Sreda, 16.03.2016.

17:26

Princ na čaju u pet kod Karađorđevića

Princ od Velsa bio je danas gost princa Aleksandra i princeze Katarine u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Izvor: Tanjug

Princ na èaju u pet kod Karaðorðeviæa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

kimi

pre 8 godina

Srpska monarhija je umrla sa Nemanjicima i kraljem Urosem. Sve nekon toga su samo seoske arambase i 'ajduci. (Janko, 16. mart 2016 21:40)

A Nemanjići se rodili kao kraljevi?

Zoki

pre 8 godina

@Nikola Republikanac
Postoje ljudi koji jednostavno nisu talentovani za jezike. Mogu da budu članovi Mense, jednostavno u glavi neke veze ne funkcionišu i to je to. Možeš da ih učiš 100 godina, ali oni će strani jezik usvojiti na veoma limitiranom nivou. Princu Aleksandru je srpski strani jezik, pre svega zahvaljujući onima radi kojih je kao jednogodišnja beba izgubio državljanstvo. Da ga okrenes da dubi na glavi, neće progovoriti bolje. Što se tiče servisa, mislim da Karađorđevići nemaju problem da prihvate to kao deo istorijskog nasleđa, poput onih rupa od metaka u kapeli i groba Titove ljubavnice u dvorištu. To je istorija i život ide dalje. Pošto je posuđe za grbom Kraljevine Jugoslavije verovatno davno polupano ili prepravljeno (poput čuvenih Titovih tabakera), ostaje to sa grbom SFRJ. Verujem da je princu Čarlsu interesantnije da pije iz servisa maršala Tita, nego da su mu izneli nešto novokomponovano. Uostalom, te šoljice odlično oslikavaju položaj princa Aleksandra u Srbiji.

Nemanja44

pre 8 godina

(ten yard penalty, 16. mart 2016 20:12)
Nisam rekao da je republika losa ali te drzave su monarhije i imaju sistem vladavine kakav imaju a neki osporavaju taj sistem.Norvrska je najbogatija drzava na svetu, da li je za to zasluzan ili ne ipak on(kralj) ima veliku ulogu u jedinstvu drzave i planiranju razvoja drzave u narednih 100 godina dok se premijeri menjaju periodicno.Veliki uticaj imaju kraljevske porodice Nemacke iako u pravnom smislu su nevidljive za drzavni aparat.
Jednostavno mislim da nekim drzavama odgovara republika drugima ne.Engleska kruna vlada drzavom mozda i hiljadu godina i postigla je najveci uspeh od svih drzava cak je i engleski jezik postao zvanicni jezik sveta.Srbija je za vreme monarhije je napredovala i jacala a za vreme republike smanjivala, to su cinjenice a u Evropi je Spanija "nova" monarhija i dozivela je preporod sto se tice uspostavljanja pravne drzave naravno daleko od starih monarhija ali ipak dosta dobro.

idemo dalje

pre 8 godina

halo balkan ! 
pa mi smo revolucijom ukinuli kraljevstvo i formirali republiku (francuska revolucija), pa nje valjda da se vraćate u 18 vek ? 
republika je viši stupanj svesti,monarhija je kao da pričate o feudalizma...(lovac botova, 16. mart 2016 20:04)Pa i naši su,mislim na komuniste,revolucijom ukinuli monarhiju(1945),pa nas je to po pitanju slobode i demokratije vratilo u 18-i vek.Nije svaka revolucija i svaka republika dobra.Sigurno je da smo ostali u monarhiji danas bi živeli bolje i ne bi preživeli sve nedaće i stradanja u zadnjih 70 godina.

Jul Briner

pre 8 godina

Alison Andrews nije Katarinina unuka, vec njena cerka iz prvog braka, sa americkim biznismenom Andrewsom. I Alison ima nekoliko svojih biznisa, pokrenutih u Grckoj i Velikoj Britaniji.

IvicaKralj

pre 8 godina

"Mislim ako cete da vam se vrati monarhija onda morate da budete kraljevi podanici. Ja bi izabrao da budem slobodan gradjanin u republici nego kmet/podanik nekog kralja koji vlada "sa milosti bozijom" i slicne budalastine..."
(Swarog, 16. mart 2016 19:34)

Britanija je vec odavno ustavno-parlamentarna (citaj: simbolicna) monarhija, u kojoj vladar deluje pod ustavom i ima jaaako ogranicenu realnu politicku moc. U prakticnom smislu to znaci poziranje, razonoda i osecaj ponosa za narod, i turisticka atrakcija :D

bozic

pre 8 godina

Jos da dopunim komentar! Jos bi dodala princezu Jelisavetu. Valjda se to rađa i vaspitava od rođenja. Ona i princ Tomislav su pamtili kako se na stvarno zivelo i protokolom ponasalo. To su zadrzali u svojim zivotima ma gde bili. I posle toliko godina to zraci iz princeze Jelisavete. Nju bih rado videla na prestolu ali mi ovaj Aleksandar nema "slifa"za monarha. Rođen kao građansko lice i nema manir!

Neko se pravi blesav

pre 8 godina

@ fc
Titula ostaje bez obzira na to da li kraljevina i dalje postoji ili ne, i još je nasledna, pa se prenosi na decu. Tako stoje stvari. I još nešto - on je kralj Jugoslavije, a ne Srbije :)

Dynamic

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Eleftherios, 16. mart 2016 18:02)

Samo da znaš da su komunisti pobedili upravo i isključivo zahvaljujući Britaniji tj Vinstonu Čerčilu. Kada je trebao da bira kome će pružiti podršku, legitimnoj kraljevskoj vojsci ili partizanima - izabrao je ove druge! A u tom trenutku su i jedni i drugi imali podjednako uspeha protiv Nemaca, vojska lojalna Kralju čak i više. Ironično, zar ne? Posledica svega je da je kraljevska vojska počela da sarađuje sa okupatorom a Jugoslavija postade socijalistička zemlja. Eto ti sad...

ten yard penalty

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.
(Nemanja44, 16. mart 2016 19:18)

Lupash gluposti!..sve te drzzave koje si pobrojao-bile bi isto tako uspeshne,razvijene,sredjene u svakom smislu,i prijatne za zzivot-I DA SU LISTOM SVE REPUBLIKE!!...A Srbijicu ne bi spaslo iz trenutnog glib-stanja ni da je po sto puta monarhija!...

Nikola Republikanac..ali...

pre 8 godina

A od toliko šoljica baš da mu podvale one sa grbom SFRJ...da li ja to dobro vidim.... ???!!!!

Ovo mora da je još jedna šala predsednika ili premijera !!!!

Ma koliko ja imao negativno mišljenje o princu Aleksandru, a ono se samo ogleda u njegovom govoru srpskog koji je jako slab, i pomalo u rastrošnom ponašanju, ovo nepoštovanje od strane premijera pre svega ali i predsednika prema kraljevskoj dinastiji je za mene šokantno ma šta o njima mislili nekoliko vladara iz te porodice stvorilo je Srbiju a da 1918. nije bilo starog kralja Petra na frontu u tim godinama, moral srpske vojske bio bi nikakav ! Neverovatno je da čak i u dinastiji ova vlast vidi konkurenciju pa ih tu i tamo dobro izvredja kao taj slučaj sa strujom, ma koliko da je Vučić u pravu oni su naša dinastija, treba da plate struju ali ne da ih se nipodaštava na takav način to je jadno i sramotno i zato Srbija i jeste tu gde jeste jel ne poštuje ni svoju istoriju niti išta a takve države nemaju budućnost !

Анархиста

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.
(Eleftherios, 16. mart 2016 18:02)

У време устанака и после највећи дипломатски савезник Турске била је Британија, немамо ми никакве лепе везе са њима, осим можда нешто за време 1. светског рата.

А колико је монархија традиција наших народа говори и то да смо од независности скоро сваког монарха убили или бар једном протерали или сменили!

lovac botova

pre 8 godina

halo balkan !
pa mi smo revolucijom ukinuli kraljevstvo i formirali republiku (francuska revolucija), pa nje valjda da se vraćate u 18 vek ?
republika je viši stupanj svesti,monarhija je kao da pričate o feudalizma...

