trovach

pre 8 godina

@nova...Jako je tesko (mozda i nemoguce) saznati kak i zasto se desio Veliki Prasak. Jedino mozemo reci da se on desio, zato sto vidimo sirenje Univerzuma. Kada razmisljamo o Velikom Prasku, pomalo ulazimo i na podrucje filozofije (priznajem da sam tu "tanak"). Ja, licno, mislim da je sve pocelo nekom vrstom informacije. Informacija nije materijalna, ali je u sebi sadrzala uputstvo "kako napraviti Univerzum". Naravno, ovo je takodje pretpostavka i nagadjanje, kao i sve vezano za uzroke Velikog Praska.

dobrivoje

pre 8 godina

ja sam cuo da na Zemlji postoji Drako civilizacija pa mislim da treba njih da pitamo oni ce nam reci . ma zna se mnogo vise nego sto objavljuju al bi nastao opsti kolaps kad bi nam rekli sve . kad civilizacija bude spremna da prihvati te vesti onda cemo vise i znati . hvala

usput, kroz Mlecni put

pre 8 godina

Nasa galaksija ima precnik od oko 100.000 sv. god.
Najvece zvezde imaju precnik od oko 1.000 sv. god. i tolikih zvezda nema u nasoj galaksiji.

Hobotnica

pre 8 godina

Ako pozivimo jos samo par milijardi godina, mozda i uspemo da vidimo sta ce se na kraju sa zvezdom i desiti...
(Bleki, 4. april 2016 10:33)

Potpuno pogrešno razmišljanje iz perspektive srednjovjekovnog pogleda na tehnološki razvoj covjecanstva. Na svu sreću danas možemo doći i do zaključka da je logično da bi nam uskoro mogla biti dostupna znanja naprednijih civilizacija ili da bismo mi kao civilizacija sa sadašnjom stopom razvoja i tehnoloških dostignuća za koju stotinu godina bili u posjedu naprednijih igračkica koje nam bukvalno omogućuju pogled kroz vrijeme i prostor. Kao što smo mogli primjetiti elektromagnetni talasi nisu vezani prostor-vrijeme lancima kao naš pogled na svijet oko sebe, potrebno je ukrotiti ih i jahanje može da počne :D. ...

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

U današnjoj eri supermoćnih radio teleskopa neka zvezda je otkrivena optičkim? ja sam mislio da optičke teleskope koriste samo za ekskurzije đaka u zvezdarskoj opservatoriji.
(milan, 4. april 2016 03:01)

Imenjace, nadam se da se salis. Od vaznosti za osmatranje je celokupni spektar zracenja. Tako da imamo gama opservatorije, rendgenske, ultraljubicaste, vidljive i infracrvene, pa sve do radio talasa. Sve je vazno i sve nosi neku informaciju.
Uostalom, opticki teleskopi ne sluze samo za ocno osmatranje. Zaprepastio bi se kad bi znao kakva se sve instrumentacija kaci na opticki teleskop.

Sa1e

pre 8 godina

Mislim da se u tekstu potkrala greška. Naime, Andromeda nam je najbliža galaksija i udaljena je od naše galaksije oko 4,5 miliona svetlosnih godina, tako da bi 1200 s.g. bilo praktično u našoj galaksiji ;-)

Kiza

pre 8 godina

Da da, znaju skoro "sve" osim sto blage veze nemaju.
Civilizacija koja za pogon koristi potisak i koja na osnovu spektra boja karakterise planete, je izuzetno primitivna.

CND

pre 8 godina

Gogzi84 uz pomoc talasne duzine svetla, sto je crvenije dalje je jer je crvena talasna duzina najveca pa samim tim ima veci "domet" od plave recimo, isti razlog zbog koga je zalazak sunca crven.

Bostar

pre 8 godina

Zbog ogromne udaljenosti i ograničenosti brzine svetlosti, verovatno gledamo nešto što se desilo ko zna kada u prošlosti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Svi su draga protiv tebe, svi su draga proti mene,


Pa u tekstu pise da je ta zvijezda udaljena 1200 svjetlosnih godina, znaci da je se to dogodilo prije 1200 godina

milan

pre 8 godina

U današnjoj eri supermoćnih radio teleskopa neka zvezda je otkrivena optičkim? ja sam mislio da optičke teleskope koriste samo za ekskurzije đaka u zvezdarskoj opservatoriji.

Draga NS

pre 8 godina

Nikada nista otkriti nece,vec ce samo lupati teorije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bmwx5, 3. april 2016 22:01)

Taj android uredjaj koji trpi tvoje gluposti je takodje nastao iz teorije.

Ervin

pre 8 godina

"Nedavno je u galaksiji daleko od naše otkrivena malena zvezda..."

Radi se o zvezdi koja je udaljena 1200 svetlosnih godina od Zemlje, a ne od naše galaksije Mlečni Put. Nama najbliža galaksija je Andromeda, i trenutno je udaljena oko 2,5 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

pn

pre 8 godina

Gogzi- Svetlost je najbrža stvar u svemiru. Teoretski je moguće približiti se brzini svetlosti ali je nemoguće ići brže od brzine svetlosti. A rastojanje koje svetlost prođe za godinu dana je svetlosna godina i ona se koristi da se izmeri rastojanje. Naprimer kada gledaš u sunce ti ga vidiš onako kakvo je bilo pre 8 minuta isto to važi i za ostale zvezde samo sa mnogo većim razmerama. Mi ustvari na nebu gledamo njihove duhove, neke su "umrle", neke su se tek rodile a mi čekamo da to dođe do nas itd. Za naše mozgove to je ne pojmiv prostor. Zamisli da je Sahara svemir a naša planeta jedno zrno peska i da svi mi živimo na njemu. Još kada pročitaš teoriju multiuniverzuma, onako zastaneš i shvatiš koliko smo mi ustvari nebitni skroz.

