Utorak, 16.02.2016.

10:37

Uporedni test: Toyota Yaris Hybrid i Yaris 1.33 VVTi

Izvor: B92

Uporedni test: Toyota Yaris Hybrid i Yaris 1.33 VVTi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Hmet

pre 8 godina

pri konstantnih 120 km/h, benzinac troši 6,5 litara, a hibrid čak litar više - 7,5 litara benzina.
Zar neka vetrenjaca ne bi trebala da generise najvise energije pri visokim brzinama?!

Zoran

pre 8 godina

@Vozio sam Yaris-a kada ga zena nije vozila. Ukoci mi se sve zivo kada ga vozim. Mozda jeste mrcina od auta i jeste za zene, ali potrosnja je zaista ludilo za takav auto. 6l benzina nije uopste malo. Sada sam joj uzeo Auris, mnogo bolje. Imao sam Lagunu 2.0 RXE 10 godina i ona je trosila 6l. Sada Lagunu 2.0dCi Initiale i trosi 4l, fenomenalan auto za sve prilike sa svojih 175KS. Nije mi jasno zbog cega su tolike razlike, ali smatram da ovaj novi hibrid treba mnogo manje da trosi. Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...

Laguna 2.0Dci ti trosila tj trosi 4l? Kako si to uspeo?
Imao sam Note 1.5Dci i na otvorenom stvarno moze ispod 4l, ali moras da ga vozis do 90km/h i vrlo nezno sa ubrzanjima.

Joc@

pre 8 godina

@ (vlasnik hybrida, 20. februar 2016 00:50)

Razumljivo je da je potrošnja hibrida manja u gradu nego van grada.
I da stoga hibrid ima opravdanja tek u gradu.
I da je brdoviti teren povoljniji za ispoljavanje hibridove prednosti nego ravničarski.
Da bi se ovo shvatilo mora se posmatrati energetski.
Hibrid može da puni baterije u svako doba, na uštrb kinetičke energije auta, a to znači energije goriva. Ali, u ravnomernoj, ravničarskoj vožnji, to bi bio apsurd, jer bi rasipao energiju goriva. Ulagali bi energiju goriva a 1 njen deo vraćali u akumulator! S kojim smislom?
*
Hibrid ima smisla samo kada ''spašava od propadanja'' energiju koja bi se odbacila. To je ideja hibrida. Tako su i nastali hibridi - da energiju koja bi se pretvarala u toplotu u kočnicama sačuvamo i vratimo u akumulator. Kada? U usporavanjima. A takvih je mnogo više u brdovitom BG nego u ravničarskom NS.
Svi priloženi podaci o potrošnji ovo potvrđuju.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Test je rađen sa Yarisom hibridom koji ima hibridni sklop iz Priusa 1 sa motorm 1,5. To je manji motor i lošije ide naročito pri višim brzinama (a još je i kraći i ima lošiju aerodinamiku). Najveća promjena u odnosu na Prius 2 kod Priusa 3 je jako poboljšana aerodinamika i potrošnja pri velikim brzinama. Zato je tvoj rezultat bolji za 2 litre od onoga kojeg su izmjerili sa Yarisom hibridom. Inače taj Yaris hibrid troši po gradu normalno 4,5l, ali je potrebno malo se priviknuti na rad hibrida. Novinarima je trošio 1/2l više jer je bio na kratkom testu.
Prius ima tako dobru zvučnu izolaciju da ljudi misle da se stalno voze na bateriju jer je motor gotovo nečujan. Baterijom se može voziti samo 3 km prije nego što se u potpunosti isprazni i samo do 40km/h.

vlasnik hybrida

pre 8 godina

@joc@
Ne, niste u pravu. Hibrid najmanje trosi u gradu (nebitno BG ili NS) a narocito u kreni/stani voznji jer tada ide iskljucivo na struju. Baterija je tada dovoljna za kretanje, nevezano sto nema dovoljno punjenja, mada koristi svaku priliku da je dopuni. Ako je bas potrebno upalice se kratko motor i dopuniti je. Uostalom sve ovo gledam na instrument tabli gde imam prikaz protoka energije. Ako nekoga zanima potrosnja (realna a ne novinarska posle jednodnevnog "testa") prosle nedelje sam presao 600 km po Beogradu i bila je 4,6 lit.Trenutno sam u Italiji i potrosnja autoputem je bila 5,6 lit (130 km/h +/- 10km/h zbog uslova na putu). U pitanju je Prius III

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Mnogo bre teško kapiraš. Tebe stalno muče brda, a u testu ni na slikama nema ni jednog brda. Ti bi trebao objasniti nizozemcima da bez veze kupuju te hibride kada nemaju brda.
Poanta je da prilikom ubrzanja maksimalno pomaže elektromotor jer ima velik okretni moment i time benzinac štedi baš tamo gdje je najrastrošniji, a to je pri ubrzavanju. Baterije se pune pri kočenju, ali i pri jednolikom kretanju gdje dodatno okretanje elektromotora - generatora vrlo malo utiče na povećanu potrošnju. Inače kod klasičnih automobila izum start-stop je tzv. drveno željezo. To znači da se auto gasi 4-5 puta na semaforu, a onda se prestaje gasiti da ne iscrpi akumulator. Počinje se opet gasiti tek nakon par kilometara vožnje kada se akumulator malo napunio. Ako se vozi po 3-4 kilometara auto se uopće ne gasi na semaforima jer je relacija prekratka za punjenje akumulatora. Taj start-stop najviše pomaže da se u papirima stavi niža vrijednost ispušnih plinova, a stvarno smanjenje potrošnje je zanemarivo (čitaj čista prevara). Hibridi smanjuju potrošnju stvarnih 40% u gradu (u ovom slučaju 3l od 8 na 5), a i prosječno su štedljiviji 2l(od 7 na 5) osim pri brzoj vožnji po autocesti (jer su im prijenosni odnosi u mjenjaču podešeni za vožnju gradom i lakše ubrzanje pa su "brzine" kraće).

Joc@

pre 8 godina

...ali najveća dobit hibrida je u vožnji kreni-stani koja prevladava u gradovima...
...Što je više semafora i promet gušći veća je razlika u potrošnji u korist hibrida...

Ovo nije tačno.
Vožnja kreni-stani ne može biti režim u kojem se ostvaruje prednost hibrida u odnosu na jednoličnu vožnju, jer nema deonica na kojoj bi se ostvario efekat rekuperacije (povrata kinetičke energije vozila u električnu tj. u hemijsku, u akumulatorskim baterijama). Stajanje pred semaforom i osustvo potrošnje nije rekuperacija, ona je tek samo odsustvo potrošnje goriva. (Takvu istu uštedu postižemo i nehribridnim vozilima opremljenim start-stop uređajem.) Tek u režimu kočenja motorom, a takav se režim najpre postiže na nizbrdicama, stiču se uslovi za povrat energije vozila. I u BG i u NS, npr., semafora ima podjednako, ali je BG brdovit a NS ravničarski, pa je otuda razlika uštede goriva u korist BG znatna, kako i merenje potrošnje potvrđuje.
Zaključak:
Hibridna vozila ispoljavaju svoju prednost naprema nehibridnim tek kada voze po brdovitom terenu. Po ravničarskom terenu njihova prednost jedva dadolazi do izražaja. ''Jedva'' dolazi tek otuda što i pri ravničarskoj vožnji postoji izvesno, neznatno i kratkotrajno kočenje motorom, koje opet veoma zavisi od stila vožnje. Dobar vozač, koji predviđa svoje poteze, manje će dolaziti u situaciju da uopšte i koči motorom, što je ideal vožnje.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Svaki auto, pa i hibrid više troši vozeći uzbrdo-nizbrdo nego po ravnom. Jedina razlika je to što hibrid na nizbrdici može povratiti dio energije izgubljene na uzbrdici dok običan benzinac ne može. Međutim povrat energije kočenjem se danas kreće oko 30%, jer kada bi bio 100% onda bi bilo dovoljno jednom pokrenuti auto, a dalje bi išao sam. Istina je da je razlika u potrošnji između hibrida i benzinca veća ako se vozi po brdima nego po ravnom, ali najveća dobit hibrida je u vožnji kreni-stani koja prevladava u gradovima. Ako se vozi jednolično kao po otvorenoj ravnoj cesti nema koristi od hibrida kao ovaj Yaris. U tom slučaju dolaze do izražaja auti kao Prius+ koji se pune na utičnicu i prvih 50km mogu voziti samo na struju, a dalje kao i ovaj Yaris hibrid. Ali zato Prius+ mora imati bateriju velikog kapaciteta koja jako puno košta, treba puno mjesta, a i težina je velika tako da cijela priča postaje upitna.
Što je više semafora i promet gušći veća je razlika u potrošnji u korist hibrida. U BG je oko 3 litre i tu je prednost hibrida najveća. U NS bi razlika vjerojatno bila 2 litre. Zato sam napisao da je hibrid stvoren za grad tako da mi nije jasno što je tu kontrdiktorno.

Hehehe

pre 8 godina

Da ima subvencija, verovatno bih pazario auris hibrid, ovako mi je preskupo, pa moram da se zadovoljim nekim benzincem. Najbolje mi je zimi kad odem u Bijeljinu, em 90% izakani dizelasi, purnjaju samo tako, em se za grejanje domova lozi sve im padne pod ruke. Zimi su zagadjenja vise od 10 puta veca veca od dozvljenih tamo, samo to niko ne objavljuje.

