Sreda, 23.03.2016.

10:23

Karadžić pred presudu: Znam šta sam hteo i uradio

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić govorio je za BIRN dan pre izricanja presude pred Sudom za ratne zločine u Hagu.

Izvor: BIRN

Karadžiæ pred presudu: Znam šta sam hteo i uradio IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Adnan

pre 8 godina

83-84 sluzio sam vojsku u Kragujevcu,lijecio se na vma-a u beogradu,imao punu paznju kao da sam general....bio clan svih drustava(izvidjaci,gorani,ferijalci,itd)proputovao bivsu Jugu i ne zna se gdje mi je bilo ljepse.I dan danas odrzavam kontakte s ljudima koje sam tada upoznao,kako neki rekose u mracnom dobu...a onda dodjose Milosevici,Alije,Tudjmani,Radovani.....i upalise svjetlo da nas prosvjetle..napunise sebi i djeci banke na Kipru,Turskoj,itd...i rekose da sad mozemo slobodno reci ko smo...Bosanac sam ,musliman....Za mene Alija moze samo na smetljiste istorije,a ostali???Na vama je da ih proglasite herojima ili zlocincima.....

zetra

pre 8 godina

Jos prije rata je u Sarajevu bio poznat kao blefer, lazov i kockar. Djed mu je ubio komsiju radi vola, otac bio cetnik.
(Ljudski otpad, 23. mart 2016 18:58)

Sva sreca pa pre rata nije bio u zatvoru da pise knjige.

Par stotina sa zavezanih rukama....

pre 8 godina

Na drugoj strani je "par stotina ubijenih cije su ruke vezane na ledjima". À sa svoje strane tacan broj. Najveca masovna grobnica u Evropi, najveci broj ubijenih bez ikakvoga sudjenja, civili zivi zapaljeni u kuci, silno granatiranje Sarajeva. To je on uradio i treba da dobije zasluzenu kaznu...

Mirso

pre 8 godina

U svim religijama postoji pokajanje ali ono iskreno. Medjutim za zlodela u kojima je ovaj covek ucestvovao svaka presuda je blaga. On se i ne kaje nego prica za narod koji je i dalje u zabludi o velicini zlocina koji su ucinili njegovi vojnici. Nisu oni branili sebe a ni srbe vec su kao rulja iz 12-13 veka ubijali, silovali i izivljavali se nad osobama samo zato sto oni nisu srbi. Vreme je ucinilo svoje a sam srpski narod ce uvideti koliko ih je kostao ovaj zlocinac koji se krio kao pacov.

dariolla

pre 8 godina

Radovanu Srbi treba da sude...za VELEIZDAJU...
1. U RS nije proglaseno RATNO STANJE...zbog ceka?..pa zato sto je ovo bio profiterski rat...siromasni su stradali na sve tri strane..dok se ekipa oko politicara i politicari bogatili (svercom, pljackanjem drzavne i tudje imovine...a proces su ti isti zavrsili nakon rata..iskreno kod svih zaracenih strana)
2.Za trgovanje teritorijom RS (Glamoc, Grahovo, Petrovac, Kljuc, Jajce itd...
3.Covjek nije uradio apsolutno nista za RS...iskljucivo za svoj licni interes
E, ZATO SVE TREBA DA ROBIJA
ZBOG TAKVIH SRBA ME SRAMOTA STO SAM SRBIN...A I OVI DANAS SVI SU ISTI...BAGRA

Istoricar

pre 8 godina

Ni bolji ni losiji od Alije i Tudjmana koje je priroda sprecila da odgovaraju pred sudom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boris)

To su srpske "bombe" - nije Alija bio sam nego celo predsednistvo u kome je bilo i Srba - da su hteli i imali za sta optuzili bi ili osudili nekog iz polictickog i vojnog tima u visokom rangu kao sto su optuzili i osudili skoro ceo politicki i vojni tim RS (mnogi su se i izvukli). Onaj ko je hteo da zna zasto i u cemu je razlika taj zna i obavestio ste - ispisano na hiljade stranica. Ko nece da zna nikada nece znati niti se obavestiti ili ako je obavesten pravit ce se lud na cinjenice.

Boske

pre 8 godina

Sud koji je oslobodio zlocince kao sto su Oric, Haradinaj, Gotovina je kompetentan da sudi bivsem predsjedniku Republike Srpske podjednako kao sto sam to ja u finalu Americke bejzbol lige. Taj sud sigurno nece definisati stepen krivice Karadzica, ali istorija, jednog dana, hoce. A stepen popularnosti u narodu koji je nekad predstavljao je odavno definisan i to nikakav sud, pa cak ni onaj istorijski, nece promijeniti. Isto vazi i za Izetbegovica i Tudjmana. Sva trojica ce zauvijek ostati u srcima pripadnika svog naroda, sto je najbolji pokazatelj koliko je besmislena ili bolje receno, zlonamjerna ideja o zajednickoj drzavi.

mirko

pre 8 godina

(život, 23. mart 2016 10:33)
Pišeš o Sarajevu i rušenju i optužuješ isključivo jedno stranu, to je dokaz da ili pojma nemaš o ratu u Sarajevu ili si zaslijepljen šovinizmom.
Sarajevo je u ratu bilo podijeljen grad, i obe strane su vršile rušenja i zločine. I na srpskoj strani su ginuli civili i djeca, a jugozapadni i sjeverni dio grada je nemilosrdno granatiran sa brda koja su bila pod kontrolom Armije BiH: Igman, Nabožič,Visočica.
Jedina razlika je što su Srbi imali više granata na npočetku rata, a muslimani u završnici i što na jednoj strani niko ne odgovara.

shoah

pre 8 godina

Da si verovao u svoju nevinost ne bi se godinama skrivao, već bi se odmah dobrovoljno predao i otišao u Hag, kao Ante Gotovina.
(ZAR NIJE TAKO? NE, NIJE!, 23. mart 2016 15:18)

Ante Gotovina se dobrovoljno predao, gde, u Spaniji?

alejandro

pre 8 godina

Nevin si ti Radovane!Samo da te advokati ne zeznu pa ne zaglavis dozivotnu a ona ti se smesi neizbezno bas zbog svega sto si znao i radio!Uskoro ce ti se i veliki general Ratko pridruziti u tihovanju!Tako to mora!

(Vlast)a

pre 8 godina

Krasan i vrlo moralan covek,pravi melem za ljudske duse.Politika mu je oduzela cetvrt veka zivota,a on je direktno ili indirektno odgovoran za smrt bar 10000 puta vise ljudi.
O raseljenima,ponizenima,sikaniranima,da ne govorimo...Ali sta je to za jednog Radovana po kome se sad zove i jedan studentski dom.
Ne znam da li je gori on ili mi kojima je on i dalje junak,heroj,svetac...

Paul Kersey

pre 8 godina

A kada će brat da mu robija zbog ubistva automobilom u alkoholisanom stanju? Fina familija...

Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda... (vane, 23. mart 2016 12:22)

I sad ovo treba da nas ubedi da je on bio dobar? Ostali su se izvukli, umrli su pre presude. On je pokušavao da pobegne, valjda zato što je nevin.

pajsije

pre 8 godina

Radovan meša politiku i zločine, ali to je standard koji je postavio Hag. Umesto da se bavi samo ratnim zločinima kao takvim, sebi su dozvolili da se bave tumačenjem istorije, namerama, prosuđivanjem i presuđivanjem. Za rat u BiH ima više krivaca i Srbi su samo jedni od njih. Za ratne zločine se znaju krivci i mogu da se izdvoje i kazne. I to što neko hoće Veliku Srbiju, Veliku Bosnu ili Hrvatsku nije nelegitimno i ne može se za to suditi. Kao Srbin sam osramoćen onakvom opsadom Sarajeva, Srebrenicom, Priedorom i Fočom '92, i nizom drugih nedela... I nemam problem s tim da neko robija do kraja. E sad, baš da niko ne odgovara za deo od 30.000 srpskih žrtava, da "Majke Jednih" celivaju Orića koji je ojadio "Majke Drugih" itd i sl, to je jadno i gadno... Naposletku cenu plaćaju i plaćaće građani BiH, jer je 21 godinu kasnije podela zacementirana, "ljubav cveta", a političari ne rade ništa...

