Subota, 02.04.2016.

12:32

Kako izgleda živeti sa autizmom?

Izvor: Independent, Tanjug

Kako izgleda živeti sa autizmom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Tanja

pre 5 godina

Ziveti sa detetom koje ima autizam je ravno paklu.I na zalost to ne moze na vreme da se otkrije i plod ukloni.Ta deca su jako zahtevna ukoliko im se zeli pomoci i iz njih izvuci maksimum.Neko tu mora da bude zrtva.Ta deca iako u redivnoj skoli imaju druga samo dok su u skoli.A pozeljno je zbog usvajanja modela ponasanja da budu u redovnoj skoli.Ali druzenje je samo na idmorima.Spontano nista ne uce.Sve mu uh treba uciti sto je uscrpljujuce.Ne uce gradivo sami.Kratko i jadno ko ima dete id 13 godina sa autizmom ima teret i obavetmzu kao da ima bebu.Oko koje ima puno posla.Roditelji koji imaju takvo dete lazu da su srecni.Ta deca su najveci poraz i neuspeh tih roditelja.Neizvesno je gde ce se zapisliti.Hoce ziveti sami.Ko ce brinuti o njima posle smrti roditelja.

@CM

pre 8 godina

U pravu ste vakcina ne izaziva autizam. Ona je samo okidac za njeno razvijanje.
Da li znate da je pre 100godina bio 1 oboleli od autizma na 10 000dece, a danas 1: 50.
Tu nije potrebno da nauka obrazlaže, cinjenice govore same za sebe.
Uostalom, svi smo mi kao deca vakcinisani, ali niko od glupih i pretpostavljenih bolesti, hepatisa b, influence b, rubeole, zaušaka i sl.
To je nepotrebno.

Šibica

pre 8 godina

"varicele su najgore. Ne samo za lecenje, vec celog života ostaju u celiji, i cim padne imuni sistem dolazi do herpes zostera. Zašto se te farmaceutske industrije ne okrenu pronalasku ove vakcine"

Mozda zato sto je ta vakcina odavno pronadjena i cak i obavezna u nekim zemljama. Glavno da se nesto prica, kritikuje...

Jasmina

pre 8 godina

Moje dete je autisticno od svoje druge godine posle mmr vakcine..samo se prica..roditelji autisticne dece ne mogu da rade..jer su deci potrebni 24sata..a drzavi je tesko da im da status staratelja...kako zaraditi za zivot akosi stalno sa detetom..sta ce biti kad ostarim..lako je da se prica..nek drzava koja svojim vakcinama unistava decicu..nesto i pomogne...a oni i dalje..samo pricaju..jadno i bedno..

penelopy

pre 8 godina

ma da,sve je genetski,po tome niko ne bi trebao da ima deca,jer su nam genetski materijali puni mana,a stvaraju se i nove mane,to je zivot,nekom majka nekom maceha

ana

pre 8 godina

Sa autizmom se rađa, a roditelji, pogotovo oni nižeg obrazovanja, ne mogu da prihvate činjenicu da su rodili dete koje nije "perfektno", to smatraju nekom vrstom belega i sramote i zato su raširenih ruku prihvatili falsifikat bivšeg lekara Wakefielda koji autizam dovodi u vezu s vakcinama. Na taj način sa sebe skidaju "odgovornost" sto im je dete autisticno. Umesto što trose energiju na dokazivanje nedokazivog, bolje da se posvete svom detetu i da, u saradnji sa stručnim licima, čine sve sto je moguće da bi dete napredovalo. Ne postoji krivica, ni roditelja ni vakcine, ne zagorcavajte sebi život razmišljanjem šta bi bilo da dete niste vakcinisali, jer - bilo bi potpuno isto.

Zanovetalo

pre 8 godina

@VV isto potpisuje i ako ides npr. na gastroskopiju. Nijedna medicinska intervencija nije 100% sigurna za svakoga, zato se potpisuje. Zato vam je primer u najmanju ruku glup.

PETAR PAN

pre 8 godina

MOZE LI NEKO OD VAS STRUCNJAKA KOJI SU ZA VAKCINACIJU DA MI OBJASNI EKSTREMNO POVECANU KONCENTACTRACIJU TESKIH METALA KOD MOG SINA, KOJI JE AUTISTICAN?INACE NA DETEKKTORU METALA NA AERODROMU OBAVEZNO ZVONI?SAMO DA NAPOMENEM DA IMA 4 GOD.POZZ SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE

Diego

pre 8 godina

Najbolje je što se generacije redovno vakcinisanih sada prave pametne i ne vakcinišu svoju decu, izlažući ih tako opasnosti od nekih bolesti koje su bile iskorenjene na ovim prostorima...

.

pre 8 godina

Komentari samo govore u prilog tome koliko smo mi jedan neobrazovan, povodljiv i povrsan narod. Muka mi je od roditeljske "brige" i pametovanja. Drakonske kazne za odbijanje vakcine!

Roditelj autisticnog deteta

Spectrum

pre 8 godina

Odlican tekst! Autizma se razvija u periodu do seste godine. Tada se zavrsava najvaznija faza u razvoju svakog deteta. Bebe se radjaju sa milijardama receptora koje su generacije pre nas koristile i koje spadaju u deo covecije evolucije. U prakticnom zivotu danas ljudi koriste mozda 1% ili manje tih receptora koji se grupisu u celine. Kod dece sa autizmom dolazi do poremecaja grupisanja receptora i oni jednistavno vide, cuju, osecaju stvari drugacije. Oni obradjuju informacije potpuno drugacije od druge dece i potrebno im je vise vremena da nauce da zive I funkcionisu kao ostatak populacije.

Muad'Dib

pre 8 godina

Sjatiće se ovde antivakcinaši, vidim već su počeli da komentarišu. Veza između autizma i vakcina je jedna od najispitivanijih u istoriji medicine i definitivno je potvrđeno da ta VEZA NE POSTOJI. U pitanju je kompleksan skup neuroloških poremećaja u razvoju i u taj skup se stalno dodaju nova - to je jedan od razloga zašto je sve više "autističnih", danas tu dijagnozu imaju i mnogi koji skoro pa normalno žive, imaju porodice, idu na posao itd. Drugi razlozi porasta autističnih su sve kasnije dobijanje dece, uzimanje antidepresiva u trudnoći, zagađenje vazduha u trećem trimestru itd. Autizam nije bolest koja se leči, ali je moguće pravim bihevioralnim terapijama ublažiti simptome i pomoći takvoj deci da žive bolje. Ne treba "detoksikovati"decu raznim otrovima poput varikine kako nadrilekari tvrde, tako ih možete samo obogaljiti ili ubiti.

nažalost poznavatelj

pre 8 godina

Autizam i vakcina nemaju veze, kao što je rečeno dovodio se u vezu s valcinom jer se najčešće uočava u dobi kad dijete treba početi intenzivniju komunikaciju. Analizom jednojajčanih bilzanaca s autizmom došli su do genetske podloge kao uzroka od 80% i poznato je da je autozam učestaliji u nekim obiteljima ostalih 20% uzroka čine virusne bolesti preboljene od strane majke tijekom trudnoće te kontaminacija otrovima iz okoline i hrane.
U potvrdu genetske podloge i predispozicije za bolest pronađeni su i određene genetske pogreške. Svaki autizam je različit jer se pojavljuje u neograničenom broju različitih kombinacija gdje tijekom izgradnje strukture mozga geni "zaborave" jer fale ili su duplicirani zaduženi za to, kako se neki dijelovi mozga međusobno povezuju i trebaju surađivati.... bolest može biti blaga sa laganim simptoima ali na žalost u većini slučajeva bolesna osoba zahtjeva brigu do kraja života a tu se treba kroz pomoć uključiti društvena zajednica, na sve to podsjeća ovaj dan.

