Petak, 25.03.2016.

09:49

Šta je Karadžić prvo rekao posle presude

Ovo je katastrofalno i ne mogu da verujem kakva je presuda doneta, rekao je Radovan Karadžić u prvom reagovanju po izricanju presude Haškog tribunala.

Izvor: Tanjug

Šta je Karadžiæ prvo rekao posle presude IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Sevastokrator

pre 8 godina

Да ли је могуће да ови наши у Хагу нису научили лекцију и отворили се за неког страног адвоката који англосаксонско право има у малом прсту, него сви узимају ову превару од Петронијевића? Њему се цела одбрана своди на најобичније политичарење. То чак ни код наших судова не може да прође.

turgidson

pre 8 godina

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu?
(turgidson, 25. mart 2016 11:15)

Mudzahedina nije bilo do 93e, dugo posle zlocina u Prijedoru,Zvorniku,Foci,Bijeljini...
(yoyo, 25. mart 2016 11:40)

Mudžahedini su postojali i pre rata u Bosni. Odred islamskih "dobrovoljaca" El Mudžahedin jeste nastao 1993. godine, ali su mudžahedini bili prisutni u BiH pre osnivanja ove jedinice.

Beograđanin

pre 8 godina

Goloruk narod si pobio i poredis ih sa teroristima,nadam se da ceš da istrunes u zatvoru i oka da nemozes sklopiti ali zao mi je sto im je zatvor kao hotel,u ZENICU te treba poslati da robijaš!

i tako to

pre 8 godina

Bre

steta je ucinjena, a kako cemo sada dalje????!!!!! ... kako vidimo situacija se preko noci menja.... a vecina je zarobljena negde u proslosti

Dejan

pre 8 godina

Treba svi odgovorni da se kazne. Sto se pre kazne, pre cemo moci da nastavimo dalje. Karadzic je kriv i zarad pravde za zrtve ima da sluzi kaznu. Dosta price o njemu. Dosta i neistina o njemu, on je zlocinac i kraj. To je jedna tema. Druga tema je sto i druge zrtve traze pravdu i sto moraju da se kazne. Ali ipak, to sto niko sa Bosnjacke, Hrvatske ili Albanske strane nije optuzen za zlocine nad Srbima ne moze i ne sme da umanji krivicu stravicnih zlocina koje su pocinile osobe kao sto je Karadzic, niti moze da ospori da je bilo stavricnih zlocina koje su Bosnjaci, Hrvati i Albanci uradili Srbima.

kraja

pre 8 godina

...kako se u istoriji nista ne dogadja preko reda, moram jos jednom da podsetim da su u jednom trenutku svi bili za mir, izetbegovic, boban i karadzic, mirovni plan je potpisan, a onda se izetbegovic predomislio na nagovor cimermana i rat je zapravo tog trenutka presao u svoju najgoru fazu...

"On 18 March 1992, all three sides signed the agreement; Alija Izetbegović for the Bosniaks, Radovan Karadžić for the Serbs and Mate Boban for the Croats.

On 28 March 1992, after a meeting with US ambassador to Yugoslavia Warren Zimmermann in Sarajevo, Izetbegović withdrew his signature and declared his opposition to any division of Bosnia."

...izetbegovica nisu interesovali ljudi, ni mir, vec iskljucivo teritorija...
...setite se uvek toga, jer je bilo moguce od tog dogovora pregovarati na milion nacina o problemima, ali je jedan medju njima izabrao RAT...
...taj koji je svoje jedinice pozdravljao na arapskom jeziku...
...daleko od toga da su ostali politicari nevini, ali jedan je medju njima izabrao ratnu opciju ne sumnjajuci u sta ce se to pretvoriti...

...o americi, cimermanu, sta reci...

megatronman

pre 8 godina

Najveći krivac je JNA. Koji su sto posto ( mislim na vrh) bili kupljeni tamo 1990. Da su lijepo pohapsili delegaciju Slovenije u Predsjedništvu u trenutku odvajanja, da su lijepo pohapsili trijumvirat MTA i uveli barem privremenu vojnu diktaturu, mi bismo danas SVI prosperirali. Ne, JNA se priklonila Miloševiću. Evo nam rezultat.

my way

pre 8 godina

Strasno je kuckati za tastaturom i prodavati licemerje za humanost. Taj Radovan Karadzic je upozoravao da se ne pocinje rat za rusenje Jugoslavije, jer taj rat nicim drugim osim pokoljem nije mogao rezultirati. Taj Radovan Karadzic je zarad mira prihvatio da Srbi nemaju daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi, kad vec drugi sebi daju pravo ne da se odvajaju, jer su to mogli mirno, vec da silom Srbe, tacnije prostore na kojima su Srbi, u svoju tvorevinu teraju. No, ti odbijaju Kutiljerov plan jer zele da svaki pedalj jugoslovenske federalne jedinice BiH samo njima pripada. Malo zaboravljamo sve to, zaboravljamo Aliju, Islamsku deklaraciju, zasto se za njega glasalo, ko je rat, ubijanje i zlocine i zasto poceo, je li tako "odjednom nevini jarani, sve prepostena, miroljubiva, rajo"?

Bejzbol palica

pre 8 godina

@Blad
Takvih tužnih i tragičnih priča poput tvoje ima na svim stranama. Ali činjenica da se krivci traže i osuđuju samo na jednoj strani ne doprinosi pomirenju, do kojeg će sigurno i neminovno doći jer kako god okreneš, govorimo istim jezikom i pripadamo istom mentalitetu i kulturološkom korpusu. Upravo zato tzv. "međunarodna zajednica" to i radi, kako bi samo produbljivala mržnju među balkanskim narodima jer im ovakvo trenutno stanje odgovara. Nadam se da, i pored tragedije koju si preživeo, imaš dovoljno snage i hrabrosti da to shvatiš i razumeš, kao i to da u svakoj grupi, narodu, pa i svakom čoveku ima i onog dobrog i onog lošeg.

