Subota, 02.04.2016.

12:26

Vučić: Kinezi prave čudo u našoj Srbiji/ FOTO

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da kompanija Mei Ta, <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2016&amp;mm=04&amp;dd=02&amp;nav_id=1115100" class="text-link" target= "_blank">za čiju izgradnju je danas položen kamet temeljac u Bariču</a>, znači budućnost za 1.400 porodica.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Kinezi prave èudo u našoj Srbiji/ FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 7 godina

ja sve vise slusam od mojih prijatelja kad kazu dugujem za vodu 8 hilj,za struju 12,hrana nam skupa,rezije,skuplji smo od Nemacke,ide se pazariti u Madjarsku,Osijek...,zene nam cuvaju babe po inostranstvu,postali smo bolesna nacija,veci red je u apotekama nego u prodavnici...

Veljko

pre 8 godina

Kina je presisala neke od najjacih zapadnih drzava po privrednom rastu i razvoju. Postaju savremeno, razvijeno drustvo usmereno na stvaranje srednje klase, a u skladu sa tim i standard gradjana drasticno raste. Otvaranje fabrike u Srbiji ide u prilog njima ali u velikom procentu i nama.

Zoran

pre 8 godina

Svake godine raspisivati izbore i ima da nam krene samo tako
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Miki, 2. april 2016 13:50)

Mesecno najbolje.

Predrag Popović

pre 8 godina

@Vlada ulaze 22,7 miliona eura da bi 1400 radnika bilo zaposljeno!!!

To je nesto vise od 16.000,00 EUR po radniku ukoliko stvarno zaposle 1400 ljudi. Ali posto ce zaposliti 200 u vrh glave sami sracunajte koliko je to po zaposlenom. Ali dobro, sta ce Srbi, ne mogu da stignu na red od Arapa i Kineza.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Pravio bi čuda i srpski poljoprivrednik da mu date da radi normalno, da mu date poticaje i da zabranite uvoz sumljivih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU koje oni uvoze iz Argentine i preprodaju nama.

space

pre 8 godina

Zamislite ako je ovo uopste i istina, jer kako neko rece cudno je sto nema nijednog kineza na ovoj 'ceremoniji', to bi znacilo da se kinezima vise isplati da placaju srbe 200 dolara mesecno nego u Kini gde bi sigurno morali placati radnika bar 2-3 puta vise.
Sve su to predizborne aktivnosti. Najbolje pogledajte koliko imate para u novcaniku, izbrojite neplacene racune i setite se kad ste izveli suprugu na veceru poslednji put ili decu u mekdonalds. E onda znate prave rezultate ove vlasti koja kao i sve druge maze oci ovom izludjenom i ojadjenom narodu.

prva petoletka

pre 8 godina

Tako se to kod nas radi. Ugasimo svoju proizvodnju pa onda
dilujemo sa Kinezima koji ce da skidaju kajmak.Imadoh "Prva
petoletka" kompresor koji je 17 god. radio bez ikakvih problema
i odgovorno tvrdim da je bolji nego Dewalt ili Makita koje Kinezi
rade.

duh sa sekirom

pre 8 godina

dajete 10.000e za otvoreno radno mesto u Srbiji, zamislite to je 45 prosečnih plata koje će isti radnik dobiti za rad u toj fabrici...ili u prevodu 2 god će država plaćati radnu snagu stranim kompanijama i to je uspeh!?...da li znate da su počele da se zatvaraju fabrike koje nisu napunile godinu dana ali su sigurno uzele 'subvencije'...raspitajte se.

Odgovor neupućenima

pre 8 godina

Kina danas nije što je bila. Danas je to zemlja sa najbržim privrednim rastom u svetu od oko 7 % godišnje i višim životnim standardom, a bili su zemlja najjeftinije radne snage, pa i dečije. Za njih je era jeftine radne snage završena, u toku je reforma društva, a program su nazvali „društvo srednje klase“. Akcenat je na uspostavljanju narušenog balansa između prevelike proizvodnje i nedovoljne potrošnje, putem radikalnog povećanja životnog standarda i prelaska sa proizvodnje jeftinih kopija tuđeg na proizvodnju proizvoda sa ključnim udelom kineskih inovacija.

