Ponedeljak, 14.03.2016.

18:49

Putin naredio povlačenje ruskih trupa iz Sirije

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povlačenje većeg dela ruskih trupa iz Sirije, rekavši da su ruski ciljevi u većini slučajeva postignuti.

Izvor: B92

Putin naredio povlaèenje ruskih trupa iz Sirije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Banana republic of brainwashed people

pre 8 godina

@(JoS, 14. mart 2016 20:04)
Izvini,ali prosečna plata u Rusiji trenutno,sa sve oborenom rubljom je 1.150€.A cilj su postigli samo tako.Baze utvrđene,podrška sa mora i iz vazduha.Odigrana partija šaha.Sad mlatite praznu slamu tipa,kapitulacija,pobegao,rusofili nevera itd.

snoopdog

pre 8 godina

Vojni ekspert ovde, Putin je odlucijo da nema smisla ubijati muve iz lovacke puske, I pokazao je svetu da ima dobru volju da se ovaj rat zavrsi. Asad je vise nego ikad popularan I vojno sposoban da zavrsi posao. Sirija ostaje nezavisna suverena drzava na celu sa velikim herojem Asadom I Ruskim bazama... bez Siriskog toka od Katara do mediterana. Nemci I dalje kupuju gas od Rusa, a Saudi Arabija ide u stecaj. Turska dobija novi problem, a Evropa gradjanski rat I desnicarske stranke na vlasti. Tramp ulazi u belu kucu I podize zid a novi svetski poredak pada u vodu.

dejan

pre 8 godina

Ja ne znam koji su to ciljevi postignuti, pa se povlace. Koliko vidim, ISIS jos nije porazen, Turska moze sutra da udje u Siriju. Jedno mi je jasno, ako Asad padne, znaci Putin ga je prodao. Ako je prodao njega, tako bi i nas sutra. Ako Asad padne, Srbija treba da ide u NATO.

ivan

pre 8 godina

Putin kao Putin - nepredvidiv. Nema jednog "stručnjaka" koji je ovo predvideo. Naravno, nema sumnje da Putin ima razloge za ovaj potez, a svet neka nagađa.

Mr sumnjicavi

pre 8 godina

Polako s tim komentarima i jedni i drugi...Da ste toliko pametni koliko mislite vi biste bili na njegovom mestu... Ovo mi lici na partiju saha, gosn Putin povukao potez, da vidimo sta ce drugi da urade sad (ne sumnjam da ima razradjen odgovor)... nije sve bas kako se cini na prvi pogled, geopoliticke igre su maraton od nekoliko decenija a ne sprint...To sto mi imamo politiku od danas do juce to je nasa sramota...

Рајко Четник

pre 8 godina

Мишљење једнок лаика о разлозима повлачења:
-Русија је остварила први циљ, задржала је морску базу у Сирији и осигурала је без обзира ко буде на власти,
-показала је свету и потенцијалним купцима ново модерно разорно и супериорно оружје,
-Асад вероватно не поштује договор до краја па га Руси остављају на цедилу
-даје шансу Турској да се опамети и да се пиовуче из сукоба који би довео до 3.светског рата.

Sputnik

pre 8 godina

Svi su eksperti kao uvek sada svi znaju sta je bio"pravi cilj".
Mora ovako da bude da bi postojala realna sansa za mir i oni ne povlace sve snage.
I uporediti Kosovo i Siriju kao sto neki rade je skroz ludo, Rusija je bila slaba i u haosu 99e i jeltsin pijan to ne moze da se uporedi.

aca

pre 8 godina

Kod nas atmosfera uobicajena - fudbalski navijaci koji se potuku do krvi potrose zadnji dinar za ulaznicu da vide "kako MI njih" A IGRACI SE IZLJUBE I ODU SA TERENA DEBLJIH sa kintom ...a jos kada su utakmice namestene.

aleksandars

pre 8 godina

Naravno, ruski interesi...
Sve je deo šireg dogovora sa USA i Saudijskom Arabijom.
Jadan narod koji služi kao moneta za potkusurivanje. I mi smo bili u sličnom položaju, nadam se da ćemo konačno doći pameti.

Spasibo Russia, Horvat

pre 8 godina

Rusi došli, riješili problem i sad idu kući. Ne može poštenije. O.k. rat košta i to je razlog za odlazak, ali dio ruskog kontigenta ipak ostaje u Siriji.

dragce

pre 8 godina

Vidite...rusi su nam blizi po svemu od amera i naravno bilo kojih turaka. Dakle tu nema price. Medjutim stvarno mi nije jasno zasto su se povukli.

A rusi...

pre 8 godina

Hahahahha! Ja pricam ljudima ovo vec mesecima! Pa zar neko misli da je Rusija "isla" tamo da resi probleme? Pa njoj odgovara "taj problem",jer se EU puni Muslimanima! Pa to je san Rusije! Rusija je samo izvodila vezbe tamo, ispucala se,videla koliko i sta moze na terenu, spremajuci se za nadolazece,malo treninga ne skodi a pomaze...