D.R.I.

pre 8 godina

@Došlo vreme za naplatu, sa mojom Srbijom ovaj čovek nikakve veze nema!
(Šubi, 23. mart 2016 12:37)
Gospodine Šubi ima veze,itekako da ima.Kome i gdje je Karadžić polagao račune.Sada se ograđujete od bosanskih Srba. Zbog Čega?Ko je koga uvukao u rat?Gdje su se povlačili konci?Je li se u Čačku, Pirotu,Leskovcu ili Beogradu ratovalo od `92-`95?Nije,nego u BiH i RSK koje je Beograd uvukao u rat,a sada kao nemate veze sa Karadžićem.Malo je kasno za to.Pošto je došlo vrijeme za naplatu i vi imate priličan ceh.

ZAR NIJE TAKO? NE, NIJE!

pre 8 godina

Da si verovao u svoju nevinost ne bi se godinama skrivao, već bi se odmah dobrovoljno predao i otišao u Hag, kao Ante Gotovina.

mirko

pre 8 godina

(Mr_Melbourne, 23. mart 2016 11:53)
Kao prvo trebao bi da znaš, da Srbi iz Bosne nikada se nisu identifikovali kao pravoslavci, svi pokušaji te vrste propali su.
Lično sam rođen u Bosni, gdje i sada živim, ali Radovan Karadžić to nije, on je iz Crne Gore i nije istina da ga Srbi obožavaju. Istina je da on kao jedina žrtva među nacionalnim liderima ima izvjesno razumijevanje, to je isključivo zbog toga što se preko njega pokušavaju generalno optužiti svi Srbi, pa čak i oni koji su među najvećim žrtvama ovog rata.
Za rat nije isključivi krivac jedan čovjek, ni jedan narod, što je omiljena teza najvećeg broja Bošnjaka, to je složena istina o kojoj će svoj sud dati istorija u nekom budućem vremenu, jednostavne istine su uvijek bile dnevno političke i jednostrane.

Ilidža

pre 8 godina

srpski narod u bosni je opstao i zivi slobodno. to je poenta cjele price...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (abraham, 23. mart 2016 11:27)

U pravu si, ali da li je bilo potrebno da se u ime te slobode po Sarajevu djeca snajperima ubijaju, sve džamije u PC-u do temelja poruše(cca 600), Bošnjaci i Hrvati sistematski protjeruju, potpisujući da se "dobrovoljno" odriču sve svoje imovine u korist PC-a, da Srebrenicu i sve ostalo i ne spominjem....
Znate li vi da je ovaj čovjek pred sam rat na Ilidži izjavio da je spreman da žrtvuje 150 000 Srba zarad teritorija koje je zacrtao.Ako je takav "dobrotvor" prema Srbima bio onda stvarno ne čudi kako se odnosio prema drugim narodima.

dado

pre 8 godina

Jos jedan u nizu srpskih "junaka" koji nakon svega ne osjeca odgovornost za politiku koja je jednu naciju htjela promovirati u apsolutnog vladara zivota i smrti.
Nadam se da ce zadnje dane zivota provesti u miru izmedju 4 zida.

Реалан

pre 8 godina

Обична јајара којој је "моћ" ударила у главу, па је мислио да може да ради шта хоће и докле хоће. Због његовог трговања са Муслиманима (Бихаћ, Западна Босна) Срби у РС су и прошли како су прошли. Иначе и пре рата је хапшен због финансијских проневера.
Да је имало бринуо за српски народ (као што се представљао) требао је, кад су почели притисци за његово хапшење, да се или преда или убије - ако је већ био тако частан као што тврди.

cg

pre 8 godina

Zaboravili su zapadnjaci da je to bio krvavi gradjanski rat, a ne agresija protiv golorukih muslimana, kako holivud zeli da predstavi...U tom ratu niko nije pobedio, SVI su izgubili...

starmo

pre 8 godina

"Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda, a za zlocinca Franju Tudjmana je bio Majka Tereza. Kad te Vatikan i Njemacka stite, onda mozes radoti sta hoces, mozes razoriti Mostar i Mrkonjic grad, mozes srusiti Stari most, mozes proterati 300 hiljada ljudi, mozes pobiti invalide u Dvoru na Uni, mozes sve a da te niko ni ne pomisli da te privede pravdi."
Jos jedan "neobavesteni" srbin,sto se tice razaranja Mostara,Mostar je vec bio razoren od strane generala Perisica 1992,a Tudjmanove "ustase" su samo nastavile gdje je Perisic stao,tacno je da su Stari most srusile Tudjmanove "horde" ali ostalih 5 mostova u Mostaru su srusile srpske snage,pozdrav normalnim..

Daco

pre 8 godina

Ja ovde nista ne razumem. Karadzic kaze da je hteo da BIH ostane u Jugoslaviji ili bolje receno srbi koji iz BIH. A hrvati i muslimani nisu. E sad, kako se Jugoslavija raspala, tj nestala, onda bi on morao da se vrati pod BIH sa 3 konstitutivna naroda. Ako zeli da se ujedini sa srbijom, onda on ipak zeli veliku srbiju, a Jugoslavija je samo bila izgovor. Tako meni to izgleda.

A kad malo pogledas, ispada isto tako da su hrvati losije prosli jer nisu dobili svoj entitet, a srbi jesu. Ispada da bi bilo bolje da su i oni hteli da uzmu jedan deo.

Kingston

pre 8 godina

Ne branim Karadžića, ali ni ovi drugi ni za promil nisu bili bolji, čak štaviše.I šta sada, mi treba da preuzmemo kompletnu krivicu na sebe?!Ponavljam ne branim nikoga, ali ako govorimo o prihvatanju odgovornosti i krivice zarad pomirenja, valjda bi i drugi trebalo bar da kažu eto griješili smo i mi, hajde da vidimo kako ćemo dalje.To bi bilo dovoljno.Međutim imamo sutuaciju predstavljenu kao borbu pit bula i bambija.Dok god je tako ovo stanje će se razvlačiti unedogled.

EVA

pre 8 godina

Zna i Hag sta si hteo i uradio....6 strateskih ciljeva koji su po definiciji genocidni (cak je i Mladic jasno rekao pri njihovom usvajanju da bi to bio genocid) i dosledno sprovodjenje na terenu (da li neko sumnja u cinjenice na 40 opstina za koje je prvobitno optuzen za dela ucinjena po matriksu pa posle smanjeno na 11 radi efikasnosti???)

Dule

pre 8 godina

Al su se razgoropadili pravdoljubivi kompjuterski misevi koji pucanj

culi u zivotu nisu, a kamoli da su im se navalili Bosnjaci, Hrvati,

Sloba i MZ na vrat 92 ge 95 te. Da ih pobiju ili prognaju, bas kao

i Srbe iz Hrvatske.

Postovanje svakom Srbinu koji se borio casno u BiH, za hrabrost i

godine zivota koje je poklonio svom narodu. Za slobodu koju je izborio.

Zlocinci su zlocinci i treba im suditi.

Bas me zanima hoce li posle 21 godine od prestanka rata u BiH naci

Radovanu Karadzicu jedan jedini konkretan dokaz da je ucestvovao u

nekom zlocinu.

Citroen DS-19

pre 8 godina

Francuski kralj Luj XIV je svog starijeg brata blizanca okovao na tesku robiju.Pod kojom je vise od 40 god.nosio masku na licu kako ne bi dosao na presto.Elem hocu da kazem da ovoga izroda Srpskoga Radovana,treba okovati I baciti u neki kazamat sa sve maskom na licu do kraja zivota.Ono sto je on dozvolio da se desi u Srebrenici,je najveca sramota za svakog casnog I postenog gradjanina Srbije.Zlocince ne velicati zrtve ne zaboraviti,kako I nasa deca sutra ne bi dozivela istu sudbinu!

Pera

pre 8 godina

Dozivotnu bi trebao da dobije samo za stetu koju je nacinio Srbiji i Crnoj Gori, a za Bosnu i Hercegovinu ... to vec ne mogu ni da izmerim

dzoni

pre 8 godina

Kako da ne.. On je zločinac a tači se smeška u Briselu... Nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila sebi ono što je uradila srbina.. Pa ni delić toga.. Da isporuci sve praktično neprijatelju i time im da legitimitet.

