Razno

Subota, 06.02.2016.

13:44

"Rusi su oduševljeni projektom imperije"

Izvor: Dojèe vele

"Rusi su oduševljeni projektom imperije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

srpska posla

pre 8 godina

@Dejan
jos vise mi je muka od srpskih kompleksa i paranoje.
Cackali mecku pa dobili po njonji i sada se radujemo svemu sto bi revansiralo nasu sujetu.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Нисам русофил а ни бот, али једноставно не могу да сварим америчко и европско пропагандно смеће, као ни руско. Од Руса макар не читам умоболности и бљувотине типа - цивилне жртве, демократија, људска права. А ти ако можеш - у реду. За прихватање западњачког ментално смећа само не треба имати мозак и разум.
(Додир са реалношћу, 6. februar 2016 19:52)

Zivis u zemlji koja je Rusiji dala sve benefite u poslovima s naftom ( pronadji sam kolika je rudna renta), koja pritom ima najgore i najskuplje gorivo u Evropi. Ista Rusija stiti Miru, Marka, Karice, salju ti Konuzina da te ponizava u tvojoj zemlji, cuvaju Bajatovica, imaju svoje "agente", poput Kusturice, koji vise voli Rusiju od Srbije. Rusija nista dobro ne zeli Srbiji, kao ni EU, kao ni USA, sto se pre otreznimo, bolje po nas. Neki Srbi bi vise voleli da su Rusi (kriza identiteta) i to je najveci poraz, gori od 1995, gori od 1999.

Перица

pre 8 godina

А ништа о осећају понижености и издаје коју Руси осећају у односу на „Запад"?

То је основа свега! Руси су растурили своју империју, свој свет, своју идеологију и своју економију и шта су добили? Пљачку и трговину неким робљем која се увија у "Russian bride by mail".

Како је „Запад" сејао, тако ће и да жање.

Додир са реалношћу

pre 8 godina

"Pišete da rusko društvo pati od gubitka osećaja za realnost". ovo je ključna osobina rusofila i u odgovorima i zajedničaka osobina sa našim botovima
(rhapsody, 6. februar 2016 19:13)

Хајде да видимо ко има осећај за реалност - 4 године рата у Сирији, а ни једна једина реч о цивилним жртвама на ЦНН и ББЦ-ију. 4 године ИСИС финансира Америка, а нафту шверцује Турска коју продаје ЕУ и Америци. Губитак осећаја за реалност? Рецимо - Косово може у УН, може да буде Република, али Крим не може. Или рецимо - ЕУ мора да уведе санкције Русији, али Америка може да купује ракетне моторе од Русије за свој свемирски програм. Ко је ту изгубио додир са реалношћу?

Нисам русофил а ни бот, али једноставно не могу да сварим америчко и европско пропагандно смеће, као ни руско. Од Руса макар не читам умоболности и бљувотине типа - цивилне жртве, демократија, људска права. А ти ако можеш - у реду. За прихватање западњачког ментално смећа само не треба имати мозак и разум.

rhapsody

pre 8 godina

"Pišete da rusko društvo pati od gubitka osećaja za realnost". ovo je ključna osobina rusofila i u odgovorima i zajedničaka osobina sa našim botovima

Monti Pajtov

pre 8 godina

Na jednoj strani sve demokratske i civilizovane zemje Sveta, a na drugoj strani- Rusija, Sirija,Irak,Avganistan,Kuba,Severna Koreja i rusofilcici iz Srbistana...Pametnom dovoljno!

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@srki
Vrlo dobra analiza ali ne mogu u potpunosti da se složim. Amerika nije počela od nule već istrebljenjem nativne civilizacije koja čak ni sada nije potpuno integrirana (jedan deo "Indijanaca" živi u rezervatima). Potom sledi robovlasništvo i ta podjela belci - crnci i dalje traje. Imigranti iz Srednje Amerike, posebno Meksikanci su imali pogrdan naziv "wet bacs" i i dalje su nipodastavani. Dalje, postavlja se pitanje kakav je stav muslimanske zajednice u USA prema sopstvenoj državi.
Tačno, Amerika je najviše od svih uradila na ispravljanju problema i integraciji ali sa druge strane Rusi imaju trajni problem Čečena (i drugih muslimana) ali sumnjam da bi Belorusi, a očito i deo Ukrajinaca imao problema sa Ruskom Imperijom, imajući u vidu dugu (predkomunisticku) istoriju.
Naravno, to zajedništvo istočnih Slovena je brutalno narušio Staljin u Ukrajini ali treba uzeti u obzir i kolektivno predkomunisticku sjećanje ova tri naroda..

proveritas

pre 8 godina

pa i Englezi i Francuzi i dalje imaju osecaj imeprijalnosti i rado bi da se njihove davno posrnule imperijalisticke ideje ponovo ostvare na neki nacin. to je nekako normalno ako ste bili najaci na svetu i osetili tu vrstu moci da to zelite da osetite ponovo (kao npr zal za ex-yu kod nas). A sto se prava i sloboda obicnih ljudi tice svuda u svetu su na najnizim granama u istoriji. Prosecan Amerikanac i Evropljanin su uvezani sistemom kredita-dugova, obrazovanja, medija itd itd na gotovo identican nacin kao prosecan Rus koga uvezuje drzavni aparat direktno, sto u njihovom slucaju moze da bude i dobro jer 'sloboda' u tolikoj zemlji lako vodi u anarhiju kao sto su imali prilike da vide pre dvadesetak godina. Verovatno oni dobro znaju zasto toliko cene Putina. Uzdravlje malim i obicnim ljudima, mocnici se na svim stranama odlicno snalaze!!

Wolff

pre 8 godina

Sve sto je receno je tacno, samo ne vidim nikakvu razliku sa na primer GBR i u cemu je problem, sve bivse imperijalne sile nastoje da to budu ponovo zasto ne bi i Rusija.
Samo da budemo objektivni nama zbog toga moze biti samo jos gore nikako bolje

Slobodan

pre 8 godina

Bla bla,truc muc. Ocigledno da je autoru dobra Rusija ona u blatu i polu raspadu.Cim krene da se oporavlja,odmah krece prica o imperiji i novom SSSR-u.

ilaminat

pre 8 godina

'Ne mislite valjda na agresiju u Ukrajini?'

Kakvo apsurdno pitanje, ko tako pocinje intervju?

A Rusi pritom i nisu vrsili agresiju na Ukrajinu, to im je ucinila sopstvena vlast.

srki

pre 8 godina

slazem se za neoimperijalizam. on u stvari nije neo vec samo imperijalizam jer zvanicno ime zemlje nije ruskaja tj. ruska federacija. zvanicno ime je rosijskaja tj. rusijanska federacija - drzava koja hoce da obuhvati sve nacije u njoj ali na bazi koja je najveceg naroda. toj ruskoj i pravoslavnoj bazi treba sebe da prinesu balti, ukrajinci, belorusi (lukasenko malo malo pa povileni, ocito se plasi asimilacije naroda), hriscani sa kavkaza i muslimanski narodi, od tatara, ingusa, cecena, do srednjoazijatskih i sibirskih plemena.

po sredi je klasican imperijalni sindrom koji je inalo svako carstvo, od persijskog, rimskog, vizantije - romejskog, do osmanskog i austrijskog.

imperija mora da prenebregne nacionalne razlike kako bi opstala. a da te razlike ne bi pojele sistem putem centrifugalnih tendencija, pribegava se uniformnom narativu koji je po pravilu onaj doninantne skupine - uglavnom etnije. u ovom slucaju pravoslavne i ruske.

nekad to uspe (rim sve do 3. veka, osmanlije do 17. veka, vizantija do 1204, austrija pre fra rev, jugoslavija do 1934, odnosno 1980). nekad omane (austro-madjarski konflikt, romansko-germanski u 5. veku, muslimansko-nemuslimanski u turskoj u 19. veku, jugoslavija dvaput).

amerika je najuspesnija na tom polju jer je umesto etnicke homogenizacije obavila nadnacionalnu plus ekonomsku. njoj je bilo najlakse jer nije bilo istorije podela na klasnoj ili bilo kojoj osnovi posto je napravljena od nule.

knez

pre 8 godina

Slušam CNN oko nove godine kad voditelj bukvalno govori 'Saljemo iskrene čestitke za sve naše vojnike širom sveta koji brane SAD'.
Razmišljam, šta bi bilo kad bi tako nešto rekao ruski voditelj? Znači ovi mogu i niko drugi ne može a da nedobije već neku izlizanu etiketu.

samo da primetim

pre 8 godina

Dakle, Rusi su okrenuti ka patriotizmu i želji da njihova država bude velika sila, i to je loše. Mada, isto to može da se kaže za Amerikance, ali onda je to dobro. I kad Hilari Klinton izjavi da bogatstva Sibira ne mogu da pripadaju samo Rusiji, i to je dobro. Upravo ovakvi "eksperti" kao ovaj Švajcarac i "objektivni" novinari DW pokazuju da je teza da Rusija ne može da obezbedi čak ni svoj opstanak, a kamoli blagostanje svom stanovništvu osim kao supersila potpuno tačna. Žao mi je, gospodo zapadnjaci, ali Rusija sigurno neće biti vaša kolonija, ovog puta nećete moći da idete topovima na vojsku naoružanu kopljima, kao što ste navikli.

Napredni Bot

pre 8 godina

Zna se ko ima najvece imperijalne ambicije. To izgleda nikome ne smeta. Problem je kad neko drugi ima bar malo takvih ambicija. Onda se javljaju orkestrirani tekstovi poput ovog. Na prvoj stranici ovog sajta cak cetiri teksta o Rusiji, uglavnom u negativnom kontekstu. Ko to narucuje? Toliko o nezavisnom novinarstvu.

Mikajlo

pre 8 godina

Rusi su oduvek bili imperijalisti.
Svejedno ko ih vodi.Nikolaj,Petar,Staljin ili Putin.To im je u genima.
Pogotovo od kada se SAD ponasaju kao rimsko carstvo a Turci bi da obnove osmanlijsku imperiju.

džontra

pre 8 godina

Nebitno je da li ste za Zapad ili Ruse, balans je bitan za čovečanstvo, a Rusi vraćaju taj balans dve velike sile. Na liderima je da li će taj balans voditi ka ravnopravnosti ili totalnom uništenju u želji za većom moći.