Dragoljub

pre 8 godina

i jos malo o "stetnosti" vakcina... Stetna moze biti i casa vode, covek, u principu, moze da se ugusi ako je popije. Pitanje glasi: SA KOJOM VEROVATNOCOM? Da li korist od case vode prevazilazi potencijalni rizik? Posto je odgovor da, pijemo vodu. Covek moze da ima komplikacije i od operacije: ovde u US TRAZE da covek potpise da je svestan rizika operacije. Da li to znaci da ne treba da potpise i sa VELIKOM sigurnoscu trpi bolove i umre?

Milan

pre 8 godina

Zelim da uputim poruku pre svega roditeljima takve dece, jer sam ja imao umereniji oblik toga. Mnogo je vazno da se na takve stvari kod dece ne zmuri. Ja sad imam 31 godinu i prilicno sam uspesan u onim u cemu se bavim, imam malo problema sa socijalnim vestinama ali imam prijatelje koji me vole i prijatno okruzenje. Imao sam mnogo srece pa su moji roditelji prihvatili da imam problem i jako se trudili da me socijalizuju i da razvijaju moju inteligenciju i obicnu i emotivnu. Zahvaljujuci tome i Bogu mogu reci da danas imam normalan i srecan zivot prosecne osobe. A sto se vakcina tice istrazivajuci o autizmu naucio sam da se to javlja kada organizam (prenatalni i deciji) ne moze da izbaci neke toksine iz tela, a vakcinom se ubacuje oslabljeni mikroorganizam da bi dete proizvelo antitela kao zastitu u buducnosti. Ali radi se o dosta malom broju kod kojih je to nastalo od vakcine a sama vakcina je definitivno spasila mnogo dece od zaraznih bolesti.

Dragoljub

pre 8 godina

Ne moze se tvrditi da postoji veza izmedju vakcina i autizma samo zato sto je dijagnostikovan veci broj dece sa autizmom u poslednjih 30-ak godina. Ako izuzmemo prosiravanje kategorije autizma na ceo spektar autisticnih poremecaja, mnoge supstance su usle u upotrebu u isto vreme kao MMR pa niko njih ne krivi (npr Glifosan).

Inace, broj saobracajnih nesreca se mnogo povecao od kada su poceli da ugradjuju kocnice u automobile. Mora da je to zbog kocnica! To je ta logika.

pera kohot

pre 8 godina

Sirom sveta mali narodi se sistematski istrebljuju preko junk fooda i energetskih pica, hormona u hrani i raznih dodataka. Klinci prvi drugi razred svaki dan popiju kolu i pojedu cips. Mnogo dece mojih drugara su blago autisticna, a koliko znam mi smo bili normalna generacija. Ne usudjujem se da ovde imam decu, zivot mi dovoljno tezak i samo bi jos trebalo bolesno dete.

MMR

pre 8 godina

Ne znam da li MMR izaziva ili pospešuje izazivanje autizma.
Meni nešto drugo nije jasno. Zašto se deca vakcinišu od rubeola, zaušaka. Jedino preležane te bolesti stvaraju trajni imunitet. Morbile su teže obolenje od ova dva ali i mnogo ređe.
A za razliku od sve tri bolesti, varicele su najgore. Ne samo za lecenje, vec celog života ostaju u celiji, i cim padne imuni sistem dolazi do herpes zostera. Zašto se te farmaceutske industrije ne okrenu pronalasku ove vakcine.
Inace da ste preterali sa vakcinacijom, jeste. Cemu vakcina protiv hepatitisa tipa B ili influence tipa B. Ni jedna od tih vakcina ne štiti od bolesti tipa A, ili C.
One bi trebale da se daju deci u nehigijenskim naseljima.
Ima mnogo nelogivnosti, ali nije nauka zakon, kako mnogi komentatori pišu, vec ostavite malo nešto i za prirodnu selekciju a ne uništenje celih porodica zbog autizma. Ipak, verujem da vakcina protiv morbila izaziva autizam. Nedokazivo, ali i neoprošteno.

Пера

pre 8 godina

Ни једна озбиљна студија не повезује вакцинисање и аутизам. Број аутистичне деце је једнак, чак мало и већи процентуално, код невакцинисане деце. Проверите!

banderaš

pre 8 godina

Povezivanje vakcina i autizma je površno. Glavni razlog zašto se danas dijagnostikuje više slučajeva je samo klasifikovanje autizma. Nekad su u zapadnim društvima takvu decu samo svrstavali u "mentalno zaostale" i tako ih tretirale. Što se više znalo o autizmu, bilo je i više slučajeva. Ja ne tvrdim da ne postoji veza vakcina i autizma. Možda postoji, ali nije kakvom je prikazuju. A više je verovatno da ne postoji, pogotovo otkad se živa i aluminijum ne koriste (što mnogi pobornici navode, a ne znaju da ih odavno nema).

Lo

pre 8 godina

Hoce li se najzad neko setiti da napise gde se moze ici na test kod privatnika za aspergerov poremecaj.To sto ima psihijatara i defektologa ne znaci da znaju najbolje da razlikuju anksiozno depresivnog sa opsesivno kompulzivnim poremecajem i drustvenom anksioznoscu i coveka sa aspergerom

purger

pre 8 godina

Potrebno je puno vise ovakvih clanaka.kao otac djevojcice oboljele od autizma porucio bih roditeljima takve djece da imaju puno strpljenja i da ne citaju previse internetske forume jer tamo ima svega.kod nas u zagrebu mogu samo zahvaliti svim specijalistima i doktorima jer napredak je ocit.bitno je ici korak po korak,odrediti si cilj,imati puno mentalne snage i pruziti djetetu neizmjernu ljubav.mi smo dosli do toga da nam dijete samostalno ide na wc,izvrsava jednostavnije naredbe,govori ono sto zeli ili sto hoce......nevjerovatno ali vise zna englesih rijeci nego hrvatskih sto je posljedica gledanja crtica i aplikacija na mobitelu kojih na zalost nema na hrv jeziku.dijete nam sada ima 6 godina i buducnost joj sada izgleda puno svjetlija nego do prije dvije godine.

СМ

pre 8 godina

Једно од моје деце има блажи облик аутизма. У непосредној околини, код кумова и блиских пријатеља, је још троје деце са тежим или лашим облицима. Разумем необразоване родитеље који мисле да је вакцина узрок јер се први симптоми аутизма примећује тек у узрасту који долази непосредно након примања вакцина, али не могу да верујем да медији тако неодговорно помажу у ширењу неистине да вакцине изазивају аутизам. Родитељи такве деце су често очајни и неретко уплашени, знам то и сам, али глупост да вакцина изазива аутизам је доказана неистина и тај круг лажи ваља прекинути пре него што се изазове већа несрећа. Јако је тешко прихватити да узроци аутизма често нису познати: мој отац је тврдио да је његов унук "ударио главу када нико није гледао", а имао је факултетску диплому. Не осуђујем никога ко је у таквој ситуацији, то је непрестани афекат кога сам итекако свестан, али ви у медијима имате одговорност да не сипате бензин на ватру пуштајући коментаре попут многих који се могу овде прочитати. Бог нека нам је свима у помоћи, као и модерна медицина, а не теорије завере настале због недостатка образовања и превеликог страха и туге.

