Subota, 26.03.2016.

16:27

Smanjena kazna silovatelju s Mostarske petlje

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za šest godina kaznu bivšem vojnom policajcu Dejanu Gojkoviću (36) iz Bele Crkve.

Izvor: Tanjug

Smanjena kazna silovatelju s Mostarske petlje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Odgovor

pre 8 godina

@Pera
"Nije mi jasno šta bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u ovom slučaju...Sve dok se sudovi ovako budu ponašali, ovakvih će biti sve više...."

Verovali ili ne, u slucaju silovanja i drugih zlocina, u ovom dnu od drzave i mulju od pravosudja, olaksavajuca okolnost je ukoliko je pocinitelj porodican covek. Cak se desava da muz koji ubije suprugu, kao olaksavajuce okolnosti ima to sto je ozenjen...

...Ali zato, zakon obavezuje da svi imamo iste postanske sanducice. Vazno je imati uredjeno drustvo...

Miloš

pre 8 godina

Stvarno sramota za naše sudije. Od 2001 godine oni imaju mnogo veće zarade od ostale inteligencije pa čak i od lekara koji neće moći nikad da izbriše traume žrtvama silovanja. Da li to zna naša vlada? Za jedno silovanje je malo 40 godina, a za ovih 7 ...Suvišno je bilo šta reći.

blackdog

pre 8 godina

"Međutim, izrečena jedinstvena kazna okrivljenom u trajanju od 18 godina prvostepenom presudom stroža je nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno, na šta se osnovano u žalbi branioca okrivljenog ukazuje", naveo je Apelacioni sud."

Bukvalno sam bez komentara!

Daj mi taj cekic

pre 8 godina

Citam ovu vest i ode pritisak momentalno nagore u 200, srecom pa ne patim od toga ali stvarno sta da napisem kao komentar na ovo?!
To da je ova odluka nenormalna za jednu pravnu drzavu i da je se stidim nemam namere da pisem i objasnjavam... vec samo kako se trenutno osecam!! Na prvu ruku kolika je frekvencija stresa prisutna kada citam i ostale komentare, naboj tolike negativne energije, nezadovoljstva je isuvise ocigledan.
Pa ako odgovorni kojim slucajem citaju komentare neka paze da im ne prsne monitor.

Tanja

pre 8 godina

Sud je procenio da je 12 godina adekvatna kazna i da ispunjava svrhu kažnjavanja?! Pa koje su to sudije, gde žive ti ljudi, u kom svetu? Jadna pravda, jadne žrtve

Pera

pre 8 godina

Nije mi jasno šta bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u ovom slučaju...Sve dok se sudovi ovako budu ponašali, ovakvih će biti sve više....

disko nindža

pre 8 godina

sudije bira parlament po predlogu ministra odnosno predsednika suda.
Sada ne kmečite na sudije što vam se presude ne sviđaju već na parlamentarce i ministre. Dakle partije.
Pa vidite koji ga je ministar pravosuđa predložio i koji su poslanici glasali.
Pa onda ne glasajte i tako vršite politički pritisak. Ili bolje, organizujte proteste ispred parlamenta a ne suda, ili još bolje ispred sedišta partije ministra koji ga je predložio.

Od komentara na netu, nema vajde.

anonimna

pre 8 godina

Silovanje nema veze sa seksualnim nagonom, ima veze sa željom za dominacijom, kontrolom, potčinjavanjem i ponižavanjem drugog.

To sto ste nabrojali je upravo poremecaj seksualnog nagona. Ne i osnov neuracunljivosti.

M

pre 8 godina

@belgrado morala sam da ti dam minus samo zato što si napisao da bi liku koji je pri tom vojni policajac koji je počinio 4 silovanja (od toga 2 maloletnice) i imao 3 pokušaja, bila olaksavajuća okolnost da je bio sam u sobi sa njima a one nisu htele. To je silovanje imati seks sa nekim protiv njegove volje, kakva olakšavajuća okolnost?!

@anonimna Silovanje nema veze sa seksualnim nagonom, ima veze sa željom za dominacijom, kontrolom, potčinjavanjem i ponižavanjem drugog.

@Job uračinljivost nije dijagnoza, zaključak je legitiman, sve dok je čovek sposoban da donosi odluke, planira, ima očuvanu svest o svetu oko sebe i nema halucinacije, niti ima kognitivni deficit u smislu da ne može da odgovara za svoje postupke, i da mu je svakodnevno funkcionisanje oštećeno (što se po njegovim postupcima jasno vidi, da su silovanja bila planirana, sa jasnom idejom šta radi, kako da to izvede da ne bude uhvaćen, gde najteže mogu da primete itd.). Dakle, nije neuračunljiv, loš čovek jeste i uradio je užasne stvari, ali nije neuračunljiv.

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

Argumenti kojima zelimo u Evropu:
-vise se isplati ubiti na pesackom prelazu nego prekoraciti brzinu za 1 km/h od dozvoljene
-ukrasti 30 kamiona se ne racuna u kriminal
-4 silovanja i 3 pokusaja je olaksavajuca okolnost (jer, zaboga, pa mostarom dnevno prolazi par hiljada zena)
-stanovi i trzni centri na najelitnijoj lokaciji su nacionalni interes
-centar grada treba da bude pesacka zona, ali pesacka staza na mostu u centru grada ne moze da se zakrpi 3 godine

Botiša

pre 8 godina

Ovo je razlog više tašto treba trčati u oni "zatucanu" EU, jer tamo ovakve stvari nisu moguće. Nismo u stanju sami svoje dvorište da očistimo, onda bolje da nas neko natera. Što je neko već pomenuo, dotični će verovatno ubrzo biti pušten na slobodu, a dobiće i mesto u nekom rijalitiju...

morbidni patrijarhat

pre 8 godina

wow, samo u Srbiji.... četiri silovanja i tri pokušaja silovanja, i oni mu još nađu "olakšavajuće okolnosti"...