Sava

pre 8 godina

Samo otvaranjem fabrika i privlacenjem novih investitora mozemo da se nadamo boljolj buducnosti. Ova fabrika ce hraniti nekoliko hiljada ljudi. Samo napred sa zaposljavanjem!

Srbenda

pre 8 godina

Sta sve nece da pocne da se gradi do izbora. Steta sto izbori u Srbiji nisu svakih sest meseci bili bi ravnopravni sa G8 i prestigli Nemacku. Bela knjiga SNS pred izbore 2o12 je predvidjala i gajenje africkog soma

Milena

pre 8 godina

Minimalac, minimalac na sve strane ....., za ove poslove netreba nikakave skole, samo stajanje 8 sati danju ili nocu i palac da pritiskas dugme kad stavis komad metala da s e obradjuje,to se zove CNC masine, i sad su kinzez skuplji pa s etrazi jeftina, jeftina radna snaga, robovi

Nekad je o ovoj zemlji bilo Kopaonik Kopaonik na sve strane kiseonik a sad tuga minimalac, na sve strane minimalac, sto smo trazili to so i dobili to tako uvijek

Djole011

pre 8 godina

Strane kompanije su prepoznali Srbiju kao sigurno mesto za investiranje. Ovo su prava ulaganja koja podrzavam, kada se ulaze u proizvodnju, to je pravi put za oporavak privrede Srbije.

T SIZZLE

pre 8 godina

Cinjenica je da ne razlikujem rase najbolje, ali molim nekog skolovanog bota da mi ukaze gde su Kinezi na fotografijama?

I zasto otvaraju fabriku kod nas kada je kod njih jeftina radna snaga (osim ako ih nismo pretekli zbog dostojanstvene i mudre politike)?

kap

pre 8 godina

Transfer blama

I za fejk vesti i za glumu i za cicu sa rakijom i sajkacom na manifestaciji kopanja rupe i opstenarodnom veselju zbog jedne investicije i zbog zivota pod neoradikalima onako generalno

dex

pre 8 godina

Majstore, oni su se ugovorom obavezali da u roku od 6 godina zaposle 770 ljudi, a da u narednom roku ucine napor (!) da zaposle ostatak do 1400.
Naravno, okvirno sracunato, drzava finansira jedno radno mesto sa oko 28000 evra! Dajte meni toliko oara za jednu osobu i naoravicu uspesnu firmu bez problema!

Mastodont

pre 8 godina

Postavljanje kamena temeljaca na livadi, otvaranje 200 metara autoputa, krecenje prokopa, kopanje rupe pored Save za neke virtuelne kule, makete brzih vozova, su veliki uspesi Premijera i svi treba da glasamo za njega.

banana republic

pre 8 godina

Bas mi je drago,srce mi puno kada procitam ovakve vesti.A sve je jos bolje ako se zna da ce se proizvodi plasirati dalje u svet nasim brzim prugama,Boingom koji cemo proizvoditi tu,FAP-ovim kamionima, ili mozda recnim putem-kanalom Morava-Vardar......Sto kaze nas dragi:"Docice zuti ljudi......."

asgd

pre 8 godina

postali smo jeftinija radna snaga od kineza. Prvi put cujem da je kinezima isplativije da ovde prave fabriku nego u kini. Radice ljudi za 200 eura

Aleksandar

pre 8 godina

Sad će neko reći kako će primati minimalac i kako od toga jedva prežive! Po mom mišljenju bolje da rade i za minimalac nego da ne rade nigde! Bolje da imaju bilo kakav dinar, pa nek pokrpe račune za struju i grejanje ako ništa drugo, bar će Srbija od toga imati korist, kao i budućnost Srbije!

giki

pre 8 godina

Samo što ja ne vidim ni jednog Kineza na slici. Obično kada je tako velika investicija dođu predstavnici te firme ili neki kineski ambasador da zajedno polože temeljac za fabriku. Ovako mislim da je ovo još jedna farsa Aleksandra Vučića!!!

Neko iz mase

pre 8 godina

" 'će da živu pošteno sa 200 evri platu "

Jeste, baš će Kinez da plati radnika da može da živi pošteno, opšte su poznati po tome...

nesa

pre 8 godina

da baš je čudo kad uz kamen temeljac,dobiješ najjeftiniju radnu snagu,kooperante kojima ništa ne moraš na vreme da plaćaš,oslobađanje od carina i poreza ....sve u duhu razvijanja kineskog preduzetništva u srbiji

Petar

pre 8 godina

U redu, da li je jos nekoga zabolela glava od cinjenice da su iskopali rupu dubine 50cm za temelj i to dimenzija 1x1m? Cinjenice da su doveli ocigledno neke ljude slikanja radi i da ni oni sami ne veruju u ove gluposti...