Stefan

pre 8 godina

@Mr. Melbourne, samim tim sto Srbe preko Drine nazivas "pravoslavcima u BiH" pokazujes ko si i sta si i da si svojim razmisljanjem puno blizi idil-u nego modernoj civilizaciji. Evo ja sa Srbin iz Bosne a nisam pravoslavac jer ne vjerujem u Boga. Vjerujem u rad i za sebe mogu da kazem da sam Srbin-protestant. Btw. neke od najvecih zlocina nad tvojim narodom pocinili su upravo neki Srbi iz Srbije (Arkanovci, JSO, Skorpioni, Zute Ose, Simini cetnici...)

Darko

pre 8 godina

Moram napisat da sam ponosan kad pročitam većinu objavljenih komentara ovde! Izgleda da smo shvatili šta su u naše ime radili zločinci kao ovaj, a nama su preko svojih medija vrtili drugu priču.
Bravo Srbijo, ima nade za nas!

Meteor

pre 8 godina

Sve u svemu, još će vode proteći Drinom prije nego se prosječan Srbin na ovim prostorima ne uvjeri kakvu štetu su mu napravili karadžići i mladići. Ko misli da je zbog njih srpski narod u Bosni opstao, neka samo uporedi brojnost i kvalitet života Srba prije i poslije rata, i sve će mu se samo ka'sti...

i jeste s

pre 8 godina

Ako si tako siguran u svoju iskrenost i nevinost, zašto si se skrivao tolike godine i živio pod tuđim pseudonimom. Zašto tako junački pričaš a krio si se u misijoj rupi. Mnogo si zla počinio u ime jednog naroda i ideje.

vane

pre 8 godina

Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda, a za zlocinca Franju Tudjmana je bio Majka Tereza. Kad te Vatikan i Njemacka stite, onda mozes radoti sta hoces, mozes razoriti Mostar i Mrkonjic grad, mozes srusiti Stari most, mozes proterati 300 hiljada ljudi, mozes pobiti invalide u Dvoru na Uni, mozes sve a da te niko ni ne pomisli da te privede pravdi.

gagi

pre 8 godina

ni bolji ni losiji od izedbegovica, tudjmana, tachija ili hardinaja a kola ce se slomiti na njemu
da se zvao mustafa ili ante, danas bi bio miljenik zapada, trgovi i ulice bi se zvale po njemu.

d

pre 8 godina

kolko smo mi svi jadni i na prodaju. realno najgore su prosli muslimani jer su ginuli za hrvatske interese. a nas su sredili onda 99 i sto su nam nabili na grbacu slobu koji nas je opljackao do duse i njih su svi od reda opljackali. tako da smo sad sirotinja u svojim okruzima. valjda smo se za to borili?

misko

pre 8 godina

Činjenica je da je alija potpisao kutiljerov plan u Lisabonu ali mu radiklani muslimani uz svesrdnu pomoć SAD nisu dozvolili ni da sleti u Sarajevo dok ne povuče potpis.E posle toga je počeo rat GDE NEMA NEVINIH niti je sve CRNO BELO.

tišina

pre 8 godina

To šta si ti radio i o čemu si sanjao dobro su platili muslimani. Koliko si majki u crno zavio. Kako te nije sramota. Najgore je to što nisi bio sam i što dosta njih, i danas misli da je to što si uradio bilo ispravno.

genius

pre 8 godina

@ivan
Čudno, najveći srpski "fašIsti" se bore za neku Jugoslaviju?
Ravnogorski pokret zapravo se zvao jugoslovenska vojska u otadžbini.
Slobo jurio skraćenu, krnju Jugoslaviju.
Karadžić pretio šta će se desiti ako rasture Jugoslaviju (bar pre početka rata) itd.
A sve ove napadaju za stvaranje velike Srbije?
Šta su oni tačno hteli, ne znam, nisam im držao sveću - ono što hoću da kažem - u vreme kada su nacizam i fašizam bujali na sve strane i kada je bilo poželjno, ili bar popularno busati se velikom ili bilo kakvom Srbijom - ovi su se pozivai na neku Jugoslaviju, dok su svi ostali imena svojih nacionalnih država i inspiracija mnogo očiglednije stavili u prvi plan.
Da, da, reći će neko, oni su to da bi zavarali tragove, ili tako nešto. Generalno, i na našu veliku žalost, Srbi imaju onu "što na um to na drum"; a od samouverenih i svemoćnih vođa kakvim se ovi pokušavaju predstaviti, kakvi su oni mislili da jesu, i uostalom, tako se i ponašali - ne bismo baš to očekivali.
Ne kažem da je ovako, samo baš i ne pije vodu ta vaša priča.

Mr_Melbourne

pre 8 godina

Cudno je koliko se pravoslavci iz BIH i Srbi iz Srbije razlikuju a furaju se ovi iz BiH da su jedno.Tacno se vidi po pisanju ovde ko odakle tipka.Srbi iz Srbije uglavnom osudjuju ovakve monstrume i sve sto su radili ovi u BIH. A ovi drugi obozavaju haske osudjenike i sve ono sto je vezano za njih. I uglavnom sluze se pricom da je cijeli svijet protiv njih od Vatikana, ,Marsovaca i od Ameba i zato su svi njihovi lideri osudjeni u Hagu. Cesto sam u Beogradu i u Ns i moram reci da Srbi iz Srbije su uglavnom miljama ispred onih u BIH u razmisljanju.

život

pre 8 godina

Kako te bre nije sramota? Ti ćeš zauvek tamo da trunes, nisi stao dok nisi do temelja srušio Sarajevo i tvoj Mladić Srebrenicu. Monstrumi eto to ste vi,ne zasluzujete imenom da se zovete ...

vane

pre 8 godina

Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda, a za zlocinca Franju Tudjmana je bio Majka Tereza. Kad te Vatikan i Njemacka stite, onda mozes radoti sta hoces, mozes razoriti Mostar i Mrkonjic grad, mozes srusiti Stari most, mozes proterati 300 hiljada ljudi, mozes pobiti invalide u Dvoru na Uni, mozes sve a da te niko ni ne pomisli da te privede pravdi.

život

pre 8 godina

Kako te bre nije sramota? Ti ćeš zauvek tamo da trunes, nisi stao dok nisi do temelja srušio Sarajevo i tvoj Mladić Srebrenicu. Monstrumi eto to ste vi,ne zasluzujete imenom da se zovete ...

gagi

pre 8 godina

ni bolji ni losiji od izedbegovica, tudjmana, tachija ili hardinaja a kola ce se slomiti na njemu
da se zvao mustafa ili ante, danas bi bio miljenik zapada, trgovi i ulice bi se zvale po njemu.

misko

pre 8 godina

Činjenica je da je alija potpisao kutiljerov plan u Lisabonu ali mu radiklani muslimani uz svesrdnu pomoć SAD nisu dozvolili ni da sleti u Sarajevo dok ne povuče potpis.E posle toga je počeo rat GDE NEMA NEVINIH niti je sve CRNO BELO.

Mr_Melbourne

pre 8 godina

Cudno je koliko se pravoslavci iz BIH i Srbi iz Srbije razlikuju a furaju se ovi iz BiH da su jedno.Tacno se vidi po pisanju ovde ko odakle tipka.Srbi iz Srbije uglavnom osudjuju ovakve monstrume i sve sto su radili ovi u BIH. A ovi drugi obozavaju haske osudjenike i sve ono sto je vezano za njih. I uglavnom sluze se pricom da je cijeli svijet protiv njih od Vatikana, ,Marsovaca i od Ameba i zato su svi njihovi lideri osudjeni u Hagu. Cesto sam u Beogradu i u Ns i moram reci da Srbi iz Srbije su uglavnom miljama ispred onih u BIH u razmisljanju.

tišina

pre 8 godina

To šta si ti radio i o čemu si sanjao dobro su platili muslimani. Koliko si majki u crno zavio. Kako te nije sramota. Najgore je to što nisi bio sam i što dosta njih, i danas misli da je to što si uradio bilo ispravno.

d

pre 8 godina

kolko smo mi svi jadni i na prodaju. realno najgore su prosli muslimani jer su ginuli za hrvatske interese. a nas su sredili onda 99 i sto su nam nabili na grbacu slobu koji nas je opljackao do duse i njih su svi od reda opljackali. tako da smo sad sirotinja u svojim okruzima. valjda smo se za to borili?