Swarog

pre 8 godina

Tzzz, kakva smejurija, "princ" docekuje princa na caj u 5. Au brate. Mislim ako cete da vam se vrati monarhija onda morate da budete kraljevi podanici. Ja bi izabrao da budem slobodan gradjanin u republici nego kmet/podanik nekog kralja koji vlada "sa milosti bozijom" i slicne budalastine...

Zoki

pre 8 godina

Da li su za ovu priliku uključili struju na Dedinju? Koliko koštaju izbori za predsednika republike, koji u suštini ne radi ništa što ne bi mogao da radi predsednik vlade? Bilo bi jeftinije imati kralja na Dedinju, koji bi obavljao te ceremonijalne stvari koje obavljaju britanska kraljica ili švedski kralj. Dvorski kompleks na Dedinju se svakako mora izdržavati iz budžeta, bila Srbija republika ili monarhija.

bozic

pre 8 godina

Nemam nista protiv monarhije u Srbiji.....ali ovi nasi koji bi to trebali biti su samo nasleđem dibili. Imala sam zadovoljstvo da ta zivota upoznam princa Tomislava. To gospotsvo, maniri i sve sto krasi monarha je imao

хаџија

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.
(Nemanja44, 16. mart 2016 19:18)
српски СИТНОЈАЈАРСКИ менталитет. зато о обожава садашњу власт. зато што их најбоље осликава. када их погледа ко да се у огледало гледају.
и још нешто, видо сам колону са принцом чарлсом, не можеш да провалиш у којем је возилу јер су сва просечног изгледа, а ове наше сељачине само што меденице не окаче, да се зна у којим су да би могли да се дивимо њиховом успеху

Stiff Upper Lip

pre 8 godina

80% komentara....Strasno. I, pitamo se zasto nam je, kako nam je, i zasto smo tu gde jesmo. Nista nam se ovo ,sto nam se desava, ne desava bez razloga...
Laku noc Srbijo. Neka te rijaliti programi uspavljuju....

so-flo

pre 8 godina

Ako je monarhija Srbiji istorijsko nasleđe, ne sme se zaboraviti ni da se u to nasleđe ubrajaju i otsecanje ušiju seljacima zbog okupljanja, vazalni odnos prema Turcima, kumoubistvo, regicid, diktatura, špekulacije s rudnim bogatstvima i beg u emigraciju u vreme ratne katastrofe. Tek toliko da pomenemo samo neka od skromnih dostignuća srpske monarhije. Što se tiče britanske monarhije, njena dostignuća u 1500 karaktera komentara nije moguće ni početi nabrajati.

just tea.

pre 8 godina

Nikada neću shvatiti ove gluposti,princ,princeza,kralj,kraljica...

Poštovanje,kljanjanje naroda,vladanje i ostalo valjda treba zaslužiti,a ne samo prezivati se.

Ovo važi za sve princeve,kraljeve...

Martin

pre 8 godina

Ne spadam u monarhiste. Medjutim, kad vidim ko nam je sada izabrani predsednik, vise bih voleo da bude Aleksandar Karadjordjevic. Ne samo da je obrazovan i da govori dobro barem jedan strani jezik (uz napomenu da ne govori dovoljno dobro srpski-prezvakana tema), nego je i zavrsio Kraljevsku vojnu akademiju i ima cin kapetana, te je svakako kvalifikovan da bude na celu vojske. A o tome da zna bolje i kulturnije da se ponasa od nekih politicara ne bih uopste zapocinjao pricu.

fc

pre 8 godina

Kako i zasto se ovi nazivaju princ i princeza Srbije? Da li je dozvoljeno da se u zemlji koja nije monarhija neko proglasava princem, princezom, kraljem i kao posledicu toga dobija izvestan ugled i vaznost? Ili to jednostavno nije regulisano?

kraja

pre 8 godina

...kako je saren i lep taj rojalisticki balon...
...tea for two, and two for tea, la-la-la...
...nema vise solunaca da nam pricaju kako im se (kraljevska) otadzbina zahvalila na zrtvama koje su podneli u prvom ratu...
...zaboravili ste ko je gurnuo srbiju i jugoslaviju u drugi rat...
...dok su komunisti prisvajali 27.mart, pljuvalo se iz petnih zila po njima...
...kad se otkrilo ko ga je organizovao, tajac...
...zaboravili ste ko je internirao kneza pavla...
...zaboravili ste ko je drzao "majku naroda" pavelica u pritvoru godinama...
...zaboravili ste da su malo podrzavali "junackog" cicu, a malo slosera...
...ah taj earl breakfast tea...for two, and two for tea...

Nemanja44

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.

tp

pre 8 godina

Kazete potreban nam je kralj. Nisam siguran ali sam siguran da bi morao da zna srpski jezik, a ne da je oko 15 godina u Srbiji a manje zna nas jezik od kineskog ambasadora. Znanje jezika je postovanje prema narodu i drzavi u kojoj si, a ne jezik radi jezika, ako nije znao.

Tora

pre 8 godina

@vicko, da znate samo koliko „ovaj naš“ za koga kažete da je „nesposoban“ svake godine prikupi humanitarne pomoći i dodeli stipendija uspešnim đacima i studentima, ne biste tako govorili.

mile dodik

pre 8 godina

lepi nas kralj. tudje dočekujemo a naše omalazavamo . nema goreg od našeg naroda.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (maki, 16. mart 2016 18:09)

Tako ti je to prijatelju kada si predstavnik najpametnijih,najobavestajnijih,najsposobnijih,najjacih,najvrednijih,najdisciplinovanijih,najskromnijih,najnajih.Inace slazem se da je bolje da smo monarhija,svakako je to stvar samo protokola(zbog ovlascenja) da li ce biti predsednik ili kralj ali nema opasnosti da ti pametan narod izabere srednjoskolca za glavnog domacina(mada i to razumem kakav narod takav i domacin)

Zoonlogonechon

pre 8 godina

Postujem istoriju i Karadjordjevice i Obrenovice ali Srbiji ne treba kraljevina! Niti to mozemo financirati niti imamo tradiciju kao Britanci ili neki Skandinavci itd. Svakog Britanca Monarhija godisnje kosta nesto vise od 2 funte a privredi i turizmu donosi nekoliko milijardi funti.

Za Kralja i Otadžbinu!

pre 8 godina

Ali stvarno pogledajte fotografiju - rodbina, kumovi i školski drugari pre ćaskanja uz čaj u pet na srpskom dvoru... :-)

Monarhija je u slučaju Srbije mnogo bolje, efikasnije, logičnije i jeftinije rešenje od republikanskog sistema. Šta da kažeš uopšte kad vidiš na brzinu sklepane zastave, grbove i "državne" "koreografije" ex-YU republika na jednoj strani, a na drugoj strani princa od Velsa i našeg Aleksandra u pričama "šta mi radi Elizabeta?" i "jel se sećaš debele Samante iz treće klupe do prozora?". Karađorđevići su, dalje, rodbinski direktno povezani sa većinom kraljevskih porodica u Evropi.

Ajde, Srbijo... uozbilji se i ubrzaj se, vreme je. Vratimo monarhiju i čuvajmo je od svih prečica (poput komunizma) koje će nam nuditi budućnost. Ko je klečao pred kraljem nije klečao pred sudbinom.

nenad

pre 8 godina

Ja sam da se uspostavi monarhija ali to prestolonaslednik treba da zasluzi. Ako izdejstvuje povratak kosova u okvire srbije kod svojiv rođaka engleza odmah ga proglasiti kraljem i ukinuti instituciju predsednika

barracuda

pre 8 godina

Republika u Srbiji krvlju i bezakonjem uspostavljena. Ona nema druge istorije i tradicije osim istorije i tradicije komunističke partije... reći ćete, monarhije su bile i Grčka i Italija i Francuska i Austrija - pa više nisu i zašto bi to bila Srbija. Ali, monarhiju u Grčkoj ukinuli su Grci, u Francuskoj Francuzi, u Italiji Italijani. Monarhiju u Srbiji nisu ukinuli Srbi, monarhija je ukinuta Srbima. I zato je za Srbe kraljevina simbol slobode, a republika sve drugo a samo to nije. Srbi su valjda jedini narod na svetu čiju je ustavnu monarhiju kao viševekovnu demokratsku instituciju ukinuo jedan tuđin i apostata i uz to neprijateljski vojnik...
Duboko sam uveren da nam je takav sistem preko potreban. Potrebna nam je stabilnost, potreban nam je kontinuitet, potreban nam je neko ko nije ukaljan političkim muljem, ko je iznad političkih igara, ko je reprezent svih građana, ko ne stvara nove podele... Potreban nam je Kralj!