Poverenje u nauku

pre 8 godina

Фармацеутска индустрија много више зарађује производњом лекова који се пију свакодневно и то годинама, нпр. лековима за притисак. Вакцине су веома јефтине (поготово у односу на значај) да би се о њима причало као о нечему што доноси толики бенефит да би се стопирала лоше приче о њој. Далеко од тога да не постоје студије о нежељеним дејствима лекова, поготово оних који се најчешће прописују и продају.

У земљама ЕУ је добровољна вакцинација зато што је висок обухват. Чим падне испод процента који је довољан за колективни имунитет, доноси се закон о обавезној вакцинацији.

Највећи (вероватно привидни) пораст деце са аутизмом је настао након промене класификације, када су нека стања уврштена у аутистични спектар. Тај пораст се, свакако, није десио у периоду када уведена ММР вакцина. Према поменутој класификацији, данас једно од 50 деце припада аутистичном спектру. Исти је однос и код вакцинисаних и невакцинисаних. Само има много више вакцинисаних (али недовољно) укупно, па се стиче утисак да је чешћи аутизам код вакцинисаних. Такође се термин за ММР у календару за вакцинацију поклапа са периодом када се могу јавити први знаци аутизма. Постоји и регресивна форма са губитком неких раније стечених функција, па родитељи кажу како је нпр. дете умело да изговара неке реченице, а сада више не.

Нико не доводи у питање колико је тешко родитељима са децом која припадају аутистичном спектру. Треба много радити да бисмо учинили све што можемо да превенирамо и олакшамо живот тим, па и свим људима, али не треба повезивати аутизам са нечим са чим нема везе. Није срамота не знати, али треба веровати људима који знају. Поверење у науку је показатељ општег образовања и културе.

VV

pre 8 godina

Imam jedno pitanje za "stručnjake" i "vernike u nauku": Ako su vakcine bezopasne kao što predstavljate, zašto proizvođač i država traže da roditelji potpišu da ih deca primaju na njihovu odgovornost? Da li vam je jasno da to nije logično, ni pravedno ako očekujujete da roditelji vakcinišu decu? Da li tu možda prepoznajete dvoličnost?

dr mr

pre 8 godina

Naravno da ima i genetskog faktora. Ali na simpozijumu nam rekose da je sada svako 68 dete autisticno.
Ja moje dete ne odvedoh da primi MMR vakcinu.
Ako bude bilo potrebe, neka je vakcinisu pred skolu. Svakako tada ide revakcinacija.

neobrazovani i neposteni teoreticari zavera

pre 8 godina

Preko milion dece je testirano, jednu grupu su vakcinisali, drugu nisu i stope autizma su bile iste, znaci ne postoji veza izmedju autizma i vakcina. Ovo potvrdjuje vise naucnih studija, dok naucnih studija koje povezuju autizam sa vakcinama APSOLUTNO nema.

To sto se vi redovno organizujete preko Facebook grupa i spamujete svoje anti-intelektualne i pseudonacne anegdotalne price na svaki pomen autizma ili vakcina na svakoj vesti i na svakom portalu u Srbiji ne cini vase "argumente" nista validnijima.

slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ova Bolest nije nimalo za potcenjivanje. Pogotovo kad se uoci na vreme tada treba reagovati ali problem sto niko se bavi time pogotovo u Srbiji.

verysad

pre 8 godina

Moj bratanac ima autizam,do svoje druge godine znao je da kaže "tu zeka pije vode", gde je pametna glava itd. Posle mmr vakcinacije je počeo naglo da zabacuje glavom unazad,sada ima 6 napuniće 7 ,ali ne zna ni jednu rečenicu.Najviše jedna reč koje izgovara za nešto ,i neće da sarađuje.Igra kompjuter,zna bolje da ga koristi nego moj ćale,sve zna napamet gde da klikne i koje dugmiće da koristi.Logičke online igre rešava bez problema,puzle itd. I ne znam kako i zbog čega ima problem u komunikaciji.

nele

pre 8 godina

Mnogo je autisticne dece od kako su pocele vakcinacije,o tome se cuti cak i kada roditelji takve dece protestvuju protiv zakona o obaveznoj vakcinaciji koju nam namecu "prijateli" iz EU (18 zemalja ima dobrovoljno vakciniosanj) i zapada dok njih zakon na to ne obavezuje .Bebe od 7 mes.vec prime po 6 vakcina (po jednu mesecno),a roditelji samo mogu da se mole da im dete od necega ipak ne oboli,znam i za slucaj cerebralne paralize isto posle vakcinisanja(navodnoo je to 1/10000 slucajeva).Vakcinisanj treba da bude na bazi dobrovoljnosti,ako nas je malo bar da ne damo da nas truju prisilno.Zivot je borba,stitimo ga.

istina

pre 8 godina

Uzrok je opšte poznat, ali medicinski neprihvatljiv. To je jedna ili više vakcina koju dete primi sa 12-14 meseci starosti. Kod neke dece neće izazvati probleme, kod druge koja imaju drugačiji fiziološko genetski sklop, može. Uključujući i moje dete. Vakcina je jedan od najprofitabilnijih načina sticanja profita u svetskim razmerama, tako da ova moja tvrdnja teško da će ikada biti i zvanično potvrđena.

purger

pre 8 godina

Potrebno je puno vise ovakvih clanaka.kao otac djevojcice oboljele od autizma porucio bih roditeljima takve djece da imaju puno strpljenja i da ne citaju previse internetske forume jer tamo ima svega.kod nas u zagrebu mogu samo zahvaliti svim specijalistima i doktorima jer napredak je ocit.bitno je ici korak po korak,odrediti si cilj,imati puno mentalne snage i pruziti djetetu neizmjernu ljubav.mi smo dosli do toga da nam dijete samostalno ide na wc,izvrsava jednostavnije naredbe,govori ono sto zeli ili sto hoce......nevjerovatno ali vise zna englesih rijeci nego hrvatskih sto je posljedica gledanja crtica i aplikacija na mobitelu kojih na zalost nema na hrv jeziku.dijete nam sada ima 6 godina i buducnost joj sada izgleda puno svjetlija nego do prije dvije godine.

СМ

pre 8 godina

Једно од моје деце има блажи облик аутизма. У непосредној околини, код кумова и блиских пријатеља, је још троје деце са тежим или лашим облицима. Разумем необразоване родитеље који мисле да је вакцина узрок јер се први симптоми аутизма примећује тек у узрасту који долази непосредно након примања вакцина, али не могу да верујем да медији тако неодговорно помажу у ширењу неистине да вакцине изазивају аутизам. Родитељи такве деце су често очајни и неретко уплашени, знам то и сам, али глупост да вакцина изазива аутизам је доказана неистина и тај круг лажи ваља прекинути пре него што се изазове већа несрећа. Јако је тешко прихватити да узроци аутизма често нису познати: мој отац је тврдио да је његов унук "ударио главу када нико није гледао", а имао је факултетску диплому. Не осуђујем никога ко је у таквој ситуацији, то је непрестани афекат кога сам итекако свестан, али ви у медијима имате одговорност да не сипате бензин на ватру пуштајући коментаре попут многих који се могу овде прочитати. Бог нека нам је свима у помоћи, као и модерна медицина, а не теорије завере настале због недостатка образовања и превеликог страха и туге.

neobrazovani i neposteni teoreticari zavera

pre 8 godina

Preko milion dece je testirano, jednu grupu su vakcinisali, drugu nisu i stope autizma su bile iste, znaci ne postoji veza izmedju autizma i vakcina. Ovo potvrdjuje vise naucnih studija, dok naucnih studija koje povezuju autizam sa vakcinama APSOLUTNO nema.