Деки

pre 8 godina

Нисам стручњак али мислим да нећу да погрешим у објашњењу. Наиме, даљина у свемиру се мери светлосним годинама што представља пут који светлост пређе за годину дана крећући се брзином од приближно од 300.000 км у секунди па ви сад израчунајте колика је то удаљеност од 1200 светлосних година. Невероватно, зар не?

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

[nastavak]

Za veca rastojanja primenjuje se metod "standardnih sveca". Zamislimo standardnu sijalicu za koju znamo sjaj (snagu zracenja) na rastojanju od jednog kilometra, nazovimo ga "apsolutni sjaj". Znajuci kako se menja sjaj sa rastojanjem, mereci ga na nasem polozaju (relativni sjaj) mozemo da izracunamo koliko je sijalica daleko od nas. U astronomiji ovakve standardne svece su posebne vrste zvezda, promenljive zvezde Cefeide. Njihov sjaj se menja u pravilnim intervalima od par dana do par meseci. Americki astronom Henrijeta Svon-Livit je otkrila zakon koji povezuje apsolutni sjaj Cefeide i periodu njenog pulsiranja. Sto je zvezda sjajnija, sporije pulsira. Mereci periodu, znamo koliki je njen apsolutni sjaj, a mereci njen sjaj kako se vidi na Zemlji, mozemo odrediti koliko je daleko. Ovaj metod vredi od nekoliko hiljada pa do nekoliko desetina miliona svetlosnih godina.
Postoje i druge standardne svece, na primer za neke vrste supernova znamo koliki im je apsolutni sjaj u trenutku eksplozije, zato sto su taj trenutak i oslobodjena energija odredjeni fizickim zakonima koji diktiraju zvezdanu evoluciju. Mereci sjaj supernove, ako pripada odredjenom tipu, znamo njenu daljinu.
Ima jos puno astronomskih lukavih metoda za merenje daljine, sa svojim problemima i resenjima, a ovo su osnove.

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

Inace mene zanima ako neko zna da objasni, kako izracunavaju udaljenost zvezda, planeta, galaksija?
To nikako ne kontam.
(Gogzi84, 3. april 2016 21:14)

Osnovni metod za merenje rastojanja do blizih zvezda je metod paralakse. On se zasniva na "stereoskopskom" vidu koji nasim osmatranjima daje promena polozaja Zemlje dok orbitira oko Sunca. Ako zazmurimo na jedno oko i ispruzimo prst tako da vrhom prsta nanisanimo neki objekt (recimo udaljenu sijalicu), kada zatvorimo to jedno oko i otvorimo drugo, vidimo da se objekat pomakao u odnosu na vrh prsta za neki mali ugao. Znajuci taj mali ugao i rastojanje izmedju ociju, mozemo da izracunamo koliko je objekt daleko.
Primenjeno na astronomiju, ako izmerimo uglovne koordinate zvezde na nebeskoj sferi u jednom trenutku i 6 meseci kasnije, kada je Zemlja na drugoj strani orbite i 300 miliona kilometara daleko od prvobitnog polozaja, mozemo naci rastojanje do zvezde. Naravno, uglovi paralakse su jako mali zato sto su sve zvezde mnogo dalje nego sto je precnik Zemljine orbite oko Sunca, ali imamo preciznu instrumentaciju, tako da paralaksom mozemo odrediti rastojanja do nekoliko stotina svetlosnih godina.

[nastavak]

Sumynomis

pre 8 godina

Nikada nista otkriti nece,vec ce samo lupati teorije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bmwx5, 3. april 2016 22:01)
Ajde otkrij ti, bez lupanja teorije.

.

pre 8 godina

@Da se ulaze para u nauku koliko se ulaze u ratove gde bi nam kraj bio.
(srbin, 03. april 2016 21:21)
Ovo me uvek rastuzi, nesto sto je covek izmislio ali izmislio da ga imas vise nego sto ti je potrebno e zbog toga ne moze svet da napreduje u smislu istrazivanje nastanka svemira nas itd.Nazalost svi smo zarobljeni u novcu.

pn

pre 8 godina

Kokos- Preporučujem ti Discovery Science i Nat Geo (Kosmos, poznati kosmos i Star Talk u kojoj onako uopšteno pričaju sa poznatim ličnostima o svemirskim temama sa dozom humora). A na Discovery Science imaš emisije Sci-fi science, space pioneer, through the wormhole. Michio Kaku i Neil Tyson uveliko se trude da približe nauku i objasne ljudima kako svemir funcioniše. Inače, ne postoji čovek čiji mozak može u potpunosti da "pojmi" svemir, to je nemoguće ali možemo da maštamo ovako "prikovani za zemlju". Svi naučni radovi koje su naučnici sproveli tokom decenija, sve teorije koje su dokazali, sva letelice koje smo poslali u svemir i koje su nam vratile slike su tek mali deo slagalice. Ko zna koliko toga još ima da se otkrije, nismo ni zagrebali površinu.

