Sreda, 17.02.2016.

16:38

SRB-NATO: Više od partnerstva, manje od članstva?

I dok u javnosti traje rasprava o tome šta za Srbiju znači najnoviji sporazum s NATO-om, čeka se potpis predsednika Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

SRB-NATO: Više od partnerstva, manje od èlanstva? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

izadje na videlo

pre 8 godina

Ma sta pisali i ma kakve narucene analize citali cinjenice su ove:
Srbija ne kontrolise deo svoje vekovne teritorije, Srbija nije uspela da vrati isterane Srbe u njihove domove, Srbija je bila primorana da unistava oruzje ( a i sada je pod strogim rezimom ), Srbija je u dugovima i bez perspektivne ekonomije( i najvise duguje Nato clanicama ) i Srbija gubi stanovnistvo, narocito mlado i kvalitetno!
Ako se to zove suverenost onda mi svi spavamo i sanjamo i jednoga dana cemo se probuditi kada voda stigne do grla!

xyz

pre 8 godina

Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.
(Grunf, 17. februar 2016 17:56)

Celo Vaše pisanije posvećeno našim slabostima i pretpostavljam, ruskoj indolentnosti prema našim slabostima, iskreno mi ne smeta jer svi gradimo svoja mišljenja na argumentima koje smatramo najjačim.

Ono što smeta jeste Vaše opisivanje bombardovanja u kojem su poginula nečija deca, roditelji, braća, sestre, kao "malo potprašivanja kao kada ćalac vaspitno nalupa dete". Ovakva poređenja su potpuno neprimerena, posebno prema onima koji su izgubili živote u tom besmislenom bombardovanju jer žrtve sigurno nisu bile "vaspitno nalupane od strane ćalca", već su ubijene, kako ste i sami napisali, samo zato što se nekome moglo da to uradi.

I kada ste već spomenuli kako smo, eto, postali država bez obeležja, upravo ovakvim sprdanjem o "ćalcu i vaspitnom potprašivanju", pokazuje se koliko cenimo i svoje žrtve i svoje pobede i poraze iz kojih nikada ništa ne naučimo i sebe kao pojedince i kao narod. I zaista ne čudi što smo tu gde jesmo.

Željko

pre 8 godina

Ako je standard isti za sve , onda dajte Ruskom centru u Nisu isti ili slican privilegovan status kao Nato. Ako to ne uradite , savest a ni namere vam nisu ciste. Mozete se pravdati koliko hocete , ali gde sad i na zatvorenom zasedanju skupstine ratifikujete sporazum.??? Oni koji su nas bombardovali na pravdi Boga imaju beneficije u Srbiji a oni koji su nam zemlju oslobodili od Nemaca u 2 sr , oni koji su zbog nas usli u 1 sr nemaju takve benificije. Vucicu , pricas price i obmanjujes narod . Moj glas neces dobiti. Kakva prevara i zaokret , strasno.

error-404

pre 8 godina

slicna je bila prica i za Kosovo: vise od autonomije, manje od nezavisnosti, pa na kraju ispala potpuno nezavisna drzava! tako ce biti i za NATO... ako to bude uslov za nesto drugo (a bice), nacice nasi politicari nacin da izbegnu referendum i uclane nas u NATO!

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

E sad rusi kad krenu da kupuju ovaj krš od kragujevačkog FIAT-a (podstaknuti ovim izlivom prijateljstva naše skupštine) ima da doživimo privrednu renesansu i neverovatno bolji život!
Tipujem na 2018. godinu!

Пескови

pre 8 godina

Референдум па да се пребројимо и једном заувек ставимо тачку на причу око уласка у организацију која је, не тако давно, убијала децу и труднице пo Србији. Ко и зашто може имати нешто против референдума??? Без тога неће моћи, наш Устав је јасан. Јасно је да огромна већина Срба презире НАТО.

da vam kazem

pre 8 godina

Bolje pakt nego rat.
Onaj drugi deo koji se odnosi na robove i grobove necu da citiram, jer u danasnje vreme nema nikakvog smisla. Ionako smo vec svi robovi novog svetskog poretka.

Leon

pre 8 godina

@hocu referendum, da li si trazio referendum nakon potpisivanja sporazuma u Dejtonu? Jer je Sloba tada garantovao americkoj vojsci imunitet i neograniceno kretanje. Licno sam gledao Amere u punoj ratnoj opremi na Surcinu i na auto-putu kod Zmaja. Fascinatno je koliko ne poznajemo sopstvenu istoriju novijeg datuma. Kao fol nesto necemo i mnogo smo iznenadjeni a to se isto desavalo i pre pet i pre deset i pre dvadeset godina.

Snoop Dogg

pre 8 godina

NATO nas barem zove u svoj savez, a tamo su trenutno najjači u svetu: Amerika, Kanada i većina zemalja EU. A Rusija nas ne zove nigde, a imaju BRIKS i NDB.

Leon

pre 8 godina

@sok zove orla, Nemacka je kolonija nakon WW2? Ne dragi moj, ona je posle poraza postala zemlja zdravog razuma, bogatstva i prosperiteta. Svet su osvojili svojim kvalitetom umesto tenkovima. Nekadasnji neprijatelji su im najveci saveznici i njihov narod to podrzava. A mi? Nismo jos nista naucili ni od drugih a ni od sebe samih..

Ena

pre 8 godina

"Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO."

A da li su imali izbor, za neupućene - Nemačka, Italija i Japan još nisu potpisale mirovni sporazum sa USA!!! Ove države jesu i biće još dugo kolonije Amerike i one se tu ništa ne pitaju!!!

Hoću referendum!

pre 8 godina

Sloboda kretanja, diplomatski imunitet je isto što i ograničavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Slobaje to odbio u Rambujeu, pa smo ratovali. U Kumanovu je potpisan samo vojnotehnički sporazum kojim se u tom trenutku prekida sukob između NATO i tadašnje Vojske Jugoslavije. Ukoliko se NATO trupe pojave na teritoriji Srbije, da li je dužnost građanina odbrana zemlje ili poštovanje ovakvog sporazuma?

Miki

pre 8 godina

ALARMANTNO.Ono o čemu niko od pilitičara ne razmišlja niti iko drugi spominje je sledeće.Nato trupe ne sme niko da kontroliše,niti ispituje.Najmanje su važni pdv,carina,pa i saobraćajni udes.Medjutim niko nato neće smeti da dirne i ako transportuje radioaktivne stvari,hemijske otrove ili biološke agense.G.Vučiću i g.Dačiću o čemu ste mislili?Kako da se dodvorite,da slučajno ne naljutite amerikance i engleze.(mala slova nisu slučajno napisana).

Grunf

pre 8 godina

@xyz
Drago mi je da je neko izneo štetu koju su Srbija (sa KiM) i Crna Gora tada pretrpeli.Da mi smo opet ću ponoviti dobili vaspitno po nosu.Odabrani ciljevi-može im se,koliki broj ciljeva- može im se.Broj naleta- može im se.Logistička podrška -može im se.!9 zemalja sa neograničenom tehnikom,ljusdtvom i parama protiv ove napaćene zemlje.Zašto nisi postavio pitanje da li bi naši gubitci-ljudski,materijalni bili manji da smo recimo imali onaj dugo obećavani raketni sistem ruske proizvodnje S-300.Opet bi nas dobili ali bi bar još neki zub polomili.Dakle kako smo mogli da prodjemo dobro smo i prošli.Mogli su da od Srbije naprava od "kafanče osta poljanče i niko ni reč ne bi rekao a kamoli stao u našu stranu.Shvati mi smo samo poztrošna roba.Statistička brojka,greška,koleteralna šteta.Kome mi trebamo.Imamo neke značajne industrijske resurse?Organizovano smo možda društvo u kome sve funkcioniše?"XYZ"-mi osim zastave i himne nemamo ni jedno više obeležje države.Podesetiću te Srbija je dobila državu kada su je svi napustili.Poslednja CG.Da li je omlatio NATO ili nam odoše deca u beli svet Srbija je posatje pustinja.Prodji malo po Srbiji."Odžaci se ne dime".(Samo nemoj da kažeš da se greju na struju ili im je stiglo centralno grejanje).Mi smo pregaženi kao plitak potok.Ekonomski,Vojno,politički.Žigosani kao loši momci i trebaju decenije i decenije da prodju da bi s enešto malo popravilo.Cena je sve veća i veća.Nismo platili na mostu,svaki božiji dan plaćamo na ćupriji 100 puta više.

Petar

pre 8 godina

Nema od toga nista.
Zivi bili, pa videli.
Nikada nam nece dozvoliti ulazak, zbog tradicionalno odlicnih odnosa sa SSSR i sada Rusijom.
Nemaju poverenja u nas.

USA pobijedila

pre 8 godina

Rusija izgubila bitku za Balkan. To znači da Srbija prihvaća sve što je Amerika odredila na Balkanu, Kosovo država, BiH cjelovita.