Srbijo, za bolje i nisi, kad ti je pravosuđe srednjovekovno...

Realno

pre 8 godina

Za osobu, ciji je posao bio da sprecava krivicna dela, se pronalazi "olaksavajaca okolnost" u tome sto je pocinila krivicna dela cak 7 puta (i pokusaji silovanja na zrtvu ostavljaju dugorocne posledice, mnogo duze nego njegova celokupna zatvorska kazna)!!!!!

Apelujem sve nadlezne institucije u ovoj "drzavi" da ili ukinu Apelacioni sud ili da ukinu Pravni fakultet, posto je jedna od ove dve institucije u totalnoj kontradiktornosti sa ovom drugom

belgrado

pre 8 godina

ovu su najtezi zlocini.
svesno ucinjeni,cekao zrtve...
nema ono, bili smo sami u sobi pa ona nije htela....

sve ispod 20 god je nemoc pravnog sistema.

26 godina vec nista ne funkcionise, ni tri EU tu ne pomazu ....

ps..da se kandiduju ovde merkelova ili putin,dobili bi izbore sa 90% glasova.

nikolausss

pre 8 godina

Velika sramota za apelacioni sud tj. za sudije koje su radile na ovom slučaju.
Umesto pooštravanja kaznene politike za izvršioce krivičnog dela silovanja, sud svojim postupkom daje podstrek istima.
S R A M O T A !!!!!!

kaligula

pre 8 godina

U kratko vreme dve "super" presude,onom sa kamionima i ovom silovatelju! Uzas od pravosudjaljudi ionako male kazne dobili,a
onda dodje apelacioni...

anonimna

pre 8 godina

'Не знам како је тај стручњак од неуропсихијатра дошао до ове дијагнозе и закључка али бих се ја дебело замислио ко нам и са којим квалификацијама проверава ментално здравље нације.'
(ЈоВ, 26. mart 2016 17:56)

Da je oglasen neuracunljivim, otisao bi u bolnicu na par godina, i ni to nam ne bi valjalo. Nema nista goreg od toga kad neko svoja monstruozna dela ucinjena u kontinuitetu 'pravda' neuracunljivoscu. Nastrani seksualni nagon nije bolest u smislu bioloskog osnova neuracunljivosti. Mada kako smo poceli, nista me vise ne bi iznenadilo. Odmerenu kaznu vise necu ni da komentarisem.

anonimna

pre 8 godina

Trebalo bi uvesti pravilo da apelacioni sud moze i da povisi kaznu. Ovako onaj koji se zali na presudu nema sta da izgubi. Znaci ako se zalis, nisi se pokajao, a nema novih dokaza i okolnosti se nisu pronenile, e onda mogu i da ti dodaju jos koju godinu.
(@Aleksandar, 26. mart 2016 17:19)

Druze moj, apelacioni itekako moze povisiti kaznu, po zalbi tuzioca, koja se obavezno pise. Sad, sto to retko cine, to je druga stvar. Reformatio in peius je zabranjena prilikom izjavljivanja redovnog pravnog leka samo po zalbi okrivljenog, pod uslovom da nema zalbe druge strane, a kao sto rekoh, posebno u ovakvim slucajevima, zalba je gotovo obavezna. Pozdrav.

Žika

pre 8 godina

Oženjen, otac dvoje dece, pretpostavljam mlađe dobi...čovek je pre svega bolestan...krenuo tradicionalno, ali bolest je jača od njega, treba ga zbrinuti civilizovano i izolovati od normalnih ljudi, lečiti koliko je moguće. Slutim da kada odsluži kaznu i bude pušten, on će opet ovo da radi ako bude imao dovoljno snage za realizaciju...to će uvek biti jače od njega.

jasamaja

pre 8 godina

Pitam se sta ovde,u ovako sramotnim,nepravednim i presudama koje vredjaju zrtve i sve zene, mozemo mi da uradimo,mi koji ovo citamo i ne slazemo se.NE POSTOJI OLAKSAVAJUCA OKOLNOST za silovanje plus je policajac.Volela bih da se ne osecam ovako nemocno.

popeye

pre 8 godina

Баш ме занима, јел било жена међу судијама, а ако не, јел ти очеви имају ћерке или жене и сестре? Какве су то олакшавајуће околности за више пута учињено дело!?

Kajzer Soze

pre 8 godina

Samo 18 godina za 7 silovanja u roku od 3 godine, i cak se i to na kraju ispostavi kao prestrogo!?!??

Izem ti sudstvo ove banana drzave.

Aleksandar

pre 8 godina

Trebalo bi uvesti pravilo da apelacioni sud moze i da povisi kaznu. Ovako onaj koji se zali na presudu nema sta da izgubi. Znaci ako se zalis, nisi se pokajao, a nema novih dokaza i okolnosti se nisu pronenile, e onda mogu i da ti dodaju jos koju godinu.

pokrivac

pre 8 godina

Mene najvise nervira to sto ovakvim potezima sudstvo podstice silovatelje da i dalje rade ove grozne stvari. Kad bi kaznili doticnog na 20+ godina, drugi potencijalni silovatelhi bi ipak razmislili da li vredi lezati u zatvoru zbog svog postupka.

Lav

pre 8 godina

Slozio bih se sa visinom kazne samo u jednom slucaju - da kao sto je uvedeno za javne beleznike, koji licno odgovaraju za propuste prilikom sklapanja ugovora, da sudija koji ga je pustio ode u zatvor ako ovaj ponovi prestup.

Nikola

pre 8 godina

Koji je problem sa nasim sudstvom? Ako je ovaj covek proglasen krivim (njegova DNA je nadjena na zrtvama) onda je trebao da dobije 40+ godina zatvora. Tu nepostoje olaksavajuce okolnosti!