Odoh da popijem andol i proverim mejl, mozda ima nekih vesti vezanih za vizu.

dragan

pre 8 godina

Ne razumem komentare na drugim sajtovima,a sigurno ih ce ih biti i ovde tipa "smejurija" ili "zezas narod"...pa cekaj, stani, zar nam ne trebaju nova radna mesta? Koga god da podrzavate ovo mora da se postuje! Neki kukaju bice minimalac, a pritom gradnja samo sto je pocela, sve mi znamo.

dragan dragan

pre 8 godina

Da bi industrija imala smisla mora da ima razvojnu komponentu, povezanost sa nekim drugom institucijama u Srbiji sto bi omogicilo razvoj srpske pameti i jos mnogo toga. Ovo je samo sirova prodaja radne snage uz dotaciju drzave. Ovo nema smisla jer je ovo putujuce pozoriste, sledeci ko ponudi bolje uslove, oni odose kod njega. Ovo je najcrnja zloupotreba medija, nekriticka propaganda, nazalost svi cute. Zasto nismo uzdigli nesto sto mi imamo, IMT, ZMAJ, PPT,..., vec to bespovratno unistavamo, drzavna i bankarska mafija. AV je rekao, hoce srpski autobus sa Marcedes normam. Zasto to nije doveo do kraja, vec mu Ikarus stoji na rubu propasti.

expat

pre 8 godina

Vi ste tamo očito oguglali na sve, ali s prilične geografske distance i vremenske od pet godina kako sam otišao ovo sve deluje kao nestvaran ružan film. Jako jako ružan.

Милош

pre 8 godina

Ако их примају на праксу, да ли то значи да ће радити џабе и колико дуго?
Питам зато што ме интересује да ли ће се поштовати закон о раду у фирми коју држава помаже са 20 милиона евра.

Nemanja

pre 8 godina

1400 radnika, pomnozite taj broj sa 10 000 evra koliko je nasa drzava duzna da plati toj kineskoj kompaniji za svako novo radno mesto. Kineska kompanija isplacuje plate od 20-25 hiljada dinara, i na kraju ko je na gubitku ? Zasto ne pomazete nase kompanije, nasu privredu i ukinite vec jednom taj zakon kojim stranim kompanijama placate 10 000 evra za svako novo radno mesto....

Милош

pre 8 godina

Држава помаже Кинезе са 20 хиљада евра по радном месту? За колико година очекују да се помоћ врати? Боље би било да су поклонили људима те паре, а пошто нису, верујем да ће ово бити као и фабрика чипова, арапска њива, канал, железара, фабрика мерцедеса итд.

Luka

pre 8 godina

Kinezi su nasi tradicionalni prijatelji i verujem da cemo privuci jos kompanija iz Kine kod nas. Srbija se normalizuje i zato i dolaze veliki investitori.

giki

pre 8 godina

Samo što ja ne vidim ni jednog Kineza na slici. Obično kada je tako velika investicija dođu predstavnici te firme ili neki kineski ambasador da zajedno polože temeljac za fabriku. Ovako mislim da je ovo još jedna farsa Aleksandra Vučića!!!

Aleksandar

pre 8 godina

Sad će neko reći kako će primati minimalac i kako od toga jedva prežive! Po mom mišljenju bolje da rade i za minimalac nego da ne rade nigde! Bolje da imaju bilo kakav dinar, pa nek pokrpe račune za struju i grejanje ako ništa drugo, bar će Srbija od toga imati korist, kao i budućnost Srbije!

Djole011

pre 8 godina

Strane kompanije su prepoznali Srbiju kao sigurno mesto za investiranje. Ovo su prava ulaganja koja podrzavam, kada se ulaze u proizvodnju, to je pravi put za oporavak privrede Srbije.

Sava

pre 8 godina

Samo otvaranjem fabrika i privlacenjem novih investitora mozemo da se nadamo boljolj buducnosti. Ova fabrika ce hraniti nekoliko hiljada ljudi. Samo napred sa zaposljavanjem!

