Subota, 20.02.2016.

16:10

Ako postoji peta dimenzija, sve što znamo o fizici pada u vodu

Izvor: Business Insider

Ako postoji peta dimenzija, sve što znamo o fizici pada u vodu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

trisa

pre 8 godina

Секунда је трајање од 9.192.631.770 периода зрачења које одговара прелазу између два хиперфина нивоа основног стања атома цезијума 133. Ako su vanzemljaci koristili neki drugi atom, onda nam se vreme ne poklapa sa njihovim i onda su nam proracuni u fizici skroz drugaciji. U tom slucaju ima najmanje 116 razlicitih vremenskih duzina za sekundu. Vreme je vestacka tvorevina i ne moze biti dimenzija, jer svako vreme dozivljava na svoj nacin. Tipican primer, mogao bih da se krecem ka istoku i da prelazim jednu vremensku zonu za jedan sat, za mene u tom slucaju vreme stoji, i ako sam krenuo u 4h na cilj bi stizao tacno u 4h

Joc@

pre 8 godina

@ (djuro, 20. februar 2016 20:26)

Bravo za komentar. Covek je tek onda na pravom putu kada mu je Istina vaznija od njegove sujete. Samo beskompromisan naucnik ima sanse za velika otkrica. To je lepo Ajnstajn uocio kada je rekao da je za naucnika vazniji karakter od inteligencije.
@
Bili toga svesni ili ne, ogranicavaju nas dve nesavrsenosti. Prva je nase znanje, saznavanje, iskustvo, domen, doseg, i instrumenti, alati. Preko toga za nas je sve nepoznato. Druga nesavrsenost je nas um, jer on moze obraditi cinjenice samo prema zakonima koje poznaje. Sve van takvog naseg znanja, mi jednostavno ne mozemo obraditi.

Рајна Богдановић

pre 8 godina

Свесни смо безграничног макросвета и безграничног микросвета, ограничености свега, да све постоји и да све не постоји. Свесни смо да све има своју супротност и да се побија. Док у неком апсолутном безвременом и бездимензионалном стварном духовном свету мисао Божија ствара илузије постојања разних светова да би кроз искушења анђела и душа јачао тај духовни свет.

Pundit

pre 8 godina

Vozim se ja na fotonu i idem brzinom svetlosti. Meni u susret ide Ajnštajn na fotonu, takođe, brzinom svetlosti. Kojom brzinom se mi približamo jedan drugom pametni moji fizičari.
(čika Boki, 21. februar 2016 07:04)
Najčešće se logička greška pravi u postavci, kao nemoguća hipoteza. To čine relativisti, ali si je napravio i ti. Ako kažeš da ideš "brzinom svetlosti" moraš da odrediš u odnosu na šta. Moglo bi da se podrazumeva "u odnosu na neku statičnu tačku u svemiru", ali je problem što takva tačka ne postoji, tako da je već postavka metafizička.
Brzina pre svega nije uopšte fizička pojava, nego matematička (najtačnije: statistička) aproksimacija kretanja. Relativisti kretanje nekada nazivaju kretanjem, a nekad vremenom, kako im odgovara. Priznaće i da nema kretanja bez vremena, i da nema vremena bez kretanja, jedino nikad neće priznati da je to isti fenomen, identičan pojam. Odnosno da je vreme virtuelna dimenzija.
I poslednje: filozofija nije "filozofiranje" nego temelj nauke, logička komponenta nauke. Logika je upravo relativizmom suspendovana iz fizike i rezultat je ova metafizika u kojoj svaka glupost drži vodu ukoliko se strpa u odgovarajuće konstruisanu dimenziju. U metafizici ima dimenzija koliko hoćeš, u fizici samo tri. (Ili još tačnije samo jedna, ali to je druga tema)

ime vase

pre 8 godina

Zasto pada? Ne pada. Ona ista ostaje u ovakvoj dimenziji a drugacija u petoj. Mada ni ova mi nije bas sasvim jasna. Jer, pocetak postoji, ali ako postoji pocetak onda postoji i kraj. A prosto nasoj logici je to nije moguce. Zato sto nesto mora da postoji da bi stvorilo pocetak kao i sto mora nesto biti iza kraja jer i kraj popunjava neki prostor. A ako nije takp onda je sve apsolutno, materija, apsolutno beskonacna. A to je neshvatljivo nasoj logici. Trudimo se da pogledamo nadjemo pocetak svemira. Al to nije moguce jer su odmah nastali prostor i vreme. Moras izaci iz njega da bi nasao pocetak

dulitl

pre 8 godina

Stara jedna kineska od pre par hiljada godina kaze da, ako je vaza prazna tad u njoj ima nesto, jer nista ne postoji, i nista je nesto, da nije toga nista vaza ne bi ni postojala.

Pundit

pre 8 godina

Postoji prostor, postoji masa/energija koja se kroz taj prostor kreće. Sve ostalo su besmislice, šarlatanski izgovor "ono što ne znam, zakomplikovaću".
Fizika nije matematika. U fizici ne postoje čak ni negativni brojevi.
Fizika nije objasnila šta je to "vreme" ali neurologija jeste. Problem je što fizičari, pogotovo Ajnštajnovi sledbenici to još nisu čuli. Vreme ne postoji nigde izvan ljudskog uma, to je predstava unutar našeg uma čiji je smisao da dočara i naročito predvidi kretanje u prirodi.
Izmišljanje dimenzija je disciplina koju je uveo Ajnštajn i od koje se fizika davi već sto godina. Postojanje vremena fizika nikada nije dokazala niti to može. Neće moći ni za ove ostale virtuelne "dimenzije".
Manje su zatucani oni koji veruju u dimenzije raja i pakla. Relativizam, verovanje u fizičku dimenzionalnost vremena je realno samo nova religija od koje je napravljena sekta "Ajnštajnovi svedoci".

Milan

pre 8 godina

Nek prvo naucnici objasne telekinezu, odnosno na koji nacin pojedini ljudi pomeraju predmete putem misli, pa tek onda nek bistre mozak sa crnim rupama.

laki

pre 8 godina

Ja ne znam zasto vise spominju singulariter
jer je prosle godine dokazano da je on apsolutno nemoguc, a to je i Stiven Hoking prihvatio i crne rupe vise ne zove crnim vec tamno sivim.

Toza

pre 8 godina

B92 bi trebalo da intervjuise nekog srpskog naucnika da nam da odgovore (ili svoja razmisljanja) o pitanjima koje su postavili komentatori.

Sta je to koren iz -1?

pre 8 godina

Umesto da koriste tu vajnu inteligenciju i znanje da pronadju nacin da naprave svemirski brod koji ce da leti dovoljno brzo pa da ga posalju do jedne od tih crnih rupa ako im je vec toliko stalo do njih - oni "teoretisu" i glupiraju se.

Gube vreme, uzimaju masne plate, i habaju super-racunare da bi pokretali simulacije od kojih na kraju nema nista. Bolje da uzmu da igraju Counter Strike, manja bi steta bila, a i za to im ne trebaju super-racunari.

A super-racunari mogu da se koriste recimo za simulacije novih materijala za baterije za elektricne automobile, da bi se smanjila zavisnost covecanstva od nafte. Da ne pominjem potrebu oporavka zemljista pogotovu u Africi, bolju reciklazu otpada, jeftinije preciscavanje vode, optimizaciju solarnih celija i elisa za vetroparkove, itd. Pa onda uklanjanje izduvnih gasova - pogotovu u velikim gradovima u Kini.

To su sve korisne i prakticne stvari koje mogu da ulepsaju i poboljsaju standard i kvalitet zivota celom svetu.

Ne, nego idioti izmisljaju neke dimenzije koje cak i ako postoje - mi, ljudi, sa ovakvim rijaliti stanjem svesti nismo ni dostojni da znamo za njih.

A uz to hoce da teraformiraju Mars kao da nema sasvim dovoljno mesta na zemlji koja treba da se teraformiraju. Sahara, pustinja Gobi, dobar deo Australije... Hic Rhodus, hic salta!

Ali ne - oni svi hoce da naprave neko epohalno otkrice, da dobiju Nobela (koji je danas izgubio svaki smisao osim novcanog), i da ih istorija zapamti.

Debili.

čika Boki

pre 8 godina

Ljudska glupost je bezgranična!
Vozim se ja na fotonu i idem brzinom svetlosti. Meni u susret ide Ajnštajn na fotonu, takođe, brzinom svetlosti. Kojom brzinom se mi približamo jedan drugom pametni moji fizičari. Molim bez filozofiranja i lupanja gluposti.
Ljudska glupost je bezgranična!

Arthur Dent

pre 8 godina

I kako poslije ovog procitanog jednostavno ne poluditi, drmnuti domacu lozovacu pa se pridruziti Zaphodu Biblbroksu na ludoj zurci te pokusati iz petnih zila smuvati Trisu MekMilan prije nego veliki ZB ne odmagli zajedno s njom u ko zna koju dimenziju?!...

vex

pre 8 godina

Prvo, odavno kvantna fizika mrsi konce ajnstajnovim i ostalim teotijskim fizikama. Drugo, kvantna fizika kaze da vreme ne postoji i da se sve desava SADA. Trece, jos tridesetih je Walter Russel otkrio i nove elemente periodnog sistema i postavio zakone fizike na zdravije noge. Naravno, cim je ukljucio postojanje boga ili nekog oblika vise svesti, dobio je nogu od naucne javnosti. I Tesla i Njutn i Da Vinci i mnogi mnogi drugi velikani su verovali u postojanje vise svesti ili boga. Zdrav pocetak razmisljanja je ne da se traze cestice i pravi karambol po cernu, nego da se kaze je sve u univerzumima elektro-magnetni talas. Fizicari se bave samo supstancom, a od fizickih polja beze kao djavo od krsta. Vakuum nigde ne postoji i nista se ne krece pravolinijski. S tim sve pretpostavke u klasicnoj fizici padaju u vodu.

pojma nemam ali mislim

pre 8 godina

Posto nisam naucnik sa superkompjuterima necu vam pricati sta bi bilo kad bi bilo. Uzivam da citam komentare na naucne bisere (pogotovo oni koji jos nisu shvatili da tu nema mesta za kornjace sto nose slonove). Tako i ja ponekad posaljem komentar, vise iz dosade nego potrebe. Sada cu vam ispricati sta bi bilo da je bilo.
Poznata je prica (ne ulazim u istinitost iste) o Njutnu i jabuci. Zamislite sada, da je on ziveo negde u tropskim krajevima, pa da se odmarao ispod neke palme i da mu je na glavu pao kokosov orah. Koju bi tada teoriju otkrio?