Leon

pre 8 godina

Slobodno kretanje Natoa je prvi potpisao Slobodan Milosevic u okviru Dejtonskog sporazuma. Pa su americki transporteri, avioni i vojnici sletali na Surcin i vozali se po Srbiji sa diplomatskim imunitetom. Nista novo, samo narod ima kratko pamcenje.

Mujo11

pre 8 godina

Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet NATO i zvanično dobija potpisom predsednika. Tomislav Nikolić ima još šest dana da parafira sporazum, a nezvanično u njegovom kabinetu saznajemo da se potpis ne dovodi u pitanje.

A ja mislio da NATO ima slobodno kretanje po Kosovo, i to da brani srpski narod tamo, kad ovo i po teritoriji Srbije?! Zasto? Zasto NATO imat ce slobodno kretanje po srpskoj teritorji, koga ce braniti NATO na srpskoj territoriji, srbe, od koga, od RUS...?!
Ovo ne mirise bas na "neutralnosti" Srbije, proklamirano hiljade puta od raznih politicara Srbije!?

riza

pre 8 godina

SOFA sporazum koji uredjuje odnos Srbije i NATO, je potpisao Boris Tadic,sa tadasnjim drzavnim sekretarom SAD-Kondolizom Rajs 2006.Potrazite na netu.Preveden na srpski sa sve potpisima...

miki

pre 8 godina

Za mene su sporne dve stvari.Ako je potpisan već ovakav sporazum,zašto nije sličan sporazum potpisan sa Rusijom,kada je to jesenas tražio Putin u BGD?Mislim ako se već trubi o neutralnosti.Druga stvar koja bode oči je izjava premijera da NATO čuva Srbe na Kosovu.Od koga ih NATO čuva kada je Kosovo jedna demokratska i uredjena "zemlja":)Nije Nato dobio mandat za Kosovo već KFOR,odnosno EULEKS.Znači i po rezoluciji 1244 treba se obratiti UN,a ne nato-u.Molimo bih da neko premijera obavesti o ovome,jer on izgleda neke stvari nezna ili pokušava da nas pravi budalama.

hm

pre 8 godina

Ovo je samo korak prema punom članstvu u NATO.

Za par godina, biti će referendum za ulazak u NATO (mora biti), a nakon njega referendum za ulazak u EU.

Ako ovo potpišete, samo je pitanje vremena kada ćete potpisati zahtjev za punopravnim članstvom.

Sve je to već viđeno, i svi ostali, oko vas su to isto prošli.

S druge strane, što je alternativa?

Glas Srbije

pre 8 godina

"Srećan sam što je saradnja sa NATO sve bliža. Videli smo vrlo uspešnu posetu generalnog sekretara NATO. Mislim da će saradnja Srbije i NATO pomoći Srbiji da ojača svoju vojnu snagu i učini Srbiju još većim faktorom stabilnosti u regionu i da će srpska vojska igrati još aktivniju ulogu u mirovnim operacijama širom sveta", kaže ambasador Kajl Skat. Dobro ali kakve to veze ima sa davanjem ovakvih prava nato trupama? Mozemo li mi da saljemo vojsku bez trazenja saglasnost i bez ikave odgovrnosti lokalnim vlastima na primer u Albaniju ili Hrvatsku, Madjarsku, Nemacku. Ej pa mi ji na Kosovo ne smemo a njih pustamo da prakticno idu gde hoce, kad hoce i koliko hoce a da nikom nista ne polazu racune. Oprostite ali predsednik Srbije koji na ovo pristane vise nije moj predsednik. Pa veca prava ima nato u Srbiji od mene koji sam njen gradjanin, suludo. Ako se ovo usvoji mi smo drugorazredni gradjani u svojoj sopstvenoj drzavi. Nato vojnik moze nekog da zgazi i nikom nista a ja mogu ba robiju za istu stvar!??? E pa nece moci Nikolicu!

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

Amerika je ulozila mnogo milijardi dolara u Jugoslovensku vojnu infrastrukturu i industriju da bismo bili brana komunizmu. Bili smo de-facto saveznici NATO-a. Po padu berlinkskog zida (i dolaska racuna na naplatu) imali smo priliku da udjemo u Evropu i NATO i teko ozvanicimo vec postojece. Time bi se izbegao raspad Jugoslavije. Sledeca prilika je bila pre gubitka Kosova. Po protivnicima povezivanja sa NATO, koliko teritorije treba da izgubimo da bismo se ipak odlucili na neminovno?

Srdjan

pre 8 godina

Gospodinu ili gdji aaaaaaaa, ne znam da li Vam je to ime ili krik, ali ispricacu Vam jednu istinitu pricu. Svojevremeno je jedan nas proslavljeni fudbaler dosao do jedne alaske kolibe u nameri da je kupi i ponudio milion maraka za isti. Vlasnica ga je oterala uz reci Sta ce meni Tvoj novac?, Oces da kupis moj Zivot? E, o tome se radi dragi ili draga aaaaaa i ostali njemu interesom saglasni. Drugim recima nije sve u zivotu interes.

рајко

pre 8 godina

ово уствари значи одлагање проблема јер наши политичари немају идеју, програм, потпору од гласача или можда петљу да то реше. овакве изјаве као и оне са косовом су највећа глупост. или јесмо или нисмо у нато...не постоји ништа друго и вечно ћемо губити време док се не одлучимо. лично не волим нато али чињенице јесу да ми нисмо швајцарска, да смо окружени чланицама натоа и да је русија далеко. а сад зашто наши лузери не смеју да јавно кажу држави и америма/русима то је друга ствар. можда не желе да увреде ни једне ни друге...па иду тамо вамо у зависности ко да више пара.

Pepi

pre 8 godina

> ako Srbija postane clanica natoa, ja se odricem drzavljanstva. uzimam odmah drzavljanstvo Ekvitorijalne Gvineje.

> (milos, 17. februar 2016 17:33)

Ne rugajte se Ekvatorijalnog Gvineji. Njihov bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika (20.581) je oko tri puta veći nego u Srbiji (6.353).

jagodinac

pre 8 godina

Idu izbori za neki dan pa se moze postaviti i referendumsko pitanje u vezi NATO i EU. Nece da kosta nista a narod neka izvoli da kaze sta misli.

xyz

pre 8 godina

Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.
(Grunf, 17. februar 2016 17:56)

Malo potprašio, je li?!

“НАТО је 24. марта 1999. године у 20:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених”.(izvor: Vikipedija)

Daj coveku vlast da vidis kakav je

pre 8 godina

Ne možete da zatvarate oči da je NATO taj koji je glavni sisitem regionalne bezbednosti i ne možete ostati van tog sistema", kaže Milovan Drecun iz SNS, dodajući da se od NATO očekuje da zaštiti narod na Kosovu. Da mi je neko do pre 7-8 godina rekao da ce Drecun ovo da izjavi, a Vucko da postane veci evropejac/liberal i od Cede Jovanovica, pomislio bih da je lud.

balvana za predsednika

pre 8 godina

Jedino fer resenje je REFERENDUM, vladavina naroda a ne pojedinca, ako narod nece Nato ko si ti Aleksandre Vucicu da doneses tu odluku???

Zagor te-nej

pre 8 godina

"Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet" - bas me zanima oce li Nikolic parafirati ovaj sporazum, sjetimo se kritika na racun Crne Gore od strane predsjednika,nije davno bilo

Dve stvari

pre 8 godina

Prvo, veliki brat nije ništa uradio ni 1948., kad je bio kud i kamo veći, pa neće ni sada. Malo će galamiti, i to je to... Kad će Srbija da shvati da Rusiji nije bitna. Savetnik ruskog cara je rekao proti Mateji Nenadoviću, kad je tokom Prvog srpskog ustanka došao da moli pomoć: "Vi ste jako daleko, a mi smo sad sa Turcima prijatelji". Srbija je i danas "jako daleko" od Rusije. Crna Gora je, ma koliko izgledalo čudno, mnogo bliže.
Drugo, mnogi su kritikovali Crnu Goru što ide u NATO. Ona će tamo, makar formalno, imati pravo glasa. Srbija će moći da dočekuje i ispraća NATO konvoje za Bondstil i drugde, a ništa se neće pitati.