Bozzo

pre 8 godina

Olaksavajuce okolnosti??? Ma,ovu državu treba raspustiti i dati je nekom na upravljanje,pošto ocigledno,sami nismo sposobni njome da rukovodimo!!!!

kraja

pre 8 godina

...nekako ne mogu da se otmem utisku da apelacioni sud radi sve ovo iz inata javnosti koja ga svakodnevno proziva zbog neshvatljivih odluka...
...ili iz inata, ili za veeeeelike pare...
...ta zvaka o svrsishodnosti kazne i njenom dejstvu, u to ni deca vise ne veruju...

kaboom

pre 8 godina

Cudi me da ga apelaciomi sud nije oslobodio potpuno.
Definitivno treba otpustiti sve sudije tog suda (i ne samo tog) i zabraniti im bavljenje pravom.
Dzabe policija radi solidno, često i bolje od solidnog, kad je pravosudje ispod svakog dna.

Ana

pre 8 godina

A to sto je policajac, jel' mu i to olaksavajuca okolnost? Sramota, to bi trebalo da bude i te kako otezavajuca okolnost. Neko ko treba da te zastiti je zapravo taj koji je silovatelj! Strasno!

živčan_neki_lik

pre 8 godina

Mene najvise nervira to sto ovakvim potezima sudstvo podstice silovatelje da i dalje rade ove grozne stvari. Kad bi kaznili doticnog na 20+ godina, drugi potencijalni silovatelhi bi ipak razmislili da li vredi lezati u zatvoru zbog svog postupka.
(pokrivac, 26. mart 2016 17:08)

Ne bi ih sprečila nikakva kazna. Svi koji se bave kažnjivim delima misle da neće biti uhvaćeni i ta misao se pojačava sve više sa svakim novim obavljenim delom. Primera je mnogo, ali baš mnogo.Nema leka za ovakve.

Sale

pre 8 godina

On kada izadje postaje ponovna pretnja i cim je 4 putabsilovao, a 3 puta jos pokusao, izuzetno velika verovatnoca je da ce ponovo to uraditi. Zivot tih zena, majki je zauvek unisten. Pored njih tu stradaju i njihova deca, muzevi. Uvek do kraja zivota ce im stajati ta pomisao. Iskreno po meni je silovanje vece krivicno delo od ubistva, jer sa ovim zrtva mora cekog zivota da zivi. Razumem i da postoje razne vrste silovanja, ali kod visestrukog povratnika ne moze da postoji olaksavajuca okolnost.

ludilo

pre 8 godina

18 godina" preterana kazna"za 4silovanja,3 pokusaja, 2maloletnice!!!Pa cemu onda cudjenje sto je u Srbiji za mesec dana ubijeno 7 zena u porodicnom nasilju, u skolama deca zlostavljaju vrsnjake...

ЈоВ

pre 8 godina

И све ово је направио у стању урачунљивости!?
Не дај Боже да полуди...

Сећам се добро случаја, радио је у Војсци, тек што је добио дете, живот је био пред њим...

Не знам како је тај стручњак од неуропсихијатра дошао до ове дијагнозе и закључка али бих се ја дебело замислио ко нам и са којим квалификацијама проверава ментално здравље нације.

Heleny

pre 8 godina

Sramota!!! Odgovarajuca kazna?!?!?! Zivoti tih zena su zauvek unisteni, on ce ktenuti ponovo da siluje cim izadje iz zatvora. Takve monstrume treba slati na dozivotnu

Milan

pre 8 godina

Ako ovo cita neki sudija apelacionog suda, bas me zanima da li bi ovako sudio da je njegova koleginica silovana? Ili necija cerka? Sudstvo je rak rana ove drzave jos od devedesetih. A za to vreme u Americi, u Oklahomi, bivsi policajac je osudjen na 263 godine zatvora zbog 4 silovanja...

Pravdic Nepravda

pre 8 godina

Zaboravili su da napomenu da mu je olaksavajuca okolnost i to sto nije priznao krivicu.
Taman ima vremena kad izadje da nastavi po starom.
Bravo Apelacioni, u drustvu se sve menja, al vi ste konstanta.

Rajko

pre 8 godina

Izaći će taj za najviše tri godine i vratiće ga na posao, a možda se dotle i proslavi na televiziji. Mi bismo ono hteli u EU? Možda za 80 godina, pa ni tad.

Heleny

pre 8 godina

Sramota!!! Odgovarajuca kazna?!?!?! Zivoti tih zena su zauvek unisteni, on ce ktenuti ponovo da siluje cim izadje iz zatvora. Takve monstrume treba slati na dozivotnu

Milan

pre 8 godina

Ako ovo cita neki sudija apelacionog suda, bas me zanima da li bi ovako sudio da je njegova koleginica silovana? Ili necija cerka? Sudstvo je rak rana ove drzave jos od devedesetih. A za to vreme u Americi, u Oklahomi, bivsi policajac je osudjen na 263 godine zatvora zbog 4 silovanja...

Pravdic Nepravda

pre 8 godina

Zaboravili su da napomenu da mu je olaksavajuca okolnost i to sto nije priznao krivicu.
Taman ima vremena kad izadje da nastavi po starom.
Bravo Apelacioni, u drustvu se sve menja, al vi ste konstanta.

ludilo

pre 8 godina

18 godina" preterana kazna"za 4silovanja,3 pokusaja, 2maloletnice!!!Pa cemu onda cudjenje sto je u Srbiji za mesec dana ubijeno 7 zena u porodicnom nasilju, u skolama deca zlostavljaju vrsnjake...

Rajko

pre 8 godina

Izaći će taj za najviše tri godine i vratiće ga na posao, a možda se dotle i proslavi na televiziji. Mi bismo ono hteli u EU? Možda za 80 godina, pa ni tad.

kaboom

pre 8 godina

Cudi me da ga apelaciomi sud nije oslobodio potpuno.
Definitivno treba otpustiti sve sudije tog suda (i ne samo tog) i zabraniti im bavljenje pravom.
Dzabe policija radi solidno, često i bolje od solidnog, kad je pravosudje ispod svakog dna.

