Nedelja, 27.03.2016.

00:24

"Jugoslavija pronašla dušu" – Bolje rat nego pakt

Danas se navršava 75 godina vojnog prevrata izvršenog 27. marta 1941. godine.

Izvor: Tanjug

"Jugoslavija pronašla dušu" – Bolje rat nego pakt IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Komša

pre 7 godina

@da nije bilo tog puča...
Tačno.Sudbina namenjena Slovenima u slučaju pobede Nemaca se nije mnogo razlikovala od one koju su nsmenili Romima i Jevrejima.U najboljem slučaju bi bili roblje.
Stari je to sukob za životni prostor - od 1200 od prilike i sukoba Baltičkih Slovena sa Germanima.
I da je ostao pakt prošli bi kao Česi ili Poljaci.

my way

pre 8 godina

Нама је нуђена неутралност. Тај "пакт" је био један од највеличанственијих тренутака наше дипломатије до којег је дошло захваљујући државничкој способности кнеза Павла и Драгише Цветковића, томе што је хитлер поучен историјом зазирао од рата са Србима (неспорна чињеница, може да прича ко шта хоће), срамном понашању савезника... Када је кнез Павле поручио Енглезима да морамо да повећамо економску сарадњу, јер преко 50% наше економије иде на Немачку они су, својствено себи и свом циничном лицемерју, увезли неколико десетина ћурки од нас. То је можда и преломило код кнеза Павла и Цветковића, али је било и последица тога што су Енглези имали све спремно. На трагедију 27. марта и апокалиптичних српских жртава које су уследиле надовезала се једна, за нас и будуће генерације, нацију као такву, још гора, а то је Титова победа у борби за власт (опет Енглези). Данас смо погубљен народ који не зна шта му се десило, не може да схвати узроке и последице. Неки схватају да је пуч био грешка. За неке су пучисти, који су одмах после гарантовали Хитлеру да је споразум још увек на снази и који су потписали капитулацију велики антифашисти, а генерал Дража Михајловић који је исту одбио сарадник окупатора. Кад схватимо да су заправо стварање Краљевине СХС 1918. и Брозова победа у борби за власт 45. 2 најтрагичне тачке наше историје онда ће то можда бити знак да смо нешто научили и да се 20. век овде више неће поновити.

Istoričar

pre 8 godina

Dokumenta nam govore da niko nije bio u zabluda kako će Trojni pakt biti nešto što će trajati. Pakt je potpisan kako bi država kupila vreme i pokušala da se pripremi za neizbežno. Sve depeše ukazuju na to, ali Britanci nisu hteli da čekaju, trebao im je novi front i po svaku cenu su hteli da ga otvore što su i uspeli kroz dirigovani puč. Komunisti su bili protiv puča jer su bili na strani SSSR, a to se tada kosilo sa zvaničnom politikom SSSR.

max

pre 8 godina

(revizja istorije od strane gubitnika: cetnika, 27. mart 2016 16:35)


vi ste stvarno sve pobrkali. pa upravo su oni koje vi nazivate cetnicima izveli puc 27 marta.

ko s terena

pre 8 godina

srecom te je hitler bio poznat, kao covek koji se pridrzava potpisanih ugovora, nijedan nije pogazio, bio je pravi sampion legitimizma:)

scout

pre 8 godina

Britanija je podrzala stvaranje Jugoslavije Britanija je podrzala i raspad Jugoslavije.Kada su Cercila pitali zasto podrzava komuniste i Broza u Jugoslaviji on je rekao: Sta vas briga sto su komunisti necete vi ziveti tamo! Posle toga su 90-ih dosli Sajrus Vens i Lord Dejvid Owen da nas podele i pomire. Ko ne razume ovo ja mu ne mogu pomoci na drugi nacin.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Каква иронија судбине...а кнез Павле је направио такав договор (уговор) који тада имала смо Швајцарска...о томе овде ни речи...опет се спинују чињенице,јер није поента у приступању Тројном пакту (и друге државе Мале Антанте су имале сличне уговоре са Немачком),него то да Хитлер није хтео да улази у рат са Србијом (Краљевином СХС) због пређашњих "искустава" са Србима у ратовима,а сама Србија би била поштеђена рата...такав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја...
(Aleкса, 27. mart 2016 05:54)

Hahaha... Takav ugovor i još povoljniji je imao SSSR, čak je Staljin sa Hitlerom zajedno ušao u Poljsku i podelili je međusobno, ali ga je Hitler prevario, a tako bi i nas.
Švajcarska je nešto drugo! Svetski centar bankarstva. I danas se tamo čuva blago 3.rajha koje se koristilo i koristi i dan danas za potrebe nacista. Švajcarska je samo na papiru bila neutralna, a zapravo je svo vreme bila na strani nemačke.

Danasnji Rajh je Rusija

pre 8 godina

Danas je pred nasm gradjanima mnogo laksi izbor, jer su nekadasnji neprijatelji, Neamcka, Italija i Britanija zajedno u EU, tako da ne mozemo pogresiti ako se opredelimo za EU.

Ali sada ulogu Nemacke igra Rusija, koja nam isto nudi Pakt pristupa njihovom Evroazijskom vojnom savezu.
I kao i Rajh, pocela je anekritanjem susedne drzave -isto posle kvazi-referenduma - kao Hitler sa anslusom Austrije pred WW2. Putin=Putler.

revizja istorije od strane gubitnika: cetnika

pre 8 godina

@Aleksa kazes "акав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја..."

Molim te daj link sa tim super ugovorom! Jer nigde na netu nisam nasao. Nikakve specijalne povlastice.
Uz to, cak i da su date, samo budala moze da veruje Hitleru, ot nista ne bi ispunio od toga - posle svih prevara (zapalio Rajhstag pa optuzio Komuniste i zabranio ih; napao Poljsku sa izgovorim da su oni prvi napali - a preobukao svoje vojnike u poljske unoforme, itd itd...)

Sven

pre 8 godina

Najveci FAIL u skorijoj Srpskoj istoriji odmah posle kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.
To koliko smo stete sami sebi stvorili to nije mogao ni jedan jedini neprijatelj.
Cari Jugoslavije i dan danas dozivljavamo, kao da se nije dovoljno iscepala.

brasa

pre 8 godina

misko odvaljujes kojesta nije masa na ulici odlucila vec je izvrsen vojni puc, drasticna razlika, a komunisti nemaju veze sa ovim u celoj jugi ih je bilo oko 1600

M

pre 8 godina

Velika greska kneza Pavla bila je to sto nije pripremio javnost za prihvatanje "pakta". Jos jedna greska bila je ta da je zanemario upozorenja da bi moglo da dodje do prevrata.

surova istina

pre 8 godina

Где су данас Немачка, Италија и Јапан, а где Југославија? Толико.
(милош, 27. mart 2016 12:17)

Na onoj istoj strani gde smo mi bili 27. marta 1941. godine - uz Veliku Britaniju i USA, uz najnapredniji deo covecanstva. A ideoloski/vrednosno smo danas opet na suprotnim stranama samo zato sto smo se na zalost u medjuvremenu i mi drasticno promenili, i posle pada Berlinskog zida uradili ono sto smo tacno pre 75 godina izbegli - izabrali pogresnu stranu.

дејан

pre 8 godina

Није битан пакт већ нешто друго: српски народ је страдао највише од усташа и у међусобној борби четника и партизана,од балиста,муслиманских милиција,што значи да Југославија није ваљала .Немци би свеједно напали СССР а ми се ништа не би питали у тој светској игранци.Значи,нису наш проблем Немци ни тад били а ни сад него суседни народи који лешинаре иза Немаца.Има ко ће са Немцима изаћи на крај,ови други су наша брига,ови што изводе"прљаве"послове.

