Subota, 06.02.2016.

11:58

Gardijan:Asanž da odgovara za optužbe za silovanje

Džulijan Asanž treba da odgovora zbog optužbi za silovanje, piše danas britanski Gardijan.

Izvor: Beta

Gardijan:Asanž da odgovara za optužbe za silovanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

trojanski konjusar

pre 8 godina

Irak...Avganistan...Jemen...Burma...Pakistan...Sudan...Sirija...Sijera Leone...Kipar...Palestina...Kosovo...Uganda...Papua Nova Gvineja...Gambija...
Lepo je to rekao Sasi Tarur (Shashi Taroor), indijski poslanik, u govoru britanskim parlamentacima: "Kad su britanske trupe dosle na nase obale, Indija je obavljala skoro cetvrtinu celokupne svetske trgovine. Kad su otisli, taj procenat je pao na samo 4%" (DEDA CVETKO, 6. februar 2016 22:50)

U Afganistanu, Siriji i na Kosovu Britanci nikad nisu bili (s Afganistanom su ratovali, bezuspesno; na Kosovu, OK, imaju trupe, u sastavu NATO trupa, kao i mnogi drugi, ali, nikad nikakvu vrstu vlasti nisu tamo imali). Nad Irakom i Jemenom imali su protektorat, duze ili krace vreme. Za ostale - treba prosudjivati od slucaja do slucaja, a treba, narocito, gledati i sta je i kako tamo bilo pre njihove pojave. Na indijske obale nisu se (prvo) iskrcale britanske trupe, nego britanski trgovci i razne usluzne delatnosti. Ti su Britanci bili deveta rupa na svirali, sluge u raznim mocnim imperijama koje su tada postojale na Indijskom podkontinentu (i za koje bi britanske trupe bile smesan protivnik, da im je kojim slucajem, palo na pamet da se iskrcaju). Ali su bili korisni svima. I dok su se te imperije medusobno iscrpljivale neprekidnim ratovima, a i bahatim, sumanutim, unutrasnjim rasipanjem, njihov znacaj, a time i uticaj, postepeno je rastao. Mic po mic... pa su dosle i trupe, pa su, od slugu, postali gospodari.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

@crna ovca Da vidim svuda je lose gde su Englezi kolonizovali. Bolji standard tamo nego ovde.

BY 3.0)] (Duci0167, 6. februar 2016 16:13)

Irak...Avganistan...Jemen...Burma...Pakistan...Sudan...Sirija...Sijera Leone...Kipar...Palestina...Kosovo...Uganda...Papua Nova Gvineja...Gambija...

Gde god iglu zabodes u bivse Britanske kolonije, sve sam raj na zemlji do raja na zemlji...sve mila majka od civilizacije do mile majke od civilizacije...sve najvisi standard na svetu do najveceg luksuza na svetu...sve najveca pismenost do najvece pismenosti...

Lepo je to rekao Sasi Tarur (Shashi Taroor), indijski poslanik, u govoru britanskim parlamentacima: "Kad su britanske trupe dosle na nase obale, Indija je obavljala skoro cetvrtinu celokupne svetske trgovine. Kad su otisli, taj procenat je pao na samo 4%"

A onda je dodao: "Nikakvo cudo da u Britanskoj kolonijalnoj imperiji sunce nikada nije zalazilo: u mraku, ni sam Gospod Bog ne bi mogao da veruje Britancima"

Amin.

Sova

pre 8 godina

Gardijan je poznato lupetalo britanske (pa dakle i američke) vlade i naravno da im je krivo što Asanž nije naseo na švedski mamac za američku klopku. Ako je reč isključivo o navodnom silovanju ili seksu bez kondoma, zašto ga švedski organi nišu ispitali u ekvadorskoj ambasadi i zašto nisu dali garancije da neće biti isporučen Amerikancima?

Jasnovid

pre 8 godina

Mlate sa tom epizodom iz Asanzovog seksualnog zivota I prave od nje problem od izuzetnog znacaja. Za "demokrrate" nije problem sto odavno ne priznaju odluke UN I sto pokusavaju na sve nacine da Asanza isporuce Amerima. To je tuzna stvarnost. Umesto da se Asanzu podignu spomenici za zivota on mora da se krije.

bopal

pre 8 godina

@duci
prvo, nisu ga optuzile za silovanje vec su htele da ga policija primora da se testira na aids jer je sa jednom kondom pukao a sa drugom je imao odnos bez kondoma.

drugo, tek je druga ili treca tuziteljka htela da ga optuzi i slucajno je u pitanju marijana naj, radikalna feminstkinja koja se sa klasom borgstromom, advokatom tuziteljki, bavila poostravanjem inace sirokog definisanja silovanja u svedskoj.

trece, svedski motiv da se asanz uhapsi mogao bi se nalaziti u vasingtonu gde se u to vreme intenzivno radilo na pronalazenju nacina da se on optuzi zbog wikiliksa. imajuci u vidu da je njegov saucesnik bredli mening prosao kroz torturu u istraznom zatvoru i da mu u usa preti visedecenijska kazna razumljivo je da je paranoican po pitanju mogucnosti da zavrsi u americkom zatvoru. zhtev njegovog advokata da mu se garanruje da nece biti izrucen, uz koji uslov je bio spreman da ga i drugi put ispitaju, je odbijen

Ja

pre 8 godina

1. Nije optužen za "klasično" silovanje (znam da ružno zvuči), već za seks bez kondoma, što je kažnjivo u Švedskoj i tretira se isto kao i silovanje. Ali, svejedno, ipak nije isto.
2. Ni jednom nije rekao da ne želi da mu sude za to za šta ga optužuju.
3. Nema nikakvih garancija da ga Englezi neće isporučiti Americi umesto Švedskoj, kao i to da ga Švedska neće isporučiti.
4. I jedni i drugi su radili baš takve stvari. Englezi čak i sopstvene državljane.
5. U Americi mu preti smrtna kazna.