Free Content

pre 8 godina

@(roki, 25. mart 2016 10:03) http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1111918#k19881728

Moguće, međutim, problem je u tome što Muslimani u Bosni nisu stradali zbog toga što su muslimani, suniti, po veroispovesti, nego što su Muslimani po nacionalnosti. U to vreme se nisu nazivali Bošnjacima. I ono što je takođe bitno bosanski muslimani, ni danas, a pogotovo početkom 90-ih, nisu bili radikalizovani i nisu imali nikakve veze sa radikalnim učenjima tih koji za svoja džihadistička ubeđenja krive rat u Bosni. Po stavovima, vrednostima, ubeđenjima, načinu života itd. Bošnjaci se ne razlikuju od svojih srpskih ili hrvatskih komšija. Osim naravno po minimumu verskih običaja koje upražnjavaju.
Drugi problem je što od 11. septembra 2001. mnogi sa srpske strane, a vidimo da je među njima i sam Karadžić, kako bi pobrali simpatije, pre svega Amerikanaca, pokušavaju da rat koij se desio u Bosni iz građanskog pretvore u verski sukob i rat između muslimana i hrišćana. To nije istina i nikada neće biti istina. Bošnjaci pripadaju evropskoj kulturi i trebalo bi na svaki mogući način smanjiti radikalne uticaje iz Turske i sa Bliskog istoka. Po mogućstvu i toj populaciji od možda 5%, a verovatno i manje, koji podržavaju vehabizam omogućiti da se odsele u Raku, ili Rijad ako ne žele da ratuju, i trajno zabraniti povratak.

Napisao sam i mnogo bolji i sadržajniji komentar, ali je imao 3696 karaktera. 1500 je u svakom slučaju premalo za ozbiljniju analizu i komentar na ovakvu temu.

Jak političar

pre 8 godina

Moj otac je kao ratno siroče iz onog rata završio drugu Beogradsku gimnaziju. Njegovog oca kao odbornika su ustaše strijeljale u Livnu 1944. godine sa još nekoliko Hrvata i Srba. Trojica amidža (stričevi) su bili u partizanima.
Moj otac je u Beogradu završio pedagošku akademiju i oženio Hrvaticu.
Rođaka moje majke koji je bio kao 20-godišljak u partizanima su četnici zaklali 1942. godine u okolini Sarajeva. Bio je slikar. I danas imam jednu njegovu predivnu sliku Čobanice sa ovcama na proplanku.

S ponosom mogu reći da sam Bošnjak i da iz moje porodice nikad niko nikoga nije ubio ni u ratu ni u miru. Nikad nisam ušao u tuđu kuću bez poziva. Moji najbolji prijatelji su bili svih nacionalnosti. I već nekoliko puta mi je iz Holandije dolazio najbolji školski drug Srbin koji je otišao pred sam rat i čije sam stvari, koje mi je tada povjerio, čuvao i čuvam ih i dan danas u svom stanu (LP ploče koje smo zajedno slušali i bas gitara). Ako čita ovo slučajno, sigurno će se prepoznati. Kad je dolazio kod mene nudio sam mu da ih ponese. Nije mogao. I danas su te stvari kod mene i čekaju da on nekad svrati po njih.

U ovom ratu su po mom gradu padale granate,svaki dan tri i po godine, koje su ispaljivali Karadžićevi vojnici i ubijali moje komšije i poznanike.

I opet ne mrzim, jer me niko tome nije učio nikad.

sejo

pre 8 godina

Ipak, ustanovljeno je da je Karadžić direktno odgovoran za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.

ne smijemo umanjivati važnost zločina protiv čovječnosti i ostale tačke koje su dokazane. Težina i namjera izvršenja tih djela se od zločina genocida razlikuju samo u nijansama interpretacije Konvencije o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida

Blad

pre 8 godina

iz bosne sam,musliman-bosnjak,iz jednog gradica koji se spominje u optuznici,odrastao uz azru,ekv,haustor,pivo ,gitaru,dzamiji a ni crkvi nikad prisao ni na kilometar,odveden sa ocem i bratom u logor 26 maja 92 od srpske vojske,uz nevidjenu torturu,batine,psovanje majke "balijske",muhadzedinske,i sve ostalo,pojmovi koje sam prvi put cuo u zivotu,a vecina mladih oko mmene je bila takva,ali poslije tog pakla mnogi se okrenuli religiji upravo zahvaljujuci srbima,izasao sam iz logora,na zalost bez oca i brata,danas sam isti i dalje slusam azru,ekv...,tako da ovo povezivanje teroristickih napada sa bosnom 92 druge je nerealno i smijesno

leo

pre 8 godina

Istina je da su arapi dolazili sa punim koferima novaca posle rata i vracali sve pare sa zaljenjem da u Bosni nema "pravih muslimana". Nasli su ponekog. Lepo je to Jovanovic Cedomir rekao jednom Bosnu treba shvatiti da bi je pravilno tretirao a vi drugovi padate pod najgoru vrstu propagande - kao i 90tih i to je razlog sto cutimo na uzase koje se u nase ime radili a sada opet nastavljaju sada bez oruzja jer su krila potkresana. Ali ima ono ubi me prejaka rec - zar ove gluposti ne treba da stanu za nase dobro.

orao

pre 8 godina

@mila

Ti mora da si se šalila kada si govorila o terorizmu među Bošnjacima/muslimanima pre i posle rata? Kažeš, nije ga bilo ni pre ni posle rata? A napad na američku ambasadu u Sarajevu pre par godina? A napad na policijsku stanicu u Loznici prošle godine? A teroristička gnezda iz kojih vehabije vrbuju džihadiste za Siriju i Irak? A šta je bilo za vreme 400 godišnje okupacije od strane Otomana? Da nije bilo med i mleko? Šta sve ljudi ne napišu, majko mila.

yoyo

pre 8 godina

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu?
(turgidson, 25. mart 2016 11:15)

Mudzahedina nije bilo do 93e, dugo posle zlocina u Prijedoru,Zvorniku,Foci,Bijeljini...