Joc@

pre 8 godina

...Hibridi su prvenstveno namjenjeni vožnji po gradu...
...I nije istina da hibrid manje troši po uzbrdicama nego po ravnom.
...Istina je da troši podjednako bilo ravno ili uzbrdo-nizbrdo...
@ (Pobrkani lončići, 13:32)

... Kontradikcija.
... Nije. Niko to i ne tvrdi.
... U ravničarskom terenu (npr. auto putem kroz Vojvodinu), hibrid uopšte i ne dolazi u šansu da rekuperira energiju usporavanja i tako puni baterije. A onda nema šanse da pokaže svoje prednosti. Troši kao i nehibrid. Dok na brdovitom terenu (npr. Bgd) svaka nizbrdica i rekuperativno kočenje pune baterije, i tako štedi gorivo koje se moralo uložiti u savladavanje uzbrdice. Rezultat se vidi i u prikazanoj razlici potrošnje u tekstu.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Vidim da ovdje mješaju babe i žabe. Ovaj što ima dci motor više zagađuje i troši u gradu od Yarisa hibrida. I ako niste znali svi dizelaši proizvode puno NO2 koji je kancerogen kao i čestce čađe. Yaris hibrid ne proizvodi ni jedno ni drugo. CO2 koji proizvode benzinski motori nije toliki problem jer ga biljke pretvaraju u kisik koji uz to nije ni kancerogen.
Jednog dana, a najkasnije kada uđete u EU davanja pri kupnji auta bit će vezana uz količine ispušnih plinova, a ne uz kubikažu motora ili broj KS. Tada će vam prestat prodavat motore koje više u EU ne prolaze i koji puno troše. Samim tim će biti u prednosti (bit će jeftiniji) motori koji manje zagađuju. U V.Britaniji se plaća godišnja eko taksa koja iznosi 0, 20, 50, 100 pa do 250 funti. Pa sada sami izračunajte koliko se dugo isplati voziti stari dizelaš. Tako svi odjednom postanu ekološki osvješteni jer ih stari dizelaš lupi po džepu.
Hibridi su prvenstveno namjenjeni vožnji po gradu. Tko barem 70% vožnje ne odradi u gradu nema rezona za nabavu hibrida. I nije istina da hibrid manje troši po uzbrdicama nego po ravnom. Istina je da troši podjednako bilo ravno ili uzbrdo-nizbrdo, bila gužva ili ne u gradu (jer ionako ne radi motor na mjestu). I nije istina da se za 5-6 godina mjenja baterija jer je 8 godina garancija. Istina je da je nakon 10 godina od 1000 hibrida zamjenjana samo 1 kompletna baterija jer za time nema uglavnom potrebe jer se može promjeniti i samo 1 članak (jedna baterija AA).

IcEmAn

pre 8 godina

Nije normalno da neko ko ima 20.000 evra za automobil, traži od države, da mu od onih koji voze kola od 500-1000 evra ili idu peške, uzme, i da njemu.Subvencuje su novac ljudi koji nemaju za to što se subvencioniše.Onog trenutka kad budem imao novca za kola na baterije, kupiću ih sam, a ne da tražim od države da mi plati deo, da bi se ja hvalio.
(Subvencije za elektroautomobile su novac otet od ljudi koji idu peške, 16. februar 2016 22:59)

Iz tvog komentara se vidi "da si se baš naputovao"...

To da li država ima namete na prodaju hibridnih vozila nema nikakve veze sa tim što ti imaš 500€ za auto ili ideš peške...

U normalnim državama se ljudima pružaju razne olakšice za korišćenje elektro automobila ili hibrida. Kod nas mnoge druge stvari nisu green i eco-friendly, pa ne čudi ni što nije razvijena svest o hibridnim i elektromobilima. Što bi Dragan Jovanović u filmu Profesionalac rekao "Nije Sloba kriv, mi smo g...."

Vlad

pre 8 godina

U Skandinavskim zemljama su dosta popularni hibridi i elektromobili. Vlasnici istih imaju mnoge olaksice, subvencije na kupovinu, besplatan parking, besplatno punjenje na nekim parking mestima, besplatne putarine. Na mnogim javnim i privatnim parkinzima postoje punjači, gde mogu da se priključe i pune preko dana i tokom noći. Kod nas sve i da država subvencioniše kupovinu ovakvih automobila, što se neće desiti, ne bi imalo gde da se pune, osim vlasnika koji imaju garažu ili svoje dvorište. Sama činjenica da se postave javni punjaći, pada u vodu, jer bi verovatno već prve noći bili uništeni, kablovi isečeni ( debeo kabl, ima dosta bakra ) i slično.
U Norveškoj, pogotovo, mnogo vole automobile samo na elektricni pogon, najviše Nissan Leaf iz C segmenta ili Teslu S u lux varijanti...ali to je neki drugi svet...

Dikh tu kava

pre 8 godina

"Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...
(StandardEN, 16. februar 2016 15:07)"

Dati tolike pare, i na kraju voziti Sline?

Kad je nov automobil bio u planu, pre 3-4 godine, ajde da probam i Yaris, baš ovaj 1.3. Subjektivan utisak, kao da ima 40% KS manje. Baš razočarao.
Na kraju uzeo nešto drugo. Razumevanja sam da je većina kupaca Toyote vrlo blizu penzije, ili su ljudi kojima automobil ama baš ne predstavlja nikakvo uzbuđenje u životu, već samo radnu mazgu, sredstvo za prevoz od A do B. Što je u krajnjoj konsekvenci verovatno potpuno ispravan pristup..

самостални млађи референт

pre 8 godina

Ово је неисплативо код нас. Шта би тек рекли да немамо толике намете за гориво...
Што се тиче екологије и загађења погледајте прво ђубре које нас окружује.

Joc@

pre 8 godina

Hibridna, isto kao i električna vozila, najefikasnija su (najštedljivija) upravo u brdovitim beogradskim uslovima. Bgd, sa svojih 30 brda, najčešće pruža onaj režim kada hibrid štedi, a to je kočenje motorom prilikom spuštanja niz nizbrdicu. Kada vozač podigne nogu s pedale ''gasa'', kao i kada blago pritisne pedalu kočnice, kinetička energija vozila (energija kretanja) pretvara se u električnu i smešta u akumulatore. (Ovo se pretvaranje obavlja u el.mašinama koje tada rade u generatorskom režimu, dok iste te mašine u pogonu, u vožnji vozila rade u motornom režimu). Otuda je logično da bi isto vozilo u nekom ravničarskom gradu (npr. u Subotici), imalo veću potrošnju jer bi imalo manje prilika za kočenje motorom. Potvrda ove diskusije se vidi i u izloženim podacima o potrošnji, gde je u gradskoj vožnji najveća razlika ova dva vozila, dok je na autoputu najmanja.

drvobradi

pre 8 godina

@Milojko
Sa tom kombinacijom LPG/hibrid ima pokretnu bombu na tockovima. Vec se desilo par slucajeva eksplozije (mislim da je Spanija u pitanju). To je kad taksista hoce da ucari jos 3 dl goriva na potrosnji u gradu.

Marko

pre 8 godina

Samo bih Vam rekao nesto, bas ovaj sa slike crveni Yaris Hybrid, koji je bio na testu u jednoj drugoj redakciji, licno sam vozio i potrosnja po gradu, realna, je bila izmedju 5,4-5,8l/100km. Pricamo o Vracaru, malo otvoreno do Nbg i tako dalje. Bez preteranog stiskanja gasa. CVT menjac je poprilicno los za obilazenje naprimer na Ibarskoj i tada je auto bas bas bucan. Generalno auto kao auto je mnogo lepo upakovan, uzivanje ga je voziti po gradu, atraktivno izgleda u ovoj opremi, ali ovaj konkretno zbog panorame i same opreme kosta oko 23.000e... Sve u svemu da li vredi te pare, po meni ne. Pozdrav

sima

pre 8 godina

U normalnim drzavama za hibrida imas brojne pogodnosti, u banana drzavi ne.
(Nikbos, 16. februar 2016 19:59)

U Kanadi samo parking blizi ulazu kod mall-a. Nista vise.

lux

pre 8 godina

@nb
Nije u pitanju nova tehnologija. Prvi auto na svetu koji je dostigao 100 km/h je bio električni auto ''cigara'' iz 1899 godine. Ukupno gledano proizvodnja električnih automobila daleko više zagađuje okolinu nego ona na fosilna goriva. Veliki problem (zagađenje okoline) je proizvodnja baterija a i reciklaža istih. Ljudi uglavnom gledaju finale i konstatuju kako je su električni automobili super jer ne zagađuju okolinu a niko ne posmatra ceo proces. Ovome treba dodati da, po mom mišljenju, iza svega ovoga stoji '' atomski lobi''. Automobili budućnosti neće zagađivati okolinu ali čete svetleti u mraku pa birajte.

dzoni

pre 8 godina

A zašto bi ja iz svog džepa plaćao nekom hibrid.. To nisu državne pare već se uzimaju i meni.. Hibrid nije nikakvo ekološko vozilo.. Moj 1.5 dci troši manje od tog hibrida pa zašto onda i ja ne bi imao neko povlascenje.. Takođe pogledajte na oglasima priuse stare 5-6 godina.. Na svima je baterija mrtva ili skoro mrtva tako da samo dzabe vuku dodatnu težinu tih baterija

Subvencije za elektroautomobile su novac otet od ljudi koji idu peške

pre 8 godina

U normalnim drzavama za hibrida imas brojne pogodnosti, u banana drzavi ne.
(Nikbos, 16. februar 2016 19:59)
Nije normalno da neko ko ima 20.000 evra za automobil, traži od države, da mu od onih koji voze kola od 500-1000 evra ili idu peške, uzme, i da njemu.Subvencuje su novac ljudi koji nemaju za to što se subvencioniše.Onog trenutka kad budem imao novca za kola na baterije, kupiću ih sam, a ne da tražim od države da mi plati deo, da bi se ja hvalio.

Domaćin

pre 8 godina

Strašno je to koliko ljudi misli da proizvođači automobila prilikom razvoja modela uzimaju kao glavni faktor važeće propise u Srbiji. Jeste li vi ljudi svesni da se kod nas za godinu dana proda manje novih automobila nego za jedan dan u recimo Minhenu? Samo jako ograničeni ljudi će računati isplativost kupovine na osnovu manje potrošnje goriva jer im ni na kraj pameti nije da se u svim normalnim zemljama hibridi manje oporezuju i da se dobijaju mnoge druge beneficije, što uostalom piše i u samom tekstu. Ali ni to nije dovoljno stručnjacima za računanje isplativosti na osnovu manje potrošnje, nego udri i napljuj i proizvođača i kupce hibrida. Svi oni budale, a samo vi pametni. Zato smo tu gde smo i nikada nam neće biti bolje!

boki

pre 8 godina

sve sve ali za tu cenu koju traze za jarisa i jos hibrida moze da se uzme mnogo bolji auto..mislim duvaju cene abnenormalno..a i trziste pokazuje koliko su dobri..moj kum imao avensisa 2002god jedva ga prodao posle godinu dana

nisam bot

pre 8 godina

Smatram da država ne treba da daje subvencije za hibridne automobile, samo za čisto električne, nakon što ih konačno legalizuje. Hibridi kao i ostali sus automobili bi trebali da imaju popuste u registraciji po osnovu nižeg zagađenja. Sami po sebi, hibridi ne zaslužuju neki poseban tretman.

nb

pre 8 godina

@Kide Zato sto je to slucaj sa svakom novom tehnologijom. Treba vremena da se nova tehnologija usavrsi. Vremenom ce cena pasti. A i, cinjenica je da je zagadjenje nize.Nije samo pitanje novca.

