Utorak, 02.02.2016.

14:42

Split: Sedmaci pretukli nastavnicu istorije

U splitskoj osnovnoj školi u ponedeljak je došlo do tuče između učenika i učenice sedmog razreda sa jedne i njihove nastavnice sa druge strane, piše „Jutarnji“.

Izvor: Jutarnji list

Split: Sedmaci pretukli nastavnicu istorije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Esseker

pre 8 godina

@Deca divnih roditelja & r2d2

Ne bih se uopće čudio da dotična nastavnica dobije barem prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira (sic!) zato što se usudila braniti.
U takvoj naopakoj državi ja živim.
Prije 2 godine nedaleko Splita dogodio se sličan incident. Jedan tata nije bio zadovoljan ocjenom svog "zlata", pa je došao kod "problematične" nastavnice, u njen razred usred nastave i počeo iznositi svoje "argumente", lupajući njenom glavom o stol. Kolika je panika nastala govori i činjenica da su djeca bježala van iz učionice čak i kroz prozore. Ravnatelj (direktor) škole jedva je uspio spasiti nastavnicu, fizički se suprostavivši nasilnom roditelju. A sad, šećer na kraju. Policija dolazi i podnosi prekršajne prijave protiv obojice! Kad se javnost počela zgražati nad tim postupkom, policija se pravdala da je zakon takav i da je na sudu da presudi koliko je tko od njih dvoje kriv. Epilog - nasilnik je dobio 15 dana zatvora, a ravnatelj je kažnjen sa 40€ samo zato što je spašavao goli život svoje zaposlenice! Zbogom pameti! Nastavnica se izvukla bez ikakve kazne valjda zato što jadna nije stigla ni podići prst a kamoli se braniti od nasilnika, te time "poremetiti javni red i mir". Strava!

hm

pre 8 godina

Samo vi tucite decu, posle ćete se pitati gde ste pogresili i reći da su krivi loše društvo i nastavnici, pa ćete ići u školu i svađati se, i gle, to ste vi o čemu ovde pošete. Ovo svakako nisu deca sa kojima se razgovaralo, već zanemarivana ili baš ona koju se tuklo.

LOL

pre 8 godina

Mare
Treba fino saslušati tu decu, porazgovarati sa njima, siguran sam da to neće da ponove. Nastavnicu suspendovati.

Zanimljivo razmišljate. Pa takav pristup je i doveo do degradacije obrazovanja. Mora da ste bili loš đak.
(vu, 2. februar 2016 17:35)

A vi gospodine (ili gospo'ja) VU da ste bili bolji djak ne bi bili bukvalista već bi naučili šta je SARKAZAM (najčešće se javlja kao ironija u negativnom obliku)...

iz licnog iskustva

pre 8 godina

Rad profesora je obezvredjen po svim osnovama,na decu imaju uticaja vise svi osim onih koji rade sa njima, mogli bi nasiroko da raspravljamo zasto a svi znamo i kako i zasto.Inace opisan slucaj spada u maloletnicku delikvenciju.

Udba

pre 8 godina

Politicka korektnost, prava i borci za komarce i musice... Jos ce ispasti da je nastavnica jadna kriva...
Danasnja djeca nemaju bre opostovanja ni prema kome, ni prema cemu!
Mi smo nekad znali kad dodju na igraliste stariji momci da se fino sklonimo da ih pustimo da igraju pa da ih gledamo i ucimo od njih, u busu smo se redovno ustajali trudnicama i starijima, a otac i majka bas kao i ucitelji i nastavnici su nam bili autoriteti i svetinje...
Danas ova OMLATINA nema abera za nista!

Batina je bre iz raja izasla! ;)

Maja

pre 8 godina

@ocajni roditelj: vasoj porodici treba savet dobrog psihologa ili psihijatra u vezi sa tom situacijom. Nemojte se raspitivati po forumima i savetovati sa komsijama. Konsultacije i rad sa strucnim licima, nikako laici. Zaista. Nadam se da cete uspeti da resite te probleme.

bizarna vremena na bizarnom prostoru

pre 8 godina

@ Takva deca nemaju budućnost..I uglavnom ne doguraju do fakulteta- tako da će ceo život biti u senci boljih đaka,i bolje dece od njih po ponašanju. (Snoop Dogg, 2. februar 2016 17:38)

Haha, ne budite naivni molim vas. Situacija je upravo obrnuta. Bolji đaci napustaju zemlju cim se pruzi prilika. A problematicna deca i diletanti ce se izboriti za bitne pozicije i uloge. Oni itekako imaju buducnost. Bolji đaci je nazalost nemaju, jer znanje na ovim prostorima itekako smeta starletama, gangsterima, tajkunima, farmašima, splavašima, menadzerima, profesionalnim navijacima, i ostalim cenjenim profesijama.

ultra

pre 8 godina

@ocajan roditelj

Mozda mu se desilo nesto, o cemu nije hteo da prica sa vama zbog osecaja sramote, jer mu niko ne bi poverovao, pa je spas potrazio u alkoholu i huliganskom ponasanju. Zvuci kao neka od mnogobrojnih americkih serija o zlostavljanoj deci, koja se zbog toga otudje od porodice i promene ponasanje, ali stvarno je svasta danas moguce.

slavko

pre 8 godina

Kako če ovo završiti? Pa nastavnica če biti suspendovana i izgubit če posao, krivično če se je goniti jer je fizički napala decu, platit če odštetu od 50.000 eura a ravnatelj če se javno ispričati deci te njihovim roditeljima na kolenima očistiti cipele... Jao Bože, pošalji več taj asteroid...

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@ocajan roditelj
Dobri čovece, nemam saveta osim izdrži, možda će jednog dana biti bolje. Najbolje želje celoj porodici.

рајко

pre 8 godina

мора да су учили о другом светском рату и улози хрватске на странама осовине

vu

pre 8 godina

Mare
Treba fino saslušati tu decu, porazgovarati sa njima, siguran sam da to neće da ponove. Nastavnicu suspendovati.

Zanimljivo razmišljate. Pa takav pristup je i doveo do degradacije obrazovanja. Mora da ste bili loš đak.

Ante, Zadar

pre 8 godina

Ovo danas je prevršilo svaku mjeru! Ja znam da nije popularno tuči djecu, ali za određene situacije ja ne znam koja bi bila primjerena metoda. U moje vrime se itekako znalo povuč za uho, išibati nekoga, a moj profesor povijesti (pokoj mu duši) je imao šibu u razredu koja se zvala Linda - i uvijek je vikao - "Linda je iz raja izašla" !

Šalu na stranu, stroži i autoritativniji profesori su nam potrebni. Kažem, nisam pristalica batina, ali nekakvi ukori, kazne i slično se moraju česte koristiti!

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Popravni domovi su JEDINO resenje. Treba razdvojiti zito od kukolja. Licno sam prosao pakao u osnovnoj skoli zbog morona koji su danas po zatvorima ili su najnizi drustveni sloj. Tablica mnozenja je za njih bila pojam, doktorat.