Sarajlija

pre 8 godina

Istini je tesko pogledati u oci,a prati svoju prljavu proslost i savijest takvom dozom cinizma i ponizavanja svakog normalnog covjeka ovakivm izjavama ne da je nisko nego je patologija.Koliko god pokusavao on i njemu slicni da poredi bosnjake i ovu terosristicku gamad koja je produkt zapadnih obavjestajnih sluzbi je kranje zlonamjerno ne prema onome koga on vrijedja ovim rijecima nego prvenstveno prema onima za koje misli daih predstavlja

mila

pre 8 godina

Bas je ruzno ovo sto je Karadžić izjavio, poredi Muslimane u Bosni sa teroristima u parizu i brisselu. ok, dajte bar 1 primer neke terosticke akcije u Bosni pre 92? nije bilo ni jedne ni pre 92 niti ih ima posle rata.

Paul Kersey

pre 8 godina

nadam se da ce se jednog dana otvoriti sud za stanje u Libiji, za milione stradalih i raseljenih u Iraku, za milione poginulih i raseljenih u Avganistanu, za katastrofalno stanje u Siriji..... (veljkokreveljko, 25. mart 2016 10:20)

Sigurno hoće. A da li ti sudovi i događaji u zemljama koje si naveo, na bilo koji način menjaju odgovornost Karadžića za ono što se dešavalo dok se on pitao?

Sachs

pre 8 godina

Razumem da si ratovao protiv džihadista, ali te to ne opravdava za ubistva nevinog civilnog stanovništva. Ne možemo da se pravdamo time da su i nas ubijali, to nas ne čini boljim ljudima.
Mi Srbi ćemo uvek biti najveće evropske naivčine. Namestili su nam igru sa Srebrenicom a mi smo se pokazali ko neljudi. Sa đavolom se družimo, pa nam đavo kriv.

turgidson

pre 8 godina

Upravo suprotno. Karadzic i kompanija su pomogli procvatu dzihadizma. Skoro svi dzihadisti navode da im je pokolj Muslimana u Bosni, i nedelovanje Zapada da ih zastiti, bio povod za kasnija delovanja.
Evo pre mesec dana je jedan Britanski dzihadista Shaker Aamer, pusten iz Guatanamobeja u izjavi za BBC po povratku, naveo da ga je na dzihadizam naveo Bosanski rat.
(roki, 25. mart 2016 10:03)

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu? Karadžić jeste zločinac, ali zločinci su i Gotovina, Orić, Haradinaj i ekipa. Sigurno ništa manji od njega. Pitajte nekog Hrvata, bos. muslimana, Albanca šta misli o "svojim" zločincima, verujem da će vas odgovor zapanjiti. Zato će oni postojati i kroz 100-200 godina, a nas nigde neće biti. Drže se zajedno i čuvaju jedni druge, a kod nas samo da komišiji crkne krava. Kako vas nije sramota bre ljudi? Eto kakvi smo...

veljkokreveljko

pre 8 godina

nadam se da ce se jednog dana otvoriti sud za stanje u Libiji, za milione stradalih i raseljenih u Iraku, za milione poginulih i raseljenih u Avganistanu, za katastrofalno stanje u Siriji.....ili mozda bolje da se ne otvara opet ce jedini krivci biti Srbi.

Гојко, Република Српска

pre 8 godina

Предсједниће шта ти није јасно?

У то вријеме смо имали судове, полицију зашто нисте кзнили одговорне за сребреницу, срајево рушење вјерских објеката ?
Ако то нисте урадили једно је логично да сте и Ви учествовали и директно одговорни јер сте имали позицију с које сте то могли зауставити или казнити.

Мени је моја Република Спска једна једина.

roki

pre 8 godina

Upravo suprotno. Karadzic i kompanija su pomogli procvatu dzihadizma. Skoro svi dzihadisti navode da im je pokolj Muslimana u Bosni, i nedelovanje Zapada da ih zastiti, bio povod za kasnija delovanja.
Evo pre mesec dana je jedan Britanski dzihadista Shaker Aamer, pusten iz Guatanamobeja u izjavi za BBC po povratku, naveo da ga je na dzihadizam naveo Bosanski rat.

veljkokreveljko

pre 8 godina

nadam se da ce se jednog dana otvoriti sud za stanje u Libiji, za milione stradalih i raseljenih u Iraku, za milione poginulih i raseljenih u Avganistanu, za katastrofalno stanje u Siriji.....ili mozda bolje da se ne otvara opet ce jedini krivci biti Srbi.

turgidson

pre 8 godina

Upravo suprotno. Karadzic i kompanija su pomogli procvatu dzihadizma. Skoro svi dzihadisti navode da im je pokolj Muslimana u Bosni, i nedelovanje Zapada da ih zastiti, bio povod za kasnija delovanja.
Evo pre mesec dana je jedan Britanski dzihadista Shaker Aamer, pusten iz Guatanamobeja u izjavi za BBC po povratku, naveo da ga je na dzihadizam naveo Bosanski rat.
(roki, 25. mart 2016 10:03)

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu? Karadžić jeste zločinac, ali zločinci su i Gotovina, Orić, Haradinaj i ekipa. Sigurno ništa manji od njega. Pitajte nekog Hrvata, bos. muslimana, Albanca šta misli o "svojim" zločincima, verujem da će vas odgovor zapanjiti. Zato će oni postojati i kroz 100-200 godina, a nas nigde neće biti. Drže se zajedno i čuvaju jedni druge, a kod nas samo da komišiji crkne krava. Kako vas nije sramota bre ljudi? Eto kakvi smo...