4 banane umesto 4 ocila

pre 8 godina

Tada je Britaniji bio interes da uvuce Jugoslaviju u rat i uvukli su...

Sledeci put ce biti cilj Rusiji da uvice Srbiju u svoj obracun sa NATO-om.

Nadam se da nece uspeti, ali ce sigurno pokusati, kaop sto vec sad pokusvaju da sprece evroatlanske integracije Srbije.

Zt5

pre 8 godina

Neki bi ovde izabrali Hitlera uprkos punom znanju sta je sve uradio, a nasi preci su izabrali da se bore protiv njega uprkos tome sto sve to nisu znali. Pih, kukavice i beskicmenjaci. Kvisling vam nije ravan. Moralno bankrotirani moralisu. Idite vi lepo sa Hitlerom, Geringom, Himlerom i ostalim nacistima samo da bi spasli svoje pozadine.

Poredjenje sa Svajcarskom ne stoji. Sloveni su cinili vecinu populacije Jugoslavije, dok su u Svajcarskoj ziveli "odbegli Nemci" po nacistima. Jugoslavija nije bila previse bogata, Svajcarska jeste. Geografija je razlicita; Svajcarci su izmislili doktrinu slicnu Sovjetskom Savezu, unistavanje zemlje dok se povlace na planine. Mnogo ste mi vi pametni.

Boki777hotmail.de

pre 8 godina

Za sta toliko izgibosmo? i na koji nacin nam se nasi saveznici u dva svetska rata (Englezi,Francuzi,Amerikanci itd.) danas zahvaljuju?

Milan

pre 8 godina

Mogu se mrzeti Cetnici, Kralj, Partizani, Ustase, Komunisti, Rusi, Amerikanci,... ali ja cu uvek bit ponosan na moje pretke koji su UVEK birali PAMETNO, sa srcem i mozgom zajedno i nedvosmisleno stali na PRAVU stranu u oba svetska rata.
A svi vi koji ste sada za tadasnji pakt samo mi recite kako bi se osecali da vam je pradeda poginuo u Staljingradskoj bici na strani Nemaca, branio obalu Normandije na D-Day, ili unistio Saveznicki tenk kod El Alameina?
Pa ja bih sada pre poginuo prvog dana rata na strani "dobrih momaka", nego ziveo 5 godina duze i poginuo na strani Fasista.
Gde vam je cast i ponos?
Nije ni cudo sto se prodajemo za 100€!

Misko

pre 8 godina

Da nam politiku nije vodila masa na ulici nego politicari... Danas bi nas bilo par miliona vise
A 50 godina poslije... Opet ponovili istu pricu

nemam reci

pre 8 godina

(Поносан на 27. март, 27. mart 2016 01:35) ne slazem se s tobom jer sad narod zudi da udje u veliku Nemacku (EU). Stara prica, niko nas nije terao da biramo stranu, samo je trebalo da iskuliramo situaciju i malo sacekamo rasplet..daleko bolje bi prosli.

rezignator

pre 8 godina

moj deda je bio na tim demonstracijama. uvek je govorio da lazu komunisti i i da je skandirano "ziveo kralj", "zivela srbija", "dole jugoslavija", "pakt sa amerikancima" (?!), a da je sve ostalo ili crvena ili britanska propaganda. u sto je taj mrzeo engleze...

ja

pre 8 godina

kada su potpisali sporazum sa trojnim paktom (o nenapadanju) vlada je imala konsenzus i macek koji je imao podrsku vecine hrvata je drzao taj dio pod kontrolom.. onda su englezi preko svojih (srpskih) agenata napujdali srbe da ginu za njih i, naravno, italijani i svabe salju ustase koji hapse maceka i zapocinju klanje srba.. epilog svi znamo
cini mi se da gori scenario od ovoga nije mogao da bude po nas srbe

da nije bilo tog puca...

pre 8 godina

@ (Lik, 27. mart 2016 01:33)
Verujem, da smo Vas pitali, predali bi smo se i 1999. godine jos prve veceri bombardovanja. U prirodi srpskog naroda je ponos, otpor, inat. Neko moze da kaze kako se za to uvek placa skupa cena, ali ne postoji nista skuplje od slobode.
Srbija nikada nije vodila germanofilsku politiku jer nemacki interesi na Balkanu negiraju postojanje srpske drzave u njenim istorijskim granicama. Zato danas i postoje vestacke tvorevine kao sto su BiH, tzv. drzava Kosovo, Makedonija.... iako je to sve Srbija. Svima koji su u Srbiji vodili germanofilsku politku je zajednicko da su uvek prolazili kao Cvetkovic i Knez Pavle. Da nije bilo tog puca, ziveli bismo zigosani kao porazeni u Drugom svestskom ratu i sramotili bi se pred nasom decom i unucima a po okoncanju rata verovatno bi bili deo okupacione zone Sovjetskog saveza, po kazni.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Tesko mi je da poverujem da je neko u ime ovog naroda uopste pristupio Trojnom paktu. Velika sramota i vazna lekcija, ali onda smo opet otisli korak unazad sa pomenutim rehabilitacijama. Smrt fasizmu!

Picard

pre 8 godina

Nešto slično se i sad dešava, svi oko nas su u NATO samo mi se nešto furamo kao neke face. Da su ti građani znali šta će sad biti sa njihovom zemljom, ostali bi kući, kakav puč. Tito partija, omladina akcija!

Divos

pre 8 godina

Овде ваља поштовати хронологију догађаја, и шта беше повод преврату. То је наравно споразум о придруживању Југославије Тројном пакту 25.03.41.
Споразумом Југославија губи део суверенитета, али има и доста повољности, имајући у виду тадашње околности.

Пуч је сасвим извесно потицан, а вероватно и режиран, из вана.
Извршен је пуч, преврат, наставак приче знамо. Беше то увод у катастрофу, следи војни крах. Показало сец да хетерогена војска Југославије није дорасла задатку одбране земље, беше доста и издаје, они који су хушкали на немире, рђаво су се показали, а и сами пучисти су убрзо разгулили у правцу Лондона.
Ту иде питање, шта би било да није било пуча? То не можемо знати. Ствари би одредиле околности и развој ситуације. Како данас подоста тога знамо, а знамо и перцепцију Хитлера и нацистичких вођа, упитно је да ли би поштовали споразум, и да ли би прву прилику касније искористили да тадашњу Југославију војно окупирају и на сличан начин раскомадају. Могућ сценарио, но како знамо и да у ендехазији већ у априлу 41. крећу масовни масакри Срба, сваки дан мира би био и добитак у хиљадама живота нашег рода.

Такође речи хвале „како је Југославија пронашла своју душу“, су ипак хвалоспеви подлаца. Јер, ти исти ће зверски бомбардовати Београд и друге српске градове у јесен 1944-е, и касније 1999-е.
Да смо живели у том времену, вероватно би многи од нас узели учешћа у немирима и подршци том преврату, али онима, који доносе важне одлуке, ваља погледати и шта се иза брега ваља

Aleкса

pre 8 godina

Каква иронија судбине...а кнез Павле је направио такав договор (уговор) који тада имала смо Швајцарска...о томе овде ни речи...опет се спинују чињенице,јер није поента у приступању Тројном пакту (и друге државе Мале Антанте су имале сличне уговоре са Немачком),него то да Хитлер није хтео да улази у рат са Србијом (Краљевином СХС) због пређашњих "искустава" са Србима у ратовима,а сама Србија би била поштеђена рата...такав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја...