Viktor

pre 8 godina

Reći da "Gardijan" kaze ovo ili ono je netačno. Gardijan nema 1 stav. Iskreno, pratim ceo slučaj od samog početka i to najviše na Gardijanu, i vrlo pozitivne članke izdaju o Asanžu. Štaviše, Gardijan jedan od 4-5 novinskih kuća koji je na početku dobio prava da prenosi i prenosio mnoge vesti iz procurelih "kablova" i uradili su dobar posao. Bilo je problema kasnije kada je Asanž tvrdio da su neki novinari tendenciozno sekli vesti.
Gardijan čitam dnevno, a ovaj konkretan tekst nisam ni video. Vrlo su bili retki tekstovi gde su bili negativni prema Asanžu, pa mi je ovo "Gardijan tvrdi" tim pre smešno uopštavanje u najmanju ruku.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Londonski Gardijan je instument britanske kontraobavestajne sluzbe (GCHQ) na cijem bordu editora sedi vise clanova kontraobavestajne sluzbe koje je po zvanicnoj funkciji - a mimo volje ogromne vecine novinara koji tu rade - postavila BRITANSKA VLADA i koji blage veze nemaju sa novinarstvom. Njihova jedina funkcija je da overavaju clanke koji idu u stampu, vrse cenzuru politicki nepozeljnih misljenja i obezbedjuju da novinarski uvodnicari ne odstupaju od zvanicno-odobrene vladine politike. To se sve radi na jedan veoma, veoma perfidan nacin koji, nazalost po engleske kontraobavestajce, sve vise postaje providan i provaljen. Mogu slobodno da kazem da je izmedju moskovske Pravde cirka 1949. i londonskog Gardijana 2016. jedina razlika sto je Pravda bila zanimljivija i raznovrsnija. Najsmesnije mi je kad ovi tipovi pocnu da pontificiraju o slobodi stampe. Joj, majko, kakav je to smeh!

Duci0167

pre 8 godina

@crna ovca Da vidim svuda je lose gde su Englezi kolonizovali. Bolji standard tamo nego ovde. I kako poredis vreme kolonizacije i otkrivanje kontinenata sa danasnjicom? Bolje obrati paznju koga je Srbija sve napala '90,slala vojsku i zaratila sa celim svetom. Toliko smo nebitni na ovoj planeti.

miro

pre 8 godina

Svaka odluka koju je doneo bilo koji ogranak U.N.-a, a da nije u skladu sa interesima amera, engleza i njihovih najblizih saveznika je jednostavno prohujala sa vihorom. Decenijama se jednodusno glasalo za ukidanje blokade kubi i ko je to postovao? Ta organizacija je daleko od ideje na osnovu koje je osnovana i samo sluzi ka instrument zapadnih sila za legitimisanje neokolonijalzma.
Zao mi je Asanza ali tu odluku nece postovati ni englezi ni svedjani ni ameri.

Pričam ti priču

pre 8 godina

Kakvo spinovanje i lupetanje. Nikada ni jedna žena nije optužila Asanža za silovanje - sve su dale saglasnost za taj čin. "Zločin" za koji je optužen je da nije stavio prezervativ - što po Švedskom zakonu jeste kažnjivo ako druga strana nije za to znala i na to pristala. Ipak, slučaj je toliko fingiran da bi to bilo smešno da nije strašno.

Duci0167

pre 8 godina

Pre nego stanete nekoga da branite ili optuzujete treba cuti i drugu stranu. Teoreticari zavera vicu nevin a doticna ga optuzila za silovanje. U cemu je problem da se procesuira kao sto bi i svi mi da smo u slicnoj situaciji? Optuzbu imamo a gde je odbrana? Nema SWE bas neki motiv da ga goni iz dosade.

nisam ja, ja je

pre 8 godina

To su tako smesne I providne stvari koje radite da na njih ne bi nasels ni mala decs. Optuziti Asanza za silovanje isto je kao optuziti bogatog coveka za kradju zvaka u hipermarketu
(Dejan, 6. februar 2016 12:51)

A optuziti Strauss-Kahna? Sta kazu mala deca? BTW i najbogatiji covek moze biti kleptoman. Neke dame iz najvisih drustava imale su velike skandale, jer su hvatane kako "kradu zvake po hipermarketima".

skr

pre 8 godina

Cuveni nezavisni list politicke elite VB.
(CityWatch, 06. februar 2016 12:40)
Nezavisan je i po tome sto mozete da cujete razlicita misljenja o ovakvim temama. To sto se ne slazes (ni ja) ne znaci da se medij bavi propagandom.