Stefan

pre 8 godina

Imperija koja gradjanima isplacuje prosecnu platu od 500 dolara? Imperija koja gradjanima isplacuje duplo manji minimalac nego u Srbiji? Neko mora da se sali.
Jedina supersila danas i u narednih par vekova bice SAD i eventualno Kina, koja se ne busa previse u veliko-drzavna i nacionalisticka prsa nego cuti i radi sto dokazuje i njihov rast BDP-a svake godine iznad 5%.
SAD je supersila a ne imperija jer je americki gradjanin SLOBODAN! Rusi, kao pojedinci ali i velika vecina naroda nikada nisu bili slobodni u okviru svoje drzave kao sto su to bili i jesu amerikanci, englezi, nemci, holandjani i ostali Zapadni narodi. Tako da je iluzorna prica o rusima kao o slobodarskom narodu.

tony

pre 8 godina

bramasutra@ - tacno. bio sam i video upravo to sto si pomenuo tj. napisao.
da se vratim na temu. svako malo neka velika nacija poleti u svojoj imperijalustickoj zelji i kao po pravilu uglavnom brzo dobije po nosu. nemacka, japan, poljska, holandija... problem je sto sada imamo jednu imperijalisticku silu koja se polako gasi (amerika) ali koja je i dalje jaka i novo budjenje starih imperijalistickih sila kina i rusija istovremeno. to moze da dovede do svetskog rata i razaranja neslucenih razmera. svi smo svedoci trenutne političke situacije u svetu i vidimo da su tenzije svakoga dana sve vece i vece. uskoro mozemo doci do tacke bez povratka kada ce biti dovoljna samo jedna sitnica pa da izazove globalno razaranje.

Walther

pre 8 godina

A, sta cemo za zapadnim Staro-imperijalizmom? Udjose li u istocnu Evropu uz pomoc najrazornijeg oruzja propagande, a rusi posle napada sa zapada na Ukrajinu, spasise svoj Krim i to je neo imperijalizam!? Rusija odgovara zapadu samo kada je na kolenika i pod vodjstvom mucenika poput Gorbacova i Jeljcina! Napad na srce planete je u toku, nadamo se pobedi onih koji se brane!

Ко о чему...

pre 8 godina

Швајцарац се бави Русијом, уместо да се бави Швајцарском. Цео свет је остало глув и нем на колаборацију нациста са Швајцарцима, а и ови су то лепо заташкали гомилама новца. Тућег, наравно. Јесте, Русија је империја, Путин је диктатор, Руси су пијанице и морони. То смо схватили. Него, нисмо схватили ко је почео фрку у Ираку, ко је затим прешао на Сирију, Либију, а претходно разбуцао Авганистан и Југославију, па сада ево и Украјину. Јесу ли све то закували ти пијани Руси?
Да није било Слобе, не би ни почео рат у Вијетнаму. Питам се колицки ниво интелигенције имају просечни конзументи Дојчелелеа.

ne znam

pre 8 godina

uh uh, sve se bojim da svaba poznaje rusku dusu, da pritom nije ostrascen i da mu licno ne smeta ruski "neoimperijalizam". ovaj je placen, il je promasio zanimanje. bice da je ovo prvo

Stojko

pre 8 godina

Ha ha ha ha
Koja propaganda.
Pa da zapad poznaje Rusko drustvo ne bi tako glupo srljao u odnose sa njim.
Zapad pociva na sili i moci. Od rimskog drustva pa na ovamo uvek je tako. Gola sila i moć, i naravno tome sve podrdjeno. Čista propaganda radi lakše pljačke i ništa više. Nih drugo ništa ne interesuje. Samo dominacija i pljačka.

bramasutra

pre 8 godina

Rusija jeste imperija. Rus nije rob, nego gospodar. Nad narodima.
To nije crta ove generacije, to je njihov kod.

Slično s Kinezima. Ko je bio tamo, mogao je primetiti da jedan čistač cipela u Šangaju ima ponos i lični integritet gotovo do arogancije, naspram zapadnog čoveka.

To su imperije, civilizacije, koje su svesne svoje veličine, koja je utemeljena na istoriji, tradiciji, kulturi, precima... To su ljudi i nacije s samopoštovanjem i dostojanstvom.

Da li bi se oni odrekli Dalmacije, Krajine, Bosne, Makedonije, Kosova...? Neće se Kinez odreći Tibeta nikad, kao što se ni Rus ne odriče Baltika ili Krima. Nego se kroz generacije prenosi osećaj svojosti. I čeka trenutak.

bobi

pre 8 godina

Ne volim ovakve tekstove van bilo kog konteksta, prevedeno bez ikakvog kraja i pocetka tj uvoda u temu ... citam drugi put ... posle prvog citanja da me je neko pitao ne bih znao da mu kazem ni o cemu je rec ni koji je smisao ... nista. Nebitno da li se radi o geopolitickoj situaciji ili o tehnologiji ili o farmi ...

shame boner

pre 8 godina

U svemu se slazem sa doticnim,ali on zapostavlja nekoliko kljucnih stvari koje pogoduju rastu ruskog nacionalizma,a mozda (naglasavam) i imperijalizma. Prijevremeno ukljucenje Rumunije i Bugarske u EU i NATO koji su bili protivni svakoj unutrasnjoj logici sistema vrijednosti u EU (naravno,zbog vojno-geopolitickih razloga su primljeni),zatim drzavni udar i Majdan u Ukrajini,pad cijena nafte kao cilj slabljenja budzeta Rusije,i na kraju svrstavanje na stranu istih onih koji siju smrt po Parizu,iako osim geopol. razloga nemaju ama bas nikakav ideoloski za to,sto opet ide na ruku geo nacionalizmu Rusa jer oni za svako svoje djelovanje van granica moraju imati ideolosku podlogu. Suma sumarum- sve je isplanirano,i to vrlo dobro. Nato je rekao SAH!

marko

pre 8 godina

Rusija jeste imperija i u geopolitickom i u vojnom, mnogi nece prihvatiti ali jeste i u kulturnom smislu. U materijalnom smislu su iza zapada. Iza zapada su i u dekadenciji. Zapadu smeta sto se vise ne snebivaju da se i ponasaju kao imperija. Sto pre na zapadu prihvate Rusku Imperiju kao neminovnosn to bolje za ceo svet.

Перица

pre 8 godina

А ништа о осећају понижености и издаје коју Руси осећају у односу на „Запад"?

То је основа свега! Руси су растурили своју империју, свој свет, своју идеологију и своју економију и шта су добили? Пљачку и трговину неким робљем која се увија у "Russian bride by mail".

Како је „Запад" сејао, тако ће и да жање.

terazijski dukljanin

pre 8 godina

odlican clanak... no sad ce rusofilska srBadijska manija da bljuje vatru jer smatraku da je clanak uvrijedljiv za Rusiju

apsolutno nije samo je istinit i to je istina koju Rusi vole

All About

pre 8 godina

Уџбенички пример западне пропаганде,спрам нације за медијски одстрел и пројекат за плашење велике деце.За случај Срба то је била Велика,је ли, Србија а код Руја ,оф корс,Империја.

Бај д веј,Велика је и Британија територијално, па то овдашњим грађански орјентисаним интелектуалцима нешто не смета...

anilS ašeN

pre 8 godina

Putin je mnogo zbunio zapadnjake. Uvek je korak ispred i nikad ne znaju šta sledeće sprema. Eh da je Angela pametna pa da se okrene rusima. To bi bio bingo za celu Evropu. Još kad pogledate kandidate za predsednika Amerike Putinu se smeši lepa budućnost. :-)

Dorćolac

pre 8 godina

Oduvek je rusko prostranstvo sa svojim prirodnim resursima bila meta zapadnih imperija. Ako slavista Šmit govori u svojoj knjizi o stvaranju ruskog imperijalizma to je to je samo ogledalo stvoreno na takve težnje. Tako i nauka "slavistika" je instrument za proučavanje kolektivne psihologije slovenskih naroda sa ciljem razbijanja na manje celine. Ta taktika koja se razvila je postala institucionalizam. Bankarski institucionalizam! Švajcarska je čuvena bankarska zemlja ali nije nezavisna, ona je zavisna od svetske bankarske oligarhije. Ona gura ispred sebe "bojovnike" slaviste, naučnike, obučene da zamene teze i kroz ovakve tekstove obrću svest. "Aneksiju Krima" bih uzeo kao najsvežiji primer upotrebljavanje izraza umesto "Referenduma" ubedljivog po procentu ruskog stanovništava. Zapadni imperijalizam je prvu put i istoriji uspeo da zavadi dva bratska naroda Ukrajince i Ruse. Korišćenje perfidno uspavanost zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, blic krig u Kijevu je efikasno obavljen. To je veči uspeh od svih osvajačkih pohoda na Sibir. Potkovica se ubrzanim ritmom stvara, guraju se uvek neki drugi u prvu liniju fronta i naravno, niko nije lud, pogotovu danas sa brzim prenošenjem informacija. Gospodine Šmid reči u Vašoj cenjenoj knjizi su u belim rukavicama, pitki, razumljivi, sakriveni i perfidno netačni. Višedecenijska taktika je uzeta iz prirode. Borba lavova sa krdom bivola. Posmatrjući afričku igru, isto je i u humanoj igri za Sibir.

gubernator

pre 8 godina

i oni misle da su nebeski narod. brojkama svakog rusa i srbina mozes "privremeno" vratiti u realnost, ali na samo nekoliko sekundi, onda nastupa snazan mehanizam odbrane u vidu poricanja. ruski bdp sada vredi 1,1 bilion(hiljadu milijardi) dolara, sto je polovinu vrednosti iz 2013 kada je bio 2 biliona, izvoz je pao 35% u 2015, zanimljivo je da je ne-naftni izvoz pao vise nego izvoz nafte, sto znaci da se ruska ekonomija ne prilagodjava i jos vise je zavisna od nafte/gasa. poredjenja radi americki bdp je 18 biliona. rusija zaista jeste mocna drzava, samo su se precenili, treba ih spustiti na nivo koji zasluzuju.

djoka

pre 8 godina

Rusi izgubili osecaj za realnost. Znaci ludi su. A Zapad sve samo neki normalci, kad ono sve istetovirani, ne znaju dal su muski ili zenski, sve neki humanitarci a ustvari krvolocni otimaci itd.

BeKo

pre 8 godina

"Fašista je čovjek čija je žudnja za novcem ili moći takvim intenzitetom iskombinovana sa netolerancijom prema ljudima drugih rasa, partija, klasa, religija, kultura, regija ili nacija koja ga čini nemilosrdnim u njegovoj upotrebi obmana i nasilja pomoću kojih ostvaruje svoje ciljeve. Vrhovni bog fašiste, prema kojem su njegovi ciljevi usmjereni, može biti novac ili moć; može biti rasa ili klasa; može biti vojska, klika ili ekonomska grupa; ili može biti kultura, religija ili politička partija.
Dodatnu opasnost predstavljaju oni koji, deklarativno se salažući za demokratiju i opšte dobro, u svojoj nezajažljivoj pohlepi za novcem i moći koju novac omogućava, ne prezaju da potajno izbjegavaju zakone skrojene da sačuvaju javnost od monopolističkog iznuđivanja.
Njihov konačni cilj prema kojem su sve njihove prevare usmjerene je da zarobe političku moć kako bi, koristeći istovremeno moć države i moć tržišta, zadržali običnog čovjeka u vječnoj podređenosti.
Oni tvrde da su super-patriote, ali bi poništili svaku slobodu koju garantuje ustav.
Oni su patriote u periodu rata jer je to u njihovom interesu, ali u mirnodopskom periodu prate moć i novac kud god ih oni vode."