JZ Backa

pre 8 godina

U to vreme najlogicnija i najracionalnija odluka vlade je bila pristup trojnom paktu, koji bi doneo drzavi JEDNO VREME mir i period za konsolidaciju, spaseni bi bili mnogi zivoti, i drzava bi bila postedjena velikog razaranja, ali Srbi su oduvek prilikom rasudjivanja prednost davali srcu a ne mozgu!

stavros84

pre 8 godina

Da vas ne zavarava, i da nismo izveli puc, kako smo ginuli u partizane tako bismo ginuli i na istocnom frontu u ime Nemaca. Kako god da smo okrenuli tada isto bi bilo.

Kiko

pre 8 godina

Zalosno je sto se danas ljudi stide svoje istorije i sto kazu da nam 27 mart nije bio potreban! Taj prkos je nas ponos i treba da se ponosimo a ne da lupamo glavu sta bi bilo kad bi bilo. Izabrali smo pravu stranu i to je najbitnije!

Lik

pre 8 godina

Da nije bilo ovo puca i da smo ostali u paktu sa Hitlerom,danas bi ziveli mnogo bolje i ne bi imali milionske zrtve u ratu.
Ne bi bilo ni NATO bombardovanja,to sam siguran jer se situacija ne bi tako razvijala da uopste dodje neko poput Milosevica.

Nazalost,Britanci su nas uvukli u klanicu tako sto su potplatili jedan mali broj ljudi(izdajnika),koji su i organizovali pobunu protiv ulazka u trojni pakt.

27 mart 1941 god. je definitivno jedan od najnesrecnijih datuma u istoriji nase zemlje.

mirSvima

pre 8 godina

Uzalud je tada bio puč. Ipak pristupamo savremenom paktu i to među poslednjima. Od Kosovskog boja do nedavno, uvek identične greške. Ne umemo da savijemo glavu; ne bih ni ja umeo, ali ne valja nam to.

Funta

pre 8 godina

Navedeni puc nije izraz slobodarskog duha srpskog naroda, nego najbolji primjer srpske politicke i nacionalne kratkovidnosti, podstaknute sa nesto sitno britanskih funti.

max

pre 8 godina

na zalost grupa neogovornih oficira pod uticajem britanske sluzbe uspeva da izvrsi puc i uvede jugoslaviju u drugi svetski rat. knez pavle je sve cinio kako bi izbegao ili odgodio koliko god je moguce rat za koji drzava nije bila spremna.

general simovic i ostali pucisti su ignorisali upozorenja i preporuke pukovnika vauhnika, naseg vojnog atasea u berlinu da se saceka napad na SSSR pa tek onda da se izvrsi puc, jer bi tada nemacka vojska bila zauzeta operacijama na istoku i ne bi mogli da upotrebe u jugoslaviji broj vojnika koji su upotrebili 6. aprila prilikom napada. na zalost generali ga nisu poslusali, da bi narednih dana ignorisali, podatke o pocetku napada i broju divizija koje ce nemacka upotrebiti u napadu, a do kojih je vauhnik dosao obavestajnim radom u berlinu.

Milorad

pre 8 godina

Izveli puc, time naveli Nemacku da nas satre, posle 10 dana pobegli i Kralj i celokupna ekipa koja je izvela puc i ostavila zemlju Nemcima da rade sa njom sta hoce. Krivi su i rat, i za bombardovanje, i za NDH i za dolazak komunista na vlast. Neverovatno da grupa ljudi koja je izazvala rat pobegne iz zemlje posle 10 dana i ostavi zemlju okupatoru.

Поносан на 27. март

pre 8 godina

Срби нису хтели уз Хитлера ни у једном тренутку и ја се поносим тиме. Једино смо ми и Грци на целом Балкану били и од почетка борили се против Хитлера и то нема никакве везе са Енглезима и њиховим обавештајним службама. Наши преци нису видели себе у Европи под немачком контролом и зато су у толиком броју масовно подржали пуч и изашли на улице 27. марта 1941. кличући краљу Петру II и отаџбини.
То што су много боље прошли сви народи око нас који су подржали и борили се за Хитлера је наша кривица. Ми смо дозволили да нас бивши Хитлеровци и њихова деца и унуци испраше и држе нам историјске лекције, протерују народ, отимају територије, а нас представљају као негативце.

Mile

pre 8 godina

Kako su nasmejani... Pravedni... Ali ne pametni... Sta su svojoj deci i unucima ostavili... 1.100.000 ljudi je nestalo zbog ovoga u Drugom Svetskom Ratu. A onda je ponisteno sve sto je radila Srbija 140 godina pre toga. A onda je u Jugoslovenskim ratovima jos 200.000 ljudi poginulo. Glupost se skupo placa.

disko nindža

pre 8 godina

gledajući iz današnje perspektive nemam nedoumica šta je bilo ispravno za naše interese.

A ako neko i ima, neka prvo definiše šta su to osnovni interesi jednog naroda.

Mihailo

pre 8 godina

Engleska ujdurma koja je Srbe koštala nekoliko stotina hiljada glava u Drugom svetskom ratu, a nakon toga doprinela iseljavanju najkvalitetnijih ljudi i potpunom uništenju narodnog jedinstva i duha (kada se radilo o ljubavi prema domovini i teško stečenoj slobodi) koji je Srbe odlikovao do tog nesrećnog sukoba u kome uopšte nisu morali da učestvuju. O dolasku antisrpske vlasti nakon rata ne treba ni govoriti.

"Srećna nam godišnjica", budale smo bili i ostali.

Mihailo

pre 8 godina

Engleska ujdurma koja je Srbe koštala nekoliko stotina hiljada glava u Drugom svetskom ratu, a nakon toga doprinela iseljavanju najkvalitetnijih ljudi i potpunom uništenju narodnog jedinstva i duha (kada se radilo o ljubavi prema domovini i teško stečenoj slobodi) koji je Srbe odlikovao do tog nesrećnog sukoba u kome uopšte nisu morali da učestvuju. O dolasku antisrpske vlasti nakon rata ne treba ni govoriti.

"Srećna nam godišnjica", budale smo bili i ostali.

Aleкса

pre 8 godina

Каква иронија судбине...а кнез Павле је направио такав договор (уговор) који тада имала смо Швајцарска...о томе овде ни речи...опет се спинују чињенице,јер није поента у приступању Тројном пакту (и друге државе Мале Антанте су имале сличне уговоре са Немачком),него то да Хитлер није хтео да улази у рат са Србијом (Краљевином СХС) због пређашњих "искустава" са Србима у ратовима,а сама Србија би била поштеђена рата...такав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја...

Lik

pre 8 godina

Da nije bilo ovo puca i da smo ostali u paktu sa Hitlerom,danas bi ziveli mnogo bolje i ne bi imali milionske zrtve u ratu.
Ne bi bilo ni NATO bombardovanja,to sam siguran jer se situacija ne bi tako razvijala da uopste dodje neko poput Milosevica.

Nazalost,Britanci su nas uvukli u klanicu tako sto su potplatili jedan mali broj ljudi(izdajnika),koji su i organizovali pobunu protiv ulazka u trojni pakt.

27 mart 1941 god. je definitivno jedan od najnesrecnijih datuma u istoriji nase zemlje.

Funta

pre 8 godina

Navedeni puc nije izraz slobodarskog duha srpskog naroda, nego najbolji primjer srpske politicke i nacionalne kratkovidnosti, podstaknute sa nesto sitno britanskih funti.

ja

pre 8 godina

kada su potpisali sporazum sa trojnim paktom (o nenapadanju) vlada je imala konsenzus i macek koji je imao podrsku vecine hrvata je drzao taj dio pod kontrolom.. onda su englezi preko svojih (srpskih) agenata napujdali srbe da ginu za njih i, naravno, italijani i svabe salju ustase koji hapse maceka i zapocinju klanje srba.. epilog svi znamo
cini mi se da gori scenario od ovoga nije mogao da bude po nas srbe

Milorad

pre 8 godina

Izveli puc, time naveli Nemacku da nas satre, posle 10 dana pobegli i Kralj i celokupna ekipa koja je izvela puc i ostavila zemlju Nemcima da rade sa njom sta hoce. Krivi su i rat, i za bombardovanje, i za NDH i za dolazak komunista na vlast. Neverovatno da grupa ljudi koja je izazvala rat pobegne iz zemlje posle 10 dana i ostavi zemlju okupatoru.

