Aktuelno

Utorak, 02.02.2016.

16:15

Otkud Marija Šerifović u Narodnom pozorištu?

Izvor: B92

Otkud Marija Šerifoviæ u Narodnom pozorištu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

015

pre 8 godina

Sve bih ja vas poslala na kulturno uzdizanje u Šabacko pozorište. 2013. godine - Audicija za Zvezde granda, 2015- dr Vojislav Šešelj i svaka politička šuša kojoj treba sala za promociju, nocilac većine glavnih uloga- Djoša kursadžija, ima i menjačnica... PS. U Šapcu nije SNS na vlasti, nego ovi "kulturniji". :)

Grof

pre 8 godina

@EU Citizen Zato što Narodno pozorište nije bilo koja sala. Tu su radili Branislav Nušić, Jovan Sterija Popović, Žanka Stokić... Ne znam da li su ti poznata ova imena?

Grof

pre 8 godina

Ovakav postupak Marije Šerifović i pristanak uprave Narodnog pozorišta jeste dokaz da je sve u Srbiji na prodaju. Pa i principi, čast i kultura. Da je Knez Mihajlo znao da će jedan dan tu pevati folkerka (prvo bi morali da mu objasne šta to znači), sagradio bi nam kafanu ili splav na tom mestu. U suštini najjača su mi opravdanja uprave, koja Mariju definiše kao eminemtnog umetnika sa evrovizijskom karijerom. Hajde onda, sledeći je Milan Stanković ili Marko Kon. Mora se znati granica, gde ko treba da nastupa. Neko se mora pojaviti i reći STOP, NE MOŽE. Šta je sledeće, da održi koncert u Sabornoj crkvi ili Hramu Sv Save?

YIFY

pre 8 godina

Utorak 2.2.2016 | 16:15 | Izvor: B92 

mart: Ana Bakuta  

april: Zorica Brunclik  

maj: Ceca  

jun: Jeca  

jul-avgust: pauza  

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora  

oktobar: Zmaj od Šipova  

novembar: Purašević  

decembar: Aca Lukas 
(kuRtuLa, 02. februar 2016 17:18) 

- Purasevic se ironicno bavi ovim. On ustvari ismijava kiceraj i nasu estradu.
Slazem se sa ostalim dijelom.

Yasna

pre 8 godina

Ako joj je bio san da nastupa u Narodnom pozorištu, što se nije opredelila za klasičnu muziku i solo pevanje, nego bi sa splava u Nacionalni teatar!
Videla žaba da se konj potkiva...

Kulturologija

pre 8 godina

Ovo je sasvim uobicajena praksa u svim velikim kucama od pariske Opere Garnier pa nadalje. Problem su, medjutim, socijalisticki umetnici i deca komunizma koji su se navikli da pozorisna, baletska i operska sezona traju oko 6 meseci (od oktobra do decembra, pa mesec dana raspusta, a onda opet od kraja januara do kraja maja, i u junu gostovanja van maticne kuce, onda sledi tri-cetiri meseca raspusta za tezgarenje) i tako dvadesetak godina do povlascene penzije. Aferim!!

dragan

pre 8 godina

Zasto svi zalud trosite energiju I na pogresan nacin lecite svoje frustracije. Dovoljno je da CUJETE I pokusate da RAZUMETE sta je ovim povodom u intervju kazao nas vrsni sociolog RATKO BOZOVIC, pa ce valjda svima biti jasno u cemu je stvar M. Serifovic je samo povod, uzroci su mnogo dublji I ozbiljniji. O kakvoj homofobiji govorite, zasto krstite reakciju na probleme u kulturi I politici nacionalnog teatra elitizmom I fasizmom ? Pogresna dijagnoza ne leci problem, a ishod je poguban. Kanalisite svoju energiju u pozitivnom pravcu. Menjajte sebe I drustvo ne ostrasceno, I bez malicioznosti. U suprotno sledi SUNOVRAT.

Lepi brka

pre 8 godina

Ne znam zasto se niko nije pobunio kada je vd zaposlio dve solistkinje u operi. Ne zna se koja je talentovaniji i koja je vise u repertoaru .

Lepi brka

pre 8 godina

Vise od ovoga mi smeta sto je vd upravnik zaposlio u poslednje dve godine dve solistkinje. Ne zna se koja bolje i vise nastupa na sceni.
Aj zdravo!

Ana

pre 8 godina

Mislim da je njenoj duši bila potrebna ovakva potvrda, mislim da je želela da bude priznata kao umetnica i svesna prakse po svetu velikih zvezda i elitnih dvorana, poželela je da svojim fantastičnim gladovnim mogućnostima oda počast ovakvom dvoranom i svime što uz nju ide. A kada se poklope želje i mogućnosti u životu otvaraju se vrata realizaciji. Neki ljudi u ovoj zemlji su u prilici da ostvaruju svoje snove i dostojanstveno žive od svoje profesije. Neke druge ljude pogađaju protivrečnosti između onoga što se propagira kao vrlina i onog kako to izgleda u svakodnevnom životu. Pametni koji su odbacili do životne mudrosti gledaju svoja blažena posla s one strane granice..

Srpska Olimpija

pre 8 godina

Ako sa Marijinim nastupom dobijemo nesto poput pariske Olimpije gde su nasi dobri pevaci predstavljali SFRJ...zasto ne bi i mi imali nasu srpsku olimpiju...naziv neka daju strucnjaci jer to treba da bude ime, brend i tradicija...onda ne vidim nista lose nego samo jedan dobar pocetak za nesto novo kod nas a staro u svetu koje promovice uspesne nase a i svetske pevace i pevacice.

саројан

pre 8 godina

Шта је овде прикривених и отворених фашиста. Типични евроунијати и визиЈонари.

Stojko

pre 8 godina

Glumci su upavu.
Tu se nikad nisu izvodili koncerti. Tu se uvek izvodila samo gluma i za to je pozoriste namenjeno.
Ujdurma SNS-a.
Verovatno ce Toma da joj preda cvece i da joj se zahvali sto je dostojno prezentovala Srbiju u Evropi.

Ja sam za !

pre 8 godina

Mislim da Mariji treba omogućiti gostovanje u NP jer je ona svojim talentom i ličnim trudom to zaslužila. Nju nisu 'gurali' ni mama ni tata, ni uticajni prijatelji kakav je, inače, slučaj sa gomilom netalentovanih glumaca koji 'kradu Bogu dane'tumarajući po raznim pozorištima.
Muzika koju, uz anđeoski glas plasira Marija se, mirne duše, može svrstati u umetnost, za razliku od netalentovanih i isforsiranih pevača /ca kakve su Ceca, Karleuša...

Lažni elitizam

pre 8 godina

Glumcima Marija smeta zbog ljubomore ; prosek ne trpi kvalitet.
Marija je izuzetno talentovana,inteligentna i vredna ; njoj nisu mama i tata obezbedili poziciju u društvu, kakav je slučaj sa mnogim glumcima/glumicama koji tavore po raznim pozorištima,a počesto skoknu i do 'Pinka' da u emisijama 'Granda' ili u emisiji Sanje Marinković, podete auditorijum na sebe i svoje postojanje.
Mariji Šerifović želi uspeh i da istraje u licemernoj borbi sa kvazi umetnicima.

soldoni

pre 8 godina

Čemu sada halabuka ? Sve ste prodali , a sada se kao čudite i smeta vam Marija Šerifović . Ovo je logična posledica sistema koji ste uspostavili zadnjih 15 godina i biće sve gore . Dok se pljačkala zemlja , radnici ostajali bez hleba , tada g.Božoviću to nije bio greh , ali sada je, kao,strašno pogodjen ?!

leila

pre 8 godina

Svi znamo da nisu na repertoaru, kao što nije ni koncert Marije Šerifović. To je jednostavno događaj koji se organizuje u Narodnom pozorištu.I tačka.
(Momo, 2. februar 2016 21:16)

# Link komentara

dakle, prijatelju, ovo sto tvrdis NIJE TACNO. JESTE na repertoaru ako je navedeno ime i prezime doticnog iznajmljivaca prostora. NIJE na repertoaru ako na tabli za najave za taj dan pise IZNAJMLJEN TERMIN, bez navodjenja o kome se radi. Jer ih inace reklamiras kroz svoje kanale komunikacije sa javnoscu. A sigurna sam da to ne stoji kao obaveza NP u ugovoru o iznajmljivanju sale.

EU Citizen

pre 8 godina

Narodno pozorište je sala kao i svaka druga, i ne vidim zašto bilo ko ne bi mogao da je iznajmi kada se ne koristi za predstave, pa i Marija Šerifović. Verovatno bi po mišljenju neokomunističkih kvazielitista i kultur-fašista bilo bolje da zvrji prazno, jer, naravno, sve to plaćaju poreski obveznici, a većina takvih likova su budžetske pijavice a ne neto kotributori, pa ih zabole. Uostalom, sramota je već i to što je bilo koje pozorište, pa i Narodno, na budžetu, sve bi to trebalo da živi isključivo od ulaznica, pa bismo onda videli šta bi preživelo i, posebno, te vajne pobornike kulture za tuđe pare koliko bi česti posetioci bili kada treba da posegnu u džep i tako dokažu da im je stvarno važna. Marija Šerifović, doduše, nije baš my cup of tea, ali njeni ljubitelji su u tom smislu što se mene tiče moralno superiorni u odnosu na kultur-parazite koji ulaze na spiskove ili plaćaju dotirane ulaznice, jer će oni za ono što žele da vide i vole platiti punu tržišnu cenu karte od vlastitog pošteno zarađenog novca.

Veliki brat

pre 8 godina

Ovaj lik ni pod razno ne bi smeo da bude direktor bilo koje institucije kulture, a naročito ne Narodnog pozorišta.


Ali, sa druge strane, i on i voditeljka su nepismeni pa ne znaju šta znači REPERTOAR (od francuskog: répertoire), a šta znači PROGRAM.

Repertoar pozorišta čine predstave i drugi oblici nastupanja kojima se to pozorište predstavlja (ne samo u svojoj zgradi, već i u drugim ustanovama u istom ili drugim gradovima) u nekom periodu (obično dužem, npr. godinu dana ili nekoliko godina), a program predstavlja plan, spisak ili raspored događaja u toj ustanovi namenjenih javnosti u određenom periodu (najčešće u toku meseca).
Repertoar je najčešće ograničen glumcima (njihovim brojem i mogućnostima da igraju određene uloge) ili vremenom koje zahtevaju pripreme određenih predstava.


Međutim, kod nas većina pozorišta i drugih ustanova (bioskopi, koncertne dvorane, itd.) koriste reč REPERTOAR (npr. "na repertoaru bioskopa...") umesto PROGRAM.
Na primer, ako u zgradi narodnog pozorišta nastupa u nekom terminu npr. neko amatersko pozorište, onda to ne spada u repertoar Narodnog pozorišta, već je samo deo PROGRAMA koji se realizuje u tom mesecu.

Sa druge strane, ako glumci Narodnog pozorišta nastupaju u nekom drugom gradu, to jeste REPERTOAR Narodnog pozorišta.

Jabučilo

pre 8 godina

A ti sve veruješ novinama? Da, nedostaju "dokazi o obavljenom poslu". Za tvoje saznanje, to je parče papira da je taj i taj tad i tad obavio neki posao.
Većina saradnika Narodnog pozorišta su umetnici. Kud ćeš veći dokaz o obavljenom poslu od nove premijere ili izvedene predstave.
Samo u diktaturi ili slaboj državi cveta birokratija. A ovo je gola birokratska zamerka, bez stvarnog osnova.

Ana

pre 8 godina

Nije znači prvi put da se ugled Narodnog pozorišta iznajmljuje onom ko najviše ponudi. Ko je uveo tu praksu i ko je dozvoljava, da li je to striktno diskreciono pravo upravnika ili se nešto pita i Ministarstvo kulture, to su prava pitanja.
(Дража, 2. februar 2016 18:05)

Pitamo se mi, dragi gospodine, jer mi izdrzavamo Narodno pozoriste s obzirom da se finansira iz budzeta. Sram ih bilo. Kakva bre M. Serifovic. Uzas i sramota.

Šta je falilo Domu sindikata?

pre 8 godina

Stoji repertoar Narodnog pоzorišta i na internetu, na zvaničnoj prezenatcii ove ustanove, i lepo piše da je na tom repertoaru, 25. marta, koncert Marije Šerifović. Ne znam samo gde su ga svrstali, u dramu, operu ili u balet?

U pogledu prihoda, Narodno pozorište, sa velikom scenom od 600 mesta u gledalištu, nije baš neki naročiti izbor za "estradne umetnike" (u prevodu: zabavljače), pogotovo ako im polovinu ukupnog prihoda (naveden je iznos od 500.000 dinara) uzme "iznajmljivač prostora". A za samo iznajmljivača navedeni prihod je kao kap u moru u odnosu na aktuelni budžet. Čini mi se da je ovde po sredi nekakva pusta želja da se takav koncert, pošto-poto proglasi za umetnički "event". Nisam protiv takvih ličnih aspiracija, ali, onda neka pevačica peva operske arije.

Milan

pre 8 godina

U jednom provincijskom gradu, u GRADSKOM KULTURNOM CENTRU na repertoaru pre par meseci bila je izložba traktora oldtajmera. Izgleda da su se striktno držali porekla pojma kultura (kultus-gajenje, obrada polja)i u skladu sa ovim shvatanjem kulture organizovali izložbu traktora oldtajmera. U skladu sa ovim bilo bi korisno pozvati ljude da u jednom danu, u svakom gradu organizuju izložbu konja i volova, jer su konji i volovi u antropološkom smislu značajniji od traktora...

IvB

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upućeni, ali pre par godina Dragana Mirković je pevala u Wiener Staatsoper (bečka državna opera) i učestvovala na festivalima savremene umetnosti. Ne razumem što mi pravimo frku oko svega. Ako je ovo najveći problem kojim mi treba da se bavimo, a tiče se naše kulturne politike, onda smo mi i dobro, ali čini mi se da su naši problemi mnogo veći, mnogo dublje prirode, gledamo ih svakog dana, a pravimo se da ih ne vidimo, ili ih duboko potiskujemo.

Erika

pre 8 godina

Za vasu informaciju, kostimi iz fundusa Narodnog pozorista su mogli da se iznajme devedesetih, znam jer su ljudi isli po maskenbalima i tamo nalazili kostime. Ljudi dopunjuju budzet svim tim, pa je i iznajmljivanje sale na redu. Mozda ce uspeti da ustanove neki standard kome se iznajmljuje prostor a kome ne, ali ako nije ilegalno, ne vidim u cemu je problem.
(Kultura i subkultura, 2. februar 2016 18:18)


Problem je u tome što je stavljena na zvanični repertoar Narodnog pozorišta, zašto većina komentatora to promašuje da napomene?
A druga stvar, bar u Beogradu ima dovoljno sala koje bi mogla da iznajmi a koje mnogo bolje pristaju vrsti muzike kojom se bavi. Zaista ne vidim zašto je odabrano pozorište.

JoLE

pre 8 godina

Dakle ovog coveka skinuti iz Narodnog po cenu da se umesaju strane sile da pripomognu! Marija Serifovic moze samo stopama svoje majke pevacice da nastavi i da nastupa u kafanama gde je njenom repertoaru kao i nacinu pevanja i mesto.

Momo

pre 8 godina

Zar ozbiljna televizija zaista može da postavi jedno takvo pitanje i napravi takvu grešku,posežući za senzacionalizmom. Taj papir izlepljen na ulaz u pozorište nije repertoar Narodnog pozorišta, to je program događanja u Narodnom pozorištu. Na tom papiru pisalo je nekada i modna revija Mone, i dodela nagrada Braća Karić, i proslava firme Visan, itd. I nikad niko nije postavio pitanje otkud modna revija ili dodela nagrade Braća Karić - na repertoaru Narodnog pozorišta? Svi znamo da nisu na repertoaru, kao što nije ni koncert Marije Šerifović. To je jednostavno događaj koji se organizuje u Narodnom pozorištu.I tačka.