genius

pre 8 godina

@ivan
Čudno, najveći srpski "fašIsti" se bore za neku Jugoslaviju?
Ravnogorski pokret zapravo se zvao jugoslovenska vojska u otadžbini.
Slobo jurio skraćenu, krnju Jugoslaviju.
Karadžić pretio šta će se desiti ako rasture Jugoslaviju (bar pre početka rata) itd.
A sve ove napadaju za stvaranje velike Srbije?
Šta su oni tačno hteli, ne znam, nisam im držao sveću - ono što hoću da kažem - u vreme kada su nacizam i fašizam bujali na sve strane i kada je bilo poželjno, ili bar popularno busati se velikom ili bilo kakvom Srbijom - ovi su se pozivai na neku Jugoslaviju, dok su svi ostali imena svojih nacionalnih država i inspiracija mnogo očiglednije stavili u prvi plan.
Da, da, reći će neko, oni su to da bi zavarali tragove, ili tako nešto. Generalno, i na našu veliku žalost, Srbi imaju onu "što na um to na drum"; a od samouverenih i svemoćnih vođa kakvim se ovi pokušavaju predstaviti, kakvi su oni mislili da jesu, i uostalom, tako se i ponašali - ne bismo baš to očekivali.
Ne kažem da je ovako, samo baš i ne pije vodu ta vaša priča.

(Vlast)a

pre 8 godina

Krasan i vrlo moralan covek,pravi melem za ljudske duse.Politika mu je oduzela cetvrt veka zivota,a on je direktno ili indirektno odgovoran za smrt bar 10000 puta vise ljudi.
O raseljenima,ponizenima,sikaniranima,da ne govorimo...Ali sta je to za jednog Radovana po kome se sad zove i jedan studentski dom.
Ne znam da li je gori on ili mi kojima je on i dalje junak,heroj,svetac...

D.R.I.

pre 8 godina

@Došlo vreme za naplatu, sa mojom Srbijom ovaj čovek nikakve veze nema!
(Šubi, 23. mart 2016 12:37)
Gospodine Šubi ima veze,itekako da ima.Kome i gdje je Karadžić polagao račune.Sada se ograđujete od bosanskih Srba. Zbog Čega?Ko je koga uvukao u rat?Gdje su se povlačili konci?Je li se u Čačku, Pirotu,Leskovcu ili Beogradu ratovalo od `92-`95?Nije,nego u BiH i RSK koje je Beograd uvukao u rat,a sada kao nemate veze sa Karadžićem.Malo je kasno za to.Pošto je došlo vrijeme za naplatu i vi imate priličan ceh.

Ilidža

pre 8 godina

srpski narod u bosni je opstao i zivi slobodno. to je poenta cjele price...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (abraham, 23. mart 2016 11:27)

U pravu si, ali da li je bilo potrebno da se u ime te slobode po Sarajevu djeca snajperima ubijaju, sve džamije u PC-u do temelja poruše(cca 600), Bošnjaci i Hrvati sistematski protjeruju, potpisujući da se "dobrovoljno" odriču sve svoje imovine u korist PC-a, da Srebrenicu i sve ostalo i ne spominjem....
Znate li vi da je ovaj čovjek pred sam rat na Ilidži izjavio da je spreman da žrtvuje 150 000 Srba zarad teritorija koje je zacrtao.Ako je takav "dobrotvor" prema Srbima bio onda stvarno ne čudi kako se odnosio prema drugim narodima.

Citroen DS-19

pre 8 godina

Francuski kralj Luj XIV je svog starijeg brata blizanca okovao na tesku robiju.Pod kojom je vise od 40 god.nosio masku na licu kako ne bi dosao na presto.Elem hocu da kazem da ovoga izroda Srpskoga Radovana,treba okovati I baciti u neki kazamat sa sve maskom na licu do kraja zivota.Ono sto je on dozvolio da se desi u Srebrenici,je najveca sramota za svakog casnog I postenog gradjanina Srbije.Zlocince ne velicati zrtve ne zaboraviti,kako I nasa deca sutra ne bi dozivela istu sudbinu!

Pera

pre 8 godina

Dozivotnu bi trebao da dobije samo za stetu koju je nacinio Srbiji i Crnoj Gori, a za Bosnu i Hercegovinu ... to vec ne mogu ni da izmerim

Darko

pre 8 godina

Moram napisat da sam ponosan kad pročitam većinu objavljenih komentara ovde! Izgleda da smo shvatili šta su u naše ime radili zločinci kao ovaj, a nama su preko svojih medija vrtili drugu priču.
Bravo Srbijo, ima nade za nas!

Stefan

pre 8 godina

@Mr. Melbourne, samim tim sto Srbe preko Drine nazivas "pravoslavcima u BiH" pokazujes ko si i sta si i da si svojim razmisljanjem puno blizi idil-u nego modernoj civilizaciji. Evo ja sa Srbin iz Bosne a nisam pravoslavac jer ne vjerujem u Boga. Vjerujem u rad i za sebe mogu da kazem da sam Srbin-protestant. Btw. neke od najvecih zlocina nad tvojim narodom pocinili su upravo neki Srbi iz Srbije (Arkanovci, JSO, Skorpioni, Zute Ose, Simini cetnici...)

Meteor

pre 8 godina

Sve u svemu, još će vode proteći Drinom prije nego se prosječan Srbin na ovim prostorima ne uvjeri kakvu štetu su mu napravili karadžići i mladići. Ko misli da je zbog njih srpski narod u Bosni opstao, neka samo uporedi brojnost i kvalitet života Srba prije i poslije rata, i sve će mu se samo ka'sti...

i jeste s

pre 8 godina

Ako si tako siguran u svoju iskrenost i nevinost, zašto si se skrivao tolike godine i živio pod tuđim pseudonimom. Zašto tako junački pričaš a krio si se u misijoj rupi. Mnogo si zla počinio u ime jednog naroda i ideje.

alejandro

pre 8 godina

Nevin si ti Radovane!Samo da te advokati ne zeznu pa ne zaglavis dozivotnu a ona ti se smesi neizbezno bas zbog svega sto si znao i radio!Uskoro ce ti se i veliki general Ratko pridruziti u tihovanju!Tako to mora!

ZAR NIJE TAKO? NE, NIJE!

pre 8 godina

Da si verovao u svoju nevinost ne bi se godinama skrivao, već bi se odmah dobrovoljno predao i otišao u Hag, kao Ante Gotovina.

cg

pre 8 godina

Zaboravili su zapadnjaci da je to bio krvavi gradjanski rat, a ne agresija protiv golorukih muslimana, kako holivud zeli da predstavi...U tom ratu niko nije pobedio, SVI su izgubili...

dado

pre 8 godina

Jos jedan u nizu srpskih "junaka" koji nakon svega ne osjeca odgovornost za politiku koja je jednu naciju htjela promovirati u apsolutnog vladara zivota i smrti.
Nadam se da ce zadnje dane zivota provesti u miru izmedju 4 zida.

starmo

pre 8 godina

"Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda, a za zlocinca Franju Tudjmana je bio Majka Tereza. Kad te Vatikan i Njemacka stite, onda mozes radoti sta hoces, mozes razoriti Mostar i Mrkonjic grad, mozes srusiti Stari most, mozes proterati 300 hiljada ljudi, mozes pobiti invalide u Dvoru na Uni, mozes sve a da te niko ni ne pomisli da te privede pravdi."
Jos jedan "neobavesteni" srbin,sto se tice razaranja Mostara,Mostar je vec bio razoren od strane generala Perisica 1992,a Tudjmanove "ustase" su samo nastavile gdje je Perisic stao,tacno je da su Stari most srusile Tudjmanove "horde" ali ostalih 5 mostova u Mostaru su srusile srpske snage,pozdrav normalnim..

Dule

pre 8 godina

Al su se razgoropadili pravdoljubivi kompjuterski misevi koji pucanj

culi u zivotu nisu, a kamoli da su im se navalili Bosnjaci, Hrvati,

Sloba i MZ na vrat 92 ge 95 te. Da ih pobiju ili prognaju, bas kao

i Srbe iz Hrvatske.