Mile

pre 8 godina

Kako su nasmejani... Pravedni... Ali ne pametni... Sta su svojoj deci i unucima ostavili... 1.100.000 ljudi je nestalo zbog ovoga u Drugom Svetskom Ratu. A onda je ponisteno sve sto je radila Srbija 140 godina pre toga. A onda je u Jugoslovenskim ratovima jos 200.000 ljudi poginulo. Glupost se skupo placa.

rezignator

pre 8 godina

moj deda je bio na tim demonstracijama. uvek je govorio da lazu komunisti i i da je skandirano "ziveo kralj", "zivela srbija", "dole jugoslavija", "pakt sa amerikancima" (?!), a da je sve ostalo ili crvena ili britanska propaganda. u sto je taj mrzeo engleze...

Divos

pre 8 godina

Овде ваља поштовати хронологију догађаја, и шта беше повод преврату. То је наравно споразум о придруживању Југославије Тројном пакту 25.03.41.
Споразумом Југославија губи део суверенитета, али има и доста повољности, имајући у виду тадашње околности.

Пуч је сасвим извесно потицан, а вероватно и режиран, из вана.
Извршен је пуч, преврат, наставак приче знамо. Беше то увод у катастрофу, следи војни крах. Показало сец да хетерогена војска Југославије није дорасла задатку одбране земље, беше доста и издаје, они који су хушкали на немире, рђаво су се показали, а и сами пучисти су убрзо разгулили у правцу Лондона.
Ту иде питање, шта би било да није било пуча? То не можемо знати. Ствари би одредиле околности и развој ситуације. Како данас подоста тога знамо, а знамо и перцепцију Хитлера и нацистичких вођа, упитно је да ли би поштовали споразум, и да ли би прву прилику касније искористили да тадашњу Југославију војно окупирају и на сличан начин раскомадају. Могућ сценарио, но како знамо и да у ендехазији већ у априлу 41. крећу масовни масакри Срба, сваки дан мира би био и добитак у хиљадама живота нашег рода.

Такође речи хвале „како је Југославија пронашла своју душу“, су ипак хвалоспеви подлаца. Јер, ти исти ће зверски бомбардовати Београд и друге српске градове у јесен 1944-е, и касније 1999-е.
Да смо живели у том времену, вероватно би многи од нас узели учешћа у немирима и подршци том преврату, али онима, који доносе важне одлуке, ваља погледати и шта се иза брега ваља

JZ Backa

pre 8 godina

U to vreme najlogicnija i najracionalnija odluka vlade je bila pristup trojnom paktu, koji bi doneo drzavi JEDNO VREME mir i period za konsolidaciju, spaseni bi bili mnogi zivoti, i drzava bi bila postedjena velikog razaranja, ali Srbi su oduvek prilikom rasudjivanja prednost davali srcu a ne mozgu!

max

pre 8 godina

na zalost grupa neogovornih oficira pod uticajem britanske sluzbe uspeva da izvrsi puc i uvede jugoslaviju u drugi svetski rat. knez pavle je sve cinio kako bi izbegao ili odgodio koliko god je moguce rat za koji drzava nije bila spremna.

general simovic i ostali pucisti su ignorisali upozorenja i preporuke pukovnika vauhnika, naseg vojnog atasea u berlinu da se saceka napad na SSSR pa tek onda da se izvrsi puc, jer bi tada nemacka vojska bila zauzeta operacijama na istoku i ne bi mogli da upotrebe u jugoslaviji broj vojnika koji su upotrebili 6. aprila prilikom napada. na zalost generali ga nisu poslusali, da bi narednih dana ignorisali, podatke o pocetku napada i broju divizija koje ce nemacka upotrebiti u napadu, a do kojih je vauhnik dosao obavestajnim radom u berlinu.

nemam reci

pre 8 godina

(Поносан на 27. март, 27. mart 2016 01:35) ne slazem se s tobom jer sad narod zudi da udje u veliku Nemacku (EU). Stara prica, niko nas nije terao da biramo stranu, samo je trebalo da iskuliramo situaciju i malo sacekamo rasplet..daleko bolje bi prosli.

Misko

pre 8 godina

Da nam politiku nije vodila masa na ulici nego politicari... Danas bi nas bilo par miliona vise
A 50 godina poslije... Opet ponovili istu pricu

mirSvima

pre 8 godina

Uzalud je tada bio puč. Ipak pristupamo savremenom paktu i to među poslednjima. Od Kosovskog boja do nedavno, uvek identične greške. Ne umemo da savijemo glavu; ne bih ni ja umeo, ali ne valja nam to.

Поносан на 27. март

pre 8 godina

Срби нису хтели уз Хитлера ни у једном тренутку и ја се поносим тиме. Једино смо ми и Грци на целом Балкану били и од почетка борили се против Хитлера и то нема никакве везе са Енглезима и њиховим обавештајним службама. Наши преци нису видели себе у Европи под немачком контролом и зато су у толиком броју масовно подржали пуч и изашли на улице 27. марта 1941. кличући краљу Петру II и отаџбини.
То што су много боље прошли сви народи око нас који су подржали и борили се за Хитлера је наша кривица. Ми смо дозволили да нас бивши Хитлеровци и њихова деца и унуци испраше и држе нам историјске лекције, протерују народ, отимају територије, а нас представљају као негативце.

Boki777hotmail.de

pre 8 godina

Za sta toliko izgibosmo? i na koji nacin nam se nasi saveznici u dva svetska rata (Englezi,Francuzi,Amerikanci itd.) danas zahvaljuju?

disko nindža

pre 8 godina

gledajući iz današnje perspektive nemam nedoumica šta je bilo ispravno za naše interese.

A ako neko i ima, neka prvo definiše šta su to osnovni interesi jednog naroda.

Picard

pre 8 godina

Nešto slično se i sad dešava, svi oko nas su u NATO samo mi se nešto furamo kao neke face. Da su ti građani znali šta će sad biti sa njihovom zemljom, ostali bi kući, kakav puč. Tito partija, omladina akcija!

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Tesko mi je da poverujem da je neko u ime ovog naroda uopste pristupio Trojnom paktu. Velika sramota i vazna lekcija, ali onda smo opet otisli korak unazad sa pomenutim rehabilitacijama. Smrt fasizmu!

da nije bilo tog puca...

pre 8 godina

@ (Lik, 27. mart 2016 01:33)
Verujem, da smo Vas pitali, predali bi smo se i 1999. godine jos prve veceri bombardovanja. U prirodi srpskog naroda je ponos, otpor, inat. Neko moze da kaze kako se za to uvek placa skupa cena, ali ne postoji nista skuplje od slobode.
Srbija nikada nije vodila germanofilsku politiku jer nemacki interesi na Balkanu negiraju postojanje srpske drzave u njenim istorijskim granicama. Zato danas i postoje vestacke tvorevine kao sto su BiH, tzv. drzava Kosovo, Makedonija.... iako je to sve Srbija. Svima koji su u Srbiji vodili germanofilsku politku je zajednicko da su uvek prolazili kao Cvetkovic i Knez Pavle. Da nije bilo tog puca, ziveli bismo zigosani kao porazeni u Drugom svestskom ratu i sramotili bi se pred nasom decom i unucima a po okoncanju rata verovatno bi bili deo okupacione zone Sovjetskog saveza, po kazni.