Ros Geler

pre 8 godina

Ne znam zasto se svi sad zgrazavaju nad ovim slucajem kad se vec godinama dvorana NP izdaje za koncerte raznih pevaca koji nemaju veze sa pozoristem. I zasto je uopste cudno da se izdaje dvorana? Pa to se radi svuda u svetu, prave se koncerti na raznim mestima tvrdjavama, dvorcima,crkvama, pa i u pozoristima... I sad je po Bozovicu ovo skandal, a to je nesto sto traje i sto nikome nije zasmetalo dok se greskom nije koncert nasao na repertoaru.

уредник

pre 8 godina

Ал зато може да се слуша карлеуша у клубу народног позоришта? На то драги лицемери нисте реаговали када вам омладину трују ТУРБО ФОЛКЕРИ?

Pera

pre 8 godina

Mariji Serifovic, kao i gomili tih pevaljki, koje kao pevaju folk/pop, nije mesto u pozoristu. Neukus vec ima svoje termine na pinku i slicnim televizijama.
A za ove koji smatraju da je eurosong nesto prestizno, imam samo da kazem:
Eurosong je takmicenje anonimnih izvodjaca iz evrope, sa najgorom muzikom. Nije nikakvo prestizno takmicenje, vec festival koji je popularan samo zato sto gej lobi ulaze jako puno novca u njega.

svasta

pre 8 godina

Ja razumem da je Marija nekom stala na zulj ili da zivi zivot koji nije po ukusu i 'standardima' nekih ljudi. Ali Mariji neke stvari ne mogu da se prigovore ili zamere. A na pobedi na Eurosongu joj svaka cast! MeDJUTIM, ova novinarka je toliko nekulturna da je to stravicno! Ja razumem da je njen zadatak da isprovocira, ali u granicama lepog vaspitanja. Jel ona ima nesto licno protiv Marije pa je napala ovog coveka... ili u cemu je problem? Ovo je moj utisak posle ovog intervjua. Jedna nevaspitana, drska zena je napala upravnika Narodnog pozorista zasto je omogucio pobednici Eurosonga i jednom od najboljih vokala danas da odrzi koncert u slobodnom terminu! Ja stvarno mislim da Marija nije problem.

Крај цивилизације

pre 8 godina

05.Суб. 19.30 ЧАРОБНА ФРУЛА опера В.А.Моцарта
25.Пет. 20.00 КОНЦЕРТ МАРИЈЕ ШЕРИФОВИЋ

Наставите низ,...

Jabučilo

pre 8 godina

daaa najveća je sramota što neki pevači iznajme salu!? A nije nas sramota što glumci tog istog pozorišta nemaju za pristojnu ishranu, odeću,što su podstanari, što ih izdržavaju njihovi roditelji od bednih penzija?!?! Žao nam institucije?
...
(VUK, 02. februar 2016 17:59)

A koji to glumci tog istog pozorišta nemaju šta da jedu i žive od roditeljske penzije? Znaš li ti išta o glumačkim platama (zaposlenih glumaca) i vremenu koje provode na poslu? O tome da mogu unapred da jave kada imaju posao sa strane da im se u matičnoj kući nekoliko dana ne stavljaju predstave?
Ako je neko ugrožen, to su mladji glumci bez angažmana. Za ove na plati ne brini.
Što se najavljenog koncerta tiče, estradnim zvezdama, makar pet puta bile Madone, nije mesto u Narodnom pozorištu.

Miki

pre 8 godina

Bedno Narodno pozorište izdalo salu a što je još gore i direktor brani to što je uneta pavačica u zvaninčni repertoar. Cirkus na naš način gde je neko maznuoi lovu.

Nikola

pre 8 godina

Koliko košta onda renta? Da platim i da slušam Brejkerse na toj sceni npr
Kakav je ovo sunovrat onog malo lepog što imamo.
Ko zna možda nedeljom pre podne tu bude buvljak, jer se bože moj plati renta.
Sramo ta me što sam tamo igrao.
Uništavaju mi snove skorojevići.

да да

pre 8 godina

И таман када помислимо да не може горе ето,успеју да нас изненаде !!! Срамота једна, каква црна уметница, она је једно велико нико и ништа и не сме јој се дозволити наступ. Шта следи после ње ? Јелена карлеуша, цеца, сека, дара ??? Фуј ! Онај ко је ово предложио под хитно да да оставку из моралних разлога,ако уопште и зна шта је морал !

Botiša

pre 8 godina

Sada sam odgedao vesti na B92 i video reportažu o ovome. Ako je gospodin koji je govorio o koncertu Dragane Mirkovic i ostalih "umetnika" direktor Narodnog pozorišta, onda ne treba da nas čudi odakle ova situacija. Iskreno cenim Mariju, ali ni njoj, ni drugim ljudima sa te estrade nije mesto na sceni pozorišta.

roto kos je srce srbije

pre 8 godina

Njima je to kultura...
Cecin, guca i rostiljijada su kulturne manifestacije za naprednjake...
Pre neku godinu, onaj nesrecni pomocnik gradonacelnika u nisu je filmske susrete poredio sa svrljiskom belmuzijadom...

Pre mesec dana je festival klasicne muzike otvorio presecanjem vrpce...
Zar mislite da su u bg nesto bolji od toga?

Denis

pre 8 godina

Marija Šerifović pobednica je Evrovizije - najrenomiranijeg takmičenja popularne muzike u Evropi ali i šire (prošle godine i Australija je bila jedan od učesnika). Upravo je najveći problem u kulturi naše zemlje to što nemamo razvijenu pop muziku i što umesto toga to mesto popunjavaju sumnjivi likovi iz takozvane "estrade". Za to nije Marija kriva i ona svakako zaslužuje koncert u Narodnom Pozorištu kao i u SNP u Novom Sadu u kojem skoro nedeljno nastupaju pevači popularne muzike naše zemlje i regiona.

Kultura i subkultura

pre 8 godina

Za vasu informaciju, kostimi iz fundusa Narodnog pozorista su mogli da se iznajme devedesetih, znam jer su ljudi isli po maskenbalima i tamo nalazili kostime. Ljudi dopunjuju budzet svim tim, pa je i iznajmljivanje sale na redu. Mozda ce uspeti da ustanove neki standard kome se iznajmljuje prostor a kome ne, ali ako nije ilegalno, ne vidim u cemu je problem.

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

Upravo je najveći problem u kulturi naše zemlje to što nemamo razvijenu pop muziku i što umesto toga to mesto popunjavaju sumnjivi likovi iz takozvane "estrade". Za to nije Marija kriva i ona svakako zaslužuje koncert u Narodnom Pozorištu kao i u SNP u Novom Sadu u kojem skoro nedeljno nastupaju pevači popularne muzike naše zemlje i regiona.
(Denis, 2. februar 2016 18:14)
Nasa pop muzika je umrla sa nestankom SFRJ. I ne znam da li mi se vise gade turbo-folk njuske koje se predstavljaju kao ono sto i jesu ili etno zaljubljenici i folklorasi sa Cecom u srcu, rokeri Ace Lukasa i popovci sa Zeljkom Joksimovicem i Serifovickom na celu? Pitam se, gde je nestao Novi talas, Alan Ford... Da li su ovo isti ljudi s kojima sam i onda ziveo?

mr. Amor Ak

pre 8 godina

Ljudi, preterujete. Ukoliko bi Marija prilagodila performans sali u kojoj planira nastup, to bi moglo da bude fenomenalno veče. Ona ima senzibilitet i gigantski vokal da pruži kvalitetan nastup. Nisam upućen u to kako je zamišljen koncert, ali bi bilo genijalno da nastupi u nekom akustik sastavu, recimo, pa da ovima što pljuju po netu, a od kulture imaju samo crevnu zapuši usta.

Иван

pre 8 godina

За ове нарикаче што по цео дан кукају "како је све могуће у бана Србији" додаћу да се у Бечу, библиотека која је направљена у време косовског боја издаје за свадбе ромима са наших простора за 200.000е и на тим свадбама обично певају Синан, Митар и остала авангарда.

Пара врти где бургија неће - правило које свугде важи.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Utorak 2.2.2016 | 16:15 | Izvor: B92

mart: Ana Bakuta 

april: Zorica Brunclik 

maj: Ceca 

jun: Jeca 

jul-avgust: pauza 

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora 

oktobar: Zmaj od Šipova 

novembar: Purašević 

decembar: Aca Lukas
(kuRtuLa, 02. februar 2016 17:18)

Sve se slažem, ali Purašević je genije, ne mešaj ga sa ovom bagrom ili probaj da ga shvatis na pravi način...

Zahvaljujem

Дража

pre 8 godina

Čuj, kako kaže, "eminentni umetnik zabavne muzike koja je stekla evropsku reputaciju pobedom na Pesmi Evrovizije". O čemu on priča? Pa i vrapci na grani znaju da je Evrovizija jedan običan cirkus, vašar kiča i zabave za mase koji blage veze nema sa kulturom. Ovo što on napriča blage veze s mozgom nema. Pokušava da nam proda jedan običan koncert jedne pevačice kojoj je ta Evrovizija i jedina svetla tačka u pevačkoj karijeri. Takvi izvođači nisu umetnici i njihovi nastupi nisu nivo Narodnog pozorišta.
Znači mogao je da se ograniči na finansijski aspekt i da kaže da se to radi za profit a ne da izmišlja kulturno uzdizanje. S druge strane, ako je stvarno nastupala i Dragana Mirković u prošlosti, ne vidim u čemu je sada problem. Nije znači prvi put da se ugled Narodnog pozorišta iznajmljuje onom ko najviše ponudi. Ko je uveo tu praksu i ko je dozvoljava, da li je to striktno diskreciono pravo upravnika ili se nešto pita i Ministarstvo kulture, to su prava pitanja.

Stevan

pre 8 godina

Znam da se u Jugoslovenskom dramskom pozoristu odavno praktikuje nesto slicno, pa nikakve buke nije bilo.
Naime, u tom pozoristu cesto su organizovani razni kongresi (urologa, oftamologa...), zatim razni jubileji (na primer godisnjica otvaranja povrsinskog kopa Kolubara), svake godine se odrzava i takmicenje u besednistvu Zoranu Djindjicu u cast (koje je mogao bih slobodno reci, pomalo politicki obojeno). Zatim, u istom pozoristu su bila organizovana desavanja povodom Dana nauke...
Bilo je jos ko zna koliko "tezgi" pa nije dizana nikakva medijska prasina, ne znam zasto se i sada dize oko ove "tezge" u nacionalnom teatru.
Istina, Narodno pozoriste se finansira iz republickog budzeta, dok se Jugoslovensko dramsko pozoriste finansira iz gradskog budzeta,mozda je cak i Nacionalni teatar u neku ruku u boljem polozaju po pitanju finansija, ali jedno sigurno znam da u JDP-u da nije bilo takvih desavanja ne bi imali ni racun za struju da plate, a dosta dugo su i dugovali ogromne sume za istu, ne znam kakva je trenutna situacija...
Suma sumarum, od repertoara i prodatih karata pozorista tesko mogu da zive, drzava ne daje dovoljno novca, dakle od necega se mora ziveti...

ljubitelj burleski

pre 8 godina

AKO Je juče ,,dr,, MALI ,,DOBIO,,ORDEN, ,od ,,udruženja ,,književnika, , za napredak u ,,ovakvoj,,kulturi,,Šta je sledeći,,biser,, koji treba da nas Uvrsti,u,,lidere,, Balkana a i,,šire,,.Slava Umrloj Kulturi u napreDno ,,uređenoj,, zemlji ,jer od DRŽAVE ni ,,D,,.Pojeli su je sadašnji skakavci ,,zatucane većine,, u Istorijskom Kalamitetu,.

tardis

pre 8 godina

mart: Ana Bakuta

april: Zorica Brunclik

maj: Ceca

jun: Jeca

jul-avgust: pauza

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora

oktobar: Zmaj od Šipova

novembar: Purašević

decembar: Aca Lukas
(kuRtuLa, 2. februar 2016 17:18)

9 krugova pakla

Josarian

pre 8 godina

Dovoljno je biti pristalica stranke, a ne bi iskljucio ni mogucnost da je Marija clan, pa ce, ako treba, svi resursi ce biti stavljeni na raspolaganje. Sta je sledece? Koncert Ace Lukasa u Akademiji Nauka? U Sarajevu je napravljen pre dvadesetag godina muzicki pokret "Novi primitivizam", i svima je to simpaticno, a kada naprednjaci naprave drzavni projekat "Permanentni neprikosnoveni primitivizam" za to se nema razumevanja? Sad ce saopstenje....

Darko

pre 8 godina

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu govori o "Evropskoj reputaciji Marije Šerifović" kao da priča o nekom umetniku iz Londonskog Covent Gardena! Šta je sledeće zagrevanje Novaka Đokovića na krovu Narodnog Muzeja? Mislim tim ljudima sve najlepše na njihovom uspehu ali ne treba mešati babe i žabe. A ovo što priča u vezi sa marketingom kojim će privući mladu publiku je u rangu totalnog očaja! On treba da čuva i brani kulturu a ne da savija kičmu pred laganom zabavom. Ne ide se u Narodno pozorište kao na pijac. Jedno je odlazak u provod a drugo visoka umetnost (pazite ne "ozbiljna" nego visoka).

Washington

pre 8 godina

jadna nema para pa mora u NP da drzi koncert...katastrofa koliko unistavaju ovo malo kulture Sto je ostalo..ne bi me cudilo da se sutra otvori Pizza Hutt umesto narodnog....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (henk mudi, 2. februar 2016 17:16)

Pizza Hut ima vise kulture od Marije Serifovic i jelene karleuse zajedno.

blesave zene

pre 8 godina

Da izvinete, a ko je gospodja koja sebi daje za pravo da napada upravnika Narodnog pozorista i nipodastava pobednicu Evrovizije? Jesmo mi propustili nesto? Posle ovakvog nastupa doticne, mislim da je Mariji mesto u kulturnoj ustanovi a da treba posebna strategija skladistenja za ove kao sto je gospodja sa snimka.

Soffie

pre 8 godina

Kad moze Ceca na trgu moze i Marija u pozoristu. Mada sobzirom da se Cecin come-back poklapa sa come-backom radikala na vlasti ne cudi ova hajka ka pobednici Euro-songa Mariji Serifovic. Nije Marija iz "90tih" pa se ne uklapa u odabrano drustvo.

bgd

pre 8 godina

ajde ako je jedan baja, koji peva o mini suknji mogao da snima spot u narodnom, onda ne vidim u cemu je problem da pobednica evrovizije odrzi koncert?! ovo je kao da napadate nekog sto gasi prekidac za svetlo u sobi u kojoj odavno nema struje...

SkechMajstor

pre 8 godina

Ne verujem nista ovom direktoru, vec pozivam ljude da pogledaju izvestaje o reviziji Narodnog pozorista, da vidite kako direktor i zaposleni uzimaju nas novac. Simbol "kulture" kad su nemoralni izgleda da je ulaganje u kuturu i vise nego dovoljno. Procitajte i kad ste tu za npr pravni fakultet izvestaj. Cisto kao simbol "prava" i onda se zapitajte zasto propadamo.