Znalac

pre 8 godina

Ljudi, Šta se čudite i zgražavate?
Na Balkanu (izuzev Slovenije, ali samo donekle) je VEĆ GODINAMA NA DELU OSVETA PONAVLJAČA!!

Kada se na Balkanskim prostorima "voda zamutila" ko je isplovio na površini?
TALOG ( da ne kažem, go*na)
Onda je talog počeo da uređuje društvo po svom nahoćenju, po ugledu na sebe. Prema tome, šta ima da Vas čudi što kod nas već decenijama nema selekcije kroz sistem obrazovanja. Na zapadu već od 5 razreda krene selekcija, pametni i vredni na jednu stranu, a glupi i lenji na drugu.
Potom pred srednju školu nova selekcija. Glupi na jednu stranu (kraj školovanja), a vredni na drugu(zanatske i slične škole), da bar od njih ima neke koristi.
Kod nas svi završe sve škole, redovno ili vanredno, i naravno, kako ustav kaže "svako ima prava da bira i da bude biran", onda ovi najgori izaberu da budu birani, jer su tako u mogućnosti.
A već godinama imamo štrajkove prosvetara jer nisu zadovoljni primanjima, uslovima rada, i sl. Pa ko je pustio kroz obrazovanje njihove današnje "poslodavce"? Pa oni, zar ne? I kako onda mogu očekivati od takvog šljama da išta stvori i uredi, kad su to paraziti. Od ništa nikada ne možeš stvoriti nešto!!!
Da su malo više davali jedinica, imali bi i oni, a i svi mi malo više koristi.Ali mast je mast....
Pamet u glavu, pa u revoluciju!!

Majka

pre 8 godina

Pa ne bi se ovo desilo da ih nibe nečim izazvala. Ne napada se nastavnik na sred hodnika bez razloga. Ja nih pre svega nju ispitala, pa tek onda decu.

ocajan roditelj

pre 8 godina

veleo bih da mi neko napise sta bi uradio na mom mestu.imam sina 14 godina. kao dete je bio "nestasan" ali kada bi ga se upozorilo prestao bi. vaspitali smo ga da postuje starije, bude kulturan i dobar. cesto smo supruga i ja isli u pozoriste i on bi isao s nama i uzivao je. voleo je da gleda dokumentarne emisije, zanimala ga je astronomija, avioni, itd. sve se promenilo pre dve godine. poceo je da se bahati, odgovara psuje iako nikad u porodici nismo psovali, jer i supruga i ja smo vaspitani da kazem konzervativno i to nije bilo dopusteno. u skoli se promenio. lose ocene, lose vladanje, tuca. samo se redalo. mislili smo pubertet proci ce ali sve je bilo gore. poceo je da ne ide u skolu, poceo je da pusi ali kap koja je prelila casu je bilo kada me policija zvala da mi je sin u bolnici u alkoholnoj komi. psiholog, socijalna sluzba, razgovori. on se nista nije promenio. postali smo ocajni. gde smo pogresili je pitanje koje mi je non stop u glavi. cak mi je jedan dan priznao da je on shvatio da je biseksualac. ja s tim nisam imao problema, cak sam mislio da ce ga ta moja potpora pribliziti, ali ne. u skolu ide/ne ide, vredja nastavnike, moju suprugu tj. svoju majku naziva najgrubljim imenima, to ju je unistilo. moram da kazem da imamo i drugog sina, on je stariji ima 20 godina i potpuna je suprotnost od milosa. studira, ne pije sportista. isto smo ih vaspitali. sta se desilo. gde smo pogresili?! ima ko slicna iskustva?! znam da ovo nije forum ali ocajan sam.

NINA

pre 8 godina

Mi smo roditelji sami krivi ,kada je donet zakon da dete nesmeš udariti ,kritikovati ili bilo šta već mi smo ćutali e sada nam se bije to o glavu.Niko od roditelja neće svoje dete ubiti od batina a ni nastavnik , deca su se osilila svakodnevno slušaju kako im nemože niko ništa i vidi sad šta se dešava.Podrška nastavniku a decu u popravno vaspitnu ustanovu!

od zla oca i gore matere

pre 8 godina

ali ni to nije sve roditelji dvoje nasilnika ponavljam NASILNIKA su prijavili nastavnicu jer je jednom udarila samar a drugog ogrebala dok su ti isti je cipelarili na podu!!

Snoop Dogg

pre 8 godina

Takva deca nemaju budućnost !
*Znam iz iskustva, jer i ja sam se svačega nagledao u osnovnoj i srednjoj.I uglavnom ne doguraju do fakulteta- tako da će ceo život biti u senci boljih đaka,i bolje dece od njih po ponašanju.

bzvz

pre 8 godina

Pa ne bi se ovo desilo da ih nibe nečim izazvala. Ne napada se nastavnik na sred hodnika bez razloga. Ja nih pre svega nju ispitala, pa tek onda decu.
(Majka, 2. februar 2016 17:21)
Evo jedne majke svetitelja. Muka mi je od takvih na roditeljskim sastancima. A dolaze i kukaju za svaku ocenu. Deca su im savrsena niko drugi ne valja. Unisticete ih.

stranac 1952

pre 8 godina

Moram da priznam, izlemali su me i nastavnici i nastavnice nekoliko puta u OŠ. Jednom sam se potužio ocu i jao meni-izlemao me ko bika, a ruke su mu bilo kao lopate! Hvala mu! Mlado drvo se može ravnati, staro nikako! Deca su nam sasvim dobro izašla, a priznajem, da su dobili po neku tu i tamo do 11-12 godine. Kasnije nikad više! Razgovor, debata, mišljenje! Možeš da pomogneš, da savetuješ, a nikako, da naređuješ! Ako nema oslonca u porodici, supruga-suprug, ide sve u PM! Imao sam sreče, da sam dobio polusvrbljanku, najbolju suprugu od svih, pre uhuhu godina, a ova nam je 41. godina venčanja! Da barem još potraje!:)

brick

pre 8 godina

Pre su deca ako nesto zabrljaju, prvo dobila od nastavnika vaspitnu iza usiju, pa onda kada odu kuci morala su roditeljima da kazu sta su zgresila i posle i od roditelja vaspitna mera. Sada je sve obrnuto, nastavnik je taj koji od dece dobije batine, a onda deca odu kuci pozale se roditeljima na nastavnika, i onda roditelji odlaze u skolu da i oni kazne nastavnika jer nije bio poslusan prema njihovoj deci.

Karlo

pre 8 godina

Mora da im je pričala o Orjunašima i njihovoj ulozi u II svetskom ratu. Šalu na stranu, današnji klinci se tako ponašaju kako zbog kućnog (ne)odgoja, tako i zbog "politički ustoličenih" direktora koji bi se radije zamerili svojim kolegama, nego roditeljima ovakve dece.

visedecenijsko samoistrebljenje

pre 8 godina

Treba lepo da im se kaže da to ne valja.Ako to ponove,opet lepa reč.Tako kažu "pametni ljudi"
(Ranzo, 2. februar 2016 15:49)
Lepa rec + kazna (ne fizicka, vec dzeparac. izlasci, tv, net, telefon i sl. a za extremno tvrdoglave i psihoterapija). Svakako mnogo bolje od batina, iako zahteva vise truda i duze traje.