XZY

pre 8 godina

Nista mi od toga nemamo. Iz dzepa sigurno, a u dzep nista. Obican svet nista od toga nema, bombardovali su nas i ovako i onako. Pamet u glavu ljudi.

Karađorđe

pre 8 godina

Jaoj, Srbijo, ne znaš šta imaš.

Neka nam Toma sa kradenom fakultetskom diplomom bude predsednik u narednih 57 mandata. I nismo za bolje sa ovakvim mozgovima.

Jabučilo

pre 8 godina

Србији је историјско наслеђе монархија, а не комунистичка република!!!
(dušanbe, 16. mart 2016 18:05)
Istorijsko nasleđe čoveka, sve do otkrića vatre, bilo je i jedenje sirovog mesa. Vremena se menjaju. A ni Srbija nije komunistička republika.

Slaviša

pre 8 godina

Srpski narod nije NIKADA ukinuo monarhiju. Turci i komunisti su je zabranili, narod ne!

Simpatično je to da je najveći glas protiv monarhije slabo poznavanje srpskog jezika prestolonaslednika Aleksandra.
Kralj Petar, najomiljeniji vladar Srbije u novijoj istoriji, koji je sa svojom vojskom išao gde god je trebalo, pričao je francuski, a ne srpski.

No dobro, kao što neko napisa - tuđe dočekujemo i divimo se, svoje pljujemo.

Živeo kralj! Živela Kraljevina Srbija!

oDSkora

pre 8 godina

kad se vratimo samopostovanju i onome sto smo bili od vajkada,mozemo da racunamo da nam bude bolje...
ovako dok nam ovi sto menaju cud vode zemlju i dok imamo predsednika i jos ovakovog,nismo ni za bolje!!!
MI PRIPADAMO PO KRVNOJ VEZI MONARHIJAMA EVROPSKIM!!!drugi bi sve dali da imaju to sto mi sklanjamo i vredjamo!!!

vicko

pre 8 godina

dzabe sve ove kumovske veze po babine linije kad je ovaj nas nesposoban da ucini bar nesto za ovu srbiju. Da bi bio vladar treba da te narod voli a narod nevoli pozere.

Filip

pre 8 godina

Srbija treba da postane kraljevina iz svojih interesa. Tako bi imali veliku svetsku silu na svojoj strani, imali zastitu Komonvelata, ne treba nam onda nista. Hrvati imaju Vatikan i Nemacku da ih stiti uvek a mi nista i nikoga zato tako i prolazimo. Kad je Srbija bila kraljevina sa Karadjordjevicima dozvoljeno joj je da pravi Jugoslaviju i uvek bila sa pobednicima, a otkada smo oterali kraljevinu isekli smo granu pod sopstvenim nogama. Raspad Jugoslavije je 1991 posledica jer nismo imali nokoga da nas zastiti. Dzabe Rusi oni imaju svojih problema, nepouzdano je i povrsno, a imamo resenje pred sopstvenom istorijom i pred sopstvenim nosom.

Vlada komunista

pre 8 godina

Što više naginjemo na desno i ka monarhiji to sve više propadamo. U Velikoj Britaniji je sirotinja i malo broj bogatih oko kralja. Mi imamo već takav sistem, hoćemo onaj drugi.
A ovo je privatna poseta Princa Čarlsa svom kumu u Beogradu, ne znam čemu pompa kad je zvanični protokol završen. da nije možda očekivao 100 000 ljudi na ulici koji se tiskaju da mu se klanjaju? ma daj čoveče mi smo republika.

Eleftherios

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.

Pera

pre 8 godina

Elison Endrjuz nije unuka princa Aleksandra i princeze Katarine već ćerka iz prvog braka princeze Katarine.Reporter je bar mogao da se raspita ko je ko, nije ih bilo mnogo.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ajmo hipotetski predstaviti slučaj jednog naroda i njegove dve dinastije.
Taj narod je bio nekih 500 godina po okupacijom i bila su dva ustanka.
Nakon drugog ustanka na vlast je došla dinastija Perić i bila na vlasti nekih stotinjak godina, nešto manje.
Onda je došla porodica Jović sve ih na dvoru poubijala i tako došla na vlast.
Na vlasti su bili ukupno 38 godina i tokom svoje vladavine su se temeljito nakrale, naotimale i naubijale, stradao je i njihov vlastiti narod.
Onda je došao Veliki rat i "dinastija" Jović je zbrisala u inostranstvo, i nakon rata im je bio zabranjen povratak u zemlju.
Četrdeset pet godina kasnije "promijenio" se je sistem i sad familija Jović traži da im se vrati njihovo "vlasništvo" koje su oni za vrijeme svoje 38-godišnje vladavine ukrali i oteli od drugih.
I onda je taj dotični narod zaboravio na kraljevsku porodicu Perić i do neba poštuju i ponose se porodicom Jović.
Svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima je sasvim slučajna!

Bob Marley

pre 8 godina

Zemlja sa aristokratijom i nasledjem gleda da se baci u narucje postkomunistikog mastodonta. Neverovatno nepostovanje samog sebe! Zapravo radi se o sistematski odzavanom gubitku samopouzdanja da bi se Srbima manipulisalo. Zato sada srpski narod trazi gazdu a ne preporod kroz izgradju stabilnog sistema. Gledajte, ova poseta je dokaz da smo Evropa a ne mala i velika Azija. Znam, ostacete slepi ali nije lose da se pomene.

Karađorđe

pre 8 godina

Jaoj, Srbijo, ne znaš šta imaš.

Neka nam Toma sa kradenom fakultetskom diplomom bude predsednik u narednih 57 mandata. I nismo za bolje sa ovakvim mozgovima.

Eleftherios

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.

Slaviša

pre 8 godina

Srpski narod nije NIKADA ukinuo monarhiju. Turci i komunisti su je zabranili, narod ne!

Simpatično je to da je najveći glas protiv monarhije slabo poznavanje srpskog jezika prestolonaslednika Aleksandra.
Kralj Petar, najomiljeniji vladar Srbije u novijoj istoriji, koji je sa svojom vojskom išao gde god je trebalo, pričao je francuski, a ne srpski.

No dobro, kao što neko napisa - tuđe dočekujemo i divimo se, svoje pljujemo.

Živeo kralj! Živela Kraljevina Srbija!

Martin

pre 8 godina

Ne spadam u monarhiste. Medjutim, kad vidim ko nam je sada izabrani predsednik, vise bih voleo da bude Aleksandar Karadjordjevic. Ne samo da je obrazovan i da govori dobro barem jedan strani jezik (uz napomenu da ne govori dovoljno dobro srpski-prezvakana tema), nego je i zavrsio Kraljevsku vojnu akademiju i ima cin kapetana, te je svakako kvalifikovan da bude na celu vojske. A o tome da zna bolje i kulturnije da se ponasa od nekih politicara ne bih uopste zapocinjao pricu.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ajmo hipotetski predstaviti slučaj jednog naroda i njegove dve dinastije.
Taj narod je bio nekih 500 godina po okupacijom i bila su dva ustanka.
Nakon drugog ustanka na vlast je došla dinastija Perić i bila na vlasti nekih stotinjak godina, nešto manje.
Onda je došla porodica Jović sve ih na dvoru poubijala i tako došla na vlast.
Na vlasti su bili ukupno 38 godina i tokom svoje vladavine su se temeljito nakrale, naotimale i naubijale, stradao je i njihov vlastiti narod.
Onda je došao Veliki rat i "dinastija" Jović je zbrisala u inostranstvo, i nakon rata im je bio zabranjen povratak u zemlju.
Četrdeset pet godina kasnije "promijenio" se je sistem i sad familija Jović traži da im se vrati njihovo "vlasništvo" koje su oni za vrijeme svoje 38-godišnje vladavine ukrali i oteli od drugih.
I onda je taj dotični narod zaboravio na kraljevsku porodicu Perić i do neba poštuju i ponose se porodicom Jović.
Svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima je sasvim slučajna!

Pera

pre 8 godina

Elison Endrjuz nije unuka princa Aleksandra i princeze Katarine već ćerka iz prvog braka princeze Katarine.Reporter je bar mogao da se raspita ko je ko, nije ih bilo mnogo.