Don

pre 8 godina

Jel moram da znam engleski pa da razumem ostale dimenzije.
Ja na Srpskom jos mogu da se sporazumem sa onima koji znaju Srpski da govore citaju i pisu. Dimenzije su sada koliko puta treba da izmerim da bih sekao.

pojma nemam ali mislim

pre 8 godina

Prostor ima tri dimenzije i moze da se krivi. U krivom prostoru svakoj tacki pripadaju i tri ugla krivine prostora. Ako mislite da su i to dimenzije u redu, ima ih barem 6.
Fizicari kretanje planete oko zvezde opisuju u ravnom prostoru, medjutim ona se ravnomerno krece u krivom prostoru. Zbog toga, gravitacija je funkcija koja preslikava ravnomerno kretanje iz krivog prostora u krivolinijsko kretanje u ravnom prostoru. Znam i sta je vreme ali o tom potom. Mislim da ni ovo necete tako lako svariti. Bilo bi mnogo sve odjednom.

cobo

pre 8 godina

Covecanstvo uci jos zemaljskim mozgom i tako se ne mogu nauciti svemirska desavanja i shvatiti njegove dimenzije .
Mi sebe jos smatramo centrom i tako posmatramo sve pa nam se to sveti i ne mozemo maknuti dalje od pocetka.Po pitanju astronomije covecanstvo jos uci bukvar i momentalno je kod slova
"B" kao BUKVAR !

mile dodik

pre 8 godina

Sta ti je kada dokoni ljudi pocnu da fantaziraju,sreca moja pa je ljudski vek ogranicen te necu videti sta ce sve ispasti od covecanstva

Zoran

pre 8 godina

"4-ta dimenzija, VREME"

Vreme je samo posledica nekih pojava. Kakva crna dimenzija. I u zavsnosti kakve su te pojave, tako se vreme i predstavlja nama.

3-dimenzioni prostor je samo nase shvatanje prostora. Mi smo tako postavili sistem, krajnje intuitivan, kako bi oznacili polozaj necega u prostoru. Taj prostor moze biti sa vise dimenzija, sto bas 3. Nego mi tako vidimo svet oko sebe.

Bica koja drugacije vide svet, mozda ce imati 100 dimenzija ili dve ili jednu, i opet ce da zavrse posao koji se njih tice, jer oni tako dozivljavaju svet.

Ako neka nauka malo napredovala od svog pocetka to je fizika za poslednjih 100 godina. Cak i matematika tapka u mestu, ali bar na oko 30 godina rese neki problem koji stoji neresen 100 i vise godina.

Nauka koja jezivo ide napred, i koja je vec sada mnogo komplikovanija od matematike je bilogija.

Tako sam ja nosio knjige za dete ovde u Americi iz skole i bila bilogija. Ja gledam ono dok idem i kazem mu, iako bilogiju ne znam nista, da ce mu biti matematika laksa od nje. Dete nije verovalo, ali tako bilo.

djuro

pre 8 godina

Dimenzije su izmisljotina Coveka. Ne postoji nijedna dimenzija u Prirodi ili drugim recima Priroda ima bezbroj dimezija. Ono sto mi "vidimo" je samo ono sto mi mozemo da "vidimo". Ni manje ni vise. Fizicki "Zakoni" nisu nikakvi zakoni Prirode. Fizicki "Zakoni" su samo Covekov opis onoga sto mozemo putem nasih cula i mozga da vidimo i zakljucimo. Ni manje ni vise! Koliko ovi "Zakoni" vaze i gde vaze? Tacno onoliko i tacno "tamo" gde covek to moze da "vidi", ni manje ni vise... Sta je singularitet a sta beskrajnost..? To je Covekov matematicki opis necega sto nemamo pojma sta je, ni manje ni vise...

teča rasa

pre 8 godina

(V, 20. februar 2016 18:15)

А ти се баш примио на ово "курајберово"... човек је био у сасвим другом фазону.

MisterNo

pre 8 godina

@Zoran
Uzimas iz Teorije Relativita ono sto ti odgovara (i jos pogresno)?
Po OTR (Lorencovim transformacijama) vreme, masa i duzina se menjaju sa brzinom. Vreme usporava, masa se povecava a duzina smanjuje. Ti koji su u brodu to neces primetiti, oni van broda hoce. Znaci ne moze da ne osetis promenu duzine, a osetis promenu vremena...

@BoKi je covek najbolje napisao. Neka nova teorija moze da dopuni OTR kao sto je i OTR dopunila Njutnovu teoriju gravitacije.

Zoran

pre 8 godina

napisao bih svoja gledista i primere kako ja verujem u to i zasto, al trebalo bi mi stranica A4
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dvogrbakapisla, 20. februar 2016 18:09)

Cekaj bre, dokle ta vera...to su egzaktne nauke.;)

Kawasaki

pre 8 godina

Ne ne ne to je samo površno shvatanje ateista koji uzalud misle da sve može da se podredi razumu i da ne postoji vrhovni autoritet, zato onome o čemu pojma nemaju i daju plitkoumne definicije, jer su ubedili sebe da sve znaju (uglavnom je potpuno suprotno). Prvo Bog nije biće, jer da bi nešto bilo biće mora da ispunjava kriterijume zakona prirode i da po njima funkcioniše to jest da postoji kao usklađen entitet koji postoji po tim zakonima, a svi ti zakoni su podređeni Bogu a ne on njima. Drugo, religija nikad nije pokušavala da objasni prirodne fenomene, religije su pokušavale da objasne odkud sve ovo tu gde je , svemir i život (dok nauka o tome nema ama baš ni jednu jedinu trunčicu predstave) i sa kojom svrhom a najviše samim čovekom i svrhom njegovog kratkog života. Jedno je tačno a to je da su nauka i religija suprotstavljene ali ne zato što se bave suprotnim stvarima već zato što religija sasvim opravdano zahteva da sve bude pod strogom kontrolom pa i nauka, i da nijedan poredak ne sme da se menja suviše naglo i nekontrolisano jer nijedno otkriće nije vredno velikih potresa u društvu. Crkve su se zbog svega ovoga često koristile i dogmama sa ciljem da se obični ljudi ne bi suviše zamlaćivali i filozofirali, a i to je bivalo opravdano, jer sve ovo napravljeno je radom a ne teoretisanjem.

alienware

pre 8 godina

U string teoriji,koja objednjuje sve sile u jednu ,postoji 27 dimenzija.Matematka koja se izvodi da bi se objasnilo je samo za najvece umove sveta.Veoma zanimljivo citanje.jer je pojednostavljeno za obicne smrtnike ,tako da 5 dimenzija deluje prosto.Samo da napomenem da fizika koju ste ucili u skoli ne vazi kad se udje u svet sub atomkih cestica..Isto je veoma zanimljivo za citanje.

sasa

pre 8 godina

isto kao kad bi riba znala da izvan vode postoji citav svet i onda da ume da objasni kvantu fiziku, na kineskom. Tu smo mi ljudi negde zaglavili.

Zoran

pre 8 godina

" A vreme je kao, jedna od dimenzija, kazu naucnici."

To definitvno nije dimenzija. Jer ako ide brzinom svetlosti ili vecom metar ostaje metar, ne menja se. Mozda se tebi cini da je duzi, ali nije.

E sad, ako ides brzinom svetlosti vreme nije aspolutno, kao metar, ono se zaista menja, stoji.

Ma zaebancije, oni ne znaju ni kako sta da razvrstaju, pocev od Plutona do vremena.

yoyo

pre 8 godina

Ja se samo čudim tim amerima i njihovim naučnicima što arče tolike pare na sve te raznorazne eksperimente i teorije kad lepo mogu dići vamo na portal b92 i od komentator sve da saznaju što ih muči. I o evoluciji, postanku svemira, Bogu i o svem onome što čak i ne naslućuju. I to ovi komentator znaju o svemu tome još onomad tako da je to sve za njih jako prosta stvar.
Samo još jedno nisu dokučiti a to.je koliko je duboka i obimna njihova vlastita glupost.

@(Kurajber, 20. februar 2016 16:38)


Ma vazi bre "Ajnstajne" ti si najpametniji, jer si celom svetu popio pamet. pfff kakav neandertalizam fuj

Joc@

pre 8 godina

Svaki komentar je suvišan jer se sve svodi "pod predpostavkom" i "ako bi".
@ (Dejan, 16:29)

U nedostatku pouzdanih opažanja, iskustava i saznanja, nauka se oduvek služila metodom postavljanja pretpostavki i hipoteza koje je potom sa svom ozbiljnošću potvrđivala ili opovrgavala. Kao primer evo jedne anegdote iz istorije razvoja mikrofizike:
Ervin Šredinger je svojevremeno pričao o tome kako je uspeo da sačini jednačinu talasnog ponašanja elektrona. Tako, kaže on, što sam, sasvim slobodno ‘’bapnuo’’ pretpostavku da je elektron talas, i potom, temeljeći na toj pretpostavci, sačinio jednačinu talasnog ponašanja elektrona. Kada su se uradili eksperimenti radi potvrde ili opovrgavanja te jednačine, ispostavilo se da jednačina odlično opisuje procese. Po tome bi neko mogao sasvim opravdano reći da je elektron talas. Ali, kazao je on iskreno, ni tada ni danas, ja ne znam da objasnim kako je to elektron talas, pored toga što je čestica.
* * *
Ogroman broj naših naučnih otkrića dešava se po ovom ‘’Šredingerovom’’ principu – da svoja otkrića nekako, kako tako, učinimo, da ona funkcionišu u praksi, ali da ne možemo da ih objasnimo.