Postovanje svakom Srbinu koji se borio casno u BiH, za hrabrost i

godine zivota koje je poklonio svom narodu. Za slobodu koju je izborio.

Zlocinci su zlocinci i treba im suditi.

Bas me zanima hoce li posle 21 godine od prestanka rata u BiH naci

Radovanu Karadzicu jedan jedini konkretan dokaz da je ucestvovao u

nekom zlocinu.

pajsije

pre 8 godina

Radovan meša politiku i zločine, ali to je standard koji je postavio Hag. Umesto da se bavi samo ratnim zločinima kao takvim, sebi su dozvolili da se bave tumačenjem istorije, namerama, prosuđivanjem i presuđivanjem. Za rat u BiH ima više krivaca i Srbi su samo jedni od njih. Za ratne zločine se znaju krivci i mogu da se izdvoje i kazne. I to što neko hoće Veliku Srbiju, Veliku Bosnu ili Hrvatsku nije nelegitimno i ne može se za to suditi. Kao Srbin sam osramoćen onakvom opsadom Sarajeva, Srebrenicom, Priedorom i Fočom '92, i nizom drugih nedela... I nemam problem s tim da neko robija do kraja. E sad, baš da niko ne odgovara za deo od 30.000 srpskih žrtava, da "Majke Jednih" celivaju Orića koji je ojadio "Majke Drugih" itd i sl, to je jadno i gadno... Naposletku cenu plaćaju i plaćaće građani BiH, jer je 21 godinu kasnije podela zacementirana, "ljubav cveta", a političari ne rade ništa...

shoah

pre 8 godina

Da si verovao u svoju nevinost ne bi se godinama skrivao, već bi se odmah dobrovoljno predao i otišao u Hag, kao Ante Gotovina.
(ZAR NIJE TAKO? NE, NIJE!, 23. mart 2016 15:18)

Ante Gotovina se dobrovoljno predao, gde, u Spaniji?

dzoni

pre 8 godina

Kako da ne.. On je zločinac a tači se smeška u Briselu... Nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila sebi ono što je uradila srbina.. Pa ni delić toga.. Da isporuci sve praktično neprijatelju i time im da legitimitet.

EVA

pre 8 godina

Zna i Hag sta si hteo i uradio....6 strateskih ciljeva koji su po definiciji genocidni (cak je i Mladic jasno rekao pri njihovom usvajanju da bi to bio genocid) i dosledno sprovodjenje na terenu (da li neko sumnja u cinjenice na 40 opstina za koje je prvobitno optuzen za dela ucinjena po matriksu pa posle smanjeno na 11 radi efikasnosti???)

Mirso

pre 8 godina

U svim religijama postoji pokajanje ali ono iskreno. Medjutim za zlodela u kojima je ovaj covek ucestvovao svaka presuda je blaga. On se i ne kaje nego prica za narod koji je i dalje u zabludi o velicini zlocina koji su ucinili njegovi vojnici. Nisu oni branili sebe a ni srbe vec su kao rulja iz 12-13 veka ubijali, silovali i izivljavali se nad osobama samo zato sto oni nisu srbi. Vreme je ucinilo svoje a sam srpski narod ce uvideti koliko ih je kostao ovaj zlocinac koji se krio kao pacov.

Paul Kersey

pre 8 godina

A kada će brat da mu robija zbog ubistva automobilom u alkoholisanom stanju? Fina familija...

Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda... (vane, 23. mart 2016 12:22)

I sad ovo treba da nas ubedi da je on bio dobar? Ostali su se izvukli, umrli su pre presude. On je pokušavao da pobegne, valjda zato što je nevin.

mirko

pre 8 godina

(Mr_Melbourne, 23. mart 2016 11:53)
Kao prvo trebao bi da znaš, da Srbi iz Bosne nikada se nisu identifikovali kao pravoslavci, svi pokušaji te vrste propali su.
Lično sam rođen u Bosni, gdje i sada živim, ali Radovan Karadžić to nije, on je iz Crne Gore i nije istina da ga Srbi obožavaju. Istina je da on kao jedina žrtva među nacionalnim liderima ima izvjesno razumijevanje, to je isključivo zbog toga što se preko njega pokušavaju generalno optužiti svi Srbi, pa čak i oni koji su među najvećim žrtvama ovog rata.
Za rat nije isključivi krivac jedan čovjek, ni jedan narod, što je omiljena teza najvećeg broja Bošnjaka, to je složena istina o kojoj će svoj sud dati istorija u nekom budućem vremenu, jednostavne istine su uvijek bile dnevno političke i jednostrane.

Istoricar

pre 8 godina

Ni bolji ni losiji od Alije i Tudjmana koje je priroda sprecila da odgovaraju pred sudom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boris)

To su srpske "bombe" - nije Alija bio sam nego celo predsednistvo u kome je bilo i Srba - da su hteli i imali za sta optuzili bi ili osudili nekog iz polictickog i vojnog tima u visokom rangu kao sto su optuzili i osudili skoro ceo politicki i vojni tim RS (mnogi su se i izvukli). Onaj ko je hteo da zna zasto i u cemu je razlika taj zna i obavestio ste - ispisano na hiljade stranica. Ko nece da zna nikada nece znati niti se obavestiti ili ako je obavesten pravit ce se lud na cinjenice.

Par stotina sa zavezanih rukama....

pre 8 godina

Na drugoj strani je "par stotina ubijenih cije su ruke vezane na ledjima". À sa svoje strane tacan broj. Najveca masovna grobnica u Evropi, najveci broj ubijenih bez ikakvoga sudjenja, civili zivi zapaljeni u kuci, silno granatiranje Sarajeva. To je on uradio i treba da dobije zasluzenu kaznu...

Boske

pre 8 godina

Sud koji je oslobodio zlocince kao sto su Oric, Haradinaj, Gotovina je kompetentan da sudi bivsem predsjedniku Republike Srpske podjednako kao sto sam to ja u finalu Americke bejzbol lige. Taj sud sigurno nece definisati stepen krivice Karadzica, ali istorija, jednog dana, hoce. A stepen popularnosti u narodu koji je nekad predstavljao je odavno definisan i to nikakav sud, pa cak ni onaj istorijski, nece promijeniti. Isto vazi i za Izetbegovica i Tudjmana. Sva trojica ce zauvijek ostati u srcima pripadnika svog naroda, sto je najbolji pokazatelj koliko je besmislena ili bolje receno, zlonamjerna ideja o zajednickoj drzavi.

dariolla

pre 8 godina

Radovanu Srbi treba da sude...za VELEIZDAJU...
1. U RS nije proglaseno RATNO STANJE...zbog ceka?..pa zato sto je ovo bio profiterski rat...siromasni su stradali na sve tri strane..dok se ekipa oko politicara i politicari bogatili (svercom, pljackanjem drzavne i tudje imovine...a proces su ti isti zavrsili nakon rata..iskreno kod svih zaracenih strana)
2.Za trgovanje teritorijom RS (Glamoc, Grahovo, Petrovac, Kljuc, Jajce itd...
3.Covjek nije uradio apsolutno nista za RS...iskljucivo za svoj licni interes
E, ZATO SVE TREBA DA ROBIJA
ZBOG TAKVIH SRBA ME SRAMOTA STO SAM SRBIN...A I OVI DANAS SVI SU ISTI...BAGRA

Реалан

pre 8 godina

Обична јајара којој је "моћ" ударила у главу, па је мислио да може да ради шта хоће и докле хоће. Због његовог трговања са Муслиманима (Бихаћ, Западна Босна) Срби у РС су и прошли како су прошли. Иначе и пре рата је хапшен због финансијских проневера.
Да је имало бринуо за српски народ (као што се представљао) требао је, кад су почели притисци за његово хапшење, да се или преда или убије - ако је већ био тако частан као што тврди.

Kingston

pre 8 godina

Ne branim Karadžića, ali ni ovi drugi ni za promil nisu bili bolji, čak štaviše.I šta sada, mi treba da preuzmemo kompletnu krivicu na sebe?!Ponavljam ne branim nikoga, ali ako govorimo o prihvatanju odgovornosti i krivice zarad pomirenja, valjda bi i drugi trebalo bar da kažu eto griješili smo i mi, hajde da vidimo kako ćemo dalje.To bi bilo dovoljno.Međutim imamo sutuaciju predstavljenu kao borbu pit bula i bambija.Dok god je tako ovo stanje će se razvlačiti unedogled.