Sumadinac

pre 8 godina

Ovo je vec vidjeno...ako se secate..malo me podseca na Pristinu...Rusi nastupe arogantno pa onda skinu gace...heheheh...e koga Rus brani ...tesko njemu...

Sofer

pre 8 godina

Procitao sam komentare temeljno i jako me cudi koliko ima ljudi koji fanaticno veruju Ruaima a narocito Putinu...imam osecaj da Putin njima kaze Srbi ajde svi kolektivno jete G**na oni bi odmah objasnili da je to jako korisno za Srbiju i Rusiju...heheheheh...Zato me u opste ne cudi sto je poske drugog svtskog rata bio uspostavljen goli otok...inace sta raditi sa ovim pitkoumnim a u isto vreme opasnim ljudima...oni u opste ne shvataju da su u stavri oni najveci izdajnici svoje drzave i naroda...dajuci bezuslovno svoju suverenost i interese drugoj drzavi...nema brate tu objasnjenja ja bih njih sve u Sibir..pa neka KULACE...:))) kad ej vec goli otok u drugoj drzavi sada...:)))

ФР

pre 8 godina

@lav - Тачно! Ја не мислим да је ико могао да предвиди ову де-факто бежанију Руса и практичну капитулацију. Победили их Амери ценом нафте, да ни метак нису испалили.

Nemanja

pre 8 godina

Ne razumem ljude koji ovo predstavljaju kao poraz Rusije, a nisu ni pročitali tekst. Napravili su još jednu bazu koja ostaje aktivna, obezbedjena sa mora, vazduha i vode. Povlači se VEĆI deo trupa, nikako sve, a baze ostaju da funkcionišu normalno. A rezultati? Pogledati kontrolu teritorije Asada pre ulaska Rusa i danas. Niko nije bombarodavo Siriju (S 400 i dalje tamo), niko nije nametnuo svoj režim a postignuto je i primirje. Uopšte nisam Rusofil, niti nešto posebno volim njih, ali molim vas, malo objektivnosti... Sami Rusi su rekli da će intervencija trajati nekoliko meseci.

JoS

pre 8 godina

Pa vojne intervencije kostaju a ruska ekonomija je u kolapsu sa prosecnom platom od 300 dolara. Kina igra mnogo pametnije nego Rusija, razvijaju ekonomiju a onda vojsku a ovi bi hteli obrnuto.

genije

pre 8 godina

@america the beautiful
Ja sam video hrpu snimaka gde T-90 u Siriji sa lokalnim (poluobucenim) posadama prezivljava direktne pogotke TOWa (uz stravicnu eksploziju zbog reaktivnog oklopa)...
Podeli sa nama to gde ih "prze".

Kako se veliki igraju malima... Ko li koga pokusava da nadigra i kakvi li su dogovori ovde sklopljeni?! I koliki je to "deo" trupa?

Штилцована катаболцна

pre 8 godina

Наслов није баш најтачнији. У Сирији остају поморска база Тартус са целокупном посадом и ваздухопловна база Хмеимим са авионима и копненим снагама за обезбеђење.

SAA

pre 8 godina

Samo,niste napisali da ostaju baze Tartus i aerodrom Hmeim i dalje kao ruske baze...i da ce i dalje biti kontrola voda-vazduh-zemlja cijele sirijske teritorije od strane rusa.Racunam da mu vise ne treba 70 aviona tamo, dosta i 20 komada obzirom da su svi veliki ciljevi speglani sa zemljom.Ionako je vecina vojnih efektiva tamo bila avijacija,sad je vec preglomazno za drzati bez potrebe.A i ko zna sta su se sve amerikanci i rusi ispod zita izdogovarali,to cemo tek vidjeti u narednom periodu.

Mare

pre 8 godina

Dosli su, uradili ono sto su planirali i sada se povlace. Kako su brzo dosli i odlaze isto tako mogu ponovo i da se vrate u Siriju.

Ciljevi Rusije su bili: Opstanak Basara el Asada na vlasti-postignuto.

Primoravanje tzv.umerene Opozicije na pregovore o miru sa Asadom gde bi Asad bio priznat kao relevantan faktor i neko bez koga nema pregovora- postignuto

Vracanje delova Sirije oko granice sa Turskom pod kontrolu Sirijske Arapske Armije- postignuto.

Unistenje zaliha nafte u posedu ID kao i presecanje trgovine ID sa naftom- postignuto.

Unistenje ID- delimicno postignuto u zonama zapadne Sirije, istok ostao netaknut

Slabljenje uticaja umerene opozicije- postignuto.

Kontrola sirijskog neba- postignuto instaliranjem S-400 raketnih sistema

Dakle od 7 glavih ciljeva, ispunili su 6 kompletno.