Branislav

pre 8 godina

Ko zna šta sve postoji van našeg nivoa ili mogućnosti percepcije. Sve što opažamo jeste nešto po nama, ali ne nužno i po sebi samom. Tako da.... Uostalom ko može da dokaže da u svakom ćošku svemira postoje ista pravila. Kakogod mene sve ovo veoma veseli. Ja sam sa drugarima još sa 15 godina tripovao paralelne univerzume i sl. Mislim da bi naučnici trebali da svoje stavove i tripove izlažu nadobudnim tinejdžerima. Prvo jer im ovi mogu ponuditi zanimljive odgovore, a drugo jer nekad od silne nauke ne vide prostu logiku ili gube kreativnost. Sad me ismevajte do mile volje.

ferdinand

pre 8 godina

Kad nauka i naucnici definisu sta je uopste vreme i da li postoji, tada mozemo da govorimo o nekom napretku u nauci. Ako mislite da je vreme ono sto pokazuje casovnik, u zabludi ste. A vreme je kao, jedna od dimenzija, kazu naucnici.

Mile

pre 8 godina

Nece pasti sve u vodu. Glupo je reci to. Fizika koju smo izucili i koja vazi na zemlji je tacna, zakoni fizike su nepromenljivi i zato ne padaju u vodu. Mile inzenjer.

Toto-ko-tunjo-u-Banahovom-prostoru

pre 8 godina

Kao matematicaru, nejasno mi je ovo. Apstrakcija pojmova na n-dimenzione prostore u algebarskom ili geometrijskom smislu nije nista spektakularno, a najbitnije je da se ne ruse aksiome i teoreme iz nizih dimenzija. Ako se fizika bazira na apsolutnoj istini koja proistice iz matematike i svaku svoju pojavu posmatra zakonima koji nisu matematicki kontradiktorni, otkud ovakva ideja? Mada, verujem da bi usrecilo drugara koji je svake godine polagao fiziku u gimnaziji i koji je na koricama udzbenika u 4. godini napisao "Umri kucko fiziko!". Profesor, inace strah i trepet, jedva se povratio od smeha. Poceo covek da menja boje.

Zoran

pre 8 godina

Jao, ovog gledam povremeno u Atlanti, kad odemo u neki hotel(inace TV nemamo). Pa tu nema ni n od nauke. To je vise reklama nego bilo sta ozbiljno(a i kako bi to Ameri uopste razumeli?).

A usput da pitam: Ako postoji sesta dimenzija da li onda padaju ovi zakoni ili ne? Za 5 mozda padaju, a za 6?

Ja mislim da nema smisla da razocaravas vernike(u nauku) kako su zakoni nesto vecito, i da to nema veze sa verom u boga(koja je nepromenjiva).

V

pre 8 godina

@Kurajber Zašto bacaju i arče pare? Pa dokazivanje neistina mnogo košta, jer neistinu ne možeš da dokažeš, možeš samo toliko da je zakomplikuješ i zapetljaš da bi je ljudi prihvatili umesto da pokušaju da je otpetljaju, a to je skupo. Da njih interesuje istina mogli bi što kažeš da je saznaju i na forumima od najobičnijih ljudi, umesto što su se samoproglasili za genijalce.

Divota

pre 8 godina

Nauka i religija su uvek bile suprotstavljene. Nauka je svet objasnjavala teorijama i dokazima, a religija cudima uzvisenog bica. A kad samo pokusate da shvatite Big Bang, shvatite da je to vece cudo od svih koja se spominju u religijama. Kad samo pogledam kvazare, i zamislim koliku su neshvatljivo ogromni i prelepi, na neki nacin osetim srecu sto sam tu, i sto mogu to da vidim. Ovaj svemir je prelep, i trebamo da budemo srecni sto smo dobili zivot kakav god da je.

let 3

pre 8 godina

peta dimenzija stvarno postoji. to je dimenzija tamnih sila perverzne imaginacije, to je prostor u kojem zive web portali i njihovi citaoci, to je dimenzija rijalitija u kojima su sa na jedoj strani voajeri, a na drugoj egzibicionist, svi zajedno, u savrsenoj simbiozi, liseni svijesti o sebi i svojoj manifestaciji u konvencionalnim dimenzijama.

poz

pre 8 godina

postoji mnogo dimenzija i sve je to povezano i prati jedno drugo.
To je zivotna energija ili duh koji tece kroz sve dimenzije on " govori" kroz materiju, obraca nam se. Sve sto smo stvorili je njegovo obracanje.
Cela nauka zapravo opisuje i dokazuje duha.

ljudska spoznaja i stvarnost nisu isto, stvarnost je puno šira

pre 8 godina

Zašto samo peta? Moguć je n-dimenzionalni svijet. Svijet koji mi opažamo je samo to "svijet koji mi opažamo". Mi imamo limite u opažanju, neke limite smo riješili moćnim instrumentima a neke limite nismo riješili. Čak i naš mozak kao spoznajni aparat ima svoje limite.

najob

pre 8 godina

pa ocito je da nesto ne stima jer smo vec duzi niz godina u naucnom corsokaku... ocito je da su temelji fizike losi te da je nemoguce produziti dalje...

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ne mogu da verujem kakve gluposti čitam. Vreme ne postoji, to je koncept koji su ljudi izmislili i veštački ga nametnuli sami sebi, a mi živimo u dvodimenzionalnom svetu, treća dimenzija je iluzija.

BoKi

pre 8 godina

Tako su i za Njutnovu fiziku govorili da je "ruši" Ajnštajnova teorija relativiteta... što je netačno, jer je samo proširuje. Ako je neka teorija potvdjena nebrojeno puta u nekim granicama - onda će uvek u tim granicama i važiti.

hmmm

pre 8 godina

Ova nozovimo istrazivanja imaju samo svrhu da pokusaju srusiti Ajnstajna, a ne da nesto dokazu, posto ovo o cemu oni govore se nikako ne moze ustanoviti, sto su i oni sami rekli. Tako da je ovo gubljenje vremena.

LSD

pre 8 godina

Nisu u pravu, jer u petoj dimenziji će se formirati goli singulariteti, ali će u šestoj i sedmoj da se uruše nazad zahvaljujući Bose-Gerlajkhovom zračenju. Time će modifikovana teorija relativnosti da opstane čak i u M-teoriji koja ima 11 dimenzija. Naravno, sve je to još uvek hipoteza, mi smo u Vinči u svom reaktoru uspeli da stignemo samo do sedme dimenzije. Ali principi su isti i ako se održi topološka struktura Kerovog omotača, meta-stabilnost horizonta će sigurno očuvati lokalizaciju singulariteta.

Kurajber

pre 8 godina

Ja se samo čudim tim amerima i njihovim naučnicima što arče tolike pare na sve te raznorazne eksperimente i teorije kad lepo mogu dići vamo na portal b92 i od komentator sve da saznaju što ih muči. I o evoluciji, postanku svemira, Bogu i o svem onome što čak i ne naslućuju. I to ovi komentator znaju o svemu tome još onomad tako da je to sve za njih jako prosta stvar.
Samo još jedno nisu dokučiti a to.je koliko je duboka i obimna njihova vlastita glupost.

Kurajber

pre 8 godina

Ja se samo čudim tim amerima i njihovim naučnicima što arče tolike pare na sve te raznorazne eksperimente i teorije kad lepo mogu dići vamo na portal b92 i od komentator sve da saznaju što ih muči. I o evoluciji, postanku svemira, Bogu i o svem onome što čak i ne naslućuju. I to ovi komentator znaju o svemu tome još onomad tako da je to sve za njih jako prosta stvar.
Samo još jedno nisu dokučiti a to.je koliko je duboka i obimna njihova vlastita glupost.

let 3

pre 8 godina

peta dimenzija stvarno postoji. to je dimenzija tamnih sila perverzne imaginacije, to je prostor u kojem zive web portali i njihovi citaoci, to je dimenzija rijalitija u kojima su sa na jedoj strani voajeri, a na drugoj egzibicionist, svi zajedno, u savrsenoj simbiozi, liseni svijesti o sebi i svojoj manifestaciji u konvencionalnim dimenzijama.

ljudska spoznaja i stvarnost nisu isto, stvarnost je puno šira

pre 8 godina

Zašto samo peta? Moguć je n-dimenzionalni svijet. Svijet koji mi opažamo je samo to "svijet koji mi opažamo". Mi imamo limite u opažanju, neke limite smo riješili moćnim instrumentima a neke limite nismo riješili. Čak i naš mozak kao spoznajni aparat ima svoje limite.

Branislav

pre 8 godina

Ko zna šta sve postoji van našeg nivoa ili mogućnosti percepcije. Sve što opažamo jeste nešto po nama, ali ne nužno i po sebi samom. Tako da.... Uostalom ko može da dokaže da u svakom ćošku svemira postoje ista pravila. Kakogod mene sve ovo veoma veseli. Ja sam sa drugarima još sa 15 godina tripovao paralelne univerzume i sl. Mislim da bi naučnici trebali da svoje stavove i tripove izlažu nadobudnim tinejdžerima. Prvo jer im ovi mogu ponuditi zanimljive odgovore, a drugo jer nekad od silne nauke ne vide prostu logiku ili gube kreativnost. Sad me ismevajte do mile volje.

BoKi

pre 8 godina

Tako su i za Njutnovu fiziku govorili da je "ruši" Ajnštajnova teorija relativiteta... što je netačno, jer je samo proširuje. Ako je neka teorija potvdjena nebrojeno puta u nekim granicama - onda će uvek u tim granicama i važiti.

Divota

pre 8 godina

Nauka i religija su uvek bile suprotstavljene. Nauka je svet objasnjavala teorijama i dokazima, a religija cudima uzvisenog bica. A kad samo pokusate da shvatite Big Bang, shvatite da je to vece cudo od svih koja se spominju u religijama. Kad samo pogledam kvazare, i zamislim koliku su neshvatljivo ogromni i prelepi, na neki nacin osetim srecu sto sam tu, i sto mogu to da vidim. Ovaj svemir je prelep, i trebamo da budemo srecni sto smo dobili zivot kakav god da je.