Henri Volas o fašistima (fragmenti teksta iz Njujork Tajmsa, 1944.):

only fools and horses

pre 8 godina

"Verujem da ovo patriotsko oduševljenje, koje je jako ojačalo pre dve godine, veoma brzo može ponovo da nestane."

Veruje ili nada se. Pre bih rekao ono drugo. U suštini sva ta "dobronamerna" a i nedobronamerna gospoda, koji Rusiju na vade iz usta, priželjkuju jednog novog Gorbačova i Jelcina, kako bi nastavili sa rastakanjem Ruske države, nacije i duše.
Ne kažem da je bilo realno da opstane SSSR, sve te stare nacije su imale pravo na svoje države, ali na sceni je bilo rastakanje i Ruske nacije. Pri tom je preko 20 (neki kažu i 30) miliona Rusa je ostalo van granica svoje države. Najčešće uz gubitak prava i uz ponižavanje od strane novonastalih država (Baltičke države). Takva stvar ne može nikako da bude bez nekih posledica.

Psy

pre 8 godina

Diktatura uz pristanak podredjenih nije diktatura, izvini molim te, to je izborna volja gradjana Rusije, znaci demokratija braćo sa zapada, demokratija! haha...

Милош

pre 8 godina

Свако ко је видео Москву или Петроград зна да Русија ЈЕСТЕ империја и то нема везе са тим да ли је неко воли или не.

Dex

pre 8 godina

Rusija nije na nivou Ruske imperije i na nivou SSSR, oni i Britanci su doziveli postimperijalni sok ali nisu dovoljno spremni da to prihvate, zato oboje forsiraju neoimperijalizam.

Груја

pre 8 godina

Прво значајно и истинско разумевање Русије са Запада у овом тренутку.
Човек је потпуно разумео са идејног становишта шта се дешава у Русији-
обнова Империје. При томе, не мисли се само и искључиво на терироријалну
обнову, већ превасходно на духовну обнову руског света, православне
империје као Трећег Рима. Западна Империја, оличена у САД, то не може мирно да гледа, јер му је то једина достојна алтернатива. Зато ће покушати све да спречи обнову империје на Истоку.

Dilan Dog

pre 8 godina

Прочитао сам само неколико речи.Дојче Веле,Светлана Алексијевич,тазе "нобеловка" и престао да читам.

Sumnjicavi

pre 8 godina

Procitah samo odgovor na prvo pitanje iz koga se razume da doticni misli da Holandija nije imala imperijalnu istoriju!!
Dalje citanje bese suvisno.

clark

pre 8 godina

Pa ko je ustvari imperijalista onaj ko ima vojne baze u svojoj zemlji, jednu u siriji i mozda u belorusiji ili onaj koji je ima na svim kontinentima u desetinama zemalja. Sve ovo sto pise za rusiju stoji ali brate....

perkele

pre 8 godina

nisam rusofil ni najmanje, ali mi vec duze vreme smeta ovo etiketiranje Rusije kao imperije, deluje pomalo licemerno da SAD, koje pod kontrolom drze veci deo sveta, direktno ili posredno, optuzuju Rusiju za imperijalizam

žarko

pre 8 godina

Mora da je u meni problem kad ne shvatam da samo zapadne zamlje postoje da bi svojim građanima obezbedili blagostanje, a sve ostale koje to pokušaju su ili diktature ili imperije. I nije problem kad amerikanci ističu svoju izuzetnost poput urođenu apoteozu u pogledu svega, a primarno u međunarodnom pravu, nego je problem kad rusi ističu kulturnu izuzetnost što i jeste suština različitosti u savremenom, civilizovanom svetu u kome osim po kulturi, svi smo jednaki pred pravom i pred zakonom.

my way

pre 8 godina

Mi Bogu hvala znamo da su drugi strogo u svojim granicama, da su devedesetih Rusi nama komadali drzavu, bacali bombe... Znamo i sta su sirom sveta radili, po Vijetnamu, Iraku, Libiji... milione zavili u crno, narode unistili, drzave u rusevine pretvorili, sve zle Ruje. Ili pak to bejahu neki drugi koji eto bistre slavisticku nauku i zakljucuju da Rusi postoje imperijalisticki?

Ateista

pre 8 godina

Kad preterano duvaš u "veliki nacionalni neoimperijalni projekat Rusije" on neizbežno pukne.Još je i gore što tom prilikom ostaneš bez daha (čitaj - uludo potrošiš nacionalne resurse). A najgore je od svega što narod ostane u bedi, a oligarsi, silovici, FSB-ovci i ostali putinovci uvek blagovremeno dosta nakradu za sebe.

psiho

pre 8 godina

Skoro pa svaki dan citamo ili zakljucujemo: Putin najbogatiji Rus, Putin opljacko 183 milijarde dolara, Putin ima nekoliko zena, Putin ima puno vanbracne dece, Putin je prihopata, Putin je bio i ostao tiranin u svojoj porodici, Putin je bio najgori agent KGB, Putin pogubio sve kljuceve KGB lagera u Nemackoj pa zbog toga proteran, Putin mrtav pijan na smrt isprebijao svoju zenu, Rusija propada, Rusija je pred slomom, Rusija je na kolenima, Rusija grca u gubicima, Ruisko trziste se urusava, Ruska berza propada, Rusi napadaju Skandinavciju, Ruska invazija na balticke zemlje... sad i ova klnjiga, nemacki ZDF mamlo malo pa snima i objavljuje neki dokumentarac o Rusima... Ma ljudi smarate vise sa tom Rusijom, sa Putinom, sa KGB, sa SSSR. Ovo je zbilja postalo psiho od najgoreg psiho terora koji se moze doziveti.

majstor

pre 8 godina

oval lik nije nikakav slavista nego običan Nato lobista što u današnje vreme me nije teško proveriti uz
malo znanja nemačkog ili engleskog jezika!

seljadin

pre 8 godina

agresija Rusa na Ukrajinu, je isto sto i agresija Srba na Bosnu, u kojoj zive vec 1400 godina, i gde su jedini domoroci....
Cim sam to procitao, prestao sam dalje da citam...

grisha

pre 8 godina

Ne znam da li ih nervira vise Putin ili njegovo naoruzanje 30 godina naprednije. Mozda su energenti?

Zamislite sad ruske medije kako se svakodnevno bave tudjim politicarima? Vecim delom se bave uspesima u Siriji gde je presecena ruta sverca tudje nafte kojom je placano naoruzanje kako bi svrgli Asada.

Sve je lepo isplanirano, ali su to Rusi jos bolje uradili.

Jad i bed "slavista" sa zapada

pre 8 godina

*Švajcarski slavista i književni kritičar Ulrih Šmid, 1965, predaje o kulturi i društvenom sistemu Rusije na Univerzitetu u Sent Galenu. Od 1993. piše za redakciju kulture uglednog Noje cirher cajtunga.

I ovako nesto ima zvanje slaviste...jos predaje na univerzitetu u Sent Galenu? Sta onda da ocekujemo od njegovih studenata, novih generacija "slavista" sa zapada? Najverovatnije iste ovakve gluposti. Nikada jedan zapadnjak nece razumeti pojam "ruska dusa", jer je na zapadu pojam "dusa" mislena imenica. Zato i ovaj "profesor" ne moze da razume da ruski intelektualci svih vrsta potpuno prirodno i spontano, bez prisile, podrzavaju svaki politicki "rezim" u Rusiji koji radi na jacanju i velicini te iste. Za razliku od Srba, svi Rusi su jedinstveni, zato im niko nikada nista nece moci.

perkele

pre 8 godina

nisam rusofil ni najmanje, ali mi vec duze vreme smeta ovo etiketiranje Rusije kao imperije, deluje pomalo licemerno da SAD, koje pod kontrolom drze veci deo sveta, direktno ili posredno, optuzuju Rusiju za imperijalizam

psiho

pre 8 godina

Skoro pa svaki dan citamo ili zakljucujemo: Putin najbogatiji Rus, Putin opljacko 183 milijarde dolara, Putin ima nekoliko zena, Putin ima puno vanbracne dece, Putin je prihopata, Putin je bio i ostao tiranin u svojoj porodici, Putin je bio najgori agent KGB, Putin pogubio sve kljuceve KGB lagera u Nemackoj pa zbog toga proteran, Putin mrtav pijan na smrt isprebijao svoju zenu, Rusija propada, Rusija je pred slomom, Rusija je na kolenima, Rusija grca u gubicima, Ruisko trziste se urusava, Ruska berza propada, Rusi napadaju Skandinavciju, Ruska invazija na balticke zemlje... sad i ova klnjiga, nemacki ZDF mamlo malo pa snima i objavljuje neki dokumentarac o Rusima... Ma ljudi smarate vise sa tom Rusijom, sa Putinom, sa KGB, sa SSSR. Ovo je zbilja postalo psiho od najgoreg psiho terora koji se moze doziveti.

my way

pre 8 godina

Mi Bogu hvala znamo da su drugi strogo u svojim granicama, da su devedesetih Rusi nama komadali drzavu, bacali bombe... Znamo i sta su sirom sveta radili, po Vijetnamu, Iraku, Libiji... milione zavili u crno, narode unistili, drzave u rusevine pretvorili, sve zle Ruje. Ili pak to bejahu neki drugi koji eto bistre slavisticku nauku i zakljucuju da Rusi postoje imperijalisticki?

djoka

pre 8 godina

Rusi izgubili osecaj za realnost. Znaci ludi su. A Zapad sve samo neki normalci, kad ono sve istetovirani, ne znaju dal su muski ili zenski, sve neki humanitarci a ustvari krvolocni otimaci itd.

majstor

pre 8 godina

oval lik nije nikakav slavista nego običan Nato lobista što u današnje vreme me nije teško proveriti uz
malo znanja nemačkog ili engleskog jezika!

knez

pre 8 godina

Slušam CNN oko nove godine kad voditelj bukvalno govori 'Saljemo iskrene čestitke za sve naše vojnike širom sveta koji brane SAD'.
Razmišljam, šta bi bilo kad bi tako nešto rekao ruski voditelj? Znači ovi mogu i niko drugi ne može a da nedobije već neku izlizanu etiketu.

Ко о чему...

pre 8 godina

Швајцарац се бави Русијом, уместо да се бави Швајцарском. Цео свет је остало глув и нем на колаборацију нациста са Швајцарцима, а и ови су то лепо заташкали гомилама новца. Тућег, наравно. Јесте, Русија је империја, Путин је диктатор, Руси су пијанице и морони. То смо схватили. Него, нисмо схватили ко је почео фрку у Ираку, ко је затим прешао на Сирију, Либију, а претходно разбуцао Авганистан и Југославију, па сада ево и Украјину. Јесу ли све то закували ти пијани Руси?
Да није било Слобе, не би ни почео рат у Вијетнаму. Питам се колицки ниво интелигенције имају просечни конзументи Дојчелелеа.

grisha

pre 8 godina

Ne znam da li ih nervira vise Putin ili njegovo naoruzanje 30 godina naprednije. Mozda su energenti?