Odgovor neupućenima

pre 8 godina

Kina danas nije što je bila. Danas je to zemlja sa najbržim privrednim rastom u svetu od oko 7 % godišnje i višim životnim standardom, a bili su zemlja najjeftinije radne snage, pa i dečije. Za njih je era jeftine radne snage završena, u toku je reforma društva, a program su nazvali „društvo srednje klase“. Akcenat je na uspostavljanju narušenog balansa između prevelike proizvodnje i nedovoljne potrošnje, putem radikalnog povećanja životnog standarda i prelaska sa proizvodnje jeftinih kopija tuđeg na proizvodnju proizvoda sa ključnim udelom kineskih inovacija.

Luka

pre 8 godina

Kinezi su nasi tradicionalni prijatelji i verujem da cemo privuci jos kompanija iz Kine kod nas. Srbija se normalizuje i zato i dolaze veliki investitori.

space

pre 8 godina

Zamislite ako je ovo uopste i istina, jer kako neko rece cudno je sto nema nijednog kineza na ovoj 'ceremoniji', to bi znacilo da se kinezima vise isplati da placaju srbe 200 dolara mesecno nego u Kini gde bi sigurno morali placati radnika bar 2-3 puta vise.
Sve su to predizborne aktivnosti. Najbolje pogledajte koliko imate para u novcaniku, izbrojite neplacene racune i setite se kad ste izveli suprugu na veceru poslednji put ili decu u mekdonalds. E onda znate prave rezultate ove vlasti koja kao i sve druge maze oci ovom izludjenom i ojadjenom narodu.

T SIZZLE

pre 8 godina

Cinjenica je da ne razlikujem rase najbolje, ali molim nekog skolovanog bota da mi ukaze gde su Kinezi na fotografijama?

I zasto otvaraju fabriku kod nas kada je kod njih jeftina radna snaga (osim ako ih nismo pretekli zbog dostojanstvene i mudre politike)?

duh sa sekirom

pre 8 godina

dajete 10.000e za otvoreno radno mesto u Srbiji, zamislite to je 45 prosečnih plata koje će isti radnik dobiti za rad u toj fabrici...ili u prevodu 2 god će država plaćati radnu snagu stranim kompanijama i to je uspeh!?...da li znate da su počele da se zatvaraju fabrike koje nisu napunile godinu dana ali su sigurno uzele 'subvencije'...raspitajte se.

Milena

pre 8 godina

Minimalac, minimalac na sve strane ....., za ove poslove netreba nikakave skole, samo stajanje 8 sati danju ili nocu i palac da pritiskas dugme kad stavis komad metala da s e obradjuje,to se zove CNC masine, i sad su kinzez skuplji pa s etrazi jeftina, jeftina radna snaga, robovi

Nekad je o ovoj zemlji bilo Kopaonik Kopaonik na sve strane kiseonik a sad tuga minimalac, na sve strane minimalac, sto smo trazili to so i dobili to tako uvijek

Nemanja

pre 8 godina

1400 radnika, pomnozite taj broj sa 10 000 evra koliko je nasa drzava duzna da plati toj kineskoj kompaniji za svako novo radno mesto. Kineska kompanija isplacuje plate od 20-25 hiljada dinara, i na kraju ko je na gubitku ? Zasto ne pomazete nase kompanije, nasu privredu i ukinite vec jednom taj zakon kojim stranim kompanijama placate 10 000 evra za svako novo radno mesto....

prva petoletka

pre 8 godina

Tako se to kod nas radi. Ugasimo svoju proizvodnju pa onda
dilujemo sa Kinezima koji ce da skidaju kajmak.Imadoh "Prva
petoletka" kompresor koji je 17 god. radio bez ikakvih problema
i odgovorno tvrdim da je bolji nego Dewalt ili Makita koje Kinezi
rade.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Pravio bi čuda i srpski poljoprivrednik da mu date da radi normalno, da mu date poticaje i da zabranite uvoz sumljivih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU koje oni uvoze iz Argentine i preprodaju nama.