Mile

pre 8 godina

Nece pasti sve u vodu. Glupo je reci to. Fizika koju smo izucili i koja vazi na zemlji je tacna, zakoni fizike su nepromenljivi i zato ne padaju u vodu. Mile inzenjer.

sasa

pre 8 godina

isto kao kad bi riba znala da izvan vode postoji citav svet i onda da ume da objasni kvantu fiziku, na kineskom. Tu smo mi ljudi negde zaglavili.

djuro

pre 8 godina

Dimenzije su izmisljotina Coveka. Ne postoji nijedna dimenzija u Prirodi ili drugim recima Priroda ima bezbroj dimezija. Ono sto mi "vidimo" je samo ono sto mi mozemo da "vidimo". Ni manje ni vise. Fizicki "Zakoni" nisu nikakvi zakoni Prirode. Fizicki "Zakoni" su samo Covekov opis onoga sto mozemo putem nasih cula i mozga da vidimo i zakljucimo. Ni manje ni vise! Koliko ovi "Zakoni" vaze i gde vaze? Tacno onoliko i tacno "tamo" gde covek to moze da "vidi", ni manje ni vise... Sta je singularitet a sta beskrajnost..? To je Covekov matematicki opis necega sto nemamo pojma sta je, ni manje ni vise...

LSD

pre 8 godina

Nisu u pravu, jer u petoj dimenziji će se formirati goli singulariteti, ali će u šestoj i sedmoj da se uruše nazad zahvaljujući Bose-Gerlajkhovom zračenju. Time će modifikovana teorija relativnosti da opstane čak i u M-teoriji koja ima 11 dimenzija. Naravno, sve je to još uvek hipoteza, mi smo u Vinči u svom reaktoru uspeli da stignemo samo do sedme dimenzije. Ali principi su isti i ako se održi topološka struktura Kerovog omotača, meta-stabilnost horizonta će sigurno očuvati lokalizaciju singulariteta.

cobo

pre 8 godina

Covecanstvo uci jos zemaljskim mozgom i tako se ne mogu nauciti svemirska desavanja i shvatiti njegove dimenzije .
Mi sebe jos smatramo centrom i tako posmatramo sve pa nam se to sveti i ne mozemo maknuti dalje od pocetka.Po pitanju astronomije covecanstvo jos uci bukvar i momentalno je kod slova
"B" kao BUKVAR !

alienware

pre 8 godina

U string teoriji,koja objednjuje sve sile u jednu ,postoji 27 dimenzija.Matematka koja se izvodi da bi se objasnilo je samo za najvece umove sveta.Veoma zanimljivo citanje.jer je pojednostavljeno za obicne smrtnike ,tako da 5 dimenzija deluje prosto.Samo da napomenem da fizika koju ste ucili u skoli ne vazi kad se udje u svet sub atomkih cestica..Isto je veoma zanimljivo za citanje.

Toto-ko-tunjo-u-Banahovom-prostoru

pre 8 godina

Kao matematicaru, nejasno mi je ovo. Apstrakcija pojmova na n-dimenzione prostore u algebarskom ili geometrijskom smislu nije nista spektakularno, a najbitnije je da se ne ruse aksiome i teoreme iz nizih dimenzija. Ako se fizika bazira na apsolutnoj istini koja proistice iz matematike i svaku svoju pojavu posmatra zakonima koji nisu matematicki kontradiktorni, otkud ovakva ideja? Mada, verujem da bi usrecilo drugara koji je svake godine polagao fiziku u gimnaziji i koji je na koricama udzbenika u 4. godini napisao "Umri kucko fiziko!". Profesor, inace strah i trepet, jedva se povratio od smeha. Poceo covek da menja boje.

ferdinand

pre 8 godina

Kad nauka i naucnici definisu sta je uopste vreme i da li postoji, tada mozemo da govorimo o nekom napretku u nauci. Ako mislite da je vreme ono sto pokazuje casovnik, u zabludi ste. A vreme je kao, jedna od dimenzija, kazu naucnici.

Joc@

pre 8 godina

Svaki komentar je suvišan jer se sve svodi "pod predpostavkom" i "ako bi".
@ (Dejan, 16:29)

U nedostatku pouzdanih opažanja, iskustava i saznanja, nauka se oduvek služila metodom postavljanja pretpostavki i hipoteza koje je potom sa svom ozbiljnošću potvrđivala ili opovrgavala. Kao primer evo jedne anegdote iz istorije razvoja mikrofizike:
Ervin Šredinger je svojevremeno pričao o tome kako je uspeo da sačini jednačinu talasnog ponašanja elektrona. Tako, kaže on, što sam, sasvim slobodno ‘’bapnuo’’ pretpostavku da je elektron talas, i potom, temeljeći na toj pretpostavci, sačinio jednačinu talasnog ponašanja elektrona. Kada su se uradili eksperimenti radi potvrde ili opovrgavanja te jednačine, ispostavilo se da jednačina odlično opisuje procese. Po tome bi neko mogao sasvim opravdano reći da je elektron talas. Ali, kazao je on iskreno, ni tada ni danas, ja ne znam da objasnim kako je to elektron talas, pored toga što je čestica.
* * *
Ogroman broj naših naučnih otkrića dešava se po ovom ‘’Šredingerovom’’ principu – da svoja otkrića nekako, kako tako, učinimo, da ona funkcionišu u praksi, ali da ne možemo da ih objasnimo.

pojma nemam ali mislim

pre 8 godina

Prostor ima tri dimenzije i moze da se krivi. U krivom prostoru svakoj tacki pripadaju i tri ugla krivine prostora. Ako mislite da su i to dimenzije u redu, ima ih barem 6.
Fizicari kretanje planete oko zvezde opisuju u ravnom prostoru, medjutim ona se ravnomerno krece u krivom prostoru. Zbog toga, gravitacija je funkcija koja preslikava ravnomerno kretanje iz krivog prostora u krivolinijsko kretanje u ravnom prostoru. Znam i sta je vreme ali o tom potom. Mislim da ni ovo necete tako lako svariti. Bilo bi mnogo sve odjednom.

najob

pre 8 godina

pa ocito je da nesto ne stima jer smo vec duzi niz godina u naucnom corsokaku... ocito je da su temelji fizike losi te da je nemoguce produziti dalje...

poz

pre 8 godina

postoji mnogo dimenzija i sve je to povezano i prati jedno drugo.
To je zivotna energija ili duh koji tece kroz sve dimenzije on " govori" kroz materiju, obraca nam se. Sve sto smo stvorili je njegovo obracanje.
Cela nauka zapravo opisuje i dokazuje duha.

MisterNo

pre 8 godina

@Zoran
Uzimas iz Teorije Relativita ono sto ti odgovara (i jos pogresno)?
Po OTR (Lorencovim transformacijama) vreme, masa i duzina se menjaju sa brzinom. Vreme usporava, masa se povecava a duzina smanjuje. Ti koji su u brodu to neces primetiti, oni van broda hoce. Znaci ne moze da ne osetis promenu duzine, a osetis promenu vremena...

@BoKi je covek najbolje napisao. Neka nova teorija moze da dopuni OTR kao sto je i OTR dopunila Njutnovu teoriju gravitacije.

hmmm

pre 8 godina

Ova nozovimo istrazivanja imaju samo svrhu da pokusaju srusiti Ajnstajna, a ne da nesto dokazu, posto ovo o cemu oni govore se nikako ne moze ustanoviti, sto su i oni sami rekli. Tako da je ovo gubljenje vremena.

yoyo

pre 8 godina

Ja se samo čudim tim amerima i njihovim naučnicima što arče tolike pare na sve te raznorazne eksperimente i teorije kad lepo mogu dići vamo na portal b92 i od komentator sve da saznaju što ih muči. I o evoluciji, postanku svemira, Bogu i o svem onome što čak i ne naslućuju. I to ovi komentator znaju o svemu tome još onomad tako da je to sve za njih jako prosta stvar.
Samo još jedno nisu dokučiti a to.je koliko je duboka i obimna njihova vlastita glupost.

@(Kurajber, 20. februar 2016 16:38)


Ma vazi bre "Ajnstajne" ti si najpametniji, jer si celom svetu popio pamet. pfff kakav neandertalizam fuj

Sta je to koren iz -1?

pre 8 godina

Umesto da koriste tu vajnu inteligenciju i znanje da pronadju nacin da naprave svemirski brod koji ce da leti dovoljno brzo pa da ga posalju do jedne od tih crnih rupa ako im je vec toliko stalo do njih - oni "teoretisu" i glupiraju se.

Gube vreme, uzimaju masne plate, i habaju super-racunare da bi pokretali simulacije od kojih na kraju nema nista. Bolje da uzmu da igraju Counter Strike, manja bi steta bila, a i za to im ne trebaju super-racunari.

A super-racunari mogu da se koriste recimo za simulacije novih materijala za baterije za elektricne automobile, da bi se smanjila zavisnost covecanstva od nafte. Da ne pominjem potrebu oporavka zemljista pogotovu u Africi, bolju reciklazu otpada, jeftinije preciscavanje vode, optimizaciju solarnih celija i elisa za vetroparkove, itd. Pa onda uklanjanje izduvnih gasova - pogotovu u velikim gradovima u Kini.

To su sve korisne i prakticne stvari koje mogu da ulepsaju i poboljsaju standard i kvalitet zivota celom svetu.

Ne, nego idioti izmisljaju neke dimenzije koje cak i ako postoje - mi, ljudi, sa ovakvim rijaliti stanjem svesti nismo ni dostojni da znamo za njih.

A uz to hoce da teraformiraju Mars kao da nema sasvim dovoljno mesta na zemlji koja treba da se teraformiraju. Sahara, pustinja Gobi, dobar deo Australije... Hic Rhodus, hic salta!

Ali ne - oni svi hoce da naprave neko epohalno otkrice, da dobiju Nobela (koji je danas izgubio svaki smisao osim novcanog), i da ih istorija zapamti.