Zamislite sad ruske medije kako se svakodnevno bave tudjim politicarima? Vecim delom se bave uspesima u Siriji gde je presecena ruta sverca tudje nafte kojom je placano naoruzanje kako bi svrgli Asada.

Sve je lepo isplanirano, ali su to Rusi jos bolje uradili.

džontra

pre 8 godina

Nebitno je da li ste za Zapad ili Ruse, balans je bitan za čovečanstvo, a Rusi vraćaju taj balans dve velike sile. Na liderima je da li će taj balans voditi ka ravnopravnosti ili totalnom uništenju u želji za većom moći.

bramasutra

pre 8 godina

Rusija jeste imperija. Rus nije rob, nego gospodar. Nad narodima.
To nije crta ove generacije, to je njihov kod.

Slično s Kinezima. Ko je bio tamo, mogao je primetiti da jedan čistač cipela u Šangaju ima ponos i lični integritet gotovo do arogancije, naspram zapadnog čoveka.

To su imperije, civilizacije, koje su svesne svoje veličine, koja je utemeljena na istoriji, tradiciji, kulturi, precima... To su ljudi i nacije s samopoštovanjem i dostojanstvom.

Da li bi se oni odrekli Dalmacije, Krajine, Bosne, Makedonije, Kosova...? Neće se Kinez odreći Tibeta nikad, kao što se ni Rus ne odriče Baltika ili Krima. Nego se kroz generacije prenosi osećaj svojosti. I čeka trenutak.

Napredni Bot

pre 8 godina

Zna se ko ima najvece imperijalne ambicije. To izgleda nikome ne smeta. Problem je kad neko drugi ima bar malo takvih ambicija. Onda se javljaju orkestrirani tekstovi poput ovog. Na prvoj stranici ovog sajta cak cetiri teksta o Rusiji, uglavnom u negativnom kontekstu. Ko to narucuje? Toliko o nezavisnom novinarstvu.

only fools and horses

pre 8 godina

"Verujem da ovo patriotsko oduševljenje, koje je jako ojačalo pre dve godine, veoma brzo može ponovo da nestane."

Veruje ili nada se. Pre bih rekao ono drugo. U suštini sva ta "dobronamerna" a i nedobronamerna gospoda, koji Rusiju na vade iz usta, priželjkuju jednog novog Gorbačova i Jelcina, kako bi nastavili sa rastakanjem Ruske države, nacije i duše.
Ne kažem da je bilo realno da opstane SSSR, sve te stare nacije su imale pravo na svoje države, ali na sceni je bilo rastakanje i Ruske nacije. Pri tom je preko 20 (neki kažu i 30) miliona Rusa je ostalo van granica svoje države. Najčešće uz gubitak prava i uz ponižavanje od strane novonastalih država (Baltičke države). Takva stvar ne može nikako da bude bez nekih posledica.

samo da primetim

pre 8 godina

Dakle, Rusi su okrenuti ka patriotizmu i želji da njihova država bude velika sila, i to je loše. Mada, isto to može da se kaže za Amerikance, ali onda je to dobro. I kad Hilari Klinton izjavi da bogatstva Sibira ne mogu da pripadaju samo Rusiji, i to je dobro. Upravo ovakvi "eksperti" kao ovaj Švajcarac i "objektivni" novinari DW pokazuju da je teza da Rusija ne može da obezbedi čak ni svoj opstanak, a kamoli blagostanje svom stanovništvu osim kao supersila potpuno tačna. Žao mi je, gospodo zapadnjaci, ali Rusija sigurno neće biti vaša kolonija, ovog puta nećete moći da idete topovima na vojsku naoružanu kopljima, kao što ste navikli.

Slobodan

pre 8 godina

Bla bla,truc muc. Ocigledno da je autoru dobra Rusija ona u blatu i polu raspadu.Cim krene da se oporavlja,odmah krece prica o imperiji i novom SSSR-u.

Милош

pre 8 godina

Свако ко је видео Москву или Петроград зна да Русија ЈЕСТЕ империја и то нема везе са тим да ли је неко воли или не.

Sumnjicavi

pre 8 godina

Procitah samo odgovor na prvo pitanje iz koga se razume da doticni misli da Holandija nije imala imperijalnu istoriju!!
Dalje citanje bese suvisno.

Dilan Dog

pre 8 godina

Прочитао сам само неколико речи.Дојче Веле,Светлана Алексијевич,тазе "нобеловка" и престао да читам.

seljadin

pre 8 godina

agresija Rusa na Ukrajinu, je isto sto i agresija Srba na Bosnu, u kojoj zive vec 1400 godina, i gde su jedini domoroci....
Cim sam to procitao, prestao sam dalje da citam...

Walther

pre 8 godina

A, sta cemo za zapadnim Staro-imperijalizmom? Udjose li u istocnu Evropu uz pomoc najrazornijeg oruzja propagande, a rusi posle napada sa zapada na Ukrajinu, spasise svoj Krim i to je neo imperijalizam!? Rusija odgovara zapadu samo kada je na kolenika i pod vodjstvom mucenika poput Gorbacova i Jeljcina! Napad na srce planete je u toku, nadamo se pobedi onih koji se brane!

ilaminat

pre 8 godina

'Ne mislite valjda na agresiju u Ukrajini?'

Kakvo apsurdno pitanje, ko tako pocinje intervju?

A Rusi pritom i nisu vrsili agresiju na Ukrajinu, to im je ucinila sopstvena vlast.

Stefan

pre 8 godina

Imperija koja gradjanima isplacuje prosecnu platu od 500 dolara? Imperija koja gradjanima isplacuje duplo manji minimalac nego u Srbiji? Neko mora da se sali.
Jedina supersila danas i u narednih par vekova bice SAD i eventualno Kina, koja se ne busa previse u veliko-drzavna i nacionalisticka prsa nego cuti i radi sto dokazuje i njihov rast BDP-a svake godine iznad 5%.
SAD je supersila a ne imperija jer je americki gradjanin SLOBODAN! Rusi, kao pojedinci ali i velika vecina naroda nikada nisu bili slobodni u okviru svoje drzave kao sto su to bili i jesu amerikanci, englezi, nemci, holandjani i ostali Zapadni narodi. Tako da je iluzorna prica o rusima kao o slobodarskom narodu.

marko

pre 8 godina

Rusija jeste imperija i u geopolitickom i u vojnom, mnogi nece prihvatiti ali jeste i u kulturnom smislu. U materijalnom smislu su iza zapada. Iza zapada su i u dekadenciji. Zapadu smeta sto se vise ne snebivaju da se i ponasaju kao imperija. Sto pre na zapadu prihvate Rusku Imperiju kao neminovnosn to bolje za ceo svet.

Stojko

pre 8 godina

Ha ha ha ha
Koja propaganda.
Pa da zapad poznaje Rusko drustvo ne bi tako glupo srljao u odnose sa njim.
Zapad pociva na sili i moci. Od rimskog drustva pa na ovamo uvek je tako. Gola sila i moć, i naravno tome sve podrdjeno. Čista propaganda radi lakše pljačke i ništa više. Nih drugo ništa ne interesuje. Samo dominacija i pljačka.

All About

pre 8 godina

Уџбенички пример западне пропаганде,спрам нације за медијски одстрел и пројекат за плашење велике деце.За случај Срба то је била Велика,је ли, Србија а код Руја ,оф корс,Империја.

Бај д веј,Велика је и Британија територијално, па то овдашњим грађански орјентисаним интелектуалцима нешто не смета...

Перица

pre 8 godina

А ништа о осећају понижености и издаје коју Руси осећају у односу на „Запад"?

То је основа свега! Руси су растурили своју империју, свој свет, своју идеологију и своју економију и шта су добили? Пљачку и трговину неким робљем која се увија у "Russian bride by mail".

Како је „Запад" сејао, тако ће и да жање.

clark

pre 8 godina

Pa ko je ustvari imperijalista onaj ko ima vojne baze u svojoj zemlji, jednu u siriji i mozda u belorusiji ili onaj koji je ima na svim kontinentima u desetinama zemalja. Sve ovo sto pise za rusiju stoji ali brate....

Jad i bed "slavista" sa zapada

pre 8 godina

*Švajcarski slavista i književni kritičar Ulrih Šmid, 1965, predaje o kulturi i društvenom sistemu Rusije na Univerzitetu u Sent Galenu. Od 1993. piše za redakciju kulture uglednog Noje cirher cajtunga.

I ovako nesto ima zvanje slaviste...jos predaje na univerzitetu u Sent Galenu? Sta onda da ocekujemo od njegovih studenata, novih generacija "slavista" sa zapada? Najverovatnije iste ovakve gluposti. Nikada jedan zapadnjak nece razumeti pojam "ruska dusa", jer je na zapadu pojam "dusa" mislena imenica. Zato i ovaj "profesor" ne moze da razume da ruski intelektualci svih vrsta potpuno prirodno i spontano, bez prisile, podrzavaju svaki politicki "rezim" u Rusiji koji radi na jacanju i velicini te iste. Za razliku od Srba, svi Rusi su jedinstveni, zato im niko nikada nista nece moci.

žarko

pre 8 godina

Mora da je u meni problem kad ne shvatam da samo zapadne zamlje postoje da bi svojim građanima obezbedili blagostanje, a sve ostale koje to pokušaju su ili diktature ili imperije. I nije problem kad amerikanci ističu svoju izuzetnost poput urođenu apoteozu u pogledu svega, a primarno u međunarodnom pravu, nego je problem kad rusi ističu kulturnu izuzetnost što i jeste suština različitosti u savremenom, civilizovanom svetu u kome osim po kulturi, svi smo jednaki pred pravom i pred zakonom.

srki

pre 8 godina

slazem se za neoimperijalizam. on u stvari nije neo vec samo imperijalizam jer zvanicno ime zemlje nije ruskaja tj. ruska federacija. zvanicno ime je rosijskaja tj. rusijanska federacija - drzava koja hoce da obuhvati sve nacije u njoj ali na bazi koja je najveceg naroda. toj ruskoj i pravoslavnoj bazi treba sebe da prinesu balti, ukrajinci, belorusi (lukasenko malo malo pa povileni, ocito se plasi asimilacije naroda), hriscani sa kavkaza i muslimanski narodi, od tatara, ingusa, cecena, do srednjoazijatskih i sibirskih plemena.

po sredi je klasican imperijalni sindrom koji je inalo svako carstvo, od persijskog, rimskog, vizantije - romejskog, do osmanskog i austrijskog.

imperija mora da prenebregne nacionalne razlike kako bi opstala. a da te razlike ne bi pojele sistem putem centrifugalnih tendencija, pribegava se uniformnom narativu koji je po pravilu onaj doninantne skupine - uglavnom etnije. u ovom slucaju pravoslavne i ruske.

nekad to uspe (rim sve do 3. veka, osmanlije do 17. veka, vizantija do 1204, austrija pre fra rev, jugoslavija do 1934, odnosno 1980). nekad omane (austro-madjarski konflikt, romansko-germanski u 5. veku, muslimansko-nemuslimanski u turskoj u 19. veku, jugoslavija dvaput).

amerika je najuspesnija na tom polju jer je umesto etnicke homogenizacije obavila nadnacionalnu plus ekonomsku. njoj je bilo najlakse jer nije bilo istorije podela na klasnoj ili bilo kojoj osnovi posto je napravljena od nule.

anilS ašeN

pre 8 godina

Putin je mnogo zbunio zapadnjake. Uvek je korak ispred i nikad ne znaju šta sledeće sprema. Eh da je Angela pametna pa da se okrene rusima. To bi bio bingo za celu Evropu. Još kad pogledate kandidate za predsednika Amerike Putinu se smeši lepa budućnost. :-)

ne znam

pre 8 godina

uh uh, sve se bojim da svaba poznaje rusku dusu, da pritom nije ostrascen i da mu licno ne smeta ruski "neoimperijalizam". ovaj je placen, il je promasio zanimanje. bice da je ovo prvo

Psy

pre 8 godina

Diktatura uz pristanak podredjenih nije diktatura, izvini molim te, to je izborna volja gradjana Rusije, znaci demokratija braćo sa zapada, demokratija! haha...