VUK

pre 8 godina

daaa najveća je sramota što neki pevači iznajme salu!? A nije nas sramota što glumci tog istog pozorišta nemaju za pristojnu ishranu, odeću,što su podstanari, što ih izdržavaju njihovi roditelji od bednih penzija?!?! Žao nam institucije? Koji smo mi licemeri? Valjda je uvreda za pozorište ako su njegovi članovi socijalni slučajevi!Naravno da je sramota da na daske na kojima je bila Žanka Stokić izađe "slavuj iz Žitorađe" i parkira svoj traktor ispred pozorišta!!!, ali danas je stvarnost da taj slavuj ima svoju televiziju, da ima vozni park, da proda 22000 ulaznica za koncert!!! a glumci? ostao im je samo šank i cika na recku!

ten yard penalty

pre 8 godina

Ne treba u svakom slučaju biti snob i sve proglašavati skandalom, mogli su da naprave i gori izbor od Marije Šerifović.
(svašta, 02. februar 2016 17:18)

Nemoj ni da sumnjash da cce takav izbor SVAKAKO I NAPRAVITI u bliskoj buduccnosti!....samo polako,treba malo vremena...more,ako "ovi" ostanu josh jedan mandat u Gradu(grad sa velikim 'G' je vecc odavno postao grad sa malim 'g')-gledaccete i DZEJA I VIKI MILJKOVICC u tom istom 'svetom hramu kulture'!...zzivi bili pa videli!.....

olja

pre 8 godina

Tu je nastupala i D. Mirkovic?! Nazalost, pad je vec tada zapoceo. Obrazlozenje da ce neko od posjetilaca Koncerta kasnije postati i posjetilac pozorisnih predstava je vise nego jadno. Ne moze se na taj nacin odrzavati jedna velika umjetnicka kuca. Glumci moraju biti istrajni u "borbi", kako bi bar zaustavili pad, a kad to bude ucinjeno, stvorice se sansa da za vracanje ugleda.

iva

pre 8 godina

Sta fali? U oblasti u kojoj nastupa, Marija je medju prvima u Evropi, a nas jadni balet je u oblasti u kojoj nastupa hiljaditi, da ne pominjem operu koja je jadna i prakticno nepostojeca. Prema tome balet i opera su ti koji su kich, jer nemaju kvalitet koji je prepoznat u respektivnim profesionalnim zajednicama, a ne Marija. A to sto neki nisu upuceni da je i pop kultura - kultura, to je problem njihovog neobrazovanja i nefleksibilne malogradjanstine.

Igor

pre 8 godina

Ne razumem čemu tolika frka. Zašto pozorište ne bi zaradilo koji dinar od iznajmljivanja sale? I u SNP-u se održavaju koncerti, pa i u novosadskoj sinagogi, doduše u sinagogi se svira malo ozbiljnija muzika, ali svejedno.

IvanNS

pre 8 godina

Кладим се да већина критичара ниједном није отишла у то исто Народно позориште да погледа неку представу.
Немојте бити цинични, шокирани - колико ова држава издваја за културу, добро је што на сцени НП не певају звезде Гранда.
Људи, да би било културе, велик новац се мора издвајати. Да ли сте свесни тога?

m

pre 8 godina

Ne slusam njenu muziku a jos manje mi se dopada njen karakter i njena odredjena orijentacija.. Ali kad sve to sklonim na stranu ne vidim nista sporno gde ce pevati.
Ukoliko se prostor iznajmljuje, ne mozete reci "e tebi cemo iznajmiti, a tebi necemo". Ili nikome ne izdajete prostor ili svako ko plati ima pravo.
Bilo bi jedino sportno da je to repertoar NP. Ako je iznajmila prostor, neka peva.
Uostalom, koliko glumaca ide po koncertnim halama i peva. Tad se ne bune ?

MN

pre 8 godina

Koliko vas je ljubitelja pozorista odjednom? A skandal je gostovanje M. Serifovic?!
Pa nadjite lepo koliko drzava iz budzeta izdvaja za kulturu, pa koliko od toga ide pozoristu i onda podelite na preko 500 radnika da vidite mogu li da prezive od tih para.
Normalno je da se izda u zakup sala i uzmu se pare od toga, makar ce se porodice prehraniti kada i onako niko ne vodi racuna o kulturi u ovoj zemlji.
Na kraju, karte za predstave su od 100 pa do 1000 dinara i svako moze da ih priusti, pa izvolite dodjite barem 1 nedeljno ako vam je toliko stalo do pozorista umesto da pisete komentare.

henk mudi

pre 8 godina

jadna nema para pa mora u NP da drzi koncert...katastrofa koliko unistavaju ovo malo kulture Sto je ostalo..ne bi me cudilo da se sutra otvori Pizza Hutt umesto narodnog....

Mr.

pre 8 godina

Skandal zbog cega?
Ako evrovizijski pobednik nema pristup najboljim dvoranama u sopstvenoj drzavi, a zarad samoreklame pojednih "strucnjaka", onda i nemamo pravo da trazimo bolje sutra.
P.S. Sramota je da ljudi koji ne posecuju NP daju sebi za pravo da kritikuju.. I molim vas da ne spominjete cece i ostalo, najlakse je reci "sve je to isto..."

svašta

pre 8 godina

Royal Albert Hal izdaje svoju salu ne samo za koncertne predstave nego i za turnir teniskih seniorskih legendi. Diskutabilno je i šta znači repertoar. Da li bi gostovanje predstave SNP iz Novog Sada bilo na repertoaru Narodnog pozorišta ili je i to gostovanje a na repertoaru bi bile samo predstave članova ansambla NP.... ? Ne treba u svakom slučaju biti snob i sve proglašavati skandalom, mogli su da naprave i gori izbor od Marije Šerifović.

Bre

pre 8 godina

Kakve veze ima Evropsko takmičenje za nepoznate pevače sa Narodnim pozorištem? Uskoro treba da očekujemo i žurke da se organizuju tamo.

Rio

pre 8 godina

Slučajno vidjeh prilog na TV-u. Ova novinarka je realno smorila insistiranjem kako je to "bruka i sramota". Pitanja za novinarku: da li ona ide na predstave u NP-u i koliko su uopšte posjećene predstave tamo? U čemu je problem oko koncerata u pozorištima? Pa i u pozorištu u mom gradu ima 300 mjesta i idealno je bilo za koncerte Kaliopi i Massima Savića.

kuRtuLa

pre 8 godina

mart: Ana Bakuta

april: Zorica Brunclik

maj: Ceca

jun: Jeca

jul-avgust: pauza

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora

oktobar: Zmaj od Šipova

novembar: Purašević

decembar: Aca Lukas

Dusan

pre 8 godina

Sto bi Amerikanci rekli: wake up and smell the coffee! Treba platiti racune za struju, vodu, grejanje. Kultura vise ne moze sebi da dozvoli da bude elitisticka. Serifovicka ne bi bila moj izbor za iznajmljivanje sale, ali valjda postoji i neki odbor, pa da oni odluce kome bi se mogao iznajmiti prostor a kome ne. Tako se radi u zapadnom svetu, moracemo da pocnemo i ovde. Postavite neke standarde, ali ovo vise nije 1989. godina.

Savica za predsednika

pre 8 godina

Ma nije moguce?
A nije bio skandal kada je pola estrade nastupalo na Kolarcu?
Narodnjaci do daske.
Da se razumemo, ja sam i protiv MS u Narodnom, ali i protiv MNJ na Kolarcu.
A, opet, nije to ni tako veliki problem, pa da galamimo previse...

Antigona

pre 8 godina

Odabrala Narodno pozorište da baš tamo peva, da se napravi važna jer je umislila da je neko i nešto. A uglavnom bahata i nevaspitana osoba, psuje i ne uspeva da se odvoji od trube, šljive i tri prsta. A i pevala je na SNS mitingu. Sledeće je da Seka Aleksić uzme i kupi si zgradu Narodnog pozorišta, jer smo u takvom sistemu.

Nisam fan

pre 8 godina

A zašto mislite da se ne mogu porediti 'Garavi sokak' i Đorđe Balašević sa Marijom ; je li Marija šugava ?
Muzika koju izvodi Marija je, pokazalo se,i lepa i kvalitetna i topla i emotivna. Zašto to nipodaštavati ?

Igor

pre 8 godina

Sledeći mesec predlažem Cecu, ona je takođe međunarodno etablirana "umetnica". Posle toga može Jeca Karleuša. Ipak se o njoj radila studija na fakultetu u Francuskoj (ako se ne varam). A možda bi mogla i Ana Mrkuta pa da se malo popravi enterijer pozorišta. Možda da asfaltiraju one stepenice kad već ne može ništa da se zanovi u tom urušenom i zapuštenom zdanju.
Do sada je bilo zapušteno materijalno, a sada će očigledno biti urušeno i na onom mnogo važnijem planu - duhovnom i kulturnom.

tomtom

pre 8 godina

U Srpskom narodnom pozorištu u NS su gostovali razni umetnici, koji nemaju veze sa klasičnom muzikom i pozorištem. Ne razumem zašto pravite problem od ovoga? Izgubili ste kompas u kritikovanju. Da li neko javno kritikuje vas kada ugostite ljude poput Sonje Biserko?

Delboy

pre 8 godina

Zamislite onu bradatu pevaljku iz Austrije kao specijalan gost na novogodisnjem koncertu 1. Januara.
Nemoguce??? Zasto, pa moze da iznajmi becku filharmoniju i termin prvog dana januara.
Kulturo eve me. Kad su Topuzovici postali upravnici pozorista a ministar nekulture gostuje na grandu.
Zasto vise ne moze nista da me iznenadi u zemlji Srbendiji???

Zabrinuta

pre 8 godina

Sve je otišlo u Honduras... Knez Minailo se prevrće u grobu. Zna se šta je Narodno pozorište i kako se ono vodi. Ovo koketiranje sa estradom i podilaženje vladajućoj stranci je neprimereno za jednog čelnika hrama kulture.Znamo da se dovijaju da obezbede novac za normalno funkcionisanje, ali ne sme se sve dozvoliti ako želimo da nam bar kultura opstane i ostane daleko od politike.

Tata

pre 8 godina

A šta vam treba ovo?! Marija jeste dobar predstavnik svoje zemlje i neko sa andjeoskim glasom. Nema straha da će sledeći tamo Aca Lukas, on voli Arenu. Pozorište pada na pamet samo onima koji ga i zaslužuju.

sakupljač loptica

pre 8 godina

to je ta večita dilema kultura i/ili tržište. u ovom slučaju narodno pozorište je gurnuto na tržište a tu nema mesta kulturi, primaju se svi koji donose novac. da bi probrali kulturne sadržaje i nih prezentovali treba novca a budžeti za kulturu su znamo kakvi.

Bahamut,with fifty red eyes

pre 8 godina

To samo govori koliko je Srbija na svaki nacin propala,u kakvom se blatu valjamo zahvaljujuci raznim vlastima i raznim televizijama (sa nac. frekvencijom).Zemlja bez ikakvih validnih kriterijuma i na zalost,sve vise,zemlja bez ikakve buducnosti.Sam izbor ministra kulture to potvrdjuje.
Jos da Maric napravi 90-o dnevni rijaliti u NP ili SNP,sa sve Cecama,Karleusama i raznim Kristijanima...to je Srbija danas.Za malo love sve je na prodaju.

Botiša

pre 8 godina

Sada sam odgedao vesti na B92 i video reportažu o ovome. Ako je gospodin koji je govorio o koncertu Dragane Mirkovic i ostalih "umetnika" direktor Narodnog pozorišta, onda ne treba da nas čudi odakle ova situacija. Iskreno cenim Mariju, ali ni njoj, ni drugim ljudima sa te estrade nije mesto na sceni pozorišta.

prof.

pre 8 godina

Европска еминенција?! Забављачица? Па није освојила Jeunesses Musicales, него кичасту Евровизију! Зашто нисте дали сцену нашим класичним музичарима/композиторима који су добили европске и светске награде?

kuRtuLa

pre 8 godina

mart: Ana Bakuta

april: Zorica Brunclik

maj: Ceca

jun: Jeca

jul-avgust: pauza

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora

oktobar: Zmaj od Šipova

novembar: Purašević

decembar: Aca Lukas

henk mudi

pre 8 godina

jadna nema para pa mora u NP da drzi koncert...katastrofa koliko unistavaju ovo malo kulture Sto je ostalo..ne bi me cudilo da se sutra otvori Pizza Hutt umesto narodnog....

Igor

pre 8 godina

Sledeći mesec predlažem Cecu, ona je takođe međunarodno etablirana "umetnica". Posle toga može Jeca Karleuša. Ipak se o njoj radila studija na fakultetu u Francuskoj (ako se ne varam). A možda bi mogla i Ana Mrkuta pa da se malo popravi enterijer pozorišta. Možda da asfaltiraju one stepenice kad već ne može ništa da se zanovi u tom urušenom i zapuštenom zdanju.
Do sada je bilo zapušteno materijalno, a sada će očigledno biti urušeno i na onom mnogo važnijem planu - duhovnom i kulturnom.

svašta

pre 8 godina

Royal Albert Hal izdaje svoju salu ne samo za koncertne predstave nego i za turnir teniskih seniorskih legendi. Diskutabilno je i šta znači repertoar. Da li bi gostovanje predstave SNP iz Novog Sada bilo na repertoaru Narodnog pozorišta ili je i to gostovanje a na repertoaru bi bile samo predstave članova ansambla NP.... ? Ne treba u svakom slučaju biti snob i sve proglašavati skandalom, mogli su da naprave i gori izbor od Marije Šerifović.

Botiša

pre 8 godina

Sada sam odgedao vesti na B92 i video reportažu o ovome. Ako je gospodin koji je govorio o koncertu Dragane Mirkovic i ostalih "umetnika" direktor Narodnog pozorišta, onda ne treba da nas čudi odakle ova situacija. Iskreno cenim Mariju, ali ni njoj, ni drugim ljudima sa te estrade nije mesto na sceni pozorišta.

Delboy

pre 8 godina

Zamislite onu bradatu pevaljku iz Austrije kao specijalan gost na novogodisnjem koncertu 1. Januara.
Nemoguce??? Zasto, pa moze da iznajmi becku filharmoniju i termin prvog dana januara.
Kulturo eve me. Kad su Topuzovici postali upravnici pozorista a ministar nekulture gostuje na grandu.
Zasto vise ne moze nista da me iznenadi u zemlji Srbendiji???

Antigona

pre 8 godina

Odabrala Narodno pozorište da baš tamo peva, da se napravi važna jer je umislila da je neko i nešto. A uglavnom bahata i nevaspitana osoba, psuje i ne uspeva da se odvoji od trube, šljive i tri prsta. A i pevala je na SNS mitingu. Sledeće je da Seka Aleksić uzme i kupi si zgradu Narodnog pozorišta, jer smo u takvom sistemu.

SkechMajstor

pre 8 godina

Ne verujem nista ovom direktoru, vec pozivam ljude da pogledaju izvestaje o reviziji Narodnog pozorista, da vidite kako direktor i zaposleni uzimaju nas novac. Simbol "kulture" kad su nemoralni izgleda da je ulaganje u kuturu i vise nego dovoljno. Procitajte i kad ste tu za npr pravni fakultet izvestaj. Cisto kao simbol "prava" i onda se zapitajte zasto propadamo.

Zabrinuta

pre 8 godina

Sve je otišlo u Honduras... Knez Minailo se prevrće u grobu. Zna se šta je Narodno pozorište i kako se ono vodi. Ovo koketiranje sa estradom i podilaženje vladajućoj stranci je neprimereno za jednog čelnika hrama kulture.Znamo da se dovijaju da obezbede novac za normalno funkcionisanje, ali ne sme se sve dozvoliti ako želimo da nam bar kultura opstane i ostane daleko od politike.

prof.

pre 8 godina

Европска еминенција?! Забављачица? Па није освојила Jeunesses Musicales, него кичасту Евровизију! Зашто нисте дали сцену нашим класичним музичарима/композиторима који су добили европске и светске награде?

Botiša

pre 8 godina

Sada sam odgedao vesti na B92 i video reportažu o ovome. Ako je gospodin koji je govorio o koncertu Dragane Mirkovic i ostalih "umetnika" direktor Narodnog pozorišta, onda ne treba da nas čudi odakle ova situacija. Iskreno cenim Mariju, ali ni njoj, ni drugim ljudima sa te estrade nije mesto na sceni pozorišta.

Darko

pre 8 godina

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu govori o "Evropskoj reputaciji Marije Šerifović" kao da priča o nekom umetniku iz Londonskog Covent Gardena! Šta je sledeće zagrevanje Novaka Đokovića na krovu Narodnog Muzeja? Mislim tim ljudima sve najlepše na njihovom uspehu ali ne treba mešati babe i žabe. A ovo što priča u vezi sa marketingom kojim će privući mladu publiku je u rangu totalnog očaja! On treba da čuva i brani kulturu a ne da savija kičmu pred laganom zabavom. Ne ide se u Narodno pozorište kao na pijac. Jedno je odlazak u provod a drugo visoka umetnost (pazite ne "ozbiljna" nego visoka).