dc

pre 8 godina

Ovu vest neki ljudi(i ja,izmedu ostalog)citaju cisto informativno,mada se ne razumeju bas najbolje ali dobro...Na srecu komentarisace i eksperti kojima je ovo u ,,malom prstu"tako da ce nam bar malo biti pojasnjeno...

dzouns

pre 8 godina

@ Kokos
sve je to vrlo jednostavno, samo treba razumeti da se sa kvadratom rastojanja inercijalne mase povecava i Kaplanova konstanta, pa tako da bi povecali vecu tenziju frekvencije elektricni otpor stimulansa treba aktivirati, sto na suprotnu stranu jednacine dostavlja multidimenzionu sliku koju treba konceptualno predstaviti kao logicki rezultat. :-)

Svi su draga protiv tebe, svi su draga proti mene

pre 8 godina

Zbog ogromne udaljenosti i ograničenosti brzine svetlosti, verovatno gledamo nešto što se desilo ko zna kada u prošlosti.

alex

pre 8 godina

Umesto što trošite milijarde šaljući špijunske satelite u svemir i izučavajući planete, bilo bi bolje da te pare usmerite ka boljem i lepšem životu na planeti zemlji.

Gogzi84

pre 8 godina

Super vest.
Inace mene zanima ako neko zna da objasni, kako izracunavaju udaljenost zvezda, planeta, galaksija?
To nikako ne kontam.
Pozdrav svim ljubiteljima svemira.

Кокос

pre 8 godina

Не знам за вас, али мој мозак никако не може да појми ту "свемир" причу... бесконачност, галаксије, што неко рече како то све израчунавају, знају, састави, ма све... фасцинантно, дивим се људима који се баве тиме и разумеју. Не могу да обрадим у глави бесконачност, само смо пиксел у неком огромном, несагледивом простору. Као лаику интересантно ми је увек да прочитам, али често ништа не разумем :-)

Кокос

pre 8 godina

Не знам за вас, али мој мозак никако не може да појми ту "свемир" причу... бесконачност, галаксије, што неко рече како то све израчунавају, знају, састави, ма све... фасцинантно, дивим се људима који се баве тиме и разумеју. Не могу да обрадим у глави бесконачност, само смо пиксел у неком огромном, несагледивом простору. Као лаику интересантно ми је увек да прочитам, али често ништа не разумем :-)

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

[nastavak]

Za veca rastojanja primenjuje se metod "standardnih sveca". Zamislimo standardnu sijalicu za koju znamo sjaj (snagu zracenja) na rastojanju od jednog kilometra, nazovimo ga "apsolutni sjaj". Znajuci kako se menja sjaj sa rastojanjem, mereci ga na nasem polozaju (relativni sjaj) mozemo da izracunamo koliko je sijalica daleko od nas. U astronomiji ovakve standardne svece su posebne vrste zvezda, promenljive zvezde Cefeide. Njihov sjaj se menja u pravilnim intervalima od par dana do par meseci. Americki astronom Henrijeta Svon-Livit je otkrila zakon koji povezuje apsolutni sjaj Cefeide i periodu njenog pulsiranja. Sto je zvezda sjajnija, sporije pulsira. Mereci periodu, znamo koliki je njen apsolutni sjaj, a mereci njen sjaj kako se vidi na Zemlji, mozemo odrediti koliko je daleko. Ovaj metod vredi od nekoliko hiljada pa do nekoliko desetina miliona svetlosnih godina.
Postoje i druge standardne svece, na primer za neke vrste supernova znamo koliki im je apsolutni sjaj u trenutku eksplozije, zato sto su taj trenutak i oslobodjena energija odredjeni fizickim zakonima koji diktiraju zvezdanu evoluciju. Mereci sjaj supernove, ako pripada odredjenom tipu, znamo njenu daljinu.
Ima jos puno astronomskih lukavih metoda za merenje daljine, sa svojim problemima i resenjima, a ovo su osnove.

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

Inace mene zanima ako neko zna da objasni, kako izracunavaju udaljenost zvezda, planeta, galaksija?
To nikako ne kontam.
(Gogzi84, 3. april 2016 21:14)

Osnovni metod za merenje rastojanja do blizih zvezda je metod paralakse. On se zasniva na "stereoskopskom" vidu koji nasim osmatranjima daje promena polozaja Zemlje dok orbitira oko Sunca. Ako zazmurimo na jedno oko i ispruzimo prst tako da vrhom prsta nanisanimo neki objekt (recimo udaljenu sijalicu), kada zatvorimo to jedno oko i otvorimo drugo, vidimo da se objekat pomakao u odnosu na vrh prsta za neki mali ugao. Znajuci taj mali ugao i rastojanje izmedju ociju, mozemo da izracunamo koliko je objekt daleko.
Primenjeno na astronomiju, ako izmerimo uglovne koordinate zvezde na nebeskoj sferi u jednom trenutku i 6 meseci kasnije, kada je Zemlja na drugoj strani orbite i 300 miliona kilometara daleko od prvobitnog polozaja, mozemo naci rastojanje do zvezde. Naravno, uglovi paralakse su jako mali zato sto su sve zvezde mnogo dalje nego sto je precnik Zemljine orbite oko Sunca, ali imamo preciznu instrumentaciju, tako da paralaksom mozemo odrediti rastojanja do nekoliko stotina svetlosnih godina.