Blad

pre 8 godina

iz bosne sam,musliman-bosnjak,iz jednog gradica koji se spominje u optuznici,odrastao uz azru,ekv,haustor,pivo ,gitaru,dzamiji a ni crkvi nikad prisao ni na kilometar,odveden sa ocem i bratom u logor 26 maja 92 od srpske vojske,uz nevidjenu torturu,batine,psovanje majke "balijske",muhadzedinske,i sve ostalo,pojmovi koje sam prvi put cuo u zivotu,a vecina mladih oko mmene je bila takva,ali poslije tog pakla mnogi se okrenuli religiji upravo zahvaljujuci srbima,izasao sam iz logora,na zalost bez oca i brata,danas sam isti i dalje slusam azru,ekv...,tako da ovo povezivanje teroristickih napada sa bosnom 92 druge je nerealno i smijesno

mila

pre 8 godina

Bas je ruzno ovo sto je Karadžić izjavio, poredi Muslimane u Bosni sa teroristima u parizu i brisselu. ok, dajte bar 1 primer neke terosticke akcije u Bosni pre 92? nije bilo ni jedne ni pre 92 niti ih ima posle rata.

roki

pre 8 godina

Upravo suprotno. Karadzic i kompanija su pomogli procvatu dzihadizma. Skoro svi dzihadisti navode da im je pokolj Muslimana u Bosni, i nedelovanje Zapada da ih zastiti, bio povod za kasnija delovanja.
Evo pre mesec dana je jedan Britanski dzihadista Shaker Aamer, pusten iz Guatanamobeja u izjavi za BBC po povratku, naveo da ga je na dzihadizam naveo Bosanski rat.

Гојко, Република Српска

pre 8 godina

Предсједниће шта ти није јасно?

У то вријеме смо имали судове, полицију зашто нисте кзнили одговорне за сребреницу, срајево рушење вјерских објеката ?
Ако то нисте урадили једно је логично да сте и Ви учествовали и директно одговорни јер сте имали позицију с које сте то могли зауставити или казнити.

Мени је моја Република Спска једна једина.

orao

pre 8 godina

@mila

Ti mora da si se šalila kada si govorila o terorizmu među Bošnjacima/muslimanima pre i posle rata? Kažeš, nije ga bilo ni pre ni posle rata? A napad na američku ambasadu u Sarajevu pre par godina? A napad na policijsku stanicu u Loznici prošle godine? A teroristička gnezda iz kojih vehabije vrbuju džihadiste za Siriju i Irak? A šta je bilo za vreme 400 godišnje okupacije od strane Otomana? Da nije bilo med i mleko? Šta sve ljudi ne napišu, majko mila.

Sachs

pre 8 godina

Razumem da si ratovao protiv džihadista, ali te to ne opravdava za ubistva nevinog civilnog stanovništva. Ne možemo da se pravdamo time da su i nas ubijali, to nas ne čini boljim ljudima.
Mi Srbi ćemo uvek biti najveće evropske naivčine. Namestili su nam igru sa Srebrenicom a mi smo se pokazali ko neljudi. Sa đavolom se družimo, pa nam đavo kriv.

Jak političar

pre 8 godina

Moj otac je kao ratno siroče iz onog rata završio drugu Beogradsku gimnaziju. Njegovog oca kao odbornika su ustaše strijeljale u Livnu 1944. godine sa još nekoliko Hrvata i Srba. Trojica amidža (stričevi) su bili u partizanima.
Moj otac je u Beogradu završio pedagošku akademiju i oženio Hrvaticu.
Rođaka moje majke koji je bio kao 20-godišljak u partizanima su četnici zaklali 1942. godine u okolini Sarajeva. Bio je slikar. I danas imam jednu njegovu predivnu sliku Čobanice sa ovcama na proplanku.

S ponosom mogu reći da sam Bošnjak i da iz moje porodice nikad niko nikoga nije ubio ni u ratu ni u miru. Nikad nisam ušao u tuđu kuću bez poziva. Moji najbolji prijatelji su bili svih nacionalnosti. I već nekoliko puta mi je iz Holandije dolazio najbolji školski drug Srbin koji je otišao pred sam rat i čije sam stvari, koje mi je tada povjerio, čuvao i čuvam ih i dan danas u svom stanu (LP ploče koje smo zajedno slušali i bas gitara). Ako čita ovo slučajno, sigurno će se prepoznati. Kad je dolazio kod mene nudio sam mu da ih ponese. Nije mogao. I danas su te stvari kod mene i čekaju da on nekad svrati po njih.

U ovom ratu su po mom gradu padale granate,svaki dan tri i po godine, koje su ispaljivali Karadžićevi vojnici i ubijali moje komšije i poznanike.

I opet ne mrzim, jer me niko tome nije učio nikad.

yoyo

pre 8 godina

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu?
(turgidson, 25. mart 2016 11:15)

Mudzahedina nije bilo do 93e, dugo posle zlocina u Prijedoru,Zvorniku,Foci,Bijeljini...

Paul Kersey

pre 8 godina

nadam se da ce se jednog dana otvoriti sud za stanje u Libiji, za milione stradalih i raseljenih u Iraku, za milione poginulih i raseljenih u Avganistanu, za katastrofalno stanje u Siriji..... (veljkokreveljko, 25. mart 2016 10:20)

Sigurno hoće. A da li ti sudovi i događaji u zemljama koje si naveo, na bilo koji način menjaju odgovornost Karadžića za ono što se dešavalo dok se on pitao?