Grunf

pre 8 godina

?!??Da se razumemo.Ako Srbija pišem opet ako Srbija želi u EU mora prvo da udje u NATO pakt.Kakva neutralnost.Koju to moć Srbija ima da sebi priušti takav luksuz XXI veka.Biti neutralan.Zemlje kao što jeSrbija traže "mentora"da bi opstale.Ovo što Srbija radi nije neutralnost nego "jesen prodje ja se ne oženih"."Femka se kao seljačka mlada " pa probirač uvek nadje otirač.Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.Rusi ko Rusi.Poruka decenijama ista."Samo Vas gledamo" a mi ko dete uhvaćeno u laži se nešto izvinjavamo.Za ulazak Srbije u EU i u NATO kako god ko pisao,komentarsisao i svako ima pravo na svoje mišnljenje jedino je pošteno referendum o ovim pitanjima.kako dolikuje u svim civilizovanim zemljama.Staviš onda tačku.Ako narod kaže za EU i NATO kraj priče.Ako je protiv opet isto.Do pre par godina ovi današnji su se bunili protiv potpisivanja sporazuma sa NATO.Sad se oni koji su potpisivali i zagovarali tu ideju bune a ovi što su bili protiv sada potpisuju "isto" i govore kako su nam potrebni.Ima li ovde uopšte neke kontinuirane politike, nekog nacionalnog interesa u koji niko ne sme da dirne?

1003

pre 8 godina

ja kako vidim,ovim sporazumom je dobio samo NATO imunitet i prolazak kroz Srb teritoriju,nigde ne pise da ce nato nekoga da stiti,niti da je Srbija dobila neki imunitet za prolazak kroz USA.

nema logike u ovome sto nam politicari pricaju,jer to sto oni pricaju ne pise u sporazumu,nigde ne pise da je NATO u obavezi da stiti Srbe na KiM.

Savo+

pre 8 godina

Mi smo članica NATO pakta: oni sad po Srbiji mogu da rade šta hoće, a ako nas neko napadne - ne smeju da nas brane jer nismo članica NATO pakta!
Prosto i razumljivo! Nego, Vučić ne ume to lepo da objasni.

lav vuk

pre 8 godina

sporazum sam po sebi ne znači mnogo,jer ako dođe do velikih kriza,NATO nas nebi ionako pitao i prolazio bi gde hoće i kud hoće-ovo je više simboličan čin i jasan znak da je Srbija,ipak,izabrala NATO,a okrenula leđa bratskoj Rusiji
Neće dugo proći-cenu takve odluke će platiti građani Srbije,a ona će biti visoka:dalje rasparčavanje Srbije i defakto gubitak nezavisnosti.

John Johnson Dragon

pre 8 godina

Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO.

Che

pre 8 godina

Eee moja Srbijo! Docekali smo i to! Kao da proslost za nas ne postoji. '90te se nikada nisu desile i politicari koji su tada krojili sudbinu danas su nestali. NATO alijansa je bila prijatelj Srbije i pomogla nam u ocuvanju svjoh medjunarodnih interesa. Tako ti i treba narode kad si kratkog pamcenja!

(Vlast)a

pre 8 godina

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma,jos jedan stvarno dobar i za buducnost i opstanak ove zemlje vazan sporazum.
Sigurna sam da nije bilo lako,sli je za nas vaznije da budemo pod zastitom NATO,nego ping pong loptica koju svako udara a niko nam ne leci modrice.
Konacno da se suocimo sa stvarnoscu:zivimo od zapadnih novaca i podrske,a mozemo da volimo i Timbuktu i Moskvu,nasa stvar i podjednaka korist.

Dragan Pavlović

pre 8 godina

Ima li barem neka dezurna botina da objasni kako smo u isto vreme neutralni i glavni ruski saveznik na Balkanu
(Dok Lazanjski ne objasni u jutarnjem programu Pinka, 17. febru

Ja će vam ga svima da objasnim,ako puste komentar. Lazanski,Drecun i ostali će vas zamajavati,lagati .
Da li je Srbija ušla u NATO ili nije.JESTE,ušo je NATO u Srbiju i to skroz na -skroz. Do daske, sine.
Vi nastavite sa "filosofskim spekulacijama" da li je žena (Srbija) malo trudna ili malo više,moj odgovor je da jeste trudna i to 100% jer je nemoguće biti trudna ni procenat manje,ili jesi ili nisi.
Pozdrav iz Skender Vakufa,nisam iz Vranja kako ste pomislili

SerBrmbota

pre 8 godina

Toma moze da kaze NE par puta ali aki skupstina isto toliko puta usvoji predlig i posalje njemu on ce morati da potpise ili da se dokaze kao veliki drzavnik i podnese ostavku na mesto predsednika pa da opet biramo ! Ajde Tomi daj ostavku pokazi da si covek !

Ненад Андрић

pre 8 godina

Па каква бре војна неустралност ? Па шта ми имамо од тога што је то скупштина изгласала ? Јели нека земља то у свету признала ? Није ? Значи де факто то ништа не значи ! Нисмо ми Аустија или Швајцарска, јер бојну неутраност тих земаља су признале многе државе широм света ! То је и те како важно !

Sok Od Zove Orla

pre 8 godina

Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO.
(John Johnson Dragon, 17. februar 2016 17:27) # Link komentara

Nisu bili u savezu,za razliku od tadasnje Srbije koja je bila u savezu sa njima ,a opet su je bombardovali.
nema logike,inace nemacka je posle WW2 kolonija,nije vise slobodna kao nekad,za razliku od Srbije.

anti crveni

pre 8 godina

Nadam se da necemo poslednji u Evropi da udjemo u NATO.
Makedonija davno aplicirala za clanstvo, BiH je pred odlukom da ucini isto.
Mi treba vec da smo tamo, da bi pitanje sigurnosti i mira zamenili ekonomskim pitanjima i zatvaranjem poglavlja. Brze, mora brze, 20 godina zivota smo protracili.

Данијел

pre 8 godina

Од Николића не треба очекивати ништа, он једно говори а друго ради тако да ће потписати.

Arthur Boka

pre 8 godina

Tako smo i za Kosovo tražili. Više od autonomije manje od nezavisnosti. Šta smo dobili? Sa velikim silama nema, ili si sa njima iki protiv njih...Samo je Tito mogao treće i nikad više.

Dok Lazanjski ne objasni u jutarnjem programu Pinka

pre 8 godina

Ima li barem neka dezurna botina da objasni kako smo u isto vreme neutralni i glavni ruski saveznik na Balkanu

(Vlast)a

pre 8 godina

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma,jos jedan stvarno dobar i za buducnost i opstanak ove zemlje vazan sporazum.
Sigurna sam da nije bilo lako,sli je za nas vaznije da budemo pod zastitom NATO,nego ping pong loptica koju svako udara a niko nam ne leci modrice.
Konacno da se suocimo sa stvarnoscu:zivimo od zapadnih novaca i podrske,a mozemo da volimo i Timbuktu i Moskvu,nasa stvar i podjednaka korist.

Данијел

pre 8 godina

Од Николића не треба очекивати ништа, он једно говори а друго ради тако да ће потписати.

Daj coveku vlast da vidis kakav je

pre 8 godina

Ne možete da zatvarate oči da je NATO taj koji je glavni sisitem regionalne bezbednosti i ne možete ostati van tog sistema", kaže Milovan Drecun iz SNS, dodajući da se od NATO očekuje da zaštiti narod na Kosovu. Da mi je neko do pre 7-8 godina rekao da ce Drecun ovo da izjavi, a Vucko da postane veci evropejac/liberal i od Cede Jovanovica, pomislio bih da je lud.

riza

pre 8 godina

SOFA sporazum koji uredjuje odnos Srbije i NATO, je potpisao Boris Tadic,sa tadasnjim drzavnim sekretarom SAD-Kondolizom Rajs 2006.Potrazite na netu.Preveden na srpski sa sve potpisima...

Leon

pre 8 godina

Slobodno kretanje Natoa je prvi potpisao Slobodan Milosevic u okviru Dejtonskog sporazuma. Pa su americki transporteri, avioni i vojnici sletali na Surcin i vozali se po Srbiji sa diplomatskim imunitetom. Nista novo, samo narod ima kratko pamcenje.

Dok Lazanjski ne objasni u jutarnjem programu Pinka

pre 8 godina

Ima li barem neka dezurna botina da objasni kako smo u isto vreme neutralni i glavni ruski saveznik na Balkanu

Savo+

pre 8 godina

Mi smo članica NATO pakta: oni sad po Srbiji mogu da rade šta hoće, a ako nas neko napadne - ne smeju da nas brane jer nismo članica NATO pakta!
Prosto i razumljivo! Nego, Vučić ne ume to lepo da objasni.

Snoop Dogg

pre 8 godina

NATO nas barem zove u svoj savez, a tamo su trenutno najjači u svetu: Amerika, Kanada i većina zemalja EU. A Rusija nas ne zove nigde, a imaju BRIKS i NDB.

Che

pre 8 godina

Eee moja Srbijo! Docekali smo i to! Kao da proslost za nas ne postoji. '90te se nikada nisu desile i politicari koji su tada krojili sudbinu danas su nestali. NATO alijansa je bila prijatelj Srbije i pomogla nam u ocuvanju svjoh medjunarodnih interesa. Tako ti i treba narode kad si kratkog pamcenja!