Debili.

mile dodik

pre 8 godina

Sta ti je kada dokoni ljudi pocnu da fantaziraju,sreca moja pa je ljudski vek ogranicen te necu videti sta ce sve ispasti od covecanstva

Kawasaki

pre 8 godina

Ne ne ne to je samo površno shvatanje ateista koji uzalud misle da sve može da se podredi razumu i da ne postoji vrhovni autoritet, zato onome o čemu pojma nemaju i daju plitkoumne definicije, jer su ubedili sebe da sve znaju (uglavnom je potpuno suprotno). Prvo Bog nije biće, jer da bi nešto bilo biće mora da ispunjava kriterijume zakona prirode i da po njima funkcioniše to jest da postoji kao usklađen entitet koji postoji po tim zakonima, a svi ti zakoni su podređeni Bogu a ne on njima. Drugo, religija nikad nije pokušavala da objasni prirodne fenomene, religije su pokušavale da objasne odkud sve ovo tu gde je , svemir i život (dok nauka o tome nema ama baš ni jednu jedinu trunčicu predstave) i sa kojom svrhom a najviše samim čovekom i svrhom njegovog kratkog života. Jedno je tačno a to je da su nauka i religija suprotstavljene ali ne zato što se bave suprotnim stvarima već zato što religija sasvim opravdano zahteva da sve bude pod strogom kontrolom pa i nauka, i da nijedan poredak ne sme da se menja suviše naglo i nekontrolisano jer nijedno otkriće nije vredno velikih potresa u društvu. Crkve su se zbog svega ovoga često koristile i dogmama sa ciljem da se obični ljudi ne bi suviše zamlaćivali i filozofirali, a i to je bivalo opravdano, jer sve ovo napravljeno je radom a ne teoretisanjem.

Zoran

pre 8 godina

"4-ta dimenzija, VREME"

Vreme je samo posledica nekih pojava. Kakva crna dimenzija. I u zavsnosti kakve su te pojave, tako se vreme i predstavlja nama.

3-dimenzioni prostor je samo nase shvatanje prostora. Mi smo tako postavili sistem, krajnje intuitivan, kako bi oznacili polozaj necega u prostoru. Taj prostor moze biti sa vise dimenzija, sto bas 3. Nego mi tako vidimo svet oko sebe.

Bica koja drugacije vide svet, mozda ce imati 100 dimenzija ili dve ili jednu, i opet ce da zavrse posao koji se njih tice, jer oni tako dozivljavaju svet.

Ako neka nauka malo napredovala od svog pocetka to je fizika za poslednjih 100 godina. Cak i matematika tapka u mestu, ali bar na oko 30 godina rese neki problem koji stoji neresen 100 i vise godina.

Nauka koja jezivo ide napred, i koja je vec sada mnogo komplikovanija od matematike je bilogija.

Tako sam ja nosio knjige za dete ovde u Americi iz skole i bila bilogija. Ja gledam ono dok idem i kazem mu, iako bilogiju ne znam nista, da ce mu biti matematika laksa od nje. Dete nije verovalo, ali tako bilo.

teča rasa

pre 8 godina

(V, 20. februar 2016 18:15)

А ти се баш примио на ово "курајберово"... човек је био у сасвим другом фазону.

Don

pre 8 godina

Jel moram da znam engleski pa da razumem ostale dimenzije.
Ja na Srpskom jos mogu da se sporazumem sa onima koji znaju Srpski da govore citaju i pisu. Dimenzije su sada koliko puta treba da izmerim da bih sekao.

Toza

pre 8 godina

B92 bi trebalo da intervjuise nekog srpskog naucnika da nam da odgovore (ili svoja razmisljanja) o pitanjima koje su postavili komentatori.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ne mogu da verujem kakve gluposti čitam. Vreme ne postoji, to je koncept koji su ljudi izmislili i veštački ga nametnuli sami sebi, a mi živimo u dvodimenzionalnom svetu, treća dimenzija je iluzija.

V

pre 8 godina

@Kurajber Zašto bacaju i arče pare? Pa dokazivanje neistina mnogo košta, jer neistinu ne možeš da dokažeš, možeš samo toliko da je zakomplikuješ i zapetljaš da bi je ljudi prihvatili umesto da pokušaju da je otpetljaju, a to je skupo. Da njih interesuje istina mogli bi što kažeš da je saznaju i na forumima od najobičnijih ljudi, umesto što su se samoproglasili za genijalce.

vex

pre 8 godina

Prvo, odavno kvantna fizika mrsi konce ajnstajnovim i ostalim teotijskim fizikama. Drugo, kvantna fizika kaze da vreme ne postoji i da se sve desava SADA. Trece, jos tridesetih je Walter Russel otkrio i nove elemente periodnog sistema i postavio zakone fizike na zdravije noge. Naravno, cim je ukljucio postojanje boga ili nekog oblika vise svesti, dobio je nogu od naucne javnosti. I Tesla i Njutn i Da Vinci i mnogi mnogi drugi velikani su verovali u postojanje vise svesti ili boga. Zdrav pocetak razmisljanja je ne da se traze cestice i pravi karambol po cernu, nego da se kaze je sve u univerzumima elektro-magnetni talas. Fizicari se bave samo supstancom, a od fizickih polja beze kao djavo od krsta. Vakuum nigde ne postoji i nista se ne krece pravolinijski. S tim sve pretpostavke u klasicnoj fizici padaju u vodu.

dulitl

pre 8 godina

Stara jedna kineska od pre par hiljada godina kaze da, ako je vaza prazna tad u njoj ima nesto, jer nista ne postoji, i nista je nesto, da nije toga nista vaza ne bi ni postojala.

Zoran

pre 8 godina

" A vreme je kao, jedna od dimenzija, kazu naucnici."

To definitvno nije dimenzija. Jer ako ide brzinom svetlosti ili vecom metar ostaje metar, ne menja se. Mozda se tebi cini da je duzi, ali nije.

E sad, ako ides brzinom svetlosti vreme nije aspolutno, kao metar, ono se zaista menja, stoji.

Ma zaebancije, oni ne znaju ni kako sta da razvrstaju, pocev od Plutona do vremena.

Zoran

pre 8 godina

napisao bih svoja gledista i primere kako ja verujem u to i zasto, al trebalo bi mi stranica A4
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dvogrbakapisla, 20. februar 2016 18:09)

Cekaj bre, dokle ta vera...to su egzaktne nauke.;)

ime vase

pre 8 godina

Zasto pada? Ne pada. Ona ista ostaje u ovakvoj dimenziji a drugacija u petoj. Mada ni ova mi nije bas sasvim jasna. Jer, pocetak postoji, ali ako postoji pocetak onda postoji i kraj. A prosto nasoj logici je to nije moguce. Zato sto nesto mora da postoji da bi stvorilo pocetak kao i sto mora nesto biti iza kraja jer i kraj popunjava neki prostor. A ako nije takp onda je sve apsolutno, materija, apsolutno beskonacna. A to je neshvatljivo nasoj logici. Trudimo se da pogledamo nadjemo pocetak svemira. Al to nije moguce jer su odmah nastali prostor i vreme. Moras izaci iz njega da bi nasao pocetak

trisa

pre 8 godina

Секунда је трајање од 9.192.631.770 периода зрачења које одговара прелазу између два хиперфина нивоа основног стања атома цезијума 133. Ako su vanzemljaci koristili neki drugi atom, onda nam se vreme ne poklapa sa njihovim i onda su nam proracuni u fizici skroz drugaciji. U tom slucaju ima najmanje 116 razlicitih vremenskih duzina za sekundu. Vreme je vestacka tvorevina i ne moze biti dimenzija, jer svako vreme dozivljava na svoj nacin. Tipican primer, mogao bih da se krecem ka istoku i da prelazim jednu vremensku zonu za jedan sat, za mene u tom slucaju vreme stoji, i ako sam krenuo u 4h na cilj bi stizao tacno u 4h

čika Boki

pre 8 godina

Ljudska glupost je bezgranična!
Vozim se ja na fotonu i idem brzinom svetlosti. Meni u susret ide Ajnštajn na fotonu, takođe, brzinom svetlosti. Kojom brzinom se mi približamo jedan drugom pametni moji fizičari. Molim bez filozofiranja i lupanja gluposti.
Ljudska glupost je bezgranična!

Arthur Dent

pre 8 godina

I kako poslije ovog procitanog jednostavno ne poluditi, drmnuti domacu lozovacu pa se pridruziti Zaphodu Biblbroksu na ludoj zurci te pokusati iz petnih zila smuvati Trisu MekMilan prije nego veliki ZB ne odmagli zajedno s njom u ko zna koju dimenziju?!...

Milan

pre 8 godina

Nek prvo naucnici objasne telekinezu, odnosno na koji nacin pojedini ljudi pomeraju predmete putem misli, pa tek onda nek bistre mozak sa crnim rupama.

Pundit

pre 8 godina

Vozim se ja na fotonu i idem brzinom svetlosti. Meni u susret ide Ajnštajn na fotonu, takođe, brzinom svetlosti. Kojom brzinom se mi približamo jedan drugom pametni moji fizičari.
(čika Boki, 21. februar 2016 07:04)
Najčešće se logička greška pravi u postavci, kao nemoguća hipoteza. To čine relativisti, ali si je napravio i ti. Ako kažeš da ideš "brzinom svetlosti" moraš da odrediš u odnosu na šta. Moglo bi da se podrazumeva "u odnosu na neku statičnu tačku u svemiru", ali je problem što takva tačka ne postoji, tako da je već postavka metafizička.
Brzina pre svega nije uopšte fizička pojava, nego matematička (najtačnije: statistička) aproksimacija kretanja. Relativisti kretanje nekada nazivaju kretanjem, a nekad vremenom, kako im odgovara. Priznaće i da nema kretanja bez vremena, i da nema vremena bez kretanja, jedino nikad neće priznati da je to isti fenomen, identičan pojam. Odnosno da je vreme virtuelna dimenzija.
I poslednje: filozofija nije "filozofiranje" nego temelj nauke, logička komponenta nauke. Logika je upravo relativizmom suspendovana iz fizike i rezultat je ova metafizika u kojoj svaka glupost drži vodu ukoliko se strpa u odgovarajuće konstruisanu dimenziju. U metafizici ima dimenzija koliko hoćeš, u fizici samo tri. (Ili još tačnije samo jedna, ali to je druga tema)

Zoran

pre 8 godina

Jao, ovog gledam povremeno u Atlanti, kad odemo u neki hotel(inace TV nemamo). Pa tu nema ni n od nauke. To je vise reklama nego bilo sta ozbiljno(a i kako bi to Ameri uopste razumeli?).

A usput da pitam: Ako postoji sesta dimenzija da li onda padaju ovi zakoni ili ne? Za 5 mozda padaju, a za 6?