Sarajlija

pre 8 godina

Istini je tesko pogledati u oci,a prati svoju prljavu proslost i savijest takvom dozom cinizma i ponizavanja svakog normalnog covjeka ovakivm izjavama ne da je nisko nego je patologija.Koliko god pokusavao on i njemu slicni da poredi bosnjake i ovu terosristicku gamad koja je produkt zapadnih obavjestajnih sluzbi je kranje zlonamjerno ne prema onome koga on vrijedja ovim rijecima nego prvenstveno prema onima za koje misli daih predstavlja

Free Content

pre 8 godina

@(roki, 25. mart 2016 10:03) http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1111918#k19881728

Moguće, međutim, problem je u tome što Muslimani u Bosni nisu stradali zbog toga što su muslimani, suniti, po veroispovesti, nego što su Muslimani po nacionalnosti. U to vreme se nisu nazivali Bošnjacima. I ono što je takođe bitno bosanski muslimani, ni danas, a pogotovo početkom 90-ih, nisu bili radikalizovani i nisu imali nikakve veze sa radikalnim učenjima tih koji za svoja džihadistička ubeđenja krive rat u Bosni. Po stavovima, vrednostima, ubeđenjima, načinu života itd. Bošnjaci se ne razlikuju od svojih srpskih ili hrvatskih komšija. Osim naravno po minimumu verskih običaja koje upražnjavaju.
Drugi problem je što od 11. septembra 2001. mnogi sa srpske strane, a vidimo da je među njima i sam Karadžić, kako bi pobrali simpatije, pre svega Amerikanaca, pokušavaju da rat koij se desio u Bosni iz građanskog pretvore u verski sukob i rat između muslimana i hrišćana. To nije istina i nikada neće biti istina. Bošnjaci pripadaju evropskoj kulturi i trebalo bi na svaki mogući način smanjiti radikalne uticaje iz Turske i sa Bliskog istoka. Po mogućstvu i toj populaciji od možda 5%, a verovatno i manje, koji podržavaju vehabizam omogućiti da se odsele u Raku, ili Rijad ako ne žele da ratuju, i trajno zabraniti povratak.

Napisao sam i mnogo bolji i sadržajniji komentar, ali je imao 3696 karaktera. 1500 je u svakom slučaju premalo za ozbiljniju analizu i komentar na ovakvu temu.

leo

pre 8 godina

Istina je da su arapi dolazili sa punim koferima novaca posle rata i vracali sve pare sa zaljenjem da u Bosni nema "pravih muslimana". Nasli su ponekog. Lepo je to Jovanovic Cedomir rekao jednom Bosnu treba shvatiti da bi je pravilno tretirao a vi drugovi padate pod najgoru vrstu propagande - kao i 90tih i to je razlog sto cutimo na uzase koje se u nase ime radili a sada opet nastavljaju sada bez oruzja jer su krila potkresana. Ali ima ono ubi me prejaka rec - zar ove gluposti ne treba da stanu za nase dobro.

Bejzbol palica

pre 8 godina

@Blad
Takvih tužnih i tragičnih priča poput tvoje ima na svim stranama. Ali činjenica da se krivci traže i osuđuju samo na jednoj strani ne doprinosi pomirenju, do kojeg će sigurno i neminovno doći jer kako god okreneš, govorimo istim jezikom i pripadamo istom mentalitetu i kulturološkom korpusu. Upravo zato tzv. "međunarodna zajednica" to i radi, kako bi samo produbljivala mržnju među balkanskim narodima jer im ovakvo trenutno stanje odgovara. Nadam se da, i pored tragedije koju si preživeo, imaš dovoljno snage i hrabrosti da to shvatiš i razumeš, kao i to da u svakoj grupi, narodu, pa i svakom čoveku ima i onog dobrog i onog lošeg.

Dejan

pre 8 godina

Treba svi odgovorni da se kazne. Sto se pre kazne, pre cemo moci da nastavimo dalje. Karadzic je kriv i zarad pravde za zrtve ima da sluzi kaznu. Dosta price o njemu. Dosta i neistina o njemu, on je zlocinac i kraj. To je jedna tema. Druga tema je sto i druge zrtve traze pravdu i sto moraju da se kazne. Ali ipak, to sto niko sa Bosnjacke, Hrvatske ili Albanske strane nije optuzen za zlocine nad Srbima ne moze i ne sme da umanji krivicu stravicnih zlocina koje su pocinile osobe kao sto je Karadzic, niti moze da ospori da je bilo stavricnih zlocina koje su Bosnjaci, Hrvati i Albanci uradili Srbima.

sejo

pre 8 godina

Ipak, ustanovljeno je da je Karadžić direktno odgovoran za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.

ne smijemo umanjivati važnost zločina protiv čovječnosti i ostale tačke koje su dokazane. Težina i namjera izvršenja tih djela se od zločina genocida razlikuju samo u nijansama interpretacije Konvencije o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida

kraja

pre 8 godina

...kako se u istoriji nista ne dogadja preko reda, moram jos jednom da podsetim da su u jednom trenutku svi bili za mir, izetbegovic, boban i karadzic, mirovni plan je potpisan, a onda se izetbegovic predomislio na nagovor cimermana i rat je zapravo tog trenutka presao u svoju najgoru fazu...

"On 18 March 1992, all three sides signed the agreement; Alija Izetbegović for the Bosniaks, Radovan Karadžić for the Serbs and Mate Boban for the Croats.

On 28 March 1992, after a meeting with US ambassador to Yugoslavia Warren Zimmermann in Sarajevo, Izetbegović withdrew his signature and declared his opposition to any division of Bosnia."

...izetbegovica nisu interesovali ljudi, ni mir, vec iskljucivo teritorija...
...setite se uvek toga, jer je bilo moguce od tog dogovora pregovarati na milion nacina o problemima, ali je jedan medju njima izabrao RAT...
...taj koji je svoje jedinice pozdravljao na arapskom jeziku...
...daleko od toga da su ostali politicari nevini, ali jedan je medju njima izabrao ratnu opciju ne sumnjajuci u sta ce se to pretvoriti...

...o americi, cimermanu, sta reci...