Vladimir

pre 8 godina

Kazneno popravni dom sa obaveznim drustveno-korisnim radom na godinu dana. Pri tom ce videti i kako je to kad se izgubi godina u obrazovanju. Potpisujem da ce i izaci neki covek od njih.

braman

pre 8 godina

Imam prijatelja koji radi u OŠ. Svakodnevno se sreće s verbalnim šikaniranjem đaka. To je jedan od najvećih problema školstva, koji (problem!) nam je nametnut. Apsurdno.
Naime, prava đaka (i njihovih) roditelja idu dotle da smeju da se iživljavaju bez posledica, dok nastavnik nema pravo niti jednu vaspitnu meru da primeni, osim da upiše s strane dnevnika. Bez ikakvog značaja.
Dalje, nema slabih ocena. Nema prekih pogleda, o fizičkim merama (samoodbrani) da ne pričam- otkaz. Takodje, mora da se pazi sta se kaže, kako se kaže...
Ogroman je pritisak na nastavnicima. Nemaju zaštitu, ni profesije ni ličnosti.
Ono što sam slušao od njega me zgrozilo i ostavilo jak utisak.
Ali, ko i sve u ovom društvu što ostavlja utisak, nema pomaka. Sve ostaje na impresijama pojedinaca.
Roditelji, đaci, sistem, vlast... svi favorizuju haos nasuprot obrazovanja.
Samo možeš da posmatraš šta se dešava s generacijama i pretpostaviš dokle to vodi.
U osnovnoj maltretiraju nastavnike, u srednjoj oca i majku, itd...

LOL

pre 8 godina

Šta, branila se? Odmah joj dati otkaz i doživotno zabraniti rad jer je odbranom narušila osnovno pravo djaka/maloletnika da tuku nastavnike, profesore ako im se skrene pažnja na loše ponašanje ili ne daj bože dali lošu ocenu.

Daniela

pre 8 godina

Uopšte me ne čudi. Ne bih se iznenadila da se to i ovde desi s obzirom na to kolika su prava data učenicima i roditeljima, koliko su škola, nastavnici i obrazovanje generalno srozani i koliko se građani truju sa TV ekrana prizemnim i prostim emisijama.

Deca divnih roditelja

pre 8 godina

"Kako se navodi, učenici koji su inače poznati po problematičnom ponašanju nastavnicu istorije su tukli rukama i nogama, a u odbrani je i ona njih udarala"
Šta je trebalo, da stoji mirno da je lakše i više prebiju?

BeoGradjanka

pre 8 godina

Naravno da su decu - svedoke zvali da dodju u pratnji roditelja... za razliku od nasih nastavnika i pedagoga koji imaju obicaj da dete zrtvu ili dete ocevica ispituju pred drugom decom pa cak i pred celim razredom, ne pozivajuci njihove roditelje... i ne misleci na moguce posledice i naknadne moguce osvetnicke reakcije nasilne dece i cesto njihovih nasilnih roditelja koji se pozivaju uobicajeno u takvim slucajevima.

Vlada

pre 8 godina

Ako hoces da budes profesor na Balkanu zavrsi fakultet i postani majstor borilackih vestina za svaki slucaj.Teorija o ljudskim pravima na delu.Dok rastes tuces tatu,mamu,profesora... kada porastes tuku te pendrecima gospoda policajci prica buducih generacija.

Srboljub

pre 8 godina

Meni nije više vest da su učenici napali/zlostavljali nastavnika (još gore, nastavnicu), već da je nastavnik uzvratio. Razulareni, bahati đaci, verovatno isti takvi i još društveno "moćni roditelji" po odborima, savetima i sl, letargični, slabo plaćeni i nemotivisani nastavnici, loše intepretirani i neprilagođeni zakoni... ali, hej! bitno je da se mi "mirbožimo" i svi simultano po školama "usklikujemo s ljubavlju"; ne teši što je događaj "priča sa zapadne strane", 30 i kusur god. rada u srednjoj me ne čini optimistom, na protiv.

Вељо

pre 8 godina

(BeoGradjanka, 2. februar 2016 15:09)
Родитеље (старатеље) ових и оваквих ученика ни Интерпол не може да пронађе и доведе у школу. А и кад их "приволите" да се појаве схватите да су ови деликвенти у најави још љубичице какви их у школу шаљу. Ти родитељи које призивате да буду пристни псују, вређају, вичу... па школски полицајац кад је присутан обично сугерише да професор проднесете приватну пријаву против родитеља за угрожавање на радном месту. И кад год чујете вику испред зборнице обавезно морате да изађете, јер су у просвети 70% жене, па да бар као колега можете да пробате физички да заштите колегиницу од "родитеља"... Нисте господо свесни докле смо догурали и шта се у школама све догађа.

Deca divnih roditelja

pre 8 godina

"Kako se navodi, učenici koji su inače poznati po problematičnom ponašanju nastavnicu istorije su tukli rukama i nogama, a u odbrani je i ona njih udarala"
Šta je trebalo, da stoji mirno da je lakše i više prebiju?

Вељо

pre 8 godina

(BeoGradjanka, 2. februar 2016 15:09)
Родитеље (старатеље) ових и оваквих ученика ни Интерпол не може да пронађе и доведе у школу. А и кад их "приволите" да се појаве схватите да су ови деликвенти у најави још љубичице какви их у школу шаљу. Ти родитељи које призивате да буду пристни псују, вређају, вичу... па школски полицајац кад је присутан обично сугерише да професор проднесете приватну пријаву против родитеља за угрожавање на радном месту. И кад год чујете вику испред зборнице обавезно морате да изађете, јер су у просвети 70% жене, па да бар као колега можете да пробате физички да заштите колегиницу од "родитеља"... Нисте господо свесни докле смо догурали и шта се у школама све догађа.

LOL

pre 8 godina

Šta, branila se? Odmah joj dati otkaz i doživotno zabraniti rad jer je odbranom narušila osnovno pravo djaka/maloletnika da tuku nastavnike, profesore ako im se skrene pažnja na loše ponašanje ili ne daj bože dali lošu ocenu.

Srboljub

pre 8 godina

Meni nije više vest da su učenici napali/zlostavljali nastavnika (još gore, nastavnicu), već da je nastavnik uzvratio. Razulareni, bahati đaci, verovatno isti takvi i još društveno "moćni roditelji" po odborima, savetima i sl, letargični, slabo plaćeni i nemotivisani nastavnici, loše intepretirani i neprilagođeni zakoni... ali, hej! bitno je da se mi "mirbožimo" i svi simultano po školama "usklikujemo s ljubavlju"; ne teši što je događaj "priča sa zapadne strane", 30 i kusur god. rada u srednjoj me ne čini optimistom, na protiv.

bzvz

pre 8 godina

Pa ne bi se ovo desilo da ih nibe nečim izazvala. Ne napada se nastavnik na sred hodnika bez razloga. Ja nih pre svega nju ispitala, pa tek onda decu.
(Majka, 2. februar 2016 17:21)
Evo jedne majke svetitelja. Muka mi je od takvih na roditeljskim sastancima. A dolaze i kukaju za svaku ocenu. Deca su im savrsena niko drugi ne valja. Unisticete ih.