shame boner

pre 8 godina

Mi nikada i nigdje nismo do tancina procitali sta se zaista dogodilo te noci u Svedskoj,sto mi je opet vrlo cudno obzirom na njegovu popularnost. Te zene (mozda grijesim) nikada taksativno nisu navele sve njegove greske,nasrtaje ili sta vec(jedino je evidentno da silovanja nije bilo). Slijedeci neku logiku mogu zakljuciti da on ne bio zavrsio u stanu sa nekim bas toliko inferiornim,vjerovatno ga kao i mnoge inteligentne muskarce prvo privlaci sta zena ima da kaze,kako polemise itd. E sad,on je optuzen jer je,pazite,imao sex bez kondoma i jer je iskoristio partnerku dok je "spavala". Svedski zakoni su skoro uvijek u ovim slucajevima na strani zene,a ovdje se zrtva moze uvijek pozvati da je ona u toku sexa rekla "ne",a on nastavio. Pljuc. Lako dokazati (dnk,alibi,svjedoci pri polasku u sobu),tesko se odbraniti. Rijec zrtve (zena) protiv rijeci stranca,muskarca (pritom, medjunarodnog neprijatelja br.1). A moze li on dokazati da je doticna zeljela taj sex? Kako i na koji nacin? Ciljano optuzen,ako nekome nije jasno. I vec mu je presudjeno.

cobo

pre 8 godina

Sve je namestito da ne bi bio izjava protiv izjave,pa sve im propalo.Zato je moralo biti dve zene,onda dva protiv jedan!Oni nece njemu ni jedno pitanje postaviti o silovanju,nego ce direktno o Vikileksu?!
Da se bar docepao Srbije,mi nikog ne izrucujemo!!!

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina!

pre 8 godina

Eh, ti britanci, hteli bi nekakvim pravosudnim postupkom da uklone odbeglog špijuna. Što se ne ugledaju na ruse, oni to rešavaju polonijumom, i svi rusofili ih podržavaju zbog toga, sigurno bi podržali i britance da primene tu metodu.

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Pa dobro, neka se obavezu da ga neće predati amerikancima ako se pokaže da je nevin, i resen problem. Ali nece, to sigurno neće dozvoliti a ameri će se buniti i sve učiniti da to stopiraju

UmpahPah

pre 8 godina

Ja mislim da je Gardijan odgovoran za bombaske napadu u Njujorku 11. septembra i da je takodje Gardijan odgovoran za porodično nasilje u Sopotu.

Gardijan mora da odgovara!

marija

pre 8 godina

Koje silovanje?
Dve žene sa kojima je bio su rekle da nije bio nasilan, ali da ima čudno mišljenje o ženama. ???
Optužnica nije ni podignuta.

Givi

pre 8 godina

Sva je sreca pa su Kina i Rusija u SB inace bi ovo bila planeta terora bivsih robijasa i robova nad covecanstvom.
Asanz neka izdrzi jos malo u ambasadi. Barem do kraja 2016.

dado

pre 8 godina

Na zapadu tvrde da je pravosudje odvojeno od politike, ovaj slucaj govori upravo suprotno.
Kako inace objasniti cinjenicu da 2 svedska tuzitelja nisu nasli temelj da optuze Assanga sve dok se nije pojavio treci tuzitelj sa kobajagi novim dokazima
Svedska kao drzava je pokazala da je marioneta u rukama engleza i da rade sve sto im se kaze

Dejan

pre 8 godina

To su tako smesne I providne stvari koje radite da na njih ne bi nasels ni mala decs. Optuziti Asanza za silovanje isto je kao optuziti bogatog coveka za kradju zvaka u hipermarketu

Vrle

pre 8 godina

Jos jedan poraz UN-a.Sada mozemo da vidimo pravo stanje u svetu,oni su iznad svega!A mi i dalje saljemo nase ljude u Hag!Pitam se koliko ce ovakav svet jos trajati?

marija

pre 8 godina

Koje silovanje?
Dve žene sa kojima je bio su rekle da nije bio nasilan, ali da ima čudno mišljenje o ženama. ???
Optužnica nije ni podignuta.

UmpahPah

pre 8 godina

Ja mislim da je Gardijan odgovoran za bombaske napadu u Njujorku 11. septembra i da je takodje Gardijan odgovoran za porodično nasilje u Sopotu.

Gardijan mora da odgovara!

dado

pre 8 godina

Na zapadu tvrde da je pravosudje odvojeno od politike, ovaj slucaj govori upravo suprotno.
Kako inace objasniti cinjenicu da 2 svedska tuzitelja nisu nasli temelj da optuze Assanga sve dok se nije pojavio treci tuzitelj sa kobajagi novim dokazima
Svedska kao drzava je pokazala da je marioneta u rukama engleza i da rade sve sto im se kaze

Givi

pre 8 godina

Sva je sreca pa su Kina i Rusija u SB inace bi ovo bila planeta terora bivsih robijasa i robova nad covecanstvom.
Asanz neka izdrzi jos malo u ambasadi. Barem do kraja 2016.

Dejan

pre 8 godina

To su tako smesne I providne stvari koje radite da na njih ne bi nasels ni mala decs. Optuziti Asanza za silovanje isto je kao optuziti bogatog coveka za kradju zvaka u hipermarketu

Vrle

pre 8 godina

Jos jedan poraz UN-a.Sada mozemo da vidimo pravo stanje u svetu,oni su iznad svega!A mi i dalje saljemo nase ljude u Hag!Pitam se koliko ce ovakav svet jos trajati?