Груја

pre 8 godina

Прво значајно и истинско разумевање Русије са Запада у овом тренутку.
Човек је потпуно разумео са идејног становишта шта се дешава у Русији-
обнова Империје. При томе, не мисли се само и искључиво на терироријалну
обнову, већ превасходно на духовну обнову руског света, православне
империје као Трећег Рима. Западна Империја, оличена у САД, то не може мирно да гледа, јер му је то једина достојна алтернатива. Зато ће покушати све да спречи обнову империје на Истоку.

Dorćolac

pre 8 godina

Oduvek je rusko prostranstvo sa svojim prirodnim resursima bila meta zapadnih imperija. Ako slavista Šmit govori u svojoj knjizi o stvaranju ruskog imperijalizma to je to je samo ogledalo stvoreno na takve težnje. Tako i nauka "slavistika" je instrument za proučavanje kolektivne psihologije slovenskih naroda sa ciljem razbijanja na manje celine. Ta taktika koja se razvila je postala institucionalizam. Bankarski institucionalizam! Švajcarska je čuvena bankarska zemlja ali nije nezavisna, ona je zavisna od svetske bankarske oligarhije. Ona gura ispred sebe "bojovnike" slaviste, naučnike, obučene da zamene teze i kroz ovakve tekstove obrću svest. "Aneksiju Krima" bih uzeo kao najsvežiji primer upotrebljavanje izraza umesto "Referenduma" ubedljivog po procentu ruskog stanovništava. Zapadni imperijalizam je prvu put i istoriji uspeo da zavadi dva bratska naroda Ukrajince i Ruse. Korišćenje perfidno uspavanost zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, blic krig u Kijevu je efikasno obavljen. To je veči uspeh od svih osvajačkih pohoda na Sibir. Potkovica se ubrzanim ritmom stvara, guraju se uvek neki drugi u prvu liniju fronta i naravno, niko nije lud, pogotovu danas sa brzim prenošenjem informacija. Gospodine Šmid reči u Vašoj cenjenoj knjizi su u belim rukavicama, pitki, razumljivi, sakriveni i perfidno netačni. Višedecenijska taktika je uzeta iz prirode. Borba lavova sa krdom bivola. Posmatrjući afričku igru, isto je i u humanoj igri za Sibir.

Mikajlo

pre 8 godina

Rusi su oduvek bili imperijalisti.
Svejedno ko ih vodi.Nikolaj,Petar,Staljin ili Putin.To im je u genima.
Pogotovo od kada se SAD ponasaju kao rimsko carstvo a Turci bi da obnove osmanlijsku imperiju.

bobi

pre 8 godina

Ne volim ovakve tekstove van bilo kog konteksta, prevedeno bez ikakvog kraja i pocetka tj uvoda u temu ... citam drugi put ... posle prvog citanja da me je neko pitao ne bih znao da mu kazem ni o cemu je rec ni koji je smisao ... nista. Nebitno da li se radi o geopolitickoj situaciji ili o tehnologiji ili o farmi ...

Додир са реалношћу

pre 8 godina

"Pišete da rusko društvo pati od gubitka osećaja za realnost". ovo je ključna osobina rusofila i u odgovorima i zajedničaka osobina sa našim botovima
(rhapsody, 6. februar 2016 19:13)

Хајде да видимо ко има осећај за реалност - 4 године рата у Сирији, а ни једна једина реч о цивилним жртвама на ЦНН и ББЦ-ију. 4 године ИСИС финансира Америка, а нафту шверцује Турска коју продаје ЕУ и Америци. Губитак осећаја за реалност? Рецимо - Косово може у УН, може да буде Република, али Крим не може. Или рецимо - ЕУ мора да уведе санкције Русији, али Америка може да купује ракетне моторе од Русије за свој свемирски програм. Ко је ту изгубио додир са реалношћу?

Нисам русофил а ни бот, али једноставно не могу да сварим америчко и европско пропагандно смеће, као ни руско. Од Руса макар не читам умоболности и бљувотине типа - цивилне жртве, демократија, људска права. А ти ако можеш - у реду. За прихватање западњачког ментално смећа само не треба имати мозак и разум.

BeKo

pre 8 godina

"Fašista je čovjek čija je žudnja za novcem ili moći takvim intenzitetom iskombinovana sa netolerancijom prema ljudima drugih rasa, partija, klasa, religija, kultura, regija ili nacija koja ga čini nemilosrdnim u njegovoj upotrebi obmana i nasilja pomoću kojih ostvaruje svoje ciljeve. Vrhovni bog fašiste, prema kojem su njegovi ciljevi usmjereni, može biti novac ili moć; može biti rasa ili klasa; može biti vojska, klika ili ekonomska grupa; ili može biti kultura, religija ili politička partija.
Dodatnu opasnost predstavljaju oni koji, deklarativno se salažući za demokratiju i opšte dobro, u svojoj nezajažljivoj pohlepi za novcem i moći koju novac omogućava, ne prezaju da potajno izbjegavaju zakone skrojene da sačuvaju javnost od monopolističkog iznuđivanja.
Njihov konačni cilj prema kojem su sve njihove prevare usmjerene je da zarobe političku moć kako bi, koristeći istovremeno moć države i moć tržišta, zadržali običnog čovjeka u vječnoj podređenosti.
Oni tvrde da su super-patriote, ali bi poništili svaku slobodu koju garantuje ustav.
Oni su patriote u periodu rata jer je to u njihovom interesu, ali u mirnodopskom periodu prate moć i novac kud god ih oni vode."

Henri Volas o fašistima (fragmenti teksta iz Njujork Tajmsa, 1944.):

Ateista

pre 8 godina

Kad preterano duvaš u "veliki nacionalni neoimperijalni projekat Rusije" on neizbežno pukne.Još je i gore što tom prilikom ostaneš bez daha (čitaj - uludo potrošiš nacionalne resurse). A najgore je od svega što narod ostane u bedi, a oligarsi, silovici, FSB-ovci i ostali putinovci uvek blagovremeno dosta nakradu za sebe.

terazijski dukljanin

pre 8 godina

odlican clanak... no sad ce rusofilska srBadijska manija da bljuje vatru jer smatraku da je clanak uvrijedljiv za Rusiju

apsolutno nije samo je istinit i to je istina koju Rusi vole

proveritas

pre 8 godina

pa i Englezi i Francuzi i dalje imaju osecaj imeprijalnosti i rado bi da se njihove davno posrnule imperijalisticke ideje ponovo ostvare na neki nacin. to je nekako normalno ako ste bili najaci na svetu i osetili tu vrstu moci da to zelite da osetite ponovo (kao npr zal za ex-yu kod nas). A sto se prava i sloboda obicnih ljudi tice svuda u svetu su na najnizim granama u istoriji. Prosecan Amerikanac i Evropljanin su uvezani sistemom kredita-dugova, obrazovanja, medija itd itd na gotovo identican nacin kao prosecan Rus koga uvezuje drzavni aparat direktno, sto u njihovom slucaju moze da bude i dobro jer 'sloboda' u tolikoj zemlji lako vodi u anarhiju kao sto su imali prilike da vide pre dvadesetak godina. Verovatno oni dobro znaju zasto toliko cene Putina. Uzdravlje malim i obicnim ljudima, mocnici se na svim stranama odlicno snalaze!!

gubernator

pre 8 godina

i oni misle da su nebeski narod. brojkama svakog rusa i srbina mozes "privremeno" vratiti u realnost, ali na samo nekoliko sekundi, onda nastupa snazan mehanizam odbrane u vidu poricanja. ruski bdp sada vredi 1,1 bilion(hiljadu milijardi) dolara, sto je polovinu vrednosti iz 2013 kada je bio 2 biliona, izvoz je pao 35% u 2015, zanimljivo je da je ne-naftni izvoz pao vise nego izvoz nafte, sto znaci da se ruska ekonomija ne prilagodjava i jos vise je zavisna od nafte/gasa. poredjenja radi americki bdp je 18 biliona. rusija zaista jeste mocna drzava, samo su se precenili, treba ih spustiti na nivo koji zasluzuju.

tony

pre 8 godina

bramasutra@ - tacno. bio sam i video upravo to sto si pomenuo tj. napisao.
da se vratim na temu. svako malo neka velika nacija poleti u svojoj imperijalustickoj zelji i kao po pravilu uglavnom brzo dobije po nosu. nemacka, japan, poljska, holandija... problem je sto sada imamo jednu imperijalisticku silu koja se polako gasi (amerika) ali koja je i dalje jaka i novo budjenje starih imperijalistickih sila kina i rusija istovremeno. to moze da dovede do svetskog rata i razaranja neslucenih razmera. svi smo svedoci trenutne političke situacije u svetu i vidimo da su tenzije svakoga dana sve vece i vece. uskoro mozemo doci do tacke bez povratka kada ce biti dovoljna samo jedna sitnica pa da izazove globalno razaranje.

Monti Pajtov

pre 8 godina

Na jednoj strani sve demokratske i civilizovane zemje Sveta, a na drugoj strani- Rusija, Sirija,Irak,Avganistan,Kuba,Severna Koreja i rusofilcici iz Srbistana...Pametnom dovoljno!

rhapsody

pre 8 godina

"Pišete da rusko društvo pati od gubitka osećaja za realnost". ovo je ključna osobina rusofila i u odgovorima i zajedničaka osobina sa našim botovima

Wolff

pre 8 godina

Sve sto je receno je tacno, samo ne vidim nikakvu razliku sa na primer GBR i u cemu je problem, sve bivse imperijalne sile nastoje da to budu ponovo zasto ne bi i Rusija.
Samo da budemo objektivni nama zbog toga moze biti samo jos gore nikako bolje

Dex

pre 8 godina

Rusija nije na nivou Ruske imperije i na nivou SSSR, oni i Britanci su doziveli postimperijalni sok ali nisu dovoljno spremni da to prihvate, zato oboje forsiraju neoimperijalizam.

shame boner

pre 8 godina

U svemu se slazem sa doticnim,ali on zapostavlja nekoliko kljucnih stvari koje pogoduju rastu ruskog nacionalizma,a mozda (naglasavam) i imperijalizma. Prijevremeno ukljucenje Rumunije i Bugarske u EU i NATO koji su bili protivni svakoj unutrasnjoj logici sistema vrijednosti u EU (naravno,zbog vojno-geopolitickih razloga su primljeni),zatim drzavni udar i Majdan u Ukrajini,pad cijena nafte kao cilj slabljenja budzeta Rusije,i na kraju svrstavanje na stranu istih onih koji siju smrt po Parizu,iako osim geopol. razloga nemaju ama bas nikakav ideoloski za to,sto opet ide na ruku geo nacionalizmu Rusa jer oni za svako svoje djelovanje van granica moraju imati ideolosku podlogu. Suma sumarum- sve je isplanirano,i to vrlo dobro. Nato je rekao SAH!