Bozzo

pre 8 godina

Olaksavajuce okolnosti??? Ma,ovu državu treba raspustiti i dati je nekom na upravljanje,pošto ocigledno,sami nismo sposobni njome da rukovodimo!!!!

Nikola

pre 8 godina

Koji je problem sa nasim sudstvom? Ako je ovaj covek proglasen krivim (njegova DNA je nadjena na zrtvama) onda je trebao da dobije 40+ godina zatvora. Tu nepostoje olaksavajuce okolnosti!

Lav

pre 8 godina

Slozio bih se sa visinom kazne samo u jednom slucaju - da kao sto je uvedeno za javne beleznike, koji licno odgovaraju za propuste prilikom sklapanja ugovora, da sudija koji ga je pustio ode u zatvor ako ovaj ponovi prestup.

kraja

pre 8 godina

...nekako ne mogu da se otmem utisku da apelacioni sud radi sve ovo iz inata javnosti koja ga svakodnevno proziva zbog neshvatljivih odluka...
...ili iz inata, ili za veeeeelike pare...
...ta zvaka o svrsishodnosti kazne i njenom dejstvu, u to ni deca vise ne veruju...

Ana

pre 8 godina

A to sto je policajac, jel' mu i to olaksavajuca okolnost? Sramota, to bi trebalo da bude i te kako otezavajuca okolnost. Neko ko treba da te zastiti je zapravo taj koji je silovatelj! Strasno!

pokrivac

pre 8 godina

Mene najvise nervira to sto ovakvim potezima sudstvo podstice silovatelje da i dalje rade ove grozne stvari. Kad bi kaznili doticnog na 20+ godina, drugi potencijalni silovatelhi bi ipak razmislili da li vredi lezati u zatvoru zbog svog postupka.

Sale

pre 8 godina

On kada izadje postaje ponovna pretnja i cim je 4 putabsilovao, a 3 puta jos pokusao, izuzetno velika verovatnoca je da ce ponovo to uraditi. Zivot tih zena, majki je zauvek unisten. Pored njih tu stradaju i njihova deca, muzevi. Uvek do kraja zivota ce im stajati ta pomisao. Iskreno po meni je silovanje vece krivicno delo od ubistva, jer sa ovim zrtva mora cekog zivota da zivi. Razumem i da postoje razne vrste silovanja, ali kod visestrukog povratnika ne moze da postoji olaksavajuca okolnost.

jasamaja

pre 8 godina

Pitam se sta ovde,u ovako sramotnim,nepravednim i presudama koje vredjaju zrtve i sve zene, mozemo mi da uradimo,mi koji ovo citamo i ne slazemo se.NE POSTOJI OLAKSAVAJUCA OKOLNOST za silovanje plus je policajac.Volela bih da se ne osecam ovako nemocno.

Kajzer Soze

pre 8 godina

Samo 18 godina za 7 silovanja u roku od 3 godine, i cak se i to na kraju ispostavi kao prestrogo!?!??

Izem ti sudstvo ove banana drzave.

Aleksandar

pre 8 godina

Trebalo bi uvesti pravilo da apelacioni sud moze i da povisi kaznu. Ovako onaj koji se zali na presudu nema sta da izgubi. Znaci ako se zalis, nisi se pokajao, a nema novih dokaza i okolnosti se nisu pronenile, e onda mogu i da ti dodaju jos koju godinu.

živčan_neki_lik

pre 8 godina

Mene najvise nervira to sto ovakvim potezima sudstvo podstice silovatelje da i dalje rade ove grozne stvari. Kad bi kaznili doticnog na 20+ godina, drugi potencijalni silovatelhi bi ipak razmislili da li vredi lezati u zatvoru zbog svog postupka.
(pokrivac, 26. mart 2016 17:08)

Ne bi ih sprečila nikakva kazna. Svi koji se bave kažnjivim delima misle da neće biti uhvaćeni i ta misao se pojačava sve više sa svakim novim obavljenim delom. Primera je mnogo, ali baš mnogo.Nema leka za ovakve.

popeye

pre 8 godina

Баш ме занима, јел било жена међу судијама, а ако не, јел ти очеви имају ћерке или жене и сестре? Какве су то олакшавајуће околности за више пута учињено дело!?

morbidni patrijarhat

pre 8 godina

wow, samo u Srbiji.... četiri silovanja i tri pokušaja silovanja, i oni mu još nađu "olakšavajuće okolnosti"...

Srbijo, za bolje i nisi, kad ti je pravosuđe srednjovekovno...

Realno

pre 8 godina

Za osobu, ciji je posao bio da sprecava krivicna dela, se pronalazi "olaksavajaca okolnost" u tome sto je pocinila krivicna dela cak 7 puta (i pokusaji silovanja na zrtvu ostavljaju dugorocne posledice, mnogo duze nego njegova celokupna zatvorska kazna)!!!!!

Apelujem sve nadlezne institucije u ovoj "drzavi" da ili ukinu Apelacioni sud ili da ukinu Pravni fakultet, posto je jedna od ove dve institucije u totalnoj kontradiktornosti sa ovom drugom

kaligula

pre 8 godina

U kratko vreme dve "super" presude,onom sa kamionima i ovom silovatelju! Uzas od pravosudjaljudi ionako male kazne dobili,a
onda dodje apelacioni...

nikolausss

pre 8 godina

Velika sramota za apelacioni sud tj. za sudije koje su radile na ovom slučaju.
Umesto pooštravanja kaznene politike za izvršioce krivičnog dela silovanja, sud svojim postupkom daje podstrek istima.
S R A M O T A !!!!!!

belgrado

pre 8 godina

ovu su najtezi zlocini.
svesno ucinjeni,cekao zrtve...
nema ono, bili smo sami u sobi pa ona nije htela....

sve ispod 20 god je nemoc pravnog sistema.

26 godina vec nista ne funkcionise, ni tri EU tu ne pomazu ....

ps..da se kandiduju ovde merkelova ili putin,dobili bi izbore sa 90% glasova.