[nastavak]

Gogzi84

pre 8 godina

Super vest.
Inace mene zanima ako neko zna da objasni, kako izracunavaju udaljenost zvezda, planeta, galaksija?
To nikako ne kontam.
Pozdrav svim ljubiteljima svemira.

Sumynomis

pre 8 godina

Nikada nista otkriti nece,vec ce samo lupati teorije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bmwx5, 3. april 2016 22:01)
Ajde otkrij ti, bez lupanja teorije.

pn

pre 8 godina

Kokos- Preporučujem ti Discovery Science i Nat Geo (Kosmos, poznati kosmos i Star Talk u kojoj onako uopšteno pričaju sa poznatim ličnostima o svemirskim temama sa dozom humora). A na Discovery Science imaš emisije Sci-fi science, space pioneer, through the wormhole. Michio Kaku i Neil Tyson uveliko se trude da približe nauku i objasne ljudima kako svemir funcioniše. Inače, ne postoji čovek čiji mozak može u potpunosti da "pojmi" svemir, to je nemoguće ali možemo da maštamo ovako "prikovani za zemlju". Svi naučni radovi koje su naučnici sproveli tokom decenija, sve teorije koje su dokazali, sva letelice koje smo poslali u svemir i koje su nam vratile slike su tek mali deo slagalice. Ko zna koliko toga još ima da se otkrije, nismo ni zagrebali površinu.

dc

pre 8 godina

Ovu vest neki ljudi(i ja,izmedu ostalog)citaju cisto informativno,mada se ne razumeju bas najbolje ali dobro...Na srecu komentarisace i eksperti kojima je ovo u ,,malom prstu"tako da ce nam bar malo biti pojasnjeno...

Деки

pre 8 godina

Нисам стручњак али мислим да нећу да погрешим у објашњењу. Наиме, даљина у свемиру се мери светлосним годинама што представља пут који светлост пређе за годину дана крећући се брзином од приближно од 300.000 км у секунди па ви сад израчунајте колика је то удаљеност од 1200 светлосних година. Невероватно, зар не?

Draga NS

pre 8 godina

Nikada nista otkriti nece,vec ce samo lupati teorije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bmwx5, 3. april 2016 22:01)

Taj android uredjaj koji trpi tvoje gluposti je takodje nastao iz teorije.

.

pre 8 godina

@Da se ulaze para u nauku koliko se ulaze u ratove gde bi nam kraj bio.
(srbin, 03. april 2016 21:21)
Ovo me uvek rastuzi, nesto sto je covek izmislio ali izmislio da ga imas vise nego sto ti je potrebno e zbog toga ne moze svet da napreduje u smislu istrazivanje nastanka svemira nas itd.Nazalost svi smo zarobljeni u novcu.

Svi su draga protiv tebe, svi su draga proti mene

pre 8 godina

Zbog ogromne udaljenosti i ograničenosti brzine svetlosti, verovatno gledamo nešto što se desilo ko zna kada u prošlosti.

Sa1e

pre 8 godina

Mislim da se u tekstu potkrala greška. Naime, Andromeda nam je najbliža galaksija i udaljena je od naše galaksije oko 4,5 miliona svetlosnih godina, tako da bi 1200 s.g. bilo praktično u našoj galaksiji ;-)

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

U današnjoj eri supermoćnih radio teleskopa neka zvezda je otkrivena optičkim? ja sam mislio da optičke teleskope koriste samo za ekskurzije đaka u zvezdarskoj opservatoriji.
(milan, 4. april 2016 03:01)

Imenjace, nadam se da se salis. Od vaznosti za osmatranje je celokupni spektar zracenja. Tako da imamo gama opservatorije, rendgenske, ultraljubicaste, vidljive i infracrvene, pa sve do radio talasa. Sve je vazno i sve nosi neku informaciju.
Uostalom, opticki teleskopi ne sluze samo za ocno osmatranje. Zaprepastio bi se kad bi znao kakva se sve instrumentacija kaci na opticki teleskop.

pn

pre 8 godina

Gogzi- Svetlost je najbrža stvar u svemiru. Teoretski je moguće približiti se brzini svetlosti ali je nemoguće ići brže od brzine svetlosti. A rastojanje koje svetlost prođe za godinu dana je svetlosna godina i ona se koristi da se izmeri rastojanje. Naprimer kada gledaš u sunce ti ga vidiš onako kakvo je bilo pre 8 minuta isto to važi i za ostale zvezde samo sa mnogo većim razmerama. Mi ustvari na nebu gledamo njihove duhove, neke su "umrle", neke su se tek rodile a mi čekamo da to dođe do nas itd. Za naše mozgove to je ne pojmiv prostor. Zamisli da je Sahara svemir a naša planeta jedno zrno peska i da svi mi živimo na njemu. Još kada pročitaš teoriju multiuniverzuma, onako zastaneš i shvatiš koliko smo mi ustvari nebitni skroz.

dzouns

pre 8 godina

@ Kokos
sve je to vrlo jednostavno, samo treba razumeti da se sa kvadratom rastojanja inercijalne mase povecava i Kaplanova konstanta, pa tako da bi povecali vecu tenziju frekvencije elektricni otpor stimulansa treba aktivirati, sto na suprotnu stranu jednacine dostavlja multidimenzionu sliku koju treba konceptualno predstaviti kao logicki rezultat. :-)

Ervin

pre 8 godina

"Nedavno je u galaksiji daleko od naše otkrivena malena zvezda..."