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Pa dobro, neka se obavezu da ga neće predati amerikancima ako se pokaže da je nevin, i resen problem. Ali nece, to sigurno neće dozvoliti a ameri će se buniti i sve učiniti da to stopiraju

Pričam ti priču

pre 8 godina

Kakvo spinovanje i lupetanje. Nikada ni jedna žena nije optužila Asanža za silovanje - sve su dale saglasnost za taj čin. "Zločin" za koji je optužen je da nije stavio prezervativ - što po Švedskom zakonu jeste kažnjivo ako druga strana nije za to znala i na to pristala. Ipak, slučaj je toliko fingiran da bi to bilo smešno da nije strašno.

shame boner

pre 8 godina

Mi nikada i nigdje nismo do tancina procitali sta se zaista dogodilo te noci u Svedskoj,sto mi je opet vrlo cudno obzirom na njegovu popularnost. Te zene (mozda grijesim) nikada taksativno nisu navele sve njegove greske,nasrtaje ili sta vec(jedino je evidentno da silovanja nije bilo). Slijedeci neku logiku mogu zakljuciti da on ne bio zavrsio u stanu sa nekim bas toliko inferiornim,vjerovatno ga kao i mnoge inteligentne muskarce prvo privlaci sta zena ima da kaze,kako polemise itd. E sad,on je optuzen jer je,pazite,imao sex bez kondoma i jer je iskoristio partnerku dok je "spavala". Svedski zakoni su skoro uvijek u ovim slucajevima na strani zene,a ovdje se zrtva moze uvijek pozvati da je ona u toku sexa rekla "ne",a on nastavio. Pljuc. Lako dokazati (dnk,alibi,svjedoci pri polasku u sobu),tesko se odbraniti. Rijec zrtve (zena) protiv rijeci stranca,muskarca (pritom, medjunarodnog neprijatelja br.1). A moze li on dokazati da je doticna zeljela taj sex? Kako i na koji nacin? Ciljano optuzen,ako nekome nije jasno. I vec mu je presudjeno.

miro

pre 8 godina

Svaka odluka koju je doneo bilo koji ogranak U.N.-a, a da nije u skladu sa interesima amera, engleza i njihovih najblizih saveznika je jednostavno prohujala sa vihorom. Decenijama se jednodusno glasalo za ukidanje blokade kubi i ko je to postovao? Ta organizacija je daleko od ideje na osnovu koje je osnovana i samo sluzi ka instrument zapadnih sila za legitimisanje neokolonijalzma.
Zao mi je Asanza ali tu odluku nece postovati ni englezi ni svedjani ni ameri.

cobo

pre 8 godina

Sve je namestito da ne bi bio izjava protiv izjave,pa sve im propalo.Zato je moralo biti dve zene,onda dva protiv jedan!Oni nece njemu ni jedno pitanje postaviti o silovanju,nego ce direktno o Vikileksu?!
Da se bar docepao Srbije,mi nikog ne izrucujemo!!!

Ja

pre 8 godina

1. Nije optužen za "klasično" silovanje (znam da ružno zvuči), već za seks bez kondoma, što je kažnjivo u Švedskoj i tretira se isto kao i silovanje. Ali, svejedno, ipak nije isto.
2. Ni jednom nije rekao da ne želi da mu sude za to za šta ga optužuju.
3. Nema nikakvih garancija da ga Englezi neće isporučiti Americi umesto Švedskoj, kao i to da ga Švedska neće isporučiti.
4. I jedni i drugi su radili baš takve stvari. Englezi čak i sopstvene državljane.
5. U Americi mu preti smrtna kazna.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Londonski Gardijan je instument britanske kontraobavestajne sluzbe (GCHQ) na cijem bordu editora sedi vise clanova kontraobavestajne sluzbe koje je po zvanicnoj funkciji - a mimo volje ogromne vecine novinara koji tu rade - postavila BRITANSKA VLADA i koji blage veze nemaju sa novinarstvom. Njihova jedina funkcija je da overavaju clanke koji idu u stampu, vrse cenzuru politicki nepozeljnih misljenja i obezbedjuju da novinarski uvodnicari ne odstupaju od zvanicno-odobrene vladine politike. To se sve radi na jedan veoma, veoma perfidan nacin koji, nazalost po engleske kontraobavestajce, sve vise postaje providan i provaljen. Mogu slobodno da kazem da je izmedju moskovske Pravde cirka 1949. i londonskog Gardijana 2016. jedina razlika sto je Pravda bila zanimljivija i raznovrsnija. Najsmesnije mi je kad ovi tipovi pocnu da pontificiraju o slobodi stampe. Joj, majko, kakav je to smeh!

DEDA CVETKO

pre 8 godina

@crna ovca Da vidim svuda je lose gde su Englezi kolonizovali. Bolji standard tamo nego ovde.

BY 3.0)] (Duci0167, 6. februar 2016 16:13)

Irak...Avganistan...Jemen...Burma...Pakistan...Sudan...Sirija...Sijera Leone...Kipar...Palestina...Kosovo...Uganda...Papua Nova Gvineja...Gambija...

Gde god iglu zabodes u bivse Britanske kolonije, sve sam raj na zemlji do raja na zemlji...sve mila majka od civilizacije do mile majke od civilizacije...sve najvisi standard na svetu do najveceg luksuza na svetu...sve najveca pismenost do najvece pismenosti...