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

Argumenti kojima zelimo u Evropu:
-vise se isplati ubiti na pesackom prelazu nego prekoraciti brzinu za 1 km/h od dozvoljene
-ukrasti 30 kamiona se ne racuna u kriminal
-4 silovanja i 3 pokusaja je olaksavajuca okolnost (jer, zaboga, pa mostarom dnevno prolazi par hiljada zena)
-stanovi i trzni centri na najelitnijoj lokaciji su nacionalni interes
-centar grada treba da bude pesacka zona, ali pesacka staza na mostu u centru grada ne moze da se zakrpi 3 godine

ЈоВ

pre 8 godina

И све ово је направио у стању урачунљивости!?
Не дај Боже да полуди...

Сећам се добро случаја, радио је у Војсци, тек што је добио дете, живот је био пред њим...

Не знам како је тај стручњак од неуропсихијатра дошао до ове дијагнозе и закључка али бих се ја дебело замислио ко нам и са којим квалификацијама проверава ментално здравље нације.

Žika

pre 8 godina

Oženjen, otac dvoje dece, pretpostavljam mlađe dobi...čovek je pre svega bolestan...krenuo tradicionalno, ali bolest je jača od njega, treba ga zbrinuti civilizovano i izolovati od normalnih ljudi, lečiti koliko je moguće. Slutim da kada odsluži kaznu i bude pušten, on će opet ovo da radi ako bude imao dovoljno snage za realizaciju...to će uvek biti jače od njega.

anonimna

pre 8 godina

'Не знам како је тај стручњак од неуропсихијатра дошао до ове дијагнозе и закључка али бих се ја дебело замислио ко нам и са којим квалификацијама проверава ментално здравље нације.'
(ЈоВ, 26. mart 2016 17:56)

Da je oglasen neuracunljivim, otisao bi u bolnicu na par godina, i ni to nam ne bi valjalo. Nema nista goreg od toga kad neko svoja monstruozna dela ucinjena u kontinuitetu 'pravda' neuracunljivoscu. Nastrani seksualni nagon nije bolest u smislu bioloskog osnova neuracunljivosti. Mada kako smo poceli, nista me vise ne bi iznenadilo. Odmerenu kaznu vise necu ni da komentarisem.

Tanja

pre 8 godina

Sud je procenio da je 12 godina adekvatna kazna i da ispunjava svrhu kažnjavanja?! Pa koje su to sudije, gde žive ti ljudi, u kom svetu? Jadna pravda, jadne žrtve

Botiša

pre 8 godina

Ovo je razlog više tašto treba trčati u oni "zatucanu" EU, jer tamo ovakve stvari nisu moguće. Nismo u stanju sami svoje dvorište da očistimo, onda bolje da nas neko natera. Što je neko već pomenuo, dotični će verovatno ubrzo biti pušten na slobodu, a dobiće i mesto u nekom rijalitiju...

disko nindža

pre 8 godina

sudije bira parlament po predlogu ministra odnosno predsednika suda.
Sada ne kmečite na sudije što vam se presude ne sviđaju već na parlamentarce i ministre. Dakle partije.
Pa vidite koji ga je ministar pravosuđa predložio i koji su poslanici glasali.
Pa onda ne glasajte i tako vršite politički pritisak. Ili bolje, organizujte proteste ispred parlamenta a ne suda, ili još bolje ispred sedišta partije ministra koji ga je predložio.

Od komentara na netu, nema vajde.

Pera

pre 8 godina

Nije mi jasno šta bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u ovom slučaju...Sve dok se sudovi ovako budu ponašali, ovakvih će biti sve više....

Daj mi taj cekic

pre 8 godina

Citam ovu vest i ode pritisak momentalno nagore u 200, srecom pa ne patim od toga ali stvarno sta da napisem kao komentar na ovo?!
To da je ova odluka nenormalna za jednu pravnu drzavu i da je se stidim nemam namere da pisem i objasnjavam... vec samo kako se trenutno osecam!! Na prvu ruku kolika je frekvencija stresa prisutna kada citam i ostale komentare, naboj tolike negativne energije, nezadovoljstva je isuvise ocigledan.
Pa ako odgovorni kojim slucajem citaju komentare neka paze da im ne prsne monitor.

anonimna

pre 8 godina

Trebalo bi uvesti pravilo da apelacioni sud moze i da povisi kaznu. Ovako onaj koji se zali na presudu nema sta da izgubi. Znaci ako se zalis, nisi se pokajao, a nema novih dokaza i okolnosti se nisu pronenile, e onda mogu i da ti dodaju jos koju godinu.
(@Aleksandar, 26. mart 2016 17:19)

Druze moj, apelacioni itekako moze povisiti kaznu, po zalbi tuzioca, koja se obavezno pise. Sad, sto to retko cine, to je druga stvar. Reformatio in peius je zabranjena prilikom izjavljivanja redovnog pravnog leka samo po zalbi okrivljenog, pod uslovom da nema zalbe druge strane, a kao sto rekoh, posebno u ovakvim slucajevima, zalba je gotovo obavezna. Pozdrav.

anonimna

pre 8 godina

Silovanje nema veze sa seksualnim nagonom, ima veze sa željom za dominacijom, kontrolom, potčinjavanjem i ponižavanjem drugog.

To sto ste nabrojali je upravo poremecaj seksualnog nagona. Ne i osnov neuracunljivosti.

M

pre 8 godina

@belgrado morala sam da ti dam minus samo zato što si napisao da bi liku koji je pri tom vojni policajac koji je počinio 4 silovanja (od toga 2 maloletnice) i imao 3 pokušaja, bila olaksavajuća okolnost da je bio sam u sobi sa njima a one nisu htele. To je silovanje imati seks sa nekim protiv njegove volje, kakva olakšavajuća okolnost?!

@anonimna Silovanje nema veze sa seksualnim nagonom, ima veze sa željom za dominacijom, kontrolom, potčinjavanjem i ponižavanjem drugog.