Zasto da se ne povuku? Pa nisu oni dosli da unistavaju Sirijce narednih 10 godina nego da ih nateraju da sednu za sto i postignu mir. U tome su i uspeli.

Frederiko

pre 8 godina

Jako ,jako.jako cudno. Jako mistican lik gosp.Vladimir P. Nesto je dobio ali nece reci nikome...
Nadamo se da nece one glavosece napredovati ponovo.

spartakus

pre 8 godina

Veni Vidi Vici
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Cane, 14. mart 2016 19:01) #
Na ovo cu nesto dodati. Veni Vidi Vici Pobegni. Uzrecica iz Alana Forda. Uvek su bili u pravu.

EKV

pre 8 godina

Tako su Rusi i 1999. godine "digli glas" protiv bombardovanja Srbije, samo da bi dobili neke povlastice od zapada. Dobili su ih i tada, kao i sada, i normalno ostavili i Srbiju i Siriju na cedilu! Rusi su uvek gledali samo svoj interes! ID u Siriji nije ni delimicno unistena, a Rusi se povlace. Znaci, unistenje ID nije nikada ni bio cilj Rusa!!!

bivsi rusofil

pre 8 godina

Zvuci poznato. . Povlacimo se sa Kosova...E moj srpski narode, da li ces ikada ista nauciti iz svoje istorije.Rusi brane znamo kako. Cim se dogovore sa zapadom za neke pare ili neko parce terotirije u nekoj Aziji, odmah se povlace.
Ponestaje novca drugovima iz KGB

sed Nomini Tuo da gloriam

pre 8 godina

Mudra odluka, smatram da je doneta na osnovu procene da će u regionu doći do sukoba širih razmera i da će turska armija i nato početi kopnenu ofanzivu uz blagoslov SAD. Pored Turske i Sirije sukob će se proširiti na S. Arabiju, severni Afganistan i kavkasko područje.

CG

pre 8 godina

Ne kaze se dzabe "ne daj boze da nas Grci hrane a Rusi brane..."

Hvala bogu CG uskoro ulazi u NATO,ne zelimo nista od tih ruskih politickih prostitutki...
A ovi blesavi Rusofili mu se i dalje klanjaju...

Rale

pre 8 godina

Potpuni debakl Rusa i njihove intervencije. ISIL i dalje kontroliše pola Sirije, a napredak Asadovih snaga protiv takozvanih pobunjenika je minimalan. Bez podrške iz vazduha, Asadove snage će se opet naći u teškoj situaciji. Povlačenjem iz Sirije, Putin ostavlja tu državu na milost i nemilost Amerikancima i S. Arabiji što znači da sledi podela na Kurdistan, šiitsku i sunitsku enklavu.

Laguna

pre 8 godina

Pa da ruski ciljevi su postignut. Asad je i dalje na vlast. Zapad izgubio, jer su zeljeli Siriju bez Asada. Rat je delimično gotov. Islamska drzava u iraku i Siriju gubi na svakom koraku. Zivela regularna Sirijska Armija!!

America the beautiful

pre 8 godina

Hahaha, znaci tako. Izgleda da su one americke anti - tenkovske rakete itekako delotvorne. Videli smo par puta kako im prze T - 90. Ili su sankcije delotvorne. Ili im je Obama dosapnuo magicne reci - Povucite se milom da se ne bi povlacili silom -

izmedju redova

pre 8 godina

Ovako je bolje . Neka ubace svoje ljude tamo isto kao i svaka zainteresovana drzava sto je uradila , a glumi da hoce diplomatsko resenje .

bivsi rusofil

pre 8 godina

Zvuci poznato. . Povlacimo se sa Kosova...E moj srpski narode, da li ces ikada ista nauciti iz svoje istorije.Rusi brane znamo kako. Cim se dogovore sa zapadom za neke pare ili neko parce terotirije u nekoj Aziji, odmah se povlace.
Ponestaje novca drugovima iz KGB

Rale

pre 8 godina

Potpuni debakl Rusa i njihove intervencije. ISIL i dalje kontroliše pola Sirije, a napredak Asadovih snaga protiv takozvanih pobunjenika je minimalan. Bez podrške iz vazduha, Asadove snage će se opet naći u teškoj situaciji. Povlačenjem iz Sirije, Putin ostavlja tu državu na milost i nemilost Amerikancima i S. Arabiji što znači da sledi podela na Kurdistan, šiitsku i sunitsku enklavu.

Laguna

pre 8 godina

Pa da ruski ciljevi su postignut. Asad je i dalje na vlast. Zapad izgubio, jer su zeljeli Siriju bez Asada. Rat je delimično gotov. Islamska drzava u iraku i Siriju gubi na svakom koraku. Zivela regularna Sirijska Armija!!