Lepo je to rekao Sasi Tarur (Shashi Taroor), indijski poslanik, u govoru britanskim parlamentacima: "Kad su britanske trupe dosle na nase obale, Indija je obavljala skoro cetvrtinu celokupne svetske trgovine. Kad su otisli, taj procenat je pao na samo 4%"

A onda je dodao: "Nikakvo cudo da u Britanskoj kolonijalnoj imperiji sunce nikada nije zalazilo: u mraku, ni sam Gospod Bog ne bi mogao da veruje Britancima"

Amin.

bopal

pre 8 godina

@duci
prvo, nisu ga optuzile za silovanje vec su htele da ga policija primora da se testira na aids jer je sa jednom kondom pukao a sa drugom je imao odnos bez kondoma.

drugo, tek je druga ili treca tuziteljka htela da ga optuzi i slucajno je u pitanju marijana naj, radikalna feminstkinja koja se sa klasom borgstromom, advokatom tuziteljki, bavila poostravanjem inace sirokog definisanja silovanja u svedskoj.

trece, svedski motiv da se asanz uhapsi mogao bi se nalaziti u vasingtonu gde se u to vreme intenzivno radilo na pronalazenju nacina da se on optuzi zbog wikiliksa. imajuci u vidu da je njegov saucesnik bredli mening prosao kroz torturu u istraznom zatvoru i da mu u usa preti visedecenijska kazna razumljivo je da je paranoican po pitanju mogucnosti da zavrsi u americkom zatvoru. zhtev njegovog advokata da mu se garanruje da nece biti izrucen, uz koji uslov je bio spreman da ga i drugi put ispitaju, je odbijen

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina!

pre 8 godina

Eh, ti britanci, hteli bi nekakvim pravosudnim postupkom da uklone odbeglog špijuna. Što se ne ugledaju na ruse, oni to rešavaju polonijumom, i svi rusofili ih podržavaju zbog toga, sigurno bi podržali i britance da primene tu metodu.

skr

pre 8 godina

Cuveni nezavisni list politicke elite VB.
(CityWatch, 06. februar 2016 12:40)
Nezavisan je i po tome sto mozete da cujete razlicita misljenja o ovakvim temama. To sto se ne slazes (ni ja) ne znaci da se medij bavi propagandom.

Sova

pre 8 godina

Gardijan je poznato lupetalo britanske (pa dakle i američke) vlade i naravno da im je krivo što Asanž nije naseo na švedski mamac za američku klopku. Ako je reč isključivo o navodnom silovanju ili seksu bez kondoma, zašto ga švedski organi nišu ispitali u ekvadorskoj ambasadi i zašto nisu dali garancije da neće biti isporučen Amerikancima?

nisam ja, ja je

pre 8 godina

To su tako smesne I providne stvari koje radite da na njih ne bi nasels ni mala decs. Optuziti Asanza za silovanje isto je kao optuziti bogatog coveka za kradju zvaka u hipermarketu
(Dejan, 6. februar 2016 12:51)

A optuziti Strauss-Kahna? Sta kazu mala deca? BTW i najbogatiji covek moze biti kleptoman. Neke dame iz najvisih drustava imale su velike skandale, jer su hvatane kako "kradu zvake po hipermarketima".

Duci0167

pre 8 godina

@crna ovca Da vidim svuda je lose gde su Englezi kolonizovali. Bolji standard tamo nego ovde. I kako poredis vreme kolonizacije i otkrivanje kontinenata sa danasnjicom? Bolje obrati paznju koga je Srbija sve napala '90,slala vojsku i zaratila sa celim svetom. Toliko smo nebitni na ovoj planeti.

Jasnovid

pre 8 godina

Mlate sa tom epizodom iz Asanzovog seksualnog zivota I prave od nje problem od izuzetnog znacaja. Za "demokrrate" nije problem sto odavno ne priznaju odluke UN I sto pokusavaju na sve nacine da Asanza isporuce Amerima. To je tuzna stvarnost. Umesto da se Asanzu podignu spomenici za zivota on mora da se krije.

Duci0167

pre 8 godina

Pre nego stanete nekoga da branite ili optuzujete treba cuti i drugu stranu. Teoreticari zavera vicu nevin a doticna ga optuzila za silovanje. U cemu je problem da se procesuira kao sto bi i svi mi da smo u slicnoj situaciji? Optuzbu imamo a gde je odbrana? Nema SWE bas neki motiv da ga goni iz dosade.

Viktor

pre 8 godina

Reći da "Gardijan" kaze ovo ili ono je netačno. Gardijan nema 1 stav. Iskreno, pratim ceo slučaj od samog početka i to najviše na Gardijanu, i vrlo pozitivne članke izdaju o Asanžu. Štaviše, Gardijan jedan od 4-5 novinskih kuća koji je na početku dobio prava da prenosi i prenosio mnoge vesti iz procurelih "kablova" i uradili su dobar posao. Bilo je problema kasnije kada je Asanž tvrdio da su neki novinari tendenciozno sekli vesti.
Gardijan čitam dnevno, a ovaj konkretan tekst nisam ni video. Vrlo su bili retki tekstovi gde su bili negativni prema Asanžu, pa mi je ovo "Gardijan tvrdi" tim pre smešno uopštavanje u najmanju ruku.