Susjed Ivan

pre 8 godina

Pa sada mi je malo jasnije zašto nisu tako popularni hibridi kao kod nas. Kod vas osnovni Yaris hibrid 19.000€, kod nas 16.300€(Hr.).
Još na tu cijenu možeš dobiti 4.000€ subvencije što znači da ga kupiš za 12.300€.
I ja sam pročitao da su već uspješno stavili plin u hibrid. Prius tako troši 6l plina u gradu(2,75€ na 100km ili 2,4l benzina!), 5l plina po otvorenom (2,3€ ili 2l benzina!). Uz takvu potrošnju ni auti na struju nisu neka bitna prednost (potrošnja struje 1,5-2€ na 100km).
Pa sada vi kupite dizelaš.

Ivan

pre 8 godina

Cemu onda hibrid? Kada je jasno da 50% ulozene razlike u ceni ne moze da se nadoknadi godinama........bar zasada.(Kide, 16. februar 2016 11:47)

Zato sto postoje zemlje koje stimulisu kupovinu hibrida. Povracaj poreza, reg drasticno manja...

Nsadista

pre 8 godina

U Srbiji se ide ka tome da se od svakog vozača, kroz poreze i namete, uzme xyz iznos.
Nema tog LPG/hibridnog/vodoničnog/ekološkog pogona koji će ih sprečiti u tome.

Toyota bre

pre 8 godina

Pre svega, dobar tekst. Dobio Priusa kao sluzbeno vozilo - ne znam da li bih se okrenuo za njim kao opcijom za kupovinu u uslovima kada nema nikakve stimulacije. Mesecima unapred kukao kako cu preci iz Avensisa u takvo sra*e od auta. A sada, posle pet meseci vidim koliko nisam bio u pravu. Naravno, udobnost na vecim razdaljinama i velicina prtljaznika nije na njegovoj strani, ali jednostavnost voznje sve to ponistava. U gradu je voznja pesma, a sve komsije taksisti samo pitaju za utiske. Autor spomenuo i agilnost u odnosu na klasicne benzince. U POWER rezimu iz mesta automobil odlicno povlaci. Potrosnja kombinovanom voznjom oko 5 litara. Verujem da nije slucajan izbor tolikog broja taksista po metropolama

hiavata

pre 8 godina

Razlika u nabavnoj ceni u osnovnom paketu opreme 7178eur.
Razlika u potrosnji 2l na 100km. Ako uzmemo malo vise od godisnjeg proseka u Srbiji, oko 15.000km, sto je 300 litara benzina potroseno manje u korist hibrida. Ako se uzme cena benzina od 150 dinara po litru, to je 370eur godisnje ustede. Za 19.4 godine eksploatacije cete doci na isto sa hibridom i obicnim benzincem.

StandardEN

pre 8 godina

Vozio sam Yaris-a kada ga zena nije vozila. Ukoci mi se sve zivo kada ga vozim. Mozda jeste mrcina od auta i jeste za zene, ali potrosnja je zaista ludilo za takav auto. 6l benzina nije uopste malo. Sada sam joj uzeo Auris, mnogo bolje. Imao sam Lagunu 2.0 RXE 10 godina i ona je trosila 6l. Sada Lagunu 2.0dCi Initiale i trosi 4l, fenomenalan auto za sve prilike sa svojih 175KS. Nije mi jasno zbog cega su tolike razlike, ali smatram da ovaj novi hibrid treba mnogo manje da trosi. Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...

Vlada

pre 8 godina

"Dolazimo do dela u kojem govorimo o upravljanju automobilom. U suštini, obe verzije se jednako lako i opušteno voze, uz napomenu da je neiskusnim vozačima ipak potrebno malo vremena kako bi se navikli na vožnju hibrida, naročito ako žele da u potpunosti iskoriste njegovu efikasnost i postignu minimalnu potrošnju."
Kako to vožnja hibrida može biti komplikovanija od vožnje klasičnog automobila sa manuelnim menjačem i sl.? Osim ako se ne smatra da je upotreba telefona sa brojčanikom na okretanje jednostavnija od prosečnog smartfona.....

Amfilohije

pre 8 godina

@Milojko
laze te kolega, zavisno od noge na gasu, trose od 6 do 8 litara na 100 kilometara, sto je super, auto te mase i kubikaze uzima oko 12 litara po gradu...
Imali su prije Toyote oko 30 Skoda Oktavia koje su cesto vandredno boravile u servisu... Ovih 6-8 litara je super, toliko trose novi dizeli, samo nema skupih servisa...

zvezdan

pre 8 godina

Razlika u potrosnji goriva (citaj: emisiji izduvnih gasova) ne opravdava dodatnu investiciju u nabavku ovog hibridnog vozila. Kakve veze ima ekoloska svest drzave sa tim, i zasto bi drzava favorizovala, na taj nacin, uopste Toyotu? Posebno imajuci u vidu da cak ni trgovacka marza od prodaje ove marke automobila ne ostaje u Srbiji, vec se transferise u Sloveniju? Pozdrav svima

Milojko

pre 8 godina

Vozač "Patrol taksija"(imaju Priuse) mi je ispričao da su za 250000 pređenih km na tim vozilima radili samo osnovne servise. Troše 4l benzina a oni ugradili i Lpg.Zar mogu biti skupi?

Nikola

pre 8 godina

los je kvalitet materijala unutra.. Mada kod kojih japanaca nije. Ja sa svojih 188cm ne mogu da nadjem poziciju za volanom, sedim uspravno jedino. Voznja je fina, 1.3 motor je sasvim dovoljan za nekoga ko nije previse zahtevan. Sve u svemu auto je vise za male japance nego za nekog moje visine... Auris mi mnogo bolje lezi. Vozio sam ih na test voznji...

Aiii

pre 8 godina

Imao sam prethodni jaris, neunistiv je, dobar za penjanje po ivicnjacima, parkiranje dje hoces, veliki ajnslag, potrosnja oko 7 litara, servis oko 60-70€, prostora koliko hoces, performanse sasvim zadovoljavajuce. Prodao sam ga za 10 minuta, poslije su me smarali mjesecima "sto mene nisi zvao, ja bih ga kupio". Sve te nesporne kvalitete djelimicno potire uzasan enterijer, kvalitet blizu nule. Na nivou dacie logan. Novi jaris je to masivno ispravio, bukvalno kvantni skok, stavili su klasicne cajgere, kvalitetniju kozu na volanu, bolji raspored dugmica, plastiku koja ne skripi i krcka, mnogo bolje uklopljen enterijer itd. Sad vozim bmw, kada bih se uopste vratio na malo auto, samo novi jaris dolazi u obzir, i to bas ovaj hibrid

Aiii

pre 8 godina

Imao sam prethodni jaris, neunistiv je, dobar za penjanje po ivicnjacima, parkiranje dje hoces, veliki ajnslag, potrosnja oko 7 litara, servis oko 60-70€, prostora koliko hoces, performanse sasvim zadovoljavajuce. Prodao sam ga za 10 minuta, poslije su me smarali mjesecima "sto mene nisi zvao, ja bih ga kupio". Sve te nesporne kvalitete djelimicno potire uzasan enterijer, kvalitet blizu nule. Na nivou dacie logan. Novi jaris je to masivno ispravio, bukvalno kvantni skok, stavili su klasicne cajgere, kvalitetniju kozu na volanu, bolji raspored dugmica, plastiku koja ne skripi i krcka, mnogo bolje uklopljen enterijer itd. Sad vozim bmw, kada bih se uopste vratio na malo auto, samo novi jaris dolazi u obzir, i to bas ovaj hibrid

Milojko

pre 8 godina

Vozač "Patrol taksija"(imaju Priuse) mi je ispričao da su za 250000 pređenih km na tim vozilima radili samo osnovne servise. Troše 4l benzina a oni ugradili i Lpg.Zar mogu biti skupi?

Susjed Ivan

pre 8 godina

Pa sada mi je malo jasnije zašto nisu tako popularni hibridi kao kod nas. Kod vas osnovni Yaris hibrid 19.000€, kod nas 16.300€(Hr.).
Još na tu cijenu možeš dobiti 4.000€ subvencije što znači da ga kupiš za 12.300€.
I ja sam pročitao da su već uspješno stavili plin u hibrid. Prius tako troši 6l plina u gradu(2,75€ na 100km ili 2,4l benzina!), 5l plina po otvorenom (2,3€ ili 2l benzina!). Uz takvu potrošnju ni auti na struju nisu neka bitna prednost (potrošnja struje 1,5-2€ na 100km).
Pa sada vi kupite dizelaš.

Nsadista

pre 8 godina

U Srbiji se ide ka tome da se od svakog vozača, kroz poreze i namete, uzme xyz iznos.
Nema tog LPG/hibridnog/vodoničnog/ekološkog pogona koji će ih sprečiti u tome.

hiavata

pre 8 godina

Razlika u nabavnoj ceni u osnovnom paketu opreme 7178eur.
Razlika u potrosnji 2l na 100km. Ako uzmemo malo vise od godisnjeg proseka u Srbiji, oko 15.000km, sto je 300 litara benzina potroseno manje u korist hibrida. Ako se uzme cena benzina od 150 dinara po litru, to je 370eur godisnje ustede. Za 19.4 godine eksploatacije cete doci na isto sa hibridom i obicnim benzincem.

Ivan

pre 8 godina

Cemu onda hibrid? Kada je jasno da 50% ulozene razlike u ceni ne moze da se nadoknadi godinama........bar zasada.(Kide, 16. februar 2016 11:47)

Zato sto postoje zemlje koje stimulisu kupovinu hibrida. Povracaj poreza, reg drasticno manja...