Dragan Pavlović

pre 8 godina

Ima li barem neka dezurna botina da objasni kako smo u isto vreme neutralni i glavni ruski saveznik na Balkanu
(Dok Lazanjski ne objasni u jutarnjem programu Pinka, 17. febru

Ja će vam ga svima da objasnim,ako puste komentar. Lazanski,Drecun i ostali će vas zamajavati,lagati .
Da li je Srbija ušla u NATO ili nije.JESTE,ušo je NATO u Srbiju i to skroz na -skroz. Do daske, sine.
Vi nastavite sa "filosofskim spekulacijama" da li je žena (Srbija) malo trudna ili malo više,moj odgovor je da jeste trudna i to 100% jer je nemoguće biti trudna ni procenat manje,ili jesi ili nisi.
Pozdrav iz Skender Vakufa,nisam iz Vranja kako ste pomislili

anti crveni

pre 8 godina

Nadam se da necemo poslednji u Evropi da udjemo u NATO.
Makedonija davno aplicirala za clanstvo, BiH je pred odlukom da ucini isto.
Mi treba vec da smo tamo, da bi pitanje sigurnosti i mira zamenili ekonomskim pitanjima i zatvaranjem poglavlja. Brze, mora brze, 20 godina zivota smo protracili.

1003

pre 8 godina

ja kako vidim,ovim sporazumom je dobio samo NATO imunitet i prolazak kroz Srb teritoriju,nigde ne pise da ce nato nekoga da stiti,niti da je Srbija dobila neki imunitet za prolazak kroz USA.

nema logike u ovome sto nam politicari pricaju,jer to sto oni pricaju ne pise u sporazumu,nigde ne pise da je NATO u obavezi da stiti Srbe na KiM.

balvana za predsednika

pre 8 godina

Jedino fer resenje je REFERENDUM, vladavina naroda a ne pojedinca, ako narod nece Nato ko si ti Aleksandre Vucicu da doneses tu odluku???

Arthur Boka

pre 8 godina

Tako smo i za Kosovo tražili. Više od autonomije manje od nezavisnosti. Šta smo dobili? Sa velikim silama nema, ili si sa njima iki protiv njih...Samo je Tito mogao treće i nikad više.

SerBrmbota

pre 8 godina

Toma moze da kaze NE par puta ali aki skupstina isto toliko puta usvoji predlig i posalje njemu on ce morati da potpise ili da se dokaze kao veliki drzavnik i podnese ostavku na mesto predsednika pa da opet biramo ! Ajde Tomi daj ostavku pokazi da si covek !

Zagor te-nej

pre 8 godina

"Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet" - bas me zanima oce li Nikolic parafirati ovaj sporazum, sjetimo se kritika na racun Crne Gore od strane predsjednika,nije davno bilo

Leon

pre 8 godina

@hocu referendum, da li si trazio referendum nakon potpisivanja sporazuma u Dejtonu? Jer je Sloba tada garantovao americkoj vojsci imunitet i neograniceno kretanje. Licno sam gledao Amere u punoj ratnoj opremi na Surcinu i na auto-putu kod Zmaja. Fascinatno je koliko ne poznajemo sopstvenu istoriju novijeg datuma. Kao fol nesto necemo i mnogo smo iznenadjeni a to se isto desavalo i pre pet i pre deset i pre dvadeset godina.

lav vuk

pre 8 godina

sporazum sam po sebi ne znači mnogo,jer ako dođe do velikih kriza,NATO nas nebi ionako pitao i prolazio bi gde hoće i kud hoće-ovo je više simboličan čin i jasan znak da je Srbija,ipak,izabrala NATO,a okrenula leđa bratskoj Rusiji
Neće dugo proći-cenu takve odluke će platiti građani Srbije,a ona će biti visoka:dalje rasparčavanje Srbije i defakto gubitak nezavisnosti.

Dve stvari

pre 8 godina

Prvo, veliki brat nije ništa uradio ni 1948., kad je bio kud i kamo veći, pa neće ni sada. Malo će galamiti, i to je to... Kad će Srbija da shvati da Rusiji nije bitna. Savetnik ruskog cara je rekao proti Mateji Nenadoviću, kad je tokom Prvog srpskog ustanka došao da moli pomoć: "Vi ste jako daleko, a mi smo sad sa Turcima prijatelji". Srbija je i danas "jako daleko" od Rusije. Crna Gora je, ma koliko izgledalo čudno, mnogo bliže.
Drugo, mnogi su kritikovali Crnu Goru što ide u NATO. Ona će tamo, makar formalno, imati pravo glasa. Srbija će moći da dočekuje i ispraća NATO konvoje za Bondstil i drugde, a ništa se neće pitati.

Glas Srbije

pre 8 godina

"Srećan sam što je saradnja sa NATO sve bliža. Videli smo vrlo uspešnu posetu generalnog sekretara NATO. Mislim da će saradnja Srbije i NATO pomoći Srbiji da ojača svoju vojnu snagu i učini Srbiju još većim faktorom stabilnosti u regionu i da će srpska vojska igrati još aktivniju ulogu u mirovnim operacijama širom sveta", kaže ambasador Kajl Skat. Dobro ali kakve to veze ima sa davanjem ovakvih prava nato trupama? Mozemo li mi da saljemo vojsku bez trazenja saglasnost i bez ikave odgovrnosti lokalnim vlastima na primer u Albaniju ili Hrvatsku, Madjarsku, Nemacku. Ej pa mi ji na Kosovo ne smemo a njih pustamo da prakticno idu gde hoce, kad hoce i koliko hoce a da nikom nista ne polazu racune. Oprostite ali predsednik Srbije koji na ovo pristane vise nije moj predsednik. Pa veca prava ima nato u Srbiji od mene koji sam njen gradjanin, suludo. Ako se ovo usvoji mi smo drugorazredni gradjani u svojoj sopstvenoj drzavi. Nato vojnik moze nekog da zgazi i nikom nista a ja mogu ba robiju za istu stvar!??? E pa nece moci Nikolicu!

xyz

pre 8 godina

Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.
(Grunf, 17. februar 2016 17:56)

Malo potprašio, je li?!

“НАТО је 24. марта 1999. године у 20:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених”.(izvor: Vikipedija)

miki

pre 8 godina

Za mene su sporne dve stvari.Ako je potpisan već ovakav sporazum,zašto nije sličan sporazum potpisan sa Rusijom,kada je to jesenas tražio Putin u BGD?Mislim ako se već trubi o neutralnosti.Druga stvar koja bode oči je izjava premijera da NATO čuva Srbe na Kosovu.Od koga ih NATO čuva kada je Kosovo jedna demokratska i uredjena "zemlja":)Nije Nato dobio mandat za Kosovo već KFOR,odnosno EULEKS.Znači i po rezoluciji 1244 treba se obratiti UN,a ne nato-u.Molimo bih da neko premijera obavesti o ovome,jer on izgleda neke stvari nezna ili pokušava da nas pravi budalama.

Pepi

pre 8 godina

> ako Srbija postane clanica natoa, ja se odricem drzavljanstva. uzimam odmah drzavljanstvo Ekvitorijalne Gvineje.

> (milos, 17. februar 2016 17:33)

Ne rugajte se Ekvatorijalnog Gvineji. Njihov bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika (20.581) je oko tri puta veći nego u Srbiji (6.353).

Miki

pre 8 godina

ALARMANTNO.Ono o čemu niko od pilitičara ne razmišlja niti iko drugi spominje je sledeće.Nato trupe ne sme niko da kontroliše,niti ispituje.Najmanje su važni pdv,carina,pa i saobraćajni udes.Medjutim niko nato neće smeti da dirne i ako transportuje radioaktivne stvari,hemijske otrove ili biološke agense.G.Vučiću i g.Dačiću o čemu ste mislili?Kako da se dodvorite,da slučajno ne naljutite amerikance i engleze.(mala slova nisu slučajno napisana).

Mujo11

pre 8 godina

Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet NATO i zvanično dobija potpisom predsednika. Tomislav Nikolić ima još šest dana da parafira sporazum, a nezvanično u njegovom kabinetu saznajemo da se potpis ne dovodi u pitanje.

A ja mislio da NATO ima slobodno kretanje po Kosovo, i to da brani srpski narod tamo, kad ovo i po teritoriji Srbije?! Zasto? Zasto NATO imat ce slobodno kretanje po srpskoj teritorji, koga ce braniti NATO na srpskoj territoriji, srbe, od koga, od RUS...?!
Ovo ne mirise bas na "neutralnosti" Srbije, proklamirano hiljade puta od raznih politicara Srbije!?

jagodinac

pre 8 godina

Idu izbori za neki dan pa se moze postaviti i referendumsko pitanje u vezi NATO i EU. Nece da kosta nista a narod neka izvoli da kaze sta misli.