America the beautiful

pre 8 godina

Hahaha, znaci tako. Izgleda da su one americke anti - tenkovske rakete itekako delotvorne. Videli smo par puta kako im prze T - 90. Ili su sankcije delotvorne. Ili im je Obama dosapnuo magicne reci - Povucite se milom da se ne bi povlacili silom -

CG

pre 8 godina

Ne kaze se dzabe "ne daj boze da nas Grci hrane a Rusi brane..."

Hvala bogu CG uskoro ulazi u NATO,ne zelimo nista od tih ruskih politickih prostitutki...
A ovi blesavi Rusofili mu se i dalje klanjaju...

Sumadinac

pre 8 godina

Ovo je vec vidjeno...ako se secate..malo me podseca na Pristinu...Rusi nastupe arogantno pa onda skinu gace...heheheh...e koga Rus brani ...tesko njemu...

Sofer

pre 8 godina

Procitao sam komentare temeljno i jako me cudi koliko ima ljudi koji fanaticno veruju Ruaima a narocito Putinu...imam osecaj da Putin njima kaze Srbi ajde svi kolektivno jete G**na oni bi odmah objasnili da je to jako korisno za Srbiju i Rusiju...heheheheh...Zato me u opste ne cudi sto je poske drugog svtskog rata bio uspostavljen goli otok...inace sta raditi sa ovim pitkoumnim a u isto vreme opasnim ljudima...oni u opste ne shvataju da su u stavri oni najveci izdajnici svoje drzave i naroda...dajuci bezuslovno svoju suverenost i interese drugoj drzavi...nema brate tu objasnjenja ja bih njih sve u Sibir..pa neka KULACE...:))) kad ej vec goli otok u drugoj drzavi sada...:)))

SAA

pre 8 godina

Samo,niste napisali da ostaju baze Tartus i aerodrom Hmeim i dalje kao ruske baze...i da ce i dalje biti kontrola voda-vazduh-zemlja cijele sirijske teritorije od strane rusa.Racunam da mu vise ne treba 70 aviona tamo, dosta i 20 komada obzirom da su svi veliki ciljevi speglani sa zemljom.Ionako je vecina vojnih efektiva tamo bila avijacija,sad je vec preglomazno za drzati bez potrebe.A i ko zna sta su se sve amerikanci i rusi ispod zita izdogovarali,to cemo tek vidjeti u narednom periodu.

EKV

pre 8 godina

Tako su Rusi i 1999. godine "digli glas" protiv bombardovanja Srbije, samo da bi dobili neke povlastice od zapada. Dobili su ih i tada, kao i sada, i normalno ostavili i Srbiju i Siriju na cedilu! Rusi su uvek gledali samo svoj interes! ID u Siriji nije ni delimicno unistena, a Rusi se povlace. Znaci, unistenje ID nije nikada ni bio cilj Rusa!!!

sed Nomini Tuo da gloriam

pre 8 godina

Mudra odluka, smatram da je doneta na osnovu procene da će u regionu doći do sukoba širih razmera i da će turska armija i nato početi kopnenu ofanzivu uz blagoslov SAD. Pored Turske i Sirije sukob će se proširiti na S. Arabiju, severni Afganistan i kavkasko područje.

JoS

pre 8 godina

Pa vojne intervencije kostaju a ruska ekonomija je u kolapsu sa prosecnom platom od 300 dolara. Kina igra mnogo pametnije nego Rusija, razvijaju ekonomiju a onda vojsku a ovi bi hteli obrnuto.

ФР

pre 8 godina

@lav - Тачно! Ја не мислим да је ико могао да предвиди ову де-факто бежанију Руса и практичну капитулацију. Победили их Амери ценом нафте, да ни метак нису испалили.

Nemanja

pre 8 godina

Ne razumem ljude koji ovo predstavljaju kao poraz Rusije, a nisu ni pročitali tekst. Napravili su još jednu bazu koja ostaje aktivna, obezbedjena sa mora, vazduha i vode. Povlači se VEĆI deo trupa, nikako sve, a baze ostaju da funkcionišu normalno. A rezultati? Pogledati kontrolu teritorije Asada pre ulaska Rusa i danas. Niko nije bombarodavo Siriju (S 400 i dalje tamo), niko nije nametnuo svoj režim a postignuto je i primirje. Uopšte nisam Rusofil, niti nešto posebno volim njih, ali molim vas, malo objektivnosti... Sami Rusi su rekli da će intervencija trajati nekoliko meseci.

Mare

pre 8 godina

Dosli su, uradili ono sto su planirali i sada se povlace. Kako su brzo dosli i odlaze isto tako mogu ponovo i da se vrate u Siriju.

Ciljevi Rusije su bili: Opstanak Basara el Asada na vlasti-postignuto.

Primoravanje tzv.umerene Opozicije na pregovore o miru sa Asadom gde bi Asad bio priznat kao relevantan faktor i neko bez koga nema pregovora- postignuto

Vracanje delova Sirije oko granice sa Turskom pod kontrolu Sirijske Arapske Armije- postignuto.

Unistenje zaliha nafte u posedu ID kao i presecanje trgovine ID sa naftom- postignuto.