Radi se o zvezdi koja je udaljena 1200 svetlosnih godina od Zemlje, a ne od naše galaksije Mlečni Put. Nama najbliža galaksija je Andromeda, i trenutno je udaljena oko 2,5 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

alex

pre 8 godina

Umesto što trošite milijarde šaljući špijunske satelite u svemir i izučavajući planete, bilo bi bolje da te pare usmerite ka boljem i lepšem životu na planeti zemlji.

Kiza

pre 8 godina

Da da, znaju skoro "sve" osim sto blage veze nemaju.
Civilizacija koja za pogon koristi potisak i koja na osnovu spektra boja karakterise planete, je izuzetno primitivna.

Bostar

pre 8 godina

Zbog ogromne udaljenosti i ograničenosti brzine svetlosti, verovatno gledamo nešto što se desilo ko zna kada u prošlosti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Svi su draga protiv tebe, svi su draga proti mene,


Pa u tekstu pise da je ta zvijezda udaljena 1200 svjetlosnih godina, znaci da je se to dogodilo prije 1200 godina

1983

pre 8 godina

(Кокос, 3. april 2016 21:54)

Beskonačnost, ili beskraj, ni jedan ljudski um to ne može da pojmi 100%.
Kako zamisliti beskraj? Ako zamisliš nekakav ''prazan?'' prostor, opet je teško shvatiti da on nema nekakav kraj, (ma koliko on bio daleko); a opet, ako bi imao kraj, logična zamisao sledi da nešto mora biti iza tog kraja, zato što je još teže zamisliti granicu iza koje nema ničega, jer ljudski mozak ne može da opiše i razume frazu - apsolutno ništa.
Da li uopšte postoji NIŠTA? U matematici je to nula. U filozofiji je to...

CND

pre 8 godina

Gogzi84 uz pomoc talasne duzine svetla, sto je crvenije dalje je jer je crvena talasna duzina najveca pa samim tim ima veci "domet" od plave recimo, isti razlog zbog koga je zalazak sunca crven.

Trovach

pre 8 godina

@nova...Jako je tesko (mozda i nemoguce) saznati kak i zasto se desio Veliki Prasak. Jedino mozemo reci da se on desio, zato sto vidimo sirenje Univerzuma. Kada razmisljamo o Velikom Prasku, pomalo ulazimo i na podrucje filozofije (priznajem da sam tu "tanak"). Ja, licno, mislim da je sve pocelo nekom vrstom informacije. Informacija nije materijalna, ali je u sebi sadrzala uputstvo "kako napraviti Univerzum". Naravno, ovo je takodje pretpostavka i nagadjanje, kao i sve vezano za uzroke Velikog Praska.

Hobotnica

pre 8 godina

Ako pozivimo jos samo par milijardi godina, mozda i uspemo da vidimo sta ce se na kraju sa zvezdom i desiti...
(Bleki, 4. april 2016 10:33)

Potpuno pogrešno razmišljanje iz perspektive srednjovjekovnog pogleda na tehnološki razvoj covjecanstva. Na svu sreću danas možemo doći i do zaključka da je logično da bi nam uskoro mogla biti dostupna znanja naprednijih civilizacija ili da bismo mi kao civilizacija sa sadašnjom stopom razvoja i tehnoloških dostignuća za koju stotinu godina bili u posjedu naprednijih igračkica koje nam bukvalno omogućuju pogled kroz vrijeme i prostor. Kao što smo mogli primjetiti elektromagnetni talasi nisu vezani prostor-vrijeme lancima kao naš pogled na svijet oko sebe, potrebno je ukrotiti ih i jahanje može da počne :D. ...

Trovach

pre 8 godina

@usput, kroz Mlecni put...Ne postoji zvezda precnika 1000 svetlosnih godina. Nama najbliza zvezda se nalazi na 4 svetlosne godine, a na udaljenosti od 500 sv. god. (poluprecnik) se nalaze na hiljade zvezda, a izmedju njih je skoro potpuni vakuum. Takva zvezda bi bila mnogo teza od cele galaksije, a eksplodirala bi u ekstramegasupernovoj istog momenta od svog nastanka, tj. zapocinjanja fuzije.

dobrivoje

pre 8 godina

ja sam cuo da na Zemlji postoji Drako civilizacija pa mislim da treba njih da pitamo oni ce nam reci . ma zna se mnogo vise nego sto objavljuju al bi nastao opsti kolaps kad bi nam rekli sve . kad civilizacija bude spremna da prihvati te vesti onda cemo vise i znati . hvala

milan

pre 8 godina

U današnjoj eri supermoćnih radio teleskopa neka zvezda je otkrivena optičkim? ja sam mislio da optičke teleskope koriste samo za ekskurzije đaka u zvezdarskoj opservatoriji.

obey the brave

pre 8 godina

Tu se radi samo o tome da li vjerujemo naučnicima ili ne. Ako nesto nismo doživjeli lično i da znamo da je to tako, tu ostaje mjesto za sumnju. Ni jedan pravi naučnik ne bi vjerovao u nešto što nije dokazano pred njegovim očima, zar ne? E sad na nama ostaje da li ćemo vjerovati u nešto, po sopstvenom ubjeđenju, što nismo svojim očima vidjeli ili ćemo reći, ok ja ne vjerujem dok me ne ubjediš dokazima pred kojima ja neću imati argumenata da to nije tako. Nemam ništa protiv današnje nauke, ali se ne bih bunio ni da me ubjede da su zaista u pravu.

usput, kroz Mlecni put

pre 8 godina

Nasa galaksija ima precnik od oko 100.000 sv. god.
Najvece zvezde imaju precnik od oko 1.000 sv. god. i tolikih zvezda nema u nasoj galaksiji.