Toyota bre

pre 8 godina

Pre svega, dobar tekst. Dobio Priusa kao sluzbeno vozilo - ne znam da li bih se okrenuo za njim kao opcijom za kupovinu u uslovima kada nema nikakve stimulacije. Mesecima unapred kukao kako cu preci iz Avensisa u takvo sra*e od auta. A sada, posle pet meseci vidim koliko nisam bio u pravu. Naravno, udobnost na vecim razdaljinama i velicina prtljaznika nije na njegovoj strani, ali jednostavnost voznje sve to ponistava. U gradu je voznja pesma, a sve komsije taksisti samo pitaju za utiske. Autor spomenuo i agilnost u odnosu na klasicne benzince. U POWER rezimu iz mesta automobil odlicno povlaci. Potrosnja kombinovanom voznjom oko 5 litara. Verujem da nije slucajan izbor tolikog broja taksista po metropolama

IcEmAn

pre 8 godina

Nije normalno da neko ko ima 20.000 evra za automobil, traži od države, da mu od onih koji voze kola od 500-1000 evra ili idu peške, uzme, i da njemu.Subvencuje su novac ljudi koji nemaju za to što se subvencioniše.Onog trenutka kad budem imao novca za kola na baterije, kupiću ih sam, a ne da tražim od države da mi plati deo, da bi se ja hvalio.
(Subvencije za elektroautomobile su novac otet od ljudi koji idu peške, 16. februar 2016 22:59)

Iz tvog komentara se vidi "da si se baš naputovao"...

To da li država ima namete na prodaju hibridnih vozila nema nikakve veze sa tim što ti imaš 500€ za auto ili ideš peške...

U normalnim državama se ljudima pružaju razne olakšice za korišćenje elektro automobila ili hibrida. Kod nas mnoge druge stvari nisu green i eco-friendly, pa ne čudi ni što nije razvijena svest o hibridnim i elektromobilima. Što bi Dragan Jovanović u filmu Profesionalac rekao "Nije Sloba kriv, mi smo g...."

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Vidim da ovdje mješaju babe i žabe. Ovaj što ima dci motor više zagađuje i troši u gradu od Yarisa hibrida. I ako niste znali svi dizelaši proizvode puno NO2 koji je kancerogen kao i čestce čađe. Yaris hibrid ne proizvodi ni jedno ni drugo. CO2 koji proizvode benzinski motori nije toliki problem jer ga biljke pretvaraju u kisik koji uz to nije ni kancerogen.
Jednog dana, a najkasnije kada uđete u EU davanja pri kupnji auta bit će vezana uz količine ispušnih plinova, a ne uz kubikažu motora ili broj KS. Tada će vam prestat prodavat motore koje više u EU ne prolaze i koji puno troše. Samim tim će biti u prednosti (bit će jeftiniji) motori koji manje zagađuju. U V.Britaniji se plaća godišnja eko taksa koja iznosi 0, 20, 50, 100 pa do 250 funti. Pa sada sami izračunajte koliko se dugo isplati voziti stari dizelaš. Tako svi odjednom postanu ekološki osvješteni jer ih stari dizelaš lupi po džepu.
Hibridi su prvenstveno namjenjeni vožnji po gradu. Tko barem 70% vožnje ne odradi u gradu nema rezona za nabavu hibrida. I nije istina da hibrid manje troši po uzbrdicama nego po ravnom. Istina je da troši podjednako bilo ravno ili uzbrdo-nizbrdo, bila gužva ili ne u gradu (jer ionako ne radi motor na mjestu). I nije istina da se za 5-6 godina mjenja baterija jer je 8 godina garancija. Istina je da je nakon 10 godina od 1000 hibrida zamjenjana samo 1 kompletna baterija jer za time nema uglavnom potrebe jer se može promjeniti i samo 1 članak (jedna baterija AA).

Domaćin

pre 8 godina

Strašno je to koliko ljudi misli da proizvođači automobila prilikom razvoja modela uzimaju kao glavni faktor važeće propise u Srbiji. Jeste li vi ljudi svesni da se kod nas za godinu dana proda manje novih automobila nego za jedan dan u recimo Minhenu? Samo jako ograničeni ljudi će računati isplativost kupovine na osnovu manje potrošnje goriva jer im ni na kraj pameti nije da se u svim normalnim zemljama hibridi manje oporezuju i da se dobijaju mnoge druge beneficije, što uostalom piše i u samom tekstu. Ali ni to nije dovoljno stručnjacima za računanje isplativosti na osnovu manje potrošnje, nego udri i napljuj i proizvođača i kupce hibrida. Svi oni budale, a samo vi pametni. Zato smo tu gde smo i nikada nam neće biti bolje!

Marko

pre 8 godina

Samo bih Vam rekao nesto, bas ovaj sa slike crveni Yaris Hybrid, koji je bio na testu u jednoj drugoj redakciji, licno sam vozio i potrosnja po gradu, realna, je bila izmedju 5,4-5,8l/100km. Pricamo o Vracaru, malo otvoreno do Nbg i tako dalje. Bez preteranog stiskanja gasa. CVT menjac je poprilicno los za obilazenje naprimer na Ibarskoj i tada je auto bas bas bucan. Generalno auto kao auto je mnogo lepo upakovan, uzivanje ga je voziti po gradu, atraktivno izgleda u ovoj opremi, ali ovaj konkretno zbog panorame i same opreme kosta oko 23.000e... Sve u svemu da li vredi te pare, po meni ne. Pozdrav

Vlad

pre 8 godina

U Skandinavskim zemljama su dosta popularni hibridi i elektromobili. Vlasnici istih imaju mnoge olaksice, subvencije na kupovinu, besplatan parking, besplatno punjenje na nekim parking mestima, besplatne putarine. Na mnogim javnim i privatnim parkinzima postoje punjači, gde mogu da se priključe i pune preko dana i tokom noći. Kod nas sve i da država subvencioniše kupovinu ovakvih automobila, što se neće desiti, ne bi imalo gde da se pune, osim vlasnika koji imaju garažu ili svoje dvorište. Sama činjenica da se postave javni punjaći, pada u vodu, jer bi verovatno već prve noći bili uništeni, kablovi isečeni ( debeo kabl, ima dosta bakra ) i slično.
U Norveškoj, pogotovo, mnogo vole automobile samo na elektricni pogon, najviše Nissan Leaf iz C segmenta ili Teslu S u lux varijanti...ali to je neki drugi svet...

Amfilohije

pre 8 godina

@Milojko
laze te kolega, zavisno od noge na gasu, trose od 6 do 8 litara na 100 kilometara, sto je super, auto te mase i kubikaze uzima oko 12 litara po gradu...
Imali su prije Toyote oko 30 Skoda Oktavia koje su cesto vandredno boravile u servisu... Ovih 6-8 litara je super, toliko trose novi dizeli, samo nema skupih servisa...

nb

pre 8 godina

@Kide Zato sto je to slucaj sa svakom novom tehnologijom. Treba vremena da se nova tehnologija usavrsi. Vremenom ce cena pasti. A i, cinjenica je da je zagadjenje nize.Nije samo pitanje novca.

Joc@

pre 8 godina

Hibridna, isto kao i električna vozila, najefikasnija su (najštedljivija) upravo u brdovitim beogradskim uslovima. Bgd, sa svojih 30 brda, najčešće pruža onaj režim kada hibrid štedi, a to je kočenje motorom prilikom spuštanja niz nizbrdicu. Kada vozač podigne nogu s pedale ''gasa'', kao i kada blago pritisne pedalu kočnice, kinetička energija vozila (energija kretanja) pretvara se u električnu i smešta u akumulatore. (Ovo se pretvaranje obavlja u el.mašinama koje tada rade u generatorskom režimu, dok iste te mašine u pogonu, u vožnji vozila rade u motornom režimu). Otuda je logično da bi isto vozilo u nekom ravničarskom gradu (npr. u Subotici), imalo veću potrošnju jer bi imalo manje prilika za kočenje motorom. Potvrda ove diskusije se vidi i u izloženim podacima o potrošnji, gde je u gradskoj vožnji najveća razlika ova dva vozila, dok je na autoputu najmanja.

nisam bot

pre 8 godina

Smatram da država ne treba da daje subvencije za hibridne automobile, samo za čisto električne, nakon što ih konačno legalizuje. Hibridi kao i ostali sus automobili bi trebali da imaju popuste u registraciji po osnovu nižeg zagađenja. Sami po sebi, hibridi ne zaslužuju neki poseban tretman.

zvezdan

pre 8 godina

Razlika u potrosnji goriva (citaj: emisiji izduvnih gasova) ne opravdava dodatnu investiciju u nabavku ovog hibridnog vozila. Kakve veze ima ekoloska svest drzave sa tim, i zasto bi drzava favorizovala, na taj nacin, uopste Toyotu? Posebno imajuci u vidu da cak ni trgovacka marza od prodaje ove marke automobila ne ostaje u Srbiji, vec se transferise u Sloveniju? Pozdrav svima

самостални млађи референт

pre 8 godina

Ово је неисплативо код нас. Шта би тек рекли да немамо толике намете за гориво...
Што се тиче екологије и загађења погледајте прво ђубре које нас окружује.

Dikh tu kava

pre 8 godina

"Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...
(StandardEN, 16. februar 2016 15:07)"

Dati tolike pare, i na kraju voziti Sline?