Nemanja44

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.

oDSkora

pre 8 godina

kad se vratimo samopostovanju i onome sto smo bili od vajkada,mozemo da racunamo da nam bude bolje...
ovako dok nam ovi sto menaju cud vode zemlju i dok imamo predsednika i jos ovakovog,nismo ni za bolje!!!
MI PRIPADAMO PO KRVNOJ VEZI MONARHIJAMA EVROPSKIM!!!drugi bi sve dali da imaju to sto mi sklanjamo i vredjamo!!!

Filip

pre 8 godina

Srbija treba da postane kraljevina iz svojih interesa. Tako bi imali veliku svetsku silu na svojoj strani, imali zastitu Komonvelata, ne treba nam onda nista. Hrvati imaju Vatikan i Nemacku da ih stiti uvek a mi nista i nikoga zato tako i prolazimo. Kad je Srbija bila kraljevina sa Karadjordjevicima dozvoljeno joj je da pravi Jugoslaviju i uvek bila sa pobednicima, a otkada smo oterali kraljevinu isekli smo granu pod sopstvenim nogama. Raspad Jugoslavije je 1991 posledica jer nismo imali nokoga da nas zastiti. Dzabe Rusi oni imaju svojih problema, nepouzdano je i povrsno, a imamo resenje pred sopstvenom istorijom i pred sopstvenim nosom.

barracuda

pre 8 godina

Republika u Srbiji krvlju i bezakonjem uspostavljena. Ona nema druge istorije i tradicije osim istorije i tradicije komunističke partije... reći ćete, monarhije su bile i Grčka i Italija i Francuska i Austrija - pa više nisu i zašto bi to bila Srbija. Ali, monarhiju u Grčkoj ukinuli su Grci, u Francuskoj Francuzi, u Italiji Italijani. Monarhiju u Srbiji nisu ukinuli Srbi, monarhija je ukinuta Srbima. I zato je za Srbe kraljevina simbol slobode, a republika sve drugo a samo to nije. Srbi su valjda jedini narod na svetu čiju je ustavnu monarhiju kao viševekovnu demokratsku instituciju ukinuo jedan tuđin i apostata i uz to neprijateljski vojnik...
Duboko sam uveren da nam je takav sistem preko potreban. Potrebna nam je stabilnost, potreban nam je kontinuitet, potreban nam je neko ko nije ukaljan političkim muljem, ko je iznad političkih igara, ko je reprezent svih građana, ko ne stvara nove podele... Potreban nam je Kralj!

just tea.

pre 8 godina

Nikada neću shvatiti ove gluposti,princ,princeza,kralj,kraljica...

Poštovanje,kljanjanje naroda,vladanje i ostalo valjda treba zaslužiti,a ne samo prezivati se.

Ovo važi za sve princeve,kraljeve...

Bob Marley

pre 8 godina

Zemlja sa aristokratijom i nasledjem gleda da se baci u narucje postkomunistikog mastodonta. Neverovatno nepostovanje samog sebe! Zapravo radi se o sistematski odzavanom gubitku samopouzdanja da bi se Srbima manipulisalo. Zato sada srpski narod trazi gazdu a ne preporod kroz izgradju stabilnog sistema. Gledajte, ova poseta je dokaz da smo Evropa a ne mala i velika Azija. Znam, ostacete slepi ali nije lose da se pomene.

Za Kralja i Otadžbinu!

pre 8 godina

Ali stvarno pogledajte fotografiju - rodbina, kumovi i školski drugari pre ćaskanja uz čaj u pet na srpskom dvoru... :-)

Monarhija je u slučaju Srbije mnogo bolje, efikasnije, logičnije i jeftinije rešenje od republikanskog sistema. Šta da kažeš uopšte kad vidiš na brzinu sklepane zastave, grbove i "državne" "koreografije" ex-YU republika na jednoj strani, a na drugoj strani princa od Velsa i našeg Aleksandra u pričama "šta mi radi Elizabeta?" i "jel se sećaš debele Samante iz treće klupe do prozora?". Karađorđevići su, dalje, rodbinski direktno povezani sa većinom kraljevskih porodica u Evropi.

Ajde, Srbijo... uozbilji se i ubrzaj se, vreme je. Vratimo monarhiju i čuvajmo je od svih prečica (poput komunizma) koje će nam nuditi budućnost. Ko je klečao pred kraljem nije klečao pred sudbinom.

Jabučilo

pre 8 godina

Србији је историјско наслеђе монархија, а не комунистичка република!!!
(dušanbe, 16. mart 2016 18:05)
Istorijsko nasleđe čoveka, sve do otkrića vatre, bilo je i jedenje sirovog mesa. Vremena se menjaju. A ni Srbija nije komunistička republika.

so-flo

pre 8 godina

Ako je monarhija Srbiji istorijsko nasleđe, ne sme se zaboraviti ni da se u to nasleđe ubrajaju i otsecanje ušiju seljacima zbog okupljanja, vazalni odnos prema Turcima, kumoubistvo, regicid, diktatura, špekulacije s rudnim bogatstvima i beg u emigraciju u vreme ratne katastrofe. Tek toliko da pomenemo samo neka od skromnih dostignuća srpske monarhije. Što se tiče britanske monarhije, njena dostignuća u 1500 karaktera komentara nije moguće ni početi nabrajati.

Dynamic

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Eleftherios, 16. mart 2016 18:02)

Samo da znaš da su komunisti pobedili upravo i isključivo zahvaljujući Britaniji tj Vinstonu Čerčilu. Kada je trebao da bira kome će pružiti podršku, legitimnoj kraljevskoj vojsci ili partizanima - izabrao je ove druge! A u tom trenutku su i jedni i drugi imali podjednako uspeha protiv Nemaca, vojska lojalna Kralju čak i više. Ironično, zar ne? Posledica svega je da je kraljevska vojska počela da sarađuje sa okupatorom a Jugoslavija postade socijalistička zemlja. Eto ti sad...

tp

pre 8 godina

Kazete potreban nam je kralj. Nisam siguran ali sam siguran da bi morao da zna srpski jezik, a ne da je oko 15 godina u Srbiji a manje zna nas jezik od kineskog ambasadora. Znanje jezika je postovanje prema narodu i drzavi u kojoj si, a ne jezik radi jezika, ako nije znao.

fc

pre 8 godina

Kako i zasto se ovi nazivaju princ i princeza Srbije? Da li je dozvoljeno da se u zemlji koja nije monarhija neko proglasava princem, princezom, kraljem i kao posledicu toga dobija izvestan ugled i vaznost? Ili to jednostavno nije regulisano?

nenad

pre 8 godina

Ja sam da se uspostavi monarhija ali to prestolonaslednik treba da zasluzi. Ako izdejstvuje povratak kosova u okvire srbije kod svojiv rođaka engleza odmah ga proglasiti kraljem i ukinuti instituciju predsednika

XZY

pre 8 godina

Nista mi od toga nemamo. Iz dzepa sigurno, a u dzep nista. Obican svet nista od toga nema, bombardovali su nas i ovako i onako. Pamet u glavu ljudi.

vicko

pre 8 godina

dzabe sve ove kumovske veze po babine linije kad je ovaj nas nesposoban da ucini bar nesto za ovu srbiju. Da bi bio vladar treba da te narod voli a narod nevoli pozere.

Swarog

pre 8 godina

Tzzz, kakva smejurija, "princ" docekuje princa na caj u 5. Au brate. Mislim ako cete da vam se vrati monarhija onda morate da budete kraljevi podanici. Ja bi izabrao da budem slobodan gradjanin u republici nego kmet/podanik nekog kralja koji vlada "sa milosti bozijom" i slicne budalastine...

bozic

pre 8 godina

Nemam nista protiv monarhije u Srbiji.....ali ovi nasi koji bi to trebali biti su samo nasleđem dibili. Imala sam zadovoljstvo da ta zivota upoznam princa Tomislava. To gospotsvo, maniri i sve sto krasi monarha je imao

kraja

pre 8 godina

...kako je saren i lep taj rojalisticki balon...
...tea for two, and two for tea, la-la-la...
...nema vise solunaca da nam pricaju kako im se (kraljevska) otadzbina zahvalila na zrtvama koje su podneli u prvom ratu...
...zaboravili ste ko je gurnuo srbiju i jugoslaviju u drugi rat...
...dok su komunisti prisvajali 27.mart, pljuvalo se iz petnih zila po njima...
...kad se otkrilo ko ga je organizovao, tajac...
...zaboravili ste ko je internirao kneza pavla...
...zaboravili ste ko je drzao "majku naroda" pavelica u pritvoru godinama...
...zaboravili ste da su malo podrzavali "junackog" cicu, a malo slosera...
...ah taj earl breakfast tea...for two, and two for tea...