To sto se vi redovno organizujete preko Facebook grupa i spamujete svoje anti-intelektualne i pseudonacne anegdotalne price na svaki pomen autizma ili vakcina na svakoj vesti i na svakom portalu u Srbiji ne cini vase "argumente" nista validnijima.

Poverenje u nauku

pre 8 godina

Фармацеутска индустрија много више зарађује производњом лекова који се пију свакодневно и то годинама, нпр. лековима за притисак. Вакцине су веома јефтине (поготово у односу на значај) да би се о њима причало као о нечему што доноси толики бенефит да би се стопирала лоше приче о њој. Далеко од тога да не постоје студије о нежељеним дејствима лекова, поготово оних који се најчешће прописују и продају.

У земљама ЕУ је добровољна вакцинација зато што је висок обухват. Чим падне испод процента који је довољан за колективни имунитет, доноси се закон о обавезној вакцинацији.

Највећи (вероватно привидни) пораст деце са аутизмом је настао након промене класификације, када су нека стања уврштена у аутистични спектар. Тај пораст се, свакако, није десио у периоду када уведена ММР вакцина. Према поменутој класификацији, данас једно од 50 деце припада аутистичном спектру. Исти је однос и код вакцинисаних и невакцинисаних. Само има много више вакцинисаних (али недовољно) укупно, па се стиче утисак да је чешћи аутизам код вакцинисаних. Такође се термин за ММР у календару за вакцинацију поклапа са периодом када се могу јавити први знаци аутизма. Постоји и регресивна форма са губитком неких раније стечених функција, па родитељи кажу како је нпр. дете умело да изговара неке реченице, а сада више не.

Нико не доводи у питање колико је тешко родитељима са децом која припадају аутистичном спектру. Треба много радити да бисмо учинили све што можемо да превенирамо и олакшамо живот тим, па и свим људима, али не треба повезивати аутизам са нечим са чим нема везе. Није срамота не знати, али треба веровати људима који знају. Поверење у науку је показатељ општег образовања и културе.

slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ova Bolest nije nimalo za potcenjivanje. Pogotovo kad se uoci na vreme tada treba reagovati ali problem sto niko se bavi time pogotovo u Srbiji.

Пера

pre 8 godina

Ни једна озбиљна студија не повезује вакцинисање и аутизам. Број аутистичне деце је једнак, чак мало и већи процентуално, код невакцинисане деце. Проверите!

banderaš

pre 8 godina

Povezivanje vakcina i autizma je površno. Glavni razlog zašto se danas dijagnostikuje više slučajeva je samo klasifikovanje autizma. Nekad su u zapadnim društvima takvu decu samo svrstavali u "mentalno zaostale" i tako ih tretirale. Što se više znalo o autizmu, bilo je i više slučajeva. Ja ne tvrdim da ne postoji veza vakcina i autizma. Možda postoji, ali nije kakvom je prikazuju. A više je verovatno da ne postoji, pogotovo otkad se živa i aluminijum ne koriste (što mnogi pobornici navode, a ne znaju da ih odavno nema).

verysad

pre 8 godina

Moj bratanac ima autizam,do svoje druge godine znao je da kaže "tu zeka pije vode", gde je pametna glava itd. Posle mmr vakcinacije je počeo naglo da zabacuje glavom unazad,sada ima 6 napuniće 7 ,ali ne zna ni jednu rečenicu.Najviše jedna reč koje izgovara za nešto ,i neće da sarađuje.Igra kompjuter,zna bolje da ga koristi nego moj ćale,sve zna napamet gde da klikne i koje dugmiće da koristi.Logičke online igre rešava bez problema,puzle itd. I ne znam kako i zbog čega ima problem u komunikaciji.

VV

pre 8 godina

Imam jedno pitanje za "stručnjake" i "vernike u nauku": Ako su vakcine bezopasne kao što predstavljate, zašto proizvođač i država traže da roditelji potpišu da ih deca primaju na njihovu odgovornost? Da li vam je jasno da to nije logično, ni pravedno ako očekujujete da roditelji vakcinišu decu? Da li tu možda prepoznajete dvoličnost?

istina

pre 8 godina

Uzrok je opšte poznat, ali medicinski neprihvatljiv. To je jedna ili više vakcina koju dete primi sa 12-14 meseci starosti. Kod neke dece neće izazvati probleme, kod druge koja imaju drugačiji fiziološko genetski sklop, može. Uključujući i moje dete. Vakcina je jedan od najprofitabilnijih načina sticanja profita u svetskim razmerama, tako da ova moja tvrdnja teško da će ikada biti i zvanično potvrđena.

nele

pre 8 godina

Mnogo je autisticne dece od kako su pocele vakcinacije,o tome se cuti cak i kada roditelji takve dece protestvuju protiv zakona o obaveznoj vakcinaciji koju nam namecu "prijateli" iz EU (18 zemalja ima dobrovoljno vakciniosanj) i zapada dok njih zakon na to ne obavezuje .Bebe od 7 mes.vec prime po 6 vakcina (po jednu mesecno),a roditelji samo mogu da se mole da im dete od necega ipak ne oboli,znam i za slucaj cerebralne paralize isto posle vakcinisanja(navodnoo je to 1/10000 slucajeva).Vakcinisanj treba da bude na bazi dobrovoljnosti,ako nas je malo bar da ne damo da nas truju prisilno.Zivot je borba,stitimo ga.

ana

pre 8 godina

Sa autizmom se rađa, a roditelji, pogotovo oni nižeg obrazovanja, ne mogu da prihvate činjenicu da su rodili dete koje nije "perfektno", to smatraju nekom vrstom belega i sramote i zato su raširenih ruku prihvatili falsifikat bivšeg lekara Wakefielda koji autizam dovodi u vezu s vakcinama. Na taj način sa sebe skidaju "odgovornost" sto im je dete autisticno. Umesto što trose energiju na dokazivanje nedokazivog, bolje da se posvete svom detetu i da, u saradnji sa stručnim licima, čine sve sto je moguće da bi dete napredovalo. Ne postoji krivica, ni roditelja ni vakcine, ne zagorcavajte sebi život razmišljanjem šta bi bilo da dete niste vakcinisali, jer - bilo bi potpuno isto.

.

pre 8 godina

Komentari samo govore u prilog tome koliko smo mi jedan neobrazovan, povodljiv i povrsan narod. Muka mi je od roditeljske "brige" i pametovanja. Drakonske kazne za odbijanje vakcine!

Roditelj autisticnog deteta

Diego

pre 8 godina

Najbolje je što se generacije redovno vakcinisanih sada prave pametne i ne vakcinišu svoju decu, izlažući ih tako opasnosti od nekih bolesti koje su bile iskorenjene na ovim prostorima...

dr mr

pre 8 godina

Naravno da ima i genetskog faktora. Ali na simpozijumu nam rekose da je sada svako 68 dete autisticno.
Ja moje dete ne odvedoh da primi MMR vakcinu.
Ako bude bilo potrebe, neka je vakcinisu pred skolu. Svakako tada ide revakcinacija.