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@srki
Vrlo dobra analiza ali ne mogu u potpunosti da se složim. Amerika nije počela od nule već istrebljenjem nativne civilizacije koja čak ni sada nije potpuno integrirana (jedan deo "Indijanaca" živi u rezervatima). Potom sledi robovlasništvo i ta podjela belci - crnci i dalje traje. Imigranti iz Srednje Amerike, posebno Meksikanci su imali pogrdan naziv "wet bacs" i i dalje su nipodastavani. Dalje, postavlja se pitanje kakav je stav muslimanske zajednice u USA prema sopstvenoj državi.
Tačno, Amerika je najviše od svih uradila na ispravljanju problema i integraciji ali sa druge strane Rusi imaju trajni problem Čečena (i drugih muslimana) ali sumnjam da bi Belorusi, a očito i deo Ukrajinaca imao problema sa Ruskom Imperijom, imajući u vidu dugu (predkomunisticku) istoriju.
Naravno, to zajedništvo istočnih Slovena je brutalno narušio Staljin u Ukrajini ali treba uzeti u obzir i kolektivno predkomunisticku sjećanje ova tri naroda..

Перица

pre 8 godina

А ништа о осећају понижености и издаје коју Руси осећају у односу на „Запад"?

То је основа свега! Руси су растурили своју империју, свој свет, своју идеологију и своју економију и шта су добили? Пљачку и трговину неким робљем која се увија у "Russian bride by mail".

Како је „Запад" сејао, тако ће и да жање.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Нисам русофил а ни бот, али једноставно не могу да сварим америчко и европско пропагандно смеће, као ни руско. Од Руса макар не читам умоболности и бљувотине типа - цивилне жртве, демократија, људска права. А ти ако можеш - у реду. За прихватање западњачког ментално смећа само не треба имати мозак и разум.
(Додир са реалношћу, 6. februar 2016 19:52)

Zivis u zemlji koja je Rusiji dala sve benefite u poslovima s naftom ( pronadji sam kolika je rudna renta), koja pritom ima najgore i najskuplje gorivo u Evropi. Ista Rusija stiti Miru, Marka, Karice, salju ti Konuzina da te ponizava u tvojoj zemlji, cuvaju Bajatovica, imaju svoje "agente", poput Kusturice, koji vise voli Rusiju od Srbije. Rusija nista dobro ne zeli Srbiji, kao ni EU, kao ni USA, sto se pre otreznimo, bolje po nas. Neki Srbi bi vise voleli da su Rusi (kriza identiteta) i to je najveci poraz, gori od 1995, gori od 1999.

srpska posla

pre 8 godina

@Dejan
jos vise mi je muka od srpskih kompleksa i paranoje.
Cackali mecku pa dobili po njonji i sada se radujemo svemu sto bi revansiralo nasu sujetu.

Stefan

pre 8 godina

Imperija koja gradjanima isplacuje prosecnu platu od 500 dolara? Imperija koja gradjanima isplacuje duplo manji minimalac nego u Srbiji? Neko mora da se sali.
Jedina supersila danas i u narednih par vekova bice SAD i eventualno Kina, koja se ne busa previse u veliko-drzavna i nacionalisticka prsa nego cuti i radi sto dokazuje i njihov rast BDP-a svake godine iznad 5%.
SAD je supersila a ne imperija jer je americki gradjanin SLOBODAN! Rusi, kao pojedinci ali i velika vecina naroda nikada nisu bili slobodni u okviru svoje drzave kao sto su to bili i jesu amerikanci, englezi, nemci, holandjani i ostali Zapadni narodi. Tako da je iluzorna prica o rusima kao o slobodarskom narodu.

terazijski dukljanin

pre 8 godina

odlican clanak... no sad ce rusofilska srBadijska manija da bljuje vatru jer smatraku da je clanak uvrijedljiv za Rusiju

apsolutno nije samo je istinit i to je istina koju Rusi vole

Ateista

pre 8 godina

Kad preterano duvaš u "veliki nacionalni neoimperijalni projekat Rusije" on neizbežno pukne.Još je i gore što tom prilikom ostaneš bez daha (čitaj - uludo potrošiš nacionalne resurse). A najgore je od svega što narod ostane u bedi, a oligarsi, silovici, FSB-ovci i ostali putinovci uvek blagovremeno dosta nakradu za sebe.

gubernator

pre 8 godina

i oni misle da su nebeski narod. brojkama svakog rusa i srbina mozes "privremeno" vratiti u realnost, ali na samo nekoliko sekundi, onda nastupa snazan mehanizam odbrane u vidu poricanja. ruski bdp sada vredi 1,1 bilion(hiljadu milijardi) dolara, sto je polovinu vrednosti iz 2013 kada je bio 2 biliona, izvoz je pao 35% u 2015, zanimljivo je da je ne-naftni izvoz pao vise nego izvoz nafte, sto znaci da se ruska ekonomija ne prilagodjava i jos vise je zavisna od nafte/gasa. poredjenja radi americki bdp je 18 biliona. rusija zaista jeste mocna drzava, samo su se precenili, treba ih spustiti na nivo koji zasluzuju.

Dex

pre 8 godina

Rusija nije na nivou Ruske imperije i na nivou SSSR, oni i Britanci su doziveli postimperijalni sok ali nisu dovoljno spremni da to prihvate, zato oboje forsiraju neoimperijalizam.

Monti Pajtov

pre 8 godina

Na jednoj strani sve demokratske i civilizovane zemje Sveta, a na drugoj strani- Rusija, Sirija,Irak,Avganistan,Kuba,Severna Koreja i rusofilcici iz Srbistana...Pametnom dovoljno!

rhapsody

pre 8 godina

"Pišete da rusko društvo pati od gubitka osećaja za realnost". ovo je ključna osobina rusofila i u odgovorima i zajedničaka osobina sa našim botovima

Mikajlo

pre 8 godina

Rusi su oduvek bili imperijalisti.
Svejedno ko ih vodi.Nikolaj,Petar,Staljin ili Putin.To im je u genima.
Pogotovo od kada se SAD ponasaju kao rimsko carstvo a Turci bi da obnove osmanlijsku imperiju.

perkele

pre 8 godina

nisam rusofil ni najmanje, ali mi vec duze vreme smeta ovo etiketiranje Rusije kao imperije, deluje pomalo licemerno da SAD, koje pod kontrolom drze veci deo sveta, direktno ili posredno, optuzuju Rusiju za imperijalizam

bramasutra

pre 8 godina

Rusija jeste imperija. Rus nije rob, nego gospodar. Nad narodima.
To nije crta ove generacije, to je njihov kod.

Slično s Kinezima. Ko je bio tamo, mogao je primetiti da jedan čistač cipela u Šangaju ima ponos i lični integritet gotovo do arogancije, naspram zapadnog čoveka.

To su imperije, civilizacije, koje su svesne svoje veličine, koja je utemeljena na istoriji, tradiciji, kulturi, precima... To su ljudi i nacije s samopoštovanjem i dostojanstvom.

Da li bi se oni odrekli Dalmacije, Krajine, Bosne, Makedonije, Kosova...? Neće se Kinez odreći Tibeta nikad, kao što se ni Rus ne odriče Baltika ili Krima. Nego se kroz generacije prenosi osećaj svojosti. I čeka trenutak.

shame boner

pre 8 godina

U svemu se slazem sa doticnim,ali on zapostavlja nekoliko kljucnih stvari koje pogoduju rastu ruskog nacionalizma,a mozda (naglasavam) i imperijalizma. Prijevremeno ukljucenje Rumunije i Bugarske u EU i NATO koji su bili protivni svakoj unutrasnjoj logici sistema vrijednosti u EU (naravno,zbog vojno-geopolitickih razloga su primljeni),zatim drzavni udar i Majdan u Ukrajini,pad cijena nafte kao cilj slabljenja budzeta Rusije,i na kraju svrstavanje na stranu istih onih koji siju smrt po Parizu,iako osim geopol. razloga nemaju ama bas nikakav ideoloski za to,sto opet ide na ruku geo nacionalizmu Rusa jer oni za svako svoje djelovanje van granica moraju imati ideolosku podlogu. Suma sumarum- sve je isplanirano,i to vrlo dobro. Nato je rekao SAH!

ilaminat

pre 8 godina

'Ne mislite valjda na agresiju u Ukrajini?'

Kakvo apsurdno pitanje, ko tako pocinje intervju?

A Rusi pritom i nisu vrsili agresiju na Ukrajinu, to im je ucinila sopstvena vlast.

grisha

pre 8 godina

Ne znam da li ih nervira vise Putin ili njegovo naoruzanje 30 godina naprednije. Mozda su energenti?

Zamislite sad ruske medije kako se svakodnevno bave tudjim politicarima? Vecim delom se bave uspesima u Siriji gde je presecena ruta sverca tudje nafte kojom je placano naoruzanje kako bi svrgli Asada.