Bahamut,with fifty red eyes

pre 8 godina

To samo govori koliko je Srbija na svaki nacin propala,u kakvom se blatu valjamo zahvaljujuci raznim vlastima i raznim televizijama (sa nac. frekvencijom).Zemlja bez ikakvih validnih kriterijuma i na zalost,sve vise,zemlja bez ikakve buducnosti.Sam izbor ministra kulture to potvrdjuje.
Jos da Maric napravi 90-o dnevni rijaliti u NP ili SNP,sa sve Cecama,Karleusama i raznim Kristijanima...to je Srbija danas.Za malo love sve je na prodaju.

olja

pre 8 godina

Tu je nastupala i D. Mirkovic?! Nazalost, pad je vec tada zapoceo. Obrazlozenje da ce neko od posjetilaca Koncerta kasnije postati i posjetilac pozorisnih predstava je vise nego jadno. Ne moze se na taj nacin odrzavati jedna velika umjetnicka kuca. Glumci moraju biti istrajni u "borbi", kako bi bar zaustavili pad, a kad to bude ucinjeno, stvorice se sansa da za vracanje ugleda.

tardis

pre 8 godina

mart: Ana Bakuta

april: Zorica Brunclik

maj: Ceca

jun: Jeca

jul-avgust: pauza

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora

oktobar: Zmaj od Šipova

novembar: Purašević

decembar: Aca Lukas
(kuRtuLa, 2. februar 2016 17:18)

9 krugova pakla

ten yard penalty

pre 8 godina

Ne treba u svakom slučaju biti snob i sve proglašavati skandalom, mogli su da naprave i gori izbor od Marije Šerifović.
(svašta, 02. februar 2016 17:18)

Nemoj ni da sumnjash da cce takav izbor SVAKAKO I NAPRAVITI u bliskoj buduccnosti!....samo polako,treba malo vremena...more,ako "ovi" ostanu josh jedan mandat u Gradu(grad sa velikim 'G' je vecc odavno postao grad sa malim 'g')-gledaccete i DZEJA I VIKI MILJKOVICC u tom istom 'svetom hramu kulture'!...zzivi bili pa videli!.....

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

Upravo je najveći problem u kulturi naše zemlje to što nemamo razvijenu pop muziku i što umesto toga to mesto popunjavaju sumnjivi likovi iz takozvane "estrade". Za to nije Marija kriva i ona svakako zaslužuje koncert u Narodnom Pozorištu kao i u SNP u Novom Sadu u kojem skoro nedeljno nastupaju pevači popularne muzike naše zemlje i regiona.
(Denis, 2. februar 2016 18:14)
Nasa pop muzika je umrla sa nestankom SFRJ. I ne znam da li mi se vise gade turbo-folk njuske koje se predstavljaju kao ono sto i jesu ili etno zaljubljenici i folklorasi sa Cecom u srcu, rokeri Ace Lukasa i popovci sa Zeljkom Joksimovicem i Serifovickom na celu? Pitam se, gde je nestao Novi talas, Alan Ford... Da li su ovo isti ljudi s kojima sam i onda ziveo?

Miki

pre 8 godina

Bedno Narodno pozorište izdalo salu a što je još gore i direktor brani to što je uneta pavačica u zvaninčni repertoar. Cirkus na naš način gde je neko maznuoi lovu.

Pera

pre 8 godina

Mariji Serifovic, kao i gomili tih pevaljki, koje kao pevaju folk/pop, nije mesto u pozoristu. Neukus vec ima svoje termine na pinku i slicnim televizijama.
A za ove koji smatraju da je eurosong nesto prestizno, imam samo da kazem:
Eurosong je takmicenje anonimnih izvodjaca iz evrope, sa najgorom muzikom. Nije nikakvo prestizno takmicenje, vec festival koji je popularan samo zato sto gej lobi ulaze jako puno novca u njega.

Nikola

pre 8 godina

Koliko košta onda renta? Da platim i da slušam Brejkerse na toj sceni npr
Kakav je ovo sunovrat onog malo lepog što imamo.
Ko zna možda nedeljom pre podne tu bude buvljak, jer se bože moj plati renta.
Sramo ta me što sam tamo igrao.
Uništavaju mi snove skorojevići.

Bre

pre 8 godina

Kakve veze ima Evropsko takmičenje za nepoznate pevače sa Narodnim pozorištem? Uskoro treba da očekujemo i žurke da se organizuju tamo.

Дража

pre 8 godina

Čuj, kako kaže, "eminentni umetnik zabavne muzike koja je stekla evropsku reputaciju pobedom na Pesmi Evrovizije". O čemu on priča? Pa i vrapci na grani znaju da je Evrovizija jedan običan cirkus, vašar kiča i zabave za mase koji blage veze nema sa kulturom. Ovo što on napriča blage veze s mozgom nema. Pokušava da nam proda jedan običan koncert jedne pevačice kojoj je ta Evrovizija i jedina svetla tačka u pevačkoj karijeri. Takvi izvođači nisu umetnici i njihovi nastupi nisu nivo Narodnog pozorišta.
Znači mogao je da se ograniči na finansijski aspekt i da kaže da se to radi za profit a ne da izmišlja kulturno uzdizanje. S druge strane, ako je stvarno nastupala i Dragana Mirković u prošlosti, ne vidim u čemu je sada problem. Nije znači prvi put da se ugled Narodnog pozorišta iznajmljuje onom ko najviše ponudi. Ko je uveo tu praksu i ko je dozvoljava, da li je to striktno diskreciono pravo upravnika ili se nešto pita i Ministarstvo kulture, to su prava pitanja.

ljubitelj burleski

pre 8 godina

AKO Je juče ,,dr,, MALI ,,DOBIO,,ORDEN, ,od ,,udruženja ,,književnika, , za napredak u ,,ovakvoj,,kulturi,,Šta je sledeći,,biser,, koji treba da nas Uvrsti,u,,lidere,, Balkana a i,,šire,,.Slava Umrloj Kulturi u napreDno ,,uređenoj,, zemlji ,jer od DRŽAVE ni ,,D,,.Pojeli su je sadašnji skakavci ,,zatucane većine,, u Istorijskom Kalamitetu,.

Jabučilo

pre 8 godina

daaa najveća je sramota što neki pevači iznajme salu!? A nije nas sramota što glumci tog istog pozorišta nemaju za pristojnu ishranu, odeću,što su podstanari, što ih izdržavaju njihovi roditelji od bednih penzija?!?! Žao nam institucije?
...
(VUK, 02. februar 2016 17:59)

A koji to glumci tog istog pozorišta nemaju šta da jedu i žive od roditeljske penzije? Znaš li ti išta o glumačkim platama (zaposlenih glumaca) i vremenu koje provode na poslu? O tome da mogu unapred da jave kada imaju posao sa strane da im se u matičnoj kući nekoliko dana ne stavljaju predstave?
Ako je neko ugrožen, to su mladji glumci bez angažmana. Za ove na plati ne brini.
Što se najavljenog koncerta tiče, estradnim zvezdama, makar pet puta bile Madone, nije mesto u Narodnom pozorištu.

Erika

pre 8 godina

Za vasu informaciju, kostimi iz fundusa Narodnog pozorista su mogli da se iznajme devedesetih, znam jer su ljudi isli po maskenbalima i tamo nalazili kostime. Ljudi dopunjuju budzet svim tim, pa je i iznajmljivanje sale na redu. Mozda ce uspeti da ustanove neki standard kome se iznajmljuje prostor a kome ne, ali ako nije ilegalno, ne vidim u cemu je problem.
(Kultura i subkultura, 2. februar 2016 18:18)


Problem je u tome što je stavljena na zvanični repertoar Narodnog pozorišta, zašto većina komentatora to promašuje da napomene?
A druga stvar, bar u Beogradu ima dovoljno sala koje bi mogla da iznajmi a koje mnogo bolje pristaju vrsti muzike kojom se bavi. Zaista ne vidim zašto je odabrano pozorište.

roto kos je srce srbije

pre 8 godina

Njima je to kultura...
Cecin, guca i rostiljijada su kulturne manifestacije za naprednjake...
Pre neku godinu, onaj nesrecni pomocnik gradonacelnika u nisu je filmske susrete poredio sa svrljiskom belmuzijadom...

Pre mesec dana je festival klasicne muzike otvorio presecanjem vrpce...
Zar mislite da su u bg nesto bolji od toga?

Крај цивилизације

pre 8 godina

05.Суб. 19.30 ЧАРОБНА ФРУЛА опера В.А.Моцарта
25.Пет. 20.00 КОНЦЕРТ МАРИЈЕ ШЕРИФОВИЋ

Наставите низ,...

Veliki brat

pre 8 godina

Ovaj lik ni pod razno ne bi smeo da bude direktor bilo koje institucije kulture, a naročito ne Narodnog pozorišta.


Ali, sa druge strane, i on i voditeljka su nepismeni pa ne znaju šta znači REPERTOAR (od francuskog: répertoire), a šta znači PROGRAM.

Repertoar pozorišta čine predstave i drugi oblici nastupanja kojima se to pozorište predstavlja (ne samo u svojoj zgradi, već i u drugim ustanovama u istom ili drugim gradovima) u nekom periodu (obično dužem, npr. godinu dana ili nekoliko godina), a program predstavlja plan, spisak ili raspored događaja u toj ustanovi namenjenih javnosti u određenom periodu (najčešće u toku meseca).
Repertoar je najčešće ograničen glumcima (njihovim brojem i mogućnostima da igraju određene uloge) ili vremenom koje zahtevaju pripreme određenih predstava.


Međutim, kod nas većina pozorišta i drugih ustanova (bioskopi, koncertne dvorane, itd.) koriste reč REPERTOAR (npr. "na repertoaru bioskopa...") umesto PROGRAM.
Na primer, ako u zgradi narodnog pozorišta nastupa u nekom terminu npr. neko amatersko pozorište, onda to ne spada u repertoar Narodnog pozorišta, već je samo deo PROGRAMA koji se realizuje u tom mesecu.

Sa druge strane, ako glumci Narodnog pozorišta nastupaju u nekom drugom gradu, to jeste REPERTOAR Narodnog pozorišta.

Washington

pre 8 godina

jadna nema para pa mora u NP da drzi koncert...katastrofa koliko unistavaju ovo malo kulture Sto je ostalo..ne bi me cudilo da se sutra otvori Pizza Hutt umesto narodnog....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (henk mudi, 2. februar 2016 17:16)

Pizza Hut ima vise kulture od Marije Serifovic i jelene karleuse zajedno.

JoLE

pre 8 godina

Dakle ovog coveka skinuti iz Narodnog po cenu da se umesaju strane sile da pripomognu! Marija Serifovic moze samo stopama svoje majke pevacice da nastavi i da nastupa u kafanama gde je njenom repertoaru kao i nacinu pevanja i mesto.

sakupljač loptica

pre 8 godina

to je ta večita dilema kultura i/ili tržište. u ovom slučaju narodno pozorište je gurnuto na tržište a tu nema mesta kulturi, primaju se svi koji donose novac. da bi probrali kulturne sadržaje i nih prezentovali treba novca a budžeti za kulturu su znamo kakvi.

да да

pre 8 godina

И таман када помислимо да не може горе ето,успеју да нас изненаде !!! Срамота једна, каква црна уметница, она је једно велико нико и ништа и не сме јој се дозволити наступ. Шта следи после ње ? Јелена карлеуша, цеца, сека, дара ??? Фуј ! Онај ко је ово предложио под хитно да да оставку из моралних разлога,ако уопште и зна шта је морал !

MN

pre 8 godina

Koliko vas je ljubitelja pozorista odjednom? A skandal je gostovanje M. Serifovic?!
Pa nadjite lepo koliko drzava iz budzeta izdvaja za kulturu, pa koliko od toga ide pozoristu i onda podelite na preko 500 radnika da vidite mogu li da prezive od tih para.
Normalno je da se izda u zakup sala i uzmu se pare od toga, makar ce se porodice prehraniti kada i onako niko ne vodi racuna o kulturi u ovoj zemlji.
Na kraju, karte za predstave su od 100 pa do 1000 dinara i svako moze da ih priusti, pa izvolite dodjite barem 1 nedeljno ako vam je toliko stalo do pozorista umesto da pisete komentare.

VUK

pre 8 godina

daaa najveća je sramota što neki pevači iznajme salu!? A nije nas sramota što glumci tog istog pozorišta nemaju za pristojnu ishranu, odeću,što su podstanari, što ih izdržavaju njihovi roditelji od bednih penzija?!?! Žao nam institucije? Koji smo mi licemeri? Valjda je uvreda za pozorište ako su njegovi članovi socijalni slučajevi!Naravno da je sramota da na daske na kojima je bila Žanka Stokić izađe "slavuj iz Žitorađe" i parkira svoj traktor ispred pozorišta!!!, ali danas je stvarnost da taj slavuj ima svoju televiziju, da ima vozni park, da proda 22000 ulaznica za koncert!!! a glumci? ostao im je samo šank i cika na recku!

Josarian

pre 8 godina

Dovoljno je biti pristalica stranke, a ne bi iskljucio ni mogucnost da je Marija clan, pa ce, ako treba, svi resursi ce biti stavljeni na raspolaganje. Sta je sledece? Koncert Ace Lukasa u Akademiji Nauka? U Sarajevu je napravljen pre dvadesetag godina muzicki pokret "Novi primitivizam", i svima je to simpaticno, a kada naprednjaci naprave drzavni projekat "Permanentni neprikosnoveni primitivizam" za to se nema razumevanja? Sad ce saopstenje....

bgd

pre 8 godina

ajde ako je jedan baja, koji peva o mini suknji mogao da snima spot u narodnom, onda ne vidim u cemu je problem da pobednica evrovizije odrzi koncert?! ovo je kao da napadate nekog sto gasi prekidac za svetlo u sobi u kojoj odavno nema struje...

Momo

pre 8 godina

Zar ozbiljna televizija zaista može da postavi jedno takvo pitanje i napravi takvu grešku,posežući za senzacionalizmom. Taj papir izlepljen na ulaz u pozorište nije repertoar Narodnog pozorišta, to je program događanja u Narodnom pozorištu. Na tom papiru pisalo je nekada i modna revija Mone, i dodela nagrada Braća Karić, i proslava firme Visan, itd. I nikad niko nije postavio pitanje otkud modna revija ili dodela nagrade Braća Karić - na repertoaru Narodnog pozorišta? Svi znamo da nisu na repertoaru, kao što nije ni koncert Marije Šerifović. To je jednostavno događaj koji se organizuje u Narodnom pozorištu.I tačka.

IvanNS

pre 8 godina

Кладим се да већина критичара ниједном није отишла у то исто Народно позориште да погледа неку представу.
Немојте бити цинични, шокирани - колико ова држава издваја за културу, добро је што на сцени НП не певају звезде Гранда.
Људи, да би било културе, велик новац се мора издвајати. Да ли сте свесни тога?

Иван

pre 8 godina

За ове нарикаче што по цео дан кукају "како је све могуће у бана Србији" додаћу да се у Бечу, библиотека која је направљена у време косовског боја издаје за свадбе ромима са наших простора за 200.000е и на тим свадбама обично певају Синан, Митар и остала авангарда.

Пара врти где бургија неће - правило које свугде важи.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Utorak 2.2.2016 | 16:15 | Izvor: B92

mart: Ana Bakuta 

april: Zorica Brunclik 

maj: Ceca 

jun: Jeca 

jul-avgust: pauza 

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora 

oktobar: Zmaj od Šipova 

novembar: Purašević 

decembar: Aca Lukas
(kuRtuLa, 02. februar 2016 17:18)

Sve se slažem, ali Purašević je genije, ne mešaj ga sa ovom bagrom ili probaj da ga shvatis na pravi način...

Zahvaljujem

tomtom

pre 8 godina

U Srpskom narodnom pozorištu u NS su gostovali razni umetnici, koji nemaju veze sa klasičnom muzikom i pozorištem. Ne razumem zašto pravite problem od ovoga? Izgubili ste kompas u kritikovanju. Da li neko javno kritikuje vas kada ugostite ljude poput Sonje Biserko?