@Job uračinljivost nije dijagnoza, zaključak je legitiman, sve dok je čovek sposoban da donosi odluke, planira, ima očuvanu svest o svetu oko sebe i nema halucinacije, niti ima kognitivni deficit u smislu da ne može da odgovara za svoje postupke, i da mu je svakodnevno funkcionisanje oštećeno (što se po njegovim postupcima jasno vidi, da su silovanja bila planirana, sa jasnom idejom šta radi, kako da to izvede da ne bude uhvaćen, gde najteže mogu da primete itd.). Dakle, nije neuračunljiv, loš čovek jeste i uradio je užasne stvari, ali nije neuračunljiv.

blackdog

pre 8 godina

"Međutim, izrečena jedinstvena kazna okrivljenom u trajanju od 18 godina prvostepenom presudom stroža je nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno, na šta se osnovano u žalbi branioca okrivljenog ukazuje", naveo je Apelacioni sud."

Bukvalno sam bez komentara!

Miloš

pre 8 godina

Stvarno sramota za naše sudije. Od 2001 godine oni imaju mnogo veće zarade od ostale inteligencije pa čak i od lekara koji neće moći nikad da izbriše traume žrtvama silovanja. Da li to zna naša vlada? Za jedno silovanje je malo 40 godina, a za ovih 7 ...Suvišno je bilo šta reći.

Odgovor

pre 8 godina

@Pera
"Nije mi jasno šta bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u ovom slučaju...Sve dok se sudovi ovako budu ponašali, ovakvih će biti sve više...."

Verovali ili ne, u slucaju silovanja i drugih zlocina, u ovom dnu od drzave i mulju od pravosudja, olaksavajuca okolnost je ukoliko je pocinitelj porodican covek. Cak se desava da muz koji ubije suprugu, kao olaksavajuce okolnosti ima to sto je ozenjen...

...Ali zato, zakon obavezuje da svi imamo iste postanske sanducice. Vazno je imati uredjeno drustvo...

Rajko

pre 8 godina

Izaći će taj za najviše tri godine i vratiće ga na posao, a možda se dotle i proslavi na televiziji. Mi bismo ono hteli u EU? Možda za 80 godina, pa ni tad.

živčan_neki_lik

pre 8 godina

Mene najvise nervira to sto ovakvim potezima sudstvo podstice silovatelje da i dalje rade ove grozne stvari. Kad bi kaznili doticnog na 20+ godina, drugi potencijalni silovatelhi bi ipak razmislili da li vredi lezati u zatvoru zbog svog postupka.
(pokrivac, 26. mart 2016 17:08)

Ne bi ih sprečila nikakva kazna. Svi koji se bave kažnjivim delima misle da neće biti uhvaćeni i ta misao se pojačava sve više sa svakim novim obavljenim delom. Primera je mnogo, ali baš mnogo.Nema leka za ovakve.

Žika

pre 8 godina

Oženjen, otac dvoje dece, pretpostavljam mlađe dobi...čovek je pre svega bolestan...krenuo tradicionalno, ali bolest je jača od njega, treba ga zbrinuti civilizovano i izolovati od normalnih ljudi, lečiti koliko je moguće. Slutim da kada odsluži kaznu i bude pušten, on će opet ovo da radi ako bude imao dovoljno snage za realizaciju...to će uvek biti jače od njega.

Milan

pre 8 godina

Ako ovo cita neki sudija apelacionog suda, bas me zanima da li bi ovako sudio da je njegova koleginica silovana? Ili necija cerka? Sudstvo je rak rana ove drzave jos od devedesetih. A za to vreme u Americi, u Oklahomi, bivsi policajac je osudjen na 263 godine zatvora zbog 4 silovanja...

Nikola

pre 8 godina

Koji je problem sa nasim sudstvom? Ako je ovaj covek proglasen krivim (njegova DNA je nadjena na zrtvama) onda je trebao da dobije 40+ godina zatvora. Tu nepostoje olaksavajuce okolnosti!

Heleny

pre 8 godina

Sramota!!! Odgovarajuca kazna?!?!?! Zivoti tih zena su zauvek unisteni, on ce ktenuti ponovo da siluje cim izadje iz zatvora. Takve monstrume treba slati na dozivotnu

ЈоВ

pre 8 godina

И све ово је направио у стању урачунљивости!?
Не дај Боже да полуди...

Сећам се добро случаја, радио је у Војсци, тек што је добио дете, живот је био пред њим...

Не знам како је тај стручњак од неуропсихијатра дошао до ове дијагнозе и закључка али бих се ја дебело замислио ко нам и са којим квалификацијама проверава ментално здравље нације.

belgrado

pre 8 godina

ovu su najtezi zlocini.
svesno ucinjeni,cekao zrtve...
nema ono, bili smo sami u sobi pa ona nije htela....

sve ispod 20 god je nemoc pravnog sistema.

26 godina vec nista ne funkcionise, ni tri EU tu ne pomazu ....

ps..da se kandiduju ovde merkelova ili putin,dobili bi izbore sa 90% glasova.

anonimna

pre 8 godina

Silovanje nema veze sa seksualnim nagonom, ima veze sa željom za dominacijom, kontrolom, potčinjavanjem i ponižavanjem drugog.

To sto ste nabrojali je upravo poremecaj seksualnog nagona. Ne i osnov neuracunljivosti.

Pravdic Nepravda

pre 8 godina

Zaboravili su da napomenu da mu je olaksavajuca okolnost i to sto nije priznao krivicu.
Taman ima vremena kad izadje da nastavi po starom.
Bravo Apelacioni, u drustvu se sve menja, al vi ste konstanta.

Bozzo

pre 8 godina

Olaksavajuce okolnosti??? Ma,ovu državu treba raspustiti i dati je nekom na upravljanje,pošto ocigledno,sami nismo sposobni njome da rukovodimo!!!!