Grunf

pre 8 godina

?!??Da se razumemo.Ako Srbija pišem opet ako Srbija želi u EU mora prvo da udje u NATO pakt.Kakva neutralnost.Koju to moć Srbija ima da sebi priušti takav luksuz XXI veka.Biti neutralan.Zemlje kao što jeSrbija traže "mentora"da bi opstale.Ovo što Srbija radi nije neutralnost nego "jesen prodje ja se ne oženih"."Femka se kao seljačka mlada " pa probirač uvek nadje otirač.Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.Rusi ko Rusi.Poruka decenijama ista."Samo Vas gledamo" a mi ko dete uhvaćeno u laži se nešto izvinjavamo.Za ulazak Srbije u EU i u NATO kako god ko pisao,komentarsisao i svako ima pravo na svoje mišnljenje jedino je pošteno referendum o ovim pitanjima.kako dolikuje u svim civilizovanim zemljama.Staviš onda tačku.Ako narod kaže za EU i NATO kraj priče.Ako je protiv opet isto.Do pre par godina ovi današnji su se bunili protiv potpisivanja sporazuma sa NATO.Sad se oni koji su potpisivali i zagovarali tu ideju bune a ovi što su bili protiv sada potpisuju "isto" i govore kako su nam potrebni.Ima li ovde uopšte neke kontinuirane politike, nekog nacionalnog interesa u koji niko ne sme da dirne?

Srdjan

pre 8 godina

Gospodinu ili gdji aaaaaaaa, ne znam da li Vam je to ime ili krik, ali ispricacu Vam jednu istinitu pricu. Svojevremeno je jedan nas proslavljeni fudbaler dosao do jedne alaske kolibe u nameri da je kupi i ponudio milion maraka za isti. Vlasnica ga je oterala uz reci Sta ce meni Tvoj novac?, Oces da kupis moj Zivot? E, o tome se radi dragi ili draga aaaaaa i ostali njemu interesom saglasni. Drugim recima nije sve u zivotu interes.

Sok Od Zove Orla

pre 8 godina

Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO.
(John Johnson Dragon, 17. februar 2016 17:27) # Link komentara

Nisu bili u savezu,za razliku od tadasnje Srbije koja je bila u savezu sa njima ,a opet su je bombardovali.
nema logike,inace nemacka je posle WW2 kolonija,nije vise slobodna kao nekad,za razliku od Srbije.

hm

pre 8 godina

Ovo je samo korak prema punom članstvu u NATO.

Za par godina, biti će referendum za ulazak u NATO (mora biti), a nakon njega referendum za ulazak u EU.

Ako ovo potpišete, samo je pitanje vremena kada ćete potpisati zahtjev za punopravnim članstvom.

Sve je to već viđeno, i svi ostali, oko vas su to isto prošli.

S druge strane, što je alternativa?

Hoću referendum!

pre 8 godina

Sloboda kretanja, diplomatski imunitet je isto što i ograničavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Slobaje to odbio u Rambujeu, pa smo ratovali. U Kumanovu je potpisan samo vojnotehnički sporazum kojim se u tom trenutku prekida sukob između NATO i tadašnje Vojske Jugoslavije. Ukoliko se NATO trupe pojave na teritoriji Srbije, da li je dužnost građanina odbrana zemlje ili poštovanje ovakvog sporazuma?

Ненад Андрић

pre 8 godina

Па каква бре војна неустралност ? Па шта ми имамо од тога што је то скупштина изгласала ? Јели нека земља то у свету признала ? Није ? Значи де факто то ништа не значи ! Нисмо ми Аустија или Швајцарска, јер бојну неутраност тих земаља су признале многе државе широм света ! То је и те како важно !

John Johnson Dragon

pre 8 godina

Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO.

Пескови

pre 8 godina

Референдум па да се пребројимо и једном заувек ставимо тачку на причу око уласка у организацију која је, не тако давно, убијала децу и труднице пo Србији. Ко и зашто може имати нешто против референдума??? Без тога неће моћи, наш Устав је јасан. Јасно је да огромна већина Срба презире НАТО.

USA pobijedila

pre 8 godina

Rusija izgubila bitku za Balkan. To znači da Srbija prihvaća sve što je Amerika odredila na Balkanu, Kosovo država, BiH cjelovita.

Grunf

pre 8 godina

@xyz
Drago mi je da je neko izneo štetu koju su Srbija (sa KiM) i Crna Gora tada pretrpeli.Da mi smo opet ću ponoviti dobili vaspitno po nosu.Odabrani ciljevi-može im se,koliki broj ciljeva- može im se.Broj naleta- može im se.Logistička podrška -može im se.!9 zemalja sa neograničenom tehnikom,ljusdtvom i parama protiv ove napaćene zemlje.Zašto nisi postavio pitanje da li bi naši gubitci-ljudski,materijalni bili manji da smo recimo imali onaj dugo obećavani raketni sistem ruske proizvodnje S-300.Opet bi nas dobili ali bi bar još neki zub polomili.Dakle kako smo mogli da prodjemo dobro smo i prošli.Mogli su da od Srbije naprava od "kafanče osta poljanče i niko ni reč ne bi rekao a kamoli stao u našu stranu.Shvati mi smo samo poztrošna roba.Statistička brojka,greška,koleteralna šteta.Kome mi trebamo.Imamo neke značajne industrijske resurse?Organizovano smo možda društvo u kome sve funkcioniše?"XYZ"-mi osim zastave i himne nemamo ni jedno više obeležje države.Podesetiću te Srbija je dobila državu kada su je svi napustili.Poslednja CG.Da li je omlatio NATO ili nam odoše deca u beli svet Srbija je posatje pustinja.Prodji malo po Srbiji."Odžaci se ne dime".(Samo nemoj da kažeš da se greju na struju ili im je stiglo centralno grejanje).Mi smo pregaženi kao plitak potok.Ekonomski,Vojno,politički.Žigosani kao loši momci i trebaju decenije i decenije da prodju da bi s enešto malo popravilo.Cena je sve veća i veća.Nismo platili na mostu,svaki božiji dan plaćamo na ćupriji 100 puta više.

Leon

pre 8 godina

@sok zove orla, Nemacka je kolonija nakon WW2? Ne dragi moj, ona je posle poraza postala zemlja zdravog razuma, bogatstva i prosperiteta. Svet su osvojili svojim kvalitetom umesto tenkovima. Nekadasnji neprijatelji su im najveci saveznici i njihov narod to podrzava. A mi? Nismo jos nista naucili ni od drugih a ni od sebe samih..

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

Amerika je ulozila mnogo milijardi dolara u Jugoslovensku vojnu infrastrukturu i industriju da bismo bili brana komunizmu. Bili smo de-facto saveznici NATO-a. Po padu berlinkskog zida (i dolaska racuna na naplatu) imali smo priliku da udjemo u Evropu i NATO i teko ozvanicimo vec postojece. Time bi se izbegao raspad Jugoslavije. Sledeca prilika je bila pre gubitka Kosova. Po protivnicima povezivanja sa NATO, koliko teritorije treba da izgubimo da bismo se ipak odlucili na neminovno?

Željko

pre 8 godina

Ako je standard isti za sve , onda dajte Ruskom centru u Nisu isti ili slican privilegovan status kao Nato. Ako to ne uradite , savest a ni namere vam nisu ciste. Mozete se pravdati koliko hocete , ali gde sad i na zatvorenom zasedanju skupstine ratifikujete sporazum.??? Oni koji su nas bombardovali na pravdi Boga imaju beneficije u Srbiji a oni koji su nam zemlju oslobodili od Nemaca u 2 sr , oni koji su zbog nas usli u 1 sr nemaju takve benificije. Vucicu , pricas price i obmanjujes narod . Moj glas neces dobiti. Kakva prevara i zaokret , strasno.

Ena

pre 8 godina

"Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO."

A da li su imali izbor, za neupućene - Nemačka, Italija i Japan još nisu potpisale mirovni sporazum sa USA!!! Ove države jesu i biće još dugo kolonije Amerike i one se tu ništa ne pitaju!!!

error-404

pre 8 godina

slicna je bila prica i za Kosovo: vise od autonomije, manje od nezavisnosti, pa na kraju ispala potpuno nezavisna drzava! tako ce biti i za NATO... ako to bude uslov za nesto drugo (a bice), nacice nasi politicari nacin da izbegnu referendum i uclane nas u NATO!