Srbenda

pre 8 godina

Sta sve nece da pocne da se gradi do izbora. Steta sto izbori u Srbiji nisu svakih sest meseci bili bi ravnopravni sa G8 i prestigli Nemacku. Bela knjiga SNS pred izbore 2o12 je predvidjala i gajenje africkog soma

Petar

pre 8 godina

U redu, da li je jos nekoga zabolela glava od cinjenice da su iskopali rupu dubine 50cm za temelj i to dimenzija 1x1m? Cinjenice da su doveli ocigledno neke ljude slikanja radi i da ni oni sami ne veruju u ove gluposti...

Odoh da popijem andol i proverim mejl, mozda ima nekih vesti vezanih za vizu.

nesa

pre 8 godina

da baš je čudo kad uz kamen temeljac,dobiješ najjeftiniju radnu snagu,kooperante kojima ništa ne moraš na vreme da plaćaš,oslobađanje od carina i poreza ....sve u duhu razvijanja kineskog preduzetništva u srbiji

Predrag Popović

pre 8 godina

@Vlada ulaze 22,7 miliona eura da bi 1400 radnika bilo zaposljeno!!!

To je nesto vise od 16.000,00 EUR po radniku ukoliko stvarno zaposle 1400 ljudi. Ali posto ce zaposliti 200 u vrh glave sami sracunajte koliko je to po zaposlenom. Ali dobro, sta ce Srbi, ne mogu da stignu na red od Arapa i Kineza.

expat

pre 8 godina

Vi ste tamo očito oguglali na sve, ali s prilične geografske distance i vremenske od pet godina kako sam otišao ovo sve deluje kao nestvaran ružan film. Jako jako ružan.

Mastodont

pre 8 godina

Postavljanje kamena temeljaca na livadi, otvaranje 200 metara autoputa, krecenje prokopa, kopanje rupe pored Save za neke virtuelne kule, makete brzih vozova, su veliki uspesi Premijera i svi treba da glasamo za njega.

banana republic

pre 8 godina

Bas mi je drago,srce mi puno kada procitam ovakve vesti.A sve je jos bolje ako se zna da ce se proizvodi plasirati dalje u svet nasim brzim prugama,Boingom koji cemo proizvoditi tu,FAP-ovim kamionima, ili mozda recnim putem-kanalom Morava-Vardar......Sto kaze nas dragi:"Docice zuti ljudi......."

kap

pre 8 godina

Transfer blama

I za fejk vesti i za glumu i za cicu sa rakijom i sajkacom na manifestaciji kopanja rupe i opstenarodnom veselju zbog jedne investicije i zbog zivota pod neoradikalima onako generalno

Zoran

pre 8 godina

Svake godine raspisivati izbore i ima da nam krene samo tako
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Miki, 2. april 2016 13:50)

Mesecno najbolje.

Милош

pre 8 godina

Држава помаже Кинезе са 20 хиљада евра по радном месту? За колико година очекују да се помоћ врати? Боље би било да су поклонили људима те паре, а пошто нису, верујем да ће ово бити као и фабрика чипова, арапска њива, канал, железара, фабрика мерцедеса итд.

asgd

pre 8 godina

postali smo jeftinija radna snaga od kineza. Prvi put cujem da je kinezima isplativije da ovde prave fabriku nego u kini. Radice ljudi za 200 eura

dragan dragan

pre 8 godina

Da bi industrija imala smisla mora da ima razvojnu komponentu, povezanost sa nekim drugom institucijama u Srbiji sto bi omogicilo razvoj srpske pameti i jos mnogo toga. Ovo je samo sirova prodaja radne snage uz dotaciju drzave. Ovo nema smisla jer je ovo putujuce pozoriste, sledeci ko ponudi bolje uslove, oni odose kod njega. Ovo je najcrnja zloupotreba medija, nekriticka propaganda, nazalost svi cute. Zasto nismo uzdigli nesto sto mi imamo, IMT, ZMAJ, PPT,..., vec to bespovratno unistavamo, drzavna i bankarska mafija. AV je rekao, hoce srpski autobus sa Marcedes normam. Zasto to nije doveo do kraja, vec mu Ikarus stoji na rubu propasti.

dex

pre 8 godina

Majstore, oni su se ugovorom obavezali da u roku od 6 godina zaposle 770 ljudi, a da u narednom roku ucine napor (!) da zaposle ostatak do 1400.
Naravno, okvirno sracunato, drzava finansira jedno radno mesto sa oko 28000 evra! Dajte meni toliko oara za jednu osobu i naoravicu uspesnu firmu bez problema!