Vlada komunista

pre 8 godina

Što više naginjemo na desno i ka monarhiji to sve više propadamo. U Velikoj Britaniji je sirotinja i malo broj bogatih oko kralja. Mi imamo već takav sistem, hoćemo onaj drugi.
A ovo je privatna poseta Princa Čarlsa svom kumu u Beogradu, ne znam čemu pompa kad je zvanični protokol završen. da nije možda očekivao 100 000 ljudi na ulici koji se tiskaju da mu se klanjaju? ma daj čoveče mi smo republika.

Zoki

pre 8 godina

Da li su za ovu priliku uključili struju na Dedinju? Koliko koštaju izbori za predsednika republike, koji u suštini ne radi ništa što ne bi mogao da radi predsednik vlade? Bilo bi jeftinije imati kralja na Dedinju, koji bi obavljao te ceremonijalne stvari koje obavljaju britanska kraljica ili švedski kralj. Dvorski kompleks na Dedinju se svakako mora izdržavati iz budžeta, bila Srbija republika ili monarhija.

Nikola Republikanac..ali...

pre 8 godina

A od toliko šoljica baš da mu podvale one sa grbom SFRJ...da li ja to dobro vidim.... ???!!!!

Ovo mora da je još jedna šala predsednika ili premijera !!!!

Ma koliko ja imao negativno mišljenje o princu Aleksandru, a ono se samo ogleda u njegovom govoru srpskog koji je jako slab, i pomalo u rastrošnom ponašanju, ovo nepoštovanje od strane premijera pre svega ali i predsednika prema kraljevskoj dinastiji je za mene šokantno ma šta o njima mislili nekoliko vladara iz te porodice stvorilo je Srbiju a da 1918. nije bilo starog kralja Petra na frontu u tim godinama, moral srpske vojske bio bi nikakav ! Neverovatno je da čak i u dinastiji ova vlast vidi konkurenciju pa ih tu i tamo dobro izvredja kao taj slučaj sa strujom, ma koliko da je Vučić u pravu oni su naša dinastija, treba da plate struju ali ne da ih se nipodaštava na takav način to je jadno i sramotno i zato Srbija i jeste tu gde jeste jel ne poštuje ni svoju istoriju niti išta a takve države nemaju budućnost !

Tora

pre 8 godina

@vicko, da znate samo koliko „ovaj naš“ za koga kažete da je „nesposoban“ svake godine prikupi humanitarne pomoći i dodeli stipendija uspešnim đacima i studentima, ne biste tako govorili.

mile dodik

pre 8 godina

lepi nas kralj. tudje dočekujemo a naše omalazavamo . nema goreg od našeg naroda.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (maki, 16. mart 2016 18:09)

Tako ti je to prijatelju kada si predstavnik najpametnijih,najobavestajnijih,najsposobnijih,najjacih,najvrednijih,najdisciplinovanijih,najskromnijih,najnajih.Inace slazem se da je bolje da smo monarhija,svakako je to stvar samo protokola(zbog ovlascenja) da li ce biti predsednik ili kralj ali nema opasnosti da ti pametan narod izabere srednjoskolca za glavnog domacina(mada i to razumem kakav narod takav i domacin)

Neko se pravi blesav

pre 8 godina

@ fc
Titula ostaje bez obzira na to da li kraljevina i dalje postoji ili ne, i još je nasledna, pa se prenosi na decu. Tako stoje stvari. I još nešto - on je kralj Jugoslavije, a ne Srbije :)

Zoonlogonechon

pre 8 godina

Postujem istoriju i Karadjordjevice i Obrenovice ali Srbiji ne treba kraljevina! Niti to mozemo financirati niti imamo tradiciju kao Britanci ili neki Skandinavci itd. Svakog Britanca Monarhija godisnje kosta nesto vise od 2 funte a privredi i turizmu donosi nekoliko milijardi funti.

хаџија

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.
(Nemanja44, 16. mart 2016 19:18)
српски СИТНОЈАЈАРСКИ менталитет. зато о обожава садашњу власт. зато што их најбоље осликава. када их погледа ко да се у огледало гледају.
и још нешто, видо сам колону са принцом чарлсом, не можеш да провалиш у којем је возилу јер су сва просечног изгледа, а ове наше сељачине само што меденице не окаче, да се зна у којим су да би могли да се дивимо њиховом успеху

Stiff Upper Lip

pre 8 godina

80% komentara....Strasno. I, pitamo se zasto nam je, kako nam je, i zasto smo tu gde jesmo. Nista nam se ovo ,sto nam se desava, ne desava bez razloga...
Laku noc Srbijo. Neka te rijaliti programi uspavljuju....

ten yard penalty

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.
(Nemanja44, 16. mart 2016 19:18)

Lupash gluposti!..sve te drzzave koje si pobrojao-bile bi isto tako uspeshne,razvijene,sredjene u svakom smislu,i prijatne za zzivot-I DA SU LISTOM SVE REPUBLIKE!!...A Srbijicu ne bi spaslo iz trenutnog glib-stanja ni da je po sto puta monarhija!...

Zoki

pre 8 godina

@Nikola Republikanac
Postoje ljudi koji jednostavno nisu talentovani za jezike. Mogu da budu članovi Mense, jednostavno u glavi neke veze ne funkcionišu i to je to. Možeš da ih učiš 100 godina, ali oni će strani jezik usvojiti na veoma limitiranom nivou. Princu Aleksandru je srpski strani jezik, pre svega zahvaljujući onima radi kojih je kao jednogodišnja beba izgubio državljanstvo. Da ga okrenes da dubi na glavi, neće progovoriti bolje. Što se tiče servisa, mislim da Karađorđevići nemaju problem da prihvate to kao deo istorijskog nasleđa, poput onih rupa od metaka u kapeli i groba Titove ljubavnice u dvorištu. To je istorija i život ide dalje. Pošto je posuđe za grbom Kraljevine Jugoslavije verovatno davno polupano ili prepravljeno (poput čuvenih Titovih tabakera), ostaje to sa grbom SFRJ. Verujem da je princu Čarlsu interesantnije da pije iz servisa maršala Tita, nego da su mu izneli nešto novokomponovano. Uostalom, te šoljice odlično oslikavaju položaj princa Aleksandra u Srbiji.

IvicaKralj

pre 8 godina

"Mislim ako cete da vam se vrati monarhija onda morate da budete kraljevi podanici. Ja bi izabrao da budem slobodan gradjanin u republici nego kmet/podanik nekog kralja koji vlada "sa milosti bozijom" i slicne budalastine..."
(Swarog, 16. mart 2016 19:34)

Britanija je vec odavno ustavno-parlamentarna (citaj: simbolicna) monarhija, u kojoj vladar deluje pod ustavom i ima jaaako ogranicenu realnu politicku moc. U prakticnom smislu to znaci poziranje, razonoda i osecaj ponosa za narod, i turisticka atrakcija :D

kimi

pre 8 godina

Srpska monarhija je umrla sa Nemanjicima i kraljem Urosem. Sve nekon toga su samo seoske arambase i 'ajduci. (Janko, 16. mart 2016 21:40)

A Nemanjići se rodili kao kraljevi?

idemo dalje

pre 8 godina

halo balkan ! 
pa mi smo revolucijom ukinuli kraljevstvo i formirali republiku (francuska revolucija), pa nje valjda da se vraćate u 18 vek ? 
republika je viši stupanj svesti,monarhija je kao da pričate o feudalizma...(lovac botova, 16. mart 2016 20:04)Pa i naši su,mislim na komuniste,revolucijom ukinuli monarhiju(1945),pa nas je to po pitanju slobode i demokratije vratilo u 18-i vek.Nije svaka revolucija i svaka republika dobra.Sigurno je da smo ostali u monarhiji danas bi živeli bolje i ne bi preživeli sve nedaće i stradanja u zadnjih 70 godina.

lovac botova

pre 8 godina

halo balkan !
pa mi smo revolucijom ukinuli kraljevstvo i formirali republiku (francuska revolucija), pa nje valjda da se vraćate u 18 vek ?
republika je viši stupanj svesti,monarhija je kao da pričate o feudalizma...