уредник

pre 8 godina

Ал зато може да се слуша карлеуша у клубу народног позоришта? На то драги лицемери нисте реаговали када вам омладину трују ТУРБО ФОЛКЕРИ?

Nisam fan

pre 8 godina

A zašto mislite da se ne mogu porediti 'Garavi sokak' i Đorđe Balašević sa Marijom ; je li Marija šugava ?
Muzika koju izvodi Marija je, pokazalo se,i lepa i kvalitetna i topla i emotivna. Zašto to nipodaštavati ?

Ana

pre 8 godina

Nije znači prvi put da se ugled Narodnog pozorišta iznajmljuje onom ko najviše ponudi. Ko je uveo tu praksu i ko je dozvoljava, da li je to striktno diskreciono pravo upravnika ili se nešto pita i Ministarstvo kulture, to su prava pitanja.
(Дража, 2. februar 2016 18:05)

Pitamo se mi, dragi gospodine, jer mi izdrzavamo Narodno pozoriste s obzirom da se finansira iz budzeta. Sram ih bilo. Kakva bre M. Serifovic. Uzas i sramota.

svasta

pre 8 godina

Ja razumem da je Marija nekom stala na zulj ili da zivi zivot koji nije po ukusu i 'standardima' nekih ljudi. Ali Mariji neke stvari ne mogu da se prigovore ili zamere. A na pobedi na Eurosongu joj svaka cast! MeDJUTIM, ova novinarka je toliko nekulturna da je to stravicno! Ja razumem da je njen zadatak da isprovocira, ali u granicama lepog vaspitanja. Jel ona ima nesto licno protiv Marije pa je napala ovog coveka... ili u cemu je problem? Ovo je moj utisak posle ovog intervjua. Jedna nevaspitana, drska zena je napala upravnika Narodnog pozorista zasto je omogucio pobednici Eurosonga i jednom od najboljih vokala danas da odrzi koncert u slobodnom terminu! Ja stvarno mislim da Marija nije problem.

IvB

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upućeni, ali pre par godina Dragana Mirković je pevala u Wiener Staatsoper (bečka državna opera) i učestvovala na festivalima savremene umetnosti. Ne razumem što mi pravimo frku oko svega. Ako je ovo najveći problem kojim mi treba da se bavimo, a tiče se naše kulturne politike, onda smo mi i dobro, ali čini mi se da su naši problemi mnogo veći, mnogo dublje prirode, gledamo ih svakog dana, a pravimo se da ih ne vidimo, ili ih duboko potiskujemo.

mr. Amor Ak

pre 8 godina

Ljudi, preterujete. Ukoliko bi Marija prilagodila performans sali u kojoj planira nastup, to bi moglo da bude fenomenalno veče. Ona ima senzibilitet i gigantski vokal da pruži kvalitetan nastup. Nisam upućen u to kako je zamišljen koncert, ali bi bilo genijalno da nastupi u nekom akustik sastavu, recimo, pa da ovima što pljuju po netu, a od kulture imaju samo crevnu zapuši usta.

Stevan

pre 8 godina

Znam da se u Jugoslovenskom dramskom pozoristu odavno praktikuje nesto slicno, pa nikakve buke nije bilo.
Naime, u tom pozoristu cesto su organizovani razni kongresi (urologa, oftamologa...), zatim razni jubileji (na primer godisnjica otvaranja povrsinskog kopa Kolubara), svake godine se odrzava i takmicenje u besednistvu Zoranu Djindjicu u cast (koje je mogao bih slobodno reci, pomalo politicki obojeno). Zatim, u istom pozoristu su bila organizovana desavanja povodom Dana nauke...
Bilo je jos ko zna koliko "tezgi" pa nije dizana nikakva medijska prasina, ne znam zasto se i sada dize oko ove "tezge" u nacionalnom teatru.
Istina, Narodno pozoriste se finansira iz republickog budzeta, dok se Jugoslovensko dramsko pozoriste finansira iz gradskog budzeta,mozda je cak i Nacionalni teatar u neku ruku u boljem polozaju po pitanju finansija, ali jedno sigurno znam da u JDP-u da nije bilo takvih desavanja ne bi imali ni racun za struju da plate, a dosta dugo su i dugovali ogromne sume za istu, ne znam kakva je trenutna situacija...
Suma sumarum, od repertoara i prodatih karata pozorista tesko mogu da zive, drzava ne daje dovoljno novca, dakle od necega se mora ziveti...

Stojko

pre 8 godina

Glumci su upavu.
Tu se nikad nisu izvodili koncerti. Tu se uvek izvodila samo gluma i za to je pozoriste namenjeno.
Ujdurma SNS-a.
Verovatno ce Toma da joj preda cvece i da joj se zahvali sto je dostojno prezentovala Srbiju u Evropi.

Dusan

pre 8 godina

Sto bi Amerikanci rekli: wake up and smell the coffee! Treba platiti racune za struju, vodu, grejanje. Kultura vise ne moze sebi da dozvoli da bude elitisticka. Serifovicka ne bi bila moj izbor za iznajmljivanje sale, ali valjda postoji i neki odbor, pa da oni odluce kome bi se mogao iznajmiti prostor a kome ne. Tako se radi u zapadnom svetu, moracemo da pocnemo i ovde. Postavite neke standarde, ali ovo vise nije 1989. godina.

Mr.

pre 8 godina

Skandal zbog cega?
Ako evrovizijski pobednik nema pristup najboljim dvoranama u sopstvenoj drzavi, a zarad samoreklame pojednih "strucnjaka", onda i nemamo pravo da trazimo bolje sutra.
P.S. Sramota je da ljudi koji ne posecuju NP daju sebi za pravo da kritikuju.. I molim vas da ne spominjete cece i ostalo, najlakse je reci "sve je to isto..."

Rio

pre 8 godina

Slučajno vidjeh prilog na TV-u. Ova novinarka je realno smorila insistiranjem kako je to "bruka i sramota". Pitanja za novinarku: da li ona ide na predstave u NP-u i koliko su uopšte posjećene predstave tamo? U čemu je problem oko koncerata u pozorištima? Pa i u pozorištu u mom gradu ima 300 mjesta i idealno je bilo za koncerte Kaliopi i Massima Savića.

Igor

pre 8 godina

Ne razumem čemu tolika frka. Zašto pozorište ne bi zaradilo koji dinar od iznajmljivanja sale? I u SNP-u se održavaju koncerti, pa i u novosadskoj sinagogi, doduše u sinagogi se svira malo ozbiljnija muzika, ali svejedno.

Kultura i subkultura

pre 8 godina

Za vasu informaciju, kostimi iz fundusa Narodnog pozorista su mogli da se iznajme devedesetih, znam jer su ljudi isli po maskenbalima i tamo nalazili kostime. Ljudi dopunjuju budzet svim tim, pa je i iznajmljivanje sale na redu. Mozda ce uspeti da ustanove neki standard kome se iznajmljuje prostor a kome ne, ali ako nije ilegalno, ne vidim u cemu je problem.

Denis

pre 8 godina

Marija Šerifović pobednica je Evrovizije - najrenomiranijeg takmičenja popularne muzike u Evropi ali i šire (prošle godine i Australija je bila jedan od učesnika). Upravo je najveći problem u kulturi naše zemlje to što nemamo razvijenu pop muziku i što umesto toga to mesto popunjavaju sumnjivi likovi iz takozvane "estrade". Za to nije Marija kriva i ona svakako zaslužuje koncert u Narodnom Pozorištu kao i u SNP u Novom Sadu u kojem skoro nedeljno nastupaju pevači popularne muzike naše zemlje i regiona.

blesave zene

pre 8 godina

Da izvinete, a ko je gospodja koja sebi daje za pravo da napada upravnika Narodnog pozorista i nipodastava pobednicu Evrovizije? Jesmo mi propustili nesto? Posle ovakvog nastupa doticne, mislim da je Mariji mesto u kulturnoj ustanovi a da treba posebna strategija skladistenja za ove kao sto je gospodja sa snimka.

iva

pre 8 godina

Sta fali? U oblasti u kojoj nastupa, Marija je medju prvima u Evropi, a nas jadni balet je u oblasti u kojoj nastupa hiljaditi, da ne pominjem operu koja je jadna i prakticno nepostojeca. Prema tome balet i opera su ti koji su kich, jer nemaju kvalitet koji je prepoznat u respektivnim profesionalnim zajednicama, a ne Marija. A to sto neki nisu upuceni da je i pop kultura - kultura, to je problem njihovog neobrazovanja i nefleksibilne malogradjanstine.

soldoni

pre 8 godina

Čemu sada halabuka ? Sve ste prodali , a sada se kao čudite i smeta vam Marija Šerifović . Ovo je logična posledica sistema koji ste uspostavili zadnjih 15 godina i biće sve gore . Dok se pljačkala zemlja , radnici ostajali bez hleba , tada g.Božoviću to nije bio greh , ali sada je, kao,strašno pogodjen ?!

Tata

pre 8 godina

A šta vam treba ovo?! Marija jeste dobar predstavnik svoje zemlje i neko sa andjeoskim glasom. Nema straha da će sledeći tamo Aca Lukas, on voli Arenu. Pozorište pada na pamet samo onima koji ga i zaslužuju.

Savica za predsednika

pre 8 godina

Ma nije moguce?
A nije bio skandal kada je pola estrade nastupalo na Kolarcu?
Narodnjaci do daske.
Da se razumemo, ja sam i protiv MS u Narodnom, ali i protiv MNJ na Kolarcu.
A, opet, nije to ni tako veliki problem, pa da galamimo previse...

Ros Geler

pre 8 godina

Ne znam zasto se svi sad zgrazavaju nad ovim slucajem kad se vec godinama dvorana NP izdaje za koncerte raznih pevaca koji nemaju veze sa pozoristem. I zasto je uopste cudno da se izdaje dvorana? Pa to se radi svuda u svetu, prave se koncerti na raznim mestima tvrdjavama, dvorcima,crkvama, pa i u pozoristima... I sad je po Bozovicu ovo skandal, a to je nesto sto traje i sto nikome nije zasmetalo dok se greskom nije koncert nasao na repertoaru.

leila

pre 8 godina

Svi znamo da nisu na repertoaru, kao što nije ni koncert Marije Šerifović. To je jednostavno događaj koji se organizuje u Narodnom pozorištu.I tačka.
(Momo, 2. februar 2016 21:16)

# Link komentara

dakle, prijatelju, ovo sto tvrdis NIJE TACNO. JESTE na repertoaru ako je navedeno ime i prezime doticnog iznajmljivaca prostora. NIJE na repertoaru ako na tabli za najave za taj dan pise IZNAJMLJEN TERMIN, bez navodjenja o kome se radi. Jer ih inace reklamiras kroz svoje kanale komunikacije sa javnoscu. A sigurna sam da to ne stoji kao obaveza NP u ugovoru o iznajmljivanju sale.

Milan

pre 8 godina

U jednom provincijskom gradu, u GRADSKOM KULTURNOM CENTRU na repertoaru pre par meseci bila je izložba traktora oldtajmera. Izgleda da su se striktno držali porekla pojma kultura (kultus-gajenje, obrada polja)i u skladu sa ovim shvatanjem kulture organizovali izložbu traktora oldtajmera. U skladu sa ovim bilo bi korisno pozvati ljude da u jednom danu, u svakom gradu organizuju izložbu konja i volova, jer su konji i volovi u antropološkom smislu značajniji od traktora...

Šta je falilo Domu sindikata?

pre 8 godina

Stoji repertoar Narodnog pоzorišta i na internetu, na zvaničnoj prezenatcii ove ustanove, i lepo piše da je na tom repertoaru, 25. marta, koncert Marije Šerifović. Ne znam samo gde su ga svrstali, u dramu, operu ili u balet?

U pogledu prihoda, Narodno pozorište, sa velikom scenom od 600 mesta u gledalištu, nije baš neki naročiti izbor za "estradne umetnike" (u prevodu: zabavljače), pogotovo ako im polovinu ukupnog prihoda (naveden je iznos od 500.000 dinara) uzme "iznajmljivač prostora". A za samo iznajmljivača navedeni prihod je kao kap u moru u odnosu na aktuelni budžet. Čini mi se da je ovde po sredi nekakva pusta želja da se takav koncert, pošto-poto proglasi za umetnički "event". Nisam protiv takvih ličnih aspiracija, ali, onda neka pevačica peva operske arije.

EU Citizen

pre 8 godina

Narodno pozorište je sala kao i svaka druga, i ne vidim zašto bilo ko ne bi mogao da je iznajmi kada se ne koristi za predstave, pa i Marija Šerifović. Verovatno bi po mišljenju neokomunističkih kvazielitista i kultur-fašista bilo bolje da zvrji prazno, jer, naravno, sve to plaćaju poreski obveznici, a većina takvih likova su budžetske pijavice a ne neto kotributori, pa ih zabole. Uostalom, sramota je već i to što je bilo koje pozorište, pa i Narodno, na budžetu, sve bi to trebalo da živi isključivo od ulaznica, pa bismo onda videli šta bi preživelo i, posebno, te vajne pobornike kulture za tuđe pare koliko bi česti posetioci bili kada treba da posegnu u džep i tako dokažu da im je stvarno važna. Marija Šerifović, doduše, nije baš my cup of tea, ali njeni ljubitelji su u tom smislu što se mene tiče moralno superiorni u odnosu na kultur-parazite koji ulaze na spiskove ili plaćaju dotirane ulaznice, jer će oni za ono što žele da vide i vole platiti punu tržišnu cenu karte od vlastitog pošteno zarađenog novca.

Soffie

pre 8 godina

Kad moze Ceca na trgu moze i Marija u pozoristu. Mada sobzirom da se Cecin come-back poklapa sa come-backom radikala na vlasti ne cudi ova hajka ka pobednici Euro-songa Mariji Serifovic. Nije Marija iz "90tih" pa se ne uklapa u odabrano drustvo.

Lažni elitizam

pre 8 godina

Glumcima Marija smeta zbog ljubomore ; prosek ne trpi kvalitet.
Marija je izuzetno talentovana,inteligentna i vredna ; njoj nisu mama i tata obezbedili poziciju u društvu, kakav je slučaj sa mnogim glumcima/glumicama koji tavore po raznim pozorištima,a počesto skoknu i do 'Pinka' da u emisijama 'Granda' ili u emisiji Sanje Marinković, podete auditorijum na sebe i svoje postojanje.
Mariji Šerifović želi uspeh i da istraje u licemernoj borbi sa kvazi umetnicima.

Ja sam za !

pre 8 godina

Mislim da Mariji treba omogućiti gostovanje u NP jer je ona svojim talentom i ličnim trudom to zaslužila. Nju nisu 'gurali' ni mama ni tata, ni uticajni prijatelji kakav je, inače, slučaj sa gomilom netalentovanih glumaca koji 'kradu Bogu dane'tumarajući po raznim pozorištima.
Muzika koju, uz anđeoski glas plasira Marija se, mirne duše, može svrstati u umetnost, za razliku od netalentovanih i isforsiranih pevača /ca kakve su Ceca, Karleuša...

015

pre 8 godina

Sve bih ja vas poslala na kulturno uzdizanje u Šabacko pozorište. 2013. godine - Audicija za Zvezde granda, 2015- dr Vojislav Šešelj i svaka politička šuša kojoj treba sala za promociju, nocilac većine glavnih uloga- Djoša kursadžija, ima i menjačnica... PS. U Šapcu nije SNS na vlasti, nego ovi "kulturniji". :)

m

pre 8 godina

Ne slusam njenu muziku a jos manje mi se dopada njen karakter i njena odredjena orijentacija.. Ali kad sve to sklonim na stranu ne vidim nista sporno gde ce pevati.
Ukoliko se prostor iznajmljuje, ne mozete reci "e tebi cemo iznajmiti, a tebi necemo". Ili nikome ne izdajete prostor ili svako ko plati ima pravo.
Bilo bi jedino sportno da je to repertoar NP. Ako je iznajmila prostor, neka peva.
Uostalom, koliko glumaca ide po koncertnim halama i peva. Tad se ne bune ?