Kad je nov automobil bio u planu, pre 3-4 godine, ajde da probam i Yaris, baš ovaj 1.3. Subjektivan utisak, kao da ima 40% KS manje. Baš razočarao.
Na kraju uzeo nešto drugo. Razumevanja sam da je većina kupaca Toyote vrlo blizu penzije, ili su ljudi kojima automobil ama baš ne predstavlja nikakvo uzbuđenje u životu, već samo radnu mazgu, sredstvo za prevoz od A do B. Što je u krajnjoj konsekvenci verovatno potpuno ispravan pristup..

boki

pre 8 godina

sve sve ali za tu cenu koju traze za jarisa i jos hibrida moze da se uzme mnogo bolji auto..mislim duvaju cene abnenormalno..a i trziste pokazuje koliko su dobri..moj kum imao avensisa 2002god jedva ga prodao posle godinu dana

Hehehe

pre 8 godina

Da ima subvencija, verovatno bih pazario auris hibrid, ovako mi je preskupo, pa moram da se zadovoljim nekim benzincem. Najbolje mi je zimi kad odem u Bijeljinu, em 90% izakani dizelasi, purnjaju samo tako, em se za grejanje domova lozi sve im padne pod ruke. Zimi su zagadjenja vise od 10 puta veca veca od dozvljenih tamo, samo to niko ne objavljuje.

sima

pre 8 godina

U normalnim drzavama za hibrida imas brojne pogodnosti, u banana drzavi ne.
(Nikbos, 16. februar 2016 19:59)

U Kanadi samo parking blizi ulazu kod mall-a. Nista vise.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Svaki auto, pa i hibrid više troši vozeći uzbrdo-nizbrdo nego po ravnom. Jedina razlika je to što hibrid na nizbrdici može povratiti dio energije izgubljene na uzbrdici dok običan benzinac ne može. Međutim povrat energije kočenjem se danas kreće oko 30%, jer kada bi bio 100% onda bi bilo dovoljno jednom pokrenuti auto, a dalje bi išao sam. Istina je da je razlika u potrošnji između hibrida i benzinca veća ako se vozi po brdima nego po ravnom, ali najveća dobit hibrida je u vožnji kreni-stani koja prevladava u gradovima. Ako se vozi jednolično kao po otvorenoj ravnoj cesti nema koristi od hibrida kao ovaj Yaris. U tom slučaju dolaze do izražaja auti kao Prius+ koji se pune na utičnicu i prvih 50km mogu voziti samo na struju, a dalje kao i ovaj Yaris hibrid. Ali zato Prius+ mora imati bateriju velikog kapaciteta koja jako puno košta, treba puno mjesta, a i težina je velika tako da cijela priča postaje upitna.
Što je više semafora i promet gušći veća je razlika u potrošnji u korist hibrida. U BG je oko 3 litre i tu je prednost hibrida najveća. U NS bi razlika vjerojatno bila 2 litre. Zato sam napisao da je hibrid stvoren za grad tako da mi nije jasno što je tu kontrdiktorno.

vlasnik hybrida

pre 8 godina

@joc@
Ne, niste u pravu. Hibrid najmanje trosi u gradu (nebitno BG ili NS) a narocito u kreni/stani voznji jer tada ide iskljucivo na struju. Baterija je tada dovoljna za kretanje, nevezano sto nema dovoljno punjenja, mada koristi svaku priliku da je dopuni. Ako je bas potrebno upalice se kratko motor i dopuniti je. Uostalom sve ovo gledam na instrument tabli gde imam prikaz protoka energije. Ako nekoga zanima potrosnja (realna a ne novinarska posle jednodnevnog "testa") prosle nedelje sam presao 600 km po Beogradu i bila je 4,6 lit.Trenutno sam u Italiji i potrosnja autoputem je bila 5,6 lit (130 km/h +/- 10km/h zbog uslova na putu). U pitanju je Prius III

Nikola

pre 8 godina

los je kvalitet materijala unutra.. Mada kod kojih japanaca nije. Ja sa svojih 188cm ne mogu da nadjem poziciju za volanom, sedim uspravno jedino. Voznja je fina, 1.3 motor je sasvim dovoljan za nekoga ko nije previse zahtevan. Sve u svemu auto je vise za male japance nego za nekog moje visine... Auris mi mnogo bolje lezi. Vozio sam ih na test voznji...

lux

pre 8 godina

@nb
Nije u pitanju nova tehnologija. Prvi auto na svetu koji je dostigao 100 km/h je bio električni auto ''cigara'' iz 1899 godine. Ukupno gledano proizvodnja električnih automobila daleko više zagađuje okolinu nego ona na fosilna goriva. Veliki problem (zagađenje okoline) je proizvodnja baterija a i reciklaža istih. Ljudi uglavnom gledaju finale i konstatuju kako je su električni automobili super jer ne zagađuju okolinu a niko ne posmatra ceo proces. Ovome treba dodati da, po mom mišljenju, iza svega ovoga stoji '' atomski lobi''. Automobili budućnosti neće zagađivati okolinu ali čete svetleti u mraku pa birajte.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Mnogo bre teško kapiraš. Tebe stalno muče brda, a u testu ni na slikama nema ni jednog brda. Ti bi trebao objasniti nizozemcima da bez veze kupuju te hibride kada nemaju brda.
Poanta je da prilikom ubrzanja maksimalno pomaže elektromotor jer ima velik okretni moment i time benzinac štedi baš tamo gdje je najrastrošniji, a to je pri ubrzavanju. Baterije se pune pri kočenju, ali i pri jednolikom kretanju gdje dodatno okretanje elektromotora - generatora vrlo malo utiče na povećanu potrošnju. Inače kod klasičnih automobila izum start-stop je tzv. drveno željezo. To znači da se auto gasi 4-5 puta na semaforu, a onda se prestaje gasiti da ne iscrpi akumulator. Počinje se opet gasiti tek nakon par kilometara vožnje kada se akumulator malo napunio. Ako se vozi po 3-4 kilometara auto se uopće ne gasi na semaforima jer je relacija prekratka za punjenje akumulatora. Taj start-stop najviše pomaže da se u papirima stavi niža vrijednost ispušnih plinova, a stvarno smanjenje potrošnje je zanemarivo (čitaj čista prevara). Hibridi smanjuju potrošnju stvarnih 40% u gradu (u ovom slučaju 3l od 8 na 5), a i prosječno su štedljiviji 2l(od 7 na 5) osim pri brzoj vožnji po autocesti (jer su im prijenosni odnosi u mjenjaču podešeni za vožnju gradom i lakše ubrzanje pa su "brzine" kraće).

Zoran

pre 8 godina

@Vozio sam Yaris-a kada ga zena nije vozila. Ukoci mi se sve zivo kada ga vozim. Mozda jeste mrcina od auta i jeste za zene, ali potrosnja je zaista ludilo za takav auto. 6l benzina nije uopste malo. Sada sam joj uzeo Auris, mnogo bolje. Imao sam Lagunu 2.0 RXE 10 godina i ona je trosila 6l. Sada Lagunu 2.0dCi Initiale i trosi 4l, fenomenalan auto za sve prilike sa svojih 175KS. Nije mi jasno zbog cega su tolike razlike, ali smatram da ovaj novi hibrid treba mnogo manje da trosi. Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...

Laguna 2.0Dci ti trosila tj trosi 4l? Kako si to uspeo?
Imao sam Note 1.5Dci i na otvorenom stvarno moze ispod 4l, ali moras da ga vozis do 90km/h i vrlo nezno sa ubrzanjima.

StandardEN

pre 8 godina

Vozio sam Yaris-a kada ga zena nije vozila. Ukoci mi se sve zivo kada ga vozim. Mozda jeste mrcina od auta i jeste za zene, ali potrosnja je zaista ludilo za takav auto. 6l benzina nije uopste malo. Sada sam joj uzeo Auris, mnogo bolje. Imao sam Lagunu 2.0 RXE 10 godina i ona je trosila 6l. Sada Lagunu 2.0dCi Initiale i trosi 4l, fenomenalan auto za sve prilike sa svojih 175KS. Nije mi jasno zbog cega su tolike razlike, ali smatram da ovaj novi hibrid treba mnogo manje da trosi. Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...

Subvencije za elektroautomobile su novac otet od ljudi koji idu peške

pre 8 godina

U normalnim drzavama za hibrida imas brojne pogodnosti, u banana drzavi ne.
(Nikbos, 16. februar 2016 19:59)
Nije normalno da neko ko ima 20.000 evra za automobil, traži od države, da mu od onih koji voze kola od 500-1000 evra ili idu peške, uzme, i da njemu.Subvencuje su novac ljudi koji nemaju za to što se subvencioniše.Onog trenutka kad budem imao novca za kola na baterije, kupiću ih sam, a ne da tražim od države da mi plati deo, da bi se ja hvalio.

Joc@

pre 8 godina

@ (vlasnik hybrida, 20. februar 2016 00:50)

Razumljivo je da je potrošnja hibrida manja u gradu nego van grada.
I da stoga hibrid ima opravdanja tek u gradu.
I da je brdoviti teren povoljniji za ispoljavanje hibridove prednosti nego ravničarski.
Da bi se ovo shvatilo mora se posmatrati energetski.
Hibrid može da puni baterije u svako doba, na uštrb kinetičke energije auta, a to znači energije goriva. Ali, u ravnomernoj, ravničarskoj vožnji, to bi bio apsurd, jer bi rasipao energiju goriva. Ulagali bi energiju goriva a 1 njen deo vraćali u akumulator! S kojim smislom?
*
Hibrid ima smisla samo kada ''spašava od propadanja'' energiju koja bi se odbacila. To je ideja hibrida. Tako su i nastali hibridi - da energiju koja bi se pretvarala u toplotu u kočnicama sačuvamo i vratimo u akumulator. Kada? U usporavanjima. A takvih je mnogo više u brdovitom BG nego u ravničarskom NS.
Svi priloženi podaci o potrošnji ovo potvrđuju.

dzoni

pre 8 godina

A zašto bi ja iz svog džepa plaćao nekom hibrid.. To nisu državne pare već se uzimaju i meni.. Hibrid nije nikakvo ekološko vozilo.. Moj 1.5 dci troši manje od tog hibrida pa zašto onda i ja ne bi imao neko povlascenje.. Takođe pogledajte na oglasima priuse stare 5-6 godina.. Na svima je baterija mrtva ili skoro mrtva tako da samo dzabe vuku dodatnu težinu tih baterija

drvobradi

pre 8 godina

@Milojko
Sa tom kombinacijom LPG/hibrid ima pokretnu bombu na tockovima. Vec se desilo par slucajeva eksplozije (mislim da je Spanija u pitanju). To je kad taksista hoce da ucari jos 3 dl goriva na potrosnji u gradu.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Test je rađen sa Yarisom hibridom koji ima hibridni sklop iz Priusa 1 sa motorm 1,5. To je manji motor i lošije ide naročito pri višim brzinama (a još je i kraći i ima lošiju aerodinamiku). Najveća promjena u odnosu na Prius 2 kod Priusa 3 je jako poboljšana aerodinamika i potrošnja pri velikim brzinama. Zato je tvoj rezultat bolji za 2 litre od onoga kojeg su izmjerili sa Yarisom hibridom. Inače taj Yaris hibrid troši po gradu normalno 4,5l, ali je potrebno malo se priviknuti na rad hibrida. Novinarima je trošio 1/2l više jer je bio na kratkom testu.
Prius ima tako dobru zvučnu izolaciju da ljudi misle da se stalno voze na bateriju jer je motor gotovo nečujan. Baterijom se može voziti samo 3 km prije nego što se u potpunosti isprazni i samo do 40km/h.