Beograđanin

pre 8 godina

Goloruk narod si pobio i poredis ih sa teroristima,nadam se da ceš da istrunes u zatvoru i oka da nemozes sklopiti ali zao mi je sto im je zatvor kao hotel,u ZENICU te treba poslati da robijaš!

my way

pre 8 godina

Strasno je kuckati za tastaturom i prodavati licemerje za humanost. Taj Radovan Karadzic je upozoravao da se ne pocinje rat za rusenje Jugoslavije, jer taj rat nicim drugim osim pokoljem nije mogao rezultirati. Taj Radovan Karadzic je zarad mira prihvatio da Srbi nemaju daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi, kad vec drugi sebi daju pravo ne da se odvajaju, jer su to mogli mirno, vec da silom Srbe, tacnije prostore na kojima su Srbi, u svoju tvorevinu teraju. No, ti odbijaju Kutiljerov plan jer zele da svaki pedalj jugoslovenske federalne jedinice BiH samo njima pripada. Malo zaboravljamo sve to, zaboravljamo Aliju, Islamsku deklaraciju, zasto se za njega glasalo, ko je rat, ubijanje i zlocine i zasto poceo, je li tako "odjednom nevini jarani, sve prepostena, miroljubiva, rajo"?

megatronman

pre 8 godina

Najveći krivac je JNA. Koji su sto posto ( mislim na vrh) bili kupljeni tamo 1990. Da su lijepo pohapsili delegaciju Slovenije u Predsjedništvu u trenutku odvajanja, da su lijepo pohapsili trijumvirat MTA i uveli barem privremenu vojnu diktaturu, mi bismo danas SVI prosperirali. Ne, JNA se priklonila Miloševiću. Evo nam rezultat.

Sevastokrator

pre 8 godina

Да ли је могуће да ови наши у Хагу нису научили лекцију и отворили се за неког страног адвоката који англосаксонско право има у малом прсту, него сви узимају ову превару од Петронијевића? Њему се цела одбрана своди на најобичније политичарење. То чак ни код наших судова не може да прође.

turgidson

pre 8 godina

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu?
(turgidson, 25. mart 2016 11:15)

Mudzahedina nije bilo do 93e, dugo posle zlocina u Prijedoru,Zvorniku,Foci,Bijeljini...
(yoyo, 25. mart 2016 11:40)

Mudžahedini su postojali i pre rata u Bosni. Odred islamskih "dobrovoljaca" El Mudžahedin jeste nastao 1993. godine, ali su mudžahedini bili prisutni u BiH pre osnivanja ove jedinice.

i tako to

pre 8 godina

Bre

steta je ucinjena, a kako cemo sada dalje????!!!!! ... kako vidimo situacija se preko noci menja.... a vecina je zarobljena negde u proslosti

roki

pre 8 godina

Upravo suprotno. Karadzic i kompanija su pomogli procvatu dzihadizma. Skoro svi dzihadisti navode da im je pokolj Muslimana u Bosni, i nedelovanje Zapada da ih zastiti, bio povod za kasnija delovanja.
Evo pre mesec dana je jedan Britanski dzihadista Shaker Aamer, pusten iz Guatanamobeja u izjavi za BBC po povratku, naveo da ga je na dzihadizam naveo Bosanski rat.

mila

pre 8 godina

Bas je ruzno ovo sto je Karadžić izjavio, poredi Muslimane u Bosni sa teroristima u parizu i brisselu. ok, dajte bar 1 primer neke terosticke akcije u Bosni pre 92? nije bilo ni jedne ni pre 92 niti ih ima posle rata.

Гојко, Република Српска

pre 8 godina

Предсједниће шта ти није јасно?

У то вријеме смо имали судове, полицију зашто нисте кзнили одговорне за сребреницу, срајево рушење вјерских објеката ?
Ако то нисте урадили једно је логично да сте и Ви учествовали и директно одговорни јер сте имали позицију с које сте то могли зауставити или казнити.

Мени је моја Република Спска једна једина.

turgidson

pre 8 godina

Upravo suprotno. Karadzic i kompanija su pomogli procvatu dzihadizma. Skoro svi dzihadisti navode da im je pokolj Muslimana u Bosni, i nedelovanje Zapada da ih zastiti, bio povod za kasnija delovanja.
Evo pre mesec dana je jedan Britanski dzihadista Shaker Aamer, pusten iz Guatanamobeja u izjavi za BBC po povratku, naveo da ga je na dzihadizam naveo Bosanski rat.
(roki, 25. mart 2016 10:03)

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu? Karadžić jeste zločinac, ali zločinci su i Gotovina, Orić, Haradinaj i ekipa. Sigurno ništa manji od njega. Pitajte nekog Hrvata, bos. muslimana, Albanca šta misli o "svojim" zločincima, verujem da će vas odgovor zapanjiti. Zato će oni postojati i kroz 100-200 godina, a nas nigde neće biti. Drže se zajedno i čuvaju jedni druge, a kod nas samo da komišiji crkne krava. Kako vas nije sramota bre ljudi? Eto kakvi smo...

veljkokreveljko

pre 8 godina

nadam se da ce se jednog dana otvoriti sud za stanje u Libiji, za milione stradalih i raseljenih u Iraku, za milione poginulih i raseljenih u Avganistanu, za katastrofalno stanje u Siriji.....ili mozda bolje da se ne otvara opet ce jedini krivci biti Srbi.

Blad

pre 8 godina

iz bosne sam,musliman-bosnjak,iz jednog gradica koji se spominje u optuznici,odrastao uz azru,ekv,haustor,pivo ,gitaru,dzamiji a ni crkvi nikad prisao ni na kilometar,odveden sa ocem i bratom u logor 26 maja 92 od srpske vojske,uz nevidjenu torturu,batine,psovanje majke "balijske",muhadzedinske,i sve ostalo,pojmovi koje sam prvi put cuo u zivotu,a vecina mladih oko mmene je bila takva,ali poslije tog pakla mnogi se okrenuli religiji upravo zahvaljujuci srbima,izasao sam iz logora,na zalost bez oca i brata,danas sam isti i dalje slusam azru,ekv...,tako da ovo povezivanje teroristickih napada sa bosnom 92 druge je nerealno i smijesno

yoyo

pre 8 godina

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu?
(turgidson, 25. mart 2016 11:15)

Mudzahedina nije bilo do 93e, dugo posle zlocina u Prijedoru,Zvorniku,Foci,Bijeljini...

orao

pre 8 godina

@mila

Ti mora da si se šalila kada si govorila o terorizmu među Bošnjacima/muslimanima pre i posle rata? Kažeš, nije ga bilo ni pre ni posle rata? A napad na američku ambasadu u Sarajevu pre par godina? A napad na policijsku stanicu u Loznici prošle godine? A teroristička gnezda iz kojih vehabije vrbuju džihadiste za Siriju i Irak? A šta je bilo za vreme 400 godišnje okupacije od strane Otomana? Da nije bilo med i mleko? Šta sve ljudi ne napišu, majko mila.