Kulturologija

pre 8 godina

Ovo je sasvim uobicajena praksa u svim velikim kucama od pariske Opere Garnier pa nadalje. Problem su, medjutim, socijalisticki umetnici i deca komunizma koji su se navikli da pozorisna, baletska i operska sezona traju oko 6 meseci (od oktobra do decembra, pa mesec dana raspusta, a onda opet od kraja januara do kraja maja, i u junu gostovanja van maticne kuce, onda sledi tri-cetiri meseca raspusta za tezgarenje) i tako dvadesetak godina do povlascene penzije. Aferim!!

Yasna

pre 8 godina

Ako joj je bio san da nastupa u Narodnom pozorištu, što se nije opredelila za klasičnu muziku i solo pevanje, nego bi sa splava u Nacionalni teatar!
Videla žaba da se konj potkiva...

Lepi brka

pre 8 godina

Ne znam zasto se niko nije pobunio kada je vd zaposlio dve solistkinje u operi. Ne zna se koja je talentovaniji i koja je vise u repertoaru .

саројан

pre 8 godina

Шта је овде прикривених и отворених фашиста. Типични евроунијати и визиЈонари.

dragan

pre 8 godina

Zasto svi zalud trosite energiju I na pogresan nacin lecite svoje frustracije. Dovoljno je da CUJETE I pokusate da RAZUMETE sta je ovim povodom u intervju kazao nas vrsni sociolog RATKO BOZOVIC, pa ce valjda svima biti jasno u cemu je stvar M. Serifovic je samo povod, uzroci su mnogo dublji I ozbiljniji. O kakvoj homofobiji govorite, zasto krstite reakciju na probleme u kulturi I politici nacionalnog teatra elitizmom I fasizmom ? Pogresna dijagnoza ne leci problem, a ishod je poguban. Kanalisite svoju energiju u pozitivnom pravcu. Menjajte sebe I drustvo ne ostrasceno, I bez malicioznosti. U suprotno sledi SUNOVRAT.

Grof

pre 8 godina

Ovakav postupak Marije Šerifović i pristanak uprave Narodnog pozorišta jeste dokaz da je sve u Srbiji na prodaju. Pa i principi, čast i kultura. Da je Knez Mihajlo znao da će jedan dan tu pevati folkerka (prvo bi morali da mu objasne šta to znači), sagradio bi nam kafanu ili splav na tom mestu. U suštini najjača su mi opravdanja uprave, koja Mariju definiše kao eminemtnog umetnika sa evrovizijskom karijerom. Hajde onda, sledeći je Milan Stanković ili Marko Kon. Mora se znati granica, gde ko treba da nastupa. Neko se mora pojaviti i reći STOP, NE MOŽE. Šta je sledeće, da održi koncert u Sabornoj crkvi ili Hramu Sv Save?

Jabučilo

pre 8 godina

A ti sve veruješ novinama? Da, nedostaju "dokazi o obavljenom poslu". Za tvoje saznanje, to je parče papira da je taj i taj tad i tad obavio neki posao.
Većina saradnika Narodnog pozorišta su umetnici. Kud ćeš veći dokaz o obavljenom poslu od nove premijere ili izvedene predstave.
Samo u diktaturi ili slaboj državi cveta birokratija. A ovo je gola birokratska zamerka, bez stvarnog osnova.

Srpska Olimpija

pre 8 godina

Ako sa Marijinim nastupom dobijemo nesto poput pariske Olimpije gde su nasi dobri pevaci predstavljali SFRJ...zasto ne bi i mi imali nasu srpsku olimpiju...naziv neka daju strucnjaci jer to treba da bude ime, brend i tradicija...onda ne vidim nista lose nego samo jedan dobar pocetak za nesto novo kod nas a staro u svetu koje promovice uspesne nase a i svetske pevace i pevacice.

Lepi brka

pre 8 godina

Vise od ovoga mi smeta sto je vd upravnik zaposlio u poslednje dve godine dve solistkinje. Ne zna se koja bolje i vise nastupa na sceni.
Aj zdravo!

Ana

pre 8 godina

Mislim da je njenoj duši bila potrebna ovakva potvrda, mislim da je želela da bude priznata kao umetnica i svesna prakse po svetu velikih zvezda i elitnih dvorana, poželela je da svojim fantastičnim gladovnim mogućnostima oda počast ovakvom dvoranom i svime što uz nju ide. A kada se poklope želje i mogućnosti u životu otvaraju se vrata realizaciji. Neki ljudi u ovoj zemlji su u prilici da ostvaruju svoje snove i dostojanstveno žive od svoje profesije. Neke druge ljude pogađaju protivrečnosti između onoga što se propagira kao vrlina i onog kako to izgleda u svakodnevnom životu. Pametni koji su odbacili do životne mudrosti gledaju svoja blažena posla s one strane granice..

YIFY

pre 8 godina

Utorak 2.2.2016 | 16:15 | Izvor: B92 

mart: Ana Bakuta  

april: Zorica Brunclik  

maj: Ceca  

jun: Jeca  

jul-avgust: pauza  

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora  

oktobar: Zmaj od Šipova  

novembar: Purašević  

decembar: Aca Lukas 
(kuRtuLa, 02. februar 2016 17:18) 

- Purasevic se ironicno bavi ovim. On ustvari ismijava kiceraj i nasu estradu.
Slazem se sa ostalim dijelom.

Grof

pre 8 godina

@EU Citizen Zato što Narodno pozorište nije bilo koja sala. Tu su radili Branislav Nušić, Jovan Sterija Popović, Žanka Stokić... Ne znam da li su ti poznata ova imena?

Denis

pre 8 godina

Marija Šerifović pobednica je Evrovizije - najrenomiranijeg takmičenja popularne muzike u Evropi ali i šire (prošle godine i Australija je bila jedan od učesnika). Upravo je najveći problem u kulturi naše zemlje to što nemamo razvijenu pop muziku i što umesto toga to mesto popunjavaju sumnjivi likovi iz takozvane "estrade". Za to nije Marija kriva i ona svakako zaslužuje koncert u Narodnom Pozorištu kao i u SNP u Novom Sadu u kojem skoro nedeljno nastupaju pevači popularne muzike naše zemlje i regiona.

tomtom

pre 8 godina

U Srpskom narodnom pozorištu u NS su gostovali razni umetnici, koji nemaju veze sa klasičnom muzikom i pozorištem. Ne razumem zašto pravite problem od ovoga? Izgubili ste kompas u kritikovanju. Da li neko javno kritikuje vas kada ugostite ljude poput Sonje Biserko?

Tata

pre 8 godina

A šta vam treba ovo?! Marija jeste dobar predstavnik svoje zemlje i neko sa andjeoskim glasom. Nema straha da će sledeći tamo Aca Lukas, on voli Arenu. Pozorište pada na pamet samo onima koji ga i zaslužuju.

svašta

pre 8 godina

Royal Albert Hal izdaje svoju salu ne samo za koncertne predstave nego i za turnir teniskih seniorskih legendi. Diskutabilno je i šta znači repertoar. Da li bi gostovanje predstave SNP iz Novog Sada bilo na repertoaru Narodnog pozorišta ili je i to gostovanje a na repertoaru bi bile samo predstave članova ansambla NP.... ? Ne treba u svakom slučaju biti snob i sve proglašavati skandalom, mogli su da naprave i gori izbor od Marije Šerifović.

Nisam fan

pre 8 godina

A zašto mislite da se ne mogu porediti 'Garavi sokak' i Đorđe Balašević sa Marijom ; je li Marija šugava ?
Muzika koju izvodi Marija je, pokazalo se,i lepa i kvalitetna i topla i emotivna. Zašto to nipodaštavati ?

iva

pre 8 godina

Sta fali? U oblasti u kojoj nastupa, Marija je medju prvima u Evropi, a nas jadni balet je u oblasti u kojoj nastupa hiljaditi, da ne pominjem operu koja je jadna i prakticno nepostojeca. Prema tome balet i opera su ti koji su kich, jer nemaju kvalitet koji je prepoznat u respektivnim profesionalnim zajednicama, a ne Marija. A to sto neki nisu upuceni da je i pop kultura - kultura, to je problem njihovog neobrazovanja i nefleksibilne malogradjanstine.

Mr.

pre 8 godina

Skandal zbog cega?
Ako evrovizijski pobednik nema pristup najboljim dvoranama u sopstvenoj drzavi, a zarad samoreklame pojednih "strucnjaka", onda i nemamo pravo da trazimo bolje sutra.
P.S. Sramota je da ljudi koji ne posecuju NP daju sebi za pravo da kritikuju.. I molim vas da ne spominjete cece i ostalo, najlakse je reci "sve je to isto..."

mr. Amor Ak

pre 8 godina

Ljudi, preterujete. Ukoliko bi Marija prilagodila performans sali u kojoj planira nastup, to bi moglo da bude fenomenalno veče. Ona ima senzibilitet i gigantski vokal da pruži kvalitetan nastup. Nisam upućen u to kako je zamišljen koncert, ali bi bilo genijalno da nastupi u nekom akustik sastavu, recimo, pa da ovima što pljuju po netu, a od kulture imaju samo crevnu zapuši usta.

blesave zene

pre 8 godina

Da izvinete, a ko je gospodja koja sebi daje za pravo da napada upravnika Narodnog pozorista i nipodastava pobednicu Evrovizije? Jesmo mi propustili nesto? Posle ovakvog nastupa doticne, mislim da je Mariji mesto u kulturnoj ustanovi a da treba posebna strategija skladistenja za ove kao sto je gospodja sa snimka.

Igor

pre 8 godina

Ne razumem čemu tolika frka. Zašto pozorište ne bi zaradilo koji dinar od iznajmljivanja sale? I u SNP-u se održavaju koncerti, pa i u novosadskoj sinagogi, doduše u sinagogi se svira malo ozbiljnija muzika, ali svejedno.

Kultura i subkultura

pre 8 godina

Za vasu informaciju, kostimi iz fundusa Narodnog pozorista su mogli da se iznajme devedesetih, znam jer su ljudi isli po maskenbalima i tamo nalazili kostime. Ljudi dopunjuju budzet svim tim, pa je i iznajmljivanje sale na redu. Mozda ce uspeti da ustanove neki standard kome se iznajmljuje prostor a kome ne, ali ako nije ilegalno, ne vidim u cemu je problem.

MN

pre 8 godina

Koliko vas je ljubitelja pozorista odjednom? A skandal je gostovanje M. Serifovic?!
Pa nadjite lepo koliko drzava iz budzeta izdvaja za kulturu, pa koliko od toga ide pozoristu i onda podelite na preko 500 radnika da vidite mogu li da prezive od tih para.
Normalno je da se izda u zakup sala i uzmu se pare od toga, makar ce se porodice prehraniti kada i onako niko ne vodi racuna o kulturi u ovoj zemlji.
Na kraju, karte za predstave su od 100 pa do 1000 dinara i svako moze da ih priusti, pa izvolite dodjite barem 1 nedeljno ako vam je toliko stalo do pozorista umesto da pisete komentare.

m

pre 8 godina

Ne slusam njenu muziku a jos manje mi se dopada njen karakter i njena odredjena orijentacija.. Ali kad sve to sklonim na stranu ne vidim nista sporno gde ce pevati.
Ukoliko se prostor iznajmljuje, ne mozete reci "e tebi cemo iznajmiti, a tebi necemo". Ili nikome ne izdajete prostor ili svako ko plati ima pravo.
Bilo bi jedino sportno da je to repertoar NP. Ako je iznajmila prostor, neka peva.
Uostalom, koliko glumaca ide po koncertnim halama i peva. Tad se ne bune ?

svasta

pre 8 godina

Ja razumem da je Marija nekom stala na zulj ili da zivi zivot koji nije po ukusu i 'standardima' nekih ljudi. Ali Mariji neke stvari ne mogu da se prigovore ili zamere. A na pobedi na Eurosongu joj svaka cast! MeDJUTIM, ova novinarka je toliko nekulturna da je to stravicno! Ja razumem da je njen zadatak da isprovocira, ali u granicama lepog vaspitanja. Jel ona ima nesto licno protiv Marije pa je napala ovog coveka... ili u cemu je problem? Ovo je moj utisak posle ovog intervjua. Jedna nevaspitana, drska zena je napala upravnika Narodnog pozorista zasto je omogucio pobednici Eurosonga i jednom od najboljih vokala danas da odrzi koncert u slobodnom terminu! Ja stvarno mislim da Marija nije problem.

Rio

pre 8 godina

Slučajno vidjeh prilog na TV-u. Ova novinarka je realno smorila insistiranjem kako je to "bruka i sramota". Pitanja za novinarku: da li ona ide na predstave u NP-u i koliko su uopšte posjećene predstave tamo? U čemu je problem oko koncerata u pozorištima? Pa i u pozorištu u mom gradu ima 300 mjesta i idealno je bilo za koncerte Kaliopi i Massima Savića.

IvanNS

pre 8 godina

Кладим се да већина критичара ниједном није отишла у то исто Народно позориште да погледа неку представу.
Немојте бити цинични, шокирани - колико ова држава издваја за културу, добро је што на сцени НП не певају звезде Гранда.
Људи, да би било културе, велик новац се мора издвајати. Да ли сте свесни тога?

bgd

pre 8 godina

ajde ako je jedan baja, koji peva o mini suknji mogao da snima spot u narodnom, onda ne vidim u cemu je problem da pobednica evrovizije odrzi koncert?! ovo je kao da napadate nekog sto gasi prekidac za svetlo u sobi u kojoj odavno nema struje...

kuRtuLa

pre 8 godina

mart: Ana Bakuta

april: Zorica Brunclik

maj: Ceca

jun: Jeca

jul-avgust: pauza

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora

oktobar: Zmaj od Šipova

novembar: Purašević

decembar: Aca Lukas

Ros Geler

pre 8 godina

Ne znam zasto se svi sad zgrazavaju nad ovim slucajem kad se vec godinama dvorana NP izdaje za koncerte raznih pevaca koji nemaju veze sa pozoristem. I zasto je uopste cudno da se izdaje dvorana? Pa to se radi svuda u svetu, prave se koncerti na raznim mestima tvrdjavama, dvorcima,crkvama, pa i u pozoristima... I sad je po Bozovicu ovo skandal, a to je nesto sto traje i sto nikome nije zasmetalo dok se greskom nije koncert nasao na repertoaru.

Stevan

pre 8 godina

Znam da se u Jugoslovenskom dramskom pozoristu odavno praktikuje nesto slicno, pa nikakve buke nije bilo.
Naime, u tom pozoristu cesto su organizovani razni kongresi (urologa, oftamologa...), zatim razni jubileji (na primer godisnjica otvaranja povrsinskog kopa Kolubara), svake godine se odrzava i takmicenje u besednistvu Zoranu Djindjicu u cast (koje je mogao bih slobodno reci, pomalo politicki obojeno). Zatim, u istom pozoristu su bila organizovana desavanja povodom Dana nauke...
Bilo je jos ko zna koliko "tezgi" pa nije dizana nikakva medijska prasina, ne znam zasto se i sada dize oko ove "tezge" u nacionalnom teatru.
Istina, Narodno pozoriste se finansira iz republickog budzeta, dok se Jugoslovensko dramsko pozoriste finansira iz gradskog budzeta,mozda je cak i Nacionalni teatar u neku ruku u boljem polozaju po pitanju finansija, ali jedno sigurno znam da u JDP-u da nije bilo takvih desavanja ne bi imali ni racun za struju da plate, a dosta dugo su i dugovali ogromne sume za istu, ne znam kakva je trenutna situacija...
Suma sumarum, od repertoara i prodatih karata pozorista tesko mogu da zive, drzava ne daje dovoljno novca, dakle od necega se mora ziveti...

henk mudi

pre 8 godina

jadna nema para pa mora u NP da drzi koncert...katastrofa koliko unistavaju ovo malo kulture Sto je ostalo..ne bi me cudilo da se sutra otvori Pizza Hutt umesto narodnog....

Pera

pre 8 godina

Mariji Serifovic, kao i gomili tih pevaljki, koje kao pevaju folk/pop, nije mesto u pozoristu. Neukus vec ima svoje termine na pinku i slicnim televizijama.
A za ove koji smatraju da je eurosong nesto prestizno, imam samo da kazem:
Eurosong je takmicenje anonimnih izvodjaca iz evrope, sa najgorom muzikom. Nije nikakvo prestizno takmicenje, vec festival koji je popularan samo zato sto gej lobi ulaze jako puno novca u njega.