Začuđeni

pre 5 godina

Bože, ko ovo piše a da nije pročitao osnovne stvari o belim patuljcima, svemiru i ostalom. Iza ovih vesti treba da stoje naučne činjenice a ne mašta.

alex

pre 8 godina

Umesto što trošite milijarde šaljući špijunske satelite u svemir i izučavajući planete, bilo bi bolje da te pare usmerite ka boljem i lepšem životu na planeti zemlji.

dzouns

pre 8 godina

@ Kokos
sve je to vrlo jednostavno, samo treba razumeti da se sa kvadratom rastojanja inercijalne mase povecava i Kaplanova konstanta, pa tako da bi povecali vecu tenziju frekvencije elektricni otpor stimulansa treba aktivirati, sto na suprotnu stranu jednacine dostavlja multidimenzionu sliku koju treba konceptualno predstaviti kao logicki rezultat. :-)

Kiza

pre 8 godina

Da da, znaju skoro "sve" osim sto blage veze nemaju.
Civilizacija koja za pogon koristi potisak i koja na osnovu spektra boja karakterise planete, je izuzetno primitivna.

Gogzi84

pre 8 godina

Super vest.
Inace mene zanima ako neko zna da objasni, kako izracunavaju udaljenost zvezda, planeta, galaksija?
To nikako ne kontam.
Pozdrav svim ljubiteljima svemira.

milan

pre 8 godina

U današnjoj eri supermoćnih radio teleskopa neka zvezda je otkrivena optičkim? ja sam mislio da optičke teleskope koriste samo za ekskurzije đaka u zvezdarskoj opservatoriji.

usput, kroz Mlecni put

pre 8 godina

Nasa galaksija ima precnik od oko 100.000 sv. god.
Najvece zvezde imaju precnik od oko 1.000 sv. god. i tolikih zvezda nema u nasoj galaksiji.

Кокос

pre 8 godina

Не знам за вас, али мој мозак никако не може да појми ту "свемир" причу... бесконачност, галаксије, што неко рече како то све израчунавају, знају, састави, ма све... фасцинантно, дивим се људима који се баве тиме и разумеју. Не могу да обрадим у глави бесконачност, само смо пиксел у неком огромном, несагледивом простору. Као лаику интересантно ми је увек да прочитам, али често ништа не разумем :-)

Sumynomis

pre 8 godina

Nikada nista otkriti nece,vec ce samo lupati teorije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bmwx5, 3. april 2016 22:01)
Ajde otkrij ti, bez lupanja teorije.

Svi su draga protiv tebe, svi su draga proti mene

pre 8 godina

Zbog ogromne udaljenosti i ograničenosti brzine svetlosti, verovatno gledamo nešto što se desilo ko zna kada u prošlosti.

dc

pre 8 godina

Ovu vest neki ljudi(i ja,izmedu ostalog)citaju cisto informativno,mada se ne razumeju bas najbolje ali dobro...Na srecu komentarisace i eksperti kojima je ovo u ,,malom prstu"tako da ce nam bar malo biti pojasnjeno...

dobrivoje

pre 8 godina

ja sam cuo da na Zemlji postoji Drako civilizacija pa mislim da treba njih da pitamo oni ce nam reci . ma zna se mnogo vise nego sto objavljuju al bi nastao opsti kolaps kad bi nam rekli sve . kad civilizacija bude spremna da prihvati te vesti onda cemo vise i znati . hvala

Деки

pre 8 godina

Нисам стручњак али мислим да нећу да погрешим у објашњењу. Наиме, даљина у свемиру се мери светлосним годинама што представља пут који светлост пређе за годину дана крећући се брзином од приближно од 300.000 км у секунди па ви сад израчунајте колика је то удаљеност од 1200 светлосних година. Невероватно, зар не?

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

Inace mene zanima ako neko zna da objasni, kako izracunavaju udaljenost zvezda, planeta, galaksija?
To nikako ne kontam.
(Gogzi84, 3. april 2016 21:14)

Osnovni metod za merenje rastojanja do blizih zvezda je metod paralakse. On se zasniva na "stereoskopskom" vidu koji nasim osmatranjima daje promena polozaja Zemlje dok orbitira oko Sunca. Ako zazmurimo na jedno oko i ispruzimo prst tako da vrhom prsta nanisanimo neki objekt (recimo udaljenu sijalicu), kada zatvorimo to jedno oko i otvorimo drugo, vidimo da se objekat pomakao u odnosu na vrh prsta za neki mali ugao. Znajuci taj mali ugao i rastojanje izmedju ociju, mozemo da izracunamo koliko je objekt daleko.
Primenjeno na astronomiju, ako izmerimo uglovne koordinate zvezde na nebeskoj sferi u jednom trenutku i 6 meseci kasnije, kada je Zemlja na drugoj strani orbite i 300 miliona kilometara daleko od prvobitnog polozaja, mozemo naci rastojanje do zvezde. Naravno, uglovi paralakse su jako mali zato sto su sve zvezde mnogo dalje nego sto je precnik Zemljine orbite oko Sunca, ali imamo preciznu instrumentaciju, tako da paralaksom mozemo odrediti rastojanja do nekoliko stotina svetlosnih godina.