Vlada

pre 8 godina

"Dolazimo do dela u kojem govorimo o upravljanju automobilom. U suštini, obe verzije se jednako lako i opušteno voze, uz napomenu da je neiskusnim vozačima ipak potrebno malo vremena kako bi se navikli na vožnju hibrida, naročito ako žele da u potpunosti iskoriste njegovu efikasnost i postignu minimalnu potrošnju."
Kako to vožnja hibrida može biti komplikovanija od vožnje klasičnog automobila sa manuelnim menjačem i sl.? Osim ako se ne smatra da je upotreba telefona sa brojčanikom na okretanje jednostavnija od prosečnog smartfona.....

Joc@

pre 8 godina

...Hibridi su prvenstveno namjenjeni vožnji po gradu...
...I nije istina da hibrid manje troši po uzbrdicama nego po ravnom.
...Istina je da troši podjednako bilo ravno ili uzbrdo-nizbrdo...
@ (Pobrkani lončići, 13:32)

... Kontradikcija.
... Nije. Niko to i ne tvrdi.
... U ravničarskom terenu (npr. auto putem kroz Vojvodinu), hibrid uopšte i ne dolazi u šansu da rekuperira energiju usporavanja i tako puni baterije. A onda nema šanse da pokaže svoje prednosti. Troši kao i nehibrid. Dok na brdovitom terenu (npr. Bgd) svaka nizbrdica i rekuperativno kočenje pune baterije, i tako štedi gorivo koje se moralo uložiti u savladavanje uzbrdice. Rezultat se vidi i u prikazanoj razlici potrošnje u tekstu.

Joc@

pre 8 godina

...ali najveća dobit hibrida je u vožnji kreni-stani koja prevladava u gradovima...
...Što je više semafora i promet gušći veća je razlika u potrošnji u korist hibrida...

Ovo nije tačno.
Vožnja kreni-stani ne može biti režim u kojem se ostvaruje prednost hibrida u odnosu na jednoličnu vožnju, jer nema deonica na kojoj bi se ostvario efekat rekuperacije (povrata kinetičke energije vozila u električnu tj. u hemijsku, u akumulatorskim baterijama). Stajanje pred semaforom i osustvo potrošnje nije rekuperacija, ona je tek samo odsustvo potrošnje goriva. (Takvu istu uštedu postižemo i nehribridnim vozilima opremljenim start-stop uređajem.) Tek u režimu kočenja motorom, a takav se režim najpre postiže na nizbrdicama, stiču se uslovi za povrat energije vozila. I u BG i u NS, npr., semafora ima podjednako, ali je BG brdovit a NS ravničarski, pa je otuda razlika uštede goriva u korist BG znatna, kako i merenje potrošnje potvrđuje.
Zaključak:
Hibridna vozila ispoljavaju svoju prednost naprema nehibridnim tek kada voze po brdovitom terenu. Po ravničarskom terenu njihova prednost jedva dadolazi do izražaja. ''Jedva'' dolazi tek otuda što i pri ravničarskoj vožnji postoji izvesno, neznatno i kratkotrajno kočenje motorom, koje opet veoma zavisi od stila vožnje. Dobar vozač, koji predviđa svoje poteze, manje će dolaziti u situaciju da uopšte i koči motorom, što je ideal vožnje.

Hmet

pre 8 godina

pri konstantnih 120 km/h, benzinac troši 6,5 litara, a hibrid čak litar više - 7,5 litara benzina.
Zar neka vetrenjaca ne bi trebala da generise najvise energije pri visokim brzinama?!

StandardEN

pre 8 godina

Vozio sam Yaris-a kada ga zena nije vozila. Ukoci mi se sve zivo kada ga vozim. Mozda jeste mrcina od auta i jeste za zene, ali potrosnja je zaista ludilo za takav auto. 6l benzina nije uopste malo. Sada sam joj uzeo Auris, mnogo bolje. Imao sam Lagunu 2.0 RXE 10 godina i ona je trosila 6l. Sada Lagunu 2.0dCi Initiale i trosi 4l, fenomenalan auto za sve prilike sa svojih 175KS. Nije mi jasno zbog cega su tolike razlike, ali smatram da ovaj novi hibrid treba mnogo manje da trosi. Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...

boki

pre 8 godina

sve sve ali za tu cenu koju traze za jarisa i jos hibrida moze da se uzme mnogo bolji auto..mislim duvaju cene abnenormalno..a i trziste pokazuje koliko su dobri..moj kum imao avensisa 2002god jedva ga prodao posle godinu dana

nisam bot

pre 8 godina

Smatram da država ne treba da daje subvencije za hibridne automobile, samo za čisto električne, nakon što ih konačno legalizuje. Hibridi kao i ostali sus automobili bi trebali da imaju popuste u registraciji po osnovu nižeg zagađenja. Sami po sebi, hibridi ne zaslužuju neki poseban tretman.

dzoni

pre 8 godina

A zašto bi ja iz svog džepa plaćao nekom hibrid.. To nisu državne pare već se uzimaju i meni.. Hibrid nije nikakvo ekološko vozilo.. Moj 1.5 dci troši manje od tog hibrida pa zašto onda i ja ne bi imao neko povlascenje.. Takođe pogledajte na oglasima priuse stare 5-6 godina.. Na svima je baterija mrtva ili skoro mrtva tako da samo dzabe vuku dodatnu težinu tih baterija

Subvencije za elektroautomobile su novac otet od ljudi koji idu peške

pre 8 godina

U normalnim drzavama za hibrida imas brojne pogodnosti, u banana drzavi ne.
(Nikbos, 16. februar 2016 19:59)
Nije normalno da neko ko ima 20.000 evra za automobil, traži od države, da mu od onih koji voze kola od 500-1000 evra ili idu peške, uzme, i da njemu.Subvencuje su novac ljudi koji nemaju za to što se subvencioniše.Onog trenutka kad budem imao novca za kola na baterije, kupiću ih sam, a ne da tražim od države da mi plati deo, da bi se ja hvalio.

zvezdan

pre 8 godina

Razlika u potrosnji goriva (citaj: emisiji izduvnih gasova) ne opravdava dodatnu investiciju u nabavku ovog hibridnog vozila. Kakve veze ima ekoloska svest drzave sa tim, i zasto bi drzava favorizovala, na taj nacin, uopste Toyotu? Posebno imajuci u vidu da cak ni trgovacka marza od prodaje ove marke automobila ne ostaje u Srbiji, vec se transferise u Sloveniju? Pozdrav svima

Aiii

pre 8 godina

Imao sam prethodni jaris, neunistiv je, dobar za penjanje po ivicnjacima, parkiranje dje hoces, veliki ajnslag, potrosnja oko 7 litara, servis oko 60-70€, prostora koliko hoces, performanse sasvim zadovoljavajuce. Prodao sam ga za 10 minuta, poslije su me smarali mjesecima "sto mene nisi zvao, ja bih ga kupio". Sve te nesporne kvalitete djelimicno potire uzasan enterijer, kvalitet blizu nule. Na nivou dacie logan. Novi jaris je to masivno ispravio, bukvalno kvantni skok, stavili su klasicne cajgere, kvalitetniju kozu na volanu, bolji raspored dugmica, plastiku koja ne skripi i krcka, mnogo bolje uklopljen enterijer itd. Sad vozim bmw, kada bih se uopste vratio na malo auto, samo novi jaris dolazi u obzir, i to bas ovaj hibrid

drvobradi

pre 8 godina

@Milojko
Sa tom kombinacijom LPG/hibrid ima pokretnu bombu na tockovima. Vec se desilo par slucajeva eksplozije (mislim da je Spanija u pitanju). To je kad taksista hoce da ucari jos 3 dl goriva na potrosnji u gradu.

Dikh tu kava

pre 8 godina

"Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...
(StandardEN, 16. februar 2016 15:07)"

Dati tolike pare, i na kraju voziti Sline?

Kad je nov automobil bio u planu, pre 3-4 godine, ajde da probam i Yaris, baš ovaj 1.3. Subjektivan utisak, kao da ima 40% KS manje. Baš razočarao.
Na kraju uzeo nešto drugo. Razumevanja sam da je većina kupaca Toyote vrlo blizu penzije, ili su ljudi kojima automobil ama baš ne predstavlja nikakvo uzbuđenje u životu, već samo radnu mazgu, sredstvo za prevoz od A do B. Što je u krajnjoj konsekvenci verovatno potpuno ispravan pristup..

Nikola

pre 8 godina

los je kvalitet materijala unutra.. Mada kod kojih japanaca nije. Ja sa svojih 188cm ne mogu da nadjem poziciju za volanom, sedim uspravno jedino. Voznja je fina, 1.3 motor je sasvim dovoljan za nekoga ko nije previse zahtevan. Sve u svemu auto je vise za male japance nego za nekog moje visine... Auris mi mnogo bolje lezi. Vozio sam ih na test voznji...

Joc@

pre 8 godina

...ali najveća dobit hibrida je u vožnji kreni-stani koja prevladava u gradovima...
...Što je više semafora i promet gušći veća je razlika u potrošnji u korist hibrida...

Ovo nije tačno.
Vožnja kreni-stani ne može biti režim u kojem se ostvaruje prednost hibrida u odnosu na jednoličnu vožnju, jer nema deonica na kojoj bi se ostvario efekat rekuperacije (povrata kinetičke energije vozila u električnu tj. u hemijsku, u akumulatorskim baterijama). Stajanje pred semaforom i osustvo potrošnje nije rekuperacija, ona je tek samo odsustvo potrošnje goriva. (Takvu istu uštedu postižemo i nehribridnim vozilima opremljenim start-stop uređajem.) Tek u režimu kočenja motorom, a takav se režim najpre postiže na nizbrdicama, stiču se uslovi za povrat energije vozila. I u BG i u NS, npr., semafora ima podjednako, ali je BG brdovit a NS ravničarski, pa je otuda razlika uštede goriva u korist BG znatna, kako i merenje potrošnje potvrđuje.
Zaključak:
Hibridna vozila ispoljavaju svoju prednost naprema nehibridnim tek kada voze po brdovitom terenu. Po ravničarskom terenu njihova prednost jedva dadolazi do izražaja. ''Jedva'' dolazi tek otuda što i pri ravničarskoj vožnji postoji izvesno, neznatno i kratkotrajno kočenje motorom, koje opet veoma zavisi od stila vožnje. Dobar vozač, koji predviđa svoje poteze, manje će dolaziti u situaciju da uopšte i koči motorom, što je ideal vožnje.