trojanski konjusar

pre 8 godina

Irak...Avganistan...Jemen...Burma...Pakistan...Sudan...Sirija...Sijera Leone...Kipar...Palestina...Kosovo...Uganda...Papua Nova Gvineja...Gambija...
Lepo je to rekao Sasi Tarur (Shashi Taroor), indijski poslanik, u govoru britanskim parlamentacima: "Kad su britanske trupe dosle na nase obale, Indija je obavljala skoro cetvrtinu celokupne svetske trgovine. Kad su otisli, taj procenat je pao na samo 4%" (DEDA CVETKO, 6. februar 2016 22:50)

U Afganistanu, Siriji i na Kosovu Britanci nikad nisu bili (s Afganistanom su ratovali, bezuspesno; na Kosovu, OK, imaju trupe, u sastavu NATO trupa, kao i mnogi drugi, ali, nikad nikakvu vrstu vlasti nisu tamo imali). Nad Irakom i Jemenom imali su protektorat, duze ili krace vreme. Za ostale - treba prosudjivati od slucaja do slucaja, a treba, narocito, gledati i sta je i kako tamo bilo pre njihove pojave. Na indijske obale nisu se (prvo) iskrcale britanske trupe, nego britanski trgovci i razne usluzne delatnosti. Ti su Britanci bili deveta rupa na svirali, sluge u raznim mocnim imperijama koje su tada postojale na Indijskom podkontinentu (i za koje bi britanske trupe bile smesan protivnik, da im je kojim slucajem, palo na pamet da se iskrcaju). Ali su bili korisni svima. I dok su se te imperije medusobno iscrpljivale neprekidnim ratovima, a i bahatim, sumanutim, unutrasnjim rasipanjem, njihov znacaj, a time i uticaj, postepeno je rastao. Mic po mic... pa su dosle i trupe, pa su, od slugu, postali gospodari.

Kosovo je Srbija, Krim je Ukrajina!

pre 8 godina

Eh, ti britanci, hteli bi nekakvim pravosudnim postupkom da uklone odbeglog špijuna. Što se ne ugledaju na ruse, oni to rešavaju polonijumom, i svi rusofili ih podržavaju zbog toga, sigurno bi podržali i britance da primene tu metodu.

skr

pre 8 godina

Cuveni nezavisni list politicke elite VB.
(CityWatch, 06. februar 2016 12:40)
Nezavisan je i po tome sto mozete da cujete razlicita misljenja o ovakvim temama. To sto se ne slazes (ni ja) ne znaci da se medij bavi propagandom.

Duci0167

pre 8 godina

@crna ovca Da vidim svuda je lose gde su Englezi kolonizovali. Bolji standard tamo nego ovde. I kako poredis vreme kolonizacije i otkrivanje kontinenata sa danasnjicom? Bolje obrati paznju koga je Srbija sve napala '90,slala vojsku i zaratila sa celim svetom. Toliko smo nebitni na ovoj planeti.

Duci0167

pre 8 godina

Pre nego stanete nekoga da branite ili optuzujete treba cuti i drugu stranu. Teoreticari zavera vicu nevin a doticna ga optuzila za silovanje. U cemu je problem da se procesuira kao sto bi i svi mi da smo u slicnoj situaciji? Optuzbu imamo a gde je odbrana? Nema SWE bas neki motiv da ga goni iz dosade.

nisam ja, ja je

pre 8 godina

To su tako smesne I providne stvari koje radite da na njih ne bi nasels ni mala decs. Optuziti Asanza za silovanje isto je kao optuziti bogatog coveka za kradju zvaka u hipermarketu
(Dejan, 6. februar 2016 12:51)

A optuziti Strauss-Kahna? Sta kazu mala deca? BTW i najbogatiji covek moze biti kleptoman. Neke dame iz najvisih drustava imale su velike skandale, jer su hvatane kako "kradu zvake po hipermarketima".

UmpahPah

pre 8 godina

Ja mislim da je Gardijan odgovoran za bombaske napadu u Njujorku 11. septembra i da je takodje Gardijan odgovoran za porodično nasilje u Sopotu.

Gardijan mora da odgovara!

Givi

pre 8 godina

Sva je sreca pa su Kina i Rusija u SB inace bi ovo bila planeta terora bivsih robijasa i robova nad covecanstvom.
Asanz neka izdrzi jos malo u ambasadi. Barem do kraja 2016.

Dejan

pre 8 godina

To su tako smesne I providne stvari koje radite da na njih ne bi nasels ni mala decs. Optuziti Asanza za silovanje isto je kao optuziti bogatog coveka za kradju zvaka u hipermarketu

Vrle

pre 8 godina

Jos jedan poraz UN-a.Sada mozemo da vidimo pravo stanje u svetu,oni su iznad svega!A mi i dalje saljemo nase ljude u Hag!Pitam se koliko ce ovakav svet jos trajati?

marija

pre 8 godina

Koje silovanje?
Dve žene sa kojima je bio su rekle da nije bio nasilan, ali da ima čudno mišljenje o ženama. ???
Optužnica nije ni podignuta.

dado

pre 8 godina

Na zapadu tvrde da je pravosudje odvojeno od politike, ovaj slucaj govori upravo suprotno.
Kako inace objasniti cinjenicu da 2 svedska tuzitelja nisu nasli temelj da optuze Assanga sve dok se nije pojavio treci tuzitelj sa kobajagi novim dokazima
Svedska kao drzava je pokazala da je marioneta u rukama engleza i da rade sve sto im se kaze