дејан

pre 8 godina

Није битан пакт већ нешто друго: српски народ је страдао највише од усташа и у међусобној борби четника и партизана,од балиста,муслиманских милиција,што значи да Југославија није ваљала .Немци би свеједно напали СССР а ми се ништа не би питали у тој светској игранци.Значи,нису наш проблем Немци ни тад били а ни сад него суседни народи који лешинаре иза Немаца.Има ко ће са Немцима изаћи на крај,ови други су наша брига,ови што изводе"прљаве"послове.

Kiko

pre 8 godina

Zalosno je sto se danas ljudi stide svoje istorije i sto kazu da nam 27 mart nije bio potreban! Taj prkos je nas ponos i treba da se ponosimo a ne da lupamo glavu sta bi bilo kad bi bilo. Izabrali smo pravu stranu i to je najbitnije!

4 banane umesto 4 ocila

pre 8 godina

Tada je Britaniji bio interes da uvuce Jugoslaviju u rat i uvukli su...

Sledeci put ce biti cilj Rusiji da uvice Srbiju u svoj obracun sa NATO-om.

Nadam se da nece uspeti, ali ce sigurno pokusati, kaop sto vec sad pokusvaju da sprece evroatlanske integracije Srbije.

Zt5

pre 8 godina

Neki bi ovde izabrali Hitlera uprkos punom znanju sta je sve uradio, a nasi preci su izabrali da se bore protiv njega uprkos tome sto sve to nisu znali. Pih, kukavice i beskicmenjaci. Kvisling vam nije ravan. Moralno bankrotirani moralisu. Idite vi lepo sa Hitlerom, Geringom, Himlerom i ostalim nacistima samo da bi spasli svoje pozadine.

Poredjenje sa Svajcarskom ne stoji. Sloveni su cinili vecinu populacije Jugoslavije, dok su u Svajcarskoj ziveli "odbegli Nemci" po nacistima. Jugoslavija nije bila previse bogata, Svajcarska jeste. Geografija je razlicita; Svajcarci su izmislili doktrinu slicnu Sovjetskom Savezu, unistavanje zemlje dok se povlace na planine. Mnogo ste mi vi pametni.

Sven

pre 8 godina

Najveci FAIL u skorijoj Srpskoj istoriji odmah posle kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.
To koliko smo stete sami sebi stvorili to nije mogao ni jedan jedini neprijatelj.
Cari Jugoslavije i dan danas dozivljavamo, kao da se nije dovoljno iscepala.

stavros84

pre 8 godina

Da vas ne zavarava, i da nismo izveli puc, kako smo ginuli u partizane tako bismo ginuli i na istocnom frontu u ime Nemaca. Kako god da smo okrenuli tada isto bi bilo.

M

pre 8 godina

Velika greska kneza Pavla bila je to sto nije pripremio javnost za prihvatanje "pakta". Jos jedna greska bila je ta da je zanemario upozorenja da bi moglo da dodje do prevrata.

surova istina

pre 8 godina

Где су данас Немачка, Италија и Јапан, а где Југославија? Толико.
(милош, 27. mart 2016 12:17)

Na onoj istoj strani gde smo mi bili 27. marta 1941. godine - uz Veliku Britaniju i USA, uz najnapredniji deo covecanstva. A ideoloski/vrednosno smo danas opet na suprotnim stranama samo zato sto smo se na zalost u medjuvremenu i mi drasticno promenili, i posle pada Berlinskog zida uradili ono sto smo tacno pre 75 godina izbegli - izabrali pogresnu stranu.

Istoričar

pre 8 godina

Dokumenta nam govore da niko nije bio u zabluda kako će Trojni pakt biti nešto što će trajati. Pakt je potpisan kako bi država kupila vreme i pokušala da se pripremi za neizbežno. Sve depeše ukazuju na to, ali Britanci nisu hteli da čekaju, trebao im je novi front i po svaku cenu su hteli da ga otvore što su i uspeli kroz dirigovani puč. Komunisti su bili protiv puča jer su bili na strani SSSR, a to se tada kosilo sa zvaničnom politikom SSSR.

brasa

pre 8 godina

misko odvaljujes kojesta nije masa na ulici odlucila vec je izvrsen vojni puc, drasticna razlika, a komunisti nemaju veze sa ovim u celoj jugi ih je bilo oko 1600

scout

pre 8 godina

Britanija je podrzala stvaranje Jugoslavije Britanija je podrzala i raspad Jugoslavije.Kada su Cercila pitali zasto podrzava komuniste i Broza u Jugoslaviji on je rekao: Sta vas briga sto su komunisti necete vi ziveti tamo! Posle toga su 90-ih dosli Sajrus Vens i Lord Dejvid Owen da nas podele i pomire. Ko ne razume ovo ja mu ne mogu pomoci na drugi nacin.

Milan

pre 8 godina

Mogu se mrzeti Cetnici, Kralj, Partizani, Ustase, Komunisti, Rusi, Amerikanci,... ali ja cu uvek bit ponosan na moje pretke koji su UVEK birali PAMETNO, sa srcem i mozgom zajedno i nedvosmisleno stali na PRAVU stranu u oba svetska rata.
A svi vi koji ste sada za tadasnji pakt samo mi recite kako bi se osecali da vam je pradeda poginuo u Staljingradskoj bici na strani Nemaca, branio obalu Normandije na D-Day, ili unistio Saveznicki tenk kod El Alameina?
Pa ja bih sada pre poginuo prvog dana rata na strani "dobrih momaka", nego ziveo 5 godina duze i poginuo na strani Fasista.
Gde vam je cast i ponos?
Nije ni cudo sto se prodajemo za 100€!

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Каква иронија судбине...а кнез Павле је направио такав договор (уговор) који тада имала смо Швајцарска...о томе овде ни речи...опет се спинују чињенице,јер није поента у приступању Тројном пакту (и друге државе Мале Антанте су имале сличне уговоре са Немачком),него то да Хитлер није хтео да улази у рат са Србијом (Краљевином СХС) због пређашњих "искустава" са Србима у ратовима,а сама Србија би била поштеђена рата...такав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја...
(Aleкса, 27. mart 2016 05:54)

Hahaha... Takav ugovor i još povoljniji je imao SSSR, čak je Staljin sa Hitlerom zajedno ušao u Poljsku i podelili je međusobno, ali ga je Hitler prevario, a tako bi i nas.
Švajcarska je nešto drugo! Svetski centar bankarstva. I danas se tamo čuva blago 3.rajha koje se koristilo i koristi i dan danas za potrebe nacista. Švajcarska je samo na papiru bila neutralna, a zapravo je svo vreme bila na strani nemačke.

ko s terena

pre 8 godina

srecom te je hitler bio poznat, kao covek koji se pridrzava potpisanih ugovora, nijedan nije pogazio, bio je pravi sampion legitimizma:)

revizja istorije od strane gubitnika: cetnika

pre 8 godina

@Aleksa kazes "акав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја..."