Milan

pre 8 godina

Zelim da uputim poruku pre svega roditeljima takve dece, jer sam ja imao umereniji oblik toga. Mnogo je vazno da se na takve stvari kod dece ne zmuri. Ja sad imam 31 godinu i prilicno sam uspesan u onim u cemu se bavim, imam malo problema sa socijalnim vestinama ali imam prijatelje koji me vole i prijatno okruzenje. Imao sam mnogo srece pa su moji roditelji prihvatili da imam problem i jako se trudili da me socijalizuju i da razvijaju moju inteligenciju i obicnu i emotivnu. Zahvaljujuci tome i Bogu mogu reci da danas imam normalan i srecan zivot prosecne osobe. A sto se vakcina tice istrazivajuci o autizmu naucio sam da se to javlja kada organizam (prenatalni i deciji) ne moze da izbaci neke toksine iz tela, a vakcinom se ubacuje oslabljeni mikroorganizam da bi dete proizvelo antitela kao zastitu u buducnosti. Ali radi se o dosta malom broju kod kojih je to nastalo od vakcine a sama vakcina je definitivno spasila mnogo dece od zaraznih bolesti.

Zanovetalo

pre 8 godina

@VV isto potpisuje i ako ides npr. na gastroskopiju. Nijedna medicinska intervencija nije 100% sigurna za svakoga, zato se potpisuje. Zato vam je primer u najmanju ruku glup.

Dragoljub

pre 8 godina

Ne moze se tvrditi da postoji veza izmedju vakcina i autizma samo zato sto je dijagnostikovan veci broj dece sa autizmom u poslednjih 30-ak godina. Ako izuzmemo prosiravanje kategorije autizma na ceo spektar autisticnih poremecaja, mnoge supstance su usle u upotrebu u isto vreme kao MMR pa niko njih ne krivi (npr Glifosan).

Inace, broj saobracajnih nesreca se mnogo povecao od kada su poceli da ugradjuju kocnice u automobile. Mora da je to zbog kocnica! To je ta logika.

Dragoljub

pre 8 godina

i jos malo o "stetnosti" vakcina... Stetna moze biti i casa vode, covek, u principu, moze da se ugusi ako je popije. Pitanje glasi: SA KOJOM VEROVATNOCOM? Da li korist od case vode prevazilazi potencijalni rizik? Posto je odgovor da, pijemo vodu. Covek moze da ima komplikacije i od operacije: ovde u US TRAZE da covek potpise da je svestan rizika operacije. Da li to znaci da ne treba da potpise i sa VELIKOM sigurnoscu trpi bolove i umre?

Muad'Dib

pre 8 godina

Sjatiće se ovde antivakcinaši, vidim već su počeli da komentarišu. Veza između autizma i vakcina je jedna od najispitivanijih u istoriji medicine i definitivno je potvrđeno da ta VEZA NE POSTOJI. U pitanju je kompleksan skup neuroloških poremećaja u razvoju i u taj skup se stalno dodaju nova - to je jedan od razloga zašto je sve više "autističnih", danas tu dijagnozu imaju i mnogi koji skoro pa normalno žive, imaju porodice, idu na posao itd. Drugi razlozi porasta autističnih su sve kasnije dobijanje dece, uzimanje antidepresiva u trudnoći, zagađenje vazduha u trećem trimestru itd. Autizam nije bolest koja se leči, ali je moguće pravim bihevioralnim terapijama ublažiti simptome i pomoći takvoj deci da žive bolje. Ne treba "detoksikovati"decu raznim otrovima poput varikine kako nadrilekari tvrde, tako ih možete samo obogaljiti ili ubiti.

nažalost poznavatelj

pre 8 godina

Autizam i vakcina nemaju veze, kao što je rečeno dovodio se u vezu s valcinom jer se najčešće uočava u dobi kad dijete treba početi intenzivniju komunikaciju. Analizom jednojajčanih bilzanaca s autizmom došli su do genetske podloge kao uzroka od 80% i poznato je da je autozam učestaliji u nekim obiteljima ostalih 20% uzroka čine virusne bolesti preboljene od strane majke tijekom trudnoće te kontaminacija otrovima iz okoline i hrane.
U potvrdu genetske podloge i predispozicije za bolest pronađeni su i određene genetske pogreške. Svaki autizam je različit jer se pojavljuje u neograničenom broju različitih kombinacija gdje tijekom izgradnje strukture mozga geni "zaborave" jer fale ili su duplicirani zaduženi za to, kako se neki dijelovi mozga međusobno povezuju i trebaju surađivati.... bolest može biti blaga sa laganim simptoima ali na žalost u većini slučajeva bolesna osoba zahtjeva brigu do kraja života a tu se treba kroz pomoć uključiti društvena zajednica, na sve to podsjeća ovaj dan.

Spectrum

pre 8 godina

Odlican tekst! Autizma se razvija u periodu do seste godine. Tada se zavrsava najvaznija faza u razvoju svakog deteta. Bebe se radjaju sa milijardama receptora koje su generacije pre nas koristile i koje spadaju u deo covecije evolucije. U prakticnom zivotu danas ljudi koriste mozda 1% ili manje tih receptora koji se grupisu u celine. Kod dece sa autizmom dolazi do poremecaja grupisanja receptora i oni jednistavno vide, cuju, osecaju stvari drugacije. Oni obradjuju informacije potpuno drugacije od druge dece i potrebno im je vise vremena da nauce da zive I funkcionisu kao ostatak populacije.

Jasmina

pre 8 godina

Moje dete je autisticno od svoje druge godine posle mmr vakcine..samo se prica..roditelji autisticne dece ne mogu da rade..jer su deci potrebni 24sata..a drzavi je tesko da im da status staratelja...kako zaraditi za zivot akosi stalno sa detetom..sta ce biti kad ostarim..lako je da se prica..nek drzava koja svojim vakcinama unistava decicu..nesto i pomogne...a oni i dalje..samo pricaju..jadno i bedno..

Lo

pre 8 godina

Hoce li se najzad neko setiti da napise gde se moze ici na test kod privatnika za aspergerov poremecaj.To sto ima psihijatara i defektologa ne znaci da znaju najbolje da razlikuju anksiozno depresivnog sa opsesivno kompulzivnim poremecajem i drustvenom anksioznoscu i coveka sa aspergerom

PETAR PAN

pre 8 godina

MOZE LI NEKO OD VAS STRUCNJAKA KOJI SU ZA VAKCINACIJU DA MI OBJASNI EKSTREMNO POVECANU KONCENTACTRACIJU TESKIH METALA KOD MOG SINA, KOJI JE AUTISTICAN?INACE NA DETEKKTORU METALA NA AERODROMU OBAVEZNO ZVONI?SAMO DA NAPOMENEM DA IMA 4 GOD.POZZ SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE

Šibica

pre 8 godina

"varicele su najgore. Ne samo za lecenje, vec celog života ostaju u celiji, i cim padne imuni sistem dolazi do herpes zostera. Zašto se te farmaceutske industrije ne okrenu pronalasku ove vakcine"

Mozda zato sto je ta vakcina odavno pronadjena i cak i obavezna u nekim zemljama. Glavno da se nesto prica, kritikuje...

penelopy

pre 8 godina

ma da,sve je genetski,po tome niko ne bi trebao da ima deca,jer su nam genetski materijali puni mana,a stvaraju se i nove mane,to je zivot,nekom majka nekom maceha

MMR

pre 8 godina

Ne znam da li MMR izaziva ili pospešuje izazivanje autizma.
Meni nešto drugo nije jasno. Zašto se deca vakcinišu od rubeola, zaušaka. Jedino preležane te bolesti stvaraju trajni imunitet. Morbile su teže obolenje od ova dva ali i mnogo ređe.
A za razliku od sve tri bolesti, varicele su najgore. Ne samo za lecenje, vec celog života ostaju u celiji, i cim padne imuni sistem dolazi do herpes zostera. Zašto se te farmaceutske industrije ne okrenu pronalasku ove vakcine.
Inace da ste preterali sa vakcinacijom, jeste. Cemu vakcina protiv hepatitisa tipa B ili influence tipa B. Ni jedna od tih vakcina ne štiti od bolesti tipa A, ili C.
One bi trebale da se daju deci u nehigijenskim naseljima.
Ima mnogo nelogivnosti, ali nije nauka zakon, kako mnogi komentatori pišu, vec ostavite malo nešto i za prirodnu selekciju a ne uništenje celih porodica zbog autizma. Ipak, verujem da vakcina protiv morbila izaziva autizam. Nedokazivo, ali i neoprošteno.

pera kohot

pre 8 godina

Sirom sveta mali narodi se sistematski istrebljuju preko junk fooda i energetskih pica, hormona u hrani i raznih dodataka. Klinci prvi drugi razred svaki dan popiju kolu i pojedu cips. Mnogo dece mojih drugara su blago autisticna, a koliko znam mi smo bili normalna generacija. Ne usudjujem se da ovde imam decu, zivot mi dovoljno tezak i samo bi jos trebalo bolesno dete.