Unistenje ID- delimicno postignuto u zonama zapadne Sirije, istok ostao netaknut

Slabljenje uticaja umerene opozicije- postignuto.

Kontrola sirijskog neba- postignuto instaliranjem S-400 raketnih sistema

Dakle od 7 glavih ciljeva, ispunili su 6 kompletno.

Zasto da se ne povuku? Pa nisu oni dosli da unistavaju Sirijce narednih 10 godina nego da ih nateraju da sednu za sto i postignu mir. U tome su i uspeli.

spartakus

pre 8 godina

Veni Vidi Vici
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Cane, 14. mart 2016 19:01) #
Na ovo cu nesto dodati. Veni Vidi Vici Pobegni. Uzrecica iz Alana Forda. Uvek su bili u pravu.

Frederiko

pre 8 godina

Jako ,jako.jako cudno. Jako mistican lik gosp.Vladimir P. Nesto je dobio ali nece reci nikome...
Nadamo se da nece one glavosece napredovati ponovo.

A rusi...

pre 8 godina

Hahahahha! Ja pricam ljudima ovo vec mesecima! Pa zar neko misli da je Rusija "isla" tamo da resi probleme? Pa njoj odgovara "taj problem",jer se EU puni Muslimanima! Pa to je san Rusije! Rusija je samo izvodila vezbe tamo, ispucala se,videla koliko i sta moze na terenu, spremajuci se za nadolazece,malo treninga ne skodi a pomaze...

Штилцована катаболцна

pre 8 godina

Наслов није баш најтачнији. У Сирији остају поморска база Тартус са целокупном посадом и ваздухопловна база Хмеимим са авионима и копненим снагама за обезбеђење.

izmedju redova

pre 8 godina

Ovako je bolje . Neka ubace svoje ljude tamo isto kao i svaka zainteresovana drzava sto je uradila , a glumi da hoce diplomatsko resenje .

genije

pre 8 godina

@america the beautiful
Ja sam video hrpu snimaka gde T-90 u Siriji sa lokalnim (poluobucenim) posadama prezivljava direktne pogotke TOWa (uz stravicnu eksploziju zbog reaktivnog oklopa)...
Podeli sa nama to gde ih "prze".

Kako se veliki igraju malima... Ko li koga pokusava da nadigra i kakvi li su dogovori ovde sklopljeni?! I koliki je to "deo" trupa?

aca

pre 8 godina

Kod nas atmosfera uobicajena - fudbalski navijaci koji se potuku do krvi potrose zadnji dinar za ulaznicu da vide "kako MI njih" A IGRACI SE IZLJUBE I ODU SA TERENA DEBLJIH sa kintom ...a jos kada su utakmice namestene.

aleksandars

pre 8 godina

Naravno, ruski interesi...
Sve je deo šireg dogovora sa USA i Saudijskom Arabijom.
Jadan narod koji služi kao moneta za potkusurivanje. I mi smo bili u sličnom položaju, nadam se da ćemo konačno doći pameti.

dragce

pre 8 godina

Vidite...rusi su nam blizi po svemu od amera i naravno bilo kojih turaka. Dakle tu nema price. Medjutim stvarno mi nije jasno zasto su se povukli.

Sputnik

pre 8 godina

Svi su eksperti kao uvek sada svi znaju sta je bio"pravi cilj".
Mora ovako da bude da bi postojala realna sansa za mir i oni ne povlace sve snage.
I uporediti Kosovo i Siriju kao sto neki rade je skroz ludo, Rusija je bila slaba i u haosu 99e i jeltsin pijan to ne moze da se uporedi.

Рајко Четник

pre 8 godina

Мишљење једнок лаика о разлозима повлачења:
-Русија је остварила први циљ, задржала је морску базу у Сирији и осигурала је без обзира ко буде на власти,
-показала је свету и потенцијалним купцима ново модерно разорно и супериорно оружје,
-Асад вероватно не поштује договор до краја па га Руси остављају на цедилу
-даје шансу Турској да се опамети и да се пиовуче из сукоба који би довео до 3.светског рата.

Spasibo Russia, Horvat

pre 8 godina

Rusi došli, riješili problem i sad idu kući. Ne može poštenije. O.k. rat košta i to je razlog za odlazak, ali dio ruskog kontigenta ipak ostaje u Siriji.

dejan

pre 8 godina

Ja ne znam koji su to ciljevi postignuti, pa se povlace. Koliko vidim, ISIS jos nije porazen, Turska moze sutra da udje u Siriju. Jedno mi je jasno, ako Asad padne, znaci Putin ga je prodao. Ako je prodao njega, tako bi i nas sutra. Ako Asad padne, Srbija treba da ide u NATO.

ivan

pre 8 godina

Putin kao Putin - nepredvidiv. Nema jednog "stručnjaka" koji je ovo predvideo. Naravno, nema sumnje da Putin ima razloge za ovaj potez, a svet neka nagađa.