Daniela

pre 8 godina

Uopšte me ne čudi. Ne bih se iznenadila da se to i ovde desi s obzirom na to kolika su prava data učenicima i roditeljima, koliko su škola, nastavnici i obrazovanje generalno srozani i koliko se građani truju sa TV ekrana prizemnim i prostim emisijama.

Vlada

pre 8 godina

Ako hoces da budes profesor na Balkanu zavrsi fakultet i postani majstor borilackih vestina za svaki slucaj.Teorija o ljudskim pravima na delu.Dok rastes tuces tatu,mamu,profesora... kada porastes tuku te pendrecima gospoda policajci prica buducih generacija.

braman

pre 8 godina

Imam prijatelja koji radi u OŠ. Svakodnevno se sreće s verbalnim šikaniranjem đaka. To je jedan od najvećih problema školstva, koji (problem!) nam je nametnut. Apsurdno.
Naime, prava đaka (i njihovih) roditelja idu dotle da smeju da se iživljavaju bez posledica, dok nastavnik nema pravo niti jednu vaspitnu meru da primeni, osim da upiše s strane dnevnika. Bez ikakvog značaja.
Dalje, nema slabih ocena. Nema prekih pogleda, o fizičkim merama (samoodbrani) da ne pričam- otkaz. Takodje, mora da se pazi sta se kaže, kako se kaže...
Ogroman je pritisak na nastavnicima. Nemaju zaštitu, ni profesije ni ličnosti.
Ono što sam slušao od njega me zgrozilo i ostavilo jak utisak.
Ali, ko i sve u ovom društvu što ostavlja utisak, nema pomaka. Sve ostaje na impresijama pojedinaca.
Roditelji, đaci, sistem, vlast... svi favorizuju haos nasuprot obrazovanja.
Samo možeš da posmatraš šta se dešava s generacijama i pretpostaviš dokle to vodi.
U osnovnoj maltretiraju nastavnike, u srednjoj oca i majku, itd...

bizarna vremena na bizarnom prostoru

pre 8 godina

@ Takva deca nemaju budućnost..I uglavnom ne doguraju do fakulteta- tako da će ceo život biti u senci boljih đaka,i bolje dece od njih po ponašanju. (Snoop Dogg, 2. februar 2016 17:38)

Haha, ne budite naivni molim vas. Situacija je upravo obrnuta. Bolji đaci napustaju zemlju cim se pruzi prilika. A problematicna deca i diletanti ce se izboriti za bitne pozicije i uloge. Oni itekako imaju buducnost. Bolji đaci je nazalost nemaju, jer znanje na ovim prostorima itekako smeta starletama, gangsterima, tajkunima, farmašima, splavašima, menadzerima, profesionalnim navijacima, i ostalim cenjenim profesijama.

Udba

pre 8 godina

Politicka korektnost, prava i borci za komarce i musice... Jos ce ispasti da je nastavnica jadna kriva...
Danasnja djeca nemaju bre opostovanja ni prema kome, ni prema cemu!
Mi smo nekad znali kad dodju na igraliste stariji momci da se fino sklonimo da ih pustimo da igraju pa da ih gledamo i ucimo od njih, u busu smo se redovno ustajali trudnicama i starijima, a otac i majka bas kao i ucitelji i nastavnici su nam bili autoriteti i svetinje...
Danas ova OMLATINA nema abera za nista!

Batina je bre iz raja izasla! ;)

ocajan roditelj

pre 8 godina

veleo bih da mi neko napise sta bi uradio na mom mestu.imam sina 14 godina. kao dete je bio "nestasan" ali kada bi ga se upozorilo prestao bi. vaspitali smo ga da postuje starije, bude kulturan i dobar. cesto smo supruga i ja isli u pozoriste i on bi isao s nama i uzivao je. voleo je da gleda dokumentarne emisije, zanimala ga je astronomija, avioni, itd. sve se promenilo pre dve godine. poceo je da se bahati, odgovara psuje iako nikad u porodici nismo psovali, jer i supruga i ja smo vaspitani da kazem konzervativno i to nije bilo dopusteno. u skoli se promenio. lose ocene, lose vladanje, tuca. samo se redalo. mislili smo pubertet proci ce ali sve je bilo gore. poceo je da ne ide u skolu, poceo je da pusi ali kap koja je prelila casu je bilo kada me policija zvala da mi je sin u bolnici u alkoholnoj komi. psiholog, socijalna sluzba, razgovori. on se nista nije promenio. postali smo ocajni. gde smo pogresili je pitanje koje mi je non stop u glavi. cak mi je jedan dan priznao da je on shvatio da je biseksualac. ja s tim nisam imao problema, cak sam mislio da ce ga ta moja potpora pribliziti, ali ne. u skolu ide/ne ide, vredja nastavnike, moju suprugu tj. svoju majku naziva najgrubljim imenima, to ju je unistilo. moram da kazem da imamo i drugog sina, on je stariji ima 20 godina i potpuna je suprotnost od milosa. studira, ne pije sportista. isto smo ih vaspitali. sta se desilo. gde smo pogresili?! ima ko slicna iskustva?! znam da ovo nije forum ali ocajan sam.

slavko

pre 8 godina

Kako če ovo završiti? Pa nastavnica če biti suspendovana i izgubit če posao, krivično če se je goniti jer je fizički napala decu, platit če odštetu od 50.000 eura a ravnatelj če se javno ispričati deci te njihovim roditeljima na kolenima očistiti cipele... Jao Bože, pošalji več taj asteroid...

Znalac

pre 8 godina

Ljudi, Šta se čudite i zgražavate?
Na Balkanu (izuzev Slovenije, ali samo donekle) je VEĆ GODINAMA NA DELU OSVETA PONAVLJAČA!!

Kada se na Balkanskim prostorima "voda zamutila" ko je isplovio na površini?
TALOG ( da ne kažem, go*na)
Onda je talog počeo da uređuje društvo po svom nahoćenju, po ugledu na sebe. Prema tome, šta ima da Vas čudi što kod nas već decenijama nema selekcije kroz sistem obrazovanja. Na zapadu već od 5 razreda krene selekcija, pametni i vredni na jednu stranu, a glupi i lenji na drugu.
Potom pred srednju školu nova selekcija. Glupi na jednu stranu (kraj školovanja), a vredni na drugu(zanatske i slične škole), da bar od njih ima neke koristi.
Kod nas svi završe sve škole, redovno ili vanredno, i naravno, kako ustav kaže "svako ima prava da bira i da bude biran", onda ovi najgori izaberu da budu birani, jer su tako u mogućnosti.
A već godinama imamo štrajkove prosvetara jer nisu zadovoljni primanjima, uslovima rada, i sl. Pa ko je pustio kroz obrazovanje njihove današnje "poslodavce"? Pa oni, zar ne? I kako onda mogu očekivati od takvog šljama da išta stvori i uredi, kad su to paraziti. Od ništa nikada ne možeš stvoriti nešto!!!
Da su malo više davali jedinica, imali bi i oni, a i svi mi malo više koristi.Ali mast je mast....
Pamet u glavu, pa u revoluciju!!