Molim te daj link sa tim super ugovorom! Jer nigde na netu nisam nasao. Nikakve specijalne povlastice.
Uz to, cak i da su date, samo budala moze da veruje Hitleru, ot nista ne bi ispunio od toga - posle svih prevara (zapalio Rajhstag pa optuzio Komuniste i zabranio ih; napao Poljsku sa izgovorim da su oni prvi napali - a preobukao svoje vojnike u poljske unoforme, itd itd...)

max

pre 8 godina

(revizja istorije od strane gubitnika: cetnika, 27. mart 2016 16:35)


vi ste stvarno sve pobrkali. pa upravo su oni koje vi nazivate cetnicima izveli puc 27 marta.

my way

pre 8 godina

Нама је нуђена неутралност. Тај "пакт" је био један од највеличанственијих тренутака наше дипломатије до којег је дошло захваљујући државничкој способности кнеза Павла и Драгише Цветковића, томе што је хитлер поучен историјом зазирао од рата са Србима (неспорна чињеница, може да прича ко шта хоће), срамном понашању савезника... Када је кнез Павле поручио Енглезима да морамо да повећамо економску сарадњу, јер преко 50% наше економије иде на Немачку они су, својствено себи и свом циничном лицемерју, увезли неколико десетина ћурки од нас. То је можда и преломило код кнеза Павла и Цветковића, али је било и последица тога што су Енглези имали све спремно. На трагедију 27. марта и апокалиптичних српских жртава које су уследиле надовезала се једна, за нас и будуће генерације, нацију као такву, још гора, а то је Титова победа у борби за власт (опет Енглези). Данас смо погубљен народ који не зна шта му се десило, не може да схвати узроке и последице. Неки схватају да је пуч био грешка. За неке су пучисти, који су одмах после гарантовали Хитлеру да је споразум још увек на снази и који су потписали капитулацију велики антифашисти, а генерал Дража Михајловић који је исту одбио сарадник окупатора. Кад схватимо да су заправо стварање Краљевине СХС 1918. и Брозова победа у борби за власт 45. 2 најтрагичне тачке наше историје онда ће то можда бити знак да смо нешто научили и да се 20. век овде више неће поновити.

Danasnji Rajh je Rusija

pre 8 godina

Danas je pred nasm gradjanima mnogo laksi izbor, jer su nekadasnji neprijatelji, Neamcka, Italija i Britanija zajedno u EU, tako da ne mozemo pogresiti ako se opredelimo za EU.

Ali sada ulogu Nemacke igra Rusija, koja nam isto nudi Pakt pristupa njihovom Evroazijskom vojnom savezu.
I kao i Rajh, pocela je anekritanjem susedne drzave -isto posle kvazi-referenduma - kao Hitler sa anslusom Austrije pred WW2. Putin=Putler.

Komša

pre 7 godina

@da nije bilo tog puča...
Tačno.Sudbina namenjena Slovenima u slučaju pobede Nemaca se nije mnogo razlikovala od one koju su nsmenili Romima i Jevrejima.U najboljem slučaju bi bili roblje.
Stari je to sukob za životni prostor - od 1200 od prilike i sukoba Baltičkih Slovena sa Germanima.
I da je ostao pakt prošli bi kao Česi ili Poljaci.

da nije bilo tog puca...

pre 8 godina

@ (Lik, 27. mart 2016 01:33)
Verujem, da smo Vas pitali, predali bi smo se i 1999. godine jos prve veceri bombardovanja. U prirodi srpskog naroda je ponos, otpor, inat. Neko moze da kaze kako se za to uvek placa skupa cena, ali ne postoji nista skuplje od slobode.
Srbija nikada nije vodila germanofilsku politiku jer nemacki interesi na Balkanu negiraju postojanje srpske drzave u njenim istorijskim granicama. Zato danas i postoje vestacke tvorevine kao sto su BiH, tzv. drzava Kosovo, Makedonija.... iako je to sve Srbija. Svima koji su u Srbiji vodili germanofilsku politku je zajednicko da su uvek prolazili kao Cvetkovic i Knez Pavle. Da nije bilo tog puca, ziveli bismo zigosani kao porazeni u Drugom svestskom ratu i sramotili bi se pred nasom decom i unucima a po okoncanju rata verovatno bi bili deo okupacione zone Sovjetskog saveza, po kazni.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Tesko mi je da poverujem da je neko u ime ovog naroda uopste pristupio Trojnom paktu. Velika sramota i vazna lekcija, ali onda smo opet otisli korak unazad sa pomenutim rehabilitacijama. Smrt fasizmu!

Kiko

pre 8 godina

Zalosno je sto se danas ljudi stide svoje istorije i sto kazu da nam 27 mart nije bio potreban! Taj prkos je nas ponos i treba da se ponosimo a ne da lupamo glavu sta bi bilo kad bi bilo. Izabrali smo pravu stranu i to je najbitnije!

stavros84

pre 8 godina

Da vas ne zavarava, i da nismo izveli puc, kako smo ginuli u partizane tako bismo ginuli i na istocnom frontu u ime Nemaca. Kako god da smo okrenuli tada isto bi bilo.

Zt5

pre 8 godina

Neki bi ovde izabrali Hitlera uprkos punom znanju sta je sve uradio, a nasi preci su izabrali da se bore protiv njega uprkos tome sto sve to nisu znali. Pih, kukavice i beskicmenjaci. Kvisling vam nije ravan. Moralno bankrotirani moralisu. Idite vi lepo sa Hitlerom, Geringom, Himlerom i ostalim nacistima samo da bi spasli svoje pozadine.

Poredjenje sa Svajcarskom ne stoji. Sloveni su cinili vecinu populacije Jugoslavije, dok su u Svajcarskoj ziveli "odbegli Nemci" po nacistima. Jugoslavija nije bila previse bogata, Svajcarska jeste. Geografija je razlicita; Svajcarci su izmislili doktrinu slicnu Sovjetskom Savezu, unistavanje zemlje dok se povlace na planine. Mnogo ste mi vi pametni.

Поносан на 27. март

pre 8 godina

Срби нису хтели уз Хитлера ни у једном тренутку и ја се поносим тиме. Једино смо ми и Грци на целом Балкану били и од почетка борили се против Хитлера и то нема никакве везе са Енглезима и њиховим обавештајним службама. Наши преци нису видели себе у Европи под немачком контролом и зато су у толиком броју масовно подржали пуч и изашли на улице 27. марта 1941. кличући краљу Петру II и отаџбини.
То што су много боље прошли сви народи око нас који су подржали и борили се за Хитлера је наша кривица. Ми смо дозволили да нас бивши Хитлеровци и њихова деца и унуци испраше и држе нам историјске лекције, протерују народ, отимају територије, а нас представљају као негативце.

Lik

pre 8 godina

Da nije bilo ovo puca i da smo ostali u paktu sa Hitlerom,danas bi ziveli mnogo bolje i ne bi imali milionske zrtve u ratu.
Ne bi bilo ni NATO bombardovanja,to sam siguran jer se situacija ne bi tako razvijala da uopste dodje neko poput Milosevica.

Nazalost,Britanci su nas uvukli u klanicu tako sto su potplatili jedan mali broj ljudi(izdajnika),koji su i organizovali pobunu protiv ulazka u trojni pakt.

27 mart 1941 god. je definitivno jedan od najnesrecnijih datuma u istoriji nase zemlje.

Mihailo

pre 8 godina

Engleska ujdurma koja je Srbe koštala nekoliko stotina hiljada glava u Drugom svetskom ratu, a nakon toga doprinela iseljavanju najkvalitetnijih ljudi i potpunom uništenju narodnog jedinstva i duha (kada se radilo o ljubavi prema domovini i teško stečenoj slobodi) koji je Srbe odlikovao do tog nesrećnog sukoba u kome uopšte nisu morali da učestvuju. O dolasku antisrpske vlasti nakon rata ne treba ni govoriti.

"Srećna nam godišnjica", budale smo bili i ostali.

Picard

pre 8 godina

Nešto slično se i sad dešava, svi oko nas su u NATO samo mi se nešto furamo kao neke face. Da su ti građani znali šta će sad biti sa njihovom zemljom, ostali bi kući, kakav puč. Tito partija, omladina akcija!