Daco

pre 8 godina

Ja ovde nista ne razumem. Karadzic kaze da je hteo da BIH ostane u Jugoslaviji ili bolje receno srbi koji iz BIH. A hrvati i muslimani nisu. E sad, kako se Jugoslavija raspala, tj nestala, onda bi on morao da se vrati pod BIH sa 3 konstitutivna naroda. Ako zeli da se ujedini sa srbijom, onda on ipak zeli veliku srbiju, a Jugoslavija je samo bila izgovor. Tako meni to izgleda.

A kad malo pogledas, ispada isto tako da su hrvati losije prosli jer nisu dobili svoj entitet, a srbi jesu. Ispada da bi bilo bolje da su i oni hteli da uzmu jedan deo.

mirko

pre 8 godina

(život, 23. mart 2016 10:33)
Pišeš o Sarajevu i rušenju i optužuješ isključivo jedno stranu, to je dokaz da ili pojma nemaš o ratu u Sarajevu ili si zaslijepljen šovinizmom.
Sarajevo je u ratu bilo podijeljen grad, i obe strane su vršile rušenja i zločine. I na srpskoj strani su ginuli civili i djeca, a jugozapadni i sjeverni dio grada je nemilosrdno granatiran sa brda koja su bila pod kontrolom Armije BiH: Igman, Nabožič,Visočica.
Jedina razlika je što su Srbi imali više granata na npočetku rata, a muslimani u završnici i što na jednoj strani niko ne odgovara.

zetra

pre 8 godina

Jos prije rata je u Sarajevu bio poznat kao blefer, lazov i kockar. Djed mu je ubio komsiju radi vola, otac bio cetnik.
(Ljudski otpad, 23. mart 2016 18:58)

Sva sreca pa pre rata nije bio u zatvoru da pise knjige.

Adnan

pre 8 godina

83-84 sluzio sam vojsku u Kragujevcu,lijecio se na vma-a u beogradu,imao punu paznju kao da sam general....bio clan svih drustava(izvidjaci,gorani,ferijalci,itd)proputovao bivsu Jugu i ne zna se gdje mi je bilo ljepse.I dan danas odrzavam kontakte s ljudima koje sam tada upoznao,kako neki rekose u mracnom dobu...a onda dodjose Milosevici,Alije,Tudjmani,Radovani.....i upalise svjetlo da nas prosvjetle..napunise sebi i djeci banke na Kipru,Turskoj,itd...i rekose da sad mozemo slobodno reci ko smo...Bosanac sam ,musliman....Za mene Alija moze samo na smetljiste istorije,a ostali???Na vama je da ih proglasite herojima ili zlocincima.....

život

pre 8 godina

Kako te bre nije sramota? Ti ćeš zauvek tamo da trunes, nisi stao dok nisi do temelja srušio Sarajevo i tvoj Mladić Srebrenicu. Monstrumi eto to ste vi,ne zasluzujete imenom da se zovete ...

tišina

pre 8 godina

To šta si ti radio i o čemu si sanjao dobro su platili muslimani. Koliko si majki u crno zavio. Kako te nije sramota. Najgore je to što nisi bio sam i što dosta njih, i danas misli da je to što si uradio bilo ispravno.

Mr_Melbourne

pre 8 godina

Cudno je koliko se pravoslavci iz BIH i Srbi iz Srbije razlikuju a furaju se ovi iz BiH da su jedno.Tacno se vidi po pisanju ovde ko odakle tipka.Srbi iz Srbije uglavnom osudjuju ovakve monstrume i sve sto su radili ovi u BIH. A ovi drugi obozavaju haske osudjenike i sve ono sto je vezano za njih. I uglavnom sluze se pricom da je cijeli svijet protiv njih od Vatikana, ,Marsovaca i od Ameba i zato su svi njihovi lideri osudjeni u Hagu. Cesto sam u Beogradu i u Ns i moram reci da Srbi iz Srbije su uglavnom miljama ispred onih u BIH u razmisljanju.

gagi

pre 8 godina

ni bolji ni losiji od izedbegovica, tudjmana, tachija ili hardinaja a kola ce se slomiti na njemu
da se zvao mustafa ili ante, danas bi bio miljenik zapada, trgovi i ulice bi se zvale po njemu.

vane

pre 8 godina

Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda, a za zlocinca Franju Tudjmana je bio Majka Tereza. Kad te Vatikan i Njemacka stite, onda mozes radoti sta hoces, mozes razoriti Mostar i Mrkonjic grad, mozes srusiti Stari most, mozes proterati 300 hiljada ljudi, mozes pobiti invalide u Dvoru na Uni, mozes sve a da te niko ni ne pomisli da te privede pravdi.

misko

pre 8 godina

Činjenica je da je alija potpisao kutiljerov plan u Lisabonu ali mu radiklani muslimani uz svesrdnu pomoć SAD nisu dozvolili ni da sleti u Sarajevo dok ne povuče potpis.E posle toga je počeo rat GDE NEMA NEVINIH niti je sve CRNO BELO.

genius

pre 8 godina

@ivan
Čudno, najveći srpski "fašIsti" se bore za neku Jugoslaviju?
Ravnogorski pokret zapravo se zvao jugoslovenska vojska u otadžbini.
Slobo jurio skraćenu, krnju Jugoslaviju.
Karadžić pretio šta će se desiti ako rasture Jugoslaviju (bar pre početka rata) itd.
A sve ove napadaju za stvaranje velike Srbije?
Šta su oni tačno hteli, ne znam, nisam im držao sveću - ono što hoću da kažem - u vreme kada su nacizam i fašizam bujali na sve strane i kada je bilo poželjno, ili bar popularno busati se velikom ili bilo kakvom Srbijom - ovi su se pozivai na neku Jugoslaviju, dok su svi ostali imena svojih nacionalnih država i inspiracija mnogo očiglednije stavili u prvi plan.
Da, da, reći će neko, oni su to da bi zavarali tragove, ili tako nešto. Generalno, i na našu veliku žalost, Srbi imaju onu "što na um to na drum"; a od samouverenih i svemoćnih vođa kakvim se ovi pokušavaju predstaviti, kakvi su oni mislili da jesu, i uostalom, tako se i ponašali - ne bismo baš to očekivali.
Ne kažem da je ovako, samo baš i ne pije vodu ta vaša priča.

d

pre 8 godina

kolko smo mi svi jadni i na prodaju. realno najgore su prosli muslimani jer su ginuli za hrvatske interese. a nas su sredili onda 99 i sto su nam nabili na grbacu slobu koji nas je opljackao do duse i njih su svi od reda opljackali. tako da smo sad sirotinja u svojim okruzima. valjda smo se za to borili?

ZAR NIJE TAKO? NE, NIJE!

pre 8 godina

Da si verovao u svoju nevinost ne bi se godinama skrivao, već bi se odmah dobrovoljno predao i otišao u Hag, kao Ante Gotovina.

(Vlast)a

pre 8 godina

Krasan i vrlo moralan covek,pravi melem za ljudske duse.Politika mu je oduzela cetvrt veka zivota,a on je direktno ili indirektno odgovoran za smrt bar 10000 puta vise ljudi.
O raseljenima,ponizenima,sikaniranima,da ne govorimo...Ali sta je to za jednog Radovana po kome se sad zove i jedan studentski dom.
Ne znam da li je gori on ili mi kojima je on i dalje junak,heroj,svetac...

alejandro

pre 8 godina

Nevin si ti Radovane!Samo da te advokati ne zeznu pa ne zaglavis dozivotnu a ona ti se smesi neizbezno bas zbog svega sto si znao i radio!Uskoro ce ti se i veliki general Ratko pridruziti u tihovanju!Tako to mora!

Darko

pre 8 godina

Moram napisat da sam ponosan kad pročitam većinu objavljenih komentara ovde! Izgleda da smo shvatili šta su u naše ime radili zločinci kao ovaj, a nama su preko svojih medija vrtili drugu priču.
Bravo Srbijo, ima nade za nas!

cg

pre 8 godina

Zaboravili su zapadnjaci da je to bio krvavi gradjanski rat, a ne agresija protiv golorukih muslimana, kako holivud zeli da predstavi...U tom ratu niko nije pobedio, SVI su izgubili...