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Popravni domovi su JEDINO resenje. Treba razdvojiti zito od kukolja. Licno sam prosao pakao u osnovnoj skoli zbog morona koji su danas po zatvorima ili su najnizi drustveni sloj. Tablica mnozenja je za njih bila pojam, doktorat.

stranac 1952

pre 8 godina

Moram da priznam, izlemali su me i nastavnici i nastavnice nekoliko puta u OŠ. Jednom sam se potužio ocu i jao meni-izlemao me ko bika, a ruke su mu bilo kao lopate! Hvala mu! Mlado drvo se može ravnati, staro nikako! Deca su nam sasvim dobro izašla, a priznajem, da su dobili po neku tu i tamo do 11-12 godine. Kasnije nikad više! Razgovor, debata, mišljenje! Možeš da pomogneš, da savetuješ, a nikako, da naređuješ! Ako nema oslonca u porodici, supruga-suprug, ide sve u PM! Imao sam sreče, da sam dobio polusvrbljanku, najbolju suprugu od svih, pre uhuhu godina, a ova nam je 41. godina venčanja! Da barem još potraje!:)

Ante, Zadar

pre 8 godina

Ovo danas je prevršilo svaku mjeru! Ja znam da nije popularno tuči djecu, ali za određene situacije ja ne znam koja bi bila primjerena metoda. U moje vrime se itekako znalo povuč za uho, išibati nekoga, a moj profesor povijesti (pokoj mu duši) je imao šibu u razredu koja se zvala Linda - i uvijek je vikao - "Linda je iz raja izašla" !

Šalu na stranu, stroži i autoritativniji profesori su nam potrebni. Kažem, nisam pristalica batina, ali nekakvi ukori, kazne i slično se moraju česte koristiti!

iz licnog iskustva

pre 8 godina

Rad profesora je obezvredjen po svim osnovama,na decu imaju uticaja vise svi osim onih koji rade sa njima, mogli bi nasiroko da raspravljamo zasto a svi znamo i kako i zasto.Inace opisan slucaj spada u maloletnicku delikvenciju.

Vladimir

pre 8 godina

Kazneno popravni dom sa obaveznim drustveno-korisnim radom na godinu dana. Pri tom ce videti i kako je to kad se izgubi godina u obrazovanju. Potpisujem da ce i izaci neki covek od njih.

brick

pre 8 godina

Pre su deca ako nesto zabrljaju, prvo dobila od nastavnika vaspitnu iza usiju, pa onda kada odu kuci morala su roditeljima da kazu sta su zgresila i posle i od roditelja vaspitna mera. Sada je sve obrnuto, nastavnik je taj koji od dece dobije batine, a onda deca odu kuci pozale se roditeljima na nastavnika, i onda roditelji odlaze u skolu da i oni kazne nastavnika jer nije bio poslusan prema njihovoj deci.

od zla oca i gore matere

pre 8 godina

ali ni to nije sve roditelji dvoje nasilnika ponavljam NASILNIKA su prijavili nastavnicu jer je jednom udarila samar a drugog ogrebala dok su ti isti je cipelarili na podu!!

NINA

pre 8 godina

Mi smo roditelji sami krivi ,kada je donet zakon da dete nesmeš udariti ,kritikovati ili bilo šta već mi smo ćutali e sada nam se bije to o glavu.Niko od roditelja neće svoje dete ubiti od batina a ni nastavnik , deca su se osilila svakodnevno slušaju kako im nemože niko ništa i vidi sad šta se dešava.Podrška nastavniku a decu u popravno vaspitnu ustanovu!

Maja

pre 8 godina

@ocajni roditelj: vasoj porodici treba savet dobrog psihologa ili psihijatra u vezi sa tom situacijom. Nemojte se raspitivati po forumima i savetovati sa komsijama. Konsultacije i rad sa strucnim licima, nikako laici. Zaista. Nadam se da cete uspeti da resite te probleme.

LOL

pre 8 godina

Mare
Treba fino saslušati tu decu, porazgovarati sa njima, siguran sam da to neće da ponove. Nastavnicu suspendovati.

Zanimljivo razmišljate. Pa takav pristup je i doveo do degradacije obrazovanja. Mora da ste bili loš đak.
(vu, 2. februar 2016 17:35)

A vi gospodine (ili gospo'ja) VU da ste bili bolji djak ne bi bili bukvalista već bi naučili šta je SARKAZAM (najčešće se javlja kao ironija u negativnom obliku)...

Karlo

pre 8 godina

Mora da im je pričala o Orjunašima i njihovoj ulozi u II svetskom ratu. Šalu na stranu, današnji klinci se tako ponašaju kako zbog kućnog (ne)odgoja, tako i zbog "politički ustoličenih" direktora koji bi se radije zamerili svojim kolegama, nego roditeljima ovakve dece.

vu

pre 8 godina

Mare
Treba fino saslušati tu decu, porazgovarati sa njima, siguran sam da to neće da ponove. Nastavnicu suspendovati.

Zanimljivo razmišljate. Pa takav pristup je i doveo do degradacije obrazovanja. Mora da ste bili loš đak.

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@ocajan roditelj
Dobri čovece, nemam saveta osim izdrži, možda će jednog dana biti bolje. Najbolje želje celoj porodici.

рајко

pre 8 godina

мора да су учили о другом светском рату и улози хрватске на странама осовине

BeoGradjanka

pre 8 godina

Naravno da su decu - svedoke zvali da dodju u pratnji roditelja... za razliku od nasih nastavnika i pedagoga koji imaju obicaj da dete zrtvu ili dete ocevica ispituju pred drugom decom pa cak i pred celim razredom, ne pozivajuci njihove roditelje... i ne misleci na moguce posledice i naknadne moguce osvetnicke reakcije nasilne dece i cesto njihovih nasilnih roditelja koji se pozivaju uobicajeno u takvim slucajevima.

ultra

pre 8 godina

@ocajan roditelj

Mozda mu se desilo nesto, o cemu nije hteo da prica sa vama zbog osecaja sramote, jer mu niko ne bi poverovao, pa je spas potrazio u alkoholu i huliganskom ponasanju. Zvuci kao neka od mnogobrojnih americkih serija o zlostavljanoj deci, koja se zbog toga otudje od porodice i promene ponasanje, ali stvarno je svasta danas moguce.

hm

pre 8 godina

Samo vi tucite decu, posle ćete se pitati gde ste pogresili i reći da su krivi loše društvo i nastavnici, pa ćete ići u školu i svađati se, i gle, to ste vi o čemu ovde pošete. Ovo svakako nisu deca sa kojima se razgovaralo, već zanemarivana ili baš ona koju se tuklo.