@CM

pre 8 godina

U pravu ste vakcina ne izaziva autizam. Ona je samo okidac za njeno razvijanje.
Da li znate da je pre 100godina bio 1 oboleli od autizma na 10 000dece, a danas 1: 50.
Tu nije potrebno da nauka obrazlaže, cinjenice govore same za sebe.
Uostalom, svi smo mi kao deca vakcinisani, ali niko od glupih i pretpostavljenih bolesti, hepatisa b, influence b, rubeole, zaušaka i sl.
To je nepotrebno.

Tanja

pre 5 godina

Ziveti sa detetom koje ima autizam je ravno paklu.I na zalost to ne moze na vreme da se otkrije i plod ukloni.Ta deca su jako zahtevna ukoliko im se zeli pomoci i iz njih izvuci maksimum.Neko tu mora da bude zrtva.Ta deca iako u redivnoj skoli imaju druga samo dok su u skoli.A pozeljno je zbog usvajanja modela ponasanja da budu u redovnoj skoli.Ali druzenje je samo na idmorima.Spontano nista ne uce.Sve mu uh treba uciti sto je uscrpljujuce.Ne uce gradivo sami.Kratko i jadno ko ima dete id 13 godina sa autizmom ima teret i obavetmzu kao da ima bebu.Oko koje ima puno posla.Roditelji koji imaju takvo dete lazu da su srecni.Ta deca su najveci poraz i neuspeh tih roditelja.Neizvesno je gde ce se zapisliti.Hoce ziveti sami.Ko ce brinuti o njima posle smrti roditelja.

istina

pre 8 godina

Uzrok je opšte poznat, ali medicinski neprihvatljiv. To je jedna ili više vakcina koju dete primi sa 12-14 meseci starosti. Kod neke dece neće izazvati probleme, kod druge koja imaju drugačiji fiziološko genetski sklop, može. Uključujući i moje dete. Vakcina je jedan od najprofitabilnijih načina sticanja profita u svetskim razmerama, tako da ova moja tvrdnja teško da će ikada biti i zvanično potvrđena.

nele

pre 8 godina

Mnogo je autisticne dece od kako su pocele vakcinacije,o tome se cuti cak i kada roditelji takve dece protestvuju protiv zakona o obaveznoj vakcinaciji koju nam namecu "prijateli" iz EU (18 zemalja ima dobrovoljno vakciniosanj) i zapada dok njih zakon na to ne obavezuje .Bebe od 7 mes.vec prime po 6 vakcina (po jednu mesecno),a roditelji samo mogu da se mole da im dete od necega ipak ne oboli,znam i za slucaj cerebralne paralize isto posle vakcinisanja(navodnoo je to 1/10000 slucajeva).Vakcinisanj treba da bude na bazi dobrovoljnosti,ako nas je malo bar da ne damo da nas truju prisilno.Zivot je borba,stitimo ga.

verysad

pre 8 godina

Moj bratanac ima autizam,do svoje druge godine znao je da kaže "tu zeka pije vode", gde je pametna glava itd. Posle mmr vakcinacije je počeo naglo da zabacuje glavom unazad,sada ima 6 napuniće 7 ,ali ne zna ni jednu rečenicu.Najviše jedna reč koje izgovara za nešto ,i neće da sarađuje.Igra kompjuter,zna bolje da ga koristi nego moj ćale,sve zna napamet gde da klikne i koje dugmiće da koristi.Logičke online igre rešava bez problema,puzle itd. I ne znam kako i zbog čega ima problem u komunikaciji.

VV

pre 8 godina

Imam jedno pitanje za "stručnjake" i "vernike u nauku": Ako su vakcine bezopasne kao što predstavljate, zašto proizvođač i država traže da roditelji potpišu da ih deca primaju na njihovu odgovornost? Da li vam je jasno da to nije logično, ni pravedno ako očekujujete da roditelji vakcinišu decu? Da li tu možda prepoznajete dvoličnost?

dr mr

pre 8 godina

Naravno da ima i genetskog faktora. Ali na simpozijumu nam rekose da je sada svako 68 dete autisticno.
Ja moje dete ne odvedoh da primi MMR vakcinu.
Ako bude bilo potrebe, neka je vakcinisu pred skolu. Svakako tada ide revakcinacija.

СМ

pre 8 godina

Једно од моје деце има блажи облик аутизма. У непосредној околини, код кумова и блиских пријатеља, је још троје деце са тежим или лашим облицима. Разумем необразоване родитеље који мисле да је вакцина узрок јер се први симптоми аутизма примећује тек у узрасту који долази непосредно након примања вакцина, али не могу да верујем да медији тако неодговорно помажу у ширењу неистине да вакцине изазивају аутизам. Родитељи такве деце су често очајни и неретко уплашени, знам то и сам, али глупост да вакцина изазива аутизам је доказана неистина и тај круг лажи ваља прекинути пре него што се изазове већа несрећа. Јако је тешко прихватити да узроци аутизма често нису познати: мој отац је тврдио да је његов унук "ударио главу када нико није гледао", а имао је факултетску диплому. Не осуђујем никога ко је у таквој ситуацији, то је непрестани афекат кога сам итекако свестан, али ви у медијима имате одговорност да не сипате бензин на ватру пуштајући коментаре попут многих који се могу овде прочитати. Бог нека нам је свима у помоћи, као и модерна медицина, а не теорије завере настале због недостатка образовања и превеликог страха и туге.

PETAR PAN

pre 8 godina

MOZE LI NEKO OD VAS STRUCNJAKA KOJI SU ZA VAKCINACIJU DA MI OBJASNI EKSTREMNO POVECANU KONCENTACTRACIJU TESKIH METALA KOD MOG SINA, KOJI JE AUTISTICAN?INACE NA DETEKKTORU METALA NA AERODROMU OBAVEZNO ZVONI?SAMO DA NAPOMENEM DA IMA 4 GOD.POZZ SVIM LJUDIMA DOBRE VOLJE

pera kohot

pre 8 godina

Sirom sveta mali narodi se sistematski istrebljuju preko junk fooda i energetskih pica, hormona u hrani i raznih dodataka. Klinci prvi drugi razred svaki dan popiju kolu i pojedu cips. Mnogo dece mojih drugara su blago autisticna, a koliko znam mi smo bili normalna generacija. Ne usudjujem se da ovde imam decu, zivot mi dovoljno tezak i samo bi jos trebalo bolesno dete.

neobrazovani i neposteni teoreticari zavera

pre 8 godina

Preko milion dece je testirano, jednu grupu su vakcinisali, drugu nisu i stope autizma su bile iste, znaci ne postoji veza izmedju autizma i vakcina. Ovo potvrdjuje vise naucnih studija, dok naucnih studija koje povezuju autizam sa vakcinama APSOLUTNO nema.