Sve je lepo isplanirano, ali su to Rusi jos bolje uradili.

djoka

pre 8 godina

Rusi izgubili osecaj za realnost. Znaci ludi su. A Zapad sve samo neki normalci, kad ono sve istetovirani, ne znaju dal su muski ili zenski, sve neki humanitarci a ustvari krvolocni otimaci itd.

džontra

pre 8 godina

Nebitno je da li ste za Zapad ili Ruse, balans je bitan za čovečanstvo, a Rusi vraćaju taj balans dve velike sile. Na liderima je da li će taj balans voditi ka ravnopravnosti ili totalnom uništenju u želji za većom moći.

knez

pre 8 godina

Slušam CNN oko nove godine kad voditelj bukvalno govori 'Saljemo iskrene čestitke za sve naše vojnike širom sveta koji brane SAD'.
Razmišljam, šta bi bilo kad bi tako nešto rekao ruski voditelj? Znači ovi mogu i niko drugi ne može a da nedobije već neku izlizanu etiketu.

majstor

pre 8 godina

oval lik nije nikakav slavista nego običan Nato lobista što u današnje vreme me nije teško proveriti uz
malo znanja nemačkog ili engleskog jezika!

srki

pre 8 godina

slazem se za neoimperijalizam. on u stvari nije neo vec samo imperijalizam jer zvanicno ime zemlje nije ruskaja tj. ruska federacija. zvanicno ime je rosijskaja tj. rusijanska federacija - drzava koja hoce da obuhvati sve nacije u njoj ali na bazi koja je najveceg naroda. toj ruskoj i pravoslavnoj bazi treba sebe da prinesu balti, ukrajinci, belorusi (lukasenko malo malo pa povileni, ocito se plasi asimilacije naroda), hriscani sa kavkaza i muslimanski narodi, od tatara, ingusa, cecena, do srednjoazijatskih i sibirskih plemena.

po sredi je klasican imperijalni sindrom koji je inalo svako carstvo, od persijskog, rimskog, vizantije - romejskog, do osmanskog i austrijskog.

imperija mora da prenebregne nacionalne razlike kako bi opstala. a da te razlike ne bi pojele sistem putem centrifugalnih tendencija, pribegava se uniformnom narativu koji je po pravilu onaj doninantne skupine - uglavnom etnije. u ovom slucaju pravoslavne i ruske.

nekad to uspe (rim sve do 3. veka, osmanlije do 17. veka, vizantija do 1204, austrija pre fra rev, jugoslavija do 1934, odnosno 1980). nekad omane (austro-madjarski konflikt, romansko-germanski u 5. veku, muslimansko-nemuslimanski u turskoj u 19. veku, jugoslavija dvaput).

amerika je najuspesnija na tom polju jer je umesto etnicke homogenizacije obavila nadnacionalnu plus ekonomsku. njoj je bilo najlakse jer nije bilo istorije podela na klasnoj ili bilo kojoj osnovi posto je napravljena od nule.

Jad i bed "slavista" sa zapada

pre 8 godina

*Švajcarski slavista i književni kritičar Ulrih Šmid, 1965, predaje o kulturi i društvenom sistemu Rusije na Univerzitetu u Sent Galenu. Od 1993. piše za redakciju kulture uglednog Noje cirher cajtunga.

I ovako nesto ima zvanje slaviste...jos predaje na univerzitetu u Sent Galenu? Sta onda da ocekujemo od njegovih studenata, novih generacija "slavista" sa zapada? Najverovatnije iste ovakve gluposti. Nikada jedan zapadnjak nece razumeti pojam "ruska dusa", jer je na zapadu pojam "dusa" mislena imenica. Zato i ovaj "profesor" ne moze da razume da ruski intelektualci svih vrsta potpuno prirodno i spontano, bez prisile, podrzavaju svaki politicki "rezim" u Rusiji koji radi na jacanju i velicini te iste. Za razliku od Srba, svi Rusi su jedinstveni, zato im niko nikada nista nece moci.

Walther

pre 8 godina

A, sta cemo za zapadnim Staro-imperijalizmom? Udjose li u istocnu Evropu uz pomoc najrazornijeg oruzja propagande, a rusi posle napada sa zapada na Ukrajinu, spasise svoj Krim i to je neo imperijalizam!? Rusija odgovara zapadu samo kada je na kolenika i pod vodjstvom mucenika poput Gorbacova i Jeljcina! Napad na srce planete je u toku, nadamo se pobedi onih koji se brane!

tony

pre 8 godina

bramasutra@ - tacno. bio sam i video upravo to sto si pomenuo tj. napisao.
da se vratim na temu. svako malo neka velika nacija poleti u svojoj imperijalustickoj zelji i kao po pravilu uglavnom brzo dobije po nosu. nemacka, japan, poljska, holandija... problem je sto sada imamo jednu imperijalisticku silu koja se polako gasi (amerika) ali koja je i dalje jaka i novo budjenje starih imperijalistickih sila kina i rusija istovremeno. to moze da dovede do svetskog rata i razaranja neslucenih razmera. svi smo svedoci trenutne političke situacije u svetu i vidimo da su tenzije svakoga dana sve vece i vece. uskoro mozemo doci do tacke bez povratka kada ce biti dovoljna samo jedna sitnica pa da izazove globalno razaranje.

my way

pre 8 godina

Mi Bogu hvala znamo da su drugi strogo u svojim granicama, da su devedesetih Rusi nama komadali drzavu, bacali bombe... Znamo i sta su sirom sveta radili, po Vijetnamu, Iraku, Libiji... milione zavili u crno, narode unistili, drzave u rusevine pretvorili, sve zle Ruje. Ili pak to bejahu neki drugi koji eto bistre slavisticku nauku i zakljucuju da Rusi postoje imperijalisticki?

Napredni Bot

pre 8 godina

Zna se ko ima najvece imperijalne ambicije. To izgleda nikome ne smeta. Problem je kad neko drugi ima bar malo takvih ambicija. Onda se javljaju orkestrirani tekstovi poput ovog. Na prvoj stranici ovog sajta cak cetiri teksta o Rusiji, uglavnom u negativnom kontekstu. Ko to narucuje? Toliko o nezavisnom novinarstvu.

Додир са реалношћу

pre 8 godina

"Pišete da rusko društvo pati od gubitka osećaja za realnost". ovo je ključna osobina rusofila i u odgovorima i zajedničaka osobina sa našim botovima
(rhapsody, 6. februar 2016 19:13)

Хајде да видимо ко има осећај за реалност - 4 године рата у Сирији, а ни једна једина реч о цивилним жртвама на ЦНН и ББЦ-ију. 4 године ИСИС финансира Америка, а нафту шверцује Турска коју продаје ЕУ и Америци. Губитак осећаја за реалност? Рецимо - Косово може у УН, може да буде Република, али Крим не може. Или рецимо - ЕУ мора да уведе санкције Русији, али Америка може да купује ракетне моторе од Русије за свој свемирски програм. Ко је ту изгубио додир са реалношћу?

Нисам русофил а ни бот, али једноставно не могу да сварим америчко и европско пропагандно смеће, као ни руско. Од Руса макар не читам умоболности и бљувотине типа - цивилне жртве, демократија, људска права. А ти ако можеш - у реду. За прихватање западњачког ментално смећа само не треба имати мозак и разум.

only fools and horses

pre 8 godina

"Verujem da ovo patriotsko oduševljenje, koje je jako ojačalo pre dve godine, veoma brzo može ponovo da nestane."

Veruje ili nada se. Pre bih rekao ono drugo. U suštini sva ta "dobronamerna" a i nedobronamerna gospoda, koji Rusiju na vade iz usta, priželjkuju jednog novog Gorbačova i Jelcina, kako bi nastavili sa rastakanjem Ruske države, nacije i duše.
Ne kažem da je bilo realno da opstane SSSR, sve te stare nacije su imale pravo na svoje države, ali na sceni je bilo rastakanje i Ruske nacije. Pri tom je preko 20 (neki kažu i 30) miliona Rusa je ostalo van granica svoje države. Najčešće uz gubitak prava i uz ponižavanje od strane novonastalih država (Baltičke države). Takva stvar ne može nikako da bude bez nekih posledica.

Ко о чему...

pre 8 godina

Швајцарац се бави Русијом, уместо да се бави Швајцарском. Цео свет је остало глув и нем на колаборацију нациста са Швајцарцима, а и ови су то лепо заташкали гомилама новца. Тућег, наравно. Јесте, Русија је империја, Путин је диктатор, Руси су пијанице и морони. То смо схватили. Него, нисмо схватили ко је почео фрку у Ираку, ко је затим прешао на Сирију, Либију, а претходно разбуцао Авганистан и Југославију, па сада ево и Украјину. Јесу ли све то закували ти пијани Руси?
Да није било Слобе, не би ни почео рат у Вијетнаму. Питам се колицки ниво интелигенције имају просечни конзументи Дојчелелеа.

psiho

pre 8 godina

Skoro pa svaki dan citamo ili zakljucujemo: Putin najbogatiji Rus, Putin opljacko 183 milijarde dolara, Putin ima nekoliko zena, Putin ima puno vanbracne dece, Putin je prihopata, Putin je bio i ostao tiranin u svojoj porodici, Putin je bio najgori agent KGB, Putin pogubio sve kljuceve KGB lagera u Nemackoj pa zbog toga proteran, Putin mrtav pijan na smrt isprebijao svoju zenu, Rusija propada, Rusija je pred slomom, Rusija je na kolenima, Rusija grca u gubicima, Ruisko trziste se urusava, Ruska berza propada, Rusi napadaju Skandinavciju, Ruska invazija na balticke zemlje... sad i ova klnjiga, nemacki ZDF mamlo malo pa snima i objavljuje neki dokumentarac o Rusima... Ma ljudi smarate vise sa tom Rusijom, sa Putinom, sa KGB, sa SSSR. Ovo je zbilja postalo psiho od najgoreg psiho terora koji se moze doziveti.

seljadin

pre 8 godina

agresija Rusa na Ukrajinu, je isto sto i agresija Srba na Bosnu, u kojoj zive vec 1400 godina, i gde su jedini domoroci....
Cim sam to procitao, prestao sam dalje da citam...

anilS ašeN

pre 8 godina

Putin je mnogo zbunio zapadnjake. Uvek je korak ispred i nikad ne znaju šta sledeće sprema. Eh da je Angela pametna pa da se okrene rusima. To bi bio bingo za celu Evropu. Još kad pogledate kandidate za predsednika Amerike Putinu se smeši lepa budućnost. :-)

Slobodan

pre 8 godina

Bla bla,truc muc. Ocigledno da je autoru dobra Rusija ona u blatu i polu raspadu.Cim krene da se oporavlja,odmah krece prica o imperiji i novom SSSR-u.

samo da primetim

pre 8 godina

Dakle, Rusi su okrenuti ka patriotizmu i želji da njihova država bude velika sila, i to je loše. Mada, isto to može da se kaže za Amerikance, ali onda je to dobro. I kad Hilari Klinton izjavi da bogatstva Sibira ne mogu da pripadaju samo Rusiji, i to je dobro. Upravo ovakvi "eksperti" kao ovaj Švajcarac i "objektivni" novinari DW pokazuju da je teza da Rusija ne može da obezbedi čak ni svoj opstanak, a kamoli blagostanje svom stanovništvu osim kao supersila potpuno tačna. Žao mi je, gospodo zapadnjaci, ali Rusija sigurno neće biti vaša kolonija, ovog puta nećete moći da idete topovima na vojsku naoružanu kopljima, kao što ste navikli.

Dilan Dog

pre 8 godina

Прочитао сам само неколико речи.Дојче Веле,Светлана Алексијевич,тазе "нобеловка" и престао да читам.

Милош

pre 8 godina

Свако ко је видео Москву или Петроград зна да Русија ЈЕСТЕ империја и то нема везе са тим да ли је неко воли или не.