Snoop Dogg

pre 8 godina

Takva deca nemaju budućnost !
*Znam iz iskustva, jer i ja sam se svačega nagledao u osnovnoj i srednjoj.I uglavnom ne doguraju do fakulteta- tako da će ceo život biti u senci boljih đaka,i bolje dece od njih po ponašanju.

visedecenijsko samoistrebljenje

pre 8 godina

Treba lepo da im se kaže da to ne valja.Ako to ponove,opet lepa reč.Tako kažu "pametni ljudi"
(Ranzo, 2. februar 2016 15:49)
Lepa rec + kazna (ne fizicka, vec dzeparac. izlasci, tv, net, telefon i sl. a za extremno tvrdoglave i psihoterapija). Svakako mnogo bolje od batina, iako zahteva vise truda i duze traje.

Majka

pre 8 godina

Pa ne bi se ovo desilo da ih nibe nečim izazvala. Ne napada se nastavnik na sred hodnika bez razloga. Ja nih pre svega nju ispitala, pa tek onda decu.

Esseker

pre 8 godina

@Deca divnih roditelja & r2d2

Ne bih se uopće čudio da dotična nastavnica dobije barem prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira (sic!) zato što se usudila braniti.
U takvoj naopakoj državi ja živim.
Prije 2 godine nedaleko Splita dogodio se sličan incident. Jedan tata nije bio zadovoljan ocjenom svog "zlata", pa je došao kod "problematične" nastavnice, u njen razred usred nastave i počeo iznositi svoje "argumente", lupajući njenom glavom o stol. Kolika je panika nastala govori i činjenica da su djeca bježala van iz učionice čak i kroz prozore. Ravnatelj (direktor) škole jedva je uspio spasiti nastavnicu, fizički se suprostavivši nasilnom roditelju. A sad, šećer na kraju. Policija dolazi i podnosi prekršajne prijave protiv obojice! Kad se javnost počela zgražati nad tim postupkom, policija se pravdala da je zakon takav i da je na sudu da presudi koliko je tko od njih dvoje kriv. Epilog - nasilnik je dobio 15 dana zatvora, a ravnatelj je kažnjen sa 40€ samo zato što je spašavao goli život svoje zaposlenice! Zbogom pameti! Nastavnica se izvukla bez ikakve kazne valjda zato što jadna nije stigla ni podići prst a kamoli se braniti od nasilnika, te time "poremetiti javni red i mir". Strava!

Majka

pre 8 godina

Pa ne bi se ovo desilo da ih nibe nečim izazvala. Ne napada se nastavnik na sred hodnika bez razloga. Ja nih pre svega nju ispitala, pa tek onda decu.

hm

pre 8 godina

Samo vi tucite decu, posle ćete se pitati gde ste pogresili i reći da su krivi loše društvo i nastavnici, pa ćete ići u školu i svađati se, i gle, to ste vi o čemu ovde pošete. Ovo svakako nisu deca sa kojima se razgovaralo, već zanemarivana ili baš ona koju se tuklo.

BeoGradjanka

pre 8 godina

Naravno da su decu - svedoke zvali da dodju u pratnji roditelja... za razliku od nasih nastavnika i pedagoga koji imaju obicaj da dete zrtvu ili dete ocevica ispituju pred drugom decom pa cak i pred celim razredom, ne pozivajuci njihove roditelje... i ne misleci na moguce posledice i naknadne moguce osvetnicke reakcije nasilne dece i cesto njihovih nasilnih roditelja koji se pozivaju uobicajeno u takvim slucajevima.

visedecenijsko samoistrebljenje

pre 8 godina

Treba lepo da im se kaže da to ne valja.Ako to ponove,opet lepa reč.Tako kažu "pametni ljudi"
(Ranzo, 2. februar 2016 15:49)
Lepa rec + kazna (ne fizicka, vec dzeparac. izlasci, tv, net, telefon i sl. a za extremno tvrdoglave i psihoterapija). Svakako mnogo bolje od batina, iako zahteva vise truda i duze traje.

рајко

pre 8 godina

мора да су учили о другом светском рату и улози хрватске на странама осовине

Udba

pre 8 godina

Politicka korektnost, prava i borci za komarce i musice... Jos ce ispasti da je nastavnica jadna kriva...
Danasnja djeca nemaju bre opostovanja ni prema kome, ni prema cemu!
Mi smo nekad znali kad dodju na igraliste stariji momci da se fino sklonimo da ih pustimo da igraju pa da ih gledamo i ucimo od njih, u busu smo se redovno ustajali trudnicama i starijima, a otac i majka bas kao i ucitelji i nastavnici su nam bili autoriteti i svetinje...
Danas ova OMLATINA nema abera za nista!

Batina je bre iz raja izasla! ;)

Srboljub

pre 8 godina

Meni nije više vest da su učenici napali/zlostavljali nastavnika (još gore, nastavnicu), već da je nastavnik uzvratio. Razulareni, bahati đaci, verovatno isti takvi i još društveno "moćni roditelji" po odborima, savetima i sl, letargični, slabo plaćeni i nemotivisani nastavnici, loše intepretirani i neprilagođeni zakoni... ali, hej! bitno je da se mi "mirbožimo" i svi simultano po školama "usklikujemo s ljubavlju"; ne teši što je događaj "priča sa zapadne strane", 30 i kusur god. rada u srednjoj me ne čini optimistom, na protiv.

vu

pre 8 godina

Mare
Treba fino saslušati tu decu, porazgovarati sa njima, siguran sam da to neće da ponove. Nastavnicu suspendovati.

Zanimljivo razmišljate. Pa takav pristup je i doveo do degradacije obrazovanja. Mora da ste bili loš đak.

Snoop Dogg

pre 8 godina

Takva deca nemaju budućnost !
*Znam iz iskustva, jer i ja sam se svačega nagledao u osnovnoj i srednjoj.I uglavnom ne doguraju do fakulteta- tako da će ceo život biti u senci boljih đaka,i bolje dece od njih po ponašanju.

stranac 1952

pre 8 godina

Moram da priznam, izlemali su me i nastavnici i nastavnice nekoliko puta u OŠ. Jednom sam se potužio ocu i jao meni-izlemao me ko bika, a ruke su mu bilo kao lopate! Hvala mu! Mlado drvo se može ravnati, staro nikako! Deca su nam sasvim dobro izašla, a priznajem, da su dobili po neku tu i tamo do 11-12 godine. Kasnije nikad više! Razgovor, debata, mišljenje! Možeš da pomogneš, da savetuješ, a nikako, da naređuješ! Ako nema oslonca u porodici, supruga-suprug, ide sve u PM! Imao sam sreče, da sam dobio polusvrbljanku, najbolju suprugu od svih, pre uhuhu godina, a ova nam je 41. godina venčanja! Da barem još potraje!:)

Daniela

pre 8 godina

Uopšte me ne čudi. Ne bih se iznenadila da se to i ovde desi s obzirom na to kolika su prava data učenicima i roditeljima, koliko su škola, nastavnici i obrazovanje generalno srozani i koliko se građani truju sa TV ekrana prizemnim i prostim emisijama.