Milan

pre 8 godina

Mogu se mrzeti Cetnici, Kralj, Partizani, Ustase, Komunisti, Rusi, Amerikanci,... ali ja cu uvek bit ponosan na moje pretke koji su UVEK birali PAMETNO, sa srcem i mozgom zajedno i nedvosmisleno stali na PRAVU stranu u oba svetska rata.
A svi vi koji ste sada za tadasnji pakt samo mi recite kako bi se osecali da vam je pradeda poginuo u Staljingradskoj bici na strani Nemaca, branio obalu Normandije na D-Day, ili unistio Saveznicki tenk kod El Alameina?
Pa ja bih sada pre poginuo prvog dana rata na strani "dobrih momaka", nego ziveo 5 godina duze i poginuo na strani Fasista.
Gde vam je cast i ponos?
Nije ni cudo sto se prodajemo za 100€!

Danasnji Rajh je Rusija

pre 8 godina

Danas je pred nasm gradjanima mnogo laksi izbor, jer su nekadasnji neprijatelji, Neamcka, Italija i Britanija zajedno u EU, tako da ne mozemo pogresiti ako se opredelimo za EU.

Ali sada ulogu Nemacke igra Rusija, koja nam isto nudi Pakt pristupa njihovom Evroazijskom vojnom savezu.
I kao i Rajh, pocela je anekritanjem susedne drzave -isto posle kvazi-referenduma - kao Hitler sa anslusom Austrije pred WW2. Putin=Putler.

Aleкса

pre 8 godina

Каква иронија судбине...а кнез Павле је направио такав договор (уговор) који тада имала смо Швајцарска...о томе овде ни речи...опет се спинују чињенице,јер није поента у приступању Тројном пакту (и друге државе Мале Антанте су имале сличне уговоре са Немачком),него то да Хитлер није хтео да улази у рат са Србијом (Краљевином СХС) због пређашњих "искустава" са Србима у ратовима,а сама Србија би била поштеђена рата...такав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја...

rezignator

pre 8 godina

moj deda je bio na tim demonstracijama. uvek je govorio da lazu komunisti i i da je skandirano "ziveo kralj", "zivela srbija", "dole jugoslavija", "pakt sa amerikancima" (?!), a da je sve ostalo ili crvena ili britanska propaganda. u sto je taj mrzeo engleze...

surova istina

pre 8 godina

Где су данас Немачка, Италија и Јапан, а где Југославија? Толико.
(милош, 27. mart 2016 12:17)

Na onoj istoj strani gde smo mi bili 27. marta 1941. godine - uz Veliku Britaniju i USA, uz najnapredniji deo covecanstva. A ideoloski/vrednosno smo danas opet na suprotnim stranama samo zato sto smo se na zalost u medjuvremenu i mi drasticno promenili, i posle pada Berlinskog zida uradili ono sto smo tacno pre 75 godina izbegli - izabrali pogresnu stranu.

Funta

pre 8 godina

Navedeni puc nije izraz slobodarskog duha srpskog naroda, nego najbolji primjer srpske politicke i nacionalne kratkovidnosti, podstaknute sa nesto sitno britanskih funti.

revizja istorije od strane gubitnika: cetnika

pre 8 godina

@Aleksa kazes "акав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја..."

Molim te daj link sa tim super ugovorom! Jer nigde na netu nisam nasao. Nikakve specijalne povlastice.
Uz to, cak i da su date, samo budala moze da veruje Hitleru, ot nista ne bi ispunio od toga - posle svih prevara (zapalio Rajhstag pa optuzio Komuniste i zabranio ih; napao Poljsku sa izgovorim da su oni prvi napali - a preobukao svoje vojnike u poljske unoforme, itd itd...)

Milorad

pre 8 godina

Izveli puc, time naveli Nemacku da nas satre, posle 10 dana pobegli i Kralj i celokupna ekipa koja je izvela puc i ostavila zemlju Nemcima da rade sa njom sta hoce. Krivi su i rat, i za bombardovanje, i za NDH i za dolazak komunista na vlast. Neverovatno da grupa ljudi koja je izazvala rat pobegne iz zemlje posle 10 dana i ostavi zemlju okupatoru.

4 banane umesto 4 ocila

pre 8 godina

Tada je Britaniji bio interes da uvuce Jugoslaviju u rat i uvukli su...

Sledeci put ce biti cilj Rusiji da uvice Srbiju u svoj obracun sa NATO-om.

Nadam se da nece uspeti, ali ce sigurno pokusati, kaop sto vec sad pokusvaju da sprece evroatlanske integracije Srbije.

Mile

pre 8 godina

Kako su nasmejani... Pravedni... Ali ne pametni... Sta su svojoj deci i unucima ostavili... 1.100.000 ljudi je nestalo zbog ovoga u Drugom Svetskom Ratu. A onda je ponisteno sve sto je radila Srbija 140 godina pre toga. A onda je u Jugoslovenskim ratovima jos 200.000 ljudi poginulo. Glupost se skupo placa.

JZ Backa

pre 8 godina

U to vreme najlogicnija i najracionalnija odluka vlade je bila pristup trojnom paktu, koji bi doneo drzavi JEDNO VREME mir i period za konsolidaciju, spaseni bi bili mnogi zivoti, i drzava bi bila postedjena velikog razaranja, ali Srbi su oduvek prilikom rasudjivanja prednost davali srcu a ne mozgu!

nemam reci

pre 8 godina

(Поносан на 27. март, 27. mart 2016 01:35) ne slazem se s tobom jer sad narod zudi da udje u veliku Nemacku (EU). Stara prica, niko nas nije terao da biramo stranu, samo je trebalo da iskuliramo situaciju i malo sacekamo rasplet..daleko bolje bi prosli.

ja

pre 8 godina

kada su potpisali sporazum sa trojnim paktom (o nenapadanju) vlada je imala konsenzus i macek koji je imao podrsku vecine hrvata je drzao taj dio pod kontrolom.. onda su englezi preko svojih (srpskih) agenata napujdali srbe da ginu za njih i, naravno, italijani i svabe salju ustase koji hapse maceka i zapocinju klanje srba.. epilog svi znamo
cini mi se da gori scenario od ovoga nije mogao da bude po nas srbe

Divos

pre 8 godina

Овде ваља поштовати хронологију догађаја, и шта беше повод преврату. То је наравно споразум о придруживању Југославије Тројном пакту 25.03.41.
Споразумом Југославија губи део суверенитета, али има и доста повољности, имајући у виду тадашње околности.

Пуч је сасвим извесно потицан, а вероватно и режиран, из вана.
Извршен је пуч, преврат, наставак приче знамо. Беше то увод у катастрофу, следи војни крах. Показало сец да хетерогена војска Југославије није дорасла задатку одбране земље, беше доста и издаје, они који су хушкали на немире, рђаво су се показали, а и сами пучисти су убрзо разгулили у правцу Лондона.
Ту иде питање, шта би било да није било пуча? То не можемо знати. Ствари би одредиле околности и развој ситуације. Како данас подоста тога знамо, а знамо и перцепцију Хитлера и нацистичких вођа, упитно је да ли би поштовали споразум, и да ли би прву прилику касније искористили да тадашњу Југославију војно окупирају и на сличан начин раскомадају. Могућ сценарио, но како знамо и да у ендехазији већ у априлу 41. крећу масовни масакри Срба, сваки дан мира би био и добитак у хиљадама живота нашег рода.