Mr sumnjicavi

pre 8 godina

Polako s tim komentarima i jedni i drugi...Da ste toliko pametni koliko mislite vi biste bili na njegovom mestu... Ovo mi lici na partiju saha, gosn Putin povukao potez, da vidimo sta ce drugi da urade sad (ne sumnjam da ima razradjen odgovor)... nije sve bas kako se cini na prvi pogled, geopoliticke igre su maraton od nekoliko decenija a ne sprint...To sto mi imamo politiku od danas do juce to je nasa sramota...

snoopdog

pre 8 godina

Vojni ekspert ovde, Putin je odlucijo da nema smisla ubijati muve iz lovacke puske, I pokazao je svetu da ima dobru volju da se ovaj rat zavrsi. Asad je vise nego ikad popularan I vojno sposoban da zavrsi posao. Sirija ostaje nezavisna suverena drzava na celu sa velikim herojem Asadom I Ruskim bazama... bez Siriskog toka od Katara do mediterana. Nemci I dalje kupuju gas od Rusa, a Saudi Arabija ide u stecaj. Turska dobija novi problem, a Evropa gradjanski rat I desnicarske stranke na vlasti. Tramp ulazi u belu kucu I podize zid a novi svetski poredak pada u vodu.

Banana republic of brainwashed people

pre 8 godina

@(JoS, 14. mart 2016 20:04)
Izvini,ali prosečna plata u Rusiji trenutno,sa sve oborenom rubljom je 1.150€.A cilj su postigli samo tako.Baze utvrđene,podrška sa mora i iz vazduha.Odigrana partija šaha.Sad mlatite praznu slamu tipa,kapitulacija,pobegao,rusofili nevera itd.

America the beautiful

pre 8 godina

Hahaha, znaci tako. Izgleda da su one americke anti - tenkovske rakete itekako delotvorne. Videli smo par puta kako im prze T - 90. Ili su sankcije delotvorne. Ili im je Obama dosapnuo magicne reci - Povucite se milom da se ne bi povlacili silom -

bivsi rusofil

pre 8 godina

Zvuci poznato. . Povlacimo se sa Kosova...E moj srpski narode, da li ces ikada ista nauciti iz svoje istorije.Rusi brane znamo kako. Cim se dogovore sa zapadom za neke pare ili neko parce terotirije u nekoj Aziji, odmah se povlace.
Ponestaje novca drugovima iz KGB

Laguna

pre 8 godina

Pa da ruski ciljevi su postignut. Asad je i dalje na vlast. Zapad izgubio, jer su zeljeli Siriju bez Asada. Rat je delimično gotov. Islamska drzava u iraku i Siriju gubi na svakom koraku. Zivela regularna Sirijska Armija!!

Rale

pre 8 godina

Potpuni debakl Rusa i njihove intervencije. ISIL i dalje kontroliše pola Sirije, a napredak Asadovih snaga protiv takozvanih pobunjenika je minimalan. Bez podrške iz vazduha, Asadove snage će se opet naći u teškoj situaciji. Povlačenjem iz Sirije, Putin ostavlja tu državu na milost i nemilost Amerikancima i S. Arabiji što znači da sledi podela na Kurdistan, šiitsku i sunitsku enklavu.

CG

pre 8 godina

Ne kaze se dzabe "ne daj boze da nas Grci hrane a Rusi brane..."

Hvala bogu CG uskoro ulazi u NATO,ne zelimo nista od tih ruskih politickih prostitutki...
A ovi blesavi Rusofili mu se i dalje klanjaju...

sed Nomini Tuo da gloriam

pre 8 godina

Mudra odluka, smatram da je doneta na osnovu procene da će u regionu doći do sukoba širih razmera i da će turska armija i nato početi kopnenu ofanzivu uz blagoslov SAD. Pored Turske i Sirije sukob će se proširiti na S. Arabiju, severni Afganistan i kavkasko područje.

Sofer

pre 8 godina

Procitao sam komentare temeljno i jako me cudi koliko ima ljudi koji fanaticno veruju Ruaima a narocito Putinu...imam osecaj da Putin njima kaze Srbi ajde svi kolektivno jete G**na oni bi odmah objasnili da je to jako korisno za Srbiju i Rusiju...heheheheh...Zato me u opste ne cudi sto je poske drugog svtskog rata bio uspostavljen goli otok...inace sta raditi sa ovim pitkoumnim a u isto vreme opasnim ljudima...oni u opste ne shvataju da su u stavri oni najveci izdajnici svoje drzave i naroda...dajuci bezuslovno svoju suverenost i interese drugoj drzavi...nema brate tu objasnjenja ja bih njih sve u Sibir..pa neka KULACE...:))) kad ej vec goli otok u drugoj drzavi sada...:)))

Mare

pre 8 godina

Dosli su, uradili ono sto su planirali i sada se povlace. Kako su brzo dosli i odlaze isto tako mogu ponovo i da se vrate u Siriju.