Dusan

pre 8 godina

Sto bi Amerikanci rekli: wake up and smell the coffee! Treba platiti racune za struju, vodu, grejanje. Kultura vise ne moze sebi da dozvoli da bude elitisticka. Serifovicka ne bi bila moj izbor za iznajmljivanje sale, ali valjda postoji i neki odbor, pa da oni odluce kome bi se mogao iznajmiti prostor a kome ne. Tako se radi u zapadnom svetu, moracemo da pocnemo i ovde. Postavite neke standarde, ali ovo vise nije 1989. godina.

Soffie

pre 8 godina

Kad moze Ceca na trgu moze i Marija u pozoristu. Mada sobzirom da se Cecin come-back poklapa sa come-backom radikala na vlasti ne cudi ova hajka ka pobednici Euro-songa Mariji Serifovic. Nije Marija iz "90tih" pa se ne uklapa u odabrano drustvo.

IvB

pre 8 godina

Ne znam koliko ste upućeni, ali pre par godina Dragana Mirković je pevala u Wiener Staatsoper (bečka državna opera) i učestvovala na festivalima savremene umetnosti. Ne razumem što mi pravimo frku oko svega. Ako je ovo najveći problem kojim mi treba da se bavimo, a tiče se naše kulturne politike, onda smo mi i dobro, ali čini mi se da su naši problemi mnogo veći, mnogo dublje prirode, gledamo ih svakog dana, a pravimo se da ih ne vidimo, ili ih duboko potiskujemo.

Ja sam za !

pre 8 godina

Mislim da Mariji treba omogućiti gostovanje u NP jer je ona svojim talentom i ličnim trudom to zaslužila. Nju nisu 'gurali' ni mama ni tata, ni uticajni prijatelji kakav je, inače, slučaj sa gomilom netalentovanih glumaca koji 'kradu Bogu dane'tumarajući po raznim pozorištima.
Muzika koju, uz anđeoski glas plasira Marija se, mirne duše, može svrstati u umetnost, za razliku od netalentovanih i isforsiranih pevača /ca kakve su Ceca, Karleuša...

EU Citizen

pre 8 godina

Narodno pozorište je sala kao i svaka druga, i ne vidim zašto bilo ko ne bi mogao da je iznajmi kada se ne koristi za predstave, pa i Marija Šerifović. Verovatno bi po mišljenju neokomunističkih kvazielitista i kultur-fašista bilo bolje da zvrji prazno, jer, naravno, sve to plaćaju poreski obveznici, a većina takvih likova su budžetske pijavice a ne neto kotributori, pa ih zabole. Uostalom, sramota je već i to što je bilo koje pozorište, pa i Narodno, na budžetu, sve bi to trebalo da živi isključivo od ulaznica, pa bismo onda videli šta bi preživelo i, posebno, te vajne pobornike kulture za tuđe pare koliko bi česti posetioci bili kada treba da posegnu u džep i tako dokažu da im je stvarno važna. Marija Šerifović, doduše, nije baš my cup of tea, ali njeni ljubitelji su u tom smislu što se mene tiče moralno superiorni u odnosu na kultur-parazite koji ulaze na spiskove ili plaćaju dotirane ulaznice, jer će oni za ono što žele da vide i vole platiti punu tržišnu cenu karte od vlastitog pošteno zarađenog novca.

Savica za predsednika

pre 8 godina

Ma nije moguce?
A nije bio skandal kada je pola estrade nastupalo na Kolarcu?
Narodnjaci do daske.
Da se razumemo, ja sam i protiv MS u Narodnom, ali i protiv MNJ na Kolarcu.
A, opet, nije to ni tako veliki problem, pa da galamimo previse...

Lažni elitizam

pre 8 godina

Glumcima Marija smeta zbog ljubomore ; prosek ne trpi kvalitet.
Marija je izuzetno talentovana,inteligentna i vredna ; njoj nisu mama i tata obezbedili poziciju u društvu, kakav je slučaj sa mnogim glumcima/glumicama koji tavore po raznim pozorištima,a počesto skoknu i do 'Pinka' da u emisijama 'Granda' ili u emisiji Sanje Marinković, podete auditorijum na sebe i svoje postojanje.
Mariji Šerifović želi uspeh i da istraje u licemernoj borbi sa kvazi umetnicima.

JoLE

pre 8 godina

Dakle ovog coveka skinuti iz Narodnog po cenu da se umesaju strane sile da pripomognu! Marija Serifovic moze samo stopama svoje majke pevacice da nastavi i da nastupa u kafanama gde je njenom repertoaru kao i nacinu pevanja i mesto.

Antigona

pre 8 godina

Odabrala Narodno pozorište da baš tamo peva, da se napravi važna jer je umislila da je neko i nešto. A uglavnom bahata i nevaspitana osoba, psuje i ne uspeva da se odvoji od trube, šljive i tri prsta. A i pevala je na SNS mitingu. Sledeće je da Seka Aleksić uzme i kupi si zgradu Narodnog pozorišta, jer smo u takvom sistemu.

да да

pre 8 godina

И таман када помислимо да не може горе ето,успеју да нас изненаде !!! Срамота једна, каква црна уметница, она је једно велико нико и ништа и не сме јој се дозволити наступ. Шта следи после ње ? Јелена карлеуша, цеца, сека, дара ??? Фуј ! Онај ко је ово предложио под хитно да да оставку из моралних разлога,ако уопште и зна шта је морал !

Momo

pre 8 godina

Zar ozbiljna televizija zaista može da postavi jedno takvo pitanje i napravi takvu grešku,posežući za senzacionalizmom. Taj papir izlepljen na ulaz u pozorište nije repertoar Narodnog pozorišta, to je program događanja u Narodnom pozorištu. Na tom papiru pisalo je nekada i modna revija Mone, i dodela nagrada Braća Karić, i proslava firme Visan, itd. I nikad niko nije postavio pitanje otkud modna revija ili dodela nagrade Braća Karić - na repertoaru Narodnog pozorišta? Svi znamo da nisu na repertoaru, kao što nije ni koncert Marije Šerifović. To je jednostavno događaj koji se organizuje u Narodnom pozorištu.I tačka.

уредник

pre 8 godina

Ал зато може да се слуша карлеуша у клубу народног позоришта? На то драги лицемери нисте реаговали када вам омладину трују ТУРБО ФОЛКЕРИ?

Иван

pre 8 godina

За ове нарикаче што по цео дан кукају "како је све могуће у бана Србији" додаћу да се у Бечу, библиотека која је направљена у време косовског боја издаје за свадбе ромима са наших простора за 200.000е и на тим свадбама обично певају Синан, Митар и остала авангарда.

Пара врти где бургија неће - правило које свугде важи.

Igor

pre 8 godina

Sledeći mesec predlažem Cecu, ona je takođe međunarodno etablirana "umetnica". Posle toga može Jeca Karleuša. Ipak se o njoj radila studija na fakultetu u Francuskoj (ako se ne varam). A možda bi mogla i Ana Mrkuta pa da se malo popravi enterijer pozorišta. Možda da asfaltiraju one stepenice kad već ne može ništa da se zanovi u tom urušenom i zapuštenom zdanju.
Do sada je bilo zapušteno materijalno, a sada će očigledno biti urušeno i na onom mnogo važnijem planu - duhovnom i kulturnom.

Stjepana Supanca 15a, vaša je adresa!

pre 8 godina

Utorak 2.2.2016 | 16:15 | Izvor: B92

mart: Ana Bakuta 

april: Zorica Brunclik 

maj: Ceca 

jun: Jeca 

jul-avgust: pauza 

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora 

oktobar: Zmaj od Šipova 

novembar: Purašević 

decembar: Aca Lukas
(kuRtuLa, 02. februar 2016 17:18)

Sve se slažem, ali Purašević je genije, ne mešaj ga sa ovom bagrom ili probaj da ga shvatis na pravi način...

Zahvaljujem

Delboy

pre 8 godina

Zamislite onu bradatu pevaljku iz Austrije kao specijalan gost na novogodisnjem koncertu 1. Januara.
Nemoguce??? Zasto, pa moze da iznajmi becku filharmoniju i termin prvog dana januara.
Kulturo eve me. Kad su Topuzovici postali upravnici pozorista a ministar nekulture gostuje na grandu.
Zasto vise ne moze nista da me iznenadi u zemlji Srbendiji???

Stojko

pre 8 godina

Glumci su upavu.
Tu se nikad nisu izvodili koncerti. Tu se uvek izvodila samo gluma i za to je pozoriste namenjeno.
Ujdurma SNS-a.
Verovatno ce Toma da joj preda cvece i da joj se zahvali sto je dostojno prezentovala Srbiju u Evropi.

Ana

pre 8 godina

Nije znači prvi put da se ugled Narodnog pozorišta iznajmljuje onom ko najviše ponudi. Ko je uveo tu praksu i ko je dozvoljava, da li je to striktno diskreciono pravo upravnika ili se nešto pita i Ministarstvo kulture, to su prava pitanja.
(Дража, 2. februar 2016 18:05)

Pitamo se mi, dragi gospodine, jer mi izdrzavamo Narodno pozoriste s obzirom da se finansira iz budzeta. Sram ih bilo. Kakva bre M. Serifovic. Uzas i sramota.

Washington

pre 8 godina

jadna nema para pa mora u NP da drzi koncert...katastrofa koliko unistavaju ovo malo kulture Sto je ostalo..ne bi me cudilo da se sutra otvori Pizza Hutt umesto narodnog....
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (henk mudi, 2. februar 2016 17:16)

Pizza Hut ima vise kulture od Marije Serifovic i jelene karleuse zajedno.

Nikola

pre 8 godina

Koliko košta onda renta? Da platim i da slušam Brejkerse na toj sceni npr
Kakav je ovo sunovrat onog malo lepog što imamo.
Ko zna možda nedeljom pre podne tu bude buvljak, jer se bože moj plati renta.
Sramo ta me što sam tamo igrao.
Uništavaju mi snove skorojevići.

prof.

pre 8 godina

Европска еминенција?! Забављачица? Па није освојила Jeunesses Musicales, него кичасту Евровизију! Зашто нисте дали сцену нашим класичним музичарима/композиторима који су добили европске и светске награде?

olja

pre 8 godina

Tu je nastupala i D. Mirkovic?! Nazalost, pad je vec tada zapoceo. Obrazlozenje da ce neko od posjetilaca Koncerta kasnije postati i posjetilac pozorisnih predstava je vise nego jadno. Ne moze se na taj nacin odrzavati jedna velika umjetnicka kuca. Glumci moraju biti istrajni u "borbi", kako bi bar zaustavili pad, a kad to bude ucinjeno, stvorice se sansa da za vracanje ugleda.

VUK

pre 8 godina

daaa najveća je sramota što neki pevači iznajme salu!? A nije nas sramota što glumci tog istog pozorišta nemaju za pristojnu ishranu, odeću,što su podstanari, što ih izdržavaju njihovi roditelji od bednih penzija?!?! Žao nam institucije? Koji smo mi licemeri? Valjda je uvreda za pozorište ako su njegovi članovi socijalni slučajevi!Naravno da je sramota da na daske na kojima je bila Žanka Stokić izađe "slavuj iz Žitorađe" i parkira svoj traktor ispred pozorišta!!!, ali danas je stvarnost da taj slavuj ima svoju televiziju, da ima vozni park, da proda 22000 ulaznica za koncert!!! a glumci? ostao im je samo šank i cika na recku!

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

Upravo je najveći problem u kulturi naše zemlje to što nemamo razvijenu pop muziku i što umesto toga to mesto popunjavaju sumnjivi likovi iz takozvane "estrade". Za to nije Marija kriva i ona svakako zaslužuje koncert u Narodnom Pozorištu kao i u SNP u Novom Sadu u kojem skoro nedeljno nastupaju pevači popularne muzike naše zemlje i regiona.
(Denis, 2. februar 2016 18:14)
Nasa pop muzika je umrla sa nestankom SFRJ. I ne znam da li mi se vise gade turbo-folk njuske koje se predstavljaju kao ono sto i jesu ili etno zaljubljenici i folklorasi sa Cecom u srcu, rokeri Ace Lukasa i popovci sa Zeljkom Joksimovicem i Serifovickom na celu? Pitam se, gde je nestao Novi talas, Alan Ford... Da li su ovo isti ljudi s kojima sam i onda ziveo?

Jabučilo

pre 8 godina

daaa najveća je sramota što neki pevači iznajme salu!? A nije nas sramota što glumci tog istog pozorišta nemaju za pristojnu ishranu, odeću,što su podstanari, što ih izdržavaju njihovi roditelji od bednih penzija?!?! Žao nam institucije?
...
(VUK, 02. februar 2016 17:59)

A koji to glumci tog istog pozorišta nemaju šta da jedu i žive od roditeljske penzije? Znaš li ti išta o glumačkim platama (zaposlenih glumaca) i vremenu koje provode na poslu? O tome da mogu unapred da jave kada imaju posao sa strane da im se u matičnoj kući nekoliko dana ne stavljaju predstave?
Ako je neko ugrožen, to su mladji glumci bez angažmana. Za ove na plati ne brini.
Što se najavljenog koncerta tiče, estradnim zvezdama, makar pet puta bile Madone, nije mesto u Narodnom pozorištu.

Miki

pre 8 godina

Bedno Narodno pozorište izdalo salu a što je još gore i direktor brani to što je uneta pavačica u zvaninčni repertoar. Cirkus na naš način gde je neko maznuoi lovu.

Erika

pre 8 godina

Za vasu informaciju, kostimi iz fundusa Narodnog pozorista su mogli da se iznajme devedesetih, znam jer su ljudi isli po maskenbalima i tamo nalazili kostime. Ljudi dopunjuju budzet svim tim, pa je i iznajmljivanje sale na redu. Mozda ce uspeti da ustanove neki standard kome se iznajmljuje prostor a kome ne, ali ako nije ilegalno, ne vidim u cemu je problem.
(Kultura i subkultura, 2. februar 2016 18:18)


Problem je u tome što je stavljena na zvanični repertoar Narodnog pozorišta, zašto većina komentatora to promašuje da napomene?
A druga stvar, bar u Beogradu ima dovoljno sala koje bi mogla da iznajmi a koje mnogo bolje pristaju vrsti muzike kojom se bavi. Zaista ne vidim zašto je odabrano pozorište.

Bre

pre 8 godina

Kakve veze ima Evropsko takmičenje za nepoznate pevače sa Narodnim pozorištem? Uskoro treba da očekujemo i žurke da se organizuju tamo.

Botiša

pre 8 godina

Sada sam odgedao vesti na B92 i video reportažu o ovome. Ako je gospodin koji je govorio o koncertu Dragane Mirkovic i ostalih "umetnika" direktor Narodnog pozorišta, onda ne treba da nas čudi odakle ova situacija. Iskreno cenim Mariju, ali ni njoj, ni drugim ljudima sa te estrade nije mesto na sceni pozorišta.

Крај цивилизације

pre 8 godina

05.Суб. 19.30 ЧАРОБНА ФРУЛА опера В.А.Моцарта
25.Пет. 20.00 КОНЦЕРТ МАРИЈЕ ШЕРИФОВИЋ

Наставите низ,...

Botiša

pre 8 godina

Sada sam odgedao vesti na B92 i video reportažu o ovome. Ako je gospodin koji je govorio o koncertu Dragane Mirkovic i ostalih "umetnika" direktor Narodnog pozorišta, onda ne treba da nas čudi odakle ova situacija. Iskreno cenim Mariju, ali ni njoj, ni drugim ljudima sa te estrade nije mesto na sceni pozorišta.