Sarajlija

pre 8 godina

Istini je tesko pogledati u oci,a prati svoju prljavu proslost i savijest takvom dozom cinizma i ponizavanja svakog normalnog covjeka ovakivm izjavama ne da je nisko nego je patologija.Koliko god pokusavao on i njemu slicni da poredi bosnjake i ovu terosristicku gamad koja je produkt zapadnih obavjestajnih sluzbi je kranje zlonamjerno ne prema onome koga on vrijedja ovim rijecima nego prvenstveno prema onima za koje misli daih predstavlja

Dejan

pre 8 godina

Treba svi odgovorni da se kazne. Sto se pre kazne, pre cemo moci da nastavimo dalje. Karadzic je kriv i zarad pravde za zrtve ima da sluzi kaznu. Dosta price o njemu. Dosta i neistina o njemu, on je zlocinac i kraj. To je jedna tema. Druga tema je sto i druge zrtve traze pravdu i sto moraju da se kazne. Ali ipak, to sto niko sa Bosnjacke, Hrvatske ili Albanske strane nije optuzen za zlocine nad Srbima ne moze i ne sme da umanji krivicu stravicnih zlocina koje su pocinile osobe kao sto je Karadzic, niti moze da ospori da je bilo stavricnih zlocina koje su Bosnjaci, Hrvati i Albanci uradili Srbima.

Paul Kersey

pre 8 godina

nadam se da ce se jednog dana otvoriti sud za stanje u Libiji, za milione stradalih i raseljenih u Iraku, za milione poginulih i raseljenih u Avganistanu, za katastrofalno stanje u Siriji..... (veljkokreveljko, 25. mart 2016 10:20)

Sigurno hoće. A da li ti sudovi i događaji u zemljama koje si naveo, na bilo koji način menjaju odgovornost Karadžića za ono što se dešavalo dok se on pitao?

Free Content

pre 8 godina

@(roki, 25. mart 2016 10:03) http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1111918#k19881728

Moguće, međutim, problem je u tome što Muslimani u Bosni nisu stradali zbog toga što su muslimani, suniti, po veroispovesti, nego što su Muslimani po nacionalnosti. U to vreme se nisu nazivali Bošnjacima. I ono što je takođe bitno bosanski muslimani, ni danas, a pogotovo početkom 90-ih, nisu bili radikalizovani i nisu imali nikakve veze sa radikalnim učenjima tih koji za svoja džihadistička ubeđenja krive rat u Bosni. Po stavovima, vrednostima, ubeđenjima, načinu života itd. Bošnjaci se ne razlikuju od svojih srpskih ili hrvatskih komšija. Osim naravno po minimumu verskih običaja koje upražnjavaju.
Drugi problem je što od 11. septembra 2001. mnogi sa srpske strane, a vidimo da je među njima i sam Karadžić, kako bi pobrali simpatije, pre svega Amerikanaca, pokušavaju da rat koij se desio u Bosni iz građanskog pretvore u verski sukob i rat između muslimana i hrišćana. To nije istina i nikada neće biti istina. Bošnjaci pripadaju evropskoj kulturi i trebalo bi na svaki mogući način smanjiti radikalne uticaje iz Turske i sa Bliskog istoka. Po mogućstvu i toj populaciji od možda 5%, a verovatno i manje, koji podržavaju vehabizam omogućiti da se odsele u Raku, ili Rijad ako ne žele da ratuju, i trajno zabraniti povratak.

Napisao sam i mnogo bolji i sadržajniji komentar, ali je imao 3696 karaktera. 1500 je u svakom slučaju premalo za ozbiljniju analizu i komentar na ovakvu temu.

Beograđanin

pre 8 godina

Goloruk narod si pobio i poredis ih sa teroristima,nadam se da ceš da istrunes u zatvoru i oka da nemozes sklopiti ali zao mi je sto im je zatvor kao hotel,u ZENICU te treba poslati da robijaš!

leo

pre 8 godina

Istina je da su arapi dolazili sa punim koferima novaca posle rata i vracali sve pare sa zaljenjem da u Bosni nema "pravih muslimana". Nasli su ponekog. Lepo je to Jovanovic Cedomir rekao jednom Bosnu treba shvatiti da bi je pravilno tretirao a vi drugovi padate pod najgoru vrstu propagande - kao i 90tih i to je razlog sto cutimo na uzase koje se u nase ime radili a sada opet nastavljaju sada bez oruzja jer su krila potkresana. Ali ima ono ubi me prejaka rec - zar ove gluposti ne treba da stanu za nase dobro.

Sachs

pre 8 godina

Razumem da si ratovao protiv džihadista, ali te to ne opravdava za ubistva nevinog civilnog stanovništva. Ne možemo da se pravdamo time da su i nas ubijali, to nas ne čini boljim ljudima.
Mi Srbi ćemo uvek biti najveće evropske naivčine. Namestili su nam igru sa Srebrenicom a mi smo se pokazali ko neljudi. Sa đavolom se družimo, pa nam đavo kriv.

Jak političar

pre 8 godina

Moj otac je kao ratno siroče iz onog rata završio drugu Beogradsku gimnaziju. Njegovog oca kao odbornika su ustaše strijeljale u Livnu 1944. godine sa još nekoliko Hrvata i Srba. Trojica amidža (stričevi) su bili u partizanima.
Moj otac je u Beogradu završio pedagošku akademiju i oženio Hrvaticu.
Rođaka moje majke koji je bio kao 20-godišljak u partizanima su četnici zaklali 1942. godine u okolini Sarajeva. Bio je slikar. I danas imam jednu njegovu predivnu sliku Čobanice sa ovcama na proplanku.