Ciljevi Rusije su bili: Opstanak Basara el Asada na vlasti-postignuto.

Primoravanje tzv.umerene Opozicije na pregovore o miru sa Asadom gde bi Asad bio priznat kao relevantan faktor i neko bez koga nema pregovora- postignuto

Vracanje delova Sirije oko granice sa Turskom pod kontrolu Sirijske Arapske Armije- postignuto.

Unistenje zaliha nafte u posedu ID kao i presecanje trgovine ID sa naftom- postignuto.

Unistenje ID- delimicno postignuto u zonama zapadne Sirije, istok ostao netaknut

Slabljenje uticaja umerene opozicije- postignuto.

Kontrola sirijskog neba- postignuto instaliranjem S-400 raketnih sistema

Dakle od 7 glavih ciljeva, ispunili su 6 kompletno.

Zasto da se ne povuku? Pa nisu oni dosli da unistavaju Sirijce narednih 10 godina nego da ih nateraju da sednu za sto i postignu mir. U tome su i uspeli.

A rusi...

pre 8 godina

Hahahahha! Ja pricam ljudima ovo vec mesecima! Pa zar neko misli da je Rusija "isla" tamo da resi probleme? Pa njoj odgovara "taj problem",jer se EU puni Muslimanima! Pa to je san Rusije! Rusija je samo izvodila vezbe tamo, ispucala se,videla koliko i sta moze na terenu, spremajuci se za nadolazece,malo treninga ne skodi a pomaze...

ФР

pre 8 godina

@lav - Тачно! Ја не мислим да је ико могао да предвиди ову де-факто бежанију Руса и практичну капитулацију. Победили их Амери ценом нафте, да ни метак нису испалили.

Sumadinac

pre 8 godina

Ovo je vec vidjeno...ako se secate..malo me podseca na Pristinu...Rusi nastupe arogantno pa onda skinu gace...heheheh...e koga Rus brani ...tesko njemu...

JoS

pre 8 godina

Pa vojne intervencije kostaju a ruska ekonomija je u kolapsu sa prosecnom platom od 300 dolara. Kina igra mnogo pametnije nego Rusija, razvijaju ekonomiju a onda vojsku a ovi bi hteli obrnuto.

Nemanja

pre 8 godina

Ne razumem ljude koji ovo predstavljaju kao poraz Rusije, a nisu ni pročitali tekst. Napravili su još jednu bazu koja ostaje aktivna, obezbedjena sa mora, vazduha i vode. Povlači se VEĆI deo trupa, nikako sve, a baze ostaju da funkcionišu normalno. A rezultati? Pogledati kontrolu teritorije Asada pre ulaska Rusa i danas. Niko nije bombarodavo Siriju (S 400 i dalje tamo), niko nije nametnuo svoj režim a postignuto je i primirje. Uopšte nisam Rusofil, niti nešto posebno volim njih, ali molim vas, malo objektivnosti... Sami Rusi su rekli da će intervencija trajati nekoliko meseci.

izmedju redova

pre 8 godina

Ovako je bolje . Neka ubace svoje ljude tamo isto kao i svaka zainteresovana drzava sto je uradila , a glumi da hoce diplomatsko resenje .

EKV

pre 8 godina

Tako su Rusi i 1999. godine "digli glas" protiv bombardovanja Srbije, samo da bi dobili neke povlastice od zapada. Dobili su ih i tada, kao i sada, i normalno ostavili i Srbiju i Siriju na cedilu! Rusi su uvek gledali samo svoj interes! ID u Siriji nije ni delimicno unistena, a Rusi se povlace. Znaci, unistenje ID nije nikada ni bio cilj Rusa!!!

SAA

pre 8 godina

Samo,niste napisali da ostaju baze Tartus i aerodrom Hmeim i dalje kao ruske baze...i da ce i dalje biti kontrola voda-vazduh-zemlja cijele sirijske teritorije od strane rusa.Racunam da mu vise ne treba 70 aviona tamo, dosta i 20 komada obzirom da su svi veliki ciljevi speglani sa zemljom.Ionako je vecina vojnih efektiva tamo bila avijacija,sad je vec preglomazno za drzati bez potrebe.A i ko zna sta su se sve amerikanci i rusi ispod zita izdogovarali,to cemo tek vidjeti u narednom periodu.

spartakus

pre 8 godina

Veni Vidi Vici
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Cane, 14. mart 2016 19:01) #
Na ovo cu nesto dodati. Veni Vidi Vici Pobegni. Uzrecica iz Alana Forda. Uvek su bili u pravu.

dragce

pre 8 godina

Vidite...rusi su nam blizi po svemu od amera i naravno bilo kojih turaka. Dakle tu nema price. Medjutim stvarno mi nije jasno zasto su se povukli.