Ja mislim da nema smisla da razocaravas vernike(u nauku) kako su zakoni nesto vecito, i da to nema veze sa verom u boga(koja je nepromenjiva).

laki

pre 8 godina

Ja ne znam zasto vise spominju singulariter
jer je prosle godine dokazano da je on apsolutno nemoguc, a to je i Stiven Hoking prihvatio i crne rupe vise ne zove crnim vec tamno sivim.

Joc@

pre 8 godina

@ (djuro, 20. februar 2016 20:26)

Bravo za komentar. Covek je tek onda na pravom putu kada mu je Istina vaznija od njegove sujete. Samo beskompromisan naucnik ima sanse za velika otkrica. To je lepo Ajnstajn uocio kada je rekao da je za naucnika vazniji karakter od inteligencije.
@
Bili toga svesni ili ne, ogranicavaju nas dve nesavrsenosti. Prva je nase znanje, saznavanje, iskustvo, domen, doseg, i instrumenti, alati. Preko toga za nas je sve nepoznato. Druga nesavrsenost je nas um, jer on moze obraditi cinjenice samo prema zakonima koje poznaje. Sve van takvog naseg znanja, mi jednostavno ne mozemo obraditi.

Рајна Богдановић

pre 8 godina

Свесни смо безграничног макросвета и безграничног микросвета, ограничености свега, да све постоји и да све не постоји. Свесни смо да све има своју супротност и да се побија. Док у неком апсолутном безвременом и бездимензионалном стварном духовном свету мисао Божија ствара илузије постојања разних светова да би кроз искушења анђела и душа јачао тај духовни свет.

pojma nemam ali mislim

pre 8 godina

Posto nisam naucnik sa superkompjuterima necu vam pricati sta bi bilo kad bi bilo. Uzivam da citam komentare na naucne bisere (pogotovo oni koji jos nisu shvatili da tu nema mesta za kornjace sto nose slonove). Tako i ja ponekad posaljem komentar, vise iz dosade nego potrebe. Sada cu vam ispricati sta bi bilo da je bilo.
Poznata je prica (ne ulazim u istinitost iste) o Njutnu i jabuci. Zamislite sada, da je on ziveo negde u tropskim krajevima, pa da se odmarao ispod neke palme i da mu je na glavu pao kokosov orah. Koju bi tada teoriju otkrio?

Pundit

pre 8 godina

Postoji prostor, postoji masa/energija koja se kroz taj prostor kreće. Sve ostalo su besmislice, šarlatanski izgovor "ono što ne znam, zakomplikovaću".
Fizika nije matematika. U fizici ne postoje čak ni negativni brojevi.
Fizika nije objasnila šta je to "vreme" ali neurologija jeste. Problem je što fizičari, pogotovo Ajnštajnovi sledbenici to još nisu čuli. Vreme ne postoji nigde izvan ljudskog uma, to je predstava unutar našeg uma čiji je smisao da dočara i naročito predvidi kretanje u prirodi.
Izmišljanje dimenzija je disciplina koju je uveo Ajnštajn i od koje se fizika davi već sto godina. Postojanje vremena fizika nikada nije dokazala niti to može. Neće moći ni za ove ostale virtuelne "dimenzije".
Manje su zatucani oni koji veruju u dimenzije raja i pakla. Relativizam, verovanje u fizičku dimenzionalnost vremena je realno samo nova religija od koje je napravljena sekta "Ajnštajnovi svedoci".

hmmm

pre 8 godina

Ova nozovimo istrazivanja imaju samo svrhu da pokusaju srusiti Ajnstajna, a ne da nesto dokazu, posto ovo o cemu oni govore se nikako ne moze ustanoviti, sto su i oni sami rekli. Tako da je ovo gubljenje vremena.

Pametnjaković - there can be only one!

pre 8 godina

Ne mogu da verujem kakve gluposti čitam. Vreme ne postoji, to je koncept koji su ljudi izmislili i veštački ga nametnuli sami sebi, a mi živimo u dvodimenzionalnom svetu, treća dimenzija je iluzija.

Kawasaki

pre 8 godina

Ne ne ne to je samo površno shvatanje ateista koji uzalud misle da sve može da se podredi razumu i da ne postoji vrhovni autoritet, zato onome o čemu pojma nemaju i daju plitkoumne definicije, jer su ubedili sebe da sve znaju (uglavnom je potpuno suprotno). Prvo Bog nije biće, jer da bi nešto bilo biće mora da ispunjava kriterijume zakona prirode i da po njima funkcioniše to jest da postoji kao usklađen entitet koji postoji po tim zakonima, a svi ti zakoni su podređeni Bogu a ne on njima. Drugo, religija nikad nije pokušavala da objasni prirodne fenomene, religije su pokušavale da objasne odkud sve ovo tu gde je , svemir i život (dok nauka o tome nema ama baš ni jednu jedinu trunčicu predstave) i sa kojom svrhom a najviše samim čovekom i svrhom njegovog kratkog života. Jedno je tačno a to je da su nauka i religija suprotstavljene ali ne zato što se bave suprotnim stvarima već zato što religija sasvim opravdano zahteva da sve bude pod strogom kontrolom pa i nauka, i da nijedan poredak ne sme da se menja suviše naglo i nekontrolisano jer nijedno otkriće nije vredno velikih potresa u društvu. Crkve su se zbog svega ovoga često koristile i dogmama sa ciljem da se obični ljudi ne bi suviše zamlaćivali i filozofirali, a i to je bivalo opravdano, jer sve ovo napravljeno je radom a ne teoretisanjem.

V

pre 8 godina

@Kurajber Zašto bacaju i arče pare? Pa dokazivanje neistina mnogo košta, jer neistinu ne možeš da dokažeš, možeš samo toliko da je zakomplikuješ i zapetljaš da bi je ljudi prihvatili umesto da pokušaju da je otpetljaju, a to je skupo. Da njih interesuje istina mogli bi što kažeš da je saznaju i na forumima od najobičnijih ljudi, umesto što su se samoproglasili za genijalce.

yoyo

pre 8 godina

Ja se samo čudim tim amerima i njihovim naučnicima što arče tolike pare na sve te raznorazne eksperimente i teorije kad lepo mogu dići vamo na portal b92 i od komentator sve da saznaju što ih muči. I o evoluciji, postanku svemira, Bogu i o svem onome što čak i ne naslućuju. I to ovi komentator znaju o svemu tome još onomad tako da je to sve za njih jako prosta stvar.
Samo još jedno nisu dokučiti a to.je koliko je duboka i obimna njihova vlastita glupost.

@(Kurajber, 20. februar 2016 16:38)


Ma vazi bre "Ajnstajne" ti si najpametniji, jer si celom svetu popio pamet. pfff kakav neandertalizam fuj

mile dodik

pre 8 godina

Sta ti je kada dokoni ljudi pocnu da fantaziraju,sreca moja pa je ljudski vek ogranicen te necu videti sta ce sve ispasti od covecanstva

Zoran

pre 8 godina

" A vreme je kao, jedna od dimenzija, kazu naucnici."

To definitvno nije dimenzija. Jer ako ide brzinom svetlosti ili vecom metar ostaje metar, ne menja se. Mozda se tebi cini da je duzi, ali nije.

E sad, ako ides brzinom svetlosti vreme nije aspolutno, kao metar, ono se zaista menja, stoji.

Ma zaebancije, oni ne znaju ni kako sta da razvrstaju, pocev od Plutona do vremena.

Don

pre 8 godina

Jel moram da znam engleski pa da razumem ostale dimenzije.
Ja na Srpskom jos mogu da se sporazumem sa onima koji znaju Srpski da govore citaju i pisu. Dimenzije su sada koliko puta treba da izmerim da bih sekao.

Kurajber

pre 8 godina

Ja se samo čudim tim amerima i njihovim naučnicima što arče tolike pare na sve te raznorazne eksperimente i teorije kad lepo mogu dići vamo na portal b92 i od komentator sve da saznaju što ih muči. I o evoluciji, postanku svemira, Bogu i o svem onome što čak i ne naslućuju. I to ovi komentator znaju o svemu tome još onomad tako da je to sve za njih jako prosta stvar.
Samo još jedno nisu dokučiti a to.je koliko je duboka i obimna njihova vlastita glupost.

Zoran

pre 8 godina

Jao, ovog gledam povremeno u Atlanti, kad odemo u neki hotel(inace TV nemamo). Pa tu nema ni n od nauke. To je vise reklama nego bilo sta ozbiljno(a i kako bi to Ameri uopste razumeli?).

A usput da pitam: Ako postoji sesta dimenzija da li onda padaju ovi zakoni ili ne? Za 5 mozda padaju, a za 6?

Ja mislim da nema smisla da razocaravas vernike(u nauku) kako su zakoni nesto vecito, i da to nema veze sa verom u boga(koja je nepromenjiva).

Zoran

pre 8 godina

"4-ta dimenzija, VREME"

Vreme je samo posledica nekih pojava. Kakva crna dimenzija. I u zavsnosti kakve su te pojave, tako se vreme i predstavlja nama.

3-dimenzioni prostor je samo nase shvatanje prostora. Mi smo tako postavili sistem, krajnje intuitivan, kako bi oznacili polozaj necega u prostoru. Taj prostor moze biti sa vise dimenzija, sto bas 3. Nego mi tako vidimo svet oko sebe.

Bica koja drugacije vide svet, mozda ce imati 100 dimenzija ili dve ili jednu, i opet ce da zavrse posao koji se njih tice, jer oni tako dozivljavaju svet.

Ako neka nauka malo napredovala od svog pocetka to je fizika za poslednjih 100 godina. Cak i matematika tapka u mestu, ali bar na oko 30 godina rese neki problem koji stoji neresen 100 i vise godina.

Nauka koja jezivo ide napred, i koja je vec sada mnogo komplikovanija od matematike je bilogija.