Nemanja44

pre 8 godina

(ten yard penalty, 16. mart 2016 20:12)
Nisam rekao da je republika losa ali te drzave su monarhije i imaju sistem vladavine kakav imaju a neki osporavaju taj sistem.Norvrska je najbogatija drzava na svetu, da li je za to zasluzan ili ne ipak on(kralj) ima veliku ulogu u jedinstvu drzave i planiranju razvoja drzave u narednih 100 godina dok se premijeri menjaju periodicno.Veliki uticaj imaju kraljevske porodice Nemacke iako u pravnom smislu su nevidljive za drzavni aparat.
Jednostavno mislim da nekim drzavama odgovara republika drugima ne.Engleska kruna vlada drzavom mozda i hiljadu godina i postigla je najveci uspeh od svih drzava cak je i engleski jezik postao zvanicni jezik sveta.Srbija je za vreme monarhije je napredovala i jacala a za vreme republike smanjivala, to su cinjenice a u Evropi je Spanija "nova" monarhija i dozivela je preporod sto se tice uspostavljanja pravne drzave naravno daleko od starih monarhija ali ipak dosta dobro.

Анархиста

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.
(Eleftherios, 16. mart 2016 18:02)

У време устанака и после највећи дипломатски савезник Турске била је Британија, немамо ми никакве лепе везе са њима, осим можда нешто за време 1. светског рата.

А колико је монархија традиција наших народа говори и то да смо од независности скоро сваког монарха убили или бар једном протерали или сменили!

bozic

pre 8 godina

Jos da dopunim komentar! Jos bi dodala princezu Jelisavetu. Valjda se to rađa i vaspitava od rođenja. Ona i princ Tomislav su pamtili kako se na stvarno zivelo i protokolom ponasalo. To su zadrzali u svojim zivotima ma gde bili. I posle toliko godina to zraci iz princeze Jelisavete. Nju bih rado videla na prestolu ali mi ovaj Aleksandar nema "slifa"za monarha. Rođen kao građansko lice i nema manir!

Jul Briner

pre 8 godina

Alison Andrews nije Katarinina unuka, vec njena cerka iz prvog braka, sa americkim biznismenom Andrewsom. I Alison ima nekoliko svojih biznisa, pokrenutih u Grckoj i Velikoj Britaniji.

Eleftherios

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.

Slaviša

pre 8 godina

Srpski narod nije NIKADA ukinuo monarhiju. Turci i komunisti su je zabranili, narod ne!

Simpatično je to da je najveći glas protiv monarhije slabo poznavanje srpskog jezika prestolonaslednika Aleksandra.
Kralj Petar, najomiljeniji vladar Srbije u novijoj istoriji, koji je sa svojom vojskom išao gde god je trebalo, pričao je francuski, a ne srpski.

No dobro, kao što neko napisa - tuđe dočekujemo i divimo se, svoje pljujemo.

Živeo kralj! Živela Kraljevina Srbija!

fc

pre 8 godina

Kako i zasto se ovi nazivaju princ i princeza Srbije? Da li je dozvoljeno da se u zemlji koja nije monarhija neko proglasava princem, princezom, kraljem i kao posledicu toga dobija izvestan ugled i vaznost? Ili to jednostavno nije regulisano?

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Ajmo hipotetski predstaviti slučaj jednog naroda i njegove dve dinastije.
Taj narod je bio nekih 500 godina po okupacijom i bila su dva ustanka.
Nakon drugog ustanka na vlast je došla dinastija Perić i bila na vlasti nekih stotinjak godina, nešto manje.
Onda je došla porodica Jović sve ih na dvoru poubijala i tako došla na vlast.
Na vlasti su bili ukupno 38 godina i tokom svoje vladavine su se temeljito nakrale, naotimale i naubijale, stradao je i njihov vlastiti narod.
Onda je došao Veliki rat i "dinastija" Jović je zbrisala u inostranstvo, i nakon rata im je bio zabranjen povratak u zemlju.
Četrdeset pet godina kasnije "promijenio" se je sistem i sad familija Jović traži da im se vrati njihovo "vlasništvo" koje su oni za vrijeme svoje 38-godišnje vladavine ukrali i oteli od drugih.
I onda je taj dotični narod zaboravio na kraljevsku porodicu Perić i do neba poštuju i ponose se porodicom Jović.
Svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima je sasvim slučajna!

barracuda

pre 8 godina

Republika u Srbiji krvlju i bezakonjem uspostavljena. Ona nema druge istorije i tradicije osim istorije i tradicije komunističke partije... reći ćete, monarhije su bile i Grčka i Italija i Francuska i Austrija - pa više nisu i zašto bi to bila Srbija. Ali, monarhiju u Grčkoj ukinuli su Grci, u Francuskoj Francuzi, u Italiji Italijani. Monarhiju u Srbiji nisu ukinuli Srbi, monarhija je ukinuta Srbima. I zato je za Srbe kraljevina simbol slobode, a republika sve drugo a samo to nije. Srbi su valjda jedini narod na svetu čiju je ustavnu monarhiju kao viševekovnu demokratsku instituciju ukinuo jedan tuđin i apostata i uz to neprijateljski vojnik...
Duboko sam uveren da nam je takav sistem preko potreban. Potrebna nam je stabilnost, potreban nam je kontinuitet, potreban nam je neko ko nije ukaljan političkim muljem, ko je iznad političkih igara, ko je reprezent svih građana, ko ne stvara nove podele... Potreban nam je Kralj!

so-flo

pre 8 godina

Ako je monarhija Srbiji istorijsko nasleđe, ne sme se zaboraviti ni da se u to nasleđe ubrajaju i otsecanje ušiju seljacima zbog okupljanja, vazalni odnos prema Turcima, kumoubistvo, regicid, diktatura, špekulacije s rudnim bogatstvima i beg u emigraciju u vreme ratne katastrofe. Tek toliko da pomenemo samo neka od skromnih dostignuća srpske monarhije. Što se tiče britanske monarhije, njena dostignuća u 1500 karaktera komentara nije moguće ni početi nabrajati.

vicko

pre 8 godina

dzabe sve ove kumovske veze po babine linije kad je ovaj nas nesposoban da ucini bar nesto za ovu srbiju. Da bi bio vladar treba da te narod voli a narod nevoli pozere.

Swarog

pre 8 godina

Tzzz, kakva smejurija, "princ" docekuje princa na caj u 5. Au brate. Mislim ako cete da vam se vrati monarhija onda morate da budete kraljevi podanici. Ja bi izabrao da budem slobodan gradjanin u republici nego kmet/podanik nekog kralja koji vlada "sa milosti bozijom" i slicne budalastine...

Zoonlogonechon

pre 8 godina

Postujem istoriju i Karadjordjevice i Obrenovice ali Srbiji ne treba kraljevina! Niti to mozemo financirati niti imamo tradiciju kao Britanci ili neki Skandinavci itd. Svakog Britanca Monarhija godisnje kosta nesto vise od 2 funte a privredi i turizmu donosi nekoliko milijardi funti.

Za Kralja i Otadžbinu!

pre 8 godina

Ali stvarno pogledajte fotografiju - rodbina, kumovi i školski drugari pre ćaskanja uz čaj u pet na srpskom dvoru... :-)

Monarhija je u slučaju Srbije mnogo bolje, efikasnije, logičnije i jeftinije rešenje od republikanskog sistema. Šta da kažeš uopšte kad vidiš na brzinu sklepane zastave, grbove i "državne" "koreografije" ex-YU republika na jednoj strani, a na drugoj strani princa od Velsa i našeg Aleksandra u pričama "šta mi radi Elizabeta?" i "jel se sećaš debele Samante iz treće klupe do prozora?". Karađorđevići su, dalje, rodbinski direktno povezani sa većinom kraljevskih porodica u Evropi.

Ajde, Srbijo... uozbilji se i ubrzaj se, vreme je. Vratimo monarhiju i čuvajmo je od svih prečica (poput komunizma) koje će nam nuditi budućnost. Ko je klečao pred kraljem nije klečao pred sudbinom.