S ponosom mogu reći da sam Bošnjak i da iz moje porodice nikad niko nikoga nije ubio ni u ratu ni u miru. Nikad nisam ušao u tuđu kuću bez poziva. Moji najbolji prijatelji su bili svih nacionalnosti. I već nekoliko puta mi je iz Holandije dolazio najbolji školski drug Srbin koji je otišao pred sam rat i čije sam stvari, koje mi je tada povjerio, čuvao i čuvam ih i dan danas u svom stanu (LP ploče koje smo zajedno slušali i bas gitara). Ako čita ovo slučajno, sigurno će se prepoznati. Kad je dolazio kod mene nudio sam mu da ih ponese. Nije mogao. I danas su te stvari kod mene i čekaju da on nekad svrati po njih.

U ovom ratu su po mom gradu padale granate,svaki dan tri i po godine, koje su ispaljivali Karadžićevi vojnici i ubijali moje komšije i poznanike.

I opet ne mrzim, jer me niko tome nije učio nikad.

sejo

pre 8 godina

Ipak, ustanovljeno je da je Karadžić direktno odgovoran za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.

ne smijemo umanjivati važnost zločina protiv čovječnosti i ostale tačke koje su dokazane. Težina i namjera izvršenja tih djela se od zločina genocida razlikuju samo u nijansama interpretacije Konvencije o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida

megatronman

pre 8 godina

Najveći krivac je JNA. Koji su sto posto ( mislim na vrh) bili kupljeni tamo 1990. Da su lijepo pohapsili delegaciju Slovenije u Predsjedništvu u trenutku odvajanja, da su lijepo pohapsili trijumvirat MTA i uveli barem privremenu vojnu diktaturu, mi bismo danas SVI prosperirali. Ne, JNA se priklonila Miloševiću. Evo nam rezultat.

my way

pre 8 godina

Strasno je kuckati za tastaturom i prodavati licemerje za humanost. Taj Radovan Karadzic je upozoravao da se ne pocinje rat za rusenje Jugoslavije, jer taj rat nicim drugim osim pokoljem nije mogao rezultirati. Taj Radovan Karadzic je zarad mira prihvatio da Srbi nemaju daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi, kad vec drugi sebi daju pravo ne da se odvajaju, jer su to mogli mirno, vec da silom Srbe, tacnije prostore na kojima su Srbi, u svoju tvorevinu teraju. No, ti odbijaju Kutiljerov plan jer zele da svaki pedalj jugoslovenske federalne jedinice BiH samo njima pripada. Malo zaboravljamo sve to, zaboravljamo Aliju, Islamsku deklaraciju, zasto se za njega glasalo, ko je rat, ubijanje i zlocine i zasto poceo, je li tako "odjednom nevini jarani, sve prepostena, miroljubiva, rajo"?

Bejzbol palica

pre 8 godina

@Blad
Takvih tužnih i tragičnih priča poput tvoje ima na svim stranama. Ali činjenica da se krivci traže i osuđuju samo na jednoj strani ne doprinosi pomirenju, do kojeg će sigurno i neminovno doći jer kako god okreneš, govorimo istim jezikom i pripadamo istom mentalitetu i kulturološkom korpusu. Upravo zato tzv. "međunarodna zajednica" to i radi, kako bi samo produbljivala mržnju među balkanskim narodima jer im ovakvo trenutno stanje odgovara. Nadam se da, i pored tragedije koju si preživeo, imaš dovoljno snage i hrabrosti da to shvatiš i razumeš, kao i to da u svakoj grupi, narodu, pa i svakom čoveku ima i onog dobrog i onog lošeg.

kraja

pre 8 godina

...kako se u istoriji nista ne dogadja preko reda, moram jos jednom da podsetim da su u jednom trenutku svi bili za mir, izetbegovic, boban i karadzic, mirovni plan je potpisan, a onda se izetbegovic predomislio na nagovor cimermana i rat je zapravo tog trenutka presao u svoju najgoru fazu...

"On 18 March 1992, all three sides signed the agreement; Alija Izetbegović for the Bosniaks, Radovan Karadžić for the Serbs and Mate Boban for the Croats.

On 28 March 1992, after a meeting with US ambassador to Yugoslavia Warren Zimmermann in Sarajevo, Izetbegović withdrew his signature and declared his opposition to any division of Bosnia."

...izetbegovica nisu interesovali ljudi, ni mir, vec iskljucivo teritorija...
...setite se uvek toga, jer je bilo moguce od tog dogovora pregovarati na milion nacina o problemima, ali je jedan medju njima izabrao RAT...
...taj koji je svoje jedinice pozdravljao na arapskom jeziku...
...daleko od toga da su ostali politicari nevini, ali jedan je medju njima izabrao ratnu opciju ne sumnjajuci u sta ce se to pretvoriti...

...o americi, cimermanu, sta reci...

Sevastokrator

pre 8 godina

Да ли је могуће да ови наши у Хагу нису научили лекцију и отворили се за неког страног адвоката који англосаксонско право има у малом прсту, него сви узимају ову превару од Петронијевића? Њему се цела одбрана своди на најобичније политичарење. То чак ни код наших судова не може да прође.

turgidson

pre 8 godina

A šta je navelo mudžahedine u tom bosanskom ratu? Šta - Srbi su sad krivi i za procvat islamizma u celom svetu?
(turgidson, 25. mart 2016 11:15)

Mudzahedina nije bilo do 93e, dugo posle zlocina u Prijedoru,Zvorniku,Foci,Bijeljini...
(yoyo, 25. mart 2016 11:40)

Mudžahedini su postojali i pre rata u Bosni. Odred islamskih "dobrovoljaca" El Mudžahedin jeste nastao 1993. godine, ali su mudžahedini bili prisutni u BiH pre osnivanja ove jedinice.

i tako to

pre 8 godina

Bre

steta je ucinjena, a kako cemo sada dalje????!!!!! ... kako vidimo situacija se preko noci menja.... a vecina je zarobljena negde u proslosti