[nastavak]

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

[nastavak]

Za veca rastojanja primenjuje se metod "standardnih sveca". Zamislimo standardnu sijalicu za koju znamo sjaj (snagu zracenja) na rastojanju od jednog kilometra, nazovimo ga "apsolutni sjaj". Znajuci kako se menja sjaj sa rastojanjem, mereci ga na nasem polozaju (relativni sjaj) mozemo da izracunamo koliko je sijalica daleko od nas. U astronomiji ovakve standardne svece su posebne vrste zvezda, promenljive zvezde Cefeide. Njihov sjaj se menja u pravilnim intervalima od par dana do par meseci. Americki astronom Henrijeta Svon-Livit je otkrila zakon koji povezuje apsolutni sjaj Cefeide i periodu njenog pulsiranja. Sto je zvezda sjajnija, sporije pulsira. Mereci periodu, znamo koliki je njen apsolutni sjaj, a mereci njen sjaj kako se vidi na Zemlji, mozemo odrediti koliko je daleko. Ovaj metod vredi od nekoliko hiljada pa do nekoliko desetina miliona svetlosnih godina.
Postoje i druge standardne svece, na primer za neke vrste supernova znamo koliki im je apsolutni sjaj u trenutku eksplozije, zato sto su taj trenutak i oslobodjena energija odredjeni fizickim zakonima koji diktiraju zvezdanu evoluciju. Mereci sjaj supernove, ako pripada odredjenom tipu, znamo njenu daljinu.
Ima jos puno astronomskih lukavih metoda za merenje daljine, sa svojim problemima i resenjima, a ovo su osnove.

Bostar

pre 8 godina

Zbog ogromne udaljenosti i ograničenosti brzine svetlosti, verovatno gledamo nešto što se desilo ko zna kada u prošlosti.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Svi su draga protiv tebe, svi su draga proti mene,


Pa u tekstu pise da je ta zvijezda udaljena 1200 svjetlosnih godina, znaci da je se to dogodilo prije 1200 godina

CND

pre 8 godina

Gogzi84 uz pomoc talasne duzine svetla, sto je crvenije dalje je jer je crvena talasna duzina najveca pa samim tim ima veci "domet" od plave recimo, isti razlog zbog koga je zalazak sunca crven.

pn

pre 8 godina

Kokos- Preporučujem ti Discovery Science i Nat Geo (Kosmos, poznati kosmos i Star Talk u kojoj onako uopšteno pričaju sa poznatim ličnostima o svemirskim temama sa dozom humora). A na Discovery Science imaš emisije Sci-fi science, space pioneer, through the wormhole. Michio Kaku i Neil Tyson uveliko se trude da približe nauku i objasne ljudima kako svemir funcioniše. Inače, ne postoji čovek čiji mozak može u potpunosti da "pojmi" svemir, to je nemoguće ali možemo da maštamo ovako "prikovani za zemlju". Svi naučni radovi koje su naučnici sproveli tokom decenija, sve teorije koje su dokazali, sva letelice koje smo poslali u svemir i koje su nam vratile slike su tek mali deo slagalice. Ko zna koliko toga još ima da se otkrije, nismo ni zagrebali površinu.

pn

pre 8 godina

Gogzi- Svetlost je najbrža stvar u svemiru. Teoretski je moguće približiti se brzini svetlosti ali je nemoguće ići brže od brzine svetlosti. A rastojanje koje svetlost prođe za godinu dana je svetlosna godina i ona se koristi da se izmeri rastojanje. Naprimer kada gledaš u sunce ti ga vidiš onako kakvo je bilo pre 8 minuta isto to važi i za ostale zvezde samo sa mnogo većim razmerama. Mi ustvari na nebu gledamo njihove duhove, neke su "umrle", neke su se tek rodile a mi čekamo da to dođe do nas itd. Za naše mozgove to je ne pojmiv prostor. Zamisli da je Sahara svemir a naša planeta jedno zrno peska i da svi mi živimo na njemu. Još kada pročitaš teoriju multiuniverzuma, onako zastaneš i shvatiš koliko smo mi ustvari nebitni skroz.

Draga NS

pre 8 godina

Nikada nista otkriti nece,vec ce samo lupati teorije.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (bmwx5, 3. april 2016 22:01)

Taj android uredjaj koji trpi tvoje gluposti je takodje nastao iz teorije.

obey the brave

pre 8 godina

Tu se radi samo o tome da li vjerujemo naučnicima ili ne. Ako nesto nismo doživjeli lično i da znamo da je to tako, tu ostaje mjesto za sumnju. Ni jedan pravi naučnik ne bi vjerovao u nešto što nije dokazano pred njegovim očima, zar ne? E sad na nama ostaje da li ćemo vjerovati u nešto, po sopstvenom ubjeđenju, što nismo svojim očima vidjeli ili ćemo reći, ok ja ne vjerujem dok me ne ubjediš dokazima pred kojima ja neću imati argumenata da to nije tako. Nemam ništa protiv današnje nauke, ali se ne bih bunio ni da me ubjede da su zaista u pravu.