LOL

pre 8 godina

Šta, branila se? Odmah joj dati otkaz i doživotno zabraniti rad jer je odbranom narušila osnovno pravo djaka/maloletnika da tuku nastavnike, profesore ako im se skrene pažnja na loše ponašanje ili ne daj bože dali lošu ocenu.

slavko

pre 8 godina

Kako če ovo završiti? Pa nastavnica če biti suspendovana i izgubit če posao, krivično če se je goniti jer je fizički napala decu, platit če odštetu od 50.000 eura a ravnatelj če se javno ispričati deci te njihovim roditeljima na kolenima očistiti cipele... Jao Bože, pošalji več taj asteroid...

Vlada

pre 8 godina

Ako hoces da budes profesor na Balkanu zavrsi fakultet i postani majstor borilackih vestina za svaki slucaj.Teorija o ljudskim pravima na delu.Dok rastes tuces tatu,mamu,profesora... kada porastes tuku te pendrecima gospoda policajci prica buducih generacija.

NINA

pre 8 godina

Mi smo roditelji sami krivi ,kada je donet zakon da dete nesmeš udariti ,kritikovati ili bilo šta već mi smo ćutali e sada nam se bije to o glavu.Niko od roditelja neće svoje dete ubiti od batina a ni nastavnik , deca su se osilila svakodnevno slušaju kako im nemože niko ništa i vidi sad šta se dešava.Podrška nastavniku a decu u popravno vaspitnu ustanovu!

bzvz

pre 8 godina

Pa ne bi se ovo desilo da ih nibe nečim izazvala. Ne napada se nastavnik na sred hodnika bez razloga. Ja nih pre svega nju ispitala, pa tek onda decu.
(Majka, 2. februar 2016 17:21)
Evo jedne majke svetitelja. Muka mi je od takvih na roditeljskim sastancima. A dolaze i kukaju za svaku ocenu. Deca su im savrsena niko drugi ne valja. Unisticete ih.

Deca divnih roditelja

pre 8 godina

"Kako se navodi, učenici koji su inače poznati po problematičnom ponašanju nastavnicu istorije su tukli rukama i nogama, a u odbrani je i ona njih udarala"
Šta je trebalo, da stoji mirno da je lakše i više prebiju?

LOL

pre 8 godina

Mare
Treba fino saslušati tu decu, porazgovarati sa njima, siguran sam da to neće da ponove. Nastavnicu suspendovati.

Zanimljivo razmišljate. Pa takav pristup je i doveo do degradacije obrazovanja. Mora da ste bili loš đak.
(vu, 2. februar 2016 17:35)

A vi gospodine (ili gospo'ja) VU da ste bili bolji djak ne bi bili bukvalista već bi naučili šta je SARKAZAM (najčešće se javlja kao ironija u negativnom obliku)...

ultra

pre 8 godina

@ocajan roditelj

Mozda mu se desilo nesto, o cemu nije hteo da prica sa vama zbog osecaja sramote, jer mu niko ne bi poverovao, pa je spas potrazio u alkoholu i huliganskom ponasanju. Zvuci kao neka od mnogobrojnih americkih serija o zlostavljanoj deci, koja se zbog toga otudje od porodice i promene ponasanje, ali stvarno je svasta danas moguce.

bizarna vremena na bizarnom prostoru

pre 8 godina

@ Takva deca nemaju budućnost..I uglavnom ne doguraju do fakulteta- tako da će ceo život biti u senci boljih đaka,i bolje dece od njih po ponašanju. (Snoop Dogg, 2. februar 2016 17:38)

Haha, ne budite naivni molim vas. Situacija je upravo obrnuta. Bolji đaci napustaju zemlju cim se pruzi prilika. A problematicna deca i diletanti ce se izboriti za bitne pozicije i uloge. Oni itekako imaju buducnost. Bolji đaci je nazalost nemaju, jer znanje na ovim prostorima itekako smeta starletama, gangsterima, tajkunima, farmašima, splavašima, menadzerima, profesionalnim navijacima, i ostalim cenjenim profesijama.

braman

pre 8 godina

Imam prijatelja koji radi u OŠ. Svakodnevno se sreće s verbalnim šikaniranjem đaka. To je jedan od najvećih problema školstva, koji (problem!) nam je nametnut. Apsurdno.
Naime, prava đaka (i njihovih) roditelja idu dotle da smeju da se iživljavaju bez posledica, dok nastavnik nema pravo niti jednu vaspitnu meru da primeni, osim da upiše s strane dnevnika. Bez ikakvog značaja.
Dalje, nema slabih ocena. Nema prekih pogleda, o fizičkim merama (samoodbrani) da ne pričam- otkaz. Takodje, mora da se pazi sta se kaže, kako se kaže...
Ogroman je pritisak na nastavnicima. Nemaju zaštitu, ni profesije ni ličnosti.
Ono što sam slušao od njega me zgrozilo i ostavilo jak utisak.
Ali, ko i sve u ovom društvu što ostavlja utisak, nema pomaka. Sve ostaje na impresijama pojedinaca.
Roditelji, đaci, sistem, vlast... svi favorizuju haos nasuprot obrazovanja.
Samo možeš da posmatraš šta se dešava s generacijama i pretpostaviš dokle to vodi.
U osnovnoj maltretiraju nastavnike, u srednjoj oca i majku, itd...

Znalac

pre 8 godina

Ljudi, Šta se čudite i zgražavate?
Na Balkanu (izuzev Slovenije, ali samo donekle) je VEĆ GODINAMA NA DELU OSVETA PONAVLJAČA!!

Kada se na Balkanskim prostorima "voda zamutila" ko je isplovio na površini?
TALOG ( da ne kažem, go*na)
Onda je talog počeo da uređuje društvo po svom nahoćenju, po ugledu na sebe. Prema tome, šta ima da Vas čudi što kod nas već decenijama nema selekcije kroz sistem obrazovanja. Na zapadu već od 5 razreda krene selekcija, pametni i vredni na jednu stranu, a glupi i lenji na drugu.
Potom pred srednju školu nova selekcija. Glupi na jednu stranu (kraj školovanja), a vredni na drugu(zanatske i slične škole), da bar od njih ima neke koristi.
Kod nas svi završe sve škole, redovno ili vanredno, i naravno, kako ustav kaže "svako ima prava da bira i da bude biran", onda ovi najgori izaberu da budu birani, jer su tako u mogućnosti.
A već godinama imamo štrajkove prosvetara jer nisu zadovoljni primanjima, uslovima rada, i sl. Pa ko je pustio kroz obrazovanje njihove današnje "poslodavce"? Pa oni, zar ne? I kako onda mogu očekivati od takvog šljama da išta stvori i uredi, kad su to paraziti. Od ništa nikada ne možeš stvoriti nešto!!!
Da su malo više davali jedinica, imali bi i oni, a i svi mi malo više koristi.Ali mast je mast....
Pamet u glavu, pa u revoluciju!!