Tako sam ja nosio knjige za dete ovde u Americi iz skole i bila bilogija. Ja gledam ono dok idem i kazem mu, iako bilogiju ne znam nista, da ce mu biti matematika laksa od nje. Dete nije verovalo, ali tako bilo.

poz

pre 8 godina

postoji mnogo dimenzija i sve je to povezano i prati jedno drugo.
To je zivotna energija ili duh koji tece kroz sve dimenzije on " govori" kroz materiju, obraca nam se. Sve sto smo stvorili je njegovo obracanje.
Cela nauka zapravo opisuje i dokazuje duha.

najob

pre 8 godina

pa ocito je da nesto ne stima jer smo vec duzi niz godina u naucnom corsokaku... ocito je da su temelji fizike losi te da je nemoguce produziti dalje...

ferdinand

pre 8 godina

Kad nauka i naucnici definisu sta je uopste vreme i da li postoji, tada mozemo da govorimo o nekom napretku u nauci. Ako mislite da je vreme ono sto pokazuje casovnik, u zabludi ste. A vreme je kao, jedna od dimenzija, kazu naucnici.

LSD

pre 8 godina

Nisu u pravu, jer u petoj dimenziji će se formirati goli singulariteti, ali će u šestoj i sedmoj da se uruše nazad zahvaljujući Bose-Gerlajkhovom zračenju. Time će modifikovana teorija relativnosti da opstane čak i u M-teoriji koja ima 11 dimenzija. Naravno, sve je to još uvek hipoteza, mi smo u Vinči u svom reaktoru uspeli da stignemo samo do sedme dimenzije. Ali principi su isti i ako se održi topološka struktura Kerovog omotača, meta-stabilnost horizonta će sigurno očuvati lokalizaciju singulariteta.

let 3

pre 8 godina

peta dimenzija stvarno postoji. to je dimenzija tamnih sila perverzne imaginacije, to je prostor u kojem zive web portali i njihovi citaoci, to je dimenzija rijalitija u kojima su sa na jedoj strani voajeri, a na drugoj egzibicionist, svi zajedno, u savrsenoj simbiozi, liseni svijesti o sebi i svojoj manifestaciji u konvencionalnim dimenzijama.

Divota

pre 8 godina

Nauka i religija su uvek bile suprotstavljene. Nauka je svet objasnjavala teorijama i dokazima, a religija cudima uzvisenog bica. A kad samo pokusate da shvatite Big Bang, shvatite da je to vece cudo od svih koja se spominju u religijama. Kad samo pogledam kvazare, i zamislim koliku su neshvatljivo ogromni i prelepi, na neki nacin osetim srecu sto sam tu, i sto mogu to da vidim. Ovaj svemir je prelep, i trebamo da budemo srecni sto smo dobili zivot kakav god da je.

pojma nemam ali mislim

pre 8 godina

Prostor ima tri dimenzije i moze da se krivi. U krivom prostoru svakoj tacki pripadaju i tri ugla krivine prostora. Ako mislite da su i to dimenzije u redu, ima ih barem 6.
Fizicari kretanje planete oko zvezde opisuju u ravnom prostoru, medjutim ona se ravnomerno krece u krivom prostoru. Zbog toga, gravitacija je funkcija koja preslikava ravnomerno kretanje iz krivog prostora u krivolinijsko kretanje u ravnom prostoru. Znam i sta je vreme ali o tom potom. Mislim da ni ovo necete tako lako svariti. Bilo bi mnogo sve odjednom.

djuro

pre 8 godina

Dimenzije su izmisljotina Coveka. Ne postoji nijedna dimenzija u Prirodi ili drugim recima Priroda ima bezbroj dimezija. Ono sto mi "vidimo" je samo ono sto mi mozemo da "vidimo". Ni manje ni vise. Fizicki "Zakoni" nisu nikakvi zakoni Prirode. Fizicki "Zakoni" su samo Covekov opis onoga sto mozemo putem nasih cula i mozga da vidimo i zakljucimo. Ni manje ni vise! Koliko ovi "Zakoni" vaze i gde vaze? Tacno onoliko i tacno "tamo" gde covek to moze da "vidi", ni manje ni vise... Sta je singularitet a sta beskrajnost..? To je Covekov matematicki opis necega sto nemamo pojma sta je, ni manje ni vise...

Zoran

pre 8 godina

napisao bih svoja gledista i primere kako ja verujem u to i zasto, al trebalo bi mi stranica A4
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dvogrbakapisla, 20. februar 2016 18:09)

Cekaj bre, dokle ta vera...to su egzaktne nauke.;)

Sta je to koren iz -1?

pre 8 godina

Umesto da koriste tu vajnu inteligenciju i znanje da pronadju nacin da naprave svemirski brod koji ce da leti dovoljno brzo pa da ga posalju do jedne od tih crnih rupa ako im je vec toliko stalo do njih - oni "teoretisu" i glupiraju se.

Gube vreme, uzimaju masne plate, i habaju super-racunare da bi pokretali simulacije od kojih na kraju nema nista. Bolje da uzmu da igraju Counter Strike, manja bi steta bila, a i za to im ne trebaju super-racunari.

A super-racunari mogu da se koriste recimo za simulacije novih materijala za baterije za elektricne automobile, da bi se smanjila zavisnost covecanstva od nafte. Da ne pominjem potrebu oporavka zemljista pogotovu u Africi, bolju reciklazu otpada, jeftinije preciscavanje vode, optimizaciju solarnih celija i elisa za vetroparkove, itd. Pa onda uklanjanje izduvnih gasova - pogotovu u velikim gradovima u Kini.

To su sve korisne i prakticne stvari koje mogu da ulepsaju i poboljsaju standard i kvalitet zivota celom svetu.

Ne, nego idioti izmisljaju neke dimenzije koje cak i ako postoje - mi, ljudi, sa ovakvim rijaliti stanjem svesti nismo ni dostojni da znamo za njih.

A uz to hoce da teraformiraju Mars kao da nema sasvim dovoljno mesta na zemlji koja treba da se teraformiraju. Sahara, pustinja Gobi, dobar deo Australije... Hic Rhodus, hic salta!

Ali ne - oni svi hoce da naprave neko epohalno otkrice, da dobiju Nobela (koji je danas izgubio svaki smisao osim novcanog), i da ih istorija zapamti.

Debili.

Branislav

pre 8 godina

Ko zna šta sve postoji van našeg nivoa ili mogućnosti percepcije. Sve što opažamo jeste nešto po nama, ali ne nužno i po sebi samom. Tako da.... Uostalom ko može da dokaže da u svakom ćošku svemira postoje ista pravila. Kakogod mene sve ovo veoma veseli. Ja sam sa drugarima još sa 15 godina tripovao paralelne univerzume i sl. Mislim da bi naučnici trebali da svoje stavove i tripove izlažu nadobudnim tinejdžerima. Prvo jer im ovi mogu ponuditi zanimljive odgovore, a drugo jer nekad od silne nauke ne vide prostu logiku ili gube kreativnost. Sad me ismevajte do mile volje.

cobo

pre 8 godina

Covecanstvo uci jos zemaljskim mozgom i tako se ne mogu nauciti svemirska desavanja i shvatiti njegove dimenzije .
Mi sebe jos smatramo centrom i tako posmatramo sve pa nam se to sveti i ne mozemo maknuti dalje od pocetka.Po pitanju astronomije covecanstvo jos uci bukvar i momentalno je kod slova
"B" kao BUKVAR !

Mile

pre 8 godina

Nece pasti sve u vodu. Glupo je reci to. Fizika koju smo izucili i koja vazi na zemlji je tacna, zakoni fizike su nepromenljivi i zato ne padaju u vodu. Mile inzenjer.

Milan

pre 8 godina

Nek prvo naucnici objasne telekinezu, odnosno na koji nacin pojedini ljudi pomeraju predmete putem misli, pa tek onda nek bistre mozak sa crnim rupama.

Рајна Богдановић

pre 8 godina

Свесни смо безграничног макросвета и безграничног микросвета, ограничености свега, да све постоји и да све не постоји. Свесни смо да све има своју супротност и да се побија. Док у неком апсолутном безвременом и бездимензионалном стварном духовном свету мисао Божија ствара илузије постојања разних светова да би кроз искушења анђела и душа јачао тај духовни свет.

Joc@

pre 8 godina

Svaki komentar je suvišan jer se sve svodi "pod predpostavkom" i "ako bi".
@ (Dejan, 16:29)

U nedostatku pouzdanih opažanja, iskustava i saznanja, nauka se oduvek služila metodom postavljanja pretpostavki i hipoteza koje je potom sa svom ozbiljnošću potvrđivala ili opovrgavala. Kao primer evo jedne anegdote iz istorije razvoja mikrofizike:
Ervin Šredinger je svojevremeno pričao o tome kako je uspeo da sačini jednačinu talasnog ponašanja elektrona. Tako, kaže on, što sam, sasvim slobodno ‘’bapnuo’’ pretpostavku da je elektron talas, i potom, temeljeći na toj pretpostavci, sačinio jednačinu talasnog ponašanja elektrona. Kada su se uradili eksperimenti radi potvrde ili opovrgavanja te jednačine, ispostavilo se da jednačina odlično opisuje procese. Po tome bi neko mogao sasvim opravdano reći da je elektron talas. Ali, kazao je on iskreno, ni tada ni danas, ja ne znam da objasnim kako je to elektron talas, pored toga što je čestica.
* * *
Ogroman broj naših naučnih otkrića dešava se po ovom ‘’Šredingerovom’’ principu – da svoja otkrića nekako, kako tako, učinimo, da ona funkcionišu u praksi, ali da ne možemo da ih objasnimo.

sasa

pre 8 godina

isto kao kad bi riba znala da izvan vode postoji citav svet i onda da ume da objasni kvantu fiziku, na kineskom. Tu smo mi ljudi negde zaglavili.

ljudska spoznaja i stvarnost nisu isto, stvarnost je puno šira

pre 8 godina

Zašto samo peta? Moguć je n-dimenzionalni svijet. Svijet koji mi opažamo je samo to "svijet koji mi opažamo". Mi imamo limite u opažanju, neke limite smo riješili moćnim instrumentima a neke limite nismo riješili. Čak i naš mozak kao spoznajni aparat ima svoje limite.

alienware

pre 8 godina

U string teoriji,koja objednjuje sve sile u jednu ,postoji 27 dimenzija.Matematka koja se izvodi da bi se objasnilo je samo za najvece umove sveta.Veoma zanimljivo citanje.jer je pojednostavljeno za obicne smrtnike ,tako da 5 dimenzija deluje prosto.Samo da napomenem da fizika koju ste ucili u skoli ne vazi kad se udje u svet sub atomkih cestica..Isto je veoma zanimljivo za citanje.

vex

pre 8 godina

Prvo, odavno kvantna fizika mrsi konce ajnstajnovim i ostalim teotijskim fizikama. Drugo, kvantna fizika kaze da vreme ne postoji i da se sve desava SADA. Trece, jos tridesetih je Walter Russel otkrio i nove elemente periodnog sistema i postavio zakone fizike na zdravije noge. Naravno, cim je ukljucio postojanje boga ili nekog oblika vise svesti, dobio je nogu od naucne javnosti. I Tesla i Njutn i Da Vinci i mnogi mnogi drugi velikani su verovali u postojanje vise svesti ili boga. Zdrav pocetak razmisljanja je ne da se traze cestice i pravi karambol po cernu, nego da se kaze je sve u univerzumima elektro-magnetni talas. Fizicari se bave samo supstancom, a od fizickih polja beze kao djavo od krsta. Vakuum nigde ne postoji i nista se ne krece pravolinijski. S tim sve pretpostavke u klasicnoj fizici padaju u vodu.