Karađorđe

pre 8 godina

Jaoj, Srbijo, ne znaš šta imaš.

Neka nam Toma sa kradenom fakultetskom diplomom bude predsednik u narednih 57 mandata. I nismo za bolje sa ovakvim mozgovima.

just tea.

pre 8 godina

Nikada neću shvatiti ove gluposti,princ,princeza,kralj,kraljica...

Poštovanje,kljanjanje naroda,vladanje i ostalo valjda treba zaslužiti,a ne samo prezivati se.

Ovo važi za sve princeve,kraljeve...

Vlada komunista

pre 8 godina

Što više naginjemo na desno i ka monarhiji to sve više propadamo. U Velikoj Britaniji je sirotinja i malo broj bogatih oko kralja. Mi imamo već takav sistem, hoćemo onaj drugi.
A ovo je privatna poseta Princa Čarlsa svom kumu u Beogradu, ne znam čemu pompa kad je zvanični protokol završen. da nije možda očekivao 100 000 ljudi na ulici koji se tiskaju da mu se klanjaju? ma daj čoveče mi smo republika.

Filip

pre 8 godina

Srbija treba da postane kraljevina iz svojih interesa. Tako bi imali veliku svetsku silu na svojoj strani, imali zastitu Komonvelata, ne treba nam onda nista. Hrvati imaju Vatikan i Nemacku da ih stiti uvek a mi nista i nikoga zato tako i prolazimo. Kad je Srbija bila kraljevina sa Karadjordjevicima dozvoljeno joj je da pravi Jugoslaviju i uvek bila sa pobednicima, a otkada smo oterali kraljevinu isekli smo granu pod sopstvenim nogama. Raspad Jugoslavije je 1991 posledica jer nismo imali nokoga da nas zastiti. Dzabe Rusi oni imaju svojih problema, nepouzdano je i povrsno, a imamo resenje pred sopstvenom istorijom i pred sopstvenim nosom.

Jabučilo

pre 8 godina

Србији је историјско наслеђе монархија, а не комунистичка република!!!
(dušanbe, 16. mart 2016 18:05)
Istorijsko nasleđe čoveka, sve do otkrića vatre, bilo je i jedenje sirovog mesa. Vremena se menjaju. A ni Srbija nije komunistička republika.

oDSkora

pre 8 godina

kad se vratimo samopostovanju i onome sto smo bili od vajkada,mozemo da racunamo da nam bude bolje...
ovako dok nam ovi sto menaju cud vode zemlju i dok imamo predsednika i jos ovakovog,nismo ni za bolje!!!
MI PRIPADAMO PO KRVNOJ VEZI MONARHIJAMA EVROPSKIM!!!drugi bi sve dali da imaju to sto mi sklanjamo i vredjamo!!!

Nemanja44

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.

XZY

pre 8 godina

Nista mi od toga nemamo. Iz dzepa sigurno, a u dzep nista. Obican svet nista od toga nema, bombardovali su nas i ovako i onako. Pamet u glavu ljudi.

nenad

pre 8 godina

Ja sam da se uspostavi monarhija ali to prestolonaslednik treba da zasluzi. Ako izdejstvuje povratak kosova u okvire srbije kod svojiv rođaka engleza odmah ga proglasiti kraljem i ukinuti instituciju predsednika

tp

pre 8 godina

Kazete potreban nam je kralj. Nisam siguran ali sam siguran da bi morao da zna srpski jezik, a ne da je oko 15 godina u Srbiji a manje zna nas jezik od kineskog ambasadora. Znanje jezika je postovanje prema narodu i drzavi u kojoj si, a ne jezik radi jezika, ako nije znao.

kraja

pre 8 godina

...kako je saren i lep taj rojalisticki balon...
...tea for two, and two for tea, la-la-la...
...nema vise solunaca da nam pricaju kako im se (kraljevska) otadzbina zahvalila na zrtvama koje su podneli u prvom ratu...
...zaboravili ste ko je gurnuo srbiju i jugoslaviju u drugi rat...
...dok su komunisti prisvajali 27.mart, pljuvalo se iz petnih zila po njima...
...kad se otkrilo ko ga je organizovao, tajac...
...zaboravili ste ko je internirao kneza pavla...
...zaboravili ste ko je drzao "majku naroda" pavelica u pritvoru godinama...
...zaboravili ste da su malo podrzavali "junackog" cicu, a malo slosera...
...ah taj earl breakfast tea...for two, and two for tea...

lovac botova

pre 8 godina

halo balkan !
pa mi smo revolucijom ukinuli kraljevstvo i formirali republiku (francuska revolucija), pa nje valjda da se vraćate u 18 vek ?
republika je viši stupanj svesti,monarhija je kao da pričate o feudalizma...

Bob Marley

pre 8 godina

Zemlja sa aristokratijom i nasledjem gleda da se baci u narucje postkomunistikog mastodonta. Neverovatno nepostovanje samog sebe! Zapravo radi se o sistematski odzavanom gubitku samopouzdanja da bi se Srbima manipulisalo. Zato sada srpski narod trazi gazdu a ne preporod kroz izgradju stabilnog sistema. Gledajte, ova poseta je dokaz da smo Evropa a ne mala i velika Azija. Znam, ostacete slepi ali nije lose da se pomene.

ten yard penalty

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.
(Nemanja44, 16. mart 2016 19:18)

Lupash gluposti!..sve te drzzave koje si pobrojao-bile bi isto tako uspeshne,razvijene,sredjene u svakom smislu,i prijatne za zzivot-I DA SU LISTOM SVE REPUBLIKE!!...A Srbijicu ne bi spaslo iz trenutnog glib-stanja ni da je po sto puta monarhija!...

Martin

pre 8 godina

Ne spadam u monarhiste. Medjutim, kad vidim ko nam je sada izabrani predsednik, vise bih voleo da bude Aleksandar Karadjordjevic. Ne samo da je obrazovan i da govori dobro barem jedan strani jezik (uz napomenu da ne govori dovoljno dobro srpski-prezvakana tema), nego je i zavrsio Kraljevsku vojnu akademiju i ima cin kapetana, te je svakako kvalifikovan da bude na celu vojske. A o tome da zna bolje i kulturnije da se ponasa od nekih politicara ne bih uopste zapocinjao pricu.

Dynamic

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Eleftherios, 16. mart 2016 18:02)

Samo da znaš da su komunisti pobedili upravo i isključivo zahvaljujući Britaniji tj Vinstonu Čerčilu. Kada je trebao da bira kome će pružiti podršku, legitimnoj kraljevskoj vojsci ili partizanima - izabrao je ove druge! A u tom trenutku su i jedni i drugi imali podjednako uspeha protiv Nemaca, vojska lojalna Kralju čak i više. Ironično, zar ne? Posledica svega je da je kraljevska vojska počela da sarađuje sa okupatorom a Jugoslavija postade socijalistička zemlja. Eto ti sad...

Nikola Republikanac..ali...

pre 8 godina

A od toliko šoljica baš da mu podvale one sa grbom SFRJ...da li ja to dobro vidim.... ???!!!!

Ovo mora da je još jedna šala predsednika ili premijera !!!!

Ma koliko ja imao negativno mišljenje o princu Aleksandru, a ono se samo ogleda u njegovom govoru srpskog koji je jako slab, i pomalo u rastrošnom ponašanju, ovo nepoštovanje od strane premijera pre svega ali i predsednika prema kraljevskoj dinastiji je za mene šokantno ma šta o njima mislili nekoliko vladara iz te porodice stvorilo je Srbiju a da 1918. nije bilo starog kralja Petra na frontu u tim godinama, moral srpske vojske bio bi nikakav ! Neverovatno je da čak i u dinastiji ova vlast vidi konkurenciju pa ih tu i tamo dobro izvredja kao taj slučaj sa strujom, ma koliko da je Vučić u pravu oni su naša dinastija, treba da plate struju ali ne da ih se nipodaštava na takav način to je jadno i sramotno i zato Srbija i jeste tu gde jeste jel ne poštuje ni svoju istoriju niti išta a takve države nemaju budućnost !

Tora

pre 8 godina

@vicko, da znate samo koliko „ovaj naš“ za koga kažete da je „nesposoban“ svake godine prikupi humanitarne pomoći i dodeli stipendija uspešnim đacima i studentima, ne biste tako govorili.