Karlo

pre 8 godina

Mora da im je pričala o Orjunašima i njihovoj ulozi u II svetskom ratu. Šalu na stranu, današnji klinci se tako ponašaju kako zbog kućnog (ne)odgoja, tako i zbog "politički ustoličenih" direktora koji bi se radije zamerili svojim kolegama, nego roditeljima ovakve dece.

Zokamed bin Drakiza

pre 8 godina

@ocajan roditelj
Dobri čovece, nemam saveta osim izdrži, možda će jednog dana biti bolje. Najbolje želje celoj porodici.

Вељо

pre 8 godina

(BeoGradjanka, 2. februar 2016 15:09)
Родитеље (старатеље) ових и оваквих ученика ни Интерпол не може да пронађе и доведе у школу. А и кад их "приволите" да се појаве схватите да су ови деликвенти у најави још љубичице какви их у школу шаљу. Ти родитељи које призивате да буду пристни псују, вређају, вичу... па школски полицајац кад је присутан обично сугерише да професор проднесете приватну пријаву против родитеља за угрожавање на радном месту. И кад год чујете вику испред зборнице обавезно морате да изађете, јер су у просвети 70% жене, па да бар као колега можете да пробате физички да заштите колегиницу од "родитеља"... Нисте господо свесни докле смо догурали и шта се у школама све догађа.

ocajan roditelj

pre 8 godina

veleo bih da mi neko napise sta bi uradio na mom mestu.imam sina 14 godina. kao dete je bio "nestasan" ali kada bi ga se upozorilo prestao bi. vaspitali smo ga da postuje starije, bude kulturan i dobar. cesto smo supruga i ja isli u pozoriste i on bi isao s nama i uzivao je. voleo je da gleda dokumentarne emisije, zanimala ga je astronomija, avioni, itd. sve se promenilo pre dve godine. poceo je da se bahati, odgovara psuje iako nikad u porodici nismo psovali, jer i supruga i ja smo vaspitani da kazem konzervativno i to nije bilo dopusteno. u skoli se promenio. lose ocene, lose vladanje, tuca. samo se redalo. mislili smo pubertet proci ce ali sve je bilo gore. poceo je da ne ide u skolu, poceo je da pusi ali kap koja je prelila casu je bilo kada me policija zvala da mi je sin u bolnici u alkoholnoj komi. psiholog, socijalna sluzba, razgovori. on se nista nije promenio. postali smo ocajni. gde smo pogresili je pitanje koje mi je non stop u glavi. cak mi je jedan dan priznao da je on shvatio da je biseksualac. ja s tim nisam imao problema, cak sam mislio da ce ga ta moja potpora pribliziti, ali ne. u skolu ide/ne ide, vredja nastavnike, moju suprugu tj. svoju majku naziva najgrubljim imenima, to ju je unistilo. moram da kazem da imamo i drugog sina, on je stariji ima 20 godina i potpuna je suprotnost od milosa. studira, ne pije sportista. isto smo ih vaspitali. sta se desilo. gde smo pogresili?! ima ko slicna iskustva?! znam da ovo nije forum ali ocajan sam.

Ante, Zadar

pre 8 godina

Ovo danas je prevršilo svaku mjeru! Ja znam da nije popularno tuči djecu, ali za određene situacije ja ne znam koja bi bila primjerena metoda. U moje vrime se itekako znalo povuč za uho, išibati nekoga, a moj profesor povijesti (pokoj mu duši) je imao šibu u razredu koja se zvala Linda - i uvijek je vikao - "Linda je iz raja izašla" !

Šalu na stranu, stroži i autoritativniji profesori su nam potrebni. Kažem, nisam pristalica batina, ali nekakvi ukori, kazne i slično se moraju česte koristiti!

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Popravni domovi su JEDINO resenje. Treba razdvojiti zito od kukolja. Licno sam prosao pakao u osnovnoj skoli zbog morona koji su danas po zatvorima ili su najnizi drustveni sloj. Tablica mnozenja je za njih bila pojam, doktorat.

Vladimir

pre 8 godina

Kazneno popravni dom sa obaveznim drustveno-korisnim radom na godinu dana. Pri tom ce videti i kako je to kad se izgubi godina u obrazovanju. Potpisujem da ce i izaci neki covek od njih.

brick

pre 8 godina

Pre su deca ako nesto zabrljaju, prvo dobila od nastavnika vaspitnu iza usiju, pa onda kada odu kuci morala su roditeljima da kazu sta su zgresila i posle i od roditelja vaspitna mera. Sada je sve obrnuto, nastavnik je taj koji od dece dobije batine, a onda deca odu kuci pozale se roditeljima na nastavnika, i onda roditelji odlaze u skolu da i oni kazne nastavnika jer nije bio poslusan prema njihovoj deci.

Maja

pre 8 godina

@ocajni roditelj: vasoj porodici treba savet dobrog psihologa ili psihijatra u vezi sa tom situacijom. Nemojte se raspitivati po forumima i savetovati sa komsijama. Konsultacije i rad sa strucnim licima, nikako laici. Zaista. Nadam se da cete uspeti da resite te probleme.

iz licnog iskustva

pre 8 godina

Rad profesora je obezvredjen po svim osnovama,na decu imaju uticaja vise svi osim onih koji rade sa njima, mogli bi nasiroko da raspravljamo zasto a svi znamo i kako i zasto.Inace opisan slucaj spada u maloletnicku delikvenciju.

od zla oca i gore matere

pre 8 godina

ali ni to nije sve roditelji dvoje nasilnika ponavljam NASILNIKA su prijavili nastavnicu jer je jednom udarila samar a drugog ogrebala dok su ti isti je cipelarili na podu!!

Esseker

pre 8 godina

@Deca divnih roditelja & r2d2

Ne bih se uopće čudio da dotična nastavnica dobije barem prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira (sic!) zato što se usudila braniti.
U takvoj naopakoj državi ja živim.
Prije 2 godine nedaleko Splita dogodio se sličan incident. Jedan tata nije bio zadovoljan ocjenom svog "zlata", pa je došao kod "problematične" nastavnice, u njen razred usred nastave i počeo iznositi svoje "argumente", lupajući njenom glavom o stol. Kolika je panika nastala govori i činjenica da su djeca bježala van iz učionice čak i kroz prozore. Ravnatelj (direktor) škole jedva je uspio spasiti nastavnicu, fizički se suprostavivši nasilnom roditelju. A sad, šećer na kraju. Policija dolazi i podnosi prekršajne prijave protiv obojice! Kad se javnost počela zgražati nad tim postupkom, policija se pravdala da je zakon takav i da je na sudu da presudi koliko je tko od njih dvoje kriv. Epilog - nasilnik je dobio 15 dana zatvora, a ravnatelj je kažnjen sa 40€ samo zato što je spašavao goli život svoje zaposlenice! Zbogom pameti! Nastavnica se izvukla bez ikakve kazne valjda zato što jadna nije stigla ni podići prst a kamoli se braniti od nasilnika, te time "poremetiti javni red i mir". Strava!