рајко

pre 8 godina

ово уствари значи одлагање проблема јер наши политичари немају идеју, програм, потпору од гласача или можда петљу да то реше. овакве изјаве као и оне са косовом су највећа глупост. или јесмо или нисмо у нато...не постоји ништа друго и вечно ћемо губити време док се не одлучимо. лично не волим нато али чињенице јесу да ми нисмо швајцарска, да смо окружени чланицама натоа и да је русија далеко. а сад зашто наши лузери не смеју да јавно кажу држави и америма/русима то је друга ствар. можда не желе да увреде ни једне ни друге...па иду тамо вамо у зависности ко да више пара.

xyz

pre 8 godina

Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.
(Grunf, 17. februar 2016 17:56)

Celo Vaše pisanije posvećeno našim slabostima i pretpostavljam, ruskoj indolentnosti prema našim slabostima, iskreno mi ne smeta jer svi gradimo svoja mišljenja na argumentima koje smatramo najjačim.

Ono što smeta jeste Vaše opisivanje bombardovanja u kojem su poginula nečija deca, roditelji, braća, sestre, kao "malo potprašivanja kao kada ćalac vaspitno nalupa dete". Ovakva poređenja su potpuno neprimerena, posebno prema onima koji su izgubili živote u tom besmislenom bombardovanju jer žrtve sigurno nisu bile "vaspitno nalupane od strane ćalca", već su ubijene, kako ste i sami napisali, samo zato što se nekome moglo da to uradi.

I kada ste već spomenuli kako smo, eto, postali država bez obeležja, upravo ovakvim sprdanjem o "ćalcu i vaspitnom potprašivanju", pokazuje se koliko cenimo i svoje žrtve i svoje pobede i poraze iz kojih nikada ništa ne naučimo i sebe kao pojedince i kao narod. I zaista ne čudi što smo tu gde jesmo.

da vam kazem

pre 8 godina

Bolje pakt nego rat.
Onaj drugi deo koji se odnosi na robove i grobove necu da citiram, jer u danasnje vreme nema nikakvog smisla. Ionako smo vec svi robovi novog svetskog poretka.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

E sad rusi kad krenu da kupuju ovaj krš od kragujevačkog FIAT-a (podstaknuti ovim izlivom prijateljstva naše skupštine) ima da doživimo privrednu renesansu i neverovatno bolji život!
Tipujem na 2018. godinu!

Petar

pre 8 godina

Nema od toga nista.
Zivi bili, pa videli.
Nikada nam nece dozvoliti ulazak, zbog tradicionalno odlicnih odnosa sa SSSR i sada Rusijom.
Nemaju poverenja u nas.

izadje na videlo

pre 8 godina

Ma sta pisali i ma kakve narucene analize citali cinjenice su ove:
Srbija ne kontrolise deo svoje vekovne teritorije, Srbija nije uspela da vrati isterane Srbe u njihove domove, Srbija je bila primorana da unistava oruzje ( a i sada je pod strogim rezimom ), Srbija je u dugovima i bez perspektivne ekonomije( i najvise duguje Nato clanicama ) i Srbija gubi stanovnistvo, narocito mlado i kvalitetno!
Ako se to zove suverenost onda mi svi spavamo i sanjamo i jednoga dana cemo se probuditi kada voda stigne do grla!

Dok Lazanjski ne objasni u jutarnjem programu Pinka

pre 8 godina

Ima li barem neka dezurna botina da objasni kako smo u isto vreme neutralni i glavni ruski saveznik na Balkanu

Dragan Pavlović

pre 8 godina

Ima li barem neka dezurna botina da objasni kako smo u isto vreme neutralni i glavni ruski saveznik na Balkanu
(Dok Lazanjski ne objasni u jutarnjem programu Pinka, 17. febru

Ja će vam ga svima da objasnim,ako puste komentar. Lazanski,Drecun i ostali će vas zamajavati,lagati .
Da li je Srbija ušla u NATO ili nije.JESTE,ušo je NATO u Srbiju i to skroz na -skroz. Do daske, sine.
Vi nastavite sa "filosofskim spekulacijama" da li je žena (Srbija) malo trudna ili malo više,moj odgovor je da jeste trudna i to 100% jer je nemoguće biti trudna ni procenat manje,ili jesi ili nisi.
Pozdrav iz Skender Vakufa,nisam iz Vranja kako ste pomislili

SerBrmbota

pre 8 godina

Toma moze da kaze NE par puta ali aki skupstina isto toliko puta usvoji predlig i posalje njemu on ce morati da potpise ili da se dokaze kao veliki drzavnik i podnese ostavku na mesto predsednika pa da opet biramo ! Ajde Tomi daj ostavku pokazi da si covek !

Данијел

pre 8 godina

Од Николића не треба очекивати ништа, он једно говори а друго ради тако да ће потписати.

Daj coveku vlast da vidis kakav je

pre 8 godina

Ne možete da zatvarate oči da je NATO taj koji je glavni sisitem regionalne bezbednosti i ne možete ostati van tog sistema", kaže Milovan Drecun iz SNS, dodajući da se od NATO očekuje da zaštiti narod na Kosovu. Da mi je neko do pre 7-8 godina rekao da ce Drecun ovo da izjavi, a Vucko da postane veci evropejac/liberal i od Cede Jovanovica, pomislio bih da je lud.

Che

pre 8 godina

Eee moja Srbijo! Docekali smo i to! Kao da proslost za nas ne postoji. '90te se nikada nisu desile i politicari koji su tada krojili sudbinu danas su nestali. NATO alijansa je bila prijatelj Srbije i pomogla nam u ocuvanju svjoh medjunarodnih interesa. Tako ti i treba narode kad si kratkog pamcenja!

Dve stvari

pre 8 godina

Prvo, veliki brat nije ništa uradio ni 1948., kad je bio kud i kamo veći, pa neće ni sada. Malo će galamiti, i to je to... Kad će Srbija da shvati da Rusiji nije bitna. Savetnik ruskog cara je rekao proti Mateji Nenadoviću, kad je tokom Prvog srpskog ustanka došao da moli pomoć: "Vi ste jako daleko, a mi smo sad sa Turcima prijatelji". Srbija je i danas "jako daleko" od Rusije. Crna Gora je, ma koliko izgledalo čudno, mnogo bliže.
Drugo, mnogi su kritikovali Crnu Goru što ide u NATO. Ona će tamo, makar formalno, imati pravo glasa. Srbija će moći da dočekuje i ispraća NATO konvoje za Bondstil i drugde, a ništa se neće pitati.

lav vuk

pre 8 godina

sporazum sam po sebi ne znači mnogo,jer ako dođe do velikih kriza,NATO nas nebi ionako pitao i prolazio bi gde hoće i kud hoće-ovo je više simboličan čin i jasan znak da je Srbija,ipak,izabrala NATO,a okrenula leđa bratskoj Rusiji
Neće dugo proći-cenu takve odluke će platiti građani Srbije,a ona će biti visoka:dalje rasparčavanje Srbije i defakto gubitak nezavisnosti.

Arthur Boka

pre 8 godina

Tako smo i za Kosovo tražili. Više od autonomije manje od nezavisnosti. Šta smo dobili? Sa velikim silama nema, ili si sa njima iki protiv njih...Samo je Tito mogao treće i nikad više.

Savo+

pre 8 godina

Mi smo članica NATO pakta: oni sad po Srbiji mogu da rade šta hoće, a ako nas neko napadne - ne smeju da nas brane jer nismo članica NATO pakta!
Prosto i razumljivo! Nego, Vučić ne ume to lepo da objasni.

balvana za predsednika

pre 8 godina

Jedino fer resenje je REFERENDUM, vladavina naroda a ne pojedinca, ako narod nece Nato ko si ti Aleksandre Vucicu da doneses tu odluku???

1003

pre 8 godina

ja kako vidim,ovim sporazumom je dobio samo NATO imunitet i prolazak kroz Srb teritoriju,nigde ne pise da ce nato nekoga da stiti,niti da je Srbija dobila neki imunitet za prolazak kroz USA.

nema logike u ovome sto nam politicari pricaju,jer to sto oni pricaju ne pise u sporazumu,nigde ne pise da je NATO u obavezi da stiti Srbe na KiM.

Ненад Андрић

pre 8 godina

Па каква бре војна неустралност ? Па шта ми имамо од тога што је то скупштина изгласала ? Јели нека земља то у свету признала ? Није ? Значи де факто то ништа не значи ! Нисмо ми Аустија или Швајцарска, јер бојну неутраност тих земаља су признале многе државе широм света ! То је и те како важно !

Hoću referendum!

pre 8 godina

Sloboda kretanja, diplomatski imunitet je isto što i ograničavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Slobaje to odbio u Rambujeu, pa smo ratovali. U Kumanovu je potpisan samo vojnotehnički sporazum kojim se u tom trenutku prekida sukob između NATO i tadašnje Vojske Jugoslavije. Ukoliko se NATO trupe pojave na teritoriji Srbije, da li je dužnost građanina odbrana zemlje ili poštovanje ovakvog sporazuma?