Zoki

pre 8 godina

Da li su za ovu priliku uključili struju na Dedinju? Koliko koštaju izbori za predsednika republike, koji u suštini ne radi ništa što ne bi mogao da radi predsednik vlade? Bilo bi jeftinije imati kralja na Dedinju, koji bi obavljao te ceremonijalne stvari koje obavljaju britanska kraljica ili švedski kralj. Dvorski kompleks na Dedinju se svakako mora izdržavati iz budžeta, bila Srbija republika ili monarhija.

bozic

pre 8 godina

Nemam nista protiv monarhije u Srbiji.....ali ovi nasi koji bi to trebali biti su samo nasleđem dibili. Imala sam zadovoljstvo da ta zivota upoznam princa Tomislava. To gospotsvo, maniri i sve sto krasi monarha je imao

idemo dalje

pre 8 godina

halo balkan ! 
pa mi smo revolucijom ukinuli kraljevstvo i formirali republiku (francuska revolucija), pa nje valjda da se vraćate u 18 vek ? 
republika je viši stupanj svesti,monarhija je kao da pričate o feudalizma...(lovac botova, 16. mart 2016 20:04)Pa i naši su,mislim na komuniste,revolucijom ukinuli monarhiju(1945),pa nas je to po pitanju slobode i demokratije vratilo u 18-i vek.Nije svaka revolucija i svaka republika dobra.Sigurno je da smo ostali u monarhiji danas bi živeli bolje i ne bi preživeli sve nedaće i stradanja u zadnjih 70 godina.

mile dodik

pre 8 godina

lepi nas kralj. tudje dočekujemo a naše omalazavamo . nema goreg od našeg naroda.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (maki, 16. mart 2016 18:09)

Tako ti je to prijatelju kada si predstavnik najpametnijih,najobavestajnijih,najsposobnijih,najjacih,najvrednijih,najdisciplinovanijih,najskromnijih,najnajih.Inace slazem se da je bolje da smo monarhija,svakako je to stvar samo protokola(zbog ovlascenja) da li ce biti predsednik ili kralj ali nema opasnosti da ti pametan narod izabere srednjoskolca za glavnog domacina(mada i to razumem kakav narod takav i domacin)

Анархиста

pre 8 godina

A mi se nešto trtimo sa rusima, umesto da smo stalno negovali veze sa Velikom Britanijom. A da 45. pobedili komunisti, e glupi srpski narode.
(Eleftherios, 16. mart 2016 18:02)

У време устанака и после највећи дипломатски савезник Турске била је Британија, немамо ми никакве лепе везе са њима, осим можда нешто за време 1. светског рата.

А колико је монархија традиција наших народа говори и то да смо од независности скоро сваког монарха убили или бар једном протерали или сменили!

kimi

pre 8 godina

Srpska monarhija je umrla sa Nemanjicima i kraljem Urosem. Sve nekon toga su samo seoske arambase i 'ajduci. (Janko, 16. mart 2016 21:40)

A Nemanjići se rodili kao kraljevi?

bozic

pre 8 godina

Jos da dopunim komentar! Jos bi dodala princezu Jelisavetu. Valjda se to rađa i vaspitava od rođenja. Ona i princ Tomislav su pamtili kako se na stvarno zivelo i protokolom ponasalo. To su zadrzali u svojim zivotima ma gde bili. I posle toliko godina to zraci iz princeze Jelisavete. Nju bih rado videla na prestolu ali mi ovaj Aleksandar nema "slifa"za monarha. Rođen kao građansko lice i nema manir!

Pera

pre 8 godina

Elison Endrjuz nije unuka princa Aleksandra i princeze Katarine već ćerka iz prvog braka princeze Katarine.Reporter je bar mogao da se raspita ko je ko, nije ih bilo mnogo.

хаџија

pre 8 godina

A ovi sto pricaju da je parlamentarna monarhija prevazidjen oblik vladavine prvi bi se odselili u Englesku,Kanadu,Norvesku,Svedsku,Dansku, Belgiju,Holandiju itd.
(Nemanja44, 16. mart 2016 19:18)
српски СИТНОЈАЈАРСКИ менталитет. зато о обожава садашњу власт. зато што их најбоље осликава. када их погледа ко да се у огледало гледају.
и још нешто, видо сам колону са принцом чарлсом, не можеш да провалиш у којем је возилу јер су сва просечног изгледа, а ове наше сељачине само што меденице не окаче, да се зна у којим су да би могли да се дивимо њиховом успеху

Stiff Upper Lip

pre 8 godina

80% komentara....Strasno. I, pitamo se zasto nam je, kako nam je, i zasto smo tu gde jesmo. Nista nam se ovo ,sto nam se desava, ne desava bez razloga...
Laku noc Srbijo. Neka te rijaliti programi uspavljuju....

Neko se pravi blesav

pre 8 godina

@ fc
Titula ostaje bez obzira na to da li kraljevina i dalje postoji ili ne, i još je nasledna, pa se prenosi na decu. Tako stoje stvari. I još nešto - on je kralj Jugoslavije, a ne Srbije :)

IvicaKralj

pre 8 godina

"Mislim ako cete da vam se vrati monarhija onda morate da budete kraljevi podanici. Ja bi izabrao da budem slobodan gradjanin u republici nego kmet/podanik nekog kralja koji vlada "sa milosti bozijom" i slicne budalastine..."
(Swarog, 16. mart 2016 19:34)

Britanija je vec odavno ustavno-parlamentarna (citaj: simbolicna) monarhija, u kojoj vladar deluje pod ustavom i ima jaaako ogranicenu realnu politicku moc. U prakticnom smislu to znaci poziranje, razonoda i osecaj ponosa za narod, i turisticka atrakcija :D

Nemanja44

pre 8 godina

(ten yard penalty, 16. mart 2016 20:12)
Nisam rekao da je republika losa ali te drzave su monarhije i imaju sistem vladavine kakav imaju a neki osporavaju taj sistem.Norvrska je najbogatija drzava na svetu, da li je za to zasluzan ili ne ipak on(kralj) ima veliku ulogu u jedinstvu drzave i planiranju razvoja drzave u narednih 100 godina dok se premijeri menjaju periodicno.Veliki uticaj imaju kraljevske porodice Nemacke iako u pravnom smislu su nevidljive za drzavni aparat.
Jednostavno mislim da nekim drzavama odgovara republika drugima ne.Engleska kruna vlada drzavom mozda i hiljadu godina i postigla je najveci uspeh od svih drzava cak je i engleski jezik postao zvanicni jezik sveta.Srbija je za vreme monarhije je napredovala i jacala a za vreme republike smanjivala, to su cinjenice a u Evropi je Spanija "nova" monarhija i dozivela je preporod sto se tice uspostavljanja pravne drzave naravno daleko od starih monarhija ali ipak dosta dobro.

Zoki

pre 8 godina

@Nikola Republikanac
Postoje ljudi koji jednostavno nisu talentovani za jezike. Mogu da budu članovi Mense, jednostavno u glavi neke veze ne funkcionišu i to je to. Možeš da ih učiš 100 godina, ali oni će strani jezik usvojiti na veoma limitiranom nivou. Princu Aleksandru je srpski strani jezik, pre svega zahvaljujući onima radi kojih je kao jednogodišnja beba izgubio državljanstvo. Da ga okrenes da dubi na glavi, neće progovoriti bolje. Što se tiče servisa, mislim da Karađorđevići nemaju problem da prihvate to kao deo istorijskog nasleđa, poput onih rupa od metaka u kapeli i groba Titove ljubavnice u dvorištu. To je istorija i život ide dalje. Pošto je posuđe za grbom Kraljevine Jugoslavije verovatno davno polupano ili prepravljeno (poput čuvenih Titovih tabakera), ostaje to sa grbom SFRJ. Verujem da je princu Čarlsu interesantnije da pije iz servisa maršala Tita, nego da su mu izneli nešto novokomponovano. Uostalom, te šoljice odlično oslikavaju položaj princa Aleksandra u Srbiji.

Jul Briner

pre 8 godina

Alison Andrews nije Katarinina unuka, vec njena cerka iz prvog braka, sa americkim biznismenom Andrewsom. I Alison ima nekoliko svojih biznisa, pokrenutih u Grckoj i Velikoj Britaniji.