Штилцована катаболцна

pre 8 godina

Наслов није баш најтачнији. У Сирији остају поморска база Тартус са целокупном посадом и ваздухопловна база Хмеимим са авионима и копненим снагама за обезбеђење.

Spasibo Russia, Horvat

pre 8 godina

Rusi došli, riješili problem i sad idu kući. Ne može poštenije. O.k. rat košta i to je razlog za odlazak, ali dio ruskog kontigenta ipak ostaje u Siriji.

Sputnik

pre 8 godina

Svi su eksperti kao uvek sada svi znaju sta je bio"pravi cilj".
Mora ovako da bude da bi postojala realna sansa za mir i oni ne povlace sve snage.
I uporediti Kosovo i Siriju kao sto neki rade je skroz ludo, Rusija je bila slaba i u haosu 99e i jeltsin pijan to ne moze da se uporedi.

Рајко Четник

pre 8 godina

Мишљење једнок лаика о разлозима повлачења:
-Русија је остварила први циљ, задржала је морску базу у Сирији и осигурала је без обзира ко буде на власти,
-показала је свету и потенцијалним купцима ново модерно разорно и супериорно оружје,
-Асад вероватно не поштује договор до краја па га Руси остављају на цедилу
-даје шансу Турској да се опамети и да се пиовуче из сукоба који би довео до 3.светског рата.

genije

pre 8 godina

@america the beautiful
Ja sam video hrpu snimaka gde T-90 u Siriji sa lokalnim (poluobucenim) posadama prezivljava direktne pogotke TOWa (uz stravicnu eksploziju zbog reaktivnog oklopa)...
Podeli sa nama to gde ih "prze".

Kako se veliki igraju malima... Ko li koga pokusava da nadigra i kakvi li su dogovori ovde sklopljeni?! I koliki je to "deo" trupa?

Frederiko

pre 8 godina

Jako ,jako.jako cudno. Jako mistican lik gosp.Vladimir P. Nesto je dobio ali nece reci nikome...
Nadamo se da nece one glavosece napredovati ponovo.

aleksandars

pre 8 godina

Naravno, ruski interesi...
Sve je deo šireg dogovora sa USA i Saudijskom Arabijom.
Jadan narod koji služi kao moneta za potkusurivanje. I mi smo bili u sličnom položaju, nadam se da ćemo konačno doći pameti.

dejan

pre 8 godina

Ja ne znam koji su to ciljevi postignuti, pa se povlace. Koliko vidim, ISIS jos nije porazen, Turska moze sutra da udje u Siriju. Jedno mi je jasno, ako Asad padne, znaci Putin ga je prodao. Ako je prodao njega, tako bi i nas sutra. Ako Asad padne, Srbija treba da ide u NATO.

snoopdog

pre 8 godina

Vojni ekspert ovde, Putin je odlucijo da nema smisla ubijati muve iz lovacke puske, I pokazao je svetu da ima dobru volju da se ovaj rat zavrsi. Asad je vise nego ikad popularan I vojno sposoban da zavrsi posao. Sirija ostaje nezavisna suverena drzava na celu sa velikim herojem Asadom I Ruskim bazama... bez Siriskog toka od Katara do mediterana. Nemci I dalje kupuju gas od Rusa, a Saudi Arabija ide u stecaj. Turska dobija novi problem, a Evropa gradjanski rat I desnicarske stranke na vlasti. Tramp ulazi u belu kucu I podize zid a novi svetski poredak pada u vodu.

Banana republic of brainwashed people

pre 8 godina

@(JoS, 14. mart 2016 20:04)
Izvini,ali prosečna plata u Rusiji trenutno,sa sve oborenom rubljom je 1.150€.A cilj su postigli samo tako.Baze utvrđene,podrška sa mora i iz vazduha.Odigrana partija šaha.Sad mlatite praznu slamu tipa,kapitulacija,pobegao,rusofili nevera itd.

aca

pre 8 godina

Kod nas atmosfera uobicajena - fudbalski navijaci koji se potuku do krvi potrose zadnji dinar za ulaznicu da vide "kako MI njih" A IGRACI SE IZLJUBE I ODU SA TERENA DEBLJIH sa kintom ...a jos kada su utakmice namestene.

ivan

pre 8 godina

Putin kao Putin - nepredvidiv. Nema jednog "stručnjaka" koji je ovo predvideo. Naravno, nema sumnje da Putin ima razloge za ovaj potez, a svet neka nagađa.

Mr sumnjicavi

pre 8 godina

Polako s tim komentarima i jedni i drugi...Da ste toliko pametni koliko mislite vi biste bili na njegovom mestu... Ovo mi lici na partiju saha, gosn Putin povukao potez, da vidimo sta ce drugi da urade sad (ne sumnjam da ima razradjen odgovor)... nije sve bas kako se cini na prvi pogled, geopoliticke igre su maraton od nekoliko decenija a ne sprint...To sto mi imamo politiku od danas do juce to je nasa sramota...