Darko

pre 8 godina

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu govori o "Evropskoj reputaciji Marije Šerifović" kao da priča o nekom umetniku iz Londonskog Covent Gardena! Šta je sledeće zagrevanje Novaka Đokovića na krovu Narodnog Muzeja? Mislim tim ljudima sve najlepše na njihovom uspehu ali ne treba mešati babe i žabe. A ovo što priča u vezi sa marketingom kojim će privući mladu publiku je u rangu totalnog očaja! On treba da čuva i brani kulturu a ne da savija kičmu pred laganom zabavom. Ne ide se u Narodno pozorište kao na pijac. Jedno je odlazak u provod a drugo visoka umetnost (pazite ne "ozbiljna" nego visoka).

Josarian

pre 8 godina

Dovoljno je biti pristalica stranke, a ne bi iskljucio ni mogucnost da je Marija clan, pa ce, ako treba, svi resursi ce biti stavljeni na raspolaganje. Sta je sledece? Koncert Ace Lukasa u Akademiji Nauka? U Sarajevu je napravljen pre dvadesetag godina muzicki pokret "Novi primitivizam", i svima je to simpaticno, a kada naprednjaci naprave drzavni projekat "Permanentni neprikosnoveni primitivizam" za to se nema razumevanja? Sad ce saopstenje....

Bahamut,with fifty red eyes

pre 8 godina

To samo govori koliko je Srbija na svaki nacin propala,u kakvom se blatu valjamo zahvaljujuci raznim vlastima i raznim televizijama (sa nac. frekvencijom).Zemlja bez ikakvih validnih kriterijuma i na zalost,sve vise,zemlja bez ikakve buducnosti.Sam izbor ministra kulture to potvrdjuje.
Jos da Maric napravi 90-o dnevni rijaliti u NP ili SNP,sa sve Cecama,Karleusama i raznim Kristijanima...to je Srbija danas.Za malo love sve je na prodaju.

ten yard penalty

pre 8 godina

Ne treba u svakom slučaju biti snob i sve proglašavati skandalom, mogli su da naprave i gori izbor od Marije Šerifović.
(svašta, 02. februar 2016 17:18)

Nemoj ni da sumnjash da cce takav izbor SVAKAKO I NAPRAVITI u bliskoj buduccnosti!....samo polako,treba malo vremena...more,ako "ovi" ostanu josh jedan mandat u Gradu(grad sa velikim 'G' je vecc odavno postao grad sa malim 'g')-gledaccete i DZEJA I VIKI MILJKOVICC u tom istom 'svetom hramu kulture'!...zzivi bili pa videli!.....

Дража

pre 8 godina

Čuj, kako kaže, "eminentni umetnik zabavne muzike koja je stekla evropsku reputaciju pobedom na Pesmi Evrovizije". O čemu on priča? Pa i vrapci na grani znaju da je Evrovizija jedan običan cirkus, vašar kiča i zabave za mase koji blage veze nema sa kulturom. Ovo što on napriča blage veze s mozgom nema. Pokušava da nam proda jedan običan koncert jedne pevačice kojoj je ta Evrovizija i jedina svetla tačka u pevačkoj karijeri. Takvi izvođači nisu umetnici i njihovi nastupi nisu nivo Narodnog pozorišta.
Znači mogao je da se ograniči na finansijski aspekt i da kaže da se to radi za profit a ne da izmišlja kulturno uzdizanje. S druge strane, ako je stvarno nastupala i Dragana Mirković u prošlosti, ne vidim u čemu je sada problem. Nije znači prvi put da se ugled Narodnog pozorišta iznajmljuje onom ko najviše ponudi. Ko je uveo tu praksu i ko je dozvoljava, da li je to striktno diskreciono pravo upravnika ili se nešto pita i Ministarstvo kulture, to su prava pitanja.

Milan

pre 8 godina

U jednom provincijskom gradu, u GRADSKOM KULTURNOM CENTRU na repertoaru pre par meseci bila je izložba traktora oldtajmera. Izgleda da su se striktno držali porekla pojma kultura (kultus-gajenje, obrada polja)i u skladu sa ovim shvatanjem kulture organizovali izložbu traktora oldtajmera. U skladu sa ovim bilo bi korisno pozvati ljude da u jednom danu, u svakom gradu organizuju izložbu konja i volova, jer su konji i volovi u antropološkom smislu značajniji od traktora...

Šta je falilo Domu sindikata?

pre 8 godina

Stoji repertoar Narodnog pоzorišta i na internetu, na zvaničnoj prezenatcii ove ustanove, i lepo piše da je na tom repertoaru, 25. marta, koncert Marije Šerifović. Ne znam samo gde su ga svrstali, u dramu, operu ili u balet?

U pogledu prihoda, Narodno pozorište, sa velikom scenom od 600 mesta u gledalištu, nije baš neki naročiti izbor za "estradne umetnike" (u prevodu: zabavljače), pogotovo ako im polovinu ukupnog prihoda (naveden je iznos od 500.000 dinara) uzme "iznajmljivač prostora". A za samo iznajmljivača navedeni prihod je kao kap u moru u odnosu na aktuelni budžet. Čini mi se da je ovde po sredi nekakva pusta želja da se takav koncert, pošto-poto proglasi za umetnički "event". Nisam protiv takvih ličnih aspiracija, ali, onda neka pevačica peva operske arije.

Veliki brat

pre 8 godina

Ovaj lik ni pod razno ne bi smeo da bude direktor bilo koje institucije kulture, a naročito ne Narodnog pozorišta.


Ali, sa druge strane, i on i voditeljka su nepismeni pa ne znaju šta znači REPERTOAR (od francuskog: répertoire), a šta znači PROGRAM.

Repertoar pozorišta čine predstave i drugi oblici nastupanja kojima se to pozorište predstavlja (ne samo u svojoj zgradi, već i u drugim ustanovama u istom ili drugim gradovima) u nekom periodu (obično dužem, npr. godinu dana ili nekoliko godina), a program predstavlja plan, spisak ili raspored događaja u toj ustanovi namenjenih javnosti u određenom periodu (najčešće u toku meseca).
Repertoar je najčešće ograničen glumcima (njihovim brojem i mogućnostima da igraju određene uloge) ili vremenom koje zahtevaju pripreme određenih predstava.


Međutim, kod nas većina pozorišta i drugih ustanova (bioskopi, koncertne dvorane, itd.) koriste reč REPERTOAR (npr. "na repertoaru bioskopa...") umesto PROGRAM.
Na primer, ako u zgradi narodnog pozorišta nastupa u nekom terminu npr. neko amatersko pozorište, onda to ne spada u repertoar Narodnog pozorišta, već je samo deo PROGRAMA koji se realizuje u tom mesecu.

Sa druge strane, ako glumci Narodnog pozorišta nastupaju u nekom drugom gradu, to jeste REPERTOAR Narodnog pozorišta.

Yasna

pre 8 godina

Ako joj je bio san da nastupa u Narodnom pozorištu, što se nije opredelila za klasičnu muziku i solo pevanje, nego bi sa splava u Nacionalni teatar!
Videla žaba da se konj potkiva...

Zabrinuta

pre 8 godina

Sve je otišlo u Honduras... Knez Minailo se prevrće u grobu. Zna se šta je Narodno pozorište i kako se ono vodi. Ovo koketiranje sa estradom i podilaženje vladajućoj stranci je neprimereno za jednog čelnika hrama kulture.Znamo da se dovijaju da obezbede novac za normalno funkcionisanje, ali ne sme se sve dozvoliti ako želimo da nam bar kultura opstane i ostane daleko od politike.

ljubitelj burleski

pre 8 godina

AKO Je juče ,,dr,, MALI ,,DOBIO,,ORDEN, ,od ,,udruženja ,,književnika, , za napredak u ,,ovakvoj,,kulturi,,Šta je sledeći,,biser,, koji treba da nas Uvrsti,u,,lidere,, Balkana a i,,šire,,.Slava Umrloj Kulturi u napreDno ,,uređenoj,, zemlji ,jer od DRŽAVE ni ,,D,,.Pojeli su je sadašnji skakavci ,,zatucane većine,, u Istorijskom Kalamitetu,.

tardis

pre 8 godina

mart: Ana Bakuta

april: Zorica Brunclik

maj: Ceca

jun: Jeca

jul-avgust: pauza

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora

oktobar: Zmaj od Šipova

novembar: Purašević

decembar: Aca Lukas
(kuRtuLa, 2. februar 2016 17:18)

9 krugova pakla

dragan

pre 8 godina

Zasto svi zalud trosite energiju I na pogresan nacin lecite svoje frustracije. Dovoljno je da CUJETE I pokusate da RAZUMETE sta je ovim povodom u intervju kazao nas vrsni sociolog RATKO BOZOVIC, pa ce valjda svima biti jasno u cemu je stvar M. Serifovic je samo povod, uzroci su mnogo dublji I ozbiljniji. O kakvoj homofobiji govorite, zasto krstite reakciju na probleme u kulturi I politici nacionalnog teatra elitizmom I fasizmom ? Pogresna dijagnoza ne leci problem, a ishod je poguban. Kanalisite svoju energiju u pozitivnom pravcu. Menjajte sebe I drustvo ne ostrasceno, I bez malicioznosti. U suprotno sledi SUNOVRAT.

sakupljač loptica

pre 8 godina

to je ta večita dilema kultura i/ili tržište. u ovom slučaju narodno pozorište je gurnuto na tržište a tu nema mesta kulturi, primaju se svi koji donose novac. da bi probrali kulturne sadržaje i nih prezentovali treba novca a budžeti za kulturu su znamo kakvi.

SkechMajstor

pre 8 godina

Ne verujem nista ovom direktoru, vec pozivam ljude da pogledaju izvestaje o reviziji Narodnog pozorista, da vidite kako direktor i zaposleni uzimaju nas novac. Simbol "kulture" kad su nemoralni izgleda da je ulaganje u kuturu i vise nego dovoljno. Procitajte i kad ste tu za npr pravni fakultet izvestaj. Cisto kao simbol "prava" i onda se zapitajte zasto propadamo.

roto kos je srce srbije

pre 8 godina

Njima je to kultura...
Cecin, guca i rostiljijada su kulturne manifestacije za naprednjake...
Pre neku godinu, onaj nesrecni pomocnik gradonacelnika u nisu je filmske susrete poredio sa svrljiskom belmuzijadom...

Pre mesec dana je festival klasicne muzike otvorio presecanjem vrpce...
Zar mislite da su u bg nesto bolji od toga?

саројан

pre 8 godina

Шта је овде прикривених и отворених фашиста. Типични евроунијати и визиЈонари.

Kulturologija

pre 8 godina

Ovo je sasvim uobicajena praksa u svim velikim kucama od pariske Opere Garnier pa nadalje. Problem su, medjutim, socijalisticki umetnici i deca komunizma koji su se navikli da pozorisna, baletska i operska sezona traju oko 6 meseci (od oktobra do decembra, pa mesec dana raspusta, a onda opet od kraja januara do kraja maja, i u junu gostovanja van maticne kuce, onda sledi tri-cetiri meseca raspusta za tezgarenje) i tako dvadesetak godina do povlascene penzije. Aferim!!

soldoni

pre 8 godina

Čemu sada halabuka ? Sve ste prodali , a sada se kao čudite i smeta vam Marija Šerifović . Ovo je logična posledica sistema koji ste uspostavili zadnjih 15 godina i biće sve gore . Dok se pljačkala zemlja , radnici ostajali bez hleba , tada g.Božoviću to nije bio greh , ali sada je, kao,strašno pogodjen ?!

Lepi brka

pre 8 godina

Vise od ovoga mi smeta sto je vd upravnik zaposlio u poslednje dve godine dve solistkinje. Ne zna se koja bolje i vise nastupa na sceni.
Aj zdravo!

leila

pre 8 godina

Svi znamo da nisu na repertoaru, kao što nije ni koncert Marije Šerifović. To je jednostavno događaj koji se organizuje u Narodnom pozorištu.I tačka.
(Momo, 2. februar 2016 21:16)

# Link komentara

dakle, prijatelju, ovo sto tvrdis NIJE TACNO. JESTE na repertoaru ako je navedeno ime i prezime doticnog iznajmljivaca prostora. NIJE na repertoaru ako na tabli za najave za taj dan pise IZNAJMLJEN TERMIN, bez navodjenja o kome se radi. Jer ih inace reklamiras kroz svoje kanale komunikacije sa javnoscu. A sigurna sam da to ne stoji kao obaveza NP u ugovoru o iznajmljivanju sale.

Jabučilo

pre 8 godina

A ti sve veruješ novinama? Da, nedostaju "dokazi o obavljenom poslu". Za tvoje saznanje, to je parče papira da je taj i taj tad i tad obavio neki posao.
Većina saradnika Narodnog pozorišta su umetnici. Kud ćeš veći dokaz o obavljenom poslu od nove premijere ili izvedene predstave.
Samo u diktaturi ili slaboj državi cveta birokratija. A ovo je gola birokratska zamerka, bez stvarnog osnova.

Srpska Olimpija

pre 8 godina

Ako sa Marijinim nastupom dobijemo nesto poput pariske Olimpije gde su nasi dobri pevaci predstavljali SFRJ...zasto ne bi i mi imali nasu srpsku olimpiju...naziv neka daju strucnjaci jer to treba da bude ime, brend i tradicija...onda ne vidim nista lose nego samo jedan dobar pocetak za nesto novo kod nas a staro u svetu koje promovice uspesne nase a i svetske pevace i pevacice.

Grof

pre 8 godina

Ovakav postupak Marije Šerifović i pristanak uprave Narodnog pozorišta jeste dokaz da je sve u Srbiji na prodaju. Pa i principi, čast i kultura. Da je Knez Mihajlo znao da će jedan dan tu pevati folkerka (prvo bi morali da mu objasne šta to znači), sagradio bi nam kafanu ili splav na tom mestu. U suštini najjača su mi opravdanja uprave, koja Mariju definiše kao eminemtnog umetnika sa evrovizijskom karijerom. Hajde onda, sledeći je Milan Stanković ili Marko Kon. Mora se znati granica, gde ko treba da nastupa. Neko se mora pojaviti i reći STOP, NE MOŽE. Šta je sledeće, da održi koncert u Sabornoj crkvi ili Hramu Sv Save?

Grof

pre 8 godina

@EU Citizen Zato što Narodno pozorište nije bilo koja sala. Tu su radili Branislav Nušić, Jovan Sterija Popović, Žanka Stokić... Ne znam da li su ti poznata ova imena?

Ana

pre 8 godina

Mislim da je njenoj duši bila potrebna ovakva potvrda, mislim da je želela da bude priznata kao umetnica i svesna prakse po svetu velikih zvezda i elitnih dvorana, poželela je da svojim fantastičnim gladovnim mogućnostima oda počast ovakvom dvoranom i svime što uz nju ide. A kada se poklope želje i mogućnosti u životu otvaraju se vrata realizaciji. Neki ljudi u ovoj zemlji su u prilici da ostvaruju svoje snove i dostojanstveno žive od svoje profesije. Neke druge ljude pogađaju protivrečnosti između onoga što se propagira kao vrlina i onog kako to izgleda u svakodnevnom životu. Pametni koji su odbacili do životne mudrosti gledaju svoja blažena posla s one strane granice..

Lepi brka

pre 8 godina

Ne znam zasto se niko nije pobunio kada je vd zaposlio dve solistkinje u operi. Ne zna se koja je talentovaniji i koja je vise u repertoaru .

YIFY

pre 8 godina

Utorak 2.2.2016 | 16:15 | Izvor: B92 

mart: Ana Bakuta  

april: Zorica Brunclik  

maj: Ceca  

jun: Jeca  

jul-avgust: pauza  

septembar: Kristjan, kad izađe iz zatvora  

oktobar: Zmaj od Šipova  

novembar: Purašević  

decembar: Aca Lukas 
(kuRtuLa, 02. februar 2016 17:18) 

- Purasevic se ironicno bavi ovim. On ustvari ismijava kiceraj i nasu estradu.
Slazem se sa ostalim dijelom.

015

pre 8 godina

Sve bih ja vas poslala na kulturno uzdizanje u Šabacko pozorište. 2013. godine - Audicija za Zvezde granda, 2015- dr Vojislav Šešelj i svaka politička šuša kojoj treba sala za promociju, nocilac većine glavnih uloga- Djoša kursadžija, ima i menjačnica... PS. U Šapcu nije SNS na vlasti, nego ovi "kulturniji". :)