Такође речи хвале „како је Југославија пронашла своју душу“, су ипак хвалоспеви подлаца. Јер, ти исти ће зверски бомбардовати Београд и друге српске градове у јесен 1944-е, и касније 1999-е.
Да смо живели у том времену, вероватно би многи од нас узели учешћа у немирима и подршци том преврату, али онима, који доносе важне одлуке, ваља погледати и шта се иза брега ваља

Misko

pre 8 godina

Da nam politiku nije vodila masa na ulici nego politicari... Danas bi nas bilo par miliona vise
A 50 godina poslije... Opet ponovili istu pricu

Boki777hotmail.de

pre 8 godina

Za sta toliko izgibosmo? i na koji nacin nam se nasi saveznici u dva svetska rata (Englezi,Francuzi,Amerikanci itd.) danas zahvaljuju?

max

pre 8 godina

na zalost grupa neogovornih oficira pod uticajem britanske sluzbe uspeva da izvrsi puc i uvede jugoslaviju u drugi svetski rat. knez pavle je sve cinio kako bi izbegao ili odgodio koliko god je moguce rat za koji drzava nije bila spremna.

general simovic i ostali pucisti su ignorisali upozorenja i preporuke pukovnika vauhnika, naseg vojnog atasea u berlinu da se saceka napad na SSSR pa tek onda da se izvrsi puc, jer bi tada nemacka vojska bila zauzeta operacijama na istoku i ne bi mogli da upotrebe u jugoslaviji broj vojnika koji su upotrebili 6. aprila prilikom napada. na zalost generali ga nisu poslusali, da bi narednih dana ignorisali, podatke o pocetku napada i broju divizija koje ce nemacka upotrebiti u napadu, a do kojih je vauhnik dosao obavestajnim radom u berlinu.

mirSvima

pre 8 godina

Uzalud je tada bio puč. Ipak pristupamo savremenom paktu i to među poslednjima. Od Kosovskog boja do nedavno, uvek identične greške. Ne umemo da savijemo glavu; ne bih ni ja umeo, ali ne valja nam to.

disko nindža

pre 8 godina

gledajući iz današnje perspektive nemam nedoumica šta je bilo ispravno za naše interese.

A ako neko i ima, neka prvo definiše šta su to osnovni interesi jednog naroda.

ko s terena

pre 8 godina

srecom te je hitler bio poznat, kao covek koji se pridrzava potpisanih ugovora, nijedan nije pogazio, bio je pravi sampion legitimizma:)

Sven

pre 8 godina

Najveci FAIL u skorijoj Srpskoj istoriji odmah posle kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.
To koliko smo stete sami sebi stvorili to nije mogao ni jedan jedini neprijatelj.
Cari Jugoslavije i dan danas dozivljavamo, kao da se nije dovoljno iscepala.

M

pre 8 godina

Velika greska kneza Pavla bila je to sto nije pripremio javnost za prihvatanje "pakta". Jos jedna greska bila je ta da je zanemario upozorenja da bi moglo da dodje do prevrata.

max

pre 8 godina

(revizja istorije od strane gubitnika: cetnika, 27. mart 2016 16:35)


vi ste stvarno sve pobrkali. pa upravo su oni koje vi nazivate cetnicima izveli puc 27 marta.

дејан

pre 8 godina

Није битан пакт већ нешто друго: српски народ је страдао највише од усташа и у међусобној борби четника и партизана,од балиста,муслиманских милиција,што значи да Југославија није ваљала .Немци би свеједно напали СССР а ми се ништа не би питали у тој светској игранци.Значи,нису наш проблем Немци ни тад били а ни сад него суседни народи који лешинаре иза Немаца.Има ко ће са Немцима изаћи на крај,ови други су наша брига,ови што изводе"прљаве"послове.

Tata spalio Đenku

pre 8 godina

Каква иронија судбине...а кнез Павле је направио такав договор (уговор) који тада имала смо Швајцарска...о томе овде ни речи...опет се спинују чињенице,јер није поента у приступању Тројном пакту (и друге државе Мале Антанте су имале сличне уговоре са Немачком),него то да Хитлер није хтео да улази у рат са Србијом (Краљевином СХС) због пређашњих "искустава" са Србима у ратовима,а сама Србија би била поштеђена рата...такав уговор није имала ни једна држава у тадашњој Европи...остало је историја...
(Aleкса, 27. mart 2016 05:54)

Hahaha... Takav ugovor i još povoljniji je imao SSSR, čak je Staljin sa Hitlerom zajedno ušao u Poljsku i podelili je međusobno, ali ga je Hitler prevario, a tako bi i nas.
Švajcarska je nešto drugo! Svetski centar bankarstva. I danas se tamo čuva blago 3.rajha koje se koristilo i koristi i dan danas za potrebe nacista. Švajcarska je samo na papiru bila neutralna, a zapravo je svo vreme bila na strani nemačke.

Istoričar

pre 8 godina

Dokumenta nam govore da niko nije bio u zabluda kako će Trojni pakt biti nešto što će trajati. Pakt je potpisan kako bi država kupila vreme i pokušala da se pripremi za neizbežno. Sve depeše ukazuju na to, ali Britanci nisu hteli da čekaju, trebao im je novi front i po svaku cenu su hteli da ga otvore što su i uspeli kroz dirigovani puč. Komunisti su bili protiv puča jer su bili na strani SSSR, a to se tada kosilo sa zvaničnom politikom SSSR.

my way

pre 8 godina

Нама је нуђена неутралност. Тај "пакт" је био један од највеличанственијих тренутака наше дипломатије до којег је дошло захваљујући државничкој способности кнеза Павла и Драгише Цветковића, томе што је хитлер поучен историјом зазирао од рата са Србима (неспорна чињеница, може да прича ко шта хоће), срамном понашању савезника... Када је кнез Павле поручио Енглезима да морамо да повећамо економску сарадњу, јер преко 50% наше економије иде на Немачку они су, својствено себи и свом циничном лицемерју, увезли неколико десетина ћурки од нас. То је можда и преломило код кнеза Павла и Цветковића, али је било и последица тога што су Енглези имали све спремно. На трагедију 27. марта и апокалиптичних српских жртава које су уследиле надовезала се једна, за нас и будуће генерације, нацију као такву, још гора, а то је Титова победа у борби за власт (опет Енглези). Данас смо погубљен народ који не зна шта му се десило, не може да схвати узроке и последице. Неки схватају да је пуч био грешка. За неке су пучисти, који су одмах после гарантовали Хитлеру да је споразум још увек на снази и који су потписали капитулацију велики антифашисти, а генерал Дража Михајловић који је исту одбио сарадник окупатора. Кад схватимо да су заправо стварање Краљевине СХС 1918. и Брозова победа у борби за власт 45. 2 најтрагичне тачке наше историје онда ће то можда бити знак да смо нешто научили и да се 20. век овде више неће поновити.

brasa

pre 8 godina

misko odvaljujes kojesta nije masa na ulici odlucila vec je izvrsen vojni puc, drasticna razlika, a komunisti nemaju veze sa ovim u celoj jugi ih je bilo oko 1600

scout

pre 8 godina

Britanija je podrzala stvaranje Jugoslavije Britanija je podrzala i raspad Jugoslavije.Kada su Cercila pitali zasto podrzava komuniste i Broza u Jugoslaviji on je rekao: Sta vas briga sto su komunisti necete vi ziveti tamo! Posle toga su 90-ih dosli Sajrus Vens i Lord Dejvid Owen da nas podele i pomire. Ko ne razume ovo ja mu ne mogu pomoci na drugi nacin.

Komša

pre 7 godina

@da nije bilo tog puča...
Tačno.Sudbina namenjena Slovenima u slučaju pobede Nemaca se nije mnogo razlikovala od one koju su nsmenili Romima i Jevrejima.U najboljem slučaju bi bili roblje.
Stari je to sukob za životni prostor - od 1200 od prilike i sukoba Baltičkih Slovena sa Germanima.
I da je ostao pakt prošli bi kao Česi ili Poljaci.