Glas Srbije

pre 8 godina

"Srećan sam što je saradnja sa NATO sve bliža. Videli smo vrlo uspešnu posetu generalnog sekretara NATO. Mislim da će saradnja Srbije i NATO pomoći Srbiji da ojača svoju vojnu snagu i učini Srbiju još većim faktorom stabilnosti u regionu i da će srpska vojska igrati još aktivniju ulogu u mirovnim operacijama širom sveta", kaže ambasador Kajl Skat. Dobro ali kakve to veze ima sa davanjem ovakvih prava nato trupama? Mozemo li mi da saljemo vojsku bez trazenja saglasnost i bez ikave odgovrnosti lokalnim vlastima na primer u Albaniju ili Hrvatsku, Madjarsku, Nemacku. Ej pa mi ji na Kosovo ne smemo a njih pustamo da prakticno idu gde hoce, kad hoce i koliko hoce a da nikom nista ne polazu racune. Oprostite ali predsednik Srbije koji na ovo pristane vise nije moj predsednik. Pa veca prava ima nato u Srbiji od mene koji sam njen gradjanin, suludo. Ako se ovo usvoji mi smo drugorazredni gradjani u svojoj sopstvenoj drzavi. Nato vojnik moze nekog da zgazi i nikom nista a ja mogu ba robiju za istu stvar!??? E pa nece moci Nikolicu!

John Johnson Dragon

pre 8 godina

Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO.

USA pobijedila

pre 8 godina

Rusija izgubila bitku za Balkan. To znači da Srbija prihvaća sve što je Amerika odredila na Balkanu, Kosovo država, BiH cjelovita.

hm

pre 8 godina

Ovo je samo korak prema punom članstvu u NATO.

Za par godina, biti će referendum za ulazak u NATO (mora biti), a nakon njega referendum za ulazak u EU.

Ako ovo potpišete, samo je pitanje vremena kada ćete potpisati zahtjev za punopravnim članstvom.

Sve je to već viđeno, i svi ostali, oko vas su to isto prošli.

S druge strane, što je alternativa?

Miki

pre 8 godina

ALARMANTNO.Ono o čemu niko od pilitičara ne razmišlja niti iko drugi spominje je sledeće.Nato trupe ne sme niko da kontroliše,niti ispituje.Najmanje su važni pdv,carina,pa i saobraćajni udes.Medjutim niko nato neće smeti da dirne i ako transportuje radioaktivne stvari,hemijske otrove ili biološke agense.G.Vučiću i g.Dačiću o čemu ste mislili?Kako da se dodvorite,da slučajno ne naljutite amerikance i engleze.(mala slova nisu slučajno napisana).

Pepi

pre 8 godina

> ako Srbija postane clanica natoa, ja se odricem drzavljanstva. uzimam odmah drzavljanstvo Ekvitorijalne Gvineje.

> (milos, 17. februar 2016 17:33)

Ne rugajte se Ekvatorijalnog Gvineji. Njihov bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika (20.581) je oko tri puta veći nego u Srbiji (6.353).

Mujo11

pre 8 godina

Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet NATO i zvanično dobija potpisom predsednika. Tomislav Nikolić ima još šest dana da parafira sporazum, a nezvanično u njegovom kabinetu saznajemo da se potpis ne dovodi u pitanje.

A ja mislio da NATO ima slobodno kretanje po Kosovo, i to da brani srpski narod tamo, kad ovo i po teritoriji Srbije?! Zasto? Zasto NATO imat ce slobodno kretanje po srpskoj teritorji, koga ce braniti NATO na srpskoj territoriji, srbe, od koga, od RUS...?!
Ovo ne mirise bas na "neutralnosti" Srbije, proklamirano hiljade puta od raznih politicara Srbije!?

miki

pre 8 godina

Za mene su sporne dve stvari.Ako je potpisan već ovakav sporazum,zašto nije sličan sporazum potpisan sa Rusijom,kada je to jesenas tražio Putin u BGD?Mislim ako se već trubi o neutralnosti.Druga stvar koja bode oči je izjava premijera da NATO čuva Srbe na Kosovu.Od koga ih NATO čuva kada je Kosovo jedna demokratska i uredjena "zemlja":)Nije Nato dobio mandat za Kosovo već KFOR,odnosno EULEKS.Znači i po rezoluciji 1244 treba se obratiti UN,a ne nato-u.Molimo bih da neko premijera obavesti o ovome,jer on izgleda neke stvari nezna ili pokušava da nas pravi budalama.

Grunf

pre 8 godina

@xyz
Drago mi je da je neko izneo štetu koju su Srbija (sa KiM) i Crna Gora tada pretrpeli.Da mi smo opet ću ponoviti dobili vaspitno po nosu.Odabrani ciljevi-može im se,koliki broj ciljeva- može im se.Broj naleta- može im se.Logistička podrška -može im se.!9 zemalja sa neograničenom tehnikom,ljusdtvom i parama protiv ove napaćene zemlje.Zašto nisi postavio pitanje da li bi naši gubitci-ljudski,materijalni bili manji da smo recimo imali onaj dugo obećavani raketni sistem ruske proizvodnje S-300.Opet bi nas dobili ali bi bar još neki zub polomili.Dakle kako smo mogli da prodjemo dobro smo i prošli.Mogli su da od Srbije naprava od "kafanče osta poljanče i niko ni reč ne bi rekao a kamoli stao u našu stranu.Shvati mi smo samo poztrošna roba.Statistička brojka,greška,koleteralna šteta.Kome mi trebamo.Imamo neke značajne industrijske resurse?Organizovano smo možda društvo u kome sve funkcioniše?"XYZ"-mi osim zastave i himne nemamo ni jedno više obeležje države.Podesetiću te Srbija je dobila državu kada su je svi napustili.Poslednja CG.Da li je omlatio NATO ili nam odoše deca u beli svet Srbija je posatje pustinja.Prodji malo po Srbiji."Odžaci se ne dime".(Samo nemoj da kažeš da se greju na struju ili im je stiglo centralno grejanje).Mi smo pregaženi kao plitak potok.Ekonomski,Vojno,politički.Žigosani kao loši momci i trebaju decenije i decenije da prodju da bi s enešto malo popravilo.Cena je sve veća i veća.Nismo platili na mostu,svaki božiji dan plaćamo na ćupriji 100 puta više.

рајко

pre 8 godina

ово уствари значи одлагање проблема јер наши политичари немају идеју, програм, потпору од гласача или можда петљу да то реше. овакве изјаве као и оне са косовом су највећа глупост. или јесмо или нисмо у нато...не постоји ништа друго и вечно ћемо губити време док се не одлучимо. лично не волим нато али чињенице јесу да ми нисмо швајцарска, да смо окружени чланицама натоа и да је русија далеко. а сад зашто наши лузери не смеју да јавно кажу држави и америма/русима то је друга ствар. можда не желе да увреде ни једне ни друге...па иду тамо вамо у зависности ко да више пара.

Leon

pre 8 godina

@sok zove orla, Nemacka je kolonija nakon WW2? Ne dragi moj, ona je posle poraza postala zemlja zdravog razuma, bogatstva i prosperiteta. Svet su osvojili svojim kvalitetom umesto tenkovima. Nekadasnji neprijatelji su im najveci saveznici i njihov narod to podrzava. A mi? Nismo jos nista naucili ni od drugih a ni od sebe samih..

Zagor te-nej

pre 8 godina

"Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet" - bas me zanima oce li Nikolic parafirati ovaj sporazum, sjetimo se kritika na racun Crne Gore od strane predsjednika,nije davno bilo

anti crveni

pre 8 godina

Nadam se da necemo poslednji u Evropi da udjemo u NATO.
Makedonija davno aplicirala za clanstvo, BiH je pred odlukom da ucini isto.
Mi treba vec da smo tamo, da bi pitanje sigurnosti i mira zamenili ekonomskim pitanjima i zatvaranjem poglavlja. Brze, mora brze, 20 godina zivota smo protracili.

Željko

pre 8 godina

Ako je standard isti za sve , onda dajte Ruskom centru u Nisu isti ili slican privilegovan status kao Nato. Ako to ne uradite , savest a ni namere vam nisu ciste. Mozete se pravdati koliko hocete , ali gde sad i na zatvorenom zasedanju skupstine ratifikujete sporazum.??? Oni koji su nas bombardovali na pravdi Boga imaju beneficije u Srbiji a oni koji su nam zemlju oslobodili od Nemaca u 2 sr , oni koji su zbog nas usli u 1 sr nemaju takve benificije. Vucicu , pricas price i obmanjujes narod . Moj glas neces dobiti. Kakva prevara i zaokret , strasno.

error-404

pre 8 godina

slicna je bila prica i za Kosovo: vise od autonomije, manje od nezavisnosti, pa na kraju ispala potpuno nezavisna drzava! tako ce biti i za NATO... ako to bude uslov za nesto drugo (a bice), nacice nasi politicari nacin da izbegnu referendum i uclane nas u NATO!