Milojko

pre 8 godina

Vozač "Patrol taksija"(imaju Priuse) mi je ispričao da su za 250000 pređenih km na tim vozilima radili samo osnovne servise. Troše 4l benzina a oni ugradili i Lpg.Zar mogu biti skupi?

lux

pre 8 godina

@nb
Nije u pitanju nova tehnologija. Prvi auto na svetu koji je dostigao 100 km/h je bio električni auto ''cigara'' iz 1899 godine. Ukupno gledano proizvodnja električnih automobila daleko više zagađuje okolinu nego ona na fosilna goriva. Veliki problem (zagađenje okoline) je proizvodnja baterija a i reciklaža istih. Ljudi uglavnom gledaju finale i konstatuju kako je su električni automobili super jer ne zagađuju okolinu a niko ne posmatra ceo proces. Ovome treba dodati da, po mom mišljenju, iza svega ovoga stoji '' atomski lobi''. Automobili budućnosti neće zagađivati okolinu ali čete svetleti u mraku pa birajte.

Joc@

pre 8 godina

...Hibridi su prvenstveno namjenjeni vožnji po gradu...
...I nije istina da hibrid manje troši po uzbrdicama nego po ravnom.
...Istina je da troši podjednako bilo ravno ili uzbrdo-nizbrdo...
@ (Pobrkani lončići, 13:32)

... Kontradikcija.
... Nije. Niko to i ne tvrdi.
... U ravničarskom terenu (npr. auto putem kroz Vojvodinu), hibrid uopšte i ne dolazi u šansu da rekuperira energiju usporavanja i tako puni baterije. A onda nema šanse da pokaže svoje prednosti. Troši kao i nehibrid. Dok na brdovitom terenu (npr. Bgd) svaka nizbrdica i rekuperativno kočenje pune baterije, i tako štedi gorivo koje se moralo uložiti u savladavanje uzbrdice. Rezultat se vidi i u prikazanoj razlici potrošnje u tekstu.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Vidim da ovdje mješaju babe i žabe. Ovaj što ima dci motor više zagađuje i troši u gradu od Yarisa hibrida. I ako niste znali svi dizelaši proizvode puno NO2 koji je kancerogen kao i čestce čađe. Yaris hibrid ne proizvodi ni jedno ni drugo. CO2 koji proizvode benzinski motori nije toliki problem jer ga biljke pretvaraju u kisik koji uz to nije ni kancerogen.
Jednog dana, a najkasnije kada uđete u EU davanja pri kupnji auta bit će vezana uz količine ispušnih plinova, a ne uz kubikažu motora ili broj KS. Tada će vam prestat prodavat motore koje više u EU ne prolaze i koji puno troše. Samim tim će biti u prednosti (bit će jeftiniji) motori koji manje zagađuju. U V.Britaniji se plaća godišnja eko taksa koja iznosi 0, 20, 50, 100 pa do 250 funti. Pa sada sami izračunajte koliko se dugo isplati voziti stari dizelaš. Tako svi odjednom postanu ekološki osvješteni jer ih stari dizelaš lupi po džepu.
Hibridi su prvenstveno namjenjeni vožnji po gradu. Tko barem 70% vožnje ne odradi u gradu nema rezona za nabavu hibrida. I nije istina da hibrid manje troši po uzbrdicama nego po ravnom. Istina je da troši podjednako bilo ravno ili uzbrdo-nizbrdo, bila gužva ili ne u gradu (jer ionako ne radi motor na mjestu). I nije istina da se za 5-6 godina mjenja baterija jer je 8 godina garancija. Istina je da je nakon 10 godina od 1000 hibrida zamjenjana samo 1 kompletna baterija jer za time nema uglavnom potrebe jer se može promjeniti i samo 1 članak (jedna baterija AA).

nb

pre 8 godina

@Kide Zato sto je to slucaj sa svakom novom tehnologijom. Treba vremena da se nova tehnologija usavrsi. Vremenom ce cena pasti. A i, cinjenica je da je zagadjenje nize.Nije samo pitanje novca.

Amfilohije

pre 8 godina

@Milojko
laze te kolega, zavisno od noge na gasu, trose od 6 do 8 litara na 100 kilometara, sto je super, auto te mase i kubikaze uzima oko 12 litara po gradu...
Imali su prije Toyote oko 30 Skoda Oktavia koje su cesto vandredno boravile u servisu... Ovih 6-8 litara je super, toliko trose novi dizeli, samo nema skupih servisa...

Susjed Ivan

pre 8 godina

Pa sada mi je malo jasnije zašto nisu tako popularni hibridi kao kod nas. Kod vas osnovni Yaris hibrid 19.000€, kod nas 16.300€(Hr.).
Još na tu cijenu možeš dobiti 4.000€ subvencije što znači da ga kupiš za 12.300€.
I ja sam pročitao da su već uspješno stavili plin u hibrid. Prius tako troši 6l plina u gradu(2,75€ na 100km ili 2,4l benzina!), 5l plina po otvorenom (2,3€ ili 2l benzina!). Uz takvu potrošnju ni auti na struju nisu neka bitna prednost (potrošnja struje 1,5-2€ na 100km).
Pa sada vi kupite dizelaš.

Domaćin

pre 8 godina

Strašno je to koliko ljudi misli da proizvođači automobila prilikom razvoja modela uzimaju kao glavni faktor važeće propise u Srbiji. Jeste li vi ljudi svesni da se kod nas za godinu dana proda manje novih automobila nego za jedan dan u recimo Minhenu? Samo jako ograničeni ljudi će računati isplativost kupovine na osnovu manje potrošnje goriva jer im ni na kraj pameti nije da se u svim normalnim zemljama hibridi manje oporezuju i da se dobijaju mnoge druge beneficije, što uostalom piše i u samom tekstu. Ali ni to nije dovoljno stručnjacima za računanje isplativosti na osnovu manje potrošnje, nego udri i napljuj i proizvođača i kupce hibrida. Svi oni budale, a samo vi pametni. Zato smo tu gde smo i nikada nam neće biti bolje!

Joc@

pre 8 godina

Hibridna, isto kao i električna vozila, najefikasnija su (najštedljivija) upravo u brdovitim beogradskim uslovima. Bgd, sa svojih 30 brda, najčešće pruža onaj režim kada hibrid štedi, a to je kočenje motorom prilikom spuštanja niz nizbrdicu. Kada vozač podigne nogu s pedale ''gasa'', kao i kada blago pritisne pedalu kočnice, kinetička energija vozila (energija kretanja) pretvara se u električnu i smešta u akumulatore. (Ovo se pretvaranje obavlja u el.mašinama koje tada rade u generatorskom režimu, dok iste te mašine u pogonu, u vožnji vozila rade u motornom režimu). Otuda je logično da bi isto vozilo u nekom ravničarskom gradu (npr. u Subotici), imalo veću potrošnju jer bi imalo manje prilika za kočenje motorom. Potvrda ove diskusije se vidi i u izloženim podacima o potrošnji, gde je u gradskoj vožnji najveća razlika ova dva vozila, dok je na autoputu najmanja.

Toyota bre

pre 8 godina

Pre svega, dobar tekst. Dobio Priusa kao sluzbeno vozilo - ne znam da li bih se okrenuo za njim kao opcijom za kupovinu u uslovima kada nema nikakve stimulacije. Mesecima unapred kukao kako cu preci iz Avensisa u takvo sra*e od auta. A sada, posle pet meseci vidim koliko nisam bio u pravu. Naravno, udobnost na vecim razdaljinama i velicina prtljaznika nije na njegovoj strani, ali jednostavnost voznje sve to ponistava. U gradu je voznja pesma, a sve komsije taksisti samo pitaju za utiske. Autor spomenuo i agilnost u odnosu na klasicne benzince. U POWER rezimu iz mesta automobil odlicno povlaci. Potrosnja kombinovanom voznjom oko 5 litara. Verujem da nije slucajan izbor tolikog broja taksista po metropolama

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Test je rađen sa Yarisom hibridom koji ima hibridni sklop iz Priusa 1 sa motorm 1,5. To je manji motor i lošije ide naročito pri višim brzinama (a još je i kraći i ima lošiju aerodinamiku). Najveća promjena u odnosu na Prius 2 kod Priusa 3 je jako poboljšana aerodinamika i potrošnja pri velikim brzinama. Zato je tvoj rezultat bolji za 2 litre od onoga kojeg su izmjerili sa Yarisom hibridom. Inače taj Yaris hibrid troši po gradu normalno 4,5l, ali je potrebno malo se priviknuti na rad hibrida. Novinarima je trošio 1/2l više jer je bio na kratkom testu.
Prius ima tako dobru zvučnu izolaciju da ljudi misle da se stalno voze na bateriju jer je motor gotovo nečujan. Baterijom se može voziti samo 3 km prije nego što se u potpunosti isprazni i samo do 40km/h.

hiavata

pre 8 godina

Razlika u nabavnoj ceni u osnovnom paketu opreme 7178eur.
Razlika u potrosnji 2l na 100km. Ako uzmemo malo vise od godisnjeg proseka u Srbiji, oko 15.000km, sto je 300 litara benzina potroseno manje u korist hibrida. Ako se uzme cena benzina od 150 dinara po litru, to je 370eur godisnje ustede. Za 19.4 godine eksploatacije cete doci na isto sa hibridom i obicnim benzincem.

Nsadista

pre 8 godina

U Srbiji se ide ka tome da se od svakog vozača, kroz poreze i namete, uzme xyz iznos.
Nema tog LPG/hibridnog/vodoničnog/ekološkog pogona koji će ih sprečiti u tome.

Hmet

pre 8 godina

pri konstantnih 120 km/h, benzinac troši 6,5 litara, a hibrid čak litar više - 7,5 litara benzina.
Zar neka vetrenjaca ne bi trebala da generise najvise energije pri visokim brzinama?!

Vlada

pre 8 godina

"Dolazimo do dela u kojem govorimo o upravljanju automobilom. U suštini, obe verzije se jednako lako i opušteno voze, uz napomenu da je neiskusnim vozačima ipak potrebno malo vremena kako bi se navikli na vožnju hibrida, naročito ako žele da u potpunosti iskoriste njegovu efikasnost i postignu minimalnu potrošnju."
Kako to vožnja hibrida može biti komplikovanija od vožnje klasičnog automobila sa manuelnim menjačem i sl.? Osim ako se ne smatra da je upotreba telefona sa brojčanikom na okretanje jednostavnija od prosečnog smartfona.....