čika Boki

pre 8 godina

Ljudska glupost je bezgranična!
Vozim se ja na fotonu i idem brzinom svetlosti. Meni u susret ide Ajnštajn na fotonu, takođe, brzinom svetlosti. Kojom brzinom se mi približamo jedan drugom pametni moji fizičari. Molim bez filozofiranja i lupanja gluposti.
Ljudska glupost je bezgranična!

laki

pre 8 godina

Ja ne znam zasto vise spominju singulariter
jer je prosle godine dokazano da je on apsolutno nemoguc, a to je i Stiven Hoking prihvatio i crne rupe vise ne zove crnim vec tamno sivim.

BoKi

pre 8 godina

Tako su i za Njutnovu fiziku govorili da je "ruši" Ajnštajnova teorija relativiteta... što je netačno, jer je samo proširuje. Ako je neka teorija potvdjena nebrojeno puta u nekim granicama - onda će uvek u tim granicama i važiti.

Pundit

pre 8 godina

Postoji prostor, postoji masa/energija koja se kroz taj prostor kreće. Sve ostalo su besmislice, šarlatanski izgovor "ono što ne znam, zakomplikovaću".
Fizika nije matematika. U fizici ne postoje čak ni negativni brojevi.
Fizika nije objasnila šta je to "vreme" ali neurologija jeste. Problem je što fizičari, pogotovo Ajnštajnovi sledbenici to još nisu čuli. Vreme ne postoji nigde izvan ljudskog uma, to je predstava unutar našeg uma čiji je smisao da dočara i naročito predvidi kretanje u prirodi.
Izmišljanje dimenzija je disciplina koju je uveo Ajnštajn i od koje se fizika davi već sto godina. Postojanje vremena fizika nikada nije dokazala niti to može. Neće moći ni za ove ostale virtuelne "dimenzije".
Manje su zatucani oni koji veruju u dimenzije raja i pakla. Relativizam, verovanje u fizičku dimenzionalnost vremena je realno samo nova religija od koje je napravljena sekta "Ajnštajnovi svedoci".

trisa

pre 8 godina

Секунда је трајање од 9.192.631.770 периода зрачења које одговара прелазу између два хиперфина нивоа основног стања атома цезијума 133. Ako su vanzemljaci koristili neki drugi atom, onda nam se vreme ne poklapa sa njihovim i onda su nam proracuni u fizici skroz drugaciji. U tom slucaju ima najmanje 116 razlicitih vremenskih duzina za sekundu. Vreme je vestacka tvorevina i ne moze biti dimenzija, jer svako vreme dozivljava na svoj nacin. Tipican primer, mogao bih da se krecem ka istoku i da prelazim jednu vremensku zonu za jedan sat, za mene u tom slucaju vreme stoji, i ako sam krenuo u 4h na cilj bi stizao tacno u 4h

Toto-ko-tunjo-u-Banahovom-prostoru

pre 8 godina

Kao matematicaru, nejasno mi je ovo. Apstrakcija pojmova na n-dimenzione prostore u algebarskom ili geometrijskom smislu nije nista spektakularno, a najbitnije je da se ne ruse aksiome i teoreme iz nizih dimenzija. Ako se fizika bazira na apsolutnoj istini koja proistice iz matematike i svaku svoju pojavu posmatra zakonima koji nisu matematicki kontradiktorni, otkud ovakva ideja? Mada, verujem da bi usrecilo drugara koji je svake godine polagao fiziku u gimnaziji i koji je na koricama udzbenika u 4. godini napisao "Umri kucko fiziko!". Profesor, inace strah i trepet, jedva se povratio od smeha. Poceo covek da menja boje.

Joc@

pre 8 godina

@ (djuro, 20. februar 2016 20:26)

Bravo za komentar. Covek je tek onda na pravom putu kada mu je Istina vaznija od njegove sujete. Samo beskompromisan naucnik ima sanse za velika otkrica. To je lepo Ajnstajn uocio kada je rekao da je za naucnika vazniji karakter od inteligencije.
@
Bili toga svesni ili ne, ogranicavaju nas dve nesavrsenosti. Prva je nase znanje, saznavanje, iskustvo, domen, doseg, i instrumenti, alati. Preko toga za nas je sve nepoznato. Druga nesavrsenost je nas um, jer on moze obraditi cinjenice samo prema zakonima koje poznaje. Sve van takvog naseg znanja, mi jednostavno ne mozemo obraditi.

dulitl

pre 8 godina

Stara jedna kineska od pre par hiljada godina kaze da, ako je vaza prazna tad u njoj ima nesto, jer nista ne postoji, i nista je nesto, da nije toga nista vaza ne bi ni postojala.

Pundit

pre 8 godina

Vozim se ja na fotonu i idem brzinom svetlosti. Meni u susret ide Ajnštajn na fotonu, takođe, brzinom svetlosti. Kojom brzinom se mi približamo jedan drugom pametni moji fizičari.
(čika Boki, 21. februar 2016 07:04)
Najčešće se logička greška pravi u postavci, kao nemoguća hipoteza. To čine relativisti, ali si je napravio i ti. Ako kažeš da ideš "brzinom svetlosti" moraš da odrediš u odnosu na šta. Moglo bi da se podrazumeva "u odnosu na neku statičnu tačku u svemiru", ali je problem što takva tačka ne postoji, tako da je već postavka metafizička.
Brzina pre svega nije uopšte fizička pojava, nego matematička (najtačnije: statistička) aproksimacija kretanja. Relativisti kretanje nekada nazivaju kretanjem, a nekad vremenom, kako im odgovara. Priznaće i da nema kretanja bez vremena, i da nema vremena bez kretanja, jedino nikad neće priznati da je to isti fenomen, identičan pojam. Odnosno da je vreme virtuelna dimenzija.
I poslednje: filozofija nije "filozofiranje" nego temelj nauke, logička komponenta nauke. Logika je upravo relativizmom suspendovana iz fizike i rezultat je ova metafizika u kojoj svaka glupost drži vodu ukoliko se strpa u odgovarajuće konstruisanu dimenziju. U metafizici ima dimenzija koliko hoćeš, u fizici samo tri. (Ili još tačnije samo jedna, ali to je druga tema)

MisterNo

pre 8 godina

@Zoran
Uzimas iz Teorije Relativita ono sto ti odgovara (i jos pogresno)?
Po OTR (Lorencovim transformacijama) vreme, masa i duzina se menjaju sa brzinom. Vreme usporava, masa se povecava a duzina smanjuje. Ti koji su u brodu to neces primetiti, oni van broda hoce. Znaci ne moze da ne osetis promenu duzine, a osetis promenu vremena...

@BoKi je covek najbolje napisao. Neka nova teorija moze da dopuni OTR kao sto je i OTR dopunila Njutnovu teoriju gravitacije.

pojma nemam ali mislim

pre 8 godina

Posto nisam naucnik sa superkompjuterima necu vam pricati sta bi bilo kad bi bilo. Uzivam da citam komentare na naucne bisere (pogotovo oni koji jos nisu shvatili da tu nema mesta za kornjace sto nose slonove). Tako i ja ponekad posaljem komentar, vise iz dosade nego potrebe. Sada cu vam ispricati sta bi bilo da je bilo.
Poznata je prica (ne ulazim u istinitost iste) o Njutnu i jabuci. Zamislite sada, da je on ziveo negde u tropskim krajevima, pa da se odmarao ispod neke palme i da mu je na glavu pao kokosov orah. Koju bi tada teoriju otkrio?

Arthur Dent

pre 8 godina

I kako poslije ovog procitanog jednostavno ne poluditi, drmnuti domacu lozovacu pa se pridruziti Zaphodu Biblbroksu na ludoj zurci te pokusati iz petnih zila smuvati Trisu MekMilan prije nego veliki ZB ne odmagli zajedno s njom u ko zna koju dimenziju?!...

Toza

pre 8 godina

B92 bi trebalo da intervjuise nekog srpskog naucnika da nam da odgovore (ili svoja razmisljanja) o pitanjima koje su postavili komentatori.

ime vase

pre 8 godina

Zasto pada? Ne pada. Ona ista ostaje u ovakvoj dimenziji a drugacija u petoj. Mada ni ova mi nije bas sasvim jasna. Jer, pocetak postoji, ali ako postoji pocetak onda postoji i kraj. A prosto nasoj logici je to nije moguce. Zato sto nesto mora da postoji da bi stvorilo pocetak kao i sto mora nesto biti iza kraja jer i kraj popunjava neki prostor. A ako nije takp onda je sve apsolutno, materija, apsolutno beskonacna. A to je neshvatljivo nasoj logici. Trudimo se da pogledamo nadjemo pocetak svemira. Al to nije moguce jer su odmah nastali prostor i vreme. Moras izaci iz njega da bi nasao pocetak

teča rasa

pre 8 godina

(V, 20. februar 2016 18:15)

А ти се баш примио на ово "курајберово"... човек је био у сасвим другом фазону.