EVA

pre 8 godina

Zna i Hag sta si hteo i uradio....6 strateskih ciljeva koji su po definiciji genocidni (cak je i Mladic jasno rekao pri njihovom usvajanju da bi to bio genocid) i dosledno sprovodjenje na terenu (da li neko sumnja u cinjenice na 40 opstina za koje je prvobitno optuzen za dela ucinjena po matriksu pa posle smanjeno na 11 radi efikasnosti???)

Ilidža

pre 8 godina

srpski narod u bosni je opstao i zivi slobodno. to je poenta cjele price...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (abraham, 23. mart 2016 11:27)

U pravu si, ali da li je bilo potrebno da se u ime te slobode po Sarajevu djeca snajperima ubijaju, sve džamije u PC-u do temelja poruše(cca 600), Bošnjaci i Hrvati sistematski protjeruju, potpisujući da se "dobrovoljno" odriču sve svoje imovine u korist PC-a, da Srebrenicu i sve ostalo i ne spominjem....
Znate li vi da je ovaj čovjek pred sam rat na Ilidži izjavio da je spreman da žrtvuje 150 000 Srba zarad teritorija koje je zacrtao.Ako je takav "dobrotvor" prema Srbima bio onda stvarno ne čudi kako se odnosio prema drugim narodima.

dado

pre 8 godina

Jos jedan u nizu srpskih "junaka" koji nakon svega ne osjeca odgovornost za politiku koja je jednu naciju htjela promovirati u apsolutnog vladara zivota i smrti.
Nadam se da ce zadnje dane zivota provesti u miru izmedju 4 zida.

Dule

pre 8 godina

Al su se razgoropadili pravdoljubivi kompjuterski misevi koji pucanj

culi u zivotu nisu, a kamoli da su im se navalili Bosnjaci, Hrvati,

Sloba i MZ na vrat 92 ge 95 te. Da ih pobiju ili prognaju, bas kao

i Srbe iz Hrvatske.

Postovanje svakom Srbinu koji se borio casno u BiH, za hrabrost i

godine zivota koje je poklonio svom narodu. Za slobodu koju je izborio.

Zlocinci su zlocinci i treba im suditi.

Bas me zanima hoce li posle 21 godine od prestanka rata u BiH naci

Radovanu Karadzicu jedan jedini konkretan dokaz da je ucestvovao u

nekom zlocinu.

dzoni

pre 8 godina

Kako da ne.. On je zločinac a tači se smeška u Briselu... Nijedna ozbiljna država ne bi dozvolila sebi ono što je uradila srbina.. Pa ni delić toga.. Da isporuci sve praktično neprijatelju i time im da legitimitet.

i jeste s

pre 8 godina

Ako si tako siguran u svoju iskrenost i nevinost, zašto si se skrivao tolike godine i živio pod tuđim pseudonimom. Zašto tako junački pričaš a krio si se u misijoj rupi. Mnogo si zla počinio u ime jednog naroda i ideje.

Pera

pre 8 godina

Dozivotnu bi trebao da dobije samo za stetu koju je nacinio Srbiji i Crnoj Gori, a za Bosnu i Hercegovinu ... to vec ne mogu ni da izmerim

starmo

pre 8 godina

"Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda, a za zlocinca Franju Tudjmana je bio Majka Tereza. Kad te Vatikan i Njemacka stite, onda mozes radoti sta hoces, mozes razoriti Mostar i Mrkonjic grad, mozes srusiti Stari most, mozes proterati 300 hiljada ljudi, mozes pobiti invalide u Dvoru na Uni, mozes sve a da te niko ni ne pomisli da te privede pravdi."
Jos jedan "neobavesteni" srbin,sto se tice razaranja Mostara,Mostar je vec bio razoren od strane generala Perisica 1992,a Tudjmanove "ustase" su samo nastavile gdje je Perisic stao,tacno je da su Stari most srusile Tudjmanove "horde" ali ostalih 5 mostova u Mostaru su srusile srpske snage,pozdrav normalnim..

Boske

pre 8 godina

Sud koji je oslobodio zlocince kao sto su Oric, Haradinaj, Gotovina je kompetentan da sudi bivsem predsjedniku Republike Srpske podjednako kao sto sam to ja u finalu Americke bejzbol lige. Taj sud sigurno nece definisati stepen krivice Karadzica, ali istorija, jednog dana, hoce. A stepen popularnosti u narodu koji je nekad predstavljao je odavno definisan i to nikakav sud, pa cak ni onaj istorijski, nece promijeniti. Isto vazi i za Izetbegovica i Tudjmana. Sva trojica ce zauvijek ostati u srcima pripadnika svog naroda, sto je najbolji pokazatelj koliko je besmislena ili bolje receno, zlonamjerna ideja o zajednickoj drzavi.

Meteor

pre 8 godina

Sve u svemu, još će vode proteći Drinom prije nego se prosječan Srbin na ovim prostorima ne uvjeri kakvu štetu su mu napravili karadžići i mladići. Ko misli da je zbog njih srpski narod u Bosni opstao, neka samo uporedi brojnost i kvalitet života Srba prije i poslije rata, i sve će mu se samo ka'sti...

Citroen DS-19

pre 8 godina

Francuski kralj Luj XIV je svog starijeg brata blizanca okovao na tesku robiju.Pod kojom je vise od 40 god.nosio masku na licu kako ne bi dosao na presto.Elem hocu da kazem da ovoga izroda Srpskoga Radovana,treba okovati I baciti u neki kazamat sa sve maskom na licu do kraja zivota.Ono sto je on dozvolio da se desi u Srebrenici,je najveca sramota za svakog casnog I postenog gradjanina Srbije.Zlocince ne velicati zrtve ne zaboraviti,kako I nasa deca sutra ne bi dozivela istu sudbinu!

mirko

pre 8 godina

(život, 23. mart 2016 10:33)
Pišeš o Sarajevu i rušenju i optužuješ isključivo jedno stranu, to je dokaz da ili pojma nemaš o ratu u Sarajevu ili si zaslijepljen šovinizmom.
Sarajevo je u ratu bilo podijeljen grad, i obe strane su vršile rušenja i zločine. I na srpskoj strani su ginuli civili i djeca, a jugozapadni i sjeverni dio grada je nemilosrdno granatiran sa brda koja su bila pod kontrolom Armije BiH: Igman, Nabožič,Visočica.
Jedina razlika je što su Srbi imali više granata na npočetku rata, a muslimani u završnici i što na jednoj strani niko ne odgovara.

Реалан

pre 8 godina

Обична јајара којој је "моћ" ударила у главу, па је мислио да може да ради шта хоће и докле хоће. Због његовог трговања са Муслиманима (Бихаћ, Западна Босна) Срби у РС су и прошли како су прошли. Иначе и пре рата је хапшен због финансијских проневера.
Да је имало бринуо за српски народ (као што се представљао) требао је, кад су почели притисци за његово хапшење, да се или преда или убије - ако је већ био тако частан као што тврди.

Kingston

pre 8 godina

Ne branim Karadžića, ali ni ovi drugi ni za promil nisu bili bolji, čak štaviše.I šta sada, mi treba da preuzmemo kompletnu krivicu na sebe?!Ponavljam ne branim nikoga, ali ako govorimo o prihvatanju odgovornosti i krivice zarad pomirenja, valjda bi i drugi trebalo bar da kažu eto griješili smo i mi, hajde da vidimo kako ćemo dalje.To bi bilo dovoljno.Međutim imamo sutuaciju predstavljenu kao borbu pit bula i bambija.Dok god je tako ovo stanje će se razvlačiti unedogled.

D.R.I.

pre 8 godina

@Došlo vreme za naplatu, sa mojom Srbijom ovaj čovek nikakve veze nema!
(Šubi, 23. mart 2016 12:37)
Gospodine Šubi ima veze,itekako da ima.Kome i gdje je Karadžić polagao račune.Sada se ograđujete od bosanskih Srba. Zbog Čega?Ko je koga uvukao u rat?Gdje su se povlačili konci?Je li se u Čačku, Pirotu,Leskovcu ili Beogradu ratovalo od `92-`95?Nije,nego u BiH i RSK koje je Beograd uvukao u rat,a sada kao nemate veze sa Karadžićem.Malo je kasno za to.Pošto je došlo vrijeme za naplatu i vi imate priličan ceh.