Lav

pre 8 godina

Slozio bih se sa visinom kazne samo u jednom slucaju - da kao sto je uvedeno za javne beleznike, koji licno odgovaraju za propuste prilikom sklapanja ugovora, da sudija koji ga je pustio ode u zatvor ako ovaj ponovi prestup.

ludilo

pre 8 godina

18 godina" preterana kazna"za 4silovanja,3 pokusaja, 2maloletnice!!!Pa cemu onda cudjenje sto je u Srbiji za mesec dana ubijeno 7 zena u porodicnom nasilju, u skolama deca zlostavljaju vrsnjake...

Sale

pre 8 godina

On kada izadje postaje ponovna pretnja i cim je 4 putabsilovao, a 3 puta jos pokusao, izuzetno velika verovatnoca je da ce ponovo to uraditi. Zivot tih zena, majki je zauvek unisten. Pored njih tu stradaju i njihova deca, muzevi. Uvek do kraja zivota ce im stajati ta pomisao. Iskreno po meni je silovanje vece krivicno delo od ubistva, jer sa ovim zrtva mora cekog zivota da zivi. Razumem i da postoje razne vrste silovanja, ali kod visestrukog povratnika ne moze da postoji olaksavajuca okolnost.

M

pre 8 godina

@belgrado morala sam da ti dam minus samo zato što si napisao da bi liku koji je pri tom vojni policajac koji je počinio 4 silovanja (od toga 2 maloletnice) i imao 3 pokušaja, bila olaksavajuća okolnost da je bio sam u sobi sa njima a one nisu htele. To je silovanje imati seks sa nekim protiv njegove volje, kakva olakšavajuća okolnost?!

@anonimna Silovanje nema veze sa seksualnim nagonom, ima veze sa željom za dominacijom, kontrolom, potčinjavanjem i ponižavanjem drugog.

@Job uračinljivost nije dijagnoza, zaključak je legitiman, sve dok je čovek sposoban da donosi odluke, planira, ima očuvanu svest o svetu oko sebe i nema halucinacije, niti ima kognitivni deficit u smislu da ne može da odgovara za svoje postupke, i da mu je svakodnevno funkcionisanje oštećeno (što se po njegovim postupcima jasno vidi, da su silovanja bila planirana, sa jasnom idejom šta radi, kako da to izvede da ne bude uhvaćen, gde najteže mogu da primete itd.). Dakle, nije neuračunljiv, loš čovek jeste i uradio je užasne stvari, ali nije neuračunljiv.

disko nindža

pre 8 godina

sudije bira parlament po predlogu ministra odnosno predsednika suda.
Sada ne kmečite na sudije što vam se presude ne sviđaju već na parlamentarce i ministre. Dakle partije.
Pa vidite koji ga je ministar pravosuđa predložio i koji su poslanici glasali.
Pa onda ne glasajte i tako vršite politički pritisak. Ili bolje, organizujte proteste ispred parlamenta a ne suda, ili još bolje ispred sedišta partije ministra koji ga je predložio.

Od komentara na netu, nema vajde.

morbidni patrijarhat

pre 8 godina

wow, samo u Srbiji.... četiri silovanja i tri pokušaja silovanja, i oni mu još nađu "olakšavajuće okolnosti"...

Srbijo, za bolje i nisi, kad ti je pravosuđe srednjovekovno...

Botiša

pre 8 godina

Ovo je razlog više tašto treba trčati u oni "zatucanu" EU, jer tamo ovakve stvari nisu moguće. Nismo u stanju sami svoje dvorište da očistimo, onda bolje da nas neko natera. Što je neko već pomenuo, dotični će verovatno ubrzo biti pušten na slobodu, a dobiće i mesto u nekom rijalitiju...

pokrivac

pre 8 godina

Mene najvise nervira to sto ovakvim potezima sudstvo podstice silovatelje da i dalje rade ove grozne stvari. Kad bi kaznili doticnog na 20+ godina, drugi potencijalni silovatelhi bi ipak razmislili da li vredi lezati u zatvoru zbog svog postupka.

Aleksandar

pre 8 godina

Trebalo bi uvesti pravilo da apelacioni sud moze i da povisi kaznu. Ovako onaj koji se zali na presudu nema sta da izgubi. Znaci ako se zalis, nisi se pokajao, a nema novih dokaza i okolnosti se nisu pronenile, e onda mogu i da ti dodaju jos koju godinu.

anonimna

pre 8 godina

'Не знам како је тај стручњак од неуропсихијатра дошао до ове дијагнозе и закључка али бих се ја дебело замислио ко нам и са којим квалификацијама проверава ментално здравље нације.'
(ЈоВ, 26. mart 2016 17:56)

Da je oglasen neuracunljivim, otisao bi u bolnicu na par godina, i ni to nam ne bi valjalo. Nema nista goreg od toga kad neko svoja monstruozna dela ucinjena u kontinuitetu 'pravda' neuracunljivoscu. Nastrani seksualni nagon nije bolest u smislu bioloskog osnova neuracunljivosti. Mada kako smo poceli, nista me vise ne bi iznenadilo. Odmerenu kaznu vise necu ni da komentarisem.

popeye

pre 8 godina

Баш ме занима, јел било жена међу судијама, а ако не, јел ти очеви имају ћерке или жене и сестре? Какве су то олакшавајуће околности за више пута учињено дело!?

Realno

pre 8 godina

Za osobu, ciji je posao bio da sprecava krivicna dela, se pronalazi "olaksavajaca okolnost" u tome sto je pocinila krivicna dela cak 7 puta (i pokusaji silovanja na zrtvu ostavljaju dugorocne posledice, mnogo duze nego njegova celokupna zatvorska kazna)!!!!!

Apelujem sve nadlezne institucije u ovoj "drzavi" da ili ukinu Apelacioni sud ili da ukinu Pravni fakultet, posto je jedna od ove dve institucije u totalnoj kontradiktornosti sa ovom drugom

kaligula

pre 8 godina

U kratko vreme dve "super" presude,onom sa kamionima i ovom silovatelju! Uzas od pravosudjaljudi ionako male kazne dobili,a
onda dodje apelacioni...