Viktor

pre 8 godina

Reći da "Gardijan" kaze ovo ili ono je netačno. Gardijan nema 1 stav. Iskreno, pratim ceo slučaj od samog početka i to najviše na Gardijanu, i vrlo pozitivne članke izdaju o Asanžu. Štaviše, Gardijan jedan od 4-5 novinskih kuća koji je na početku dobio prava da prenosi i prenosio mnoge vesti iz procurelih "kablova" i uradili su dobar posao. Bilo je problema kasnije kada je Asanž tvrdio da su neki novinari tendenciozno sekli vesti.
Gardijan čitam dnevno, a ovaj konkretan tekst nisam ni video. Vrlo su bili retki tekstovi gde su bili negativni prema Asanžu, pa mi je ovo "Gardijan tvrdi" tim pre smešno uopštavanje u najmanju ruku.

neutralni posmatrac

pre 8 godina

Pa dobro, neka se obavezu da ga neće predati amerikancima ako se pokaže da je nevin, i resen problem. Ali nece, to sigurno neće dozvoliti a ameri će se buniti i sve učiniti da to stopiraju

Pričam ti priču

pre 8 godina

Kakvo spinovanje i lupetanje. Nikada ni jedna žena nije optužila Asanža za silovanje - sve su dale saglasnost za taj čin. "Zločin" za koji je optužen je da nije stavio prezervativ - što po Švedskom zakonu jeste kažnjivo ako druga strana nije za to znala i na to pristala. Ipak, slučaj je toliko fingiran da bi to bilo smešno da nije strašno.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

@crna ovca Da vidim svuda je lose gde su Englezi kolonizovali. Bolji standard tamo nego ovde.

BY 3.0)] (Duci0167, 6. februar 2016 16:13)

Irak...Avganistan...Jemen...Burma...Pakistan...Sudan...Sirija...Sijera Leone...Kipar...Palestina...Kosovo...Uganda...Papua Nova Gvineja...Gambija...

Gde god iglu zabodes u bivse Britanske kolonije, sve sam raj na zemlji do raja na zemlji...sve mila majka od civilizacije do mile majke od civilizacije...sve najvisi standard na svetu do najveceg luksuza na svetu...sve najveca pismenost do najvece pismenosti...

Lepo je to rekao Sasi Tarur (Shashi Taroor), indijski poslanik, u govoru britanskim parlamentacima: "Kad su britanske trupe dosle na nase obale, Indija je obavljala skoro cetvrtinu celokupne svetske trgovine. Kad su otisli, taj procenat je pao na samo 4%"

A onda je dodao: "Nikakvo cudo da u Britanskoj kolonijalnoj imperiji sunce nikada nije zalazilo: u mraku, ni sam Gospod Bog ne bi mogao da veruje Britancima"

Amin.

cobo

pre 8 godina

Sve je namestito da ne bi bio izjava protiv izjave,pa sve im propalo.Zato je moralo biti dve zene,onda dva protiv jedan!Oni nece njemu ni jedno pitanje postaviti o silovanju,nego ce direktno o Vikileksu?!
Da se bar docepao Srbije,mi nikog ne izrucujemo!!!

shame boner

pre 8 godina

Mi nikada i nigdje nismo do tancina procitali sta se zaista dogodilo te noci u Svedskoj,sto mi je opet vrlo cudno obzirom na njegovu popularnost. Te zene (mozda grijesim) nikada taksativno nisu navele sve njegove greske,nasrtaje ili sta vec(jedino je evidentno da silovanja nije bilo). Slijedeci neku logiku mogu zakljuciti da on ne bio zavrsio u stanu sa nekim bas toliko inferiornim,vjerovatno ga kao i mnoge inteligentne muskarce prvo privlaci sta zena ima da kaze,kako polemise itd. E sad,on je optuzen jer je,pazite,imao sex bez kondoma i jer je iskoristio partnerku dok je "spavala". Svedski zakoni su skoro uvijek u ovim slucajevima na strani zene,a ovdje se zrtva moze uvijek pozvati da je ona u toku sexa rekla "ne",a on nastavio. Pljuc. Lako dokazati (dnk,alibi,svjedoci pri polasku u sobu),tesko se odbraniti. Rijec zrtve (zena) protiv rijeci stranca,muskarca (pritom, medjunarodnog neprijatelja br.1). A moze li on dokazati da je doticna zeljela taj sex? Kako i na koji nacin? Ciljano optuzen,ako nekome nije jasno. I vec mu je presudjeno.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Londonski Gardijan je instument britanske kontraobavestajne sluzbe (GCHQ) na cijem bordu editora sedi vise clanova kontraobavestajne sluzbe koje je po zvanicnoj funkciji - a mimo volje ogromne vecine novinara koji tu rade - postavila BRITANSKA VLADA i koji blage veze nemaju sa novinarstvom. Njihova jedina funkcija je da overavaju clanke koji idu u stampu, vrse cenzuru politicki nepozeljnih misljenja i obezbedjuju da novinarski uvodnicari ne odstupaju od zvanicno-odobrene vladine politike. To se sve radi na jedan veoma, veoma perfidan nacin koji, nazalost po engleske kontraobavestajce, sve vise postaje providan i provaljen. Mogu slobodno da kazem da je izmedju moskovske Pravde cirka 1949. i londonskog Gardijana 2016. jedina razlika sto je Pravda bila zanimljivija i raznovrsnija. Najsmesnije mi je kad ovi tipovi pocnu da pontificiraju o slobodi stampe. Joj, majko, kakav je to smeh!