Neko iz mase

pre 8 godina

" 'će da živu pošteno sa 200 evri platu "

Jeste, baš će Kinez da plati radnika da može da živi pošteno, opšte su poznati po tome...

Милош

pre 8 godina

Ако их примају на праксу, да ли то значи да ће радити џабе и колико дуго?
Питам зато што ме интересује да ли ће се поштовати закон о раду у фирми коју држава помаже са 20 милиона евра.

dragan

pre 8 godina

Ne razumem komentare na drugim sajtovima,a sigurno ih ce ih biti i ovde tipa "smejurija" ili "zezas narod"...pa cekaj, stani, zar nam ne trebaju nova radna mesta? Koga god da podrzavate ovo mora da se postuje! Neki kukaju bice minimalac, a pritom gradnja samo sto je pocela, sve mi znamo.

sasa

pre 7 godina

ja sve vise slusam od mojih prijatelja kad kazu dugujem za vodu 8 hilj,za struju 12,hrana nam skupa,rezije,skuplji smo od Nemacke,ide se pazariti u Madjarsku,Osijek...,zene nam cuvaju babe po inostranstvu,postali smo bolesna nacija,veci red je u apotekama nego u prodavnici...

Veljko

pre 8 godina

Kina je presisala neke od najjacih zapadnih drzava po privrednom rastu i razvoju. Postaju savremeno, razvijeno drustvo usmereno na stvaranje srednje klase, a u skladu sa tim i standard gradjana drasticno raste. Otvaranje fabrike u Srbiji ide u prilog njima ali u velikom procentu i nama.

giki

pre 8 godina

Samo što ja ne vidim ni jednog Kineza na slici. Obično kada je tako velika investicija dođu predstavnici te firme ili neki kineski ambasador da zajedno polože temeljac za fabriku. Ovako mislim da je ovo još jedna farsa Aleksandra Vučića!!!

Nemanja

pre 8 godina

1400 radnika, pomnozite taj broj sa 10 000 evra koliko je nasa drzava duzna da plati toj kineskoj kompaniji za svako novo radno mesto. Kineska kompanija isplacuje plate od 20-25 hiljada dinara, i na kraju ko je na gubitku ? Zasto ne pomazete nase kompanije, nasu privredu i ukinite vec jednom taj zakon kojim stranim kompanijama placate 10 000 evra za svako novo radno mesto....

nesa

pre 8 godina

da baš je čudo kad uz kamen temeljac,dobiješ najjeftiniju radnu snagu,kooperante kojima ništa ne moraš na vreme da plaćaš,oslobađanje od carina i poreza ....sve u duhu razvijanja kineskog preduzetništva u srbiji

Djole011

pre 8 godina

Strane kompanije su prepoznali Srbiju kao sigurno mesto za investiranje. Ovo su prava ulaganja koja podrzavam, kada se ulaze u proizvodnju, to je pravi put za oporavak privrede Srbije.

duh sa sekirom

pre 8 godina

dajete 10.000e za otvoreno radno mesto u Srbiji, zamislite to je 45 prosečnih plata koje će isti radnik dobiti za rad u toj fabrici...ili u prevodu 2 god će država plaćati radnu snagu stranim kompanijama i to je uspeh!?...da li znate da su počele da se zatvaraju fabrike koje nisu napunile godinu dana ali su sigurno uzele 'subvencije'...raspitajte se.

Милош

pre 8 godina

Држава помаже Кинезе са 20 хиљада евра по радном месту? За колико година очекују да се помоћ врати? Боље би било да су поклонили људима те паре, а пошто нису, верујем да ће ово бити као и фабрика чипова, арапска њива, канал, железара, фабрика мерцедеса итд.

banana republic

pre 8 godina

Bas mi je drago,srce mi puno kada procitam ovakve vesti.A sve je jos bolje ako se zna da ce se proizvodi plasirati dalje u svet nasim brzim prugama,Boingom koji cemo proizvoditi tu,FAP-ovim kamionima, ili mozda recnim putem-kanalom Morava-Vardar......Sto kaze nas dragi:"Docice zuti ljudi......."

space

pre 8 godina

Zamislite ako je ovo uopste i istina, jer kako neko rece cudno je sto nema nijednog kineza na ovoj 'ceremoniji', to bi znacilo da se kinezima vise isplati da placaju srbe 200 dolara mesecno nego u Kini gde bi sigurno morali placati radnika bar 2-3 puta vise.
Sve su to predizborne aktivnosti. Najbolje pogledajte koliko imate para u novcaniku, izbrojite neplacene racune i setite se kad ste izveli suprugu na veceru poslednji put ili decu u mekdonalds. E onda znate prave rezultate ove vlasti koja kao i sve druge maze oci ovom izludjenom i ojadjenom narodu.