.

pre 8 godina

@Da se ulaze para u nauku koliko se ulaze u ratove gde bi nam kraj bio.
(srbin, 03. april 2016 21:21)
Ovo me uvek rastuzi, nesto sto je covek izmislio ali izmislio da ga imas vise nego sto ti je potrebno e zbog toga ne moze svet da napreduje u smislu istrazivanje nastanka svemira nas itd.Nazalost svi smo zarobljeni u novcu.

Hobotnica

pre 8 godina

Ako pozivimo jos samo par milijardi godina, mozda i uspemo da vidimo sta ce se na kraju sa zvezdom i desiti...
(Bleki, 4. april 2016 10:33)

Potpuno pogrešno razmišljanje iz perspektive srednjovjekovnog pogleda na tehnološki razvoj covjecanstva. Na svu sreću danas možemo doći i do zaključka da je logično da bi nam uskoro mogla biti dostupna znanja naprednijih civilizacija ili da bismo mi kao civilizacija sa sadašnjom stopom razvoja i tehnoloških dostignuća za koju stotinu godina bili u posjedu naprednijih igračkica koje nam bukvalno omogućuju pogled kroz vrijeme i prostor. Kao što smo mogli primjetiti elektromagnetni talasi nisu vezani prostor-vrijeme lancima kao naš pogled na svijet oko sebe, potrebno je ukrotiti ih i jahanje može da počne :D. ...

Trovach

pre 8 godina

@nova...Jako je tesko (mozda i nemoguce) saznati kak i zasto se desio Veliki Prasak. Jedino mozemo reci da se on desio, zato sto vidimo sirenje Univerzuma. Kada razmisljamo o Velikom Prasku, pomalo ulazimo i na podrucje filozofije (priznajem da sam tu "tanak"). Ja, licno, mislim da je sve pocelo nekom vrstom informacije. Informacija nije materijalna, ali je u sebi sadrzala uputstvo "kako napraviti Univerzum". Naravno, ovo je takodje pretpostavka i nagadjanje, kao i sve vezano za uzroke Velikog Praska.

iz komentatorskog Limboa

pre 8 godina

U današnjoj eri supermoćnih radio teleskopa neka zvezda je otkrivena optičkim? ja sam mislio da optičke teleskope koriste samo za ekskurzije đaka u zvezdarskoj opservatoriji.
(milan, 4. april 2016 03:01)

Imenjace, nadam se da se salis. Od vaznosti za osmatranje je celokupni spektar zracenja. Tako da imamo gama opservatorije, rendgenske, ultraljubicaste, vidljive i infracrvene, pa sve do radio talasa. Sve je vazno i sve nosi neku informaciju.
Uostalom, opticki teleskopi ne sluze samo za ocno osmatranje. Zaprepastio bi se kad bi znao kakva se sve instrumentacija kaci na opticki teleskop.

Trovach

pre 8 godina

@usput, kroz Mlecni put...Ne postoji zvezda precnika 1000 svetlosnih godina. Nama najbliza zvezda se nalazi na 4 svetlosne godine, a na udaljenosti od 500 sv. god. (poluprecnik) se nalaze na hiljade zvezda, a izmedju njih je skoro potpuni vakuum. Takva zvezda bi bila mnogo teza od cele galaksije, a eksplodirala bi u ekstramegasupernovoj istog momenta od svog nastanka, tj. zapocinjanja fuzije.

Ervin

pre 8 godina

"Nedavno je u galaksiji daleko od naše otkrivena malena zvezda..."

Radi se o zvezdi koja je udaljena 1200 svetlosnih godina od Zemlje, a ne od naše galaksije Mlečni Put. Nama najbliža galaksija je Andromeda, i trenutno je udaljena oko 2,5 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Sa1e

pre 8 godina

Mislim da se u tekstu potkrala greška. Naime, Andromeda nam je najbliža galaksija i udaljena je od naše galaksije oko 4,5 miliona svetlosnih godina, tako da bi 1200 s.g. bilo praktično u našoj galaksiji ;-)

1983

pre 8 godina

(Кокос, 3. april 2016 21:54)

Beskonačnost, ili beskraj, ni jedan ljudski um to ne može da pojmi 100%.
Kako zamisliti beskraj? Ako zamisliš nekakav ''prazan?'' prostor, opet je teško shvatiti da on nema nekakav kraj, (ma koliko on bio daleko); a opet, ako bi imao kraj, logična zamisao sledi da nešto mora biti iza tog kraja, zato što je još teže zamisliti granicu iza koje nema ničega, jer ljudski mozak ne može da opiše i razume frazu - apsolutno ništa.
Da li uopšte postoji NIŠTA? U matematici je to nula. U filozofiji je to...

Začuđeni

pre 5 godina

Bože, ko ovo piše a da nije pročitao osnovne stvari o belim patuljcima, svemiru i ostalom. Iza ovih vesti treba da stoje naučne činjenice a ne mašta.