trojanski konjusar

pre 8 godina

Irak...Avganistan...Jemen...Burma...Pakistan...Sudan...Sirija...Sijera Leone...Kipar...Palestina...Kosovo...Uganda...Papua Nova Gvineja...Gambija...
Lepo je to rekao Sasi Tarur (Shashi Taroor), indijski poslanik, u govoru britanskim parlamentacima: "Kad su britanske trupe dosle na nase obale, Indija je obavljala skoro cetvrtinu celokupne svetske trgovine. Kad su otisli, taj procenat je pao na samo 4%" (DEDA CVETKO, 6. februar 2016 22:50)

U Afganistanu, Siriji i na Kosovu Britanci nikad nisu bili (s Afganistanom su ratovali, bezuspesno; na Kosovu, OK, imaju trupe, u sastavu NATO trupa, kao i mnogi drugi, ali, nikad nikakvu vrstu vlasti nisu tamo imali). Nad Irakom i Jemenom imali su protektorat, duze ili krace vreme. Za ostale - treba prosudjivati od slucaja do slucaja, a treba, narocito, gledati i sta je i kako tamo bilo pre njihove pojave. Na indijske obale nisu se (prvo) iskrcale britanske trupe, nego britanski trgovci i razne usluzne delatnosti. Ti su Britanci bili deveta rupa na svirali, sluge u raznim mocnim imperijama koje su tada postojale na Indijskom podkontinentu (i za koje bi britanske trupe bile smesan protivnik, da im je kojim slucajem, palo na pamet da se iskrcaju). Ali su bili korisni svima. I dok su se te imperije medusobno iscrpljivale neprekidnim ratovima, a i bahatim, sumanutim, unutrasnjim rasipanjem, njihov znacaj, a time i uticaj, postepeno je rastao. Mic po mic... pa su dosle i trupe, pa su, od slugu, postali gospodari.

miro

pre 8 godina

Svaka odluka koju je doneo bilo koji ogranak U.N.-a, a da nije u skladu sa interesima amera, engleza i njihovih najblizih saveznika je jednostavno prohujala sa vihorom. Decenijama se jednodusno glasalo za ukidanje blokade kubi i ko je to postovao? Ta organizacija je daleko od ideje na osnovu koje je osnovana i samo sluzi ka instrument zapadnih sila za legitimisanje neokolonijalzma.
Zao mi je Asanza ali tu odluku nece postovati ni englezi ni svedjani ni ameri.

bopal

pre 8 godina

@duci
prvo, nisu ga optuzile za silovanje vec su htele da ga policija primora da se testira na aids jer je sa jednom kondom pukao a sa drugom je imao odnos bez kondoma.

drugo, tek je druga ili treca tuziteljka htela da ga optuzi i slucajno je u pitanju marijana naj, radikalna feminstkinja koja se sa klasom borgstromom, advokatom tuziteljki, bavila poostravanjem inace sirokog definisanja silovanja u svedskoj.

trece, svedski motiv da se asanz uhapsi mogao bi se nalaziti u vasingtonu gde se u to vreme intenzivno radilo na pronalazenju nacina da se on optuzi zbog wikiliksa. imajuci u vidu da je njegov saucesnik bredli mening prosao kroz torturu u istraznom zatvoru i da mu u usa preti visedecenijska kazna razumljivo je da je paranoican po pitanju mogucnosti da zavrsi u americkom zatvoru. zhtev njegovog advokata da mu se garanruje da nece biti izrucen, uz koji uslov je bio spreman da ga i drugi put ispitaju, je odbijen

Ja

pre 8 godina

1. Nije optužen za "klasično" silovanje (znam da ružno zvuči), već za seks bez kondoma, što je kažnjivo u Švedskoj i tretira se isto kao i silovanje. Ali, svejedno, ipak nije isto.
2. Ni jednom nije rekao da ne želi da mu sude za to za šta ga optužuju.
3. Nema nikakvih garancija da ga Englezi neće isporučiti Americi umesto Švedskoj, kao i to da ga Švedska neće isporučiti.
4. I jedni i drugi su radili baš takve stvari. Englezi čak i sopstvene državljane.
5. U Americi mu preti smrtna kazna.

Jasnovid

pre 8 godina

Mlate sa tom epizodom iz Asanzovog seksualnog zivota I prave od nje problem od izuzetnog znacaja. Za "demokrrate" nije problem sto odavno ne priznaju odluke UN I sto pokusavaju na sve nacine da Asanza isporuce Amerima. To je tuzna stvarnost. Umesto da se Asanzu podignu spomenici za zivota on mora da se krije.

Sova

pre 8 godina

Gardijan je poznato lupetalo britanske (pa dakle i američke) vlade i naravno da im je krivo što Asanž nije naseo na švedski mamac za američku klopku. Ako je reč isključivo o navodnom silovanju ili seksu bez kondoma, zašto ga švedski organi nišu ispitali u ekvadorskoj ambasadi i zašto nisu dali garancije da neće biti isporučen Amerikancima?