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

E sad rusi kad krenu da kupuju ovaj krš od kragujevačkog FIAT-a (podstaknuti ovim izlivom prijateljstva naše skupštine) ima da doživimo privrednu renesansu i neverovatno bolji život!
Tipujem na 2018. godinu!

(Vlast)a

pre 8 godina

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma,jos jedan stvarno dobar i za buducnost i opstanak ove zemlje vazan sporazum.
Sigurna sam da nije bilo lako,sli je za nas vaznije da budemo pod zastitom NATO,nego ping pong loptica koju svako udara a niko nam ne leci modrice.
Konacno da se suocimo sa stvarnoscu:zivimo od zapadnih novaca i podrske,a mozemo da volimo i Timbuktu i Moskvu,nasa stvar i podjednaka korist.

Leon

pre 8 godina

Slobodno kretanje Natoa je prvi potpisao Slobodan Milosevic u okviru Dejtonskog sporazuma. Pa su americki transporteri, avioni i vojnici sletali na Surcin i vozali se po Srbiji sa diplomatskim imunitetom. Nista novo, samo narod ima kratko pamcenje.

Snoop Dogg

pre 8 godina

NATO nas barem zove u svoj savez, a tamo su trenutno najjači u svetu: Amerika, Kanada i većina zemalja EU. A Rusija nas ne zove nigde, a imaju BRIKS i NDB.

Pozdrav iz Toronta

pre 8 godina

Amerika je ulozila mnogo milijardi dolara u Jugoslovensku vojnu infrastrukturu i industriju da bismo bili brana komunizmu. Bili smo de-facto saveznici NATO-a. Po padu berlinkskog zida (i dolaska racuna na naplatu) imali smo priliku da udjemo u Evropu i NATO i teko ozvanicimo vec postojece. Time bi se izbegao raspad Jugoslavije. Sledeca prilika je bila pre gubitka Kosova. Po protivnicima povezivanja sa NATO, koliko teritorije treba da izgubimo da bismo se ipak odlucili na neminovno?

Sok Od Zove Orla

pre 8 godina

Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO.
(John Johnson Dragon, 17. februar 2016 17:27) # Link komentara

Nisu bili u savezu,za razliku od tadasnje Srbije koja je bila u savezu sa njima ,a opet su je bombardovali.
nema logike,inace nemacka je posle WW2 kolonija,nije vise slobodna kao nekad,za razliku od Srbije.

riza

pre 8 godina

SOFA sporazum koji uredjuje odnos Srbije i NATO, je potpisao Boris Tadic,sa tadasnjim drzavnim sekretarom SAD-Kondolizom Rajs 2006.Potrazite na netu.Preveden na srpski sa sve potpisima...

Grunf

pre 8 godina

?!??Da se razumemo.Ako Srbija pišem opet ako Srbija želi u EU mora prvo da udje u NATO pakt.Kakva neutralnost.Koju to moć Srbija ima da sebi priušti takav luksuz XXI veka.Biti neutralan.Zemlje kao što jeSrbija traže "mentora"da bi opstale.Ovo što Srbija radi nije neutralnost nego "jesen prodje ja se ne oženih"."Femka se kao seljačka mlada " pa probirač uvek nadje otirač.Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.Rusi ko Rusi.Poruka decenijama ista."Samo Vas gledamo" a mi ko dete uhvaćeno u laži se nešto izvinjavamo.Za ulazak Srbije u EU i u NATO kako god ko pisao,komentarsisao i svako ima pravo na svoje mišnljenje jedino je pošteno referendum o ovim pitanjima.kako dolikuje u svim civilizovanim zemljama.Staviš onda tačku.Ako narod kaže za EU i NATO kraj priče.Ako je protiv opet isto.Do pre par godina ovi današnji su se bunili protiv potpisivanja sporazuma sa NATO.Sad se oni koji su potpisivali i zagovarali tu ideju bune a ovi što su bili protiv sada potpisuju "isto" i govore kako su nam potrebni.Ima li ovde uopšte neke kontinuirane politike, nekog nacionalnog interesa u koji niko ne sme da dirne?

Petar

pre 8 godina

Nema od toga nista.
Zivi bili, pa videli.
Nikada nam nece dozvoliti ulazak, zbog tradicionalno odlicnih odnosa sa SSSR i sada Rusijom.
Nemaju poverenja u nas.

da vam kazem

pre 8 godina

Bolje pakt nego rat.
Onaj drugi deo koji se odnosi na robove i grobove necu da citiram, jer u danasnje vreme nema nikakvog smisla. Ionako smo vec svi robovi novog svetskog poretka.

Leon

pre 8 godina

@hocu referendum, da li si trazio referendum nakon potpisivanja sporazuma u Dejtonu? Jer je Sloba tada garantovao americkoj vojsci imunitet i neograniceno kretanje. Licno sam gledao Amere u punoj ratnoj opremi na Surcinu i na auto-putu kod Zmaja. Fascinatno je koliko ne poznajemo sopstvenu istoriju novijeg datuma. Kao fol nesto necemo i mnogo smo iznenadjeni a to se isto desavalo i pre pet i pre deset i pre dvadeset godina.

Ena

pre 8 godina

"Ameri i Englezi su temeljito u 2.svjetskom ratu temeljito izbombardirali i skroz porušili čitavu Njemačku pa je Njemačka svjedno ušla u NATO."

A da li su imali izbor, za neupućene - Nemačka, Italija i Japan još nisu potpisale mirovni sporazum sa USA!!! Ove države jesu i biće još dugo kolonije Amerike i one se tu ništa ne pitaju!!!

Srdjan

pre 8 godina

Gospodinu ili gdji aaaaaaaa, ne znam da li Vam je to ime ili krik, ali ispricacu Vam jednu istinitu pricu. Svojevremeno je jedan nas proslavljeni fudbaler dosao do jedne alaske kolibe u nameri da je kupi i ponudio milion maraka za isti. Vlasnica ga je oterala uz reci Sta ce meni Tvoj novac?, Oces da kupis moj Zivot? E, o tome se radi dragi ili draga aaaaaa i ostali njemu interesom saglasni. Drugim recima nije sve u zivotu interes.

xyz

pre 8 godina

Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.
(Grunf, 17. februar 2016 17:56)

Malo potprašio, je li?!

“НАТО је 24. марта 1999. године у 20:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ да би се касније удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених”.(izvor: Vikipedija)

Пескови

pre 8 godina

Референдум па да се пребројимо и једном заувек ставимо тачку на причу око уласка у организацију која је, не тако давно, убијала децу и труднице пo Србији. Ко и зашто може имати нешто против референдума??? Без тога неће моћи, наш Устав је јасан. Јасно је да огромна већина Срба презире НАТО.

jagodinac

pre 8 godina

Idu izbori za neki dan pa se moze postaviti i referendumsko pitanje u vezi NATO i EU. Nece da kosta nista a narod neka izvoli da kaze sta misli.

xyz

pre 8 godina

Šta ima Srbija da udje u NATO kad je NATO odavno ušao u Srbiju i malo ptprašio onako kao ćalac kada vaspitno izlupa dete.
(Grunf, 17. februar 2016 17:56)

Celo Vaše pisanije posvećeno našim slabostima i pretpostavljam, ruskoj indolentnosti prema našim slabostima, iskreno mi ne smeta jer svi gradimo svoja mišljenja na argumentima koje smatramo najjačim.

Ono što smeta jeste Vaše opisivanje bombardovanja u kojem su poginula nečija deca, roditelji, braća, sestre, kao "malo potprašivanja kao kada ćalac vaspitno nalupa dete". Ovakva poređenja su potpuno neprimerena, posebno prema onima koji su izgubili živote u tom besmislenom bombardovanju jer žrtve sigurno nisu bile "vaspitno nalupane od strane ćalca", već su ubijene, kako ste i sami napisali, samo zato što se nekome moglo da to uradi.

I kada ste već spomenuli kako smo, eto, postali država bez obeležja, upravo ovakvim sprdanjem o "ćalcu i vaspitnom potprašivanju", pokazuje se koliko cenimo i svoje žrtve i svoje pobede i poraze iz kojih nikada ništa ne naučimo i sebe kao pojedince i kao narod. I zaista ne čudi što smo tu gde jesmo.

izadje na videlo

pre 8 godina

Ma sta pisali i ma kakve narucene analize citali cinjenice su ove:
Srbija ne kontrolise deo svoje vekovne teritorije, Srbija nije uspela da vrati isterane Srbe u njihove domove, Srbija je bila primorana da unistava oruzje ( a i sada je pod strogim rezimom ), Srbija je u dugovima i bez perspektivne ekonomije( i najvise duguje Nato clanicama ) i Srbija gubi stanovnistvo, narocito mlado i kvalitetno!
Ako se to zove suverenost onda mi svi spavamo i sanjamo i jednoga dana cemo se probuditi kada voda stigne do grla!