Paul Kersey

pre 8 godina

A kada će brat da mu robija zbog ubistva automobilom u alkoholisanom stanju? Fina familija...

Imao je Karadzic puno gresaka, ali nije bio ni bolji ni losiji od vodja drugih naroda... (vane, 23. mart 2016 12:22)

I sad ovo treba da nas ubedi da je on bio dobar? Ostali su se izvukli, umrli su pre presude. On je pokušavao da pobegne, valjda zato što je nevin.

mirko

pre 8 godina

(Mr_Melbourne, 23. mart 2016 11:53)
Kao prvo trebao bi da znaš, da Srbi iz Bosne nikada se nisu identifikovali kao pravoslavci, svi pokušaji te vrste propali su.
Lično sam rođen u Bosni, gdje i sada živim, ali Radovan Karadžić to nije, on je iz Crne Gore i nije istina da ga Srbi obožavaju. Istina je da on kao jedina žrtva među nacionalnim liderima ima izvjesno razumijevanje, to je isključivo zbog toga što se preko njega pokušavaju generalno optužiti svi Srbi, pa čak i oni koji su među najvećim žrtvama ovog rata.
Za rat nije isključivi krivac jedan čovjek, ni jedan narod, što je omiljena teza najvećeg broja Bošnjaka, to je složena istina o kojoj će svoj sud dati istorija u nekom budućem vremenu, jednostavne istine su uvijek bile dnevno političke i jednostrane.

Istoricar

pre 8 godina

Ni bolji ni losiji od Alije i Tudjmana koje je priroda sprecila da odgovaraju pred sudom.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Boris)

To su srpske "bombe" - nije Alija bio sam nego celo predsednistvo u kome je bilo i Srba - da su hteli i imali za sta optuzili bi ili osudili nekog iz polictickog i vojnog tima u visokom rangu kao sto su optuzili i osudili skoro ceo politicki i vojni tim RS (mnogi su se i izvukli). Onaj ko je hteo da zna zasto i u cemu je razlika taj zna i obavestio ste - ispisano na hiljade stranica. Ko nece da zna nikada nece znati niti se obavestiti ili ako je obavesten pravit ce se lud na cinjenice.

Mirso

pre 8 godina

U svim religijama postoji pokajanje ali ono iskreno. Medjutim za zlodela u kojima je ovaj covek ucestvovao svaka presuda je blaga. On se i ne kaje nego prica za narod koji je i dalje u zabludi o velicini zlocina koji su ucinili njegovi vojnici. Nisu oni branili sebe a ni srbe vec su kao rulja iz 12-13 veka ubijali, silovali i izivljavali se nad osobama samo zato sto oni nisu srbi. Vreme je ucinilo svoje a sam srpski narod ce uvideti koliko ih je kostao ovaj zlocinac koji se krio kao pacov.

Stefan

pre 8 godina

@Mr. Melbourne, samim tim sto Srbe preko Drine nazivas "pravoslavcima u BiH" pokazujes ko si i sta si i da si svojim razmisljanjem puno blizi idil-u nego modernoj civilizaciji. Evo ja sa Srbin iz Bosne a nisam pravoslavac jer ne vjerujem u Boga. Vjerujem u rad i za sebe mogu da kazem da sam Srbin-protestant. Btw. neke od najvecih zlocina nad tvojim narodom pocinili su upravo neki Srbi iz Srbije (Arkanovci, JSO, Skorpioni, Zute Ose, Simini cetnici...)

Par stotina sa zavezanih rukama....

pre 8 godina

Na drugoj strani je "par stotina ubijenih cije su ruke vezane na ledjima". À sa svoje strane tacan broj. Najveca masovna grobnica u Evropi, najveci broj ubijenih bez ikakvoga sudjenja, civili zivi zapaljeni u kuci, silno granatiranje Sarajeva. To je on uradio i treba da dobije zasluzenu kaznu...

pajsije

pre 8 godina

Radovan meša politiku i zločine, ali to je standard koji je postavio Hag. Umesto da se bavi samo ratnim zločinima kao takvim, sebi su dozvolili da se bave tumačenjem istorije, namerama, prosuđivanjem i presuđivanjem. Za rat u BiH ima više krivaca i Srbi su samo jedni od njih. Za ratne zločine se znaju krivci i mogu da se izdvoje i kazne. I to što neko hoće Veliku Srbiju, Veliku Bosnu ili Hrvatsku nije nelegitimno i ne može se za to suditi. Kao Srbin sam osramoćen onakvom opsadom Sarajeva, Srebrenicom, Priedorom i Fočom '92, i nizom drugih nedela... I nemam problem s tim da neko robija do kraja. E sad, baš da niko ne odgovara za deo od 30.000 srpskih žrtava, da "Majke Jednih" celivaju Orića koji je ojadio "Majke Drugih" itd i sl, to je jadno i gadno... Naposletku cenu plaćaju i plaćaće građani BiH, jer je 21 godinu kasnije podela zacementirana, "ljubav cveta", a političari ne rade ništa...

dariolla

pre 8 godina

Radovanu Srbi treba da sude...za VELEIZDAJU...
1. U RS nije proglaseno RATNO STANJE...zbog ceka?..pa zato sto je ovo bio profiterski rat...siromasni su stradali na sve tri strane..dok se ekipa oko politicara i politicari bogatili (svercom, pljackanjem drzavne i tudje imovine...a proces su ti isti zavrsili nakon rata..iskreno kod svih zaracenih strana)
2.Za trgovanje teritorijom RS (Glamoc, Grahovo, Petrovac, Kljuc, Jajce itd...
3.Covjek nije uradio apsolutno nista za RS...iskljucivo za svoj licni interes
E, ZATO SVE TREBA DA ROBIJA
ZBOG TAKVIH SRBA ME SRAMOTA STO SAM SRBIN...A I OVI DANAS SVI SU ISTI...BAGRA

Daco

pre 8 godina

Ja ovde nista ne razumem. Karadzic kaze da je hteo da BIH ostane u Jugoslaviji ili bolje receno srbi koji iz BIH. A hrvati i muslimani nisu. E sad, kako se Jugoslavija raspala, tj nestala, onda bi on morao da se vrati pod BIH sa 3 konstitutivna naroda. Ako zeli da se ujedini sa srbijom, onda on ipak zeli veliku srbiju, a Jugoslavija je samo bila izgovor. Tako meni to izgleda.

A kad malo pogledas, ispada isto tako da su hrvati losije prosli jer nisu dobili svoj entitet, a srbi jesu. Ispada da bi bilo bolje da su i oni hteli da uzmu jedan deo.

shoah

pre 8 godina

Da si verovao u svoju nevinost ne bi se godinama skrivao, već bi se odmah dobrovoljno predao i otišao u Hag, kao Ante Gotovina.
(ZAR NIJE TAKO? NE, NIJE!, 23. mart 2016 15:18)

Ante Gotovina se dobrovoljno predao, gde, u Spaniji?

zetra

pre 8 godina

Jos prije rata je u Sarajevu bio poznat kao blefer, lazov i kockar. Djed mu je ubio komsiju radi vola, otac bio cetnik.
(Ljudski otpad, 23. mart 2016 18:58)

Sva sreca pa pre rata nije bio u zatvoru da pise knjige.

Adnan

pre 8 godina

83-84 sluzio sam vojsku u Kragujevcu,lijecio se na vma-a u beogradu,imao punu paznju kao da sam general....bio clan svih drustava(izvidjaci,gorani,ferijalci,itd)proputovao bivsu Jugu i ne zna se gdje mi je bilo ljepse.I dan danas odrzavam kontakte s ljudima koje sam tada upoznao,kako neki rekose u mracnom dobu...a onda dodjose Milosevici,Alije,Tudjmani,Radovani.....i upalise svjetlo da nas prosvjetle..napunise sebi i djeci banke na Kipru,Turskoj,itd...i rekose da sad mozemo slobodno reci ko smo...Bosanac sam ,musliman....Za mene Alija moze samo na smetljiste istorije,a ostali???Na vama je da ih proglasite herojima ili zlocincima.....