Srbenda

pre 8 godina

Sta sve nece da pocne da se gradi do izbora. Steta sto izbori u Srbiji nisu svakih sest meseci bili bi ravnopravni sa G8 i prestigli Nemacku. Bela knjiga SNS pred izbore 2o12 je predvidjala i gajenje africkog soma

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Pravio bi čuda i srpski poljoprivrednik da mu date da radi normalno, da mu date poticaje i da zabranite uvoz sumljivih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU koje oni uvoze iz Argentine i preprodaju nama.

Milena

pre 8 godina

Minimalac, minimalac na sve strane ....., za ove poslove netreba nikakave skole, samo stajanje 8 sati danju ili nocu i palac da pritiskas dugme kad stavis komad metala da s e obradjuje,to se zove CNC masine, i sad su kinzez skuplji pa s etrazi jeftina, jeftina radna snaga, robovi

Nekad je o ovoj zemlji bilo Kopaonik Kopaonik na sve strane kiseonik a sad tuga minimalac, na sve strane minimalac, sto smo trazili to so i dobili to tako uvijek

T SIZZLE

pre 8 godina

Cinjenica je da ne razlikujem rase najbolje, ali molim nekog skolovanog bota da mi ukaze gde su Kinezi na fotografijama?

I zasto otvaraju fabriku kod nas kada je kod njih jeftina radna snaga (osim ako ih nismo pretekli zbog dostojanstvene i mudre politike)?

expat

pre 8 godina

Vi ste tamo očito oguglali na sve, ali s prilične geografske distance i vremenske od pet godina kako sam otišao ovo sve deluje kao nestvaran ružan film. Jako jako ružan.

dragan

pre 8 godina

Ne razumem komentare na drugim sajtovima,a sigurno ih ce ih biti i ovde tipa "smejurija" ili "zezas narod"...pa cekaj, stani, zar nam ne trebaju nova radna mesta? Koga god da podrzavate ovo mora da se postuje! Neki kukaju bice minimalac, a pritom gradnja samo sto je pocela, sve mi znamo.

kap

pre 8 godina

Transfer blama

I za fejk vesti i za glumu i za cicu sa rakijom i sajkacom na manifestaciji kopanja rupe i opstenarodnom veselju zbog jedne investicije i zbog zivota pod neoradikalima onako generalno

Aleksandar

pre 8 godina

Sad će neko reći kako će primati minimalac i kako od toga jedva prežive! Po mom mišljenju bolje da rade i za minimalac nego da ne rade nigde! Bolje da imaju bilo kakav dinar, pa nek pokrpe račune za struju i grejanje ako ništa drugo, bar će Srbija od toga imati korist, kao i budućnost Srbije!

Sava

pre 8 godina

Samo otvaranjem fabrika i privlacenjem novih investitora mozemo da se nadamo boljolj buducnosti. Ova fabrika ce hraniti nekoliko hiljada ljudi. Samo napred sa zaposljavanjem!

prva petoletka

pre 8 godina

Tako se to kod nas radi. Ugasimo svoju proizvodnju pa onda
dilujemo sa Kinezima koji ce da skidaju kajmak.Imadoh "Prva
petoletka" kompresor koji je 17 god. radio bez ikakvih problema
i odgovorno tvrdim da je bolji nego Dewalt ili Makita koje Kinezi
rade.

Petar

pre 8 godina

U redu, da li je jos nekoga zabolela glava od cinjenice da su iskopali rupu dubine 50cm za temelj i to dimenzija 1x1m? Cinjenice da su doveli ocigledno neke ljude slikanja radi i da ni oni sami ne veruju u ove gluposti...

Odoh da popijem andol i proverim mejl, mozda ima nekih vesti vezanih za vizu.

Милош

pre 8 godina

Ако их примају на праксу, да ли то значи да ће радити џабе и колико дуго?
Питам зато што ме интересује да ли ће се поштовати закон о раду у фирми коју држава помаже са 20 милиона евра.