To sto se vi redovno organizujete preko Facebook grupa i spamujete svoje anti-intelektualne i pseudonacne anegdotalne price na svaki pomen autizma ili vakcina na svakoj vesti i na svakom portalu u Srbiji ne cini vase "argumente" nista validnijima.

banderaš

pre 8 godina

Povezivanje vakcina i autizma je površno. Glavni razlog zašto se danas dijagnostikuje više slučajeva je samo klasifikovanje autizma. Nekad su u zapadnim društvima takvu decu samo svrstavali u "mentalno zaostale" i tako ih tretirale. Što se više znalo o autizmu, bilo je i više slučajeva. Ja ne tvrdim da ne postoji veza vakcina i autizma. Možda postoji, ali nije kakvom je prikazuju. A više je verovatno da ne postoji, pogotovo otkad se živa i aluminijum ne koriste (što mnogi pobornici navode, a ne znaju da ih odavno nema).

Poverenje u nauku

pre 8 godina

Фармацеутска индустрија много више зарађује производњом лекова који се пију свакодневно и то годинама, нпр. лековима за притисак. Вакцине су веома јефтине (поготово у односу на значај) да би се о њима причало као о нечему што доноси толики бенефит да би се стопирала лоше приче о њој. Далеко од тога да не постоје студије о нежељеним дејствима лекова, поготово оних који се најчешће прописују и продају.

У земљама ЕУ је добровољна вакцинација зато што је висок обухват. Чим падне испод процента који је довољан за колективни имунитет, доноси се закон о обавезној вакцинацији.

Највећи (вероватно привидни) пораст деце са аутизмом је настао након промене класификације, када су нека стања уврштена у аутистични спектар. Тај пораст се, свакако, није десио у периоду када уведена ММР вакцина. Према поменутој класификацији, данас једно од 50 деце припада аутистичном спектру. Исти је однос и код вакцинисаних и невакцинисаних. Само има много више вакцинисаних (али недовољно) укупно, па се стиче утисак да је чешћи аутизам код вакцинисаних. Такође се термин за ММР у календару за вакцинацију поклапа са периодом када се могу јавити први знаци аутизма. Постоји и регресивна форма са губитком неких раније стечених функција, па родитељи кажу како је нпр. дете умело да изговара неке реченице, а сада више не.

Нико не доводи у питање колико је тешко родитељима са децом која припадају аутистичном спектру. Треба много радити да бисмо учинили све што можемо да превенирамо и олакшамо живот тим, па и свим људима, али не треба повезивати аутизам са нечим са чим нема везе. Није срамота не знати, али треба веровати људима који знају. Поверење у науку је показатељ општег образовања и културе.

Пера

pre 8 godina

Ни једна озбиљна студија не повезује вакцинисање и аутизам. Број аутистичне деце је једнак, чак мало и већи процентуално, код невакцинисане деце. Проверите!

MMR

pre 8 godina

Ne znam da li MMR izaziva ili pospešuje izazivanje autizma.
Meni nešto drugo nije jasno. Zašto se deca vakcinišu od rubeola, zaušaka. Jedino preležane te bolesti stvaraju trajni imunitet. Morbile su teže obolenje od ova dva ali i mnogo ređe.
A za razliku od sve tri bolesti, varicele su najgore. Ne samo za lecenje, vec celog života ostaju u celiji, i cim padne imuni sistem dolazi do herpes zostera. Zašto se te farmaceutske industrije ne okrenu pronalasku ove vakcine.
Inace da ste preterali sa vakcinacijom, jeste. Cemu vakcina protiv hepatitisa tipa B ili influence tipa B. Ni jedna od tih vakcina ne štiti od bolesti tipa A, ili C.
One bi trebale da se daju deci u nehigijenskim naseljima.
Ima mnogo nelogivnosti, ali nije nauka zakon, kako mnogi komentatori pišu, vec ostavite malo nešto i za prirodnu selekciju a ne uništenje celih porodica zbog autizma. Ipak, verujem da vakcina protiv morbila izaziva autizam. Nedokazivo, ali i neoprošteno.

ana

pre 8 godina

Sa autizmom se rađa, a roditelji, pogotovo oni nižeg obrazovanja, ne mogu da prihvate činjenicu da su rodili dete koje nije "perfektno", to smatraju nekom vrstom belega i sramote i zato su raširenih ruku prihvatili falsifikat bivšeg lekara Wakefielda koji autizam dovodi u vezu s vakcinama. Na taj način sa sebe skidaju "odgovornost" sto im je dete autisticno. Umesto što trose energiju na dokazivanje nedokazivog, bolje da se posvete svom detetu i da, u saradnji sa stručnim licima, čine sve sto je moguće da bi dete napredovalo. Ne postoji krivica, ni roditelja ni vakcine, ne zagorcavajte sebi život razmišljanjem šta bi bilo da dete niste vakcinisali, jer - bilo bi potpuno isto.

Jasmina

pre 8 godina

Moje dete je autisticno od svoje druge godine posle mmr vakcine..samo se prica..roditelji autisticne dece ne mogu da rade..jer su deci potrebni 24sata..a drzavi je tesko da im da status staratelja...kako zaraditi za zivot akosi stalno sa detetom..sta ce biti kad ostarim..lako je da se prica..nek drzava koja svojim vakcinama unistava decicu..nesto i pomogne...a oni i dalje..samo pricaju..jadno i bedno..

.

pre 8 godina

Komentari samo govore u prilog tome koliko smo mi jedan neobrazovan, povodljiv i povrsan narod. Muka mi je od roditeljske "brige" i pametovanja. Drakonske kazne za odbijanje vakcine!

Roditelj autisticnog deteta

penelopy

pre 8 godina

ma da,sve je genetski,po tome niko ne bi trebao da ima deca,jer su nam genetski materijali puni mana,a stvaraju se i nove mane,to je zivot,nekom majka nekom maceha

@CM

pre 8 godina

U pravu ste vakcina ne izaziva autizam. Ona je samo okidac za njeno razvijanje.
Da li znate da je pre 100godina bio 1 oboleli od autizma na 10 000dece, a danas 1: 50.
Tu nije potrebno da nauka obrazlaže, cinjenice govore same za sebe.
Uostalom, svi smo mi kao deca vakcinisani, ali niko od glupih i pretpostavljenih bolesti, hepatisa b, influence b, rubeole, zaušaka i sl.
To je nepotrebno.

slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ova Bolest nije nimalo za potcenjivanje. Pogotovo kad se uoci na vreme tada treba reagovati ali problem sto niko se bavi time pogotovo u Srbiji.

Diego

pre 8 godina

Najbolje je što se generacije redovno vakcinisanih sada prave pametne i ne vakcinišu svoju decu, izlažući ih tako opasnosti od nekih bolesti koje su bile iskorenjene na ovim prostorima...

nažalost poznavatelj

pre 8 godina

Autizam i vakcina nemaju veze, kao što je rečeno dovodio se u vezu s valcinom jer se najčešće uočava u dobi kad dijete treba početi intenzivniju komunikaciju. Analizom jednojajčanih bilzanaca s autizmom došli su do genetske podloge kao uzroka od 80% i poznato je da je autozam učestaliji u nekim obiteljima ostalih 20% uzroka čine virusne bolesti preboljene od strane majke tijekom trudnoće te kontaminacija otrovima iz okoline i hrane.
U potvrdu genetske podloge i predispozicije za bolest pronađeni su i određene genetske pogreške. Svaki autizam je različit jer se pojavljuje u neograničenom broju različitih kombinacija gdje tijekom izgradnje strukture mozga geni "zaborave" jer fale ili su duplicirani zaduženi za to, kako se neki dijelovi mozga međusobno povezuju i trebaju surađivati.... bolest može biti blaga sa laganim simptoima ali na žalost u većini slučajeva bolesna osoba zahtjeva brigu do kraja života a tu se treba kroz pomoć uključiti društvena zajednica, na sve to podsjeća ovaj dan.