самостални млађи референт

pre 8 godina

Ово је неисплативо код нас. Шта би тек рекли да немамо толике намете за гориво...
Што се тиче екологије и загађења погледајте прво ђубре које нас окружује.

Zoran

pre 8 godina

@Vozio sam Yaris-a kada ga zena nije vozila. Ukoci mi se sve zivo kada ga vozim. Mozda jeste mrcina od auta i jeste za zene, ali potrosnja je zaista ludilo za takav auto. 6l benzina nije uopste malo. Sada sam joj uzeo Auris, mnogo bolje. Imao sam Lagunu 2.0 RXE 10 godina i ona je trosila 6l. Sada Lagunu 2.0dCi Initiale i trosi 4l, fenomenalan auto za sve prilike sa svojih 175KS. Nije mi jasno zbog cega su tolike razlike, ali smatram da ovaj novi hibrid treba mnogo manje da trosi. Sledeci meni uzimam A6 C7 SLine 2.0TDI 177KS, pa cemo videti...

Laguna 2.0Dci ti trosila tj trosi 4l? Kako si to uspeo?
Imao sam Note 1.5Dci i na otvorenom stvarno moze ispod 4l, ali moras da ga vozis do 90km/h i vrlo nezno sa ubrzanjima.

Ivan

pre 8 godina

Cemu onda hibrid? Kada je jasno da 50% ulozene razlike u ceni ne moze da se nadoknadi godinama........bar zasada.(Kide, 16. februar 2016 11:47)

Zato sto postoje zemlje koje stimulisu kupovinu hibrida. Povracaj poreza, reg drasticno manja...

Marko

pre 8 godina

Samo bih Vam rekao nesto, bas ovaj sa slike crveni Yaris Hybrid, koji je bio na testu u jednoj drugoj redakciji, licno sam vozio i potrosnja po gradu, realna, je bila izmedju 5,4-5,8l/100km. Pricamo o Vracaru, malo otvoreno do Nbg i tako dalje. Bez preteranog stiskanja gasa. CVT menjac je poprilicno los za obilazenje naprimer na Ibarskoj i tada je auto bas bas bucan. Generalno auto kao auto je mnogo lepo upakovan, uzivanje ga je voziti po gradu, atraktivno izgleda u ovoj opremi, ali ovaj konkretno zbog panorame i same opreme kosta oko 23.000e... Sve u svemu da li vredi te pare, po meni ne. Pozdrav

sima

pre 8 godina

U normalnim drzavama za hibrida imas brojne pogodnosti, u banana drzavi ne.
(Nikbos, 16. februar 2016 19:59)

U Kanadi samo parking blizi ulazu kod mall-a. Nista vise.

Vlad

pre 8 godina

U Skandinavskim zemljama su dosta popularni hibridi i elektromobili. Vlasnici istih imaju mnoge olaksice, subvencije na kupovinu, besplatan parking, besplatno punjenje na nekim parking mestima, besplatne putarine. Na mnogim javnim i privatnim parkinzima postoje punjači, gde mogu da se priključe i pune preko dana i tokom noći. Kod nas sve i da država subvencioniše kupovinu ovakvih automobila, što se neće desiti, ne bi imalo gde da se pune, osim vlasnika koji imaju garažu ili svoje dvorište. Sama činjenica da se postave javni punjaći, pada u vodu, jer bi verovatno već prve noći bili uništeni, kablovi isečeni ( debeo kabl, ima dosta bakra ) i slično.
U Norveškoj, pogotovo, mnogo vole automobile samo na elektricni pogon, najviše Nissan Leaf iz C segmenta ili Teslu S u lux varijanti...ali to je neki drugi svet...

IcEmAn

pre 8 godina

Nije normalno da neko ko ima 20.000 evra za automobil, traži od države, da mu od onih koji voze kola od 500-1000 evra ili idu peške, uzme, i da njemu.Subvencuje su novac ljudi koji nemaju za to što se subvencioniše.Onog trenutka kad budem imao novca za kola na baterije, kupiću ih sam, a ne da tražim od države da mi plati deo, da bi se ja hvalio.
(Subvencije za elektroautomobile su novac otet od ljudi koji idu peške, 16. februar 2016 22:59)

Iz tvog komentara se vidi "da si se baš naputovao"...

To da li država ima namete na prodaju hibridnih vozila nema nikakve veze sa tim što ti imaš 500€ za auto ili ideš peške...

U normalnim državama se ljudima pružaju razne olakšice za korišćenje elektro automobila ili hibrida. Kod nas mnoge druge stvari nisu green i eco-friendly, pa ne čudi ni što nije razvijena svest o hibridnim i elektromobilima. Što bi Dragan Jovanović u filmu Profesionalac rekao "Nije Sloba kriv, mi smo g...."

Hehehe

pre 8 godina

Da ima subvencija, verovatno bih pazario auris hibrid, ovako mi je preskupo, pa moram da se zadovoljim nekim benzincem. Najbolje mi je zimi kad odem u Bijeljinu, em 90% izakani dizelasi, purnjaju samo tako, em se za grejanje domova lozi sve im padne pod ruke. Zimi su zagadjenja vise od 10 puta veca veca od dozvljenih tamo, samo to niko ne objavljuje.

vlasnik hybrida

pre 8 godina

@joc@
Ne, niste u pravu. Hibrid najmanje trosi u gradu (nebitno BG ili NS) a narocito u kreni/stani voznji jer tada ide iskljucivo na struju. Baterija je tada dovoljna za kretanje, nevezano sto nema dovoljno punjenja, mada koristi svaku priliku da je dopuni. Ako je bas potrebno upalice se kratko motor i dopuniti je. Uostalom sve ovo gledam na instrument tabli gde imam prikaz protoka energije. Ako nekoga zanima potrosnja (realna a ne novinarska posle jednodnevnog "testa") prosle nedelje sam presao 600 km po Beogradu i bila je 4,6 lit.Trenutno sam u Italiji i potrosnja autoputem je bila 5,6 lit (130 km/h +/- 10km/h zbog uslova na putu). U pitanju je Prius III

Joc@

pre 8 godina

@ (vlasnik hybrida, 20. februar 2016 00:50)

Razumljivo je da je potrošnja hibrida manja u gradu nego van grada.
I da stoga hibrid ima opravdanja tek u gradu.
I da je brdoviti teren povoljniji za ispoljavanje hibridove prednosti nego ravničarski.
Da bi se ovo shvatilo mora se posmatrati energetski.
Hibrid može da puni baterije u svako doba, na uštrb kinetičke energije auta, a to znači energije goriva. Ali, u ravnomernoj, ravničarskoj vožnji, to bi bio apsurd, jer bi rasipao energiju goriva. Ulagali bi energiju goriva a 1 njen deo vraćali u akumulator! S kojim smislom?
*
Hibrid ima smisla samo kada ''spašava od propadanja'' energiju koja bi se odbacila. To je ideja hibrida. Tako su i nastali hibridi - da energiju koja bi se pretvarala u toplotu u kočnicama sačuvamo i vratimo u akumulator. Kada? U usporavanjima. A takvih je mnogo više u brdovitom BG nego u ravničarskom NS.
Svi priloženi podaci o potrošnji ovo potvrđuju.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Svaki auto, pa i hibrid više troši vozeći uzbrdo-nizbrdo nego po ravnom. Jedina razlika je to što hibrid na nizbrdici može povratiti dio energije izgubljene na uzbrdici dok običan benzinac ne može. Međutim povrat energije kočenjem se danas kreće oko 30%, jer kada bi bio 100% onda bi bilo dovoljno jednom pokrenuti auto, a dalje bi išao sam. Istina je da je razlika u potrošnji između hibrida i benzinca veća ako se vozi po brdima nego po ravnom, ali najveća dobit hibrida je u vožnji kreni-stani koja prevladava u gradovima. Ako se vozi jednolično kao po otvorenoj ravnoj cesti nema koristi od hibrida kao ovaj Yaris. U tom slučaju dolaze do izražaja auti kao Prius+ koji se pune na utičnicu i prvih 50km mogu voziti samo na struju, a dalje kao i ovaj Yaris hibrid. Ali zato Prius+ mora imati bateriju velikog kapaciteta koja jako puno košta, treba puno mjesta, a i težina je velika tako da cijela priča postaje upitna.
Što je više semafora i promet gušći veća je razlika u potrošnji u korist hibrida. U BG je oko 3 litre i tu je prednost hibrida najveća. U NS bi razlika vjerojatno bila 2 litre. Zato sam napisao da je hibrid stvoren za grad tako da mi nije jasno što je tu kontrdiktorno.

Pobrkani lončići

pre 8 godina

Joc@
Mnogo bre teško kapiraš. Tebe stalno muče brda, a u testu ni na slikama nema ni jednog brda. Ti bi trebao objasniti nizozemcima da bez veze kupuju te hibride kada nemaju brda.
Poanta je da prilikom ubrzanja maksimalno pomaže elektromotor jer ima velik okretni moment i time benzinac štedi baš tamo gdje je najrastrošniji, a to je pri ubrzavanju. Baterije se pune pri kočenju, ali i pri jednolikom kretanju gdje dodatno okretanje elektromotora - generatora vrlo malo utiče na povećanu potrošnju. Inače kod klasičnih automobila izum start-stop je tzv. drveno željezo. To znači da se auto gasi 4-5 puta na semaforu, a onda se prestaje gasiti da ne iscrpi akumulator. Počinje se opet gasiti tek nakon par kilometara vožnje kada se akumulator malo napunio. Ako se vozi po 3-4 kilometara auto se uopće ne gasi na semaforima jer je relacija prekratka za punjenje akumulatora. Taj start-stop najviše pomaže da se u papirima stavi niža vrijednost ispušnih plinova, a stvarno smanjenje potrošnje je zanemarivo (čitaj čista prevara). Hibridi smanjuju potrošnju stvarnih 40% u gradu (u ovom slučaju 3l od 8 na 5), a i prosječno su štedljiviji 2l(od 7 na 5) osim pri brzoj vožnji po autocesti (jer su im prijenosni odnosi u mjenjaču podešeni za vožnju gradom i lakše ubrzanje pa su "brzine" kraće).