Neko iz mase

pre 8 godina

" 'će da živu pošteno sa 200 evri platu "

Jeste, baš će Kinez da plati radnika da može da živi pošteno, opšte su poznati po tome...

Predrag Popović

pre 8 godina

@Vlada ulaze 22,7 miliona eura da bi 1400 radnika bilo zaposljeno!!!

To je nesto vise od 16.000,00 EUR po radniku ukoliko stvarno zaposle 1400 ljudi. Ali posto ce zaposliti 200 u vrh glave sami sracunajte koliko je to po zaposlenom. Ali dobro, sta ce Srbi, ne mogu da stignu na red od Arapa i Kineza.

dex

pre 8 godina

Majstore, oni su se ugovorom obavezali da u roku od 6 godina zaposle 770 ljudi, a da u narednom roku ucine napor (!) da zaposle ostatak do 1400.
Naravno, okvirno sracunato, drzava finansira jedno radno mesto sa oko 28000 evra! Dajte meni toliko oara za jednu osobu i naoravicu uspesnu firmu bez problema!

Mastodont

pre 8 godina

Postavljanje kamena temeljaca na livadi, otvaranje 200 metara autoputa, krecenje prokopa, kopanje rupe pored Save za neke virtuelne kule, makete brzih vozova, su veliki uspesi Premijera i svi treba da glasamo za njega.

dragan dragan

pre 8 godina

Da bi industrija imala smisla mora da ima razvojnu komponentu, povezanost sa nekim drugom institucijama u Srbiji sto bi omogicilo razvoj srpske pameti i jos mnogo toga. Ovo je samo sirova prodaja radne snage uz dotaciju drzave. Ovo nema smisla jer je ovo putujuce pozoriste, sledeci ko ponudi bolje uslove, oni odose kod njega. Ovo je najcrnja zloupotreba medija, nekriticka propaganda, nazalost svi cute. Zasto nismo uzdigli nesto sto mi imamo, IMT, ZMAJ, PPT,..., vec to bespovratno unistavamo, drzavna i bankarska mafija. AV je rekao, hoce srpski autobus sa Marcedes normam. Zasto to nije doveo do kraja, vec mu Ikarus stoji na rubu propasti.

asgd

pre 8 godina

postali smo jeftinija radna snaga od kineza. Prvi put cujem da je kinezima isplativije da ovde prave fabriku nego u kini. Radice ljudi za 200 eura

Zoran

pre 8 godina

Svake godine raspisivati izbore i ima da nam krene samo tako
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Miki, 2. april 2016 13:50)

Mesecno najbolje.

Luka

pre 8 godina

Kinezi su nasi tradicionalni prijatelji i verujem da cemo privuci jos kompanija iz Kine kod nas. Srbija se normalizuje i zato i dolaze veliki investitori.

Odgovor neupućenima

pre 8 godina

Kina danas nije što je bila. Danas je to zemlja sa najbržim privrednim rastom u svetu od oko 7 % godišnje i višim životnim standardom, a bili su zemlja najjeftinije radne snage, pa i dečije. Za njih je era jeftine radne snage završena, u toku je reforma društva, a program su nazvali „društvo srednje klase“. Akcenat je na uspostavljanju narušenog balansa između prevelike proizvodnje i nedovoljne potrošnje, putem radikalnog povećanja životnog standarda i prelaska sa proizvodnje jeftinih kopija tuđeg na proizvodnju proizvoda sa ključnim udelom kineskih inovacija.

Veljko

pre 8 godina

Kina je presisala neke od najjacih zapadnih drzava po privrednom rastu i razvoju. Postaju savremeno, razvijeno drustvo usmereno na stvaranje srednje klase, a u skladu sa tim i standard gradjana drasticno raste. Otvaranje fabrike u Srbiji ide u prilog njima ali u velikom procentu i nama.

sasa

pre 7 godina

ja sve vise slusam od mojih prijatelja kad kazu dugujem za vodu 8 hilj,za struju 12,hrana nam skupa,rezije,skuplji smo od Nemacke,ide se pazariti u Madjarsku,Osijek...,zene nam cuvaju babe po inostranstvu,postali smo bolesna nacija,veci red je u apotekama nego u prodavnici...