Dorćolac

pre 8 godina

Oduvek je rusko prostranstvo sa svojim prirodnim resursima bila meta zapadnih imperija. Ako slavista Šmit govori u svojoj knjizi o stvaranju ruskog imperijalizma to je to je samo ogledalo stvoreno na takve težnje. Tako i nauka "slavistika" je instrument za proučavanje kolektivne psihologije slovenskih naroda sa ciljem razbijanja na manje celine. Ta taktika koja se razvila je postala institucionalizam. Bankarski institucionalizam! Švajcarska je čuvena bankarska zemlja ali nije nezavisna, ona je zavisna od svetske bankarske oligarhije. Ona gura ispred sebe "bojovnike" slaviste, naučnike, obučene da zamene teze i kroz ovakve tekstove obrću svest. "Aneksiju Krima" bih uzeo kao najsvežiji primer upotrebljavanje izraza umesto "Referenduma" ubedljivog po procentu ruskog stanovništava. Zapadni imperijalizam je prvu put i istoriji uspeo da zavadi dva bratska naroda Ukrajince i Ruse. Korišćenje perfidno uspavanost zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, blic krig u Kijevu je efikasno obavljen. To je veči uspeh od svih osvajačkih pohoda na Sibir. Potkovica se ubrzanim ritmom stvara, guraju se uvek neki drugi u prvu liniju fronta i naravno, niko nije lud, pogotovu danas sa brzim prenošenjem informacija. Gospodine Šmid reči u Vašoj cenjenoj knjizi su u belim rukavicama, pitki, razumljivi, sakriveni i perfidno netačni. Višedecenijska taktika je uzeta iz prirode. Borba lavova sa krdom bivola. Posmatrjući afričku igru, isto je i u humanoj igri za Sibir.

ne znam

pre 8 godina

uh uh, sve se bojim da svaba poznaje rusku dusu, da pritom nije ostrascen i da mu licno ne smeta ruski "neoimperijalizam". ovaj je placen, il je promasio zanimanje. bice da je ovo prvo

Psy

pre 8 godina

Diktatura uz pristanak podredjenih nije diktatura, izvini molim te, to je izborna volja gradjana Rusije, znaci demokratija braćo sa zapada, demokratija! haha...

All About

pre 8 godina

Уџбенички пример западне пропаганде,спрам нације за медијски одстрел и пројекат за плашење велике деце.За случај Срба то је била Велика,је ли, Србија а код Руја ,оф корс,Империја.

Бај д веј,Велика је и Британија територијално, па то овдашњим грађански орјентисаним интелектуалцима нешто не смета...

Stojko

pre 8 godina

Ha ha ha ha
Koja propaganda.
Pa da zapad poznaje Rusko drustvo ne bi tako glupo srljao u odnose sa njim.
Zapad pociva na sili i moci. Od rimskog drustva pa na ovamo uvek je tako. Gola sila i moć, i naravno tome sve podrdjeno. Čista propaganda radi lakše pljačke i ništa više. Nih drugo ništa ne interesuje. Samo dominacija i pljačka.

Sumnjicavi

pre 8 godina

Procitah samo odgovor na prvo pitanje iz koga se razume da doticni misli da Holandija nije imala imperijalnu istoriju!!
Dalje citanje bese suvisno.

Груја

pre 8 godina

Прво значајно и истинско разумевање Русије са Запада у овом тренутку.
Човек је потпуно разумео са идејног становишта шта се дешава у Русији-
обнова Империје. При томе, не мисли се само и искључиво на терироријалну
обнову, већ превасходно на духовну обнову руског света, православне
империје као Трећег Рима. Западна Империја, оличена у САД, то не може мирно да гледа, јер му је то једина достојна алтернатива. Зато ће покушати све да спречи обнову империје на Истоку.

marko

pre 8 godina

Rusija jeste imperija i u geopolitickom i u vojnom, mnogi nece prihvatiti ali jeste i u kulturnom smislu. U materijalnom smislu su iza zapada. Iza zapada su i u dekadenciji. Zapadu smeta sto se vise ne snebivaju da se i ponasaju kao imperija. Sto pre na zapadu prihvate Rusku Imperiju kao neminovnosn to bolje za ceo svet.

Перица

pre 8 godina

А ништа о осећају понижености и издаје коју Руси осећају у односу на „Запад"?

То је основа свега! Руси су растурили своју империју, свој свет, своју идеологију и своју економију и шта су добили? Пљачку и трговину неким робљем која се увија у "Russian bride by mail".

Како је „Запад" сејао, тако ће и да жање.

Перица

pre 8 godina

А ништа о осећају понижености и издаје коју Руси осећају у односу на „Запад"?

То је основа свега! Руси су растурили своју империју, свој свет, своју идеологију и своју економију и шта су добили? Пљачку и трговину неким робљем која се увија у "Russian bride by mail".

Како је „Запад" сејао, тако ће и да жање.

clark

pre 8 godina

Pa ko je ustvari imperijalista onaj ko ima vojne baze u svojoj zemlji, jednu u siriji i mozda u belorusiji ili onaj koji je ima na svim kontinentima u desetinama zemalja. Sve ovo sto pise za rusiju stoji ali brate....

BeKo

pre 8 godina

"Fašista je čovjek čija je žudnja za novcem ili moći takvim intenzitetom iskombinovana sa netolerancijom prema ljudima drugih rasa, partija, klasa, religija, kultura, regija ili nacija koja ga čini nemilosrdnim u njegovoj upotrebi obmana i nasilja pomoću kojih ostvaruje svoje ciljeve. Vrhovni bog fašiste, prema kojem su njegovi ciljevi usmjereni, može biti novac ili moć; može biti rasa ili klasa; može biti vojska, klika ili ekonomska grupa; ili može biti kultura, religija ili politička partija.
Dodatnu opasnost predstavljaju oni koji, deklarativno se salažući za demokratiju i opšte dobro, u svojoj nezajažljivoj pohlepi za novcem i moći koju novac omogućava, ne prezaju da potajno izbjegavaju zakone skrojene da sačuvaju javnost od monopolističkog iznuđivanja.
Njihov konačni cilj prema kojem su sve njihove prevare usmjerene je da zarobe političku moć kako bi, koristeći istovremeno moć države i moć tržišta, zadržali običnog čovjeka u vječnoj podređenosti.
Oni tvrde da su super-patriote, ali bi poništili svaku slobodu koju garantuje ustav.
Oni su patriote u periodu rata jer je to u njihovom interesu, ali u mirnodopskom periodu prate moć i novac kud god ih oni vode."

Henri Volas o fašistima (fragmenti teksta iz Njujork Tajmsa, 1944.):

žarko

pre 8 godina

Mora da je u meni problem kad ne shvatam da samo zapadne zamlje postoje da bi svojim građanima obezbedili blagostanje, a sve ostale koje to pokušaju su ili diktature ili imperije. I nije problem kad amerikanci ističu svoju izuzetnost poput urođenu apoteozu u pogledu svega, a primarno u međunarodnom pravu, nego je problem kad rusi ističu kulturnu izuzetnost što i jeste suština različitosti u savremenom, civilizovanom svetu u kome osim po kulturi, svi smo jednaki pred pravom i pred zakonom.

bobi

pre 8 godina

Ne volim ovakve tekstove van bilo kog konteksta, prevedeno bez ikakvog kraja i pocetka tj uvoda u temu ... citam drugi put ... posle prvog citanja da me je neko pitao ne bih znao da mu kazem ni o cemu je rec ni koji je smisao ... nista. Nebitno da li se radi o geopolitickoj situaciji ili o tehnologiji ili o farmi ...

Wolff

pre 8 godina

Sve sto je receno je tacno, samo ne vidim nikakvu razliku sa na primer GBR i u cemu je problem, sve bivse imperijalne sile nastoje da to budu ponovo zasto ne bi i Rusija.
Samo da budemo objektivni nama zbog toga moze biti samo jos gore nikako bolje

proveritas

pre 8 godina

pa i Englezi i Francuzi i dalje imaju osecaj imeprijalnosti i rado bi da se njihove davno posrnule imperijalisticke ideje ponovo ostvare na neki nacin. to je nekako normalno ako ste bili najaci na svetu i osetili tu vrstu moci da to zelite da osetite ponovo (kao npr zal za ex-yu kod nas). A sto se prava i sloboda obicnih ljudi tice svuda u svetu su na najnizim granama u istoriji. Prosecan Amerikanac i Evropljanin su uvezani sistemom kredita-dugova, obrazovanja, medija itd itd na gotovo identican nacin kao prosecan Rus koga uvezuje drzavni aparat direktno, sto u njihovom slucaju moze da bude i dobro jer 'sloboda' u tolikoj zemlji lako vodi u anarhiju kao sto su imali prilike da vide pre dvadesetak godina. Verovatno oni dobro znaju zasto toliko cene Putina. Uzdravlje malim i obicnim ljudima, mocnici se na svim stranama odlicno snalaze!!

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@srki
Vrlo dobra analiza ali ne mogu u potpunosti da se složim. Amerika nije počela od nule već istrebljenjem nativne civilizacije koja čak ni sada nije potpuno integrirana (jedan deo "Indijanaca" živi u rezervatima). Potom sledi robovlasništvo i ta podjela belci - crnci i dalje traje. Imigranti iz Srednje Amerike, posebno Meksikanci su imali pogrdan naziv "wet bacs" i i dalje su nipodastavani. Dalje, postavlja se pitanje kakav je stav muslimanske zajednice u USA prema sopstvenoj državi.
Tačno, Amerika je najviše od svih uradila na ispravljanju problema i integraciji ali sa druge strane Rusi imaju trajni problem Čečena (i drugih muslimana) ali sumnjam da bi Belorusi, a očito i deo Ukrajinaca imao problema sa Ruskom Imperijom, imajući u vidu dugu (predkomunisticku) istoriju.
Naravno, to zajedništvo istočnih Slovena je brutalno narušio Staljin u Ukrajini ali treba uzeti u obzir i kolektivno predkomunisticku sjećanje ova tri naroda..

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Нисам русофил а ни бот, али једноставно не могу да сварим америчко и европско пропагандно смеће, као ни руско. Од Руса макар не читам умоболности и бљувотине типа - цивилне жртве, демократија, људска права. А ти ако можеш - у реду. За прихватање западњачког ментално смећа само не треба имати мозак и разум.
(Додир са реалношћу, 6. februar 2016 19:52)

Zivis u zemlji koja je Rusiji dala sve benefite u poslovima s naftom ( pronadji sam kolika je rudna renta), koja pritom ima najgore i najskuplje gorivo u Evropi. Ista Rusija stiti Miru, Marka, Karice, salju ti Konuzina da te ponizava u tvojoj zemlji, cuvaju Bajatovica, imaju svoje "agente", poput Kusturice, koji vise voli Rusiju od Srbije. Rusija nista dobro ne zeli Srbiji, kao ni EU, kao ni USA, sto se pre otreznimo, bolje po nas. Neki Srbi bi vise voleli da su Rusi (kriza identiteta) i to je najveci poraz, gori od 1995, gori od 1999.

srpska posla

pre 8 godina

@Dejan
jos vise mi je muka od srpskih kompleksa i paranoje.
Cackali mecku pa dobili po njonji i sada se radujemo svemu sto bi revansiralo nasu sujetu.