Dragoljub

pre 8 godina

i jos malo o "stetnosti" vakcina... Stetna moze biti i casa vode, covek, u principu, moze da se ugusi ako je popije. Pitanje glasi: SA KOJOM VEROVATNOCOM? Da li korist od case vode prevazilazi potencijalni rizik? Posto je odgovor da, pijemo vodu. Covek moze da ima komplikacije i od operacije: ovde u US TRAZE da covek potpise da je svestan rizika operacije. Da li to znaci da ne treba da potpise i sa VELIKOM sigurnoscu trpi bolove i umre?

Zanovetalo

pre 8 godina

@VV isto potpisuje i ako ides npr. na gastroskopiju. Nijedna medicinska intervencija nije 100% sigurna za svakoga, zato se potpisuje. Zato vam je primer u najmanju ruku glup.

Dragoljub

pre 8 godina

Ne moze se tvrditi da postoji veza izmedju vakcina i autizma samo zato sto je dijagnostikovan veci broj dece sa autizmom u poslednjih 30-ak godina. Ako izuzmemo prosiravanje kategorije autizma na ceo spektar autisticnih poremecaja, mnoge supstance su usle u upotrebu u isto vreme kao MMR pa niko njih ne krivi (npr Glifosan).

Inace, broj saobracajnih nesreca se mnogo povecao od kada su poceli da ugradjuju kocnice u automobile. Mora da je to zbog kocnica! To je ta logika.

Muad'Dib

pre 8 godina

Sjatiće se ovde antivakcinaši, vidim već su počeli da komentarišu. Veza između autizma i vakcina je jedna od najispitivanijih u istoriji medicine i definitivno je potvrđeno da ta VEZA NE POSTOJI. U pitanju je kompleksan skup neuroloških poremećaja u razvoju i u taj skup se stalno dodaju nova - to je jedan od razloga zašto je sve više "autističnih", danas tu dijagnozu imaju i mnogi koji skoro pa normalno žive, imaju porodice, idu na posao itd. Drugi razlozi porasta autističnih su sve kasnije dobijanje dece, uzimanje antidepresiva u trudnoći, zagađenje vazduha u trećem trimestru itd. Autizam nije bolest koja se leči, ali je moguće pravim bihevioralnim terapijama ublažiti simptome i pomoći takvoj deci da žive bolje. Ne treba "detoksikovati"decu raznim otrovima poput varikine kako nadrilekari tvrde, tako ih možete samo obogaljiti ili ubiti.

Tanja

pre 5 godina

Ziveti sa detetom koje ima autizam je ravno paklu.I na zalost to ne moze na vreme da se otkrije i plod ukloni.Ta deca su jako zahtevna ukoliko im se zeli pomoci i iz njih izvuci maksimum.Neko tu mora da bude zrtva.Ta deca iako u redivnoj skoli imaju druga samo dok su u skoli.A pozeljno je zbog usvajanja modela ponasanja da budu u redovnoj skoli.Ali druzenje je samo na idmorima.Spontano nista ne uce.Sve mu uh treba uciti sto je uscrpljujuce.Ne uce gradivo sami.Kratko i jadno ko ima dete id 13 godina sa autizmom ima teret i obavetmzu kao da ima bebu.Oko koje ima puno posla.Roditelji koji imaju takvo dete lazu da su srecni.Ta deca su najveci poraz i neuspeh tih roditelja.Neizvesno je gde ce se zapisliti.Hoce ziveti sami.Ko ce brinuti o njima posle smrti roditelja.

Milan

pre 8 godina

Zelim da uputim poruku pre svega roditeljima takve dece, jer sam ja imao umereniji oblik toga. Mnogo je vazno da se na takve stvari kod dece ne zmuri. Ja sad imam 31 godinu i prilicno sam uspesan u onim u cemu se bavim, imam malo problema sa socijalnim vestinama ali imam prijatelje koji me vole i prijatno okruzenje. Imao sam mnogo srece pa su moji roditelji prihvatili da imam problem i jako se trudili da me socijalizuju i da razvijaju moju inteligenciju i obicnu i emotivnu. Zahvaljujuci tome i Bogu mogu reci da danas imam normalan i srecan zivot prosecne osobe. A sto se vakcina tice istrazivajuci o autizmu naucio sam da se to javlja kada organizam (prenatalni i deciji) ne moze da izbaci neke toksine iz tela, a vakcinom se ubacuje oslabljeni mikroorganizam da bi dete proizvelo antitela kao zastitu u buducnosti. Ali radi se o dosta malom broju kod kojih je to nastalo od vakcine a sama vakcina je definitivno spasila mnogo dece od zaraznih bolesti.

Spectrum

pre 8 godina

Odlican tekst! Autizma se razvija u periodu do seste godine. Tada se zavrsava najvaznija faza u razvoju svakog deteta. Bebe se radjaju sa milijardama receptora koje su generacije pre nas koristile i koje spadaju u deo covecije evolucije. U prakticnom zivotu danas ljudi koriste mozda 1% ili manje tih receptora koji se grupisu u celine. Kod dece sa autizmom dolazi do poremecaja grupisanja receptora i oni jednistavno vide, cuju, osecaju stvari drugacije. Oni obradjuju informacije potpuno drugacije od druge dece i potrebno im je vise vremena da nauce da zive I funkcionisu kao ostatak populacije.

Šibica

pre 8 godina

"varicele su najgore. Ne samo za lecenje, vec celog života ostaju u celiji, i cim padne imuni sistem dolazi do herpes zostera. Zašto se te farmaceutske industrije ne okrenu pronalasku ove vakcine"

Mozda zato sto je ta vakcina odavno pronadjena i cak i obavezna u nekim zemljama. Glavno da se nesto prica, kritikuje...

purger

pre 8 godina

Potrebno je puno vise ovakvih clanaka.kao otac djevojcice oboljele od autizma porucio bih roditeljima takve djece da imaju puno strpljenja i da ne citaju previse internetske forume jer tamo ima svega.kod nas u zagrebu mogu samo zahvaliti svim specijalistima i doktorima jer napredak je ocit.bitno je ici korak po korak,odrediti si cilj,imati puno mentalne snage i pruziti djetetu neizmjernu ljubav.mi smo dosli do toga da nam dijete samostalno ide na wc,izvrsava jednostavnije naredbe,govori ono sto zeli ili sto hoce......nevjerovatno ali vise zna englesih rijeci nego hrvatskih sto je posljedica gledanja crtica i aplikacija na mobitelu kojih na zalost nema na hrv jeziku.dijete nam sada ima 6 godina i buducnost joj sada izgleda puno svjetlija nego do prije dvije godine.

Lo

pre 8 godina

Hoce li se najzad neko setiti da napise gde se moze ici na test kod privatnika za aspergerov poremecaj.To sto ima psihijatara i defektologa ne znaci da znaju najbolje da razlikuju anksiozno depresivnog sa opsesivno kompulzivnim poremecajem i drustvenom anksioznoscu i coveka sa aspergerom