Atomski mrav u penziji

pre 8 godina

Argumenti kojima zelimo u Evropu:
-vise se isplati ubiti na pesackom prelazu nego prekoraciti brzinu za 1 km/h od dozvoljene
-ukrasti 30 kamiona se ne racuna u kriminal
-4 silovanja i 3 pokusaja je olaksavajuca okolnost (jer, zaboga, pa mostarom dnevno prolazi par hiljada zena)
-stanovi i trzni centri na najelitnijoj lokaciji su nacionalni interes
-centar grada treba da bude pesacka zona, ali pesacka staza na mostu u centru grada ne moze da se zakrpi 3 godine

kraja

pre 8 godina

...nekako ne mogu da se otmem utisku da apelacioni sud radi sve ovo iz inata javnosti koja ga svakodnevno proziva zbog neshvatljivih odluka...
...ili iz inata, ili za veeeeelike pare...
...ta zvaka o svrsishodnosti kazne i njenom dejstvu, u to ni deca vise ne veruju...

Kajzer Soze

pre 8 godina

Samo 18 godina za 7 silovanja u roku od 3 godine, i cak se i to na kraju ispostavi kao prestrogo!?!??

Izem ti sudstvo ove banana drzave.

nikolausss

pre 8 godina

Velika sramota za apelacioni sud tj. za sudije koje su radile na ovom slučaju.
Umesto pooštravanja kaznene politike za izvršioce krivičnog dela silovanja, sud svojim postupkom daje podstrek istima.
S R A M O T A !!!!!!

Pera

pre 8 godina

Nije mi jasno šta bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u ovom slučaju...Sve dok se sudovi ovako budu ponašali, ovakvih će biti sve više....

Tanja

pre 8 godina

Sud je procenio da je 12 godina adekvatna kazna i da ispunjava svrhu kažnjavanja?! Pa koje su to sudije, gde žive ti ljudi, u kom svetu? Jadna pravda, jadne žrtve

kaboom

pre 8 godina

Cudi me da ga apelaciomi sud nije oslobodio potpuno.
Definitivno treba otpustiti sve sudije tog suda (i ne samo tog) i zabraniti im bavljenje pravom.
Dzabe policija radi solidno, često i bolje od solidnog, kad je pravosudje ispod svakog dna.

Ana

pre 8 godina

A to sto je policajac, jel' mu i to olaksavajuca okolnost? Sramota, to bi trebalo da bude i te kako otezavajuca okolnost. Neko ko treba da te zastiti je zapravo taj koji je silovatelj! Strasno!

jasamaja

pre 8 godina

Pitam se sta ovde,u ovako sramotnim,nepravednim i presudama koje vredjaju zrtve i sve zene, mozemo mi da uradimo,mi koji ovo citamo i ne slazemo se.NE POSTOJI OLAKSAVAJUCA OKOLNOST za silovanje plus je policajac.Volela bih da se ne osecam ovako nemocno.

Daj mi taj cekic

pre 8 godina

Citam ovu vest i ode pritisak momentalno nagore u 200, srecom pa ne patim od toga ali stvarno sta da napisem kao komentar na ovo?!
To da je ova odluka nenormalna za jednu pravnu drzavu i da je se stidim nemam namere da pisem i objasnjavam... vec samo kako se trenutno osecam!! Na prvu ruku kolika je frekvencija stresa prisutna kada citam i ostale komentare, naboj tolike negativne energije, nezadovoljstva je isuvise ocigledan.
Pa ako odgovorni kojim slucajem citaju komentare neka paze da im ne prsne monitor.

anonimna

pre 8 godina

Trebalo bi uvesti pravilo da apelacioni sud moze i da povisi kaznu. Ovako onaj koji se zali na presudu nema sta da izgubi. Znaci ako se zalis, nisi se pokajao, a nema novih dokaza i okolnosti se nisu pronenile, e onda mogu i da ti dodaju jos koju godinu.
(@Aleksandar, 26. mart 2016 17:19)

Druze moj, apelacioni itekako moze povisiti kaznu, po zalbi tuzioca, koja se obavezno pise. Sad, sto to retko cine, to je druga stvar. Reformatio in peius je zabranjena prilikom izjavljivanja redovnog pravnog leka samo po zalbi okrivljenog, pod uslovom da nema zalbe druge strane, a kao sto rekoh, posebno u ovakvim slucajevima, zalba je gotovo obavezna. Pozdrav.

blackdog

pre 8 godina

"Međutim, izrečena jedinstvena kazna okrivljenom u trajanju od 18 godina prvostepenom presudom stroža je nego što je to sa stanovišta svrhe kažnjavanja neophodno, na šta se osnovano u žalbi branioca okrivljenog ukazuje", naveo je Apelacioni sud."

Bukvalno sam bez komentara!

Miloš

pre 8 godina

Stvarno sramota za naše sudije. Od 2001 godine oni imaju mnogo veće zarade od ostale inteligencije pa čak i od lekara koji neće moći nikad da izbriše traume žrtvama silovanja. Da li to zna naša vlada? Za jedno silovanje je malo 40 godina, a za ovih 7 ...Suvišno je bilo šta reći.

Odgovor

pre 8 godina

@Pera
"Nije mi jasno šta bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u ovom slučaju...Sve dok se sudovi ovako budu ponašali, ovakvih će biti sve više...."

Verovali ili ne, u slucaju silovanja i drugih zlocina, u ovom dnu od drzave i mulju od pravosudja, olaksavajuca okolnost je ukoliko je pocinitelj porodican covek. Cak se desava da muz koji ubije suprugu, kao olaksavajuce okolnosti ima to sto je ozenjen...

...Ali zato, zakon obavezuje da svi imamo iste postanske sanducice. Vazno je imati uredjeno drustvo...